Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   GHID din 14 mai 2004  privind continutul tematic al modulelor de pregatire a personalului care participa la cursurile de instruire profesionala privind insusirea notiunilor fundamentale de igiena    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

GHID din 14 mai 2004 privind continutul tematic al modulelor de pregatire a personalului care participa la cursurile de instruire profesionala privind insusirea notiunilor fundamentale de igiena

EMITENT: MINISTERUL SANATATII
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 472 din 26 mai 2004
MODULUL 1

SERVICII DE PRODUCŢIE, DEPOZITARE, TRANSPORT SI COMERCIALIZARE A
ALIMENTELOR; INCLUSIV ALIMENTAŢIE PUBLICA SI A COLECTIVITĂŢILOR

Obiective operaţionale specifice:
1. Însuşirea noţiunilor teoretice privind riscurile pentru sãnãtatea populaţiei in relaţie cu calitatea alimentelor;
2. Însuşirea noţiunilor teoretice si practice privind igiena unitãţilor de producţie, desfacere, depozitare, alimentaţie publica si colectiva, a mijloacelor de transport;
3. Însuşirea noţiunilor teoretice si practice privind protecţia personalului incadrat;
4. Însuşirea legislaţiei sanitare in domeniu.

Nivelul I: Instruirea managerilor, şefilor de secţie, directorilor pentru asigurarea calitãţii etc. din unitãţile cu profil alimentar (producţie, comercializare, depozitare, transport) si din unitãţile de alimentaţie publica si colectiva
1. Cunoaşterea si aplicarea legislaţiei in domeniu - condiţie obligatorie pentru producãtorii din industria alimentara
2. Cunoasterea si respectarea cerinţelor de igiena pentru funcţionarea unitãţilor cu profil alimentar si pentru producerea de alimente sigure pentru sãnãtatea publica (consum uman):
- amplasarea unitãţilor si asigurarea circuitelor conform normelor de igiena
- dotarea cu utilaje si întreţinerea lor (igienizare)
- funcţionarea in conformitate cu cerinţele de igiena in procesul tehnologic (cerinţe HACCP)
- cerinţe de igiena privind produsul finit
- igiena personalului
Nivelul II: Instruirea operatorilor din industria alimentara si din unitãţile de alimentaţie publica si colectiva si a vânzãtorilor in funcţie de tipul de activitate (lapte si produse lactate, carne si preparate din carne si peste, pâine si produse de panificaţie, zahãr si produse zaharoase etc.)
1. Însuşirea unor cunoştinţe minime privind legislaţia in domeniu
2. Respectarea normelor de igiena pe intreg fluxul tehnologic, inclusiv cerinţe HACCP
3. Respectarea normelor de igiena pentru siguranţa produsului alimentar (pentru produsele de origine animala se are in vedere si legislaţia sanitar-veterinara)
4. Cunoaşterea si respectarea normelor de igiena pentru spaţiul de comercializare si depozitare
5. Cunoaşterea si respectarea normelor de igiena pentru produsul expus si vândut
6. Respectarea normelor de igiena individuala
Nivelul III: Instruirea personalului de ingriiire din sectorul alimentar si din unitãţile de alimentaţie publica si colectiva
1. Cunoaşterea noţiunilor de igiena privind spatiile de lucru
2. Cunoaşterea noţiunilor de igiena privind anexele social- sanitare
3. Cunoaşterea noţiunilor de igiena privind igiena personala
4. Folosirea corecta a materialelor şi substanţelor utilizate la curãţenie, dezinfectie si dezinsectie.

Nivelul I: Instruirea managerilor, şefilor de secţie, directorilor pentru asigurarea calitãţii etc. din unitãţile cu profil alimentar (producţie, comercializare, depozitare, transport) şi din unitãţile de alimentaţie publica si colectiva



┌────────────────────────────────┬───────┬─────────────────────────┬─────────┐
│ TEME CU CARACTER OBLIGATORIU │Minimum│ Forma de organizare │ Obs. │
│ │ ore │ recomandata │ │
│ │ ├───────┬───────┬─────────┤ │
│ │ │preleg.│ dezb. │aplicaţie│ │
├────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼─────────┼─────────┤
│Tema 1. Cunoaşterea si aplicarea│ │ │ │ │ │
│legislaţiei în domeniu - condi- │ │ │ │ │ │
│ţie obligatorie pentru producã- │ │ │ │ │ │
│torii din industria alimentarã │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼─────────┼─────────┤
│ Comp. 1. Legislaţia comunitarã│ │ │ │ │ │
│ privitoare la siguranţa ali- │ 2 │ 1 │ 1 │ │ │
│ mentului │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼─────────┤ Aplica- │
│ Comp. 2. Legislaţia româneascã│ 2 │ 1 │ 1 │ │ ţiile se│
│ armonizatã cu prevederile UE │ │ │ │ │ vor face│
├────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼─────────┤ la locul│
│Tema 2. Cunoaşterea si respec- │ │ │ │ │ de muncã│
│tarea cerinţelor de igiena pen- │ │ │ │ │ sau la │
│tru funcţionarea unitãţilor cu │ │ │ │ │ curs, în│
│profil alimentar şi pentru pro- │ │ │ │ │ funcţie │
│ducerea de alimente sigure pen- │ │ │ │ │ de tema.│
│tru sãnãtatea publicã (consum │ │ │ │ │ │
│uman) │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼─────────┤ │
│ Comp. 1. Amplasarea unitãţilor│ │ │ │ │ │
│ şi asigurarea circuitelor │ 1 │ 1 │ │ │ │
│ conform normelor de igienã │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼─────────┤ │
│ Comp. 2. Dotarea cu utilaje şi│ 1 │ 1 │ │ │ │
│ întreţinerea lor (igienizare) │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼─────────┤ │
│Comp. 3. Funcţionarea în con- │ │ │ │ │ │
│formitate cu cerinţele de igienã│ 2 │ 1 │ │ 1 │ │
│în procesul tehnologic (cerinţe │ │ │ │ │ │
│HACCP) │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼─────────┤ │
│Comp. 4. Cerinţe de igiena pri- │ 1 │ 1 │ │ 1 │ │
│vind produsul finit │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼─────────┤ │
│Comp. 5. Igiena personalului │ 1 │ 1 │ │ │ │
├────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼─────────┤ │
│Pretestare │ 2 │ │ │ │ │
├────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼─────────┤ │
│Total ore │ 12 │ 6 │ 2 │ 2 │ │
└────────────────────────────────┴───────┴───────┴───────┴─────────┴─────────┘



Nivelul II: Instruirea operatorilor din industria alimentara şi din unitãţile de alimentaţie publiea si colectiva si a vânzãtorilor pe tipuri de activitãţi (pâine si produse de panificaţie, zahãr şi produse zaharoase etc.)


┌────────────────────────────────┬───────┬─────────────────────────┬─────────┐
│ TEME CU CARACTER OBLIGATORIU │Minimum│ Forma de organizare │ Obs. │
│ │ ore │ recomandata │ │
│ │ ├───────┬───────┬─────────┤ │
│ │ │preleg.│ dezb. │aplicaţie│ │
├────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼─────────┤ │
│Tema 1. Însuşirea unor cunoştin-│ │ │ │ │ │
│ţe minime privind legislaţia în │ │ │ │ │ │
│domeniu │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼─────────┤ Aplica- │
│ Comp. 1. Legislaţia româneascã│ 2 │ 1 │ 1 │ │ ţiile se│
│ armonizatã cu cea a Uniunii │ │ │ │ │ vor face│
│ Europene │ │ │ │ │ la locul│
├────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼─────────┤ de muncã│
│Tema 2. Respectarea normelor de │ │ │ │ │ sau la │
│igienã pe întreg fluxul tehno- │ 2 │ 1 │ │ 1 │ curs, în│
│logic inclusiv cerinţe HACCP │ │ │ │ │ funcţie │
├────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼─────────┤ de temã │
│Tema 3. Respectarea normelor de │ │ │ │ │ │
│igienã pentru siguranţa produsu-│ │ │ │ │ │
│lui alimentar (pentru produsele │ │ │ │ │ │
│de origine animalã se are în ve-│ │ │ │ │ │
│dere şi legislaţia sanitar-vete-│ │ │ │ │ │
│rinarã) │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼─────────┤ │
│Comp. 1. Cunoaşterea normelor │ 1 │ 1 │ │ │ │
│de igienã │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼─────────┤ │
│Comp. 2. Siguranţa produsului │ │ │ │ │ │
│alimentar - condiţie de bazã în │ 2 │ 1 │ │ 1 │ │
│industria alimentarã │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼─────────┤ │
│Tema 4. Cunoaţterea şi respecta-│ │ │ │ │ │
│rea normelor de igienã pentru │ 1 │ 1 │ │ │ │
│spaţiul de comercializare şi de-│ │ │ │ │ │
│pozitare │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼─────────┤ │
│Tema 5. Cunoaţterea şi respecta-│ │ │ │ │ │
│rea normelor de igienã pentru │ 1 │ 1 │ │ │ │
│produsul expus şi vandut │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼─────────┤ │
│Tema 6. Respectarea normelor de │ │ │ │ │ │
│igienã individualã │ 1 │ 1 │ │ │ │
├────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼─────────┤ │
│Pretestare │ 2 │ │ │ │ │
├────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼─────────┤ │
│Total ore │ 12 │ 7 │ 1 │ 2 │ │
└────────────────────────────────┴───────┴───────┴───────┴─────────┴─────────┘



Nivelul III: Instruirea personalului de îngrijire din sectorul alimentar şi din unitãţile de alimentaţie publica si colectiva


┌────────────────────────────────┬───────┬─────────────────────────┬─────────┐
│ TEME CU CARACTER OBLIGATORIU │Minimum│ Forma de organizare │ Obs. │
│ │ ore │ recomandata │ │
│ │ ├───────┬───────┬─────────┤ │
│ │ │preleg.│ dezb. │aplicaţie│ Aplica- │
├────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼─────────┤ ţiile se│
│Tema 1. Cunoaşterea noţiunilor │ │ │ │ │ vor face│
│de igienã privind spaţiile de │ 2 │ 1 │ │ │ la locul│
│lucru │ │ │ │ │ de muncã│
├────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼─────────┤ sau la │
│Tema 2. Cunoaşterea noţiunilor │ │ │ │ │ curs, în│
│de igienã privind anexele social│ 2 │ 1 │ │ │ funcţie │
│-sanitare │ │ │ │ │ de temã │
├────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼─────────┤ │
│Tema 3. Cunoaşterea noţiunilor │ │ │ │ │ │
│de igienã privind igiena perso- │ 2 │ 1 │ 1 │ │ │
│nalã │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼─────────┤ │
│Tema 4. Folosirea corectã a │ │ │ │ │ │
│substanţelor utilizate la curã- │ 4 │ 1 │ │ 1 │ │
│ţenie, dezinfecţie şi dezinsec- │ │ │ │ │ │
│ţie │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼─────────┤ │
│Pretestare │ 2 │ │ │ │ │
├────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼─────────┤ │
│Total ore │ 12 │ 4 │ 1 │ 1 │ │
└────────────────────────────────┴───────┴───────┴───────┴─────────┴─────────┘




MODULUL 2:

SERVICII DE CURĂŢENIE IN UNITĂŢI DE ASISTENTA MEDICALA, COLECTIVITĂŢI DE
COPII SI TINERI, UNITĂŢI DE CAZARE HOTELURI, MOTELURI, CABANE, ETC.

Obiective operaţionale specifice:
1. Însuşirea noţiunilor teoretice si practice privind prevenirea transmiterii si multiplicãrii germenilor în unitãţile de asistenţã medicalã
2. Însusirea noţiunilor teoretice si practice privind profilaxia infecţilor nosocomiale
3. Însusirea noţiunilor teoretice si practice privind asigurarea unor condiţii de mediu tarã risc pentru personal, bolnavi şi alte categorii



┌────────────────────────────────┬───────┬─────────────────────────┬─────────┐
│ TEME CU CARACTER OBLIGATORIU │Minimum│ Forma de organizare │ Obs. │
│ │ ore │ recomandata │ │
│ │ ├───────┬───────┬─────────┤ │
│ │ │preleg.│ dezb. │aplicaţie│ │
├────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼─────────┼─────────┤
│Tema 1: Introducere în epide- │ 2 │ 2 │ │ │ │
│miologia bolilor transmisibile │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼─────────┼─────────┤
│Comp. 1 Principalii agenţi pato-│ │ │ │ │ │
│geni implicaţi în producerea │ │ │ │ │ │
│bolilor transmisibile │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼─────────┼─────────┤
│Comp. 2 Mecanismele de transmi- │ │ │ │ │ │
│tere ale bolilor │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼─────────┼─────────┤
│Comp. 3 Modalitãţi de prevenire │ │ │ │ │ │
│a bolilor transmisibile │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼─────────┼─────────┤
│Comp. 4 Precauţii de izolare │ │ │ │ │ │
│bazate pe calea de transmitere │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼─────────┼─────────┤
│Tema 2. Norme privind curãţenia │ │ │ │ │ │
│şi dezinfecţia │ 3 │ 1 │ 1 │ 1 │ │
├────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼─────────┼─────────┤
│Comp. 1 Metode, reguli, materi- │ │ │ │ │ │
│ale şi produse utilizate în │ │ │ │ │ │
│efectuarea curãţeniei │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼─────────┼─────────┤
│Comp. 2 Dezinfecţia prin mijloa-│ │ │ │ │ │
│ce fizice şi chimice │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼─────────┼─────────┤
│Tema 3. Norme privind curãţenia │ │ │ │ │ │
│şi dezinfecţia în colectivitãţi │ 3 │ 1 │ 1 │ 1 │ │
│de copii şi tineri, unitãţi de │ │ │ │ │ │
│cazare hoteluri, moteluri, ca- │ │ │ │ │ │
│bane unitãţile de cazare (numai │ │ │ │ │ │
│pentru personalul din unitãţile │ │ │ │ │ │
│menţionate) │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼─────────┼─────────┤
│Comp. 1. Reglementãri privind │ │ │ │ │ │
│noţiunile de igienã aplicabile │ │ │ │ │ │
│domeniului │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼─────────┼─────────┤
│Comp. 2. Igiena personalului │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼─────────┼─────────┤
│Comp. 3. Metode, reguli, mate- │ │ │ │ │ │
│riale şi produse utilizate în │ │ │ │ │ │
│efectuarea curãţeniei │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼─────────┼─────────┤
│Tema 4. Precauţii universale în │ │ │ │ │ │
│unitãţi de asistenţã medicale │ 5 │ 3 │ 1 │ 1 │ │
│(numai pentru personalul din │ │ │ │ │ │
│unitãţile menţionate) │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼─────────┼─────────┤
│Comp. 1. Introducere-definirea │ │ │ │ │ │
│precauţiunilor universale │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼─────────┼─────────┤
│Comp. 2. Spãlarea mâinilor │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼─────────┼─────────┤
│Comp. 3. Protecţia tegumentelor │ │ │ │ │ │
│şi mucoaselor │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼─────────┼─────────┤
│Comp. 4. Circuitul bolnavilor, │ │ │ │ │ │
│lenjeriei, veselei, alimentelor,│ │ │ │ │ │
│deşeurilor │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼─────────┼─────────┤
│Pretestare │ 2 │ │ │ │ │
├────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼─────────┼─────────┤
│Total ore │ 10-12 │ │ │ │ │
└────────────────────────────────┴───────┴───────┴───────┴─────────┴─────────┘




MODULUL 3
PRODUCŢIA Şl DISTRIBUŢIA APEI POTABILE, INCLUSIV A APEI POTABILE SI ÎMBUTELIATE

Obiective operaţionale specifice:
1. însuşirea noţiunilor teoretice privind riscurile pentru sãnãtatea populaţiei în relaţie cu calitatea apei potabile;
2. însuşirea noţiunilor teoretice şi practice privind cerinţele de igienã pentru unitãţilor de producţie, îmbuteliere, transport, stocare, distribuţie şi pentru materiale şi reactivii în contact cu apa potabilã
3. însuşirea noţiunilor teoretice şi practice privind protecţia personalului încadrat;
4. însuşirea legislaţiei sanitare în domeniu,

Nivelul I: Instruirea managerilor, şefilor de secţie, directorilor pentru asigurarea calitãţii etc., din unitãţile de producere şi distribuţie a anei potabile, inclusiv îmbuteliate
1. Cunoaşterea rolului şi importanţei apei potabile pentru sãnãtatea publicã.
2. Cunoaşterea şi aplicarea legislaţiei în domeniu - condiţie obligatorie pentru producãtorii şi distribuitorii de apã potabilã, inclusiv îmbuteliatã.
3. Cunoaşterea şi respectarea cerinţelor de igienã pentru funcţionarea unitãţilor de producere şi distribuţie a apei potabile, inclusiv îmbuteliatã, sigure pentru sãnãtatea publicã (consum uman): alegerea surselor de apã şi asigurarea protecţiei sanitare
- asigurarea procedeelor de tratare conform normelor de igienã
- funcţionarea procesul tehnologic in conformitate cu cerinţele de igienã cerinţele de calitate pentru apa potabilã şi relevanţa lor pentru sãnãtate
- asigurarea controlului calitãţii apei distribuite conform cerinţelor legale furnizarea de apã potabilã conform cerinţelor de igienã în situaţii de urgentã (inundaţii, cutremur, poluare accidentalã, etc)
- igienizare şi igiena personalului

Nivelul II: Instruirea operatorilor din unitãţile de producţie şi distribuţie a apei potabile inclusiv apã potabilã îmbuteliatã
1. Însuşirea unor cunoştinţe minime privind rolul şi importanţa apei potabile pentru sãnãtatea publicã
2. Însuşirea unor cunoştinţe niininie privind calitatea apei potabile
3. Însuşirea unor cunoştinţe minime privind legislaţia în domeniu
4. Respectarea normelor de igienã pe intreg fluxul tehnologic pentru siguranţa calitãţii apei potabile,
5. Respectarea normelor de igienã privind amplasarea conductelor de transport şi distribuţie a apei potabile
6. Cunoaşterea şi respectarea normelor de igienã privind stocarea apei potabile
7. Cunoaşterea şi respectarea normelor de igienã pentru produsul expus şi vândut (apa potabilã îmbuteliatã)
şi privind comercializarea apei potabile îmbuteliate, inclusiv prin circuite închise (dozatoare)
8. Respectarea normelor de igiena individuala

Nivelul III: Instruirea personalului de întreţinere si reparaţii din unitãţile de producţie si distribuţie a apei potabile inclusiv apã potabilã îmbuteliatã
1. Însuşirea unor cunoştinţe minime privind rolul şi importanţa apei potabile pentru sãnãtatea publicã
2. Însuşirea cerinţelor de igienã privind amplasarea şi materiale folosite pentru conductele de transport şi distribuţie a apei potabile
3. Folosirea corectã a materialelor şi substanţelor utilizate la curãţarea şi dezinfecţia spaţiilor de lucru si sau a rezervoarelor de stocare şi a conductelor de transport sau depozitate a apei potabile.

Nivelul I: Instruirea managerilor, şefilor de secţie, directorilor pentru asigurarea calitãţii etc, din unitãţile de producţie şi distribuţie a apei potabile, inclusiv din unitãţile de îmbuteliere apã potabilã



┌────────────────────────────────────────┬───────┬───────────────────────────┐
│ TEME CU CARACTER OBLIGATORIU │Minimum│ Forma de organizare │
│ │ ore │ recomandata │
│ │ ├───────┬───────┬───────────┤
│ │ │preleg.│ dezb. │aplicaţie*)│
├────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼───────────┤
│Tema 1. Cunoaşterea rolului şi importan-│ │ │ │ │
│ţei apei potabile pentru sãnãtatea pu- │ │ │ │ │
│blicã. │ │ │ │ │
├────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼───────────┤
│Comp. 1. Rolul apei în organismul uman │ 1 │ 1 │ │ │
│şi în asigurarea sãnãtãţii publice, ne- │ │ │ │ │
│voile de apã potabilã │ │ │ │ │
├────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼───────────┤
│Comp. 2. Boli asociate apei │ 1 │ 1 │ │ │
├────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼───────────┤
│Tema 2. Cunoaşterea şi aplicarea legis- │ │ │ │ │
│laţiei în domeniu - condiţie obligatorie│ │ │ │ │
│pentru producãtorii şi distribuitorii de│ │ │ │ │
│apã potabilã, inclusiv îmbuteliatã │ │ │ │ │
├────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼───────────┤
│ Comp. 1. Legislaţia comunitarã pri- │ 1 │ 30 │ 30 │ │
│ vitoare la apa pentru consumul uman │ │minute │minute │ │
├────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼───────────┤
│ Comp. 2. Legislaţia româneascã armo- │ 1 │ 30 │ 30 │ │
│ nizatã cu cea a CE │ │minute │minute │ │
├────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼───────────┤
│Tema 3. Cunoaşterea şi respectarea ce- │ │ │ │ │
│rinţelor de igienã pentru funcţionarea │ │ │ │ │
│unitãţilor de producere şi distribuţie │ │ │ │ │
│a apei potabile, inclusiv îmbuteliatã, │ │ │ │ │
│sigure pentru sãnãtatea publicã (consum │ │ │ │ │
│uman): │ │ │ │ │
├────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼───────────┤
│Comp. 1. Alegerea surselor de apã şi │ 1 │ 1 │ │ │
│asigurarea protecţiei sanitare │ │ │ │ │
├────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼───────────┤
│Comp. 2. Asigurarea procedeelor de tra- │ 1 │ 1 │ │ │
│tare conform normelor de igienã şi func-│ │ │ │ │
│ţionarea procesului tehnologic în con- │ │ │ │ │
│formitate cu cerinţele de igienã │ │ │ │ │
├────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼───────────┤
│Comp. 3. Cerinţele de calitate pentru │ 2 │ 1 │ 1*) │ │
│apa potabilã şi relevanţa lor pentru │ │ │ │ │
│sãnãtate şi asigurarea controlului cali-│ │ │ │ │
│tãţii apei distribuite conform cerinţe- │ │ │ │ │
│lor legale │ │ │ │ │
├────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼───────────┤
│Comp. 4. furnizarea de apã potabilã │ 1 │ 1 │ │ │
│conform cerinţelor de igienã în situaţii│ │ │ │ │
│de urgenţã (inundaţii, cutremur, poluare│ │ │ │ │
│accidentalã, etc.) │ │ │ │ │
├────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼───────────┤
│Comp. 5. igienizarea şi igiena persona- │ 1 │ 1 │ │ │
│lului │ │ │ │ │
├────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼───────────┤
│Pretestare │ 2 │ │ │ │
├────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼───────────┤
│Total ore │ 12 │ 8 │ 2 │ │
└────────────────────────────────────────┴───────┴───────┴───────┴───────────┘
*) Însoţitã de prezentãri de caz



Nivelul II: Instruirea operatorilor din unitãţile de producţie si distribuţie a anei potabile, inclusiv apã potabilã îmbuteliatã


┌──────────────────────────────────────┬───────┬─────────────────────────────┐
│ TEME CU CARACTER OBLIGATORIU │Minimum│ Forma de organizare │
│ │ ore │ recomandata │
│ │ ├───────┬─────────┬───────────┤
│ │ │preleg.│ dezb.*1)│aplicaţie*2│
├──────────────────────────────────────┼───────┼───────┼─────────┼───────────┤
│Tema 1. Însuşirea unor cunoştinţe mi- │ 30 │ 30 │ │ │
│nime privind rolul şi importanţa apei │minute │minute │ │ │
│potabile pentru sãnãtatea publicã │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────┼───────┼───────┼─────────┼───────────┤
│Tema 2. Însuşirea unor cunoştinţe mi- │ 1 │ 1 │ │ │
│nime privind calitatea apei potabile │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────┼───────┼───────┼─────────┼───────────┤
│Tema 3. Însuşirea unor cunoştinţe mi- │ 30 │ 30 │ │ │
│nime privind legislaţia în domeniu │minute │minute │ │ │
├──────────────────────────────────────┼───────┼───────┼─────────┼───────────┤
│Tema 4. Respectarea normelor de igi- │1 şi 30│ 30 │ │ 1 │
│enã pe întreg fluxul tehnologic pen- │minute │minute │ │ │
│tru siguranţa calitãţii apei potabile,│ │ │ │ │
│inclusib îmbuteliate │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────┼───────┼───────┼─────────┼───────────┤
│Tema 5. Respectarea normelor de igi- │1 şi 30│ 30 │ │ 1 │
│enã privind amplasarea conductelor de │minute │minute │ │ │
│transport şi distribuţie a apei pota- │ │ │ │ │
│bile │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────┼───────┼───────┼─────────┼───────────┤
│Tema 6. Cunoaşterea şi respectarea │ 1 │ 30 │ │ 1 │
│normelor de igienã privind stocarea │ │minute │ │ │
│apei potabile (întreţinere, dezinfec- │ │ │ │ │
│ţie) │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────┼───────┼───────┼─────────┼───────────┤
│Tema 7. Cunoaşterea şi respectarea │ 1 │ 30 │ │ 1 │
│normelor de igienã privind comercia- │ │minute │ │ │
│lizarea apei potabile îmbuteliate, │ │ │ │ │
│inclusiv prin circuite închise (dosa │ │ │ │ │
│toare │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────┼───────┼───────┼─────────┼───────────┤
│Tema 8. Respectarea normelor de igi- │ 1 │ 1 │ │ 1 │
│enã individualã │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────┼───────┼───────┼─────────┼───────────┤
│Pretestare │ 2 │ │ │ │
├──────────────────────────────────────┼───────┼───────┼─────────┼───────────┤
│Total ore │ 12 │ 5 │ │ 3 │
└──────────────────────────────────────┴───────┴───────┴─────────┴───────────┘
*1) Dezbaterile vor ti însoţite de exemplificãri supuse discuţiilor.
*2) Aplicaţiile se vor tace la locul de munca sau la curs, in funcţie de
tema.




Nivelul III: Instruirea personalului de întreţinere si reparaţii din unitãţile de producţie si distribuţie a apei potabile inclusiv apã potabilã îmbuteliatã


┌──────────────────────────────────────┬───────┬─────────────────────────────┐
│ TEME CU CARACTER OBLIGATORIU │Minimum│ Forma de organizare │
│ │ ore │ recomandata │
│ │ ├───────┬─────────┬───────────┤
│ │ │preleg.│ dezb.*1)│aplicaţie*2│
├──────────────────────────────────────┼───────┼───────┼─────────┼───────────┤
│Tema 1. Însuşirea unor cunoştinţe mi- │ 2 │ 1 │ 1 │ │
│nime privind rolul şi importanţa apei │ │ │ │ │
│potabile pentru sãnãtatea publicã │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────┼───────┼───────┼─────────┼───────────┤
│Tema 2. Însuşirea cerinţelor de igi- │ 2 │ 1 │ │ 1 │
│enã privind amplasarea şi materiale │ │ │ │ │
│folosite pentru conductele de trans- │ │ │ │ │
│port şi distribuţie a apei potabile. │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────┼───────┼───────┼─────────┼───────────┤
│Tema 3. Folosirea corectã a materiale-│ 2 │ 1 │ │ 1 │
│lor şi substanţelor utilizate la cu- │ │ │ │ │
│rãţarea şi dezinfecţia spaţiilor de │ │ │ │ │
│lucru şi sau a rezervoarelor de sto- │ │ │ │ │
│care şi a conductelor de transport sau│ │ │ │ │
│depozitare a apei potabile │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────┼───────┼───────┼─────────┼───────────┤
│Tema 4. Cunoştinţe de igienã personalã│ 1 │ 1 │ │ │
├──────────────────────────────────────┼───────┼───────┼─────────┼───────────┤
│Pretestare │ 2 │ │ │ │
├──────────────────────────────────────┼───────┼───────┼─────────┼───────────┤
│Total ore │ 9 │ 4 │ 1 │ 3 │
└──────────────────────────────────────┴───────┴───────┴─────────┴───────────┘
*1) Dezbaterile vor fi însoţite de exemplificãri supuse discuţiilor
*2) Aplicaţiile se vor face la locul de munca sau la curs, in funcţie de
tema.



MODULUL 4

SERVICII DE ÎNGRIJIRE CORPORALA

Obiective operaţionale specifice:
1. Cunoaşterea si aplicarea noţiunilor generale privind clasificarea unitãţilor prestatoare de servicii.
2. Cunoaşterea si respectarea cerinţelor de igiena pentru funcţionarea unitãţilor prestatoare de servicii.
3. Însuşirea noţiunilor privind riscul pe sãnãtate in relaţie cu conditile din unitãţile prestatoare de servicii.
4. Cunoaşterea noţiunilor de igiena personala.
5. Folosirea corecta a substanţelor utilizate la dezinfectie, curãţenie si dezinsectie,


┌────────────────────────────────┬───────┬─────────────────────────┬─────────┐
│ TEME CU CARACTER OBLIGATORIU │Minimum│ Forma de organizare │ Obs. │
│ │ ore ├───────┬───────┬─────────┤ │
│ │ │Preleg.│ Dezb. │aplicaţie│ │
├────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼─────────┼─────────┤
│Tema 1. Noţiuni fundamentale │ │ │ │ │ │
│privind sãnãtatea şi bolile cu │ │ │ │ │ │
│transmitere tegumentarã │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼─────────┤ Aplica- │
│Tema. 2. Norme privind condiţii-│ │ │ │ │ ţiile se│
│le igienico-sanitare în unitãţi-│ │ │ │ │ vor face│
│le prestatoare de servicii │ │ │ │ │ la locul│
├────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼─────────┤ de muncã│
│Comp. 1. Coafura, frizerii │ 1 │ 1 │ 1 │ │ sau la │
│vind produsul finit │ │ │ │ │ curs, în│
├────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼─────────┤ funcţie │
│Comp. 2. Cosmetica, masaj, ta- │ 1 │ 1 │ 1 │ │ de tema.│
│tuaj │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼─────────┤ │
│Comp. 3. Manichiura, pedichiura │ 1 │ 1 │ 1 │ │ │
├────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼─────────┤ │
│Comp. 4. Bazine de înot, bai │ 1 │ 1 │ 1 │ │ │
│publice │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼─────────┤ │
│Tema 3. Curãţenia în unitãţile │ │ │ │ │ │
│prestatoare de servicii │ 1 │ 1 │ 1 │ │ │
├────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼─────────┤ │
│Tema 4. Igiena individualã a │ 2 │ 1 │ 1 │ │ │
│personalului │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼─────────┤ │
│Tema 5. Mijloace de protecţie a │ 1 │ 1 │ 1 │ │ │
│personalului din unitãţile de │ │ │ │ │ │
│prestare servicii │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼─────────┤ │
│Tema 6. Cunoştinţe minime pri- │ 1 │ 1 │ │ │ │
│vind legislaţia în domeniu │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼─────────┼─────────┤
│Pretestare │ 2 │ │ │ │ │
├────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼─────────┼─────────┤
│Total ore │ 13 │ │ │ │ │
└────────────────────────────────┴───────┴───────┴───────┴─────────┴─────────┘




MODULUL 5

SERVICII TIP DEZINFECTIE, DEZINSECTIE, DERATIZARE

Obiective operaţionale:
1. Însuşirea noţiunilor privind importanta acestor servicii pentru asigurarea unui mediu tara risc pentru sãnãtate
2. Însuşirea noţiunilor privind aplicarea tehnicilor corecte in serviciile de curãţenie,
3. Însuşirea noţiunilor privind personalul care lucreazã in unitãţile de asistenta sanitara: particularitãţi ale acestor activitãţi in aceste unitãţi si aspecte legislative in domeniu.


┌────────────────────────────────┬───────┬─────────────────────────┬─────────┐
│ TEME CU CARACTER OBLIGATORIU │Minimum│ Forma de organizare │ Obs. │
│ │ ore │ recomandata │ │
│ │ ├───────┬───────┬─────────┤ │
│ │ │preleg.│ dezb. │aplicaţie│ │
├────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼─────────┼─────────┤
│Tema 1. Introducere - Factori de│ │ │ │ │ │
│risc pentru sãnãtatea publicã │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼─────────┼─────────┤
│Comp. 1. Bolile infecţioase: │ │ │ │ │ │
│agenţi patogeni, cãile de trans-│ 2 │ 1 │ 1 │ │ │
│mitere │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼─────────┼─────────┤
│Comp. 2. Principalele grupe de │ 2 │ 1 │ 1 │ │ │
│vectori şi riscul pentru sãnãtate │ │ │ │ │
├────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼─────────┼─────────┤
│Tema 2. Dezinfecţia │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼─────────┼─────────┤
│Comp. 1. Importanţa acestor ser-│ │ │ │ │ │
│vicii pentru sãnãtatea publicã │ 1 │ │ │ │ │
├────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼─────────┼─────────┤
│Comp. 2. Noţiuni generale despre│ 1 │ │ │ │ │
│curãţenie, dezinfecţie, steri- │ │ │ │ │ │
│lizare │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼─────────┼─────────┤
│Comp. 3. Tehnici de aplicare │ 2 │ 1 │ │ 1 │ │
├────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼─────────┼─────────┤
│Comp. 4. Particularitãţi ale │ 1 │ │ │ │ │
│serviciilor DDD în unitãţile │ │ │ │ │ │
│medicale (opţional pentru perso-│ │ │ │ │ │
│nalul care furnizeazã servicii │ │ │ │ │ │
│de curãţenie, dezinfecţie în │ │ │ │ │ │
│spitale) │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼─────────┼─────────┤
│Tema 3. Dezinsecţie şi deratizare │ │ │ │ │
├────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼─────────┼─────────┤
│Comp. 1. Biologia artropodelor │ 1 │ 1 │ │ │ │
│şi rozãtoarelor vectoare │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼─────────┼─────────┤
│Comp. 2. Metode de combatere │ 1 │ 1 │ │ │ │
├────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼─────────┼─────────┤
│Comp. 3. Indicaţii tehnice pri- │ 1 │ │ │ │ │
│vind dezinsecţia şi deratizarea │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼─────────┼─────────┤
│Tema 4. Personalul din unitãţile│ │ │ │ │ │
│de servicii │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼─────────┼─────────┤
│Comp. 1. Echipamentul de pro- │ 1 │ 1 │ │ │ │
│tecţie │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼─────────┼─────────┤
│Comp. 2. Starea de sãnãtate a │ 1 │ 1 │ │ │ │
│personalului │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼─────────┼─────────┤
│Comp. 3. Aspecte legislative în │ 1 │ │ │ │ │
│domeniu │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼─────────┼─────────┤
│Pretestare │ 2 │ │ │ │ │
├────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────┼─────────┼─────────┤
│Total ore curs │ 17 │ │ │ │ │
└────────────────────────────────┴───────┴───────┴───────┴─────────┴─────────┘



-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016