Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   GHID SPECIFIC din 14 septembrie 2023  Condiţii de accesare a fondurilor europene aferente Planului naţional de redresare şi rezilienţă în cadrul apelului de proiecte PNRR/2023/C2/I.1 .C, pentru subinvestiţia I.1.C - Crearea de păduri urbane, investiţia 1. Campania naţională de împădurire şi reîmpădurire, inclusiv păduri urbane, componenta C2: Păduri şi protecţia biodiversităţii    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 GHID SPECIFIC din 14 septembrie 2023 Condiţii de accesare a fondurilor europene aferente Planului naţional de redresare şi rezilienţă în cadrul apelului de proiecte PNRR/2023/C2/I.1 .C, pentru subinvestiţia I.1.C - Crearea de păduri urbane, investiţia 1. Campania naţională de împădurire şi reîmpădurire, inclusiv păduri urbane, componenta C2: Păduri şi protecţia biodiversităţii

EMITENT: Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 847 bis din 20 septembrie 2023
──────────
    Aprobat prin ORDINUL nr. 2.403 din 14 septembrie 2023, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 847 din 20 septembrie 2023.
──────────
 (a se vedea imaginea asociată)
        Coordonatorul de investiţii pentru prezentul ghid specific este Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor prin Direcţia Generală Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă
        Adresa: Calea Plevnei, nr. 139, sector 6, Bucureşti
        Email: dgpnrr@mmediu.ro
        Prezentul Ghid specific de finanţare se aplică apelului de proiecte cu titlul "Crearea de păduri urbane" finanţat din componenta C2: Păduri şi protecţia biodiversităţii în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi constituie un suport informativ complex pentru pregătirea, întocmirea şi depunerea cererii de finanţare, precum şi despre modalitatea de aprobare şi derulare a contractului de finanţare. De asemenea, conţine lista documentelor, modelul cererii de finanţare, al contractului de finanţare şi alte informaţii utile implementării şi derulării investiţiei. Acest document nu are valoare de act normativ şi nu exonerează solicitanţii de respectarea legislaţiei în vigoare la nivel naţional şi european.

    IMPORTANT
        Vă recomandăm ca înainte de a începe completarea cererii de finanţare pentru apelul de proiecte cu titlul PNRR/2023/C2/I.1.C - CREAREA DE PĂDURI URBANE, să vă asiguraţi că aţi parcurs toate informaţiile prezentate în acest document şi că aţi înţeles toate aspectele legate de specificul intervenţiilor finanţate din fonduri europene aferente PNRR.
        Vă recomandăm, ca până la data limită de depunere a cererilor de finanţare în cadrul prezentului apel de proiecte, să consultaţi periodic pagina de internet http://pnrr.mmap.ro/, pentru a urmări eventualele modificări/interpretări ale condiţiilor specifice, precum şi alte comunicări/clarificări pentru accesarea fondurilor europene aferente PNRR.

    Atenţie!
        Cererea de finanţare şi anexele în format editabil vor fi disponibile la linkul: https://pnrr.mmap.ro/ghiduri-păduri-si-protecţia-biodiversităţii/
        Link depunere proiecte: https://proiecte.pnrr.gov.ro/
        Adresa de mail suport: (pentru întrebări tehnice legate de apel) dgpnrr@mmediu.ro

    CUPRINS
    1. DESCRIEREA COMPONENTEI C2
    1.1. Obiectivul General, Pilonul, Componenta
    1.2. Pilonul 1. Tranziţie Verde
    1.3. Subinvestiţia I.1.C - Crearea de păduri urbane
    1.4. Contribuţia investiţiei

    2. INFORMAŢII DESPRE APELUL DE PROIECTE
    2.1. Ce tip de apel de proiecte se lansează?
    2.2. Perioada în care pot fi depuse cereri de finanţare
    2.3. Definiţii şi abrevieri
    2.4. Cadrul legal
    2.5. Activităţi sprijinite în cadrul investiţiei
    2.6. Solicitanţi eligibili de finanţare

    3. ALOCAREA APELULUI DE PROIECTE
    3.1. Alocarea financiară totală
    3.2. Alocare financiară la nivel de proiect9
    3.3. Indicatorii apelului de proiecte
    3.4. Tipul de finanţare
    3.5. Scopul şi obiectivul investiţiei

    4. ELIGIBILITATEA, EVALUAREA SOLICITANTULUI/ PARTENERILOR
    4.1. Condiţii de eligibilitate ale solicitantului
    4.2. Condiţii de eligibilitate ale amplasamentului
    4.3. Evaluarea eligibilităţii solicitantului şi a proiectului
    4.4. Eligibilitatea cheltuielilor
    4.5. Selecţia proiectelor
    4.6. Depunerea şi soluţionarea contestaţiilor
    4.7. Renunţarea la cererea de finanţare
    4.8. Modificarea Ghidului solicitantului

    5. DEPUNEREA CERERILOR DE FINANŢARE
    5.1. Modalitatea de depunere a cererilor de finanţare
    5.2. Limba utilizată la completarea cererii de finanţare
    5.3. Cererea de finanţare şi Anexe
    5.4. Semnarea cererii de finanţare şi a documentelor anexate

    6. CONTRACTAREA ŞI IMPLEMENTAREA PROIECTELOR
    6.1. Contractarea proiectelor
    6.2. Implementarea şi monitorizarea proiectelor

    7. ANEXE
    1. DESCRIEREA COMPONENTEI C2
    1.1. Obiectivul General, Pilonul, Componenta
        Obiectivul general al PNRR este dezvoltarea României prin realizarea unor programe şi proiecte esenţiale, care să sprijine rezilienţa, nivelul de pregătire pentru situaţii de criză, capacitatea de adaptare şi potenţialul de creştere, prin reforme majore şi investiţii cheie cu fonduri din mecanismul de redresare şi rezilienţă. Date generale privind PNRR se regăsesc la adresa https://mfe.gov.ro/PNRR/.
        Obiectivul specific al PNRR este de a atrage fondurile puse la dispoziţie de Uniunea Europeană prin NextGeneration EU, în vederea atingerii jaloanelor şi ţintelor în materie de reforme şi investiţii.Date generale privind Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă se regăsesc la adresa: https://mfe.gov.ro/pnrr/, iar Decizia Consiliului UE de punere în aplicare a PNRR este publicată la adresa:
    https://www.consilium.europa.eu/en/documents-publications/public-register/public-registersearch/results/?DocumentNumber=12319%2F21&DocumentLanguage=EN&OrderBy=DOCUMENTDATE+

    1.2. Pilonul 1. Tranziţie Verde
        Componenta C2: PĂDURI ŞI PROTECŢIA BIODIVERSITĂŢII face parte din Pilonul I. Tranziţie verde.
        Obiectivul acestei componente este de a armoniza practicile de management forestier cu cele privind conservarea biodiversităţii şi protejarea mediului în contextul generat de Pactul Verde European şi asigurarea tranziţiei către o Europă neutră din punct de vedere climatic prin crearea de noi suprafeţe acoperite cu păduri şi refacerea habitatelor degradate.

    1.3. Subinvestiţia I.1.C - Crearea de păduri urbane
        Obiectivul măsurii de investiţii este de a crea noi suprafeţe acoperite de vegetaţie forestieră care sunt situate în zonele urbane şi periurbane. Aceste păduri urbane se vor înfiinţa folosind o vastă diversitate de arbori şi arbuşti din specii native şi vor avea densităţi mari astfel încât să se constituie în "plămâni verzi", ce vor aduce beneficii multiple, precum purificarea aerului, reducerea zgomotului, stocarea carbonului, conservarea peisajului, reducerea temperaturii aerului, reducerea anxietăţii şi, implicit îmbunătăţirea sănătăţii publice.

    1.4. Contribuţia investiţiei
        Investiţia contribuie în proporţie de 100% la obiectivele asumate pentru realizarea indicatorilor din domeniul climei şi în proporţie de 0% pentru realizarea indicatorilor din domeniul digital.
        Investiţia contribuie în proporţie de 100% la obiectivele de mediu.


    2. Informaţii despre apelul de proiecte
    2.1. Ce tip de apel de proiecte se lansează?
        Pentru subinvestiţia I.1.C - CREAREA DE PĂDURI URBANE se lansează o sesiune continuă de depunere de proiecte, cu respectarea cerinţelor privind încadrarea proiectului în specificaţiile impuse de prezentul Ghid.
        Sesiunea va fi de tip necompetitiv, apel deschis, pentru toţi solicitanţii eligibili, pe principiul "primul venit, primul servit", în limita bugetului maxim eligibil alocat, respectiv până la epuizarea alocării financiare totale.

    2.2. Perioada în care pot fi depuse cereri de finanţare
        ● Data exactă la care se va deschide sesiunea de depunere a proiectelor va fi comunicată prin anunţul de deschidere a apelului, care va fi publicat la adresa https://pnrr.mmap.ro/noutati/. Data limită de deschidere nu poate depăşi 29 septembrie 2023.
        ● Data şi ora de închidere a depunerii de proiecte va fi comunicată în anunţul de deschidere a apelului. Apelul va rămâne deschis până la epuizarea fondurilor iar evaluarea proiectelor şi contractarea vor fi continue.
        Cererile de finanţare aferente acestui apel de proiecte se depun prin platforma electronică dedicată PNRR: https://proiecte.pnrr.gov.ro/#/home. Modalitatea de depunere a proiectelor pe această platformă este prevăzută în Manualul de proiecte numit "Instrucţiuni de utilizare privind Sistemul informatic integrat de management pentru PNRR. înscrierea beneficiarilor în vederea depunerii de proiecte în cadrul apelurilor/Evaluarea proiectelor/Contractare/ Implementare", pus la dispoziţie de MIPE.

    2.3. Definiţii şi abrevieri
        În cadrul Ghidului, următorii termeni se definesc astfel:
    a) Pădure urbană - suprafaţa de teren compactă, de minim 100 metri pătraţi, situată în intravilanul unei localităţi urbane (oraş, municipiu) sau în zona periurbană, cu o lăţime de cel puţin 2 metri, pe care au fost plantate specii forestiere arborescente, cu o densitate medie de minim 3 puieţi/mp;
    b) Intravilan - suprafeţele din interiorul unei unităţi administrativ-teritoriale de bază, delimitate printr-un plan urbanistic general şi pe care se poate crea o pădure urbană;
    c) Zonă periurbană - zona aflată în afara zonei intravilane, situată la o distanţă de maxim 500 metri de limita perimetrală a acesteia, pe care se poate crea o pădure urbană;
    d) Solicitanţi eligibili - Unităţile Administrativ Teritoriale (UAT) (inclusiv subdiviziunile /sectoarele acestora), organizate la nivel de municipiu, oras, judeţ; Instituţiile de învăţământ publice şi parteneriate între acestea;
    e) Ghid - regulile şi condiţiile specifice aplicabile finanţării fondurilor europene din PNRR, elaborat şi aprobat de MMAP;
    f) Proiect tehnico-economic - ansamblul de informaţii tehnice şi financiare privind serviciile şi lucrările necesare creării unei păduri urbane, al cărui model de conţinut este prezentat în anexa nr.2, pe baza căruia se întocmeşte o cerere de finanţare;
    g) Cerere de finanţare - formularul completat şi transmis de către beneficiarii apelului, în vederea obţinerii finanţării în cadrul prezentului apel şi al cărui model se regăseşte în Anexa 1 a prezentului Ghid;
    h) Evaluarea cererii de finanţare - acţiunile procedurale prin care cererea de finanţare este analizată pentru verificarea îndeplinirii condiţiilor de eligibilitate şi a cerinţelor specifice;
    i) Cerere de finanţare eligibilă - cererea de finanţare care îndeplineşte condiţiile de eligibilitate şi cerinţele specifice prevăzute în Ghid;
    j) Contract de finanţare - actul juridic supus regulilor de drept public, semnat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, în calitate de coordonator de reforme şi/sau investiţii, responsabil pentru componenta C2: Păduri şi Protecţia Biodiversităţii a PNRR, pe de o parte, precum şi de beneficiarul finanţării, a cărui cerere de finanţare a fost aprobată, şi al cărui model se regăseşte în Anexa 4 model G a prezentului Ghid;
    k) Beneficiar - solicitantul care a depus o cerere de finanţare şi care a încheiat un contract;
    l) Cerere de transfer - cererea depusă de către un beneficiar, prin care se solicită MMAP virarea sumelor, în baza contractului de finanţare şi a documentaţiei justificative, pentru finanţarea activităţilor efectuate conform proiectului.

        Reguli de interpretare
        În cuprinsul prezentul Ghid sunt utilizate următoarele reguli de interpretare:
        ● Termenul de ,,zi" sau ,,zile" reprezintă zi calendaristică ori zile calendaristice, dacă nu se specifică altfel;
        ● Documentele şi actele solicitate prin Ghid pot fi utilizate şi în data eliberării lor;
        ● Cu excepţia unor prevederi contrare, cuvintele la forma singular includ şi forma de plural şi viceversa, acolo unde acest lucru este permis de context

        În cuprinsul prezentului Ghid, se utilizează următoarele acronime:

┌────┬─────────────────────────────────┐
│ │Anexa la Propunerea de decizie de│
│CID │punere în aplicare a Consiliului │
│ │de aprobare a evaluării Planului │
│ │de Redresare si Rezilientă │
├────┼─────────────────────────────────┤
│ │Principiul „Do No Significant │
│DNSH│Harm” (DNSH) („De a nu prejudicia│
│ │în mod semnificativ”) │
├────┼─────────────────────────────────┤
│HG │Hotărâre a Guvernului României │
├────┼─────────────────────────────────┤
│MMAP│Ministerul Mediului, Apelor şi │
│ │Pădurilor │
├────┼─────────────────────────────────┤
│MIPE│Ministerul Investiţiilor si │
│ │Proiectelor Europene │
├────┼─────────────────────────────────┤
│PNRR│Planul National de Redresare si │
│ │Rezilientă │
├────┼─────────────────────────────────┤
│OUG │Ordonanţă de urgenţă a Guvernului│
│ │României │
├────┼─────────────────────────────────┤
│UAT │Unitate administrativ teritorială│
├────┼─────────────────────────────────┤
│UE │Uniunea Europeană │
├────┼─────────────────────────────────┤
│OM │Ordinul Ministrului │
├────┼─────────────────────────────────┤
│mp │Metru pătrat │
└────┴─────────────────────────────────┘



    2.4. Cadrul legal
        Baza legală pentru prezentul apel este:
    1. Regulamentul (UE) nr. 241/2021 al Parlamentului European şi al Consiliului din 12 februarie 2021 de instituire a Mecanismului de redresare şi rezilienţă;
    2. Regulamentul delegat (UE) 2021/2106 al Comisiei din 28 septembrie 2021 de completare a Regulamentului (uE) 2021/241 al parlamentului European şi al consiliului de instituire a Mecanismului de redresare şi rezilienţă prin stabilirea indicatorilor comuni şi a elementelor detaliate ale tabloului de bord privind redresarea şi rezilienţă;
    3. Decizia de punere în aplicare a Consiliului de aprobare a evaluării Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României din 29 octombrie 2021;
    4. Legea nr. 178/2022 pentru aprobarea OUG nr. 124/2021 privind stabilirea cadrului instituţional şi financiar pentru gestionarea fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă precum şi pentru modificarea şi completarea OUG nr. 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea PNRR necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile şi nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă;
    5. HG nr. 209/2022 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 124/2021, privind stabilirea cadrului instituţional şi financiar pentru gestionarea fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă, precum şi pentru modificarea şi completarea OUG nr. 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea pNRR necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile şi nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă;
    6. OUG nr. 124/2021 privind stabilirea cadrului instituţional şi financiar pentru gestionarea fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă precum şi pentru modificarea şi completarea OUG nr. 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea pNRR necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile şi nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă;
    7. OUG nr. 134/2021 pentru aprobarea acordului de împrumut (Mecanismul de redresare şi rezilienţă) dintre Comisia Europeană şi România, semnat la Bucureşti la 26 noiembrie 2021 şi la Bruxelles la 15 decembrie 2021, aprobată prin Legea nr. 114/2021;
    8. HG nr. 1235/2022 privind aprobarea distribuţiei bugetului aferent reformelor şi investiţiilor finanţate prin pNRR al României pentru fiecare coordonator de reformă şi/sau investiţii - formă aplicabilă la zi, 11 ianuarie 2023. Distribuirea bugetului aferent reformelor şi investiţiilor finanţate prin pNRR al României pentru fiecare coordonator de reformă şi/sau investiţii;
    9. OUG nr. 70/2022 privind prevenirea, verificarea şi constatarea neregulilor/dublei finanţări, a neregulilor grave apărute în obţinerea şi utilizarea fondurilor externe nerambursabile/rambursabile alocate României prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă şi/sau a fondurilor publice naţionale aferente acestora şi recuperarea creanţelor rezultate;
    10. OUG nr. 57/2019 privind codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare;
    11. Legea nr. 500 din 11 iulie 2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare.


    2.5. Activităţi sprijinite în cadrul investiţiei
        Prin intermediul acestui apel sunt vizate activităţi/acţiuni specifice pentru înfiinţarea de păduri urbane, ce pot îmbogăţi spaţiile verzi actuale, insuficiente ca suprafaţă şi diversitate. Aceste păduri urbane se vor înfiinţa folosind o vastă diversitate de arbori şi arbuşti din specii native şi vor avea densităţi mari, astfel încât să se constituie în "plămâni verzi", ce vor aduce beneficii multiple, precum purificarea aerului, reducerea zgomotului, stocarea carbonului, reducerea temperaturii aerului, reducerea anxietăţii şi implicit îmbunătăţirea sănătăţii publice.
        Activităţile sunt eligibile doar dacă sunt respectate toate criteriile de eligibilitate prevăzute în prezentul Ghid.

    2.6. Solicitanţi eligibili de finanţare
        Beneficiarii proiectelor depuse în cadrul apelului de proiecte pot fi:
    ● Unităţile Administrativ Teritoriale (UAT) definite conform O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările şi completările ulterioare şi constituite potrivit Legii nr. 2/1968 privind organizarea administrativă a teritoriului României, republicată, respectiv:
    a. municipii reşedinţă de judeţ;
    b. municipiul Bucureşti;
    c. alte municipii;
    d. oraşe;
    e. judeţe;

     ● Subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiului Bucureşti, definite conform O.U.G.nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările şi completările ulterioare;
        ● Instituţiile de învăţământ publice;
        ● Parteneriate între tipurile de solicitanţi menţionaţi anterior.

        Nu sunt admise cereri din partea UAT încadrate la nivel de comune sau a persoanelor fizice sau juridice de drept privat.


    3. Alocarea apelului de proiecte
    3.1. Alocarea financiară totală
        Alocarea financiară acordată prin PNRR, pentru crearea de păduri urbane în cadrul Investiţiei I.1. - Subinvestiţia C în cadrul prezentului Ghid specific, este de 30 milioane euro, echivalentul a 148,914,000 lei.
        Cursul valutar utilizat este cursul InforEuro aferent lunii iulie, 1 euro = 4.9638 lei, valabil la data de 31 iulie 2023 3.2 Alocare financiară la nivel de proiect

    3.2. Alocare financiară la nivel de proiect
        Valoarea maximă eligibilă nu poate depăşi o valoare medie de maxim 9,5 EUR/mp, echivalentul a 47.156 lei/mp, fără TVA, calculată ca rezultat al raportului dintre valoarea totală propusă şi suprafaţa prevăzută în proiect.
        În situaţia în care un beneficiar identifică mai multe amplasamente, pe care intenţionează să creeze păduri urbane, acesta poate să le depună cumulat în cadrul unei singure cereri de finanţare sau separat pentru fiecare amplasament în parte. În ambele situaţii se va avea în vedere respectarea suprafeţei minime compacte a fiecărui amplasament de cel puţin 100 mp şi încadrarea valorii devizului în limita medie de maxim 9,5 euro/mp.
        Rata de finanţare acordată prin PNRR este de 100% din valoarea costurilor eligibile.
        În afara valorii eligibile a proiectului, orice altă cheltuială constituie cheltuială neeligibilă şi va fi suportată de beneficiar.

    3.3. Indicatorii apelului de proiecte
        Indicatorul, ce va fi urmărit, este suprafaţa de păduri urbane înfiinţate. Se vor prezenta indicatorii la nivel de proiect, care să permită măsurarea stadiului de îndeplinire a ţintelor, conform CID PNRR. Fiecare cerere de finanţare depusă de către solicitant trebuie să menţioneze valoarea de rezultat.
        Calendarul propus prin PNRR menţionează realizarea, până la 31 decembrie 2023, unei suprafeţe de 500.000 mp şi realizarea, până la data de 30 iunie 2026, unei suprafeţe de 3.150.000 mp.

    3.4. Tipul de finanţare
        Având în vedere faptul că în urma subinvestiţiei I.1.C, vegetaţia forestieră rezultată nu are un scop comercial, nu este necesar ca în prealabil să fie elaborată şi aprobată o schemă de ajutor. În aceste condiţii, implementarea investiţiei se efectuează doar pe baza prezentului Ghid, aprobat prin ordinul ministrului mediului, apelor şi pădurilor, în calitate de coordonator de reforme şi/sau investiţii responsabil pentru componenta C2: Păduri şi protecţia biodiversităţii.
        Aplicarea prevederilor Ghidului se realizează pe întregul teritoriu al României.

    3.5. Scopul şi obiectivul investiţiei
        Scopul investiţiei îl reprezintă acordarea unei finanţări în favoarea unităţilor administrativ- teritoriale de tip urban (oraşe, municipii) şi altor instituţii publice pentru înfiinţarea unor păduri urbane noi pe terenurile ce le deţin.
        Obiectivul măsurii de investiţii este de a crea noi suprafeţe acoperite de vegetaţie forestieră, care sunt situate în zonele urbane şi periurbane. Aceste păduri urbane se vor înfiinţa folosind o vastă diversitate de arbori şi arbuşti din specii native şi vor avea densităţi mari, astfel încât să se constituie în "plămâni verzi", care vor aduce beneficii multiple, precum purificarea aerului, reducerea zgomotului, stocarea carbonului, conservarea peisajului, reducerea temperaturii aerului, reducerea anxietăţii şi implicit îmbunătăţirea sănătăţii publice.


    4. ELIGIBILITATEA, EVALUAREA SOLICITANTULUI/ PARTENERILOR
    4.1. Condiţii de eligibilitate ale solicitantului
        Solicitantul/partenerii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii de eligibilitate:
    1. Să fie o persoană juridică de drept public, care se încadrează în categoriile menţionate la subcapitolul 2.6.;
    2. Nu se află în procedură de executare silită pentru plata unor datorii fiscale;
    3. Nu se află în procedură de dizolvare, lichidare sau administrare specială;
    4. Nu este subiectul unui ordin/decizie de recuperare a unui ajutor de stat, emis ca urmare a unei decizii a Consiliului Concurenţei, a Comisiei Europene ori a oricărui alt furnizor sau, în cazul în care au făcut obiectul unei asemenea proceduri, aceasta a fost deja executată şi creanţa integral recuperată.


    4.2. Condiţii de eligibilitate ale amplasamentului
        Amplasamentul propus prin proiectul tehnico-economic pentru crearea pădurilor urbane trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele condiţii:
    1. Să se afle în proprietatea sau în administrarea solicitantului/partenerului;
    2. Să fie situat în intravilanul sau în zona periurbană a unui oraş sau municipiu;
    3. Să nu prezinte interdicţii sau incompatibilităţi funcţionale privind instalarea vegetaţiei forestiere;
    4. Să aibă o suprafaţă compactă de minim 100 mp şi o lăţime de cel puţin 2 m;
    5. Să fie apt de plantare după efectuarea lucrărilor de pregătire a terenului şi să nu aibă instalată anterior vegetaţie forestieră;
    6. Să nu fie în litigiu şi să nu facă obiectul unei cereri de reconstituire a dreptului de proprietate.


    4.3. Evaluarea eligibilităţii solicitantului şi a proiectului
        Scopul procesului de evaluare vizează determinarea calităţii proiectelor depuse în vederea finanţării acestora.
     Cererea de finanţare (inclusiv anexele/modelele la cererea de finanţare), completată de către solicitant, face obiectul verificării eligibilităţii solicitantului şi a proiectului, conform criteriilor stabilite în Anexa 5 a Ghidului.
        Verificarea conformităţii administrative şi a eligibilităţii presupune următoarele aspecte:
    1. Se va avea în vedere existenţa şi forma Cererilor de finanţare şi a anexelor, valabilitatea documentelor, precum şi respectarea criteriilor de eligibilitate prevăzute în prezentul Ghid.
    2. Se va verifica îndeplinirea criteriilor din grila de verificare a conformităţii administrative şi a eligibilităţii proiectului, respectiv:
    a) Eligibilitatea solicitantului - se va verifica dacă solicitantul îndeplineşte criteriile prevăzute în prezentul Ghid;
    b) Eligibilitatea amplasamentului - se va verifica dacă terenul pe care se intenţionează crearea pădurii urbane îndeplineşte criteriile prevăzute în prezentul Ghid;
    c) Eligibilitatea cererii de finanţare - se va verifica dacă proiectul şi activităţile sale îndeplinesc criteriile prevăzute în prezentul Ghid.


        Solicitantul eligibil, în sensul prezentului Ghid, reprezintă entitatea, care îndeplineşte, cumulativ, criteriile enumerate şi prezentate în cadrul acestui capitol.
        Criteriile de eligibilitate trebuie respectate de solicitant/parteneri, la momentul depunerii proiectului, contractării, implementării, precum şi pe perioada de durabilitate a contractului de finanţare, în condiţiile stipulate de acesta.
        În cazul parteneriatului, se va prezenta Acordul de parteneriat însoţit de Ordinele/ Deciziile/Hotărârile de aprobare a depunerii proiectului, emise de fiecare partener. Liderul de parteneriat va fi responsabil de depunerea tuturor documentelor, atât în etapa de depunere şi evaluare a cererii de finanţare, cât şi în etapele de contractare şi implementare.
        Declaraţiile din Anexa 4 şi alte angajamente asumate de liderul parteneriatului se vor depune odată cu cererea de finanţare, acesta asigurându-se că deţine, în prealabil, toate declaraţiile şi angajamentele partenerilor, nefiind necesară depunerea lor odată cu cererea de finanţare.
        În cazul în care, în urma verificării documentelor transmise de către solicitanţi, există neconcordanţe în cadrul cererii de finanţare şi/sau între cererea de finanţare şi documentele suport, MMAP poate solicita clarificări sau după caz, completări, cu scopul ca documentaţiile să fie complete, corecte şi corelate.
        Solicitările de clarificări/completări sunt transmise solicitantului prin aplicaţia informatică: https://proiecte.pnrr.gov.ro.
        Termenul de răspuns la solicitarea de clarificări este de maximum 5 zile lucrătoare. În cazul în care solicitantul consideră, în mod justificat, că termenul stabilit nu poate fi respectat, solicită în scris prelungirea termenului, situaţie în care se stabileşte un nou termen de răspuns. Prelungirea termenului se acordă o singură dată, pentru o singură cerere cu maxim 5 zile.
        Pentru completarea cererii de finanţare, pot fi depuse inclusiv documente, ce au data de emitere ulterioară depunerii cererii de finanţare.
        În cazul neprimirii clarificărilor/completărilor în termenul solicitat, proiectul se declară "RESPINS".
    4.3.1. Încadrarea Solicitantului în categoria solicitanţilor eligibili
        Se verifică dacă solicitantul se încadrează în categoria solicitanţilor eligibili de la secţiunea 2.6 din prezentul Ghid.

    4.3.2. Solicitantul şi/sau reprezentantul legal NU se încadrează în niciuna din situaţiile de neeligibilitate prezentate în Declaraţia de eligibilitate
     Se verifică dacă a fost completată şi anexată Declaraţia de eligibilitate al cărui model este prezentat în anexa nr. 4, model B. În cadrul acesteia, sunt detaliate situaţiile în care solicitantul şi/sau reprezentantul legal NU trebuie să se regăsească pentru a putea beneficia de finanţare în cadrul acestei investiţii.
        Solicitantul NU trebuie să se afle în următoarele situaţii, începând cu data depunerii cererii de finanţare cât şi pe perioada de verificare şi contractare:
    a. în stare de faliment/insolvenţă sau obiectul unei proceduri de lichidare sau de administrare judiciară; a încheiat acorduri cu creditorii, în cadrul procedurilor anterior menţionate; şi-a suspendat activitatea economică sau face obiectul unei proceduri în urma acestor situaţii sau în situaţii similare în urma unei proceduri de aceeaşi natură, prevăzute de legislaţia sau de reglementările naţionale;
    b. să facă obiectul unei proceduri legale pentru declararea sa într-una din situaţiile de la punctul a.;
    c. în dificultate, în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) NR. 651/2014 al COMISIEI din 17 iunie 2014 de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piaţa internă în aplicarea articolelor 107 şi 108 din tratat;
    d. să fie găsit vinovat, printr-o hotărâre judecătorească definitivă, pentru comiterea unei fraude/infracţiuni referitoare la obţinerea şi utilizarea fondurilor europene şi/sau a fondurilor publice naţionale aferente acestora, în conformitate cu prevederile Codului Penal aprobat prin Legea nr. 286/2009, cu modificările şi completările ulterioare.
    e. (Unde e cazul) să nu deţină dreptul legal de a desfăşura activităţile prevăzute în cadrul proiectului.

        Reprezentantul legal al solicitantului, pe perioada procesului de evaluare, contractare şi implementare, trebuie să nu se afle într-una din situaţiile de mai jos:
    a. să fie subiectul unui conflict de interese definit în conformitate cu prevederile naţionale/comunitare în vigoare sau să se afle într-o situaţie, care are sau poate avea ca efect compromiterea obiectivităţii şi imparţialităţii procesului de evaluare, contractare şi implementare a proiectului.
    b. să se afle în situaţia de a induce grav în eroare MMAP, prin furnizarea de informaţii incorecte în cadrul prezentului apel de proiecte sau a altor apeluri de proiecte derulate în cadrul PNRR.
    c. să se afle în situaţia de a încerca/de a fi încercat să obţină informaţii confidenţiale sau să influenţeze comisiile de evaluare pe parcursul procesului de evaluare a prezentului apel de proiecte sau a altor apeluri de proiecte derulate în cadrul PNRR.
    d. să fi suferit condamnări definitive în cauze referitoare la obţinerea şi utilizarea fondurilor europene şi/sau a fondurilor publice naţionale aferente acestora.


    4.3.3. Solicitantul face dovada capacităţii de finanţare a proiectului pentru cheltuielile
     Solicitantul va completa şi semna Declaraţia de angajament al cărei model este prevăzut în Anexa 4 model A, iar datele din Declaraţia de angajament vor fi verificate cu cele din Ordinul/Decizia/Hotărârea de aprobare pentru implementarea proiectului.

    4.3.4. Solicitantul se angajează să asigure mentenanţa investiţiei pe o perioadă de minimum 10 ani de la data ultimei plăţi
        În cazul în care va primi finanţare din PNRR pentru proiectul depus, solicitantul se angajează să respecte, pe toată perioada de durabilitate a proiectului, următoarele condiţii:
        ● să asigure mentenanţa şi serviciile asociate necesare;
        ● să-şi păstreze calitatea de proprietar/administrator, modificarea acestei calităţi putând fi realizată doar în condiţiile prevăzute în contractul de finanţare;
        ● să menţină investiţia realizată în condiţiile prezentului ghid;
        ● să nu realizeze o modificare substanţială, care afectează natura, obiectivele sau condiţiile de realizare ale investiţiei.

        Prin perioada de durabilitate a proiectului se înţelege perioada de menţinere obligatorie a investiţiei după finalizarea implementării proiectului (minimum 10 ani de la efectuarea plăţii finale).

    4.3.5. Solicitantul face dovada faptului că terenul îndeplineşte cerinţele de eligibilitate
        Solicitantul/oricare dintre membri parteneriatului, după caz, trebuie să facă dovada drepturilor reale, corespunzătoare proprietăţii publice/private, asupra terenului/terenurilor pe care va fi realizată investiţia, respectiv dreptul de administrare, dreptul de concesiune sau dreptul de folosinţă cu titlu gratuit, conform legislaţiei în vigoare, după caz, pe o perioadă de cel puţin zece ani de la data efectuării ultimei plăţi în cadrul proiectului.
        Pentru terenurile aflate în proprietatea/administrarea solicitantului/partenerilor:
        ● dovada înregistrării imobilelor în registre (extras de carte funciară din care să rezulte intabularea drepturilor reale, precum şi încheierea registratorului de carte funciară). Extrasele de carte funciară trebuie să reflecte cu exactitate situaţia juridică a imobilelor în momentul depunerii Cererii de finanţare şi nu trebuie să fi fost emise cu mai mult de 30 zile calendaristice înainte de data depunerii acestora;
        ● Hotărâre de Guvern privind apartenenţa imobilelor aferente proiectului la proprietatea publică (la depunerea Cererii de finanţare);
        şi/sau
     ● Inventarul bunurilor UAT privind apartenenţa imobilelor aferente proiectului la proprietatea publică şi Hotărârea Consiliului privind atestarea inventarului respectiv, întocmită conform OUG nr. 57/2019, cu modificările şi completările ulterioare (la depunerea Cererii de finanţare).
        Terenul/Terenurile care fac obiectul proiectului propus prin cererea de finanţare, începând cu data depunerii de finanţare, trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele condiţii:
        ● Să fie liber de orice sarcini sau interdicţii, ce afectează implementarea proiectului;
        ● Să nu facă obiectul unor litigii, având ca obiect dreptul invocat de către solicitant pentru realizarea proiectului, aflate în curs de soluţionare la instanţele judecătoreşti;
        ● Să nu facă obiectul revendicărilor, potrivit unor legi speciale în materie sau a dreptului comun.
     În acest sens se va completa Declaraţia de eligibilitate al cărui model este prevăzut la Anexa 4 model B.

        Atenţie!
        Proiectul devine neeligibil parţial sau integral dacă intervine o hotărâre judecătorească definitivă, prin care este afectat dreptul de proprietate/administrare (privind terenul) până la finalizarea perioadei de durabilitate.


    4.3.6. Activităţile propuse prin proiect se încadrează în acţiunile eligibile specifice sprijinite în cadrul prezentei investiţii
        Crearea de păduri urbane
        Împădurirea urbană se va realiza printr-o abordare la nivel de peisaj care contribuie la consolidarea conectarea cu zonele naturale sau seminaturale, punând accentul pe conectarea habitatelor prin infrastructuri verzi şi coridoare ecologice. Selectarea speciilor şi a ecotipurilor va ţine seama de rolul acestora în curăţarea aerului şi în furnizarea altor servicii ecosistemice în zonele urbane.
        Pădurile urbane se vor realiza folosind o vastă diversitate de arbori şi arbuşti din specii native şi vor avea densităţi mari, astfel încât să se constituie în "plămâni verzi", care vor aduce beneficii multiple, precum purificarea aerului, reducerea zgomotului, stocarea carbonului, conservarea peisajului, reducerea temperaturii aerului, reducerea anxietăţii şi implicit îmbunătăţirea sănătăţii publice.
        Se vor utiliza numai speciile şi ecotipurile care sunt reziliente la viitoarele impacturi preconizate ale schimbărilor climatice şi acestea nu vor avea efecte adverse asupra biodiversităţii. Utilizarea speciilor alogene va fi permisă numai în cazul în care se demonstrează că utilizarea acestora duce la condiţii ecosistemice favorabile şi adecvate (cum ar fi clima, solul, zonele de vegetaţie, rezistenţa la foc) şi că speciile indigene prezente nu mai sunt adaptate la viitoarele condiţii climatice şi pedohidrologice modelate.
        Se vor utiliza numai specii şi ecotipuri care sunt adecvate pentru viitoarele condiţii climatice preconizate din România.
        Împădurirea va contribui în mod pozitiv la obiectivele de conservare a biodiversităţii, de management al apei şi de protecţie a solului. Împădurirea nu va avea loc pe terenuri agricole de mare valoare naturală, pajişti sau zone umede, cu excepţia cazului în care scopul intervenţiei este refacerea habitatelor.
        Proiectele de împădurire sau reîmpădurire se vor desfăşura în zone expuse şi vulnerabile la pericole climatice, în special la secete şi inundaţii.
     Se verifică dacă proiectul tehnico-economic respectă conţinutul-cadru, care este prezentat în Anexa 2 la prezentul Ghid.
        Se vor avea în vedere următoarele aspecte:
    - Identificarea şi descrierea amplasamentului propus;
    – Soluţia tehnică propusă - compoziţie de împădurire, densitate, mod de dispunere a puieţilor;
    – Detalierea lucrărilor şi serviciilor propuse privind instalarea şi întreţinerea puieţilor forestieri (pregătire teren, pregătire sol, plantare, întreţinere, irigare, mulcire, etc.), justificarea necesităţii lor;
    – Corelaţia dintre lucrările propuse şi devizul de lucrări.


    4.3.7. Proiectul propus spre finanţare se încadrează în valoarea maximă eligibilă
     Se verifică dacă valoarea propusă în proiect se încadrează în valoarea maximă eligibilă, astfel cum este menţionată la secţiunea 3.2 din Ghid.

    4.3.8. Proiectul propus spre finanţare include doar activităţi desfăşurate după încheierea contractului de finanţare
        Demararea investiţiei se poate realiza doar după încheierea contractului de finanţare între beneficiar şi MMAP, în baza proiectului tehnico-economic şi a unei cereri de finanţare.

    4.3.9. Perioada de implementare a proiectului
        Perioada de implementare a fiecărui contract începe de la data semnării acestuia de către beneficiar şi se finalizează la termenul prevăzut în graficul de execuţie prevăzut în proiect, dar nu mai târziu de data de finalizare a investiţiei, respectiv data de 30 iunie 2026.
        Perioada de implementare a activităţilor proiectului se referă atât la activităţile eligibile, realizate înainte de depunerea cererii de finanţare, cât şi la activităţile ce urmează a fi realizate după momentul semnării contractului de finanţare a investiţiei, prevăzută de proiect.

    4.3.10. Proiectul respectă principiul "Do No Significant Harm" (DNSH)
     Solicitantul va declara respectarea obligaţiilor prevăzute în PNRR pentru implementarea principiului "Do No Significant Harm" (DNSH) ("A nu prejudicia în mod semnificativ"), astfel cum este prevăzut la Articolul 17 din Regulamentul (UE) 2020/852 privind instituirea unui cadru care să faciliteze investiţiile durabile, pe toată durata de implementare a proiectului.
        În acest sens, solicitantul va completa şi anexa cererii de finanţare următoarele documente:
     ● Declaraţia de angajament - Anexa 4 model A
     ● Declaraţia privind respectarea aplicării principiului DNSH, în implementarea proiectului (Anexa 4 model D)
        ● Lista de verificare a respectării principiilor DNSH, cuprinzând autoevaluarea realizată de solicitant.


    4.3.11. Respectarea principiilor privind dezvoltarea durabilă, egalitatea de şanse, de gen, nediscriminarea, accesibilitatea
        În procesul de pregătire, verificare, implementare şi durabilitate a contractului de finanţare, solicitantul respectă legislaţia naţională şi comunitară aplicabilă în domeniul egalităţii de şanse, de gen, nediscriminare şi accesibilitate.
     Se va completa Declaraţia de angajament, al cărui model este prezentat în Anexa 4 model A.


    4.4. Eligibilitatea cheltuielilor
        În cadrul unui proiect, cheltuielile pot fi eligibile şi neeligibile. Finanţarea va fi acordată doar pentru plata cheltuielilor eligibile.
        Fondurile nerambursabile vor fi acordate beneficiarilor eligibili pentru costurile prevăzute în cadrul proiectului tehnico-economic de înfiinţare a pădurilor urbane, necesare pentru îndeplinirea obiectivelor propuse, după cum urmează:
    a) Întocmirea proiectului tehnico-economic, emiterea avizelor necesare;
    b) Amenajarea terenului (pregătirea terenului şi a solului);
    c) Procurarea şi manipularea puieţilor, plantarea acestora;
    d) Întreţinerea plantaţiei maxim 3 ani, fără a depăşi data limită de implementare a investiţiei (30 iunie 2026), în care pot fi cuprinse şi activităţile de irigare, mulcire;
    e) Cheltuieli privind informarea şi publicitatea. Vor fi respectate prevederile manualului de identitate vizuală (MIV) al PNRR.

        Beneficiarul este obligat să asigure vizibilitatea proiectului şi a programului, prin derularea a cel puţin 3 măsuri de informare şi publicitate, în conformitate cu Manualul de identitate vizuală pentru PNRR.
        Costurile generale reprezentând plata arhitecţilor, inginerilor şi consultanţilor, taxelor legale, a studiilor de fezabilitate/documentaţiilor de avizare a lucrărilor de intervenţii, a proiectului tehnic, consultanţei, achiziţionarea de licenţe şi patente, informarea şi publicitatea, pentru pregătirea şi/sau implementarea proiectului, direct legate de investiţie, se vor încadra în maximum 5% din totalul cheltuielilor eligibile.
        Este eligibilă taxa pe valoarea adăugată aferentă cheltuielilor eligibile doar în condiţiile în care aceasta a fost solicitată şi nu este recuperabilă, rambursabilă sau compensată prin orice alte mijloace potrivit prevederilor legale.
        Cheltuielile necesare pentru implementarea proiectului sunt eligibile, dacă:
        ● sunt realizate, efectiv, după data de 01.02.2020 şi sunt în legătură cu îndeplinirea obiectivului investiţiei;
        ● sunt/ vor fi efectuate pentru realizarea investiţiei cu respectarea rezonabilităţii costurilor;
        ● sunt/ vor fi efectuate cu respectarea prevederilor contractului de finanţare ;
        ● sunt înregistrate în evidenţele contabile ale beneficiarului, sunt identificabile, verificabile şi sunt susţinute de originalele documentelor justificative, în condiţiile legislaţiei naţionale, pe baza cărora cheltuielile să poată fi auditate şi identificate.

        Cheltuielile privind costurile generale ale proiectului, inclusiv cele care sunt efectuate înaintea aprobării finanţării, sunt eligibile dacă:
        ● sunt prevăzute sau rezultă din aplicarea legislaţiei în vederea obţinerii de avize, acorduri şi autorizaţii necesare implementării activităţilor eligibile ale operaţiunii sau rezultă din cerinţele minime impuse de PNRR;
        ● sunt aferente, după caz: unor studii şi/sau analize privind durabilitatea economică şi de mediu, studiu de fezabilitate, proiect tehnic, document de avizare a lucrărilor de intervenţie, întocmite în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare;

        Următoarele cheltuieli NU vor fi considerate eligibile:
     ● sumele care vor depăşi pragurile menţionate la secţiunea 3.2 şi valoarea TVA aferentă acestora;
        ● costurile de exploatare, inclusiv cheltuielile specifice de înfiinţare şi funcţionare a întreprinderilor, cum ar fi obţinerea avizelor de funcţionare, taxele de autorizare, salariile angajaţilor, costurile administrative, etc.;
        ● cheltuielile efectuate înainte de semnarea contractului de finanţare cu MMAP, precum şi cele efectuate după termenul final prevăzut în ghid, cu excepţia cheltuielilor efectuate pentru elaborarea studiilor şi documentaţiilor tehnico-economice, precum şi a taxelor pentru emiterea avizelor şi acordurilor care se referă la capacităţile prevăzute în proiect;
        ● costurile de funcţionare ale solicitantului sau ale investiţiei în perioada de durabilitate;
        ● orice alte cheltuieli care nu fac obiectul proiectului;

        Cheltuielile neeligibile vor fi suportate integral de către beneficiarul finanţării.
        Solicitantul se va asigura cu privire la evitarea dublei finanţări a lucrărilor de intervenţie/activităţilor propuse prin proiect cu cele realizate asupra aceleiaşi infrastructuri/aceluiaşi segment de infrastructură, implementate prin alte Programe Operaţionale sau prin alte programe cu surse publice de finanţare. În cazul identificării unei situaţii de dublă finanţare, MMAP poate emite decizii de reziliere a contractelor de finanţare, cu recuperarea sumelor acordate necuvenit.
        Beneficiarii care au încheiat contracte de finanţare cu MMAP şi care nu finalizează proiectul în perioada de eligibilitate a cheltuielilor vor suporta din bugetul propriu sumele necesare finalizării proiectelor după această perioadă (cheltuieli neeligibile).
        În etapa de evaluare, pentru cheltuielile cuprinse în proiectul tehnic care nu respectă condiţiile de eligibilitate, se poate acorda beneficiarului posibilitatea de trecere a lor ca fiind neeligibile. În caz contrar, acestea vor conduce la diminuarea de către MMAP a valorii eligibile a proiectului.
        Dacă cererea de finanţare este declarată eligibilă în urma verificării conformităţii administrative şi a eligibilităţii, se va trece la etapa de verificare a criteriilor de selecţie.

    4.5. Selecţia proiectelor
     Proiectele vor fi selectate pentru finanţare pe baza criteriului "primul venit, primul servit", cu încadrarea în termenul limită de depunere a proiectelor, conform secţiunii 2.2, precum şi în alocarea totală prevăzută la secţiunea 3.1., pe baza criteriilor de selecţie enumerate în continuare şi incluse în grila de verificare a conformităţii administrative şi a eligibilităţii, anexă la prezentul Ghid (Anexa 5).
        MMAP va publica liste intermediare cu proiecte selectate pentru finanţare, în baza cărora vor fi încheiate contracte de finanţare cu beneficiari.
        După epuizarea alocării financiare sau după expirarea perioadei de depunere şi ulterior finalizării verificării tuturor proiectelor depuse, MMAP va întocmi Lista proiectelor selectate şi Lista proiectelor respinse, şi va proceda la publicarea acesteia pe site-ul http://pnrr.mmap.ro/ şi la notificarea solicitanţilor cu privire la stadiul aprobării.

    4.6. Depunerea şi soluţionarea contestaţiilor
        Un solicitant de finanţare, care se consideră neîndreptăţit de rezultatele procesului de evaluare şi selecţie, poate formula, în termen de 30 zile de la comunicarea privind evaluarea Cererii de finanţare, o singură contestaţie, care va fi transmisă prin aplicaţia informatică sau alte mijloace electronice.
        Pentru analizarea şi soluţionarea contestaţiilor depuse de Solicitanţi, se va constitui Comisia de soluţionare a contestaţiilor prin Ordin al ministrului mediului, apelor şi pădurilor.
        În cazul în care, contestatarul nu prezintă motivele de fapt şi de drept şi dovezile pe care se întemeiază contestaţia, aceasta se va considera neîntemeiată, în lipsa unui obiect de analiză.
        Contestatarul nu poate să depună documente noi în susţinerea cauzei şi nu poate să modifice conţinutul Cererii de finanţare.
        După evaluarea contestaţiilor, comisia de soluţionare va publica o listă a contestaţiilor. Solicitanţii ale căror contestaţii au fost admise vor fi notificaţi în vederea semnării contractelor de finanţare, în maximum 3 zile lucrătoare de la comunicarea Listei, împreună cu solicitanţii din lista de selecţie care nu au fost notificaţi în prima etapă şi care nu au primit statusul de solicitant RESPINS.

    4.7. Renunţarea la cererea de finanţare
        Renunţarea la cererea de finanţare se poate realiza prin retragerea ei de către Solicitant.
        Retragerea cererii de finanţare se va face numai de către reprezentantul legal sau de către persoana împuternicită prin mandat/ împuternicire specială, în baza Ordinului/ Deciziei/ Hotărârii de retragere a proiectului (cererii de finanţare).
        Retragerea cererii de finanţare se poate realiza printr-o adresă transmisă la adresa dgpnrr@mmediu.ro, cel târziu până la momentul semnării contractului de finanţare.

    4.8. Modificarea Ghidului solicitantului
        Se pot emite ordine de modificare a prevederilor prezentului ghid pentru actualizarea cu eventualele modificări legislative aplicabile sau pentru îmbunătăţirea procesului de verificare, în cuprinsul cărora vor exista şi prevederi tranzitorii pentru proiectele aflate în procesul de verificare, pentru asigurarea principiului tratamentului nediscriminatoriu al tuturor solicitanţilor de finanţare. MMAP va emite instrucţiuni în aplicarea prevederilor prezentului ghid. Pentru asigurarea principiului transparenţei MMAP va publica ordinele de modificare a prezentului ghid pe pagina de internet a autorităţii.


    5. Depunerea cererilor de finanţare
    5.1. Modalitatea de depunere a cererilor de finanţare
    Cererile de finanţare aferente acestui apel de proiecte se depun prin platforma electronică dedicată PNRR: https://proiecte.pnrr.gov.ro/#/home.
        Modalitatea de depunere a proiectelor pe această platformă este prevăzută în Manualul de proiecte numit Instrucţiuni de utilizare privind Sistemul informatic integrat de management pentru PNRR. înscrierea beneficiarilor în vederea depunerii de proiecte în cadrul apelurilor/Evaluareaproiectelor/Contractare/Implementare, pus la dispoziţie de MIPE.
        Nu se pot transmite cereri de finanţare în afara perioadei de depunere.
        Data depunerii Cererii de finanţare este considerată data transmiterii solicitării prin aplicaţia informatică, preluată din registratură.
        La transmitere, fiecare cerere de finanţare va primi un număr de înregistrare, conţinând data şi ora înregistrării, acesta fiind comunicat solicitantului în mod automat, prin aplicaţia informatică. Orice corespondenţă ulterioară va face referire, în mod obligatoriu, la numărul de înregistrare a cererii de finanţare.

    5.2. Limba utilizată la completarea cererii de finanţare
        Limba utilizată la completarea cererii de finanţare este limba română.
        Pentru toate documentele anexate, redactate în alte limbi, dacă este cazul, se va ataşa o traducere în limba română realizată de un traducător autorizat, fie de beneficiar (caz în care pe traducere acesta va face menţiunea "Îmi asum răspunderea privind corectitudinea traducerii" şi va semna).

    5.3. Cererea de finanţare şi Anexe
        Cererea de finanţare este compusă din:
    - Cererea de finanţare;
    – Anexele la cererea de finanţare - documentele completate de solicitant sau, după caz, scanate, salvate în format .pdf, semnate digital şi încărcate în aplicaţia informatică.

        Perioada de implementare a activităţilor proiectului estimată la nivelul cererii de finanţare şi/sau a proiectului tehnico-economic anexat, nu trebuie să depăşească data de 30 iunie 2026.
        Cererile de finanţare pot include în buget şi contribuţia proprie a solicitantului, care este opţională, fiind cheltuială neeligibilă, care nu se va deconta din bugetul PNRR.
        Cererile de finanţare se vor completa cu valorile eligibile ale proiectelor, exprimate în lei, fără TVA, luând în considerare cursul LEU/EUR utilizat în cadrul prezentului apel de proiecte, respectiv cursul InfoEuro din luna iulie 2023 (1 euro= 4.9638 LEI), iar acelaşi curs va fi utilizat şi la semnarea contractelor de finanţare.
        Bugetele proiectelor vor fi exprimate în LEI, cu TVA evidenţiată distinct pentru fiecare linie bugetară.
        În cererea de finanţare secţiunea privind bugetul se va completa prin referire la oferte de preţ sau la standarde de cost existente. Se va avea în vedere, ca activităţile previzionate, să fie corelate cu planul de achiziţii, având la bază o planificare realistă a tuturor activităţiilor, ţinând cont atât de resursele umane, cât şi de resursele materiale alocate implementării proiectului.
        În cazul proiectelor depuse în cadrul PNRR, valoarea TVA aferentă cheltuielilor eligibile va fi suportată de la bugetul de stat, din bugetul coordonatorului de reforme şi/sau investiţii pentru Componenta C2 - PĂDURI ŞI PROTECŢIA BIODIVERSITĂŢII, în conformitate cu legislaţia în vigoare. În condiţiile în care cheltuiala aferentă TVA a fost solicitată, ea este eligibilă doar dacă nu este recuperabilă, rambursabilă sau compensată prin orice alte mijloace potrivit prevederilor legale.
        Documentele enumerate în tabelul de mai jos se vor încărca obligatoriu pe platforma electronică la momentul depuneri cererii de finanţare.

┌────────────────┬────────────┬──────────────┬──────────┐
│ │Sursa │Gestionarea │Încărcare │
│Titlu │documentului│documentului │în │
│ │ │ │platformă │
├────────────────┼────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │Se preia din│Se completează│Se încarcă│
│ │setul de │de solicitant,│în format │
│Anexa 1 - Cerere│formulare │se semnează de│exclusiv │
│de finanţare │editabile │reprezentantul│.pdf de │
│ │anexate │legal, se │către │
│ │Ghidului │salvează în │solicitant│
│ │ │format pdf. │ │
├────────────────┼────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │Se preia din│Se completează│Se încarcă│
│Anexa 2 - │setul de │de solicitant,│în format │
│Conţinutul cadru│formulare │se semnează de│exclusiv │
│al proiectului │editabile │reprezentantul│.pdf de │
│tehnico - │anexate │legal, se │către │
│economic │Ghidului │salvează în │solicitant│
│ │ │format pdf. │ │
├────────────────┼────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │Se preia din│Se completează│Se încarcă│
│Anexa 3 - │setul de │de solicitant,│în format │
│Declaraţie │formulare │se semnează de│exclusiv │
│privind situaţia│editabile │reprezentantul│.pdf de │
│terenului │anexate │legal, se │către │
│ │Ghidului │salvează în │solicitant│
│ │ │format pdf. │ │
├────────────────┼────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │Se preia din│Se completează│Se încarcă│
│ │setul de │de solicitant,│în format │
│Anexa 4 - Modele│formulare │se semnează de│exclusiv │
│standard sau │editabile │reprezentantul│.pdf de │
│orientative │anexate │legal, se │către │
│ │Ghidului │salvează în │solicitant│
│ │ │format pdf. │ │
├────────────────┼────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │Se încarcă│
│Documente │Documente │ │în format │
│statutare ale │originale │ │.pdf de │
│solicitantului │personale │ │către │
│ │ │ │solicitant│
├────────────────┼────────────┼──────────────┼──────────┤
│Hotărârea │ │ │ │
│judecătorească │ │ │ │
│de validare a │ │ │ │
│mandatului │ │ │Se încarcă│
│primarului sau │Documente │ │în format │
│orice alte │originale │ │.pdf de │
│documente, din │personale │ │către │
│care să rezulte │ │ │solicitant│
│calitatea de │ │ │ │
│reprezentant │ │ │ │
│legal │ │ │ │
├────────────────┼────────────┼──────────────┼──────────┤
│Cartea de │ │ │Se încarcă│
│identitate a │Documente │ │în format │
│reprezentantului│originale │ │.pdf de │
│legal │personale │ │către │
│ │ │ │solicitant│
├────────────────┼────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │Se încarcă│
│Certificat de │Documente │ │în format │
│înregistrare │originale │ │.pdf de │
│fiscală │personale │ │către │
│ │ │ │solicitant│
├────────────────┼────────────┼──────────────┼──────────┤
│Documente │ │ │Se încarcă│
│privind │Documente │ │în format │
│imobilele, pe │originale │ │.pdf de │
│care se propune │personale │ │către │
│a se realiza │ │ │solicitant│
│investiţia │ │ │ │
├────────────────┼────────────┼──────────────┼──────────┤
│Hotărârea │ │ │Se încarcă│
│Consiliu local, │Documente │ │în format │
│Consiliu de │originale │ │.pdf de │
│administraţie, │personale │ │către │
│etc. │ │ │solicitant│
├────────────────┼────────────┼──────────────┼──────────┤
│Certificatul de │ │ │Se încarcă│
│cazier judiciar │Documente │ │în format │
│- documentul │originale │ │.pdf de │
│trebuie să se │personale │ │către │
│afle în perioada│ │ │solicitant│
│de valabilitate │ │ │ │
├────────────────┼────────────┼──────────────┼──────────┤
│Certificatul, │ │ │ │
│care să ateste │ │ │ │
│lipsa datoriilor│ │ │ │
│fiscale restante│ │ │ │
│şi graficul de │ │ │Se încarcă│
│reeşalonare a │Documente │ │în format │
│datoriilor către│originale │ │.pdf de │
│bugetul │personale │ │către │
│consolidat, dacă│ │ │solicitant│
│este cazul - │ │ │ │
│documentul │ │ │ │
│trebuie să se │ │ │ │
│afle în perioada│ │ │ │
│de valabilitate │ │ │ │
└────────────────┴────────────┴──────────────┴──────────┘

        Toate documentele încărcate în aplicaţia informatică, fiind parte din cererea de finanţare, trebuie să fie lizibile şi complete.
     În cadrul Anexei 4 la prezentul Ghid, sunt prevăzute următoarele modele standard sau orientative:
     ● Declaraţia de angajament (Model A)
     ● Declaraţia de eligibilitate (Model B)
     ● Declaraţie privind regimul TVA aferentă cheltuielilor ce vor fi efectuate în cadrul proiectului propus spre finanţare (Model C)
     ● Declaraţie privind respectarea obligaţiilor prevăzute în PNRR pentru implementarea principiului DNSH (Model D)
     ● Declaraţia de consimţământ privind prelucrarea datelor cu caracter personal (Model E)
     ● Declaraţie privind evitarea dublei finanţări (Model F)
     ● Contract de finanţare (Model G)
     ● Acord de _parteneriat (Model H)

        Hotărârea Consiliului local/ Hotărârea Consiliului de administraţie pentru implementarea proiectului, cu referire la următoarele puncte (obligatorii):
        ● Angajamentul, că va asigura cofinanţarea proiectului, respectiv finanţarea cheltuielilor neeligibile, care asigură implementarea proiectului, astfel cum acestea vor rezulta din documentaţia tehnico-economică;
        ● Angajamentul de a suporta cheltuielile de mentenanţă a investiţiei pe o perioadă de minimum 10 ani de la data efectuării ultimei plăţi;
        ● Lucrările vor fi prevăzute în bugetul/bugetele solicitanţilor pentru perioada de realizare a investiţiei;
        ● Menţionarea amplasamentului/amplasamentelor şi suprafaţa propusă pentru împădurire.

        MMAP îşi rezervă dreptul de a solicita şi alte documente relevante, dacă este cazul, pentru stabilirea eligibilităţii solicitantului.
        Documentele trebuie să fie valabile la data depunerii Cererii de finanţare, termenul de valabilitate al acestora fiind în conformitate cu legislaţia în vigoare şi valabile cel puţin pe toată perioada derulării contractului de finanţare. Orice modificare survenită pe durata derulării contractului de finanţare privind datele relevante din documente vor fi aduse la cunoştinţa MMAP imediat ce acestea survin.

    5.4. Semnarea cererii de finanţare şi a documentelor anexate
        Pentru transmiterea cererilor de finanţare prin aplicaţia informatică, semnătura electronică extinsă a reprezentantului legal al solicitantului/împuternicitului solicitantului trebuie să fie certificată în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
        Declaraţiile, în nume propriu, ale reprezentantului legal al solicitantului pot fi semnate astfel:
        ● Olograf, de către reprezentantul legal al solicitantului şi electronic (cu semnătură electronică extinsă, certificată în conformitate cu prevederile legale în vigoare) de către persoana împuternicită. Dacă este cazul, se va depune şi documentul de împuternicire. Acesta trebuie să fie emis de reprezentantul legal, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
        ● Electronic, cu semnătură electronică extinsă, certificată în conformitate cu prevederile legale în vigoare, de către reprezentantul legal al solicitantului;

        Astfel, documentele anexate la cererea de finanţare vor fi încărcate în copie format .pdf sub semnătură electronică extinsă certificată a reprezentantului legal al solicitantului/persoanei împuternicite, după caz. Documentele anexate vor fi scanate integral, denumite corespunzător, uşor de identificat şi lizibile.
        Atenţie!
        Pentru declaraţiile solicitate în nume personal ale reprezentantului legal, nu se acceptă însuşirea şi semnarea acestora de către o altă persoană împuternicită.



    6. Contractarea şi implementarea proiectelor
    6.1. Contractarea proiectelor
        Astfel, pentru proiectele care au fost acceptate în urma etapei de evaluare şi selecţie, se va trece la etapa de semnare a contractelor de finanţare, cu respectarea condiţiei de încadrare în alocarea apelului de proiecte.
        În aceasta etapă, în cazul în care MMAP consideră că este necesară clarificarea unor aspecte suplimentare, se pot solicita clarificări solicitantului, menţinându-se obligativitatea clarificării aspectelor respective pentru semnarea contractului de finanţare.
        Contractul de finanţare va fi semnat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, în calitate de Coordonator de reformă şi/sau investiţie şi solicitant.
        MMAP va întocmi documentaţiile de contractare, iar încheierea contractului este condiţionată de prezentarea de către beneficiar, în termenele prevăzute în Notificare, a documentelor solicitate.
        Solicitantul se va asigura de menţionarea, în cerinţele documentaţiilor de atribuire a contractelor de achiziţie (caietul de sarcini pentru elaborare PT), a măsurilor privind respectarea obligaţiilor prevăzute în PNRR pentru implementarea principiului "Do No Significant Harm" (DNSH) şi va prezenta documentele justificative aferente.
        Se va avea în vedere detalierea separată a cheltuielilor pe categorii, respectiv eligibile şi neeligibile.
        În urma verificării documentaţiilor de contractare, MMAP îşi rezervă dreptul de a refuza contractarea unor proiecte, care nu îndeplinesc criteriile de verificare a conformităţii administrative şi a eligibilităţii. În acest sens, MMAP va respinge documentaţiile de contractare, oferind posibilitatea solicitanţilor să depună contestaţii în conformitate cu prevederile prezentului Ghid.

    6.2. Implementarea şi monitorizarea proiectelor
        Monitorizarea implementării contractelor de finanţare din punct de vedere tehnic şi financiar se va realiza de către MMAP.
        Pe toată perioada de implementare a proiectului, beneficiarul:
        ● trebuie să respecte obligaţiile prevăzute în PNRR pentru implementarea principiului "Do No Significant Harm" (DNSH) ("A nu prejudicia în mod semnificativ"), astfel cum este prevăzut la Articolul 17 din Regulamentul (UE) 2020/852 privind instituirea unui cadru care să faciliteze investiţiile durabile;
        ● trebuie să notifice MMAP asupra oricărei situaţii, eveniment ori modificare care afectează sau ar putea afecta respectarea condiţiilor de eligibilitate aplicabile, menţionate în Ghidul specific, în termen de cel mult 5 zile lucrătoare de la luarea la cunoştinţă a situaţiei respective;
        ● trebuie să respecte prevederile legislaţiei comunitare şi naţionale în domeniul dezvoltării durabile, egalităţii de şanse, egalităţii de gen şi nediscriminării;
        ● trebuie să respecte prevederile legislaţiei naţionale în domeniul achiziţiilor publice;
        ● este obligat, după caz, să permită accesul şi să furnizeze orice informaţii de natură tehnică sau financiară legate de proiect, solicitate de către MMAP, coordonatorul naţional (MIPE), Autoritatea de Certificare, Autoritatea de Audit sau orice alt organism abilitat să verifice sau să realizeze auditul asupra modului de implementare a proiectelor finanţate din PNRR;
        ● este obligat să asigure accesul la documente şi informaţii şi accesul la faţa locului al reprezentanţilor CE, ECA, AA, EPPO, OLAF, DLAF şi DNA, ca urmare a unei adrese de notificare a auditului/controlului;
        ● are obligaţia arhivării şi păstrării, în bune condiţii, a tuturor documentelor aferente acestora, în conformitate cu prevederile art. 132 din Regulamentul financiar, pe o perioadă de 5 ani de la data plăţii soldului sau, în absenţa unei astfel de plăţi, de la data efectuării ultimei raportări.;
        ● are obligaţia păstrării evidenţei informaţiilor despre fondurile obţinute pentru o perioadă de minimum 10 ani de la data la care au fost acordate ultimele fonduri;
        ● Trebuie să îndeplinească măsurile legate de vizibilitatea fondurilor din partea Uniunii Europene, inclusiv, atunci când este cazul, afişând emblema Uniunii Europene şi o declaraţie de finanţare corespunzătoare cu următorul conţinut: "finanţat de Uniunea Europeană - NextGenerationEU", precum şi prin oferirea de informaţii specifice coerente, concrete şi proporţionale unor categorii de public diverse, care includ mass- media şi publicul larg, cu respectarea prevederilor Manualului de identitate vizuală a PNRR elaborat de către MIPE şi aprobat prin ordin al ministrului.

        MMAP poate transmite solicitări de clarificări/completări. Netransmiterea unui răspuns complet şi în termen la solicitarea de clarificări poate conduce la rezilierea contractului de finanţare, în conformitate cu prevederile ghidului specific/contractului de finanţare.
        Perioada de implementare a activităţilor proiectului se referă atât la activităţile realizate înainte de depunerea cererii de finanţare, privind întocmirea proiectului şi obţinerea avizelor legale, dar nu mai devreme de data de 01 februarie 2020, cât şi la activităţile ce urmează a fi realizate după momentul semnării contractului de finanţare a proiectului. Perioada de implementare nu poate depăşi data de 30 iunie 2026.
        Astfel, termenul limită de efectuare a recepţiei la terminarea lucrărilor este 30.06.2026.
        Beneficiarii care au încheiat contracte de finanţare cu MMAP şi care nu finalizează proiectul în perioada de eligibilitate a cheltuielilor vor suporta din bugetul propriu sumele necesare finalizării proiectelor după această perioadă, acestea devenind cheltuieli neeligibile.
        În cazul neîndeplinirii integrale/parţiale a acţiunilor/ indicatorilor de proiect, respectiv până la termenele maximale aprobate, cu modificările şi completările ulterioare, recuperarea sprijinului se va realiza cu respectarea principiului proporţionalităţii.
        Trimestrial, după semnarea contractului de finanţare, beneficiarul va depune la MMAP un Raport de progres privind stadiul implementării proiectului. Acesta va cuprinde informaţii* cu privire la:
    *Lista este orientativă.
        ● Raportarea progresului înregistrat în desfăşurarea procedurilor de achiziţii publice aferente proiectului (contracte de achiziţie publică în desfăşurare, finalizate, planificate);
        ● Raportare cu privire la îndeplinirea obligaţiilor referitoare la asigurarea elementelor de identitate vizuală specifice MRR;
        ● Raportare cu privire la progresul fizic al investiţiei;
        ● Probleme şi dificultăţi întâmpinate;
        ● Măsuri de remediere propuse;
        ● Alte aspecte sau documente justificative, după caz.

     Totodată, prin Raportul de progres se va asigura şi colectarea datelor privind beneficiarul real al fondurilor, în conformitate cu art. 22 alin. (2) lit. (d) din Regulamentul (UE) 2021/241 al Parlamentului European şi al Consiliului din 12 februarie 2021.
    6.2.1. Achiziţiile
        Achiziţiile se vor desfăşura cu respectarea legislaţiei privind achiziţiile publice/ sectoriale, după caz.
        Executanţii/ Furnizorii/ Prestatorii de lucrări de execuţie/ servicii/ echipamente vor fi selectaţi printr-o procedură deschisă, competitivă, transparentă şi non-discriminatorie, în conformitate cu legislaţia privind achiziţiile publice/ sectoriale, după caz.
        Toate lucrările/ achiziţiile, ce vor fi realizate în cadrul proiectului, trebuie să fie fundamentate, în conformitate cu prezentul Ghid.
        Contractul de execuţie lucrări va cuprinde detaliat inclusiv măsurile privind respectarea obligaţiilor prevăzute în PNRR pentru implementarea principiului "Do No Significant Harm" (DNSH) şi tipul de documente prin care se va dovedi respectarea acestora.
        Toate contractele de achiziţie trebuie transmise la MMAP înainte de a solicita prin cereri de transfer sume aferente acestor contracte.

    6.2.2. Verificarea datelor privind Beneficiarul real
     Beneficiarul (autoritatea contractantă) are obligaţia de a se asigura că destinatarii finali ai fondurilor, contractanţii, subcontractanţii şi terţii susţinători, după caz, sunt informaţi cu privire la obligaţia acestora de a transmite datele şi informaţiile cu privire la beneficiarii reali ai fondurilor alocate din PNRR, conform prevederilor Directivei (UE) 2015/849 a Parlamentului European şi a Consiliului din 20 mai 2015 privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanţării terorismului, de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European şi al Consiliului şi de abrogare a Directivei 2005/60/CE a Parlamentului European şi a Consiliului şi a Directivei 2006/70/CE a Comisiei, înaintea semnării contractelor de achiziţie publică şi a contractelor comerciale şi că aceştia cunosc prevederile articolelor 56 şi 57 din Legea nr. 129 din 11 iulie 2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului modificată şi completată prin Legea 315/2021,. Beneficiarul are obligaţia actualizării informaţiilor de fiecare dată când are loc o modificare a acestora, sub rezerva aplicării sancţiunilor contravenţionale şi a dizolvării societăţii.
     În acest sens, înaintea semnării contractelor aferente procedurilor de achiziţie, beneficiarul se asigură că datele privind beneficiarii reali sunt înscrise la ONRC. Verificarea se va face de beneficiar atât pentru ofertantul câştigător cât şi pentru subcontractanţi/ terţi susţinători, dacă este cazul. În situaţia în care ofertantul declarat câştigător are în structura acţionariatului entităţi juridice străine, declaraţia privind beneficiarii reali trebuie să conţină datele acelor persoane fizice (cel puţin nume, prenume, data naşterii), în conformitate cu Legea 129/2019, cu completările şi modificările ulterioare.
     Totodată, se va completa şi o declaraţie pe propria răspundere, conform prevederilor articolului 326 din Codul Penal privind falsul în declaraţii, ce va conţine datele privind beneficiarii reali (cel puţin numele, prenumele şi data naşterii). Declaraţia va fi solicitată cu titlu obligatoriu de Autoritatea contractantă înaintea semnării contractelor de achiziţie. În cazul subcontractorilor, beneficiarul trebuie să se asigure că va colecta informaţiile privind numele acestora, acordând atenţie modificării numărului de subcontractori şi nevoii de actualizare a acestor informaţii pe toată perioada de implementare a proiectului.
        Beneficiarul are obligaţia înscrierii tuturor informaţiilor relevante în aplicaţia informatică a PNRR, anterior semnării contractelor de achiziţie, conform Instrucţiunilor comunicate şi a manualelor de utilizare a aplicaţiei. După înscrierea datelor în aplicaţia informatică, beneficiarul va Notifica DGPNRR-MMAP.
        Beneficiarii se vor asigura că destinatarii finali/contractanţii au obligaţia de a informa atât autoritatea contractantă, cât şi ONRC de fiecare dată când are loc o modificare a informaţiilor privind beneficiarul real, pe durata angajamentelor legale încheiate în cadrul PNRR. Beneficiarul va informa DGPNRR-MMAP cu privire la aceste modificări, ulterior încărcării lor în aplicaţia informatică.

    6.2.3. Finanţarea cheltuielilor eligibile
        Mecanismul de finanţare
        În termen de cel mult 30 de zile calendaristice de la semnarea contractului de finanţare sau odată cu depunerea cererii de transfer, beneficiarul trebuie să depună la MMAP Graficul iniţial estimativ privind estimările trimestriale de fonduri şi termenele de depunere a cererilor de transfer, în care va preciza numărul estimat de cereri de transfer şi valoarea acestora. Numărul de cereri şi valorile aferente pot fi modificate ulterior prin depunerea de Grafice estimative rectificative.
     Transferul către beneficiari a sumelor eligibile, conform prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 124/2021 şi a normelor metodologice de aplicare a acesteia, se realizează în baza cererilor de transfer depuse de beneficiari, în condiţiile şi pe baza documentelor prevăzute prin contractele de finanţare, precum şi conform documentaţiei justificative stabilite prin prezentul ghid.
     Beneficiarii depun la MMAP cereri de transfer pentru plăţile care urmează a fi efectuate numai după finalizarea integrală a cel puţin unei faze din proiect, cu excepţia cazului în care plăţile au fost efectuate începând cu 1 februarie 2020, în condiţiile art. 37 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 124/2021, înainte de semnarea contractului de finanţare, pentru care se întocmesc cereri de transfer distincte care se transmit coordonatorilor de reforme şi/sau investiţii, în termen de 15 zile lucrătoare de la aprobarea contractelor de finanţare.

    6.2.4. Termene de autorizare/plată
        În termen de 10 zile lucrătoare de la data depunerii cererii de transfer întocmite conform contractului de finanţare, MMAP autorizează cheltuielile cuprinse în cererea de transfer şi efectuează plata sumelor autorizate în termen de 5 zile lucrătoare de la aprobarea documentelor de către ordonatorul principal de credite.
        În situaţia în care sunt necesare documente adiţionale sau clarificări, termenul de 10 zile lucrătoare poate fi întrerupt fără ca perioadele de întrerupere cumulate să depăşească 10 zile lucrătoare.
        În cazul ultimei cereri de transfer depuse de beneficiar în cadrul proiectului, termenele menţionate anterior pot fi prelungite cu durata necesară efectuării tuturor verificărilor procedurale, dar fără a depăşi 45 de zile de la data depunerii cererii de transfer.
        După efectuarea plăţii, MMAP notifică beneficiarul cu privire la plata aferentă cheltuielilor autorizate din cererea de transfer.

    6.2.5. Reconcilierea contabilă
        Beneficiarii de proiecte finanţate din fonduri europene au obligaţia să ţină pentru fiecare proiect o evidenţă contabilă distinctă, folosind conturi analitice distincte.
        În vederea efectuării reconcilierii contabile între conturile contabile ale MMAP şi cele ale beneficiarilor pentru proiectele implementate în cadrul PNRR, beneficiarii au obligaţia transmiterii trimestriale, până la data de 20 a lunii următoare perioadei de raportare, a formularului - Notificare cu privire la reconcilierea contabilă, din care să rezulte sumele primite de la MMAP, conform prevederilor din contractele de finanţare.

    6.2.6. Cererile de transfer
        Fiecare cerere de transfer transmisă de beneficiar trebuie să reflecte separat, pentru fiecare an calendaristic, cheltuielile efectuate în cadrul proiectului.
        MMAP îşi rezervă dreptul de a refuza parţial/integral efectuarea plăţii aferente unei cereri de transfer, dacă nu au fost transmise documentele menţionate la secţiunile anterioare, în termenele solicitate şi cu respectarea prevederilor legale sau ale contractului de finanţare încheiat.
        Beneficiarii, care efectuează plăţi în valută în cadrul proiectului, solicită prin cererile de transfer contravaloarea în lei a acestora la cursul Băncii Naţionale a României, denumite în continuare BNR, din data întocmirii documentelor de plată în valută.
        Documente anexate cererii de transfer:
        ● Facturi fiscale
        ● Adeverinţe
        ● Extrase de cont (doar pentru plăţile care au fost efectuate începând cu 1 februarie 2020, în condiţiile art. 37 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 124/2021, înainte de semnarea contractului de finanţare);
        ● Rezultatele verificării controlului financiar preventiv propriu la nivelul fiecărui beneficiar, respectiv ale controlului financiar preventiv delegat, unde este cazul;
        ● Procese verbale de recepţie parţială, dacă este cazul;
        ● Procesul verbal de recepţie la terminarea lucrărilor (la ultima cerere de transfer);
        ● Situaţii de lucrări, Note de Renunţare, Note de Comandă Suplimentară, Dispoziţii de şantier, care să justifice diferenţele dintre listele de cantităţi din PT şi lucrările realizate;
        ● Documente justificative care să demonstreze implementarea principiului de "a nu prejudicia în mod semnificativ" (DNSH - "Do No Significant Harm") în etapa de execuţie a lucrărilor, aşa cum sunt solicitate şi asumate prin Declaraţia privind respectarea principiului DNSH în implementarea proiectului;
        ● Alte documente, după caz.

        Notă
        Toate documentele prezentate în perioada de implementare, inclusiv cele anexate cererii de transfer, trebuie să fie în conformitate cu prevederile legislaţiei incidente şi cu respectarea obligaţiilor prevăzute în PNRR.

        Condiţiile de implementare prevăzute prin prezentul Ghid se vor completa prin Instrucţiuni emise de MMAP şi Notificate beneficiarilor.

    6.2.7. Perioada de durabilitate
        Prin perioada de durabilitate a proiectului se înţelege perioada de menţinere obligatorie a investiţiei după finalizarea implementării proiectului (minimum 10 ani de la efectuarea plăţii finale).
        În perioada de durabilitate, beneficiarul finanţării din PNRR trebuie să:
        ● menţină investiţia realizată (asigurând mentenanţa şi serviciile asociate necesare);
        ● nu realizeze o modificare asupra calităţii de proprietar/administrator al investiţiei componentă a proiectului, decât în condiţiile prevăzute în contractul de finanţare;
        ● nu realizeze o modificare substanţială, care afectează natura, obiectivele sau condiţiile de realizare şi care ar determina subminarea obiectivelor iniţiale ale investiţiei.

        Pe perioada de durabilitate a proiectului, beneficiarul:
        ● trebuie să notifice MMAP asupra oricărei situaţii, eveniment ori modificare care afectează sau ar putea afecta respectarea condiţiilor de eligibilitate/criteriilor de selecţie aplicabile, menţionate în Ghidul specific, în termen de cel mult 5 zile lucrătoare de la luarea la cunoştinţă a situaţiei respective;
        ● trebuie să respecte prevederile legislaţiei comunitare şi naţionale în domeniul dezvoltării durabile, egalităţii de şanse, egalităţii de gen şi nediscriminării.
        ● este obligat să furnizeze orice informaţii de natură tehnică sau financiară legate de proiect, solicitate de către MMAP, Autoritatea de Certificare, Autoritatea de Audit sau orice alt organism abilitat să verifice sau să realizeze auditul asupra modului de implementare a proiectelor finanţate din PNRR;
        ● este obligat să asigure accesul la documente şi informaţii şi accesul la faţa locului al reprezentanţilor CE, ECA, AA, EPPO, OLAF, DLAF şi DNA, ca urmare a unei adrese de notificare a auditului/controlului;
        ● are obligaţia arhivării şi păstrării, în bune condiţii, a tuturor documentelor aferente acestora, în conformitate cu prevederile art. 132 din Regulamentul financiar, respectiv timp de 5 ani de la data plăţii soldului sau, în absenţa unei astfel de plăţi, de la data efectuării ultimei raportări. Această perioadă este de 3 ani în cazul în care valoarea finanţării este mai mică sau egală cu 60.000 euro sau stabilită potrivit prevederilor normelor privind ajutorul de stat, după caz, oricare este mai lungă;
        ● are obligaţia păstrării evidenţei informaţiilor despre fondurile obţinute pentru o perioadă de minimum 10 ani de la data la care au fost acordate ultimele fonduri;
        ● trebuie să menţină măsurile legate de vizibilitatea fondurilor din partea Uniunii Europene, inclusiv, atunci când este cazul, afişând emblema Uniunii Europene şi o declaraţie de finanţare corespunzătoare cu următorul conţinut: "finanţat de Uniunea Europeană - NextGenerationEU", precum şi prin oferirea de informaţii specifice coerente, concrete şi proporţionale unor categorii diverse de public, care includ mass- media şi publicul larg, cu respectarea prevederilor Manualului de identitate vizuală a PNRR elaborat de către MIPE şi aprobat prin ordin al ministrului.


    6.2.8. Mecanisme de gestionare a riscurilor de implementare
        Beneficiarii vor lua toate măsurile necesare pentru eliminarea riscurilor principale referitoare la implementarea proiectului sau reducerea acestora până la un nivel acceptabil.
        Riscul principal în implementarea proiectelor care fac obiectul prezentului Ghid specific este reprezentat de întârzieri în derularea procedurilor de atribuire a contractelor de achiziţie publică. Pentru atenuarea acestui risc se va avea în vedere stabilirea, în cadrul documentaţiei de atribuire, a unor cerinţe/specificaţii clare, astfel fiind redus riscul de depunere a contestaţiilor.



    7. Modificarea Ghidului Solicitantului
        Se pot emite ordine de modificare a prevederilor prezentului ghid pentru actualizarea cu eventuale modificări legislative aplicabile sau pentru îmbunătăţirea procesului de verificare, în cuprinsul cărora vor exista şi prevederi tranzitorii pentru proiectele aflate în procesul de verificare pentru asigurarea principiului tratamentului nediscriminatoriu al tuturor solicitanţilor de finanţare. MMAP va emite instrucţiuni în aplicarea prevederilor prezentului ghid. Pentru asigurarea principiului transparenţei MMAP va publica ordinele de modificare a prezentului ghid pe pagina de internet a autorităţii.

    8. Anexe

┌─────┬────────────────────────────────┐
│Anexa│Cerere de finanţare │
│1 │ │
├─────┼────────────────────────────────┤
│Anexa│Conţinutul cadru al proiectului │
│2 │tehnico- economic │
├─────┼────────────────────────────────┤
│Anexa│Declaraţie privind situaţia │
│3 │terenului │
├─────┼────────────────────────────────┤
│ │A_Declaraţia de angajament │
│ ├────────────────────────────────┤
│ │B_Declaraţia de eligibilitate │
│ ├────────────────────────────────┤
│ │C_Declaraţia privind regimul TVA│
│ ├────────────────────────────────┤
│ │D_Declaraţie privind respectarea│
│Anexa│principiilor DNSH │
│4 ├────────────────────────────────┤
│ │E_Declaraţia de consimţământ │
│ ├────────────────────────────────┤
│ │F_Declaraţie privind evitarea │
│ │dublei finanţări │
│ ├────────────────────────────────┤
│ │G_Model Contract de finanţare │
│ ├────────────────────────────────┤
│ │H_Model Acord de parteneriat │
├─────┼────────────────────────────────┤
│Anexa│Grila de verificare │
│5 │ │
└─────┴────────────────────────────────┘


    ANEXA 1

        MINISTERUL MEDIULUI APELOR ŞI PĂDURILOR
        DIRECŢIA GENERALĂ PLANULUI NAŢIONAL DE REDRESARE ŞI REZILIENŢĂ

┌──────────────────────────────────────┐
│Semnătură reprezentant legal. │
└──────────────────────────────────────┘

        Componenta C2 - Păduri şi protecţia biodiversităţii
        Investiţia I1. Campania naţională de împădurire şi reîmpădurire, inclusiv păduri urbane
        APEL: PNRR/2023/C2/I.1.C - Crearea de păduri urbane
        SECŢIUNE GENERALĂ
    A. PREZENTARE GENERALĂ
    A1. Tip de investiţie
        crearea de păduri urbane.
        [ ] Investiţie în parteneriat, între tipurile de solicitanţi eligibili.

    A2. Denumire solicitant:
        [Completaţi cu denumirea solicitantului]

    A3. Titlu proiect
        [Completaţi cu titlul proiectului]

    A4. Descrierea succintă a proiectului:
        [Completaţi cu descrierea proiectului]

    A5. Amplasarea proiectului
        Obiectivele investiţiei
        [Completaţi cu obiectivele proiectului]

        Regiune şi Judeţ
        [Completaţi cu regiunea şi judeţul unde se va amplasa proiectul]

        Oraş
        [Completaţi cu oraşul unde se va amplasa proiectul]

        Locaţie amplasament
        [Completaţi cu locaţie amplasament (CF/titlu de proprietate/contract de vânzare-cumpărare/act de donaţie/certificat moştenitor/extras din amenajamentul silvic)]

        Suprafaţa de pădure urbană înfiinţată (mp)
        [Completaţi cu suprafaţa totală]



    B. INFORMAŢII PRIVIND SOLICITANTUL
    B1. Descrierea solicitantului
    B1.1. Informaţii privind solicitantul
        Data de înfiinţare Selectaţi data
        Cod Unic de înregistrare sau Codul de înregistrare Fiscală [...............]
        Statutul juridic al solicitantului [..............]

    B1.2. Sediul social/Domiciliul stabil al solicitantului
        [Judeţ, Localitate, Cod poştal, Strada, Nr., Bloc, Scara, Telefon fix/mobil, e-mail]

    B1.3. Numele şi prenumele reprezentantului legal şi funcţia acestuia în cadrul organizaţiei
        [Nume, Prenume, Funcţie]


    B2. Informaţii referitoare la reprezentantul legal de proiect
    B2.1. Date de identitate ale reprezentantului legal de proiect
        Act de identitate
        [CI/BI/Paşaport, seria, nr., eliberat la data, eliberat de, valabil până la, CNP]


    B2.2. Domiciliul stabil al reprezentantului legal de proiect
        [Judeţ, Localitate, Cod poştal, Strada, Nr., Bloc, Scara, Telefon fix/mobil, e-mail]


    B3. Informaţii privind contul bancar pentru proiect
        [Banca, IBAN]


    C. ALTE INFORMAŢII
    C1. Parteneri
    C.1.1. [Denumire partener, statut juridic, CUI, sediul social, numele şi prenumele reprezentantului legal]
        [Denumire partener, statut juridic, CUI, sediul social, numele şi prenumele reprezentantului legal]


    C2. Programarea proiectului:
        Număr luni pentru finalizarea achiziţiilor [............]
        Număr luni pentru execuţia investiţiilor [..............]
        Număr luni de implementare [............]
        Implementarea nu poate conduce la depăşirea datei de 31 iunie 2026.


    D. BUGETUL PROIECTULUI

┌───────────┬─────────────┬─────────────┬─────────────┐
│ │Cheltuieli │Cheltuieli │Total │
│ │eligibile │neeligibile │ │
├───────────┼─────────────┼─────────────┼─────────────┤
│Denumirea │ │ │ │
│capitolelor│LEI │LEI │LEI │
│de │ │ │ │
│cheltuieli │ │ │ │
├───────────┼─────────────┼─────────────┼─────────────┤
│Cheltuieli │ │ │ │
│cu │[...........]│[...........]│[...........]│
│investiţia │ │ │ │
│de bază │ │ │ │
├───────────┼─────────────┼─────────────┼─────────────┤
│Cheltuieli │ │ │ │
│suport │ │ │ │
│pentru │[...........]│[...........]│[...........]│
│realizarea │ │ │ │
│investiţiei│ │ │ │
├───────────┴─────────────┴─────────────┴─────────────┤
│Cheltuielile suport eligibile pentru proiecte trebuie│
│să se încadreze în maximul 5% totalul cheltuielilor │
│eligibile │
├───────────┬─────────────┬─────────────┬─────────────┤
│TOTAL │[...........]│[...........]│ │
│GENERAL │ │ │ │
├───────────┼─────────────┼─────────────┼─────────────┤
│TVA │[...........]│[...........]│ │
├───────────┼─────────────┼─────────────┼─────────────┤
│TOTAL │ │ │ │
│GENERAL │[...........]│[...........]│[...........]│
│INCLUSIV │ │ │ │
│TVA │ │ │ │
├───────────┴─────────────┴─────────────┴─────────────┤
│ │
├───────────┬─────────────┬─────────────┬─────────────┤
│VALOAREA │ │ │ │
│ELIGIBILA │[...........]│ │ │
│[fără TVA] │ │ │ │
├───────────┼─────────────┼─────────────┼─────────────┤
│VALOAREA │ │ │ │
│NEELIGIBILĂ│ │[...........]│ │
│[cu TVA] │ │ │ │
└───────────┴─────────────┴─────────────┴─────────────┘


    E. DOCUMENTELE ANEXATE PROIECTULUI
     [Completaţi cu documentele anexate prezentei cereri de finanţare, conform punctului 4.3. din Ghidul specific, în funcţie de tipul beneficiarului, după caz.]


    ANEXA 2

        MINISTERUL MEDIULUI APELOR ŞI PĂDURILOR
        DIRECŢIA GENERALĂ PLANULUI NAŢIONAL DE REDRESARE ŞI REZILIENŢĂ
        Componenta C2 - Păduri şi protecţia biodiversităţii
        Investiţia I1. Campania naţională de împădurire şi reîmpădurire, inclusiv păduri urbane
        APEL: PNRR/2023/C2/I.1.C - Crearea de păduri urbane
    CONŢINUTUL CADRU AL PROIECTULUI TEHNICO-ECONOMIC
    "CREARE DE PĂDURI URBANE NOI"

    Partea I - Memoriu tehnic
    I. DATE GENERALE
    1.1. Beneficiar (nume/denumire, sediu, CUI, nr. telefon fix şi mobil, e-mail)
    1.2. Amplasamentul suprafeţelor propuse pentru înfiinţarea pădurilor urbane (judeţ, localitate, încadrarea în zona intravilană/periurbană, identificare cadastrală, alte date)
    1.3. Statutul juridic al terenului ce urmează a fi împădurit (deţinător, document de proprietate, utilizator, etc.), litigii,
    1.4. Utilizarea actuală a terenului (descriere şi documentaţie foto)

    II. PREZENTAREA SOLUŢIEI TEHNICE PROPUSE
    2.1. Descrierea condiţiilor climatice, de vegetaţie şi edafice ale amplasamentului
    2.2. Descrierea soluţiei tehnice privind alegerea speciilor
    2.3. Necesitatea amenajării terenului şi descrierea tipului de lucrări de pregătire a terenului şi a solului
    2.4. Descrierea lucrărilor de plantare
    2.5. Descrierea lucrărilor de întreţinere a plantaţiei, pe ani
    2.6. Descrierea altor lucrări (irigaţii, verificarea reuşitei plantaţiei, etc.)

    III. ANTEMĂSURĂTORI ŞI DEVIZE
    3.1. Pregătirea terenului
    3.2. Înfiinţarea plantaţiei
    3.3. Întreţinerea plantaţiei
    3.4. Alte lucrări

    IV. COSTURILE INVESTIŢIEI
    4.1. Centralizatorul costurilor investiţiei, pe ani şi pe amplasamente
    4.2. Valoarea totală a investiţiei
    4.3. Valoarea eligibilă din PNRR( valoarea costurilor care se pot acorda până cel târziu la data de 30 iunie 2026)

    V. GRAFICUL GENERAL DE REALIZARE A PLANTAŢIEI
    5. Desfăşurătorul pe ani a execuţiei tuturor lucrărilor prevăzute în proiect

    VI. ÎNDRUMĂRI TEHNICE PRIVIND EXECUŢIA LUCRĂRILOR
    6.1. Pregătirea terenului
    6.2. Înfiinţarea plantaţiei
    6.3. Întreţinerea plantaţiei
    6.4. Alte lucrări

    VII. ESTIMAREA REZULTATELOR PRECONIZATE ÎN URMA REALIZĂRII INVESTIŢIEI

    Partea II - Piese desenate
    1. Planul de situaţie al pădurilor urbane propuse pentru înfiinţare (1:500 - 1:5000)
        Anexe:
        Documentul emis de către autoritatea teritorială de mediu privind impactul asupra mediului (anexă la proiect), în funcţie de maturitatea proiectului.


    ANEXA 3

        MINISTERUL MEDIULUI APELOR ŞI PĂDURILOR
        DIRECŢIA GENERALĂ PLANULUI NAŢIONAL DE REDRESARE ŞI REZILIENŢĂ
        Componenta C2 - Păduri şi protecţia biodiversităţii
        Investiţia I1. Campania naţională de împădurire şi reîmpădurire, inclusiv păduri urbane
        APEL: PNRR/2023/C2/I.1.C - Crearea de păduri urbane
                                       DECLARAŢIE
                               privind situaţia terenului
     Subsemnatul(a)*(Nume, prenume) ..................., CNP: ................., posesor al BI/CI seria ...... nr. ........... eliberat la data ........... de ............., cunoscând prevederile şi sancţiunile prevăzute de art. 292 Cod penal pentru declaraţii necorespunzătoare adevărului, declar pe propria răspundere că
    terenul propus, identificat cu ........................ în suprafaţă de .........., propus în cadrul apelului de proiect PNRR/2023/C2/I.1.C - Crearea de păduri urbane de către (datele de identificare solicitant) ......................., nu face obiectul unui litigiu.
        De asemenea, terenul este liber de sarcini pe întreaga perioadă de implementare a contractului de finanţare.
        Semnătura .............
        Data ..................

    ANEXA 4

    Model A
        MINISTERUL MEDIULUI APELOR ŞI PĂDURILOR
        DIRECŢIA GENERALĂ PLANULUI NAŢIONAL DE REDRESARE ŞI REZILIENŢĂ
        Componenta C2 - Păduri şi protecţia biodiversităţii
        Investiţia I1. Campania naţională de împădurire şi reîmpădurire, inclusiv păduri urbane
        APEL: PNRR/2023/C2/I.1.C - Crearea de păduri urbane
                                Declaraţie de angajament
        Subsemnatul(a)*(Nume, prenume) ................, CNP ............., posesor al CI seria ..... nr. .........., eliberată de .............., în calitate de reprezentant legal al (completaţi cu denumirea organizaţiei solicitante) ..................,
        Solicitant de finanţare pentru proiectul cu titlul ............. (completaţi cu titlul proiectului) pentru care am depus/s-a depus prezenta Cerere de finanţare
        Mă angajez ca ............... (completaţi cu denumirea organizaţiei solicitante)
        ● Să finanţeze toate costurile neeligibile aferente proiectului;
        ● Să menţină investiţia pe o perioadă de 10 ani de la data efectuării ultimei plăţi;
        ● Să asigure resursele financiare necesare implementării optime ale proiectului, în condiţiile rambursării ulterioare a cheltuielilor eligibile (fără TVA) din PNRR şi a TVA aferent cheltuielilor eligibile din bugetul de stat, din bugetul coordonatorului de reforme şi/sau investiţii pentru Componenta 2 - Păduri şi protecţia biodiversităţii - MMAP, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
        ● În cazul în care va primi finanţare din PNRR, trebuie ca în perioada de durabilitate să:
        ( ) asigure mentenanţa şi serviciile asociate necesare;
        ( ) nu realizeze o modificare asupra calităţii de proprietar/administrator, modificarea acestei calităţi putând fi realizată doar în condiţiile prevăzute în contractul de finanţare;
        ( ) menţină investiţia realizată în condiţiile Ghidului de finanţare;
        ( ) nu realizeze o modificare substanţială care afectează natura, obiectivele sau condiţiile de realizare şi care ar determina subminarea obiectivelor iniţiale ale investiţiei.

        ● Să respecte, pe durata pregătirii şi implementării proiectului, prevederile legislaţiei comunitare şi naţionale în domeniul, dezvoltării durabile, egalităţii de şanse, egalităţii de gen şi nediscriminării.
        ● Să respecte obligaţiile prevăzute în PNRR pentru implementarea principiului "Do No Significant Harm" (DNSH) ("A nu prejudicia în mod semnificativ"), astfel cum este prevăzut la Articolul 17 din Regulamentul (UE) 2020/852 privind instituirea unui cadru care să faciliteze investiţiile durabile, pe toată perioada de implementare a proiectului.
        ● Să se asigure că deţine actul de reglementare emis de APM pentru obiectivul propus în proiect, dacă este cazul.
        ● Să notifice MMAP asupra oricărei situaţii, eveniment ori modificare care afectează sau ar putea afecta respectarea condiţiilor de eligibilitate aplicabile menţionate în Ghidul specific în termen de cel mult 5 zile lucrătoare de la luarea la cunoştinţă a situaţiei respective.
        ● Să prezinte în etapa de implementare, cu respectarea termenelor prevăzute în cadrul ghidului specific aplicabil şi în cadrul contractului de finanţare (dacă este cazul),
        ( ) Documente justificative care să demonstreze implementarea principiului de "a nu prejudicia în mod semnificativ" (DNSH - "Do No Significant Harm") în documentele de atribuire a contractelor de achiziţie pentru elaborare SF/DALI, proiect tehnic, execuţie lucrări, după caz;
        ( ) Procesul-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor.


        Semnătura:
        Nume, prenume
        Semnătura reprezentantului legal al solicitantului
        Data:
        zz/ll/aaaa

    Model B
        MINISTERUL MEDIULUI APELOR ŞI PĂDURILOR
        DIRECŢIA GENERALĂ PLANULUI NAŢIONAL DE REDRESARE ŞI REZILIENŢĂ
        Componenta C2 - Păduri şi protecţia biodiversităţii
        Investiţia I1. Campania naţională de împădurire şi reîmpădurire, inclusiv păduri urbane
        APEL: PNRR/2023/C2/I.1.C - Crearea de păduri urbane
                              Declaraţia de eligibilitate
        Acest model se va completa de către reprezentantul legal al solicitantului
        Subsemnatul(a)*(Nume, prenume) ..................., CNP ............ posesor(e) al CI seria ..... nr. .........., eliberată de ............, în calitate de reprezentant legal (funcţie) al ................ (completaţi cu denumirea organizaţiei solicitante), cunoscând că falsul în declaraţii este pedepsit de Codul Penal, declar pe propria răspundere că:
        .................... (completaţi cu denumirea organizaţiei solicitante) depune Cererea de finanţare cu titlul .............., din care această declaraţie face parte integrantă, în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Componenta C2 - Investiţia I.1. Campania naţională de împădurire şi reîmpădurire, inclusiv păduri urbane, apelul de proiecte PNRR/2023/C2/I.1.C - Crearea de păduri urbane, în calitate de Solicitant

    A. Componenta/componentele inclusă/e în prezenta cerere de finanţare este/sunt următoarea/le:
    1. ...................
    2. ...................
        (se vor enumera componentele care fac obiectul Cererii de finanţare)

    B. ................... (completaţi cu denumirea organizaţiei solicitante) nu se află în următoarele situaţii începând cu data depunerii cererii de finanţare, pe perioada de verificare şi contractare:
    a) în incapacitate de plată/în stare de insolvenţă, conform OUG nr. 46/2013 privind criza financiară şi insolvenţa unităţilor administrativ - teritoriale, respectiv conform Legii 85/2014 privind procedura insolvenţei, cu modificările şi completările ulterioare.
    b) în stare de faliment/insolvenţă sau obiectul unei proceduri de lichidare sau de administrare judiciară, a încheiat acorduri cu creditorii, în cadrul procedurilor anterior menţionate, şi-a suspendat activitatea economică sau face obiectul unei proceduri în urma acestor situaţii sau se află în situaţii similare în urma unei proceduri de aceeaşi natură prevăzute de legislaţia sau de reglementările naţionale;
    c) să prezinte obligaţii de plată a impozitelor, taxelor şi contribuţiilor de asigurări sociale către bugetele componente ale bugetului general consolidat, şi a bugetului local, în conformitate cu prevederile legale în vigoare în România;
    d) să facă obiectul unei proceduri legale pentru declararea sa într-una din situaţiile de la punctul b);
    e) să fie găsit vinovat, printr-o hotărâre judecătorească definitivă, pentru comiterea unei fraude/infracţiuni referitoare la obţinerea şi utilizarea fondurilor europene şi/sau a fondurilor publice naţionale aferente acestora, în conformitate cu prevederile Codului Penal aprobat prin Legea nr. 286/2009, cu modificările şi completările ulterioare.
    f) (Unde e cazul) să nu deţină dreptul legal de a desfăşura activităţile prevăzute în cadrul proiectului.
    g) Să nu deţină capacitatea de implementare tehnică şi administrativă a proiectului.
    h) Să fie subiectul unui ordin de recuperare în urma unei decizii privind declararea unui ajutor ca fiind ilegal şi incompatibil cu piaţa internă ce nu a fost executat deja şi creanţa nu a fost integral recuperată.
    i) în activitatea desfăşurată anterior începerii proiectului să fi fost condamnat pentru infracţiuni împotriva mediului, prin hotărâre judecătorească definitivă.

    C. Imobilul - teren care face obiectul proiectului propus prin prezenta Cerere de finanţare, începând cu data depunerii cererii de finanţare, îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
        ● să fie liber de orice sarcini sau interdicţii ce afectează implementarea proiectului;
        ● să nu facă obiectul unor litigii având ca obiect dreptul invocat de către solicitant pentru realizarea proiectului, aflate în curs de soluţionare la instanţele judecătoreşti;
        ● să nu facă obiectul revendicărilor potrivit unor legi speciale în materie sau dreptului comun.
        ● Să se afle în proprietatea solicitantului sau acesta deţine un drept real asupra imobilului-teren.

    D. Reprezentantul legal care îşi exercită atribuţiile de drept pe perioada procesului de evaluare şi contractare trebuie să nu se afle într-una din situaţiile de mai jos:
    a) să fie subiectul unui conflict de interese definit în conformitate cu prevederile naţionale/comunitare în vigoare sau să se afle într-o situaţie care are sau poate avea ca efect compromiterea obiectivităţii şi imparţialităţii procesului de evaluare, contractare şi implementare a proiectului.
    b) să se afle în situaţia de a induce grav în eroare MMAP, prin furnizarea de informaţii incorecte în cadrul prezentului apel de proiecte sau a altor apeluri de proiecte derulate în cadrul PNRR.
    c) să se afle în situaţia de a încerca/de a fi încercat să obţină informaţii confidenţiale sau să influenţeze comisiile de evaluare pe parcursul procesului de evaluare a prezentului apel de proiecte sau a altor apeluri de proiecte derulate în cadrul PNRR.
    d) Să fi suferit condamnări definitive din cauza unei conduite profesionale îndreptată împotriva legii, decizie formulată de o autoritate de judecată ce are forţă de res judicata;
    e) Să fi fost subiectul unei judecăţi de tip res judicata pentru fraudă, corupţie, implicarea în organizaţii criminale sau în alte activităţi ilegale, în detrimentul intereselor financiare ale Comunităţii Europene.
    f) să fi suferit condamnări definitive în cauze referitoare la obţinerea şi utilizarea fondurilor europene şi/sau a fondurilor publice naţionale aferente acestora.

    E. Solicitantul demonstrează drepturile asupra imobilului (teren), obiect al proiectului, respectiv dreptul de proprietate publică/privată sau dreptul de folosinţă a imobilului - teren, conform legislaţiei în vigoare, după caz.
        Drepturile anterior menţionate sunt acoperitoare pentru investiţia propusă a fi realizată în conformitate cu datele din cadrul cererii de finanţare.
        Dreptul respectiv este menţinut pe o durată de cel puţin 10 ani de la efectuarea plăţii finale.

    F. Proiectul propus spre finanţare include activităţi eligibile desfăşurate după data de 1 februarie 2020.
    G. proiectul nu include lucrări de intervenţie/activităţi realizate asupra aceleiaşi infrastructuri/aceluiaşi segment de infrastructură implementate prin programul Operaţional Regional, prin alte programe operaţionale, sau prin alte programe cu surse publice de finanţare, evitându-se astfel dubla finanţare.
    H. Înţeleg că orice situaţie, eveniment ori modificare care afectează sau ar putea afecta respectarea condiţiilor de eligibilitate aplicabile menţionate în Ghidul specific vor fi aduse la cunoştinţa MMAp în termen de cel mult 5 zile lucrătoare de la luarea la cunoştinţă a situaţiei respective.
    I. Voi lua toate măsurile necesare pentru prevenirea neregulilor grave (conflict de interese, fraudă, corupţie), atât în faza de selecţie, evaluare şi contractare a proiectului propus spre finanţare din PNRR, cât şi în cea de implementare a acestuia, în conformitate cu prevederile legale incidente.
    J. Înţeleg că, ulterior contractării proiectului, modificarea condiţiilor de eligibilitate este permisă numai în condiţiile stricte ale prevederilor contractuale, cu respectarea legislaţiei în vigoare.
    K. Înţeleg că, ulterior implementării proiectului, se vor asigura cheltuielile de mentenanţă a obiectivului de investiţii din proiectul ce face obiectul prezentei cereri de finanţare pe toată durata de durabilitate a contractului de finanţare.

┌─────┬────────────────────────────────┐
│Data:│Semnătura: │
├─────┼────────────────────────────────┤
│ │Nume, prenume │
├─────┼────────────────────────────────┤
│ │Semnătura reprezentantului legal│
│ │al solicitantului │
└─────┴────────────────────────────────┘


    Model C
        MINISTERUL MEDIULUI APELOR ŞI PĂDURILOR
        DIRECŢIA GENERALĂ PLANULUI NAŢIONAL DE REDRESARE ŞI REZILIENŢĂ
        Componenta C2 - Păduri şi protecţia biodiversităţii
        Investiţia I1. Campania naţională de împădurire şi reîmpădurire, inclusiv păduri urbane
        APEL: PNRR/2023/C2/I.1.C - Crearea de păduri urbane
                         Declaraţie privind eligibilitatea TVA
                  aferentă cheltuielilor ce vor fi efectuate în cadrul
                           proiectului propus spre finanţare
        Acest model se va completa de către reprezentantul legal al solicitantului.
    A. Datele de identificare a persoanei juridice
        Codul de identificare: [CIF]
        Denumirea: [Denumirea solicitantului]
        Domiciliul fiscal: [Judeţul, Localitatea, Strada, Ap., Codul poştal, Sectorul, Telefon, Fax, Email]

    B. Datele de identificare a proiectului
    Titlul proiectului: [Titlu]
    Data depunerii proiectului: [Data]

    C. [Denumirea şi statutul juridic al solicitantului], solicitant de finanţare pentru proiectul menţionat mai sus, în conformitate cu prevederile Codului fiscal, declar că sunt:
        [ ] persoană neînregistrată în scopuri de TVA, conform Codului fiscal
        [ ] persoană înregistrată în scopuri de TVA, conform Codului fiscal

    D. [Denumirea şi statutul juridic al solicitantului], solicitant de finanţare
    pentru proiectul menţionat mai sus, declar că pentru achiziţiile din cadrul proiectului cuprinse în tabelul de mai jos TVA este nedeductibilă potrivit legislaţiei în vigoare.

┌────┬───────────┬─────────────────────┐
│ │ │Scopul achiziţiei/ │
│Nr. │Obiectul │Activitatea prevăzută│
│crt.│achiziţiei │în cadrul │
│ │ │proiectului*1) │
├────┼───────────┼─────────────────────┤
│1. │[Obiectul │[Detalii] │
│ │achiziţiei]│ │
├────┼───────────┼─────────────────────┤
│2. │[Obiectul │[Detalii] │
│ │achiziţiei]│ │
└────┴───────────┴─────────────────────┘

        *1) Atenţie! Se va completa cu aceleaşi informaţii corespunzătoare din cererea de finanţare.

        [Numele şi funcţia reprezentantului legal al solicitantului]
        [Data]

    Model D
        MINISTERUL MEDIULUI APELOR ŞI PĂDURILOR
        DIRECŢIA GENERALĂ PLANULUI NAŢIONAL DE REDRESARE ŞI REZILIENŢĂ
        Componenta C2 - Păduri şi protecţia biodiversităţii
        Investiţia I1. Campania naţională de împădurire şi reîmpădurire, inclusiv păduri urbane
        APEL: PNRR/2023/C2/I.1.C - Crearea de păduri urbane
                 Declaraţia privind aplicarea principiului DNSH ("Do no
              significant harm" - "A nu aduce prejudicii asupra mediului")
        Subsemnatul/Subsemnata ......................., CNP ..............., posesor/posesoare a CI seria ...... nr. ..........., domiciliat/ă în ................, e-mail .................., telefon .............. în calitate de persoană fizică şi reprezentant legal al .................., declar că fiecare activitate investiţie inclusă în propunerea de proiect respectă obligaţiile prevăzute în PNRR pentru implementarea principiului de "a nu prejudicia în mod semnificativ" (DNSH - "Do No Significant Harm.
        Declar că activităţile/lucrările realizate în cadrul proiectului care contribuie la unul dintre cele şase obiective de mediu sunt considerate conforme cu principiul de "a nu prejudicia în mod semnificativ" (DNSH - "Do No Significant Harm"), prevăzute în Comunicarea Comisiei - Orientări tehnice privind aplicarea principiului de "a nu aduce prejudicii semnificative" în temeiul Regulamentului privind Mecanismul de redresare şi rezilienţă (2021/C58/01).
        Potrivit Regulamentului privind Mecanismul de redresare şi rezilienţă, principiul DNSH trebuie interpretat în sensul articolului 17 din Regulamentul (UE) 2020/852 ("Regulamentul privind taxonomia"), conform căruia noţiunea de "prejudiciere în mod semnificativ" pentru cele şase obiective de mediu vizate de Regulamentul privind taxonomia se defineşte astfel:
    1. Se consideră că o activitate prejudiciază în mod semnificativ atenuarea schimbărilor climatice în cazul în care activitatea respectivă generează emisii semnificative de gaze cu efect de seră (GES);
    2. Se consideră că o activitate prejudiciază în mod semnificativ adaptarea la schimbările climatice în cazul în care activitatea respectivă duce la creşterea efectului negativ al climatului actual şi al climatului preconizat în viitor asupra activităţii în sine sau asupra persoanelor, asupra naturii sau asupra activelor;
    3. Se consideră că o activitate prejudiciază în mod semnificativ utilizarea durabilă şi protejarea resurselor de apă şi a celor marine în cazul în care activitatea respectivă este nocivă pentru starea bună sau pentru potenţialul ecologic bun al corpurilor de apă, inclusiv al apelor de suprafaţă şi subterane, sau starea ecologică bună a apelor marine;
    4. Se consideră că o activitate prejudiciază în mod semnificativ economia circulară, inclusiv prevenirea generării de deşeuri şi reciclarea acestora, în cazul în care activitatea respectivă duce la ineficienţe semnificative în utilizarea materialelor sau în utilizarea directă sau indirectă a resurselor naturale, la o creştere semnificativă a generării, a incinerării sau a eliminării deşeurilor, sau în cazul în care eliminarea pe termen lung a deşeurilor poate cauza prejudicii semnificative şi pe termen lung mediului;
    5. Se consideră că o activitate prejudiciază în mod semnificativ prevenirea şi controlul poluării în cazul în care activitatea respectivă duce la o creştere semnificativă a emisiilor de poluanţi în aer, apă sau sol;
    6. Se consideră că o activitate economică prejudiciază în mod semnificativ protecţia şi refacerea biodiversităţii şi a ecosistemelor în cazul în care activitatea respectivă este nocivă în mod semnificativ pentru condiţia bună şi rezilienţa ecosistemelor sau nocivă pentru stadiul de conservare a habitatelor şi a speciilor, inclusiv a celor de interes pentru Uniune.


┌───────────┬──────────────────────────┐
│Data │Semnătura │
└───────────┴──────────────────────────┘

        Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă
        Componenta 2 - Păduri şi protecţia biodiversităţii
        Investiţia 12. Dezvoltarea de capacităţi moderne de producere a materialului forestier de reproducere
        PNRR/C2/S/I.2.B Acordarea de sprijin de minimis pentru dezvoltarea de capacităţi moderne de producere a materialului forestier de reproducere
        Lista de verificare a respectării principiilor DNSH
        Investiţia II. CAMPANIA NAŢIONALĂ DE ÎMPĂDURIRE Şi REÎMPĂDURIRE, INCLUSIV PĂDURI URBANE
        Subinvestiţia 11.C - CREAREA DE PĂDURI URBANE
    Prin proiectul cu titlul ................... se propune ............................
    (scurtă descriere a activităţilor/achiziţiilor/investiţiilor propuse prin proiect)

        I.1.C. Crearea de păduri urbane

┌─┬───────────────┬────────────┬───────────┬───────────────┐
│ │Obiectiv de │ │ │Justificarea │
│ │mediu evaluat │ │Evaluare │respectării │
│ │conform │Evaluare │aprofundată│principiului │
│ │principiului │simplificată│/de fond │DNSH pentru │
│ │DNSH │ │ │obiectivul de │
│ │ │ │ │mediu relevant │
├─┼───────────────┼────────────┼───────────┼───────────────┤
│ │ │ │ │Investiţia va │
│ │ │ │ │contribui la │
│ │ │ │ │implementarea │
│ │ │ │ │campaniei de │
│ │ │ │ │împădurire/ │
│ │ │ │ │reîmpădurire │
│ │ │ │ │inclusiv păduri│
│ │ │ │ │urbane cu │
│ │ │ │ │respectarea │
│ │ │ │ │cerinţelor │
│ │ │ │ │obligatorii din│
│ │ │ │ │Strategia │
│ │ │ │ │Naţională │
│ │ │ │ │Forestieră │
│ │ │ │ │2020- 2030 │
│ │ │ │ │precum şi a │
│ │ │ │ │normelor │
│ │Atenuarea │ │ │tehnice care │
│1│schimbărilor │X │ │vor fi │
│ │climatice │ │ │modificate în │
│ │ │ │ │paralel şi în │
│ │ │ │ │conformitate cu│
│ │ │ │ │această │
│ │ │ │ │strategie. │
│ │ │ │ │Astfel, │
│ │ │ │ │investiţia va │
│ │ │ │ │contribui │
│ │ │ │ │substanţial la │
│ │ │ │ │atingerea │
│ │ │ │ │obiectivului de│
│ │ │ │ │atenuare a │
│ │ │ │ │schimbărilor │
│ │ │ │ │climatice prin │
│ │ │ │ │efectul │
│ │ │ │ │sustenabil al │
│ │ │ │ │noilor │
│ │ │ │ │suprafeţe │
│ │ │ │ │împădurite. │
├─┼───────────────┼────────────┼───────────┼───────────────┤
│ │ │ │ │Obiectivul │
│ │ │ │ │măsurii de │
│ │ │ │ │investiţii este│
│ │ │ │ │de a crea noi │
│ │ │ │ │suprafeţe │
│ │ │ │ │acoperite de │
│ │ │ │ │vegetaţie │
│ │ │ │ │forestieră care│
│ │ │ │ │sunt situate în│
│ │ │ │ │zonele urbane │
│ │ │ │ │şi periurbane. │
│ │ │ │ │Pădurile urbane│
│ │ │ │ │se vor înfiinţa│
│ │ │ │ │folosind o │
│ │ │ │ │vastă │
│ │ │ │ │diversitate de │
│ │ │ │ │arbori şi │
│ │ │ │ │arbuşti din │
│ │ │ │ │specii native │
│ │ │ │ │şi vor avea │
│ │ │ │ │densităţi mari │
│ │ │ │ │astfel încât să│
│ │ │ │ │se constituie │
│ │ │ │ │în "plămâni │
│ │ │ │ │verzi", ce vor │
│ │Adaptarea la │ │ │aduce beneficii│
│2│schimbările │X │ │multiple, │
│ │climatice │ │ │precum │
│ │ │ │ │purificarea │
│ │ │ │ │aerului, │
│ │ │ │ │reducerea │
│ │ │ │ │zgomotului, │
│ │ │ │ │stocarea │
│ │ │ │ │carbonului, │
│ │ │ │ │conservarea │
│ │ │ │ │peisajului, │
│ │ │ │ │reducerea │
│ │ │ │ │temperaturii │
│ │ │ │ │aerului, │
│ │ │ │ │reducerea │
│ │ │ │ │anxietăţii şi, │
│ │ │ │ │implicit │
│ │ │ │ │îmbunătăţirea │
│ │ │ │ │sănătăţii │
│ │ │ │ │publice. │
│ │ │ │ │Prin urmare, │
│ │ │ │ │măsura de │
│ │ │ │ │investiţii │
│ │ │ │ │sprijină (100%)│
│ │ │ │ │obiectivul de │
│ │ │ │ │adaptare la │
│ │ │ │ │schimbările │
│ │ │ │ │climatice │
├─┼───────────────┼────────────┼───────────┼───────────────┤
│ │ │ │ │Măsura va │
│ │ │ │ │contribui la │
│ │Utilizarea │ │ │protejarea │
│ │durabilă şi │ │ │resurselor de │
│ │protecţia │ │ │apă, în mod │
│3│resurselor de │X │ │indirect, ca │
│ │apă şi a celor │ │ │efect al │
│ │marine │ │ │extinderii │
│ │ │ │ │suprafeţelor │
│ │ │ │ │ocupate de │
│ │ │ │ │păduri noi. │
├─┼───────────────┼────────────┼───────────┼───────────────┤
│ │ │ │ │Investiţiile nu│
│ │ │ │ │vor afecta │
│ │ │ │ │obiectivul de │
│ │ │ │ │economie │
│ │ │ │ │circulară, │
│ │ │ │ │inclusiv │
│ │Economia │ │ │prevenirea şi │
│ │circulară, │ │ │reciclarea │
│ │inclusiv │ │ │deşeurilor │
│4│prevenirea │X │ │întrucât │
│ │generării de │ │ │investiţiile │
│ │deşeuri şi │ │ │aferente │
│ │reciclarea │ │ │(campaniile de │
│ │acestora │ │ │împădurire/ │
│ │ │ │ │reîmpădurire) │
│ │ │ │ │vor fi │
│ │ │ │ │realizate cu │
│ │ │ │ │respectarea │
│ │ │ │ │următoarelor │
│ │ │ │ │cerinţe: │
├─┼───────────────┼────────────┼───────────┼───────────────┤
│ │ │ │ │Investiţiile de│
│ │ │ │ │acest tip nu │
│ │ │ │ │vor afecta │
│ │ │ │ │obiectivul de │
│ │ │ │ │prevenire şi │
│ │ │ │ │control al │
│ │ │ │ │poluării în │
│ │ │ │ │aer, apă şi │
│ │ │ │ │sol. │
│ │ │ │ │Investiţiile │
│ │ │ │ │aferente │
│ │ │ │ │reformei │
│ │ │ │ │presupun │
│ │ │ │ │lucrări de │
│ │Prevenirea şi │ │ │construcţii │
│ │controlul │ │ │doar în cazul │
│5│poluării │X │ │pepinierelor. │
│ │aerului, apei │ │ │Aceste lucrări │
│ │şi solului │ │ │de construcţii │
│ │ │ │ │se vor face cu │
│ │ │ │ │respectarea │
│ │ │ │ │condiţiilor de │
│ │ │ │ │protecţie a │
│ │ │ │ │factorilor de │
│ │ │ │ │mediu (inclusiv│
│ │ │ │ │apă, aer şi │
│ │ │ │ │sol) potenţial │
│ │ │ │ │afectaţi │
│ │ │ │ │stabilite prin │
│ │ │ │ │actele de mediu│
│ │ │ │ │emise în │
│ │ │ │ │conformitate cu│
│ │ │ │ │Directiva EIA. │
├─┼───────────────┼────────────┼───────────┼───────────────┤
│ │ │ │ │Investiţia nu │
│ │ │ │ │va afecta │
│ │ │ │ │obiectivul de │
│ │ │ │ │protecţie şi │
│ │ │ │ │restaurare a │
│ │ │ │ │biodiversităţii│
│ │ │ │ │şi a │
│ │ │ │ │ecosistemelor. │
│ │ │ │ │Procedura de │
│ │ │ │ │evaluare a │
│ │ │ │ │impactului │
│ │ │ │ │asupra mediului│
│ │ │ │ │este parte │
│ │ │ │ │integrant„ din │
│ │ │ │ │procedura de │
│ │ │ │ │emitere a │
│ │ │ │ │aprobării de │
│ │ │ │ │dezvoltare şi │
│ │ │ │ │este realizată │
│ │ │ │ │în conformitate│
│ │ │ │ │cu Legea 292/ │
│ │ │ │ │2018, cu │
│ │ │ │ │modificările şi│
│ │ │ │ │completările │
│ │ │ │ │ulterioare, │
│ │ │ │ │care transpune │
│ │ │ │ │în legislaţia │
│ │ │ │ │naţională │
│ │ │ │ │Directiva EIA │
│ │ │ │ │revizuită şi cu│
│ │ │ │ │Legea 50/1991 │
│ │ │ │ │republicată şi │
│ │ │ │ │completată │
│ │ │ │ │privind │
│ │ │ │ │emiterea │
│ │ │ │ │aprobării de │
│ │ │ │ │dezvoltare. │
│ │ │ │ │Procedura de │
│ │ │ │ │evaluare a │
│ │ │ │ │impactului │
│ │ │ │ │asupra mediului│
│ │ │ │ │integrează, │
│ │ │ │ │după caz, │
│ │ │ │ │evaluarea │
│ │ │ │ │adecvată asupra│
│ │ │ │ │ariilor │
│ │ │ │ │naturale │
│ │ │ │ │protejate de │
│ │Protecţia şi │ │ │interes │
│ │refacerea │ │ │comunitar, │
│6│biodiversităţii│X │ │conservarea │
│ │şi │ │ │habitatelor │
│ │ecosistemelor │ │ │naturale, a │
│ │ │ │ │florei şi │
│ │ │ │ │faunei │
│ │ │ │ │sălbatice, │
│ │ │ │ │precum şi │
│ │ │ │ │procedura de │
│ │ │ │ │emitere a │
│ │ │ │ │avizului de │
│ │ │ │ │gospodărire a │
│ │ │ │ │apelor care │
│ │ │ │ │include │
│ │ │ │ │evaluarea │
│ │ │ │ │impactului │
│ │ │ │ │asupra │
│ │ │ │ │corpurilor de │
│ │ │ │ │ap„ conform │
│ │ │ │ │prevederilor │
│ │ │ │ │Legii apelor │
│ │ │ │ │nr. 107/1996, │
│ │ │ │ │care transpune │
│ │ │ │ │în legislaţia │
│ │ │ │ │naţională │
│ │ │ │ │Directiva Cadru│
│ │ │ │ │Apă. Integrarea│
│ │ │ │ │în proiectele │
│ │ │ │ │de investiţii a│
│ │ │ │ │condiţiilor şi │
│ │ │ │ │măsurilor din │
│ │ │ │ │actele de mediu│
│ │ │ │ │este │
│ │ │ │ │obligatorie │
│ │ │ │ │pentru │
│ │ │ │ │obţinerea │
│ │ │ │ │autorizaţiei de│
│ │ │ │ │construire iar │
│ │ │ │ │verificarea │
│ │ │ │ │implementării │
│ │ │ │ │măsurilor de │
│ │ │ │ │prevenire şi │
│ │ │ │ │reducere atât │
│ │ │ │ │în timpul │
│ │ │ │ │lucrărilor de │
│ │ │ │ │execuţie cât şi│
│ │ │ │ │în perioada de │
│ │ │ │ │funcţionare │
│ │ │ │ │este realizată │
│ │ │ │ │de către Garda │
│ │ │ │ │Naţională de │
│ │ │ │ │Mediu. │
└─┴───────────────┴────────────┴───────────┴───────────────┘


    Model E
        MINISTERUL MEDIULUI APELOR ŞI PĂDURILOR
        DIRECŢIA GENERALĂ PLANULUI NAŢIONAL DE REDRESARE ŞI REZILIENŢĂ
         Componenta C2 - Păduri şi protecţia biodiversităţii
        Investiţia I1. Campania naţională de împădurire şi reîmpădurire, inclusiv păduri urbane
        APEL: PNRR/2023/C2/I.1.C - Crearea de păduri urbane
             Consimţământ privind prelucrarea datelor cu caracter personal
        Pentru cererea de finanţare cu titlul .................... (completaţi cu titlul complet al cererii de finanţare) din care această declaraţie face parte integrantă, în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Componenta C2 - Investiţia I.1. Campania naţională de împădurire şi reîmpădurire, inclusiv păduri urbane, Subinvestiţia I.1.C - Crearea de păduri urbane
        (Această declaraţie se completează de către reprezentantul legal al solicitantului sau, în situaţia unui parteneriat, de către reprezentanţii legali ai membrilor parteneriatului. Se semnează conform secţiunii specifice din ghid).
                                      CONSIMŢĂMÂNT
        Subsemnatul/Subsemnata ............................, CNP ..............., posesor/posesoare a CI ....... seria ....... nr. ............, domiciliat/ă în ................, e-mail ..............., telefon ............. în calitate de persoană fizică şi reprezentant legal al:
        .....................................
        (se vor completa denumirea, CUI/CIF şi adresa sediului social ale liderului /partenerului reprezentat)

     declar prin prezenta că sunt de acord ca Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) să fie autorizat prin compartimentele de specialitate responsabile cu verificarea şi contractarea cererii de finanţare, depusă în cadrul apelului de proiecte PNRR/2023/C2/I.1.C - Crearea de păduri urbane, să proceseze datele mele personale/ale instituţiei pe care o reprezint, în cadrul activităţii de evaluare, selecţie şi contractare, în baza Regulamentului UE 679/2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor), precum şi prelucrarea, stocarea/arhivarea datelor conform normelor legale incidente.
        De asemenea, prin prezenta sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal în scopul mai sus menţionat, cu furnizarea datelor personale, precum şi cu accesarea şi prelucrarea acestora în bazele de date publice cu scopul realizării verificărilor presupuse de ghidul specific aplicabil, acordând inclusiv dreptul MMAP de a utiliza datele disponibile în baze de date externe în scopul identificării şi calculării indicatorilor de risc în procesul de verificare şi contractare a cererii de finanţare depusă în cadrul apelului de proiect,
     Declar că am luat cunoştinţă de drepturile mele conferite de Regulamentul UE 679/2016, inclusiv despre drepturile pe care subiecţii datelor cu caracter personal le deţin, dreptul la acces la date, dreptul la ştergerea datelor ("dreptul de a fi uitat"), dreptul la restricţionare, dreptul la portabilitatea datelor, dreptul la opoziţie, dreptul la rectificare în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
        Modalitatea prin care solicit să fiu contactat în scopul furnizării de informaţii este sistemul electronic şi/sau adresa de e-mail ..................
        Declar că am înţeles această declaraţie de consimţământ, că sunt de acord cu procesarea datelor mele personale prin canalele de mai sus în scopurile descrise în această declaraţie de consimţământ.
        NUME ŞI PRENUME .................
        DATA ................
        SEMNĂTURA ...........

    Model F
        MINISTERUL MEDIULUI APELOR ŞI PĂDURILOR
        DIRECŢIA GENERALĂ PLANULUI NAŢIONAL DE REDRESARE ŞI REZILIENŢĂ
        Componenta C2 - Păduri şi protecţia biodiversităţii
        Investiţia I1. Campania naţională de împădurire şi reîmpădurire, inclusiv păduri urbane
        APEL: PNRR/2023/C2/I.1.C - Crearea de păduri urbane
                      DECLARAŢIE PRIVIND EVITAREA DUBLEI FINANŢĂRI
     Subsemnatul(a) ..................., cu domiciliul în localitatea ................., str. .............. nr. .... bl. .... sc. .... ap. .... judeţ ..........., posesor al B.I./C.I. seria ...... nr. ............. eliberat de ................. la data de ............., data naşterii ..............., locul naşterii ................, CNP ................., în calitate de reprezentant legal/solicitant pentru proiectul cu titlul ".............................." declar pe proprie răspundere, cunoscând că falsul în declaraţii este pedepsit de legea penală, conform prevederilor Articolului 326 din Codul Penal, că nu am beneficiat anterior şi nu beneficiez în prezent de programe de finanţare pentru activităţi similare cu cele ale proiectului menţionat.
        Nume şi prenume:
        Data:
        Semnătura:

    Model G
                                    MODEL ORIENTATIV
                                 CONTRACT DE FINANŢARE
                                    Nr. ...........
                        Pentru proiectul "...................."
                           Cod proiect: .....................
                 Apel: PNRR/2023/C2/I.1.C - "CREAREA DE PĂDURI URBANE"
        Pilonul 1. TRANZIŢIA VERDE
        Componenta C2: PĂDURI ŞI PROTECŢIA BIODIVERSITĂŢII
        Investiţia 1.CAMPANIA NAŢIONALĂ De ÎMPĂDURIRE ŞI REÎMPĂDURIRE, INCLUSIV PĂDURI URBANE
        Subinvestiţia I.I.C. "CREAREA DE PĂDURI URBANE"

    Având în vedere prevederile:
     ● Regulamentului (UE) 2021/241 al Parlamentului European şi al Consiliului din 12 februarie 2021 de instituire a Mecanismului de redresare şi rezilienţă;
     ● Regulamentului (UE, Euratom) 2018/1046 al Parlamentului European şi al Consiliului din 18 iulie 2018 privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii, de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1296/2013, (UE) nr. 1301/2013, (UE) nr. 1303/2013, (UE) nr. 1304/2013, (UE) nr. 1309/2013, (UE) nr. 1316/2013, (UE) nr. 223/2014, (UE) nr. 283/2014 şi a Deciziei nr. 541/2014/UE şi de abrogare a Regulamentului (UE, Euratom) nr. 966/2012;
        ● Deciziei de punere în aplicare a Consiliului de aprobare a evaluării planului de redresare şi rezilienţă al României din data de 03 noiembrie 2021 (CID);
     ● Regulamentului (UE) 2020/2094 al Consiliului din 14 decembrie 2020 de instituire a unui instrument de redresare al Uniunii Europene pentru a sprijini redresarea în urma crizei provocate de COVID-19;
     ● Regulamentului (UE) 2021/240 al Parlamentului European şi al Consiliului din 10 februarie 2021 de instituire a unui Instrument de sprijin tehnic;
     ● Memorandumului nr. 38215/15.04.2021, aprobat în şedinţa Guvernului din data de 20 ianuarie 2021, cu tema: mandatarea Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) pentru a desfăşura procedurile de negociere cu Comisia Europeană, în vederea aprobării PNRR şi a cererii de împrumut prevăzute la art. 14 din Regulamentul (UE) nr. 2021/241 al Parlamentului European şi al Consiliului;
        ● Memorandumului nr. 2655/THG/10.11.2021 cu tema: mandatarea Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene pentru semnarea Acordului privind contribuţia financiară în conformitate cu art. 23 din Regulamentul (UE) 2021/241 al Parlamentului European şi al Consiliului de instituire a Mecanismului de redresare şi rezilienţă, pentru finanţarea Planului naţional de redresare şi rezilienţă a României;
        ● Memorandumului nr. 728117/10.11.2021 cu tema: aprobarea negocierii şi a semnării Acordului de împrumut (Mecanismul de redresare şi rezilienţă) dintre Comisia Europeană şi România, în valoare de 14.942.153.000 EUR şi semnarea acestuia de către ministrul finanţelor;
        ● Acordului privind contribuţia financiară şi Acordul de împrumut, încheiate în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă pentru finanţarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR);
     ● Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului naţional de redresare şi rezilienţă necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile şi nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă aprobată prin Legea nr. 230/2021, cu modificările şi completările ulterioare, aprobată prin Legea nr. 230/2021, cu modificările şi completările ulterioare;
     ● Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 134/2021 pentru aprobarea Acordului de împrumut (Mecanismul de redresare şi rezilienţă) dintre Comisia Europeană şi România, semnat la Bucureşti la 26 noiembrie 2021 şi la Bruxelles la 15 decembrie 2021;
        ● Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 124/2021 privind stabilirea cadrului instituţional şi financiar pentru gestionarea fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului naţional de redresare şi rezilienţă necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile şi nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 178/2022, cu modificările şi completările ulterioare;
     ● Hotărârii Guvernului nr. 209/2022 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 124/2021 privind stabilirea cadrului instituţional şi financiar pentru gestionarea fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului naţional de redresare şi rezilienţă necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile şi nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă;
     ● Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 70/2022 privind prevenirea, verificarea şi constatarea neregulilor/dublei finanţări, a neregulilor grave apărute în obţinerea şi utilizarea fondurilor externe nerambursabile/rambursabile alocate României prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă şi/sau a fondurilor publice naţionale aferente acestora şi recuperarea creanţelor rezultate;
     ● Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 35/2022 pentru aprobarea măsurilor necesare realizării campaniei naţionale de împădurire şi reîmpădurire prevăzute în Planul naţional de redresare şi rezilienţă;
        ● Ordinului ministrului mediului, apelor şi pădurilor nr. .........../2023 pentru aprobarea Ghidului specific privind regulile şi condiţiile aplicabile finanţării din fondurile europene aferente Planului naţional de redresare şi rezilienţă în cadrul apelului de proiecte PNRR/2023/C2/I.1.C, pentru subinvestiţia I.1.C "Crearea de păduri urbane", denumit în continuare Ghid specific;
        ● Manualului de identitate vizuală elaborat de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene;

    Părţile:
        MINISTERUL MEDIULUI, APELOR ŞI PĂDURILOR, în calitate de coordonator de reforme şi/sau investiţii pentru Planul naţional de redresare şi rezilienţă, denumit în continuare MMAP, având sediul principal înregistrat în municipiul Bucureşti, Bulevardul Libertăţii nr. 12, sector 5, România, cod poştal 040129, telefon: 004 021 408 9521, fax: 004 021 312 4227, e-mail cabinet.ministru@mmediu.ro, cod de înregistrare fiscală 16335444, reprezentat legal de domnul .............., ministru,
        şi
        ...................., în calitate de beneficiar, având sediul principal înregistrat în municipiul/oraşul ............., strada .........., nr. ....., judeţ ..........., România, telefon .............., email: ................, cod de înregistrare fiscală ............., reprezentat legal de domnul ................, funcţia, .................
        au convenit încheierea prezentului Contract de finanţare, în următoarele condiţii:

    Precizări prealabile:
    (1) În prezentul contract de finanţare, cu excepţia situaţiilor când contextul prevede altfel sau a unei prevederi contrare:
    a) cuvintele care indică singularul includ şi pluralul, iar cuvintele care indică pluralul includ şi singularul;
    b) termenul "zi" reprezintă zi calendaristică, dacă nu se specifică altfel;
    c) referirea la persoane include atât persoane fizice, cât şi persoane juridice.

    (2) Trimiterile la actele normative includ şi modificările şi completările ulterioare ale acestora, precum şi orice alte acte normative subsecvente.
    (3) în cazul în care oricare dintre prevederile prezentului contract de finanţare este sau devine nulă, invalidă sau neexecutabilă conform legii, legalitatea, valabilitatea şi posibilitatea de executare a celorlalte prevederi din prezentul contract de finanţare vor rămâne neafectate, iar Părţile vor depune eforturile necesare pentru a realiza acele acte şi/sau modificări care ar conduce la acelaşi rezultat legal şi/sau economic care s-a avut în vedere la data încheierii contractului de finanţare.
    (4) Nicio prevedere a prezentului contract nu poate fi interpretată ca reprezentând o permisiune pentru neîndeplinirea altor obligaţii legale ce revin părţilor ca urmare a prevederilor legislaţiei naţionale şi comunitare incidente.
    (5) În cazul în care există contradicţii sau diferenţe între prevederile prezentului contract, pe de o parte şi cele ale legislaţiei incidente, pe de altă parte, acestea din urmă prevalează.
    (6) Beneficiarul nu va putea invoca necunoaşterea dispoziţiilor legale care reglementează prezentul Contract de finanţare.
    (7) Termenii, expresiile şi acronimele utilizate în prezentul contract de finanţare sunt în conformitate cu prevederile legislaţiei incidente.
    (8) Finanţarea din fonduri externe nerambursabile acordate României, în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) este stabilită în termenii şi condiţiile prezentului contract.
    ART. 1
    Obiectul Contractului de Finanţare
    (1) Prezentul contract stabileşte drepturile şi obligaţiile părţilor, precum şi termenii şi condiţiile aplicabile pentru accesarea fondurilor europene în cadrul Planului naţional de redresare şi rezilienţă, în vederea implementării proiectului "...............", cod proiect: ................., denumit în continuare Proiect, încheiat pe durata stabilită la art. 2 şi în conformitate cu Ghidul specific şi obligaţiile asumate prin prezentul Contract de finanţare, inclusiv Anexele care fac parte integrantă din acesta.
    (2) Finanţarea nerambursabilă este acordată în baza Ghidului specific privind regulile şi condiţiile aplicabile finanţării din fondurile europene aferente Planului naţional de redresare şi rezilienţă în cadrul apelului de proiecte PNRR/2023/C2/I.1.C, pentru subinvestiţia I.1.C "Crearea de păduri urbane", Investiţia 1: "Campania naţională de împădurire şi reîmpădurire, inclusiv păduri urbane", Componenta C2: PĂDURI ŞI PROTECŢIA BIODIVERSITĂŢII, aprobat prin Ordinul ministrului mediului, apelor şi pădurilor nr. .... /2023.
    (3) Cererea de finanţare depusă de beneficiar declarată eligibilă ca urmare a verificărilor, modificărilor şi completărilor efectuate pe parcursul etapei de evaluare şi selecţie, împreună cu anexele aferente, fac parte integrantă din prezentul contract şi este obligatorie pentru beneficiar pe durata prezentului contract.
    (4) Beneficiarul acceptă finanţarea nerambursabilă şi se angajează să implementeze Proiectul pe propria răspundere, în conformitate cu prevederile cuprinse în prezentul Contract şi cu legislaţia naţională şi comunitară în vigoare.
    (5) În situaţia în care, în baza contractului de finanţare aflat în derulare la data de 30 iunie 2026, beneficiarul nu finalizează proiectul în perioada de eligibilitate a cheltuielilor vor suporta din bugetul propriu sumele necesare finalizării proiectelor după această perioadă.

    ART. 2
    Durata contractului de finanţare, perioada de implementare şi de durabilitate a Proiectului
    (1) Prezentul Contract de finanţare intră în vigoare şi produce efecte de la data semnării acestuia de către ultima parte.
    (2) Perioada de implementare a proiectului începe de la data semnării prezentului contract de către ultima parte şi nu poate să depăşească data de 30 iunie 2026.
    (3) După semnarea prezentului contract, lucrările de înfiinţare a plantaţiilor forestiere se vor realiza, de regulă, până la începutul următorului sezon de vegetaţie de la data semnării contractului de finanţare. Instalarea se consideră a fi încheiată când plantaţia a fost executată pe toată suprafaţa solicitată prin proiect.
    (4) Durata de execuţie este cea stabilită prin proiectul depus de beneficiar.
    (5) În situaţia în care contractul de finanţare a fost încheiat până la data de 28 februarie 2026, iar plantaţia nu a fost instalată până la data de 30 iunie 2026, finanţarea nu mai poate fi efectuată.
    (6) Beneficiarul se angajează că va asigura menţinerea investiţiei respectând condiţiile referitoare la realizarea lucrărilor de împădurire şi întreţinere a plantaţiilor prevăzute de Ghidul specific.
    (7) După expirarea perioadei prevăzute în contractul de finanţare, pădurea urbană realizată va fi menţinută pe suprafaţa care face obiectul contractului de finanţare cel puţin 10 ani de la efectuarea ultimei plăţi.
    (8) Prezentul contract îşi încetează valabilitatea la încheierea perioadei stabilite pentru întreţinerea plantaţiei sau, după caz, la expirarea perioadei obligatorii de monitorizare aplicabilă aferentă apelului de proiecte.

    ART. 3
    Valoarea contractului de finanţare
    (1) Valoarea totală a sprijinului financiar este de lei, aferentă cheltuielilor eligibile.
    (2) Intensitatea finanţării nerambursabile acordate în baza Ghidului este de 100% din cheltuielile eligibile.
    (3) Plăţile se vor efectua în lei, pe baza cererilor de transfer ale beneficiarului şi în urma verificării de către MMAP a eligibilităţii acestora, în limita valorilor prevăzute în prezentul contract.
    (4) În cazul în care valoarea totală a Proiectului creşte peste valoarea convenită prin prezentul Contract de finanţare, diferenţa astfel rezultată va fi suportată în întregime de Beneficiar.
    (5) Orice modificare a contractului de finanţare, agreată de părţi, nu poate conduce la creşterea valorii finanţării nerambursabile a Proiectului.
    (6) Beneficiarului i se acordă finanţarea nerambursabilă în termenii şi condiţiile stabilite prin acordul de voinţă al părţilor, care este constituit în prezentul contract de finanţare şi anexele acestuia pe care Beneficiarul declară că le cunoaşte şi le acceptă.
    (7) Beneficiarul acceptă finanţarea nerambursabilă şi se angajează să implementeze Proiectul pe propria răspundere, în conformitate cu prevederile cuprinse în prezentul contract de finanţare, inclusiv anexele acestuia şi cu legislaţia naţională şi comunitară incidentă.

    ART. 4
    Eligibilitatea cheltuielilor
    (1) Cheltuielile aferente investiţiilor sunt considerate eligibile dacă sunt în conformitate cu:
    a. Legislaţia europeană şi naţională aplicabilă;
    b. Instrucţiunile MIPE;
    c. Ghidul specific;
    d. Prevederile prezentului contract de finanţare şi anexele la acesta.

    (2) Cheltuielile care fac obiectul prezentului contract sunt eligibile cu condiţia ca acestea să fie cuprinse în Cererea de finanţare, să fie efectuate în termenii şi condiţiile prezentului Contract de finanţare şi să fie în conformitate cu Ghidul specific. Orice alte costuri/cheltuieli neeligibile, astfel cum rezultă din Ghidul specific vor fi suportate de beneficiar.
    (3) Este eligibilă taxa pe valoarea adăugată aferentă cheltuielilor eligibile în condiţiile în care aceasta a fost solicitată şi nu este recuperabilă, rambursabilă sau compensată prin orice alte mijloace potrivit prevederilor legale.
    (4) Perioada de eligibilitate a cheltuielilor se întinde pe toată perioada de implementare a Proiectului, stabilită conform art. 2 din prezentul Contract, precum şi a termenelor limită stabilite în calendarul activităţilor din cererea de finanţare.
    (5) Beneficiarii care nu finalizează proiectul în perioada de eligibilitate a cheltuielilor vor suporta din bugetul propriu sumele necesare finalizării proiectului după aceasta perioadă, acestea fiind considerate cheltuieli neeligibile.
    (6) Nedetectarea de către MMAP a neconformităţilor privind cheltuielile nu afectează dreptul acesteia de a declara ulterior, pe parcursul executării Contractului, ca nefiind eligibile acele cheltuieli efectuate cu nerespectarea prevederilor legale incidente şi/sau de a aplica măsurile ce se impun ca urmare a verificării/monitorizării/controlului/auditului.

    ART. 5
    Indicatorii proiectului
    (1) Indicatorul de Proiect este:
    - Suprafaţa de pădure urbană înfiinţată ............. ha.

    (2) Beneficiarul are obligaţia să îndeplinească indicatorii Proiectului astfel cum aceştia sunt prevăzuţi în Cererea de finanţare, parte integrantă din prezentul contract.
    (3) Beneficiarul are obligaţia de a furniza MMAP, în termenele solicitate de acesta, orice informaţii şi documente justificative necesare şi relevante privind aceşti indicatori pentru măsurarea stadiului de îndeplinire a jaloanelor/ţintelor.

    ART. 6
    Transferul sumelor
    (1) Finanţarea va fi acordată în baza cererilor de transfer, elaborate în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 124/2021.
    (2) Costurile lucrărilor, respectiv pentru împădurire, întreţinere vor fi plătite beneficiarului întotdeauna după efectuarea lucrărilor şi întocmirea documentului de recepţionare a acestora, pe baza unei Cereri de transfer depusă de beneficiar.
    (3) Beneficiarul este responsabil cu transmiterea cererilor de transfer către MMAP.
    (4) Plata efectivă se efectuează de către MMAP, prin viramentul în conturile beneficiarilor, după parcurgerea procedurilor specifice de verificare şi a propunerilor de autorizări la plată, fără a depăşi însă cuantumul prevăzut în proiectul tehnic aprobat.
    (5) În termen de maximum 10 zile lucrătoare de la data depunerii de către Beneficiar a cererilor de transfer, MMAP va autoriza cheltuielile eligibile cuprinse în cererea de transfer. În cazul în care sunt necesare clarificări, termenul de plată se întrerupe pe perioada clarificărilor, fără ca perioadele de întrerupere cumulate să depăşească 10 zile lucrătoare.
    (6) Transferul sumelor solicitate de către beneficiar prin cererile de transfer se realizează în limita creditelor aprobate în buget cu această destinaţie.
    (7) în termen de 5 zile lucrătoare de la data aprobării documentelor de către ordonatorul principal de credite, MMAP va efectua plata sumelor autorizate într-un cont distinct de disponibil deschis pe numele beneficiarului la o unitate teritorială a Trezoreriei Statului/instituţie financiar bancară.
    (8) În ziua următoare virării, MMAP transmite beneficiarului o notificare privind plata aferentă sumelor autorizate din cererea de transfer.
    (9) În cazul ultimei cereri de transfer depuse de beneficiar în cadrul proiectului, termenul prevăzut la alin. (6) poate fi prelungit cu durata necesară efectuării tuturor verificărilor procedurale, fără a depăşi 45 (patruzeci şi cinci) de zile.
    (10) În cazul epuizării creditelor bugetare disponibile în anul în curs, prevăzute în bugetul MMAP cu această destinaţie, MMAP înştiinţează beneficiarul contractului de finanţare cu privire la această situaţie şi procesul de plată se va suspenda până când conturile MMAP sunt alimentate cu sumele aferente cererilor de transfer. În cazul suspendării procesului de plată, beneficiarul are dreptul să solicite suspendarea sau prelungirea implementării Proiectului, fără a se depăşi perioada de finalizare a Planului naţional de redresare şi rezilienţă.

    ART. 7
    Drepturile şi obligaţiile părţilor
    A. Drepturile şi obligaţiile MMAP:

    (1) are obligaţia de a efectua transferul fondurilor în conformitate cu prevederile articolului 6 din prezentul Contract;

    (2) are obligaţia de a informa Beneficiarul în timp util cu privire la orice decizie luată care poate afecta implementarea Proiectului, precum şi cu privire la rapoartele, concluziile şi recomandările care au impact asupra procesului de implementare a Proiectului, formulate de MIPE, Comisia Europeană şi orice altă autoritate competentă;

    (3) are obligaţia de a răspunde în scris conform competenţelor legale, oricărei solicitări a Beneficiarului privind informaţiile sau clarificările pe care acesta le consideră necesare pentru implementarea Proiectului;

    (4) are dreptul de a monitoriza, din punct de vedere tehnic (prin Garda Forestieră arondată teritorial) şi financiar, implementarea Proiectului în vederea asigurării îndeplinirii obiectivelor acestuia şi prevenirii neregulilor;

    (5) are dreptul să emită instrucţiuni, oricând, pe toată durata perioadei de implementare a proiectului, în vederea executării prezentului contract de finanţare, care au caracter obligatoriu pentru Beneficiar;

    (6) are obligaţia de a verifica legalitatea şi regularitatea cheltuielilor, bazându-se pe sistemul de control financiar preventiv propriu, respectiv pe sistemul de control financiar preventiv delegat, sistem instituit la nivel naţional prin Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

    (7) are dreptul de a refuza parţial/integral efectuarea plăţii unei cereri de transfer, dacă nu au fost transmise documentele prevăzute în Ghidul specific, în termenele solicitate şi cu respectarea prevederilor legale sau ale prezentului contract de finanţare;

    (8) are dreptul de a solicita Beneficiarului rapoarte de progres trimestriale/semestriale sau ori de câte ori se impune, precum şi orice alte documente privind implementarea proiectului;

    (9) are dreptul să ia măsuri adecvate pentru prevenirea, depistarea, constatarea şi corectarea fraudei, a corupţiei şi a conflictelor de interese, care afectează interesele financiare ale Uniunii Europene şi să întreprindă orice acţiune legală pentru recuperarea fondurilor care au fost deturnate, inclusiv în legătură cu orice măsură de punere în aplicare a reformelor şi a proiectelor incluse în cadrul PNRR;

    (10) are obligaţia de a desfăşura activitatea de constatare a neregulilor şi activitatea de constatare a dublei finanţări, respectiv, activitatea de stabilire şi recuperare a creanţelor bugetare, în relaţia cu beneficiarii săi, în conformitate cu dispoziţiile legale incidente;

    (11) are obligaţia de a suspenda plata tuturor sumelor solicitate de Beneficiar aferente operaţiunilor pentru care a fost formulată / stabilită / identificată o neregulă gravă, precum şi dacă s-a declanşat o acţiune procesuală / procedură litigioasă / alte acţiuni sau proceduri administrativ-jurisdicţionale, până la rămânerea definitivă a hotărârii instanţei de judecată;

    (12) are dreptul de a lua măsuri privind suspendarea plăţilor către Beneficiar în cazul depistării unei suspiciuni de fraudă;

    (13) are dreptul de a emite decizie de suspendare a Contractului ca urmare a Deciziei CE de dezangajare a fondurilor aferente acordurilor de finanţare încheiate cu România în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă;

    (14) are dreptul de a recupera de la beneficiari sumele aferente proiectelor ai căror indicatori nu au fost îndepliniţi, cu aplicarea prevederilor contractului de finanţare şi în conformitate cu dispoziţiile legale incidente;

    (15) are obligaţia de a recupera creanţele rezultate în urma constatării unui conflict de interese/ dublă finanţare la beneficiari sau creanţe de altă natură, stabilite prin titlurile de creanţă emise în acest sens, respectiv procese-verbale de constatare şi stabilire a creanţelor bugetare rezultate din nereguli sau decizii de reziliere a contractelor de finanţare;

    (16) are obligaţia de a emite pe numele beneficiarilor o decizie de reziliere a contractului de finanţare conform prevederilor acestuia şi de a individualiza sumele de restituit exprimate în moneda naţională. În acest sens, decizia de reziliere reprezintă titlu de creanţă;

    (17) are dreptul de a verifica furnizarea datelor şi informaţiilor privind beneficiarii reali ai destinatarilor finali ai fondurilor/contractorilor, de a identifica şi raporta beneficiarii reali de fonduri din PNRR, direcţi sau indirecţi, precum şi de a solicita informaţii de la beneficiarii reali, aşa cum sunt aceştia definiţi la art. 3 alin. (6) din Directiva (UE) 2015/849 a Parlamentului European şi a Consiliului.

    (18) are dreptul de a verifica îndeplinirea condiţiilor pentru efectuarea transferurilor, respectiv de a verifica ex-post procedurile de achiziţie realizate de beneficiari, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, de a autoriza cererile de transfer şi de a efectua plăţile către beneficiar/parteneri, în cadrul contractului de finanţare cu respectarea prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 209/2022;

    (19) are dreptul de a evalua şi controla capacitatea administrativă a beneficiarului privind îndeplinirea cerinţelor determinate de asigurarea realităţii, legalităţii şi regularităţii cheltuielilor decontate şi respectării instrucţiunilor, procedurilor, reglementărilor şi regulamentelor europene, precum şi a altor prevederi legale în domeniul implementării proiectelor finanţate din fonduri europene aferente Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă;

    (20) monitorizează beneficiarii cu privire la îndeplinirea măsurilor legate de vizibilitatea fondurilor din partea Uniunii Europene, în conformitate cu prevederile Manualului de identitate vizuală al PNRR; MMAP va informa Beneficiarul despre data închiderii oficiale/parţiale a PNRR prin intermediul mijloacelor publice de informare.

    B. Drepturile şi obligaţiile Beneficiarului:

    (1) are obligaţia să utilizeze eficient, efectiv şi transparent fondurile prevăzute în cadrul prezentului Contract de finanţare, să utilizeze finanţarea exclusiv cu respectarea termenilor şi condiţiilor Contractului de finanţare;

    (2) are obligaţia să implementeze Proiectul pe propria răspundere, în conformitate cu prevederile prezentului Contract de finanţare, Ghidului specific şi ale legislaţiei naţionale şi comunitare incidente, cu respectarea regulilor obligatorii pentru crearea de păduri urbane stabilite prin Strategia Naţională Forestieră 2020 - 2030 precum şi cu respectarea normelor tehnice amendate în conformitate cu aceasta. În cazul externalizării/contractării unor activităţi din cadrul Proiectului, responsabilitatea pentru implementarea acelor activităţi revine exclusiv Beneficiarului;

    (3) are obligaţia de a respecta toate instrucţiunile emise MMAP/MIPE pe toată durata de implementare şi durabilitate a proiectului, şi de a utiliza formularele elaborate în scopul implementării proiectului;

    (4) are obligaţia de a respecta, pe toată perioada de implementare a proiectului, prevederile legislaţiei comunitare şi naţionale în domeniul dezvoltării durabile, egalităţii de şanse, egalităţii de gen şi nediscriminării;

    (5) trebuie să respecte prevederile legislaţiei naţionale în domeniul achiziţiilor publice/ ghidurile, îndrumările şi, după caz, prevederile legislaţiei naţionale pentru beneficiarii privaţi aplicabile în derularea procedurilor de achiziţie pentru atribuirea contractelor de furnizare de produse, prestare de servicii, execuţie de lucrări finanţate din fondurile externe nerambursabile şi rambursabile aferente Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă;

    (6) are obligaţia utilizării aplicaţiilor informatice destinate PNRR în conformitate cu Contractul de finanţare, Instrucţiunile comunicate de MMAP şi a manualelor de utilizare a aplicaţiilor;

    (7) are obligaţia să furnizeze MMAP orice documente, informaţii şi clarificări privind îndeplinirea oricărei obligaţii prevăzute în prezentul contract sau care privesc modul de implementare a proiectului, la solicitarea expresă a acestuia sau ori de câte ori se impune;

    (8) are obligaţia de a respecta toate condiţiile stabilite prin Ghidul specific, precum şi pe cele asumate prin cererea de finanţare şi proiect, în caz contrar MMAP are dreptul de a aplica sancţiunile corespunzătoare;

    (9) după semnarea contractului de finanţare, lucrările de înfiinţare a plantaţiilor forestiere se vor realiza de regulă cel târziu la începutul următorului sezon de vegetaţie. Prin excepţie, în cazuri deosbite, ce vor fi documentate, se poate decala înfiinţarea plantaţiei cu maximum 1 an faţă de termenul prevăzut anterior.

    (10) are obligaţia de a notifica MMAP pentru lucrările efectuate şi recepţionate.

    (11) are obligaţia de a întocmi şi a transmite către MMAP cererile de transfer, spre a fi verificate de MMAP în vederea efectuării plăţii. Fiecare cerere de transfer transmisă către MMAP trebuie să reflecte separat, pentru fiecare an calendaristic, cheltuielile efectuate în cadrul proiectului;

    (12) are obligaţia să ţină o evidenţă contabilă distinctă, folosind conturi analitice distincte;

    (13) are obligaţia să depună Graficul iniţial estimativ privind termenele de depunere a cererilor de transfer, în care va preciza numărul estimat de cereri de transfer şi valoarea acestora, în termen de cel mult 30 de zile calendaristice de la semnarea contractului de finanţare sau odată cu depunerea cererii de transfer. Numărul de cereri şi valorile aferente pot fi modificate ulterior prin depunerea de Grafice estimative rectificative. Plăţile se efectuează conform graficului prevăzut în contractul de finanţare şi nu pot depăşi prevederile financiare programate prin proiect şi contract.

    (14) are obligaţia de a transmite trimestrial, până la data de 20 a lunii următoare perioadei de raportare, formularul "Notificare cu privire la reconcilierea contabilă", din care să rezulte sumele primite de la MMAP în conformitate cu prezentul contract de finanţare;

    (15) are obligaţia de a încărca în sistemul informatic al PNRR toate documentele şi să completeze datele pentru care este răspunzător, actualizându-le corespunzător ori de câte ori este cazul, conform instrucţiunilor emise de MMAP/MIPE;

    (16) are obligaţia de a transmite rapoarte de progres cu privire la implementarea activităţilor aferente Proiectului, trimestrial sau ori de câte ori se va solicita în scris de către MMAP, inclusiv situaţia plăţilor efectuate pentru îndeplinirea Proiectului, precum şi orice alte documente privind implementarea proiectului;

    (17) are obligaţia de a solicita, în scris, punctul de vedere al MMAP, cu privire la aspectele survenite de natură să afecteze buna implementare a Proiectului;

    (18) se asigură că în contractele încheiate cu terţe părţi se prevede obligaţia acestora de a asigura disponibilitatea informaţiilor şi documentelor referitoare la proiect cu ocazia misiunilor de control desfăşurate de MMAP sau de alte structuri cu competenţe în controlul şi recuperarea debitelor aferente fondurilor comunitare şi/sau fondurile publice naţionale aferente acestora, după caz;

    (19) are obligaţia să respecte în toate etapele de implementare a proiectului, precum şi pe durata întregului ciclu de viaţă a investiţiei, principiul "Do No Significant Harm" (DNSH) (a nu prejudicia în mod semnificativ), astfel cum este prevăzut la Articolul 17 din Regulamentul (UE) 2020/852;

    (20) are obligaţia de a permite accesul neîngrădit, inclusiv la sediul său, autorităţilor naţionale şi europene cu atribuţii de verificare, control şi audit, inclusiv coordonatorului naţional, în limitele competenţelor ce le revin, în baza notificării transmise de către aceştia, cu respectarea termenelor şi condiţiilor stabilite în conformitate cu prevederile legale aplicabile şi cu prevederile prezentului contract. În acest sens pune la dispoziţia acestora toate documentele şi informaţiile solicitate privind proiectul şi contractul de finanţare şi întreprinde toate măsurile necesare pentru a asigura buna desfăşurare a activităţilor de verificare derulate de autorităţile de audit sau de control;

    (21) are obligaţia de a realiza, la termenele specificate, toate măsurile necesare implementării recomandărilor/constatărilor rezultate ca urmare a misiunilor de asistenţă/monitorizare/verificare/control/audit;

    (22) are obligaţia de a menţine evidenţele şi documentele justificative, inclusiv datele statistice şi alte înregistrări referitoare la proiect, cu precădere în format electronic. Evidenţele şi documentele referitoare la audituri, căi de atac, litigii sau reclamaţii referitoare la angajamente juridice sau referitoare la investigaţii ale EPPO/OLAF/DLAF/DNA se păstrează până în momentul încheierii acestor audituri, căi de atac, litigii, reclamaţii sau investigaţii, cu respectarea obligaţiilor legale privind arhivarea acestora. În cazul evidenţelor şi al documentelor referitoare la investigaţiile EPPO/OLAF/DLAF/DNA, obligaţia de păstrare se aplică de îndată ce respectivele investigaţii au fost notificate destinatarului. În acest sens, evidenţele şi documentele se păstrează fie sub formă de originale sau copii certificate conform cu originalul, fie pe suporturi de date acceptate în mod uzual, inclusiv sub formă de versiuni electronice ale documentelor originale sau documente existente numai în versiune electronică, prin aplicarea semnăturii electronice. Acolo unde există versiuni electronice, dacă astfel de documente îndeplinesc cerinţele legale aplicabile pentru a fi considerate echivalente cu originalul şi pentru a fi utilizate în cadrul unui audit, documentele originale pe suport hârtie nu sunt necesare;

    (23) este obligat să asigure accesul la documente şi informaţii şi accesul la faţa locului al reprezentanţilor CE, ECA, AA, EPPO, OLAF, DLAF şi DNA, ca urmare a unei adrese de notificare a auditului/controlului;

    (24) este obligat să furnizeze orice informaţii de natură tehnică sau financiară legate de proiect, solicitate de către MMAP, Autoritatea de Certificare, Autoritatea de Audit sau orice alt organism abilitat să verifice sau să realizeze auditul asupra modului de implementare a proiectelor finanţate din PNRR;

    (25) are obligaţia de a arhiva în mod corespunzător toate datele/documentele aferente procesului de implementare a contractului de finanţare, atât în format fizic, cât şi în format electronic, inclusiv în scopul permiterii accesului neîngrădit la aceste documente entităţilor naţionale/europene cu atribuţii în verificarea, controlul şi auditarea fondurilor europene şi naţionale. Documentele trebuie să fie uşor accesibile şi arhivate astfel încât să permită verificarea acestora. Beneficiarul este obligat să informeze MMAP cu privire la locul arhivării, în termen de 5 (cinci) zile lucrătoare de la data intervenim oricăror modificări.

    (26) are obligaţia arhivării şi păstrării evidenţei informaţiilor/datelor şi documentelor despre ajutoarele de stat primite pentru o perioadă de minimum 10 ani de la data la care a fost acordată ultima alocare specifică, potrivit art. 43 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 77/2014 privind procedurile naţionale în domeniul ajutorului de stat, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei nr. 21/1996 aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 20/2015, cu modificările şi completările ulterioare;

    (27) are obligaţia păstrării evidenţei informaţiilor despre fondurile obţinute pentru o perioadă de minim 10 ani de la data la care au fost acordate ultimele fonduri; are obligaţia de a restitui MMAP orice sumă ce constituie plată nedatorată/sume necuvenite plătite, în cadrul prezentului contract de finanţare, în termen de 5 (cinci) zile lucrătoare de la data primirii notificării. Modalitatea de recuperare a sumelor se realizează în condiţiile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 124/2021 şi Hotărârii Guvernului nr. 209/2022;

    (28) are obligaţia să notifice MMAP asupra fondurilor rămase neutilizate, ca urmare a atribuirii şi/sau finalizării contractelor de achiziţie aferente Proiectului;

    (29) are obligaţia să informeze MMAP despre orice situaţie care poate determina rezilierea şi/sau întârzierea executării prezentului contract de finanţare, în termen de maximum 5 (cinci) zile lucrătoare de la data luării la cunoştinţă despre o astfel de situaţie, urmând ca MMAP să decidă cu privire la măsurile corespunzătoare;

    (30) are obligaţia de a respecta prevederile contractului de finanţare în ceea ce priveşte informarea şi promovarea Proiectului şi va păstra, pe toată durata derulării PNRR, plus încă cel puţin 5 ani de la închiderea acestuia, dovezile, inclusiv vizuale, ale îndeplinirii obligaţiilor privind comunicarea pentru proiect;

    (31) beneficiarul îşi asumă integral răspunderea pentru prejudiciile cauzate terţilor din culpa sa, pe durata contractului. MMAP va fi degrevat de orice responsabilitate pentru prejudiciile cauzate terţilor de către Beneficiar, ca urmare a executării prezentului contract de finanţare;

    (32) beneficiarul îşi exprimă acordul cu privire la prelucrarea, stocarea şi arhivarea datelor obţinute pe parcursul desfăşurării Contractului de finanţare, în vederea utilizării, pe toată durata, precum şi după încetarea acestuia, în scopul verificării modului de implementare şi/sau a respectării clauzelor contractuale şi a legislaţiei naţionale şi comunitare, precum şi pentru întocmirea de situaţii şi statistici;

    (33) în cazul unei defecţiuni a sistemului informatic al PNRR sau a absenţei unei conexiuni de date stabilă, Beneficiarul va prezenta informaţiile solicitate în format scriptic, urmând a încărca documentele respective în sistemul informatic al PNRR, de îndată ce sistemul informatic este funcţional;

    (34) în perioada de durabilitate beneficiarul finanţării din PNRR se obligă:
    a) să menţină investiţia realizată respectând condiţiile referitoare la realizarea lucrărilor de împădurire şi întreţinere a plantaţiilor prevăzute în Ghid (asigurând mentenanţa şi serviciile asociate necesare);
    b) să nu realizeze o modificare asupra calităţii de proprietar/administrator al investiţiei componentă a proiectului, decât în condiţiile prevăzute în Ghidul specific. Orice modificare a calităţii de proprietar/administrator/deţinător asupra terenului pe care se realizează investiţia va fi notificată în regim de urgenţă către MMAP, iar persoana/entitatea care preia această calitate/succesorul în drepturi al beneficiarului preia toate drepturile şi obligaţiile acestuia prevăzute în prezentul contract de finanţare. Ambele părţi răspund cu privire la predarea/primirea documentelor de evidenţă privind lucrările executate conform proiectului, precum şi cu privire la păstrarea/arhivarea acestora în condiţiile din prezentul contract. Eventualele modificări intervenite cu privire la calitatea de beneficiar vor fi consemnate printr-un Act adiţional la prezentul contract, în caz contrar, actele de dispoziţie sau orice alte acte intervenite cu privire la proprietatea/administrarea/deţinerea terenului pe care se efectuează investiţia, fără respectarea menţinerii durabilităţii proiectului astfel cum se prevede la art. (2) , nu sunt opozabile MMAP.;
    c) să nu realizeze o modificare substanţială care afectează natura, obiectivele sau condiţiile de realizare ale investiţiei.


    (35) în situaţia în care pădurea urbană creată în baza Ghidului este defrişată/distrusă total sau parţial pe parcursul derulării prezentului contract sau după finalizarea acestuia în perioada de durabilitate, cu excepţia cazurilor de forţă majoră, beneficiarul sau persoana vinovată va rambursa integral sumele primite în cadrul acestui apel aferent suprafeţei afectate;

    (36) are obligaţia de a informa MMAP în termen de maximum 3 zile lucrătoare cu privire la următoarele aspecte, care nu vor face obiectul aprobării MMAP:
    a) schimbarea denumirii, schimbarea adresei sediului beneficiarului;
    b) schimbarea contului special deschis pentru Proiect;
    c) înlocuirea reprezentantului legal/împuternicitului;
    d) înlocuirea partenerilor şi/sau diminuarea/creşterea numărului de parteneri din acordul de parteneriat, dacă este cazul;
    e) alte situaţii temeinic justificate (care nu fac obiectul amendării Contractului prin Act Adiţional (ex: schimbarea cărţii de identitate);


    (37) are obligaţia de a respecta criteriile de eligibilitate stabilite prin ghidul specific, după caz, la momentul contractării, implementării, precum şi pe perioada de durabilitate a proiectului, în condiţiile stipulate de ghidul de finanţare;

    (38) aduce la îndeplinire orice alte obligaţii care derivă din Ghidul de finanţare, precum şi cele care rezultă din prezentul contract, de natură a contribui la implementarea în bune condiţii a proiectului, precum şi atingerea ţintelor/jaloanelor din PNRR;

    (39) se obligă să acţioneze cu diligenţă în vederea protejării investiţiei şi realizării proiectului finanţat în baza prezentului contract;

    (40) are obligaţia să colaboreze cu autorităţile şi instituţiile responsabile pentru parcurgerea tuturor etapelor, astfel cum sunt prevăzute în Ghidul specific.

    (41) trebuie să îndeplinească măsurile de informare şi publicitate în conformitate cu prevederile art. 34 din Regulamentul UE nr. 2021/241 de instituire a Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă, cu respectarea prevederilor Manualului de Identitate Vizuală (MIV) elaborat de către MlPE şi aprobat prin ordin al ministrului;

    (42) va lua toate măsurile necesare pentru eliminarea riscurilor principale pentru implementarea proiectului sau reducerea acestora până la un nivel acceptabil;

    (43) are obligaţia de a asigura şi a menţine o pistă de audit adecvată până la nivelul beneficiarilor şi beneficiarilor reali, precum şi de a menţine securitatea datelor utilizate în exercitarea obligaţiilor asumate prin prezentul Contract de finanţare;

    (44) are obligaţia de a colecta datele şi informaţiile privind beneficiarii reali ai destinatarilor finali ai fondurilor/contractorilor, de a identifica şi raporta beneficiari reali de fonduri din PNRR, direcţi sau indirecţi, precum şi de a solicita informaţii de la beneficiarii reali, aşa cum sunt aceştia definiţi la art. 3 alin. (6) din Directiva (UE) 2015/849 a Parlamentului European şi a Consiliului;


    ART. 8
    Angajamente comune ale părţilor
        Părţile se angajează:

    (1) Să îndeplinească în mod corespunzător obligaţiile, atribuţiile şi responsabilităţile ce le revin în baza prezentului contract, cu respectarea principiilor transparenţei, parteneriatului, a unui management adecvat şi a bunei gestiuni financiare şi cu protecţia intereselor financiare ale U.E., în conformitate cu prevederile legislaţiei europene şi naţionale în vigoare, precum şi în conformitate cu Instrucţiunile MMAP/MIPE.

    (2) Să nu utilizeze informaţiile şi documentele ce rezultă din activitatea de executare a prezentului contract sau la care au acces în vederea implementării prezentului contract, în alt scop decât acela de a-şi îndeplini obligaţiile ce le revin cu respectarea prevederilor legale privind transparenţa, accesul la informaţii, precum şi protecţia datelor cu caracter personal.

    (3) Să ţină o evidenţă strictă şi să păstreze toate datele, rapoartele, corespondenţa şi documentele legate de fiecare etapă a implementării proiectului, inclusiv, dar fără a se limita la acestea, documentele referitoare la cheltuielile efectuate în cadrul proiectului, aşa cum este reglementat de legislaţia naţională şi europeană incidentă, asigurând arhivarea corespunzătoare a acestora, pe întreaga perioadă de valabilitate a contractului.


    ART. 9
    Modificarea, completarea şi suspendarea contractului de finanţare
    (1) Prezentul contract poate fi modificat şi/sau completat prin una din următoarele modalităţi:
    a) prin efectul legii, ca urmare a intrării în vigoare a unor prevederi legale care produc efecte asupra conţinutului prezentului contract, inclusiv în situaţia în care, pe parcursul derulării acestuia intervin modificări/revizuiri ale Deciziei de punere în aplicare a Consiliului din 3 noiembrie 2021 de aprobare a evaluării planului de redresare şi rezilienţă al României;
    b) prin acordul de voinţă al părţilor realizat prin Act adiţional, încheiat în aceleaşi condiţii ca şi Contractul de finanţare, cu excepţiile menţionate la alineatele (2) - (4) ale prezentului articol;

    (2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1) lit. b), MMAP are dreptul de a modifica/completa, prin Notificare, fără acordul beneficiarului, următoarele documente care fac parte integrantă din contractul de finanţare:
        Anexa II: Raportări privind stadiul de implementare a proiectului;
        Anexa III: Graficul estimativ al cererilor de transfer;
        Anexa IV: Mecanismul de efectuare a plăţilor care cuprinde şi lista cu documente justificative.
        Anexa V: Achiziţii publice, conflict de interese şi incompatibilităţi, (pentru autorităţi contractante).

    (3) Pin excepţie de la prevederile alin. (1) lit. b), Beneficiarul are dreptul de a opera următoarele modificări, prin notificare, fără acordul MMAP:
    a) schimbarea denumirii, schimbarea adresei sediului beneficiarului;
    b) schimbarea structurii acţionariatului beneficiarului (atunci când elementele de identificare ale beneficiarului nu se modifică);
    c) schimbarea contului special deschis pentru Proiect;
    d) înlocuirea reprezentantului legal/împuternicitului;
    e) înlocuirea partenerilor şi/sau diminuarea/creşterea numărului de parteneri din acordul de parteneriat;
    f) înlocuirea sau introducerea de membri noi în echipa de implementare;
    g) alte situaţii temeinic justificate (care nu fac obiectul amendării Contractului prin Act Adiţional (ex: schimbarea cărţii de identitate).

    (4) Prin excepţie de la prevederile alin. (1) lit. b), Beneficiarul poate opera următoarele modificări/completări ale contractului de finanţare, prin Notificare, cu acordul MMAP:
    a) modificări privind perioada de implementare a proiectului, cu respectarea termenelor limită stabilite prin Ghidul specific, care nu pot fi depăşite;
    b) modificări intervenite în bugetul estimat al proiectului, în limita a 10% între capitole bugetare (categorii bugetare), cu condiţia încadrării în limitele maxime prevăzute în Ghidul specific, după caz, prin respectarea tratamentului egal, având în vedere că acele capitole bugetare implicate în modificare trebuie să respecte limitele de mai sus, cu justificarea motivelor care au condus la aceasta;
    c) modificări intervenite în bugetul proiectului în situaţia în care acestea determină majorarea sau micşorarea valorii neeligibile, respectiv micşorarea valorii eligibile aprobate

    (5) Actul adiţional intră în vigoare la data semnării de către ultima parte.
    (6) Actul adiţional nu poate avea caracter retroactiv şi nu poate avea scopul sau efectul de a produce schimbări în Contract, care ar putea aduce atingere condiţiilor iniţiale de acordare a finanţării, fiind susţinut prin justificări temeinice cu privire la conservarea scopului şi obiectivelor proiectului şi a sustenabilităţii sale financiare.
    (7) Prin excepţie de la alin. (5) şi (6), în cazurile în care prin actul adiţional se confirmă modificări intervenite în legislaţia naţională şi/sau europeana relevantă, cu impact asupra executării prezentului Contract, modificările respective intră în vigoare de la data menţionată în actul normativ corespunzător.
    (8) Contractul poate fi suspendat în următoarele cazuri:
    a) de către MMAP/Beneficiar, în caz de forţă majoră;
    b) alte situaţii expres prevăzute de lege.


    ART. 10
    Contractarea şi cesiunea
        Prezentul Contract, precum şi toate drepturile şi obligaţiile decurgând din implementarea acestuia nu pot face obiectul cesiunii totale sau parţiale, novaţiei, subrogaţiei sau a oricărui alt mecanism de transmisiune şi/sau transformare a obligaţiilor şi drepturilor.

    ART. 11
    Conflict de interese
        Părţile se obligă să ia toate măsurile pentru respectarea regulilor pentru evitarea conflictului de interese, în conformitate cu prevederile legislaţiei naţionale şi/sau europene incidente, fără a se limita la acestea, precum şi să se informeze reciproc, de îndată ce au luat la cunoştinţă, în legătură cu orice situaţie care dă naştere sau este posibil să dea naştere unui astfel de conflict.

    ART. 12
    Monitorizarea, controlul şi raportarea
    (1) Monitorizarea şi controlul privind implementarea Proiectului, corectitudinea, legalitatea, regularitatea şi conformitatea cu cadrul legal a cheltuielilor efectuate de Beneficiar sunt realizate de către MMAP, în calitate de coordonator de reforme şi/sau investiţii, precum şi de celelalte structuri cu atribuţii de control/verificare/audit în cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă.
    (2) Monitorizarea va fi efectuată şi după implementare, în perioada de durabilitate.
    (3) Verificările au în vedere achiziţiile efectuate în cadrul Proiectului, precum şi aspecte administrative, financiare, tehnice, fizice etc. ale Proiectului, iar verificarea cheltuielilor declarate se poate realiza inclusiv prin aplicarea metodelor de eşantionare.
    (4) MMAP analizează progresul implementării Proiectului prin:
    a) verificare documentară şi vizite de monitorizare, inclusiv prin Gărzile Forestiere;
    b) verificarea datelor introduse de Beneficiar în aplicaţia informatică;
    c) vizite de monitorizare: vizite pe teren la beneficiarul proiectului, atât în perioada de implementare, cât şi post-implementare.

    (5) Beneficiarul transmite rapoarte de progres trimestrial, precum şi ori de câte ori se vor solicita în scris de MMAP. Aceste Rapoarte de progres au scopul de a prezenta în mod regulat informaţii tehnice şi financiare referitoare la stadiul derulării procesului de implementare a proiectului, precum şi probleme întâmpinate pe parcursul derulării.
    (6) Rapoartele de progres vor conţine următoarele tipuri de date şi informaţii:
    a) Raportarea progresului înregistrat în desfăşurarea procedurilor de achiziţii publice aferente proiectului (contracte de achiziţie publică în desfăşurare, finalizate şi planificate);
    b) Raportare cu privire la îndeplinirea obligaţiilor referitoare la asigurarea elementelor de identitate vizuală specifice MRR;
    c) Raportare cu privire la progresul fizic al investiţiei;
    d) Probleme şi dificultăţi întâmpinate şi acţiunile de remediere întreprinse sau necesare;
    e) date privind nivelul atins al indicatorilor suplimentari consideraţi relevanţi de către beneficiar pentru monitorizarea şi evaluarea implementării Proiectului.

    (7) MMAP verifică Raportul de Progres transmis de către Beneficiar, în vederea:
    a) colectării, revizuirii şi verificării informaţiilor furnizate de Beneficiar;
    b) analizării gradului de atingere a ţintelor/jaloanelor;
    c) analizării evoluţiei implementării Proiectului, raportat la graficul de activităţi stabilit prin contract, bugetul Proiectului şi calendarul estimativ al achiziţiilor;
    d) identificării problemelor care apar pe parcursul implementării Proiectului.

    (8) Rapoartele vor fi transmise la termenul stabilit, indiferent de progresul tehnic sau financiar înregistrat, cu respectarea instrucţiunile emise de MMAP.
    (9) Conţinutul, incidenţa, forma rapoartelor menţionate se pot schimba pe parcursul derulării Contractului, din iniţiativa MMAP sau a organismelor abilitate în acest sens, Beneficiarul fiind obligat să respecte noua formă a acestor documente, precum şi noile reguli/cerinţe/instrucţiuni.
    (10) Toate documentele justificative emise într-o altă limbă decât limba română se prezintă însoţite de traducerea acestora în limba română, efectuată de către un traducător autorizat.
    (11) MMAP poate solicita Beneficiarului clarificări sau documente suplimentare, care trebuie transmise în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data primirii notificării.
    (12) Beneficiarul are obligaţia să raporteze MMAP până la data de 25 noiembrie a fiecărui an, lista achiziţiilor publice planificate a fi realizate în anul următor, unde este cazul.
    (13) Beneficiarul are obligaţia de a încărca în sistemul informatic toate documentele achiziţiei, în format pdf sub semnătură electronică extinsă certificată a reprezentantului legal al solicitantului/persoanei împuternicite, după caz.
    (14) Verificarea procedurilor de achiziţie realizate în cadrul Proiectului se realizează ex-post. După finalizarea procedurii de atribuire conform legislaţiei naţionale în domeniul achiziţiilor publice şi semnarea contractului de achiziţie, beneficiarul are obligaţia să trimită toată documentaţia procesului de achiziţie către MMAP, în situaţia în care acestea sunt solicitate de către MMAP, în termen de 5 zile lucrătoare de la solicitare.
    (15) MMAP poate realiza verificarea documentaţiilor aferente achiziţiilor derulate de Beneficiar şi pe teren, la sediul Beneficiarului şi/sau la oricare din locurile de implementare a Proiectului, caz în care Beneficiarul şi/sau partenerii de proiect au obligaţia de a facilita operaţiunea de control şi de a pune la dispoziţia reprezentanţilor coordonatorului de reforme şi/sau investiţii toate documentele şi informaţiile solicitate de aceştia.
    (16) MMAP poate efectua vizite de monitorizare/verificare la faţa locului, la sediul Beneficiarului, precum şi la oricare din locaţiile Proiectului, oricând, pe durata de valabilitate a prezentului Contract.
    a) Beneficiarul are obligaţia de a permite accesul reprezentanţilor MMAP la sediile lui sau la oricare din locurile şi spaţiile unde se implementează Proiectul, inclusiv accesul la sistemele informatice care au legătură directă cu Proiectul, de a pune la dispoziţia acestora toate datele şi documentele solicitate privind gestiunea tehnică şi financiară a Proiectului, atât pe suport hârtie, cât şi în format electronic, precum şi de a acorda tot sprijinul necesar pentru desfăşurarea activităţii de verificare în bune condiţii.
    b) Documentele trebuie să fie uşor accesibile şi arhivate, astfel încât să permită verificarea lor. Beneficiarul este obligat să informeze MMAP cu privire la locul arhivării documentelor şi de a asigura reprezentanţilor MMAP accesul neîngrădit la documente în locul respectiv.
    c) În urma derulării vizitei la faţa locului, reprezentanţi MMAP întocmesc un proces- verbal al vizitei ce va fi adus la cunoştinţa Beneficiarului.
    d) Beneficiarul are obligaţia de a informa MMAP, la termenele stabilite de acesta din urmă, asupra modului concret de aplicare a recomandărilor făcute cu ocazia vizitelor la faţa locului.

    (17) MMAP urmăreşte stadiul îndeplinirii cerinţelor privind durabilitatea proiectului, conform contractului de finanţare prin:
    a) Verificarea documentelor aferente îndeplinirii cerinţelor privind durabilitatea proiectului şi corectitudinea datelor şi informaţiilor din rapoartele de durabilitate elaborate şi transmise de către beneficiar/încărcate de către beneficiar în aplicaţia informatică şi pe baza datelor primite de la beneficiar.
    b) Vizite de monitorizare la faţa locului. Scopul vizitei este de a verifica la faţa locului îndeplinirea cerinţelor privind durabilitatea proiectului şi acurateţea/corelarea datelor înscrise în rapoartele de durabilitate, precum şi de a asigura o comunicare adecvată cu beneficiarul.


    ART. 13
    Recuperarea finanţării
    (1) Termenii de "neregulă" şi "neregulă gravă" au înţelesul dat de prevederile legale aplicabile.
    (2) Părţile se obligă să ia toate măsurile necesare pentru prevenirea neregulilor grave şi a dublei finanţări, în conformitate cu legislaţia incidentă.
    (3) în situaţia identificării unei nereguli, MMAP va întreprinde toate demersurile necesare pentru constatarea neregulii şi stabilirea creanţelor bugetare, precum şi orice alte măsuri, în conformitate cu legislaţia naţională şi comunitară.
    (4) Sumele transferate care nu sunt eligibile, în cazurile de dublă finanţare, respectiv în cele de stabilire a unei nereguli precum şi sumele transferate care nu sunt eligibile din orice alt motiv se restituie în termenele şi condiţiile prevăzute prin actele administrative/hotărârile judecătoreşti care le individualizează. Se vor recupera inclusiv sumele ce reprezintă accesoriile aferente rezultate din plata cu întârziere a titlurilor de creanţă, calculate conform prevederilor legale.
    (5) Dacă prin legislaţie nu se prevede altfel, Beneficiarul va suporta din bugetul propriu sumele necesare plăţii contravalorii neregulilor, inclusiv accesoriile aferente, ca urmare a imposibilităţii recuperării, dar şi sumele aferente deciziilor de recuperare comunicate de către CE pentru neregulile grave constatate ori pentru neîndeplinirea ţintelor/jaloanelor, potrivit gradului de nerealizare, după caz, prin raportare la obligaţiile ce revin fiecărei părţi.
    (6) După caz, pentru proiectele finanţate prin scheme de ajutor se vor calcula accesoriile aferente în condiţiile prevederilor legale privind ajutoarele acordate.
    (7) Beneficiarul are obligaţia de a restitui orice sumă stabilită conform alin. (5), inclusiv dobânzile acumulate sumelor de restituit.
    (8) În cazul în care Beneficiarul nu restituie sumele puse în sarcina sa în termenul prevăzut prin actele de individualizare, acesta datorează accesoriile aferente, calculate conform prevederilor legale.
    (9) Recuperarea ajutorului de stat în situaţia prevăzută la art. 7 litera B alin. (38) se realizează conform prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2014 şi Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 70/2022 şi/sau ale sistemului de sancţiuni aprobat prin ordin al ministrului mediului, apelor şi pădurilor, după caz.

    ART. 14
    Răspunderea părţilor
    (1) Nici una dintre părţi nu este şi nu poate fi ţinută răspunzătoare pentru daunele/ prejudiciile cauzate unui terţ din vina celeilalte părţi sau cauzate celeilalte părţi de către un terţ în îndeplinirea prezentului contract şi/sau scopul implementării proiectului sau în legătură cu aceasta.
    (2) Fiecare parte este răspunzătoare pentru orice daune sau prejudicii cauzate celeilalte părţi prin neîndeplinirea sau îndeplinirea cu întârziere şi/sau defectuoasă a obligaţiilor ce îi revin, conform prevederilor prezentului contract.
    (3) În cazul constatării de către instituţiile îndreptăţite, a nerealizării unei reforme sau investiţii, sau a neexecutării culpabile a unei obligaţii, dintr-o vină imputabilă uneia dintre părţile semnatare ale acestui contract, aceasta atrage răspunderea civilă a părţii aflate în culpă, în condiţiile legii.

    ART. 15
    Forţa majoră şi cazul fortuit
    (1) Prin forţă majoră se înţelege orice eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil şi inevitabil intervenit după data intrării în vigoare prezentului contract, care împiedică executarea în tot sau în parte a contractului şi care exonerează de răspundere partea care o invocă. Forţa majoră exonerează de răspundere părţile în cazul neexecutării parţiale sau totale a obligaţiilor asumate prin prezentul contract, pe toată perioada în care aceasta acţionează şi numai dacă a fost notificată corespunzător celeilalte părţi. Nu este considerat forţă majoră un eveniment asemenea celor de mai sus care, fără a crea o imposibilitate de executare, face extrem de costisitoare executarea obligaţiilor uneia din părţi.
    (2) Partea care invocă forţa majoră are obligaţia de a notifica celeilalte părţi cazul de forţă majoră, în termen de 5 (cinci) zile calendaristice de la data apariţiei, de a dovedi existenţa situaţiei de forţă majoră în baza unui document eliberat sau emis de către autoritatea competentă, în termen de cel mult 15 (cincisprezece) zile calendaristice de la data comunicării acestuia. De asemenea, are obligaţia de a comunica data încetării situaţiei de forţă majoră, în termen de 5 (cinci) zile calendaristice de la încetare.
    (3) Părţile au obligaţia de a lua orice măsuri care le stau la dispoziţie în vederea limitării consecinţelor acţiunii forţei majore.
    (4) Dacă partea care invocă forţa majoră nu procedează la notificarea începerii şi încetării cazului de forţa majoră, în condiţiile şi termenele prevăzute, nu va fi exonerată de răspundere şi va suporta toate daunele provocate celeilalte părţi prin lipsa de notificare.
    (5) Executarea contractului este suspendată de la data apariţiei cazului de forţă majoră pe toată perioada de acţiune al acestuia, fără a prejudicia drepturile ce se cuvin părţilor.
    (6) În cazul în care forţa majoră şi/sau efectele acesteia obligă la suspendarea executării prezentului contract pe o perioada mai mare de 3 (trei) luni, părţile se vor întâlni într-un termen de cel mult 10 (zece) zile calendaristice de la expirarea acestei perioade, pentru a conveni asupra modului de continuare, modificare sau încetarea contractului de finanţare.
    (7) Cazul fortuit aşa cum este acesta definit la art. 1351, alin. (3) din Legea nr. 287/2009 Codul civil, nu este exonerator de răspundere contractuală a părţilor semnatare ale prezentului contract.

    ART. 16
    Încetarea contractului de finanţare
    (1) Prezentul contract de finanţare încetează:
    a. la data prevăzută la art. 2 din prezentul contract, cu menţinerea obligaţiilor privind păstrarea evidenţelor, precum şi a sustenabilităţii investiţiei;
    b. prin acordul de voinţă al părţilor în acest sens, confirmat în scris, cu recuperarea integrală a finanţării acordate prin individualizarea sumelor ce se vor recupera în moneda naţională, după caz;
    c. prin reziliere în condiţiile art. 36 din O.U.G. nr. 124/2021 ori a prevederilor prezentului contract;
    d. din orice alte cauze prevăzute de lege.

    (2) MMAP poate decide unilateral rezilierea prezentului Contract fără îndeplinirea altor formalităţi şi fără punerea în întârziere a celeilalte părţi, cu recuperarea integrală a sumelor plătite, în următoarele cazuri:
    a. dacă Beneficiarul încalcă prevederile art. 10;
    b. în cazul în care ulterior încheierii contractului, se constată că Beneficiarul nu a îndeplinit condiţiile de eligibilitate la data depunerii cererii de finanţare sau la data semnării contractului de finanţare;
    c. dacă indicatorii Proiectului, aşa cum au fost menţionaţi în cererea de finanţare, nu au fost îndepliniţi, cu efecte depline asupra rezultatului Proiectului;
    d. dacă se constată faptul că Proiectul face obiectul dublei finanţări şi întreaga finanţare acordată este afectată;
    e. în cazul prevăzut la art. 7 litera B alin. (35) sau (38);
    f. în cazul în care Beneficiarul încalcă principiul de "a nu prejudicia în mod semnificativ" (DNSH - "Do No Significant Harm").


    ART. 17
    Soluţionarea litigiilor
    (1) Părţile trebuie să acţioneze cu bună credinţă şi să depună toate diligenţele necesare în vederea soluţionării pe cale amiabilă a oricărei dispute, controverse sau neînţelegeri care pot apărea între ele în cadrul sau în legătură cu îndeplinirea prezentului contract de finanţare.
    (2) În cazul în care părţile nu ajung la soluţionarea litigiului pe cale amiabilă, atunci părţile se pot adresa instanţelor judecătoreşti competente.

    ART. 18
    Corespondenţa între părţi
    (1) Întreaga corespondenţă legată de prezentul contract de finanţare, inclusiv orice notificare, avizare, acord, aprobare, certificare sau decizie în legătură cu prezentul contract se va face în scris, inclusiv prin mijloace electronice, conform legislaţiei naţionale şi/sau europene incidente şi/sau a Instrucţiunilor MIPE/MMAP. În cazul în care legislaţia sau procedurile nu prevăd în mod expres un termen, comunicarea se va realiza în termen de 5 zile lucrătoare de la momentul care face obiectul notificării, respectiv de la momentul înregistrării comunicării.
    (2) MMAP poate comunica inclusiv prin instrucţiuni, modele şi formate de formulare pentru aplicarea prevederilor prezentului contract.
    (3) Întreaga corespondenţă legată de prezentul Contract de Finanţare se va face la următoarele adrese:
    - Pentru Beneficiar: ............., municipiu/comuna .............., strada .............., nr. ...., judeţ ..........., România, telefon ................, e-mail: ...............
    – Pentru MMAP: Bucureşti, Calea Plevnei nr. 139, cod poştal 060011, sector 6, telefon: : 0722644337, e-mail: dgpnrr@mmediu.ro.


    ART. 19
    Legea aplicabilă
        Contractul de finanţare se interpretează şi este guvernat de legea română.

    ART. 20
    Transparenţă
        Părţile sunt de acord ca următoarele date să fie publicate, fără a se limita la acestea: denumirea coordonatorului naţional, denumirea coordonatorului de reforme şi/sau investiţii, denumirea componentelor, denumirea proiectului, valoarea totală a finanţării acordate, datele de începere şi de finalizare ale contractului, locul de implementare a acestuia, principalii indicatori, beneficiarii finali, precum plăţile efectuate în cadrul prezentului contract de finanţare.

    ART. 21
    Publicarea datelor
        Părţile se obligă ca, pe întreaga perioadă de implementare a prezentului contract să asigure vizibilitatea rezultatelor.

    ART. 22
    Confidenţialitate
    (1) Fără a aduce atingere obligaţiilor prevăzute în prezentul contract privind furnizarea informaţiilor documentelor necesare desfăşurării activităţilor de audit/control de către instituţiile/departamentele abilitate, părţile se angajează să depună toate diligenţele pentru păstrarea confidenţialităţii informaţiilor/documentelor a căror furnizare/dezvăluire ar putea aduce atingere normelor care reglementează proprietatea intelectuală, precum şi oricăror informaţii suspuse unor astfel de rigori de conduită .
    (2) Părţile vor fi exonerate de răspunderea pentru dezvăluirea informaţiilor prevăzute la alineatul precedent dacă:
    a. informaţia a fost dezvăluită după ce a fost obţinut acordul scris al celeilalte părţi în acest sens,
    b. oricare dintre părţi este obligată în mod legal să dezvăluie informaţia.


    ART. 23
    Protecţia datelor cu caracter personal
    (1) Prelucrarea, stocarea colectarea datelor cu caracter personal se va realiza în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE, în scopul implementării/monitorizării prezentului contract, implementării proiectului, precum şi în scop statistic.
    (2) Datele cu caracter personal, aşa cum sunt clasificate în Regulamentul (UE) 679/2016, vor fi prelucrate în acord cu legislaţia menţionată pe toată perioada contractuală, inclusiv pe perioada de verificare şi urmărire a obiectivelor contractuale, în scopul şi temeiul legal pentru care s-a perfectat prezentul contract.
    (3) Părţile contractante vor lua măsuri tehnice şi organizatorice adecvate, potrivit propriilor atribuţii şi competenţe instituţionale, în vederea asigurării unui nivel corespunzător de securitate a datelor cu caracter personal, fie că este vorba despre prelucrare sau transfer către terţi ori publicare pe surse publice interne sau externe.
    (4) Părţile contractante vor asigura potrivit propriilor atribuţii şi competenţe instituţionale toate condiţiile tehnice şi organizatorice pentru păstrarea confidenţialităţii, integrităţii şi disponibilităţii datelor cu caracter personal.
    (5) Părţile contractante se vor informa şi notifica reciproc cu privire la orice încălcare a securităţii prelucrării datelor cu caracter personal din prezentul contract, în vederea adoptării de urgenţă a măsurilor tehnice şi organizatorice ce se impun şi în vederea notificării Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), conform obligaţiilor ce decurg din prevederile Regulamentului (UE) 679/2016.
    (6) Părţile contractante, prin reprezentaţii desemnaţi să prelucreze datele cu caracter personal din prezentul Contract şi actele adiţionale, în îndeplinirea scopului principal sau secundar al acestora, vor întocmi evidenţele activităţilor de prelucrare conform art. 30 dinRegulamentul (UE) 679/2016, precum şi a consimţământului persoanelor vizate făcând dovada acestora în scris şi format electronic ori de câte ori vor fi solicitate de către ANSPDCP.

    ART. 24
    Măsuri de informare şi publicitate
    (1) MMAP este responsabil de monitorizarea beneficiarilor cu privire la îndeplinirea măsurilor legate de vizibilitatea fondurilor din partea Uniunii Europene, inclusiv, atunci când este cazul, afişând emblema Uniunii Europene şi o declaraţie de finanţare corespunzătoare cu următorul conţinut: "finanţat de Uniunea Europeană - NextGenerationEU", precum şi prin oferirea de informaţii specifice coerente, concrete şi proporţionale unor categorii de public diverse, care includ mass-media şi publicul larg, cu respectarea prevederilor Manualului de identitate vizuală a PNRR elaborat de către Coordonatorul naţional al PNRR. Această monitorizare se va efectua cu respectarea prevederilor legislaţiei naţionale şi europene incidente.
    (2) Beneficiarul este responsabil pentru implementarea activităţilor de informare şi comunicare în legătură cu finanţarea obţinută prin PNRR, în conformitate cu prevederile prezentului contract.

    ART. 25
    Anexele contractului
        Următoarele documente se constituie anexe la prezentul contract şi constituie parte integrantă la prezentul contract de finanţare, având aceeaşi forţă juridică:
    - Anexa I: Cererea de finanţare;
    – Anexa II: Raportări privind stadiul de implementare a proiectului;
    – Anexa III: Graficul estimativ al cererilor de transfer;
    – Anexa IV: Mecanismul de efectuare a plăţilor care cuprinde şi lista cu documente justificative.
    – Anexa V: Achiziţii publice, conflict de interese şi incompatibilităţi, (pentru autorităţi contractante).


    ART. 26
    Dispoziţii finale

        Prezentul contract de finanţare a fost încheiat într-un exemplar, semnat cu semnătură electronică, având aceeaşi valoare juridică.

┌───────────────────────┬──────────────┐
│Ministerul Mediului, │……………………………………│
│Apelor si Pădurilor │ │
├───────────────────────┼──────────────┤
│Ministrul Mediului, │……………………………………│
│Apelor si Pădurilor │……………………………………│
└───────────────────────┴──────────────┘

        Avizat MMAP:
        Control Financiar Preventiv Delegat
        Control Financiar Preventiv Propriu
        Direcţia Generală Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă Director general
        Director General Adjunct
        Serviciul Contabilitate şi Plăţi
        Serviciul Juridic
        Direcţia Investiţii C2 şi Proiecte Individualizate
        Serviciul Investiţii C2
        Întocmit:

    Model H
        MINISTERUL MEDIULUI APELOR ŞI PĂDURILOR
        DIRECŢIA GENERALĂ PLANULUL NAŢIONAL DE REDRESARE ŞI REZILIENŢĂ
        Componenta C2 - Păduri şi protecţia biodiversităţii
        Investiţia I1. Campania naţională de împădurire şi reîmpădurire, inclusiv păduri urbane
        APEL: PNRR/2023/C2/I.1.C - Crearea de păduri urbane
    Model recomandat pentru
    ACORD DE PARTENERIAT
    ART. 1
    Părţile
    1. denumirea completă a organizaţiei, cu sediul în adresa sediului, codul fiscal*1) ... având calitatea de Lider parteneriat/Partener 1
        *1) codul fiscal sau codul TVA, după caz

    2. denumirea completă a organizaţiei, cu sediul în adresa sediului, codul fiscal ..., având calitatea de membru 2/Partener 2
    3. denumirea completă a organizaţiei, cu sediul în adresa sediului, codul fiscal ..., având calitatea de membru n/Partener n, n = numărul total de membri ai parteneriatului
        au convenit următoarele:

    ART. 2
    Obiectul
    (1) Obiectul acestui parteneriat este de a stabili drepturile şi obligaţiile părţilor, contribuţia financiară proprie a fiecărei părţi la bugetul proiectului, precum şi responsabilităţile ce le revin în implementarea activităţilor aferente proiectului: titlul proiectului, care este depus în cadrul PNRR, Componenta 2 PĂDURI ŞI PROTECŢIA BIODIVERSITĂŢII, INVESTIŢIA 1: Campania naţională de împădurire şi reîmpădurire, inclusiv păduri urbane, apel de proiecte PNRR/2023/C2/I.1.C - Crearea de păduri urbane.
    (2) Cererea de finanţare, inclusiv anexele sale, sunt parte integrantă a acestui acord.

    ART. 3
    Principiile de bună practică ale parteneriatului
    (1) Toţi partenerii trebuie să contribuie la realizarea proiectului şi să îşi asume rolul lor în cadrul proiectului, aşa cum acesta este definit în cadrul prezentului Acord de Parteneriat.
    (2) Părţile trebuie să se consulte în mod regulat şi să se informeze asupra tuturor aspectelor privind evoluţia proiectului.
    (3) Toţi partenerii trebuie să implementeze activităţile cu respectarea standardelor profesionale şi de etică cele mai înalte.
    (4) Partenerii sunt obligaţi să respecte regulile privitoare la conflictul de interese şi regimul incompatibilităţilor, iar, în cazul apariţiei unui asemenea conflict, să dispună luarea măsurilor ce conduc la evitarea, respectiv stingerea lui.

    ART. 4
    Roluri şi responsabilităţi în implementarea proiectului
    (1) Rolurile şi responsabilităţile sunt descrise în tabelul de mai jos şi corespund prevederilor din Cererea de finanţare - care este documentul principal în stabilirea principalelor activităţi asumate de fiecare partener:

┌───────────┬──────────────────────────┐
│Organizaţia│Roluri şi responsabilităţi│
├───────────┼──────────────────────────┤
│Lider de │Se vor descrie │
│proiect │activităţile şi │
│(Partener │subactivităţile pe care │
│1) │fiecare partener trebuie │
│ │să le implementeze │
├───────────┼──────────────────────────┤
│Partener 2 │ │
├───────────┼──────────────────────────┤
│Partener n │ │
└───────────┴──────────────────────────┘


    (2) Responsabilităţi şi angajamente financiare între parteneri Partenerii vor asigura contribuţia la cheltuielile totale ale proiectului aşa cum este precizat în prezentul acord.

┌────────────┬─────────────────────────┐
│Organizaţia │Contribuţia (unde este │
│ │cazul) │
├────────────┼─────────────────────────┤
│ │Valoarea contribuţiei (în│
│Lider de │lei) │
│proiect │Valoarea contribuţiei la │
│(Partener 1)│valoarea totală a │
│ │proiectului (%) │
├────────────┼─────────────────────────┤
│Partener 2 │ │
├────────────┼─────────────────────────┤
│Partener n │ │
└────────────┴─────────────────────────┘


    (3) Transferul fondurilor de către MMAP se poate efectua în contul/conturile liderului de parteneriat astfel:

┌────────────────┬─────────────────────┐
│Organizaţia │Cod IBAN │
├────────────────┼─────────────────────┤
│ │Cont pentru cerere de│
│Lider de proiect│avans/rambursare │
│(Partener 1) │Denumire Bancă/ │
│ │Adresă: │
└────────────────┴─────────────────────┘


    (4) Transferul fondurilor de către Liderul de parteneriat se poate efectua în conturile partenerilor astfel:

┌───────────┬──────────────────────────┐
│Organizaţia│Cod IBAN │
├───────────┼──────────────────────────┤
│ │Cont pentru cerere de │
│Partener 2 │avans/rambursare │
│ │Denumire Bancă/Adresă: │
├───────────┼──────────────────────────┤
│ │Cont pentru cerere de │
│Partener n │avans/rambursare │
│ │Denumire Bancă/Adresă: │
└───────────┴──────────────────────────┘



    ART. 5
    Perioada de valabilitate a acordului
        Perioada de valabilitate a Acordului începe la data semnării prezentului Acord şi încetează la data la care Contractul de Finanţare aferent proiectului îşi încetează valabilitatea. Prelungirea perioadei de valabilitate a contractului de finanţare conduce automat la extinderea Perioadei de valabilitate a prezentului acord.

    ART. 6
    Drepturile şi obligaţiile liderului de proiect (Partenerului 1)
        Drepturile liderului de parteneriat
        Liderul de proiect are dreptul să solicite celorlalţi parteneri furnizarea oricăror informaţii şi documente legate de proiect, în scopul elaborării rapoartelor de progres, a cererilor de rambursare.

        Obligaţiile liderului de parteneriat

    (1) Liderul de parteneriat (Partener 1) va semna Cererea de finanţare şi Contractul de finanţare.

    (2) Liderul de parteneriat (Partener 1) va consulta partenerii cu regularitate, îi va informa despre progresul în implementarea proiectului şi le va furniza copii ale rapoartelor de progres şi financiare.

    (3) Propunerile pentru modificări importante ale proiectului (e.g. activităţi, parteneri etc.), trebuie să fie convenite cu partenerii înaintea solicitării aprobării de către MMAP

    (4) Liderul de parteneriat se va asigura de desfăşurarea corectă a procedurilor de atribuire a contractelor de achiziţie publică, de către ceilalţi parteneri, conform normelor în vigoare

    (5) Liderul parteneriatului este responsabil cu transmiterea cererilor de avans/rambursare către MMAP conform prevederilor contractului de finanţare, conform procedurii.

    (6) Liderul de parteneriat va asigura transferul de fonduri obţinute din procesul de rambursare pentru cheltuielile angajate de către ceilalţi parteneri, care au fost certificate ca eligibile.

    (7) În cazul în care unul din partenerii 2, 3, n, nu duce la îndeplinire una sau mai multe din obligaţiile care le revin (e.g. implementarea unor activităţi, asigurarea contribuţiei la cofinanţarea proiectului, respectarea normelor în vigoare privind procedura de atribuire a contractelor de achiziţie publică), liderul de parteneriat va prelua în totalitate responsabilitatea de a îndeplini aceste obligaţii sau va înlocui partenerul respectiv.

    (8) Liderul de parteneriat este responsabil pentru neregulile identificate în cadrul proiectului aferente cheltuielilor proprii conform notificărilor şi titlurilor de creanţă emise pe numele său.


    ART. 7
    Drepturile şi obligaţiile Partenerilor 2, 3, n
        Drepturile Partenerilor 2, 3, n
    (1) Cheltuielile angajate de Partenerii 2, 3, n, sunt eligibile în acelaşi fel ca şi cheltuielile angajate de către liderul de proiect corespunzător rolurilor avute în proiect.
    (2) Partenerii au dreptul, prin transfer de către liderul de proiect, la fondurile obţinute din procesul de rambursare pentru cheltuielile angajate de către aceştia, care au fost certificate ca eligibile.
    (3) Partenerii au dreptul să fie consultaţi cu regularitate de către liderul de proiect, să fie informaţi despre progresul în implementarea proiectului şi să li se furnizeze, de către liderul de proiect copii ale rapoartelor de progres şi financiare.
    (4) Partenerii au dreptul să fie consultaţi, de către liderul de proiect, în privinţa propunerilor pentru modificări importante ale proiectului (e.g. activităţi, parteneri etc.), înaintea solicitării aprobării de către MMAP.
        Obligaţiile Partenerilor 2, 3, n
    (5) Partenerii sunt obligaţi să pună la dispoziţia liderului de proiect documentaţiile de atribuire elaborate în cadrul procedurii de atribuire a contractelor de achiziţie publică, spre verificare.
    (6) Partenerii sunt obligaţi să transmită copii conforme cu originalul după documentaţiile complete de atribuire elaborate în cadrul procedurii de atribuire a contractelor de achiziţie publică, în scopul elaborării cererilor de rambursare.
    (7) Partenerii trebuie să respecte obligaţiile prevăzute în PNRR pentru implementarea principiului "Do No Significant Harm" (DNSH) ("A nu prejudicia în mod semnificativ"), astfel cum este prevăzut la Articolul 17 din Regulamentul (UE) 2020/852 privind instituirea unui cadru care să faciliteze investiţiile durabile.
    (8) Partenerii sunt obligaţi să furnizeze orice informaţii de natură tehnică sau financiară legate de proiect, solicitate de către MMAP, Autoritatea de Certificare, Autoritatea de Audit sau orice alt organism abilitat să verifice sau să realizeze auditul asupra modului de implementare a proiectelor finanţate din PNRR.
    (9) Partenerii trebuie să respecte prevederile legislaţiei comunitare şi naţionale în domeniul, dezvoltării durabile, egalităţii de şanse, egalităţii de gen şi nediscriminării.
    (10) Partenerii sunt obligaţi să asigure accesul la documente şi informaţii şi accesul la faţa locului al reprezentanţilor CE, ECA, AA, EPPO, OLAF, DLAF şi DNA, ca urmare a unei adrese de notificare a auditului/controlului.
    (11) Partenerii sunt obligaţi să furnizeze liderului de proiect orice informaţii sau documente privind implementarea proiectului, în scopul elaborării rapoartelor de progres.
    (12) Partenerii sunt responsabili pentru neregulile identificate în cadrul proiectului aferente cheltuielilor proprii conform notificărilor şi titlurilor de creanţă emise pe numele lor.
    (13) Partenerii au obligaţia arhivării şi păstrării în bune condiţii a tuturor documentelor aferente acestora, în conformitate cu prevederile art. 132 din Regulamentul financiar, respectiv timp de 5 ani de la data plăţii soldului sau, în absenţa unei astfel de plăţi, de la data efectuării ultimei raportări. Această perioadă este de 3 ani în cazul în care valoarea finanţării este mai mică sau egală cu 60.000 euro sau stabilită potrivit prevederilor normelor privind ajutorul de stat, după caz, oricare este mai lungă.
    (14) Partenerii au obligaţia păstrării evidenţei informaţiilor despre fondurile obţinute pentru o perioadă de minimum 10 ani de la data la care au fost acordate ultimele fonduri.

    ART. 8
    Achiziţii publice
    (1) Achiziţiile în cadrul proiectului vor fi făcute de către fiecare membru al parteneriatului, cu respectarea legislaţiei naţionale privind achiziţiilor publice.

    ART. 9
    Proprietatea
    (1) Părţile au obligaţia să menţină proprietatea proiectului şi natura activităţii pentru care s-a acordat finanţare, pe o perioadă de cel puţin 10 ani după finalizare, să asigure întreţinerea plantaţiei în această perioadă.
    (2) Înainte de sfârşitul proiectului, părţile/partenerii vor conveni asupra modului de acordare a dreptului de utilizare a echipamentelor, bunurilor etc. achiziţionate prin proiect, precum şi a titlurilor şi drepturilor de proprietate intelectuală şi industrială privind rezultatele proiectului. Copii ale titlurilor de transfer vor fi ataşate raportului final.
    (3) Părţile au obligaţia să nu înstrăineze, închirieze, gajeze bunurile achiziţionate ca urmare a obţinerii finanţării prin PNRR, pe o perioadă de 10 ani de la finalizarea proiectului, conform paragrafului (1).

    ART. 10
    Confidenţialitate
    (1) Părţile semnatare ale prezentului acord convin să păstreze în strictă confidenţialitate informaţiile primite în cadrul şi pe parcursul implementării proiectului şi sunt de acord să prevină orice utilizare sau divulgare neautorizată a unor astfel de informaţii. Părţile înţeleg să utilizeze informaţiile confidenţiale doar în scopul de a-şi îndeplini obligaţiile din prezentul Acord de Parteneriat.

    ART. 11
    Legea aplicabilă
    (1) Prezentului Acord i se va aplica şi va fi interpretat în conformitate cu legea română.
    (2) Pe durata prezentului Acord, părţile vor avea dreptul sa convină în scris asupra modificării anumitor clauze, prin act adiţional, oricând interesele lor cer acest lucru sau când aceste circumstanţe au loc şi nu au putut fi prevăzute în momentul în care s-a încheiat prezentul Acord de Parteneriat.

    ART. 12
    Dispoziţii finale
    (1) Toate posibilele dispute rezultate din prezentul acord sau în legătură cu el, pe care părţile nu le pot soluţiona pe cale amiabilă, vor fi soluţionate de instanţele competente.

        Anexe
        Se vor enumera şi ataşa Anexele la acordul de parteneriat, cu prioritate Declaraţiile şi angajamentele asumate de parteneri care stau la baza Declaraţiilor şi angajamentelor asumate de Lider odată cu cererea de finanţare depusă la MMAP.

    Întocmit în ....număr de exemplare.... exemplare, în limba română, câte unul pentru fiecare parte şi un original pentru cererea de finanţare.
        SAU
        Întocmit într-un singur exemplar, sub semnătura electronică extinsă a reprezentanţilor legali ai partenerilor, certificată în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
        Semnături

┌───────────┬────────────────┬─────────┬────────┐
│ │Numele, │ │ │
│Lider de │prenumele şi │ │Data şi │
│parteneriat│funcţia │Semnătura│locul │
│(Partener │reprezentantului│ │semnării│
│1) │legal al │ │ │
│ │organizaţiei │ │ │
├───────────┼────────────────┼─────────┼────────┤
│ │Numele, │ │ │
│ │prenumele şi │ │Data şi │
│Partener 2 │funcţia │Semnătura│locul │
│ │reprezentantului│ │semnării│
│ │legal al │ │ │
│ │organizaţiei │ │ │
├───────────┼────────────────┼─────────┼────────┤
│ │Numele, │ │ │
│ │prenumele şi │ │Data şi │
│Partener 3 │funcţia │Semnătura│locul │
│ │reprezentantului│ │semnării│
│ │legal al │ │ │
│ │organizaţiei │ │ │
└───────────┴────────────────┴─────────┴────────┘


    ANEXA 5

        MINISTERUL MEDIULUI APELOR ŞI PĂDURILOR
        DIRECŢIA GENERALĂ PLANULUL NAŢIONAL DE REDRESARE ŞI REZILIENŢĂ
        Componenta C2 - Păduri şi protecţia biodiversităţii
        Investiţia I1. Campania naţională de împădurire şi reîmpădurire, inclusiv păduri urbane
        APEL: PNRR/2023/C2/I.1.C - Crearea de păduri urbane
        Grila de verificare a conformităţii administrative şi a eligibilităţii
        *Se utilizează de către experţii evaluatori în etapa de evaluare a cererilor de sprijin
        *Nu se completează de către solicitant

    APEL DE PROIECTE PNRR/2023/C2/ I.1.C - Crearea de păduri urbane

┌────────────────┬──────────────────────┐
│ │ │
│Criteriu de ├──┬──┬─────┬──────────┤
│eligibilitate │ │ │Nu │ │
│ │Da│Nu│este │Observaţii│
│ │ │ │cazul│ │
├────────────────┼──┼──┼─────┼──────────┤
│1.Solicitantul │ │ │ │ │
│şi Partenerii │ │ │ │ │
│săi (dacă este │ │ │ │ │
│cazul) fac parte│ │ │ │ │
│din categoria de│ │ │ │ │
│beneficiari │ │ │ │ │
│eligibili şi │ │ │ │ │
│îndeplinesc │ │ │ │ │
│condiţiile │ │ │ │ │
│stabilite în │ │ │ │ │
│Ghidul │ │ │ │ │
│Solicitantului? │ │ │ │ │
├────────────────┼──┼──┼─────┼──────────┤
│2.Solicitantul │ │ │ │ │
│şi/sau │ │ │ │ │
│reprezentatul │ │ │ │ │
│legal NU se │ │ │ │ │
│încadrează în │ │ │ │ │
│niciuna din │ │ │ │ │
│situaţiile de │ │ │ │ │
│neeligibilitate?│ │ │ │ │
├────────────────┼──┼──┼─────┼──────────┤
│3.Solicitantul │ │ │ │ │
│face dovada │ │ │ │ │
│capacităţii de │ │ │ │ │
│finanţare a │ │ │ │ │
│proiectului │ │ │ │ │
│pentru │ │ │ │ │
│cheltuielile │ │ │ │ │
│neeligibile? │ │ │ │ │
├────────────────┼──┼──┼─────┼──────────┤
│4.Solicitantul │ │ │ │ │
│se angajează că │ │ │ │ │
│va asigura │ │ │ │ │
│menţinerea │ │ │ │ │
│investiţiei, cel│ │ │ │ │
│puţin 10 ani de │ │ │ │ │
│la ultima plată?│ │ │ │ │
├────────────────┼──┼──┼─────┼──────────┤
│5.Solicitantul │ │ │ │ │
│face dovada │ │ │ │ │
│faptului că │ │ │ │ │
│terenul/ │ │ │ │ │
│terenurile pe │ │ │ │ │
│care urmează a │ │ │ │ │
│se efectua │ │ │ │ │
│investiţia │ │ │ │ │
│îndeplineşte │ │ │ │ │
│cerinţele │ │ │ │ │
│specificate în │ │ │ │ │
│Ghidul │ │ │ │ │
│Solicitantului? │ │ │ │ │
├────────────────┼──┼──┼─────┼──────────┤
│6. Solicitantul │ │ │ │ │
│prezintă în │ │ │ │ │
│cererea de │ │ │ │ │
│finanţare │ │ │ │ │
│amplasamentul │ │ │ │ │
│terenului pe │ │ │ │ │
│care se va │ │ │ │ │
│implementa │ │ │ │ │
│proiectul? │ │ │ │ │
├────────────────┼──┼──┼─────┼──────────┤
│7.Activităţile │ │ │ │ │
│propuse prin │ │ │ │ │
│proiect se │ │ │ │ │
│încadrează în │ │ │ │ │
│acţiunile │ │ │ │ │
│eligibile │ │ │ │ │
│specifice în │ │ │ │ │
│cadrul prezentei│ │ │ │ │
│Investiţii? │ │ │ │ │
├────────────────┼──┼──┼─────┼──────────┤
│8.Proiectul │ │ │ │ │
│respectă │ │ │ │ │
│principiul „Do │ │ │ │ │
│No Significant │ │ │ │ │
│Harm” (DNSH)? │ │ │ │ │
├────────────────┼──┼──┼─────┼──────────┤
│9. Se respectă │ │ │ │ │
│principiile │ │ │ │ │
│privind │ │ │ │ │
│dezvoltarea │ │ │ │ │
│durabilă, │ │ │ │ │
│egalitatea de │ │ │ │ │
│şanse, de gen, │ │ │ │ │
│nediscriminarea,│ │ │ │ │
│accesibilitatea?│ │ │ │ │
├────────────────┼──┼──┼─────┼──────────┤
│10.Bugetul │ │ │ │ │
│proiectului este│ │ │ │ │
│corect întocmit │ │ │ │ │
│raportat la │ │ │ │ │
│documentele │ │ │ │ │
│prezentate de │ │ │ │ │
│beneficiar? │ │ │ │ │
├────────────────┼──┼──┼─────┼──────────┤
│11.Solicitantul │ │ │ │ │
│şi-a asumat │ │ │ │ │
│evitarea dublei │ │ │ │ │
│finaţări prin │ │ │ │ │
│declaraţia de │ │ │ │ │
│eligibitate? │ │ │ │ │
├────────────────┼──┼──┼─────┼──────────┤
│12. Actul de │ │ │ │ │
│reglementare │ │ │ │ │
│emis de APM │ │ │ │ │
│pentru │ │ │ │ │
│obiectivul │ │ │ │ │
│propus în │ │ │ │ │
│proiect, dacă │ │ │ │ │
│este cazul. │ │ │ │ │
├────────────────┼──┼──┼─────┼──────────┤
│13. Cererea de │ │ │ │ │
│finanţare │ │ │ │ │
│respectă │ │ │ │ │
│formatul │ │ │ │ │
│solicitat şi │ │ │ │ │
│conţine toate │ │ │ │ │
│anexele │ │ │ │ │
│solicitate? │ │ │ │ │
├────────────────┼──┼──┼─────┼──────────┤
│14. Cererea de │ │ │ │ │
│finanţare este │ │ │ │ │
│semnată de către│ │ │ │ │
│reprezentantul │ │ │ │ │
│legal? │ │ │ │ │
└────────────────┴──┴──┴─────┴──────────┘

 (a se vedea imaginea asociată)

                                         -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016