Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   GHID din 2 august 2011  de practica medicala pentru specialitatea neonatologie - Alimentatia enterala a nou-nascutului la termen bolnav (Anexa nr. 9)*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

GHID din 2 august 2011 de practica medicala pentru specialitatea neonatologie - Alimentatia enterala a nou-nascutului la termen bolnav (Anexa nr. 9)*)

EMITENT: MINISTERUL SANATATII
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 586 bis din 18 august 2011
----------
    *) Aprobat de Ordinul nr. 1.232 din 02 august 2011, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 586 din 18 august 2011.




 Ministerul Sãnãtãţii Publice Colegiul Medicilor Asociaţia de Neonatologie
   Comisia Consultativã de din România din România
  Pediatrie şi Neonatologie


                  COLECŢIA GHIDURI CLINICE PENTRU NEONATOLOGIE
                              Ghidul 09/Revizia 0
                                   25.07.2010



    Publicat de Asociaţia de Neonatologie din România
    Editor: Maria Livia Ognean
    (c) Asociaţia de Neonatologie din România, 2011

    Grupul de Coordonare a procesului de elaborare a ghidurilor încurajeazã schimbul liber şi punerea la dispoziţie în comun a informaţiilor şi dovezilor cuprinse în acest ghid, precum şi adaptarea lor la condiţiile locale.
    Orice parte din acest ghid poate fi copiatã, reprodusã sau distribuitã, fãrã permisiunea autorilor sau editorilor, cu respectarea urmãtoarelor condiţii: (a) ghidul sau fragmentul sã nu fie copiat, reprodus, distribuit sau adaptat în scopuri comerciale, (b) persoanele sau instituţiile care doresc sã copieze, reproducã sau distribuie ghidul sau fragmente din acestea, sã informeze Asociaţia de Neonatologie din România şi (c) Asociaţia de Neonatologie din România sã fie menţionatã ca sursã a acestor informaţii în toate copiile, reproducerile sau distribuţiile materialului.

    Acest ghid a fost aprobat de Ministerul Sãnãtãţii Publice prin Ordinul nr. ... din ....... şi de Colegiul Medicilor prin documentul nr. ... din ...... şi de Asociaţia de Neonatologie din România în data de ......

    Precizãri
    Ghidurile clinice pentru Neonatologie sunt elaborate cu scopul de a ajuta personalul medical sã ia decizii privind îngrijirea nou-nãscuţilor. Acestea prezintã recomandãri de bunã practicã medicalã clinicã bazate pe dovezi publicate (literatura de specialitate) recomandate a fi luate în considerare de cãtre medicii neonatologi şi pediatri şi de alte specialitãţi, precum şi de celelalte cadre medicale implicate în îngrijirea tuturor nou-nãscuţilor.
    Deşi ghidurile reprezintã o fundamentare a bunei practici medicale bazate pe cele mai recente dovezi disponibile, ele nu intenţioneazã sã înlocuiascã raţionamentul practicianului în fiecare caz individual. Decizia medicalã este un proces integrativ care trebuie sã ia în considerare circumstanţele individuale şi opţiunea pacientului sau, în cazul nou-nãscutului, a pãrinţilor, precum şi resursele, caracteristicile specifice şi limitãrile instituţiilor medicale. Se aşteaptã ca fiecare practician care aplicã recomandãrile în scop diagnostic, terapeutic sau pentru urmãrire, sau în scopul efectuãrii unei proceduri clinice particulare sã utilizeze propriul raţionament medical independent în contextul circumstanţial clinic individual, pentru a decide orice îngrijire sau tratament al nou-nãscutului în funcţie de particularitãţile acestuia, opţiunile diagnostice şi curative disponibile.
    Instituţiile şi persoanele care au elaborat acest ghid au depus eforturi pentru ca informaţiile conţinute în ghid sã fie corecte, redate cu acurateţe şi susţinute de dovezi. Date fiind posibilitatea erorii umane şi/sau progresele cunoştinţelor medicale, autorii nu pot şi nu garanteazã cã informaţia conţinutã în ghid este în totalitate corectã şi completã. Recomandãrile din acest ghid clinic sunt bazate pe un consens al autorilor privitor la tema propusã şi abordãrile terapeutice acceptate în momentul actual. În absenţa dovezilor publicate, recomandãrile se bazeazã pe consensul experţilor din cadrul specialitãţii. Totuşi, acestea nu reprezintã în mod necesar punctele de vedere şi opiniile tuturor clinicienilor şi nu le reflectã în mod obligatoriu pe cele ale Grupului Coordonator.
    Ghidurile clinice, spre deosebire de protocoale, nu sunt gândite ca directive pentru o singurã modalitate de diagnostic, management, tratament sau urmãrire a unui caz sau ca o modalitate definitivã de îngrijire a nou-nãscutului. Variaţii ale practicii medicale pot fi necesare în funcţie de circumstanţele individuale şi opţiunea pãrinţilor nou-nãscutului, precum şi de resursele şi limitãrile specifice ale instituţiei sau tipului de practicã medicalã. Acolo unde recomandãrile acestor ghiduri sunt modificate, abaterile semnificative de la ghiduri trebuie documentate în întregime în protocoale şi documente medicale, iar motivele modificãrilor trebuie justificate detaliat.
    Instituţiile şi persoanele care au elaborat acest ghid îşi declinã responsabilitatea legalã pentru orice inacurateţe, informaţie perceputã eronat, pentru eficacitatea clinicã sau succesul oricãrui regim terapeutic detaliat în acest ghid, pentru modalitatea de utilizare sau aplicare sau pentru deciziile finale ale personalului medical rezultate ca urmare a utilizãrii sau aplicãrii lor. De asemenea, ele nu îşi asumã responsabilitatea nici pentru informaţiile referitoare la produsele farmaceutice menţionate în ghid. În fiecare caz specific, utilizatorii ghidurilor trebuie sã verifice literatura de specialitate prin intermediul surselor independente şi sã confirme cã informaţia conţinutã în recomandãri, în special dozele medicamentelor, este corectã.
    Orice referire la un produs comercial, proces sau serviciu specific prin utilizarea numelui comercial, al mãrcii sau al producãtorului, nu constituie sau implicã o promovare, recomandare sau favorizare din partea Grupului de Coordonare, a Grupului Tehnic de Elaborare, a coordonatorului sau editorului ghidului faţã de altele similare care nu sunt menţionate în document. Nici o recomandare din acest ghid nu poate fi utilizatã în scop publicitar sau în scopul promovãrii unui produs.
    Opiniile susţinute în aceastã publicaţie sunt ale autorilor şi nu reprezintã în mod necesar opiniile Fundaţiei Cred.

    Toate ghidurile clinice sunt supuse unui proces de revizuire şi actualizare continuã. Cea mai recentã versiune a acestui ghid poate fi accesatã prin internet la adresa .......

    Tipãrit la .......
    ISSN .............

    Grupul de Coordonare a elaborãrii ghidurilor
    Comisia Consultativã de Pediatrie şi Neonatologie a Ministerului Sãnãtãţii Publice
      Prof. Dumitru Orãşeanu
    Comisia de Obstetricã şi Ginecologie a Colegiului Medicilor din România
      Prof. Dr. Vlad I. Tica
    Asociaţia de Neonatologie din România
      Prof. Univ. Dr. Silvia Maria Stoicescu

    Preşedinte - Prof. Univ. Dr. Silvia Maria Stoicescu
    Co-preşedinte - Prof. Univ. Dr. Maria Stamatin
    Secretar - Conf. Univ. Dr. Manuela Cucerea

    Membrii Grupului Tehnic de Elaborare a ghidului

    Coordonatori:
      Conf. Univ. Dr. Valeria Filip
      Dr. Gabriela Olariu

    Scriitor:
      Dr. Mihaela Ţunescu

    Membri:
      Dr. Daniela Ştiube
      Dr. Daniela Icma
      Dr. Sebastian Olariu
      Dr. Bianca Chirea
      Dr. Joszef Szabo

    Mulţumiri
    Mulţumiri experţilor care au evaluat ghidul:
      Prof. Univ. Dr. Silvia Maria Stoicescu
      Prof. Univ. Dr. Gabriela Zaharie

    Mulţumim Dr. Maria Livia Ognean pentru coordonarea şi integrarea activitãţilor de dezvoltare a Ghidurilor Clinice pentru Neonatologie.

    Mulţumim Fundaţiei Cred pentru suportul tehnic acordat pentru buna desfãşurare a activitãţilor de dezvoltare a Ghidurilor Clinice pentru Neonatologie şi organizarea întâlnirilor de consens.

    Abrevieri
    TINN - terapie intensivã neonatalã
    VG - vârstã de gestaţie
    RCIU - restricţie de creştere intrauterinã
    SGA - small for gestational age - (nou-nãscut) mic pentru vârsta de gestaţie
    MCC - malformaţie cardiacã congenitalã
    OMS - Organizaţia Mondialã a Sãnãtãţii
    EUN - enterocolita ulecronecroticã
    RGE - reflux gastroesofagian
    PGE1 - prostaglandina E1

    1. Introducere

    Nou-nãscutul la termen bolnav prezintã frecvent, la debutul diverselor patologii perinatale, dificultãţi de alimentaţie. Suportul nutritiv adecvat al nou-nãscuţilor cu stare criticã poate reduce morbiditatea şi mortalitatea, înlocuind pierderile energetice şi tisulare datorate hipercatabolismului. Avantajele dovedite ale nutriţiei enterale la nou-nãscutul cu stare criticã, atunci când existã un aparat digestiv funcţional, rezidã în scãderea complicaţiilor infecţioase şi a costurilor globale de spitalizare.
    Nou-nãscuţii la termen cu diferite afecţiuni aflaţi în secţia de terapie intensivã neonatalã (TINN) care nu pot fi alimentaţi enteral vor necesita iniţial alimentaţie parenteralã sau tehnici speciale de administrare a laptelui pânã când vor putea sã-şi asigure necesarul nutriţional în totalitate pe cale enteralã.
    Acest ghid a fost conceput la nivel naţional şi urmãreşte implementarea unor strategii standardizate şi eficiente pentru iniţierea şi susţinerea alimentaţiei enterale, pentru asigurarea echilibrului metabolic şi hidro-electrolitic al nou-nãscuţilor la care alimentaţia la sân sau cu biberonul este imposibilã sau dificilã. Prin menţinerea unei bune stãri de nutriţie a nou-nãscuţilor internaţi în TINN se va asigura recuperarea cât mai rapidã şi reducerea duratei de spitalizare a copiilor. Externarea mai rapidã a acestei categorii de nou-nãscuţi aduce beneficii atât copilului cât şi familiei sale, prin integrarea mai rapidã a acestuia în familie, precum şi avantajul scãderii aglomerãrii secţiilor şi a costurilor.
    Acest ghid precizeazã standardele, principiile şi aspectele fundamentale ale managementului particularizat ale unui caz clinic concret care trebuie respectat de practicieni indiferent de nivelul unitãţii sanitare în care activeazã.
    Ghidurile clinice pentru neonatologie sunt mai rigide decât protocoalele clinice, fiind realizate de grupuri tehnice de elaborare respectând nivele de dovezi ştiinţifice, tãrie a afirmaţiilor şi grade de recomandare. În schimb, protocoalele permit un grad mai mare de flexibilitate.

    2. Scop

    Scopul ghidului este de a standardiza practica clinicã privind alimentaţia enteralã a nou-nãscutului la termen bolnav. Ghidul se adreseazã tuturor celor implicaţi în îngrijirea nou-nãscuţilor - medici neonatologi, pediatri, chirurgi pediatri, medici de familie, asistente medicale.
    Acest ghid urmãreşte creşterea calitãţii actului medical prin:
    - reducerea variaţiilor în practica medicalã (cele care nu sunt necesare)
    - aplicarea evidenţelor în practica medicalã; diseminarea unor noutãţi ştiinţifice
    - integrarea unor servicii sau proceduri (chiar interdisciplinare)
    - creşterea încrederii personalului medical în rezultatul unui act medical
    - ghidul constituie un instrument de consens între clinicieni
    - ghidul protejeazã practicianul din punctul de vedere al malpraxisului
    - ghidul asigurã continuitatea între serviciile oferite de medici şi de asistente
    - ghidul permite structurarea documentaţiei medicale
    - ghidul permite oferirea unei baze de informaţie pentru analize şi comparaţii
    - armonizarea practicii medicale româneşti cu principiile medicale internaţional acceptate.
    Se prevede ca acest ghid sã fie adoptat pe plan local şi regional.

    3. Metodologia de elaborare

    3.1. Etapele procesului de elaborare
    Ca urmare a solicitãrii Ministerului Sãnãtãţii Publice de a sprijini procesul de elaborare a ghidurilor clinice pentru neonatologie, Asociaţia de Neonatologie din România a organizat în 28 martie 2009 la Bucureşti o întâlnire a instituţiilor implicate în elaborarea ghidurilor clinice pentru neonatologie.
    A fost prezentat contextul general în care se desfãşoarã procesul de redactare a ghidurilor şi implicarea diferitelor instituţii. În cadrul întâlnirii s-a decis constituirea Grupului de Coordonare a procesului de elaborare a ghidurilor. A fost, de asemenea, prezentatã metodologia de lucru pentru redactarea ghidurilor, un plan de lucru şi au fost agreate responsabilitãţile pentru fiecare instituţie implicatã. A fost aprobatã lista de subiecte a ghidurilor clinice pentru neonatologie şi pentru fiecare ghid au fost aprobaţi coordonatorii Grupurilor Tehnice de Elaborare (GTE).
    În data de 26 septembrie 2009, în cadrul Conferinţei Naţionale de Neonatologie din România a avut loc o sesiune în cadrul cãreia au fost prezentate, discutate în plen şi agreate principiile, metodologia de elaborare şi formatul ghidurilor.
    Pentru fiecare ghid, coordonatorul a nominalizat componenţa Grupului Tehnic de Elaborare, incluzând scriitorul/scriitorii şi o echipã de redactare, precum şi un numãr de experţi evaluatori externi pentru recenzia ghidului. Pentru facilitarea şi integrarea procesului de elaborare a tuturor ghidurilor a fost ales un integrator. Toate persoanele implicate în redactarea sau evaluarea ghidurilor au semnat Declaraţii de Interese.
    Scriitorii ghidurilor au fost contractaţi şi instruiţi privind metodologia redactãrii ghidurilor, dupã care au elaborat prima versiune a ghidului, în colaborare cu membrii GTE şi sub conducerea coordonatorului ghidului.
    Pe parcursul citirii ghidului, prin termenul de medic(ul) se va înţelege medicul de specialitate neonatologie, cãruia îi este dedicat în principal ghidul clinic. Acolo unde s-a considerat necesar, specialitatea medicului a fost enunţatã în clar pentru a fi evitate confuziile de atribuire a responsabilitãţii actului medical.
    Dupã verificarea din punctul de vedere al principiilor, structurii şi formatului acceptat pentru ghiduri şi formatare a rezultat versiunea a 2-a a ghidului, versiune care a fost trimisã pentru evaluarea externã la experţii selectaţi. Coordonatorul şi Grupul Tehnic de Elaborare au luat în considerare şi încorporat, dupã caz, comentariile şi propunerile de modificare fãcute de evaluatorii externi şi au redactat versiunea a 3-a a ghidului. Aceastã versiune a fost prezentatã şi supusã discuţiei detaliate, punct cu punct, în cadrul unor Întâlniri de Consens care au avut loc la Sibiu în 8-9 mai 2010 şi la Bran în 23-25 iulie 2010 cu sprijinul Fundaţei Cred. Participanţii la Întâlnirea de Consens sunt prezentaţi în Anexa 1.
    Ghidurile au fost dezbãtute punct cu punct şi au fost agreate prin consens din punct de vedere al conţinutului tehnic, gradãrii recomandãrilor şi formulãrii.
    Evaluarea finalã a ghidului a fost efectuatã utilizând instrumentul Agree elaborat de Organizaţia Mondialã a Sãnãtãţii (OMS). Ghidul a fost aprobat formal de cãtre Comisia Consultativã de Pediatrie şi Neonatologie a Ministerului Sãnãtãţii Publice, Comisia de Pediatrie şi Neonatologie a Colegiului Medicilor din România şi Asociaţia de Neonatologie din România.
    Ghidul a fost aprobat de cãtre Ministerul Sãnãtãţii Publice prin Ordinul nr. .........

    3.2. Principii
    Ghidul clinic Alimentaţia enteralã a nou-nãscutului la termen bolnav a fost conceput cu respectarea principilor de elaborare a Ghidurilor clinice pentru neonatologie aprobate de Grupul de Coordonare a elaborãrii ghidurilor clinice pentru Neonatologie şi de Asociaţia de Neonatologie din România.
    Grupul tehnic de elaborare a ghidurilor a cãutat şi selecţionat, în scopul elaborãrii recomandãrilor şi argumentãrilor aferente, cele mai importante şi mai actuale dovezi ştiinţifice (meta-analize, revizii sistematice, studii controlate randomizate, studii controlate, studii de cohortã, studii retrospective şi analitice, cãrţi, monografii). În acest scop au fost folosite pentru cãutarea informaţiilor urmãtoarele surse de date: Cochrane Library, Medline, OldMedline, Embase utilizând cuvintele cheie semnificative pentru subiectul ghidului.
    Fiecare recomandare s-a încercat a fi (este) bazatã pe dovezi ştiinţifice, iar pentru fiecare afirmaţie a fost furnizatã o explicaţie bazatã pe nivelul dovezilor şi a fost precizatã puterea ştiinţificã (acolo unde existã date). Pentru fiecare afirmaţie a fost precizatã alãturat tãria afirmaţiei (Standard, Recomandare sau Opţiune) conform definiţiilor din Anexa 2.

    3.3. Data reviziei
    Acest ghid clinic va fi revizuit în 2013 sau în momentul în care apar dovezi ştiinţifice noi care modificã recomandãrile fãcute.

    4. Structura

    Acest ghid clinic este structurat în:
    - definiţii şi evaluare (aprecierea riscului şi diagnostic)
    - conduita
    - monitorizare
    - aspecte administrative
    - bibliografie
    - anexe.

    5. Definiţii şi evaluare (aprecierea riscului şi diagnostic)

    5.1. Definiţii





    Standard Nou-nãscutul bolnav este acel nou-nãscut care prezintã alterarea
                stãrii generale cu afectarea unuia sau mai multor organe sau sisteme. E
    Standard Nou-nãscutul la termen (sau matur) este nou-nãscutul cu vârsta de
                gestaţie (VG) cuprinsã între 37 şi 41 de sãptãmâni şi 6 zile (260
                pânã la 294 de zile de sarcinã) [1,2]. C
    Standard Restricţia de creştere intrauterinã (RCIU) este situaţia în care
                fãtul nu-şi poate atinge potenţialul ideal de creştere [1,2]. C
    Standard Nou-nãscutul cu greutate micã pentru VG (small for gestational
                age - SGA) este nou-nãscutul a cãrui GN este sub percentila 10
                entru VG [1,2]. C
    Standard Macronutrient este aceea substanţã nutritivã (proteinã, glucid,
                lipid) furnizatã prin alimentaţie care are rol principal în
                dezvoltarea structuralã şi procesele energetice ale
                organismului [3-5]. C
    Standard Micronutrient este aceea substanţã nutritivã (mineral, vitaminã,
                electrolit) furnizatã prin alimentaţie care are rol adjuvant în
                procesele energetice şi de dezvoltare ale organismului [3-5]. C
    Standard Caloria este o unitate de mãsurã reprezentând energia potenţialã
                furnizatã de alimente şi eliberatã dupã oxidarea de cãtre
                organism [3,4]. C
    Standard Necesarul nutriţional reprezintã totalitatea diferitelor principii
                alimentare necesare pentru întreţinerea şi creşterea organismului [6]. C
                5.1.1. Definiţii legate de boli metabolice şi endocrine înnãscute
    Standard Bolile metabolice ereditare reprezintã un grup de morbiditãţi
                constând din deficitul/perturbarea metabolizãrii principiilor
                nutritive la nivel celular şi acumularea substratelor sau a unor
                metaboliţi ai acestora în cantitate dãunãtoare organismului [7]. C
    Standard Bolile endocrine congenitale reprezintã un grup de morbiditãţi
                caracterizate prin defecte înnãscute ale funcţiei glandelor endocrine. E
    Standard Hiperfenilalaninemia este o afecţiune metabolicã congenitalã
                secundarã unei perturbãri în hidroxilarea fenilalaninei
                caracterizatã de fenilalalninemie plasmaticã peste 120 micromol%
                (peste 2 mg%) [8]. C
    Standard Fenilcetonuria este o boalã metabolicã congenitalã cu transmitere
                autosomal recesivã, determinatã de deficitul de fenilalanin-
                hidroxilazã, deficit care se soldeazã cu acumulare plasmaticã de
                fenilalaninã [9]. C
    Standard Galactozemia este o afecţiune metabolicã congenitalã determinatã
                de anomalii ale enzimelor implicate în metabolizarea galactozei
                cu acumularea secundarã sangvinã şi tisularã de galactozã şi
                galactozã-1-fosfat [10,11]. C
                5.1.2. Definiţii legate de metodele de alimentaţie
    Standard Alimentaţia enteralã presupune introducerea principiilor nutritive
                în organism pe cale digestivã în condiţiile în care existã un tub
                digestiv funcţional [12]. C
    Standard Alimentaţia naturalã reprezintã alimentaţia exclusivã cu lapte
                matern (inclusiv laptele de mamã muls) fãrã substituenţi de lapte
                matern, alte lichide sau alimente solide [13-15]. C
    Standard Alimentaţia artificialã reprezintã alimentarea cu formulã [16,17]. C
    Standard Alimentaţia parţialã (alimentaţia mixtã) este alimentarea la sân
                dar şi cu alt tip de lapte [13,14]. C
    Standard Alimentaţia enteralã minimã (alimentaţia enteralã precoce sau
                alimentaţia troficã minimã) reprezintã administrarea pe cale
                enteralã a unor cantitãţi mici de lapte, în paralel cu alimentaţia
                parenteralã [18]. C
    Standard Toleranţa digestivã este starea de echilibru a tractului gastro-
                intestinal, stare în care acesta îşi îndeplineşte optim funcţiile
                de ingestie, absorbţie şi eliminare. E
    Standard Alimentaţia prin gavaj reprezintã administrarea principiilor
                nutritive cu ajutorul unei sonde introduse în stomacul sau intestinul
                nou-nãscutului [3,4,6]. C
    Standard Alimentaţia prin gavaj intermitent reprezintã administrarea
                discontinuã, pe sondã gastricã, a principiilor nutritive [3,4,6]. C
    Standard Alimentaţia prin gavaj continuu reprezintã administrarea continuã,
                pe sondã gastricã, a principiilor nutritive [3,4,6]. C
    Standard Alimentaţia prin gastrostomã reprezintã introducerea principiilor
                nutritive printr-un orificiu artificial realizat pe cale chirurgicalã
                între stomac şi suprafaţa tegumentarã [3,4,6]. C
    Standard Alimentaţia prin jejunostomã reprezintã introducerea principiilor
                nutritive printr-un orificiu artificial realizat pe cale chirurgicalã
                între jejun şi suprafaţa tegumentarã [3,4,6]. C
    Standard Alimentaţia parenteralã reprezintã introducerea principiilor
                nutritive în organismul pacientului direct în circulaţia
                sanguinã [3,4,6]. C
    Standard Alimentaţia parenteralã totalã (sau nutriţia parenteralã totalã)
                reprezintã administrarea exclusiv intravenoasã a nutrienţilor
                necesari metabolismului şi creşterii [3,4,6]. C
    Standard Alimentaţia parenteralã parţialã reprezintã completarea nutriţionalã
                pe cale venoasã a unei nutriţii enterale suboptimale pentru o
                creştere şi dezvoltare normale [3,4,6]. C
    Standard Prebioticele sunt ingrediente alimentare nedigerabile cu acţiune
                beneficã asupra sãnãtãţii gazdei, stimulând selectiv creşterea unei
                sau a unui numãr limitat de bacterii colonice [19]. C
    Standard Probioticele sunt suplimente alimentare microbiene (preparate
                celulare microbiene sau componente ale celulelor microbiene) care
                amelioreazã balanţa microbiologicã intestinalã cu efect benefic
                asupra sãnãtãţii şi stãrii de bine a gazdei [19]. C
    Standard Cateterizarea unei vene centrale este poziţionarea unui tub/cateter
                direct în vena respectivã. E
    Standard Cateterizarea percutanã a unei vene centrale este poziţionarea unui
                tub/cateter într-o venã centralã prin abordul unei vene periferice. E
    Standard Cateterizarea unei vene periferice este poziţionarea unui tub/cateter
                în vena respectivã. E
    Standard Asfixia perinatalã reprezintã afectarea fãtului sau nou-nãscutului
                datoritã scãderii oxigenului sangvin (hipoxie) şi/sau fluxului
                sangvin (ischemie) în diferite organe cu o intensitate şi duratã
                suficiente pentru a produce mai mult decât modificãri funcţionale
                sau biochimice trecãtoare [20,21]. C
                5.1.3. Definiţii legate de malformaţiile cardiace congenitale
    Standard Malformaţia cardiacã congenitalã (MCC) reprezintã un defect
                congenital structural cardiac şi al vaselor mari, rezultat al unei
                alterãri a dezvoltãrii embriologice. E
    Standard Malformaţie cardiacã congenitalã (MCC) semnificativã hemodinamic:
                  - MCC complicatã cu insuficienţã cardiacã congestivã care necesitã
                    terapie medicamentoasã
                  - MCC evoluând cu hipertensiune pulmonarã moderatã sau severã
                  - MCC cianogene [20]. E
    Standard Insuficienţa cardiacã congestivã este un sindrom clinic caracterizat
                de inabilitatea inimii de a pompa sânge suficient pentru
                satisfacerea nevoilor metabolice tisulare. E
    Standard Cianoza centralã este coloraţia albãstruie a tegumentelor şi
                mucoaselor ca urmare a oxigenãrii deficitare (mai mult de 3-5 g/dl
                hemoglobinã este desaturatã) [22,23]. C
    Standard Cianoza perifericã reprezintã coloraţia albastrã a
                extremitãţilor [22,23]. C
                5.1.4. Definiţii legate de patologia digestivã - sindromul
                       intestinului scurt
    Standard Sindromul intestinului scurt este o afecţiune caracterizatã prin
                imposibilitatea menţinerii echilibrului nutritiv în ciuda unui
                aport normal datoritã pierderii postchirurgicale a suprafeţei de
                absorbţie [24]. C
    Standard Insuficienţa intestinului subţire reprezintã imposibilitatea
                menţinerii echilibrului nutritiv în ciuda existenţei unei suprafeţe
                de absorbţie cvasi-normale [24]. C
    Standard Icterul reprezintã coloraţia galbenã a tegumentelor, mucoaselor şi
                a sclerei determinatã de creşterea cantitãţii de bilirubinã în
                sânge [6]. C
                5.1.5. Definiţii legate de boli cromozomiale
    Standard Sindromul Down (trisomie 21) este o afecţiune cromozomialã
                determinatã de prezenţa unui cromozom 21 suplimentar [6]. C
                5.1.6. Definiţii legate de alte boli malformative
    Standard Palatoschizisul este o anomalie congenitalã caracterizatã printr-o
                despicãturã la nivelul palatului dur şi a vãlului palatin [6]. C
    Standard Sindromul Pierre-Robin este o secvenţã malformativã caracterizatã
                de triada: microretrognaţie, glosoptozã, despicãturã velo-palatinã [6] C
                5.2. Evaluare
                5.2.1. Evaluare generalã
    Standard Medicul trebuie sã evalueze posibilitatea alimentaţiei enterale la
                orice nou-nãscut bolnav [22,23,25]. C
    Argumentare Indicaţiile şi tipul de alimentaţie trebuie sã ţinã cont de VG,
                vârsta postnatalã, tipul afecţiunii şi statusul clinic al
                nou-nãscutului bolnav [21-23,25]. IV
    Standard Medicul trebuie sã ţinã cont de factorii de risc ce pot determina
                apariţia de dificultãţi în alimentaţia enteralã a nou-nãscutului la
                termen bolnav [21-23,25]. C
    Argumentare Variate afecţiuni perinatale pot determina dificultãţi de alimentaţie
                enteralã [21-23,25]. IV
    Standard Medicul trebuie sã iniţieze alimentaţia enteralã la nou-nãscutul
                bolnav de îndatã ce starea generalã a copilului o permite [21-23,25]. C
    Argumentare Iniţierea precoce a alimentaţiei enterale are efecte benefice asupra
                maturãrii intestinale şi determinã scãderea duratei de
                spitalizare [21-23,25]. IV
    Standard Medicul trebuie sã indice laptele de mamã pentru alimentaţia nou-
                nãscutului bolnav cu excepţia situaţiilor când administrarea
                acestuia este contraindicatã sau nu este posibilã [26-28]. A
    Argumentare Laptele matern este alimentul ideal pentru nou-nãscut şi sugarul de
                pânã la 6 luni, asigurând în totalitate aportul nutritiv necesar
                unei creşteri şi dezvoltãri armonioase [26,27]. Ib
    Standard Medicul trebuie sã indice alimentaţia exclusivã la sân drept standard
                nutriţional ideal de referinţã pentru nou-nãscutul la termen [26-28]. A
    Argumentare Alãptarea exclusivã permite copilului autonomie nutriţionalã, oferind
                nou-nãscutului suportul nutriţional optim pentru creştere şi
                dezvoltare în primele luni de viaţã [26,27]. Ib
    Standard Medicul trebuie sã prescrie iniţial nou-nãscutului la termen bolnav
                o alimentaţie care sã asigure nevoile calorice bazale de 40-60
                kcal/kg/zi (60 kcal nonproteice/zi) [21-23,25,29]. C
    Argumentare Necesarul caloric bazal de 40-60 kcal/kg/zi este suficient nou-
                nãscutului bolnav pentru menţinerea greutãţii într-un mediu termic
                neutru [21-23,25,29]. IV
    Recomandare Se recomandã ca medicul sã indice pentru alimentaţia nou-nãscutului
                la termen bolnav formule de început cu valoare caloricã mai mare
                decât standardul de 60-70 kcal/100 ml sau lapte de mamã îmbogãţit
                cu fortifianţi [27,28]. C
    Argumentare Nou-nãscutul care prezintã o suferinţã la naştere de orice naturã
                (cerebralã, cardiacã, respiratorie) poate avea nevoie de un aport
                energetic mai mare pentru creştere [21-23,25,29]. IV
    Recomandare Se recomandã ca medicul sã crescã treptat aportul caloric al nou-
                nãscutului la termen bolnav pânã la 90-120 kcal/kgc/zi [21-23,25,29]. C
    Argumentare Nou-nãscutul creşte într-un ritm optim la un aport caloric de 100
                kcal/kg/zi dacã sursa este laptele matern şi necesitã 10% mai multe
                calorii dacã este alimentat cu formule. Pentru nou-nãscut, limita
                superioarã a aportului caloric este de 165-180 kcal/kg/zi, peste
                aceastã valoare caloriile nu mai sunt utilizate adecvat pentru
                creştere [23]. IV
    Standard Medicul trebuie sã prescrie nou-nãscutului la termen bolnav o
                alimentaţie care sã asigure necesarul zilnic glucidic de 9-14
                g/kg/zi (40-50% din totalul de calorii) [21-23,25-27,29,30]. C
    Argumentare Carbohidraţii reprezintã o sursã esenţialã de energie pentru o
                dezvoltare armonioasã, fiind suportul proceselor de oxidare
                celularã [26]. Un aport de minim 9 g/100 kcal este necesar pentru
                susţinerea proceselor oxidative la nivelul SNC iar un aport de
                14 g/100 kcal reprezintã 56% din valoare energeticã a formulei
                Carbohidraţii reprezintã circa 40% din valoarea energeticã a
                laptelui de mamã [31]. IV
    Recomandare Se recomandã ca medicul sã prescrie nou-nãscutului la termen bolnav
                o alimentaţie care sã asigure necesarul zilnic de proteine de
                1,8-2,2 g/kg/zi (7-16% din totalul de calorii) [21-23,25-27,29,30]. A
    Argumentare Un aport proteic sub 1,8 g/100 kcal nu poate susţine nevoile de
                creştere ale nou-nãscutului, proteinele fiind sursã de azot şi
                aminoacizi esenţiali [27,32]. Ib
    Opţiune Medicul poate prescrie nou-nãscutului la termen bolnav alimentaţie
                hipercaloricã cu un aport proteic de 2,5-3 g/kgc/zi.) [26-28,30-36]. B
    Argumentare Un aport proteic mai mare de 3 g/100 kcal creşte încãrcãtura renalã
                şi are drept consecinţã apariţia ulterioarã a
                obezitãţii [26-28,30,32, 34-36]. III
    Standard Medicul trebuie sã prescrie pentru nou-nãscutul la termen bolnav o
                alimentaţie care sã asigure necesarul zilnic de lipide de 4-6 g/kg/zi
                (34-53% totalul de calorii) [27,28,30-33]. B
    Argumentare Lipidele sunt indispensabile creşterii şi dezvoltãrii normale, sursã
                de acizi graşi şi vitamine liposolubile, componente structurale şi
                funcţionale ale membranelor, cu rol direct în reglarea genicã [28,37]. III
    Recomandare Se recomandã ca medicul sã prescrie nou-nãscutului la termen bolnav
                o alimentaţie cu raport ideal calorii/proteine de 32-35 kcal pentru
                fiecare gram de proteine [28,37]. B
    Argumentare Pentru a se obţine o creştere optimã, cu depunere moderatã de grãsimi
                (20%) şi utilizare maximã a proteinelor este necesar un raport ideal
                calorii/proteine. Acest raport asigurã o creştere în greutate de
                18-20 g/zi[27,32,31]. III
                5.2.2. Evaluarea necesarului energetic şi nutriţional la nou-nãscut
    Standard Medicul trebuie sã calculeze necesarul energetic (caloric) al
                nou-nãscutului la termen bolnav în funcţie de cheltuielile
                energetice ale acestuia (anexa 3) [37-39]. B
    Argumentare La nou-nãscutul la termen bolnav trebuie acoperite, prin alimentaţie,
                mai ales pierderile energetice pentru a evita starea de
                hipercatabolism [37-39]. III
    Standard Medicul neonatolog trebuie sã evalueze corect gradul de maturare a
                nou-nãscutului bolnav (pe baza ghidului clinic de determinare a
                vârstei de gestaţie). A
    Argumentare Vârsta de gestaţie este cel mai important factor de predicţie al
                mortalitãţii şi morbiditãţii neonatale [40,41]. Ib
    Standard Medicul trebuie sã evalueze existenţa şi gradul deficitului de
                creştere intrauterinã pe baza datelor antropometrice ale nou-
                nãscutului şi a curbelor de creştere intrauterinã Lubchenco
                (anexa 4) [42-46]. B
    Argumentare Curbele Lubchenco, folosite pentru aprecierea dezvoltãrii antenatale
                a fãtului, sunt valabile doar pentru aprecierea stãrii de nutriţie
                la naştere, pentru aprecierea creşterii postnatale fiind folosite
                curbele construite în acest scop (OMS, EuroGrowth) [42-46]. III
                5.2.3. Bolile metabolice şi tulburãrile hormonale congenitale
    Standard Medicul trebuie sã ţinã cont de principalele mecanisme patogenice
                ale bolilor metabolice atunci când prescrie alimentaţia pentru
                nou-nãscutul afectat sau suspectat de acest tip de afecţiuni. C
    Argumentare Bolile genetice de metabolism interferã cu o serie de cãi metabolice,
                determinând o funcţionare inadecvatã a acestor procese [47,48]. IV
   Recomandare Se recomandã ca medicul sã evalueze nou-nãscutul în primul rând
                pentru acele boli metabolice care pot prezenta o simptomatologie în
                perioada neonatalã [9,10]. C
    Argumentare Anomaliile metabolice cu debut precoce care apar în perioada
                neonatalã sunt:
                - anomalii cu tablou de encefalopatie metabolicã: tulburãrile ale
                  ciclului ureei, acidemiile organice şi aminoaciduriile
                - anomalii ce se prezintã cu acidozã metabolicã: acidemiile
                  organice
                - anomalii ce se prezintã cu tablou de hiperamoniemie [9,10,47,48]. IV
    Recomandare Se recomandã ca medicul sã evalueze fiecare nou-nãscut pentru
                fenilcetonurie [9,10,47-49]. C
    Argumentare Fenilcetonuria este cea mai frecventã boalã metabolicã
                congenitalã [8-10]. IV
    Recomandare Se recomandã ca medicul sã evalueze fiecare nou-nãscut pentru
                hipotiroidism congenital. C
    Argumentare Hipotiroidismul congenital apare secundar unor anomalii de
                morfogenezã ce implicã axul hipotalamo-hipofizar şi glanda tiroidã
                ducând la un deficit congenital de tiroxinã [10,47,48]. IV
    Opţiune Medicul poate sã evalueze fiecare nou-nãscut pentru
                galactozemie [10,11,47,48]. C
    Argumentare Galactozemia este cea mai comunã tulburare a metabolismului
                carbohidraţilor. Forma cu deficitul clasic de transferazã debuteazã
                cu simptome severe de afectare hepaticã, septicemie cu Escherichia
                Coli, cataractã sau afectare renalã ducând rapid la instalarea
                cirozei hepatice sau la deces [10,11,47,48]. IV
    Opţiune Medicul poate evalua nou-nãscutul, în caz de suspiciune, şi pentru
                restul bolilor metabolice cu debut în perioada neonatalã [10,45,46]. C
    Argumentare Depistarea precoce al bolilor metabolice cu debut în perioada
                neonatalã şi iniţierea unui regim nutriţional specific de excludere
                poate avea ca efect o ameliorare a simptomatologiei şi/sau chiar
                dezvoltarea armonioasã sau normalã [10]. IV

    6. Conduita

                6.1. Iniţierea alimentaţiei enterale
                6.1.1. Alimentaţia enteralã minimã
    Standard Medicul trebuie sã ţinã cont de efectele negative intestinale şi
                sistemice ale neiniţierii alimentaţiei enterale precoce în cazul
                oricãrui nou-nãscut bolnav. C
    Argumentare Efectele negative ale neiniţierii alimentaţiei enterale în dezvoltare
                sunt:
                - atrofia mucoasei intestinale
                - lipsa creşterii secreţiei postnatale a hormonilor trofici
                  gastrointestinali
                - scãderea eficienţei sistemului imun intestinal
                - creşterea intensitãţii rãspunsului inflamator intestinal şi
                  pulmonar
                - risc crescut pentru leziuni pulmonare, neurologice, septicemie şi
                  alte patologii asociate cu inflamaţia [50-54]. IV
    Recomandare Se recomandã ca medicul sã iniţieze alimentaţia enteralã minimã la
                nou-nãscutul bolnav care nu poate fi alimentat enteral dacã starea
                nou-nãscutului permite [18,50-55] C
    Argumentare Alimentaţia enteralã minimã menţine integritatea şi funcţionalitatea
                intestinalã, asigurând doar aportul de substanţe nutritive pentru
                intestin [18,50-55]. IV
    Recomandare Se recomandã ca medicul sã nu iniţieze sau sã întrerupã alimentaţia
                enteralã minimã în anumite situaţii date, menţionate în
                anexa 5 [18,50-55]. C
    Argumentare Administrarea alimentaţiei enterale minime în situaţiile menţionate
                în anexa 5 poate determina agravarea stãrii generale a
                nou-nãscutului [18,50-55]. În aceste condiţii existã perturbãri ale
                perfuziei, motilitãţii sau permeabilitãţii intestinale care fac
                riscantã, în funcţie de mecanism, alimentaţia enteralã [54]. IV
    Recomandare Se recomandã ca medicul sã iniţieze cu prudenţã alimentaţia enteralã
                minimã în urmãtoarele situaţii:
                - nou-nãscuţi SGA
                - nou-nãscuţi proveniţi din mame tratate cu MgSO4
                - pH ombilical < 7,20
                - pH arterial < 7,25 pentru o perioadã mai mare de 6 ore
                - nou-nãscuţi cateterizaţi ombilical [18,50-55] C
    Argumentare În situaţiile enumerate se impune prudenţã în introducerea
                alimentaţiei enterale minime pentru a evita apariţia semnelor de
                intoleranţã digestivã şi riscul de enterocolitã ulcero-necroticã
                (EUN). Deşi iniţial contraindicatã, alimentaţia enteralã la nou-
                nãscutul cateterizat ombilical este o practicã rãspânditã, fãrã
                risc crescut de EUN [56]. IV
                6.1.2. Criterii pentru iniţierea alimentaţiei
    Standard Medicul trebuie sã indice iniţierea alimentaţiei enterale la nou-
                nãscutul la termen bolnav în urmãtoarele condiţii: abdomen suplu,
                moale, fãrã distensie, cu zgomote intestinale, fãrã istoric de
                secreţii orale excesive, vãrsãturi, în absenţa aspiratului
                gastric bilios [23]. C
    Argumentare Meteorismul abdominal, absenţa zgomotelelor intestinale, vãrsãturile,
                reziduul gastric bilios pot fi semnele unor afecţiuni în care este
                contraindicatã alimentaţia enteralã [23]. IV
    Standard Medicul trebuie sã nu iniţieze alimentaţie enteralã per os la
                nou-nãscutul bolnav cu frecvenţã respiratorie peste 60
                respiraţii/minut [23]. C
    Argumentare Tahipneea creşte riscul aspiraţiei de lapte în cãile respiratorii
                ceea ce poate determina bronhopneumonie de aspiraţie [23]. IV
    Standard Medicul trebuie sã nu iniţieze alimentaţie enteralã oralã prin gavaj
                la nou-nãscutul bolnav cu frecvenţã respiratorie peste 80
                respiraţii/minut [23]. C
    Argumentare Tahipneea creşte riscul aspiraţiei de lapte în cãile respiratorii
                ceea ce poate determina bronhopneumonie de aspiraţie [23]. IV
                6.2. Alimentaţia iniţialã
    Recomandare Se recomandã ca medicul sã iniţieze alimentaţia enteralã a nou-
                nãscutului la termen bolnav cât mai repede posibil. C
    Argumentare Înfometarea prelungitã determinã atrofia mucoasei tractului
                gastrointestinal [53,54,57]. IV
    Recomandare Se recomandã ca medicul sã indice iniţierea alimentaţiei enterale
                cu colostru sau lapte de început cu excepţia situaţiilor în care
                administrarea de lapte de mamã este contraindicatã [26-28,31]. A
    Argumentare Colostrul este hiperproteic, bogat în anticorpi, conferã imunitate
                împotriva bacteriilor şi viruşilor, faciliteazã dezvoltarea florei
                bifidus în intestin, apãrã mucoasa digestivã de inflamaţii, infecţii
                şi împiedicã absorbţia substanţelor responsabile de alergie, are
                efect laxativ, favorizeazã eliminarea bilirubinei scãzând riscul
                apariţiei icterului în primele zile [26-28,31]. Ib
    Recomandare Dacã nu existã posibilitatea alimentaţiei enterale cu lapte matern
                se recomandã ca medicul sã iniţieze alimentaţia enteralã a nou-
                nãscutului la termen bolnav cu formule de început cu compoziţie cât
                mai asemãnãtoare cu laptele matern [27,58,59]. C
    Argumentare Formulele de început au compoziţie asemãnãtoare cu cea a laptelui
                matern matur, acoperind nevoile nutriţionale ale nou-nãscutului la
                termen la care nu se poate asigura o cantitate suficientã de lapte
                matern [57]. IV
    Recomandare Medicul trebuie sã evite sã indice pentru iniţierea alimentaţiei
                enterale apa sterilã şi soluţiile glucozate [30,33,57]. C
    Argumentare Apa şi soluţiile glucozate determinã creşterea riscului de infecţie
                (prin contaminare) şi atopii [30,33,57]. IV
    Standard Medicul trebuie sã prescrie formulele extensiv hidrolizate sau pe
                bazã de aminoacizi la nou-nãscuţii la termen cu alergie sau
                intoleranţã la proteinele laptelui de vacã [28,33,34]. C
    Argumentare Utilizarea formulelor extensiv hidrolizate sau pe bazã de aminoacizi
                permite evitarea contactului alergizant cu proteina laptelui de
                vacã [28,33,34]. IV
    Standard Medicul trebuie sã nu indice utilizarea laptelui de vacã pentru
                alimentaţia nou-nãscutului, indiferent dacã este bolnav sau
                sãnãtos. [27,33,58]. C
   Argumentare Laptele de vacã are o compoziţie net diferitã de cea a laptelui
                matern (hiperproteic, hipoglucidic, hiperlipidic şi cu mari
                diferenţe în conţinutul de minerale, vitamine şi alte componente
                esenţiale pentru dezvoltarea nou nãscutului), digestibilitate
                redusã, alimentaţia cu lapte de vacã în primul an de viaţã crescând
                riscul de alergie, rahitism, obezitate, anemie feriprivã şi alte
                carenţe nutriţionale [27,33,58]. IV
    Recomandare Se recomandã ca medicul neonatolog sã indice începerea alimentaţiei
                enterale a nou-nãscutului la termen bolnav cu o cantitate minimã de
                lapte de 5-10 ml/masã atunci când starea nou-nãscutului o permite. C
    Argumentare Introducerea unor cantitãţi mici de lapte prezervã funcţionalitatea
                intestinului pânã când se poate efectua alimentaţia enteralã totalã
                sau parţialã [49,51,59-62]. IV
    Recomandare Se recomandã ca medicul sã indice alimentarea nou-nãscutului la
                termen bolnav la intervale de 3-4 ore, crescând cantitatea de lapte
                în funcţie de toleranţã [22]. A
    Argumentare Intervalul de 3-4 ore între mese mimeazã ciclicitatea fiziologicã a
                alimentaţiei orale naturale [34]. Ib
                6.3. Continuarea alimentaţiei
    Standard Medicul trebuie sã indice creşterea treptatã a cantitãţii de lapte
                administratã nou-nãscutului la termen bolnav cu 10-20 ml/kg/zi în
                funcţie de toleranţa digestivã [23]. C
    Argumentare Creşterea bruscã a aportului enteral creşte riscul de intoleranţã
                digestivã şi EUN [23]. IV
    Standard La nou-nãscutul bolnav alimentat prin gavaj medicul şi asistenta
                trebuie sã monitorizeze reziduul gastric înainte de fiecare
                alimentare [23]. C
    Argumentare Prezenţa reziduului gastric poate semnala agravarea bolii de bazã
                sau apariţia unor complicaţii [23]. IV
    Standard În cazul nou-nãscutului care prezintã reziduu gastric peste 25% din
                volumul mesei administrate anterior, medicul şi asistenta trebuie
                sã scadã din cantitatea de lapte care urmeazã sã fie administratã
                un volum egal cu cel al reziduului gastric [23]. C
    Argumentare Reziduul gastric crescut semnificã evacuare gastricã deficitarã [23]. IV
    Recomandare În cazul nou-nãscutului care prezintã reziduu gastric patologic
                medicul şi asistenta trebuie sã procedeze conform recomandãrilor
                din protocolul de alimentaţie prin gavaj (anexa 6) [23]. C
    Argumentare Se considerã reziduu gastric patologic reziduul gastric cu lapte
                digerat sau nedigerat peste 25% din volumul mesei anterioare, cu
                sânge, cu bilã, fecale, secreţii clare, iar atitudinea terapeuticã
                este cea recomandatã în protocolul de alimentaţie prin gavaj
                (anexa 6) [23]. IV
                6.4. Conduita în afecţiuni specifice
                6.4.1. Conduita nutriţionalã în cazul bolilor metabolice
    Standard Medicul trebuie sã respecte principiile generale ale tratamentului
                nutriţional al bolilor metabolice înnãscute cu debut în perioada
                neonatalã atunci când prescrie alimentaţia acestor nou-nãscuţi. C
    Argumentare Respectarea principiiIor generale în iniţierea unui regim nutriţional
                specific poate avea ca efect o ameliorare a simptomatologiei şi/sau
                o dezvoltare armonioasã sau normalã [10]. IV
    Argumentare Principiile tratamentului nutriţional ale bolilor înnãscute de
                metabolism sunt:
                - restricţia dietarã ai tuturor metaboliţilor sau precursorilor
                  de metaboliţi care se acumuleazã din cauza blocajului enzimatic
                - suplimentarea oricãrui metabolit produs finit situat distal de
                  blocajul enzimatic
                - suplimentarea acelor substanţe care se pot combina cu un metabolit
                  toxic favorizând excreţia sau metabolizarea sigurã a acestuia
                - furnizarea de cofactor în doze terapeutice, dacã un cofactor este
                  deficient sau enzima poate fi activatã de excesul de
                  cofactor [10,11,63]. IV
    Argumentare Substratul restricţiei în tratamentul erorilor înnãscute de
                metabolism poate fi foarte specific (un singur aminoacid, glucoza,
                lactoza, un acid gras) sau general (proteinele totale, carbohidraţii,
                acizii graşi). Când unul din aceşti nutrienţi este restricţionat este
                dificilã asigurarea necesarul adecvat al celorlalţi nutrienţi [10]. IV
    Standard Medicul trebuie sã limiteze aportul de fenilalaninã la nou-nãscutul
                cu fenilcetonurie imediat dupã precizarea diagnosticului, în funcţie
                de nevoile individului şi valorile serice ale fenilalaninemiei
                iniţiale astfel încât sã asigure scãderea fenilalaninemiei la valori
                între 120-360 æmoli/l [8,10]. C
    Argumentare Menţinerea permanentã a fenilalaninemiei între 120-360 æmoli/l
                asigurã, de obicei, o dezvoltare mentalã şi fizicã normalã pentru
                majoritatea pacienţilor cu fenilcetonurie [10]. IV
    Standard Medicul trebuie sã prescrie preparate lipsite de fenilalaninã în
                fenilcetonurie la o fenilalaninemie iniţialã peste 600 æmoli/l [8]. C
    Argumentare Laptele de mamã conţine cantitãţi de fenilalaninã mai mici (cu
                variaţie fiziologicã) decât necesarul în cazul copiilor cu
                fenilalaninemie iniţialã de sub 600 æmoli/l. Sub aceastã valoare
                folosirea preparatelor speciale este facultativã, peste aceastã
                valoare însã este obligatorie [8]. IV
    Recomandare Medicul trebuie sã recomande pentru nou-nãscutul cu fenilcetonurie
                o dietã calculatã astfel încât aportul total de proteine sã fie mai
                mare decât la nou-nãscutul sãnãtos [8,10]. C
    Argumentare Formulele speciale pentru fenilcetonurie sunt obligatorii atunci
                când fenilalaninemia iniţialã este peste 600 micromoli/l. Aceste
                formule suplimenteazã 80% din necesarul total de proteine [8,10]. IV
    Standard Medicul trebuie sã întrerupã administrarea preparatelor cu lactozã/
                galactozã şi sã utilizeze un regim restricţionat în lactozã/galactozã
                la cea mai micã suspiciune de galactozemie pânã la infirmarea/
                confirmarea diagnosticului [10,64,65]. C
    Argumentare Utilizarea formulelor ce conţin lactozã sau galactozã determinã
                apariţia simptomatologiei caracteristice: tulburãri digestive rebele
                la tratament, icter prelungit fãrã hemolizã dar cu anemie,
                manifestãri hemoragice, hepatosplenomegalie, hipotonie,
                hiporeactivitate, cataractã [8,10,64,65]. IV
    Standard Medicul trebuie sã prescrie formulã pe bazã de proteine din soia
                (fãrã lactozã) la nou-nãscuţii cu galactozemie [10,64,65]. C
    Argumentare Preparatele din soia nu conţin lactozã motiv pentru care sunt
                adecvate nou-nãscuţilor cu galactozemie [10,64,65]. IV
    Recomandare Se recomandã ca medicul sã evite prescrierea de formule pe bazã de
                hidrolizate proteice la nou-nãscuţii cu galactozemie [66]. C
    Argumentare Formulele bazate pe hidrolizate proteice pot conţine cantitãţi mici
                de lactozã [66]. IV
    Standard Medicul trebuie sã asigure nou-nãscutului cu galactozemie acelaşi
                necesar energetic şi nutriţional ca şi pentru nou-nãscutul sãnãtos,
                exceptând calciul şi Vitamina D care trebuie suplimentate [25]. C
    Argumentare Laptele matern conţine 4-110 U/l (0,015-0,4 æg/100 kcal) vitamina D,
                neacoperind necesarul pentru asigurarea creşterii şi mineralizãrii
                osoase astfel cã, în absenţa utilizãrii formulelor pe bazã de
                proteine din laptele de vacã sau a laptelui matern, în galactozemie
                este imperioasã suplimentarea de calciu şi vitamina D [25]. IV
    Argumentare Complexele fitaţi-proteine-minerale prezente în cantitate mare în
                formulele pe bazã de proteine din soia altereazã absorbţia
                mineralelor determinând hipofosfatemie, hipocalcemie şi tulburãri
                de mineralizare osoase [10,25]. IV
                6.4.2. Conduita nutriţionalã în cazul nou-nãscuţilor cu malformaţie
                       cardiacã congenitalã (MCC)
    Standard Atunci când prescrie dieta nou-nãscutului cu MCC medicul trebuie sã
                ţinã cont de predispoziţia acestuia la malnutriţie şi deficit de
                creştere postnatalã [67,68]. B
    Argumentare Malformaţiile cardiace congenitale, în general, nu afecteazã
                creşterea intrauterinã, ci mai mult pe cea postnatalã [68]. III
    Recomandare Se recomandã ca medicul sã asigure prin alimentaţia prescrisã o
                creştere ponderalã de circa 10-20 g/zi la nou-nãscutul cu MCC
                semnificativã hemodinamic. C
    Argumentare Creşterea ponderalã ţintitã la nou-nãscuţii la termen sãnãtoşi
                este de 20-30 g/zi. Oboseala în timpul alimentaţiei, restricţia
                lichidianã şi diureticele pot determina la nou-nãscutul cu MCC
                anorexie, diminuarea capacitãţii de umplere gastricã şi prelungirea
                timpului de evacuare, saţietate precoce, având ca rezultat o
                creştere ponderalã încetinitã [67]. IV
    Standard La nou-nãscutul la termen cu MCC semnificative hemodinamic
                (anexa 7) medicul trebuie sã asigure un aport caloric cu pânã la
                50% mai mare faţã de nou-nãscutul la termen sãnãtos [69]. C
    Argumentare Necesarul energetic al nou-nãscuţilor cu MCC este mai mare în
                comparaţie cu al celor sãnãtoşi [68] datoritã: ratei crescute a
                metabolismului, aportului insuficient din cauza dificultãţilor de
                alimentaţie, malabsorbţiei macro- şi microelementelor, creşterii
                deficitare secundare alterãrilor la nivel celular şi
                molecular [67,69,70]. IV
    Recomandare La nou-nãscutul cu MCC semnificative hemodinamic se recomandã ca
                medicul sã prescrie alimentaţie care sã asigure un aport caloric
                de 130-150 kcal/kg/zi [67,70]. C
    Argumentare Acest aport caloric asigurã o creştere ponderalã asemãnãtoare cu
                cea a nou-nãscutului la termen sãnãtos, de 20-30 g/zi [67,70]. IV
    Recomandare Se recomandã ca medicul sã fortifice laptele matern administrat
                nou-nãscutului la termen cu MCC [70]. C
    Argumentare Fortifierea laptelui de mamã creşte aportul caloric în limitele unui
                aport hidric limitat. Conţinutul caloric şi proteic din laptele
                matern/formule de lapte obişnuite deseori este insuficient pentru
                a susţine creşterea nou-nãscutului cu MCC, mai ales în cazul celor
                complicate cu ICC [70]. IV
    Standard Medicul trebuie sã utilizeze şi sã indice pentru nou-nãscutul la
                termen, sãnãtos sau bolnav, formule de început cu osmolaritate
                maximã de 450 mOsm/l. C
    Argumentare Osmolaritatea crescutã are efect negativ asupra ratei de golire
                gastricã şi se asociazã cu o ratã crescutã de vãrsãturi, greaţã,
                reflux gastroesofagian şi diaree [71,72]. Osmolaritatea unei formule
                este determinatã mai ales de conţinutul de sodiu şi carbohidraţi.
                Osmolaritatea laptelui matern este de aprox. 285 mOsm/l [72]. IV
    Recomandare Se recomandã ca medicul sã nu depãşeascã la nou-nãscutul cu MCC
                semnificativã hemodinamic cantitatea maximã recomandatã de lichide
                administratã (150 ml/kg/zi). C
    Argumentare Aportul excesiv de lichide agraveazã statusul hemodinamic al nou-
                nãscutului cu MCC semnificativã hemodinamic [70]. IV
    Opţiune Medicul poate iniţia alimentaţia enteralã precoce la nou-nãscutul
                la termen (prechirurgical) cu MCC PGE1-dependentã înainte de
                intervenţia chirurgicalã [73]. C
    Argumentare Nn sunt date suficiente pentru a susţine necesitatea alimentaţiei
                parenterale a nou-nãscutului aflat în tratament cu PGE pentru MCC
                şi nici date care sã demonstreze eventuale efecte adverse ale
                alimentaţiei enterale în aceeaşi situaţie [73,74]. IV
                6.4.3. Conduita nutriţionalã în cazul nou-nãscuţilor cu patologie
                       digestivã - sindromul intestinului scurt
    Standard Medicul trebuie sã urgenteze revenirea la alimentaţia enteralã în
                cazul nou-nãscuţilor cu sindromul intestinului scurt alimentaţi
                parenteral, de obicei la 7-10 zile dupã rezoluţia ileusului
                postoperator [74,75]. C
    Argumentare Alimentaţia enteralã stimuleazã cel mai bine adaptarea intestinului
                dupã rezecţii intestinale masive (anexa 8) [76]. IV
    Recomandare Se recomandã ca medicul sã prescrie alimentaţia enteralã prin gavaj
                oro/nasogastric continuu sau gastrostomã la nou-nãscutul cu sindromul
                intestinului scurt în funcţie de starea clinicã şi toleranţa
                nou-nãscutului [77]. C
    Argumentare La nou-nãscutul cu sindrom de intestin scurt, în funcţie de starea
                clinicã şi toleranţã, se iniţiazã alimentaţia enteralã prin gavaj
                oro/nasogastric continuu dacã se preconizeazã o duratã scurtã a
                tranziţiei cãtre alimentaţia per os sau, mai rar, pe gastrostomã dacã
                se preconizeazã o perioadã mai lungã de tranziţie la alimentaţia
                per os [78]. IV
    Argumentare Utilizarea prelungitã a sondelor oro/nasogastrice poate accentua un
                sindrom respirator preexistent sau poate produce, pe termen lung,
                aversiune la alimentaţia oralã (o problemã frecventã la aceşti
                pacienţi) [79]. IV
    Recomandare La nou-nãscutul cu sindrom de intestin scurt, în funcţie de starea
                clinicã şi toleranţã, se recomandã ca medicul sã prescrie alimentaţie
                enteralã discontinuã (fracţionatã în bolusuri) per os sau prin gavaj
                dacã intestinul restant postoperator este mai mare de 25% din
                lungimea iniţialã [77]. B
    Argumentare O lungime mai mare de 25% a intestinului restant permite tolerarea
                alimentaţiei enterale administrate fracţionat per os sau prin gavaj
                discontinuu [77]. III
    Recomandare La nou-nãscutul cu sindrom de intestin scurt, în funcţie de starea
                clinicã şi toleranţã, se recomandã ca medicul sã prescrie alimentaţie
                enteralã continuã dacã intestinul restant postoperator e mai scurt
                de 25% din lungimea iniţialã [77]. C
    Argumentare Alimentaţia enteralã continuã permite saturarea completã ale
                moleculelor transportatoare intestinale şi o absorbţie crescutã ale
                lipidelor, proteinelor, calciului, zincului şi cuprului [78]. IV
    Recomandare La nou-nãscutul cu sindrom de intestin scurt, în funcţie de starea
                clinicã şi toleranţa nou-nãscutului, se recomandã ca medicul sã
                iniţieze alimentaţia enteralã cu formule diluate (1/4-1/2) şi sã
                creascã treptat concentraţia formulei [77,79]. C
    Argumentare Formulele diluate evitã supraîncãrcarea osmoticã a
                intestinului [77,79]. IV
    Recomandare La nou-nãscutul cu sindrom de intestin scurt se recomandã ca medicul
                sã opreascã alimentaţia enteralã în cazul apariţiei intoleranţei [79]. C
    Argumentare Semnele de intoleranţã a alimentaţiei enterale la nou-nãscutul cu
                sindrom de intestin scurt sunt: creşterea de volum al scaunelor cu
                mai mult decât 50% sau un volum total al scaunelor de peste 40-50 ml/
                kgc/zi, prezenţa substanţelor reducãtoare în scaun, pH-ul scaunului
                sub 5,5 [79]. IV
    Recomandare Se recomandã ca medicul sã prescrie formule extensiv sau parţial
                hidrolizate pentru alimentaţia enteralã a nou-nãscuţilor cu
                sindromul intestinului scurt indiferent de VG [23,77]. A
    Argumentare Formulele extensiv sau parţial hidrolizate prezintã o
                digestibilitate şi o utilizare mai rapidã cu consum energetic mai
                redus a hidrolizatelor proteice comparativ cu proteina
                integralã [80,81], Ia
    Recomandare Se recomandã ca medicul sã prescrie la nou-nãscutul cu sindrom de
                intestin scurt formule de început îmbogãţite cu probiotice [81,82]. A
    Argumentare Formulele de început îmbogãţite cu probiotice au efect semnificativ
                de prevenire a diareilor comunitare acute infecţioase (în special
                rotavirale) şi apoase şi reduc semnificativ durata episoadelor
                diareice [31,82-84]. Ia
                6.4.4. Conduita în cazul nou-nãscuţilor cu asfixie perinatalã severã
    Standard Medicul şi asistenta trebuie sã monitorizeze semnele de intoleranţã
                alimentarã şi EUN la aceşti nou-nãscuţi [25,85]. C
    Argumentare Nou-nãscuţii cu asfixie perinatalã severã au risc crescut pentru
                intoleranţã digestivã şi EUN. Evenimentul asfixic determinã fenome-
                nul de centralizare a circulaţiei şi anume creşterea fluxului
                sanguin cerebral, coronar, adrenal precum şi scãderea fluxului
                sanguin renal şi intestinal [25,85-87]. IV
    Recomandare Se recomandã ca medicul sã evite alimentaţia enteralã în primele
                zile la nou-nãscuţii la termen cu asfixie perinatalã moderatã sau
                severã [25,85-87]. C
    Argumentare Nou-nãscuţii cu asfixie moderatã şi severã au motilitatea
                intestinalã alteratã şi risc crescut pentru EUN şi ileus [22,85,88]. IV
    Standard Medicul trebuie sã indice alimentaţia prin gavaj gastric la nou-
                nãscuţii la termen care prezintã tulburãri de supt şi/sau deglutiţie
                şi/sau respiraţie secundare asfixiei perinatale [22,25]. C
    Argumentare Alimentaţia prin gavaj la aceastã categorie de nou-nãscuţi permite
                scãderea complicaţiilor datorate alimentaţiei parenterale [22,89,90]. IV
    Recomandare La nou-nãscutul la termen cu asfixie perinatalã se recomandã ca
                medicul sã indice ca alimentaţia enteralã sã se efectueze cu lapte
                de mamã sau formule de început. C
    Argumentare Laptele de mamã şi formulele de început au o compoziţie care asigurã
                nevoile nutriţionale ale nou-nãscutului şi în plus laptele de mamã
                are proprietãţi antiinfecţioase scãzând incidenţa infecţiilor
                gastrointestinale şi implicit riscul de EUN [91]. IV
    Opţiune Medicul poate indica, la nou-nãscutul la termen cu asfixie
                perinatalã, formule delactozate [91,92-98]. C
    Argumentare Secreţia de lactazã creşte la nivel intestinal spre sfârşitul
                sarcinii şi continuã sã creascã în primele zile dupã naştere,
                eficienţa fiind de 98% în ziua a 5-a de la naştere. Deficitul
                tranzitoriu de lactazã poate fi prelungit sau accentuat în caz de
                hipoxie perinatalã, RCIU, infecţii, EUN, antibioterapie parenteralã
                prelungitã, icter necesitând fototerapie şi afecteazã toleranţa
                digestivã a laptelui [91,92-98]. IV
                6.4.5. Conduita nutriţionalã în cazul nou-nãscuţilor reanimaţi
                       la naştere
    Recomandare Se recomandã ca medicul sã indice alimentaţia la sân în cazul nou-
                nãscuţilor la termen care au necesitat reanimare la naştere, cu
                evoluţie ulterioarã favorabilã şi care prezintã o bunã coordonare
                supt-deglutiţie-respiraţie [99]. C
    Argumentare Nou-nãscuţii ce au rãspuns favorabil manevrelor de reanimare şi
                care prezintã o bunã coordonare supt-deglutiţie-respiraţie pot fi
                alimentaţi la sân sau cu linguriţa şi/sau tetina fãrã risc de
                apiraţie [99]. IV
                6.4.6. Conduita nutriţionalã în cazul nou-nãscuţilor care necesitã
                       suport ventilator
    Standard Medicul trebuie sã ţinã cont de faptul cã nou-nãscutului ventilat
                poate avea nevoi nutriţionale speciale [100,101]. C
    Argumentare Alimentaţia enteralã permite menţinerea troficitãţii intestinului
                şi stimuleazã maturarea intestinalã, secreţia hormonilor intestinali
                şi secreţia biliarã [22,46]. IV
    Argumentare Stabilitatea cardiorespiratorie, pasajul meconiului, lipsa
                meteorismului gastric, prezenţa zgomotelor intestinale reprezintã
                condiţii esenţiale pentru administrarea a alimentaţiei
                enterale [100,101]. IV
    Recomandare Se recomandã ca medicul sã indice alimentaţie enteralã minimã prin
                gavaj nasogastric/orogastric cu aspirarea periodicã a stomacului la
                interval de 3 ore la nou-nãscutul ce necesitã suport
                ventilator [100,101]. C
    Argumentare Gavajul şi aspirarea periodicã a stomacului scad riscul de aspirare
                a conţinutului gastric în cãile aeriene [100,101]. IV
    Standard Medicul trebuie sã indice alimentaţia enteralã prin gavaj la nou-
                nãscuţii la termen ventilaţi în modul CPAP precum şi la cei
                intubaţi [100,101]. C
    Argumentare Alimentaţia prin gavaj scade consumul energetic al
                nou-nãscutului [100,101]. IV
    Opţiune Medicul poate sã recomande gavajul oro/nasogastric continuu la
                nou-nãscutul la termen ventilat mecanic [100,101]. C
    Argumentare Gavajul intermitent determinã scãderea saturaţiei arteriale a
                oxigenului, efect mediat şi de scãderea volumului tidal şi a
                capacitãţii reziduale funcţionale, cu accentuarea hipoxiei [100,101]. IV
                6.4.7. Conduita nutriţionalã în cazul nou-nãscuţilor cu restricţie
                       de creştere intrauterinã
    Recomandare Se recomandã ca medicul sã indice alimentaţia precoce la sân la
                nou-nãscuţii la termen cu RCIU şi SGA [102-104]. C
    Argumentare Alimentaţia precoce la sân a nou-nãscuţilor RCIU şi SGA împiedicã
                apariţia hipoglicemiei. Aceastã categorie de nou-nãscuţi au
                depozite scãzute de glicogen şi, în plus, laptele de mamã este o
                sursã optimã de nutrienţi [102-104]. IV
    Recomandare În cazul nou-nãscutului la termen cu RCIU sever (sub 3 percentile
                faţã de VG), care a prezentat modificãri ale velocitãţii fluxului
                Doppler fetal la nivelul arterei ombilicale se recomandã ca medicul
                sã prescrie alimentaţie enteralã cu prudenţã în primele zile de
                viaţã [56,105]. B
    Argumentare Nou-nãscuţii care au prezentat modificãri Doppler ale fluxului de
                la nivelul arterei ombilicale prezintã risc crescut de a dezvolta
                EUN [56,105]. III
                6.4.8. Conduita nutriţionalã în cazul nou-nãscuţilor cu reflux
                       gastro-esofagian (RGE)
    Standard Medicul şi asistenta trebuie sã monitorizeze starea clinicã şi
                dezvoltarea nou-nãscuţilor la termen cu RGE. C
    Argumentare Refluxul gastro-esofagian creşte riscul de aspirare a conţinutului
                lichidian în plãmâni, apnee, deficit de creştere [25,106]. IV
    Standard Medicul trebuie sã nu intervinã terapeutic în cazul nou-nãscuţilor
                la termen cu RGE care prezintã episoade de vãrsãturi dar a cãror
                creştere nu este influenţatã de aceste episoade [25,106]. C
    Argumentare Creşterea în greutate a nou-nãscutului cu RGE este un indicator de
                RGE funcţional, nepatologic [25,107]. IV
    Recomandare Se recomandã ca medicul sã intervinã terapeutic la nou-nãscutul la
                termen cu RGE patologic [25,107]. C
    Argumentare Vãrsãturile asociate cu afectare respiratorie şi/sau apneile
                repetate secundare RGE se pot solda cu falimentul creşterii şi
                necesitã intervenţie terapeuticã [25,106]. IV
    Recomandare Se recomandã ca medicul şi asistenta sã poziţioneze nou-nãscutului
                la termen cu RGE cu capul şi partea superioarã a corpului ridicate
                la 30° în decubit dorsal sau lateral drept [25,108]. C
    Argumentare Poziţionând astfel nou-nãscutul cu RGE scade riscul de aspirare a
                conţinutului gastric în cãile respiratorii ale
                nou-nãscutului [25,108]. IV
    Recomandare La nou-nãscutul cu RGE se recomandã ca medicul sã prescrie
                administrarea alimentaţiei în cantitãţi mai mici şi la intervale
                mai scurte de timp [25,108,109]. C
    Argumentare Administrarea unor volume mari de lapte determinã distensie
                gastricã, încetineşte evacuarea gastricã având drept consecinţã
                exagerarea RGE [25,106,108]. IV
                6.4.9. Conduita nutriţionalã în cazul nou-nãscuţilor cu enterocolita
                       ulceronecroticã (EUN)
    Standard Medicul trebuie sã indice administrarea progresivã a alimentaţiei
                enterale la nou-nãscutul la termen cu EUN doar dupã ce acesta este
                stabilizat şi leziunile intestinale sunt vindecate. C
    Argumentare Introducerea progresivã a alimentaţiei enterale evitã riscul
                apariţiei recãderilor [25]. IV
    Recomandare Pentru re-alimentarea nou-nãscutului la termen cu EUN se recomandã
                ca medicul sã prescrie lapte de mamã [25]. B
    Argumentare Laptele de mamã conţine o serie de factori antimicrobieni iar flora
                intestinalã a nou-nãscutului alimentat natural este formatã în
                proporţie de pânã la 90% din lactobacili şi bifidobacterii (cu rol
                în inhibarea dezvoltãrii florei patogene) [27,110-114]. III
    Recomandare În situaţiile în care administrarea de lapte matern nu este posibilã,
                pentru realimentarea nou-nãscutului la termen cu EUN se recomandã ca
                medicul sã prescrie formule de început [113]. C
    Argumentare Formulele de început reprezintã cea mai sigurã alegere, ele
                asigurând necesarul nutriţional cel mai apropiat de cel al laptelui
                matern [113]. IV
    Recomandare În situaţiile în care administrarea de lapte matern nu este posibilã,
                pentru realimentarea nou-nãscutului la termen cu EUN se recomandã ca
                medicul sã prescrie formule pe bazã de hidrolizate proteice
                îmbogãţite cu probiotice [113]. B
    Argumentare Alimentaţia cu formule pe bazã de hidrolizate proteice duce la
                creşterea ratei de golire gastricã iar probioticele au efect benefic
                demonstrat şi sigur pentru profilaxia diareilor acute
                infecţioase [27,110-113]. III
    Recomandare Dacã în timpul re-alimentãrii enterale a nou-nãscutului la termen
                cu EUN apar semne de intoleranţã alimentarã se recomandã ca medicul
                sã indice scãderea volumului meselor sau chiar sã opreascã
                alimentaţia enteralã şi sã re-evalueze nou-nãscutul [25]. C
    Argumentare Semnele de intoleranţã digestivã sunt: vãrsãturile, meteorism
                abdominal, absenţa zgomotelor intestinale, prezenţa sângerãrilor
                oculte în scaun. Scãderea volumului meselor sau oprirea alimentaţiei
                evitã apariţia recãderilor [25]. IV
                6.4.10. Conduita nutriţionalã în cazul nou-nãscuţilor care sunt
                        pacienţi chirurgicali
    Standard Medicul trebuie sã nu iniţieze şi sã întrerupã alimentaţia enteralã
                la nou-nãscutul diagnosticat sau suspectat de: omfalocel,
                gastroschizis, atrezii intestinale, hernie diafragmaticã, malrotaţie
                intestinalã, atrezie de esofag cu sau fãrã fistulã
                esotrahealã [48,114]. C
    Argumentare Introducerea sau continuarea alimentaţiei enterale în aceste
                situaţii poate agrava leziunile preexistente sau induce apariţia
                unor complicaţii [48,113]. IV
                6.4.11. Conduita nutriţionalã în cazul nou-nãscuţilor cu icter
                        neonatal
    Recomandare La nou-nãscutul la termen cu icter accentuat alimentat la sân al
                cãrui aport alimentar este inadecvat, cu o pierdere ponderalã
                excesivã (peste 12% din greutatea corporalã) şi la cel care are
                semne evidente de hipovolemie se recomandã ca medicul sã prescrie
                suplimentarea alimentaţiei cu lapte de mamã muls steril sau
                formule de început şi/sau creşterea numãrului de mese [10,115]. C
    Argumentare Nou-nãscuţii alimentaţi mai frecvent (peste 8 mese/zi) au nivele
                serice ale bilirubinei mai mici decât cei alimentaţi de
                5-6 ori/zi [10,115]. IV
    Argumentare Ingestia de colostru are efect purgativ împiedicând reabsorbţia
                intestinalã bilirubinei [10,115]. IV
    Recomandare În cazul nou-nãscutului la termen cu icter accentuat se recomandã
                ca medicul sã suplimenteze temporar alimentaţia la sân cu formule
                de început pe bazã de proteine din laptele de vacã [27,115]. C
    Argumentare Formulele pe bazã de proteine din lapte de vacã cresc eficienţa
                fototerapiei prin reducerea circulaţiei enterohepatice a
                bilirubinei [10,115]. IV
    Standard În cazul nou-nãscutului la termen care necesitã fototerapie medicul
                şi asistenta trebuie sã monitorizeze atent aportul şi pierderile
                de lichide, menţinând o hidratare adecvatã şi un debit urinar
                normal [10,115]. C
    Argumentare Fototerapia poate determina pierderi insensibile de lichide de
                15-25 de ml/kgc/zi cu scãdere importantã în greutate (7-10%) şi
                chiar febrã [10,22,25,115]. IV
    Standard Medicul şi asistenta trebuie sã nu indice suplimentarea alimentaţiei
                cu apã sau ceai la nou-nãscutul cu icter [10,115]. C
    Argumentare Suplimentarea cu apã sau ceai scade producţia de lapte prin
                nepunerea nou-nãscutului la sân şi creşte riscul de apariţie a
                hiponatremiei iatrogene [10,115,116]. IV
                6.4.12. Conduita nutriţionalã în cazul nou-nãscuţilor cu cheilognato-
                        palatoschizis/secvenţã Pierre Robin
    Standard La prescrierea modului şi tipului de alimentaţie a nou-nãscutului
                la termen cu palatoschizis sau secvenţã Pierre Robin medicul trebuie
                sã ţinã cont de faptul cã aceşti nou-nãscuţi pot prezenta dificultãţi
                de supt chiar dacã deglutiţia este normalã [117-120]. C
    Argumentare Studiile au arãtat cã, în funcţie de localizarea şi mãrimea
                defectului, aceastã categorie de nou-nãscuţi sunt capabili sã sugã
                sau nu, deşi deglutiţia este normalã [117-120]. IV
    Recomandare Se recomandã ca medicul şi asistenta sã consilieze mamele privind
                poziţionarea pentru supt a nou-nãscutului cu despicãturã palatinã
                unilateralã şi/sau palatolabialã [117-120]. C
    Argumentare Adaptarea poziţiei la sân în funcţie de defect face posibilã
                alãptarea majoritãţii nou-nãscuţilor cu despicãturã labio-palatinã
                (anexa 9) [117-120]. IV
    Recomandare Se recomandã ca medicul sã prescrie alimentare cu tetine speciale
                în cazul în care nou-nãscutul cu despicãturã palatinã nu poate suge
                la sân [117-120]. C
    Argumentare Utilizarea tetinelor speciale faciliteazã alimentaţia oralã,
                prevenind sindromul de aspiraţie şi complicaţiile sale [117-120]. IV
    Recomandare Se recomandã ca medicul sã nu indice de rutinã gavajul la nou-
                nãscutul cu despicãturã palatinã [117-120]. C
    Argumentare Gavajul împiedicã dezvoltarea reflexului de supt şi coordonarea
                suptului cu deglutiţia [117-120]. IV
                6.4.13. Conduita nutriţionalã în cazul nou-nãscuţilor din mamã
                        diabeticã
    Standard Pentru prescrierea alimentaţiei la nou-nãscutul la termen din mamã
                diabeticã medicul trebuie sã ţinã cont de faptul cã aceastã categorie
                de nou-nãscuţi prezintã risc crescut de a dezvolta hipoglicemie
                imediat dupã naştere [121-124]. C
    Argumentare Hiperinsulinemia secundarã hiperglicemiei materne determinã
                hiperplazia celulelor pancreatice fetale având ca rezultat
                hipoglicemia fetalã şi neonatalã [121-124]. IV
    Recomandare Se recomandã ca în cazul nou-nãscuţilor la termen din mamã cu diabet
                zaharat, medicul şi asistenta sã previnã hipoglicemia prin alimentare
                cu lapte de mamã sau formulã de început cât mai precoce dupã
                naştere [121,124]. C
    Argumentare S-a demonstrat cã alimentarea cu 10 ml/kgc lapte de mamã poate
                determina o creştere a glucozei serice cu 18 mg% [22]. IV
    Recomandare La nou-nãscutul din mamã cu diabet zaharat se recomandã ca medicul
                sã indice alãptarea la cerere [121]. C
    Argumentare Alimentaţia la cerere scade riscul de hipoglicemie [121]. IV
    Standard Medicul şi asistenta trebuie sã contraindice administrarea de rutinã
                la aceşti nou-nãscuţi a apei distilate, soluţiilor glucozate sau a
                formulelor speciale [121]. C
    Argumentare Administrarea acestor soluţii interferã cu suptul şi în acelaşi
                timp cu mecanismele metabolice compesatorii ale hipoglicemiei [121]. IV
    Standard La categoria de nou-nãscuţi SGA din mame cu diabet zaharat
                decompensat medicul trebuie sã recomande modul de alimentaţie al
                nou-nãscuţilor SGA/RCIU de alte cauze. E
                6.4.14. Conduita nutriţionalã în cazul nou-nãscuţilor mari pentru
                        vârsta gestaţionalã
    Standard În cazul nou-nãscuţilor mari pentru VG medicul trebuie sã recomande
                acelaşi mod de alimentaţie ca şi în cazul nou-nãscutului din mamã
                cu diabet zaharat. C
    Argumentare Nou-nãscutul mare pentru VG prezintã riscul de a dezvolta
                hipoglicemie imediat dupã naştere datoritã hiperinsulinismului
                fetal [121,125,126]. IV
    Argumentare Alimentaţia precoce previne hipoglicemia la aceastã categorie de
                nou-nãscuţi [121,125,126]. IV
                6.4.15. Conduita nutriţionalã în cazul nou-nãscuţilor cu alergie
                la proteinele laptelui de vacã sau/şi soia
    Standard Medicul trebuie sã elimine din alimentaţia nou-nãscutului la termen
                cu alergie la proteinele laptelui de vacã formulele pe bazã de
                proteine din laptele de vacã. E
    Standard În cazul nou-nãscutul la termen care prezintã alergie la proteinele
                laptelui de vacã medicul trebuie sã recomande alimentarea cu formule
                extensiv hidrolizate (semielementale) sau formule pe bazã de
                aminoacizi (elementale) [80,127,128]. C
    Argumentare Formulele extensiv hidrolizate şi cele pe bazã de aminoacizi şi-au
                dovedit eficienţa în alimentaţia nou-nãscutului la termen cu alergie
                sau intoleranţã la proteinele laptelui de vacã [127,128]. IV
    Recomandare În cazul nou-nãscutul la termen care prezintã alergie la proteinele
                din soia medicul trebuie sã recomande alimentarea cu formule pe bazã
                de aminoacizi (elementale) sau formule extensiv hidrolizate
                (semielementale) [127,128]. C
    Argumentare Formulele extensiv hidrolizate şi cele pe bazã de aminoacizi şi-au
                dovedit eficienţa în alimentaţia nou-nãscutului la termen cu alergie
                sau intoleranţã la proteinele din soia [127,128]. IV
    Recomandare În cazul în care nou-nãscutul prezintã alergie la proteinele laptelui
                de vacã se recomandã ca medicul sã nu prescrie formule pe bazã de
                proteinã din soia. C
    Argumentare În cazul alergiei la proteinele laptelui de vacã nu se recomandã
                folosirea formulelor pe bazã de soia deoarece 30% din nou-nãscuţii
                cu alergie la proteinele laptelui de vacã sunt alergici şi la
                proteinele din soia [30,127] IV
    Recomandare În cazul în care existã antecedente de atopie în familie se
                recomandã ca medicul sã prescrie alimentaţie cu lapte de mamã
                exclusiv pânã la 6 luni sau, în lipsa acestuia, formule parţial
                hidrolizate [80,129]. A
    Argumentare Alimentarea exclusivã la sân pânã la vârsta de 6 luni şi
                administrarea de formule parţial hidrolizate s-au dovedit eficiente
                în prevenirea alergiilor [15,16,69,70,80,130]. IV
                6.4.16. Conduita nutriţionalã în cazul nou-nãscuţilor cu patologie
                hepaticã
    Recomandare În cazul nou-nãscuţilor la termen cu afecţiuni hepatice se recomandã
                ca medicul sã prescrie formule bazate pe hidrolizate proteice
                parţiale şi trigliceride cu lanţ mediu [25]. C
    Argumentare La nou-nãscutul la termen cu afectare hepaticã este alteratã
                digestia intraluminalã şi absorbţia lipidelor cu lanţ lung [25]. IV
                6.4.17. Conduita nutriţionalã în cazul nou-nãscuţilor cu afecţiuni
                        renale severe
    Recomandare Se recomandã ca în cazul nou-nãscutului la termen cu afecţiune
                renalã severã care poate fi alimentat enteral medicul sã indice
                folosirea laptelui de mamã. C
    Argumentare Laptele de mamã are un conţinut scãzut de fosfaţi şi se evitã astfel
                încãrcarea rinichiului cu fosfaţi [131,132]. IV
    Recomandare Se recomandã ca în cazul nou-nãscutului la termen cu afecţiune
                renalã severã care poate nu poate fi alimentat cu lapte de mamã
                medicul sã indice formule de început cu conţinut redus de fosfaţi,
                potasiu şi magneziu comparativ cu formulele standard [3,9,30]. C
    Argumentare La nou-nãscutul la termen cu afecţiune renalã severã sunt scãzute
                filtrarea glomerularã şi secreţia tubularã a potasiului, fiind
                favorizatã conservarea renalã a fosfatului [29,30,133]. IV
                6.5. Metode de alimentare
                6.5.1. Alimentarea prin gavaj nazogastric/orogastric
    Standard Medicul trebuie sã ia în consideraţie alimentaţia prin gavaj la
                nou-nãscuţii la termen bolnavi care nu pot fi alimentaţi la sân sau
                cu biberonul dar au un intestin funcţional (anexa 10) [23,89]. C
    Argumentare Gavajul permite administrarea principiilor nutritivi evitând
                efectele negative ale neiniţierii alimentaţiei enterale asupra
                intestinului (anexa 11) [21,23,89]. IV
    Standard Medicul trebuie sã contraindice gavajul la nou-nãscuţii la termen
                bolnavi în afecţiunile sau situaţiile menţionate în anexa 12 [89]. B
    Argumentare Gavajul nasogastric poate determina iritaţia septului nazal,
                iritaţia şi/sau disconfortul esofagian, hiperproducţie de mucus,
                blocarea parţialã sau totalã a cãii aeriene cu secreţii, perforaţia
                esofagului sau stomacului [23,89,90]. Gavajul orogastric evitã
                compromiterea cãii aeriene [89,134,135]. III
    Opţiune În cazul nou-nãscutului la termen bolnav care are indicaţie de
                alimentaţie prin gavaj medicul poate sã aleagã modalitatea de
                administrarea a laptelui - continuu sau discontinuu [12,23]. C
    Argumentare Gavajul discontinuu se asociazã cu rãspuns hormonal digestiv mai
                bun comparativ cu gavajul continuu [12,21,23]. Gavajului discontinuu
                poate interfera cu minut ventilaţia şi poate determina scãderea
                complianţei pulmonare cu apariţia sau accentuarea hipoxemiei [136]. IV
                6.5.2. Gavaj transpiloric
    Recomandare Se recomandã ca medicul sã indice gavajului transpiloric la nou-
                nãscutul la termen bolnav (anexa 13) [23,136-138]. B
    Argumentare Gavajul transpiloric este o metodã de alimentare utilã atunci când
                gavajul gastric nu este tolerat [23]. IV
    Argumentare Gavajul transpiloric creşte riscul pentru malabsorbţii deoarece
                digestia gastricã este scurtcircuitatã [23,136-143]. Complicaţiile
                acestui tip de gavaj sunt: distensie abdominalã, reziduu gastric
                crescut, perforaţie duodenalã, stenozã piloricã, EUN, pneumonie de
                aspiraţie, deces [136-143]. III
                6.5.3. Alimentarea prin gastrostomã
    Recomandare Se recomandã ca medicul sã prescrie administrarea alimentaţiei prin
                gastrostomã la nou-nãscutul la termen cu urmãtoarele afecţiuni:
                afecţiuni neurologice severe, atrezie de esofag, sindrom Pierre-
                Robin sever şi la cei la care nu se poate furniza enteral, prin alte
                metode de alimentaţie, un aport nutritiv care sã asigure creşterea
                şi dezvoltarea [144,145]. C
    Argumentare Gastrostoma este o metodã invazivã şi nu lipsitã de riscuri şi
                complicaţii [144,145]. IV
                6.5.4. Alimentarea cu linguriţa
    Standard Medicul şi asistenta trebuie sã indice alimentaţia cu linguriţa în
                urmãtoarele situaţii prezente în anexa 14 [146-148]. B
    Argumentare Alimentaţia cu linguriţa contribuie la stimularea reflexului de supt,
                afvorizând un spor ponderal mai timpuriu şi externare mai
                rapidã [146-148]. III
    Standard La nou-nãscutul bolnav medicul trebuie sã ţinã cont de avantajele şi
                dezavantajele administrãrii laptelui cu linguriţa [146-148]. B
    Argumentare Avantajele alimentaţiei cu linguriţa sunt:
                - accept cultural şi social
                - uşor de învãţat de cãtre mamã
                - mult mai igienic decât tetina (sterilizarea este mult mai uşoarã,
                evitându-se cercul vicios infecţie-morbiditate-mortalitate)
                - contribuie la un spor ponderal mai timpuriu şi externare mai
                rapidã
                - se poate efectua şi la domiciliu dacã este necesar (pânã la
                dobândirea reflexului de supt) [146-148]. III
    Argumentare Dezavantajele alimentaţiei cu linguriţa sunt:
                - timp mai îndelungat necesar alimentaţiei
                - risc de aspirare al conţinutului în plãmâni [147,148]. III
    Recomandare Se recomandã ca medicul şi asistenta sã administreze laptele cu
                linguriţa folosind tehnica descrisã în anexa 15 [146-148]. B
    Argumentare Respectarea protocolului de alimentare a nou-nãscutului cu linguriţa
                scade riscul complicaţiilor aferente metodei [146-148]. III
                6.5.5. Alimentarea cu biberonul
    Recomandare Se recomandã ca medicul sã indice alimentaţia cu tetina doar la
                nou-nãscutul la termen la care nu poate fi alimentat la sân. E
    Argumentare Alimentaţia cu tetina interferã cu suptul şi creşte riscul de
                apariţie a vãrsãturilor şi de aspiraţie a conţinutului gastric
                în plãmâni. E
    Standard Medicul trebuie sã nu recomande alimentaţia cu tetina la nou-
                nãscuţii cu afectare a reflexului de supt şi/sau deglutiţie. B
    Argumentare Slaba coordonare a reflexului de supt-deglutiţie creşte riscul de
                apariţie a vãrsãturilor şi de aspirare a conţinutului gastric în
                plãmâni [146-148]. III
    Recomandare Pentru administrarea alimentaţiei cu tetina se recomandã ca medicul
                şi asistenta sã utilizeze tehnica descrisã în anexa 16. E
    Argumentare Respectarea protocolului de alimentare a nou-nãscutului cu tetina
                scade riscul complicaţiilor aferente metodei. E

    7. Monitorizare

                7.1. Monitorizarea nutriţionalã generalã a nou-nãscuţilor bolnavi
    Standard Medicul şi asistenta trebuie sã monitorizeze şi sã consemneze
                greutatea nou-nãscutului bolnav prin cântãrire zilnicã [23]. B
    Argumentare Nou-nãscutul la termen bolnav are necesar hidric şi caloric
                specific, în funcţie de tipul patologiei. Curba ponderalã obţinutã
                prin cântãrire zilnicã ajutã la aprecierea balanţei fluidelor şi
                nutrienţilor [149-151]. III
    Recomandare Se recomandã ca asistenta sã mãsoare şi sã consemneze sãptãmânal
                talia nou-nãscutului bolnav [23]. B
    Argumentare Mãsurarea repetatã a taliei este un excelent mod de a urmãri
                creşterea longitudinalã liniarã [149-151]. III
    Standard Asistenta trebuie sã mãsoare şi sã consemneze sãptãmânal perimetrul
                cranian al nou-nãscutului bolnav [23]. C
    Argumentare Circumferinţa cranienã creşte cu 0,33 cm/sãptãmânã şi se coreleazã
                foarte bine cu dezvoltarea neuronalã [23]. IV
    Standard Asistenta trebuie sã observe şi sã înregistreze zilnic în foaia de
                observaţie a nou-nãscutului bolnav aspectul şi frecvenţa
                scaunelor [23]. C
    Argumentare Aspectul şi frecvenţa scaunelor pot oferi informaţii privind
                funcţionalitatea tubului digestiv, patologia asociatã sau complicaţii
                ale bolii de bazã şi orienteazã medicul asupra nevoilor şi
                pierderilor nou-nãscutului [23]. IV
    Standard Medicul şi asistenta trebuie sã monitorizeze şi sã înregistreze
                zilnic în foaia de observaţie volumul urinar al nou-nãscutului
                bolnav. C
    Argumentare Monitorizarea zilnicã a stãrii de hidratare a nou-nãscutului bolnav
                permite observarea precoce a semnelor de deshidratare (pliu cutanat
                leneş, fontanela deprimatã, facies încercãnat, scãdere marcatã în
                greutate, diurezã scãzutã, urinã concentratã) şi permite corectarea
                aportului pentru evitarea dezechilibrelor hidroelectrolitice şi
                metabolice [23]. IV
    Standard Medicul şi asistenta trebuie sã monitorizeze zilnic şi sã
                înregistreze in foaia de observaţie aportul nutriţional, energetic
                şi lichidian enteral şi parenteral al nou-nãscutului bolnav [151-155]. B
    Argumentare Planul de management nutriţional zilnic se bazeazã pe asigurarea
                balanţei aport - consum [151,155]. III
                7.2. Monitorizarea postnatalã a creşterii nou-nãscuţilor la termen
                     bolnavi folosind curbe de creştere
    Standard Medicul trebuie sã urmãreascã postnatal creşterea nou-nãscuţilor
                prin curbe de dezvoltare antropometricã. E
    Argumentare Existã patologii care pot influenţa pe termen îndelungat creşterea
                şi dezvoltarea în ciuda unui bun management nutriţional. E
    Standard Medicul trebuie sã foloseascã pentru monitorizarea creşterii în
                greutate a nou-nãscuţilor la termen bolnavi alimentaţi cu lapte de
                mamã, curbele de creştere (greutate, lungime şi alte dimensiuni,
                etc.) ale copiilor sãnãtoşi alimentaţi la sân [142,143]. (vezi
                anexele ghidului de alimentaţie a nou-nãscutului sãnãtos) C
    Argumentare Ritmul de creştere în greutate a copiilor alimentaţi la sân diferã
                de al celor alimentaţi cu formule: cei alimentaţi la sân cresc mai
                rapid în primele 2-3 luni apoi cresc mai încet [154]. IV
    Standard Medicul trebuie sã monitorizeze dezvoltarea nou-nãscutului la termen
                bolnav alimentat cu formule utilizând curbele de creştere ale
                copiilor sãnãtoşi alimentaţi cu formulã [153]. (vezi anexele
                ghidului de alimentaţie a nou-nãscutului sãnãtos) B
    Argumentare Ritmul de creştere în greutate a copiilor alimentaţi cu formulã
                diferã de cel al nou-nãscuţilor alimentaţi natural [155]. III

    8. Aspecte administrative

    Recomandare Unitãţile sanitare trebuie sã nu permitã colectarea, pãstrarea sau
                refrigerarea laptelui matern în scopul alimentãrii nou-nãscutului
                la termen bolnav. B
    Argumentare Laptele de mamã poate fi un foarte bun mediu de culturã pentru
                germeni patogeni şi sursã de infecţii nosocomiale [156]. III
    Recomandare Medicul trebuie sã informeze pãrinţii asupra opţiunilor de
                alimentare a nou-nãscutului la termen bolnav şi sã respecte
                opţiunea acestora. E
    Standard Medicul trebuie sã explice pãrinţilor modul de utilizare a curbelor
                de creştere [157]. C
    Argumentare Curbele de creştere sunt instrumente utile în mâna medicului,
                pãrinţii putând sã le interpreteze greşit sau sã nu le
                înţeleagã [157]. IV
    Standard Medicul trebuie sã recomande alimentaţia cu formulã pentru nou-
                nãscutul la termen bolnav individualizat pentru fiecare caz în
                parte. E
    Standard Fiecare unitate sanitarã care îngrijeşte nou-nãscuţi trebuie sã
                respecte precauţiile de aprovizionare, stocare, preparare şi
                administrare a formulelor indicate în Ghidul de alimentaţie a
                nou-nãscutului la termen sãnãtos. E
    Recomandare Se recomandã ca fiecare unitate medicalã în care se prescrie
                alimentarea cu formulã la nou-nãscutul la termen bolnav sã
                redacteze protocoale proprii pe baza prezentului ghid. E



    9. Bibliografie

    1. Mandruzzo G: Intrauterine growth restriction (IUGR): Guidelines for definition, recognition and management. Arch of Perinatal Med 2008; 14(4): 7-8
    2. Mandruzzato GP et al: Intrauterine growth restriction. Recommendations and guidelines for perinatal practice. J Perinat Med 2008; 36: 277-281
    3. The American Heritage: Medical Dictionary 2007. Houghton Mifflin Company; www.amazon.com/American-Heritage-Medical-Dictionary; accesat decembrie 2009
    4. McGraw-Hill Concise Dictionary of Modern Medicine. The McGraw-Hill Companies Inc 2002; www.amazon.com/Concise-Dictionary-Modern-Medicine; accesat decembrie 2009
    5. World Health Organization: Energy requirements of infants from birth to 12 months. In Human energy requirements. Report of a joint FAO/WHO/UNU expert consultation. Rome, 17-24 October, 2001: 11-19; http:ftp.fao.org/docrep/fao/007/y5686e/ y5686e00.pdf; accesat decembrie 2009
    6. Mosby's Medical Dictionary Elsevier 2009; http: www.elsevier.com/wps/find/products_in_subject _and.../716563; accesat decembrie 2009
    7. Berry TG: Introduction to the metabolic and biochemical genetic diseases. In Taeusch HW, Ballard RA, Gleason CA: Avery's diseases of the newborn. 8th Ed Elsevier Saunders 2005; 217-226
    8. Giovannini M, Agostoni C, Riva E: Nutrition in disorders of amino acid metabolism. In: Lifschitz CH: Pediatric gastroenterology and nutrition in clinical practice. Informa Healthcare New York 2001: 451-480
    9. Arnold LG: Phenylketonuria. eMedicine Specialties Pediatrics: Genetics and Metabolic Disease Metabolic Disease 2009; http://emedicine.medscape.com/article/947781; accesat decembrie 2009
    10. Thomas JA, Tsai A, Bernstein L: Nutrition therapies for inborn errors of metabolism. In Thureen P, Hay W: Neonatal nutrition and metabolism. Cambridge University Press 2006; 544-566
    11. Gitzelmann RJ, Saudubray J-M, van den Berghe G: Disorders of galactose metabolism. In Fernandes P: Inborn Metabolic Diseases: Treatment and Diagnosis. 3rd Ed Berlin Springer 2000; 105
    12. Kolacek S: Enteral Nutrition Support. In Koletzko B: Pediatric Nutrition in Practice, Karger Basel 2008; 141-146
    13. World Health Organization: Indicators for assessing breast feeding practices: Report of an informal meeting. Geneva, 1991; http://www.who.int/child-adolescent-health/NewPublications/ NUTRITION/WHO_CDD_SER_91.14.PDF; accesat martie 2010
    14. World Health Organization: Promoting proper feeding for infants and young children. Geneva, 2004; http://www.who.int/ nutrition/topics/infantfeeding/en/; accesat martie 2010
    15. World Health Organization: The optimal duration of exclusive breastfeeding. Report of an Expert Consultation. WHO Press, World Health Organization, Geneva, 2001
    16. Stoicescu S: Alãptarea nou nãscutului sãnãtos. Editura Bucureşti 2008; 11-66
    17. Turk D: Formula feeding. In Koletzko B: Nutrition in Practice. Basel Karger; 2008: 90-97
    18. Mishra S, Agarwal R, Jeevasankar M, Deorari KA, Vinod KP: Minimal enteral nutrition. Indian J Pediatrics 2008; 75(3): 267-269
    19. Scientific Committee on Food, European Commission, Health and Consumer Protection: Report of the Scientific Committee on Food on the Revision of Essential Requirements of Infant Formulae and Follow-on Formulae. Brussels - Belgium 2003; http://europa.eu.int/comm/food/fs/sc/scf/ index_en.html; accesat martie 2010
    20. American Heart Association: 2005 American Heart Association (AHA) Guidelines for Cardiopulmonary Resuscitation (CPR) and Emergency Cardiovascular Care (ECC) of Pediatric and Neonatal Patients: Neonatal Resuscitation Guidelines. Pediatrics 2006; 117(5): e1029-e1038
    21. Rennie J: Roberton's textbook of neonatology. 4th Ed Elsevier Churchill Livingstone 2005; 97-112, 219-241
    22. Schanler RJ: Enteral Nutrition for the High Risk Neonate. In Taeusch WH, Ballard RA, Gleason CA: Avery's Diseases of the Newborn, Ed Elsevier Saunders 2005; 1043-1060
    23. Gomella TL, Cunningham DM, Eyal FG, Zenk KE: Neonatology: Management, Procedures, On-Call Problems, Diseases and Drugs. 5th Ed McGraw Hill 2004; 77-101
    24. Wessel JJ, Kocoshis SA: Nutritional management of infants with short bowel syndrome. Semin in Perinatol 2007; 31: 104-111
    25. Ambavalanan N: Fluid, Electrolyte and Nutrition Management of the Newborn. 2008; http://emedicine.medscape.com/ article/976386-overview; accesat ianuarie 2010
    26. Kramer MS, Chalmers B, Hodnett ED et al: Promotion of Breastfeeding Intervention Trial (PROBIT): A Randomized Trial in the Republic of Belarus. JAMA 2001; 285(4): 413-420
    27. Kramer MS, Kakuma R: The Optimal Duration of Exclusive Breastfeeding. A Systematic Review. Geneva, Switzerland: WHO; 2002; http:// www.who.int/nutrition/topics/optimal_duration_of_exc_bfeeding_review_eng.pdf; accesat decembrie 2009
    28. Koletzko B, Baker S, Cleghorn G, Neto UF, Gopalan S, Hernell O et al: Global Standard for the Composition of Infant Formula: Recommendations of an ESPGHAN Coordinated International Expert Group. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2005; 41(5): 584
    29. Ellard D, Olsen IE, Sun Z: Nutrition. In Cloherty JP, Eichenwald EC, Stark AR: Manual of Neonatal Care. 5th Ed Lippincott Williams & Wilkins 2008; 115-137
    30. Braegger C, Decsi T, Dias JA, Hartman C, Kolacek S, Koletzko B, Koletzko S, ESPGHAN Committee on Nutrition: Practical Approach to Paediatric Enteral Nutrition: A Comment by the ESPGHAN Committee on Nutrition, J of Pediatr Gastroenterol & Nutrition 2010; 51(1): 110-122
    31. Xiao-Ming B: Nutritional management of newborn infants: Practical guidelines. World J Gastroenterol 2008; 14(40): 6133-6139
    32. Butte NF, Lopez-Alarcon MG, Garza C: Nutrient Adequacy of Exclusive Breastfeeding for the Term Infant During the First Six Months of Life. Geneva, Switzerland: World Health Organization; 2002; http://whqlibdoc.who.int/publications/9241562110.pdf; accesat ianuarie 2010
    33. The Commission of the European Communities: Commission Directive 2006/141/EC of 22 December 2006 on infant formulae and follow-up formulae and amending Directive 199/21/EC (text with EEA relevance). Official Journal of the European Union, 2006; L401: 1-31
    34. Thompkinson DK, Kharb S: Aspects of Infant Food Formulation. Comprehensive Reviews In Food Science And Food Safety 2007; 6: 79-102
    35. Fomon SJ: Requirements and Recommended Dietary Intakes of Protein during Infancy. Pediatr Res 1991; 30: 391-395
    36. Fomon SJ: Infant Feeding in the 20th Century: Formula and Beikost. Journal of Nutrition 2001;131:409S-420S
    37. Cai W, Yu L, Lu C, Tang Q, Wan Y, Chen F: Normal value of resting energy expenditure in healthy neonates. Nutrition 2003; 19(2): 133-136
    38. Brooke OG: Energy expenditure in the fetus and neonate: sources of variability. Acta Paediatrica. 2008; 74(s319): 128-134
    39. Hulzebos CV, Sauer PJJ: Energy requirements. Semin in Fetal & Neonatal Med 2007; 12: 2-10
    40. Leitch CA: Growth, nutrition and energy expenditure in pediatric heart failure. Progress in Pediatric Cardiology 2000; 11: 195-202
    41. Phelps DL, Brown DR, Tung B et al: 28-day survival rates of 6676 neonates with birth weight of 150 grams or less. Pediatrics 1991; 87: 7-17
    42. Thiriez G, Picaud JC, Andre M, Breart G, Pierrat V, Dehan M et al: The EPIPAGE Cohort Study Cerebral Palsy Among Very Preterm Children in Relation to Gestational Age and Neonatal Ultrasound Abnormalities Pediatrics, 2006; 117: 828-835
    43. Bertino E, Milani S, Fabris C, De Curtis M: Neonatal anthropometric charts: what they are, what they are not. Arch Dis Child Fetal Neonatal Ed 2007; 92: F7-F10
    44. Lubchenco LO, Hansman C, Boyd E: Intrauterine growth in length and head circumference as estimated from live births at gestational ages from 26 to 42 weeks. Pediatrics 1966; 37(3): 403-408
    45. Battaglia FC, Lubchenco LO: A practical classification of newborn infants by weight and gestational age. J Pediatr 1967; 71(2): 159-163
    46. World Health Organization Multicentre Growth Reference Study Group. WHO Child Standards: Lenght/height-forage, weight-for-age, weight-for-lenght, weight-for-height and body mass index-for age: methods and development. Geneva: World Health Organization 2006, http: www.who.int/childgrowth/standards/technical_report/en/; accesat martie 2010
    47. Popescu V, Antrasian A, Zamfirescu A: Screening-ul neonatal în bolile genetice de metabolism, Rev Rom Ped 2009; LVIII(4): 369 - 374
    48. Bell EF, Segar JL: Iowa Neonatology Handbook. 2006; www.uihealthcare.com/.../iowaneonatologyhandbook; accesat decembrie 2009
    49. Arnold GL: Hyperphenylalaninemia. eMedicine Specialties Pediatrics: Genetics and Metabolic Disease Metabolic Disease. 2009, http://emedicine.medscape.com/article/945180; accesat decembrie 2009
    50. Strodtbeck F: The pathophysiology of prolonged periods of no enteral nutrition or nothing by mouth. Newborn and Infant Nursing Reviews 2003; 3(2): 47-54
    51. Neu J, Bernstein H: Minimal enteral nutrition. In Thureen PJ, Hay W: Neonatal nutrition and metabolism. 2nd Ed Cambridge University Press, 2006; 369-376
    52. Neu J: Gastrointestinal maturation and implications for infant feeding. Early Human Development 2007; 83: 767-775
    53. Guha KD, Guha R, Srivastava RD: Practical newborn critical care nursing. Jaypee Brothers Medical Publishers Ltd New Delhi 2006; 89-90, 169-171
    54. Thureen PJ: Early Aggressive Nutrition in the Neonate, Pediatrics in Review 1999; 20: 45-55
    55. Cohen RS: NICU Guide 2008 - Enteral Feeding. http://www.lane.stanford.edu/portals/cvicu/HCP.../Enteral _Feeding.pdf; accesat decembrie 2009
    56. Tiffany KT, Burke BL, Collins-Odoms C, Oelberg DG: Current Practice Regarding Enteral Feeding of High-Risk Newborns with Umbilical Catheters in Situ. Pediatrics 2003; 112(1): 20-23
    57. RPA Newborn Care Guidelines - Royal Prince Alfred Hospital: Feeding Guideline. http://www.sswahs.nsw.gov.au/rpa/neonatal/ html/docs/feeding.pdf; accesat decembrie 2009
    58. Weimer J: The Economic Benefits of Breast Feeding: A Review and Analysis. Food Assistance and Nutrition Research Report No. 13. Washington DC: Food and Rural Economics Division, Economic Research Service, US Department of Agriculture; 2001
    59. American Academy of Pediatrics, Committee on Nutrition: Pediatric Nutrition Handbook. 5th ed Elk Grove Village IL AAP 2004; 134-156
    60. Tyson JE, Kennedy KA: Minimal enteral nutrition for feeding intolerance and preventing morbidity in parenterally fed infants. Cochrane Database Syst Rev. 2000; (2):CD000504.
    61. Tyson JE, Kennedy KA: Trophic feedings for parenterally fed infants. Cochrane Database Syst Rev. 2005; (3):CD000504.
    62. Bombell S, McGuire W: Early trophic feeding for very low birth weight infants. Cochrane Database Syst Rev. 2009; (3):CD000504.
    63. AAP Committee on Nutrition: Lactose Intolerance in Infants, Children and Adolescents. Pediatrics 2006; 118(3): 1279-1286
    64. Bhatia J, Greer F, The AAP Committee on Nutrition: Use of Soy Protein-Based Formulas in Infant Feeding. Pediatrics 2008; 121(5): 1062-1068
    65. The Physician's Guide to Laboratory Test Selection and Interpretation, Reviewed by Longo N, Lyon E, Mao R, Openshaw A: Molecular Genetics at ARUP Laboratories. University of Utah Comprehensive Review 2010; http://www.medgadget.com/... /arup_consult_the_physicians_guide_ to_lab_test_selection_and_interpretation.html; accesat ianuarie 2010
    66. Barry SJ, Thureen PJ: Nutrition in infants with congenital heart disease. In Thureen PJ, Hay W: Neonatal nutrition and metabolism. 2nd Ed Cambridge University Press 2006; 533-543
    67. Levy RJ, Rosenthal A, Fyler DC, Nadas AS: Birthweight of infants with congenital heart disease. Am J Dis Child 1978; 132: 249-254
    68. Rosenthal GL, Wilson PD, Permutt T, Boughman JA, Ferencz C: Birth-weight and cardiovascular malformations: a population-based study. The Baltimore-Washington Infant Study. Am J Epidemiol 1991; 133: 1273-1281
    69. Steltzer M, Rudd N, Pick B: Nutrition care for newborn with congenital heart disease. Clin Perinatol 2005; 32: 1017-1030
    70. Fomon SJ, Yiegler EE: Renal solute load and potential renal solute load in infancy. J Pediatr 1999; 134: 11-14
    71. Duggan C, Watkins JB, Walker AW: Nutrition in Pediatrics: Basic Science, Clinical Applications, 3rd Ed BC Decker Inc 2008, 341-355
    72. Willis L, Thureen P, Kaufman J, Wymore E, Skillman H, da Cruz E: Enteral feeding in prostaglandin-dependent neonates: is it a safe practice? J Pediatr 2008; 153(6): 867-869
    73. Brooke OG. Energy expenditure in the fetus and neonate: sources of variability. Acta Paediatrica. 2008; 74(s319): 128-134
    74. Hwang ST, Shulman RJ: Update on management and treatment of short gut. Clin Perinatol 2002; 29: 181-194
    75. Strodtbeck F: The pathophysiology of prolonged periods of no enteral nutrition or nothing by mouth. Newborn and Infant Nursing Reviews, 2003; 3(2): 47-54
    76. Sondheimer J: Neonatal short bowel syndrome. In: Thureen PJ, Hay W: Neonatal nutrition and metabolism. 2nd Ed Cambridge University Press 2006: 492-507
    77. Parker P, Stroop S, Greene H: A controlled comparison of continuous versus intermittent feeding in the treatment of infants with intestinal disease. J Paediatr 1987; 99: 360-387
    78. Harris JB: Neonatal short bowel syndrome. Newborn and Infant Nursing Reviews 2007; 7(3): 131-142
    79. Jeppessen PB, Hay CE, Mortensen PB: Differences in essential fatty acid requirements by enteral and parenteral routes of administration in patients with fat malabsorbtion. Am J Clin Nutr 1999; 70: 78-84
    80. Szajewska H, Horvath A:. Meta-analysis of the evidence for a partially hydrolyzed 100% whey formula for the prevention of allergic diseases. Curr Med Res and Opinion 2010; 26(2): 423-437
    81. Thompkinson DK, Kharb S: Aspects of Infant Food Formulation. Comprehensive Reviews In Food Science And Food Safety 2007; 6: 79-102
    82. Szajewska H, Setty M, Mrukowicz J, Guandalini S: Probiotics in Gastrointestinal Diseases in Children: Hard and Not-So-Hard Evidence of Efficacy. J of Pediatr Gastroenterol and Nutrition 2006; 42: 454-475
    83. Lee J, Seto D, Bielory L: Meta-analysis of clinical trials of probiotics for prevention and treatment of pediatric atopic dermatitis. J Allergy Clin Immunol 2008; 121: 116-21
    84. Newborn Services Clinical Guideline: Feeding Newborn Babies on Postnatal Wards Reviewed by Aftimos S, Thomas C. 2001; www.adhb.govt.nz/newborn/guidelines.htm; accesat ianuarie 2010
    85. Zanelli SA, Stanley DP, Kaufman DA: Hypoxic-Ischemic Encephalopathy. 2009; http://emedicine.medscape.com/article/ 973501-overview; accesat martie 2010
    86. McLean C, Ferriero D: Mechanisms of hypoxic-ischemic injury in the term infant. Semin Perinatol 2004; 28(6): 425-432
    87. Prelack K, Dylewski M, Sheridan RL: Practical guidelines for nutritional management of burn injury and recovery. Burns 2007; 33: 14
    88. A.S.P.E.N. Board of Directors and The Clinical Guidelines Task Force: Guidelines for the Use of Parenteral and Enteral Nutrition in Adult and Pediatric Patients. 2001; J of Parenteral and Enteral Nutrition 2002; 26(1 suppl): http://faculty.ksu.edu.sa/sultan.alenazi/Sultans%20Library/ 2002guidelines.pdf; accesat ianuarie 2010
    89. Great Ormond Street Hospital for Children NHS Trust: Clinical guide - Naso-gastric and oro-gastric tube management. 2009; http://www.gosh.nhs.uk/clinical_information/clinical_guidelines/ copy%20of%20copy2%20of%20cpg_guideline_00109; accesat ianuarie 2010
    90. Horta BL, Bahl RB, Martines JC, Victora CG: Evidence of the Long-Term Effects of Breastfeeding: Systematic Reviews and Metaanalysis. Geneva, 2007; www.who.int/child-adolescent-health; accesat martie 2010
    91. Jadcherla SR: Gastrointestinal reflux. Section of Neonatology, Columbus Children's Hospital, and Department of Pediatrics, The Ohio State University School of Medicine and Public Health, Columbus, OH; Neonatal nutrition and metabolism. Cambridge University Press 2006; 445- 452
    92. Weaver LT, laker MF, Nelson R: Neonatal intestinal lactase activity. Arch Dis Child 1986; 61: 896-899
    93. Vanderhoof JA, Zach TE, Adrian TE: Gastrointestinal disease in Avery GB, MacDonald MG, Seshia MMK, Mullett MD: Avery's Neonatology Pathophysiology & Management of the Newborn. 6th Ed Lippincott Williams Wilkins 2005; 940-941
    94. Lawlor-Smith C: Unsettled breastfed babies. 2005; http://www.sdgp.com.au/client_images/ 18177.pdf; accesat iunie 2010
    95. Guarino A, De Marco G: Persisnt diarrhea in Kleinman RE: Walker's Pediatric Gastrointestinal disease. PMPH - USA 2008; 284
    96. Littleton LY, Engebretson J: Maternal, neonatal and women's health, Ed Delmar-Thompson 2002; 1135
    97. McGowan JE: Hypo- and hyperglycemia and other carbohydrate metabolism disorders. In Thureen PJ, Hay WW: Neonatal nutrition and metabolism. Cambridge Unviersity Press 2006; 461
    98. De Curtis M, Guandalini S, Fasano A, Saitta F, Ciccimara N: Diarrhoea in jaundiced neonates treated with phototherapy: role of the intestinal secretion. Arch Dis Child 1989; 64: 1161-1164
    99. Van Aerde JEE, Narvey M: Acute respiratory failure. In Thureen PJ, Hay W: Neonatal nutrition and metabolism. 2nd Ed Cambridge University Press 2006; 508-519
    100. Bell EF: Nutritional support. In Goldsmith JP, Karotkin EH: Assisted Ventilation of the Neonate. 4th Ed Saunders 2003; 422- 424
    101. Fewtrell MS, Morley R, Abbott RA, Singhal A, Stephenson T, MacFadyen UM, Clements H, Lucas A: Catch-up growth in small-for-gestational-age term infants: a randomized trial. Am J of Clinical Nutrition 2001; 74(4): 516-523
    102. Rosenberg A: The IUGR Newborn. Semin in Perinatol 2008, 32: 219-224
    103. Blackburn RN: The IUGR Infant: Assessment, management and outcomes, AWHONN presentation 2009; www.mainehealth .org/.../mmc.../small_for_gestational_age.pdf; accesat ianuarie 2010
    104. Sanjay A, Snider EA: Perinatal asphyxia. In: Cloherty JP, Eichelwald EC, Stark AR: Manual of Neonatal Care, 5th Ed Lippincott Williams Wilkins 2004, 536-555
    105. Haus DM, Pylipow M, Long JD, Thureen PJ, Georgieff MK: Nutritional Practices in the Neonatal Intensive care Unit: Analysis of a 2006 Neonatal Nutrition Survey. Pediatrics 2009; 123(1): 51-57
    106. Huang R-C, Forbes D, Davies MW: Feed thickener for newborn infants with gastro-oesophageal reflux. Department of Gastroenterology and Nutrition, Children's Hospital Medical Center, Cincinnati, USA. Department of Paediatrics, University of Western Australia, Perth, Australia. Grantley Stable Neonatal Unit, Royal Brisbane and Women's Hospital, Brisbane, Australia
    107. Mehta T, Gold B: Regurgitation and Gastroesophageal Reflux, in Koletzko B: Pediatric Nutrition in Practice. Ed Karger Basel 2008; 191-195
    108. Berseth CL: Physiologic and Inflammatory Abnormalities of the Gastrointestinal Tract, in Taeusch WH, Ballard RA, Gleason CA: Avery's Diseases of the Newborn, Ed Elsevier Saunders 2005; 1103-1109
    109. NASPGHAN Nutrition Report Committee, Michail S, Sylvester F, Fuchs G, Issenman R: Clinical efficacy of probiotics: review of the evidence with focus on children, J of Pediatr Gastroenterol and Nutrition 2006, 43: 550-557
    110. Chouraqui JP, Grathwohl D, Labaune JM, Hascoet JM, de Montgolfier I, Leclaire M et al: Assessment of the safety, tolerance, and protective effect against diarrhea of infant formulas containing mixtures of probiotics or probiotics and prebiotics in a randomized controlled trial. Am J Clin Nutr 2008; 87: 1365-1373
    111. FAO/WHO: Joint FAO/WHO Expert Consultation on Evaluation of Health and Nutritional Properties of Probiotics in Food including Powder Milk with Live Lactic Acid Bacteria. Cordoba, Argentina; 2001; http://www.who.int/foodsafety/publications/ fs_management/en/probiotics.pdf; accesat martie 2010
    112. Hoyos AB: Reduced incidence of necrotising enterocolitis associated with enteral administration of Lactobacillus acidophilus and Bifidobacterium infantis to neonates in an intensive care unit. Int J Infect Dis 1999; 3: 19
    113. Knight D, Kuschel C: Surgical Neonates Provision and Location of Intensive Care - Newborn Services Clinical Guideline. 2006; http://www.adhb.govt.nz/newborn/Research/Publications/ NW_ NewbornAnnualClinicalReport 2006.pdf; accesat ianuarie 2010
    114. Porter ML, Dennis BL: Hyperbilirubinemia in the Term Newborn - Dewitt Army Community Hospital. Fort Belvoir Virginia 2002; 65(4)
    115. International Lactation Consultant Association (ILCA): Recommendations and competencies for lactation consultant practice. Raleigh NC, ILCA, 2003; http://www.ilca.org/i4a/pages/ index.cfm?pageid=3370; accesat decembrie 2009
    116. Reilly S, Reid J, Skeat J: Academy of Breastfeeding Medicine Clinical Protocol Committee. ABM Clinical Protocol #17: Guidelines for breastfeeding infants with cleft lip, cleft palate, or cleft lip and palate. Breastfeed Med 2007; 2(4): 243-250
    117. Aniansson G, Svensson H, Becker M, Ingvarsson L: Otitis media and feeding with breast milk of children with cleft palate. Scand J Plast Reconstr Surg Hand Surg 2002; 36(1): 9-15
    118. Arvedson JC: Feeding with craniofacial anomalies, in: Arvedson JC, Brodsky LB: Pediatric swallowing and feeding: assessment and management. 2nd Ed Albany NY Singular Publishing Group 2002; 527-561
    119. Garcez LW, Giugliani ER: Population-based study on the practice of breastfeeding in children born with cleft lip and palate. Cleft Palate Craniofac J 2005; 42(6): 687-693
    120. Wight N, Marinelli KA, Academy of Breastfeeding Medicine Protocol Committee: ABM clinical protocol #1: guidelines for glucose monitoring and treatment of hypoglycemia in breastfed neonates. Breastfeed Med 2006; 1(3): 178-184
    121. Cornblath M, Ichord R: Hypoglycemia in the neonate. Semin Perinatol 2000; 24(2): 136
    122. Cowett RM, Loughead JL: Neonatal glucose metabolism: differential diagnoses, evaluation, and treatment of hypoglycemia. Neonatal Netw 2002; 21(4): 9-19
    123. Karlsen KA: S. T. A. B. L. E. Program Learner Manual: Post-Resuscitation/Pre-Transport Stabilization Care of Sick Infants, Ed. Salt Lake City Utah 2006; 5-28
    124. Schaefer-Graf UM, Rossi R, Bⁿ\'62hrer C et al: Rate and risk factors of hypoglycemia in large-for-gestational-age newborn infants of non-diabetic mothers. Am J Obstet Gynecol 2002; 187: 913-917
    125. Cahill JB, Martin KL, Wagner CL, Hulsey TC: Incidence of hypoglycemia in term large for gestational age infants (LGA) as a function of feeding type. ABM News Views 2002; 8: 20
    126. Jain A, Agarwal R, Sankar JM, Deorari AK, Paul VK: Hypocalcemia in the Newborn. Indian J Pediatr 2008; 75:165-169
    127. Osborn DA, Sinn J: Formulas containing hydrolysed protein for prevention of allergy and food intolerance in infants. Cochrane Database Syst Rev 2006; (4):CD003664
    128. Host A, Koletzko B, Dreborg S, Muraro A, Wahn U, Aggett P et al: Dietary products used in infants for treatment and prevention of food allergy. Joint Statement of the European Society for Paediatric Allergology and Clinical Immunology (ESPACI) Committee on Hypoallergenic Formulas and the European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition (ESPGHAN) Committee on Nutrition. Arch Dis Child 1999; 81(1): 80-4
    129. Schandler RJ: Enteral nutrition for high risk neonate. In Taeusch WH, Ballard RA, Gleason CA: Avery's Diseases of the Newborn, Ed Elsevier Saunders 2005; 1043-1060
    130. Thureen PJ, Hay WW Jr: Neonatal Nutrition and Metabolism. 2nd Ed University of Colorado Cambridge University Press 2007; 267-436
    131. Lawrence RA, Lawrence RM: Breastfeeding. A Guide for the Medical Profession. 6th Ed St Louis Mosby 2005; 238-257
    132. Koletzko B, von Kries R, Closa R, Escribano J, Scaglioni S, Giovannini M: Lower protein in infant formula is associated with lower weight up to age 2 year: a randomized clinical trial. Am J Clin Nutr 2009; 89: 1836-1845
    133. Committee on Nutritional Status during Pregnancy and Lactation, Food and Nutrition Board: Nutrition Services in Perinatal Care. 2nd Ed Institute of Medicine National Academy of Sciences 1999; http://www.nap.edu/catalog.php?record_id=2022; accesat martie 2010
    134. Hawes J, McEwan P, McGuire W: Nasal versus oral route for placing feeding tubes in preterm or low birth weight infants. 2004; Issue 3, Art. No: CD003952. DOI:101002/14651858CD003952pub2
    135. Oommen MP: Respiratory control and disorders in the newborn. In Lenfant C: Lung Biology in Health and Disease, Ed. New York: Marcel Dekker 2003; 173: 299
    136. de Lucas C, Moreno M, Lopez-Herce J, Ruiz F, Perez-Palencia M, Carrillo A: Transpyloric Enteral Nutrition Reduces the Complication Rate and Cost in the Critically Ill Child. J of Pediatr Gastroenterol and Nutrition 2000; 30(2): 175-180
    137. Malcolm WF, Smith PB, Mears S, Goldberg RN, Cotten CM: Transpyloric tube feeding in very low birthweight infants with suspected gastroesophageal reflux: impact on apnea and bradycardia. J of Perinatol 2009; 29: 372-375
    138. Lopez-Herce J, Sanchez C, Carrillo A, Menciia S, Santiago MJ, Bustinza A et al: Transpyloric enteral nutrition in the critically ill child with renal failure. J of Intensive Care Med 2006; 32(10): 1599-1605
    139. Lopez-Herce FJ, Sola I, Carrillo A Jr: Duodenal perforation caused by a transpyloric tube in a critically ill infant. Nutrition 2006; 22(2): 209-212
    140. McGuire W, McEwan P: Systematic review of transpyloric versus gastric tube feeding for preterm infants. Cochrane Database of Systematic Reviews, Issue 4, 2009; J of Pediatr Gastroenterol & Nutrition 2010; 51(1): 110-122
    141. Macdonald PD, Skeoch CH, Carse H, Dryburgh F, Alroomi LG, Galea P et al: Randomised trial of continuous nasogastric, bolus nasogastric, and transpyloric feeding in infants of birth weight under 1400 g. Arch of Dis in Child 1992; 67: 429-431
    142. Pereira GR, Lemons JA: Controlled Study of Transpyloric and Intermittent Gavage Feeding in the Small Preterm Infant. Pediatrics 1981; 67(1): 68-72
    143. Sanchez C, Lopez-Herce J, Carrillo A, Bustinza A, Sancho L, Vigil D: Transpyloric enteral feeding in the postoperative of cardiac surgery in children. J of Pediatr Surg 2006; 41(6): 1096-1102
    144. Svirskis N: Newborn Services Clinical Guideline - Enteral Feeding. 2009; www.adhb.govt.nz/newborn/Guidelines/.../ EnteralFeeding.htm; accesat ianuarie 2010
    145. World Health Organization. Department of Reproductive Health and Research: Managing newborn problems: guide for doctors, nurses, and midwives. 2003; http://whqlibdoc.who.int/ publications/2003/9241546220.pdf; accesat ianuarie 2010
    146. Nair PMC, Narang A, Mahajan R, Arora U, Neonatal Unit, Department of Pediatrics: Spoon Feeds-An Alternative to Bottle Feeding. Graduate Institute of Medical Education and Research, Chandigarh 1999; Vol. 31, www.ncbi.nlm.nih.gov/ pubmed/7875826; accesat ianuarie 2010
    147. Collins C, Ryan P, Crowther C et al: Effect of bottles, cups, and dummies on breast feeding in preterm infants: a randomised controlled trial. BMJ 2004; 329(7459): 193-198
    148. Ridout RE, Georgieff MK: Nutritional assessment of the neonate. In Thureen PJ, Hay W: Neonatal nutrition and metabolism. 2nd Ed Cambridge University Press 2006; 586-589
    149. Corkins MR, Lewis P, Cruse W, Gupta S, Fitzgerald J: Accuracy of infant admission lengths. Pediatrics 2002; 109: 1108-1111
    150. Sherry B, Mei Z, Grummer-Strawn L, Dietz WH: Evaluation of and recommendations for growth references for very low birth weight (< or =1500 grams) infants in the United States. Pediatrics 2003; 111: 750-758
    151. Ziegler E: The CDC and Euro Growth Charts, in Koletzko B et al: Pediatric Nutrition in Practice. Basel Karger 2008; 271-284
    152. Raiha NCR, Fazzolari-Nesci A, Cajozzo C, Puccio G, Monestier A, Moro G et al: Whey predominant, whey modified infant formula with protein/energy ratio of 1,8g/100kcal: adequate and safe for term infants form birth to four months, J Pediatr Gastroenterol and Nutrition 2002, 35: 275-281
    153. ESPGHAN Committee on Nutrition Preparation and Handling of Powdered Infant Formula: A Commentary by the ESPGHAN Committee on Nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2004; 39(4): 320-322
    154. Hulse JA: Special growth charts. Arch Dis Child 1988; 63: 1179-1180
    155. Styles ME, Cole TJ, Dennis J, Preece MA: New cross sectional stature, weight and head circumference references for Down's syndrome in the UK and Republic of Ireland. Arch Dis Child 2002; 87(2): 104-108
    156. Israel-Ballard K, Coutsoudis A, Chantry CJ, Sturm AW, Karim F, Sibeko L, Abrams B: Bacterial Safety of Flashheated and Unheated Expressed Breastmilk during Storage. J of Trop Pediatr 2006; 52(6): 399-405
    157. Ben-Joseph EP, Dowshen SA, Izenberg N: Do Parents Understand Growth Charts? A National, Internet-Based Survey. Pediatrics 2009; 124: 1100-1109
    158. Sehnert NL. Ramasethu J: Gastric and transpyloric tubes. In MacDonald MG, Ramasethu J: Atlas of procedures in neonatology, 3rd Ed Lippincott Williams and Wilkins 2002; 309-316
    159. Gallaher KJ, Cashwell S, Hall V et al: Orogastric tube insertion length in VLBW infants. J Perinatol 1993; 13: 128
    160. Berseth CL, McCoi HH: Birth Asphyxia Alters Neonatal Intestinal Motility in Term Neonates, Pediatrics 1992; 90(5): 669-673
    161. Bhatt AB, Tank PD, Barmade KB, Damania KR: Abnormal Doppler flow velocimetry in the growth restricted foetus as a predictor for necrotising enterocolitis. J Postgrad Med 2002; 48: 182-185
    162. Brooke OG: Energy expenditure in the fetus and neonate: sources of variability. Acta Paediatrica. 2008; 74(s319): 128-134
    163. Dorling J, Kempley S, Leaf A: Feeding growth restricted preterm infants with abnormal antenatal Doppler results. Arch Dis Child Fetal Neonatal Ed 2005; 90(5): F359-363
    164. Hoover-Fong JE, McGready J, Schulze KJ, Barnes H, Scott CI: Weight for age charts for children with achondroplasia. Am J Med Genet part A 2007; 143A: 2227-2235
    165. Horton WA, Rotter JI, Rimoin DL, Scott CI, Hall JG: Standard growth curves for achondroplasia. J Pediatr 1978; 93: 435-438
    166. Hunter AGW, Hecht JT, Scott CI: Standard weight for height curves in achondroplasia. Am J Med 1996; 62(3):255-261
    167. Jackson CS, Buchman AL: The nutritional management of short bowel syndrome. Nutr Clin Care 2004; 7: 114-121
    168. Koletzko B, Rodriguez-Palmero M, Demmelmair H et al: Physiological aspects of human milk lipids. Early Human Dev 2001; 65: S3-S18
    169. Kornyei V: A gyermekkardiologiai gondozas egyes kerdesei [Unele probleme ale nursingului în cardiologie pediatricã], in Lozsadi K, Kornyei V: Gyermekkardiologia [Cardiologie pediatricã]. Vol 2 Akademiai Kiado Budapest 2000; 893-904
    170. Leaf A, Dorling J, Kempley S, McVormick K, Mannix P, Brocklehurst P: Abnormal Doppler Enteral Presription Trial. BMC Pediatr 2009; 9: 63
    171. Oden J, Bourgeois M: Neonatal endocrinology. Indian J Pediatr 2000; 67: 217-223
    172. Marx SJ: Hyperparathyroid and hypoparathyroid disorders. N Engl Med 2000; 343: 1863-1875
    173. Mehrizi A, Drash A: Growth disturbance in congenital heart disease. J Pediatr 1962; 61: 418-429
    174. Rosenthal GL: Patterns of prenatal growth among infants with cardiovascular malformations: possible fetal hemodynamic effects. Am J Epidemiol 1996; 143: 505-513
    175. Soregaroli M, Bonera R, Danti L, Dinolfu D, Taddei F, Valcamonico A, Frusca T: Prognostic role of umbilical artery Doppler velocimetry in growth-restricted fetuses. J Matern Fetal Neonatal Med 2002; 11: 199-203
    176. Vanderhoof JA: Short-bowel syndrome and intestinal adaptation. In: Wasker WA, Durie PR, Hamilton JR: Pediatric gastrointestinal disease. BC Decker Inc Lewiston 2000; 583-603
    177. Varan B, Tokel K, Yilmaz G: Malnutrition and growth failure in cyanotic and acyanotic congenital heart disease with and without pulmonary hypertension. Arch Dis Child 1991; 81(1): 49-52
    178. World Health Organization, UNICEF: Acceptable medical reasons for use of breast-milk substitutes. WHO Press, Geneva, 2009, http://whqlibdoc.who.int/hq/2009/ WHOFCHCAH09.01eng.pdf; accesat martie 2010
    179. Yamanouchi T, Suita S, Masumoto K: Non-protein energy overloading induces bacterial translocation during total parenteral nutrition in newborn rabbits. Nutrition 1998; 14: 4433-4437

    10. Anexe

    Anexa 1. Lista participanţilor la Întâlnirile de consens
    Anexa 2. Grade de recomandare şi nivele ale dovezilor
    Anexa 3.
          Tabel 1. Necesarul energetic pentru sugari
          Tabel 2. Necesarul energetic la sugari alimentaţi la sân şi cu formule
    Anexa 4. Curbele antropometrice neonatale Lubchenco
    Anexa 5. Contraindicaţiile alimentaţiei enterale minime
    Anexa 6. Cauzele sindromului intestinului scurt
    Anexa 7. Complicaţiile tardive ale sindromului intestinului scurt neonatal
    Anexa 8. Manifestãri clinice la nou-nãscutul cu insuficienţã cardiacã
    Anexa 9. Conduita în cazul alãptãrii nou-nãscuţilor cu cheilognatopalatoschizis/secvenţã Pierre Robin
    Anexa 10. Categoriile de nou-nãscuţi la termen bolnavi care pot necesita alimentaţie prin gavaj
   Anexa 11 Avantajele /dezavantajele, indicaţiile/contraindicaţiile, complicaţiile gavajului continuu/discontinuu la nou-nãscutul la termen bolnav
    Anexa 12. Contraindicaţiile gavajului oro/nazogastric la nou-nãscutul la termen bolnav
    Anexa 13. Indicaţiile şi contraindicaţiile gavajului transpiloric la nou-nãscutul la termen bolnav
    Anexa 14. Categoriile de nou-nãscuţi la termen care pot necesita alimentaţie cu linguriţa
    Anexa 15. Conduita în cazul nou-nãscuţilor alimentaţi cu linguriţa
    Anexa 16. Conduita în cazul nou-nãscuţilor alimentaţi cu biberonul
    Anexa 17. Algoritm - Alimentaţia enteralã a nou-nãscutului la termen bolnav

    10.1. Anexa 1. Lista participanţilor la Întâlnirile de consens

    Lista participanţilor la Întâlnirea de Consens de la Sibiu, 8-10 mai 2010

    Prof. Dr. Silvia Maria Stoicescu - IOMC Polizu, Bucureşti
    Prof. Dr. Maria Stamatin - Maternitatea Cuza Vodã Iaşi
    Prof. Dr. Gabriela Zaharie - Spitalul Clinic de Obstetricã-Ginecologie I, Cluj Napoca
    Prof. Dr. Constantin Ilie - Maternitatea Bega, Timişoara
    Conf. Dr. Manuela Cucerea - Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţã, Tg. Mureş
    Conf. Dr. Valeria Filip - Spitalul Clinic Judeţean Oradea
    Dr. Gabriela Olariu - Spitalul de Obstetricã-Ginecologie "D. Popescu", Timişoara
    Dr. Adrian Ioan Toma - Spitalul Clinic de Obstetricã-Ginecologie "Panait Sârbu", Bucureşti
    Dr. Adrian Crãciun - Maternitatea Cantacuzino, Bucureşti
    Dr. Anca Bivoleanu - Maternitatea Cuza Vodã Iaşi
    Dr. Mihaela Ţunescu - Spitalul de Obstetricã-Ginecologie "D. Popescu", Timişoara
    Dr. Eugen Mâţu - Spitalul Clinic de Obstetricã-Ginecologie "Panait Sârbu", Bucureşti
    Dr. Maria Livia Ognean - Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţã Sibiu
    Dr. Marta Simon - Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţã, Tg. Mureş
    Dr. Ecaterina Olariu - Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţã Sibiu
    Dr. Andreea Avasiloaiei - Maternitatea Cuza Vodã Iaşi
    Dr. Bianca Chirea - Spitalul Clinic Judeţean Oradea
    Dr. Leonard Nãstase - IOMC Polizu, Bucureşti
    Dr. Emanuel Ciochinã - IOMC Polizu, Bucureşti
    Dr. Andreea Dicu - IOMC Polizu, Bucureşti
    Dr. Sebastian Olariu - Spitalul de Obstetricã-Ginecologie "D. Popescu", Timişoara
    Dr. Radu Galiş - Spitalul Clinic Judeţean Oradea

    Lista participanţilor la Întâlnirea de consens din 23-25 iulie 2010, Bran

    Prof. Dr. Silvia Maria Stoicescu - IOMC Polizu, Bucureşti
    Prof. Dr. Maria Stamatin - Maternitatea Cuza Vodã Iaşi
    Prof. Dr. Gabriela Zaharie - Spitalul Clinic de Obstetricã-Ginecologie I, Cluj Napoca
    Prof. Dr. Constantin Ilie - Maternitatea Bega, Timişoara
    Conf. Dr. Manuela Cucerea - Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţã, Tg. Mureş
    Conf. Dr. Valeria Filip - Spitalul Clinic Judeţean Oradea
    Şef Lucr. Dr. Ligia Blaga - Clinica de Obstetricã Ginecologie II, Cluj Napoca
    Dr. Gabriela Olariu - Spitalul de Obstetricã-Ginecologie "D. Popescu", Timişoara
    Dr. Doina Broscãuncianu - IOMC Polizu, Bucureşti
    Dr. Adrian Toma - Spitalul Clinic de Obstetricã-Ginecologie "Panait Sârbu", Bucureşti
    Dr. Adrian Crãciun - Maternitatea Cantacuzino, Bucureşti
    Dr. Mihaela Ţunescu - Spitalul de Obstetricã-Ginecologie "D. Popescu", Timişoara
    Dr. Eugen Mâţu - Spitalul Clinic de Obstetricã-Ginecologie "Panait Sârbu", Bucureşti
    Dr. Maria Livia Ognean - Spital Clinic Judeţean de Urgenţã Sibiu
    Dr. Marta Simon - Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţã, Tg. Mureş
    Dr. Laura Suciu - Spitalul Clinic Municipal, Tg. Mureş
    Dr. Andreea Avasiloaiei - Maternitatea Cuza Vodã Iaşi
    Dr. Bianca Chirea - Spitalul Clinic Judeţean Oradea

    10.2. Anexa 2. Grade de recomandare şi nivele ale dovezilor





    Tabel 1. Clasificarea tãriei aplicate gradelor de recomandare
┌───────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Standard │Standardele sunt norme care trebuie aplicate rigid şi trebuie urmate în │
│ │cvasitotalitatea cazurilor, excepţiile fiind rare şi greu de justificat. │
├───────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Recomandare│Recomandãrile prezintã un grad scãzut de flexibilitate, nu au forţa │
│ │standardelor, iar atunci când nu sunt aplicate, acest lucru trebuie │
│ │justificat raţional, logic şi documentat. │
├───────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Opţiune │Opţiunile sunt neutre din punct de vedere a alegerii unei conduite, indicând│
│ │faptul cã mai multe tipuri de intervenţii sunt posibile şi cã diferiţi │
│ │medici pot lua decizii diferite. │
│ │Ele pot contribui la procesul de instruire şi nu necesitã justificare. │
└───────────┴────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

    Tabel 2. Clasificarea puterii ştiinţifice a gradelor de recomandare
┌────┬───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Grad│Necesitã cel puţin un studiu randomizat şi controlat ca parte a unei liste de stu- │
│A │dii de calitate publicate pe tema acestei recomandãri (nivele de dovezi Ia sau Ib).│
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Grad│Necesitã existenţa unor studii clinice bine controlate, dar nu randomizate, publi- │
│B │cate pe tema acestei recomandãri (nivele de dovezi IIa, IIb sau III). │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Grad│Necesitã dovezi obţinute din rapoarte sau opinii ale unor comitete de experţi sau │
│C │din experienţa clinicã a unor experţi recunoscuţi ca autoritate în domeniu (nivele │
│ │de dovezi IV). │
│ │Indicã lipsa unor studii clinice de bunã calitate aplicabile direct acestei │
│ │recomandãri. │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Grad│Recomandãri de bunã practicã bazate pe experienţa clinicã a grupului tehnic de │
│E │elaborare a acestui ghid. │
└────┴───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

    Tabel 3. Clasificarea nivelelor de dovezi
┌─────────┬──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Nivel Ia │Dovezi obţinute din meta-analiza unor studii randomizate şi controlate. │
├─────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Nivel Ib │Dovezi obţinute din cel puţin un studiu randomizat şi controlat, bine conceput│
├─────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Nivel IIa│Dovezi obţinute din cel puţin un studiu clinic controlat, fãrã randomizare, │
│ │bine conceput. │
├─────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Nivel IIb│Dovezi obţinute din cel puţin un studiu quasi-experimental bine conceput, │
│ │preferabil de la mai multe centre sau echipe de cercetare. │
├─────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Nivel III│Dovezi obţinute de la studii descriptive, bine concepute. │
├─────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Nivel IV │Dovezi obţinute de la comitete de experţi sau experienţã clinicã a unor │
│ │experţi recunoscuţi ca autoritate în domeniu. │
└─────────┴──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘




    10.3. Anexa 3.

    Tabel 1. Necesarul energetic pentru nou-nãscut (0-1 lunã) (dupã Energy requirements of infants from birth to 12 months. In Human energy requirements. Report of a joint FAO/WHO/UNU expert consultation. Rome, 17-24 October, 2001)



┌──────┬─────────┬─────────┬─────────────┬─────────────┬───────────────────────┐
│Vârsta│Greutatea│Creştere │ Cheltuieli │ Energie │ Necesar energetic │
│(luni)│ medie │ponderalã│energetice*1)│depozitatã*2)│ total*3) │
│ │ (kg) │ medie │ totale │ (kcal/zi) ├───────────┬───────────┤
│ │ │ (g/zi) │ (kcal/zi) │ │ kcal/zi │ kcal/kg/zi│
├──────┴─────────┴─────────┴─────────────┴─────────────┴───────────┴───────────┤
│ Bãieţi │
├──────┬─────────┬─────────┬─────────────┬─────────────┬───────────┬───────────┤
│ 0-1 │ 4,58 │ 35,2 │ 306 │ 211 │ 518 │ 113 │
│ lunã │ │ │ │ │ │ │
├──────┴─────────┴─────────┴─────────────┴─────────────┴───────────┴───────────┤
│ Fete │
├──────┬─────────┬─────────┬─────────────┬─────────────┬───────────┬───────────┤
│ 0-1 │ 4,35 │ 28,3 │ 286 │ 178 │ 464 │ 107 │
│ lunã │ │ │ │ │ │ │
└──────┴─────────┴─────────┴─────────────┴─────────────┴───────────┴───────────┘



    Greutatea medie şi creşterea ponderalã medie sunt date WHO, 1994.

---------
    *1) cheltuieli energetice totale = -99,4+88,6 x kg;
    *2) creştere ponderalã x energia depozitatã cu creşterea normalã;
    *3) necesar energetic= cheltuieli energetice totale + energia depozitatã.


    Tabel 2. Necesarul energetic la nou-nãscuţii alimentaţi la sân, cu formule (dupã Energy requirements of infants from birth to 12 months. In Human energy requirements. Report of a joint FAO/WHO/UNU expert consultation. Rome, 17-24 October, 2001)



┌────────┬─────────────────────┬─────────────────────┬───────────────────────┐
│ Vârstã │ Alimentaţi cu lapte │Alimentaţi cu formule│ Toţi sugarii*3) │
│ (luni) │ de mamã*1) │ de lapte*2) │ │
│ ├──────┬──────┬───────┼──────┬──────┬───────┼────────┬──────┬───────┤
│ │bãieţi│ fete │ media │bãieţi│ fete │ media │ bãieţi │ fete │ media │
├────────┼──────┼──────┼───────┼──────┼──────┼───────┼────────┼──────┼───────┤
│ 1 │ 106 │ 99 │ 102 │ 122 │ 117 │ 120 │ 113 │ 107 │ 110 │
└────────┴──────┴──────┴───────┴──────┴──────┴───────┴────────┴──────┴───────┘



    Numerele au fost rotunjite la cel mai apropiat 1 kcal/kg/zi, folosind greutatea corporalã medie şi depozitarea energeticã şi cu urmãtoarele ecuaţii predictive pentru cheltuielile energetice totale:

--------
    *1) chelt. energ. totale (kcal/kg/zi) = (-152,0+92,8xgreutatea în kg)/greutatea în kg;
    *2) chelt. energ. totale (kcal/kg/zi) = (-29,0+82,6xgreutatea în kg)/greutatea în kg;
    *3) chelt. energ. totale (kcal/kg/zi) = (-99,4+88,6xgreutatea în kg)/greutatea în kg.

    10.4. Anexa 4. Curbele antropometrice neonatale Lubchenco (dupã Lubchenco LO, Hansman C, Boyd E. Intrauterine growth in length and head circumference as estimated from live births at gestational ages from 26 to 42 weeks. Pediatr. 1966; Battaglia FC, Lubchenco LO. A practical classification of newborn infants by weight and gestational age. J Pediatr. 1967)

    Lungimea, perimetrul cranian, greutatea la naştere şi indicele ponderal în funcţie de vârsta de gestaţie

---------------
    NOTĂ(CTCE)
    Graficul - Lungimea, perimetrul cranian, greutatea la naştere şi indicele ponderal, se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 586 bis din 18 august 2011, la pagina 345 (a se vedea imaginea asociatã).


    Greutatea la naştere în funcţie de vârsta de gestaţie

---------------
    NOTĂ(CTCE)
    Graficul - Greutatea la naştere în funcţie de vârsta de gestaţie, se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 586 bis din 18 august 2011, la pagina 346 (a se vedea imaginea asociatã).


    10.5. Anexa 5. Contraindicaţiile alimentaţiei enterale minime



┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Contraindicaţiile alimentaţiei enterale minime sunt: │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│- nou-nãscuţii sever asfixiaţi [18] │
│- instabilitate hemodinamicã severã (resuscitare volemicã, administrare de │
│ Dopaminã ≥ 5 mcg/kgc/min) │
│- status respirator instabil │
│- coagulopatie necesitând tratament │
│- EUN suspectatã sau confirmatã [18,53] │
│- obstrucţie sau perforaţie intestinalã, respectiv ileus paralitic, reziduu │
│ gastric semnificativ, bilios, sangvin [18,53] │
│- status convulsiv │
│- nou-nãscuţi cu SGA severã (sub percentila 3 pe curbele de creştere │
│intrauterinã) [18,54,55] │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



    10.6. Anexa 6. Tehnica alimentaţiei nou-nãscutului prin gavaj [158,159]

    Gavajul discontinuu:
    --------------------
    Materiale necesare:
    - sondã gastricã de 4 Fr (GN < 1000 grame) sau 6 Fr (GN > 1000 grame)
    - seringi sterile 5, 10, 20 ml
    - leucoplast hipoalergenic
    - recipient/biberon cu lapte de mamã etichetat sau preparat de lapte pentru prematuri
    - stetoscop
    Tehnica:
    - nou-nãscutul este poziţionat pe dreapta, ridicat la un unghi de 45 de grade sau pe burtã şi în poziţie ridicatã
    - se spalã mâinile
    - se pregãteşte un câmp steril
    - se deschide ambalajul sondei şi seringii pe câmpul steril
    - se deschide recipientul/biberonul
    - se deschide incubatorul
    - se spalã mâinile
    - se introduce blând sonda prin narinã sau gurã în stomac pe distanţa nas - pavilionul urechii - apendice xifoid
    - se adapteazã seringa la sondã şi se aspirã blând pentru a verifica dacã sonda are capãtul în stomac sau se introduce aer în stomac şi se ascultã cu stetoscopul zgomotele abdominale
    - se fixeazã sonda cu ajutorul leucoplastului, fie la comisura bucalã, fie la nivelul nasului
    - se scoate pistonul de la seringã, se umple seringa cu cantitatea de lapte pentru gavaj
    - laptele se lasã sã curgã singur în stomac, lent, fãrã a împinge cu pistonul, gravitaţional
    - gavajul dureazã aproximativ 20 de minute, cât dureazã un supt
    - dupã terminarea gavajului, se scoate seringa, se închide sonda
    - seringa se schimbã la fiecare masã,
    - sonda gastricã se schimbã la 24 de ore
    - se vor nota observaţii în foaia de alimentaţie a nou-nãscutului (cantitatea şi tipul reziduului, cantitatea administratã, tipul de lapte administrat, evenimente observate în timul gavajului)
    - în timpul gavajului se va observa starea copilului, aspectul tegumentelor, frecvenţa respiratorie, frecvenţa cardiacã, regurgitaţii, vãrsãturi, crize de apnee.

    Gavajul continuu:
    -----------------
    Materiale necesare:
    - pompa de alimentaţie (de infuzie, injectomat)
    - sonda gastricã 4, 6 Fr
    - leucoplast hipoalergenic
    - seringi de 20, 50 ml
    - prelungitor adaptat la seringã
    Tehnica:
    - se spalã mâinile
    - se plaseazã sonda oro- sau nazogastricã (vezi alimentaţia discontinuã)
    - se fixeazã sonda cu leucoplastul hipoalergenic
    - se preferã fixarea la nivelul buzei pentru a evita escoriaţiile nazale în cazul în care sonda s-ar fixa pe nas
    - se ataşeazã seringa la pompa de alimentaţie
    - se stabileşte cantitatea de lapte pe orã şi se pune pompa în funcţiune
    - se noteazã în foaia de observaţie ora şi volumul în mililitri pe orã
    - sonda nazogastricã se schimbã zilnic şi, dacã se va plasa nazal, într-o zi se va plasa în narina dreaptã şi într-o zi în narina stângã pentru a evita leziunile nazale

    Notã: Dacã volumul de lapte este sub 200 ml, se vor utiliza 4 seringi, una la 5 ore, dacã depãşeşte 200 ml/zi de lapte se vor utiliza 6 seringi, una la 3 ore şi jumãtate. În ambele cazuri se va face o pauzã de o orã/zi pentru a efectua unele îngrijiri medicale şi pentru a pune stomacul în repaus.
    Notã: O altã modalitate este metoda bolusului lent, continuu 2 ore cu o orã pauzã, sau o orã cu douã ore pauzã, în funcţie de toleranţa gastricã a nou-nãscutului.

    Lungimea estimativã a sondei orogastrice în cazul nou-nãscuţilor cu greutate sub 1500 grame



┌────────────────────┬──────────────────────────────────┐
│ Greutate (grame) │ Lungimea sondei orogastrice (cm) │
├────────────────────┼──────────────────────────────────┤
│ < 750 │ 13 │
├────────────────────┼──────────────────────────────────┤
│ 750 - 999 │ 15 │
├────────────────────┼──────────────────────────────────┤
│ 1000 - 1249 │ 16 │
├────────────────────┼──────────────────────────────────┤
│ 1250 - 1500 │ 17 │
└────────────────────┴──────────────────────────────────┘



    10.7. Anexa 7. Manifestãri clinice la nou-nãscutul cu insuficienţã cardiacã




┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Manifestãri clinice la nou-nãscutul cu insuficienţã cardiacã │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Semne de disfuncţie miocardicã şi de perfuzie tisularã compromisã: a) tahicardie (>150 │
│bãt/min), ritm de galop, puls slab şi filiform; b) cardiomegalie (clinicã şi radiogra- │
│ficã); c) diurezã redusã (<1 ml/kg/orã); d) acidozã metabolicã; e) colaps vascular/şoc: │
│paloare, tegumente marmorate, extremitãţi reci, timp de reumplere capilarã prelungitã │
│(>3 sec), diferenţã crescutã temperaturã centralã-perifericã (>2°C), puls nepalpabil │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Semne de congestie pulmonarã: a) tahipnee (> 60 resp/min); b) retracţii subcostale sau │
│intercostale; c) zone pulmonare inundate pe radiografia toracicã; d) edem pulmonar │
│manifest; e) wheezing sau raluri bazale; f) cianozã │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Semne de congestie venoasã sistemicã: a) hepatomegalie (> 3 cm sau progresivã); b) │
│creştere ponderalã excesivã (>30 g/24 ore) în ciuda dificultãţilor de alimentaţie [46]. │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘




    10.8. Anexa 8.




    Tabel 1. Cauzele sindromului intestinului scurt (modificat dupã: Sondheimer
J. Neonatal short bowel syndrome. In: Thureen PJ, Hay W: Neonatal nutrition and
metabolism. 2nd Ed Cambridge University Press, 2006)
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Rezecţie chirurgicalã │
│ Enterocolitã ulcero-necroticã │
│ Atrezii congenitale de intestin subţire (tip I, II, IIIa) │
│ Jejunale şi/sau ileale multiple (tip IV) │
│ Deformitate în "pom de crãciun" (engl.: Christmas tree/apple peel │
│ deformity), tip IIIb │
│ Volvulus intestinal │
│ Congenital sau secundar malrotaţiei intestinale │
│ Secundar aderenţelor congenitale sau dobândite │
│ Gastroschizis │
│ Obstrucţie şi necrozã de intestin subţire asociatã │
│ Atrezie de intestin subţire asociatã │
│ Ileus meconial │
│ Tromboza venelor sau arterelor mezenterice │
│ Septicemie cu coagulopatie │
│ Sindroame de hipercoagulabilitate │
│ Traumatism │
│ Enteritã postiradiere cu ischemie │
│Congenital │
│ Sindrom intestin scurt congenital │
│Absenţa funcţiei intestinale critice cauzând rezecţie │
│ Aganglionozã intestinalã totalã │
│ Sindroame de dismotilitate intestinalã - pseudo-obstrucţie intestinalã │
│ Atrofie microvilozitarã congenitalã (engl.: microvillous inclusion disease) │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

    Tabel 2. Complicaţiile tardive ale sindromului intestinului scurt neonatal
(modificat dupã: Sondheimer J. Neonatal short bowel syndrome. In: Thureen PJ,
Hay W: Neonatal nutrition and metabolism. 2nd Ed Cambridge University Press,
2006)
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Complicaţii legate de cateterizarea venoasã centralã │
│Septicemie, trombozã, obstrucţie mecanicã │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Complicaţii nutriţionale │
│Deficit vitaminic, mineral, perturbãri calorice │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Complicaţii hepato-biliare │
│Colestazã, colelitiazã, insuficienţã hepaticã │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Complicaţii metabolice │
│D-lactacidozã, osteopenie/osteoporozã, toxicitate legatã de aluminiu │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Complicaţii renale │
│Calculi de oxalaţi, nefrotoxicitatea medicamentelor │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Complicaţii gastrointestinale │
│Stricturi, ulcer anastomotic cu hemoragie intestinalã, colita intestinului │
│scurt, alergie gastrointestinalã, hipergastrinemie şi ulcer peptic │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Complicaţii comportamentale │
│Comportament de refuz alimentar, dependenţã prelungitã, stress emoţional │
│familial │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



    10.9. Anexa 9. Conduita în cazul alãptãrii nou-nãscuţilor cu cheilognatopalatoschizis/secvenţã Pierre Robin [117-120]



┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Sânul se orienteazã cu porţiunea cea mai voluminoasã spre partea de palat mai │
│intact ajutând la comprimare şi împiedicând pãtrunderea sfârcului în zona cu │
│despicãtura. │
│ │
│Dacã despicãtura e mare se sugereazã mamei sã tragã de areolã în jos pentru a │
│nu ajunge sfârcul în despicãturã │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



    10.10. Anexa 10. Categoriile de nou-nãscuţi la termen bolnavi care pot necesita alimentaţie prin gavaj [22,89,90]



┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│RCIU/SGA cu tulburãri ale reflexului de supt │
│ │
│Nou-nãscuţi reanimati la naştere cu tulburãri ale reflexului de supt │
│Nou-nãscuţi cu asfixie perinatalã cu tulburãri ale reflexului de supt │
│Nou-nãscuţii cu suport ventilator │
│Nou-nãscuţii cu malformaţii congenitale de cord cu tulburãri ale reflexelor de│
│supt, deglutiţie, respiraţie │
│ │
│Nou-nãscuţii cu cheilognatopalatoschizis/secvenţã Pierre Robin ce nu pot suge │
│la sân sau din biberon │
│Nou-nãscuţii cu sindrom de intestin scurt │
│Nou-nãscuţii cu boli cromozomiale ce nu pot fi alimentaţi la sân sau cu │
│biberonul │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



    10.11. Anexa 11. Avantajele, dezavantajele, indicaţiile, contraindicaţiile şi complicaţiile gavajului continuu şi discontinuu la nou-nãscutul la termen bolnav [22,89,90]



┌───────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────┐
│ Gavajul discontinuu │ Gavajul continuu │
├───────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────┤
│ Indicaţii │
├───────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────┤
│- coordonare inadecvatã supt/deglutiţie│- detresã respiratorie severã │
│- sindrom de detresã respiratorie, │- reflux gastro-esofagian │
│manifestatã prin tahipnee (60-80) │- persistenţa reziduului gastric │
│respiraţii/minut │- motilitate distalã scãzutã │
│ │- intoleranţã la gavajul gastric │
│ │discontinuu │
├───────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────┤
│ Contraindicaţii │
├───────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────┤
│- dilacerãri esofagiene │- dilacerãri esofagiene │
│- EUN │- EUN │
├───────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────┤
│ Avantaje │
├───────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────┤
│- creştere ponderalã optimã │- permite alimentaţia enteralã pentru │
│- toleranţã digestivã bunã │nou-nãscuţii care nu tolereazã gavajul│
│- respectã descãrcãrile enzimatice şi │gastric discontinuu │
│hormonale fiziologice │ │
│- scurteazã durata pânã la alimentaţia │ │
│enteralã exclusivã │ │
├───────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────┤
│ Dezavantaje │
├───────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────┤
│- interferenţã cu minut-ventilaţia │- interferenţã cu minut-ventilaţia │
│- scãderea complianţei pulmonare cu │- scãderea complianţei pulmonare cu │
│apariţia sau accentuarea hipoxemiei │apariţia sau accentuarea hipoxemiei │
├───────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────┤
│ Complicaţii │
├───────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────┤
│- motilitate duodenalã modificatã │- apnee/bradicardie/desaturare │
│- vãrsãturi, aspiraţie, distensie │- iritarea/necroza mucoasei nazale │
│abdominalã │- perforarea faringelui posterior/ │
│- apnee/bradicardie/desaturare │esofagului/ stomacului │
│- iritarea/necroza mucoasei nazale │- inserţie în cãile aeriene │
│- perforarea faringelui posterior/ │ │
│esofagului/stomacului │ │
│- inserţie în cãile aeriene │ │
└───────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────┘



    10.12. Anexa 12. Contraindicaţiile gavajului oro/nazogastric la nou-nãscutul la termen bolnav [22,89,90]



┌───────────────────────────────────────┐
│- iritaţia septului nazal │
│- iritaţia/disconfortul esofagian │
│- hiperproducţie de mucus │
│- perforaţia esofagului sau stomacului │
└───────────────────────────────────────┘



    10.13. Anexa 13. Indicaţiile şi contraindicaţiile gavajului transpiloric la nou-nãscutul la termen bolnav [23,136-138]



┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Indicaţiile gavajului transpiloric la nou-nãscutul la termen bolnav: │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ evacuare gastricã deficitarã │
│ retenţie gastricã importantã │
│ reflux gastroesofagian │
│ malformaţii ale tubului digestiv (de exemplu microgastria) │
│ intoleranţã la gavajul nasogastric/orogastric [6,26,27] │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Contraindicaţiile absolute ale gavajului transpiloric sunt: │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ obstrucţie intestinalã │
│ hemoragie digestivã │
│ intervenţie chirurgicalã recentã pe intestine │
│ enterocolitã ulcero-necroticã │
│ diaree severã. │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



    10.14. Anexa 14. Categoriile de nou-nãscuţi la termen care pot necesita alimentaţie cu linguriţa [146-148]



┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Nou-nãscutul SGA/RCIU │
│Nou-nãscutul cu spor ponderal adecvat şi reflex bun de supt │
│Nou-nãscutul cu asfixie moderatã şi alterare uşoarã a reflexului de supt │
│Nou-nãscutul cu despicãtura palatinã │
│Nou-nãscutul separat temporar de mamã pentru a nu afecta eficienţa reflexului │
│de supt │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



    10.15. Anexa 15. Conduita în cazul nou-nãscuţilor alimentaţi cu linguriţa [147,148]



┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│- poziţionarea nou-nãscutului cu capul mai ridicat, susţinut de braţul stâng │
│- umplerea linguriţei pe trei sferturi cu lapte │
│- comprimarea buzei de jos cu linguriţa şi prelingerea laptelui pe lateralele │
│limbii ţinând limba comprimatã │
│- nu se scoate linguriţa din gurã decât dupã înghiţirea totalã a laptelui │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘




    10.16. Anexa 16. Conduita în cazul nou-nãscuţilor alimentaţi cu biberonul



┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│- atingerea uşoarã a comisurii buzelor cu biberonul pentru a stimula │
│deschiderea gurii │
│- introducerea tetinei deasupra limbii │
│- înclinarea biberonului suficient pentru a nu exista aer în tetinã │
│- retragerea tetinei pentru ca succţiunea sã nu creeze un vid de aer ce poate │
│determina aspirarea laptelui │
│- verificarea permeabilitãţii tetinei, al cãrei orificiu se poate înfunda cu │
│uşurinţã sau poate fi prea mare. │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



    10.17. Anexa 17. Algoritm - Alimentaţia nou-nãscutului la termen bolnav




                          ┌──────────────────────────────────────┐
                          │ Evaluare: │
                          │- VG, vârstã postnatalã, status clinic│
                          │ - tipul afecţiunii/afecţiunilor │
                          │- factori de risc pentru dificultãţi │
                          │ alimentare │
                          └───────────────────┬──────────────────┘
                                              │
                                              ▼
                          ┌──────────────────────────────────────┐
 ┌───────────────────┐ │ Evaluarea posibilitãţii iniţierii │ ┌────────────────────┐
 │ NU apã sterilã, │ ◄──┤ alimentaţiei enterale: ├──►│De preferat colostru│
 │soluţii glucozate, │ │ - contraindicaţii în anexa... │ │ sau formulã de │
 │ lapte de vacã │ │ - prudenţã în anexa .... │ │ început │
 └───────────────────┘ └─────┬─────────────┬────────────┬─────┘ └────────────────────┘
                                │ │ │
                                ▼ │ ▼
                       ┌───────────────────┐ │ ┌──────────────────────────────────┐
                       │De preferat lapte │ │ │Aport caloric crescut (fortifianţi│
                       │de mamã sau formule│ │ │ de lapte de mamã sau formule │
                       │ de început │ │ │ hipercalorice) │
                       └───────────────────┘ │ └──────────────────────────────────┘
                                              ▼
                                   ┌───────────────────┐
    ┌──────────────────────────────┤ Situaţii speciale │
    │ └───────────────────┘
    │ ┌────────────────────┐ ┌───────────────────────────────────────────────────────────────┐
    ├─► │Afecţiuni metabolice├─┬──►│ restricţionarea substratului nutritiv care nu poate fi │
    │ │ ongenitale │ │ │ metabolizat │
    │ └────────────────────┘ │ └───────────────────────────────────────────────────────────────┘
    │ │ ┌────────────────┐ ┌────────────────────────────────────────────┐
    │ ├─►│ Fenilcetonurie ├─►│ Formulã fãrã fenilalaninã la valori ale │
    │ │ └────────────────┘ │ fenilalaninemiei peste 600 æmol/l │
    │ │ └────────────────────────────────────────────┘
    │ │ ┌────────────────┐ ┌────────────────────────────────────────────┐
    │ └─►│ Galactozemie ├─►│ Formulã fãrã lactozã şi galactozã (formulã │
    │ └────────────────┘ │ pe bazã de proteine din soia) │
    │ ┌────────────────────┐ └────────────────────────────────────────────┘
    ├─►│Malformaţii congeni-│ ┌────────────────────────────────────────────────────────────────┐
    │ │ tale cardiace ├────►│ - aport caloric cu 50% mai mare decât la nou-nãscutul sãnãtos │
    │ └────────────────────┘ │ - lapte de mamã fortifiat sau formule hipercalorice │
    │ └────────────────────────────────────────────────────────────────┘
    │ ┌────────────────────┐ ┌────────────────────────────────────────────────────┐
    ├─►│Nou-nãscut reanimat │ │Alimentaţie enteralã în cazul unei bune coordonãri │
    │ │ la naştere ├────►│ supt/deglutiţie/respiraţie │
    │ └────────────────────┘ └────────────────────────────────────────────────────┘
    │ ┌────────────────────┐ ┌────────────────────────────────────────────────────┐
    │ │Nou-nãscut pe suport│ │ Alimentaţie prin gavaj la nou-nãscutul stabil │
    ├─►│ ventilator ├────►│ │
    │ └────────────────────┘ └────────────────────────────────────────────────────┘
    │ ┌────────────────────┐ ┌────────────────────────────────────────────────────┐
    ├─►│ Nou-nãscut RCIU ├────►│Precauţii în cazul RCIU severe │
    │ └────────────────────┘ └────────────────────────────────────────────────────┘
    │ ┌─────────────────────┐ ┌────────────────────────────────────────────────────────────────┐
    ├─►│Nou-nãscut cu asfixie│ │ Precauţii. De dorit lapte matern sau formule de început. │
    │ │ perinatalã ├────►│ Opţional formule fãrã lactozã │
    │ └─────────────────────┘ └────────────────────────────────────────────────────────────────┘
    │ ┌─────────────────────┐ ┌────────────────────────────────────────────────────────────────┐
    ├─►│ EUN ├────►│Repaus digestiv în funcţie de forma de severitate. Re-alimentare│
    │ └─────────────────────┘ │ de dorit cu lapte matern sau formule de început cu probiotice. │
    │ │ Opţional formule pe bazã de hidrolizate proteice │
    │ └────────────────────────────────────────────────────────────────┘
    │ ┌─────────────────────┐ ┌────────────────────────────────────────────────────────────────┐
    ├─►│Sd. de intestin scurt├────►│ Iniţial alimentaţie cu formule diluate, creşterea treptatã a │
    │ └─────────────────────┘ │concentraţiei formulei. Formule extensiv sau parţial hidrolizate│
    │ │ cu adaus de probiotice │
    │ └────────────────────────────────────────────────────────────────┘
    │ ┌─────────────────────┐ ┌───────────────────────┐
    │ │Alţi nou-nãscuţi dupã├────►│ Prudenţã │
    ├─►│ intervenţii │ └───────────────────────┘
    │ │ chirurgicale │
    │ └─────────────────────┘
    │ ┌──────────────────────┐ ┌───────────────────────┐
    ├─►│Reflux gastroesofagian├───►│ Poziţionare │
    │ └──────────────────────┘ └───────────────────────┘
    │ ┌─────────────────────┐ ┌────────────────────────────────────────────────────────────────┐
    ├─►│ Cheilognatopalato- ├───► │Consiliere pentru poziţionare pentru supt. NU gavaj de rutinã │
    │ │ schizis │ └────────────────────────────────────────────────────────────────┘
    │ └─────────────────────┘
    │ ┌─────────────────────┐ ┌────────────────────────────────────────────────────────────────┐
    ├─►│ Nou-nãscut cu icter ├────►│ Colostru/lapte matern. În caz de deshidratare suplimentare cu │
    │ └─────────────────────┘ │ formulã de început din lapte de vacã. NU apã sau ceai. │
    │ └────────────────────────────────────────────────────────────────┘
    │ ┌──────────────────────┐ ┌────────────────────────────────────────────────────────────────┐
    │ │Nou-nãscut mare pentru│ │ Risc de hipoglicemie. Iniţiere precoce a alimentaţiei cu lapte │
    ├─►│ VG, nou-nãscut din ├───►│ de mamã sau formulã de început. │
    │ │mamã cu diabet zaharat│ └────────────────────────────────────────────────────────────────┘
    │ └──────────────────────┘
    │ ┌──────────────────────┐ ┌────────────────────────────────────────────────────────────────┐
    ├─►│ Nou-nãscut cu │ │Formule pe bazã de hidrolizate proteice şi trigliceride cu lanţ │
    │ │ patologie hepaticã ├───►│ mediu │
    │ └──────────────────────┘ └────────────────────────────────────────────────────────────────┘
    │ ┌──────────────────────┐ ┌────────────────────────────────────────────────────────────────┐
    │ │ Nou-nãscut cu afec- │ │Lapte de mamã sau formulã de început pe bazã de proteine din lap│
    └─►│ ţiuni renale severe ├───►│tele de vacã cu conţinut redus de fosfaţi, potasiu şi magneziu │
       └──────────────────────┘ └────────────────────────────────────────────────────────────────┘



                                        ---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016