Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   GHID din 4 decembrie 2009  privind sarcina ectopica (Anexa nr. 6)*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

GHID din 4 decembrie 2009 privind sarcina ectopica (Anexa nr. 6)*)

EMITENT: MINISTERUL SANATATII
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 88 bis din 9 februarie 2010
---------------
*) Aprobat prin <>Ordinul ministrului sãnãtãţii nr. 1.524/2009 publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 88 din 9 februarie 2010.


Cuprins

1. Introducere
2. Scop
3. Metodologie de elaborare
3.1. Etapele procesului de elaborare
3.2. Principii
3.3. Data reviziei
4. Structurã
5. Evaluare şi diagnostic
5.1. Suspiciunea de SE
5.1.1. Diagnosticul formelor necomplicate de SE
5.1.2. Diagnosticul formelor complicate de SE
5.2. Diagnostic paraclinic
6. Conduitã
6.1. Tratamentul chirurgical al SE
6.1.1. Tratamentul chirurgical al SE tubare necomplicate
6.1.2. Tratamentul chirurgical al SE tubare complicate
6.1.2.1. Mãsuri imediate în SE complicatã
6.1.2.2. Salpingectomia
6.1.2.3. Salpingotomia laparoscopicã
6.1.3. Tratamentul chirurgical al sarcinii cervicale
6.1.4. Tratamentul chirurgical al sarcinii heterotopice
6.2. Tratamentul medical al SE tubare şi cervicale
6.3. Expectativa
6.4. Profilaxia izoimunizãrii în sistemul Rh
6.5. Profilaxia antibioticã
7. Urmãrire şi monitorizare
7.1. Monitorizarea pacientelor cu SE tratate medical
7.2. Monitorizarea pacientelor cu SE tratate expectativ
8. Aspecte administrative
9. Bibliografie

Anexe
6.1. Grade de recomandare şi nivele ale dovezilor
6.2. Medicamente utilizate în tratamentul SE

Precizãri

Ghidurile clinice pentru Obstetricã şi Ginecologie sunt elaborate cu scopul de a asista personalul medical pentru a lua decizii în îngrijirea pacientelor cu afecţiuni ginecologice şi obstetricale. Ele prezintã recomandãri de bunã practicã medicalã clinicã bazate pe dovezi publicate, pentru a fi luate în considerare de cãtre medicii obstetricieni/ginecologi şi de alte specialitãţi, precum şi de celelalte cadre medicale implicate în îngrijirea pacientelor cu afecţiuni ginecologice şi obstetricale.
Deşi ghidurile reprezintã o fundamentare a bunei practici medicale bazate pe cele mai recente dovezi disponibile, ele nu intenţioneazã sã înlocuiascã raţionamentul practicianului în fiecare caz individual. Decizia medicalã este un proces integrativ care trebuie sã ia în considerare circumstanţele individuale şi opţiunea pacientului, precum şi resursele, caracterele specifice şi limitãrile instituţiilor de practicã medicalã. Se aşteaptã ca fiecare practician care aplicã recomandãrile în scopul diagnosticãrii, definirii unui plan terapeutic sau de urmãrire, sau al efectuãrii unei proceduri clinice particulare sã utilizeze propriul raţionament medical independent în contextul circumstanţial clinic individual, pentru a decide orice îngrijire sau tratament al pacientei în funcţie de particularitãţile acesteia, opţiunile diagnostice şi curative disponibile.
Instituţiile şi persoanele care au elaborat acest ghid au depus eforturi pentru ca informaţia conţinutã în ghid sã fie corectã, redatã cu acurateţe şi susţinutã de dovezi. Datã fiind posibilitatea erorii umane şi/sau progresele cunoştinţelor medicale, ele nu pot şi nu garanteazã cã informaţia conţinutã în ghid este în totalitate corectã şi completã. Recomandãrile din acest ghid clinic sunt bazate pe un consens al autorilor privitor la abordãrile terapeutice acceptate în momentul actual. În absenţa dovezilor publicate, ele sunt bazate pe consensul experţilor din cadrul specialitãţii. Totuşi, ele nu reprezintã în mod necesar punctele de vedere şi opiniile tuturor clinicienilor şi nu le reflecta in mod obligatoriu pe cele ale Grupului Coordonator.
Ghidurile clinice, spre diferenţã de protocoale, nu sunt gândite ca directive pentru un singur curs al diagnosticului, managementului, tratamentului sau urmãririi unui caz, sau ca o modalitate definitivã de îngrijire a pacientului. Variaţii ale practicii medicale pot fi necesare pe baza circumstanţelor individuale şi opţiunii pacientului, precum şi resurselor şi limitãrilor specifice instituţiei sau tipului de practicã medicalã. Acolo unde recomandãrile acestor ghiduri sunt modificate, abaterile semnificative de la ghiduri trebuie documentate în întregime în protocoale şi documente medicale, iar motivele modificãrilor trebuie justificate detaliat.
Instituţiile şi persoanele care au elaborat acest ghid îşi declinã responsabilitatea legalã pentru orice inacurateţe, informaţie perceputã eronat, pentru eficacitatea clinicã sau succesul oricãrui regim terapeutic detaliat în acest ghid, pentru modalitatea de utilizare sau aplicare sau pentru deciziile finale ale personalului medical rezultate din utilizarea sau aplicarea lor. De asemenea, ele nu îşi asumã responsabilitatea nici pentru informaţiile referitoare la produsele farmaceutice menţionate în acest ghid. În fiecare caz specific, utilizatorii ghidurilor trebuie sã verifice literatura de specialitate specificã prin intermediul surselor independente şi sã confirme cã informaţia conţinutã în recomandãri, în special dozele medicamentelor, este corectã.
Orice referire la un produs comercial, proces sau serviciu specific prin utilizarea numelui comercial, al mãrcii sau al producãtorului, nu constituie sau implicã o promovare, recomandare sau favorizare din partea Grupului de Coordonare, a Grupului Tehnic de Elaborare, a coordonatorului sau editorului ghidului faţã de altele similare care nu sunt menţionate în document. Nici o recomandare din acest ghid nu poate fi utilizatã în scop publicitar sau în scopul promovãrii unui produs.
Opiniile susţinute în aceastã publicaţie sunt ale autorilor şi nu reprezintã în mod necesar opiniile Fondului ONU pentru Populaţie sau ale Agenţiei Elveţiene pentru Cooperare şi Dezvoltare.
Toate ghidurile clinice sunt supuse unui proces de revizuire şi actualizare continuã. Cea mai recentã versiune a acestui ghid poate fi accesatã prin Internet la adresa www.ghiduriclinice.ro.
Ghidurile clinice pentru obstetricã şi ginecologie au fost realizate cu sprijinul tehnic şi financiar al UNFPA, Fondul ONU pentru Populaţie şi al Agenţiei Elveţiene pentru Cooperare şi Dezvoltare, în cadrul proiectului RoNeoNat.

Grupul de Coordonare a elaborãrii ghidurilor

Comisia Consultativã de Obstetricã şi Ginecologie a Ministerului Sãnãtãţii Publice
Profesor Dr. Gheorghe Peltecu, preşedinte
Profesor Dr. Radu Vlãdãreanu, secretar
Comisia de Obstetricã şi Ginecologie a Colegiului Medicilor din România
Profesor Dr. Vlad I. Tica, preşedinte
Societatea de Obstetricã şi Ginecologie din România
Profesor Dr. Florin Stamatian, preşedinte
Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate
Dr. Roxana Radu, reprezentant

Preşedinte - Profesor Dr. Florin Stamatian
Co-preşedinte - Profesor Dr. Gheorghe Peltecu
Secretar - Profesor Dr. Radu Vlãdãreanu

Membrii Grupului Tehnic de Elaborare a ghidului

Coordonator
Profesor Dr. Florin Stamatian

Scriitor
Dr. Gabriela Caracostea

Membri
Şef de lucrãri Dr. Daniel Mureşan
Şef de lucrãri Dr. Gheorghe Cruciat

Integrator
Dr. Alexandru Epure

Evaluatori externi

Profesor Dr. Decebal Hudiţã
Profesor Dr. Bela SzabÎ
Profesor Dr. Radu Vlãdãreanu


Abrevieri

Agree Apprai sal of G uideli nes for Research & Evaluation
BIP Boalã inflamatorie pelvinã
DIU Dispozitiv intrauterin
EEV Ecografie endovaginalã
FIV Fertilizare in vitro
HCG Human chorionic gonadothropin
i.m. Intramuscular
kg Kilogram
L Litru
mg Miligram
ng Nanograme
p.o. Per oral
RUA Reproducere umanã asistatã
SE Sarcinã extrauterinã
TA Tensiune arterialã
TV Tuşeu vaginal
OG Obstetricã-ginecologie
OR Odds ratio
UI Unitãţi internaţionale

1. INTRODUCERE
Sarcina ectopicã (SE) se defineşte ca implantarea şi dezvoltarea unui blastocist în afara cavitãţii uterine.
Prevalenţa sarcinii ectopice variazã între 6 si 16% din numãrul total de sarcini. (1) Este asociatã cu incidenţa în creştere a bolii inflamatorii pelvine, endometriozei ca şi a sarcinilor obţinute dupã tehnici de reproducere asistatã.(1, 2, 3)
Conduita actualã are la baza diagnosticul şi tratamentul precoce al SE. Hemoragia din SE rãmâne însã cea mai importantã cauzã de deces matern în primul trimestru de sarcinã (6.5% din totalul deceselor materne). (2)
Forme anatomo-clinice:
- Sarcina tubarã - sarcina este localizatã în trompa uterinã, cel mai frecvent în porţiunea ampularã (reprezintã 98% din totalul sarcinilor ectopice). (2)
Forme rare:
- Sarcina interstiţialã - sarcina este localizatã în porţiunea interstiţialã a trompei.
- Sarcina abdominalã:
- primarã - implantarea se realizeazã de la început pe suprafaţa peritonealã.
- secundarã - implantarea iniţialã la nivelul ostiumului tubar, avort tubar şi reimplantarea pe suprafaţa peritonealã.
- Sarcina cervicalã - implantarea produsului de concepţie în canalul cervical.
- Sarcina ligamentarã - forma secundarã de SE în care sarcina tubarã primarã erodeazã mezosalpingele şi se localizeazã între foiţele ligamentului larg.
- Sarcina heterotopicã - condiţie în care coexistã o SE şi una intrauterinã.
- Sarcina ovarianã - SE se implanteazã în cortexul ovarian. (2)

2. SCOP
Obiectivul acestui ghid este acela de a standardiza conduita în cazul SE pentru a scãdea morbiditatea şi mortalitatea maternã.
Prezentul Ghid clinic pentru conduita în SE, se adreseazã personalului de specialitate obstetricã-ginecologie, dar şi personalului medical din alte specialitãţi (medicinã de urgenţã, terapie intensivã, chirurgie generalã, medici din reţeaua de asistenţã primarã) ce se confruntã cu problematica abordatã.
Prezentul Ghid clinic pentru obstetricã şi ginecologie este elaborat pentru satisfacerea urmãtoarelor deziderate:
- creşterea calitãţii unui serviciu medical, a unei proceduri medicale
- referirea la o problemã cu mare impact pentru starea de sãnãtate sau pentru un indicator specific
- reducerea variaţiilor în practica medicalã (cele care nu sunt necesare)
- reducerea unui risc sau eliminarea unei incertitudini terapeutice
- aplicarea evidenţelor în practica medicalã; diseminarea unor noutãţi ştiinţifice
- integrarea unor servicii sau proceduri (chiar interdisciplinare)
- creşterea încrederii personalului medical în rezultatul unui act medical
- ghidul constituie un instrument de consens între clinicieni
- ghidul protejeazã practicianul din punctul de vedere al malpraxisului
- ghidul asigurã continuitatea între serviciile oferite de medici şi de asistente
- ghidul permite structurarea documentaţiei medicale
- ghidul permite oferirea unei baze de informaţie pentru analize şi comparaţii
- armonizarea practicii medicale româneşti cu principiile medicale internaţional acceptate
Se prevede ca acest ghid sã fie adaptat la nivel local sau regional.

3. METODOLOGIE DE ELABORARE

3.1. Etapele procesului de elaborare
Ca urmare a solicitãrii Ministerului Sãnãtãţii Publice de a sprijini procesul de elaborare a ghidurilor clinice pentru obstetricã-ginecologie, Fondul ONU pentru Populaţie (UNFPA) a organizat în 8 septembrie 2006 la Casa ONU o întâlnire a instituţiilor implicate în elaborarea ghidurilor clinice pentru obstetricã-ginecologie.
A fost prezentat contextul general în care se desfãşoarã procesul de redactare a ghidurilor şi implicarea diferitelor instituţii. În cadrul întâlnirii s-a decis constituirea Grupului de Coordonare a procesului de elaborare a ghidurilor. A fost de asemenea prezentatã metodologia de lucru pentru redactarea ghidurilor, a fost prezentat un plan de lucru şi au fost agreate responsabilitãţile pentru fiecare instituţie implicatã. A fost aprobatã lista de subiecte ale ghidurilor clinice pentru obstetricã-ginecologie şi pentru fiecare ghid au fost aprobaţi coordonatorii Grupurilor Tehnic de Elaborare (GTE) pentru fiecare subiect.
În data de 14 octombrie 2006, în cadrul Congresului Societãţii de Obstetricã şi Ginecologie din România a avut loc o sesiune în cadrul cãreia au fost prezentate, discutate în plen şi agreate principiile, metodologia de elaborare şi formatului ghidurilor.
Pentru fiecare ghid, coordonatorul a nominalizat componenţa Grupului Tehnic de Elaborare, incluzând un scriitor şi o echipã de redactare, precum şi un numãr de experţi externi pentru recenzia ghidului. Pentru facilitarea şi integrarea procesului de elaborare a tuturor ghidurilor a fost contractat un integrator. Toate persoanele implicate în redactarea sau evaluarea ghidurilor au semnat Declaraţii de Interese.
Scriitorii ghidurilor au fost contractaţi şi instruiţi asupra metodologiei redactãrii ghidurilor, dupã care au elaborat prima versiune a ghidului, în colaborare cu membrii GTE şi sub conducerea coordonatorului ghidului.
Pe parcursul ghidului, prin termenul de medic(ul) se va înţelege medicul de specialitate Obstetricã - Ginecologie, cãruia îi este dedicat în principal ghidul clinic. Acolo unde s-a considerat necesar, specialitatea medicului a fost enunţatã în clar, pentru a fi evitate confuziile de atribuire a responsabilitãţii actului medical.
Dupã verificarea ei din punctul de vedere al principiilor, structurii şi formatului acceptat pentru ghiduri şi formatarea ei a rezultat versiunea 2 a ghidului, care a fost trimisã pentru revizia externã la experţii selectaţi. Coordonatorul şi Grupul Tehnic de Elaborare au luat în considerare şi încorporat dupã caz comentariile şi propunerile de modificare fãcute de recenzorii externi şi au redactat versiunea 3 a ghidului.
Aceastã versiune a fost prezentatã şi supusã discuţiei detaliate punct cu punct în cadrul unei Întâlniri de Consens care a avut loc la Mamaia, în perioada 11-13 mai 2007, cu sprijinul Agenţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare a Guvernului Elveţian (SDC) şi a Fondului ONU pentru Populaţie (UNFPA). Participanţii la Întâlnirea de Consens sunt prezentaţi în Anexa 1. Ghidurile au fost dezbãtute punct cu punct şi au fost agreate prin consens din punct de vedere al conţinutului tehnic, gradãrii recomandãrilor şi formulãrii.
Evaluarea finalã a ghidului a fost efectuata utilizând instrumentul Agree elaborat de Organizaţia Mondialã a Sãnãtãţii (OMS). Ghidul a fost aprobat formal de cãtre Comisia Consultativã de Obstetricã şi Ginecologie a Ministerului Sãnãtãţii Publice, Comisia de Obstetricã şi Ginecologie a Colegiul Medicilor din România şi Societatea de Obstetricã şi Ginecologie din România.
Acest ghid a fost aprobat de Ministerul Sãnãtãţii Publice prin Ordinul 1524 din 4 decembrie 2009 şi de Colegiul Medicilor prin documentul nr. 3994 din 20 septembrie 2007 şi de Societatea de Obstetricã şi Ginecologie din România în data de 7 august 2007.

3.2. Principii
Ghidul clinic pentru conduita în SE a fost conceput cu respectarea principiilor de elaborare a Ghidurilor clinice pentru obstetricã şi ginecologie aprobate de Grupul de Coordonare a elaborãrii ghidurilor şi de Societatea de Obstetricã şi Ginecologie din România.
Fiecare recomandare s-a încercat a fi bazatã pe dovezi ştiinţifice, iar pentru fiecare afirmaţie a fost furnizatã o explicaţie bazatã pe nivelul dovezilor şi a fost precizatã puterea ştiinţificã (acolo unde existã date). Pentru fiecare afirmaţie a fost precizatã alãturat tãria afirmaţiei (Standard, Recomandare sau Opţiune) conform definiţiilor din Anexa 2.

3.3. Data reviziei
Acest ghid clinic va fi revizuit în 2009 sau în momentul în care apar dovezi ştiinţifice noi care modificã recomandãrile fãcute.

4. STRUCTURĂ

Acest ghid clinic pentru obstetricã şi ginecologie este structurat în 4 capitole specifice temei abordate:
- Evaluare (aprecierea riscului) şi diagnostic
- Conduitã (prevenţie şi tratament)
- Urmãrire şi monitorizare
- Aspecte administrative

5. EVALUARE ŞI DIAGNOSTIC



5.1. Suspiciunea de SE

Standard Medicul trebuie sã ridice suspiciunea de SE în faţa E
asocierii unora din urmãtoarele
criterii:
- pacientã de vârsta reproductivã
- amenoree
- test de sarcinã pozitiv (seric sau urinar)
- sarcinã nelocalizatã ecografic în cavitatea uterinã
- durere abdominalã şi/sau sângerare vaginalã, în primul
trimestru de sarcinã
- existenţa urmãtorilor factori de risc:
- paciente cu SE în antecedente
- chirurgie tubarã în antecedente
- BIP în antecedente
- DIU cu test de sarcinã pozitiv
- sarcina este obţinutã prin tehnici de reproducere
umanã asistatã
- Intervenţii chirurgicale la nivel cervical sau
uterin (in cazul sarcinii ectopice cervicale)

Standard Medicul trebuie sã ridice suspiciunea de SE heterotopicã E
în faţa asocierii unora din urmãtoarele criterii:
- durere abdominalã
- semne de iritaţie peritonealã
- masa anexialã
- uter mãrit de volum
- sarcinã obţinutã dupã FIV

Standard Medicul trebuie sã ridice suspiciunea de SE cervicalã în E
faţa asocierii unora din urmãtoarele criterii:
- sângerare vaginalã abundentã nedureroasã
- durere in hipogastru
- crampe abdominale

5.1.1. Diagnosticul formelor necomplicate de SE

Standard Medicul trebuie sã suspecteze o formã necomplicatã de SE, E
în faţa urmãtoarelor criterii anamnestice (variabil
asociate):
- amenoree de duratã variabilã
- durere sub formã de colicã în una din fosele iliace
- metroragie negricioasã, redusã cantitativ
- semne neurovegetative de sarcinã

Standard Medicul trebuie sã suspecteze o formã necomplicatã de SE E
în faţa urmãtoarelor criterii clinice/TV asociate:
- descoperirea modificãrilor de sarcinã la nivelul
uterului
- discordanţa dintre mãrimea uterului şi durata amenoreei
- decelarea unei formaţiuni separate de uter, mobilã şi
dureroasã, într-una din zonele anexiale.

Standard Medicul trebuie sã suspecteze o formã necomplicatã de SE E
cervicala în faţa urmãtoarelor criterii clinice/TV asociate:
- la examenul cu valve: orificiul cervical extern deschis
cu posibilitatea vizualizãrii de ţesut ovular
- la tuşeul vaginal: cervix de consistenta redusa mãrit de
volum disproporţionat comparativ cu mãrimea uterului

>Recomandare În cazul suspiciunii unei SE cervicale se recomandã E
medicului evitarea explorãrii digitale a canalului
cervical.

>Argumentare Explorarea digitala poate determina apariţia unei
hemoragii importante.

Standard Medicul trebuie sã suspecteze o formã necomplicatã E
de SE heterotopica în faţa urmãtoarelor criterii
clinice/TV asociate:
- durere abdominal
- masa anexialã laterouterina
- uter mãrit de volum

Recomandare Se recomandã medicului a avea în vedere posibilitatea E
complicaţiilor materne în cazul formelor necomplicate
de SE.

Argumentare În cazul SE tubare sau heterotopice nediagnosticate la
timp, salpinga se poate rupe, rezultând o hemoragie
severã cu risc vital.

5.1.2. Diagnosticul formelor complicate de SE

Standard Medicul trebuie sã suspecteze o formã complicatã de SE E
în faţa urmãtoarelor criterii anamnestice (asociate
sau nu):
- amenoree sau metroragii capricioase negricioase
- durere în hipogastru sau într-una din fosele iliace
- lipotimie

Standard Medicul trebuie sã suspecteze o formã complicatã de SE E
în faţa urmãtoarelor criterii clinice/TV (asociate
sau nu):
Pentru SE tubarã sau heterotopicã:
- TA şi pulsul au caracteristicile unui şoc hipovolemic
- abdomenul este sensibil difuz, mai accentuat în
hipogastru şi într-o fosa iliacã
- semn Bloomberg pozitiv
- apãrare muscularã în etajul abdominal inferior
- zona anexialã împãstatã difuz şi dureroasã
- formaţiunea anexialã nu poate fi palpatã clar
- fundul de sac vaginal posterior Douglas bombeazã
cãtre vagin şi este foarte sensibil -"ţipatul
Douglas-ului"
Pentru SE cervicalã:
- sângerare vaginalã importantã
- durere în etajul abdominal inferior
- cervix de consistenţã redusã mãrit de volum,
disproporţionat comparativ cu mãrimea uterului

5.2. Diagnostic paraclinic

Standard Medicul trebuie sã indice explorarea ecograficã ca test B
diagnostic iniţial la pacientele cu sângerare vaginalã
sau durere pelvinã. (1, 2, 3, 4)

Argumentare Evidenţierea unei mase anexiale sugestive pentru un sac IIb
ovular în prezenţa unui test de sarcinã pozitiv şi a
unei cavitãţi uterine fãrã sac ovular este înalt
sugestivã pentru SE tubarã (valoare predictivã
pozitivã 96,3%, valoare predictivã negativã 94,8%,
sensibilitate 84,4%, specificitate 98,9%). (4)

Recomandare În cazul pacientelor cu risc de SE şi a pacientelor E
la care s-a practicat o tehnicã de reproducere asistatã
se recomandã medicului sã indice monitorizarea acestora
prin ecografie transvaginalã cât mai curând dupã
întârzierea menstrei şi/sau pozitivarea HCG.

Recomandare Se recomandã medicului sã indice utilizarea examenului B
ecografic endovaginal pentru diagnosticarea semnelor
directe şi indirecte de SE tubarã:
- absenţa sacului ovular în cavitatea uterinã
- pseudosac gestaţional
- formaţiune anexialã
- vizualizarea embrionului cu sau fãrã activitate
cardiacã în afara cavitãţii uterine
- vizualizarea veziculei ombilicale în afara cavitãţii
uterine
- lichid în Douglas. (5, 6, 7, 8, 9)

Argumentare Vizualizarea sacului ovular intrauterin exclude de IIa
cele mai multe ori prezenţa unei SE IIb
(excepţie sarcina heterotopicã, sarcina
cornualã).(10, 11)


Standard Medicul trebuie sã considere diagnosticul de SE în cazul B
vizualizãrii unui sac gestaţional ectopic cu sau fãrã
activitate cardiacã embrionarã.

Argumentare Spectrul markerilor ecografici în SE este larg, de aceea IIb
identificarea sacului gestaţional în afara cavitãţii
uterine ca şi a activitãţii cardiace embrionare impune
diagnosticul de SE. (12)


>Recomandare Când examenul ecografic endovaginal nu poate fi efectuat E
se recomandã medicului utilizarea celorlalte criterii
avute la dispoziţie, asociate cu examenul ecografic
transabdominal.

Standard Medicul nu trebuie sã excludã diagnosticul de SE în faţa E
unui examen ecografic neconcludent.

>Recomandare Când examenul ecografic este neconcludent pentru B
localizarea ectopicã a sarcinii, se recomandã medicului,
utilizarea celorlalte criterii avute la dispoziţie.

>Argumentare În cazul suspiciunii unei SE, determinarea repetatã a III
â-hCG va permite un diagnostic definitiv în majoritatea
cazurilor (sensibilitate 40%, specificitate 90%). (13, 14)

Opţiune Medicul poate utiliza tehnica ecograficã Doppler color B
pentru a aprecia fluxul vascular peritrofoblastic
caracterizat prin impedanţã redusã şi vitezã crescutã.

Argumentare Valoarea indicilor velocimetrici creşte cu 20-45% la III
nivelul unei trompe ce conţine un sac ovular ectopic
comparativ cu trompa contralateralã. (15, 16)

Recomandare Se recomandã medicului sã considere diagnosticul de E
SE heterotopicã în cazul
vizualizãrii urmãtoarelor elemente ecografice:
- evidenţierea sacului ovular atât în cavitatea
uterinã cât şi în afara acesteia
- evidenţierea sacului ovular în cavitatea uterinã E
şi a hematocelului în fundul de sac Douglas

Recomandare Se recomandã medicului sã considere diagnosticul E
de SE cervicalã în cazul vizualizãrii
urmãtoarelor elemente ecografice şi Doppler:
- sac ovular înconjurat de un inel hiperecogen în
interiorul canalului cervical
- orificiul intern al canalului cervical închis
- poziţia sacului ovular sub nivelul arterelor uterine
- cavitate uterinã goalã
- decidualizarea endometrului

Standard Medicul trebuie sã considere o probabilitate crescutã E
de SE în prezenţa unui test imunologic seric de
sarcinã pozitiv asociat cu criterii anamnestice sau
clinice de SE.

>Recomandare Se recomandã medicului sa indice determinãri seriate
la 48 ore ale â-hCG. B

>Argumentare â-hCG în cazul sarcinilor normale, se dubleazã la IIa
aproape 48 ore, spre deosebire de sarcinile nonviabile
sau SE, în care â-hCG se dubleazã mai lent. (17, 18)

>Recomandare Se recomandã medicului sã indice ca determinãrile B
seriate de â-hCG sã fie realizate la acelaşi laborator.

>Argumentare Se are în vedere variabilitatea determinãrilor între IIa
diferite laboratoare şi posibilitatea unor rezultate
fals pozitive.(19, 20, 21)

Standard Medicul trebuie sã considere SE, în cazul absenţei B
sacului ovular din cavitatea uterinã la concentraţii
ale â-hCG peste 2000 UI/L. (22, 23)

Argumentare Existã un nivel al â-hCG seric la care se presupune IIa
cã toate sarcinile viabile intrauterine vor fi
vizualizate prin ecografie endovaginalã - aşa numita
zonã discriminatorie. Când nivelul â-hCG seric este
sub zonã discriminatorie (<1000 UI) şi nu se
vizualizeazã sarcinã viabilã (intra sau extrauterinã)
prin ecografie endovaginalã, sarcina este descrisã
ca fiind cu localizare necunoscutã..(24)
În diagnosticul SE medicul considerã predictivã
corelaţia între valoarea â-hCG (zona discriminatorie)
şi prezenţa sau absenţa sacului gestaţional în
cavitatea uterinã. (25)

>Opţiune Niveluri de â-hCG de 1000 UI/L, 1500 UI/L, şi 2000 B
UI/L pot fi utilizate de medici, ca niveluri
discriminatorii.

>Argumentare Acurateţea zonei discriminatorii depinde de calitatea III
echipamentului ecografic, experienţa ecografistului,
cunoaşterea apriori a riscurilor şi simptomatologiei
pacientei, şi de prezenţa unor factori fizici cum ar
fi fibroamele sau sarcina multiplã. (24, 26, 25)

>Recomandare În absenţa sacului ovular din cavitatea uterinã şi a C
valorii â-hCG sub 2000UI/L, se recomandã medicului a
avea în vedere urmãtoarele posibilitãţi:
- sarcina precoce intrauterinã viabilã
- SE
- sarcina intrauterinã neviabilã (27)
Argumentare În absenţa sacului ovular din cavitatea uterinã o IV
singura valoare a â-hCG sub 2000 UI/L nu poate
exclude SE. (27)

Recomandare Se recomandã medicului ca, în cazurile în care nu E
poate fi determinat nivelul de â-hCG, ci doar
existenţa sa, sã se utilizeze celelalte criterii
avute la dispoziţie.

Opţiune Determinarea seriatã a progesteronemiei serice poate B
fi utilizatã de medici pentru a diferenţia o sarcinã
normalã intrauterinã de o sarcinã patologicã, SE sau
intrauterinã
neviabilã. (28)

Argumentare Un nivel al progesteronemiei > 25 ng/L exclude SE cu IIb
o sensibilitate 98-99%, şi un nivel al progestero-
nemiei < 5 ng/L identificã o sarcinã neviabilã cu o
sensibilitate de 99.8%.(29)

Standard Medicului trebuie sã nu efectueze curetajul uterin E
pentru diagnosticul SE tubare.

Argumentare Efectuarea chiuretajului uterin, ca metodã de diagnostic
a SE tubare, nu tranşeazã diagnosticul, şi este grevatã
de complicaţii.

Opţiune În precizarea diagnosticului de SE tubare, medicul poate
practica culdocenteza. E

Argumentare Culdocenteza este consideratã pozitivã atunci când se
extrage sânge lacat, necoagulabil, cu hematocrit < 15%.

Recomandare În prezenţa unei culdocenteze pozitive se recomandã E
medicului a avea în vedere (pe baza celorlalte criterii
avute la dispoziţie) diagnosticul diferenţial între SE
tubarã ruptã şi altã sursã de hemoperitoneu.

Opţiune Laparoscopia poate fi utilizatã de medic ca şi metodã E
de diagnostic al SE tubarã când examinarea ecograficã
transvaginalã şi determinãrile â-hCG au fost
neconcludente.

5.8. Diagnostic diferenţial

Standard Diagnosticul diferenţial al SE necomplicate trebuie E
efectuat de medic, cu urmãtoarele entitãţi:
- sarcina intrauterinã
- avort incomplet efectuat
- boala inflamatorie pelvinã
- chistul ovarian complicat
- apendicita acutã
- diverticulita
- colica reno-ureteralã

Standard Diagnosticul diferenţial al SE complicate trebuie E
efectuat de medic, cu urmãtoarele entitãţi:
- peritonita
- infarct intestino-mezenteric
- pancreatita acutã
- ocluzie intestinalã
- alte cauze de hemoperitoneu
- cancer de col uterin (SE cervicalã)



6. CONDUITĂ



6.1. Tratamentul chirurgical al SE

Standard Medicii trebuie sã respecte indicaţiile tratamentului E
chirurgical:
- SE tubarã ruptã, în special la paciente instabile
hemodinamic şi/sau
- lipsa complianţei sau contraindicaţia tratamentului
medical şi/sau
- eşecul tratamentului medical şi/sau
- â-hCG peste 3000 UI/L înainte de tratament şi/sau
- masã anexialã > 3.5 cm şi/sau
- activitate cardiacã embrionarã evidenţiatã ecografic
ectopic (1, 2)

6.1.1. Tratamentul chirurgical al SE tubare necomplicate

Recomandare Se recomandã medicului, sã aleagã modalitatea abordului E
chirurgical (laparoscopie sau laparotomie) în funcţie de
experienţa sa.

Recomandare Se recomandã medicilor sã practice abordul laparoscopic A
în locul laparotomiei, la pacientele hemodinamic stabile,
ca tratament chirurgical de elecţie al SE tubare
necomplicate.

Argumentare Tehnica laparoscopicã a fost asociatã cu reducerea Ia
timpului intervenţiei chirurgicale, reducerea cantitãţii
de sânge pierdut intraoperator, consum de analgezice mai
redus, duratã de spitalizare mai micã. (3,4,5,6,7,8,9)

6.1.2. Tratamentul chirurgical al SE tubare complicate

Standard Medicul trebuie sa ţinã cont de existenţa urmãtorilor B
factori de risc pentru ruptura tubarã în diagnosticul
formelor complicate de SE tubare:
- lipsa utilizãrii unei metode contraceptive
(OR 1.7 [1.0 -3. 3])
- istoric de afectare tubarã sau sterilitate
(OR 1.6 [0.9 - 2.7])
- tratament de stimulare ovarianã (OR 2.5 [1.1- 5. 6])
- â-hCG peste 10000 UI/L, cu suspiciune de SE
(OR 2.9 [1. 5 -5.6])

Argumentare Identificarea precoce a acestor factori de risc poate IIb
face posibilã stabilirea pacientelor care nu pot beneficia
de conduita non-chirurgicala a SE. (1)

6.1.2.1. Mãsuri imediate în SE complicatã

Standard Medicul trebuie sã asigure reanimarea eventualã şi E
transportul pacientei la o unitate abilitatã în manage-
mentul SE prin urmãtoarele mãsuri:
- asigurarea unei linii de perfuzie endovenoasã care sã
permitã administrarea medicaţiei şi echilibrarea
volemicã a pacientei
- monitorizarea pacientei în condiţii de securitate pânã
la eventuala sa rezolvare chirurgicalã
- poziţionarea pacientei în decubit dorsal
- transferarea pacientei într-o clinicã/secţie de
ginecologie

Standard Medicul nu trebuie sã indice tratamentul medical al SE C
tubare sau heterotopice, în cazul pacientelor cu semne
ale şocului hipovolemic. (9)

Argumentare Scopul alegerii metodei terapeutice este acela de a IV
stopa continuarea hemoragiei. (9, 10)
Abordul laparoscopic, în condiţiile unui hemoperitoneu
trebuie efectuat de medicii operatori cu experienţã în
acest domeniu. (10)

Standard La pacientele hemodinamic instabile medicul trebuie sã C
practice cea mai rapidã metodã terapeuticã a SE tubare,
în cele mai multe cazuri aceasta fiind laparotomia.

Argumentare Scopul alegerii metodei terapeutice este acela de a
realiza hemostaza cât mai rapid. (9) IV

6.1.2.2. Salpingectomia

Recomandare Se recomandã medicului, practicarea salpingectomiei în B
urmãtoarele situaţii:
- trompa este compromisã
- hemoragia este incontrolabilã
- SE este recurentã pe aceeaşi trompã
- sarcina tubarã este >5cm
- trompa contralateralã absentã sau patologicã

Argumentare În aceste cazuri, şansa obţinerii unei funcţionalitãţi IIa
tubare normale postoperator este redusã. (11, 12, 13, 14)
La paciente cu trompa contralateralã absentã sau
patologicã rata redusa a sarcinilor dupã salpingotomie
ca şi necesitatea de monitorizare postoperatorie şi de
tratament pentru trofoblastul persistent, susţin
practicarea salpingectomiei. (11, 12, 13, 14)

6.1.2.3. Salpingotomia laparoscopicã

Recomandare Se recomandã medicului sã efectueze salpingotomia B
laparoscopicã ca tratament primar în cazul SE tubare ce
se asociazã cu trompã contralateralã patologicã şi
existã dorinţa de pãstrare a fertilitãţii.

Argumentare Câteva studii de cohortã aratã o incidenţã mai mare a IIa
unei sarcini consecutive intrauterine în cazul
practicãrii salpingotomiei laparoscopice comparativ cu
salpingectomia laparoscopicã. (11, 12, 13, 14)

Standard În cazul practicãrii salpingotomiei laparoscopice, E
medicul trebuie sã conştientizeze preoperator pacienta
asupra riscului recidivei SE tubare.

6.1.3. Tratamentul chirurgical al sarcinii cervicale

Opţiune La paciente stabile hemodinamic medicul poate practica E
chiuretajul uterin ca metodã de tratament.

>Opţiune Preoperator medicul poate practica ligatura arterelor
cervicale sau embolizarea arterelor uterine.

>Recomandare Postoperator se recomandã medicului plasarea intracervicalã E
a unui cateter cu balonaş ca şi metoda de tamponament local.

>>Standard Medicul trebuie sã practice histerectomia de necesitate E
dacã nu poate fi realizatã hemostaza prin tamponament
local.

Opţiune Medicul poate alege ca metodã de tratament histerectomia E
în urmãtoarele situaţii:
- paciente instabile hemodinamic
- paciente care şi-au încheiat planificarea familialã

6.1.4. Tratamentul chirurgical al sarcinii heterotopice

Recomandare Se recomandã medicului practicarea salpingectomiei pe E
cale laparoscopicã în cazul stabilirii diagnosticului de
sarcinã heterotopicã la paciente hemodinamic stabile.

>Opţiune Dacã nu se constatã ruptura tubarã medicul poate injecta E
local în sacul ovular soluţie de clorura de potasiu.

Argumentare Injectarea clorurii de potasiu poate fi practicata prin
ghidaj ecografic, evitându-se astfel intervenţia
chirurgicalã.

Standard La pacientele hemodinamic instabile medicul trebuie sã C
practice cea mai rapidã metodã terapeuticã, în cele mai
multe cazuri aceasta fiind laparotomia.

Argumentare Scopul alegerii metodei terapeutice este acela de a IV
realiza hemostaza cât mai rapid.(9)

6.2. Tratamentul medical al SE tubare şi cervicale

Recomandare Se recomanda medicului sã ofere alternativa tratamentului E
medical tuturor pacientelor eligibile.

Recomandare În cazul oferirii tratamentului medical al SE tubare si E
cervicale, se recomandã medicului ca acesta sã fie
iniţiat în spital şi efectuat doar în condiţii de
monitorizare a cazului.

Opţiune În cazul SE tubare medicul poate trata medical pacientele A
în ambulator, atunci când este posibil.

Argumentare Conduita medicalã şi urmãrirea pacientei în condiţii de Ib
ambulator se asociazã cu o reducere a costurilor de
tratament. (1, 15)

Standard În cazul oferirii tratamentului medical, medicul trebuie E
sã obţinã consimţãmântul informat (în scris) al
pacientelor dupã informarea lor despre:
- efectele adverse caracteristice Methotrexatum-ului,
consecutive tratamentului
- efectul teratogen al Methotrexatum-ului
- posibilitatea apariţiei durerii abdominale, sângerãrii
vaginale sau spotting-ului
- posibilitatea unui tratament chirurgical ulterior

Standard Pacienta trebuie instruitã de cãtre medicul curant sã se E
prezinte de urgenţã la spital în urmãtoarele situaţii:
- dureri abdominale instalatã brusc
- accentuarea unei dureri abdominale preexistente
- sângerare vaginalã abundentã
- lipotimie sau tahicardie

Standard Tratamentul medical trebuie indicat/utilizat de cãtre B
medic în formele necomplicate de SE tubare şi cervicale
când sunt îndeplinite concomitent urmãtoarele criterii:
- pacienta hemodinamic stabilã
- pacienta compliantã la monitorizarea postterapeuticã
- pacienta doreşte pãstrarea fertilitãţii
- pacienta fãrã contraindicaţii la administrarea de
Methotrexatum
- hemoleucogramã, trombocite, funcţie hepaticã,
funcţie renalã-valori normale înaintea debutului
tratamentului
- â-hCG seric <3000 mUI/mL (sau >3000 dacã pacienta
solicitã Methotrexatum)
- dimensiunea masei anexiale <3,5 cm
- fãrã activitate cardiacã embrionarã ectopicã la
EEV (3, 16)

Argumentare Prezenţa activitãţii cardiace embrionare este asociatã
cu o şansã de succes scãzutã a tratamentului medical.
(3, 16) IIa

Standard Medicul trebuie sã respecte contraindicaţiile E
administrãrii Methotrexatum-ului, dozã unicã:
- Contraindicaţie absolutã:
- sarcina heterotopicã
- Contraindicaţii relative:
- â-hCG seric peste 3000iu/l
- masã anexialã > 3.5 cm
- Contraindicaţii specifice administrãrii
Methotrexatum-ului (vezi Anexa 3)

Standard Tratamentul medical trebuie folosit doar la paciente B
compliante/definite prin respectarea urmãtoarelor
criterii:
- abstinenţã alcool
- se contraindicã vitaminele cu Acidum Folinicum pânã
la resorbţia SE tubare şi cervicale
- se contraindicã antiinflamatoarele nesteroidiene
- hidratare suficientã
- care va urma o metodã de contracepţie eficientã
3 luni dupã administrarea de Methotrexatum

Argumentare Contracepţia eficientã trebuie urmatã datoritã posibilului
risc teratogen. (3, 16) IIa

Standard Medicul trebuie sã obţinã consimţãmântul informat al E
pacientelor care îndeplinesc parţial criteriile de
eligibilitate asupra:
- riscului vital pe care şi-l asumã
- posibilitãţii unui tratament chirurgical ulterior
şi/sau a unui tratament medical ambulatoriu
- necesitãţii monitorizãrii lor stricte în scopul
depistãrii semnelor de alarmã
- efectelor adverse consecutive tratamentului

Opţiune Medicul poate opta pentru administrarea tratamentului cu E
Methotrexatum:
- cu dozã unicã
- cu doze multiple (vezi Anexa 3)

Opţiune Medicul poate sã indice regimul cu doze multiple când: E
- sarcinã este cornualã
- sarcinã este cervicalã
- activitatea cordului fetal este prezentã
- â-hCG > 3500 UI/L (17, 18, 19)

Opţiune În cazul unei sarcini cervicale medicul poate administra E
local intraovular Methotrexatum sau soluţie de clorura
de potasiu.

6.3. Expectativa

Opţiune Conduita expectativã (vezi capitolul Urmãrire şi B
monitorizare) determinatã de un dubiu diagnostic, poate
fi opţiunea medicului atunci când sunt îndeplinite
concomitent urmãtoarele criterii:
- paciente clinic stabile
- simptome minime sau asimptomatice
- sarcinã cu localizare necunoscutã sau semne ecografice
indirecte de SE tubarã
- cu un nivel descrescãtor de â-hCG seric,
iniţial < 1000 UI/L
- lichid în Douglas < 100 ml

Argumentare Conduita expectativã trebuie aleasã în cazuri în care III
implicã riscuri reduse pentru pacientã. Rata de succes
creşte atunci când nivelul iniţial al â-hCG seric
este < 1000 UI/L şi în Douglas existã mai puţin de
100 ml lichid. (3)

6.4. Profilaxia izoimunizãrii în sistemul Rh

Standard La toate pacientele Rh negative, fãrã izoimunizare, E
cu SE confirmatã medicul trebuie sã recomande
administrarea de imunoglobulinã anti-D. (vezi Ghidul
Clinic privind
Conduita în sarcina cu incompatibilitate în sistem Rh)

6.5. Profilaxia antibioticã

Recomandare Se recomandã medicului sã efectueze profilaxia E
antibioticã în cazul tratamentului chirurgical al SE, la
pacientele cu risc intermediar sau crescut de endocarditã
infecţioasã (vezi Ghidul Clinic privind Profilaxia
antibioticã în obstetricã şi ginecologie).



7. URMĂRIRE ŞI MONITORIZARE



Standard Evoluţia pacientelor cu SE tratate medical sau expectativ B
trebuie monitorizatã de cãtre medicul curant, sãptãmânal:
- prin dozarea â-hCG (pânã ce nivelul â-hCG seric < 20UI/L)
şi
- ecografie transvaginalã

Argumentare S-au raportat cazuri de rupturã tubarã la niveluri
scãzute de â-hCG. (1) III

7.1. Monitorizarea pacientelor cu SE tratate medical

Standard Medicul trebuie sã monitorizeze apariţia semnelor de E
alarmã dupã administrarea tratamentului medical:
- creşterea â-hCG seric în urmãtoarele 3 zile de la
administrare
- pelvialgiile moderat-uşoare, de scurtã duratã
- pelvialgiile severe indiferent de modificãrile
concentraţiei â-hCG (pot fi rezultatul unui avort
tubar sau al formãrii unui hematom cu distensia tubei)
- sângerarea vaginala in cazul SE cervicale
- instabilitatea hemodinamicã
- concentraţia â-hCG nu scade cu mai mult de 15% între
ziua a 4-a şi ziua a 7-a de la administrare
- creşterea sau menţinerea în platou a concentraţiei
â-hCG dupã prima sãptãmâna de tratament (12)

Standard Medicul trebuie sã monitorizeze îndeaproape pacientele B
cu durere pelvinã, hemodinamic stabile.

Argumentare Nu se poate exclude posibilitatea rupturii tubare, pe IIa
baza scãderii concentraţiei â-hCG dupã terapia
medicamentoasã. (3)

>Recomandare Se recomandã medicului sã indice reinternarea pentru E
monitorizare şi evaluare ecograficã endovaginalã dupã
terapia cu Methotrexatum, a pacientelor tratate în
ambulatoriu, cu durere pelvinã persistentã.

Standard Medicul trebuie sã monitorizeze dupã tratamentul medical E
cu Metotrexatum, apariţia efectelor secundare: (4, 5)
- stomatitã
- greţuri, vãrsãturi
- fotosensibilitate
- creşterea transaminazelor
- gastritã, enteritã, dermatitã
- pneumopatie
- neutropenie
- alopecie
- stare febrilã
7.2. Monitorizarea pacientelor cu SE tratate expectativ

Standard În cazul conduitei expectative medicul trebuie sa
monitorizeze pacienta prin: B
- determinare in dinamicã a â-hCG de 2 ori pe sãptãmânã
- ecografie transvaginalã sãptãmânalã

Argumentare Acest protocol de monitorizare va urmãri reducerea III
nivelului â-hCG cu cel puţin 50% ca şi reducerea în
dimensiuni a formaţiunii anexiale în urmãtoarele
7 zile. (1)

Standard În cazul conduitei expectative medicul va indica C
determinarea â-hCG seric în dinamicã pânã ce nivelul
â-hCG < 20 UI/L.

Argumentare Se descriu cazuri de rupturã tubarã la nivele scãzute
ale â-hCG. (6) III

Standard În cazul conduitei expectative, determinatã de un B
dubiu diagnostic, medicul trebuie sã intervinã dacã:
- apare simptomatologia SE tubarã
- dacã nivelul â-hCG seric se ridicã deasupra zonei
discriminatorii (2000 UI/L)
- dacã nivelul â-hCG seric se menţine la aceeaşi valoare

Argumentare Apariţia simptomatologiei SE sau menţinerea valorii III
â-hCG peste nivelul zonei discriminatorii susţin
diagnosticul de SE şi impun o atitudine activã. (7, 8)



8. ASPECTE ADMINISTRATIVE



Standard Fiecare unitate medicalã care efectueazã tratamentul SE E
îşi va redacta protocoale proprii bazate pe prezentele
standarde.

Standard Unitãţile medicale trebuie sã aibã la dispoziţie E
protocoale de tratament şi monitorizare dupã tratament,
pentru utilizarea Methotrexatum-ului în tratamentul SE
tubare si cervicale.

Standard SE trebuie consideratã ca fiind o urgenţã medico-
chirurgicalã. E

Recomandare Se recomandã ca împreunã cu medicul şef de secţie,
medicul curant sã elaboreze un plan de conduitã. E

Standard Medicii trebuie sã alegã planul de conduitã ţinând cont
şi de opţiunea pacientei. E

Standard Medicul trebuie sã consilieze pacienta referitor la
monitorizarea tratamentului, prognostic, riscuri,
beneficii la fiecare din posibilitãţile terapeutice. E

Standard Medicul trebuie sã consemneze opţiunea pacientei, în
documentele medicale (foaia de observaţie, registru de
consultaţii), sub semnãtura acesteia. E

Standard Consimţãmântul informat trebuie obţinut de medic,
înainte adoptãrii tratamentului. E



9. BIBLIOGRAFIE

Introducere
1. Yao, M, Tulandi, T. Current status of surgical and non-surgical treatment of ectopic pregnancy. Fertil Steril 1997; 67:421.
2. Murray, H, Bkdah, H, Bardell, T, Tulandi, T. Diagnosis and treatment of ectopic pregnancy. CMAJ 2005; 173:905.
3. Kamwendo, F, Forslin, L, Bodin, L, Danielsson, D. Epidemiology of ectopic pregnancy during a 28 year period and the role of pelvic inflammatory disease. Sex Transm Infect 2000; 76:28.

Evaluare şi diagnostic
1. Job-Spira, N, Fernandez, H, Bouyer, J, et al. Ruptured tubal ectopic pregnancy: risk factors and reproductive outcome: results of a population-based study in France. Am J Obstet Gynecol 1999; 180:938.
2. Condous, G, Okaro, E, Khalid, A, et al. The accuracy of transvaginal ultrasonography for the diagnosis of ectopic pregnancy prior to surgery. Hum Reprod 2005; 20:1404.
3. Shalev, E, Yarom, I, Bustan, M, et al. Transvaginal sonography as the ultimate diagnostic tool for the management of ectopic pregnancy: experience with 840 cases. Fertil Steril 1998; 69:62.
4. Brown, DL, Doubilet, PM. Transvaginal sonography for diagnosing ectopic pregnancy: positivity criteria and performance characteristics. J Ultrasound Med 1994; 13:259.
5. Bradley, WG, Fiske, CE, Filly, RA. The double sac sign of early intrauterine pregnancy: use in exclusion of ectopic pregnancy. Radiology 1982; 143:223.
6. Goldstein, SR, Snyder, JR, Watson, C, Danon, M. Very early pregnancy detection with endovaginal ultrasound. Obstet Gynecol 1988; 72:200.
7. Banerjee, S, Aslam, N, Zosmer, N, et al. The expectant management of women with early pregnancy of unknown location. Ultrasound Obstet Gynecol 1999; 14:231.
8. Dart, RG, Burke, G, Dart, L. Subclassification of indeterminate pelvic ultrasonography: Prospective evaluation of the risk of ectopic pregnancy. Ann Emerg Med 2002; 39:382.
9. Ramakrishnan, K, Scheid, DC. Ectopic pregnancy: Forget the "classic presentation" if you want to catch it sooner: A new algorithm to improve detection. Journal of Family Practice 2006; 55:388.
10. Reece, EA, Petrie, RH, Sirmans, MF, et al. Combined intrauterine and extrauterine gestations: a review. Am J Obstet Gynecol 1983; 146:323.
11. Tal, J, Haddad, S, Gordon, N, Timor-Tritsch, I. Heterotopic pregnancy after ovulation induction and assisted reproductive technologies: a literature review from 1971 to 1993. Fertil Steril 1996; 66:1.
12. Rulin M. Is salpingostomy the surgical treatment of choice for unruptured tubal pregnancy? Obstet Gynecol 1995; 86:1010-3.
13. Yao, M, Tulandi, T. Current status of surgical and non-surgical treatment of ectopic pregnancy. Fertil Steril 1997; 67:421.
14. Tulandi, T. Current protocol for ectopic pregnancy. Contemp Obstet Gynecol 1999; 44:42.
15. Pellerito, JS, Taylor, KJ, Quedens-Case, C, Hammers, LW. Ectopic pregnancy: evaluation with endovaginal color flow imaging. Radiology 1992; 183:407.
16. Kirchler, HC, Seebacher, S, Alge, AA, Muller-Holzner, E. Early diagnosis of tubal pregnancy: changes in tubal blood flow evaluated by endovaginal color Doppler sonography. Obstet Gynecol 1993; 82:561.
17. Silva, C, Sammel, MD, Zhou, L, et al. Human Chorionic Gonadotropin Profile for Women With Ectopic Pregnancy. Obstet Gynecol 2006; 107:605.
18. Kadar, N, DeVore, G, Romero, R. Discriminatory hCG zone: its use in the sonographic evaluation for ectopic pregnancy. Obstet Gynecol 1981; 58:156.
19. Rotmensch, S, Cole, LA. False diagnosis and needless therapy of presumed malignant disease in women with false-positive human chorionic gonadotropin concentrations [published erratum appears in Lancet 2000 Aug 12;356(9229):600]. Lancet 2000; 355:712.
20. Cole, LA. Phantom hCG and phantom choriocarcinoma. Gynecol Oncol 1998; 71:325.
21. Olsen, TG, Hubert, PR, Nycum, LR. Falsely elevated human chorionic gonadotropin leading to unnecessary therapy. Obstet Gynecol 2001; 98:843.
22. Cacciatore B, Korhonen J, Stenman U, Ylţstolalo P. Transvaginal sonography and serum hCG in monitoring of presumed ectopic pregnancies selected for expectant management. Ultrasound Obstet Gynecol 1995;5:297-300.
23. Atri M, Chow C, Kintzen G et al. Expectant management of ectopic pregnancies : clinical and sonographic predictors. Am J Roentgenol 2001;176:123-7.
24. Cacciatore B, Stenman U, Ylţstolalo P. Diagnostic of ectopic pregnancy by vaginal ultrasonography in combination with a discriminatory serum hCG level of 1000 iu/l (IRP) Br J Obstet Gynaecol 1990;97:904-8.
25. Ankum W, Hajenius P, Schrevel I, Van der Veen F. Management of suspected ectopic pregnancy: impact of new diagnostic tools in 686 consecutive cases. J Reprod Med 1996;41:724-8.
26. Mol B, Van der Veen F. Role of transvaginal ultrasonography in the diagnosis of ectopic pregnancy. Fertil steril 1998;70:594-5.
27. Murray, H, Bkdah, H, Bardell, T, Tulandi, T. Diagnosis and treatment of ectopic pregnancy. CMAJ 2005; 173:905.
28. Mol, BW, Lijmer, JG, Ankum, WM, et al. The accuracy of single serum progesterone measurement in the diagnosis of ectopic pregnancy: a meta-analysis. Hum Reprod 1998; 13:3220.
29. McCord, ML, Muram, D, Buster, JE, et al. Single serum progesterone as a screen for ectopic pregnancy: exchanging specificity and sensitivity to obtain optimal test performance. Fertil Steril 1996; 66:513.

Conduitã
1. Yao, M, Tulandi, T. Current status of surgical and non-surgical treatment of ectopic pregnancy. Fertil Steril 1997; 67:421.
2. Reece, EA, Petrie, RH, Sirmans, MF, et al. Combined intrauterine and extrauterine gestations: a review. Am J Obstet Gynecol 1983; 146:323.
3. Yao, M, Tulandi, T. Current status of surgical and non-surgical treatment of ectopic pregnancy. Fertil Steril 1997; 67:421.
4. Murray, H, Bkdah, H, Bardell, T, Tulandi, T. Diagnosis and treatment of ectopic pregnancy. CMAJ 2005; 173:905.
5. Kamwendo, F, Forslin, L, Bodin, L, Danielsson, D. Epidemiology of ectopic pregnancy during a 28 year period and the role of pelvic inflammatory disease. Sex Transm Infect 2000; 76:28.
6. Job-Spira, N, Fernandez, H, Bouyer, J, et al. Ruptured tubal ectopic pregnancy: risk factors and reproductive outcome: results of a population-based study in France. Am J Obstet Gynecol 1999; 180:938.
7. Condous, G, Okaro, E, Khalid, A, et al. The accuracy of transvaginal ultrasonography for the diagnosis of ectopic pregnancy prior to surgery. Hum Reprod 2005; 20:1404.
8. Shalev, E, Yarom, I, Bustan, M, et al. Transvaginal sonography as the ultimate diagnostic tool for the management of ectopic pregnancy: experience with 840 cases. Fertil Steril 1998; 69:62.
9. Brown, DL, Doubilet, PM. Transvaginal sonography for diagnosing ectopic pregnancy: positivity criteria and performance characteristics. J Ultrasound Med 1994; 13:259.
10. Bradley, WG, Fiske, CE, Filly, RA. The double sac sign of early intrauterine pregnancy: use in exclusion of ectopic pregnancy. Radiology 1982; 143:223.
11. Goldstein, SR, Snyder, JR, Watson, C, Danon, M. Very early pregnancy detection with endovaginal ultrasound. Obstet Gynecol 1988; 72:200.
12. Banerjee, S, Aslam, N, Zosmer, N, et al. The expectant management of women with early pregnancy of unknown location. Ultrasound Obstet Gynecol 1999; 14:231.
13. Dart, RG, Burke, G, Dart, L. Subclassification of indeterminate pelvic ultrasonography: Prospective evaluation of the risk of ectopic pregnancy. Ann Emerg Med 2002; 39:382.
14. Ramakrishnan, K, Scheid, DC. Ectopic pregnancy: Forget the "classic presentation" if you want to catch it sooner: A new algorithm to improve detection. Journal of Family Practice 2006; 55:388.
15. Reece, EA, Petrie, RH, Sirmans, MF, et al. Combined intrauterine and extrauterine gestations: a review. Am J Obstet Gynecol 1983; 146:323.
16. Tal, J, Haddad, S, Gordon, N, Timor-Tritsch, I. Heterotopic pregnancy after ovulation induction and assisted reproductive technologies: a literature review from 1971 to 1993. Fertil Steril 1996; 66:1.
17. Rulin M. Is salpingostomy the surgical treatment of choice for unruptured tubal pregnancy? Obstet Gynecol 1995; 86:1010-3.
18. Tulandi, T. Current protocol for ectopic pregnancy. Contemp Obstet Gynecol 1999; 44:42.
19. Pellerito, JS, Taylor, KJ, Quedens-Case, C, Hammers, LW. Ectopic pregnancy: evaluation with endovaginal color flow imaging. Radiology 1992; 183:407.

Urmãrire şi monitorizare
1. Royal College of Obstetricians and Gynecologists. The management of tubal pregnancy. Guideline No. 21. London:RCOG Press;2004.
2. ACOG . Medical management of tubal pregnancy . Practice bulletin No. 3 2005
3. Lipscomb, GH, Puckett, KJ, Bran, D, Ling, FW. Management of separation pain after single-dose methotrexate therapy for ectopic pregnancy. Obstet Gynecol 1999; 93:590.
4. Lipscomb G, Bran D, McCord M, et al. Analysis of three hundred fifteen ectopic pregnancies treated with single dose Methotrexat.Am J Obstet Gynecol 1998;178:1354-8.
5. Lipscomb G, Puckett K, Bran D. et al. management of separation pain after single dose Methotrexat therapy for ectopic pregnancy. Obstet Gynecol 1999;93: 590-3.
6. Tulandi T, Hemmings R, Khalifa F. Rupture of ectopic pregnancy in women with low and declining serum beta-human-chorionic-gonadotrophin concentrations. Fertil Steril 1991;56:786-7.
7. Banerjee S, Aslam N, Zosmer N et al. The expectant management of women with early pregnancy of unknown location. Ultrasound Obstet Gynecol 1999;14:231-6.
8. Hajenius P, Mol B, Ankum W et al. Suspected ectopic pregnancy : expectant management in patients with negative sonographic findings and low serum beta hCG concentration. Early Pregnancy 1995;1:258-62.

ANEXE
6.1 Grade de recomandare şi nivele ale dovezilor
6.2 Medicamente utilizate în tratamentul SE


6.1. Grade de recomandare şi nivele ale dovezilor

Tabel 1. Clasificarea tãriei aplicate gradelor de recomandare


┌───────────┬──────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Standard │Standardele sunt norme care trebuie aplicate rigid şi trebuie │
│ │urmate în cvasitotalitatea cazurilor, excepţiile fiind rare şi │
│ │greu de justificat. │
├───────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Recomandare│Recomandãrile prezintã un grad scãzut de flexibilitate, nu au │
│ │forţa standardelor, iar atunci când nu sunt aplicate, acest lucru │
│ │trebuie justificat raţional, logic şi documentat. │
├───────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Opţiune │Opţiunile sunt neutre din punct de vedere a alegerii unei │
│ │conduite, indicând faptul cã mai multe tipuri de intervenţii sunt │
│ │posibile şi cã diferiţi medici pot lua decizii diferite. Ele pot │
│ │contribui la procesul de instruire şi nu necesitã justificare. │
└───────────┴──────────────────────────────────────────────────────────────────┘


Tabel 2. Clasificarea puterii ştiinţifice a gradelor de recomandare


┌─────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Grad A │Necesitã cel puţin un studiu randomizat şi controlat ca parte a unei│
│ │liste de studii de calitate publicate pe tema acestei recomandãri │
│ │(nivele de dovezi Ia sau Ib). │
├─────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Grad B │Necesitã existenţa unor studii clinice bine controlate, dar nu │
│ │randomizate, publicate pe tema acestei recomandãri (nivele de dovezi│
│ │IIa, IIb sau III). │
├─────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Grad C │Necesitã dovezi obţinute din rapoarte sau opinii ale unor comitete │
│ │de experţi sau din experienţa clinicã a unor experţi recunoscuţi ca │
│ │autoritate în domeniu (nivele de dovezi IV). │
│ │Indicã lipsa unor studii clinice de bunã calitate aplicabile direct │
│ │acestei recomandãri. │
├─────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Grad E │Recomandãri de bunã practicã bazate pe experienţa clinicã a grupului│
│ │tehnic de elaborare a acestui ghid. │
└─────────┴────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


Tabel 3. Clasificarea nivelelor de dovezi


┌─────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Nivel Ia │Dovezi obţinute din meta-analiza unor studii randomizate şi │
│ │controlate. │
├─────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Nivel Ib │Dovezi obţinute din cel puţin un studiu randomizat şi controlat, │
│ │bine conceput. │
├─────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Nivel IIa│Dovezi obţinute din cel puţin un studiu clinic controlat, fãrã │
│ │randomizare, bine conceput. │
├─────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Nivel IIb│Dovezi obţinute din cel puţin un studiu quasi-experimental bine │
│ │conceput, preferabil de la mai multe centre sau echipe de cercetare.│
├─────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Nivel III│Dovezi obţinute de la studii descriptive, bine concepute. │
├─────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Nivel IV │Dovezi obţinute de la comitete de experţi sau experienţã clinicã a │
│ │unor experţi recunoscuţi ca autoritate în domeniu. │
└─────────┴────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



6.2. Medicamente utilizate în tratamentul SE


┌────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────┐
│Numele medicamentului │Methotrexatum │
├────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
│Doza (regim) pentru SE │- Dozã unicã - cel mai frecvent folosit: │
│ │ Methotrexatum, 50mg/m² i.m.; repetarea dozei, dacã │
│ │ în ziua 7 â-hCG nu a scãzut cu peste 15% faţã │
│ │ de ziua 4 (1) │
│ │- Doze multiple: Methotrexatum, 1mg/kg i.m., o datã │
│ │ la 2 zile (zilele 1,3,5,7) + Calcii folinas/acidum │
│ │ folinicum 6.0 mg i.m. sau 7.5mg p.o. o datã la 2 │
│ │ zile (30 ore dupã injecţia de Methotrexatum) - │
│ │ zilele 2,4,6,8; continuã pânã â-hCG scade ≥15% în │
│ │ 48 de ore SAU se administreazã în total 4 doze de │
│ │ Methotrexatum (2) │
├────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
│Contraindicaţii │Alãptare, imunodeficienţa, boala pulmonarã activã, │
│ │ulcer gastric, afectare hepaticã renalã sau │
│ │hematologicã semnificativã, hipersensibilitate la │
│ │metotrexat. (1, 3) │
├────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
│Interacţiuni │- Riscul toxicitãţii methotrexatului creste odatã cu │
│ │ administrareaconcomitenta de salicilaţi, fenitoinã,│
│ │ probenecid şi sulfonamide. │
│ │- Methotrexatul scade nivelul seric şi efectul │
│ │ terapeutic al digoxinei în cazul administrãrii │
│ │ simultane. │
├────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
│Sarcinã │Categoria D │
├────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
│Monitorizare │- â-hCG în zilele 4 şi 7, apoi sãptãmânal pânã la │
│ │ o concentraţie de 10-15iu/l │
│- Dozã unicã │- Hemoleucogramã, grup sangvin şi Rh, trombocite şi │
│ │ enzime hepatice, funcţie renalã - înaintea │
│ │ debutului tratamentului │
│ │- Examinarea ecograficã sãptãmânalã │
├────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
│- Dozã multiplã │- â-hCG în zilele 4 şi 7, apoi sãptãmânal pânã la o │
│ │ concentraţie de10-15iu/l │
│ │- Hemoleucogramã, grup sangvin si Rh, trombocite, │
│ │ enzime hepatice, funcţie renalã - înaintea │
│ │ debutului tratamentului │
│ │- Examinarea ecograficã sãptãmânalã │
└────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────┘



---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016