Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   GHIDUL BENEFICIARULUI din 13 iulie 2022  pentru investiţia specifică I1.1: Cabinete ale medicilor de familie sau asocieri de cabinete de asistenţă medicală primară din cadrul pilonului V: Sănătate şi rezilienţă instituţională - componenta 12: Sănătate - investiţia I1. Dezvoltarea infrastructurii medicale prespitaliceşti    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 GHIDUL BENEFICIARULUI din 13 iulie 2022 pentru investiţia specifică I1.1: Cabinete ale medicilor de familie sau asocieri de cabinete de asistenţă medicală primară din cadrul pilonului V: Sănătate şi rezilienţă instituţională - componenta 12: Sănătate - investiţia I1. Dezvoltarea infrastructurii medicale prespitaliceşti

EMITENT: Ministerul Sănătăţii
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 712 bis din 15 iulie 2022
──────────
    Aprobat prin ORDINUL nr. 2.182 din 13 iulie 2022, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 712 din 15 iulie 2022.
──────────
 (a se vedea imaginea asociată)
        PLANUL NAŢIONAL DE REDRESARE ŞI REZILIENŢĂ
        Ghidul beneficiarului
        ÎN CADRUL APELURILOR DE PROIECTE - COD APEL: MS-0001
        Pilonul V: Sănătate şi rezilienţă instituţională
        COMPONENTA: 12 - Sănătate
        INVESTIŢIA: 1. Dezvoltarea infrastructurii medicale prespitaliceşti
        Investiţia specifică: I1.1: Cabinete ale medicilor de familie sau asocieri de cabinete de asistenţă medicală primară
        Ghidul beneficiarului pentru finanţarea listei preselectată a celor 2250 de cabinete de medici de familie din mediul rural şi din urbanul mic respectiv a 750 de cabinete de medici de familie printr-un apel necompetitiv.
    Data: 15.07.2022

    PREAMBUL
        Acest document se aplică Investiţie 1. Dezvoltarea infrastructurii medicale prespitaliceşti, Investiţia specifică: I1.1: Cabinete ale medicilor de familie sau asocieri de cabinete de asistenţă medicală primară, Componenta 12 Sănătate în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
        Prezentul document se adresează tuturor potenţialilor solicitanţi şi beneficiari pentru Investiţia mai sus-menţionate.
        Interpretarea informaţiilor incluse în cererea de finanţare se realizează sistematic, în conformitate cu prevederile Ghidului beneficiarului privind regulile şi condiţiile aplicabile finanţării din fondurile europene aferente PNRR în cadrul : I1.1: Cabinete ale medicilor de familie sau asocieri de cabinete de asistenţă medicală primară, aprobate şi publicate pe site-ul Ministerului Sănătăţii în calitate de Coordonator de reforme şi investiţii.
        Aspectele cuprinse în aceste documente ce derivă din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi modul său de implementare vor fi interpretate de către Ministerul Sănătăţii, cu respectarea legislaţiei în vigoare şi folosind metoda de interpretare sistematică.
        IMPORTANT
        Vă recomandăm ca înainte de a începe completarea cererii de finanţare să vă asiguraţi că aţi parcurs toate informaţiile prezentate în acest document şi să vă asiguraţi că aţi înţeles toate aspectele legate de specificul intervenţiilor finanţate din fonduri europene aferente PNRR.
        Vă recomandăm ca până la data limită de depunere a cererilor de finanţare în cadrul prezentului apel de proiecte să consultaţi periodic pagina de internet www.ms.ro, pentru a urmări eventualele modificări/interpretări ale condiţiilor specifice, precum şi alte comunicări/clarificări pentru accesarea fondurilor europene aferente PNRR.


    CUPRINS
        Investiţia specifică: I1.1: Cabinete ale medicilor de familie sau asocieri de cabinete de asistenţă medicală primară.
 (a se vedea imaginea asociată)
                               Componenta C12 - Sănătate
                       Investiţia 1. Dezvoltarea infrastructurii
          medicale prespitaliceşti I1.1: Cabinete ale medicilor de familie sau
       asocieri de cabinete de asistenţă medicală primară. Ghidul beneficiarului
    SECŢIUNEA 1
    Planul naţional de redresare şi rezilienţă
    1.1. Ce este Planul naţional de redresare şi rezilienţă?
     Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României (PNRR) este conceput aşa încât să asigure un echilibru optim între priorităţile Uniunii Europene şi necesităţile de dezvoltare ale României, în contextul recuperării după criza COVID-19 care a afectat semnificativ ţara, aşa cum a afectat întreaga Uniune Europeană şi întreaga lume. Obiectivul general al PNRR al României este corelat în mod direct cu Obiectivul general al MRR3, aşa cum este inclus în Regulamentul 2021/241 al Parlamentului European şi al Consiliului, din 12 februarie 2021, art. 4. Astfel, obiectivul general al PNRR al României este dezvoltarea României prin realizarea unor programe şi proiecte esenţiale, care să sprijine rezilienţa, nivelul de pregătire pentru situaţii de criză, capacitatea de adaptare şi potenţialul de creştere, prin reforme majore şi investiţii cheie cu fonduri din Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă.
        Obiectivul specific al PNRR este şi el corelat cu cel al mecanismului, detaliat în Regulament, şi anume de a atrage fondurile puse la dispoziţie de Uniunea Europeană prin NextGenerationEU în vederea atingerii jaloanelor şi a ţintelor în materie de reforme şi investiţii.

    1.2. Care sunt provocările în domeniul sănătăţii publice?
        Procentul de nevoi medicale nesatisfăcute se menţine crescut în România. Există, de asemenea, diferenţe privind accesul la servicii medicale în funcţie de regiune, etnie, vârstă sau nivelul de venituri. Astfel, persoanele care locuiesc în mediul rural sau urbanul mic, cele din comunităţi marginalizate şi cele cu nivel socio-economic scăzut au acces redus la îngrijire medicală. (State of Health 2019 - OECD). În plus, există un nivel redus de integrare între diferitele forme de asistenţă medicală, iar personalul medical este inegal distribuit între diferite zone ale ţării şi, respectiv, între mediul rural şi cel urban.

    SECŢIUNEA 2
    Investiţia - I1.1: Cabinete ale medicilor de familie sau asocieri de cabinete de asistenţă medicală primară
    2.1. Obiectivul Investiţiei "Cabinete ale medicilor de familie sau asocieri de cabinete de asistenţă medicală primară"
        Reabilitarea, modernizarea şi dotarea a 3.000 de (asocieri de) cabinete de asistenţă medicală primară (medici de familie) cu facilităţi de screening, diagnostic precoce şi monitorizare a pacienţilor cronici, prioritizând cabinetele din mediul rural şi din urbanul mic (inclusiv zone marginalizate/defavorizate şi inclusiv pentru zonele defavorizate cu populaţie majoritar romă sau comunităţi rome, după caz). Dotarea va cuprinde: aparatură de laborator de tip "point of care", echipamente medicale de tipul: electrocardiograf, ecograf, mobilier medical şi instrumentar medical; vor fi alocate, de asemenea, fonduri pentru renovarea clădirii cu scopul conformării la normele igienico- sanitare şi al creşterii eficienţei energetice.
    2.1.1. Indicatorii Investiţiei
        Toate proiectele vor asigura realizarea următorilor indicatori:
    a. Indicatori cantitativi în conformitate cu prevederile ţintei: numărul de cabinete renovate şi/sau utilate cu echipamente;
        Explicaţie: pentru medicii de familie care aplică în mod individual se va completa cu "1" iar pentru medicii de familie care aplică în parteneriat/asociere sau altă formă în funcţie de solicitant şi raporturile juridice dintre solicitant şi medicii de familie - se va completa cu numărul de cabinete pentru care se solicită finanţarea;

    b. Indicator calitativ în conformitate cu prevederile ţintei: cabinetele din mediul rural şi din urbanul mic*1);
     *1) Conform Ordinului comun MS/CNAS NR. 391/187/2015
        Explicaţie: Se urmăreşte depăşirea ţintei de 75% din totalul contractelor semnate cu asocierile de cabinete/cu medicii de familie vor fi din mediul rural şi din urbanul mic;

    c. Capacitatea unităţilor de asistenţă medicală noi sau modernizate*2): Persoane/an;
     *2) Conform Regulamentului delegat (UE) 2021/2106;
        Explicaţie: Numărul maxim anual de persoane care pot fi deservite de o unitate de asistenţă medicală nouă sau modernizată datorită sprijinului acordat prin măsuri în cadrul mecanismului, cel puţin o dată pe parcursul unei perioade de un an;
    2.2. Modalitatea de implementare a Investiţiei
        Investiţia are un buget total de 887.723.775*3) lei (fără TVA) echivalent a 180.450.000 Euro (fără TVA) şi se va realiza prin 2 metode:
        *3) Cursul valutar utilizat este cursul Inforeuro aferent lunii mai 2021, conform PNRR, Anexa III- Metodologie costuri: 1 euro= 4,9195 lei.
        I.1.1.a: Listă preselectată: O alocare de 665.792.831 lei (fără TVA) echivalent a 135.337.500 Euro (75% din total alocare) (fără TVA) prin care se va finanţa o listă preselectată de cabinete pentru finanţarea a 2250 de asocieri/cabinete de medici de familie care reprezintă 75% din obiectivul general de investiţie;
        I.1.1.b: Apel necompetitiv: O alocare de 221.930.944 lei (fără TVA) echivalent a 45.112.500 Euro (25% din alocare) (fără TVA) pentru un apel necompetitiv de proiecte care se va derula având la bază principiul: "primul venit primul servit" pentru finanţarea a 750 de asocieri/cabinete de medici de familie care reprezintă 25% din obiectivul general de investiţie.
        Notă: pentru identificare medicilor de familie din regiunile marginalizate s-au utilizat informaţiile existente la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate referitoare la scorul obţinut de medicii de familie în conformitate cu prevederile Ordinului*4) ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru aprobarea criteriilor de încadrare a cabinetelor medicale/punctelor de lucru ale cabinetelor medicale din asistenţă medicală primară şi din ambulatoriul de specialitate pentru specialităţile clinice inclusiv reabilitare medicală, din mediul rural şi din mediul urban pentru oraşele cu un număr de până la 10.000 locuitori, funcţie de condiţiile în care se desfăşoară activitatea.
     *4) Conform Ordinului comun MS/CNAS NR. 391/187/2015    2.3. Finanţarea în cadrul investiţiei
        Rata de finanţare: 100% - nu este necesară contribuţie proprie din partea aplicantului.
        În cadrul prezentei Investiţie nu se aplică necesitatea unei scheme de ajutor de stat deoarece cabinetele de medicină de familie furnizează servicii medicale de complexitate redusă, care fac parte din pachetul de servicii de bază pentru persoanele asigurate, respectiv din pachetul minimal de servicii, pentru persoanele neasigurate. Aceste servicii se încadrează în servicii de asistenţă primară a sănătăţii (conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii). Ele sunt adresate populaţiei generale şi, în particular, populaţiei vulnerabile. Nici aici dezvoltarea acestor servicii nu determină, în niciun caz, un risc de denaturare a concurenţei, deoarece ele vor fi susţinute preponderent în mediul rural (unde acoperirea cu medici de familie este deficitară de la începutul funcţionării sistemului de asigurări de sănătate, deşi aici trăiesc 45% dintre cetăţeni) şi în zone geografice mai puţin deservite (în care volumul anual de servicii pe locuitor este inferior mediei naţionale). În plus, serviciile au impact local.

    2.4. Componentele unui proiect
        Prin intermediul acestei Investiţii vor fi sprijinite acţiuni specifice realizării de renovări şi/sau dotări pentru cabinetele medicilor de familie sau asocieri de cabinete de medici de familie. Se pot finanţa proiecte care conţin doar "Componenta de echipamente" sau ambele componente.
        În acest sens:
    - "Componenta echipamente" presupune selectarea dintr-o listă de echipamente a poziţiilor care prezintă interes şi pentru care medicul de familie deţine competenţe (dacă e cazul, ex Atestate de studii complementare adeverinţă care atestă faptul că este în curs de finalizare a cursurilor pentru ultrasonografie) cu o valoare estimată de 222.115 lei fără tva echivalentul a 45.150 euro fără tva;
    – "Componenta renovare" sub forma unui grant financiar la dispoziţia beneficiarului în valoare de maxim 73.792 lei fără tva echivalentul a 15.000 de euro fără tva.

        În situaţia în care o entitate aplică pentru mai multe cabinete de medici de familie, valoarea maximă a finanţării solicitate va fi proporţională cu numărul de cabinete pentru care se solicită finanţarea.
        Notă: în situaţia în care în clădirea în care îşi desfăşoară activitatea medicul de familia funcţionează şi alte cabinete, lucrările de renovare pot viza întregul spaţiu cu destinaţie medicală cu condiţia încadrării în alocare*5).
        *5) Maxim 73.792 lei fără TVA echivalentul a 15.000 de euro fără tva per cabinet medic de familie.


    SECŢIUNEA 3
    Eligibilitate
    3.1. Aplicanţii eligibili
        Aplicanţii pot fi orice entitate publică sau privată care are în componenţă cabinete de asistenţă medicală primară (medici de familie) care au contract cu Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate sau cu Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti.
        În situaţia în care:
    - Medicul/ii de familie are/au personalitate juridică (persoana fizică independentă, societate comercială etc), aplicantul eligibil este reprezentat de medicul de familie prin forma juridică pe care o deţine;
    – Medicul/ii de familie are/au contract de muncă sau orice altă dispoziţie legală cu o entitate cu personalitate juridică, aplicantul eligibil este reprezentat de entitatea care a încheiat contractele de muncă cu medicii de familie.

        Notă: în situaţia în care mai multe cabinete de medici de familie îţi desfăşoară activitatea în aceeaşi clădire, este recomandat (dacă logistic este posibil din punct de vedere al renovării) transmiterea dosarului de finanţare în parteneriat. Membrii în cadrul unui parteneriat pot fi medicii de familie sub diferite forme de organizare.
        Notă: fiecare parteneriat va prevede clar liderul de parteneriat, cel care va reprezenta membrii parteneriatului în relaţia cu Ministerul Sănătăţii, respectiv obligaţiile care decurg din această relaţie.
        Notă: medicii de familie fără listă de capitaţie (care lucrează pe lista unui alt medic de familie) nu sunt eligibili.
        Notă: dacă mai mulţi medici de familie utilizează acelaşi spaţiu pe post de cabinet, aceştia sunt eligibili doar pentru 1 proiect.
        Notă: Ministerul Sănătăţii în calitate de coordonator de reforme şi investiţii este conştient de formele diverse în care medicii de familie îşi desfăşoară activitatea din punct de vedere juridic şi fiscal şi va da dovadă de flexibilitate în evaluarea dosarelor depuse (eventual va solicita clarificări pentru anumite aspecte) pentru a nu limita adresabilitatea acestei investiţii.

    3.2. Perioada de implementare
        Perioada de implementare a proiectelor începe de la data semnării contractelor de finanţare dar după data de 1 iulie 2022.
        Termenul limită până la care se pot implementa proiectele este: 15 mai 2023.

    3.3. Cheltuieli eligibile
    3.3.1. "Componenta echipamente"
     Ministerul Sănătăţii va derula o achiziţie publică centralizată în vederea achiziţionării echipamentelor/dotărilor menţionate în Anexa 2 - Listă echipamente/dotări pentru cabinete. Beneficiarul va transmite o solicitare pentru livrarea echipamentelor/Dotărilor cu 30 de zile înainte de intervalul săptămânal pentru livrare solicitat.
        Notă: în cadrul acestei componente, beneficiarul nu va primi o alocare financiară sub formă de grant de investiţii ci echipamentele/dotările fizice ca urmare a achiziţiei centralizată realizată de Ministerul Sănătăţii şi livrate în conformitate cu solicitarea beneficiarului. Ministerul Sănătăţii va transfera dreptul de proprietate al echipamentelor către beneficiar, cu toate drepturile şi obligaţiile, în momentul livrării echipamentelor. Beneficiarii echipamentelor se obligă să le menţină în stare de funcţionare cel puţin până la 30 iunie 2026 sau pe durata perioadei de garanţie dacă aceasta excedă datei de 30 iunie 2026.
        Notă: Excepţia de la această achiziţie centralizată sunt reprezentate de achiziţia de mobilier (birou, scaun medic etc), pentru care se alocă suma maximă de 4.919,5 lei reprezentând 1000 de euro şi care va fi justificată în raportul final al proiectului.
     Notă: selectarea tuturor echipamentelor menţionate în cadrul Anexei 2 se încadrează în bugetul maxim destinat "Componentei Echipamente" de maxim 222.115 lei fără tva echivalentul a 45.150 euro fără tva*6).
        *6) Prin această listă de echipamente şi derularea unei achiziţii centralizate, Ministerul Sănătăţii în calitate de coordonator de reforme şi investiţii se asigură că echipamentele care se vor livra medicilor de familie nu depăşesc bugetul maxim estimat.

     Notă: în situaţia în care medicii de familie aplică în asociere/parteneriat, în completarea Anexei 2.1 se va ţine cont de echipamentele cu uz individual şi echipamentele pe care le vor utiliza în comun (dacă e cazul).

    3.3.2. "Componenta Renovare"
        Sunt acceptate doar lucrările de renovare care nu implică obţinerea unei autorizaţii de construcţie.
     În conformitate cu art. 11, alin. 1 din Legea 50/1991 cu modificările şi completările ulterioare categoriile de lucrări pentru care nu este necesară eliberarea unei autorizaţii de construcţie sunt (fără a fi considerată listă exhaustivă):
    a) Amenajări interioare: tencuieli, zugrăveli, vopsitorii, placaje şi alte finisaje interioare, precum şi pardoseli interioare;
    b) Instalaţii şi sanitare: reparaţii sau înlocuiri la instalaţiile interioare de apă, electricitate, termice, canalizare şi sanitare;
    c) Amenajări exterioare: reparaţii la tencuieli, zugrăveli, vopsitorii, placaje, alte finisaje exterioare atunci când nu se schimbă aspectul iniţial sa;
    d) Eficienţă energetică: lucrări de îmbunătăţire a eficienţei energetice în interior şi înlocuirea tâmplăriei exterioare atunci când nu se schimbă aspectul, culoarea sau golul acestora;
    e) Reparaţii la învelitoare: reparaţii la acoperişuri, învelitori respectiv lucrări de hidroizolaţie atunci când nu se schimbă forma acestora;
    f) Energie Regenerabilă: montarea sistemelor locale de încălzire şi de preparare a apei calde menajere respectiv de producere a energiei electrice din surse regenerabile/eficiente energetic.

        Componenta de renovare este recomandat să conţină lucrări cu scopul conformării la normele igienico-sanitare şi al creşterii eficienţei energetice (dacă este cazul).
        Baza legală în vederea stabilirii ne/eligibilităţii:
    - Regulamentul (UE) nr. 241/2021 al Parlamentului European şi al Consiliului din 12 februarie 2021de instituire a Mecanismului de redresare şi rezilienţă;
    – Regulamentul (UE) nr. 651/2014 al Comisiei de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piaţa internă în aplicarea articolelor 107 şi 108 din tratat;
    – Decizia de punere în aplicare a Consiliului de aprobare a evaluării Planului de Redresare şi Rezilienţă al României din 03 noiembrie 2021;
    – Ordonanţă de urgenţă nr. 124/2021 privind stabilirea cadrului instituţional şi financiar pentru gestionarea fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului naţional de redresare şi rezilienţă necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile şi nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă cu completările şi modificările ulterioare;
    – Hotărârii Guvernului nr. 209/2022 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 124/2021 privind stabilirea cadrului instituţional şi financiar pentru gestionarea fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului naţional de redresare şi rezilienţă necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile şi nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă.
    – Acordul de finanţare Nr. 26588/ 08.03.2022 dintre Ministerul investiţiilor şi Proiectelor Europene şi Ministerul Sănătăţii privind implementarea reformelor şi/sau investiţiilor finanţate prin Planul naţional de redresare şi rezilienţă

        Pentru a fi eligibile în vederea finanţării prin PNRR, toate cheltuielile trebuie să respecte prevederile reglementărilor de mai sus, să corespundă obiectivelor PNRR, să fie indispensabile atingerii obiectivelor proiectului, să fie incluse în oferta aprobată şi defalcate în bugetul prezentat în ofertă.
        Cheltuielile eligibile trebuie să fie efectuate în perioada de eligibilitate, respectiv între data la care aplicantul/beneficiarul semnează contractul de finanţare şi 15 mai 2023.
        Cheltuielile neeligibile în cadrul prezentei Investiţii sunt următoarele (enumerarea nefiind exhaustivă):
    - cheltuielile cu amortizarea;
    – cheltuielile aferente obţinerii terenurilor sau alte active corporale;
    – cheltuieli cu închirierea;
    – cheltuieli generale de administraţie;
    – cheltuieli pentru comisioane, cote, taxe;
    – amenzi, penalităţi, cheltuieli de judecată şi arbitraj;
    – costurile pentru operarea obiectivelor de investiţii;
    – cheltuielile efectuate pentru obiective de investiţii executate în regie proprie;
    – cheltuielile cu lucrările pregătitoare, cum ar fi obţinerea avizelor şi autorizaţiilor, realizarea studiilor de fezabilitate (şi a studiilor tehnice stabilite de standarde şi normative pentru pregătirea proiectului).
    – Alte cheltuieli cu caracter general (ex. publicitate, informare, audit financiar, managementul proiectului)

        Notă: în cadrul Componentei "Renovare" sunt obligatorii intervenţii asupra cabinetului în care îşi desfăşoară activitatea medicul de familie.
        Notă: în situaţia în care se schimbă utilizarea spaţiului înainte de 30 iunie 2026, beneficiarul se obligă se restituie contravaloarea sumelor primite în cadrul componentei "Renovare".
        Notă: în situaţia în care mai multe cabinete ale medicilor de familie funcţionează în aceeaşi clădire/acelaşi palier, după caz, este recomandat ca acestea să aplice în parteneriat.
        Notă: intervenţiile în cadrul Componentei "Renovare" nu se rezumă doar la spaţiul cabinetului medicului de familie ci ele pot viza întreaga clădire cu menţiunea încadrării în baremul maxim per cabinet de medic de familie şi al destinaţiei medicale de utilizare a spaţiilor/clădirii renovate. Ex: dacă într-o clădire funcţionează 3 cabinete de medici de familie şi 2 cabinete de altă specialitate, fără să existe spaţii cu altă destinaţie decât medicală, iar cabinetele medicilor de familie aplică în parteneriat, acestea vor beneficia de un grant maxim de 221.377 lei fără tva (3 x 73.792 lei fără tva) echivalentul a 45.000 euro fără tva (3 x 15.000 euro fără TVA). Această sumă poate viza intervenţii în cabinetele medicilor de familie (în mod obligatoriu), respectiv spaţii comune sau cabinetele celorlalţi medici în mod opţional.
        Notă: "Componenta Renovare" poate să vizeze spaţiul actual în care medicul de familie îşi desfăşoară activitatea sau un spaţiu în care acesta doreşte să îşi mute activitatea. Imobilul/spaţiul care face obiectul lucrărilor în cadrul "Componentei Renovare" trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:
    - să fie liber de orice sarcini şi interdicţii care pot afecta implementarea proiectului;
    – să nu facă obiectul unor litigii având ca obiect dreptul invocat de către solicitant pentru realizarea proiectului, aflate în curs de soluţionare la instanţele judecătoreşti;
    – să nu facă obiectul revendicărilor potrivit unor legi speciale în materie de drept comun.

        Pentru a fi eligibilă, o cheltuială trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii cu caracter general:
    - să fie efectuată şi plătită de la data la care solicitantul depune oferta pentru finanţare la MS şi nu mai târziu de 15 mai 2023;
    – să fie însoţită de facturi, în conformitate cu prevederile legislaţiei naţionale, sau de alte documente contabile cu valoare probatorie, echivalentă facturilor, pe baza cărora cheltuielile să poată fi auditate şi identificate;
    – să fie în conformitate cu prevederile contractului de finanţare (CF) încheiat cu Ministerul Sănătăţii;
    – să fie conformă cu prevederile legislaţiei naţionale şi comunitare, în special în ceea ce priveşte achiziţiile publice;
    – cheltuielile finanţate din fondurile PNRR nu au fost finanţate şi nu sunt finanţate în prezent din alte fonduri publice;    3.4. Financiar
     Implementarea financiară se efectuează prin mecanismul cererilor de transfer în conformitate cu prevederile OUG nr. 124/2021 privind stabilirea cadrului instituţional şi financiar pentru gestionarea fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului naţional de redresare şi rezilienţă necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile şi nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă şi a prevederilor H.G. nr. 209/2022 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 124/2021 privind stabilirea cadrului instituţional şi financiar pentru gestionarea fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului naţional de redresare şi rezilienţă necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile şi nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă cu completările şi modificările ulterioare.
        Cererea de transfer reprezintă cererea depusă de către un beneficiar, prin care se solicită Ministerului Sănătăţii virarea sumelor, în baza contractului de finanţare şi a documentaţiei justificative stabilite în cadrul acestuia.
        Documentele justificative ce vor fi anexate cererilor de transfer, termenii şi condiţiile privind derularea operaţiunilor financiare cu beneficiarii, precum condiţiile de acordare a sumelor solicitate prin cererile de transfer, termenul maxim de efectuare de către Ministerul Sănătăţii a plăţilor etc. se vor stabili în contractul de finanţare, ce va fi încheiat între beneficiar şi Ministerul Sănătăţii.
        Beneficiarii de proiecte finanţate din fonduri europene prin PNRR au obligaţia să ţină pentru fiecare proiect o evidenţă contabilă distinctă, folosind conturi analitice distincte. În vederea efectuării reconcilierii contabile dintre conturile contabile ale Ministerului Sănătăţii şi cele ale beneficiarilor pentru proiectele implementate în cadrul PNRR, beneficiarii au obligaţia transmiterii împreună cu Raportul final de implementare a - Notificare cu privire la reconcilierea contabilă, din care să rezulte sumele primite, conform prevederilor din contractele de finanţare încheiate.

    SECŢIUNEA 4
    Depunere aplicaţie
    4.1. Dosarul de finanţare
        Dosarele de finanţare în cadrul acestei Investiţii se încarcă pe platforma www.proiecte.pnrr.gov.ro.
        Încărcarea Dosarului de Finanţare se va realiza în conformitate cu instrucţiunile din "Manualul înscriere proiecte" - ataşat prezentului Ghid.
        Notă: beneficiarii preselectaţi în cadrul I.1.1.a au termen 30 de zile de la primirea înştiinţării pentru a încărca Dosarul de finanţare pe platformă, astfel vor fi înştiinţaţi următorii beneficiari de pe lista de rezervă. Beneficiarii preselectaţi care nu încarcă în termen de 30 de zile dosarul de finanţare au posibilitatea de a participa în cadrul I.1.1. b. în situaţia în care există fonduri disponibile.
        Solicitanţii în cadrul I.1.1.b respectiv beneficiarii preselectaţi în cadrul I.1.1.a trebuie să selecteze cu atenţie Apelul pentru care încarcă Dosarul de finanţare astfel:
    - "PNRR/2022/C12/MS/I1.1a - Listă preselectată în cadrul Investiţiei Cabinete ale medicilor de familie sau asocieri de cabinete de asistenţă medicală primară"
    – "PNRR/2022/C12/MS/I1.1b - Apel necompetitiv în cadrul Investiţiei Cabinete ale medicilor de familie sau asocieri de cabinete de asistenţă medicală primară"

        Notă: Încadrarea greşită va conduce la respingerea dosarului.
        Notă: este obligatorie disponibilitatea unei semnături electronice şi identificarea electronică prin parcurgerea paşilor de la Cap 3 - Identificare electronică din "Manualul înscriere proiecte".
        Dosarul de finanţare va fi completat şi încărcat de platforma informatică de:
    - Medicul/ii de familie dacă are personalitate juridică (persoana fizică independentă, societate comercială etc);
    – Entitate cu personalitate juridică în cadrul căreia medicul de familie activează pe baza unui contract de muncă altă dispoziţie legale în acest sens.

        Dosarul de finanţare include următoarele documente (semnate digital*7)):
        *7) Semnătura digitală este bazată pe un certificat digital, valabil la momentul depunerii documentelor
    – Anexa 1- Formatul cererii de finanţare
    – Anexa 2 - Lista de Echipamente
    – Anexa 2.1 - Lista centralizatoare pentru echipamente (dacă e cazul)
    – Anexa 3 - Declaraţia de eligibilitate
    – Anexa 4 - Declaraţie privind eligibilitatea TVA
    – Anexa 5 - Consimţământ privind prelucrarea datelor cu caracter personal*8)
        *8) În lipsa consimţământului, dosarul este considerat respins

    – Anexa 6 - Declaraţia solicitantului şi a partenerului privind evitarea conflictelor de interese, a fraudei, corupţiei şi dublei finanţări
    – Anexa 7 - Declaraţie DNSH (doar pentru Componenta "Renovare")
    – Anexa 7.1 - Autoevaluarea privind respectarea principiului DNSH (doar pentru Componenta "Renovare")
    – Atestate de studii complementare/adeverinţă care atestă faptul că este în curs de finalizare a cursurilor pentru ultrasonografie (dacă e cazul);
    – Devizul de lucrări şi oferta aferentă acestuia care a stat la baza fundamentării bugetului (doar pentru Componenta "Renovare";
    – RLV-ul spaţiului pe care doreşte să îl renoveze (doar pentru Componenta "Renovare");
    – Documente cu privire la statutul juridic al solicitantului şi calitatea de reprezentant legal;
    – Acordul de parteneriat (dacă e cazul);
    – Documente care demonstrează relaţia dintre aplicant şi medicul/medicii de familie (dacă e cazul);
    – Componenta de "Renovare" (dacă e cazul):
        ( ) documente care demonstrează drept de proprietate şi să depună o declaraţie prin care se obligă să nu schimbe destinaţia spaţiului până la 30 iunie 2026;
        ( ) pentru orice tip de drept de folosinţă asupra spaţiului, o declaraţie pe propria răspundere referitoare la utilizarea spaţiului până la data de 30 iunie 2026 şi acceptul proprietarului spaţiului referitor lucrările de renovare;
        ( ) Declaraţia pe propria răspundere va conţine şi menţiunea că Imobilul/spaţiul care face obiectul lucrărilor în cadrul Componentei "Renovare" îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
        ● este liber de orice sarcini şi interdicţii care pot afecta implementarea proiectului;
        ● nu face obiectul unor litigii având ca obiect dreptul invocat de către solicitant pentru realizarea proiectului, aflate în curs de soluţionare la instanţele judecătoreşti;
        ● nu face obiectul revendicărilor potrivit unor legi speciale în materie de drept comun.        Notă: Având în vedere formele diverse în care medicii de familie îşi desfăşoară activitatea, este necesar ca fie transmise documente relevante referitoare la forma de organizare şi calitatea de reprezentant legal. Evaluatorii din partea MS vor putea solicita documente suplimentare în funcţie de forma de organizare.
        Notă: Dosarul de finanţare poate fi transmis numai după completarea şi scanarea tuturor documentelor menţionate anterior. Nu se acceptă transmiterea parţială.
        Toate Dosarele de finanţare primite de MS vor fi înregistrate în ordinea primirii şi vor intra în proces de evaluare - selecţie.

        Notă: I1.1b - Apel necompetitiv - fiind un apel cu depunere continuă pe principiul primul venit - primul servit şi pentru a evita supraîncărcarea sistemului de înregistrare electronică, se recomandă evitarea depunerii solicitărilor de finanţare în ultima perioada respectiv depunerea cât mai rapidă a acestora.

    4.2. Solicitare informaţii
        Persoanele interesate de finanţare pot trimite întrebări cu privire la acest Ghid utilizând următoarea adresă: info.cmf@ms.ro
        Răspunsurile la întrebări vor fi comunicate de Ministerul Sănătăţii în maximum 5 zile lucrătoare.

    4.3. Termene
        Data publicării ghidului beneficiarului: 15 iulie 2022.
        Data deschidere platformă pentru depunere dosare de finanţare: 04 august 2022*9) ora 10:00.
        *9) Pentru a oferi tratament egal atât celor care solicită doar Componenta "Echipamente" cât şi celor care doresc Componenta "Renovare" şi au nevoie de timp pentru a realiza devizul şi oferta de preţ, în contextul prezentului apel necompetitiv (primul venit - primul servit), încărcarea dosarelor de finanţare se va realiza la o dată ulterioară publicării Ghidului beneficiarului în formă finală

        Data închiderii: 30 decembrie 2022, ora 16:00 (ora României) sau până la înregistrarea a 1000 de dosare depuse în cadrul Apelului necompetitiv. În funcţie de verificarea eligibilităţii/calităţii dosarelor primite sau semnarea contractelor de finanţare, apelul se poate redeschide.
        Semnarea contractelor cu primii 1500 de beneficiari: 30 septembrie 2022*10) (cel târziu).
        *10) Conform paşilor intermediari ai Aranjamentelor Operaţionale

        Semnarea contractelor aferente achiziţiilor centralizate derulate de Ministerul Sănătăţii pentru echipamente: 30 decembrie 2022*11).
        *11) În derularea proiectelor trebuie să se ia în considerare livrarea echipamentelor solicitate începând cu 01. Februarie 2023

        Data limită de implementare a proiectelor: 15 mai 2023.

    SECŢIUNEA 5
    Evaluare/Selecţie/Contractare
    5.1. I.1.1.a - Listă Preselectată
    5.1.1. Cadru General
    Pentru implementarea Investiţiei I1.1: Cabinete ale medicilor de familie sau asocieri de cabinete de asistenţă medicală primară o alocare de 665.792.831 lei fără TVA echivalent a 135.337.500 Euro fără TVA (75% din total alocare) va fi destinată pentru finanţarea pe baza unei liste preselectate. Pentru identificare medicilor din regiunile marginalizate sau utilizat informaţiile existente la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate referitoare la scorul obţinut de medicii de familie în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru aprobarea criteriilor de încadrare a cabinetelor medicale/punctelor de lucru ale cabinetelor medicale din asistenţă medicală primară şi din ambulatoriul de specialitate pentru specialităţile clinice inclusiv reabilitare medicală, din mediul rural şi din mediul urban pentru oraşele cu un număr de până la 10.000 locuitori, funcţie de condiţiile în care se desfăşoară activitatea. Lista medicilor a fost ordonată descrescător şi departajarea la scor egal s-a realizat descrescător în funcţie de:
    a. Primul criteriu: descrescător în funcţie de numărul de pacienţi neasiguraţi;
    b. Criteriul secund: descrescător în funcţie de numărul de persoane peste 85 de ani.

        Prin lista preselectată se urmăreşte finanţarea a 2250 de asocieri/cabinete de medici de familie din regiuni sau localităţi marginalizate care reprezintă 75% din obiectivul general de investiţie.
     Lista Preselectată este aprobată de Comitetul de Selecţie nominalizat prin Ordin de ministru al sănătăţii în acest sens şi este publicată ca anexă a prezentului Ghid. Ea conţine lista medicilor de familie în conformitate cu prevederile Ordinului comun MS/CNAS NR. 391/187/2015. Primii 2250 medici de familie vor fi invitaţi pentru depunerea dosarului de finanţare şi semnarea contractului de finanţare. În funcţie de renunţările la finanţare în rândul primilor 2250 de medici de familie, se vor transmite adrese prin care vor fi invitaţi să transmită dosare de finanţare medicilor de familie de pe lista de rezervă.
        Notă: Medicii de pe lista de rezervă pot depune dosare de finanţare în cadrul apelului necompetitiv.
     Notă: Medicii de familie din cadrul listei preselectate sunt eligibili pentru implementarea proiectelor la sediile/punctele de lucru pentru care primesc sporul în condiţiile Ordinul comun MS/CNAS NR. 391/187 /2015. Ex: Dacă un MF are sediul principal într-un oraş şi un punct de lucru într-o comună iar pentru punctul de lucru primeşte spor în conformitate cu prevederile Ordinul comun MS/CNAS NR. 391/187/2015, renovarea şi/sau echiparea cabinetului se va adresa exclusiv punctului de lucru.
     În conformitate cu prevederile ţintei #367 "Criteriile de selecţie a zonelor insuficient deservite din punct de vedere medical vor fi: i) caracteristicile populaţiei, ii) acoperirea populaţiei cu asigurări de sănătate, iii) disponibilitatea resurselor umane necesare, iv) disponibilitatea unei infrastructuri fizice adecvate, v) accesibilitatea geografică.". Metodologia de punctare prin Ordinul comun MS/CNAS NR. 391/187/2015 pentru aprobarea criteriilor de încadrare a cabinetelor medicale/punctelor de lucru ale cabinetelor medicale din asistenţă medicală primară şi din ambulatoriul de specialitate pentru specialităţile clinice inclusiv reabilitare medicală, din mediul rural şi din mediul urban pentru oraşele cu un număr de până la 10.000 locuitori, funcţie de condiţiile în care se desfăşoară activitatea îndeplineşte criteriile menţionate în descrierea #367 astfel:
    - "dispersia populaţiei din zona în care se desfăşoară activitatea" pentru "caracteristicile populaţiei";
    – "Număr redus de persoane asigurate înscrise pe listele medicilor de familie din mediul rural şi din mediul urban pentru oraşele cu un număr de până la 1.200 de locuitori" pentru "acoperirea populaţiei cu asigurări de sănătate";
    – "cabinetele medicale de medicină de familie şi pentru cabinetele medicale de specialitate din specialităţile clinice, organizate în localităţi/zone din mediul rural şi din mediul urban (pentru oraşele cu un număr de până la 10.000 de locuitori) deficitare din punctul de vedere al prezenţei medicului de familie, respectiv din punctul de vedere al prezenţei medicilor de specialitate pentru specialităţi clinice" pentru "disponibilitatea resurselor umane necesare";
    – "Distanţa rutieră dintre localitatea unde se află sediul cabinetului medical/punctului de lucru al cabinetului medical şi localitatea cea mai apropiată unde se află o structură de primire a urgenţelor (UPU/CPU) din cadrul aceluiaşi judeţ care respectă criteriile stabilite prin ordin al ministrului sănătăţii privind conducerea şi organizarea unităţilor şi compartimentelor de primire a urgenţelor" pentru "disponibilitatea unei infrastructuri fizice adecvate";
    – "Condiţiile în care se acordă asistenţa medicală: distanţa cea mai mare dintre punctele extreme ale unităţii administrativ-teritoriale deservite/deplasarea la domiciliul beneficiarilor de servicii medicale: drumuri neasfaltate şi nepietruite în proporţie de peste 50%/drumuri cu diferenţă de nivel de peste 200 m" pentru "accesibilitatea geografică".


    5.1.2. Contractarea în cadrul Listei preselectate
     Beneficiarii preselectaţi vor fi înştiinţaţi prin email referitor la statusul lor şi vor avea la disponibilitate 30 de zile calendaristice de la data transmiterii email-ului pentru a încărca pe platforma www.proiecte.pnrr.gov.ro în conformitate cu prevederile de la Cap. 4.1.
        Beneficiarii sunt obligaţi să selecteze următorul Apel "PNRR/2022/C12/MS/I1.1a - Listă preselectată în cadrul Investiţiei Cabinete ale medicilor de familie sau asocieri de cabinete de asistenţă medicală primară".
        Ministerul Sănătăţii va verifica corectitudinea şi conformitatea documentelor încărcate şi va solicita clarificări (dacă e cazul) respectiv va transmite o adresă de confirmare a acceptării dosarului de finanţare.
        În 45 de zile de la transmiterea adresei de confirmare, beneficiarul preselectat are obligaţia de a semna contractul de finanţare. Pentru semnarea contractului de finanţare, Ministerul Sănătăţii va solicita documente suport necesare.
        În situaţia în care în termenul stabilit nu au fost depuse documentele necesare contractării, finanţarea se anulează şi se invită spre finanţare următoarea poziţie de pe lista de rezervă.


    5.2. I.1.1.b - Apel necompetitiv
    5.2.1. Cadru general
        Apelurile de proiecte sunt de două tipuri:
    - Competitive: proiectele depuse sunt finanţate în ordinea descrescătoare a punctajelor obţinute în urma evaluării tehnice şi financiare, în limita fondurilor alocate apelului de proiecte;
    – Noncompetitive: proiectele depuse sunt finanţate în ordinea depunerii în cadrul apelului dacă îndeplinesc condiţiile minime de eligibilitate/conformitate în limita fondurilor alocate apelului de proiecte.

        Pentru implementarea Investiţiei I1.1: Cabinete ale medicilor de familie sau asocieri de cabinete de asistenţă medicală primară o alocare de 222.075.304 lei echivalent a 45.112.500 Euro (25% din alocare) va fi destinată unui apel necompetitiv de proiecte care se va derula având la bază principiul: "primul venit primul servit" pentru finanţarea a 750 de asocieri/cabinete de medici de familie care reprezintă 25% din obiectivul general de investiţie.
        Solicitanţii vor încărca dosarul de finanţare pe platforma informatică www.proiecte.pnrr.gov.ro selectând Apelul "PNRR/2022/C12/MS/I1.1b - Apel necompetitiv în cadrul Investiţiei Cabinete ale medicilor de familie sau asocieri de cabinete de asistenţă medicală primară"

    5.2.2. Evaluarea
        În cadrul Apelului necompetitiv, evaluarea dosarelor de finanţare primite se face începând cu momentul depunerii acestora în platforma informatică www.proiecte.pnrr.gov.ro
        Dosarele de finanţare se evaluează având în vedere criteriile din Grila de evaluare/verificare anexată prezentului Ghid al beneficiarului.
        În situaţia în care comisia de evaluare va considera că sunt necesare clarificări, acestea pot fi solicitate iar termenul de răspuns este de maximum 7 zile calendaristice de la transmiterea adresei.

    5.2.3. Selecţia beneficiarilor
        Pe măsură ce dosarele de finanţare sunt evaluare, acestea vor fi înaintate Comitetului de Selecţie care va putea solicita clarificări, respectiv va aproba finanţarea pentru beneficiarii menţionaţi. Comitetul de Selecţie se va întruni la cel mult 21 de zile calendaristice de la lansarea Ghidului de finanţare, respectiv 21 de zile de la ultima întrunire. Lista beneficiarilor selectaţi pentru finanţare va fi postată pe site-ul Ministerului Sănătăţii şi vor fi înştiinţaţi printr-o adresă în acest sens.
        În termen de 15 zile de la primirea rezultatului, aplicanţii pot formula contestaţii pentru care vor primi răspuns în maxim 30 de zile.

    5.2.4. Contractarea
        În 45*12) de zile de la transmiterea adresei de confirmare, beneficiarul are obligaţia de a semna contractul de finanţare. Pentru semnarea contractului de finanţare, Ministerul Sănătăţii va solicita documente suport necesare contractării.
        *12) Comisia de evaluare în cadrul prezentului apel pot prelungi termenul de 45 de zile în situaţii justificate.

        În situaţia în care în termenul stabilit nu au fost depuse documentele necesare contractării, finanţarea se anulează şi se reîntregeşte bugetul disponibil apelului deschis.


    5.3. Derularea unui Contract
        După semnarea Contractului de finanţare, beneficiarul va transmite Ministerului Sănătăţii o cerere de plată de până la 100% din valoarea Componentei "Renovare". Ministerul Sănătăţii, în termen de 15 zile de la de la primirea acesteia va transfera suma aferentă Componentei "Renovare" în contul beneficiarului. Beneficiarul va demara lucrările de renovare şi va transmite o solicitare pentru livrarea echipamentelor cu 30 de zile înainte de intervalul săptămânal pentru livrare solicitat.
        În baza solicitării beneficiarului se vor livra echipamentele şi dotările solicitate pe care va fi necesar să le recepţioneze şi să întocmească proces verbal aferent recepţiei punerii în funcţiune şi instruire personal (unde e cazul).
        În termen de 30 de zile de la finalizarea proiectului, beneficiarul va întocmi Raportul final referitor la lucrările de renovare şi dotările de echipamente realizate respectiv ce aspecte au fost luate în calcul pentru reducerea amprentei de carbon, conformării la normele igienico-sanitare şi al creşterii eficienţei energetice. Raportul final de implementare va conţine documente suport, inclusiv fotografii, care va demonstra realizarea lucrărilor şi recepţia echipamentelor.
        Achiziţia Echipamentelor şi dotările este realizată de către Ministerul Sănătăţii în baza unei proceduri centralizate de tip acord cadru/subsecvent şi se vor livra beneficiarilor în baza solicitărilor primite.
        Notă: Excepţia de la această achiziţie centralizată sunt reprezentate de achiziţia de mobilier (birou, scaun medic etc), pentru care se alocă suma maximă de 4.919,5 lei reprezentând 1000 de euro şi care va fi justificată în raportul final al proiectului.

    SECŢIUNEA 6
    Alte prevederi
    6.1. Modificarea Ghidului Beneficiarului
        Ministerul Sănătăţii poate emite ordine de modificare a prevederilor prezentului ghid pentru actualizarea cu eventuale modificări legislative aplicabile sau pentru îmbunătăţirea procesului de derulare a Investiţiei I1.1: Cabinete ale medicilor de familie sau asocieri de cabinete de asistenţă medicală primară. Ministerul Sănătăţii va avea în vedere, în situaţia în care modificarea ghidului se impune, prevederi tranzitorii pentru proiectele aflate în procesul de verificare pentru asigurarea principiului tratamentului nediscriminatoriu al tuturor solicitanţilor de finanţare. Ministerul Sănătăţii va emite instrucţiuni în aplicarea prevederilor prezentului ghid. Pentru asigurarea principiului transparenţei Ministerul Sănătăţii va publica ordinele de modificare a prezentului ghid pe pagina de internet proprie.
     Ministerul Sănătăţii îşi rezervă dreptul de a modifica alocările de la Cap. 2.2 şi aspectele care decurg din acestea (inclusiv perioada în care Apelul necompetitiv este deschis) pentru a asigura atingerea prevederilor din CID:
    - 3000 de asocieri/cabinete de medici de familie;
    – 75% din beneficiarii acestei finanţări să provină din regiuni sau localităţi marginalizate. Ministerul Sănătăţii poate decide suplimentarea ţintei prevăzută în CID în situaţia în care sunt înregistrate economii ca urmare a contractării proiectelor.


    6.2. Informare şi publicitate
       Beneficiarii se obligă să respecte prevederile Manualului de Identitate Vizuală al PNRR, elaborat de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.
        În ceea ce priveşte măsurile de informare şi publicitate obligatorii pe care beneficiarii le vor întreprinde în cadrul proiectului (menţionarea nu este exhaustivă) aceştia vor include cel puţin 2 postări pe paginile de social media referitoare la demararea proiectului şi finalizarea acestuia.

    6.3. Riscuri şi complementaritate
        Ministerul Sănătăţii va monitoriza riscurile care pot să impieteze asupra implementării proiectului în calendarul propus. Pentru riscurile identificate vor fi propuse măsuri de reducere a riscului.
        Ministerul Sănătăţii va analiza în permanenţă complementaritatea cu alte măsuri.

    6.4. Prevederi orizontale
        Respectarea cadrului legal este obligatorie pentru orice solicitant sau beneficiar de finanţare din fondurile UE. Cerinţele minime privind integrarea principiilor orizontale în cadrul proiectelor se referă la facilitarea tuturor condiţiilor care să conducă la respectarea principiilor prevăzute în Pilonul european al drepturilor sociale (disponibil la https://ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024/economy-works-people/jobs- growth-and-investment/european-pillar-social-rights/european-pillar-social-rights-20- principles_ro).
     Având în vedere prevederile art. 22, alin. (2), lit. d) din Regulamentul PNRR, coroborat cu art. 6 din Regulamentul financiar, Ministerul Sănătăţii are obligaţia colectării următoarelor categorii de date standardizate şi de a asigura accesul la acestea:
    - numele destinatarului final al fondurilor;
    – numele contractantului şi al subcontractantului, în cazul în care destinatarul final al fondurilor este o autoritate contractantă în conformitate cu dreptul Uniunii sau cu dreptul intern privind achiziţiile publice;
    – prenumele, numele şi data naşterii beneficiarului real al destinatarului fondurilor sau al contractantului.

        Astfel, pe parcursul implementării proiectelor, solicitantul şi partenerul acestuia, după caz, au obligaţia obţinerii datelor privind beneficiarul real al fondurilor PNRR. În acest sens, aceştia trebuie să prezinte date relevante cu privire la câştigătorii procedurilor de achiziţie realizate în cadrul proiectelor, în baza extrasului din registrul comerţului solicitat de aceştia.
     Noţiunea de beneficiar real este definită la art. 4 din Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.
        Solicitantul şi partenerul acestuia, după caz, au obligaţia de a lua toate măsurile necesare pentru prevenirea neregulilor grave (conflict de interese, fraudă, corupţie), atât în faza de selecţie, evaluare şi contractare a proiectului propus spre finanţare din PNRR, cât şi în cea de implementare a acestuia, în conformitate cu prevederile legale incidente.
        Cererea de finanţare va fi exclusă în cazul în care se constată că solicitantul/partenerul a încercat să obţină informaţii confidenţiale sau să influenţeze evaluatorii/personalul Ministerului Sănătăţii în timpul procesului de evaluare, selecţie şi contractare.
        Se consideră dublă finanţare situaţiile prin care se încalcă prevederile art. 9 din Regulamentul PNRR şi ale art. 191 din Regulamentul financiar.
        Pentru realizarea analizei privind dubla finanţare, în etapa de evaluare, selecţie şi contractare se va urmări ca proiectele propuse spre finanţare din PNRR să conţină informaţii suficiente în ceea ce priveşte iniţiative complementare de care a beneficiat sau beneficiază solicitantul finanţării şi, dacă este cazul, partenerul acestuia.
        Astfel, solicitantul şi partenerul acestuia vor prezenta în cererea de finanţare informaţii cu privire la proiectele implementate de solicitant şi partenerii acestuia, după caz, în domeniul vizat de apel, în ultimii 5 ani, indiferent de sursa de finanţare şi de stadiul acestora (finalizate, nefinalizate, în curs de implementare). În acest sens, Ministerul Sănătăţii va avea în vedere proiectele în cadrul cărora au fost derulate activităţi care au legătură cu nevoile şi problemele vizate de proiectele depuse spre finanţare. Totodată, solicitantul finanţării din PNRR şi, după caz, partenerul acestuia vor preciza în secţiunea relevantă din cererea de finanţare aspectele din care să rezulte că nu există dublă finanţare cu proiectul depus spre finanţare în cadrul PNRR.
        În cazul în care se constată că există dublă finanţare, proiectul este respins total sau parţial (în ipoteza în care dubla finanţare nu acoperă întregul proiect, iar componenta/ componentele neafectate de dubla finanţare sunt viabile).
        Se va completa "Declaraţia solicitantului şi a partenerului privind evitarea conflictelor de interese, a fraudei, corupţiei şi dublei finanţări".
        În cadrul proiectului se va face o descriere a modului în care proiectul respectă legislaţia (acte normative, politici publice) în domeniul egalităţii de şanse, egalităţii de gen şi dezvoltării durabile.
        Egalitatea de şanse şi de tratament are la bază participarea deplină şi efectivă a fiecărei persoane la viaţa economică şi socială, fără deosebire pe criterii de sex, origine rasială sau etnică, religie sau convingeri, dizabilităţi, vârstă sau orientare sexuală.
        Pentru a promova egalitatea de gen, nediscriminarea, precum şi asigurarea accesibilităţii, principiul egalităţii de şanse şi de tratament trebuie încorporat ca parte integrantă a diverselor stadii din ciclul de viaţă al unui proiect: definire şi planificare, implementare, monitorizare şi evaluare.
        Proiectul trebuie să descrie acţiunile specifice de promovare a egalităţii de şanse şi prevenire a discriminării de gen, pe criterii de origine rasială sau etnică, religie sau credinţă, dizabilitate, vârstă sau orientare sexuală luând în considerare nevoile diferitelor grupuri-ţintă expuse riscului acestor tipuri de discriminare şi, mai ales, cerinţele pentru asigurarea accesibilităţii pentru persoanele cu dizabilităţi.
        În linie cu principiul DNSH "do not significant harm"*13), menţionat în anexa DNSH la PNRR pentru investiţia I1.1: Cabinete ale medicilor de familie sau asocieri de cabinete de asistenţă medicală primară din cadrul Componentei 12 Sănătate, proiectul va promova dezvoltarea durabilă, în primul rând, prin finanţarea unor activităţi orientate direct spre susţinerea acesteia, urmărind în principal protecţia mediului, utilizarea eficientă a resurselor, atenuarea şi adaptarea la schimbările climatice, biodiversitatea, rezistenţa în faţa dezastrelor, prevenirea şi gestionarea riscurilor.
        *13) Respectarea principiului DNSH pentru echipamente este în sarcina Ministerului Sănătăţii prin derularea unei proceduri de achiziţie centralizată

        În conformitate cu Regulamentul PNRR, nicio măsură inclusă PNRR nu ar trebui să cauzeze un prejudiciu semnificativ obiectivelor de mediu. Astfel, solicitanţii trebuie să demonstreze că proiectele depuse în cadrul prezentului apel respectă principiul de a nu prejudicia în mod semnificativ. În acest sens, se va completa Declaraţie DNSH şi anexa acesteia Autoevaluarea privind respectarea principiului DNSH.
        Anexe:
    Anexa 1 - Formatul cererii de finanţare
    Anexa 2 - Lista de Echipamente
    Anexa 2.1 - Lista centralizatoare pentru echipamente
    Anexa 3 - Declaraţia de eligibilitate
    Anexa 4 - Declaraţie privind eligibilitatea TVA
    Anexa 5 - Consimţământ privind prelucrarea datelor cu caracter personal
    Anexa 6 - Declaraţia solicitantului şi a partenerului privind evitarea conflictelor de interese, a fraudei, corupţiei şi dublei finanţări
    Anexa 7 - Declaraţie DNSH
    Anexa 8 - Grila de evaluare verificare
    Anexa 8.1 - Autoevaluarea privind respectarea principiului DNSH
    Anexa 9 - DNSH RO RRP 12
    Anexa 10 - Manual înscriere proiecte
    Anexa 11 - Lista medicilor de familie preselectaţi
    Anexa 12 - Lista de rezervă a medicilor de familie preselectaţi


    ANEXA 1

                                  Cerere de finanţare
    "PNRR/2022/C12/MS/I1.1a - Listă preselectată"

┌──────────────────────────────────────┐
│Componenta C12 - Sănătate │
│Investiţia 1. Dezvoltarea │
│infrastructurii medicale │
│prespitaliceşti │
│I1.1: Cabinete ale medicilor de │
│familie sau asocieri de cabinete de │
│asistenţă medicală primară. │
├──────────────────────────────────────┤
│Descriere solicitant │
├─────────────────────┬────────────────┤
│Solicitant/Lider │ │
├─────────────────────┼────────────────┤
│Tipul Solicitantului │ │
├─────────────────────┼────────────────┤
│Contact │ │
├─────────────────────┼────────────────┤
│Adresă │ │
├─────────────────────┼────────────────┤
│Cod Fiscal │ │
├─────────────────────┼────────────────┤
│Adresa de email │ │
├─────────────────────┼────────────────┤
│Telefon │ │
├─────────────────────┼────────────────┤
│Prenumele, numele şi │ │
│CNP al beneficiarului│ │
│real (reprezentant │ │
│legal) al │ │
│destinatarului │ │
│fondurilor sau al │ │
│contractantului, în │ │
│înţelesul articolului│ │
│3 punctul 6 din │ │
│Directiva (UE) 2015/ │ │
│849 a Parlamentului │ │
│European şi a │ │
│Consiliului, în cazul│ │
│în care destinatarul │ │
│final al fondurilor │ │
│este o alta entitate │ │
├─────────────────────┼────────────────┤
│Nr. cabinete pentru │ │
│care se solicită │ │
│finanţarea │ │
├─────────────────────┼────────────────┤
│Nume Medic şi număr │ │
│contract cu Casa Na │ │
│Nr. Contract cu Casa │ │
│Naţională de │ │
│Asigurări de │ │
│Sănătate. Se vor │ │
│trece numerele │ │
│contractului cu CNAS │ │
│pentru toţi medicii │ │
│de familie (dacă se │ │
│solicită finanţare │ │
│pentru mai mulţi │ │
│medici) │ │
├─────────────────────┴────────────────┤
│Descrierea tehnică a proiectului │
├─────────────────────┬────────────────┤
│Atestate de studii │ │
│complementare/sau │NU/DA (este │
│adeverinţă care │necesar să fie │
│demonstrează că este │inclus în │
│în curs de obţinere │dosarul de │
│atestarea pentru │finanţare) │
│ultrasonografie │ │
├─────────────────────┼────────────────┤
│ │Componenta │
│Componenta pentru │„Echipamente”/ │
│care se solicită │Componenta │
│finanţare │„Echipamente şi │
│ │Renovare” │
├─────────────────────┼────────────────┤
│Buget renovare (doar │ │
│dacă s-a bifat │ │
│Componenta │ │
│„Echipamente şi │ │
│Renovare”) - în │ │
│conformitate cu │ │
│oferta la devizul de │ │
│lucrări │ │
├─────────────────────┼────────────────┤
│ │Se va bifa Anexa│
│ │2 la Cererea de │
│Dotarea cabinetelor │Finanţare │
│ │respectiv Anexa │
│ │2.1 dacă e cazul│
├─────────────────────┼────────────────┤
│Buget mobilier (dacă │ │
│s-a bifat în Anexa 2 │ │
│- câmpul dedicat - │ │
│maxim 4.919,5 lei) │ │
├─────────────────────┼────────────────┤
│Situaţie juridică │ │
│spaţiu (doar dacă s-a│ │
│bifat Componenta │ │
│„Renovare”) │ │
├─────────────────────┼────────────────┤
│Durata de │ │
│implementare (nr. │ │
│luni de la semnarea │ │
│contractului de │ │
│finanţare) │ │
├─────────────────────┼────────────────┤
│Regim TVA │TVA nedeductibil│
│ │/deductibil │
├─────────────────────┴────────────────┤
│Descrierea proiectului │
├─────────────────────┬────────────────┤
│ │Menţionaţi │
│ │informaţii │
│ │suplimentare │
│ │despre │
│ │activitatea şi │
│ │experienţa │
│ │Medicilor de │
│ │familie. │
│ │Pentru Asocieri │
│ │de cabinete de │
│ │asistenţă │
│ │medicală primară│
│ │(medici de │
│ │familie) este │
│ │necesar să │
│Informaţii │menţionaţi │
│suplimentare │medicii │
│ │asociaţi, modul │
│ │de desfăşurare │
│ │al activităţii. │
│ │Informaţiile │
│ │trebuie să │
│ │cuprindă date │
│ │despre lista de │
│ │capitaţie, │
│ │numărul de │
│ │prezentări/ │
│ │consultaţii │
│ │anuale şi alte │
│ │informaţii │
│ │relevante despre│
│ │activitate. │
├─────────────────────┼────────────────┤
│Activităţi de │ │
│informare şi │ │
│publicitate │ │
├─────────────────────┼────────────────┤
│Modul în care sunt │ │
│respectate │ │
│principiilor │ │
│prevăzute în Pilonul │ │
│european al │ │
│drepturilor sociale │ │
├─────────────────────┼────────────────┤
│Evitarea dublei │ │
│finanţări (menţionaţi│ │
│alte proiecte cu │ │
│finanţare │ │
│nerambursabilă de │ │
│care a beneficiat │ │
│solicitantul sau │ │
│partenerii de proiect│ │
│în ultimii 5 ani) │ │
├─────────────────────┼────────────────┤
│Prevederi orizontale:│ │
│egalitate de şanse şi│ │
│egalităţii de gen. │ │
├─────────────────────┼────────────────┤
│Prevederi orizontale:│ │
│dezvoltare durabilă │ │
│şi DNSH │ │
├─────────────────────┴────────────────┤
│Indicatori │
├─────────────────────┬────────────────┤
│Numărul de cabinete │ │
│renovate şi/sau │ │
│utilate cu │ │
│echipamente: │ │
│(indicator │ │
│cantitativ) │ │
├─────────────────────┼────────────────┤
│Cabinete din mediul │ │
│rural şi din urbanul │ │
│mic: │ │
│(indicator calitativ │ │
│– Conform Ordinului │ │
│comun MS/CNAS NR. 391│ │
│/187/2015) │ │
├─────────────────────┼────────────────┤
│Capacitatea │ │
│unităţilor de │ │
│asistenţă medicală │ │
│noi sau modernizate │ │
│(Persoane/an) │ │
└─────────────────────┴────────────────┘

        SOLICITANT:
        SEMNĂTURA
        DATA
                                  Cerere de finanţare
    "PNRR/2022/C12/MS/I1.1b - Apel necompetitiv"

┌──────────────────────────────────────┐
│Componenta C12 - Sănătate │
│Investiţia 1. Dezvoltarea │
│infrastructurii medicale │
│prespitaliceşti │
│I1.1: Cabinete ale medicilor de │
│familie sau asocieri de cabinete de │
│asistenţă medicală primară. │
├──────────────────────────────────────┤
│Descriere solicitant │
├─────────────────────┬────────────────┤
│Solicitant/Lider │ │
├─────────────────────┼────────────────┤
│Tipul Solicitantului │ │
├─────────────────────┼────────────────┤
│Contact │ │
├─────────────────────┼────────────────┤
│Adresă │ │
├─────────────────────┼────────────────┤
│Cod Fiscal │ │
├─────────────────────┼────────────────┤
│Adresa de email │ │
├─────────────────────┼────────────────┤
│Telefon │ │
├─────────────────────┼────────────────┤
│Prenumele, numele şi │ │
│CNP al beneficiarului│ │
│real (reprezentant │ │
│legal) al │ │
│destinatarului │ │
│fondurilor sau al │ │
│contractantului, în │ │
│înţelesul articolului│ │
│3 punctul 6 din │ │
│Directiva (UE) 2015/ │ │
│849 a Parlamentului │ │
│European şi a │ │
│Consiliului , în │ │
│cazul în care │ │
│destinatarul final al│ │
│fondurilor este o │ │
│alta entitate │ │
├─────────────────────┼────────────────┤
│Nr. cabinete pentru │ │
│care se solicită │ │
│finanţarea │ │
├─────────────────────┼────────────────┤
│Nume Medic şi număr │ │
│contract cu Casa Na │ │
│Nr. Contract cu Casa │ │
│Naţională de │ │
│Asigurări de │ │
│Sănătate. Se vor │ │
│trece numerele │ │
│contractului cu CNAS │ │
│pentru toţi medicii │ │
│de familie (dacă se │ │
│solicită finanţare │ │
│pentru mai mulţi │ │
│medici) │ │
├─────────────────────┴────────────────┤
│Descrierea tehnică a proiectului │
├─────────────────────┬────────────────┤
│Atestate de studii │ │
│complementare/sau │NU/DA (este │
│adeverinţă care │necesar să fie │
│demonstrează că este │inclus în │
│în curs de obţinere │dosarul de │
│atestarea pentru │finanţare) │
│ultrasonografie │ │
├─────────────────────┼────────────────┤
│ │Componenta │
│Componenta pentru │„Echipamente”/ │
│care se solicită │Componenta │
│finanţare │„Echipamente şi │
│ │Renovare” │
├─────────────────────┼────────────────┤
│Buget renovare (doar │ │
│dacă s-a bifat │ │
│Componenta │ │
│„Echipamente şi │ │
│Renovare”) - în │ │
│conformitate cu │ │
│oferta la devizul de │ │
│lucrări │ │
├─────────────────────┼────────────────┤
│ │Se va bifa Anexa│
│ │2 la Cererea de │
│Dotarea cabinetelor │Finanţare │
│ │respectiv Anexa │
│ │2.1 dacă e cazul│
├─────────────────────┼────────────────┤
│Buget mobilier (dacă │ │
│s-a bifat în Anexa 2 │ │
│- câmpul dedicat - │ │
│maxim 4.919,5 lei) │ │
├─────────────────────┼────────────────┤
│Situaţie juridică │ │
│spaţiu (doar dacă s-a│ │
│bifat Componenta │ │
│„Renovare”) │ │
├─────────────────────┼────────────────┤
│Durata de │ │
│implementare (nr. │ │
│luni de la semnarea │ │
│contractului de │ │
│finanţare) │ │
├─────────────────────┼────────────────┤
│Regim TVA │TVA nedeductibil│
│ │/ deductibil │
├─────────────────────┴────────────────┤
│Descrierea proiectului │
├─────────────────────┬────────────────┤
│ │Menţionaţi │
│ │informaţii │
│ │suplimentare │
│ │despre │
│ │activitatea şi │
│ │experienţa │
│ │Medicilor de │
│ │familie. │
│ │Pentru Asocieri │
│ │de cabinete de │
│ │asistenţă │
│ │medicală primară│
│ │(medici de │
│ │familie) este │
│ │necesar să │
│Informaţii │menţionaţi │
│suplimentare │medicii │
│ │asociaţi, modul │
│ │de desfăşurare │
│ │al activităţii. │
│ │Informaţiile │
│ │trebuie să │
│ │cuprindă date │
│ │despre lista de │
│ │capitaţie, │
│ │numărul de │
│ │prezentări/ │
│ │consultaţii │
│ │anuale şi alte │
│ │informaţii │
│ │relevante despre│
│ │activitate. │
├─────────────────────┼────────────────┤
│Activităţi de │ │
│informare şi │ │
│publicitate │ │
├─────────────────────┼────────────────┤
│Modul în care sunt │ │
│respectate │ │
│principiilor │ │
│prevăzute în Pilonul │ │
│european al │ │
│drepturilor sociale │ │
├─────────────────────┼────────────────┤
│Evitarea dublei │ │
│finanţări (menţionaţi│ │
│alte proiecte cu │ │
│finanţare │ │
│nerambursabilă de │ │
│care a beneficiat │ │
│solicitantul sau │ │
│partenerii de proiect│ │
│în ultimii 5 ani) │ │
├─────────────────────┼────────────────┤
│Prevederi orizontale:│ │
│egalitate de şanse şi│ │
│egalităţii de gen. │ │
├─────────────────────┼────────────────┤
│Prevederi orizontale:│ │
│dezvoltare durabilă │ │
│şi DNSH │ │
├─────────────────────┼────────────────┤
│Indicatori │ │
├─────────────────────┼────────────────┤
│Numărul de cabinete │ │
│renovate şi/sau │ │
│utilate cu │ │
│echipamente: │ │
│(indicator │ │
│cantitativ) │ │
├─────────────────────┼────────────────┤
│Cabinete din mediul │ │
│rural şi din urbanul │ │
│mic: │ │
│(indicator calitativ │ │
│– Conform Ordinului │ │
│comun MS/CNAS NR. 391│ │
│/187/2015) │ │
├─────────────────────┼────────────────┤
│Capacitatea │ │
│unităţilor de │ │
│asistenţă medicală │ │
│noi sau modernizate │ │
│(Persoane/an) │ │
└─────────────────────┴────────────────┘

        SOLICITANT:
        SEMNĂTURA
        DATA

    ANEXA 2

                        Listă echipamente/dotări pentru cabinete
                               Componenta C12 - Sănătate
           Investiţia 1. Dezvoltarea infrastructurii medicale prespitaliceşti
                      I1.1: Cabinete ale medicilor de familie sau
                  asocieri de cabinete de asistenţă medicală primară.

┌────┬─────────────────┬──────────┬──────────────────┐
│ │ │ │Descriere │
│Nr. │ │Solicitare│echipamente şi │
│Crt.│Echipament │(bifaţi │dotări │
│ │ │dacă DA) │Specificaţii │
│ │ │ │tehnice │
├────┼─────────────────┼──────────┼──────────────────┤
│ │ │ │• Analizor de tip │
│ │ │ │point of care │
│ │ │ │pentru │
│ │ │ │determinarea │
│ │ │ │parametrilor │
│ │ │ │biochimici; │
│ │ │ │• Permite │
│ │ │ │efectuarea │
│ │ │ │testării dintr-o │
│ │ │ │cantitate foarte │
│ │ │ │mică de sange, │
│ │ │ │maxim 100 µL sânge│
│ │ │ │integral, ser sau │
│ │ │ │plasmă; │
│ │ │ │• Testele vor avea│
│ │ │ │perioadă lungă de │
│ │ │ │valabilitate: │
│ │ │ │minim 6 luni │
│ │ │ │• Testele au │
│ │ │ │incorporat un cod │
│ │ │ │QR sau echivalent │
│ │ │ │pentru calibrare │
│ │ │ │interna astfel │
│ │ │ │încât să nu │
│ │ │ │necesite calibrări│
│ │ │ │suplimentare; │
│ │Analizator Point │ │• Echipamentul │
│1 │of Care │ │permit conectarea │
│ │ │ │la PC/sisteme │
│ │ │ │digitale prin │
│ │ │ │porturi de │
│ │ │ │comunicare: LAN, │
│ │ │ │USB 2.0 sau │
│ │ │ │echivalent; │
│ │ │ │• Au imprimanta │
│ │ │ │incorporata pentru│
│ │ │ │printarea │
│ │ │ │rezultatelor; │
│ │ │ │• Funcţie de │
│ │ │ │autocalibrare ca │
│ │ │ │sa nu necesite │
│ │ │ │calibrări │
│ │ │ │suplimentare; │
│ │ │ │• Echipamentul │
│ │ │ │permit analiza │
│ │ │ │parametrilor │
│ │ │ │biochimici │
│ │ │ │indicaţi pentru │
│ │ │ │screening-ul şi │
│ │ │ │diagnosticul │
│ │ │ │afecţiunilor │
│ │ │ │hepatice, │
│ │ │ │pancreatice, │
│ │ │ │lipidice şi │
│ │ │ │diabetice (minim);│
├────┼─────────────────┼──────────┼──────────────────┤
│ │ │ │• │
│ │ │ │Electrocardiograf │
│ │ │ │cu minim 10 fire │
│ │ │ │şi oferă │
│ │ │ │posibilitatea │
│ │ │ │achiziţiei şi │
│ │ │ │analizei simultană│
│ │ │ │pe 12 derivaţii │
│ │ │ │pentru pacienţi │
│ │ │ │adulţi şi │
│ │ │ │pediatrici; │
│ │ │ │• Echipamentul │
│ │ │ │este prevăzut cu │
│ │ │ │sistem software │
│ │ │ │pentru măsurători │
│ │Electrocardiograf│ │şi interpretări │
│2 │digital │ │automate în │
│ │ │ │funcţie de vârstă │
│ │ │ │şi sex; │
│ │ │ │Măsurătorile şi │
│ │ │ │analizele digitale│
│ │ │ │să fie adaptate în│
│ │ │ │funcţie de tipul │
│ │ │ │de pacient: adult,│
│ │ │ │pediatric şi │
│ │ │ │neonatal; │
│ │ │ │• Echipamentul │
│ │ │ │permit conectarea │
│ │ │ │la PC şi sau la │
│ │ │ │alt tip de sistem │
│ │ │ │digital pentru │
│ │ │ │descărcarea │
│ │ │ │datelor; │
├────┼─────────────────┼──────────┼──────────────────┤
│ │ │ │• Ecograf │
│ │ │ │ultraportabil │
│ │ │ │pentru aplicaţii │
│ │ │ │abdominale, │
│ │ │ │obstetrică, │
│ │ │ │ginecologie, │
│ │ │ │plămân, vezică │
│ │ │ │biliară, părţi │
│ │ │ │moi, │
│ │ │ │musculoscheletale │
│ │ │ │superficiale şi │
│ │ │ │vasculare compus │
│ │ │ │din traductor │
│ │ │ │convex, traductor │
│ │ │ │liniar şi o │
│ │ │ │tabletă care │
│ │ │ │utilizează o │
│ │ │ │aplicaţie │
│ │ │ │software; │
│ │ │ │• Sistemul să │
│ │ │ │dispună de minim │
│ │ │ │următoarele moduri│
│ │ │ │imagistice: 2D, │
│ │ │ │Doppler Color, │
│ │ │ │Doppler Pulsat, │
│3 │Ecograf portabil │ │Mod M │
│ │ │ │• Echipamentul │
│ │ │ │permite conectare │
│ │ │ │la WI-FI; │
│ │ │ │• Posibilitate de │
│ │ │ │export al datelor │
│ │ │ │prin reţeaua │
│ │ │ │locală a unităţii │
│ │ │ │sanitare; │
│ │ │ │• Posibilitate de │
│ │ │ │export al datelor │
│ │ │ │prin e-mail; │
│ │ │ │• Posibilitatea de│
│ │ │ │utilizare a unui │
│ │ │ │soft de │
│ │ │ │telemedicina │
│ │ │ │direct pe │
│ │ │ │dispozitivul │
│ │ │ │smart; │
│ │ │ │• Posibilitate de │
│ │ │ │export a │
│ │ │ │imaginilor │
│ │ │ │ecografice atât în│
│ │ │ │format DICOM, cât │
│ │ │ │şi în format │
│ │ │ │compatibil PC (MP4│
│ │ │ │şi PNG); │
├────┼─────────────────┼──────────┼──────────────────┤
│ │ │ │• Echipament de │
│ │ │ │ultrasonografie │
│ │ │ │multidisciplinar, │
│ │ │ │conceput pentru │
│ │ │ │examinări │
│ │ │ │abdominale, de │
│ │ │ │obstetrică, │
│ │ │ │ginecologice, de │
│ │ │ │urologie, │
│ │ │ │musculoscheletale,│
│ │ │ │vasculare, │
│ │ │ │urologice, │
│ │ │ │pediatrice, │
│ │ │ │cardiace, │
│ │ │ │transcraniene şi a│
│ │ │ │părţilor moi; │
│ │ │ │• Posibilitate de │
│ │ │ │export al datelor │
│ │Ecograf cu 3 │ │prin reţeaua │
│4 │sonde*1) │ │locală a unităţii │
│ │ │ │sanitare; │
│ │ │ │• Posibilitate de │
│ │ │ │export al datelor │
│ │ │ │prin e-mail; │
│ │ │ │• Posibilitatea de│
│ │ │ │utilizare a unui │
│ │ │ │soft de │
│ │ │ │telemedicină │
│ │ │ │direct pe │
│ │ │ │dispozitivul │
│ │ │ │smart; │
│ │ │ │• Posibilitate de │
│ │ │ │export a │
│ │ │ │imaginilor │
│ │ │ │ecografice atât în│
│ │ │ │format DICOM, cât │
│ │ │ │şi în format │
│ │ │ │compatibil PC (MP4│
│ │ │ │si PNG); │
├────┼─────────────────┼──────────┼──────────────────┤
│5 │Echipamente it │ │ │
├────┼─────────────────┼──────────┼──────────────────┤
│5.1 │Desktop │ │ │
├────┼─────────────────┼──────────┼──────────────────┤
│5.2 │Imprimantă laser │ │ │
├────┼─────────────────┼──────────┼──────────────────┤
│ │ │ │Pubelele ecologice│
│ │ │ │reciclare: │
│ │ │ │• spaţiu de montaj│
│ │ │ │redus (sub 0,5 mp)│
│ │ │ │- utilizare │
│ │ │ │eficientă a │
│ │ │ │spaţiului limitat │
│ │ │ │• două dimensiuni │
│ │ │ │disponibile minim │
│ │ │ │60 L; │
│ │ │ │• Permit cinci │
│ │ │ │tipuri de capace: │
│ │ │ │- capac pentru │
│ │ │ │hârtie de │
│ │ │ │reciclat, │
│ │ │ │- deschidere │
│ │Pubele ecologice │ │pentru sticle/ │
│6 │reciclare │ │doze, │
│ │ │ │- capac pentru │
│ │ │ │deşeuri generale │
│ │ │ │ce poate fi │
│ │ │ │îndepărtat │
│ │ │ │complet, │
│ │ │ │- capac pivotant │
│ │ │ │- elemente grafice│
│ │ │ │pentru capac şi │
│ │ │ │structura coşului │
│ │ │ │complementare - │
│ │ │ │disponibile în │
│ │ │ │diferite culori │
│ │ │ │pentru a permite o│
│ │ │ │diferenţiere │
│ │ │ │uşoară a │
│ │ │ │diferitelor tipuri│
│ │ │ │de deşeuri. │
├────┼─────────────────┼──────────┼──────────────────┤
│ │ │ │Containerele │
│ │ │ │pentru deşeuri │
│ │ │ │medicale să fie │
│ │ │ │prevăzute cu: │
│ │ │ │• Capac cu │
│ │ │ │orificii │
│ │ │ │corespunzătoare │
│ │ │ │fiecărei categorii│
│ │ │ │de deşeu │
│ │ │ │înţepător-tăietor;│
│ │ │ │• Capac cutie │
│ │ │ │autoblocant; │
│ │ │ │• Materialul să │
│ │ │ │fie testat testat │
│ │ │ │împotriva │
│ │ │ │perforării cu │
│ │ │ │obiecte ascuţite; │
│ │ │ │• Capacul │
│ │Container deşeuri│ │recipientelor să │
│7 │medicale │ │prezinte orificii │
│ │ │ │speciale pentru │
│ │ │ │detaşarea acelor │
│ │ │ │de seringă şi a │
│ │ │ │altor înţepătoare;│
│ │ │ │• Volumul │
│ │ │ │recipientului să │
│ │ │ │fie de minim 3 L; │
│ │ │ │• Material: │
│ │ │ │polipropilena sau │
│ │ │ │echivalent; │
│ │ │ │• Culoare: conform│
│ │ │ │standardelor │
│ │ │ │pentru deşeuri │
│ │ │ │medicale (ex. │
│ │ │ │galben) │
│ │ │ │• Marcat cu │
│ │ │ │pictograma │
│ │ │ │“Pericol │
│ │ │ │biologic”. │
├────┼─────────────────┼──────────┼──────────────────┤
│ │ │ │• •Volum net total│
│ │ │ │minim 90 L; │
│ │ │ │• Sistem răcire: │
│ │ │ │static sau │
│ │ │ │echivalent; │
│ │ │ │• Sistem │
│ │ │ │dezgheţare │
│ │ │ │frigider: automat;│
│ │ │ │• Număr rafturi │
│8 │Frigider vaccin │ │frigider: minim 3;│
│ │ │ │• Funcţii: │
│ │ │ │• Garnitura │
│ │ │ │antibacteriana │
│ │ │ │• Control mecanic │
│ │ │ │al temperaturii │
│ │ │ │sau echivalent; │
│ │ │ │• Volum net │
│ │ │ │congelator: minim │
│ │ │ │5 L; │
├────┼─────────────────┼──────────┼──────────────────┤
│ │ │ │• Domeniu de │
│ │ │ │măsurare a │
│ │ │ │temperaturii: -10 │
│ │ │ │°C~ + 45 °C; │
│ │ │ │Rezoluţie: 0,1 °C;│
│ │ │ │• Precizie: ± 0,5 │
│ │ │ │°C; │
│ │ │ │• Unitate de │
│ │ │ │temperatura: °C; │
│ │ │ │• Capacitate │
│ │ │ │record: minim │
│ │ │ │30000 puncte; │
│ │ │ │• Interfaţa de │
│ │ │ │comunicare: │
│ │ │ │interfaţa USB sau │
│ │ │ │echivalent; │
│ │ │ │• Alimentare: │
│ │ │ │baterie CR2032 │
│ │ │ │(inclusă) sau │
│ │ │ │echivalent sau │
│ │ │ │alimentare prin │
│ │ │ │interfaţa USB sau │
│ │Data logger │ │echivalent; │
│9 │temperatura │ │• Datele pot fi │
│ │frigider │ │descărcate, │
│ │ │ │analizate, │
│ │ │ │exportate şi │
│ │ │ │tipărite în mod │
│ │ │ │convenabil. │
│ │ │ │• Alarma de │
│ │ │ │supratemperatură │
│ │ │ │şi limitele │
│ │ │ │superioare/ │
│ │ │ │inferioare pot fi │
│ │ │ │setate; │
│ │ │ │• Software de │
│ │ │ │gestionare a │
│ │ │ │datelor inclus │
│ │ │ │pentru lucrul uşor│
│ │ │ │cu PC-ul; │
│ │ │ │• Datele pot fi │
│ │ │ │interogate, │
│ │ │ │salvate, tipărite │
│ │ │ │şi exportate în │
│ │ │ │format Word/Excel/│
│ │ │ │TXT/PDF sau │
│ │ │ │echivalent; │
├────┼─────────────────┼──────────┼──────────────────┤
│ │ │ │• Echipamentul │
│ │ │ │poate fi utilizat │
│ │ │ │pentru │
│ │ │ │monitorizarea │
│ │ │ │semnelor vitale la│
│ │ │ │pacienţii adulţi, │
│ │ │ │copii sau │
│ │ │ │nou-născuţi; │
│ │ │ │• Permite │
│ │ │ │monitorizarea │
│ │ │ │următorilor │
│ │ │ │parametrii: ECG, │
│ │ │ │Frecvenţa Cardiacă│
│ │ │ │(HR), Respiraţie │
│ │ │ │(RR), SpO2, Puls, │
│ │Monitor funcţii │ │Tensiunea │
│ │vitale (frecvenţă│ │arterială │
│ │cardiacă, │ │neinvazivă (NIBP),│
│ │tensiune │ │Temperatura │
│10 │arteriala non- │ │(Temp); │
│ │invazivă, │ │• Monitorul are │
│ │pulsoximetrie, │ │software şi │
│ │temperatură) │ │interfaţa de │
│ │ │ │conectare în │
│ │ │ │reţea; │
│ │ │ │• Poate fi │
│ │ │ │conectat la o │
│ │ │ │staţie centrală de│
│ │ │ │monitorizare; │
│ │ │ │• Există minim 2 │
│ │ │ │interfeţe USB sau │
│ │ │ │echivalent pentru │
│ │ │ │conectarea la PC; │
│ │ │ │• Monitorul este │
│ │ │ │modular cu │
│ │ │ │posibilitatea de │
│ │ │ │conectare a cel │
│ │ │ │puţin 4 module de │
│ │ │ │unic parametru. │
├────┼─────────────────┼──────────┼──────────────────┤
│ │ │ │• Spirometru │
│ │ │ │portabil pentru │
│ │ │ │adulţi şi copii cu│
│ │ │ │vârsta mai mare de│
│ │ │ │4 ani; │
│ │ │ │• Permite │
│ │ │ │conectarea cu │
│ │ │ │software instalat │
│ │ │ │pe PC; │
│ │ │ │• Permite minim │
│ │Spirometru │ │următoarele tipuri│
│11 │digital, │ │de testări │
│ │conectare PC │ │(minim): FVC (doar│
│ │ │ │expir)/FVL (expir/│
│ │ │ │inspir)/ SVC - │
│ │ │ │ERV, IC, IRV, Rf, │
│ │ │ │VC, VCex, VCext, │
│ │ │ │VCin, VCmax, VT / │
│ │ │ │MVV - MVV, MVV6, │
│ │ │ │MVVtime, VT │
│ │ │ │• Permite export │
│ │ │ │de date în format │
│ │ │ │PDF │
├────┼─────────────────┼──────────┼──────────────────┤
│ │ │ │• Sistem holter de│
│ │ │ │măsurarea a │
│ │ │ │tensiunii │
│ │ │ │arteriale: │
│ │ │ │• Măsurători: │
│ │ │ │presiune │
│ │ │ │sistolică, │
│ │Monitorizare │ │diastolică şi │
│ │automată a │ │medie, frecvenţa │
│12 │tensiunii │ │cardiacă; │
│ │arteriale (Holter│ │• Achiziţie date │
│ │TA 24 ore) │ │pentru minim 24 h │
│ │ │ │a presiunii │
│ │ │ │arteriale sau │
│ │ │ │minim 300 │
│ │ │ │măsurători; │
│ │ │ │• Este prevăzut cu│
│ │ │ │interfaţa USB sau │
│ │ │ │echivalent pentru │
│ │ │ │conectarea la PC; │
├────┼─────────────────┼──────────┼──────────────────┤
│ │ │ │• Echipamentul │
│ │ │ │permite flux │
│ │ │ │oxigen reglabil │
│ │ │ │între: 0,5 - 5 L /│
│ │ │ │min; │
│ │ │ │• Concentraţie de │
│ │ │ │oxigen: minim 93% │
│ │ │ │± 3% (0,5 – 5 l/ │
│ │ │ │min); │
│ │ │ │• Presiune de │
│ │ │ │ieşire: minim 5.5 │
│ │ │ │psig (37.9 kPa); │
│ │ │ │• Echipamentul │
│13 │Concentrator │ │permite indicarea │
│ │oxigen 5 L │ │purităţii │
│ │ │ │oxigenului; │
│ │ │ │• Nivel de alarmă │
│ │ │ │pentru: │
│ │ │ │• Concentraţie │
│ │ │ │Oxigen sub 85%; │
│ │ │ │• Concentraţie │
│ │ │ │Oxigen sub 70%; │
│ │ │ │• Este compatibil │
│ │ │ │cu toate stilurile│
│ │ │ │de barbotoare │
│ │ │ │pentru │
│ │ │ │umidificarea │
│ │ │ │gazelor; │
├────┼─────────────────┼──────────┼──────────────────┤
│ │ │ │• Metoda de │
│ │ │ │măsurare: Metoda │
│ │ │ │oscilometrică, │
│ │ │ │umflarea şi │
│ │ │ │măsurarea │
│ │ │ │automată; │
│ │ │ │• Presiunea │
│ │ │ │manşetei: │
│ │ │ │• 0-300 mmHg ± 5 │
│ │Dispozitiv │ │mmHg │
│14 │măsurare indice │ │• - Sistolic: │
│ │gleznă- braţ │ │minim 40-280 mmHg │
│ │ │ │• - Diastolic: │
│ │ │ │minim 30-200 mmHg │
│ │ │ │• - Rata pulsului:│
│ │ │ │minim 20-200 bătăi│
│ │ │ │/minute ± 5% │
│ │ │ │• Permite │
│ │ │ │conectarea la PC │
│ │ │ │şi la alte sisteme│
│ │ │ │digitale; │
├────┼─────────────────┼──────────┼──────────────────┤
│15 │Mobilier: │ │Alocare financiară│
│ │ │ │de 4919,5 lei. │
├────┼─────────────────┼──────────┼──────────────────┤
│ │ │ │Trusa conţine │
│ │ │ │minim: │
│ │ │ │• Foarfeca Lister │
│ │ │ │18,0cm. buc. 1 │
│ │ │ │• Sonda canelata │
│ │ │ │14,0cm. buc. 1 │
│ │ │ │• Sonda canelata │
│ │ │ │16,0cm. buc. 1 │
│ │ │ │• Port ac. buc. 1 │
│ │ │ │• Foarfeca ch. dr │
│ │ │ │cu vârf ascuţit │
│ │ │ │• Foarfeca ch. cu │
│ │ │ │vârf bont cb buc. │
│ │ │ │1 │
│ │ │ │• Pensa anatomica │
│ │ │ │16,0 cm. buc. 1 │
│ │ │ │• Pensa scos fire │
│ │ │ │buc. 2 │
│ │ │ │• Pensa │
│ │ │ │chirurgicala buc. │
│ │ │ │2 │
│16 │Instrumentar │ │• Bisturiu │
│ │medical │ │monobloc, buc. 2 │
│ │ │ │• Mâner bisturiu │
│ │ │ │curb - buc. 1, │
│ │ │ │lame -buc. 3 │
│ │ │ │• Mâner bisturiu │
│ │ │ │drept - buc. 1, │
│ │ │ │lame -buc. 3 │
│ │ │ │• Apăsător de │
│ │ │ │limbă, 19,0 cm. │
│ │ │ │buc. 1 │
│ │ │ │• Apăsător de │
│ │ │ │limbă, copii 14,5 │
│ │ │ │cm. buc. 1 │
│ │ │ │• Bisturiu vârf │
│ │ │ │ascuţit, buc. 2 │
│ │ │ │• Ciocănel Doyen │
│ │ │ │21,0 cm. buc. 1 │
│ │ │ │• Tăviţa renală 16│
│ │ │ │cm. buc. 1 │
│ │ │ │• Cutie │
│ │ │ │instrumentar cu │
│ │ │ │mâner │
├────┼─────────────────┼──────────┼──────────────────┤
│ │ │ │• Echipamentul │
│ │ │ │este portabil; │
│ │ │ │• Presiunea maximă│
│ │ │ │de aspirare este │
│ │ │ │de 84 kPa, 630 │
│ │Aspirator │ │mmHg │
│17 │portabil oral/ │ │• Conţine filtru │
│ │nazal/traheal │ │antibacterian │
│ │ │ │hidrofobic; │
│ │ │ │• Este prevăzut cu│
│ │ │ │regulator de │
│ │ │ │aspiraţie şi cu │
│ │ │ │vacuummetru. │
├────┼─────────────────┼──────────┼──────────────────┤
│ │ │ │Trusa de │
│ │ │ │resuscitare │
│ │ │ │conţine: │
│ │ │ │• Defibrilator │
│ │ │ │automat; │
│ │ │ │• Balon Ruben │
│ │ │ │pediatric şi │
│ │ │ │adult; │
│ │ │ │• Masca de oxigen │
│ │ │ │deschisă - │
│ │ │ │pediatric şi │
│ │ │ │adult; │
│ │ │ │• Pipe Guedel, │
│ │ │ │diferite │
│ │ │ │dimensiuni; │
│ │ │ │• Geanta de │
│ │ │ │transport cu │
│ │ │ │suport şi pentru │
│ │ │ │medicamente; │
│ │ │ │• Defibrilator │
│ │Trusă de │ │automat: │
│ │resuscitare cu │ │• Permite │
│18 │defibrilator │ │defibrilarea │
│ │automat │ │automată sau │
│ │ │ │semi-automată; │
│ │ │ │• Forma de undă │
│ │ │ │bifazică │
│ │ │ │trunchiată │
│ │ │ │exponenţială; │
│ │ │ │• Defibrilatorul │
│ │ │ │este bazat pe │
│ │ │ │tehnologia │
│ │ │ │bifazică cu nivele│
│ │ │ │de energie │
│ │ │ │configurabile în │
│ │ │ │intervalul 150 J -│
│ │ │ │360 J; │
│ │ │ │• Setări implicite│
│ │ │ │nivele de energie │
│ │ │ │200 J, 300 J, 360 │
│ │ │ │J (adult); │
│ │ │ │• Setări implicite│
│ │ │ │nivele de energie │
│ │ │ │50 J, 75 J, 90 J │
│ │ │ │(copii); │
├────┼─────────────────┼──────────┼──────────────────┤
│ │ │ │• Dispozitiv │
│ │ │ │utilizat în │
│ │ │ │dezinfecţia │
│ │ │ │aerului în │
│ │ │ │diferite locaţii; │
│ │ │ │• Agentul │
│ │ │ │dezinfectant să │
│ │ │ │fie radiaţia UV; │
│ │ │ │• Poate fi │
│ │ │ │utilizat în │
│ │Aparat pentru │ │prezenţa │
│19 │sterilizare aer │ │persoanelor din │
│ │încăpere │ │încăpere; │
│ │ │ │• Capacitatea de │
│ │ │ │sterilizare a │
│ │ │ │dispozitivului sa │
│ │ │ │fie de minim 10 mc│
│ │ │ │pe oră; │
│ │ │ │• Echipamentul nu │
│ │ │ │necesită │
│ │ │ │consumabile; │
│ │ │ │• Nivel radiaţie │
│ │ │ │UV minim 18 mW/cmp│
│ │ │ │/sec │
├────┼─────────────────┼──────────┼──────────────────┤
│ │ │ │Dispozitiv Doppler│
│ │ │ │fetal: │
│ │ │ │• Sistem Doppler │
│ │ │ │cu ultrasunete │
│ │ │ │• Afişaj LCD sau │
│ │ │ │echivalent │
│ │ │ │• Frecvenţa │
│ │ │ │ultrasunete: minim│
│ │ │ │2 (MHz) │
│ │ │ │• Interval ritm │
│ │ │ │cardiac: 40 - 250 │
│ │ │ │bpm │
│ │ │ │Dispozitiv Doppler│
│ │ │ │pentru flux │
│ │Dispozitiv │ │arterial │
│ │Doppler fetal şi │ │periferic: │
│20 │dispozitiv │ │• disponibil cu o │
│ │Doppler pentru │ │sondă │
│ │flux arterial │ │interschimbabilă │
│ │periferic │ │disponibilă pentru│
│ │ │ │mai multe │
│ │ │ │aplicaţii: 4 MHz │
│ │ │ │pentru vase │
│ │ │ │profunde, 5 MHz │
│ │ │ │pentru │
│ │ │ │investigaţii │
│ │ │ │generale sau 8 MHz│
│ │ │ │pentru vase │
│ │ │ │periferice; │
│ │ │ │• Interval de │
│ │ │ │detectare 50-240 │
│ │ │ │BPM; │
│ │ │ │• Durata baterie: │
│ │ │ │minim 5 ore │
├────┼─────────────────┼──────────┼──────────────────┤
│ │ │ │• Fotoliu │
│ │ │ │ginecologic, │
│ │ │ │înălţime │
│ │ │ │reglabilă, cu │
│ │ │ │suporturi pentru │
│ │ │ │picioare şi bol │
│ │ │ │detaşabil de inox;│
│ │ │ │• Spătar reglabil │
│ │Scaun examinare │ │pe înălţime cu │
│21 │ginecologic │ │pârghii; │
│ │ │ │• Secţia de │
│ │ │ │picioare elevabilă│
│ │ │ │/rabatabilă pe │
│ │ │ │pârghii; │
│ │ │ │• Suport braţe │
│ │ │ │rabatabil 180°; │
│ │ │ │• Suporturi │
│ │ │ │ginecologice │
│ │ │ │pentru genunchi; │
├────┼─────────────────┼──────────┼──────────────────┤
│ │ │ │• secţiune spătar │
│ │ │ │şi picioare │
│ │ │ │reglabile; │
│ │ │ │• suport braţe │
│ │ │ │reglabil pe │
│ │ │ │înălţime; │
│ │ │ │• poziţie │
│ │ │ │Trendelenburg │
│22 │Scaun recoltat │ │disponibilă; │
│ │sânge, 3 secţiuni│ │• spătarul şi │
│ │ │ │suportul pentru │
│ │ │ │picioare să fie │
│ │ │ │rabatabile până la│
│ │ │ │poziţia orizontală│
│ │ │ │a scaunului; │
│ │ │ │• să prezinte │
│ │ │ │suport pentru │
│ │ │ │perfuzie; │
└────┴─────────────────┴──────────┴──────────────────┘

        SOLICITANT:
        SEMNĂTURA
        DATA
    ANEXA 2.1.

                Listă centralizată echipamente/dotări pentru cabinete*1)
                               Componenta C12 - Sănătate
           Investiţia 1. Dezvoltarea infrastructurii medicale prespitaliceşti
                      I1.1: Cabinete ale medicilor de familie sau
                  asocieri de cabinete de asistenţă medicală primară.
        *1) Se va completa doar pentru medicii de familie care vor aplica în parteneriat

┌────┬─────────────────┬──────┬─────────────┐
│Nr. │Echipament │Nr. │Observaţii*2)│
│Crt.│ │bucăţi│ │
├────┼─────────────────┼──────┼─────────────┤
│1 │Analizator Point │ │ │
│ │of Care │ │ │
├────┼─────────────────┼──────┼─────────────┤
│2 │Electrocardiograf│ │ │
│ │digital │ │ │
├────┼─────────────────┼──────┼─────────────┤
│3 │Ecograf portabil │ │ │
├────┼─────────────────┼──────┼─────────────┤
│4 │Ecograf cu 3 │ │ │
│ │sonde*3) │ │ │
├────┼─────────────────┼──────┼─────────────┤
│5 │Echipamente it │ │ │
├────┼─────────────────┼──────┼─────────────┤
│5.1 │Desktop │ │ │
├────┼─────────────────┼──────┼─────────────┤
│5.2 │Imprimantă laser │ │ │
├────┼─────────────────┼──────┼─────────────┤
│ │ │ │ │
├────┼─────────────────┼──────┼─────────────┤
│6 │Pubele ecologice │ │ │
│ │reciclare │ │ │
├────┼─────────────────┼──────┼─────────────┤
│7 │Container deşeuri│ │ │
│ │medicale │ │ │
├────┼─────────────────┼──────┼─────────────┤
│8 │Frigider vaccin │ │ │
├────┼─────────────────┼──────┼─────────────┤
│ │Data logger │ │ │
│9 │temperatura │ │ │
│ │frigider │ │ │
├────┼─────────────────┼──────┼─────────────┤
│ │Monitor funcţii │ │ │
│ │vitale (frecvenţă│ │ │
│ │cardiacă, │ │ │
│10 │tensiune │ │ │
│ │arteriala non- │ │ │
│ │invazivă, │ │ │
│ │pulsoximetrie, │ │ │
│ │temperatură) │ │ │
├────┼─────────────────┼──────┼─────────────┤
│ │Spirometru │ │ │
│11 │digital, │ │ │
│ │conectare PC │ │ │
├────┼─────────────────┼──────┼─────────────┤
│ │Monitorizare │ │ │
│ │automată a │ │ │
│12 │tensiunii │ │ │
│ │arteriale (Holter│ │ │
│ │TA 24 ore) │ │ │
├────┼─────────────────┼──────┼─────────────┤
│13 │Concentrator │ │ │
│ │oxigen 5 L │ │ │
├────┼─────────────────┼──────┼─────────────┤
│ │Dispozitiv │ │ │
│14 │măsurare indice │ │ │
│ │gleznă- braţ │ │ │
├────┼─────────────────┼──────┼─────────────┤
│15 │Mobilier: │ │ │
├────┼─────────────────┼──────┼─────────────┤
│15.1│Birou │ │ │
├────┼─────────────────┼──────┼─────────────┤
│15.2│Scaun Medic de │ │ │
│ │familie │ │ │
├────┼─────────────────┼──────┼─────────────┤
│15.3│Set 5 scaune │ │ │
│ │cabinet │ │ │
├────┼─────────────────┼──────┼─────────────┤
│16 │Instrumentar │ │ │
│ │medical │ │ │
├────┼─────────────────┼──────┼─────────────┤
│ │Aspirator │ │ │
│17 │portabil oral/ │ │ │
│ │nazal/traheal │ │ │
├────┼─────────────────┼──────┼─────────────┤
│ │Trusă de │ │ │
│18 │resuscitare cu │ │ │
│ │defibrilator │ │ │
│ │automat │ │ │
├────┼─────────────────┼──────┼─────────────┤
│ │Aparat pentru │ │ │
│19 │sterilizare aer │ │ │
│ │încăpere │ │ │
├────┼─────────────────┼──────┼─────────────┤
│ │Dispozitiv │ │ │
│ │Doppler fetal şi │ │ │
│20 │dispozitiv │ │ │
│ │Doppler pentru │ │ │
│ │flux arterial │ │ │
│ │periferic │ │ │
├────┼─────────────────┼──────┼─────────────┤
│21 │Scaun examinare │ │ │
│ │ginecologic │ │ │
├────┼─────────────────┼──────┼─────────────┤
│22 │Scaun recoltat │ │ │
│ │sânge, 3 secţiuni│ │ │
└────┴─────────────────┴──────┴─────────────┘

        *2) Se vor completa informaţii suplimentare cu privire la caracteristicile echipamentelor/dotărilor pe măsură ce acestea vor fi stabilite în cadrul Grupului Tehnic de Lucru din cadrul Ministerului Sănătăţii
        *3) Atestate de studii complementare/sau adeverinţă care demonstrează că este în curs de obţinere atestarea pentru ultrasonografie
        SOLICITANT:
        SEMNĂTURA
        DATA

    ANEXA 3

        Declaraţie de eligibilitate
        Subsemnatul/a ...................., reprezentant legal al .................... având funcţia de ............., în cadrul ......................, născut la data de ................, în localitatea .................., cu domiciliul stabil în localitatea .................. str. ............... judeţul ................ telefon ............ e-mail .................... cod poştal ............ posesor al Cărţii de Identitate seria ...... nr. ........ eliberată de .................... la data de ..............., CNP .................... certific faptul că toate informaţiile conţinute în această cerere de finanţare, sunt corecte şi sunt conştient de conţinutul anexelor dosarului de finanţare.
        Confirm faptul că entitatea pe care o reprezint are capacitatea financiară şi operaţională de a finaliza proiectul propus.
        Am luat la cunoştinţă că, în conformitate cu prevederile legale nu poate fi acordată solicitanţilor care se află în oricare dintre următoarele situaţii :
    a) sunt în faliment sau în curs de lichidare, administrare judiciară, au activitatea suspendată, sunt subiectul unor astfel de proceduri sau sunt în situaţie similară prevăzută de legislaţia sau de reglementările naţionale;
    b) au fost condamnaţi pentru un delict legat de conduita lor profesională printr-o hotărâre care are autoritate de lucru judecat;
    c) au fost găsiţi vinovaţi de grave erori profesionale dovedite prin orice mijloace pe care autorităţile competente le pot justifica;
    d) nu şi-au îndeplinit obligaţiile privind plata contribuţiilor la asigurările sociale sau plata impozitelor în conformitate cu prevederile legale;
    e) au făcut obiectul unei hotărâri care are autoritate de lucru judecat pentru fraudă, corupţie, participare la o organizaţie criminală sau la orice alte activităţi ilegale în detrimentul intereselor financiare ale statului.

        Confirm faptul că nici eu şi nici instituţia pentru care am calitatea de reprezentant legal nu se află în niciuna dintre situaţiile descrise mai sus, şi sunt conştient de sancţiunile care pot fi aplicate în cazul unor declaraţii false.
        Nume:
        Funcţie:
        Data:
        Semnătură:

    ANEXA 4

        Declaraţie privind eligibilitatea TVA
    Declaraţie privind eligibilitatea TVA aferentă cheltuielilor
    ce vor fi efectuate în cadrul proiectului propus spre finanţare
        Acest model se va completa de către reprezentantul legal al solicitantului.
    A. Datele de identificare a persoanei juridice
        Codul de identificare:
        Denumirea:
        Domiciliul fiscal:

    B. Datele de identificare a proiectului
    Titlul proiectului:
        Data depunerii proiectului:

    C. [Denumirea şi statutul juridic al solicitantului], solicitant de finanţare
     pentru proiectul menţionat mai sus, în conformitate cu prevederile Codului fiscal, declar că sunt:
        [] persoană neînregistrată în scopuri de TVA, conform Codului fiscal
        [] persoană înregistrată în scopuri de TVA, conform Codului fiscal


    D. [Denumirea şi statutul juridic al solicitantului], solicitant de finanţare
        pentru proiectul menţionat mai sus, declar că pentru achiziţiile din cadrul proiectului cuprinse în tabelul de mai jos TVA este nedeductibilă potrivit ...............

┌────┬──────────┬──────────────────────┐
│ │ │Scopul achiziţiei / │
│Nr. │Obiectul │Activitatea prevăzută │
│Crt.│achiziţiei│în cadrul │
│ │ │proiectului*1) │
├────┼──────────┼──────────────────────┤
│1. │ │ │
├────┼──────────┼──────────────────────┤
│2. │ │ │
└────┴──────────┴──────────────────────┘

        *1) Atenţie! Se va completa cu aceleaşi informaţii corespunzătoare din cererea de finanţare.

        Semnătura:
        Nume, prenume
        Semnătura reprezentantului legal al solicitantului
        Data:
        zz/ll/aaaa

    ANEXA 5

    Declaraţie de consimţământ privind prelucrarea datelor cu caracter personal
    Subsemnatul/Subsemnata ................... CNP .................., posesor/posesoare a CI seria .... nr. ......., domiciliat/ă .............................................. în e-mail ........................, telefon ............. în calitate de reprezentant legal al (se vor completa denumirea, CUI/CIF şi adresa sediului social al solicitantului)
     Declar prin prezenta că sunt de acord ca Ministerul Sănătăţii să fie autorizat, prin compartimentele de specialitate responsabile cu evaluarea, selecţia şi contractarea cererii de finanţare cu titlul ..................., să proceseze datele mele personale/ale instituţiei pe care o reprezint, în cadrul activităţii de evaluare, selecţie şi contractare, în baza Regulamentului (UE) nr. 679/2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor), precum şi prelucrarea, stocarea/arhivarea datelor conform normelor legale incidente.
    De asemenea, prin prezenta sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal în scopul mai sus menţionat, cu furnizarea datelor personale, precum şi cu accesarea şi prelucrarea acestora în bazele de date publice cu scopul realizării verificărilor presupuse de ghidul specific aplicabil, acordând inclusiv dreptul MS/MIPE/AA/DNA/DLAF şi a altor instituţii implicate în sistemul de control şi/sau audit al fondurilor aferente PNRR de a utiliza datele disponibile în baze de date externe în scopul identificării şi calculării indicatorilor de risc în procesul de verificare şi contractare a cererii de finanţare cu titlul <denumire proiect>.
     Declar că am luat cunoştinţă de drepturile mele conferite de Regulamentul (UE) nr. 679/2016, inclusiv despre drepturile pe care subiecţii datelor cu caracter personal le deţin, dreptul la acces la date, dreptul la ştergerea datelor ("dreptul de a fi uitat"), dreptul la restricţiona re, dreptul la portabilitatea datelor, dreptul la opoziţie, dreptul la rectificare în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
        Modalitatea prin care solicit să fiu contactat în scopul furnizării de informaţii este telefon ............. şi/sau adresa de email ................ şi/sau fax .......................
        Declar că am înţeles această declaraţie de consimţământ, că sunt de acord cu procesarea datelor mele personale prin canalele de mai sus în scopurile descrise în această declaraţie de consimţământ.
        Nume, prenume
        Data
        Semnătura

    ANEXA 6

    DECLARAŢIE PRIVIND EVITAREA CONFLICTELOR
    DE INTERESE, A FRAUDEI, CORUPŢIEI ŞI DUBLEI FINANŢĂRI
     Subsemnatul/subsemnata, <prenume, nume>, în calitate de reprezentant legal/împuternicit al <denumire solicitant/partener>, în cadrul proiectului <titlul proiectului>, pentru a putea participa în proiectul sus menţionat, pentru care se solicită finanţare din PNRR, declar pe proprie răspundere, cunoscând prevederile art. 326 din Codul Penal cu privire la falsul în declaraţii, că:
        ● Voi lua toate măsurile necesare pentru prevenirea neregulilor grave (conflict de interese, fraudă, corupţie), atât în faza de selecţie, evaluare şi contractare a proiectului propus spre finanţare din PNRR, cât şi în cea de implementare a acestuia, în conformitate cu prevederile legale incidente;
        ● Proiectul propus spre finanţare (în întregime sau parţial) nu face obiectul unei alte solicitări de sprijin financiar care să acopere aceleaşi costuri;
        ● Proiectul propus spre finanţare (în întregime sau parţial) nu a mai beneficiat, în ultimii 5 ani, de sprijin financiar care să fi acoperit aceleaşi costuri.

        Am luat la cunoştinţă că declaraţia în fals atrage după sine încetarea acordului de finanţare, precum şi obligarea organizaţiei pe care o reprezint la rambursarea banilor care fac obiectul dublei finanţări şi la plata de despăgubiri pentru perioada scursă de la încasarea finanţării nerambursabile, până la data descoperirii falsului.
        Nume şi prenume: .............
        Data: ...........
        Semnătura: ...............

    ANEXA 7

    Declaraţie privind respectarea principiului DNSH
        Subsemnatul/a ..................., posesor al CI seria ....., nr. ....., eliberată de ......................., CNP .............., în calitate de reprezentant legal al ....................., cunoscând că declararea necorespunzătoare a adevărului, inclusiv prin omisiune, constituie infracţiune şi este pedepsită de legea penală, declar pe propria răspundere că:
    1. Cererea de finanţare pentru proiectul ................, aferentă Investiţiei specifică:
     I1.1: Cabinete ale medicilor de familie sau asocieri de cabinete de asistenţă medicală primară, respectă în integralitate principiul de "a nu prejudicia în mod semnificativ" (DNSH - "Do No Significant Harm"), în conformitate cu Comunicarea Comisiei - Orientări tehnice privind aplicarea principiului de "a nu prejudicia în mod semnificativ" în temeiul Regulamentului privind Mecanismul de redresare şi rezilienţă (2021/C 58/01) şi cu Regulamentul delegat (UE) al Comisiei 2021/2139 ,în temeiul Regulamentului privind taxonomia (UE) (2020/852), pe durata întregului ciclu de viaţă a investiţiei.

    2. Astfel, proiectul ............. nu prejudiciază în mod semnificativ pe durata întregului ciclu de viaţă a investiţiei niciunul dintre cele 6 obiective de mediu, prin raportare la prevederile art. 17 din Regulamentului (UE) 2020/852, respectiv:
    (a) atenuarea schimbărilor climatice;
    (b) adaptarea la schimbările climatice;
    (c) utilizarea durabilă şi protecţia resurselor de apă şi a celor marine;
    (d) tranziţia către o economie circulară;
    (e) prevenirea şi controlul poluării;
    (f) protecţia şi refacerea biodiversităţii şi a ecosistemelor.

    3. Autoevaluarea cererii de finanţare din punct de vedere al respectării principiului DNSH pentru proiectul ............... din Anexa la prezenta declaraţie este realizată în conformitate cu Comunicarea Comisiei - Orientări tehnice privind aplicarea principiului de "a nu prejudicia în mod semnificativ" în temeiul Regulamentului privind Mecanismul de redresare şi rezilienţă (2021/C 58/01) şi cu Regulamentul delegat (UE) al Comisiei 2021/2139, în temeiul Regulamentului privind taxonomia (UE) (2020/852).
    4. Autoevaluarea cererii de finanţare pentru proiectul .............. din anexa la prezenta declaraţie cuprinde date şi informaţii corecte, reale şi conforme cu documentaţia ofertei pentru realizarea renovării.
    5. În cadrul procedurilor de achiziţie pentru serviciile de renovare este inclusă obligaţia de a trata şi de a asigura în mod corespunzător conformitatea lucrărilor cu principiul de "a nu prejudicia în mod semnificativ" (DNSH - "Do No Significant Harm"), în conformitate cu Comunicarea Comisiei - Orientări tehnice privind aplicarea principiului de "a nu prejudicia în mod semnificativ" în temeiul Regulamentului privind Mecanismul de redresare şi rezilienţă (2021/C 58/01) şi cu Regulamentul delegat (UE) al Comisiei 2021/2139, în temeiul Regulamentului privind taxonomia (UE) (2020/852).
    6. Pe perioada de operare şi la finalul ciclului de viaţă a investiţiei se asigură în mod corespunzător conformitatea investiţiei cu principiul de "a nu prejudicia în mod semnificativ" (DNSH - "Do No Significant Harm"), în conformitate cu autoevaluarea din anexa la prezenta declaraţie.
    7. Raportarea privind asigurarea conformităţii investiţiei cu principiul de "a nu prejudicia în mod semnificativ" (DNSH - "Do No Significant Harm") se va realiza inclusiv pe perioada de implementare şi de valabilitate a contractului de finanţare corespunzător cererii de finanţare, potrivit termenelor şi condiţiilor stabilite de Ministerul Sănătăţii.

        Ataşez la prezenta declaraţie autoevaluarea cererii de finanţare din punct de vedere al respectării principiului DNSH pentru proiectul ............. din Anexa la prezenta declaraţie.
        Confirm, de asemenea, că afirmaţiile din această declaraţie (inclusiv din anexa la aceasta) sunt adevărate şi că informaţiile incluse în aceasta sunt corecte.
        Reprezentant legal
        Nume şi prenume ..................,
        Dată .............

    ANEXA 8

    Grilă de evaluare/verificare
        Componenta C12 - Sănătate
        Investiţia 1. Dezvoltarea infrastructurii medicale prespitaliceşti
        I1.1: Cabinete ale medicilor de familie sau asocieri de cabinete de asistenţă medicală primară.
        Solicitant:
        Nr. contract Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate:
        Nr. înregistrare:
    Listă preselectată/Apel Necompetitiv

┌──────────────────────────────────┬──┬──┬──┬─────────────┐
│Verificare administrativă │DA│NU│NA│Comentariile │
│ │ │ │ │evaluatorului│
├──────────────────────────────────┼──┼──┼──┼─────────────┤
│Dosarul de finanţare a fost │ │ │ │ │
│transmis complet (conform Ghidului│ │ │ │ │
│aplicantului)? │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────┼──┼──┼──┼─────────────┤
│Dosarul de finanţare a fost │ │ │ │ │
│transmis în perioada în care │ │ │ │ │
│descrisă menţionată în Ghidul │ │ │ │ │
│beneficiarului? │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────┼──┼──┼──┼─────────────┤
│În momentul evaluării dosarului de│ │ │ │ │
│finanţare, mai sunt fonduri │ │ │ │ │
│disponibile? │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────┼──┼──┼──┼─────────────┤
│Nr. Contract cu Casa Judeţeană de │ │ │ │ │
│Asigurări de Sănătate este valid? │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────┼──┼──┼──┼─────────────┤
│Bugetul pentru „Componenta │ │ │ │ │
│Renovare” se încadrează în limita │ │ │ │ │
│menţionată în Ghidul │ │ │ │ │
│beneficiarului? │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────┼──┼──┼──┼─────────────┤
│Bugetul solicitat pentru │ │ │ │ │
│„Componenta Renovare” respectă │ │ │ │ │
│principiul │ │ │ │ │
│economiei-eficienţei-eficacităţii?│ │ │ │ │
├──────────────────────────────────┼──┼──┼──┼─────────────┤
│Bugetul aferent mobilierului se │ │ │ │ │
│încadrează în limita menţionată în│ │ │ │ │
│Ghidul beneficiarului? │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────┼──┼──┼──┼─────────────┤
│Durata de implementare este în │ │ │ │ │
│conformitate cu data limită de │ │ │ │ │
│implementare având în vedere │ │ │ │ │
│procesul depunere-evaluare-semnare│ │ │ │ │
│contract de finanţare - dată │ │ │ │ │
│limită de eligibilitate? │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────┼──┼──┼──┼─────────────┤
│Medicul de familie sau medicii de │ │ │ │ │
│familie asociaţi au Atestate de │ │ │ │ │
│studii complementare /adeverinţă │ │ │ │ │
│care atestă faptul că este în curs│ │ │ │ │
│de finalizare a cursurilor pentru │ │ │ │ │
│ultrasonografie (dacă solicită │ │ │ │ │
│echipament specific pentru care │ │ │ │ │
│sunt necesare competenţe)? │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────┼──┼──┼──┼─────────────┤
│Cererea de finanţare este │ │ │ │ │
│completate în conformitate cu │ │ │ │ │
│solicitările? │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────┼──┼──┼──┼─────────────┤
│Informaţiile despre activitatea │ │ │ │ │
│medicul/ii de familie sunt clare? │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────┼──┼──┼──┼─────────────┤
│Activităţile de informare şi │ │ │ │ │
│publicitate sunt clare şi │ │ │ │ │
│realizabile şi oferă un impact │ │ │ │ │
│local referitor la derularea │ │ │ │ │
│Investiţiei? │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────┼──┼──┼──┼─────────────┤
│Este menţionat modul în care sunt │ │ │ │ │
│respectate principiile prevăzute │ │ │ │ │
│în Pilonul european al drepturilor│ │ │ │ │
│sociale? │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────┼──┼──┼──┼─────────────┤
│Solicitantul a oferit informaţii │ │ │ │ │
│clare referitoare la alte proiecte│ │ │ │ │
│cu finanţare nerambursabilă pentru│ │ │ │ │
│evitarea dublei finanţări? │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────┼──┼──┼──┼─────────────┤
│Solicitantul menţionează modul în │ │ │ │ │
│care vor fi respectate prevederile│ │ │ │ │
│legate de egalitatea de şanse şi │ │ │ │ │
│egalitatea de gen? │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────┼──┼──┼──┼─────────────┤
│Solicitantul menţionează modul în │ │ │ │ │
│care vor fi respectate prevederile│ │ │ │ │
│legate de dezvoltare durabilă şi │ │ │ │ │
│DNSH? ’ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────┼──┼──┼──┼─────────────┤
│Indicatorii menţionaţi sunt în │ │ │ │ │
│concordanţă cu proiectul propus, │ │ │ │ │
│sunt clari şi realizabili? │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────┼──┼──┼──┼─────────────┤
│Decizie │ │ │ │Aprobat/ │
│ │ │ │ │Respins │
└──────────────────────────────────┴──┴──┴──┴─────────────┘

        Numele evaluatorului:
        Data:
        Semnătura:
    ANEXA 8.1.

        Autoevaluarea privind respectarea principiului DNSH
        Autoevaluarea privind respectarea principiului DNSH
        Titlu proiect:
        Descrierea pe scurt a proiectului
        [Se vor prezenta pe scurt: locaţia proiectului, descrierea investiţiei propuse, menţionarea celor trei indicatori estimaţi ]


    Partea 1 a listei de verificare
        [În cadrul părţii 1 a listei, se vor filtra cele şase obiective de mediu pentru a Ie identifica pe cele care necesită o evaluare de fond (prevăzută în partea a doua a listei). În cazul în care se răspunde cu DA pentru un obiectiv de mediu în Partea 1 a listei, respectivul obiectiv de mediu va parcurge evaluarea de fond din Partea 2 a listei. În cazul în care se răspunde cu NU pentru un obiectiv de mediu în Partea 1 a listei, acel obiectiv de mediu nu va mai parcurge evaluarea din Partea 2 a listei de verificare.
        Observaţie: În prezenta anexă, încadrarea în prima parte sau în cea de-a doua parte a listei de verificare s-a realizat având în vedere analiza DNSH anexată la Componenta C12 - Sănătate, Investiţia 1. Dezvoltarea infrastructurii medicale prespitaliceşti, I1.1: Cabinete ale medicilor de familie sau asocieri de cabinete de asistenţă medicală primară, iar solicitanţii de finanţare au posibilitatea de a reîncadra, doar în mod justificat, obiectivele de mediu în cadrul celor 2 liste.]

┌───────────────┬──┬──┬────────────────┐
│Vă rugăm să │ │ │ │
│indicaţi care │ │ │ │
│dintre │ │ │ │
│obiectivele de │ │ │ │
│mediu de mai │ │ │Justificare în │
│jos necesită o │Da│Nu│cazul selectării│
│evaluare de │ │ │răspunsului „Nu"│
│fond a măsurii │ │ │ │
│conform │ │ │ │
│principiului │ │ │ │
│DNSH │ │ │ │
├───────────────┼──┼──┼────────────────┤
│Atenuarea │ │ │ │
│schimbărilor │X │ │ │
│climatice │ │ │ │
├───────────────┼──┼──┼────────────────┤
│Adaptarea la │ │ │ │
│schimbările │X │ │ │
│climatice │ │ │ │
├───────────────┼──┼──┼────────────────┤
│ │ │ │Investiţiile │
│ │ │ │care beneficiază│
│ │ │ │de sprijin în │
│ │ │ │temeiul măsurii │
│ │ │ │au un impact │
│ │ │ │previzibil │
│ │ │ │nesemnificativ │
│ │ │ │asupra acestui │
│ │ │ │obiectiv de │
│ │ │ │mediu, ţinând │
│ │ │ │seama atât de │
│ │ │ │efectele │
│ │ │ │directe, cât şi │
│ │ │ │de cele primare │
│ │ │ │indirecte pe │
│ │ │ │întreaga durată │
│ │ │ │a ciclului de │
│ │ │ │viaţă. Nu sunt │
│ │ │ │identificate │
│Utilizarea │ │ │riscuri de │
│durabilă şi │ │ │degradare a │
│protejarea │ │ │mediului legate │
│resurselor de │ │X │de protejarea │
│apă şi a celor │ │ │calităţii apei │
│marine │ │ │şi de stresul │
│ │ │ │hidric. │
│ │ │ │În │
│ │ │ │eventualitatea │
│ │ │ │în care este │
│ │ │ │aplicabil, pe │
│ │ │ │parcursul etapei│
│ │ │ │de implementare,│
│ │ │ │deşeurile │
│ │ │ │rezultate din │
│ │ │ │demolare, precum│
│ │ │ │şi materialele │
│ │ │ │necesare pentru │
│ │ │ │construire, vor │
│ │ │ │fi depozitate │
│ │ │ │astfel încât să │
│ │ │ │se evite │
│ │ │ │infiltraţiile în│
│ │ │ │stratul acvifer │
│ │ │ │urmare a │
│ │ │ │ploilor. │
├───────────────┼──┼──┼────────────────┤
│Economia │ │ │ │
│circulară, │ │ │ │
│inclusiv │X │ │ │
│prevenirea şi │ │ │ │
│reciclarea │ │ │ │
│deşeurilor │ │ │ │
├───────────────┼──┼──┼────────────────┤
│Prevenirea şi │ │ │ │
│controlul │ │ │ │
│poluării în │X │ │ │
│aer, apă sau │ │ │ │
│sol │ │ │ │
├───────────────┼──┼──┼────────────────┤
│ │ │ │Investiţiile au │
│ │ │ │un impact │
│ │ │ │previzibil │
│ │ │ │nesemnificativ │
│ │ │ │asupra acestui │
│ │ │ │obiectiv de │
│ │ │ │mediu, ţinând │
│ │ │ │seama atât de │
│ │ │ │efectele │
│ │ │ │directe, cât şi │
│ │ │ │de cele primare │
│ │ │ │indirecte, pe │
│ │ │ │întreaga durată │
│ │ │ │a ciclului de │
│ │ │ │viaţă. Programul│
│ │ │ │de renovare a │
│ │ │ │clădirilor nu │
│Protecţia şi │ │ │vizează │
│restaurarea │ │ │clădirile │
│biodiversităţii│ │X │situate în zone │
│şi a │ │ │sensibile din │
│ecosistemelor │ │ │punctul de │
│ │ │ │vedere al │
│ │ │ │biodiversităţii │
│ │ │ │sau în │
│ │ │ │apropierea │
│ │ │ │acestora │
│ │ │ │(inclusiv │
│ │ │ │reţeaua de arii │
│ │ │ │protejate Natura│
│ │ │ │2000, siturile │
│ │ │ │înscrise pe │
│ │ │ │Lista │
│ │ │ │patrimoniului │
│ │ │ │mondial UNESCO │
│ │ │ │şi principalele │
│ │ │ │zone de │
│ │ │ │biodiversitate, │
│ │ │ │precum şi alte │
│ │ │ │zone protejate).│
└───────────────┴──┴──┴────────────────┘


    Partea 2 a listei de verificare
        [Solicitantul de finanţare trebuie să furnizeze o evaluare de fond a proiectului/ofertei conform principiului DNSH, în cazul obiectivelor de mediu care necesită efectuarea acestei evaluări.
        Astfel, solicitantul va răspunde la întrebările de mai jos, pentru acele obiective de mediu identificate în partea 1 ca necesitând o evaluare de fond, ţinând seama de cerinţele de examinare prevăzute în coloana privind evaluarea de fond, de mai jos, făcând totodată referire la documentaţia tehnico-economică, avizele şi acordurile obţinute/care vor fi obţinute pentru proiectul/oferta depusă.]

┌─────────────┬──┬─────────────────────┐
│Întrebări │Nu│Evaluarea de fond │
├─────────────┼──┼─────────────────────┤
│ │ │Cu excepţia │
│ │ │investiţiilor │
│ │ │aferente cabinetelor │
│ │ │de planificare │
│ │ │familială şi a │
│ │ │caravanelor medicale,│
│ │ │celelalte 3 tipuri de│
│ │ │intervenţii sunt │
│ │ │eligibile pentru │
│ │ │domeniul de │
│ │ │intervenţie 025b şi │
│ │ │026 conform Anexei VI│
│ │ │"Metodologia pentru │
│ │ │urmărirea │
│ │ │cheltuielilor legate │
│ │ │de climă ", cu un │
│ │ │coeficient al │
│ │ │schimbărilor │
│ │ │climatice de 40 %. Nu│
│ │ │se preconizează că │
│ │ │investiţiile vor │
│ │ │genera emisii │
│ │ │semnificative de GES,│
│ │ │deoarece: │
│ │ │- Clădirile nu sunt │
│ │ │folosite pentru │
│ │ │extracţia, │
│ │ │depozitarea, │
│ │ │transportul sau │
│ │ │producţia de │
│ │ │combustibili fosili. │
│ │ │- Programul de │
│ │ │renovare are │
│ │ │potenţialul de a │
│ │ │reduce consumul de │
│ │ │energie, de a creşte │
│ │ │eficienţa energetică,│
│ │ │ducând la o │
│Atenuarea │ │îmbunătăţire │
│schimbărilor │ │substanţială a │
│climatice: Se│ │performanţei │
│aşteaptă ca │ │energetice a │
│măsura să │x │clădirilor în cauză │
│conducă la │ │şi de a reduce în mod│
│emisii │ │semnificativ emisiile│
│semnificative│ │de GES. Astfel │
│de GES? │ │programul de renovare│
│ │ │va contribui la │
│ │ │obiectivul naţional │
│ │ │de creştere a │
│ │ │eficienţei energetice│
│ │ │pe an, stabilit în │
│ │ │conformitate cu │
│ │ │Directiva privind │
│ │ │eficienţa energetică │
│ │ │(2012/27/UE) şi cu │
│ │ │contribuţiile la │
│ │ │Acordul de la Paris │
│ │ │privind schimbările │
│ │ │climatice, stabilite │
│ │ │la nivel naţional De │
│ │ │asemenea, pentru a │
│ │ │asigura mobilitatea │
│ │ │personalului medical │
│ │ │din cadrul │
│ │ │cabinetelor de │
│ │ │planificare familială│
│ │ │se vor achiziţiona │
│ │ │autovehicule │
│ │ │electrice şi │
│ │ │biciclete. │
│ │ │Vehiculele utilizate │
│ │ │pentru cabinetele de │
│ │ │planificare familială│
│ │ │trebuie să fie │
│ │ │echipate cu cea mai │
│ │ │bună tehnologie │
│ │ │disponibilă din punct│
│ │ │de vedere al │
│ │ │mediului. │
│ │ │Astfel, prin │
│ │ │activităţile │
│ │ │specifice nu există │
│ │ │impact semnificativ │
│ │ │negativ asupra │
│ │ │emisiilor de GES. │
├─────────────┼──┼─────────────────────┤
│ │ │Clima României este │
│ │ │temperat-continentală│
│ │ │de tranziţie, marcată│
│ │ │de unele influenţe │
│ │ │climatice oceanice, │
│ │ │continentale, │
│ │ │scandinavo-baltice, │
│ │ │submediteraneene şi │
│ │ │pontice. Astfel, în │
│ │ │Banat şi Oltenia se │
│ │ │face simţită nuanţa │
│ │ │mediteraneană, │
│ │ │caracterizată de │
│ │ │ierni blânde şi regim│
│ │ │pluviometric mai │
│ │ │bogat (mai ales │
│ │ │toamna). în Dobrogea │
│ │ │se manifestă nuanţa │
│ │ │pontică, cu ploi │
│ │ │rare, dar │
│ │ │torenţiale.în regiuni│
│ │ │din estul ţării, │
│ │ │caracterul │
│ │ │continental este mai │
│ │ │pronunţat. în partea │
│ │ │de nord a ţării │
│ │ │(Maramureş şi │
│ │ │Bucovina) se │
│ │ │manifestă efectele │
│ │ │nuanţei │
│ │ │scandinavo-baltice, │
│ │ │care determină un │
│ │ │climat mai umed şi │
│ │ │mai rece, cu ierni │
│ │ │geroase. în vestul │
│ │ │ţării se manifestă │
│ │ │mai pronunţat │
│ │ │influenţe ale │
│Adaptarea la │ │sistemelor de joasă │
│schimbările │ │presiune, generate │
│climatice. Se│ │deasupra │
│preconizează │ │Atlanticului, ceea ce│
│că măsura va │ │determina temperaturi│
│duce la │ │mai moderate şi │
│creşterea │ │precipitaţii mai │
│efectului │ │bogate. Nuanţările │
│negativ al │ │climatice se │
│climatului │ │manifesta si pe │
│actual şi al │ │treptele │
│climatului │x │altitudinale, în │
│viitor │ │masivele muntoase ale│
│preconizat │ │arcului carpatic │
│asupra │ │fiind prezent │
│măsurii în │ │climatul montan │
│sine sau │ │răcoros, cu umezeală │
│asupra │ │mare în tot timpul │
│persoanelor, │ │anului. │
│asupra │ │Ţinând cont de faptul│
│naturii sau │ │ca investiţiile vor │
│asupra │ │fi finanţate la nivel│
│activelor? │ │naţional, există │
│ │ │anumite riscuri │
│ │ │fizice legate de │
│ │ │climă, care ar putea │
│ │ │fi semnificative │
│ │ │pentru această │
│ │ │măsură. în acest │
│ │ │sens, beneficiarii au│
│ │ │obligaţia să se │
│ │ │asigure că sistemele │
│ │ │tehnice ale │
│ │ │clădirilor din │
│ │ │clădirile renovate/ │
│ │ │construite sunt │
│ │ │optimizate, pentru a │
│ │ │oferi confort termic │
│ │ │ocupanţilor, chiar şi│
│ │ │în temperaturile │
│ │ │extreme respective. │
│ │ │Prin urmare, nu │
│ │ │există dovezi privind│
│ │ │efecte negative │
│ │ │semnificative directe│
│ │ │şi indirecte primare │
│ │ │ale măsurii pe │
│ │ │întreaga durată a │
│ │ │ciclului său de viaţă│
│ │ │asupra acestui │
│ │ │obiectiv de mediu. │
│ │ │De asemenea, pentru │
│ │ │investiţiile din │
│ │ │cadrul acestei │
│ │ │intervenţii se va │
│ │ │asigura faptul că │
│ │ │acestea dispun de │
│ │ │ultimele tehnologii │
│ │ │în domeniu, astfel │
│ │ │încât impactul asupra│
│ │ │mediului să fie unul │
│ │ │cât mai redus. │
├─────────────┼──┼─────────────────────┤
│ │ │Măsura impune │
│ │ │operatorilor │
│ │ │economici care │
│ │ │efectuează lucrări de│
│ │ │renovare a clădirilor│
│ │ │să se asigure că cel │
│ │ │puţin 70 % (în │
│ │ │greutate) din │
│ │ │deşeurile │
│ │ │nepericuloase │
│ │ │provenite din │
│ │ │activităţi de │
│ │ │construcţie şi │
│ │ │demolări (cu excepţia│
│ │ │materialelor naturale│
│ │ │menţionate în │
│ │ │categoria 17 05 04 │
│ │ │din lista europeană a│
│ │ │deşeurilor stabilită │
│ │ │prin Decizia 2000/532│
│ │ │/CE) şi generate pe │
│ │ │şantier vor fi │
│ │ │pregătite pentru │
│ │ │reutilizare, │
│ │ │reciclare şi alte │
│ │ │operaţiuni de │
│ │ │valorificare │
│ │ │materială, inclusiv │
│ │ │operaţiuni de umplere│
│ │ │care utilizează │
│ │ │deşeuri pentru a │
│ │ │înlocui alte │
│ │ │materiale, în │
│ │ │conformitate cu │
│ │ │ierarhia deşeurilor │
│ │ │şi cu Protocolul UE │
│ │ │de gestionare a │
│ │ │deşeurilor din │
│ │ │construcţii şi │
│ │ │demolări. Operatorii │
│ │ │trebuie să limiteze │
│ │ │generarea de deşeuri │
│ │ │în procesele aferente│
│ │ │construcţiei şi │
│ │ │demolării, în │
│ │ │conformitate cu │
│ │ │Protocolul UE pentru │
│ │ │gestionarea │
│ │ │deşeurilor din │
│ │ │construcţii şi │
│ │ │demolări şi luând în │
│ │ │considerare cele mai │
│ │ │bune tehnici │
│ │ │disponibile şi │
│ │ │folosind demolarea │
│ │ │selectivă pentru a │
│ │ │permite îndepărtarea │
│ │ │şi manipularea în │
│ │ │siguranţă a │
│ │ │substanţelor │
│ │ │periculoase şi pentru│
│ │ │a facilita │
│ │ │reutilizarea şi │
│ │ │reciclarea de înaltă │
│ │ │calitate prin │
│Tranziţia │ │îndepărtarea │
│către o │ │selectivă a │
│economie │ │materialelor, │
│circulară, │ │utilizând sistemele │
│inclusiv │ │de sortare │
│prevenirea │ │disponibile pentru │
│generării de │ │deşeuri le din │
│deşeuri şi │ │construcţii şi │
│reciclarea │ │demolări. │
│acestora: │ │Pentru echipamentele │
│Se │ │destinate producţiei │
│preconizează │ │de energie din surse │
│că măsura: │ │regenerabile care pot│
│(i) va duce │ │fi instalate, măsura │
│la o creştere│ │poate include │
│semnificativă│ │specificaţii tehnice │
│a generării, │ │în ceea ce priveşte │
│a incinerării│ │durabilitatea şi │
│sau a │ │potenţialul lor de │
│eliminării │ │reparare şi de │
│deşeurilor, │ │reciclare. în │
│cu excepţia │ │special, operatorii │
│incinerării │ │vor limita generarea │
│deşeurilor │ │de deşeuri în │
│periculoase │ │procesele aferente │
│nereciclabile│ │construcţiilor şi │
│sau │ │demolărilor, în │
│(ii) va duce │x │conformitate cu │
│la │ │Protocolul UE de │
│ineficienţe │ │gestionare a │
│semnificative│ │deşeurilor din │
│în utilizarea│ │construcţii şi │
│directă sau │ │demolări. Proiectarea│
│indirectă a │ │clădirilor şi │
│oricăror │ │tehnicile de │
│resurse │ │construcţie vor │
│naturale în │ │sprijini │
│orice etapă a│ │circularitatea şi, în│
│ciclului său │ │special, vor │
│de viaţă, │ │demonstra, în │
│care nu sunt │ │conformitate cu ISO │
│reduse la │ │20887 sau cu alte │
│minimum prin │ │standarde de evaluare│
│măsuri │ │a caracteristicilor │
│adecvate sau │ │de dezasamblare sau a│
│(iii) va │ │adaptabilităţii │
│cauza │ │clădirilor, modul în │
│prejudicii │ │care sunt proiectate │
│semnificative│ │astfel încât să fie │
│şi pe termen │ │mai eficiente din │
│lung mediului│ │punctul de vedere al │
│în ceea ce │ │utilizării │
│priveşte │ │resurselor, │
│economia │ │adaptabile, flexibile│
│circulară? │ │şi demontabile pentru│
│ │ │a permite │
│ │ │reutilizarea şi │
│ │ │reciclarea. │
│ │ │Se vor respecta │
│ │ │normele privind │
│ │ │reciclarea, │
│ │ │selectarea colectivă │
│ │ │si cea aferentă │
│ │ │deşeurilor medicale │
│ │ │generate ulterior │
│ │ │finalizării │
│ │ │investiţiilor în │
│ │ │conformitate cu │
│ │ │prevederile │
│ │ │legislaţiei naţionale│
│ │ │aplicabile în │
│ │ │vigoare, în ceea ce │
│ │ │priveşte │
│ │ │echipamentele │
│ │ │medicale │
│ │ │achiziţionate, │
│ │ │acestea vor respecta │
│ │ │ultimele cerinţe de │
│ │ │pe piaţă. Referitor │
│ │ │la echipamentele │
│ │ │medicale care vor fi │
│ │ │înlocuite, în cazul │
│ │ │în care acest lucru │
│ │ │este posibil, │
│ │ │unităţile sanitare/ │
│ │ │furnizorii de │
│ │ │servicii medicale vor│
│ │ │realiza demersurile │
│ │ │necesare reciclării │
│ │ │acestora. │
│ │ │Vehiculele electrice │
│ │ │care vor fi │
│ │ │achiziţionate vor fi:│
│ │ │- refolosibile sau │
│ │ │reciclabile în │
│ │ │proporţie de minimum │
│ │ │85 % din greutate pe │
│ │ │vehicul; │
│ │ │- refolosibile sau │
│ │ │recuperabile în │
│ │ │proporţie de minimum │
│ │ │95 % din greutate pe │
│ │ │vehicul. │
│ │ │Se vor lua măsuri │
│ │ │pentru gestionarea │
│ │ │deşeurilor atât în │
│ │ │faza de folosire │
│ │ │(întreţinere), cât şi│
│ │ │la sfârşitul duratei │
│ │ │de viaţă a flotei, │
│ │ │inclusiv prin │
│ │ │refolosirea şi │
│ │ │reciclarea bateriilor│
│ │ │şi a componentelor │
│ │ │electronice (în │
│ │ │special a materiilor │
│ │ │prime critice din │
│ │ │acestea), în │
│ │ │conformitate cu │
│ │ │ierarhia deşeurilor. │
├─────────────┼──┼─────────────────────┤
│ │ │Nu se preconizează că│
│ │ │măsura va duce la o │
│ │ │creştere │
│ │ │semnificativă a │
│ │ │emisiilor de poluanţi│
│ │ │în aer, apă sau sol. │
│ │ │Operatorii care │
│ │ │efectuează lucrările:│
│ │ │- au obligaţia de a │
│ │ │se asigura că │
│ │ │componentele şi │
│ │ │materialele de │
│ │ │construcţie utilizate│
│ │ │la renovarea clădirii│
│ │ │nu conţin azbest şi │
│ │ │nici substanţe care │
│ │ │prezintă motive de │
│ │ │îngrijorare │
│ │ │deosebită, astfel cum│
│ │ │au fost identificate │
│ │ │pe baza listei │
│ │ │substanţelor supuse │
│ │ │autorizării prevăzute│
│ │ │în anexa XIV la │
│ │ │Regulamentul (CE) nr.│
│ │ │1907/2006. │
│ │ │- trebuie să se │
│ │ │asigure că │
│ │ │componentele şi │
│ │ │materialele de │
│ │ │construcţie utilizate│
│ │ │în renovarea │
│ │ │clădirii, care pot │
│ │ │intra în contact cu │
│ │ │ocupanţii, emit mai │
│ │ │puţin de 0,06 mg de │
│ │ │formaldehidă pe mc de│
│ │ │material sau │
│ │ │componentă şi mai │
│ │ │puţin de 0,001 mg de │
│ │ │compuşi organici │
│ │ │volatili cancerigeni │
│ │ │din categoriile IA şi│
│ │ │1B pe mc de material │
│ │ │sau componentă, în │
│ │ │urma testării în │
│ │ │conformitate cu CEN/ │
│Prevenirea şi│ │TS 16516 şi ISO │
│controlul │ │16000-3 sau cu alte │
│poluării: Se │ │condiţii de testare │
│preconizează │ │standardizate şi │
│că măsura va │ │metode de determinare│
│duce la o │x │comparabile. │
│creştere │ │- să ia măsuri pentru│
│semnificativă│ │reducerea zgomotului,│
│a emisiilor │ │a prafului şi a │
│de poluanţi │ │emisiilor poluante în│
│în aer, apă │ │timpul lucrărilor de │
│sau sol? │ │renovare. │
│ │ │Vehiculele respectă │
│ │ │cele mai recente │
│ │ │cerinţe aplicabile │
│ │ │omologării pentru │
│ │ │emisiile provenind de│
│ │ │la vehiculele uşoare │
│ │ │de tip Euro VI, │
│ │ │stabilite în │
│ │ │conformitate cu │
│ │ │Regulamentul (CE) nr.│
│ │ │715/2007. │
│ │ │Vehiculele respectă │
│ │ │pragurile de emisie │
│ │ │pentru vehiculele │
│ │ │uşoare curate, │
│ │ │stabilite în tabelul │
│ │ │2 din anexa la │
│ │ │Directiva 2009/33 /CE│
│ │ │a Parlamentului │
│ │ │European şi a │
│ │ │Consiliului. │
│ │ │Pentru vehiculele │
│ │ │rutiere încadrate în │
│ │ │clasa M şi N, se va │
│ │ │asigura că anvelopele│
│ │ │respectă cerinţele │
│ │ │privind zgomotul │
│ │ │exterior la rulare şi│
│ │ │coeficientul de │
│ │ │rezistenţă la rulare │
│ │ │(care influenţează │
│ │ │eficienţa energetică │
│ │ │a vehiculului), aşa │
│ │ │cum sunt stabilite în│
│ │ │Regulamentul (UE) │
│ │ │2020/740 şi după cum │
│ │ │se poate verifica din│
│ │ │Registrul european de│
│ │ │produse pentru │
│ │ │etichetarea │
│ │ │energetică (EPREL). │
│ │ │Vehiculele respectă │
│ │ │Regulamentul (UE) nr.│
│ │ │540/2014 al │
│ │ │Parlamentului │
│ │ │European şi al │
│ │ │Consiliului. │
└─────────────┴──┴─────────────────────┘

        Reprezentant legal
        Nume şi prenume ..................
        Dată ..............

    ANEXA 9

        COMPONENTA 12. SĂNĂTATE
        ANALIZA DNSH

┌──────────────────────────────────────┐
│R 1: Dezvoltarea capacităţii pentru │
│gestionarea fondurilor publice din │
│sănătate │
├───────────────┬──┬──┬────────────────┤
│Vă rugăm să │ │ │ │
│indicaţi care │ │ │ │
│dintre │ │ │ │
│obiectivele de │ │ │Justificare dacă│
│mediu de mai │DA│NU│aţi selectat │
│jos necesită o │ │ │„Nu” │
│evaluare │ │ │ │
│aprofundată │ │ │ │
│DNSH │ │ │ │
├───────────────┼──┼──┼────────────────┤
│ │ │ │Reforma │
│ │ │ │presupune │
│ │ │ │modificarea │
│ │ │ │cadrului │
│ │ │ │legislativ, în │
│ │ │ │vederea │
│ │ │ │atingerii │
│ │ │ │obiectivelor │
│ │ │ │propuse, precum │
│ │ │ │şi crearea unui │
│ │ │ │fond pentru │
│ │ │ │calitatea │
│ │ │ │serviciilor │
│ │ │ │medicale din │
│ │ │ │care vor fi │
│ │ │ │realizate plăţi │
│ │ │ │către furnizorii│
│ │ │ │de servicii │
│ │ │ │medicale pe baza│
│ │ │ │unor indicatori │
│ │ │ │de calitate şi │
│ │ │ │de performanţă, │
│ │ │ │în vederea │
│ │ │ │stimulării │
│ │ │ │creşterii │
│ │ │ │serviciilor de │
│ │ │ │îngrijire din │
│ │ │ │sănătate. Fondul│
│ │ │ │se va adresa │
│ │ │ │tuturor │
│Atenuarea │ │ │nivelurilor │
│schimbărilor │ │x │sistemului de │
│climatice │ │ │sănătate: │
│ │ │ │spitale, │
│ │ │ │ambulatorii şi │
│ │ │ │furnizor de │
│ │ │ │asistenţă │
│ │ │ │primară. │
│ │ │ │Costurile │
│ │ │ │aferente │
│ │ │ │reformei vizează│
│ │ │ │contractarea │
│ │ │ │serviciilor de │
│ │ │ │consultanţă, │
│ │ │ │precum şi plata │
│ │ │ │unor altor │
│ │ │ │tipuri de │
│ │ │ │servicii, │
│ │ │ │alături de │
│ │ │ │constituirea │
│ │ │ │Fondului pentru │
│ │ │ │calitatea │
│ │ │ │serviciilor │
│ │ │ │medicale. │
│ │ │ │Activităţile │
│ │ │ │propuse în │
│ │ │ │cadrul acestei │
│ │ │ │reforme nu au un│
│ │ │ │impact │
│ │ │ │previzibil │
│ │ │ │asupra acestui │
│ │ │ │obiectiv de │
│ │ │ │mediu. │
├───────────────┼──┼──┼────────────────┤
│ │ │ │Activităţile │
│ │ │ │specifice │
│ │ │ │acestei reforme │
│ │ │ │ţin de │
│ │ │ │modificarea │
│ │ │ │legislaţiei şi │
│ │ │ │achiziţionarea │
│Adaptarea la │ │ │de servicii, în │
│schimbările │ │x │consecinţă nu │
│climatice │ │ │există impact │
│ │ │ │semnificativ │
│ │ │ │negativ asupra │
│ │ │ │obiectivului de │
│ │ │ │mediu privind │
│ │ │ │adaptarea la │
│ │ │ │schimbările │
│ │ │ │climatice. │
├───────────────┼──┼──┼────────────────┤
│ │ │ │Activităţile │
│ │ │ │asociate acestei│
│Utilizarea │ │ │reforme nu au │
│durabilă şi │ │ │impact asupra │
│protejarea │ │x │utilizării │
│resurselor de │ │ │durabile şi │
│apă şi a celor │ │ │protejării │
│marine │ │ │resurselor de │
│ │ │ │apă şi a celor │
│ │ │ │marine. │
├───────────────┼──┼──┼────────────────┤
│ │ │ │Prin │
│ │ │ │activităţile │
│ │ │ │specifice │
│ │ │ │reformei nu │
│ │ │ │există impact │
│ │ │ │direct sau │
│ │ │ │indirect │
│ │ │ │semnificativ │
│ │ │ │asupra │
│ │ │ │obiectivului de │
│ │ │ │mediu privind │
│ │ │ │economia │
│ │ │ │circulară. │
│ │ │ │Vehiculele │
│ │ │ │electrice care │
│ │ │ │vor fi │
│ │ │ │achiziţionate │
│ │ │ │vor fi: │
│ │ │ │● refolosibile │
│ │ │ │sau reciclabile,│
│ │ │ │în proporţie de │
│ │ │ │minimum 85 % din│
│ │ │ │greutate pe │
│ │ │ │vehicul; │
│Economia │ │ │● refolosibile │
│circulară, │ │ │sau │
│inclusiv │ │ │recuperabile, în│
│prevenirea şi │ │x │proporţie de │
│reciclarea │ │ │minimum 95 % din│
│deşeurilor │ │ │greutate pe │
│ │ │ │vehicul. │
│ │ │ │Se vor lua │
│ │ │ │măsuri pentru │
│ │ │ │gestionarea │
│ │ │ │deşeurilor, atât│
│ │ │ │în faza de │
│ │ │ │folosire │
│ │ │ │(întreţinere), │
│ │ │ │cât şi la │
│ │ │ │sfârşitul │
│ │ │ │duratei de viaţă│
│ │ │ │a flotei, │
│ │ │ │inclusiv prin │
│ │ │ │refolosirea şi │
│ │ │ │reciclarea │
│ │ │ │bateriilor şi a │
│ │ │ │componentelor │
│ │ │ │electronice (în │
│ │ │ │special a │
│ │ │ │materiilor prime│
│ │ │ │critice din │
│ │ │ │acestea), în │
│ │ │ │conformitate cu │
│ │ │ │ierarhia │
│ │ │ │deşeurilor. │
├───────────────┼──┼──┼────────────────┤
│ │ │ │Nu au fost │
│ │ │ │identificate │
│ │ │ │efecte directe │
│ │ │ │sau indirecte │
│ │ │ │care să conducă │
│ │ │ │la creşterea │
│ │ │ │nivelului de │
│ │ │ │poluare a │
│ │ │ │aerului, apei │
│ │ │ │sau a solului. │
│ │ │ │Vehiculele │
│ │ │ │respectă celei │
│ │ │ │mai recente │
│ │ │ │cerinţe │
│ │ │ │aplicabile │
│ │ │ │omologării │
│ │ │ │pentru emisiile │
│ │ │ │provenind de la │
│ │ │ │vehiculele │
│ │ │ │uşoare de tip │
│ │ │ │Euro VI │
│ │ │ │stabilite în │
│ │ │ │conformitate cu │
│ │ │ │Regulamentul │
│ │ │ │(CE) nr. 715/ │
│ │ │ │2007. │
│ │ │ │Vehiculele │
│ │ │ │respectă │
│ │ │ │pragurile de │
│ │ │ │emisie pentru │
│ │ │ │vehiculele │
│ │ │ │uşoare curate │
│ │ │ │stabilite în │
│ │ │ │tabelul 2 din │
│ │ │ │anexa la │
│ │ │ │Directiva 2009/ │
│ │ │ │33 /CE a │
│Prevenirea şi │ │ │Parlamentului │
│controlul │ │ │European şi a │
│poluării în │ │x │Consiliului. │
│aer, apă sau │ │ │Pentru │
│sol │ │ │vehiculele │
│ │ │ │rutiere │
│ │ │ │încadrate în │
│ │ │ │clasa M şi N, se│
│ │ │ │va asigura că │
│ │ │ │anvelopele │
│ │ │ │respectă │
│ │ │ │cerinţele │
│ │ │ │privind zgomotul│
│ │ │ │exterior la │
│ │ │ │rulare şi │
│ │ │ │coeficientul de │
│ │ │ │rezistenţă la │
│ │ │ │rulare (care │
│ │ │ │influenţează │
│ │ │ │eficienţa │
│ │ │ │energetică a │
│ │ │ │vehiculului), │
│ │ │ │aşa cum sunt │
│ │ │ │stabilite în │
│ │ │ │Regulamentul │
│ │ │ │(UE) 2020/740 şi│
│ │ │ │după cum se │
│ │ │ │poate verifica │
│ │ │ │din Registrul │
│ │ │ │european de │
│ │ │ │produse pentru │
│ │ │ │etichetarea │
│ │ │ │energetică │
│ │ │ │(EPREL). │
│ │ │ │Vehiculele │
│ │ │ │respectă │
│ │ │ │Regulamentul │
│ │ │ │(UE) nr. 540/ │
│ │ │ │2014 al │
│ │ │ │Parlamentului │
│ │ │ │European şi al │
│ │ │ │Consiliului. │
├───────────────┼──┼──┼────────────────┤
│ │ │ │Reforma nu │
│ │ │ │presupune │
│Protecţia şi │ │ │activităţi în │
│restaurarea │ │ │zone sensibile │
│biodiversităţii│ │x │din punct de │
│şi a │ │ │vedere al │
│ecosistemelor │ │ │biodiversităţii │
│ │ │ │sau arii │
│ │ │ │protejate. │
└───────────────┴──┴──┴────────────────┘


┌───────────────────────────────────────┐
│R 2: Dezvoltarea capacităţii de │
│investiţii în infrastructura sanitară │
├───────────────┬──┬──┬─────────────────┤
│Vă rugăm să │ │ │ │
│indicaţi care │ │ │ │
│dintre │ │ │ │
│obiectivele de │ │ │Justificare dacă │
│mediu de mai │DA│NU│aţi selectat „Nu”│
│jos necesită o │ │ │ │
│evaluare │ │ │ │
│aprofundată │ │ │ │
│DNSH │ │ │ │
├───────────────┼──┼──┼─────────────────┤
│ │ │ │Reforma vizează │
│ │ │ │întărirea │
│ │ │ │capacităţii │
│ │ │ │administrative la│
│ │ │ │nivelul │
│ │ │ │Ministerului │
│ │ │ │Sănătăţii, precum│
│ │ │ │şi cea de la │
│ │ │ │nivelul │
│ │ │ │potenţialilor │
│ │ │ │beneficiari care │
│ │ │ │vor implementa │
│ │ │ │proiecte de │
│ │ │ │infrastructură în│
│ │ │ │domeniul sanitar.│
│ │ │ │Concomitent cu │
│ │ │ │acest aspect, se │
│ │ │ │vizează │
│ │ │ │operaţionalizarea│
│ │ │ │unui mecanism de │
│ │ │ │gestionare │
│ │ │ │strategică a │
│ │ │ │acestor │
│ │ │ │investiţii, │
│ │ │ │precum şi │
│ │ │ │diminuarea │
│ │ │ │riscurilor şi a │
│ │ │ │întârzierilor │
│ │ │ │întâmpinate în │
│ │ │ │implementarea │
│ │ │ │efectivă a │
│ │ │ │proiectelor de │
│ │ │ │infrastructură │
│ │ │ │sanitară, │
│ │ │ │întârzieri │
│ │ │ │frecvente în │
│Atenuarea │ │ │forma prezentă de│
│schimbărilor │ │x │organizare a │
│climatice │ │ │managementului de│
│ │ │ │proiecte de │
│ │ │ │infrastructură │
│ │ │ │sanitară. Reforma│
│ │ │ │presupune │
│ │ │ │înfiinţarea, │
│ │ │ │operaţionalizarea│
│ │ │ │şi funcţionarea │
│ │ │ │Agenţiei │
│ │ │ │Naţionale pentru │
│ │ │ │Dezvoltarea │
│ │ │ │Infrastructurii │
│ │ │ │în Sănătate │
│ │ │ │(ANDIS). Aceasta │
│ │ │ │va funcţiona │
│ │ │ │într-un imobil │
│ │ │ │existent. De │
│ │ │ │asemenea, pentru │
│ │ │ │înfiinţarea şi │
│ │ │ │operaţionalizarea│
│ │ │ │ANDIS se vor │
│ │ │ │achiziţiona │
│ │ │ │autovehicule │
│ │ │ │electrice care să│
│ │ │ │asigure │
│ │ │ │mobilitatea │
│ │ │ │angajaţilor. Ca │
│ │ │ │atare, │
│ │ │ │activităţile │
│ │ │ │propuse în cadrul│
│ │ │ │acestei reforme │
│ │ │ │au un impact │
│ │ │ │previzibil │
│ │ │ │semnificativ │
│ │ │ │asupra acestui │
│ │ │ │obiectiv de │
│ │ │ │mediu. │
├───────────────┼──┼──┼─────────────────┤
│ │ │ │Atât activităţile│
│ │ │ │care ţin de │
│ │ │ │înfiinţarea, cât │
│ │ │ │şi cele legate de│
│Adaptarea la │ │ │operaţionalizarea│
│schimbările │ │x │şi funcţionarea │
│climatice │ │ │ANDIS nu au │
│ │ │ │impact │
│ │ │ │semnificativ │
│ │ │ │negativ asupra │
│ │ │ │schimbărilor │
│ │ │ │climatice. │
├───────────────┼──┼──┼─────────────────┤
│ │ │ │Activităţile │
│ │ │ │asociate acestei │
│Utilizarea │ │ │reforme nu au │
│durabilă şi │ │ │impact asupra │
│protejarea │ │x │utilizării │
│resurselor de │ │ │durabile şi │
│apă şi a celor │ │ │protejării │
│marine │ │ │resurselor de apă│
│ │ │ │şi a celor │
│ │ │ │marine. │
├───────────────┼──┼──┼─────────────────┤
│ │ │ │Prin activităţile│
│ │ │ │specifice │
│ │ │ │reformei nu │
│ │ │ │există impact │
│ │ │ │direct sau │
│ │ │ │indirect │
│ │ │ │semnificativ │
│Economia │ │ │asupra │
│circulară, │ │ │obiectivului de │
│inclusiv │ │x │mediu privind │
│prevenirea şi │ │ │economia │
│reciclarea │ │ │circulară. în │
│deşeurilor │ │ │etapa de │
│ │ │ │operaţionalizare │
│ │ │ │se va urmări │
│ │ │ │limitarea │
│ │ │ │generării de │
│ │ │ │deşeuri şi se va │
│ │ │ │încuraja │
│ │ │ │reciclarea. │
├───────────────┼──┼──┼─────────────────┤
│ │ │ │Nu au fost │
│ │ │ │identificate │
│Prevenirea şi │ │ │efecte directe │
│controlul │ │ │sau indirecte │
│poluării în │ │x │care să conducă │
│aer, apă sau │ │ │la creşterea │
│sol │ │ │nivelului de │
│ │ │ │poluare a │
│ │ │ │aerului, apei sau│
│ │ │ │a solului. │
├───────────────┼──┼──┼─────────────────┤
│ │ │ │Reforma nu │
│ │ │ │presupune │
│Protecţia şi │ │ │activităţi în │
│restaurarea │ │ │zone sensibile │
│biodiversităţii│ │x │din punct de │
│şi a │ │ │vedere al │
│ecosistemelor │ │ │biodiversităţii │
│ │ │ │sau arii │
│ │ │ │protejate. │
└───────────────┴──┴──┴─────────────────┘


┌───────────────────────────────────────┐
│R 3: Dezvoltarea capacităţii pentru │
│managementul serviciilor de sănătate şi│
│managementul resurselor umane din │
│sănătate R 3.1. Reforma managementul │
│serviciilor de sănătate │
├───────────────┬──┬──┬─────────────────┤
│Vă rugăm să │ │ │ │
│indicaţi care │ │ │ │
│dintre │ │ │ │
│obiectivele de │ │ │Justificare dacă │
│mediu de mai │DA│NU│aţi selectat „Nu”│
│jos necesită o │ │ │ │
│evaluare │ │ │ │
│aprofundată │ │ │ │
│DNSH │ │ │ │
├───────────────┼──┼──┼─────────────────┤
│ │ │ │Reforma cuprinde │
│ │ │ │trei direcţii de │
│ │ │ │acţiune: │
│ │ │ │(1) Formare şi │
│ │ │ │dezvoltare │
│ │ │ │profesională - │
│ │ │ │acest lucru va │
│ │ │ │asigura o bază │
│ │ │ │largă de personal│
│ │ │ │înalt calificat │
│ │ │ │din rândul căruia│
│ │ │ │să se realizeze │
│ │ │ │selecţia şi │
│ │ │ │recrutarea pentru│
│ │ │ │poziţiile │
│ │ │ │menţionate mai │
│ │ │ │sus; │
│ │ │ │(2) Identitate │
│ │ │ │profesională - │
│ │ │ │acest lucru va │
│ │ │ │contribui la │
│ │ │ │profesionalizarea│
│ │ │ │managementului │
│ │ │ │serviciilor de │
│Atenuarea │ │ │sănătate şi │
│schimbărilor │ │x │crearea unor │
│climatice │ │ │parcursuri │
│ │ │ │profesionale │
│ │ │ │clare, care vor │
│ │ │ │contribui la │
│ │ │ │creşterea │
│ │ │ │vizibilităţii şi │
│ │ │ │atractivităţii │
│ │ │ │acestor poziţii │
│ │ │ │din sistem; │
│ │ │ │(3) Reglementare.│
│ │ │ │Activităţile │
│ │ │ │aferente │
│ │ │ │implementării │
│ │ │ │acestei reforme │
│ │ │ │presupun costuri │
│ │ │ │de achiziţie a │
│ │ │ │diferitelor │
│ │ │ │tipuri de │
│ │ │ │consultanţă │
│ │ │ │necesare, ca │
│ │ │ │atare, nu au un │
│ │ │ │impact previzibil│
│ │ │ │asupra acestui │
│ │ │ │obiectiv de │
│ │ │ │mediu. │
├───────────────┼──┼──┼─────────────────┤
│ │ │ │Activităţile │
│ │ │ │specifice acestei│
│ │ │ │reforme ţin de │
│ │ │ │modificarea │
│ │ │ │legislaţiei şi │
│ │ │ │achiziţionarea de│
│Adaptarea la │ │ │servicii, în │
│schimbările │ │x │consecinţă nu │
│climatice │ │ │există impact │
│ │ │ │semnificativ │
│ │ │ │negativ asupra │
│ │ │ │obiectivului de │
│ │ │ │mediu privind │
│ │ │ │adaptarea la │
│ │ │ │schimbările │
│ │ │ │climatice. │
├───────────────┼──┼──┼─────────────────┤
│ │ │ │Activităţile │
│ │ │ │asociate acestei │
│Utilizarea │ │ │reforme nu au │
│durabilă şi │ │ │impact asupra │
│protejarea │ │x │utilizării │
│resurselor de │ │ │durabile şi │
│apă şi a celor │ │ │protejării │
│marine │ │ │resurselor de apă│
│ │ │ │şi a celor │
│ │ │ │marine. │
├───────────────┼──┼──┼─────────────────┤
│ │ │ │Prin activităţile│
│ │ │ │specifice │
│ │ │ │reformei nu │
│Economia │ │ │există impact │
│circulară, │ │ │direct sau │
│inclusiv │ │x │indirect │
│prevenirea şi │ │ │semnificativ │
│reciclarea │ │ │asupra │
│deşeurilor │ │ │obiectivului de │
│ │ │ │mediu privind │
│ │ │ │economia │
│ │ │ │circulară. │
├───────────────┼──┼──┼─────────────────┤
│ │ │ │Nu au fost │
│ │ │ │identificate │
│Prevenirea şi │ │ │efecte directe │
│controlul │ │ │sau indirecte │
│poluării în │ │x │care să conducă │
│aer, apă sau │ │ │la creşterea │
│sol │ │ │nivelului de │
│ │ │ │poluare a │
│ │ │ │aerului, apei sau│
│ │ │ │a solului. │
├───────────────┼──┼──┼─────────────────┤
│ │ │ │Reforma nu │
│ │ │ │presupune │
│Protecţia şi │ │ │activităţi în │
│restaurarea │ │ │zone sensibile │
│biodiversităţii│ │x │din punct de │
│şi a │ │ │vedere al │
│ecosistemelor │ │ │biodiversităţii │
│ │ │ │sau arii │
│ │ │ │protejate. │
├───────────────┴──┴──┴─────────────────┤
│R3: Dezvoltarea capacităţii pentru │
│managementul serviciilor de sănătate şi│
│managementul resurselor umane din │
│sănătate │
│R 3.2. Dezvoltarea resurselor umane din│
│sănătate │
├───────────────┬──┬──┬─────────────────┤
│Vă rugăm să │ │ │ │
│indicaţi care │ │ │ │
│dintre │ │ │ │
│obiectivele de │ │ │Justificare dacă │
│mediu de mai │DA│NU│aţi selectat „Nu”│
│jos necesită o │ │ │ │
│evaluare │ │ │ │
│aprofundată │ │ │ │
│DNSH │ │ │ │
├───────────────┼──┼──┼─────────────────┤
│ │ │ │Reforma cuprinde │
│ │ │ │trei direcţii de │
│ │ │ │acţiune: │
│ │ │ │(1 )Elaborarea │
│ │ │ │cadrului │
│ │ │ │strategic pentru │
│ │ │ │dezvoltarea │
│ │ │ │resurselor umane │
│ │ │ │din sănătate │
│ │ │ │Elaborarea │
│ │ │ │planurilor de │
│ │ │ │acţiune │
│ │ │ │individualizate │
│ │ │ │pentru │
│ │ │ │dezvoltarea │
│ │ │ │resurselor umane │
│ │ │ │din asistenţa │
│ │ │ │medicală primară │
│ │ │ │şi comunitară, │
│ │ │ │ambulatorie şi de│
│Atenuarea │ │ │spital, precum şi│
│schimbărilor │ │x │sănătate publică │
│climatice │ │ │Dezvoltarea │
│ │ │ │capacităţii │
│ │ │ │instituţionale │
│ │ │ │pentru │
│ │ │ │managementul │
│ │ │ │resurselor umane │
│ │ │ │din sănătate │
│ │ │ │Activităţile │
│ │ │ │aferente │
│ │ │ │implementării │
│ │ │ │acestei reforme │
│ │ │ │presupun costuri │
│ │ │ │de achiziţie a │
│ │ │ │diferitelor │
│ │ │ │tipuri de │
│ │ │ │consultanţă │
│ │ │ │necesare, ca │
│ │ │ │atare, nu au un │
│ │ │ │impact previzibil│
│ │ │ │asupra acestui │
│ │ │ │obiectiv de │
│ │ │ │mediu. │
├───────────────┼──┼──┼─────────────────┤
│ │ │ │Activităţile │
│ │ │ │specifice acestei│
│ │ │ │reforme ţin de │
│ │ │ │modificarea │
│ │ │ │legislaţiei şi │
│ │ │ │achiziţionarea de│
│Adaptarea la │ │ │servicii, în │
│schimbările │ │x │consecinţă nu │
│climatice │ │ │există impact │
│ │ │ │semnificativ │
│ │ │ │negativ asupra │
│ │ │ │obiectivului de │
│ │ │ │mediu privind │
│ │ │ │adaptarea la │
│ │ │ │schimbările │
│ │ │ │climatice. │
├───────────────┼──┼──┼─────────────────┤
│ │ │ │Activităţile │
│ │ │ │asociate acestei │
│Utilizarea │ │ │reforme nu au │
│durabilă şi │ │ │impact asupra │
│protejarea │ │x │utilizării │
│resurselor de │ │ │durabile şi │
│apă şi a celor │ │ │protejării │
│marine │ │ │resurselor de apă│
│ │ │ │şi a celor │
│ │ │ │marine. │
├───────────────┼──┼──┼─────────────────┤
│ │ │ │Prin activităţile│
│ │ │ │specifice │
│ │ │ │reformei nu │
│Economia │ │ │există impact │
│circulară, │ │ │direct sau │
│inclusiv │ │x │indirect │
│prevenirea şi │ │ │semnificativ │
│reciclarea │ │ │asupra │
│deşeurilor │ │ │obiectivului de │
│ │ │ │mediu privind │
│ │ │ │economia │
│ │ │ │circulară. │
├───────────────┼──┼──┼─────────────────┤
│ │ │ │Nu au fost │
│ │ │ │identificate │
│Prevenirea şi │ │ │efecte directe │
│controlul │ │ │sau indirecte │
│poluării în │ │X │care să conducă │
│aer, apă sau │ │ │la creşterea │
│sol │ │ │nivelului de │
│ │ │ │poluare a │
│ │ │ │aerului, apei sau│
│ │ │ │a solului. │
├───────────────┼──┼──┼─────────────────┤
│ │ │ │Reforma nu │
│ │ │ │presupune │
│Protecţia şi │ │ │activităţi în │
│restaurarea │ │ │zone sensibile │
│biodiversităţii│ │X │din punct de │
│şi a │ │ │vedere al │
│ecosistemelor │ │ │biodiversităţii │
│ │ │ │sau arii │
│ │ │ │protejate. │
├───────────────┴──┴──┴─────────────────┤
│R3: Dezvoltarea capacităţii pentru │
│managementul serviciilor de sănătate şi│
│managementul resurselor umane din │
│sănătate │
│R 3.3. Creşterea integrităţii, │
│reducerea vulnerabilităţilor şi a │
│riscurilor de corupţie în sistemul de │
│sănătate │
├───────────────┬──┬──┬─────────────────┤
│Vă rugăm să │ │ │ │
│indicaţi care │ │ │ │
│dintre │ │ │ │
│obiectivele de │ │ │Justificare dacă │
│mediu de mai │DA│NU│aţi selectat „Nu”│
│jos necesită o │ │ │ │
│evaluare │ │ │ │
│aprofundată │ │ │ │
│DNSH │ │ │ │
├───────────────┼──┼──┼─────────────────┤
│ │ │ │Reforma cuprinde │
│ │ │ │două direcţii de │
│ │ │ │acţiune: │
│ │ │ │(1) Reglementare │
│ │ │ │- o mai bună │
│ │ │ │definire a │
│ │ │ │conflictului de │
│ │ │ │interese în │
│ │ │ │domeniul │
│ │ │ │sănătăţii, │
│ │ │ │riscului de │
│ │ │ │conflict de │
│ │ │ │interese în │
│ │ │ │domeniul │
│ │ │ │sănătăţii, a │
│ │ │ │instituţiilor │
│ │ │ │responsabile de │
│ │ │ │gestionarea unor │
│ │ │ │potenţiale │
│ │ │ │conflicte de │
│ │ │ │interese din │
│ │ │ │sectorul sanitar │
│ │ │ │etc. │
│ │ │ │(2) Creşterea │
│ │ │ │conştientizării -│
│Atenuarea │ │ │prin programe de │
│schimbărilor │ │X │formare adresate │
│climatice │ │ │personalului din │
│ │ │ │administraţia │
│ │ │ │centrală, │
│ │ │ │instituţiile │
│ │ │ │deconcentrate, │
│ │ │ │conducerea │
│ │ │ │unităţilor │
│ │ │ │sanitare, │
│ │ │ │personalului care│
│ │ │ │acordă îngrijiri │
│ │ │ │directe │
│ │ │ │pacienţilor etc. │
│ │ │ │Activităţile │
│ │ │ │aferente │
│ │ │ │implementării │
│ │ │ │acestei reforme │
│ │ │ │presupun costuri │
│ │ │ │de achiziţie a │
│ │ │ │diferitelor │
│ │ │ │tipuri de │
│ │ │ │consultanţă │
│ │ │ │necesare, ca │
│ │ │ │atare, nu au un │
│ │ │ │impact previzibil│
│ │ │ │asupra acestui │
│ │ │ │obiectiv de │
│ │ │ │mediu. │
├───────────────┼──┼──┼─────────────────┤
│ │ │ │Activităţile │
│ │ │ │specifice acestei│
│ │ │ │reforme ţin de │
│ │ │ │modificarea │
│ │ │ │legislaţiei şi │
│ │ │ │achiziţionarea de│
│Adaptarea la │ │ │servicii, în │
│schimbările │ │x │consecinţă nu │
│climatice │ │ │există impact │
│ │ │ │semnificativ │
│ │ │ │negativ asupra │
│ │ │ │obiectivului de │
│ │ │ │mediu privind │
│ │ │ │adaptarea la │
│ │ │ │schimbările │
│ │ │ │climatice. │
├───────────────┼──┼──┼─────────────────┤
│ │ │ │Activităţile │
│ │ │ │asociate acestei │
│Utilizarea │ │ │reforme nu au │
│durabilă şi │ │ │impact asupra │
│protejarea │ │x │utilizării │
│resurselor de │ │ │durabile şi │
│apă şi a celor │ │ │protejării │
│marine │ │ │resurselor de apă│
│ │ │ │şi a celor │
│ │ │ │marine. │
├───────────────┼──┼──┼─────────────────┤
│ │ │ │Prin activităţile│
│ │ │ │specifice │
│ │ │ │reformei nu │
│Economia │ │ │există impact │
│circulară, │ │ │direct sau │
│inclusiv │ │x │indirect │
│prevenirea şi │ │ │semnificativ │
│reciclarea │ │ │asupra │
│deşeurilor │ │ │obiectivului de │
│ │ │ │mediu privind │
│ │ │ │economia │
│ │ │ │circulară. │
├───────────────┼──┼──┼─────────────────┤
│ │ │ │Nu au fost │
│ │ │ │identificate │
│Prevenirea şi │ │ │efecte directe │
│controlul │ │ │sau indirecte │
│poluării în │ │x │care să conducă │
│aer, apă sau │ │ │la creşterea │
│sol │ │ │nivelului de │
│ │ │ │poluaer a │
│ │ │ │aerului, apei sau│
│ │ │ │a solului. │
├───────────────┼──┼──┼─────────────────┤
│ │ │ │Reforma nu │
│ │ │ │presupune │
│Protecţia şi │ │ │activităţi în │
│restaurarea │ │ │zone sensibile │
│biodiversităţii│ │x │din punct de │
│şi a │ │ │vedere al │
│ecosistemelor │ │ │biodiversităţii │
│ │ │ │sau arii │
│ │ │ │protejate. │
└───────────────┴──┴──┴─────────────────┘


┌─────────────────────────────────────────────────┐
│Partea 1 - 11: Dezvoltarea infrastructurii │
│medicale prespitaliceşti │
├───────────────────────────┬──┬──┬───────────────┤
│Vă rugăm să indicaţi care │ │ │Justificare │
│dintre obiectivele de mediu│DA│NU│dacă aţi │
│de mai jos necesită o │ │ │selectat „Nu” │
│evaluare aprofundată DNSH │ │ │ │
├───────────────┬───────────┼──┼──┼───────────────┤
│ │Cabinete │ │ │ │
│ │ale │ │ │ │
│ │medicilor │ │ │ │
│ │de familie │ │ │ │
│ │sau │x │ │ │
│ │asocieri de│ │ │ │
│ │cabinete de│ │ │ │
│ │asistenţă │ │ │ │
│ │medicală │ │ │ │
│ │primară │ │ │ │
│ ├───────────┼──┼──┼───────────────┤
│ │Unităţi │ │ │ │
│Atenuarea │medicale │x │ │ │
│schimbărilor │mobile │ │ │ │
│climatice ├───────────┼──┼──┼───────────────┤
│ │Unităţi de │ │ │ │
│ │asistenţă │x │ │ │
│ │medicală │ │ │ │
│ │ambulatorie│ │ │ │
│ ├───────────┼──┼──┼───────────────┤
│ │Centre │ │ │ │
│ │comunitare │x │ │ │
│ │integrate │ │ │ │
│ ├───────────┼──┼──┼───────────────┤
│ │Cabinete de│ │ │ │
│ │planificare│x │ │ │
│ │familială │ │ │ │
├───────────────┼───────────┼──┼──┼───────────────┤
│ │Cabinete │ │ │ │
│ │ale │ │ │ │
│ │medicilor │ │ │ │
│ │de familie │ │ │ │
│ │sau │x │ │ │
│ │asocieri de│ │ │ │
│ │cabinete de│ │ │ │
│ │asistenţă │ │ │ │
│ │medicală │ │ │ │
│ │primară │ │ │ │
│ ├───────────┼──┼──┼───────────────┤
│ │Unităţi │ │ │ │
│Adaptarea la │medicale │x │ │ │
│schimbările │mobile │ │ │ │
│climatice ├───────────┼──┼──┼───────────────┤
│ │Unităţi de │ │ │ │
│ │asistenţă │x │ │ │
│ │medicală │ │ │ │
│ │ambulatorie│ │ │ │
│ ├───────────┼──┼──┼───────────────┤
│ │Centre │ │ │ │
│ │comunitare │x │ │ │
│ │integrate │ │ │ │
│ ├───────────┼──┼──┼───────────────┤
│ │Cabinete de│ │ │ │
│ │planificare│x │ │ │
│ │familială │ │ │ │
├───────────────┼───────────┼──┼──┼───────────────┤
│ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │
│ │Cabinete │ │ │Investiţiile │
│ │ale │ │ │care │
│ │medicilor │ │ │beneficiază de │
│ │de familie │ │ │sprijin în │
│ │sau │ │ │temeiul măsurii│
│ │asocieri de│ │x │au un impact │
│ │cabinete de│ │ │previzibil │
│ │asistenţă │ │ │nesemnificativ │
│ │medicală │ │ │asupra acestui │
│ │primară │ │ │obiectiv de │
│ │ │ │ │mediu, ţinând │
│ │ │ │ │seama atât de │
│ │ │ │ │efectele │
│ ├───────────┼──┼──┤directe, cât şi│
│ │ │ │ │de cele primare│
│ │ │ │ │indirecte pe │
│ │Unităti │ │ │întreaga durată│
│ │medicale │ │x │a ciclului de │
│ │mobile │ │ │viaţă. Nu sunt │
│ │ │ │ │identificate │
│ │ │ │ │riscuri de │
│Utilizarea │ │ │ │degradare a │
│durabilă şi ├───────────┼──┼──┤mediului legate│
│protejarea │ │ │ │de protejarea │
│resurselor de │ │ │ │calităţii apei │
│apă şi a celor │Unităţi de │ │ │şi de stresul │
│marine │asistenţă │ │ │hidric. │
│ │medicală │ │x │În │
│ │ambulatorie│ │ │eventualitatea │
│ │ │ │ │în care este │
│ │ │ │ │aplicabil, pe │
│ │ │ │ │parcursul │
│ ├───────────┼──┼──┤etapei de │
│ │ │ │ │implementare, │
│ │ │ │ │deşeurile │
│ │Centre │ │ │rezultate din │
│ │comunitare │ │x │demolare, │
│ │integrate │ │ │precum şi │
│ │ │ │ │materialele │
│ │ │ │ │necesare pentru│
│ │ │ │ │construire, vor│
│ ├───────────┼──┼──┤fi depozitate │
│ │ │ │ │astfel încât să│
│ │ │ │ │se evite │
│ │Cabinete de│ │ │infiltraţiile │
│ │planificare│ │x │în stratul │
│ │familială │ │ │acvifer urmare │
│ │ │ │ │a ploilor. │
│ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │
├───────────────┼───────────┼──┼──┼───────────────┤
│ │Cabinete │ │ │ │
│ │ale │ │ │ │
│ │medicilor │ │ │ │
│ │de familie │ │ │ │
│ │sau │x │ │ │
│ │asocieri de│ │ │ │
│ │cabinete de│ │ │ │
│ │asistenţă │ │ │ │
│ │medicală │ │ │ │
│ │primară │ │ │ │
│Economia ├───────────┼──┼──┼───────────────┤
│circulară, │Unităţi │ │ │ │
│inclusiv │medicale │x │ │ │
│prevenirea şi │mobile │ │ │ │
│reciclarea ├───────────┼──┼──┼───────────────┤
│deşeurilor │Unităţi de │ │ │ │
│ │asistenţă │x │ │ │
│ │medicală │ │ │ │
│ │ambulatorie│ │ │ │
│ ├───────────┼──┼──┼───────────────┤
│ │Centre │ │ │ │
│ │comunitare │x │ │ │
│ │integrate │ │ │ │
│ ├───────────┼──┼──┼───────────────┤
│ │Cabinete de│ │ │ │
│ │planificare│x │ │ │
│ │familială │ │ │ │
├───────────────┼───────────┼──┼──┼───────────────┤
│ │Cabinete │ │ │ │
│ │ale │ │ │ │
│ │medicilor │ │ │ │
│ │de familie │ │ │ │
│ │sau │x │ │ │
│ │asocieri de│ │ │ │
│ │cabinete de│ │ │ │
│ │asistenţă │ │ │ │
│ │medicală │ │ │ │
│ │primară │ │ │ │
│ ├───────────┼──┼──┼───────────────┤
│Prevenirea şi │Unităţi │ │ │ │
│controlul │medicale │x │ │ │
│poluării în │mobile │ │ │ │
│aer, apă sau ├───────────┼──┼──┼───────────────┤
│sol │Unităţi de │ │ │ │
│ │asistenţă │x │ │ │
│ │medicală │ │ │ │
│ │ambulatorie│ │ │ │
│ ├───────────┼──┼──┼───────────────┤
│ │Centre │ │ │ │
│ │comunitare │x │ │ │
│ │integrate │ │ │ │
│ ├───────────┼──┼──┼───────────────┤
│ │Cabinete de│ │ │ │
│ │planificare│x │ │ │
│ │familială │ │ │ │
├───────────────┼───────────┼──┼──┼───────────────┤
│ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │
│ │Cabinete │ │ │Investiţiile au│
│ │ale │ │ │un impact │
│ │medicilor │ │ │previzibil │
│ │de familie │ │ │nesemnificativ │
│ │sau │ │x │asupra acestui │
│ │asocieri de│ │ │obiectiv de │
│ │cabinete de│ │ │mediu, ţinând │
│ │asistenţă │ │ │seama atât de │
│ │medicală │ │ │efectele │
│ │primară │ │ │directe, cât şi│
│ │ │ │ │de cele primare│
│ │ │ │ │indirecte, pe │
│ ├───────────┼──┼──┤întreaga durată│
│ │ │ │ │a ciclului de │
│ │ │ │ │viaţă. │
│ │Unităţi │ │ │Programul de │
│ │medicale │ │x │renovare a │
│ │mobile │ │ │clădirilor nu │
│ │ │ │ │vizează │
│Protecţia şi │ │ │ │clădirile │
│restaurarea ├───────────┼──┼──┤situate în zone│
│biodiversităţii│ │ │ │sensibile din │
│şi a │ │ │ │punctul de │
│ecosistemelor │Unităţi de │ │ │vedere al │
│ │asistenţă │ │x │biodiversităţii│
│ │medicală │ │ │sau în │
│ │ambulatorie│ │ │apropierea │
│ │ │ │ │acestora │
│ │ │ │ │(inclusiv │
│ ├───────────┼──┼──┤reţeaua de arii│
│ │ │ │ │protejate │
│ │ │ │ │Natura 2000, │
│ │Centre │ │ │siturile │
│ │comunitare │ │x │înscrise pe │
│ │integrate │ │ │Lista │
│ │ │ │ │patrimoniului │
│ │ │ │ │mondial UNESCO │
│ ├───────────┼──┼──┤şi principalele│
│ │ │ │ │zone de │
│ │ │ │ │biodiversitate,│
│ │Cabinete de│ │ │precum şi alte │
│ │planificare│ │x │zone │
│ │familială │ │ │protejate). │
│ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │
└───────────────┴───────────┴──┴──┴───────────────┘


┌──────────────────────────────────────────────────┐
│Partea 2 - Investiţia 1: Dezvoltarea │
│infrastructurii medicale prespitaliceşti │
├─────────────────────────┬──┬─────────────────────┤
│Întrebări │NU│Justificare │
├─────────────┬───────────┼──┼─────────────────────┤
│ │ │ │Cu excepţia │
│ │ │ │investiţiilor │
│ │ │ │aferente cabinetelor │
│ │ │ │de planificare │
│ │ │ │familială şi a │
│ │ │ │caravanelor medicale,│
│ │Cabinete │ │celelalte 3 tipuri de│
│ │ale │ │intervenţii sunt │
│ │medicilor │ │eligibile pentru │
│ │de familie │ │domeniul de │
│ │sau │x │intervenţie 025b şi │
│ │asocieri de│ │026 conform Anexei VI│
│ │cabinete de│ │”Metodologia pentru │
│ │asistenţă │ │urmărirea │
│ │medicală │ │cheltuielilor legate │
│ │primară │ │de climă ”, cu un │
│ │ │ │coeficient al │
│ │ │ │schimbărilor │
│ │ │ │climatice de 40 %. Nu│
│ │ │ │se preconizează că │
│ │ │ │investiţiile vor │
│ │ │ │genera emisii │
│ ├───────────┼──┤semnificative de GES,│
│ │ │ │deoarece: │
│ │ │ │- Clădirile nu sunt │
│ │ │ │folosite pentru │
│ │ │ │extracţia, │
│ │ │ │depozitarea, │
│ │ │ │transportul sau │
│ │Unităţi │ │producţia de │
│ │medicale │x │combustibili fosili. │
│ │mobile │ │- Programul de │
│ │ │ │renovare are │
│ │ │ │potenţialul de a │
│ │ │ │reduce consumul de │
│ │ │ │energie, de a creşte │
│ │ │ │eficienţa energetică,│
│ │ │ │ducând la o │
│ ├───────────┼──┤îmbunătăţire │
│Atenuarea │ │ │substanţială a │
│schimbărilor │ │ │performanţei │
│climatice: Se│ │ │energetice a │
│aşteaptă ca │ │ │clădirilor în cauză │
│măsura să │ │ │şi de a reduce în mod│
│conducă la │ │ │semnificativ emisiile│
│emisii │Unităţi de │ │de GES. Astfel │
│semnificative│asistenţă │x │programul de renovare│
│de GES? │medicală │ │va contribui la │
│ │ambulatorie│ │obiectivul naţional │
│ │ │ │de creştere a │
│ │ │ │eficienţei energetice│
│ │ │ │pe an, stabilit în │
│ │ │ │conformitate cu │
│ │ │ │Directiva privind │
│ │ │ │eficienţa energetică │
│ ├───────────┼──┤(2012/27/UE) şi cu │
│ │ │ │contribuţiile la │
│ │ │ │Acordul de la Paris │
│ │ │ │privind schimbările │
│ │ │ │climatice, stabilite │
│ │ │ │la nivel naţional │
│ │ │ │De asemenea, pentru a│
│ │Centre │ │asigura mobilitatea │
│ │comunitare │x │personalului medical │
│ │integrate │ │din cadrul │
│ │ │ │cabinetelor de │
│ │ │ │planificare familială│
│ │ │ │se vor achiziţiona │
│ │ │ │autovehicule │
│ │ │ │electrice şi │
│ │ │ │biciclete. │
│ ├───────────┼──┤Vehiculele utilizate │
│ │ │ │pentru cabinetele de │
│ │ │ │planificare familială│
│ │ │ │trebuie să fie │
│ │ │ │echipate cu cea mai │
│ │ │ │bună tehnologie │
│ │ │ │disponibilă din punct│
│ │Cabinete de│ │de vedere al │
│ │planificare│x │mediului. │
│ │familială │ │Astfel, prin │
│ │ │ │activităţile │
│ │ │ │specifice nu există │
│ │ │ │impact semnificativ │
│ │ │ │negativ asupra │
│ │ │ │emisiilor de GES. │
│ │ │ │ │
├─────────────┼───────────┼──┼─────────────────────┤
│ │ │ │ │
│ │ │ │Clima României este │
│ │ │ │temperat-continentală│
│ │ │ │de tranziţie, marcată│
│ │ │ │de unele influenţe │
│ │ │ │climatice oceanice, │
│ │ │ │continentale, │
│ │Cabinete │ │scandinavo-baltice, │
│ │ale │ │submediteraneene şi │
│ │medicilor │ │pontice. Astfel, în │
│ │de familie │ │Banat şi Oltenia se │
│ │sau │ │face simţită nuanţa │
│ │asocieri de│x │mediteraneană, │
│ │cabinete de│ │caracterizată de │
│ │asistenţă │ │ierni blânde şi regim│
│ │medicală │ │pluviometric mai │
│ │primară │ │bogat (mai ales │
│ │ │ │toamna). În Dobrogea │
│ │ │ │se manifestă nuanţa │
│ │ │ │pontică, cu ploi │
│ │ │ │rare, dar │
│ │ │ │torenţiale.În regiuni│
│ │ │ │din estul ţǎrii, │
│ │ │ │caracterul │
│ │ │ │continental este mai │
│ ├───────────┼──┤pronunţat. În partea │
│ │ │ │de nord a ţării │
│ │ │ │(Maramureş şi │
│ │ │ │Bucovina) se │
│ │ │ │manifestă efectele │
│ │ │ │nuanţei │
│ │ │ │scandinavo-baltice, │
│ │ │ │care determină un │
│ │Unităţi │ │climat mai umed şi │
│ │medicale │x │mai rece, cu ierni │
│ │mobile │ │geroase. În vestul │
│ │ │ │ţării se manifestă │
│ │ │ │mai pronunţat │
│ │ │ │influenţe ale │
│Adaptarea la │ │ │sistemelor de joasă │
│schimbările │ │ │presiune, generate │
│climatice. Se│ │ │deasupra │
│preconizează │ │ │Atlanticului, ceea ce│
│că măsura va │ │ │determina temperaturi│
│duce la ├───────────┼──┤mai moderate şi │
│creşterea │ │ │precipitaţii mai │
│efectului │ │ │bogate. Nuanţările │
│negativ al │ │ │climatice se │
│climatului │ │ │manifesta si pe │
│actual şi al │ │ │treptele │
│climatului │ │ │altitudinale, în │
│viitor │ │ │masivele muntoase ale│
│preconizat │Unităţi de │ │arcului carpatic │
│asupra │asistenţă │ │fiind prezent │
│măsurii în │medicală │x │climatul montan │
│sine sau │ambulatorie│ │răcoros, cu umezeală │
│asupra │ │ │mare în tot timpul │
│persoanelor, │ │ │anului. │
│asupra │ │ │Ţinând cont de faptul│
│naturii sau │ │ │ca investiţiile vor │
│asupra │ │ │fi finanţate la nivel│
│activelor? │ │ │naţional, există │
│ │ │ │anumite riscuri │
│ │ │ │fizice legate de │
│ ├───────────┼──┤climă, care ar putea │
│ │ │ │fi semnificative │
│ │ │ │pentru această │
│ │ │ │măsură. În acest │
│ │ │ │sens, beneficiarii au│
│ │ │ │obligaţia să se │
│ │ │ │asigure că sistemele │
│ │ │ │tehnice ale │
│ │Centre │ │clădirilor din │
│ │comunitare │x │clădirile renovate/ │
│ │integrate │ │construite sunt │
│ │ │ │optimizate, pentru a │
│ │ │ │oferi confort termic │
│ │ │ │ocupanţilor, chiar şi│
│ │ │ │în temperaturile │
│ │ │ │extreme respective. │
│ │ │ │Prin urmare, nu │
│ │ │ │există dovezi privind│
│ │ │ │efecte negative │
│ ├───────────┼──┤semnificative directe│
│ │ │ │şi indirecte primare │
│ │ │ │ale măsurii pe │
│ │ │ │întreaga durată a │
│ │ │ │ciclului său de viaţă│
│ │ │ │asupra acestui │
│ │ │ │obiectiv de mediu. │
│ │ │ │De asemenea, pentru │
│ │Cabinete de│ │investiţiile din │
│ │planificare│x │cadrul acestei │
│ │familială │ │intervenţii se va │
│ │ │ │asigura faptul că │
│ │ │ │acestea dispun de │
│ │ │ │ultimele tehnologii │
│ │ │ │în domeniu, astfel │
│ │ │ │încât impactul asupra│
│ │ │ │mediului să fie unul │
│ │ │ │cât mai redus. │
│ │ │ │ │
├─────────────┼───────────┼──┼─────────────────────┤
│ │ │ │ │
│ │ │ │Măsura impune │
│ │ │ │operatorilor │
│ │ │ │economici care │
│ │ │ │efectuează lucrări de│
│ │ │ │renovare a clădirilor│
│ │ │ │să se asigure că cel │
│ │ │ │puţin 70 % (în │
│ │ │ │greutate) din │
│ │ │ │deşeurile │
│ │ │ │nepericuloase │
│ │ │ │provenite din │
│ │ │ │activităţi de │
│ │ │ │construcţie şi │
│ │ │ │demolări (cu excepţia│
│ │ │ │materialelor naturale│
│ │Cabinete │ │menţionate în │
│ │ale │ │categoria 17 05 04 │
│ │medicilor │ │din lista europeană a│
│ │de familie │ │deşeurilor stabilită │
│ │sau │x │prin Decizia 2000/532│
│ │asocieri de│ │/CE) şi generate pe │
│ │cabinete de│ │şantier vor fi │
│ │asistenţă │ │pregătite pentru │
│ │medicală │ │reutilizare, │
│ │primară │ │reciclare şi alte │
│ │ │ │operaţiuni de │
│ │ │ │valorificare │
│ │ │ │materială, inclusiv │
│ │ │ │operaţiuni de umplere│
│ │ │ │care utilizează │
│ │ │ │deşeuri pentru a │
│ │ │ │înlocui alte │
│ │ │ │materiale, în │
│ │ │ │conformitate cu │
│ │ │ │ierarhia deşeurilor │
│ │ │ │şi cu Protocolul UE │
│ │ │ │de gestionare a │
│ │ │ │deşeurilor din │
│ │ │ │construcţii şi │
│ │ │ │demolări. Operatorii │
│ │ │ │trebuie să limiteze │
│ ├───────────┼──┤generarea de deşeuri │
│ │ │ │în procesele aferente│
│ │ │ │construcţiei şi │
│ │ │ │demolării, în │
│ │ │ │conformitate cu │
│ │ │ │Protocolul UE pentru │
│ │ │ │gestionarea │
│ │ │ │deşeurilor din │
│ │ │ │construcţii şi │
│ │ │ │demolări şi luând în │
│ │ │ │considerare cele mai │
│ │ │ │bune tehnici │
│ │ │ │disponibile şi │
│ │ │ │folosind demolarea │
│ │ │ │selectivă pentru a │
│ │ │ │permite îndepărtarea │
│ │ │ │şi manipularea în │
│ │Unităţi │ │siguranţă a │
│ │medicale │x │substanţelor │
│ │mobile │ │periculoase şi pentru│
│ │ │ │a facilita │
│ │ │ │reutilizarea şi │
│ │ │ │reciclarea de înaltă │
│ │ │ │calitate prin │
│Tranziţia │ │ │îndepărtarea │
│către o │ │ │selectivă a │
│economie │ │ │materialelor, │
│circulară, │ │ │utilizând sistemele │
│inclusiv │ │ │de sortare │
│prevenirea │ │ │disponibile pentru │
│generării de │ │ │deşeurile din │
│deşeuri şi │ │ │construcţii şi │
│reciclarea │ │ │demolări. │
│acestora: │ │ │Pentru echipamentele │
│Se │ │ │destinate producţiei │
│preconizează │ │ │de energie din surse │
│că măsura: ├───────────┼──┤regenerabile care pot│
│(i) va duce │ │ │fi instalate, măsura │
│la o creştere│ │ │poate include │
│semnificativă│ │ │specificaţii tehnice │
│a generării, │ │ │în ceea ce priveşte │
│a incinerării│ │ │durabilitatea şi │
│sau a │ │ │potenţialul lor de │
│eliminării │ │ │reparare şi de │
│deşeurilor, │ │ │reciclare. În │
│cu excepţia │ │ │special, operatorii │
│incinerării │ │ │vor limita generarea │
│deşeurilor │ │ │de deşeuri în │
│periculoase │ │ │procesele aferente │
│nereciclabile│ │ │construcţiilor şi │
│sau │ │ │demolărilor, în │
│(ii) va duce │ │ │conformitate cu │
│la │ │ │Protocolul UE de │
│ineficienţe │Unităţi de │ │gestionare a │
│semnificative│asistenţă │x │deşeurilor din │
│în utilizarea│medicală │ │construcţii şi │
│directă sau │ambulatorie│ │demolări. Proiectarea│
│indirectă a │ │ │clădirilor şi │
│oricăror │ │ │tehnicile de │
│resurse │ │ │construcţie vor │
│naturale în │ │ │sprijini │
│orice etapă a│ │ │circularitatea şi, în│
│ciclului său │ │ │special, vor │
│de viaţă, │ │ │demonstra, în │
│care nu sunt │ │ │conformitate cu ISO │
│reduse la │ │ │20887 sau cu alte │
│minimum prin │ │ │standarde de evaluare│
│măsuri │ │ │a caracteristicilor │
│adecvate sau │ │ │de dezasamblare sau a│
│(iii) va │ │ │adaptabilităţii │
│cauza │ │ │clădirilor, modul în │
│prejudicii │ │ │care sunt proiectate │
│semnificative│ │ │astfel încât să fie │
│şi pe termen ├───────────┼──┤mai eficiente din │
│lung mediului│ │ │punctul de vedere al │
│în ceea ce │ │ │utilizării │
│priveşte │ │ │resurselor, │
│economia │ │ │adaptabile, flexibile│
│circulară? │ │ │şi demontabile pentru│
│ │ │ │a permite │
│ │ │ │reutilizarea şi │
│ │ │ │reciclarea. │
│ │ │ │Se vor respecta │
│ │ │ │normele privind │
│ │ │ │reciclarea, │
│ │ │ │selectarea colectivă │
│ │ │ │si cea aferentă │
│ │ │ │deşeurilor medicale │
│ │ │ │generate ulterior │
│ │ │ │finalizării │
│ │Centre │ │investiţiilor în │
│ │comunitare │x │conformitate cu │
│ │integrate │ │prevederile │
│ │ │ │legislaţiei naţionale│
│ │ │ │aplicabile în │
│ │ │ │vigoare. │
│ │ │ │În ceea ce priveşte │
│ │ │ │echipamentele │
│ │ │ │medicale │
│ │ │ │achiziţionate, │
│ │ │ │acestea vor respecta │
│ │ │ │ultimele cerinţe de │
│ │ │ │pe piaţă. Referitor │
│ │ │ │la echipamentele │
│ │ │ │medicale care vor fi │
│ │ │ │înlocuite, în cazul │
│ │ │ │în care acest lucru │
│ │ │ │este posibil, │
│ │ │ │unităţile sanitare/ │
│ ├───────────┼──┤furnizorii de │
│ │ │ │servicii medicale vor│
│ │ │ │realiza demersurile │
│ │ │ │necesare reciclării │
│ │ │ │acestora. │
│ │ │ │Vehiculele electrice │
│ │ │ │care vor fi │
│ │ │ │achiziţionate vor fi:│
│ │ │ │● refolosibile sau │
│ │ │ │reciclabile în │
│ │ │ │proporţie de minimum │
│ │ │ │85 % din greutate pe │
│ │ │ │vehicul; │
│ │ │ │● refolosibile sau │
│ │ │ │recuperabile în │
│ │ │ │proporţie de minimum │
│ │ │ │95 % din greutate pe │
│ │Cabinete de│ │vehicul. │
│ │planificare│x │Se vor lua măsuri │
│ │familială │ │pentru gestionarea │
│ │ │ │deşeurilor atât în │
│ │ │ │faza de folosire │
│ │ │ │(întreţinere), cât şi│
│ │ │ │la sfârşitul duratei │
│ │ │ │de viaţă a flotei, │
│ │ │ │inclusiv prin │
│ │ │ │refolosirea şi │
│ │ │ │reciclarea bateriilor│
│ │ │ │şi a componentelor │
│ │ │ │electronice (în │
│ │ │ │special a materiilor │
│ │ │ │prime critice din │
│ │ │ │acestea), în │
│ │ │ │conformitate cu │
│ │ │ │ierarhia deşeurilor. │
│ │ │ │ │
├─────────────┼───────────┼──┼─────────────────────┤
│ │ │ │Nu se preconizează că│
│ │ │ │măsura va duce la o │
│ │ │ │creştere │
│ │ │ │semnificativă a │
│ │ │ │emisiilor de poluanţi│
│ │ │ │în aer, apă sau sol. │
│ │ │ │Operatorii care │
│ │ │ │efectuează lucrările:│
│ │Cabinete │ │- au obligaţia de a │
│ │ale │ │se asigura că │
│ │medicilor │ │componentele şi │
│ │de familie │ │materialele de │
│ │sau │x │construcţie utilizate│
│ │asocieri de│ │la renovarea clădirii│
│ │cabinete de│ │nu conţin azbest şi │
│ │asistenţă │ │nici substanţe care │
│ │medicală │ │prezintă motive de │
│ │primară │ │îngrijorare │
│ │ │ │deosebită, astfel cum│
│ │ │ │au fost identificate │
│ │ │ │pe baza listei │
│ │ │ │substanţelor supuse │
│ │ │ │autorizării prevăzute│
│ │ │ │în anexa XIV la │
│ │ │ │Regulamentul (CE) nr.│
│ │ │ │1907/2006. │
│ ├───────────┼──┤- trebuie să se │
│ │ │ │asigure că │
│ │ │ │componentele şi │
│ │ │ │materialele de │
│ │ │ │construcţie utilizate│
│ │ │ │în renovarea │
│ │ │ │clădirii, care pot │
│ │ │ │intra în contact cu │
│ │ │ │ocupanţii, emit mai │
│ │Unităţi │ │puţin de 0,06 mg de │
│ │medicale │x │formaldehidă pe mc de│
│ │mobile │ │material sau │
│ │ │ │componentă şi mai │
│ │ │ │puţin de 0,001 mg de │
│ │ │ │compuşi organici │
│ │ │ │volatili cancerigeni │
│ │ │ │din categoriile 1A şi│
│ │ │ │1B pe mc de material │
│ │ │ │sau componentă, în │
│ │ │ │urma testării în │
│ ├───────────┼──┤conformitate cu CEN/ │
│Prevenirea şi│ │ │TS 16516 şi ISO │
│controlul │ │ │16000-3 sau cu alte │
│poluării: Se │ │ │condiţii de testare │
│preconizează │ │ │standardizate şi │
│că măsura va │ │ │metode de determinare│
│duce la o │ │ │comparabile. │
│creştere │ │ │- să ia măsuri pentru│
│semnificativă│ │ │reducerea zgomotului,│
│a emisiilor │Unităţi de │ │a prafului şi a │
│de poluanţi │asistenţă │x │emisiilor poluante în│
│în aer, apă │medicală │ │timpul lucrărilor de │
│sau sol? │ambulatorie│ │renovare. │
│ │ │ │Vehiculele respectă │
│ │ │ │cele mai recente │
│ │ │ │cerinţe aplicabile │
│ │ │ │omologării pentru │
│ │ │ │emisiile provenind de│
│ │ │ │la vehiculele uşoare │
│ │ │ │de tip Euro VI, │
│ │ │ │stabilite în │
│ ├───────────┼──┤conformitate cu │
│ │ │ │Regulamentul (CE) nr.│
│ │ │ │715/2007. │
│ │ │ │Vehiculele respectă │
│ │ │ │pragurile de emisie │
│ │ │ │pentru vehiculele │
│ │ │ │uşoare curate, │
│ │ │ │stabilite în tabelul │
│ │ │ │2 din anexa la │
│ │Centre │ │Directiva 2009/33/CE │
│ │comunitare │x │a Parlamentului │
│ │integrate │ │European şi a │
│ │ │ │Consiliului. │
│ │ │ │Pentru vehiculele │
│ │ │ │rutiere încadrate în │
│ │ │ │clasa M şi N, se va │
│ │ │ │asigura că anvelopele│
│ │ │ │respectă cerinţele │
│ │ │ │privind zgomotul │
│ │ │ │exterior la rulare şi│
│ ├───────────┼──┤coeficientul de │
│ │ │ │rezistenţă la rulare │
│ │ │ │(care influenţează │
│ │ │ │eficienţa energetică │
│ │ │ │a vehiculului), aşa │
│ │ │ │cum sunt stabilite în│
│ │ │ │Regulamentul (UE) │
│ │ │ │2020/740 şi după cum │
│ │ │ │se poate verifica din│
│ │Cabinete de│ │Registrul european de│
│ │planificare│x │produse pentru │
│ │familială │ │etichetarea │
│ │ │ │energetică (EPREL). │
│ │ │ │Vehiculele respectă │
│ │ │ │Regulamentul (UE) nr.│
│ │ │ │540/2014 al │
│ │ │ │Parlamentului │
│ │ │ │European şi al │
│ │ │ │Consiliului. │
│ │ │ │ │
└─────────────┴───────────┴──┴─────────────────────┘


┌────────────────────────────────────────────────────┐
│Partea 1-I2- Dezvoltarea infrastructurii │
│spitaliceşti publice │
├──────────────────────────────┬──┬──┬───────────────┤
│Vă rugăm să indicaţi care │ │ │ │
│dintre obiectivele de mediu de│DA│NU│Justificare │
│mai jos necesită o evaluare │ │ │ │
│aprofundată DNSH │ │ │ │
├───────────────┬──────────────┼──┼──┼───────────────┤
│ │Infrastructură│ │ │ │
│ │spitalicească │x │ │ │
│ │publică nouă │ │ │ │
│ ├──────────────┼──┼──┼───────────────┤
│ │Echipamente şi│ │ │ │
│ │aparatură │x │ │ │
│ │medicală │ │ │ │
│ ├──────────────┼──┼──┼───────────────┤
│ │Secţii de │ │ │ │
│Atenuarea │terapie │ │ │ │
│schimbărilor │intensivă │x │ │ │
│climatice │pentru │ │ │ │
│ │nou-născuţi │ │ │ │
│ ├──────────────┼──┼──┼───────────────┤
│ │Echipamente şi│ │ │ │
│ │materiale │ │ │ │
│ │destinate │ │ │ │
│ │reducerii │x │ │ │
│ │riscului de │ │ │ │
│ │infecţii │ │ │ │
│ │nosocomiale │ │ │ │
├───────────────┼──────────────┼──┼──┼───────────────┤
│ │Infrastructură│ │ │ │
│ │spitalicească │x │ │ │
│ │publică nouă │ │ │ │
│ ├──────────────┼──┼──┼───────────────┤
│ │Echipamente şi│ │ │ │
│ │aparatură │x │ │ │
│ │medicală │ │ │ │
│ ├──────────────┼──┼──┼───────────────┤
│ │Secţii de │ │ │ │
│Adaptarea la │terapie │ │ │ │
│schimbările │intensivă │x │ │ │
│climatice │pentru nou- │ │ │ │
│ │născuţi │ │ │ │
│ ├──────────────┼──┼──┼───────────────┤
│ │Echipamente şi│ │ │ │
│ │materiale │ │ │ │
│ │destinate │ │ │ │
│ │reducerii │x │ │ │
│ │riscului de │ │ │ │
│ │infecţii │ │ │ │
│ │nosocomiale │ │ │ │
├───────────────┼──────────────┼──┼──┼───────────────┤
│ │ │ │ │Investiţiile │
│ │ │ │ │care │
│ │ │ │ │beneficiază de │
│ │Infrastructură│ │ │sprijin în │
│ │spitalicească │ │x │temeiul măsurii│
│ │publică nouă │ │ │au un impact │
│ │ │ │ │previzibil │
│ │ │ │ │nesemnificativ │
│ │ │ │ │asupra acestui │
│ │ │ │ │obiectiv de │
│ ├──────────────┼──┼──┤mediu, ţinând │
│ │ │ │ │seama atât de │
│ │ │ │ │efectele │
│ │ │ │ │directe, cât şi│
│ │Echipamente şi│ │ │de cele primare│
│ │aparatură │ │x │indirecte, pe │
│ │medicală │ │ │întreaga durată│
│ │ │ │ │a ciclului de │
│ │ │ │ │viaţă. Nu sunt │
│ │ │ │ │identificate │
│ │ │ │ │riscuri de │
│Utilizarea ├──────────────┼──┼──┤degradare a │
│durabilă şi │ │ │ │mediului legate│
│protejarea │ │ │ │de protejarea │
│resurselor de │ │ │ │calităţii apei │
│apă şi a celor │Secţii de │ │ │şi de stresul │
│marine │terapie │ │ │hidric. │
│ │intensivă │ │x │În │
│ │pentru nou- │ │ │eventualitatea │
│ │născuţi │ │ │în care este │
│ │ │ │ │aplicabil, pe │
│ │ │ │ │parcursul │
│ │ │ │ │etapei de │
│ │ │ │ │implementare, │
│ ├──────────────┼──┼──┤deşeurile │
│ │ │ │ │rezultate din │
│ │ │ │ │demolare, │
│ │ │ │ │precum şi │
│ │Echipamente şi│ │ │materialele │
│ │materiale │ │ │necesare pentru│
│ │destinate │ │ │construire, vor│
│ │reducerii │ │x │fi depozitate │
│ │riscului de │ │ │astfel încât să│
│ │infecţii │ │ │se evite │
│ │nosocomiale │ │ │infiltraţiile │
│ │ │ │ │în stratul │
│ │ │ │ │acvifer urmare │
│ │ │ │ │a ploilor. │
│ │ │ │ │ │
├───────────────┼──────────────┼──┼──┼───────────────┤
│ │Infrastructură│ │ │ │
│ │spitalicească │x │ │ │
│ │publică nouă │ │ │ │
│ ├──────────────┼──┼──┼───────────────┤
│ │Echipamente şi│ │ │ │
│ │aparatură │x │ │ │
│ │medicală │ │ │ │
│Economia ├──────────────┼──┼──┼───────────────┤
│circulară, │Secţii de │ │ │ │
│inclusiv │terapie │ │ │ │
│prevenirea şi │intensivă │x │ │ │
│reciclarea │pentru nou- │ │ │ │
│deşeurilor │născuţi │ │ │ │
│ ├──────────────┼──┼──┼───────────────┤
│ │Echipamente şi│ │ │ │
│ │materiale │ │ │ │
│ │destinate │ │ │ │
│ │reducerii │x │ │ │
│ │riscului de │ │ │ │
│ │infecţii │ │ │ │
│ │nosocomiale │ │ │ │
├───────────────┼──────────────┼──┼──┼───────────────┤
│ │Infrastructură│ │ │ │
│ │spitalicească │x │ │ │
│ │publică nouă │ │ │ │
│ ├──────────────┼──┼──┼───────────────┤
│ │Echipamente şi│ │ │ │
│ │aparatură │x │ │ │
│ │medicală │ │ │ │
│ ├──────────────┼──┼──┼───────────────┤
│Prevenirea şi │Secţii de │ │ │ │
│controlul │terapie │ │ │ │
│poluării în │intensivă │x │ │ │
│aer, apă sau │pentru │ │ │ │
│sol │nou-născuţi │ │ │ │
│ ├──────────────┼──┼──┼───────────────┤
│ │Echipamente şi│ │ │ │
│ │materiale │ │ │ │
│ │destinate │ │ │ │
│ │reducerii │x │ │ │
│ │riscului de │ │ │ │
│ │infecţii │ │ │ │
│ │nosocomiale │ │ │ │
├───────────────┼──────────────┼──┼──┼───────────────┤
│ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │Investiţiile au│
│ │ │ │ │un impact │
│ │Infrastructură│ │ │previzibil │
│ │spitalicească │ │x │nesemnificativ │
│ │publică nouă │ │ │asupra acestui │
│ │ │ │ │obiectiv de │
│ │ │ │ │mediu, ţinând │
│ │ │ │ │seama atât de │
│ ├──────────────┼──┼──┤efectele │
│ │ │ │ │directe, cât şi│
│ │ │ │ │de cele primare│
│ │ │ │ │indirecte, pe │
│ │Echipamente şi│ │ │întreaga durată│
│ │aparatură │ │x │a ciclului de │
│ │medicală │ │ │viaţă. │
│ │ │ │ │Programul de │
│ │ │ │ │renovare a │
│ │ │ │ │clădirilor nu │
│ ├──────────────┼──┼──┤vizează │
│Protecţia şi │ │ │ │clădirile │
│restaurarea │ │ │ │situate în zone│
│biodiversităţii│ │ │ │sensibile din │
│şi a │Secţii de │ │ │punctul de │
│ecosistemelor │terapie │ │ │vedere al │
│ │intensivă │ │x │biodiversităţii│
│ │pentru nou- │ │ │sau în │
│ │născuţi │ │ │apropierea │
│ │ │ │ │acestora │
│ │ │ │ │(inclusiv │
│ │ │ │ │reţeaua de arii│
│ ├──────────────┼──┼──┤protejate │
│ │ │ │ │Natura 2000, │
│ │ │ │ │siturile │
│ │ │ │ │înscrise pe │
│ │Echipamente şi│ │ │Lista │
│ │materiale │ │ │patrimoniului │
│ │destinate │ │ │mondial UNESCO │
│ │reducerii │ │x │şi principalele│
│ │riscului de │ │ │zone de │
│ │infecţii │ │ │biodiversitate,│
│ │nosocomiale │ │ │precum şi alte │
│ │ │ │ │zone │
│ │ │ │ │protejate). │
│ │ │ │ │ │
└───────────────┴──────────────┴──┴──┴───────────────┘


┌───────────────────────────────────────────────────────┐
│Partea 2 - I 2: Dezvoltarea infrastructurii │
│spitaliceşti publice │
├──────────────────────────────┬──┬─────────────────────┤
│Întrebări │NU│Justificare │
├───────────────┬──────────────┼──┼─────────────────────┤
│ │ │ │ │
│ │ │ │Investiţiile sunt │
│ │ │ │eligibile pentru │
│ │ │ │domeniul de │
│ │Infrastructură│ │intervenţie 025b, │
│ │spitalicească │x │conform Anexei VI │
│ │publică nouă │ │”Metodologia pentru │
│ │ │ │urmărirea │
│ │ │ │cheltuielilor legate │
│ │ │ │de climă”, cu un │
│ │ │ │coeficient al │
│ │ │ │schimbărilor │
│ ├──────────────┼──┤climatice de 40%. Nu │
│ │ │ │se preconizează că │
│ │ │ │investiţiile vor │
│ │ │ │genera emisii │
│ │ │ │semnificative de GES,│
│ │Echipamente şi│ │deoarece: │
│ │aparatură │x │- Clădirile nu sunt │
│ │medicală │ │folosite pentru │
│ │ │ │extracţia, │
│ │ │ │depozitarea, │
│ │ │ │transportul sau │
│ │ │ │producţia de │
│Atenuarea │ │ │combustibili fosili. │
│schimbărilor ├──────────────┼──┤- Programul de │
│climatice: Se │ │ │renovare are │
│aşteaptă ca │ │ │potenţialul de a │
│măsura să │ │ │reduce consumul de │
│conducă la │ │ │energie, de a creşte │
│emisii │Secţii de │ │eficienţa energetică,│
│semnificative │terapie │ │ducând la o │
│de GES? │intensivă │x │îmbunătăţire │
│ │pentru nou- │ │substanţială a │
│ │născuţi │ │performanţei │
│ │ │ │energetice a │
│ │ │ │clădirilor în cauză │
│ │ │ │şi de a reduce în mod│
│ │ │ │semnificativ emisiile│
│ │ │ │de GES. Astfel, │
│ ├──────────────┼──┤programul de renovare│
│ │ │ │va contribui la │
│ │ │ │obiectivul naţional │
│ │ │ │de creştere a │
│ │ │ │eficienţei energetice│
│ │Echipamente şi│ │pe an, stabilit în │
│ │materiale │ │conformitate cu │
│ │destinate │ │Directiva privind │
│ │reducerii │x │eficienţa energetică │
│ │riscului de │ │(2012/27/UE) şi cu │
│ │infecţii │ │contribuţiile la │
│ │nosocomiale │ │Acordul de la Paris │
│ │ │ │privind schimbările │
│ │ │ │climatice, stabilite │
│ │ │ │la nivel naţional. │
│ │ │ │ │
│ │ │ │ │
├───────────────┼──────────────┼──┼─────────────────────┤
│ │ │ │ │
│ │ │ │Clima României este │
│ │ │ │temperat-continentală│
│ │ │ │de tranziţie, marcată│
│ │ │ │de unele influenţe │
│ │ │ │climatice oceanice, │
│ │ │ │continentale, │
│ │ │ │scandinavo-baltice, │
│ │ │ │submediteraneene şi │
│ │ │ │pontice. Astfel, în │
│ │Infrastructură│ │Banat şi Oltenia se │
│ │spitalicească │x │face simţită nuanţa │
│ │publică nouă │ │mediteraneeană, │
│ │ │ │caracterizată de │
│ │ │ │ierni blânde şi regim│
│ │ │ │pluviometric mai │
│ │ │ │bogat (mai ales │
│ │ │ │toamna). În Dobrogea │
│ │ │ │se manifestă nuanţa │
│ │ │ │pontică, cu ploi │
│ │ │ │rare, dar torenţiale.│
│ │ │ │În regiuni din estul │
│ │ │ │ţǎrii, caracterul │
│ ├──────────────┼──┤continental este mai │
│ │ │ │pronunţat. În partea │
│ │ │ │de nord a ţării │
│ │ │ │(Maramureş şi │
│ │ │ │Bucovina) se │
│ │ │ │manifestă efectele │
│ │ │ │nuanţei │
│ │ │ │scandinavo-baltice, │
│ │ │ │care determină un │
│ │ │ │climat mai umed şi │
│ │ │ │mai rece, cu ierni │
│ │Echipamente şi│ │geroase. În vestul │
│ │aparatură │x │ţării se manifestă │
│ │medicală │ │mai pronunţat │
│ │ │ │influenţe ale │
│ │ │ │sistemelor de joasă │
│ │ │ │presiune, generate │
│Adaptarea la │ │ │deasupra │
│schimbările │ │ │Atlanticului, ceea ce│
│climatice. Se │ │ │determină temperaturi│
│preconizează că│ │ │mai moderate şi │
│măsura va duce │ │ │precipitaţii mai │
│la creşterea │ │ │bogate. Nuanţările │
│efectului │ │ │climatice se │
│negativ al ├──────────────┼──┤manifesta şi pe │
│climatului │ │ │treptele │
│actual şi al │ │ │altitudinale, în │
│climatului │ │ │masivele muntoase ale│
│viitor │ │ │arcului carpatic │
│preconizat │ │ │fiind prezent │
│asupra măsurii │ │ │climatul montan │
│în sine sau │ │ │răcoros, cu umezeală │
│asupra │ │ │mare în tot timpul │
│persoanelor, │ │ │anului. │
│asupra naturii │ │ │Ţinând cont de faptul│
│sau asupra │Secţii de │ │că investiţiile vor │
│activelor? │terapie │ │fi finanţate la nivel│
│ │intensivă │x │naţional, există │
│ │pentru nou- │ │anumite riscuri │
│ │născuţi │ │fizice legate de │
│ │ │ │climă, care ar putea │
│ │ │ │fi semnificative │
│ │ │ │pentru această │
│ │ │ │măsură. În acest │
│ │ │ │sens, beneficiarii au│
│ │ │ │obligaţia să se │
│ │ │ │asigure că │
│ │ │ │sistemele tehnice ale│
│ │ │ │clădirilor din │
│ │ │ │clădirile renovate/ │
│ ├──────────────┼──┤construite sunt │
│ │ │ │optimizate pentru a │
│ │ │ │oferi confort termic │
│ │ │ │ocupanţilor, chiar şi│
│ │ │ │în temperaturile │
│ │ │ │extreme respective. │
│ │ │ │Prin urmare, nu │
│ │ │ │există dovezi privind│
│ │ │ │efecte negative │
│ │ │ │semnificative directe│
│ │ │ │şi indirecte primare │
│ │Echipamente şi│ │ale măsurii pe │
│ │materiale │ │întreaga durată a │
│ │destinate │ │ciclului său de viaţă│
│ │reducerii │ │asupra acestui │
│ │riscului de │ │obiectiv de mediu. │
│ │infecţii │ │De asemenea, pentru │
│ │nosocomiale │ │investiţiile din │
│ │ │ │cadrul acestei │
│ │ │ │intervenţii se va │
│ │ │ │asigura faptul că │
│ │ │ │acestea dispun de │
│ │ │ │ultimele tehnologii │
│ │ │ │în domeniu, astfel │
│ │ │ │încât impactul asupra│
│ │ │ │mediului să fie unul │
│ │ │ │cât mai redus. │
│ │ │ │ │
├───────────────┼──────────────┼──┼─────────────────────┤
│ │ │ │ │
│ │ │ │Măsura impune │
│ │ │ │operatorilor │
│ │ │ │economici care │
│ │ │ │efectuează lucrări de│
│ │ │ │renovare a clădirilor│
│ │ │ │să se asigure că cel │
│ │ │ │puţin 70 % (în │
│ │ │ │greutate) din │
│ │ │ │deşeurile │
│ │ │ │nepericuloase │
│ │ │ │provenite din │
│ │ │ │activităţi de │
│ │ │ │construcţie şi │
│ │ │ │demolări (cu excepţia│
│ │ │ │materialelor naturale│
│ │ │ │menţionate în │
│ │Infrastructură│ │categoria 17 05 04 │
│ │spitalicească │x │din lista europeană a│
│ │publică nouă │ │deşeurilor stabilită │
│ │ │ │prin Decizia 2000/532│
│ │ │ │/CE) şi generate pe │
│ │ │ │şantier vor fi │
│ │ │ │pregătite pentru │
│ │ │ │reutilizare, │
│ │ │ │reciclare şi alte │
│ │ │ │operaţiuni de │
│ │ │ │valorificare │
│ │ │ │materială, inclusiv │
│ │ │ │operaţiuni de umplere│
│ │ │ │care utilizează │
│ │ │ │deşeuri pentru a │
│ │ │ │înlocui alte │
│ │ │ │materiale, în │
│ │ │ │conformitate cu │
│ │ │ │ierarhia deşeurilor │
│ │ │ │şi cu Protocolul UE │
│ ├──────────────┼──┤de gestionare a │
│ │ │ │deşeurilor din │
│ │ │ │construcţii şi │
│ │ │ │demolări. Operatorii │
│ │ │ │trebuie să limiteze │
│ │ │ │generarea de deşeuri │
│ │ │ │în procesele aferente│
│ │ │ │construcţiei şi │
│ │ │ │demolării, în │
│ │ │ │conformitate cu │
│ │ │ │Protocolul UE pentru │
│ │ │ │gestionarea │
│ │ │ │deşeurilor din │
│ │ │ │construcţii şi │
│ │ │ │demolări şi luând în │
│ │ │ │considerare cele mai │
│ │ │ │bune tehnici │
│Tranziţia către│ │ │disponibile şi │
│o economie │Echipamente şi│ │folosind demolarea │
│circulară, │aparatură │x │selectivă pentru a │
│inclusiv │medicală │ │permite îndepărtarea │
│prevenirea │ │ │şi manipularea în │
│generării de │ │ │siguranţă a │
│deşeuri şi │ │ │substanţelor │
│reciclarea │ │ │periculoase şi pentru│
│acestora: │ │ │a facilita │
│Se preconizează│ │ │reutilizarea şi │
│că măsura: │ │ │reciclarea de înaltă │
│(i) va duce la │ │ │calitate, prin │
│o creştere │ │ │îndepărtarea │
│semnificativă a│ │ │selectivă a │
│generării, a │ │ │materialelor, │
│incinerării sau│ │ │utilizând sistemele │
│a eliminării │ │ │de sortare │
│deşeurilor, cu │ │ │disponibile pentru │
│excepţia │ │ │deşeurile din │
│incinerării │ │ │construcţii şi │
│deşeurilor │ │ │demolări. │
│periculoase ├──────────────┼──┤Pentru echipamentele │
│nereciclabile │ │ │destinate producţiei │
│sau │ │ │de energie din surse │
│(ii) va duce la│ │ │regenerabile care pot│
│ineficienţe │ │ │fi instalate, măsura │
│semnificative │ │ │poate include │
│în utilizarea │ │ │specificaţii tehnice │
│directă sau │ │ │în ceea ce priveşte │
│indirectă a │ │ │durabilitatea şi │
│oricăror │ │ │potenţialul lor de │
│resurse │ │ │reparare şi de │
│naturale în │ │ │reciclare. În │
│orice etapă a │ │ │special, operatorii │
│ciclului său de│ │ │vor limita generarea │
│viaţă, care nu │ │ │de deşeuri în │
│sunt reduse la │ │ │procesele aferente │
│minimum prin │ │ │construcţiilor şi │
│măsuri adecvate│ │ │demolărilor, în │
│sau │Secţii de │ │conformitate cu │
│(iii) va cauza │terapie │ │Protocolul UE de │
│prejudicii │intensivă │x │gestionare a │
│semnificative │pentru nou- │ │deşeurilor din │
│şi pe termen │născuţi │ │construcţii şi │
│lung mediului │ │ │demolări. Proiectarea│
│în ceea ce │ │ │clădirilor şi │
│priveşte │ │ │tehnicile de │
│economia │ │ │construcţie vor │
│circulară? │ │ │sprijini │
│ │ │ │circularitatea şi, în│
│ │ │ │special, vor │
│ │ │ │demonstra, în │
│ │ │ │conformitate cu ISO │
│ │ │ │20887 sau cu alte │
│ │ │ │standarde de evaluare│
│ │ │ │a caracteristicilor │
│ │ │ │de dezasamblare sau │
│ │ │ │a adaptabilităţii │
│ │ │ │clădirilor, modul în │
│ │ │ │care sunt proiectate,│
│ │ │ │astfel încât să fie │
│ ├──────────────┼──┤mai eficiente din │
│ │ │ │punctul de vedere al │
│ │ │ │utilizării │
│ │ │ │resurselor, │
│ │ │ │adaptabile, flexibile│
│ │ │ │şi demontabile, │
│ │ │ │pentru a permite │
│ │ │ │reutilizarea şi │
│ │ │ │reciclarea. │
│ │ │ │Se vor respecta │
│ │ │ │normele privind │
│ │ │ │reciclarea, │
│ │ │ │selectarea colectivă │
│ │ │ │si cea aferentă │
│ │ │ │deşeurilor medicale │
│ │ │ │generate ulterior │
│ │ │ │finalizării │
│ │ │ │investiţiilor, în │
│ │Echipamente şi│ │conformitate cu │
│ │materiale │ │prevederile │
│ │destinate │ │legislaţiei naţionale│
│ │reducerii │x │aplicabile în │
│ │riscului de │ │vigoare. │
│ │infecţii │ │În ceea ce priveşte │
│ │nosocomiale │ │echipamentele │
│ │ │ │medicale │
│ │ │ │achiziţionate, │
│ │ │ │acestea vor respecta │
│ │ │ │ultimele cerinţe de │
│ │ │ │pe piaţă. Referitor │
│ │ │ │la echipamentele │
│ │ │ │medicale care vor fi │
│ │ │ │înlocuite, în cazul │
│ │ │ │în care acest lucru │
│ │ │ │este posibil, │
│ │ │ │unităţile sanitare/ │
│ │ │ │furnizorii de │
│ │ │ │servicii medicale vor│
│ │ │ │realiza demersurile │
│ │ │ │necesare reciclării │
│ │ │ │acestora. │
│ │ │ │ │
├───────────────┼──────────────┼──┼─────────────────────┤
│ │ │ │Nu se preconizează că│
│ │ │ │măsura va duce la o │
│ │ │ │creştere │
│ │ │ │semnificativă a │
│ │Infrastructură│ │emisiilor de poluanţi│
│ │spitalicească │x │în aer, apă sau sol. │
│ │publică nouă │ │Operatorii care │
│ │ │ │efectuează lucrările:│
│ │ │ │- au obligaţia de a │
│ │ │ │se asigura că │
│ │ │ │componentele şi │
│ ├──────────────┼──┤materialele de │
│ │ │ │construcţie utilizate│
│ │ │ │la renovarea clădirii│
│ │ │ │nu conţin azbest şi │
│ │ │ │nici substanţe care │
│ │Echipamente şi│ │prezintă motive de │
│ │aparatură │x │îngrijorare │
│ │medicală │ │deosebită, astfel cum│
│ │ │ │au fost identificate │
│ │ │ │pe baza listei │
│ │ │ │substanţelor supuse │
│ │ │ │autorizării prevăzute│
│ ├──────────────┼──┤în anexa XIV la │
│ │ │ │Regulamentul (CE) nr.│
│Prevenirea şi │ │ │1907/2006. │
│controlul │ │ │- trebuie să se │
│poluării: Se │ │ │asigure că │
│preconizează că│Secţii de │ │componentele şi │
│măsura va duce │terapie │ │materialele de │
│la o creştere │intensivă │x │construcţie utilizate│
│semnificativă a│pentru nou- │ │în renovarea │
│emisiilor de │născuţi │ │clădirii, care pot │
│poluanţi în │ │ │intra în contact cu │
│aer, apă sau │ │ │ocupanţii, emit mai │
│sol? │ │ │puţin de 0,06 mg de │
│ │ │ │formaldehidă pe mc de│
│ ├──────────────┼──┤material sau │
│ │ │ │componentă şi mai │
│ │ │ │puţin de 0,001 mg de │
│ │ │ │compuşi organici │
│ │ │ │volatili cancerigeni │
│ │ │ │din categoriile 1A şi│
│ │ │x │1B pe mc de material │
│ │ │ │sau componentă, în │
│ │ │ │urma testării în │
│ │Echipamente şi│ │conformitate cu CEN/ │
│ │materiale │ │TS 16516 │
│ │destinate │ │şi ISO 16000-3 sau cu│
│ │reducerii ├──┤alte condiţii de │
│ │riscului de │ │testare standardizate│
│ │infecţii │ │şi metode de │
│ │nosocomiale │ │determinare │
│ │ │ │comparabile. │
│ │ │ │- să ia măsuri pentru│
│ │ │ │reducerea zgomotului,│
│ │ │ │a prafului şi a │
│ │ │ │emisiilor poluante în│
│ │ │ │timpul lucrărilor de │
│ │ │ │renovare. │
│ │ │ │ │
├───────────────┼──────────────┼──┼─────────────────────┤
│ │ │ │ │
│ │ │ │Nu se preconizează că│
│ │ │ │măsura va duce la o │
│ │ │ │creştere │
│ │ │ │semnificativă a │
│ │Infrastructură│ │emisiilor de poluanţi│
│ │spitalicească │x │în aer, apă sau sol. │
│ │publică nouă │ │Operatorii care │
│ │ │ │efectuează lucrările:│
│ │ │ │- au obligaţia de a │
│ │ │ │se asigura că │
│ │ │ │componentele şi │
│ │ │ │materialele de │
│ ├──────────────┼──┤construcţie utilizate│
│ │ │ │la renovarea clădirii│
│ │ │ │nu conţin azbest şi │
│ │ │ │nici substanţe care │
│ │ │ │prezintă motive de │
│Protecţia şi │ │ │îngrijorare │
│refacerea │Echipamente şi│ │deosebită, astfel cum│
│biodiversităţii│aparatură │x │au fost identificate │
│şi a │medicală │ │pe baza listei │
│ecosistemelor: │ │ │substanţelor supuse │
│Se preconizează│ │ │autorizării prevăzute│
│că măsura va │ │ │în anexa XIV la │
│fi: │ │ │Regulamentul (CE) nr.│
│(i) nocivă în │ │ │1907/2006. │
│mod ├──────────────┼──┤- trebuie să se │
│semnificativ │ │ │asigure că │
│pentru condiţia│ │ │componentele şi │
│bună şi │ │ │materialele de │
│rezidenţa │ │ │construcţie utilizate│
│ecosistemelor │ │ │în renovarea │
│sau │Secţii de │ │clădirii, care pot │
│(ii) nocivă │terapie │ │intra în contact cu │
│pentru stadiul │intensivă │x │ocupanţii, emit mai │
│de conservare a│pentru nou- │ │puţin de 0,06 mg de │
│habitatelor şi │născuţi │ │formaldehidă pe mc de│
│a speciilor, │ │ │material sau │
│inclusiv a │ │ │componentă şi mai │
│celor de │ │ │puţin de 0,001 mg de │
│interes pentru │ │ │compuşi organici │
│Uniune? │ │ │volatili cancerigeni │
│ ├──────────────┼──┤din categoriile 1A şi│
│ │ │ │1B pe mc de material │
│ │ │ │sau componentă, în │
│ │ │ │urma testării în │
│ │ │ │conformitate cu CEN/ │
│ │ │ │TS 16516 şi ISO │
│ │Echipamente şi│ │16000-3 sau cu alte │
│ │materiale │ │condiţii de testare │
│ │destinate │ │standardizate şi │
│ │reducerii │x │metode de determinare│
│ │riscului de │ │comparabile. │
│ │infecţii │ │- să ia măsuri pentru│
│ │nosocomiale │ │reducerea zgomotului,│
│ │ │ │a prafului şi a │
│ │ │ │emisiilor poluante în│
│ │ │ │timpul lucrărilor de │
│ │ │ │renovare. │
│ │ │ │ │
└───────────────┴──────────────┴──┴─────────────────────┘


    ANEXA 10

                           Instrucţiuni de utilizare privind
                 Sistemul informatic integrat de management pentru PNRR
              Înscrierea beneficiarilor în vederea depunerii de proiecte
                              în cadrul apelurilor

    Cuprins
    1. Înscrierea utilizatorului
    1.1. Crearea contului
    1.2. Logarea în aplicaţie
    1.3. Resetare parolă
    1.4. Delogarea utilizatorului

    2. Profilul meu
    3. Identificare electronică
    4. Gestionare persoane juridice
    4.1. Înscriere persoană juridică
    4.2. Selectează persoană juridică
    4.3. Date persoană juridică

    5. Setările contului
    5. Proiectele mele
    5.1. Adaugă Proiect
    5.2. Completează proiect
    5.3. Blochează proiect
    5.4. Şterge Proiect
    5.5. Deblochează Proiect
    5.6. Transmite Proiect
    5.7. Vizualizează Proiect
    5.8. Recipisa

    6. Transparenţa
    1. Înscrierea utilizatorului
    1.1. Crearea contului
        Înregistrarea utilizatorilor se va efectua prin accesarea link-ului: proiecte.pnrr.gov.ro.
 (a se vedea imaginea asociată)
        Se va apăsa butonul Creează cont. Se va afişa ecranul de înregistrare.
        Se vor completa credenţialele de autentificare de tipul: adresa de e-mail şi parola., se va bifa câmpului Nu sunt robot din secţiunea CAPTCHA. Confirmarea înregistrării în cadrul aplicaţiei se realizează prin apăsarea butonului Creează cont.
 (a se vedea imaginea asociată)
        Opţiunea este destinată utilizatorilor sistemului informatic care nu deţin cont. Aceştia vor accesa secţiunea Înregistrează-te, vor completa câmpurile obligatorii ( marcate cu*) cu respectarea regulilor impuse:
        √ E-mail*
        √ Parola*- ce va conţine obligatoriu:
        ● o majusculă
        ● o minusculă
        ● o cifra
        ● un caracter special
        ● 8 caractere

        √ Confirmă parola)*

 (a se vedea imaginea asociată)
        În cazul în care cele două câmpuri- Parola, respectiv Confirma parola, nu coincid Secţiunea Confirma parola se va evidenţia cu rosu.
 (a se vedea imaginea asociată)
        După completarea corectă a datelor sistemul va afişa mesajul de confirmare şi va trimite un e-mail către adresa folosită pentru crearea contului.
 (a se vedea imaginea asociată)
        Utilizatorul va primi e-mail de confirmare creare cont pe adresa menţionată pe care îl va accesa. Mesajul este automat şi nu necesita răspuns. Link-ul este disponibil pentru accesare 24 ore de la crearea acestuia, în caz contrar devine invalid, iar utilizatorul va relua procesul de creare cont.

    1.2. Logarea în aplicaţie
        Se vor completa credenţialele de autentificare de tipul: adresa de e-mail şi parola., se va bifa câmpului Nu sunt robot din secţiunea CAPTCHA şi se va apăsa butonul Autentificare.
 (a se vedea imaginea asociată)

    1.3. Resetare parola
        În situaţia în care utilizatorul uită parola, sistemul pune la dispoziţia acestuia opţiunea "Ai uitat parola?", Linkul de recuperarea a parolei se va regăsi pe adresa de e-mail pentru care a fost creat contul.
 (a se vedea imaginea asociată)
        După completarea adresei de e-mail se apăsa butonul Resetează parola.
        Se va afişa un mesaj pentru proiecta de resetare a parolei şi se va trimite pe e-mailul declarat un link pentru resetarea parolei.
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)

    1.4. Delogarea utilizatorului
        Utilizatorul aplicaţiei se va deconecta prin accesarea opţiunii Delogare, sau va fi delogat automat de către sistem dacă trece perioada de inactivitate de 15 minute.
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)


    2. Profilul meu
        După înregistrare/logare în aplicaţie, utilizatorul va fi îndrumat să completeze profilul
 (a se vedea imaginea asociată)
        După Completarea datelor de personale este obligatorie în vederea depunerii unui proiect. După confirmarea datelor, sistemul va deschide pagina principala a aplicaţiei,
        În interfaţa de introducere a datelor utilizatorului se vor introduce:
        √ date de identificare: nume, prenume, CNP, serie şi număr act de identitate, data naşterii
        Datele de identificare trebuie să fie în conformitate cu actul de identitate pentru a fi validate. În caz contrar acestea nu pot fi salvate.
 (a se vedea imaginea asociată)

        √ date de corespondenţă: adresa (judeţ, localitate, strada, nr, bloc, scara, apartament, cod poştal), date de contact: număr de telefon, e-mail (a se vedea imaginea asociată)

        √ confidenţialitate- prin acceptarea politicilor de utilizare menţionate. (a se vedea imaginea asociată)


        Ghidarea utilizatorului în cadrul aplicaţiei se efectuează prin accesarea butoanelor:
        ● Pasul următor
        ● Pasul anterior
        ● Finalizează


    3. Identificare electronică
        Completarea datelor utilizatorului va fi urmată de identificarea electronică. La accesarea sistemului, acesta va deschide interfaţa de identificare electronică iar utilizatorul va parcurge paşii impuşi:
        √ Apasă butonul Adauga certificat;
        √ descarcă formularul de înregistrare a certificatului utilizat la semnarea digitală;
        √ semnează digital documentul descărcat;
        √ încarcă documentul semnat.

 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
        Sistemul validează fişierul şi înregistrează certificatul, iar în cazul în care utilizatorul încarcă alt fişier decât cel descărcat-> afişează mesaj de eroare. Deopotrivă, invalidarea unui certificat digital va fi urmată de mesaj de eroare, utilizatorul fiind atenţionat în acest sens în vederea remedierii şi încărcării unui certificat valid.
        Încărcarea certificatului semnat va trebui să aparţină utilizatorului aplicaţiei, în cazul în care se identifica date contrare, sistemul nu va permite finalizarea procesului de identificare electronică.
        După încărcarea certificatului semnat, acesta va fi disponibil utilizatorului pentru:
        √ previzualizare
        √ descărcare
        √ ştergere

 (a se vedea imaginea asociată)
        Se vor afişa informaţii de tipul:
        ● nume fişier
        ● număr certificat
        ● data expirare certificat
        ● data încărcare fişier

        Expirarea unui certificat presupune regenerarea acestuia, prin urmare este un alt certificat, iar Identificarea Electronică trebuie refăcută.
        De fiecare data când un utilizator schimba un certificat (expira, alt provider, pierde token) trebuie refăcută Identificarea Electronică.
        Toate documentele încărcate în sistemul informatic trebuie să fie asumate prin semnarea fiecăruia cu un certificat digital calificat deţinut de utilizator.
        Certificatele calificate pentru semnătura electronică sunt cele emise de către prestatorii calificaţi de servicii de încredere.

    4. Gestionare persoane juridice
    4.1. Înscriere persoană juridică
        După crearea contului, a profilului, respectiv a identificării electronice, utilizatorului sistemul va proceda la înscrierea persoanei juridice, prin alegerea secţiunii aferente din meniul afişat prin accesarea icoanei cu numele utilizatorului.
 (a se vedea imaginea asociată)
        Înscrierea unei persoane juridice în cadrul sistemului informatic se va realiza prin accesarea secţiunii aferente.
 (a se vedea imaginea asociată)
        Utilizatorul va introduce CUI-ul aferent persoanei juridice, iar sistemul, după verificările de rigoare, va popula câmpurile: CUI/CIF şi Denumire. Câmpurile vor fi preluate ca atare, utilizatorul neavând drept de editare a acestora.
 (a se vedea imaginea asociată)
        Ulterior, populării câmpurilor de către sistem, utilizatorul:
        √ Va descărca declaraţia de reprezentant/împuternicit
        √ Va semna digital declaraţia descărcată
        √ Va încarcă declaraţia semnată
        √ Va apăsa butonul înscrie persoana juridică

 (a se vedea imaginea asociată)
        Dacă înscrierea persoanei juridice se va face cu succes sistemul va emite mesaj de confirmare acţiune, în partea dreapta-jos a ecranului şi afişează interfaţa Date persoana juridică.
 (a se vedea imaginea asociată)
    În interfaţa Date persoana juridică, utilizatorul va modifica/adauga Datele de contact:
        ● Număr telefon
        ● E-mail

        Acţiunea de modificare date se va finaliza prin apăsarea butonului Salvează, iar sistemul va emite mesaj de confirmare acţiune, în partea dreapta-jos a ecranului şi va afişa informaţiile despre persoana juridică adăugată.
 (a se vedea imaginea asociată)

    4.2. Selectează persoana juridică
        Selectarea persoanei juridice va fi disponibilă după adăugarea acesteia. Utilizatorul va accesa Entitate juridică şi va selecta persoana juridică din lista.
        Persoana juridică este selectată, iar sistemul deschide pagina aferenta. Vizualizarea, introducerea şi modificarea datelor cu privire la entitatea juridică vor fi posibile doar după selectarea acesteia.
 (a se vedea imaginea asociată)

    4.3. Date persoana juridică
        Pagina este disponibilă utilizatorului pentru vizualizare şi modificare informaţii după selectarea persoanei juridice. Informaţiile needitabile (date de identificare: denumire, cod fiscal, forma juridică, sediu social: judeţ/echivalent, localitate, cod poştal, strada).
 (a se vedea imaginea asociată)


    5. Setările contului
        Pentru a accesa setările contului se va apăsa butonul Setări.
 (a se vedea imaginea asociată)
        Se va deschide modalul Setări.
 (a se vedea imaginea asociată)
        Utilizatorul poate opta pentru una dintre opţiunile afişate.

    5. Proiectele mele
        Utilizatorul accesează meniul Proiectele mele pentru a vizualiza un proiect creat sau pentru a adauga un nou proiect
 (a se vedea imaginea asociată)
    5.1. Adauga Proiect
        Pentru a adauga un proiect se apăsa butonul Adauga proiect.
        După apăsarea butonului se va deschide secţiunea de adăugare proiect.
 (a se vedea imaginea asociată)
        Utilizatorul completează câmpul Titlu cu denumirea aleasă pentru proiectul pe care doreşte să îl depună şi apoi selectează din lista apelul pentru care doreşte să depună un proiect din lista de apeluri deschise.
 (a se vedea imaginea asociată)
        După completarea câmpului Titlu şi selectarea apelului apăsaţi butonul Adauga proiect.
 (a se vedea imaginea asociată)
        După adăugarea unui proiect, acesta se va regăsi în lista Proiectele mele.
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
        După creare un proiect poate fi Completat , Şters, Blocat.
        După blocarea proiectului, aceasta poate fi Vizualizată, Deblocată, Transmisa.
 (a se vedea imaginea asociată)

    5.2. Completează proiect
        La apăsarea butonului Completează proiectul se va deschide pagina de completare a proiectului.
 (a se vedea imaginea asociată)
        În secţiunea Apel se vor afişa informaţii referitoare la apel: Denumire, Tip, Instituţie, Buget.
        În secţiunea Proiect utilizatorul va completa prin apăsarea butonului Modifica detaliile proiectului : Analiza DNSH, Valoare solicitată proiect, Buget Proiect.
        Utilizatorul completează câmpurile obligatorii şi apăsa butonul Salvează.
 (a se vedea imaginea asociată)
        După salvare informaţiile vor fi afişate în secţiunea Proiect.
 (a se vedea imaginea asociată)
    Secţiunea Persoana juridică
        Utilizatorul va regăsi afişate informaţiile aferente persoanei juridice completate la înregistrarea acesteia.
 (a se vedea imaginea asociată)

    Secţiunea Reprezentant legal
        Utilizatorul va regăsi afişat informaţiile aferente persoanei juridice completate la înregistrarea persoanei juridice.
        Utilizatorul va putea să îşi modifice datele prin apăsarea butonului Modifica.
 (a se vedea imaginea asociată)
        Se va deschide o caseta pentru modificare reprezentant legal.
 (a se vedea imaginea asociată)
        La selectarea reprezentant legal român se va deschide o caseta cu toate informaţiile reprezentantului legal declarat la înregistrare. Toate câmpurile pot fi modificate.
        După efectuarea modificărilor se apăsa butonul Salvează.
 (a se vedea imaginea asociată)
        La selectarea reprezentant legal străin se va deschide un modal cu toate informaţiile reprezentantului legal declarant la înregistrare. Toate câmpurile pot fi modificate. Suplimentar câmpurilor afişate pentru reprezentant legal român, vor mai apărea câmpurile Număr paşaport şi ţară.
 (a se vedea imaginea asociată)
        După efectuarea modificărilor se apăsa butonul Salvează.

    Secţiunea Documente
    Utilizatorul va putea adauga documentele necesare proiectului prin apăsarea butonului Adauga
 (a se vedea imaginea asociată)
        Se va deschide un modal pentru adăugare document.
 (a se vedea imaginea asociată)
        Utilizatorul va alege din lista categoria documentului pe care doreşte să îl încarce şi apoi va încarcă documentul.
        Categorie document Cerere de finanţare este document obligatoriu şi utilizatorul va încarcă cererea de finanţare descărcată şi completată de pe site-ul responsabilului pentru apelul respectiv.
        Documentul va trebui semnat digital.
        Se pot încarcă mai multe documente o data sau poate fi încărcat un singur document în limita a 50mb. Pe categorie document Cerere finanţare şi Analiza DNSH se va putea adauga un singur document.
        Dacă în secţiunea Proiect se va bifa câmpul Analiza DNSH şi aceasta categorie de document va fi obligatoriu de încărcat.
        După încărcarea documentului se apăsa butonul Adauga.
 (a se vedea imaginea asociată)
        După adăugare se vor afişa în secţiunea Documente toate documentele încărcate, iar acesta va fi disponibile utilizatorului pentru:
        √ previzualizare
        √ descărcare
        √ ştergere    5.3. Blochează proiect
        După completarea tuturor informaţiilor şi adăugarea documentelor obligatorii, utilizatorul poate bloca proiectul prin apăsarea butonului Blochează.
 (a se vedea imaginea asociată)
        La apăsarea butonului se va afişa un mesaj de confirmare a operaţiunii de ştergere, iar utilizatorul va confirma operaţiunea.
 (a se vedea imaginea asociată)
        Butonul de blocare pentru proiect este disponibil şi în pagina Proiectele mele.
 (a se vedea imaginea asociată)

    5.4. Şterge Proiect
        După ce a fost adăugat un proiect, acesta poate fi şters prin apăsarea butonului Şterge.
 (a se vedea imaginea asociată)
        La apăsarea butonului se va afişa un mesaj de confirmare a operaţiunii de ştergere, iar utilizatorul va confirma operaţiunea.
 (a se vedea imaginea asociată)
        Butonul de Ştergere pentru proiect este disponibil şi în pagina Proiectele mele.
 (a se vedea imaginea asociată)

    5.5. Deblochează Proiect
        După blocarea unui proiect acesta poate fi deblocat prin apăsarea butonului Deblochează.
 (a se vedea imaginea asociată)
        Butonul Deblochează este disponibil atât în pagina de vizualizare proiect cât şi în pagina Proiectele mele.
 (a se vedea imaginea asociată)
        La apăsarea butonului se va afişa un mesaj de confirmare a operaţiunii de deblocare iar utilizatorul va confirma operaţiunea.
 (a se vedea imaginea asociată)

    5.6. Transmite Proiect
        După blocarea unui proiect acesta poate fi transmis prin apăsarea butonului Transmite.
 (a se vedea imaginea asociată)
        Butonul Transmite este disponibil atât în pagina de vizualizare proiect cât şi în pagina Proiectele mele.
 (a se vedea imaginea asociată)
        La apăsarea butonului se va afişa modalul Transmite formular depunere. Utilizatorul va descărca formularul de depunere generat de aplicaţie, îl va semna digital şi îl va încarcă.
 (a se vedea imaginea asociată)
        După încărcarea documentului se apăsa butonul Transmite.
 (a se vedea imaginea asociată)
        La apăsarea butonului Transmite sistemul validează fişierul încărcat, iar în cazul în care utilizatorul încarcă alt fişier decât cel descărcat -> afişează mesaj de eroare.

    5.7. Vizualizează Proiect
        După blocarea şi/sau transmiterea unui proiect, acesta va putea fi vizualizat.
 (a se vedea imaginea asociată)
        La apăsarea butonului vizualizează se va deschide pagina Detalii proiect iar utilizatorul poate vedea toate informaţiile respectivului proiect.

    5.8. Recipisa
        După transmiterea cu succes a proiectului şi primirea numărului de ordine (pe care îl regăsiţi în secţiune Transparenta) se va emite o recipisa care se va regăsi în pagina de vizualizare a proiectului în lista de documente ataşate proiectului.
 (a se vedea imaginea asociată)


    6. Transparenta
        Pentru a accesa secţiunea transparenta se alege din meniu Transparenta.
 (a se vedea imaginea asociată)
        Se va deschide pagina dedicata transparentei proiectelor unde se vor regăsi după efectuarea filtrării toate proiectele depuse pe apelul selectat.
        Utilizatorul va putea efectua o filtrare în funcţie de Apel sau după Apel şi CUI/CIF al aplicantului.
        În Câmpul Apel care este de tip lista derulantă utilizatorul poate caută un anumit apel prin tastarea denumirii respectivului apel, sau a denumirii ministerului care a lansat apelul.
 (a se vedea imaginea asociată)
        După completarea câmpurilor de filtrare se apasă butonul Caută.
 (a se vedea imaginea asociată)
        După apăsarea butonului Caută se vor afişa toate proiectele depuse pe apelul selectat sau pe apelul şi CUI/CIF selectate.
 (a se vedea imaginea asociată)


    ANEXA 11

        Lista beneficiarilor preselectaţi pentru finanţare (2250 de poziţii)

┌──────┬──────────┬──────────┬─────┬─────┬──────┬─────────┬───┐
│ │ │ │ │ │ │ │> │
│CASA │NUME_MEDIC│LOCALITATE│JUDET│UR │DEGREE│NR_NEASIG│85 │
│ │ │ │ │ │ │ │ani│
│ │ │ │ │ │ │ │F │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUITL│L.A. │S. │TL │Urban│200 │305 │36 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUITL│A.E. │S. │TL │Urban│200 │173 │12 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUITL│R.L. │C.A.R. │TL │Rural│200 │169 │5 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUICS│B.L. │P.M. │CS │Rural│51 │104 │7 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIVN│Ş.S. │V. │VN │Rural│48 │591 │89 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIMM│Z.P. │P.d.S.M. │MM │Rural│45 │1.071 │8 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIMM│G.R. │S. │MM │Rural│45 │1.002 │84 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIMM│Z.L. │P.d.S.M. │MM │Rural│45 │991 │9 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIMM│F.M. │P.d.S.M. │MM │Rural│45 │978 │9 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIMM│M.V. │P.d.S.M. │MM │Rural│45 │887 │30 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIOT│C.S. │F. │OT │Rural│45 │215 │51 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIBH│C.L. │S. │BH │Rural│45 │114 │11 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIBC│Z.I. │R. │BC │Rural│44 │1.001 │84 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUITM│M.C. │B. │TM │Urban│43 │39 │11 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIMM│I.C. │C.V. │MM │Rural│42 │554 │23 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUICS│D.D. │P. │CS │Rural│42 │287 │39 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUICS│R.L. │B. │CS │Rural│42 │124 │22 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIVN│O.I. │M. │VN │Rural│39 │954 │82 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIGL│P.V. │G. │GL │Rural│39 │931 │43 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIGL│V.A. │B. │GL │Rural│39 │857 │66 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIVN│B.C. │C. │VN │Rural│39 │763 │84 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIVN│E.A. │V. │VN │Rural│39 │617 │54 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIVN│P.C. │V. │VN │Rural│39 │459 │84 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIVN│T.N. │S. │VN │Rural│39 │424 │70 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIMM│P.V. │C. │MM │Rural│39 │389 │46 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUICS│B.N. │B. │CS │Rural│39 │346 │36 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIMM│P.L. │C. │MM │Rural│39 │33 │40 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIMH│R.D. │D. │MH │Rural│39 │53 │15 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUITM│H.I. │H. │TM │Rural│39 │143 │7 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIHD│N.M. │B. │HD │Rural│39 │93 │18 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIAB│M.G. │R. │AB │Rural│39 │82 │26 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIVS│M.E. │V. │VS │Rural│37 │1.406 │82 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUICS│T.S. │A. │CS │Urban│37 │817 │45 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIGL│A.R. │C. │GL │Rural│37 │748 │39 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUICS│R.L. │A. │CS │Urban│37 │622 │13 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIOT│S.R. │T. │OT │Rural│37 │136 │33 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIVS│B.R. │B. │VS │Rural│35 │723 │58 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIVN│T.M. │M. │VN │Rural│35 │414 │69 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUICS│Ş.I. │T.R. │CS │Rural│35 │329 │16 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIHD│C.S. │G. │HD │Urban│35 │142 │51 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIGL│F.G. │G. │GL │Rural│35 │525 │67 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUICL│D.A. │I. │CL │Rural│34 │376 │65 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIGL│N.G. │G. │GL │Urban│33 │357 │86 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIDB│M.E. │C. │DB │Rural│33 │1.054 │28 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIMM│C.C. │M. │MM │Rural│33 │986 │16 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIGL│B.D. │G. │GL │Rural│33 │739 │38 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIDB│G.A. │F. │DB │Rural│33 │618 │19 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIDB│P.C. │G. │DB │Rural│33 │573 │73 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIDB│P.I. │I.L.C. │DB │Rural│33 │560 │28 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIVN│D.L. │R. │VN │Rural│33 │421 │137│
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUISB│M.M. │B. │SB │Rural│33 │232 │13 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUICS│G.A. │C. │CS │Rural│33 │175 │22 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUICL│R.Ş. │D. │CL │Rural│32 │659 │74 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUICL│C.C. │P. │CL │Urban│32 │628 │51 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUICL│D.A. │F. │CL │Urban│32 │439 │59 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUICL│P.R. │F. │CL │Urban│32 │380 │32 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUICL│O.C. │F. │CL │Rural│32 │338 │33 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIBH│Ş.L. │ş. │BH │Rural│32 │291 │17 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUICL│D.I. │P. │CL │Rural│32 │290 │55 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUICL│U.D. │D.M. │CL │Rural│32 │264 │33 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIMH│D.L. │S. │MH │Rural│32 │173 │11 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUICS│P.M. │L. │CS │Rural│32 │124 │28 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIBT│R.C. │U. │BT │Rural│31 │1.812 │94 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIVS│S.V. │M. │VS │Urban│31 │1.211 │71 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIMM│P.E. │M. │MM │Rural│31 │1.033 │32 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIBT│D.C. │C. │BT │Rural│31 │975 │92 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIVS│L.C. │M. │VS │Urban│31 │975 │63 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIMM│C.M. │M. │MM │Rural│31 │921 │40 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIVN│C.C. │S. │VN │Rural│31 │876 │62 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIVS│G.M. │G. │VS │Rural│31 │814 │54 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIDB│N.M. │L. │DB │Rural│31 │791 │37 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIGL│C.V. │I. │GL │Urban│31 │579 │66 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUICS│H.L. │S. │CS │Rural│31 │502 │44 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUICS│S.G. │M. │CS │Rural│31 │409 │12 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIVN│R.M. │Ţ. │VN │Rural│31 │338 │51 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIVN│N.M. │B.V. │VN │Rural│31 │318 │134│
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUICS│K.A. │B. │CS │Rural│31 │246 │22 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUITR│F.M. │O. │TR │Rural│31 │235 │42 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIVN│P.E. │Ţ. │VN │Rural│31 │214 │54 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIDJ│D.F. │G. │DJ │Rural│31 │192 │27 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUITR│M.C. │L. │TR │Rural│31 │189 │44 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUITR│V.M. │S. │TR │Rural│31 │155 │54 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIBZ│V.M. │C. │BZ │Rural│30 │629 │53 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUICL│M.M. │V. │CL │Rural│30 │511 │71 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUICL│P.M. │S. │CL │Rural│30 │408 │41 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUICL│D.M. │L. │CL │Rural│30 │327 │112│
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUICL│R.D. │D.V. │CL │Rural│30 │326 │48 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUICL│G.S. │L. │CL │Rural│30 │253 │34 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUICL│G.G. │L. │CL │Urban│30 │204 │28 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIOT│M.M. │S. │OT │Rural│30 │186 │24 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUICL│P.V. │L. │CL │Rural│30 │176 │41 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIGL│D.C. │T.B. │GL │Urban│30 │651 │52 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIGL│P.C. │T.B. │GL │Urban│30 │597 │37 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIGL│M.Y. │T.B. │GL │Urban│30 │366 │31 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIVN│P.M. │S.B. │VN │Rural│29 │1.142 │38 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIGL│M.S. │G. │GL │Urban│29 │818 │59 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIVN│P.M. │P. │VN │Urban│29 │699 │47 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIVN│A.S. │P. │VN │Urban│29 │685 │8 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIMS│D.E. │B. │MS │Rural│29 │563 │42 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIBC│A.A. │M. │BC │Rural│29 │540 │75 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIBZ│G.D. │T. │BZ │Rural│29 │491 │109│
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUISJ│C.M. │S. │SJ │Rural│29 │439 │65 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUICS│H.I. │B. │CS │Rural│29 │412 │28 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIDB│P.P. │U. │DB │Rural│29 │403 │56 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUISJ│P.M. │P. │SJ │Rural│29 │351 │40 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIGL│O.L. │T. │GL │Rural│29 │334 │12 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIMM│M.A. │L. │MM │Urban│29 │323 │48 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIVN│R.F. │P. │VN │Urban│29 │270 │20 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUITR│P.G. │C. │DJ │Urban│29 │234 │69 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUITR│G.E. │B. │TR │Rural│29 │216 │45 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUITR│P.M. │I. │TR │Rural│29 │206 │75 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIVN│S.O. │P. │VN │Urban│29 │204 │67 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIMS│N.M. │C. │MS │Rural│29 │125 │31 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUISJ│D.M. │I. │SJ │Rural│29 │83 │26 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIGL│C.G. │B. │GL │Rural│29 │643 │74 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUICL│F.L. │J. │CL │Rural│28 │766 │132│
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUICL│D.C. │D. │CL │Rural│28 │642 │17 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUICL│G.D. │B. │CL │Urban│28 │592 │39 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUICL│T.L. │O. │CL │Rural│28 │489 │48 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUICL│G.M. │B. │CL │Urban│28 │485 │67 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUICL│P.S. │B. │CL │Rural│28 │481 │53 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUICL│N.R. │Ş.C.M. │CL │Rural│28 │442 │35 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUICL│V.M. │F. │CL │Urban│28 │431 │31 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUICL│P.S. │M. │CL │Rural│28 │397 │66 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUISV│B.C. │F. │SV │Rural│28 │376 │40 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIGJ│C.M. │B. │GJ │Rural│28 │359 │40 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUICL│T.I. │F. │CL │Rural│28 │358 │66 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUICL│V.M. │M. │CL │Rural│28 │353 │52 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUICL│B.E. │D. │CL │Rural│28 │345 │17 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUICL│F.D. │U. │CL │Rural│28 │334 │35 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUICL│T.R. │D. │CL │Rural│28 │332 │42 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUICL│B.D. │F. │CL │Rural│28 │307 │19 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIMS│V.A. │M. │MS │Rural│28 │306 │55 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIMS│A.R. │V. │MS │Rural│28 │233 │26 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUISV│U.T. │Ş.D. │SV │Rural│28 │181 │24 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIBN│M.A. │U. │BN │Rural│28 │170 │21 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUICL│V.O. │B. │CL │Urban│28 │124 │6 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIBC│C.D. │B. │BC │Rural│27 │1.285 │58 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIMM│D.A. │R. │MM │Rural│27 │1.108 │24 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIMM│T.H. │R. │MM │Rural│27 │970 │25 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIVS│N.M. │T. │VS │Rural│27 │951 │73 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIVS│E.R. │I. │VS │Rural│27 │935 │38 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIVN│P.F. │N. │VN │Rural│27 │789 │49 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIMS│B.L. │N. │MS │Rural│27 │74 │17 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUINT│P.G. │B. │NT │Rural│27 │710 │157│
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUITL│I.B. │J. │TL │Rural│27 │701 │32 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUINT│P.C. │B. │NT │Rural│27 │695 │6 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUITL│C.V. │C. │TL │Rural│27 │691 │71 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIBH│I.C. │B. │BH │Rural│27 │672 │42 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIVN│P.R. │N. │VN │Rural│27 │669 │34 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIVN│B.A. │T. │VN │Rural│27 │625 │58 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUITR│P.S. │C. │TR │Rural│27 │591 │87 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUITL│D.D. │J. │TL │Rural│27 │590 │35 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUISJ│G.A. │B. │SJ │Rural│27 │580 │83 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIGL│C.M. │S. │GL │Rural│27 │519 │22 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUITR│P.I. │D. │TR │Rural│27 │501 │106│
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIMS│M.G. │M. │MS │Rural│27 │486 │17 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUITR│M.V. │M. │TR │Rural│27 │474 │91 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUITR│C.I. │L. │TR │Rural│27 │472 │53 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIVN│D.S. │T. │VN │Rural│27 │447 │93 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIVN│P.V. │V. │VN │Rural│27 │416 │106│
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIGR│B.C. │B. │GR │Rural│27 │386 │41 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIMM│B.K. │C. │MM │Rural│27 │331 │37 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUITR│G.A. │P. │TR │Rural│27 │289 │52 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUITR│D.C. │V. │TR │Rural│27 │278 │99 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIVN│H.N. │N. │VN │Rural│27 │266 │66 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIBH│P.I. │B. │BH │Rural│27 │252 │30 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIBH│I.F. │Z.H. │BH │Rural│27 │228 │38 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUITR│B.E. │O. │TR │Rural│27 │204 │40 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUICS│D.S. │S. │CS │Rural│27 │192 │17 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUITR│S.G. │D. │TR │Rural│27 │85 │37 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIGL│B.B. │F. │GL │Rural│27 │895 │97 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIGL│B.S. │F. │GL │Rural│27 │541 │25 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUISM│T.R. │C. │SM │Rural│26 │95 │21 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUISV│F.J. │I.S. │SV │Rural│26 │610 │27 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUICL│C.M. │C. │CL │Rural│26 │498 │58 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUICL│P.P. │C. │AG │Rural│26 │470 │56 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUITM│P.C. │P. │TM │Rural│26 │190 │12 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIBV│S.G. │F. │BV │Rural│26 │155 │41 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIBN│P.I. │S.d.C. │BN │Rural│26 │121 │40 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIVS│C.R. │P. │VS │Rural│25 │1.279 │93 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIBC│V.M. │G. │BC │Rural│25 │1.121 │56 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUISV│H.R. │N. │SV │Rural│25 │847 │34 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUINT│G.A. │H. │NT │Rural│25 │786 │108│
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIBC│A.D. │S. │BC │Rural│25 │757 │50 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIDB│N.E. │R.A. │DB │Rural│25 │739 │81 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUIVN│B.I. │F. │VN │Rural│25 │730 │65 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─────────┼───┤
│SIUINT│T.E. │G. │NT │Rural│25 │707 │44 │
├──────┼──────────┼──────────┼─────┼─────┼──────┼─^