Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   GHID din 4 iulie 2017  privind formatul-cadru şi conţinutul raportului final de securitate nucleară pentru fabricile de combustibil nuclear    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 GHID din 4 iulie 2017 privind formatul-cadru şi conţinutul raportului final de securitate nucleară pentru fabricile de combustibil nuclear

EMITENT: Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 565 din 17 iulie 2017

──────────
    Aprobat prin Ordinul nr. 142 din 4 iulie 2017, puclicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 565 din 17 iulie 2017.
──────────

    CAP. I
    Domeniu, scop, definiţii
    SECŢIUNEA 1
    Domeniu şi scop
    ART. 1
    (1) Prezentul ghid este emis în conformitate cu prevederile Legii nr. 111/1996 privind desfăşurarea în siguranţă, reglementarea, autorizarea şi controlul activităţilor nucleare, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) Prin prezentul ghid se stabilesc recomandările Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare, denumită în continuare CNCAN, privind formatul-cadru şi conţinutul raportului final de securitate nucleară pentru fazele de punere în funcţiune şi exploatare ale unei fabrici de combustibil nuclear.

    ART. 2
    (1) Recomandările din prezentul ghid se aplică atât titularilor, cât şi solicitanţilor de autorizaţie pentru fazele de punere în funcţiune şi exploatare ale unei fabrici de combustibil nuclear.
    (2) Recomandările din prezentul ghid se pot aplica şi pentru fazele de amplasare şi construcţie ale unei fabrici de combustibil nuclear, după caz, conform cerinţelor stabilite de CNCAN în procesul de autorizare.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Definiţii şi abrevieri
    ART. 3
    (1) Termenii utilizaţi în prezentul ghid sunt definiţi în Legea nr. 111/1996 privind desfăşurarea în siguranţă, reglementarea, autorizarea şi controlul activităţilor nucleare, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi în normele de securitate nucleară emise de CNCAN.
    (2) Fabrica de combustibil nuclear este denumită în continuare prin abrevierea FCN.
    (3) Raportul final de securitate nucleară este denumit în continuare prin abrevierea RFS.
    (4) Abrevierea SSCE se utilizează pentru a face referire în mod generic la sistemele, structurile, componentele şi echipamentele unei instalaţii nucleare, inclusiv software-ul pentru sistemele de instrumentaţie şi control.

    CAP. II
    Recomandări generale privind formatul-cadru şi conţinutul RFS
    ART. 4
    (1) RFS face parte integrantă din documentaţia care stă la baza autorizării unei instalaţii nucleare. Formatul-cadru al RFS pentru FCN, recomandat de CNCAN, se regăseşte în anexa nr. 1 la prezentul ghid, împreună cu liniile directoare privind conţinutul diferitelor capitole ale RFS.
    (2) Fiecare capitol al RFS va conţine o listă completă a tuturor documentelor menţionate ca referinţe bibliografice în cadrul capitolului respectiv.
    (3) Titularul de autorizaţie poate să utilizeze un format de RFS diferit de cel recomandat prin prezentul ghid, cu condiţia să identifice clar corespondenţa între capitolele din RFS şi cele recomandate în ghid şi să demonstreze că RFS conţine toate informaţiile relevante.

    ART. 5
    În cazul analizelor de securitate, RFS va conţine şi analiza interacţiunii dintre FCN şi alte instalaţii de pe amplasament în cazul producerii unui accident la una dintre instalaţii şi a impactului asupra celorlalte instalaţii nucleare de pe amplasament, inclusiv pentru situaţii de accident iniţiate de o cauză comună; această prevedere este valabilă şi pentru analiza consecinţelor accidentelor care se pot produce la alte instalaţii nucleare sau unităţi de servicii din afara acestora, care se găsesc pe acelaşi amplasament.

    ART. 6
    Datele de intrare specifice utilizate în evaluarea caracteristicilor amplasamentului, precum şi cele utilizate în analizele de hazard vor fi evaluate periodic şi reactualizate după caz, în funcţie de specificul, amploarea şi dinamica modificărilor care afectează fiecare categorie de date în parte.

    ART. 7
    (1) Anexa nr. 2 la prezentul ghid conţine exemple tipice de evenimente luate în considerare în analizele de securitate nucleară.
    (2) Excluderea din analizele de securitate nucleară pentru FCN a anumitor evenimente sau tipuri de evenimente de genul celor enumerate în anexa nr. 2 la prezentul ghid este acceptabilă în baza unei justificări adecvate. Justificările acceptabile includ demonstraţii ale imposibilităţii fizice de producere a unor astfel de evenimente sau analize cantitative de risc care să arate că excluderea acestor evenimente din bazele de proiectare are un efect neglijabil asupra securităţii nucleare.

    ART. 8
    Se recomandă ca revizuirea şi actualizarea RFS să se facă periodic, cel puţin o dată la 10 ani.

    ART. 9
    Documentele de referinţă menţionate în anexa nr. 3 la prezentul ghid reprezintă standarde şi ghiduri privind bune practici recunoscute pe plan internaţional şi se recomandă ca acestea, precum şi orice nouă revizie a acestora să fie luate în considerare de către titularul de autorizaţie, în vederea elaborării, actualizării şi îmbunătăţirii RFS pentru FCN.

    CAP. III
    Prevederi generale privind utilizarea ghidului
    ART. 10
    Aplicarea recomandărilor din prezentul ghid se verifică de către CNCAN în cadrul procesului de autorizare pentru fazele de punere în funcţiune şi exploatare, respectiv în cadrul procesului de reînnoire a unei autorizaţii de exploatare.

    ART. 11
    Se recomandă ca în termen de un an de la intrarea în vigoare a prezentului ghid, titularii de autorizaţie pentru FCN aflate în faza de exploatare să stabilească un plan de acţiuni cu măsurile necesare pentru alinierea la noile recomandări privind formatul-cadru şi conţinutul RFS.

    ART. 12
    Anexele nr. 1, 2 şi 3 fac parte integrantă din prezentul ghid.

    ANEXA NR. 1
    la ghid
    FORMATUL-CADRU
    şi conţinutul raportului final de securitate nucleară
    pentru fabricile de combustibil nuclear
    Introducere şi descrierea generală a fabricii de combustibil nuclear
    Acest capitol include următoarele informaţii:
    a) sumarul informaţiei conţinute în raportul final de securitate nucleară (RFS) şi în principalele documente de referinţă care stau la baza elaborării RFS;
    b) descrierea generală a organizaţiei titularului de autorizaţie;
    c) descrierea generală a fabricii de combustibil nuclear (FCN), principalele capacităţi de producţie, caracteristici tehnice şi moduri de operare; descrierea materiilor prime de bază şi auxiliare; descrierea produselor finite şi a subproduselor;
    d) o scurtă prezentare a etapelor de realizare a FCN, de la obţinerea autorizaţiei de amplasare şi până în prezent;
    e) descrierea organizaţiei responsabile pentru exploatarea FCN, precum şi a organizaţiilor principalilor contractori;
    f) lista completă a standardelor, codurilor, normelor, reglementărilor şi ghidurilor tehnice utilizate la proiectarea, construcţia, punerea în funcţiune şi respectiv exploatarea FCN, cu precizarea ediţiei aplicabile;
    g) analiza conformităţii cu legislaţia şi actele normative naţionale relevante aflate în vigoare, cu identificarea secţiunilor din RFS care conţin evaluările sistemelor, structurilor, componentelor şi echipamentelor (SSCE) ale FCN şi articolele aplicabile din normele de securitate nucleară emise de Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN);
    h) identificarea diferenţelor semnificative între ediţia precedentă a RFS şi ediţia curentă;
    i) lista modificărilor de proiect cu implicaţii de securitate nucleară implementate de la ediţia precedentă a RFS transmisă la CNCAN şi secţiunile din ediţia curentă a RFS care conţin actualizările aferente;
    j) stadiul implementării acţiunilor corective rezultate din cea mai recentă revizuire periodică a securităţii nucleare, din evaluările independente interne şi externe şi/sau din alte evaluări majore de securitate nucleară finalizate de la ediţia precedentă a RFS, inclusiv lista modificărilor de proiect cu implicaţii de securitate nucleară propuse sau planificate pentru implementare.

    CAP. 1
    Caracteristicile amplasamentului
    Acest capitol include informaţii referitoare la:
    a) geografia şi demografia amplasamentului; descrierea amplasamentului; graniţele pentru stabilirea limitelor evacuărilor de efluenţi;
    b) caracteristicile luate în considerare în planurile de răspuns la situaţii de urgenţă, inclusiv pentru situaţiile care ar necesita evacuarea populaţiei din vecinătatea FCN, dacă este cazul;
    c) obiectivele economice, instalaţiile industriale, căile de transport terestru, naval şi aerian, obiectivele militare aflate în apropierea amplasamentului şi impactul potenţial al acestora asupra funcţionării FCN în condiţii de siguranţă;
    d) condiţiile meteorologice regionale şi locale, monitorizarea acestora şi modul în care sunt acestea reflectate în analizele de securitate nucleară pentru FCN;
    e) caracterizarea hidrologică a amplasamentului;
    f) caracterizarea geologică, seismologică şi geotehnică a amplasamentului;
    g) evaluarea riscului asociat pericolelor externe specifice pentru amplasamentul FCN, inclusiv a riscului asociat potenţialelor evenimente externe extreme, care depăşesc bazele de proiectare; informaţiile detaliate privind rezultatele acestei evaluări se pot prezenta în capitolul 3, în subcapitolul dedicat analizelor de hazard/pericol sau într-un raport separat;
    h) descrierea programului de monitorizare a caracteristicilor amplasamentului pentru fazele de punere în funcţiune şi exploatare.
    Caracteristicile amplasamentului descrise şi analizate în acest capitol cuprind atât caracteristicile actuale, cât şi cele estimate pentru toată durata de viaţă a FCN.


    CAP. 2
    Organizare şi administrare
    Acest capitol include informaţii referitoare la:
    a) structura organizatorică a titularului de autorizaţie; strategiile şi politicile titularului de autorizaţie, inclusiv cele privind performanţele de proces şi de securitate nucleară şi radiologică ale instalaţiei; autoritate şi responsabilităţi;
    b) prezentarea generală a sistemului de management;
    c) asigurarea resurselor financiare;
    d) asigurarea resurselor de personal calificat; pregătirea şi calificarea personalului.

    CAP. 3
    Analiza integrată de securitate nucleară
    Acest capitol include informaţii referitoare la:
    a) descrierea instalaţiei FCN şi a proceselor tehnologice; descrierea SSCE cu funcţii de securitate nucleară şi a celor cu funcţii de protecţie împotriva radiaţiilor ionizante;
    b) principiile de securitate nucleară; modul în care se implementează conceptul de protecţie în adâncime;
    c) analizele de securitate nucleară şi radiologică:
    - metodologia, codurile de calcul şi ghidurile folosite pentru efectuarea analizelor de securitate nucleară şi radiologică pentru condiţiile de operare anormală, tranzienţii şi accidentele luate în calcul la stabilirea bazelor de proiectare, cu justificarea alegerii lor;
    – obiectivele de securitate şi criteriile de acceptare, inclusiv definirea şi justificarea lor;
    – identificarea şi clasificarea evenimentelor postulate de iniţiere interne şi externe şi a combinaţiilor de evenimente considerate în analize, cu justificarea alegerii lor;
    – ipotezele de analiză;
    – frecvenţele estimate de apariţie, termenii-sursă şi consecinţele radiologice estimate pentru condiţiile de accident analizate, inclusiv pentru accidentul maxim credibil;
    – analiza îndeplinirii criteriilor de acceptare;

    d) analizele de pericol:
    - analiza pericolului de incendiu;
    – analiza pericolului de explozie;
    – analiza de hazard seismic;
    – analiza pericolului de inundaţii externe;
    – analiza pericolului de inundaţii interne;
    – analiza impactului ruperii conductelor care transportă fluide sub presiune;
    – analiza protecţiei împotriva efectelor tip proiectil;
    – analiza impactului fenomenelor meteorologice extreme;
    – analiza impactului evenimentelor cauzate de activităţi umane, cum ar fi: căderile de avioane de diferite categorii; analiza impactului evenimentelor datorate activităţilor din vecinătatea amplasamentului, ca de exemplu, nori de gaz; explozii; interferenţe electromagnetice;
    – analiza altor pericole specifice amplasamentului şi/sau instalaţiilor, proceselor tehnologice şi materialelor utilizate în cadrul FCN;

    e) controlul expunerii la radiaţii ionizante a personalului de exploatare, a populaţiei şi a mediului înconjurător;
    f) măsurile pentru limitarea probabilităţii de apariţie a evenimentelor care ar putea genera pierderea controlului asupra surselor de radiaţii ionizante;
    g) măsurile pentru limitarea consecinţelor tranzienţilor şi accidentelor;
    h) evaluarea/analiza condiţiilor de extindere a bazelor de proiectare, acolo unde este cazul;
    i) SSCE cu funcţii de securitate nucleară şi radiologică; considerentele privind factorul uman în proiectarea acestor SSCE;
    j) conformitatea instalaţiei cu principiile şi cerinţele de securitate nucleară şi radiologică;
    k) programul de revizuire periodică a securităţii nucleare, inclusiv programul de actualizare a analizelor de securitate nucleară în exploatare.
    Acest capitol poate să conţină integral informaţiile enumerate mai sus sau poate să conţină un sumar al analizei integrate de securitate nucleară documentată în alte rapoarte, caz în care se va face referire la acestea.


    CAP. 4
    Protecţia împotriva radiaţiilor ionizante şi managementul efluenţilor şi deşeurilor radioactive
    Acest capitol include informaţii referitoare la:
    a) considerente de proiectare pentru implementarea principiului ALARA - As Low As Reasonably Achievable;
    b) considerente de exploatare pentru implementarea principiului ALARA;
    c) sursele de expunere la radiaţii ionizante; surse deschise şi surse închise de radiaţii; inventarul de materiale radioactive din instalaţiile şi de pe amplasamentul FCN;
    d) controlul expunerii la radiaţii ionizante şi evaluarea dozelor pentru personalul expus profesional; zonarea radiologică; controlul accesului în zonele radiologice; controlul contaminării personalului; controlul obiectelor, materialelor, sculelor, dispozitivelor şi echipamentelor; sistemele şi echipamentele utilizate pentru controlul şi limitarea expunerii personalului ocupat profesional; ventilaţia şi drenajul;
    e) pregătirea şi calificarea personalului în domeniul protecţiei la radiaţii ionizante;
    f) sursele potenţiale de scurgeri de materiale radioactive;
    g) sistemele de gospodărire a deşeurilor radioactive solide;
    h) sistemele de gospodărire a deşeurilor radioactive lichide;
    i) sistemele de gospodărire a deşeurilor radioactive gazoase;
    j) descrierea modului în care se asigură protecţia împotriva pericolelor relevante descrise în cap. 3;
    k) cantităţi estimate şi/sau măsurate de efluenţi lichizi, gazoşi şi deşeuri solide radioactive;
    l) limite de emisie şi evaluări de doze;
    m) monitorizarea efluenţilor radioactivi;
    n) monitorizarea radiologică a mediului;
    o) experienţa de exploatare relevantă; indicatori de performanţă specifici.

    CAP. 5
    Protecţia împotriva evenimentelor de criticitate
    Acest capitol include informaţii referitoare la:
    a) cerinţele şi criteriile bazelor de proiectare pentru protecţia împotriva evenimentelor de criticitate;
    b) datele tehnice şi metodele de calcul;
    c) calculele de criticitate pentru diferitele instalaţii şi componente ale instalaţiilor FCN care conţin materiale nucleare;
    d) evaluarea protecţiei împotriva evenimentelor de criticitate;
    e) răspunsul la evenimente de criticitate inadvertentă; îndeplinirea criteriilor de performanţă;
    f) limite şi condiţii tehnice de exploatare pentru prevenirea evenimentelor de criticitate.

    CAP. 6
    Protecţia împotriva evenimentelor de natură chimică
    Acest capitol include informaţii referitoare la:
    a) caracteristicile proceselor chimice; prezentarea fazelor procesului tehnologic; descrierea proceselor fizice şi mecanice din fluxul tehnologic;
    b) descrierea proceselor fizico-chimice şi a parametrilor de proces;
    c) materii prime, substanţe şi amestecuri chimice ce intervin în fluxul de fabricaţie; inventarul substanţelor chimice periculoase folosite în activitatea, clasificarea substanţelor chimice periculoase utilizate în cadrul FCN, caracteristicile substanţelor chimice periculoase; limite de expunere a lucrătorilor pentru substanţele chimice;
    d) depozitarea materiilor prime şi a substanţelor chimice; sisteme de reţinere şi confinare substanţe chimice;
    e) sistemul de ventilaţie;
    f) sisteme de răspuns la urgenţă pentru evenimente de natură chimică;
    g) secvenţe de accident şi pericole chimice; identificarea pericolelor chimice; evaluarea pericolelor de expunere a lucrătorilor la agenţii chimici utilizaţi în fluxul tehnologic; măsuri de atenuare şi limitare a consecinţelor; bariere fizice; sisteme de alarmă; sisteme de securitate pentru protecţia împotriva evenimentelor de natură chimică;
    h) lista SSCE cu funcţii pentru controlul siguranţei proceselor chimice;
    i) protecţia împotriva evenimentelor de natură chimică în regim normal de exploatare; măsuri tehnice de gestionare a pericolelor chimice; controale tehnice şi administrative;
    j) planuri de urgenţă pentru răspunsul la evenimente de natură chimică;
    k) programul exerciţiilor pentru răspunsul la evenimente de natură chimică.

    CAP. 7
    Securitatea la incendiu
    Acest capitol include informaţii referitoare la:
    a) cerinţele aplicabile privind securitatea la incendiu;
    b) identificarea pericolelor de incendiu;
    c) analizele de pericol la incendiu - cu referire la informaţiile prezentate în cap. 3, în cazul în care acest subiect a fost deja prezentat în capitolul respectiv;
    d) caracteristicile de proiect şi exploatare ale FCN relevante pentru securitatea la incendiu;
    e) măsuri administrative de prevenire a incendiilor şi exploziilor;
    f) sisteme de detecţie şi sisteme de protecţie la incendiu;
    g) planuri şi proceduri de urgenţă pentru răspunsul la incendiu;
    h) programul exerciţiilor pentru răspunsul la incendiu.

    CAP. 8
    Pregătirea şi răspunsul la situaţiile de urgenţă
    Acest capitol include informaţii referitoare la:
    a) evenimentele pentru care este necesară activarea planului de răspuns la urgenţă;
    b) responsabilităţile titularului de autorizaţie în pregătirea şi răspunsul la situaţiile de urgenţă; conformitatea cu cerinţele din normele CNCAN;
    c) prezentarea generală a conţinutului planului de răspuns la urgenţă pe amplasament; dezvoltarea procedurilor de urgenţă;
    d) interfaţa cu autorităţile naţionale în răspunsul la urgenţă; interfaţa cu alţi titulari de autorizaţii pentru instalaţii nucleare de pe acelaşi amplasament;
    e) programul exerciţiilor de răspuns la situaţii de urgenţă.

    CAP. 9
    Protecţia mediului
    Acest capitol include informaţii referitoare la:
    a) controlul şi monitorizarea mediului şi a efluenţilor;
    b) monitorizarea factorilor de mediu pe amplasamentul FCN;
    c) monitorizarea factorilor de mediu în vecinătatea amplasamentului;
    d) măsuri de gestionare a protecţiei mediului; programe de monitorizare şi supraveghere mediu.

    CAP. 10
    Planul de dezafectare
    Acest capitol include informaţii referitoare la:
    a) conceptul şi strategia de dezafectare;
    b) planul de dezafectare;
    c) garanţii financiare şi costuri de dezafectare.

    CAP. 11
    Sistemul de management şi conducerea exploatării
    Acest capitol include informaţii referitoare la:
    a) sistemul de management implementat de titularul de autorizaţie; documentaţia sistemului de management; aplicarea gradată a cerinţelor sistemului de management;
    b) dezvoltarea şi implementarea proceselor;
    c) controlul neconformităţilor şi programul de acţiuni corective;
    d) măsurile prin care se asigură îmbunătăţirea continuă a securităţii nucleare şi protecţiei radiologice şi alinierea la standardele şi bunele practici internaţionale;
    e) conformitatea sistemului de management cu normele CNCAN aplicabile;
    f) structura organizaţiei de exploatare, rolurile şi responsabilităţile entităţilor organizatorice, nivelurile de autoritate şi interfeţele interne şi externe;
    g) turele de exploatare;
    h) modul de control al modificărilor structurii şi resurselor organizaţiei de exploatare cu posibil impact asupra securităţii nucleare;
    i) selectarea, încadrarea, pregătirea şi calificarea personalului;
    j) modul în care capacităţile şi limitele performanţelor umane sunt luate în considerare în proiectarea şi în exploatarea FCN; interfaţa om - maşină în instalaţie; programul de verificare şi validare a procedurilor din punctul de vedere al performanţelor umane; programul de management al performanţelor umane; prevederile legate de numărul de ore de lucru, starea de sănătate a personalului şi regulile privind interzicerea consumului de alcool, droguri sau substanţe halucinogene;
    k) măsurile prin care se asigură menţinerea şi creşterea nivelului culturii de securitate şi siguranţă nucleară, pentru toate categoriile de personal;
    l) managementul configuraţiei FCN/controlul modificărilor permanente şi temporare;
    m) programele de întreţinere, inspecţie periodică, verificare, supraveghere, testare şi calibrare pentru SSCE importante pentru securitatea nucleară şi radiologică;
    n) managementul îmbătrânirii SSCE importante pentru securitatea nucleară şi radiologică;
    o) utilizarea experienţei de exploatare interne şi externe;
    p) procedurile FCN pentru operare normală şi procedurile pentru răspunsul la condiţii de operare anormală, tranzienţi şi situaţii de accident;
    q) asigurarea protecţiei fizice a instalaţiilor şi materialelor nucleare de pe amplasament;
    r) asigurarea protecţiei împotriva ameninţărilor cibernetice;
    s) interfaţa dintre securitatea nucleară şi protecţia fizică;
    ş) planificarea şi pregătirea opririlor periodice necesare pentru efectuarea inspecţiilor, testelor şi reparaţiilor care nu se pot efectua cu FCN în stare de operare normală;
    t) managementul opririlor neplanificate;
    ţ) evaluarea integrată a performanţelor de securitate nucleară şi protecţie radiologică de la începerea exploatării comerciale;
    u) în situaţia în care FCN se află în faza de punere în funcţiune, acest capitol va include informaţii suplimentare referitoare la:
    - programul de punere în funcţiune a SSCE şi principalele etape ale acestuia;
    – structura organizaţiei responsabile pentru efectuarea activităţilor de punere în funcţiune; interfaţa cu organizaţia responsabilă pentru efectuarea activităţilor de construcţie-montaj şi interfaţa cu organizaţia responsabilă pentru desfăşurarea activităţilor de operare;
    – planurile de urgenţă pentru faza de punere în funcţiune;
    – asigurarea protecţiei fizice a instalaţiilor şi materialelor nucleare de pe amplasament;
    – rezultatele programului de punere în funcţiune;

    v) în situaţia în care FCN se pregăteşte pentru sau se află în proces de retehnologizare, acest capitol va include informaţii suplimentare referitoare la:
    - programul de retehnologizare, cu identificarea activităţilor planificate sau implementate, cum ar fi, de exemplu, înlocuirea sau repararea SSCE;
    – utilizarea experienţei dobândite la retehnologizarea altor FCN similare;
    – sistemul de management al organizaţiei responsabile pentru efectuarea activităţilor de construcţie-montaj;
    – procedurile pentru faza de construcţie-montaj;
    – pregătirea personalului implicat în realizarea activităţilor de construcţie-montaj;
    – interfaţa dintre organizaţia responsabilă pentru efectuarea activităţilor de construcţie-montaj şi organizaţia responsabilă pentru punerea în funcţiune şi exploatare;
    – programul de asigurare a conformităţii cu proiectul;
    – programele de verificare a SSCE instalate, inclusiv testarea preoperaţională.
    Informaţiile referitoare la sistemul de management pot fi prezentate şi prin referinţă la manualul sistemului de management.



    CAP. 12
    Limitele şi condiţiile tehnice de operare
    Acest capitol include informaţii referitoare la:
    a) limitele şi condiţiile tehnice de operare;
    b) bazele tehnice pentru limitele şi condiţiile de operare;
    c) structura documentaţiei care conţine limitele şi condiţiile de operare;
    d) conformitatea cu prevederile din normele CNCAN privind limitele şi condiţiile tehnice de operare pentru instalaţiile nucleare.

    ANEXA NR. 2
    la ghid
    Exemple de evenimente de iniţiere şi condiţii de accident
    Nota 1: Lista exemplelor prezentate în această anexă are rol ilustrativ şi include evenimente generice.
    Nota 2: În prezenta anexă, prin defectare se înţelege atât defectarea parţială, cât şi defectarea totală a respectivelor sisteme sau componente.
    Nota 3: În contextul prezentului ghid, o combinaţie credibilă de evenimente reprezintă orice combinaţie de evenimente interne şi/sau externe a cărei frecvenţă estimată de apariţie este mai mare de 1E-7/an.
    1. Evenimente interne:
    1.1. Defectări ale SSCE:
    a) defectarea sistemelor de proces tehnologic sau a sistemelor-suport şi auxiliare;
    b) defectarea sistemelor de control al proceselor tehnologice;
    c) defectarea sistemelor de răcire;
    d) pierderea alimentării normale cu energie electrică;
    e) pierderea alimentării cu aer comprimat;
    f) pierderea alimentării cu gaze tehnice;
    g) defectarea echipamentelor de prelucrare şi procesare a combustibilului nuclear;
    h) defectarea sistemelor care asigură reţinerea materialelor radioactive în interiorul clădirii FCN, inclusiv a sistemelor de ventilaţie;
    i) pierderea sau reducerea eficacităţii protecţiilor biologice.

    1.2. Erori umane:
    a) erori în implementarea procedurilor de operare;
    b) erori în efectuarea procedurilor de întreţinere, reparare, inspecţie, verificare şi testare;
    c) erori în manevrarea dispozitivelor/aparaturii/instrumentelor;
    d) erori de diagnoză a stării SSCE cu funcţii de securitate nucleară.

    1.3. Potenţiale consecinţe ale defectărilor de echipamente sau erorilor umane:
    a) incendii interne;
    b) explozii interne;
    c) reacţii chimice exoterme;
    d) criticitate inadvertentă;
    e) eliberări de gaze, abur, noxe etc.;
    f) scurgeri tehnologice de fluide inflamabile, toxice, corozive sau aflate la temperaturi înalte;
    g) inundaţii interne;
    h) interferenţa electromagnetică;
    i) efecte dinamice ale defectării echipamentelor sub presiune, ca de exemplu, forţe de jet, biciuirea conductelor, sarcini reactive şi efecte termice, lovitura de berbec, presiuni/unde de şoc, proiectile, inclusiv părţi de armături, efecte de şoc ale fluidelor descărcate etc.;
    j) efecte dinamice ale defectării suporţilor sau altor componente structurale;
    k) efecte datorate avarierii echipamentelor rotative, ca de exemplu, efectele de tip proiectil;
    l) căderi de sarcini/obiecte grele datorate manevrării instalaţiilor şi echipamentelor de ridicat;
    m) avaria mecanică a sistemelor FCN.


    2. Evenimente externe:
    2.1. Evenimente naturale:
    a) evenimente geologice; alunecări, tasări şi prăbuşiri de teren;
    b) evenimente seismotectonice;
    c) evenimente meteorologice; temperaturi extreme; precipitaţii; vânt puternic; furtuni; tornade; secetă; descărcări electrice;
    d) evenimente hidrologice; inundaţii pe amplasament;
    e) incendii de vegetaţie în vecinătatea amplasamentului;
    f) fenomene biologice;

    2.2. Evenimente cauzate de activităţi umane:
    a) căderi de avioane de diferite categorii;
    b) evenimente datorate activităţilor din vecinătatea amplasamentului, ca de exemplu, proiectile, nori de gaz, incendii, explozii etc.;
    c) interferenţe electromagnetice;
    d) incendii pe amplasament.


    3. Combinaţii de evenimente şi condiţii de extindere a bazelor de proiectare
    3.1. Combinaţii credibile de defectări de echipamente de proces
    3.2. Combinaţii credibile de defectări de echipamente de proces şi defectări de sisteme de securitate preventive, cum ar fi sistemele de detecţie şi alarmare pentru incendiu, radiaţii, criticitate, scurgeri etc.
    3.3. Combinaţii credibile de defectări de echipamente de proces (a se vedea punctul 1.1) şi defectări ale sistemelor de securitate protective
    3.4. Combinaţii credibile de defectări de echipamente şi erori umane în aplicarea procedurilor de răspuns pentru respectivele evenimente
    3.5. Combinaţii credibile de evenimente interne şi evenimente externe

    ANEXA NR. 3
    la ghid
    Documente de referinţă
    1. Safety of nuclear fuel cycle facilities, Safety Requirements, IAEA Safety Standards Series No. NS-R-5 (Rev. 1), International Atomic Energy Agency, Vienna, 2014.
    2. Safety of Uranium Fuel Fabrication Facilities, Specific Safety Guide, IAEA Safety Standards Series No. SSG-6, International Atomic Energy Agency, Vienna, 2010.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016