Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   GHID DE FINANŢARE din 18 noiembrie 2022  pentru beneficiarii preselectaţi în cadrul apelului de proiecte competitiv - cod apel: MS-0212, pilonul V: Sănătate şi rezilienţă instituţională, componenta 12: Sănătate, investiţia: I2. Dezvoltarea infrastructurii spitaliceşti publice, investiţia specifică: I2.1 - Infrastructură spitalicească publică nouă şi investiţia specifică: I2.2 - Echipamente şi aparatură medicală, aferent Planului naţional de redresare şi rezilienţă    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 GHID DE FINANŢARE din 18 noiembrie 2022 pentru beneficiarii preselectaţi în cadrul apelului de proiecte competitiv - cod apel: MS-0212, pilonul V: Sănătate şi rezilienţă instituţională, componenta 12: Sănătate, investiţia: I2. Dezvoltarea infrastructurii spitaliceşti publice, investiţia specifică: I2.1 - Infrastructură spitalicească publică nouă şi investiţia specifică: I2.2 - Echipamente şi aparatură medicală, aferent Planului naţional de redresare şi rezilienţă

EMITENT: Ministerul Sănătăţii
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1128 bis din 23 noiembrie 2022
──────────
        Aprobat prin ORDINUL nr. 3.474 din 18 noiembrie 2022, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1128 din 23 noiembrie 2022.
──────────
 (a se vedea imaginea asociată)
        APEL DE PROIECTE COMPETITIV - COD APEL: MS-0212
        Pilonul V: Sănătate şi rezilienţă instituţională
        COMPONENTA: 12 - Sănătate
        INVESTIŢIA: I2. Dezvoltarea infrastructurii spitaliceşti publice
        Investiţia specifică: I2.1 - Infrastructură spitalicească publică nouă
        Investiţia specifică: I2.2 - Echipamente şi aparatură medicală

        Data: 18.11.2022
        Ministerul Sănătăţii - Coordonator de reforme şi investiţii pentru Componenta 12 - Sănătate
        Adresă: Str. Cristian Popişteanu, nr. 1-3, sector 1, Bucureşti
        Direcţia Generală Implementare şi Monitorizare Proiecte
        Adresă: Bld. Nicolae Bălcescu, nr. 17-19, sector 1, Bucureşti
        @: pnrr@ms.ro
        f: www.facebook.com/MinisterulSanatatii

    PREAMBUL
        Acest document se aplică Investiţiei I2. Dezvoltarea infrastructurii spitaliceşti publice, Investiţia specifică: I2.1 - Infrastructură spitalicească publică nouă şi Investiţia specifică: I2.2 - Echipamente şi aparatură medicală, Componenta 12 Sănătate în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
        Prezentul document se adresează tuturor potenţialilor beneficiari preselectaţi menţionaţi în cadrul Ţintei #377 pentru Investiţiile mai sus-menţionate.
        Interpretarea informaţiilor incluse în cererea de finanţare se realizează sistematic, în conformitate cu prevederile Ghidului de finanţare privind regulile şi condiţiile aplicabile finanţării din fondurile europene aferente PNRR în cadrul I2.1 - Infrastructură spitalicească publică nouă şi Investiţia specifică: I2.2 - Echipamente şi aparatură medicală, aprobate şi publicate pe site-ul Ministerului Sănătăţii în calitate de Coordonator de reforme şi investiţii.
        Aspectele cuprinse în aceste documente ce derivă din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi modul său de implementare vor fi interpretate de către Ministerul Sănătăţii, cu respectarea legislaţiei în vigoare şi folosind metoda de interpretare sistematică.
        IMPORTANT
        Vă recomandăm ca înainte de a începe completarea cererii de finanţare să vă asiguraţi că aţi parcurs toate informaţiile prezentate în acest document şi să vă asiguraţi că aţi înţeles toate aspectele legate de specificul intervenţiilor finanţate din fonduri europene aferente PNRR.
        Vă recomandăm ca până la data limită de depunere a cererilor de finanţare în cadrul prezentului apel de proiecte să consultaţi periodic pagina de internet www.ms.ro, pentru a urmări eventualele modificări/interpretări ale condiţiilor specifice, precum şi alte comunicări/ clarificări pentru accesarea fondurilor europene aferente PNRR

        Notă: În cuprinsul prezentului Ghid se va utiliza termenul Investiţia - "Infrastructură spitalicească publică nouă" pentru a acoperi ambele investiţii specifice componente, dacă nu sunt menţionate individual
        Componenta C12 - Sănătate
        Investiţia 1. Dezvoltarea infrastructurii medicale prespitaliceşti
        I2.1 - Infrastructură spitalicească publică nouă
        I2.2 - Echipamente şi aparatură medicală
        Ghid de finanţare pentru beneficiarii preselectaţi în cadrul #377
    SECŢIUNEA 1
    Planul naţional de redresare şi rezilienţă
    1.1. Planul naţional de redresare şi rezilienţă
        Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României (PNRR) este conceput astfel încât să asigure un echilibru optim între priorităţile Uniunii Europene şi necesităţile de dezvoltare ale României, în contextul recuperării după criza COVID-19 care a afectat semnificativ ţara, aşa cum a afectat întreaga Uniune Europeană şi întreaga lume.
    Obiectivul general al PNRR al României este corelat în mod direct cu Obiectivul general al MRR, aşa cum este inclus în Regulamentul 2021/241 al Parlamentului European şi al Consiliului, din 12 februarie 2021, art. 4. Astfel, obiectivul general al PNRR al României este dezvoltarea României prin realizarea unor programe şi proiecte esenţiale, care să sprijine rezilienţa, nivelul de pregătire pentru situaţii de criză, capacitatea de adaptare şi potenţialul de creştere, prin reforme majore şi investiţii cheie cu fonduri din Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă.
        Obiectivul specific al PNRR este şi el corelat cu cel al mecanismului, detaliat în Regulament, şi anume de a atrage fondurile puse la dispoziţie de Uniunea Europeană prin NextGenerationEU în vederea atingerii jaloanelor şi a ţintelor în materie de reforme şi investiţii.

    1.2. Provocările în domeniul sănătăţii publice
        Facilităţile de sănătate, în special spitalele, sunt esenţiale pentru comunităţi atât în mod obişnuit, dar şi ca răspuns la situaţii de urgenţă, dezastre şi alte crize. Spitalele sunt, de asemenea, simboluri importante ale bunăstării sociale. Distrugerea sau deteriorarea unui spital poate duce la expunerea pacienţilor şi a lucrătorilor din domeniul sănătăţii la vulnerabilităţi, dar şi la pierderea încrederii populaţiei în autorităţi. Sunt necesare măsuri pentru asigurarea siguranţei, securităţii şi funcţionalităţii infrastructurii de sănătate, atât la nivel naţional, cât şi la nivel comunitar.
        Sectorul sanitar din România se bazează pe o infrastructură concepută acum 50-60 ani, când nevoia de servicii de sănătate era diferită faţă de realităţile de astăzi. Una dintre problemele des întâlnite în reţeaua de spitale este fragmentarea-spitalele pavilionare, ceea ce creează dificultăţi în ceea ce priveşte organizarea fluxurilor şi transportul pacienţilor.
        Procentul de nevoi medicale nesatisfăcute se menţine crescut în România. Există, de asemenea, diferenţe privind accesul la servicii medicale în funcţie de regiune, etnie, vârstă sau nivelul de venituri. Astfel, persoanele care locuiesc în mediul rural sau urbanul mic, cele din comunităţi marginalizate şi cele cu nivel socio-economic scăzut au acces redus la îngrijire medicală. (State of Health 2019 - OECD). În plus, există un nivel redus de integrare între diferitele forme de asistenţă medicală, iar personalul medical este inegal distribuit între diferite zone ale ţării şi, respectiv, între mediul rural şi cel urban. Dotarea cu echipamente necesare este încă departe de standardele din ţările europene avansate şi, deseori, distribuţia teritorială şi utilizarea echipamentelor medicale în unităţile publice nu răspunde profilului stării de sănătate local şi nici nevoilor de sănătate ale populaţiei.
        Având în vedere ratele crescute ale mortalităţii evitabile, mortalităţii prin cauze tratabile şi mortalităţii infantile, în ceea ce priveşte investiţiile în infrastructura nouă, vor avea prioritate investiţiile (clădiri nou construite în vederea relocării din cele vechi sau reabilitarea/extinderea celor existente) în infrastructura spitalicească publică în care se asigură tratamentul afecţiunilor cardiovasculare şi oncologice, tratamentul bolilor infecţioase şi pneumologice, precum şi investiţiile în maternităţi şi spitale de pediatrie. Investiţiile în infrastructura spitalicească sunt complementare tratamentului acestor patologii şi asigură accesul la servicii sigure şi de calitate.
        De asemenea, sistemul de sănătate din România este deficitar în domeniul patologiilor complexe, precum transplantul şi tratamentul marilor arşi. În prezent, nu mai există niciun centru acreditat pentru transplant pulmonar, iar copiii au acces doar la transplant renal, pentru restul tipurilor de transplant aceştia fiind transferaţi în străinătate. Ministerul Sănătăţii are un parteneriat cu Italia pentru transplant pulmonar şi lucrează la un acord de parteneriat cu Franţa pentru cursuri de formare şi schimb de experienţă pentru medici.

    SECŢIUNEA 2
    Infrastructură spitalicească publică nouă
    2.1. Obiectivul Investiţiei
        Investiţia "Infrastructură spitalicească publică nouă" are în vedere finanţarea parţială a construirii a minim 25 de spitale sau unităţi sanitare noi. Dintre cele minim 25 de spitale sau unităţi sanitare noi, 19 clădiri vor respecta cerinţa privind clădirile al căror consum de energie este aproape egal cu zero, în conformitate cu orientările naţionale, iar minim 6 vor respecta obiectivul de a atinge o cerere de energie primară cu cel puţin 20% mai mică decât cerinţa privind clădirile al căror consum de energie este aproape egal cu zero, conform orientărilor naţionale, care va fi asigurată prin certificate de performanţă energetică.
        Prin această investiţie se va asigura inclusiv dotarea spitalelor sau a unităţilor sanitare nou construite cu echipamente medicale (cum ar fi echipamente pentru departamente specifice şi generale pentru salonul de chirurgie, cameră de tratament, camere de izolare, inclusiv pentru boli infecţioase şi unităţi de arşi, camere pentru pacienţi, centre de îngrijire, unităţi pentru personalul medical, camere de medicaţie, camere de pregătire curate, camere de terapie intensivă, camere de izolare pentru terapie intensivă, spaţii de reabilitare, spaţii de gestionare a deşeurilor şi de depozitare, echipamente de urgenţă şi de resuscitare) şi aparatură medicală (cum ar fi: paturi, unităţi de decontaminare, echipamente IT, cărucioare de urgenţă, defibrilatoare, pompe de perfuzie, sisteme de monitorizare fiziologică, inclusiv consolă centrală, sisteme de monitorizare fiziologică pentru îngrijiri acute, ventilatoare pentru unităţi de terapie intensivă, sisteme de scanare de uz general).
        Prin implementarea Investiţiei "Infrastructură spitalicească publică nouă" se au în vedere următoarele contribuţii:
    - Minim 70 mil euro pentru "Transformare Digitală" (hardware şi software);
    – Minim 570 mil euro pentru "Tranziţie Verde" prin clădirile nou-construite care vor respecta obiectivul privind necesarul de energie primară cu cel puţin 20 % mai mic decât cerinţa pentru clădirile al căror consum de energie este aproape egal cu zero (NZEB).


    2.2. Indicatorii Investiţiei
        Pentru a asigura coerenţa cu informaţiile de stabilire a costurilor din cadrul acestei investiţii, în cadrul Investiţia "Infrastructură spitalicească publică nouă" vor fi atinşi următorii indicatori:
    a) Indicatori cantitativi în conformitate cu prevederile ţintei #377:
    - minim 25 de spitale sau unităţi sanitare noi
    – cel puţin 5500 de paturi inclusiv cu echipamente IT noi.
    – cel puţin 5500 de paturi echipate:
    ( ) cel puţin 1500 de paturi în clădirile NZEB,
    ( ) cel puţin 1300 de paturi în clădiri NZEB-20% (clădirile care respectă necesarul de energie primară cu cel puţin 20% mai mic decât cerinţa pentru clădirile al căror consum de energie este aproape egal cu zero (NZEB)

    – Minim 70 mil euro pentru "Transformare Digitală";
    – Minim 570 mil euro pentru "Tranziţie Verde" prin clădirile nou-construite care vor respecta standardul NZEB+;

    b) Capacitatea unităţilor de asistenţă medicală noi sau modernizate*1): Persoane/an; Numărul maxim anual de persoane care pot fi deservite de o unitate de asistenţă medicală nouă sau modernizată datorită sprijinului acordat prin măsuri în cadrul mecanismului, cel puţin o dată pe parcursul unei perioade de un an.
        *1) Conform Regulamentului delegat (UE) 2021/2106
        Pentru lucrările de construcţie, Ministerul Sănătăţii va contracta serviciile unui inginer independent care va elabora un raport care va include justificarea faptului că specificaţiile tehnice ale proiectului (proiectelor) sunt în concordanţă cu descrierea ţintei şi cu descrierea investiţiei din decizia de punere în aplicare a Consiliului. Plata inginerului se va efectua din bugetul rămas necontractat, din economiile realizate ca urmare a derulării procedurilor de achiziţie sau din bugetul Ministerului Sănătăţii (după caz);



    2.3. Alocarea apelului de proiecte
        Apelul de proiecte are un buget total de 8.530.771.805*2) lei fără TVA echivalent a 1.724.050.000 euro fără TVA şi este compus din următoarele alocări:
        *2) Cursul valutar utilizat este cursul Inforeuro aferent lunii octombrie 2022, conform Instrucţiunii nr. 2 rev1 nr. 98869/31.08.2022 emisă de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene în calitate de coordonator naţional respectiv: 1 euro= 4,9481 lei.
        I.2.1: 5.388.728.305 lei fără TVA echivalent a 1.089.050.000 euro fără TVA aferentă Investiţiei specifice: I2.1 - Infrastructură spitalicească publică nouă;
        I.2.2: 3.142.043.500 lei fără TVA echivalent a 635.000.000 euro fără TVA aferentă investiţiei specifice I2.2 - Echipamente şi aparatură medicală.

        Notă: Valoarea TVA aferentă cheltuielilor eligibile, în cazul în care nu sunt cheltuieli deductibile, este suportată din bugetul de stat , conform prevederilor art. 13 alin. (1) lit. a) din O.U.G. nr. 124/2021 privind stabilirea cadrului instituţional şi financiar pentru gestionarea fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului naţional de redresare şi rezilienţă necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile şi nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă, cu modificările şi completările ulterioare.
        Notă: Cofinanţarea aferentă obiectivului de investiţii va fi asigurată de beneficiar în funcţie de modalitatea de finanţare a acestuia şi va fi asumată la nivelul ordonatorului principal de credite prin declaraţie pe propria răspundere.
        Notă: Ministerul Sănătăţii poate decide finanţarea unui număr de proiecte cu indicatori superiori ţintei prevăzute în CID, cu condiţia încadrării în bugetul alocat investiţiei sau în conformitate cu prevederile art. 24 alin. (1) din Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 124/2021, cu modificările şi completările ulterioare, conform cărora:
    "În cazul în care este prevăzută lansarea de apeluri de proiecte, în scopul atingerii jaloanelor şi ţintelor asumate prin PNRR, coordonatorii de reforme şi/sau investiţii sunt autorizaţi să încheie/să emită contracte/decizii/ordine de finanţare a căror valoare poate determina depăşirea cu până la 30% a sumelor alocate în euro aferente fiecărei reforme şi/sau investiţie din acordurile de finanţare, numai pentru implementarea proiectelor pentru care este prevăzută lansarea de apeluri de proiecte, cu încadrarea în creditele de angajament aprobate anual cu această destinaţie prin legile bugetare anuale"


    2.4. Valori maxime ale unui obiectiv de investiţii
        Pentru selectarea obiectivelor de investiţii, în conformitate cu prevederile "Metodologiei de aprobare a investiţiilor din cadrul Programului naţional de investiţii în infrastructura de sănătate finanţate prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă al României"*3) pentru a fi declarate eligibile şi pentru a intra în etapa de ierarhizare, este obligatorie încadrarea propunerii de investiţii în bugetul maxim de 989.570.519 lei fără TVA, echivalentul a 199,99 milioane euro fără TVA, aferent finanţării din PNRR.
        *3) Hotărârea de Guvern nr. 1237/12 octombrie 2022

        Notă: Valoarea totală a obiectivului de investiţii care se va lua în considerare este cea din documentaţia tehnică (Studiului de Fezabilitate-SF/Documentaţiei de Avizare a Lucrărilor de Intervenţie-DALI) recepţionată/aprobată şi aceasta trebuie să fie exprimată în lei fără TVA (în conformitate cu legislaţia specifică aplicabilă).
        Notă: Nu se acceptă solicitarea parţială a valorii care reiese din documentaţia tehnică, cu excepţia obiectivelor de investiţii care au finalizat la momentul depunerii etapa de construcţie şi solicită finanţare doar pentru etapa de dotare/echipare.
        Proiectele finanţate în cadrul Investiţiei "Infrastructură spitalicească publică nouă" vor fi finanţate parţial din alocarea aferentă PNRR împreună cu o cotă de finanţare de la bugetul beneficiarului, astfel:
    - 95% din alocare din PNRR şi 5% de la bugetul beneficiarului pentru obiective de investiţii cu o valoare până la 742.215.000 lei fără TVA, echivalentul a 150 mil euro fără TVA;
    – 80% din alocare din PNRR şi 20% de la bugetul beneficiarului pentru obiective de investiţii cu o valoare cuprinsă între 742.215.001 lei fără TVA şi 989.620.000 lei fără TVA, echivalent intervalului 150- 200 mil euro fără TVA;
    – 70% din alocare din PNRR şi 30% de la bugetul beneficiarului pentru obiective de investiţii cu o valoare cuprinsă între 989.620.001 lei fără TVA şi 1.484.430.000 lei fără TVA, echivalent intervalului 200-300 mil euro fără TVA;
    – 60% din alocare din PNRR şi 40% de la bugetul beneficiarului pentru obiective de investiţii cu o valoare mai mare de 1.484.430.001 lei fără TVA, echivalentă unei valori de peste 300 mil euro fără TVA.


    2.5. Activităţi eligibile
        Activităţile eligibile sunt cele în legătură directă sau conexe cu construcţia şi dotarea unităţilor sanitare menţionate în cadrul ţintei #377:
    - Construirea de infrastructură spitalicească publică nouă;
    – Dotarea cu echipamente medicale şi aparatură pentru infrastructura sanitară nou construită, precum: paturi, unităţi de decontaminare, echipamente IT, cărucioare de urgenţă, defibrilatoare, pompe de perfuzie, sisteme de monitorizare fiziologică (inclusiv consolă centrală), sisteme de monitorizare fiziologică pentru îngrijiri acute, ventilatoare pentru unităţi de terapie intensivă, sisteme de scanare de uz general.

        În implementarea proiectelor, beneficiarii vor derula activităţi (lista nu este exhaustivă ci doar orientativă):
    - Aprobare a documentaţiei tehnice;
    – Pregătirea documentaţiei pentru derularea procedurilor de achiziţie publică;
    – Implementarea contractelor de achiziţie publică;
    – Monitorizare şi raportare;
    – Activităţi de informare şi publicitate;
    – Obţinerea Autorizaţiei sanitare de funcţionare.

        Notă: Unităţile sanitare finanţate în cadrul Investiţiei "Infrastructură spitalicească publică nouă" vor conţine ca activităţi eligibile implementarea de sisteme informatice spitaliceşti integrate (SIS) pentru conectarea tuturor sistemelor de înregistrare şi administrare digitale, şi care ar permite completarea computerizată a comenzii medicului (CPCM) - un proces de introducere electronică a instrucţiunilor medicului pentru tratamentul pacienţilor (în special pacienţilor spitalizaţi) aflaţi sub îngrijirea sa, astfel ca medicii să acceseze elementele SIS de la pat.
        Notă: Aplicanţii au obligaţia de a asigura resursele necesare funcţionării unităţii sanitare finanţate în cadrul prezentei investiţii.
        Notă: Este obligatoriu ca beneficiarii să deruleze proceduri de achiziţie publică, după cum urmează:
    a) proiectare şi execuţie (construcţie/renovare etc.);
    b) dotare/echipare.

     Derularea unei proceduri comune pentru cele două tipuri de activităţi (a) şi (b) va conduce la rezilierea contractului de finanţare, cu excepţia obiectivelor de investiţii pentru care la momentul depunerii cererii de finanţare au fost demarate procedurile de achiziţie publică consolidate.
        Notă: Eligibilitatea unei activităţi nu implică în mod obligatoriu eligibilitatea cheltuielilor efectuate pentru realizarea respectivei activităţi

    2.6. Aplicanţii eligibili
        Aplicanţii eligibili sunt reprezentaţi de entităţile care vor deţine în administrare una dintre unităţile sanitare menţionate în cadrul ţintei #377 şi a Hotărârii de Guvern nr. 1237/12 octombrie 2022, respectiv:
    - Unităţile administrativ-teritoriale (UAT), definite conform OUG 57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, şi constituite potrivit Legii nr. 2 din 16 februarie 1968 privind organizarea administrativă a teritoriului României, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
    – Parteneriatele dintre autorităţile şi instituţiile publice centrale şi locale;
    – Alte autorităţi şi instituţii publice centrale, inclusiv instituţii din sfera apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale, respectiv Academiei Române;
    – Ministerul Sănătăţii şi alte ministere cu reţea sanitară proprie aflate în subordinea sau în coordonarea acestora.

        Notă: Dosarul de finanţare va fi încărcat pe platforma proiecte.pnrr.gov.ro de reprezentantul legal sau un împuternicit-angajat (contract de muncă pe perioadă nedeterminată).
        Notă: Pe platforma proiecte.pnrr.gov.ro un Cod de identificare fiscală nu poate fi alocat către 2 persoane diferite pentru a depune proiecte în cadrul a mai multor sesiune/apeluri.

    2.7. Calendar apel:
        Data publicării ghidului de finanţare: 18 noiembrie 2022.
        Data deschiderii platformei pentru depunerea dosarelor de finanţare: 23 noiembrie 2022 ora 10:00.
        Data închiderii platformă: 20 decembrie 2022, ora 16:00.
        Semnarea contractelor de finanţare cu minim 25 de beneficiari: 30 martie 2023.
        Data limită de implementare a proiectelor: 30 iunie 2026.
        Atenţie!
        ● Durata de implementare a unui proiect este compusă din durata necesară derulării procedurii de achiziţie publică şi durata specifică de realizare a proiectului de investiţie. Aceste durate vor fi justificate în cererea de finanţare. Pentru încadrarea duratei de implementare a proiectului în condiţiile de eligibilitate menţionate în cadrul Hotărârii de Guvern nr. 1237/2022 se va lua în considerare termenul de semnare a contractului în data de 30 martie 2023*4).
        *4) În conformitate cu prevederile paşilor intermediari ai Aranjamentelor operaţionale, semnarea contractelor de finanţare cu beneficiarii sunt estimate să se realizeze până la 30 iunie 2023. Ministerul Sănătăţii va depune toate diligenţele ca aceste contracte să fie semnate până la 30 martie 2023 cu scopul de a maximiza şansele beneficiarilor preselectaţi de încadrare în termenul limită de implementare: 30 iunie 2026.


        Notă: Fiind un apel de proiecte destinat beneficiarilor preselectaţi:
    - dosarele vor fi încărcate doar entităţile care vor deţine în administrare una dintre unităţile sanitare menţionate în cadrul Ţintei 377 şi a Hotărârii de Guvern nr. 1237/2022;
    – încărcarea dosarelor se va putea face după data deschiderii platformei pentru depunere dosare de contractare, menţionată în cadrul prezentei secţiunii;
    – pentru a evita supraîncărcarea sistemului de înregistrare electronică, se recomandă evitarea depunerii solicitărilor de finanţare în ultima perioada.

        Notă: având în vedere termenul limită de realizare a ţintei, în conformitate cu prevederile din CID, este necesar ca solicitanţii să propună proiecte*5) în cadrul cărora să ia toate măsurile necesare pentru minimizarea riscurilor de prelungire peste termenul menţionat (30 iunie 2026) a activităţilor propuse.
        *5) Proiect: O acţiune sau un grup de acţiuni interconectate, în conformitate cu dosarul de finanţare necesare pentru îndeplinirea obiectivului din cererea de finanţare.


    2.8. Finanţarea în cadrul investiţiei
     Rata de finanţare acordată prin PNRR este asigurată parţial din valoarea totală a cheltuielilor eligibile ale proiectului fără TVA în conformitate cu pragurile menţionate în cadrul cap. 2.4. În cazul proiectelor depuse în cadrul PNRR, valoarea TVA aferentă cheltuielilor eligibile va fi suportată de la bugetul de stat, din bugetul coordonatorului de reforme şi/sau investiţii pentru Componenta 12 Sănătate -Investiţia I2. Dezvoltarea infrastructurii spitaliceşti publice, în conformitate cu legislaţia în vigoare (pentru beneficiarii fără drept de deducere a TVA).

    SECŢIUNEA 3
    Eligibilitatea cheltuielilor
        Baza legală:
    - Regulamentul (UE) nr. 241/2021 al Parlamentului European şi al Consiliului din 12 februarie 2021 de instituire a Mecanismului de redresare şi rezilienţă;
    – Regulamentul (UE) nr. 651/2014 al Comisiei de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piaţa internă în aplicarea articolelor 107 şi 108 din tratat;
    – Decizia de punere în aplicare a Consiliului de aprobare a evaluării Planului de Redresare şi Rezilienţă al României din 03 noiembrie 2021;
    – Ordonanţă de urgenţă nr. 124/2021 privind stabilirea cadrului instituţional şi financiar pentru gestionarea fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului naţional de redresare şi rezilienţă necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile şi nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă, cu completările şi modificările ulterioare;
    – Hotărârea Guvernului nr. 209/2022 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 124/2021 privind stabilirea cadrului instituţional şi financiar pentru gestionarea fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului naţional de redresare şi rezilienţă necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile şi nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă;
    – Acordul de finanţare Nr. 26588/ 08.03.2022 dintre Ministerul investiţiilor şi Proiectelor Europene şi Ministerul Sănătăţii privind implementarea reformelor şi/sau investiţiilor finanţate prin Planul naţional de redresare şi rezilienţă;
    – HOTĂRÂRE nr. 1.237/2022 privind aprobarea Programului naţional de investiţii în infrastructura de sănătate, aferent ţintei 377, componenta 12 - Sănătate din anexa Deciziei de punere în aplicare a Consiliului din 3 noiembrie 2021 de aprobare a evaluării Planului de redresare şi rezilienţă al României, precum şi a metodologiei de aprobare a investiţiilor finanţate din cadrul Planului naţional de redresare şi rezilienţă al României.

        Sunt eligibile în cadrul acestui apel de proiecte:
    - cheltuielile identificate în corelare cu activităţile eligibile descrise în prezentul Ghid de finanţare.
    – cheltuielile ce conduc la realizarea investiţiei, inclusiv cheltuielile cu elaborarea documentaţiei tehnice pentru realizarea investiţiei;
    – cheltuielile de audit ale proiectului, obligatorii pentru proiectele cu o valoare nerambursabilă mai mare de 500.000 euro fără TVA;
    – cheltuielile de publicitate şi informare, ce derivă exclusiv din Manualul de identitate vizuală privind operaţiunile finanţate din Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă definite în conformitate cu prevederile art. 34 din Regulamentul (UE) nr. 2021/241 de instituire a Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă, cu modificările şi completările ulterioare.

        Notă: Costurile generale reprezentând plata arhitecţilor, inginerilor şi consultanţilor, taxelor legale, a studiilor de fezabilitate/documentaţiilor de avizare a lucrărilor de intervenţii, a documentaţiei tehnico-economice, audit al proiectului (obligatoriu pentru situaţia menţionată anterior), informare şi publicitate conform Manualului de Informare şi Publicitate sunt eligibile cu condiţia ca acestea să fie prinse în valoarea studiului de fezabilitate/DALI aprobat.
        Condiţii cumulative de eligibilitate a cheltuielilor:
    - să fie în conformitate cu prevederile Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă;
    – să se încadreze în valorile menţionate la art. 2.4. al prezentului Ghid;
    – să fie în conformitate cu contractul de finanţare, încheiat între coordonatorul de reformă/investiţie şi beneficiar;
    – să fie rezonabilă şi necesară realizării operaţiunii şi să conducă la atingerea ţintei;
    – să respecte prevederile legislaţiei Uniunii Europene şi naţionale aplicabile în special în ceea ce priveşte regimul achiziţiilor publice, prin respectarea legislaţiei în vigoare.
    – să fie înregistrată în contabilitatea beneficiarului, cu respectarea prevederilor legale în vigoare;
    – să fie angajată de către beneficiar şi plătită în condiţiile legii între 01 februarie 2020 şi termenul limită de implementare menţionat în cadrul secţiunii 2.7. cu respectarea perioadei de implementare stabilite prin contractul de finanţare;
    – să fie însoţită de documente justificative;

        Cheltuielile neeligibile în cadrul acestui apel de proiecte (enumerarea nu este exhaustivă):
    - valoarea TVA aferentă cheltuielilor eligibile. Valoarea TVA aferentă cheltuielilor eligibile, în cazul în care nu sunt cheltuieli deductibile, este suportată din bugetul de stat, conform prevederilor art. 13 alin. (1) lit. a) din O.U.G. nr. 124/2021 privind stabilirea cadrului instituţional şi financiar pentru gestionarea fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului naţional de redresare şi rezilienţă necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile şi nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă, cu modificările şi completările ulterioare;
    – alte cheltuieli care nu duc în mod direct la îndeplinirea ţintei.
    – cheltuielile privind costurile de funcţionare şi întreţinere a obiectivelor finanţate prin proiect;
    – cheltuielile privind costuri administrative;
    – cheltuielile de personal;
    – cheltuieli financiare, respectiv prime de asigurare, taxe, comisioane, rate şi dobânzi aferente creditelor;
    – contribuţia în natură;
    – amortizarea.

        Notă: Beneficiarii investiţiilor se obligă să menţină infrastructura, echipamentele şi dotările în stare de funcţionare cel puţin pe durata perioadei de garanţie.
        Notă: Având în vedere caracterul obligatoriu al auditului proiectului, respectiv al activităţilor de publicitate şi informare, dacă acestea nu sunt cuprinse în documentaţia tehnică aprobată:
    - acestea vor fi susţinute din bugetul beneficiarului, sau
    – în situaţia în care ca urmare a contractării proiectelor selectate rămâne o valoare necontractată, Ministerul Sănătăţii poate decide referitor la alocări suplimentare cu destinaţie specială, pentru audit şi activităţi de informare şi publicitate.

    SECŢIUNEA 4
    Etapele de derulare ale unui proiect
        Proiectele din cadrul prezentului apel se vor derula astfel:
    1. Realizarea documentaţiei suport;
    2. Depunerea Dosarului de finanţare;
    3. Evaluarea dosarelor;
    4. Contractarea;
    5. Implementarea investiţiilor specifice.

        Beneficiarii preselectaţi pentru finanţare pot trimite întrebări cu privire la acest Ghid utilizând următoarea adresă: pnrr@ms.ro.
    4.1. Realizarea documentaţiei suport
    Pentru proiectele de investiţii, în conformitate cu prevederile Hotărârea de Guvern nr. 1237/12 octombrie 2022 este necesar ca până la data de 15 noiembrie 2022 să fie finalizat Studiului de Fezabilitate (SF)/Documentaţiei de Avizare a Lucrărilor de Intervenţie (DALI)/Proiectului Tehnic (PT), după caz.
    Notă: Documentaţia tehnică realizată, Studiul de Fezabilitate (SF)/Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţie (DALI)/Proiectul Tehnic (PT) se vor anexa cererii de finanţare împreună cu procesul verbal de recepţie sau hotărârea de aprobare a acestuia (după caz).
        Notă: Proiectul propus spre finanţare trebuie să prevadă echipamente/dotări cu cele mai noi tehnologii disponibile.

    4.2. Dosarul de finanţare
     Dosarele de finanţare în cadrul acestei Investiţii se încarcă pe platforma proiecte.pnrr.gov.ro/ doar în intervalul menţionat la secţiunea 2.7 de mai sus şi pentru apelul dedicat scopului proiectului. Încărcarea Dosarelor de finanţare se va realiza în conformitate cu prevederile Anexei 1.1 - Manualul de înscriere proiecte - este obligatorie disponibilitatea unei semnături electronice în acest sens.
        Dosarul de contractare este compusă din:
    - Anexa 1 - Cererea de finanţare
    – Anexa 2 - Declaraţia de eligibilitate
    – Anexa 3 - Declaraţie de angajament
    – Anexa 4 - Declaraţie privind eligibilitatea TVA
    – Anexa 5 - Consimţământ privind prelucrarea datelor cu caracter personal
    – Anexa 6 - Declaraţia solicitantului şi a partenerului privind evitarea conflictelor de interese, a fraudei, corupţiei şi dublei finanţări
    – Anexa 7 - Declaraţie DNSH
    – Anexa 7.1 - Autoevaluarea privind respectarea principiului DNSH
    – Anexa 10 - Hotărârea de aprobare a proiectului (model orientativ)
    – A
    – Documente referitoare la statutul solicitantului şi reprezentantul legal
    – Documente suport.

        Pentru confirmarea statutului şi a reprezentantului legal, se vor depune (lista nu este obligatorie sau exhaustivă, ci ea prezintă orientări generale referitoare la identificarea solicitantului şi al reprezentantului legal):
    - Documentele statutare ale solicitantului:
    ( ) Hotărârea de constituire a beneficiarului;
    ( ) Hotărârea de validare a reprezentantului legal sau orice alte documente din care să rezulte calitatea de reprezentant legal pentru situaţii particulare;
    ( ) Alte documente specifice în acest sens în funcţie de tipul solicitantului;

    Notă: pentru câmpurile din cadrul cererii de finanţare care se completează cu valori este obligatoriu să fie în conformitate cu documentaţia tehnică realizată, Studiul de Fezabilitate (SF)/Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţie (DALI)/Proiectul Tehnic (PT) care se vor anexa cererii de finanţare şi acestea vor fi menţionate în cadrul Hotărârii de aprobare a proiectului, având în vedere prevederile Codului Penal, Art. 323 - Uzul de fals Falsuri în înscrisuri.

        Notă: Ministerul Sănătăţii, în calitate de coordonator de reforme şi investiţii, îşi rezervă dreptul de a solicita informaţii suplimentare asupra documentelor transmise.
        Atât formularul cererii de contractare cât şi anexele acestuia, vor fi încărcate în platforma informatică în format .pdf şi se vor transmite sub semnătură electronică extinsă, certificate în conformitate cu prevederile legale în vigoare*6).
        *6) Semnătura digitală este bazată pe un certificat digital, valabil la momentul depunerii documentelor

        Limba utilizată în completarea dosarului de contractare şi în corespondenţa cu Ministerul Sănătăţii este reprezentată de Limba Română.
     Notă: pe platforma proiecte.pnrr.ro, conform Anexa 1.1 - Manual de înscriere proiect pagina 25 la "Valoare solicitată proiect" se va trece valoarea din Cererea de finanţare menţionată la "Buget TOTAL (fără TVA)" iar la "Buget proiect" se va trece valoarea din Cererea de finanţare menţionată la "Buget TOTAL (cu TVA)".
        Atenţie!
    ● În situaţia în care un solicitant doreşte să înlocuiască/completeze dosarul de contractare în perioada în care apelul este deschis este necesar să trimită un email la adresa pnrr@ms.ro pentru a se deschide canalul de comunicare în cadrul platformei www.proiecte.pnrr.gov.ro pentru a încărca noul dosar/anexele/documente suport. În solicitarea transmisă este necesar să menţioneze motivele şi documentele care fac obiectul completării.
        ● În cadrul prezentului apel, platforma www.proiecte.pnrr.ro permite transmiterea mai multor dosare de finanţare.


    4.3. Evaluarea dosarelor
     Evaluarea dosarelor de finanţare primite se face începând cu prima zi după data de închidere a apelului menţionată la secţiunea 2.7. Calendar apel şi se evaluează având în vedere criteriile din Grila de evaluare anexată prezentului Ghid de finanţare.
        Notă: Ministerul Sănătăţii poate solicita informaţii suplimentare sau clarificări referitoare la buget sau alte aspecte din documentaţia suport.
     Evaluarea proiectelor se va realiza în conformitate cu prevederile Anexei nr. 8 - Grila de evaluare în 2 etape:
    - Etapa I: Evaluarea conformităţii administrative şi a eligibilităţii - în cadrul căreia se vor verifica următoarele:
    ( ) condiţiile de eligibilitate menţionate în Hotărârea de Guvern nr. 1237/2022;
    ( ) respectarea formatului standard al cererii de finanţare şi includerea tuturor anexelor obligatorii;
    ( ) Condiţii de eligibilitate în conformitate cu legislaţia specifică PNRR;
        Pentru evaluarea conformităţii administrative şi a eligibilităţii se utilizează un sistem de evaluare de tip DA/NU/NA.
        Criterii de eligibilitate menţionate în Hotărârea de Guvern nr. 1237/2022:
    - propuneri de investiţii care fac parte din categoria unităţilor sanitare publice cu paturi înfiinţate conform legislaţiei în vigoare: vor fi declarate eligibile obiectivele de investiţii care presupun infrastructură sanitară cu paturi pentru spitalizare continuă şi/sau de zi.
    – existenţa dreptului de proprietate sau a altui drept asupra terenului care permite realizarea lucrărilor de construcţii, confirmat prin înscrierea în cartea funciară: vor fi declarate eligibile doar obiectivele de investiţii pentru care beneficiarii preselectaţi depun documente suport care să confirme dreptul pentru întregul teren necesar derulării proiectului confirmat inclusiv prin asumarea din partea ordonatorului principal de credite pe propria răspundere sub sancţiunile Codului Penal, art. 323 - Uzul de fals Falsuri în înscrisuri;
    – existenţa acordului proprietarului în vederea realizării lucrărilor de construcţii: vor fi declarate eligibile doar proiectele în cadrul cărora se depune acordul proprietarului pentru realizarea lucrărilor de construcţie;
    – existenţa studiului de fezabilitate (SF)/documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţie (DALI)/proiectului tehnic (PT), după caz, pentru propunerile de investiţii, finalizat până la data de 15 noiembrie 2022: vor fi declarate eligibile doar proiectele în cadrul cărora se depune cel puţin procesul verbal de recepţie al documentaţiei tehnice;
    – încadrarea propunerii de investiţii în bugetul maxim de 199,99 milioane euro fără TVA, aferent finanţării din PNRR: încadrarea în valoarea maximă aferentă a finanţării din PNRR în conformitate cu prevederile Cap. 2.4. Valori maxime ale unui obiectiv de investiţii. Notă: Nu se acceptă solicitarea parţială a valorii care reiese din documentaţia tehnică.
    – respectarea cerinţelor de eficienţă energetică aproape zero (NZEB), conform legislaţiei naţionale în vigoare: respectarea cerinţelor NZEB trebuie să fie clar menţionată în documentaţia tehnică şi se aplică doar clădirilor noi. Notă: Acest criteriu nu se aplică reamenajărilor/extinderilor de secţii, dacă cerinţele NZEB nu pot fi calculate şi demonstrate, respectiv nu se aplică obiectivelor de investiţii care presupun doar dotare/echipare;
    – estimarea finalizării obiectivului de investiţii până la data de 30 iunie 2026: Data estimată de finalizare va fi calculată în conformitate cu prevederile Cap. 2.7. Calendar Apel.

        Numai cererile de finanţare eligibile sunt admise în următoarea etapă a procesului de evaluare, respectiv evaluarea tehnică.

    – Etapa II: Ierarhizarea - în urma căreia fiecare proiect va fi punctat în conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern nr. 1237/12 octombrie 2022. NOTĂ: punctajul final, în baza căruia se va realiza ierarhizarea şi finanţarea, va fi în conformitate cu prevederile "Factor de corecţie" din Anexa 2 a Hotărârii de Guvern nr. 1237/2022.
        Notă: Pentru fiecare etapă de evaluare se pot solicita maxim 2 clarificări, iar solicitantul va avea obligaţia să răspundă în maxim 5 zile lucrătoare.
        Factor de corecţie punctaj:
    a) Pentru judeţele Iaşi, Dolj şi Cluj, în cadrul cărora există în desfăşurare proiectele de investiţii aferente spitalelor regionale, punctajul cumulat, obţinut conform pct. 1-7, se diminuează cu 15 puncte.
    b) Pentru a doua propunere de investiţie, în ordinea descrescătoare a punctajului obţinut, din cadrul unei/unui localităţi/sector al municipiului Bucureşti, punctajul cumulat, obţinut conform pct. 1-7 din Anexa nr. 2 la H.G. nr. 1237/2022, se diminuează cu 20%.
    c) Pentru a treia propunere de investiţie, în ordinea descrescătoare a punctajului obţinut, din cadrul unei/unui localităţi/sector al municipiului Bucureşti, punctajul cumulat, obţinut conform pct. 1-7 din Anexa nr. 2 la H.G. nr. 1237/2022, se diminuează cu 30%.
    d) Pentru a patra propunere de investiţie, în ordinea descrescătoare a punctajului obţinut, din cadrul unei/unui localităţi/sector al municipiului Bucureşti, punctajul cumulat, obţinut conform pct. 1-7 din Anexa nr. 2 la H.G. nr. 1237/2022, se diminuează cu 50%.
    e) În situaţia în care două sau mai multe obiective de investiţii din cadrul unei/unui localităţi/sector al municipiului Bucureşti obţin punctaj egal, se solicită ierarhizarea acestora de către unitatea administrativ-teritorială/ministerul sau instituţia din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.
    f) În situaţia în care ultimele două sau mai multe obiective de investiţii obţin punctaj egal, în vederea încadrării a minimum 25 de obiective de investiţii în bugetul total alocat investiţiilor din cadrul Ţintei 377, componenta 12 - Sănătate din anexa Deciziei de punere în aplicare a Consiliului din 3 noiembrie 2021 de aprobare a evaluării Planului de redresare şi rezilienţă al României, departajarea acestora se realizează prin selecţia obiectivului de investiţii cu bugetul aferent din PNRR cel mai scăzut.

        Lista beneficiarilor selectaţi pentru finanţare şi lista proiectelor aflate pe lista de rezervă va fi postată pe site-ul Ministerului Sănătăţii.
        În termen de 15 zile calendaristice de la publicarea rezultatelor, solicitanţii pot formula contestaţii pentru care vor primi răspuns în maxim 15 zile calendaristice. După închiderea perioadei de contestaţii, se va publica lista finală de finanţare pe site-ul Ministerului Sănătăţii.
        Notă: În situaţia în care un beneficiar va renunţa la contract, Ministerul sănătăţii va deschide un dialog competitiv cu următorii de pe lista ordonată în funcţie de scor în vederea stabilirii posibilităţii de încadrare în buget şi timpul rămas pentru finalizarea proiectului de investiţie.



    4.4. Contractarea
        După publicarea listei finale, în 45*7) de zile calendaristice, beneficiarul are obligaţia de a semna contractul de finanţare. Pentru semnarea contractului de finanţare, Ministerul Sănătăţii poate/va solicita documente suplimentare necesare contractării.
        *7) În situaţii justificate în cadrul prezentului apel se poate prelungi termenul de 45 de zile.

        În situaţia în care în termenul stabilit nu au fost depuse documentele necesare contractării, finanţarea se anulează şi se reîntregeşte bugetul disponibil apelului deschis. Pentru semnarea contractului de finanţare este necesar să fie constituită unitatea de implementare şi monitorizare a proiectului (la nivelul ordonatorului principal de credite sau a entităţii responsabile de implementarea proiectului) compusă din minim 3 persoane: manager de proiect, responsabil cu achiziţiile publice şi responsabil tehnic. Pentru aceste 3 poziţii cheie, este obligatoriu ca persoanele numită să aibă studii superioare de lungă durată şi este recomandat să aibă experienţă specifică în implementarea fondurilor europene. Membrii unităţii de implementare vor completa declaraţii referitoare la incompatibilitate, antifraudă şi anticorupţie şi obligativitatea de a semnala astfel de situaţii în activităţile pe care le vor desfăşura şi vor transmite împreună cu fisa postului şi CV. Dimensionarea personalului necesar implementării şi monitorizării proiectelor se va realiza în funcţie de evoluţia şi etapele de implementare a acestora cu respectarea principiilor de gestionare eficientă a fondurilor alocate.
        Notă: în funcţie de specificul proiectului, în contractul de finanţare vor fi cuprinse prevederi referitoare la implementarea proiectului din prisma alocării financiare anuale respectiv a monitorizării prin rapoarte intermediare/finale.

    4.5. Implementarea investiţiilor specifice.
        Beneficiarii finanţărilor vor demara acţiuni specifice de implementare a proiectelor care constau în derularea de proceduri de achiziţie publică în funcţie de specificul proiectelor. În derularea proiectului, beneficiarul respectă prevederile legale în vigoare, în special cele cu privire la:
    a) dacă e cazul, etapele de aprobare a documentaţiilor tehnico-economice aferente obiectivelor/proiectelor de investiţii finanţate din fonduri publice;
    b) derularea procedurilor de achiziţii publice în conformitate cu prevederile Cap.2.5. Activităţi eligibile;
    c) conformitatea referitoare la echipamentele/dotărilor şi serviciilor achiziţionate.

        Beneficiarul răspunde de organizarea procedurilor de achiziţie publică şi de derulare a contractelor aferente activităţilor din proiect, precum şi de modul de utilizare a sumelor potrivit destinaţiei pentru care au fost alocate.
        Personalul care desfăşoară activităţi în cadrul unităţilor de implementare şi monitorizare a proiectelor, din cadrul beneficiarilor instituţii publice, beneficiază de majorarea prevăzută la art. 16 din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare.
        Notă: În situaţia în care proiectul necesită modificarea structurii din Autorizaţia sanitară de funcţionare, solicitantul va demara toate demersurile necesare pentru obţinerea referatului de evaluare întocmit de autorităţile de sănătate publică judeţene/a municipiului Bucureşti (dacă e cazul) conform cu proiectul finanţat până la finalizarea acestuia.
        Notă: Ministerul Sănătăţii îşi rezervă dreptul de a realiza vizite la faţa locului prin echipe de monitorizare şi control. Efectuarea vizitelor vor fi anunţate cu minim 3 zile lucrătoare înainte de efectuarea acestora, iar beneficiarii investiţiilor sunt obligaţi să permită accesul nerestricţionat al echipei de monitorizare şi control respectiv să pună la dispoziţie toate documentele şi informaţiile solicitate.
        Notă: Beneficiarul investiţiei este responsabil ca prin realizarea proiectului să efectueze toate demersurile necesare pentru a fi în conformitate cu legislaţia specifică şi este obligat ca în termen de 6 luni de la finalizarea investiţiei să obţină Autorizaţia sanitară de funcţionare.
        Atenţie!
        ● Neobţinerea Autorizaţiei sanitare de funcţionare va atrage automat declararea întregului proiect ca fiind neeligibil şi recuperarea contravalorii acestuia.

        Notă: Cel puţin 3 unităţi sanitare, stabilite prin Ordin al ministrului sănătăţii, vor fi implementate de Agenţia Naţională de Dezvoltare a Infrastructurii în Sănătate (ANDIS) în calitate de structură de implementare.
        Notă: Beneficiarii unităţilor selectate pentru finanţare vor putea apela la Compania Naţională de Investiţii (CNI) în calitate de structură de implementare, în vederea derulării activităţilor specifice pentru realizarea obiectivelor de investiţii.

    SECŢIUNEA 5
    Principii orizontale
        Respectarea cadrului legal este obligatorie pentru orice solicitant sau beneficiar de finanţare din fondurile UE. Cerinţele minime privind integrarea principiilor orizontale în cadrul proiectelor se referă la facilitarea tuturor condiţiilor care să conducă la respectarea principiilor prevăzute în Pilonul european al drepturilor sociale (disponibil la https://ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024/economy-works-people/jobs- growth-and-investment/european-pillar-social-rights/european-pillar-social-rights-20- principles_ro).
        Investiţiile propuse în cadrul apelului de proiecte se adresează îndeplinirii siguranţei, securităţii şi funcţionalităţii infrastructurii de sănătate, atât la nivel naţional, cât şi la nivel comunitar, în corelare cu indicatorii aferenţi pilonului european pentru drepturile sociale, respectiv ca efectele acestor investiţii vor consta în reducerea timpului de aşteptare pentru a beneficia de asistenţă medicală, reducerea inegalităţilor în materie de sănătate pe criterii sociale, teritoriale şi economice. Din punctul de vedere al efectuării actului medical, investiţia va conduce la îmbunătăţirea condiţiilor de muncă pentru lucrătorii medicali (cu incidenţă asupra Principiului 10), la diminuarea barierelor şi a decalajelor în ceea ce priveşte accesul la asistenţă medicală, precum şi la reducerea riscului de infecţii în mediul de spital (Principiul 16 - din perspectiva bunei calităţi).
        Investiţiile în infrastructura spitalicească publică vor asigura elementele de accesibilizare pentru persoanele cu dizabilităţi şi nevoi speciale (Principiul 17). Vor fi respectate astfel prevederile normativelor naţionale în domeniu, iar acolo unde va fi cazul vor fi identificate, testate şi implementate soluţii inovative de accesibilizare.
        Având în vedere prevederile art. 22 alin. (2), lit. d) din Regulamentul PNRR, coroborat cu art. 6 din Regulamentul financiar, Ministerul Sănătăţii are obligaţia colectării următoarelor categorii de date standardizate şi de a asigura accesul la acestea:
    - numele destinatarului final al fondurilor;
    – numele contractantului şi al subcontractantului, în cazul în care destinatarul final al fondurilor este o autoritate contractantă în conformitate cu dreptul Uniunii sau cu dreptul intern privind achiziţiile publice;
    – prenumele, numele şi data naşterii beneficiarului real al destinatarului fondurilor sau al contractantului.

        Astfel, pe parcursul implementării proiectelor, solicitantul şi partenerul acestuia, după caz, au obligaţia obţinerii datelor privind beneficiarul real al fondurilor PNRR. În acest sens, aceştia trebuie să prezinte date relevante cu privire la câştigătorii procedurilor de achiziţie realizate în cadrul proiectelor, în baza extrasului din registrul comerţului solicitat de aceştia.
        Noţiunea de beneficiar real este definită la art. 4 din Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, cu modificările şi completările ulterioare.
        Notă: platforma informatică dedicată PNRR realizează interogările în bazele de date pentru obţinerea informaţiile referitoare la beneficiarul real în baza datelor de identificare financiară introduse de beneficiarul proiectului. Ministerul Sănătăţii îşi rezervă posibilitatea de a solicita beneficiarilor proiectelor date despre beneficiarii reali ai procedurilor de achiziţie derulate.
        Solicitantul şi partenerul acestuia, după caz, au obligaţia de a lua toate măsurile necesare pentru prevenirea neregulilor grave (conflict de interese, fraudă, corupţie), atât în faza de selecţie, evaluare şi contractare a proiectului propus spre finanţare din PNRR, cât şi în cea de implementare a acestuia, în conformitate cu prevederile legale incidente.
    Cererea de contractare va fi exclusă în cazul în care se constată că solicitantul/partenerul a încercat să obţină informaţii confidenţiale sau să influenţeze evaluatorii/personalul Ministerului Sănătăţii în timpul procesului de evaluare, selecţie şi contractare.
        Verificarea situaţiilor de conflictului de interese se va realiza în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă nr. 124 din 13 decembrie 2021 privind stabilirea cadrului instituţional şi financiar pentru gestionarea fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului naţional de redresare şi rezilienţă necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile şi nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă, cu modificările şi completările ulterioare, prin 2 sisteme de verificare, respectiv:
    - sistem ARACHNE - instrument informatic integrat dezvoltat de CE, conceput pentru a ajuta autorităţile naţionale în efectuarea controalelor administrative şi de gestiune în domeniul fondurilor europene;
    – sistemul PREVENT - Sistemul informatic ce are înţelesul prevăzut la art. 2 din Legea nr. 184/2016 privind instituirea unui mecanism de prevenire a conflictului de interese în procedura de atribuire a contractelor de achiziţie publică.

        Se consideră dublă finanţare situaţiile prin care se încalcă prevederile art. 9 din REGULAMENTUL (UE) 2021/241 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI din 12 februarie 2021 de instituire a Mecanismului de redresare şi rezilienţă şi ale art. 191 din REGULAMENTUL (UE, Euratom) 2018/1046 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI din 18 iulie 2018.
        Pentru realizarea analizei privind dubla finanţare, în etapa de evaluare, selecţie şi contractare se va urmări ca proiectele propuse spre finanţare din PNRR să conţină informaţii suficiente în ceea ce priveşte iniţiative complementare de care a beneficiat sau beneficiază solicitantul finanţării şi, dacă este cazul, partenerul acestuia.
        Astfel, solicitantul şi partenerul acestuia vor prezenta în cererea de finanţare informaţii cu privire la proiectele implementate de solicitant şi partenerii acestuia, după caz, în domeniul vizat de apel, în ultimii 5 ani, finanţate din fonduri externe şi de stadiul acestora (finalizate, nefinalizate, în curs de implementare). În acest sens, Ministerul Sănătăţii va avea în vedere proiectele în cadrul cărora au fost derulate activităţi care au legătură cu nevoile şi problemele vizate de proiectele depuse spre finanţare. Totodată, solicitantul finanţării din PNRR şi, după caz, partenerul acestuia vor preciza în secţiunea relevantă din cererea de finanţare aspectele din care să rezulte că nu există dublă finanţare cu proiectul depus spre finanţare în cadrul PNRR.
        În cazul în care se constată că există dublă finanţare, proiectul este respins total sau parţial (în ipoteza în care dubla finanţare nu acoperă întregul proiect, iar componenta/ componentele neafectate de dubla finanţare sunt viabile).
        Se va completa "Declaraţia solicitantului şi a partenerului privind evitarea conflictelor de interese, a fraudei, corupţiei şi dublei finanţări".
        În cadrul proiectului se va face o descriere a modului în care proiectul respectă legislaţia (acte normative, politici publice) în domeniul egalităţii de şanse, egalităţii de gen şi dezvoltării durabile.
        Egalitatea de şanse şi de tratament are la bază participarea deplină şi efectivă a fiecărei persoane la viaţa economică şi socială, fără deosebire pe criterii de sex, origine rasială sau etnică, religie sau convingeri, dizabilităţi, vârstă sau orientare sexuală.
        Pentru a promova egalitatea de gen, nediscriminarea, precum şi asigurarea accesibilităţii, principiul egalităţii de şanse şi de tratament trebuie încorporat ca parte integrantă a diverselor stadii din ciclul de viaţă al unui proiect: definire şi planificare, implementare, monitorizare şi evaluare.
        Proiectul trebuie să descrie acţiunile specifice de promovare a egalităţii de şanse şi prevenire a discriminării de gen, pe criterii de origine rasială sau etnică, religie sau credinţă, dizabilitate, vârstă sau orientare sexuală luând în considerare nevoile diferitelor grupuri-ţintă expuse riscului acestor tipuri de discriminare şi, mai ales, cerinţele pentru asigurarea accesibilităţii pentru persoanele cu dizabilităţi.
        În linie cu principiul DNSH "do not significant harm", menţionat în anexa DNSH la PNRR pentru Componenta 12 - Sănătate, proiectul va promova dezvoltarea durabilă, în primul rând, prin finanţarea unor activităţi orientate direct spre susţinerea acesteia, urmărind în principal protecţia mediului, utilizarea eficientă a resurselor, atenuarea şi adaptarea la schimbările climatice, biodiversitatea, rezistenţa în faţa dezastrelor, prevenirea şi gestionarea riscurilor.
     În conformitate cu Regulamentul PNRR, nicio măsură inclusă PNRR nu ar trebui să cauzeze un prejudiciu semnificativ obiectivelor de mediu. Astfel, solicitanţii trebuie să demonstreze că proiectele depuse în cadrul prezentului apel respectă principiul de a nu prejudicia în mod semnificativ. În acest sens, se va completa Declaraţie DNSH - Anexa 7 şi Anexa 7.1. - Autoevaluarea privind respectarea principiului DNSH.
    SECŢIUNEA 6
    Alte informaţii
    6.1. Modificarea Ghidului de contractare
        Ministerul Sănătăţii poate emite ordine de modificare a prevederilor prezentului ghid pentru actualizarea cu eventuale modificări legislative aplicabile sau pentru îmbunătăţirea procesului de derulare. Ministerul Sănătăţii va avea în vedere, în situaţia în care modificarea ghidului se impune, prevederi tranzitorii pentru proiectele aflate în procesul de verificare pentru asigurarea principiului tratamentului nediscriminatoriu al tuturor solicitanţilor de finanţare.
        Ministerul Sănătăţii va emite instrucţiuni în aplicarea prevederilor prezentului ghid. Pentru asigurarea principiului transparenţei Ministerul Sănătăţii va publica ordinele de modificare a prezentului ghid pe pagina de internet proprie.
        Toate activităţile specifice realizate de Ministerul Sănătăţii pentru derularea Investiţiei se derulează cu asigurarea transparenţei şi imparţialităţii, prin:
    - consultarea entităţilor îndreptăţite (de ex., MIPE, CE, alte entităţi interesate) cu privire la ghidul solicitantului;
    – publicarea ghidului solicitantului spre consultare publică;
    – publicarea tuturor modificărilor/instrucţiunilor intervenite cu privire la ghidul solicitantului respectiv derularea Investiţiei;
    – publicarea criteriilor în funcţie de care se realizează evaluarea, selecţia şi contractarea proiectelor, precum şi a numărului de puncte alocate fiecărui criteriu şi a aspectelor privind modalitatea de acordare a punctajului;
    – aplicarea unitară şi obiectivă a criteriilor de evaluare, selecţie şi contractare a proiectelor;
    – comunicarea rezultatului procesului de evaluare, selecţie şi contractare;
    – stabilirea unor condiţii clare, nediscriminatorii şi obiective de contestare a rezultatului procesului de evaluare/selecţie, precum şi de soluţionare a eventualelor contestaţii;
    – adoptarea tuturor măsurilor necesare evitării situaţiilor de conflict de interese şi de incompatibilitate în procesul de evaluare, selecţie şi contractare a proiectelor.


    6.2. Informare şi publicitate
        Beneficiarii se obligă să respecte prevederile Manualului de Identitate Vizuală al PNRR, elaborat de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.
        În contractul de finanţare vor fi incluse activităţi minime referitoare la publicitate. Persoanele interesate de finanţare pot trimite întrebări cu privire la acest Ghid utilizând următoarea adresă: pnrr@ms.ro

    6.3. Riscuri şi complementaritate
        Ministerul Sănătăţii va evalua riscurile identificate şi menţionate de solicitant în cererea de contractare care pot să impieteze asupra implementării proiectului în calendarul propus. Pentru riscurile identificate vor fi propuse măsuri de reducere a riscului de către beneficiar iar Ministerul Sănătăţii va monitoriza implementarea acestor măsuri.
        Ministerul Sănătăţii va analiza în permanenţă complementaritatea cu alte măsuri.

    6.4. Ajutor de stat
        Această investiţie este destinată spitalelor publice care fac parte din sistemul naţional de sănătate, urmărind un obiectiv social, susţinut de principiul solidarităţii, care funcţionează sub supravegherea statului, finanţat direct din contribuţii de asigurări sociale şi alte resurse de stat şi care furnizează servicii gratuite pe baza acoperirii universale. Aşadar, intervenţia nu face obiectul reglementărilor din domeniul ajutorului de stat.

    7. Anexe
    Anexa 1 - Cererea de contractare
    Anexa 1.1 - Manual depunere proiect
    Anexa 2 - Declaraţia de eligibilitate
    Anexa 3 - Declaraţie de angajament
    Anexa 4 - Declaraţie privind eligibilitatea TVA
    Anexa 5 - Consimţământ privind prelucrarea datelor cu caracter personal
    Anexa 6 - Declaraţia solicitantului şi a partenerului privind evitarea conflictelor de interese, a fraudei, corupţiei şi dublei finanţări
    Anexa 7 - Declaraţie DNSH
    Anexa 7.1 - Autoevaluarea privind respectarea principiului DNSH
    Anexa 8 - Grila verificare
    Anexa 9 - DNSH RO RRP 12
    Anexa 10 - Model orientativ de Hotărâre de aprobare a proiectului
    Anexa 11 - Model Acord de parteneriat
    Anexa 12 - Model Contract finanţare

    ANEXA 1

    Cerere de finanţare
    "PNRR/2022/C12/MS-0212 - Infrastructură spitalicească publică nouă"
    I. Solicitant:

┌─────────────────────────────────────┬┐
│Titlul unitate conform #377 ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Poziţia #377 ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Titlu conform documentaţiei tehnice a││
│obiectivului de investiţii ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Ordonator Principal de Credite ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Contact ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Localitate ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Judeţ ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Adresă ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Cod Fiscal ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Regim TVA ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Reprezentant legal (nume prenume) ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Email ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Nr. telefon ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Manager de proiect (nume prenume) ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Email ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Nr. telefon ││
└─────────────────────────────────────┴┘


    II. Principii orizontale:
    2.1. Finanţări acordate/solicitate anterior cu scop similar.
        Se vor menţiona proiectele care au fost derulate anterior de solicitant sau pentru care a fost solicitată finanţare cu scop similar. Se vor menţiona măsuri pentru evitarea dublei finanţări.

    2.2. Măsuri referitoare la respectarea principiului egalitate de şanse şi egalitate de gen
    2.3. Respectarea dezvoltării durabile şi a principiul DNSH "do not significant harm"
        Eligibilitate:

┌──────────────────────────────┬───────┐
│a. Unitate sanitară cu paturi │ │
│destinate spitalizării │Da/Nu │
│continue şi/sau de zi │ │
├──────────────────────────────┼───────┤
│b. Existenţa dreptului de │ │
│proprietate sau a altui drept │ │
│asupra terenului care permite │Da/Nu/ │
│realizarea lucrărilor de │NA │
│construcţii, confirmat prin │ │
│înscrierea în cartea funciar │ │
├──────────────────────────────┼───────┤
│c. Existenţa acordului │ │
│proprietarului în vederea │Da/Nu/ │
│realizării lucrărilor de │NA │
│construcţii │ │
├──────────────────────────────┼───────┤
│d. Studiu de fezabilitate (SF)│ │
│/documentaţie de avizare a │ │
│lucrărilor de intervenţie │ │
│(DALI)/proiectului tehnic │Da/Nu/ │
│(PT), după caz, pentru │NA │
│propunerile de investiţii, │ │
│finalizat până la data de 15 │ │
│noiembrie 2022 │ │
├──────────────────────────────┼───────┤
│e. Buget total (fără TVA) │Lei: │
│conform documentaţiei tehnice │ │
│(Se va utiliza cursul valutar ├───────┤
│menţionat în ghidul │Euro: │
│beneficiarului) din care: │ │
├──────────────────────────────┼───────┤
│ee. Buget componenta │ │
│„Transformare digitală” │Lei: │
│(hardware si software) │ │
│(Se va utiliza cursul valutar ├───────┤
│menţionat în ghidul │ │
│beneficiarului) │Euro: │
│ │ │
├──────────────────────────────┼───────┤
│ │NA/NU/ │
│f. Clădire NZEB │DA/ │
│ │NZEB+ │
├──────────────────────────────┼───────┤
│ │1*1): │
│ ├───────┤
│g. Durata de implementare │2*2): │
│ ├───────┤
│ │1+2*3):│
├──────────────────────────────┼───────┤
│h. Termen de finalizare │ │
│(semnare contract 30 martie │ │
│2023) │ │
└──────────────────────────────┴───────┘

        *1) Durată necesară pentru derulare procedurii de achiziţie (luni)
        *2) Durata de implementare conform documentaţiei tehnice (luni)
        *3) Durata de implementare totală (luni)



    III. Narativ (informaţii prezentate în mod sumar):
    3.1. Se vor oferi informaţii suplimentare pentru selecţiile NA.
    3.2. Se vor oferi informaţii punctuale referitoare la alegerea selecţiei respectiv la valorile menţionate cu trimiteri exacte în documentele anexate în dosarul de finanţare:
    a)
    b)
    c)
    d)
    e)
    f)
    g)
    h)
    i)
        Notă: în cadrul punctul i se va exemplifica, perioada estimată necesară derulării procedurii de achiziţie publică (pregătire documentaţie, perioadă derulare procedură, desemnare câştigător, semnare contract), experienţă relevantă referitoare la derularea de proceduri de achiziţie de peste 50 mil euro etc.


    IV. Descriere tehnică necesară acordării scorului:

┌───────────────┬──────────────────────┐
│ │a) institut naţional │
│ │b) unitate sanitară │
│ │aflată în subordinea │
│ │ministerelor şi │
│ │instituţiilor din │
│a) Clasificarea│sistemul naţional de │
│obiectivelor de│apărare, ordine │
│investiţii │publică şi siguranţă │
│ │naţională │
│ │c) institut/spital │
│ │regional │
│ │d) spital judeţean │
│ │e) spital local │
├───────────────┼──────────────────────┤
│ │a) cardiologie şi │
│ │chirurgie │
│ │cardiovasculară │
│ │b) oncologie │
│ │c) │
│ │obstetrică-ginecologie│
│ │/pediatrie/ │
│b) Patologie │neonatologie │
│ │d) boli infecţioase şi│
│ │pneumologie │
│ │e) psihiatrie │
│ │f) transplant │
│ │g) politraumatologie │
│ │h) neurochirurgie şi │
│ │boli cerebrovasculare │
├───────────────┼──────────────────────┤
│ │a) existenţa │
│ │certificatului de │
│ │urbanism │
│ │b) existenţa avizelor │
│ │şi acordurilor │
│c) Maturitate │necesare în cadrul │
│proiect/etape │procedurii de emitere │
│proiect │a autorizaţiei de │
│ │construire │
│ │c) existenţa acordului│
│ │de mediu privind │
│ │obiectivul de │
│ │investiţii │
├───────────────┼──────────────────────┤
│d) Număr paturi│ │
│spitalizare │ │
│continuă din │ │
│cadrul │ │
│investiţiei │ │
├───────────────┼──────────────────────┤
│e) Eficienţă │ │
│energetică: │ │
│Numărul de │ │
│paturi care │ │
│respectă │ │
│cerinţele │ │
│privind │ │
│necesarul de │ │
│energie primară│ │
│cu cel puţin │ │
│20% mai mic │ │
│decât cerinţa │ │
│pentru │ │
│clădirile al │ │
│căror consum de│ │
│energie este │ │
│aproape egal cu│ │
│zero (NZEB+) │ │
├───────────────┼──────────────────────┤
│f) Paturi │ │
│dotate cu │ │
│echipamente IT │ │
└───────────────┴──────────────────────┘

    4.1. Se vor oferi informaţii punctuale referitoare la alegerea selecţiei respectiv la valorile menţionate cu trimiteri exacte în documentele anexate în dosarul de finanţare:
    a)
    b)
    c)
    d)
    e)
    f)
     Notă: pentru punctul e) Se vor oferi informaţii suplimentare referitoare la caracteristicile obiectivului de investiţii, dacă se vor construi mai multe clădiri şi clasificarea lor în funcţie de standardele de eficienţă energetică respectiv numărul de paturi de spitalizare continuă şi/sau de zi aferente acestora.
     Notă: pentru punctul f) Se vor oferi informaţii suplimentare referitoare la caracteristicile componenta digitalizare:
    - Includerea unui Sistem informatic medical integrat la nivelul unităţii sanitare sau soluţii informatice locale la nivel de secţii;
    – Justificarea soluţiei informatice şi facilităţile oferite la nivel de pacient/pat/secţie;
    – Pregătirea sistemului pentru interoperabilitate cu alte instituţii/unităţi sanitare respectiv pentru integrare/consolidare şi replicare date este necesar ca soluţiile alese să permită schimbul de date cu sisteme informatice externe precum cele ale CNAS (PIAS, DES, CEAS), CNPAS, etc prin intermediul unor interfeţe de tip API.



    V. Descrierea proiectului
    5.1. Obiectivul proiectului
        Se va indica obiectivul pe care proiectului îşi propune să-l atingă.

    5.2. Justificarea proiectului:
        În vederea justificării proiectului, se vor prezenta elemente precum cele de mai jos (lista nu este limitativă):
    - nevoile şi problemele identificate şi cum îşi propune proiectul să contribuie la satisfacerea nevoilor şi soluţionarea problemelor identificate;
    – în cazul în care se solicită spre finanţare o acţiune deja începută (de ex., achiziţie demarată anterior depunerii cererii de finanţare), beneficiarul trebuie să demonstreze necesitatea demarării acţiunii înainte de semnarea/emiterea contractului/ordinului de finanţare.
    – competenţa solicitantului, inclusiv a partenerului, dacă este cazul, de a implementa proiectul propus în sensul satisfacerii nevoilor şi soluţionării problemelor identificate;
    – descrierea desfăşurării activităţii în prezent;
    – Măsuri de asigurare a resursei umane specializate;
    – etc.


    5.3. Activităţi:
        Descrieţi activităţile pe care le veţi derula, inclusiv cu includerea unei diagrame Gantt

    5.4. Riscuri:
        Definirea şi descrierea riscurilor în legătură cu implementarea proiectului, inclusiv o descriere a gradului de manifestare şi implicaţiilor respectiv măsuri pe care le veţi întreprinde pentru limitarea apariţiei acestora şi a eventualelor efecte. Se va menţiona experienţa în alte proiecte similare ca valoare cu posibilitatea de a fi identificate clar.

┌────┬──────────────┬──────────────────┐
│Nr. │Riscul │Măsurile de │
│crt.│identificat │atenuare a │
│ │ │riscului │
├────┼──────────────┼──────────────────┤
│ │ │Probabilitate - │
│ │ │mică/medie/mare │
│ │[descrierea │Impact - mic/mediu│
│1. │riscului │/mare │
│ │identificat] │[descrierea │
│ │ │măsurilor de │
│ │ │atenuare a │
│ │ │riscului] │
└────┴──────────────┴──────────────────┘



    VI. Indicatori
        Se vor completa în conformitate cu documentaţia tehnică respectiv cu prevederile din Ghidul beneficiarului

┌─────────────────────────────────────┬┐
│Număr total de paturi*4) ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Numărul paturi dotate cu echipament ││
│IT ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Numărul de paturi din Clădiri NZEB ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Numărul de paturi din Clădiri NZEB+ ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Buget „Transformare Digitală” ││
│(Software şi hardware) (lei) ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Valoarea aferentă PNRR construcţiei ││
│pentru clădirile NZEB+*5) (lei) – ││
│„Tranziţie Verde” ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Capacitatea unităţilor de asistenţă ││
│medicală noi sau modernizate ││
│(persoane/an) ││
└─────────────────────────────────────┴┘

        *4) Paturi = spitalizare de zi şi continuă.
     *5) Aplicând la valoarea totală a construcţiei procentul de alocare din PNRR (finanţare parţială) conform prevederile din Ghidul de finanţare, Cap. 2.4. Se va trece partea suportată din alocarea PNRR.

        SOLICITANT:
        SEMNĂTURA
        DATA

    ANEXA 1.1.

    Manual înscriere proiecte
        Instrucţiuni de utilizare privind
        Sistemul informatic integrat de management pentru PNRR
        Înscrierea beneficiarilor în vederea depunerii de proiecte în cadrul apelurilor
    1. înscrierea utilizatorului
    1.1. Crearea contului
        Înregistrarea utilizatorilor se va efectua prin accesarea link-ului: proiecte.pnrr.gov.ro.
 (a se vedea imaginea asociată)
        Se va apăsa butonul Creează cont. Se va afişa ecranul de înregistrare.
        Se vor completa credenţialele de autentificare de tipul: adresa de e-mail şi parola., se va bifa câmpului Nu sunt robot din secţiunea CAPTCHA. Confirmarea înregistrării în cadrul aplicaţiei se realizează prin apăsarea butonului Creează cont.
 (a se vedea imaginea asociată)
        Opţiunea este destinată utilizatorilor sistemului informatic care nu deţin cont. Aceştia vor accesa secţiunea Înregistrează-te, vor completa câmpurile obligatorii (marcate cu*) cu respectarea regulilor impuse:
    - E-mail*
    – Parola* - ce va conţine obligatoriu:
        ● o majusculă
        ● o minusculă
        ● o cifră
        ● un caracter special
        ● 8 caractere

    – Confirmă parola)*

 (a se vedea imaginea asociată)
        În cazul în care cele două câmpuri - Parola, respectiv Confirmă parola, nu coincid Secţiunea Confirmă parola se va evidenţia cu roşu.
 (a se vedea imaginea asociată)
        După completarea corectă a datelor sistemul va afişa mesajul de confirmare şi va trimite un e-mail către adresa folosită pentru crearea contului.
 (a se vedea imaginea asociată)
        Utilizatorul va primi e-mail de confirmare creare cont pe adresa menţionata pe care îl va accesa. Mesajul este automat şi nu necesită răspuns. Link-ul este disponibil pentru accesare 24 ore de la crearea acestuia, în caz contrar devine invalid, iar utilizatorul va relua procesul de creare cont.

    1.2. Logarea în aplicaţie
        Se vor completa credenţialele de autentificare de tipul: adresa de e-mail şi parola., se va bifa câmpului Nu sunt robot din secţiunea CAPTCHA şi se va apăsa butonul Autentificare.
 (a se vedea imaginea asociată)

    1.3. Resetare parola
        În situaţia în care utilizatorul uită parola, sistemul pune la dispoziţia acestuia opţiunea "Ai uitat parola?", Linkul de recuperarea a parolei se va regăsi pe adresa de e-mail pentru care a fost creat contul.
 (a se vedea imaginea asociată)
        După completarea adresei de e-mail se apasă butonul Resetează parola.
        Se va afişa un mesaj pentru proiecta de resetare a parolei şi se va trimite pe e-mailul declarat un link pentru resetarea parolei.
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)

    1.4. Delogarea utilizatorului
        Utilizatorul aplicaţiei se va deconecta prin accesarea opţiunii Delogare, sau va fi delogat automat de către sistem dacă trece perioada de inactivitate de 15 minute.
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)


    2. Profilul meu
        După înregistrare/logare în aplicaţie, utilizatorul va fi îndrumat să completeze profilul
 (a se vedea imaginea asociată)
        După Completarea datelor de personale este obligatorie în vederea depunerii unui proiect. După confirmarea datelor, sistemul va deschide pagina principală a aplicaţiei,
        În interfaţa de introducere a datelor utilizatorului se vor introduce:
    - date de identificare: nume, prenume, CNP, serie şi număr act de identitate, data naşterii
        Datele de identificare trebuie să fie în conformitate cu actul de identitate pentru a fi validate. În caz contrar acestea nu pot fi salvate.
 (a se vedea imaginea asociată)

    – date de corespondenţă: adresa (judeţ, localitate, strada, nr., bloc, scara, apartament, cod poştal), date de contact: număr de telefon, e-mail (a se vedea imaginea asociată)

    – confidenţialitate- prin acceptarea politicilor de utilizare menţionate. (a se vedea imaginea asociată)


        Ghidarea utilizatorului în cadrul aplicaţiei se efectuează prin accesarea butoanelor:
        ● Pasul următor
        ● Pasul anterior
        ● Finalizează


    3. Identificare electronică
        Completarea datelor utilizatorului va fi urmată de identificarea electronică. La accesarea sistemului, acesta va deschide interfaţa de identificare electronică iar utilizatorul va parcurge paşii impuşi:
    - Apasa butonul Adauga certificat;
    – descarca formularul de înregistrare a certificatului utilizat la semnarea digitala;
    – semnează digital documentul descărcat;
    – încarcă documentul semnat.

 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
        Sistemul validează fişierul şi înregistrează certificatul, iar în cazul în care utilizatorul încarcă alt fişier decât cel descărcat-> afişează mesaj de eroare. Deopotrivă, invalidarea unui certificat digital va fi urmata de mesaj de eroare, utilizatorul fiind atenţionat în acest sens în vederea remedierii şi încărcării unui certificat valid.
        Încărcarea certificatului semnat va trebui să aparţină utilizatorului aplicaţiei, în cazul în care se identifica date contrare, sistemul nu va permite finalizarea procesului de identificare electronica.
        După încărcarea certificatului semnat, acesta va fi disponibil utilizatorului pentru:
    - previzualizare
    – descărcare
    – ştergere

 (a se vedea imaginea asociată)
        Se vor afişa informaţii de tipul:
        ● nume fişier
        ● număr certificat
        ● data expirare certificat
        ● data încărcare fişier

        Expirarea unui certificat presupune regenerarea acestuia, prin urmare este un alt certificat, iar Identificarea Electronica trebuie refăcută.
        De fiecare data când un utilizator schimba un certificat (expira, alt provider, pierde token) trebuie refăcută Identificarea Electronica.
        Toate documentele încărcate în sistemul informatic trebuie să fie asumate prin semnarea fiecăruia cu un certificat digital calificat deţinut de utilizator.
        Certificatele calificate pentru semnatura electronica sunt cele emise de către prestatorii calificaţi de servicii de încredere.

    4. Gestionare persoane juridice
    4.1. Înscriere persoană juridică
        După crearea contului, a profilului, respectiv a identificării electronice, utilizatorului sistemul va proceda la înscrierea persoanei juridice, prin alegerea secţiunii aferente din meniul afişat prin accesarea icoanei cu numele utilizatorului.
 (a se vedea imaginea asociată)
        Înscrierea unei persoane juridice în cadrul sistemului informatic se va realiza prin accesarea secţiunii aferente.
 (a se vedea imaginea asociată)
        Utilizatorul va introduce CUI-ul aferent persoanei juridice, iar sistemul, după verificările de rigoare, va popula câmpurile: CUI/CIF şi Denumire. Câmpurile vor fi preluate ca atare, utilizatorul neavând drept de editare a acestora.
 (a se vedea imaginea asociată)
        Ulterior, populării câmpurilor de către sistem, utilizatorul:
    - Va descarca declaraţia de reprezentant/împuternicit
    – Va semna digital declaraţia descărcată
    – Va încarcă declaraţia semnată
    – Va apasa butonul înscrie persoana juridica

 (a se vedea imaginea asociată)
        Dacă înscrierea persoanei juridice se va face cu succes sistemul va emite mesaj de confirmare acţiune, în partea dreapta-jos a ecranului şi afişează interfaţa
        Date persoana juridica. (a se vedea imaginea asociată)

        În interfata Date persoana juridica, utilizatorul va modifica/adauga Datele de contact :
        ● Număr telefon
        ● E-mail

        Acţiunea de modificare date se va finaliza prin apăsarea butonului Salvează, iar sistemul va emite mesaj de confirmare acţiune, în partea dreapta-jos a ecranului şi va afişa informaţiile despre persoana juridica adăugată.
 (a se vedea imaginea asociată)

    4.2. Selectează persoana juridica
        Selectarea persoanei juridice va fi disponibilă după adăugarea acesteia. Utilizatorul va accesa Entitate juridica şi va selecta persoana juridica din lista.
        Persoana juridica este selectată, iar sistemul deschide pagina aferenta. Vizualizarea, introducerea şi modificarea datelor cu privire la entitatea juridica vor fi posibile doar după selectarea acesteia.
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)

    4.3. Date persoana juridica
        Pagina este disponibilă utilizatorului pentru vizualizare şi modificare informaţii după selectarea persoanei juridice. Informaţiile needitabile (date de identificare: denumire, cod fiscal, forma juridica, sediu social: judeţ/echivalent, localitate, cod poştal, strada).
 (a se vedea imaginea asociată)


    5. Setările contului
        Pentru a accesa setările contului se va apasa butonul Setări.
 (a se vedea imaginea asociată)
        Se va deschide modalul Setări.
 (a se vedea imaginea asociată)
        Utilizatorul poate opta pentru una dintre opţiunile afişate.

    5. Proiectele mele
        Utilizatorul accesează meniul Proiectele mele pentru a vizualiza un proiect creat sau pentru a adauga un nou proiect
 (a se vedea imaginea asociată)
    5.1. Adauga Proiect
        Pentru a adauga un proiect se apasa butonul Adauga proiect.
        După apăsarea butonului se va deschide secţiunea de adăugare proiect.
 (a se vedea imaginea asociată)
        Utilizatorul completează câmpul Titlu cu denumirea aleasa pentru proiectul pe care doreşte să îl depună şi apoi selectează din lista apelul pentru care doreşte să depună un proiect din lista de apeluri deschise.
 (a se vedea imaginea asociată)
        După completarea câmpului Titlu şi selectarea apelului apasaţi butonul Adauga proiect.
 (a se vedea imaginea asociată)
        După adăugarea unui proiect, acesta se va regăsi în lista Proiectele mele.
 (a se vedea imaginea asociată)
        După creare un proiect poate fi Completat , Sters, Blocat.
 (a se vedea imaginea asociată)
        După blocarea proiectului, aceasta poate fi Vizualizata, Deblocata, Transmisa.
 (a se vedea imaginea asociată)

    5.2. Completează proiect
        La apăsarea butonului Completează proiectul se va deschide pagina de completare a proiectului.
 (a se vedea imaginea asociată)
        În secţiunea Apel se vor afişa informaţii referitoare la apel: Denumire, Tip , Instituţie, Buget.
        În secţiunea Proiect utilizatorul va completa prin apăsarea butonului Modifica detaliile proiectului : Analiza DNSH, Valoare solicitata proiect, Buget Proiect.
        Utilizatorul completează câmpurile obligatorii şi apasa butonul Salvează.
 (a se vedea imaginea asociată)
        După salvare informaţiile vor fi afişate în secţiunea Proiect.
 (a se vedea imaginea asociată)
    SECŢIUNEA Persoana juridică

        Utilizatorul va regăsi afişate informaţiile aferente persoanei juridice completate la înregistrarea acesteia.
 (a se vedea imaginea asociată)
        IMAGINE-pg. 59
    SECŢIUNEA Reprezentant legal

        Utilizatorul va regăsi afişat informaţiile aferente persoanei juridice completate la înregistrarea persoanei juridice.
        Utilizatorul va putea să îşi modifice datele prin apăsarea butonului Modifica.
 (a se vedea imaginea asociată)
        Se va deschide o caseta pentru modificare reprezentant legal.
 (a se vedea imaginea asociată)
        La selectarea reprezentant legal roman se va deschide o caseta cu toate informaţiile reprezentantului legal declarat la înregistrare. Toate câmpurile pot fi modificate.
        După efectuarea modificărilor se apasa butonul Salvează.
 (a se vedea imaginea asociată)
        La selectarea reprezentant legal străin se va deschide un modal cu toate informaţiile reprezentantului legal declarant la înregistrare. Toate câmpurile pot fi modificate. Suplimentar câmpurilor afişate pentru representant legal roman, vor mai apărea câmpurile Număr paşaport şi tara.
 (a se vedea imaginea asociată)
        După efectuarea modificărilor se apasa butonul Salvează.
    SECŢIUNEA Documente

    Utilizatorul va putea adauga documentele necesare proiectului prin apăsarea butonului Adaugă
 (a se vedea imaginea asociată)
        Se va deschide un modal pentru adăugare document.
 (a se vedea imaginea asociată)
        Utilizatorul va alege din lista categoria documentului pe care doreşte să îl încarce şi apoi va încarcă documentul.
        Categorie document Cerere de finanţare este document obligatoriu şi utilizatorul va încarcă cererea de finanţare descărcată şi completată de pe site-ul responsabilului pentru apelul respectiv. Documentul va trebui semnat digital.
        Se pot încarcă mai multe documente o data sau poate fi încărcat un singur document în limita a 50mb. Pe categorie document Cerere finanţare şi Analiza DNSH se va putea adauga un singur document.
        Dacă în secţiunea Proiect se va bifa câmpul Analiza DNSH şi aceasta categorie de document va fi obligatoriu de încărcat.
    După încărcarea documentului se apasa butonul Adaugă.
 (a se vedea imaginea asociată)
        După adăugare se vor afişa în secţiunea Documente toate documentele încărcate, iar acesta va fi disponibile utilizatorului pentru:
    - previzualizare
    – descărcare
    – ştergere


    5.3. Blochează proiect
        După completarea tuturor informaţiilor şi adăugarea documentelor obligatorii, utilizatorul poate bloca proiectul prin apăsarea butonului Blochează.
 (a se vedea imaginea asociată)
        La apăsarea butonului se va afişa un mesaj de confirmare a operaţiunii de ştergere, iar utilizatorul va confirma operaţiunea.
 (a se vedea imaginea asociată)
        Butonul de blocare pentru proiect este disponibil şi în pagina Proiectele mele.
 (a se vedea imaginea asociată)

    5.4. Şterge Proiect
        După ce a fost adăugat un proiect, acesta poate fi sters prin apăsarea butonului Şterge.
 (a se vedea imaginea asociată)
        La apăsarea butonului se va afişa un mesaj de confirmare a operaţiunii de ştergere, iar utilizatorul va confirma operaţiunea.
 (a se vedea imaginea asociată)
        Butonul de Ştergere pentru proiect este disponibil şi în pagina Proiectele mele.
 (a se vedea imaginea asociată)

    5.5. Deblocheaza Proiect
        După blocarea unui proiect acesta poate fi deblocat prin apăsarea butonului Deblocheaza.
 (a se vedea imaginea asociată)
        Butonul Deblocheaza este disponibil atât în pagina de vizualizare proiect cât şi în pagina Proiectele mele.
 (a se vedea imaginea asociată)
        La apăsarea butonului se va afişa un mesaj de confirmare a operaţiunii de deblocare iar utilizatorul va confirma operaţiunea.
 (a se vedea imaginea asociată)

    5.6. Transmite Proiect
        După blocarea unui proiect acesta poate fi transmis prin apăsarea butonului Transmite.
 (a se vedea imaginea asociată)
        Butonul Transmite este disponibil atât în pagina de vizualizare proiect cât şi în pagina Proiectele mele.
 (a se vedea imaginea asociată)
        La apăsarea butonului se va afişa modalul Transmite formular depunere. Utilizatorul va descarca formularul de depunere generat de aplicaţie, îl va semna digital şi îl va încarcă.
 (a se vedea imaginea asociată)
        După încărcarea documentului se apasa butonul Transmite.
 (a se vedea imaginea asociată)
        La apăsarea butonului Transmite sistemul validează fişierul încărcat, iar în cazul în care utilizatorul încarcă alt fişier decât cel descărcat -> afişează mesaj de eroare.

    5.7. Vizualizeaza Proiect
        După blocarea şi/sau transmiterea unui proiect, acesta va putea fi vizualizat.
 (a se vedea imaginea asociată)
        La apăsarea butonului vizualizeaza se va deschide pagina Detalii proiect iar utilizatorul poate vedea toate informaţiile respectivului proiect.

    5.8. Recipisa
        După transmiterea cu succes a proiectului şi primirea numărului de ordine (pe care îl regasiti în secţiune Transparenta) se va emite o recipisa care se va regăsi în pagina de vizualizare a proiectului în lista de documente ataşate proiectului.
 (a se vedea imaginea asociată)


    6. Transparenţa
        Pentru a accesa secţiunea transparenta se alege din meniu Transparenta.
 (a se vedea imaginea asociată)
        Se va deschide pagina dedicata transparentei proiectelor unde se vor regăsi după efectuarea filtrării toate proiectele depuse pe apelul selectat.
        Utilizatorul va putea efectua o filtrare în funcţie de Apel sau după Apel şi CUI/CIF al aplicantului.
        În Câmpul Apel care este de tip lista derulanta utilizatorul poate cauta un anumit apel prin tastarea denumirii respectivului apel, sau a denumirii ministerului care a lansat apelul.
 (a se vedea imaginea asociată)
        După completarea câmpurilor de filtrare se apasa butonul Cauta.
 (a se vedea imaginea asociată)
        După apăsarea butonului Cauta se vor afişa toate proiectele depuse pe apelul selectat sau pe apelul şi CUI/CIF selectate.
 (a se vedea imaginea asociată)


    ANEXA 2

    Declaraţie de angajament
        DECLARAŢIE DE ANGAJAMENT*1)
        se completează de solicitant
        *1) Se completează de către reprezentantul legal al solicitantului sau de către împuternicit
        Subsemnatul (numele şi prenumele reprezentantului legală/împuternicit al instituţiei solicitante) ......................., posesor al CI seria ......, nr. ....., eliberată de ....................., CNP ................../ paşaport nr. ..................., eliberat de .................., în calitate de .............[funcţia reprezentantului legal/împuternicit al instituţiei solicitantei, cunoscând că falsul în declaraţii este pedepsit de legea penală, mă angajez ca eu şi instituţia pe care o reprezint:
    1. să asigurăm condiţiile de desfăşurare optimă a activităţilor proiectului;
    2. să asigurăm contribuţia proprie din costurile eligibile şi să finanţeze costurile neeligibile care îi revin, aferente proiectului;
    3. să finanţăm cheltuielile care îi revin până la rambursarea sumelor aprobate, astfel încât să se asigure implementarea optimă a proiectului;
    4. să nu încercăm să obţinem informaţii confidenţiale legate de stadiul evaluării proiectului sau să influenţeze personalul MS/comisia de evaluare/experţii evaluatori în timpul procesului de evaluare şi selecţie.
    5. să asigurăm funcţionalitatea echipamentelor şi soluţiilor hardware şi software achiziţionate pentru cel puţin durata minimă normată de viaţă a acestora în stare de funcţionare, cel puţin până la 30 iunie 2026 sau pe durata perioadei de garanţie dacă aceasta excedă datei de 30 iunie 2026;
    6. să asigurăm folosinţa echipamentelor şi aplicaţiilor pentru scopul declarat în proiect;
    7. să asigurăm capacitatea operaţională şi administrativă necesare implementării proiectului (resurse umane suficiente şi resurse materiale necesare);
    8. să asigurăm obligatoriu garanţia şi mentenanţa rezultatului proiectului prin contractul/contractele încheiate pe perioada implementării cu diverşi furnizori sau prin surse proprii;
    9. să notificăm coordonatorul de reforma/MS asupra oricărei situaţii intervenite de natură a afecta cele angajate, în termen de maximum 10 zile lucrătoare de la apariţia acesteia.
    10. să nu furnizăm informaţii false sau incomplete.

        Reprezentant legal/împuternicit
        <denumire oficială solicitant >
        <funcţie reprezentant legal/împuternicit>
        <nume, prenume reprezentant legal/împuternicit *>
        <semnătură reprezentant legal/împuternicit >
        Data : <zz/ll/aa>
        *) Se va completa cu majuscule şi fără abrevieri.

    ANEXA 3

    Declaraţie de eligibilitate
        Declaraţie de eligibilitate
        Subsemnatul/a ........................, reprezentant legal al ............ având funcţia de ............, în cadrul ............, născut la data de ............, în localitatea ............, cu domiciliul stabil în localitatea ............ str. ............ judeţul ............ telefon............ e-mail ........................ cod poştal ............ posesor al Cărţii de Identitate seria .... nr. ..... eliberată de ........................ la data de ............, CNP ........................ certific faptul că toate informaţiile conţinute în această cerere de finanţare, sunt corecte şi sunt conştient de conţinutul anexelor dosarului de finanţare.
        Confirm faptul că entitatea pe care o reprezint are capacitatea financiară şi operaţională de a finaliza proiectul propus.
        Am luat la cunoştinţă că, în conformitate cu prevederile legale nu poate fi acordată solicitanţilor care se află în oricare dintre următoarele situaţii :
    a) sunt în faliment sau în curs de lichidare, administrare judiciară, au activitatea suspendată, sunt subiectul unor astfel de proceduri sau sunt în situaţie similară prevăzută de legislaţia sau de reglementările naţionale;
    b) au fost condamnaţi pentru un delict legat de conduita lor profesională printr-o hotărâre care are autoritate de lucru judecat;
    c) au fost găsiţi vinovaţi de grave erori profesionale dovedite prin orice mijloace pe care autorităţile competente le pot justifica;
    d) nu şi-au îndeplinit obligaţiile privind plata contribuţiilor la asigurările sociale sau plata impozitelor în conformitate cu prevederile legale;
    e) au făcut obiectul unei hotărâri care are autoritate de lucru judecat pentru fraudă, corupţie, participare la o organizaţie criminală sau la orice alte activităţi ilegale în detrimentul intereselor financiare ale statului.

        Confirm faptul că nici eu şi nici instituţia pentru care am calitatea de reprezentant legal nu se află în niciuna dintre situaţiile descrise mai sus, şi sunt conştient de sancţiunile care pot fi aplicate în cazul unor declaraţii false.
        Nume:
        Funcţie:
        Data:
        Semnătură:

    ANEXA 4

        Declaraţie privind eligibilitatea TVA
                 Declaraţie privind eligibilitatea TVA aferentă cheltuielilor ce vor fi efectuate în cadrul
                                      proiectului propus spre finanţare
        Acest model se va completa de către reprezentantul legal al solicitantului.
    A. Datele de identificare a persoanei juridice
        Codul de identificare:
        Denumirea:
        Domiciliul fiscal:

    B. Datele de identificare a proiectului
    Titlul proiectului:
        Data depunerii proiectului:

    C. [Denumirea şi statutul juridic al solicitantului], solicitant de finanţare
        pentru proiectul menţionat mai sus, în conformitate cu prevederile Codului fiscal, declar că sunt:
        [] persoană neînregistrată în scopuri de TVA, conform Codului fiscal
        [] persoană înregistrată în scopuri de TVA, conform Codului fiscal


    D. [Denumirea şi statutul juridic al solicitantului], solicitant de finanţare
        pentru proiectul menţionat mai sus, declar că pentru achiziţiile din cadrul proiectului cuprinse în tabelul de mai jos TVA este nedeductibilă conform Codului fiscal

        Semnătura:
        Nume, prenume
        Semnătura reprezentantului legal al solicitantului
        Data: zz/ll/aaaa

    ANEXA 5

        Declaraţie privind prelucrarea datelor cu caracter personal
                  Declaraţie de consimţământ privind prelucrarea datelor cu caracter personal
        Subsemnatul/Subsemnata .......... CNP .......... posesor/posesoare a CI seria .......... nr .......... domiciliat / ă în .......... e-mail .........., telefon .......... în calitate de reprezentant legal al (se vor completa denumirea, CUI/CIF şi adresa sediului social al solicitantului)
        Declar prin prezenta că sunt de acord ca Ministerul Sănătăţii să fie autorizat, prin compartimentele de specialitate responsabile cu evaluarea, selecţia şi contractarea cererii de finanţare cu titlul .........., să proceseze datele mele personale/ale instituţiei pe care o reprezint, în cadrul activităţii de evaluare, selecţie şi contractare, în baza Regulamentului (UE) nr. 679/2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor), precum şi prelucrarea, stocarea/arhivarea datelor conform normelor legale incidente.
        De asemenea, prin prezenta sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal în scopul mai sus menţionat, cu furnizarea datelor personale, precum şi cu accesarea şi prelucrarea acestora în bazele de date publice cu scopul realizării verificărilor presupuse de ghidul specific aplicabil, acordând inclusiv dreptul MS/MI PE/AA/DNA/DLAF şi a altor instituţii implicate în sistemul de control şi/sau audit al fondurilor aferente PNRR de a utiliza datele disponibile în baze de date externe în scopul identificării şi calculării indicatorilor de risc în procesul de verificare şi contractare a cererii de finanţare cu titlul <denumire proiect>,.
        Declar că am luat cunoştinţă de drepturile mele conferite de Regulamentul (UE) nr. 679/2016, inclusiv despre drepturile pe care subiecţii datelor cu caracter personal le deţin, dreptul la acces la date, dreptul la ştergerea datelor ("dreptul de a fi uitat"), dreptul la restricţionare, dreptul la portabilitatea datelor, dreptul la opoziţie, dreptul la rectificare în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
        Modalitatea prin care solicit să fiu contactat în scopul furnizării de informaţii este telefon .......... şi/sau adresa de email .......... şi/sau fax ..........
        Declar că am înţeles această declaraţie de consimţământ, că sunt de acord cu procesarea datelor mele personale prin canalele de mai sus în scopurile descrise în această declaraţie de consimţământ.
        Nume, prenume
        Data
        Semnătura

    ANEXA 6

        Declaraţie privind evitarea conflictelor de interese, a fraudei, corupţiei şi dublei finanţări
    DECLARAŢIE PRIVIND EVITAREA CONFLICTELOR DE INTERESE,
    A FRAUDEI, CORUPŢIEI ŞI DUBLEI FINANŢĂRI
        Subsemnatul/subsemnata, <prenume, nume>, în calitate de reprezentant legal/împuternicit al <denumire solicitant/partener>, în cadrul proiectului <titlul proiectului>, pentru a putea participa în proiectul sus menţionat, pentru care se solicită finanţare din PNRR, declar pe proprie răspundere, cunoscând prevederile art. 326 din Codul Penal cu privire la falsul în declaraţii, că:
        ● Voi lua toate măsurile necesare pentru prevenirea neregulilor grave (conflict de interese, fraudă, corupţie), atât în faza de selecţie, evaluare şi contractare a proiectului propus spre finanţare din PNRR, cât şi în cea de implementare a acestuia, în conformitate cu prevederile legale incidente;
        ● Proiectul propus spre finanţare (în întregime sau parţial) nu face obiectul unei alte solicitări de sprijin financiar care să acopere aceleaşi costuri;
        ● Proiectul propus spre finanţare (în întregime sau parţial) nu a mai beneficiat, în ultimii 5 ani, de sprijin financiar care să fi acoperit aceleaşi costuri.

        Am luat la cunoştinţă că declaraţia în fals atrage după sine încetarea acordului de finanţare, precum şi obligarea organizaţiei pe care o reprezint la rambursarea banilor care fac obiectul dublei finanţări şi la plata de despăgubiri pentru perioada scursă de la încasarea finanţării nerambursabile, până la data descoperirii falsului.
        Nume şi prenume: ..........
        Data: ..........
        Semnătura: ..........

    ANEXA 7

                     Declaraţie privind respectarea principiului DNSH
        Subsemnatul/a .........., posesor al CI seria .........., nr .........., eliberată de .........., CNP .........., în calitate de reprezentant legal al .........., cunoscând că declararea necorespunzătoare a adevărului, inclusiv prin omisiune, constituie infracţiune şi este pedepsită de legea penală, declar pe propria răspundere că:
    1. Cererea de finanţare pentru proiectul .........., aferentă Investiţiei specifică:
     "Infrastructură spitalicească publică nouă", respectă în integralitate principiul de "a nu prejudicia în mod semnificativ" (DNSH - "Do No Significant Harm"), în conformitate cu Comunicarea Comisiei - Orientări tehnice privind aplicarea principiului de "a nu prejudicia în mod semnificativ" în temeiul Regulamentului privind Mecanismul de redresare şi rezilienţă (2021/C 58/01) şi cu Regulamentul delegat (UE) al Comisiei 2021/2139 ,în temeiul Regulamentului privind taxonomia (UE) (2020/852), pe durata întregului ciclu de viaţă a investiţiei.

    2. Astfel, proiectul .......... nu prejudiciază în mod semnificativ pe durata întregului ciclu de viaţă a investiţiei niciunul dintre cele 6 obiective de mediu, prin raportare la prevederile art. 17 din Regulamentului (UE) 2020/852, respectiv:
    (a) atenuarea schimbărilor climatice;
    (b) adaptarea la schimbările climatice;
    (c) utilizarea durabilă şi protecţia resurselor de apă şi a celor marine;
    (d) tranziţia către o economie circulară;
    (e) prevenirea şi controlul poluării;
    (f) protecţia şi refacerea biodiversităţii şi a ecosistemelor.

    3. Autoevaluarea cererii de finanţare din punct de vedere al respectării principiului DNSH pentru proiectul .......... din anexa la prezenta declaraţie este realizată în conformitate cu Comunicarea Comisiei - Orientări tehnice privind aplicarea principiului de "a nu prejudicia în mod semnificativ" în temeiul Regulamentului privind Mecanismul de redresare şi rezilienţă (2021/C 58/01) şi cu Regulamentul delegat (UE) al Comisiei 2021/2139, în temeiul Regulamentului privind taxonomia (UE) (2020/852).
    4. Autoevaluarea cererii de finanţare pentru proiectul .......... din anexa la prezenta declaraţie cuprinde date şi informaţii corecte, reale şi conforme cu documentaţia tehnică.
    5. În cadrul procedurilor de achiziţie pentru serviciile de construcţie/renovare/echipamente/dotări este inclusă obligaţia de a trata şi de a asigura în mod corespunzător conformitatea lucrărilor cu principiul de "a nu prejudicia în mod semnificativ" (DNSH - "Do No Significant Harm"), în conformitate cu Comunicarea Comisiei - Orientări tehnice privind aplicarea principiului de "a nu prejudicia în mod semnificativ" în temeiul Regulamentului privind Mecanismul de redresare şi rezilienţă (2021/C 58/01) şi cu Regulamentul delegat (UE) al Comisiei 2021/2139, în temeiul Regulamentului privind taxonomia (UE) (2020/852).
    6. Pe perioada de operare şi la finalul ciclului de viaţă a investiţiei se asigură în mod corespunzător conformitatea investiţiei cu principiul de "a nu prejudicia în mod semnificativ" (DNSH - "Do No Significant Harm"), în conformitate cu autoevaluarea din anexa la prezenta declaraţie.
    7. Raportarea privind asigurarea conformităţii investiţiei cu principiul de "a nu prejudicia în mod semnificativ" (DNSH - "Do No Significant Harm") se va realiza inclusiv pe perioada de implementare şi de valabilitate a contractului de finanţare corespunzător cererii de finanţare, potrivit termenelor şi condiţiilor stabilite de Ministerul Sănătăţii.

        Ataşez la prezenta declaraţie autoevaluarea cererii de finanţare din punct de vedere al respectării principiului DNSH pentru proiectul .......... din anexa la prezenta declaraţie.
        Confirm, de asemenea, că afirmaţiile din această declaraţie (inclusiv din anexa la aceasta) sunt adevărate şi că informaţiile incluse în aceasta sunt corecte.
        Reprezentant legal
        Nume şi prenume ..........
        Dată ..........

    ANEXA 7.1

        Autoevaluarea privind respectarea principiului DNSH
                  Autoevaluarea privind respectarea principiului DNSH
        Titlu proiect:
        Descrierea pe scurt a proiectului
        [Se vor prezenta pe scurt: locaţia proiectului, descrierea investiţiei propuse, menţionarea celor trei indicatori estimaţi]
        -Partea 1 a listei de verificare-
        [În cadrul părţii 1 a listei, se vor filtra cele şase obiective de mediu pentru a le identifica pe cele care necesită o evaluare de fond (prevăzută în partea a doua a listei). În cazul în care se răspunde cu DA pentru un obiectiv de mediu în Partea 1 a listei, respectivul obiectiv de mediu va parcurge evaluarea de fond din Partea 2 a listei. În cazul în care se răspunde cu NU pentru un obiectiv de mediu în Partea 1 a listei, acel obiectiv de mediu nu va mai parcurge evaluarea din Partea 2 a listei de verificare.
        Observaţie: În prezenta anexă, încadrarea în prima parte sau în cea de-a doua parte a listei de verificare s-a realizat având în vedere analiza DNSH anexată la Componenta CI2 - Sănătate, Investiţia 2. Dezvoltarea infrastructurii spitaliceşti publice, Investiţia specifică: 12.1 - Infrastructură spitalicească publică nouă şi Investiţia specifică: 12.2 - Echipamente şi aparatură medicală, iar solicitanţii de finanţare au posibilitatea de a reîncadra, doar în mod justificat, obiectivele de mediu în cadrul celor 2 liste.]

┌────────────────────┬──┬──┬───────────┐
│Vă rugăm să indicaţi│ │ │ │
│care dintre │ │ │Justificare│
│obiectivele de mediu│ │ │în cazul │
│de mai jos necesită │Da│Nu│selectării │
│o evaluare de fond a│ │ │răspunsului│
│măsurii conform │ │ │„Nu" │
│principiului DNSH │ │ │ │
├────────────────────┼──┼──┼───────────┤
│Atenuarea │ │ │ │
│schimbărilor │ │ │ │
│climatice │ │ │ │
├────────────────────┼──┼──┼───────────┤
│Adaptarea la │ │ │ │
│schimbările │ │ │ │
│climatice │ │ │ │
├────────────────────┼──┼──┼───────────┤
│Utilizarea durabilă │ │ │ │
│şi protejarea │ │ │ │
│resurselor de apă şi│ │ │ │
│a celor marine │ │ │ │
├────────────────────┼──┼──┼───────────┤
│Economia circulară, │ │ │ │
│inclusiv prevenirea │ │ │ │
│şi reciclarea │ │ │ │
│deşeurilor │ │ │ │
├────────────────────┼──┼──┼───────────┤
│Prevenirea şi │ │ │ │
│controlul poluării │ │ │ │
│în aer, apă sau sol │ │ │ │
├────────────────────┼──┼──┼───────────┤
│Protecţia şi │ │ │ │
│restaurarea │ │ │ │
│biodiversităţii şi a│ │ │ │
│ecosistemelor │ │ │ │
└────────────────────┴──┴──┴───────────┘


        -Partea 2 a listei de verificare -
        [Solicitantul de finanţare trebuie să furnizeze o evaluare de fond a proiectului/ofertei conform principiului DNSH, în cazul obiectivelor de mediu care necesită efectuarea acestei evaluări.


        Astfel, solicitantul va răspunde la întrebările de mai jos, pentru acele obiective de mediu identificate în partea 1 ca necesitând o evaluare de fond, ţinând seama de cerinţele de examinare prevăzute în coloana privind evaluarea de fond, de mai jos, făcând totodată referire la documentaţia tehnico-economică, avizele şi acordurile obţinute/care vor fi obţinute pentru proiectul/oferta depusă.]

┌─────────────────────────┬──┬─────────┐
│Întrebări │Nu│Evaluarea│
│ │ │de fond │
├─────────────────────────┼──┼─────────┤
│Atenuarea schimbărilor │ │ │
│climatice: │ │ │
│Se aşteaptă ca măsura să │ │ │
│conducă la emisii │ │ │
│semnificative de GES? │ │ │
├─────────────────────────┼──┼─────────┤
│Adaptarea la schimbările │ │ │
│climatice. │ │ │
│Se preconizează că măsura│ │ │
│va duce la creşterea │ │ │
│efectului negativ al │ │ │
│climatului actual şi al │ │ │
│climatului viitor │ │ │
│preconizat asupra măsurii│ │ │
│în sine sau asupra │ │ │
│persoanelor, asupra │ │ │
│naturii sau asupra │ │ │
│activelor? │ │ │
├─────────────────────────┼──┼─────────┤
│Tranziţia către o │ │ │
│economie circulară, │ │ │
│inclusiv prevenirea │ │ │
│generării de deşeuri şi │ │ │
│reciclarea acestora: │ │ │
│Se preconizează că │ │ │
│măsura: │ │ │
│(i) va duce la o creştere│ │ │
│semnificativă a │ │ │
│generării, a incinerării │ │ │
│sau a eliminării │ │ │
│deşeurilor, cu excepţia │ │ │
│incinerării deşeurilor │ │ │
│periculoase nereciclabile│ │ │
│sau │ │ │
│(ii) va duce la │ │ │
│ineficienţe semnificative│ │ │
│în utilizarea directă sau│ │ │
│indirectă a oricăror │ │ │
│resurse naturale în orice│ │ │
│etapă a ciclului său de │ │ │
│viaţă, care nu sunt │ │ │
│reduse la minimum prin │ │ │
│măsuri adecvate sau │ │ │
│(iii) va cauza prejudicii│ │ │
│semnificative şi pe │ │ │
│termen lung mediului în │ │ │
│ceea ce priveşte economia│ │ │
│circulară? │ │ │
├─────────────────────────┼──┼─────────┤
│Prevenirea şi controlul │ │ │
│poluării: │ │ │
│Se preconizează că măsura│ │ │
│va duce la o creştere │ │ │
│semnificativă a emisiilor│ │ │
│de poluanţi în aer, apă │ │ │
│sau sol? │ │ │
├─────────────────────────┼──┼─────────┤
│Protecţia şi refacerea │ │ │
│biodiversităţii şi a │ │ │
│ecosistemelor: Se │ │ │
│preconizează că măsura va│ │ │
│fi: │ │ │
│(i) nocivă în mod │ │ │
│semnificativ pentru │ │ │
│condiţia bună şi │ │ │
│rezilienţa ecosistemelor │ │ │
│sau │ │ │
│(ii) nocivă pentru │ │ │
│stadiul de conservare a │ │ │
│habitatelor şi a │ │ │
│speciilor, inclusiv a │ │ │
│celor de interes pentru │ │ │
│Uniune? │ │ │
└─────────────────────────┴──┴─────────┘

        Reprezentant legal
        Nume şi prenume ..........
        Dată ...........

    ANEXA 8

        Grilă de evaluare
        PLANUL NAŢIONAL DE REDRESARE ŞI REZILIENŢĂ
        Pilonul V: Sănătate şi rezilienţă instituţională
        COMPONENTA: 12 - Sănătate
        INVESTIŢIA: I2. Dezvoltarea infrastructurii spitaliceşti publice
        Investiţia specifică: I2.1 - Infrastructură spitalicească publică nouă
        Investiţia specifică: I2.2 - Echipamente şi aparatură medicală

                    Grilă de evaluare
           Infrastructură spitalicească publică nouă
    Titlul Proiectului:
        Solicitant:
        Locaţia de Implementare a Proiectului:
        Durata totală Proiectului:
    I. Eligibilitate:
    1.1. Eligibilitate din prisma PNRR

┌──┬───────────────┬──┬──┬──┬──────────────┐
│ │Criteriu │DA│NU│NA│Comentariile │
│ │ │ │ │ │evaluatorului │
├──┼───────────────┼──┼──┼──┼──────────────┤
│ │ │ │ │ │Documentul │
│ │ │ │ │ │administrativ │
│ │ │ │ │ │pentru │
│ │ │ │ │ │identificare │
│ │ │ │ │ │reprezentant │
│ │ │ │ │ │legal sau │
│ │Aplicaţia de │ │ │ │document │
│ │finanţare │ │ │ │administrativ │
│ │depusă este │ │ │ │intern prin │
│ │semnată corect │ │ │ │care │
│1 │de către │ │ │ │reprezentantul│
│ │reprezentantul │ │ │ │a fost │
│ │legal al │ │ │ │împuternicit, │
│ │solicitantului/│ │ │ │în cazul în │
│ │împuternicit? │ │ │ │care cererea │
│ │ │ │ │ │de finanţare │
│ │ │ │ │ │nu este │
│ │ │ │ │ │completată/ │
│ │ │ │ │ │transmisă de │
│ │ │ │ │ │reprezentantul│
│ │ │ │ │ │legal │
├──┼───────────────┼──┼──┼──┼──────────────┤
│ │Toate │ │ │ │ │
│ │secţiunile │ │ │ │ │
│2 │aplicaţiei de │ │ │ │ │
│ │finanţare sunt │ │ │ │ │
│ │completate? │ │ │ │ │
├──┼───────────────┼──┼──┼──┼──────────────┤
│ │Solicitantul se│ │ │ │ │
│ │încadrează în │ │ │ │ │
│3 │categoriile │ │ │ │ │
│ │beneficiarilor │ │ │ │ │
│ │eligibili? │ │ │ │ │
├──┼───────────────┼──┼──┼──┼──────────────┤
│ │ │ │ │ │Declaraţia de │
│ │ │ │ │ │Eligibilitate │
│ │ │ │ │ │completată, │
│ │ │ │ │ │datată, │
│ │ │ │ │ │ştampilată, │
│ │ │ │ │ │semnată şi cu │
│ │ │ │ │ │numele complet│
│ │ │ │ │ │al persoanei │
│ │ │ │ │ │semnatare │
│ │ │ │ │ │-solicitant/ │
│ │ │ │ │ │partener │
│ │ │ │ │ │(Anexa 3) │
│ │ │ │ │ │Declaraţia de │
│ │ │ │ │ │Angajament │
│ │ │ │ │ │completată, │
│ │ │ │ │ │datată, │
│ │ │ │ │ │ştampilată, │
│ │ │ │ │ │semnată şi cu │
│ │ │ │ │ │numele complet│
│ │ │ │ │ │al persoanei │
│ │ │ │ │ │semnatare │
│ │ │ │ │ │solicitant/ │
│ │ │ │ │ │partener) │
│ │ │ │ │ │(Anexa 3.1..) │
│ │ │ │ │ │Declaraţia │
│ │ │ │ │ │privind TVA │
│ │ │ │ │ │(completată, │
│ │ │ │ │ │datată, │
│ │ │ │ │ │ştampilată, │
│ │ │ │ │ │semnată şi cu │
│ │ │ │ │ │numele complet│
│ │ │ │ │ │al persoanei │
│ │ │ │ │ │semnatare │
│ │ │ │ │ │-solicitant/ │
│ │ │ │ │ │partener │
│ │ │ │ │ │(Anexa 4) │
│ │Solicitantul a │ │ │ │Declaraţia │
│ │transmis │ │ │ │privind │
│ │anexele │ │ │ │respectarea │
│ │necesare │ │ │ │aplicării │
│ │semnate şi alte│ │ │ │principiului │
│4 │documente │ │ │ │DNSH în │
│ │suport în │ │ │ │implementarea │
│ │conformitate cu│ │ │ │proiectului │
│ │specificul │ │ │ │(Anexa 7) │
│ │proiectului şi │ │ │ │Autoevaluarea │
│ │al Ghidului │ │ │ │privind │
│ │beneficiarului?│ │ │ │respectarea │
│ │ │ │ │ │principiului │
│ │ │ │ │ │DNSH (Anexa │
│ │ │ │ │ │7.1) │
│ │ │ │ │ │Consimţământul│
│ │ │ │ │ │privind │
│ │ │ │ │ │prelucrarea │
│ │ │ │ │ │datelor cu │
│ │ │ │ │ │caracter │
│ │ │ │ │ │personal │
│ │ │ │ │ │(Anexa 5) │
│ │ │ │ │ │Declaraţie │
│ │ │ │ │ │privind │
│ │ │ │ │ │evitarea │
│ │ │ │ │ │conflictelor │
│ │ │ │ │ │de interese, a│
│ │ │ │ │ │fraudei, │
│ │ │ │ │ │corupţiei si │
│ │ │ │ │ │dublei │
│ │ │ │ │ │finanţări │
│ │ │ │ │ │(Anexa 6). │
│ │ │ │ │ │Declaraţiile │
│ │ │ │ │ │privind │
│ │ │ │ │ │conflictul de │
│ │ │ │ │ │interese │
│ │ │ │ │ │semnate si │
│ │ │ │ │ │datate │
│ │ │ │ │ │(solicitant/ │
│ │ │ │ │ │partener) │
│ │ │ │ │ │(Anexa 6) │
│ │ │ │ │ │Documente │
│ │ │ │ │ │referitoare la│
│ │ │ │ │ │statutul │
│ │ │ │ │ │solicitantului│
│ │ │ │ │ │si │
│ │ │ │ │ │reprezentantul│
│ │ │ │ │ │legal etc. │
├──┼───────────────┼──┼──┼──┼──────────────┤
│ │Solicitantul se│ │ │ │ │
│ │încadrează în │ │ │ │ │
│ │categoriile │ │ │ │ │
│5 │solicitanţilor │ │ │ │ │
│ │şi │ │ │ │ │
│ │beneficiarilor │ │ │ │ │
│ │eligibili? │ │ │ │ │
├──┼───────────────┼──┼──┼──┼──────────────┤
│ │Unitatea │ │ │ │ │
│ │sanitară pentru│ │ │ │ │
│ │care se │ │ │ │ │
│ │solicită │ │ │ │ │
│6 │finanţare este │ │ │ │ │
│ │pe lista │ │ │ │ │
│ │menţionată în │ │ │ │ │
│ │cadrul Ţintei │ │ │ │ │
│ │377 │ │ │ │ │
├──┼───────────────┼──┼──┼──┼──────────────┤
│ │Activităţile │ │ │ │ │
│ │proiectului se │ │ │ │ │
│ │încadrează în │ │ │ │ │
│7 │acţiunile │ │ │ │ │
│ │specifice │ │ │ │ │
│ │sprijinite în │ │ │ │ │
│ │cadrul │ │ │ │ │
│ │investiţiei? │ │ │ │ │
├──┼───────────────┼──┼──┼──┼──────────────┤
│ │Activităţile │ │ │ │ │
│ │proiectului nu │ │ │ │ │
│ │au fost │ │ │ │ │
│ │finanţate în │ │ │ │ │
│ │ultimii 5 ani │ │ │ │ │
│8 │şi nu sunt │ │ │ │ │
│ │finanţate în │ │ │ │ │
│ │prezent din │ │ │ │ │
│ │alte fonduri │ │ │ │ │
│ │nerambursabile │ │ │ │ │
│ │externe? │ │ │ │ │
├──┼───────────────┼──┼──┼──┼──────────────┤
│ │Proiectul │ │ │ │ │
│ │propune măsuri │ │ │ │ │
│ │clare │ │ │ │ │
│ │referitoare la │ │ │ │ │
│9 │respectarea │ │ │ │ │
│ │principiului │ │ │ │ │
│ │egalitate de │ │ │ │ │
│ │şanse şi │ │ │ │ │
│ │egalităţii de │ │ │ │ │
│ │gen? │ │ │ │ │
├──┼───────────────┼──┼──┼──┼──────────────┤
│ │Proiectul │ │ │ │ │
│ │propune măsuri │ │ │ │ │
│ │clare │ │ │ │ │
│ │referitoare la │ │ │ │ │
│ │respectarea │ │ │ │ │
│10│dezvoltării │ │ │ │ │
│ │durabilă şi │ │ │ │ │
│ │principiul DNSH│ │ │ │ │
│ │„do not │ │ │ │ │
│ │significant │ │ │ │ │
│ │harm”? │ │ │ │ │
├──┼───────────────┼──┼──┼──┼──────────────┤
│ │Indicatorii │ │ │ │ │
│ │sunt clari, │ │ │ │ │
│11│cuantificabili │ │ │ │ │
│ │şi uşor de │ │ │ │ │
│ │calculat/ │ │ │ │ │
│ │determinat? │ │ │ │ │
├──┼───────────────┼──┼──┼──┼──────────────┤
│ │Decizie │ │ │ │Aprobat/ │
│ │ │ │ │ │Respins │
└──┴───────────────┴──┴──┴──┴──────────────┘


    1.2. Eligibilitate din prisma Hotărârii de Guvern nr. 1237/2022

┌─┬──────────────┬──┬──┬──┬─────────────┐
│ │Criteriu │DA│NU│NA│Comentariile │
│ │ │ │ │ │evaluatorului│
├─┼──────────────┼──┼──┼──┼─────────────┤
│ │Propunerea de │ │ │ │ │
│ │investiţii │ │ │ │ │
│ │face parte din│ │ │ │ │
│1│categoria │ │ │ │ │
│ │unităţilor │ │ │ │ │
│ │sanitare │ │ │ │ │
│ │publice cu │ │ │ │ │
│ │paturi │ │ │ │ │
├─┼──────────────┼──┼──┼──┼─────────────┤
│ │Existenţa │ │ │ │ │
│ │dreptului de │ │ │ │ │
│ │proprietate │ │ │ │ │
│ │sau a altui │ │ │ │ │
│ │drept asupra │ │ │ │ │
│ │terenului care│ │ │ │ │
│2│permite │ │ │ │ │
│ │realizarea │ │ │ │ │
│ │lucrărilor de │ │ │ │ │
│ │construcţii, │ │ │ │ │
│ │confirmat prin│ │ │ │ │
│ │înscrierea în │ │ │ │ │
│ │cartea │ │ │ │ │
│ │funciara │ │ │ │ │
├─┼──────────────┼──┼──┼──┼─────────────┤
│ │Existenţa │ │ │ │ │
│ │acordului │ │ │ │ │
│ │proprietarului│ │ │ │ │
│3│în vederea │ │ │ │ │
│ │realizării │ │ │ │ │
│ │lucrărilor de │ │ │ │ │
│ │construcţii │ │ │ │ │
├─┼──────────────┼──┼──┼──┼─────────────┤
│ │Studiu de │ │ │ │ │
│ │fezabilitate │ │ │ │ │
│ │(SF)/ │ │ │ │ │
│ │documentaţie │ │ │ │ │
│ │de avizare a │ │ │ │ │
│ │lucrărilor de │ │ │ │ │
│ │intervenţie │ │ │ │ │
│ │(DALI)/ │ │ │ │ │
│4│proiectului │ │ │ │ │
│ │tehnic (PT), │ │ │ │ │
│ │după caz, │ │ │ │ │
│ │pentru │ │ │ │ │
│ │propunerile de│ │ │ │ │
│ │investiţii, │ │ │ │ │
│ │finalizat până│ │ │ │ │
│ │la data de 15 │ │ │ │ │
│ │noiembrie 2022│ │ │ │ │
├─┼──────────────┼──┼──┼──┼─────────────┤
│ │Buget aferent │ │ │ │ │
│ │PNRR (fără │ │ │ │ │
│5│TVA) mai mic │ │ │ │ │
│ │de 199,99 mil │ │ │ │ │
│ │euro │ │ │ │ │
├─┼──────────────┼──┼──┼──┼─────────────┤
│6│Clădire NZEB │ │ │ │ │
├─┼──────────────┼──┼──┼──┼─────────────┤
│ │Termen de │ │ │ │ │
│7│finalizare │ │ │ │ │
│ │înainte de 30 │ │ │ │ │
│ │iunie 2026 │ │ │ │ │
├─┼──────────────┼──┼──┼──┼─────────────┤
│ │Decizie │ │ │ │Aprobat/ │
│ │ │ │ │ │Respins │
└─┴──────────────┴──┴──┴──┴─────────────┘



    II. Evaluare tehnică în vederea ierarhizării

┌─────────────────┬───┬──────────────────────┐
│Criteriu/ │Pct│Acordare punctaj │
│subcriteriu │ │ │
├────┬────────────┼───┼──────────────────────┤
│ │ │ │a) institut naţional: │
│ │ │ │10 puncte; │
│ │ │ │b) unitate sanitară │
│ │ │ │aflată în subordinea │
│ │ │ │ministerelor şi │
│ │ │ │instituţiilor din │
│ │ │ │sistemul naţional de │
│ │Clasificarea│ │apărare, ordine │
│ │obiectivelor│ │publică şi siguranţă │
│1.1.│de │10 │naţională: 10 puncte; │
│ │investiţii │ │c) institut/spital │
│ │ │ │regional: 7 puncte; │
│ │ │ │d) spital judeţean: 5 │
│ │ │ │puncte; │
│ │ │ │e) spital local: 3 │
│ │ │ │puncte. │
│ │ │ │NOTĂ: │
│ │ │ │Punctaj maxim obţinut │
│ │ │ │- 10 puncte. │
├────┼────────────┴───┴──────────────────────┤
│ │Comentarii evaluator │
├────┼────────────┬───┬──────────────────────┤
│ │ │ │a) cardiologie şi │
│ │ │ │chirurgie │
│ │ │ │cardiovasculară: 10 │
│ │ │ │puncte; │
│ │ │ │b) oncologie: 10 │
│ │ │ │puncte; │
│ │ │ │c) │
│ │ │ │obstetrică-ginecologie│
│ │ │ │/pediatrie/ │
│ │ │ │neonatologie: 10 │
│ │ │ │puncte; │
│ │ │ │d) boli infecţioase şi│
│ │ │ │pneumologie: 10 │
│ │ │ │puncte; │
│ │ │ │e) psihiatrie: 10 │
│1.2.│Patologie │10 │puncte; │
│ │ │ │f) transplant: 10 │
│ │ │ │puncte; │
│ │ │ │g) politraumatologie: │
│ │ │ │10 puncte; │
│ │ │ │h) neurochirurgie şi │
│ │ │ │boli cerebrovasculare:│
│ │ │ │10 puncte. │
│ │ │ │NOTĂ: │
│ │ │ │Investiţiile care │
│ │ │ │includ mai multe │
│ │ │ │tipuri de specialităţi│
│ │ │ │/patologii primare, │
│ │ │ │enumerate la lit. a - │
│ │ │ │h), vor fi punctate o │
│ │ │ │singură dată cu │
│ │ │ │maximum 10 puncte. │
├────┼────────────┼───┼──────────────────────┤
│ │Comentarii │ │ │
│ │evaluator │ │ │
├────┼────────────┼───┼──────────────────────┤
│ │ │ │a) 1 - 100 milioane │
│ │Bugetul │ │euro: 20 de puncte; │
│ │investiţiei │ │b) 101 - 150 milioane │
│ │aferent │ │euro: 15 puncte; │
│1.3.│finanţării │20 │c) 151 - 199,99 │
│ │din PNRR, │ │milioane euro: 10 │
│ │euro fără │ │puncte. │
│ │TVA │ │NOTĂ: │
│ │ │ │Punctaj maxim obţinut │
│ │ │ │- 20 de puncte. │
├────┼────────────┴───┴──────────────────────┤
│ │Comentarii evaluator │
├────┼────────────┬───┬──────────────────────┤
│ │ │ │a) existenţa │
│ │ │ │certificatului de │
│ │ │ │urbanism - 10 puncte; │
│ │ │ │b) existenţa avizelor │
│ │Maturitate │ │şi acordurilor │
│ │proiect/ │ │necesare în cadrul │
│1.4.│etape │30 │procedurii de emitere │
│ │proiect │ │a autorizaţiei de │
│ │ │ │construire: 10 puncte;│
│ │ │ │c) existenţa acordului│
│ │ │ │de mediu privind │
│ │ │ │obiectivul de │
│ │ │ │investiţii: 10 puncte.│
├────┼────────────┼───┤NOTĂ: │
│ │ │ │Investiţiile care fac │
│ │ │ │dovada îndeplinirii │
│ │ │ │condiţiilor prevăzute │
│ │ │ │la lit. a) - c) │
│ │ │ │beneficiază de punctaj│
│ │ │ │pentru fiecare │
│ │ │ │condiţie îndeplinită, │
│ │ │ │cumulativ. │
│ │ │ │Punctaj maxim obţinut │
│ │ │ │- 30 de puncte. │
├────┼────────────┴───┴──────────────────────┤
│ │Comentarii evaluator │
├────┼────────────┬───┬──────────────────────┤
│ │ │ │a) 1 - 50 paturi: 1 │
│ │ │ │punct; │
│ │ │ │b) 51 - 150 paturi: 3 │
│ │ │ │puncte; │
│ │Număr paturi│ │c) 151 - 300 paturi: 5│
│ │spitalizare │ │puncte; │
│1.5.│continuă din│10 │d) 301 - 400 paturi: 7│
│ │cadrul │ │puncte; │
│ │investiţiei │ │e) > 400 paturi: 10 │
│ │ │ │puncte. │
│ │ │ │NOTĂ: │
│ │ │ │Punctaj maxim obţinut │
│ │ │ │- 10 puncte. │
├────┼────────────┴───┴──────────────────────┤
│ │Comentarii evaluator │
├────┼────────────┬───┬──────────────────────┤
│ │ │ │a) 1 - 25% din numărul│
│ │ │ │total de paturi │
│ │Eficienţă │ │respectă cerinţele │
│ │energetică: │ │NZEB+: 1 punct; │
│ │Respectă │ │b) 26 - 50% din │
│ │cerinţele │ │numărul total de │
│ │privind │ │paturi respectă │
│ │necesarul de│ │cerinţele NZEB+: 4 │
│ │energie │ │puncte; │
│ │primară cu │ │c) 51 - 75% din │
│ │cel puţin │ │numărul total de │
│ │20% mai mic │ │paturi respectă │
│1.6.│decât │10 │cerinţele NZEB+: 6 │
│ │cerinţa │ │puncte; │
│ │pentru │ │d) 76 - 90% din │
│ │clădirile al│ │numărul total de │
│ │căror consum│ │paturi respectă │
│ │de energie │ │cerinţele NZEB+: 8 │
│ │este aproape│ │puncte; │
│ │egal cu zero│ │e) > 90% din numărul │
│ │(NZEB+), │ │total de paturi │
│ │conform │ │respectă cerinţele │
│ │legislaţiei │ │NZEB+: 10 puncte. │
│ │naţionale │ │NOTĂ: │
│ │ │ │Punctaj maxim obţinut │
│ │ │ │- 10 puncte. │
├────┼────────────┴───┴──────────────────────┤
│ │Comentarii evaluator │
├────┼────────────┬───┬──────────────────────┤
│ │ │ │a) 1 - 25% din numărul│
│ │ │ │total de paturi sunt │
│ │ │ │dotate cu echipamente │
│ │ │ │IT: 1 punct; │
│ │ │ │b) 26 - 50% din │
│ │ │ │numărul total de │
│ │ │ │paturi sunt dotate cu │
│ │ │ │echipamente IT: 4 │
│ │ │ │puncte; │
│ │ │ │c) 51 - 75% din │
│ │Procentul de│ │numărul total de │
│ │paturi │ │paturi sunt dotate cu │
│1.7.│dotate cu │10 │echipamente IT: 6 │
│ │echipamente │ │puncte; │
│ │IT │ │d) 76 - 90% din │
│ │ │ │numărul total de │
│ │ │ │paturi sunt dotate cu │
│ │ │ │echipamente IT: 8 │
│ │ │ │puncte; │
│ │ │ │e) > 90% din numărul │
│ │ │ │total de paturi sunt │
│ │ │ │dotate cu echipamente │
│ │ │ │IT: 10 puncte. │
│ │ │ │NOTĂ: │
│ │ │ │Punctaj maxim obţinut │
│ │ │ │- 10 puncte. │
├────┼────────────┴───┴──────────────────────┤
│ │Comentarii evaluator │
├────┼────────────┬───┬──────────────────────┤
│ │TOTAL │100│ │
└────┴────────────┴───┴──────────────────────┘



    ANEXA 9

        DNSH
               COMPONENTA 12. SĂNĂTATE
                  ANALIZA DNSH

┌───────────────────────────────────────────┐
│R 1: Dezvoltarea capacităţii pentru │
│gestionarea fondurilor publice din sănătate│
├──────────────────┬──┬───┬─────────────────┤
│Vă rugăm să │ │ │ │
│indicaţi care │ │ │ │
│dintre obiectivele│ │ │Justificare dacă │
│de mediu de mai │DA│NU │aţi selectat „Nu”│
│jos necesită o │ │ │ │
│evaluare │ │ │ │
│aprofundată DNSH │ │ │ │
├──────────────────┼──┼───┼─────────────────┤
│ │ │ │Reforma presupune│
│ │ │ │modificarea │
│ │ │ │cadrului │
│ │ │ │legislativ, în │
│ │ │ │vederea atingerii│
│ │ │ │obiectivelor │
│ │ │ │propuse, precum │
│ │ │ │şi crearea unui │
│ │ │ │fond pentru │
│ │ │ │calitatea │
│ │ │ │serviciilor │
│ │ │ │medicale din care│
│ │ │ │vor fi realizate │
│ │ │ │plăţi către │
│ │ │ │furnizorii de │
│ │ │ │servicii medicale│
│ │ │ │pe baza unor │
│ │ │ │indicatori de │
│ │ │ │calitate şi de │
│ │ │ │performanţă, în │
│ │ │ │vederea │
│ │ │ │stimulării │
│ │ │ │creşterii │
│ │ │ │serviciilor de │
│ │ │ │îngrijire din │
│ │ │ │sănătate. Fondul │
│ │ │ │se va adresa │
│Atenuarea │ │ │tuturor │
│schimbărilor │ │X │nivelurilor │
│climatice │ │ │sistemului de │
│ │ │ │sănătate: │
│ │ │ │spitale, │
│ │ │ │ambulatorii şi │
│ │ │ │furnizor de │
│ │ │ │asistenţă │
│ │ │ │primară. │
│ │ │ │Costurile │
│ │ │ │aferente reformei│
│ │ │ │vizează │
│ │ │ │contractarea │
│ │ │ │serviciilor de │
│ │ │ │consultanţă, │
│ │ │ │precum şi plata │
│ │ │ │unor altor tipuri│
│ │ │ │de servicii, │
│ │ │ │alături de │
│ │ │ │constituirea │
│ │ │ │Fondului pentru │
│ │ │ │calitatea │
│ │ │ │serviciilor │
│ │ │ │medicale. │
│ │ │ │Activităţile │
│ │ │ │propuse în cadrul│
│ │ │ │acestei reforme │
│ │ │ │nu au un impact │
│ │ │ │previzibil asupra│
│ │ │ │acestui obiectiv │
│ │ │ │de mediu. │
├──────────────────┼──┼───┼─────────────────┤
│ │ │ │Activităţile │
│ │ │ │specifice acestei│
│ │ │ │reforme ţin de │
│ │ │ │modificarea │
│ │ │ │legislaţiei şi │
│ │ │ │achiziţionarea de│
│Adaptarea la │ │ │servicii, în │
│schimbările │ │X │consecinţă nu │
│climatice │ │ │există impact │
│ │ │ │semnificativ │
│ │ │ │negativ asupra │
│ │ │ │obiectivului de │
│ │ │ │mediu privind │
│ │ │ │adaptarea la │
│ │ │ │schimbările │
│ │ │ │climatice. │
├──────────────────┼──┼───┼─────────────────┤
│ │ │ │Activităţile │
│ │ │ │asociate acestei │
│Utilizarea │ │ │reforme nu au │
│durabilă şi │ │ │impact asupra │
│protejarea │ │x │utilizării │
│resurselor de apă │ │ │durabile şi │
│şi a celor marine │ │ │protejării │
│ │ │ │resurselor de apă│
│ │ │ │şi a celor │
│ │ │ │marine. │
├──────────────────┼──┼───┼─────────────────┤
│ │ │ │Prin activităţile│
│ │ │ │specifice │
│ │ │ │reformei nu │
│ │ │ │există impact │
│ │ │ │direct sau │
│ │ │ │indirect │
│ │ │ │semnificativ │
│ │ │ │asupra │
│ │ │ │obiectivului de │
│ │ │ │mediu privind │
│ │ │ │economia │
│ │ │ │circulară. │
│ │ │ │Vehiculele │
│ │ │ │electrice care │
│ │ │ │vor fi │
│ │ │ │achiziţionate vor│
│ │ │ │fi: │
│ │ │ │- refolosibile │
│ │ │ │sau reciclabile, │
│ │ │ │în proporţie de │
│ │ │ │minimum 85 % din │
│ │ │ │greutate pe │
│ │ │ │vehicul; │
│Economia │ │ │- refolosibile │
│circulară, │ │ │sau recuperabile,│
│inclusiv │ │x │în proporţie de │
│prevenirea şi │ │ │minimum 95 % din │
│reciclarea │ │ │greutate pe │
│deşeurilor │ │ │vehicul. │
│ │ │ │Se vor lua măsuri│
│ │ │ │pentru │
│ │ │ │gestionarea │
│ │ │ │deşeurilor, atât │
│ │ │ │în faza de │
│ │ │ │folosire │
│ │ │ │(întreţinere), │
│ │ │ │cât şi la │
│ │ │ │sfârşitul duratei│
│ │ │ │de viaţă a │
│ │ │ │flotei, inclusiv │
│ │ │ │prin refolosirea │
│ │ │ │şi reciclarea │
│ │ │ │bateriilor şi a │
│ │ │ │componentelor │
│ │ │ │electronice (în │
│ │ │ │special a │
│ │ │ │materiilor prime │
│ │ │ │critice din │
│ │ │ │acestea), în │
│ │ │ │conformitate cu │
│ │ │ │ierarhia │
│ │ │ │deşeurilor. │
├──────────────────┼──┼───┼─────────────────┤
│ │ │ │Nu au fost │
│ │ │ │identificate │
│ │ │ │efecte directe │
│ │ │ │sau indirecte │
│ │ │ │care să conducă │
│ │ │ │la creşterea │
│ │ │ │nivelului de │
│ │ │ │poluare a │
│ │ │ │aerului, apei sau│
│ │ │ │a solului. │
│ │ │ │Vehiculele │
│ │ │ │respectă celei │
│ │ │ │mai recente │
│ │ │ │cerinţe │
│ │ │ │aplicabile │
│ │ │ │omologării pentru│
│ │ │ │emisiile │
│ │ │ │provenind de la │
│ │ │ │vehiculele uşoare│
│ │ │ │de tip Euro VI │
│ │ │ │stabilite în │
│ │ │ │conformitate cu │
│ │ │ │Regulamentul (CE)│
│ │ │ │nr. 715/2007. │
│ │ │ │Vehiculele │
│ │ │ │respectă │
│ │ │ │pragurile de │
│ │ │ │emisie pentru │
│ │ │ │vehiculele uşoare│
│ │ │ │curate stabilite │
│ │ │ │în tabelul 2 din │
│ │ │ │anexa la │
│ │ │ │Directiva 2009/33│
│ │ │ │/CE a │
│Prevenirea şi │ │ │Parlamentului │
│controlul poluării│ │x │European şi a │
│în aer, apă sau │ │ │Consiliului. │
│sol │ │ │Pentru vehiculele│
│ │ │ │rutiere încadrate│
│ │ │ │în clasa M şi N, │
│ │ │ │se va asigura că │
│ │ │ │anvelopele │
│ │ │ │respectă │
│ │ │ │cerinţele privind│
│ │ │ │zgomotul exterior│
│ │ │ │la rulare şi │
│ │ │ │coeficientul de │
│ │ │ │rezistenţă la │
│ │ │ │rulare (care │
│ │ │ │influenţează │
│ │ │ │eficienţa │
│ │ │ │energetică a │
│ │ │ │vehiculului), aşa│
│ │ │ │cum sunt │
│ │ │ │stabilite în │
│ │ │ │Regulamentul (UE)│
│ │ │ │2020/740 şi după │
│ │ │ │cum se poate │
│ │ │ │verifica din │
│ │ │ │Registrul │
│ │ │ │european de │
│ │ │ │produse pentru │
│ │ │ │etichetarea │
│ │ │ │energetică │
│ │ │ │(EPREL). │
│ │ │ │Vehiculele │
│ │ │ │respectă │
│ │ │ │Regulamentul (UE)│
│ │ │ │nr. 540/2014 al │
│ │ │ │Parlamentului │
│ │ │ │European şi al │
│ │ │ │Consiliului. │
├──────────────────┼──┼───┼─────────────────┤
│ │ │ │Reforma nu │
│ │ │ │presupune │
│Protecţia şi │ │ │activităţi în │
│restaurarea │ │ │zone sensibile │
│biodiversităţii şi│ │x │din punct de │
│a ecosistemelor │ │ │vedere al │
│ │ │ │biodiversităţii │
│ │ │ │sau arii │
│ │ │ │protejate. │
├──────────────────┴──┴───┴─────────────────┤
│R 2: Dezvoltarea capacităţii de investiţii │
│în infrastructura sanitară │
├─────────────────┬──┬────┬─────────────────┤
│Vă rugăm să │ │ │ │
│indicaţi care │ │ │ │
│dintre │ │ │ │
│obiectivele de │ │ │Justificare dacă │
│mediu de mai jos │DA│NU │aţi selectat „Nu”│
│necesită o │ │ │ │
│evaluare │ │ │ │
│apropunfundată │ │ │ │
│DNSH │ │ │ │
├─────────────────┼──┼────┼─────────────────┤
│ │ │ │Reforma vizează │
│ │ │ │întărirea │
│ │ │ │capacităţii │
│ │ │ │administrative la│
│ │ │ │nivelul │
│ │ │ │Ministerului │
│ │ │ │Sănătăţii, precum│
│ │ │ │şi cea de la │
│ │ │ │nivelul │
│ │ │ │potenţialilor │
│ │ │ │beneficiari care │
│ │ │ │vor implementa │
│ │ │ │proiecte de │
│ │ │ │infrastructură în│
│ │ │ │domeniul sanitar.│
│ │ │ │Concomitent cu │
│ │ │ │acest aspect, se │
│ │ │ │vizează │
│ │ │ │operaţionalizarea│
│ │ │ │unui mecanism de │
│ │ │ │gestionare │
│ │ │ │strategică │
│ │ │ │aacestor │
│ │ │ │investiţii, │
│ │ │ │precum şi │
│ │ │ │diminuarea │
│ │ │ │riscurilor şi a │
│ │ │ │întârzierilor │
│ │ │ │întâmpinate în │
│ │ │ │implementarea │
│ │ │ │efectivă a │
│ │ │ │proiectelor de │
│ │ │ │infrastructură │
│ │ │ │sanitară, │
│ │ │ │întârzieri │
│ │ │ │frecvente în │
│Atenuarea │ │ │forma prezentă de│
│schimbărilor │ │X │organizare a │
│climatice │ │ │managementului de│
│ │ │ │proiecte de │
│ │ │ │infrastructură │
│ │ │ │sanitară. Reforma│
│ │ │ │presupune │
│ │ │ │înfiinţarea, │
│ │ │ │operaţionalizarea│
│ │ │ │şi funcţionarea │
│ │ │ │Agenţiei │
│ │ │ │Naţionale pentru │
│ │ │ │Dezvoltarea │
│ │ │ │Infrastructurii │
│ │ │ │în Sănătate │
│ │ │ │(ANDIS). Aceasta │
│ │ │ │va funcţiona │
│ │ │ │într-un imobil │
│ │ │ │existent. De │
│ │ │ │asemenea, pentru │
│ │ │ │înfiinţarea şi │
│ │ │ │operaţionalizarea│
│ │ │ │ANDIS se vor │
│ │ │ │achiziţiona │
│ │ │ │autovehicule │
│ │ │ │electrice care să│
│ │ │ │asigure │
│ │ │ │mobilitatea │
│ │ │ │angajaţilor. Ca │
│ │ │ │atare, │
│ │ │ │activităţile │
│ │ │ │propuse în cadrul│
│ │ │ │acestei reforme │
│ │ │ │au un impact │
│ │ │ │previzibil │
│ │ │ │semnificativ │
│ │ │ │asupra acestui │
│ │ │ │obiectiv de │
│ │ │ │mediu. │
├─────────────────┼──┼────┼─────────────────┤
│ │ │ │Atât activităţile│
│ │ │ │care ţin de │
│ │ │ │înfiinţarea, cât │
│ │ │ │şi cele legate de│
│Adaptarea la │ │ │operaţionalizarea│
│schimbările │ │X │şi funcţionarea │
│climatice │ │ │ANDIS nu au │
│ │ │ │impact │
│ │ │ │semnificativ │
│ │ │ │negativ asupra │
│ │ │ │schimbărilor │
│ │ │ │climatice. │
├─────────────────┼──┼────┼─────────────────┤
│ │ │ │Activităţile │
│ │ │ │asociate acestei │
│Utilizarea │ │ │reforme nu au │
│durabilă şi │ │ │impact asupra │
│protejarea │ │X │utilizării │
│resurselor de apă│ │ │durabile şi │
│şi a celor marine│ │ │protejării │
│ │ │ │resurselor de apă│
│ │ │ │şi a celor │
│ │ │ │marine. │
├─────────────────┼──┼────┼─────────────────┤
│ │ │ │Prin activităţile│
│ │ │ │specifice │
│ │ │ │reformei nu │
│ │ │ │există impact │
│ │ │ │direct sau │
│ │ │ │indirect │
│ │ │ │semnificativ │
│Economia │ │ │asupra │
│circulară, │ │ │obiectivului de │
│inclusiv │ │X │mediu privind │
│prevenirea şi │ │ │economia │
│reciclarea │ │ │circulară. în │
│deşeurilor │ │ │etapa de │
│ │ │ │operaţionalizare │
│ │ │ │se va urmări │
│ │ │ │limitarea │
│ │ │ │generării de │
│ │ │ │deşeuri şi se va │
│ │ │ │încuraja │
│ │ │ │reciclarea. │
├─────────────────┼──┼────┼─────────────────┤
│ │ │ │Nu au fost │
│ │ │ │identificate │
│ │ │ │efecte directe │
│Prevenirea şi │ │ │sau indirecte │
│controlul │ │X │care să conducă │
│poluării în aer, │ │ │la creşterea │
│apă sau sol │ │ │nivelului de │
│ │ │ │poluare a │
│ │ │ │aerului, apei sau│
│ │ │ │a solului. │
├─────────────────┼──┼────┼─────────────────┤
│ │ │ │Reforma nu │
│ │ │ │presupune │
│Protecţia şi │ │ │activităţi în │
│restaurarea │ │ │zone sensibile │
│biodiversităţii │ │X │din punct de │
│şi a │ │ │vedere al │
│ecosistemelor │ │ │biodiversităţii │
│ │ │ │sau arii │
│ │ │ │protejate. │
├─────────────────┴──┴────┴─────────────────┤
│R 3: Dezvoltarea capacităţii pentru │
│managementul serviciilor de sănătate şi │
│managementul resurselor umane din sănătate │
│R 3.1. Reforma managementul serviciilor de │
│sănătate │
├────────────────┬─────┬──┬─────────────────┤
│Vă rugăm să │ │ │ │
│indicaţi care │ │ │ │
│dintre │ │ │ │
│obiectivele de │DA │NU│Justificare dacă │
│mediu de mai jos│ │ │aţi selectat „Nu”│
│necesită o │ │ │ │
│evaluare │ │ │ │
│aprofundată DNSH│ │ │ │
├────────────────┼─────┼──┼─────────────────┤
│ │ │ │Reforma cuprinde │
│ │ │ │trei direcţii de │
│ │ │ │acţiune: │
│ │ │ │(1)Formare şi │
│ │ │ │dezvoltare │
│ │ │ │profesională - │
│ │ │ │acest lucru va │
│ │ │ │asigura o bază │
│ │ │ │largă de personal│
│ │ │ │înalt calificat │
│ │ │ │din rândul căruia│
│ │ │ │să se realizeze │
│ │ │ │selecţia şi │
│ │ │ │recrutarea pentru│
│ │ │ │poziţiile │
│ │ │ │menţionate mai │
│ │ │ │sus; │
│ │ │ │(2)Identitate │
│ │ │ │profesională - │
│ │ │ │acest lucru va │
│ │ │ │contribui la │
│ │ │ │profesionalizarea│
│ │ │ │managementului │
│ │ │ │serviciilor de │
│Atenuarea │ │ │sănătate şi │
│schimbărilor │ │X │crearea unor │
│climatice │ │ │parcursuri │
│ │ │ │profesionale │
│ │ │ │clare, care vor │
│ │ │ │contribui la │
│ │ │ │creşterea │
│ │ │ │vizibilităţii şi │
│ │ │ │atractivităţii │
│ │ │ │acestor poziţii │
│ │ │ │din sistem; │
│ │ │ │(3)Reglementare. │
│ │ │ │Activităţile │
│ │ │ │aferente │
│ │ │ │implementării │
│ │ │ │acestei reforme │
│ │ │ │presupun costuri │
│ │ │ │de achiziţie a │
│ │ │ │diferitelor │
│ │ │ │tipuri de │
│ │ │ │consultanţă │
│ │ │ │necesare, ca │
│ │ │ │atare, nu au un │
│ │ │ │impact previzibil│
│ │ │ │asupra acestui │
│ │ │ │obiectiv de │
│ │ │ │mediu. │
├────────────────┼─────┼──┼─────────────────┤
│ │ │ │Activităţile │
│ │ │ │specifice acestei│
│ │ │ │reforme ţin de │
│ │ │ │modificarea │
│ │ │ │legislaţiei şi │
│ │ │ │achiziţionarea de│
│Adaptarea la │ │ │servicii, în │
│schimbările │ │X │consecinţă nu │
│climatice │ │ │există impact │
│ │ │ │semnificativ │
│ │ │ │negativ asupra │
│ │ │ │obiectivului de │
│ │ │ │mediu privind │
│ │ │ │adaptarea la │
│ │ │ │schimbările │
│ │ │ │climatice. │
├────────────────┼─────┼──┼─────────────────┤
│ │ │ │Activităţile │
│ │ │ │asociate acestei │
│Utilizarea │ │ │reforme nu au │
│durabilă şi │ │ │impact asupra │
│protejarea │ │X │utilizării │
│resurselor de │ │ │durabile şi │
│apă şi a celor │ │ │protejării │
│marine │ │ │resurselor de apă│
│ │ │ │şi a celor │
│ │ │ │marine. │
├────────────────┼─────┼──┼─────────────────┤
│ │ │ │Prin activităţile│
│ │ │ │specifice │
│ │ │ │reformei nu │
│Economia │ │ │există impact │
│circulară, │ │ │direct sau │
│inclusiv │ │X │indirect │
│prevenirea şi │ │ │semnificativ │
│reciclarea │ │ │asupra │
│deşeurilor │ │ │obiectivului de │
│ │ │ │mediu privind │
│ │ │ │economia │
│ │ │ │circulară. │
├────────────────┼─────┼──┼─────────────────┤
│ │ │ │Nu au fost │
│ │ │ │identificate │
│ │ │ │efecte directe │
│Prevenirea şi │ │ │sau indirecte │
│controlul │ │X │care să conducă │
│poluării în aer,│ │ │la creşterea │
│apă sau sol │ │ │nivelului de │
│ │ │ │poluare a │
│ │ │ │aerului, apei sau│
│ │ │ │a solului. │
├────────────────┼─────┼──┼─────────────────┤
│ │ │ │Reforma nu │
│ │ │ │presupune │
│Protecţia şi │ │ │activităţi în │
│restaurarea │ │ │zone sensibile │
│biodiversităţii │ │X │din punct de │
│şi a │ │ │vedere al │
│ecosistemelor │ │ │biodiversităţii │
│ │ │ │sau arii │
│ │ │ │protejate. │
├────────────────┴─────┴──┴─────────────────┤
│R3: Dezvoltarea capacităţii pentru │
│managementul serviciilor de sănătate şi │
│managementul resurselor umane din sănătate │
│R 3.2. Dezvoltarea resurselor umane din │
│sănătate │
├───────────────┬──────┬──┬─────────────────┤
│Vă rugăm să │ │ │ │
│indicaţi care │ │ │ │
│dintre │ │ │ │
│obiectivele de │ │ │Justificare dacă │
│mediu de mai │DA │NU│aţi selectat „Nu”│
│jos necesită o │ │ │ │
│evaluare │ │ │ │
│aprofundată │ │ │ │
│DNSH │ │ │ │
├───────────────┼──────┼──┼─────────────────┤
│ │ │ │Reforma cuprinde │
│ │ │ │trei direcţii de │
│ │ │ │acţiune: │
│ │ │ │(1)Elaborarea │
│ │ │ │cadrului │
│ │ │ │strategic pentru │
│ │ │ │dezvoltarea │
│ │ │ │resurselor umane │
│ │ │ │din sănătate │
│ │ │ │(2)Elaborarea │
│ │ │ │planurilor de │
│ │ │ │acţiune │
│ │ │ │individualizate │
│ │ │ │pentru │
│ │ │ │dezvoltarea │
│ │ │ │resurselor umane │
│ │ │ │din asistenţa │
│ │ │ │medicală primară │
│ │ │ │şi comunitară, │
│ │ │ │ambulatorie şi de│
│Atenuarea │ │ │spital, precum şi│
│schimbărilor │ │X │sănătate publică │
│climatice │ │ │(3)Dezvoltarea │
│ │ │ │capacităţii │
│ │ │ │instituţionale │
│ │ │ │pentru │
│ │ │ │managementul │
│ │ │ │resurselor umane │
│ │ │ │din sănătate │
│ │ │ │Activităţile │
│ │ │ │aferente │
│ │ │ │implementării │
│ │ │ │acestei reforme │
│ │ │ │presupun costuri │
│ │ │ │de achiziţie a │
│ │ │ │diferitelor │
│ │ │ │tipuri de │
│ │ │ │consultanţă │
│ │ │ │necesare, ca │
│ │ │ │atare, nu au un │
│ │ │ │impact previzibil│
│ │ │ │asupra acestui │
│ │ │ │obiectiv de │
│ │ │ │mediu. │
├───────────────┼──────┼──┼─────────────────┤
│ │ │ │Activităţile │
│ │ │ │specifice acestei│
│ │ │ │reforme ţin de │
│ │ │ │modificarea │
│ │ │ │legislaţiei şi │
│ │ │ │achiziţionarea de│
│Adaptarea la │ │ │servicii, în │
│schimbările │ │X │consecinţă nu │
│climatice │ │ │există impact │
│ │ │ │semnificativ │
│ │ │ │negativ asupra │
│ │ │ │obiectivului de │
│ │ │ │mediu privind │
│ │ │ │adaptarea la │
│ │ │ │schimbările │
│ │ │ │climatice. │
├───────────────┼──────┼──┼─────────────────┤
│ │ │ │Activităţile │
│ │ │ │asociate acestei │
│Utilizarea │ │ │reforme nu au │
│durabilă şi │ │ │impact asupra │
│protejarea │ │X │utilizării │
│resurselor de │ │ │durabile şi │
│apă şi a celor │ │ │protejării │
│marine │ │ │resurselor de apă│
│ │ │ │şi a celor │
│ │ │ │marine. │
├───────────────┼──────┼──┼─────────────────┤
│ │ │ │Prin activităţile│
│ │ │ │specifice │
│ │ │ │reformei nu │
│Economia │ │ │există impact │
│circulară, │ │ │direct sau │
│inclusiv │ │X │indirect │
│prevenirea şi │ │ │semnificativ │
│reciclarea │ │ │asupra │
│deşeurilor │ │ │obiectivului de │
│ │ │ │mediu privind │
│ │ │ │economia │
│ │ │ │circulară. │
├───────────────┼──────┼──┼─────────────────┤
│ │ │ │Nu au fost │
│ │ │ │identificate │
│Prevenirea şi │ │ │efecte directe │
│controlul │ │ │sau indirecte │
│poluării în │ │X │care să conducă │
│aer, apă sau │ │ │la creşterea │
│sol │ │ │nivelului de │
│ │ │ │poluare a │
│ │ │ │aerului, apei sau│
│ │ │ │a solului. │
├───────────────┼──────┼──┼─────────────────┤
│ │ │ │Reforma nu │
│ │ │ │presupune │
│Protecţia şi │ │ │activităţi în │
│restaurarea │ │ │zone sensibile │
│biodiversităţii│ │X │din punct de │
│şi a │ │ │vedere al │
│ecosistemelor │ │ │biodiversităţii │
│ │ │ │sau arii │
│ │ │ │protejate. │
├───────────────┴──────┴──┴─────────────────┤
│R3: Dezvoltarea capacităţii pentru │
│managementul serviciilor de sănătate şi │
│managementul resurselor umane din sănătate │
│R 3.3. Creşterea integrităţii, reducerea │
│vulnerabilităţilor şi a riscurilor de │
│corupţie în sistemul de sănătate │
├───────────────┬──────┬──┬─────────────────┤
│Vă rugăm să │ │ │ │
│indicaţi care │ │ │ │
│dintre │ │ │ │
│obiectivele de │ │ │Justificare dacă │
│mediu de mai │DA │NU│aţi selectat „Nu”│
│jos necesită o │ │ │ │
│evaluare │ │ │ │
│aprofundată │ │ │ │
│DNSH │ │ │ │
├───────────────┼──────┼──┼─────────────────┤
│ │ │ │Reforma cuprinde │
│ │ │ │două direcţii de │
│ │ │ │acţiune: │
│ │ │ │(1)Reglementare -│
│ │ │ │o mai bună │
│ │ │ │definire a │
│ │ │ │conflictului de │
│ │ │ │interese în │
│ │ │ │domeniul │
│ │ │ │sănătăţii, │
│ │ │ │riscului de │
│ │ │ │conflict de │
│ │ │ │interese în │
│ │ │ │domeniul │
│ │ │ │sănătăţii, a │
│ │ │ │instituţiilor │
│ │ │ │responsabile de │
│ │ │ │gestionarea unor │
│ │ │ │potenţiale │
│ │ │ │conflicte de │
│ │ │ │interese din │
│ │ │ │sectorul sanitar │
│ │ │ │etc. │
│ │ │ │(2)Creşterea │
│ │ │ │conştientizării -│
│Atenuarea │ │ │prin programe de │
│schimbărilor │ │X │formare adresate │
│climatice │ │ │personalului din │
│ │ │ │administraţia │
│ │ │ │centrală, │
│ │ │ │instituţiile │
│ │ │ │deconcentrate, │
│ │ │ │conducerea │
│ │ │ │unităţilor │
│ │ │ │sanitare, │
│ │ │ │personalului care│
│ │ │ │acordă îngrijiri │
│ │ │ │directe │
│ │ │ │pacienţilor etc. │
│ │ │ │Activităţile │
│ │ │ │aferente │
│ │ │ │implementării │
│ │ │ │acestei reforme │
│ │ │ │presupun costuri │
│ │ │ │de achiziţie a │
│ │ │ │diferitelor │
│ │ │ │tipuri de │
│ │ │ │consultanţă │
│ │ │ │necesare, ca │
│ │ │ │atare, nu au un │
│ │ │ │impact previzibil│
│ │ │ │asupra acestui │
│ │ │ │obiectiv de │
│ │ │ │mediu. │
├───────────────┼──────┼──┼─────────────────┤
│ │ │ │Activităţile │
│ │ │ │specifice acestei│
│ │ │ │reforme ţin de │
│ │ │ │modificarea │
│ │ │ │legislaţiei şi │
│ │ │ │achiziţionarea de│
│Adaptarea la │ │ │servicii, în │
│schimbările │ │X │consecinţă nu │
│climatice │ │ │există impact │
│ │ │ │semnificativ │
│ │ │ │negativ asupra │
│ │ │ │obiectivului de │
│ │ │ │mediu privind │
│ │ │ │adaptarea la │
│ │ │ │schimbările │
│ │ │ │climatice. │
├───────────────┼──────┼──┼─────────────────┤
│ │ │ │Activităţile │
│ │ │ │asociate acestei │
│Utilizarea │ │ │reforme nu au │
│durabilă şi │ │ │impact asupra │
│protejarea │ │X │utilizării │
│resurselor de │ │ │durabile şi │
│apă şi a celor │ │ │protejării │
│marine │ │ │resurselor de apă│
│ │ │ │şi a celor │
│ │ │ │marine. │
├───────────────┼──────┼──┼─────────────────┤
│ │ │ │Prin activităţile│
│ │ │ │specifice │
│ │ │ │reformei nu │
│Economia │ │ │există impact │
│circulară, │ │ │direct sau │
│inclusiv │ │X │indirect │
│prevenirea şi │ │ │semnificativ │
│reciclarea │ │ │asupra │
│deşeurilor │ │ │obiectivului de │
│ │ │ │mediu privind │
│ │ │ │economia │
│ │ │ │circulară. │
├───────────────┼──────┼──┼─────────────────┤
│ │ │ │Nu au fost │
│ │ │ │identificate │
│Prevenirea şi │ │ │efecte directe │
│controlul │ │ │sau indirecte │
│poluării în │ │X │care să conducă │
│aer, apă sau │ │ │la creşterea │
│sol │ │ │nivelului de │
│ │ │ │poluaer a │
│ │ │ │aerului, apei sau│
│ │ │ │a solului. │
├───────────────┼──────┼──┼─────────────────┤
│ │ │ │Reforma nu │
│ │ │ │presupune │
│Protecţia şi │ │ │activităţi în │
│restaurarea │ │ │zone sensibile │
│biodiversităţii│ │X │din punct de │
│şi a │ │ │vedere al │
│ecosistemelor │ │ │biodiversităţii │
│ │ │ │sau arii │
│ │ │ │protejate. │
└───────────────┴──────┴──┴─────────────────┘


┌─────────────────────────────────────────────────┐
│Partea 1 - I1: Dezvoltarea infrastructurii │
│medicale prespitaliceşti │
├───────────────────────────┬──┬──┬───────────────┤
│Vă rugăm să indicaţi care │ │ │Justificare │
│dintre obiectivele de mediu│DA│NU│dacă aţi │
│de mai jos necesită o │ │ │selectat „Nu” │
│evaluare aprofundată DNSH │ │ │ │
├───────────────┬───────────┼──┼──┼───────────────┤
│ │Cabinete │ │ │ │
│ │ale │ │ │ │
│ │medicilor │ │ │ │
│ │de familie │ │ │ │
│ │sau │X │ │ │
│ │asocieri de│ │ │ │
│ │cabinete de│ │ │ │
│ │asistenţă │ │ │ │
│ │medicală │ │ │ │
│ │primară │ │ │ │
│ ├───────────┼──┼──┼───────────────┤
│ │Unităti │ │ │ │
│Atenuarea │medicale │X │ │ │
│schimbărilor │mobile │ │ │ │
│climatice ├───────────┼──┼──┼───────────────┤
│ │Unităţi de │ │ │ │
│ │asistenţă │X │ │ │
│ │medicală │ │ │ │
│ │ambulatorie│ │ │ │
│ ├───────────┼──┼──┼───────────────┤
│ │Centre │ │ │ │
│ │comunitare │x │ │ │
│ │integrate │ │ │ │
│ ├───────────┼──┼──┼───────────────┤
│ │Cabinete de│ │ │ │
│ │planificare│X │ │ │
│ │familială │ │ │ │
├───────────────┼───────────┼──┼──┼───────────────┤
│ │Cabinete │ │ │ │
│ │ale │ │ │ │
│ │medicilor │ │ │ │
│ │de familie │ │ │ │
│ │sau │X │ │ │
│ │asocieri de│ │ │ │
│ │cabinete de│ │ │ │
│ │asistenţă │ │ │ │
│ │medicală │ │ │ │
│ │primară │ │ │ │
│ ├───────────┼──┼──┼───────────────┤
│ │Unităti │ │ │ │
│Adaptarea la │medicale │X │ │ │
│schimbările │mobile │ │ │ │
│climatice ├───────────┼──┼──┼───────────────┤
│ │Unităţi de │ │ │ │
│ │asistenţă │X │ │ │
│ │medicală │ │ │ │
│ │ambulatorie│ │ │ │
│ ├───────────┼──┼──┼───────────────┤
│ │Centre │ │ │ │
│ │comunitare │X │ │ │
│ │integrate │ │ │ │
│ ├───────────┼──┼──┼───────────────┤
│ │Cabinete de│ │ │ │
│ │planificare│X │ │ │
│ │familială │ │ │ │
├───────────────┼───────────┼──┼──┼───────────────┤
│ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │
│ │Cabinete │ │ │Investiţiile │
│ │ale │ │ │care │
│ │medicilor │ │ │beneficiază de │
│ │de familie │ │ │sprijin în │
│ │sau │ │ │temeiul măsurii│
│ │asocieri de│ │X │au un impact │
│ │cabinete de│ │ │previzibil │
│ │asistenţă │ │ │nesemnificativ │
│ │medicală │ │ │asupra acestui │
│ │primară │ │ │obiectiv de │
│ │ │ │ │mediu, ţinând │
│ │ │ │ │seama atât de │
│ │ │ │ │efectele │
│ ├───────────┼──┼──┤directe, cât şi│
│ │ │ │ │de cele primare│
│ │ │ │ │indirecte pe │
│ │Unităti │ │ │întreaga durată│
│ │medicale │ │X │a ciclului de │
│ │mobile │ │ │viaţă. Nu sunt │
│ │ │ │ │identificate │
│ │ │ │ │riscuri de │
│Utilizarea │ │ │ │degradare a │
│durabilă şi ├───────────┼──┼──┤mediului legate│
│protejarea │ │ │ │de protejarea │
│resurselor de │ │ │ │calităţii apei │
│apă şi a celor │Unităţi de │ │ │şi de stresul │
│marine │asistenţă │ │ │hidric. │
│ │medicală │ │X │În │
│ │ambulatorie│ │ │eventualitatea │
│ │ │ │ │în care este │
│ │ │ │ │aplicabil, pe │
│ │ │ │ │parcursul │
│ ├───────────┼──┼──┤etapei de │
│ │ │ │ │implementare, │
│ │ │ │ │deşeurile │
│ │Centre │ │ │rezultate din │
│ │comunitare │ │X │demolare, │
│ │integrate │ │ │precum şi │
│ │ │ │ │materialele │
│ │ │ │ │necesare pentru│
│ │ │ │ │construire, vor│
│ ├───────────┼──┼──┤fi depozitate │
│ │ │ │ │astfel încât să│
│ │ │ │ │se evite │
│ │Cabinete de│ │ │infiltraţiile │
│ │planificare│ │X │în stratul │
│ │familială │ │ │acvifer urmare │
│ │ │ │ │a ploilor. │
│ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │
├───────────────┼───────────┼──┼──┼───────────────┤
│ │Cabinete │ │ │ │
│ │ale │ │ │ │
│ │medicilor │ │ │ │
│ │de familie │ │ │ │
│ │sau │X │ │ │
│ │asocieri de│ │ │ │
│ │cabinete de│ │ │ │
│ │asistenţă │ │ │ │
│ │medicală │ │ │ │
│ │primară │ │ │ │
│Economia ├───────────┼──┼──┼───────────────┤
│circulară, │Unităti │ │ │ │
│inclusiv │medicale │X │ │ │
│prevenirea şi │mobile │ │ │ │
│reciclarea ├───────────┼──┼──┼───────────────┤
│deşeurilor │Unităţi de │ │ │ │
│ │asistenţă │X │ │ │
│ │medicală │ │ │ │
│ │ambulatorie│ │ │ │
│ ├───────────┼──┼──┼───────────────┤
│ │Centre │ │ │ │
│ │comunitare │X │ │ │
│ │integrate │ │ │ │
│ ├───────────┼──┼──┼───────────────┤
│ │Cabinete de│ │ │ │
│ │planificare│X │ │ │
│ │familială │ │ │ │
├───────────────┼───────────┼──┼──┼───────────────┤
│ │Cabinete │ │ │ │
│ │ale │ │ │ │
│ │medicilor │ │ │ │
│ │de familie │ │ │ │
│ │sau │X │ │ │
│ │asocieri de│ │ │ │
│ │cabinete de│ │ │ │
│ │asistenţă │ │ │ │
│ │medicală │ │ │ │
│ │primară │ │ │ │
│ ├───────────┼──┼──┼───────────────┤
│Prevenirea şi │Unităti │ │ │ │
│controlul │medicale │X │ │ │
│poluării în │mobile │ │ │ │
│aer, apă sau ├───────────┼──┼──┼───────────────┤
│sol │Unităţi de │ │ │ │
│ │asistenţă │X │ │ │
│ │medicală │ │ │ │
│ │ambulatorie│ │ │ │
│ ├───────────┼──┼──┼───────────────┤
│ │Centre │ │ │ │
│ │comunitare │X │ │ │
│ │integrate │ │ │ │
│ ├───────────┼──┼──┼───────────────┤
│ │Cabinete de│ │ │ │
│ │planificare│X │ │ │
│ │familială │ │ │ │
├───────────────┼───────────┼──┼──┼───────────────┤
│ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │
│ │Cabinete │ │ │Investiţiile au│
│ │ale │ │ │un impact │
│ │medicilor │ │ │previzibil │
│ │de familie │ │ │nesemnificativ │
│ │sau │ │X │asupra acestui │
│ │asocieri de│ │ │obiectiv de │
│ │cabinete de│ │ │mediu, ţinând │
│ │asistenţă │ │ │seama atât de │
│ │medicală │ │ │efectele │
│ │primară │ │ │directe, cât şi│
│ │ │ │ │de cele primare│
│ │ │ │ │indirecte, pe │
│ ├───────────┼──┼──┤întreaga durată│
│ │ │ │ │a ciclului de │
│ │ │ │ │viaţă. │
│ │Unităti │ │ │Programul de │
│ │medicale │ │X │renovare a │
│ │mobile │ │ │clădirilor nu │
│ │ │ │ │vizează │
│Protecţia şi │ │ │ │clădirile │
│restaurarea ├───────────┼──┼──┤situate în zone│
│biodiversităţii│ │ │ │sensibile din │
│şi a │ │ │ │punctul de │
│ecosistemelor │Unităţi de │ │ │vedere al │
│ │asistenţă │ │X │biodiversităţii│
│ │medicală │ │ │sau în │
│ │ambulatorie│ │ │apropierea │
│ │ │ │ │acestora │
│ │ │ │ │(inclusiv │
│ ├───────────┼──┼──┤reţeaua de arii│
│ │ │ │ │protejate │
│ │ │ │ │Natura 2000, │
│ │Centre │ │ │siturile │
│ │comunitare │ │X │înscrise pe │
│ │integrate │ │ │Lista │
│ │ │ │ │patrimoniului │
│ │ │ │ │mondial UNESCO │
│ ├───────────┼──┼──┤şi principalele│
│ │ │ │ │zone de │
│ │ │ │ │biodiversitate,│
│ │Cabinete de│ │ │precum şi alte │
│ │planificare│ │x │zone │
│ │familială │ │ │protejate). │
│ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │
└───────────────┴───────────┴──┴──┴───────────────┘


┌──────────────────────────────────────────────────┐
│Partea 2 - Investiţia 1: Dezvoltarea │
│infrastructurii medicale prespitaliceşti │
├─────────────────────────┬──┬─────────────────────┤
│Întrebări │NU│Justificare │
├─────────────┬───────────┼──┼─────────────────────┤
│ │ │ │Cu excepţia │
│ │ │ │investiţiilor │
│ │ │ │aferente cabinetelor │
│ │ │ │de planificare │
│ │ │ │familială şi a │
│ │ │ │caravanelor medicale,│
│ │Cabinete │ │celelalte 3 tipuri de│
│ │ale │ │intervenţii sunt │
│ │medicilor │ │eligibile pentru │
│ │de familie │ │domeniul de │
│ │sau │X │intervenţie 025b şi │
│ │asocieri de│ │026 conform Anexei VI│
│ │cabinete de│ │”Metodologia pentru │
│ │asistenţă │ │urmărirea │
│ │medicală │ │cheltuielilor legate │
│ │primară │ │de climă ”, cu un │
│ │ │ │coeficient al │
│ │ │ │schimbărilor │
│ │ │ │climatice de 40 %. Nu│
│ │ │ │se preconizează că │
│ │ │ │investiţiile vor │
│ │ │ │genera emisii │
│ ├───────────┼──┤semnificative de GES,│
│ │ │ │deoarece: │
│ │ │ │- Clădirile nu sunt │
│ │ │ │folosite pentru │
│ │ │ │extracţia, │
│ │ │ │depozitarea, │
│ │ │ │transportul sau │
│ │Unităti │ │producţia de │
│ │medicale │X │combustibili fosili. │
│ │mobile │ │- Programul de │
│ │ │ │renovare are │
│ │ │ │potenţialul de a │
│ │ │ │reduce consumul de │
│ │ │ │energie, de a creşte │
│ │ │ │eficienţa energetică,│
│ │ │ │ducând la o │
│ ├───────────┼──┤îmbunătăţire │
│Atenuarea │ │ │substanţială a │
│schimbărilor │ │ │performanţei │
│climatice: Se│ │ │energetice a │
│aşteaptă ca │ │ │clădirilor în cauză │
│măsura să │ │ │şi de a reduce în mod│
│conducă la │ │ │semnificativ emisiile│
│emisii │Unităţi de │ │de GES. Astfel │
│semnificative│asistenţă │X │programul de renovare│
│de GES? │medicală │ │va contribui la │
│ │ambulatorie│ │obiectivul naţional │
│ │ │ │de creştere a │
│ │ │ │eficienţei energetice│
│ │ │ │pe an, stabilit în │
│ │ │ │conformitate cu │
│ │ │ │Directiva privind │
│ │ │ │eficienţa energetică │
│ ├───────────┼──┤(2012/27/UE) şi cu │
│ │ │ │contribuţiile la │
│ │ │ │Acordul de la Paris │
│ │ │ │privind schimbările │
│ │ │ │climatice, stabilite │
│ │ │ │la nivel naţional │
│ │ │ │De asemenea, pentru a│
│ │Centre │ │asigura mobilitatea │
│ │comunitare │X │personalului medical │
│ │integrate │ │din cadrul │
│ │ │ │cabinetelor de │
│ │ │ │planificare familială│
│ │ │ │se vor achiziţiona │
│ │ │ │autovehicule │
│ │ │ │electrice si │
│ │ │ │biciclete. │
│ ├───────────┼──┤Vehiculele utilizate │
│ │ │ │pentru cabinetele de │
│ │ │ │planificare familială│
│ │ │ │trebuie să fie │
│ │ │ │echipate cu cea mai │
│ │ │ │bună tehnologie │
│ │ │ │disponibilă din punct│
│ │Cabinete de│ │de vedere al │
│ │planificare│X │mediului. │
│ │familială │ │Astfel, prin │
│ │ │ │activităţile │
│ │ │ │specifice nu există │
│ │ │ │impact semnificativ │
│ │ │ │negativ asupra │
│ │ │ │emisiilor de GES. │
│ │ │ │ │
├─────────────┼───────────┼──┼─────────────────────┤
│ │ │ │ │
│ │ │ │Clima României este │
│ │ │ │temperat-continentală│
│ │ │ │de tranziţie, marcată│
│ │ │ │de unele influenţe │
│ │ │ │climatice oceanice, │
│ │ │ │continentale, │
│ │Cabinete │ │scandinavobaltice, │
│ │ale │ │submediteraneene şi │
│ │medicilor │ │pontice. Astfel, în │
│ │de familie │ │Banat şi Oltenia se │
│ │sau │ │face simţită nuanţa │
│ │asocieri de│X │mediteraneană, │
│ │cabinet de │ │caracterizată de │
│ │asistenţă │ │ierni blânde şi regim│
│ │medicală │ │pluviometric mai │
│ │primară │ │bogat (mai ales │
│ │ │ │toamna). În Dobrogea │
│ │ │ │se manifestă nuanţa │
│ │ │ │pontică, cu ploi │
│ │ │ │rare, dar │
│ │ │ │torenţiale.În regiuni│
│ │ │ │din estul ţǎrii, │
│ │ │ │caracterul │
│ │ │ │continental este mai │
│ ├───────────┼──┤pronunţat. În partea │
│ │ │ │de nord a ţării │
│ │ │ │(Maramureş şi │
│ │ │ │Bucovina) se │
│ │ │ │manifestă efectele │
│ │ │ │nuanţei │
│ │ │ │scandinavo-baltice, │
│ │ │ │care determină un │
│ │Unităţi │ │climat mai umed şi │
│ │medicale │X │mai rece, cu ierni │
│ │mobile │ │geroase. În vestul │
│ │ │ │ţării se manifestă │
│ │ │ │mai pronunţat │
│ │ │ │influenţe ale │
│Adaptarea la │ │ │sistemelor de joasă │
│schimbările │ │ │presiune, generate │
│climatice. Se│ │ │deasupra │
│preconizează │ │ │Atlanticului, ceea ce│
│că măsura va │ │ │determina temperaturi│
│duce la ├───────────┼──┤mai moderate şi │
│creşterea │ │ │precipitaţii mai │
│efectului │ │ │bogate. Nuanţările │
│negativ al │ │ │climatice se │
│climatului │ │ │manifesta si pe │
│actual şi al │ │ │treptele │
│climatului │ │ │altitudinale, în │
│viitor │ │ │masivele muntoase ale│
│preconizat │Unităţi de │ │arcului carpatic │
│asupra │asistenţă │ │fiind prezent │
│măsurii în │medical │X │climatul montan │
│sine sau │ambulatorie│ │răcoros, cu umezeală │
│asupra │ │ │mare în tot timpul │
│persoanelor, │ │ │anului. │
│asupra │ │ │Ţinând cont de faptul│
│naturii sau │ │ │ca investiţiile vor │
│asupra │ │ │fi finanţate la nivel│
│activelor? │ │ │naţional, există │
│ │ │ │anumite riscuri │
│ │ │ │fizice legate de │
│ ├───────────┼──┤climă, care ar putea │
│ │ │ │fi semnificative │
│ │ │ │pentru această │
│ │ │ │măsură. În acest │
│ │ │ │sens, beneficiarii au│
│ │ │ │obligaţia să se │
│ │ │ │asigure că sistemele │
│ │ │ │tehnice ale │
│ │Centre │ │clădirilor din │
│ │comunitare │X │clădirile renovate/ │
│ │integrate │ │construite sunt │
│ │ │ │optimizate, pentru a │
│ │ │ │oferi confort termic │
│ │ │ │ocupanţilor, chiar şi│
│ │ │ │în temperaturile │
│ │ │ │extreme respective. │
│ │ │ │Prin urmare, nu │
│ │ │ │există dovezi privind│
│ │ │ │efecte negative │
│ ├───────────┼──┤semnificative directe│
│ │ │ │şi indirecte primare │
│ │ │ │ale măsurii pe │
│ │ │ │întreaga durată a │
│ │ │ │ciclului său de viaţă│
│ │ │ │asupra acestui │
│ │ │ │obiectiv de mediu. │
│ │ │ │De asemenea, pentru │
│ │Cabinete de│ │investiţiile din │
│ │planificare│x │cadrul acestei │
│ │familială │ │intervenţii se va │
│ │ │ │asigura faptul că │
│ │ │ │acestea dispun de │
│ │ │ │ultimele tehnologii │
│ │ │ │în domeniu, astfel │
│ │ │ │încât impactul asupra│
│ │ │ │mediului să fie unul │
│ │ │ │cât mai redus. │
│ │ │ │ │
├─────────────┼───────────┼──┼─────────────────────┤
│ │ │ │ │
│ │ │ │Măsura impune │
│ │ │ │operatorilor │
│ │ │ │economici care │
│ │ │ │efectuează lucrări de│
│ │ │ │renovare a clădirilor│
│ │ │ │să se asigure că cel │
│ │ │ │puţin 70 % (în │
│ │ │ │greutate) din │
│ │ │ │deşeurile │
│ │ │ │nepericuloase │
│ │ │ │provenite din │
│ │ │ │activităţi de │
│ │ │ │construcţie şi │
│ │ │ │demolări (cu excepţia│
│ │ │ │materialelor naturale│
│ │Cabinete │ │menţionate în │
│ │ale │ │categoria 17 05 04 │
│ │medicilor │ │din lista europeană a│
│ │de familie │ │deşeurilor stabilită │
│ │sau │X │prin Decizia 2000/532│
│ │asocieri de│ │/CE) şi generate pe │
│ │cabinete de│ │şantier vor fi │
│ │asistenţă │ │pregătite pentru │
│ │medicală │ │reutilizare, │
│ │primară │ │reciclare şi alte │
│ │ │ │operaţiuni de │
│ │ │ │valorificare │
│ │ │ │materială, inclusiv │
│ │ │ │operaţiuni de umplere│
│ │ │ │care utilizează │
│ │ │ │deşeuri pentru a │
│ │ │ │înlocui alte │
│ │ │ │materiale, în │
│ │ │ │conformitate cu │
│ │ │ │ierarhia deşeurilor │
│ │ │ │şi cu Protocolul UE │
│ │ │ │de gestionare a │
│ │ │ │deşeurilor din │
│ │ │ │construcţii şi │
│ │ │ │demolări. Operatorii │
│ │ │ │trebuie să limiteze │
│ ├───────────┼──┤generarea de deşeuri │
│ │ │ │în procesele aferente│
│ │ │ │construcţiei şi │
│ │ │ │demolării, în │
│ │ │ │conformitate cu │
│ │ │ │Protocolul UE pentru │
│ │ │ │gestionarea │
│ │ │ │deşeurilor din │
│ │ │ │construcţii şi │
│ │ │ │demolări şi luând în │
│ │ │ │considerare cele mai │
│ │ │ │bune tehnici │
│ │ │ │disponibile şi │
│ │ │ │folosind demolarea │
│ │ │ │selectivă pentru a │
│ │ │ │permite îndepărtarea │
│ │ │ │şi manipularea în │
│ │Unităti │ │siguranţă a │
│ │medicale │X │substanţelor │
│ │mobile │ │periculoase şi pentru│
│ │ │ │a facilita │
│ │ │ │reutilizarea şi │
│ │ │ │reciclarea de înaltă │
│ │ │ │calitate prin │
│Tranziţia │ │ │îndepărtarea │
│către o │ │ │selectivă a │
│Economie │ │ │materialelor, │
│circulară, │ │ │utilizând sistemele │
│inclusive │ │ │de sortare │
│prevenire │ │ │disponibile pentru │
│generării de │ │ │deşeurile din │
│deşeuri şi │ │ │construcţii şi │
│reciclarea │ │ │demolări. │
│acestora: │ │ │Pentru echipamentele │
│Se │ │ │destinate producţiei │
│preconizează │ │ │de energie din surse │
│că măsura: ├───────────┼──┤regenerabile care pot│
│(i) va duce │ │ │fi instalate, măsura │
│la o creştere│ │ │poate include │
│semnificativă│ │ │specificaţii tehnice │
│a generării, │ │ │în ceea ce priveşte │
│a incinerării│ │ │durabilitatea şi │
│sau a │ │ │potenţialul lor de │
│Eliminării │ │ │reparare şi de │
│deşeurilor, │ │ │reciclare. În │
│cu excepţia │ │ │special, operatorii │
│incinerării │ │ │vor limita generarea │
│deşeurilor │ │ │de deşeuri în │
│periculoase │ │ │procesele aferente │
│nereciclabile│ │ │construcţiilor şi │
│sau │ │ │demolărilor, în │
│(ii) va duce │ │ │conformitate cu │
│la │ │ │Protocolul UE de │
│ineficienţe │Unităţi de │ │gestionare a │
│semnificative│asistenţă │X │deşeurilor din │
│în utilizarea│medicală │ │construcţii şi │
│direct sau │ambulatorie│ │demolări. Proiectarea│
│indirectă a │ │ │clădirilor şi │
│oricăror │ │ │tehnicile de │
│resurse │ │ │construcţie vor │
│naturale în │ │ │sprijini │
│orice etapă a│ │ │circularitatea şi, în│
│ciclului său │ │ │special, vor │
│de viaţă, │ │ │demonstra, în │
│care nu sunt │ │ │conformitate cu ISO │
│reduse la │ │ │20887 sau cu alte │
│minimum prin │ │ │standard de evaluare │
│măsuri │ │ │a caracteristicilor │
│adecvate sau │ │ │de dezasamblare sau a│
│(iii) va │ │ │adaptabilităţii │
│cauza │ │ │clădirilor, modul în │
│prejudicii │ │ │care sunt proiectate │
│semnificative│ │ │astfel încât să fie │
│şi pe termen ├───────────┼──┤mai eficiente din │
│lung mediului│ │ │punctul de vedere al │
│în ceea ce │ │ │utilizării │
│priveşte │ │ │resurselor, │
│economia │ │ │adaptabile, flexibile│
│circulară? │ │ │şi demontabile pentru│
│ │ │ │a permite │
│ │ │ │reutilizarea şi │
│ │ │ │reciclarea. │
│ │ │ │Se vor respecta │
│ │ │ │normele privind │
│ │ │ │reciclarea, │
│ │ │ │selectarea colectivă │
│ │ │ │si cea aferentă │
│ │ │ │deşeurilor medicale │
│ │ │ │generate ulterior │
│ │ │ │finalizării │
│ │Centre │ │investiţiilor în │
│ │comunitare │X │conformitate cu │
│ │integrate │ │prevederile │
│ │ │ │legislaţiei naţionale│
│ │ │ │aplicabile în │
│ │ │ │vigoare. │
│ │ │ │În ceea ce priveşte │
│ │ │ │echipamentele │
│ │ │ │medicale │
│ │ │ │achiziţionate, │
│ │ │ │acestea vor respecta │
│ │ │ │ultimele cerinţe de │
│ │ │ │pe piaţă. Referitor │
│ │ │ │la echipamentele │
│ │ │ │medicale care vor fi │
│ │ │ │înlocuite, în cazul │
│ │ │ │în care acest lucru │
│ │ │ │este posibil, │
│ │ │ │unităţile sanitare/ │
│ ├───────────┼──┤furnizorii de │
│ │ │ │servicii medicale vor│
│ │ │ │realiza demersurile │
│ │ │ │necesare reciclării │
│ │ │ │acestora. │
│ │ │ │Vehiculele electrice │
│ │ │ │care vor fi │
│ │ │ │achiziţionate vor fi:│
│ │ │ │-refolosibile sau │
│ │ │ │reciclabile în │
│ │ │ │proporţie de minimum │
│ │ │ │85 % din greutate pe │
│ │ │ │vehicul; │
│ │ │ │-refolosibile sau │
│ │ │ │recuperabile în │
│ │ │ │proporţie de minimum │
│ │ │ │95 % din greutate pe │
│ │Cabinete de│ │vehicul. │
│ │planificare│X │Se vor lua măsuri │
│ │familială │ │pentru gestionarea │
│ │ │ │deşeurilor atât în │
│ │ │ │faza de folosire │
│ │ │ │(întreţinere), cât şi│
│ │ │ │la sfârşitul duratei │
│ │ │ │de viaţă a flotei, │
│ │ │ │inclusiv prin │
│ │ │ │refolosirea şi │
│ │ │ │reciclarea bateriilor│
│ │ │ │şi a componentelor │
│ │ │ │electronice (în │
│ │ │ │special a materiilor │
│ │ │ │prime critice din │
│ │ │ │acestea), în │
│ │ │ │conformitate cu │
│ │ │ │ierarhia deşeurilor. │
│ │ │ │ │
├─────────────┼───────────┼──┼─────────────────────┤
│ │ │ │Nu se preconizează că│
│ │ │ │măsura va duce la o │
│ │ │ │creştere │
│ │ │ │semnificativă a │
│ │ │ │emisiilor de poluanţi│
│ │ │ │în aer, apă sau sol. │
│ │ │ │Operatorii care │
│ │ │ │efectuează lucrările:│
│ │Cabinete │ │- au obligaţia de a │
│ │ale │ │se asigura că │
│ │medicilor │ │componentele şi │
│ │de familie │ │materialele de │
│ │sau │X │construcţie utilizate│
│ │asocieri de│ │la renovarea clădirii│
│ │cabinet de │ │nu conţin azbest şi │
│ │asistenţă │ │nici substanţe care │
│ │medicală │ │prezintă motive de │
│ │primară │ │îngrijorare │
│ │ │ │deosebită, astfel cum│
│ │ │ │au fost identificate │
│ │ │ │pe baza listei │
│ │ │ │substanţelor supuse │
│ │ │ │autorizării prevăzute│
│ │ │ │în anexa XIV la │
│ │ │ │Regulamentul (CE) nr.│
│ │ │ │1907/2006. │
│ ├───────────┼──┤- trebuie să se │
│ │ │ │asigure că │
│ │ │ │componentele şi │
│ │ │ │materialele de │
│ │ │ │construcţie utilizate│
│ │ │ │în renovarea │
│ │ │ │clădirii, care pot │
│ │ │ │intra în contact cu │
│ │ │ │ocupanţii, emit mai │
│ │Unităţi │ │puţin de 0,06 mg de │
│ │medicale │X │formaldehidă pe mc de│
│ │mobile │ │material sau │
│ │ │ │componentă şi mai │
│ │ │ │puţin de 0,001 mg de │
│ │ │ │compuşi organici │
│ │ │ │volatili cancerigeni │
│ │ │ │din categoriile 1A şi│
│ │ │ │1B pe mc de material │
│ │ │ │sau componentă, în │
│ │ │ │urma testării în │
│ ├───────────┼──┤conformitate cu CEN/ │
│Prevenirea şi│ │ │TS 16516 şi ISO │
│controlul │ │ │16000-3 sau cu alte │
│poluării: │ │ │condiţii de testare │
│Se │ │ │standardizate şi │
│preconizează │ │ │metode de determinare│
│că măsura va │ │ │comparabile. │
│duce la o │ │ │- să ia măsuri pentru│
│creştere │ │ │reducerea zgomotului,│
│semnificativă│Unităţi de │ │a prafului şi a │
│a emisiilor │asistenţă │X │emisiilor poluante în│
│de poluanţi │medical │ │timpul lucrărilor de │
│în aer, apă │ambulatorie│ │renovare. │
│sau sol? │ │ │Vehiculele respectă │
│ │ │ │cele mai recente │
│ │ │ │cerinţe aplicabile │
│ │ │ │omologării pentru │
│ │ │ │emisiile provenind de│
│ │ │ │la vehiculele uşoare │
│ │ │ │de tip Euro VI, │
│ │ │ │stabilite în │
│ ├───────────┼──┤conformitate cu │
│ │ │ │Regulamentul (CE) nr.│
│ │ │ │715/2007. │
│ │ │ │Vehiculele respectă │
│ │ │ │pragurile de emisie │
│ │ │ │pentru vehiculele │
│ │ │ │uşoare curate, │
│ │ │ │stabilite în tabelul │
│ │ │ │2 din anexa la │
│ │Centre │ │Directiva 2009/33 /CE│
│ │comunitare │X │a Parlamentului │
│ │integrate │ │European şi a │
│ │ │ │Consiliului. │
│ │ │ │Pentru vehiculele │
│ │ │ │rutiere încadrate în │
│ │ │ │clasa M şi N, se va │
│ │ │ │asigura că anvelopele│
│ │ │ │respectă cerinţele │
│ │ │ │privind zgomotul │
│ │ │ │exterior la rulare şi│
│ ├───────────┼──┤coeficientul de │
│ │ │ │rezistenţă la rulare │
│ │ │ │(care influenţează │
│ │ │ │eficienţa energetică │
│ │ │ │a vehiculului), aşa │
│ │ │ │cum sunt stabilite în│
│ │ │ │Regulamentul (UE) │
│ │ │ │2020/740 şi după cum │
│ │ │ │se poate verifica din│
│ │Cabinete de│ │Registrul european de│
│ │planificare│x │produse pentru │
│ │familială │ │etichetarea │
│ │ │ │energetică (EPREL). │
│ │ │ │Vehiculele respectă │
│ │ │ │Regulamentul (UE) nr.│
│ │ │ │540/2014 al │
│ │ │ │Parlamentului │
│ │ │ │European şi al │
│ │ │ │Consiliului. │
│ │ │ │ │
└─────────────┴───────────┴──┴─────────────────────┘


┌────────────────────────────────────────────────────┐
│Partea 1-I2- Dezvoltarea infrastructurii │
│spitaliceşti publice │
├──────────────────────────────┬──┬──┬───────────────┤
│Vă rugăm să indicaţi care │ │ │ │
│dintre obiectivele de mediu de│DA│NU│Justificare │
│mai jos necesită o evaluare │ │ │ │
│aprofundată DNSH │ │ │ │
├───────────────┬──────────────┼──┼──┼───────────────┤
│ │Infrastructură│ │ │ │
│ │spitalicească │X │ │ │
│ │publică nouă │ │ │ │
│ ├──────────────┼──┼──┼───────────────┤
│ │Echipamente şi│ │ │ │
│ │aparatură │X │ │ │
│ │medicală │ │ │ │
│ ├──────────────┼──┼──┼───────────────┤
│ │Secţii de │ │ │ │
│Atenuarea │terapie │ │ │ │
│schimbărilor │intensivă │X │ │ │
│climatice │pentru │ │ │ │
│ │nou-născuţi │ │ │ │
│ ├──────────────┼──┼──┼───────────────┤
│ │Echipamente şi│ │ │ │
│ │materiale │ │ │ │
│ │destinate │ │ │ │
│ │reducerii │X │ │ │
│ │riscului de │ │ │ │
│ │infecţii │ │ │ │
│ │nosocomiale │ │ │ │
├───────────────┼──────────────┼──┼──┼───────────────┤
│ │Infrastructură│ │ │ │
│ │spitalicească │X │ │ │
│ │publică nouă │ │ │ │
│ ├──────────────┼──┼──┼───────────────┤
│ │Echipamente şi│ │ │ │
│ │aparatură │X │ │ │
│ │medicală │ │ │ │
│ ├──────────────┼──┼──┼───────────────┤
│ │Secţii de │ │ │ │
│Adaptarea la │terapie │ │ │ │
│schimbările │intensivă │X │ │ │
│climatice │pentru nou- │ │ │ │
│ │născuti │ │ │ │
│ ├──────────────┼──┼──┼───────────────┤
│ │Echipamente şi│ │ │ │
│ │materiale │ │ │ │
│ │destinate │ │ │ │
│ │reducerii │X │ │ │
│ │riscului de │ │ │ │
│ │infecţii │ │ │ │
│ │nosocomiale │ │ │ │
├───────────────┼──────────────┼──┼──┼───────────────┤
│ │ │ │ │Investiţiile │
│ │ │ │ │care │
│ │ │ │ │beneficiază de │
│ │Infrastructură│ │ │sprijin în │
│ │spitalicească │ │X │temeiul măsurii│
│ │publică nouă │ │ │au un impact │
│ │ │ │ │previzibil │
│ │ │ │ │nesemnificativ │
│ │ │ │ │asupra acestui │
│ │ │ │ │obiectiv de │
│ ├──────────────┼──┼──┤mediu, ţinând │
│ │ │ │ │seama atât de │
│ │ │ │ │efectele │
│ │ │ │ │directe, cât şi│
│ │Echipamente şi│ │ │de cele primare│
│ │aparatură │ │X │indirecte, pe │
│ │medicală │ │ │întreaga durată│
│ │ │ │ │a ciclului de │
│ │ │ │ │viaţă. Nu sunt │
│ │ │ │ │identificate │
│ │ │ │ │riscuri de │
│Utilizarea ├──────────────┼──┼──┤degradare a │
│durabilă şi │ │ │ │mediului legate│
│protejarea │ │ │ │de protejarea │
│resurselor de │ │ │ │calităţii apei │
│apă şi a celor │Secţii de │ │ │şi de stresul │
│marine │terapie │ │ │hidric. │
│ │intensivă │ │X │În │
│ │pentru nou- │ │ │eventualitatea │
│ │născuti │ │ │în care este │
│ │ │ │ │aplicabil, pe │
│ │ │ │ │parcursul │
│ │ │ │ │etapei de │
│ │ │ │ │implementare, │
│ ├──────────────┼──┼──┤deşeurile │
│ │ │ │ │rezultate din │
│ │ │ │ │demolare, │
│ │ │ │ │precum şi │
│ │Echipamente şi│ │ │materialele │
│ │materiale │ │ │necesare pentru│
│ │destinate │ │ │construire, vor│
│ │reducerii │ │X │fi depozitate │
│ │riscului de │ │ │astfel încât să│
│ │infecţii │ │ │se evite │
│ │nosocomiale │ │ │infiltraţiile │
│ │ │ │ │în stratul │
│ │ │ │ │acvifer urmare │
│ │ │ │ │a ploilor. │
│ │ │ │ │ │
├───────────────┼──────────────┼──┼──┼───────────────┤
│ │Infrastructură│ │ │ │
│ │spitalicească │X │ │ │
│ │publică nouă │ │ │ │
│ ├──────────────┼──┼──┼───────────────┤
│ │Echipamente şi│ │ │ │
│ │aparatură │X │ │ │
│ │medicală │ │ │ │
│Economia ├──────────────┼──┼──┼───────────────┤
│circulară, │Secţii de │ │ │ │
│inclusiv │terapie │ │ │ │
│prevenirea şi │intensivă │X │ │ │
│reciclarea │pentru nou- │ │ │ │
│deşeurilor │născuti │ │ │ │
│ ├──────────────┼──┼──┼───────────────┤
│ │Echipamente şi│ │ │ │
│ │materiale │ │ │ │
│ │destinate │ │ │ │
│ │reducerii │X │ │ │
│ │riscului de │ │ │ │
│ │infecţii │ │ │ │
│ │nosocomiale │ │ │ │
├───────────────┼──────────────┼──┼──┼───────────────┤
│ │Infrastructură│ │ │ │
│ │spitalicească │X │ │ │
│ │publică nouă │ │ │ │
│ ├──────────────┼──┼──┼───────────────┤
│ │Echipamente şi│ │ │ │
│ │aparatură │X │ │ │
│ │medicală │ │ │ │
│ ├──────────────┼──┼──┼───────────────┤
│Prevenirea şi │Secţii de │ │ │ │
│controlul │terapie │ │ │ │
│poluării în │intensivă │X │ │ │
│aer, apă sau │pentru nou- │ │ │ │
│sol │născuti │ │ │ │
│ ├──────────────┼──┼──┼───────────────┤
│ │Echipamente şi│ │ │ │
│ │materiale │ │ │ │
│ │destinate │ │ │ │
│ │reducerii │X │ │ │
│ │riscului de │ │ │ │
│ │infecţii │ │ │ │
│ │nosocomiale │ │ │ │
├───────────────┼──────────────┼──┼──┼───────────────┤
│ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │Investiţiile au│
│ │ │ │ │un impact │
│ │Infrastructură│ │ │previzibil │
│ │spitalicească │ │X │nesemnificativ │
│ │publică nouă │ │ │asupra acestui │
│ │ │ │ │obiectiv de │
│ │ │ │ │mediu, ţinând │
│ │ │ │ │seama atât de │
│ ├──────────────┼──┼──┤efectele │
│ │ │ │ │directe, cât şi│
│ │ │ │ │de cele primare│
│ │ │ │ │indirecte, pe │
│ │Echipamente şi│ │ │întreaga durată│
│ │aparatură │ │X │a ciclului de │
│ │medicală │ │ │viaţă. │
│ │ │ │ │Programul de │
│ │ │ │ │renovare a │
│ │ │ │ │clădirilor nu │
│ ├──────────────┼──┼──┤vizează │
│Protecţia şi │ │ │ │clădirile │
│restaurarea │ │ │ │situate în zone│
│biodiversitătii│ │ │ │sensibile din │
│si a │Secţii de │ │ │punctul de │
│ecosistemelor │terapie │ │ │vedere al │
│ │intensivă │ │X │biodiversităţii│
│ │pentru nou- │ │ │sau în │
│ │născuti │ │ │apropierea │
│ │ │ │ │acestora │
│ │ │ │ │(inclusiv │
│ │ │ │ │reţeaua de arii│
│ ├──────────────┼──┼──┤protejate │
│ │ │ │ │Natura 2000, │
│ │ │ │ │siturile │
│ │ │ │ │înscrise pe │
│ │Echipamente şi│ │ │Lista │
│ │materiale │ │ │patrimoniului │
│ │destinate │ │ │mondial UNESCO │
│ │reducerii │ │X │şi principalele│
│ │riscului de │ │ │zone de │
│ │infecţii │ │ │biodiversitate,│
│ │nosocomiale │ │ │precum şi alte │
│ │ │ │ │zone │
│ │ │ │ │protejate). │
│ │ │ │ │ │
└───────────────┴──────────────┴──┴──┴───────────────┘


┌───────────────────────────────────────────────────────┐
│Partea 2-12: Dezvoltarea infrastructurii spitaliceşti │
│publice │
├──────────────────────────────┬──┬─────────────────────┤
│Întrebări │NU│Justificare │
├───────────────┬──────────────┼──┼─────────────────────┤
│ │ │ │ │
│ │ │ │Investiţiile sunt │
│ │ │ │eligibile pentru │
│ │ │ │domeniul de │
│ │Infrastructură│ │intervenţie 025b, │
│ │spitalicească │X │conform Anexei VI │
│ │publică nouă │ │”Metodologia pentru │
│ │ │ │urmărirea │
│ │ │ │cheltuielilor legate │
│ │ │ │de climă”, cu un │
│ │ │ │coeficient al │
│ │ │ │schimbărilor │
│ ├──────────────┼──┤climatice de 40%. Nu │
│ │ │ │se preconizează că │
│ │ │ │investiţiile vor │
│ │ │ │genera emisii │
│ │ │ │semnificative de GES,│
│ │Echipamente şi│ │deoarece: │
│ │aparatură │X │- Clădirile nu sunt │
│ │medicală │ │folosite pentru │
│ │ │ │extracţia, │
│ │ │ │depozitarea, │
│ │ │ │transportul sau │
│ │ │ │producţia de │
│Atenuarea │ │ │combustibili fosili. │
│schimbărilor ├──────────────┼──┤- Programul de │
│climatice: Se │ │ │renovare are │
│aşteaptă ca │ │ │potenţialul de a │
│măsura să │ │ │reduce consumul de │
│conducă la │ │ │energie, de a creşte │
│emisii │Secţii de │ │eficienţa energetică,│
│semnificative │terapie │ │ducând la o │
│de GES? │intensivă │X │îmbunătăţire │
│ │pentru nou- │ │substanţială a │
│ │născuti │ │performanţei │
│ │ │ │energetice a │
│ │ │ │clădirilor în cauză │
│ │ │ │şi de a reduce în mod│
│ │ │ │semnificativ emisiile│
│ │ │ │de GES. Astfel, │
│ ├──────────────┼──┤programul de renovare│
│ │ │ │va contribui la │
│ │ │ │obiectivul naţional │
│ │ │ │de creştere a │
│ │ │ │eficienţei energetice│
│ │Echipamente şi│ │pe an, stabilit în │
│ │Materiale │ │conformitate cu │
│ │destinate │ │Directiva privind │
│ │reducerii │x │eficienţa energetică │
│ │riscului de │ │(2012/27/UE) şi cu │
│ │infecţii │ │contribuţiile la │
│ │nosocomiale │ │Acordul de la Paris │
│ │ │ │privind schimbările │
│ │ │ │climatice, stabilite │
│ │ │ │la nivel naţional. │
│ │ │ │ │
│ │ │ │ │
├───────────────┼──────────────┼──┼─────────────────────┤
│ │ │ │ │
│ │ │ │Clima României este │
│ │ │ │temperat-continentală│
│ │ │ │de tranziţie, marcată│
│ │ │ │de unele influenţe │
│ │ │ │climatice oceanice, │
│ │ │ │continentale, │
│ │ │ │scandinavo-baltice, │
│ │ │ │submediteraneene şi │
│ │ │ │pontice. Astfel, în │
│ │Infrastructură│ │Banat şi Oltenia se │
│ │spitalicească │X │face simţită nuanţa │
│ │publică nouă │ │mediteraneeană, │
│ │ │ │caracterizată de │
│ │ │ │ierni blânde şi regim│
│ │ │ │pluviometric mai │
│ │ │ │bogat (mai ales │
│ │ │ │toamna). În Dobrogea │
│ │ │ │se manifestă nuanţa │
│ │ │ │pontică, cu ploi │
│ │ │ │rare, dar torenţiale.│
│ │ │ │În regiuni din estul │
│ │ │ │ţǎrii, caracterul │
│ ├──────────────┼──┤continental este mai │
│ │ │ │pronunţat. │
│ │ │ │În partea de nord a │
│ │ │ │ţării (Maramureş şi │
│ │ │ │Bucovina) se │
│ │ │ │manifestă efectele │
│ │ │ │nuanţei │
│ │ │ │scandinavo-baltice, │
│ │ │ │care determină un │
│ │ │ │climat mai umed şi │
│ │ │ │mai rece, cu ierni │
│ │Echipamente şi│ │geroase. În vestul │
│ │aparatură │X │ţării se manifestă │
│ │medicală │ │mai pronunţat │
│ │ │ │influenţe ale │
│ │ │ │sistemelor de joasă │
│ │ │ │presiune, generate │
│Adaptarea la │ │ │deasupra │
│schimbările │ │ │Atlanticului, ceea ce│
│climatice. Se │ │ │determină temperaturi│
│preconizează că│ │ │mai moderate şi │
│măsura va duce │ │ │precipitaţii mai │
│la creşterea │ │ │bogate. Nuanţările │
│efectului │ │ │climatice se │
│negativ al ├──────────────┼──┤manifesta şi pe │
│climatului │ │ │treptele │
│actual şi al │ │ │altitudinale, în │
│climatului │ │ │masivele muntoase ale│
│viitor │ │ │arcului carpatic │
│preconizat │ │ │fiind prezent │
│asupra măsurii │ │ │climatul montan │
│în sine sau │ │ │răcoros, cu umezeală │
│asupra │ │ │mare în tot timpul │
│persoanelor, │ │ │anului. │
│asupra naturii │ │ │Ţinând cont de faptul│
│sau asupra │Secţii de │ │că investiţiile vor │
│activelor? │terapie │ │fi finanţate la nivel│
│ │intensive │X │naţional, există │
│ │pentru │ │anumite riscuri │
│ │nounăscuţi │ │fizice legate de │
│ │ │ │climă, care ar putea │
│ │ │ │fi semnificative │
│ │ │ │pentru această │
│ │ │ │măsură. În acest │
│ │ │ │sens, beneficiarii au│
│ │ │ │obligaţia să se │
│ │ │ │asigure că sistemele │
│ │ │ │tehnice ale │
│ │ │ │clădirilor din │
│ │ │ │clădirile renovate/ │
│ ├──────────────┼──┤construite sunt │
│ │ │ │optimizate pentru a │
│ │ │ │oferi confort termic │
│ │ │ │ocupanţilor, chiar şi│
│ │ │ │în temperaturile │
│ │ │ │extreme respective. │
│ │ │ │Prin urmare, nu │
│ │ │ │există dovezi privind│
│ │ │ │efecte negative │
│ │ │ │semnificative directe│
│ │ │ │şi indirecte primare │
│ │Echipamente şi│ │ale măsurii pe │
│ │materiale │ │întreaga durată a │
│ │destinate │ │ciclului său de viaţă│
│ │reducerii │X │asupra acestui │
│ │riscului de │ │obiectiv de mediu. │
│ │infecţii │ │De asemenea, pentru │
│ │nosocomiale │ │investiţiile din │
│ │ │ │cadrul acestei │
│ │ │ │intervenţii se va │
│ │ │ │asigura faptul că │
│ │ │ │acestea dispun de │
│ │ │ │ultimele tehnologii │
│ │ │ │în domeniu, astfel │
│ │ │ │încât impactul asupra│
│ │ │ │mediului să fie unul │
│ │ │ │cât mai redus. │
│ │ │ │ │
├───────────────┼──────────────┼──┼─────────────────────┤
│ │ │ │ │
│ │ │ │Măsura impune │
│ │ │ │operatorilor │
│ │ │ │economici care │
│ │ │ │efectuează lucrări de│
│ │ │ │renovare a clădirilor│
│ │ │ │să se asigure că cel │
│ │ │ │puţin 70 % (în │
│ │ │ │greutate) din │
│ │ │ │deşeurile │
│ │ │ │nepericuloase │
│ │ │ │provenite din │
│ │ │ │activităţi de │
│ │ │ │construcţie şi │
│ │ │ │demolări (cu excepţia│
│ │ │ │materialelor naturale│
│ │ │ │menţionate în │
│ │Infrastructură│ │categoria 17 05 04 │
│ │spitalicească │X │din lista europeană a│
│ │publică nouă │ │deşeurilor stabilită │
│ │ │ │prin Decizia 2000/532│
│ │ │ │/CE) şi generate pe │
│ │ │ │şantier vor fi │
│ │ │ │pregătite pentru │
│ │ │ │reutilizare, │
│ │ │ │reciclare şi alte │
│ │ │ │operaţiuni de │
│ │ │ │valorificare │
│ │ │ │materială, inclusiv │
│ │ │ │operaţiuni de umplere│
│ │ │ │care utilizează │
│ │ │ │deşeuri pentru a │
│ │ │ │înlocui alte │
│ │ │ │materiale, în │
│ │ │ │conformitate cu │
│ │ │ │ierarhia deşeurilor │
│ │ │ │şi cu Protocolul UE │
│ ├──────────────┼──┤de gestionare a │
│ │ │ │deşeurilor din │
│ │ │ │construcţii şi │
│ │ │ │demolări. Operatorii │
│ │ │ │trebuie să limiteze │
│ │ │ │generarea de deşeuri │
│ │ │ │în procesele aferente│
│ │ │ │construcţiei şi │
│ │ │ │demolării, în │
│ │ │ │conformitate cu │
│ │ │ │Protocolul UE pentru │
│ │ │ │gestionarea │
│ │ │ │deşeurilor din │
│ │ │ │construcţii şi │
│ │ │ │demolări şi luând în │
│ │ │ │considerare cele mai │
│ │ │ │bune tehnici │
│ │ │ │disponibile şi │
│Tranziţia către│Echipamente şi│ │folosind demolarea │
│o economie │aparatură │X │selectivă pentru a │
│circulară, │medicală │ │permite îndepărtarea │
│inclusive │ │ │şi manipularea în │
│prevenirea │ │ │siguranţă a │
│generării de │ │ │substanţelor │
│deşeuri şi │ │ │periculoase şi pentru│
│reciclarea │ │ │a facilita │
│acestora: │ │ │reutilizarea şi │
│Se preconizează│ │ │reciclarea de înaltă │
│că măsura: │ │ │calitate, prin │
│(i) va duce la │ │ │îndepărtarea │
│o creştere │ │ │selectivă a │
│semnificativă a│ │ │materialelor, │
│generării, a │ │ │utilizând sistemele │
│incinerării sau│ │ │de sortare │
│a eliminării │ │ │disponibile pentru │
│deşeurilor, cu │ │ │deşeurile din │
│excepţia │ │ │construcţii şi │
│incinerării │ │ │demolări. │
│deşeurilor ├──────────────┼──┤Pentru echipamentele │
│periculoase │ │ │destinate producţiei │
│nereciclabile │ │ │de energie din surse │
│sau │ │ │regenerabile care pot│
│(ii) va duce la│ │ │fi instalate, măsura │
│ineficienţe │ │ │poate include │
│semnificative │ │ │specificaţii tehnice │
│în utilizarea │ │ │în ceea ce priveşte │
│direct sau │ │ │durabilitatea şi │
│indirectă a │ │ │potenţialul lor de │
│oricăror │ │ │reparare şi de │
│resurse │ │ │reciclare. în │
│naturale în │ │ │special, operatorii │
│orice etapă a │ │ │vor limita generarea │
│ciclului său de│ │ │de deşeuri în │
│viaţă, care nu │ │ │procesele aferente │
│măsuri adecvate│ │ │construcţiilor şi │
│sau │ │ │demolărilor, în │
│(iii) va cauza │Secţii de │ │conformitate cu │
│prejudicii │terapie │ │Protocolul UE de │
│semnificative │intensive │X │gestionare a │
│şi pe termen │pentru │ │deşeurilor din │
│lung mediului │nounăscuţi │ │construcţii şi │
│în ceea ce │ │ │demolări. Proiectarea│
│priveşte │ │ │clădirilor şi │
│economia │ │ │tehnicile de │
│circulară? │ │ │construcţie vor │
│ │ │ │sprijini │
│ │ │ │circularitatea şi, în│
│ │ │ │special, vor │
│ │ │ │demonstra, în │
│ │ │ │conformitate cu ISO │
│ │ │ │20887 sau cu alte │
│ │ │ │standarde de evaluare│
│ │ │ │a caracteristicilor │
│ │ │ │de dezasamblare sau a│
│ │ │ │adaptabilităţii │
│ │ │ │clădirilor, modul în │
│ │ │ │care sunt proiectate,│
│ │ │ │astfel încât să fie │
│ ├──────────────┼──┤mai eficiente din │
│ │ │ │punctul de vedere al │
│ │ │ │utilizării │
│ │ │ │resurselor, │
│ │ │ │adaptabile, flexibile│
│ │ │ │şi demontabile, │
│ │ │ │pentru a permite │
│ │ │ │reutilizarea şi │
│ │ │ │reciclarea. │
│ │ │ │Se vor respecta │
│ │ │ │normele privind │
│ │ │ │reciclarea, │
│ │ │ │selectarea colectivă │
│ │ │ │si cea aferentă │
│ │ │ │deşeurilor medicale │
│ │ │ │generate ulterior │
│ │ │ │finalizării │
│ │ │ │investiţiilor, în │
│ │Echipamente şi│ │conformitate cu │
│ │materiale │ │prevederile │
│ │destinate │ │legislaţiei naţionale│
│ │reducerii │x │aplicabile în │
│ │riscului de │ │vigoare. │
│ │infecţii │ │În ceea ce priveşte │
│ │nosocomiale │ │echipamentele │
│ │ │ │medicale │
│ │ │ │achiziţionate, │
│ │ │ │acestea vor respecta │
│ │ │ │ultimele cerinţe de │
│ │ │ │pe piaţă. Referitor │
│ │ │ │la echipamentele │
│ │ │ │medicale care vor fi │
│ │ │ │înlocuite, în cazul │
│ │ │ │în care acest lucru │
│ │ │ │este posibil, │
│ │ │ │unităţile sanitare/ │
│ │ │ │furnizorii de │
│ │ │ │servicii medicale vor│
│ │ │ │realiza demersurile │
│ │ │ │necesare reciclării │
│ │ │ │acestora. │
│ │ │ │ │
├───────────────┼──────────────┼──┼─────────────────────┤
│ │ │ │ │
│ │ │ │Nu se preconizează că│
│ │ │ │măsura va duce la o │
│ │ │ │creştere │
│ │ │ │semnificativă a │
│ │Infrastructură│ │emisiilor de poluanţi│
│ │spitalicească │X │în aer, apă sau sol. │
│ │publică nouă │ │Operatorii care │
│ │ │ │efectuează lucrările:│
│ │ │ │-au obligaţia de a se│
│ │ │ │asigura că │
│ │ │ │componentele şi │
│ │ │ │materialele de │
│ ├──────────────┼──┤construcţie utilizate│
│ │ │ │la renovarea clădirii│
│ │ │ │nu conţin azbest şi │
│ │ │ │nici substanţe care │
│ │ │ │prezintă motive de │
│ │ │ │îngrijorare │
│ │Echipamente şi│ │deosebită, astfel cum│
│ │aparatură │X │au fost identificate │
│ │medicală │ │pe baza listei │
│ │ │ │substanţelor supuse │
│ │ │ │autorizării prevăzute│
│Prevenirea şi │ │ │în anexa XIV la │
│controlul │ │ │Regulamentul (CE) nr.│
│poluării: │ │ │1907/2006. │
│Se preconizează├──────────────┼──┤- trebuie să se │
│că măsura va │ │ │asigure că │
│duce la o │ │ │componentele şi │
│creştere │ │ │materialele de │
│semnificativă a│ │ │construcţie utilizate│
│emisiilor de │ │ │în renovarea │
│poluanţi în │Secţii de │ │clădirii, care pot │
│aer, apă sau │terapie │ │intra în contact cu │
│sol? │intensive │X │ocupanţii, emit mai │
│ │pentru │ │puţin de 0,06 mg de │
│ │nounăscuţi │ │formaldehidă pe mc de│
│ │ │ │material sau │
│ │ │ │componentă şi mai │
│ │ │ │puţin de 0,001 mg de │
│ │ │ │compuşi organici │
│ │ │ │volatili cancerigeni │
│ ├──────────────┼──┤din categoriile 1A şi│
│ │ │ │1B pe mc de material │
│ │ │ │sau componentă, în │
│ │ │ │urma testării în │
│ │ │ │conformitate cu CEN/ │
│ │ │ │TS 16516 şi ISO │
│ │Echipamente şi│ │16000- 3 sau cu alte │
│ │materiale │ │condiţii de testare │
│ │destinate │ │standardizate şi │
│ │reducerii │X │metode de determinare│
│ │riscului de │ │comparabile. │
│ │infecţii │ │-să ia măsuri pentru │
│ │nosocomiale │ │reducerea zgomotului,│
│ │ │ │a prafului şi a │
│ │ │ │emisiilor poluante în│
│ │ │ │timpul lucrărilor de │
│ │ │ │renovare. │
│ │ │ │ │
├───────────────┼──────────────┼──┼─────────────────────┤
│ │ │ │ │
│ │ │ │Nu se preconizează că│
│ │ │ │măsura va duce la o │
│ │ │ │creştere │
│ │ │ │semnificativă a │
│ │Infrastructură│ │emisiilor de poluanţi│
│ │spitalicească │x │în aer, apă sau sol. │
│ │publică nouă │ │Operatorii care │
│ │ │ │efectuează lucrările:│
│ │ │ │-au obligaţia de a se│
│ │ │ │asigura că │
│ │ │ │componentele şi │
│ │ │ │materialele de │
│ ├──────────────┼──┤construcţie utilizate│
│ │ │ │la renovarea clădirii│
│ │ │ │nu conţin azbest şi │
│ │ │ │nici substanţe care │
│Protecţia şi │ │ │prezintă motive de │
│refacerea │ │ │îngrijorare │
│biodiversităţii│Echipamente şi│ │deosebită, astfel cum│
│şi a │aparatură │ │au fost identificate │
│ecosistemelor │medicală │ │pe baza listei │
│Se preconizează│ │ │substanţelor supuse │
│că măsura va │ │ │autorizării prevăzute│
│fi: │ │ │în anexa XIV la │
│(i) nocivă în │ │ │Regulamentul (CE) nr.│
│mod │ │ │1907/2006. │
│semnificativ ├──────────────┼──┤-trebuie să se │
│pentru condiţia│ │ │asigure că │
│bună şi │ │ │componentele şi │
│rezilienţa │ │ │materialele de │
│ecosistemelor │ │ │construcţie utilizate│
│sau │ │ │în renovarea │
│(ii) nocivă │Secţii de │ │clădirii, care pot │
│pentru stadiul │terapie │ │intra în contact cu │
│de │intensive │ │ocupanţii, emit mai │
│conservare a │pentru │ │puţin de 0,06 mg de │
│habitatelor şi │nounăscuţi │ │formaldehidă pe mc de│
│a speciilor, │ │ │material sau │
│inclusiv a │ │ │componentă şi mai │
│celor de │ │ │puţin de 0,001 mg de │
│interes pentru │ │ │compuşi organici │
│Uniune? │ │ │volatili cancerigeni │
│ ├──────────────┼──┤din categoriile 1A şi│
│ │ │ │1B pe mc de material │
│ │ │ │sau componentă, în │
│ │ │ │urma testării în │
│ │ │ │conformitate cu CEN/ │
│ │ │ │TS 16516 şi ISO │
│ │Echipamente şi│ │16000- 3 sau cu alte │
│ │materiale │ │condiţii de testare │
│ │destinate │ │standardizate şi │
│ │reducerii │ │metode de determinare│
│ │riscului de │ │comparabile. │
│ │infecţii │ │-să ia măsuri pentru │
│ │nosocomiale │ │reducerea zgomotului,│
│ │ │ │a prafului şi a │
│ │ │ │emisiilor poluante în│
│ │ │ │timpul lucrărilor de │
│ │ │ │renovare. │
│ │ │ │ │
└───────────────┴──────────────┴──┴─────────────────────┘


    ANEXA 10

        Model orientativ de Hotărâre de aprobare a proiectului
               HOTĂRÂRE DE APROBARE A PROIECTULUI ŞI A CHELTUIELILOR LEGATE DE PROIECT
                                   -model orientativ-
        PROIECT <Titlu proiect>
        PLANUL NAŢIONAL DE REDRESARE ŞI REZILIENŢĂ
        Pilonul V: Sănătate şi rezilienţă instituţională
        COMPONENTA: 12 - Sănătate
        INVESTIŢIA: 2. Dezvoltarea infrastructurii spitaliceşti publice
        Investiţia specifică: I2.1 - Infrastructură spitalicească publică nouă
        Investiţia specifică: I2.2 - Echipamente şi aparatură medicală

                      HOTĂRÂREA NR. <..>/<DATA>
        PREAMBUL
                                       HOTĂRĂŞTE
    ART. 1
        Se aprobă proiectul < Titlu proiect > în vederea depunerii acestuia în cadrul Planul Naţional De Redresare Şi Rezilienţă - Componenta C12 - Sănătate - Investiţia 2. Dezvoltarea infrastructurii spitaliceşti publice - apelul de proiecte competitiv cu beneficiari preselectaţi - COD APEL: MS-0212

    ART. 2
        Se aprobă valoarea totală a proiectului <Titlu proiect>, în cuantum de <suma în cifre> lei (inclusiv TVA) conform documentaţiei tehnice.

    ART. 3
     Se aprobă alocarea de la bugetul propriu în sumă de ........ lei în conformitate cu prevederile din Ghidul de finanţare cap. 2.4. Valori maxime ale unui obiectiv de investiţii în proiect.

    ART. 4
        Sumele reprezentând cheltuieli conexe ce pot apărea pe durata implementării proiectului <Titlu proiect>, pentru implementarea proiectului în condiţii optime, se vor asigura din ........

    ART. 5
        Se vor asigura toate resursele financiare necesare implementării.

    ART. 6
     Se certifică toate informaţiile menţionate în Anexa 1. Cererea de Finanţare.

    ART. 7
        Se împuterniceşte .....<Nume şi prenume>..... să semneze toate actele necesare şi contractul de finanţare în numele <.............> şi al Partenerului, dacă este cazul.

    ART. 8
        (dacă este cazul) Prezenta hotărâre se va comunica de către secretarul <Municipiul/Judeţ/Oraş> în vederea ducerii sale la îndeplinire:
    - Primarul/ Preşedintele <Nume şi prenume> <Municipiul/Judeţ/Oraş/...>
    – ......


    ART. 9
        (dacă este cazul)Prezenta hotărâre va fi adusă la cunoştinţa publică prin afişare la sediul CL/CJ <Municipiul/Judeţ/ Oraş/....> şi publicare pe site-ul propriu Primăriei/ Consiliului Judeţean al <Municipiului/Judeţ/Oraş/....>.

    ART. 10
        (dacă este cazul) Se aprobă Acordul de parteneriat nr ...../data de....., anexa nr...la prezenta hotărâre .

        Prezenta hotărâre a fost adoptată astăzi, <DATA>, cu un număr de ... voturi pentru, voturi abţineri..., voturi împotrivă ..., din totalul de ... consilieri / membri prezenţi.
        PREŞEDINTE DE ŞEDINŢĂ
        ...............
        SECRETAR
        ...........

    ANEXA 11

        Model de Acord de Parteneriat
        încheiat între
        [Nume] [Adresa completă, CIF sau alt număr de identificare] [Reprezentată prin] , în calitate de [Ordonator principal de credite] denumit în continuare "Ordonator principal de credite (UAT sau Ministerul Sănătăţii sau altă instituţie)"
        şi

        [Nume] [Adresa completă, CIF sau alt număr de identificare] [Reprezentată prin], în calitate de [Ordonator terţiar de credite] denumit în continuare "Solicitant"
        denumite în continuare, individual "Parte" şi împreună "Părţi"
                    pentru depunerea şi implementarea Proiectului ["Titlu"]
                   în cadrul Componentei 12 - Sănătate, Investiţia 2 .......
            APELUL DE PROIECTE COMPETITIV CU BENEFICIARI PRESELECTAŢI - COD APEL:
                                    MS-0212
        S-A CONVENIT DUPĂ CUM URMEAZĂ:
    ART. 1
    Scop şi obiective
    1. Prezentul Acord de Parteneriat (denumit în continuare "Acordul") defineşte drepturile şi obligaţiile Părţilor şi stabileşte termenii şi condiţiile colaborării acestora în vederea depunerii şi implementării Proiectului ["Titlu"].
    2. Părţile vor acţiona în conformitate cu legislaţia naţională şi europeană aplicabilă.
    3. Orice anexe la prezentul Acord constituie parte integrantă a Acordului. în cazul unor neconcordanţe între Anexe şi Acord, prevederile celui din urmă vor prevala.
    4. Scopul prezentului Acord de Parteneriat este ca "Ordonator principal de credite (UAT sau Ministerul Sănătăţii sau altă instituţie)" să împuternicească Solicitantul cu realizarea documentaţiei şi încărcarea dosarului de finanţate în conformitate cu prevederile Ghidului apelului de proiecte competitiv cu beneficiari preselectaţi - COD APEL: MS-0212.
    5. Obiectivul Acordului de Parteneriat este de a oferi cadrul juridic în vederea participării la apelului de proiecte competitiv cu beneficiari preselectaţi - COD APEL: MS-0212 cu Proiectul ["Titlu"]

    ART. 2
    Intrarea în vigoare şi durata
    1. Prezentul Acord va intra în vigoare la data aplicării ultimei semnături de către Părţi. Acesta va rămâne în vigoare până când, după caz, dosarul de finanţare aferent proiectului ["Titlu'"] va fi respins sau implementarea acestuia, inclusiv asigurarea sustenabilităţii şi durabilităţii vor fi îndeplinite, dar nu mai târziu de 30 iunie 2026.

    ART. 3
    Principalele roluri şi responsabilităţi ale Părţilor
    1. Părţile vor lua toate măsurile adecvate şi necesare pentru a asigura îndeplinirea obligaţiilor şi obiectivelor care decurg din prezentul Acord.
    2. Părţile îşi vor îndeplini obligaţiile care le revin cu eficienţă, transparenţă şi conştiinciozitate. Acestea se vor informa reciproc cu privire la toate aspectele importante pentru cooperarea generală şi pentru implementarea activităţilor care urmează a fi desfăşurate. Acestea vor acţiona cu bună-credinţă în toate chestiunile şi vor acţiona, în orice moment, în interesul realizării cu succes a proiectului.

    ART. 4
    Obligaţiile "Ordonatorului principal de credite (UAT sau Ministerul Sănătăţii sau altă instituţie)"
    1. "Ordonator principal de credite (UAT sau Ministerul Sănătăţii sau altă instituţie)" este obligat de a furniza Solicitantului un exemplar semnat al Acordului.
    2. "Ordonator principal de credite (UAT sau Ministerul Sănătăţii sau altă instituţie)" va realiza toate demersurile necesare în vederea semnării Hotărârii de aprobare a proiectului, în funcţie de specificul acestuia.

    ART. 5
    Obligaţiile Solicitantului
    1. Solicitantul este responsabil informaţiile şi documentele aferente dosarului de finanţare în conformitate cu Ghidul apelului aferent Investiţiei Specifică: şi legislaţia aplicabilă.
    2. Să transmită dosarul de finanţare în timp util având în vedere procedura de aprobare a acestuia.
    3. Să numească persoane în cadrul unei unităţi de implementare şi monitorizare a proiectelor în conformitate cu prevederile ghidului aferent Investiţiei Specifică:
    4. Să se supună şi să fie răspunzător de toate drepturile şi obligaţiile care se nasc ca participare la apelul de proiectul în cadrul Investiţiei Specifică:

    ART. 6
    Drepturile Solicitantului
    1. Solicitantul are dreptul de a încărca dosarul de finanţare pentru cu Proiectul ["Titlu"] pe platforma dedicată proiecte.pnrr.gov.ro.

    ART. 7
    Dispoziţii finale
    1. Prezentul Acord a fost întocmit în două exemplare originale, din care fiecare Parte a primit un exemplar.


┌─────────────────────┬─────────────────────┐
│Pentru “Ordonator │ │
│principal de credite │ │
│(UAT sau Ministerul │Pentru Solicitant │
│Sănătăţii sau altă │ │
│instituţie)” │ │
├─────────────────────┼─────────────────────┤
│Semnat ȋn │Semnat ȋn │
│…………................ │…………................ │
├─────────────────────┼─────────────────────┤
│la data de │la data de │
│………..…...............│………..…...............│
├─────────────────────┼─────────────────────┤
│[Nume] │[Nume] │
├─────────────────────┼─────────────────────┤
│[Funcţia] │[Funcţia] │
└─────────────────────┴─────────────────────┘


    ANEXA 12

        Model Contract finanţare
                      MODEL
               CONTRACT DE FINANŢARE
             pentru proiectul .........
        finanţat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă

    CUPRINS
    1. Părţile
    2. Precizări prealabile
        Capitolul I - Obiectul Contractului de finanţare
        Capitolul II - Durata Contractului de finanţare
        Capitolul III - Acordarea finanţării
        Capitolul IV - Drepturile şi obligaţiile părţilor
    - Drepturile şi obligaţiile ........, în calitate de coordonator de reformă
    – Drepturile şi obligaţiile Beneficiar

        Capitolul V- Angajamente comune ale părţilor
        Capitolul VI- Modificări şi completări ale Contractului de finanţare
        Capitolul VII - Conflict de interese
        Capitolul VIII- Protecţia intereselor financiare ale Uniunii
        Capitolul IX- Monitorizarea şi raportarea
    - Monitorizarea implementării contractului de finanţare
    – Raportarea în cadrul contractului de finanţare

        Capitolul X- Recuperarea finanţării
        Capitolul XI - Răspunderea părţilor, forţa majoră
        Capitolul XII - Încetarea contractului de finanţare
        Capitolul XIII- Soluţionarea litigiilor
        Capitolul XIV - Corespondenţă între părţi
        Capitolul XV- Legea incidentă
        Capitolul XVI -Transparenţa
        Capitolul XVII - Publicarea datelor
        Capitolul XVIII - Confidenţialitate
        Capitolul XIX -Prelucrarea datelor cu caracter personal
        Capitolul XX - Măsuri de informare şi publicitate
        Capitolul XXI - Dispoziţii finale
        Având în vedere prevederile:
    - Regulamentului (UE) 2021/241 al Parlamentului European şi al Consiliului din 12 februarie 2021 de instituire a Mecanismului de redresare şi rezilienţă
    – Regulamentului (UE, Euratom) 2018/1046 al Parlamentului European şi al Consiliului din 18 iulie 2018 privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii, de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1296/2013, (UE) nr. 1301/2013, (UE) nr. 1303/2013, (UE) nr. 1304/2013, (UE) nr. 1309/2013, (UE) nr. 1316/2013, (UE) nr. 223/2014, (UE) nr. 283/2014 şi a Deciziei nr. 541/2014/UE şi de abrogare a Regulamentului (UE, Euratom) nr. 966/2012
    – Deciziei de punere în aplicare a Consiliului de aprobare a evaluării planului de redresare şi rezilienţă al României din data de 03 noiembrie 2021 (CID)
    – Regulamentului (UE) 2020/2094 al Consiliului din 14 decembrie 2020 de instituire a unui instrument de redresare al Uniunii Europene pentru a sprijini redresarea în urma crizei provocate de COVID-19;
    – Regulamentului (UE) 2021/240 al Parlamentului European şi al Consiliului din 10 februarie 2021 de instituire a unui Instrument de sprijin tehnic;
    – Memorandumului nr. 38215/15.04.2021, aprobat în şedinţa Guvernului din data de 20 ianuarie 2021, cu tema: mandatarea Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) pentru a desfăşura procedurile de negociere cu Comisia Europeană, în vederea aprobării PNRR şi a cererii de împrumut prevăzute la art. 14 din Regulamentul (UE) nr. 2021/241 al Parlamentului European şi al Consiliului;
    – Memorandumului nr. 2655/THG/10.11.2021 cu tema: mandatarea Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene pentru semnarea Acordului privind contribuţia financiară în conformitate cu art. 23 din regulamentul (UE) 2021/241 al Parlamentului European şi al Consiliului de instituire a Mecanismului de redresare şi rezilienţă, pentru finanţarea Planului naţional de redresare şi rezilienţă a României;
    – Memorandumului nr. 728117/10.11.2021 cu tema: aprobarea negocierii şi a semnării Acordului de împrumut (Mecanismul de redresare şi rezilienţă) dintre Comisia Europeană şi România, în valoare de 14.942.153.000 EUR; şi semnarea acestuia de către ministrul finanţelor
    – Acordului privind contribuţia financiară şi Acordul de împrumut, încheiate în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă pentru finanţarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR);
    – Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului naţional de redresare şi rezilienţă necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile şi nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă aprobată prin Legea nr. 230/2021, cu modificările şi completările ulterioare;
    – Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.134/2021 pentru aprobarea Acordului de împrumut (Mecanismul de redresare şi rezilienţă) dintre Comisia Europeană şi România, semnat la Bucureşti la 26 noiembrie 2021 şi la Bruxelles la 15 decembrie 2021;
    – Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 124/2021 privind stabilirea cadrului instituţional şi financiar pentru gestionarea fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului naţional de redresare şi rezilienţă necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile şi nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă, cu modificările şi completările ulterioare;
    – Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 70/2022 privind prevenirea, verificarea şi constatarea neregulilor/dublei finanţări, a neregulilor grave apărute în obţinerea şi utilizarea fondurilor externe nerambursabile/rambursabile alocate României prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă şi/sau a fondurilor publice naţionale aferente acestora şi recuperarea creanţelor rezultate
    – Hotărârii Guvernului nr. 209/2022 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 124/2021 privind stabilirea cadrului instituţional şi financiar pentru gestionarea fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului naţional de redresare şi rezilienţă necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile şi nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă.

    1. Părţile
        Ministerul ........... denumit în continuare ..........., în calitate de coordonator de reforme şi investiţii pentru Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Componenta ........... Investiţia ........... având sediul principal înregistrat în municipiul Bucureşti, str. ..........., sector ..........., cod poştal ..........., România, telefon ..........., fax ..........., poştă electronică: ..........., cod de înregistrare fiscală ..........., reprezentat legal de dl ..........., în calitate de ministru, pe de o parte
        şi

        ........... denumit în continuare ..........., în calitate de Beneficiar, având sediul principal înregistrat în ..........., cod poştal ..........., telefon ..........., fax ..........., poştă electronică ..........., cod de înregistrare fiscală ..........., reprezentat legal prin ..........., în calitate de ..........., pe de altă parte
        au convenit de comun acord să încheie prezentul contract de finanţare în termenii şi condiţiile de mai jos:

    2. Precizări prealabile

    (1) În prezentul contract de finanţare, cu excepţia situaţiilor când contextul prevede altfel sau a unei prevederi contrare:
    (a) cuvintele care indică singularul includ şi pluralul, iar cuvintele care indică pluralul includ şi singularul;
    (b) cuvintele care indică un gen includ toate genurile;
    (c) termenul "zi" reprezintă zi calendaristică, dacă nu se specifică altfel;
    (d) referirea la persoane include atât persoane fizice, cât şi persoane juridice.


    (2) Contractul de finanţare stabileşte cadrul juridic general în care se desfăşoară relaţia contractuală dintre Ministerul ........... (...........), în calitate de coordonator de reformă şi investiţii, respectiv finanţator şi ..........., în calitate de Beneficiar. Raporturile juridice dintre părţi vor fi guvernate de prezentul Contract de finanţare care, împreună cu dispoziţiile prevăzute în fiecare dintre anexele Contractului de finanţare, vor reprezenta legea părţilor.

    (3) Trimiterile la actele normative includ şi modificările şi completările ulterioare ale acestora, precum şi orice alte acte normative subsecvente.

    (4) În cazul în care oricare dintre prevederile prezentului Contract de finanţare este sau devine nulă, invalidă sau neexecutabilă conform legii, legalitatea, valabilitatea şi posibilitatea de executare a celorlalte prevederi din prezentul contract de finanţare vor rămâne neafectate, iar Părţile vor depune eforturile necesare pentru a realiza acele acte şi/sau modificări care ar conduce la acelaşi rezultat legal şi/sau economic care s-a avut în vedere la data încheierii contractului de finanţare.

    (5) Nicio prevedere a prezentului contract de finanţare nu poate fi interpretată ca reprezentând o permisiune pentru neîndeplinirea altor obligaţii legale ce revin părţilor ca urmare a prevederilor legislaţiei naţionale şi comunitare în vigoare.

    (6) În cazul în care există contradicţii sau diferenţe între prevederile prezentului Contract de finanţare, pe de o parte şi cele ale legislaţiei naţionale sau europene în vigoare, pe de altă parte, acestea din urmă prevalează.

    (7) Termenii, expresiile şi acronimele utilizate în prezentul Contract de finanţare sunt în conformitate cu prevederile legislaţiei naţionale şi europene incidente, în vigoare.

    (8) Finanţarea din fonduri externe nerambursabile este stabilită în termenii şi condiţiile prezentului Contract de finanţare.

    CAP. I
    Obiectul Contractului de finanţare
    ART. 1.
    (1) Prezentul contract stabileşte drepturile şi obligaţiile părţilor, precum şi termenii şi condiţiile aplicabile pentru accesarea fondurilor europene în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă, furnizate Beneficiarului, în vederea îndeplinirii satisfăcătoare a proiectului ..........., respectiv
    - ...........


    ART. 2.
        Anexele Contractului de finanţare fac parte integrantă din acesta şi sunt următoarele:
    a) Anexa nr. 1 - cererea de finanţare cu anexele aferente;
    b) Anexa nr. 2 - Model de Raport privind implementarea măsurilor/investiţiilor.


    CAP. II
    Durata Contractului de finanţare
    ART. 3.
    (1) Prezentul Contract de finanţare intră în vigoare şi produce efecte de la data semnării acestuia de către ultima parte.
    (2) Durata prezentului Contract de finanţare este de de luni şi poate fi extinsă prin acordul părţilor pe întreaga perioadă de implementare a PNRR, conform prevederilor art. 24 alin. (1) din Regulamentul (UE) 2021/241 al Parlamentului European şi al Consiliului din 12 februarie 2021 de instituire a Mecanismului de redresare şi rezilienţă, inclusiv perioada de păstrare a evidenţelor menţionată la art. 132 din Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 al Parlamentului European şi al Consiliului din 18 iulie 2018 privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii, de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1296/2013, (UE) nr. 1301/2013, (UE) nr. 1303/2013, (UE) nr. 1304/2013, (UE) nr. 1309/2013, (UE) nr. 1316/2013, (UE) nr. 223/2014, (UE) nr. 283/2014 şi a Deciziei nr. 541/2014/UE şi de abrogare a Regulamentului (UE, Euratom) nr. 966/2012.
    (3) Implementarea măsurilor/investiţiilor se va finaliza până la:
        Măsura ........... - termen: trimestrul ...........
        Măsura ........... - termen: trimestrul ...........

    (4) Prevederile prezentului contract de finanţare sunt valabile inclusiv în perioada de păstrare a evidenţelor menţionată la art. 132 din Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 al Parlamentului European şi al Consiliului din 18 iulie 2018 privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii, de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1296/2013, (UE) nr. 1301/2013, (UE) nr. 1303/2013, (UE) nr. 1304/2013, (UE) nr. 1309/2013, (UE) nr. 1316/2013, (UE) nr. 223/2014, (UE) nr. 283/2014 şi a Deciziei nr. 541/2014/UE şi de abrogare a Regulamentului (UE, Euratom) nr. 966/2012.

    CAP. III
    Acordarea finanţării
    ART. 4.1.
    Valoarea Contractului de finanţare
    (1) Valoarea totală nerambursabilă a Contractului de finanţare este de ........... lei fără TVA, echivalentul a ........... euro fără TVA.
    (2) Valoarea totală angajată pe anul 2022 a Contractului de finanţare este de ........... lei fără TVA, echivalentul a ........... euro fără TVA, la care se adaugă TVA în sumă de ........... devenind ........... lei credit de angajament.
    (3) Cuantumul finanţării nerambursabile prevăzută la alin. (1) nu se majorează.

    ART. 4.2.
    Eligibilitatea cheltuielilor
    (1) Cheltuielile sunt considerate eligibile dacă sunt efectuate în conformitate cu ghidul solicitantului, legislaţia europeană şi naţională aplicabilă.
    (2) Cheltuielile aferente investiţiilor prevăzute de art. 1 sunt eligibile cu condiţia ca acestea să fie efectuate în termenii şi condiţiile prezentului Contract de finanţare şi ale prevederilor legale în vigoare.
    (3) Cheltuielile aferente investiţiilor efectuate după expirarea perioadei de implementare a Contractului de finanţare vor fi suportate exclusiv de Beneficiar din bugetul propriu.
    (4) Nedetectarea de către ........... a neconformităţilor privind cheltuielile nu afectează dreptul acestuia de a declara ulterior, oricând pe parcursul executării Contractului, ca fiind neeligibile cheltuielile efectuate cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare şi/sau de a aplica măsurile ce se impun ca urmare a verificării/monitorizării/ controlului/auditului.

    ART. 4.3.
    Transferul sumelor în baza solicitărilor de fonduri
    (1) Beneficiarul depune trimestrial la ..........., situaţia plăţilor efectuate în trimestrul anterior, în primele 3 zile lucrătoare de la finele trimestrului.
    (2) Eligibilitatea cheltuielilor efectuate de către Beneficiar se stabileşte în urma verificărilor de către ..........., Beneficiarul fiind răspunzător de corectitudinea tuturor informaţiilor şi documentelor prezentate.
    (3) În termen de 10 zile lucrătoare de la data depunerii de către Beneficiar la ........... a situaţiei plăţilor efectuate, conform alin. (2), ........... autorizează cheltuielile cuprinse în aceasta.
    (4) În primele 15 zile lucrătoare de la finele trimestrului..........., transmite la Ministerul Finanţelor, denumit în continuare MF, solicitarea de fonduri, pentru Beneficiar, în vederea distribuirii sumelor efectiv utilizate în trimestrul anterior din contul de venituri al bugetului de stat, codificat cu codul de identificare fiscală al MF, în contul de venituri al bugetului de stat codificat cu codul de identificare fiscală al ...........
    (5) După virarea sumelor conform alin. (4), ........... notifică în scris Beneficiarul cu privire la sumele transferate în contul de venituri corespunzătoare sumelor efectiv utilizate aferente fondurilor europene nerambursabile.
    (6) Pentru depunerea de către Beneficiar a unor documente suplimentare sau a unor răspunsuri la clarificări solicitate de ..........., termenul de 10 zile lucrătoare prevăzut la alin. (3) poate fi întrerupt fără a se depăşi însă termenul de 15 zile prevăzut la alin. (4).

    CAP. IV
    Drepturile şi obligaţiile părţilor
    ART. 5.
        Drepturile şi obligaţiile ........... sunt prevăzute în sau derivă din legislaţia naţională sau europeană incidentă, în vigoare, fără a se limita la acestea, după cum urmează:
    a) ........... are dreptul să solicite Beneficiarului rapoarte de progres, precum şi documente privind realizarea investiţie de la art. 1, în termenele şi formatul specificat de acesta;
    b) ........... are obligaţia de a informa în cel mai scurt timp Beneficiarul cu privire la orice decizie luată, precum şi cu privire la rapoartele, concluziile şi recomandările formulate de către Comisia Europeană şi serviciile acesteia, precum şi asupra oricăror informaţii cu caracter orizontal legate de implementarea PNRR cu impact asupra măsurilor/investiţiilor de la art. 1;
    c) ........... are obligaţia de a acorda asistenţă Beneficiarului prin furnizarea informaţiilor sau clarificărilor necesare pentru implementarea măsurilor/investiţiilor de la art. 1;
    d) ........... are dreptul de a realiza vizite de monitorizare la faţa locului, în procesul de implementare al măsurilor/investiţiilor prevăzute la art. 1, precum şi verificări de management (administrative şi la faţa locului), pe toată durata Contractului de finanţare prevăzută la art. 3;
    e) ........... are obligaţia de a verifica legalitatea şi regularitatea cheltuielilor, bazându-se pe sistemul de control financiar preventiv propriu, sistem instituit la nivel naţional prin Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare.
    f) ........... are obligaţia să ia măsuri adecvate pentru prevenirea, depistarea, constatarea şi corectarea fraudei, a corupţiei şi a conflictelor de interese, astfel cum sunt definite la art. 61 alin. (2) şi (3) din Regulamentul financiar 2018/1046 al Parlamentului European şi al Consiliului, care afectează interesele financiare ale Uniunii Europene şi să întreprindă acţiuni în justiţie pentru recuperarea fondurilor care au fost deturnate, inclusiv în legătură cu orice măsură de punere în aplicare a reformelor şi a proiectelor incluse în cadrul PNRR;
    g) ........... are obligaţia de a desfăşura activitatea de constatare a neregulilor şi activitatea de constatare a dublei finanţări, respectiv, activitatea de stabilire a creanţelor bugetare, în relaţia cu Beneficiarul. Activitatea de constatare a neregulilor şi de stabilire a creanţelor bugetare se finalizează prin întocmirea unui proces-verbal de constatare şi de stabilire a creanţelor bugetare ori proces-verbal de stabilire a creanţelor bugetare, după caz, act administrativ în sensul Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare, şi care constituie titlu de creanţă emis în vederea stingerii respectivei creanţe susceptibil de executare silită, conform dispoziţiilor art. 32 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 124/2021, cu modificările şi completările ulterioare;
    h) ........... are obligaţia cuprinderii în buget a sumelor necesare pentru plata cheltuielilor solicitate de Beneficiar, pentru care a fost formulată o sesizare de neregulă gravă. Aceste sume se pot achita până la punerea în mişcare a acţiunii penale. În cazul în care procurorul dispune trimiterea în judecată şi sesizează instanţa, până la rămânerea definitivă a hotărârii instanţei de judecată, coordonatorul de reformă are obligaţia de a suspenda plata tuturor sumelor solicitate de Beneficiar aferente contractului economic pentru care a fost formulată sesizarea. Aceste prevederi nu aduc atingere dreptului coordonatorului de reformă de a lua măsuri privind suspendarea plăţilor către Beneficiar în baza prevederilor cuprinse în prezentul contract. În cazul în care creanţele bugetare rezultate din nereguli şi creanţele fiscale rezultate în urma rezilierii contractului de finanţare nu pot fi recuperate prin încasare, coordonatorul de reformă şi/sau investiţii transmite titlurile executorii, împreună cu dovada comunicării acestora, organelor fiscale competente;
    i) în cazul identificării unei situaţii de dublă finanţare, ........... demarează procesul de constatare şi emite un proces verbal de constatare a neregulilor şi de stabilire a creanţelor bugetare, în baza căruia creanţa poate fi recuperată;
    j) ........... are obligaţia de a recupera de la Beneficiar sumele aferente investiţiilor ai căror indicatori nu au fost îndepliniţi, cu aplicarea prevederilor contractului de finanţare şi în conformitate cu dispoziţiile legale incidente;
    k) ........... are obligaţia de a recupera creanţele rezultate în urma constatării unui conflict de interese/ dublă finanţare la Beneficiar sau de altă natură, stabilite prin titlurile de creanţă emise în acest sens, respectiv procese-verbale de constatare şi individualizare a creanţelor rezultate din nereguli sau decizii de reziliere a contractelor de finanţare;
    l) ........... are obligaţia de a emite pe numele Beneficiarului o decizie de reziliere a contractului de finanţare conform prevederilor acestuia şi de a individualiza sumele de restituit exprimate în moneda naţională. În acest sens, decizia de reziliere reprezintă titlu de creanţă;
    m) ........... are obligaţia de a verifica îndeplinirea condiţiilor pentru efectuarea transferurilor, respectiv de a verifica ex-post procedurile de achiziţie realizate de Beneficiar, de a autoriza solicitările de fonduri şi de a efectua plăţile către beneficiari, în cadrul contractului de finanţare cu respectarea prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 209/2022 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 124/2021 privind stabilirea cadrului instituţional şi financiar pentru gestionarea fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului naţional de redresare şi rezilienţă necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile şi nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă;
    n) ........... are obligaţia de a monitoriza îndeplinirea planului de acţiune şi a indicatorilor de progres ce se regăsesc în Anexele la prezentul Contract de finanţare şi care fac parte integrantă din acesta, pe baza datelor furnizate de Beneficiar, analizând rapoartele de progres, fără însă a se limita la acestea;
    o) ........... poate evalua şi controla capacitatea administrativă a Beneficiarului privind îndeplinirea cerinţelor determinate de asigurarea realităţii, legalităţii şi regularităţii cheltuielilor decontate şi respectării instrucţiunilor, procedurilor, reglementărilor şi regulamentelor europene, precum şi a altor prevederi legale în domeniul implementării proiectelor finanţate din fonduri europene aferente Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă;
    p) ........... are dreptul de a verifica orice situaţie care poate fi asociată depistării, constatării şi corectării fraudei, corupţiei şi a conflictelor de interese, astfel cum sunt definite la art. 61, alin. (2) şi (3) din Regulamentul financiar 2018/1046/ al Parlamentului European şi al Consiliului, şi de a lua măsurile necesare, conform legislaţiei naţionale şi comunitare incidente, dacă este cazul;
    q) ........... are obligaţia de a monitoriza Beneficiarul cu privire la îndeplinirea măsurilor legate de vizibilitatea fondurilor din partea Uniunii Europene, astfel cum sunt stabilite prin Manualul de identitate vizuală a PNRR elaborat de către MIPE.


    ART. 6.
        Drepturile şi obligaţiile Beneficiarului sunt prevăzute în sau derivă din legislaţia naţională europeană incidentă, în vigoare, fără a se limita la acestea, după cum urmează:
    a) Beneficiarul are obligaţia să utilizeze eficient, eficace şi transparent fondurile prevăzute în cadrul prezentului Contract de finanţare. Beneficiarul declară şi se angajează, irevocabil şi necondiţionat, să utilizeze finanţarea exclusiv cu respectarea termenilor şi condiţiilor Contractului de finanţare. Beneficiarul are obligaţia să furnizeze ........... documente, date şi informaţii solicitate în legătură cu implementarea investiţiilor prevăzute la art. 1, în termenul şi condiţiile specificate;
    b) Beneficiarul are obligaţia de a respecta toate instrucţiunile emise de ........... şi de către MIPE, în calitate de coordonator naţional şi de a utiliza formularele elaborate de aceştia în scopul implementării proiectului;
    c) Beneficiarul are obligaţia să asigure un management eficient al investiţiilor, inclusiv prin asigurarea resurselor umane, materiale şi financiare necesare realizării, în termenele asumate prin prezentul Contract de finanţare;
    d) solicitările de fonduri, rapoartele de progres, precum şi orice alt document oficial transmis către ........... pentru implementarea investiţiilor vor fi semnate de către reprezentantul legal al Beneficiarului sau de către persoanele împuternicite în acest sens de către acesta, în conformitate cu prevederile legale în vigoare;
    e) Beneficiarul are obligaţia de a întocmi şi a transmite rapoartele de progres şi documentele justificative aferente, în termenele şi formatul specificat de ........... şi de coordonatorul naţional;
    f) Beneficiarul are obligaţia să realizeze diligenţele necesare remedierii oricăror neconcordanţe şi/sau a modificării planului de acţiune prevăzut de Anexa nr. 1, anterior constatării de către ........... a oricăror aspecte care pot afecta şi/sau întârzia implementarea măsurilor/investiţiilor şi nerespectarea angajamentelor cuprinse în planul de acţiune, cu încadrarea în termenele asumate prin PNRR;
    g) Beneficiarul are obligaţia să respecte manualul de identitate vizuală PNRR şi dispoziţiile Comisiei Europene în materie şi să realizeze informarea, comunicarea şi publicitatea cu privire la investiţiile finanţate prin PNRR;
    h) Beneficiarul are obligaţia să informeze ........... despre orice situaţie care poate determina rezilierea şi/sau întârzierea executării Contractului de finanţare, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data luării la cunoştinţă. În urma analizei, coordonatorul de reformă poate decide suspendarea şi/sau rezilierea Contractului de finanţare, cu aplicarea corespunzătoare a prevederilor legale incidente;
    i) Beneficiarul are obligaţia de a restitui orice plată nedatorată/sume necuvenite plătite în cadrul prezentului Contract de finanţare. Recuperarea sumelor se realizează conform prevederilor legale specifice;
    j) Beneficiarul are obligaţia să informeze în scris şi fără întârziere, asupra oricăror modificări apărute în legătură cu datele lor de identificare sau ale reprezentanţilor lor, precum şi asupra oricărei informaţii ce poate fi relevantă în relaţia cu coordonatorul de reformă şi investiţii. Orice astfel de modificare/informaţie este opozabilă doar de la data primirii. Aceste informaţii se pot referi, dar fără a se limita, la orice împrejurare de natură economică sau juridică, act sau fapt care ar modifica starea de drept sau de fapt existentă la momentul încheierii Contractului de finanţare;
    k) Beneficiarul are obligaţia să informeze asupra fondurilor rămase neutilizate, ca urmare a atribuirii şi/sau finalizării contractelor de achiziţie publică aferente investiţiei menţionate la art. 1;
    l) Beneficiarul are obligaţia de a permite accesul neîngrădit, inclusiv la sediul său, autorităţilor naţionale şi europene cu atribuţii de verificare, control şi audit, inclusiv coordonatorului naţional, în limitele competenţelor ce le revin, în baza notificării transmise de către aceştia, cu respectarea termenelor şi condiţiilor stabilite în conformitate cu prevederile legale în vigoare şi ale prezentului contract. În acest sens, pune la dispoziţia acestora toate documentele şi informaţiile solicitate privind investiţiile prevăzute la art. 1 şi întreprinde toate măsurile necesare pentru a asigura buna desfăşurare a activităţilor de verificare derulate de autorităţile cu atribuţii de verificare, control şi audit;
    m) Beneficiarul are obligaţia de a întreprinde toate măsurile necesare pentru a asigura buna desfăşurare a activităţilor de verificare derulate de coordonatorul naţional/ autorităţile de audit sau de control şi de a elabora împreună cu coordonatorul de reformă şi investiţii un plan de acţiune în scopul remedierii deficienţelor constatate de către coordonatorul naţional, pentru care s-au formulat inclusiv recomandări;
    n) Beneficiarul are obligaţia de a realiza, la termenele specificate, toate măsurile necesare implementării recomandărilor/constatărilor formulate de către entităţile de audit europene şi naţionale care au un impact asupra propriilor activităţi şi a implementării PNRR şi de a raporta coordonatorului de reformă modul de îndeplinire a obligaţiilor/ deciziilor/recomandărilor în cauza, în termenele solicitate şi/sau prevăzute;
    o) Beneficiarul are obligaţia de a păstra evidenţe şi documentele justificative, inclusiv datele statistice şi alte înregistrări referitoare la investiţii, cu precădere în format electronic. Evidenţele şi documentele referitoare la audituri, căi de atac, litigii sau reclamaţii referitoare la angajamente juridice sau referitoare la investigaţii ale EPPO/OLAF/DLAF/DNA, se păstrează până în momentul încheierii acestor audituri, căi de atac, litigii, reclamaţii sau investigaţii, cu respectarea obligaţiilor legale privind arhivarea acestora. În cazul evidenţelor şi al documentelor referitoare la investigaţiile EPPO/OLAF/DLAF/DNA, obligaţia de păstrare se aplică de îndată ce respectivele investigaţii au fost notificate destinatarului. În acest sens, evidenţele şi documentele se păstrează fie sub formă de originale sau copii certificate conforme cu originalul, fie pe suporturi de date acceptate în mod uzual, inclusiv sub formă de versiuni electronice ale documentelor originale sau documente existente numai în versiune electronică, prin aplicarea semnăturii electronice. Acolo unde există versiuni electronice, dacă astfel de documente îndeplinesc cerinţele legale aplicabile pentru a fi considerate echivalente cu originalul şi pentru a fi utilizate în cadrul unui audit, documentele originale pe suport hârtie nu sunt necesare;
    p) Beneficiarul are obligaţia de a asigura şi a menţine o pistă de audit adecvată până la nivelul beneficiarilor săi şi beneficiarilor săi reali, precum şi securitatea datelor utilizate în exercitarea obligaţiilor asumate prin prezentul Contract de finanţare;
    q) în scopul atribuirii contractelor de achiziţii publice necesare pentru implementarea investiţiilor care fac obiectul prezentului Contract de finanţare, Beneficiarul are obligaţia de a respecta prevederile legislaţiei naţionale şi comunitare aplicabile în domeniul achiziţiilor publice;
    r) Beneficiarul are obligaţia să prevadă, în contractele încheiate, obligaţia operatorului economic de a prezenta toate documentele/informaţiile solicitate de către persoanele autorizate şi/sau organismele de control/audit existente la nivel european şi naţional;
    s) Beneficiarul are obligaţia să ţină evidenţă contabilă folosind conturi analitice distincte pentru măsurile/investiţiile menţionate la art. 1. Sistemul contabil utilizat va fi în conformitate cu legislaţia naţională şi comunitară în vigoare. Beneficiarul are obligaţia să solicite reconcilierea contabilă;
    t) Beneficiarul are obligaţia de a păstra, în bune condiţii, pe întreaga perioadă de valabilitate a contractului, toate documentele aferente realizării investiţiilor de la art. 1, în original, inclusiv documentele contabile privind activităţile şi cheltuielile efectuate, în conformitate cu regulamentele comunitare şi legislaţia naţională, sub sancţiunea restituirii tuturor sumelor rambursate, aferente documentelor lipsă;
    u) Beneficiarul are obligaţia de a arhiva în mod corespunzător toate datele/documentele aferente procesului de implementare a contractului de finanţare şi în format electronic, inclusiv în scopul permiterii accesului neîngrădit la aceste documente entităţilor naţionale/europene cu atribuţii în verificarea, controlul şi auditarea fondurilor.


    CAP. V
    Angajamente comune ale părţilor
    ART. 7.
    (1) Părţile se angajează:
    a) să îndeplinească în mod corespunzător obligaţiile, atribuţiile şi responsabilităţile ce le revin în baza prezentului Contract de finanţare, cu respectarea principiilor transparenţei, parteneriatului, a unui management adecvat şi a bunei gestiuni financiare, în conformitate cu prevederile legislaţiei europene şi naţionale şi cu procedurile interne;
    b) să nu utilizeze informaţiile şi documentele ce rezultă din activitatea de executare a prezentului contract sau la care au acces în vederea implementării prezentului contract, în alt scop decât acela de a-şi îndeplini obligaţiile ce le revin cu respectarea prevederilor legale privind transparenţa, accesul la informaţii, precum şi protecţia datelor cu caracter personal;
    c) să întreprindă toate diligenţele necesare pentru prevenirea, depistarea, constatarea şi corectarea fraudei, a corupţiei şi a conflictelor de interese, astfel cum sunt definite la art. 61, alin. (2) şi (3) din Regulamentul financiar 2018/1046/ al Parlamentului European şi al Consiliului, care afectează interesele financiare ale Uniunii Europene, şi să se informeze reciproc, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la luarea la cunoştinţă, în legătură cu orice situaţie care poate afecta buna implementare a măsurilor/investiţiilor prevăzute la art. 1;
    d) să ţină o evidenţă strictă şi să păstreze toate datele, rapoartele, corespondenţa şi documentele legate de fiecare etapă a implementării proiectului, inclusiv, dar fără a se limita la acestea, documentele referitoare la cheltuielile efectuate în cadrul proiectului, aşa cum este reglementat de legislaţia naţională şi europeană incidentă, asigurând arhivarea corespunzătoare a acestora, pe întreaga perioadă de valabilitate a contractului, definită în conformitate cu art. 3.

    (2) Părţile utilizează reguli şi proceduri care să asigure respectarea următoarelor principii:
    a) o bună gestiune financiară bazată pe aplicarea principiilor economicităţii, eficacităţii şi eficienţei;
    b) respectarea principiilor de liberă concurenţă şi de tratament egal şi nediscriminatoriu;
    c) transparenţa - punerea la dispoziţia tuturor celor interesaţi a informaţiilor referitoare la aplicarea procedurii pentru acordarea fondurilor externe nerambursabile/rambursabile alocate României prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă;
    d) prevenirea apariţiei fraudei şi corupţiei prin identificarea şi analiza factorilor de risc şi vulnerabilităţilor;
    e) prevenirea apariţiei situaţiilor de conflict de interese în cursul întregii proceduri de selecţie a proiectelor de finanţat, precum şi ulterior procedurii;
    f) evitarea dublei finanţări - reformele şi proiectele de investiţii finanţate în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă pot beneficia de finanţare din partea altor programe şi instrumente ale Uniunii Europene, cu condiţia ca acest sprijin să nu acopere aceleaşi costuri.


    CAP. VI
    Modificări şi completări ale contractului de finanţare
    ART. 8.
    (1) Prezentul contract poate fi modificat şi/sau completat prin una din următoarele modalităţi:
    a) prin efectul legii, ca urmare a intrării în vigoare a unor prevederi legale care produc efecte asupra conţinutului prezentului contract;
    b) prin act adiţional, în baza acordului de voinţă al părţilor, realizat pe întreaga durată de valabilitate a contractului de finanţare, pentru modificarea/completarea clauzelor şi/sau a Anexelor acestuia.

    (2) Actele adiţionale menţionate la alin. (1) lit. b) intră în vigoare la data semnării de către reprezentantul legal/împuternicit al ..........., după ce au fost semnate în prealabil de către reprezentantul legal/împuternicit al Beneficiarului, cu excepţia cazurilor în care prin actul adiţional se confirmă modificări intervenite în legislaţia naţională şi/sau comunitară, situaţie în care, modificarea intră în vigoare de la data menţionată în actul normativ corespunzător.

    CAP. VII
    Conflict de interese
    ART. 9.
        Părţile se obligă să ia toate măsurile pentru respectarea regulilor pentru evitarea conflictului de interese, în conformitate cu prevederile legislaţiei naţionale şi/sau europene incidente în vigoare, fără a se limita la acestea, precum şi să se informeze reciproc, de îndată ce au luat la cunoştinţă, în legătură cu orice situaţie care dă naştere sau este posibil să dea naştere unui astfel de conflict.

    CAP. VIII
    Protecţia intereselor financiare ale Uniunii
    ART. 10.
    (1) ........... verifică dacă finanţarea a fost utilizată în mod corespunzător în conformitate cu toate normele aplicabile, în special în ceea ce priveşte prevenirea, detectarea şi corectarea fraudei, a corupţiei şi a conflictelor de interese.
    (2) ........... colectează şi asigură, cu respectarea legii, accesul la următoarele categorii standardizate de date în scopul auditului şi controlului şi pentru a furniza informaţii comparabile privind utilizarea fondurilor în legătură cu măsurile de punere în aplicare a reformelor şi a investiţiilor în cadrul PNRR:
    a) numele destinatarului final al fondurilor;
    b) numele contractantului şi al subcontractantului, în cazul în care destinatarul final al fondurilor este o autoritate contractantă în conformitate cu dreptul Uniunii sau cu dreptul intern privind achiziţiile publice;
    c) o listă a tuturor măsurilor de punere în aplicare a reformelor şi a proiectelor de investiţii în cadrul PNRR, aşa cum acestea rezultă din CID şi textul Aranjamentelor Operaţionale.

    (3) În sensul prevederilor de la alin. (1), Comisia Europeană poate solicita informaţii suplimentare şi poate efectua audituri ale sistemelor la faţa locului. Aceste audituri de sistem pot fi efectuate în funcţie de riscuri, iar părţile se angajează să sprijine şi să faciliteze acţiunile Comisiei în acest sens. Dacă este necesar, Comisia poate fi asistată de experţi externi independenţi sau de societăţi de audit externe.
    (4) În baza art. 22 alin. (5) al doilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 2021/241, precum şi a Acordului privind contribuţia financiară şi a Acordului de împrumut, MIPE poate reduce în mod proporţional sprijinul nerambursabil acordat coordonatorului de reforme şi/sau investiţii în cadrul PNRR şi, după caz, poate recupera orice sumă datorată bugetului Uniunii şi/sau bugetului naţional în cazuri de fraudă, corupţie şi conflict de interese care afectează interesele financiare ale Uniunii.
    (5) În situaţia în care Comisia Europeană dezangajează fondurile asociate jaloanelor şi ţintelor pentru care au fost suspendate plăţile/ acordul privind contribuţia financiară şi/sau acordul de împrumut, prevederile prezentului contract se suspendă, până la identificarea de noi surse de finanţare;
    (6) În situaţia în care Comisia Europeană dezangajează fondurile asociate jaloanelor şi ţintelor, coordonatorul de reforme şi/sau investiţii suspendă parţial activităţile aferente ţintelor şi jaloanelor respective din cadrul contractelor/deciziilor/ordinelor aflate în derulare, până la identificarea de noi surse de finanţare sau, după caz, condiţionează încetarea acestora, prin acordul părţilor, de restituirea sumelor plătite.


    Verificări şi controale efectuate de Comisie, de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), de Curtea de Conturi Europeană (CCE) şi de Parchetul European (EPPO), DLAF, DNA, Autoritatea de Audit
    ART. 11.
    (1) Pe lângă controalele prevăzute în Acordul privind contribuţia financiară şi Acordul de împrumut între Comisie şi România, Comisia îşi poate exercita drepturile prevăzute la art. 129 alin. (1) din Regulamentul financiar şi poate efectua verificări, analize, controale şi audituri pentru punerea în aplicare a PNRR în ceea ce priveşte:
    a) prevenirea, detectarea şi corectarea fraudei, a corupţiei şi a conflictelor de interese care afectează interesele financiare ale Uniunii, inclusiv aplicarea art. 11 din Acordul privind contribuţia financiară;
    b) aplicarea art. 4 alin. (2) din Acordul privind contribuţia financiară;
    c) informaţiile şi justificarea privind îndeplinirea satisfăcătoare a obiectivelor de etapă şi a ţintelor într-o cerere de plată.
        Astfel de verificări, analize, controale şi audituri pot fi efectuate în cursul punerii în aplicare a PNRR şi timp de cinci ani de la data plăţii finale şi pot acoperi sistemul informatic utilizat pentru a colecta şi furniza date care sunt utilizate pentru a justifica îndeplinirea jaloanelor şi ţintelor. Aceste proceduri sunt notificate în mod oficial de către Comisie. Dacă se consideră necesar, Comisia poate fi asistată de experţi externi independenţi sau de societăţi de audit externe.

    (2) Raportat prerogativelor de control enunţate la alin. (1), părţile au obligaţia păstrării şi furnizării documentelor justificative adecvate.
    (3) Următoarele organisme îşi pot exercita drepturile prevăzute la art. 129 alin. (1) din Regulamentul financiar şi pot efectua analize, verificări, audituri şi investigaţii:
    - Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) în temeiul Regulamentelor nr. 883/2013*1 şi nr. 2185/96*2;
        *1 Regulamentul (UE, Euratom) nr. 883/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 11 septembrie 2013 privind investigaţiile efectuate de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) şi de abrogare a Regulamentul (CE) nr. 1073/1999 al Parlamentului European şi al Consiliului şi a Regulamentul (Euratom) nr. 1074/1999 al Consiliului (JO L 248, 18/09/2013, p. 1).
        *2 Regulamentul (Euratom, CE) nr. 2185/1996 al Consiliului din 11 noiembrie 1996 privind controalele şi inspecţiile la faţa locului efectuate de Comisie în scopul protejării intereselor financiare ale Comunităţilor Europene împotriva fraudei şi a altor abateri (JO L 292, 15/11/1996, p. 2).

    – Parchetul European (EPPO) în temeiul Regulamentului 2017/1939, în măsura în care EPPO este competent;
    – Curtea de Conturi Europeană (CCE), în temeiul articolul 287 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE) şi al articolul 257 din Regulamentul financiar;
    – Autorităţi naţionale precum: DLAF, DNA, Autoritatea de Audit.

    (4) Părţile convin şi cooperează în vederea verificărilor, analizelor, auditurilor şi investigaţiilor realizate de organismele evidenţiate la alineatul (3) şi furnizează toate informaţiile şi documentele solicitate în scopul lor.
    (5) Părţile se angajează să asigure funcţionarilor Comisiei, OLAF, CCE, DLAF, DNA, AA şi, în măsura în care este competent, EPPO şi reprezentanţilor autorizaţi ai acestora, acces la amplasamentele şi sediile în care se implementează proiectul, precum şi la orice documente şi date informatice privind implementarea proiectului şi să ia toate măsurile corespunzătoare pentru a facilita activitatea acestora. Accesul agenţilor autorizaţi ai Comisiei, OLAF, CCE, DLAF, DNA, AA şi EPPO se acordă în condiţii de strictă confidenţialitate faţă de terţi, fără a aduce atingere obligaţiilor de drept public care le revin, cu notificarea prealabilă sau prin solicitare directă.

    CAP. IX
    Monitorizarea şi raportare Monitorizarea implementării contractului de finanţare
    ART. 12.
    – ........... urmăreşte stadiul implementării contractului de finanţare prin:
    a) verificarea documentelor: verifică toate documentele aferente implementării măsurilor/investiţiilor prevăzute la art. 1 şi corectitudinea datelor şi informaţiilor din rapoartele de progres elaborate şi transmise de către Beneficiari (inclusiv progresul fizic al măsurilor/investiţiilor). În procesul de monitorizare verifică dacă datele raportului de progres al Beneficiarului sunt reale, dacă măsurile/investiţiile se implementează în conformitate cu prevederile contractuale şi respectă prevederile legislaţiei naţionale şi comunitare. De asemenea, verifică rezultatele raportate şi urmăreşte evoluţia în timp a indicatorilor stabiliţi prin contractul de finanţare;
    b) vizite la faţa locului: efectuează vizite la faţa locului. Scopul vizitei este de a verifica la faţa locului progresul fizic al măsurilor/investiţiilor şi acurateţea/corelarea datelor înscrise în rapoartele de progres, culegerea de date suplimentare vizând stadiul implementării (probleme întâmpinate), precum şi de a asigura o comunicare adecvată cu Beneficiarul. De asemenea, vizitele la faţa locului se vor efectua ori de câte ori situaţia o impune (sesizări, interpelări, articole în presă, la solicitarea coordonatorului naţional), inclusiv în vederea aprobării/respingerii propunerilor de modificare a contractelor de finanţare transmise de beneficiari;
    c) ........... are dreptul să efectueze monitorizarea, verificarea, controlul şi evaluarea realizării măsurilor/investiţiilor prevăzute la art. 1 şi a indicatorilor cuprinşi în Anexa nr. 1 la prezentul Contract de finanţare, pe toată durata acestuia;
    d) monitorizarea îndeplinirii indicatorilor post implementare: pentru a păstra contribuţia din fonduri europene, prin monitorizarea realizată la nivelul Beneficiarului timp de 5 ani de la efectuarea plăţilor finale aferente măsurilor/investiţiilor prevăzute la art. 1, ........... se asigură că nu sau înregistrat modificări substanţiale asupra acestora.



    Raportarea în cadrul contractului de finanţare
    ART. 13.
    (1) În vederea realizării raportării din cadrul contractului de finanţare, ........... realizează următoarele activităţi:
    a) transmite către MIPE rapoarte de progres la termenele şi cu frecvenţa stabilite, potrivit prevederilor legislaţiei naţionale şi/sau europene incidente şi/sau procedurilor interne aplicabile, trimestrial sau ori de câte ori se vor solicita în scris de către coordonatorul naţional. Aceste rapoarte de progres au scopul de a prezenta în mod regulat informaţii tehnice şi financiare referitoare la stadiul implementării/derulării reformelor şi investiţiilor, precum şi probleme întâmpinate pe parcursul implementării/derulării.
    b) asigură introducerea, în sistemul informatic de management al PNRR a datelor privind stadiul îndeplinirii ţintelor şi jaloanelor, datelor privind indicatorii, a datelor privind cheltuielile efectuate, inclusiv a datelor prevăzute la art. 22 alin. (2) lit. d) din Regulamentul (UE) 2021/241 al Parlamentului European şi al Consiliului din 12 februarie 2021 de instituire a Mecanismului de redresare şi rezilienţă.

    (2) În vederea realizării raportării din cadrul contractului de finanţare, Beneficiarul are obligaţia să raporteze/transmită ........... următoarele documentaţii:
    a) până la data de 5 decembrie a fiecărui an, lista achiziţiilor publice planificate a fi realizate în anul următor. Aceste informaţii stau la baza planificării fluxurilor financiare şi a resurselor umane şi de timp, de către coordonatorul naţional;
    b) până la data de 15 martie, respectiv 1 septembrie ale fiecărui an, datele necesare elaborării de către coordonatorul naţional a cererii de plată şi declaraţiei de gestiune. Aceste date sunt însoţite de documente justificative actualizate, după caz, la solicitarea coordonatorului de reformă şi/sau investiţie, până la data transmiterii cererii de plată şi declaraţiei de gestiune către CE;
    c) trimestrial sau la termenele şi cu frecvenţa stabilite potrivit prevederilor legislaţiei naţionale şi/sau europene incidente şi/sau procedurilor interne relevante, precum şi ori de câte ori se vor solicita în scris de coordonatorul de reformă rapoarte privind progresul tehnic şi financiar al reformelor şi/sau investiţiilor stabilite prin contractul de finanţare încheiat, pe formatul standard stabilit prin procedura operaţională de monitorizare a coordonatorului de reformă şi/sau investiţie
    d) Aceste rapoarte de progres au scopul de a prezenta în mod regulat informaţii tehnice financiare referitoare la stadiul implementării/realizării reformei şi investiţiei, precum şi problemele întâmpinate pe parcursul implementării/derulării;
    e) Depunerea rapoartelor de progres ale Beneficiarului se va face la coordonatorul de reformă, în format electronic, potrivit prevederilor legislaţiei naţionale şi/sau europene incidente şi/sau procedurilor interne relevante şi/sau solicitărilor formulate de acesta.
    f) până la data de 15 ianuarie, respectiv 15 iulie a anului de raportare datele privind indicatorii comuni conform art. 29 alin. (4) lit. a) din Regulamentul (UE) 2021/241 al Parlamentului European şi al Consiliului din 12 februarie 2021. Perioada de raportare acoperă întreaga perioadă de implementare a planului, începând cu 1 februarie 2020, după caz, până la datele-limită, şi anume 31 decembrie şi 30 iunie în fiecare an.


    CAP. X
    Recuperarea finanţării
    ART. 14.
    (1) În cazul în care, în urma derulării activităţilor de constatare menţionate la art. 31 din OUG nr. 124/2021, MIPE şi ........... stabilesc, prin acte administrative, creanţe bugetare/fiscale, MIPE/coordonatorul de reforme şi/sau investiţii, după caz, efectuează demersuri pentru recuperarea creanţelor în cauză.
    (2) MIPE şi ........... efectuează demersuri pentru recuperarea sumelor reprezentând dobânzi rezultate din stabilirea creanţelor bugetare/fiscale.

    CAP. XI
    Răspunderea părţilor, forţa majoră şi cazul fortuit
    ART. 15.
    (1) Niciuna dintre părţi nu este şi nu poate fi ţinută răspunzătoare pentru daunele/prejudiciile cauzate unui terţ din vina celeilalte părţi sau cauzate celeilalte părţi de către un terţ în îndeplinirea prezentului contract şi/sau scopul implementării proiectului sau în legătură cu aceasta.
    (2) Fiecare parte este răspunzătoare pentru orice daune sau prejudicii cauzate celeilalte părţi prin neîndeplinirea sau îndeplinirea cu întârziere şi/sau defectuoasă a obligaţiilor ce îi revin, conform prevederilor prezentului contract.
    (3) În cazul constatării de către instituţiile îndreptăţite, a nerealizării investiţiei, sau a neexecutării culpabile a unei obligaţii, dintr-o vină imputabilă uneia dintre părţile semnatare ale acestui contract, aceasta atrage răspunderea civilă a părţii aflate în culpă, în condiţiile legii.

    ART. 16.
    (1) Prin forţă majoră se înţelege orice eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil şi inevitabil intervenit după data intrării în vigoare prezentului contract, care împiedică executarea în tot sau în parte a contractului şi care exonerează de răspundere partea care o invocă. Forţa majoră exonerează de răspundere părţile în cazul neexecutării parţiale sau totale a obligaţiilor asumate prin prezentul contract, pe toată perioada în care aceasta acţionează şi numai dacă a fost notificată corespunzător celeilalte părţi. Nu este considerat forţă majoră un eveniment asemenea celor de mai sus care, fără a crea o imposibilitate de executare, face extrem de costisitoare executarea obligaţiilor uneia din părţi.
    (2) Pot constitui cauze de forţă majoră evenimente cum ar fi: calamităţile naturale (cutremure, inundaţii, alunecări de teren), război, revoluţie, embargo. Enumerarea nu este exhaustivă.
    (3) Partea care invocă forţa majoră are obligaţia de a notifica celeilalte părţi cazul de forţă majoră, în termen de 5 zile calendaristice de la data apariţiei, de a dovedi existenţa situaţiei de forţă majoră în baza unui document eliberat sau emis de către autoritatea competentă, în termen de cel mult 15 zile calendaristice de la data comunicării acestuia. De asemenea, are obligaţia de a comunica data încetării situaţiei de forţă majoră, în termen de 5 zile calendaristice de la încetare.
    (4) Părţile au obligaţia de a lua orice măsuri care le stau la dispoziţie în vederea limitării consecinţelor acţiunii forţei majore.
    (5) Dacă partea care invocă forţa majoră nu procedează la notificarea începerii şi încetării cazului de forţa majoră, în condiţiile şi termenele prevăzute, nu va fi exonerată de răspundere şi va suporta toate daunele provocate celeilalte părţi prin lipsa de notificare.
    (6) Executarea contractului este suspendată de la data apariţiei cazului de forţă majoră pe toată perioada de acţiune al acestuia, fără a prejudicia drepturile ce se cuvin părţilor.
    (7) În cazul în care forţa majoră şi/sau efectele acesteia obligă la suspendarea executării prezentului contract pe o perioada mai mare de 3 luni, părţile se vor întâlni într-un termen de cel mult 10 zile calendaristice de la expirarea acestei perioade, pentru a conveni asupra modului de continuare, modificare sau încetarea contractului de finanţare.
    (8) Cazul fortuit*3 aşa cum este acesta definit la art. 1351, alin (3) din Legea nr. 287/2009 Codul civil, nu este exonerator de răspundere contractuală a părţilor semnatare ale prezentului contract.
        *3 În conformitate cu prevederile art. 1351, alin (3) din Legea nr. 287/2009 Codul civil "cazul fortuit este un eveniment care nu poate fi prevăzut şi nici împiedicat de către cel care ar fi fost chemat să răspundă dacă evenimentul nu s-ar fi produs".


    CAP. XII
    Încetarea contractului de finanţare
    ART. 17.
        Prezentul contract de finanţare încetează:
    a) la data prevăzută la art. 3 din prezentul Contract de finanţare, cu menţinerea obligaţiilor privind păstrarea evidenţelor/sustenabilitatea investiţiei pentru o perioadă de 5 ani;
    b) prin acordul de voinţă al părţilor în acest sens, confirmat în scris, cu recuperarea proporţională a finanţării acordate, dacă este cazul;
    c) prin reziliere pentru neexecutarea sau executarea defectuoasă a obligaţiilor asumate prin prezentul Contract de finanţare;
    d) în condiţiile prevăzute la art. 3 alin. (5) şi (6).


    CAP. XIII
    Soluţionarea litigiilor
    ART. 18.
    (1) Părţile trebuie să acţioneze cu bună credinţă şi să depună toate diligenţele necesare în vederea soluţionării pe cale amiabilă a oricărei dispute, controverse sau neînţelegeri care pot apărea între ele în cadrul sau în legătură cu îndeplinirea prezentului contract de finanţare.
    (2) În cazul în care părţile nu ajung la soluţionarea litigiului pe cale amiabilă, atunci părţile se pot adresa instanţelor judecătoreşti competente.

    CAP. XIV
    Corespondenţa între părţi
    ART. 19.
        Întreaga corespondenţă legată de prezentul contract de finanţare, inclusiv orice notificare, avizare, acord, aprobare, certificare sau decizie în legătură cu prezentul contract se va face în scris, inclusiv prin mijloace electronice, conform legislaţiei naţionale şi/sau europene incidente şi/sau procedurilor interne relevante. În cazul în care legislaţia sau procedurile nu prevăd în mod expres un termen, comunicarea se va realiza în termen de 5 zile lucrătoare de la momentul care face obiectul notificării, respectiv de la momentul înregistrării comunicării.

    ART. 20.
        .......... poate comunica inclusiv prin instrucţiuni, modele şi formate de formulare pentru aplicarea prevederilor prezentului contract.

    CAP. XV
    Legea incidentă
    ART. 21.
        Prezentul contract şi orice obligaţii care decurg din sau în legătură cu acesta sunt reglementate de şi se interpretează în conformitate cu legislaţia naţională.

    CAP. XVI
    Transparenţa
    ART. 22.
        Părţile sunt de acord ca următoarele date să fie publicate, fără a se limita la acestea:
        denumirea coordonatorului naţional, denumirea .........., denumirea proiectului, valoarea totală a finanţării acordate, datele de începere şi de finalizare ale contractului, principalii indicatori, beneficiarii finali/grupul ţintă, precum plăţile efectuate în cadrul prezentului contract de finanţare.


    CAP. XVII
    Publicarea datelor
    ART. 22.
        Părţile se obligă ca, pe întreaga perioadă de implementare a prezentului Contract de finanţare, să asigure vizibilitatea rezultatelor.

    CAP. XVIII
    Confidenţialitate
    ART. 23.
    (1) Fără a aduce atingere obligaţiilor prevăzute în prezentul contract privind furnizarea informaţiilor documentelor necesare desfăşurării activităţilor de audit/control de către instituţiile/departamentele abilitate, părţile se angajează să depună toate diligenţele pentru păstrarea confidenţialităţii informaţiilor/documentelor a căror furnizare/dezvăluire ar putea aduce atingere normelor care reglementează proprietatea intelectuală, precum şi oricăror informaţii suspuse unor astfel de rigori de conduită .
    (2) Părţile vor fi exonerate de răspunderea pentru dezvăluirea informaţiilor prevăzute la alin. (1) dacă
    a) informaţia a fost dezvăluită după ce a fost obţinut acordul scris al celeilalte părţi în acest sens,
    b) oricare dintre părţi este obligată în mod legal să dezvăluie informaţia.


    CAP. XIX
    Prelucrarea datelor cu caracter personal
    ART. 24.
    Prelucrarea, stocarea colectarea datelor cu caracter personal se va realiza în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE, în scopul implementării/monitorizării prezentului Contract de finanţare, implementării proiectului, precum şi în scop statistic.
    CAP. XX
    Măsuri de informare şi publicitate
    ART. 25.
    (1) .......... este responsabil de monitorizarea îndeplinirii măsurilor legate de vizibilitatea fondurilor din partea Uniunii Europene, inclusiv, atunci când este cazul, prin afişarea emblemei Uniunii Europene şi a unei declaraţii de finanţare corespunzătoare cu următorul conţinut: "finanţat de Uniunea Europeană - NextGenerationEU", precum şi prin oferirea de informaţii specifice coerente, concrete şi proporţionale unor categorii de public diverse, care includ mass-media şi publicul larg, cu respectarea prevederilor Manualului de identitate vizuală a PNRR elaborat de către coordonatorul naţional. Această monitorizare se va efectua cu respectarea prevederilor legislaţiei naţionale şi europene incidente, în vigoare.
    (2) Beneficiarul este responsabil pentru implementarea activităţilor de informare şi comunicare în legătură cu finanţarea obţinută prin PNRR, în conformitate cu prevederile prezentului contract.

    CAP. XXI
    Dispoziţii finale
    ART. 26.
        Prezentul Contract se poate modifica la cererea părţilor ca urmare a necesităţii de armonizare a observaţiilor Comisiei Europene.

    ART. 27.
        Prezentul Contract de finanţare se încheie într-un singur exemplar, în format electronic, având valoare juridică, şi este semnat electronic de către ambele părţi.


┌──────────────────┬───────────────────┐
│Ministerul …………… │Beneficiar │
├──────────────────┼───────────────────┤
│Prin reprezentant │Prin reprezentant │
│legal │legal │
├──────────────────┼───────────────────┤
│Ministru …………. │ │
└──────────────────┴───────────────────┘


    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016