Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂRE nr. 00/33 din 17 februarie 2000  pentru aprobarea Regulamentului privind efectuarea stagiului şi examenul de aptitudini în vederea accesului la calitatea de expert contabil şi de contabil autorizat    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂRE nr. 00/33 din 17 februarie 2000 pentru aprobarea Regulamentului privind efectuarea stagiului şi examenul de aptitudini în vederea accesului la calitatea de expert contabil şi de contabil autorizat

EMITENT: CORPUL EXPERŢILOR CONTABILI ŞI CONTABILILOR AUTORIZAŢI DIN ROMÂNIA - CONSILIUL SUPERIOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 112 din 14 martie 2000

    Consiliul Superior al Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, în baza:
    - art. 19, 26 şi 31 din Ordonanţa Guvernului nr. 65/1994 privind organizarea activităţii de expertiză contabilă şi a contabililor autorizaţi, aprobată şi modificată prin Legea nr. 42/1995, modificată şi completată prin Ordonanţa Guvernului nr. 50/1997 şi prin Ordonanţa Guvernului nr. 89/1998, aprobată prin Legea nr. 186/1999;
    - pct. 18 şi 162 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, aprobat prin Hotărârea Consiliului Superior al Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România nr. 1/1995;
    - dispoziţiilor Hotărârii Consiliului Superior al Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România nr. 31/2000,

    adoptă următoarea hotărâre:

    ART. 1
    Se aprobă Regulamentul privind efectuarea stagiului şi examenul de aptitudini în vederea accesului la calitatea de expert contabil şi de contabil autorizat, prezentat în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
    ART. 2
    În temeiul art. 3 din Hotărârea Consiliului Superior al Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România nr. 31/2000, Secretariatul general al Corpului va asigura publicarea regulamentului în Monitorul Oficial al României, Partea I.


                Preşedintele Consiliului Superior
                al Corpului Experţilor Contabili
             şi Contabililor Autorizaţi din România,
                          Marin Toma


    Bucureşti, 17 februarie 2000.
    Nr. 00/33.


    ANEXA 1

                                     REGULAMENT
          privind efectuarea stagiului şi examenul de aptitudini în vederea
           accesului la calitatea de expert contabil şi de contabil autorizat

    CAP. 1
    Dispoziţii generale

    ART. 1
    Stagiul se efectuează de către persoanele care au promovat examenul de admitere pentru accesul la profesia de expert contabil şi de contabil autorizat, organizat de Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, denumit în continuare Corpul, potrivit art. 19 lit. a) din Ordonanţa Guvernului nr. 65/1994, aprobată şi modificată prin Legea nr. 42/1995, modificată şi completată prin Ordonanţa Guvernului nr. 89/1998, aprobată şi modificată prin Legea nr. 186/1999.
    Promovarea examenului de admitere pentru accesul la profesie se dovedeşte cu Certificatul de promovare a examenului în vederea accesului la profesia de expert contabil/contabil autorizat/cu studii superioare/studii medii, emis de comisiile de examinare, în baza Regulamentului privind accesul la profesia de expert contabil şi de contabil autorizat.

    CAP. 2
    Durata stagiului

    ART. 2
    (1) Stagiul are o durată de 3 (trei) ani.
    (2) Perioada de stagiu începe la data la care persoana care a reuşit la examenul de admitere a depus cererea de înscriere la stagiu.
    (3) Nu este admisă nici o reducere a stagiului.
    (4) La cererea stagiarului stagiul poate fi prelungit sau suspendat printr-o decizie a consiliului filialei Corpului; prelungirea, care nu se poate face decât pentru o perioadă de maximum 3 ani, poate fi dată în una sau în mai multe etape.
    (5) În perioada de stagiu stagiarul este obligat să îndeplinească minimum 200 de ore pe semestru, în timpul orelor normale de muncă ale tutorelui de stagiu.
    (6) În ultimele 6 luni de stagiu tutorele de stagiu trebuie să acorde stagiarului, la cerere, un concediu neplătit de cel puţin 30 de zile, pentru pregătirea examenului de aptitudini la profesiile de expert contabil şi de contabil autorizat.
    (7) Suspendarea poate fi acordată în primii 2 ani, pe perioade care nu depăşesc 12 luni fiecare. Orice reînnoire a unei perioade de suspendare, formulată în cadrul acestei durate de 2 ani, trebuie să facă obiectul unei decizii a consiliului filialei Corpului. Durata serviciului militar şi concediul legal de maternitate sau pentru creşterea copilului în vârsta de până la 2 ani nu sunt luate în calcul în cei 2 ani de suspendare.
    ART. 3
    (1) Repartiţia orelor de stagiu este lăsată la alegerea tutorelui de stagiu, care trebuie să acorde stagiarului toate facilităţile, pentru a-i permite să efectueze instruirea şi să îşi pregătească examenele finale pentru obţinerea calităţii de expert contabil sau de contabil autorizat.
    (2) Repartiţia orelor de stagiu este comunicată de tutorele de stagiu controlorului de stagiu, care se asigură că prevederile alin. (1) au fost respectate.
    (3) Când controlorul de stagiu refuză să îşi dea acordul fie asupra numărului de ore, fie asupra repartiţiei lor, litigiul este prezentat preşedintelui consiliului filialei Corpului, care analizează şi decide.

    CAP. 3
    Abilitarea tutorilor de stagiu

    ART. 4
    (1) Stagiul se efectuează pe lângă o persoană fizică sau în cadrul unei societăţi comerciale de expertiză contabilă, membră a Corpului.
    (2) Lista cuprinzând persoanele şi societăţile comerciale de expertiză contabilă, abilitate să primească stagiari, se stabileşte de Consiliul Superior al Corpului, la propunerea consiliului filialei Corpului; acestea trebuie să ofere garanţii suficiente în ceea ce priveşte asigurarea condiţiilor pentru formarea stagiarilor. Aceasta lista este publică, poate fi consultată de cei interesaţi şi se înmânează fiecărui tutore de stagiu o dată cu documentul de abilitare a acestuia.
    (3) Tutorele de stagiu este o persoană fizică. Când stagiul este realizat într-o societate comercială de expertiză contabilă înscrisă în Tabloul Corpului, abilitată, aceasta precizează, cu ocazia cererii sale de abilitare, numele şi calitatea tutorelui de stagiu ales din rândul cadrelor, asociaţilor, pentru a fi şi acesta abilitat.
    ART. 5
    (1) Cererea de abilitare în calitatea de tutore de stagiu (anexele nr. 1 şi 2) se adresează preşedintelui consiliului filialei Corpului; consiliul filialei Corpului analizează cererea şi o înaintează în termen de 10 zile, însoţită de un raport din care să rezulte îndeplinirea cerinţelor menţionate la art. 4 alin. (2).
    Consiliul Superior al Corpului analizează cererea şi hotărăşte în termen de 30 de zile de la primire.
    (2) Abilitarea poate fi solicitată de orice persoană fizică cu vechime în profesie de minimum 5 ani şi de orice societate comercială de expertiză contabilă, membra a Corpului, în orice moment.
    (3) O dată acordată, abilitarea rămâne valabilă până la retragerea sa de către Consiliul Superior al Corpului.
    (4) Autorizarea de a avea mai mult de un stagiar se acordă, pentru fiecare stagiar în plus, de consiliul filialei Corpului, după examinarea ansamblului activităţilor tutorelui de stagiu.
    ART. 6
    (1) Abilitarea şi autorizarea nu sunt nominative în ceea ce priveşte stagiarii.
    (2) Acordarea şi retragerea abilitării sunt hotărâte de Consiliul Superior al Corpului după consultarea avizelor controlorului de stagiu şi a rapoartelor delegaţilor Consiliului Superior al Corpului care au făcut parte din comisiile pentru examenele de aptitudini.
    ART. 7
    Refuzul de primire a cererii de abilitare ca tutore de stagiu se rezolvă de Consiliul Superior al Corpului, la sesizarea celor interesaţi.
    ART. 8
    Lista cuprinzând persoanele şi societăţile comerciale de expertiză contabilă abilitate să aibă calitatea de tutore de stagiu se publică o dată cu Tabloul anual al membrilor Corpului şi se actualizează trimestrial.

    CAP. 4
    Înscrierea la stagiu

    ART. 9
    (1) Stagiarul trebuie să aducă la cunoştinţa consiliului filialei Corpului, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire sau direct la registratura filialei, cu cel puţin 15 zile înainte de începerea stagiului (anexa nr. 3):
    - numele şi adresa sa;
    - numele şi adresa tutorelui de stagiu;
    - atestarea tutorelui de stagiu că acceptă să îl primească pe stagiar, din care să rezulte şi data începerii stagiului (anexa nr. 4).
    Preşedintele consiliului filialei Corpului confirmă înscrierea la stagiu, trimiţând stagiarului o scrisoare de confirmare (anexa nr. 5).
    (2) Procedura prevăzută la alin. (1) se aplică şi în cazul schimbării tutorelui de stagiu.

    CAP. 5
    Statutul stagiarului

    ART. 10
    (1) În perioada în care îşi desfăşoară activitatea sub îndrumarea şi controlul tutorelui de stagiu stagiarul are calitatea de salariat în înţelesul legislaţiei în vigoare.
    (2) Relaţiile contractuale ale stagiarului cu persoana sau cu societatea comercială de expertiză contabilă în care îşi efectuează stagiul se stabilesc pe baza legislaţiei muncii.
    (3) În afara cazurilor de erori grave sau acţiuni cu caracter fraudulos din partea sa, stagiarul nu răspunde pentru lucrările pe care le executa în contul şi sub supravegherea tutorelui de stagiu.
    ART. 11
    Este interzis stagiarului să semneze, în numele sau, documente pentru terţi în timpul efectuării perioadei de stagiu.

    CAP. 6
    Formarea-instruirea stagiarului

    ART. 12
    (1) Stagiul constă în efectuarea de lucrări profesionale, sub îndrumarea şi controlul tutorelui de stagiu, la care se adaugă acţiuni de pregătire.
    (2) Pregătirea stagiarilor cuprinde:
    - acţiuni legate de comportamentul profesional şi de doctrina profesională, care sunt întreprinse în mod curent de consiliul filialei Corpului;
    - acţiuni de pregătire cu caracter tehnic, care pot fi delegate unor cabinete sau societăţi comerciale de expertiză contabilă, membre ale Corpului, sau unor institute de învăţământ care au făcut cerere în acest sens şi ale căror programe au fost agreate de Consiliul Superior al Corpului.
    (3) Într-un an un stagiar trebuie să efectueze minimum două zile de pregătire în legătură cu comportamentul profesional şi doctrina profesională şi 4 zile de pregătire tehnică.
    Tematica pentru cursurile de pregătire tehnică este prezentată în anexa nr. 6.
    ART. 13
    Stagiarii au obligaţia să participe la acţiunile organizate de consiliul filialei Corpului în cadrul Programului naţional de formare profesională.

    CAP. 7
    Rapoarte de activitate

    ART. 14
    (1) Stagiarul prezintă controlorului de stagiu, la sfârşitul fiecărui semestru, un raport semestrial în care dezvoltă un caz practic sau, în cazul unei misiuni de audit, prezintă lucrările efectuate, grupate pe activităţile prevăzute în anexa nr. 7.
    (2) Raportul semestrial poate avea forma şi structura prezentate în anexa nr. 8 şi se semnează atât de stagiar, cât şi de tutorele de stagiu. El este însoţit de fişa semestriala a tutorelui de stagiu, în care acesta poate dezvolta şi comenta unele aspecte din activitatea stagiarului.
    (3) În cazul experţilor contabili şi contabililor autorizaţi cu studii superioare, cel puţin două din 6 rapoarte semestriale trebuie să se refere la activitatea de expertiză contabilă şi de audit.

    CAP. 8
    Obligaţiile tutorelui de stagiu

    ART. 15
    (1) Tutorele de stagiu trebuie să creeze stagiarilor condiţii pentru:
    - a urma pregătirea prevăzută în prezentul regulament;
    - a se achită cu regularitate de obligaţiile lor prevăzute în prezentul regulament;
    - a pregăti examenele de aptitudini, în vederea obţinerii calităţii de expert contabil sau de contabil autorizat.
    (2) Tutorele de stagiu trebuie să mărească treptat nivelul de dificultate al lucrărilor încredinţate experţilor contabili şi contabililor stagiari şi să îi ajute să îşi însuşească disciplinele profesionale ale pregătirii tehnice de baza (contabilitate, drept, fiscalitate, economie, audit, evaluare).
    (3) Tutorele de stagiu trebuie să întocmească cu regularitate fişa semestriala a stagiarului şi să răspundă la solicitările consiliului filialei Corpului în legătura cu activitatea stagiarului.
    ART. 16
    La sfârşitul perioadei de stagiu maestrul de stagiu întocmeşte şi prezintă consiliului filialei Corpului un raport de stagiu (anexa nr. 9).
    ART. 17
    Tutorele de stagiu are datoria de a-l ajuta pe stagiar în găsirea unui loc de muncă; orice clauza convenită care ar împiedica aceasta este interzisă în contractele de muncă întocmite între un membru al Corpului şi un stagiar.
    ART. 18
    Tutorii de stagiu sunt obligaţi să îşi plătească stagiarii în funcţie de numărul de ore efectuate, de calitatea lucrărilor efectuate şi de baremurile orare ce vor fi stabilite de Consiliul Superior al Corpului.

    CAP. 9
    Controlul stagiului

    ART. 19
    Consiliul Superior al Corpului numeşte un controlor de stagiu la nivelul fiecărei filiale şi unul sau mai mulţi controlori adjuncţi care să acopere activitatea tuturor stagiarilor din raza filialei: experţi contabili, contabili autorizaţi cu studii superioare şi contabili autorizaţi cu studii medii; un controlor de stagiu nu poate avea mai mult de 50 de stagiari în control.
    ART. 20
    (1) Controlul stagiului se referă la:
    - respectarea de către stagiari a obligaţiilor şi a reglementărilor care îi privesc;
    - comportamentul stagiarului;
    - calitatea şi diversitatea lucrărilor profesionale;
    - trimiterea la timp a rapoartelor semestriale şi a fişelor semestriale ale tutorelui de stagiu;
    - participarea efectivă la acţiunile de pregătire.
    (2) Controlorul de stagiu poate primi în cabinetul sau, la cerere, stagiarii, pentru diferite probleme în legătură cu efectuarea stagiului.
    (3) Controlorul de stagiu aduce la cunoştinţa stagiarului sau/şi tutorelui de stagiu orice remarcă sau sugestie referitoare la comportamentul stagiarului, la calitatea, numărul şi natura lucrărilor efectuate şi la formarea profesională obţinută.
    ART. 21
    Controlorii de stagiu îi convoacă la filiala în mod periodic pe stagiari, fie în ansamblu, fie pe grupe, în reuniuni care pot să corespundă cu zilele de studiu privind comportamentul profesional şi doctrina profesională; convocarea se face cu cel puţin 30 de zile înainte şi prezenta este obligatorie.
    ART. 22
    (1) Consiliul Superior al Corpului desemnează un controlor naţional de stagiu care orientează şi coordonează activitatea controlorilor de stagiu.
    (2) Controlorul naţional de stagiu reuneşte cel puţin o dată pe an toţi controlorii de stagiu.
    ART. 23
    Preşedintele consiliului filialei Corpului poate cere controlorilor de stagiu, din proprie iniţiativă sau la cererea Consiliului Superior al Corpului, orice informaţie, în scris sau oral, în legătura cu activitatea de stagiu.
    ART. 24
    (1) Controlorii şi controlorii adjuncţi de stagiu stabilesc anual un raport al propriei activităţi, care se prezintă preşedintelui consiliului filialei Corpului, controlorului naţional de stagiu şi Consiliului Superior al Corpului.
    (2) În cursul anului Comisia de formare profesională a Consiliului Superior al Corpului poate cere orice informaţie în legătura cu activitatea de stagiu.
    ART. 25
    Comisia de formare profesională şi controlorul naţional de stagiu organizează, cel puţin o dată pe an, o reuniune cu toţi controlorii de stagiu, în care se analizează activitatea de stagiu în cadrul Corpului.

    CAP. 10
    Evidenţa stagiarilor. Certificatul de stagiu

    ART. 26
    (1) Consiliul filialei Corpului ţine un registru în care stagiarii sunt înscrişi în ordinea sosirii scrisorilor menţionate la art. 9, precum şi câte un dosar pentru fiecare stagiar şi pentru fiecare tutore de stagiu. Numărul din registrul stagiarilor se înscrie pe dosarul stagiarului şi pe orice document sau corespondenţă care îl priveşte pe stagiar.
    (2) O copie (lista) din registrul stagiarilor se trimite la Comisia de formare profesională până la data de 30 iunie 2000 şi se actualizează semestrial.
    ART. 27
    (1) Evidenţa activităţii de stagiu cuprinde:
    - un dosar al stagiarului, care conţine diferite documente pe care acesta le-a adus la înscrierea la stagiu, precum şi rapoartele şi celelalte documente în legătura cu activitatea acestuia;
    - un dosar al tutorelui de stagiu, care cuprinde abilitatea acestuia, numele stagiarilor şi diferite documente şi corespondente, precum şi rapoarte ale acestuia.
    (2) Activităţile desfăşurate de stagiar, documentele şi rapoartele acestuia sunt consemnate şi conservate într-un dosar personal, denumit Livret de stagiu (anexa nr. 10).
    ART. 28
    (1) La expirarea stagiului profesional efectuat conform prezentului regulament stagiarului i se eliberează un certificat de stagiu (anexa nr. 11) pe baza raportului tutorelui de stagiu şi a observaţiilor scrise de controlorul de stagiu.
    (2) Certificatul de stagiu da dreptul stagiarului de a se prezenta la examenul de aptitudini, în vederea obţinerii calităţii de expert contabil sau de contabil autorizat.

    CAP. 11
    Examenul de aptitudini

    ART. 29
    Examenul de aptitudini, prevăzut la art. 3 din Ordonanţa Guvernului nr. 65/1994, aprobată şi modificată prin Legea nr. 42/1995, cu modificările ulterioare, se organizează de Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România în fiecare an, la o dată ce se stabileşte de Consiliul Superior al Corpului.
    ART. 30
    (1) Pentru înscrierea la examenul de aptitudini cel interesat depune la filiala Corpului din raza de domiciliu un dosar cuprinzând:
    - certificatul de admitere la stagiu, emis de comisia de examinare pentru accesul la profesie;
    - certificatul de stagiu;
    - copie de pe diploma de studii;
    - cerere pentru înscriere la examenul de aptitudini, adresată preşedintelui filialei Corpului.
    (2) Dosarele se transmit de către filiale Comisiei de formare profesională din cadrul Corpului până la data de 31 mai a fiecărui an.
    (3) Examenele de aptitudini se organizează de Comisia de formare profesională în cursul lunii iunie a fiecărui an; data şi locul examenului se comunica de preşedintele filialei prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire.
    ART. 31
    (1) Examenul de aptitudini consta în probe scrise şi orale.
    (2) Proba scrisă consta din:
    - un caz practic, la alegere, din domeniul expertizei contabile, monografiei contabile sau auditului financiar, cu durata de 4 ore;
    - o lucrare cuprinzând întrebări din legislaţia privind activitatea de expertiză contabilă şi de contabil autorizat, cu durata de 3 ore.
    (3) Proba orală consta din:
    - câte o întrebare din materia juridică şi fiscală;
    - câte o întrebare din domeniile financiar, contabilitate şi audit financiar.
    (4) La proba scrisă fiecare lucrare primeşte o nota de la 1 la 10. Pentru promovarea probei scrise şi pentru continuarea examenului cu proba orală este necesară obţinerea mediei de cel puţin 7.
    (5) Tematica examenului de aptitudini este prezentată în anexa nr. 12 şi poate fi modificată sau completată de Consiliul Superior al Corpului cu cel puţin 3 luni înainte de data de organizare a examenului de aptitudini.
    ART. 32
    (1) Comisiile de examinare sunt formate din:
    - un magistrat, consilier sau controlor de la Curtea de Conturi;
    - doua cadre didactice universitare;
    - 2 experţi contabili;
    - câte un reprezentant al Ministerului Finanţelor şi al Ministerului Justiţiei.
    (2) Secretariatul comisiilor de examinare este stabilit de Comisia de formare profesională din cadrul Corpului.
    ART. 33
    (1) Lista cuprinzând persoanele care au promovat examenul de aptitudini se comunica filialei din raza de domiciliu de către Comisia de formare profesională din cadrul Corpului.
    (2) Preşedintele filialei va notifica în scris, cu confirmare de primire, fiecărei persoane care a absolvit examenul de aptitudini, solicitând-o să îşi întocmească dosarul pentru înscrierea în Tabloul Corpului ca expert contabil sau contabil autorizat, potrivit legii.

    CAP. 12
    Dispoziţii tranzitorii şi finale

    ART. 34
    (1) Activitatea desfăşurata pe cont propriu într-un cabinet sau într-o societate comercială de expertiză contabilă, membra a Corpului, în calitate de angajat cu carte de muncă, este recunoscută ca perioadă de stagiu efectuat, în ceea ce priveşte lucrările profesionale şi pregătirea tehnică; la cerere, la împlinirea perioadei de 3 ani, persoanele respective pot solicita organizarea zilelor de pregătire deontologică, în vederea susţinerii examenului de aptitudini.
    (2) Cererea trebuie să conţină toate informaţiile necesare, susţinute cu documente, care să dea posibilitatea Comisiei de formare profesională din cadrul Corpului să se asigure că persoana în cauza a obţinut pregătirea profesională şi tehnică necesară (anexa nr. 13).
    (3) Prevederile art. 18 nu se referă la experţii contabili şi contabilii autorizaţi stagiari, care îşi desfăşoară activitatea pe cont propriu.
    ART. 35
    Prezentul regulament intra în vigoare la data aprobării sale de Consiliul Superior al Corpului, în baza prevederilor art. 19 lit. a) din Ordonanţa Guvernului nr. 65/1994, aprobată şi modificată prin Legea nr. 42/1995, cu modificările ulterioare.


    Anexa 1
la regulament

                  (Model de cerere de abilitare
                 în calitate de tutore de stagiu)
                       - persoană fizică -

    Numele şi prenumele:
    Adresa:
    Calitatea: Expert contabil/Contabil autorizat/Cadru didactic
    Număr carnet .... din anul .....
    Telefon ....., fax ....., e-mail ...........

    Solicit să fiu abilitat în calitate de tutore de stagiu.

    Număr carnet expert contabil/contabil autorizat:
    Locul unde îmi exersez profesia:
    Numărul de stagiari pentru care solicit autorizarea:

    Localitatea ..........................
    Data .................................
    Semnătura şi parafa ..................

    (Se trimite preşedintelui filialei Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România.)


    Anexa 2
la regulament


                       (Model de cerere de abilitare
                       în calitate de tutore de stagiu)
                           - persoană juridică -

    Societatea Comercială ......................
    Adresa:
    Numărul de înmatriculare în registrul comerţului:
    Numărul autorizaţiei C.E.C.C.A.R.:
    Numele şi calitatea reprezentantului:
    Telefon ......, fax ......., e-mail .............

    Solicităm să fim abilitaţi în calitate de tutore de stagiu.

    Numărul de stagiari pentru care se solicită autorizarea:

    Localitatea ....................................
    Data ...........................................
    Semnătura (calitatea) şi ştampila ..............


    (Se trimite preşedintelui filialei Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România.)


    Anexa 3
la regulament


                    (Model de scrisoare a stagiarului)

    Numele şi prenumele:
    Numărul certificatului de admitere la examenul privind accesul la profesie:
    Adresa:
    Telefon:

    Data .........................

                           Domnule Preşedinte,

    Conform dispoziţiilor art. 9 din Regulamentul privind efectuarea stagiului şi examenul de aptitudini în vederea accesului la calitatea de expert contabil şi de contabil autorizat, va informez că domnul ......, având domiciliul/sediul social în ............., abilitat în calitate de tutore de stagiu, a acceptat să ma ia în calitate de stagiar începând cu data de ............ .
    Anexez la prezenta atestarea tutorelui meu de stagiu.

    Localitatea ...............................
    Data ......................................
    Semnătura .................................

    (Se trimite la consiliul filialei Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România din raza de domiciliu, recomandat, cu confirmare de primire.)


    Anexa 4
la regulament

                   (Model de atestare de stagiu)

    Subsemnatul ......., adresa (sediul social) ............, calitatea (în cadrul cabinetului) ..........., abilitat în calitate de tutore de stagiu, prin Decizia Biroului Permanent nr. ........... din ..............., certific faptul că domnul/ doamna ............, născut/născută la data de ........ în localitatea ........., cu domiciliul în ..........., va efectua sub conducerea mea, începând cu data de ............, stagiul prevăzut în Ordonanţa Guvernului nr. 65/1994, aprobată şi modificată prin Legea nr. 42/1995, cu modificările ulterioare.
    Stagiul se va efectua în cabinetul (societatea comercială) de expertiză contabilă ........., având orarul de lucru ....... .

    Localitatea ....................................
    Data ...........................................
    Semnătura şi ştampila sau parafa ...............

    (Se scrie pe hârtie cu antet.)


    Anexa 5
la regulament


                (Confirmare de primire a
                  înscrierii în stagiu)

    Localitatea .........................
    Data ................................

    Domnului/doamnei ...................................

    În cursul şedinţei din data de .......... consiliul filialei Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România a primit scrisoarea dumneavoastră din data de ...., însoţită de atestarea tutorelui de stagiu din data de ....................... .
    Dumneavoastră aţi fost înscris în registrul stagiarilor la nr. ......., care trebuie să fie menţionat în orice corespondenţă a dumneavoastră.
    Stagiul dumneavoastră începe la data de .................... .
    Controlorul dumneavoastră de stagiu este domnul/doamna ..... .


                Preşedintele consiliului
          filialei Corpul Experţilor Contabili şi
           Contabililor Autorizaţi din România
          ...................................


    Anexa 6
la regulament


                                    TEMATICA
                     pentru cursurile de pregătire tehnică

                                    Experţi contabili şi Contabili
                                   contabili autorizaţi autorizaţi
                                   cu studii superioare cu studii medii
                                  ───────────────────────────────────────────
 Anul I: - Organizarea profesiei 1 zi 1 zi
          - Documente de lucru: 0,5 zile 0,5 zile
            . norme
            . foi de lucru
            . dosare de lucru pe feluri
              de lucrări şi exerciţii
          - Sistemul contabil şi de
            control intern: 1 zi 0,5 zile
            . conţinut
            . utilitate
            . limite
          - Audit financiar: 1,5 zile -
            . cadrul conceptual şi
              principiile generale
              ale auditului
            . serviciile conexe
            . terminologie
            . organizarea activităţii
              de audit în România
          - Contabilitatea financiară - 2 zile
 Anul II: - Recapitularea cursurilor de
            formare din anul I 0,5 zile 0,5 zile
          - Aprecierea sistemului
            contabil şi de control intern 0,5 zile -
          - Evaluarea întreprinderilor 1,5 zile -
          - Fiscalitatea întreprinderilor 1,5 zile 1,5 zile
          - Contabilitatea analitica
            (de gestiune) - 2 zile
Anul III: - Recapitularea cursurilor
            din anul II 0,5 zile 0,5 zile
          - Audit financiar: 2 zile -
            . obţinerea elementelor probante
            . riscurile în auditul financiar
            . norme de raportare
            . misiuni speciale
            . misiuni conexe
          - Directivele europene şi]
            standardele contabile
            internaţionale în domeniul
            contabilităţii 1,5 zile -
          - Drept şi legislaţia contabilă
            şi de audit în România - 3,5 zile



    Anexa 7
la regulament

                                TABLOUL
     de sinteză a activităţilor stagiarului în cazul unei misiuni de audit

    Anul de stagiu:
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
         Lucrări profesionale Numărul de dosare Numărul de ore
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
  1. Misiuni de stabilire a conturilor anuale
     . ţinerea contabilităţii
     . lucrări de control
       - misiuni de prezentare
     . lucrări de control
       - misiuni de examinare
     . organizare contabilă
     . orientarea şi planificarea misiunii
  2. Misiuni de stabilire a conturilor consolidate
  3. Misiuni de audit contractual
  4. Aplicaţii informatice
  5. Expertize judiciare
  6. Misiuni de consultanţa (gestiunea patrimoniului,
     domeniul fiscal, domeniul social)
  7. Misiuni de audit statutar
  8. Alte lucrări
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
TOTAL:
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
        Formare Titlul acţiunii Organismul Data
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
  Zile de comportament
  Zile tehnice
  Alte acţiuni
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

    Observaţii: Semnătura tutorelui de stagiu,
                              ..............................




    Anexa 8
la regulament

                   (Structura-tip a raportului
                    semestrial al stagiarului)

    Pagina de gardă

    Numele şi prenumele stagiarului:
    Adresa stagiarului:
    Tutore de stagiu (numele şi prenumele):
    Controlor de stagiu (numele şi prenumele):
    Data începerii stagiului:
    Perioada de referinţă a raportului: de la ...... până la ...... (semestrul)
    Numărul raportului: (1, 2 ........... 6) ....................

             Stagiar, Tutore de stagiu,
         .................... .....................
            (semnătura) (semnătura)

    ┌──────────────────────────────────────────────────┐
    │ │
    │ Se menţionează: dacă stagiarul a întocmit │
    │ şi o scrisoare în afară raportului referitor la │
    │ situaţia sa: suspendare de stagiu, schimba- │
    │ rea tutorelui de stagiu, eventuale diplome │
    │ obţinute. │
    └──────────────────────────────────────────────────┘




    Anexa 9
la regulament


                 (Raportul tutorelui de stagiu
                 asupra condiţiilor de derulare
                          a stagiului)

                   RAPORT DE STAGIU

    Subsemnatul ........., tutore de stagiu abilitat prin ............, certific că domnul/doamna .........., născut/născută în ............. la data de ......., cu domiciliul în ..............., a efectuat sub conducerea mea stagiul profesional prevăzut de Ordonanţa Guvernului nr. 65/1994, aprobată şi modificată prin Legea nr. 42/1995, cu modificările ulterioare.
    Stagiul s-a efectuat de la data de ........ până la data de .......... .
    Condiţii de derulare a stagiului .......................................
    ...................................................................... .

                          Localitatea ........................
                          Data ...............................
                          Semnătura tutorelui de stagiu,
                          ..............................

    Observaţii şi viza controlorului de stagiu: ....................

                         Semnătura controlorului de stagiu,
                          ..................................

    Structura raportului de stagiu:
    I. Prezentarea lucrărilor efectuate
    (grupate pe structura prezentată în anexa nr. 6, de exemplu)

    II. Relaţiile cu tutorele de stagiu

    III. Expunerea unei lucrări profesionale efectuate

    IV. Observaţiile eventuale ale stagiarului asupra perioadei de stagiu efectuat

    V. Observaţiile eventuale ale tutorelui de stagiu


    Anexa 10
la regulament


    CORPUL EXPERŢILOR CONTABILI
    ŞI CONTABILILOR AUTORIZAŢI
    DIN ROMÂNIA

    Filiala .............................

                    LIVRET DE STAGIU

    Stagiar ...................................
    Tutore de stagiu ..........................



    Anexa 11
la regulament


                           CERTIFICAT DE STAGIU

    Subsemnatul ................., preşedintele Consiliului filialei Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România ........., atest că domnul/ doamna .........., stagiar/stagiară, a efectuat succesiv următoarele perioade de stagiu:
    de la ............. până la ..........., tutore de stagiu ...............
    de la ............. până la ..........., tutore de stagiu ...............
    de la ............. până la ..........., tutore de stagiu ...............
    de la ............. până la ..........., tutore de stagiu ...............
    de la ............. până la ..........., tutore de stagiu ...............
    de la ............. până la ..........., tutore de stagiu .............., însumând o perioadă de 3 ani conform art. 3 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 65/1994, astfel cum a fost modificat prin Ordonanţa Guvernului nr. 89/1998.
    Cu privire la modul de efectuare a stagiului menţionez următoarele: .........
    .............................................................................
    .............................................................................
    Ţinând seama şi de rapoartele tutorelui/tutorilor de stagiu şi de observaţiile controlorului de stagiu, apreciez că stagiul domnului/doamnei ............... este satisfăcător şi îl/o autorizez să se prezinte la examenul de aptitudini pentru obţinerea calităţii de expert contabil/contabil autorizat.


                Localitatea ...............................

                Data .........................................

                       Preşedintele consiliului filialei,
                       ..................................
                                    (semnătura)

    Anexa 12
la regulament

                                 TEMATICA
                           examenului de aptitudini

    1. Organizarea profesiei şi statutul profesional al expertului contabil şi al contabilului autorizat:
    . calitatea de expert contabil şi calitatea de contabil autorizat
    . accesul la profesie
    . organizarea şi funcţionarea Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România
    . incompatibilităţi în profesie
    . responsabilitatea profesionistului
    . evidenta membrilor Corpului
    . codul etic - deontologia profesională

    2. Drept: comercial, civil, penal şi fiscal
    3. Audit financiar:
    . proceduri şi tehnici de audit
    . misiuni de audit:
      - audit financiar
      - servicii conexe
      - normele naţionale de audit financiar
    . audit statutar (cenzorat)
    . norme de raportare
    4. Contabilitatea şi finanţele agenţilor economici şi instituţiilor financiar-bancare:
    . contabilitate generală; planul de conturi*) (agenţi economici, bănci şi societăţi de asigurări, pieţe de capital)
    . conturile consolidate
    . publicarea conturilor anuale
    . funcţiile întreprinderilor
    . evaluarea întreprinderilor
    . fuziuni şi divizări de întreprinderi
    . dizolvarea şi lichidarea întreprinderilor
    . analiza situaţiei financiare a întreprinderilor
    . gestiunea financiară (bugetele de trezorerie, conturi previzionale, modalităţi de finanţare)
    . informatica; cunoştinţe generale*)
    5. Contabilitate analitica:
    . analiza conturilor şi politici de preţuri
    . evidenta cheltuielilor; calculul costurilor; stabilirea rezultatelor*)
    6. Metode cantitative şi matematici aplicate:
    . matematici financiare
    . statistici descriptive (serii statistice cu una sau mai multe variabile; indici)
    . probabilităţi, sondaje şi eşantionări.

──────────
    *) Teme valabile şi pentru contabilii autorizaţi cu studii medii.
──────────


    Anexa 13
la regulament

                 (Model de cerere pentru stagiarii
                   care îşi desfăşoară activitatea
                        pe cont propriu - art. 34
                              din regulament)

    Domnului preşedinte al filialei Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România ..............

    Menţionez că îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 34 din Regulamentul privind efectuarea stagiului şi examenul de aptitudini în vederea accesului la calitatea de expert contabil şi de contabil autorizat, în sensul că am profesat timp de 3 ani pe cont propriu, după cum urmează:

         Perioada Lucrări efectuate Calitatea*)
         ───────── ────────────────── ────────────
         ......... .................. ............
         ......... .................. ............
         ......... .................. ............
         ......... .................. ............


    Anexez următoarele documente:
    - copie legalizată de pe carnetul de muncă, din care rezulta vechimea de 3 ani în profesia prevăzută de lege;
    - lista cuprinzând contractele (convenţiile) în baza cărora mi-am desfăşurat activitatea;
    - Certificatul de promovare a examenului pentru admiterea la stagiu nr. ................ din ........... (copie legalizată);
    - lista cuprinzând acţiunile de pregătire tehnică la care am participat.

                                         Data ...................
                                         Semnătura ..............

──────────
    *) În anexă sunt prezentate acţiunile concrete la care a participat şi la ce nivel de competenta (de exemplu ca cenzor - ce lucrări a realizat personal; ca auditor, la ce nivel a executat lucrările - asistent, junior, senior etc.).
──────────

                               ------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016