Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   GHIDUL SOLICITANTULUI din 4 noiembrie 2022  pentru instituirea schemei de ajutor de minimis în vederea tranziţiei către economia circulară    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 GHIDUL SOLICITANTULUI din 4 noiembrie 2022 pentru instituirea schemei de ajutor de minimis în vederea tranziţiei către economia circulară

EMITENT: Ministerul Economiei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1114 din 18 noiembrie 2022
──────────
    Aprobat prin ORDINUL nr. 1.436 din 4 noiembrie 2022, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1114 din 18 noiembrie 2022.
──────────

    Preambul
    Acest document reprezintă un îndrumar pentru solicitanţii de ajutor de minimis în cadrul schemei de ajutor de minimis având ca obiectiv acordarea de granturi pentru tranziţia către economia circulară.
    Informaţii privind modul de completare a documentelor care urmează a fi depuse în temeiul acestei scheme de ajutor de minimis, precum şi toate condiţiile care trebuie îndeplinite în vederea încheierii contractului de finanţare se regăsesc în cuprinsul prezentului document şi pe site-ul Ministerului Economiei, la următoarea adresă: http://www.economie.gov.ro
    Este necesară analizarea în prealabil a prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 27/2022 privind reglementarea unor măsuri financiare prin instituirea schemei de ajutor de minimis în vederea tranziţiei către economia circulară, a tuturor informaţiilor cuprinse în cadrul prezentului ghid, precum şi a celorlalte date puse la dispoziţie pe site-ul precizat mai sus.
    În perioada de validitate a schemei de ajutor de minimis, începând cu momentul publicării pe site-ul anterior menţionat a anunţului referitor la perioada de înregistrare a cererilor pentru încheierea contractelor de finanţare, Ministerul Economiei pune la dispoziţia solicitanţilor adresa electronică economie.circulara@economie.gov.ro, prin intermediul căreia pot fi adresate întrebări, sesizări şi solicitări de clarificări, acestea urmând a fi soluţionate în cel mai scurt timp, în cazul în care nu sunt deja tratate în cadrul acestui ghid şi pe site-ul precizat mai sus.
    CAP. I
    Informaţii generale
    1. Obiectivul schemei de ajutor de minimis
    Schema de ajutor de minimis îşi propune să sprijine întreprinderile în vederea stimulării realizării unor investiţii şi a unor categorii de activităţi cu finanţare din fonduri de la bugetul de stat, astfel cum sunt prevăzute în Ordonanţa Guvernului nr. 27/2022 privind reglementarea unor măsuri financiare prin instituirea schemei de ajutor de minimis în vederea tranziţiei către economia circulară, denumită în continuare OG nr. 27/2022.
    Acordarea ajutoarelor de minimis în vederea tranziţiei către economia circulară se face cu respectarea prevederilor privind ajutorul de minimis prevăzut de Regulamentul (UE) nr. 1.407/2013 al Comisiei din 18 decembrie 2013 privind aplicarea articolelor 107 şi 108 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene ajutoarelor de minimis, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L, nr. 352 din 24 decembrie 2013, cu modificările şi completările ulterioare, denumit în continuare Regulament.

    2. Bugetul schemei de ajutor de minimis
    Bugetul maxim al schemei este echivalentul în lei al sumei de 8 milioane de euro.
    Numărul maxim estimat al beneficiarilor schemei, denumiţi în continuare beneficiari, este de 60.
    Suma maximă acordată unui beneficiar din bugetul schemei este egală cu echivalentul în lei al sumei de 200.000 de euro, iar plata se va efectua eşalonat, în baza documentelor justificative, prevăzute în prezentul ghid.
    Suma minimă alocată din bugetul schemei pentru un proiect este egală cu echivalentul în lei al sumei de 15.000 de euro.

    3. Perioada de valabilitate a schemei de ajutor de minimis
    Perioada de valabilitate a schemei de ajutor de minimis este 25 septembrie 2022-31 decembrie 2023.
    Se pot încheia contracte de finanţare, în baza prezentei scheme, până la data de 31 decembrie 2023.

┌──────────────────────────────────────┐
│Atenţie! │
│Având în vedere că Regulamentul se │
│aplică până la 31 decembrie 2023, │
│conform art. 5 din OG nr. 27/2022, se │
│pot încheia contracte de finanţare │
│până la data de 31.12.2023, în │
│perioada 2022-2025 efectuându-se │
│plăţile pentru contractele încheiate │
│în limita bugetului alocat schemei. │
└──────────────────────────────────────┘



    4. Sectoare de activitate eligibile
    Beneficiarii sunt persoane juridice ce desfăşoară activităţi în sectoarele de activitate prevăzute în anexa la OG nr. 27/2022.
    Pentru beneficiarii din categoria asociaţii/fundaţii/patronate este necesară menţionarea activităţii economice în statutul organizaţiei.

┌──────────────────────────────────────┐
│Atenţie! │
│Dacă întreprinderea îşi desfăşoară │
│activitatea într-un sector de │
│activitate care nu se regăseşte în │
│anexa la OG nr. 27/2022, dar solicită │
│finanţare pentru un sector de │
│activitate care se regăseşte în anexa │
│la OG nr. 27/2022 şi care este │
│prevăzut în certificatul constatator, │
│respectiva activitate poate fi │
│eligibilă pentru finanţare sub │
│condiţia respectării tuturor │
│criteriilor aplicabile prevăzute în │
│schemă. │
└──────────────────────────────────────┘



    5. Intensitatea şi cumulul ajutorului de minimis
    1. Ajutorul de minimis se acordă întreprinderilor prin alocări de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Economiei, sub formă de granturi, în raport cu cheltuielile eligibile prevăzute în art. 25 din OG nr. 27/2022.
    2. Proiectele din cadrul schemei sunt finanţate în procent de 85% din cheltuielile eligibile.
    3. Beneficiarii sunt obligaţi să asigure o cofinanţare de 15% din surse proprii, sub o formă care să nu facă obiectul niciunui alt ajutor public.
    4. Valoarea brută totală a ajutoarelor de minimis acordate unei întreprinderi unice nu poate depăşi, la data semnării contractului de finanţare, echivalentul în lei al sumei de 200.000 de euro, pe o perioadă de trei ani fiscali consecutivi, indiferent dacă ajutorul a fost acordat din surse naţionale sau europene.
    5. Pentru întreprinderile care efectuează transport de mărfuri în contul terţilor sau contra cost, valoarea brută totală a ajutoarelor de minimis acordate unei întreprinderi unice nu poate depăşi echivalentul în lei al sumei de 100.000 de euro, pe o perioadă de trei ani fiscali consecutivi, indiferent dacă ajutorul a fost acordat din surse naţionale sau europene.

┌──────────────────────────────────────┐
│Definiţii: │
│- întreprindere unică - include toate │
│întreprinderile, între care există cel│
│puţin una dintre relaţiile următoare: │
│1. o întreprindere deţine majoritatea │
│drepturilor de vot ale acţionarilor │
│sau ale asociaţilor unei alte │
│întreprinderi; │
│2. o întreprindere are dreptul de a │
│numi sau revoca majoritatea membrilor │
│organelor de administrare, de │
│conducere sau de supraveghere ale unei│
│alte întreprinderi; │
│3. o întreprindere are dreptul de a │
│exercita o influenţă dominantă asupra │
│altei întreprinderi în temeiul unui │
│contract încheiat cu întreprinderea în│
│cauză sau în temeiul unei prevederi │
│din contractul de societate sau din │
│statutul acesteia; │
│4. o întreprindere care este acţionar │
│sau asociat al unei alte întreprinderi│
│şi care controlează singură, în baza │
│unui acord cu alţi acţionari sau │
│asociaţi ai acelei întreprinderi, │
│majoritatea drepturilor de vot ale │
│acţionarilor sau ale asociaţilor │
│întreprinderii respective. │
└──────────────────────────────────────┘


    Ajutoarele de minimis acordate în conformitate cu prevederile prezentei scheme pot fi cumulate cu ajutoarele de minimis acordate în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 360/2012 al Comisiei din 25 aprilie 2012 privind aplicarea articolelor 107 şi 108 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene în cazul ajutoarelor de minimis acordate întreprinderilor care prestează servicii de interes economic general, în limita plafonului stabilit în respectivul regulament. Acestea pot fi cumulate cu ajutoare de minimis acordate în conformitate cu alte regulamente de minimis, în limita plafonului de 200.000 de euro sau a plafonului de 100.000 de euro pentru întreprinderile care efectuează transport rutier de mărfuri în contul terţilor sau contra cost, echivalent în lei.
    Ajutoarele de minimis acordate în cadrul prezentei scheme nu se cumulează cu alte ajutoare de stat în sensul art. 107 alin. (1) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, acordate pentru aceleaşi costuri eligibile legate de acelaşi proiect de investiţii, sau cu ajutoarele de stat acordate pentru aceeaşi măsură de finanţare prin capital de risc, dacă un astfel de cumul ar depăşi intensitatea sau valoarea maximă a ajutorului stabilită pentru condiţiile specifice ale fiecărui caz de un regulament privind exceptările în bloc sau printr-o decizie adoptată de Comisia Europeană. Ajutoarele de minimis care nu se acordă sau nu sunt legate de costuri eligibile specifice pot fi cumulate cu alte ajutoare de stat acordate în temeiul unui regulament de exceptare pe categorii sau al unei decizii adoptate de Comisie.
    În cazul în care valoarea totală a ajutoarelor de minimis acordate unei întreprinderi unice pe o perioadă de trei ani consecutivi, cumulată cu valoarea alocării financiare acordate în conformitate cu prevederile prezentei scheme, depăşeşte pragul sumei de 200.000 de euro, respectiv al sumei de 100.000 de euro pentru întreprinderile care efectuează transport de mărfuri în contul terţilor sau contra cost, în echivalent lei, solicitantul nu poate beneficia de prevederile schemei, nici integral, nici parţial, doar pentru acea fracţiune din ajutor care nu depăşeşte acest prag.
    În cazul fuziunilor sau al achiziţiilor, atunci când se stabileşte dacă un nou ajutor de minimis acordat unei întreprinderi noi sau întreprinderii care face achiziţia depăşeşte plafonul relevant, se iau în considerare toate ajutoarele de minimis anterioare acordate tuturor întreprinderilor care fuzionează. Ajutoarele de minimis acordate legal înainte de fuziune sau achiziţie rămân legal acordate.
    În cazul în care o întreprindere se împarte în două sau mai multe întreprinderi separate, ajutoarele de minimis acordate înainte de separare se alocă întreprinderii care a beneficiat de acestea, şi anume, în principiu, întreprinderii care preia activităţile pentru care au fost utilizate ajutoarele de minimis. În cazul în care o astfel de alocare nu este posibilă, ajutoarele de minimis se alocă proporţional pe baza valorii contabile a capitalului social al noilor întreprinderi la data la care separarea produce efecte.

    6. Condiţii de eligibilitate ale solicitantului

┌──────────────────────────────────────┐
│Definiţii: │
│- solicitant: reprezentantul unei │
│entităţi juridice care aplică/solicită│
│finanţare individual; │
│- coordonator de proiect: liderul de │
│parteneriat pentru proiectele ce pot │
│fi depuse în parteneriat (două sau mai│
│multe entităţi juridice). │
│Coordonatorul de proiect este stabilit│
│prin acordul de parteneriat. │
│- partener de proiect: orice entitate │
│juridică, parte a unui acord de │
│parteneriat, pentru implementarea unui│
│proiect în parteneriat; │
│- beneficiar al ajutorului de minimis:│
│entitate juridică a cărei cerere de │
│finanţare a fost admisă şi este parte │
│a unui contract de finanţare (valabil │
│şi pentru partenerii de proiect). │
└──────────────────────────────────────┘


    Pentru a beneficia de ajutorul de minimis, solicitanţii, coordonatorul de proiect şi partenerii de proiect (pentru proiectele în parteneriat) trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii de eligibilitate:
    a) sunt înregistraţi la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului în baza Legii societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, sau sunt înfiinţaţi în baza Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 246/2005, cu modificările şi completările ulterioare, sau sunt înfiinţaţi potrivit prevederilor Legii dialogului social nr. 62/2011, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
    b) nu se află în procedură de executare silită, insolvenţă, faliment, reorganizare judiciară, dizolvare, închidere operaţională, lichidare sau suspendare temporară a activităţii;
    c) nu înregistrează datorii restante la bugetul de stat, respectiv bugetele locale, atestate prin certificate fiscale; fac excepţie operatorii economici care beneficiază de înlesniri la plata obligaţiilor restante la bugetul de stat, acordate prin convenţii şi/sau ordine conform prevederilor legale, şi respectă termenele de plată, atestate prin certificate fiscale;
    d) reprezentantul legal nu a fost supus unei condamnări în ultimii 3 ani de către nicio instanţă de judecată, pentru fapte în legătură cu profesia exercitată;
    e) nu intră în categoria întreprinderilor în dificultate;

┌──────────────────────────────────────┐
│Precizări! │
│Conform art. 2 pct. 18 din │
│Regulamentul (UE) nr. 651/2014, o │
│întreprindere este considerată a fi în│
│dificultate dacă se află în cel puţin │
│una dintre următoarele situaţii: │
│a) în cazul unei societăţi cu │
│răspundere limitată, atunci când mai │
│mult de jumătate din capitalul său │
│social subscris a dispărut din cauza │
│pierderilor acumulate. Această │
│situaţie survine atunci când deducerea│
│pierderilor acumulate din rezerve (şi │
│din toate celelalte elemente │
│considerate în general cafăcând parte │
│din fondurile proprii ale societăţii) │
│conduce la un rezultat negativ care │
│depăşeşte jumătate din capitalul │
│social subscris; │
│b) în cazul unei societăţi comerciale │
│în care cel puţin unii dintre asociaţi│
│au răspundere nelimitată pentru │
│creanţele societăţii, atunci când mai │
│mult de jumătate din capitalul │
│propriu, astfel cum reiese din │
│contabilitatea societăţii, a dispărut │
│din cauza pierderilor acumulate; │
│c) atunci când întreprinderea face │
│obiectul unei proceduri colective de │
│insolvenţă sau îndeplineşte criteriile│
│prevăzute de legislaţia naţională │
│pentru iniţierea unei proceduri │
│colective de insolvenţă la cererea │
│creditorilor săi; │
│d) în cazul unei întreprinderi care nu│
│este o IMM, atunci când, în ultimii │
│doi ani: (i) raportul datorii/ │
│capitaluri proprii al întreprinderii a│
│fost mai mare de 7,5; şi (ii) │
│capacitatea de acoperire a dobânzilor │
│calculată pe baza EBITDA a fost sub │
│1,0; │
│e) întreprinderea a primit ajutor │
│pentru salvare şi nu a rambursat încă │
│împrumutul sau nu a încetat garanţia │
│sau a primit ajutoare pentru │
│restructurare şi face încă obiectul │
│unui plan de restructurare. │
│În vederea verificării situaţiei de la│
│lit. a): │
│- din bilanţ se adună pierderea │
│reportată, pierderea exerciţiului │
│financiar şi alte elemente considerate│
│ca făcând parte din fondurile proprii │
│conform bilanţului (repartizarea │
│profitului, acţiuni proprii, pierderi │
│legate de instrumentele de capitaluri │
│proprii); suma rezultată reprezintă │
│totalul pierderilor; │
│- totalul pierderilor se scade din │
│totalul obţinut prin adunarea primelor│
│de capital cu rezervele din │
│reevaluare, cu rezerve şi cu alte │
│elemente considerate ca făcând parte │
│din fondurile proprii conform │
│bilanţului (profitul exerciţiului │
│financiar, profitul reportat, │
│câştiguri legate de instrumentele de │
│capitaluri proprii); │
│- dacă rezultatul este negativ, se │
│scade din valoarea capitalului │
│subscris vărsat; │
│- dacă rezultatul obţinut este mai mic│
│decât jumătate din valoarea │
│capitalului subscris vărsat, │
│întreprinderea este în dificultate. │
│În vederea verificării situaţiei de la│
│lit. b): │
│- din bilanţ se compară valoarea │
│capitalurilor proprii totale din │
│ultimul exerciţiu financiar cu │
│valoarea aceluiaşi indicator din │
│exerciţiul financiar anterior; │
│- dacă capitalurile proprii s-au │
│diminuat cu mai mult de jumătate faţă │
│de exerciţiul financiar anterior, │
│întreprinderea este în dificultate. │
│În vederea verificării situaţiei de la│
│lit. d): │
│• pct. (i): │
│- din bilanţ se adună total datorii │
│care trebuie plătite într-o perioadă │
│de până la 1 an cu total datorii care │
│trebuie plătite într-o perioadă mai │
│mare de 1 an; │
│- rezultatul obţinut se împarte la │
│valoarea aferentă capitalurilor │
│proprii; │
│- se verifică dacă valoarea rezultată │
│este mai mare de 7,5; │
│• pct. (ii): │
│- din contul de profit şi pierdere │
│valoarea însumată a profitului net cu │
│cheltuielile cu taxe şi impozite, cu │
│cheltuielile cu dobânzi şi cu │
│cheltuielile cu amortizarea se │
│raportează la cheltuielile cu dobânzi;│
│- se verifică dacă rezultatul se │
│situează sub valoarea 1,0. │
│Dacă ambele condiţii sunt îndeplinite │
│cumulativ pe ultimele două exerciţii │
│financiare, întreprinderea este în │
│dificultate. │
│În sensul celor de mai sus, │
│solicitanţii vor transmite, în copie, │
│situaţiile financiare anuale aprobate │
│corespunzătoare ultimelor 2 exerciţii │
│financiare încheiate. │
│Situaţiile financiare anuale aprobate │
│trebuie să conţină: │
│- situaţia activelor, datoriilor şi │
│capitalurilor proprii – formularul 10;│
│- contul de profit şi pierdere – │
│formularul 20; │
│- date informative – formularul 30; │
│- situaţia activelor imobilizate – │
│formularul 40; │
│- dovada depunerii acestora la Agenţia│
│Naţională de Administrare Fiscală │
│(ANAF). │
└──────────────────────────────────────┘



    f) nu au beneficiat în ultimii 2 ani fiscali precedenţi şi în anul fiscal în curs, fie din surse ale bugetului de stat sau ale autorităţilor locale, fie din surse europene, de ajutor de minimis, care, cumulat cu suma solicitată în proiect, să depăşească echivalentul în lei al sumei de 200.000 euro sau de 100.000 de euro în cazul întreprinderilor care activează în sectorul transporturilor de mărfuri în contul terţilor sau contra cost;
    g) nu fac obiectul unor decizii de recuperare a unui ajutor de minimis sau, în cazul în care asemenea decizii au fost emise, acestea au fost deja executate şi ajutorul integral recuperat, inclusiv dobânda de recuperare aferentă conform prevederilor legale în vigoare;
    h) deţin resursele financiare necesare asigurării cofinanţării pentru implementarea proiectului;
    i) nu derulează activităţi în domeniile exceptate de la finanţare în condiţiile prezentei scheme;

┌──────────────────────────────────────┐
│Atenţie! │
│În cazul în care o întreprindere îşi │
│desfăşoară activitatea atât în │
│sectoarele menţionate la art. 3 din OG│
│nr. 27/2022, cât şi în una dintre │
│categoriile de activităţi precizate la│
│art. 8 din OG nr. 27/2022, prezenta │
│schemă se aplică ajutoarelor acordate │
│pentru domeniile de activitate │
│eligibile, cu condiţia ca beneficiarul│
│să se asigure, prin mijloace │
│corespunzătoare, precum separarea │
│activităţilor sau o distincţie între │
│costuri, că activităţile desfăşurate │
│în sectoarele excluse din domeniul de │
│aplicare a schemei nu beneficiază de │
│ajutoare de minimis. │
└──────────────────────────────────────┘



    j) atunci când o întreprindere care efectuează transport rutier de mărfuri în numele terţilor sau contra cost desfăşoară şi alte activităţi, pentru care se aplică plafonul de 200.000 de euro, în cazul întreprinderii respective se aplică plafonul de 200.000 de euro, echivalent în lei, cu condiţia prezentării documentelor contabile care atestă separarea evidenţei acestor activităţi sau distincţia între costuri, pentru a dovedi că suma de care beneficiază activitatea de transport rutier de mărfuri nu depăşeşte echivalentul în lei al sumei de 100.000 de euro şi că ajutoarele de minimis nu se folosesc pentru achiziţionarea de vehicule pentru transportul rutier de mărfuri.


    7. Criterii de eligibilitate ale proiectelor
    Proiectele pentru care se acordă sprijin financiar prin prezenta schemă trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele criterii de eligibilitate:
    a) să se încadreze în categoriile de activităţi prevăzute la art. 18 din OG nr. 27/2022;
    b) să conţină etapele proiectului, precum şi structura de finanţare pe etape;
    c) să asigure implementarea proiectului în maximum 16 luni de la data încheierii contractului de finanţare;
    d) să prezinte elementele care fundamentează rezultatele estimate la finalizarea proiectului.


    8. Cheltuieli eligibile
    În baza prezentei scheme sunt considerate costuri eligibile următoarele:
    a) costurile investiţiilor în active corporale şi necorporale;
    b) costurile salariale estimate care rezultă din crearea de locuri de muncă în urma investiţiei realizate, după caz.

┌──────────────────────────────────────┐
│Precizări! │
│TVA-ul reprezintă o cheltuială │
│eligibilă în măsura în care este │
│nedeductibilă şi aferentă unui cost │
│eligibil. │
│Activele corporale includ: terenuri, │
│utilaje, maşini, echipamente, │
│instalaţii tehnologice, construcţii. │
│Costurile aferente terenurilor şi │
│construcţiilor sunt eligibile numai în│
│cazul următoarelor categorii de │
│activităţi prevăzute la art. 18 lit. │
│c), d), e), g), j) şi k) din OG nr. 27│
│/2022. │
│Activele corporale: utilaje, maşini, │
│echipamente şi instalaţii tehnologice │
│trebuie să fie noi. │
│Costurile de investiţii cu activele │
│corporale pot reprezenta: │
│- costuri pentru cumpărare terenuri, │
│utilaje, maşini, echipamente, │
│instalaţii tehnologice, construcţii; │
│- costuri pentru închiriere terenuri, │
│construcţii. │
│În cazul realizării unei construcţii │
│se consideră eligibile doar │
│cheltuielile aferente realizării de │
│construcţii noi, regăsite în capitolul│
│4 - Cheltuieli pentru investiţia de │
│bază, subcapitolul 4.1 - Construcţii │
│şi instalaţii de bază din devizul pe │
│obiect, astfel cum este prevăzut în │
│anexa nr. 8 la Hotărârea Guvernului │
│nr. 907/2016 privind etapele de │
│elaborare şi conţinutul-cadru al │
│documentaţiilor tehnico-economice │
│aferente obiectivelor/proiectelor de │
│investiţii finanţate din fonduri │
│publice, cu modificările şi │
│completările ulterioare. │
│Contractul de închiriere va cuprinde │
│cel puţin perioada de implementare a │
│proiectului. │
│Activele necorporale includ: brevete, │
│licenţe, know-how, mărci comerciale │
│sau alte drepturi de proprietate │
│intelectuală. │
│Activele necorporale sunt eligibile │
│pentru calculul costurilor de │
│investiţii dacă îndeplinesc cumulativ │
│următoarele condiţii: │
│a) sunt utilizate exclusiv de către │
│beneficiar la locul realizării │
│investiţiei; │
│b) sunt amortizabile; │
│c) sunt achiziţionate în condiţiile │
│pieţei de la terţi care nu au legături│
│cu cumpărătorul; │
│d) sunt incluse în activele │
│beneficiarului şi trebuie să rămână │
│asociate proiectului pentru care s-a │
│acordat ajutorul de minimis pe o │
│perioadă de minimum trei ani. │
├──────────────────────────────────────┤
│Definiţii: │
│Achiziţie în condiţiile pieţei = │
│achiziţie realizată cu respectarea │
│principiilor de nediscriminare, │
│tratament egal, transparenţă şi │
│proporţionalitate. │
│Terţi care nu au legături cu │
│cumpărătorul = persoane fizice sau │
│juridice care nu se regăsesc în una │
│din următoarele situaţii: │
│• persoane fizice care sunt rude până │
│la gradul al III-lea inclusiv ale │
│personalului sau conducerii │
│cumpărătorului; │
│• persoane fizice care au calitatea de│
│angajat al cumpărătorului; │
│• persoane fizice sau juridice care au│
│calitatea de vânzător şi deţin o │
│influenţă asupra structurii, voturilor│
│sau deciziilor organelor de conducere │
│ale cumpărătorului; │
│• persoane fizice sau juridice care au│
│calitatea de vânzător şi asupra cărora│
│cumpărătorul deţine o influenţă asupra│
│structurii, voturilor sau deciziilor │
│organelor sale de conducere. │
├──────────────────────────────────────┤
│Precizări! │
│Costurile salariale sunt eligibile │
│dacă: │
│• locurile de muncă nou-create sunt │
│create ulterior depunerii cererii de │
│finanţare şi demarării proiectului; │
│• locurile de muncă nou-create sunt │
│ocupate de persoane angajate în baza │
│unui contract de muncă pe perioadă │
│nedeterminată. │
│Costurile eligibile pentru costurile │
│salariale se calculează pentru o │
│perioadă de minimum 6 luni de la data │
│ocupării locului de muncă, dar nu mai │
│mult de 12 luni şi fără a depăşi │
│perioada de implementare a │
│proiectului. │
├──────────────────────────────────────┤
│Atenţie! │
│Sunt considerate cheltuieli │
│neeligibile: cheltuielile de regie/ │
│utilităţi, achiziţie de mijloace de │
│transport, cu excepţia mijloacelor de │
│transport utilizate pentru transportul│
│deşeurilor/materiilor prime secundare/│
│produsului finit, cheltuieli de │
│publicitate. │
│Orice cheltuială neeligibilă, precum │
│şi orice cheltuială suplimentară │
│(conexă) ce vor apărea în timpul │
│implementării proiectului vor fi │
│suportate de către beneficiar. │
└──────────────────────────────────────┘



    Categoriile de activităţi finanţate de la bugetul de stat în cadrul prezentei scheme, conform art. 18 din OG nr. 27/2022, sunt următoarele:
    a) transfer tehnologic pentru prevenirea generării de deşeuri şi reducerea acestora, precum şi utilizarea eficientă a resurselor, reutilizare, reparare şi reciclare;
    b) dezvoltarea activităţilor de cercetare/inovare, proiectare ecologică a produselor şi serviciilor care să promoveze principiile economiei circulare;
    c) înfiinţarea şi/sau dotarea şi/sau modernizarea laboratoarelor de testare pentru materialele şi produsele rezultate din activităţi de economie circulară, precum şi acreditarea acestora, după caz;
    d) înfiinţarea şi/sau dotarea şi operarea de centre de reparaţii şi recondiţionare a bunurilor în vederea reutilizării deşeurilor şi reparării bunurilor;
    e) extinderea activităţilor de reciclare a deşeurilor;
    f) crearea unei platforme electronice, unice la nivel naţional, care pe baza informaţilor introduse de utilizatori face automat legătura între vânzător şi cumpărător;
    g) realizarea de centre de colectare şi valorificare a produselor din lână, in, cânepă, textile, rezultate din aplicarea principiilor economiei circulare;
    h) reciclarea/reutilizarea şi/sau valorificarea deşeurilor industriale generate în materii prime secundare sau produse cu valoare adăugată mai mare decât cea a deşeului din care provin;
    i) modernizarea instalaţiilor de reciclare existente care să determine emisii de gaze cu efect de seră, denumite în continuare GES, cu cel puţin 30% mai mici, precum şi reduceri ale nivelurilor altor categorii de poluanţi în raport cu linia tehnologică existentă;
    j) introducerea/extinderea producţiei produselor care nu conţin plastic, alternative la produsele din plastic de unică folosinţă;
    k) introducerea/extinderea producţiei de ambalaje care nu conţin plastic.

┌──────────────────────────────────────┐
│Atenţie! │
│Proiectele pot să conţină una sau mai │
│multe activităţi dintre cele prevăzute│
│la art. 18 din OG nr. 27/2022. │
│Proiectele pot fi desfăşurate şi în │
│parteneriat. Fiecare partener de │
│proiect trebuie să respecte │
│prevederile prezentului ghid. │
└──────────────────────────────────────┘




    9. Documentele care trebuie să însoţească cererea de finanţare

┌──────────────────────────────────────┐
│Atenţie! │
│Pentru proiectele în parteneriat, │
│fiecare partener de proiect va │
│prezenta documentele solicitate mai │
│jos. │
│Documentele prevăzute la pct. 9 vor fi│
│elaborate şi asumate de către │
│coordonatorul de proiect şi toţi │
│partenerii de proiect. │
└──────────────────────────────────────┘


    Pentru a beneficia de ajutorul acordat prin prezenta schemă de ajutor de minimis, solicitantul sau coordonatorul de proiect în cazul proiectelor în parteneriat depune la registratura Ministerului Economiei cererea pentru încheierea unui contract de finanţare, denumită în continuare cerere de finanţare, întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr. 1 la prezentul ghid, însoţită de următoarele documente:
    1. a) certificat constatator extins, în cazul microîntreprinderilor, întreprinderilor mici, mijlocii şi mari, eliberat cu cel mult 10 zile lucrătoare înainte de data înregistrării cererii de finanţare, fie în original, emis de oficiul registrului comerţului de pe lângă tribunalul unde îşi are sediul întreprinderea, fie electronic, cu informaţii obţinute de pe portalul de servicii al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului;
    b) certificatul de înscriere în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor, conform Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 246/2005, cu modificările şi completările ulterioare, în cazul asociaţiilor profesionale;
    c) certificatul de înscriere în registrul special de evidenţă al judecătoriei, conform Legii nr. 62/2011, cu modificările şi completările ulterioare, în cazul patronatelor de ramură;

┌──────────────────────────────────────┐
│Precizare: │
│În cazul asociaţiilor/fundaţiilor şi │
│patronatelor, se ataşează statutul │
│acestora. │
└──────────────────────────────────────┘



    2. situaţii financiare anuale aprobate, corespunzătoare ultimului exerciţiu financiar încheiat, în copie, pentru solicitanţii cu o vechime în activitate mai mare de 1 an;

┌──────────────────────────────────────┐
│Precizare: │
│Se ataşează formularele 10, 20, 30 şi │
│40 şi dovada depunerii acestora la │
│ANAF. │
│În cazul asociaţiilor/fundaţiilor şi │
│patronatelor cu activitate economică, │
│se ataşează situaţiile financiare │
│aferente, cu specificarea codului CAEN│
│corespunzător activităţii economice │
│desfăşurate şi/sau pentru care se │
│solicită finanţarea. │
└──────────────────────────────────────┘



    3. certificat de atestare fiscală privind îndeplinirea obligaţiilor de plată la bugetul general consolidat;
    4. certificat de atestare fiscală privind îndeplinirea obligaţiilor de plată către bugetul local pentru unitatea sau punctul de lucru, după caz, unde se implementează proiectul;

┌──────────────────────────────────────┐
│Atenţie! │
│Pentru verificarea îndeplinirii │
│condiţiei de eligibilitate prevăzute │
│la art. 9 lit. c) din OG nr. 27/2022, │
│respectiv faptul că întreprinderea nu │
│înregistrează datorii restante la │
│bugetul de stat, respectiv la bugetele│
│locale, certificatul de atestare │
│fiscală trebuie: │
│- să fie valabil la data înregistrării│
│cererii de finanţare; │
│- să fie ataşat în original. │
│Se va avea în vedere să nu figureze │
│sume de plată la secţiunea A* - │
│Obligaţii de plată, care cuprinde: │
│- totalul obligaţiilor fiscale │
│principale şi sumele stabilite de alte│
│organe competente şi transmise spre │
│recuperare ANAF, exigibile la datele │
│prevăzute de art. 112 din Codul de │
│procedură fiscală; │
│- totalul obligaţiilor fiscale │
│accesorii, eligibile la datele │
│prevăzute de art. 12 din Codul de │
│procedură fiscală. │
│* Cu excepţia sumelor aflate în │
│compensare cu sumele de rambursat/ │
│restituit din secţiunea B. │
│Fac excepţie operatorii economici care│
│beneficiază de înlesniri la plata │
│obligaţiilor restante la bugetul de │
│stat, acordate prin convenţii şi/sau │
│ordine conform prevederilor legale, şi│
│respectă termenele de plată, atestate │
│prin certificate fiscale. │
└──────────────────────────────────────┘



    5. act de identitate al persoanei autorizate să reprezinte legal solicitantul/coordonatorul de proiect şi partenerul de proiect în cazul proiectelor în parteneriat, în copie;

┌──────────────────────────────────────┐
│Precizare: │
│Pentru proiectele desfăşurate în │
│parteneriat, coordonatorul de proiect │
│anexează la cererea de finanţare toate│
│documentele aferente fiecărui partener│
│de proiect. │
│Coordonatorul de proiect anexează la │
│cererea de finanţare şi acordul de │
│parteneriat încheiat cu partenerii de │
│proiect şi care va conţine în mod │
│obligatoriu: │
│- titlul proiectului; │
│- obiectivul proiectului; │
│- rolul fiecărui partener de proiect; │
│- activităţile şi cheltuielile │
│eligibile ale fiecărui partener de │
│proiect, pe etape; │
│- cofinanţarea fiecărui partener de │
│proiect raportat la cheltuielile │
│eligibile; │
│- perioada de valabilitate a acordului│
│de parteneriat care cuprinde cel puţin│
│perioada de implementare a │
│proiectului; │
│- semnătura reprezentantului legal al │
│coordonatorului de proiect, precum şi │
│a fiecăruia dintre partenerii de │
│proiect. │
└──────────────────────────────────────┘



    6. împuternicire semnată de reprezentantul legal al solicitantului/coordonatorului de proiect şi partener de proiect în cazul proiectelor în parteneriat, în cazul în care o altă persoană decât acesta semnează cererea de finanţare;
    7. declaraţia pe propria răspundere a reprezentantului legal, întocmită conform modelului din anexa nr. 2 la prezentul ghid;
    8. declaraţia pe propria răspundere privind ajutoarele de minimis, întocmită conform modelului din anexa nr. 3 la prezentul ghid;
    9. plan de investiţii/prezentarea proiectului pentru care se solicită finanţare;

┌──────────────────────────────────────┐
│Precizări: │
│Prezentarea proiectului/investiţiei va│
│include următoarele: │
│a) scurtă prezentare a solicitantului/│
│coordonatorului de proiect şi │
│partenerilor de proiect în cazul │
│proiectelor în parteneriat: sediul şi │
│sucursalele/punctele de lucru unde │
│urmează să se implementeze proiectul, │
│acţionariat, cifra de afaceri şi │
│profitul realizat conform ultimului │
│exerciţiu financiar încheiat, număr de│
│salariaţi la data depunerii cererii de│
│finanţare, obiect principal de │
│activitate şi alte activităţi efectiv │
│desfăşurate (conform clasificării │
│CAEN) - pentru fiecare entitate │
│juridică (solicitant/coordonator de │
│proiect şi parteneri de proiect). În │
│cazul asociaţiilor/fundaţiilor şi │
│patronatelor, prezentarea se va adapta│
│corespunzător; │
│b) scurtă descriere a activităţii │
│desfăşurate - pentru fiecare entitate │
│juridică (solicitant/coordonator de │
│proiect şi parteneri de proiect în │
│cazul proiectelor în parteneriat); │
│c) încadrarea proiectului/investiţiei │
│în categoria de activităţi eligibile │
│prevăzute la art. 18 din OG nr. 27/ │
│2022; │
│d) titlul şi obiectivele proiectului/ │
│investiţiei - justificarea şi │
│necesitatea realizării acestora şi │
│rolul fiecărui partener de proiect în │
│realizarea obiectivelor proiectului, │
│în cazul proiectelor în parteneriat; │
│e) etapele de implementare ale │
│proiectului, costurile aferente │
│acestora şi sursele de finanţare │
│(proprii şi buget), conform modelului │
│din anexa nr. 4 la prezentul ghid, │
│detaliat pentru coordonator şi │
│parteneri de proiect în cazul │
│proiectelor în parteneriat; │
│f) prezentarea rezultatelor estimate │
│la finalizarea proiectului/ │
│investiţiei. Se va specifica dacă se │
│creează noi locuri de muncă; │
│g) descrierea sustenabilităţii │
│proiectului şi a modului de │
│valorificare a rezultatelor obţinute │
│în urma finanţării. │
└──────────────────────────────────────┘



    10. analiza cu privire la caracterul de circularitate al proiectului propus pentru finanţare;

┌──────────────────────────────────────┐
│Precizări: │
│Analiza va cuprinde, după caz: │
│- concepţia sustenabilă a proiectului │
│propus; │
│- conservarea resurselor naturale; │
│- creşterea cantităţii de materie │
│primă secundară; │
│- scăderea emisiilor de CO_2 pe lanţul│
│valoric; │
│- creşterea gradului de reutilizare a │
│produselor (estimare cantitativă); │
│- prelungirea duratei de viaţă a │
│produselor; │
│- orice alte aspecte în favoarea │
│justificării caracterului de │
│circularitate. │
└──────────────────────────────────────┘



    11. opis cu documentele transmise.


    CAP. II
    Acordarea ajutorului de minimis
    Acordarea sprijinului financiar se face în baza contractului de finanţare încheiat cu beneficiarii.

┌──────────────────────────────────────┐
│Atenţie! │
│În cazul proiectelor în parteneriat, │
│fiecare partener de proiect este │
│considerat beneficiar al ajutorului de│
│minimis şi îndeplineşte toate │
│condiţiile aferente schemei de │
│minimis. │
└──────────────────────────────────────┘


    Proiectele acceptate se finanţează în limita fondurilor aprobate pentru schemă, cuprinse în bugetele anuale ale Ministerului Economiei.
    Sprijinul financiar se acordă numai beneficiarilor care îndeplinesc condiţiile de eligibilitate prevăzute la cap. I pct. 6 pentru proiectele care îndeplinesc criteriile de eligibilitate prevăzute la cap. I pct. 7.
    Deschiderea sesiunii şi perioada de depunere a cererilor de finanţare vor fi anunţate pe site-ul Ministerului Economiei.
    În vederea obţinerii finanţării, solicitantul/coordonatorul de proiect trebuie să transmită Ministerului Economiei cererea de finanţare însoţită de documentele prevăzute la pct. 9 din cap. I.

┌──────────────────────────────────────┐
│Atenţie! │
│Solicitantul/Coordonatorul de proiect │
│depune, direct sau prin poştă │
│(servicii de curierat) cu confirmare │
│de primire, la Registratura │
│Ministerului Economiei din Calea │
│Victoriei nr. 152, sectorul 1, │
│Bucureşti, cererea de finanţare (anexa│
│nr. 1 la prezentul ghid) însoţită de │
│documentele justificative necesare │
│pentru evaluare într-un exemplar pe │
│suport hârtie şi în format electronic │
│de tip memory stick. Pe plic se va │
│menţiona Direcţia politici industriale│
│şi competitivitate - Schema de ajutor │
│de minimis în vederea tranziţiei către│
│economia circulară. │
│Înregistrarea cererilor de finanţare │
│se realizează doar în intervalul │
│sesiunilor de 30 de zile lucrătoare, │
│comunicate pe site-ul Ministerului │
│Economiei. │
│Anunţul privind deschiderea sesiunilor│
│se va realiza cu cel puţin 30 de zile │
│lucrătoare înainte de deschiderea │
│sesiunilor. │
│Cererile de finanţare înregistrate în │
│afara sesiunilor se restituie │
│solicitanţilor/coordonatorilor de │
│proiect. │
└──────────────────────────────────────┘


    Ministerul Economiei calculează, conform anexei nr. 5, un punctaj pentru solicitanţii/coordonatorii de proiect, care au transmis, în cadrul sesiunii de înregistrare, cererea de finanţare, proiectele fiind selectate în ordinea descrescătoare a punctajelor şi în limita bugetului aprobat.
    1. Etapele de evaluare a cererii de finanţare
    a) Etapa de verificare a conformităţii documentelor, care cuprinde:
    - înregistrarea cererii de finanţare;
    – verificarea dosarului din punctul de vedere al conformităţii documentelor necesare încheierii contractului de finanţare.
    Pentru a se asigura conformitatea documentelor, se verifică toate documentele care trebuie să însoţească cererea de finanţare, prevăzute la cap. I pct. 9, ţinând cont de precizările şi atenţionările inserate.

┌──────────────────────────────────────┐
│Atenţie! │
│Toate documentele transmise │
│Ministerului Economiei de către │
│solicitant/coordonatorul de proiect │
│trebuie să fie redactate în limba │
│română. │
└──────────────────────────────────────┘



┌──────────────────────────────────────┐
│Documentele emise în original de │
│solicitant/coordonatorul de proiect şi│
│partenerii de proiect sunt datate şi │
│semnate de persoana autorizată să │
│reprezinte legal solicitantul/ │
│coordonatorul de proiect/partenerul de│
│proiect. │
│Toate documentele se îndosariază, se │
│numerotează şi se opisează. │
└──────────────────────────────────────┘




    b) Etapa verificării îndeplinirii criteriilor de eligibilitate şi a condiţiilor impuse de OG nr. 27/2022 şi prezentul ghid, care cuprinde:
    - analiza cererii de finanţare şi a documentelor anexate acesteia;
    – solicitarea de informaţii şi/sau documente pentru completarea cererii de finanţare, dacă este cazul;

┌──────────────────────────────────────┐
│Atenţie! │
│În cazul în care: │
│- există neconcordanţe/neclarităţi în │
│informaţiile furnizate; sau │
│- nu sunt transmise în integralitate │
│documentele prevăzute la cap. I pct. 9│
│sau │
│- se constată necesitatea unor │
│documente suplimentare în vederea │
│soluţionării cererii, Ministerul │
│Economiei transmite solicitantului/ │
│coordonatorului de proiect, în termen │
│de 5 zile lucrătoare de la data │
│constatării, o înştiinţare în care │
│precizează că cererea de finanţare │
│este incompletă, fiind menţionate în │
│acest sens documentele care lipsesc │
│sau documentele care necesită │
│clarificare. │
│Solicitantul/Coordonatorul de proiect │
│transmite completarea documentaţiei în│
│termen de maximum 10 zile lucrătoare │
│de la primirea solicitării. │
└──────────────────────────────────────┘



    – calcularea punctajului, conform anexei nr. 5, şi comunicarea acestuia solicitantului/coordonatorului de proiect;
    – publicarea listei cererilor de finanţare conforme şi eligibile, precum şi celor selectate pentru finanţare în ordinea descrescătoare a punctajului obţinut.


    2. Soluţionarea cererii de finanţare
    În urma etapei de verificare prevăzute la pct. 1 lit. b), Ministerul Economiei transmite solicitanţilor/coordonatorilor de proiect, după caz:
    - contractul de finanţare sau proiectul contractului de finanţare;
    – scrisoare de respingere a cererii de finanţare.


    3. Emiterea contractului de finanţare
    În vederea emiterii contractului de finanţare, solicitantul/coordonatorul de proiect şi partenerii de proiect trebuie să prezinte toate documentele prevăzute de prezentul ghid, să îndeplinească toate criteriile şi condiţiile de eligibilitate prevăzute în OG nr. 27/2022 şi să respecte prevederile prezentului ghid.
    Contractele de finanţare se emit în limita bugetului total alocat schemei.
    Cererile de finanţare aprobate se ierarhizează în ordinea descrescătoare a punctajului.
    Pentru verificarea încadrării în nivelul maxim al ajutorului de minimis exprimat în euro se utilizează cursul de schimb stabilit de Banca Naţională a României, valabil la data acordării ajutorului de minimis.

    4. Condiţii pentru emiterea proiectului contractului de finanţare
    În cazul în care bugetul anual alocat schemei s-a epuizat, dar există cereri pentru încheierea unui contract de finanţare care nu s-au încadrat în bugetul anual alocat, dar care îndeplinesc cumulativ condiţiile şi criteriile de eligibilitate prevăzute de OG nr. 27/2022, Ministerul Economiei emite proiectul contractului de finanţare.
    Proiectele contractelor de finanţare se aprobă în ordinea în care au fost emise, după reverificarea îndeplinirii condiţiilor şi criteriilor, sub condiţia aprobării sau suplimentării bugetului anual alocat schemei, în condiţiile respectării prevederilor art. 6 alin. (2) din OG nr. 27/2022, în conformitate cu prevederile legilor bugetare anuale.
    În cazul în care solicitantul/coordonatorul de proiect şi partenerii de proiect prezintă toate documentele prevăzute de prezentul ghid, îndeplinesc toate criteriile şi condiţiile de eligibilitate prevăzute de OG nr. 27/2022 şi respectă prevederile prezentului ghid, Ministerul Economiei emite proiectul contractului de finanţare şi informează în acest sens, pe suport electronic, solicitantul/coordonatorul de proiect.

    5. Respingerea cererii de finanţare
    Ministerul Economiei respinge cererea de finanţare în situaţia în care:
    a) cererea nu este însoţită de niciunul din documentele prevăzute la cap. I pct. 9;
    b) nu sunt îndeplinite în mod cumulativ toate condiţiile şi criteriile de eligibilitate prevăzute în OG nr. 27/2022 şi din prezentul ghid;
    d) solicitantul/coordonatorul de proiect nu respectă termenul de 5 zile lucrătoare de la data primirii solicitării de informaţii şi/sau documente pentru completarea cererii de finanţare;
    e) cererea de finanţare a fost transmisă ulterior încheierii sesiunii de depunere.


    6. Rambursarea cheltuielilor efectuate (plata tranşelor de ajutor de minimis)
    Rambursarea cheltuielilor se efectuează la finalizarea fiecăreia din etapele prevăzute de beneficiar/coordonatorul de proiect în anexa nr. 4, devenită parte integrantă a contractului de finanţare.

┌──────────────────────────────────────┐
│Atenţie! │
│La rambursarea cheltuielilor │
│efectuate, beneficiarul (inclusiv │
│fiecare partener de proiect) va ţine │
│cont de costurile estimate pentru │
│fiecare etapă prevăzută în anexa nr. 4│
│la prezentul ghid. │
│Orice depăşire a costurilor estimate │
│pentru fiecare etapă este suportată de│
│beneficiar. │
└──────────────────────────────────────┘


    Beneficiarul/Coordonatorul de proiect are obligaţia să prezinte, împreună cu cererea de rambursare, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 6/anexa nr. 6 bis la prezentul ghid, toate documentele justificative privind cheltuielile efectuate.
    Cererea de rambursare este prezentată de beneficiar/coordonatorul de proiect la finalizarea fiecărei etape.
    Lista documentelor justificative pentru rambursarea plăţilor de către Ministerul Economiei cuprinde:
    1. certificate de atestare fiscală (bugetul de stat şi bugetele locale) valabile, în original, din care să reiasă lipsa datoriilor;
    2. situaţia centralizată a achiziţiilor şi/sau lucrărilor executate, cuantificate valoric şi fizic;
    3. facturile fiscale, ordine de plată, extrase de cont şi/sau alte documente justificative, după caz, însoţite de un centralizator al acestora;

┌──────────────────────────────────────┐
│Atenţie! │
│În cazul facturilor externe, calculul │
│valorii achiziţiei şi respectiv │
│stabilirea sumei acceptate pentru │
│finanţare în cadrul contractului se │
│fac luând în considerare cursul │
│valutar al Băncii Naţionale a României│
│din data facturării indiferent de data│
│efectuării plăţii, însă fără a depăşi │
│valoarea prevăzută în contract pentru │
│poziţia respectivă. │
└──────────────────────────────────────┘



    4. documentaţia aferentă fiecărei proceduri de achiziţie efectuate;
    5. contractele pentru achiziţia de bunuri, servicii şi/sau lucrări (în situaţia în care contractul este redactat într-o limbă străină se va prezenta şi traducerea autorizată a acestuia în limba română);
    6. proces-verbal de recepţie al bunurilor, serviciilor şi/sau lucrărilor şi/sau proces-verbal de punere în funcţiune pentru utilajele şi echipamentele care necesită montaj, probe tehnologice etc.

┌──────────────────────────────────────┐
│Precizări: │
│• Ministerul Economiei are dreptul de │
│a solicita clarificări privind cererea│
│de rambursare şi documentele │
│însoţitoare. În acest caz, │
│beneficiarul/coordonatorul de proiect │
│trebuie să transmită clarificările în │
│condiţiile şi în termenul-limită │
│specificate în solicitarea de │
│clarificări. │
│• Achiziţionarea de echipamente cu │
│caracteristici tehnice superioare │
│celor prevăzute în contract şi care se│
│încadrează în sumele prevăzute în │
│anexa nr. 4 sunt acceptate la │
│decontare. │
│• În cazul acreditării laboratoarelor,│
│dacă certificatul respectiv nu a fost │
│eliberat până la data etapei prevăzute│
│în contract, se va prezenta, simultan │
│cu cererea de rambursare, un document │
│emis de către organismul de acreditare│
│în termenul de realizare al etapei, │
│prin care se atestă faptul că │
│beneficiarul îndeplineşte condiţiile │
│de acreditare, urmând ca certificatul │
│să fie eliberat ulterior. După │
│obţinerea certificatului beneficiarul │
│are obligaţia să îl prezinte │
│Ministerului Economiei în maximum 30 │
│de zile de la data emiterii │
│certificatului; în caz contrar │
│procedura de acreditare se consideră │
│nerealizată. │
├──────────────────────────────────────┤
│Atenţie! │
│Lipsa oricăruia dintre documentele │
│justificative determină nerambursarea │
│cheltuielilor, respectiv se │
│rambursează exclusiv cheltuielile │
│pentru care au fost prezentate toate │
│documentele justificative. │
│Toate cheltuielile realizate şi │
│prezentate spre rambursare trebuie să │
│fie în legătură cu obiectul │
│proiectului/investiţiei. │
│În cazul proiectelor în parteneriat, │
│coordonatorul de proiect transmite │
│cererea de rambursare, conform │
│modelului din anexa nr. 6 bis la │
│prezentul ghid, şi îşi asumă obligaţia│
│de a transmite toate documentele │
│aferente rambursării cheltuielilor, │
│pentru fiecare dintre partenerii de │
│proiect. Responsabilitatea privind │
│corectitudinea documentelor │
│justificative revine fiecărui partener│
│de proiect. │
└──────────────────────────────────────┘





    7. Pentru rambursarea cheltuielilor salariale sunt necesare următoarele documente justificative:
    - contractul de muncă (pe perioada nedeterminată);
    – fişa postului (atribuţii în concordanţă cu obiectul proiectului);
    – act adiţional la contractul de muncă, după caz;
    – fişa de pontaj/pontaj colectiv;
    – stat de plată;
    – dovada plăţii salariale.

    CAP. III
    Monitorizarea schemei de ajutor de minimis
    Ministerul Economiei verifică anterior efectuării plăţilor dacă beneficiarul/coordonatorul de proiect şi partenerii de proiect respectă condiţiile de eligibilitate îndeplinite la data înregistrării cererii de finanţare.

┌──────────────────────────────────────┐
│Atenţie! │
│În situaţia în care respectivele │
│condiţii nu mai sunt îndeplinite, │
│Ministerul Economiei nu efectuează │
│plata ajutorului de minimis. │
│În cazul proiectelor în parteneriat, │
│răspunderea fiind solidară astfel, în │
│situaţia în care unul dintre parteneri│
│nu mai îndeplineşte condiţiile de │
│eligibilitate, Ministerul Economiei nu│
│efectuează plata ajutorului de minimis│
│către niciunul dintre partenerii de │
│proiect. │
│Nu se permite înlocuirea unui partener│
│de proiect în perioada de implementare│
│a proiectului. │
└──────────────────────────────────────┘


    Pe întreaga perioadă de implementare, reprezentanţii Ministerului Economiei au dreptul de a verifica oricând îndeplinirea criteriilor de eligibilitate ale beneficiarului ajutorului de minimis şi realizarea acţiunilor asumate de acesta prin proiect.
    Drept de verificare similar al reprezentanţilor Ministerului Economiei se aplică şi pentru perioada de 3 ani ulterioară anului finalizării proiectului, în cazul acordării sprijinului financiar pentru costurile eligibile prevăzute la art. 17 alin. (3) din OG nr. 27/2022.
    Reprezentanţii Ministerului Economiei pot verifica oricând la faţa locului, cu notificarea prealabilă a beneficiarului, veridicitatea şi conformitatea documentelor privind realizarea proiectului şi efectuarea cheltuielilor eligibile aferente activelor
    corporale, necorporale şi a locurilor de muncă nou-create. Documentele trebuie să fie uşor accesibile şi arhivate astfel încât să permită verificarea acestora.
    Pe parcursul realizării proiectului, beneficiarul schemei sau, după caz coordonatorul de proiect şi partenerii de proiect pentru proiectele derulate în parteneriat pot solicita Ministerului Economiei prelungirea calendarului proiectului, prin transmiterea unei notificări cu menţionarea perioadei revizuite de realizare a proiectului, însoţită de documente justificative, inclusiv în format electronic.
    Prin revizuire, proiectul poate fi prelungit până la sfârşitul trimestrului III 2025.
    Ministerul Economiei analizează, în termen de 10 zile de la data notificării, documentaţia transmisă şi poate solicita clarificări/completări. În termen de maximum 10 zile, beneficiarul/coordonatorul de proiect răspunde solicitării Ministerului Economiei.
    În urma evaluării documentelor, Ministerul Economiei poate:
    - să aprobe modificarea contractului de finanţare, în sensul prelungirii perioadei de realizare a proiectului;
    – să respingă notificarea de modificare a contractului de finanţare.

    Modificarea contractului de finanţare se realizează prin act adiţional.
    1. Revocarea contractului de finanţare
    Ministerul Economiei transmite beneficiarului/coordonatorului de proiect o scrisoare de revocare a contractului de finanţare, dacă beneficiarul, coordonatorul de proiect sau unul din partenerii de proiect în cazul proiectelor derulate în parteneriat:
    - intră în procedură de faliment sau îşi suspendă activitatea;
    – informează Ministerul Economiei că este în imposibilitatea realizării proiectului/planului de investiţie;
    – solicită Ministerului Economiei revocarea contractului de finanţare;
    – nu mai îndeplineşte condiţiile de eligibilitate conform cap. I pct. 6.


    2. Recuperarea ajutorului de minimis
    Ministerul Economiei aplică măsurile pentru recuperarea ajutorului de minimis plătit, dacă beneficiarul, coordonatorul de proiect sau unul din partenerii de proiect:
    - nu respectă prevederile contractului de finanţare;
    – intră în procedură de faliment sau îşi suspendă activitatea;
    – nu a notificat Ministerul Economiei sau nu a obţinut acordul din partea ministerului pentru prelungirea calendarului de realizare a proiectului/investiţiei;
    – informează Ministerul Economiei că este în imposibilitatea realizării proiectului/investiţiei;
    – solicită Ministerului Economiei revocarea contractului de finanţare;
    – nu mai îndeplineşte condiţiile de eligibilitate conform cap. I pct. 6.

    Ministerul Economiei ia măsuri pentru recuperarea parţială a ajutorului de minimis plătit, dacă beneficiarul, coordonatorul de proiect sau unul dintre partenerii de proiect:
    - nu prezintă certificatul de acreditare, după caz;
    – nu menţine numărul de locuri de muncă nou-create pentru care a încasat ajutorul de minimis.


┌──────────────────────────────────────┐
│Atenţie! │
│Ajutorul de minimis care se │
│recuperează include şi dobânda │
│aferentă, datorată de la data plăţii │
│până la data recuperării. │
│Rata dobânzii aplicabile este cea │
│stabilită potrivit prevederilor │
│Regulamentului (UE) nr. 2015/1.589 al │
│Consiliului din 13 iulie 2015 de │
│stabilire a normelor de aplicare a │
│articolului 108 din Tratatul privind │
│funcţionarea Uniunii Europene şi ale │
│Regulamentului (CE) nr. 794/2004 al │
│Comisiei din 21 aprilie 2004 de punere│
│în aplicare a Regulamentului (UE) 2015│
│/1.589 al Consiliului de stabilire a │
│normelor de aplicare a articolului 108│
│din Tratatul privind funcţionarea │
│Uniunii Europene, cu modificările │
│ulterioare. │
│În baza Regulamentului (UE) nr. 2015/ │
│1.589, Comisia Europeană publică │
│ratele dobânzii aplicabile recuperării│
│ajutoarelor de stat în Jurnalul │
│Oficial al Uniunii Europene şi, cu │
│titlu de informare, pe internet. │
│Dobânda se calculează de la data la │
│care ajutorul de stat a fost pus la │
│dispoziţia beneficiarului, până la │
│data recuperării efective, fiind │
│aplicabil principiul capitalizării. │
│Decizia de recuperare se transmite │
│beneficiarului şi spre aplicare │
│organelor fiscale competente în │
│administrarea beneficiarilor de ajutor│
│de minimis. │
└──────────────────────────────────────┘



    ANEXA 1

    la ghid
    Numărul de înregistrare al cererii (din registrul solicitantului/coordonatorului de proiect)
    CERERE DE FINANŢARE
    Subsemnatul, ....................., în calitate de reprezentant/împuternicit al ........................................................
    ................................................................, coordonator de proiect, conform Acordului de parteneriat încheiat cu (după caz):
    Partener de proiect 1
    ...............................................................................................................................................................................................
    Partener de proiect 2
    ..............................................................................................................................................................................................,
    solicit sprijin financiar în baza schemei de ajutor de minimis instituite prin Ordonanţa Guvernului nr. 27/2022 privind reglementarea unor măsuri financiare prin instituirea schemei de ajutor de minimis în vederea tranziţiei către economia circulară.
    I. Prezentarea entităţii solicitante
    Denumirea entităţii: ....................................................................
    Adresa: .........................................., cod poştal: .................
    Telefon: ...................., fax: ...............................
    E-mail: ...................................................
    Forma juridică^1: ......................................................................
    ^1 Se menţionează dacă este societate comercială (S.A./S.R.L.)/asociaţie profesională/patronat.

    Tipul întreprinderii:
    IMM^2:
    ^2 Întreprinderile care se încadrează în definiţia IMM-urilor, conform Legii nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificările şi completările ulterioare.

    Întreprindere mare^3:
    ^3 Întreprinderile care nu îndeplinesc criteriile pentru încadrarea în categoria IMM-urilor.


    Obiectul principal de activitate: ...................................................
    Cod CAEN: .............
    (Se completează la 4 cifre.)

    Obiectul secundar de activitate pentru care se solicită finanţare*: .........……………………....................................................
    * Se completează dacă finanţarea este solicitată pentru obiectul secundar de activitate.

    Cod CAEN: .............
    (Se completează la 4 cifre.)

    Partener 1^4
    ^4 Informaţiile din secţiunea I se vor completa pentru fiecare partener de proiect, în cazul proiectelor în parteneriat.
    ...............................................................................................

    Partener 2
    ..............................................................................................


    II. Prezentarea succintă a proiectului pentru care este solicitat sprijinul financiar
    Denumirea proiectului: ................................................................
    Obiectivul urmărit: .....................................................................
    Valoarea totală a proiectului: ............................ lei,
    din care:
    - de la buget: ......................... lei;
    – cofinanţare:.......................... lei.

    Durata de implementare a proiectului .............. luni.
    Numele şi prenumele: .............................................
    Funcţia: .............................................
    Semnătura: .............................................
    Data semnării: .............................................
    Partener 1
    Numele şi prenumele: .............................................
    Funcţia: .............................................
    Semnătura: .............................................
    Data semnării: .............................................

    Partener 2
    Numele şi prenumele: .............................................
    Funcţia: .............................................
    Semnătura: .............................................
    Data semnării: .............................................



    ANEXA 2

    la ghid
    DECLARAŢIE
    pe propria răspundere a reprezentantului legal*)
    *) Declaraţia se completează de către fiecare solicitant, iar în cazul proiectelor în parteneriat de către coordonatorul de proiect şi fiecare partener de proiect.
    Subsemnatul, ..................................., reprezentant al ............................, coordonator de proiect/partener de proiect în proiectul (pentru proiectele în parteneriat):
    ..............................................................................................

    declar pe propria răspundere următoarele:
    - asigur contribuţia proprie aferentă costurilor eligibile ale proiectului sau ale partenerului de proiect în cazul proiectelor în parteneriat;
    – asigur finanţarea integrală a costurilor neeligibile aferente proiectului sau ale partenerului, în cazul proiectelor în parteneriat;
    – nu înstrăinez, nu închiriez, nu gajez bunurile achiziţionate ca urmare a obţinerii finanţării prin prezenta schemă, pe o perioadă de 3 ani de la finalizarea proiectului, dar nu mai puţin decât perioada normală de funcţionare prevăzută în Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 2.139/2004, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 46 din 13 ianuarie 2005, cu modificările şi completările ulterioare;
    – asigur sustenabilitatea proiectului, respectiv asigur desfăşurarea activităţii aferente proiectului pentru o perioadă de minimum 3 ani după expirarea duratei de implementare a proiectului;
    – nu am fost supus unei condamnări în ultimii 3 ani de către nicio instanţă de judecată, pentru fapte în legătură cu profesia exercitată;
    – entitatea pe care o reprezint nu face obiectul unei decizii de recuperare a ajutorului de stat/de minimis emise de Comisia Europeană sau Consiliul Concurenţei;
    – entitatea pe care o reprezint nu se află în dificultate, conform art. 2 pct. 18 din Regulamentul (UE) nr. 651/2014 al Comisiei din 17 iunie 2014 de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piaţa internă în aplicarea articolelor 107 şi 108 din tratat, cu modificările şi completările ulterioare.

    Subsemnatul confirm că prin ajutorul de minimis primit nu finanţez activităţi sau domenii exceptate de prezenta schemă.
    Subsemnatul confirm acordul pentru accesul reprezentanţilor Ministerului Economiei la activele şi documentele în original ale entităţii beneficiare de ajutor de minimis, care atestă îndeplinirea condiţiilor şi criteriilor de eligibilitate impuse de Ordonanţa Guvernului nr. 27/2022 privind reglementarea unor măsuri financiare prin instituirea schemei de ajutor de minimis în vederea tranziţiei către economia circulară.
    Subsemnatul, cunoscând că falsul în declaraţii şi omisiunea unor informaţii în scopul de a obţine avantaje pecuniare sunt pedepsite de Codul penal, declar pe propria răspundere că toate informaţiile furnizate prin prezentul proiect sunt complete şi corecte şi că toate documentele, în copie, care însoţesc cererea sunt conforme cu originalul.
    Numele şi prenumele: .............................................
    Funcţia: .............................................
    Semnătura: .............................................
    Data semnării: ..................................

    ANEXA 3

    la ghid
    DECLARAŢIE
    pe propria răspundere cu privire la ajutorul de minimis*)
    *) Declaraţia se completează de către fiecare solicitant, iar în cazul proiectelor în parteneriat de către coordonatorul de proiect şi fiecare partener de proiect.
    Subsemnatul(a), .................................. , identificat(ă) cu B.I./ C.I. seria .......... nr. ........., eliberat(ă) de ........................................... la data de .........................., cu domiciliul în localitatea .........................................., str. ............ nr. ............, bl. ........, sc. ......, ap. .........., sectorul/judeţul, în calitate de reprezentant legal al ...............................................................,
    declar pe propria răspundere că în ultimii 2 (doi) ani fiscali şi în anul fiscal în curs am/nu am beneficiat de ajutoare de stat pentru aceleaşi costuri eligibile solicitate prin prezenta schemă:
    DA [ ]
    NU [ ]

    Dacă da, completaţi tabelul de mai jos:

┌────┬──────────┬──────────┬──────────┬─────────┬────────────┐
│ │Data │Costurile │ │Baza │Cuantumul │
│ │acordării │eligibile │ │legală │ajutorului │
│Nr. │ajutorului│care au │Furnizorul│prin care│acordat │
│crt.│de stat │făcut │ajutorului│s-a │(euro şi │
│ │(an, lună,│obiectul │de stat │acordat │echivalentul│
│ │zi) │ajutorului│ │finanţare│în lei) │
│ │ │de stat │ │ │ │
├────┼──────────┼──────────┼──────────┼─────────┼────────────┤
│ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────┼──────────┼──────────┼─────────┼────────────┤
│ │ │ │ │ │ │
└────┴──────────┴──────────┴──────────┴─────────┴────────────┘



    Declar pe propria răspundere că în ultimii 2 (doi) ani fiscali şi în anul fiscal în curs am/nu am beneficiat de ajutoare de minimis:
    DA [ ]
    NU [ ]

    Dacă da, completaţi tabelul de mai jos:

┌────┬──────────┬──────────┬──────────┬─────────┬──────────┐
│ │Data │Costurile │ │Baza │Cuantumul │
│ │acordării │eligibile │ │legală │ajutorului│
│Nr. │ajutorului│care au │Furnizorul│prin care│acordat │
│crt.│de minimis│făcut │ajutorului│s-a │(euro şi │
│ │(an, lună,│obiectul │de minimis│acordat │echivalent│
│ │zi) │ajutorului│ │finanţare│în lei) │
│ │ │de minimis│ │ │ │
├────┼──────────┼──────────┼──────────┼─────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────┼──────────┼──────────┼─────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │
└────┴──────────┴──────────┴──────────┴─────────┴──────────┘



    Declar pe propria răspundere că toate informaţiile furnizate şi consemnate în prezenta declaraţie sunt corecte şi complete şi înţeleg că orice omisiune sau incorectitudine în prezentarea informaţiilor în scopul de a obţine avantaje pecuniare este pedepsită conform legii.
    Numele şi prenumele: .......................................
    Funcţia: .................................
    Semnătura solicitantului: ...............................
    Data semnării: ...........................

    ANEXA 4

    la ghid
    ETAPELE PROIECTULUI*)
    *) În cazul proiectelor în parteneriat, se va transmite anexa asumată de către toţi partenerii, inclusiv coordonatorul de proiect, şi va fi însoţită şi de anexa completată şi asumată aferentă fiecărui partener de proiect.

┌────────────┬───────────────┬─────────────┬───────────┬─────────┐
│Etape │ │ │ │ │
│(Se vor │ │ │ │ │
│detalia │ │Valoarea │ │Finanţare│
│toate │Termen │cheltuielilor│Cofinanţare│de la │
│activităţile│(date │eligibile (în│solicitant │buget │
│şi costurile│calendaristice)│mii lei, │(mii lei) │(mii lei)│
│necesare │ │inclusiv TVA)│ │ │
│derulării │ │ │ │ │
│etapei.) │ │ │ │ │
├────────────┼───────────────┼─────────────┼───────────┼─────────┤
│1. │ │ │ │ │
├────────────┼───────────────┼─────────────┼───────────┼─────────┤
│2. │ │ │ │ │
├────────────┼───────────────┼─────────────┼───────────┼─────────┤
│3. │ │ │ │ │
├────────────┼───────────────┼─────────────┼───────────┼─────────┤
│4. │ │ │ │ │
├────────────┼───────────────┼─────────────┼───────────┼─────────┤
│TOTAL │ │ │ │ │
└────────────┴───────────────┴─────────────┴───────────┴─────────┘


    Numele şi prenumele: .....................................
    Funcţia: .........................................
    Semnătura solicitantului/coordonatorului de proiect: ...............................
    Data semnării: ...........................

    ANEXA 5

    la ghid
    GRILA DE PUNCTAJ

┌────────────────────────────┬─────────┐
│ │Punctaj │
├────────────────────────────┼─────────┤
│Activităţile prevăzute în │20 de │
│art. 18 lit. d), e), g), h),│puncte │
│j) şi k) din OG nr. 27/2022 │ │
├────────────────────────────┼─────────┤
│Activităţile prevăzute în │ │
│art. 18 lit. c) şi f) din OG│15 puncte│
│nr. 27/2022 │ │
├────────────────────────────┼─────────┤
│Activităţile prevăzute în │ │
│art. 18 lit. a), b) şi i) │10 puncte│
│din OG nr. 27/2022 │ │
├────────────────────────────┼─────────┤
│ │5 puncte/│
│ │loc de │
│Număr locuri de muncă create│muncă │
│ │creat │
│ │Maximum │
│ │15 puncte│
├────────────────────────────┼─────────┤
│Creşterea cantităţii de │15 puncte│
│materie primă secundară │ │
├────────────────────────────┼─────────┤
│Creşterea gradului de │10 puncte│
│reutilizare al produselor │ │
├────────────────────────────┼─────────┤
│Prelungirea duratei de viaţă│10 puncte│
│a produselor │ │
├────────────────────────────┼─────────┤
│Scăderea emisiilor de CO_2 │5 puncte │
│pe lanţul valoric │ │
└────────────────────────────┴─────────┘



    ANEXA 6

    la ghid
    Nr. de înregistrare al beneficiarului/Data
    Nr. de înregistrare la Ministerul Economiei
    CERERE
    de rambursare a cheltuielilor
    Nr. .............
    Numele beneficiarului: ..............................................................
                                                               (Se va completa în clar numele complet al beneficiarului.)
    Nr. contract de finanţare: .............................../data ....................
                                                        (Se vor trece nr. şi data de pe prima pagină a contractului de finanţare.)

    Titlul proiectului: ......................................................................
    Subsemnatul(a), .......................................................................,
                                             (Se va completa în clar numele complet al reprezentantului legal, care trebuie să fie identic cu cel din cererea de finanţare.)

    prin prezenta cerere de rambursare solicit suma de ........... lei, reprezentând contravaloarea cheltuielilor eligibile suportate din bugetul de stat şi aferente etapei nr. .............................................. .
                                                                       (Se specifică şi denumirea etapei.)


┌──────────────┬─────────────┬─────────────────┐
│ │ │Din care: │
│ │Valoarea ├─────┬───────────┤
│Numele │cheltuielilor│Buget│ │
│beneficiarului│efectuate │de │Cofinanţare│
│ │ │stat │15% │
│ │ │85% │ │
├──────────────┼─────────────┼─────┼───────────┤
│ │ │ │ │
└──────────────┴─────────────┴─────┴───────────┘


    Plata se efectuează în contul bancar ..............................., deschis la Trezoreria ............................... .
    În calitate de beneficiar declar următoarele:
    a) cererea de rambursare se bazează doar pe cheltuieli efectuate;
    b) cheltuielile efectuate sunt eligibile şi sunt aferente etapei nr. ............................;
    c) valoarea eligibilă rambursabilă este în conformitate cu prevederile contractului de finanţare;
    d) toate tranzacţiile sunt înregistrate în sistemul contabil şi suma solicitată corespunde cu datele din documentele contabile;
    e) regulile privind achiziţiile publice au fost respectate;
    f) prezenta cerere de rambursare a fost completată cunoscând prevederile art. 326 din Codul penal, cu privire la falsul în declaraţii.

    În calitate de beneficiar al schemei de ajutor de minimis, certific faptul că toate cheltuielile incluse în această cerere de rambursare sunt eligibile şi sunt realizate în vederea îndeplinirii scopului proiectului şi în concordanţă cu legislaţia în vigoare.
    Totodată, certific faptul că documentele anexate sunt conforme, iar orice fel de informaţie descoperită ca fiind incorectă sau falsă va atrage după sine neplata acestora.
    Lista documentelor anexate

┌───────┬──────────────────────────────┐
│Număr │Documente justificative │
├───────┼──────────────────────────────┤
│ │ │
├───────┼──────────────────────────────┤
│ │ │
├───────┼──────────────────────────────┤
│ │ │
├───────┼──────────────────────────────┤
│ │ │
└───────┴──────────────────────────────┘



    Data ..........................
    Numele, prenumele şi funcţia ..................................................
    Reprezentantul legal/Împuternicitul desemnat .............................
    Semnătura ..............................

    ANEXA 6bis

    la ghid
    Nr. de înregistrare al beneficiarului/Data
    Nr. de înregistrare la Ministerul Economiei
    CERERE
    de rambursare a cheltuielilor (pentru proiectele în parteneriat)
    Nr. .............
    Numele beneficiarului (coordonator de proiect): .........................................
                                                                                                                             (Se va completa în clar numele complet al beneficiarului.)

    Numele beneficiarului (Partener 1) .............................................
    (Se va completa în clar numele complet al beneficiarului.)

    Numele beneficiarului (Partener 2) ...............................................
    (Se va completa în clar numele complet al beneficiarului.)

    Nr. contract de finanţare: ................................./data ....................
                                                            (Se vor trece nr. şi data de pe prima pagină a contractului de finanţare.)

    Titlul proiectului: .....................................................................
    Prin prezenta cerere de rambursare solicităm suma de .............................. lei, reprezentând contravaloarea cheltuielilor eligibile suportate din bugetul de stat şi aferente etapei nr. ................. .
    (Se specifică şi denumirea etapei.)


┌────┬──────────────┬─────────────┬─────────────────┐
│ │ │ │Din care: │
│ │ │Valoarea ├─────┬───────────┤
│Nr │Numele │cheltuielilor│Buget│ │
│crt.│beneficiarului│efectuate │de │Cofinanţare│
│ │ │ │stat │15% │
│ │ │ │85% │ │
├────┼──────────────┼─────────────┼─────┼───────────┤
│1. │Coordonator de│ │ │ │
│ │proiect │ │ │ │
├────┼──────────────┼─────────────┼─────┼───────────┤
│2. │Partener de │ │ │ │
│ │proiect 1 │ │ │ │
├────┼──────────────┼─────────────┼─────┼───────────┤
│3. │Partener de │ │ │ │
│ │proiect 2 │ │ │ │
├────┴──────────────┼─────────────┼─────┼───────────┤
│Total cheltuieli │ │ │ │
└───────────────────┴─────────────┴─────┴───────────┘


    Plata se efectuează în contul bancar:
    Coordonator de proiect: ...................., deschis la Trezoreria ........................................
    Partener de proiect 1 ................................, deschis la Trezoreria ..........................................
    Partener de proiect 2 ..................................., deschis la Trezoreria ................................

    În calitate de beneficiar declar următoarele:
    a) cererea de rambursare se bazează doar pe cheltuieli efectuate;
    b) cheltuielile efectuate sunt eligibile şi sunt aferente etapei nr. ...........................;
    c) valoarea eligibilă rambursabilă este în conformitate cu prevederile contractului de finanţare;
    d) toate tranzacţiile sunt înregistrate în sistemul contabil şi suma solicitată corespunde cu datele din documentele contabile;
    e) regulile privind achiziţiile publice au fost respectate;
    f) prezenta cerere de rambursare a fost completată cunoscând prevederile art. 326 din Codul penal, cu privire la falsul în declaraţii.

    În calitate de beneficiar al schemei de ajutor de minimis, certific faptul că toate cheltuielile incluse în această cerere de rambursare sunt eligibile şi sunt realizate în vederea îndeplinirii scopului proiectului şi în concordanţă cu legislaţia în vigoare.
    Totodată, certific faptul că documentele anexate sunt conforme, iar orice fel de informaţie descoperită ca fiind incorectă sau falsă va atrage după sine neplata acestora.
    Lista documentelor anexate

┌───────┬──────────────────────────────┐
│Număr │Documente justificative │
├───────┴──────────────────────────────┤
│Coordonator de proiect │
├───────┬──────────────────────────────┤
│ │ │
├───────┼──────────────────────────────┤
│ │ │
├───────┴──────────────────────────────┤
│Partener de proiect nr. 1 │
├───────┬──────────────────────────────┤
│ │ │
├───────┼──────────────────────────────┤
│ │ │
├───────┴──────────────────────────────┤
│Partener de proiect nr. 2 │
├───────┬──────────────────────────────┤
│ │ │
├───────┼──────────────────────────────┤
│ │ │
└───────┴──────────────────────────────┘



    Data ......................
    Numele, prenumele şi funcţia ..............................
    Coordonator de proiect .....................................
    Semnătura ..................................
    Numele, prenumele şi funcţia ........................
    Partener de proiect 1 .......................
    Semnătura ..............................
    Numele, prenumele şi funcţia ....................
    Partener de proiect 2...........................
    Semnătura ..............................
    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016