Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   GHID METODOLOGIC din 7 iulie 2025  pentru raportarea de către autorităţile publice centrale şi locale a activităţilor de consultare cu copiii    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 GHID METODOLOGIC din 7 iulie 2025 pentru raportarea de către autorităţile publice centrale şi locale a activităţilor de consultare cu copiii

EMITENT: Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului şi Solidarităţii Sociale
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 664 din 15 iulie 2025
──────────
    Aprobat prin ORDINUL nr. 1.541 din 7 iulie 2025, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 664 din 15 iulie 2025.
──────────
    CAP. I
    Introducere
    Prezentul ghid prezintă metodologia de urmat de către administraţia publică centrală şi locală, respectiv Parlament, Administraţia Prezidenţială, Guvern, consilii judeţene, instituţiile publice aflate în subordinea sau coordonarea acestora şi municipiile reşedinţă de judeţ, denumite în continuare autorităţi, cu privire la raportarea activităţilor de consultare cu copiii.
    În conformitate cu prevederile art. 4 lit. k) şi l) din Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prin proces decizional se înţelege procesul deliberativ desfăşurat de autorităţile publice centrale şi locale, iar prin consultare se înţelege colaborarea şi comunicarea transparentă în procesul de luare a deciziilor între reprezentanţii copiilor şi reprezentanţii autorităţilor publice centrale şi locale, în ceea ce priveşte politicile publice cu efect direct asupra lor.
    Astfel, ca efect al organizării şi desfăşurării consultărilor cu copiii, autorităţile au responsabilitatea de a asigura transparenţa rezultatelor acestor activităţi.
    Se recomandă aplicarea ghidului şi pentru desfăşurarea altor categorii de activităţi organizate de alte autorităţi sau entităţi publice sau private, în care sunt implicaţi copiii şi care presupun luarea unor decizii privind politici sau măsuri ce vizează în mod direct copiii.
    CAP. II
    Conţinutul raportării activităţilor de consultare cu copiii
    Raportarea este structurată în aşa fel încât să reflecte în mod transparent procesul şi rezultatele consultării.
    Autorităţile urmăresc asigurarea respectării tuturor normelor în vigoare cu privire la protecţia drepturilor copiilor, confidenţialitatea datelor acestora, precum şi a prevederilor Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor), pe toată perioada, începând cu etapa de planificare a consultării şi până după încheierea acesteia, inclusiv în faza de raportare.
    Raportările vor conţine cel puţin următoarele informaţii cu privire la activitatea de consultare (conform modelului din anexa care face parte integrantă din prezentul ghid):
    a) denumirea autorităţii organizatoare;
    b) denumirea partenerilor participanţi alături de autoritatea organizatoare;
    c) informaţii cu privire la colaborarea cu unităţile de învăţământ preuniversitar, organizaţiile societăţii civile, inclusiv cele pentru copii şi tineret, cu organizaţii internaţionale şi alte entităţi relevante pentru a identifica şi încuraja participarea unui spectru larg de copii, inclusiv, dar fără a se limita la, copii din medii defavorizate, copii cu dizabilităţi sau care aparţin minorităţilor naţionale;
    d) titlul activităţii de consultare la care au participat copiii, precum şi locul şi data desfăşurării acesteia;
    e) temele de interes abordate şi scopul pentru care a fost organizată activitatea;
    f) modalităţile utilizate pentru informarea copiilor cu privire la organizarea activităţii;
    g) informaţii cu privire la selectarea participanţilor şi asigurarea reprezentativităţii;
    h) obiectivele urmărite în cadrul activităţii de consultare;
    i) numărul copiilor participanţi, pe categorii de vârstă;
    j) descrierea spaţiului în care a fost organizată activitatea, din perspectiva principiilor cu privire la un mediu fizic sigur şi confortabil, precum şi la un mediu emoţional sigur;
    k) metodele şi materialele utilizate pentru consultarea copiilor;
    l) propunerile şi recomandările formulate de către copii pentru fiecare temă supusă consultării;
    m) concluzii cu privire la impactul opiniilor copiilor asupra temei discutate în cadrul consultării;
    n) planul de acţiune cu privire la implementarea concluziilor, deciziile adoptate, măsuri de monitorizare a implementării;
    o) informaţii cu privire la feedbackul către copiii participanţi, respectiv informarea acestora cu privire la rezultatele consultării.

    CAP. III
    Aducerea la cunoştinţa publicului a rezultatelor activităţilor de consultare cu copiii
    Autorităţile care organizează consultările cu copiii vor face publice rezultatele acestor activităţi prin elaborarea şi publicarea rapoartelor pe site-urile proprii, într-un termen de maximum 60 de zile de la data desfăşurării activităţii de consultare cu copiii.
    În plus, rapoartele pot fi distribuite prin reţelele sociale oficiale, în presa locală, prin materiale tipărite sau în cadrul unor evenimente publice.
    Pentru a ajunge la un public cât mai larg se recomandă ca rapoartele să fie transmise spre informarea copiilor şi prin intermediul unităţilor de învăţământ (gimnaziu şi liceu), precum şi prin alte instituţii şi organizaţii.
    Este important ca raportarea privind organizarea consultării şi concluziile rezultate să fie realizată într-un mod clar, accesibil şi transparent, astfel încât copiii şi comunitatea din care fac parte să poată vedea impactul participării lor.
    ANEXA 1

    la ghid
    RAPORT
    cu privire la organizarea şi desfăşurarea consultărilor cu copiii
    Din data de^1: ............
    ^1 Autorităţile organizatoare vor realiza şi vor publica raportările într-un termen de maximum 60 de zile de la data la care a avut loc activitatea de consultare cu copiii.

    I. Denumirea autorităţii organizatoare:
    II. Denumirea partenerilor participanţi alături de autoritatea organizatoare:
    III. Informaţii cu privire la colaborarea cu unităţile de învăţământ preuniversitar, organizaţiile societăţii civile, inclusiv cele pentru copii şi tineret, cu organizaţii internaţionale şi alte entităţi relevante pentru a identifica şi încuraja participarea unui spectru larg de copii, inclusiv, dar fără a se limita la, copii din medii defavorizate, copii cu dizabilităţi sau care aparţin minorităţilor naţionale:
    IV. Titlul activităţii de consultare la care au participat copiii, locul şi data organizării:
    V. Informaţii cu privire la temele de interes abordate şi scopul pentru care a fost organizată consultarea:
    VI. Informaţii cu privire la modalităţile utilizate pentru informarea copiilor cu privire la organizarea activităţii (radio; TV; online; informare prin intermediul unităţilor şcolare şi/sau unităţilor administrativ-teritoriale etc.):
    VII. Modul de selecţie a participanţilor şi modalităţile de asigurare a reprezentativităţii*:
    * Se selectează una sau mai multe modalităţi, după caz.
    [ ] nominalizarea copiilor prin intermediul instituţiilor de învăţământ şi/sau consiliilor elevilor;
    [ ] nominalizarea copiilor prin intermediul furnizorilor de servicii sociale destinate copiilor;
    [ ] nominalizarea copiilor prin organizaţii neguvernamentale, inclusiv organizaţii internaţionale;
    [ ] apelul public pentru înscriere - anunţarea consultării în mod transparent şi posibilitatea înscrierii voluntare;
    [ ] sondaje şi chestionare - identificarea grupurilor relevante pe baza unui chestionar distribuit în şcoli şi comunităţi;
    [ ] selecţie aleatorie, dar echilibrată - alegerea unui număr reprezentativ de copii din diferite medii sociale şi geografice.

    VIII. Obiectivele urmărite în cadrul activităţii de consultare
    Obiective generale*
    * Se selectează unul sau mai multe obiective generale, după caz.
    [ ] îmbunătăţirea politicilor publice prin includerea perspectivei copiilor;
    [ ] creşterea gradului de implicare civică a copiilor în comunitate;
    [ ] promovarea drepturilor copilului şi a principiului participării active.


    Obiective specifice*
    * Se selectează unul sau mai multe obiective specifice, după caz.
    [ ] identificarea problemelor cu care se confruntă copiii într-un anumit domeniu (de exemplu: educaţie, sănătate, siguranţă publică);
    [ ] colectarea de propuneri pentru îmbunătăţirea/modificarea/adaptarea politicilor şi serviciilor publice care vizează copiii;
    [ ] evaluarea impactului unor politici existente din perspectiva copiilor;
    [ ] facilitarea dialogului direct dintre copii şi factorii de decizie.


    IX. Numărul copiilor participanţi, pe categorii de vârstă*
    * Se selectează una sau mai multe categorii, după caz.
    [ ] Copii cu vârsta de până la 16 ani
    [ ] Copii cu vârsta 16 ani-17 ani

    X. Descrierea spaţiului în care a fost organizată activitatea, din perspectiva principiilor cu privire la un mediu fizic sigur şi confortabil, precum şi la un mediu emoţional sigur^2
    ^2 În conformitate cu prevederile de la capitolul IV - Metodologia consultărilor din anexa nr. 1 la ordin - Ghidul privind organizarea şi desfăşurarea consultărilor cu copiii de către autorităţile publice centrale şi locale.

    XI. Informaţii cu privire la metodele şi materialele utilizate pentru consultarea copiilor^3
    ^3 Idem 2.

    XII. Informaţii cu privire la propunerile şi recomandările formulate de către copii pentru fiecare temă dispusă consultării
    XIII. Concluzii cu privire la impactul opiniilor copiilor asupra temei de interes abordate în cadrul activităţii de consultare:
    XIV. Informaţii referitoare la Planul de acţiune al autorităţii cu privire la implementarea concluziilor, deciziile adoptate, măsuri de monitorizare a implementării:
    XV. Modul în care a fost transmis feedback către copiii participanţi, respectiv informarea acestora cu privire la rezultatele consultării*
    * Se selectează unul sau mai multe moduri, după caz.
    [ ] media: radio/TV;
    [ ] site-uri web (detaliaţi):
    [ ] reţele sociale:
    [ ] materiale vizuale: [ ] pliant ilustrat; [ ] un videoclip explicativ; [ ] altele (detaliaţi):

    Raportul trebuie să includă o secţiune redactată într-un limbaj uşor de înţeles pentru copiii care au participat la consultare. Această secţiune explică modul în care propunerile şi recomandările lor au fost luate în considerare în cadrul consultării.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016