Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   GHIDUL din 24 mai 2023  carierei cadrelor militare în activitate din Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi din unităţile subordonate    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 GHIDUL din 24 mai 2023 carierei cadrelor militare în activitate din Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi din unităţile subordonate

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 463 din 26 mai 2023
──────────
    Aprobat prin HOTĂRÂREA nr. 505 din 24 mai 2023, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 462 din 26 mai 2023.
──────────
    CAP. I
    Dispoziţii generale
    ART. 1
    Prezentul ghid stabileşte regulile privind organizarea şi dezvoltarea carierei cadrelor militare în activitate din Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi din unităţile subordonate, denumite în continuare cadre militare.

    ART. 2
    În înţelesul prezentului ghid, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
    a) cariera militară reprezintă evoluţia profesională a cadrelor militare în activitate prin ocuparea, în mod gradual, a funcţiilor din ierarhia militară şi dobândirea succesivă a gradelor militare;
    b) profilul de activitate reprezintă ansamblul de sarcini şi îndatoriri care definesc un post din punctul de vedere al specificului activităţii;
    c) specializarea reprezintă activitatea de formare profesională care asigură dobândirea cunoştinţelor, deprinderilor sau competenţelor profesionale necesare îndeplinirii atribuţiilor specifice postului;
    d) perfecţionarea reprezintă activitatea de formare profesională care asigură dezvoltarea sau completarea cunoştinţelor, deprinderilor sau competenţelor profesionale necesare îndeplinirii atribuţiilor specifice postului;
    e) cursurile pentru iniţierea în carieră sunt programe de formare profesională organizate într-un cadru instituţionalizat care se fundamentează pe o proiectare didactică explicită a cunoştinţelor militare generale cumulate cu cele specifice profilului de activitate şi se adresează personalului încadrat din sursă externă care nu a urmat o altă formă de pregătire militară;
    f) sursă externă reprezintă baza extinsă de selecţie a personalului şi cuprinde orice persoană care îndeplineşte condiţiile legale de ocupare a postului vacant, cu excepţia celor care au calitatea de cadru militar în activitate în cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi structurilor subordonate.


    ART. 3
    (1) Cariera militară începe cu acordarea primului grad şi numirea în prima funcţie, în condiţiile legii.
    (2) Ofiţerii, maiştrii militari şi subofiţerii sunt numiţi în prima funcţie în raport cu nevoile de încadrare ale instituţiei.

    ART. 4
    Promovarea în funcţie a cadrelor militare în activitate din Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi din unităţile subordonate se poate face prin:
    a) numirea cadrelor militare în funcţii de execuţie sau de comandă prevăzute în statele de organizare cu grad sau coeficient superior celor din care au fost eliberate;
    b) numirea cadrelor militare în funcţii situate la niveluri ierarhice superioare celor din care au fost eliberate, prevăzute în statele de organizare cu aceleaşi grade;
    c) numirea în funcţii de comandă a cadrelor militare care au ocupat funcţii de execuţie prevăzute cu aceleaşi grade.


    ART. 5
    Normele metodologice de promovare a cadrelor militare în activitate din Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi din unităţile subordonate se stabilesc prin ordin al ministrului afacerilor interne.

    ART. 6
    (1) În baza formării profesionale, cadrele militare în activitate sunt confirmate în arme sau servicii şi specialităţi militare şi sunt considerate în serviciul militar activ ca militari profesionişti.
    (2) Trecerea cadrelor militare în activitate dintr-o armă sau serviciu şi specialitate militară în alta se face în raport cu nevoile Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, după parcurgerea formării profesionale corespunzătoare, în condiţiile legii.
    (3) Cadrelor militare le sunt recunoscute arma sau serviciul şi specialitatea militară în care sunt confirmate iniţial ori dobândite ca urmare a trecerii dintr-o armă sau serviciu şi specialitate militară în alta, pe întreaga perioadă a carierei militare, indiferent de domeniul în care activează.

    CAP. II
    Reguli privind evoluţia în cariera militară
    SECŢIUNEA 1
    Elementele carierei militare
    ART. 7
    Evoluţia în cariera militară se poate realiza prin:
    a) promovarea în funcţii;
    b) înaintarea în grad;
    c) trecerea dintr-un corp militar în altul.


    SECŢIUNEA a 2-a
    Promovarea în funcţie
    ART. 8
    (1) Promovarea în funcţie a cadrelor militare se realizează gradual, pe baza experienţei acumulate în profilul de activitate al postului, dacă îndeplinesc cumulativ condiţiile generale şi specifice prevăzute în prezentul ghid.
    (2) Condiţiile generale pe care cadrele militare în activitate trebuie să le îndeplinească pentru promovarea în funcţie sunt:
    a) să îndeplinească cerinţele din fişa postului;
    b) să fi obţinut în ultimii 3 ani calificativul de cel puţin „bun“ la aprecierea anuală de serviciu;
    c) să nu fie sub efectul unei sancţiuni disciplinare şi să nu fie puse la dispoziţie în condiţiile art. 89 din Legea nr. 80/1995 privind Statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare;
    d) să nu se afle în curs de urmărire penală.

    (3) Condiţiile specifice pe care cadrele militare în activitate trebuie să le îndeplinească pentru promovarea în funcţie sunt:
    a) să fi absolvit cursurile stabilite pentru nivelul ierarhic corespunzător funcţiei, conform art. 9-12;
    b) să îndeplinească condiţiile de vechime în funcţii cu acelaşi profil de activitate, inferioare postului vizat, conform art. 9-12.

    (4) Funcţiile din structurile prevăzute cu un singur post din aceeaşi categorie de personal, precum şi funcţiile dintr-o structură prevăzute cu gradul cel mai mic pe corpuri militare pot fi ocupate fără aplicarea condiţiei de vechime în profilul de activitate al postului prevăzute la alin. (3) lit. b).

    ART. 9
    Condiţiile specifice pentru promovarea în funcţiile de ofiţeri din Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă sunt prevăzute în anexa nr. 1.

    ART. 10
    Condiţiile specifice pentru promovarea în funcţiile de ofiţeri din structurile operative ale unităţilor subordonate Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă sunt prevăzute în anexa nr. 2.

    ART. 11
    Condiţiile specifice pentru promovarea în funcţiile de ofiţeri din unităţile neoperative, precum şi din inspecţia de prevenire/structurile-suport ale unităţilor operative subordonate Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă sunt prevăzute în anexa nr. 3.

    ART. 12
    Condiţiile specifice pentru promovarea în funcţiile de subofiţeri sunt prevăzute în anexa nr. 4.

    SECŢIUNEA a 3-a
    Funcţia de execuţie
    ART. 13
    (1) Stagiul minim în funcţia de execuţie este de 3 ani de la numire.
    (2) Modificarea raportului de serviciu prin detaşare sau mutare se poate realiza după parcurgerea stagiului minim prevăzut la alin. (1), cu excepţia situaţiilor în care a intervenit reorganizarea unităţii.

    ART. 14
    (1) Cadrele militare în activitate care îndeplinesc condiţiile de înaintare în grad la expirarea stagiului minim şi care ocupă funcţii de execuţie prevăzute cu gradul identic celui deţinut pot fi menţinute în funcţiile ocupate, fără a fi înaintate în grad sau pot fi numite în funcţii prevăzute cu grad imediat superior, dacă acestea nu sunt prevăzute cu soldă de comandă.
    (2) Prevederile alin. (1) se aduc la îndeplinire în raport cu posibilităţile de încadrare ale instituţiei şi opţiunile individuale, prin ordin al comandanţilor/şefilor structurilor militare care au competenţe de gestiune a resurselor umane.

    ART. 15
    Pentru ocuparea posturilor de execuţie vacante de ofiţeri prevăzute în statul de organizare al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă cadrele militare trebuie să cumuleze minimum 5 ani vechime în funcţii de ofiţer din cadrul unităţilor subordonate.

    ART. 16
    Pentru ocuparea posturilor vacante de maistru militar/subofiţer prevăzute în statul de organizare al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă cadrele militare trebuie să cumuleze minimum 5 ani vechime în funcţii de maistru militar/subofiţer din cadrul unităţilor subordonate.

    ART. 17
    (1) Prin excepţie, dacă în urma finalizării procedurilor de selecţie nu a fost identificat personal care să îndeplinească criteriile prevăzute la art. 15 şi 16, iar deficitul de personal afectează îndeplinirea obiectivelor instituţionale, inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă poate aproba ocuparea posturilor cu cadre militare care nu îndeplinesc condiţiile de vechime în unităţile subordonate.
    (2) Ocuparea posturilor vacante în condiţiile alin. (1) se realizează prin reducerea graduală cu câte un an a perioadei de stagiu la unităţi subordonate.

    SECŢIUNEA a 4-a
    Funcţia de comandă
    ART. 18
    (1) Cadrele militare în activitate care îndeplinesc condiţiile de ocupare prevăzute la art. 8-12 pot fi promovate în funcţii prevăzute cu soldă de comandă.
    (2) Absolvenţii Facultăţii de Pompieri din cadrul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“ sau ai altor instituţii militare de învăţământ superior din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională care formează ofiţeri în specialităţile militare corespunzătoare posturilor pot fi încadraţi, prin numire directă, în funcţiile de comandant pichet, comandant staţie, adjunct comandant secţie, locţiitor comandant detaşament şi comandant detaşament instrucţie, indiferent de anul absolvirii.

    ART. 19
    (1) Ofiţerii care din motive neimputabile au fost eliberaţi din funcţii de comandă şi au fost puşi la dispoziţie pot ocupa, cu acordul lor, o funcţie de comandă vacantă prevăzută cu un coeficient de ierarhizare egal sau inferior funcţiei din care au fost eliberaţi, dacă îndeplinesc condiţiile de ocupare prevăzute în fişa postului şi condiţiile generale şi specifice prevăzute de prezentul ghid.
    (2) Dacă până la expirarea perioadei legale de punere la dispoziţie nu au fost numiţi într-o funcţie de comandă în condiţiile alin. (1), ofiţerii vor fi numiţi într-o funcţie de execuţie, fără acordul lor, conform studiilor absolvite.

    ART. 20
    Cadrele militare care ocupă o funcţie de comandă pot fi mutate, la cerere sau în interesul serviciului, în cadrul aceleiaşi unităţi sau în cadrul altei unităţi pe o funcţie similară cu acelaşi profil de activitate.

    ART. 21
    (1) În situaţia în care, pentru ocuparea unui post vacant de comandă, nu a fost identificat personal care să îndeplinească condiţiile de vechime prevăzute de prezentul ghid, pentru asigurarea continuităţii managementului structurilor, cu aprobarea ministrului afacerilor interne, se poate reduce la jumătate perioada de vechime necesară.
    (2) În situaţia în care postul vacant de comandă nu se ocupă nici în condiţiile alin. (1), ministrul afacerilor interne poate aproba ocuparea postului cu personal care încadrează o funcţie inferioară, cu maximum două trepte, în profilul de activitate al postului.

    SECŢIUNEA a 5-a
    Trecerea dintr-un corp în altul
    ART. 22
    (1) Maiştrii militari şi subofiţerii pot trece în corpul ofiţerilor în condiţiile art. 36 lit. e) din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare, dacă îndeplinesc cerinţele postului şi au absolvit cursul de formare a ofiţerilor în activitate.
    (2) După absolvirea cursului prevăzut la alin. (1), maiştrii militari şi subofiţerii se trec în corpul ofiţerilor şi se repartizează la unităţi în funcţie de opţiunile acestora, în ordinea descrescătoare a mediei de absolvire.
    (3) Normele metodologice privind admiterea la cursul de formare a ofiţerilor în activitate se aprobă prin ordin al ministrului afacerilor interne.

    CAP. III
    Sistemul de cursuri/programe de formare profesională
    ART. 23
    Dobândirea competenţelor profesionale minime necesare pentru îndeplinirea atribuţiilor la numirea în prima funcţie de cadru militar şi dezvoltarea competenţelor profesionale deja dobândite se realizează prin parcurgerea programelor de formare profesională organizate în acest scop în cadrul instituţiilor de formare profesională din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională sau de către furnizori de formare profesională autorizaţi la nivel naţional.

    ART. 24
    Programele de formare profesională destinate formării iniţiale şi continue a cadrelor militare se realizează prin:
    a) cursuri pentru iniţierea în carieră;
    b) cursuri/stagii pentru dezvoltarea carierei.


    ART. 25
    (1) Cursurile pentru iniţierea în carieră se organizează în vederea formării iniţiale, potrivit specificului instituţiei, a cadrelor militare care au dobândit acest statut prin încadrare din sursă externă şi nu au o altă formă de pregătire militară.
    (2) Planificarea şi participarea personalului la cursurile pentru iniţierea în carieră se realizează fără a depăşi termenul de 30 de zile de la dobândirea statutului de cadru militar.
    (3) Prin excepţie, în situaţia în care cursul pentru iniţiere în carieră nu se poate organiza în termenul prevăzut la alin. (2), din motive justificate, inspectorul general poate aproba prelungirea perioadei de organizare a cursului până la 90 de zile.
    (4) Cursurile pentru iniţierea în carieră au o durată minimă de 360 de ore şi se desfăşoară la forma de învăţământ cu frecvenţă.
    (5) Personalul care din motive neimputabile nu poate participa la cursul pentru iniţierea în carieră în termenele specificate la alin. (2) şi (3) are obligativitatea promovării acestuia în primul an de activitate.

    ART. 26
    (1) Cursurile pentru dezvoltarea carierei sunt programe de formare profesională continuă care dau posibilitatea absolvenţilor acestora să ocupe unele categorii de funcţii sau să îşi actualizeze sau perfecţioneze cunoştinţele şi deprinderile profesionale.
    (2) Cursurile pentru dezvoltarea carierei sunt:
    a) curs de capacitate profesională pentru acordarea gradului de colonel;
    b) curs de perfecţionare în specialitate pentru acordarea gradului de maior;
    c) curs de formare a ofiţerilor în activitate;
    d) curs de formare a subofiţerilor în activitate;
    e) cursuri pentru ocuparea funcţiilor de comandă;
    f) cursuri de specializare;
    g) cursuri de perfecţionare;
    h) alte cursuri şi programe de formare profesională necesare îndeplinirii atribuţiilor postului.


    ART. 27
    (1) Cadrele militare se pot înscrie la cursurile pentru ocuparea funcţiilor de comandă dacă au efectuat jumătate din perioada de vechime necesară ocupării funcţiei de comandă pentru care se organizează cursul.
    (2) Participarea la cursurile pentru ocuparea funcţiilor de comandă se realizează cu aprobarea comandantului unităţii, la propunerea şefilor nemijlociţi.

    ART. 28
    (1) Pentru exercitarea atribuţiilor posturilor pe care sunt încadraţi, absolvenţii Facultăţii de Pompieri din cadrul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“ au obligativitatea absolvirii cursului de specializare pentru promoţia de ofiţeri.
    (2) Cursul prevăzut la alin. (1) se organizează fără a depăşi termenul de 30 de zile de la prima numire.
    (3) Prevederile alin. (1) nu se aplică ofiţerilor care au absolvit Facultatea de Pompieri anterior aplicării prezentului ghid.

    ART. 29
    Programele de formare profesională care pot fi frecventate de cadrele militare în activitate se stabilesc în strictă concordanţă cu atribuţiile funcţiilor sau cu nevoile instituţiei, prin ordin al inspectorului general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, în termen de 90 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, a prezentei hotărâri.

    ART. 30
    Cadrele militare în activitate pot participa, în baza aprobării comandantului unităţii, la alte programe de formare profesională decât cele pentru dezvoltarea carierei, organizate în ţară şi/sau în străinătate, dacă acestea asigură îmbunătăţirea pregătirii în raport cu nevoile de performanţă profesională.

    CAP. IV
    Dispoziţii finale
    ART. 31
    Consilierea şi orientarea profesională a cadrelor militare în activitate intră în sarcina structurilor de resurse umane din Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi din unităţile subordonate.

    ART. 32
    Anexele nr. 1-4 fac parte integrantă din prezentul ghid.

    ANEXA 1

    la ghid
    CONDIŢIILE SPECIFICE
    pentru promovarea în funcţiile de ofiţeri din
    Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă

┌────┬─────────────┬───────────────┬─────────────────┐
│ │ │Cursuri │Vechime în │
│Nr. │Funcţia │necesare │funcţii de nivel │
│crt.│ │promovării în │ierarhic inferior│
│ │ │funcţie │ │
├────┼─────────────┼───────────────┼─────────────────┤
│ │ │ │2 ani - │
│ │ │ │prim-adjunct/ │
│ │ │Curs │adjunct al │
│1. │Inspector │postuniversitar│inspectorului │
│ │general │de management │general │
│ │ │strategic │sau │
│ │ │ │5 ani - │
│ │ │ │inspector-şef │
├────┼─────────────┼───────────────┼─────────────────┤
│ │ │ │2 ani - şef │
│ │ │ │direcţie în │
│ │Prim-adjunct │Curs │subordinea │
│ │al │postuniversitar│primului adjunct │
│2. │inspectorului│de management │al inspectorului │
│ │general │strategic │general │
│ │ │ │sau │
│ │ │ │3 ani - │
│ │ │ │inspector-şef │
├────┼─────────────┼───────────────┼─────────────────┤
│ │ │ │2 ani - şef │
│ │ │ │direcţie în │
│ │ │Curs │subordinea │
│ │Adjunct al │postuniversitar│adjunctului │
│3. │inspectorului│de management │inspectorului │
│ │general │strategic │general │
│ │ │ │sau │
│ │ │ │3 ani - │
│ │ │ │inspector-şef │
├────┼─────────────┼───────────────┼─────────────────┤
│ │ │ │2 ani locţiitor │
│ │ │ │şef direcţie la │
│ │ │ │inspectoratul │
│ │ │ │general/ │
│ │ │ │inspector-şef/ │
│ │ │ │comandant unitate│
│ │ │ │^1 │
│ │ │Master sau curs│sau │
│ │ │postuniversitar│3 ani - şef │
│4. │Şef direcţie │absolvite în │serviciu/şef │
│ │ │domeniul │birou la │
│ │ │management │inspectoratul │
│ │ │ │general │
│ │ │ │sau │
│ │ │ │4 ani - │
│ │ │ │prim-adjunct al │
│ │ │ │inspectorului-şef│
│ │ │ │/ adjunct al │
│ │ │ │inspectorului-şef│
├────┼─────────────┼───────────────┼─────────────────┤
│ │ │ │2 ani - şef │
│ │ │ │serviciu/birou la│
│ │ │ │inspectoratul │
│ │ │Master sau curs│general │
│ │ │postuniversitar│sau │
│5. │Locţiitor şef│absolvite în │2 ani - │
│ │direcţie │domeniul │prim-adjunct al │
│ │ │management │inspectorului-şef│
│ │ │ │/ adjunct al │
│ │ │ │inspectorului-şef│
│ │ │ │/locţiitor │
│ │ │ │comandant unitate│
├────┼─────────────┼───────────────┼─────────────────┤
│ │ │ │2 ani - şef │
│ │ │ │serviciu/şef │
│ │ │ │birou la unităţi │
│ │ │ │subordonate/ │
│ │ │Curs şef │comandant unitate│
│6. │Şef serviciu/│serviciu/birou │^2 │
│ │birou │sau curs de │sau │
│ │ │management │3 ani - ofiţer │
│ │ │ │specialist │
│ │ │ │principal la │
│ │ │ │inspectoratul │
│ │ │ │general │
├────┼─────────────┼───────────────┼─────────────────┤
│ │Ofiţer │ │5 ani - ofiţer la│
│7. │specialist │Curs │unităţi │
│ │principal I/ │specializare │subordonate │
│ │II │ │ │
└────┴─────────────┴───────────────┴─────────────────┘


    ^1 La Unitatea Specială de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă, Baza pentru Logistică a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Baza de Reparaţii a Tehnicii de Intervenţie, Şcoala de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă „Pavel Zăgănescu“ Boldeşti, Centrul Naţional de Perfecţionare a Pregătirii pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă, Centrul Naţional pentru Securitate la Incendiu şi Protecţie Civilă.
    ^2 La Centrul de Comunicaţii şi Informatică, Depozite Rezerve Proprii.

    ANEXA 2

    la ghid
    CONDIŢIILE SPECIFICE
    pentru promovarea în funcţiile de ofiţeri din structurile operative ale
    unităţilor subordonate Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă

┌────┬─────────────────┬────────────┬─────────────────┐
│ │ │Cursuri │Vechime în │
│Nr. │Funcţia │necesare │funcţii de nivel │
│crt.│ │promovării │ierarhic inferior│
│ │ │în funcţie │ │
├────┼─────────────────┼────────────┼─────────────────┤
│ │ │ │2 ani - │
│ │ │ │prim-adjunct al │
│ │ │ │inspectorului-şef│
│ │ │ │la ISU^1 │
│ │ │ │Bucureşti-Ilfov/ │
│ │Inspector-şef la │Curs pentru │inspector-şef la │
│1. │ISU │comanda │inspectoratele │
│ │Bucureşti-Ilfov │unităţilor │judeţene │
│ │ │ │6 ani - şef al │
│ │ │ │inspecţiei de │
│ │ │ │prevenire^2 la │
│ │ │ │ISU │
│ │ │ │Bucureşti-Ilfov │
├────┼─────────────────┼────────────┼─────────────────┤
│ │ │ │2 ani - │
│ │ │ │prim-adjunct al │
│ │Inspector-şef la │Curs pentru │inspectorului-şef│
│2. │inspectoratele │comanda │sau │
│ │judeţene │unităţilor │6 ani - şef al │
│ │ │ │inspecţiei de │
│ │ │ │prevenire^3 │
├────┼─────────────────┼────────────┼─────────────────┤
│ │Comandant │ │2 ani - locţiitor│
│ │Unitatea Specială│Curs pentru │comandant unitate│
│3. │de Intervenţie în│comanda │specială/ │
│ │Situaţii de │unităţilor │prim-adjunct al │
│ │Urgenţă │ │inspectorului-şef│
├────┼─────────────────┼────────────┼─────────────────┤
│ │ │ │3 ani - şef │
│ │ │ │centru │
│ │ │ │operaţional la │
│ │ │ │ISU │
│ │Prim-adjunct al │Curs pentru │Bucureşti-Ilfov/ │
│4. │inspectorului-şef│comanda │prim-adjunct al │
│ │la ISU │unităţilor │inspectorului-şef│
│ │Bucureşti-Ilfov │ │la inspectoratele│
│ │ │ │judeţene │
│ │ │ │sau │
│ │ │ │5 ani - comandant│
│ │ │ │grup intervenţie │
├────┼─────────────────┼────────────┼─────────────────┤
│ │ │ │2 ani - adjunct │
│ │ │ │şef centru │
│ │ │ │operaţional la │
│ │ │ │ISU │
│ │Prim-adjunct al │Curs pentru │Bucureşti-Ilfov/ │
│5. │inspectorului-şef│comanda │comandant grup de│
│ │la inspectoratele│unităţilor │intervenţie │
│ │judeţene │ │sau │
│ │ │ │3 ani - şef │
│ │ │ │centru │
│ │ │ │operaţional/şef │
│ │ │ │serviciu │
├────┼─────────────────┼────────────┼─────────────────┤
│ │Locţiitor │ │ │
│ │comandant │Curs pentru │3 ani - şef birou│
│6. │Unitatea Specială│comanda │/comandant │
│ │de Intervenţie în│unităţilor │detaşament │
│ │Situaţii de │ │unitate specială │
│ │Urgenţă │ │ │
├────┼─────────────────┼────────────┼─────────────────┤
│ │ │ │2 ani - adjunct │
│ │ │ │şef centru │
│ │ │Curs şef │operaţional la │
│ │Şef centru │birou/şef │ISU │
│7. │operaţional la │serviciu sau│Bucureşti-Ilfov/ │
│ │ISU │curs de │comandant grup de│
│ │Bucureşti-Ilfov │management │intervenţie/şef │
│ │ │ │centru │
│ │ │ │operaţional │
│ │ │ │judeţean │
├────┼─────────────────┼────────────┼─────────────────┤
│ │Adjunct şef │Curs şef │2 ani - şef │
│ │centru │birou/şef │serviciu/ │
│8. │operaţional la │serviciu sau│locţiitor │
│ │ISU │curs de │comandant grup de│
│ │Bucureşti-Ilfov │management │intervenţie │
├────┼─────────────────┼────────────┼─────────────────┤
│ │ │ │3 ani - şef birou│
│ │ │ │în grupul de │
│ │ │ │intervenţie/ │
│ │ │ │adjunct şef │
│ │ │ │centru │
│ │Şef serviciu/şef │Curs şef │operaţional la │
│ │birou în cadrul │birou/şef │centrul │
│9. │centrului │serviciu sau│operaţional │
│ │operaţional la │curs de │judeţean │
│ │ISU │management │sau │
│ │Bucureşti-Ilfov │ │4 ani - ofiţer │
│ │ │ │specialist la │
│ │ │ │centrul │
│ │ │ │operaţional al │
│ │ │ │ISU │
│ │ │ │Bucureşti-Ilfov │
├────┼─────────────────┼────────────┼─────────────────┤
│ │ │ │2 ani - locţiitor│
│ │ │ │comandant al │
│ │ │Curs şef │grupului de │
│ │ │birou/şef │intervenţie/ │
│10. │Comandant grup de│serviciu sau│adjunct şef │
│ │intervenţie │curs de │centru │
│ │ │management │operaţional la │
│ │ │ │centrul │
│ │ │ │operaţional │
│ │ │ │judeţean │
├────┼─────────────────┼────────────┼─────────────────┤
│ │ │ │3 ani - şef birou│
│ │Locţiitor al │Curs şef │în grupul de │
│ │comandantului │birou/şef │intervenţie │
│11. │grupului de │serviciu sau│sau │
│ │intervenţie │curs de │7 ani - comandant│
│ │ │management │detaşament/ │
│ │ │ │comandant secţie │
├────┼─────────────────┼────────────┼─────────────────┤
│ │ │ │3 ani - ofiţer de│
│ │ │ │execuţie la │
│ │ │ │centrul │
│ │ │Curs şef │operaţional/ │
│ │Şef birou (în │birou/şef │ofiţer de │
│12. │grupul de │serviciu sau│execuţie în │
│ │intervenţie) │curs de │grupul de │
│ │ │management │intervenţie/ │
│ │ │ │comandant │
│ │ │ │detaşament/ │
│ │ │ │comandant secţie │
├────┼─────────────────┼────────────┼─────────────────┤
│ │ │ │2 ani - comandant│
│ │Ofiţer de │ │pichet/comandant │
│ │execuţie în │ │staţie/adjunct │
│13. │grupul de │- │comandant secţie/│
│ │intervenţie^4 │ │locţiitor │
│ │ │ │comandant │
│ │ │ │detaşament │
├────┼─────────────────┼────────────┼─────────────────┤
│ │ │Curs şef │ │
│ │Şef centru │birou/şef │2 ani - adjunct │
│14. │operaţional │serviciu sau│şef centru │
│ │judeţean │curs de │operaţional │
│ │ │management │ │
├────┼─────────────────┼────────────┼─────────────────┤
│ │ │ │3 ani - ofiţer │
│ │ │ │specialist la │
│ │ │ │centrul │
│ │ │ │operaţional │
│ │Adjunct şef │Curs şef │sau │
│ │centru │birou/şef │5 ani - ofiţer la│
│15. │operaţional │serviciu sau│centrul │
│ │judeţean │curs de │operaţional │
│ │ │management │sau │
│ │ │ │7 ani - comandant│
│ │ │ │detaşament (fără │
│ │ │ │Misiuni protecţie│
│ │ │ │civilă) │
├────┼─────────────────┼────────────┼─────────────────┤
│ │ │ │3 ani - comandant│
│ │ │ │detaşament │
│ │ │ │sau │
│ │Ofiţer specialist│ │3 ani - ofiţer la│
│ │^5 la centrul │ │centrul │
│ │operaţional/ │Curs │operaţional │
│16. │structura de │specializare│sau │
│ │pregătire pentru │ │5 ani - comandant│
│ │intervenţie │ │secţie │
│ │ │ │sau │
│ │ │ │7 ani - ofiţer - │
│ │ │ │misiuni protecţie│
│ │ │ │civilă │
├────┼─────────────────┼────────────┼─────────────────┤
│ │ │ │2 ani - comandant│
│ │ │ │detaşament │
│ │ │ │sau │
│ │ │ │4 ani - comandant│
│ │ │ │secţie/ofiţer de │
│ │ │ │execuţie în │
│ │ │ │grupul de │
│ │ │ │intervenţie │
│ │Ofiţer^6 la │ │sau │
│17. │centrul │Curs │5 ani - locţiitor│
│ │operaţional │specializare│comandant │
│ │ │ │detaşament/ │
│ │ │ │comandant staţie/│
│ │ │ │adjunct comandant│
│ │ │ │secţie/comandant │
│ │ │ │pichet │
│ │ │ │sau │
│ │ │ │- absolvent │
│ │ │ │academie militară│
│ │ │ │^7 │
├────┼─────────────────┼────────────┼─────────────────┤
│ │ │ │2 ani - comandant│
│ │ │ │secţie │
│ │ │ │sau │
│ │ │ │3 ani - locţiitor│
│18. │Comandant │Curs comandă│comandant │
│ │detaşament │subunitate │detaşament/ │
│ │ │ │comandant staţie/│
│ │ │ │adjunct comandant│
│ │ │ │secţie/comandant │
│ │ │ │pichet │
├────┼─────────────────┼────────────┼─────────────────┤
│ │ │ │2 ani - locţiitor│
│ │ │ │comandant │
│ │ │Curs comandă│detaşament/ │
│19. │Comandant secţie │subunitate │comandant staţie/│
│ │ │ │adjunct comandant│
│ │ │ │secţie/comandant │
│ │ │ │pichet │
├────┼─────────────────┼────────────┼─────────────────┤
│ │ │Curs de │ │
│ │ │specializare│- absolvent │
│ │Locţiitor │pentru │academie militară│
│ │comandant │promoţia de │ │
│ │detaşament/ │ofiţeri │ │
│ │comandant staţie/├────────────┼─────────────────┤
│ │adjunct comandant│Curs de │ │
│20. │secţie/comandant │formare a │ │
│ │pichet şi │ofiţerilor │ │
│ │comandant │pentru │3 ani - şef gardă│
│ │detaşament │ofiţerii │intervenţie - │
│ │instrucţie │proveniţi │stingere │
│ │ │din maiştri │ │
│ │ │militari/ │ │
│ │ │subofiţeri │ │
└────┴─────────────────┴────────────┴─────────────────┘

    ^1 ISU - inspectoratul pentru situaţii de urgenţă.
    ^2 Suplimentar trebuie să îndeplinească condiţia de vechime de 3 ani în funcţii operative.
    ^3 Suplimentar trebuie să îndeplinească condiţia de vechime de 3 ani în funcţii operative.
    ^4 Cu atribuţii pe linie de planificare, pregătire, organizare şi/sau desfăşurare a intervenţiei.
    ^5 Prin „ofiţer specialist“ se înţelege una dintre funcţiile de ofiţer specialist I, ofiţer specialist II sau ofiţer specialist III, stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 0610/2017 privind stabilirea funcţiilor pe grade militare, respectiv pe grade profesionale, pe coeficienţi şi solde de funcţie/salarii de funcţie, pentru personalul militar în activitate, poliţiştii, funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi preoţii militari din instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională.
    ^6 Prin „ofiţer“ se înţelege una dintre funcţiile de ofiţer principal I, ofiţer principal II, ofiţer principal III, ofiţer I, ofiţer II, ofiţer III sau ofiţer IV, stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 0610/2017.
    ^7 Pentru structura Misiuni protecţie civilă.

    ANEXA 3

    la ghid
    CONDIŢIILE SPECIFICE
    pentru promovarea în funcţiile de ofiţeri din unităţile neoperative,
    precum şi din inspecţia de prevenire/ structurile-suport ale
    unităţilor operative subordonate Inspectoratului General
    pentru Situaţii de Urgenţă

┌────┬─────────────┬───────────────┬────────────┐
│ │ │Cursuri │Vechime în │
│Nr. │ │necesare │funcţii de │
│crt.│Funcţia │promovării în │nivel │
│ │ │funcţie │ierarhic │
│ │ │ │inferior │
├────┼─────────────┼───────────────┼────────────┤
│ │ │ │2 ani - │
│ │Comandant │Curs pentru │locţiitor │
│1. │unitate/ │comanda │comandant │
│ │similar │unităţilor │unitate/ │
│ │ │ │similar │
├────┼─────────────┼───────────────┼────────────┤
│ │Adjunct │ │ │
│ │inspector-şef│Curs pentru │4 ani - şef │
│2. │/locţiitor │comanda │serviciu/şef│
│ │comandant │unităţilor │birou/ │
│ │unitate/ │ │similare │
│ │similare │ │ │
├────┼─────────────┼───────────────┼────────────┤
│ │Şef serviciu/│ │5 ani - │
│3. │similare │Curs şef │ofiţer │
│ │şef birou/ │serviciu/birou │specialist^1│
│ │similare │ │ │
├────┼─────────────┼───────────────┼────────────┤
│ │ │ │3 ani - │
│ │ │ │ofiţer │
│ │ │ │provenit din│
│ │ │ │ofiţer în │
│ │ │ │alt profil │
│ │ │ │de │
│ │ │ │activitate │
│ │ │ │4 ani - │
│ │ │ │ofiţer │
│ │ │ │provenit din│
│ │ │ │maistru │
│ │ │ │militar/ │
│ │Ofiţer │ │subofiţer │
│4. │specialist^2 │- │4 ani - │
│ │ │ │ofiţer │
│ │ │ │provenit din│
│ │ │ │soldat şi │
│ │ │ │gradat │
│ │ │ │profesionist│
│ │ │ │4 ani - │
│ │ │ │ofiţer din │
│ │ │ │promoţia de │
│ │ │ │ofiţeri │
│ │ │ │5 ani - │
│ │ │ │ofiţer din │
│ │ │ │sursă │
│ │ │ │externă │
├────┼─────────────┼───────────────┼────────────┤
│ │ │Curs de │ │
│ │ │specializare │3 ani - │
│ │ │pentru ofiţerii│ofiţer în │
│ │ │care îşi │alt profil │
│ │ │schimbă │de │
│ │ │profilul de │activitate │
│ │ │activitate │ │
│ │ ├───────────────┼────────────┤
│ │ │Curs de │ │
│ │ │specializare │ │
│ │ │pentru ofiţerii│ │
│ │ │absolvenţi │ │
│ │ │şcolarizaţi în │- │
│ │ │beneficiul │ │
│ │ │Inspectoratului│ │
│ │ │General pentru │ │
│ │ │Situaţii de │ │
│ │ │Urgenţă │ │
│ │ ├───────────────┼────────────┤
│ │ │Curs de formare│ │
│5. │Ofiţer^3 │a ofiţerilor │3 ani - │
│ │ │pentru ofiţerii│maistru │
│ │ │proveniţi din │militar/ │
│ │ │maiştri │subofiţer │
│ │ │militari/ │ │
│ │ │subofiţeri │ │
│ │ ├───────────────┼────────────┤
│ │ │Curs de formare│ │
│ │ │a ofiţerilor │4 ani - │
│ │ │pentru ofiţerii│soldat şi │
│ │ │proveniţi din │gradat │
│ │ │soldaţi şi │profesionist│
│ │ │gradaţi │ │
│ │ │profesionişti │ │
│ │ ├───────────────┼────────────┤
│ │ │Curs pentru │ │
│ │ │iniţierea în │ │
│ │ │carieră a │- │
│ │ │ofiţerilor │ │
│ │ │proveniţi din │ │
│ │ │sursă externă │ │
└────┴─────────────┴───────────────┴────────────┘

    ^1 În cazul structurilor care nu au posturi de ofiţer de execuţie ierarhizate, condiţiile de studii prevăzute la nr. crt. 4 se aplică funcţiei unice, iar vechimea minimă prevăzută la nr. crt. 3 şi 4 se cumulează potrivit sursei de provenienţă a ofiţerilor.
    ^2 Prin „ofiţer specialist“ se înţelege una dintre funcţiile de ofiţer specialist I, ofiţer specialist II sau ofiţer specialist III, stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 0610/2017.
    ^3 Prin „ofiţer“ se înţelege una dintre funcţiile de ofiţer principal I, ofiţer principal II, ofiţer principal III, ofiţer I, ofiţer II, ofiţer III sau ofiţer IV, stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 0610/2017.

    ANEXA 4

    la ghid
    CONDIŢIILE SPECIFICE
    pentru promovarea în funcţiile de subofiţeri

┌────┬────────────────┬─────────────┬─────────────┐
│ │ │Cursuri │Vechime în │
│Nr. │ │necesare │funcţii de │
│crt.│Funcţia │promovării în│nivel │
│ │ │funcţie │ierarhic │
│ │ │ │inferior │
├────┼────────────────┼─────────────┼─────────────┤
│ │Şef gardă de │ │2 ani - │
│1. │intervenţie │Curs şef GIS │comandant de │
│ │ │ │echipaj │
├────┼────────────────┼─────────────┼─────────────┤
│ │Comandant de │Curs │4 ani - │
│2. │echipaj │comandant │subofiţer │
│ │ │echipaj │operativ │
├────┼────────────────┼─────────────┼─────────────┤
│ │ │Curs de │ │
│ │ │formare a │ │
│ │ │subofiţerilor│4 ani - în │
│ │ │în activitate│corpul │
│ │ │proveniţi din│soldaţilor şi│
│ │ │corpul │gradaţilor │
│ │ │soldaţilor şi│profesionişti│
│ │ │gradaţilor │ │
│ │Conducător │profesionişti│ │
│3. │autospeciale în ├─────────────┼─────────────┤
│ │structurile de │Studii │ │
│ │intervenţie │postliceale -│- │
│ │ │pompieri │ │
│ │ ├─────────────┼─────────────┤
│ │ │Curs pentru │ │
│ │ │iniţierea în │ │
│ │ │carieră a │- │
│ │ │subofiţerilor│ │
│ │ │proveniţi din│ │
│ │ │sursă externă│ │
├────┼────────────────┼─────────────┼─────────────┤
│ │ │Curs de │ │
│ │ │formare a │ │
│ │ │subofiţerilor│4 ani - în │
│ │ │în activitate│corpul │
│ │Subofiţer │proveniţi din│soldaţilor şi│
│ │operativ în │corpul │gradaţilor │
│4. │structurile de │soldaţilor şi│profesionişti│
│ │intervenţie │gradaţilor │ │
│ │ │profesionişti│ │
│ │ ├─────────────┼─────────────┤
│ │ │Studii │ │
│ │ │postliceale -│- │
│ │ │pompieri │ │
├────┼────────────────┼─────────────┼─────────────┤
│ │ │ │2 ani - │
│ │ │ │comandant de │
│ │Subofiţer │Curs de │echipaj │
│5. │instructor │instructor │sau │
│ │ │ │4 ani - │
│ │ │ │subofiţer │
│ │ │ │operativ │
├────┼────────────────┼─────────────┼─────────────┤
│ │ │Curs │3 ani - │
│ │ │specializare │subofiţer │
│ │ │ │operativ │
│ │ ├─────────────┼─────────────┤
│ │ │Curs de │ │
│ │ │formare a │ │
│ │ │subofiţerilor│4 ani - în │
│ │ │în activitate│corpul │
│ │ │proveniţi din│soldaţilor şi│
│6. │Subofiţer │corpul │gradaţilor │
│ │structuri-suport│soldaţilor şi│profesionişti│
│ │ │gradaţilor │ │
│ │ │profesionişti│ │
│ │ ├─────────────┼─────────────┤
│ │ │Curs pentru │ │
│ │ │iniţierea în │ │
│ │ │carieră a │- │
│ │ │subofiţerilor│ │
│ │ │proveniţi din│ │
│ │ │sursă externă│ │
└────┴────────────────┴─────────────┴─────────────┘



    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016