Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   GHID din 13 februarie 2008  privind adoptarea valorilor-limita si modul de aplicare a acestora atunci cand se elaboreaza planurile de actiune, pentru indicatorii L(zsn) si L(noapte), in cazul zgomotului produs de traficul rutier pe drumurile principale si in aglomerari, traficul feroviar pe caile ferate principale si in aglomerari, traficul aerian pe aeroporturile mari si/sau urbane si pentru zgomotul produs in zonele din aglomerari unde se desfasoara activitati industriale prevazute in anexa nr. 1 la   Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 152/2005 privind prevenirea si controlul integrat al poluarii, aprobata cu modificari si completari prin   Legea nr. 84/2006     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

GHID din 13 februarie 2008 privind adoptarea valorilor-limita si modul de aplicare a acestora atunci cand se elaboreaza planurile de actiune, pentru indicatorii L(zsn) si L(noapte), in cazul zgomotului produs de traficul rutier pe drumurile principale si in aglomerari, traficul feroviar pe caile ferate principale si in aglomerari, traficul aerian pe aeroporturile mari si/sau urbane si pentru zgomotul produs in zonele din aglomerari unde se desfasoara activitati industriale prevazute in anexa nr. 1 la Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 152/2005 privind prevenirea si controlul integrat al poluarii, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 84/2006

EMITENT: MINISTERUL MEDIULUI SI DEZVOLTARII DURABILE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 531 din 15 iulie 2008

ART. 1
Se adoptã valorile-limitã corespunzãtoare indicatorilor L(zsn) şi L(noapte) pentru aglomerãrile cu o populaţie mai mare de 250.000 de locuitori şi pentru zgomotul produs de fiecare dintre urmãtoarele surse generatoare de zgomot în parte:
a) drumuri principale cu un trafic mai mare de 6.000.000 de treceri de autovehicule/an;
b) cãi ferate principale cu un trafic mai mare de 60.000 de treceri de trenuri/an;
c) aeroporturi civile cu un trafic mai mare de 50.000 de mişcãri de aeronave/an;
d) aeroporturi civile cu un trafic mai mic de 50.000 de mişcãri de aeronave/an, care se aflã în interiorul sau în vecinãtatea aglomerãrilor cu o populaţie mai mare de 250.000 de locuitori şi care sunt considerate aeroporturi urbane (trafic aerian în vecinãtatea aeroportului);
e) zone cu activitãţi industriale din aglomerãri (cele specificate în anexa nr. 1 la <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 152/2005 privind prevenirea şi controlul integrat al poluãrii, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 84/2006 ), inclusiv porturile din interiorul aglomerãrilor Constanţa şi Galaţi.
ART. 2
Valorile-limitã ale indicatorilor L(zsn) şi L(noapte), adoptate în conformitate cu art. 1, sunt prevãzute în tabelul nr. 1.
ART. 3
Valorile-limitã ale indicatorului L(zsn) pentru zonele liniştite dintr-o aglomerare, adoptate în conformitate cu art. 1, sunt prevãzute în tabelul nr. 2.
ART. 4
Valorile-limitã stabilite conform prezentului ghid nu se aplicã pentru zgomotul generat de:
a) persoana expusã;
b) activitãţile casnice;
c) vecini;
d) activitãţile de la locul de muncã şi din interiorul mijloacelor de transport în comun;
e) activitãţile militare din zonele militare.
ART. 5
La stabilirea valorilor-limitã ale indicatorilor de zgomot L(zsn) şi L(noapte) din prezentul ghid s-a ţinut seama de prevederile pct. 19 din anexa nr. 1 din <>Hotãrârea Guvernului nr. 321/2005 privind evaluarea şi gestionarea zgomotului ambiant, republicatã.
ART. 6
Valorile-limitã ale indicatorilor de zgomot, prevãzute în tabelul nr. 1, sunt, pentru indicatorii L(zsn) şi L(noapte), calculaţi la faţadele cele mai expuse la zgomot ale clãdirilor.
ART. 7
(1) Valorile-limitã ale indicatorilor de zgomot L(zsn) şi L(noapte) prevãzute în prezentul ghid sunt:
a) valori maxime permise pentru aceşti indicatori;
b) ţinta de atins pentru valorile maxime permise pentru aceşti indicatori.
(2) Valorile-limitã ale indicatorilor de zgomot L(zsn) şi L(noapte) prevãzute la alin. (1) lit. a) şi în coloanele nr. 3 şi 6 din tabelul nr. 1 reprezintã pragul pentru care, dacã este depãşit, se aplicã criteriul de delimitare a zonelor şi se realizeazã planuri de acţiune în conformite cu prevederile <>art. 11 alin. (1) din Hotãrârea Guvernului nr. 321/2005 , republicatã.
(3) Valorile-limitã ale indicatorilor de zgomot L(zsn) şi L(noapte) prevãzute la alin. (1) lit. b) şi în coloanele nr. 2 şi 5 din tabelul nr. 1 reprezintã ţinta care se doreşte sã fie atinsã pentru pragul pentru care, dacã este depãşit, se aplicã criteriul de delimitare a zonelor şi se realizeazã planuri de acţiune în conformitate cu prevederile <>art. 11 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 321/2005 , republicatã.
(4) Valorile-limitã ale indicatorilor de zgomot L(zsn) şi L(noapte) prevãzute la alin. (1) lit. b) şi în coloanele nr. 2 şi 5 din tabelul nr. 1 pot suferi modificãri, dupã realizarea hãrţilor strategice de zgomot în conformitate cu prevederile <>art. 10 alin. (2) din Hotãrârea Guvernului nr. 321/2005 , republicatã.
ART. 8
Zonele liniştite din aglomerãrile care au o populaţie mai mare de 250.000 de locuitori se delimiteazã în baza prevederilor <>art. 4 alin 16. din Hotãrârea Guvernului nr. 321/2005 , republicatã, înainte de realizarea planurilor de acţiune, ţinându-se seama de urmãtoarele:
a) de principiul acţiunii preventive, cu scopul de a pãstra zonele liniştite existente în aglomerare;
b) de informaţiile conţinute în hãrţile strategice de zgomot;
c) de o dezvoltare urbanisticã armonioasã;
d) de respectarea valorilor-limitã prevãzute în tabelul nr. 2.
ART. 9
În scopul aplicãrii prevederilor prezentului ordin, urmãtorii termeni se definesc astfel:
(1) Ţinta care se doreşte a se atinge pentru valorile maxime permise ale indicatorilor de zgomot L(zsn) şi L(noapte) prevãzute la art. 7 alin. (1) lit. b) şi în coloanele nr. 2 şi 5 din tabelul nr. 1 reprezintã acele valori maxime permise pentru a doua etapã de realizare a planurilor de acţiune (2012) şi pentru care trebuie luate mãsuri tehnice, administrative, de planificare a traficului şi amenajare a teritoriului, precum şi alte mãsuri specifice în cadrul planurilor de acţiune realizate de autoritãţile administraţiei publice locale şi centrale, care au în responsabilitate realizarea acestora, în conformitate cu prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 321/2005 , republicatã, cu scopul ca acestea:
a) sã nu fie depãşite;
b) dacã sunt depãşite, sã fie aduse sub valorile maxime permise.
(2) Valorile maxime permise ale indicatorilor de zgomot L(zsn) şi L(noapte) prevãzute la art. 7 alin. (1) lit. a) şi în coloanele nr. 3 şi 6 din tabelul nr. 1 reprezintã acele valori maxime permise pentru prima etapã de realizare a planurilor de acţiune (2008) şi pentru care trebuie luate mãsuri tehnice, administrative, de planificare a traficului şi amenajare a teritoriului, precum şi alte mãsuri specifice în cadrul planurilor de acţiune realizate de autoritãţile administraţiei publice locale şi centrale, care au în responsabilitate realizarea acestora, în conformitate cu prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 321/2005 , republicatã, cu scopul ca acestea:
a) sã nu fie depãşite;
b) sã fie aduse cât mai aproape de valorile maxime permise prevãzute în coloanele nr. 2 şi 5 din tabelul nr. 1, atunci când acest lucru este posibil;
c) dacã sunt depãşite, sã fie aduse sub valorile maxime permise.
(3) Valorile maxime permise ale indicatorilor de zgomot L(zsn) şi L(noapte) prevãzute în tabelul nr. 2 reprezintã:
a) limitele maxime permise la faţada cea mai expusã a clãdirilor din zonele liniştite rezidenţiale existente într-o aglomerare cu o populaţie mai mare de 250.000 de locuitori;
b) limitele maxime permise la limita funcţionalã a parcurilor şi grãdinilor publice existente într-o aglomerare cu o populaţie mai mare de 250.000 de locuitori.
(4) În cazul parcurilor şi grãdinilor publice prevãzute la alin. (3) lit. b) se ia în considerare numai criteriul valorilor maxime permise ale indicatorilor de zgomot L(zsn) şi L(noapte) prevãzute în tabelul nr. 2.
(5) În cazul stabilirii zonelor liniştite rezidenţiale prevãzute la alin. (3) lit. a) se iau în considerare ambele criterii prevãzute în tabelul nr. 2.
ART. 10
(1) Suplimentar, dacã este cazul, stabilirea unor valori-limitã pentru indicatorii de zgomot L(zi) şi L(searã) pentru perioadele de zi şi searã, definiţi în conformitate cu <>Hotãrârea Guvernului nr. 321/2005 , republicatã, se realizeazã dacã:
a) în timpul elaborãrii planurilor de acţiune existã necesitatea protejãrii unor clãdiri cu destinaţie de spital, unitate de învãţãmânt şi orice altã clãdire care necesitã o protecţie specialã împotriva zgomotului;
b) în timpul elaborãrii planurilor de acţiune existã necesitatea protejãrii unor zone cu destinaţie de parcuri sau grãdini publice.
(2) Prin clãdirile care necesitã o protecţie specialã împotriva zgomotului menţionate la alin. (1) lit. a) se înţelege acele clãdiri cu destinaţie de grãdiniţe, sanatorii, creşe, case de copii, case de bãtrâni sau alte clãdiri cu destinaţie similarã.
ART. 11
Comisiile organizate în conformitate cu prevederile <>art. 6 alin. (1) din Hotãrârea Guvernului nr. 321/2005 , republicatã, dupã analizarea mãsurilor cuprinse în planurile de acţiune, hotãrãsc oportunitatea stabilirii unor valori-limitã pentru indicatorii L(zi) şi L(searã) în cazurile prevãzute la art. 10 şi elaboreazã propuneri în acest sens cãtre autoritatea publicã centralã pentru protecţia mediului şi autoritatea publicã centralã de sãnãtate publicã.
ART. 12
Criteriile pentru stabilirea zonelor pentru care se realizeazã planuri de acţiune în funcţie de valorile-limitã corespunzãtoare indicatorilor L(zsn) şi L(noapte), în conformitate cu prevederile art. 1, sunt prevãzute în tabelul nr. 1.
ART. 13
Criteriile pentru stabilirea zonelor liniştite dintr-o aglomerare cu o populaţie mai mare de 250.000 de locuitori în funcţie de valoarea-limitã corespunzãtoare indicatorului L(zsn) şi a suprafeţei minime în care se regãseşte aceastã valoare-limitã, în conformitate cu prevederile art. 1, sunt prevãzute în tabelul nr. 2.
ART. 14
Tabelele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezentul ghid.

Tabelul nr. 1




┌───────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────┐
│ L(zsn) - dB(A) │ L(noapte) - dB(A) │
├──────────────────────┬────────────────┬───────┼──────────────────────┬────────────────┬──────────────┤
│ Coloana 1 │ Coloana 2 │Coloana│ Coloana 4 │ Coloana 5 │ Coloana 6 │
│ │ │ 3 │ │ │ │
├──────────────────────┼────────────────┼───────┼──────────────────────┼────────────────┼──────────────┤
│Surse de │Ţinta de atins │Valori │Surse de zgomot │Ţinta de atins │Valori maxime │
│zgomot │pentru valorile │maxime │ │pentru valorile │permise │
│ │maxime permise │permise│ │maxime permise │ │
│ │pentru anul 2012│ │ │pentru anul 2012│ │
├──────────────────────┼────────────────┼───────┼──────────────────────┼────────────────┼──────────────┤
│Strãzi, drumuri şi │ │ │Strãzi, drumuri şi │ │ │
│autostrãzi │ 65 │ 70 │autostrãzi │ 50 │ 60 │
├──────────────────────┼────────────────┼───────┼──────────────────────┼────────────────┼──────────────┤
│Cãi ferate │ 65 │ 70 │Cãi ferate │ 50 │ 60 │
├──────────────────────┼────────────────┼───────┼──────────────────────┼────────────────┼──────────────┤
│Aeroporturi │ 65 │ 70 │Aeroporturi │ 50 │ 60 │
├──────────────────────┼────────────────┼───────┼──────────────────────┼────────────────┼──────────────┤
│Zone industriale │ 60 │ 65 │Zone Industriale │ 50 │ 55 │
├──────────────────────┼────────────────┼───────┼──────────────────────┼────────────────┼──────────────┤
│Porturi (activitãţi │ │ │Porturi (activitãţi │ │ │
│de transport │ 65 │ 70 │de transport │ 50 │ 60 │
│feroviar şi rutier │ │ │feroviar şi rutier din│ │ │
│din interiorul │ │ │interiorul portului) │ │ │
│portului) │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼────────────────┼───────┼──────────────────────┼────────────────┼──────────────┤
│Porturi (activitãţi │ │ │Porturi (activitãţi │ │ │
│industriale din │ 60 │ 65 │industriale din │ 50 │ 55 │
│interiorul portului) │ │ │interiorul portului) │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
└──────────────────────┴────────────────┴───────┴──────────────────────┴────────────────┴──────────────┘



Tabelul nr. 2



┌─────────────────────────────────────────────────┐
│ L(zsn) - dB(A) │
├───────────────────────────┬─────────────────────┼────────────────────────────┐
│ │ │ │
│ Surse de zgomot │Valori maxime permise│ Suprafaţa minimã pentru │
│ │ L(zsn) - dB(A) │ care se defineşte │
│ │ │ o zonã liniştitã │
│ │ │ - (ha) - │
├───────────────────────────┼─────────────────────┼────────────────────────────┤
│Strãzi, drumuri naţionale │ │ │
│şi autostrãzi │ │ │
├───────────────────────────┤ 55 │ 4,5 │
│Cãi ferate │ │ │
├───────────────────────────┤ │ │
│Aeroporturi │ │ │
├───────────────────────────┤ │ │
│Zone industriale, │ │ │
│inclusiv porturi │ │ │
└───────────────────────────┴─────────────────────┴────────────────────────────┘


--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016