Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   GHID ESMA din 29 septembrie 2023  privind scenariile din planurile de redresare ale CPC-urilor [art. 9 alin. (12) din CCPRRR]    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 GHID ESMA din 29 septembrie 2023 privind scenariile din planurile de redresare ale CPC-urilor [art. 9 alin. (12) din CCPRRR]

EMITENT: Autoritatea de Supraveghere Financiară
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 912 din 10 octombrie 2023
──────────
    Conţinut de NORMA nr. 33 din 29 septembrie 2023, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 912 din 10 octombrie 2023.
──────────
    I. Domeniu de aplicare
    Cui i se aplică?
    1. Prezentul ghid se aplică autorităţilor competente, astfel cum sunt definite la art. 2 pct. 7 din CCPRRR, şi CPC-urilor autorizate în temeiul art. 14 din EMIR.

    Ce se aplică?
    2. Prezentul ghid se aplică în legătură cu art. 9 alin. (12) din CCPRRR, care mandatează ESMA să detalieze gama de scenarii din planurile de redresare care trebuie luate în considerare în scopul planurilor de redresare ale CPC-urilor menţionate la art. 9 alin. (1) din CCPRRR.
    3. Prezentul ghid trebuie citit în coroborare cu Ghidul ESMA privind indicatorii planurilor de redresare ale CPC-urilor (ESMA91-372-1702).

    Când se aplică?
    4. Prezentul ghid se aplică după două luni de la data publicării pe site-ul ESMA în limbile oficiale ale Uniunii Europene.


    II. Referinţe legislative, abrevieri şi definiţii
    Referinţe legislative
    CCPRRR - Regulamentul (UE) 2021/23 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 decembrie 2020 privind un cadru pentru redresarea şi rezoluţia contrapărţilor centrale şi de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1.095/2010, (UE) nr. 648/2012, (UE) nr. 600/2014, (UE) nr. 806/2014 şi (UE) 2015/2.365 şi a Directivelor 2002/47/CE, 2004/25/CE, 2007/36/CE, 2014/59/UE şi (UE) 2017/113^1;
    EMIR - Regulamentul (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European şi al Consiliului din 4 iulie 2012 privind instrumentele financiare derivate extrabursiere, contrapărţile centrale şi registrele centrale de tranzacţii^2;
    Regulamentul ESMA - Regulamentul (UE) nr. 1.095/2010 al Parlamentului European şi al Consiliului din 24 noiembrie 2010 de instituire a Autorităţii europene de supraveghere (Autoritatea europeană pentru valori mobiliare şi pieţe), de modificare a Deciziei nr. 716/2009/CE şi de abrogare a Deciziei 2009/77/CE a Comisiei^3;
    Regulamentul delegat (UE) nr. 152/2013 - Regulamentul delegat (UE) nr. 152/2013 al Comisiei din 19 decembrie 2012 privind cerinţele de capital pentru contrapărţile centrale^4;
    Regulamentul delegat (UE) nr. 153/2013 - Regulamentul delegat (UE) nr. 153/2013 al Comisiei din 19 decembrie 2012 privind cerinţele pentru contrapărţile centrale^5.
    ^1 JO L 22, 22.1.2021, p. 1-102.
    ^2 JO L 201, 27.7.2012, p. 1.
    ^3 JO L 331, 15.12.2010, p. 84.
    ^4 JO L 52, 23.2.2013, p. 37.
    ^5 JO L 52, 23.2.2013, p. 41.

    Abrevieri
    CE - Comisia Europeană;
    CERS - Comitetul european pentru risc sistemic;
    CPC - contraparte centrală;
    ESMA - Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe;
    SEE - Spaţiul Economic European;
    SESF - Sistemul european de supraveghere financiară;
    UE - Uniunea Europeană.

    Definiţii
    5. Cu excepţia cazului în care se prevede altfel, termenii utilizaţi în prezentul ghid au acelaşi înţeles ca în CCPRRR, EMIR şi regulamentele delegate (UE) nr. 152/2013 şi nr. 153/2013.

    III. Scop
    6. Prezentul ghid are la bază art. 9 alin. (12) din CCPRRR şi este emis în conformitate cu art. 16 alin. (1) din Regulamentul ESMA. Obiectivele prezentului ghid sunt de a stabili practici consecvente, eficiente şi eficace în materie de supraveghere în cadrul SESF şi de a garanta aplicarea comună, uniformă şi coerentă a art. 9 alin. (1) din CCPRRR. Acesta precizează gama de scenarii incluse în planurile de redresare, care trebuie luate în considerare de CPC-uri la elaborarea şi actualizarea planurilor lor de redresare, precum şi de autorităţile competente la evaluarea acestor planuri.
    7. Obiectivul elaborării gamei de scenarii din planurile de redresare este de a identifica o serie de situaţii previzibile de criză majoră cu care se pot confrunta CPC-urile, în raport cu care vor fi testate eficacitatea măsurilor de redresare şi gradul de adecvare a indicatorilor cuprinşi în planul de redresare al CPC.

    IV. Obligaţii de conformare şi de raportare
    Statutul ghidului
    8. În conformitate cu art. 16 alin. (3) din Regulamentul ESMA, autorităţile competente şi CPC-urile trebuie să depună toate eforturile necesare pentru a respecta prezentul ghid.
    9. Autorităţile competente cărora li se aplică prezentul ghid trebuie să se conformeze prin includerea acestuia în cadrele lor juridice şi/sau de supraveghere naţionale, după caz, inclusiv în cazul în care există ghiduri specifice care vizează, în principal, CPC-urile. În acest caz, autorităţile competente trebuie să asigure, prin activităţi de supraveghere, respectarea ghidului de către CPC-uri.

    Cerinţe de raportare
    10. În termen de două luni de la data publicării ghidului pe site-ul ESMA în toate limbile oficiale ale UE, autorităţile competente cărora li se aplică prezentul ghid trebuie să informeze ESMA dacă (i) respectă, (ii) nu respectă, dar intenţionează să respecte sau (iii) nu respectă şi nu intenţionează să respecte ghidul.
    11. În caz de neconformitate, autorităţile competente trebuie, de asemenea, să informeze ESMA, în termen de două luni de la data publicării ghidului pe site-ul ESMA în toate limbile oficiale ale UE, cu privire la motivele de neconformare.
    12. Pe site-ul ESMA este disponibil un model de notificare. Modelul se completează şi se transmite la ESMA.
    13. CPC-urile cărora li se aplică prezentul ghid raportează autorităţilor lor competente, în mod clar şi detaliat, dacă respectă prezentul ghid.

    V. Ghid privind scenariile din planurile de redresare ale CPC-urilor
    Orientarea 1: Stabilirea numărului adecvat de scenarii care trebuie incluse în planurile de redresare ale CPC-urilor
    14. O CPC trebuie să includă în planurile sale de redresare cel puţin un scenariu real pentru fiecare dintre cele şapte tipuri de scenarii (conform tabelului 1 din anexă). CPC-ul trebuie să elaboreze fiecare dintre aceste scenarii reale într-un mod care să corespundă cât mai bine caracteristicilor sale specifice şi nivelului său de complexitate. La elaborarea acestor scenarii reale, CPC-ul trebuie să ia în considerare, printre altele, lista de „Probleme şi aspecte care trebuie luate în considerare la elaborarea scenariului“ (conform tabelului 1 din anexă).
    15. Prin derogare de la alineatul anterior, o CPC poate combina două tipuri de scenarii într-un singur scenariu real, atât timp cât (i) această combinaţie de tipuri de scenarii acoperă întreaga gamă de ipoteze şi consideraţii care stau la baza acestora (şi anume „Probleme şi aspecte care trebuie luate în considerare la elaborarea scenariului“), precum şi toate tipurile şi sursele relevante de risc cu care se confruntă CPC-ul; (ii) această combinaţie este însoţită de o justificare din partea CPC-ului care explică autorităţii sale competente raţionamentul de la baza combinaţiei şi face obiectul aprobării prealabile a autorităţii competente; şi (iii) CPC-ul mai creează cel puţin un scenariu real „pur“ de situaţie de neîndeplinire a obligaţiilor de plată (adică un scenariu de tipul 1, 2 sau 5 sau o combinaţie a lor) şi un scenariu real „pur“ de situaţie care nu presupune neîndeplinirea obligaţiilor de plată (adică un scenariu de tipul 3, 4 sau 6 sau o combinaţie a lor). Pentru a evita orice îndoială, o CPC nu poate combina mai mult de două tipuri de scenarii într-un scenariu real.
    16. O CPC trebuie să mai evalueze, utilizând, printre altele, lista de „Factori de evaluare a creării de scenarii suplimentare“ (conform tabelului 1 din anexă), dacă trebuie create scenarii reale suplimentare pentru fiecare tip de scenariu. Atunci când se evaluează necesitatea creării de scenarii reale suplimentare, principiul general de interpretare a factorilor trebuie să fie:
    a) aplicabilitatea oricăruia dintre factori la caracteristicile CPC care duc la o diferenţă semnificativă în:
    (i) disponibilitatea sau utilizarea măsurilor de redresare;
    (ii) ordinea de utilizare a măsurilor de redresare;
    (iii) direcţia de propagare a pierderilor (de exemplu, de la CPC la membrii compensatori), care va depinde în mare măsură de regulile de alocare a pierderilor, care pot fi diferite în funcţie de originea pierderii (de exemplu, o ordine diferită de utilizare a resurselor în funcţie de serviciul avut în vedere, o alocare diferită a pierderilor în funcţie de origine sau de amploarea unei pierderi de investiţii etc.);
    (iv) impactul asupra părţilor interesate.

    b) existenţa unui (unor) subset(uri) de entităţi care, din cauza impactului lor semnificativ, trebuie să facă obiectul unui scenariu separat.
    Pentru a evita orice îndoială, prezentul alineat se aplică chiar şi în cazul în care CPC combină două tipuri de scenarii într-un singur scenariu real.


    17. În plus, atunci când evaluează necesitatea creării de scenarii reale suplimentare, o CPC trebuie să se asigure, aşa cum se subliniază în orientarea 2, că gama sa de scenarii din planul de redresare asigură o acoperire cuprinzătoare a tuturor tipurilor şi surselor de risc relevante.
    18. O CPC poate testa măsurile de redresare aferente utilizând, printre altele, lista de „Instrumente cantitative de evaluare“ inclusă pentru fiecare tip de scenariu (aşa cum se prevede în tabelul 1 din anexă), pentru a produce un impact cantitativ asupra scenariilor.
    19. O CPC poate include în planurile sale de redresare alte scenarii nespecificate în prezentul ghid, adaptate la particularităţile şi operaţiunile CPC.

    Orientarea 2: Tipuri şi surse de risc care trebuie acoperite de scenariile din planurile de redresare ale CPC-urilor
    20. Gama de scenarii incluse în planul de redresare al unei CPC trebuie să asigure o acoperire cuprinzătoare a tuturor „tipurilor şi surselor de risc relevante“. „Tipurile şi sursele de risc relevante“, în sensul prezentului ghid, trebuie înţelese ca tipuri şi surse de risc (şi cele mai plauzibile combinaţii ale acestora) care pot afecta grav soliditatea financiară sau viabilitatea operaţională a CPC şi pot crea situaţii extreme de criză, dar în acelaşi timp plauzibile, care ar depăşi măsurile CPC de atenuare a riscurilor prevăzute de EMIR (şi anume instrumentele de gestionare a riscurilor în situaţii de statu-quo, cum ar fi modificările parametrilor de risc, creşterea garanţiilor, limitele de tranzacţionare etc.) şi care pot pune în pericol capacitatea CPC de a-şi îndeplini funcţiile critice.
    21. Prin urmare, o CPC trebuie să evalueze care dintre tipurile şi sursele de risc din lista de mai jos sunt relevante pentru CPC şi trebuie să se asigure că gama de scenarii din planurile de redresare acoperă toate tipurile şi sursele de risc pe care le evaluează ca „tipuri şi surse de risc relevante“:
    a) riscul juridic;
    b) riscul de credit;
    c) riscul de lichiditate;
    d) riscul general de afaceri;
    e) riscul de custodie;
    f) riscul de decontare;
    g) riscul de investiţie;
    h) riscul operaţional (inclusiv riscul de fraudă şi riscul cibernetic);
    i) riscul sistemic;
    j) riscul legat de mediu şi climă;
    k) riscul de piaţă:
    - legat de mişcările pieţei;
    – legat de reducerea disponibilităţii pe piaţă (volume tranzacţionabile, disponibilitatea şi dorinţa de a tranzacţiona a contrapartidelor de pe piaţă);

    l) orice entitate sau furnizor de servicii interconectat (separat sau în combinaţie), inclusiv:
    - membri compensatori şi clienţi, atât direcţi, cât şi indirecţi;
    – emitenţi de garanţii reale sau active de investiţii;
    – contrapărţi centrale interoperabile;
    – CSD-uri;
    – sisteme de plată;
    – sisteme de decontare a titlurilor de valoare;
    – agenţi nostro;
    – bănci custode;
    – bănci de decontare;
    – bănci de concentrare;
    – bănci de plăţi;
    – furnizori de lichidităţi;
    – entităţi din grup;
    – alţi furnizori de servicii care trebuie să îndeplinească funcţii critice în situaţii de statu-quo sau la gestionarea unor situaţii de neîndeplinire a obligaţiilor de plată.



    Orientarea 3: Principii de determinare a amplorii scenariilor din planurile de redresare ale CPC-urilor
    22. O CPC trebuie să se asigure că scenariile incluse în planurile sale de redresare acoperă situaţiile care, din cauza gravităţii lor, ar depăşi măsurile CPC de atenuare a riscurilor prevăzute de EMIR (şi anume instrumentele de gestionare a riscurilor în situaţii de statu-quo) şi ar pune în pericol viabilitatea CPC-ului dacă nu se iau măsuri de redresare.
    23. În acest sens, scenariile din planurile de redresare trebuie să se axeze pe:
    a) scenarii de pierderi financiare cauzate de situaţii de neîndeplinire a obligaţiilor de plată de o amploare care ar consuma resurse prin ordinea utilizării resurselor care depăşesc resursele prefinanţate calculate conform art. 43 alin. (2) din Regulamentul delegat (UE) nr. 153/2013 sau care implică neexecutarea instrumentelor de gestionare a riscurilor în situaţii de statu-quo;
    b) scenarii care generează nevoi de lichiditate ce depăşesc cuantumurile calculate conform art. 44 alin. (1) din Regulamentul delegat (UE) nr. 153/2013, care implică neexecutarea instrumentelor de gestionare a riscurilor în situaţii de statu-quo sau utilizarea unor ipoteze diferite în ceea ce priveşte nevoile de lichiditate sau disponibilitatea resurselor care generează astfel niveluri mai ridicate de criză;
    c) scenarii de pierderi financiare cauzate de situaţii care nu presupun neîndeplinirea obligaţiilor de plată, de o amploare susceptibilă să epuizeze o parte semnificativă din cuantumul capitalului necesar pentru a acoperi pierderile care nu sunt legate de neîndeplinirea obligaţiilor de plată, calculate în conformitate cu Regulamentul delegat (UE) nr. 152/2013.

    24. În plus, în ceea ce priveşte riscul operaţional:
    a) scenariile incluse în planurile de redresare nu trebuie să acopere scenariile de rezilienţă operaţională care fac deja obiectul politicilor şi procedurilor relevante prevăzute la art. 34 din EMIR (politica de continuitate a activităţii, planul de redresare în caz de dezastru, analiza impactului asupra activităţii, gestionarea crizelor). Scenariile din planurile de redresare trebuie să conţină însă, dacă se consideră necesar, scenarii în care sunt depăşite toate măsurile de rezilienţă care fac obiectul politicilor şi procedurilor prevăzute la art. 34 din EMIR, ceea ce duce la intrarea în dificultate a uneia sau mai multor funcţii critice ale CPC-ului care depăşesc cerinţa prevăzută la art. 17 alin. (6) din Regulamentul delegat (UE) nr. 153/2013;
    b) în plus, scenariile din planurile de redresare trebuie să acopere efectele riscului sistemic cauzate de evenimentele de risc operaţional ce afectează entităţile care sunt furnizori de servicii pentru CPC.


    Orientarea 4: Informaţii care trebuie incluse în descrierea scenariilor din planurile de redresare ale CPC-urilor
    25. Pentru a se asigura că gama de scenarii incluse în planurile de redresare, detaliate de o CPC, este în general relevantă şi adecvată, o CPC trebuie să vizeze includerea informaţiilor necesare în scenariile din planurile sale de redresare pentru a descrie circumstanţele, tipurile şi sursele relevante de risc care ar putea pune în pericol capacitatea CPC-ului de a-şi îndeplini funcţiile critice. În acest sens, CPC-ul poate include următoarele informaţii când descrie scenariile, ţinând seama de gama variată de scenarii:
    a) tipurile şi sursele de risc relevante pentru scenariu; aceasta include efectele secundare ale scenariului care s-ar putea materializa atât timp cât riscul este relevant;
    b) dacă mai multe tipuri de entităţi sunt surse de risc, modul în care acestea sunt identificate şi modul în care s-ar putea combina sau ar putea interacţiona;
    c) tipul de impact: pierdere financiară, deficit de lichiditate, ameninţare la adresa viabilităţii operaţionale;
    d) circumstanţele specifice care s-ar putea materializa şi ar putea prezenta riscuri pentru CPC; scenariul nu trebuie doar să identifice tipurile şi sursele sau riscurile relevante, ci să precizeze şi modul în care riscurile s-ar putea materializa;
    e) orice particularităţi specifice ale scenariului referitoare la direcţia de propagare a pierderilor în ceea ce priveşte CPC sau părţile interesate afectate care decurg din segregare, restricţionare sau orice normă de funcţionare care afectează direcţia de propagare a pierderilor;
    f) orice alte clauze specifice sau aspecte juridice din normele de funcţionare ale CPC sau din cadrul juridic naţional care trebuie luate în considerare în cadrul scenariului;
    g) orice obstacole sau circumstanţe care ar putea crea obstacole majore de natură practică în calea punerii în aplicare a măsurilor de redresare.


    Orientarea 5: Actualizarea scenariilor din planurile de redresare ale CPC-urilor
    26. O CPC trebuie să îşi revizuiască şi, dacă este necesar, să îşi actualizeze scenariile incluse în planurile de redresare, potrivit orientărilor 1-4, de fiecare dată când îşi revizuieşte planul de redresare în conformitate cu art. 9 alin. (9) din CCPRRR.

    VI. Anexă la ghid Tabel - Matrice pentru elaborarea gamei de scenarii incluse în planurile de redresare ale CPC-urilor

┌──────────────┬───────────────┬────────────────┬─────────────────┐
│ │Probleme şi │Factori de │ │
│ │aspecte care │evaluare a │Instrumente │
│Tipuri de │trebuie luate │creării de │cantitative de │
│scenarii │în considerare │scenarii │evaluare │
│ │la elaborarea │suplimentare │ │
│ │scenariului │ │ │
├──────────────┼───────────────┼────────────────┼─────────────────┤
│ │ │ │g) CPC-urile │
│ │ │ │trebuie să │
│ │ │ │utilizeze ca │
│ │ │ │punct de plecare │
│ │ │ │cadrul existent │
│ │ │ │al scenariilor de│
│ │ │ │simulare de │
│ │ │ │criză, întrucât │
│ │ │ │acesta trebuie să│
│ │ │ │fie deja adaptat │
│ │ │ │la produsele │
│ │a) Necesitatea │ │compensate de │
│ │ca CPC-ul să │ │entitate şi să │
│ │absoarbă │ │acopere în mod │
│ │pierderile care│ │exhaustiv │
│ │depăşesc │ │şocurile │
│ │resursele │ │idiosincrasice şi│
│ │prefinanţate │d) Existenţa │sistemice de pe │
│ │calibrate cu │unor │piaţă, care pot │
│ │scenarii │caracteristici │fi surse de │
│ │extreme, dar │privind │criză. │
│ │plauzibile, │structura │h) Folosind setul│
│1. Situaţie de│prin cadrul său│fondului de │existent de │
│neîndeplinire │de simulare de │garantare, │scenarii de │
│a obligaţiilor│criză, fie din │normele ordinii │simulare de criză│
│de plată care │cauza unui │de utilizare a │ale CPC, aceasta │
│cauzează │număr mai mare │resurselor sau │din urmă trebuie │
│pierderi │de situaţii de │normele de │să utilizeze o │
│financiare ce │neîndeplinire a│restricţionare │metodologie de │
│se propagă │obligaţiilor de│aplicabile care │simulare de criză│
│prin ordinea │plată decât │ar duce la │în sens invers │
│utilizării │cerinţa de │direcţii │pentru a extinde │
│resurselor CPC│acoperire 2, │diferite de │scenariile, a │
│în situaţii de│fie din cauza │propagare a │cuantifica │
│neîndeplinire │unor şocuri mai│pierderilor │eventualele │
│a obligaţiilor│mari decât cele│e) În cazul în │pierderi şi a │
│de plată, cu │modelate sau a │care efectul │evalua posibilele│
│revenirea la │unor costuri de│situaţiilor de │rezultate. │
│un portofoliu │lichidare a │neîndeplinire a │i) Simulările de │
│corelat prin │portofoliilor │obligaţiilor de │criză în sens │
│instrumente │părţilor aflate│plată se face │invers pot lua în│
│voluntare de │în situaţie de │simţit la │considerare: │
│piaţă │neîndeplinire a│intervale de │- un număr de cel│
│(Acest │obligaţiilor de│timp diferite, │puţin două │
│scenariu │plată mai mari │CPC-ul ar putea │situaţii de │
│trebuie să │decât cele │fi afectat în │neîndeplinire a │
│acopere │modelate, fie │mod diferit, în │obligaţiilor de │
│situaţia în │din cauza unor │funcţie de │plată şi o gamă │
│care CPC-ul │resurse │normele sale de │mai largă de │
│trebuie să │epuizate de un │funcţionare şi │entităţi aflate │
│absoarbă │eveniment │de posibilele │în situaţie de │
│pierderile │anterior, care │comportamente │neîndeplinire a │
│prin ordinea │nu au fost încă│ale membrilor │obligaţiilor de │
│utilizării │reconstituite │compensatori │plată; │
│resurselor din│b) Necesitatea │care nu se află │- şocuri mai │
│cauza │ca CPC-ul să │în situaţie de │grave decât cele │
│membrilor │reconstituie │neîndeplinire a │specificate în │
│compensatori │resursele │obligaţiilor de │setul existent de│
│şi/ sau a │prefinanţate │plată. │scenarii de │
│CPC-urilor │c) Orice │f) Posibilitatea│simulare de │
│interoperabile│costuri │ca presiunile │criză; │
│care se află │suportate în │asupra │- creşterea │
│în situaţie de│cursul │lichidităţii la │costurilor │
│neîndeplinire │procesului, │nivelul întregii│generate de │
│a obligaţiilor│inclusiv al │pieţe să │lichidarea │
│de plată.) │procesului de │afecteze │portofoliilor, │
│ │gestionare a │disponibilitatea│fie din cauza │
│ │situaţiei de │imediată a │impactului mai │
│ │neîndeplinire a│instrumentelor │mare al │
│ │obligaţiilor de│voluntare de │lichidării │
│ │plată, sau │piaţă │pieţei, fie din │
│ │orice costuri │ │cauza │
│ │legate de │ │dificultăţilor de│
│ │gestionarea │ │alocare a │
│ │nevoilor de │ │poziţiilor în │
│ │lichiditate │ │timpul procesului│
│ │ │ │de gestionare a │
│ │ │ │situaţiei de │
│ │ │ │neîndeplinire a │
│ │ │ │obligaţiilor de │
│ │ │ │plată; │
│ │ │ │- agravarea altor│
│ │ │ │ipoteze pe care │
│ │ │ │se bazează │
│ │ │ │scenariile de │
│ │ │ │criză, cum ar fi │
│ │ │ │riscul de │
│ │ │ │decorelare. │
├──────────────┼───────────────┼────────────────┼─────────────────┤
│2. Situaţie de│ │ │ │
│neîndeplinire │ │ │ │
│a obligaţiilor│a) Posibile │ │ │
│de plată care │evenimente care│ │ │
│cauzează │ar putea afecta│ │ │
│pierderi │procesul de │ │ │
│financiare, cu│gestionare a │ │ │
│un proces de │situaţiilor de │ │ │
│gestionare a │neîndeplinire a│ │ │
│situaţiilor de│obligaţiilor, │ │ │
│neîndeplinire │ducând la │ │ │
│a obligaţiilor│dificultăţi în │ │ │
│de plată care │restabilirea │b) În cazul în │ │
│necesită │unui portofoliu│care, în funcţie│ │
│utilizarea │corelat sau la │de sursa sau de │ │
│unor mecanisme│creşterea │circumstanţele │ │
│obligatorii, │costurilor │problemelor, │ │
│bazate pe │aferente │există o │ │
│norme (conform│Acestea trebuie│diferenţă │ │
│planului de │să ia în │semnificativă în│ │
│redresare al │considerare: │ceea ce priveşte│ │
│CPC) pentru a │- obligaţiile │măsurile de │ │
│restabili un │membrilor │redresare │ │
│portofoliu │compensatori cu│disponibile, │d) La fel ca │
│corelat │privire la │ordinea de │tipul de scenariu│
│(Acest │procesul de │utilizare, │1, dar modelând │
│scenariu │gestionare a │direcţia de │impactul │
│abordează │situaţiilor de │propagare a │mecanismelor │
│situaţia în │neîndeplinire a│pierderilor sau │obligatorii, │
│care o CPC nu │obligaţiilor de│impactul asupra │bazate pe norme │
│este în măsură│plată; │părţilor │ │
│să │- posibila │interesate │ │
│restabilească │lipsă a │c) Posibile │ │
│un portofoliu │apetitului │evenimente de │ │
│corelat prin │pentru risc pe │risc operaţional│ │
│instrumente │piaţa │care ar putea │ │
│voluntare de │portofoliilor │afecta procesul │ │
│piaţă şi │licitate; │de gestionare a │ │
│necesită │- posibilele │situaţiei de │ │
│utilizarea │dificultăţi de │neîndeplinire a │ │
│unor mecanisme│acces la piaţă │obligaţiilor de │ │
│obligatorii, │(de exemplu, │plată │ │
│bazate pe │din cauza │ │ │
│norme, cum ar │lichidităţii │ │ │
│fi apelurile │pieţei) fie │ │ │
│la fonduri │pentru │ │ │
│băneşti, │poziţiile │ │ │
│ajustarea │compensate, fie│ │ │
│marjei de │pentru │ │ │
│variaţie, │garanţiile │ │ │
│alocarea │reale, fie │ │ │
│forţată sau │pentru ambele. │ │ │
│ruperea │ │ │ │
│contractelor.)│ │ │ │
├──────────────┼───────────────┼────────────────┼─────────────────┤
│3. Situaţie │ │ │ │
│care nu │ │ │ │
│presupune │a) Evenimente │ │ │
│neîndeplinirea│operaţionale │ │d) Utilizarea │
│obligaţiilor │sau de altă │ │avizului │
│de plată ce │natură care ar │ │experţilor la │
│împiedică CPC │putea afecta: │b) Modul în care│evaluarea duratei│
│să îşi │- activităţile │acestea ar fi │întreruperii şi a│
│îndeplinească │de compensare │atenuate prin │impactului altor │
│funcţiile │(de exemplu, │soluţii de │IPF-uri │
│critice (Acest│care afectează │rezervă │e) Evaluarea │
│scenariu │novaţia │c) Modul în care│posibilităţii de │
│abordează │tranzacţiilor);│membrii │revenire completă│
│situaţia în │- gestionarea │compensatori sau│la normal după o │
│care un │garanţiilor │IPF-urile │perioadă de │
│eveniment care│reale (de │afiliate ar │indisponibilitate│
│nu presupune │exemplu, │putea fi │f) Eficacitatea │
│neîndeplinirea│primirea sau │afectate │măsurilor de │
│obligaţiilor │returnarea │ │atenuare, cum ar │
│de plată │garanţiilor │ │fi sistemele de │
│împiedică CPC │reale). │ │plată de rezervă │
│să furnizeze │ │ │ │
│servicii în │ │ │ │
│continuare.) │ │ │ │
├──────────────┼───────────────┼────────────────┼─────────────────┤
│ │ │b) În cazul în │ │
│ │ │care există o │ │
│ │ │structură de │ │
│ │ │grup în ceea ce │ │
│ │ │priveşte │ │
│ │ │nivelurile de │ │
│ │ │capital sau │ │
│ │ │instrumentele │ │
│ │ │disponibile │ │
│ │ │pentru absorbţia│ │
│ │ │pierderilor, │ │
│ │ │trebuie create │ │
│ │ │scenarii │ │
│ │ │specifice care │ │
│ │ │să aibă în │ │
│ │ │vedere posibila │ │
│ │ │neexecutare a │ │
│ │ │acordurilor de │ │
│ │ │grup, a │ │
│ │a) Pierderi │angajamentelor │ │
│ │financiare care│contractuale, a │g) Sursele │
│ │pot avea un │garanţiilor │pierderilor care │
│ │impact imediat │furnizate de │nu sunt legate de│
│ │sau întârziat │societatea-mamă │neîndeplinirea │
│ │asupra CPC sau │sau a altor │obligaţiilor de │
│ │a │dispoziţii │plată sunt foarte│
│ │participanţilor│relevante │diferite şi pot │
│ │săi din cauza: │[conform │justifica │
│ │- pierderilor │articolului 9 │abordări │
│4. Situaţie │de investiţii; │alineatul (13) │diferite. │
│care nu │- pierderilor │din CCPRRR] │h) CPC-urile pot │
│presupune │rezultate din │c) În cazul în │utiliza analiza │
│neîndeplinirea│intrarea în │care, în funcţie│scenariilor cu │
│obligaţiilor │dificultate a │de sursa sau de │avizul experţilor│
│de plată şi │custozilor de │circumstanţele │pentru a estima │
│care cauzează │titluri de │pierderii, │posibilele │
│pierderi │valoare sau a │există o │pierderi care nu │
│financiare │băncilor de │diferenţă │sunt legate de │
│(Acest │decontare; │semnificativă în│neîndeplinirea │
│scenariu │- pierderilor │ceea ce priveşte│obligaţiilor de │
│abordează │cauzate de │măsurile de │plată în cadrul │
│situaţia în │fraudă, furt │redresare │unor scenarii │
│care un │sau alte │disponibile, │extreme, dar │
│eveniment care│abateri ale │ordinea de │plauzibile, │
│nu presupune │angajaţilor şi/│utilizare, │derivate din │
│neîndeplinirea│sau ale │direcţia de │diferitele surse │
│obligaţiilor │terţilor; │propagare a │de risc. │
│de plată │- pierderilor │pierderilor sau │i) CPC-urile ar │
│cauzează │rezultate în │impactul asupra │putea dori să │
│pierderi │urma atacurilor│părţilor │utilizeze │
│financiare │cibernetice; │interesate │simularea de │
│susceptibile │- pierderilor │d) După caz, │criză pentru a │
│de a epuiza o │cauzate de │obligaţiile │evalua dacă │
│parte │defecţiuni │membrilor │abordările │
│semnificativă │operaţionale │compensatori în │propuse pentru │
│din resursele │sau ale │ceea ce priveşte│absorbţia │
│de capital ale│sistemelor; │alocarea │integrală a │
│CPC.) │- riscurilor │pierderilor │pierderilor care │
│ │comerciale │pentru anumite │nu sunt legate de│
│ │generale; │tipuri de │neîndeplinirea │
│ │- oricăror │riscuri de │obligaţiilor de │
│ │altor pierderi │pierderi care nu│plată şi pentru │
│ │care nu sunt │sunt legate de │recapitalizarea │
│ │legate de │neîndeplinirea │CPC ar fi │
│ │neîndeplinirea │obligaţiilor de │cuprinzătoare şi │
│ │obligaţiilor de│plată │credibile. │
│ │plată, │e) Orice alt tip│ │
│ │aplicabile CPC.│de finanţare din│ │
│ │ │partea terţilor │ │
│ │ │(de exemplu, │ │
│ │ │asigurări), │ │
│ │ │având în vedere │ │
│ │ │posibilele │ │
│ │ │deficite de │ │
│ │ │finanţare, │ │
│ │ │posibilele │ │
│ │ │întârzieri sau │ │
│ │ │posibila neplată│ │
│ │ │a compensaţilor │ │
│ │ │f) Instrumentele│ │
│ │ │de piaţă pentru │ │
│ │ │recapitalizarea │ │
│ │ │CPC şi viitoarea│ │
│ │ │fiabilitate a │ │
│ │ │acestora în │ │
│ │ │situaţii de │ │
│ │ │criză extremă │ │
├──────────────┼───────────────┼────────────────┼─────────────────┤
│ │a) Deficitele │ │d) Simulările de │
│ │de lichiditate │ │criză în sens │
│ │care pot │ │invers pentru │
│ │rezulta din cel│ │lichiditate, │
│ │puţin două │ │utilizând │
│ │situaţii de │ │principii │
│ │neîndeplinire a│ │similare celor │
│ │obligaţiilor de│ │descrise în │
│5. Situaţie de│plată de către │ │instrumentele │
│neîndeplinire │membrii │c) Existenţa │cantitative ale │
│a obligaţiilor│compensatori, │unor instrumente│tipului de │
│de plată care │din şocuri pe │utilizate în │scenariu 1 pentru│
│cauzează un │piaţă mai mari │cadrul de │calcularea │
│deficit de │decât cele │statu-quo │nevoilor │
│lichiditate │modelate de │privind │potenţiale de │
│(Acest │cadrul de │lichiditatea, a │lichiditate │
│scenariu │simulare de │căror │e) Analiza pe │
│abordează │criză al │disponibilitate │bază de scenarii │
│situaţia în │CPCului sau din│depinde de │pentru a evalua │
│care un │costuri de │terţi, de │impactul intrării│
│eveniment care│lichidare a │entităţi din │în dificultate a │
│nu presupune │portofoliilor │grup sau de │instrumentelor de│
│neîndeplinirea│părţilor aflate│accesul general │lichiditate │
│obligaţiilor │în situaţie de │la pieţele │utilizate în │
│de plată │neîndeplinire a│financiare şi a │cadrul de │
│cauzează │obligaţiilor de│căror intrare în│gestionare a │
│pierderi │plată mai mari │dificultate ar │riscului de │
│financiare │decât cele │avea un impact │lichiditate, care│
│susceptibile │modelate │semnificativ │depind de terţi, │
│de a epuiza o │b) Nevoile de │asupra │de entităţi din │
│parte │lichiditate │capacităţilor │grup sau de │
│semnificativă │pentru │CPC-ului de │accesul general │
│din resursele │finanţarea │gestionare a │la pieţele │
│de capital ale│operaţională şi│lichidităţilor │financiare │
│CPC-ului.) │potenţialele │ │f) Evaluarea │
│ │creşteri ale │ │riscurilor şi │
│ │acestora ca │ │analiza pe bază │
│ │urmare a │ │de scenarii a │
│ │situaţiilor de │ │IPF-urilor, a │
│ │neîndeplinire a│ │furnizorilor de │
│ │obligaţiilor de│ │servicii şi a │
│ │plată de către │ │entităţilor │
│ │membrii │ │interconectate │
│ │compensatori │ │ │
├──────────────┼───────────────┼────────────────┼─────────────────┤
│ │ │c) Existenţa mai│f) Simulările de │
│ │ │multor entităţi │criză în sens │
│ │ │din lista │invers pentru │
│ │ │prevăzută la │lichiditate, │
│ │ │orientarea 2 a │utilizând │
│ │ │căror intrare în│principii │
│ │ │dificultate │similare celor │
│ │ │operaţională ar │descrise în │
│ │ │avea un impact │instrumentele │
│ │ │semnificativ │cantitative ale │
│ │ │asupra │tipului de │
│ │ │lichidităţii CPC│scenariu 1 (cu │
│ │a) Deficitele │d) Existenţa │excepţia │
│6. Situaţie │de lichiditate │unor instrumente│elementelor │
│care nu │generate de │utilizate în │simulărilor de │
│presupune │posibila │cadrul de │criză în sens │
│neîndeplinirea│intrare în │statu-quo │invers care │
│obligaţiilor │dificultate, │privind │descriu membrii │
│de plată şi │din motive │lichiditatea, a │compensatori │
│care cauzează │financiare sau │căror │aflaţi în │
│un deficit de │operaţionale, a│disponibilitate │situaţie de │
│lichiditate │unei entităţi │depinde de │neîndeplinire a │
│(Acest │din lista │terţi, de │obligaţiilor de │
│scenariu │prevăzută la │entităţi din │plată) pentru │
│abordează │orientarea 2, │grup sau de │calcularea │
│situaţia în │generând astfel│accesul general │nevoilor │
│care există un│un şoc de │la pieţele │potenţiale de │
│eveniment care│lichiditate │financiare şi a │lichiditate │
│nu presupune │pentru CPC │căror intrare în│g) Analiza pe │
│neîndeplinirea│b) Nevoile de │dificultate ar │bază de scenarii │
│obligaţiilor │lichiditate │avea un impact │pentru a evalua │
│de plată, care│pentru │semnificativ │impactul intrării│
│creează un │finanţarea │asupra │în dificultate a │
│deficit de │operaţională şi│capacităţilor │instrumentelor de│
│lichiditate ce│potenţialele │CPC de │lichiditate │
│depăşeşte │creşteri ale │gestionare a │utilizate în │
│instrumentele │acestora ca │lichidităţilor │cadrul de │
│de gestionare │urmare a │e) Diferenţele │gestionare a │
│a lichidităţii│intrării în │în ceea ce │riscului de │
│în situaţii de│dificultate a │priveşte │lichiditate, care│
│statu-quo.) │entităţilor │măsurile de │depind de terţi, │
│ │prevăzute la │redresare │de entităţi din │
│ │orientarea 2 │disponibile, │grup sau de │
│ │ │ordinea de │accesul general │
│ │ │utilizare sau │la pieţele │
│ │ │impactul asupra │financiare │
│ │ │părţilor │h) Evaluarea │
│ │ │interesate, care│riscurilor şi │
│ │ │depind de tipul │analiza pe bază │
│ │ │de entitate sau │de scenarii a │
│ │ │de evenimentul │IPF-urilor, a │
│ │ │care generează │furnizorilor de │
│ │ │deficitul de │servicii şi a │
│ │ │lichiditate │entităţilor │
│ │ │ │interconectate │
├──────────────┼───────────────┼────────────────┼─────────────────┤
│ │ │b) În cazul în │ │
│ │ │care există │ │
│ │ │anumite entităţi│ │
│ │ │care constituie │ │
│ │ │surse │ │
│ │ │semnificative │ │
│ │ │atât de pierderi│ │
│ │ │legate de │ │
│ │ │neîndeplinirea │ │
│ │ │obligaţiilor de │ │
│ │ │plată, cât şi de│ │
│ │ │pierderi care nu│ │
│ │ │sunt legate de │ │
│7. Situaţie │ │neîndeplinirea │ │
│(situaţii) │ │obligaţiilor de │ │
│care cauzează │ │plată, pot fi │ │
│simultan │ │relevante │ │
│pierderi │ │anumite scenarii│ │
│legate de │ │care să │ │
│neîndeplinirea│ │analizeze │ │
│obligaţiilor │ │efectele │ │
│de plată şi │a) Modul în │situaţiilor de │ │
│pierderi care │care cele două │neîndeplinire a │ │
│nu sunt legate│direcţii de │obligaţiilor de │ │
│de │propagare a │plată care │ │
│neîndeplinirea│pierderilor │afectează aceste│ │
│obligaţiilor │(prin ordinea │entităţi. │ │
│de plată │utilizării │c) În cazul în │ │
│(Acest │resurselor │care pierderile │ │
│scenariu │pentru pierderi│care nu sunt │ │
│abordează │legate de │legate de │ │
│situaţia în │neîndeplinirea │neîndeplinirea │e) Combinaţiile │
│care există │obligaţiilor de│obligaţiilor de │de instrumente │
│pierderi │plată şi prin │plată ar fi │din tipurile de │
│legate de │capitalul │suportate de │scenarii 1, 2, 3 │
│neîndeplinirea│CPC-ului pentru│membrii │şi 4 │
│obligaţiilor │pierderile care│compensatori │ │
│de plată │nu sunt legate │afectând │ │
│concomitent cu│de │direcţia de │ │
│pierderi care │neîndeplinirea │propagare a │ │
│nu sunt legate│obligaţiilor de│pierderilor │ │
│de │plată) s-ar │d) În cazul în │ │
│neîndeplinirea│comporta şi ar │care există │ │
│obligaţiilor │putea să │diferenţe │ │
│de plată ca │conveargă │semnificative │ │
│urmare a unui │ │între diferitele│ │
│singur │ │combinaţii de │ │
│eveniment sau │ │situaţii de │ │
│a mai multor │ │neîndeplinire a │ │
│evenimente ce │ │obligaţiilor de │ │
│au loc într-un│ │plată şi │ │
│interval de │ │situaţii care nu│ │
│timp scurt.) │ │presupun │ │
│ │ │neîndeplinirea │ │
│ │ │obligaţiilor de │ │
│ │ │plată în ceea ce│ │
│ │ │priveşte │ │
│ │ │instrumentele │ │
│ │ │disponibile, │ │
│ │ │utilizarea │ │
│ │ │instrumentelor, │ │
│ │ │direcţiile de │ │
│ │ │propagare a │ │
│ │ │pierderilor sau │ │
│ │ │impactul asupra │ │
│ │ │părţilor │ │
│ │ │interesate │ │
└──────────────┴───────────────┴────────────────┴─────────────────┘




    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016