Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   GHID din 2 martie 2012  cu recomandari privind achizitionarea de calculatoare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

GHID din 2 martie 2012 cu recomandari privind achizitionarea de calculatoare

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA DE REGLEMENTARE IN DOMENIUL ENERGIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 375 din 1 iunie 2012

    În conformitate cu legislaţia în vigoare în domeniul achiziţiilor publice, având în vedere prevederile secţiunilor I şi II ale anexei C la Acordul dintre Guvernul Statelor Unite ale Americii şi Comunitatea Europeanã privind coordonarea programelor de etichetare referitoare la eficienţa energeticã a echipamentelor de birou, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L nr. 381 din 28 decembrie 2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare
    1. Grupul de produse cãruia i se adreseazã
    Produsele cãrora li se aplicã aceste recomandãri sunt:
    a) computere şi aprovizionare;
    b) hardware;
    c) piese de computer, accesorii şi aprovizionare.
    2. Recomandãri pentru planificarea achiziţiei publice
    La procurarea de computere trebuie sã se ţinã seama de necesitãţile interne şi externe ale consumatorului. Durabilitatea poate fi introdusã în acest stadiu prin luarea în considerare a necesitãţii reale de achiziţionare sau prin analizarea unei variante mai convenabile. Referitor la recomandãri posibile pentru grupul de produse hardware, consumatorul trebuie sã ţinã seama de:
    a) perspectivele dezvoltãrii activitãţii organizaţiei, cum ar fi: creşterea în "telecomuting" (a lucra de acasã) şi schimbãri în cadrul biroului, cum ar fi crearea unor staţii de lucru flexibile. Schimbãri rapide în organizaţie reclamã posturi de lucru flexibile şi sisteme de lucru;
    b) posibilitatea mãririi hardware-ului şi sau a softului în viitor. Anumite tendinţe sau schimbãri în organizaţie pot conduce la schimbarea aplicaţiilor de software sau hardware utilizate. Trebuie procurate sisteme cu suficientã capacitate de extindere. NOTĂ: Este mult mai dificil de extins sau adãugat hardware la un laptop;
    c) procurarea de laptopuri în locul computerelor de birou şi al monitoarelor atunci când problema îmbunãtãţirii este mai puţin presantã. Un laptop mediu consumã cu 50% pânã la 80% mai puţinã energie decât un computer de birou plus monitor. În plus, cantitatea de materie primã utilizatã pentru producere este mai micã;
    d) procurarea de monitoare de tip LCD în locul celor de tip CRT. Un monitor mediu de tip LCD consumã cu aproximativ 50% mai puţinã energie decât un monitor convenţional de tip CRT. Mai mult, un monitor de tip LCD necesitã mai puţinã materie primã pentru a fi produs;
    e) faptul de a nu procura monitoare cu diagonalã mare, decât dacã situaţia o impune. Costurile de achiziţie a unui monitor cu diagonalã de 15 inchi sunt cu 30% mai mici decât pentru unul cu diagonala de 17 inchi. Mai mult, consumul de energie este cu aproximativ 25-30% mai redus la un monitor de 15 inchi decât la unul de 17 inchi.
    Atât planificarea achiziţiei, cât şi organizarea procesului de achiziţie se vor face în conformitate cu legislaţia în vigoare în domeniul achiziţiilor publice.
    3. Specificaţii tehnice
    3.1. Specificaţii tehnice pentru computere
    Computerele de birou şi laptopurile trebuie sã satisfacã criteriile pentru calculatoare, versiunea 4.0, din data de 20 iulie 2007, secţiunile 3 şi 4 din "Specificaţii tehnice pentru calculatoare în programul Energy Star".
    Dacã calculatoarele sunt etichetate cu tipul de etichetã Energy Star, versiunea 4.0, datatã 20 aprilie 2007, se considerã cã îndeplinesc cerinţele minime.
    3.1.1. Notã pentru cumpãrãtori
    Energy Star este un program internaţional pentru etichetarea voluntarã a aparaturii eficiente energetic, stabilit de Agenţia pentru Protecţia Mediului din Statele Unite ale Americii (EPA) în anul 1992. Uniunea Europeanã participã la programul Energy Star pe secţiunea echipamentelor de birou, în baza unui acord cu Guvernul Statelor Unite ale Americii.
    Criteriile Energy Star pentru computere au fost stabilite în anul 2006 printr-un document intitulat "Specificaţii tehnice pentru calculatoare în programul Energy Star". Aceste criterii au intrat efectiv în vigoare la data de 20 iulie 2007.
    Echipamentele având eticheta Energy Star se gãsesc în baza de date Energy Star (www.eu-energystar.org). Aceastã bazã de date poate fi utilizatã pentru a verifica dacã echipamentul respectiv are eticheta Energy Star şi dacã îndeplineşte astfel specificaţiile tehnice.
    3.2. Specificaţii tehnice pentru monitoare
    Monitoarele achiziţionate trebuie sã respecte criteriile Energy Star pentru monitoare, versiunea 4.0, din data de 1 ianuarie 2006, capitolele 3 şi 4 din "Specificaţii tehnice pentru monitoare de calculator în programul Energy Star".
    Dacã monitoarele sunt etichetate Energy Star, versiunea 4.0, din data de 1 ianuarie 2006, se considerã cã îndeplinesc aceste criterii.
    3.2.1. Notã pentru cumpãrãtori
    Energy Star este un program internaţional pentru etichetarea voluntarã a aparaturii eficiente energetic, stabilit de Agenţia pentru Protecţia Mediului din Statele Unite ale Americii (EPA) în anul 1992. Uniunea Europeanã participã la programul Energy Star pe secţiunea echipamentelor de birou, în baza unui acord cu Guvernul Statelor Unite ale Americii.
    Criteriile Energy Star pentru monitoare au fost stabilite în anul 2006 şi au fost încorporate într-un document intitulat "Specificaţii tehnice pentru monitoare de calculator în programul Energy Star". Aceste criterii au intrat efectiv în vigoare la data de 1 ianuarie 2006.
    Echipamentele având eticheta Energy Star se gãsesc în baza de date Energy Star (www.eu-energystar.org). Aceastã bazã de date poate fi utilizatã pentru a verifica dacã echipamentul respectiv are eticheta Energy Star şi dacã îndeplineşte astfel specificaţiile tehnice.
    4. Utilizarea echipamentului/echipamentelor
    Odatã licitaţia încheiatã şi desemnat câştigãtorul, produsul sau serviciul achiziţionat trebuie utilizat într-un mod cât mai eficient. Pentru aceastã categorie de produse, câteva puncte importante ar fi:
    4.1. Mãrirea duratei de viaţã
    Durata medie de viaţã a unui computer în Uniunea Europeanã este de aproximativ 6 ani. Datoritã faptului cã noile procesoare consumã mai multã energie decât cele vechi (de exemplu, un computer cu un procesor 486 consumã aproximativ 60 W în timpul funcţionãrii, în timp ce unul cu un procesor de tip Pentium 4 consumã dublu, aproximativ 120 W), este mult mai benefic, cel puţin din punctul de vedere al mediului, a prelungi durata de viaţã a unui computer cât mai mult posibil, atât timp cât nu sunt utilizate ca servere.
    4.2. Utilizarea eficientã din punct de vedere energetic
    Personalul trebuie încurajat sã utilizeze computerele cât mai eficient energetic, limitând timpul de sleep-mode al computerelor pe perioada cât acestea nu sunt utilizate. Oprirea totalã a computerelor, de exemplu pe durata mesei de prânz, a întâlnirilor sau dupã programul de lucru, conduce la economii de energie. Acest lucru trebuie comunicat utilizatorilor.
    4.3. Încurajarea refolosirii echipamentelor
    Este important sã se încurajeze acest concept în cadrul întregii organizaţii atunci când computerele sunt aruncate sau când existã un surplus de computere într-un anumit departament. În caz de reorganizare sau schimbãri de personal, un surplus de computere poate apãrea în anumite departamente. Conducãtorii şi personalul trebuie încurajaţi sã identifice aceste surplusuri cât mai repede pentru ca alţii sã beneficieze de aceste computere.
    4.4. Managementul energetic
    Prin stabilirea unor opţiuni corecte din punctul de vedere al managementului energetic se exploateazã potenţialul de economie de energie al produselor cumpãrate. Website-ul Uniunii Europene Energy Star conţine idei utile privind managementul consumului de energie al computerelor şi monitoarelor (www.eu-energystar.org).
    4.5. Limitarea utilizãrii screensaverelor
    Screensaverele au fost create pentru a preveni arderea monitoarelor. Oricum, cu monitoarele din prezent acest lucru este imposibil. Mişcãrile imaginilor din screensaver, în special cele 3D animate, consumã mai multã energie decât, de exemplu, un text afişat pe ecran.
    4.6. Eliminarea responsabilã
    Computerele înlocuite pot fi trimise diverselor companii care îmbunãtãţesc computere vechi pentru şcoli sau pentru organizaţii interne ori internaţionale mai puţin dotate cu astfel de echipamente. Numai computerele care sunt funcţionale trebuie îmbunãtãţite.
    Termeni tehnici pentru computere şi monitoare:
    a) computer de birou: un computer cu o unitate de bazã conceputã pentru a rãmâne în acelaşi loc, deseori pe un birou sau pe podea. Computerele de birou nu sunt concepute pentru a fi portabile şi folosesc un monitor, o tastaturã şi un mouse externe. Computerele de birou sunt concepute pentru o gamã largã de aplicaţii casnice şi de birou;
    b) laptop: un computer conceput special pentru a fi portabil şi pentru a putea funcţiona un timp îndelungat cu sau fãrã o conexiune directã la o sursã de curent alternativ. Laptopurile trebuie echipate cu un ecran integrat şi trebuie sã poatã funcţiona pe baza unei baterii integrate sau a altei surse portabile de alimentare. Pe lângã aceasta, majoritatea laptopurilor folosesc o sursã de alimentare externã şi au tastaturã şi dispozitiv de indicare integrate. Laptopurile sunt de obicei proiectate pentru a oferi aceleaşi funcţii precum computerele de birou, inclusiv executarea de softuri cu funcţii similare celor utilizate de computerele de birou. În sensul prezentei specificaţii, sistemele de cuplare sunt considerate accesorii. Tãbliţele electronice, care pot utiliza ecrane tactile împreunã cu sau în loc de alte periferice de intrare, sunt considerate laptopuri în sensul prezentei specificaţii;
    c) ecranul computerului (monitor): un ecran de afişare şi componentele sale electronice conexe, integrate într-o structurã unicã separatã sau încorporatã în computer (de exemplu, în cazul laptopului sau al unui computer integrat), care poate afişa informaţiile de ieşire generate de un computer prin unul sau mai multe canale, precum VGA, DVI, Display Port şi/sau IEEE 1394. Tehnologia de afişare poate, de exemplu, sã utilizeze tuburi cu raze catodice(CRT) şi ecrane cu cristale lichide (LCD);
    d) screensaver: modul de veghe al ecranului configurat sã se activeze dupã o perioadã de inactivitate a utilizatorului de maximum 15 minute.
    e) sleep-mode: o stare cu consum redus de putere, în care computerul poate intra în mod automat dupã o perioadã de inactivitate sau în urma unei acţiuni manuale. Un computer care poate intra în starea de veghe poate fi reactivat rapid prin intermediul unor conexiuni de reţea sau al unor periferice ale interfeţei cu utilizatorul, cu o întârziere de ≤ 5 secunde între iniţierea reactivãrii şi momentul în care sistemul redevine pe deplin operaţional, inclusiv afişarea pe ecran;
    f) inch: unitate de mãsurã egalã cu 2,54 centimetri.

                                      ----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016