Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   GHID din 4 decembrie 2009  privind boala tromboembolica in sarcina si lauzie (Anexa nr. 4)*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

GHID din 4 decembrie 2009 privind boala tromboembolica in sarcina si lauzie (Anexa nr. 4)*)

EMITENT: MINISTERUL SANATATII
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 88 bis din 9 februarie 2010
---------------
*) Aprobat prin <>Ordinul ministrului sãnãtãţii nr. 1.524/2009 publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 88 din 9 februarie 2010.

Cuprins
1. Introducere
2. Scop
3. Metodologie de elaborare
3.1. Etapele procesului de elaborare
3.2. Principii
3.3. Data reviziei

4. Structurã
5. Evaluare şi diagnostic
5.1. Evaluare şi grupe de risc
5.2. Diagnosticul bolii tromboembolice
6. Conduitã
6.1. Tromboprofilaxia
6.1.1. Paciente cu istoric personal de boalã tromboembolicã, fãrã trombofilie cunoscutã
6.1.2. Paciente cu istoric personal de boalã tromboembolicã cu trombofilie cunoscutã
6.1.3. Paciente cu trombofilie fãrã episod tromboembolic în antecedente
6.1.3.1. Paciente cu trombofilii congenitale
6.1.3.2. Paciente cu sindrom antifosfolipidic şi avorturi recurente
6.1.3.3. Paciente cu sindrom antifosfolipidic fãrã avorturi recurente
6.1.4. Paciente cu proteze valvulare
6.1.5. În postpartum
6.2. Conduita în cazul tromboembolismului venos
6.3. Conduita în travaliu la parturientele sub tratament anticoagulant
7. Urmãrire şi monitorizare
7.1. Monitorizarea maternã
7.1.1. Paciente cu risc de boalã tromboembolicã
7.1.2. Paciente cu boalã tromboembolicã în sarcinã şi lãuzie
7.2. Monitorizarea fetalã
8. Aspecte administrative
9. Bibliografie
Anexe
4.1. Grade de recomandare şi nivele ale dovezilor
4.2. Posologia folositã în terapia anticoagulantã

Precizãri
Ghidurile clinice pentru Obstetricã şi Ginecologie sunt elaborate cu scopul de a asista personalul medical pentru a lua decizii în îngrijirea pacientelor cu afecţiuni ginecologice şi obstetricale. Ele prezintã recomandãri de bunã practicã medicalã clinicã, bazate pe dovezi publicate, pentru a fi luate în considerare de cãtre medicii obstetricieni/ginecologi şi de alte specialitãţi, precum şi de celelalte cadre medicale implicate în îngrijirea pacientelor cu afecţiuni ginecologice şi obstetricale.
Deşi ghidurile reprezintã o fundamentare a bunei practici medicale bazate pe cele mai recente dovezi disponibile, ele nu intenţioneazã sã înlocuiascã raţionamentul practicianului în fiecare caz individual. Decizia medicalã este un proces integrativ care trebuie sã ia în considerare circumstanţele individuale şi opţiunea pacientului, precum şi resursele, caracterele specifice şi limitãrile instituţiilor de practicã medicalã. Se aşteaptã ca fiecare practician care aplicã recomandãrile în scopul diagnosticãrii, definirii unui plan terapeutic sau de urmãrire, sau al efectuãrii unei proceduri clinice particulare sã utilizeze propriul raţionament medical independent în contextul circumstanţial clinic individual, pentru a decide orice îngrijire sau tratament al pacientei în funcţie de particularitãţile acesteia, opţiunile diagnostice şi curative disponibile.
Instituţiile şi persoanele care au elaborat acest ghid au depus eforturi pentru ca informaţia conţinutã în ghid sã fie corectã, redatã cu acurateţe şi susţinutã de dovezi. Datã fiind posibilitatea erorii umane şi/sau progresele cunoştinţelor medicale, ele nu pot şi nu garanteazã cã informaţia conţinutã în ghid este în totalitate corectã şi completã. Recomandãrile din acest ghid clinic sunt bazate pe un consens al autorilor privitor la abordãrile terapeutice acceptate în momentul actual. În absenţa dovezilor publicate, ele sunt bazate pe consensul experţilor din cadrul specialitãţii. Totuşi, ele nu reprezintã în mod necesar punctele de vedere şi opiniile tuturor clinicienilor şi nu le reflecta in mod obligatoriu pe cele ale Grupului Coordonator.
Ghidurile clinice, spre diferenţã de protocoale, nu sunt gândite ca directive pentru un singur curs al diagnosticului, managementului, tratamentului sau urmãririi unui caz, sau ca o modalitate definitivã de îngrijire a pacientului. Variaţii ale practicii medicale pot fi necesare pe baza circumstanţelor individuale şi opţiunii pacientului, precum şi resurselor şi limitãrilor specifice instituţiei sau tipului de practicã medicalã. Acolo unde recomandãrile acestor ghiduri sunt modificate, abaterile semnificative de la ghiduri trebuie documentate în întregime în protocoale şi documente medicale, iar motivele modificãrilor trebuie justificate detaliat.
Instituţiile şi persoanele care au elaborat acest ghid îşi declinã responsabilitatea legalã pentru orice inacurateţe, informaţie perceputã eronat, pentru eficacitatea clinicã sau succesul oricãrui regim terapeutic detaliat în acest ghid, pentru modalitatea de utilizare sau aplicare sau pentru deciziile finale ale personalului medical rezultate din utilizarea sau aplicarea lor. De asemenea, ele nu îşi asumã responsabilitatea nici pentru informaţiile referitoare la produsele farmaceutice menţionate în acest ghid. În fiecare caz specific, utilizatorii ghidurilor trebuie sã verifice literatura de specialitate specificã prin intermediul surselor independente şi sã confirme cã informaţia conţinutã în recomandãri, în special dozele medicamentelor, este corectã.
Orice referire la un produs comercial, proces sau serviciu specific prin utilizarea numelui comercial, al mãrcii sau al producãtorului, nu constituie sau implicã o promovare, recomandare sau favorizare din partea Grupului de Coordonare, a Grupului Tehnic de Elaborare, a coordonatorului sau editorului ghidului faţã de altele similare care nu sunt menţionate în document. Nici o recomandare din acest ghid nu poate fi utilizatã în scop publicitar sau în scopul promovãrii unui produs.
Opiniile susţinute în aceastã publicaţie sunt ale autorilor şi nu reprezintã în mod necesar opiniile Fondului ONU pentru Populaţie sau ale Agenţiei Elveţiene pentru Cooperare şi Dezvoltare.
Toate ghidurile clinice sunt supuse unui proces de revizuire şi actualizare continuã. Cea mai recentã versiune a acestui ghid poate fi accesatã prin Internet la adresa www.ghiduriclinice.ro.
Ghidurile clinice pentru obstetricã şi ginecologie au fost realizate cu sprijinul tehnic şi financiar al UNFPA, Fondul ONU pentru Populaţie şi al Agenţiei Elveţiene pentru Cooperare şi Dezvoltare, în cadrul proiectului RoNeoNat.

Grupul de Coordonare a elaborãrii ghidurilor

Comisia Consultativã de Obstetricã şi Ginecologie a Ministerului Sãnãtãţii Publice
Profesor Dr. Gheorghe Peltecu, preşedinte
Profesor Dr. Radu Vlãdãreanu, secretar
Comisia de Obstetricã şi Ginecologie a Colegiului Medicilor din România
Profesor Dr. Vlad I. Tica, preşedinte
Societatea de Obstetricã şi Ginecologie din România
Profesor Dr. Florin Stamatian, preşedinte
Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate
Dr. Roxana Radu, reprezentant

Preşedinte - Profesor Dr. Florin Stamatian
Co-preşedinte - Profesor Dr. Gheorghe Peltecu
Secretar - Profesor Dr. Radu Vlãdãreanu

Membrii Grupului Tehnic de Elaborare a ghidului

Coordonator
Profesor Dr. Radu Vlãdãreanu
Scriitor
Dr. Alina Veduţa
Membri
Profesor Dr. Leonida Gherasim
Conferenţiar Dr. Ana Maria Vlãdãreanu
Dr. Doina Mihãilescu
Integrator
Dr. Alexandru Epure

Evaluatori externi
Profesor Dr. Gheorghe Peltecu
Profesor Dr. Szabo Bela

Abrevieri

ALT Alanin-aminotransferaza
aPTT Timp de tromboplastinã parţial activatã
AST Aspartat-aminotransferaza
COC Contraceptive orale combinate
CTPA Angiografia pulmonarã computerizatã
HLG Hemoleucogramã
INR International normalised ratio
iv Intravenos
mg Miligrame
mg/kg Miligrame/kilogram
PCR Polymerase chain reaction (reacţia în lanţ a polimerazei)
sc Subcutan
UI Unitãţi internaţionale
UI/ml Unitãţi internaţionale/mililitru
UI/kg Unitãţi internaţionale/kilogram
V/Q Ventilaţie/perfuzie

1. INTRODUCERE

În cãrţile de specialitate termenul de boalã tromboembolicã a fost înlocuit în ultima vreme cu tromboembolism venos. Tromboza venoasã profundã şi tromboembolismul pulmonar, considerate manifestãri ale aceleiaşi boli - boala tromboembolicã, sunt probleme majore de sãnãtate, generând serioase repercursiuni. Tromboembolismul pulmonar acut poate duce la deces, iar pe termen lung, episoadele recurente pot determina hipertensiune pulmonarã.
O complicaţie frecventã a trombozei venoase profunde este insuficienţa venoasã cronicã caracterizatã prin reflux sangvin în venele sistemului venos profund şi obstrucţie venoasã ce duce la modificãri tegumentare şi chiar ulceraţii cu un impact deosebit asupra calitãţii vieţii individului.
Trombembolismul pulmonar este o cauzã majorã de mortalitate (aprox. 200.000 decese/an în Statele Unite). În ciuda progreselor importante în domeniu (de la farmacologie la organizare intraspitaliceascã), trombembolismul rãmâne cea mai importantã cauzã de deces intraspitalicesc, care se poate preveni.
Trombembolismul pulmonar este, global, a douã cauzã de mortalitate maternã, dupã hemoragia obstetricalã; în Marea Britanie trombembolismul pulmonar este prima cauzã de mortalitate maternã.
Principalii factori care cresc riscul tromboembolic sunt: imobilizarea, traumatismele, intervenţiile chirurgicale, infecţiile sistemice, sarcina şi lãuzia.
Riscul pacientelor spitalizate de a dezvolta un episod tromboembolic este mult mai mare decât cel al celor nespitalizate, prin urmare tromboprofilaxia este o problemã importantã mai ales la pacientele internate, care cumuleazã frecvent mai mulţi factori de risc pentru boala tromboembolicã.
De asemenea, trebuie avut în vedere cã sarcina creşte riscul pentru tromboembolism venos de 10 ori prin prezenţa celor trei elemente ale triadei Virchow (leziunea endotelialã, staza sangvinã şi hipercoagulabilitatea).
Traumatisme vasculare apar mai ales în travaliu, în special dupã naştere vaginalã instrumentalã sau operaţie cezarianã, de aceea, postpartumul reprezintã perioada de risc maxim.
Ghidul clinic pentru "Boala tromboembolicã în sarcinã şi lãuzie" este conceput la nivel naţional.
Ghidul clinic precizeazã standardele, principiile şi aspectele fundamentale ale conduitei particularizate unui caz concret clinic, care trebuie respectate de practicieni indiferent de nivelul unitãţii sanitare în care activeazã.
Ghidurile clinice pentru obstetricã şi ginecologie sunt mai rigide decât protocoalele clinice, ele fiind realizate de grupuri tehnice de elaborare respectând nivele de dovezi ştiinţifice, tãrie a afirmaţiilor, grade de recomandare.
Protocoalele permit un grad mai mare de flexibilitate.

2. SCOP

Prezentul Ghid clinic pentru "Boala tromboembolicã în sarcinã şi lãuzie" se adreseazã personalului de specialitate de obstetricã-ginecologie, dar şi personalului medical din alte specialitãţi (terapie intensivã, neonatologie, cardiologi, medici din reţeaua de asistenţã primarã) ce se confruntã cu problematica abordatã.
Sunt urmãrite:
- Standardizarea abordãrii într-o problemã importantã: cine/în ce cadru are competenţa sã se ocupe de tromboprofilaxia şi tratamentul bolii tromboembolice în cazurile de obstetricã şi ginecologie. Întrebarea are implicaţii medico-legale, chiar dacã nu este vorba despre o problemã medico-legalã în sine.
- Tromboprofilaxia şi tratamentul bolii tromboembolice în sarcinã, travaliu şi postpartum.
- Tromboprofilaxia: Utilizarea tromboprofilaxiei la gravide şi lãuze cu risc trombotic crescut este fundamentatã, deşi existã puţine studii randomizate pe baza cãrora sã se poatã face recomandãri. În cazurile obstetricale, se pune problema profilaxiei primare sau secundare a bolii tromboembolice, nu numai din punctul de vedere al consecinţelor materne directe ale acesteia, ci şi din punctul de vedere al efectelor pe care boala tromboembolicã, chiar frustã, le are asupra cursului sarcinii.
- Analiza Cochrane (Cochrane Review) despre profilaxia bolii tromboembolice în sarcinã a inclus doar 8 studii/649 paciente. Se concluzioneazã cã nu existã date suficiente pe baza cãrora sã se poatã fundamenta recomandãri (studii puţine, grupuri de studiu mici). Recomandarea de actualitate este desfãşurarea de studii randomizate mari, care sã analizeze diferitele metode de profilaxie a bolii tromboembolice, folosite în prezent în sarcinã şi în postpartum.
- Tratamentul bolii tromboembolice: Fãrã tratament, boala tromboembolicã la gravide şi lãuze poate fi fatalã (trombembolism pulmonar masiv) sau poate avea consecinţe grave pe termen lung (hipertensiune pulmonarã posttromboticã, sindrom posttrombotic). Una din situaţiile în care se întâlnesc relativ frecvent manifestãri foarte grave ale bolii tromboembolice este lãuzia.
- Anticoagularea în travaliu: Anticoagularea este recomandatã peri/postoperator în cazul cezarienelor în urgenţã; recomandarea devine fermã la paciente care cumuleazã factori de risc pentru boalã tromboembolicã.
Anticoagularea nu este recomandatã concomitent cu analgezia neuraxialã pe cateter peridural.
Prezentul Ghid clinic pentru obstetricã şi ginecologie este elaborat pentru satisfacerea urmãtoarelor deziderate:
- ghidul constituie un instrument de consens între clinicieni
- ghidul protejeazã practicianul din punctul de vedere al malpraxisului
- ghidul asigurã continuitatea între serviciile oferite de medici şi de asistente
- ghidul permite structurarea documentaţiei medicale
- ghidul permite oferirea unei baze de informaţie pentru analize şi comparaţii
- armonizarea practicii medicale româneşti cu principiile medicale internaţional acceptate
- creşterea calitãţii unui serviciu medical, a unei proceduri medicale
- referirea la o problemã cu mare impact pentru starea de sãnãtate sau pentru un indicator specific
- reducerea variaţiilor în practica medicalã (cele care nu sunt necesare)
- reducerea unui risc sau eliminarea unei incertitudini terapeutice
- aplicarea evidenţelor în practica medicalã; diseminarea unor noutãţi ştiinţifice
- integrarea unor servicii sau proceduri (chiar interdisciplinare)
- creşterea încrederii personalului medical în rezultatul unui act medical
Se prevede ca acest ghid sã fie adaptat la nivel local sau regional.

3. METODOLOGIE DE ELABORARE

3.1. Etapele procesului de elaborare

Ca urmare a solicitãrii Ministerului Sãnãtãţii Publice de a sprijini procesul de elaborare a ghidurilor clinice pentru obstetricã-ginecologie, Fondul ONU pentru Populaţie (UNFPA) a organizat în 8 septembrie 2006 la Casa ONU o întâlnire a instituţiilor implicate în elaborarea ghidurilor clinice pentru obstetricã-ginecologie.
A fost prezentat contextul general în care se desfãşoarã procesul de redactare a ghidurilor şi implicarea diferitelor instituţii. În cadrul întâlnirii s-a decis constituirea Grupului de Coordonare a procesului de elaborare a ghidurilor. A fost de asemenea prezentatã metodologia de lucru pentru redactarea ghidurilor, a fost prezentat un plan de lucru şi au fost agreate responsabilitãţile pentru fiecare instituţie implicatã. A fost aprobatã lista de subiecte ale ghidurilor clinice pentru obstetricã-ginecologie şi pentru fiecare ghid au fost aprobaţi coordonatorii Grupurilor Tehnic de Elaborare (GTE) pentru fiecare subiect.
În data de 14 octombrie 2006, în cadrul Congresului Societãţii de Obstetricã şi Ginecologie din România a avut loc o sesiune în cadrul cãreia au fost prezentate, discutate în plen şi agreate principiile, metodologia de elaborare şi formatului ghidurilor.
Pentru fiecare ghid, coordonatorul a nominalizat componenţa Grupului Tehnic de Elaborare, incluzând un scriitor şi o echipã de redactare, precum şi un numãr de experţi externi pentru recenzia ghidului. Pentru facilitarea şi integrarea procesului de elaborare a tuturor ghidurilor a fost contractat un integrator. Toate persoanele implicate în redactarea sau evaluarea ghidurilor au semnat Declaraţii de Interese.
Scriitorii ghidurilor au fost contractaţi şi instruiţi asupra metodologiei redactãrii ghidurilor, dupã care au elaborat prima versiune a ghidului, în colaborare cu membrii GTE şi sub conducerea coordonatorului ghidului.
Dupã verificarea ei din punctul de vedere al principiilor, structurii şi formatului acceptat pentru ghiduri şi formatarea ei a rezultat versiunea 2 a ghidului, care a fost trimisã pentru revizia externã la experţii selectaţi. Coordonatorul şi Grupul Tehnic de Elaborare au luat în considerare şi încorporat dupã caz comentariile şi propunerile de modificare fãcute de recenzorii externi şi au redactat versiunea 3 a ghidului.
Pe parcursul ghidului, prin termenul de medic(ul) se va înţelege medicul de specialitate Obstetricã - Ginecologie, cãruia îi este dedicat în principal ghidul clinic. Acolo unde s-a considerat necesar, specialitatea medicului a fost enunţatã în clar, pentru a fi evitate confuziile de atribuire a responsabilitãţii actului medical.
Aceastã versiune a fost prezentatã şi supusã discuţiei detaliate punct cu punct în cadrul unei Întâlniri de Consens care a avut loc la Sinaia în perioada 2-4 februarie 2007, cu sprijinul Agenţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare a Guvernului Elveţian (SDC) şi a Fondului ONU pentru Populaţie (UNFPA). Participanţii la Întâlnirea de Consens sunt prezentaţi în Anexa 1. Ghidurile au fost dezbãtute punct cu punct şi au fost agreate prin consens din punct de vedere al conţinutului tehnic, gradãrii recomandãrilor şi formulãrii.
Evaluarea finala a ghidului a fost efectuatã utilizând instrumentul Agree elaborat de Organizaţia Mondialã a Sãnãtãţii (OMS). Ghidul a fost aprobat formal de cãtre Comisia Consultativã de Obstetricã şi Ginecologie a Ministerului Sãnãtãţii Publice, Comisia de Obstetricã şi Ginecologie a Colegiul Medicilor din România şi Societatea de Obstetricã şi Ginecologie din România.
Acest ghid a fost aprobat de Ministerul Sãnãtãţii Publice prin Ordinul 1524 din 4 decembrie 2009 şi de Colegiul Medicilor prin documentul nr. 3994 din 20 septembrie 2007 şi de Societatea de Obstetricã şi Ginecologie din România în data de 7 august 2007.

3.2. Principii
Ghidul clinic pentru "Boala tromboembolicã în sarcinã şi lãuzie" a fost conceput cu respectarea principilor de elaborare a Ghidurilor clinice pentru obstetricã şi ginecologie aprobate de Grupul de Coordonare a elaborãrii ghidurilor şi de Societatea de Obstetricã şi Ginecologie din România.
Fiecare recomandare s-a încercat a fi bazatã pe dovezi ştiinţifice, iar pentru fiecare afirmaţie a fost furnizatã o explicaţie bazatã pe nivelul dovezilor şi a fost precizatã puterea ştiinţificã (acolo unde existã date). Pentru fiecare afirmaţie a fost precizatã alãturat tãria afirmaţiei (Standard, Recomandare sau Opţiune) conform definiţiilor din Anexa 2.

3.3. Data reviziei
Acest ghid clinic va fi revizuit în 2009 sau în momentul în care apar dovezi ştiinţifice noi care modificã recomandãrile fãcute.

4. STRUCTURĂ

Acest ghid clinic pentru obstetricã şi ginecologie este structurat în 4 capitole specifice temei abordate:
- Evaluare (aprecierea riscului) şi diagnostic
- Conduitã (prevenţie şi tratament)
- Urmãrire şi monitorizare
- Aspecte administrative

5. EVALUARE ŞI DIAGNOSTIC


5.1. Evaluare şi grupe de risc

Recomandare Se recomandã medicului sã efectueze o evaluare a riscului
tromboembolic individual, tuturor pacientelor aflate la
prima consultaţie prenatalã. (1, 2, 3, 9, 10, 11) C

Argumentare Pãrerea unanimã este cã riscul apariţiei tromboembo- IV
lismului venos este crescut în sarcinã. Apariţia
acestuia nu pare a fi preponderentã într-un anumit
trimestru; existã însã o anumitã predispoziţie pentru
apariţia trombozei venoase profunde la nivelul
membrului inferior stâng (aproximativ 90%). Riscul
crescut de apariţie a tromboembolismului venos
persistã postpartum (în special dupã operaţiile
cezariene).(11)

Standard Medicul trebuie sã efectueze evaluarea clinicã a riscului
tromboembolic la toate gravidele şi lãuzele internate în
spital. (10) C

Argumentare Riscul de a face un episod tromboembolic al unei paciente
spitalizate este mult mai mare decât al unei paciente
nespitalizate, de aceea tromboprofilaxia este o
preocupare majorã în mediul spitalicesc. (9) IV

Standard Medicul trebuie sã evalueze factorii determinanţi ai
riscului tromboembolic la gravide şi lãuze: B
- factori majori:
- istoricul personal de boalã tromboembolicã
- trombofiliile
- protezele valvulare cardiace
- factori adiţionali:
- vârsta peste 35 de ani
- obezitate
- multiparitate
- varice voluminoase
- imobilizare
- paraplegie
- patologie oncologicã sau patologie hematologicã
care determinã hipervâscozitate
- infecţii severe (miometritã, sistemice)
- hiperemesis
- sindrom nefrotic
- preeclampsie
- insuficienţã cardiacã congestivã
- pierdere importantã de sânge
- naştere instrumentalã (mai ales cezarianã de urgenţã
dupã travaliu prelungit).(5, 7, 9, 10)

Argumentare Recurenţa trombembolismului venos în sarcinã la paciente
cu istoric personal de boalã tromboembolicã este de
aproximativ 2-3%, faţã de o incidenţã a tromboembo-
lismului la gravidele şi lãuzele de 0.1% (incidenţa în
postpartum dupã operaţie cezarianã este
aproximativ 0.9%). (10) III

>Standard Medicul trebuie sã considere urmãtoarele situaţii ca
fiind cu risc tromboembolic mare în sarcinã si lãuzie: C
- istoric personal de boalã tromboembolicã
- proteze valvulare cardiace
- trombofilii (9, 10)

>Standard Urmãtoarele situaţii trebuie considerate de medic ca C
fiind cu risc tromboembolic
moderat în sarcinã şi lãuzie:
- factori de risc, alţii decât cei majori:
- vârsta peste 35 de ani
- obezitate
- operaţie cezarianã
- imobilizare
- multiparitate
- varice voluminoase
- paraplegie
- patologie oncologicã sau patologie hematologicã
care determinã hipervâscozitate
- infecţii severe (endomiometrite, sistemice)
- hiperemesis
- sindrom nefrotic
- preeclampsie
- insuficienţã cardiacã congestivã
- pierdere importantã de sânge (10)

>Standard Medicul trebuie sã considere cã o gravidã sau lãuzã cu
vârsta sub 35 de ani şi fãrã factori de risc asociaţi,
prezintã un risc tromboembolic mic. (9) C

Recomandare Se recomandã ca medicul obstetrician sã îndrume C
gravidele şi lãuzele cãtre medicul hematolog pentru a
fi evaluate existenţa trombofiliilor sau a sindromului
antifosfolipidic în urmãtoarele situaţii:
- gravide cu istoric personal (sau familial important)
de boalã tomboembolicã
- feţi morţi cu retard de creştere şi infarcte
placentare
- avorturi spontane recurente în absenţa altor factori
de risc (4, 9)

Argumentare În general, este acceptatã de practicieni ideea cã
screeningul pentru trombofilii în populaţia generalã/în
populaţia obstetricalã generalã nu este cost-eficientã;
existã trombofilii congenitale pentru care
screeningul/diagnosticul nu se poate face decât în
afara sarcinii. (9) IV

>Standard Medicul trebuie sã încadreze gravida sau lãuza cu C
trombofilie congenitalã, în una din urmãtoarele
categorii, în funcţie de frecvenţã şi de gradul de
risc tromboembolic:
- rezistenţa la proteina C activatã/factor V Leiden:
- frecvenţã mare
- risc moderat (risc mare pentru homozigote)
- mutaţia 20210A a genei protrombinei:
- frecvenţã relativ mare
- risc moderat (risc mare pentru homozigote)
- deficit de antitrombinã:
- frecvenţã micã
- risc mare
- deficit de proteinã C:
- frecvenţã relativ micã (cazuri fals pozitive în
sarcinã)
- risc moderat
- deficit de proteinã S:
- frecvenţã relativ micã (cazuri fals pozitive în
sarcinã)
- risc moderat (6, 7, 8)

Argumentare Trombofiliile reprezintã unul din factorii importanţi
care pot creşte riscul tromboembolic. Creşterea riscului
este dependentã de tipul trombofiliei. (6, 7, 8) IV

Standard Medicul trebuie sã efectueze preconcepţional consilierea
la pacientele cu istoric personal de boalã tromboembo-
licã şi fãrã trombofilie cunoscutã. (9) C

Standard Medicul trebuie sã indice evaluarea trombofiliilor,
preconcepţional, la toate pacientele cu istoric personal
de boalã tromboembolicã şi fãrã trombofilie
cunoscutã. (9, 10) B

Recomandare Se recomandã medicului sã evalueze riscul tromboembolic, C
la pacientele cu istoric personal de boalã tromboembo-
licã, fãrã trombofilie cunoscutã care sunt internate
pentru:
- hiperemesis
- preeclampsie
patologie care necesitã repaus prelungit la pat. (9)

5.2. Diagnosticul bolii tromboembolice

Recomandare Se recomandã medicului sã indice investigarea de
urgenţã, a gravidei şi lãuzei, ce prezintã semne si
simptome sugestive de boalã tromboembolicã. (1) B

Opţiune În caz de suspiciune clinicã de trombozã venoasã
profundã, medicul poate indica examenul ecografic
Duplex Doppler al membrelor inferioare. (1) C

Opţiune În caz de suspiciune clinicã de tromboembolism pulmonar
medicul poate indica examenul ecografic Duplex Doppler
al membrelor inferioare. (1) C

Argumentare Diagnosticul de trombozã venoasã profundã poate confirma
indirect diagnosticul de tromboembolism pulmonar. (1) IV

>Opţiune Dacã examenul ecografic Duplex Doppler nu confirmã C
diagnosticul de tromboembolism pulmonar, dar existã
simptomatologie şi semne clinice medicul poate indica
efectuarea urmãtoarelor investigaţii:
- scintigrafia pulmonarã de ventilaţie/perfuzie V/Q
(componenta de ventilaţie poate fi omisã în sarcinã)
angiografia pulmonarã CT (CTPA) (1)

Argumentare Utilizarea acestor investigaţii depinde de dotãrile IV
clinicii. British Thoracic Society recomandã CTPA ca
primã investigaţie în cazul tromboembolismului pulmonar
nonmasiv. Avantajele acestei tehnici ar fi: specificitate
şi sensibilitate mai mare şi iradiere mai redusã a
fãtului. Mulţi autori recomandã în continuare
scintigrafia pulmonarã de ventilaţie/perfuzie ca
investigaţie de prima linie în sarcinã datoritã
riscului scãzut de iradiere a sânului. (1)

>>Recomandare Se recomandã ca medicul sã informeze (verbal şi scris) B
pacientele cu suspiciune de tromboembolism pulmonar cã
scintigrafia pulmonarã V/Q are un risc crescut de
cancer neonatal comparativ cu CTPA, în schimb prezintã
un risc scãzut de cancer matern de sân. (1)

>Standard Medicul trebuie sã nu utilizeze Testul D-dimeri pentru C
diagnosticul tromboembolismului pulmonar în sarcinã. (1)

Argumentare În sarcinã, nivelul D-dimerilor este crescut datoritã IV
modificãrilor fiziologice ale sistemului de coagulare,
crescând la termen şi în lãuzie chiar la gravidele
sãnãtoase. Mai mult nivelul D-dimerilor creşte dacã
existã o preeclampsie concomitentã. Un nivel scãzut
de D-dimeri sugereazã faptul cã nu existã tromboembolism
venos. (1)

Recomandare Se recomandã medicului sã indice urmãtoarele investigaţii C
paraclinice înainte de a începe terapia anticoagulantã:
- HLG
- Teste de coagulare: INR, aPTT
- Uree
- Electroliţi
- ALT, AST (1)

Standard În cazul trombofiliilor congenitale prin: E
- rezistenţa la proteina C activatã (factor V Leiden)
- mutaţia 20210A a genei protrombinei
- deficit de antitrombinã
- deficit de proteinã C
- deficit de proteinã S
medicul trebuie sã indice diagnosticarea, numai în
laboratoarele înalt specializate.

>Opţiune Pentru mutaţiile genei protombinei şi prezenţa E
factorului V Leiden, medicul poate sã
recomande efectuarea examenului genetic molecular.

>Recomandare Pentru deficitul de proteinã S şi rezistenţa la C
proteina C activatã, se recomandã medicului sã
indice o evaluare în afara sarcinii. (2, 3, 4, 5 , 6)

Argumentare Rezistenţa la proteina C activatã este fals detectatã IV
drept crescutã în sarcinã de cãtre testele de screening.
Nivelurile de proteinã S, liberã şi totalã, sunt reduse
cu 40%- 60%, în majoritatea sarcinilor normale. (5, 6)



6. CONDUITĂ



6.1. Tromboprofilaxia

Standard Medicul trebuie sã indice mobilizarea activã şi precoce
in timpul sarcinii, travaliului şi evitarea
deshidratãrii. (7, 16) C

Recomandare Se recomandã ca medicul sã reevalueze pacienta din punct C
de vedere al riscului tromboembolic, în cazul
spitalizãrii pentru patologii procoagulante:
- varice voluminoase
- hiperemesis
- patologie oncologicã
sau
- patologie hematologicã care determina hipervâscozitate
- infecţii severe
- sindrom nefrotic
- preeclampsie
- insuficienţa cardiacã congestivã
- pierdere importantã de sânge.(2, 10, 14, 15, 17)

6.1.1. Paciente cu istoric personal de boalã tromboembolicã, fãrã
trombofilie cunoscutã

Opţiune La pacientele cu episod tromboembolic anterior în C
asociere cu un factor de risc temporar, care nu mai
persistã, fãrã factori de risc adiţionali medicul poate
opta pentru indicarea ciorapului elastic care face
compresie gradatã pe parcursul sarcinii şi
în lãuzie. (1, 2, 3, 4, 5)

Opţiune La pacientele cu episod tromboembolic anterior în C
asociere cu un factor de risc temporar, care nu mai
persistã, fãrã factori de risc adiţionali medicul poate
opta pentru indicarea administrãrii de heparine cu
greutate molecularã micã, în doza profilacticã
(vezi Anexa 3), 6 sãptãmâni postpartum.(1, 2, 3, 4, 5, 6)

>Opţiune Dacã episodul tromboembolic anterior este în legãturã cu C
sarcina, sau cu utilizarea COC, sau cu factori de risc
adiţionali (obezitate) medicul poate opta pentru indicarea
administrãrii de heparine cu greutate molecularã micã,
în doza profilacticã, începând cât mai devreme în
sarcinã. (2, 3, 4, 5)

>Recomandare Se recomandã medicului sã indice la lãuzele cu episod C
tromboembolic anterior în legãturã cu sarcina şi cu
utilizarea COC, sau cu factori de risc adiţionali
(obezitate):
- anticoagulante orale
sau
- heparine cu greutate molecularã micã
în doza profilacticã (vezi Anexa 3), 6 sãptãmâni
postpartum. (2, 3, 4, 5, 6)

6.1.2. Paciente cu istoric personal de boalã tromboembolicã cu
trombofilie cunoscutã

Recomandare Se recomandã medicului sã indice la pacientele cu B
istoric personal de boalã tromboembolicã, cu trombofilie
cunoscuta, heparine cu greutate molecularã micã, cel
puţin în doze profilactice (vezi Anexa 3), pe toatã
durata sarcinii şi cel puţin 6 sãptãmâni
postpartum. (2, 7, 13, 17)

>Recomandare La pacientele cu istoric personal de boalã tromboembo- B
licã, cu trombofilie cunoscutã, tratate pe termen lung
cu anticoagulante orale (paciente cu risc foarte mare,
cu episoade repetate de tromboembolism), se recomandã
medicului sã indice trecerea la tratamentul cu heparine
cu greutate molecularã micã, în dozele terapeutice (vezi
Anexa 3), imediat ce este confirmatã sarcina. (2, 7, 13, 17)

>Opţiune La pacientele cu sindrom antifosfolipidic simptomatic C
în afara sarcinii, medicul poate opta pentru indicarea
administrãrii tratamentului cu heparine cu greutate
molecularã micã, în dozele terapeutice (vezi Anexa 3),
imediat ce este confirmatã sarcina. (6, 9, 12)

Argumentare Acestea sunt paciente cu risc foarte mare, de obicei în IV
tratament pe termen lung cu anticoagulante
orale. (6, 9, 12)

>Recomandare Se recomandã medicului sã indice tratament cu heparine C
cu greutate molecularã micã, în dozele terapeutice
(vezi Anexa 3), imediat ce este confirmatã sarcina la
pacientele cu trombofilii congenitale prin:
- deficit de antitrombinã (paciente cu risc foarte mare)
- trombofilii combinate, homozigote sau dublu
heterozigote pentru factorul V Leiden asociate cu
mutaţia 20210A a genei protrombinei (2, 11)

>Opţiune Medicul poate opta pentru indicarea administrãrii C
tratamentului cu heparine cu greutate molecularã micã
(vezi Anexa 3), în dozele profilactice de la începutul
sarcinii, la pacientele cu:
- deficit de proteinã C
- factorul V Leiden
- mutaţia 20210A a genei protrombinei
- deficit de proteinã S (risc moderat). (2, 11)

6.1.3. Paciente cu trombofilie fãrã episod tromboembolic în antecedente

6.1.3.1. Paciente cu trombofilii congenitale

Opţiune La pacientele cu trombofilii congenitale fãrã episod C
tromboembolic în antecedente, medicul poate opta pentru:
- supraveghere
- tromboprofilaxia antenatalã prin:
- ciorap elastic care face compresie gradatã
- heparine cu greutate molecularã micã
(vezi Anexa 3) (2, 7, 10)

Recomandare Se recomandã medicului sã indice la pacientele cu C
trombofilii congenitale fãrã episod tromboembolic în
antecedente heparine cu greutate molecularã micã,
în doza profilacticã (vezi Anexa 3), 6 sãptãmâni
postpartum. (2, 7, 10)

6.1.3.2. Paciente cu sindrom antifosfolipidic şi avorturi recurente

Standard La pacientele cu sindrom antifosfolipidic şi avorturi A
recurente din momentul în care este diagnosticatã
sarcina medicul trebuie sã indice administrarea de:
- heparinum nefracţionatã - minidoze sau heparine cu
greutate molecularã micã, în doza profilacticã
(vezi Anexa 3)
şi
- acidum acetilsalicilicum - minidoze. (2, 12)

Recomandare La pacientele cu sindrom antifosfolipidic şi avorturi C
recurente se recomandã medicului sã indice heparine
cu greutate molecularã micã, în doza profilacticã
(vezi Anexa 3), 2
- 5 zile postpartum. (2, 12)

>Recomandare La pacientele cu sindrom antifosfolipidic şi episod C
tromboembolic în antecedente se recomandã medicului
sã continue tromboprofilaxia 6 sãptãmâni postpartum. (2, 12)

6.1.3.3. Paciente cu sindrom antifosfolipidic fãrã avorturi recurente

Opţiune La pacientele cu sindrom antifosfolipidic fãrã avorturi C
recurente medicul poate opta pentru:
- supraveghere
- indicarea administrãrii tratamentului cu heparinum
nefracţionatã în doze foarte mici (minidoze)
(vezi Anexa 3)
- indicarea administrãrii tratamentului cu heparine cu
greutate molecularã micã în doze profilactice
(vezi Anexa 3)
- indicarea administrãrii tratamentului cu acid
acetilsalicilicum, în doze mici. (6, 12)

6.1.4. Paciente cu proteze valvulare

Opţiune La pacientele cu proteze valvulare medicul poate opta C
pentru indicarea administrãrii tratamentului cu heparine
cu greutate molecularã micã în dozã terapeuticã,
de 2 ori pe zi. (6) (vezi Anexa 3)

Argumentare HGMM pot fi recomandate deoarece menţin un nivel stabil IV
anticoagulant, dar siguranţa şi eficacitatea nu au fost
demonstrate. (6)

Opţiune La pacientele cu proteze valvulare medicul poate opta C
pentru indicarea administrãrii tratamentului cu
heparinum nefracţionatã în dozã terapeuticã. (6)
(vezi Anexa 3)

Argumentare Dacã se foloseşte heparinum nefracţionatã i.v., IV
continuu, riscul fetal este mai mic, deoarece nu
trece bariera placentarã. Existã riscuri relativ mari,
chiar la folosirea dozelor ajustate s.c., de trombozare
a protezelor valvulare mecanice, infecţie, de
trombocitopenie heparin-indusã şi de osteoporozã. (6)

Opţiune La pacientele cu proteze valvulare medicul poate opta C
pentru indicarea administrãrii tratamentului cu:
- heparinum nefracţionatã/heparine cu greutate
molecularã micã (vezi Anexa 3) între sãptãmânile 6-12

apoi din sãptãmâna 13

- tratament cu anticoagulante orale (vezi Anexa 3)
pânã în sãptãmâna 36 de amenoree, (sau cu 2-3
sãptãmâni înaintea naşterii planificate)

şi continuând cu

- heparinum nefracţionatã/heparine cu greutate
molecularã micã (6)

>Opţiune La pacientele cu proteze valvulare medicul poate opta C
în trimestrul II şi III pentru
asociere cu acidum acetilsalicilicum - minidoze. (6)

6.1.5. În postpartum

Recomandare În postpartum, la pacientele cu factori de risc majori B
pentru trombembolism (episod tromboembolic în
antecedente sau trombofilii), se recomandã medicului sã
indice heparine cu greutate molecularã micã, o dozã
terapeuticã (vezi Anexa 3), la 3 - 4 ore postpartum,
apoi se continuã cu doze profilactice 6 sãptãmâni
postpartum (vezi Anexa 3). (1, 2)

Opţiune În postpartum, la lãuzele cu factori de risc, alţii B
decât cei majori menţionaţi, sau care nu se
mobilizeazã, medicul poate indica administrarea de
heparine cu greutate molecularã micã, în doza
profilacticã (vezi Anexa 3), cu începere la 3-4 ore
postpartum, continuatã 2-5 zile. (1, 2)

>Opţiune La lãuzele dupã operaţii cezariene, medicul poate C
indica administrarea de heparine cu greutate
molecularã micã, în doza profilacticã (vezi Anexa 3),
cu începere la 3 ore dupã operaţie. (1, 2, 8)

>Opţiune La lãuzele care primesc analgezie pe cateter peridural C
medicul poate indica administrarea de heparine cu
greutate molecularã micã, în doza profilacticã (vezi
Anexa 3), cu începere la 4 ore dupã îndepãrtarea
cateterului peridural. (1, 2, 8)

Standard Alãptarea trebuie încurajatã de medicul neonatolog, sub
tratament anticoagulant. (2) C

6.2. Conduita în cazul tromboembolismului venos

Standard Medicul trebuie sa iniţieze tratamentul anticoagulant,
al tromboembolismului venos, în timpul sarcinii din
momentul diagnosticãrii, şi sã îl continue cel puţin 6
sãptãmâni postpartum. (6, 8) C

Recomandare Se recomandã medicului ca tratamentul bolii trombo-
embolice la gravide şi lãuze, sã fie efectuat, în
secţiile de obstetricã-ginecologie, cu excepţia
cazurilor în care consultul intedisciplinar
(cardiolog, ATI) decide transferul. E

Standard Dacã examenul ecografic Duplex Doppler confirmã
diagnosticul de trombozã venoasã profundã, medicul
trebuie sã iniţieze tratamentul anticoagulant. (8) C

>Opţiune Dacã nu se confirmã diagnosticul ecografic dar persistã
suspiciunea clinicã, medicul poate iniţia anticoagularea
şi poate indica repetarea examenul ecografic la interval
de o sãptãmânã. (8) C

>>Opţiune Dacã nici la acest interval nu se confirmã diagnosticul
medicul poate întrerupe tratamentul anticoagulant. (8) C

Opţiune La gravide si lãuze, medicii pot opta pentru indicarea C
administrãrii de:
- heparine cu greutate molecularã micã, în dozã
terapeuticã ajustatã (vezi Anexa 3), pe toatã durata
restantã a sarcinii şi cel puţin 6 sãptãmâni
postpartum
sau
- heparinum nefracţionatã iv cel puţin 5 zile (bolus
iniţial urmat de perfuzie dozatã astfel încât
a PTT sã ajungã cât mai repede şi sã se menţinã
între 50-70 sec.), apoi heparinum nefracţionatã
sc pe toatã durata sarcinii şi cel puţin 6 sãptãmâni
postpartum
sau
- heparinum nefracţionatã iv cel puţin 5 zile (bolus
iniţial urmat de perfuzie dozatã astfel încât aPTT
sã ajungã cât mai repede şi sã se menţinã între
50-70 sec.), apoi heparine cu greutate molecularã
micã, în dozã terapeuticã ajustatã, pe toatã
durata sarcinii şi cel puţin 6 sãptãmâni
postpartum. (6)

6.3. Conduita în travaliu la parturientele sub tratament anticoagulant

Standard Medicul curant trebuie sã întrerupã anticoagularea la
debutul travaliului. (8) C

>Standard În cazul travaliilor induse, medicul curant trebuie sã C
întrerupã anticoagularea în doze
terapeutice cu 24 de ore înainte de travaliu. (8)

Recomandare Atunci când situaţia obstetricalã o permite, se recomandã
medicului sã indice naşterea pe cale vaginalã. (6) C

Argumentare Operaţia cezarianã este un factor de risc pentru boala
tromboembolicã. (6) IV

Recomandare În cazul în care sunt indicate manevre pentru blocada C
neuraxialã (epiduralã sau spinalã) se recomandã
medicului sã indice efectuarea acestora:
- la peste 12 ore de la întreruperea dozelor
profilactice de anticoagulante
- la peste 24 de ore de la întreruperea dozelor
terapeutice de anticoagulante. (2, 8)

>Recomandare Se recomandã ca medicul sã indice administrarea de C
anticoagulante, la peste 4 ore de la îndepãrtarea
cateterului peridural. (2, 8)



7. URMĂRIRE ŞI MONITORIZARE



Standard Tratamentul anticoagulant trebuie condus de medicul E
hematolog, ştiind cã:
- la gravidele şi lãuzele care primesc warfarinum,
INR trebuie sã fie de 2.0-3.0
- la gravidele şi lãuzele care primesc heparinum
nefracţionatã aPTT trebuie sã fie între 1.5-2.5 faţã
de valoarea de referinţã a laboratorului (pentru un
aPTT de bazã de 27-35 sec. se considerã cã
tratamentul este eficace dacã aPTT este cuprins
între 50-70 sec.
- la gravidele şi lãuzele care primesc heparine cu
greutate molecularã micã dozele trebuie ajustate
pentru a o obţine la 6 ore postadministrare un nivel
al antifactorului-Xa cuprins între 0.3-0.7 UI/ml.

7.1. Monitorizarea maternã

7.1.1. Paciente cu risc de boalã tromboembolicã

Recomandare Se recomandã medicului sã indice HLG sãptãmânal în C
primele trei sãptãmâni de administrare a heparinei şi
apoi lunar având în vedere potenţialul heparinum-ului
de a induce trombocitopenie. (1, 2)

Recomandare Se recomandã medicului sã consilieze pacientele pentru C
a recunoaşte semnele şi simptomele bolii
tromboembolice. (1, 2)

7.1.2. Paciente cu boalã tromboembolicã în sarcinã şi lãuzie

Recomandare Se recomandã medicului sã indice evaluarea hematologicã
a pacientei pentru a determina preexistenţa unei
trombofilii. (1, 2) C

Recomandare Se recomandã medicului sã consilieze pacientele în
vederea utilizãrii tratamentului profilactic anticoagulant
în sarcinile viitoare. (1, 2) C

7.2. Monitorizarea fetalã

Recomandare Se recomandã medicului sã indice monitorizarea seriata
ecograficã (la 4-6 sãptãmâni interval începând cu
sãptãmâna 18-20 de amenoree) pentru a evalua creşterea
fetalã. (1) C

>Opţiune Medicul poate opta pentru indicarea ecografiei standard
şi Doppler fetale şi uterine ca adjuvant al monitorizãrii
fetale în caz de retard de creştere intrauterinã. (1) C

Argumentare Trombofiliile care reprezintã un factor de risc major
pentru tromboembolismul venos sunt asociate cu un risc
crescut de apariţie a retardului de creştere
intrauterinã. (1) IV



8. ASPECTE ADMINISTRATIVE



Recomandare Se recomandã ca fiecare unitate medicalã care efectueazã
tratamentul bolii tromboembolice în sarcinã sã redacteze
protocoale proprii bazate pe prezentele standarde. E

Recomandare Se recomandã ca medicii din reţeaua de asistenţã primarã
sã efectueze demersurile diagnostice pentru identificarea
riscurilor de boala tromboembolicã. E

Argumentare Pentru dirijarea tempestivã cãtre serviciile de OG.

Standard Diagnosticul de boalã tromboembolicã trebuie sa fie
confirmat de cardiolog sau de medicii de terapie
intensivã. E

Recomandare Se recomandã ca medicii cardiologii sau medicii de ATI
sã participe la stabilirea şi urmãrirea tratamentului
anticoagulant. E

Recomandare Se recomandã ca tratamentul gravidelor sau lãuzelor cu
tromboembolism pulmonar sã fie efectuat în secţia de
terapie intensivã sau în unitatea de terapie intensivã
cardio-vascularã. E



9. BIBLIOGRAFIE

Introducere
Screening. Grupe de risc
1. James AH et al. Venous thromboembolism during pregnancy and the postpartum period: incidence, risk factors and mortality. Am J Obstet Gynecol 2006; 194:1311
2. Heit JA et al. Trends in the incidence of venous thromboembolism during pregnancy or postpartum: a 30-year population-based study. Ann Intern Med 2005; 143:697
3. Stein PD et al. Venous thromboembolism in pregnancy: 21-year trends. Am J Med 2004; 117:121
4. Drife J, Lewis G (eds.). Why mothers die 1997 - 1999. Confidential enquiries into maternal deaths in the United Kingdom. UK RCOG Press, London, 2001
5. Greer IA. Epidemiology, risk factors and prophylaxis of venous thrombo-embolism in obstetrics and gynecology. Baillieres Clin Obstet Gynecol 1997; 11:403-430
6. Friederich, PW, Sanson,B-J, Simioni, P, et al.Frequency of pregnancy related venous thromboembolism: in anticoagulant factor deficient women: Implications for prophylaxis. Ann Intern Med 1996; 125:955
7. McColl, MD, Ramsay, JE, Tait, RC, et al. Risk factors for pregnancy associated venous thromboembolism. Thromb Haemost 1997; 78:1183
8. Grandone, E, Margaglione, M, Colaizzo, D, et al. Genetic susceptibility to pregnancy-related venous thromboembolism: roles of factor V Leiden, prothrombin G20120A, and methylenetetrahydrofolate reductase C677T mutations. Am J Obstet Gynecol 1998;179:1324
9. Nicolaides AN et al. Prevention and treatment of venous thromboembolism. International Consensus Statement. Guidelines according to scientific evidence. Int Angiol 2006; 25:101-61
10. RCOG (Royal College of Obstetricians and Gynecologysts). Thromboprophylaxis during pregnancy, labor and after vaginal delivery. RCOG Guideline No. 37, January 2004
11. Bates SM, Greer IA et al. The Seventh ACCP Conference on Antithrombotic and Thrombolytic Therapy. Use of antithrombotic agents during pregnancy. Chest 2004; 126:627S

Diagnosticul bolii tromboembolice
1. RCOG (Royal College of Obstetricians and Gynecologysts). Thromboembolic disease in pregnancy and the puerperium: acute management. RCOG Guideline No. 28, July 2006
2. Nicolaides AN. Thrombophilia and venous thromboembolism. International Consensus Statement. Guidelines according to scientific evidence. Int Angiol 2005; 24:1-26
3. Dizon-Townson D, Sibai B et al. The relationship of factor V Leiden mutation and pregnancy outcome for mother and fetus. Obstet Gynecol 2005; 106:517
4. Gibson CS et al. Associations between fetal inherited thrombophilia and adverse pregnancy outcomes. Am J Obstet Gynecol 2006; 194:947
5. Robertson L et al. Thrombophilia in pregnancy: a systematic review. Br J Haematol 2006; 132:171
6. Lockwood, CJ. Heritable coagulopathies in pregnancy. Obstet Gynecol Surv 1999; 54:754

Conduitã
1. Gates S et al. Prophylaxis for venous thromboembolic disease in pregnancy and the early postnatal period. Cochrane Database Syst Rev 2002; :CD001689
2. Nicolaides AN et al. Prevention and treatment of venous thromboembolism. International Consensus Statement. Guidelines according to scientific evidence. Int Angiol 2006; 25:101-61
3. Hirsh J, Guyatt G et al. The Seventh ACCP Conference on Antithrombotic and Thrombolytic Therapy. Evidence-Based Guidelines. Chest 2004; 126:172S-173
4. Schunemann H, Munger H et al. The Seventh ACCP Conference on Antithrombotic and Thrombolytic Therapy. Methodology for guideline development for the Seventh ACCP Conference on Antithrombotic and Thrombolytic Therapy. Chest 2004; 126:174S-178
5. Guyatt G, Schunemann H et al. The Seventh ACCP Conference on Antithrombotic and Thrombolytic Therapy. Applying the grades of recommendation for antithrombotic and thrombolytic therapy. Chest 2004; 126:179S-187
6. Bates SM, Greer IA et al. The Seventh ACCP Conference on Antithrombotic and Thrombolytic Therapy. Use of antithrombotic agents during pregnancy. Chest 2004; 126:627S
7. RCOG (Royal College of Obstetricians and Gynecologysts). Thromboprophylaxis during pregnancy, labor and after vaginal delivery. RCOG Guideline No. 37, January 2004
8. RCOG (Royal College of Obstetricians and Gynecologysts). Thromboembolic disease in pregnancy and the puerperium: acute management. RCOG Guideline No. 28, July 2006
9. SIGN (Scottish Intercollegiate Guidelines Network). Prophylaxis of venous thromboembolism: a national clinical guideline. SIGN Publication No. 62, October 2002
10. ACOG (American College of Obstetricians and Gynecologysts). Thromboembolism in pregnancy. ACOG practice bulletin 19, 2000
11. ACOG (American College of Obstetricians and Gynecologysts). Anticoagulation with low-molecular weight heparin during pregnancy. ACOG Committee Opinion 211, 1998
12. ACOG (American College of Obstetricians and Gynecologysts). Antiphospholipid syndrome. ACOG educational bulletin 244, 1998
13. Greer IA, Nelson-Piercy C. Low-molecular-weight heparins for thromboprophylaxis and treatment of venous thromboembolism in pregnancy: a systematic review of safety and efficacy. Blood 2005; 106:401
14. Anderson FA, Spencer FA. Risk factors for venous thromboembolism. Circulation 2003; 107:19
15. Kearon C. Epidemiology of venous thromboembolism. Semin Vasc Med 2001; 1:7-26
16. Goldhaber SZ, Grodstein F et al. A prospective study of risk factors for pulmonary embolism in women. JAMA 1997; 277:642-5
17. Greer IA. Epidemiology, risk factors and prophylaxis of venous thrombo-embolism in obstetrics and gynecology. Baillieres Clin Obstet Gynecol 1997; 11:403-430

Urmãrire şi monitorizare
1. Bates, SM, Ginsberg JS. How we manage venous thromboembolism during pregnancy. Blood 2002; 100:3470
2. Thromboembolism in pregnancy, ACOG practice bulletin # 19. American College of Obstetricians and Gynecologists, Washington, DC, 2000

ANEXE
4.1. Grade de recomandare şi nivele ale dovezilor
4.2. Medicamente folosite în boala tromboembolicã

4.1. Grade de recomandare şi nivele ale dovezilor

Tabel 1. Clasificarea tãriei aplicate gradelor de recomandare


┌───────────┬──────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Standard │Standardele sunt norme care trebuie aplicate rigid şi trebuie │
│ │urmate în cvasitotalitatea cazurilor, excepţiile fiind rare şi │
│ │greu de justificat. │
├───────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Recomandare│Recomandãrile prezintã un grad scãzut de flexibilitate, nu au │
│ │forţa standardelor, iar atunci când nu sunt aplicate, acest lucru │
│ │trebuie justificat raţional, logic şi documentat. │
├───────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Opţiune │Opţiunile sunt neutre din punct de vedere a alegerii unei │
│ │conduite, indicând faptul cã mai multe tipuri de intervenţii sunt │
│ │posibile şi cã diferiţi medici pot lua decizii diferite. Ele pot │
│ │contribui la procesul de instruire şi nu necesitã justificare. │
└───────────┴──────────────────────────────────────────────────────────────────┘



Tabel 2. Clasificarea puterii ştiinţifice a gradelor de recomandare


┌───────────┬──────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Grad A │Necesitã cel puţin un studiu randomizat şi controlat ca parte a │
│ │unei liste de studii de calitate publicate pe tema acestei │
│ │recomandãri (nivele de dovezi Ia sau Ib). │
├───────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Grad B │Necesitã existenţa unor studii clinice bine controlate, dar nu │
│ │randomizate, publicate pe tema acestei recomandãri (nivele de │
│ │dovezi IIa, IIb sau III). │
├───────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Grad C │Necesitã dovezi obţinute din rapoarte sau opinii ale unor comitete│
│ │de experţi sau din experienţa clinicã a unor experţi recunoscuţi │
│ │ca autoritate în domeniu (nivele de dovezi IV). │
│ │Indicã lipsa unor studii clinice de bunã calitate aplicabile │
│ │direct acestei recomandãri. │
├───────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Grad E │Recomandãri de bunã practicã bazate pe experienţa clinicã a │
│ │grupului tehnic de elaborare a acestui ghid. │
└───────────┴──────────────────────────────────────────────────────────────────┘


Tabel 3. Clasificarea nivelelor de dovezi


┌───────────┬──────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Nivel Ia │Dovezi obţinute din meta-analiza unor studii randomizate şi │
│ │controlate. │
├───────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Nivel Ib │Dovezi obţinute din cel puţin un studiu randomizat şi controlat, │
│ │bine conceput. │
├───────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Nivel IIa │Dovezi obţinute din cel puţin un studiu clinic controlat, fãrã │
│ │randomizare, bine conceput. │
├───────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Nivel IIb │Dovezi obţinute din cel puţin un studiu quasi-experimental bine │
│ │conceput, preferabil de la mai multe centre sau echipe de │
│ │cercetare. │
├───────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Nivel III │Dovezi obţinute de la studii descriptive, bine concepute. │
├───────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Nivel IV │Dovezi obţinute de la comitete de experţi sau experienţã clinicã │
│ │a unor experţi recunoscuţi ca autoritate în domeniu. │
└───────────┴──────────────────────────────────────────────────────────────────┘


4.2. Posologia folositã în terapia anticoagulantã

Dozele de heparinum nefracţionatã


┌───────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────┐
│Doze foarte mici (minidoze)│-5000 UI sc la 12 ore sau la 8 ore │
│Doze terapeutice │- perfuzie intravenoasã continuã 12 500 UI astfel │
│ │ încât aPTT sã fie între 50-70 sec. sau nivelul │
│ │ antifactorului - Xa sã fie 0.1 - 0.3 UI/ml │
│ │- sc la 12 ore, doze ajustate astfel încât aPTT │
│ │ sã fie între 50-70 sec. sau nivelul │
│ │ antifactorului - Xa sã fie 0.1 - 0.3 UI/ml │
│Doze ajustate │- sc la 12 ore, doze ajustate astfel încât media │
│ │ intervalului aPTT sa fie în limitele terapeutice│
└───────────────────────────┴──────────────────────────────────────────────────┘


Dozele de heparine cu greutate molecularã micã


┌───────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────┐
│Doze profilactice │- Dalteparinum 5000 UI sc la 24 ore │
│ │ sau │
│ │- Enoxaparinum 40 mg sc la 24 ore │
├───────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┤
│Doze terapeutice │- Dalteparinum 5000 UI sc la 12 ore │
│ │ sau │
│ │- Enoxaparinum 40 mg sc la 12 ore │
├───────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┤
│Doze ajustate │- Dalteparinum 200 U/kg la 24 ore │
│ │ sau │
│ │- Tinzaparinum 75 U/kg la 24 ore │
│ │ sau │
│ │- Dalteparinum 100 U/kg la 12 ore │
│ │ sau │
│ │- Enoxaparinum 1 mg/kg la 12 ore │
│ │* în sarcinã timpul de înjumãtãţire al heparinelor│
│ │cu greutate molecularã micã este mai scurt astfel │
│ │încât sunt preferate dozele administrate de 2 ori │
│ │pe zi, cel puţin în faza iniţialã a tratamentului │
└───────────────────────────┴──────────────────────────────────────────────────┘


Dozele de anticoagulante orale


┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Warfarinum se administreazã timp de 4 - 6 sãptãmâni pânã la un nivel al │
│INR-ului între 2.0-3.0, cu suprapunerea iniţialã de heparinum nefracţionatã │
│sau heparine cu greutate molecularã micã pânã nivelul INR-ului ≥ 2.0. │
│ │
│Acidum acetilsalicilicum - minidoze: 75-162 mg. │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016