Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   GHID din 13 decembrie 2004  privind calificarea inspectorilor care verifica respectarea Regulilor de buna practica in studiul clinic*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

GHID din 13 decembrie 2004 privind calificarea inspectorilor care verifica respectarea Regulilor de buna practica in studiul clinic*)

EMITENT: MINISTERUL SANATATII
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 79 bis din 24 ianuarie 2005
___________
*) Aprobat prin <>Ordinul nr. 1630 din 13 decembrie 2004 , publicat in Monitorul Oficial al Romaniei Partea I, nr. 79 din 24 ianuarie 2005


CAP. I
Introducere

ART. 1
Prezentul Ghid transpune Ghidul ENTR/F/2 D(2002) al Comisiei Europene privind calificarile inspectorilor care trebuie sa verifice conformitatea studiilor clinice cu prevederile Regulilor de buna practica in studiul clinic.

CAP. II
Baza legala

ART. 2
Prezentul Ghid detaliaza cerintele <>Ordinului Ministrului Sanatatii nr. 615/21.05.2004 pentru aprobarea Reglementarilor privind implementarea Regulilor de buna practica in desfasurarea studiilor clinice efectuate cu medicamente de uz uman.

CAP. III
Definitii

ART. 3
(1) In prezentul Ghid sunt aplicabile definitiile din <>Ordinul Ministrului Sanatatii nr. 615/21.05.2004 pentru aprobarea Reglementarilor privind implementarea Regulilor de buna practica in desfasurarea studiilor clinice efectuate cu medicamente de uz uman.
(2) Termenii aditionali folositi in prezentul Ghid sunt definiti in Regulile de buna practica in studiul clinic aprobate prin <>Ordinul Ministrului Sanatatii nr. 1.236/2004 .

CAP. IV
Calificarea initiala

IV.1. Aspecte generale

ART. 4
Agentia Nationala a Medicamentului trebuie sa dispuna de un numar adecvat de inspectori care sa inspecteze unitatile implicate in orice studiu clinic desfasurat pe teritoriul national.
ART. 5
Agentia Nationala a Medicamentului trebuie sa dispuna de resurse suficiente pentru ca activitatea de verificare a respectarii Regulilor de buna practica in studiul clinic sa fie efectuata in mod eficient.
ART. 6
Inspectorii vor fi desemnati de Agentia Nationala a Medicamentului in conformitate cu legislatia nationala in vigoare.
ART. 7
Toti inspectorii trebuie sa fie competenti pentru a-si indeplini indatoririle atribuite si trebuie sa fie instruiti corespunzator.
ART. 8
Inspectorilor trebuie sa li se aduca la cunostinta necesitatea respectarii caracterului confidential al informatiilor la care au acces ca rezultat al inspectiilor de verificare a Regulilor de buna practica in studiul clinic.
ART. 9
Nevoile de instruire ale inspectorilor trebuie sa fie evaluate regulat si Agentia Nationala a Medicamentului trebuie sa intreprinda actiuni adecvate pentru a mentine si imbunatati calitatile inspectorilor.
ART. 10
Informatiile despre calificarile relevante, pregatirea si experienta fiecarui inspector trebuie sa fie documentate; aceste inregistrari trebuie actualizate.
ART. 11
(1) Procedurile Standard de Operare (PSO) care detaliaza indatoririle, responsabilitatile si mentinerea competentei inspectorilor trebuie sa fie disponibile in forma scrisa pentru fiecare inspector.
(2) Aceste PSO trebuie sa fie redactate clar si trebuie actualizate.

IV.2. Calitati personale

ART. 12
(1) Calitatile personale ale unui inspector sunt importante pentru atingerea obiectivelor inspectiilor.
(2) In timpul unei inspectii, inspectorul trebuie sa promoveze o atmosfera care sa faciliteze schimbul de informatii.
(3) Inspectorii trebuie sa ramana obiectivi in timpul inspectiei si in acest context trebuie sa raspunda intrebarilor sau sa faca clarificari, dar trebuie sa evite intrarea in rolul unui consultant.

IV.3. Atributii

ART. 13
Inspectorii trebuie sa dispuna de mijloace de identificare adecvate (legitimatii).
ART. 14
(1) Inspectorul trebuie sa semneze o declaratie de interese pentru a face publica existenta oricaror legaturi financiare sau de alta natura cu partile inspectate.
(2) Atunci cand este necesar, informatiile cuprinse in declaratie trebuie luate in considerare in momentul desemnarii inspectorilor pentru o anumita inspectie.

CAP. V
Educatie si instruire

V.1. Educatie

ART. 15
(1) Inspectorul trebuie sa aiba studii universitare, de preferinta de medicina, farmacie, farmacologie, toxicologie sau experienta echivalenta in alte domenii aferente.
(2) Nivelul educatiei trebuie sa permita o buna comunicare cu toate persoanele implicate in studii clinice.
ART. 16
(1) Inspectorul trebuie sa-si fi demonstrat capacitatea de a-si exprima clar si fluent conceptiile si ideile oral si in scris in limba romana.
(2) De asemenea, este recomandabil ca inspectorul sa poata citi in limba engleza.
ART. 17
(1) Inspectorul trebuie sa cunoasca principiile si procedeele de dezvoltare a medicamentului si de cercetare clinica.
(2) In plus, inspectorul trebuie sa cunoasca legislatia nationala si cea aplicabila in Uniunea Europeana, precum si ghidurile referitoare la desfasurarea studiilor clinice si obtinerea autorizatiei de punere pe piata in Romania.
ART. 18
Inspectorul trebuie sa fie familiarizat cu terminologia medicala de baza.
ART. 19
Inspectorul trebuie sa fie familiarizat cu procedurile si sistemele pentru inregistrarea datelor, clinice, precum si cu organizarea si legislatia sistemului sanitar din Romania.
ART. 20
In anumite circumstante, inspectorul poate avea nevoie sa fie familiarizat cu sistemul sanitar si legislativ din alte tari.
ART. 21
Pentru a fi capabil sa actioneze ca inspector sef intr-o inspectie ceruta de Comitetul pentru Medicamente Brevetate (Committee for Proprietary Medicinal Products - CPMP) si coordonata de Agentia Europeana a Medicamentului (European Medicines Agency - EMEA) si sa participe la cooperarea si armonizarea procedurilor in cadrul Uniunii Europene, inspectorul trebuie sa citeasca si sa scrie in limba engleza.

V.2. Instruire

ART. 22
Instruirea inspectorilor trebuie sa asigure competenta acestora in planificarea, conducerea si raportarea inspectiilor.
ART. 23
Pregatirea si experienta trebuie sa fie documentate individual si evaluate in cadrul cerintelor definite ale sistemului de management al calitatii al Agentiei Nationale a Medicamentului.
ART. 24
In functie de sarcinile incredintate inspectorului, instruirea in urmatoarele domenii poate fi considerata relevanta:
- instruirea in tehnica inspectiei, obtinuta prin participarea la cursuri relevante si prin insotirea si formarea de catre inspectori calificati, precum si participarea ca observator in cazuri relevante in timpul inspectiilor de verificarea a respectarii Regulilor de buna practica de fabricatie si de buna practica de laborator;
- instruirea in proceduri administrative necesare, pentru conducerea unei inspectii, cum ar fi planificarea, organizarea, comunicarea si furnizarea de informatii unitatii inspectate;
- cunoasterea si intelegerea tehnologiei actuale, sistemelor de operare pe calculator, tehnologiei informationale, a manevrarii datelor si arhivarii;
- cunoasterea cerintelor pentru facilitatile de laborator, instrumentelor analitice, manevrarea probelor si analizelor, farmacocinetica;
- instruirea in evaluarea deficientelor si a modului de raportare a acestora;
- principiile generale ale Sistemelor de Management al Calitatii (ISO 9001:2000, etc.);
- cunoasterea sistemului de management al calitatii al Agentiei Nationale a Medicamentului;
- cunoasterea si pregatirea in conformitate cu ghidurile de inspectii nationale, ale Uniunii Europene si EMEA;
- cunoasterea si intelegerea principiilor de buna practica in studiul clinic;
- evaluarea si proiectarea studiilor clinice si proceselor, inclusiv proiectarea protocolului si formularelor de raportare a cazului;
- cerintele de baza ale productiei de medicamente: de exemplu etichetarea, depozitarea si controlul calitatii precum si distributia medicamentelor investigate;
- terminologia medicala;
- metode de detectare a fraudei.
ART. 25
(1) Inainte de asumarea responsabilitatii pentru efectuarea inspectiilor de verificare a respectarii Regulilor de buna practica in studiul clinic, noul inspector trebuie sa fi castigat experienta prin participarea ca membru al echipei la inspectii conduse de inspectori cu experienta.
(2) Este de preferat ca inspectorul sa isi inceapa activitatea cu inspectii nationale de verificare a respectarii Regulilor de buna practica in studiul clinic in calitate de membru al unei echipe de inspectie si apoi sa participe la inspectii mai complexe.
(3) Instruirea este o conditie esentiala pentru a putea ajunge conducatorul unei echipe de inspectie si/sau inspector raportor in inspectii internationale.

V.3. Abilitati de conducere

ART. 26
Inspectorul trebuie sa demonstreze, prin mijloace adecvate, cunostintele si capacitatea de a folosi calitatile de conducere necesare pentru efectuarea unei inspectii (ex.: planificarea, anuntarea, conducerea si raportarea unei inspectii).

V.4. Redactarea raportului de inspectie

ART. 27
Inspectorul trebuie sa se documenteze si sa demonstreze capacitatea sa de a redacta rapoartele de inspectie conform cerintelor, nationale, precum si in concordanta cu sistemul EMEA pentru inspectii cerute de CPMP.

V.5. Formarea echipelor de inspectie

ART. 28
(1) Agentia Nationala a Medicamentului trebuie sa se asigure ca studiile clinice sunt inspectate in conformitate cu prevederile <>Ordinului Ministrului Sanatatii nr. 615/21.05.2004 pentru aprobarea Reglementarilor privind implementarea (Regulilor de buna practica in desfasurarea studiilor clinice efectuate cu medicamente de uz uman; pentru a se asigura existenta tuturor abilitatilor necesare in cadrul unor inspectii specifice, poate fi necesara formarea unei echipe de inspectie.
(2) Atunci cand este necesar, Agentia Nationala a Medicamentului poate numi echipe de inspectori si experti cu calificarile si experienta adecvate pentru conducerea inspectiei.

CAP. VI
Mentinerea competentei

ART. 29
(1) Calificarea si calitatile inspectorului trebuie verificate periodic.
(2) Competenta inspectorului trebuie mentinuta si actualizata prin experienta practica si prin participarea la cursuri, seminarii, intalniri stiintifice, conferinte si citirea publicatiilor relevante.
(3) Toate aceste activitati trebuie sa fie documentate.

CAP. VII
Armonizarea cu Uniunea Europeana

ART. 30
Pentru a promova armonizarea internationala in interpretarea principiilor si respectarea Regulilor de buna practica in studiul clinic, Agentia Nationala a Medicamentului trebuie sa faciliteze activitatile de pregatire a inspectorilor la nivel national si international, inclusiv pregatirea la locul de munca.
ART. 31
Trebuie incurajate consultarea cu personalul altor inspectorate precum si inspectiile si vizitele de pregatire comune.
ART. 32
Atunci cand este posibil, Agentia Nationala a Medicamentului trebuie sa faciliteze si schimbul de informatii si experienta practica dobandite de inspectori in domeniile bunei practici de laborator si bunei practici de fabricatie, in special in partile care sunt strans legate de buna practica in studiul clinic, (de exemplu dotarea laboratoarelor, inregistrarea si analiza computerizata a datelor si cerintele privitoare la medicamentele investigate).

________________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016