Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   GHID din 4 decembrie 2009  privind embolia cu lichid amniotic (Anexa nr 9)*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

GHID din 4 decembrie 2009 privind embolia cu lichid amniotic (Anexa nr 9)*)

EMITENT: MINISTERUL SANATATII
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 88 bis din 9 februarie 2010
---------------
*) Aprobat prin <>Ordinul ministrului sãnãtãţii nr. 1.524/2009 publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 88 din 9 februarie 2010.


Cuprins

1. Introducere
2. Scop
3. Metodologie de elaborare
3.1. Etapele procesului de elaborare
3.2. Principii
3.3. Data reviziei
4. Structurã
5. Evaluare şi diagnostic
5.1. Diagnosticul ELA
5.1.1. Diagnosticul clinic
5.1.2. Diagnosticul diferenţial al ELA
5.1.3. Diagnosticul paraclinic al ELA
5.2. Evaluarea fetalã
6. Conduitã
6.1. Conduitã de urgenţã
6.2. Conduita în cazul complicaţiilor
6.3. Capcane de diagnostic şi conduitã
7. Urmãrire şi monitorizare
8. Aspecte administrative
9. Bibliografie

Anexe

9.1. Grade de recomandare şi nivele ale dovezilor
9.2. Medicaţia menţionatã în ghid

Precizãri

Ghidurile clinice pentru Obstetricã şi Ginecologie sunt elaborate cu scopul de a asista personalul medical pentru a lua decizii în îngrijirea pacientelor cu afecţiuni ginecologice şi obstetricale. Ele prezintã recomandãri de bunã practicã medicalã clinicã bazate pe dovezi publicate, pentru a fi luate în considerare de cãtre medicii obstetricieni/ginecologi şi de alte specialitãţi, precum şi de celelalte cadre medicale implicate în îngrijirea pacientelor cu afecţiuni ginecologice şi obstetricale.
Deşi ghidurile reprezintã o fundamentare a bunei practici medicale bazate pe cele mai recente dovezi disponibile, ele nu intenţioneazã sã înlocuiascã raţionamentul practicianului în fiecare caz individual. Decizia medicalã este un proces integrativ care trebuie sã ia în considerare circumstanţele individuale şi opţiunea pacientului, precum şi resursele, caracterele specifice şi limitãrile instituţiilor de practicã medicalã. Se aşteaptã ca fiecare practician care aplicã recomandãrile în scopul diagnosticãrii, definirii unui plan terapeutic sau de urmãrire, sau al efectuãrii unei proceduri clinice particulare sã utilizeze propriul raţionament medical independent în contextul circumstanţial clinic individual, pentru a decide orice îngrijire sau tratament al pacientei în funcţie de particularitãţile acesteia, opţiunile diagnostice şi curative disponibile.
Instituţiile şi persoanele care au elaborat acest ghid au depus eforturi pentru ca informaţia conţinutã în ghid sã fie corectã, redatã cu acurateţe şi susţinutã de dovezi. Datã fiind posibilitatea erorii umane şi/sau progresele cunoştinţelor medicale, ele nu pot şi nu garanteazã cã informaţia conţinutã în ghid este în totalitate corectã şi completã. Recomandãrile din acest ghid clinic sunt bazate pe un consens al autorilor privitor la abordãrile terapeutice acceptate în momentul actual. În absenţa dovezilor publicate, ele sunt bazate pe consensul experţilor din cadrul specialitãţii. Totuşi, ele nu reprezintã în mod necesar punctele de vedere şi opiniile tuturor clinicienilor şi nu le reflecta in mod obligatoriu pe cele ale Grupului Coordonator.
Ghidurile clinice, spre diferenţã de protocoale, nu sunt gândite ca directive pentru un singur curs al diagnosticului, managementului, tratamentului sau urmãririi unui caz, sau ca o modalitate definitivã de îngrijire a pacientului. Variaţii ale practicii medicale pot fi necesare pe baza circumstanţelor individuale şi opţiunii pacientului, precum şi resurselor şi limitãrilor specifice instituţiei sau tipului de practicã medicalã. Acolo unde recomandãrile acestor ghiduri sunt modificate, abaterile semnificative de la ghiduri trebuie documentate în întregime în protocoale şi documente medicale, iar motivele modificãrilor trebuie justificate detaliat.
Instituţiile şi persoanele care au elaborat acest ghid îşi declinã responsabilitatea legalã pentru orice inacurateţe, informaţie perceputã eronat, pentru eficacitatea clinicã sau succesul oricãrui regim terapeutic detaliat în acest ghid, pentru modalitatea de utilizare sau aplicare sau pentru deciziile finale ale personalului medical rezultate din utilizarea sau aplicarea lor. De asemenea, ele nu îşi asumã responsabilitatea nici pentru informaţiile referitoare la produsele farmaceutice menţionate în acest ghid. În fiecare caz specific, utilizatorii ghidurilor trebuie sã verifice literatura de specialitate specificã prin intermediul surselor independente şi sã confirme cã informaţia conţinutã în recomandãri, în special dozele medicamentelor, este corectã.
Orice referire la un produs comercial, proces sau serviciu specific prin utilizarea numelui comercial, al mãrcii sau al producãtorului, nu constituie sau implicã o promovare, recomandare sau favorizare din partea Grupului de Coordonare, a Grupului Tehnic de Elaborare, a coordonatorului sau editorului ghidului faţã de altele similare care nu sunt menţionate în document. Nici o recomandare din acest ghid nu poate fi utilizatã în scop publicitar sau în scopul promovãrii unui produs.
Opiniile susţinute în aceastã publicaţie sunt ale autorilor şi nu reprezintã în mod necesar opiniile Fondului ONU pentru Populaţie sau ale Agenţiei Elveţiene pentru Cooperare şi Dezvoltare.
Toate ghidurile clinice sunt supuse unui proces de revizuire şi actualizare continuã. Cea mai recentã versiune a acestui ghid poate fi accesatã prin Internet la adresa www.ghiduriclinice.ro.
Ghidurile clinice pentru obstetricã şi ginecologie au fost realizate cu sprijinul tehnic şi financiar al UNFPA, Fondul ONU pentru Populaţie şi al Agenţiei Elveţiene pentru Cooperare şi Dezvoltare, în cadrul proiectului RoNeoNat.

Grupul de Coordonare a elaborãrii ghidurilor

Comisia Consultativã de Obstetricã şi Ginecologie a Ministerului Sãnãtãţii Publice
Profesor Dr. Gheorghe Peltecu, preşedinte
Profesor Dr. Radu Vlãdãreanu, secretar
Comisia de Obstetricã şi Ginecologie a Colegiului Medicilor din România
Profesor Dr. Vlad I. Tica, preşedinte
Societatea de Obstetricã şi Ginecologie din România
Profesor Dr. Florin Stamatian, preşedinte
Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate
Dr. Roxana Radu, reprezentant

Preşedinte - Profesor Dr. Florin Stamatian
Co-preşedinte - Profesor Dr. Gheorghe Peltecu
Secretar - Profesor Dr. Radu Vlãdãreanu

Membrii Grupului Tehnic de Elaborare a ghidului

Coordonator
Profesor Dr. Florin Stamatian

Scriitor
Şef de lucrãri Dr. Gheorghe Cruciat

Membri
Profesor Dr. Iurie Acalovschi
Şef de lucrãri Dr. Daniel Mureşan
Dr. Gabriela Caracostea
Preparator Dr. Kovacs Tunde

Integrator
Dr. Alexandru Epure

Evaluatori externi

Profesor Dr. Decebal Hudiţã
Profesor Dr. Bela Szabo
Profesor Dr. Radu Vlãdãreanu

Abrevieri

ATI Anestezie terapie intensivã
BCF Bãtãi cord fetal
CID Coagulare intravascularã diseminatã
DIU Dispozitiv intrauterin
ECG Electrocardiografie
ELA Embolia cu lichid amniotic
g Gram
hcl Hidroclorid
kg Kilogram
KIU Kilounitãţi internaţionale
mcg Milicentigram
mg Miligram
ml Mililitru
SaO(2) Saturaţia în oxigen

1. INTRODUCERE

Definiţie: embolia cu lichid amniotic (ELA) reprezintã o complicaţie foarte gravã a sarcinii, naşterii, sau avortului, cu instalare cataclismicã, caracterizatã prin dispnee, dureri toracice, edem pulmonar, şoc, CID şi frecvent deces matern şi sau fetal. Se presupune cã ELA s-ar datora trecerii de lichid amniotic in circulaţia maternã. Evoluţia se desfãşoarã teoretic în 3 faze:
- faza de hipoxie severã şi insuficienţã cardiacã dreaptã
- faza de insuficienţã ventricularã stângã - hipotensiune
- faza de disfuncţie neurologicã, convulsii, comã
Incidenţa: 1/8000 - 1/80.000 de naşteri (1)
Prognostic:
- Mortalitate maternã: 61 (2)-86% (1)
- Sechelaritatea neurologicã: 85% la supravieţuitoare (2)
- Supravieţuirea neonatalã: 70% (3)
Raritatea afecţiunii şi instalarea sa brutalã nu oferã posibilitatea standardizãrii diagnosticului şi tratamentului pe bazã de dovezi ştiinţifice reproductibile. Managementul şi tratamentul se efectueazã mai mult pe baza regulilor de bunã practicã medicalã.
Factori favorizanţi:
Se recomandã medicului sã evalueze prezenţa factorilor favorizanţi ai ELA:
- multiparitatea
- vârsta înaintatã a gravidei
- ruperea membranelor
- hipercontractilitate uterinã, utilizarea de ocitocice sau prostaglandine
- angajarea capului fetal
- feţi macrosomi
- traumatisme abdominale
- utilizarea îndelungatã a DIU, sarcina pe DIU
- amniocenteza
- amnioinfuzie
- operaţia cezarianã
- placenta accreta
- ruptura uterinã
- retenţia placentarã
Multiparitatea reprezintã singurul factor favorizant decelat la 88% din pacientele cu ELA. (4) Medicul trebuie sã aibã în vedere ca ELA poate sã aparã în absenţa oricãrui factor favorizant. Prevenirea ELA este imposibilã aceasta fiind consideratã un eveniment imprevizibil. (5) Datoritã apariţiei imprevizibile a bolii, chiar în lipsa oricãrui factor favorizant, este necesarã cunoaşterea simptomelor bolii pentru o intervenţie terapeuticã rapidã. Medicul trebuie sã suspecteze precoce diagnosticul de ELA la pacientele aflate în travaliu, în lãuzia imediatã, în timpul sau dupã avorturi. ELA este o afecţiune severã cu instalare acutã, mai rar subacutã, care poate apare la aceste paciente (6, 7, 8) cu evoluţie de multe ori foarte rapidã şi care se poate termina prin deces materno-fetal.

2. SCOP

Obiectivul ghidului este acela de a standardiza diagnosticul şi atitudinea în cazurile de ELA.
Prezentul Ghid clinic pentru conduita în ELA, se adreseazã personalului de specialitate obstetricã - ginecologie, dar şi personalului medical din alte specialitãţi (neonatologie, anestezie-terapie intensivã, medici de chirurgie generalã) ce se confruntã cu problematica abordatã.
Prezentul Ghid clinic pentru obstetricã şi ginecologie este elaborat pentru satisfacerea urmãtoarelor deziderate:
- creşterea calitãţii unui serviciu medical, a unei proceduri medicale
- referirea la o problemã cu mare impact pentru starea de sãnãtate sau pentru un indicator specific
- reducerea variaţiilor în practica medicalã (cele care nu sunt necesare)
- reducerea unui risc sau eliminarea unei incertitudini terapeutice
- aplicarea evidenţelor în practica medicalã; diseminarea unor noutãţi ştiinţifice
- integrarea unor servicii sau proceduri (chiar interdisciplinare)
- creşterea încrederii personalului medical în rezultatul unui act medical
- ghidul constituie un instrument de consens între clinicieni
- ghidul protejeazã practicianul din punctul de vedere al malpraxisului
- ghidul asigurã continuitatea între serviciile oferite de medici şi de asistente
- ghidul permite structurarea documentaţiei medicale
- ghidul permite oferirea unei baze de informaţie pentru analize şi comparaţii
- armonizarea practicii medicale româneşti cu principiile medicale internaţional acceptate
Se prevede ca acest ghid sã fie adaptat la nivel local sau regional.

3. METODOLOGIE DE ELABORARE

3.1. Etapele procesului de elaborare
Ca urmare a solicitãrii Ministerului Sãnãtãţii Publice de a sprijini procesul de elaborare a ghidurilor clinice pentru obstetricã-ginecologie, Fondul ONU pentru Populaţie (UNFPA) a organizat în 8 septembrie 2006 la Casa ONU o întâlnire a instituţiilor implicate în elaborarea ghidurilor clinice pentru obstetricã-ginecologie.
A fost prezentat contextul general în care se desfãşoarã procesul de redactare a ghidurilor şi implicarea diferitelor instituţii. În cadrul întâlnirii s-a decis constituirea Grupului de Coordonare a procesului de elaborare a ghidurilor. A fost de asemenea prezentatã metodologia de lucru pentru redactarea ghidurilor, a fost prezentat un plan de lucru şi au fost agreate responsabilitãţile pentru fiecare instituţie implicatã. A fost aprobatã lista de subiecte ale ghidurilor clinice pentru obstetricã-ginecologie şi pentru fiecare ghid au fost aprobaţi coordonatorii Grupurilor Tehnic de Elaborare (GTE) pentru fiecare subiect.
În data de 14 octombrie 2006, în cadrul Congresului Societãţii de Obstetricã şi Ginecologie din România a avut loc o sesiune în cadrul cãreia au fost prezentate, discutate în plen şi agreate principiile, metodologia de elaborare şi formatului ghidurilor.
Pentru fiecare ghid, coordonatorul a nominalizat componenţa Grupului Tehnic de Elaborare, incluzând un scriitor şi o echipã de redactare, precum şi un numãr de experţi externi pentru recenzia ghidului. Pentru facilitarea şi integrarea procesului de elaborare a tuturor ghidurilor a fost contractat un integrator. Toate persoanele implicate în redactarea sau evaluarea ghidurilor au semnat Declaraţii de Interese.
Scriitorii ghidurilor au fost contractaţi şi instruiţi asupra metodologiei redactãrii ghidurilor, dupã care au elaborat prima versiune a ghidului, în colaborare cu membrii GTE şi sub conducerea coordonatorului ghidului.
Dupã verificarea ei din punctul de vedere al principiilor, structurii şi formatului acceptat pentru ghiduri şi formatarea ei a rezultat versiunea 2 a ghidului, care a fost trimisã pentru revizia externã la experţii selectaţi. Coordonatorul şi Grupul Tehnic de Elaborare au luat în considerare şi încorporat dupã caz comentariile şi propunerile de modificare fãcute de recenzorii externi şi au redactat versiunea 3 a ghidului.
Pe parcursul ghidului, prin termenul de medic(ul) se va înţelege medicul de specialitate Obstetricã - Ginecologie, cãruia îi este dedicat în principal ghidul clinic. Acolo unde s-a considerat necesar, specialitatea medicului a fost enunţatã în clar, pentru a fi evitate confuziile de atribuire a responsabilitãţii actului medical.
Aceastã versiune a fost prezentatã şi supusã discuţiei detaliate punct cu punct în cadrul unei Întâlniri de Consens care a avut loc la Mamaia, în perioada 11-13 mai 2007, cu sprijinul Agenţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare a Guvernului Elveţian (SDC) şi a Fondului ONU pentru Populaţie (UNFPA). Participanţii la Întâlnirea de Consens sunt prezentaţi în Anexa 1. Ghidurile au fost dezbãtute punct cu punct şi au fost agreate prin consens din punct de vedere al conţinutului tehnic, gradãrii recomandãrilor şi formulãrii.
Evaluarea finalã a ghidului a fost efectuatã utilizând instrumentul Agree elaborat de Organizaţia Mondialã a Sãnãtãţii (OMS). Ghidul a fost aprobat formal de cãtre Comisia Consultativã de Obstetricã şi Ginecologie a Ministerului Sãnãtãţii Publice, Comisia de Obstetricã şi Ginecologie a Colegiul Medicilor din România şi Societatea de Obstetricã şi Ginecologie din România.
Acest ghid a fost aprobat de Ministerul Sãnãtãţii Publice prin Ordinul 1524 din 4 decembrie 2009 şi de Colegiul Medicilor prin documentul nr. 3994 din 20 septembrie 2007 şi de Societatea de Obstetricã şi Ginecologie din România în data de 7 august 2007.

3.2. Principii
Ghidul clinic pentru "Embolia cu lichid amniotic" a fost conceput cu respectarea principilor de elaborare a Ghidurilor clinice pentru obstetricã şi ginecologie aprobate de Grupul de Coordonare a elaborãrii ghidurilor şi de Societatea de Obstetricã şi Ginecologie din România.
Fiecare recomandare s-a încercat a fi bazatã pe dovezi ştiinţifice, iar pentru fiecare afirmaţie a fost furnizatã o explicaţie bazatã pe nivelul dovezilor şi a fost precizatã puterea ştiinţificã (acolo unde existã date). Pentru fiecare afirmaţie a fost precizatã alãturat tãria afirmaţiei (Standard, Recomandare sau Opţiune) conform definiţiilor din Anexa 2.

3.3. Data reviziei
Acest ghid clinic va fi revizuit în 2009 sau în momentul în care apar dovezi ştiinţifice noi care modificã recomandãrile fãcute.

4. STRUCTURĂ

Acest ghid este structurat în 4 capitole specifice temei abordate:
- Evaluare (aprecierea riscului) şi diagnostic
- Conduitã
- Urmãrire şi monitorizare
- Aspecte administrative

5. EVALUARE ŞI DIAGNOSTIC

5.1. Diagnosticul ELA

5.1.1. Diagnosticul clinic




Recomandare Se recomandã medicului sã suspecteze apariţia ELA în E
prezenţa urmãtoarelor simptome prodromale:
- senzaţie de frig
- anxietate
- tuse
Argumentare La debutul simptomatologiei pacienta este conştientã.

Recomandare Se recomandã medicului sã aibã în vedere diagnosticul E
de ELA în prezenţa urmãtoarelor simptome: (6)
- hipotensiune prezentã în 100% din cazuri
- agitaţie, anxietate 100%
- suferinţã fetalã acutã 100%
- semne de edem pulmonar acut 93%
- stop cardio-respirator 89%
- cianozã circumoralã şi perifericã
şi mucoasã 83%
- CID -coagulopatii 83%
- dispnee 49%
- convulsii sau alte semne neurologice 48%
- astenie 23%
- bronhospasm 15%
- cefalee 7%
- tuse 7%
- dureri toracice 2%

Recomandare Se recomandã medicului în orice situaţie de şoc la o B
parturientã sau în lãuzia imediatã sã aibã în vedere şi
diagnosticul de ELA. (6)
Argumentare Diagnosticul ELA poate fi de multe ori de excludere. Se IIb
recomandã urmãtoarele criterii de diagnostic: (10, 11)
- hipotensiune acutã sau insuficienţã cardiacã acutã
- hipoxie acutã
- coagulopatie sau hemoragie acutã masivã în absenţa
altor explicaţii
- toate semnele menţionate trebuie sã aparã în timpul
naşterii, operaţiei cezariene sau în primele 30 minute
dupã naştere

5.1.2. Diagnosticul diferenţial al ELA

Recomandare Se recomandã medicului sã efectueze diagnosticul E
diferenţial cu urmãtoarele afecţiuni:(7, 8)
- trombembolie pulmonarã
- embolie grãsoasã sau gazoasã
- şoc septic
- infarct miocardic acut
- cardiomiopatie peripartum
- şoc anafilactic
- sindrom de aspiraţie traheo-bronho-pulmonarã
(Mendelsohn)
- apoplexie uteroplacentarã
- reacţie posttransfuzionalã

5.1.3. Diagnosticul paraclinic al ELA

Recomandare Se recomandã medicului sã indice efectuarea determinãrii
gazelor sangvine. C
Argumentare Determinarea gazelor sangvine aratã semne de hipoxie/
hipoxemie: (9) IV
- scãderea pH (normal 7,35-7,45)
- scãderea pO(2) (normal 100 mm Hg respirând aer
atmosferic)
- creşterea pCO(2) (normal 35-45 mm Hg)
- creşterea rezervei alcaline

Recomandare Se recomandã medicului sã indice efectuarea hemogramei. E
Argumentare - Hb, Ht pot fi normale
- rar apare trombocitopenie

Recomandare Se recomandã medicului sã indice efectuarea
coagulogramei. E
Argumentare În ELA creşte timpul de protrombinã şi fibrinogenul.

Recomandare Se recomandã medicului sã indice efectuarea determinãrii
grupului sangvin şi Rh-ului. E
Argumentare Anticipativ pentru o transfuzie necesarã.

Recomandare Se recomandã medicului sã indice efectuarea examenului
radiografic pulmonar. E
Argumentare Deşi examenul radiografic pulmonar este nespecific
pentru ELA, el poate arãta semne ale edemului pulmonar
acut.

Recomandare Se recomandã medicului sã indice efectuarea ECG-ului. E
Argumentare ECG-ul poate sã prezinte urmãtoarele modificãri în ELA:
- tahicardie
- modificãri ale ST şi undelor T
- devierea la dreapta a axului inimii

Recomandare Se recomandã ca medicul ATI sã efectueze cateterizarea
arterei pulmonare. A
Argumentare Prin cateterizarea arterei pulmonare se poate evalua şi
monitoriza starea pacientei şi eficienţa tratamentului
prin determinarea: I b
- tensiunii arteriale pe cale sângerândã
- fracţiei de ejecţie cardiacã
- determinarea gazelor sangvine
şi a
- gradului de oxigenare din artera pulmonarã.(9, 10, 11)
Prin cateterizarea arterei pulmonare se poate mãsura
presiunea din artera pulmonarã (de obstrucţie a
capilarului pulmonar) şi se calculeazã debitul cardiac.
De asemenea se recolteazã sânge pentru determinarea
gazelor sangvine şi a saturaţiei în oxigen a sângelui
venos amestecat.

5.2. Evaluarea fetalã

Standard Medicul trebuie sã evalueze starea fãtului în cazul ELA
survenite la parturiente: E
- cardiotocografic
sau
- auscultator

Opţiune Medicul poate opta pentru efectuarea unui examen
ecografic obstetrical. E
Argumentare Pentru a evalua starea fãtului.



6. CONDUITĂ



6.1. Conduitã de urgenţã

Standard Medicul trebuie sã efectueze un tratament simptomatic
care vizeazã menţinerea funcţiilor vitale. E

>Standard Medicul trebuie sã asigure împreunã cu medicul ATI şi
cadrele medii abordarea mai multor linii venoase
periferice (v. safenã externã) sau de linii venoase
centrale. E
>Argumentare Dacã accesul periferic este posibil, plasarea de una sau
mai multe canule cu lumen mare (14G) în vene periferice
este mai eficientã decât cateterizarea de urgenţã a unei
vene centrale. Cateterizarea unei vene centrale este
utilã şi pentru monitorizarea presiunii venoase centrale.

Standard Medicul trebuie sã acţioneze în primul rând pentru
tratarea: E
- insuficienţei respiratorii acute
şi a
- hipotensiunii arteriale
Argumentare Asigurarea tratamentului insuficienţei respiratorii (ce
include administrarea de oxigen pe mascã sau intubarea
orotrahealã şi ventilaţia mecanicã) trebuie sã preceadã
tratamentul hipotensiunii arteriale.

Standard Medicul trebuie sã indice administrarea de oxigen pe
mascã, pacientei pânã la o eventualã intubare. E
Argumentare Administrarea de oxigen se efectueazã pentru menţinerea
unei SaO(2) normale (92-100%).

Standard Medicul ATI trebuie sã evalueze cazul din punct de vedere
respirator şi tot el trebuie sã decidã protezarea
respiratorie. E

>Standard Medicul trebuie sã trateze hipotensiunea arterialã prin
administrare de substanţe cristaloide şi administrarea
de sânge sau produse din sânge. E

>Standard Medicul trebuie sã indice, administrarea unei substanţe
vasopresoare: Dopaminum 2-5 mcg/kg/min iv sau
adrenalinum 2-4 mcg/min. (1) E
>Argumentare Vasopresoarele sunt indicate în cazul în care nu se
poate obţine stabilizarea tensiunii arteriale prin
masurile standardului precedent.

Standard În cazul stopului cardio-respirator al pacientei medicul
trebuie sã iniţieze resuscitarea cardio-pulmonarã, dupã
un protocol privind suportul vital cardiac. E

Standard Medicul trebuie sã efectueze tratamentul profilactic al
hemoragiei prin coagulopatie de consum, individualizat,
prin administrarea de: A
- crioprecipitat, dacã fibrinogenul este sub
100 mg% (2, 3)
- masã trombocitarã, dacã trombocitele sunt sub -
50.000/mmc
- factor VII recombinat 20-120 mcg/kg, în toate
situaţiile
Argumentare Dupã începerea tratamentului vizând hipotensiunea Ib
arterialã şi insuficienţa respiratorie acutã, se va
avea în vedere posibilitatea apariţiei tulburãrilor de
coagulare.
Administrarea de factor VII recombinat se va face cu
respectarea urmãtoarelor condiţii:
- nr. de trombocite peste 50 000/mmc
- fibrinogen peste 50 mg%
şi
- pH≥7,20

Opţiune Medicul poate sã indice administrarea de preparate
cortizonice în scopul modulãrii rãspunsului imun:
Hydrocortizonum 500 mg iv la 6 ore. E
Argumentare ELA este consideratã ca fiind o reacţie anafilacticã la
antigenele celulelor amniotice. De aceea cortizonii pot
sã-şi gãseascã rolul în tratamentul ELA. Nu existã dovezi
ştiinţifice concludente care sã dovedeascã eficienţa lor.

Recomandare Se recomandã medicului sã efectueze operaţia cezarianã
sub anestezie generalã de îndatã ce starea pacientei o
permite. (7) E
Argumentare Alegerea tipului de anestezie reprezintã decizia
medicului ATI. Se recomandã efectuarea anesteziei
generale din cel puţin 2 motive:
- controlul mai bun al pacientei din punct de vedere
hemodinamic
şi
- evitarea riscului, existent în cazul anesteziilor de
conducere, de apariţie a hematoamelor

6.2. Conduita în cazul complicaţiilor

Standard Medicul trebuie sã trateze complicaţiile previzibile
(cele mai frecvente) care apar la supravieţuitoare. E

>Standard În cazul edemului pulmonar acut medicul trebuie sã
indice ca administrarea de lichide sã se efectueze cu
prudenţã. E

>Recomandare În cazul insuficienţei ventriculare stângi se recomandã
medicului sã indice administrarea de inotrope. E

>Standard În cazul hemoragiilor prin tulburãri de coagulare
medicul trebuie sã indice administrarea în scop curativ
de crioprecipitate, masã trombocitarã şi factor VII
recombinat. (9) E

>Standard Medicul trebuie sã efectueze de urgenţã tratamentul
chirurgical în cazul în care mãsurile medicale nu sunt
eficiente în oprirea hemoragiei uterine. (5, 6) B
>Argumentare Amânarea deciziei de intervenţie operatorie poate
permite instalarea CID. III

>>Opţiune În condiţiile standardului de mai sus, medicul poate
opta pentru practicarea: (5, 6) E
- histerectomiei totale
- ligaturii arterelor hipogastrice
- embolizãrii arterelor uterine
>>Argumentare Metodele de mai sus nu sunt caracteristice hemoragiilor
din ELA. Împreunã cu mijloacele medicale pot duce la
stãpânirea hemoragiei. (9)

Standard În absenţa condiţiilor necesare pentru efectuarea
intervenţiei chirurgicale de hemostazã medicul
trebuie sã: E
- trateze prin mijloace medicale tulburãrile de coagulare
şi sã
- asigure transferul rapid al pacientei spre cel mai
apropiat serviciu chirurgical ce permite tratamentul
adecvat

6.3. Capcane de diagnostic şi conduitã

Standard Medicul trebuie sã nu ezite a acţiona rapid în
prezenţa ELA. E
Argumentare ELA presupune un diagnostic clinic şi anume diagnosticul
de şoc cardio-pulmonar, tratamentul efectuat fiind unul
simptomatic conform protocoalelor de resuscitare
cardiopulmonarã.

Standard În cazul ELA survenitã în travaliu, medicul trebuie sã
nu ezite sã efectueze operaţia cezarianã postmortem în
cazul eşecului mãsurilor de resuscitare maternã. A
Argumentare Cezariana trebuie efectuatã dupã 5 minute de lipsã a
rãspunsului la resuscitarea cardiopulmonarã în scopul
salvãrii fãtului. (7) Efectuarea cezarienei postmortem
este condiţionatã de prezenţa semnelor de viabilitate
fetalã (BCF-uri demonstrabile cardiotocografic sau
ecografic). Ia

Standard Medicul trebuie sã nu ezite a diagnostica o ELA (şi de a
acţiona în consecinţã) dupã un avort spontan sau la
cerere, sau alte manevre invazive intrmniotice. E



7. URMĂRIRE ŞI MONITORIZARE




Standard Medicul trebuie sã efectueze în paralel cu tratamentul
pacientei monitorizarea continuã a acesteia (vezi
cap. 5.2.3.). E

Recomandare Se recomandã ca medicul ATI sã efectueze cateterizarea
arterei pulmonare cu plasarea unei sonde Swan-Ganz în
caz de instabilitate hemodinamicã (vezi cap. Evaluare
şi diagnostic). E

Standard Medicul trebuie sã efectueze în paralel cu tratamentul
pacientei monitorizarea fetalã continuã (vezi
cap. 5.3.). E

Standard Medicul trebuie sã indice un consult neurologic în
cazul deficitelor neurologice. E



8. ASPECTE ADMINISTRATIVE




Recomandare Se recomandã ca fiecare unitate medicalã care efectueazã
tratamentul unei ELA sã redacteze protocoale proprii
bazate pe prezentele standarde. E

Standard Medicul OG în colaborare cu cel de specialitate ATI,
trebuie sã efectueze tratamentul pacientei în
secţia ATI. E

Standard Medicul curant trebuie sã solicite de urgenţã şeful de
secţie Obstetricã, fiind responsabil de mãsurile
adoptate în intervalul de timp pânã la venirea acestuia. E

Standard Medicul curant trebuie sã asigure formarea unei echipe
din care sã facã parte medicul ATI, neonatolog, alţi
medici OG, cadre medii, fiecare acţionând conform
competenţei. E

Standard Medicul trebuie sã realizeze dirijarea cazului câtre
maternitãţi de nivel III, doar în timpul al doilea,
dupã stabilizarea hemodinamicã şi cardiorespiratorie
a pacientei. E



9. BIBLIOGRAFIE

Introducere
1. Morgan M. Amniotic fluid embolism. Anaesthesia 1979; 34: 20-32.
2. Clark SL, Hankins GDV, Dudley DA, Dildy GA, Porter TF. Amniotic fluid embolism: analysis of the national registry. Am J Obstet Gynecol 1995; 172: 1158-69.
3. Sharon Davies, Amniotic fluid embolus : a review of the literature, Obstetrical And Pediatric Anesthesia, 5/2/2001,169-182.
4. Clark SL, Hankins GDV, Dudley DA, Dildy GA, Porter TF. Amniotic fluid embolism: analysis of the national registry. Am J Obstet Gynecol 1995; 172: 1158-69.
5. Sharon Davies, Amniotic fluid embolus: a review of the literature Canadian Journal of Anesthesia 48:88-98 (2001).
6. McDougall RJ, Duke GJ. Amniotic fluid embolism syndrome: case report and review. Anaesth Intensive Care 1995; 23: 735-40.
7. Dudney TM, Elliott CG. Pulmonary embolism from amniotic fluid, fat, and air. Prog Cardiovasc Dis 1994; XXXVI: 447-74.
8. Sterner S, Campbell B, Davies S. Amniotic fluid embolism. Ann Emerg Med 1984; 13: 343-5.

Evaluare şi diagnostic
1. Clark SL, Hankins GDV, Dudley DA, Dildy GA, Porter TF. Amniotic fluid embolism: analysis of the national registry. Am J Obstet Gynecol 1995; 172: 1158-69.
2. Sharon Davies, Amniotic fluid embolus: a review of the literature Canadian Journal of Anesthesia 48:88-98 (2001).
3. McDougall RJ, Duke GJ. Amniotic fluid embolism syndrome: case report and review. Anaesth Intensive Care 1995; 23: 735-40.
4. Dudney TM, Elliott CG. Pulmonary embolism from amniotic fluid, fat, and air. Prog Cardiovasc Dis 1994; XXXVI: 447-74.
5. Sterner S, Campbell B, Davies S. Amniotic fluid embolism. Ann Emerg Med 1984; 13: 343-5.
6. Tramoni G, Boisson C, Gamerre L, Clement HJ, Bon C, Rudigoz RC, Viale JP. Amniotic fluid embolism: a review, Ann Fr Anesth Reanim. 2006 Jun;25(6):599-604.
7. Morgan M. Amniotic fluid embolism. Anaesthesia 1979; 34: 20-32
8. Martin RW. Amniotic fluid embolism. Clin Obstet Gynecol 1996; 39: 101-6.
9. Sharon Davies, Amniotic fluid embolus : a review of the literature, Obstetrical And Pediatric Anesthesia,5/2/2001,169-182.
10. Clark SL, Hankins GD, Dudley DA, Dildy GA, Porter TF. Amniotic fluid embolism: analysis of the national registry. Am J Obstet Gynecol 1995; 172: 1158-69.
11. de Swiet M. Maternal mortality: confidential enquiries into maternal deaths in the United Kingdom. Am J Obstet Gynecol 2000; 182: 760-6.

Conduitã
1. Byrick RJ. Comment implantation syndrome: a time limited embolic phenomenon (Editorial). Can J Anaesth 1997; 44: 107-11.
2. Rodgers GP, Heymach GJ III. Cryoprecipitate therapy in amniotic fluid embolization. Am J Med 1984; 76: 916-20
3. Davies S. Amniotic fluid embolus: a review of the literature. Can J Anaesth. 2001;48(1):88-98.
4. Morgan M. Amniotic fluid embolism. Anaesthesia 1979; 34: 20-32
5. Martin RW. Amniotic fluid embolism. Clin Obstet Gynecol 1996; 39: 101-6.
6. Hogberg U, Joelsson I. Amniotic fluid embolism in Sweden, 1951-1980. Gynecol Obstet Invest 1985; 20: 130-7
7. Davies MG, Harrison JC. Amniotic fluid embolism: maternal mortality revisited. British Journal of Hospital Medicine 1992; 47: 775-6
8. Sharon Davies, Amniotic fluid embolus : a review of the literature, Obstetrical And Pediatric Anesthesia,5/2/2001,169-182.
9. Tramoni G, Boisson C, Gamerre L, Clement HJ, Bon C, Rudigoz RC, Viale JP. Amniotic fluid embolism: a review, Ann Fr Anesth Reanim. 2006 Jun;25(6):599-604.

ANEXE

9.1. Grade de recomandare şi nivele ale dovezilor
9.2. Medicaţia menţionatã în ghid

9.1. Grade de recomandare şi nivele ale dovezilor

Tabel 1. Clasificarea tãriei aplicate gradelor de recomandare


┌───────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Standard │Standardele sunt norme care trebuie aplicate rigid şi trebuie │
│ │urmate în cvasitotalitatea cazurilor, excepţiile fiind rare şi│
│ │greu de justificat. │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Recomandare │Recomandãrile prezintã un grad scãzut de flexibilitate, nu au │
│ │forţa standardelor, iar atunci când nu sunt aplicate, acest │
│ │lucru trebuie justificat raţional, logic şi documentat. │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Opţiune │Opţiunile sunt neutre din punct de vedere a alegerii unei │
│ │conduite, indicând faptul cã mai multe tipuri de intervenţii │
│ │sunt posibile şi cã diferiţi medici pot lua decizii diferite. │
│ │Ele pot contribui la procesul de instruire şi nu necesitã │
│ │justificare. │
└───────────────┴──────────────────────────────────────────────────────────────┘


Tabel 2. Clasificarea puterii ştiinţifice a gradelor de recomandare


┌───────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Grad A │Necesitã cel puţin un studiu randomizat şi controlat ca parte │
│ │a unei liste de studii de calitate publicate pe tema acestei │
│ │recomandãri (nivele de dovezi Ia sau Ib). │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Grad B │Necesitã existenţa unor studii clinice bine controlate, dar nu│
│ │randomizate, publicate pe tema acestei recomandãri (nivele de │
│ │dovezi IIa, IIb sau III). │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Grad C │Necesitã dovezi obţinute din rapoarte sau opinii ale unor │
│ │comitete de experţi sau din experienţa clinicã a unor experţi │
│ │recunoscuţi ca autoritate în domeniu (nivele de dovezi IV). │
│ │ │
│ │Indicã lipsa unor studii clinice de bunã calitate aplicabile │
│ │direct acestei recomandãri. │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Grad E │Recomandãri de bunã practicã bazate pe experienţa clinicã a │
│ │grupului tehnic de elaborare a acestui ghid. │
└───────────────┴──────────────────────────────────────────────────────────────┘



Tabel 3. Clasificarea nivelelor de dovezi


┌───────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Nivel Ia │Dovezi obţinute din meta-analiza unor studii randomizate şi │
│ │controlate. │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Nivel Ib │Dovezi obţinute din cel puţin un studiu randomizat şi │
│ │controlat, bine conceput. │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Nivel IIa │Dovezi obţinute din cel puţin un studiu clinic controlat, fãrã│
│ │randomizare, bine conceput. │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Nivel IIb │Dovezi obţinute din cel puţin un studiu quasi-experimental │
│ │bine conceput, preferabil de la mai multe centre sau echipe de│
│ │cercetare. │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Nivel III │Dovezi obţinute de la studii descriptive, bine concepute. │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Nivel IV │Dovezi obţinute de la comitete de experţi sau experienţã │
│ │clinicã a unor experţi recunoscuţi ca autoritate în domeniu. │
└───────────────┴──────────────────────────────────────────────────────────────┘



9.2. Medicaţia menţionatã în ghid



┌───────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Numele │ Adrenalinum │
│ medicamentului│ │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Indicaţii │Dozele terapeutice diminueazã congestia şi edemul mucoaselor │
│ │(prin vasoconstricţie şi micşorarea permeabilitãţii capilare),│
│ │stimuleazã inima şi cresc uşor presiunea sistolicã, au acţiune│
│ │bronhodilatatoare; local provoacã vasoconstricţie şi poate │
│ │opri hemoragiile capilare. Efectele se datoresc acţiunii │
│ │simpatomimetice directe (stimulare alfa- şi beta-adrenergicã).│
│ │Urgenţe alergice - şoc anafilactic, angioedem laringian; stop │
│ │cardiac (prin asistolie ventricularã); accesul de astm bronşic│
│ │Fiole a 1 ml soluţie apoasã injectabilã conţinând epinephrinum│
│ │hcl. 1 mg. │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Doza pentru │În şocul anafilactic, intravenos lent şi cu multã prudenţã │
│adulţi │0,1-0,5 mg (0,1-0,5 ml din fiolã), diluate cu 10 ml soluţie │
│ │salinã izotonã; dacã nu este posibil, se injecteazã │
│ │intramuscular 0,5-1 mg (1/2-1 fiolã) sau se administreazã │
│ │perlingual 1 mg (20 picãturi din soluţia pentru uz intern sau │
│ │o fiolã). În sincopa cardiacã, intravenos lent 0,5-1 mg (1/2-1│
│ │fiolã), eventual repetat dupã 1-15 minute; dacã nu este │
│ │posibil, se injecteazã în cavitatea inimii aceeaşi dozã. │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Contraindicaţii│Hipertensiune arterialã, boli miocardice, cardiopatie │
│ │ischemicã, tahicardie şi aritmii ectopice, aterosclerozã, cord│
│ │pulmonar, hipertiroidism, feocromocitom, glaucom cu unghi │
│ │îngust, adenom de prostatã cu retenţie de urinã, insuficienţã │
│ │renalã severã; prudenţã la diabetici, în stãrile de │
│ │hipercalcemie şi hipokaliemie. │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Interacţiuni │Nu se administreazã în timpul anesteziei cu ciclopropanum │
│ │(scos de pe piaţã) şi halothanum (aritmii grave); prudenţã │
│ │când se asociazã cu atropinum, în anestezie; antidepresivele │
│ │triciclice şi guanethidinum cresc acţiunile simpatomimetice │
│ │(prudenţã în dozarea adrenalinei sau se evitã). │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Sarcinã şi │Categoria C - siguranţã incertã a utilizãrii în sarcinã, │
│alãptare │compatibil cu alãptarea. │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Atenţie! │Epinefrina are un indice terapeutic mic, de aceea trebuie │
│ │folositã numai la indicaţia medicului şi sub control medical; │
│ │contraindicaţiile sunt relative în condiţii de urgenţã, care │
│ │pun viaţa în pericol. │
└───────────────┴──────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌───────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Numele │ Dopaminum │
│ medicamentului│ │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Indicaţii │Dopaminum este un agent simpatomimetic cu efecte directe şi │
│ │indirecte. Efectul inotrop asupra cordului se asociazã cu un │
│ │efect de accelerare a frecvenţei cardiace, precum şi o │
│ │incidenţã a aritmiilor, ambele mai reduse decât cele ale │
│ │isoprenalinumului. Aceastã dublã acţiune a dopaminei prezintã │
│ │avantajul cã poate corecta dezechilibrul hemodinamic, exerci- │
│ │tând totodatã un efect inotrop asupra cordului, fãrã tahicar- │
│ │die consecutivã şi în acelaşi timp determinând ameliorarea │
│ │perfuziei renale. │
│ │Fiole a 10 ml, conţinând soluţie 0,5% clorhidrat de dopaminum.│
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Doza pentru │Conţinutul unei fiole (50 mg) se dilueazã în 250 ml soluţie │
│adulţi │salinã sau glucozã (soluţii izotone) - (1 ml sau 20 picãturi │
│ │conţin 200 mcg dopaminum); se introduce strict intravenos, în │
│ │perfuzie cu debit constant. Doza se stabileşte în funcţie de │
│ │starea hemodinamicã şi greutatea corporalã: se începe cu 285 │
│ │mcg/kg corp şi minut (14-36 picãturi/minut la adultul de │
│ │70 kg), crescând progresiv - doza eficace uzualã, în jurul a │
│ │6,5 mcg/kg corp şi minut (45-46 picãturi/minut la 70 kg │
│ │greutate corporalã) poate fi crescutã, la nevoie, pânã la 15 │
│ │mcg/kg corp şi minut (105 picãturi/minut la 70 kg greutate │
│ │corporalã); la sfârşitul tratamentului doza se reduce │
│ │progresiv (se înjumãtãţeşte la fiecare orã). │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Contraindicaţii│Feocromocitom, aritmii ventriculare, vasoconstricţie │
│ │perifericã cu post-sarcinã crescutã, tireotoxicozã; prudenţã │
│ │la bolnavii cu aterosclerozã, la cei cu boli vasculare şi la │
│ │diabetici (risc crescut de tulburãri ischemice). │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Interacţiuni │Inhibitorii de monoaminoxidazã potenţeazã efectele dopaminum- │
│ │ului (se folosesc doze de 10 ori mai mici); asocierea cu │
│ │ciclopropanum, halothanum şi alte anestezice halogenate │
│ │favorizeazã aritmiile; guanethidinum mãreşte efectul vasocon- │
│ │strictor alfdrenergic al dopaminum-ului, iar aceasta antago-│
│ │nizeazã efectul antihipertensiv al guanethidinum-ului; soluţia│
│ │de dopaminum este incompatibilã cu soluţiile alcaline. │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Sarcinã şi │Nu exista date care sa ateste teratogeneza la animalele de │
│alãptare │laborator. În clinica nu existã date suficiente care sã ateste│
│ │apariţia eventualelor malformaţii sau efecte fetotoxice în │
│ │timpul graviditãţii. În situaţii de urgenţã, care impun │
│ │utilizarea lui, acest medicament poate fi prescris. │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Atenţie! │Administrarea dopaminum-ului se face obligatoriu sub suprave- │
│ │ghere clinicã şi hemodinamicã, corectând în prealabil hipovol-│
│ │emia, hipoxemia, acidoza şi dezechilibrele electrolitice │
│ │eventuale. │
└───────────────┴──────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌───────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Numele │ Hydrocortizonum │
│ medicamentului│ │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Indicaţii │Glucocorticoid de biosintezã cu acţiune antiinflamatoare- │
│ │antialergicã, utilizat predominant în terapia de urgenţã. │
│ │Stãri de şoc (chirurgical, obstetrical, traumatic, alergic, │
│ │toxic, infecţios, cardiogen, din arsuri). Insuficienţe respi- │
│ │ratorii: crizã acutã de astm bronşic, pneumonie prin aspiraţie│
│ │edem laringian. Edem Quincke. Insuficienţe cardio-respira- │
│ │torii: edem pulmonar acut, gripe cu evoluţie severã ş.a. │
│ │Sindroame neurologice: stãri comatoase, edem cerebral, encefa-│
│ │lite şi meningite acute. Insuficienţã suprarenalã acutã: crizã│
│ │addisonianã acutã, stare post-suprarenalectomie. │
│ │O fiolã de 5 ml (sticlã transparentã) conţine 0,025 g hidro- │
│ │cortizonum hemisuccinat într-un ml polietilenglicol 400 │
│ │(soluţia A) însoţitã de o fiolã de solvent (soluţia B) │
│ │conţinând soluţie apoasã de hidrogenocarbonat de sodiu, în │
│ │concentraţie de 0,225%. În urma reacţiei dintre soluţia de │
│ │hidrocortizonum hemisuccinat şi solvent rezultã hidrocortizo- │
│ │num hemisuccinat de sodiu. │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Doza pentru │Dozele uzuale variazã, în funcţie de gravitatea cazului, între│
│adulţi │0,100 şi 0,500 g; în stãrile foarte grave, de exemplu, în şoc,│
│ │se administreazã 1 g de preparat în decurs de câteva minute, │
│ │iar apoi câte 0,500 g la 6-8 ore, timp de 3-5 zile dacã este │
│ │nevoie. │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Contraindicaţii│Hidrocortizonum Acetat suspensie injectabilã nu se adminis- │
│ │treazã în articulaţii intervertebrale, artrite infecţioase, │
│ │infecţii de vecinãtate în special cu bacilul Koch. Prudenţã la│
│ │sportivi deoarece Hidrocortizonum Acetat suspensie se absoarbe│
│ │în parte (gluco-corticoizii administraţi sistematic figureazã │
│ │pe lista substanţelor dopante). │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Interacţiuni │Puţin importante │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Sarcinã şi │Categoria C - siguranţã incertã a utilizãrii în sarcinã, │
│alãptare │compatibil cu alãptarea. │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Atenţie! │Dupã administrare îndelungatã a unor doze mari este posibilã │
│ │apariţia semnelor de epuizare corticosuprarenalã şi │
│ │antehipofizarã. │
└───────────────┴──────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌───────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Numele │ Factor de coagulare VIIa recombinat │
│ medicamentului│ │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Indicaţii │Tratamentul sângerãrilor serioase. Prevenirea sângerãrilor │
│ │excesive legate de intervenţiile chirurgicale. Acţioneazã prin│
│ │activarea sistemului de coagulare la locul sângerãri determi- │
│ │nate de dezvoltarea inhibitorilor împotriva factorilor de │
│ │coagulare VIII sau IX. │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Doza pentru │Dupã reconstituire medicamentul trebuie injectat intravenos pe│
│adulţi │o duratã de 2-5 minute (injecţie bolus). │
│ │Doze: 3-6 KIU (60-120 mcg) per kg corp pe o singurã dozã. Doza│
│ │iniţialã este în mod obişnuit de 4,5 KIU (90 mcg) pe Kg/corp. │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Contraindicaţii│Nu trebuie administrat în perfuzie sau amestecat cu soluţii │
│ │perfuzabile. │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Interacţiuni │Categoria C - siguranţã incertã a utilizãrii în sarcinã. │
│ │Trebuie evitatã asocierea cu produse protrombinice; experienţã│
│ │limitatã referitor la asocierea cu antifibrinolitice. │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Sarcinã şi │Prudenţã în perioada de alãptare (nu se cunoaşte dacã trece în│
│alãptare │laptele matern). │
├───────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Atenţie! │Rareori se observã efecte secundare serioase. În rare ocazii │
│ │pot apãrea reacţii ca urticarie, prurit, febrã, greaţã, │
│ │cefalee, disconfort general sau modificãri ale tensiunii │
│ │arteriale. Au fost raportate efecte adverse majore, posibil │
│ │legate de tratamentul cu Factor de coagulare VIIa recombinant │
│ │în şapte cazuri (insuficienţa renalã, ataxie, tulburãri │
│ │cerebro-vasculare, anginã pectoralã, aritmie atrialã şi şoc │
│ │circulator). │
└───────────────┴──────────────────────────────────────────────────────────────┘



-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016