Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   GHID din 2 august 2011  de practica medicala pentru specialitatea neonatologie - Profilaxia infectiei cu virus respirator sincitial (VRS) (Anexa nr. 3)*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

GHID din 2 august 2011 de practica medicala pentru specialitatea neonatologie - Profilaxia infectiei cu virus respirator sincitial (VRS) (Anexa nr. 3)*)

EMITENT: MINISTERUL SANATATII
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 586 bis din 18 august 2011


─────────
    *) Aprobat de Ordinul nr. 1.232/2011, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 586 din 18 august 2011





    Ministerul Sãnãtãţii Publice Colegiul Medicilor Asociaţia de Neonatologie
     Comisia Consultativã de din România din România
    Pediatrie şi Neonatologie

           COLECŢIA GHIDURI CLINICE PENTRU NEONATOLOGIE
                      Ghidul 03/Revizia 0
                            8.12.2009



    Publicat de Asociaţia de Neonatologie din România
    Editor: Maria Livia Ognean
    (c) Asociaţia de Neonatologie din România, 2011

    Grupul de Coordonare a procesului de elaborare a ghidurilor încurajeazã schimbul liber şi punerea la dispoziţie în comun a informaţiilor şi dovezilor cuprinse în acest ghid, precum şi adaptarea lor la condiţiile locale.
    Orice parte din acest ghid poate fi copiatã, reprodusã sau distribuitã, fãrã permisiunea autorilor sau editorilor, cu respectarea urmãtoarelor condiţii: (a) ghidul sau fragmentul sã nu fie copiat, reprodus, distribuit sau adaptat în scopuri comerciale, (b) persoanele sau instituţiile care doresc sã copieze, reproducã sau distribuie ghidul sau fragmente din acestea, sã informeze Asociaţia de Neonatologie din România şi (c) Asociaţia de Neonatologie din România sã fie menţionatã ca sursã a acestor informaţii în toate copiile, reproducerile sau distribuţiile materialului.

    Acest ghid a fost aprobat de Ministerul Sãnãtãţii Publice prin Ordinul nr. ........ din ............... şi de Colegiul Medicilor prin documentul nr. ..... din .......................... şi de Asociaţia de Neonatologie din România în data de ..........

    Precizãri
    Ghidurile clinice pentru Neonatologie sunt elaborate cu scopul de a ajuta personalul medical sã ia decizii privind îngrijirea nou-nãscuţilor. Acestea prezintã recomandãri de bunã practicã medicalã clinicã bazate pe dovezi publicate (literatura de specialitate) recomandate a fi luate în considerare de cãtre medicii neonatologi şi pediatri şi de alte specialitãţi, precum şi de celelalte cadre medicale implicate în îngrijirea tuturor nou-nãscuţilor.
    Deşi ghidurile reprezintã o fundamentare a bunei practici medicale bazate pe cele mai recente dovezi disponibile, ele nu intenţioneazã sã înlocuiascã raţionamentul practicianului în fiecare caz individual. Decizia medicalã este un proces integrativ care trebuie sã ia în considerare circumstanţele individuale şi opţiunea pacientului sau, în cazul nou-nãscutului, a pãrinţilor, precum şi resursele, caracteristicile specifice şi limitãrile instituţiilor medicale. Se aşteaptã ca fiecare practician care aplicã recomandãrile în scop diagnostic, terapeutic sau pentru urmãrire, sau în scopul efectuãrii unei proceduri clinice particulare sã utilizeze propriul raţionament medical independent în contextul circumstanţial clinic individual, pentru a decide orice îngrijire sau tratament al nou-nãscutului în funcţie de particularitãţile acestuia, opţiunile diagnostice şi curative disponibile.
    Instituţiile şi persoanele care au elaborat acest ghid au depus eforturi pentru ca informaţiile conţinute în ghid sã fie corecte, redate cu acurateţe şi susţinute de dovezi. Date fiind posibilitatea erorii umane şi/sau progresele cunoştinţelor medicale, autorii nu pot şi nu garanteazã cã informaţia conţinutã în ghid este în totalitate corectã şi completã. Recomandãrile din acest ghid clinic sunt bazate pe un consens al autorilor privitor la tema propusã şi abordãrile terapeutice acceptate în momentul actual. În absenţa dovezilor publicate, recomandãrile se bazeazã pe consensul experţilor din cadrul specialitãţii. Totuşi, acestea nu reprezintã în mod necesar punctele de vedere şi opiniile tuturor clinicienilor şi nu le reflectã în mod obligatoriu pe cele ale Grupului Coordonator.
    Ghidurile clinice, spre deosebire de protocoale, nu sunt gândite ca directive pentru o singurã modalitate de diagnostic, management, tratament sau urmãrire a unui caz sau ca o modalitate definitivã de îngrijire a nou-nãscutului. Variaţii ale practicii medicale pot fi necesare în funcţie de circumstanţele individuale şi opţiunea pãrinţilor nou-nãscutului, precum şi de resursele şi limitãrile specifice ale instituţiei sau tipului de practicã medicalã. Acolo unde recomandãrile acestor ghiduri sunt modificate, abaterile semnificative de la ghiduri trebuie documentate în întregime în protocoale şi documente medicale, iar motivele modificãrilor trebuie justificate detaliat.
    Instituţiile şi persoanele care au elaborat acest ghid îşi declinã responsabilitatea legalã pentru orice inacurateţe, informaţie perceputã eronat, pentru eficacitatea clinicã sau succesul oricãrui regim terapeutic detaliat în acest ghid, pentru modalitatea de utilizare sau aplicare sau pentru deciziile finale ale personalului medical rezultate ca urmare a utilizãrii sau aplicãrii lor. De asemenea, ele nu îşi asumã responsabilitatea nici pentru informaţiile referitoare la produsele farmaceutice menţionate în ghid.
    În fiecare caz specific, utilizatorii ghidurilor trebuie sã verifice literatura de specialitate prin intermediul surselor independente şi sã confirme cã informaţia conţinutã în recomandãri, în special dozele medicamentelor, este corectã.
    Orice referire la un produs comercial, proces sau serviciu specific prin utilizarea numelui comercial, al mãrcii sau al producãtorului, nu constituie sau implicã o promovare, recomandare sau favorizare din partea Grupului de Coordonare, a Grupului Tehnic de Elaborare, a coordonatorului sau editorului ghidului faţã de altele similare care nu sunt menţionate în document. Nici o recomandare din acest ghid nu poate fi utilizatã în scop publicitar sau în scopul promovãrii unui produs.
    Opiniile susţinute în aceastã publicaţie sunt ale autorilor şi nu reprezintã în mod necesar opiniile Fondului ONU pentru Populaţie sau ale Fundaţiei Cred.

    Toate ghidurile clinice sunt supuse unui proces de revizuire şi actualizare continuã. Cea mai recentã versiune a acestui ghid poate fi accesatã prin internet la adresa ................

    Tipãrit la ...........
    ISSN ................

    Grupul de Coordonare a elaborãrii ghidurilor
    Comisia Consultativã de Pediatrie şi Neonatologie a Ministerului Sãnãtãţii Publice
    Prof. Dumitru Orãşeanu
    Comisia de Pediatrie şi Neonatologie a Colegiului Medicilor din România
    Prof. Dr. Vlad I. Tica
    Asociaţia de Neonatologie din România
    Prof. Univ. Dr. Silvia Maria Stoicescu

    Preşedinte - Prof. Univ. Dr. Silvia Maria Stoicescu
    Co-preşedinte - Prof. Univ. Dr. Maria Stamatin
    Secretar - Conf. Univ. Dr. Manuela Cucerea

    Membrii Grupului Tehnic de Elaborare a ghidului
    Coordonator:
    Prof. Univ. Dr. Silvia Maria Stoicescu

    Scriitori:
    Dr. Mirela Ciurea
    Dr. Carmen Movileanu

    Membri:
    Dr. Adrian Crãciun
    Dr. Sorina Dumitru
    Dr. Maria Pãun
    Dr. Maria Livia Ognean

    Mulţumiri

    Mulţumiri experţilor care au evaluat ghidul:
    Prof. Dr. Maria Stamatin
    Prof. Dr. Gabriela Zaharie
    Conf. Dr. Manuela Cucerea

    Mulţumim Dr. Maria Livia Ognean pentru coordonarea şi integrarea activitãţilor de dezvoltare a Ghidurilor Clinice pentru Neonatologie.
    Mulţumim Fundaţiei Cred pentru suportul tehnic acordat pentru buna desfãşurare a activitãţilor de dezvoltare a Ghidurilor Clinice pentru Neonatologie şi organizarea întâlnirilor de consens.

    Abrevieri
    VRS - virus respirator sinciţial
    SIDS - sindromul de moarte subitã a sugarului
    BPC - boala pulmonarã cronicã (a copilului)
    VG - vârstã de gestaţie
    MCC - malformaţie congenitalã cardiacã
    VCr - vârstã cronologicã

    1. Introducere
    Virusul respirator sinciţial (VRS) este principalul agent patogen etiologic al infecţiilor de tract respirator inferior la sugar şi copilul mic.
    Virusul respirator sinciţial este un ARN virus extrem de contagios. Transmiterea virusului este aerogenã, prin secreţiile nazale contaminate, omul fiind singurul rezervor cunoscut. Infecţiile cu VRS apar sub forma unor epidemii anuale cu debut toamna târziu şi final primãvara devreme în ţãrile cu climat temperat.
    Imunitatea postinfecţioasã nu este completã şi nici durabilã, re-infecţiile fiind frecvente: peste 60% din copiii se infecteazã cu VRS pânã la împlinirea vârstei de 1 an şi peste 82% din aceştia se reinfecteaz ã pânã la 2 ani[1].
    Infecţiile cu VRS sunt principala cauzã de spitalizare a copiilor cu vârsta sub 5 ani, categoria de copii cu risc major de infecţii severe fiind a celor cu vârste între 2 şi 6 luni[1,2]. Formele clinice de boalã sunt bronşiolita, traheobronşita, pneumonia, otita, sinuzita, rinita şi crupul[1].
    Infecţiile cu VRS reprezintã o cauzã importantã de morbiditate şi prin complicaţiile pe termen scurt (insuficienţã cardiacã, respiratorie, apnee, SIDS) şi lung (wheezing recurent, astm bronşic, anomalii ale funcţiei pulmonare, hiperreactivitate bronşicã)[1-4].
    Existã câteva categorii de copii cu risc crescut de a prezenta forme severe ale infecţiilor cu VRS, cu incidenţã crescutã a complicaţiilor, frecvenţã şi duratã prelungitã de spitalizare: foştii prematuri (datoritã transferului matern redus de anticorpi şi dezvoltãrii bronhopulmonare insuficiente), copiii cu boalã pulmonarã cronicã (BPC - displazie bronhopulmonarã), fibrozã chisticã, cu anomalii congenitale ale tractului respirator, cei cu anomalii cardiace congenitale semnificative hemodinamic (cu impact asupra funcţionalitãţii miocardice şi asupra circulaţiei pulmonare) - şi cei cu sindroame congenitale sau dobândite de imunodeficienţã[1-7].
    Rata mortalitãţii asociate infecţiilor cu VRS este relativ micã (sub 1% în absenţa factorilor de risc) dar poate creşte pânã la 10% în cazul grupelor de copii cu risc[1,8].
    Virusul respirator sinciţial este cea mai frecventã cauzã de infecţii nosocomiale în secţiile de pediatrie[9,10].
    Nu existã, în prezent, tratament specific pentru aceste infecţii cu VRS[1,5-7]. Deşi elaborarea unui vaccin eficace împotriva VRS este o prioritate mondialã nu existã încã unul eficace omologat.
    Imunoglobulina specificã antiVRS folositã pânã de curând pentru imunizarea grupelor de copii cu risc nu mai este produsã, singura alternativã de imunizare împotriva infecţiei cu VRS fiind, în prezent, administrarea de palivizumab.
    Palivizumab este un produs farmaceutic umanizat de origine murinã, obţinut prin tehnici de recombinare, care conţine anticorpi monoclonali de tip imunoglobulinã G1 ce conferã imunitate pasivã contra VRS prin acţiunea directã asupra proteinei de fuziune, de suprafaţã, a virusului, esenţialã pentru intrarea acestuia în celule[1,3,11].
    Sunt propuse urmãtoarele linii orientative pentru profilaxia infecţiilor cu VRS:
    - cunoaşterea şi respectarea mãsurilor generale de profilaxie şi control a infecţiilor reprezintã cea mai importantã metodã de prevenţie a infecţiei cu VRS
    - informarea şi educarea pãrinţilor privind mijloacele de prevenire a infecţiilor la sugar şi copilul mic reprezintã un standard foarte important pentru profilaxia infecţiilor cu VRS
    - identificarea corectã a grupelor de copii cu risc crescut pentru infecţia cu VRS este metoda prin care se aleg candidaţii pentru profilaxia cu anticorpi monoclonali (palivizumab)
    - identificarea corectã a candidaţilor pentru profilaxia cu palivizumab reprezintã principala metodã de eficientizare a profilaxiei atât din punct de vedere a consecinţelor clinice cât şi din punct de vedere a raportului cost-beneficiu
    - urmãrirea şi monitorizarea pacienţilor imunizaţi profilactic cu palivizumab este obligatorie pentru evaluarea reacţiilor adverse şi a beneficiilor clinice.
    Ghidul clinic de profilaxie a infecţiilor cu VRS la nou-nãscut, sugar şi copilul mic este conceput la nivel naţional. Ghidul clinic de profilaxie a infecţiilor cu VRS la nou-nãscut, sugar şi copilul mic precizeazã standardele, principiile şi aspectele fundamentale ale unui caz concret clinic, care trebuie respectate de practicieni indiferent de nivelul unitãţii sanitare în care îşi desfãşoarã activitatea.
    Ghidurile clinice de neonatologie sunt mai rigide decât protocoalele clinice, fiind realizate de grupuri tehnice de elaborare respectând nivelul dovezilor ştiinţifice şi gradele de recomandare. Protocoalele clinice au un grad mai mare de flexibilitate, adaptat nivelului fiecãrei unitãţi sanitare.

    2. Scop
    Scopul acestui ghid este de a standardiza metodele de profilaxie a infecţiilor cu VRS în special la categoriile de nou-nãscuţi şi sugari cu risc crescut de a prezenta forme severe de boalã şi de a dezvolta complicaţii pe termen scurt şi lung secundar infecţiilor respiratorii cu VRS.
    Prezentul ghid pentru profilaxia infecţiilor cu VRS se adreseazã personalului de specialitate - medici neonatologi şi cardiologi pediatrii - dar şi medicilor pediatri, infecţionişti şi chirurgi cardiovasculari care se confruntã cu problematica infecţiilor respiratorii cu VRS la nou-nãscut, sugar şi copilul mic.
    Prezentul ghid este elaborat pentru îndeplinirea urmãtoarelor deziderate:
    - creşterea calitãţii asistenţei medicale (acte şi proceduri medicale profilactice)
    - aducerea în actualitate a unei probleme cu impact asupra sãnãtãţii nou-nãscuţilor, sugarilor şi copiilor mici
    - aplicarea evidenţelor în practica medicalã; diseminarea unor noutãţi ştiinţifice legate de aceastã temã
    - stabilirea metodologiei de identificare a grupelor de copii cu risc pentru infecţii respiratorii severe cu VRS
    - standardizarea recomandãrilor de imunizare pasivã a nou-nãscuţilor, sugarilor şi copiilor cu risc crescut pentru infecţii cu VRS
    - integrarea unor servicii de prevenţie şi monitorizare
    - reducerea variaţiilor în practica medicalã (cele care nu sunt necesare)
    - ghidul constituie un instrument de consens între clinicienii de diferite specialitãţi
    - ghidul protejeazã clinicianul din punctul de vedere a malpraxisului
    - ghidul asigurã continuitate între serviciile oferite de medici şi asistente
    - ghidul permite structurarea documentaţiei medicale
    - ghidul permite oferirea unei baze de informaţie pentru analize şi comparaţii
    - permite armonizarea practicii medicale româneşti cu principiile medicale internaţionale.
    Se prevede ca acest ghid sã fie adoptat pe plan local, regional şi naţional.

    3. Metodologia de elaborare

    3.1. Etapele procesului de elaborare
    Ca urmare a solicitãrii Ministerului Sãnãtãţii Publice de a sprijini procesul de elaborare a ghidurilor clinice pentru neonatologie, Asociaţia de Neonatologie din România a organizat în 28 martie 2009 la Bucureşti o întâlnire a instituţiilor implicate în elaborarea ghidurilor clinice pentru neonatologie.
    A fost prezentat contextul general în care se desfãşoarã procesul de redactare a ghidurilor şi implicarea diferitelor instituţii. În cadrul întâlnirii s-a decis constituirea Grupului de Coordonare a procesului de elaborare a ghidurilor. A fost, de asemenea, prezentatã metodologia de lucru pentru redactarea ghidurilor, un plan de lucru şi au fost agreate responsabilitãţile pentru fiecare instituţie implicatã. A fost aprobatã lista de subiecte a ghidurilor clinice pentru neonatologie şi pentru fiecare ghid au fost aprobaţi coordonatorii Grupurilor Tehnice de Elaborare (GTE).
    În data de 26 septembrie 2009, în cadrul Conferinţei Naţionale de Neonatologie din România a avut loc o sesiune în cadrul cãreia au fost prezentate, discutate în plen şi agreate principiile, metodologia de elaborare şi formatul ghidurilor.
    Pentru fiecare ghid, coordonatorul a nominalizat componenţa Grupului Tehnic de Elaborare, incluzând scriitorul/scriitorii şi o echipã de redactare, precum şi un numãr de experţi evaluatori externi pentru recenzia ghidului. Pentru facilitarea şi integrarea procesului de elaborare a tuturor ghidurilor a fost ales un integrator. Toate persoanele implicate în redactarea sau evaluarea ghidurilor au semnat Declaraţii de Interese.
    Scriitorii ghidurilor au fost contractaţi şi instruiţi privind metodologia redactãrii ghidurilor, dupã care au elaborat prima versiune a ghidului, în colaborare cu membrii GTE şi sub conducerea coordonatorului ghidului.
    Pe parcursul citirii ghidului, prin termenul de medic(ul) se va înţelege medicul de specialitate neonatologie, cãruia îi este dedicat în principal ghidul clinic. Acolo unde s-a considerat necesar, specialitatea medicului a fost enunţatã în clar pentru a fi evitate confuziile de atribuire a responsabilitãţii actului medical.
    Dupã verificarea din punctul de vedere al principiilor, structurii şi formatului acceptat pentru ghiduri şi formatare a rezultat versiunea a 2-a a ghidului, versiune care a fost trimisã pentru evaluarea externã la experţii selectaţi. Coordonatorul şi Grupul Tehnic de Elaborare au luat în considerare şi încorporat, dupã caz, comentariile şi propunerile de modificare fãcute de evaluatorii externi şi au redactat versiunea a 3-a a ghidului. Aceastã versiune a fost prezentatã şi supusã discuţiei detaliate, punct cu punct, în cadrul unor Întâlniri de Consens care au avut loc la Iaşi în 22 octombrie 2009 şi la Bucureşti în perioada 7-8 decembrie 2009, cu sprijinul Fundaţiei Cred şi cu consultanţã din partea Fondului ONU pentru Populaţie (UNFPA). Participanţii la Întâlnirile de Consens sunt prezentaţi în Anexa 1. Ghidurile au fost dezbãtute punct cu punct şi au fost agreate prin consens din punct de vedere al conţinutului tehnic, gradãrii recomandãrilor şi formulãrii.
    Evaluarea finalã a ghidului a fost efectuatã utilizând instrumentul Agree elaborat de Organizaţia Mondialã a Sãnãtãţii (OMS). Ghidul a fost aprobat formal de cãtre Comisia Consultativã de Pediatrie şi Neonatologie a Ministerului Sãnãtãţii Publice, Comisia de Pediatrie şi Neonatologie a Colegiului Medicilor din România şi Asociaţia de Neonatologie din România.
    Ghidul a fost aprobat de cãtre Ministerul Sãnãtãţii Publice prin Ordinul nr. ............

    3.2. Principii
    Ghidul clinic pentru "Profilaxia infecţiilor respiratorii cu virus respirator sinciţial (VRS)" a fost conceput cu respectarea principilor de elaborare a Ghidurilor clinice pentru neonatologie aprobate de Grupul de Coordonare a elaborãrii ghidurilor clinice pentru Neonatologie şi de Asociaţia de Neonatologie din România.
    Grupul tehnic de elaborare a ghidurilor a cãutat şi selecţionat, în scopul elaborãrii recomandãrilor şi argumentãrilor aferente, cele mai importante şi mai actuale dovezi ştiinţifice (meta-analize, revizii sistematice, studii controlate randomizate, studii controlate, studii de cohortã, studii retrospective şi analitice, cãrţi, monografii). În acest scop au fost folosite pentru cãutarea informaţiilor urmãtoarele surse de date: Cochrane Library, Medline, OldMedline, Embase utilizând cuvintele cheie semnificative pentru subiectul ghidului.
    Fiecare recomandare s-a încercat a fi bazatã pe dovezi ştiinţifice, iar pentru fiecare afirmaţie a fost furnizatã o explicaţie bazatã pe nivelul dovezilor şi a fost precizatã puterea ştiinţificã (acolo unde existã date). Pentru fiecare afirmaţie a fost precizatã alãturat tãria afirmaţiei (Standard, Recomandare sau Opţiune) conform definiţiilor din Anexa 2.

    3.3. Data reviziei
    Acest ghid clinic va fi revizuit în 2012 sau în momentul în care apar dovezi ştiinţifice noi care modificã recomandãrile fãcute.

    4. Structurã

    Acest ghid de neonatologie este structurat în subcapitole:
    - definiţii şi evaluare
    - conduitã preventivã
    - monitorizare
    - aspecte administrative
    - bibliografie
    - anexe.

    5. Definiţii şi evaluare



             5.1. Definiţii
    Standard Prematurul este nou-nãscutul cu vârsta de gestaţie (VG) C
             mai micã de 37 de sãptãmâni[12-14].
    Standard Sugarul este copilul cu vârstã cronologicã mai micã de 1 an C
             (365 zile)[1].
    Standard Boala pulmonarã cronicã - descrisã anterior ca şi displazie C
             bronhopulmonarã - reprezintã nevoia suplimentarã de oxigen
             peste 28 de zile la un copil fost prematur cu VG sub 32 de
             sãptãmâni care este evaluat la 36 de sãptãmâni postmenstrual
             sau la 28 de zile postnatal dar înainte de 56 de zile de
             viaţã[3].
    Standard Malformaţie cardiacã congenitalã (MCC) semnificativã C
             hemodinamic este:
             - MCC complicatã cu insuficienţã cardiacã congestivã care
             necesitã terapie medicamentoasã
             - MCC evoluând cu hipertensiune pulmonarã moderatã sau severã
             - MCC cianogenã[15].
    Standard Hipertensiunea pulmonarã este o stare hemodinamicã şi fizio- C
             patologicã definitã de valori ale presiunii arteriale medii
             pulmonare peste 25 mmHg în repaus, obţinute prin cateteriza-
             rea cordului drept[16].
  > Standard Hipertensiunea pulmonarã medie şi severã corespund claselor C
             III şi IV din clasificarea funcţionalã a hipertensiunii pul-
             monare modificatã dupã clasificarea funcţionalã a New York
             Heart Association (NYHA)(anexa 3)[16]:
             - clasa III: pacienţi cu hipertensiune pulmonarã care deter-
             minã limitarea marcatã a activitãţii fizice. Pacienţii
             prezintã confort în repaus. Activitãţi altele decât cele
             uzuale produc dispnee sau fatigabilitate, durere toracicã sau
             iminenţa sincopei;
             - clasa IV: pacienţi cu hipertensiune pulmonarã incapabili sã
             desfãşoare vreo activitate fizicã fãrã simptome. Aceşti pa-
             cienţi manifestã semne de insuficienţã cardiacã dreaptã.
             Dispneea şi/sau fatigabilitatea pot fi prezente chiar şi în
             repaus. Disconfortul este crescut de orice activitate fizicã.
  > Standard MCC cianogenã este definitã de o saturaţie sistemicã a oxi- E
             genului sub 80% (la analiza gazelor sangvine).
    Standard Infecţie severã cu VRS este definitã de prezenţa semnelor şi C
             simptomelor de infecţie viralã asociate cu dificultãţi de
             alimentaţie, detresã respiratorie (tahipnee, bãtãi de aripi
             nazale, hipoxemie), insuficienţã cardiacã şi etiologie
             confirmatã prin teste de laborator[15].
    Standard Bronşiolita este o afecţiune a sugarului determinatã mai ales C
             de agenţi infecţioşi virali, afectând tractul respirator
             inferior, caracterizatã prin inflamaţie acutã, edem, necroza
             epiteliului cãilor respiratorii mici, producţie crescutã de
             mucus şi bronhospasm[15].
    Standard Efect advers este un efect anormal sau dãunãtor care poate fi C
             atribuit expunerii la o substanţã chimicã (de exemplu medica-
             ment), soldat cu deces, simptom fizic sau boalã vizibilã. Un
             efect este advers dacã produce leziuni funcţionale sau
             anatomice, modificãri ireversibile ale homeostaziei organis-
             mului sau creşterea susceptibilitãţii organismului la alte
             stress-uri chimice sau biologice[1].
             5.2. Evaluare
    Standard Medicul trebuie sã evalueze fiecare pacient pentru riscul de C
             infecţie severã cu VRS.
 Argumentare Existã studii care demonstreazã cã anumiţi pacienţi prezintã III
             risc crescut pentru infecţii severe cu VRS[1,15].
    Standard Medicul trebuie sã cunoascã faptul cã riscul de infecţie B
             severã cu VRS este în strânsã legãturã cu:
             - comorbiditãţile asociate
             - prezenţa unor factori de risc asociaţi
             - nerespectarea mãsurilor de prevenire şi control ale
             infecţiilor[1,15].
 Argumentare Existã studii care demonstreazã cã anumiţi pacienţi prezintã III
             risc crescut pentru infecţii severe cu VRS[1,15].
    Standard Medicul trebuie sã recunoascã urmãtoarele situaţii drept co- B
             morbiditãţi cu risc pentru infecţii severe cu VRS:
             - prematuritatea sub 35 de sãptãmâni VG
             - BPC
             - MCC semnificative hemodinamic
             - sindroamele de imunodeficienţã congenitale sau dobândite
             - fibroza chisticã
             - malformaţii congenitale ale cãilor respiratorii
             - boalã neuromuscularã congenitalã[1,3,7,8,15].
 Argumentare Pacienţii care se încadreazã în grupele de risc menţionate IIa
             mai sus prezintã risc crescut pentru infecţii respiratorii IIb
             severe cu VRS[1,7,17].
 Recomandare Se recomandã ca medicul sã recunoascã prezenţa unor alţi B
             factori de risc pentru infecţii severe cu VRS:
             - vârsta de sugar, mai ales între 2 şi 6 luni postnatal[7,18]
             - lipsa alãptãrii sau alãptarea sub 2 luni[3]
             - un frate şcolar[5,6,18,19,20]
             - existenţa a mai mult de 4 membri în familie[1,18]
             - istoric familial de wheezing[18]
             - expunerea la fumul de ţigarã sau alţi poluanţi din aer
             [1,3,5,6,19]
             - expunerea la grupuri de copii sau intrarea în colectivitate
             [3,5,6,20]
             - sexul masculin[2]
             - situaţia socio-economicã precarã a familiei[1,2]
             - malnutriţie[21]
             - spitalizarea în sezonul de infecţie VRS[1]
             - masa corporalã sub 5 kg[2].
 Argumentare Existã studii care descriu condiţiile enumerate mai sus drept IIa
             factori de risc pentru infecţii respiratorii severe cu IIb
             VRS[1-3,5-7,18-21].



    6. Conduitã preventivã



             6.1. Mãsuri generale de profilaxie şi control împotriva
             infecţiilor
    Standard Medicul şi asistenta trebuie sã respecte mãsurile generale de B
             profilaxie şi control împotriva infecţiilor.
 Argumentare Mãsurile generale de profilaxie şi control împotriva infec- IIa
             ţiilor reprezintã cea mai eficace metodã de prevenire a IIb
             infecţiilor şi a transmiterii acestora[1,22-24].
    Standard Medicul şi asistenta trebuie sã respecte precauţiile standard B
             la contactul cu pacienţii.
 Argumentare Respectarea precauţiilor standard la contactul cu pacienţii IIb
             scade riscul de contaminare cu germeni şi de transmitere a
             acestora[25].
    Standard Medicul şi asistenta trebuie sã respecte cu stricteţe proto- A
             colul standard de spãlare a mâinilor.
 Argumentare Spãlarea mâinilor este cea mai eficientã mãsurã de prevenire Ib
             a transmiterii agenţilor infecţioşi[15,25].
 Recomandare Se recomandã ca personalul medical sã se spele pe mâini cu B
             apã şi sãpun sau cu dezinfectanţi alcoolici.
 Argumentare Dezinfecţia mâinii este mai eficientã dacã se efectueazã cu IIb
             apã şi sãpun sau dezinfectanţi alcoolici[25].
  > Standard Personalul medical trebuie sã se spele pe mâini atât înainte A
             cât şi dupã contactul cu fiecare pacient, dupã atingerea
             obiectelor contaminate de pacient şi dupã înlãturarea
             mãnuşilor.
 Argumentare Spãlarea mâinilor este cea mai eficientã mãsurã de prevenire Ib
             a transmiterii agenţilor infecţioşi[15,25].
    Standard Pentru prevenirea transmiterii nosocomiale a VRS medicul şi B
             asistenta trebuie sã izoleze sau/şi sã grupeze pacienţii
             infectaţi.
 Argumentare Izolarea sau gruparea pacienţilor infectaţi cu VRS scade rata IIb
             transmiterii virusului şi incidenţa infecţiilor nosocomiale
             cu VRS[23].
 Recomandare Se recomandã ca personalul medical sã instruiascã pãrinţii B
             privind mãsurile generale de profilaxie a infecţiilor şi
             igiena mâinii.
 Argumentare Instruirea pãrinţilor privind mãsurile generale de profilaxie IIb
             a infecţiilor şi igiena mâinii contribuie la diminuarea ratei
             de transmitere a infecţiilor[23].
 Recomandare La contactul cu pacienţi infectaţi cu VRS se recomandã ca C
             personalul medical sã poarte mascã, aceasta trebuind sã aco-
             pere nasul şi gura.
 Argumentare Purtarea corectã a mãştii de protecţie diminuã riscul de IV
             infecţie cu VRS[25].
  > Standard Medicul trebuie sã instruiascã pãrinţii şi personalul privind C
             mãsurile de profilaxie a infecţiilor virale cu transmitere
             aerogenã:
             - acoperirea gurii în momentul tusei şi strãnutului
             - folosirea şerveţelelor de unicã folosinţã pentru colectarea
             secreţiilor.
 Argumentare Programele educaţionale privind profilaxia infecţiilor virale IV
             cu transmitere aerogenã sunt utile pentru diminuarea riscului
             pentru acest tip de infecţii[15,25].
             6.2. Identificarea copiilor cu risc crescut pentru infecţii
             severe cu VRS
    Standard Medicul trebuie sã identifice pacienţii cu risc crescut pentru A
             infecţii severe cu VRS, candidaţi la profilaxia specificã cu
             palivizumab:
             - prematuritatea sub 35 de sãptãmâni VG
             - BPC
             - MCC semnificative hemodinamic
             - sindroame de imunodeficienţã congenitale sau dobândite
             - fibrozã chisticã
             - malformaţii ale cãilor respiratorii
             - boalã neuromuscularã.
 Argumentare Administrarea profilacticã de palivizumab s-a dovedit eficace Ia
             doar la categoriile de copii cu risc crescut pentru forme
             severe de infecţie cu VRS[1,8,27-29]:
             - scade rata de spitalizare prin infecţii cu VRS
             - scade severitatea formelor clinice de boalã.
    Standard Medicul trebuie sã respecte urmãtoarele criterii pentru A
             selecţia copiilor în vederea administrãrii de palivizumab:
             - prematuri:
             - prematuri cu VG mai micã sau egalã cu 28 de sãptãmâni care
             au sub 1 an vârstã cronologicã (VCr) la debutul sezonului de
             infecţii cu VRS
             - prematuri cu VG cuprinsã între 28 şi 32 de sãptãmâni care
             au sub 6 luni la debutul sezonului de infecţii cu VRS, cu BPC
             sau la care se asociazã cel puţin încã douã din urmãtoarele
             criterii:
             - administrare de surfactant
             - ventilaţie mecanicã
             - persistenţa canalului arterial.
             - copii cu vârsta sub 1 an cu MCC semnificative hemodinamic:
             - boli cardiace congenitale cu flux sangvin pulmonar crescut
             care necesitã terapie pentru controlul hipertensiunii pulmo-
             nare: intervenţie chirurgicalã, terapie intensivã sau terapie
             farmacologicã
             - boli cardiace congenitale cianogene
             - boli cardiace congenitale cu congestie venoasã pulmonarã
             (valvulopatii aortice sau mitrale, disfuncţii ventriculare
             stângi, cord triatriatum, obstrucţii ale venelor pulmonare)
             - boli cardiace cu hipertensiune pulmonarã
             - boli cardiace congenitale asociate cu patologie pulmonarã
             congenitalã
             - malformaţii cardiace complexe cu prognostic vital bun (cu
             soluţie terapeuticã farmacologicã, chirurgicalã sau/şi
             intervenţionalã).
 Argumentare Aceste categorii de risc au fost selectate ţinând cont de Ia
             datele existente în literatura de specialitate[1,7,27-29] şi
             de resursele materiale şi financiare existente în acest
             moment în România.
 Recomandare Se recomandã ca medicul sã excludã de la imunizarea cu A
             palivizumab prematurii eligibili care prezintã:
             - hemoragii intraventriculare grad III sau IV dupã Papile[30]
             (anexa 4)
             - hidrocefalie congenitalã sau posthemoragicã
             - leucomalacie periventricularã grad III sau IV dupã de
             Vries[31] (anexa 5).
 Argumentare Prognosticul neurologic al copiilor cu hemoragie intraventri- Ia
             cularã grad III şi IV, hidrocefalie congenitalã sau posthemo-
             ragicã şi leucomalacie periventricularã grad III şi IV este
             nefavorabil, atât pe termen scurt cât şi pe termen
             îndelungat[32].
  > Standard Medicul trebuie sã identifice şi alţi factorii de risc A
             asociaţi care se iau în calcul pentru identificarea copiilor
             cu risc crescut pentru infecţii cu VRS - candidaţi la
             profilaxia cu palivizumab:
             - vârsta sub 10 sãptãmâni la debutul sezonului de infecţii
             cu VRS
             - alãptare sub 2 luni
             - cel puţin un frate de vârstã şcolarã
             - intrarea în colectivitate (creşã)
             - antecedente familiale de wheezing
             - familie numeroasã (peste 4 membrii)
             - malformaţii ale cãilor respiratorii
             - boalã neuromuscularã congenitalã
             - fibroza chisticã
             - expunere la poluanţi aerieni - inclusiv fumatul
             - sexul masculin
             - nivel socio-economic familial scãzut
             - malnutriţie.
 Argumentare Aceşti factori de risc au fost selectaţi în concordanţã cu Ia
             datele existente în literatura de specialitate
             [1-3,5-7,18-21].
  > Standard Medicul neonatolog trebuie sã se consulte cu medicul cardio- E
             log pediatru pentru identificarea copiilor cu MCC care înde-
             plinesc criteriile de imunizare cu palivizumab pentru
             confirmarea validitãţii selecţiei.
 Argumentare Medicul cardiolog pediatru este cel mai în mãsurã sã apre- E
             cieze severitatea MCC şi încadrarea acesteia în criteriile de
             selecţie pentru profilaxie specificã cu palivizumab.
    Opţional Medicul poate imuniza cu palivizumab prematurii sub 1 an care C
             au avut VG cuprinsã între 28 şi 35 sãptãmâni care asociazã
             criteriile sau factorii de risc enumeraţi mai sus precum şi
             copiii cu MCC semnificative hemodinamic cu vârstã cronologicã
             peste 1 an atunci când existã resurse financiare suficiente.
    Opţional Medicul poate imuniza cu palivizumab copiii cu vârsta sub 1 C
             an cu sindroame de imunodeficienţã congenitalã sau dobânditã,
             boli neuromusculare congenitale, anomalii congenitale ale
             cãilor respiratorii superioare şi/sau inferioare şi fibrozã
             chisticã atunci când existã resurse financiare suficiente.
 Argumentare Nu existã suficiente date privind beneficiile imunizãrii cu IV
             palivizumab la copiii cu sindroame de imunodeficienţã conge-
             nitalã sau dobânditã, boli neuromusculare congenitale,
             afecţiuni congenitale ale cãilor respiratorii superioare
             şi/sau inferioare şi fibrozã chisticã[1-3,7,20].
             6.3. Profilaxia specificã cu palivizumab
    Standard Medicul trebuie sã administreze profilactic palivizumab A
             copiilor cu risc crescut pentru infecţii cu VRS, identificaţi
             pe baza recomandãrilor prezentului ghid.
 Argumentare Palivizumab nu este eficace în terapia infecţiilor cu Ia
             VRS[1,27-29].
 Argumentare Profilaxia specificã cu palivizumab s-a dovedit eficace doar Ia
             la categoriile de copii cu risc descrise în acest ghid
             [1,7,27-29].
    Standard Medicul trebuie sã iniţieze imunizarea cu palivizumab la în- A
             ceputul sezonului de infecţii cu VRS.
 Argumentare Riscul de infecţie cu VRS este scãzut în afara sezonul de Ia
             infecţii[1].
  > Standard Institutul Cantacuzino trebuie sã anunţe începutul sezonului C
             de infecţii cu VRS în concordanţã cu particularitãţile şi
             variabilitatea epidemiologicã ale ţãrii noastre.
 Argumentare Sezonul de infecţie cu VRS variazã în funcţie de climatul IV
             fiecãrei ţãri în parte[1,2,6].
  > Standard Medicul trebuie sã efectueze imunizarea cu palivizumab ad- A
             ministrând 5 doze de 15 mg/kgc la intervale de 25-30 zile,
             intramuscular.
 Argumentare Nivelurile serice adecvate pentru imunoprofilaxie se obţin în Ia
             decurs de 3 zile şi se menţin timp de 30 zile iar timpul
             mediu de înjumãtãţire al palivizumab-ului este de 20 zile la
             prematuri şi copiii cu MCC[27,28].
  > Standard În cazul copiilor cu MCC şi intervenţii chirurgicale cu cir- A
             culaţie extracorporealã, medicul trebuie sã administreze o
             dozã de palivizumab de 15 mg/kg intramuscular imediat dupã
             stabilizarea hemodinamicã, în absenţa tulburãrilor de
             coagulare, a sindroamelor febrile sau infecţioase.
 Argumentare Dupã by-pass cardiopulmonar cantitatea de anticorpi circu- Ia
             lanţi scade cu 58%[33].
    Standard Medicul neonatolog trebuie sã administreze, în cazul A
             nou-nãscuţilor cu risc crescut care necesitã profilaxie cu
             palivizumab şi care urmeazã a fi externaţi în timpul sezo-
             nului VRS, prima dozã de palivizumab cu 3-5 zile înainte de
             externare.
 Argumentare Administrarea primei doze de palivizumab cu 3-5 zile înainte Ia
             de externare la prematurii cu risc crescut (pentru infecţii
             severe cu VRS) care se externeazã în timpul sezonului de
             infecţii VRS permite obţinerea unui titru de anticorpi
             eficace pentru protecţia împotriva infecţiei cu VRS.
    Standard Medicul trebuie sã limiteze numãrul de doze administrate la E
             prematurii cu VG sub 32 de sãptãmâni care încep schema de
             imunizare dupã debutul sezonului epidemic.
 Argumentare Prematurii cu VG sub 32 de sãptãmâni externaţi dupã debutul E
             sezonului epidemic sunt expuşi riscului de infecţie cu VRS
             doar pe durata epidemiei şi nu necesitã profilaxie dupã
             încheierea sezonului epidemic.
    Opţional Medicul poate decide, în cazuri strict individualizate şi E
             dupã consult cu medicul infecţionist, administrarea unei doze
             suplimentare de palivizumab (de exemplu în cazul unui sezon
             epidemic prelungit).
 Argumentare Nu existã date suficiente care sã justifice administrarea IV
             unei doze suplimentare de palivizumab în anumite situaţii[1].
    Opţional Medicul poate decide, în cazul copiilor cu BPC severã, încã B
             sub tratament, dupã consult cu medicul infecţionist, conti-
             nuarea administrãrii de palivizumab şi în cursul sezonului
             urmãtor de infecţie cu VRS.
 Argumentare Riscul de infecţie severã cu VRS persistã la aceşti copii şi IIb
             dupã prima serie de imunizare[27].
  > Standard Medicul trebuie sã continue imunizarea cu palivizumab la co- C
             piii care prezintã un episod de infecţie cu VRS concomitent
             cu schema de imunizare.
 Argumentare Infecţia cu VRS nu este imunizantã, recidivele sunt frecvente IV
             iar în cursul aceleiaşi epidemii pot circula concomitent mai
             multe tulpini de VRS[6].
  > Standard Medicul trebuie sã respecte indicaţiile de folosire şi admi- E
             nistrare ale producãtorului palivizumab-ului.
  > Standard La administrarea palivizumab-ului medicul şi asistenta tre- E
             buie sã ţinã cont de toate regulile uzuale de administrare
             ale injecţiilor intramusculare, inclusiv de cele de asepsie
             şi antisepsie.
 >> Standard Medicul trebuie sã indice administrarea volumelor injectabile C
             de peste 1 ml în doze divizate - maxim 1 ml la o injectare.
 Argumentare Nu este acceptatã injectarea unui volum mai mare de 1 ml IV
             intramuscular într-un singur loc[34].
  > Standard Medicul trebuie sã contraindice administrarea de palivizumab E
             în urmãtoarele situaţii:
             - hipersensibilitate cunoscutã la substanţa activã
             - hipersensibilitate la oricare dintre excipienţi: histidinã,
             glicinã, manitol
             - hipersensibilitate la alţi anticorpi monoclonali umani.
  > Standard Medicul trebuie sã cunoascã faptul cã palivizumab trebuie C
             administrat cu precauţie pacienţilor cu trombocitopenie sau
             cu orice fel de tulburare de coagulare.
 Argumentare Injecţiile intramusculare trebuie administrate cu prudenţã în IV
             cazul pacienţilor cu trombocitopenie sau orice altã anomalie
             de coagulare[34].
  > Standard Medicul şi asistenta trebuie sã pregãteascã, înainte de fie- C
             care administrare de palivizumab medicamente necesare pentru
             terapia reacţiilor severe de hipersensibilizare, inclusiv a
             celor de tip anafilactic.
 Argumentare Dupã administrarea de palivizumab s-au raportat reacţii aler- IV
             gice, inclusiv cazuri foarte rare de reacţii anafilactice[11].
  > Standard Medicul trebuie sã raporteze, conform uzanţelor la nivel na- E
             ţional, orice reacţie adversã la administrarea de palivizumab
             (anexa 6 şi 7).
  > Standard Medicul trebuie sã întrerupã administrarea de palivizumab în E
             cazul apariţiei unei reacţii adverse severe, de tip hiper-
             sensibilitate.
  > Standard Medicul trebuie sã identifice infecţiile acute moderate sau E
             severe sau afecţiunile febrile care pot justifica întârzierea
             utilizãrii palivizumab.
 >> Standard Medicul trebuie sã amâne imunizarea de palivizumab în cazul E
             unor infecţii acute moderate sau severe sau afecţiuni febrile
             în afara situaţiilor în care, dupã opinia medicului, întreru-
             perea imunizãrii cu palivizumab presupune un risc mai mare.
  > Standard Medicul trebuie sã ţinã cont de faptul cã o afecţiune febrilã E
             uşoarã, nu este, în mod normal, un motiv întemeiat pentru
             amânarea administrãrii palivizumab.
    Standard Medicul trebuie sã informeze pãrinţii despre importanţa A
             respectãrii mãsurilor de profilaxie şi control împotriva
             infecţiilor.
 Argumentare Administrarea de palivizumab s-a dovedit eficace doar pentru Ia
             reducerea ratei de spitalizare şi a severitãţii formelor cli-
             nice de boalã[1,27-29].
    Standard Medicul trebuie sã informeze pãrinţii despre riscurile expu- B
             nerii la fumul de ţigarã şi alţi poluanţi din aer.
 Argumentare Expunerea la fumul de ţigarã şi poluanţi din aer creşte riscul IIb
             de infecţie severã cu VRS[1,3,5,6,19].
 Argumentare Expunerea la fumul de ţigarã şi poluanţi din aer reprezintã IIb
             factori de risc care pot fi cu uşurinţã influenţaţi prin
             informare corectã[19].
 Recomandare Se recomandã ca medicul sã sfãtuiascã pãrinţii sã nu trimitã B
             în colectivitate în primul an de viaţã acei copii care pre-
             zintã risc crescut pentru infecţii cu VRS.
 Argumentare Intrarea în colectivitate creşte semnificativ riscul de in- IIb
             fecţie cu VRS[19].
 Recomandare Se recomandã ca medicul sã informeze pãrinţii despre rolul B
             protector al alimentaţiei naturale faţã de infecţiile de
             tract respirator inferior.
 Argumentare Laptele de mamã conţine factori imunomodulatori cu rol în IIa
             prevenirea infecţiilor de tract respirator inferior[18].
    Standard Medicul trebuie sã informeze pãrinţii cã palivizumab nu este A
             indicat în tratamentul infecţiilor cu VRS.
 Argumentare Palivizumab nu este eficace în tratamentul infecţiilor cu Ia
             VRS[1,27-29].
    Standard Medicul trebuie sã indice ca administrarea de palivizumab sã C
             se efectueze pânã la maxim 3 ore de la reconstituirea soluţiei
             iar soluţia reconstituitã sã fie pãstratã 20 de minute la
             temperatura camerei înainte de administare.
 Argumentare Flaconul de palivizumab nu conţine substanţe conservante[11]. IV
 Recomandare Se recomandã ca medicul sã programeze mai mulţi pacienţi în E
             aceeaşi zi pentru administrarea palivizumab.
 Argumentare Costul palivizumab este mare iar dozele, calculate pe kgc, E
             rareori corespund exact cantitãţii de substanţã din flacon.
 Recomandare Se recomandã ca medicul sã pledeze pentru imunizare împotriva C
             virusului gripal pentru copiii cu risc crescut pentru infecţii
             cu VRS care au împlinit vârsta cronologicã de 6 luni precum şi
             pentru membrii familiei acestora.
 Argumentare Copiii cu risc crescut pentru infecţii severe cu VRS prezintã, IV
             în acelaşi timp, risc crescut pentru infecţii cu virusul
             gripal[7,29].
    Standard Medicul trebuie sã cunoascã şi sã informeze pãrinţii cã admi- A
             nistrarea de palivizumab nu interferã cu schema de vaccinare
             recomandatã de Ministerul Sãnãtãţii.
 Argumentare Nu au fost raportate interferenţe cu instalarea imunitãţii Ia
             dupã vaccinurile uzuale administrate în primii doi ani de
             viaţã[27].
    Standard Medicul trebuie sã ţinã cont de faptul cã nu se pot formula C
             recomandãri privind administrarea profilacticã de palivizumab
             la pacienţii cu fibrozã chisticã şi sindroame de imuno-
             deficienţã congenitalã sau dobânditã.
 Argumentare Nu existã date suficiente pentru a se putea formula recoman- IV
             dãri de profilaxie specificã cu palivizumab la copiii cu
             fibrozã chisticã şi la cei cu sindroame de imunodeficienţã
             congenitalã sau dobânditã.
             6.4. Mãsuri de profilaxie a infecţiilor nosocomiale cu VRS
    Standard Medicul şi asistenta trebuie sã respecte regulile generale B
             de profilaxie, supraveghere şi control a infecţiilor
             nosocomiale.
 Argumentare Respectarea regulilor generale de profilaxie, supraveghere IIa,
             şi control ale infecţiilor nosocomiale reprezintã mãsura IIb
             preventivã cea mai eficientã pentru prevenirea acestui tip de
             infecţii[23,24].
    Standard Medicul şi asistenta trebuie sã aplice corect protocolul de A
             spãlare a mâinilor.
 Argumentare Spãlarea mâinilor este cea mai eficientã mãsurã de control a Ia
             infecţiilor nosocomiale[23,24].
    Standard Medicul trebuie sã recunoascã precoce semnele şi simptomele E
             infecţiilor virale cu VRS.
 Argumentare Recunoaşterea promptã a semnelor şi simptomelor infecţiei cu E
             VRS permite izolarea sau gruparea pacienţilor pentru limita-
             rea transmiterii infecţiei.
 Recomandare Se recomandã ca medicul sã utilizeze teste de laborator sen- E
             sibile şi specifice pentru diagnosticul rapid al VRS.
Argumentarea Confirmarea rapidã a suspiciunii de VRS este necesarã pentru E
             identificarea corectã a bolnavilor şi limitarea transmiterii
             infecţiei.
    Standard Medicul şi asistenta trebuie sã izoleze şi/sau grupeze pa- B
             cienţii infectaţi cu VRS.
 Argumentare Izolarea sau/şi gruparea pacienţilor infectaţi este o mãsurã IIa
             eficientã de control a infecţiilor nosocomiale[23].
    Standard Medicul trebuie sã informeze pãrinţii despre faptul cã nu C
             existã terapie specificã a infecţiilor nosocomiale cu VRS.
 Argumentare Terapia infecţiilor nosocomiale cu VRS este identicã cu cea a IV
             infecţiilor contactate în comunitate, fiind, în esenţã,
             simptomaticã şi suportivã[15].
    Standard Medicul trebuie sã informeze pãrinţii despre faptul cã ad- C
             ministrarea de palivizumab nu este recomandatã pentru profi-
             laxia infecţiilor nosocomiale cu VRS.
 Argumentare Nu existã date care sã confirme eficienţa palivizumab pentru IV
             prevenirea infecţiilor nosocomiale cu VRS[35].
    Standard Medicul trebuie sã informeze pãrinţii despre faptul cã ad- C
             ministrarea de palivizumab nu este recomandatã pentru terapia
             infecţiilor nosocomiale cu VRS.
 Argumentare Palivizumab nu este eficace pentru terapia infecţiilor cu IV
             VRS, indiferent dacã aceste infecţii sunt nosocomiale sau
             comunitare[1,7].



    7. Urmãrire şi monitorizare


    Standard Medicul trebuie sã monitorizeze atent fiecare copil care a E
             primit imunoprofilaxie cu palivizumab pentru suprinderea
             reacţiilor adverse.
 Argumentare Reacţiile adverse sunt posibile, identificarea şi raportarea E
             acestora sunt necesare pentru stabilirea siguranţei acestui
             tip de intervenţie profilacticã.
    Standard Medicul trebuie sã raporteze imediat, conform uzanţelor exis- E
             tente la nivel naţional, orice reacţie adversã identificatã
             dupã administrarea de palivizumab.
    Standard Medicul trebuie sã monitorizeze evoluţia copiilor cu risc E
             crescut pentru infecţii cu VRS şi sã noteze frecvenţa şi se-
             veritatea fiecãrui episod de infecţie în parte, atât pe dura-
             ta profilaxiei cât şi cel puţin încã un sezon epidemic
             ulterior.
 Argumentare Monitorizarea episoadelor de infecţie cu VRS este importantã E
             pentru stabilirea eficienţei imunizãrii cu palivizumab şi
             estimarea cost-eficienţei acestei intervenţii.
 Recomandare Se recomandã instituirea unui registru naţional de evidenţã E
             şi monitorizare a copiilor cu risc crescut care au primit
             profilaxie cu palivizumab.
 Recomandare Se recomandã folosirea evidenţelor din registrul naţional de E
             profilaxie specificã cu palivizumab pentru monitorizarea ade-
             renţei la protocolul de identificare a candidaţilor pentru
             profilaxia cu palivizumab şi a protocolului de administrare a
             palivizumab.
 Recomandare Se recomandã folosirea evidenţelor din registrul naţional de E
             profilaxie specificã cu palivizumab pentru monitorizarea efi-
             cienţei imunizãrii şi a raportului cost-beneficiu.
 Recomandare Se recomandã ca pe baza analizãrii evidenţelor naţionale, a E
             beneficiilor şi a raportului cost-eficienta şi ca urmare a
             datelor clinice existente sã fie re-evaluate periodic catego-
             riile de copii cu risc care necesitã profilaxie cu
             palivizumab.



    8. Aspecte administrative



             8.1. Unitãţi spitaliceşti abilitate pentru administrarea de
             palivizumab
    Standard Medicul trebuie sã ţinã cont de faptul cã profilaxia infec- E
             ţiei cu VRS se va desfãşura în unitãţi specializate în îngri-
             jirea şi tratarea nou-nãscuţilor cu risc crescut.
    Standard Medicul trebuie sã ţinã cont de faptul cã pãstrarea şi trans- E
             portul palivizumab trebuie sã se realizeze la 2-8°C, fãrã
             congelare[11].
 Argumentare Validitatea imunizãrii depinde de respectarea recomandãrilor E
             privind transportul, stocarea şi administrarea palivizumab
             indicate de producãtor[11].
    Standard Farmacia unitãţii sanitare abilitate pentru administrarea de E
             palivizumab trebuie sã asigure stocarea şi eliberarea
             palivizumab.
 Recomandare Se recomandã ca unitãţile sanitare care administreazã E
             palivizumab sã beneficieze de facilitãţi care sã permitã re-
             ducerea riscului de îmbolnãvire prin evitarea contactului
             candidaţilor la imunizare cu palivizumab cu pacienţi sufe-
             rinzi de afecţiuni respiratorii.
 Argumentare Se respectã, în acest fel, mãsurile generale de profilaxie şi E
             control a infecţiilor.
 Recomandare Se recomandã ca fiecare unitate sanitarã sã elaboreze şi sã B
             respecte un protocol propriu de profilaxie, supraveghere şi
             control a infecţiilor nosocomiale pe baza standardelor impuse
             de ghidul naţional.
 Recomandare Se recomandã ca unitãţile sanitare sã raporteze fiecare in- B
             fecţie nosocomialã pe fişa specialã de raportare a infecţii-
             lor nosocomiale, existentã la nivelul fiecãrei unitãţi
             sanitare.
 Recomandare Se recomandã ca unitãţile sanitare care îngrijesc copii cu E
             risc crescut pentru infecţie cu VRS sã aloce personal de în-
             grijire separat pentru pacienţii infectaţi cu acest virus.
 Argumentare Limitarea accesului personalului aflat în contact cu bolnavii E
             infectaţi cu VRS reduce transmiterea virusului la nivelul
             unitãţii sanitare.
 Recomandare Se recomandã ca personalul care asigurã îngrijirea şi terapia E
             pacienţilor infectaţi cu VRS izolaţi sau din cohorte sã nu
             aibã acces la pacienţi cu risc crescut.
 Recomandare Se recomandã ca personalul sanitar care prezintã semne şi E
             simptome sugestive pentru infecţii cu VRS sã nu îngrijeascã
             pacienţii cu risc crescut.
 Recomandare Se recomandã ca medicul neonatolog sã colaboreze cu medicul E
             infecţionist pentru stabilirea deciziilor optime în situaţii
             speciale.
    Standard Medicul curant trebuie sã informeze medicul şef de secţie în E
             cazul abaterii de la normele protocolului de profilaxie.
    Standard Se recomandã ca medicul neonatolog sã colaboreze cu medicul E
             cardiolog pediatru pentru stabilirea deciziilor optime în ca-
             zul copiilor cu MCC.
 Recomandare Se recomandã ca fiecare unitate spitaliceascã care efectueazã E
             profilaxie specificã cu palivizumab sã redacteze propriile
             protocoale bazându-se pe standardele prezentate în acest
             ghid.
             8.2. Informarea pãrinţilor
    Standard Medicul trebuie sã informeze pãrinţii, atât pe cale oralã cât E
             şi în scris, despre:
             - VRS (date generale despre virus)
             - modul de transmitere a virusului
             - consecinţele infecţiei cu VRS
             - mãsurile eficace de prevenire a infecţiilor cu VRS
             - riscul crescut de infecţie cu VRS al pacientului
             - motivaţia necesitãţii administrãrii de palivizumab
             - detaliile legate de administrarea propriu-zisã a pali-
             vizumab (mod de administrare, numãr de doze, interval între
             doze)
             - siguranţa administrãrii palivizumab (anexa 6 si 7 - reacţii
             adverse posibile)
             - locul (unitatea sanitarã) în care se va administra pali-
             vizumab
             - eficienţa imunoprofilaxiei
             - lipsa interferenţei cu schema uzualã de imunizare.
    Standard Medicul neonatolog trebuie sã obţinã consimţãmântul scris, E
             informat al pãrinţilor (tutorelui) în vederea iniţierii
             imunizãrii cu palivizumab.
    Standard Medicul neonatolog trebuie sã informeze în scris medicul de E
             familie al pacientului despre imunizarea cu palivizumab.
    Standard Medicul trebuie sã informeze pãrinţii despre faptul cã ad- A
             ministrarea de palivizumab este o intervenţie sigurã.
 Argumentare Numãrul şi severitatea reacţiilor adverse nu au fost mai mari Ia
             decât în grupurile de control în studiile randomizate contro-
             late privind profilaxia cu palivizumab (au fost înregistrare
             reacţii adverse minore în 3% din cazuri şi reacţii de
             hipersensibilitate severã sub 1/100.000 recipienţi dupã prima
             dozã administratã şi re-expuneri la palivizumab)[6,11,33].



    9. Bibliografie

    1. Wang D, Cummins C, Bayliss S, Sandercock J, Burls A: Immunoprophylaxis against respiratory syncytial virus (RSV) with palivizumab in children: a systematic review and economic evaluation. Health Technology Assessment 2008; 12(36): iii, ix-x, 1-86
    2. Nichols WG, Peck Campbell AJ, Boeckh M: Respiratory Viruses Other than Influenza Virus: Impact and Therapeutic Advances. Clinical Microbiology Reviews 2008: 21(2): 274-290
    3. American Academy of Pediatrics. Red Book Online: Respiratory Syncytial Virus. Section 3. Summaries of Infectious Diseases 2006; 1: 560
    4. Olson MR, Varga SM: Pulmonary immunity and immunopathology: lessons from respiratory syncytial virus. Expert Rev Vaccines 2008; 7(8): 1239-1255
    5. American Academy of Pediatrics Committee on Infectious Diseases and Committee of Fetus and Newborn: Prevention of respiratory syncytial virus infections: indications for the use of palivizumab and update on the use of RSV-IGIV. American Academy of Pediatrics Committee on Infectious Diseases and Committee of Fetus and Newborn. Pediatrics 1998; 102(5): 1211-1216
    6. American Academy of Pediatrics Committee on Infectious Diseases and Committee on Fetus and Newborn: Revised Indications for the Use of Palivizumab and Respiratory Syncytial Virus Immune Globulin Intravenous for the Prevention of Respiratory Syncytial Virus Infections, Policy Statement. Pediatrics 2003; 112: 1442-1446
    7. American Academy of Pediatrics, Committee on Infectious Diseases and Committee on Fetus and Newborn: Modified Recommendations for Use of Palivizumab for Prevention of Modified Recommendations for Use of Palivizumab for Prevention of Respiratory Syncytial Virus Infections, Policy Statement, Organizational Principles to Guide and Define the Child Health Care System and/or Improve the Health of All Children. Red Book 2009: http://aapredbook.aappublications.org/news/RSVPolicy082409.pdf; accesat noiembrie 2009
    8. Morris SK, Dzolganovski B, Beyene J, Sung L: A meta-analysis of the effect of antibody therapy for the prevention of severe respiratory syncytial virus infection. BMC Infectious Diseases 2009, 9:106 doi:10.1186/1471-2334-9-106, http://www.biomedcentral.com/1471-2334/9/106
    9. de Albuquerque Diniz EM, Vieira RA, Ceccon MEJ, Ishida MA, Vaz FAC: Incidence of respiratory viruses in preterm infants submitted to mechanical ventilation. Rev Inst Med Trop S Paulo 2005; 47(1): 37-44
    10. Thwaites R, Piercy R: Nosocomial respiratory syncytial virus infection in neonatal units in the United Kingdom. Acta Pædiatrica 2007; 93(s444): 23-25
    11. Synagis Summary of Product Characteristics. Abbott Laboratories Ltd.; Queenborough, Kent, ME11 5EL, UK; June, 2007
    12. American Academy of Pediatrics, Committee on Fetus and Newborn: Age Terminology During the Perinatal Period, Policy Statement, Organizational Principles to Guide and Define the Child Health Care System and/or Improve the Health of All Children. Pediatrics 2004, 114(5): 1362-1364
    13. Engle WA, Tomashek KM, Wallman C, the Committee on Fetus and Newborn, American Academy of Pediatrics: "Late-Preterm" Infants: A Population at Risk. Pediatrics, 2007; 120(6): 1390-1401
    14. World Health Organization: Sexual and reproductive health. 2005; www.who.int/reproductive-health; accesat noiembrie 2009
    15. American Academy of Pediatrics Subcommittee on Diagnosis and Management of Bronchiolitis: Diagnosis and Management of Bronchiolitis. Pediatrics 2006; 118: 1774-1793
    16. The Task Force for the Diagnosis and Treatment of Pulmonary Hypertension of the European Society of Cardiology (ESC) and the European Respiratory Society (ERS), endorsed by the International Society of Heart and Lung Transplantation (ISHLT): Guidelines for the diagnosis and treatment of pulmonary hypertension. Eur Heart J 2009; 30: 2493-2537
    17. Feltes TF, Groothuis JR: Acute and long-term effects of infection by the respiratory syncytial virus in children with congenital cardiac malformations. Cardiology in the Young 2005; 15(3): 266-273
    18. Feltes TF, Sondheimer HM: Palivizumab and the prevention of respiratory syncytial virus illness in pediatric patients with congenital heart disease. Expert Opin Biol Ther 2007; 7(9): 1471-1480
    19. Broughton S, Roberts A, Fox G, Pollina E, Zuckerman M, Chaudhry S et al: Prospective study of healthcare utilization and respiratory morbidity due to RSV infection in prematurely born infants. Thorax 2005; 60: 1039-1044
    20. Geskey JM, Thomas NJ, Brummel GL: Palivizumab: a review of its use in the protection of high risk infants against respiratory syncytial virus (RSV). Biologics: Targets & Therapy 2007; 1(1): 33-43
    21. Chantepie A; Bureau de la Filiale de Cardiologie Pιdiatrique de la Sociιtι Franãaise de Cardiologie: Use of palivizumab for the prevention of respiratory syncytial virus infections in children with congenital heart disease. Recommendations from the French Paediatric Cardiac Society. Arch Pediatr 2004; 11(11): 14021405
    22. Hall CB: Nosocomial respiratory syncytial virus infections: the "Cold War" has not ended. Clin Infect Dis 2000; 31(2): 590-596
    23. American Academy of Pediatrics, Committee on Infectious Diseases: Infection Prevention and Control in Pediatric Ambulatory Settings. Pediatrics 2007; 120(3): 650-665
    24. Posfay-Barbe KM, Zerr DM, Pittet D: Infection control in paediatrics; Lancet Infect Dis 2008; 8: 19-31
    25. Bauer G, Bossi L, Santoalla M, Rodriguez S, Fari±a D, Speranza AM: Impact of a respiratory disease prevention program in high-risk preterm infants: a prospective, multicentric study. Arch Argent Pediatr 2009; 107(2): 111-118
    26. William R, Steiner P: Treating Acute Bronchiolitis Associated with RSV. Am Fam Physician 2004; 69: 325-330
    27. The IMpact-RSV Study Group: Palivizumab, a humanized respiratory syncytial virus monoclonal antibody, reduces hospitalization from respiratory syncytial virus infection in high-risk infants. Pediatrics 1998; 102: 531-537
    28. Feltes TF, Cabalka AK, Meissner HC, Piazza FM, Carlin DA, Top FH Jr et al; Cardiac Synagis Study Group: Palivizumab prophylaxis reduces hospitalization due to respiratory syncytial virus in young children with hemodynamically significant congenital heart disease. J Pediatr 2003; 143(4): 532-40
    29. Embleton ND, Harkensee C, Mckean MC: Palivizumab for preterm infants. Is it worth it? Arch Dis Child Fetal Neonatal Ed 2005; 90: F286-F289
    30. Papile L, Munsick-Bruno G, Schaefer A: Relationship of cerebral intraventricular hemorrhage and early childhood neurologic handicaps. J Pediatr 1983; 103(2): 273-277
    31. de Vries LS, Eken P, Dobowitz LM: The spectrum of leukomalakiausing cranial ultrasound. Beh Brain Res 1992; 49: 1-6
    32. Ment LR, Bada HS, Barnes P, Grant PE, Hirtz D, Papile LA et al: Practice parameter: Neuroimaging of the neonate: Report of the Quality Standards Subcommittee of the American Academy of Neurology and the Practice Committee of the Child Neurology Society. Neurology 2002; 58:1726-1738
    33. Meissner HC, Long SS, American Academy of Pediatrics, Committee on Infectious Diseases, and Committee on Fetus and Newborn: Revised Indications for the Use of Palivizumab and Respiratory Syncytial Virus Immune Globulin Intravenous for the Prevention of Respiratory Syncytial Virus Infections. Pediatrics 2003; 112: 1447-1452
    34. Hall CB, McCarthy CA: Respiratory Syncytial Virus. In: Principles and Practice of Infectious Diseases. 6th Ed Oxford UK: Churchill Livingstone 2005; 1-49
    35. Kurz H, Herbich K, Janata O, Sterniste W, Bauer K: Experience with the use of palivizumab together with infection control measures to prevent respiratory syncytial virus outbreaks in neonatal intensive care units. J Hosp Infect 2008; 70(3): 246-252
    36. American Academy of Pediatrics, Committee on Infectious Diseases, Committee on Fetus and Newborn: Respiratory Syncytial Virus Immune Globulin Intravenous: Indications for Use. Pediatrics 1997; 99(4): 645-650
    37. American Academy of Pediatrics: Respiratory syncytial virus. In: Pickering LK, Baker CJ, Long SS, Kimberlin D: Red Book: 2009 Report of the Committee on Infectious Diseases. 28th Ed Elk Gove Village, IL: American Academy of Pediatrics 2009: 560-569
    38. Arnold SR, Wang EE, Law BJ et al: Variable morbidity of respiratory syncytial virus infection in patients with underlying lung disease: a review of the PICNIC RSV database. Pediatric Investigators Collaborative Network on Infections in Canada. Pediatr Infect Dis J 1999; 18(10): 866-869
    39. Bellavance M, Rohlicek CV, Bigras J-L, Cote J-M, Paquet M, Lebel MH et al: Palivizumab use among children with congenital heart disease in Quebec: Impact of Canadian guidelines on clinical practice. Paediatr Child Health 2006; 11(1): 19-23
    40. Bonnet D, Schmaltz AA, Feltes TF: Infection by the respiratory syncytial virus in infants and young children at high risk. Cardiology in the Young 2005, 15(3): 256-265
    41. Boyce TG, Mellen BG, Mitchel EF Jr et al: Rates of hospitalization for respiratory syncytial virus infection among children in Medicaid. J Pediatr 2000; 137(6): 865-870
    42. Breese Hall C, Weinberg GA, Iwane MK, Blumkin AK, Edwards KM, Staat MA et al: The Burden of Respiratory Syncytial Virus Infection in Young Children. N Engl J Med 2009; 360: 588-598
    43. Broughton S, Bhat R, Roberts A, Zuckerman M, Rafferty G, Greenough A: Diminished lung function, RSV infection, and respiratory morbidity in prematurely born infants. Arch Dis Child 2006; 91: 26-30
    44. Cabalka AK: Physiologic risk factors for respiratory viral infections and immunoprophylaxis for respiratory syncytial virus in young children with congenital heart disease. Pediatr Infect Dis J 2004; 23(1 Suppl): S41-45
    45. Carbonell X, Genevieve L, Micki H, Edward C, The Motavizumab, Study Group: Phase 3 Trial of Motavizumab (MEDI-524), an Enhanced Potency Respiratory Syncytial Virus (RSV) Specific Monoclonal Antibody (Mab) for the Prevention of Serious RSV Disease in High Risk Infants. Poster presented at: Pediatric Academic Societies Annual Meeting, May 8, 2007; Toronto
    46. Carbonell-Estrany X, Lazaro y de Mercado P: Health economics and RSV. Paediatr Respir Rev 2009; 10 (Suppl 1): 12-13
    47. Chirico G, Ravasio R, Sbarigia U: Cost-utility analysis of palivizumab in Italy: results from a simulation model in the prophylaxis of respiratory syncytial virus infection (RSV) among high-risk preterm infants. Italian Journal of Pediatrics 2009; 35: 4 doi:10.1186/1824-7288-35-4, http://www.ijponline.net /content/35/1/4
    48. Collins PL, Murphy BR: New Generation Live Vaccines against Human Respiratory Syncytial Virus Designed by Reverse Genetics. Proc Am Thorac Soc 2005; 2: 166-173
    49. Deshpande SA, Northern V: The clinical and health economic burden of respiratory syncytial virus disease among children under 2 years of age in a defined geographical area. Arch Dis Child 2003; 88: 1065-1069
    50. Di Carlo P, Romano A, Salsa L, Gueli A, Poma A, Fucα F et al: Epidemiological assessment of Respiratory Syncytial Virus infection in hospitalized infants, during the season 2005-2006 in Palermo, Italy. Italian Journal of Pediatrics 2009, 35:11; doi:10.1186/1824-7288-35-11; http://www.ijponline.net/ content/35/1/11
    51. Elliott MB, Pryharski KS, Yu Q, ParksCL, Laughlin TS, Gupta CK et al: Recombinant Respiratory Syncytial Viruses Lacking the C-Terminal Third of the Attachment (G) Protein Are Immunogenic and Attenuated In Vivo and In Vitro. Journal of Virology 2004; 78: 5773-5783
    52. Eisenhut M: Extrapulmonary manifestations of severe respiratory syncytial virus infection - a systematic review. Critical Care 2006; 10: R107; doi:10.1186/cc4984
    53. Fanos V, Scarcella A, Puddu M, Gallini F, Tuminelli F, Bragetti P et al: Respiratory disorders and hospitalization rates during the second RSV season in preterm infants who received palivizumab prophylaxis during their first RSV season. J Chemother 2009; 21(3): 302-310
    54. Fari±a D, Rodriguez SP, Bauer G, Novali L, Bouzas L, Gonzalez H et al: Respiratory syncytial virus prophylaxis: cost-effective analysis in Argentina. Pediatr Infect Dis J 2002; 21(4): 287-291
    55. Feller AE, Morrison WE, Straumanis JP: Prior receipt of palivizumab prophylaxis among patients admitted to the Pediatric Intensive Care Unit with Respiratory Syncytial Virus: A retrospective cohort study. The Internet Journal of Pediatrics and Neonatology 2008; 8(2); http://www.ispub.com/journal/the_ internet_journal_of_pediatrics_and_neonatology.html
    56. Figueras-Aloy PJ, Carbonell-Estrany X, Quero J: The IRIS Study Group: Case-control study of the risk factors linked to respiratory syncytial virus infection requiring hospitalization in premature infants born at a gestational age of 33-35 weeks in Spain. Pediatr Infect Dis J 2004; 23(9): 815-820
    57. Figueras Aloy PJ, Quero J, Domιnech E, Lopez Herrera MC, Izquierdo I, Losada A et al: Recomendaciones para la prevenciÎn de la infeccion por virus respiratorio sincitial. An Pediatr (Barc) 2005; 63: 357-362
    58. Geskey JM, Ceneviva GD, Brummel GL, Graff GR, Javier M-C: Administration of the first dose of palivizumab immunoprophylaxis against respiratory syncytial virus in infants before hospital discharge: What is the evidence for its benefit? Clinical Therapeutics 2004; 26(12): 2130-2137
    59. Geskey JM, Thomas NJ, Brummel GL: Palivizumab in congenital heart disease: should international guidelines be revised? Expert Opinion on Biological Therapy 2007; 7(11): 1615-1620
    60. Glezen WP, Taber LH, Frank AL, et al: Risk of primary infection and reinfection with respiratory syncytial virus. Am J Dis Child 1986; 140(6): 543-546
    61. Greenough A, Alexander J, Burgess S, Bytham J, Chetcuti PAJ, Hagan J et al: Health care utilisation of prematurely born, preschool children related to hospitalization for RSV infection. Arch Dis Child 2004; 89: 673-678
    62. Greenough A, Cox S, Alexander J, Lenney W, Turnbull F, Burgess S et al: Health care utilisation of infants with chronic lung disease, related to hospitalisation for RSV infection. Arch Dis Child 2001; 85: 463-468
    63. Groothuis JR: Role of antibody and use of respiratory syncytial virus (RSV) immune globulin to prevent severe RSV disease in high-risk children. J Pediatr 1994; 124(5 Pt 2): S28-32
    64. Groothuis JR, Nishida H: Prevention of respiratory syncytial virus infections in high-risk infants by monoclonal antibody (palivizumab). Pediatr Int 2002; 44(3): 235-241
    65. Groothuis JR, Simoes EA, Hemming VG: Respiratory syncytial virus (RSV) infection in preterm infants and the protective effects of RSV immune globulin (RSVIG). Respiratory Syncytial Virus Immune Globulin Study Group. Pediatrics 1995; 95(4): 463-467
    66. Groothuis JR, Simoes E, Levin MJ, Hall CB, Long CE, Rodriguez WJ et al, for The Respiratory Syncytial Virus Immune Globulin Study Group: Prophylactic Administration of Respiratory Syncytial Virus Immune Globulin to High-Risk Infants and Young Children. N Engl Med J 1993; 329(21): 1524-1530
    67. Hall CB: Respiratory syncytial virus and parainfluenza virus. New Engl Med J 2001; 344(25): 1917-1928
    68. Harkensee C, Brodlie M, Embleton ND, Mckean M: Passive immunisation of preterm infants with palivizumab against RSV infection. J Infect 2006; 52(1): 2-8
    69. Heikkinen T, Valkonen H, Lehtonen L, Vainionpaa R, Ruuskanen O: Hospital admission of high risk infants for respiratory syncytial virus infection: implications for palivizumab prophylaxis. Arch Dis Child Fetal Neonatal Ed 2005; 90: F64-F68
    70. Henckel E, Luthander J, Berggren E, Kapadia H, Naver L, Norman M et al: Palivizumab prophylaxis and hospitalization for respiratory syncytial virus disease in the Stockholm infant population, 1999 through 2002. Pediatr Infect Dis J. 2004; 23(1): 27-31
    71. Joffe S: Cost-effectiveness of respiratory syncytial virus prophylaxis among preterm infants. Pediatrics 1999; 104(3 Pt 1): 419-427
    72. Jones B, Zhan X, Mishin V, Slobod KS, Surman S, Russell CJ et al:: Human PIV-2 recombinant Sendai virus (rSeV) elicits durable immunity and combines with two additional rSeVs to protect against hPIV-1, hPIV-2, hPIV-3, and RSV. Vaccine 2009; 27(12): 1848-1857
    73. Kamal-Bahl S, Doshi J, Campbell J: Economic Analyses of Respiratory Syncytial Virus Immunoprophylaxis in High-Risk Infants. A Systematic Review. Arch Pediatr Adolesc Med 2002; 156: 1034-1041
    74. Kliegman RM, Marcdante KJ et al: Nelson Essentials of Pediatrics; 5th Ed Elsevier Saunders 2006; 625-654
    75. Klimek M, Kwinta P, Kruczek P, Pietrzyk JJ: Respiratory syncytial virus prophylaxis among preterm infants--four seasons' experience. Przegl Lek 2009; 66(1-2): 34-38
    76. Lanctot KL, Masoud ST, Paes BA, Tarride JE, Chiu A, Hui C et al: The cost-effectiveness of palivizumab for respiratory syncytial virus prophylaxis in premature infants with a gestational age of 32-35 weeks: a Canadian-based analysis. Curr Med Res & Opin 2008; 24(11): 3223-3227
    77. Langston C, Kida K, Reed M, et al: Human lung growth in late gestation and in the neonate. Am Rev Respir Dis 1984; 129(4): 607-613
    78. Law BJ, Langley JM, Allen U et al: The pediatric investigators collaborative network on infections in Canada study of predictors of hospitalisation for respiratory syncytial virus infection for infants born at 33 through 35 completed weeks of gestation. Pediatr Infect Dis J 2004; 23(9): 806-814
    79. Lazaro y de Mercado PP, Figueras Aloy J, Domιnech Martinez E, Echaniz Urcelay I, Closa Monasterolo R, Wood Wood MA et al: La eficiencia (coste-efectividad) de palivizumab como profilaxis para la infeccion por virus respiratorio sincitial en prematuros de 32-35 semanas en Espa±a. An Pediatr 2006; 65: 316-324
    80. Leader S, Kohlhase K: Recent trends in severe respiratory syncytial virus (RSV) among US infants, 1997 to 2000. J Pediatr 2003; 143(5 Suppl): S127-S132
    81. LeVine AM, Elliott J, Whitsett JA, Srikiatkhachorn A, Crouch E, DeSilva E et al: Surfactant Protein-D Enhances Phagocytosis and Pulmonary Clearance of Respiratory Syncytial Virus. Am J Respir Cell Mol Biol 2004; 31: 193-199
    82. Mandell GL, Bennett JE et al: Principles and Practice of Infectious Diseases 5th Ed New York: Elsevier/Churchill Livingstone 2005; vol 1, 174(7): 4356-4364
    83. Meissner HC, Anderson LJ, Pickering LK: Annual Variation in Respiratory Syncytial Virus Season and Decisions Regarding Immunoprophylaxis With Palivizumab. Pediatrics 2004; 114: 1082-1084
    84. Mohapatra S, Boyapalle S: Epidemiologic, Experimental, and Clinical Links between Respiratory Syncytial Virus Infection and Asthma. Clinical Microbiology Reviews 2008; 21: 495-504
    85. Navas L, Wang E, de Carvalho V, Robinson J: Improved outcome of respiratory syncytial virus infection in a high-risk hospitalized population of Canadian children. Pediatric Investigators Collaborative Network on Infections in Canada. J Pediatr 1992; 121(3): 348-354
    86. Naver L, Eriksson M, Ewald U, Linde A, Lindroth M, Schollin J: Appropriate prophylaxis with restrictive palivizumab regimen in preterm children in Sweden. Acta Paediatr 2004; 93(11): 1470-1473
    87. Nuijten MJ, Wittenberg W, Lebmeier M: Cost effectiveness of palivizumab for respiratory syncytial virus prophylaxis in high-risk children: a UK analysis. Pharmacoeconomics 2007; 25(1): 55-71
    88. Okoko JB, Wesumperuma HL, Hart CA: The influence of prematurity and low birthweight on transplacental antibody transfer in a rural West African population. Tropical Medicine & International Health 2001; 6(7): 529-534
    89. Pampinella D, Motisi D, Corsello G, van Drunen Littel-van den Hurk S, Mapletoft JW, Arsic N et al: Immunopathology of RSV infection: prospects for developing vaccines without this complication. Rev Med Virol 2007; 17(1): 5-34
    90. Pedraz C, Carbonell-Estrany X, Figueras-Aloy J, Quero J; IRIS Study Group: Effect of palivizumab prophylaxis in decreasing respiratory syncytial virus hospitalizations in premature infants. Pediatr Infect Dis J 2003; 22(9): 823-827
    91. Piedra PA: Clinical experience with respiratory syncytial virus vaccines. Pediatr Infect Dis J 2003; 22(2 Suppl): S94-S99
    92. Piedra PA, Englund JA, Glezen WP: Respiratory syncytial virus and parainfluenza viruses. In Richman DD, Whitley RJ, Hayden F eds. Clinical Virology. Malden, MA: Blackwell Publishing; 2002: 763-790
    93. Pinto-Prades JL, Ort\'85n-Rubio V, Puig-Junoy J: El analisis coste-efectividad en sanidad. Atencion Primaria 2001; 27(4): 275-278
    94. Prais D, Schonfeld T, Ami J: Admission to the Intensive Care Unit for Respiratory Syncytial Virus Bronchiolitis: A National Survey before Palivizumab Use. Pediatrics 2003; 112: 548-552
    95. Rackham OJ, Thorburn K, Kerr SJ: The potential impact of prophylaxis against bronchiolitis due to the respiratory syncytial virus in children with congenital cardiac malformations. Cardiology in the Young 2005, 15(3): 251-255
    96. Resch B, Gusenleitner W, Nuijten MJ, Lebmeier M, Wittenberg W: Cost-effectiveness of palivizumab against respiratory syncytial viral infection in high-risk children in Austria. Clin Ther 2008; 30(4): 749-760
    97. Robbins JM, Tilford JM, Jacobs RJ, Wheeler JG, Gillaspy SR, Schutze GE et al: Costs and Respiratory Syncytial Virus. Pediatrics 2001; 107: 608-609
    98. Rodriguez WJ, Gruber WC, Welliver RC, Groothuis JR, Simoes EA, Meissner HC et al: Respiratory syncytial virus (RSV) immune globulin intravenous therapy for RSV lower respiratory tract infection in infants and young children at high risk for severe RSV infections: Respiratory Syncytial Virus Immune Globulin Study Group. Pediatrics 1997; 99(3): 454-461
    99. Roeckl-Wiedmann I, Liese JG, Grill E, Fischer B, Carr D, Belohradsky BH: Economic evaluation of possible prevention of RSV-related hospitalizations in premature infants in Germany. Eur J of Pediatrics 2003; 162(4): 237-244
    100. Romero JR: Palivizumab prophylaxis of respiratory syncytial virus disease from 1998 to 2002: results from four years of palivizumab usage. Pediatr Infect Dis J 2003; 22(2 Suppl): S46-S54
    101. Schultz C, Richter N, Moller JC, Bucsky B: IFN-c response and IL-8 plasma levels in neonates with respiratory syncytial virus bronchiolitis. Correspondence. Eur Respir J 2001; 17: 321-324
    102. Sigurs N, Bjarnason R, Sigurbergsson F, Kjellman B: Respiratory Syncytial Virus Bronchiolitis in Infancy Is an Important Risk Factor for Asthma and Allergy at Age 7. Am J Respir Crit Care Med 2000; 161:1501-1507
    103. Sigurs N, Gustafsson PM, Bjarnason R, Lundberg F, Schmidt S, Sigurbergsson F et al: Severe Respiratory Syncytial Virus Bronchiolitis in Infancy and Asthma and Allergy at Age 13. Am J Respir Crit Care Med 2005; 171: 137-141
    104. Simoes EAF, Carbonell-Estrany X: Impact of severe disease caused by respiratory syncytial virus in children living in developed countries. Pediatr Infect Dis J 2003; 22(2 Suppl): S13-S18
    105. Simoes EAF, Sondheimer HM et al: Respiratory syncytial virus immune globulin for prophylaxis against respiratory syncytial disease in infants and children with congenital heart disease; J Pediatrics 1998; (133): 492-499
    106. Simoes EAF et al: Palivizumab Prophylaxis, Respiratory Syncytial Virus, and Subsequent Recurrent Wheezing. J Pediatr 2007; 151: 34-42
    107. Simon A, Ammann RA, Wilkesmann A, Eis-Hubinger AM, Schildgen O, Weimann E et al DSM RSV Paed Study Group: Respiratory syncytial virus infection in 406 hospitalized premature infants: results from a prospective German multicentre database. Eur J Pediatr 2007; 166(12): 1273-1283
    108. Speer ME, Boron M, McLaurin K, Cohen A, Rankin M, Groothuis J: Palivizumab Outcomes Registry 2000 To 2004: Delayed Prophylaxis In Children At High Risk Of Respiratory Syncytial Virus (Rsv) Disease; Neonatology Today 2007; 2(4): 1-5
    109. Stedman TL: Stedman's Medical Dictionary. 27th Ed Philadelphia Lippincott Williams & Wilkins 2000; 27-36
    110. Stensballe LG, Devasundaram KJ, Simoes EAF: Respiratory syncytial virus epidemics: the ups and downs of a seasonal virus. Pediatr Infect Dis J 2003; 22(2 Suppl): S21-S32
    111. Stevens TP, Sinkin RA, Hall CB, Maniscalco WM, McConnochie KM: Respiratory Syncytial Virus and Premature Infants Born at 32 Weeks' Gestation or Earlier. Hospitalization and Economic Implications of Prophylaxis. Arch Pediatr Adolesc Med 2000; 154: 55-61
    112. Stoicescu SM, Ciocoiu R, Orãşeanu D: The experience of Plivizumab administration in Romania. Therapeutics, Pharmacology and Clinical Toxicology 2009; XIII(3): 295-299
    113. Takimoto T, Hurwitz JL, Zhan X, Krishnamurthy S, Prouser C, Brown B et al: Recombinant Sendai Virus as a Novel Vaccine Candidate for Respiratory Syncytial Virus. Viral Immunology 2005; 18(2): 255-266
    114. Tecu C, Orãşanu D, Sima A, Oprişan G, Alexandrescu V, Samoilã N: Diagnosticul de laborator rapid al bronşiolitelor şi VRS la sugar şi copilul mic. Bacteriologia, Virusologia, Parazitologia, Epidemiologia 2006; 51(1-2): 82-85
    115. Thomas M, Bedford-Russell A, Sharland M: Hospitalisation for RSV infection in ex-preterm infants-implications for use of RSV immune globulin. Arch Dis Child 2000; 83: 122-127
    116. Tulloh RMR, Feltes TF: The European Forum for Clinical Management: prophylaxis against the respiratory syncytial virus in infants and young children with congenital cardiac disease. Cardiology in the Young 2005;15(3): 274-278
    117. Tulloh R, Marsh M, Blackburn M, Casey F, Lenney W, Weller P et al: Working Group of the British Paediatric Cardiac Association: Recommendations for the use of palivizumab as prophylaxis against respiratory syncytial virus in infants with congenital cardiac disease. Cardiol Young 2003; 13(5): 420-423
    118. Vogel AM, McKinlay MJ, Ashton T, Lennon DR, Harding JE, Pinnock R et al: Cost-effectiveness of palivizumab in New Zealand, J of Paediatrics and Child Health 2002; 38(4): 352-357
    119. Walsh EE, McConnochie KM, Long CE et al: Severity of respiratory syncytial virus infection is related to virus strain. J Infect Dis 1997; 175(4): 814-820
    120. Warren A, Langley JM, Thomas W, Scott J: Optimizing the delivery and use of a new monoclonal antibody in children with congenital heart disease: A successful provincial respiratory syncytial virus prophylaxis program. Can J Cardiol 2007; 23(6): 463-466
    121. Wegner S, Jacobson Vann J, Liu G, Byrns P, Cypra C, Campbell W et al: Direct Cost Analyses of Palivizumab Treatment in a Cohort of At-Risk Children: Evidence From the North Carolina Medicaid Program. Pediatrics 2004; 114: 1612-1619
    122. Weisman LE: Contemporary diagnosis and management of Respiratory Syncytial Virus. In: Weisman LE, Groothuis JR: Contemporary diagnosis and management of respiratory syncytial virus. Newtown PA Handbooks in Health Care Co 2000; 5, 37-59, 72-83, 122-131, 136-146, 153-155, 157-172, 210-217
    123. Wu S-Y, Bonaparte J, Pyati S: Optimal Timing and Dosing Intervals of Palivizumab in Premature Neonates: Still Some Work to Do: In Reply. Pediatrics 2005; 115: 1440-1441
    124. Wu S-Y, Bonaparte J Pyati S: Palivizumab Use in Very Premature Infants in the Neonatal Intensive Care Unit. Pediatrics 2004; 114: e554-e556
    125. Yeung CY, Hobbs JR: Serum-gamma-G-globulin levels in normal premature, post-mature, and "small-fordates" newborn babies. Lancet 1968; 1(7553): 1167-1170
    126. Yount LE, Mahle WT: Economic Analysis of Palivizumab in Infants with Congenital Heart Disease. Pediatrics 2004; 114: 1606-1611
    127. http://securews.healthnowny.com/wps/wcm.DrugTherapyGuidelines:Synagis (palivizumab); accesat octombrie 2009
    128. Berman Rosenzweig E, Widlitz AC, Barst RJ: Pulmonary Arterial Hypertension in Children. Pediatric Pulmonology 2004; 38: 2-22
    129. Haworth SG: The management of pulmonary hypertension in children. Arch Dis Child 2008; 93: 620-625
    130. Widlitz A, Barst RJ: Pulmonary arterial hypertension in children. In Dinh-Xuan AT, Humbert M, Naeije R: Advances in Pathobiology, Diagnosis, and Treatment of Pulmonary Hypertension. Number 5. Eur Respir J 2003; 21: 155-176
    131. European Medicines Agency, Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP): Concept paper on the need for the development of a paediatric addendum to the CHMP guideline on the clinical investigations of medicinal products for the treatment of pulmonary arterial hypertension. London, 22 January 2009, doc. Ref. Emea/chmp/ewp/644261/2008.

    10. Anexe

    Anexa 1. Lista participanţilor la Întâlnirile de Consens
    Anexa 2. Grade de recomandare şi nivele ale dovezilor
    Anexa 3. Clasificarea funcţionalã a hipertensiunii pulmonare
    Anexa 4. Clasificarea a hemoragiilor intraventriculare
    Anexa 5. Clasificarea leucomalaciei periventriculare
    Anexa 6. Reacţii adverse semnalate la administrarea de palivizumab la prematurii şi copiii cu BPC
    Anexa 7. Reacţii adverse fost semnalate la administrarea de palivizumab la copiii cu MCC

    10.1. Anexa 1. Lista participanţilor la Întâlnirile de Consens

    Lista participanţilor la Întâlnirea de Consens de la Iaşi, 22 octombrie 2009
    Prof. Dr. Silvia Maria Stoicescu - IOMC Polizu, Bucureşti
    Prof. Dr. Maria Stamatin - Maternitatea Cuza Vodã Iaşi
    Prof. Dr. Gabriela Zaharie - Spitalul Clinic de Obstetricã-Ginecologie I, Cluj Napoca
    Prof. Dr. Constantin Ilie - Maternitatea Bega, Timişoara
    Conf. Dr. Manuela Cucerea - Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţã, Tg. Mureş
    Şef Lucr. Dr. Luminiţa Pãduraru - Maternitatea Cuza Vodã Iaşi
    As. Dr. Marta Simon - Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţã, Tg. Mureş
    Dr. Gabriela Olariu - Spitalul de Obstetricã-Ginecologie "D. Popescu", Timişoara
    Dr. Adrian Ioan Toma - Spitalul Clinic de Obstetricã-Ginecologie "Panait Sârbu", Bucureşti
    Dr. Adrian Crãciun - Maternitatea Cantacuzino, Bucureşti
    Dr. Doina Broscãuncianu - IMOC Polizu, Bucureşti
    Dr. Anca Bivoleanu - Maternitatea Cuza Vodã Iaşi
    Dr. Maria Alboi - Maternitatea Cuza Vodã Iaşi
    Dr. Andreea Avasiloaiei - Maternitatea Cuza Vodã Iaşi
    Dr. Monika Rusneak - Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţã, Tg. Mureş
    Dr. Mihaela Ţunescu - Spitalul de Obstetricã-Ginecologie "D. Popescu", Timişoara
    Dr. Daniela Icma - Spitalul de Obstetricã-Ginecologie "D. Popescu", Timişoara
    Dr. Eugen Mâţu - Spitalul Clinic de Obstetricã-Ginecologie "Panait Sârbu", Bucureşti
    Dr. Maria Livia Ognean - Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţã Sibiu
    Invitaţi:
    Dr. Mihai Horga - UNFPA
    Nicu Fota - CRED

    Lista participanţilor la Întâlnirea de Consens din 7-8 decembrie 2009, Bucureşti
    Prof. Dr. Silvia Maria Stoicescu - IOMC Polizu, Bucureşti
    Prof. Dr. Maria Stamatin - Maternitatea Cuza Vodã Iaşi
    Prof. Dr. Gabriela Zaharie - Spitalul Clinic de Obstetricã-Ginecologie I, Cluj Napoca
    Prof. Dr. Constantin Ilie - Maternitatea Bega, Timişoara
    Conf. Dr. Manuela Cucerea - Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţã, Tg. Mureş
    Conf. Dr. Valeria Filip - Spitalul Clinic Judeţean Oradea
    Şef Lucr. Dr. Ligia Blaga - Clinica de Obstetricã Ginecologie II, Cluj Napoca
    Şef Lucr. Dr. Luminiţa Pãduraru - Maternitatea Cuza Vodã Iaşi
    Dr. Gabriela Olariu - Spitalul de Obstetricã-Ginecologie "D. Popescu", Timişoara
    Dr. Adrian Ioan Toma - Spitalul Clinic de Obstetricã-Ginecologie "Panait Sârbu", Bucureşti
    Dr. Adrian Crãciun - Maternitatea Cantacuzino, Bucureşti
    Dr. Mirela Ciurea - Maternitatea Cantacuzino, Bucureşti
    Dr. Anca Bivoleanu - Maternitatea Cuza Vodã Iaşi
    Dr. Mihaela Ţunescu - Spitalul de Obstetricã-Ginecologie "D. Popescu", Timişoara
    Dr. Eugen Mâţu - Spitalul Clinic de Obstetricã-Ginecologie "Panait Sârbu", Bucureşti
    Dr. Monica Popa - Spitalul Clinic de Obstetricã-Ginecologie I, Cluj Napoca
    Dr. Carmen Voicilã - IOMC Polizu, Bucureşti
    Dr. Maria Livia Ognean - Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţã Sibiu
    Invitat:
    Dr. Roxana Iliescu - CRED

    10.2. Anexa 2. Grade de recomandare şi nivele ale dovezilor

    Tabel 1. Clasificarea tãriei aplicate gradelor de recomandare


┌───────────┬──────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Standard │Standardele sunt norme care trebuie aplicate rigid şi trebuie │
│ │urmate în cvasitotalitatea cazurilor, excepţiile fiind rare şi │
│ │greu de justificat. │
├───────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Recomandare│Recomandãrile prezintã un grad scãzut de flexibilitate, nu au for-│
│ │ţa standardelor, iar atunci când nu sunt aplicate, acest lucru │
│ │trebuie justificat raţional, logic şi documentat. │
├───────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Opţiune │Opţiunile sunt neutre din punct de vedere a alegerii unei condui- │
│ │te, indicând faptul cã mai multe tipuri de intervenţii sunt posi- │
│ │bile şi cã diferiţi medici pot lua decizii diferite. │
│ │Ele pot contribui la procesul de instruire şi nu necesitã justifi-│
│ │care. │
└───────────┴──────────────────────────────────────────────────────────────────┘



    Tabel 2. Clasificarea puterii ştiinţifice a gradelor de recomandare


┌───────┬──────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Grad A │Necesitã cel puţin un studiu randomizat şi controlat ca parte a unei │
│ │liste de studii de calitate publicate pe tema acestei recomandãri │
│ │(nivele de dovezi Ia sau Ib). │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Grad B │Necesitã existenţa unor studii clinice bine controlate, dar nu rando- │
│ │mizate, publicate pe tema acestei recomandãri (nivele de dovezi IIa, │
│ │IIb sau III). │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Grad C │Necesitã dovezi obţinute din rapoarte sau opinii ale unor comitete de │
│ │experţi sau din experienţa clinicã a unor experţi recunoscuţi ca auto-│
│ │ritate în domeniu (nivele de dovezi IV). Indicã lipsa unor studii cli-│
│ │nice de bunã calitate aplicabile direct acestei recomandãri. │
├───────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Grad E │Recomandãri de bunã practicã bazate pe experienţa clinicã a grupului │
│ │tehnic de elaborare a acestui ghid. │
└───────┴──────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



    Tabel 3. Clasificarea nivelelor de dovezi


┌─────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Nivel Ia │Dovezi obţinute din meta-analiza unor studii randomizate şi │
│ │controlate. │
├─────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Nivel Ib │Dovezi obţinute din cel puţin un studiu randomizat şi controlat, │
│ │bine conceput. │
├─────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Nivel IIa│Dovezi obţinute din cel puţin un studiu clinic controlat, fãrã ran- │
│ │domizare, bine conceput. │
├─────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Nivel IIb│Dovezi obţinute din cel puţin un studiu quasi-experimental bine con-│
│ │ceput, preferabil de la mai multe centre sau echipe de cercetare. │
├─────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Nivel III│Dovezi obţinute de la studii descriptive, bine concepute. │
├─────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Nivel IV │Dovezi obţinute de la comitete de experţi sau experienţã clinicã a │
│ │unor experţi recunoscuţi ca autoritate în domeniu. │
└─────────┴────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



    10.3. Anexa 3. Clasificarea funcţionalã a hipertensiunii pulmonare modificatã dupã clasificarea funcţionalã a New York Heart Association, conform OMS 1998[16]



┌─────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Clasa I │Pacienţi cu hipertensiune pulmonarã fãrã limitarea activitãţilor │
│ │fizice. Activitãţi fizice uzuale nu determinã dispnee sau fatigabi- │
│ │litate, dureri toracice sau iminenţa sincopei, neexplicabile. │
├─────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Clasa II │Pacienţi cu hipertensiune pulmonarã care determinã limitarea uşoarã │
│ │a activitãţii fizice. │
│ │Pacienţii prezintã confort în repaus. Activitãţi uzuale produc │
│ │dispnee sau fatigabilitate, durere toracicã sau iminenţa sincopei, │
│ │neexplicabile. │
├─────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Clasa III│Pacienţi cu hipertensiune pulmonarã care determinã limitarea marcatã│
│ │a activitãţii fizice. │
│ │Pacienţii prezintã confort în repaus. Activitãţi mai uşoare decât │
│ │cele uzuale produc dispnee sau fatigabilitate, durere toracicã sau │
│ │iminenţa sincopei, neexplicabile. │
├─────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Clasa IV │Pacienţi cu hipertensiune pulmonarã incapabili sã desfãşoare vreo │
│ │activitate fizicã fãrã simptome. Aceşti pacienţi manifestã semne de │
│ │insuficienţã cardiacã dreaptã. Dispneea şi/sau fatigabilitatea pot │
│ │fi prezente chiar şi în repaus. Disconfortul este crescut de orice │
│ │activitate fizicã. │
└─────────┴────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



    10.4. Anexa 4. Clasificarea a hemoragiilor intraventriculare dupã Papile[30]


┌─────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Gradul │Definiţia │
├─────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ I │Limitatã la matricea germinativã (hemoragie subependimarã) │
├─────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ II │Hemoragie intraventricularã │
├─────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ III │Hemoragie intraventricularã însoţitã de dilatare ventricularã │
├─────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ IV │Hemoragie intraventricularã însoţitã de dilatare ventricularã şi │
│ │extensie periventricularã │
└─────────┴────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



    10.5. Anexa 5. Clasificarea leucomalaciei periventriculare dupã de Vries[31]


┌─────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Gradul │Definiţia │
├─────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ I │Ecodensitãţi tranzitorii periventriculare persistente 7 zile sau mai│
│ │mult │
├─────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ II │Ecodensitãţi periventriculare care evolueazã spre chisturi mici lo- │
│ │calizate frontoparietal │
├─────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ III │Ecodensitãţi periventriculare care evolueazã spre formare extensivã │
│ │de leziuni chistice periventricular │
├─────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ IV │Ecodensitãţi care se extind spre substanţa albã profundã şi evolu- │
│ │eazã cu formare extensivã de leziuni chistice │
└─────────┴────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



    10.6. Anexa 6. Reacţii adverse semnalate dupã administrarea de palivizumab la prematurii şi copiii cu BPC


┌────────────────────────┬─────────┬───────────────────────────────────────────┐
│Investigaţii diagnostice│Mai puţin│Creşterea AST, creşterea ALT │
│ │frecvente│Teste funcţionale hepatice anormale │
├────────────────────────┼─────────┼───────────────────────────────────────────┤
│Tulburãri hematologice │Mai puţin│Leucopenie │
│şi limfatice │frecvente│ │
├────────────────────────┼─────────┼───────────────────────────────────────────┤
│Tulburãri respiratorii, │Mai puţin│Wheesing │
│toracice şi mediastinale│frecvente│Rinitã │
│ │ │Tuse │
├────────────────────────┼─────────┼───────────────────────────────────────────┤
│Tulburãri gastro- │Frecvente│Diaree │
│intestinale │Mai puţin│Vãrsãturi │
│ │frecvente│ │
├────────────────────────┼─────────┼───────────────────────────────────────────┤
│Afecţiuni cutanate şi │Mai puţin│Erupţii cutanate │
│ale ţesutului subcutanat│frecvente│ │
├────────────────────────┼─────────┼───────────────────────────────────────────┤
│Infecţii şi infestãri │Mai puţin│Infecţii virale │
│ │frecvente│Infecţii ale tractului respirator superior │
├────────────────────────┼─────────┼───────────────────────────────────────────┤
│Tulburãri generale şi la│Frecvente│Febrã, reacţie la locul injecţiei │
│nivelul locului de │Mai puţin│Durere │
│administrare │frecvente│ │
├────────────────────────┼─────────┼───────────────────────────────────────────┤
│Tulburãri psihice │Frecvente│Nervozitate │
└────────────────────────┴─────────┴───────────────────────────────────────────┘



    10.7. Anexa 7. Reacţii adverse semnalate dupã administrarea de palivizumab la copiii cu MCC


┌────────────────────────┬─────────┬───────────────────────────────────────────┐
│Tulburãri ale sistemului│Mai puţin│Somnolenţã │
│nervos │frecvente│Hiperkinezie │
├────────────────────────┼─────────┼───────────────────────────────────────────┤
│Tulburãri respiratorii, │Mai puţin│Rinitã │
│toracice şi mediastinale│frecvente│ │
├────────────────────────┼─────────┼───────────────────────────────────────────┤
│Tulburãri gastro- │Mai puţin│Vãrsãturi │
│intestinale │frecvente│Diaree sau constipaţie │
├────────────────────────┼─────────┼───────────────────────────────────────────┤
│Afecţiuni cutanate şi │Mai puţin│Erupţii cutanate │
│ale ţesutului subcutanat│frecvente│Eczemã │
├────────────────────────┼─────────┼───────────────────────────────────────────┤
│Infecţii şi infestãri │Mai puţin│Gastroenteritã │
│ │frecvente│Infecţii ale tractului respirator superior │
├────────────────────────┼─────────┼───────────────────────────────────────────┤
│Tulburãri vasculare │Mai puţin│Hemoragie │
│ │frecvente│ │
├────────────────────────┼─────────┼───────────────────────────────────────────┤
│Tulburãri generale şi la│Frecvente│Febrã, reacţie la locul injecţiei │
│nivelul locului de │Mai puţin│Astenie │
│administrare │frecvente│ │
├────────────────────────┼─────────┼───────────────────────────────────────────┤
│Tulburãri psihice │Mai puţin│Nervozitate │
│ │frecvente│ │
└────────────────────────┴─────────┴───────────────────────────────────────────┘



                         -----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016