Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   GHID SPECIFIC din 12 aprilie 2023  privind condiţiile de accesare a fondurilor europene aferente Planului naţional de redresare şi rezilienţă în cadrul apelului de proiecte PNRR/2023/C2/S/I.2.A, pentru subinvestiţia I.2.A. Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 GHID SPECIFIC din 12 aprilie 2023 privind condiţiile de accesare a fondurilor europene aferente Planului naţional de redresare şi rezilienţă în cadrul apelului de proiecte PNRR/2023/C2/S/I.2.A, pentru subinvestiţia I.2.A. "Acordarea de sprijin de stat pentru dezvoltarea de capacităţi moderne de producere a materialului forestier de reproducere", investiţia 2. "Dezvoltarea de capacităţi moderne de producere a materialului forestier de reproducere", schemă de ajutor de stat, componenta 2. Păduri şi protecţia biodiversităţii

EMITENT: Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 346 bis din 25 aprilie 2023
──────────
        Aprobat prin ORDINUL nr. 1.029 din 12 aprilie 2023, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 346 din 25 aprilie 2023.
──────────
 (a se vedea imaginea asociată)
                       PLANUL NAŢIONAL DE REDRESARE ŞI REZILIENŢĂ
               GHID SPECIFIC PRIVIND CONDIŢIILE DE ACCESARE A FONDURILOR
                                 EUROPENE AFERENTE PNRR
                             ÎN CADRUL APELULUI DE PROIECTE
                                  PNRR/2023/C2/S/I.2.A
                   COMPONENTA 2: PĂDURI ŞI PROTECŢIA BIODIVERSITĂŢII
                   Investiţia 2. Dezvoltarea de capacităţi moderne de
    producere a materialului forestier de reproducere
                                Schemă de ajutor de stat
                   Subinvestiţia I.2.A. Acordarea de sprijin de stat
                      pentru dezvoltarea de capacităţi moderne de
                   producere a materialului forestier de reproducere
                                     VERSIUNEA 1.0
                                          2023
        Coordonatorul de investiţii pentru prezentul ghid specific este Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor prin Direcţia Generală Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă Adresa: Calea Plevnei, nr. 139, sector 6, Bucureşti
        Email: dgpnrr@mmediu.ro.
        PNRR. Finanţat de Uniunea Europeană - UrmătoareaGeneraţieUE
        https://mfe.gov.ro/pnrr/
        https://www.facebook.com/PNRROficial/
        Prezentul ghid specific de finanţare reprezintă un material de informare tehnică a potenţialilor beneficiari ai Schemei de ajutor de stat "Sprijin pentru investiţii în pepiniere şi tehnologii moderne de producere a puieţilor forestieri, în capacităţi de condiţionare a seminţelor forestiere şi în realizarea de rezervaţii semincere şi plantaje forestiere " din cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi constituie un suport informativ complex pentru pregătirea, întocmirea şi depunerea cererii de sprijin, precum şi despre modalitatea de aprobare şi derulare a contractului de finanţare. De asemenea, conţine lista documentelor, avizelor şi acordurilor, modelul cererii de sprijin, al contractului de finanţare, precum şi alte informaţii utile implementării şi derulării schemei de ajutor de stat.
        IMPORTANT
        Vă recomandăm ca înainte de a începe completarea cererii de finanţare pentru apelul de proiecte cu titlul PNRR/2023/C2/I.2.A, să vă asiguraţi că aţi parcurs toate informaţiile prezentate în acest document şi să vă asiguraţi că aţi înţeles toate aspectele legate de specificul investiţiilor finanţate din fonduri europene aferente PNRR.
    Vă recomandăm ca până la data limită de depunere a cererilor de finanţare în cadrul prezentului apel de proiecte să consultaţi periodic pagina de internet http://pnrr.mmap.ro/. pentru a urmări eventualele modificări/interpretări ale condiţiilor specifice. precum şi alte comunicări/clarificări pentru accesarea fondurilor europene aferente PNRR.

        Atenţie!
        Cererea de finanţare şi anexele în format editabil vor fi disponibile la linkul: https://pnrr.mmap.ro/ghiduri-păduri-si-protecţia-biodiversităţii/
        Link depunere proiecte: https://proiecte.pnrr.gov.ro/
        Adresa de mail suport: (pentru întrebări tehnice legate de apel) dgpnrr@mmediu.ro

    1. INFORMAŢII OBIECTIV DE INVESTIŢII
    1.1. Pilonul, Componenta, Obiectivul General
    1.2. Informaţii despre apelurile de proiecte
    1.3. Activităţi sprijinite în cadrul investiţiei
    1.4. Tipuri de solicitanţi
    1.5. Alocarea apelului de proiecte
    1.6. Indicatorii apelului de proiecte

    2. AJUTOR DE STAT
    3. EVALUAREA, ELIGIBILITATEA SOLICITANTULUI, PROIECTULUI, ELIGIBILITATEA CHELTUIELILOR ŞI SELECŢIA PROIECTELOR
    3.1. Evaluarea eligibilităţii solicitantului şi a proiectului
    3.2. Eligibilitatea cheltuielilor
    3.3. Selecţia proiectelor
    3.4. Depunerea şi soluţionarea contestaţiilor
    3.5. Renunţarea la cererea de finanţare

    4. DEPUNEREA CERERILOR DE FINANŢARE
    4.1. Modalitatea de depunere a cererilor de finanţare
    4.2. Limba utilizată la completarea cererii de finanţare
    4.3. Cererea de finanţare şi Anexe
    4.4. Semnarea cererii de finanţare şi a documentelor anexate

    5. CONTRACTAREA ŞI IMPLEMENTAREA PROIECTELOR
    5.1. Contractarea proiectelor
    5.2. Implementarea şi monitorizarea proiectelor

    6. CONTRIBUŢIA INVESTIŢIEI LA OBIECTIVELE ASUMATE PENTRU REALIZAREA INDICATORILOR DIN DOMENIUL CLIMEI ŞI DIN DOMENIUL DIGITAL
    7. MODIFICAREA GHIDULUI SOLICITANTULUI
    8. ANEXE

    COMPONENTA C2 - PĂDURI ŞI PROTECŢIA BIODIVERSITĂŢII
    INVESTIŢIA I.2
        Dezvoltarea de capacităţi moderne de producere a materialului forestier de reproducere.
    1. INFORMAŢII OBIECTIV DE INVESTIŢII
    1.1. Pilonul, Componenta, Obiectivul General
        Pilonul 1. Tranziţie Verde
        Componenta C2: PĂDURI ŞI PROTECŢIA BIODIVERSITĂŢII face parte din Pilonul
    I. Tranziţie verde.
        Obiectivul acestei componente este de a armoniza practicile de management forestier cu cele privind conservarea biodiversităţii şi protejarea mediului în contextul generat de Pactul Verde European şi asigurarea tranziţiei către o Europă neutră din punct de vedere climatic prin crearea de noi suprafeţe acoperite cu păduri şi refacerea habitatelor degradate.
        Subinvestiţia I.2.A. Acordarea de sprijin de stat pentru dezvoltarea de capacităţi moderne de producere a materialului forestier de reproducere.
        Obiectivul măsurii de investiţii este de a dezvolta capacităţile de producţie de material reproducător (specii de arbori şi arbuşti) care sunt adecvate pentru condiţiile climatice viitoare modelate pentru România în cantităţi suficiente cu implicarea atât a Romsilva cât şi a sectorului privat, în contextul în care Strategia Naţională Forestieră 2020 - 2030 îşi propune descurajarea creării de pepiniere comerciale pentru monoculturi cu ciclu scurt de rotaţie/producţie.
        Contribuţia la pilonul european al drepturilor sociale
        În cadrul acestei investiţii principiile 2 şi 3 a Pilonului european al drepturilor sociale vor fi vizate prin faptul că locurile de muncă create vor fi accesibile inclusiv femeilor (principiul 2), dar şi persoanelor vulnerabile sau celor din mediul rural (principiul 3). Aceste noi locuri de muncă vor fi specifice economiei verzi şi vor viza de asemenea dezvoltarea de noi competenţe profesionale pentru persoanele angajate în producerea puieţilor forestieri (principiul 1). Informaţii despre apelurile de proiecte


    1.1.1. Ce tip de apel de proiecte se lansează?
        Pentru Investiţia I.2.A: Acordarea de sprijin de stat pentru dezvoltarea de capacităţi moderne de producere a materialului forestier de reproducere PNRR/2023/C2/S/I.2.A se lansează o sesiune continuă de depunere de proiecte cu respectarea cerinţelor privind încadrarea proiectului în specificaţiile impuse de prezentul Ghid specific.
        Sesiunea va fi de tip necompetitiv, apel deschis, pentru toţi solicitanţii eligibili, pe principiul "primul venit, primul servit", în limita bugetului maxim eligibil alocat, respectiv până la epuizarea alocării financiare totale, dar nu mai târziu de 29 februarie 2024.

    1.1.2. Perioada în care pot fi depuse cereri de finanţare
        ● Data exactă la care se va deschide sesiunea de depunere a proiectelor va fi comunicată prin anunţul de deschidere a sesiunii care va fi publicat la adresa https://pnrr.mmap.ro/apeluri-proiecte-biodiversitate/. Data limită de deschidere nu poate depăşi 28 aprilie 2023.
        ● Data şi ora de închidere a depunerii de proiecte: 29 februarie 2024, ora 23:59.


    1.3. Activităţi sprijinite în cadrul investiţiei
    Prin intermediul acestei investiţii sunt vizate activităţi/acţiuni specifice pentru înfiinţarea/dezvoltarea/modernizarea capacităţilor de producţie a puieţilor forestieri, precum şi pentru producerea, prelucrarea şi condiţionarea seminţelor forestiere.
        Activităţile sunt eligibile doar dacă sunt respectate toate criteriile de eligibilitate prevăzute în prezentul ghid.

    1.4. Tipuri de solicitanţi
        Solicitant de finanţare poate fi orice deţinător public sau privat de pădure, autorizat pentru producerea de material forestier de reproducere, denumit în continuare (MFR) ori producător autorizat de MFR, indiferent de mărimea sa.
        În categoria deţinătorilor publici de păduri sunt incluse: Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură "Marin Drăcea", Regia Autonomă "Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat", unităţile administrativ- teritoriale (comune, oraşe, municipii, judeţ) şi alte persoane juridice de drept public.
        În categoria deţinătorilor privaţi de păduri sunt incluse: persoanele fizice autorizate, societăţile comerciale, asociaţiile şi fundaţiile, alte persoane juridice de drept privat.
        Producătorii autorizaţi de MFR sunt persoanele fizice şi persoanele juridice care deţin o autorizaţie emisă de către Comisia de autorizare din cadrul MMAP, în temeiul prevederilor Ordinului nr. 676/2004 pentru aprobarea Metodologiei de autorizare a producătorului de material forestier de reproducere, iar codul de producător din autorizaţie trebuie să corespundă activităţii propuse prin proiect. De exemplu: codul 1, 4, 5 sau 7 este valabil pentru producerea sau procesarea seminţelor forestiere sau codul 2, 4, 6 sau 7 este valabil pentru producerea puieţilor forestieri.

    1.5. Alocarea apelului de proiecte
    1.5.1. Alocarea financiară totală
        Alocarea financiară acordată prin PNRR, pentru investiţii în pepiniere şi tehnologii moderne de producere a puieţilor forestieri, în capacităţi de condiţionare a seminţelor forestiere şi în realizarea de plantaje forestiere în cadrul Investiţiei I2 - Subinvestiţia C2/S/I.2.A în cadrul prezentului Ghid specific este de 32 milioane euro, care reprezintă echivalentul a 156.976.000 lei.
        Cursul valutar utilizat este cursul InforEuro aferent lunii februarie 2023 de 1 euro = 4.9055 lei, valabil la data de 28.02.2023

    1.5.2. Alocare financiară la nivel de proiect
        Valoarea minimă eligibilă a proiectului corespunde unui cost de peste 200.000 euro, echivalentul a peste 981.100 lei, fără TVA, iar valoarea maximă eligibilă este de cel mult 2.000.000 euro, echivalentul a maxim 9.811.000 lei, fără TVA.
        Rata de finanţare acordată prin PNRR este de:
    - 90% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului, fără TVA, pentru proiectele ce prevăd costuri de peste 200.000 euro, echivalentul a 981.100 lei, dar nu mai mult de 500.000 euro, echivalentul a 2.452.750 lei;
    – 80% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului, fără TVA, pentru proiectele ce prevăd costuri de peste 500.000 euro, echivalentul a 2.452.751 lei, dar nu mai mult de 1.000.000 euro, echivalentul a 4.905.500 lei;
    – 70% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului, fără TVA, pentru proiectele ce prevăd costuri de peste 1.000.000 euro, echivalentul a 4.905.501 lei, dar nu mai mult de 2.000.000 euro, echivalentul a 9.811.000 lei.

        Diferenţa de la valoarea finanţată până la valoarea totală a proiectului este contribuţia beneficiarului. Acesta trebuie să aducă o contribuţie financiară, fie din resurse proprii, fie din finanţare externă (de exemplu, dar fără a se limita la, credit bancar), sub o formă care este liberă de orice sprijin din partea statului.
        În cazul proiectelor depuse în cadrul PNRR, valoarea TVA aferentă cheltuielilor eligibile va fi suportată de la bugetul de stat, din bugetul coordonatorului de reforme şi/sau investiţii pentru Componenta C2 - PĂDURI ŞI PROTECŢIA BIODIVERSITĂŢII, în conformitate cu legislaţia în vigoare. În condiţiile în care cheltuiala aferentă TVA a fost solicitată, aceasta este eligibilă doar dacă nu este recuperabilă, rambursabilă sau compensată prin orice alte mijloace potrivit prevederilor legale.
        În afara valorii eligibile a proiectului, orice altă cheltuială constituie cheltuială neeligibilă şi va fi suportată de beneficiar.
        Un beneficiar poate să depună mai multe cereri de finanţare în cadrul prezentei scheme de stat, dacă acestea au proiecte tehnico-economice separate şi se referă la obiective distincte.


    1.6. Indicatorii apelului de proiecte
        Indicatorul care va fi urmărit este numărul de pepiniere înfiinţate/dezvoltate/modernizate.
    Calendarul propus prin PNRR menţionează realizarea până la 30 septembrie 2024 a unui număr de 90 de pepiniere înfiinţate/dezvoltate/modernizate, împreună cu investiţia C2/S/I.2.B-"Acordarea de sprijin de minimis pentru dezvoltarea de capacităţi moderne de producere a materialului forestier de reproducere".


    2. Ajutor de stat
        Schema de ajutor de stat se aplică în baza prevederilor Regulamentului (UE) nr. 2472/2022 al Comisiei din 14 decembrie 2022 de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piaţa internă în aplicarea art. 107 şi 108 din tratatul Uniunii Europene. Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2014 privind procedurile naţionale în domeniul ajutorului de stat, cu modificările şi completările ulterioare, şi Ordinului ministrului mediului apelor şi pădurilor nr. 217/2023 pentru aprobarea Schemei de ajutor de stat "Sprijin pentru investiţii în pepiniere şi tehnologii moderne de producere a puieţilor forestieri, în capacităţi de condiţionare a seminţelor forestiere şi în realizarea de rezervaţii semincere şi plantaje forestiere".
        Implementarea schemei de ajutor de stat se face prin Ministerul Mediului. Apelor şi Pădurilor (MMAP).
        Textul integral al schemei de ajutor de stat se află publicat pe pagina web a MMAP - www.mmediu.ro şi pe paginile web ale gărzilor forestiere.
        Aplicarea prevederilor schemei de ajutor de stat se realizează pe întregul teritoriu al României.
        Scopul schemei de ajutor de stat îl reprezintă acordarea unui sprijin financiar deţinătorilor publici şi privaţi de păduri. autorizaţi pentru producerea de material forestier de reproducere (MFR). şi/sau producătorilor autorizaţi de MFR pentru înfiinţarea/dezvoltarea/modernizarea capacităţilor de producţie a puieţilor forestieri. precum şi pentru producerea, prelucrarea şi condiţionarea seminţelor forestiere.
        Obiectivul schemei de ajutor de stat îl reprezintă îmbunătăţirea calităţii MFR şi producerea acestuia în cantităţi suficiente pentru nevoile de regenerare a pădurilor şi de împădurire a altor terenuri. Realizarea acestui obiectiv, coroborat cu obligativitatea respectării compoziţiei de împădurire prevăzute de normele tehnice şi care sunt transpuse în prevederile amenajamentelor silvice, va conduce implicit la îmbunătăţirea rezilienţei şi a valorii de mediu a ecosistemelor forestiere, în asortimentul de specii şi ecotipuri adaptate la condiţiile climatice viitoare modelate pentru România, în conformitate cu prevederile Strategiei naţionale pentru păduri 2030.
        Pentru realizarea acestui obiectiv, schema vizează cel puţin una din următoarele activităţi:
    a) Dezvoltarea/modernizarea pepinierelor forestiere existente, acolo unde capacităţile existente sunt învechite sau insuficiente;
    b) Înfiinţarea unor pepiniere noi;
    c) Crearea unor capacităţi de prelucrare şi condiţionare a seminţelor forestiere;
    d) Realizarea unor noi plantaje forestiere.


    3. Evaluarea eligibilităţii solicitantului şi a proiectului
    3.1. Evaluarea eligibilităţii solicitantului şi a proiectului
        Cererea de finanţare (inclusiv anexele/modelele la cererea de finanţare) completată de către solicitant, face obiectul verificării eligibilităţii solicitantului şi a proiectului, pe baza criteriilor enumerate în continuare.
        Verificarea conformităţii administrative şi a eligibilităţii presupune următoarele aspecte:
    1. Se va avea în vedere existenţa şi forma Cererilor de finanţare şi a anexelor, valabilitatea documentelor, precum şi respectarea criteriilor de eligibilitate prevăzute în prezentul Ghid specific;
    2. Se va verifica îndeplinirea criteriilor din grila de verificare a conformităţii administrative şi a eligibilităţii proiectului, respectiv:
    a) Eligibilitatea solicitantului - se va verifica dacă solicitantul îndeplineşte criteriile prevăzute în prezentul Ghid.
    b) Eligibilitatea Cererii de finanţare - se va verifica dacă proiectul şi activităţile sale îndeplinesc criteriile prevăzute în prezentul Ghid.


        Criteriile de eligibilitate trebuie respectate de solicitant, la momentul depunerii proiectului, contractării, implementării, precum şi pe perioada de durabilitate a contractului de finanţare, în condiţiile stipulate de acesta.
        Solicitantul eligibil, în sensul prezentului ghid, reprezintă entitatea care îndeplineşte cumulativ criteriile enumerate şi prezentate în cadrul acestei secţiuni.
    MMAP poate transmite solicitări de clarificări/completări asupra cererii de finanţare şi/sau a anexelor la aceasta. Se pot solicita clarificări sau, după caz, completări ale Cererilor de finanţare. Solicitările de clarificări/completări sunt transmise solicitantului prin aplicaţia informatică https://proiecte.pnrr.gov.ro/.
        În cazul în care, în urma verificării documentelor transmise de către solicitanţi, există necorelări în cadrul cererii de finanţare şi/sau între cererea de finanţare şi documentele suport, MMAP poate solicita clarificări cu scopul ca documentaţiile să fie corecte şi corelate.
        Termenul de răspuns la solicitarea de clarificări este de maximum 5 zile lucrătoare. Se va avea în vedere încadrarea în termenul maxim estimat pentru finalizarea etapei de verificare, conform secţiunii 1.2.2.
        Pot fi depuse inclusiv documente care au fost emise ulterior depunerii cererii de finanţare.
        În cazul neprimirii clarificărilor/completărilor în termenul solicitat, proiectul se declară RESPINS.
    3.1.1. Solicitantul se încadrează în categoria solicitanţilor eligibili
     Solicitantul trebuie să se încadreze în categoria solicitanţilor eligibili de la secţiunea 1.4 din prezentul ghid.

    3.1.2. Solicitantul şi/sau reprezentantul legal NU se încadrează în niciuna din situaţiile de neeligibilitate prezentate în Declaraţia de eligibilitate (Anexa 5 model B)
        Pentru completarea cererii de finanţare se va utiliza Declaraţia de eligibilitate în care sunt detaliate situaţiile în care solicitantul şi/sau reprezentantul legal NU trebuie să se regăsească pentru a putea beneficia de finanţare în cadrul acestei investiţii.
        Solicitantul nu trebuie să se afle în următoarele situaţii începând cu data depunerii cererii de finanţare, pe perioada de verificare şi contractare:
    a) în procedură de executare silită pentru plata unor datorii fiscale;
    b) în procedură de dizolvare, lichidare sau administrare specială;
    c) să facă subiectul unui/unei ordin/decizii de recuperare a unui ajutor de stat, emis/emise ca urmare a unei decizii a Consiliului Concurenţei, a Comisiei Europene ori a oricărui alt furnizor sau, în cazul în care au făcut obiectul unei asemenea proceduri, aceasta a fost deja executată şi creanţa integral recuperată;
    d) să fie rezident în scopuri fiscale sau înmatriculat în temeiul legilor din jurisdicţiile care figurează pe lista Uniunii Europene a jurisdicţiilor necooperante în scopuri fiscale, conform Recomandării Comisiei Europene nr. 4.885 final din data de 14.07.2020 privind condiţionarea acordării sprijinului financiar public de lipsa unei legături cu jurisdicţiile necooperante în scopuri fiscale, condiţionează acordarea sprijinului financiar de lipsa legăturilor între jurisdicţiile necooperatiste;
    e) să fie în interdicţie bancară;
    f) să fie controlat, direct sau indirect, de către acţionarii din jurisdicţiile care figurează pe lista Uniunii Europene a jurisdicţiilor necooperante, în funcţie de beneficiarul real, astfel cum este definit la art. 3 pct. 6 din Directiva (UE) 2015/849 a Parlamentului European şi a Consiliului din 20 mai 2015 privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanţării terorismului, de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European şi al Consiliului şi de abrogare a Directivei 2005/60/CE a Parlamentului European şi a Consiliului şi a Directivei 2006/70/CE a Comisiei.


    3.1.3. Solicitantul face dovada capacităţii de finanţare a proiectului pentru cheltuielile neeligibile
     Solicitantul va completa şi semna Declaraţie de angajament Anexa 5 model A.

    3.1.4. Solicitantul se angajează că vă asigura mentenanţa investiţiei pe o perioadă de minimum 5 ani de la data ultimei plăţi
        Solicitantul, în cazul în care va primi finanţare din PNRR, trebuie ca pe perioada de durabilitate:
    a) să menţină investiţia realizată în condiţiile prezentei scheme de ajutor, precum şi activitatea de producere MFR (asigurând mentenanţa şi serviciile asociate necesare);
    b) să nu realizeze o modificare asupra calităţii de proprietar al investiţiei, decât în condiţiile prevăzute în contractul de finanţare;
    c) să nu realizeze o modificare substanţială care afectează natura, obiectivele sau condiţiile de realizare ale investiţiei.

        Prin perioada de durabilitate a proiectului se înţelege perioada de menţinere obligatorie a investiţiei după finalizarea implementării proiectului (minimum 5 (cinci) ani de la efectuarea plăţii finale).
        Gărzile forestiere, în calitate de autorităţi publice teritoriale care răspund de silvicultură vor verifica următoarele:
    a) continuitatea activităţii de producere a MFR pe amplasamentele prevăzute în proiectele finanţate în cadrul prezentei scheme, inclusiv respectarea cerinţei de producere a minim 3 specii autohtone de interes forestier, prevăzute în anexa nr. 6, care pot fi diferite faţă de speciile menţionate iniţial în proiect;
    b) speciile autohtone de interes forestier, prevăzute în anexa nr. 6, aflate în cultură, reprezintă peste 50% din capacitatea de producţie a pepinierei.

        Nerespectarea acestor obligaţii ale beneficiarului vor conduce la recuperarea ajutorului acordat.

    3.1.5. Solicitantul face dovada faptului că terenul pe care urmează a se efectua investiţia îndeplineşte următoarele cerinţe:
        Solicitantul trebuie să facă dovada dreptului de proprietate asupra terenului pe care urmează să realizeze investiţia sau după caz, dreptul de folosinţă pe o perioadă de cel puţin 10 ani de la depunerea cererii de finanţare.
        Notă:
        Pentru terenurile care sunt incluse în fondul forestier naţional, deţinute sau administrate de solicitant, un extras din amenajamentul silvic în vigoare (descriere parcelară şi hartă amenajistică) din care să rezulte că amplasamentul respectiv este destinat producerii de MFR.
     Pentru completarea cererii de finanţare se va utiliza Declaraţia de eligibilitate (Anexa 5 model B), în care sunt detaliate condiţiile cumulative pe care trebuie să le îndeplinească imobilul - teren care face obiectul proiectului propus spre finanţare, respectiv:
    - Să fie liber de sarcini sau interdicţii ce afectează implementarea proiectului;
    – Să nu facă obiectul revendicărilor potrivit unor legi speciale sau dreptului comun;
    – Să se afle în proprietatea beneficiarului sau beneficiarul deţine un drept de folosinţă asupra imobilului-teren cel puţin 10 ani de la depunerea cererii de finanţare.


        Proiectul devine neeligibil dacă intervine o hotărâre judecătorească definitivă prin care este afectat dreptul de proprietate/administrare (privind imobilul) până la finalizarea perioadei de durabilitate.
     Nu pot fi eligibile terenurile care fac obiectul unor litigii cu privire la dreptul de proprietate - se întocmeşte o declaraţie pe proprie răspundere conform modelului din Anexa 2 - "Declaraţie privind situaţia terenului" - completată de către deţinătorul sau administratorul terenului pe care se va efectua investiţia sau de către împuternicitul acestuia.

    3.1.6. Activităţile propuse prin proiect se încadrează în acţiunile eligibile specifice sprijinite în cadrul prezentei investiţii
    În cazul înfiinţării/modernizării/dezvoltării unei pepiniere, propunerea tehnică va conţine prevederi privind producerea de puieţi din minim trei specii autohtone, a arborilor de interes forestier prevăzuţi în lista de la anexa nr. 6.
        Sprijinul în cadrul schemei se acordă pentru lucrările şi investiţiile în activele fixe şi circulante şi pentru serviciile prevăzute în cadrul proiectului tehnico-economic, denumit în continuare proiect, necesare pentru îndeplinirea obiectivelor propuse.
     Proiectul, al cărui conţinut-cadru este prezentat în anexa 1, va conţine obligatoriu următoarele elemente:
    a) denumirea investiţiei, amplasamentul şi titularul acesteia;
    b) descrierea situaţiei actuale şi necesitatea investiţiei, cu referire doar la aspectele legate de MFR;
    c) descrierea şi prezentarea în detaliu, a propunerii de înfiinţare/dezvoltare/modernizare a pepinierei sau, după caz, a instalaţiilor de condiţionare a MFR sau a plantajelor forestiere şi estimarea rezultatelor preconizate să apară în urma derulării investiţiei;
    d) descrierea modului de conformare a cerinţele stabilite în strategia forestieră naţională privind producerea de MFR;
    e) planificarea etapelor de investiţie, a operaţiunilor şi a modului de producţie de MFR propuse prin proiect;
    f) planificarea financiară a derulării investiţiei;
    g) necesarul de utilaje, instalaţii şi echipamente şi capacitatea acestora vor fi corelate cu suprafaţa şi capacitatea de producţie a pepinierei;
    h) documentul emis de către autoritatea teritorială de mediu privind impactul asupra mediului (anexă la proiect), în funcţie de maturitatea proiectului (la cererea de finanţare/la contractare/cel târziu la depunerea proiectului tehnic).

     Toate lucrările/achiziţiile ce vor fi realizate în cadrul proiectului trebuie să fie fundamentate în conformitate cu proiectul şi să fie în conformitate cu cerinţele de eligibilitate a cheltuielilor conform subcapitolul 3.2 din Ghid.
     În cazul înfiinţării/modernizării/dezvoltării unei pepiniere, propunerea tehnică va conţine prevederi privind producerea de puieţi din minim trei specii autohtone, a arborilor de interes forestier prevăzuţi în lista de la anexa nr. 6.

    3.1.7. Proiectul propus spre finanţare se încadrează în valoarea maximă eligibilă
     Proiectul se încadrează în valoarea maximă eligibilă, astfel cum este menţionată la secţiunea 1.5.2 din Ghid.

    3.1.8. Proiectul propus spre finanţare include doar activităţi desfăşurate după încheierea contractului de finanţare
        Accesarea schemei se realizează doar după încheierea contractului de finanţare între beneficiar şi MMAP, în baza proiectului şi a unei Cereri de finanţare.
        Orice lucrare sau investiţie efectuată anterior semnării contractului de finanţare nu este eligibilă, cu excepţia cheltuielilor efectuate pentru elaborarea studiilor şi documentaţiilor tehnico-economice, precum şi a taxelor pentru emiterea avizelor şi acordurilor care se referă la capacităţile prevăzute în proiect.

    3.1.9. Perioada de implementare a proiectului
        Perioada de implementare a fiecărui contract începe de la data semnării acestuia de către beneficiar şi se finalizează la termenul prevăzut în graficul de execuţie prevăzut în proiect, dar nu mai târziu de data de finalizare a aplicării schemei de ajutor de stat.
        În ceea ce priveşte terenurile pe care se va desfăşura proiectul de investiţie, altele decât cele aflate în proprietate, pentru acestea solicitantul trebuie să facă dovada dreptului de folosinţă pe o perioadă de cel puţin 10 ani la data depunerii cererii de finanţare asigurând astfel funcţionalitatea investiţiei pe perioada sustenabilităţii proiectului, adică cel puţin 5 ani de la data ultimei plăţi.

    3.1.10. Proiectul respectă principiul "Do No Significant Harm" (DNSH)
        Solicitantul va declara respectarea obligaţiilor prevăzute în PNRR pentru implementarea principiului "Do No Significant Harm" (DNSH) ("A nu prejudicia în mod semnificativ"), astfel cum este prevăzut la Articolul 17 din Regulamentul (UE) 2020/852 privind instituirea unui cadru care să faciliteze investiţiile durabile, pe toată durata de implementare a proiectului.
     Se va vedea Declaraţia privind respectarea aplicării principiului DNSH în implementarea proiectului (Anexa 5 model D) şi informaţiile/documentele prezentate în implementarea proiectului pentru demonstrarea modului de aplicare a principiului DNSH.
        În situaţia în care solicitantul nu demonstrează implementarea principiului de "a nu prejudicia în mod semnificativ" (DNSH - "Do No Significant Harm") şi nu prezintă documentele justificative, MMAP va emite decizii de reziliere a contractelor de finanţare, cu recuperarea sumelor acordate necuvenit.

    3.1.11. Respectarea principiilor privind dezvoltarea durabilă, egalitatea de şanse, de gen, nediscriminarea, accesibilitatea
        În procesul de pregătire. verificare. implementare şi durabilitate a contractului de finanţare. solicitantul respectă legislaţia naţională şi comunitară aplicabilă în domeniul egalităţii de şanse. de gen. nediscriminare şi accesibilitate.
     Se va vedea Declaraţia de angajament (Anexa 5 model A). Aspectele se corelează cu informaţiile completate în cererea de finanţare.


    3.2. Eligibilitatea cheltuielilor
        Baza legală pentru stabilirea eligibilităţii cheltuielilor:
        ● Regulamentul (UE) 2021/241 al Parlamentului European şi al Consiliului din 12 februarie 2021 de instituire a Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă;
        ● Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 124 din 13 decembrie 2021 privind stabilirea cadrului instituţional şi financiar pentru gestionarea fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă. precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului naţional de redresare şi rezilienţă.
        ● Ordinul nr. 217 din 19 ianuarie 2023 pentru aprobarea schemei de ajutor de stat "Sprijin pentru investiţii în pepiniere şi tehnologii moderne de producere a puieţilor forestieri. în capacităţi de condiţionare a seminţelor forestiere şi în realizarea de rezervaţii semincere şi plantaje forestiere". publicat în Monitorul Oficial. Partea I nr. 99 din 06 februarie 2023.

        În cadrul unui proiect cheltuielile pot fi eligibile şi neeligibile. Finanţarea va fi acordată doar pentru plata cheltuielilor eligibile.
        Este eligibilă taxa pe valoarea adăugată aferentă cheltuielilor eligibile doar în condiţiile în care aceasta a fost solicitată şi nu este recuperabilă, rambursabilă sau compensată prin orice alte mijloace potrivit prevederilor legale.
        Fondurile nerambursabile vor fi acordate beneficiarilor pentru investiţiile în active fixe şi circulante prevăzute în cadrul proiectului, necesar pentru îndeplinirea obiectivelor propuse, după cum urmează:
    a) construcţia, extinderea şi/sau modernizarea infrastructurii/spaţiilor necesare producerii şi condiţionării MFR;
    b) achiziţionarea, inclusiv în leasing financiar, de utilaje, instalaţii şi echipamente noi, precum şi costurile de instalare şi montaj ale acestora, necesare producerii şi condiţionării MFR;
    c) achiziţia de MFR specific, lucrările de instalare şi lucrările de întreţinere ulterioare instalării, pentru realizarea de plantaje forestiere;
    d) Cheltuielile cu proiectarea şi consultanţa;
    e) Cheltuieli privind informarea şi publicitatea. Vor fi respectate prevederile manualului de identitate vizuală (MIV) al PNRR:
        ● Cheltuieli cu panouri publicitare provizorii/finale afişate la locul implementării proiectului;


        Cheltuielile legate de achiziţia în leasing a activelor, altele decât clădirile, pot fi considerate eligibile doar în cazul în care leasingul ia forma unui leasing financiar şi prevede obligaţia beneficiarului de a cumpăra bunurile respective la expirarea contractului de leasing.
        Costurile generale reprezentând plata arhitecţilor, inginerilor şi consultanţilor, taxelor legale, a studiilor de fezabilitate/documentaţiilor de avizare a lucrărilor de intervenţii, a proiectului tehnic, consultanţei, achiziţionarea de licenţe şi patente, informarea şi publicitatea, pentru pregătirea şi/sau implementarea proiectului, direct legate de investiţie, se vor încadra în maximum 10% din totalul cheltuielilor eligibile.
        Pot fi solicitate cereri de transfer şi pentru avansurile facturate şi prevăzute în contractele încheiate de beneficiar cu contractorii săi, în limita a maximum 30% din valoarea totala a fiecărui contract.
        Cheltuielile necesare pentru implementarea proiectului sunt eligibile dacă:
        ● sunt realizate efectiv după data încheierii contractului de finanţare şi sunt în legătură cu îndeplinirea obiectivelor investiţiei, cu excepţia cheltuielilor pentru proiectare şi pentru obţinerea avizelor, care pot fi efectuate înainte de data încheierii contractului, dar nu mai devreme de data de 1 februarie 2020;
        ● sunt efectuate pentru realizarea investiţiei cu respectarea rezonabilităţii costurilor (respectarea legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice/instrucţiuni emise de MIPE pentru achiziţiile efectuate de către beneficiarii privaţi);
        ● sunt efectuate cu respectarea prevederilor contractului de finanţare semnat;
        ● sunt înregistrate în evidenţele contabile ale beneficiarului, sunt identificabile, verificabile şi sunt susţinute de originalele documentelor justificative, în condiţiile legale prevăzute de prezentul Ghid.

        Cheltuielile privind costurile generale ale proiectului, inclusiv cele care sunt efectuate înaintea aprobării finanţării, sunt eligibile dacă:
        ● sunt prevăzute sau rezultă din aplicarea legislaţiei în vederea obţinerii de avize, acorduri şi autorizaţii necesare implementării activităţilor eligibile ale operaţiunii sau rezultă din cerinţele minime impuse de PNRR;
        ● sunt aferente, după caz: unor studii şi/sau analize privind durabilitatea economică şi de mediu, studiu de fezabilitate, proiect tehnic, document de avizare a lucrărilor de intervenţie, întocmite în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare;

        Următoarele cheltuieli NU vor fi considerate eligibile:
     ● sumele care vor depăşi pragurile menţionate la secţiunea 1.5.2 şi valoarea TVA aferentă acestora;
    ● cheltuielile specifice activităţilor de producere a puieţilor forestieri (achiziţie seminţe, înfiinţare şi întreţinere culturi etc.);
    ● costurile de exploatare, inclusiv cheltuielile specifice de înfiinţare şi funcţionare a întreprinderilor, cum ar fi obţinerea avizelor de funcţionare, taxele de autorizare, salariile angajaţilor, costurile administrative etc.;
        ● investiţii pentru producerea de puieţi de specii ornamentale;
        ● cheltuielile efectuate înainte de semnarea contractului de finanţare cu MMAP, precum şi cele efectuate după termenul de derulare a schemei, cu excepţia cheltuielilor efectuate pentru elaborarea studiilor şi documentaţiilor tehnico-economice, precum şi a taxelor pentru emiterea avizelor şi acordurilor care se referă la capacităţile prevăzute în proiect;
        ● achiziţiile cu activele corporale "second-hand".
        ● taxa pe valoare adăugată, cu excepţia situaţiei în care această taxă nu poate fi recuperată conform prevederilor naţionale;
        ● orice alte cheltuieli care nu fac obiectul proiectului.

        Cheltuielile neeligibile vor fi suportate integral de către beneficiarul finanţării.
        Solicitantul se va asigura cu privire la evitarea dublei finanţări a lucrărilor de intervenţie/activităţilor propuse prin proiect cu cele realizate asupra aceleiaşi infrastructuri/aceluiaşi segment de infrastructură implementate prin alte Programe Operaţionale, sau prin alte programe cu surse publice de finanţare. În cazul identificării unei situaţii de dublă finanţare, MMAP poate emite decizii de reziliere a contractelor de finanţare, cu recuperarea sumelor acordate necuvenit.
        Beneficiarii care au încheiat contracte de finanţare cu MMAP şi care nu finalizează proiectul în perioada de eligibilitate a cheltuielilor vor suporta din bugetul propriu sumele necesare finalizării proiectelor după această perioadă, acestea devenind cheltuieli neeligibile.
        În etapa de evaluare, pentru cheltuielile neeligibile care nu respectă condiţiile de eligibilitate enunţate, se poate acorda beneficiarului posibilitatea de modificare a încadrării, trecere a lor ca fiind pe neeligibile. În caz contrar acestea vor conduce la diminuarea de către MMAP a valorii eligibile a proiectului.

    3.3. Selecţia proiectelor
     Proiectele vor fi selectate pentru finanţare pe baza criteriului "primul venit, primul servit", cu încadrarea în termenul limită de depunere a proiectelor conform secţiunii 1.2.2, precum şi în alocarea totală prevăzută la secţiunea 1.5.1. Proiectele vor fi selectate în baza grilei de verificare a conformităţii administrative şi a eligibilităţii (Anexa 7 la Ghidul solicitantului), MMAP va publica liste intermediare cu proiecte selectate pentru finanţare în baza cărora vor fi încheiate contracte de finanţare cu beneficiari.
        După epuizarea alocării financiare sau după expirarea perioadei de depunere şi ulterior finalizării verificării tuturor proiectelor depuse, MMAP va întocmi Lista proiectelor selectate şi Lista proiectelor respinse, publicarea acesteia pe site-ul http://pnrr.mmap.ro/ şi notificarea solicitanţilor cu privire la stadiul aprobării.

    3.4. Depunerea şi soluţionarea contestaţiilor
        În termen de 30 zile de la comunicarea Notificării de selectare/respingere a Cererii de finanţare, solicitantul de finanţare poate formula, în scris, contestaţie, care va fi transmisă prin aplicaţia informatică www.proiecte.pnrr.gov.ro .
        Dacă aplicaţia electronică nu permite, contestaţiile vor fi transmise prin poştă/curier, e-mail sau depuse direct la registratura DGPNRR.
        Contestaţia va fi semnată olograf sau cu semnătură digitală calificată a contestatarului/reprezentantului legal ori a împuternicitului acestuia, după caz, şi va cuprinde următoarele elemente, sub sancţiunea respingerii ca inadmisibilă:
        ● atributele de identificare ale contestatarului;
        ● numele şi prenumele reprezentantului legal ori ale împuternicitului acestuia, precum şi împuternicirea notarială sau avocaţială, după caz;
        ● numărul/Codul unic de înregistrare al cererii de finanţare, după caz;
        ● obiectul contestaţiei;
        ● motivele de fapt şi de drept pe care se întemeiază.

        Contestatarul nu poate să modifice conţinutul Cererii de finanţare.
        MMAP soluţionează contestaţia, prin Decizie, în termen de 30 zile de la data înregistrării acesteia. Deciziile de soluţionare vor fi comunicate contestatarilor, în condiţiile legii.
        Decizia de soluţionare a contestaţiei poate fi atacată la instanţa de contencios administrativ competentă, potrivit prevederilor Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.
        După evaluarea contestaţiilor, MMAP va publica o listă a contestaţiilor. Solicitanţii ale căror contestaţii au fost admise şi care îndeplinesc punctajul pentru a fi selectaţi, vor fi notificaţi în vederea semnării contractelor de finanţare, în maximum 3 zile lucrătoare de la comunicarea Listei, împreună cu solicitanţii din lista de selecţie care nu au fost notificaţi în prima etapă şi care nu au primit statusul de solicitant RESPINS.

    3.5. Renunţarea la cererea de finanţare
        Renunţarea la cererea de finanţare se poate realiza prin retragerea ei de către Solicitant.
    Retragerea cererii de finanţare se va face numai de către reprezentantul legal sau de către persoana împuternicită prin mandat/împuternicire specială, în baza Ordinului/Deciziei/Hotărârii de retragere a proiectului (cererii de finanţare).
        Retragerea cererii de finanţare se poate realiza prin sistemul informatic, cel târziu până la momentul semnării contractului de finanţare.


    4. Depunerea cererilor de finanţare
        Cererea de finanţare, al cărui model este prevăzut în Anexa 4, însoţită de documentele doveditoare a eligibilităţii şi de proiectul întocmit, se vor depune în sistemul informatic www.proiecte.pnrr.gov.ro, doar în intervalele de depunere menţionate în prezentul ghid.
    4.1. Modalitatea de depunere a cererilor de finanţare
        Cererile de finanţare, precum şi răspunsurile la solicitările de clarificări se vor depune prin aplicaţia electronică de pe site-ul http://proiecte.pnrr.gov.ro/, doar în intervalele de depunere menţionate la secţiunea 1.2.2. Nu se pot transmite cereri de finanţare în afara perioadei de depunere, aplicaţia blocând înregistrarea acestora.
        Data depunerii Cererii de finanţare este considerată data transmiterii solicitării prin aplicaţia informatică, preluată din registratură.
        La transmitere, fiecare cerere de finanţare va primi un număr de înregistrare, conţinând data şi ora înregistrării, acesta fiind comunicat solicitantului în mod automat, prin aplicaţia informatică. Orice corespondenţă ulterioară va face referire, în mod obligatoriu, la numărul de înregistrare a cererii de finanţare.
     Detalii cu privire la procedura de depunere şi modul de completare a cererilor de finanţare sunt prezentate în secţiunea 4 din prezentul ghid.

    4.2. Limba utilizată la completarea cererii de finanţare
        Limba utilizată la completarea cererii de finanţare este limba română.
        Pentru toate documentele anexate, redactate în alte limbi, dacă este cazul, se va ataşa o traducere în limba română realizată de un traducător autorizat, fie de beneficiar (caz în care pe traducere acesta va face menţiunea "îmi asum răspunderea privind corectitudinea traducerii" şi va semna).

    4.3. Cererea de finanţare şi Anexe
        Cererea de finanţare este compusă din:
    - Cererea de finanţare;
    – Anexele la cererea de finanţare - documentele completate de solicitant sau, după caz, scanate, salvate în format .pdf, semnate digital şi încărcate în aplicaţia informatică.

        Documentele încărcate în aplicaţia informatică, fiind parte din cererea de finanţare, trebuie să fie lizibile şi complete.
        Documentele enumerate mai jos se vor încărca obligatoriu în platforma www.proiecte.pnrr.gov.ro .
        Documentele necesare întocmirii cererii de sprijin sunt diferite, în funcţie de tipul beneficiarilor, astfel:
        Entităţile fără personalitate juridică (Persoane fizice autorizate - PFA, Întreprindere Individuală - ÎI, Întreprindere familială - ÎF):
    1. Cererea de finanţare însoţită de anexe;
    2. Actul de identitate a persoanei fizice autorizate (PFA)/a întreprinzătorului persoană fizică titulară (ÎI), a reprezentantului desemnat (ÎF) - se depune în copie semnat electronic;
    3. Doar în cazul IF: Împuternicire pentru stabilirea reprezentantului desemnat de ÎF în relaţia cu MMAP, cu menţionarea scopului şi a perioadei pentru care a fost emisă, semnată de toţi membrii întreprinderii - se depune în copie semnat electronic;
    4. Doar dacă este cazul: Împuternicire notarială pentru o altă persoana fizică desemnată de către persoana fizică autorizată (PFA)/întreprinzătorul persoană fizică titulară (ÎI)/reprezentantul desemnat (ÎF) în relaţia cu MMAP, cu menţionarea scopului şi a perioadei pentru care a fost emisă împuternicirea şi actul de identitate al împuternicitului - se depune în copie semnată electronic;
    5. Certificatul de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) - se depune în copie semnat electronic;
    6. Actul doveditor privind deţinerea terenului, care poate fi, după caz, unul din următoarele tipuri de documente: titlu de proprietate, contract de vânzare-cumpărare, act de donaţie, certificat moştenitor, proces verbal de punere în posesie sau extras din amenajamentul silvic; sau actul care să ateste dreptul de folosinţă asupra terenului pentru o perioadă de cel puţin 10 ani începând cu data depunerii cererii de finanţare - se depune în copie semnat electronic;
    7. Declaraţie pe propria răspundere privind situaţia juridică a terenului referitoare la lipsa litigiilor de proprietate - se depune în original la cererea de sprijin;
    8. Dovada unui cont bancar activ, deschis la o bancă din România - se depune în copie la cererea de sprijin.
    9. Certificat constatator eliberat de Oficiul Registrului Comerţului eliberat cu maxim 30 de zile înainte de data depunerii cererii de sprijin - se depune în copie semnat electronic;

    Persoanele juridice de drept privat (societăţi comerciale, asociaţii şi fundaţii etc.):
    1. Cererea de finanţare însoţită de anexe;
    2. Actul de identitate al împuternicitului legal - se depune în copie semnat electronic;
    3. Certificatul de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC)/Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor (RAF) - se depune în copie semnat electronic;
    4. Actul/Hotărârea organului de decizie privind derularea proiectului, care să menţioneze amplasamentul şi suprafaţa propusă pentru producerea de MFR şi prin care se stabileşte împuternicitul legal în relaţia cu MMAP, semnată de reprezentantul legal al persoanei juridice - se depune în copie semnat electronic;
    5. Actul doveditor privind deţinerea terenului, care poate fi, după caz, unul din următoarele tipuri de documente: titlu de proprietate, contract de vânzare-cumpărare, act de donaţie, certificat moştenitor, proces verbal de punere în posesie sau extras din amenajamentul silvic, sau actul care să ateste dreptul de folosinţă asupra terenului pentru o perioadă de cel puţin 10 ani începând cu data depunerii cererii de finanţare - se depune în copie semnat electronic;
    6. Declaraţie pe propria răspundere privind situaţia juridică a terenului referitoare la lipsa litigiilor de proprietate - se depune în original la cererea de sprijin;
    7. Dovada unui cont bancar activ, deschis la o bancă din România - se depune în copie semnat electronic;
    8. Certificat constatator eliberat de Oficiul Registrului Comerţului/Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor, eliberat cu maxim 30 de zile înainte de data depunerii cererii de finanţare - se depune în copie semnat electronic;

        Persoanele juridice de drept public (unităţi administrativ - teritoriale):
    1. Cererea de finanţare însoţită de anexe;
    2. Actul de identitate al împuternicitului legal - se depune în copie semnat electronic;
    3. Certificat de înregistrare fiscală - se depune în copie semnat electronic;
    4. Actul doveditor privind deţinerea terenului, care poate fi, după caz, unul din următoarele tipuri de documente: titlu de proprietate, contract de vânzare-cumpărare, act de donaţie, proces verbal de punere în posesie sau extras din amenajamentul silvic, sau actul care să ateste dreptul de folosinţă asupra terenului pentru o perioadă de cel puţin 10 ani începând cu data depunerii cererii de finanţare - se depune în copie semnat electronic;
    5. Hotărârea Consiliului local privind derularea proiectului, care să menţioneze amplasamentul şi suprafaţa propusă pentru producerea de MFR şi prin care stabileşte împuternicitul legal în relaţia cu MMAP, semnată şi ştampilată de reprezentantul legal al persoanei juridice de drept public, ce a fost în prealabil supusă controlului de legalitate de către Instituţia Prefectului, privind includerea terenului în domeniul public local - se depune în copie semnată electronic;
    6. Declaraţie pe propria răspundere privind situaţia juridică a terenului referitoare la lipsa litigiilor de proprietate - se depune în original la cererea de sprijin;
    7. Dovada unui cont bancar activ, deschis la o bancă din România - se depune în copie semnată electronic.

        Persoanele juridice de drept public (regii publice):
    1. Cererea de finanţare însoţită de anexe;
    2. Actul de identitate al împuternicitului legal - se depune în copie semnat electronic;
    3. Certificat de înregistrare fiscală - se depune în copie semnat electronic;
    4. Actul doveditor privind deţinerea terenului, care poate fi, după caz, unul din următoarele tipuri de documente: titlu de proprietate, contract de vânzare-cumpărare, act de donaţie, proces verbal de punere în posesie sau extras din amenajamentul silvic, sau actul care să ateste dreptul de folosinţă asupra terenului pentru o perioadă de cel puţin 10 ani începând cu data depunerii cererii de finanţare - se depune în copie semnat electronic;
    5. Hotărârea Consiliului de administraţie privind derularea proiectului, care să menţioneze amplasamentul şi suprafaţa propusă pentru producerea de MFR şi prin care stabileşte împuternicitul legal în relaţia cu MMAP, semnată şi ştampilată de reprezentantul legal al persoanei juridice de drept public - se depune în copie semnată electronic;
    6. Declaraţie pe propria răspundere privind situaţia juridică a terenului referitoare la lipsa litigiilor de proprietate - se depune în original la cererea de sprijin;
    8. Dovada unui cont bancar activ, deschis la o bancă din România - se depune în copie semnat electronic.

        MMAP îşi rezervă dreptul de a solicita şi alte documente relevante, dacă este cazul, pentru stabilirea eligibilităţii solicitantului.
        Documentele trebuie să fie valabile la data depunerii Cererii de sprijin, termenul de valabilitate al acestora fiind în conformitate cu legislaţia în vigoare şi valabile cel puţin pe toată perioada derulării contractului de finanţare. Orice modificare survenită pe durata derulării contractului de finanţare privind datele relevante din documente vor fi aduse la cunoştinţa MMAP imediat ce acestea survin.

    4.4. Semnarea cererii de finanţare şi a documentelor anexate
        Pentru transmiterea cererilor de finanţare prin aplicaţia informatica, semnătura electronică extinsă a reprezentantului legal al solicitantului/împuternicitul solicitantului, trebuie să fie certificată în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
        Declaraţiile în nume propriu ale reprezentantului legal al solicitantului pot fi semnate astfel:
        ● Olograf de către reprezentantul legal al solicitantului sau electronic (cu semnătură electronică extinsă, certificată în conformitate cu prevederile legale în vigoare) de către persoana împuternicită. Dacă este cazul, se va depune şi documentul de împuternicire. Acesta reprezintă un document administrativ emis de reprezentantul legal, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
        sau

        ● Electronic, cu semnătură electronică extinsă, certificată în conformitate cu prevederile legale în vigoare, de către reprezentantul legal al solicitantului;

        Astfel, documentele anexate la cererea de finanţare vor fi încărcate în copie format .pdf sub semnătură electronică extinsă certificată a reprezentantului legal al solicitantului/persoanei împuternicite, după caz. Documentele anexate vor fi scanate integral, denumite corespunzător, uşor de identificat şi lizibile.
        Atenţie!
        Pentru declaraţiile solicitate în nume personal ale reprezentantului legal nu se acceptă însuşirea şi semnarea acestora de către o altă persoană împuternicită.    5. Contractarea şi implementarea proiectelor
    5.1. Contractarea proiectelor
        Pentru proiectele care au fost acceptate în urma etapei de evaluare, precum şi în urma finalizării analizei contestaţiilor depuse, se va trece la etapa de semnare a contractelor de finanţare, cu respectarea condiţiei de încadrare în alocarea apelului de proiecte.
        În aceasta etapă, în cazul în care MMAP consideră că este necesară clarificarea unor aspecte suplimentare, poate solicita clarificări solicitantului menţinându-se obligativitatea clarificării aspectelor respective pentru semnarea contractului de finanţare.
     Contractul de finanţare, cărui model este prevăzut în Anexa 5 model G, va fi semnat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor în calitate de Coordonator de reformă şi/sau investiţie şi beneficiar.
        MMAP va întocmi documentaţiile de contractare, iar încheierea contractului este condiţionată de prezentarea de către beneficiar, în termenele prevăzute în Notificare, a documentelor corespunzătoare momentului contractării.
        Solicitantul se va asigura de menţionarea în cerinţele documentaţiilor de atribuire a contractelor de achiziţie (caietul de sarcini pentru elaborare PT), a măsurilor privind respectarea obligaţiilor prevăzute în PNRR pentru implementarea principiului "Do No Significant Harm" (DNSH) şi va prezenta documentele justificative aferente.
        Se va avea în vedere detalierea separată a cheltuielilor pe categorii cheltuieli: eligibile şi neeligibile.

    5.2. Implementarea şi monitorizarea proiectelor
        Monitorizarea implementării contractelor de finanţare din punct de vedere tehnic şi financiar se va realiza de către MMAP.
        Pe toată perioada de implementare a proiectului, beneficiarul:
        ● trebuie să respecte obligaţiile prevăzute în PNRR pentru implementarea principiului "Do No Significant Harm" (DNSH) ("A nu prejudicia în mod semnificativ"), astfel cum este prevăzut la Articolul 17 din Regulamentul (UE) 2020/852 privind instituirea unui cadru care să faciliteze investiţiile durabile;
        ● trebuie să notifice MMAP asupra oricărei situaţii, eveniment ori modificare care afectează sau ar putea afecta respectarea condiţiilor de eligibilitate/criteriilor de selecţie aplicabile menţionate în Ghidul specific în termen de cel mult 5 zile lucrătoare de la luarea la cunoştinţă a situaţiei respective;
        ● trebuie să respecte prevederile legislaţiei comunitare şi naţionale în domeniul dezvoltării durabile, egalităţii de şanse, egalităţii de gen şi nediscriminării;
        ● trebuie să respecte prevederile legislaţiei naţionale în domeniul achiziţiilor publice;
        ● este obligat să furnizeze orice informaţii de natură tehnică sau financiară legate de proiect, solicitate de către MMAP, Autoritatea de Certificare, Autoritatea de Audit sau orice alt organism abilitat să verifice sau să realizeze auditul asupra modului de implementare a proiectelor finanţate din PNRR;
        ● este obligat să asigure accesul la documente şi informaţii şi accesul la faţa locului al reprezentanţilor CE, ECA, AA, EPPO, OLAF, DLAF şi DNA, ca urmare a unei adrese de notificare a auditului/controlului;
        ● are obligaţia arhivării şi păstrării în bune condiţii a tuturor documentelor aferente acestora, în conformitate cu prevederile art. 132 din Regulamentul financiar, respectiv timp de 5 ani de la data plăţii soldului sau, în absenţa unei astfel de plăţi, de la data efectuării ultimei raportări;
        ● are obligaţia păstrării evidenţei informaţiilor despre fondurile obţinute pentru o perioadă de minimum 10 ani de la data la care au fost acordate ultimele fonduri;
        ● Trebuie să îndeplinească măsurile legate de vizibilitatea fondurilor din partea Uniunii Europene, inclusiv, atunci când este cazul, afişând emblema Uniunii Europene şi o declaraţie de finanţare corespunzătoare cu următorul conţinut: "finanţat de Uniunea Europeană - NextGenerationEU", precum şi prin oferirea de informaţii specifice coerente, concrete şi proporţionale unor categorii de public diverse, care includ mass- media şi publicul larg, cu respectarea prevederilor Manualului de identitate vizuală a PNRR elaborat de către MIPE şi aprobat prin ordin al ministrului.

        MMAP poate transmite solicitări de clarificări/completări. Netransmiterea unui răspuns complet şi în termen la solicitarea de clarificări poate conduce la rezilierea contractului de finanţare, în conformitate cu prevederile ghidului specific/contractului de finanţare.
        Perioada de implementare a activităţilor proiectului se referă atât la activităţile realizate înainte de depunerea cererii de finanţare, dar nu mai devreme de 01 februarie 2020, cât şi la activităţile ce urmează a fi realizate după momentul semnării contractului de finanţare a proiectului. Perioada de implementare nu poate depăşi data de 30.09.2024.
        Astfel, termenul limită de efectuare a recepţiei la terminarea lucrărilor este 30.09.2024.
        Beneficiarii care au încheiat contracte de finanţare cu MMAP şi care nu finalizează proiectul în perioada de eligibilitate a cheltuielilor vor suporta din bugetul propriu sumele necesare finalizării proiectelor după această perioadă (cheltuieli neeligibile).
    În cazul neîndeplinirii integrale/parţiale a acţiunilor/indicatorilor de proiect, respectiv până la termenele maximale aprobate, cu modificările şi completările ulterioare, recuperarea sprijinului se va realiza cu respectarea principiului proporţionalităţii.
        Trimestrial, după semnarea contractului de finanţare, beneficiarul va depune la MMAP un Raport de progres privind stadiul implementării proiectului. Acesta va cuprinde informaţii*) cu privire la:
        *) Lista este orientativă. Raportul de progres - formular tipizat va fi pus la dispoziţie de MMAP.
        ● Raportarea progresului înregistrat în desfăşurarea procedurilor de achiziţii publice aferente proiectului (contracte de achiziţie publică în desfăşurare, finalizate, planificate);
        ● Raportare cu privire la îndeplinirea obligaţiilor referitoare la asigurarea elementelor de identitate vizuală specifice MRR;
        ● Raportare cu privire la progresul fizic al investiţiei;
        ● Probleme şi dificultăţi întâmpinate;
        ● Măsuri de remediere propuse;
        ● Alte aspecte sau documente justificative, după caz.

        Totodată, prin Raportul de progres se va asigura şi colectarea datelor privind beneficiarul real al fondurilor. în conformitate cu art. 22 alin. (2) lit. (d) din Regulamentul (UE) 2021/241 al Parlamentului European şi al Consiliului din 12 februarie 2021.
    5.2.1. Autorizaţia de construire (AC) şi Proiectul tehnic (PT)
    Dacă solicitarea de finanţare cuprinde şi propunerea de execuţie/modificare/extindere a unor clădiri, vor fi aplicabile prevederile Hotărârii Guvernului nr. 907/2016 privind etapele de elaborare şi conţinutul-cadru al documentaţiilor tehnico-economice aferente obiectivelor/proiectelor de investiţii finanţate din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare
        În această situaţie, în termen de cel mult 6 luni de la semnarea contractului de finanţare, beneficiarul va transmite Autorizaţia de Construire, împreună cu toate avizele obţinute pe baza Certificatului de urbanism şi Proiectului tehnic, verificat în conformitate cu prevederile Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, împreună cu devizul general actualizat, precum şi procesul-verbal de recepţie a proiectului tehnic.
        În situaţia nerespectării termenului, MMAP poate proceda la rezilierea contractului de finanţare şi la recuperarea sumelor plătite beneficiarului.
        Dacă este cazul, se va transmite Hotărârea de aprobare a devizului general actualizat pentru faza PT sau cu modificările şi completările intervenite la faza PT şi, dacă este cazul, devizul general şi Bugetul anexă a proiectului actualizat.
        Solicitantul se va asigura de menţionarea în cerinţele documentaţiilor de atribuire a contractelor de achiziţie (caietul de sarcini pentru elaborarea proiectului tehnic), a măsurilor privind respectarea obligaţiilor prevăzute în PNRR pentru implementarea principiului "Do No Significant Harm" (DNSH) şi va prezenta documentele justificative aferente.

    5.2.2. Achiziţiile
        Procedurile de achiziţie vor respecta prevederile "Îndrumarului metodologic pentru beneficiarii privaţi aplicabil în derularea procedurilor de achiziţie pentru atribuirea contractelor de furnizare de produse, prestare de servicii, execuţie de lucrări finanţate din fondurile externe nerambursabile şi rambursabile aferente Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă".
        Achiziţiile se vor desfăşura cu respectarea legislaţiei naţionale privind achiziţiile publice/ sectoriale, după caz.
    Executanţii/Furnizorii/Prestatorii de lucrări de execuţie/servicii/echipamente vor fi selectaţi printr-o procedură deschisă, competitivă, transparentă şi non-discriminatorie în conformitate cu legislaţia naţională şi europeană.
        Contractul de execuţie lucrări va cuprinde detaliat inclusiv măsurile privind respectarea obligaţiilor prevăzute în PNRR pentru implementarea principiului "Do No Significant Harm" (DNSH) şi tipul de documente prin care se va dovedi respectarea acestora.
        Toate contractele de achiziţie de lucrări trebuie transmise la MMAP înainte de a solicita prin cereri de transfer sume aferente acestor contract.

    5.2.3. Beneficiarul real
        Beneficiarul are obligaţia de a se asigura că destinatarii finali ai fondurilor sunt informaţi cu privire la obligaţia acestora de a transmite datele şi informaţiile cu privire la beneficiarii reali ai fondurilor alocate din PNRR, conform prevederilor Directivei (UE) 2015/849 a Parlamentului European şi a Consiliului din 20 mai 2015 privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanţării terorismului, de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2020 al Parlamentului European şi a Consiliului şi a Directivei 2006/70/CE a Comisiei şi a legislaţiei naţionale incidente, atât la momentul depunerii cererilor de finanţare, cât şi pe perioada implementării proiectelor, înainte de semnarea contractelor de achiziţie, asigurându-se, de asemenea, de existenţa unor prevederi contractuale privind obligaţia actualizării acestor informaţii în mod regulat până la încetarea relaţiilor contractuale.
        În vederea aplicării prevederilor paragrafului anterior, înaintea semnării contractelor aferente procedurilor de achiziţie, beneficiarul se asigură că datele privind beneficiarii reali sunt înscrise la ONRC. Verificarea se va face prin intermediul sistemului informatic e_SMC, anterior semnării contractului de achiziţie, atât pentru ofertantul câştigător, cât şi pentru subcontractanţi sau terţi. În cazul în care ofertantul declarat câştigător are în structura acţionariatului entităţi juridice străine, formularul privind beneficiarul real se va completa cu datele acelor entităţi ce au o participare de peste 25%, până la identificarea persoanei fizice ce deţine părţile sociale ale acestora şi se va depune la ONRC, aşa cum prevede Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, cu modificările şi completările ulterioare.
        Totodată se va completa şi o declaraţie pe propria răspundere conform prevederilor articolului 326 din Codul Penal privind falsul în declaraţii ce va conţine datele despre beneficiarul real. Declaraţia va fi solicitată cu titlu obligatoriu de Autoritatea contractantă înaintea semnării contractelor de achiziţie.

    5.2.4. Mecanisme de gestionare a riscurilor de implementare
        Beneficiarii vor lua toate măsurile necesare pentru eliminarea riscurilor principale pentru implementarea proiectului sau reducerea acestora până la un nivel acceptabil.
        Riscul principal în implementarea proiectelor care fac obiectul prezentului Ghid specific este reprezentat de întârzieri în derularea procedurilor de atribuire a contractelor de achiziţie publică. Pentru atenuarea acestui risc se vor avea în vedere stabilirea în cadrul documentaţiilor de atribuire a unor cerinţe/specificaţii clare diminuându-se astfel riscul de depunere a contestaţiilor.

    5.2.5. Finanţarea cheltuielilor eligibile Mecanismul de finanţare
        În termen de cel mult 30 de zile calendaristice de la semnarea contractului de finanţare sau odată cu depunerea cererii de transfer, beneficiarul trebuie să depună Graficul iniţial estimativ privind estimările trimestriale de fonduri şi termenele de depunere a cererilor de transfer, în care va preciza numărul estimat de cereri de transfer şi valoarea acestora. Numărul de cereri şi valorile aferente pot fi modificate ulterior prin depunerea de Grafice estimative rectificative.
        Transferul către beneficiari a sumelor eligibile, conform prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 124/2021 şi a normelor metodologice de aplicare a acestora, se realizează în baza cererilor de transfer depuse de beneficiari, în condiţiile şi pe baza documentelor prevăzute prin contractele de finanţare, precum şi conform documentaţiei justificative stabilite prin prezentul ghid.
        Cerere de transfer*1) - cererea depusă de către un beneficiar, prin care se solicită MMAP virarea sumelor, în baza contractului de finanţare şi a documentaţiei justificative, stabilite prin ghiduri specifice pentru demararea şi finanţarea activităţilor proiectului.
        *1) Conform prevederilor OUG nr. 124/2021, cu modificările şi completările ulterioare.

        Cu excepţia transferului de sume pentru facturile reprezentând avansuri şi plăţi efectuate înainte de încheierea contractului de finanţare, cererea de transfer se depune numai după finalizarea integrală a cel puţin unei faze din proiect.
        Beneficiarii au obligaţia depunerii la MMAP a Graficului estimativ privind estimările trimestriale din fonduri şi termenele de depunere a cererilor de transfer, care se va actualiza ori de câte ori intervin modificări.
        Beneficiarii depun la MMAP cereri de transfer pentru plăţile care urmează a fi efectuate, cu excepţia cazului în care plăţile au fost efectuate începând cu 1 februarie 2020, în condiţiile art. 37 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 124/2021, înainte de semnarea contractului de finanţare, pentru care se întocmesc cereri de transfer distincte care se transmit coordonatorilor de reforme şi/sau investiţii, în termen de 15 zile lucrătoare de la aprobarea contractelor de finanţare.

    5.2.6. Termene de autorizate/plată
        În termen de 10 zile lucrătoare de la data depunerii cererii de transfer întocmite conform contractului de finanţare, MMAP autorizează cheltuielile cuprinse în cererea de transfer şi efectuează plata sumelor autorizate în termen de 5 zile lucrătoare de la aprobarea documentelor de către ordonatorul principal de credite.
        În situaţia în care sunt necesare documente adiţionale sau clarificări, termenul de 10 zile lucrătoare poate fi întrerupt fără ca perioadele de întrerupere cumulate să depăşească 10 zile lucrătoare.
        În cazul ultimei cereri de transfer depuse de beneficiar în cadrul proiectului, termenele menţionate anterior pot fi prelungite cu durata necesară efectuării tuturor verificărilor procedurale, dar fără a depăşi 45 de zile de la data depunerii cererii de transfer.
        După efectuarea plăţii, MMAP notifică beneficiarul cu privire la plata aferentă cheltuielilor autorizate din cererea de transfer.

    5.2.7. Reconcilierea contabilă
        Beneficiarii de proiecte finanţate din fonduri europene au obligaţia să ţină pentru fiecare proiect o evidenţă contabilă distinctă, folosind conturi analitice distincte.
        În vederea efectuării reconcilierii contabile între conturile contabile ale MMAP şi cele ale beneficiarilor pentru proiectele implementate în cadrul PNRR, beneficiarii au obligaţia transmiterii trimestriale, până la data de 20 a lunii următoare perioadei de raportare, a formularului - Notificare cu privire la reconcilierea contabilă, din care să rezulte sumele primite de la MMAP, conform prevederilor din contractele de finanţare.

    5.2.8. Cererile de transfer
        Fiecare cerere de transfer transmisă de beneficiar trebuie să reflecte separat, pentru fiecare an calendaristic, cheltuielile efectuate în cadrul proiectului.
        MMAP îşi rezervă dreptul de a refuza parţial/integral efectuarea plăţii aferente unei cereri de transfer, dacă nu au fost transmise documentele menţionate la secţiunile anterioare, în termenele solicitate şi cu respectarea prevederilor legale sau ale contractului de finanţare încheiat.
        Beneficiarii care efectuează plăţi în valută în cadrul proiectului solicită prin cererile de transfer contravaloarea în lei a acestora la cursul Băncii Naţionale a României, denumite în continuare BNR, din data întocmirii documentelor de plată în valută.
        Documente anexate cererii de transfer:
        ● Facturi fiscale;
        ● Adeverinţe;
        ● Extrase de cont (pentru plăţile care au fost efectuate începând cu 1 februarie 2020, în condiţiile art. 37 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 124/2021, înainte de semnarea contractului de finanţare);
        ● Rezultatele verificării controlului financiar preventiv propriu la nivelul fiecărui beneficiar, respectiv ale controlului financiar preventiv delegat, unde este cazul;
        ● Procese verbale de recepţie parţială, dacă este cazul;
        ● Procesul verbal de recepţie la terminarea lucrărilor (la ultima cerere de transfer);
        ● Situaţii de lucrări, Note de Renunţare, Note de Comandă Suplimentară, Dispoziţii de şantier, care să justifice diferenţele dintre listele de cantităţi din PT şi lucrările realizate;
        ● Documente justificative care să demonstreze implementarea principiului de "a nu prejudicia în mod semnificativ" (DNSH - "Do No Significant Harm") în etapa de execuţie a lucrărilor, aşa cum sunt solicitate şi asumate prin Declaraţia privind respectarea principiului DNSH în implementarea proiectului;
        ● Alte documente, după caz.

        Notă
        Toate documentele prezentate în perioada de implementare, inclusiv cele anexate cererii de transfer trebuie să fie în conformitate cu prevederile legislaţiei incidente şi cu respectarea obligaţiilor prevăzute în PNRR.

        Condiţiile de implementare prevăzute prin prezentul Ghid se vor completa prin Instrucţiuni emise de MMAP şi Notificate beneficiarilor.

    5.2.9. Perioada de durabilitate
        Prin perioada de durabilitate a proiectului se înţelege perioada de menţinere obligatorie a investiţiei după finalizarea implementării proiectului (minimum 5 (cinci) ani de la efectuarea plăţii finale).
        În perioada de durabilitate beneficiarul finanţării din PNRR trebuie să:
        ● menţină investiţia realizată (asigurând mentenanţa şi serviciile asociate necesare);
        ● nu realizeze o modificare asupra calităţii de proprietar/administrator al investiţiei componentă a proiectului, decât în condiţiile prevăzute în contractul de finanţare;
        ● nu realizeze o modificare substanţială care afectează natura, obiectivele sau condiţiile de realizare şi care ar determina subminarea obiectivelor iniţiale ale investiţiei.

        Pe perioada de durabilitate a proiectului, beneficiarul:
        ● trebuie să notifice MMAP asupra oricărei situaţii, eveniment ori modificare care afectează sau ar putea afecta respectarea condiţiilor de eligibilitate/criteriilor de selecţie aplicabile menţionate în Ghidul specific în termen de cel mult 5 zile lucrătoare de la luarea la cunoştinţă a situaţiei respective;
        ● trebuie să respecte prevederile legislaţiei comunitare şi naţionale în domeniul, dezvoltării durabile, egalităţii de şanse, egalităţii de gen şi nediscriminării.
        ● este obligat să furnizeze orice informaţii de natură tehnică sau financiară legate de proiect, solicitate de către MMAP, Autoritatea de Certificare, Autoritatea de Audit sau orice alt organism abilitat să verifice sau să realizeze auditul asupra modului de implementare a proiectelor finanţate din PNRR;
        ● este obligat să asigure accesul la documente şi informaţii şi accesul la faţa locului al reprezentanţilor CE, ECA, AA, EPPO, OLAF, DLAF şi DNA, ca urmare a unei adrese de notificare a auditului/controlului;
        ● are obligaţia arhivării şi păstrării în bune condiţii a tuturor documentelor aferente acestora, în conformitate cu prevederile art. 132 din Regulamentul financiar, respectiv timp de 5 ani de la data plăţii soldului sau, în absenţa unei astfel de plăţi, de la data efectuării ultimei raportări. Această perioadă este de 3 ani în cazul în care valoarea finanţării este mai mică sau egală cu 60.000 euro sau stabilită potrivit prevederilor normelor privind ajutorul de stat, după caz, oricare este mai lungă;
        ● are obligaţia păstrării evidenţei informaţiilor despre fondurile obţinute pentru o perioadă de minimum 10 ani de la data la care au fost acordate ultimele fonduri;
        ● Trebuie să menţină măsurile legate de vizibilitatea fondurilor din partea Uniunii Europene, inclusiv, atunci când este cazul, afişând emblema Uniunii Europene şi o declaraţie de finanţare corespunzătoare cu următorul conţinut: "finanţat de Uniunea Europeană - NextGenerationEU", precum şi prin oferirea de informaţii specifice coerente, concrete şi proporţionale unor categorii de public diverse, care includ mass-media şi publicul larg, cu respectarea prevederilor Manualului de identitate vizuală a PNRR elaborat de către MIPE şi aprobat prin ordin al ministrului.
    6. Contribuţia investiţiei la obiectivele asumate pentru realizarea indicatorilor din domeniul climei şi din domeniul digital
        Investiţia contribuie în proporţie de 100% la obiectivele asumate pentru realizarea indicatorilor din domeniul climei şi în proporţie de 0% pentru realizarea indicatorilor din domeniul digital.
        Investiţia contribuie în proporţie de 100% la obiectivele de mediu.

    7. Modificarea ghidului solicitantului
        Se pot emite ordine de modificare a prevederilor prezentului ghid pentru actualizarea cu eventualele modificări legislative aplicabile sau pentru îmbunătăţirea procesului de verificare, în cuprinsul cărora vor exista şi prevederi tranzitorii pentru proiectele aflate în procesul de verificare, pentru asigurarea principiului tratamentului nediscriminatoriu al tuturor solicitanţilor de finanţare. MMAP va emite instrucţiuni în aplicarea prevederilor prezentului ghid. Pentru asigurarea principiului transparenţei MMAP va publica ordinele de modificare a prezentului ghid pe pagina de internet a autorităţii.

    8. Anexe

┌─────┬────────────────────────────────┐
│Anexa│Conţinutul cadru al proiectului │
│1 │tehnico-economic │
├─────┼────────────────────────────────┤
│Anexa│Declaraţie privind situaţia │
│2 │terenului │
├─────┼────────────────────────────────┤
│ │Declaraţie pe propria răspundere│
│Anexa│cu privire la neîncadrarea în │
│3 │categoria "întreprindere în │
│ │dificultate" │
├─────┼────────────────────────────────┤
│Anexa│Cerere de finanţare │
│4 │ │
├─────┼────────────────────────────────┤
│ │A_Declaraţia de angajament │
│ │B_Declaraţia de eligibilitate │
│ │C_Declaraţie privind regimul TVA│
│Anexa│D_Declaraţie privind respectarea│
│5 │principiilor DNSH │
│ │E_Declaraţia de consimţământ │
│ │F_Declaraţie privind evitarea │
│ │dublei finanţări │
│ │G_Model Contract de finanţare │
├─────┼────────────────────────────────┤
│ │Lista Speciilor forestiere │
│Anexa│autohtone importante de arbori │
│6 │utilizate în lucrările de │
│ │împădurire din România │
├─────┼────────────────────────────────┤
│Anexa│Grila de verificare a │
│7 │conformităţii administrative şi │
│ │a eligibilităţii │
└─────┴────────────────────────────────┘


        Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă
        Componenta 2 - Păduri şi protecţia biodiversităţii
        Investiţia I2. Dezvoltarea de capacităţi moderne de producere a materialului forestier de reproducere
        PNRR/2023/C2/S/I.2.A
    ANEXA 1

    la ghidul specific
                   CONŢINUTUL CADRU AL PROIECTULUI TEHNICO - ECONOMIC
    1. Informaţii generale privind obiectivul propus
    1.1. Denumirea obiectivului
    1.2. Localizare obiectiv: (localitate, judeţ), identificare amenajistică, dacă este cazul
    1.3. Beneficiarul investiţiei

    2. Informaţii privind regimul juridic al terenului pe care se va realiza investiţia
    3. Particularităţi ale amplasamentului/amplasamentelor propus(e) pentru realizarea investiţiei
    3.1. Orientarea terenului, expoziţie, înclinaţie, caracteristici sol
    3.2. Căi de acces, posibile obligaţii de servitute
    3.3. Accesul la utilităţi, racorduri

    4. Necesitatea şi oportunitatea investiţiei propuse:
    4.1. Situaţia actuală (cu referire strict la domeniul producerii MFR)
    4.2. Efectul pozitiv previzionat prin realizarea investiţiei
    4.3. Obiective generale preconizate a fi atinse prin realizarea investiţiei

    5. Descrierea şi prezentarea în detaliu a propunerii de înfiinţare/dezvoltare/modernizare a pepinierei sau, după caz, a instalaţiilor de condiţionare a MFR sau a plantajelor forestiere
    5.1. Planificarea etapelor de investiţie, a operaţiunilor şi a modului de producţie de MFR propuse prin proiect
    5.2. Planificarea temporală a investiţiei (graficul Gantt)

    6. Estimarea valorică a investiţiei
    6.1. Devizul de investiţii (În deviz vor fi menţionate cronologic,în ordinea executării lor, pe etape, toate fazele necesare investiţiei, iar devizul va prezenta totaluri valorice pe etape şi un total general)
    6.2. Planificarea financiară a derulării investiţiei
    6.3. Sursele de finanţare pentru investiţie

        Anexe:
    - Planul de amplasament al obiectivului existent anterior investiţiei (doar în cazul unei modernizări sau dezvoltări)
    – Planul de amplasament al investiţiei propuse
    – Actul de reglementare emis de Agenţia de Protecţia Mediului pentru obiectivul propus în proiect, dacă este cazul amplasării unor construcţii, utilaje, etc., în funcţie de maturitatea proiectului (la cererea de finanţare/la contractare/cel târziu la depunerea proiectului tehnic).

        Întocmit (numele şi prenumele)
        .............................

        Semnătura
        ................

        Data
        ................


    ANEXA 2

    la ghidul specific
                                       DECLARAŢIE
                               privind situaţia terenului
        Subsemnatul(a)*(Nume, prenume) ............., CNP ..............., posesor al BI/CI seria .... nr. ...... eliberat la data de ........., cunoscând prevederile şi sancţiunile prevăzute de art. 292 Cod penal pentru declaraţii necorespunzătoare adevărului, declar pe propria răspundere că imobilul-terenul, identificat cu ............... în suprafaţă de ........, propus pentru accesarea schemei de ajutor de stat "Sprijin pentru investiţii în pepiniere şi tehnologii moderne de producere a puieţilor forestieri, în capacităţi de condiţionare a seminţelor forestiere şi în realizarea de rezervaţii semincere şi plantaje forestiere" de către (datele de identificare solicitant) ........., nu face obiectul unui litigiu.
        De asemenea, terenul este liber de sarcini pe întreaga perioadă de implementare a contractului de finanţare.
        Semnătura ....................
        Data ..............

    ANEXA 3

    la ghidul specific
                            Declaraţie pe propria răspundere
                        cu privire la neîncadrarea în categoria
    "întreprindere în dificultate"
        Subsemnatul(a) ..[Nume, prenume].., identificat(ă) cu actul de identitate seria [...] nr. [.....], eliberat de [.....] la data de [......], funcţia [........], în calitate de reprezentant legal al [.........] Cod unic de înregistrare [........], nr. de înregistrare la ONRC [........] declar pe propria răspundere că toate informaţiile consemnate în prezenta sunt corecte şi complete, iar persoana juridică [.......] pe care o reprezint NU este "întreprindere în dificultate" în înţelesul algoritmilor de verificare, stabiliţi conform cu prevederile din "Orientările privind ajutoarele de stat pentru salvarea şi restructurarea întreprinderilor nefinanciare aflate în dificultate C249/31.07.2014", precum şi cu Regulamentul (UE) 702 /2014.
        Declaraţia se bazează pe faptul că:
    1. Întreprinderea are o vechime mai mică de 3 ani Da [ ] / Nu [ ] şi este de tipul SA [ ] / SRL [ ] / SCA [ ] / SNC [ ] / SCS [ ] / RA [ ] / PFA [ ] / ÎI [ ] / ÎF [ ]
    2. Întreprinderea se încadrează ca IMM Da [ ] / Nu [ ]
    3. În conformitate cu bilanţul închis pentru anul [....],
    - valoarea capitalului social subscris şi vărsat este de [...] lei, iar pierderile de capital, în valoare de [....] lei reprezintă [....] % din valoarea capitalului social (se aplică doar pentru SA, SRL, SCA care nu sunt IMM şi au o vechime mai mică de 3 ani) sau
    – valoarea capitalurilor proprii totale este de [...] lei şi reprezintă [....] % din valoarea capitalurilor proprii totale din anul anterior, care se cifrează la [....] lei. (se aplică doar pentru SNC şi SCS care nu sunt IMM şi au o vechime mai mică de 3 ani)

    3. Întreprinderea nu face obiectul unei proceduri colective de insolvenţă sau nu îndeplineşte criteriile prevăzute de legislaţia naţională pentru iniţierea unei proceduri colective de insolvenţă la cererea creditorilor săi.
    4. Întreprinderea nu se află în situaţia:
    - a primit ajutor pentru salvare şi nu a rambursat încă împrumutul sau
    – nu a încetat garanţia sau
    – a primit ajutoare pentru restructurare şi face încă obiectul unui plan de restructurare.

    5. În ultimii doi ani nu sunt îndeplinite:
    - raportul datorii totale /capitaluri proprii al întreprinderii este mai mare de 7,5;
    – capacitatea de acoperire a dobânzilor calculată pe baza EBITDA se situează sub valoarea 1,0. (se aplică doar pentru întreprinderile care nu sunt IMM)


        Înţeleg că orice omisiune sau incorectitudine în prezentarea informaţiilor în scopul de a obţine avantaje pecuniare este pedepsită conform legii. Cunoscând că falsul în declaraţii este pedepsit în conformitate cu Codul Penal, declar pe propria răspundere că datele din această declaraţie sunt conforme cu realitatea.
        Semnătura autorizată a reprezentantului legal [Nume, prenume].
        Data semnării [Selectează data]
        Atenţie! Acest document se va completa şi depune anual de către reprezentantul legal al solicitantului/beneficiarului.
 (a se vedea imaginea asociată)
        CERERE DE FINANŢARE

    COMPONENTA 2 : PĂDURI ŞI PROTECŢIA BIODIVERSITĂŢII
    INVESTIŢIA I2. Dezvoltarea de capacităţi moderne de producere a materialului forestier de reproducere
    Subinvestiţia I.2.A. Acordarea de sprijin de stat pentru dezvoltarea de capacităţi moderne de producere a materialului forestier de reproducere
    SECŢIUNE GENERALĂ
    A. PREZENTARE GENERALĂ
    A1. Tip de investiţie
        [] modernizarea/dezvoltarea pepinierelor forestiere existente, acolo unde capacităţile existente sunt învechite sau insuficiente;
        [] crearea unor pepiniere noi;
        [] crearea unor capacităţi de prelucrare şi condiţionare a seminţelor forestiere;
        [] realizarea unor noi plantaje forestiere.

    A2. Denumire solicitant:
        [Completaţi cu denumirea solicitantului]

    A3. Titlu proiect
        [Completaţi cu titlul proiectului]

    A4. Descrierea succintă a proiectului:
        [Completaţi cu descrierea proiectului]

    A5. Amplasarea proiectului
        Obiectivele investiţiei
        [Completaţi cu obiectivele proiectului]

        Regiune şi Judeţ
        [Completaţi cu regiunea şi judeţul unde se va amplasa proiectul]

        Comună/Oraş
        [Completaţi cu comuna / oraşul unde se va amplasa proiectul]

        Localitate componentă
        [Completaţi cu localitatea componentă unde se va amplasa proiectul]

        Locaţie amplasament
        [Completaţi cu locaţie amplasament (CF / titlu de proprietate/contract de vânzare-cumpărare/act de donaţie/certificat moştenitor/extras din amenajamentul silvic)]    B. INFORMAŢII PRIVIND SOLICITANTUL
    B1. Descrierea solicitantului
    B1.1. Informaţii privind solicitantul Data de înfiinţare Selectaţi data
        Cod Unic de Înregistrare sau Codul de Înregistrare Fiscală [......]
        Statutul juridic al solicitantului [......]
        Număr de înregistrare în Registrul Comerţului [......]
        Codul CAEN principal: [......]

    B1.2. Sediul social/Domiciliul stabil al solicitantului
        [Judeţ, Localitate, Cod poştal, Strada, Nr., Bloc, Scara, Telefon fix / mobil, e-mail]

    B1.3. Numele şi prenumele reprezentantului legal şi funcţia acestuia în cadrul organizaţiei
        [Nume, Prenume, Funcţie]


    B2. Informaţii referitoare la reprezentantul legal de proiect
    B2.1. Date de identitate ale reprezentantului legal de proiect
        Act de identitate
        [CI/BI/Paşaport, seria, nr., eliberat la data, eliberat de, valabil până la, CNP]


    B2.2. Domiciliul stabil al reprezentantului legal de proiect
        [Judeţ, Localitate, Cod poştal, Strada, Nr., Bloc, Scara, Telefon fix / mobil, e-mail]


    B3. Informaţii privind contul bancar pentru proiect
        [Banca, IBAN]


    C. ALTE INFORMAŢII
        Programarea proiectului:
        Număr luni pentru finalizarea achiziţiilor [........]
        Număr luni pentru execuţia investiţiilor [........]
        Număr luni de implementare [........]

        Implementarea nu poate conduce la depăşirea datei de 31 septembrie 2024

    D. BUGETUL PROIECTULUI

┌───────────┬──────────┬───────────┬────────┐
│ │Cheltuieli│Cheltuieli │Total │
│ │eligibile │neeligibile│ │
├───────────┼──────────┼───────────┼────────┤
│Denumirea │ │ │ │
│capitolelor│LEI │LEI │LEI │
│de │ │ │ │
│cheltuieli │ │ │ │
├───────────┼──────────┼───────────┼────────┤
│Cheltuieli │ │ │ │
│cu │[…………..] │[…………..] │[…………..]│
│investiţia │ │ │ │
│de bază │ │ │ │
├───────────┼──────────┼───────────┼────────┤
│Cheltuieli │ │ │ │
│suport │ │ │ │
│pentru │[…………..] │[…………..] │[…………..]│
│realizarea │ │ │ │
│investiţiei│ │ │ │
├───────────┴──────────┴───────────┴────────┤
│Cheltuielile suport eligibile pentru │
│proiecte trebuie să se încadreze în maximum│
│10% totalul cheltuielilor eligibile │
├───────────┬──────────┬───────────┬────────┤
│TOTAL │[…………..] │[…………..] │ │
│GENERAL │ │ │ │
├───────────┼──────────┼───────────┼────────┤
│TVA │[…………..] │[…………..] │ │
├───────────┼──────────┼───────────┼────────┤
│TOTAL │ │ │ │
│GENERAL │[…………..] │[…………..] │[…………..]│
│INCLUSIV │ │ │ │
│TVA │ │ │ │
├───────────┴──────────┴───────────┴────────┤
│ │
├───────────┬──────────┬───────────┬────────┤
│VALOAREA │ │ │ │
│ELIGIBILĂ │[…………] │ │ │
│[fără TVA] │ │ │ │
├───────────┼──────────┼───────────┼────────┤
│VALOAREA │ │ │ │
│NEELIGIBILĂ│ │[…………..] │ │
│[cu TVA] │ │ │ │
└───────────┴──────────┴───────────┴────────┘


    E. DOCUMENTELE ANEXATE PROIECTULUI
     [Completaţi cu documentele anexate prezentei cereri de finanţare, conform punctului 4.3. din Ghidul specific, în funcţie de tipul beneficiarului, după caz.]


    ANEXA 5

    la Ghidul specific

    Model A
                                Declaraţie de angajament
        Subsemnatul .........., CNP ........., posesor al CI seria .... nr. ......, eliberată de .........., în calitate de reprezentant legal al (completaţi cu denumirea organizaţiei solicitante),
        Solicitant de finanţare pentru proiectul (completaţi cu titlul proiectului) pentru care am depus/s-a depus prezenta Cerere de finanţare
        Mă angajez ca (completaţi cu denumirea organizaţiei solicitante)
    - Să finanţeze toate costurile neeligibile aferente proiectului;
    – Să menţină investiţia pe o perioadă de 5 ani de la data efectuării ultimei plăţi;
    – Să asigure resursele financiare necesare implementării optime ale proiectului, în condiţiile rambursării ulterioare a cheltuielilor eligibile (fără TVA) din PNRR şi a TVA aferent cheltuielilor eligibile din bugetul de stat, din bugetul coordonatorului de reforme şi/sau investiţii pentru Componenta 2 - Păduri şi protecţia biodiversităţii - MMAP, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
    – În cazul în care va primi finanţare din PNRR, trebuie ca în perioada de durabilitate să:
        () menţină investiţia realizată în condiţiile prezentei scheme de ajutor, precum şi activitatea de producere MFR (asigurând mentenanţă şi serviciile asociate necesare);
        () nu realizeze o modificare asupra calităţii de proprietar/administrator al infrastructurii, decât în condiţiile prevăzute în contractul de finanţare;
        () nu realizeze o modificare substanţială care afectează natura, obiectivele sau condiţiile de realizare şi care ar determina subminarea obiectivelor iniţiale ale investiţiei.

    – Să respecte, pe durata pregătirii şi implementării proiectului, prevederile legislaţiei comunitare şi naţionale în domeniul, dezvoltării durabile, egalităţii de şanse, egalităţii de gen şi nediscriminării.
    – Să respecte obligaţiile prevăzute în PNRR pentru implementarea principiului "Do No Significant Harm" (DNSH) ("A nu prejudicia în mod semnificativ"), astfel cum este prevăzut la Articolul 17 din Regulamentul (UE) 2020/852 privind instituirea unui cadru care să faciliteze investiţiile durabile, pe toată perioada de implementare a proiectului.
    – Să se asigure că deţine actul de reglementare emis de APM pentru obiectivul propus în proiect, dacă este cazul.
    – Să notifice MMAP asupra oricărei situaţii, eveniment ori modificare care afectează sau ar putea afecta respectarea condiţiilor de eligibilitate aplicabile menţionate în Ghidul specific în termen de cel mult 5 zile lucrătoare de la luarea la cunoştinţă a situaţiei respective.
    – Să prezinte în etapa de implementare, cu respectarea termenelor prevăzute în cadrul ghidului specific aplicabil şi în cadrul contractului de finanţare (dacă este cazul),
        () Documente justificative care să demonstreze implementarea principiului de "a nu prejudicia în mod semnificativ" (DNSH - "Do No Significant Harm") în documentele de atribuire a contractelor de achiziţie pentru elaborare SF/DALI, proiect tehnic, execuţie lucrări, după caz;
        () Procesul-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor.


        Semnătura:
        Nume, prenume
        Semnătura reprezentantului legal al solicitantului
        Data:
        zz/ll/aaaa

    Model B
                              Declaraţia de eligibilitate
        Acest model se va completa de către reprezentantul legal al solicitantului
        Subsemnatul ..........., CNP ........... posesor al CI seria ... nr. ..., eliberată de ........., în calitate de reprezentant legal (funcţie) al ......... (completaţi cu denumirea organizaţiei solicitante), cunoscând că falsul în declaraţii este pedepsit de Codul Penal, declar pe propria răspundere că:
        (completaţi cu denumirea organizaţiei solicitante) depune Cererea de finanţare cu titlul ........., din care această declaraţie face parte integrantă, în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Componenta C2 - Investiţia I.2. Dezvoltarea de capacităţi moderne de producere a materialului forestier de reproducere, Subinvestiţia I2.A. Acordarea de sprijin de stat pentru dezvoltarea de capacităţi moderne de producere a materialului forestier de reproducere, apelul de proiecte PNRR/2023/C2/S/I.2.A, în calitate de Solicitant
    A. Componenta/componentele inclusă/e în prezenta cerere de finanţare este/sunt următoarea/le:
    1. ...........
    2. ...........
        (se vor enumera componentele care fac obiectul Cererii de finanţare)


    B. (completaţi cu denumirea organizaţiei solicitante) nu se află în următoarele situaţii începând cu data depunerii cererii de finanţare, pe perioada de verificare şi contractare:
    a) în incapacitate de plată/în stare de insolvenţă, conform OUG nr. 46/2013 privind criza financiară şi insolvenţa unităţilor administrativ - teritoriale, respectiv conform Legii nr. 85/2014 privind procedura insolvenţei, cu modificările şi completările ulterioare.
    b) în stare de faliment/insolvenţă sau obiectul unei proceduri de lichidare sau de administrare judiciară, a încheiat acorduri cu creditorii, în cadrul procedurilor anterior menţionate, şi-a suspendat activitatea economică sau face obiectul unei proceduri în urma acestor situaţii sau se află în situaţii similare în urma unei proceduri de aceeaşi natură prevăzute de legislaţia sau de reglementările naţionale;
    c) să prezinte obligaţii de plată a impozitelor, taxelor şi contribuţiilor de asigurări sociale către bugetele componente ale bugetului general consolidat, şi a bugetului local, în conformitate cu prevederile legale în vigoare în România;
    d) să facă obiectul unei proceduri legale pentru declararea sa într-una din situaţiile de la punctul b);
    e) să fie găsit vinovat, printr-o hotărâre judecătorească definitivă, pentru comiterea unei fraude/infracţiuni referitoare la obţinerea şi utilizarea fondurilor europene şi/sau a fondurilor publice naţionale aferente acestora, în conformitate cu prevederile Codului Penal aprobat prin Legea nr. 286/2009, cu modificările şi completările ulterioare.
    f) (Unde e cazul) să nu deţină dreptul legal de a desfăşura activităţile prevăzute în cadrul proiectului.
    g) Să nu deţină capacitatea de implementare tehnică şi administrativă a proiectului.
    h) Să fie subiectul unui ordin de recuperare în urma unei decizii privind declararea unui ajutor ca fiind ilegal şi incompatibil cu piaţa internă ce nu a fost executat deja şi creanţa nu a fost integral recuperată.
    i) în activitatea desfăşurată anterior începerii proiectului să fi fost condamnat pentru infracţiuni împotriva mediului, prin hotărâre judecătorească definitivă.

    C. Imobilul - teren care face obiectul proiectului propus prin prezenta Cerere de finanţare, începând cu data depunerii cererii de finanţare, îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
        ● să fie liber de orice sarcini sau interdicţii ce afectează implementarea proiectului;
        ● să nu facă obiectul unor litigii având ca obiect dreptul invocat de către solicitant pentru realizarea proiectului, aflate în curs de soluţionare la instanţele judecătoreşti;
        ● să nu facă obiectul revendicărilor potrivit unor legi speciale în materie sau dreptului comun.
        ● Să se afle în proprietatea solicitantului sau acesta deţine un drept de folosinţă asupra imobilului - teren pe o durată de cel puţin 10 ani de la depunerea cererii de finanţare.

    D. Reprezentantul legal care îşi exercită atribuţiile de drept pe perioada procesului de evaluare şi contractare trebuie să nu se afle într-una din situaţiile de mai jos:
    a) să fie subiectul unui conflict de interese definit în conformitate cu prevederile naţionale/comunitare în vigoare sau să se afle într-o situaţie care are sau poate avea ca efect compromiterea obiectivităţii şi imparţialităţii procesului de evaluare, contractare şi implementare a proiectului.
    b) să se afle în situaţia de a induce grav în eroare MMAP, prin furnizarea de informaţii incorecte în cadrul prezentului apel de proiecte sau a altor apeluri de proiecte derulate în cadrul PNRR.
    c) să se afle în situaţia de a încerca/de a fi încercat să obţină informaţii confidenţiale sau să influenţeze comisiile de evaluare pe parcursul procesului de evaluare a prezentului apel de proiecte sau a altor apeluri de proiecte derulate în cadrul PNRR.
    d) Să fi suferit condamnări definitive din cauza unei conduite profesionale îndreptată împotriva legii, decizie formulată de o autoritate de judecată ce are forţă de res judicata;
    e) Să fi fost subiectul unei judecăţi de tip res judicata pentru fraudă, corupţie, implicarea în organizaţii criminale sau în alte activităţi ilegale, în detrimentul intereselor financiare ale Comunităţii Europene.
    f) să fi suferit condamnări definitive în cauze referitoare la obţinerea şi utilizarea fondurilor europene şi/sau a fondurilor publice naţionale aferente acestora.

    E. Solicitantul demonstrează drepturile asupra imobilului (teren), obiect al proiectului, respectiv dreptul de proprietate publică/privată sau dreptul de administrare a imobilului - teren aflat în proprietate publică, conform legislaţiei în vigoare, după caz.
        Drepturile anterior menţionate sunt acoperitoare pentru investiţia propusă a fi realizată în conformitate cu datele din cadrul cererii de finanţare.
        Dreptul respectiv este menţinut pe o durată de cel puţin 10 ani de la depunerea cererii de finanţare.

    F. Proiectul propus spre finanţare include activităţi eligibile desfăşurate după data de 1 februarie 2020.
    G. Proiectul nu include lucrări de intervenţie/activităţi realizate asupra aceleiaşi infrastructuri/aceluiaşi segment de infrastructură implementate prin Programul Operaţional Regional, prin alte programe operaţionale, sau prin alte programe cu surse publice de finanţare, evitându-se astfel dubla finanţare.
    H. Înţeleg că orice situaţie, eveniment ori modificare care afectează sau ar putea afecta respectarea condiţiilor de eligibilitate aplicabile menţionate în Ghidul specific vor fi aduse la cunoştinţa MMAP în termen de cel mult 5 zile lucrătoare de la luarea la cunoştinţă a situaţiei respective.
    I. Voi lua toate măsurile necesare pentru prevenirea neregulilor grave (conflict de interese, fraudă, corupţie), atât în faza de selecţie, evaluare şi contractare a proiectului propus spre finanţare din PNRR, cât şi în cea de implementare a acestuia, în conformitate cu prevederile legale incidente.
    J. Înţeleg că, ulterior contractării proiectului, modificarea condiţiilor de eligibilitate este permisă numai în condiţiile stricte ale prevederilor contractuale, cu respectarea legislaţiei în vigoare.
    K. Înţeleg că, ulterior implementării proiectului, se vor asigura cheltuielile de operare şi mentenanţă a obiectivului de investiţii din proiectul ce face obiectul prezentei cereri de finanţare pe toată durata de durabilitate a contractului de finanţare.

        Data:
        Semnătura:
        Nume, prenume
        Semnătura reprezentantului legal al solicitantului

    Model C
              Declaraţie privind eligibilitatea TVA aferentă cheltuielilor
            ce vor fi efectuate în cadrul proiectului propus spre finanţare
        Acest model se va completa de către reprezentantul legal al solicitantului.
    A. Datele de identificare a persoanei juridice
        Codul de identificare: [CIF]
        Denumirea: [Denumirea solicitantului]
        Domiciliul fiscal: [Judeţul, Localitatea, Strada, Ap., Codul poştal, Sectorul, Telefon, Fax, E-mail]

    B. Datele de identificare a proiectului
    Titlul proiectului: [Titlu]
        Data depunerii proiectului: [Data]

    C. [Denumirea şi statutul juridic al solicitantului], solicitant de finanţare
        pentru proiectul menţionat mai sus, în conformitate cu prevederile Codului fiscal, declar că sunt:
        [] persoană neînregistrată în scopuri de TVA, conform Codului fiscal
        [] persoană înregistrată în scopuri de TVA, conform Codului fiscal


    D. [Denumirea şi statutul juridic al solicitantului], solicitant de finanţare
        pentru proiectul menţionat mai sus, declar că pentru achiziţiile din cadrul proiectului cuprinse în tabelul de mai jos TVA este nedeductibilă potrivit legislaţiei în vigoare.

┌────┬───────────┬─────────────────────┐
│ │ │Scopul achiziţiei / │
│Nr. │Obiectul │Activitatea prevăzută│
│crt.│achiziţiei │în cadrul │
│ │ │proiectului*1) │
├────┼───────────┼─────────────────────┤
│1. │[Obiectul │[Detalii] │
│ │achiziţiei]│ │
├────┼───────────┼─────────────────────┤
│2. │[Obiectul │[Detalii] │
│ │achiziţiei]│ │
└────┴───────────┴─────────────────────┘

        *1) Atenţie! Se va completa cu aceleaşi informaţii corespunzătoare din cererea de finanţare.

        [Numele şi funcţia reprezentantului legal al solicitantului]
        [Data]

    Model D
                 Declaraţia privind aplicarea principiului DNSH ("Do no
              significant harm" - "A nu aduce prejudicii asupra mediului")
    Subsemnatul/Subsemnata ................., CNP ............, posesor/posesoare a CI seria ..... nr. ........., domiciliat/ă în ............., e-mail ......, telefon ......... în calitate de persoană fizică şi reprezentant legal al ....... declar că fiecare activitate investiţie inclusă în propunerea de proiect respectă obligaţiile prevăzute în PNRR pentru implementarea principiului de "a nu prejudicia în mod semnificativ" (DNSH - "Do No Significant Harm").
        Declar că activităţile/lucrările realizate în cadrul proiectului care contribuie la unul dintre cele şase obiective de mediu sunt considerate conforme cu principiul de "a nu prejudicia în mod semnificativ" (DNSH - "Do No Significant Harm"), prevăzute în Comunicarea Comisiei - Orientări tehnice privind aplicarea principiului de "a nu aduce prejudicii semnificative" în temeiul Regulamentului privind Mecanismul de redresare şi rezilienţă (2021/C58/01).
        Potrivit Regulamentului privind Mecanismul de redresare şi rezilienţă. principiul DNSH trebuie interpretat în sensul articolului 17 din Regulamentul (UE) 2020/852 ("Regulamentul privind taxonomia"). conform căruia noţiunea de "prejudiciere în mod semnificativ" pentru cele şase obiective de mediu vizate de Regulamentul privind taxonomia se defineşte astfel:
    1. Se consideră că o activitate prejudiciază în mod semnificativ atenuarea schimbărilor climatice în cazul în care activitatea respectivă generează emisii semnificative de gaze cu efect de seră (GES);
    2. Se consideră că o activitate prejudiciază în mod semnificativ adaptarea la schimbările climatice în cazul în care activitatea respectivă duce la creşterea efectului negativ al climatului actual şi al climatului preconizat în viitor asupra activităţii în sine sau asupra persoanelor, asupra naturii sau asupra activelor;
    3. Se consideră că o activitate prejudiciază în mod semnificativ utilizarea durabilă şi protejarea resurselor de apă şi a celor marine în cazul în care activitatea respectivă este nocivă pentru starea bună sau pentru potenţialul ecologic bun al corpurilor de apă, inclusiv al apelor de suprafaţă şi subterane, sau starea ecologică bună a apelor marine;
    4. Se consideră că o activitate prejudiciază în mod semnificativ economia circulară, inclusiv prevenirea generării de deşeuri şi reciclarea acestora, în cazul în care activitatea respectivă duce la ineficienţe semnificative în utilizarea materialelor sau în utilizarea directă sau indirectă a resurselor naturale, la o creştere semnificativă a generării, a incinerării sau a eliminării deşeurilor, sau în cazul în care eliminarea pe termen lung a deşeurilor poate cauza prejudicii semnificative şi pe termen lung mediului;
    5. Se consideră că o activitate prejudiciază în mod semnificativ prevenirea şi controlul poluării în cazul în care activitatea respectivă duce la o creştere semnificativă a emisiilor de poluanţi în aer, apă sau sol;
    6. Se consideră că o activitate economică prejudiciază în mod semnificativ protecţia şi refacerea biodiversităţii şi a ecosistemelor în cazul în care activitatea respectivă este nocivă în mod semnificativ pentru condiţia bună şi rezilienţa ecosistemelor sau nocivă pentru stadiul de conservare a habitatelor şi a speciilor, inclusiv a celor de interes pentru Uniune.

        Data
        Semnătura
        Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă
        Componenta 2 - Păduri ăi protecţia biodiversităţii
        Investiţia I2. Dezvoltarea de capacităţi moderne de producere a materialului forestier de reproducere
        PNRR/C2/I.2.B Acordarea de sprijin de minimis pentru dezvoltarea de capacităţi moderne de producere a materialului forestier de reproducere
                Lista de verificare a respectării principiilor DNSH

    Investiţia I2. Dezvoltarea de capacităţi moderne de producere a materialului forestier de reproducere
    Subinvestiţia I.2.A Acordarea de sprijin de stat pentru dezvoltarea de capacităţi moderne de producere a materialului forestier de reproducere
        Prin proiectul cu titlul ............... se propune .................
        (scurtă descriere a activităţilor/achiziţiilor/investiţiilor propuse prin proiect)

    1.1.A. înfiinţarea de centre de colectare prin aport voluntar

┌─┬───────────────┬────────────┬───────────┬────────────────┐
│ │Obiectiv de │ │ │Justificarea │
│ │mediu evaluat │ │Evaluare │respectării │
│ │conform │Evaluare │aprofundată│principiului │
│ │principiului │simplificată│/ de fond │DNSH pentru │
│ │DNSH │ │ │obiectivul de │
│ │ │ │ │mediu relevant │
├─┼───────────────┼────────────┼───────────┼────────────────┤
│ │ │ │ │Investiţia va │
│ │ │ │ │contribui la │
│ │ │ │ │implementarea │
│ │ │ │ │campaniei de │
│ │ │ │ │împădurire / │
│ │ │ │ │reîmpădurire cu │
│ │ │ │ │respectarea │
│ │ │ │ │cerinţelor │
│ │ │ │ │obligatorii din │
│ │ │ │ │Strategia │
│ │ │ │ │Naţională │
│ │ │ │ │Forestieră 2020 │
│ │ │ │ │- 2030 precum şi│
│ │ │ │ │a normelor │
│ │ │ │ │tehnice care vor│
│ │Atenuarea │ │ │fi modificate în│
│1│schimbărilor │X │ │paralel şi în │
│ │climatice │ │ │conformitate cu │
│ │ │ │ │această │
│ │ │ │ │strategie. │
│ │ │ │ │Astfel, │
│ │ │ │ │investiţia va │
│ │ │ │ │contribui │
│ │ │ │ │substanţial la │
│ │ │ │ │atingerea │
│ │ │ │ │obiectivului de │
│ │ │ │ │atenuare a │
│ │ │ │ │schimbărilor │
│ │ │ │ │climatice prin │
│ │ │ │ │efectul │
│ │ │ │ │sustenabil al │
│ │ │ │ │noilor suprafeţe│
│ │ │ │ │împădurite / │
│ │ │ │ │reîmpădurite. │
├─┼───────────────┼────────────┼───────────┼────────────────┤
│ │ │ │ │Obiectivul │
│ │ │ │ │măsurii de │
│ │ │ │ │investiţii este │
│ │ │ │ │de a dezvolta │
│ │ │ │ │capacităţile de │
│ │ │ │ │producţie de │
│ │ │ │ │material │
│ │ │ │ │reproducător │
│ │ │ │ │(specii de │
│ │ │ │ │copaci şi │
│ │ │ │ │ecotipuri) care │
│ │ │ │ │sunt adecvate │
│ │ │ │ │pentru │
│ │ │ │ │condiţiile │
│ │ │ │ │climatice │
│ │ │ │ │viitoare │
│ │ │ │ │modelate pentru │
│ │ │ │ │România în │
│ │ │ │ │cantităţi │
│ │ │ │ │suficiente cu │
│ │ │ │ │implicarea atât │
│ │ │ │ │a Romsilva cât │
│ │ │ │ │şi a sectorului │
│ │Adaptarea la │ │ │privat, în │
│2│schimbările │X │ │contextul în │
│ │climatice │ │ │care Strategia │
│ │ │ │ │Naţională │
│ │ │ │ │Forestieră │
│ │ │ │ │2020-2030 îşi │
│ │ │ │ │propune │
│ │ │ │ │descurajarea │
│ │ │ │ │creării de │
│ │ │ │ │pepiniere │
│ │ │ │ │comerciale │
│ │ │ │ │pentru │
│ │ │ │ │monoculturi cu │
│ │ │ │ │ciclu scurt de │
│ │ │ │ │rotaţie / │
│ │ │ │ │producţie (de │
│ │ │ │ │ex. salcâm, │
│ │ │ │ │plop, salcie). │
│ │ │ │ │Prin urmare, │
│ │ │ │ │măsura de │
│ │ │ │ │investiţii │
│ │ │ │ │sprijină (100%) │
│ │ │ │ │obiectivul de │
│ │ │ │ │adaptare la │
│ │ │ │ │schimbările │
│ │ │ │ │climatice │
├─┼───────────────┼────────────┼───────────┼────────────────┤
│ │ │ │ │Lucrările de │
│ │ │ │ │reabilitare / │
│ │ │ │ │construire a │
│ │ │ │ │unor pepiniere │
│ │ │ │ │noi nu vor │
│ │ │ │ │afecta corpurile│
│ │ │ │ │de apă, zonele │
│ │ │ │ │umede sau │
│ │ │ │ │resursele de apă│
│ │ │ │ │în etapa de │
│ │ │ │ │lucrări sau în │
│ │ │ │ │etapa de │
│ │ │ │ │operare. Măsura │
│ │ │ │ │va contribui la │
│ │ │ │ │protejarea │
│ │ │ │ │resurselor de │
│ │ │ │ │apă, în mod │
│ │ │ │ │indirect, ca │
│ │ │ │ │efect al │
│ │ │ │ │extinderii │
│ │ │ │ │suprafeţelor │
│ │ │ │ │ocupate de │
│ │ │ │ │păduri noi. │
│ │ │ │ │Impactul │
│ │ │ │ │potenţial al │
│ │ │ │ │proiectelor │
│ │ │ │ │asupra │
│ │ │ │ │corpurilor de │
│ │ │ │ │apă va fi │
│ │ │ │ │analizat în │
│ │ │ │ │cadrul │
│ │ │ │ │procedurii de │
│ │ │ │ │evaluare a │
│ │ │ │ │impactului │
│ │ │ │ │asupra mediului.│
│ │ │ │ │Procedura de │
│ │ │ │ │evaluare a │
│ │ │ │ │impactului │
│ │ │ │ │asupra mediului │
│ │ │ │ │este parte │
│ │ │ │ │integrantă din │
│ │ │ │ │procedura de │
│ │ │ │ │emitere a │
│ │ │ │ │aprobării de │
│ │ │ │ │dezvoltare şi │
│ │ │ │ │este realizată │
│ │ │ │ │în conformitate │
│ │ │ │ │cu Legea nr. 292│
│ │ │ │ │/ 2018, cu │
│ │ │ │ │modificările şi │
│ │ │ │ │completările │
│ │ │ │ │ulterioare, care│
│ │ │ │ │transpune în │
│ │ │ │ │legislaţia │
│ │ │ │ │naţională │
│ │ │ │ │Directiva EIA │
│ │ │ │ │revizuită şi cu │
│ │ │ │ │Legea nr. 50/ │
│ │Utilizarea │ │ │1991 republicată│
│ │durabila şi │ │ │şi completată │
│3│protecţia │X │ │privind emiterea│
│ │resurselor de │ │ │aprobării de │
│ │apa şi a celor │ │ │dezvoltare. │
│ │marine │ │ │Procedura de │
│ │ │ │ │evaluare a │
│ │ │ │ │impactului │
│ │ │ │ │asupra mediului │
│ │ │ │ │integrează, după│
│ │ │ │ │caz, evaluarea │
│ │ │ │ │adecvată asupra │
│ │ │ │ │ariilor naturale│
│ │ │ │ │protejate de │
│ │ │ │ │interes │
│ │ │ │ │comunitar, │
│ │ │ │ │conservarea │
│ │ │ │ │habitatelor │
│ │ │ │ │naturale, a │
│ │ │ │ │florei şi faunei│
│ │ │ │ │sălbatice, │
│ │ │ │ │precum şi │
│ │ │ │ │procedura de │
│ │ │ │ │emitere a │
│ │ │ │ │avizului de │
│ │ │ │ │gospodărire a │
│ │ │ │ │apelor care │
│ │ │ │ │include │
│ │ │ │ │evaluarea │
│ │ │ │ │impactului │
│ │ │ │ │asupra │
│ │ │ │ │corpurilor de │
│ │ │ │ │apă conform │
│ │ │ │ │prevederilor │
│ │ │ │ │Legii apelor nr.│
│ │ │ │ │107/1996, care │
│ │ │ │ │transpune în │
│ │ │ │ │legislaţia │
│ │ │ │ │naţională │
│ │ │ │ │Directiva Cadru │
│ │ │ │ │Apă. Integrarea │
│ │ │ │ │în proiectele de│
│ │ │ │ │investiţii a │
│ │ │ │ │condiţiilor şi │
│ │ │ │ │măsurilor din │
│ │ │ │ │actele de mediu │
│ │ │ │ │este obligatorie│
│ │ │ │ │pentru obţinerea│
│ │ │ │ │autorizaţiei de │
│ │ │ │ │construire iar │
│ │ │ │ │verificarea │
│ │ │ │ │implementării │
│ │ │ │ │măsurilor de │
│ │ │ │ │prevenire şi │
│ │ │ │ │reducere atât în│
│ │ │ │ │timpul │
│ │ │ │ │lucrărilor de │
│ │ │ │ │execuţie cât şi │
│ │ │ │ │în perioada de │
│ │ │ │ │funcţionare este│
│ │ │ │ │realizată de │
│ │ │ │ │către Garda │
│ │ │ │ │Naţională de │
│ │ │ │ │Mediu. │
├─┼───────────────┼────────────┼───────────┼────────────────┤
│ │ │ │ │Investiţiile nu │
│ │ │ │ │vor afecta │
│ │ │ │ │obiectivul de │
│ │ │ │ │economie │
│ │ │ │ │circulară, │
│ │ │ │ │inclusiv │
│ │ │ │ │prevenirea şi │
│ │ │ │ │reciclarea │
│ │ │ │ │deşeurilor │
│ │ │ │ │întrucât │
│ │ │ │ │investiţiile │
│ │ │ │ │aferente │
│ │ │ │ │(campaniile de │
│ │ │ │ │împădurire / │
│ │ │ │ │reîmpădurire) │
│ │ │ │ │vor fi realizate│
│ │ │ │ │cu respectarea │
│ │ │ │ │următoarelor │
│ │ │ │ │cerinţe: │
│ │ │ │ │- Gestionarea │
│ │ │ │ │deşeurilor │
│ │ │ │ │rezultate în │
│ │ │ │ │toate etapele se│
│ │ │ │ │va realiza în │
│ │ │ │ │linie cu │
│ │ │ │ │obiectivele de │
│ │ │ │ │reducere a │
│ │ │ │ │cantităţilor de │
│ │ │ │ │deşeuri generate│
│ │ │ │ │şi de maximizare│
│ │ │ │ │a reutilizării │
│ │ │ │ │şi reciclării, │
│ │ │ │ │respectiv în │
│ │ │ │ │linie cu │
│ │ │ │ │obiectivele din │
│ │ │ │ │cadrul general │
│ │ │ │ │de gestionare a │
│ │ │ │ │deşeurilor la │
│ │ │ │ │nivel naţional -│
│ │ │ │ │Planul naţional │
│ │ │ │ │de gestionare a │
│ │ │ │ │deşeurilor │
│ │ │ │ │(elaborat în │
│ │ │ │ │baza art. 28 al │
│ │ │ │ │Directivei 2008/│
│ │ │ │ │98/EC privind │
│ │ │ │ │deşeurile şi de │
│ │ │ │ │abrogare a │
│ │ │ │ │anumitor │
│ │ │ │ │directive, cu │
│ │ │ │ │modificările │
│ │ │ │ │ulterioare şi │
│ │ │ │ │aprobat prin │
│ │ │ │ │Hotărârea │
│ │ │ │ │Guvernului nr. │
│ │ │ │ │942/2017). │
│ │ │ │ │- în toate │
│ │ │ │ │etapele │
│ │ │ │ │proiectului se │
│ │ │ │ │va menţine │
│ │ │ │ │evidenţa │
│ │ │ │ │gestiunii │
│ │ │ │ │deşeurilor │
│ │ │ │ │conform Legii │
│ │ │ │ │nr. 211/2011 │
│ │ │ │ │privind regimul │
│ │ │ │ │deşeurilor, cu │
│ │ │ │ │modificările şi │
│ │ │ │ │completările │
│ │ │ │ │ulterioare, HG │
│ │ │ │ │nr. 856/2002 │
│ │ │ │ │privind evidenţa│
│ │ │ │ │gestiunii │
│ │ │ │ │deşeurilor şi │
│ │ │ │ │pentru aprobarea│
│ │ │ │ │listei │
│ │ │ │ │cuprinzând │
│ │ │ │ │deşeurile, │
│ │ │ │ │inclusiv │
│ │ │ │ │deşeurile │
│ │ │ │ │periculoase, cu │
│ │ │ │ │modificările şi │
│ │ │ │ │completările │
│ │ │ │ │ulterioare şi │
│ │ │ │ │respectiv Legea │
│ │ │ │ │nr. 249/2015 │
│ │ │ │ │privind │
│ │ │ │ │modalitatea de │
│ │ │ │ │gestionare a │
│ │ │ │ │ambalajelor şi a│
│ │ │ │ │deşeurilor de │
│ │ │ │ │ambalaje, cu │
│ │ │ │ │modificările şi │
│ │ │ │ │completările │
│ │ │ │ │ulterioare. │
│ │ │ │ │- în │
│ │ │ │ │conformitate cu │
│ │ │ │ │prevederile │
│ │ │ │ │Deciziei nr. │
│ │ │ │ │2000/532/CE a │
│ │ │ │ │Comisiei, │
│ │ │ │ │preluată în │
│ │ │ │ │legislaţia │
│ │ │ │ │naţională prin │
│ │ │ │ │HG nr. 856/2002,│
│ │ │ │ │cu modificările │
│ │ │ │ │şi completările │
│ │ │ │ │ulterioare, │
│ │ │ │ │lucrările nu │
│ │ │ │ │presupun │
│ │ │ │ │utilizarea unor │
│ │ │ │ │categorii de │
│ │ │ │ │materiale care │
│ │ │ │ │să poată fi │
│ │ │ │ │încadrate în │
│ │ │ │ │categoria │
│ │ │ │ │substanţelor │
│ │ │ │ │toxice şi │
│ │ │ │ │periculoase. │
│ │ │ │ │- în ceea ce │
│ │ │ │ │priveşte │
│ │ │ │ │deşeurile │
│ │ │ │ │recuperabile │
│ │ │ │ │rezultate pe │
│ │ │ │ │perioada │
│ │ │ │ │executării │
│ │ │ │ │lucrărilor, │
│ │ │ │ │constructorul se│
│ │ │ │ │va asigura că │
│ │ │ │ │cel puţin 70% │
│ │ │ │ │(în greutate) │
│ │ │ │ │din deşeurile │
│ │ │ │ │nepericuloase │
│ │ │ │ │rezultate din │
│ │ │ │ │construcţii şi │
│ │ │ │ │demolări (cu │
│ │ │ │ │excepţia │
│ │ │ │ │materialelor │
│ │ │ │ │naturale │
│ │ │ │ │definite în │
│ │Economia │ │ │categoria 17 05 │
│ │circulară, │ │ │04 - pământ şi │
│ │inclusiv │ │ │pietriş altele │
│4│prevenirea │X │ │decât cele │
│ │generării de │ │ │vizate la │
│ │deşeuri şi │ │ │rubrica 17 05 03│
│ │reciclarea │ │ │din lista │
│ │acestora │ │ │europeană a │
│ │ │ │ │deşeurilor │
│ │ │ │ │stabilită prin │
│ │ │ │ │Decizia 2000/532│
│ │ │ │ │/CE a Comisiei, │
│ │ │ │ │preluată în HG │
│ │ │ │ │nr. 856/2002, cu│
│ │ │ │ │modificările şi │
│ │ │ │ │completările │
│ │ │ │ │ulterioare) şi │
│ │ │ │ │generate pe │
│ │ │ │ │şantier vor fi │
│ │ │ │ │pregătite, │
│ │ │ │ │respectiv │
│ │ │ │ │sortate pentru │
│ │ │ │ │reutilizare, │
│ │ │ │ │reciclare şi │
│ │ │ │ │alte operaţiuni │
│ │ │ │ │de valorificare │
│ │ │ │ │material, │
│ │ │ │ │inclusiv │
│ │ │ │ │operaţiuni de │
│ │ │ │ │umplere care │
│ │ │ │ │utilizează │
│ │ │ │ │deşeuri pentru a│
│ │ │ │ │înlocui alte │
│ │ │ │ │materiale, în │
│ │ │ │ │conformitate cu │
│ │ │ │ │ierarhia │
│ │ │ │ │deşeurilor şi cu│
│ │ │ │ │Protocolul UE de│
│ │ │ │ │gestionare a │
│ │ │ │ │deşeurilor din │
│ │ │ │ │construcţii şi │
│ │ │ │ │demolări. │
│ │ │ │ │Astfel, în │
│ │ │ │ │conformitate cu │
│ │ │ │ │reglementările │
│ │ │ │ │în vigoare, │
│ │ │ │ │deşeurile │
│ │ │ │ │rezultate vor fi│
│ │ │ │ │colectate │
│ │ │ │ │selectiv în │
│ │ │ │ │funcţie de │
│ │ │ │ │caracteristicile│
│ │ │ │ │lor, │
│ │ │ │ │transportate în │
│ │ │ │ │depozite │
│ │ │ │ │autorizate sau │
│ │ │ │ │predate unor │
│ │ │ │ │operatori │
│ │ │ │ │economici │
│ │ │ │ │autorizaţi în │
│ │ │ │ │scopul │
│ │ │ │ │valorificării │
│ │ │ │ │lor. în toate │
│ │ │ │ │etapele │
│ │ │ │ │proiectului se │
│ │ │ │ │vor încheia │
│ │ │ │ │contracte cu │
│ │ │ │ │societăţi │
│ │ │ │ │autorizate ce │
│ │ │ │ │vor asigura │
│ │ │ │ │eliminarea/ │
│ │ │ │ │valorificarea │
│ │ │ │ │tuturor │
│ │ │ │ │tipurilor de │
│ │ │ │ │deşeuri │
│ │ │ │ │generate. Toate │
│ │ │ │ │deşeurile │
│ │ │ │ │generate în urma│
│ │ │ │ │proiectului, în │
│ │ │ │ │toate etapele │
│ │ │ │ │acestuia, vor fi│
│ │ │ │ │depozitate │
│ │ │ │ │temporar doar pe│
│ │ │ │ │suprafeţe │
│ │ │ │ │special │
│ │ │ │ │amenajate în │
│ │ │ │ │acest sens. în │
│ │ │ │ │cazul deşeurilor│
│ │ │ │ │contaminate, se │
│ │ │ │ │vor lua măsuri │
│ │ │ │ │speciale de │
│ │ │ │ │gestionare a │
│ │ │ │ │acestora (prin │
│ │ │ │ │depozitarea │
│ │ │ │ │separată doar pe│
│ │ │ │ │suprafeţe │
│ │ │ │ │impermeabile), │
│ │ │ │ │pentru a nu │
│ │ │ │ │contamina restul│
│ │ │ │ │deşeurilor sau │
│ │ │ │ │solul. │
│ │ │ │ │în toate etapele│
│ │ │ │ │proiectului se │
│ │ │ │ │va menţine │
│ │ │ │ │evidenţa │
│ │ │ │ │gestiunii │
│ │ │ │ │deşeurilor │
│ │ │ │ │conform Legii │
│ │ │ │ │nr. 211/2011 │
│ │ │ │ │privind regimul │
│ │ │ │ │deşeurilor, cu │
│ │ │ │ │modificările şi │
│ │ │ │ │completările │
│ │ │ │ │ulterioare, HG │
│ │ │ │ │nr. 856/2002 şi │
│ │ │ │ │respectiv Legea │
│ │ │ │ │nr. 249/2015 │
│ │ │ │ │privind │
│ │ │ │ │modalitatea de │
│ │ │ │ │gestionare a │
│ │ │ │ │ambalajelor şi a│
│ │ │ │ │deşeurilor de │
│ │ │ │ │ambalaje, cu │
│ │ │ │ │modificările şi │
│ │ │ │ │completările │
│ │ │ │ │ulterioare. │
│ │ │ │ │Sortarea │
│ │ │ │ │deşeurilor se va│
│ │ │ │ │realiza la locul│
│ │ │ │ │de producere, │
│ │ │ │ │prin grija │
│ │ │ │ │constructorului.│
│ │ │ │ │Acesta are │
│ │ │ │ │obligaţia, │
│ │ │ │ │conform HG nr. │
│ │ │ │ │856/2002, cu │
│ │ │ │ │modificările şi │
│ │ │ │ │completările │
│ │ │ │ │ulterioare, să │
│ │ │ │ │ţină evidenţa │
│ │ │ │ │lunară a │
│ │ │ │ │colectării, │
│ │ │ │ │stocării │
│ │ │ │ │provizorii şi │
│ │ │ │ │eliminării │
│ │ │ │ │deşeurilor către│
│ │ │ │ │depozitele │
│ │ │ │ │autorizate. │
├─┼───────────────┼────────────┼───────────┼────────────────┤
│ │ │ │ │Investiţiile de │
│ │ │ │ │acest tip nu vor│
│ │ │ │ │afecta │
│ │ │ │ │obiectivul de │
│ │ │ │ │prevenire şi │
│ │ │ │ │control al │
│ │ │ │ │poluării în aer,│
│ │ │ │ │apă şi sol. │
│ │ │ │ │Investiţiile │
│ │ │ │ │aferente │
│ │ │ │ │reformei │
│ │ │ │ │presupun lucări │
│ │ │ │ │de construcţii │
│ │ │ │ │doar în cazul │
│ │ │ │ │pepinierelor. │
│ │ │ │ │Aceste lucări de│
│ │ │ │ │construcţii se │
│ │ │ │ │vor face cu │
│ │ │ │ │respectarea │
│ │ │ │ │condiţiilor de │
│ │ │ │ │protecţie a │
│ │ │ │ │factorilor de │
│ │ │ │ │mediu (inclusiv │
│ │ │ │ │apă, aer şi sol)│
│ │ │ │ │potenţial │
│ │ │ │ │afectaţi │
│ │ │ │ │stabilite prin │
│ │ │ │ │actele de mediu │
│ │ │ │ │emise în │
│ │ │ │ │conformitate cu │
│ │ │ │ │Directiva EIA. │
│ │ │ │ │Aerul │
│ │ │ │ │în cea mai mare │
│ │ │ │ │parte, sursele │
│ │ │ │ │de emisie a │
│ │ │ │ │poluanţilor │
│ │ │ │ │atmosferici vor │
│ │ │ │ │fi surse la sol │
│ │ │ │ │libere, deschise│
│ │ │ │ │şi mobile sau │
│ │ │ │ │staţionare │
│ │ │ │ │difuze/ │
│ │ │ │ │dirijate. │
│ │ │ │ │Activitatea de │
│ │ │ │ │realizare a │
│ │ │ │ │lucrărilor de │
│ │ │ │ │construcţii │
│ │ │ │ │include │
│ │ │ │ │deopotrivă şi │
│ │ │ │ │surse mobile de │
│ │ │ │ │emisii, │
│ │ │ │ │reprezentate de │
│ │ │ │ │utilajele │
│ │ │ │ │necesare │
│ │ │ │ │desfăşurării │
│ │ │ │ │lucrărilor, de │
│ │ │ │ │vehiculele care │
│ │ │ │ │vor asigura │
│ │ │ │ │transportul │
│ │ │ │ │materialelor de │
│ │ │ │ │construcţii, │
│ │ │ │ │precum şi de │
│ │ │ │ │aprovizionare cu│
│ │ │ │ │materiale │
│ │ │ │ │necesare │
│ │ │ │ │lucrărilor de │
│ │ │ │ │construcţie, dar│
│ │ │ │ │şi de vehiculele│
│ │ │ │ │necesare │
│ │ │ │ │evacuării │
│ │ │ │ │deşeurilor de pe│
│ │ │ │ │amplasament. │
│ │ │ │ │Funcţionarea │
│ │ │ │ │acestora va fi │
│ │ │ │ │intermitentă, în│
│ │ │ │ │funcţie de │
│ │ │ │ │programul de │
│ │ │ │ │lucru şi de │
│ │ │ │ │graficul │
│ │ │ │ │lucrărilor. Cu │
│ │ │ │ │toate acestea, │
│ │ │ │ │se estimează că │
│ │ │ │ │poluarea aerului│
│ │ │ │ │în timpul │
│ │ │ │ │perioadei de │
│ │ │ │ │execuţie a │
│ │ │ │ │lucrărilor nu │
│ │ │ │ │depăşeşte │
│ │ │ │ │limitele maxime │
│ │ │ │ │permise, este │
│ │ │ │ │temporară (în │
│ │ │ │ │timpul │
│ │ │ │ │executării │
│ │ │ │ │lucrărilor), │
│ │ │ │ │intermitentă (în│
│ │ │ │ │funcţie de │
│ │ │ │ │programul de │
│ │ │ │ │lucru şi de │
│ │ │ │ │graficul │
│ │ │ │ │lucrărilor), nu │
│ │ │ │ │este concentrată│
│ │ │ │ │doar în frontul │
│ │ │ │ │de lucru (unele │
│ │ │ │ │surse sunt │
│ │ │ │ │mobile) nefiind │
│ │ │ │ │de natură să │
│ │ │ │ │afecteze │
│ │ │ │ │semnificativ │
│ │ │ │ │acest obiectiv │
│ │ │ │ │de mediu. Pe cât│
│ │ │ │ │posibil se vor │
│ │ │ │ │lua măsuri de │
│ │ │ │ │atenuare, astfel│
│ │ │ │ │că lucrările │
│ │ │ │ │aferente │
│ │ │ │ │proiectului vor │
│ │ │ │ │fi realizate cu │
│ │ │ │ │utilaje mai │
│ │ │ │ │puţin poluante. │
│ │ │ │ │Apa │
│ │ │ │ │Pe parcursul │
│ │ │ │ │etapei de │
│ │ │ │ │execuţie, se vor│
│ │ │ │ │lua măsurile │
│ │ │ │ │necesare astfel │
│ │ │ │ │încât deşeurile │
│ │ │ │ │rezultate din │
│ │ │ │ │demontări/ │
│ │ │ │ │demolări, precum│
│ │ │ │ │şi materialele │
│ │ │ │ │necesare pentru │
│ │ │ │ │construire, să │
│ │ │ │ │fie corect │
│ │ │ │ │depozitate │
│ │ │ │ │pentru a se │
│ │ │ │ │evita │
│ │ │ │ │infiltraţiile în│
│ │ │ │ │stratul acvifer │
│ │ │ │ │sau în apele de │
│ │ │ │ │suprafaţă, │
│ │ │ │ │urmare a │
│ │ │ │ │antrenării │
│ │ │ │ │acestora de │
│ │ │ │ │către apele │
│ │ │ │ │pluviale sau de │
│ │ │ │ │către vânt. Se │
│ │ │ │ │va asigura │
│ │ │ │ │formarea │
│ │ │ │ │periodică a │
│ │ │ │ │tuturor │
│ │ │ │ │lucrătorilor de │
│ │ │ │ │la faţa locului │
│ │ │ │ │pentru a se │
│ │ │ │ │asigura evitarea│
│ │ │ │ │scurgerilor │
│ │ │ │ │accidentale de │
│ │ │ │ │substanţe │
│ │ │ │ │chimice, │
│ │ │ │ │carburanţi şi │
│ │ │ │ │uleiuri │
│ │ │ │ │provenite de la │
│ │ │ │ │funcţionarea │
│ │ │ │ │utilajelor │
│ │ │ │ │implicate în │
│ │ │ │ │lucrările de │
│ │ │ │ │construcţie sau │
│ │ │ │ │datorate │
│ │ │ │ │manevrării │
│ │ │ │ │defectuoase a │
│ │ │ │ │autovehiculelor │
│ │ │ │ │de transport. │
│ │ │ │ │Funcţionarea │
│ │ │ │ │unor utilaje ce │
│ │ │ │ │utilizează │
│ │ │ │ │motoare cu │
│ │ │ │ │combustie │
│ │ │ │ │internă în │
│ │ │ │ │preajma │
│ │ │ │ │corpurilor de │
│ │ │ │ │apă conţin un │
│ │ │ │ │factor de risc │
│ │ │ │ │inerent în cazul│
│ │ │ │ │unor accidente, │
│ │ │ │ │ce pot astfel │
│ │ │ │ │conduce la │
│ │ │ │ │contaminarea │
│ │ │ │ │punctiformă şi │
│ │ │ │ │temporară a │
│ │ │ │ │corpurilor de │
│ │ │ │ │apă de │
│ │ │ │ │suprafaţă, însă │
│ │ │ │ │acest risc poate│
│ │ │ │ │fi adresat în │
│ │ │ │ │cadrul unui plan│
│ │ │ │ │de management de│
│ │ │ │ │mediu (PMM), │
│ │ │ │ │elaborat înainte│
│ │ │ │ │de începerea │
│ │ │ │ │etapei de │
│ │ │ │ │execuţie a │
│ │ │ │ │proiectului. │
│ │ │ │ │în etapa de │
│ │ │ │ │dezafectare a │
│ │ │ │ │proiectului, │
│ │ │ │ │potenţialele │
│ │ │ │ │surse de poluare│
│ │ │ │ │a apei vor fi │
│ │ │ │ │similare cu cele│
│ │ │ │ │din etapa de │
│ │ │ │ │construcţie, │
│ │ │ │ │lucrările fiind │
│ │Prevenirea şi │ │ │realizate cu │
│ │controlul │ │ │aceleaşi tipuri │
│5│poluării │ │X │de utilaje. │
│ │aerului, apei │ │ │Utilizarea │
│ │şi solului │ │ │substanţelor │
│ │ │ │ │chimice │
│ │ │ │ │De asemenea, în │
│ │ │ │ │ceea ce priveşte│
│ │ │ │ │utilizarea şi │
│ │ │ │ │prezenţa │
│ │ │ │ │substanţelor │
│ │ │ │ │chimice, │
│ │ │ │ │activitatea nu │
│ │ │ │ │va utiliza: │
│ │ │ │ │a) ca atare, în │
│ │ │ │ │amestecuri sau │
│ │ │ │ │în articole, │
│ │ │ │ │substanţele │
│ │ │ │ │enumerate în │
│ │ │ │ │anexa I sau │
│ │ │ │ │anexa II la │
│ │ │ │ │Regulamentul │
│ │ │ │ │(UE) 2019/1021 │
│ │ │ │ │al Parlamentului│
│ │ │ │ │European şi al │
│ │ │ │ │Consiliului , cu│
│ │ │ │ │excepţia cazului│
│ │ │ │ │în care │
│ │ │ │ │substanţele sunt│
│ │ │ │ │prezente ca urme│
│ │ │ │ │neintenţionate │
│ │ │ │ │de contaminant; │
│ │ │ │ │b) mercurul şi a│
│ │ │ │ │compuşii │
│ │ │ │ │mercurului, │
│ │ │ │ │amestecurile │
│ │ │ │ │acestora şi a │
│ │ │ │ │produselor cu │
│ │ │ │ │adaos de mercur,│
│ │ │ │ │astfel cum sunt │
│ │ │ │ │definite la │
│ │ │ │ │articolul 2 din │
│ │ │ │ │Regulamentul │
│ │ │ │ │(UE) 2017/852 al│
│ │ │ │ │Parlamentului │
│ │ │ │ │European şi al │
│ │ │ │ │Consiliului; │
│ │ │ │ │c) ca atare, în │
│ │ │ │ │amestecuri sau │
│ │ │ │ │în articole, │
│ │ │ │ │substanţele │
│ │ │ │ │enumerate în │
│ │ │ │ │anexa I sau │
│ │ │ │ │anexa II la │
│ │ │ │ │Regulamentul │
│ │ │ │ │(CE) nr. 1005/ │
│ │ │ │ │2009 al │
│ │ │ │ │Parlamentului │
│ │ │ │ │European şi al │
│ │ │ │ │Consiliului; │
│ │ │ │ │d) ca atare, în │
│ │ │ │ │amestecuri sau │
│ │ │ │ │în articole, │
│ │ │ │ │substanţele │
│ │ │ │ │enumerate în │
│ │ │ │ │anexa II la │
│ │ │ │ │Directiva 2011/ │
│ │ │ │ │65/UE a │
│ │ │ │ │Parlamentului │
│ │ │ │ │European şi a │
│ │ │ │ │Consiliului , cu│
│ │ │ │ │excepţia cazului│
│ │ │ │ │în care se │
│ │ │ │ │respectă pe │
│ │ │ │ │deplin articolul│
│ │ │ │ │4 alineatul (1) │
│ │ │ │ │din directiva │
│ │ │ │ │respectivă; │
│ │ │ │ │e) ca atare, în │
│ │ │ │ │amestecuri sau │
│ │ │ │ │în articole, │
│ │ │ │ │substanţele │
│ │ │ │ │enumerate în │
│ │ │ │ │anexa XVII la │
│ │ │ │ │Regulamentul │
│ │ │ │ │(CE) nr. 1907/ │
│ │ │ │ │2006 al │
│ │ │ │ │Parlamentului │
│ │ │ │ │European şi al │
│ │ │ │ │Consiliului, cu │
│ │ │ │ │excepţia cazului│
│ │ │ │ │în care se │
│ │ │ │ │respectă pe │
│ │ │ │ │deplin │
│ │ │ │ │condiţiile │
│ │ │ │ │specificate în │
│ │ │ │ │anexa │
│ │ │ │ │respectivă; │
│ │ │ │ │f) unor │
│ │ │ │ │substanţe care, │
│ │ │ │ │fie singure, fie│
│ │ │ │ │în amestecuri, │
│ │ │ │ │fie ca parte │
│ │ │ │ │dintr-un │
│ │ │ │ │articol, │
│ │ │ │ │îndeplinesc │
│ │ │ │ │criteriile │
│ │ │ │ │prevăzute la │
│ │ │ │ │articolul 57 din│
│ │ │ │ │Regulamentul │
│ │ │ │ │(CE) 1907/2006 │
│ │ │ │ │şi sunt │
│ │ │ │ │identificare în │
│ │ │ │ │conformitate cu │
│ │ │ │ │articolul 59 │
│ │ │ │ │alineatul (1) │
│ │ │ │ │din regulamentul│
│ │ │ │ │respectiv, cu │
│ │ │ │ │excepţia cazului│
│ │ │ │ │în care s-a │
│ │ │ │ │dovedit că │
│ │ │ │ │utilizarea lor │
│ │ │ │ │este esenţială │
│ │ │ │ │pentru │
│ │ │ │ │societate; │
│ │ │ │ │g) altor │
│ │ │ │ │substanţe care, │
│ │ │ │ │fie singure, fie│
│ │ │ │ │în amestecuri, │
│ │ │ │ │fie ca parte │
│ │ │ │ │dintr-un │
│ │ │ │ │articol, │
│ │ │ │ │îndeplinesc │
│ │ │ │ │criteriile │
│ │ │ │ │prevăzute la │
│ │ │ │ │articolul 57 din│
│ │ │ │ │Regulamentul │
│ │ │ │ │(CE) 1907/2006, │
│ │ │ │ │cu excepţia │
│ │ │ │ │cazului în care │
│ │ │ │ │s-a dovedit că │
│ │ │ │ │utilizarea lor │
│ │ │ │ │este esenţială │
│ │ │ │ │pentru │
│ │ │ │ │societate. │
│ │ │ │ │Deşeurile │
│ │ │ │ │solide, │
│ │ │ │ │materialul │
│ │ │ │ │rezultat din │
│ │ │ │ │decopertări, │
│ │ │ │ │excavaţii, │
│ │ │ │ │combustibilii │
│ │ │ │ │sau uleiurile nu│
│ │ │ │ │se vor deversa │
│ │ │ │ │în albia │
│ │ │ │ │cursului de apă │
│ │ │ │ │sau lacul de │
│ │ │ │ │acumulare; se va│
│ │ │ │ │proceda la │
│ │ │ │ │colectarea │
│ │ │ │ │selectivă a │
│ │ │ │ │deşeurilor în │
│ │ │ │ │vederea │
│ │ │ │ │valorificării şi│
│ │ │ │ │/sau eliminării │
│ │ │ │ │prin firme │
│ │ │ │ │autorizate. Pe │
│ │ │ │ │perioada │
│ │ │ │ │execuţiei │
│ │ │ │ │lucrărilor se va│
│ │ │ │ │acorda o atenţie│
│ │ │ │ │deosebită │
│ │ │ │ │scurgerilor de │
│ │ │ │ │carburanţi şi se│
│ │ │ │ │va asigura un │
│ │ │ │ │management al │
│ │ │ │ │deşeurilor │
│ │ │ │ │adecvat - │
│ │ │ │ │depozitarea │
│ │ │ │ │deşeurilor se va│
│ │ │ │ │realiza în │
│ │ │ │ │locuri bine │
│ │ │ │ │stabilite, cu │
│ │ │ │ │asigurarea │
│ │ │ │ │protecţiei │
│ │ │ │ │adecvate pentru │
│ │ │ │ │a fi evitate │
│ │ │ │ │infiltraţiile şi│
│ │ │ │ │poluarea │
│ │ │ │ │acviferelor în │
│ │ │ │ │caz de ploaie. │
│ │ │ │ │Se vor utiliza │
│ │ │ │ │utilaje şi │
│ │ │ │ │mijloace de │
│ │ │ │ │transport noi, │
│ │ │ │ │performante, iar│
│ │ │ │ │transportul │
│ │ │ │ │materialelor se │
│ │ │ │ │va realiza cu │
│ │ │ │ │autovehicule │
│ │ │ │ │prevăzute cu │
│ │ │ │ │prelată. Pentru │
│ │ │ │ │reducerea │
│ │ │ │ │nivelulului de │
│ │ │ │ │zgomot şi │
│ │ │ │ │vibraţii, acolo │
│ │ │ │ │unde va fi │
│ │ │ │ │cazul, vor fi │
│ │ │ │ │instalate │
│ │ │ │ │bariere fonice │
│ │ │ │ │conforme cu │
│ │ │ │ │Directiva 2002/ │
│ │ │ │ │49/CE privind │
│ │ │ │ │evaluarea şi │
│ │ │ │ │gestiunea │
│ │ │ │ │zgomotului. │
├─┼───────────────┼────────────┼───────────┼────────────────┤
│ │ │ │ │Investiţia nu va│
│ │ │ │ │afecta │
│ │ │ │ │obiectivul de │
│ │ │ │ │protecţie şi │
│ │ │ │ │restaurare a │
│ │ │ │ │biodiversităţii │
│ │ │ │ │şi a │
│ │ │ │ │ecosistemelor. │
│ │ │ │ │Impactul │
│ │ │ │ │potenţial al │
│ │ │ │ │lucrărilor şi al│
│ │ │ │ │operării │
│ │ │ │ │pepinierelor va │
│ │ │ │ │fi analizat în │
│ │ │ │ │cadrul │
│ │ │ │ │procedurii de │
│ │ │ │ │evaluare a │
│ │ │ │ │impactului │
│ │ │ │ │asupra mediului.│
│ │ │ │ │Procedura de │
│ │ │ │ │evaluare a │
│ │ │ │ │impactului │
│ │ │ │ │asupra mediului │
│ │ │ │ │este parte │
│ │ │ │ │integrantă din │
│ │ │ │ │procedura de │
│ │ │ │ │emitere a │
│ │ │ │ │aprobării de │
│ │ │ │ │dezvoltare şi │
│ │ │ │ │este realizată │
│ │ │ │ │în conformitate │
│ │ │ │ │cu Legea nr. 292│
│ │ │ │ │/ 2018, cu │
│ │ │ │ │modificările şi │
│ │ │ │ │completările │
│ │ │ │ │ulterioare, care│
│ │ │ │ │transpune în │
│ │ │ │ │legislaţia │
│ │ │ │ │naţională │
│ │ │ │ │Directiva EIA │
│ │ │ │ │revizuită şi cu │
│ │ │ │ │Legea nr. 50/ │
│ │ │ │ │1991 republicată│
│ │ │ │ │şi completată │
│ │ │ │ │privind emiterea│
│ │ │ │ │aprobării de │
│ │ │ │ │dezvoltare. │
│ │ │ │ │Procedura de │
│ │ │ │ │evaluare a │
│ │ │ │ │impactului │
│ │Protecţia şi │ │ │asupra mediului │
│ │refacerea │ │ │integrează, după│
│6│biodiversităţii│X │ │caz, evaluarea │
│ │şi │ │ │adecvată asupra │
│ │ecosistemelor │ │ │ariilor naturale│
│ │ │ │ │protejate de │
│ │ │ │ │interes │
│ │ │ │ │comunitar, │
│ │ │ │ │conservarea │
│ │ │ │ │habitatelor │
│ │ │ │ │naturale, a │
│ │ │ │ │florei şi faunei│
│ │ │ │ │sălbatice, │
│ │ │ │ │precum şi │
│ │ │ │ │procedura de │
│ │ │ │ │emitere a │
│ │ │ │ │avizului de │
│ │ │ │ │gospodărire a │
│ │ │ │ │apelor care │
│ │ │ │ │include │
│ │ │ │ │evaluarea │
│ │ │ │ │impactului │
│ │ │ │ │asupra │
│ │ │ │ │corpurilor de │
│ │ │ │ │apă conform │
│ │ │ │ │prevederilor │
│ │ │ │ │Legii apelor nr.│
│ │ │ │ │107/1996, care │
│ │ │ │ │transpune în │
│ │ │ │ │legislaţia │
│ │ │ │ │naţională │
│ │ │ │ │Directiva Cadru │
│ │ │ │ │Apă. Integrarea │
│ │ │ │ │în proiectele de│
│ │ │ │ │investiţii a │
│ │ │ │ │condiţiilor şi │
│ │ │ │ │măsurilor din │
│ │ │ │ │actele de mediu │
│ │ │ │ │este obligatorie│
│ │ │ │ │pentru obţinerea│
│ │ │ │ │autorizaţiei de │
│ │ │ │ │construire iar │
│ │ │ │ │verificarea │
│ │ │ │ │implementării │
│ │ │ │ │măsurilor de │
│ │ │ │ │prevenire şi │
│ │ │ │ │reducere atât în│
│ │ │ │ │timpul │
│ │ │ │ │lucrărilor de │
│ │ │ │ │execuţie cât şi │
│ │ │ │ │în perioada de │
│ │ │ │ │funcţionare este│
│ │ │ │ │realizată de │
│ │ │ │ │către Garda │
│ │ │ │ │Naţională de │
│ │ │ │ │Mediu. │
└─┴───────────────┴────────────┴───────────┴────────────────┘    Model E
        Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă
        Componenta 2 - Păduri şi protecţia biodiversităţii
        Investiţia I2. Dezvoltarea de capacităţi moderne de producere a materialului forestier de reproducere
        PNRR/2023/C2/S/I.2.A
               Consimţământ privind prelucrarea datelor cu caracter personal
        Pentru cererea de finanţare cu titlul (completaţi cu titlul complet al cererii de finanţare) din care această declaraţie face parte integrantă, în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Componenta C2 - Investiţia I.2. Dezvoltarea de capacităţi moderne de producere a materialului forestier de reproducere, Sub-investiţia I.2.A. Acordarea de sprijin de stat pentru dezvoltarea de capacităţi moderne de producere a materialului forestier de reproducere
        (Această declaraţie se completează de către reprezentantul legal al solicitantului sau, în situaţia unui parteneriat, de către reprezentanţii legali ai membrilor parteneriatului. Se semnează conform secţiunii specifice din ghid).
                                 CONSIMŢĂMÂNT
        Subsemnatul / Subsemnata ....................., CNP .............., posesor/posesoare a CI ....... seria ..... nr. ......, domiciliat/ă în .................. e-mail ..........., telefon ............ în calitate de persoană fizică şi reprezentant legal al: .............
        (se vor completa denumirea, CUI/CIF şi adresa sediului social ale liderului / partenerului reprezentat)

        declar prin prezenta că sunt de acord ca Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) să fie autorizat prin compartimentele de specialitate responsabile cu verificarea şi contractarea cererii de finanţare cu titlul ..........., depusă în cadrul apelului de proiecte ............., să proceseze datele mele personale/ale instituţiei pe care o reprezint, în cadrul activităţii de evaluare, selecţie şi contractare, în baza Regulamentului UE 679/2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor), precum şi prelucrarea, stocarea/arhivarea datelor conform normelor legale incidente.
        De asemenea, prin prezenta sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal în scopul mai sus menţionat, cu furnizarea datelor personale, precum şi cu accesarea şi prelucrarea acestora în bazele de date publice cu scopul realizării verificărilor presupuse de ghidul specific aplicabil, acordând inclusiv dreptul MMAP de a utiliza datele disponibile în baze de date externe în scopul identificării şi calculării indicatorilor de risc în procesul de verificare şi contractare a cererii de finanţare,
        Declar că am luat cunoştinţă de drepturile mele conferite de Regulamentul UE 679/2016, inclusiv despre drepturile pe care subiecţii datelor cu caracter personal le deţin, dreptul la acces la date, dreptul la ştergerea datelor ("dreptul de a fi uitat"), dreptul la restricţionare, dreptul la portabilitatea datelor, dreptul la opoziţie, dreptul la rectificare în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
        Modalitatea prin care solicit să fiu contactat în scopul furnizării de informaţii este sistemul electronic şi/sau adresa de e-mail .............
        Declar că am înţeles această declaraţie de consimţământ, că sunt de acord cu procesarea datelor mele personale prin canalele de mai sus în scopurile descrise în această declaraţie de consimţământ.
        NUME ŞI PRENUME .............
        DATA .....................
        SEMNĂTURA ................

    Model F
                 DECLARAŢIE PRIVIND EVITAREA DUBLEI FINANŢĂRI
        Subsemnatul ..........., cu domiciliul în localitatea ............, str. ........... nr. ........ bl. ..... sc. ..... ap. ....., judeţ ........... posesor al B.I./C.I. seria ...... nr. ......... eliberat de .......... la data de ............., data naşterii .........., locul naşterii ........., CNP .........., în calitate de reprezentant legal / solicitant pentru proiectul cu titlul "............................." declar pe proprie răspundere, cunoscând că falsul în declaraţii este pedepsit de legea penală, conform prevederilor Articolului 326 din Codul Penal, că nu am beneficiat anterior şi nu beneficiez în prezent de programe de finanţare pentru activităţi similare cu cele ale proiectului menţionat.
        Nume şi prenume:
        Data:
        Semnătura:

    Model G
                                   MODEL ORIENTATIV
                                CONTRACT DE FINANŢARE
                                  Nr. ............
                  Pentru proiectul "............................."
                             Cod proiect: ...............
              finanţat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă
                           Apel nr. PNRR/2023/C2/S/I.2.A
        Pilonul 1. Tranziţia Verde
        Componenta C2: Păduri şi protecţia biodiversităţii
        Investiţia 2. Dezvoltarea de capacităţi moderne de producere a materialului forestier de reproducere
        Subinvestiţia I.2.A. "ACORDAREA DE SPRIJIN DE STAT PENTRU DEZVOLTAREA DE CAPACITĂŢI MODERNE DE PRODUCERE A MATERIALULUI FORESTIER DE REPRODUCERE
        Având în vedere prevederile:
        ● Regulamentului (UE) 2021/241 al Parlamentului European şi al Consiliului din 12 februarie 2021 de instituire a Mecanismului de redresare şi rezilienţă;
        ● Regulamentului (UE, Euratom) 2018/1046 al Parlamentului European şi al Consiliului din 18 iulie 2018 privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii, de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1296/2013, (UE) nr. 1301/2013, (UE) nr. 1303/2013, (UE) nr. 1304/2013, (UE) nr. 1309/2013, (UE) nr. 1316/2013, (UE) nr. 223/2014, (UE) nr. 283/2014 şi a Deciziei nr. 541/2014/UE şi de abrogare a Regulamentului (UE, Euratom) nr. 966/2012;
        ● Deciziei de punere în aplicare a Consiliului de aprobare a evaluării planului de redresare şi rezilienţă al României din data de 03 noiembrie 2021 (CID);
        ● Regulamentului (UE) 2020/2094 al Consiliului din 14 decembrie 2020 de instituire a unui instrument de redresare al Uniunii Europene pentru a sprijini redresarea în urma crizei provocate de COVID-19;
        ● Regulamentului (UE) 2021/240 al Parlamentului European şi al Consiliului din 10 februarie 2021 de instituire a unui Instrument de sprijin tehnic;
        ● Memorandumului nr. 38215/15.04.2021, aprobat în şedinţa Guvernului din data de 20 ianuarie 2021, cu tema: mandatarea Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) pentru a desfăşura procedurile de negociere cu Comisia Europeană, în vederea aprobării PNRR şi a cererii de împrumut prevăzute la art. 14 din Regulamentul (UE) nr. 2021/241 al Parlamentului European şi al Consiliului;
        ● Memorandumului nr. 2655/THG/10.11.2021 cu tema: mandatarea Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene pentru semnarea Acordului privind contribuţia financiară în conformitate cu art. 23 din Regulamentul (UE) 2021/241 al Parlamentului European şi al Consiliului de instituire a Mecanismului de redresare şi rezilienţă, pentru finanţarea Planului naţional de redresare şi rezilienţă a României;
        ● Memorandumului nr. 728117/10.11.2021 cu tema: aprobarea negocierii şi a semnării Acordului de împrumut (Mecanismul de redresare şi rezilienţă) dintre Comisia Europeană şi România, în valoare de 14.942.153.000 EUR şi semnarea acestuia de către ministrul finanţelor;
        ● Acordului privind contribuţia financiară şi Acordul de împrumut, încheiate în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă pentru finanţarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR);
        ● Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului naţional de redresare şi rezilienţă necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile şi nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă aprobată prin Legea nr. 230/2021, cu modificările şi completările ulterioare;
        ● Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 134/2021 pentru aprobarea Acordului de împrumut (Mecanismul de redresare şi rezilienţă) dintre Comisia Europeană şi România, semnat la Bucureşti la 26 noiembrie 2021 şi la Bruxelles la 15 decembrie 2021;
        ● Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 124/2021 privind stabilirea cadrului instituţional şi financiar pentru gestionarea fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului naţional de redresare şi rezilienţă necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile şi nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 178/2022, cu modificările şi completările ulterioare;
        ● Hotărârii Guvernului nr. 209/2022 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 124/2021 privind stabilirea cadrului instituţional şi financiar pentru gestionarea fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului naţional de redresare şi rezilienţă necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile şi nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă;
        ● Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 70/2022 privind prevenirea, verificarea şi constatarea neregulilor/dublei finanţări, a neregulilor grave apărute în obţinerea şi utilizarea fondurilor externe nerambursabile/rambursabile alocate României prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă şi/sau a fondurilor publice naţionale aferente acestora şi recuperarea creanţelor rezultate;
        ● Ordinului ministrului mediului, apelor şi pădurilor nr. 217/2023 pentru aprobarea Schemei de ajutor de stat "Sprijin pentru investiţii în pepiniere şi tehnologii moderne de producere a puieţilor forestieri, în capacităţi de condiţionare a seminţelor forestiere şi în realizarea de rezervaţii semincere şi plantaje forestiere" denumit în continuare Schema de ajutor;
        ● Ordinului ministrului mediului, apelor şi pădurilor nr. ......./2023 pentru aprobarea Ghidului specific privind regulile şi condiţiile aplicabile finanţării din fondurile europene aferente Planului naţional de redresare şi rezilienţă în cadrul apelului de proiecte PNRR/2023/C2/S/I.2.A, denumit în continuare Ghid specific;
        ● Manualului de identitate vizuală elaborat de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, precum şi cu orice alte prevederi comunitare şi naţionale incidente, denumite în continuare "Legea aplicabilă";

        Părţile:
        MINISTERUL MEDIULUI, APELOR ŞI PĂDURILOR, în calitate de coordonator de reforme şi/sau investiţii pentru Planul naţional de redresare şi rezilienţă, denumit în continuare MMAP, având sediul principal înregistrat în municipiul Bucureşti, Bulevardul Libertăţii nr. 12, sector 5, România, cod poştal 040129, telefon: ............., fax: .........., e-mail ........., cod de înregistrare fiscală .............., reprezentat legal de domnul ..........., ministru,
        şi

        ..........., în calitate de beneficiar, având sediul social în ..........., e-mail: ............. înregistrat la Registrul Comerţului de pe lângă Tribunalul sub numărul ........... atribuit în data de .........., având cod unic de înregistrare fiscală ..........., reprezentat legal de domnul/doamna .............. în calitate de ................,

        au convenit încheierea prezentului Contract de finanţare, în următoarele condiţii:
        Precizări prealabile:

    (1) În prezentul contract de finanţare, cu excepţia situaţiilor când contextul prevede altfel sau a unei prevederi contrare:
    (a) cuvintele care indică singularul includ şi pluralul, iar cuvintele care indică pluralul includ şi singularul;
    (b) termenul "zi" reprezintă zi calendaristică, dacă nu se specifică altfel;
    (c) referirea la persoane include atât persoane fizice, cât şi persoane juridice.


    (2) Trimiterile la actele normative includ şi modificările şi completările ulterioare ale acestora, precum şi orice alte acte normative subsecvente.

    (3) În cazul în care oricare dintre prevederile prezentului contract de finanţare este sau devine nulă, invalidă sau neexecutabilă conform legii, legalitatea, valabilitatea şi posibilitatea de executare a celorlalte prevederi din prezentul contract de finanţare vor rămâne neafectate, iar Părţile vor depune eforturile necesare pentru a realiza acele acte şi/sau modificări care ar conduce la acelaşi rezultat legal şi/sau economic care s-a avut în vedere la data încheierii contractului de finanţare.

    (4) Nicio prevedere a prezentului contract nu poate fi interpretată ca reprezentând o permisiune pentru neîndeplinirea altor obligaţii legale ce revin părţilor ca urmare a prevederilor legislaţiei naţionale şi comunitare incidente.

    (5) În cazul în care există contradicţii sau diferenţe între prevederile prezentului contract, pe de o parte şi cele ale legislaţiei incidente, pe de altă parte, acestea din urmă prevalează.

    (6) Beneficiarul nu va putea invoca necunoaşterea dispoziţiilor legale care reglementează prezentul Contract de finanţare.

    (7) Termenii, expresiile şi acronimele utilizate în prezentul contract de finanţare sunt în conformitate cu prevederile legislaţiei incidente.

    (8) Finanţarea din fonduri externe nerambursabile acordate României, în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) este stabilită în termenii şi condiţiile prezentului contract.

    ART. 1
    Obiectul contractului de finanţare
    (1) Prezentul contract stabileşte drepturile şi obligaţiile părţilor, precum şi termenii şi condiţiile aplicabile pentru accesarea fondurilor europene în cadrul Planului naţional de redresare şi rezilienţă, în vederea implementării proiectului ".....................", cod proiect: ..........., denumit în continuare Proiect, încheiat pe durata stabilită la art. 2 şi în conformitate cu Ghidul specific şi obligaţiile asumate prin prezentul Contract de finanţare, inclusiv Anexele care fac parte integrantă din acesta.
    (2) Finanţarea nerambursabilă este acordată în baza Schemei de ajutor de stat "Sprijin pentru investiţii în pepiniere şi tehnologii moderne de producere a puieţilor forestieri, în capacităţi de condiţionare a seminţelor forestiere şi în realizarea de rezervaţii semincere şi plantaje forestiere", aprobată prin Ordinul ministrului mediului, apelor şi pădurilor nr. 217/2023.
    (3) Cererea de finanţare depusă de Beneficiar împreună cu documentele anexate acesteia, declarată eligibilă ca urmare a verificărilor, modificărilor şi completărilor efectuate pe parcursul etapei de evaluare şi selecţie face parte integrantă din prezentul Contract şi este obligatorie pentru beneficiar pe durata întregului contract.
    (4) Beneficiarul acceptă finanţarea nerambursabilă şi se angajează să implementeze Proiectul pe propria răspundere, în conformitate cu prevederile cuprinse în prezentul Contract şi cu legislaţia naţională şi comunitară în vigoare.

    ART. 2
    Durata contractului de finanţare, perioada de implementare şi durabilitate a Proiectului
    (1) Prezentul Contract de finanţare intră în vigoare şi produce efecte de la data semnării acestuia de către ultima parte şi se finalizează la termenul prevăzut în graficul de execuţie prevăzut în proiect, dar nu mai târziu de data de finalizare a aplicării schemei de ajutor.
    (2) Perioada de implementare a Proiectului este de ....... luni, dar fără a depăşi data de 30.09.2024.
    (3) Perioada de implementare a activităţilor proiectului se referă atât la activităţile realizate înainte de depunerea cererii de finanţare, dar nu mai devreme de 01 februarie 2020, cu respectarea criteriilor de eligibilitate, cât şi activităţile ce urmează a fi realizate după momentul semnării contractului de finanţare a proiectului.
    (4) Dacă proiectului nu este finalizat până la data prevăzută la alin. (2), Beneficiarul se angajează să asigure din bugetul propriu sumele necesare finalizării proiectului după această perioadă.
    (5) Beneficiarul se angajează că va asigura menţinerea investiţiei pe o perioadă de durabilitate de minimum 5 (cinci) ani de la efectuarea plăţii finale în cadrul apelului, astfel cum este prevăzută în Legea aplicabilă.
    (6) Prezentul contract îşi încetează valabilitatea la încheierea perioadei obligatorii de monitorizare a schemei de ajutor de stat aplicabilă apelului de proiecte.

    ART. 3
    Valoarea contractului de finanţare
    (1) Valoarea totală eligibilă a Proiectului care face obiectul finanţării nerambursabile de către coordonatorul de reforme şi/sau investiţi este de ......... lei, echivalentul a ........ euro, reprezentând partea din sprijinul financiar care se finanţează prin PNRR, la care se adaugă TVA aferent cheltuielilor eligibile în valoare de ....... lei. Cursul valutar utilizat este cursul InforEuro aferent lunii noiembrie 2022 de 1 euro = 4,9189 lei.
    (2) Rata de finanţare acordată prin PNRR este de ....... % din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului, fără TVA.
    (3) Contribuţia beneficiarului este de ....... lei, echivalentul a ...... euro, reprezentând ..... % din valoarea totală a proiectului.
    (4) Valoarea TVA va fi suportată din bugetul coordonatorului de reforme şi/sau investiţii numai pentru cheltuielile purtătoare de TVA declarate eligibile în urma verificărilor efectuate de MMAP.
    (5) Plăţile se vor efectua în lei, pe baza cererilor de transfer ale beneficiarului şi în urma verificării de către MMAP a eligibilităţii acestora, în limita valorilor prevăzute în prezentul contract.
    (6) În cazul în care valoarea totală a Proiectului creşte peste valoarea convenită prin prezentul Contract de finanţare, diferenţa astfel rezultată va fi suportată în întregime de Beneficiar.
    (7) Orice modificare a contractului de finanţare, agreată de părţi, nu poate conduce la creşterea valorii finanţării nerambursabile a Proiectului.
    (8) Beneficiarului i se acordă finanţarea nerambursabilă în termenii şi condiţiile stabilite prin acordul de voinţă al părţilor, care este constituit în prezentul contract de finanţare şi anexele acestuia pe care Beneficiarul declară că le cunoaşte şi le acceptă.
    (9) Beneficiarul acceptă finanţarea nerambursabilă şi se angajează să implementeze Proiectul pe propria răspundere, în conformitate cu prevederile cuprinse în prezentul contract de finanţare, inclusiv anexele acestuia şi cu legislaţia naţională şi comunitară incidentă.

    ART. 4
    Eligibilitatea activităţilor
    (1) Activităţile aferente investiţiilor sunt considerate eligibile dacă sunt în conformitate cu:
    a) Legislaţia europeană şi naţională aplicabilă;
    b) Instrucţiunile MIPE;
    c) Ghidul specific;
    d) Prevederile prezentului contract de finanţare şi anexele la acesta.

    (2) Activităţile care fac obiectul prezentului contract sunt eligibile cu condiţia ca acestea să fie cuprinse în Cererea de finanţare, să fie efectuate în termenii şi condiţiile prezentului Contract de finanţare şi să fie în conformitate cu Ghidul specific şi cu Schema de ajutor aplicabilă.
    (3) Este eligibilă taxa pe valoare adăugată aferentă cheltuielilor eligibile în condiţiile în care aceasta a fost solicitată şi nu este recuperabilă, rambursabilă sau compensată prin orice alte mijloace potrivit prevederilor legale.
    (4) Perioada de eligibilitate a activităţilor se întinde pe toată perioada de implementare a Proiectului, stabilită conform art. 2 din prezentul Contract, precum şi a termenelor limită stabilite în calendarul activităţilor din cererea de finanţare/proiectul tehnico-economic.
    (5) Beneficiarii care nu finalizează proiectul în perioada de eligibilitate a activităţilor vor suporta din bugetul propriu sumele necesare finalizării proiectului după aceasta perioadă, acestea fiind considerate activităţi neeligibile.
    (6) Nedetectarea de către MMAP a neconformităţilor privind activităţile nu afectează dreptul acesteia de a declara ulterior, pe parcursul executării Contractului, ca nefiind eligibile acele activităţi efectuate cu nerespectarea prevederilor legale incidente şi/sau de a aplica măsurile ce se impun ca urmare a verificării/monitorizării/controlului/auditului.

    ART. 5
    Indicatorii proiectului
    (1) Indicatorii de Proiect sunt:
    - Numărul de pepiniere înfiinţate/dezvoltate/modernizate.

    (2) Beneficiarul are obligaţia să îndeplinească indicatorii Proiectului astfel cum aceştia sunt prevăzuţi în Cererea de finanţare şi în Proiectul tehnico-economic, parte integrantă din prezentul contract.
    (3) Beneficiarul are obligaţia de a furniza MMAP, în termenele solicitate de acesta, orice informaţii şi documente justificative necesare şi relevante privind aceşti indicatori pentru măsurarea stadiului de îndeplinire a jaloanelor/ţintelor.

    ART. 6
    Transferul sumelor
    (1) Finanţarea va fi acordată în baza cererilor de transfer, elaborate în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 124/2021.
    (2) Beneficiarul este responsabil cu transmiterea cererilor de transfer către MMAP pentru plăţile care urmează a fi efectuate pentru demararea şi finanţarea activităţilor proiectului, cu excepţia cazului în care plăţile au fost efectuate începând cu data de 1 februarie 2020, înainte de semnarea Contractului de finanţare, şi cu respectarea condiţiilor de eligibilitate, pentru care se întocmesc cereri de transfer distincte care se transmit MMAP în termen de 15 zile lucrătoare de la aprobarea contractului de finanţare. Cu excepţia transferului de sume pentru facturile reprezentând avansuri şi plăţi efectuate înainte de încheierea contractului de finanţare, cererea de transfer se depune numai după finalizarea integrală a cel puţin unei faze din proiect.
    (3) MMAP va efectua autorizarea în termen de maximum 10 zile lucrătoare de la data depunerii de către Beneficiar a cererii de transfer. În cazul în care sunt necesare clarificări, termenul de plată se întrerupe pe perioada clarificărilor, fără ca perioadele de întrerupere cumulate să depăşească 10 zile lucrătoare.
    (4) Transferul sumelor solicitate de către beneficiar prin cererile de transfer se realizează în limita creditelor aprobate în buget cu această destinaţie.
    (5) În termen de 5 zile lucrătoare de la data aprobării documentelor de către ordonatorul principal de credite, MMAP va efectua plata sumelor autorizate într-un cont distinct de disponibil deschis pe numele beneficiarului la o unitate teritorială a Trezoreriei Statului/instituţie financiar bancară.
    (6) În ziua următoare virării, MMAP transmite beneficiarului o notificare privind plata aferentă sumelor autorizate din cererea de transfer.
    (7) În cazul ultimei cereri de transfer depuse de beneficiar în cadrul proiectului, termenul prevăzut la alin. (3) poate fi prelungit cu durata necesară efectuării tuturor verificărilor procedurale, fără a depăşi 45 (patruzeci şi cinci) de zile de la data depunerii cererii de transfer.
    (8) În cazul epuizării creditelor bugetare disponibile în anul în curs, prevăzute în bugetul MMAP cu această destinaţie, MMAP înştiinţează beneficiarul contractului de finanţare cu privire la această situaţie şi procesul de plată se va suspenda până când conturile MMAP sunt alimentate cu sumele aferente cererilor de transfer. În cazul suspendării procesului de plată, beneficiarul are dreptul să solicite suspendarea sau prelungirea implementării Proiectului, fără a se depăşi perioada de finalizare a Planului naţional de redresare şi rezilienţă.

    ART. 7
    Drepturile şi obligaţiile părţilor
    A. Drepturile şi obligaţiile MMAP:

    (1) are obligaţia de a efectua transferul fondurilor în conformitate cu prevederile articolului 6 din prezentul Contract;

    (2) are obligaţia de a informa Beneficiarul în timp util cu privire la orice decizie luată care poate afecta implementarea Proiectului, precum şi cu privire la rapoartele, concluziile şi recomandările care au impact asupra procesului de implementare a Proiectului, formulate de MIPE, Comisia Europeană şi orice altă autoritate competentă;

    (3) are obligaţia de a răspunde în scris conform competenţelor legale, oricărei solicitări a Beneficiarului privind informaţiile sau clarificările pe care acesta le consideră necesare pentru implementarea Proiectului;

    (4) are dreptul de a verifica, prin Gărzile Forestiere, continuitatea activităţii de producere a MFR pe amplasamentele prevăzute în proiectele finanţate în cadrul schemei, inclusiv respectarea cerinţei de producere a minimum 3 (trei) specii autohtone de interes forestier, prevăzute în anexa nr. 6 la Ghidul specific, care pot fi diferite faţă de speciile menţionate iniţial în proiect. Totodată, vor fi efectuate verificări şi cu privire la speciile autohtone de interes forestier, prevăzute în anexa nr. 6 la Ghidul specific, aflate în cultură, care vor reprezenta peste 50% din capacitatea de producţie a pepinierei;

    (5) are dreptul să emită instrucţiuni, oricând, pe toată durata perioadei de implementare a proiectului, în vederea executării prezentului contract de finanţare, care au caracter obligatoriu pentru Beneficiar;

    (6) are obligaţia de a verifica legalitatea şi regularitatea cheltuielilor, bazându-se pe sistemul de control financiar preventiv propriu, respectiv pe sistemul de control financiar preventiv delegat, sistem instituit la nivel naţional prin Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

    (7) are dreptul de a solicita Beneficiarului rapoarte de progres trimestriale/semestriale sau ori de câte ori se impune, precum şi orice alte documente privind implementarea proiectului;

    (8) are dreptul să ia măsuri adecvate pentru prevenirea, depistarea, constatarea şi corectarea fraudei, a corupţiei şi a conflictelor de interese, care afectează interesele financiare ale Uniunii Europene şi să întreprindă orice acţiune legală pentru recuperarea fondurilor care au fost deturnate, inclusiv în legătură cu orice măsură de punere în aplicare a reformelor şi a proiectelor incluse în cadrul PNRR;

    (9) are obligaţia de a desfăşura activitatea de constatare a neregulilor şi activitatea de constatare a dublei finanţări, respectiv, activitatea de stabilire şi recuperare a creanţelor bugetare, în relaţia cu beneficiarii săi, în conformitate cu dispoziţiile legale incidente;

    (10) are obligaţia de a suspenda plata tuturor sumelor solicitate de Beneficiar aferente operaţiunilor pentru care a fost formulată o neregulă gravă, şi dacă s-a dispus trimiterea în judecată, până la rămânerea definitivă a hotărârii instanţei de judecată;

    (11) are dreptul de a lua măsuri privind suspendarea plăţilor către Beneficiar în cazul depistării unei suspiciuni de fraudă;

    (12) are dreptul de a emite decizie de suspendare a Contractului ca urmare a Deciziei CE de dezangajare a fondurilor aferente acordurilor de finanţare încheiate cu România în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă;

    (13) are dreptul de a recupera de la beneficiari sumele aferente proiectelor ai căror indicatori nu au fost îndepliniţi, cu aplicarea prevederilor contractului de finanţare şi în conformitate cu dispoziţiile legale incidente;

    (14) are obligaţia de a recupera creanţele rezultate în urma constatării unui conflict de interese/dublă finanţare la beneficiari sau creanţe de altă natură, stabilite prin titlurile de creanţă emise în acest sens, respectiv procese-verbale de constatare şi stabilire a creanţelor bugetare rezultate din nereguli sau decizii de reziliere a contractelor de finanţare;

    (15) are obligaţia de a emite pe numele beneficiarilor o decizie de reziliere a contractului de finanţare conform prevederilor acestuia şi de a individualiza sumele de restituit exprimate în moneda naţională. În acest sens, decizia de reziliere reprezintă titlu de creanţă;

    (16) are dreptul de a verifica furnizarea datelor şi informaţiilor privind beneficiarii reali ai destinatarilor finali ai fondurilor/contractorilor, de a identifica şi raporta beneficiarii reali de fonduri din PNRR, direcţi sau indirecţi, precum şi de a solicita informaţii de la beneficiarii reali, aşa cum sunt aceştia definiţi la art. 3 alin. (6) din Directiva (UE) 2015/849 a Parlamentului European şi a Consiliului.

    (17) are dreptul de a verifica îndeplinirea condiţiilor pentru efectuarea transferurilor, de a autoriza cererile de transfer şi de a efectua plăţile către beneficiar/parteneri, în cadrul contractului de finanţare cu respectarea prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 209/2022;

    (18) are dreptul de a evalua şi controla capacitatea administrativă a beneficiarului privind îndeplinirea cerinţelor determinate de asigurarea realităţii, legalităţii şi regularităţii plăţilor efectuate şi respectării instrucţiunilor, procedurilor, reglementărilor şi regulamentelor europene, precum şi a altor prevederi legale în domeniul implementării proiectelor finanţate din fonduri europene aferente Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă;

    (19) monitorizează beneficiarii cu privire la îndeplinirea măsurilor legate de vizibilitatea fondurilor din partea Uniunii Europene, în conformitate cu prevederile Manualului de identitate vizuală al PNRR; MMAP va informa Beneficiarul despre data închiderii oficiale/parţiale a PNRR prin intermediul mijloacelor publice de informare.

    B. Drepturile şi obligaţiile Beneficiarului:

    (1) are obligaţia să utilizeze eficient, efectiv şi transparent fondurile prevăzute în cadrul prezentului Contract de finanţare, să utilizeze finanţarea exclusiv cu respectarea termenilor şi condiţiilor Contractului de finanţare;

    (2) are obligaţia de a prezenta, după semnarea contractului de finanţare, în termen de:
    a) cel mult 6 luni de la semnarea contractului: Autorizaţia de construire, împreună cu toate avizele obţinute în baza Certificatului de urmanism, şi Proiectul tehnic verificat în conformitate cu prevederile Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, împreună cu devizul general actualizat, precum şi procesul- verbal de recepţie a proiectului tehnic, dacă este cazul;
    b) cel mult 6 luni de la semnarea contractului: Hotărârea de aprobare a devizului general actualizat pentru faza PT sau cu modificările şi completările intervenite la faza PT şi, dacă este cazul, devizul general şi Bugetul anexă a proiectului actualizat, dacă este cazul.


    (3) are obligaţia să implementeze Proiectul pe propria răspundere, în conformitate cu prevederile prezentului Contract de finanţare, ale legislaţiei naţionale şi comunitare incidente, cu respectarea regulilor obligatorii pentru pepiniere stabilite prin Strategia Naţională Forestieră 2020 - 2030, precum şi cu respectarea normelor tehnice amendate în conformitate cu aceasta. În cazul externalizării/contractării unor activităţi din cadrul Proiectului, responsabilitatea pentru implementarea acelor activităţi revine exclusiv Beneficiarului;

    (4) are obligaţia de a respecta toate instrucţiunile emise MMAP/MIPE pe toată durata de implementare şi durabilitate a proiectului, şi de a utiliza formularele elaborate în scopul implementării proiectului;

    (5) are obligaţia să furnizeze MMAP orice documente, informaţii şi clarificări privind îndeplinirea oricărei obligaţii prevăzute în prezentul contract sau care privesc modul de implementare a proiectului, la solicitarea expresă a acestuia sau ori de câte ori se impune;

    (6) are obligaţia de a respecta toate condiţiile stabilite prin Schema de ajutor de stat şi Ghidul specific, precum şi pe cele asumate prin cererea de finanţare şi proiectul tehnico- economic, în caz contrar MMAP are dreptul de a aplica sancţiunile corespunzătoare;

    (7) după semnarea contractului de finanţare, toate lucrările/achiziţiile vor fi realizate în cadrul proiectului trebuie să fie fundamentate în conformitate cu proiectul tehnico- economic şi să fie în conformitate cu cerinţele de eligibilitate a cheltuielilor;

    (8) are obligaţia de a întocmi şi a transmite către MMAP cererile de transfer, spre a fi verificate de MMAP în vederea efectuării plăţii;

    (9) are obligaţia să ţină o evidenţă contabilă distinctă, folosind conturi analitice distincte, după caz;

    (10) are obligaţia să depună Graficul iniţial estimativ privind termenele de depunere a cererilor de transfer, în care va preciza numărul estimat de cereri de transfer şi valoarea acestora, în termen de cel mult 30 de zile calendaristice de la semnarea contractului de finanţare sau odată cu depunerea cererii de transfer. Numărul de cereri şi valorile aferente pot fi modificate ulterior prin depunerea de Grafice estimative rectificative.

    (11) are obligaţia de a transmite trimestrial, până la data de 20 a lunii următoare perioadei de raportare, formularul "Notificare cu privire la reconcilierea contabilă", din care să rezulte sumele primite de la MMAP în conformitate cu prezentul contract de finanţare;

    (12) are obligaţia de a încărca în sistemul informatic al PNRR toate documentele şi să completeze datele pentru care este răspunzător, actualizându-le corespunzător ori de câte ori este cazul, conform instrucţiunilor emise de MMAP;

    (13) are obligaţia de a transmite rapoarte de progres cu privire la implementarea activităţilor aferente Proiectului, trimestrial sau ori de câte ori se va solicita în scris de către MMAP, inclusiv situaţia plăţilor efectuate pentru îndeplinirea Proiectului, precum şi orice alte documente privind implementarea proiectului;

    (14) are obligaţia de a solicita, în scris, punctul de vedere al MMAP, cu privire la aspectele survenite de natură să afecteze buna implementare a Proiectului;

    (15) se asigură că în contractele încheiate cu terţe părţi se prevede obligaţia acestora de a asigura disponibilitatea informaţiilor şi documentelor referitoare la proiect cu ocazia misiunilor de control desfăşurate de MMAP sau de alte structuri cu competenţe în controlul şi recuperarea debitelor aferente fondurilor comunitare şi/sau fondurile publice naţionale aferente acestora, după caz;

    (16) are obligaţia de a respecta prevederile legislaţiei naţionale şi comunitare aplicabile în domeniul achiziţiilor publice (inclusiv pentru achiziţiile directe);

    (17) are obligaţia de a asigura şi a menţine o pistă de audit adecvată până la nivelul beneficiarilor şi beneficiarilor reali, precum şi de a menţine securitatea datelor utilizate în exercitarea obligaţiilor asumate prin prezentul Contract de finanţare;

    (18) are obligaţia de a colecta datele şi informaţiile privind beneficiarii reali ai destinatarilor finali ai fondurilor/contractorilor, de a identifica şi raporta beneficiari reali de fonduri din PNRR, direcţi sau indirecţi, precum şi de a solicita informaţii de la beneficiarii reali, aşa cum sunt aceştia definiţi la art. 3 alin. (6) din Directiva (UE) 2015/849 a Parlamentului European şi a Consiliului;

    (19) are obligaţia înscrierii tuturor informaţiilor colectate în sistemul informativ e_SMC, anterior semnării contractelor aferente procedurilor de achiziţie, conform Instrucţiunilor emise de MIPE/MMAP şi a manualelor de utilizare a aplicaţiei;

    (20) are obligaţia să respecte în toate etapele de implementare a proiectului, precum şi pe durata întregului ciclu de viaţă a investiţiei, principiului "Do No Significant Harm" (DNSH) (a nu prejudicia în mod semnificativ), astfel cum este prevăzut la Articolul 17 din Regulamentul (UE) 2020/852;

    (21) are obligaţia de a permite accesul neîngrădit, inclusiv la sediul său, autorităţilor naţionale şi europene cu atribuţii de verificare, control şi audit, inclusiv coordonatorului naţional, în limitele competenţelor ce le revin, în baza notificării transmise de către aceştia, cu respectarea termenelor şi condiţiilor stabilite în conformitate cu prevederile legale aplicabile şi cu prevederile prezentului contract. În acest sens pune la dispoziţia acestora toate documentele şi informaţiile solicitate privind proiectul şi contractul de finanţare şi întreprinde toate măsurile necesare pentru a asigura buna desfăşurare a activităţilor de verificare derulate de autorităţile de audit sau de control;

    (22) are obligaţia de a realiza, la termenele specificate, toate măsurile necesare implementării recomandărilor/constatărilor rezultate ca urmare a misiunilor de asistenţă/monitorizare/verificare/control/audit;

    (23) are obligaţia de a menţine evidenţele şi documentele justificative, inclusiv datele statistice şi alte înregistrări referitoare la proiect, cu precădere în format electronic. Evidenţele şi documentele referitoare la audituri, căi de atac, litigii sau reclamaţii referitoare la angajamente juridice sau referitoare la investigaţii ale EPPO/OLAF/DLAF/DNA se păstrează până în momentul încheierii acestor audituri, căi de atac, litigii, reclamaţii sau investigaţii, cu respectarea obligaţiilor legale privind arhivarea acestora. În cazul evidenţelor şi al documentelor referitoare la investigaţiile EPPO/OLAF/DLAF/DNA, obligaţia de păstrare se aplică de îndată ce respectivele investigaţii au fost notificate destinatarului. În acest sens, evidenţele şi documentele se păstrează fie sub formă de originale sau copii certificate conform cu originalul, fie pe suporturi de date acceptate în mod uzual, inclusiv sub formă de versiuni electronice ale documentelor originale sau documente existente numai în versiune electronică, prin aplicarea semnăturii electronice. Acolo unde există versiuni electronice, dacă astfel de documente îndeplinesc cerinţele legale aplicabile pentru a fi considerate echivalente cu originalul şi pentru a fi utilizate în cadrul unui audit, documentele originale pe suport hârtie nu sunt necesare;

    (24) are obligaţia de a arhiva în mod corespunzător toate datele/documentele aferente procesului de implementare a contractului de finanţare, atât în format fizic, cât şi în format electronic, inclusiv în scopul permiterii accesului neîngrădit la aceste documente entităţilor naţionale/europene cu atribuţii în verificarea, controlul şi auditarea fondurilor europene şi naţionale. Documentele trebuie să fie uşor accesibile şi arhivate astfel încât să permită verificarea acestora. Beneficiarul este obligat să informeze MMAP cu privire la locul arhivării, în termen de 5 (cinci) zile lucrătoare de la data intervenirii oricăror modificări.

    (25) are obligaţia arhivării şi păstrării evidenţei informaţiilor/datelor şi documentelor despre ajutoarele de stat primite pentru o perioadă de minimum 10 ani de la data la care a fost acordată ultima alocare specifică, potrivit Ghidului specific, art. 42 şi 43 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 77/2014 privind procedurile naţionale în domeniul ajutorului de stat, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei nr. 21/1996, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 20/2015, cu modificările şi completările ulterioare;

    (26) are obligaţia arhivării şi a păstrării în bune condiţii a tuturor documentelor aferente acestora, în conformitate cu prevederile art.132 din Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1.046 al Parlamentului European şi al Consiliului din 18 iulie 2018, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv timp de 10 ani cu începere de la data încheierii exerciţiului financiar în cursul căruia a fost realizată ultima plată.

    (27) are obligaţia de a restitui MMAP orice sumă ce constituie plată nedatorată/sume necuvenite plătite, în cadrul prezentului contract de finanţare, în termen de 5 (cinci) zile lucrătoare de la data primirii notificării. Modalitatea de recuperare a sumelor se realizează în condiţiile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 124/2021 şi Hotărârii Guvernului nr. 209/2022;

    (28) are obligaţia să notifice MMAP asupra fondurilor rămase neutilizate, ca urmare a atribuirii şi/sau finalizării contractelor de achiziţie publică aferente Proiectului;

    (29) are obligaţia să informeze MMAP despre orice situaţie care poate determina rezilierea şi/sau întârzierea executării prezentului contract de finanţare, în termen de maximum 5 (cinci) zile lucrătoare de la data luării la cunoştinţă despre o astfel de situaţie, urmând ca MMAP să decidă cu privire la măsurile corespunzătoare;

    (30) are obligaţia de a respecta prevederile contractului de finanţare în ceea ce priveşte informarea şi promovarea Proiectului şi va păstra, pe toată durata derulării PNRR, plus încă cel puţin 5 ani de la închiderea acestuia, dovezile, inclusiv vizuale, ale îndeplinirii obligaţiilor privind comunicarea pentru proiect;

    (31) beneficiarul îşi asumă integral răspunderea pentru prejudiciile cauzate terţilor din culpa sa, pe durata contractului. MMAP va fi degrevat de orice responsabilitate pentru prejudiciile cauzate terţilor de către Beneficiar, ca urmare a executării prezentului contract de finanţare;

    (32) beneficiarul îşi exprimă acordul cu privire la prelucrarea, stocarea şi arhivarea datelor obţinute pe parcursul desfăşurării Contractului de finanţare, în vederea utilizării, pe toată durata, precum şi după încetarea acestuia, în scopul verificării modului de implementare şi/sau a respectării clauzelor contractuale şi a legislaţiei naţionale şi comunitare, precum şi pentru întocmirea de situaţii şi statistici;

    (33) în cazul unei defecţiuni a sistemului informatic al PNRR sau a absenţei unei conexiuni de date stabilă, Beneficiarul va prezenta informaţiile solicitate în format scriptic, urmând a încărca documentele respective în sistemul informatic al PNRR, de îndată ce sistemul informatic este funcţional;

    (34) în perioada de durabilitate beneficiarul finanţării din PNRR se obligă:
    a) să menţină investiţia realizată în condiţiile schemei de ajutor de stat, precum şi activitatea de producere a MFR (asigurând mentenanţa şi serviciile asociate necesare), după finalizarea proiectului, pe o perioadă de minimum 5 (cinci) ani de la efectuarea plăţii finale;
    b) să nu realizeze o modificare asupra calităţii de proprietar/administrator al investiţiei componentă a proiectului, decât în condiţiile prevăzute în Ghidul specific/contractul de finanţare.
    c) să nu realizeze o modificare substanţială care afectează natura, obiectivele sau condiţiile de realizare ale investiţiei.


    (35) în situaţia în care nu este asigurată continuitatea activităţii de producere a MFR pe amplasamentele prevăzute în proiectul finanţat, în perioada de durabilitate a investiţiei, beneficiarul schemei va rambursa sumele primite în cadrul acestei scheme;

    (36) are obligaţia de a informa MMAP în termen de maximum 3 zile lucrătoare cu privire la următoarele aspecte, care nu vor face obiectul aprobării MMAP:
    a) schimbarea denumirii, schimbarea adresei sediului beneficiarului;
    b) schimbarea contului special deschis pentru Proiect;
    c) înlocuirea reprezentantului legal/împuternicitului;


    (37) are obligaţia de a respecta criteriile de eligibilitate stabilite prin ghidul specific, după caz, la momentul contractării, implementării, precum şi pe perioada de durabilitate a proiectului;

    (38) are obligaţia să colaboreze cu autorităţile şi instituţiile responsabile pentru parcurgerea tuturor etapelor derulării schemei de ajutor de stat, astfel cum sunt prevăzute în Ghidul specific.


    ART. 8
    Angajamente comune ale părţilor
        Părţile se angajează:

    (1) Să îndeplinească în mod corespunzător obligaţiile, atribuţiile şi responsabilităţile ce le revin în baza prezentului contract, cu respectarea principiilor transparenţei, parteneriatului, a unui management adecvat şi a bunei gestiuni financiare şi cu protecţia intereselor financiare ale U.E., în conformitate cu prevederile legislaţiei europene şi naţionale în vigoare, precum şi în conformitate Instrucţiunile MMAP/ MIPE.

    (2) Să nu utilizeze informaţiile şi documentele ce rezultă din activitatea de executare a prezentului contract sau la care au acces în vederea implementării prezentului contract, în alt scop decât acela de a-şi îndeplini obligaţiile ce le revin cu respectarea prevederilor legale privind transparenţa, accesul la informaţii, precum şi protecţia datelor cu caracter personal.

    (3) Să ţină o evidenţă strictă şi să păstreze toate datele, rapoartele, corespondenţa şi documentele legate de fiecare etapă a implementării proiectului, inclusiv, dar fără a se limita la acestea, documentele referitoare la cheltuielile efectuate în cadrul proiectului, aşa cum este reglementat de legislaţia naţională şi europeană incidentă, asigurând arhivarea corespunzătoare a acestora, pe întreaga perioadă de valabilitate a contractului.


    ART. 9
    Modificarea, completarea şi suspendarea contractului de finanţare
    (1) Prezentul contract poate fi modificat şi/sau completat prin una din următoarele modalităţi:
    a) prin efectul legii, ca urmare a intrării în vigoare a unor prevederi legale care produc efecte asupra conţinutului prezentului contract, inclusiv în situaţia în care, pe parcursul derulării acestuia intervin modificări/revizuiri ale Deciziei de punere în aplicare a Consiliului din 3 noiembrie 2021 de aprobare a evaluării Planului de redresare şi rezilienţă al României;
    b) prin acordul de voinţă al părţilor realizat prin Act adiţional, încheiat în aceleaşi condiţii ca şi Contractul de finanţare, cu excepţiile menţionate la alineatele (2)-(4) ale prezentului articol;

    (2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1) lit. b), MMAP are dreptul de a modifica/completa, prin Notificare, fără acordul beneficiarului, următoarele documente care fac parte integrantă din contractul de finanţare:
    a) Anexa II: Raportări privind stadiul de implementare a proiectului;
    b) Anexa III: Graficul estimativ al cererilor de transfer;
    c) Anexa IV: Mecanismul de efectuare a plăţilor care cuprinde şi lista cu documente justificative.
    d) Anexa V: Achiziţii publice, conflict de interese şi incompatibilităţi.

    (3) Prin excepţie de la prevederile alin. 1 lit. b), Beneficiarul are dreptul de a opera următoarele modificări, prin notificare, fără acordul MMAP:
    a) schimbarea denumirii, schimbarea adresei sediului beneficiarului;
    b) schimbarea structurii acţionariatului beneficiarului (atunci când elementele de identificare ale beneficiarului nu se modifică);
    c) schimbarea contului special deschis pentru Proiect;
    d) înlocuirea reprezentantului legal/împuternicitului;
    e) înlocuirea partenerilor şi/sau diminuarea/creşterea numărului de parteneri din acordul de parteneriat;
    f) înlocuirea sau introducerea de membri noi în echipa de implementare, după caz;
    g) alte situaţii temeinic justificate (care nu fac obiectul amendării Contractului prin Act Adiţional (ex: schimbarea cărţii de identitate).

    (4) Prin excepţie de la prevederile alin. (1) lit. b), Beneficiarul poate opera modificări/completări ale contractului de finanţare, prin Notificare, cu acordul MMAP, privind perioada de implementare a proiectului, cu respectarea termenelor limită stabilite prin Ghidul specific, care nu pot fi depăşite.
    (5) Actul adiţional intră în vigoare la data semnării de către ultima parte.
    (6) Actul adiţional nu poate avea caracter retroactiv şi nu poate avea scopul sau efectul de a produce schimbări în Contract, care ar putea aduce atingere condiţiilor iniţiale de acordare a finanţării, fiind susţinut prin justificări temeinice cu privire la conservarea scopului şi obiectivelor proiectului şi a sustenabilităţii sale financiare.
    (7) Prin excepţie de la alin. (5) şi (6), în cazurile în care prin actul adiţional se confirmă modificări intervenite în legislaţia naţională şi/sau europeana relevantă, cu impact asupra executării prezentului Contract, modificările respective intră în vigoare de la data menţionată în actul normativ corespunzător.
    (8) Contractul poate fi suspendat în următoarele cazuri:
    a) de către MMAP/Beneficiar, în caz de forţă majoră;
    b) în condiţiile art. 6 alin. (8);
    c) alte situaţii expres prevăzute de lege.


    ART. 10
    Contractarea şi cesiunea
        Prezentul Contract, precum şi toate drepturile şi obligaţiile decurgând din implementarea acestuia nu pot face obiectul cesiunii totale sau parţiale, novaţiei, subrogaţiei sau a oricărui alt mecanism de transmisiune şi/sau transformare a obligaţiilor şi drepturilor.

    ART. 11
    Conflict de interese
        Părţile se obligă să ia toate măsurile pentru respectarea regulilor pentru evitarea conflictului de interese, în conformitate cu prevederile legislaţiei naţionale şi/sau europene incidente, fără a se limita la acestea, precum şi să se informeze reciproc, de îndată ce au luat la cunoştinţă, în legătură cu orice situaţie care dă naştere sau este posibil să dea naştere unui astfel de conflict.

    ART. 12
    Monitorizarea, controlul şi raportarea
    (1) Monitorizarea şi controlul privind implementarea Proiectului, corectitudinea, legalitatea, regularitatea şi conformitatea cu cadrul legal sunt realizate de către MMAP, în calitate de coordonator de reforme şi/sau investiţii, precum şi de celelalte structuri cu atribuţii de control/verificare/audit în cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă.
    (2) Monitorizarea va fi efectuată şi după implementare, în perioada de durabilitate.
    (3) Verificările au în vedere respectarea condiţiilor de acordare a ajutorului, verificări privind asigurarea continuităţii activităţii de producere a MFR pe amplasamentele prevăzute în proiectele finanţate în cadrul schemei, inclusiv cu privire la respectarea cerinţelor de producere a speciilor autohtone de interes forestier, prevăzute în anexa nr. 6 la Ghidul specific, precum şi cu privire la achiziţiile efectuate în cadrul Proiectului, respectiv aspecte administrative, financiare, tehnice, fizice etc. ale Proiectului. Verificarea plăţilor acordate prin schemă se poate realiza inclusiv prin aplicarea metodelor de eşantionare.
    (4) MMAP se asigură că în sistemul de management şi control, înaintea semnării contractelor aferente procedurilor de achiziţie, este verificată de către beneficiar existenţa datelor privind beneficiarul real înscrise la ONRC.
    (5) MMAP analizează progresul implementării Proiectului prin:
    a) verificare documentară şi vizite de monitorizare, inclusiv prin Gărzile Forestiere, atât în perioada de implementare, cât şi post-implementare;
    b) verificarea datelor introduse de Beneficiar în Sistemul informatic al PNRR;

    (6) Beneficiarul transmite rapoarte de progres trimestrial, precum şi ori de câte ori se vor solicita în scris de MMAP. Aceste Rapoarte de progres au scopul de a prezenta în mod regulat informaţii tehnice şi financiare referitoare la stadiul derulării procesului de implementare a proiectului, precum şi probleme întâmpinate pe parcursul derulării.
    (7) Rapoartele de progres vor conţine următoarele tipuri de date şi informaţii:
    a) Raportarea progresului înregistrat în desfăşurarea procedurilor de achiziţii publice aferente proiectului (contracte de achiziţie publică în desfăşurare, finalizate şi planificate);
    b) Raportare cu privire la îndeplinirea obligaţiilor referitoare la asigurarea elementelor de identitate vizuală specifice MRR;
    c) Raportare cu privire la progresul fizic al investiţiei;
    d) Probleme şi dificultăţi întâmpinate şi acţiunile de remediere întreprinse sau necesare;
    e) Date privind nivelul atins al indicatorilor suplimentari consideraţi relevanţi de către beneficiar pentru monitorizarea şi evaluarea implementării Proiectului.

    (8) MMAP verifică Raportul de Progres transmis de către Beneficiar, în vederea:
    a) colectării, revizuirii şi verificării informaţiilor furnizate de Beneficiar;
    b) analizării gradului de atingere a ţintelor/jaloanelor;
    c) analizării evoluţiei implementării Proiectului, raportat la graficul de activităţi stabilit prin contract, bugetul Proiectului şi calendarul estimativ al achiziţiilor;
    d) identificării problemelor care apar pe parcursul implementării Proiectului.

    (9) Rapoartele vor fi transmise la termenul stabilit, indiferent de progresul tehnic sau financiar înregistrat, cu respectarea instrucţiunile emise de MMAP.
    (10) Conţinutul, incidenţa, forma rapoartelor menţionate se pot schimba pe parcursul derulării Contractului, din iniţiativa MMAP sau a organismelor abilitate în acest sens, Beneficiarul fiind obligat să respecte noua formă a acestor documente, precum şi noile reguli/cerinţe/instrucţiuni.
    (11) Toate documentele justificative emise într-o altă limbă decât limba română se prezintă însoţite de traducerea acestora în limba română, efectuată de către un traducător autorizat.
    (12) MMAP poate solicita Beneficiarului clarificări sau documente suplimentare, care trebuie transmise în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data primirii notificării.
    (13) Beneficiarul are obligaţia să raporteze MMAP până la data de 25 noiembrie a fiecărui an, lista achiziţiilor publice planificate a fi realizate în anul următor.
    (14) Beneficiarul are obligaţia de a încărca în sistemul informatic toate documentele achiziţiei, în format pdf sub semnătură electronică extinsă certificată a reprezentantului legal al solicitantului/persoanei împuternicite, după caz.
    (15) Verificarea procedurilor de achiziţie realizate în cadrul Proiectului se realizează ex-post. După finalizarea procedurii de atribuire conform legislaţiei naţionale în domeniul achiziţiilor publice şi semnarea contractului de achiziţie, beneficiarul are obligaţia să trimită toată documentaţia procesului de achiziţie către MMAP, în situaţia în care acestea sunt solicitate de către MMAP, în termen de 5 zile lucrătoare de la solicitare.
    (16) MMAP poate realiza verificarea documentaţiilor aferente achiziţiilor derulate de Beneficiar şi pe teren, la sediul Beneficiarului şi/sau la oricare din locurile de implementare a Proiectului, caz în care Beneficiarul şi/sau partenerii de proiect au obligaţia de a facilita operaţiunea de control şi de a pune la dispoziţia reprezentanţilor coordonatorului de reforme şi/sau investiţii toate documentele şi informaţiile solicitate de aceştia.
    (17) MMAP poate efectua vizite de monitorizare/verificare la faţa locului, la sediul Beneficiarului, precum şi la oricare din locaţiile Proiectului, oricând, pe durata de valabilitate a prezentului Contract.
    a) Beneficiarul are obligaţia de a permite accesul reprezentanţilor MMAP la sediile lor sau la oricare din locurile şi spaţiile unde se implementează Proiectul, inclusiv accesul la sistemele informatice care au legătură directă cu Proiectul, de a pune la dispoziţia acestora toate datele şi documentele solicitate privind gestiunea tehnică şi financiară a Proiectului, atât pe suport hârtie, cât şi în format electronic, precum şi de a acorda tot sprijinul necesar pentru desfăşurarea activităţii de verificare în bune condiţii;
    b) Documentele trebuie să fie uşor accesibile şi arhivate, astfel încât să permită verificarea lor. Beneficiarul este obligat să informeze MMAP cu privire la locul arhivării documentelor şi de a asigura reprezentanţilor MMAP accesul neîngrădit la documente în locul respectiv.
    c) În urma derulării vizitei la faţa locului, reprezentanţi MMAP întocmesc un proces- verbal al vizitei/raport de control ce va fi adus la cunoştinţa Beneficiarului.
    d) Beneficiarul are obligaţia de a informa MMAP, la termenele stabilite de acesta din urmă, asupra modului concret de aplicare a recomandărilor făcute cu ocazia vizitelor la faţa locului.

    (18) MMAP urmăreşte stadiul îndeplinirii cerinţelor privind durabilitatea proiectului, conform contractului de finanţare prin:
    a) Verificarea documentelor aferente îndeplinirii cerinţelor privind durabilitatea proiectului şi corectitudinea datelor şi informaţiilor din rapoartele de durabilitate elaborate şi transmise de către beneficiar/încărcate de către beneficiar în Sistemul informatic de management al PNRR e-SMC şi pe baza datelor primite de la beneficiar.
    b) Vizite de monitorizare la faţa locului. Scopul vizitei este de a verifica la faţa locului îndeplinirea cerinţelor privind durabilitatea proiectului şi acurateţea/corelarea datelor înscrise în rapoartele de durabilitate, precum şi de a asigura o comunicare adecvată cu beneficiarul.


    ART. 13
    Recuperarea finanţării
    (1) Termenii de "neregulă" şi "neregulă gravă" au înţelesul dat de Legea aplicabilă.
    (2) În situaţia identificării unei nereguli, MMAP va întreprinde toate demersurile necesare pentru constatarea neregulii şi stabilirea creanţelor bugetare, precum şi orice alte măsuri, în conformitate cu legislaţia naţională şi comunitară.
    (3) Sumele transferate care nu sunt eligibile, în cazurile de dublă finanţare, respectiv în cele de stabilire a unei nereguli precum şi sumele transferate care nu sunt eligibile din orice alt motiv se restituie în termenele şi condiţiile prevăzute prin actele administrative/hotărârile judecătoreşti care le individualizează. Se vor recupera inclusiv sumele ce reprezintă accesoriile aferente rezultate din plata cu întârziere a titlurilor de creanţă, calculate conform prevederilor legale.
    (4) Dacă prin legislaţie nu se prevede altfel, Beneficiarul va suporta din bugetul propriu sumele necesare plăţii contravalorii neregulilor, inclusiv accesoriile aferente, ca urmare a imposibilităţii recuperării, dar şi sumele aferente deciziilor de recuperare comunicate de către CE pentru neregulile grave constatate ori pentru neîndeplinirea ţintelor/jaloanelor, potrivit gradului de nerealizare, după caz, prin raportare la obligaţiile ce revin fiecărei părţi.
    (5) După caz, pentru proiectele finanţate prin scheme de ajutor se vor calcula accesoriile aferente în condiţiile prevederilor legale privind ajutoarele acordate.
    (6) Beneficiarul are obligaţia de a restitui orice sumă stabilită conform alin. (5), inclusiv dobânzile acumulate sumelor de restituit.
    (7) În cazul în care Beneficiarul nu restituie sumele puse în sarcina sa în termenul prevăzut prin actele de individualizare, acesta datorează accesoriile aferente, calculate conform prevederilor legale.
    (8) Recuperarea ajutorului de stat se realizează conform prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2014, ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 70/2022 şi/sau ale sistemului de sancţiuni aprobat prin ordin al ministrului mediului, apelor şi pădurilor, după caz.

    ART. 14
    Răspunderea părţilor
    (1) Nici una dintre părţi nu este şi nu poate fi ţinută răspunzătoare pentru daunele/ prejudiciile cauzate unui terţ din vina celeilalte părţi sau cauzate celeilalte părţi de către un terţ în îndeplinirea prezentului contract şi/sau scopul implementării proiectului sau în legătură cu aceasta.
    (2) Fiecare parte este răspunzătoare pentru orice daune sau prejudicii cauzate celeilalte părţi prin neîndeplinirea sau îndeplinirea cu întârziere şi/sau defectuoasă a obligaţiilor ce îi revin, conform prevederilor prezentului contract.
    (3) În cazul constatării de către instituţiile îndreptăţite, a nerealizării unei reforme sau investiţii, sau a neexecutării culpabile a unei obligaţii, dintr-o vină imputabilă uneia dintre părţile semnatare ale acestui contract, aceasta atrage răspunderea civilă a părţii aflate în culpă, în condiţiile legii.

    ART. 15
    Forţa majoră şi cazul fortuit
    (1) Prin forţă majoră se înţelege orice eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil şi inevitabil intervenit după data intrării în vigoare prezentului contract, care împiedică executarea în tot sau în parte a contractului şi care exonerează de răspundere partea care o invocă. Forţa majoră exonerează de răspundere părţile în cazul neexecutării parţiale sau totale a obligaţiilor asumate prin prezentul contract, pe toată perioada în care aceasta acţionează şi numai dacă a fost notificată corespunzător celeilalte părţi. Nu este considerat forţă majoră un eveniment asemenea celor de mai sus care, fără a crea o imposibilitate de executare, face extrem de costisitoare executarea obligaţiilor uneia din părţi.
    (2) În cazul apariţiei unor situaţii de forţă majoră, acestea trebuie aduse la cunoştinţa MMAP, care va analiza posibilitatea continuării derulării contractului de finanţare.
    (3) Partea care invocă forţa majoră are obligaţia de a notifica celeilalte părţi cazul de forţă majoră, în termen de 5 (cinci) zile calendaristice de la data apariţiei, de a dovedi existenţa situaţiei de forţă majoră în baza unui document eliberat sau emis de către autoritatea competentă, în termen de cel mult 15 (cincisprezece) zile calendaristice de la data comunicării acestuia. De asemenea, are obligaţia de a comunica data încetării situaţiei de forţă majoră, în termen de 5 (cinci) zile calendaristice de la încetare.
    (4) Părţile au obligaţia de a lua orice măsuri care le stau la dispoziţie în vederea limitării consecinţelor acţiunii forţei majore.
    (5) Dacă partea care invocă forţa majoră nu procedează la notificarea începerii şi încetării cazului de forţa majoră, în condiţiile şi termenele prevăzute, nu va fi exonerată de răspundere şi va suporta toate daunele provocate celeilalte părţi prin lipsa de notificare.
    (6) Executarea contractului este suspendată de la data apariţiei cazului de forţă majoră pe toată perioada de acţiune al acestuia, fără a prejudicia drepturile ce se cuvin părţilor.
    (7) În cazul în care forţa majoră şi/sau efectele acesteia obligă la suspendarea executării prezentului contract pe o perioada mai mare de 3 (trei) luni, părţile se vor întâlni într-un termen de cel mult 10 (zece) zile calendaristice de la expirarea acestei perioade, pentru a conveni asupra modului de continuare, modificare sau încetarea contractului de finanţare.
    (8) Cazul fortuit aşa cum este acesta definit la art. 1351, alin. (3) din Legea nr. 287/2009 Codul civil, nu este exonerator de răspundere contractuală a părţilor semnatare ale prezentului contract.

    ART. 16
    Încetarea contractului de finanţare
    (1) Prezentul contract de finanţare încetează:
    a) la data prevăzută la art. 2 din prezentul contract, cu menţinerea obligaţiilor privind păstrarea evidenţelor, precum şi a sustenabilităţii investiţiei;
    b) prin acordul de voinţă al părţilor în acest sens, confirmat în scris, cu recuperarea integrală a finanţării acordate prin individualizarea sumelor ce se vor recupera în moneda naţională, după caz;
    c) prin reziliere în condiţiile art. 36 din Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 124/2021 ori a prevederilor prezentului contract;
    d) din orice alte cauze prevăzute de lege.

    (2) MMAP poate decide unilateral rezilierea prezentului Contract fără îndeplinirea altor formalităţi şi fără punerea în întârziere a celeilalte părţi, cu recuperarea integrală a sumelor plătite, în următoarele cazuri:
    a) dacă Beneficiarul încalcă prevederile art. 10;
    b) în cazul în care ulterior încheierii contractului, se constată că Beneficiarul nu a îndeplinit condiţiile de eligibilitate la data depunerii cererii de finanţare sau la data semnării contractului de finanţare;
    c) dacă indicatorii Proiectului, aşa cum au fost menţionaţi în cererea de finanţare, respectiv în Proiectul tehnico-economic, nu au fost îndepliniţi, cu efecte depline asupra rezultatului Proiectului;
    d) dacă se constată faptul că Proiectul face obiectul dublei finanţări şi întreaga finanţare acordată este afectată;
    e) în cazurile prevăzute la art. 7 litera B alin. (2), (34) şi (37);
    f) în cazul în care Beneficiarul încalcă principiul de "a nu prejudicia în mod semnificativ" (DNSH - "Do No Significant Harm").


    ART. 17
    Soluţionarea litigiilor
    (1) Părţile trebuie să acţioneze cu bună credinţă şi să depună toate diligenţele necesare în vederea soluţionării pe cale amiabilă a oricărei dispute, controverse sau neînţelegeri care pot apărea între ele în cadrul sau în legătură cu îndeplinirea prezentului contract de finanţare.
    (2) În cazul în care părţile nu ajung la soluţionarea litigiului pe cale amiabilă, atunci părţile se pot adresa instanţelor judecătoreşti competente.

    ART. 18
    Corespondenţa între părţi
    (1) Întreaga corespondenţă legată de prezentul contract de finanţare, inclusiv orice notificare, avizare, acord, aprobare, certificare sau decizie în legătură cu prezentul contract se va face în scris, inclusiv prin mijloace electronice, conform legislaţiei naţionale şi/sau europene incidente şi/sau a Instrucţiunilor MIPE/MMAP. În cazul în care legislaţia sau procedurile nu prevăd în mod expres un termen, comunicarea se va realiza în termen de 5 zile lucrătoare de la momentul care face obiectul notificării, respectiv de la momentul înregistrării comunicării.
    (2) MMAP poate comunica inclusiv prin instrucţiuni, modele şi formate de formulare pentru aplicarea prevederilor prezentului contract.
    (3) Întreaga corespondenţă legată de prezentul Contract de Finanţare se va face la următoarele adrese:
    - Pentru Beneficiar: .........., având sediul social .........., România, e-mail .........., telefon .........
    – Pentru MMAP: Bucureşti, Calea Plevnei nr. 139, cod poştal 060011, sector 6, telefon: 0725.978.009, e-mail: dgpnrr@mmediu.ro.


    ART. 19
    Legea aplicabilă
        Contractul de finanţare se interpretează şi este guvernat de legea română.

    ART. 20
    Transparenţă
        Părţile sunt de acord ca următoarele date să fie publicate, fără a se limita la acestea: denumirea coordonatorului naţional, denumirea coordonatorului de reforme şi/sau investiţii, denumirea componentelor, denumirea proiectului, valoarea totală a finanţării acordate, datele de începere şi de finalizare ale contractului, locul de implementare a acestuia, principalii indicatori, beneficiarii finali, precum plăţile efectuate în cadrul prezentului contract de finanţare.

    ART. 21
    Publicarea datelor
        Părţile se obligă ca, pe întreaga perioadă de implementare a prezentului contract să asigure vizibilitatea rezultatelor.

    ART. 22
    Confidenţialitate
    (1) Fără a aduce atingere obligaţiilor prevăzute în prezentul contract privind furnizarea informaţiilor documentelor necesare desfăşurării activităţilor de audit/control de către instituţiile/departamentele abilitate, părţile se angajează să depună toate diligenţele pentru păstrarea confidenţialităţii informaţiilor/documentelor a căror furnizare/dezvăluire ar putea aduce atingere normelor care reglementează proprietatea intelectuală, precum şi oricăror informaţii suspuse unor astfel de rigori de conduită.
    (2) Părţile vor fi exonerate de răspunderea pentru dezvăluirea informaţiilor prevăzute la alineatul precedent dacă:
    a) informaţia a fost dezvăluită după ce a fost obţinut acordul scris al celeilalte părţi în acest sens,
    b) oricare dintre părţi este obligată în mod legal să dezvăluie informaţia.


    ART. 23
    Protecţia datelor cu caracter personal
    (1) Prelucrarea, stocarea colectarea datelor cu caracter personal se va realiza în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE, în scopul implementării/monitorizării prezentului contract, implementării proiectului, precum şi în scop statistic.
    (2) Datele cu caracter personal, aşa cum sunt clasificate în Regulamentul (UE) 679/2016, vor fi prelucrate în acord cu legislaţia menţionată pe toată perioada contractuală, inclusiv pe perioada de verificare şi urmărire a obiectivelor contractuale, în scopul şi temeiul legal pentru care s-a perfectat prezentul contract.
    (3) Părţile contractante vor lua măsuri tehnice şi organizatorice adecvate, potrivit propriilor atribuţii şi competenţe instituţionale, în vederea asigurării unui nivel corespunzător de securitate a datelor cu caracter personal, fie că este vorba despre prelucrare sau transfer către terţi ori publicare pe surse publice interne sau externe.
    (4) Părţile contractante vor asigura potrivit propriilor atribuţii şi competenţe instituţionale toate condiţiile tehnice şi organizatorice pentru păstrarea confidenţialităţii, integrităţii şi disponibilităţii datelor cu caracter personal.
    (5) Părţile contractante se vor informa şi notifica reciproc cu privire la orice încălcare a securităţii prelucrării datelor cu caracter personal din prezentul contract, în vederea adoptării de urgenţă a măsurilor tehnice şi organizatorice ce se impun şi în vederea notificării Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), conform obligaţiilor ce decurg din prevederile Regulamentului (UE) 679/2016.
    (6) Părţile contractante, prin reprezentaţii desemnaţi să prelucreze datele cu caracter personal din prezentul Contract şi actele adiţionale, în îndeplinirea scopului principal sau secundar al acestora, vor întocmi evidenţele activităţilor de prelucrare conform art. 30 din Regulamentul (UE) 679/2016, precum şi a consimţământului persoanelor vizate făcând dovada acestora în scris şi format electronic ori de câte ori vor fi solicitate de către ANSPDCP.

    ART. 24
    Măsuri de informare şi publicitate
    (1) MMAP este responsabil de monitorizarea beneficiarilor cu privire la îndeplinirea măsurilor legate de vizibilitatea fondurilor din partea Uniunii Europene, inclusiv, atunci când este cazul, afişând emblema Uniunii Europene şi o declaraţie de finanţare corespunzătoare cu următorul conţinut: "finanţat de Uniunea Europeană - NextGenerationEU", precum şi prin oferirea de informaţii specifice coerente, concrete şi proporţionale unor categorii de public diverse, care includ mass-media şi publicul larg, cu respectarea prevederilor Manualului de identitate vizuală a PNRR elaborat de către Coordonatorul naţional al PNRR. Această monitorizare se va efectua cu respectarea prevederilor legislaţiei naţionale şi europene incidente.
    (2) Beneficiarul este responsabil pentru implementarea activităţilor de informare şi comunicare în legătură cu finanţarea obţinută prin PNRR, în conformitate cu prevederile prezentului contract.

    ART. 25
    Anexele contractului
        Următoarele documente se constituie anexe la prezentul contract şi constituie parte integrantă la prezentul contract de finanţare, având aceeaşi forţă juridică:
    - Anexa I: Cererea de finanţare;
    – Anexa II: Raportări privind stadiul de implementare a proiectului;
    – Anexa III: Graficul estimativ al cererilor de transfer;
    – Anexa IV: Mecanismul de efectuare a plăţilor care cuprinde şi lista cu documente justificative.
    – Anexa V: Achiziţii publice, conflict de interese şi incompatibilităţi.


    ART. 26
    Dispoziţii finale
        Prezentul contract de finanţare a fost încheiat într-un exemplar, semnat cu semnătură electronică.

        Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor
        Ministru
        BENEFICIAR

    ANEXA 6

    la ghidul specific
        Lista speciilor forestiere autohtone importante de arbori utilizate în lucrările de împăduriri din România
    - Molid (Picea abies)
    – Brad (Abies alba)
    – Larice (Larix decidua)
    – Pin silvestru (Pinus sylvestris)
    – Pin negru (Pinus nigra)
    – Zâmbru (Pinus cembra)
    – Stejar pedunculat (Quercus robur)
    – Stejar pufos (Quercus pubescens)
    – Stejar brumăriu (Quercus pedunculiflora)
    – Cer (Quercus cerris),
    – Gârniţă (Quercus frainetto)
    – Gorun (Quercus petraea)
    – Fag (Fagus sylvatica)
    – Păr sălbatic (Pirus pyraster)
    – Cireş sălbatic (Prunus avium)
    – Măr (Malus sylvestris)
    – Nuc comun (Juglans regia)
    – Mesteacăn (Betula pendula)
    – Ulm de câmp (Ulmus minor)
    – Ulm de munte (Ulmus glabra)
    – Tei argintiu (Tilia tomentosa)
    – Tei de deal (Tilia cordata)
    – Tei cu frunza mare (Tilia platyphyllos)
    – Anin negru (Alnus glutinosa)
    – Anin alb (Alnus incana)
    – Mojdrean (Fraxinus ornus)
    – Frasin comun (Fraxinus excelsior)
    – Frasin cu frunză îngustă (Fraxinus angustifolia)
    – Salcie albă (Salix alba)
    – Carpen (Carpinus betulus)
    – Cărpiniţă (Carpinus orientalis)
    – Castan (Castanea sativa)
    – Plop alb (Populus alba)
    – Plop negru (Populus nigra)
    – Paltin de câmp (Acer platanoides)
    – Paltin de munte (Acer pseudoplatanus)
    – Jugastru (Acer campestre)
    – Scoruş (Sorbus aucuparia)
    – Sorb (Sorbus torminalis)
    – Dud (Morus L. alba (nigra))
    – Vişin turcesc (Prunus mahaleb)


    ANEXA 7

    la ghidul specific
        Grila de verificare a conformităţii administrative şi a eligibilităţii
        * Se utilizează de către experţii evaluatori în etapa de evaluare a cererilor de sprijin
        * Nu se completează de către solicitant

    APEL DE PROIECTE PNRR/2023/C2/ I.2.A

┌────────────────┬──────────────────────┐
│ │ │
│Criteriu de ├──┬──┬─────┬──────────┤
│eligibilitate │ │ │Nu │ │
│ │Da│Nu│este │Observaţii│
│ │ │ │cazul│ │
├────────────────┼──┼──┼─────┼──────────┤
│1.Solicitantul │ │ │ │ │
│se încadrează în│ │ │ │ │
│categoria │ │ │ │ │
│solicitanţilor │ │ │ │ │
│eligibili? │ │ │ │ │
├────────────────┼──┼──┼─────┼──────────┤
│2. Solicitantul │ │ │ │ │
│şi/sau │ │ │ │ │
│reprezentatul │ │ │ │ │
│legal NU se │ │ │ │ │
│încadrează în │ │ │ │ │
│niciuna din │ │ │ │ │
│situaţiile de │ │ │ │ │
│neeligibilitate?│ │ │ │ │
├────────────────┼──┼──┼─────┼──────────┤
│3. Solicitantul │ │ │ │ │
│face dovada │ │ │ │ │
│capacităţii de │ │ │ │ │
│finanţare a │ │ │ │ │
│proiectului │ │ │ │ │
│pentru │ │ │ │ │
│cheltuielile │ │ │ │ │
│neeligibile? │ │ │ │ │
├────────────────┼──┼──┼─────┼──────────┤
│4. Solicitantul │ │ │ │ │
│se angajează că │ │ │ │ │
│va asigura │ │ │ │ │
│menţinerea │ │ │ │ │
│investiţiei şi a│ │ │ │ │
│producţiei de │ │ │ │ │
│MFR, cel puţin 5│ │ │ │ │
│ani de la ultima│ │ │ │ │
│plată? │ │ │ │ │
├────────────────┼──┼──┼─────┼──────────┤
│5. Solicitantul │ │ │ │ │
│face dovada │ │ │ │ │
│faptului că │ │ │ │ │
│terenul pe care │ │ │ │ │
│urmează a se │ │ │ │ │
│efectua │ │ │ │ │
│investiţia │ │ │ │ │
│îndeplineşte │ │ │ │ │
│cerinţele │ │ │ │ │
│specificate în │ │ │ │ │
│Ghidul │ │ │ │ │
│Solicitantului? │ │ │ │ │
├────────────────┼──┼──┼─────┼──────────┤
│6. Solicitantul │ │ │ │ │
│prezintă în │ │ │ │ │
│cererea de │ │ │ │ │
│sprijin │ │ │ │ │
│amplasamentul │ │ │ │ │
│terenului pe │ │ │ │ │
│care se va │ │ │ │ │
│implementa │ │ │ │ │
│proiectul? │ │ │ │ │
├────────────────┼──┼──┼─────┼──────────┤
│7. Activităţile │ │ │ │ │
│propuse prin │ │ │ │ │
│proiect se │ │ │ │ │
│încadrează în │ │ │ │ │
│acţiunile │ │ │ │ │
│eligibile │ │ │ │ │
│specifice │ │ │ │ │
│sprijinite în │ │ │ │ │
│cadrul prezentei│ │ │ │ │
│Investiţii? │ │ │ │ │
├────────────────┼──┼──┼─────┼──────────┤
│8. Proiectul │ │ │ │ │
│respectă │ │ │ │ │
│principiul „Do │ │ │ │ │
│No Significant │ │ │ │ │
│Harm” (DNSH)? │ │ │ │ │
├────────────────┼──┼──┼─────┼──────────┤
│9. Se respectă │ │ │ │ │
│principiile │ │ │ │ │
│privind │ │ │ │ │
│dezvoltarea │ │ │ │ │
│durabilă, │ │ │ │ │
│egalitatea de │ │ │ │ │
│şanse, de gen, │ │ │ │ │
│nediscriminarea,│ │ │ │ │
│accesibilitatea?│ │ │ │ │
├────────────────┼──┼──┼─────┼──────────┤
│10. Bugetul │ │ │ │ │
│proiectului este│ │ │ │ │
│corect întocmit │ │ │ │ │
│raportat la │ │ │ │ │
│documentele │ │ │ │ │
│prezentate de │ │ │ │ │
│beneficiar? │ │ │ │ │
├────────────────┼──┼──┼─────┼──────────┤
│11. Solicitantul│ │ │ │ │
│şi-a asumat │ │ │ │ │
│evitarea dublei │ │ │ │ │
│finaţări prin │ │ │ │ │
│declaraţia de │ │ │ │ │
│eligibitate? │ │ │ │ │
├────────────────┼──┼──┼─────┼──────────┤
│12. Actul de │ │ │ │ │
│reglementare │ │ │ │ │
│emis de APM │ │ │ │ │
│pentru │ │ │ │ │
│obiectivul │ │ │ │ │
│propus în │ │ │ │ │
│proiect, dacă │ │ │ │ │
│este cazul. │ │ │ │ │
└────────────────┴──┴──┴─────┴──────────┘


                                          -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016