Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   GHID ESMA din 29 septembrie 2023  privind indicatorii din planurile de redresare ale CPC-urilor [art. 9 alin. (5) din CCPRRR]    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 GHID ESMA din 29 septembrie 2023 privind indicatorii din planurile de redresare ale CPC-urilor [art. 9 alin. (5) din CCPRRR]

EMITENT: Autoritatea de Supraveghere Financiară
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 912 din 10 octombrie 2023
──────────
    Conţinut de NORMA nr. 33 din 29 septembrie 2023, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 912 din 10 octombrie 2023.
──────────
    I. Domeniu de aplicare
    Cui i se aplică?
    1. Prezentul ghid se aplică autorităţilor competente, astfel cum sunt definite la art. 2 pct. 7 din CCPRRR, şi CPC-urilor autorizate în temeiul art. 14 din EMIR.

    Ce se aplică?
    2. Prezentul ghid se aplică în legătură cu art. 9 alin. (5) din CCPRRR, care mandatează ESMA să specifice lista minimă a indicatorilor calitativi şi cantitativi menţionaţi la art. 9 alin. (3) din CCPRRR, care trebuie incluşi în planurile de redresare ale CPC. Prezentul ghid se aplică şi în legătură cu art. 9 alin. (4) din CCPRRR, deoarece oferă îndrumări cu privire la integrarea indicatorilor din planurile de redresare ale CPC în sistemul de monitorizare al CPC.
    3. Prezentul ghid trebuie citit în coroborare cu Ghidul ESMA privind scenariile din planurile de redresare ale CPC-urilor (ESMA91-372-1701).

    Când se aplică?
    4. Prezentul ghid se aplică după două luni de la data publicării pe site-ul ESMA în limbile oficiale ale Uniunii Europene.


    II. Referinţe legislative, abrevieri şi definiţii
    Referinţe legislative
    CCPRRR - Regulamentul (UE) 2021/23 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 decembrie 2020 privind un cadru pentru redresarea şi rezoluţia contrapărţilor centrale şi de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1.095/2010, (UE) nr. 648/2012, (UE) nr. 600/2014, (UE) nr. 806/2014 şi (UE) 2015/2.365 şi a Directivelor 2002/47/CE, 2004/25/CE, 2007/36/CE, 2014/59/UE şi (UE) 2017/1.132^1;
    EMIR - Regulamentul (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European şi al Consiliului din 4 iulie 2012 privind instrumentele financiare derivate extrabursiere, contrapărţile centrale şi registrele centrale de tranzacţii^2;
    Regulamentul delegat (UE) nr. 152/2013 - Regulamentul delegat (UE) nr. 152/2013 al Comisiei din 19 decembrie 2012 privind cerinţele de capital pentru contrapărţile centrale^3;
    Regulamentul delegat (UE) nr. 153/2013 - Regulamentul delegat (UE) nr. 153/2013 al Comisiei din 19 decembrie 2012 privind cerinţele pentru contrapărţile centrale^4;
    Regulamentul ESMA - Regulamentul (UE) nr. 1.095/2010 al Parlamentului European şi al Consiliului din 24 noiembrie 2010 de instituire a Autorităţii europene de supraveghere (Autoritatea europeană pentru valori mobiliare şi pieţe), de modificare a Deciziei nr. 716/2009/CE şi de abrogare a Deciziei 2009/77/CE a Comisiei^5.
    ^1 JO L 22, 22.1.2021, p. 1-102.
    ^2 JO L 201, 27.7.2012, p.1.
    ^3 JO L 52, 23.2.2013, p. 37.
    ^4 JO L 52, 23.2.2013, p. 41
    ^5 JO L 331, 15.12.2010, p. 84.

    Abrevieri
    BAU - statu-quo (business-as-usual);
    CERS - Comitetul european pentru risc sistemic;
    CPC - contraparte centrală;
    ESMA - Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe;
    IPF-uri - infrastructuri ale pieţei financiare;
    SEE - Spaţiul Economic European;
    SESF - Sistemul european de supraveghere financiară;
    UE - Uniunea Europeană.
    Definiţii
    5. Cu excepţia cazului în care se prevede altfel, termenii utilizaţi în prezentul ghid au acelaşi înţeles ca în CCPRRR, EMIR şi regulamentele delegate (UE) nr. 152/2013 şi 153/2013.


    III. Scop
    6. Prezentul ghid are la bază art. 9 alin. (5) din CCPRRR şi este emis în conformitate cu art. 16 din Regulamentul ESMA. Obiectivele prezentului ghid sunt de a stabili practici consecvente, eficiente şi eficace în materie de supraveghere în cadrul SESF şi de a garanta aplicarea comună, uniformă şi coerentă a art. 9 alin. (3) din CCPRRR. În special, ghidul precizează lista minimă a indicatorilor calitativi şi cantitativi care trebuie incluşi în planurile de redresare ale CPC-urilor. Aceşti indicatori sunt evaluaţi de autorităţile competente în cadrul evaluării planurilor de redresare, astfel cum se prevede la art. 10 din CCPRRR şi în conformitate cu acesta.
    7. Obiectivul elaborării unui set de indicatori pentru planurile de redresare este de a defini un set de factori declanşatori care trebuie utilizaţi de fiecare CPC pentru a defini momentul în care trebuie să decidă dacă este cazul să ia măsuri în cadrul planului său de redresare şi pentru a stabili ce acţiuni sau măsuri specifice cuprinse în planul de redresare pot fi luate, conform condiţiilor şi cerinţelor prevăzute în CCPRRR.
    8. În plus, în temeiul art. 16 alin. (1) din Regulamentul ESMA, ESMA poate emite ghiduri în scopul stabilirii de practici consecvente, eficiente şi eficace în materie de supraveghere în cadrul SESF şi al garantării aplicării comune, uniforme şi coerente a dreptului Uniunii. În acest sens, domeniul de aplicare al prezentului ghid este extins dincolo de domeniul de aplicare prevăzut la art. 9 alin. (5) din CCPRRR, prin introducerea orientării 4 care acoperă integrarea indicatorilor din planurile de redresare ale CPC în sistemul de monitorizare al CPC. Scopul prezentului ghid este de a asigura monitorizarea tuturor tipurilor şi surselor de risc relevante şi integrarea acestora în sistemul de monitorizare, întrucât aceste măsuri sunt necesare pentru a asigura eficacitatea generală a indicatorilor din planurile de redresare.

    IV. Obligaţii de conformare şi de raportare
    Statutul ghidului
    9. În conformitate cu art. 16 alin. (3) din Regulamentul ESMA, autorităţile competente şi CPC-urile trebuie să depună toate eforturile necesare pentru a respecta prezentul ghid.
    10. Autorităţile competente cărora li se aplică prezentul ghid trebuie să se conformeze prin includerea acestuia în cadrele lor juridice şi/sau de supraveghere naţionale, după caz, inclusiv în cazul în care există ghiduri specifice care vizează, în principal, CPC-urile. În acest caz, autorităţile competente trebuie să asigure, prin activităţi de supraveghere, respectarea ghidului de către CPC-uri.

    Cerinţe de raportare
    11. În termen de două luni de la data publicării ghidului pe site-ul ESMA în toate limbile oficiale ale UE, autorităţile competente cărora li se aplică prezentul ghid trebuie să informeze ESMA dacă (i) respectă, (ii) nu respectă, dar intenţionează să respecte sau (iii) nu respectă şi nu intenţionează să respecte ghidul.
    12. În caz de neconformitate, autorităţile competente trebuie, de asemenea, să informeze ESMA, în termen de două luni de la data publicării ghidului pe site-ul ESMA în toate limbile oficiale ale UE, cu privire la motivele de neconformare.
    13. Pe site-ul ESMA este disponibil un model de notificare. Modelul se completează şi se transmite la ESMA.
    14. CPC-urile cărora li se aplică prezentul ghid raportează autorităţilor lor competente, în mod clar şi detaliat, dacă respectă prezentul ghid.

    V. Ghid privind indicatorii din planurile de redresare ale CPC-urilor
    Orientarea 1: Neautomatizarea indicatorilor din planurile de redresare ale CPC
    15. Declanşarea unui indicator din planul de redresare al CPC trebuie să fie un eveniment care necesită atenţia conducerii superioare sau a consiliului de administraţie al CPC, astfel încât aceştia să înceapă să analizeze şi să decidă, de la caz la caz, dacă trebuie să ia măsuri pe baza planului de redresare al CPC şi să stabilească măsurile specifice de redresare care pot fi luate, conform condiţiilor şi cerinţelor prevăzute în CCPRRR. Prin urmare, declanşarea unui indicator din planul de redresare al CPC nu trebuie înţeleasă ca un eveniment care generează un răspuns automat.

    Orientarea 2: Categorii de indicatori din planurile de redresare ale CPC
    16. Planul de redresare pentru o CPC trebuie să cuprindă următoarele categorii de indicatori:
    Indicatori din planul de redresare al CPC în funcţie de poziţia lor în planul de redresare şi de gradul de deteriorare a situaţiei financiare sau operaţionale a CPC:
    a) categoria (a) („Indicatori care oferă avertizări timpurii pentru aplicarea de măsuri de redresare“):
    (i) aceşti indicatori semnalează o probabilitate suficient de mare a necesităţii de a recurge la măsuri de redresare încât să justifice iniţierea procesului de guvernanţă necesar pentru activarea planului de redresare al CPC (cu alte cuvinte, nivelul de risc este suficient de ridicat pentru ca activarea planului de redresare să fie plauzibilă, deşi încă incertă);
    (ii) aceşti indicatori trebuie să fie calibraţi şi stabiliţi de CPC la un nivel adecvat, astfel încât:
    - să reflecte caracteristicile şi particularităţile CPC în ceea ce priveşte profilul său de risc (inclusiv nivelul de complexitate, structura etc.);
    – atunci când se declanşează, să-i acorde suficient timp CPC să înceapă procesul de guvernanţă, să informeze conducerea superioară sau consiliul de administraţie al CPC, să efectueze o evaluare a situaţiei şi să notifice autoritatea competentă, cu un grad adecvat de anticipare înainte de aplicarea măsurilor de redresare;
    – să semnaleze o probabilitate suficient de mare a necesităţii de a recurge la măsuri de redresare, astfel încât să nu se suprapună cu indicatorii de avertizare timpurie utilizaţi pentru gestionarea riscurilor în situaţii de statu-quo; şi
    – să nu se suprapună cu indicatorii din categoria (b) („Indicatori care semnalează trecerea de la gestionarea riscurilor în situaţii de statu-quo la faza de redresare“);


    b) categoria (b) („Indicatori care semnalează trecerea de la gestionarea riscurilor în situaţii de statu-quo la faza de redresare“):
    (i) aceşti indicatori semnalează trecerea de la etapa de gestionare a riscurilor în situaţii de statu-quo la faza de redresare ca urmare a necesităţii inevitabile de a recurge la măsuri de redresare (cu alte cuvinte, impactul realizat depăşeşte resursele şi capacităţile din situaţiile de statu-quo şi este nevoie de măsuri de redresare);
    (ii) aceşti indicatori trebuie să fie calibraţi şi stabiliţi de CPC la un nivel adecvat, astfel încât:
    - să reflecte caracteristicile şi particularităţile CPC în ceea ce priveşte profilul său de risc (inclusiv nivelul de complexitate, structura etc.);
    – să definească în mod clar momentul, situaţia sau reperul care determină necesitatea recurgerii la măsuri de redresare; şi
    – să nu se suprapună cu indicatorii din categoria (a) („Indicatori care oferă avertizări timpurii pentru aplicarea de măsuri de redresare“).



    Indicatori din planul de redresare al CPC corelaţi cu măsurile de redresare:
    c) categoria (c) („Indicatori care semnalează recurgerea la măsuri specifice de redresare“):
    (i) în cazul în care CPC îşi activează planul de redresare, aceşti indicatori furnizează informaţii cu privire la circumstanţele sau pragurile specifice care ar declanşa recurgerea la o anumită măsură de redresare, în cazul în care mai multe măsuri sunt atribuite unui singur scenariu din planul de redresare. Cu alte cuvinte, o măsură de redresare specifică este corelată cu existenţa unor circumstanţe sau consecinţe specifice, iar indicatorul semnalează apariţia acestora;
    (ii) aceşti indicatori trebuie să îndrume procesul decizional şi să ajute CPC să aleagă măsura de redresare adecvată pentru situaţia sau circumstanţele în cauză;
    (iii) în acelaşi timp însă, astfel cum s-a explicat deja în orientarea 1, CPC îşi menţine flexibilitatea de a recurge la orice măsură pe care o consideră în cele din urmă ca fiind cea mai adecvată pentru situaţia dată, conform condiţiilor şi cerinţelor stabilite în CCPRRR. Cu alte cuvinte, CPC nu trebuie să recurgă neapărat la măsura de redresare specifică semnalată de indicator.




    Orientarea 3: Crearea indicatorilor din planul de redresare al CPC
    17. CPC trebuie să coreleze fiecare dintre scenariile din planurile sale de redresare cu cel puţin:
    a) un indicator din categoria (a) (indicator care oferă avertizări timpurii pentru aplicarea de măsuri de redresare); şi
    b) un indicator din categoria (b) (indicator care semnalează trecerea de la gestionarea riscurilor în situaţii de statu-quo la faza de redresare).

    18. În cazul în care o CPC combină două tipuri de scenarii într-un singur scenariu real (în conformitate cu Ghidul privind scenariile din planurile de redresare ale CPC-urilor - ESMA91-372-1701), CPC trebuie să coreleze un astfel de scenariu cu cel puţin doi indicatori din categoria (a) (un indicator pentru fiecare tip de scenariu utilizat pentru scenariul combinat) şi doi indicatori din categoria (b) (un indicator pentru fiecare tip de scenariu utilizat pentru scenariul combinat).
    19. CPC trebuie să creeze indicatori de categorie (a) şi de categorie (b) pentru fiecare scenariu din planul său de redresare, utilizând matricea din tabelul din anexă. Pentru a evita orice îndoială, CPC trebuie să creeze aceşti indicatori pentru fiecare scenariu real din planul său de redresare (şi anume scenariile create pentru fiecare dintre cele şapte tipuri de scenarii şi orice scenarii suplimentare, precum şi orice alte scenarii concepute de CPC, în conformitate cu Ghidul privind scenariile din planurile de redresare ale CPC-urilor - ESMA91-372-1701).
    20. În ceea ce priveşte indicatorii din categoria (a), o CPC îşi poate crea propriii indicatori pentru această categorie (şi anume indicatorii nespecificaţi în tabelul 1 din anexă), pentru fiecare scenariu din planul său de redresare, în cazul în care consideră că indicatorii propuşi în tabelul 1 din anexă nu sunt adecvaţi. În acest caz, CPC trebuie să prezinte o justificare autorităţii sale competente.
    21. CPC trebuie să calibreze şi să cuantifice (de exemplu, prin stabilirea de praguri) indicatorii din categoria (a) şi din categoria (b), dacă este posibil, pe baza caracteristicilor şi a particularităţilor CPC în ceea ce priveşte profilul său de risc (inclusiv nivelul de complexitate, structura etc.), în conformitate cu orientarea 2.
    22. Pentru a-şi crea indicatorii din categoria (c) (indicatori care semnalează recurgerea la măsuri specifice de redresare), o CPC trebuie să utilizeze oricare dintre următoarele opţiuni:
    a) să definească situaţia sau reperul care ar indica recurgerea la măsuri specifice de redresare;
    b) să indice principalii factori sau principalele circumstanţe care vor fi evaluate şi vor îndruma procesul decizional pentru punerea în aplicare a măsurilor de redresare;
    c) să furnizeze un grafic sau un instrument similar care să descrie criteriile şi procesul decizional pentru punerea în aplicare a măsurilor de redresare;
    d) să indice faptul că măsura din planul de redresare face parte dintr-o succesiune ordonată [de exemplu, CPC poate crea un grafic care să indice (presupusa) succesiune a măsurilor specifice de redresare care ar urma să fie utilizate pentru a contracara fiecare scenariu din planul de redresare].

    23. CPC trebuie să furnizeze autorităţii sale competente o explicaţie cu privire la modul în care au fost calibraţi indicatorii şi o analiză care să demonstreze că indicatorii din categoria (a) vor fi declanşaţi în timp util pentru a fi eficace.

    Orientarea 4: Integrarea indicatorilor din planul de redresare al CPC în sistemul de monitorizare al CPC
    24. Pentru a integra indicatorii din planul de redresare în sistemul de monitorizare al CPC, o CPC trebuie:
    a) să monitorizeze toate „tipurile şi sursele de risc relevante“ (astfel cum au fost identificate în Ghidul privind scenariile din planurile de redresare ale CPC-urilor - ESMA91-372-1701);
    b) să monitorizeze lichiditatea şi numărul de participanţi activi pe piaţă în cazul activităţilor pe care le compensează şi al activelor pe care le deţin ca garanţii reale sau investiţii;
    c) să monitorizeze orice tendinţă în ceea ce priveşte numărul şi gravitatea incidentelor din cadrul CPC şi al IPF-urilor la care sunt expuse CPC-urile;
    d) să menţină şi să monitorizeze o listă a entităţilor care pot fi surse de risc semnificativ, inclusiv:
    (i) membrii care contribuie în cea mai mare măsură la riscul CPC (de exemplu, prin intermediul fondului de garantare);
    (ii) CCP-urile interoperabile;
    (iii) entităţile, furnizorii de servicii sau infrastructurile pieţei financiare care pot prezenta un risc semnificativ de lichiditate în caz de dificultăţi financiare sau operaţionale;
    (iv) membrii care pot fi o sursă semnificativă atât de pierderi care sunt legate de neîndeplinirea obligaţiilor de plată, cât şi de pierderi care nu sunt legate de neîndeplinirea obligaţiilor de plată.



    Orientarea 5: Actualizarea indicatorilor din planul de redresare al CPC
    25. CPC trebuie să îşi revizuiască şi, dacă este necesar, să îşi actualizeze indicatorii din planurile de redresare, potrivit orientărilor 1-4, de fiecare dată când îşi revizuieşte planul de redresare în conformitate cu art. 9 alin. (9) din CCPRRR.

    VI. Anexă la ghid Tabel: Matrice pentru crearea indicatorilor din planul de redresare

┌──────────────┬─────────────────┬──────────────┐
│ │ │Indicatori din│
│ │ │categoria (b) │
│ │Indicatori din │(„Indicatori │
│Tipuri de │categoria (a) │care │
│scenarii │(„Indicatori care│semnalează │
│incluse în │oferă avertizări │trecerea de la│
│planul de │timpurii pentru │gestionarea │
│redresare │aplicarea de │riscurilor în │
│ │măsuri de │situaţii de │
│ │redresare“) │statu-quo la │
│ │ │faza de │
│ │ │redresare“) │
├──────────────┼─────────────────┼──────────────┤
│ │Neîndeplinirea │ │
│ │obligaţiilor de │ │
│ │plată de către │ │
│ │unul sau mai │ │
│ │mulţi membri, al │ │
│ │cărei efect │ │
│ │combinat ar putea│ │
│ │consuma o parte │ │
│ │semnificativă din│ │
│ │fondul de │ │
│ │garantare al CPC │ │
│ │Începerea │ │
│ │procesului de │ │
│ │gestionare a │ │
│ │situaţiei de │ │
│ │neîndeplinire a │ │
│ │obligaţiilor de │ │
│1a. Situaţie │plată cu un │ │
│de │portofoliu │ │
│neîndeplinire │(portofolii) care│ │
│a obligaţiilor│are (au) pierderi│ │
│de plată care │evaluate la │Pierderi │
│cauzează │preţul pieţei ce │realizate sau │
│pierderi │depăşesc [marjele│previzionate │
│financiare ce │membrului │care sunt │
│se propagă │(membrilor) care │legate de │
│prin ordinea │nu şi-a (şi-au) │neîndeplinirea│
│utilizării │îndeplinit │obligaţiilor │
│resurselor CPC│obligaţiile de │de plată şi │
│în situaţii de│plată + │care ar │
│neîndeplinire │participarea │consuma toate │
│a obligaţiilor│proprie + un │resursele │
│de plată, cu │cuantum │prefinanţate │
│revenirea la │semnificativ din │ale fondului │
│un portofoliu │dimensiunea │de garantare │
│corelat prin │totală a fondului│ │
│instrumente │de garantare] │ │
│voluntare de │Probabilitate │ │
│piaţă │ridicată de │ │
│ │neîndeplinire a │ │
│ │obligaţiilor de │ │
│ │plată de către │ │
│ │unul sau mai │ │
│ │mulţi membri, al │ │
│ │cărei efect │ │
│ │combinat ar putea│ │
│ │consuma o parte │ │
│ │semnificativă din│ │
│ │fondul de │ │
│ │garantare al CPC.│ │
│ │Probabilitatea de│ │
│ │neîndeplinire a │ │
│ │obligaţiilor de │ │
│ │plată ar fi │ │
│ │semnalată de │ │
│ │indicatori de │ │
│ │piaţă. │ │
├──────────────┼─────────────────┼──────────────┤
│ │Neîndeplinirea │ │
│ │obligaţiilor de │ │
│ │plată de către o │ │
│ │CPC │ │
│ │interoperabilă în│ │
│ │condiţii de criză│ │
│ │a pieţei, atunci │ │
│ │când acest tip de│ │
│ │entitate │ │
│ │reprezintă una │ │
│ │dintre cele mai │ │
│ │mari expuneri ale│ │
│ │CPC │ │
│ │Probabilitate │ │
│ │ridicată de │ │
│ │neîndeplinire a │ │
│ │obligaţiilor de │ │
│ │plată de către o │Pierderi │
│ │CPC │realizate sau │
│1b. Situaţie │interoperabilă în│previzionate │
│de │condiţii de criză│care sunt │
│neîndeplinire │a pieţei, atunci │legate de │
│a obligaţiilor│când acest tip de│neîndeplinirea│
│de plată de │entitate │obligaţiilor │
│către o CPC │reprezintă una │de plată şi │
│interoperabilă│dintre cele mai │care ar │
│care cauzează │mari expuneri ale│consuma toate │
│pierderi │CPC │resursele │
│financiare ce │Neîndeplinirea │prefinanţate │
│se propagă │combinată a │relevante │
│prin ordinea │obligaţiilor de │disponibile │
│utilizării │plată de către un│pentru │
│resurselor CPC│membru şi o CPC │acoperirea │
│în situaţii de│interoperabilă, │situaţiei de │
│neîndeplinire │al cărei efect │neîndeplinire │
│a obligaţiilor│combinat ar │a obligaţiilor│
│de plată │reprezenta o │de plată de │
│ │provocare │către o CPC │
│ │semnificativă │interoperabilă│
│ │pentru finanţarea│ │
│ │CPC │ │
│ │Probabilitate │ │
│ │ridicată de │ │
│ │neîndeplinire │ │
│ │combinată a │ │
│ │obligaţiilor de │ │
│ │plată de către un│ │
│ │membru şi o CPC │ │
│ │interoperabilă, │ │
│ │al cărei efect │ │
│ │combinat ar │ │
│ │reprezenta o │ │
│ │provocare │ │
│ │semnificativă │ │
│ │pentru finanţarea│ │
│ │CPC │ │
├──────────────┼─────────────────┼──────────────┤
│2. Situaţie de│ │ │
│neîndeplinire │ │ │
│a obligaţiilor│ │ │
│de plată care │Identificarea din│ │
│cauzează │timp a unei │ │
│pierderi │eventuale │ │
│financiare, cu│incapacităţi de a│ │
│un proces de │restabili cu │ │
│gestionare a │succes un │ │
│situaţiilor de│portofoliu │CPC nu este în│
│neîndeplinire │corelat prin │măsură să │
│a obligaţiilor│instrumente │restabilească │
│de plată care │voluntare de │un portofoliu │
│necesită │piaţă, ca urmare │corelat fără │
│utilizarea │a │măsuri de │
│unor mecanisme│caracteristicilor│redresare. │
│obligatorii, │portofoliului │ │
│bazate pe │licitat, a │ │
│norme (astfel │condiţiilor de │ │
│cum se prevede│piaţă sau a │ │
│în planul de │factorilor │ │
│redresare al │operaţionali │ │
│CPC) pentru a │ │ │
│restabili un │ │ │
│portofoliu │ │ │
│corelat │ │ │
├──────────────┼─────────────────┼──────────────┤
│ │Situaţie de │ │
│ │continuitate a │ │
│ │activităţii sau │Un terţ care │
│ │acumularea de │furnizează │
│ │incidente │servicii │
│ │operaţionale sau │critice unei │
│ │o tendinţă de │CPC nu poate │
│ │deteriorare a │sau nu doreşte│
│ │performanţei │să le │
│ │sistemelor CPC │furnizeze. │
│3. Situaţie │sau a serviciilor│Incapacitatea │
│care nu │oferite de un │de a continua │
│presupune │terţ care │operarea │
│neîndeplinirea│furnizează │sistemului │
│obligaţiilor │servicii critice │CPC, │
│de plată ce │CPC sau percepţia│indiferent de │
│împiedică CPC │unei ameninţări │originea │
│să îşi │cibernetice │incidentului │
│îndeplinească │sporite │Noi dispoziţii│
│funcţiile │CPC ia cunoştinţă│legale (de │
│critice │de probabilitatea│exemplu, │
│ │retragerii unor │legislaţie sau│
│ │servicii conexe. │hotărâri │
│ │Posibile │judecătoreşti)│
│ │modificări ale │afectează │
│ │cadrului juridic │capacitatea │
│ │care ar ridica │CPC de a-şi │
│ │obstacole │îndeplini │
│ │semnificative în │funcţiile │
│ │calea furnizării │critice. │
│ │de servicii de │ │
│ │către CPC │ │
├──────────────┼─────────────────┼──────────────┤
│ │Intrarea în │ │
│ │dificultate a │ │
│ │unei entităţi │ │
│ │terţe care ar │ │
│ │putea genera │ │
│ │pierderi │ │
│ │financiare │ │
│ │semnificative, │ │
│ │directe sau │ │
│ │indirecte │ │
│ │Probabilitate │ │
│ │ridicată de │ │
│ │intrare în │ │
│ │dificultate a │ │
│ │unei entităţi │ │
│ │terţe care ar │ │
│ │putea genera │ │
│4. Situaţie │pierderi │Pierderi │
│care nu │financiare │realizate sau │
│presupune │semnificative, │preconizate │
│neîndeplinirea│directe sau │care ar │
│obligaţiilor │indirecte │consuma toate │
│de plată şi │Risc juridic cu │resursele de │
│care cauzează │probabilitate │capital │
│pierderi │ridicată de │relevante │
│financiare │materializare şi │ │
│ │care ar putea │ │
│ │avea un impact │ │
│ │semnificativ │ │
│ │asupra resurselor│ │
│ │CPC │ │
│ │Fraudă, atac │ │
│ │cibernetic sau │ │
│ │situaţie │ │
│ │operaţională care│ │
│ │ar putea genera │ │
│ │pierderi │ │
│ │financiare majore│ │
│ │Pierderi de │ │
│ │investiţii care │ │
│ │ar putea avea un │ │
│ │impact financiar │ │
│ │major │ │
├──────────────┼─────────────────┼──────────────┤
│ │Intrarea în │ │
│ │dificultate a │ │
│ │unuia sau a mai │ │
│ │multor membri, al│ │
│ │cărei efect │ │
│ │combinat ar │ │
│ │reprezenta o │ │
│ │provocare │ │
│ │semnificativă │ │
│ │pentru poziţia de│ │
│ │lichiditate a CPC│ │
│ │Probabilitate │ │
│ │ridicată de │ │
│ │intrare în │Deficit de │
│ │dificultate a │lichiditate │
│ │unuia sau a mai │realizat sau │
│5. Situaţie de│multor membri, al│previzionat │
│neîndeplinire │cărei efect │care ar epuiza│
│a obligaţiilor│combinat ar │întreaga │
│de plată care │reprezenta o │capacitate de │
│cauzează un │provocare │generare de │
│deficit de │semnificativă │lichiditate în│
│lichiditate │pentru poziţia de│situaţii de │
│ │lichiditate a CPC│statu-quo, │
│ │Probabilitatea de│definită de │
│ │neîndeplinire a │CPC │
│ │obligaţiilor de │ │
│ │plată ar fi │ │
│ │semnalată de │ │
│ │indicatori de │ │
│ │piaţă │ │
│ │Deteriorarea │ │
│ │indicatorilor │ │
│ │interni de │ │
│ │lichiditate care │ │
│ │semnalează o │ │
│ │poziţie de │ │
│ │lichiditate sub │ │
│ │pragul minim │ │
│ │definit de CPC │ │
├──────────────┼─────────────────┼──────────────┤
│ │Deteriorarea │ │
│ │indicatorilor │ │
│ │interni de │ │
│ │lichiditate care │ │
│ │semnalează o │ │
│ │poziţie de │ │
│ │lichiditate sub │ │
│ │pragul minim │ │
│ │definit de CPC │ │
│ │Pierderea/ │ │
│ │Eliminarea unui │ │
│ │serviciu de │ │
│ │lichiditate │ │
│ │(încetarea │ │
│ │contractului, │ │
│ │respingerea CPC │ │
│ │de către │Deficit de │
│ │contraparte, │lichiditate │
│6. Situaţie │ieşirea │realizat sau │
│care nu │contrapărţii de │previzionat │
│presupune │pe piaţă în cazul│care ar epuiza│
│neîndeplinirea│acestui serviciu │întreaga │
│obligaţiilor │etc.) care are un│capacitate de │
│de plată şi │impact │generare de │
│care cauzează │semnificativ │lichiditate în│
│un deficit de │asupra poziţiei │situaţii de │
│lichiditate │de lichiditate a │statu-quo, │
│ │CPC │definită de │
│ │Intrarea în │CPC │
│ │dificultate │ │
│ │operaţională sau │ │
│ │financiară a unei│ │
│ │entităţi terţe, a│ │
│ │unei │ │
│ │infrastructuri a │ │
│ │pieţei financiare│ │
│ │sau a unui │ │
│ │furnizor de │ │
│ │servicii care ar │ │
│ │putea avea un │ │
│ │impact │ │
│ │semnificativ │ │
│ │asupra poziţiei │ │
│ │de lichiditate a │ │
│ │CPC │ │
├──────────────┼─────────────────┼──────────────┤
│ │ │Intrarea în │
│ │ │dificultate a │
│ │ │uneia sau a │
│ │ │mai multor │
│ │ │entităţi, al │
│ │ │cărei efect │
│ │ │combinat │
│ │ │creează atât │
│ │Intrarea în │pierderi care │
│ │dificultate a │sunt legate de│
│ │unei entităţi │neîndeplinirea│
│ │identificate ca │obligaţiilor │
│ │potenţială sursă │de plată, cât │
│ │simultană de │şi pierderi │
│ │pierderi care │care nu sunt │
│ │sunt legate de │legate de │
│ │neîndeplinirea │neîndeplinirea│
│7. Situaţie │obligaţiilor de │obligaţiilor │
│(situaţii) │plată şi de │de plată, │
│care cauzează │pierderi care nu │declanşând │
│simultan │sunt legate de │oricare dintre│
│pierderi care │neîndeplinirea │indicatorii │
│sunt legate de│obligaţiilor de │din categoria │
│neîndeplinirea│plată │(b) de mai sus│
│obligaţiilor │Probabilitate │(indicatori │
│de plată şi │ridicată de │care │
│pierderi care │intrare în │semnalează │
│nu sunt legate│dificultate a │trecerea de la│
│de │unei entităţi │gestionarea │
│neîndeplinirea│identificate ca │riscurilor în │
│obligaţiilor │potenţială sursă │situaţii de │
│de plată │simultană de │statu-quo la │
│ │pierderi care │faza de │
│ │sunt legate de │redresare) │
│ │neîndeplinirea │pentru │
│ │obligaţiilor de │pierderile │
│ │plată şi de │care sunt │
│ │pierderi care nu │legate de │
│ │sunt legate de │neîndeplinirea│
│ │neîndeplinirea │obligaţiilor │
│ │obligaţiilor de │de plată, │
│ │plată │pierderile │
│ │ │care nu sunt │
│ │ │legate de │
│ │ │neîndeplinirea│
│ │ │obligaţiilor │
│ │ │de plată sau │
│ │ │scenariile de │
│ │ │deficit de │
│ │ │lichiditate │
└──────────────┴─────────────────┴──────────────┘



    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016