Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   GHID din 13 decembrie 2004  privind procedurile de inspectie pentru verificarea respectarii Regulilor de buna practica in studiul clinic*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

GHID din 13 decembrie 2004 privind procedurile de inspectie pentru verificarea respectarii Regulilor de buna practica in studiul clinic*)

EMITENT: MINISTERUL SANATATII
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 79 bis din 24 ianuarie 2005
__________
*) Aprobat prin <>Ordinul nr. 1629 din 13 decembrie 2004 , publicat in Monitorul Oficial al Romaniei Partea I, nr. 79 din 24 ianuarie 2005


CAP. I
Introducere

ART. 1
Prezentul Ghid transpune Ghidul ENTR/F/2 D(2002) al Comisiei Europene privind procedurile de inspectie pentru verificarea respectarii Regulilor de buna practica in studiul clinic.

CAP. II
Baza legala

ART. 2
Prezentul Ghid detaliaza cerintele <>Ordinului Ministrului Sanatatii nr. 615/21.05.2004 pentru aprobarea Reglementarilor privind implemetarea Regulilor de buna practica in desfasurarea studiilor clinice efectuate cu medicamente de uz uman.

CAP. III
Principii generale

ART. 3
Inspectiile pentru verificarea respectarii Regulilor de buna practica in studiul clinic, denumite in continuare inspectii, sunt efectuate cu scopul de a verifica protectia drepturilor si confortului subiectilor studiului, respectarea RBPSC si calitatea datelor obtinute in studiile clinice.
ART. 4
Inspectiile se pot desfasura in timpul sau dupa incheierea unui studiu clinic si/sau ca parte a evaluarii cererilor de de autorizare de punere pe piata (sau ca urmarire a acestora).
ART. 5
Aceste inspectii trebuie conduse in conformitate cu procedurile standard de operare elaborate in baza legislatiei nationale in vigoare, care transpune legislatia europeana in vigoare.
ART. 6
Imbunatatirea standardelor de inspectie si armonizarea lor cu standardele europene se pot realiza prin intermediul inspectiilor comune cu inspectori din alte tari si prin schimb de experienta si instruiri comune.
ART. 7
Agentia Nationala a Medicamentului trebuie sa desemneze inspectori care sa inspecteze orice unitate implicata in desfasurarea unui studiu clinic, in special centrul sau centrele de investigatie clinica, locul de fabricatie a medicamentelor investigate, orice laborator folosit pentru analize in studii clinice si/sau sediul sponsorului pentru a verifica respectarea prevederilor RBPSC si a Regulilor de buna practica de fabricatie (RBPF).
ART. 8
Toate fazele investigatiei clinice, incluzand studii de biodisponibilitate si bioechivalenta, vor fi proiectate, implementate si raportate in conformitate cu RBPSC.

CAP. IV
Domeniu de aplicare

ART. 9
(1) Prezentul Ghid contine un minimum de cerinte referitoare la procedurile de inspectie de verificare a respectarii RBPSC in acord cu <>Ordinul Ministrului Sanatatii nr. 615/21.05.2004 pentru aprobarea Reglementarilor privind implementarea Regulilor de buna practica in desfasurarea studiilor clinice efectuate cu medicamente de uz uman.
(2) Prezentul Ghid nu se refera la inspectiile de verificare a respectarii RBPF a medicamentelor investigate.

CAP. V
Definitii

ART. 10
In cadrul prezentului Ghid sunt aplicabile definitiile prevazute in <>Ordinul Ministrului Sanatatii nr. 615/21.05.2004 pentru aprobarea Reglementarilor privind implementarea Regulilor de buna practica in desfasurarea studiilor clinice efectuate cu medicamente de uz uman si Ghidurile de aplicare a <>Ordinului Ministrului Sanatatii nr. 615/21.05.2004 .
ART. 11
In plus fata de Definitiile mentionate la art. 10 mai sunt aplicabile urmatoarele definitii:
Deviatia de la buna practica in studiul clinic sau non-complianta cu buna practica in studiul clinic = incapacitatea de a satisface cerintele prevazute.
Deficienta - incapacitatea de a satisface cerintele prevazute, inregistrata in timpul inspectiei si sustinuta de dovezi obiective.

CAP. VI
Componente ale sistemului

VI.1. Structura administrativa si documentatia

ART. 12
In conformitate cu prevederile <>Ordinului Ministrului Sanatatii nr. 615/21.05.2004 pentru aprobarea Reglementarilor privind implementarea Regulilor de buna practica in desfasurarea studiilor clinice efectuate cu medicamente de uz uman, Agentia Nationala a Medicamentului are urmatoarele obligatii:
- sa publice documente nationale referitoare la adoptarea principiilor bunei practici in studiu clinic la care se face referire in <>art. 19 din Ordinul Ministrului Sanatatii nr. 615/21.05.2004 ;
- sa stabileasca un program de inspectie de buna practica in studiul clinic si sa defineasca domeniul de aplicare si extinderea inspectiilor, inclusiv tipul studiilor clinice, produselor, activitatilor si organizatiilor pe care le cuprinde; acesta trebuie sa includa cel putin studiile clinice definite in <>Ordinul Ministrului Sanatatii nr. 615/21.05.2004 ;
- sa se asigure ca exista inspectori cu calificarile prezentate in Ghidul privind calificarea inspectorilor care verifica respectarea RBPSC; sa isi asume raspunderea pentru stabilirea conformitatii cu buna practica in studiul clinic (BPSC) si pentru stabilirea masurilor care pot fi necesare, in functie de rezultatul inspectiilor;
- sa stabileasca un set de proceduri pentru verificarea respectarii RBPSC; acest set trebuie sa includa procedurile care vor fi folosite pentru a examina atat procesele organizationale cat si conditiile in care studiile clinice sunt proiectate, realizate, monitorizate si inregistrate;
- sa isi armonizeze procedurile de inspectie cu acelea ale autoritatilor competente din Statele Membre ale Uniunii Europene (UE), in conformitate cu setul generic de proceduri standard de operare dezvoltat de UE si prezentat in Capitolul VII al prezentului Ghid;
- sa stabileasca o procedura de cooperare pentru realizarea inspectiilor in centre de investigatie dintr-un Stat Membru al UE si/sau din tarile nemembre ale UE;
- sa stabileasca o procedura de desemnare a unor experti pentru a insoti inspectorii BPSC, atunci cand este nevoie;
- sa stabileasca o procedura pentru efectuarea inspectiilor in terte tari;
- sa pastreze inregistrarile inspectiilor nationale si internationale (si statutul compliantei la BPSC, daca este aplicabil) precum si ale inspectiilor de urmarire.

VI.2. Respectarea confidentialitatii

ART. 13
Deoarece inspectorii Agentiei Nationale a Medicamentului pot avea acces la datele medicale personale si la informatii valoroase din punct de vedere comercial, si ocazional, pot chiar lua/copia documente importante din locurile studiilor clinice sau pot face referinte la ele in detaliu in rapoartele lor, Agentia Nationala a Medicamentului are responsabilitati in asigurarea respectarii confidentialitatii.
ART. 14
Pentru respectarea confidentialitatii, Agentia Nationala a Medicamentului trebuie:
- sa elaboreze prevederi pentru mentinerea confidentialitatii de catre inspectori si de catre experti;
- sa se asigure ca rapoartele inspectiilor sunt disponibile numai beneficiarilor la care se face referire in <>art. 56. (2) al Ordinului Ministrului Sanatatii nr. 615/21.05.2004 .
ART. 15
Comisiile de Etica trebuie sa elaboreze prevederi pentru mentinerea confidentialitatii de catre membri, personal, experti, monitori.

VI.3. Personal si instruire

ART. 16
Calificarea inspectorilor este detaliata in Ghidul privind calificarea inspectorilor care verifica respectarea Regulilor de buna practica in studiul clinic.

VI.4. Urmarirea inspectiilor

ART. 17
Dupa terminarea unei inspectii,: inspectorul trebuie sa pregateasca un raport de inspectie, care va fi trimis destinatarilor prezentati in <>art. 56. (2) al Ordinului Ministrului Sanatatii nr. 615/21.05.2004 .
ART. 18
(1) Cand Agentia Nationala a Medicamentului are motive obiective pentru a considera ca sponsorul sau investigatorul sau orice alta persoana implicata in desfasurarea unui studiu nu mai indeplineste obligatiile stabilite, il va informa imediat in scris, indicand ce actiune trebuie intreprinsa pentru a remedia aceasta situatie.
(2) Agentia Nationala a Medicamentului va informa imediat in scris Comisia de Etica, alte autoritati competente si, daca este cazul, EMEA si Comisia Europeana despre aceasta actiune.
ART. 19
(1) Cand Agentia Nationala a Medicamentului are motive obiective pentru a considera despre conditiile din cererea pentru autorizare la care se face referire in <>Ordinul Ministrului Sanatatii nr. 615/21.05.2004 ca nu mai sunt indeplinite sau are informatii care creeaza indoieli despre siguranta sau valabilitatea stiintifica a studiului clinic, poate suspenda sau interzice studiul clinic si va anunta sponsorul.
(2) Astfel de decizii se pot baza sau pot fi cauzate de constatarile inspectiilor.
(3) Inainte ca Agentia Nationala a Medicamentului sa ia o decizie, va cere ca parerea sponsorului si/sau investigatorului sa fie trimisa intr-o saptamana, cu exceptia cazurilor in care exista un risc iminent.
(4) In cazul unor riscuri eminente, Agentia Nationala a Medicamentului va informa imediat alte autoritati competente, Comisia de etica implicata si, daca este cazul, EMEA si Comisia Europeana despre decizia sa de a suspenda sau interzice studiul si motivele acestei decizii.
ART. 20
Unde este cazul, daca se gasesc deviatii serioase care pot afecta autorizarea unui anumit centru de investigatie al unui studiu clinic, Agentia Nationala a Medicamentului trebuie sa informeze Ministerul Sanatatii care este responsabil de autorizarea centrului.
ART. 21
(1) In cazul unei inspectii conduse ca parte a programului de inspectie EMEA, care este relevanta si pentru Romania, in cadrul careia au fost gasite deficiente critice sau majore de la principiile BPSC, EMEA si Comisia Europeana stabilesc actiunile legale si administrative in legatura cu deviatiile constatate.
(2) Agentia Nationala a Medicamentului va intreprinde actiunile legale si administrative corespunzatoare in concordanta cu reglementarile nationale in vigoare.

CAP. VII
Proceduri de inspectie

ART. 22
(1) Lista prezentata in tabelul urmator, la care se refera art. 12 al prezentului Ghid, reprezinta setul de baza al procedurilor pentru verificarea respectarii RBPSC.
(2) Aceasta lista reprezinta setul esential de proceduri si acestea pot fi suplimentate daca este necesar, pentru a raspunde nevoilor programelor de inspectie, evolutiei in practica inspectiilor sau evolutiei in desfasurarea studiilor clinice si medicamentelor investigate.
(3) Procedurile de inspectie sunt adoptate de Agentia Nationala a Medicamentului pentru programele nationale de inspectie.
ART. 23
Procedurile de inspectie trebuie sa cuprinda minimum urmatoarele subiecte:
- pregatirea, adoptarea si mentinerea programului de inspectii;
- selectarea studiilor/locurilor relevante pentru a fi inspectate conform programului de conformitate cu BPSC;
- pregatirea inspectiilor: evaluarea solicitarilor de autorizare de punere pe piata, supravegherea studiilor clinice/programului national;
- desfasurarea inspectiilor: aspectele generale, inspectia BPSC a centrului de investigatie clinica, inspectia BPSC a laboratorului/locului tehnic, inspectia BPSC a sponsorului/Organizatiei de Cercetare prin Contract;
- pregatirea rapoartelor de inspectie: in contextul evaluarii cererilor de autorizare de punere pe piata sau a supravegherii studiilor clinice programului national;
- pastrarea inregistrarilor si arhivarea documentelor obtinute sau rezultate din inspectie;
- masurile luate dupa terminarea inspectiei;
- comunicarea rezultatelor inspectiilor si distribuire a rapoartelor de inspectie, schimbul de informatii si accesul liber la informatie.

________________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016