Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   GHID din 2 august 2011  de practica medicala pentru specialitatea neonatologie - Alimentatia parenterala a nou-nascutului la termen bolnav (Anexa nr. 10)*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

GHID din 2 august 2011 de practica medicala pentru specialitatea neonatologie - Alimentatia parenterala a nou-nascutului la termen bolnav (Anexa nr. 10)*)

EMITENT: MINISTERUL SANATATII
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 586 bis din 18 august 2011
----------
    *) Aprobat de Ordinul nr. 1.232 din 02 august 2011, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 586 din 18 august 2011.




 Ministerul Sãnãtãţii Publice Colegiul Medicilor Asociaţia de Neonatologie
   Comisia Consultativã de din România din România
  Pediatrie şi Neonatologie

                  COLECŢIA GHIDURI CLINICE PENTRU NEONATOLOGIE
                              Ghidul 10/Revizia 0
                                   23.07.2010



    Publicat de Asociaţia de Neonatologie din România
    Editor: Maria Livia Ognean
    (c) Asociaţia de Neonatologie din România, 2011

    Grupul de Coordonare a procesului de elaborare a ghidurilor încurajeazã schimbul liber şi punerea la dispoziţie în comun a informaţiilor şi dovezilor cuprinse în acest ghid, precum şi adaptarea lor la condiţiile locale.
    Orice parte din acest ghid poate fi copiatã, reprodusã sau distribuitã, fãrã permisiunea autorilor sau editorilor, cu respectarea urmãtoarelor condiţii: (a) ghidul sau fragmentul sã nu fie copiat, reprodus, distribuit sau adaptat în scopuri comerciale, (b) persoanele sau instituţiile care doresc sã copieze, reproducã sau distribuie ghidul sau fragmente din acestea, sã informeze Asociaţia de Neonatologie din România şi (c) Asociaţia de Neonatologie din România sã fie menţionatã ca sursã a acestor informaţii în toate copiile, reproducerile sau distribuţiile materialului.

    Acest ghid a fost aprobat de Ministerul Sãnãtãţii Publice prin Ordinul nr. .... din ...... şi de Colegiul Medicilor prin documentul nr. ... din ...... şi de Asociaţia de Neonatologie din România în data de ......

    Precizãri
    Ghidurile clinice pentru Neonatologie sunt elaborate cu scopul de a ajuta personalul medical sã ia decizii privind îngrijirea nou-nãscuţilor. Acestea prezintã recomandãri de bunã practicã medicalã clinicã bazate pe dovezi publicate (literatura de specialitate) recomandate a fi luate în considerare de cãtre medicii neonatologi şi pediatri şi de alte specialitãţi, precum şi de celelalte cadre medicale implicate în îngrijirea tuturor nou-nãscuţilor.
    Deşi ghidurile reprezintã o fundamentare a bunei practici medicale bazate pe cele mai recente dovezi disponibile, ele nu intenţioneazã sã înlocuiascã raţionamentul practicianului în fiecare caz individual. Decizia medicalã este un proces integrativ care trebuie sã ia în considerare circumstanţele individuale şi opţiunea pacientului sau, în cazul nou-nãscutului, a pãrinţilor, precum şi resursele, caracteristicile specifice şi limitãrile instituţiilor medicale. Se aşteaptã ca fiecare practician care aplicã recomandãrile în scop diagnostic, terapeutic sau pentru urmãrire, sau în scopul efectuãrii unei proceduri clinice particulare sã utilizeze propriul raţionament medical independent în contextul circumstanţial clinic individual, pentru a decide orice îngrijire sau tratament al nou-nãscutului în funcţie de particularitãţile acestuia, opţiunile diagnostice şi curative disponibile.
    Instituţiile şi persoanele care au elaborat acest ghid au depus eforturi pentru ca informaţiile conţinute în ghid sã fie corecte, redate cu acurateţe şi susţinute de dovezi. Date fiind posibilitatea erorii umane şi/sau progresele cunoştinţelor medicale, autorii nu pot şi nu garanteazã cã informaţia conţinutã în ghid este în totalitate corectã şi completã. Recomandãrile din acest ghid clinic sunt bazate pe un consens al autorilor privitor la tema propusã şi abordãrile terapeutice acceptate în momentul actual. În absenţa dovezilor publicate, recomandãrile se bazeazã pe consensul experţilor din cadrul specialitãţii. Totuşi, acestea nu reprezintã în mod necesar punctele de vedere şi opiniile tuturor clinicienilor şi nu le reflectã în mod obligatoriu pe cele ale Grupului Coordonator.
    Ghidurile clinice, spre deosebire de protocoale, nu sunt gândite ca directive pentru o singurã modalitate de diagnostic, management, tratament sau urmãrire a unui caz sau ca o modalitate definitivã de îngrijire a nou-nãscutului. Variaţii ale practicii medicale pot fi necesare în funcţie de circumstanţele individuale şi opţiunea pãrinţilor nou-nãscutului, precum şi de resursele şi limitãrile specifice ale instituţiei sau tipului de practicã medicalã. Acolo unde recomandãrile acestor ghiduri sunt modificate, abaterile semnificative de la ghiduri trebuie documentate în întregime în protocoale şi documente medicale, iar motivele modificãrilor trebuie justificate detaliat.
    Instituţiile şi persoanele care au elaborat acest ghid îşi declinã responsabilitatea legalã pentru orice inacurateţe, informaţie perceputã eronat, pentru eficacitatea clinicã sau succesul oricãrui regim terapeutic detaliat în acest ghid, pentru modalitatea de utilizare sau aplicare sau pentru deciziile finale ale personalului medical rezultate ca urmare a utilizãrii sau aplicãrii lor. De asemenea, ele nu îşi asumã responsabilitatea nici pentru informaţiile referitoare la produsele farmaceutice menţionate în ghid. În fiecare caz specific, utilizatorii ghidurilor trebuie sã verifice literatura de specialitate prin intermediul surselor independente şi sã confirme cã informaţia conţinutã în recomandãri, în special dozele medicamentelor, este corectã.
    Orice referire la un produs comercial, proces sau serviciu specific prin utilizarea numelui comercial, al mãrcii sau al producãtorului, nu constituie sau implicã o promovare, recomandare sau favorizare din partea Grupului de Coordonare, a Grupului Tehnic de Elaborare, a coordonatorului sau editorului ghidului faţã de altele similare care nu sunt menţionate în document. Nici o recomandare din acest ghid nu poate fi utilizatã în scop publicitar sau în scopul promovãrii unui produs.
    Opiniile susţinute în aceastã publicaţie sunt ale autorilor şi nu reprezintã în mod necesar opiniile Fundaţiei Cred.

    Toate ghidurile clinice sunt supuse unui proces de revizuire şi actualizare continuã. Cea mai recentã versiune a acestui ghid poate fi accesatã prin internet la adresa ........

    Tipãrit la ......
    ISSN ............

    Grupul de Coordonare a elaborãrii ghidurilor
    Comisia Consultativã de Pediatrie şi Neonatologie a Ministerului Sãnãtãţii Publice
      Prof. Dumitru Orãşeanu
    Comisia de Obstetricã şi Ginecologie a Colegiului Medicilor din România
      Prof. Dr. Vlad I. Tica
    Asociaţia de Neonatologie din România
      Prof. Univ. Dr. Silvia Maria Stoicescu

    Preşedinte - Prof. Univ. Dr. Silvia Maria Stoicescu
    Co-preşedinte - Prof. Univ. Dr. Maria Stamatin
    Secretar - Conf. Univ. Dr. Manuela Cucerea

    Membrii Grupului Tehnic de Elaborare a ghidului

    Coordonatori:
      Conf. Univ. Dr. Valeria Filip
      Dr. Gabriela Olariu

    Scriitori:
      Dr. Bianca Chirea

    Membri:
      Dr. Jozsef Szabo
      Dr. Ramona Dorobantu
      Dr. Mihaela Ţunescu
      Dr. Daniela Icma
      Dr. Sebastian Olariu

   Mulţumiri

    Mulţumiri experţilor care au evaluat ghidul:
      Prof. Dr. Silvia Maria Stoicescu
      Prof. Dr. Gabriela Corina Zaharie

    Mulţumim Dr. Maria Livia Ognean pentru coordonarea şi integrarea activitãţilor de dezvoltare a Ghidurilor Clinice pentru Neonatologie.

    Multumim Fundaţiei Cred pentru suportul tehnic acordat pentru buna desfãşurare a activitãţilor de dezvoltare a Ghidurilor Clinice pentru Neonatologie şi organizarea întâlnirilor de consens.


    Abrevieri
    AP - alimentaţia parenteralã
    VG - vârsta de gestaţie
    APT - alimentaţia parenteralã totalã
    AEM - alimentaţia enteralã minimã
    AR - autozomal recesiv
    MCC - malformaţie congenitalã cardiacã
    EUN - enterocolitã ulcero-necroticã

    1. Introducere

    Nou-nãscuţii la termen bolnavi aflaţi în secţia de terapie intensivã care din diferite motive nu pot fi alimentaţi enteral vor necesita iniţial alimentaţie parenteralã (AP) pânã când vor putea sã-şi asigure necesarul nutriţional pe cale enteralã.
    Posibilitatea de a asigura AP nou-nãscuţilor în perioada neonatalã a crescut semnificativ rata de supravieţuire. Scopul nutriţiei parenterale este de a asigura suficienţi nutrienţi pentru a susţine o ratã de creştere şi dezvoltare normale.
    Acest ghid a fost conceput la nivel naţional şi urmãreşte implementarea unor strategii standardizate şi eficiente pentru iniţierea AP la nou-nãscuţii la termen bolnavi la care alimentaţia enteralã nu este posibilã sau nu asigurã în totalitate nevoile de creştere ale organismului. Prin menţinerea eutroficitãţii nou-nãscuţilor internaţi în secţia de terapie intensivã se va asigura recuperarea mai rapidã, reducerea duratei de spitalizare şi scãderea costurilor.
    Acest ghid precizeazã standardele, principiile şi aspectele fundamentale ale managementului particularizat unui caz clinic concret care trebuie respectat de practicieni indiferent de nivelul unitãţii sanitare în care activeazã.
    Ghidurile clinice pentru neonatologie sunt mai rigide decât protocoalele clinice, fiind realizate de grupuri tehnice de elaborare respectând nivele de dovezi ştiinţifice, tãrie a afirmaţiilor şi grade de recomandare. În schimb, protocoalele permit un grad mai mare de flexibilitate.

    2. Obiective

    Obiectivul ghidului este de a standardiza practica clinicã privind alimentaţia parenteralã a nou-nãscutului la termen bolnav internat în secţia de terapie intensivã sau în secţiile de îngrijiri speciale. Ghidul se adreseazã tuturor celor implicaţi în îngrijirea nou-nãscuţilor - medici şi asistente medicale din specialitãţile neonatologie, pediatrie, chirurgie pediatricã.
    Acest ghid urmãreşte creşterea calitãţii actului medical prin:
    - reducerea variaţiilor în practica medicalã (cele care nu sunt necesare)
    - aducerea în actualitate a unei probleme cu impact asupra sãnãtãţii nou-nãscuţilor, sugarilor şi copiilor mici
    - aplicarea evidenţelor în practica medicalã; diseminarea unor noutãţi ştiinţifice
    - integrarea unor servicii sau proceduri (chiar interdisciplinare)
    - creşterea încrederii personalului medical în rezultatul unui act medical
    - ghidul constituie un instrument de consens între clinicieni
    - ghidul protejeazã practicianul din punctul de vedere al malpraxisului
    - asigurarea continuitãţii între serviciile oferite de medici şi de asistente
    - structurarea documentaţiei medicale
    - oferirea unei baze de informaţie pentru analize şi comparaţii
    - armonizarea practicii medicale româneşti cu principiile medicale internaţional acceptate.
    Se prevede ca acest ghid sã fie adoptat pe plan local, regional şi naţional.

    3. Metodologia de elaborare

    3.1. Etapele procesului de elaborare
    Ca urmare a solicitãrii Ministerului Sãnãtãţii Publice de a sprijini procesul de elaborare a ghidurilor clinice pentru neonatologie, Asociaţia de Neonatologie din România a organizat în 28 martie 2009 la Bucureşti o întâlnire a instituţiilor implicate în elaborarea ghidurilor clinice pentru neonatologie.
    A fost prezentat contextul general în care se desfãşoarã procesul de redactare a ghidurilor şi implicarea diferitelor instituţii. În cadrul întâlnirii s-a decis constituirea Grupului de Coordonare a procesului de elaborare a ghidurilor. A fost, de asemenea, prezentatã metodologia de lucru pentru redactarea ghidurilor, un plan de lucru şi au fost agreate responsabilitãţile pentru fiecare instituţie implicatã. A fost aprobatã lista de subiecte a ghidurilor clinice pentru neonatologie şi pentru fiecare ghid au fost aprobaţi coordonatorii Grupurilor Tehnice de Elaborare (GTE).
    În data de 26 septembrie 2009, în cadrul Conferinţei Naţionale de Neonatologie din România a avut loc o sesiune în cadrul cãreia au fost prezentate, discutate în plen şi agreate principiile, metodologia de elaborare şi formatul ghidurilor.
    Pentru fiecare ghid, coordonatorul a nominalizat componenţa Grupului Tehnic de Elaborare, incluzând scriitorul/scriitorii şi o echipã de redactare, precum şi un numãr de experţi evaluatori externi pentru recenzia ghidului. Pentru facilitarea şi integrarea procesului de elaborare a tuturor ghidurilor a fost ales un integrator. Toate persoanele implicate în redactarea sau evaluarea ghidurilor au semnat Declaraţii de Interese.
    Scriitorii ghidurilor au fost contractaţi şi instruiţi privind metodologia redactãrii ghidurilor, dupã care au elaborat prima versiune a ghidului, în colaborare cu membrii GTE şi sub conducerea coordonatorului ghidului.
    Pe parcursul citirii ghidului, prin termenul de medic(ul) se va înţelege medicul de specialitate neonatologie, cãruia îi este dedicat în principal ghidul clinic. Acolo unde s-a considerat necesar, specialitatea medicului a fost enunţatã în clar pentru a fi evitate confuziile de atribuire a responsabilitãţii actului medical.
    Dupã verificarea din punctul de vedere al principiilor, structurii şi formatului acceptat pentru ghiduri şi formatare a rezultat versiunea a 2-a a ghidului, versiune care a fost trimisã pentru evaluarea externã la experţii selectaţi. Coordonatorul şi Grupul Tehnic de Elaborare au luat în considerare şi încorporat, dupã caz, comentariile şi propunerile de modificare fãcute de evaluatorii externi şi au redactat versiunea a 3-a a ghidului. Aceastã versiune a fost prezentatã şi supusã discuţiei detaliate, punct cu punct, în cadrul unor Întâlniri de Consens care au avut loc la Sibiu în perioada 7-9 mai 2010 şi la Bran în perioada 23-25 iulie 2010, cu sprijinul Fundaţiei Cred. Participanţii la Întâlnirile de Consens sunt prezentaţi în Anexa 1.
    Ghidurile au fost dezbãtute punct cu punct şi au fost agreate prin consens din punct de vedere al conţinutului tehnic, gradãrii recomandãrilor şi formulãrii.
    Evaluarea finala a ghidului a fost efectuatã utilizând instrumentul Agree elaborat de Organizaţia Mondialã a Sãnãtãţii (OMS). Ghidul a fost aprobat formal de cãtre Comisia Consultativã de Pediatrie şi Neonatologie a Ministerului Sãnãtãţii Publice, Comisia de Pediatrie şi Neonatologie (?) a Colegiul Medicilor din România şi Asociaţia de Neonatologie din România.
    Ghidul a fost aprobat de cãtre Ministerul Sãnãtãţii Publice prin Ordinul nr. ......

    3.2. Principii
    Ghidul clinic "Alimentaţia parenteralã a nou-nãscutului la termen bolnav" a fost conceput cu respectarea principilor de elaborare a Ghidurilor clinice pentru neonatologie aprobate de Grupul de Coordonare a elaborãrii ghidurilor clinice pentru Neonatologie şi de Asociaţia de Neonatologie din România.
    Grupul tehnic de elaborare a ghidurilor a cãutat şi selecţionat, în scopul elaborãrii recomandãrilor şi argumentãrilor aferente, cele mai importante şi mai actuale dovezi ştiinţifice (meta-analize, revizii sistematice, studii controlate randomizate, studii controlate, studii de cohortã, studii retrospective şi analitice, cãrţi, monografii). În acest scop au fost folosite pentru cãutarea informaţiilor urmãtoarele surse de date: Cochrane Library, Medline, OldMedline, Embase utilizând cuvintele cheie semnificative pentru subiectul ghidului.
    Fiecare recomandare este bazatã pe dovezi ştiinţifice, iar pentru fiecare afirmaţie a fost furnizatã o explicaţie bazatã pe nivelul dovezilor şi a fost precizatã puterea ştiinţificã (acolo unde existã date). Pentru fiecare afirmaţie a fost precizatã alãturat tãria afirmaţiei (Standard, Recomandare sau Opţiune) conform definiţiilor din Anexa 2.

    3.3. Data reviziei
    Acest ghid clinic va fi revizuit în 2013 sau în momentul în care apar dovezi ştiinţifice noi care modificã recomandãrile fãcute.

    4. Structura

    Acest ghid clinic este structurat în urmãtoarele capitole:
    - definiţii şi evaluare (aprecierea riscului şi diagnostic)
    - conduitã profilacticã
    - conduitã terapeuticã
    - monitorizare
    - aspecte administrative
    - bibliografie
    - anexe.

    5. Definiţii şi evaluare (aprecierea riscului şi diagnostic)

    5.1. Definiţii




    Standard Nou-nãscutul la termen este nou-nãscutul cu vârsta de gestaţie
                 (VG) cuprinsã între 37 şi 41 de sãptãmâni de sarcinã [1,2]. C
    Standard Nou-nãscutul bolnav este nou-nãscutul care prezintã stare
                 generalã alteratã, cu afectarea unuia sau mai multor organe sau
                 sisteme: neurologic, digestiv, respirator, reno-urinar, cardio-
                 circulator sau hematologic. E
    Standard Alimentaţia parenteralã reprezintã asigurarea nevoilor nutriţio-
                 nale prin administrarea endovenoasã a nutritienţilor [3]. C
    Standard Alimentaţia parenteralã totalã (sau nutriţia parenteralã totalã)
                 (APT) reprezintã administrarea exclusiv intravenoasã a nutrienţilor
                 (glucide, aminoacizi, lipide, minerale, vitamine) necesari
                 metabolismului şi creşterii [3]. C
    Standard Alimentaţia parenteralã parţialã reprezintã completarea
                 nutriţionalã pe cale venoasã a unei nutriţii enterale suboptimale
                 pentru o creştere şi dezvoltare normale [3,4]. C
    Standard Alimentaţia enteralã minimã (AEM) (sau priming sau alimentaţia
                 enteralã precoce sau alimentaţie troficã minimã), reprezintã
                 administrarea unor mici cantitãţi de lapte pe cale enteralã în
                 paralel cu alimentaţia parenteralã [3]. C
    Standard Cateterizarea unei vene centrale este poziţionarea unui tub/
                 cateter direct în vena respectivã. E
    Standard Cateterizarea percutanã a unei vene centrale este poziţionarea
                 unui tub/cateter întro venã centralã prin abordul unei vene
                 periferice. E
    Standard Cateterizarea unei vene periferice este poziţionarea unui tub/
                 cateter în vena respectivã. E
    Standard Cateterul venos este un dispozitiv medical care se introduce
                 într-o venã pentru a administra nutrienţi sau/şi medicamente [5]. C
    Standard Metabolismul reprezintã totalitatea proceselor pe care le suferã
                 substanţele nutritive în organism [6]. C
    Standard Metabolismul bazal reprezintã cantitatea de cãldurã produsã în
                 organism timp de o orã pe metru pãtrat de suprafaţã corporalã în
                 condiţii bazale [5]. C
    Standard Osmolaritatea unei soluţii reprezintã concentraţia de osmoli
                 într-un litru din acea substanţã şi se exprimã în mili Osmoli/l
                 (mOsm/l) [6-8]. C
    Standard Osmolul este unitatea standard pentru mãsurarea presiunii osmotice
                 şi reprezintã un mol-gram dintr-o substanţã nedifuzibilã şi
                 neionizabilã [6-8]. C
    Standard Soluţia hipertonã (hiperosmolarã) este acea soluţie care determinã
                 scãderea volumului celular prin migrarea apei dinspre celulã spre
                 spaţiul extracelular prin membrana celularã pentru ca cele douã
                 soluţii sã ajungã la echilibru [6,9]. C
    Standard Soluţia hipotonã (hipoosmolarã) este soluţia care determinã
                 creşterea volumului celular prin migrarea apei dinspre spaţiul
                 extracelular spre cel intracelular prin membrana celularã pentru
                 ca cele douã soluţii sã ajungã la echilibru [6,9]. C
    Standard Clearance-ul unei substanţe este cantitatea eliminatã pe minut din
                 acea substanţã raportatã la concentraţia sa plasmaticã [5]. C
    Standard Insuficienţa renalã acutã neonatalã este afectarea bruscã a
                 funcţionalitãţii renale [10]. C
    Standard Insuficienţa renalã cronicã neonatalã reprezintã afectarea
                 permanentã a funcţionalitãţii renale [11]. C
    Standard Asfixia perinatalã reprezintã afectarea fãtului sau nou-nãscutului
                 datoritã scãderii oxigenului sangvin şi/sau fluxului sangvin
                 (ischemie) în diferite organe cu o intensitate şi duratã sufici-
                 ente pentru a produce mai mult decât modificãri funcţionale sau
                 biochimice trecãtoare [11-14]. C
    Standard Bolile metabolice ereditare reprezintã un grup de morbiditãţi
                 constând din deficitul/perturbarea metabolizãrii principiilor
                 nutritive la nivel celular şi acumularea substratelor sau a unor
                 metaboliţi ai acestora în cantitate dãunãtoare organismului [15-16]. C
    Standard Boala urinilor cu miros de sirop de arţar este o boalã geneticã
                 autozomal recesivã (AR) în care este afectat metabolismul
                 aminoacizilor cu lanţ ramificat (leucinã, izoleucinã, valinã)
                 datoritã deficitului complexului enzimatic de dehidrogenare a
                 alfacetoacizilor cu lanţ ramificat [15,17]. C
    Standard Acidemia izovalericã este o boalã geneticã AR caracterizatã prin
                 deficitul enzimei izovaleril-CoA-dehidrogenazã [15,17,18]. C
    Standard Detresa respiratorie neonatalã reprezintã orice dificultate
                 respiratorie întâlnitã sub vârsta de 28 zile postnatal şi care se
                 exprimã clinic prin asocierea tahipnee, cianozã şi semne de efort
                 respirator [19]. C
    Standard Malformaţia cardiacã congenitalã (MCC) reprezintã un defect
                 congenital structural cardiac şi al vaselor mari, rezultat al
                 unei alterãri a dezvoltãrii embriologice. E
    Standard Hipoglicemia neonatalã reprezintã scãderea valorilor glicemiei
                 sub 40 mg/dl sau sub 2,5 mmol/l [20,21]. C
    Standard Hiperglicemia neonatalã reprezintã creşterea nivelului seric al
                 glucozei la peste 125 mg% (peste 6,9 mmol/l) la nou-nãscutul la
                 termen [22-24]. C
    Standard Hipocalcemia neonatalã este definitã de valori ale calciului seric
                 total sub 7 mg/dl şi ale calciului seric ionic sub 4 mg/dl [25,26]. C
    Standard Hipercalcemia reprezintã creşterea nivelului seric al calciului
                 total peste 11 mg/dl (2,77 mmol/l) şi a calciului ionic peste
                 5,4 mg/dl (1,36 mmol/l) [27]. C
    Standard Hipomagneziemia neonatalã este definitã de valori ale magneziului
                 seric sub 1,6 mg/dl [25]. C
                 5.2. Evaluare (indicaţiile alimentaţiei parenterale) C
    Standard Medicul trebuie sã indice alimentaţia parenteralã parţialã sau
                 totalã în cazul oricãrui nou-nãscut la care nu se poate realiza
                 un aport nutriţional enteral optim [28].
    Argumentare Nutriţia insuficientã duce la falimentul creşterii şi
                 dezvoltãrii [3,28,29]. IV
    Standard Medicul trebuie sã calculeze zilnic, individualizat, necesitãţile
                 fiziologice ale nou-nãscutului bolnav. C
    Argumentare Alimentaţia inadecvatã are consecinţe pe termen lung asupra
                 dezvoltãrii şi a achiziţiilor neuro-psiho-motorii ale nou-
                 nãscuţilor. Evaluarea zilnicã a nevoilor nutritive permite
                 prevenirea complicaţiilor legate de administrarea insuficientã
                 sau în exces a nutrienţilor [29]. IV
    Standard Medicul trebuie sã calculeze compoziţia AP pentru fiecare nou-
                 nãscut în funcţie de patologie, greutatea nou-nãscutului, VG,
                 vârsta postnatalã, parametrii vitali, investigaţii paraclinice [30]. C
    Argumentare Nevoile nutritive ale nou-nãscutului bolnav sunt determinate de
                 patologie, greutatea nou-nãscutului, VG, vârsta postnatalã,
                 parametrii vitali şi investigaţiile paraclinice [30]. IV
    Recomandare Se recomandã ca medicul sã indice APT nou-nãscuţilor care nu pot
                 fi alimentaţi enteral conform anexei 3. C
    Argumentare Vãrsãturile bilioase, în special dacã sunt asociate cu distensie
                 abdominalã şi absenţa tranzitului intestinal, pot semnifica
                 prezenţa unor malformaţii de tub digestiv (atrezii sau stenoze
                 intestinale) sau a enterocolitei ulcero-necrotice (EUN). Dacã
                 simptomatologiei digestive menţionate i se asociazã edemul,
                 aspectul lucios cu circulaţie venoasã evidentã a peretelui
                 abdominal, poate fi prezentã patologie de tip abdomen acut
                 chirurgical: peritonitã, volvulus sau alt tip de ocluzie
                 intestinalã [3,31]. IV
    Argumentare În caz de detresã respiratorie severã, asfixie, şoc, comã,
                 toleranţa digestivã a nou-nãscuţilor este alteratã şi de asemenea,
                 creşte riscul de EUN, aceste situaţii impunând întârzierea
                 iniţierii alimentaţiei enterale. IV
    Argumentare În cazul bolilor metabolice congenitale este necesarã eliminarea
                 din alimentaţie a unor principii nutritive care genereazã produşi
                 de metabolism cu potenţial toxic [4,31]. IV
    Recomandare Se recomandã ca medicul sã indice alimentaţia parenteralã parţialã
                 nou-nãscuţilor menţionaţi în anexa 4. C
    Argumentare La aceste categorii de nou-nãscuţi alimentaţia enteralã nu se poate
                 realiza în exclusivitate. La nou-nãscutul la termen ventilat
                 mecanic se poate iniţia alimentaţia enteralã în cazul în care
                 starea clinicã o permite, continuând în paralel AP [3]. IV

    6. Conduita profi lacticã

    Recomandare Se recomandã ca medicul sã prescrie AP nou-nãscutului la termen
                 bolnav astfel încât sã asigure:
                 - scãderea fiziologicã în greutate de 10-15 % din greutatea de la
                 naştere în primele 3-5 zile de viaţã
                 - recuperarea greutãţii de la naştere la 7-14 zile de viaţã
                 - menţinerea electroliţilor serici la valori normale
                 - evitarea oliguriei şi poliuriei
                 - tranziţia gradualã la alimentaţia enteralã
                 - asigurarea unei creşteri minime de 20 g/zi [3,28]. C
    Argumentare Scopul principal al AP este de a asigura energie şi nutrienţi în
                 cantitãţi suficiente pentru o creştere şi o dezvoltare normale.
                 Creşterea minimã de 20 g/zi este similarã ratei creşterii nou-
                 nãscutului sãnãtos [3,28]. IV
    Recomandare Se recomandã ca în cazul nou-nãscutului la termen bolnav care
                 necesitã AP medicul sã prescrie iniţial un aport energetic de
                 40-60 kcal/kgc/zi. C
    Argumentare Acest aport energetic este suficient pentru a acoperi cheltuielile
                 bazale, dar nu este suficient pentru creştere. Depozitele de
                 energie se concretizeazã în depozite de grãsime şi de masã
                 muscularã şi necesitã un aport nutriţional cu valoare energeticã
                 mai mare de 40-60 kcal/kgc/zi [28,32,33]. IV
    Recomandare Se recomandã ca medicul sã creascã zilnic aportul energetic pânã
                 la atingerea necesarului energetic optim pentru creştere, de
                 90-120 kcal/kg/zi [32]. C
    Argumentare Nou-nãscuţii bolnavi au nevoie de obicei de un aport energetic
                 mai mare în comparaţie cu nou-nãscuţii sãnãtoşi. Pentru a evita
                 catabolismul sunt necesare minimum 40 kcal/kgc/zi. Pentru creştere
                 sunt necesare minimum 80 kcal/kgc/zi [34]. IV
    Recomandare Se recomandã ca medicul sã ţinã cont de faptul cã în anumite
                 patologii cronice neonatale necesarul energetic este mai mare,
                 ţinta fiind, în aceste situaţii, de 130-150 kcal/kgc/zi. C
    Argumentare Consumul energetic creşte mult în condiţii patologice precum: boli
                 cardiace cronice (malformaţii, insuficienţã cardiacã, alte
                 afecţiuni cardiace), boli pulmonare cronice, boli renale [28,32]. IV
    Recomandare Se recomandã ca medicul sã prescrie nou-nãscutului la termen bolnav
                 o alimentaţie enteralã şi/sau parenteralã care sã asigure un aport
                 glucidic de 8-14 g/kgc/zi astfel încât aportul de carbohidraţi sã
                 asigure 56% din totalul de calorii [3,35]. C
    Argumentare Carbohidraţii reprezintã o sursã esenţialã de energie pentru o
                 dezvoltare armonioasã, fiind suportul proceselor de oxidare
                 celularã [36]. Un aport de minim 9 g/100 kcal este necesar pentru
                 susţinerea proceselor oxidative la nivelul SNC [32]. IV
    Standard Medicul trebuie sã prescrie nou-nãscutului la termen bolnav o
                 alimentaţie enteralã şi/sau parenteralã care sã asigure necesarul
                 zilnic de proteine care este de 1,8-2,2 g/kgc/zi, corespunzând la
                 7-16% din totalul de calorii [3,28,33]. C
    Argumentare Un aport proteic mai mare 3 g/100 kcal creşte încãrcãtura renalã,
                 induce hiperinsulinism iar unul sub 1,8 g/100 kcal nu poate susţine
                 nevoile de creştere ale nou-nãscutului, proteinele fiind sursã de
                 azot şi aminoacizi esenţiali [36-42]. IV
    Recomandare Se recomandã ca medicul sã prescrie pentru nou-nãscutul la termen
                 bolnav alimentaţie enteralã şi/sau parenteralã care sã asigure
                 necesarul zilnic de lipide de 4-6 g/kgc/zi) [36-41,43]. C
    Argumentare Lipidele sunt indispensabile creşterii şi dezvoltãrii normale,
                 sursã de acizi graşi şi vitamine liposolubile, componente structu-
                 rale şi funcţionale ale membranelor, cu rol direct în reglarea
                 genicã. Pentru a se obţine o creştere optimã, cu depunere moderatã
                 de grãsimi (20%) şi utilizare maximã a proteinelor este necesar un
                 raport ideal calorii/proteine. Acesta este de 32-35 kcal pentru
                 fiecare gram de proteine. Acest raport asigurã o creştere în
                 greutate de 18-20 g/zi [38-40]. IV
    Standard Medicul trebuie sã calculeze zilnic totalul de lichide şi de
                 nutrienţi de care are nevoie nou-nãscutul la termen bolnav care
                 necesitã nutriţie parenteralã totalã sau parţialã [44]. C
    Argumentare Calculul atent al nevoilor lichidiene şi nutriţionale ale nou-
                 nãscutului bolnav permite prescrierea unei APT sau parţiale care
                 sã evite dezechilibrele hidrice şi nutriţionale [44]. IV
    Recomandare Se recomandã ca medicul sã calculeze raţia zilnicã de lichide şi
                 nutrienţi folosind greutatea de la naştere în primele 7 zile de
                 viaţã, apoi raportat la greutatea zilnicã. C
    Argumentare În primele 7 zile de viaţã se exclude din calcul cantitatea de
                 apã pe care nou-nãscutul o pierde în cadrul procesului de adaptare
                 la viaţa extrauterinã din excesul lichidian interstiţial din
                 timpul vieţii fetale [28,33,44]. IV
    Recomandare În cazul nou-nãscuţilor la termen bolnavi la care este necesarã
                 suplimentarea nutriţionalã prin alimentaţie parenteralã parţialã
                 se recomandã ca medicul sã scadã din totalul lichidian calculat
                 pentru 24 de ore cantitatea de lichide primitã prin alimentaţia
                 enteralã sau alte lichide administrate (de exemplu lichidele
                 utilizate pentru diluarea medicaţiei, produse derivate din
                 sânge) [44]. C
    Argumentare Aportul hidric exagerat poate conduce la edeme, insuficienţã
                 cardiacã şi la persistenţa canalului arterial [3,28,33]. IV
    Standard Medicul trebuie sã calculeze necesarul nutriţional zilnic la
                 nou-nãscut ţinând cont de valoarea caloricã a principiilor
                 alimentare şi de formulele de calcul din anexa 5 [3,28,32]. C
    Argumentare Calcularea aportului nutriţional în funcţie de valoarea caloricã
                 a nutrienţilor este necesarã pentru asigurarea unei AP cu aport
                 energetic şi nutriţional adecvat [45]. IV

    7. Conduita terapeuticã

                 7.1. Cãi de administrare ale alimentaţiei parenterale
    Recomandare Se recomandã ca medicul sau asistenta sã asigure o cale venoasã
                 pentru administrarea AP a nou-nãscutului bolnav utilizând tehnica
                 descrisã în anexa 6 [46]. C
    Argumentare Plasarea cateterului este o manevrã invazivã, cu riscuri şi
                 complicaţii, care trebuie efectuatã în siguranţã, de cãtre personal
                 medical instruit şi utilizând tehnicã sterilã [46]. IV
    Recomandare Se recomandã ca pentru administrarea AP a nou-nãscutului bolnav
                 medicul sã indice de preferinţã calea venoasã
                 perifericã [3,28,47,48]. C
    Argumentare Calea venoasã perifericã prezintã un risc infecţios mai mic şi
                 complicaţii mai puţine, de severitate mai redusã, este mai uşor
                 de montat şi supravegheat comparativ cu calea venoasã centralã dar
                 necesitã schimbare mai frecventã. Complicaţiile legate de
                 utilizarea cãii venoase centrale şi a celei periferice sunt
                 descrise în anexele 6 şi 7 [28,30,48]. IV
    Recomandare Se recomandã ca medicul sã indice administrarea pe cale venoasã
                 perifericã a unor soluţii cu osmolaritate maximã de
                 750 mOsm/l [28,30]. C
    Argumentare Fluxul sanguin al venelor periferice este mai scãzut decât al
                 venelor centrale, riscul de lezare sau trombozare a vaselor fiind
                 mai mare. Formula de calcul pentru osmolaritate este urmãtoarea
                 [49]: osmolaritate (mOsm/L) = (grame glucozã/litru) x 5 + (grame
                 aminoacizi/litru) x 10 + (m Eq cationi/litru) x 2 IV
    Recomandare Atunci când este necesar se recomandã ca medicul sã asigure
                 abordul venos central pentru administrarea AP urmând indicaţiile
                 din anexele 8 şi 9 pentru plasarea cateterului venos central
                 percutan. C
    Argumentare Montarea cateterului venos central percutan trebuie efectuatã
                 de personal medical instruit în acest sens, de un clinician care
                 sã fie familiarizat cu tehnica, complicaţiile şi cu aspectele
                 anatomice ale abordului [47]. IV
    Opţiune Medicul poate utiliza vena ombilicalã cateterizatã pentru AP a
                 nou-nãscutului bolnav, conform indicaţiilor din anexa 10. C
    Argumentare Vena ombilicalã poate fi utilizatã pentru APT dacã vârful
                 cateterul este poziţionat în vena cavã (poziţie înaltã) [3,50]. IV
    Recomandare Se recomandã ca medicul sã indice calea venoasã centralã pentru
                 alimentaţia nou-nãscutului bolnav când:
                 - nevoile nutritive şi calorice depãşesc capacitatea de
                 administrare pe vena perifericã şi este necesarã administrarea
                 unor soluţii cu concentraţie a glucozei peste 12,5% şi a
                 aminoacizilor peste 3,5%
                 - se anticipeazã necesitatea unei alimentaţii exclusiv parenterale
                 prelungite peste 7 zile
                 - abordul venos periferic nu se poate realiza
                 - nou-nãscutul necesitã mai multe aborduri venoase [3,28,47]. B
    Argumentare Calea venoasã centralã permite administrarea de soluţii Ia
                 hiperosmolare (maxim 1250 mOsm/l), fiind posibilã pe aceastã IIa
                 cale nutriţia hipercaloricã [51,52]. Utilizarea cateterului venos IV
                 central percutan prezintã urmãtoarele avantaje: ameliorarea
                 aportului nutriţional, duratã mai lungã de folosire fãrã o
                 creştere semnificativã a incidenţei complicaţiilor, în special
                 a celor infecţioase [53,54].
    Recomandare Se recomandã ca medicul sã indice pentru AP a nou-nãscutului
                 bolnav soluţii glucozate cu concentraţie care sã nu depãşeascã 10%
                 dacã nu este neapãrat necesar din punct de vedere nutriţional. C
    Argumentare Riscul trombozei creşte odatã cu creşterea osmolaritãţii soluţiilor
                 iar o mare parte din osmolaritatea unei soluţii este datã de
                 concentraţia glucozei [55,56]. IV
    Recomandare Se recomandã ca medicul sã prescrie soluţii de glucozã cu
                 concentraţii de maxim 25% atunci când este utilizatã o venã
                 centralã [3,28,46,47,57]. C
    Argumentare Soluţiile glucozate cu concentraţie de peste 25% sunt hipertone
                 şi pot determina hiperglicemie, hiperosmolaritate, diurezã
                 osmoticã, deshidratare [3,28]. IV
                 7.2. Iniţierea alimentaţiei parenterale şi terapia cu fluide
                 7.2.1. Aportul de lichide şi aportul glucidic
    Recomandare Se recomandã ca în prima zi de viaţã medicul sã asigure nou-
                 nãscutului la termen bolnav un aport enteral şi/sau parenteral
                 de 60 ml/kgc/zi de glucozã 10%, corespunzând unei rate de infuzie
                 de 4-6 mg/kgc/min de glucozã [3,58]. C
    Argumentare Acest aport acoperã nevoile hidrice şi permite scãderea fiziologicã
                 în greutate [3,33,59]. IV
    Recomandare Se recomandã ca medicul sã iniţieze administrarea parenteralã de
                 glucozã din primele 2 ore de viaţã la nou-nãscutul la termen
                 bolnav care necesitã AP. C
    Argumentare La naştere, nou-nãscutul la termen are depozite de glicogen de
                 2 ori mai mari decât adultul. Datoritã utilizãrii bazale crescute
                 a glucozei aceste depozite scad la 2-3 ore dupã naştere iar
                 epuizarea rezervelor de glicogen este cceleratã în condiţii
                 de boalã [60]. IV
    Recomandare În cazul nou-nãscutului la termen bolnav, dupã prima zi de viaţã
                 se recomandã ca medicul sã creascã treptat aportul de lichide cu
                 10-20 ml/kgc/zi în funcţie de starea clinicã, rezultatele
                 investigaţiilor de laborator şi estimãrile pierderilor de lichide,
                 avansând pânã la 120-150 ml/kgc/zi la vârsta de o
                 sãptãmânã [3,32,45,57]. C
    Argumentare Necesarul total de lichide însumeazã necesarul de lichide pentru
                 întreţinere (pierderile insensibile, urinare şi fecale) şi
                 necesarul pentru creştere. În primele zile de viaţã, pierderile
                 insensibile predominã. Ulterior, pe mãsurã ce creşte încãrcarea
                 renalã, creşte şi cantitatea de apã excretatã de rinichi
                 (aproximativ 60-80 ml/kgc/zi) şi creşte necesarul de apã pentru
                 menţinerea stãrii de hidratare [45]. IV
    Standard Pentru prescrierea AP a nou-nãscutului la termen bolnav, medicul
                 trebuie sã ţinã cont de situaţiile în care pierderile sunt
                 crescute (anexele 11 şi 12) şi sã suplimenteze corespunzãtor
                 aportul de lichide [61]. C
    Argumentare Pierderile insensibile de lichide sunt crescute în caz de
                 fototerapie, plasarea copilului sub radiant termic, hipertermie,
                 tahipnee şi acoperirea lor prin prescrierea corectã a AP previne
                 deshidratarea şi dezechilibrele hidroelectrolitice [3]. IV
    Standard Medicul trebuie sã identifice situaţiile în care este necesarã
                 restricţia de fluide la nou-nãscutul la termen bolnav care
                 necesitã AP şi sã limiteze aportul lichidian şi nutriţional
                 la 40-60 ml/kgc/zi [3]. C
    Argumentare Restricţia de fluide este necesarã în urmãtoarele situaţii:
                 asfixie perinatalã severã, insuficienţã cardiacã, sindrom de
                 aspiraţie meconialã, hidrops, insuficienţã renalã acutã şi
                 sindromul secreţiei inadecvate de ADH deoarece în aceste
                 afecţiuni existã retenţie hidricã [14,58,62-64]. IV
    Recomandare Se recomandã ca la nou-nãscutul la termen bolnav la care se
                 impune restricţionarea aportului hidric, ca medicul sã prescrie
                 un aport de fluide care sã acopere nevoile de bazã şi pierderile
                 de lichide rezultate pe baza monitorizãrii diurezei, a
                 tranzitului intestinal şi a altor pierderi
                 (anexele 11 şi 12) [62]. C
    Argumentare Acest aport de lichide este suficient pentru întreţinere,
                 calcularea zilnicã a nevoilor hidrice pe baza monitorizãrii
                 pierderilor lichidiene permiţând evitarea deshidratãrii,
                 hiperhidratãrii şi dezechilibrelor ionice consecutive [45]. IV
    Recomandare Prin prescrierea terapiei cu lichide şi a AP, se recomandã ca
                 medicul sã asigure o creştere zilnicã de 10-15% a cantitãţii de
                 glucozã administrate, pânã la un maximum de 11-14 mg/kgc/min în
                 funcţie de toleranţa la glucozã, evidenţiatã prin determinarea
                 zilnicã a glicemiei [3,32,33]. C
    Argumentare Astfel se creşte treptat aportul de glucozã pânã la necesarul
                 zilnic estimat. Glucoza administratã parenteral în exces duce
                 la lipogenezã şi depunerea tisularã de grãsimi, producerea de
                 CO(2) cu hiperventilaţie secundarã, hiperglicemie şi diurezã
                 osmoticã. Administratã cu ritm de pânã la 7 mg/kgc/min, glucoza
                 este utilizatã ca substrat energetic, peste 7 mg/kgc/min este
                 folositã la sinteza lipidicã, iar peste 20 mg/kgc/min se
                 depoziteazã sub formã de grãsimi în ficat [29,33]. IV
    Standard Medicul trebuie sã asigure prin AP a nou-nãscutului la termen
                 bolnav menţinerea glicemiei în limite normale (50-120 mg%). C
    Argumentare Atât hipoglicemia cât şi hiperglicemia au consecinţe clinice
                 severe. În caz de hipoglicemie pot apare convulsii, apnee, comã.
                 Hiperglicemia se asociazã cu hiperosmolaritate, diurezã osmoticã,
                 deshidratare şi un risc crescut de hemoragie cerebralã. Aportul
                 glucidic recomandat mai sus evitã steatoza hepaticã [3,65-67]. IV
    Recomandare Se recomandã ca medicul sã nu prescrie în AP a nou-nãscutului la
                 termen soluţii de glucozã cu concentraţie de 5%. E
    Argumentare Administrarea de glucozã 5% la un nou-nãscut la termen presupune
                 administrarea unui volum mare de lichide pentru asigurarea
                 necesarului glucidic şi duce la supraîncãrcare volemicã. E
                 7.2.2. Aportul proteic
    Recomandare Se recomandã ca medicul sã prescrie administrarea proteinelor
                 sub formã de aminoacizi în AP a nou-nãscutului la termen bolnav
                 din primele 2-3 zile de viaţã în funcţie de starea clinicã a
                 acestuia şi de timpul estimat pânã la realizarea alimentaţiei
                 enterale [3,28,31,52]. C
    Argumentare Scopul administrãrii parenterale a aminoacizilor este de a
                 atinge rata de sintezã proteicã idealã caracteristicã nou-
                 nãscutului sãnãtos alimentat natural, asigurând o creştere
                 corespunzãtoare în greutate şi lungime, conform normelor pentru
                 nou-nãscutul la termen sãnãtos alimentat enteral cu lapte de
                 mamã (ghidul alimentaţia nou-nãscutului matur
                 sãnãtos) [3,28,31,52]. IV
    Recomandare Se recomandã ca medicul sã nu prescrie proteine ca parte a AP
                 a nou-nãscutului la termen bolnav decât dacã se asigurã 40
                 kcal/kgc/zi sub formã de glucozã [3,28,31,52]. C
    Argumentare Aminoacizii pot fi utilizaţi prost dacã nu se asigurã suficiente
                 calorii prin aport glucidic, crescând riscul de hiperamoniemie şi
                 acidozã [3,52]. Chiar dacã administrarea parenteralã a
                 aminoacizilor este beneficã şi în condiţiile unui aport scãzut de
                 calorii, creşterea numãrului de calorii furnizate determinã
                 îmbunãtãţirea sintezei proteice [33]. IV
    Recomandare Se recomandã ca pentru APT a nou-nãscutului la termen bolnav
                 medicul sã prescrie iniţial 1-1,5 g/kgc aminoacizi, crescând
                 zilnic rata de administrare cu 1 g/kgc pânã la un total de
                 1,8-3 g/kgc/zi [3,28,31,33,52]. B
    Argumentare Pierderea proteicã este semnificativã la toţi nou-nãscuţii în IIb
                 absenţa aportului proteic. Nou-nãscuţii la termen au o pierdere IV
                 zilnicã de proteine de 0,7 g/kgc/zi [13]. Aportul inadecvat de
                 proteine poate duce la falimentul creşterii, hipoalbuminemie şi
                 edeme. Excesul proteic determinã hiperamoniemie, dezechilibre
                 serice ale aminoacizilor, acidozã metabolicã şi icter colestatic.
                 Administrarea precoce a aminoacizilor în AP stimuleazã secreţia
                 insulinicã şi sinteza proteicã [3,68]. De asemenea, unele studii
                 au arãtat cã insulina şi administrarea aminoacizilor cresc
                 sinteza proteicã în muşchii scheletici ai nou-nãscutului [69].
    Recomandare Se recomandã ca pentru AP a nou-nãscutului la termen bolnav
                 medicul sã prescrie un aport de maximum 3-3,5 g proteine/100
                 kcal, adicã 28-33 kcal non-proteice la 1g de proteine [52]. C
    Argumentare Necesarul zilnic de proteine la nou-nãscutul la termen este
                 de 325 mg/kgc/zi, aproximativ 3 g/kgc/zi de proteine. Dacã
                 acest necesar este asigurat de soluţii de aminoacizi se va
                 putea reproduce rata de creştere intrauterinã de
                 15 g/kgc/zi [61]. IV
    Recomandare Se recomandã ca pentru prescrierea AP a nou-nãscutului la
                 termen bolnav medicul sã ţinã cont de factorii ce afecteazã
                 utilizarea proteinelor: statusul hipercatabolic, sechestrele
                 hematice, contuziile, hemoconcentraţia, insuficienţa renalã,
                 sepsis-ul neonatal bacterian [55,70]. C
    Argumentare La nou-nãscuţii sãnãtoşi excreţia urinarã de azot este de
                 150-200 mg/kgc/zi. În condiţiile menţionate mai sus se dubleazã
                 excreţia urinarã de azot şi în plus retenţia de baze azotate
                 creşte ca rezultat al producţiei crescute de azot. În
                 insuficienţa renalã rezerva azotatã este mai mare de 20 mg/dl
                 sau retenţia de baze azotate creşte cu mai mult de
                 5 mg/dl/zi [55,70]. IV
    Recomandare Se recomandã ca medicul sã prescrie soluţii de aminoacizi de
                 uz pediatric pentru AP a nou-nãscutului la termen bolnav [3]. C
    Argumentare Soluţiile de aminoacizi destinate adulţilor nu sunt recomandate
                 pentru AP a nou-nãscuţilor deoarece conţin concentraţii mari din
                 anumiţi aminoacizi (glicinã, metioninã, fenilalaninã). Faţã de
                 cele destinate adulţilor, soluţiile pediatrice au în plus
                 tirozinã, cisteinã şi taurinã, aminoacizi importanţi pentru
                 nou-nãscut. De asemenea, soluţiile pediatrice au un pH mai
                 scãzut pentru a permite adaugarea unor cantitãţi suficiente de
                 calciu şi fosfor [3]. IV
    Recomandare Se recomandã ca medicul sã nu prescrie pentru AP a nou-
                 nãscutului bolnav soluţii de aminoacizi de uz pediatric care
                 conţin sorbitol [71]. C
    Argumentare Prezenţa sorbitolului în soluţiile de aminoacizi de uz pediatric
                 are un efect hiperosmotic, determinând diaree şi acidozã
                 lacticã [71]. IV
                 7.2.3. Aportul lipidic
                 Recomandare Se recomandã ca pentru APT a nou-nãscutului la
                 termen bolnav medicul sã iniţieze administrarea de lipide din
                 primele 3-7 zile de viaţã [3,28,32,34,52]. C
    Argumentare Lipidele sunt esenţiale pentru creşterea şi dezvoltarea nou-
                 nãscutului, structura şi funcţionalitatea celularã, dezvoltarea
                 cerebralã şi a retinei. Soluţiile lipidice pentru administrarea
                 intravenoasã sunt suspensii apoase conţinând trigliceride neutre
                 provenite din soia sau combinaţii de soia şi ulei de Carthamus
                 tinctorius (asemãnãtor uleiului de floarea soarelui),
                 fosfolipide din ou şi glicerol. Trigliceridele sunt hidrolizate
                 de cãtre lipoproteinlipazã, rezultând acizi graşi liberi care
                 pot fi metabolizaţi ca sursã de energie sau pot fi re-
                 esterificaţi intrând în compoziţia ţesutului
                 adipos [19,28,32,33]. IV
    Opţiune Medicul poate sã adauge în APT a nou-nãscutului la termen
                 bolnav lipidele odatã cu iniţierea administrãrii aminoacizilor,
                 în primele 2-3 zile de viaţã [3,52]. A
    Argumentare Introducerea precoce a lipidelor în AP nu a fost asociatã cu
                 efecte adverse [72,73]. Ia
    Recomandare Se recomandã ca pentru APT a nou-nãscutului la termen bolnav
                 medicul sã înceapã administrarea de lipide cu 0,5-1 g/kgc/zi,
                 crescând cantitatea administratã cu 1 g/kgc/zi pânã la maximum
                 3 g/kgc/zi [3,28,32,52]. C
    Argumentare Creşterea lentã a cantitãţii de lipide administrate parenteral
                 este bine toleratã de nou-nãscuţi [74]. IV
    Opţiune Medicul poate prescrie în cadrul APT a nou-nãscutului la termen
                 bolnav lipide în cantitãţi de 0,5-1 g/kgc/zi de 3 ori pe
                 sãptãmânã sau zilnic [28,33,45]. C
    Argumentare Dupã vârsta de 3 zile, în lipsa aportului lipidic, poate apare
                 deficitul de acizi graşi esenţiali [33,75,76]. IV
    Standard Medicul trebuie sã evite supradozarea lipidelor prin limitarea
                 cantitãţii administrate la maximum 3 g/kgc/zi şi prin
                 monitorizarea nivelului de trigliceride, care trebuie menţinut
                 între 150-200 mg/l [75,76]. B
    Argumentare Supradozarea parenteralã a lipidelor are efecte adverse:
                 acidozã metabolicã, apnee, detresã respiratorie, letargie [75]. III
    Recomandare Se recomandã ca medicul sã prescrie pentru AP a nou-nãscutului
                 bolnav soluţii lipidice cu concentraţia de 20% [3,28,32,76]. C
    Argumentare Folosirea soluţiilor lipidice cu concentraţia de 20% se asociazã
                 cu nivele scãzute de colesterol, trigliceride şi fosfolipide
                 deoarece au un raport fosfolipide/trigliceride mai
                 mic [3,28,32]. IV
    Recomandare Se recomandã ca pentru APT a nou-nãscutului bolnav medicul sã
                 prescrie de preferinţã soluţii lipidice care sã conţinã o
                 combinaţie de trigliceride cu lanţ mediu şi lung [3,28,32,76]. C
    Argumentare Trigliceridele cu lanţ mediu se metabolizeazã mai uşor decât
                 cele cu lanţ lung [3,28,32,76]. IV
    Recomandare Se recomandã ca pentru AP a nou-nãscutului la termen bolnav
                 medicul sã prescrie administrarea glucidelor, lipidelor şi
                 aminoacizilor în perfuzie continuã de 24 de ore. B
    Argumentare Perfuzarea continuã a AP previne creşterea nivelului IIb
                 trigliceridelor şi asigurã permanent aportul nutriţional IV
                 tisular. Nivelul crescut al trigliceridelor se asociazã cu
                 afectarea difuziei gazelor la nivel pulmonar şi alterarea
                 funcţiilor leucocitelor [61,77-79].
    Standard Asistenta trebuie sã schimbe tubulatura folositã pentru AP a
                 nou-nãscutului bolnav la interval de 24 de ore [3,28,75,76]. B
    Argumentare Schimbarea tubulaturii la 24 de ore este necesarã pentru a
                 preveni contaminarea şi infecţiile [3,28,75,76]. III
    Standard Medicul trebuie sã indice administrarea soluţiilor lipidice
                 separat de celelalte soluţii pentru AP a nou-nãscutului la
                 termen bolnav, în perfuzie continuã [28,32,59,76,80]. B
    Argumentare Prin amestecul lipidelor cu celelalte soluţii de perfuzat se IIa
                 obţine o soluţie opacã, la care nu se poate adãuga calciu şi IV
                 fosfor deoarece ar precipita (solu'ia lipidic[ are pH alcalin)
                 iar particulele pot fi observate datoritã opacitãţii
                 soluţiei [28,80,81].
    Opţiune Medicul şi asistenta pot administra soluţiile lipidice pentru
                 AP a nou-nãscutului la termen bolnav pe aceeaşi venã prin
                 intermediul unui robinet cu 3 cãi situat cât mai aproape de
                 locul infuziei. E
    Argumentare Astfel se evitã amestecarea soluţiilor lipidice cu alte
                 soluţii de AP. E
    Standard Asistenta trebuie sã protejeze de luminã seringile şi
                 tubulatura folosite la administrarea parenteralã a
                 lipidelor [28,32,59,76,80]. B
    Argumentare Sub acţiunea luminii şi în special a fototerapiei, lipidele III
                 se pot peroxida, generând compuşi toxici care pot leza IV
                 ţesuturile [33,82].
    Recomandare Se recomandã ca medicul sã nu indice administrarea parenteralã
                 a lipidelor la nou-nãscuţii cu rezistenţã vascularã pulmonarã
                 crescutã, afectare pulmonarã severã sau sepsis [34,45,83,84]. B
    Argumentare Administrarea de lipide la nou-nãscuţii cu afectare respiratorie IIa
                 duce la creşterea rezistenţelor pulmonare şi scãderea PaO(2) IV
                 [33,45,83-85]. Nivelul crescut al trigliceridelor se asociazã
                 cu afectarea difuziei gazelor la nivel pulmonar şi alterarea
                 funcţiilor leucocitelor [61,77-79].
    Recomandare Se recomandã ca medicul sã nu prescrie soluţii lipidice în cazul
                 nou-nãscuţilor bolnavi care prezintã valori ridicate ale
                 bilirubinei indirecte, apropiate de valorile la care este
                 necesarã exsangvinotransfuzia [3,45,59,61,86,87]. A
    Argumentare Acizii graşi liberi se leagã competitiv de albuminã fiind Ia
                 posibilã dislocarea bilirubinei indirecte şi creşterea riscului IV
                 de neurotoxicitate [3,72,87].
    Recomandare Se recomandã ca medicul sã limiteze cantitatea de emulsie
                 lipidicã la 0,5-1 g/kgc/zi la nou-nãscuţii bolnavi care prezintã
                 o concentraţie sericã de bilirubinã peste 8-10 mg/dl faţã de
                 valoarea normalã pentru vârstã [3,45,59,61,86,87]. C
    Argumentare În cazul în care rata de hidrolizã a lipidelor depãşeşte rata
                 la care acizii graşi liberi eliberaţi sunt oxidaţi, concentraţia
                 plasmaticã a acizilor graşi liberi va creşte, aceştia din urmã
                 dislocând bilirubina legatã de albumnã [86]. IV
                 7.2.4. Aportul de electroliţi
    Recomandare Se recomandã ca medicul sã prescrie electroliţi nou-nãscutului
                 la termen bolnav alimentat parenteral în funcţie de valorile
                 serice, determinate conform normelor de
                 monitorizare [3,28,32,52,58]. C
    Argumentare Asigurarea necesarului de electroliţi conform nevoilor permite
                 evitarea dezechilibrelor electrolitice. În primele 3 zile de
                 viaţã are loc contracţia izotonicã a compartimentului lichidian
                 extracelular şi eliminarea excesului de apã [3,28,32,52,58]. IV
    Standard Medicul trebuie sã prescrie administrarea sodiului (Na) la nou-
                 nãscutul la termen bolnav alimentat parenteral ţinând cont de
                 necesarul zilnic de sodiu, de 2-4 mEq/kgc/zi şi de nivelul seric
                 al Na care trebuie menţinut între 135-145 mEq/l [3,28,32,57,58]. C
    Argumentare Hipernatremia şi hiponatremia au consecinţe clinice importante
                 care trebuie evitate prin asigurarea nevoilor şi corecţia
                 promptã a deficitului şi excesului seric al Na: convulsii,
                 edem cerebral, hemoragie cerebralã, tulburãri hemodinamice.
                 Suplimentarea cu Na nu este, de obicei, necesarã decât din a
                 3-a zi de viaţã [3,28,32,57,58]. IV
    Argumentare Suprafaţa glomerularã renalã disponibilã pentru filtrare este
                 micã, filtrarea glomerularã renalã crescând semnificativ în prima
                 sãptãmânã de viaţã la nou-nãscutul la termen. În anumite condiţii
                 patologice (asfixie, hemoragie cerebralã, meningitã, etc.) poate
                 apare sindromul secreţiei inadecvate de ADH manifestat prin
                 retenţie de apã şi sodiu, oligurie [29,57,58]. IV
    Recomandare Se recomandã ca medicul sã prescrie nou-nãscutului la termen
                 bolnav administrarea parenteralã de sodiu sub formã de clorurã
                 de sodiu (NaCl) 5,85%. E
    Argumentare Aceastã concentraţie a soluţiei asigurã un aport de 1 mEq/ml
                 Na şi 1 mEq/ml Cl minimalizând cantitatea de lichide utilizatã
                 pentru administrarea necesarului de Na. E
    Standard Medicul trebuie sã prescrie nou-nãscutului la termen bolnav
                 potasiu (K) ţinând cont de necesarul zilnic de potasiu, de
                 1-2 mEq/kgc/zi şi de valorile normale ale acestuia la nou-nãscut,
                 care sunt de 3,5-5,5 mEq/l [3,28,32,57,58,88]. B
    Argumentare În lipsa unei monitorizãri stricte a nevoii şi aportului de K, III
                 pot apare dezechilibre cu consecinţe clinice grave: aritmii IV
                 cardiace, ileus, instabilitate hemodinamicã, stop
                 cardiac [3,58,89].
    Standard Medicul trebuie sã prescrie potasiu nou-nãscutului la termen
                 bolnav alimentat parenteral numai dacã diureza este peste
                 1 ml/kgc/h şi valoarea sericã a K este sub
                 5 mEq/l [3,28,32,57,58,88]. C
    Argumentare În caz de oligurie eliminarea renalã a potasiului este scãzutã
                 şi apare riscul de hiperpotasemie. Suplimentarea cu K nu este,
                 de obicei, necesarã decât din a 3-a zi de
                 viaţã [3,28,32,57,58,88]. IV
    Recomandare Se recomandã ca medicul sã ajusteze cantitatea de potasiu
                 administratã dacã nou-nãscutul primeşte diuretice sau dacã
                 are diurezã scãzutã [3,28,32,57,58,88]. C
    Argumentare Homeostazia potasiului este asiguratã pe cale renalã. În lipsa
                 unei funcţii renale adecvate eliminarea renalã scade şi poate
                 apare hiperpotasemia, cu consecinţe clinice severe. Diureticele
                 de tipul furosemidului cresc eliminarea renalã de K [3,57,58]. IV
    Recomandare Se recomandã ca medicul sã administreze potasiu sub formã de
                 clorurã de potasiu (KCl) 7,45%. E
    Argumentare Aceastã soluţie asigurã un aport de 1 mEq/l K şi 1 mEq/l Cl,
                 minimalizând cantitatea de lichide necesarã pentru administrarea
                 necesarului de potasiu. E
    Recomandare Se recomandã ca medicul sã prescrie nou-nãscutului la termen
                 bolnav alimentat parenteral un aport de clor (Cl) între
                 2-4 mEq/kgc/zi [3,28,57,58]. C
    Argumentare Acest aport corespunde necesarului zilnic de clor şi este
                 furnizat de soluţiile de NaCl şi KCl recomandate, calculate
                 conform necesarului zilnic de Na şi K [3,28,57,58,88]. IV
                 7.2.5. Aportul de vitamine şi oligoelemente
    Opţiune În cazul nou-nãscutului la termen bolnav alimentat parenteral
                 total, medicul poate prescrie administrarea unor preparate
                 vitaminice destinate AP a nou-nãscuţilor în cantitãţi
                 corespunzãtoare necesarului zilnic estimat (anexa 13), prin
                 adãugarea acestora la perfuziile de AP [3,28,33,45,90]. B
    Argumentare În cazul AP prelungite, în lipsa aportului vitaminic
                 corespunzãtor nevoilor organismului pot apare deficite ale
                 vitaminelor [91]. IIb
    Opţiune Medicul poate prescrie nou-nãscutului la termen alimentat
                 parenteral soluţii de vitamine de uz parenteral odatã cu
                 începerea administrãrii aminoacizilor. C
    Argumentare Nou-nãscuţii au rezerve scãzute de vitamine datoritã
                 transferului limitat de substraturi liposolubile prin placentã.
                 Vitaminele hidrosolubile se comportã ca şi coenzime în
                 metabolismul proteic şi al carbohidraţilor şi nu pot fi stocate
                 în organism cu excepţia vitaminei B12, de aceea trebuie
                 administrate zilnic. Excesul de vitamine hidrosolubile este
                 excretat de rinichi, deci nu existã risc de toxicitate.
                 Vitaminele liposolubile sunt necesare în nutriţia parenteralã
                 din primele zile pentru a asigura o creştere şi o dezvoltare
                 normale [32,92]. IV
    Recomandare La nou-nãscutul bolnav se recomandã ca medicul sã indice
                 administrarea parenteralã a vitaminelor lipo- şi hidrosolubile
                 adãugate în emulsie lipidicã sau întro mixturã conţinând
                 lipide [32]. B
    Argumentare Administrarea vitaminelor în soluţii lipidice duce la creşterea
                 solubilitãţii acestora. De asemenea, adãugarea vitaminelor la
                 soluţiile lipidice de AP determinã scãderea lipoperoxidãrii
                 induse de luminã [32,92]. IIb
    Recomandare Se recomandã ca medicul sã nu administreze parenteral preparate
                 de multivitamine pentru adulţi nou-nãscutului bolnav. C
    Argumentare Soluţiile de multivitamine pentru adulţi pot conţine aditivi
                 toxici şi nu au o compoziţie adecvatã pentru nevoile nou-
                 nãscuţilor, existând riscul supradozãrii vitaminice [77]. IV
    Standard Medicul trebuie sã evite administrarea de vitamina C în
                 cantitãţi suprafiziologice în soluţia de AP destinatã nou-
                 nãscutului la termen bolnav [93]. C
    Argumentare Vitamina C se transformã în acid oxalic în prezenţa oxigenului
                 şi reacţioneazã cu calciul formând oxalat de calciu, care
                 precipitã. De aceea vitamina C în cantitãţi suprafiziologice
                 (pânã la 2000 mg/zi), dacã este necesarã, trebuie infuzatã
                 separat [93]. IV
    Opţiune În cazul nou-nãscutului la termen bolnav care necesitã APT
                 prelungitã (peste 2 sãptãmâni) medicul poate sã prescrie
                 preparate de oligoelemente destinate AP a nou-nãscuţilor în
                 doze corespunzãtoare necesarului zilnic estimat
                 (anexa 14) [3,28,33,87,94]. C
    Argumentare Datoritã lipsei cronice de oligoelemente pot apare deficite
                 ale acestora [87,94,95]. IV
                 7.2.6. Aportul de minerale
    Recomandare În cazul alimentaţiei nou-nãscutului la termen bolnav se
                 recomandã ca medicul sã înceapã administrarea calciului şi
                 fosforului din prima zi de viaţã, crescând treptat cantitatea
                 administratã în funcţie de vârsta postnatalã, de cantitatea
                 totalã de lichide administratã şi de ionogramã sericã
                 (anexa 15) [61]. C
    Argumentare Calciul şi fosforul sunt elemente interdependente în exercitarea
                 rolurilor fiziologice în organism, esenţiale pentru buna
                 funcţionalitate celularã [96]. IV
    Recomandare Se recomandã ca medicul sã indice iniţial administrarea de
                 calciu şi fosfor în doze de întreţinere şi sã creascã dozele
                 odatã cu creşterea aportului energetic şi proteic. C
    Argumentare Creşterea treptatã a cantitãţilor de calciu şi fosfor, în
                 paralel cu creşterea aportului proteic şi caloric, susţine
                 formarea de noi ţesuturi [96]. IV
    Recomandare Se recomandã ca medicul sã prescrie calciu parenteral nou-
                 nãscutului la termen bolnav care necesitã suport nutriţional
                 parenteral dacã nivelul calcemiei este sub 6,5 mg/dl sau calciul
                 ionic seric este sub 0,8-0,9 mmol/l [45,97]. C
    Argumentare Valoarea normalã a calciului seric la nou-nãscutul la termen
                 este de 7-12 mg/dl în prima sãptãmânã de viaţã iar pentru
                 calciul ionic valoarea normalã este de 4-5 mg/dl (1-1,3 mmol/l).
                 Hipocalcemia are consecinţe clinice nedorite: convulsii, apnee,
                 tremor, stridor [27,33,97]. IV
    Recomandare Se recomandã ca medicul sã prescrie nou-nãscutului la termen
                 bolnav alimentat parenteral calciu astfel încât sã asigure un
                 aport total de calciu de 50-90 mg/kgc/zi [33,94,98,99]. C
    Argumentare Acest aport corespunde necesarului zilnic de calciu estimat
                 pentru nou-nãscutul la termen sãnãtos. Administrarea în exces
                 al calciului poate avea efecte nefavorabile: inapetenţã,
                 creştere deficitarã, hipotonie, letargie, poliurie, convulsii,
                 nefrolitiazã, depozite subcutanate de
                 calciu [27,28,33,94,98,99]. IV
    Recomandare Se recomandã ca medicul sã prescrie administrarea parenteralã
                 de calciu sub formã de calciu gluconic 10% [28,100]. C
    Argumentare Soluţia de calciu gluconic 10% conţine 9 mg/ml calciu elemental
                 sau 0,46 mEq/ml calciu. Clorura de calciu este mult mai reactivã
                 comparativ cu gluconatul de calciu, fiind mai predispusã la
                 precipitare. De asemenea, administrarea de clorurã de calciu la
                 nou-nãscuţi poate duce la un aport excesiv de clor si acidozã
                 hipercloremicã [93,101]. IV
    Standard Medicul şi asistenta trebuie sã nu administreze bicarbonatul
                 de sodiu în soluţia de AP destinatã nou-nãscutului la termen
                 bolnav [93]. C
    Argumentare Bicarbonatul de sodiu reacţioneazã cu calciul din soluţie şi
                 precipitã, formând bicarbonat de calciu [93]. IV
    Recomandare Se recomandã ca medicul sã indice administrarea parenteralã a
                 calciului numai în soluţiile de aminoacizi şi glucozã şi nu în
                 soluţii lipidice. C
    Argumentare Lipidele accelereazã precipitarea calciului şi fosforului
                 datoritã faptului cã au un pH crescut. Prezenţa cisteinei în
                 soluţiile de aminoacizi determinã scãderea pH-ului şi
                 ameliorarea solubilitãţii calciului [33,81,96]. IV
    Recomandare Se recomandã ca medicul sã iniţieze administrarea parenteralã
                 de magneziu la nou-nãscutul la termen bolnav alimentat
                 parenteral numai dacã Mg seric scade sub 2,5 mg/dl [34]. B
    Argumentare Clearance-ul renal al magneziului este redus în timpul primelor
                 zile de viaţã. Hipermagnezemia poate duce la apnee, hipotensiune,
                 bradicardie [99,102]. III
    Opţiune Medicul poate prescrie la nou-nãscutul cu APT magneziu în
                 doze de 3-7,2 mg/kgc/zi [33,103]. C
    Argumentare Aceastã cantitate acoperã necesarul fiziologic de magneziu al
                 nou-nãscutului la termen [33,103]. IV
                 7.3. Alimentaţia parenteralã în diferite condiţii patologice
                 perinatale
                 7.3.1. Alimentaţia parenteralã la nou-nãscuţii cu asfixie
                 perinatalã
    Standard La nou-nãscuţii la termen cu asfixie perinatalã medicul trebuie
                 sã prescrie un aport redus de lichide, de maxim 60 ml/kgc/zi,
                 în primele 48-72 de ore de viaţã sau pânã când copilul nu mai
                 prezintã convulsii [13,14,104]. C
    Argumentare Limitarea aportului de lichide la aceastã categorie de nou-
                 nãscuţi evitã supraîncãrcarea volemicã şi exacerbarea edemului
                 cerebral [14]. IV
    Recomandare În cazul nou-nãscutului la termen cu asfixie perinatalã
                 complicatã cu edem cerebral se recomandã ca medicul sã limiteze
                 aportul de lichide prin AP şi medicaţie la 50 ml/kgc/zi [13,14]. C
    Argumentare Aceşti nou-nãscuţi pot avea secreţie crescutã de ADH şi prezintã
                 risc crescut pentru edem cerebral. Tratamentul secreţiei
                 inadecvate de ADH constã în restricţie de apã, pacienţii
                 necesitând monitorizarea greutãţii, diurezei şi Na
                 seric [13,14,33,104]. IV
    Standard La nou-nãscuţii cu asfixie perinatalã care necesitã AP medicul
                 trebuie sã prescrie soluţii glucozate în cantitãţi şi
                 concentraţii care sã permitã menţinerea glicemiei
                 între 75-100 mg% [13,14]. C
    Argumentare Nivelul scãzut al glicemiei poate determina extinderea
                 leziunilor neuronale iar valori ale glicemiei peste 100 mg% pot
                 determina creşterea nivelului cerebral de lactat, leziuni
                 celulare, edem şi dezechilibre ale autoreglãrii
                 vasculare [14,30,105]. IV
                 7.3.2.Alimentaţia parenteralã la nou-nãscuţii cu afectare
                 respiratorie
    Standard Medicul trebuie sã prescrie administrarea de glucozã cu ritm
                 de maxim 12,5 mg/kgc/min la nou-nãscuţii cu afectare
                 respiratorie care necesitã suport nutriţional parenteral [99]. C
    Argumentare Administrarea unor cantitãţi de glucozã ce depãşesc
                 12,5 mg/kgc/min duce la creşterea producţiei de CO(2),
                 creşterea minut-ventilaţiei şi a efortului respirator [99]. IV
    Standard Medicul trebuie sã ajusteze orice dezechilibru metabolic
                 apãrut pe parcursul AP care, prin favorizarea dezechilibrului
                 acido-bazic şi predispoziţiei la sepsis, ar putea determina
                 alterarea funcţiei pulmonare. C
    Argumentare Corectarea promptã a dezechilibrelor metabolice prin ajustarea
                 individualã a preparatelor administrate în AP duce la
                 ameliorarea simptomatologiei, menajarea funcţiei pulmonare,
                 scãderea mortalitãţii şi a incidenţei sepsis-ului [106]. IV
    Recomandare Se recomandã ca medicul sã prescrie cu prudenţã administrarea
                 lipidelor, cu monitorizarea strictã a trigliceridelor, la nou-
                 nãscuţii cu boalã respiratorie care necesitã suport nutriţional
                 parenteral [99,107]. B
    Argumentare Administrarea de lipide la nou-nãscuţii cu afectare respiratorie IIb
                 duce la creşterea rezistenţelor pulmonare şi la scãderea IV
                 PaO(2) [34,45,83-85,107].
    Opţiune Medicul poate lua în considerare amânarea administrãrii de
                 lipide la nou-nãscuţii cu afectare pulmonarã severã, începând cu
                 cantitãţi de 0,5 g lipide/kgc/zi şi crescând ritmul administrãrii
                 cu 0,5 g/kgc/zi atunci când se observã o ameliorare a stãrii
                 clinice [34]. B
    Argumentare Unele studii au arãtat cã administrarea parenteralã a lipidelor IIb
                 a dus la creşterea rezistenţei vasculare pulmonare şi la IV
                 formarea de depozite lipidice la nou-nãscuţii cu hipertensiune
                 pulmonarã [83-85]. Perfuzarea în exces a lipidelor, cu ritm de
                 peste 0,25 g/kgc/orã, se asociazã cu scãderi ale presiunii
                 parţiale a O(2) [33,107].
    Opţiune Medicul poate administra cantitatea de lipide calculatã pentru
                 24 de ore pe o perioadã de 16 ore la nou-nãscuţii la termen cu
                 afectare respiratorie care necesitã AP [99]. C
    Argumentare Administrarea de lipide determinã alterarea schimburilor gazoase
                 pulmonare datoritã producerii unor mediatori vasoactivi
                 (tromboxani), în timp ce administrarea lipidelor pe o perioadã
                 limitatã la 16 ore din 24 poate reduce acest efect [99]. IV
                 7.3.3. Alimentaţia parenteralã la nou-nãscuţii cu afectare
                 cardiacã
    Standard Medicul trebuie sã prescrie în primele zile de viaţã un minim de
                 60 kcal/kgc/zi nou-nãscutului la termen cu afecţiune cardiacã care
                 necesitã AP. C
    Argumentare Aportul caloric recomandat evitã catabolismul la aceastã categorie
                 de nou-nãscuţi [99]. IV
    Recomandare Se recomandã ca pentru AP a nou-nãscutului la termen cu afectare
                 cardiacã medicul sã creascã treptat aportul caloric pânã la
                 130-150 kcal/kgc/zi [61,108]. C
    Argumentare Nou-nãscuţii cu boalã cardiacã congenitalã, mai ales cei cu
                 insuficienţã cardiacã, au consum caloric mai mare, atât bazal cât
                 şi total [108]. IV
    Recomandare Se recomandã ca medicul sã prescrie un aport energetic mai mare
                 la nou-nãscutul cu MCC în primele 24 ore dupã o intervenţie
                 chirurgicalã cardiovascularã necomplicatã. B
    Argumentare Consumul energetic de repaus din zilele postoperatorii 1, 2, 7 nu IIb
                 diferã semnificativ de cel preoperator, totuşi s-a constatat o III
                 creştere semnificativã a consumului energetic în primele 2-4 ore
                 postoperatorii (mai importantã dupã intervenţii complexe la nou-
                 nãscuţii mai mari de 48 ore), cu revenire rapidã la 12-24 ore la
                 valorile bazale (nu se cunoaşte însã modificarea consumului
                 nergetic total) [108-113].
    Opţiune Medicul poate sã nu modifice aportul celorlalţi macro- şi
                 micronutrienţi (lipide, electroliţi, minerale, vitamine)
                 administraţi parenteral la nou-nãscutul cu MCC în primele 24
                 ore dupã o intervenţie chirurgicalã cardiovascularã necomplicatã. C
    Argumentare Necesarul energetic al nou-nãscuţilor cu MCC operaţi este
                 modificat foarte puţin datoritã intervenţiei chirurgicale [114]. IV
    Recomandare Se recomandã ca medicul sã prescrie la nou-nãscuţii care au suferit
                 intervenţie chirurgicalã cardiacã minim 2,5 g/kgc/zi proteine,
                 crescând cantitatea de proteine pânã la 3,5 g/kgc/zi în funcţie
                 de toleranţã [99]. C
    Argumentare Aceşti nou-nãscuţi pot avea necesitãţi crescute de proteine în
                 perioada postoperatorie [99]. IV
    Standard În situaţia terapiei diuretice la nou-nãscutul cu MCC medicul
                 trebuie sã prescrie cu atenţie administrarea de lichide şi
                 electroliţi din cadrul AP. C
    Argumentare Terapia cu diuretice poate produce dezechilibre hidro-electrolitice
                 şi minerale, în special hipocalcemie şi hipopotasemie [99]. IV
                 7.3.4. Alimentaţia parenteralã în sepsis
    Standard Medicul trebuie sã asigure nou-nãscuţilor la termen cu sepsis
                 care necesitã AP un minim de 60 kcal/kgc/zi [99]. C
    Argumentare Nou-nãscuţii cu sepsis au necesitãţi calorice crescute datoritã
                 status-ului hipercatabolic [99]. IV
    Recomandare Se recomandã ca medicul sã prescrie proteine în cantitate de
                 minim 2,5 g/kgc/zi la nou-nãscuţii la termen cu sepsis care
                 necesitã AP [99]. C
    Argumentare Studiile au arãtat cã balanţa negativã a azotului se asociazã cu
                 instabilitate fiziologicã marcatã [99]. IV
    Standard La nou-nãscutul la termen cu sepsis care necesitã AP medicul
                 trebuie sã asigure aportul hidric în funcţie de parametrii
                 monitorizaţi (tensiune arterialã, diurezã, ionogramã sericã). C
    Argumentare Monitorizarea statusului hidro-electrolitic este necesarã la
                 aceastã categorie de nou-nãscuţi datoritã instabilitãţii
                 echilibrului hidro-electrolitic [99]. IV
    Recomandare Se recomandã ca medicul sã prescrie cu prudenţã, sã limiteze la
                 maxim 2 g/zi sau chiar sã excludã aportul parenteral de lipide
                 la nou-nãscuţii la termen cu sepsis în fazã acutã. C
    Argumentare Sepsisul se asociazã cu activitate scãzutã a lipoproteinlipazei
                 şi cu clearance scãzut al trigliceridelor [28,115]. IV
    Standard Medicul trebuie sã prescrie suplimentarea cu vitamina K tuturor
                 nou-nãscuţilor cu sepsis aflaţi sub tratament antibiotic, în dozã
                 de 1 mg intramuscular o datã pe sãptãmânã. C
    Argumentare Suplimentarea cu vitamina K previne boala hemoragicã prin deficit
                 de vitamina K, afecţiune ce poate sã aparã la nou-nãscuţii aflaţi
                 sub tratament antibiotic [99]. IV
                 7.3.5. Alimentaţia parenteralã dupã intervenţii chirurgicale
    Standard Medicul trebuie sã prescrie un aport hidric de 125-150 ml/kg/zi
                 la nou-nãscuţii la termen care au suferit o intervenţie
                 chirurgicalã, crescând cantitatea de lichide în funcţie de
                 valorile tensiunii arteriale şi diurezei [33,104]. C
    Argumentare Pierderile de lichide la nou-nãscuţii cu intervenţie chirurgicalã
                 sunt mai mari datoritã pierderilor prin drenaje şi extravazãrii
                 de lichide în spaţiul al treilea sau intestin [33,104]. IV
    Standard La nou-nãscutul la termen aflat în perioada postoperatorie medicul
                 trebuie sã înlocuiascã cu ser fiziologic pierderile datorate
                 drenajului gastric la intervale de 8-12 ore [33,104]. C
    Argumentare Înlocuirea pierderilor este necesarã pentru a menţine volumul
                 circulant. Prin drenajul gastric se pierde clor, care trebuie
                 înlocuit prin administrare de ser fiziologic [104]. IV
    Standard Medicul trebuie sã asigure nou-nãscutului aflat în perioada
                 imediat postoperatorie un aport proteic de 2,5-3 g/kg/zi [99]. B
    Argumentare Acest aport este necesar pentru a evita catabolismul. Nou- IIb
                 nãscuţii care au suferit intervenţii chirurgicale au nevoi III
                 proteice şi energetice mai mari. La nou-nãscuţii care au suferit
                 intervenţii chirurgicale este descrisã frecvent
                 hipoalbuminemia [99,116].
                 7.3.6. Alimentaţia parenteralã în boli renale
    Recomandare Se recomandã ca medicul sã prescrie AP la nou-nãscuţii la termen
                 cu insuficienţã renalã acutã. C
    Argumentare Nou-nãscuţii cu insuficienţã renalã acutã necesitã o administrare
                 judicioasã a lichidelor [11,117]. IV
    Standard În cazul nou-nãscuţilor la termen cu insuficienţã renalã acutã
                 care necesitã AP medicul trebuie sã ţinã cont, la calcularea
                 nevoilor lichidiene, de necesitatea de restricţie lichidianã ca
                 parte a terapiei insuficienţei renale neonatale. C
    Argumentare Restricţia de lichide evitã supraîncãrcarea cu lichide şi apariţia
                 edemului pulmonar acut şi ţine cont de funcţionalitatea diminuatã
                 renalã [11]. IV
    Standard Medicul trebuie sã calculeze nevoile lichidiene ale nou-nãscutului
                 cu insuficienţã renalã acutã prin însumarea pierderilor insensibile
                 (30 ml/kgc la nou-nãscutul la termen), urinare şi gastro-
                 intestinale, obţinute prin monitorizarea pacientului [62,118]. C
    Argumentare Restricţia de lichide se realizeazã prin limitarea aportului de
                 lichide astfel încât aportul sã acopere doar pierderile, pentru
                 evitarea supraîncãrcãrii volemice [10]. IV
    Standard În cazul nou-nãscutului la termen cu insuficienţã renalã care
                 necesitã AP medicul trebuie limiteze aportul proteic sub
                 2 g/kgc/zi şi asigurând necesarul energetic mai ales din calorii
                 nonproteice (glucide şi lipide) [118]. C
    Argumentare Metabolizarea proteinelor determinã formarea ureei. La nou-nãscuţii
                 cu insuficienţã renalã eliminarea ureei este deficitarã [117]. IV
    Standard Medicul trebuie sã nu prescrie administrarea de potasiu la nou-
                 nãscuţii cu insuficienţã renalã [62,118]. C
    Argumentare Nou-nãscuţii cu insuficienţã renalã au risc crescut de
                 hiperpotasemie, care poate fi fatalã [118]. IV
                 7.3.7. Alimentaţia parenteralã în boli metabolice congenitale
    Recomandare În cazul nou-nãscuţilor la termen cu suspiciune de boalã
                 metabolicã congenitalã se recomandã ca în primele 24 de ore de
                 viaţã medicul sã prescrie administrarea parenteralã exclusivã de
                 glucozã 10% iar dupã 24 de ore sã adauge lipide la AP. C
    Argumentare Prin oprirea alimentaţiei enterale se eliminã aportul de proteine
                 sau glucide potenţial dãunãtoare. Suportul nutriţional parenteral
                 este necesar pentru a preveni catabolismul [15,113,114]. IV
    Recomandare Dacã dupã 48 de ore de AP constituitã din glucide şi lipide
                 testele pentru depistarea bolilor metabolice sunt negative, se
                 recomandã ca medicul sã introducã în alimentaţie proteinele prin
                 alimentaţie enteralã cu lapte de mamã [119]. C
    Argumentare Diagnosticul diferenţial de excludere a bolilor metabolice
                 congenitale este necesar în cazul nou-nãscuţilor care prezintã
                 simptome caracteristice sau care au avut fraţi cu boli metabolice
                 congenitale. Dacã examinãrile de laborator exclud prezenţa erorilor
                 înnãscute de metabolism, nou-nãscutul poate fi alimentat cu lapte
                 de mamã sau formulã [15,119]. IV
    Recomandare Dupã 48 de ore de dietã proteicã se recomandã ca medicul sã repete
                 testele de laborator şi în cazul în care acestea sunt negative sã
                 prescrie alimentaţie enteralã normalã sub supraveghere [119]. C
    Argumentare Diagnosticul diferenţial de excludere a bolilor metabolice
                 congenitale este necesar în cazul nou-nãscuţilor care prezintã
                 simptome caracteristice sau care au avut fraţi cu boli metabolice
                 congenitale. Dacã examinãrile de laborator exclud prezenţa erorilor
                 înnãscute de metabolism, nou-nãscutul poate fi alimentat cu lapte
                 de mamã sau formulã [119]. IV
    Recomandare În cazul în care testele de laborator sunt pozitive pentru o
                 anumitã boalã metabolicã se recomandã ca medicul sã prescrie
                 tratamentul dietetic corespunzãtor [15,119,120]. C
    Argumentare Este necesarã eliminarea din alimentaţie a substanţelor care,
                 datoritã deficienţei de metabolizare, sunt toxice pentru nou-
                 nãscut [15,119-121]. IV
    Recomandare În cazul nou-nãscuţilor diagnosticaţi cu boala urinii cu miros
                 de sirop de arţar (cetoaciduria acizilor cu lanţ ramificat) aflaţi
                 în fazã acutã se recomandã ca medicul sã prescrie APT din care sã
                 excludã aminoacizii cu lanţ ramificat (leucinã, izoleucinã şi
                 valinã) [15,120]. C
    Argumentare În boala urinilor cu miros de sirop de arţar, datoritã deficitului
                 enzimatic, se acumuleazã în plasmã alfa-cetoacizii cu lanţ
                 ramificat, responsabili de instalarea acidozei şi a cetozei severe
                 (acidemie organicã). Diagnosticul şi tratamenul precoce pot preveni
                 deficitele neurologice, retardul psihic sever şi decesul.
                 Excluderea aminoacizilor cu lanţ ramificat se poate realiza fie
                 prin AP doar cu glucide şi lipide, fie prin administrarea unor
                 preparate speciale de aminoacizi pentru AP care sã excludã
                 aminoacizii cu lanţ ramificat [15,17,18,120]. IV
    Recomandare În cazul nou-nãscuţilor diagnosticaţi cu acidemie izovalericã
                 aflaţi în fazã acutã se recomandã ca medicul sã prescrie APT
                 compusã din glucide şi lipide, excluzând aportul de leucinã. C
    Argumentare Deficitul enzimatic caracteristic acestei afecţiuni determinã
                 acumularea în plasmã a acizilor organici, în principal acidul
                 izovaleric. Manifestãrile bolii sunt vãrsãturi, letargie, comã
                 apãrute dupã primele zile de viaţã, neutropenie, trombocitopenie,
                 pancitopenie, miros caracteristic de "picior transpirat" al urinii.
                 În timpul episoadelor acute de acidozã metabolicã este necesarã
                 excluderea aportului de leucinã [15,17,18,120]. IV
    Recomandare În cazul nou-nãscuţilor diagnosticaţi cu deficite ale enzimelor
                 implicate în metabolismul aminoacizilor din ciclul ureei aflaţi
                 în fazã acutã se recomandã ca medicul sã indice APT excluzând
                 aportul proteic. C
    Argumentare Formele severe de deficit enzimatic conduc la hiperamoniemie,
                 instalatã în perioada neonatalã, având ca şi manifestãri clinice
                 vãrsãturile, inapetenţa, letargia, convulsiile, coma. Restricţia
                 proteicã duce la scãderea producţiei de amoniac [15,17,18,120]. IV
                 7.4. Întreruperea alimentaţiei parenterale
    Standard În cazul nou-nãscutului la termen alimentat parenteral medicul
                 trebuie sã calculeze necesarul energetic şi de nutrienţi asiguraţi
                 atât enteral cât şi parenteral şi sã scadã progresiv aportul
                 parenteral al acestora pe mãsurã ce cresc cantitãţile administrate
                 enteral [34]. C
    Argumentare Scopul acestei conduite este de a asigura tranziţia progresivã la
                 alimentaţia enteralã asigurând, în acelaşi timp, nevoile optime de
                 creştere şi dezvoltare [3]. IV
    Recomandare Se recomandã ca medicul sã întrerupã AP atunci când nou-nãscutul
                 tolereazã alimentaţie enteralã în cantitãţi de
                 100-120 ml/kgc [32,34]. C
    Argumentare Acest aport este suficient pentru nevoile nutriţionale ale
                 nou-nãscutului [32,34]. IV
    Standard Medicul trebuie sã întrerupã treptat AP a soluţiei de glucozã [34]. C
    Argumentare Întreruperea treptatã a administrãrii glucozei are rolul de a
                 evita apariţia hipoglicemiei de rebound [34]. IV

    8. Monitorizare

                 8.1. Monitorizarea alimentaţiei parenterale
    Standard Asistenta trebuie sã determine zilnic greutatea nou-nãscutului şi
                 sã o înregistreze în foaia de observaţie [33]. C
    Argumentare Pe baza creşterii ponderale se evalueazã eficienţa AP iar
                 greutatea înregistratã este utilizatã la calcularea nevoilor
                 nutriţionale zilnice. Creşterea nou-nãscutului este adecvatã la
                 un spor ponderal de 10-20 g/zi [3,28]. IV
    Standard Asistenta trebuie sã mãsoare sãptãmânal talia copilului şi sã o
                 înregistreze în foaia de observaţie [3,28]. C
    Argumentare Creşterea în lungime adecvatã este de aproximativ 1 cm pe
                 sãptãmânã [28]. IV
    Standard Asistenta trebuie sã mãsoare sãptãmânal perimetrul cranian al
                 copilului şi sã înregistreze valoarea în foaia de observaţie [28]. C
    Argumentare Creşterea sãptãmânalã normalã a perimetrului cranian la nou-nãscut
                 este de 0,5-1 cm [28]. IV
    Standard Medicul trebuie sã indice monitorizarea zilnicã a glicemiei la
                 nou-nãscutul alimentat parenteral. C
    Argumentare Monitorizarea glicemiei permite evaluarea toleranţei la glucozã
                 a copilului alimentat parenteral şi permite depistarea şi
                 corectarea hipo- sau hiperglicemiei [28,33]. IV
    Recomandare La nou-nãscutul alimentat parenteral se recomandã ca medicul sã
                 indice determinarea zilnicã a electroliţilor (Na, K, Cl) şi a
                 pH-ului în primele 2-3 zile de viaţã iar dupã aceea de 1-2 ori
                 pe sãptãmânã. C
    Argumentare Monitorizarea electroliţilor şi a pH-ului este necesarã pentru
                 a preveni instalarea dezechilibrelor hidro-electrolitice şi
                 acido-bazice [28]. IV
    Standard Asistenta trebuie sã mãsoare şi sã înregistreze zilnic volumul
                 diurezei nou-nãscutului alimentat parenteral. C
    Argumentare Volumul urinar aratã dacã aportul de lichide este adecvat, oferã
                 o estimare a funcţionalitãţii renale şi ajutã la calcularea
                 necesarului zilnic de lichide pentru AP [28]. IV
    Recomandare Se recomandã ca medicul sã indice zilnic determinarea densitãţii
                 urinare şi a glicozuriei la nou-nãscutul alimentat parenteral [28]. C
    Argumentare Volumul urinar şi densitatea urinarã aratã dacã aportul de lichide
                 este adecvat şi ajutã la calcularea necesarului zilnic de lichide
                 pentru AP [28]. IV
    Recomandare La nou-nãscutul alimentat parenteral se recomandã ca medicul sã
                 indice monitorizarea sãptãmânalã a urmãtorilor parametri: calciu
                 total şi ionic, fosfat, magneziu, bilirubina totalã şi directã,
                 transaminaze, fosfataza alcalinã, proteine totale, hematocrit,
                 uree şi creatininã. C
    Argumentare Aceşti parametri evalueazã eficacitatea AP, precum şi toleranţa
                 nou-nãscutului la AP. Valorile normale ale acestor parametri sunt
                 prezentate în anexa 16 [3,28]. IV
    Standard În cazul nou-nãscuţilor alimentaţi parenteral medicul trebuie sã
                 indice determinarea sãptãmânalã a trigliceridelor atunci când se
                 administreazã lipide [3,28]. C
    Argumentare Astfel este evaluatã toleranţa la lipide şi se poate asigura
                 menţinerea trigliceridelor între 150-200 mg/dl [3,28,33,45]. IV
    Opţiune Medicul poate sã recomande monitorizarea AP la nou-nãscutul la
                 termen bolnav conform anexei 17. E
    Argumentare Monitorizarea paraclinicã este obligatorie pentru a asigura o AP
                 echilibratã şi adecvatã. Existã variaţii în funcţie de autori în
                 ceea ce priveşte recomandãrile cu privire la frecvenţa
                 determinãrilor. Standardele prezentate reprezintã un minim al
                 investigaţiilor necesare la nou-nãscuţii alimentaţi parenteral.
                 Determinãrile paraclinice trebuie efectuate în mod repetat în
                 cazul apariţiei unor valori anormale. E
                 8.2. Complicaţiile alimentaţiei parenterale
    Standard În cazul administrãrii AP la nou-nãscutul la termen bolnav medicul
                 trebuie sã ţinã cont de posibilitatea apariţiei complicaţiilor
                 legate fie de tehnicã (anexa 7), fie de compoziţia soluţiilor
                 (complicaţii metabolice şi hidro-electrolitice). E
    Argumentare Aceste complicaţii pot afecta starea clinicã a nou-nãscutului şi
                 pot avea implicaţii evolutiv-prognostice atât pe termen scurt cât
                 şi pe termen lung. E
    Standard Medicul şi asistenta trebuie sã monitorizeze nou-nãscutul
                 alimentat parenteral pentru apariţia complicaţiilor. E
    Argumentare Depistarea precoce a complicaţiilor şi tratamentul prompt al
                 acestora sunt necesare pentru evitarea consecinţelor de duratã
                 asupra stãrii clinice şi sãnãtãţii nou-nãscutului. E
                 8.2.1. Complicaţiile legate de tehnica de administrare
    Recomandare Medicul şi asistenta trebuie sã monitorizeze nou-nãscutul alimentat
                 parenteral pentru surprinderea complicaţiilor legate de tehnica
                 administrãrii AP (anexele 6, 7). E
    Argumentare Depistarea precoce a complicaţiilor şi tratamentul prompt al
                 acestora sunt necesare pentru evitarea consecinţelor negative
                 asupra nou-nãscutului. E
                 8.2.2. Complicaţiile infecţioase
    Standard Medicul şi asistenta trebuie sã respecte mãsurile de asepsie când
                 manipuleazã cateterele venoase la nou-nãscutul alimentat
                 parenteral: spãlarea mâinilor, folosirea mãnuşilor sterile, tehnica
                 sterilã la schimbarea pansamentului la locul de puncţie, la
                 injectarea de medicamente prin cateter, la detaşarea şi re-ataşarea
                 tubulaturii de perfuzie [110,122]. C
    Argumentare Contaminarea cateterului este direct legatã de manipulãrile liniei
                 de perfuzie şi ale conexiunilor. Riscul infecţios creşte cu
                 creşterea numãrului conexiunilor şi frecvenţei manipulãrilor
                 liniei de perfuzie [122]. IV
    Recomandare Se recomandã ca medicul sã utilizeze la nou-nãscut catetere venoase
                 centrale percutane tunelizate, cu un traiect subcutanat înainte de
                 a pãtrunde în venã [87] C
    Argumentare Cateterele netunelizate au un risc mai mare de infecţie decât cele
                 tunelizate. Manşonul de ţesut celular subcutanat are un rol de
                 barierã mecanicã împotriva colonizãrii şi, uneori, un rol
                 antibacterian [122]. IV
    Recomandare Pentru AP a nou-nãscutului bolnav se recomandã ca medicul şi
                 asistenta sã foloseascã, de preferinţã, catetere confecţionate din
                 teflon sau poliuretan [110,122]. C
    Argumentare Testele in vitro şi in vivo au arãtat grade diferite de colonizare
                 bacterianã în funcţie de materialul din care este confecţionat
                 cateterul. Astfel, cateterele din Teflon şi poliuretan au avut cea
                 mai redusã colonizare bacterianã, în timp ce cateterul din clorurã
                 de polivinil a avut cea mai accentuatã colonizare bacterianã [122]. IV
    Standard Medicul şi asistenta trebuie sã urmãreascã permanent semnele
                 clinice ale unei posibile infecţii de cateter. C
    Argumentare Monitorizarea continuã a liniilor venoase folosite pentru AP
                 permite depistarea precoce a semnelor infecţiei de cateter: febrã,
                 tulburãri hemodinamice, vãrsãturi, hipotonie, glicozurie.
                 Paraclinic se deceleazã creşterea PCR şi leucocitozã, dar valorile
                 normale ale acestor parametri nu eliminã suspiciunea de infecţie
                 înaintea aflãrii rezultatelor bacteriologice [122]. IV
    Recomandare În cazul apariţiei infecţiei cateterului utilizat pentru AP se
                 recomandã ca medicul sã înlãture cateterul şi sã indice efectuarea
                 de culturi de pe cateter, dacã se poate realiza un alt abord venos. C
    Argumentare În caz de flebitã localã, riscul septicemiei de cateter este mare.
                 Prin înlãturarea precoce a cateterului la începutul sepsis-ului
                 determinat de cateter, infecţia se vindecã mai repede [110]. IV
    Recomandare În cazul apariţiei infecţiei cateterului central la nou-nãscutul
                 care necesitã AP şi la care nu este posibilã abordarea unei alte
                 vene pentru nutriţie se recomandã ca medicul sã prescrie tratament
                 antibiotic şi sã menţinã cateterul pe loc [122]. C
    Argumentare Îndepãrtarea cateterului venos central se poate efectua numai la
                 acel nou-nãscut care este stabil şi care nu necesitã administrarea
                 de soluţii perfuzabile cu osmolalitate ridicatã [110]. IV
                 8.2.3. Complicaţiile metabolice şi nutriţionale
    Standard Medicul trebuie sã ţinã cont de faptul cã hiperglicemia secundarã
                 AP cu exces de carbohidraţi poate apare la nou-nãscutul la termen
                 bolnav, în mod special la cel cu RCIU, asfixie, sepsis sever. C
    Argumentare Hiperglicemia determinã hiperosmolaritate şi diurezã osmoticã.
                 La nou-nãscutul cu RCIU hiperglicemia apare ca urmare a scãderii
                 clearance-ului glucozei serice (rãspuns insulinic) precum şi
                 datoritã creşterii nivelului de cortizol, mediat de stress. La
                 nou-nãscutul cu sepsis, injuria tisularã produsã de sepsis
                 determinã sinteza şi secreţia de citokine, urmatã de eliberarea de
                 glucagon, epinefrinã şi cortizol, ceea ce duce la creşterea
                 glicemiei (secundar glicogenolizei hepatice, creşterii producţiei
                 de glucozã prin ciclul Cori, supresiei producerii pancreatice de
                 insulinã şi gluconeogenezei) [25,123-126]. IV
    Standard Medicul trebuie sã creascã treptat aportul de glucozã la nou-
                 nãscutul care necesitã AP. C
    Argumentare Creşterea treptatã a aportului de glucozã previne
                 hiperglicemia [122]. IV
    Standard Medicul trebuie sã ţinã cont de complicaţiile legate de un aport
                 proteic inadecvat administrat nou-nãscutului alimentat parenteral:
                 hipoproteinemie, hiperazotemie, hiperazoturie [122,126]. C
    Argumentare Excesul proteic se manifestã prin hiperazoturie, asociatã sau nu
                 cu hiperazotemie la nou-nãscutul la termen la care se administreazã
                 parenteral peste 4 g proteine/kgc/zi [122]. IV
    Standard Medicul trebuie sã ţinã cont de faptul cã hipoalbuminemia apare
                 frecvent la nou-nãscutul alimentat parenteral. C
    Argumentare Hipoalbuminemia poate fi, în aceastã situaţie, consecinţa unui
                 aport proteic insuficient sau a unei afectãri hepatice şi se
                 însoţeşte de retenţie hidricã [122]. IV
    Standard Medicul trebuie sã aibã în vedere complicaţiile legate de
                 administrarea de lipide în AP a nou-nãscutului bolnav: hiperlipemie,
                 hipertrigliceridemie, hiperbilirubinemie indirectã, sepsis, efectul
                 lipidelor asupra funcţiei pulmonare (menţionat la capitolul
                 conduitã) [28,107]. C
    Argumentare Valorile crescute ale trigliceridelor se asociazã cu scãderea
                 aderãrii trombocitare, trombocitopenie, hemolizã [87]. IV
    Standard Medicul trebuie sã reducã administrarea parenteralã de lipide la
                 apariţia complicaţiilor legate de aportul parenteral de lipide la
                 nou-nãscutul bolnav [28]. C
    Argumentare În AP a nou-nãscutului bolnav este de dorit menţinerea
                 trigliceridelor în limite fiziologice, de 150-200 mg/dl [28]. IV
    Standard Medicul trebuie sã ţinã cont de faptul cã în cursul AP a nou-
                 nãscutului la termen bolnav pot apare dezechilibre ale
                 electroliţilor serici, mineralelor şi status-ului acidobazic. C
    Argumentare Dezechilibrele electrolitice, minerale şi acido-bazice necesitã
                 tratament prompt pentru evitarea consecinţelor clinice
                 negative [122]. IV
    Standard Medicul trebuie sã aibã în vedere faptul cã APT prelungitã poate
                 avea şi efecte negative. C
    Argumentare În cazul APT prelungite intestinul este pus în repaus, apare o
                 atrofie a pancreasului şi scãderea rãspunsului postprandial,
                 recircularea sãrurilor biliare poate determina formarea de calculi
                 biliari şi este alteratã funcţia de evacuare gastricã. Unele
                 studii au evidenţiat scãderea numãrului şi activitãţii celulelor
                 cu rol în imunitate de la nivelul intestinului subţire [65]. IV
    Standard În cazul APT prelungite medicul trebuie sã aibã în vedere
                 posibilitatea apariţiei afectãrii osoase la nou-nãscut [3,28,66]. C
    Argumentare Aceastã afectare osoasã apare în cazul administrãrii unor cantitãţi
                 insuficiente de calciu şi fosfor sau datoritã conţinutului în
                 aluminiu al unor soluţii pentru AP. Se caracterizeazã prin
                 hipercalciurie, hipercalcemie şi valori normale ale
                 parathormonului [59,65]. IV
    Standard La nou-nãscutul la termen bolnav medicul trebuie sã aibã în vedere
                 riscul de afectare hepaticã ce poate apare la 50% din copiii
                 alimentaţi parenteral total, manifestatã prin creşteri ale nivelului
                 transaminazelor, fosfatazei alcaline şi a bilirubinei
                 (icter colestatic) [65]. C
    Argumentare Afectarea hepaticã apare mai ales în cazul administrãrii crescute
                 de glucozã (50-60 kcal/kgc/zi) [65]. IV

    9. Aspecte administrative

    Standard Medicul şi asistenta trebuie sã utilizeze pentru AP a nou-
                 nãscutului la termen bolnav un amestec de nutrienţi sub forma unei
                 soluţii sau emulsii injectabile, sterile, apirogene, conţinând
                 nutrienţi în proporţii echilibrate. C
    Argumentare Scopul este de a asigura nevoile nutriţionale ale pacientului cu
                 soluţii care sunt în acelaşi timp sigure din punct de vedere
                 bacteriologic şi toxicologic [65]. IV
    Recomandare Se recomandã ca în secţia de terapie intensivã neonatalã asistenta
                 sã prepare perfuziile pentru AP şi medicaţia dupã decontaminarea
                 flacoanelor cu soluţii. E
    Argumentare Aceastã procedurã previne contaminarea bacterianã a soluţiilor de
                 AP în timpul preparãrii. E
    Recomandare Se recomandã ca, pentru a preveni contaminarea flacoanelor cu
                 soluţii de nutriţie parenteralã, asistenta sã prepare soluţiile de
                 AP sub hota cu flux laminar [65]. C
    Argumentare Hotele cu flux laminar sunt dispozitive ce pot fi utilizate de sine
                 stãtãtor sau în camere de sterilizare, acţionând ca şi "cutii de
                 curãţare", dotate cu alimentare proprie de aer filtrat. Hotele cu
                 flux laminar funcţioneazã prin proiectarea aerului filtrat asupra
                 suprafeţei de lucru şi sunt dotate cu lãmpi bactericide care emit
                 radiaţii cu o lungime de undã de 253,7 nm [127]. IV
    Standard Asistenta trebuie sã administreze soluţiile de AP imediat dupã
                 preparare. C
    Argumentare În acest mod se evitã contaminarea soluţiilor [93]. IV
    Standard Medicul şi asistenta trebuie sã nu permitã depozitarea soluţiilor
                 de AP gata preparate în secţia de terapie intensivã [93]. C
    Argumentare Depozitarea soluţiilor preparate poate duce la contaminarea
                 bacterianã a acestora [93]. IV
    Standard La nou-nãscut asistenta trebuie sã supravegheze administrarea AP,
                 claritatea soluţiei, sã urmãreascã eventualele precipitate (mai
                 ales în cazul folosirii preparatelor de calciu) şi sã opreascã
                 administrarea soluţiilor care conţin impuritãţi [93]. C
    Argumentare Soluţiile de calciu şi fosfor pot forma microprecipitate de fosfat
                 de calciu care pot determina leziuni [93]. IV
    Standard Medicul şi asistenta trebuie sã supravegheze permanent zona de
                 inserţie a cateterului venos folosit pentru administrarea AP [93]. C
    Argumentare Este necesarã supravegherea în vederea depistãrii complicaţiilor
                 posibile legate de modul de administrare (anexele 6 şi 7) [93]. IV
    Standard Medicul şi asistenta trebuie sã asigure menţinerea igienei locului
                 de inserţie a cateterelor venoase şi schimbarea pansamentelor
                 folosind tehnicã sterilã. C
    Argumentare Tehnicile sterile sunt necesare pentru prevenirea contaminãrii
                 cateterelor [46,47]. IV
    Standard Medicul şi asistenta trebuie sã nu administreze medicamentele în
                 soluţiile de AP [93]. C
    Argumentare Datoritã complexitãţii compoziţiei, soluţiile de AP pot
                 interacţiona fizico-chimic cu medicamentele [93]. IV
    Standard Medicul trebuie sã indice administrarea AP pe cale venoasã
                 perifericã sau centralã numai utilizând pompele volumetrice. E
    Argumentare Pompa volumetricã are avantajul de a reduce riscurile în timpul
                 infuziei. Pompa volumetricã permite administrarea tratamentului
                 în ml/h, ml/min şi ml/24 ore, fiind prevãzutã cu ecran grafic,
                 recunoaşte tipul de seringã utilizat (5 ml-60 ml), are funcţie de
                 bolus-automat şi manual, precum şi sistem de alarmã. E
    Opţiune Pentru administrarea AP la nou-nãscut medicul şi asistenta pot
                 utiliza membrane (filtre) de 0,22 microni între cateter şi
                 tubulaturã [93]. B
    Argumentare Utilizarea acestei membrane evitã infuzarea particulelor sau
                 organismelor cu potenţial contaminant. Particulele de cristale cu
                 dimensiuni sub 50 microni nu pot fi vãzute cu ochiul liber.
                 Filtrele au fost criticate deoarece necesitã manipulare frecventã,
                 crescând astfel riscul de contaminare microbianã [93]. IIa
    Recomandare Se recomandã folosirea de micrometode de laborator pentru
                 efectuarea determinãrilor paraclinice la nou-nãscuţii alimentaţi
                 parenteral. E
    Argumentare Folosirea micrometodelor presupune recoltarea unor cantitãţi mici
                 de sânge, care nu afecteazã volumul sangvin al nou-nãscutului şi
                 scad riscul de anemie iatrogenã. E
    Standard Unitatea medicalã trebuie sã asigure aprovizionarea continuã cu
                 materialele şi soluţiile necesare pentru administrarea AP. E
    Recomandare Se recomandã ca medicul sã informeze pãrinţii despre necesitatea
                 administrãrii AP la nou-nãscut, precum şi despre complicaţiile
                 care pot apare. E
    Argumentare Pãrinţii au dreptul sã fie informaţi despre tratamentul administrat
                 nou-nãscutului şi despre riscurile acestuia. E
    Recomandare Se recomandã ca fiecare secţie de nou-nãscuţi care are competenţa
                 de a administra alimentaţie parenteralã la nou-nãscut [123] sã
                 redacteze protocoale proprii de calculare şi administrare a AP la
                 nou-nãscutul la termen bolnav având la bazã standardele cuprinse
                 în prezentul ghid. E




    10. Bibliografie

    1. Lee KG, Cloherty JP: Identifying the high-risk newborn and evaluating gestational age, prematurity, postmaturity, large-for-gestational-age, and small-for-gestational-age infants. In Cloherty JP, Eichenwald EC, Stark AR: Manual of Neonatal Care 5th Ed Lippincott Williams Wilkins 2004; 42-56
    2. Gomella TL, Cunningham MD, Eyal FG, Zenk KE: Assesment of Gestational Age. In Gomella TL et al: Neonatology: Management, Procedures, On-Call Problems, Diseases and Drugs 5th Ed Mc Graw-Hill 2004; 21-28
    3. Gomella TL, Cunningham MD, Eyal FG, Zenk KE: Nutritional Management. In Gomella TL et al: Neonatology: Management, Procedures, On-Call Problems, Diseases and Drugs 5th Ed Mc Graw-Hill 2004;77-101
    4. Bender DA: A Dictionary of Food and Nutrition. 2005; http://www.encyclopedia.com/doc/1O39-parenteralnutrition.html; accesat ianuarie 2010
    5. Domart A, Bourneuf J: Nouveau Larousse Medical. Larousse 1994; 191, 231, 634-635
    6. Mattson Porth C: Pathophysiology. Concepts of Altered Health States. 3rd Ed Lippincott 1990; 484
    7. Metheny NM: Fundamental Concepts and Definitions. In Metheny NM: Fluid And Electrolyte Balance. 2nd Ed Lippincott Williams Wilkins 1992; 3-11
    8. Brandis K: Fluid Physiology. www.anaesthesiaMCQ.com; accesat iunie 2010
    9. Matthews GG: Maintenance of Cell Volume. In Matthews GG: Cellular physiology of nerve and muscle. 4th Ed Blackwell Science Ltd 2003; 24
    10. American Heart Association: 2005 American Heart Association (AHA) Guidelines for Cardiopulmonary Resuscitation (CPR) and Emergency Cardiovascular Care (ECC) of Pediatric and Neonatal Patients: Neonatal Resuscitation Guidelines. Pediatrics 2006; 117(5): e1029-e1038
    11. Friedlich PS, Evans JR, Tulassay T, Seri I: Acute and Chronic Renal Failure. In Taeusch HW, Ballard RA, Gleason CA: Avery's Diseases of the Newborn. 8th Ed Elsevier 2005; 1298-1313
    12. Kliegman RM, Behrman ER, Jenson BH, Stanton BF: Delivery room emergencies. In Nelson Textbook of Pediatrics 18th Ed Philadelphia 2008; 723-728
    13. Gomella TL, Cunningham MD, Eyal FG, Zenk KE: Perinatal Asphyxia. In Gomella TL et al: Neonatology: Management, Procedures, On-Call Problems, Diseases and Drugs. 5th Ed Mc Graw-Hill 2004; 512-521
    14. Sanjay A, Snyder EY: Perinatal Asphyxia. In Cloherty JP, Eichenwald EC, Stark AR: Manual of Neonatal Care, 5th Ed Lippincott Williams Wilkins 2004; 536- 554
    15. Gomella TL, Cunningham MD, Eyal FG, Zenk KE: Inborn Errors of Metabolism With Acute Neonatal Onset. In Gomella TL et al: Neonatology: Management, Procedures, On-Call Problems, Diseases and Drugs. 5th Ed Mc Graw-Hill 2004; 396-417
    16. Berry TG: Introduction to the metabolic and biochemical genetic diseases. In Taeusch HW, Ballard RA, Gleason CA: Avery's diseases of the newborn. 8th Ed Elsevier Saunders 2005; 217-226
    17. Thomas JA, Tsai A, Bernstein L: Nutrition Therapies for Inborn Errors of Metabolism. In Thureen PJ, Hay WW: Neonatal Nutrition and Metabolism. Ed Cambrige University Press 2006; 544-566
    18. Grigorescu-Sido P: Tratat elementar de pediatrie. Vol. 4, Casa Cãrţii de Ştiinţã Cluj-Napoca 2000; 42-109
    19. Stamatin M, Pãduraru L, Avasiloaiei AL: Afecţiuni respiratorii neonatale. In Stamatin M: Neonatologie. Ed Gr T Popa 2009; 123-163
    20. Shah DK, de Vries LS, Hellstrţm-Westas L, Toet MC, Inder TE: Amplitude-Integrated Electroencephalography in the Newborn: A Valuable Tool. Pediatrics 2008; 122: 863-865
    21. Wilker RE, Hypoglycemia and hyperglycemia. In Cloherty JP, Eichenwald EC, Stark AR: Manual of Neonatal Care, 6th Ed Lippincott WW 2008; 540-546
    22. Collins JW, Hoppe M, Brown K, Edidin DV, Padbury J, Ogata ES: A controlled trial of insulin infusion and parenteral nutrition in extremely low birth weight infants with glucose intolerance. J Pediatr 1991; 118: 921
    23. Hemachandra AH, Cowett RM: Neonatal Hyperglycemia. Pediatrics in Review 1999; 20: 16-24
    24. Faustino EV, Apkon M: Persistent hyperglycemia in critically ill neonate. J Pediatr 2005; 14: 30-34
    25. Abrams SA: Abnormalities of serum calcium and magnesium. In Cloherty JP, Eichenwald EC, Stark AR: Manual of Neonatal Care, 6th Ed Lippincott WW 2008; 550-555
    26. Scher MS: Neonatal Seizures: prenatal contributions to a neonatal brain disorders. In Spitzer AR: Intensive care of the fetus and neonate, 2nd Ed Elsevier Philadelphia 2005; 837-843
    27. Gomella TL, Cunningham MD, Eyal FG, Zenk KE: Disorders of Calcium and Magnesium Metabolism. In Gomella TL et al: Neonatology: Management, Procedures, On-Call Problems, Diseases and Drugs. 5th EdMc Graw-Hill, 2004; 563-571
    28. Ellard D, Anderson DM: Nutrition. In Cloherty JP, Eichenwald EC, Stark AR: Manual of Neonatal Care. 5th Ed Lippincott Williams Wilkins 2004; 115-137
    29. Koletzko B, Goulet O, Hunt J, Krohn K, Shamir R: The Parenteral Nutrition Guidelines Working Group: Guidelines on Paediatric Parenteral Nutrition of the European Society of Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition and Metabolism (ESPEN), Supported by the European Society of Paediatric Research (ESPR). J of Pediatr Gastroenterol and Nutr 2005; 41: S1-S4
    30. Stratulat P, Crivceanscaia L, Rotaru D: Alimentaţia parenteralã. In Stratulat P, Stamatin M: Manual de urgenţe neonatale Chişinãu 2009; 373-389
    31. Zamfir T, Bâscã I, Jianu M, Ştefan P, Bãlãnescu R, Pãtrãncuş T, Ulici A: Malformaţiile de intestin subţire şi intestin gros. In Zamfir T, Bâscã I, Jianu M, Ştefan P, Bãlãnescu R, Pãtrãncuş T, Ulici A: Chirurgie visceralã, urologie şi ortopedie pediatricã. Ed Ştiinţificã Bucureşti 1996; 85-117
    32. Xiao-Ming B: Nutritional management of newborn infants: Practical guidelines. World J of Gastroenterol 2008; 14(40): 6133-6139
    33. Pointdexter BB, Denne SC: Parenteral Nutrition. In Taeusch HW, Ballard RA, Gleason CA: Avery's Diseases of the Newborn, 8th Ed Elsevier 2005; 1061-1070
    34. Sniderman S, Hetherton M: Parenteral Nutrition. In Kitterman JA: USCF Children's Hospital Intensive Care Nursery House Staff Manual 2003, 8th Ed The Regents of the University of California 2004; 136-139; http://www.portalneonatal.com.br/livros/arquivos/Enfermagem/intensive_care_nursery_2003-CaliforniaUniversity.pdf; accesat februarie 2010
    35. Putet G, Picaud J-C: Donnees de la base ou pre-requis pur une nutrition adaptee. In Soins aux nouveau-nes. Masson Paris 2002; 555-574
    36. Butte NF, Lopez-Alarcon MG, Garza C: Nutrient Adequacy of Exclusive Breastfeeding for the Term Infant During the First Six Months of Life. Geneva, Switzerland: World Health Organization; 2002
    37. Nieman L: Parenteral Nutrition in the NICU. Nutrition Dimension 2008: http://www.rd411.com/ce_modules/PNN05.pdf; accesat ianuarie 2010
    38. Fleischer Michaelsen K: Breastfeeding. In Koletzko B et al: Pediatric Nutrition in Practice. Basel Karger 2008; 85-89
    39. Kramer MS, Kakuma R: The Optimal Duration of Exclusive Breastfeeding. A Systematic Review. Geneva, Switzerland: World Health Organization; 2002
    40. Koletzko B, Baker S, Cleghorn G, Neto UF, Gopalan S, Hernell O et al: Global Standard for the Composition of Infant Formula: Recommendations of an ESPGHAN Coordinated International Expert Group. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2005; 41(5): 584
    41. The Commission of the European Communities: Commission Directive 2006/141/EC of 22 December 2006 on infant formulae and follow-up formulae and amending Directive 199/21/EC (text with EEA relevance). Official Journal of the European Union, 2006; L401: 1-31
    42. Thompkinson DK, Kharb S: Aspects of Infant Food Formulation. Comprehensive Reviews In Food Science And Food Safety 2007; 6: 79-102
    43. Scientific Committee on Food, European Commission, Health and Consumer Protection: Report of the Scientific Committee on Food on the Revision of Essential Requirements of Infant Formulae and Follow-on Formulae. Brussels - Belgium 2003; http://europa.eu.int/comm/food/fs/sc/scf/index_en.html; accesat martie 2010
    44. Groh-Wargo S: Neonatal Parenteral Nutrition: Basics for the NICU. www.metrohealth.org; accesat ianuarie 2010
    45. Namasivayam A: Fluid, Electrolyte and Nutrition Management of the Newborn. Updated 2008; http://emedicine.medscape.com/ article/976386-overview; accesat ianuarie 2010
    46. Greenspan-Hodor L, Rais-Bahrami K, Eichelberger MR: Peripheral Intravenous Line Placement. In MacDonald MG, Ramasethu J: Atlas of Procedures in Neonatology, 4th Ed Lippincott Williams Wilkins 2007; 143-152
    47. Rorke JM, Ramasethu J, Chahine AA: Central Venous Catheterization. In MacDonald MC, Ramasethu J: Atlas of Procedures in Neonatology, 4th Ed Lippincott Williams Wilkins 2007; 199-220
    48. Gura KM: Is there still a role for peripheral parenteral nutrition? Nutr Clin Pract 2009; 24(6): 709-717
    49. Rollins CJ: Peripheral Parenteral Nutrition. Arizona Health Sciences Center Tucson; www.helpher.org; accesat februarie 2010
    50. Wortham BM, Rais-Bahrami K: Umbilical Vein Catheterization. In MacDonald MC, Ramasethu J: Atlas of Procedures in Neonatology. 4th Ed Lippincott Williams Wilkins 2007; 177-185
    51. Gomella TL, Cunningham MD, Eyal FG, Zenk KE: Hypoglycemia. In Gomella TL: Neonatology: Management, Procedures, On-Call Problems, Diseases and Drugs. 5th Ed Mc Graw-Hill 2004; 262-266
    52. Picaud J-C, Putet G: Nutrition Parenterale. In Soins aux nouveau-nes, Masson Paris 2002; 575-578
    53. Ainsworth S, Clerihew L, McGuire W: Percutaneous central venous catheters versus peripheral cannulae for delivery of parenteral nutrition in neonate. Cochrane Database of Systematic Reviews 2007; Issue 3. Art. No.: CD004219
    54. Gilhooly J, Lindenberg J, Reynolds J: Central Venous Slicone Elastomer Catheter Placement by Basilic Vein Cutdown in Neonates. Pediatrics 1986; 78 (4): 636-639
    55. Ciofu C: Nutriţie şi alimentaţie. In Ciofu E, Ciofu C: Pediatria. Ed I Ed Medicalã 2001; 87-114
    56. Almuete VI: Osmolarity for Peripheral Parenteral Nutrition Formulas. Medscape Pharmacists 2005; 5(2); http://www.medscape. com/viewarticle/511168; accesat februarie 2010
    57. Seri I, Ramanathan R, Evans JR: Acid-Base, Fluid and Electrolyte Management. In Taeusch HW, Ballard RA, Gleason CA: Avery's Diseases of the Newborn, 8th Ed Elsevier 2005; 372-397
    58. Lin PW, Simmons CF: Fluid and Electrolyte Management. In Cloherty JP, Eichenwald EC, Stark AR: Manual of Neonatal Care, 5th Ed Lippincott Williams Wilkins 2004;101-114
    59. Koo WWK, McLaughlin K, Saba M: Neonatal Intensive Care Center for Weight Management and Clinical Nutrition; http://www.philspenonline.com.ph/NeonateIntensCare.pdf accesat februarie 2010
    60. Simmons RA: Carbohydrate metabolism and glycogen accretion. In Thureen PJ, Hay WW: Neonatal Nutrition and Metabolism. Ed Cambrige University Press 2006; 122-129
    61. Heird WC: Intravenous feeding. In Thureen PJ, Hay WW Jr: Neonatal nutrition and metabolism. 2nd Ed Cambridge 2006; 312-339
    62. Kim MS, Herrin JT: Renal Conditions. In Cloherty JP, Eichenwald EC, Stark AR: Manual of Neonatal Care, 5th Ed Lippincott Williams Wilkins 2004; 621-642
    63. Martin CR, Cloherty JP: Neonatal Hyperbilirubinemia. In Cloherty JP, Eichenwald EC, Stark AR: Manual of Neonatal Care, 5th Ed Lippincott Williams Wilkins 2004; 185-222
    64. Lee JS, Stark AR: Meconium Aspiration. In Cloherty JP, Eichenwald EC, Stark AR: Manual of Neonatal Care, 5th Ed Lippincott Williams Wilkins 2004; 402-406
    65. Montalvo-Jave EE, Zarraga JL, Sarr MG: Specific topics and complications of parenteral nutrition. Langenbecks Arch Surg 2007; 392: 119-126
    66. Reif S, Tano M, Oliverio R, Young C, Rossi T: Total parenteral nutrition-induced steatosis: reversal by parenteral lipidinfusion. J Parenter Enteral Nutr 1991; 15:102-104
    67. Meguid MM, Akahoshi MP, Jeffers S, Hayashi RJ, Hammond WG: Amelioration of metabolic complications of conventional total parenteral nutrition. A prospective randomized study. Arch Surg 1984; 119:1294-1298
    68. Wray-Cahen D, Beckett PR, Nguyen HV, Davis TA: Insulin-stimulated amino acid utilization during glucose and amino acid clamps decreases with development. Am J of Physiology- Endocrinol Metab 1997; 273-(2): E305-E314
    69. O'Connor PMJ, Bush JA, Suryawan A, Nguyen HV, Davis TA: Insulin and amino acids independently stimulate skeletal muscle protein synthesis in neonatal pigs. Am J of Physiology - Endocrinol Metab 2003; 284-(1): E110-E119
    70. ESPHAGAN: Guidelines on Paediatric Parenteral Nutrition. Amino Acids. J Paed Gastroenterol Nutr 2005; 41: S1-S7
    71. Charney EB, Bodurtha JN: Intractable Diarrhea Associated With the Use of Sorbitol. J Pediatr 1981; 98: 157-158
    72. Simmer K, Rao SC: Early introduction of lipids to parenterally-fed preterm infants. Cochrane Database of Systematic Reviews 2005, Issue 2
    73. Gilbertson N, Kovar PZ, Cox DJ, Crowe L, Norman T: Introduction of intravenous lipid administration on the first day of life in the very low birth weight neonate. J of Pediatr 1991; 119(4): 615-623
    74. Adamkin DH: Use of Intravenous Lipids in Very Low-birthweight Infants. NeoReviews 2007; 8(12): e543
    75. Fairchild KD: Overdose of Intravenous Fat Emulsion in a Preterm Infant: Case Report. Nutrition in Clinical Practice 1999; 14: 116-119
    76. Kerner JA, Poole RL: The Use of IV Fat in Neonates. Nutrition in Clinical Practice 2006; 21(4): 374-380
    77. Shulman RJ, Phillips S: Parenteral Nutrition in Infants and Children. J of Pediatr Gastroenterol and Nutr 2003; 36(5): 587-607
    78. Kao LC, Cheng MH, Warburton D: Triglycerides, free fatty acids, free fatty acids/albumin molar ratio, and cholesterol levels in serum of neonates receiving long-term lipid infusions: controlled trial of continuous and intermittent regimens. J Pediatr 1984; 104: 429-435
    79. Spear ML, Stahl GE, Hamosh M, McNelis WG, Richardson LL, Spence V et al: Effect of heparin dose and infusion rate on lipid clearance and bilirubin binding in premature infants receiving intravenous fat emulsions. J Pediatr 1988; 112: 94-98
    80. Khashu M, Harrison A, Lalari V , Lavoie JC, Chessex P: Impact of shielding parenteral nutrition from light on routine monitoring of blood glucose and triglyceride levels in preterm neonates. Arch Dis Child Fetal Neonatal Ed 2009; 94:F111-F115
    81. Eggert LD, Rusho WJ, MacKay MW, Chan GM: Calcium and phosphorus compatibility in parental nutrition solutions for neonates. Am J Hosp Pharm 1982; 39(1): 49-53
    82. Pitkanen O, Hallman M Andersson S: Generation of Free Radicals in Lipid Emulsion Used in Parenteral Nutrition. Pediatr Res 1991; 29(1): 56-59
    83. Prasertsom W, Phillipos EZ, Van Aerde JE, Robertson M: Pulmonary vascular resistance during lipid infusion in neonates, Arch Dis Child Fetal Neonatal 1996; 74: F95-F98
    84. Kessler U, Zachariou Z, Raz D, Poeschl J, Linderkamp O: Effects of Intralipid infusion on hemorheology and peripheral resistance in neonates and children. Pediatric Surgery International. Ed Springer Berlin/Heidelberg 2005; 21(3): 0179-0358
    85. Barrett Dahms B, Halpin TC Jr: Pulmonary arterial lipid deposit in newborn infants receiving intravenous lipid infusion. J of Pediatr 1980; 97(5): 800-805
    86. ESPHGAN: Guidelines on Paediatric Parenteral Nutrition. Lipids. J Paed Gastroenterol Nutr 2005; 41: S1-S8
    87. Chaudhari S, Kadam S: Total Parenteral Nutrition in Neonates. Indian J Pediatr 2006; 43: 953-964
    88. The Credit Valley Hospital: Neonatal Total Parenteral Nutrition - Clinical Practice Guideline CPG 14-7 Neonatal TPN 2007: http://www.cvh.on.ca/pro/cpg.php; accesat ianuarie 2010
    89. Maclaine Pont J, Hack WW, Sobotka-Plojhar M, Ekkelkamp S: 2 newborn infants with severe arrhythmia caused by hyperkalemia. Tijdschr Kindergeneeskd 1987; 55(1): 28-32
    90. Biesalski HK, Bischoff SC, Boehles HJ, Muehlhoefer A: Working group for developing the guidelines for parenteral nutrition of The German Association for Nutritional Medicine Water, Electrolytes, Vitamins and Trace Elements - Guidelines on Parenteral Nutrition, Chapter 7. Ger Med Sci 2009; 18: 7: Doc21
    91. Gehrig KA, Dinulos JG: Acrodermatitis due to nutritional deficiency. Curr Opin Pediatr 2010; 22(1): 107-112
    92. Silvers KM, Sluis KB, Darlow BA, McGill F, Stocker R, Winterbourn CC: Limiting light-induced lipid peroxidation and vitamin loss in infant parenteral nutrition by adding multivitamin preparations to Intralipid. Acta Paediatrica 2001; 90(3): 242-249
    93. Mirtallo J, Canada T, Johnson D, Kumpf V, Petersen C, Sacks G et al: Safe Practices for Parenteral Nutrition. J of Parenteral and Enteral Nutrition 2004; 28(6): s39-s70
    94. Litov RE, Combs GF: Selenium In Pediatric Nutrition. Pediatrics 1991; 87(3): 339-351
    95. Arlette JP, Johnston MM: Zinc deficiency dermatosis in premature infants receiving prolonged parenteral alimentation. J of the Am Acad of Dermatol 1981; 5(1): 37-42
    96. Brine E, Ernst JA: Total Parenteral Nutrition for Premature Infants. Newborn and Infant Nursing Reviews 2004; 4(3): 133-155
    97. Huttner KM: Hypocalcemia, Hypercalcemia and Hypermagnezemia. In Cloherty JP, Eichenwald EC, Stark AR: Manual of Neonatal Care. 5th Ed Lippincott Williams Wilkins 2004; 579-589
    98. Peverini RL, Beach DS, Wan KW, Vyhmeister NR: Graphical user interface for a neonatal parenteral nutrition decision support system. Proc AMIA Symp 2000; 650-654
    99. Premer DM, Georgieff MK: Nutrition for Ill Neonates. Pediatrics in Review 1999; 20: 56-62
    100. Canada T, Albrecht J: Parenteral Calcium Gluconate Supplementation: Efficacious or Potentially Disastrous?. J of the Am Col of Nutrition 1998; 17(4): 401-403
    101. Chawla D, Thukral A, Agarwal R, Deorari A, Paul VK: Parenteral Nutrition.In Chawla D, Thukral A, Agarwal R, Deorari A, Paul VK: AIIMS- NICU protocols 2008: http://www.newbornwhocc.org/pdf/Parenteral_nutrition_280308.pdf: accesat ianuarie 2010
    102. Ali A, Walentik C, Mantych GJ, Sadiq HF, Keenan WJ, Noguchi A: Iatrogenic acute hypermagnesemia after total parenteral nutrition infusion mimicking septic shock syndrome: two case reports. Pediatrics 2003;112(1 Pt 1): e70-72
    103. Pereira-Da-Silva L, Nurmamodo A, Videira Amaral JM, Rosa ML, Almeida MC, Ribeiro ML: Compatibility of Calcium and Phosphate in Four Parenteral Nutrition Solutions For Preterm Neonates. Am J of Health-System Pharmacy 2003; 60(10): 1041-1044
    104. Bell EF, Acarregui MJ: Fluid and Electrolyte Management in the Newborn. In Iowa Neonatology Handbook: Fluid Management, University of Iowa. 2008: http://www.uihealthcare.com/depts/med/pediatrics/iowaneonatologyhandbook/fluidmanagement/ management.html; accesat ianuarie 2010
    105. Vanucci RC et al: Cerebral Carbohydrate and Energy Metabolism in Perinatal Hypoxic-Ischemic Brain Damage. Brain Pathology 1992; 2(3): 229-234
    106. Estrin VV, Dobrenkaia II, Krainova NN: Adapted parenteral nutrition of the newborn infants during prolonged artificial respiration, Anesteziologiia i reanimatologiia 1993; (3):55-57
    107. Bell EF: Nutritional Support. In Goldsmith JP, Karotkin EH: Assisted Ventilation of the Neonate. 4th Ed Saunders 2003; 413-428
    108. Mitchell I, Davies P, Day J, Pollock J, Jamieson M, Wheatley D: Energy expenditure in children with congenital heart disease, before and after cardiac surgery. J Thorac Cardiovasc Surg 1994; 107: 374-380
    109. Cranmer H, Shannon M: Hypoglycemia 2009; http://emedicine.medscape.com/article/802334-overview; accesat august 2010
    110. Garcia del Rio M, Lastra-Sanchez G, Martinez-Leon M, Martinez-Valverde A: Percutaneous catheter use in newborn infants with parenteral nutrition. Early Human Develop 1998; S33-S41
    111. Jones MO, Pierro A, Hammond P, Lloyd DA: The metabolic response to operative stress in infants. J Pediatr Surg 1993; 128: 1258-1263
    112. Villares JM, Leal LO, Diaz IS, Gonzalez PG: Plasma aminogram in infants operated on complex congenital heart disease. Nutr Hosp 2008; 23(3): 283-287
    113. Gebara B, Gelmini M, Sarnaik A: Oxygen consumption, energy expenditure, and substrate utilization after surgery in children. Crit Care Med 1992; 20: 1550-1554
    114. Barry JS, Thureen PJ: Nutrition in infants with congenital heart disease. In Thureen PJ, Hay WW Jr: Neonatal nutrition and metabolism. 2nd Ed Cambridge 2006; 533-541
    115. Yale Medical Group: Use of Total Parenteral Nutrition (TPN) in the Newborn. 2006; http://info.med.yale.edu/pediat/pedres/ Policies/NICU%20Guidelines%202006/YNHH%20NBSCU; accesat martie 2010
    116. Kenny SE, Pierro A, Isherwood D, Donnell SC, Van Saene HKF, Lloyd DA: Hypoalbuminaemia in surgical neonates receiving parenteral nutrition. J of Pediatr Surg 1995; 30(3): 454-457
    117. Rees L, Guignard JP: Nutritional Challenges in Special Conditions and Diseases - Renal Disease. In B. Koletzko: Pediatric Nutrition in Practice. Karger 2008; 234-238
    118. Gomella TL, Cunningham MD, Eyal FG, Zenk KE: Renal Diseases. In Gomella TL et al: Neonatology: Management, Procedures, On-Call Problems, Diseases and Drugs. 5th Ed Mc Graw-Hill 2004; 553-558
    119. Cataltepe SU, Levy HL: Inborn Errors of Metabolism. In Cloherty JP, Eichenwald EC, AR Stark: Manual of Neonatal Care. 5th Ed Lippincott Williams Wilkins 2004; 591-606
    120. Grigorescu-Sido P: Boli genetice de metabolism. In Ciofu EP, Ciofu C: Tratat de pediatrie. Ed Medicalã 2001; 1351-1388
    121. Weiner DL: Inborn Errors of Metabolism. In Medscape's Continually Updated Clinical Reference 2009: http://emedicine. medscape.com/article/804757-overview; accesat martie 2010
    122. Ricour C, Ghisolfi J, Putet G, Goulet O: Traite de nutrition pediatrique. 2-e tirage Paris 1996; 877-921
    123. Alaedeen DI, Walsh MC, Chwals WJ: Total parenteral nutrition associated hyperglycemia correlates with prolonged mechanical ventilation and hospital stay in septic infants. J of Pediatric Surgery 2006; 41(1): 239-244
    124. Rosmarin DK, Wardlaw GM, Mirtallo J: Hyperglycemia associated with high, continuous infusion rates of total parenteral nutrition dextrose. Nutr Clin Prac 1996; 11(4): 151-156
    125. Cely CM, Arora P, Quartin AA et al: Relationship of baseline glucose homeostasis to hyperglycemia during medical critical illness. Chest 2004; 126: 879-887
    126. Castelli E, Cetrullo C, Zanello M: Metabolic changes during prolonged total parenteral nutrition in intensive care. Resuscitation 1978; 6(4): 235-242
    127. Sistemele de filtrare Cruma. In Manual de utilizare - Hota cu flux laminar vertical CRUMA
    128. Ordinul Ministrului Sãnãtãţii şi Familiei nr. 910 privind criteriile de ierarhizare a secţiilor de spital de specialitate obstetricã, ginecologie şi neonatologie, Monitorul Oficial, 18.11.2002
    129. Gomella TL, Cunningham MD, Eyal FG, Zenk KE: Fluids and Electrolytes. In Gomella TL et al: Neonatology: Management, Procedures, On-Call Problems, Diseases and Drugs. 5th Ed Mc Graw-Hill 2004; 69-762007: 4-25
    130. Arya SO, Hiremath GM, Okonkwo KC, Pettersen MD: Central venous catheter associated pericardial tamponade in a 6 day old- a case report 2009; www.hindawi.com/journals/ijped/aip.910208.pdf; accesat ianuarie 2010
    131. Sehgal A, Cook V, Dunn M: Pericardial effusion associated with an appropriately placed umbilical venous catheter. J of Perinatol 2007; 27: 317-319
    132. Morini F, Rechichi J, Ronchetti MP, Savignoni F, Corchia C: Cannula tip intravascular migration in an infant. J of Perinatol 2006; 26: 650-652
    133. Kirse Coit A, Kamitsuka MD: Peripherally Inserted Central Catheter Using the Saphenous Vein: Importance of Two-View Radiographs to Determine the Tip Location. J of Perinatol 2005; 25: 674-676
    134. Cloherty JP, Eichenwald EC, Stark AR: Selected Chemistry Normal Values (appendix D). In Cloherty JP, Eichenwald EC, Stark AR: Manual of Neonatal Care. 5th Ed Lippincott Williams Wilkins 2004; 781
    135. Acra SA, Rollins C: Principles and guidelines for parenteral nutrition in children. Pediatr Ann 1999; 28: 113-120
    136. Adamkin DH: Total Parenteral Nutrition-associated Cholestasis: Prematurity or Amino Acids? J of Perinatol 2003; 23: 437-438
    137. Bhatia J: Parenteral nutrition in the neonate. Indian J of Pediatr 2008; 50(2): 195-208
    138. Bryan H, Shennan A, Griffin E, Angel A: Intralipid-Its rational use in parenteral nutrition of the newborn. Pediatrics 1976; 58(6): 787-790
    139. Courtney-Martin G, Chapman KP, Moore AM, Kim JH, Ball RO, Pencharz PB: Total sulfur amino acid requirement and metabolism in parenterally fed postsurgical human neonates. Am J of Clinical Nutrition 2008; 88(1): 115-124
    140. Crill CM, Helms RA: The Use of Carnitine in Pediatric Nutrition. Nutrition in Clinical Practice 2007; 22: 204-213
    141. Dankner WM, Spector SA, Fierer J, Davis CE: Malassezia Fungemia in Neonates and Adults: Complication of Hyperalimentation. Rev Infect Dis 1987; 9(4): 743-753
    142. Davis TA, Burrin DG, Fiorotto ML, Reeds PJ, Jahoor F: Roles of Insulin and Amino Acids in the Regulation of Protein Synthesis in the Neonate. The J of Nutrition 1998; 128(2): 347S-350S
    143. Fanos V, Kacet N, Mosconi G: A review of teicoplanin in the treatment of serious neonatal infections. Eur J of Pediatr 1997; 156(6): 423-427
    144. Garland JS, Alex CP, Uhing MR, Peterside IE, Rentz A, Harris MC: Pilot trial to compare tolerance of chlorhexidine gluconate to povidone-iodine antisepsis for central venous catheter placement in neonates. Tolerance of chlorhexidine gluconate. J of Perinatol 2009; 29: 808-813
    145. Gomella TL, Cunningham MD, Eyal FG, Zenk KE: Hyperglycemia. In Gomella TL et al: Neonatology: Management, Procedures, On-Call Problems, Diseases and Drugs. 5th Ed Mc Graw-Hill 2004; 251-253
    146. Gomella TL, Cunningham MD, Eyal FG, Zenk KE: Disorders of Calcium and Magnesium Metabolism. In Gomella TL et al: Neonatology: Management, Procedures, On-Call Problems, Diseases and Drugs. 5th EdMc Graw-Hill, 2004; 563-571
    147. Hoang V, Sills J, Chandler M, Busalani E, Koeppel RC, Modanlou HD: Percutaneously Inserted Central Catheter for Total Parenteral Nutrition in Neonates: Complications Rates Related to Upper versus Lower Extremity Insertion. Pediatrics 2008; 121 (5): 1152-1159
    148. House JD, Pencharz PB and Ball RO: Glutamine Supplementation to Total Parenteral Nutrition Promotes Extracellular Fluid Expansion in Piglets. The J of Nutrition 1993; 124: 396-405
    149. Jarvis C: Bolus Intravenous Infusion of Amino Acids or Lipids Does Not Stimulate Gallbladder Contraction in Neonates on Total Parenteral Nutrition. Nutrition in Clinical Practice 1999; 14 (3): 147-148
    150. Kecskes Z, Healy G, Jensen A: Fluid restriction for term infants with hypoxic-ischaemic encephalopathy following perinatal asphyxia. Cochrane Database of Systematic Reviews 2007; Issue 4. Art. No.: CD004337
    151. Kennaugh JM, Hay WW Jr: Nutrition of the Fetus and Newborn. In West J Med 1987; 147(4): 43-448
    152. Kumpf VJ: Parenteral Nutrition-Associated Liver Disease in Adult and Pediatric Patients. Nutrition in Clinical Practice 2006; 21 (3): 279-290
    153. Lacey JM: The Effects of Glutamine-Supplemented Parenteral Nutrition in Premature Infants. J of Parenteral and Enteral Nutrition 1996; 20(1): 74-80
    154. Marron-Corwin M, Hailu E: Triglyceride Metabolism in the Neonate. NeoReviews 2009; 10(12): e608-e612
    155. Meadows N: Monitoring and complications of parenteral nutrition. Nutrition 1998; 14(10): 806-808
    156. Meurling S: The perioperative nutritional care of neonates and infants Scand J of Nutr/Naringsforskning 2000; 44: 8-11
    157. Neu J: Glutamine in the Fetus and Critically Ill Low Birth Weight Neonate: Metabolism and Mechanism of Action. The J of Nutrition 2001; 131: 2585S-2589S
    158. Oh W: Fluid and electrolyte management. In Fanaroff AA, Martin RJ: Neonatal-Perinatal Medicine: Diseases of the Fetus and Infant, 6th Ed Mosby 1997; 622-638
    159. Porcelli P: A Survey of Neonatal Parenteral Nutrition Design Practices in North Carolina. J of Perinatol 2004; 24: 137-142
    160. Sardesai VM: The Essential Fatty Acids Nutrition. Clinical Practice 1992; 7(4): 179-186
    161. Saxonhouse MA, Burchfield DJ: The evaluation and management of postnatal thromboses. J of Perinatol 2009; 29: 467-478
    162. See Wai Chan, Stark AR: Neonatal Hyperglycemia. 2010: http://www.uptodate.com/patients/content/topic.do?topicKey=~ xAxEHNCBmOaBJat; accesat august 2010
    163. Shanbhogue RLK, Lloyd D: Absence of hypermetabolism after operation in the newborn. J Parenter Enter Nutr 1992; 16: 333-336
    164. Suita S, Ikeda K, Hayashida Y, Naito K, Handa N, Doki T: Zinc and copper requirements during parenteral nutrition in the newborn. J Pediatr Surg 1984; 19(2):126-130
    165. Vileisis RA, Inwood RJ, Hunt CE: Laboratory Monitoring of Parenteral Nutrition-Associated Hepatic Dysfunction in Infants. J of Parenteral and Enteral Nutrition 1981; 5(1): 67-69
    166. Visscher M, deCastro MV, Combs L, Perkins L, Winer J , Schwegman N et al: Effect of chlorhexidine gluconate on the skin integrity at PICC line sites. J of Perinatol 2009; 29: 802-807
    167. Volpe JJ: Hypoxic-Ischemic Encephalopathy. In Volpe JJ: Neurology of the Newborn, 3rd Ed Saunders 2001; 217, 277, 296, 331
    168. Wedig KE, Kogan J, Schorry EK, Whitsett JA: Skeletal demineralization and fractures caused by fetal magnesium toxicity. J of Perinatol 2006; 26: 371-374
    169. Wilson D, Verklan MT, Kennedy KA: Randomized trial of percutaneous central venous lines versus peripheral intravenous lines. J of Perinatol 2007; 27: 92-96

    11. Anexe

    Anexa 1. Lista participanţilor la Întâlnirile de Consens
    Anexa 2. Grade de recomandare şi nivele ale dovezilor
    Anexa 3. Indicaţii ale alimentaţiei parenterale totale la nou-nãscutul la termen
    Anexa 4. Indicaţiile alimentaţiei parenterale parţiale la nou-nãscutul la termen
    Anexa 5. Formule de calcul rapid pentru alimentaţia parenteralã
    Anexa 6. Plasarea unui cateter venos periferic
    Anexa 7. Complicaţiile liniilor venoase centrale
    Anexa 8. Cateterizarea venoasã centralã
    Anexa 9. Poziţia pacientului şi mãsurãtori pentru introducerea cateterelor venoase centrale percutane
    Anexa 10. Cateterizarea venei ombilicale
    Anexa 11. Pierderile zilnice de lichide la nou-nãscutul la termen
    Anexa 12. Factorii care influenţeazã pierderile insensibile de lichide la nou-nãscutul la termen
    Anexa 13. Necesarul de vitamine în alimentaţia parenteralã la nou-nãscutul la termen
    Anexa 14. Necesarul de oligoelemente în alimentaţia parenteralã la nou-nãscutul la termen
    Anexa 15. Administrarea parenteralã a calciului
    Anexa 16. Tabel cu valorile normale pentru parametrii biochimici la nou-nãscutul la termen
    Anexa 17. Monitorizarea bioclinicã a nutriţiei parenterale

    11.1. Anexa 1. Lista participanţilor la Întâlnirile de Consens

    Lista participanţilor la Întâlnirea de Consens de la Sibiu, 8-9 mai 2010
    Prof. Dr. Silvia Maria Stoicescu - IOMC Polizu, Bucureşti
    Prof. Dr. Maria Stamatin - Maternitatea Cuza Vodã Iaşi
    Prof. Dr. Gabriela Zaharie - Spitalul Clinic de Obstetricã-Ginecologie I, Cluj Napoca
    Prof. Dr. Constantin Ilie - Maternitatea Bega, Timişoara
    Conf. Dr. Manuela Cucerea - Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţã, Tg. Mureş
    Conf. Dr. Valeria Filip - Spitalul Clinic Judeţean Oradea
    Şef Lucr. Dr. Ligia Blaga - Clinica de Obstetricã Ginecologie II, Cluj Napoca
    Dr. Gabriela Olariu - Spitalul de Obstetricã-Ginecologie "D. Popescu", Timişoara
    Dr. Bianca Chirea - Spitalul Clinic Judeţean Oradea
    Dr. Adrian Ioan Toma - Spitalul Clinic de Obstetricã-Ginecologie "Panait Sârbu", Bucureşti
    Dr. Mihaela Ţunescu - Spitalul de Obstetricã-Ginecologie "D. Popescu", Timişoara
    Dr. Maria Livia Ognean - Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţã Sibiu
    Dr. Marta Simon - Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţã, Tg. Mureş
    Dr. Ecaterina Olariu - Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţã Sibiu
    Dr. Andreea Avasiloaiei - Maternitatea Cuza Vodã Iaşi
    Dr. Andreea Dicu - IOMC Polizu, Bucureşti
    Dr. Leonard Nãstase - IOMC Polizu, Bucureşti
    Dr. Emanuel Ciochinã - IOMC Polizu, Bucureşti
    Dr. Radu Galiş - Spitalul Clinic Judeţean Oradea

    Lista participanţilor la Întâlnirea de Consens de la Bran, 23-25 iulie 2010
    Prof. Dr. Silvia Maria Stoicescu - IOMC Polizu, Bucureşti
    Prof. Dr. Maria Stamatin - Maternitatea Cuza Vodã Iaşi
    Prof. Dr. Gabriela Zaharie - Spitalul Clinic de Obstetricã-Ginecologie I, Cluj Napoca
    Prof. Dr. Constantin Ilie - Maternitatea Bega, Timişoara
    Conf. Dr. Manuela Cucerea - Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţã, Tg. Mureş
    Conf. Dr. Valeria Filip - Spitalul Clinic Judeţean Oradea
    Şef Lucr. Dr. Ligia Blaga - Clinica de Obstetricã Ginecologie II, Cluj Napoca
    Dr. Gabriela Olariu - Spitalul de Obstetricã-Ginecologie "D. Popescu", Timişoara
    Dr. Doina Broscãuncianu - IOMC Polizu, Bucureşti
    Dr. Bianca Chirea - Spitalul Clinic Judeţean Oradea
    Dr. Adrian Toma - Spitalul Clinic de Obstetricã-Ginecologie "Panait Sârbu", Bucureşti
    Dr. Adrian Crãciun - Maternitatea Cantacuzino, Bucureşti
    Dr. Mihaela Ţunescu - Spitalul de Obstetricã-Ginecologie "D. Popescu", Timişoara
    Dr. Eugen Mâţu - Spitalul Clinic de Obstetricã-Ginecologie "Panait Sârbu", Bucureşti
    Dr. Maria Livia Ognean - Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţã Sibiu
    Dr. Marta Simon - Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţã, Tg. Mureş
    Dr. Laura Suciu - Spitalul Clinic Municipal, Tg. Mureş
    Dr. Andreea Avasiloaiei - Maternitatea Cuza Vodã Iaşi

    11.2. Anexa 2. Grade de recomandare şi nivele ale dovezilor





    Tabel 1. Clasificarea tãriei aplicate gradelor de recomandare
┌───────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Standard │Standardele sunt norme care trebuie aplicate rigid şi trebuie urmate în │
│ │cvasitotalitatea cazurilor, excepţiile fiind rare şi greu de justificat. │
├───────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Recomandare│Recomandãrile prezintã un grad scãzut de flexibilitate, nu au forţa │
│ │standardelor, iar atunci când nu sunt aplicate, acest lucru trebuie │
│ │justificat raţional, logic şi documentat. │
├───────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Opţiune │Opţiunile sunt neutre din punct de vedere a alegerii unei conduite, indicând│
│ │faptul cã mai multe tipuri de intervenţii sunt posibile şi cã diferiţi │
│ │medici pot lua decizii diferite. │
│ │Ele pot contribui la procesul de instruire şi nu necesitã justificare. │
└───────────┴────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

    Tabel 2. Clasificarea puterii ştiinţifice a gradelor de recomandare
┌────┬───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Grad│Necesitã cel puţin un studiu randomizat şi controlat ca parte a unei liste de stu- │
│ A │dii de calitate publicate pe tema acestei recomandãri (nivele de dovezi Ia sau Ib).│
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Grad│Necesitã existenţa unor studii clinice bine controlate, dar nu randomizate, publi- │
│ B │cate pe tema acestei recomandãri (nivele de dovezi IIa, IIb sau III). │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Grad│Necesitã dovezi obţinute din rapoarte sau opinii ale unor comitete de experţi sau │
│ C │din experienţa clinicã a unor experţi recunoscuţi ca autoritate în domeniu (nivele │
│ │de dovezi IV). │
│ │Indicã lipsa unor studii clinice de bunã calitate aplicabile direct acestei │
│ │recomandãri. │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Grad│Recomandãri de bunã practicã bazate pe experienţa clinicã a grupului tehnic de │
│ E │elaborare a acestui ghid. │
└────┴───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

    Tabel 3. Clasificarea nivelelor de dovezi
┌─────────┬──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Nivel Ia │Dovezi obţinute din meta-analiza unor studii randomizate şi controlate. │
├─────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Nivel Ib │Dovezi obţinute din cel puţin un studiu randomizat şi controlat, bine conceput│
├─────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Nivel IIa│Dovezi obţinute din cel puţin un studiu clinic controlat, fãrã randomizare, │
│ │bine conceput. │
├─────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Nivel IIb│Dovezi obţinute din cel puţin un studiu quasi-experimental bine conceput, │
│ │preferabil de la mai multe centre sau echipe de cercetare. │
├─────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Nivel III│Dovezi obţinute de la studii descriptive, bine concepute. │
├─────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Nivel IV │Dovezi obţinute de la comitete de experţi sau experienţã clinicã a unor │
│ │experţi recunoscuţi ca autoritate în domeniu. │
└─────────┴──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘





    11.3. Anexa 3. Indicaţii ale alimentaţiei parenterale totale la nou-nãscutul la termen




┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Indicaţiile alimentaţiei parenterale totale sunt: │
│- vãrsãturi bilioase, în special dacã sunt asociate cu distensie abdominalã, absenţa │
│ tranzitului intestinal, perete abdominal lucios şi circulaţie venoasã evidentã │
│- vãrsãturi incoercibile [3] │
│- nou-nãscuţii cu hemoragie digestivã superioarã (pot fi prezente ulceraţii gastrice sau│
│ ulcer gastric perforat) │
│- nou-nãscuţii cu malformaţii congenitale digestive vizibile sau evidenţiate prin │
│ investigaţii: atrezie de esofag, atrezie ano-rectalã, hernie diafragmaticã, omfalocel,│
│ laparoschizis, alte malformaţii digestive care împiedicã alimentaţia enteralã │
│- detresã respiratorie severã (tahipnee peste 80 respiraţii/minut, ventilaţie mecanicã) │
│- asfixia perinatalã severã şi complicaţiile sale │
│- comã │
│- şoc │
│- nou-nãscuţii cu suspiciune clinicã de boalã metabolicã congenitalã │
│- nou nãscuţii diagnosticaţi cu boli metabolice congenitale, în fazele acute: defecte │
│ ale metabolismului aminoacizilor (în special boala urinilor cu miros de sirop de arţar│
│ şi defectele metabolismului aminoacizilor din ciclul ureei pot necesita alimentaţie │
│ parenteralã), defecte ale metabolismului glucidelor, defecte ale metabolismului │
│ acizilor organici [18,120]. │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



    11.4. Anexa 4. Indicaţiile alimentaţiei parenterale parţiale la nou-nãscutul la termen



┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Indicaţiile alimentaţiei parenterale parţiale sunt: │
│- detresã respiratorie moderatã - tahipnee sub 80 respiraţii pe minut │
│- ventilaţie mecanicã │
│- convulsii │
│- crize de apnee │
│- sepsis │
│- diaree severã cu deshidratare │
│- asfixia moderatã fãrã complicaţii │
│- sindroame de malabsorbţie [3]. │
└───────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



    11.5. Anexa 5. Formule de calcul rapid pentru alimentaţia parenteralã




┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Medicul poate calcula ritmul de perfuzie a glucozei dupã urmãtoarele formule [129]: │
│ │
│ ●(mg/kg/min) = % sol. de glucozã infuzatã x viteza infuziei ml/orã x 0,167/ masa (kg) │
│ │
│ % glucozã x10 x ml/h │
│ ●mg/kgc/min = ───────────────────── │
│ 60 x G(kg) │
│ ●mg/kgc/min = prima cifrã a cantitãţii de fluide (ml/kgc/zi)x7 ÷ 10 │
│ │
│ ●ml/kgc X % glucozã = g/kgc glucozã/zi │
│ │
│ ●g/kgc X 1000 mg/g = mg/kgc glucozã/zi │
│ │
│ ●mg/kgc X 1440 minute/zi = mg/kg/minut [73,77] │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Medicul poate calcula rata administrãrii de aminoacizi şi lipide dupã urmãtoarele │
│formule: │
│ │
│ G(kg) x (g/kg/zi) x 100 │
│ ● % aminoacizi = ───────────────────────────── │
│ vol. în 24h │
│ │
│ g/kg/zi x 5 x G (kg) │
│ ● ml/h lipide = ──────────────────────── │
│ 24 │
│ │
│ ● calorii nonproteice/zi (când se administreazã lipide 20%): │
│ │
│ (ml lipide/24 h x 2 cal/ml)+(vol. total de administrat/24hx% glucozãx0,034) │
│ ─────────────────────────────────────────────────────────────────────────── │
│ kg │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Valoarea caloricã a principiilor nutritive folositã în calculul alimentaţiei │
│parenterale este: │
│- pentru glucozã - 1 gram furnizeazã 3,4 kcal │
│- pentru proteine - 1 gram furnizeazã 4 kcal │
│- pentru lipide - 1 gram furnizeazã 9 kcal │
│- valoarea caloricã a soluţiei lipidice 20% este de 2 kcal/ml │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



    11.6. Anexa 6. Plasarea unui cateter venos periferic [47]




┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│A. Indicaţii │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Administrarea intravenoasã a medicamentelor, fluidelor şi alimentaţiei parenterale │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│B. Materiale necesare │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Materiale sterile: - comprese impregnate cu alcool iodat 1%, soluţie de betadinã sau │
│ alcool 70% │
│ - cateter venos periferic de 21-24 G │
│ - piesa conectoare │
│ - seringã cu ser fiziologic │
│Materiale nesterile: - scutece de pânzã pentru imobilizare │
│ - transiluminator (opţional) │
│ - bandã adezivã │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│C. Precauţii │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│- se evitã zonele adiacente infecţiilor sau leziunilor tegumentare │
│- se evitã vasele din zona articulaţiilor deoarece imobilizarea este mai dificilã │
│- se urmãreşte diferenţierea corectã a arterelor de vene: se palpeazã pulsul arterial şi│
│ se observã efectul ocluziei vasului: │
│ - vasele membrelor - arterele colabeazã, venele devin turgescente │
│ - vasele scalpului - arterele se umplu dinspre inferior spre superior, venele se │
│ umplu dinspre partea superioarã │
│ - se observã culoarea sângelui obţinut: sângele arterial este roşu aprins, cel venos │
│ roşu închis │
│ - se urmãreşte dacã apare albirea pielii adiacente vasului în timpul injectãrii │
│ soluţiilor (dacã este arterã are loc un spasm arterial) │
│- când se folosesc venele scalpului, se evitã zonele din afara inserţiei pãrului │
│- se urmãresc semnele de flebitã sau infiltraţie: │
│ - se inspecteazã zona o datã pe orã │
│ - se opreşte perfuzia imediat la orice semn de inflamaţie localã sau disfuncţie a │
│ cateterului │
│ - cateterele lungi de plastic nu sunt recomandate la nou-nãscuţi deoarece rigiditatea│
│ lor relativã creşte riscul lezãrii endoteliului vascular şi de trombozã venoasã │
│- se fixeazã leucoplastul la locul abordului venos astfel încât sã permitã inspecţia │
│ adecvatã a zonei sau se aplicã o banda adezivã transparentã pe locul pãtrunderii │
│ cateterului în tegument │
│- la nou-nãscuţi se ia în considerare folosirea unor bandaje protectoare pentru a │
│ preveni leziunile tegumentare la scoaterea leucoplastului │
│- se vor limita încercãrile de cateterizare la serii de 2 sau 3/medic sau asistentã │
│- unii copii în stare gravã pot necesita sedare sau medicaţie antialgicã înaintea │
│ procedurii │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│D. Tehnica │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│- pregãtirea: │
│ - se spalã mâinile conform protocolului de spãlare a mâinilor │
│ - se folosesc obligatoriu mãnuşi sterile, halatul steril este opţional │
│ - se asigurã confortul termic al nou-nãscutului înainte şi în timpul procedurii │
│ - nu se efectueazã procedura în perioada postprandialã datoritã riscului de │
│ aspiraţie; se amânã procedura sau se aspirã conţinutul gastric │
│- dacã este nevoie se poate vizualiza vasul prin transiluminare │
│- se selecteazã vasul de cateterizat, ordinea preferinţei fiind urmãtoarea: │
│ - faţa dorsalã a mâinii - venele arcuate dorsale │
│ - antebraţ - venele medianã antebrahialã sau cefalicã accesorie │
│ - la nivelul scalpului - venele supratrohleare, temporale superficiale sau │
│ auriculare posterioare │
│ - picior - venele arcuate dorsale │
│ - fosa antecubitalã - vena bazilicã sau cefalicã │
│ - gleznã - vena safenã mare, vena safenã micã │
│- se selecteazã porţiunea dreaptã a venei sau confluenţa a 2 vene │
│- se dezinfecteazã locul de puncţie cu soluţie antisepticã, apoi se lasã sã se usuce │
│ minim 30 de secunde │
│- excesul de soluţia iodatã trebuie îndepãrtat de pe tegument cu apã distilatã │
│ deoarece poate produce arsuri iar la prematuri, prin absorbţie, poate determina │
│ hipotiroidism │
│- se ţine cateterul între degetul mare şi index; în cazul fluturaşului acesta se prinde │
│- se fixeazã vena cu indexul mâinii libere şi se întinde pielea supraiacentã; aceastã │
│ manevrã poate fi folositã pentru a produce distensia vaselor scalpului │
│- se ţine acul paralel cu vasul, în direcţia fluxului sanguin │
│- se introduce acul prin piele, câţiva milimetri distal de punctul de intrare în vas │
│- se introduce încet acul în vas pânã când apare sânge pe ac sau pe canulã dupã │
│ îndepãrtarea stiletului; când se foloseşte un vas foarte mic sau copilul are │
│ circulaţie perifericã proastã sângele poate sã nu aparã imediat pe ac; se aşteaptã │
│ sau, dacã sunt dubii, se injecteazã puţin ser fiziologic │
│- se scoate stiletul; acul nu se mai avanseazã deoarece poate perfora vasul │
│- se avanseazã canula cât mai departe; injectarea unei cantitãţi mici de ser fiziologic │
│ înaintea avansãrii canulei poate favoriza canularea │
│- se ataşeazã seringa şi se testeazã permeabilitatea prin injectarea unei cantitãţi │
│ mici de ser fiziologic, apoi se detaşeazã seringa │
│- se ataşeazã conectorul în T şi se infuzeazã încet cantitãţi mici de ser pentru a │
│ confirma poziţia intravascularã │
│- se fixeazã branula/fluturaşul cu bandã adezivã/leucoplast │
│- se ataşeazã tubulatura de perfuzie (umplutã în prealabil cu soluţia de perfuzat) şi │
│ se fixeazã la piele │
│- dacã este necesarã atela, se aşeazã extremitatea într-o poziţie anatomicã înainte de │
│ fixare │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│E. Complicaţii │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│- hematomul - cea mai frecventã complicaţie │
│- venospasmul - apare rar │
│- flebita - cea mai obişnuitã complicaţie semnificativã, se poate asocia cu risc crescut│
│ de infecţie a cateterului │
│ - soluţiile heparinizate (0,5 U/ml) cresc durata de folosire a cateterelor şi scad │
│ rata complicaţiilor de tipul flebitei şi eritemului │
│ - când liniile venoase periferice sunt folosite pentru alimentaţie parenteralã │
│ infuzia concomitentã a soluţiei lipidice cu soluţia de alimentaţie parenteralã │
│ prelungeşte durata de folosire a venei │
│- infiltrarea ţesutului subcutanat cu soluţia de perfuzat; monitorizarea atentã şi │
│ evitarea soluţiilor hiperosmolare scad incidenţa acestei complicaţii │
│- infecţia - risc crescut de infecţie au cateterele care menţinute peste 72 de ore şi │
│ manipulate frecvent │
│- embolizarea unui tromb odatã cu injectarea forţatã │
│- injectarea accidentalã în arterã cu producerea de spasm arterial şi posibil necrozã │
│ tisularã │
│- embolie gazoasã │
│- ischemie/gangrenã a extremitãţilor │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



    11.7. Anexa 7. Complicaţiile liniilor venoase centrale [47]




┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Leziunea altor vase şi organe în timpul introducerii: │
│- sângerare, pneumotorax, hemotorax, pneumomediastin, puncţia unei artere, leziunea │
│ plexului brahial │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Flebitã: │
│- flebita mecanicã poate apare în primele 24 de ore dupã plasarea liniei venoase ca │
│ rãspuns normal al organismului la iritaţie datoritã prezenţei cateterului în vas │
│- tratamentul flebitei uşoare: se aplicã comprese umede, calde, se ridicã extremitatea │
│- se scoate cateterul dacã simptomele nu se amelioreazã │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Migrarea cateterului/malpoziţia: │
│- poate apare în timpul introducerii sau datoritã migrãrii spontane; cateterul se poate │
│ cuda în interiorul venei sau poate ajunge într-o venã colateralã │
│- localizãri vicioase: cord, vena jugularã internã, vena subclavie contralateralã, vena │
│ lombarã ascendentã, etc. cu diferite consecinţe posibile: colecţii pleurale sau │
│ pericardice, aritmii cardiace, extravazare în ţesuturi, trombozã │
│- decizia de a repoziţiona cateterul sau de a-l înlãtura se bazeazã pe localizarea │
│ vârfului cateterului; unele vene non-centrale pot fi folosite temporar pentru │
│ administrarea de soluţii izotone │
│- cateterul trebuie retras câţiva cm dacã este intracardiac deoarece pot sã aparã │
│ complicaţii (perforarea cordului, colecţii pericardice, aritmii) │
│- malpoziţia cateterului se poate corecta şi spontan, ca în cazul cateterelor cudate │
│ într-o venã mare; se pot administra soluţii izotone şi dupã 24 de ore se verificã │
│ radiologic poziţia cateterului; dacã acesta nu s-a repoziţionat, se înlãturã cateterul│
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Infecţia (cea mai frecventã complicaţie): │
│- sepsis-ul în relaţie cu cateterul (infecţia de cateter) apare la 0-29% din cazuri, │
│ copiii cu greutate micã având cel mai mare risc │
│ - este recomandatã utilizarea protocoalele de folosire a cateterelor centrale pentru │
│ a scãdea rata de infecţie │
│- în cazul apariţiei infecţiei de cateter: dacã este posibil, se înlãturã cateterul; │
│ scoaterea imediatã a cateterului este recomandatã pentru infecţiile cu Stafilococcus │
│ aureus, germeni gram negativi sau Candida spp. │
│- poziţionarea joasã a cateterului venos central inserat percutan are complicaţii │
│ infecţioase mai puţine, o duratã prelungitã de folosire şi o incidenţã scãzutã a │
│ colestazei [129] │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Obstrucţia cateterului: │
│- obstrucţia cateterului este semnalatã de presiune crescutã la pompa de perfuzie, de │
│ imposibilitatea de a injecta soluţii sau de a scoate sânge │
│- se poate datora unei malpoziţii, tromboze, precipitate determinate de minerale, │
│ medicamente sau depuneri de lipide │
│- management: se verifica radiologic poziţia cateterului; dacã este exclusã poziţionarea│
│ vicioasã se trec în revistã soluţiile şi medicamentele administrate pentru a │
│ identifica o cauzã probabilã a ocluziei şi se scoate cateterul │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Trombembolism, trombozã: │
│- 90% din episoadele de trombembolism neonatal sunt datorate cateterelor centrale │
│- se poate manifesta ca şi trombozã venoasã profundã, sindrom de venã cavã superioarã, │
│ tromb intracardiac, embolie pulmonarã, trombozã de venã renalã │
│- complicaţiile trombozei venoase: pierderea accesului venos, lezarea organelor sau │
│ membrului afectat, propagarea trombului, embolizarea în alte zone şi infecţie │
│- tratamentul trombozei la nou-nãscut depinde de severitate şi de riscul de afectare a │
│ organelor │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Extravazãri de fluide: │
│- colecţii pericardice cu sau fãrã tamponadã cardiacã: se prezintã ca instabilitate │
│ cardio-respiratorie inexplicabilã sau colaps cardio-circulator; indicele cardio- │
│ toracic este crescut şi se poate evidenţia puls paradoxal; pericardocenteza imediatã │
│ poate fi salvatoare [130,131] │
│- colecţii pleurale │
│- colecţii mediastinale │
│- hemotorace │
│- chilotorace │
│- ascitã │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Ruperea cateterului: │
│- cateterul poate fi rupt de cãtre acul de introducere, de presiuni, tensiuni aplicate │
│ pe cateter, clampãri, loviri ale cateterului, suturi sau fixarea proastã. │
│- porţiunea intravascularã a cateterului prezintã risc de embolie │
│- dacã se rupe cateterul, se imobilizeazã imediat porţiunea extravascularã pentru a │
│ preveni migrarea │
│- dacã cateterul nu mai este vizibil se aplicã presiune pe traiectul venos deasupra │
│ locului de inserare pentru a preveni avansarea cateterului; se imobilizeazã copilul şi│
│ se efectueazã o radiografie imediat pentru a localiza cateterul │
│- poate fi necesarã intervenţie chirurgicalã dacã cateterul nu este vizibil la exterior │
│- cateterele rupte sau deteriorate trebuie înlãturate [132] │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Cateter inclavat: │
│- dificultatea scoaterii cateterului se poate datora unui cheag fibrinos sau sepsis-ului│
│- tratament: se aplicã comprese calde de-a lungul venei şi se trage uşor de cateter; se │
│ poate recurge la trombolizã sau extragere chirurgicalã prin incizie │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤


                                                                                         │
    11.8. Anexa 8. Cateterizarea venoasã centralã[47] │



┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│A. Indicaţii │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│- alimentaţie parenteralã totalã │
│- aministrarea de duratã a medicamentelor │
│- administrarea de fluide hiperosmolare sau medicamente iritante care nu pot fi │
│ administrate pe vena perifericã │
│- administrarea de fluide în resuscitare │
│- recoltãri repetate de sânge (numai cateterele cu lumen mare pot fi folosite în acest │
│ scop fãrã riscul coagulãrii sângelui pe cateter) │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│B. Contraindicaţii relative │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Nu existã contraindicaţii absolute. │
│Contraindicaţiile relative sunt: │
│- infecţia pielii la locul de introducere al cateterului │
│- diatezã hemoragicã necorectatã │
│- infecţie bacterianã sau fungicã (pot determina colonizarea cateterului şi infecţie) │
│- dacã pacientul poate fi tratat adecvat pe cale venoasã perifericã (cateterele venoase │
│ centrale au un risc semnificativ de complicaţii şi nu trebuie folosite atunci când │
│ accesul venos periferic este posibil şi este adecvat) │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│C. Precauţii generale │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│- cateterizarea venoasã centralã trebuie efectuatã de persoane instruite in acest sens │
│ (medici) │
│- cateterizarea va avea succes mai mare dacã venele nu au mai fost cateterizate în │
│ prealabil │
│- copilul trebuie monitorizat cardio-respirator în timpul procedurii │
│- trebuie urmate instrucţiunile producãtorului cu privire la folosirea cateterului │
│- trebuie folosita o tehnicã strict sterilã, sepsisul este cea mai frecventã complicaţie│
│- niciodatã nu se lasã un cateter într-o poziţie în care nu se extrage sânge cu uşurinţã│
│ (pentru a fi siguri cã vârful cateterului nu se afla în peretele vascular sau cardiac)│
│- întotdeauna se verificã radiologic poziţia cateterului înainte de folosire │
│- în cazul în care cateterul este folosit pentru alimentaţia parenteralã, dacã este │
│ posibil, se va evita folosirea în alt scop (medicaţie, transfuzii), manipularea │
│ frecventã creşte riscul de infecţie │
│- se va evita folosirea unui robinet cu 3 cãi pe linia venoasã cateterizatã (risc │
│ crescut de infecţie) │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│D. Vase de sânge abordate │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│- la nivelul membrului superior drept: venele cefalicã, bazilicã, cubitalã medianã sau │
│ axilarã │
│- la nivelul membrului inferior drept: v. safenã sau femuralã │
│- venele scalpului │
│- vena jugularã externã, vena jugularã internã │
│- vena subclavie │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│E. Poziţia cateterului │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│- cateterul trebuie introdus într-o venã cât mai mare, ideal in afara inimii şi paralel │
│ cu axul lung al venei astfel încât vârful sã nu fie situat în peretele venei sau al │
│ inimii. │
│- pentru poziţionarea corectã a cateterului: │
│ - vârful cateterului trebuie sã fie în vena cavã superioarã sau inferioarã, în afara │
│ reflexiei pericardului, la o distanţã de aproximativ 1 cm în afara siluetei cardice│
│ la prematuri şi la 2 cm în afara reflexiei cardiace la nou-nãscuţii la termen. │
│ - la inserarea cateterului prin membrul superior, vârful cateterului trebuie sã fie │
│ în vena cavã superioarã, în afara reflexiei cardiace şi deasupra vertebrei T2 │
│ - la inserarea prin membrul inferior, vârful cateterului trebuie sã fie deasupra │
│ vertebrelor L4-L5 sau a crestei iliace, dar nu în inimã │
│ - vârful cateterului trebuie sã fie la joncţiunea dintre vena cavã şi atriul drept │
│- confirmarea poziţionãrii cateterului: │
│ - vârful radioopac al cateterului se vizualizeazã pe radiografia standard │
│ - douã radiografii (antero-posterioarã şi lateralã) ajutã la confirmarea poziţiei │
│ cateterului, mai ales pentru cateterele inserate prin membrul inferior drept, │
│ care pot fi poziţionate greşit în vena lombarã ascendentã şi pot apare ca având │
│ o poziţie bunã pe radiografia antero-posterioarã [133] │
│ - folosirea substanţei de contrast radioopace poate ajuta la identificarea poziţiei │
│ cateterului, mai ales dacã acesta se vizualizeazã dificil pe radiografia standard: │
│ se injecteazã 0,5 ml ser fiziologic pentru a verifica permeabilitatea, apoi se │
│ injecteazã 0,5 ml substantã de contrast iodatã, se efectueazã radiografia, apoi │
│ se injecteazã iar 0,5 ml ser fiziologic │
│- ecografia poate ajuta la localizarea cateterului │
│- toate radiografiile toracice efectuate trebuie examinate pentru stabilirea │
│ localizãrii cateterului │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│F. Metode de acces vascular │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Percutan │
│- avantaje: simplu de efectuat, rapidã, poate sã nu necesite sedare, risc mai scãzut de │
│ infecţii, vena nu este ligaturatã ca în denudarea chirurgicalã │
│- dezavantaje: dupã inserarea iniţialã, avansarea cateterului prin venã pânã la poziţia │
│ finalã este un procedeu orb, cateterele de calibru mic sunt improprii pentru │
│ transfuzii de sânge, pot fi lezate organele adiacente │
│Denudarea chirurgicalã │
│- avantaje: permite inserarea unor catetere de calibru mai mare, cateterele pot fi │
│ inserate printr-un tunel sub piele, reducând riscul de infecţie │
│- dezavantaje: necesitã anestezie generalã/intravenoasã şi incizie chirurgicalã, vena │
│ este deseori ligaturatã (astfel încât nu se va putea refolosi), se pot leza │
│ structurile anatomice adiacente, risc crescut de infecţie, procedurã se efectueazã, │
│ în mod ideal, într-o salã de operaţie │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│G. Tipuri de catetere │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Percutane: │
│- în general sunt confecţionate din silicon sau poliuretan │
│- dimensiunile sunt de 1, 1,2, 1,9, 2 şi 3 Fr │
│- de obicei au un singur lumen, dar existã şi catetere cu lumen dublu │
│- acele au dimensiuni de 19, 20, 22, 24G; alegerea se face în funcţie de dimensiunea │
│ venei de cateterizat │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│H. Cateterizarea venoasã percutanã │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Materiale necesare: toate materialele în afarã de mascã, bonetã, centimetru trebuie sã │
│fie sterile │
│- cateter venos central radio-opac │
│- ac pentru introducerea cateterului │
│- garou (opţional), scutece │
│- pensã │
│- comprese de tifon │
│- alcool iodat 1%, betadinã 10% sau clorhexidinã 0,5% pentru dezinfecţia tegumentului │
│- bandaj transparent, benzi de leucoplast steril │
│- soluţie salinã heparinizatã sterilã (0,5-1 U heparinã/ml) │
│- seringi de 5-10 ml cu ac │
│- centimetru │
│- halat chirurgical steril, mãnuşi sterile, mascã, bonetã │
│regãtirea │
│- se poate seda copilul înainte de procedurã │
│- se spalã mâinile chirurgical │
│- se identificã vena de cateterizat │
│- se poziţioneazã şi se imobilizeazã copilul │
│- se mãsoarã distanţa aproximativã de la locul inserţiei pânã la locul poziţionãrii │
│ cateterului │
│- se îmbracã halatul steril, masca, boneta, mãnuşile │
│- folosind o tehnicã sterilã se umple cateterul cu soluţia heparinizatã, lasând seringa │
│ ataşatã; cateterul este fragil şi trebuie manevrat cu atenţie, nu trebuie clampat, │
│ suturat, nu se tensioneazã │
│- se pregãteşte câmpul steril, se pune scutecul sub extremitate │
│- se dezinfecteazã zona de inserţie împrejur, centrifug şi se aşteaptã uscarea soluţiei;│
│ se repetã dezinfecţia cu o nouã compresã cu soluţie dezinfectantã │
│- se infãşoarã în scutec steril zona pregãtitã, lãsând descoperit locul de inserţie │
│Introducerea cateterului │
│- se aplica garoul (opţional) │
│- se introduce acul la aproximativ 1 cm distal de venã, la un unghi de aproximativ │
│ 15-30 de grade │
│- când se obţine sânge se avanseazã un sfert din ac cu un unghi de introducere mai │
│ scãzut │
│- folosind o pensã anatomicã (fãrã dinţi) se prinde cateterul şi se introduce prin ac │
│- atenţie: niciodatã nu se avanseazã acul şi nu se retrage cateterul dupã introducerea │
│ lui în ac, deoarece se poate rupe │
│- se desface garoul înainte de avansarea cateterului │
│- se avanseazã cateterul prin ac în venã câte puţin (câţiva mm), cu grijã, pânã la o │
│ distanţã de 5-6 cm │
│- dupã ce cateterul a fost introdus se scoate cu grijã acul; pentru a stabiliza │
│ cateterul în timpul scoaterii acului se aplicã o presiune uşoarã asupra venei, │
│ proximal de ac şi se scoate încet acul pânã la îndepãrtare completã │
│- se rupe acul (prin ruperea aripioarelor) │
│- se continuã avansarea cateterului în venã pânã la distanţa stabilitã │
│- dacã apar dificultãţi în avansarea cateterului, se maseazã vena uşor în direcţia │
│ fluxului sangvin, proximal de locul introducerii sau se injecteazã pe cateter │
│ 0,5-1 ml de soluţie salinã heparinizatã; se repoziţioneazã membrul sau capul │
│- se aspirã sânge pentru a verifica poziţionarea în venã şi se injecteazã 0,5-1 ml de │
│ soluţie salinã heparinatã │
│- se verificã distanţa pe care este introdus cateterul şi se ajusteazã, dacã este │
│ necesar │
│- se aplicã o presiune uşoarã asupra venei pentru hemostazã, folosind o compresã │
│- se fixeazã cateterul la tegument folosind o bandã adezivã sterilã şi se acoperã cu │
│ comprese sterile pânã la confirmarea radiologicã a poziţiei; se aplicã un bandaj │
│ transparent semipermeabil pe zona în care este introdus cateterul │
│- pansamentul zonei inserţiei cateterului trebuie schimbat când se largeşte, se │
│ murdãreşte sau este îmbibat; la schimbarea pansamentului tehnica trebuie sã fie │
│ sterilã │
│- bandajul transparent trebuie schimbat la 7 zile │
│- se inspecteazã zona de inserţie a cateterului la fiecare schimb de pansament │
│- la fluidele perfuzate se adaugã heparinã 0,5-1 U/ml pentru prevenirea ocluziei │
│ cateterului │
│Scoaterea cateterului │
│- indicaţii: │
│ - când nu mai este necesar │
│ - ocluzia cateterului │
│ - infecţii locale/flebitã │
│ - sepsis sau hemoculturi pozitive obţinute prin cateter (colonizarea cateterului) │
│- tehnica │
│ - se scoate pansamentul │
│ - se scoate cateterul din vas încet în 2-3 minute evitând tracţiunea exageratã pe │
│ cateter (se poate rupe) │
│ - se aplicã presiune la locul inserţiei cateterului pentru 5-10 minute pânã se │
│ opreşte sângerarea │
│ - se inspecteazã cateterul pentru a se asigura cã a fost scos în întregime │
│ - se poate aplica unguent cu antibiotic la locul de inserţie │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



    11.9. Anexa 9. Poziţia pacientului şi mãsurãtori pentru introducerea cateterelor venoase centrale percutane [47]




├──────────────┬─────────────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────┐
│ Locul │ Poziţia copilului │ Mãsurãtori │
│ introducerii │ │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│Vene │În decubit dorsal, se abduce braţul la 90 │De la locul de introducere, de-a lungul │
│antecubitale │de grade faţã de trunchi; se întoarce capul │traiectului venos spre incizura │
│ │cãtre locul de introducere pentru a împiedica│suprasternalã, în spaţiul 3 intercostal │
│ │migrarea proximalã a cateterului prin vena │drept │
│ │jugularã ipsilateralã │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│Vene safene │În decubit dorsal pentru vena safenã mare, │De la locul de introducere, de-a lungul │
│sau poplitee │decubit ventral pentru vena safenã micã sau │treiectului venos, pânã la apendicele │
│ │poplitee, cu membrul inferior în extensie │xifoid │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│Venele │În decubit dorsal, se roteşte capul pe o │Se urmãreşte traiectul venos de la locul │
│epicraniene │parte; poate fi necesarã rotirea medialã a │de inserare, lângã ureche, spre vena │
│ │capului în timpul procedurii de introducere │jugularã, articulaţia sterno-costalã │
│ │a cateterului │dreaptã, în spaţiul 3 intercostal drept │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│Vena jugularã │În decubit dorsal, cu capul întors pe o │De la locul de inserare la articulaţia │
│externã │parte, se pune un rulou sub gât pentru a │sterno-costalã dreaptã, spaţiul 3 │
│ │realiza o extensie uşoarã │intercostal drept │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│Vena axilarã │În decubit dorsal, braţul în rotaţie externã │De la locul de inserare spre articulaţia │
│ │şi abducţie la 120 de grade, se flecteazã │sterno-costalã dreaptã în spaţiul 3 │
│ │antebraţul şi se pune mâna copilului sub cap;│intercostal │
│ │vena se gãseşte deasupra arterei între │ │
│ │marginea medialã a capului femural şi │ │
│ │tuberozitatea micã a femurului │ │
└──────────────┴─────────────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────┘



    11.10. Anexa 10. Cateterizarea venei ombilicale[50]




┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│A. Indicaţii (pentru alimentaţie parenteralã) │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│- nevoile nutritive şi calorice depãşesc capacitatea de administrare pe vena perifericã │
│ şi este necesarã administrarea unor soluţii cu concentraţie a glucozei peste 12,5% şi │
│ a aminoacizilor peste 3,5% │
│- se anticipeazã necesitatea unei alimentaţii exclusiv parenterale prelungite peste │
│ 7 zile │
│- abordul venos periferic nu se poate realiza │
│- nou-nãscutul necesitã mai multe aborduri venoase [3,28,47] │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│B. Contraindicaţii │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│- omfalitã │
│- omfalocel │
│- enterocolitã ulcero-necroticã │
│- peritonitã │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│C. Materiale necesare │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│- cateter de 5 Fr pentru nou-nãscuţi sub 3500g şi de 8 Fr pentru cei peste 3500g │
│- notã: cateterul folosit la exsanguinotransfuzie trebuie sã aibã orificii laterale │
│ pentru a evita sucţiunea asupra pereţilor venei cave │
│- halat, mãnuşi sterile; bonetã, mascã │
│- soluţie antisepticã │
│- câmp steril cu tãieturã centralã │
│- foarfeci sterile │
│- robinet cu 3 cãi, seringã de 10 ml │
│- ser fiziologic, poate fi heparinat │
│- centimetru, aţã chirurgicalã sterilã │
│- bisturiu steril, pense sterile (una anatomicã, 2 pense Pean), stilet steril │
│- comprese sterile │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│D. Atenţionãri │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│- se pãstreazã vârful cateterului departe de originea vaselor hepatice, vena portã, │
│ foramen ovale; vârful cateterului ar trebui sã fie poziţionat în vena cavã inferioarã │
│- cateterul nu trebuie forţat sã treacã de un eventual obstacol │
│- dupã ce cateterul a fost fixat, nu se mai avanseazã cateterul în venã │
│- se evitã injectarea soluţiilor hipertone când vârful cateterului nu se aflã în vena │
│ cavã │
│- nu se lasã cateterul cu capãtul liber în aer (pericol de embolie gazoasã) │
│- se evitã folosirea concomitentã a cateterului pentru monitorizarea presiunii venoase │
│ centrale şi pentru alimentaţie parenteralã (risc de sepsis) │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│E. Tehnica │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Precizãri anatomice: de la ombilic, vena ombilicalã trece cranial şi uşor spre dreapta, │
│unde întâlneşte ramura stângã a venei porte, dupã ce s-a ramificat spre ficat; ductul │
│venos este o continuare a venei ombilicale, pornind din ramura stângã a venei porte, din│
│direcţia opusã celei în care se întâlneşte cu vena ombilicalã; la naştere ductul venos │
│are 2-3 cm lungime şi 4-5 mm diametru şi este situat în şanţul dintre cei doi lobi │
│hepatici, corespunzãtor nivelului T9-T10 │
│- se efectueazã mãsurãtorile pentru a determina lungimea pe care va fi introdus │
│ cateterul, adãugând lungimea bontului ombilical (distanţa xifo-ombilicalã + 0,5-1 cm).│
│- pregãtirea va fi efectuatã ca pentru o procedurã sterilã (spãlarea mâinilor, mascã, │
│ halat steril, bonetã, mãnuşi sterile, imobilizarea copilului) │
│- se ataşeazã robinetul cu 3 cãi la cateter şi se umple cateterul cu ser fiziologic, │
│ apoi se închide robinetul │
│- se aşeazã comprese sterile în jurul bontului ombilical, ţinând bontul ombilical în │
│ poziţie verticalã cu ajutorul unei pense │
│- se dezinfecteazã bontul ombilical şi zona tegumentarã din jur pe o razã de 5 cm │
│- se pune un câmp steril în jurul bontului ombilical │
│- se leagã bontul ombilical (de preferinţã în zona gelatinoasã, nu la piele) cu aţã │
│ sterilã cu un singur nod │
│- se strânge aţa atât cât sã opreascã sângerarea; poate fi necesarã slãbirea nodului │
│ când se introduce cateterul │
│- se taie bontul pe secţiune transversalã cu bisturiul │
│- se identificã vena ombilicalã: vasul cu pereţi subţiri, situat la periferia bontului │
│ ombilical │
│- se fixeazã bontul cu pensa chirurgicalã şi se introduce uşor stiletul în lumenul │
│ venei, se scot eventualele cheaguri │
│- se introduce în venã, 2-3 cm, cateterul umplut cu ser fiziologic ataşat la robinetul │
│ cu 3 cãi şi la siringã, apoi se aspirã uşor; dacã se aspirã sânge cu uşurinţã, se │
│ introduce mai departe cateterul pânã la distanţa estimatã; dacã nu se extrage sânge │
│ cu uşurinţã atunci cateterul poate avea un cheag de sânge în vârf şi se scoate │
│ cateterul aplicând aspiraţie continuã, se scoate cheagul de sânge şi se reintroduce │
│ cateterul │
│- dacã se blocheazã cateterul înainte de a fi introdus complet, atunci a intrat în │
│ sistemul port sau într-o ramurã intrahepaticã a venei ombilicale; se pot încerca │
│ urmãtoarele manevre: │
│ - se retrage cateterul 2-3 cm, se roteşte uşor şi apoi se reintroduce, │
│ - se injecteazã puţin ser fiziologic în timp ce se avanseazã cateterul │
│ - se apasã uşor cu mâna hipocondrul drept │
│ - se introduce un alt cateter, mai mic (3,5 Fr), pe aceeaşi venã, apoi se scoate │
│ cateterul malpoziţionat │
│- se efectueazã o radiografie de control pentru verificarea poziţiei cateterului: este │
│ de dorit poziţionarea în dreptul T9-T10, la 0,5-1 cm deasupra diafragmului │
│- dacã se extrage sânge roşu aprins înseamnã ca poziţia cateterului este în atriul │
│ stâng, ca urmare trebuie retras ca sã ajungã în poziţia corectã │
│- se fixezã cateterul cu bandã adezivã "în pod" sau prin coasere la bontul ombilical │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│F. Complicaţii │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│- infecţii │
│- trombembolism: în funcţie de localizarea cateterului, poate fi afectat ficatul │
│ (cateter în vena portã), plamânii (cateterul a traversat ductul venos) sau embolii pot│
│ ajunge în circulaţia sistemicã prin foramen ovale │
│- cateterul poziţionat în inimã sau vase mari poate produce: colecţii pericardice/ │
│ tamponadã cardiacã, perforarea cordului, aritmii, endocarditã, infarct pulmonar │
│ hemoragic, hidrotorace (cateter în vena pulmonarã) [130,131] │
│- cateterul poziţionat în sistemul port: EUN, perforarea colonului, necrozã hepaticã, │
│ chist hepatic │
│- cateterizarea accidentalã a arterei ombilicale │
│- alte complicaţii: perforarea peritoneului, obstrucţia întoarcerii venoase pulmonare │
│ (la copilul cu retur venos pulmonar total anormal), hipertensiune portalã, mase │
│ tumorale în atriul stâng, ischemie, pneumopericard │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



    11.11. Anexa 11. Pierderile zilnice de lichide la nou-nãscutul la termen [57]




┌───────────────┬────────────────┬───────────────┬───────────────────────────────────────┐
│ Pierderi │ Pierderi │ Pierderi prin │ Pierderi chirurgicale │
│ insensibile │ urinare │ scaun │ │
├───────────────┼────────────────┼───────────────┼───────────────────────────────────────┤
│20 ml/kgc/zi │ 24-96 ml/kgc/zi│ 10 ml/kgc/zi │pot fi substanţiale în caz de aspiraţie│
│ │ │ │gastricã continuã │
└───────────────┴────────────────┴───────────────┴───────────────────────────────────────┘



    11.12. Anexa 12. Factorii care influenţeazã pierderile insensibile de lichide la nou-nãscutul la termen [129]




┌─────────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────┐
│Factori care cresc pierderile │ Factori care scad pierderile │
├─────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
│Incubator deschis (radiant termic) - cu │Umidificarea incubatorului - cu 50-100% │
│50-100% │Ventilaţie asistatã cu umidificare - cu 20-30%│
│Convecţia - cu 30-50% │ │
│Fototerapia - cu 30-50% │ │
│Hipertermia - cu 30-50% │ │
│Tahipneea - cu 20-30% │ │
└─────────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────────────┘



    11.13. Anexa 13. Necesarul de vitamine în alimentaţia parenteralã la nou-nãscutul la termen[28]



┌─────────────────────────┬───────────────┐
│ Vitamina │ Doza/zi │
├─────────────────────────┼───────────────┤
│ A │ 700 æg │
├─────────────────────────┼───────────────┤
│ D │ 400 UI │
├─────────────────────────┼───────────────┤
│ E │ 7 UI │
├─────────────────────────┼───────────────┤
│ K │ 200 æg │
├─────────────────────────┼───────────────┤
│ Tiamina │ 1,2 mg │
├─────────────────────────┼───────────────┤
│ Riboflavina │ 1,4 mg │
├─────────────────────────┼───────────────┤
│ Niacina │ 17 mg │
├─────────────────────────┼───────────────┤
│ Pantotenat │ 5 mg │
├─────────────────────────┼───────────────┤
│ Piridoxina │ 1 mg │
├─────────────────────────┼───────────────┤
│ Biotina │ 20 æg │
├─────────────────────────┼───────────────┤
│ Vitamina B12 │ 1 æg │
├─────────────────────────┼───────────────┤
│ Vitamina C │ 80 mg │
├─────────────────────────┼───────────────┤
│ Acid folic │ 140 æg │
└─────────────────────────┴───────────────┘




    11.14. Anexa 14. Necesarul de oligoelemente în alimentaţia parenteralã la nou-nãscutul la termen [33]



┌─────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Oligoelemente │Doza (æg/kg/zi) │
├─────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Crom │ 0,20 │
├─────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Cupru*1) │ 20 │
├─────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Fier │100 (din lipsa unui preparat sigur pentru administrare i.v. │
│ │ se recomandã precauţie) │
├─────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Iod │ 1 │
├─────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Fluor │numai la prematuri dacã sunt alimentaţi exclusiv parenteral │
│ │peste 3 luni │
├─────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Mangan*1) │ 1 │
├─────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Molibden │ 0,25 │
├─────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Seleniu*2) │ 2 │
├─────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Zinc │ 250 │
└─────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────┘



---------
    *1) excreţia biliarã inadecvatã poate determina toxicitate;
    *2) disfuncţia renalã poate determina toxicitate


    11.15. Anexa 15. Administrarea parenteralã a calciului [34,61]



    Tabel 1. Dozarea administrãrii parenterale a calciului [34]
┌────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────┐
│Administrare │Calciu (mEq/kgc) │
├────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
│iniţial │2 mEq/kgc │
├────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
│se creşte o datã la 1-2 zile*a) │0,5 mEq/kgc │
├────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
│ţinta │2 mEq/kgc pentru nou-nãscutul la termen │
└────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────────────┘

----------
    *a) se creşte numai dacã calciul ionic este sub 1,4 mmol/l

    Tabel 2. Administrarea parenteralã a calciului în funcţie de vârsta în zile
şi de cantitatea de lichide administratã în alimentaţia parenteralã [61]

┌────────────────────────────────┬──────────────┬───────────────┬───────────────┐
│ │< 40 ml/kgc/zi│40-75 ml/kgc/zi│ >75 ml/kgc/zi │
├────────────────────────────────┼──────────────┼───────────────┼───────────────┤
│zilele 1-3: calciu (mEq/kgc/zi) │ 0,7 │ 1,5 │ 3 │
├────────────────────────────────┼──────────────┼───────────────┼───────────────┤
│zilele 4-7: calciu (mEq/kgc/zi) │ 0,7 │ 1,5 │ 3 │
├────────────────────────────────┼──────────────┼───────────────┼───────────────┤
│dupã ziua 7: calciu (mEq/kgc/zi)│ 0,7 │ 1,5 │ 3 │
└────────────────────────────────┴──────────────┴───────────────┴───────────────┘



    11.16. Anexa 16. Tabel cu valorile normale pentru parametrii biochimici la nou-nãscutul la
termen [134]



┌──────────────────────────────────────────────────────┬───────────────────────┐
│Parametrul │ Valori normale │
├──────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│Alanin aminotransferaza (ALAT) │ 3-54 U/L │
├──────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│Aspartat aminostransferaza (ASAT) │ 10-65 U/L │
├──────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│Fosfataza alcalinã │ 110-400 U/L │
├──────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│Albumina │ 2,5-4,0 g/dl │
├──────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│Amoniac │ 20-80 æg/dl │
├──────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│Bicarbonat │ 19-25 mEq/l │
├──────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│BUN (azotul seric) │ 3-25 mg/dl │
├──────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│Glicemia │ 40-100 mg/dl │
├──────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│Proteine totale │ 4,2-6,6 g/dl │
├──────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│Calciu total în prima sãptãmânã de viaţã │ 7,0-12 mg/dl │
├──────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│Clor │ 88-111 mEq/L │
├──────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│Magneziu │ 1,6-2,2 mg/dl │
├──────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│Fosfor │ 4,5-9,0 mg/dl │
├──────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│Potasiu │ 3,5-5,5 mEq/L │
├──────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│Sodiu │ 135-148 mEq/L │
├──────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│Creatininã │ 0,3-1,0 mg/dl │
├──────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│Acid uric │ 2,0-5,5 mg/dl │
└──────────────────────────────────────────────────────┴───────────────────────┘



    11.17. Anexa 17. Monitorizarea bioclinicã a nutriţiei parenterale [30,109]


┌───────────────────────────────────────┬─────────────────────────┬───────────────────────┐
│ Parametru │ Iniţial (se referã la │ Nou-nãscut stabil │
│ │ perioada de │ │
│ │instabilitate metabolicã)│ │
├───────────────────────────────────────┼─────────────────────────┼───────────────────────┤
│Greutatea │zilnic │zilnic │
├───────────────────────────────────────┼─────────────────────────┼───────────────────────┤
│Lungimea │sãptãmânal │sãptãmânal │
├───────────────────────────────────────┼─────────────────────────┼───────────────────────┤
│Perimetrul cranian │sãptãmânal │sãptãmânal │
├───────────────────────────────────────┼─────────────────────────┼───────────────────────┤
│Electroliţi │zilnic │2-3 ori/sãptãmânã │
├───────────────────────────────────────┼─────────────────────────┼───────────────────────┤
│Glucozã (pe stick) │zilnic │zilnic, apoi scade │
│ │ │frecvenţa │
├───────────────────────────────────────┼─────────────────────────┼───────────────────────┤
│Calciu ionic │zilnic │de 2-3 ori/sãptãmânã │
├───────────────────────────────────────┼─────────────────────────┼───────────────────────┤
│Calciu total, fosfor, magneziu │sãptãmânal sau la nevoie │sãptãmânal │
│Bilirubina totalã şi directã, ALT, AST,│ │ │
│fosfataza alcalinã, GGT, albumina │ │ │
│Uree, creatininã │ │ │
│Hematocrit/tablou sanguin │ │ │
├───────────────────────────────────────┼─────────────────────────┼───────────────────────┤
│Trigliceride │când infuzia de lipide │sãptãmânal │
│ │este între 1,5-3 g/kgc/zi│ │
├───────────────────────────────────────┼─────────────────────────┼───────────────────────┤
│Diureza │zilnic │zilnic │
├───────────────────────────────────────┼─────────────────────────┼───────────────────────┤
│Densitatea urinarã, glicozurie │zilnic │zilnic │
└───────────────────────────────────────┴─────────────────────────┴───────────────────────┘



                                              ---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016