Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   GHID din 23 decembrie 2010  privind hipertermia malignă    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 GHID din 23 decembrie 2010 privind hipertermia malignă

EMITENT: Ministerul Sănătăţii
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 235 bis din 4 aprilie 2011
──────────
        Aprobat prin ORDINUL nr. 1.529/2010 din 23 decembrie 2010, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 235 din 4 aprilie 2011.
──────────
                     Recomandări Societatea Română de ATI (SRATI) 2009
        Constantin Bodolea*1), Natalia Hagau*1), Leonard Azamfirei*2), Ioana Grigoraş*3), Dorel Sandesc*4)*)
        *1) UMF "Iuliu Haţieganu" Cluj Napoca
        *2) UMF Târgu Mureş
        *3) UMF Iaşi
        *4) UMF Timişoara


     Definiţie
        Hipertermia malignă (HM) este o afecţiune a fibrei musculare scheletice cu determinism farmacogenetic, apărută la indivizi susceptibili, expuşi la anumiţi agenţi anestezici consideraţi "triggeri" şi care induc o eliberare masivă intramioplasmatică de ioni de calciu de la nivelul reticulului sarcoplasmatic.

     Incidenţa HM
        Incidenţa este scăzută, chiar în prezenţa succinilcolinei, fiind 1:15.000 de copii şi adolescenţi sau 1:40.000-150.000 la adulţi, şi chiar mai scăzută, de 1:250.000, când este utilizat numai volatilul ca şi agent anestezic. Incidenţa hipertermiei maligne în România nu este cunoscută.

     Factorii de risc ai HM
        Susceptibilitatea unei persoane de a dezvolta HM trebuie menţinută chiar în condiţiile unei anestezii anterioare fără complicaţii. Susceptibilitatea trebuie bănuită dacă o rudă de gradul întâi a dezvoltat un episod hipertermic legat de o anestezie generală în antecedente.
        Diagnosticul ştiinţific definitiv de susceptibilitate la a dezvolta HM este obţinut prin testul genetic de evidenţiere a mutaţiilor genetice (peste 170 de variante dintre care 29 mutaţii "cauzative") ale receptorului de tip 1 de ryanodină (RYR1) sau prin test pozitiv de contractură musculară la cofeina halotan (realizabil în USA) sau test de contractură in vitro (realizabil în Europa). Deoarece efectuarea oricăror dintre aceste teste este foarte costisitoare, realizabilă doar în puţine centre performante, iar recent au fost identificate noi mutaţii genetice care nu beneficiază de teste curente, este recomandabil ca susceptibilitatea la HM să fie investigată la pacienţii cu risc înalt şi la cei cu diferite suferinţe musculare care au dezvoltat intraanestezic cel puţin una dintre manifestările înalt sugestive de HM (febră, tahicardie, episoade de hipercapnie şi/sau hiperpotasemie).
        Tabelul 1. Factori triggeri ai HM

┌──────────────┬───────────────────────┐
│Medicamente │Medicamente sigure, │
│trigger pentru│neimplicate în │
│hipertermia │producerea hipertermiei│
│malignă │maligne │
├──────────────┼───────────────────────┤
│ │Protoxid de azot │
│ │Narcotice │
│Volatile │Benzodiazepine │
│inhalatorii │Barbiturice Propofol │
│Halotan, │Ketamina Miorelaxante │
│Izofluran │nedepolarizante │
│Enfluran │Anticolinesterazice şi │
│Sevofluran │anticolinergice │
│Desfluran │Anestezice locale │
│ │Antiinflamatoare │
│ │non-steroidiene Calciu │
│ │şi magneziu │
├──────────────┼───────────────────────┤
│Miorelaxante │ │
│depolarizante │ │
│Succinilcolina│ │
├──────────────┼───────────────────────┤
│Blocanţii │ │
│canalelor de │ │
│calciuşş │ │
└──────────────┴───────────────────────┘


        Câteva categorii de afecţiuni sau manifestări asociază cu un risc variabil de HM:
    a. Central Core Disease: miopatie autozomal dominantă manifestă din copilărie caracterizată prin hipotonie şi oboseală musculară proximală. (Suferinţa se asociază cu risc crescut de HM).
    b. Miotonii distrofice (Asociază risc scăzut de HM)
    a. Tip 1 (boala Steinert)
    b. Tip 2 (miopatie miotonică proximală, distrofie miotonica proximala)

    c. Miotonii nondistrofice. (Asociază risc scăzut de HM)
    a. disfuncţii ale canalului de Clor: miotonia congenita, boala Thomsen, boala Becker.
    b. disfuncţii ale canalului de Natriu: Paralizia periodică hiperkaliemică, Paramiotonia congenitală, miotonia agravată de potasiu (care include 3 entităţi: miotonia fluctuans, miotonia permanens şi miotonia acetazolamidă sensibilă)
    c. disfuncţii ale canalului de Calciu: Paralizia peiodică hipokaliemică

    d. Sindromul King Denborough (Risc crescut de HM)
    e. Osteogeneza imperfecta (Risc crescut de HM)
    f. Rigiditatea maseteriană indusă de succinilcolina (RMIS): apare în 1% la copii anesteziaţi cu halotan (şi probabil orice alt volatil) şi succinilcolină. Incidenta HM este de 15 %, iar biopsia musculară arată o susceptibilitate pentru HM de 50% după RMIS. În prezenţa RMIS se recomandă următoarea conduită:
    a. Pentru operaţiile elective se întrerupe anestezia şi pacientul este investigat în direcţia unei susceptibilităţi la HM
    b. Pentru operaţiile de urgenţă se continuă anestezia cu agenţi anestezici consideraţi "non-trigger" pentru HM, la sfârşitul intervenţiei pacientul este monitorizat în terapie intensivă deoarece rabdomioliza apare frecvent la pacienţii care dezvoltă RMIS. Pacientul este investigat în cel mai scurt timp în direcţia unei susceptibilităţi la HM.


        Distrofia musculară Duchenne şi Becker, afecţiuni cauzate de mutaţii recesive legate de cromozomul X, caracterizate prin pierderea totală sau parţială a integrităţii sarcolemice, au fost socotite ca fiind factori de risc semnificativi pentru apariţia HM.
        Recent se consideră că pacienţii purtători ai acestor defecte nu prezintă o susceptibilitate mai mare decât populaţia generală de a dezvolta HM, deşi expunerea lor la anestezicele volatile poate induce complicaţii cardiace şi mai degrabă manifestări asemănătoare HM (caracterizate în special prin rabdomioliză intra sau postoperatorie).
        În schimb, administrarea de succinilcolină acestor pacienţi, se soldează frecvent cu oprire cardiacă indusă de hiperpotasemie.
        Anumite operaţii sunt asociate de asemenea cu un risc crescut de HM: ortopedie (corecţia unor disjuncţii, dislocări articulare), chirurgie oftalmologică (strabism, ptoză palpebrală), ORL (palatoschizis, tonsilectomie, adeniodectomie), chirurgie dentară.
        Orice istoric familial de eveniment anestezic, febră inexplicabilă, contractură patologică, trebuie să trezească suspiciunea unei crize de HM şi obligă la investigaţii suplimentare în această direcţie.

     Fiziopatologia crizei de HM
        Din punct de vedere patogenetic, în HM defectul primar este localizat la nivelul sarcolemei fibrei musculare striate, mai precis la nivelul receptorului de ryanodină (RYR1), defect transmis genetic autosomal dominant în legătură cu locusul 13.1 de pe cromozomul 19q. Cu toate acestea, studii recente demonstrează că o mare parte dintre pacienţii cu HM au un receptor RYR1 integru funcţional, iar anormalităţile electrofiziologice ale calciului intramiocitar pot fi datorate altor cauze, precum anomalii ale metabolismului acizilor graşi şi fosfatidil-inozitolului din structura sarcolemică, sau disfuncţiei altor canale ionice precum cel de sodiu.
        Expunerea muşchiului scheletic la agenţii trigger (Tabelul 1) induce o eliberare masivă de ioni de calciu din reticulul sarcoplasmic, cu creşterea concentraţiei intracitoplasmatice, prelungirea procesului de excitaţie-contracţie, care pe plan clinic se caracterizează prin contractură musculară prelungită, consum metabolic exacerbat, ischemie musculară, metabolism anaerob prin decuplarea fosforilării oxidative, hiperproducţie de bioxid de carbon. Contractura musculară prelungită şi masivă este răspunzătoare de producerea de căldură şi hipertermie până la peste 42°C. Distrucţia masivă a miocitelor ca urmare a ischemiei prelungite induce un sindrom de rabdomioliză severă cu eliberarea în circulaţie a ionilor de potasiu, calciu, a componentelor enzimatice celulare precum creatinin kinaza şi mioglobina.

     Manifestările clinice ale HM
        În funcţie de momentul apariţiei manifestărilor clinice sunt descrise 3 forme de manifestare ale HM: fulminantă (supraacută), intermediară şi tardivă.
        Tabelul 2. Forme de manifestare

┌────────────┬──────────────┬─────────────┬───────────────┐
│ │ │Modificări │ │
│Foma clinică│Semne clinice │ale │Modificări │
│ │ │variabilelor │bioumorale │
│ │ │monitorizate │ │
├────────────┼──────────────┼─────────────┼───────────────┤
│ │ │Creşterea end│ │
│ │Spasm │tidal CO2 │ │
│ │maseterian │Tahicardie │ │
│ │după │Aritmii │ │
│ │succinilcolină│(extrasistole│Creşterea PaCO2│
│ │Ineficienţa │ventriculare)│Acidoză │
│Fulminantă │calcei sodate │Unde T înalte│metabolică şi │
│ │Incălzirea │pe ECG │respiratorie │
│ │rapidă a │Creşterea │Hiperpotasiemie│
│ │calcei sodate │temperaturii │ │
│ │Tahicardie, │centrale │ │
│ │Aritmii │Desaturarea │ │
│ │Hipertermie │hemoglobinei │ │
│ │ │în O2 │ │
├────────────┼──────────────┼─────────────┼───────────────┤
│ │ │Tahicardie │ │
│ │Febră Cianoză │Aritmii │ │
│ │Sânge închis │(extrasistole│ │
│ │la culoare în │ventriculare)│Hipoxemie │
│Intermediară│plaga │Unde T înalte│Hiperpotasiemie│
│ │operatorie │pe ECG │ │
│ │Tahicardie, │Creşterea │ │
│ │Aritmii │temperaturii │ │
│ │ │centrale │ │
├────────────┼──────────────┼─────────────┼───────────────┤
│ │Contractură │ │ │
│ │musculară │ │Creşterea │
│ │Sîngerare │Aritmii │creatinkinazei,│
│ │prelungită │(extrasistole│lactat │
│Tardivă │Urină închisă │ventriculare)│dehidrogenazei │
│ │la culoare │Unde T înalte│şi aldolazei │
│ │Oligurie, │pe ECG │Mioglobinurie │
│ │Anurie, │ │Hiperpotasiemie│
│ │Aritmii │ │ │
└────────────┴──────────────┴─────────────┴───────────────┘


        Tabloul clinic al HM include manifestări de hipermetabolism, hiperactivitate simpatoadrenergică, rabdomioliză şi hipertermie.
        Tabelul 3. Tabloul clinic al HM

┌──────────────────────────────────────┐
│Hipermetabolism │
├─┬────────────────────────────────────┤
│ │Creşterea producţiei de CO2 │
│ │Creşterea consumului de O2 Scăderea │
│ │SvO2 Acidoza metabolică si │
│ │respiratorie Cianoză Marmorare │
│ │tegumentară │
├─┴────────────────────────────────────┤
│Creşterea activitatii simpatice │
├─┬────────────────────────────────────┤
│ │Tahicardie Hipertensiune Aritmii │
├─┴────────────────────────────────────┤
│Manifestări de afectare musculară │
├─┬────────────────────────────────────┤
│ │Spasm maseterian Rigiditate │
│ │generalizată Creşterea creatin │
│ │kinazei Hiperpotasiemie Hipersodemie│
│ │Hiperfosfatemie Mioglobinemie │
│ │Mioglobinurie │
├─┴────────────────────────────────────┤
│Hipertermie │
├─┬────────────────────────────────────┤
│ │Febră (creştere de 2-5°C/oră) │
│ │Transpiraţii │
└─┴────────────────────────────────────┘



     Diagnosticul pozitiv al HM
        Se realizează pe seama tabloului clinic de HM. Dacă pacientul supravieţuieşte unui episod inechivoc de HM este considerat înalt susceptibil pentru viitoare episoade de HM. Dacă diagnosticul de HM este îndoielnic dar există suspiciuni, pacientul este supus biopsiei musculare urmate de testul de contractură la cafeină halotan sau testului de contractură in vitro.
        Atât protocolul European cât şi cel Nord American definesc testul pozitiv de contractură la cafeină prin apariţia contracturii musculare de peste 0,2g în prezenţa unei concentraţii de cafeină de ≤ 2 mmol/L. Protocolul European defineşte testul pozitiv de contractură la halotan prin dezvoltarea unei tensiuni mai mari de 0,2g în prezenţa unei concentraţii de halotan de 0,5%, 1% şi 2%. Protocolul Nord American consideră testul la halotan pozitiv dacă tensiunea musculară atinge 0,2-0,7g în prezenţa unei concentraţii de halotan de 3%.
        În accepţiunea protocolului European atât testul pentru cafeină cât şi cel pentru halotan trebuie să fie pozitive pentru a defini starea de susceptibilitate a pacientului pentru apariţia HM. Pozitivarea numai a unuia dintre teste încadrează pacientul ca fiind cu risc "echivoc" de a dezvolta HM.
        Conform protocolului Nord American, pozitivarea oricăruia dintre teste încadrează pacientul în categoria de susceptibil pentru a dezvolta HM.
        Testul de cafeină halotan poate avea o rată de rezultate fals pozitive la 10-20% dintre pacienţii investigaţi, dar rata rezultatelor fals negative este aproape nulă.

     Diagnosticul diferenţial al crizei de HM
        Elementele clinice comune HM şi altor suferinţe care trebuie diferenţiate sunt hipertermia, contractura musculară, manifestări de hipermetabolism şi manifestări hemodinamice.
        Tabelul 4. Diagnostic diferenţial HM

┌───────────────┬──────────────────────┐
│Manifestarea │Caracteristicile │
│clinică │clinice │
├───────────────┼──────────────────────┤
│ │ │
│ │Indus de agenţi │
│1. Sindromul │antidopaminergici sau │
│neuroleptic │retragerea agoniştilor│
│malign │dopaminergici. Debut │
│ │insidios, manifestări │
│ │disautonomice, de la │
├───────────────┤forme uşoare la forme │
│ │severe. Tratament prin│
│ │reintroducerea │
│2. Criza │terapiei de bază, │
│tireotoxica │miorelaxante, │
│ │dantrolene, tratament │
│ │suportiv. │
├───────────────┤Manifestări │
│ │hemodinamice severe, │
│ │hipertermie, │
│3. Criza de │hipopotasemie, │
│feocromocitom │apariţie │
│ │postoperatorie │
│ │Manifestări │
├───────────────┤hemodinamice severe, │
│ │rareori creşterea │
│ │temperaturii. Semne de│
│4. Sepsis │SIRS la care se adăugă│
│ │un focar infecţios │
│ │decelabil sau │
├───────────────┤nedecelabil. │
│ │Sindromul │
│ │serotoninergic │
│5. Hipertermia │(hipertermie, │
│indusă de │confuzie, frison, │
│medicamente │transpiraţii, │
│Sidromul │mioclonii, manifestări│
│serotoninergic │induse de combinaţia │
│ │între medicaţie │
│ │inhibitoare de │
├───────────────┤monoaminooxidază şi │
│ │petidină sau │
│ │inhibitori selectivi │
│6. Hipertermia │de recaptare ai │
│indusa de │serotoninei). │
│supraîncălzirea│Administrarea de │
│din săli de │medicamente ilicite │
│operaţie │(ectasy, cocaină, │
│ │amfetamine, │
│ │fenilciclidine, LSD │
├───────────────┤Malfuncţionarea │
│ │ventilatoarelor, │
│ │umidificatoarelor, │
│7. Hipertermie │blanketelor si │
│de cauze │lămpilor de încălzire.│
│neurologice │Leziuni neurologice de│
│centrale │trunchi cerebral sau │
│ │hipotalamus │
│ │ │
└───────────────┴──────────────────────┘



     Tratamentul crizei de HM
        Următoarele măsuri trebuie luate de maximă urgenţă:
        Tabelul 5. Tratamentul crizei de HM

┌───────────────┬──────────────────────┐
│Masura │Comentariu │
│efectuata │ │
├───────────────┼──────────────────────┤
│ │Circuitele anestezice │
│ │şi calcea sodată │
│1. Întreruperea│trebuie înlocuite │
│administrării │pentru a elimina orice│
│de volatil si │sursa suplimentară de │
│succinilcolină.│gaz anestezic volatil │
│Se solicită │şi a creşte │
│ajutor!!! │capacitatea adsorbantă│
│ │de CO2. Intervenţia │
│ │chirurgicală trebuie │
│ │amânată sau terminată │
├───────────────┤cât mai repede cu │
│ │putinţă. Creşterea │
│ │volum minutului de 2-3│
│2. │ori permite │
│Hiperventilaţie│exhaustarea CO2 sub │
│cu oxigen 100% │controlul capnometric │
│ │sau al gazometriei │
│ │sanghine. │
│ │ │
├───────────────┼──────────────────────┤
│ │ │
│ │ │
│ │Bicarbonat de sodiu │
│3. Administrare│1-2 mEq/kg în scopul │
│de bicarbonat │combaterii acidozei │
│de sodiu │metabolice severe. │
│ │Dantrolenul (derivat │
│ │de hidantoina care │
│ │favorizează legarea │
│ │ionului de calciu de │
├───────────────┤receptorul de │
│ │ryanodina) se │
│ │administrează │
│ │intravenos în doze │
│4. Administrare│iniţiale de 2,5 mg/kg │
│de dantrolene │repetate la intervale │
│ │de 5-10 min., până la │
│ │reversarea │
│ │dezordinilor │
│ │metabolice, dar nu │
├───────────────┤peste o doză totală │
│ │mai mare de 10 mg/kg. │
│ │Dantrolenul poate fi │
│ │repetat în doza de 1-2│
│5. Instituirea │mg/kg/zi în doze │
│de măsuri de │divizate la 4 ore în │
│răcire │următoarele 1-3 zile, │
│ │şi apoi continuat per │
│ │os dacă este în │
│ │continuare necesar │
│ │Dantrolenul este │
├───────────────┤condiţionat în │
│ │flacoane de 20 mg şi │
│ │trebuie dizolvat în │
│ │apă distilată (20 mg │
│6. Tratamentul │dantrolene la 60 mL │
│hiperpotasemiei│apa distilată). │
│severe │Măsurile se iniţiază │
│ │la o temperatură │
│ │internă peste 39 C şi │
│ │sunt oprite la │
│ │scăderea temperaturii │
├───────────────┤centrale sub 38,5 C. │
│ │Măsurile externe │
│ │(aplicaţii pe │
│ │tegumente) sau │
│7. Tratamentul │interne, (irigarea │
│hipotensiunii │stomacului şi a │
│sau │vezicii urinare cu │
│tulburărilor de│lichide reci sau │
│ritm │intravenos 15 mL/ kg │
│ │soluţie salina │
│ │administrată în 10-15 │
│ │min ) sunt de obicei │
│ │eficiente dar uneori │
├───────────────┤sunt necesare măsuri │
│ │mai complexe precum │
│ │răcirea prin dializa │
│ │sau by-pass │
│8. Monitorizare│cardiopulmonar. │
│invazivă │Administrarea de │
│arterială şi │glucoză şi insulină │
│venoasă │(10 unităţi Insulină │
│centrală │cristalină în 250 mL │
│ │glucoză 10%), calciu │
│ │gluconic (administrat │
│ │numai ca ultimă │
│ │soluţie în │
├───────────────┤hiperkalemia │
│ │ameninţătoare de │
│ │viaţă!!), beta-agonist│
│ │adrenergic. │
│9. │Administrarea de │
│Monitorizarea │inotropice sau │
│debitului │antiaritmice Permite │
│urinar şi a │recoltarea frecventă │
│probelor │(se recomandă la │
│biologice │fiecare 15 minute) a │
│(analiza │probelor biologice şi │
│gazelor de │optimizarea statusului│
│sânge, │fluidic, administrarea│
│electroliţi, │de catecolamine, etc. │
│enzime de │Se urmăreşte │
│citoliză şi │realizarea unei │
│rabdomioliză, │diureze de 2 mL/kg/oră│
│probe de │prin administrarea de │
│coagulare) │furosemid 0,5-1 mg/kg │
│ │sau/ şi manitol 0,3 g/│
│ │kg (de notat faptul că│
│ │dantrolenul mai │
│ │conţine 0,15g manitol │
├───────────────┤per mg substanţă │
│ │activă). │
│ │Specialişti │
│ │contactabili │
│10. Contactează│permanent, consult on │
│şi consultă │line. Telefon │
│centrele │1-800-644-9737, │
│specializate în│Contact online │
│diagnosticul şi│www.mhaus org pentru │
│tratamentul HM │USA sau www.emhg.org │
│ │pentru Europa. │
│ │ │
│ │ │
│ │ │
└───────────────┴──────────────────────┘



        În perioada postmergătoare crizei de HM pacienţii vor fi transpuşi în terapie intensivă pentru minimum 72 ore pentru monitorizare intensivă a funcţiilor vitale, tratamentul de prevenţie al recăderilor episoadelor de HM, corectarea tuturor dezechilibrelor hidrice, ionice, coagulării, disfuncţiilor de organ (renale!!).

     Recomandări privind tehnica anestezică la pacienţii susceptibili la HM
        Există 3 circumstanţe anestezice care pot ridica dificultăţi legate de riscul unui episod de HM.
    a. Pacient cu un episod anterior de HM căruia i-a supravieţuit şi care urmează să fie operat.
    b. Pacient susceptibil de a dezvolta HM şi care necesită anestezie pentru biopsie musculară în vederea efectuării testelor de contractură musculară
    c. Gravidă care necesită secţiune cezariană, purtătoare al unui copil cu tată susceptibil pentru HM.

        În oricare dintre cele 3 situaţii, aplicarea unei tehnici de anestezie de conducere este sigură. În situaţia necesităţii anesteziei generale, se va evita utilizarea oricăruia dintre agenţii volatili (cu excepţia protoxidului de azot) şi a succinilcolinei. Utilizarea unei tehnici de anestezie totală intravenoasă este sigură.
        Recomandările privitoare la managementul gravidei purtătoare de copil al cărui tată este MS susceptibil, se referă la perioade distincte ale sarcinii, după cum urmează:
    a. Înainte de perioada travaliului susceptibilitatea HM a fătului poate fi investigată prin teste genetice facilitate de amniocenteză. Hotărârea acestei investigaţii va fi luată prin consult interdisciplinar incluzând medicul ginecolog, anestezist şi un expert în probleme de HM sau membru al Societăţilor de HM din USA sau Europa.
    b. Managementul anestezic din perioada travaliului impune respectarea aceloraşi principii: evitarea medicaţiei trigger pentru HM, administrarea oricărei anestezii locoregionale, de conducere sau blocuri centrale, utilizarea anesteziei generale cu o tehnică intravenoasă totală (TIVA). Monitorizarea gravidei şi a fătului este cea standard, cu recomandarea monitorizării temperaturii centrale la gravidă. Nu se administrează dantrolen profilactic. Dacă se impune inducţie în secvenţă rapidă, se prefera rocuronium, iar când acesta este contraindicat, se poate administra chiar şi succinilcolină, care nu traversează bariera placentară decât în cantităţi nesemnificative. După clamparea cordonului ombilical se poate administra mamei orice agent volatil. Dacă este necesară relaxarea uterului înainte de delivrenţă, se poate administra în siguranţă nitroglicerină 250 μg IV, sau terbutaline 2,5 mg SC.
    c. După delivrenţă se recoltează o probă din sângele ombilical al fătului în scopul analizei genetice a susceptibilităţii la HM.


     BIBLIOGRAFIE
    1. Gurnaney H, Brown A, Litman RS. Malignant hyperthermia and Muscular Dystrophies. Anaesth Analg 2009;109:1043-48.
    2. Benca J, Hogan K. Malignant Hyperthermia, Coexisting Disorders, and Enzymopathies: Risks and Management Options. Anaesth Analg 2009;109:1049-53.
    3. Ali SZ, Taguchi A, Rosenberg H. Malignant hyperthermia. Best Practice & Research Clinical Anaesthesiology 2003;17: 519-533.
    4. Brandom BW. In Malignant Hyperthermia. Smiths Anesthesia for Infants and Children. Motoyama EK, Davies PJ, 7th Ed., Mosby Elsevier 2006, p. 1015-1031.
    5. Rosenberg H, Davis M, James D, Pollock N, Stowell K. Malignant hyperthermia. Orphanet Journal of Rare Diseases. 2007;2:21-35.
    6. Pediatric Anaesthesia In Clinical Anesthesology.(red) Morgan GE, Mikhail MS, Murray MJ, 4th ed.2, Lange Medical Books/Mc Graw-Hill 2006;922-950.
    7. Strazis KP, Fox AW. Malignant hyperthermia: a review of published cases. Anesthesia and Analgesia 1993;77: 297-304.
    8. Abecassis P, Aidan K, Baujard C, et al. Hypertermie maligne. In Protocoles 2004 Anesthesie, Reanimation, Urgences. Benhamou D (red). 10th Edition, Mapar Paris, 2004, p. 234-235.
    9. Guidelines for the Management of a Malignant Hyperthermia Crisis. AAGBI 1998.
    10. Hopkins PM. Malignant Hyperthermia: advances in clinical diagnosis and management. British J Anaesth 2000;85(1):118-128.
    11. Hussein A. Thermal disorders. In OH's Intensive Care Manual. Bersten AD, Soni N, E Oh T, 5th Edition, Butherworth Heinemann 2003, p.767-769.
    12. Mills SL, Maguire SL, Barker JM. Malignant Hyperthermia. In The Clinical Anaesthesia. Viva Book. First Edition, GMM London 2002, p. 89-91.
    13. Trevor AJ, White PF. General Anesthetics. In Basic &Clinical Pharmacology. Katzung BG (red).9th Edition, Mc Graw-Hill, 2004, p. 410-411.
    14. Nanson JK, Seikh A. Anaesthesia for emergency cesarean section in a parturient with bleeding placenta praevia and a potentially malignant hyperthermia-susceptible fetus. Int J Obst Anesth 2000; 9:276-78.
    15. Stowell K, Pollock N, Langton E. Perinatal diagnosis of malignant hyperthermia susceptibility. Anaesth Intensive Care 2007;35:454-55.
    16. www.mhaus.org
    17. www.emhg.org

                              ------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016