Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   GHID din 8 decembrie 2003  referitor la continutul dosarului pentru notificarile de tip IA si IB    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

GHID din 8 decembrie 2003 referitor la continutul dosarului pentru notificarile de tip IA si IB

EMITENT: MINISTERUL SANATATII
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 908 din 19 decembrie 2003
GHID din 8 decembrie 2003
referitor la conţinutul dosarului pentru notificãrile de tip IA şi IB
EMITENT: MINISTERUL SÃNÃTÃŢII
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 908 din 19 decembrie 2003


În concordanta cu Reglementarea (EEC) nr. 2.309/93 care stabileşte procedurile comunitare pentru autorizarea şi supravegherea medicamentelor de uz uman şi înfiinţarea Agenţiei Europene pentru Evaluarea Medicamentelor [Evaluation Medicines European Agency (EMEA)] şi cu Directiva 2001/83/CE a Parlamentului European şi a Consiliului, referitoare la codul comunitar cu privire la medicamentele de uz uman, a fost adoptatã o abordare unitarã în ceea ce priveşte procedurile pentru variatiile la termenii autorizaţiei de punere pe piata. Aceste proceduri usureaza eforturile atât ale industriei, cat şi pe cele ale autoritãţilor şi, de asemenea, garanteazã faptul ca modificãrile aduse medicamentului nu ridica probleme de sãnãtate publica.
Reglementarea Comisiei (CE) nr. 1.084/2003*1), referitoare la evaluarea variatiilor la termenii autorizaţiei de punere pe piata pentru medicamentele de uz uman, eliberata de cãtre o autoritate competenta a unui stat membru, şi Reglementarea Comisiei (CE) nr. 1.085/2003*2), referitoare la evaluarea variatiilor la termenii autorizaţiei de punere pe piata pentru medicamentele de uz uman, care cad sub incidenta Reglementãrii (EEC) nr. 2.309/93, stabilesc prevederile referitoare la variatii şi le clasifica pe acestea în mai multe tipuri: tip IA, tip IB şi tip II. Aceste proceduri simplificate pentru variatiile de tip IA şi de tip IB sunt de fapt notificãri care respecta termeni distincti pentru validare şi aprobare. Reglementãrile stabilesc condiţiile necesare pe care o anumitã variatie trebuie sa le îndeplineascã pentru a urma fie o procedura de tip IA, fie o procedura de tip IB.
Pentru aprobarea unei notificãri de tip IA trebuie depusa o documentaţie care sa susţinã schimbãrile notificate. Acest ghid a fost elaborat cu scopul de a clarifica ce documentaţie trebuie depusa pentru fiecare dintre aceste notificãri. În anumite cazuri se face referire la ghiduri specifice. Cu toate acestea, propunatorul trebuie sa verifice de fiecare data dacã ghidurile sunt aplicabile pentru variatia în speta. Mai mult decât atât, în cazul în care schimbarea notificatã implica modificarea rezumatului caracteristicilor produsului, a etichetarii sau a inscriptionarii ambalajului ori a prospectului, aceste modificãri sunt parte integrantã a notificãrii şi documentele respective modificate trebuie depuse o data cu documentaţia de sustinere a schimbãrilor.

_________
*1) Jurnalul Oficial L [Official Journal L (OJL)] 159, 27 iunie 2003, p.1.
*2) OJ L 159, 27 iunie 2003, p.24.

În tabelul de mai jos s-a folosit pentru definirea fiecãrei notificãri de tip I terminologia din anexa II la HCS nr. 27 din 24 octombrie 2003 referitoare la aprobarea Reglementãrilor privind procedura de evaluare a variatiilor la termenii autorizaţiei de punere pe piata pentru medicamentele de uz uman. Pentru fiecare variatie sunt specificate atât condiţiile aplicabile, cat şi pãrţile corespunzãtoare din documentaţie care trebuie (re-)depuse sau actualizate, precum şi orice alte documente necesare. De asemenea, trebuie plãtitã taxa corespunzãtoare, în conformitate cu prevederile legale în vigoare la data depunerii notificãrii.
Notificarea unei variatii face referire doar la o singura variatie. Pentru acoperirea oricãror alte modificãri este necesar sa se depunã notificare pentru orice variatii consecutive sau paralele, care ar putea fi legate de schimbarea pentru care s-a depus cerere; aceste notificãri se pot depune simultan cu prima şi trebuie descrisã clar legatura dintre ele. Variatiile consecutive reprezintã parte a aceleiaşi notificãri, în timp ce variatiile paralele nu au aceasta caracteristica. O variatie consecutiva unei notificãri de tip IA nu poate sa fie decât o alta notificare de tip IA, în timp ce o variatie consecutiva unei notificãri de tip IB poate sa fie atât o notificare de tip IA, cat şi o notificare de tip IB. Orice alte variatii consecutive nu vor fi acceptate şi astfel de schimbãri vor fi depuse pentru a urma procedura pentru variatiile de tip II.
O variatie consecutiva de tip IA/IB este o schimbare inevitabila şi consecinta directa a unei alte schimbãri şi nu pur şi simplu o schimbare de sine stãtãtoare. Mai jos sunt enumerate exemple de variatii consecutive şi paralele:
1. înlocuirea unui producãtor pentru produsul finit în cadrul Uniunii Europene, care este şi responsabil pentru controlul calitãţii şi eliberarea seriilor printr-un nou producãtor responsabil de toate operaţiunile. În cazul în care controlul calitãţii şi eliberarea seriilor se fac de cãtre alt producãtor, acest fapt va fi tratat ca o schimbare consecutiva. Cazul prezentat ar fi tip IB nr. 7 cu consecutiv tip IA nr. 8;
2. un scenariu mai complicat este reprezentat de situaţia în care producãtorul este situat în afarã Uniunii Europene, de exemplu în India. În acest exemplu se adauga un nou producãtor şi în consecinta un nou loc pentru eliberarea seriilor şi posibil locuri separate pentru controlul calitãţii (în funcţie de cerinţele testarii) în Uniunea Europeanã, care trebuie înlocuite pentru a rãspunde necesitãţii de testare şi eliberare a seriilor pentru import. Cazul prezentat ar fi tip IB nr. 7 cu consecutiv tip IA nr. 8;
3. adãugarea unui loc atât pentru ambalare primara, cat şi pentru ambalare secundarã poate fi consideratã ca fiind consecutiva. Aceasta variatie trebuie depusa ca notificare tip IA sau IB nr. 7, inclusiv schimbarea consecutiva tip IA nr. 7a;
4. un exemplu în care variatiile nu ar fi consecutive şi care necesita cereri separate este urmãtorul: adãugarea a 3 producãtori diferiţi. În acest caz se vor depune 3 cereri diferite şi nu una pentru a adauga 3 producãtori;
5. în anumite cazuri o schimbare în ceea ce priveşte metodele de testare şi în ceea ce priveşte specificaţiile este consideratã consecutiva, atunci când se referã doar la o singura metoda de testare. Schimbãrile care intereseazã mai multe metode, chiar dacã se referã la testarea unei singure substanţe sau a unui singur produs, nu sunt legate şi trebuie depuse ca notificãri paralele.
Procedurile care au fost stabilite pentru notificarea de tip I au menirea de a oferi o evaluare rapida şi eficienta a variatiilor. Propunatorii trebuie sa fie constienti de faptul ca prezentarea de informaţii excesive sau nerelevante franeaza procedurile rapide. Pe de alta parte, documentaţia neconforma poate duce la neaprobarea/respingerea notificãrii. Înştiinţarea asupra validitãţii unei notificãri de tip IA/validãrii unei notificãri de tip IB este facuta de cãtre autoritatea competenta. O notificare de tip IB va fi respinsã în cazul în care propunatorul nu a completat documentaţia în termen de 60 de zile de la primirea notificãrii de la autoritatea competenta prin care aceasta semnaleaza ca documentaţia originala nu este corespunzãtoare. Respingerea nu prejudiciazã dreptul propunatorului de a redepune dosarul.





┌────────────────────────────────────────────────────┬───────────┬─────────────┬──────┐
𗈕. Schimbarea numelui şi/sau adresei deţinãtorului │Condiţii │Documentaţia │Tipul │
│ autorizaţiei de punere pe piata │care │care trebuie │proce-│
│ │trebuie │depusa │durii │
│ │îndeplinite│ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│ 𗈕 𗈕 │IA │
│Condiţii │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┴───────────┴─────────────┴──────┤
𗈕. Deţinãtorul autorizaţiei de punere pe piata │
│ rãmâne aceeaşi entitate juridicã. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Documentaţie │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈕. Un document oficial de la o instituţie oficialã (de ex. Camera de Comerţ) în care │
│ sa fie menţionat noul nume sau noua adresa. │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

┌────────────────────────────────────────────────────┬───────────┬─────────────┬──────┐
𗈖. Schimbarea numelui medicamentului │Condiţii │Documentaţia │Tipul │
│ │care │care trebuie │proce-│
│ │trebuie │depusa │durii │
│ │îndeplinite│ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│ 𗈕 𗈕 │IB │
├────────────────────────────────────────────────────┴───────────┴─────────────┴──────┤
│Condiţii │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈕. Trebuie evitate confuziile cu numele medicamentelor existente sau cu denumirile │
│ comune internaţionale (DCI). │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Documentaţie │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈕. Pentru medicamentele implicate în procedura centralizata: copie dupã scrisoarea │
│ de la Agenţia Europeanã pentru Evaluarea Medicamentelor [Evaluation Medicines │
│ European Agency (EMEA)] │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

┌────────────────────────────────────────────────────┬───────────┬─────────────┬──────┐
𗈗. Schimbarea numelui substanţei active │Condiţii │Documentaţia │Tipul │
│ │care │care trebuie │proce-│
│ │trebuie │depusa │durii │
│ │îndeplinite│ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│ 𗈕 𗈕 │IA │
├────────────────────────────────────────────────────┴───────────┴─────────────┴──────┤
│Condiţii │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈕. Substanta activa rãmâne aceeaşi. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Documentaţie │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈕.Dovada de acceptare de cãtre OMS, sau o copie a listei INN (Internaţional │
│ Nonproprietary Name), Pentru medicamentele fitoterapeutice, declaraţie ca numele │
│ este în concordanta HCS nr. 14/23.06.2001 referitoare la aprobarea Ghidului │
│ privind produsele medicamentoase pe baza de plante cu utilizare terapeuticã │
│ tradiţionala. │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

┌────────────────────────────────────────────────────┬───────────┬─────────────┬──────┐
𗈘. Schimbarea numelui şi/sau adresei producãtorului │Condiţii │Documentaţia │Tipul │
│ substanţei active în situaţiile în care nu │care │care trebuie │proce-│
│ este disponibil certificatul de conformitate cu │trebuie │depusa │durii │
│ Farmacopeea Europeanã │îndeplinite│ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│ 𗈕 𗈕,2 │IA │
├────────────────────────────────────────────────────┴───────────┴─────────────┴──────┤
│Condiţii │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈕. Locul de fabricaţie rãmâne acelaşi. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Documentaţie │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈕. Un document oficial de la o instituţie oficialã (de ex. Camera de Comerţ) care │
│ sa menţioneze noul nume şi/sau noua adresa. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈖. Pagina/paginile modificatã/modificate pentru înlocuire în partea IIC, sau │
│ echivalentul acestora în format "Document Tehnic Comun" (Common Technical │
│ Document-CTD). │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

┌────────────────────────────────────────────────────┬───────────┬─────────────┬──────┐
𗈙. Schimbarea numelui şi/sau adresei │Condiţii │Documentaţia │Tipul │
│ producãtorului produsului finit │care │care trebuie │proce-│
│ │trebuie │depusa │durii │
│ │îndeplinite│ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│ 𗈕 𗈕,2 │IA │
├────────────────────────────────────────────────────┴───────────┴─────────────┴──────┤
│Condiţii │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈕. Locul de fabricaţie rãmâne acelaşi. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Documentaţie │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈕. Copie dupã autorizaţia de fabricaţie, modificatã, dacã este disponibilã; │
│ sau un document oficial de la o instituţie oficialã (de ex. Camera de │
│ Comerţ) care sa menţioneze noul nume şi/sau noua adresa. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈖. Dacã este aplicabil, pagina/paginile modificatã/modificate pentru înlocuirea │
│ în partea IIB, sau echivalentul în format CTD. │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

┌────────────────────────────────────────────────────┬───────────┬─────────────┬──────┐
𗈚. Schimbarea codului Anatomic Terapeutic │Condiţii │Documentaţia │Tipul │
│ Chimic (ATC) │care │care trebuie │proce-│
│ │trebuie │depusa │durii │
│ │îndeplinite│ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│ 𗈕 𗈕 │IA │
│Condiţii │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┴───────────┴─────────────┴──────┤
𗈕. Schimbare consecutiva acordãrii unui cod ATC, sau ca urmare a unui amendament │
│ la codul ATC adus de cãtre OMS. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Documentaţie │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈕. Dovada a acceptãrii de cãtre OMS sau copie a listei codurilor ATC. │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


┌────────────────────────────────────────────────────┬───────────┬─────────────┬──────┐
𗈛. Înlocuirea sau adãugarea unui loc de fabricaţie │Condiţii │Documentaţia │Tipul │
│ pentru o parte sau întreg procesul de fabricaţie │care │care trebuie │proce-│
│ a produsului finit │trebuie │depusa │durii │
│ │îndeplinite│ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│a) Ambalare secundarã pentru toate tipurile de 𗈕,2 𗈕,2,5 │IA │
│ forme farmaceutice │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│b) Loc pentru ambalare primara │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│ 1. Forme farmaceutice solide, de ex. comprimate │ │ │ │
│ şi capsule 𗈕,2,3,5 𗈕,2,5 │IA │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│ 2. Forme farmaceutice semisolide sau lichide 𗈕,2,3,5 𗈕,2,5 │IB │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│ 3. Forme farmaceutice lichide (suspensii, │ │ │ │
│ emulsii) 𗈕,2,3,4,5 𗈕,2,4,5 │IB │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│c) Toate celelalte operaţiuni, cu excepţia celei │ │ │ │
│ de eliberare a seriilor 𗈕,2,4,5 𗈕,3,4,5,6, │IB │
│ │ 𗈛,8 │ │
├────────────────────────────────────────────────────┴───────────┴─────────────┴──────┤
│Condiţii │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈕. Inspecţie satisfãcãtoare efectuatã în ultimii trei ani de cãtre un departament │
│ de inspecţie dintr-un stat membru din zona economicã europeanã sau dintr-o ţara │
│ în care exista aplicat un acord GMP(Good Manufacturing Practice) de recunoaştere │
│ mutuala între acea ţara şi UE (pentru produse fabricate în zona economicã │
│ europeanã). Pentru producãtorii din afarã zonei economice europene este disponibil│
│ raport de inspecţie favorabil emis de o autoritate competenta dintr-o ţara membra │
│ PIC/S (Pharmaceutical Inspection Co-operation/Scheme). │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈖. Locul de fabricaţie este autorizat corespunzãtor (pentru producerea formei │
│ farmaceutice sau a produsului în discuţie). │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈗. Produsul în discuţie nu este un produs steril. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈘. Schema de validare este disponibilã, sau validarea procesului la noul loc de │
│ fabricaţie a fost efectuatã în concordanta cu protocolul în vigoare pe cel puţin │
│ trei serii de producţie, │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈙. Produsul în discuţie nu este un produs medicamentos biologic. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Documentaţie │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈕. Dovada ca locul propus este autorizat corespunzãtor pentru forma farmaceutica sau │
│ pentru produsul avut în vedere, de ex: │
│ ● Pentru un loc de fabricaţie din zona economicã europeanã: copie dupã autorizaţia│
│ de fabricaţie valida; │
│ ● Pentru un loc de fabricaţie din afarã zonei economice europene unde exista │
│ aplicat GMP cu recunoaştere mutuala prin acord între acea ţara şi UE: copie │
│ dupã autorizaţia de fabricaţie valida, dupã certificatul GMP sau dupã documentul│
│ echivalent eliberat de cãtre autoritatea competenta relevanta. │
│ ● Pentru un loc de fabricaţie situat în afarã zonei economice europene unde nu │
│ exista un acord de recunoaştere mutuala: o declaraţie GMP sau echivalenta cu │
│ acesta, eliberata de cãtre un departament de inspecţie al unui stat membru din │
│ zona economicã europeanã sau copia raportului de inspecţie favorabil emis de o │
│ autoritate competenta dintr-o ţara membra PIC/S. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈖. Data ultimei inspecţii satisfãcãtoare referitoare la locul de ambalare efectuatã │
│ de cãtre un departament de inspecţie dintr-un stat membru sau dintr-o ţara în care│
│ exista aplicat un acord GMP cu recunoaştere mutuala între acea ţara şi UE. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈗. Data şi scopul (a se indica dacã s-a referit specific la un produs, dacã s-a │
│ referit la o anumitã forma farmaceutica etc; ultimei inspecţii satisfãcãtoare │
│ referitoare la locul de ambalare efectuatã de cãtre un departament de inspecţie │
│ dintr-un stat membru sau dintr-o ţara în care exista aplicat un acord GMP cu │
│ recunoaştere mutuala între acea ţara şi UE în ultimii 3 ani. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈘. Trebuie indicate numerele seriilor (𕟵) folosite în studiile de validare sau │
│ trebuie depus protocolul (schema) de validare. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈙. Formularul de cerere pentru aprobarea variaţiei trebuie sa indice clar │
│ producãtorii la rubricile "Prezent" şi "Propunere", │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈚. Copie dupã specificaţiile la eliberare şi la sfârşitul perioadei de valabilitate │
│ aprobate. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈛. Date referitoare la analiza seriilor pentru o serie de producţie şi doua serii │
│ la scala pilot, care simuleazã procesul de producţie (sau doua serii de producţie)│
│ şi date comparative referitoare la ultimele 3 serii de la locul anterior; │
│ date referitoare la urmãtoarele doua serii de producţie trebuie sa fie disponibile│
│ la cerere, sau trebuie depuse dacã sunt în afarã specificatiilor (însoţite de │
│ propuneri de mãsuri). │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈜. Pentru formele semisolide şi lichide în care substanta activa se prezintã sub │
│ forma nedizolvata, date corespunzãtoare de validare inclusiv imagine microscopica │
│ pentru distribuţia mãrimii particulelor şi morfologie. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Nota │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│În cazul unei schimbãri în locul de fabricaţie sau a unui loc nou de fabricaţie în │
│afarã zonei economice europene, fãrã un acord operational GMP de recunoaştere │
│mutuala cu UE, deţinãtorilor autorizaţiei de punere pe piata li se recomanda sa │
│consulte autoritatea competenta înainte de a depune notificarea şi sa ofere │
│informaţii asupra inspecţiei EEA anterioare din ultimii 2-3 ani şi/sau despre │
│orice inspecţie EEA planificata, inclusiv data inspecţiei şi categoria de │
│produs inspectata, autoritatea tutelara sau orice alta informaţie relevanta. │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

┌────────────────────────────────────────────────────┬───────────┬─────────────┬──────┐
𗈜. Schimbare în procesul de eliberare a seriilor │Condiţii │Documentaţia │Tipul │
│ şi testarea pentru controlul calitãţii produsului│care │care trebuie │proce-│
│ finit │trebuie │depusa │durii │
│ │îndeplinite│ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│a) Înlocuirea sau adãugarea unui loc în care se 𗈖,3,4 𗈕,2 │IA │
│ efectueazã controlul/testarea seriilor │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│b) Înlocuirea sau adãugarea unui producãtor │ │ │ │
│ responsabil de eliberarea seriilor │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│ 1. Nu include controlul/testarea seriilor 𗈕,2 𗈕,2 │IA │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│ 2. Include controlul/testarea seriilor 𗈕,2,3,4 𗈕,2 │IA │
├────────────────────────────────────────────────────┴───────────┴─────────────┴──────┤
│Condiţii │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈕. Producãtorul responsabil pentru eliberarea seriilor trebuie sa fie situat în zona │
│ economicã europeanã (pentru produse fabricate în zona economicã europeanã). │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈖. Locul de fabricaţie este autorizat corespunzãtor. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈗. Produsul nu este un medicament biologic. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈘. Transferul metodei de la vechiul loc la cel nou sau la un nou laborator de │
│ testare a fost finalizat corespunzãtor. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Documentaţie │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈕. Pentru un loc de fabricaţie situat în zona economicã europeanã: copie dupã │
│ autorizaţia de fabricaţie valida, sau o acreditare oficialã ca laborator de │
│ testare, sau un document echivalent. │
│ │
│ Pentru un loc de fabricaţie în afarã zonei economice europene unde exista aplicat │
│ GMP cu recunoaştere mutuala prin acord între acea ţara şi UE: copie dupã │
│ autorizaţia de fabricaţie valida, dupã certificatul GMP sau dupã documentul │
│ oficial de acreditare ca laborator de testare, sau dupã documentul echivalent │
│ eliberat de cãtre autoritatea competenta relevanta. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈖. Cererea tip pentru depunerea variaţiei trebuie sa evidentieze clar producãtorii │
│ pentru produsul finit la rubricile "Prezent" şi "Propunere". │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


┌────────────────────────────────────────────────────┬───────────┬─────────────┬──────┐
𗈝. Renunţarea la oricare loc de fabricaţie │Condiţii │Documentaţia │Tipul │
│(incluzând locul de fabricaţie pentru substanta │care │care trebuie │proce-│
│activa, produsul intermediar sau produsul finit, │trebuie │depusa │durii │
│locul pentru ambalare, producãtorul │îndeplinite│ │ │
│responsabil pentru eliberarea seriilor, locul │ │ │ │
│pentru controlul seriilor) │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│ │Nu sunt 𗈕 │IA │
├────────────────────────────────────────────────────┴───────────┴─────────────┴──────┤
│Condiţii: Nu exista │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Documentaţie │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈕. Cererea tip pentru depunerea variaţiei trebuie sa evidentieze clar producãtorii │
│ pentru produsul finit, la rubricile "Prezent" şi "Propunere". │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

┌────────────────────────────────────────────────────┬───────────┬─────────────┬──────┐
󧓒. Schimbare minora în procesul de fabricaţie a │Condiţii │Documentaţia │Tipul │
│substanţei active │care │care trebuie │proce-│
│ │trebuie │depusa │durii │
│ │îndeplinite│ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│ 𗈕,2,3 𗈕,2,3 │IB │
│Condiţii │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┴───────────┴─────────────┴──────┤
𗈕. Nu sunt schimbãri calitative sau cantitative în ceea ce priveşte profilul │
│ impuritatilor sau proprietãţile fizico-chimice. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈖. Substanta activa nu este o substanta biologica. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈗. Calea de sinteza rãmâne aceeaşi, adicã produsii intermediari sunt aceiaşi, │
│ în cazul medicamentelor fitoterapeutice, sursa geograficã, producerea substanţei │
│ vegetale şi calea de fabricaţie rãmân aceleaşi. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Documentaţie │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈕. Modificare la secţiunile relevante ale partii IIC, sau echivalentul în format CTD │
│ şi ale Drug Master File (acolo unde este aplicabil), inclusiv o comparatie │
│ directa a procesului prezent cu procesul nou. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈖. Date de analiza a seriilor (în format tabelar comparativ) pentru minim doua serii │
│ (minim scala pilot) fabricate conform procesului curent aprobat şi conform │
│ procesului propus. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈗. Copie dupã specificaţiile aprobate pentru substanta activa. │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

┌────────────────────────────────────────────────────┬───────────┬─────────────┬──────┐
󧓓. Schimbare în mãrimea seriei substanţei active │Condiţii │Documentaţia │Tipul │
│ sau produsului intermediar │care │care trebuie │proce-│
│ │trebuie │depusa │durii │
│ │îndeplinite│ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│a) Creştere de pana la de 10 ori comparativ cu 𗈕,2,3,4 𗈕,2 │IA │
│ mãrimea seriei aprobate la momentul autorizãrii │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│b) Reducerea scalei de producţie 𗈕,2,3,4,5 𗈕,2 │IA │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│c) Creştere mai mare decât de 10 ori comparativ 𗈕,2,3,4 𗈕,3,4 │IB │
│ cu mãrimea seriei aprobate la momentul │ │ │ │
│ autorizãrii │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┴───────────┴─────────────┴──────┤
│Condiţii │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈕. Schimbãrile aduse metodei de fabricaţie sunt exclusiv cele care sunt necesare │
│ creşterii seriei, de ex, utilizarea de echipamente diferit dimensionate. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈖. Rezultatele testelor pentru cel puţin doua serii, conform specificatiilor, │
│ trebuie sa fie disponibile pentru seria în mãrimea propusã. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈗. Substanta activa nu este substanta biologica │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈘. Schimbarea nu afecteazã reproductibilitatea procesului. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈙. Schimbarea nu trebuie sa fie consecinta unor evenimente neaşteptate apãrute în │
│ timpul procesului de fabricaţie sau datoratã suspectarii unor probleme de │
│ stabilitate. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Documentaţie │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈕. Modificare la secţiunea partii IIC, sau echivalentul în format CTD. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈖. Numãrul seriilor testate având mãrimea propusã a seriei de fabricaţie, │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈗. Date de analiza a seriilor (în format tabelar comparativ) pe minim o serie de │
│ producţie fabricata în ambele marimi, cea curenta aprobatã, cat şi cea propusã. │
│ Date privind analiza seriilor pentru urmãtoarele doua serii de producţie trebuie │
│ sa fie puse la dispoziţie la cerere şi depuse de cãtre deţinãtorul autorizaţiei │
│ de punere pe piata în cazul în care rezultatele sunt în afarã specificatiilor │
│ însoţite de propuneri de mãsuri). │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈘. Copie dupã specificaţiile aprobate pentru substanta activa (şi pentru produsii │
│ intermediari, dacã este aplicabil). │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

┌────────────────────────────────────────────────────┬───────────┬─────────────┬──────┐
󧓔.Schimbarea specificatiei pentru o substanta │Condiţii │Documentaţia │Tipul │
│ activa sau un material de start/un produs │care │care trebuie │proce-│
│ intermediar/un reactiv folosit în procesul │trebuie │depusa │durii │
│ de fabricaţie a substanţei active │îndeplinite│ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│a) Restrangerea limitelor specificatiei 𗈕,2,3 𗈕,2 │IA │
│ ├───────────┼─────────────┼──────┤
│ 𗈖,3 𗈕,2 │IB │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│b) Adãugarea unui nou parametru de testare la │ │ │ │
│ specificaţia; │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│ 1. unei substanţe active 𗈖,4,5 𗈕,2,3,4,5,6 │IB │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│ 2. unui material de start/unui produs 𗈖,4 𗈕,2,3,4 │IB │
│ intermediar/unui reactiv folosit în procesul │ │ │ │
│ de fabricaţie a substanţei active │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┴───────────┴─────────────┴──────┤
│Condiţii │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈕. Schimbarea nu este o consecinta a nici unui angajament ca urmare a unei evaluãri │
│ anterioare pentru revizuirea limitelor specificatiilor (de ex. fãcut în timpul │
│ derulãrii procedurii pentru autorizare sau în timpul derulãrii procedurii pentru │
│ aprobarea unei variatii de tip II). │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈖. Schimbarea nu trebuie sa fie consecinta unor evenimente neaşteptate apãrute în │
│ timpul fabricaţiei. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈗. Orice schimbare trebuie sa se încadreze în limitele curente aprobate, │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈘. Orice metoda de testare nu se referã la o noua tehnica nestandardizata, sau la o │
│ tehnica standard folositã într-o modalitate noua. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈙. Substanta activa nu este o substanta biologica. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Documentaţie │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈕. Modificare la secţiunea relevanta a partii IIC, sau echivalentul în format CTD. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈖. Tabel comparativ între specificaţiile curente şi cele propuse. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈗. Detalii despre orice noua metoda analitica şi date de validare. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈘. Date de analiza a seriilor pentru doua serii de producţie a substanţei la care │
│ se face referire, pentru toate testarile din noua specificaţie. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈙. Atunci când este cazul, date comparative pentru profilul de dizolvare pentru │
│ produsul finit pentru cel puţin o serie pilot, care conţine substanta activa, │
│ atât pentru specificaţia curenta cat şi pentru cea propusã. Pentru medicamentele │
│ fitoterapeutice pot fi acceptate date comparative pentru dezagregare. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈚. Dacã este relevant, justificare pentru nedepunerea unui nou studiu de │
│ bioechivalenta în conformitate cu Ghidul pentru investigarea biodisponibilitatii │
│ şi bioechivalentei │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

┌────────────────────────────────────────────────────┬───────────┬─────────────┬──────┐
󧓕. Schimbare în procedura de testare a substanţei │Condiţii │Documentaţia │Tipul │
│ active sau a materialului de start, sau a │care │care trebuie │proce-│
│ produsului intermediar sau a reactivului folosit│trebuie │depusa │durii │
│ în procesul de fabricaţie a substanţei active │îndeplinite│ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│a) Schimbare minora în procedura de testare │ │ │ │
│ autorizata 𗈕,2,3,5 𗈕 │IA │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│b) Alte schimbãri în procedura de testare, inclusiv 𗈖,3,4,5 𗈕,2 │IB │
│ înlocuirea sau adãugarea unei proceduri de │ │ │ │
│ testare │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┴───────────┴─────────────┴──────┤
│Condiţii │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈕. Metoda analitica trebuie sa rãmânã aceeaşi (de ex. schimbare în lungimea sau │
│ temperatura coloanei, dar nu un alt tip de coloana sau un alt tip de metoda); │
│ nu sunt detectate impuritati noi. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈖. S-au efectuat studii de (re-)validare corespunzãtoare, în conformitate cu normele │
│ în vigoare. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈗. Rezultatele validãrii metodei demonstreaza ca noua procedura de testare este cel │
│ puţin echivalenta cu cea anterioarã. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈘. Orice metoda de testare nu se referã la o noua tehnica nestandardizata sau la o │
│ tehnica standard folositã într-o modalitate noua. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈙. Substanta activa, materialul de start, produsul intermediar sau reactivul nu sunt │
│ substanţe biologice, │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Documentaţie │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈕. Modificare la secţiunile relevante ale partii IIC, sau echivalentul în format │
│ CTD, care include o descriere a metodologiei analitice, un rezumat al datelor de │
│ validare, specificaţii revizuite pentru impuritatii (dacã este aplicabil); │
│ modificare la secţiunile relevante ale partii IIG (vechea parte IIF), sau │
│ echivalentul în format CTD (dacã este aplicabil). │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈖. Rezultate comparative de validare care sa reflecte faptul ca procedura de testare │
│ propusã este echivalenta cu procedura de testare curenta. │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

┌────────────────────────────────────────────────────┬───────────┬─────────────┬──────┐
󧓖. Schimbare la nivelul producãtorului substanţei │Condiţii │Documentaţia │Tipul │
│ active sau materialului de start/reactivului/ │care │care trebuie │proce-│
│ produsului intermediar utilizat în procesul de │trebuie │depusa │durii │
│ fabricaţie a substanţei active în cazul în care │îndeplinite│ │ │
│ nu exista certificat de conformitate cu │ │ │ │
│ Farmacopeea Europeanã │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│a) Schimbarea locului de fabricaţie pentru 𗈕,2,4 𗈕,2,3,4,5 │IB │
│ producãtorul deja autorizat (înlocuire sau │ │ │ │
│ adaugare) │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│b) Producãtor nou (înlocuire sau adaugare) 𗈕,2,3,4 𗈕,2,3,4,5 │IB │
├────────────────────────────────────────────────────┴───────────┴─────────────┴──────┤
│Condiţii │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈕. Specificaţiile (inclusiv controalele interfazice, metodele de analiza pentru toate│
│ materialele), metoda de preparare (inclusiv mãrimea seriei) şi calea de sinteza │
│ detaliatã sunt identice cu cele deja aprobate. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈖. În cazurile în care în proces se folosesc materiale de origine umanã sau animala, │
│ producãtorul nu foloseşte nici un furnizor nou pentru care sa necesite evaluarea │
│ siguranţei virale sau a conformitatii cu Ghidul privind minimalizarea riscului de │
│ transmitere a agenţilor encefalopatiei spongiforme animale prin produse │
│ medicamentoase de uz uman. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈗. Actualul sau noul producãtor nu foloseşte Drug Master File. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈘. Schimbarea nu se referã la un medicament care conţine o substanta activa │
│ biologica. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Documentaţie │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈕. Pagina/paginile modificatã/modificate ale partii IIC şi IIG (fosta parte IIF), │
│ sau echivalentul acestora în format CTD, dacã este aplicabil. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈖. O declaraţie a deţinãtorului autorizaţiei de punere pe piata, potrivit cãreia │
│ calea de sinteza (sau în cazul medicamentelor fitoterapeutice, acolo unde este │
│ cazul, metoda de preparare, sursa geograficã, obţinerea produsului vegetal şi │
│ calea de fabricaţie), procedurile pentru controlul calitãţii şi specificaţiile │
│ substanţei active şi ale materialului de start/reactivului/produsului intermediar │
│ utilizat în procesul de fabricaţie a substanţei active (dacã este aplicabil) sunt │
│ identice cu cele deja aprobate. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈗. Fie un certificat de conformitate cu Farmacopeea Europeanã TSE pentru fiecare noua│
│ sursa de materii prime sau, dacã este aplicabil, documente care sa ateste ca acea │
│ sursa pentru materia prima cu risc TSE a fost evaluatã de cãtre o autoritate │
│ competenta şi se conformeazã cu Ghidul privind minimalizarea riscului de │
│ transmitere a agenţilor encefalopatiei spongiforme animale prin produse medicamen-│
│ toase de uz uman, care este în vigoare. Informarea trebuie sa includã: numele │
│ producãtorului, speciile şi tesuturile din care deriva materia prima, ţara de │
│ origine a animalelor sursa, utilizarea şi acceptarea anterioarã. Pentru procedura │
│ centralizata, aceasta informaţie trebuie sa fie inclusã într-un tabel TSE │
│ actualizat, tabel A (şi B dacã este relevant). │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈘. Date de analiza a seriilor de substanta activa (în format tabelar comparativ) │
│ pentru cel puţin doua serii (minim la scala pilot) de la locul de fabricaţie │
│ curent aprobat şi de la locul de fabricaţie propus. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈙. Cererea tip pentru depunerea variaţiei trebuie sa evidentieze clar producãtorii │
│ substanţei active, la rubricile "Prezent şi "Propunere". │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

┌────────────────────────────────────────────────────┬───────────┬─────────────┬──────┐
󧓗. Depunerea unui nou certificat de conformitate cu│Condiţii │Documentaţia │Tipul │
│ Farmacopeea Europeanã sau a unui certificat │care │care trebuie │proce-│
│ revizuit, pentru o substanta activa sau un │trebuie │depusa │durii │
│ material de start/un reactiv/un produs │îndeplinite│ │ │
│ intermediar din procesul de fabricaţie a │ │ │ │
│ substanţei active │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│a) De la un producãtor deja autorizat 𗈕,2,4 𗈕,2,3,4 │IA │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│b) De la un producãtor nou (înlocuire sau adaugare) │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│ 1. Substanta sterila 𗈕,2,3,4 𗈕,2,3,4 │IB │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│ 2. Alte substanţe 𗈕,2,3,4 𗈕,2,3,4 │IA │
├────────────────────────────────────────────────────┴───────────┴─────────────┴──────┤
│Condiţii │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈕. Specificaţiile produsului finit la eliberare şi la sfârşitul perioadei de │
│ valabilitate rãmân aceleaşi. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈖. Specificaţii adiţionale nemodificate pentru impuritati (fata de Farmacopeea │
│ Europeanã) şi cerinţe adiţionale specifice produsului (de ex. profiluri pentru │
│ dimensiunea particulelor, forme polimorfe), dacã este aplicabil. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈗. Substanta activa este testata chiar înainte de folosire, dacã în certificatul de │
│ conformitate cu Farmacopeea Europeanã nu este inclusã perioada de retestare, │
│ sau dacã nu exista date care sa susţinã o perioada de retestare. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈘. Procesul de fabricaţie a substanţei active, materialului de start/reactivului/ │
│ produsului intermediar nu include folosirea de materiale de origine umanã sau │
│ animala pentru care este necesarã o evaluare a datelor de siguranta virala. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Documentaţie │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈕. Copie dupã certificatul de conformitate cu Farmacopeea Europeanã editia curenta │
│ (actualizat). │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈖. Pagina/paginile modificatã/modificate ale pãrţilor IIC şi IIF (fosta parte IIE), │
│ sau echivalentul în format CTD, dacã este aplicabil. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈗. Dacã este aplicabil, un document care sa ofere informaţii despre orice fel de │
│ material care cade sub incidenta Ghidului privind minimalizarea riscului de │
│ transmitere a agenţilor encefalopatiei spongiforme animale prin produse │
│ medicamentoase de uz uman, inclusiv materiale care sunt folosite în fabricatia │
│ substanţei active. Urmãtoarele informaţii trebuie sa fie prezentate pentru fiecare│
│ material: numele producãtorului, speciile şi tesuturile din care este derivat │
│ materialul, ţara de origine a sursei animaliere şi utilizarea ei. │
│ Pentru procedura centralizata aceasta informaţie trebuie sa fie inclusã într-un │
│ tabel TSE actualizat, tabel A (şi B dacã este relevant). │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈘. Formularul pentru depunerea variaţiei trebuie sa menţioneze clar producãtorii la │
│ rubricile "Prezent" şi "Propunere", │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Nota │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Referinta la specificaţiile nemodificate pentru impuritati, dacã este aplicabil, │
│condiţia 2, trebuie sa facã referire la impuritatile adiţionale, în notificarea │
│nr. 10 asupra schimbãrilor minore în procesul de fabricaţie a substanţei active, │
│condiţia nr. 1 stipuleazã ca nu exista modificãri calitative şi cantitative ale │
│profilului impuritatilor sau ale proprietãţilor fizico-chimice. În notificarea nr. 12│
│asupra modificãrilor specificatiei substanţei active este permisã atât restrangerea │
│limitelor acesteia cat şi adãugarea unor noi parametri de testare. Una dintre │
│condiţiile ca aceste schimbãri sa fie considerate notificare de tip 1 este faptul ca │
│schimbarea nu trebuie sa fie consecinta unor evenimente neaşteptate în timpul │
│producţiei. Condiţiile acestor notificãri trebuie luate în considerare în momentul │
│îndeplinirii condiţiilor notificãrii nr. 15. │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌────────────────────────────────────────────────────┬───────────┬─────────────┬──────┐
󧓘. Depunerea unui nou certificat TSE de │ Condiţii │Documentaţia │ Tipul│
│conformitate cu Farmacopeea Europeanã sau a unui │ care │care trebuie │proce-│
│certificat revizuit pentru o substanta activa │ trebuie │ depusa │durii │
│sau un material de start/un reactiv/un │îndeplinite│ │ │
│produs intermediar din procesul de fabricaţie a │ │ │ │
│substanţei active, pentru producãtorul curent │ │ │ │
│aprobat şi pentru procesul de fabricaţie curent │ │ │ │
│aprobat │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│Condiţii: nu sunt │ 𗈕,2,3 │IA │
├────────────────────────────────────────────────────┴───────────┴─────────────┴──────┤
│Documentaţie │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈕. Copie dupã certificatul de conformitate TSE cu Farmacopeea Europeanã, editia │
│curenta (actualizat). │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈖. Pagina/paginile modificatã/modificate ale partii IIC, sau echivalentul în format │
│CTD. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈗. Un document care sa ofere informaţii despre orice fel de material care cade sub │
│incidenta Ghidului privind minimalizarea riscului de transmitere a agenţilor │
│encefalopatiei spongiforme animale prin produse medicamentoase de uz uman, inclusiv │
│materiale care sunt folosite în fabricatia substanţei active. Urmãtoarele informaţii │
│trebuie sa fie prezentate pentru fiecare material: numele producãtorului, speciile şi│
│tesuturile din care este derivat materialul, ţara de origine a sursei animaliere şi │
│utilizarea ei. │
│Pentru procedura centralizata aceasta informaţie trebuie sa fie inclusã într-un tabel│
│TSE actualizat, tabel A (şi B dacã este relevant). │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

┌────────────────────────────────────────────────────┬───────────┬─────────────┬──────┐
󧓙. Schimbare în: │ Condiţii │Documentaţia │ Tipul│
│ │ care │care trebuie │proce-│
│ │ trebuie │ depusa │durii │
│ │îndeplinite│ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│a) Perioada de retestare a substanţei active 𗈕,2,3 𗈕,2 │IB │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│b) Condiţiile de pãstrare pentru substanta activa 𗈕,2 𗈕,2 │IB │
├────────────────────────────────────────────────────┴───────────┴─────────────┴──────┤
│Condiţii │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈕. Studiile de stabilitate au fost efectuate conform protocolului curent aprobat. │
│Studiile trebuie sa demonstreze ca specificaţiile relevante agreate sunt în │
│continuare îndeplinite. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈖. Schimbarea nu trebuie sa fie rezultatul unor evenimente neaşteptate apãrute în │
│timpul fabricaţiei, sau sa fie datoratã unor suspiciuni în ceea ce priveşte │
│stabilitatea. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈗. Substanta activa nu este o substanta biologica. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Documentaţie │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈕. Modificare la secţiunile relevante ale partii IIF (fosta parte IIE), sau │
│echivalentul în format CTD trebuie sa conţinã rezultatele studiilor de stabilitate în│
│timp real derulate în conformitate cu ghidurile de stabilitate relevante, pe cel │
│puţin doua serii de mãrime pilot sau de producţie (trei serii pentru produsele │
│medicamentoase biologice) ale substanţei active în materialul de ambalaj autorizat │
│şi care sa acopere durata perioadei de retestare solicitate, sau condiţiile de │
│pãstrare solicitate. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈖. Copie dupã specificaţiile aprobate pentru substanta activa. │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

┌────────────────────────────────────────────────────┬───────────┬─────────────┬──────┐
󧓚. Înlocuirea unui excipient cu un excipient │ Condiţii │Documentaţia │ Tipul│
│comparabil │ care │care trebuie │proce-│
│ │ trebuie │ depusa │durii │
│ │îndeplinite│ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│ 𗈕,2,3,4,5 𗈕,2,3,4,5,6,7│IB │
├────────────────────────────────────────────────────┴───────────┴─────────────┴──────┤
│Condiţii │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈕. Caracteristicile functionale ale excipientului sunt aceleaşi. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈖. Profilul de dizolvare al noului produs, determinat pe cel puţin doua serii pilot │
│este comparabil cu cel anterior (fãrã diferenţe semnificative în ceea ce priveşte │
│conformitatea cu Ghidul privind biodisponibilitatea şi bioechivalenta. Anexa II). │
│Pentru medicamentele fitoterapeutice pentru care testarea dizolvãrii nu se │
│efectueazã, timpul de dezagregare al noului produs trebuie sa fie comparabil cu cel │
│anterior. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈗. Orice excipient nou nu trebuie sa includã folosirea de materiale de origine umanã │
│sau animala pentru care sa fie necesarã evaluarea datelor de siguranta virala. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈘. Nu se referã la un medicament care conţine o substanta activa biologica. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈙. Studiile de stabilitate în conformitate cu normele în vigoare au fost începute pe │
│cel puţin doua serii pilot sau industriale şi sunt disponibile date de stabilitate │
│satisfãcãtoare pe minim trei luni, însoţite de angajamentul ca aceste studii vor fi │
│finalizate. În cazul în care apar depasiri reale sau potenţiale ale limitelor │
│specificatiilor la sfârşitul perioadei de valabilitate, aceste date vor fi depuse │
│imediat la autoritatea competenta (însoţite de propuneri de mãsuri). │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Documentaţie │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈕. Paginile modificate ale pãrţilor IIA, IIB, IIC2, IIF1 (fosta IIE1) şi IIG2 (fosta │
│IIF2), sau echivalentul în format CTD. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈖. Justificarea pentru schimbarea/alegerea excipientilor, etc. trebuie sa fie data de│
│date corespunzãtoare de dezvoltare farmaceutica (inclusiv aspecte de stabilitate şi │
│conservare antimicrobiana, acolo unde este cazul). │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈗. Pentru formele solide dozate: date comparative asupra profilului de dizolvare │
│pentru minim doua serii pilot din produsul finit, în vechea şi noua compoziţie. │
│Pentru produse fitoterapeutice pot fi acceptate date comparative pentru dezagregare. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈘. Justificare pentru nedepunerea unui nou studiu de bioechivalenta conform cu Ghidul│
│privind investigarea biodisponibilitatii şi bioechivalentei, curent. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈙. Fie certificat de conformitate cu Farmacopeea Europeanã pentru fiecare nou │
│component de origine animala susceptibil la risc TSE, fie atunci când este aplicabil,│
│dovezi documentate referitoare la faptul ca sursa specifica pentru materia prima cu │
│risc TSE a fost anterior evaluatã de cãtre o autoritate competenta şi consideratã │
│corespunzãtoare conform Ghidului privind minimalizarea riscului de transmitere a │
│agenţilor encefalopatiei animale spongiforme prin produse medicamentoase de uz uman. │
│Urmãtoarele informaţii trebuie sa fie prezentate: numele producãtorului, speciile şi │
│tesuturile din care este derivat materialul, ţara de origine a sursei animaliere şi │
│utilizarea ei şi dovada acceptãrii ei anterioare. │
│Pentru procedura centralizata aceasta informaţie trebuie sa fie inclusã într-un │
│tabel TSE actualizat, tabel A (şi B dacã este relevant). │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈚. Date care sa demonstreze ca noul excipient nu interfereaza cu metoda de testare │
│din specificaţia produsului finit (dacã este cazul). │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈛. Trebuie comunicate numerele seriilor folosite în studiile de stabilitate. │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

┌────────────────────────────────────────────────────┬───────────┬─────────────┬──────┐
󧓛. Schimbare în specificaţia unui excipient │ Condiţii │Documentaţia │ Tipul│
│ │ care │care trebuie │proce-│
│ │ trebuie │ depusa │durii │
│ │îndeplinite│ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│a) Restrangerea limitelor specificatiei 𗈕,2,3 𗈕,2 │IA │
│ ├───────────┼─────────────┼──────┤
│ 𗈖,3 𗈕,2 │IB │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│b) Adãugarea la specificaţie a unui nou parametru de│ │ │ │
│ testare 𗈖,4,5 𗈕,2,3,4,5,6 │IB │
├────────────────────────────────────────────────────┴───────────┴─────────────┴──────┤
│Condiţii │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈕. Schimbarea nu este o consecinta a nici unui angajament ca urmare a unei evaluãri │
│anterioare (de ex. fãcut în timpul derulãrii procedurii pentru autorizare sau în │
│timpul derulãrii procedurii pentru aprobarea unei variatii de tip II). │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈖. Schimbarea nu trebuie sa fie consecinta unor evenimente neaşteptate apãrute în │
│timpul fabricaţiei. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈗. Orice schimbare trebuie sa se încadreze în limitele curente aprobate. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈘. Orice noua metoda de testare nu se referã la o tehnica noua nestandardizata, sau │
│la utilizarea unei tehnici standard într-o modalitate noua. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈙. Schimbarea nu se referã la substantele adjuvante pentru vaccinuri sau la un │
│excipient biologic. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Documentaţie │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈕. Modificare la secţiunea relevanta a partii IIC, sau echivalentul în format CTD. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈖. Tabel comparativ al specificatiilor curente şi propuse. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈗. Detalii referitoare la orice noua metoda analitica şi sumar al datelor de │
│validare. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈘. Date de analiza a doua serii de producţie pentru toate testele cuprinse în noua │
│specificaţie. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈙. Atunci când este cazul, date comparative asupra profilului de dizolvare pentru │
│produsul finit pe cel puţin o serie pilot, care conţine excipientul corespunzãtor │
│specificatiei curente şi propuse. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈚. Justificare pentru nedepunerea unui nou studiu de bioechivalenta conform Ghidului │
│privind investigarea biodisponibilitatii şi bioechivalentei, curent, dacã este │
│relevant. │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

┌────────────────────────────────────────────────────┬───────────┬─────────────┬──────┐
󧓜. Schimbare în procedura de testare pentru un │ Condiţii │Documentaţia │ Tipul│
│excipient │ care │care trebuie │proce-│
│ │ trebuie │ depusa │durii │
│ │îndeplinite│ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│a) Schimbare minora a procedurii de testare aprobate𗈕,2,3,5 𗈕 │IA │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│b) Schimbare minora a procedurii de testare aprobate│ │ │ │
│pentru un excipient biologic 𗈕,2,3 𗈕,2 │IB │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│c) Alte schimbãri ale unei proceduri de testare, 𗈖,3,4,5 𗈕,2 │IB │
│inclusiv înlocuirea unei proceduri de testare │ │ │ │
│aprobate, cu o noua procedura de testare │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┴───────────┴─────────────┴──────┤
│Condiţii │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈕. Metoda de analiza trebuie sa rãmânã aceeaşi (de ex. schimbarea lungimii sau │
│temperaturii coloanei, dar nu alta coloana sau metoda); fãrã detectare de impuritati │
│noi. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈖. S-au efectuat studii de (re-)validare corespunzãtoare, conforme cu normele în │
│vigoare. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈗. Rezultatele validãrii metodei demonstreaza ca noua procedura de testare este cel │
│puţin echivalenta cu procedura anterioarã. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈘. Orice noua metoda de testare nu se referã la o tehnica noua nestandardizata, sau │
│la utilizarea unei tehnici standard într-o modalitate noua. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈙. Substanta nu este un excipient biologic │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Documentaţie: │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈕. Modificare la secţiunile relevante ale partii IIC, sau echivalentul în format CTD,│
│care includ o descriere a metodologiei analitice, un rezumat al datelor de validare, │
│specificaţii revizuite pentru impuritati (dacã este aplicabil); modificare la │
│secţiunile relevante ale partii IIG (fosta parte IIF), sau echivalentul în format │
│CTD, dacã este aplicabil │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈖. Rezultate de validare comparative, care sa certifice ca procedura de testare │
│propusã este echivalenta cu procedura de testare anterioarã. │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

┌────────────────────────────────────────────────────┬───────────┬─────────────┬──────┐
󧓝. Depunerea unui nou certificat de conformitate cu│ Condiţii │Documentaţia │ Tipul│
│Farmacopeea Europeanã, sau a unui certificat │ care │care trebuie │proce-│
│revizuit pentru un excipient │ trebuie │ depusa │durii │
│ │îndeplinite│ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│a) De la un producãtor deja autorizat 𗈕,2,3 𗈕,2,3 │IA │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│b) De la un nou producãtor (adaugare sau înlocuire) │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
𗈕. Substanta sterila 𗈕,2,3 𗈕,2,3 │IB │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
𗈖. Alte substanţe 𗈕,2,3 𗈕,2,3 │IA │
├────────────────────────────────────────────────────┴───────────┴─────────────┴──────┤
│Condiţii │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈕. Specificaţiile produsului finit la eliberare şi la sfârşitul perioadei de │
│valabilitate rãmân neschimbate. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈖. Specificaţii adiţionale nemodificate (fata de Farmacopeea Europeanã) pentru │
│cerinţe specifice produsului (de ex. profiluri ale dimensiunilor particulelor, forme │
│polimorfe), dacã este aplicabil. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈗. Procesul de fabricaţie al excipientului nu include folosirea de materii de origine│
│umanã sau animala pentru care este necesarã evaluarea datelor de siguranta virala. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Documentaţie │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈕. Copie dupã certificatul de conformitate cu Farmacopeea Europeanã, editia curenta │
│(actualizat). │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈖. Pagina/paginile modificatã /modificate ale partii IIC, sau echivalentul în format │
│CTD. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈗. Atunci când este aplicabil, un document care sa ofere informaţii despre orice │
│material care cade sub incidenta Ghidului privind minimalizarea riscului de │
│transmitere a agenţilor encefalopatiei spongiforme animale prin produse │
│medicamentoase de uz uman, inclusiv pentru cele folosite la fabricarea excipientului.│
│Pentru fiecare dintre aceste materiale trebuie incluse urmãtoarele informaţii: numele│
│producãtorului, speciile şi tesuturile din care este derivat materialul, ţara de │
│origine a sursei animaliere şi utilizarea ei. │
│Pentru procedura centralizata aceasta informaţie trebuie sa fie inclusã într-un tabel│
│TSE actualizat, tabel A (şi B dacã este relevant). │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

┌────────────────────────────────────────────────────┬───────────┬─────────────┬──────┐
󧓞. Depunerea unui nou certificat TSE de │ Condiţii │Documentaţia │ Tipul│
│conformitate cu Farmacopeea Europeanã, sau a unui │ care │care trebuie │proce-│
│certificat TSE revizuit trebuie pentru un excipient │ trebuie │ depusa │durii │
│ │îndeplinite│ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│De la un producãtor curent aprobat sau de la un │nu sunt 𗈕,2,3 │IA │
│nou producãtor (înlocuire sau adaugare) │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┴───────────┴─────────────┴──────┤
│Condiţii: nu sunt │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Documentaţie │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈕. Copie dupã certificatul TSE de conformitate cu Farmacopeea Europeanã editia │
│curenta (actualizat). │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈖. Pagina/paginile modificatã/modificate ale partii IIC, sau echivalentul în format │
│CTD. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈗. Un document care sa ofere informaţii despre orice material care cade sub incidenta│
│Ghidului privind minimalizarea riscului de transmitere a agenţilor encefalopatiei │
│spongiforme animale prin produse medicamentoase de uz uman, inclusiv pentru cele │
│folosite la fabricarea excipientului. Pentru fiecare dintre aceste materiale trebuie │
│incluse urmãtoarele informaţii: numele producãtorului, speciile şi tesuturile din │
│care este derivat materialul, ţara de origine a sursei animaliere şi utilizarea │
│ei. │
│Pentru procedura centralizata aceasta informaţie trebuie sa fie inclusã într-un tabel│
│TSE actualizat, tabel A (şi B dacã este relevant). │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

┌────────────────────────────────────────────────────┬───────────┬─────────────┬──────┐
󧓟. Schimbarea sursei unui excipient sau reactiv de │ Condiţii │Documentaţia │ Tipul│
│la una cu risc TSE la un material vegetal sau │ care │care trebuie │proce-│
│sintetic │ trebuie │ depusa │durii │
│ │îndeplinite│ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│a) Excipientul sau reactivul folosit la fabricarea 𗈕 𗈕,2 │IB │
│unei substanţe active biologice sau la fabricarea │ │ │ │
│unui produs finit care conţine o substanta activa │ │ │ │
│biologica │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│b) Alte situaţii 𗈕 𗈕 │IA │
├────────────────────────────────────────────────────┴───────────┴─────────────┴──────┤
│Condiţii │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Specificaţiile la eliberare şi la sfârşitul perioadei de valabilitate ale │
│excipientului şi ale produsului finit rãmân aceleaşi. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Documentaţie │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈕. Declaraţie de la producãtorul materialului, ca acesta este de origine pur vegetala│
│sau de origine sinteticã. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈖. Studii de echivalenta a materialelor şi impactul asupra producţiei materialului │
│final │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

┌────────────────────────────────────────────────────┬───────────┬─────────────┬──────┐
󧓠. Schimbare în sinteza sau recuperarea unui │ Condiţii │Documentaţia │ Tipul│
│excipient nedescris în farmacopee (dacã acesta a │ care │care trebuie │proce-│
│fost descris în dosar) │ trebuie │ depusa │durii │
│ │îndeplinite│ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│ 𗈕,2 𗈕,2,3,4 │IB │
├────────────────────────────────────────────────────┴───────────┴─────────────┴──────┤
│Condiţii │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈕. Specificaţiile nu sunt afectate în sens negativ; nu sunt schimbãri ale profilului │
│calitativ şi cantitativ al impuritatilor, sau în ceea ce priveşte proprietãţile │
│fizico-chimice. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈖. Excipientul nu este o substanta biologica. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Documentaţie │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈕. Modificare la secţiunile relevante ale partii IIC, sau echivalentul în format CTD.│
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈖. Date de analiza a seriilor (în format tabelar comparativ) pentru cel puţin doua │
│serii de excipient (minim scala pilot) fabricat în acord cu vechiul şi noul proces. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈗. Acolo unde este cazul, date comparative privind profilul de dizolvare pentru │
│produsul finit pe cel puţin doua serii (minim scala pilot). Pentru medicamentele │
│fitoterapeutice pot fi acceptate date comparative pentru dezagregare. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈘. Copie dupã specificaţiile aprobate şi specificaţiile noi (dacã este aplicabil) ale│
│excipientului. │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

┌────────────────────────────────────────────────────┬───────────┬─────────────┬──────┐
󧓡. Schimbare pentru alinierea la Farmacopeea │ Condiţii │Documentaţia │ Tipul│
│Europeanã sau la o Farmacopee nationala │ care │care trebuie │proce-│
│ │ trebuie │ depusa │durii │
│ │îndeplinite│ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│a) Schimbarea specificatiei/specificatiilor unei │ │ │ │
│substanţe nedescrise anterior în Farmcopeea │ │ │ │
│Europeanã pentru a corespunde acesteia, sau unei │ │ │ │
│Farmacopei naţionale │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
𗈕. Substanta activa 𗈕,2 𗈕,2,3,4,5,6 │IB │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
𗈖. Excipient 𗈕,2 𗈕,2,3,4,5,6 │IB │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│b) Schimbare pentru corespondenta cu monografia │ │ │ │
│relevanta actualizatã a Farmacopeei Europene, sau │ │ │ │
│cu cea a unei Farmacopei naţionale │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
𗈕. Substanta activa 𗈕,2 𗈕,2 │IA │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
𗈖. Excipient 𗈕,2 𗈕,2 │IA │
├────────────────────────────────────────────────────┴───────────┴─────────────┴──────┤
│Condiţii │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈕. Schimbarea este facuta exclusiv pentru alinierea la farmacopee. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈖. Specificaţii neschimbate (adiţionale farmacopeei) pentru particularitãţile │
│specifice produsului (de ex. profilurile dimensiunilor particulelor, forme │
│polimorfe), dacã este aplicabil. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Documentaţie │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈕. Modificare la secţiunea relevanta a partii IIC, sau echivalentul în format CTD. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈖. Tabel comparativ cu specificaţiile curente şi cele propuse. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈗. Date de analiza a seriilor pentru doua serii de producţie din substanta relevanta,│
│pentru toate testarile în cadrul noii specificaţii. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈘. Date care sa demonstreze conformitatea monografiei pentru controlul substanţei, de│
│ex. comparatie între impuritatile potenţiale şi nota de transparenta a monografiei. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈙. Acolo unde este cazul, date de analiza a seriilor (în format tabelar comparativ) │
│pentru doua serii de producţie din produsul finit care conţin substanta conformã cu │
│specificaţiile curente şi cu cele propuse şi în plus, date comparative asupra │
│profilului de dizolvare pentru produsul finit pentru cel puţin o serie pilot. Pentru │
│medicamentele fitoterapeutice pot fi acceptate date comparative de dezagregare. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈚. Pentru medicamentele biologice demonstrarea faptului ca sunt menţinute neschimbate│
│calitatea produsului şi procesul de producţie. │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

┌────────────────────────────────────────────────────┬───────────┬─────────────┬──────┐
󧓢. Schimbare în specificaţiile ambalajului primar │ Condiţii │Documentaţia │ Tipul│
│al produsului finit │ care │care trebuie │proce-│
│ │ trebuie │ depusa │durii │
│ │îndeplinite│ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│a) Restrangerea limitelor specificatiilor 𗈕,2,3 𗈕,2 │IA │
│ ├───────────┼─────────────┼──────┤
│ 𗈖,3 𗈕,2 │IB │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│b) Adãugarea unui nou parametru de testare 𗈖,4 𗈕,2,3,4 │IB │
├────────────────────────────────────────────────────┴───────────┴─────────────┴──────┤
│Condiţii │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈕. Schimbarea nu este consecinta unui angajament de a revizui limitele │
│specificatiilor, consecutiv unei evaluãri anterioare (de ex. fãcut pe parcursul │
│derulãrii procedurii de autorizare sau pe parcursul derulãrii procedurii de aprobare │
│a unei variatii de tip II). │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈖. Schimbarea nu trebuie sa fie rezultatul unui eveniment neasteptat apãrut pe │
│parcursul procesului de fabricaţie. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈗. Orice schimbare trebuie facuta în cadrul limitelor curente aprobate. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈘. Orice noua metoda de testare nu se referã la o noua tehnica nestandardizata, sau │
│la o tehnica standard folositã într-o modalitate noua. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Documentaţie │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈕. Modificare la secţiunea relevanta a partii IIC, sau echivalentul în format CTD. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈖. Tabel comparativ cu specificaţiile curente şi cu cele propuse. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈗. Detalii referitoare la orice metoda analitica noua şi date de validare. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈘. Date de analiza a seriilor pentru doua serii pentru toate testele în cadrul noii │
│specificaţii. │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

┌────────────────────────────────────────────────────┬───────────┬─────────────┬──────┐
󧓣. Schimbare în cadrul procedurii de testare a │ Condiţii │Documentaţia │ Tipul│
│ambalajului primar al produsului finit │ care │care trebuie │proce-│
│ │ trebuie │ depusa │durii │
│ │îndeplinite│ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│a) Schimbare minora în cadrul unei proceduri │ │ │ │
│aprobate 𗈕,2,3 𗈕 │IA │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│b) Alte schimbãri în cadrul unei proceduri de 𗈖,3,4 𗈕,2 │IB │
│testare, inclusiv înlocuirea sau adãugarea unei │ │ │ │
│proceduri de testare │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┴───────────┴─────────────┴──────┤
│Condiţii │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈕. Metoda analitica trebuie sa rãmânã aceeaşi (de ex. o schimbare a lungimii sau a │
│temperaturii coloanei, dar nu un tip de coloana diferit sau o metoda diferita). │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈖. Studii de (re-)validare corespunzãtoare au fost fãcute în concordanta cu normele │
│în vigoare. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈗. Rezultatele validãrii metodei demonstreaza ca noua procedura de testare este cel │
│puţin echivalenta celei anterioare. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈘. Orice noua metoda nu se referã la o noua tehnica nestandardizata sau la o tehnica │
│standard folositã într-o modalitate noua. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Documentaţie │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈕. Modificare la secţiunile relevante ale partii IIC, sau echivalentul în format CTD,│
│care includ o descriere a metodologiei analitice şi un rezumat al datelor de │
│validare. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈖. Rezultate de validare comparative care sa ateste ca procedura de testare curenta │
│este echivalenta cu procedura de testare propusã. │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

┌────────────────────────────────────────────────────┬───────────┬─────────────┬──────┐
󧓤. Schimbare în ceea ce priveşte materialul pentru │ Condiţii │Documentaţia │ Tipul│
│orice parte a ambalajului primar care nu se afla în │ care │care trebuie │proce-│
│contact direct cu produsul finit (cum ar fi capsele │ trebuie │ depusa │durii │
│colorate, inelele de cod colorate de pe fiole, │îndeplinite│ │ │
│schimbarea tecii pentru ac (folosirea unui │ │ │ │
│material plastic diferit) │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│ 𗈕 𗈕 │IA │
├────────────────────────────────────────────────────┴───────────┴─────────────┴──────┤
│Condiţii │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈕. Schimbarea nu se referã la o parte esenţialã a materialului de ambalaj, care │
│afecteazã eliberarea, utilizarea, siguranta sau stabilitatea produsului finit. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Documentaţie │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈕. Modificare la secţiunea relevanta a partii IIC, sau echivalentul în format CTD. │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

┌────────────────────────────────────────────────────┬───────────┬─────────────┬──────┐
󧓥. Schimbare în compozitia calitativã şi/sau │ Condiţii │Documentaţia │ Tipul│
│cantitativã a materialului ambalajului primar │ care │care trebuie │proce-│
│ │ trebuie │ depusa │durii │
│ │îndeplinite│ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│a) Forme farmaceutice semi-solide şi lichide 𗈕,2,3,4 𗈕,2,3,4,5 │IB │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│b) Toate celelalte forme farmaceutice 𗈕,2,3,4 𗈕,4,5 │IA │
│ ├───────────┼─────────────┼──────┤
│ 𗈕,3,4 𗈕,2,3,4,5 │IB │
├────────────────────────────────────────────────────┴───────────┴─────────────┴──────┤
│Condiţii │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈕. Medicamentul la care se face referire nu este un medicament biologic sau un │
│medicament steril. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈖. Schimbarea afecteazã doar acelaşi tip de ambalaj sau material (de ex. blister cu │
│blister). │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈗. Materialul propus pentru ambalaj trebuie sa fie cel puţin echivalent cu materialul│
│aprobat în ceea ce priveşte proprietãţile sale relevante. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈘. Studii de stabilitate relevante conforme cu normele în vigoare au fost demarate pe│
│cel puţin doua serii pilot sau industriale şi propunatorul are disponibile date de │
│stabilitate pe cel puţin trei luni. Exista asigurãri ca aceste studii vor fi │
│finalizate şi ca datele vor fi puse imediat la dispoziţia autoritãţii competente în │
│cazul în care rezultatele la sfârşitul perioadei de valabilitate aprobate sunt în │
│afarã limitelor din specificaţii, sau ar putea fi în afarã acestora (însoţite de │
│propuneri de mãsuri). │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Documentaţie │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈕. Modificare la secţiunile relevante ale pãrţilor IIA, IIC şi IIG (fosta parte IIF),│
│sau echivalentul în format CTD. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈖. Date corespunzãtoare referitoare la noul ambalaj (date comparative privind │
│permeabilitatea, de ex. O(2), CO(2), umiditate). │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈗. Trebuie prezentatã dovada ca nu apar interactiuni între conţinut şi materialul de │
│ambalaj (de exemplu, ca nu apare o migrare a componentelor materialului propus în │
│conţinut şi nici o pierdere a componentelor produsului în ambalaj). │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈘. Trebuie indicate numerele seriilor care au fost folosite în studiile de │
│stabilitate. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈙. Comparatie între specificaţiile curente şi cele propuse, dacã este cazul. │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

┌────────────────────────────────────────────────────┬───────────┬─────────────┬──────┐
󧓦. Schimbare (înlocuire, adaugare sau eliminare) a │ Condiţii │Documentaţia │ Tipul│
│unui furnizor pentru componente de ambalaj sau │ care │care trebuie │proce-│
│pentru dispozitive (dacã │ trebuie │ depusa │durii │
│aceştia au fost mentionati în dosar); │îndeplinite│ │ │
│dispozitivele "spacer" pentru preparatele de │ │ │ │
│inhalat sunt excluse │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│a) Eliminarea unui furnizor 𗈕 𗈕 │IA │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│b) înlocuirea sau adãugarea unui furnizor 𗈕,2,3,4 𗈕,2,3 │IB │
├────────────────────────────────────────────────────┴───────────┴─────────────┴──────┤
│Condiţii │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈕. Nu sunt eliminate componente de ambalaj sau dispozitive. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈖. Compozitia calitativã şi cantitativã a componentelor ambalajului/dispozitivului │
│rãmâne aceeaşi. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈗. Specificaţiile şi metodele de control al calitãţii sunt cel puţin echivalente. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈘. Metoda şi condiţiile pentru sterilizare rãmân aceleaşi, în cazul în care este │
│aplicabil. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Documentaţie │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈕. Secţiunea modificatã a partii IIC, sau echivalentul în format CTD. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈖. Marcajul CE pentru dispozitive. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈗. Tabel comparativ cu specificaţiile curente şi propuse, dacã este aplicabil. │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

┌────────────────────────────────────────────────────┬───────────┬─────────────┬──────┐
󧓧. Schimbare în testarile interfazice sau │ Condiţii │Documentaţia │ Tipul│
│schimbarea limitelor aplicate în timpul procesului │ care │care trebuie │proce-│
│de fabricaţie a produsului finit │ trebuie │ depusa │durii │
│ │îndeplinite│ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│(a) Restrangerea limitelor interfazice 𗈕,2,3 𗈕,2 │IA │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│ 𗈖,3 𗈕,2 │IB │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│(b) Adãugarea unor noi testãri şi limite 𗈖,4 𗈕,2,3,4 │IB │
├────────────────────────────────────────────────────┴───────────┴─────────────┴──────┤
│Condiţii │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈕. Schimbarea nu este o consecinta a unui angajament consecutiv unei evaluãri │
│anterioare (de ex. fãcut în timpul derulãrii procedurii de autorizare sau a │
│procedurii de aprobare a unei variatii de tip II). │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈖. Schimbarea nu trebuie sa fie consecinta unui eveniment neasteptat apãrut în timpul│
│fabricaţiei, sau a unor suspiciuni referitoare la stabilitate. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈗. Orice schimbare trebuie sa se încadreze în limitele curente aprobate. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈘. Orice noua metoda nu se referã la o noua tehnica nestandardizata, sau la o tehnica│
│standard folositã într-o modalitate noua. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Documentaţie │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈕. Secţiunea modificatã a partii IIB, sau echivalentul în format CTD şi a partii IIE │
│(fosta parte IID), sau echivalentul în format CTD, acolo unde este relevant, │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈖. Tabel comparativ cu specificaţiile curente şi propuse. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈗. Detalii referitoare la orice noua metoda analitica şi date de validare. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈘. Date de analiza a seriilor pe doua serii de producţie (trei serii de producţie │
│pentru medicamentele biologice) pentru produsul finit pentru toate testele în cadrul │
│noii specificaţii. │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

┌────────────────────────────────────────────────────┬───────────┬─────────────┬──────┐
󧓨. Schimbare în mãrimea seriei de fabricaţie a │ Condiţii │Documentaţia │ Tipul│
│produsului finit │ care │care trebuie │proce-│
│ │ trebuie │ depusa │durii │
│ │îndeplinite│ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│a) Creşterea de pana la de 10 ori în comparatie cu 𗈕,2,3,4,5 𗈕,4 │IA │
│mãrimea seriei originale aprobate la autorizare │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│b) Reducerea de pana la de 10 ori 𗈕,2,3,4,5,6𗈕,4 │IA │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│c) Alte situaţii 𗈕,2,3,4,5, 𗈕,2,3,4,5 │IB │
│ 𗈚,7 │ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┴───────────┴─────────────┴──────┤
│Condiţii │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈕. Schimbarea nu afecteazã reproductibilitatea şi/sau consistenta produsului. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈖. Schimbarea se referã doar la forme farmaceutice orale cu eliberare standard │
│imediata şi la forme lichide nesterile. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈗. Orice modificãri ale metodei de fabricaţie şi/sau ale controlului interfazic sunt │
│reprezentate doar de cele necesare pentru schimbarea mãrimii seriei, de ex. folosirea│
│unui echipament dimensionat diferit. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈘. Schema de validare este disponibilã, sau validarea fabricaţiei a fost finalizatã │
│pozitiv, conform protocolului curent, pe cel puţin trei serii în mãrimea propusã, în │
│concordanta cu normele în vigoare. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈙. Nu se referã la un medicament care conţine o substanta activa biologica. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈚. Schimbarea nu trebuie sa fie consecinta unui eveniment neasteptat apãrut în timpul│
│fabricaţiei, sau a unor suspiciuni referitoare la stabilitate. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈕. Studii de stabilitate relevante efectuate în concordanta cu normele în vigoare au │
│fost demarate cu cel puţin o serie pilot sau industriala şi propunatorul are │
│disponibile date de stabilitate pe cel puţin trei luni. Exista asigurãri ca aceste │
│studii vor fi finalizate şi ca datele vor fi puse imediat la dispoziţia autoritãţii │
│competente în cazul în care rezultatele la sfârşitul perioadei de valabilitate │
│aprobate sunt în afarã limitelor din specificaţii sau ar putea fi în afarã acestora │
│(însoţite de propuneri de mãsuri). │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Documentaţie │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈕. Secţiunea modificatã a partii IIB, sau echivalentul în format CTD. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈖. Date de analiza a seriilor (în format tabelar comparativ) pentru minim o serie de │
│producţie fabricata atât în mãrimea curenta aprobatã, cat şi în mãrimea propusã. Date│
│referitoare la urmãtoarele doua serii de producţie trebuie sa fie puse la dispoziţie │
│la cerere şi raportate de cãtre deţinãtorul autorizaţiei de punere pe piata dacã sunt│
│în afarã specificatiilor. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈗. Copie dupã specificaţiile aprobate la eliberare şi la sfârşitul perioadei de │
│valabilitate. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈘. Numerele seriilor (𕟵) folosite în studiul de validare trebuie indicate sau │
│trebuie depus protocolul de validare (schema). │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈙. Trebuie indicate numerele seriilor folosite în studiile de stabilitate. │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

┌────────────────────────────────────────────────────┬───────────┬─────────────┬──────┐
󧓩. Schimbare minora în fabricarea produsului finit │ Condiţii │Documentaţia │ Tipul│
│ │ care │care trebuie │proce-│
│ │ trebuie │ depusa │durii │
│ │îndeplinite│ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│ 𗈕,2,3,4,5 𗈕,2,3,4,5,6, │IB │
│ │ 𗈛,8 │ │
├────────────────────────────────────────────────────┴───────────┴─────────────┴──────┤
│Condiţii │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈕. Principiul general de fabricaţie rãmâne acelaşi. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈖. Noul proces trebuie sa ducã la obţinerea unui produs identic privitor la toate │
│aspectele de calitate, siguranta şi eficacitate. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈗. Medicamentul nu conţine o substanta activa biologica. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈘. În cazul unei schimbãri în ceea ce priveşte procesul de sterilizare, aceasta poate│
│fi facuta doar în sensul unui ciclu standard farmacopeic. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
𗈙. Studii de stabilitate relevante efectuate în concordanta cu normele în vigoare │
│au fost demarate cu cel puţin o serie pilot sau industriala şi propunatorul are │
│disponibile date de stabilitate pentru cel puţin trei luni. Exista asigurãri ca │
│aceste studii vor fi finalizate şi ca datele vor fi puse imediat la dispoziţia │
│autoritãţii competente, în cazul în care rezultatele la sfârşitul perioadei de │
│valabilitate aprobate sunt în afarã limitelor, sau ar putea fi în afarã acestora │
│(însoţite de propuneri de mãsuri). │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Documentaţie │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈕. Secţiunea modificatã a partii IIB, sau echivalentul în format CTD. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈖. Pentru produsele semisolide şi lichide în care substanta activa este prezenta │
│în forma nedizolvata: validare corespunzãtoare a schimbãrii, inclusiv imagine │
│microscopica a particulelor pentru verificarea modificãrilor vizibile în ceea ce │
│priveşte morfologia; date comparative de distribuţie a mãrimii particulelor prin │
│metoda adecvatã. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈗. Pentru formele solide dozate: date referitoare la profilul de dizolvare pentru │
│o serie de producţie reprezentativa şi date comparative pentru ultimele trei serii │
│fabricate prin procesul anterior; date pentru urmãtoarele doua serii de producţie │
│trebuie sa fie disponibile la cerere, sau depuse dacã sunt în afarã specificatiilor │
│(însoţite de propuneri de mãsuri). Pentru medicamentele fitoterapeutice pot fi │
│acceptate date de dezagregare. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈘. Justificarea pentru nedepunerea unui nou studiu de bioechivalenta conform │
│Ghidului pentru investigarea biodisponibilitatii şi bioechivalentei. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈙. În cazul unei schimbãri în procesul de sterilizare, trebuie prezentate date de │
│validare. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈚. Copie dupã specificaţiile la eliberare şi la sfârşitul perioadei de │
│valabilitate aprobate. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈛. Analiza seriilor (în format tabelar comparativ) pentru cel puţin o serie │
│fabricata atât prin procesul aprobat cat şi prin procesul propus. Date asupra │
│urmãtoarelor doua serii de producţie trebuie sa fie disponibile la cerere şi │
│depuse de cãtre deţinãtorul autorizaţiei de punere pe piata dacã sunt în afarã │
│specificatiilor (însoţite de propuneri de mãsuri). │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈜. Trebuie comunicate numerele seriilor folosite în studiile de stabilitate. │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

┌────────────────────────────────────────────────────┬───────────┬─────────────┬──────┐
󧓪. Schimbare în sistemul de colorare sau de │Condiţii │Documentaţia │Tipul │
│aromatizare folosit pentru produsul finit │ care │care trebuie │proce-│
│ │trebuie │ depusa │durii │
│ │îndeplinite│ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│a) Reducerea cantitãţii sau eliminarea uneia sau │ │ │ │
│mai multor componente ale │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│ 1. Sistemului de colorare │ 1, 2,3,4 │ 1,2,3 │ IA │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│ 2. Sistemului de aromatizare │ 1, 2,3,4 │ 1,2,3 │ IA │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│b) Creşterea cantitãţii, adãugarea sau înlocuirea │ │ │ │
│uneia sau mai multor componente ale │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│ 1. Sistemului de colorare 𗈕,2,3,4,5,6│ 1,2,3,4,5 │ IB │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│ 2. Sistemului de aromatizare 𗈕,2,3,4,5,6│ 1,2,3,4,5 │ IB │
├────────────────────────────────────────────────────┴───────────┴─────────────┴──────┤
│Condiţii │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈕. Nu sunt schimbãri în caracteristicile functionale ale formei farmaceutice, │
│de ex. timp de dezagregare, profil de dizolvare. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈖. Orice ajustare minora a formularii pentru menţinerea masei totale trebuie │
│facuta cu ajutorul unui excipient care deja reprezintã parte importanta a formularii │
│produsului finit. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈗. Specificaţiile produsului finit au fost actualizate doar în ceea ce priveşte │
│aspectul/mirosul/gustul şi, dacã este relevant, s-a fãcut eliminarea sau adãugarea │
│unui test de identificare. . │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈘. Studii de stabilitate (pe termen lung şi în condiţii accelerate) în acord cu │
│normele în vigoare au fost demarate pe cel puţin doua serii pilot sau industriale │
│şi propunatorul are disponibile date de stabilitate pe cel puţin trei luni şi │
│exista asigurãri ca aceste studii vor fi finalizate. Datele vor fi puse imediat │
│la dispoziţia autoritãţii competente în cazul în care rezultatele la sfârşitul │
│perioadei de valabilitate aprobate sunt în afarã limitelor din specificaţii sau │
│ar putea fi în afarã acestora (însoţite de propuneri de mãsuri). În plus, acolo │
│unde se impune, vor fi efectuate teste de fotostabilitate. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈙. Orice component nou propus trebuie sa fie conform cu Directivele în vigoare │
│(de exemplu Directiva Consiliului 78/25/EEC (Jurnalul Oficial L (Official Journal │
│L-OJL) 229, 15.8.1978, p. 63) modificatã pentru coloranti, transpusa în legislaţie │
│nationala (HCS nr 19/02.06.2000 referitoare la aprobarea Reglementãrilor privind │
│colorantii ce pot fi adaugati pentru colorarea produselor medicamentoase şi │
│HCS nr 15/11.07.2002 referitoare la modificarea listei de coloranti ce pot fi │
│adaugati pentru colorarea produselor medicamentoase, aprobatã prin HCS │
│nr. 19/02.06.2000 şi Directiva 88/388/EEC pentru aromatizanti). │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈚. Oricare nou component nu include folosirea de materiale de origine umanã sau │
│animala pentru care este necesarã evaluarea datelor de siguranta virala sau │
│conformitatea cu Ghidul privind minimalizarea riscului de transmitere a agenţilor │
│encefalopatiei spongiforme animale prin medicamente de uz uman. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Documentaţie │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈕. Paginile modificate ale pãrţilor IIA, IIB, IIC2, IIE1, sau echivalentul în │
│format CTD (inclusiv metoda de identificare pentru orice nou colorant, acolo unde │
│este relevant) şi ale partii IIG (fosta parte IIF), sau echivalentul în format CTD │
│(dacã este cazul, specificaţiile la sfârşitul termenului de valabilitate au │
│fost actualizate). │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈖. Trebuie indicate numerele seriilor care au fost folosite în studiile de │
│stabilitate. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈗. Mostra din noul produs, acolo unde este aplicabil. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈘. Fie certificat de conformitate cu Farmacopeea Europeanã pentru orice component │
│nou derivat de la animale susceptibile la risc TSE sau, dacã este aplicabil, │
│documentaţie care sa certifice ca sursa specifica a materialului cu risc TSE a fost │
│evaluatã anterior de cãtre o autoritate competenta şi a dovedit conformitatea din │
│punct de vedere al incidentei cu Ghidul privind minimalizarea riscului de transmitere│
│a agenţilor encefalopatiei spongiforme animale prin medicamente de uz uman. │
│Pentru fiecare dintre aceste materiale trebuie inclusã urmãtoarea informaţie: numele │
│producãtorului, speciile şi tesuturile din care este derivat materialul, ţara de │
│origine a sursei animaliere şi utilizarea ei. │
│ Pentru procedura centralizata aceasta informaţie trebuie sa fie inclusã într-un │
│tabel TSE actualizat, tabel A (şi B dacã este relevant). │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈙. Date care sa demonstreze ca noul excipient nu interfereaza cu metodele pentru │
│testare prevãzute în specificaţia produsului finit, dacã este cazul │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

┌────────────────────────────────────────────────────┬───────────┬─────────────┬──────┐
󧓫. Schimbare în masa filmului comprimatelor sau │Condiţii │Documentaţia │Tipul │
│schimbarea masei invelisului capsulei │ care │care trebuie │proce-│
│ │trebuie │ depusa │durii │
│ │îndeplinite│ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│a) Forme farmaceutice orale cu eliberare imediata │ 1,3,4 │ 1,4 │ IA │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│b) Forme farmaceutice gastro-rezistente, 𗈕,2,3,4 │ 1,2,3,4 │ IB │
│cu eliberare modificatã sau prelungitã │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┴───────────┴─────────────┴──────┤
│Condiţii │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈕. Profilul de dizolvare al noului produs, determinat pe minim doua serii pilot │
│este comparabil cu cel anterior. Pentru medicamentele fitoterapeutice pentru care │
│nu se efectueazã testul de dizolvare, timpul de dezagregare al noului produs este │
│comparabil cu cel anterior. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈖. Filmul nu este un factor critic pentru mecanismul de eliberare. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈗. Specificaţia produsului finit a fost actualizatã doar în ceea ce priveşte masa şi │
│dimensiunile, dacã este aplicabil. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈘. Studii de stabilitate efectuate în concordanta cu normele în vigoare au fost │
│demarate pe cel puţin doua serii pilot sau industriale şi propunatorul are │
│disponibile date de stabilitate pe cel puţin trei luni şi exista asigurãri ca aceste │
│studii vor fi finalizate. Datele vor fi puse imediat la dispoziţia autoritãţii │
│competente în cazul în care rezultatele la sfârşitul perioadei de valabilitate │
│aprobate sunt în afarã limitelor din specificaţii sau ar putea fi în afarã acestora │
│(însoţite de propuneri de mãsuri). │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Documentaţie │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈕. Paginile modificate ale pãrţilor IIA, IIB şi IIF1 (fosta parte HEI), sau │
│echivalentul în format CTD. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈖. Date comparative asupra profilului de dizolvare pe cel puţin doua serii de │
│mãrime pilot din noua formulare şi doua serii de producţie din formularea curenta │
│(nu sunt diferenţe semnificative în ceea ce priveşte conformitatea cu Ghidul │
│privind investigarea biodisponibilitatii şi bioechivalentei, anexa II). Pentru │
│medicamentele fitoterapeutice, pot fi acceptate date comparative de dezagregare. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈗. Justificare pentru nedepunerea unui nou studiu de bioechivalenta conform │
│Ghidului privind investigarea biodisponibilitatii şi bioechivalentei. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈘. Trebuie indicate numerele seriilor care au fost folosite în studiile de │
│stabilitate. │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

┌────────────────────────────────────────────────────┬───────────┬─────────────┬──────┐
󧓬. Schimbarea formei sau dimensiunilor │Condiţii │Documentaţia │Tipul │
│recipientului de condiţionare sau a sistemului de │ care │care trebuie │proce-│
│închidere │trebuie │ depusa │durii │
│ │îndeplinite│ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│a) Forme farmaceutice sterile şi medicamente │ │ │ │
│ biologice sterile │ 1,2,3 │ 1,2,3 │ IB │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│b) Alte forme farmaceutice │ 1,2,3 │ 1,2,3 │ IA │
├────────────────────────────────────────────────────┴───────────┴─────────────┴──────┤
│Condiţii │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈕. Nu sunt schimbãri în ceea ce priveşte compozitia calitativã sau cantitativã a │
│recipientului de condiţionare. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈖. Schimbarea nu se referã la o parte esenţialã a materialului de ambalaj, care │
│afecteazã eliberarea, utilizarea, siguranta sau stabilitatea produsului finit. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈗. În cazul unei schimbãri în ceea ce priveşte spaţiul rãmas liber în recipient, │
│sau a unei schimbãri a raportului suprafata/volum, studii de stabilitate efectuate │
│în concordanta cu normele în vigoare au fost demarate pe cel puţin doua serii pilot │
│(trei serii pentru medicamente biologice) sau industriale şi propunatorul are │
│disponibile date de stabilitate pe cel puţin trei luni (şase luni pentru medicamente │
│biologice). Exista asigurãri ca aceste studii vor fi finalizate şi ca datele vor fi │
│puse imediat la dispoziţia autoritãţii competente în cazul în care rezultatele la │
│sfârşitul perioadei de valabilitate aprobate sunt în afarã limitelor din specificaţii│
│sau ar putea fi în afarã acestora (însoţite de propuneri de mãsuri). │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Documentaţie │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈕. Secţiunea modificatã a partii IIC, sau echivalentul în format CTD (inclusiv │
│descriere, schema detaliatã şi compozitia materialului sau a materialului destinat │
│închiderii). │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈖. Dacã este aplicabil, trebuie indicate numerele seriilor folosite în studiile de │
│stabilitate. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈗. Mostre pentru noul container/sistem de închidere acolo unde este aplicabil. │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

┌────────────────────────────────────────────────────┬───────────┬─────────────┬──────┐
󧓭. Schimbare în specificaţia produsului finit │Condiţii │Documentaţia │Tipul │
│ │ care │care trebuie │proce-│
│ │trebuie │ depusa │durii │
│ │îndeplinite│ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│a) Restrangerea limitelor specificatiei │ 1,2,3 │ 1,2 │ IA │
│ ├───────────┼─────────────┼──────┤
│ │ 2,3 │ 1,2 │ IB │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│b) Adãugarea unui nou parametru de testare │ 2,4,5 │ 1,2,3,4 │ IB │
├────────────────────────────────────────────────────┴───────────┴─────────────┴──────┤
│Condiţii │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈕. Schimbarea nu este o consecinta a unui angajament de restrangere a limitelor │
│consecutiv unei evaluãri anteriore (de ex. fãcut în timpul derulãrii procedurii │
│de autorizare sau a procedurii de aprobare a unei variatii de tip II). │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈖. Schimbarea nu trebuie sa fie consecinta unor evenimente neaşteptate apãrute în │
│timpul fabricaţiei. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈗. Orice schimbare trebuie sa se încadreze în limitele curente aprobate. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈘. Orice noua metoda de testare nu se referã la o noua tehnica nestandardizata sau │
│la o tehnica standard folositã într-o modalitate noua. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈙. Procedura de testare nu este aplicabilã pentru o substanta activa biologica sau │
│un excipient biologic din medicament. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Documentaţie │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈕. Modificarea secţiunii relevante a partii IIF (fosta parte IIE), sau echivalentul │
│în format CTD. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈖. Tabel comparativ cu specificaţiile curente şi cu cele propuse. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈗. Detalii referitoare la orice metoda analitica noua şi date de validare. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈘. Date de analiza a seriilor pe doua serii de producţie pentru produsul finit │
│pentru toate testele din cadrul noii specificaţii. │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

┌────────────────────────────────────────────────────┬───────────┬─────────────┬──────┐
󧓮. Schimbare în procedura de testare a produsului │Condiţii │Documentaţia │Tipul │
│finit │ care │care trebuie │proce-│
│ │trebuie │ depusa │durii │
│ │îndeplinite│ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│a) Schimbare minora pentru o procedura de testare │ │ │ │
│aprobatã │ 1,2,3,4,5 │ 1 │ IA │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│b) Schimbare minora pentru o procedura de testare │ 1,2,3,4 │ 1, 2 │ IB │
│aprobatã pentru o substanta activa biologica sau │ │ │ │
│pentru un excipient biologic │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│c) Alte schimbãri pentru o procedura de testare, │ 2,3,4,5 │ 1, 2 │ IB │
│incluzând înlocuirea sau adãugarea unei proceduri │ │ │ │
│de testare │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┴───────────┴─────────────┴──────┤
│Condiţii │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈕. Metoda analitica trebuie sa rãmânã aceeaşi (de ex. schimbare în lungimea sau │
│temperatura coloanei, dar nu folosirea unei coloane diferite). │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈖. Studii de (re-)validare corespunzãtoare au fost fãcute în concordanta cu normele │
│ în vigoare. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈗. Rezultatele validãrii metodei demonstreaza ca noua procedura de testare este │
│echivalenta cu cea anterioarã. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈘. Orice noua metoda de testare nu se referã la o noua tehnica nestandardizata, │
│sau la o tehnica standard folositã într-o modalitate noua │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈙. Procedura de testare nu este aplicabilã pentru o substanta activa biologica │
│sau un excipient biologic din medicament. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Documentaţie │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈕. Secţiunea modificatã a partii IIF (fosta parte IIE), sau echivalentul în format │
│CTD, care include o descriere a metodologiei analitice, un rezumat al datelor de │
│validare, specificaţii revizuite pentru impuritati (dacã este aplicabil); │
│modificare a secţiunilor relevante ale partii IIG (fosta parte IIF), sau │
│echivalentul în format CTD (dacã este aplicabil). │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈖. Rezultate comparative de validare care sa demonstreze ca procedura de testare │
│propusã este echivalenta cu procedura de testare curenta. │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

┌────────────────────────────────────────────────────┬───────────┬─────────────┬──────┐
󧓯. Schimbare sau adaugare referitor la │Condiţii │Documentaţia │Tipul │
│inscriptionarile, stantarile sau alte marcaje │ care │care trebuie │proce-│
│(semne) (cu excepţia liniilor de divizare) de pe │trebuie │ depusa │durii │
│comprimate sau schimbarea imprimarilor de pe │îndeplinite│ │ │
│capsule, inclusiv înlocuirea sau adãugarea de │ │ │ │
│cerneluri pentru marcarea produsului │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│ │ 1,2 │ 1,2 │ IA │
├────────────────────────────────────────────────────┴───────────┴─────────────┴──────┤
│Condiţii │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈕. Specificaţiile la eliberare şi la sfârşitul perioadei de valabilitate ale │
│produsului finit nu sunt modificate (cu excepţia aspectului). │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈖. Orice cerneala trebuie sa corespundã legislaţiei farmaceutice în vigoare. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Documentaţie │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈕. Modificarea secţiunilor relevante ale pãrţilor IIA, IIC (în cazul unei cerneli │
│noi), IID şi IIF (fosta parte IIE) sau echivalentul în format CTD (inclusiv schema │
│detaliatã sau descriere sub forma de text scris a aspectului curent şi a noului │
│aspect). │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈖. Mostre din produsul finit, acolo unde este aplicabil. │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

┌────────────────────────────────────────────────────┬───────────┬─────────────┬──────┐
󧓰. Schimbarea dimensiunilor comprimatelor, │Condiţii │Documentaţia │Tipul │
│capsulelor, supozitoarelor sau ovulelor fãrã │ care │care trebuie │proce-│
│schimbarea compoziţiei calitative sau cantitative │trebuie │ depusa │durii │
│şi a masei medii │îndeplinite│ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│a) Forme farmaceutice gastro-rezistente, forme │ 1,2 │ 1,2,3,4,5 │ IB │
│farmaceutice cu eliberare modificatã sau cu │ │ │ │
│eliberare prelungitã şi comprimate divizabile │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│b) Toate celelalte comprimate, capsule, supozitoare │ │ │ │
│şi ovule │ 1,2 │ 1,4 │ IA │
├────────────────────────────────────────────────────┴───────────┴─────────────┴──────┤
│Condiţii │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈕. Profilul de dizolvare al produselor reformulate este comparabil cu cel anterior. │
│Pentru medicamentele fitoterapeutice, la care nu se efectueazã testul de dizolvare, │
│timpul de dezagregare al noului produs este comparabil cu cel al vechiului produs │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈖. Specificaţiile la eliberare şi la sfârşitul perioadei de valabilitate ale │
│produsului nu sunt schimbate (cu excepţia dimensiunilor). │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Documentaţie │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈕. Modificãri ale secţiunilor relevante ale pãrţilor IIB şi IIF1 (fosta parte IIE1) │
│(inclusiv schema detaliatã a situaţiei curente şi a celei propuse). │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈖. Date comparative de dizolvare pentru cel puţin o serie pilot, din produsul cu │
│dimensiunile curente şi propuse (nu sunt diferenţe semnificative în ceea ce priveşte │
│comparabilitatea, în concordanta cu Ghidul privind investigarea biodisponibilitatii │
│şi bioechivalentei, Anexa II). Pentru medicamentele fitoterapeutice pot fi │
│acceptate date comparative de dezagregare. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈗. Justificare pentru nedepunerea unui nou studiu de bioechivalenta, în concordanta │
│cu Ghidul privind investigarea biodisponibilitatii şi bioechivalentei. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈘. Mostre din produsul finit, acolo unde este aplicabil. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈙. Acolo unde este aplicabil, trebuie prezentate date referitoare la testul │
│privind rezistenta la rupere a comprimatelor în momentul eliberãrii şi angajamentul │
│de a depune date referitoare rezistenta la rupere la sfârşitul perioadei de │
│valabilitate. │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

┌────────────────────────────────────────────────────┬───────────┬─────────────┬──────┐
󧓱. Schimbare în mãrimea ambalajului produsului │Condiţii │Documentaţia │Tipul │
│finit │ care │care trebuie │proce-│
│ │trebuie │ depusa │durii │
│ │îndeplinite│ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│a) Schimbarea numãrului de unitãţi (de ex. numãrul │ │ │ │
│de comprimate, fiole etc.) dintr-un ambalaj │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
𗈕. Schimbare în limitele curente aprobate pentru │ │ │ │
│marimile de ambalaj │ 1,2 │ 1,3 │ IA │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
𗈖. Schimbare în afarã limitelor curente aprobate │ 1,2 │ 1,2,3 │ IB │
│pentrul, marimile de ambalaj │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│b) Schimbarea masei de umplere/a volumului de │ 1,2 │ 1,2,3 │ IB │
│umplere pentru produsele non-parenterale │ │ │ │
│mulţi-doza. │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┴───────────┴─────────────┴──────┤
│Condiţii │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈕. Noul ambalaj trebuie sa corespundã dozelor recomandate şi duratei de tratament │
│asa cum este aprobat în rezumatul caracteristicilor produsului. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈖. Materialul ambalajului primar rãmâne acelaşi. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Documentaţie │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈕. Modificãri ale secţiunilor relevante ale pãrţilor IIA, IIC şi IIF (fosta │
│parte IIE). │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈖. Justificare ca noua mãrime de ambalaj este în concordanta cu regimul de dozare │
│şi cu durata de utilizare, asa cum au fost aprobate în rezumatul caracteristicilor │
│produsului. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈗. Declaraţie ca studiile de stabilitate vor fi desfãşurate în concordanta cu │
│ghidurile relevante pentru produsele ai cãror parametri de stabilitate ar putea │
│fi afectaţi. Datele trebuie raportate doar dacã sunt în afarã limitelor │
│specificatiilor (însoţite de propuneri de mãsuri). │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

┌────────────────────────────────────────────────────┬───────────┬─────────────┬──────┐
󧓲. Schimbare în: │Condiţii │Documentaţia │Tipul │
│ │ care │care trebuie │proce-│
│ │trebuie │ depusa │durii │
│ │îndeplinite│ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│a) termenul de valabilitate a produsului finit │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
𗈕. Dupã ambalarea pentru comercializare │ 1,2,3 │ 1,2 │ IB │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
𗈖. Dupã prima deschidere │ 1,2 │ 1,2 │ IB │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
𗈗. Dupã diluare sau reconstituire │ 1,2 │ 1,2 │ IB │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│b) condiţiile de pãstrare a produsului finit, │ 1,2,4 │ 1, 2 │ IB │
│sau a produsului diluat/reconstituit │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┴───────────┴─────────────┴──────┤
│Condiţii │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈕. Studii de stabilitate au fost efectuate în concordanta cu protocolul aprobat. │
│Studiile trebuie sa demonstreze ca specificaţiile relevante agreate sunt respectate. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈖. Schimbarea nu trebuie sa fie consecinta unor evenimente neaşteptate apãrute în │
│timpul fabricaţiei sau a unor suspiciuni referitoare la stabilitate. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈗. Termenul de valabilitate nu depãşeşte cinci ani. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈘. Produsul nu este un medicament biologic. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Documentaţie │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈕. Modificare a secţiunilor relevante ale partii IIG (fosta parte IIF) sau │
│echivalentul în format CTD, care trebuie sa conţinã rezultate corespunzãtoare ale │
│studiilor de stabilitate în timp real, derulate în concordanta cu ghidurile │
│relevante pentru stabilitate, pe cel puţin doua serii de producţie din produsul │
│finit în ambalajul autorizat/sau dupã prima deschidere sau reconstituire, dupã cum │
│este cazul; acolo unde este aplicabil, trebuie incluse şi rezultatele testelor │
│microbiologice corespunzãtoare. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈖. Copie dupã specificaţia la sfârşitul perioadei de valabilitate aprobatã pentru │
│produsul finit şi, acolo unde este aplicabil, copie dupã specificaţiile dupã │
│diluare/reconstituire sau dupã prima deschidere. │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

┌────────────────────────────────────────────────────┬───────────┬─────────────┬──────┐
󧓳. Adãugarea, înlocuirea sau eliminarea unui │Condiţii │Documentaţia │Tipul │
│dispozitiv pentru mãsurare sau pentru administrare, │ care │care trebuie │proce-│
│fãrã ca acesta sa fie parte a ambalajului primar │trebuie │ depusa │durii │
│(dispozitivele "spacer" pentru preparate de │îndeplinite│ │ │
│ inhalat sunt excluse) │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
𗈕. Adaugare sau înlocuire │ 1,2 │ 1,2,4 │ IA │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
𗈖. Eliminare │ 3 │ │ IB │
├────────────────────────────────────────────────────┴───────────┴─────────────┴──────┤
│Condiţii │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈕. Dispozitivul propus trebuie sa elibereze cu exactitate doza necesarã din produsul │
│respectiv în concordanta cu posologia aprobatã şi trebuie sa fie disponibile │
│rezultate ale unor studii în acest sens. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈖. Noul dispozitiv este compatibil cu medicamentul. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈗. Medicamentul poate fi în continuare eliberat corect. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Documentaţie │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈕. Secţiunile modificate ale pãrţilor IIA şi IIC, sau echivalentul în format CTD │
│(inclusiv descrierea, schita detaliatã şi compozitia dispozitivului şi furnizorul, │
│acolo unde este cazul). │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
𗈖. Dovada marcajului CE. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈗. Referinte pentru marcajul CE pentru dispozitiv, dacã este aplicabil, sau date │
│care sa demonstreze acuratetea, precizia şi compatibilitatea dispozitivului în cazul │
│în care nu exista marcaj CE. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈘. Mostre pentru noul dispozitiv, acolo unde este aplicabil. │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

┌────────────────────────────────────────────────────┬───────────┬─────────────┬──────┐
󧓴. Neaplicabil medicamentelor de uz uman │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
󧓵. Neaplicabil medicamentelor de uz uman │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
󧓶. ● Schimbare în rezumatul caracteristicilor │Condiţii │Documentaţia │Tipul │
│produsului unui produs esenţial similar, ca urmare │ care │care trebuie │proce-│
│a Deciziei Comisiei în cadrul unui arbitraj pentru │trebuie │ depusa │durii │
│un medicament original, în conformitate cu Articolul│îndeplinite│ │ │
󧓦 din Directiva 2001/83/CE (exclusiv pentru │ │ │ │
│procedurile simplificate ale Acordului de Cooperare │ │ │ │
│a Autoritãţilor Competente în Domeniul │ │ │ │
│Medicamentului din ţãrile asociate [Cooperation │ │ │ │
│Agreement of the Drug Regulatory Authorities from │ │ │ │
│the Candidate Countries (CADREAC)], procedura de │ │ │ │
│recunoaştere mutuala) │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│ │ 1,2 │ 1 │ IB │
├────────────────────────────────────────────────────┴───────────┴─────────────┴──────┤
│Condiţii │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈕. Rezumatul caracteristicilor produsului propus este identic în ceea ce priveşte │
│secţiunile interesate, cu cel amendat prin Decizia Comisiei în cadrul procedurii │
│de arbitraj pentru produsul original. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈖. Cererea va fi depusa în intervalul de 90 de zile de la publicarea Deciziei │
│Comisiei. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Documentaţie │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈕. O copie a rezumatului caracteristicilor produsului atasat Deciziei Comisiei │
│asupra procedurii relevante de arbitraj. │
├────────────────────────────────────────────────────┬───────────┬─────────────┬──────┤
│● Schimbare în rezumatul caracteristicilor │Condiţii │Documentaţia │Tipul │
│produsului, eticheta şi prospect ca o consecinta │care │care trebuie │proce-│
│a unei opinii finale în contextul unei proceduri │trebuie │depusa │durii │
│de arbitraj în conformitate cu Articolul 31 şi │îndeplinite│ │ │
│Articolul 32 din Directiva 2001/83/CE (exclusiv │ │ │ │
│pentru procedurile simplificate CADREAC, procedura │ │ │ │
│centralizata) │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│ │ 1 │ 1,2 │ IB │
├────────────────────────────────────────────────────┴───────────┴─────────────┴──────┤
│Condiţii │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈕. Variatia se referã doar la introducerea de modificãri în rezumatul │
│caracteristicilor produsului, eticheta şi prospect, cu scopul de a lua în considerare│
│o opinie ştiinţificã emisã în contextul unui arbitraj, în conformitate cu Articolul │
󧓧 şi Articolul 32 din Directiva 2001/83/CE . │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Documentaţie │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈕. Copie dupã scrisoarea de la EMEA/CXMP (Committee X Medicinal Products) prin care │
│se informeazã deţinãtorul autorizaţiei de punere pe piata despre opinia ştiinţificã │
│a CXMP şi prin care se solicita modificãri specifice în rezumatul caracteristicilor │
│produsului, eticheta şi prospect rezultate din aceasta opinie. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈖. Scrisoare de confirmare a implementarii, dacã a fost solicitatã de cãtre │
│EMEA/CXMP. │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

┌────────────────────────────────────────────────────┬───────────┬─────────────┬──────┐
󧓷. Eliminarea: │Condiţii │Documentaţia │Tipul │
│ │ care │care trebuie │proce-│
│ │trebuie │ depusa │durii │
│ │îndeplinite│ │ │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│a) unei forme farmaceutice │ 1 │ 1,2 │ IA │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│b) unei concentratii │ 1 │ 1,2 │ IA │
├────────────────────────────────────────────────────┼───────────┼─────────────┼──────┤
│c) unei marimi de ambalaj/unor marimi de ambalaj │ 1 │ 1,2 │ IA │
├────────────────────────────────────────────────────┴───────────┴─────────────┴──────┤
│Condiţii │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Formele de prezentare menţinute pentru produsul în cauza trebuie sa fie în acord cu │
│instrucţiunile de dozare şi durata tratamentului, asa cum este stipulat în rezumatul │
│caracteristicilor produsului. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Documentaţie │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈕. Motivarea eliminãrii formei farmaceutice, concentratiei şi/sau mãrimii/marimilor │
│de ambalaj respective şi declaraţie ca nu exista pericole în ceea ce priveşte │
│siguranta produsului. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
𗈖. Declaraţie ca forma/formele de prezentare menţinutã/menţinute pentru produsul în │
│cauza trebuie sa fie în acord cu instrucţiunile de dozare şi durata tratamentului, │
│asa cum este stipulat în rezumatul caracteristicilor produsului. │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016