Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DOCUMENT-CADRU din 30 noiembrie 2009  de implementare a Programului operational Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DOCUMENT-CADRU din 30 noiembrie 2009 de implementare a Programului operational "Dezvoltarea capacitatii administrative"

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 10 din 7 ianuarie 2010
DOCUMENT-CADRU din 30 noiembrie 2009
de implementare a Programului operaţional "Dezvoltarea capacitãţii administrative"
EMITENT: MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR
MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 10 din 7 ianuarie 2010


(Versiunea a II-a
octombrie 2009)

Listã de acronime
ACIS - Autoritatea pentru coordonarea instrumentelor structurale
AM - Autoritate de management
AM PODCA - Autoritatea de management pentru Programul operaţional "Dezvoltarea capacitãţii administrative"
ANAF - Agenţia Naţionalã pentru Administrare Fiscalã
ASG - Agenţia pentru Strategii Guvernamentale
B - beneficiar
CE - Comisia Europeanã
CSNR - Cadrul strategic naţional de referinţã
DCI - Documentul-cadru de implementare (a PO DCA)
DMI - Domeniu major de intervenţie
DPP - Direcţia de politici publice
ECDL - Permisul european de conducere a calculatorului
FEDR - Fondul European de Dezvoltare Regionalã
FSE - Fondul Social European
INS - Institutul Naţional de Statisticã
MDRL - Ministerul Dezvoltãrii Regionale şi Locuinţei
MFP - Ministerul Finanţelor Publice
MAI - Ministerul Administraţiei şi Internelor
MS - Ministerul Sãnãtãţii
PO - Program operaţional
PO DCA - Programul operaţional "Dezvoltarea capacitãţii administrative"
SGG - Secretariatul General al Guvernului
SMIS - Single Management Information System (Sistemul unic de management al informaţiei)
SWOT - puncte forte, puncte slabe, oportunitãţi, ameninţãri
UCRAP - Unitatea centralã pentru reforma administraţiei publice
UE - Uniunea Europeanã
UPP - Unitatea de politici publice

I. INTRODUCERE
Programul operaţional "Dezvoltarea capacitãţii administrative" a fost elaborat pentru a contribui în mod substanţial la punerea în practicã a prioritãţii tematice "Consolidarea unei capacitãţi administrative eficiente", stabilitã în Cadrul strategic naţional de referinţã (CSNR).
Necesitatea de a investi în capacitatea instituţionalã este recunoscutã de orientãrile strategice comunitare privind coeziunea, în acele state membre unde performanţa socioeconomicã şi buna guvernare constituie câteva dintre principalele provocãri ale perioadei de programare 2007-2013*1). Dezvoltarea capacitãţii administrative se referã la un set de schimbãri structurale şi de proces care permit guvernelor sã îmbunãtãţeascã formularea şi implementarea programelor în vederea obţinerii de rezultate sporite.
--------
*1) Întãrirea capacitãţii instituţionale şi a eficienţei administraţiei publice şi a serviciilor publice în urmãtoarea perioadã de programare (2007-2013) - DG ocupare, afaceri sociale şi şanse egale.

Strategia Lisabona revizuitã afirmã necesitatea unei mai bune legislaţii, precum şi a unei mai bune elaborãri şi furnizãri de politici publice în scopul asigurãrii condiţiilor pentru creşterea economicã şi crearea de locuri de muncã. Dezvoltarea capacitãţii administrative poate avea o contribuţie directã la atingerea acestor obiective.
Instituţiile publice pot contribui la programele de dezvoltare socioeconomicã prin exercitarea urmãtoarelor funcţii:
● îmbunãtãţirea proceselor de luare a deciziilor, inclusiv îmbunãtãţirea calitãţii investiţiilor importante (acumularea de cunoştinţe şi resurse umane) şi a selecţiei de proiecte (informaţii, reglementãri şi mecanisme de feed-back);
● asigurarea unei implementãri şi aplicãri mai bune a legislaţiei;
● îmbunãtãţirea mecanismelor de reglementare, în special prin crearea unui model standardizat pentru mãsurarea costurilor asociate prevãzute de legislaţia existentã;
● asigurarea unei infrastructuri adecvate pentru activitãţile economice (resurse umane, baze de date, aspecte legislative);
● îmbunãtãţirea procesului decizional în administraţia publicã;
● asigurarea calitãţii şi eficienţei furnizãrii serviciilor publice;
● creşterea numãrului de funcţionari publici cu calificare profesionalã în managementul resurselor umane, finanţe, economie şi drept.
Luând în considerare analiza situaţiei curente şi analiza SWOT a administraţiei publice din România, Guvernul a identificat urmãtoarele arii prioritare în care intervenţiile PO DCA sunt necesare şi pot avea cea mai mare valoare adãugatã:
● consolidarea proceselor de luare a unor decizii eficiente şi consolidarea proceselor de responsabilizare care îmbunãtãţesc eficacitatea organizaţionalã în cadrul administraţiei publice româneşti;
● îmbunãtãţirea calitãţii şi eficienţei standardelor în furnizarea de servicii publice, cu accentul pus pe continuarea procesului de descentralizare.
S-a convenit asupra faptului cã eficienţa şi impactul PO DCA pot fi îmbunãtãţite prin concentrarea sprijinului asupra anumitor sectoare-cheie. Pentru a identifica sectoarele prioritare pentru PO DCA a avut loc o consultare preliminarã la nivel decizional, pe baza stadiului actual de dezvoltare a strategiilor de descentralizare, pe baza responsabilitãţilor din ce în ce mai mari ale administraţiei publice şi pe baza contribuţiei generale la dezvoltarea socioeconomicã la nivel naţional (avându-se în vedere alocarea bugetarã pentru aceste sectoare, numãrul funcţionarilor publici care lucreazã în aceste domenii, numãrul instituţiilor subordonate şi dimensiunea grupului-ţintã - procent din populaţie care beneficiazã de aceste servicii publice).
Conform Programului de guvernare, cap. 22 - Reforma administraţiei publice, precum şi pe baza criteriilor mai sus menţionate, Guvernul României se va concentra pe 3 sectoare principale pentru continuarea procesului de descentralizare şi creşterea calitãţii serviciilor publice: sãnãtate, educaţie şi asistenţã socialã. Este prevãzut faptul cã şi alte sectoare pot primi suport pe durata implementãrii PO DCA, în funcţie de evoluţia condiţiilor socioeconomice şi de situaţia existentã în administraţia publicã.
PO DCA va fi implementat prin 3 axe prioritare. Acestea sunt legate în mod direct de obiectivele specifice ale PO DCA:
I. axa prioritarã 1: Îmbunãtãţiri de structurã şi proces ale managementului ciclului de politici publice;
II. axa prioritarã 2: Îmbunãtãţirea calitãţii şi eficienţei furnizãrii serviciilor publice, cu accentul pus pe procesul de descentralizare;
III. axa prioritarã 3: Asistenţã tehnicã.
Obiectivul general al PO DCA este de a contribui la crearea unei administraţii publice mai eficiente şi mai eficace în beneficiul socioeconomic al societãţii româneşti.
Documentul de faţã reprezintã Documentul-cadru de implementare (DCI) a Programului operaţional "Dezvoltarea capacitãţii administrative" (PO DCA) pentru perioada 2007-2013 în România. Acesta este un document elaborat de Autoritatea de management pentru PO DCA. Scopul DCI este de a prezenta:
● descrierea detaliatã a domeniilor majore de intervenţie pentru fiecare axã prioritarã din PO DCA;
● defalcarea fondurilor alocate pentru fiecare dintre aceste domenii majore de intervenţie;
● câteva aspecte legate de procesul de implementare.
Acest tip de document nu este solicitat în mod formal prin Regulamentul Consiliului (CE) nr. 1.083/2006 stabilind prevederile generale referitoare la Fondul European de Dezvoltare Regionalã, Fondul Social European şi Fondul de coeziune, ci prin cadrul metodologic naţional. Astfel, PO DCA este completat de cãtre DCI pentru a oferi îndrumare în ceea ce priveşte implementarea practicã a asistenţei financiare. DCI oferã o imagine mai detaliatã a scopului PO DCA şi a modului în care acesta va sprijini administraţia din România pentru a deveni mai eficace şi mai eficientã. Documentul subliniazã obiectivele la nivelul fiecãrui domeniu major de intervenţie şi specificã operaţiunile eligibile care pot fi sprijinite prin PO DCA. DCI oferã, în special, informaţii legate de aspectele instituţionale, beneficiari, proceduri, criterii de selecţie a proiectelor şi detalii cu privire la alocãrile financiare, natura asistenţei financiare disponibile (acolo unde este cazul), precum şi indicatori privind realizãrile imediate şi rezultatele operaţionale. Tabelele financiare oferã o prezentare generalã a alocãrii orientative de fonduri la nivel de axã prioritarã şi de domeniu major de intervenţie.

II. DESCRIEREA DOMENIILOR MAJORE DE INTERVENŢIE
II.1. Axa prioritarã 1 - Îmbunãtãţiri de structurã şi proces ale managementului ciclului de politici publice
Cadrul strategic naţional de referinţã 2007-2013 (CSNR) urmãreşte îmbunãtãţirea abordãrii strategice a politicilor regionale şi de coeziune economicã şi socialã din România şi realizarea unei coordonãri cu politicile CE, în special cu Strategia Lisabona, care dezvoltã politici pentru creşterea economicã şi crearea de noi locuri de muncã. Consolidarea capacitãţii administrative este una dintre principalele prioritãţi din CSNR, contribuind la dezvoltarea socioeconomicã. Intervenţiile din aceastã prioritate tematicã se vor concentra pe rezolvarea blocajelor din sectorul public care împiedicã dezvoltarea socioeconomicã şi pe cele mai importante elemente ale reformei administraţiei publice.
Conform CSNR, obiectivul general al PO DCA este acela de a contribui la crearea unei administraţii publice mai eficiente şi mai eficace în beneficiul socioeconomic al societãţii româneşti.
Obiectivul acestei axe prioritare este sã contribuie la o îmbunãtãţire durabilã a capacitãţii administraţiei publice din România, prin realizarea unor îmbunãtãţiri de structurã şi proces ale managementului ciclului de politici publice.
II.1.1. Domeniul major de intervenţie 1.1. - Îmbunãtãţirea procesului de luare a deciziilor la nivel politico-administrativ
II.1.1.1. Descriere
Nevoia de a moderniza prevederile vizând elaborarea de politici publice a fost recunoscutã de administraţia din România prin strategii succesive de reformã a administraţiei publice încã din anul 2001. Operaţiunile acestui domeniu major de intervenţie cautã sã rãspundã urmãtoarelor probleme:
● deficienţe semnificative în formularea de politici publice - mai ales pentru consultarea cu factorii interesaţi, întârzieri în planificarea şi pregãtirea legislaţiei, ceea ce afecteazã implementarea politicilor sectoriale;
● subestimarea eforturilor şi capacitãţii necesare pentru a elabora propuneri de reformã bine documentate;
● imperfecţiuni ale cadrului legislativ - numãrul mare de legi şi nevoia frecventã de modificare a acestora;
● numãrul mare de reglementãri pentru cetãţeni şi lipsa unui model standardizat de mãsurare a barierelor administrative impuse prin legislaţie;
● slaba coordonare interinstituţionalã pentru rezolvarea problemelor comune.
Obiectivul specific al acestui domeniu major de intervenţie este de a dezvolta capacitatea de formulare a politicilor publice, capacitatea de a realiza o mai bunã reglementare şi planificare strategicã, precum şi aceea de a dezvolta parteneriatele interinstituţionale.
Acest domeniu major va folosi asistenţa FSE pentru a sprijini dezvoltarea abilitãţilor în formularea de politici publice şi planificare strategicã drept punct de plecare pentru mai bune alegeri de politici publice sprijinite de o disponibilitate şi analizã îmbunãtãţite a informaţiilor. Pregãtirile pentru formularea de politici publice şi planificarea strategicã au fost deja realizate, astfel încât operaţiunile se vor concentra pe instruirea personalului din UPP-urile nou-create în ministere şi unitãţile echivalente din administraţia localã. Se va acorda de asemenea sprijin pentru crearea de UPP-uri în alte domenii. România a colaborat cu Grupul de lucru al UE pentru o mai bunã reglementare şi va lansa anumite iniţiative prin acest domeniu major de intervenţie, inclusiv evaluarea impactului reglementãrilor, reducerea costurilor administrative şi simplificarea administrativã etc.
Astfel, se recunoaşte contribuţia importantã pe care o mai bunã reglementare o poate avea în îmbunãtãţirea cadrului de politici şi strategii, ceea ce ar trebui sã ducã la o îmbunãtãţire directã în performanţa administrativã. Deoarece majoritatea domeniilor complexe de politici publice necesitã rãspunsuri interinstituţionale, acest domeniu major de intervenţie va sprijini de asemenea activitatea consiliilor interministeriale. În acelaşi timp, se vor urmãri şi aspecte legate de planificarea strategicã vizând îmbunãtãţirea coerenţei politicilor la nivel instituţional şi a reformelor privind managementul cheltuielilor publice prin alocarea fondurilor bugetare pe bazã de performanţã (bugetare pe programe).
II.1.1.2. Operaţiuni orientative
● elaborarea unui set de instrumente, metode şi a unui cadru instituţional (inclusiv planificarea strategicã şi bugetarea pe programe) specific unei abordãri orientate cãtre politici publice, care sã ducã la o mai bunã reglementare (şi la reducerea costurilor administrative) în administraţia publicã;
● instruirea specialiştilor implicaţi în procesul de formulare a politicilor publice în ministerele de linie şi în administraţia publicã localã;
● implementarea planurilor strategice şi training în planificarea strategicã (inclusiv în bugetarea pe programe) pentru personalul de conducere din administraţia publicã centralã şi localã, inclusiv training pentru consiliile interministeriale şi un program de formare formatori;
● dezvoltarea de mecanisme pentru a promova şi implementa iniţiative de parteneriat la toate nivelurile pentru a asigura implicarea factorilor interesaţi în procesul de dezvoltare a politicilor publice.
II.1.1.3. Activitãţi eligibile orientative
PO DCA nu finanţeazã instruire de tip vocaţional.
● Consultanţã, studii şi instruire pentru elaborarea, dezvoltarea şi/sau implementarea unui set de instrumente, metode, standarde, proceduri şi a unui cadru instituţional specific unei abordãri orientate cãtre politici publice, care sã ducã la o mai bunã reglementare
● Dezvoltarea şi furnizarea programelor de instruire (inclusiv realizare de curricule şi materiale didactice) pentru specialiştii implicaţi în procesul de formulare a politicilor publice în ministerele de linie şi în administraţia publicã localã
● Dezvoltarea şi furnizarea programelor de instruire (inclusiv realizare de curricule şi materiale didactice) în domeniul planificãrii strategice pentru personalul de conducere din administraţia publicã centralã şi localã, inclusiv instruire pentru consiliile interministeriale, precum şi dezvoltarea şi furnizarea programelor de formare şi de perfecţionare formatori
● Consultanţã, studii şi instruire pentru elaborarea, actualizarea, revizuirea, testarea, implementarea şi/sau dezvoltarea de mecanisme pentru a promova şi implementa iniţiative de parteneriat la toate nivelurile
● Schimbul de bune practici şi aplicarea pe scarã largã a acestora, vizite de studiu, organizarea de seminare, conferinţe, acordarea de premii în domeniul planificãrii strategice, politicilor publice şi implementãrii parteneriatelor
● Studii/Cercetãri, consultanţã şi instruire în domeniul planificãrii strategice pe termen mediu şi lung şi al bugetãrii pe programe
II.1.1.4. Categorii de cheltuieli eligibile
● cheltuieli pentru consultanţã şi expertizã;
● cheltuieli de personal;
● cheltuieli cu deplasarea;
● cheltuieli pentru traduceri şi interpretariat;
● cheltuieli aferente tipãririi şi multiplicãrii de materiale;
● cheltuieli pentru închirieri şi leasing;
● cheltuieli cu achiziţia de materiale consumabile;
● cheltuieli generale de administraţie;
● cheltuieli pentru dotãri care pot intra în categoria mijloacelor fixe sau a obiectelor de inventar;
● cheltuieli pentru achiziţia de active fixe necorporale;
● cheltuieli pentru servicii informatice şi de comunicaţii;
● taxe;
● cheltuieli aferente procedurilor de achiziţie publicã;
● cheltuieli pentru informare, comunicare şi publicitate pentru proiect;
● cheltuieli pentru informare, comunicare şi publicitate pentru activitãţi de conştientizare;
● cheltuieli cu achiziţionarea de publicaţii în format tipãrit şi/sau electronic şi abonamente pe durata de derulare a proiectului;
● cheltuieli privind achiziţionarea serviciilor de audit;
● cheltuieli aferente garanţiilor bancare;
● cheltuieli pentru organizarea şi/sau participarea la evenimente de genul conferinţe, seminare, ateliere de lucru, reuniuni de lucru, cursuri de instruire, activitãţi transnaţionale.
II.1.1.5. Utilizarea finanţãrii încrucişate FSE/FEDR
Folosirea finanţãrii încrucişate FSE/FEDR este limitatã la 10% din fondurile comunitare alocate la nivelul axei prioritare.
II.1.1.6. Alocarea financiarã orientativã




- euro -
┌──────┬──────────┬──────────────┬─────────────────────────────────────────────────────┬───────────┐
│ │ │Contribuţia UE│ Contribuţia publicã naţionalã *) │Contribuţia│
│ An │ TOTAL │ (FSE) ├───────────────┬─────────────┬────────────┬──────────┤ privatã │
│ │ │ │Bugetul de stat│Bugetul local│ Alte surse │ Total │ │
│ │ │ │ │ │ publice │ │ │
├──────┼──────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼────────────┼──────────┼───────────┤
│ 2007 │ 3.985.147│ 3.387.375 │ 573.861 │ 23.911 │ 0 │ 597.772│ 0 │
├──────┼──────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼────────────┼──────────┼───────────┤
│ 2008 │ 5.562.427│ 4.728.063 │ 800.989 │ 33.375 │ 0 │ 834.364│ 0 │
├──────┼──────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼────────────┼──────────┼───────────┤
│ 2009 │ 8.074.078│ 6.862.966 │ 1.162.667 │ 48.444 │ 0 │ 1.211.112│ 0 │
├──────┼──────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼────────────┼──────────┼───────────┤
│ 2010 │ 8.235.560│ 7.000.226 │ 1.185.921 │ 49.413 │ 0 │ 1.235.334│ 0 │
├──────┼──────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼────────────┼──────────┼───────────┤
│ 2011 │ 5.902.893│ 5.017.459 │ 850.017 │ 35.417 │ 0 │ 885.434│ 0 │
├──────┼──────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼────────────┼──────────┼───────────┤
│ 2012 │ 4.863.075│ 4.133.614 │ 700.283 │ 29.178 │ 0 │ 729.461│ 0 │
├──────┼──────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼────────────┼──────────┼───────────┤
│ 2013 │ 4.487.925│ 3.814.736 │ 646.261 │ 26.928 │ 0 │ 673.189│ 0 │
├──────┼──────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼────────────┼──────────┼───────────┤
│TOTAL:󧓱.111.105│ 34.944.439 │ 5.919.999 │ 246.667 │ 0 │ 6.166.666│ 0 │
└──────┴──────────┴──────────────┴───────────────┴─────────────┴────────────┴──────────┴───────────┘



---------
*) Distribuţia sumelor între cele 3 tipuri de surse publice este orientativã, putând varia în cursul implementãrii în funcţie de tipurile de proiecte şi categoriile de beneficiari.

II.1.1.7. Dimensiunea finanţãrii acordate
Pentru beneficiarii ordonatori de credite ai bugetului de stat, bugetului asigurãrilor sociale de stat şi ai bugetelor fondurilor speciale şi entitãţile aflate în subordine sau în coordonare finanţate integral din bugetele acestora:


┌──────────────────────────────────────────────────────────┬───────────────────┐
│Valoarea totalã a proiectelor (lei) �.000-20.000.000 │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Valoarea maximã a finanţãrii acordate │Nu se aplicã. │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Valoarea eligibilã a proiectului │Nu se aplicã. │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Valoarea maximã a finanţãrii acordate din costul │ │
│total eligibil 󧔝% │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Contribuţia eligibilã minimã a beneficiarului 󧓗% │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Contribuţia comunitarã din finanţarea acordatã �% │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Contribuţia publicã naţionalã din finanţarea acordatã 𗈔% │
└──────────────────────────────────────────────────────────┴───────────────────┘

Pentru celelalte categorii de beneficiari:

┌──────────────────────────────────────────────────────────┬───────────────────┐
│Valoarea totalã a proiectelor (lei) �.000-20.000.000 │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Valoarea maximã a finanţãrii acordate │Nu se aplicã. │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Valoarea eligibilã a proiectului │Nu se aplicã. │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Valoarea maximã a finanţãrii acordate din costul │ │
│total eligibil 󧔪% │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Contribuţia eligibilã minimã a beneficiarului 𗈖% │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Contribuţia comunitarã din finanţarea acordatã 󧔝,51% │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Contribuţia publicã naţionalã din finanţarea acordatã 󧓖,49 │
└──────────────────────────────────────────────────────────┴───────────────────┘



II.1.1.8. Categorii de beneficiari eligibili, grupuri-ţintã şi tipuri de cereri de propuneri de proiecte




┌──────────────────────────────────────────┬───────────────────────────────┬──────────────────┬──────────────────────────┐
│ Operaţiuni │ Beneficiari │ Grupuri-ţintã │ Tipuri de cerere │
│ │ │ │ de propuneri de proiecte │
├──────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┼──────────────────┼──────────────────────────┤
│● Elaborarea unui set de instrumente, │● SGG - DPP │● Administraţia │- Dezvoltarea de proiecte │
│metode şi a unui cadru instituţional │● MAI │centralã şi localã│- Cerere de proiecte cu │
│(inclusiv planificarea strategicã şi │● Ministere │(instituţii │depunere continuã (fãrã │
│bugetarea pe programe) specific unei │● Agenţii │publice şi/sau │termen-limitã de depunere)│
│abordãri orientate cãtre politici publice,│● ONG-uri*) │angajaţii │- Cerere de proiecte cu │
│care sã ducã la o mai bunã │● Universitãţi │acestora) │termen-limitã de depunere │
│reglementare (şi la reducerea costurilor │● Autoritãţi ale administraţiei│ │ │
│administrative) în administraţia publicã │publice locale**) │ │ │
│ │● Asociaţiile de dezvoltare │ │ │
│ │intercomunitarã*2) │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┼──────────────────┼──────────────────────────┤
│● Instruirea specialiştilor implicaţi în │● SGG - DPP │Administraţia │- Cerere de proiecte cu │
│procesul de formulare a politicilor │● Instituţiile publice din │centralã şi localã│depunere continuã (fãrã │
│publice în ministerele de linie şi în │sectoarele prioritare │(instituţii │termen-limitã de depunere)│
│administraţia publicã localã │● Ministere │publice şi/sau │- Cerere de proiecte cu │
│ │● Agenţii │angajaţii │termen-limitã de depunere │
│ │● MAI │acestora) │- Dezvoltare de proiecte │
│ │● ONG-uri*) │ │ │
│ │● Universitãţi │ │ │
│ │● Autoritãţi ale administraţiei│ │ │
│ │publice locale**) │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┼──────────────────┼──────────────────────────┤
│● Implementarea planurilor strategice şi │● SGG - DPP │●Administraţia │- Cerere de proiecte cu │
│training în planificarea strategicã │● Instituţiile publice din │centralã şi localã│depunere continuã (fãrã │
│(inclusiv în bugetarea pe programe) │sectoarele prioritare │(instituţii │termen-limitã de depunere)│
│pentru personalul de conducere din │● Ministere │publice şi/sau │- Cerere de proiecte cu │
│administraţia publicã centralã şi localã, │● MAI │angajaţii │termen-limitã de depunere │
│inclusiv training pentru consiliile │● Agenţii │acestora) │- Dezvoltare de proiecte │
│interministeriale şi un program de │● Autoritãţi ale administraţiei│● ONG-uri │ │
│formare formatori │publice locale**) │ │ │
│ │● ONG-uri*) │ │ │
│ │● Universitãţi │ │ │
│ │● Asociaţiile de dezvoltare │ │ │
│ │intercomunitarã │ │ │
├──────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┼──────────────────┼──────────────────────────┤
│● Dezvoltarea de mecanisme pentru a │● SGG - DPP │● Administraţia │- Cerere de proiecte cu │
│promova şi implementa iniţiative de │● Instituţiile publice din │centralã şi localã│depunere continuã (fãrã │
│parteneriat la toate nivelurile pentru a │sectoarele prioritare │(instituţii pu- │termen-limitã de depunere)│
│asigura implicarea factorilor interesaţi │● MAI │blice şi/sau anga-│- Cerere de proiecte cu │
│în procesul de dezvoltare a politicilor │● Autoritãţi ale administraţiei│jaţii acestota) │termen-limitã de depunere │
│publice │publice locale**) │● Ministerele │- Dezvoltare de proiecte │
│ │● ONG-uri*) │prioritare cu │ │
│ │● Universitãţi │unitãţile lor │ │
│ │ │deconcentrate; │ │
│ │ │● Serviciile │ │
│ │ │descentralizate │ │
│ │ │din sectoarele │ │
│ │ │prioritare │ │
│ │ │● ONG-uri │ │
└──────────────────────────────────────────┴───────────────────────────────┴──────────────────┴──────────────────────────┘



NOTĂ?:
ONG-urile şi universitãţile trebuie sã aplice în parteneriat cu cel puţin o autoritate a administraţiei publice (pentru asigurarea implementãrii proiectului).

--------
*2) Stabilite conform <>Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare (de exemplu, zonele metropolitane, aglomerãrile urbane etc.).
*) ONG-uri relevante în domeniul administraţiei publice (altele decât structurile asociative ale autoritãţilor publice locale).
**) Titularii contractelor care vor fi semnate cu Autoritatea de management sunt unitãţile administrativ-teritoriale şi sectoarele municipiului Bucureşti (conform <>Legii nr. 215/2001 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare).


II.1.1.9. Grupuri-ţintã
Vezi mai sus (II.1.1.8)
II.1.1.10. Perioada orientativã de depunere a proiectelor
2008-2015
II.1.1.11. Tipuri de cerere de propuneri de proiecte
Vezi mai sus (II.1.1.8)
II.1.1.12. Criterii de eligibilitate şi de evaluare/selecţie
Criterii de eligibilitate
A. Eligibilitatea beneficiarilor
● Solicitantul face parte din categoria de beneficiari menţionatã în Ghidul solicitantului.
● Solicitantul şi partenerii sãi (dacã este cazul) îndeplinesc condiţiile stabilite în Ghidul solicitantului.
● Sumele prevãzute în declaraţia solicitantului privind asigurarea cofinanţãrii şi a cheltuielilor neeligibile sunt cel puţin egale cu sumele declarate în cererea de finanţare.
● Solicitantul nu se aflã în una dintre situaţiile incompatibile cu acordarea finanţãrii din fonduri publice, conform Regulamentului CE, EURATOM nr. 1.605/2002 al Consiliului din 25 iunie 2002 privind regulamentul financiar aplicabil bugetului general al Comunitãţilor Europene, art. 93, cu excepţia lit. d).
B. Eligibilitatea proiectului
● Proiectul se încadreazã în operaţiunile prevãzute în Ghidul solicitantului.
● Activitãţile cuprinse în proiect corespund cel puţin unei activitãţi eligibile prezentate în Ghidul solicitantului.
● Grupul-ţintã este cel vizat de prezenta cerere de proiecte, conform Ghidului solicitantului.
● Valoarea totalã a proiectului şi contribuţia financiarã solicitatã se încadreazã în limitele stabilite în Ghidul solicitantului.
● Durata proiectului se încadreazã în termenele specificate în Ghidul solicitantului.
● Proiectul cuprinde mãsurile minime privitoare la publicitate, conform Ghidului solicitantului.
● Proiectul cuprinde mãsurile minime privitoare la dezvoltarea durabilã, conform Ghidului solicitantului.
● Proiectul cuprinde mãsurile minime privitoare la egalitatea de şanse, conform Ghidului solicitantului.
● Proiectul sau activitãţi din proiectul pentru care se solicitã finanţare nu a/au mai beneficiat de finanţare din fonduri publice, inclusiv din fonduri UE, în ultimii 5 ani.
● Proiectul respectã legislaţia naţionalã şi comunitarã.
Criterii de evaluare/selecţie
● Relevanţa proiectului: se urmãresc şi se evalueazã modul în care proiectul contribuie la atingerea obiectivelor PO DCA, a obiectivelor din strategiile naţionale/locale/regionale şi a obiectivelor instituţiei solicitante, modalitatea în care este prezentatã nevoia/problema pe care proiectul doreşte sã o rezolve şi urgenţa intervenţiei.
● Coerenţa şi sustenabilitatea: se urmãreşte coerenţa întregului proiect, din perspectiva realismului planului de activitãţi şi a rezultatelor sale, cu indicatorii aferenţi, în corelaţie cu indicatorii specificaţi în DCI, a modalitãţii în care partenerii, dacã este cazul, se implicã în proiect. De asemenea, se evalueazã modul în care iniţiativa/proiectul se coreleazã cu alte iniţiative, dacã planul de activitãţi propus conduce la atingerea rezultatelor şi scopului proiectului, modul în care rezultatele proiectului vor fi utilizate dupã finalizarea acestuia şi elementul de noutate pe care proiectul îl propune.
● Capacitatea de management: proiectul trebuie sã facã dovada existenţei unui cadru adecvat pentru implementarea proiectului (resurse alocate - materiale şi umane, roluri şi responsabilitãţi clar definite), a experienţei instituţiei solicitantului şi a partenerului în gestionarea de proiecte şi a experienţei echipei de management propuse.
● Eficienţa cheltuielilor: evaluarea va urmãri ca finanţarea solicitatã sã fie adecvatã raportat la activitãţile desfãşurate pentru realizarea obiectivelor, activitãţile sã fie reflectate în buget, estimarea lor sã fie realistã, iar raportul dintre costuri şi rezultate sã fie satisfãcãtor.
● Contribuţia la politicile UE: modalitatea în care proiectul contribuie la atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilã şi promovare a egalitãţii de şanse (tot ceea ce proiectul propune peste cerinţele minime din cererea de proiecte).
II.1.1.13. Indicatori de monitorizare şi evaluare
Indicatori de program:





┌──────────────────────┬──────────┬─────┬──────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Indicatori │ Valoare │An de│ Ţinte cumulative orientative │
│de realizare imediatã │ de bazã │bazã ├─────┬─────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬───────┬───────┤
│ (output) │ │ � � │ 2009 │ 2010 │ 2011 │ 2012 │ 2013 │ 2014 │ 2015 │
├──────────────────────┼──────────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┤
│ Ghiduri şi │ 3 � │ 3 │ 3 │ 3 │ 5 │ 8 │ 11 │ 11 │ 11 │ 11 │
│ alte documente │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ metodologice │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ (numãr) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼──────────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┤
│ Zile participant │ 1.000 � 𗈕.000𗈕.000│ 5.000󧓚.000󧓰.000󧔎.000󧔫.000�.000�.250│
│ la instruire │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ (numãr) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼──────────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┤
│Indicatori de rezultat│ │ � � │ 2009 │ 2010 │ 2011 │ 2012 │ 2013 │ 2014 │ 2015 │
│ (result) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼──────────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┤
│ Documente de │ 44 � │ 44 │ 44 │ 44 │ 40 │ 36 │ 31 │ 26 │ 23 │ 20 │
│ politici publice şi │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ proiecte de acte │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ normative │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ nesatisfãcãtoare │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ înapoiate │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ iniţiatorilor de │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ cãtre SGG (%) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼──────────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┤
│ Reducere a │ De � │ 0 │ 0 │ 0 │ 4 │ 7 │ 11 │ 15 │ 17 │ 20 │
│ costurilor │determinat│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ administrative (%) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└──────────────────────┴──────────┴─────┴─────┴─────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴───────┴───────┘



Indicatori suplimentari:
● Numãr de participanţi la sesiuni de instruire, din care: femei/bãrbaţi
● Numãr de sesiuni de instruire
● Studii, analize, rapoarte, strategii
II.1.1.14. Teme orizontale
● Dezvoltare durabilã
Pentru a respecta cerinţele legislaţiei comunitare şi pentru a contribui la realizarea unei economii europene echilibrate, durabile şi inovative, conceptul dezvoltãrii durabile trebuie abordat în cadrul tuturor proiectelor finanţate din fonduri structurale.
Prin urmare, operaţiunile finanţate în cadrul acestui domeniu major de intervenţie vor urmãri respectarea principiilor dezvoltãrii durabile pe parcursul diferitelor etape de implementare, luând în considerare aspecte privind mediul înconjurãtor (de exemplu, diminuarea impactului negativ asupra mediului).
Proiectele trebuie sã abordeze toate cele 3 dimensiuni ale conceptului dezvoltãrii durabile, şi anume dimensiunea ecologicã, economicã şi socialã.
● Egalitate de şanse
Egalitatea de şanse reprezintã un drept fundamental, o valoare comunã şi un obiectiv cheie al UE, fiind în acelaşi timp o piesã centralã a strategiei nediscriminatorii şi o condiţie absolut necesarã pentru îndeplinirea obiectivelor de creştere, ocupare a forţei de muncã şi coeziune socialã la nivelul UE.
Astfel, solicitanţii vor respecta prevederile legislaţiei în vigoare cu privire la egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bãrbaţi în domeniul muncii, egalitãţii de şanse şi nediscriminare. În implementarea proiectelor vor fi avute în vedere toate politicile şi practicile prin care sã nu se realizeze nicio deosebire, excludere, restricţie sau preferinţã, indiferent de: rasã, naţionalitate, etnie, limbã, religie, categorie socialã, convingeri, gen, orientare sexualã, vârstã, handicap, boalã cronicã necontagioasã, infectare HIV, apartenenţã la o categorie defavorizatã, precum şi orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrângerea, înlãturarea recunoaşterii, folosinţei sau exercitãrii, în condiţii de egalitate, a drepturilor omului şi a libertãţilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul politic, economic, social şi cultural sau în orice alte domenii ale vieţii publice.
II.1.1.15. Ajutorul de stat
Nu se aplicã.
II.1.1.16. Clasificarea intervenţiilor


● Tema prioritarã
┌─────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Cod │ Tema prioritarã │
├─────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ Întãrirea capacitãţii instituţionale la nivel naţional, regional │
│ │şi local │
├─────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 81 │Mecanisme pentru îmbunãtãţirea elaborãrii de politici şi programe, │
│ │a monitorizãrii şi evaluãrii la nivel naţional, regional şi local, │
│ │dezvoltarea capacitãţii de furnizare a politicilor şi programelor │
└─────┴────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

● Forma de finanţare
┌─────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Cod │ Forma de finanţare │
├─────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 01 │Asistenţã nerambursabilã │
└─────┴────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

● Dimensiunea teritorialã
┌─────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Cod │ Tipul teritoriului │
├─────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 00 │Nu se aplicã │
└─────┴────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



II.1.1.17. Organisme intermediare
Nu se aplicã.
II.1.1.18. Organismul responsabil de efectuarea plãţilor cãtre beneficiari
AM PODCA - Unitatea de plãţi şi contabilitate din cadrul Compartimentului de management financiar
II.1.2. Domeniul major de intervenţie 1.2. - Creşterea responsabilizãrii administraţiei publice
II.1.2.1. Descriere
Acest domeniu major de intervenţie rãspunde urmãtoarelor probleme majore existente în administraţia publicã din România: lipsa unor informaţii credibile în ceea ce priveşte activitatea pentru a sprijini planificarea, monitorizarea şi responsabilizarea, precum şi lipsa recunoscutã a capacitãţii de evaluare, de folosire a feedbackului şi a lecţiilor învãţate din experienţele anterioare. Aceste aspecte sunt prezentate în analiza SWOT a PO DCA.
Cele douã domenii orientative sprijinite sunt raportarea performanţelor şi dezvoltarea unei culturi de monitorizare şi evaluare de programe. Raportarea performanţelor vizeazã îmbunãtãţirea conţinutului rapoartelor (financiare şi nonfinanciare) prin instruirea funcţionarilor publici implicaţi în colectarea şi analiza informaţiilor în ceea ce priveşte activitatea şi pregãtirea de rapoarte, precum şi instruirea funcţionarilor publici de conducere care iau decizii pe baza conţinutului rapoartelor de activitate. Acest fapt va îmbunãtãţi transparenţa prin furnizarea cãtre publicul larg a unor informaţii de mai bunã calitate asupra activitãţii administraţiei publice.
Introducerea evaluãrii de programe şi politici, bazatã pe evaluarea eficacitãţii şi impactului, are ca scop creşterea calitãţii analizei rezultatelor intervenţiilor de politici publice, precum şi o mai mare responsabilizare faţã de rezultatele obţinute şi faţã de contribuţia la fixarea de obiective pentru ciclurile viitoare de politici publice.
Aceste intervenţii sunt considerate relevante pentru a fi sprijinite din FSE, deoarece existã nevoia unor schimbãri culturale şi comportamentale la nivelurile de management din administraţia centralã, precum şi din administraţia localã.
Obiectivul specific este îmbunãtãţirea capacitãţii în ceea ce priveşte responsabilizarea administraţiei publice.
În acest domeniu major de intervenţie se pune accent pe implementarea şi evaluarea elementelor ciclului de management al politicilor publice. Indicatorii de rezultat aleşi anticipeazã disponibilitatea rapoartelor de activitate şi de evaluare pentru a întãri responsabilizarea administraţiei publice şi a furniza o bazã mai bine fundamentatã care sã se reflecte în implementarea alegerilor strategice.
II.1.2.2. Operaţiuni orientative
● dezvoltarea de metodologii şi instrumente pentru îmbunãtãţirea sistemelor şi procedurilor de mãsurare a performanţelor şi de raportare, inclusiv a mecanismelor de feedback asupra activitãţii administraţiei publice, luându-se în considerare opinia societãţii civile şi a publicului larg (cetãţenilor);
● training pentru îmbunãtãţirea calitãţii şi frecvenţei raportãrii performanţelor administraţiei centrale şi locale cãtre beneficiarii direcţi ai serviciilor publice şi cãtre grupurile de cetãţeni;
● training în tehnici de mãsurare a performanţelor şi tehnici de raportare, inclusiv în elaborarea indicatorilor de performanţã, în monitorizare şi evaluare;
● dezvoltarea unei baze de date la nivel naţional pentru colectarea, raportarea, analiza şi publicarea datelor statistice relevante cu privire la performanţele administraţiei publice locale;
● elaborarea unor metodologii şi a unui cadru instituţional pentru extinderea evaluãrii de politici şi programe la nivelul administraţiei centrale şi locale.
II.1.2.3. Activitãţi eligibile orientative
Programul operaţional "Dezvoltarea capacitãţii administrative" nu finanţeazã instruire de tip vocaţional.
● Consultanţã, studii şi instruire pentru dezvoltarea, implementarea şi/sau integrarea de metodologii şi instrumente pentru îmbunãtãţirea sistemelor şi procedurilor de monitorizare şi evaluare de programe
● Dezvoltarea şi furnizarea programelor de instruire (inclusiv elaborarea de curriculum şi realizarea de materiale didactice) pentru îmbunãtãţirea calitãţii şi frecvenţei raportãrii performanţelor administraţiei centrale şi locale cãtre beneficiarii direcţi ai serviciilor publice şi cãtre grupurile de cetãţeni
● Dezvoltarea şi furnizarea programelor de instruire (inclusiv elaborarea de curriculum şi realizarea de materiale didactice) în tehnici de mãsurare a performanţelor şi tehnici de raportare
● Consultanţã, studii şi instruire pentru dezvoltarea, actualizarea şi/sau managementul unei baze de date naţionale în vederea colectãrii, furnizãrii, analizei şi publicãrii de statistici relevante privind performanţele administraţiei publice locale
● Consultanţã, studii şi instruire pentru elaborarea, actualizarea, revizuirea, testarea şi/sau implementarea unor metodologii şi a unui cadru instituţional necesar extinderii evaluãrii de politici şi programe la nivelul administraţiei centrale şi locale
● Instruirea personalului implicat în procesul de colectare şi analizã a informaţiilor în ceea ce priveşte activitatea şi pregãtirea de rapoarte, precum şi instruirea personalului de conducere care iau decizii pe baza conţinutului rapoartelor de activitate
● Realizarea de studii/analize în vederea evaluãrii de programe de politici, bazatã pe evaluarea eficacitãţii şi impactului
● Organizarea de seminare, conferinţe, campanii de conştientizare în vederea furnizãrii de informaţii cãtre publicul larg în legãturã cu activitatea administraţiei publice
● Organizarea de seminare, conferinţe, campanii de conştientizare în vederea creşterii responsabilizãrii administraţiei publice prin schimburi de bune practici şi aplicarea acestora pe scarã largã
II.1.2.4. Categorii de cheltuieli eligibile
● cheltuieli pentru consultanţã şi expertizã;
● cheltuieli de personal;
● cheltuieli cu deplasarea;
● cheltuieli pentru traduceri şi interpretariat;
● cheltuieli aferente tipãririi şi multiplicãrii de materiale;
● cheltuieli pentru închirieri şi leasing;
● cheltuieli cu achiziţia de materiale consumabile;
● cheltuieli generale de administraţie;
● cheltuieli pentru dotãri care pot intra în categoria mijloacelor fixe sau a obiectelor de inventar;
● cheltuieli pentru achiziţia de active fixe necorporale;
● cheltuieli pentru servicii informatice şi de comunicaţii;
● taxe;
● cheltuieli aferente procedurilor de achiziţie publicã;
● cheltuieli pentru informare, comunicare şi publicitate pentru proiect;
● cheltuieli pentru informare, comunicare şi publicitate pentru activitãţi de conştientizare;
● cheltuieli cu achiziţionarea de publicaţii în format tipãrit şi/sau electronic şi abonamente pe durata de derulare a proiectului;
● cheltuieli privind achiziţionarea serviciilor de audit;
● cheltuieli aferente garanţiilor bancare;
● cheltuieli pentru organizarea şi/sau participarea la evenimente de genul conferinţe, seminare, ateliere de lucru, reuniuni de lucru, cursuri de instruire, activitãţi transnaţionale.
II.1.2.5. Utilizarea finanţãrii încrucişate FSE/FEDR
Folosirea finanţãrii încrucişate FSE/FEDR va fi limitatã la 10% din fondurile comunitare alocate unei axe prioritare.
II.1.2.6. Alocarea financiarã orientativã




- euro -
┌──────┬──────────┬──────────────┬─────────────────────────────────────────────────────┬───────────┐
│ │ │Contribuţia UE│ Contribuţia publicã naţionalã *) │Contribuţia│
│ An │ TOTAL │ (FSE) ├───────────────┬─────────────┬────────────┬──────────┤ privatã │
│ │ │ │Bugetul de stat│Bugetul local│ Alte surse │ Total │ │
│ │ │ │ │ │ publice │ │ │
├──────┼──────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼────────────┼──────────┼───────────┤
│ 2007 │ 2.656.766│ 2.258.251 │ 371.416 │ 27.099 │ 0 │ 398.515│ 0 │
├──────┼──────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼────────────┼──────────┼───────────┤
│ 2008 │ 3.708.286│ 3.152.043 │ 518.418 │ 37.825 │ 0 │ 556.243│ 0 │
├──────┼──────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼────────────┼──────────┼───────────┤
│ 2009 │ 5.382.719│ 4.575.311 │ 752.504 │ 54.904 │ 0 │ 807.408│ 0 │
├──────┼──────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼────────────┼──────────┼───────────┤
│ 2010 │ 5.490.373│ 4.666.817 │ 767.554 │ 56.002 │ 0 │ 823.556│ 0 │
├──────┼──────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼────────────┼──────────┼───────────┤
│ 2011 │ 3.935.262│ 3.344.973 │ 550.150 │ 40.140 │ 0 │ 590.289│ 0 │
├──────┼──────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼────────────┼──────────┼───────────┤
│ 2012 │ 3.242.051│ 2.755.743 │ 453.239 │ 33.069 │ 0 │ 486.308│ 0 │
├──────┼──────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼────────────┼──────────┼───────────┤
│ 2013 │ 2.991.948│ 2.543.156 │ 418.274 │ 30.518 │ 0 │ 448.792│ 0 │
├──────┼──────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼────────────┼──────────┼───────────┤
│TOTAL:󧓣.407.405│ 23.296.294 │ 3.831.555 │ 279.556 │ 0 │ 4.111.111│ 0 │
└──────┴──────────┴──────────────┴───────────────┴─────────────┴────────────┴──────────┴───────────┘



-------
*) Distribuţia sumelor între cele 3 tipuri de surse publice este orientativã, putând varia în cursul implementãrii în funcţie de tipurile de proiecte şi categoriile de beneficiari.

II.1.2.7. Dimensiunea finanţãrii acordate
Pentru beneficiarii ordonatori de credite ai bugetului de stat, bugetului asigurãrilor sociale de stat şi ai bugetelor fondurilor speciale şi entitãţile aflate în subordine sau în coordonare finanţate integral din bugetele acestora:


┌──────────────────────────────────────────────────────────┬───────────────────┐
│Valoarea totalã a proiectelor (lei) �.000-20.000.000 │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Valoarea maximã a finanţãrii acordate │Nu se aplicã. │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Valoarea eligibilã a proiectului │Nu se aplicã. │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Valoarea maximã a finanţãrii acordate din costul │ │
│total eligibil 󧔝% │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Contribuţia eligibilã minimã a beneficiarului 󧓗% │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Contribuţia comunitarã din finanţarea acordatã �% │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Contribuţia publicã naţionalã din finanţarea acordatã 𗈔% │
└──────────────────────────────────────────────────────────┴───────────────────┘

Pentru celelalte categorii de beneficiari:

┌──────────────────────────────────────────────────────────┬───────────────────┐
│Valoarea totalã a proiectelor (lei) �.000-20.000.000 │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Valoarea maximã a finanţãrii acordate │Nu se aplicã. │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Valoarea eligibilã a proiectului │Nu se aplicã. │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Valoarea maximã a finanţãrii acordate din costul │ │
│total eligibil 󧔪% │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Contribuţia eligibilã minimã a beneficiarului 𗈖% │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Contribuţia comunitarã din finanţarea acordatã 󧔝,88% │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Contribuţia publicã naţionalã din finanţarea acordatã 󧓖,12 │
└──────────────────────────────────────────────────────────┴───────────────────┘



II.1.2.8. Categorii de beneficiari eligibili, grupuri-ţintã şi tipuri de cerere de propuneri de proiecte




┌──────────────────────────────────────────┬───────────────────────────────┬──────────────────┬──────────────────────────┐
│ Operaţiuni │ Beneficiari │ Grupuri-ţintã │ Tipuri de cerere │
│ │ │ │ de propuneri de proiecte │
├──────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┼──────────────────┼──────────────────────────┤
│● Dezvoltarea de metodologii şi │● SGG - DPP │● Personalul │- Cerere de proiecte cu │
│instrumente pentru îmbunãtãţirea │● MAI │implicat în │depunere continuã (fãrã │
│sistemelor şi procedurilor de mãsurare │● MFP │raportarea │termen-limitã de depunere)│
│a performanţelor şi de raportare, │● Ministere │performanţelor, │- Cerere de proiecte cu │
│inclusiv a mecanismelor de feedback │● ONG-uri*) │monitorizare şi │termen-limitã de depunere │
│asupra activitãţii administraţiei publice,│● Universitãţi │evaluare din │- Dezvoltare de proiecte │
│luându-se în considerare opinia societãţii│ │administraţia │ │
│civile şi a publicului larg (cetãţenilor) │ │centralã şi localã│ │
├──────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┼──────────────────┼──────────────────────────┤
│● Training pentru îmbunãtãţirea calitãţii │● SGG - DPP │● Personalul │- Cerere de proiecte cu │
│şi frecvenţei raportãrii performanţelor │● MAI │implicat în │depunere continuã (fãrã │
│administraţiei centrale şi locale cãtre │● MFP │raportarea │termen-limitã de depunere)│
│beneficiarii direcţi ai serviciilor │● Ministere │performanţelor, │- Cerere de proiecte cu │
│publice şi cãtre grupurile de cetãţeni │● ONG-uri* │monitorizare şi │termen-limitã de depunere │
│ │● Universitãţi │evaluare din │- Dezvoltare de proiecte │
│ │ │administraţia │ │
│ │ │centralã şi localã│ │
├──────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┼──────────────────┼──────────────────────────┤
│● Training în tehnici de mãsurare a │● SGG - DPP │● Personalul │- Cerere de proiecte cu │
│performanţelor şi tehnici de raportare, │● MAI │implicat în │depunere continuã (fãrã │
│inclusiv în elaborarea indicatorilor de │● MFP │raportarea │termen-limitã de depunere)│
│performanţã, în monitorizare şi evaluare │● Ministere │performanţelor, │- Cerere de proiecte cu │
│ │● ONG-uri* │monitorizare şi │termen-limitã de depunere │
│ │● Universitãţi │evaluare din │- Dezvoltare de proiecte │
│ │ │administraţia │ │
│ │ │centralã şi localã│ │
├──────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┼──────────────────┼──────────────────────────┤
│● Dezvoltarea unei baze de date la nivel │● SGG - DPP │● Personalul │ │
│naţional pentru colectarea, raportarea, │● MAI │implicat în │- Dezvoltare de proiecte │
│analiza şi publicarea datelor statistice │● MFP │raportarea │ │
│relevante cu privire la performanţele │● MDRL │performanţelor, │ │
│administraţiei publice locale │● INS │monitorizare şi │ │
│ │ │evaluare din │ │
│ │ │administraţia │ │
│ │ │centralã şi localã│ │
├──────────────────────────────────────────┼───────────────────────────────┼──────────────────┼──────────────────────────┤
│● Elaborarea unor metodologii şi a unui │● SGG - DPP │● Personalul │ │
│cadru instituţional pentru extinderea │● MAI │implicat în │- Dezvoltare de proiecte │
│evaluãrii de politici şi programe la │● MFP │raportarea │ │
│nivelul administraţiei centrale şi locale.│ │performanţelor, │ │
│ │ │monitorizare şi │ │
│ │ │evaluare din │ │
│ │ │administraţia │ │
│ │ │centralã şi localã│ │
└──────────────────────────────────────────┴───────────────────────────────┴──────────────────┴──────────────────────────┘



NOTĂ?:
ONG-urile şi universitãţile trebuie sã aplice în parteneriat cu cel puţin o autoritate a administraţiei publice (pentru asigurarea implementãrii proiectului).

-------
*) ONG-uri relevante în domeniul administraţiei publice (altele decât structurile asociative ale autoritãţilor publice locale).


II.1.2.9. Grupuri-ţintã
Vezi mai sus (II.1.2.8)
II.1.2.10. Perioada orientativã de depunere a proiectelor
2008-2015
II.1.2.11. Tipuri de cerere de propuneri de proiecte
Vezi mai sus (II.1.2.8)
II.1.2.12. Criterii de eligibilitate şi de evaluare/selecţie
Criterii de eligibilitate
A. Eligibilitatea beneficiarilor
● Solicitantul face parte din categoria de beneficiari menţionatã în Ghidul solicitantului.
● Solicitantul şi partenerii sãi (dacã este cazul) îndeplinesc condiţiile stabilite în Ghidul solicitantului.
● Sumele prevãzute în declaraţia solicitantului privind asigurarea cofinanţãrii şi a cheltuielilor neeligibile sunt cel puţin egale cu sumele declarate în cererea de finanţare.
● Solicitantul nu se aflã în una dintre situaţiile incompatibile cu acordarea finanţãrii din fonduri publice, conform Regulamentului CE, EURATOM nr. 1.605/2002 , art. 93, cu excepţia lit. d).
B. Eligibilitatea proiectului
● Proiectul se încadreazã în operaţiunile prevãzute în Ghidul solicitantului.
● Activitãţile cuprinse în proiect corespund cel puţin unei activitãţi eligibile prezentate în Ghidul solicitantului.
● Grupul-ţintã este cel vizat de prezenta cerere de proiecte, conform Ghidului solicitantului.
● Valoarea totalã a proiectului şi contribuţia financiarã solicitatã se încadreazã în limitele stabilite în Ghidul solicitantului.
● Durata proiectului se încadreazã în termenele specificate în Ghidul solicitantului.
● Proiectul cuprinde mãsurile minime privitoare la publicitate, conform Ghidului solicitantului.
● Proiectul cuprinde mãsurile minime privitoare la dezvoltarea durabilã, conform Ghidului solicitantului.
● Proiectul cuprinde mãsurile minime privitoare la egalitatea de şanse, conform Ghidului solicitantului.
● Proiectul sau activitãţi din proiectul pentru care se solicitã finanţare nu a/au mai beneficiat de finanţare din fonduri publice, inclusiv din fonduri UE, în ultimii 5 ani.
● Proiectul respectã legislaţia naţionalã şi comunitarã.
Criterii de evaluare/selecţie
● Relevanţa proiectului: se urmãresc şi se evalueazã modul în care proiectul contribuie la atingerea obiectivelor PO DCA, a obiectivelor din strategiile naţionale/locale/regionale şi a obiectivelor instituţiei solicitante, modalitatea în care este prezentatã nevoia/problema pe care proiectul doreşte sã o rezolve şi urgenţa intervenţiei.
● Coerenţa şi sustenabilitatea: se urmãreşte coerenţa întregului proiect, din perspectiva realismului planului de activitãţi şi a rezultatelor sale, cu indicatorii aferenţi, în corelaţie cu indicatorii specificaţi în DCI, a modalitãţii în care partenerii, dacã este cazul, se implicã în proiect. De asemenea, se evalueazã modul în care iniţiativa/proiectul se coreleazã cu alte iniţiative, dacã planul de activitãţi propus conduce la atingerea rezultatelor şi scopului proiectului, modul în care rezultatele proiectului vor fi utilizate dupã finalizarea acestuia şi elementul de noutate pe care proiectul îl propune.
● Capacitatea de management: proiectul trebuie sã facã dovada existenţei unui cadru adecvat pentru implementarea proiectului (resurse alocate - materiale şi umane, roluri şi responsabilitãţi clar definite), a experienţei instituţiei solicitantului şi a partenerului în gestionarea de proiecte şi a experienţei echipei de management propuse.
● Eficienţa cheltuielilor: evaluarea va urmãri ca finanţarea solicitatã sã fie adecvatã raportat la activitãţile desfãşurate pentru realizarea obiectivelor, activitãţile sã fie reflectate în buget, estimarea lor sã fie realistã, iar raportul dintre costuri şi rezultate sã fie satisfãcãtor.
● Contribuţia la politicile UE: modalitatea în care proiectul contribuie la atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilã şi promovare a egalitãţii de şanse (tot ceea ce proiectul propune peste cerinţele minime din cererea de proiecte).
II.1.2.13. Indicatori de monitorizare şi evaluare
Indicatori de program:




┌──────────────────────┬──────────┬─────┬──────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Indicatori │ Valoare │An de│ Tinte cumulative orientative │
│de realizare imediatã │ de bazã │bazã ├─────┬─────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬───────┬───────┤
│ (output) │ │ � � │ 2009 │ 2010 │ 2011 │ 2012 │ 2013 │ 2014 │ 2015 │
├──────────────────────┼──────────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┤
│ Ghiduri şi │ 0 � │ 0 │ 0 │ 1 │ 3 │ 5 │ 7 │ 8 │ 8 │ 8 │
│ alte documente │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ metodologice │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ (numãr) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼──────────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┤
│ Module de │ 0 � │ 0 │ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 3 │ 3 │ 3 │ 3 │
│ formare elaborate │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ (numãr) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼──────────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┤
│ Zile participant │ 0 � │ 0 │ 0 │ 3.000│ 7.000󧓗.000󧓡.000󧓭.000│ 43.000│ 45.000│
│ la instruire │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ (numãr) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┴──────────┴─────┴─────┴─────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴───────┴───────┤
├──────────────────────┬──────────┬─────┬─────┬─────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────┬───────┬───────┤
│Indicatori de rezultat│ Valoare │An de� � │ 2009 │ 2010 │ 2011 │ 2012 │ 2013 │ 2014 │ 2015 │
│ (result) │ de bazã │bazã │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼──────────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┤
│ Instituţii publice │ 81,3 *3) � │ 81,3│ 81,3│ 83 │ 84 │ 86 │ 88 │ 90 │ 93 │ 95 │
│ care realizeazã │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ un raport anual │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ de activitate, │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ conform Legii │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ nr. 544/2001 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ (%) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼──────────┼─────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┤
│ Rapoarte de │ 0 � │ 0 │ 0 │ 10 │ 23 │ 40 │ 61 │ 87 │ 117 │ 150 │
│ monitorizare │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ şi evaluare │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ redactate/solicitate │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│de instituţii publice │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ centrale │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ (numãr) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└──────────────────────┴──────────┴─────┴─────┴─────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────┴───────┴───────┘



--------
*3) Estimare bazatã pe studii ale Societãţii Academice din România (2007) Ghid practic: Raportul anual al instituţiilor publice.

Indicatori suplimentari:
● Numãr de participanţi la sesiuni de instruire, din care: femei/bãrbaţi
● Numãr de sesiuni de instruire
● Studii, analize, rapoarte, strategii
● Evenimente de comunicare şi promovare
II.1.2.14. Teme orizontale
● Dezvoltare durabilã
Pentru a respecta cerinţele legislaţiei comunitare şi pentru a contribui la realizarea unei economii europene echilibrate, durabile şi inovative, conceptul dezvoltãrii durabile trebuie abordat în cadrul tuturor proiectelor finanţate din fonduri structurale.
Prin urmare, operaţiunile finanţate în cadrul acestui domeniu major de intervenţie vor urmãri respectarea principiilor dezvoltãrii durabile pe parcursul diferitelor etape de implementare, luând în considerare aspecte privind mediul înconjurãtor (de exemplu, diminuarea impactului negativ asupra mediului).
Proiectele trebuie sã abordeze toate cele 3 dimensiuni ale conceptului dezvoltãrii durabile, şi anume dimensiunea ecologicã, economicã şi socialã.
● Egalitate de şanse
Egalitatea de şanse reprezintã un drept fundamental, o valoare comunã şi un obiectiv cheie al UE, fiind în acelaşi timp o piesã centralã a strategiei nediscriminatorii şi o condiţie absolut necesarã pentru îndeplinirea obiectivelor de creştere, ocupare a forţei de muncã şi coeziune socialã la nivelul UE.
Astfel, solicitanţii vor respecta prevederile legislaţiei în vigoare cu privire la egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bãrbaţi în domeniul muncii, egalitãţii de şanse şi nediscriminare. În implementarea proiectelor vor fi avute în vedere toate politicile şi practicile prin care sã nu se realizeze nicio deosebire, excludere, restricţie sau preferinţã, indiferent de: rasã, naţionalitate, etnie, limbã, religie, categorie socialã, convingeri, gen, orientare sexualã, vârstã, handicap, boalã cronicã necontagioasã, infectare HIV, apartenenţã la o categorie defavorizatã, precum şi orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrângerea, înlãturarea recunoaşterii, folosinţei sau exercitãrii, în condiţii de egalitate, a drepturilor omului şi a libertãţilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul politic, economic, social şi cultural sau în orice alte domenii ale vieţii publice.
II.1.2.15. Ajutorul de stat
Nu se aplicã.
II.1.2.16. Clasificarea intervenţiilor


● Tema prioritarã
┌─────┬──────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Cod │ Tema prioritarã │
├─────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Întãrirea capacitãţii instituţionale la nivel naţional, │
│ │regional şi local │
├─────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 81 │Mecanisme pentru îmbunãtãţirea elaborãrii de politici şi │
│ │programe, a monitorizãrii şi evaluãrii la nivel naţional, │
│ │regional şi local, dezvoltarea capacitãţii de furnizare a │
│ │politicilor şi programelor │
└─────┴──────────────────────────────────────────────────────────────┘

● Forma de finanţare
┌─────┬──────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Cod │ Forma de finanţare │
├─────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 01 │Asistenţã nerambursabilã │
└─────┴──────────────────────────────────────────────────────────────┘

● Dimensiunea teritorialã
┌─────┬──────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Cod │ Tipul teritoriului │
├─────┼──────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 00 │Nu se aplicã. │
└─────┴──────────────────────────────────────────────────────────────┘



II.1.2.17. Organisme intermediare
Nu se aplicã.
II.1.2.18. Organismul responsabil pentru efectuarea plãţilor cãtre beneficiari
AM PODCA - Unitatea de plãţi şi contabilitate din cadrul Compartimentului de management financiar
II.1.3. Domeniul major de intervenţie 1.3. - Îmbunãtãţirea eficacitãţii organizaţionale
II.1.3.1. Descriere
În ultimii 10 ani au avut loc schimbãri semnificative în structurile administraţiei centrale şi locale - mai ales în ceea ce priveşte crearea de noi funcţii şi structuri, introducerea tehnologiei informaţiei şi a câtorva elemente de reformã a funcţiei publice. Aceste schimbãri au necesitat revizuiri structurale pentru a se asigura cã structurile organizaţionale ale administraţiei publice sunt adecvate. O consecinţã a implementãrii strategiei de descentralizare este nevoia de reorganizare structuralã.
Obiectivul specific este acela de a sprijini îmbunãtãţirile de structurã şi proces care contribuie la eficacitatea organizaţionalã.
Acest domeniu major de intervenţie pune accentul pe sprijinirea activitãţilor de reorganizare, pe dezvoltarea practicilor de management al resurselor umane şi pe consolidarea unei capacitãţi susţinute de instruire pentru administraţia publicã. Indicatorii de rezultat cautã sã ridice standardele generale de cunoştinţe şi expertizã la nivelul funcţionarilor publici de conducere. O investiţie în capacitatea administrativã la acest nivel este consideratã foarte importantã pentru a dezvolta calitãţile de leadership şi de management în administraţia publicã.
Se prefigureazã ca cel puţin 50% din fondurile alocate acestui domeniu major de intervenţie sã fie direcţionate cãtre cele 3 sectoare prioritare (sãnãtate, învãţãmântul preuniversitar, asistenţã socialã).
II.1.3.2. Operaţiuni orientative
● revizuirea structurilor şi implementarea propunerilor care rezultã din acestea, implementarea de instrumente moderne, stabilirea şi operaţionalizarea unor structuri noi, cum ar fi: centrul pentru reforma managementului public, asociaţiile de dezvoltare intercomunitare, un corp de administratori publici profesionişti în administraţia localã etc.;
● introducerea unor reforme privind managementul calitãţii;
● implementarea unui sistem de management al performanţelor resurselor umane;
● dezvoltarea funcţiei de management al instruirii personalului din administraţia publicã;
● elaborarea unor programe postuniversitare de dezvoltare managerialã a personalului cu funcţii de conducere din administraţia publicã;
● module de pregãtire în domenii ca achiziţiile publice, ECDL, limbi strãine, dezvoltarea de proiecte, licitarea şi managementul proiectelor etc.
II.1.3.3. Activitãţi eligibile orientative
PO DCA nu finanţeazã instruire de tip vocaţional
● Consultanţã, studii şi instruire pentru realizarea de analize/diagnoze instituţionale şi implementarea propunerilor rezultate
● Consultanţã, studii şi instruire pentru elaborarea, actualizarea, revizuirea, testarea şi/sau implementarea de metodologii, instrumente şi proceduri necesare pentru crearea de noi structuri şi pentru implementarea unor instrumente moderne de management
● Consultanţã, studii şi instruire pentru elaborarea, actualizarea, revizuirea, testarea şi/sau implementarea reformelor privind managementul calitãţii
● Consultanţã, studii şi instruire pentru elaborarea, actualizarea, revizuirea, testarea şi/sau implementarea de metodologii, instrumente şi proceduri necesare pentru elaborarea şi implementarea unui sistem de management al performanţelor resurselor umane
● Consultanţã, studii şi instruire pentru elaborarea, actualizarea, revizuirea, testarea şi/sau implementarea de metodologii, instrumente şi proceduri necesare pentru dezvoltarea funcţiei de management al instruirii personalului din administraţia publicã
● Consultanţã şi studii pentru elaborarea, actualizarea, revizuirea, testarea şi/sau implementarea unor programe universitare şi postuniversitare de dezvoltare managerialã a personalului cu funcţii de conducere din administraţia publicã
● Dezvoltarea şi furnizarea programelor de instruire (inclusiv realizare de curricule şi materiale didactice) în domenii relevante pentru administraţia publicã, cum ar fi achiziţiile publice, ECDL, limbi strãine, dezvoltarea de proiecte, licitarea şi managementul proiectelor etc.
● Studii şi instruire pentru implementarea unor sisteme de mãsurare a performanţelor organizaţionale (indicatori de performanţã)
● Schimbul de bune practici şi aplicarea pe scarã largã a acestora, vizite de studiu, organizarea de seminare, conferinţe pentru dezvoltarea capacitãţilor angajaţilor din administraţia publicã de creştere a eficienţei organizaţionale
● Stagii de practicã pentru dezvoltarea capacitãţilor viitorilor angajaţi din administraţia publicã în vederea creşterii eficienţei organizaţionale (inclusiv dezvoltarea activitãţilor de mentorat).
II.1.3.4. Categorii de cheltuieli eligibile
● cheltuieli pentru consultanţã şi expertizã;
● cheltuieli de personal;
● cheltuieli cu deplasarea;
● cheltuieli pentru traduceri şi interpretariat;
● cheltuieli aferente tipãririi şi multiplicãrii de materiale;
● cheltuieli pentru închirieri şi leasing;
● cheltuieli cu achiziţia de materiale consumabile;
● cheltuieli generale de administraţie;
● cheltuieli pentru dotãri care pot intra în categoria mijloacelor fixe sau a obiectelor de inventar;
● cheltuieli pentru achiziţia de active fixe necorporale;
● cheltuieli pentru servicii informatice şi de comunicaţii; ● taxe;
● cheltuieli aferente procedurilor de achiziţie publicã;
● cheltuieli pentru informare, comunicare şi publicitate pentru proiect;
● cheltuieli pentru informare, comunicare şi publicitate pentru activitãţi de conştientizare;
● cheltuieli cu achiziţionarea de publicaţii în format tipãrit şi/sau electronic şi abonamente pe durata de derulare a proiectului;
● cheltuieli privind achiziţionarea serviciilor de audit;
● cheltuieli aferente garanţiilor bancare;
● cheltuieli pentru organizarea şi/sau participarea la evenimente de genul conferinţe, seminare, ateliere de lucru, reuniuni de lucru, cursuri de instruire, activitãţi transnaţionale.
II.1.3.5. Utilizarea finanţãrii încrucişate FSE/FEDR
Folosirea finanţãrii încrucişate FSE/FEDR este limitatã la 10% din fondurile comunitare alocate la nivelul axei prioritare.
II.1.3.6. Alocarea financiarã orientativã


- euro -
┌─────┬──────────┬───────────┬─────────────────────────────────────┬───────────┐
│ │ │ │ │Contribuţia│
│ An │ TOTAL │Contribuţia│ Contribuţia publicã naţionalã*) │ privatã │
│ │ │ UE ├─────────┬────────┬───────┬──────────┤ │
│ │ │ (FSE) │ Bugetul │Bugetul │ Alte │ Total │ │
│ │ │ │ de stat │ local │ surse │ │ │
│ │ │ │ │ │publice│ │ │
├─────┼──────────┼───────────┼─────────┼────────┼───────┼──────────┼───────────┤
� │ 6.641.914│ 5.645.627│ 931.196│ 65.091│ 0 │ 996.287│ 0 │
├─────┼──────────┼───────────┼─────────┼────────┼───────┼──────────┼───────────┤
� │ 9.270.714│ 7.880.107𗈕.299.754│ 90.853│ 0 │ 1.390.607│ 0 │
├─────┼──────────┼───────────┼─────────┼────────┼───────┼──────────┼───────────┤
� 󧓕.456.796│ 11.438.277𗈕.886.643│ 131.877│ 0 │ 2.018.519│ 0 │
├─────┼──────────┼───────────┼─────────┼────────┼───────┼──────────┼───────────┤
� 󧓕.725.933│ 11.667.043𗈕.924.376│ 134.514│ 0 │ 2.058.890│ 0 │
├─────┼──────────┼───────────┼─────────┼────────┼───────┼──────────┼───────────┤
� │ 9.838.155│ 8.362.432𗈕.379.309│ 96.414│ 0 │ 1.475.723│ 0 │
├─────┼──────────┼───────────┼─────────┼────────┼───────┼──────────┼───────────┤
� │ 8.105.126│ 6.889.357𗈕.136.339│ 79.430│ 0 │ 1.215.769│ 0 │
├─────┼──────────┼───────────┼─────────┼────────┼───────┼──────────┼───────────┤
� │ 7.479.874│ 6.357.893𗈕.048.678│ 73.303│ 0 │ 1.121.981│ 0 │
├─────┼──────────┼───────────┼─────────┼────────┼───────┼──────────┼───────────┤
│TOTAL󧔌.518.513│ 58.240.736𗈝.606.296│ 671.481│ 0 󧓒.277.777│ 0 │
└─────┴──────────┴───────────┴─────────┴────────┴───────┴──────────┴───────────┘



----------
*) Distribuţia sumelor între cele 3 tipuri de surse publice este orientativã, putând varia în cursul implementãrii în funcţie de tipurile de proiecte şi categoriile de beneficiari.

II.1.3.7. Dimensiunea finanţãrii acordate
Pentru beneficiarii ordonatori de credite ai bugetului de stat, bugetului asigurãrilor sociale de stat şi ai bugetelor fondurilor speciale şi entitãţile aflate în subordine sau în coordonare finanţate integral din bugetele acestora:



┌───────────────────────────────────────────────────────┬─────────────────────┐
│Valoarea totalã a proiectelor (lei) �.000-20.000.000 │
├───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│Valoarea maximã a finanţãrii acordate │Nu se aplicã │
├───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│Valoarea eligibilã a proiectului │Nu se aplicã │
├───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│Valoarea maximã a finanţãrii acordate din costul │ │
│total eligibil 󧔝% │
├───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│Contribuţia eligibilã minimã a beneficiarului 󧓗% │
├───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│Contribuţia comunitarã din finanţarea acordatã �% │
├───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│Contribuţia publicã naţionalã din finanţarea acordatã 𗈔% │
└───────────────────────────────────────────────────────┴─────────────────────┘


Pentru celelalte categorii de beneficiari:


┌───────────────────────────────────────────────────────┬─────────────────────┐
│Valoarea totalã a proiectelor (lei) �.000-20.000.000 │
├───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│Valoarea maximã a finanţãrii acordate │Nu se aplicã. │
├───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│Valoarea eligibilã a proiectului │Nu se aplicã. │
├───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│Valoarea maximã a finanţãrii acordate din costul │ │
│total eligibil 󧔪% │
├───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│Contribuţia eligibilã minimã a beneficiarului 𗈖% │
├───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│Contribuţia comunitarã din finanţarea acordatã 󧔝,84% │
├───────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│Contribuţia publicã naţionalã din finanţarea acordatã 󧓖,16 │
└───────────────────────────────────────────────────────┴─────────────────────┘



II.1.3.8. Categorii de beneficiari eligibili, grupuri-ţintã şi tipuri de cerere de propuneri proiecte




┌───────────────────────────┬──────────────────┬────────────────────────┬───────────────────────────┐
│Operaţiuni │ Beneficiari │ Grupuri-ţintã │ Tipuri de cerere de │
│ │ │ │ propuneri de proiecte │
├───────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────────┼───────────────────────────┤
│● Revizuirea structurilor │● SGG - DPP │● Ministere, autoritãţi │- Cerere de proiecte │
│şi implementarea │● MAI │ale administraţiei │cu depunere continuã │
│propunerilor care rezultã │● Ministere │publice locale şi │(fãrã termen-limitã │
│din acestea, implementarea │● Agenţii │organismele lor │de depunere) │
│de instrumente moderne, │● Autoritãţi ale │subordonate (instituţii │- Cerere de proiecte │
│stabilirea şi operaţiona- │administraţiei │publice şi/sau │cu termen-limitã de │
│lizarea unor structuri noi,│publice locale**) │personalul acestora) │depunere │
│cum ar fi: centrul pentru │● Universitãţi │ │- Dezvoltare de │
│reforma managementului │● ONG-uri*) │ │proiecte │
│public, asociaţiile de │● Asociaţiile de │ │ │
│dezvoltare intercomunitare,│dezvoltare │ │ │
│un corp de administratori │intercomunitarã │ │ │
│publici profesionişti în │ │ │ │
│administraţia localã etc. │ │ │ │
│ │ │ │ │
├───────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────────┼───────────────────────────┤
│● Introducerea unor reforme│● SGG - DPP │● Ministere, autoritãţi │- Cerere de proiecte fãrã │
│privind managementul │● Ministere │ale administraţiei │termen-limitã de depunere │
│calitãţii │● Agenţii │publice locale şi │- Cerere de proiecte cu │
│ │● Autoritãţi ale │organismele lor │termen-limitã de depunere │
│ │administraţiei │subordonate (instituţii │- Dezvoltare de proiecte │
│ │publice locale**) │publice şi/sau │ │
│ │● ONG-uri*) │personalul acestora) │ │
│ │● Universitãţi │● Funcţionari publici de│ │
│ │● Asociaţiile de │conducere │ │
│ │dezvoltare │ │ │
│ │intercomunitarã │ │ │
├───────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────────┼───────────────────────────┤
│● Implementarea unui sistem│● SGG - DPP │● Ministere, autoritãţi │- Cerere de proiecte cu │
│de management al performan-│● Ministere │ale administraţiei │depunere continuã (fãrã │
│ţelor resurselor umane │● Agenţii │publice locale şi orga- │termen-limitã de depunere) │
│ │● Autoritãţi ale │nismele lor subordonate │- Cerere de proiecte cu │
│ │administraţiei │(instituţii publice │termen-limitã de depunere │
│ │publice locale**) │şi/sau personalul │- Dezvoltare de proiecte │
│ │● ANFP │acestora) │ │
│ │● Universitãţi │ │ │
├───────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────────┼───────────────────────────┤
│● Dezvoltarea funcţiei de │● Ministere │● Ministere, autoritãţi │- Dezvoltarea de proiecte │
│management al instruirii │● MAI │ale administraţiei │- Cerere de proiecte cu │
│personalului din adminis- │● Universitãţi │publice locale şi orga- │depunere continuã (fãrã │
│traţia publicã │● ONG-uri*) │nismele lor subordonate │termen-limitã de depunere) │
│ │ │(instituţii publice │- Cerere de proiecte cu │
│ │ │şi/sau personalul │termen limitã de depunere │
│ │ │acestora) │ │
├───────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────────┼───────────────────────────┤
│● Elaborarea unor programe │● Universitãţi │● Ministere, autoritãţi │- Cerere de proiecte cu │
│postuniversitare de dezvol-│ │ale administraţiei │depunere continuã (fãrã │
│tare managerialã a persona-│ │publice locale şi orga- │termen-limitã de depunere) │
│lului cu funcţii de con- │ │nismele lor subordonate │- Cerere de proiecte cu │
│ducere din administraţia │ │(instituţii publice │termen-limitã de depunere │
│publicã │ │şi/sau personalul │ │
│ │ │acestora) │ │
│ │ │● Funcţionari publici de│ │
│ │ │conducere │ │
├───────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────────┼───────────────────────────┤
│● Module de pregãtire în │● Ministere │● Ministere, autoritãţi │- Dezvoltarea de proiecte │
│domenii ca achiziţiile │● Agenţii │ale administraţiei │- Cerere de proiecte cu │
│publice, ECDL, limbi │● Autoritãţi ale │publice locale şi │depunere continuã (fãrã │
│strãine, dezvoltarea de │administraţiei │organismele lor │termen-limitã de depunere) │
│proiecte, licitarea şi │publice locale**) │subordonate (instituţii │- Cerere de proiecte cu │
│managementul proiectelor │● ONG-uri*) │publice şi/sau │termen-limitã de depunere │
│etc. │● Universitãţi │personalul acestora) │ │
│ │● Asociaţiile de │ │ │
│ │dezvoltare │ │ │
│ │intercomunitarã │ │ │
└───────────────────────────┴──────────────────┴────────────────────────┴───────────────────────────┘



NOTĂ?:
ONG-urile şi universitãţile trebuie sã aplice în parteneriat cu cel puţin o autoritate a administraţiei publice (pentru asigurarea implementãrii proiectului), cu excepţia operaţiunii "Elaborarea unor programe postuniversitare de dezvoltare managerialã a personalului cu funcţii de conducere din administraţia publicã".

----------
*) ONG-uri relevante în domeniul administraţiei publice (altele decât structurile asociative ale autoritãţilor publice locale).
**) Titularii contractelor care vor fi semnate cu AM sunt unitãţile administrativ-teritoriale şi sectoarele municipiului Bucureşti (conform <>Legii nr. 215/2001 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare).

II.1.3.9. Grupuri-ţintã
Vezi mai sus (II.1.3.8)
II.1.3.10. Perioada orientativã de depunere a proiectelor
2008-2015
II.1.3.11. Tipuri de cerere de propuneri de proiecte
Vezi mai sus (II.1.3.8)
II.1.3.12. Criterii de eligibilitate şi de evaluare/selecţie
Criterii de eligibilitate
A. Eligibilitatea beneficiarilor
● Solicitantul face parte din categoria de beneficiari menţionatã în Ghidul solicitantului.
● Solicitantul şi partenerii sãi (dacã este cazul) îndeplinesc condiţiile stabilite în Ghidul solicitantului.
● Sumele prevãzute în declaraţia solicitantului privind asigurarea cofinanţãrii şi a cheltuielilor neeligibile sunt cel puţin egale cu sumele declarate în cererea de finanţare.
● Solicitantul nu se aflã în una dintre situaţiile incompatibile cu acordarea finanţãrii din fonduri publice, conform Regulamentului CE, EURATOM nr. 1.605/2002 , art. 93, cu excepţia lit. d).
B. Eligibilitatea proiectului
● Proiectul se încadreazã în operaţiunile prevãzute în Ghidul solicitantului.
● Activitãţile cuprinse în proiect corespund cel puţin unei activitãţi eligibile prezentate în Ghidul solicitantului.
● Grupul-ţintã este cel vizat de prezenta cerere de proiecte, conform Ghidului solicitantului.
● Valoarea totalã a proiectului şi contribuţia financiarã solicitatã se încadreazã în limitele stabilite în Ghidul solicitantului.
● Durata proiectului se încadreazã în termenele specificate în Ghidul solicitantului.
● Proiectul cuprinde mãsurile minime privitoare la publicitate, conform Ghidului solicitantului.
● Proiectul cuprinde mãsurile minime privitoare la dezvoltarea durabilã, conform Ghidului solicitantului.
● Proiectul cuprinde mãsurile minime privitoare la egalitatea de şanse, conform Ghidului solicitantului.
● Proiectul sau activitãţi din proiectul pentru care se solicitã finanţare nu a/au mai beneficiat de finanţare din fonduri publice, inclusiv din fonduri UE, în ultimii 5 ani.
● Proiectul respectã legislaţia naţionalã şi comunitarã.
Criterii de evaluare/selecţie
● Relevanţa proiectului: se urmãresc şi se evalueazã modul în care proiectul contribuie la atingerea obiectivelor PO DCA, a obiectivelor din strategiile naţionale/locale/regionale şi a obiectivelor instituţiei solicitante, modalitatea în care este prezentatã nevoia/problema pe care proiectul doreşte sã o rezolve şi urgenţa intervenţiei.
● Coerenţa şi sustenabilitatea: se urmãreşte coerenţa întregului proiect, din perspectiva realismului planului de activitãţi şi a rezultatelor sale, cu indicatorii aferenţi, în corelaţie cu indicatorii specificaţi în DCI, a modalitãţii în care partenerii, dacã este cazul, se implicã în proiect. De asemenea, se evalueazã modul în care iniţiativa/proiectul se coreleazã cu alte iniţiative, dacã planul de activitãţi propus conduce la atingerea rezultatelor şi scopului proiectului, modul în care rezultatele proiectului vor fi utilizate dupã finalizarea acestuia şi elementul de noutate pe care proiectul îl propune.
● Capacitatea de management: proiectul trebuie sã facã dovada existenţei unui cadru adecvat pentru implementarea proiectului (resurse alocate - materiale şi umane, roluri şi responsabilitãţi clar definite), a experienţei instituţiei solicitantului şi a partenerului în gestionarea de proiecte şi a experienţei echipei de management propuse.
● Eficienţa cheltuielilor: evaluarea va urmãri ca finanţarea solicitatã sã fie adecvatã raportat la activitãţile desfãşurate pentru realizarea obiectivelor, activitãţile sã fie reflectate în buget, estimarea lor sã fie realistã, iar raportul dintre costuri şi rezultate sã fie satisfãcãtor.
● Contribuţia la politicile UE: modalitatea în care proiectul contribuie la atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilã şi promovare a egalitãţii de şanse (tot ceea ce proiectul propune peste cerinţele minime din cererea de proiecte).
II.1.3.13. Indicatori de monitorizare şi evaluare
Indicatori de program:





┌─────────────┬───────┬─────┬─────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Indicatori │Valoare│An de│ Ţinte cumulative orientative │
│de realizare │ de │bazã ├────┬────┬──────┬──────┬──────┬──────┬───────┬───────┬───────┤
│ imediatã │ bazã │ ��� � � � │ 2013 │ 2014 │ 2015 │
│ (output) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼───────┼─────┼────┼────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼───────┤
│Revizuiri │ 0 │ 2007│ 0 │ 0 │ 0 │ 2 │ 3 │ 3 │ 3 │ 3 │ 3*4) │
│structurale │ │ │ 0 │ 0 │ 5 │ 13 │ 24 │ 37 │ 53 │ 71 │ 90*5) │
│(numãr) │ │ │ 0 │ 0 │ 2 │ 5 │ 9 │ 15 │ 22 │ 30 │ 40*6) │
├─────────────┼───────┼─────┼────┼────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼───────┤
│Zile parti- │ 0 │ 2007│ 0 │ 0 󧓔.000󧓦.000󧓿.000󧔢.000�.000�.000�.200│
│cipant la │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│instruire │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│(numãr) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼───────┼─────┼────┼────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼───────┤
│Module │ 0 │ 2007│ 0 │ 0 │ 2 │ 3 │ 4 │ 6 │ 7 │ 7 │ 7 │
│de formare │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│(numãr) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└─────────────┴───────┴─────┴────┴────┴──────┴──────┴──────┴──────┴───────┴───────┴───────┘
┌─────────────┬───────┬─────┬────┬────┬──────┬──────┬──────┬──────┬───────┬───────┬───────┐
│Indicatori de│Valoare│An de��│ 2009 │ 2010 │ 2011 │ 2012 │ 2013 │ 2014 │ 2015 │
│ rezultat │ de │bazã │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ (result) │ bazã │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼───────┼─────┼────┼────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼───────┤
│Structuri │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│noucreate şi │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│reorganizate │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│operaţionale │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│(numãr) │ 0 │ 2007│ 0 │ 0 │ 15 │ 40 │ 75 │ 117 │ 167 │ 222 │ 287 │
├─────────────┼───────┼─────┼────┼────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼───────┤
│Participanţi │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│la instruire │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│certificaţi │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ (numãr) │ 0 │ 2007│ 0 │ 0 │ 3.500│ 9.500󧓛.925󧓨.605│ 47.095│ 61.585│ 75.000│
└─────────────┴───────┴─────┴────┴────┴──────┴──────┴──────┴──────┴───────┴───────┴───────┘



--------
*4) În sectoarele prioritare.
*5) La nivel central.
*6) La nivel local.

Indicatori suplimentari:
● Numãr de participanţi la sesiuni de instruire, din care: femei/bãrbaţi
● Numãr de sesiuni de instruire
● Studii, analize, rapoarte, strategii
II.1.3.14. Teme orizontale
● Dezvoltare durabilã
Pentru a respecta cerinţele legislaţiei comunitare şi pentru a contribui la realizarea unei economii europene echilibrate, durabile şi inovative, conceptul dezvoltãrii durabile trebuie abordat în cadrul tuturor proiectelor finanţate din fonduri structurale.
Prin urmare, operaţiunile finanţate în cadrul acestui domeniu major de intervenţie vor urmãri respectarea principiilor dezvoltãrii durabile pe parcursul diferitelor etape de implementare, luând în considerare aspecte privind mediul înconjurãtor (de exemplu, diminuarea impactului negativ asupra mediului).
Proiectele trebuie sã abordeze toate cele 3 dimensiuni ale conceptului dezvoltãrii durabile, şi anume dimensiunea ecologicã, economicã şi socialã.
● Egalitate de şanse
Egalitatea de şanse reprezintã un drept fundamental, o valoare comunã şi un obiectiv cheie al UE, fiind în acelaşi timp o piesã centralã a strategiei nediscriminatorii şi o condiţie absolut necesarã pentru îndeplinirea obiectivelor de creştere, ocupare a forţei de muncã şi coeziune socialã la nivelul UE.
Astfel, solicitanţii vor respecta prevederile legislaţiei în vigoare cu privire la egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bãrbaţi în domeniul muncii, egalitãţii de şanse şi nediscriminare. În implementarea proiectelor vor fi avute în vedere toate politicile şi practicile prin care sã nu se realizeze nicio deosebire, excludere, restricţie sau preferinţã, indiferent de: rasã, naţionalitate, etnie, limbã, religie, categorie socialã, convingeri, gen, orientare sexualã, vârstã, handicap, boalã cronicã necontagioasã, infectare HIV, apartenenţã la o categorie defavorizatã, precum şi orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrângerea, înlãturarea recunoaşterii, folosinţei sau exercitãrii, în condiţii de egalitate, a drepturilor omului şi a libertãţilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul politic, economic, social şi cultural sau în orice alte domenii ale vieţii publice.
II.1.3.15. Ajutorul de stat
Nu se aplicã.
II.1.3.16. Clasificarea intervenţiilor


● Tema prioritarã
┌─────┬──────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Cod │ Tema prioritarã │
├─────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Întãrirea capacitãţii instituţionale la nivel naţional, │
│ │regional şi local │
├─────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 81 │Mecanisme pentru îmbunãtãţirea elaborãrii de politici şi │
│ │programe, a monitorizãrii şi evaluãrii la nivel naţional, │
│ │regional şi local, dezvoltarea capacitãţii de furnizare a │
│ │politicilor şi programelor │
└─────┴──────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

● Forma de finanţare

┌─────┬──────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Cod │ Forma de finanţare │
├─────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 01 │Asistenţã nerambursabilã │
└─────┴──────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

● Dimensiunea teritorialã

┌─────┬──────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Cod │Tipul teritoriului │
├─────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 00 │Nu se aplicã. │
└─────┴──────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



II.1.3.17. Organisme intermediare
Nu se aplicã.
II.1.3.18. Organismul responsabil pentru efectuarea plãţilor cãtre beneficiari
AM PODCA - Unitatea de plãţi şi contabilitate din cadrul Compartimentului de management financiar
II.2. Axa prioritarã 2 - Îmbunãtãţirea calitãţii şi eficienţei furnizãrii serviciilor publice, cu accentul pus pe procesul de descentralizare
Obiectivele principale ale CSNR 2007-2013 sunt îmbunãtãţirea abordãrii strategice a politicii de coeziune socialã şi economicã şi a politicii regionale din România, precum şi coordonarea cu politicile CE, în special cu Strategia Lisabona, care dezvoltã politici pentru creşterea economicã şi crearea de noi locuri de muncã. Dezvoltarea unei capacitãţii administrative eficiente este una dintre principalele prioritãţi ale CSNR, contribuind la dezvoltarea socioeconomicã. Intervenţiile acestei prioritãţi tematice se vor concentra atât pe rezolvarea blocajelor din sectorul public, care împiedicã dezvoltarea socioeconomicã, cât şi pe elementele esenţiale ale reformei administraţiei publice.
Conform CSNR, obiectivul general al PO DCA este acela de a contribui la crearea unei administraţii publice mai eficiente şi mai eficace în beneficiul socioeconomic al societãţii româneşti.
Obiectivul acestei axe prioritare este acela de a îmbunãtãţi calitatea şi eficienţa serviciilor furnizate de cãtre administraţia publicã (centralã şi localã).
II.2.1. Domeniul major de intervenţie 2.1. - Sprijin pentru procesul de descentralizare sectorialã a serviciilor
II.2.1.1. Descriere
Necesitatea procesului de descentralizare se reflectã prin importanţa deosebitã acordatã furnizãrii de servicii publice descentralizate în strategia de reformã a administraţiei publice. Majoritatea ministerelor se aflã în diverse stadii de pregãtire a strategiilor de descentralizare. Analiza sectorialã pentru PO DCA a identificat sãnãtatea, învãţãmântul (preuniversitar) şi asistenţa socialã ca fiind sectoare prioritare. De asemenea, analiza sectorialã scoate în evidenţã urmãtoarele probleme legate de descentralizare în cele 3 sectoare prioritare:
● centralizare instituţionalã excesivã;
● suprapuneri între structurile existente;
● disfuncţii legislative în ceea ce priveşte distribuirea competenţelor;
● prezentarea neclarã a nivelurilor de luare a deciziilor;
● rezistenţa structurilor administrative la descentralizare la toate nivelurile.
Intervenţiile FSE vor viza impactul semnificativ al descentralizãrii asupra posturilor atât din administraţia publicã centralã, cât şi din cea localã, care preia noi responsabilitãţi operaţionale. Sprijinul FSE este necesar pentru instruire şi schimbãri procedurale, acestea reprezentând o parte integrantã a procesului de descentralizare. În acelaşi timp, dezvoltarea unor noi competenţe de management şi standardele mai înalte în relaţiile cu clienţii sunt necesare pentru a creşte calitatea serviciilor. Mai mult, trebuie sã se acorde atenţie deosebitã folosirii fondurilor publice şi responsabilizãrii în ceea ce priveşte cheltuirea acestora pentru a creşte satisfacţia cetãţenilor faţã de eficienţa serviciilor publice.
Obiectivul specific este acela de a sprijini schimbãrile de structurã şi proces care decurg din iniţiativele de descentralizare sectorialã.
Se va acorda finanţare pentru instruire şi asistenţã tehnicã în sprijinul procesului de descentralizare, atât la nivelul elaborãrii de politici publice, cât şi la nivelul furnizãrii de servicii.
Se va acorda atenţie deosebitã sprijinirii mecanismelor de coordonare a strategiilor în fiecare sector. De asemenea, în alegerea grupurilor-ţintã pentru a obţine finanţare, o atenţie deosebitã se va acorda atât diferenţelor între zonele urbane şi rurale, cât şi instituţiilor locale mai slab dezvoltate.
Se estimeazã ca cel puţin 50% din fondurile alocate acestui DMI sã fie absorbite de cãtre cele 3 sectoare prioritare.
II.2.1.2. Operaţiuni orientative
● training şi asistenţã tehnicã pentru structurile implicate în planificarea şi coordonarea procesului de descentralizare (comitetul tehnic interministerial, UCRAP, ministerele de linie);
● elaborarea unor proceduri de cooperare între administraţia centralã şi localã şi între autoritãţile locale şi şcoli/spitale/servicii de asistenţã socialã descentralizate sau alte structuri implicate în procesul de descentralizare;
● training pentru funcţionarii publici din administraţia publicã localã, mai ales din sectorul de educaţie (inclusiv pentru reprezentanţii autoritãţilor locale în consiliile de administraţie ale şcolilor) şi din sectorul de sãnãtate pentru a implementa eficient noile servicii descentralizate;
● training pentru personalul de conducere din spitale şi alte instituţii medicale (managerii de spital şi membrii consiliilor de administraţie);
● sprijin pentru evaluarea fazelor pilot ale procesului de descentralizare în învãţãmântul preuniversitar şi implementarea recomandãrilor evaluãrilor;
● optimizarea structurilor pentru noile servicii descentralizate/deconcentrate din cele 3 sectoare prioritare;
● elaborarea de studii/strategii pentru a sprijini iniţiativele de descentralizare.
II.2.1.3. Activitãţi eligibile orientative
PO DCA nu finanţeazã instruire de tip vocaţional.
● Instruire şi consultanţã pentru structurile implicate în planificarea şi coordonarea procesului de descentralizare
● Studii şi consultanţã pentru dezvoltarea, implementarea şi/sau integrarea procedurilor de cooperare între administraţia centralã şi localã şi între autoritãţile locale şi şcoli/spitale/servicii de asistenţã socialã descentralizate sau alte structuri implicate în procesul de descentralizare
● Studii, consultanţã şi instruire pentru îmbunãtãţirea managementului serviciilor publice
● Dezvoltarea şi furnizarea programelor de instruire (inclusiv realizare de curricule şi materiale didactice) pentru funcţionarii publici pentru a implementa eficient noile servicii descentralizate
● Dezvoltarea şi furnizarea programelor de instruire (inclusiv realizare de curricule şi materiale didactice) pentru personalul de conducere din spitale şi alte instituţii medicale (managerii de spital şi membrii consiliilor de administraţie)
● Studii şi consultanţã pentru evaluarea fazelor pilot ale procesului de descentralizare şi implementarea recomandãrilor evaluãrilor
● Studii, consultanţã şi instruire pentru optimizarea structurilor pentru noile servicii descentralizate/deconcentrate
● Studii şi consultanţã pentru a sprijini iniţiativele de descentralizare şi pentru a îmbunãtãţi serviciile descentralizate
● Schimbul de bune practici şi aplicarea pe scarã largã a acestora, vizite de studiu, organizarea de seminare, conferinţe şi stagii practice.
II.2.1.4. Categorii de cheltuieli eligibile
● cheltuieli pentru consultanţã şi expertizã;
● cheltuieli de personal;
● cheltuieli cu deplasarea;
● cheltuieli pentru traduceri şi interpretariat;
● cheltuieli aferente tipãririi şi multiplicãrii de materiale;
● cheltuieli pentru închirieri şi leasing;
● cheltuieli cu achiziţia de materiale consumabile;
● cheltuieli generale de administraţie;
● cheltuieli pentru dotãri care pot intra în categoria mijloacelor fixe sau a obiectelor de inventar;
● cheltuieli pentru achiziţia de active fixe necorporale;
● cheltuieli pentru servicii informatice şi de comunicaţii;
● taxe;
● cheltuieli aferente procedurilor de achiziţie publicã;
● cheltuieli pentru informare, comunicare şi publicitate pentru proiect;
● cheltuieli pentru informare, comunicare şi publicitate pentru activitãţi de conştientizare;
● cheltuieli cu achiziţionarea de publicaţii în format tipãrit şi/sau electronic şi abonamente pe durata de derulare a proiectului;
● cheltuieli privind achiziţionarea serviciilor de audit;
● cheltuieli aferente garanţiilor bancare;
● cheltuieli pentru organizarea şi/sau participarea la evenimente de genul conferinţe, seminare, ateliere de lucru, reuniuni de lucru, cursuri de instruire, activitãţi transnaţionale.
II.2.1.5. Utilizarea finanţãrii încrucişate FSE/FEDR
Folosirea finanţãrii încrucişate FSE/FEDR este limitatã la 10% din fondurile comunitare alocate la nivelul axei prioritare.
II.2.1.6. Alocarea financiarã orientativã


- euro -
┌─────┬──────────┬───────────┬─────────────────────────────────────┬───────────┐
│ │ │ │ │Contribuţia│
│ An │ TOTAL │Contribuţia│ Contribuţia publicã naţionalã*) │ privatã │
│ │ │ UE ├─────────┬────────┬───────┬──────────┤ │
│ │ │ (FSE) │ Bugetul │Bugetul │ Alte │ Total │ │
│ │ │ │ de stat │ local │ surse │ │ │
│ │ │ │ │ │publice│ │ │
├─────┼──────────┼───────────┼─────────┼────────┼───────┼──────────┼───────────┤
│ 2007│ 6.262.375│ 5.323.019│ 864.208│ 75.149│ 0 │ 939.356│ 0 │
├─────┼──────────┼───────────┼─────────┼────────┼───────┼──────────┼───────────┤
│ 2008│ 8.740.958│ 7.429.814𗈕.206.252│ 104.891│ 0 │ 1.311.144│ 0 │
├─────┼──────────┼───────────┼─────────┼────────┼───────┼──────────┼───────────┤
│ 2009󧓔.687.836│ 10.784.661𗈕.750.921│ 152.254│ 0 │ 1.903.175│ 0 │
├─────┼──────────┼───────────┼─────────┼────────┼───────┼──────────┼───────────┤
│ 2010󧓔.941.594│ 11.000.355𗈕.785.940│ 155.299│ 0 │ 1.941.239│ 0 │
├─────┼──────────┼───────────┼─────────┼────────┼───────┼──────────┼───────────┤
│ 2011│ 9.275.974│ 7.884.578𗈕.280.084│ 111.312│ 0 │ 1.391.396│ 0 │
├─────┼──────────┼───────────┼─────────┼────────┼───────┼──────────┼───────────┤
│ 2012│ 7.641.976│ 6.495.680𗈕.054.593│ 91.704│ 0 │ 1.146.296│ 0 │
├─────┼──────────┼───────────┼─────────┼────────┼───────┼──────────┼───────────┤
│ 2013│ 7.052.453│ 5.994.585│ 973.239│ 84.629│ 0 │ 1.057.868│ 0 │
├─────┼──────────┼───────────┼─────────┼────────┼───────┼──────────┼───────────┤
│TOTAL󧔈.603.167│ 54.912.692𗈜.915.237│ 775.238│ 0 │ 9.690.475│ 0 │
└─────┴──────────┴───────────┴─────────┴────────┴───────┴──────────┴───────────┘



---------
*) Distribuţia sumelor între cele 3 tipuri de surse publice este orientativã, putând varia în cursul implementãrii în funcţie de tipurile de proiecte şi categoriile de beneficiari.

II.2.1.7. Dimensiunea finanţãrii acordate
Pentru beneficiarii ordonatori de credite ai bugetului de stat, bugetului asigurãrilor sociale de stat şi ai bugetelor fondurilor speciale şi entitãţile aflate în subordine sau în coordonare finanţate integral din bugetele acestora:



┌─────────────────────────────────────────────────────────┬───────────────────┐
│Valoarea totalã a proiectelor (lei) �.000-20.000.000 │
├─────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Valoarea maximã a finanţãrii acordate │Nu se aplicã. │
├─────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Valoarea eligibilã a proiectului │Nu se aplicã. │
├─────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Valoarea maximã a finanţãrii acordate din costul total │ │
│eligibil 󧔝% │
├─────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Contribuţia eligibilã minimã a beneficiarului 󧓗% │
├─────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Contribuţia comunitarã din finanţarea acordatã �% │
├─────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Contribuţia publicã naţionalã din finanţarea acordatã 𗈔% │
└─────────────────────────────────────────────────────────┴───────────────────┘


Pentru celelalte categorii de beneficiari:


┌─────────────────────────────────────────────────────────┬───────────────────┐
│Valoarea totalã a proiectelor (lei) �.000-20.000.000 │
├─────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Valoarea maximã a finanţãrii acordate │Nu se aplicã. │
├─────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Valoarea eligibilã a proiectului │Nu se aplicã. │
├─────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Valoarea maximã a finanţãrii acordate din costul total │ │
│eligibil 󧔪% │
├─────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Contribuţia eligibilã minimã a beneficiarului 𗈖% │
├─────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Contribuţia comunitarã din finanţarea acordatã 󧔞,03% │
├─────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Contribuţia publicã naţionalã din finanţarea acordatã 󧓕,97 % │
└─────────────────────────────────────────────────────────┴───────────────────┘



II.2.1.8. Categorii de beneficiari eligibili, grupuri-ţintã şi tipuri de cerere de propuneri de proiecte




┌───────────────────────────┬──────────────────┬────────────────────────┬───────────────────────────┐
│Operaţiuni │ Beneficiari │ Grupuri-ţintã │ Tipuri de cerere de │
│ │ │ │ propuneri de proiecte │
├───────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────────┼───────────────────────────┤
│● Training şi asistenţã │● MAI │● Organismele responsa- │ - Dezvoltarea de proiecte │
│tehnicã pentru structurile │● Ministerele │bile de planificarea şi │ │
│implicate în planificarea │prioritare │coordonarea iniţiati- │ │
│şi coordonarea procesului │● Ministere │velor de descentralizare│ │
│de descentralizare │ │● Ministerele prioritare│ │
│(comitetul tehnic │ │cu unitãţile lor │ │
│interministerial, UCRAP, │ │deconcentrate; │ │
│ministerele de linie) │ │serviciile descentra- │ │
│ │ │lizate din sectoarele │ │
│ │ │prioritare │ │
│ │ │● Administraţia publicã │ │
│ │ │localã (instituţii │ │
│ │ │publice şi/sau angajaţii│ │
│ │ │acestora) │ │
├───────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────────┼───────────────────────────┤
│● Elaborarea unor proceduri│● MAI │● Organismele responsa- │- Cerere de proiecte cu │
│de cooperare între adminis-│● Ministerele │bile de planificarea şi │depunere continuã (fãrã │
│traţia publicã centralã şi │prioritare │coordonarea iniţiati-m │termen-limitã de depunere) │
│localã şi între autoritã- │● Ministere │velor de descentralizare│- Cerere de proiecte cu │
│ţile locale şi şcoli/ │● Autoritãţi ale │● Ministerele prioritare│termen-limitã de depunere │
│spitale/servicii de │administraţiei │cu unitãţile lor decon- │- Dezvoltare de proiecte │
│asistenţã socialã descen- │publice locale**) │centrate; serviciile │ │
│tralizate sau alte │● ONG-uri*) │descentralizate din │ │
│structuri implicate în │ │sectoarele prioritare │ │
│procesul de descentra- │ │descentralizate │ │
│lizare │ │● Administraţia publicã │ │
│ │ │localã (instituţii │ │
│ │ │publice şi/sau angajaţii│ │
│ │ │acestora) │ │
├───────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────────┼───────────────────────────┤
│● Training pentru │● Ministerele │● Ministerele prioritare│- Cerere de proiecte cu │
│funcţionarii publici din │prioritare │cu unitãţile lor decon- │depunere continuã (fãrã │
│administraţia publicã │● MAI │centrate; serviciile │termen-limitã de depunere) │
│localã, mai ales din │● Autoritãţi ale │descentralizate din │- Cerere de proiecte cu │
│sectorul de educaţie │administraţiei │sectoarele prioritare │termen-limitã de depunere │
│(inclusiv pentru reprezen- │publice locale**) │ │- Dezvoltare de proiecte │
│tanţii autoritãţilor │ │ │ │
│locale în consiliile de │ │ │ │
│administraţie ale şcolilor)│ │ │ │
│şi din sectorul de │ │ │ │
│sãnãtate pentru a │ │ │ │
│implementa eficient noile │ │ │ │
│servicii descentralizate │ │ │ │
├───────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────────┼───────────────────────────┤
│● Training pentru persona- │● Ministerul │● Ministerul Sãnãtãţii │- Cerere de proiecte cu │
│lul de conducere din │Sãnãtãţii │şi membrii comitetelor │depunere continuã (fãrã │
│spitale şi alte instituţii │ │directoare ale │termen-limitã de depunere) │
│medicale (managerii de │ │spitalelor │- Cerere de proiecte cu │
│spital şi membrii │ │ │termen-limitã de depunere │
│consiliilor de adminis- │ │ │- Dezvoltare de proiecte │
│traţie) │ │ │ │
├───────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────────┼───────────────────────────┤
│● Sprijin pentru evaluarea │● Ministerul │● Ministerul Educaţiei, │- Dezvoltare de proiecte │
│fazelorpilot ale procesului│Educaţiei, │Cercetãrii şi Inovãrii │ │
│de descentralizare în │Cercetãrii şi │şi instituţiile acestuia│ │
│învãţãmântul preuniversitar│Inovãrii │de la nivel local │ │
│şi implementarea │ │ │ │
│recomandãrilor evaluãrilor │ │ │ │
├───────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────────┼───────────────────────────┤
│● Optimizarea structurilor │● MAI │● Organismele respon- │- Cerere de proiecte cu │
│pentru noile servicii │● Ministerele │sabile de planificarea │depunere continuã (fãrã │
│descentralizate/deconcen- │prioritare │şi coordonarea iniţiati-│termen-limitã de depunere) │
│trate din cele 3 sectoare │● Autoritãţi ale │velor de descentralizare│- Cerere de proiecte cu │
│prioritare │administraţiei │● Ministerele prioritare│termen-limitã de depunere │
│ │publice locale**) │cu unitãţile lor decon- │- Dezvoltare de proiecte │
│ │● Asociaţii de │centrate; serviciile │ │
│ │dezvoltare inter- │descentralizate din │ │
│ │comunitarã*7) │sectoarele prioritare │ │
│ │● Structuri │ │ │
│ │asociative ale │ │ │
│ │autoritãţilor │ │ │
│ │administraţiei │ │ │
│ │publice locale │ │ │
├───────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────────┼───────────────────────────┤
│● Elaborarea de studii/ │● MAI │● Autoritãţile adminis- │- Cerere de proiecte cu │
│strategii pentru a sprijini│● Ministere │traţiei publice centrale│depunere continuã (fãrã │
│iniţiativele de │● ONG-uri*) │(instituţii publice │termen-limitã de depunere) │
│descentralizare │ │şi/sau angajaţii │- Cerere de proiecte cu │
│ │ │acestora) │termen-limitã de depunere │
│ │ │ │- Dezvoltare de proiecte │
└───────────────────────────┴──────────────────┴────────────────────────┴───────────────────────────┘



-----------
*) ONG-uri relevante în domeniul administraţiei publice (altele decât structurile asociative ale autoritãţilor publice locale).
**) Titularii contractelor care vor fi semnate cu AM sunt unitãţile administrativ-teritoriale şi sectoarele municipiului Bucureşti (conform <>Legii nr. 215/2001 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare).
*7) Stabilite conform <>Legii nr. 215/2001 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare (de exemplu, zonele metropolitane, aglomerãrile urbane etc.).

NOTÃ:
ONG-urile şi universitãţile trebuie sã aplice în parteneriat cu cel puţin o autoritate a administraţiei publice (pentru asigurarea implementãrii proiectului).

II.2.1.9. Grupuri-ţintã
Vezi mai sus (II.2.1.8)
II.2.1.10. Perioada orientativã de depunere a proiectelor
2008-2015
II.2.1.11. Tipuri de cerere de propuneri de proiecte
Vezi mai sus (II.2.1.8)
II.2.1.12. Criterii de eligibilitate şi de evaluare/selecţie
Criterii de eligibilitate
A. Eligibilitatea beneficiarilor
● Solicitantul face parte din categoria de beneficiari menţionatã în Ghidul solicitantului.
● Solicitantul şi partenerii sãi (dacã este cazul) îndeplinesc condiţiile stabilite în Ghidul solicitantului.
● Sumele prevãzute în declaraţia solicitantului privind asigurarea cofinanţãrii şi a cheltuielilor neeligibile sunt cel puţin egale cu sumele declarate în cererea de finanţare.
● Solicitantul nu se aflã în una dintre situaţiile incompatibile cu acordarea finanţãrii din fonduri publice, conform Regulamentului CE, EURATOM nr. 1.605/2002 , art. 93, cu excepţia lit. d).
B. Eligibilitatea proiectului
● Proiectul se încadreazã în operaţiunile prevãzute în Ghidul solicitantului.
● Activitãţile cuprinse în proiect corespund cel puţin unei activitãţi eligibile prezentate în Ghidul solicitantului.
● Grupul-ţintã este cel vizat de prezenta cerere de proiecte, conform Ghidului solicitantului.
● Valoarea totalã a proiectului şi contribuţia financiarã solicitatã se încadreazã în limitele stabilite în Ghidul solicitantului.
● Durata proiectului se încadreazã în termenele specificate în Ghidul solicitantului.
● Proiectul cuprinde mãsurile minime privitoare la publicitate, conform Ghidului solicitantului.
● Proiectul cuprinde mãsurile minime privitoare la dezvoltarea durabilã, conform Ghidului solicitantului.
● Proiectul cuprinde mãsurile minime privitoare la egalitatea de şanse, conform Ghidului solicitantului.
● Proiectul sau activitãţi din proiectul pentru care se solicitã finanţare nu a mai beneficiat de finanţare din fonduri publice, inclusiv din fonduri UE, în ultimii 5 ani.
● Proiectul respectã legislaţia naţionalã şi comunitarã.
Criterii de evaluare/selecţie
● Relevanţa proiectului: se urmãresc şi se evalueazã modul în care proiectul contribuie la atingerea obiectivelor PO DCA, a obiectivelor din strategiile naţionale/locale/regionale şi a obiectivelor instituţiei solicitante, modalitatea în care este prezentatã nevoia/problema pe care proiectul doreşte sã o rezolve şi urgenţa intervenţiei.
● Coerenţa şi sustenabilitatea: se urmãreşte coerenţa întregului proiect, din perspectiva realismului planului de activitãţi şi a rezultatelor sale, cu indicatorii aferenţi, în corelaţie cu indicatorii specificaţi în DCI, a modalitãţii în care partenerii, dacã este cazul, se implicã în proiect. De asemenea, se evalueazã modul în care iniţiativa/proiectul se coreleazã cu alte iniţiative, dacã planul de activitãţi propus conduce la atingerea rezultatelor şi scopului proiectului, modul în care rezultatele proiectului vor fi utilizate dupã finalizarea acestuia şi elementul de noutate pe care proiectul îl propune.
● Capacitatea de management: proiectul trebuie sã facã dovada existenţei unui cadru adecvat pentru implementarea proiectului (resurse alocate - materiale şi umane, roluri şi responsabilitãţi clar definite), a experienţei instituţiei solicitantului şi a partenerului în gestionarea de proiecte şi a experienţei echipei de management propuse.
● Eficienţa cheltuielilor: evaluarea va urmãri ca finanţarea solicitatã sã fie adecvatã raportat la activitãţile desfãşurate pentru realizarea obiectivelor, activitãţile sã fie reflectate în buget, estimarea lor sã fie realistã, iar raportul dintre costuri şi rezultate sã fie satisfãcãtor.
● Contribuţia la politicile UE: modalitatea în care proiectul contribuie la atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilã şi promovare a egalitãţii de şanse (tot ceea ce proiectul propune peste cerinţele minime din cererea de proiecte).
II.2.1.13. Indicatori de monitorizare şi evaluare
Indicatori de program:





┌─────────────┬───────┬─────┬──────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Indicatori │Valoare│An de│ Ţinte cumulative orientative │
│de realizare │ de │bazã ├────┬────┬──────┬──────┬──────┬──────┬───────┬───────┬────────────────┤
│ imediatã │ bazã │ ��� � � � │ 2013 │ 2014 │ 2015 │
│ (output) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼───────┼─────┼────┼────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼────────────────┤
│Revizuiri │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ 100 │
│structurale │ 0 │ 2007│ 0 │ 0 │ 5 │ 15 │ 30 │ 46 │ 63 │ 81 │(municipalitãţi)│
│(numãr) │ │ │ 0 │ 0 │ 2 │ 6 │ 11 │ 18 │ 26 │ 34 │ 42 (judeţe) │
├─────────────┼───────┼─────┼────┼────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼────────────────┤
│Ghiduri şi │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│alte docu- │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│mente metodo-│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│logice │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│numãr) │ 0 │ 2007│ 0 │ 0 │ 3 │ 6 │ 11 │ 16 │ 21 │ 23 │ 25 │
├─────────────┼───────┼─────┼────┼────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼────────────────┤
│Zile partici-│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│pant la │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│instruire │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│(numãr) │ 0 │ 2007│ 0 │ 0 │ 3.000│ 6.500󧓓.000󧓘.500│ 22.500│ 27.000│ 31.300 │
└─────────────┴───────┴─────┴────┴────┴──────┴──────┴──────┴──────┴───────┴───────┴────────────────┘

┌─────────────┬───────┬─────┬────┬────┬──────┬──────┬──────┬──────┬───────┬───────┬────────────────┐
│Indicatori de│Valoare│An de��│ 2009 │ 2010 │ 2011 │ 2012 │ 2013 │ 2014 │ 2015 │
│ rezultat │ de │bazã │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ (result) │ bazã │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼───────┼─────┼────┼────┼──────┼──────┼──────┼──────┼───────┼───────┼────────────────┤
│Structuri │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ 100 │
│noudescentra-│ 0 │ 2007│ 0 │ 0 │ 5 │ 15 │ 30 │ 46 │ 63 │ 81 │(municipalitãţi │
│lizate │ │ │ 0 │ 0 │ 2 │ 6 │ 11 │ 18 │ 26 │ 34 │ 42 (judeţe) │
│operaţionale │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│(numãr) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└─────────────┴───────┴─────┴────┴────┴──────┴──────┴──────┴──────┴───────┴───────┴────────────────┘



Indicatori suplimentari:
● Numãr de participanţi la sesiuni de instruire, din care: femei/bãrbaţi
● Numãr de sesiuni de instruire
● Studii, analize, rapoarte, strategii
II.2.1.14. Teme orizontale
● Dezvoltare durabilã
Pentru a respecta cerinţele legislaţiei comunitare şi pentru a contribui la realizarea unei economii europene echilibrate, durabile şi inovative, conceptul dezvoltãrii durabile trebuie abordat în cadrul tuturor proiectelor finanţate din fonduri structurale.
Prin urmare, operaţiunile finanţate în cadrul acestui domeniu major de intervenţie vor urmãri respectarea principiilor dezvoltãrii durabile pe parcursul diferitelor etape de implementare, luând în considerare aspecte privind mediul înconjurãtor (de exemplu, diminuarea impactului negativ asupra mediului).
Proiectele trebuie sã abordeze toate cele 3 dimensiuni ale conceptului dezvoltãrii durabile, şi anume dimensiunea ecologicã, economicã şi socialã.
● Egalitate de şanse
Egalitatea de şanse reprezintã un drept fundamental, o valoare comunã şi un obiectiv cheie al UE, fiind în acelaşi timp o piesã centralã a strategiei nediscriminatorii şi o condiţie absolut necesarã pentru îndeplinirea obiectivelor de creştere, ocupare a forţei de muncã şi coeziune socialã la nivelul UE.
Astfel, solicitanţii vor respecta prevederile legislaţiei în vigoare cu privire la egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bãrbaţi în domeniul muncii, egalitãţii de şanse şi nediscriminare. În implementarea proiectelor vor fi avute în vedere toate politicile şi practicile prin care sã nu se realizeze nicio deosebire, excludere, restricţie sau preferinţã, indiferent de: rasã, naţionalitate, etnie, limbã, religie, categorie socialã, convingeri, gen, orientare sexualã, vârstã, handicap, boalã cronicã necontagioasã, infectare HIV, apartenenţã la o categorie defavorizatã, precum şi orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrângerea, înlãturarea recunoaşterii, folosinţei sau exercitãrii, în condiţii de egalitate, a drepturilor omului şi a libertãţilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul politic, economic, social şi cultural sau în orice alte domenii ale vieţii publice.
II. 2.1.15. Ajutorul de stat
Nu se aplicã.
II.2.1.16. Clasificarea intervenţiilor


● Tema prioritarã
┌─────┬───────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Cod │ Tema prioritarã │
├─────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Întãrirea capacitãţii instituţionale la nivel naţional, │
│ │ regional şi local │
├─────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 81 │Mecanisme pentru îmbunãtãţirea elaborãrii de politici şi │
│ │programe, a monitorizãrii şi evaluãrii la nivel naţional, │
│ │regional şi local, dezvoltarea capacitãţii de furnizare a │
│ │politicilor şi programelor │
└─────┴───────────────────────────────────────────────────────────────────┘

● Forma de finanţare

┌─────┬───────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Cod │ Forma de finanţare │
├─────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 01 │Asistenţã nerambursabilã │
└─────┴───────────────────────────────────────────────────────────────────┘

● Dimensiunea teritorialã

┌─────┬───────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Cod │Tipul teritoriului │
├─────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 00 │Nu se aplicã. │
└─────┴───────────────────────────────────────────────────────────────────┘



II.2.1.17. Organisme intermediare
Nu se aplicã.
II.2.1.18. Organismul responsabil pentru efectuarea plãţilor cãtre beneficiari
AM PODCA - Unitatea de plãţi şi contabilitate din cadrul Compartimentului de management financiar
II.2.2. Domeniul major de intervenţie 2.2. - Îmbunãtãţirea calitãţii şi eficienţei furnizãrii serviciilor
II.2.2.1. Descriere
Analiza situaţiei curente a identificat existenţa unei preocupãri a cetãţenilor atât în privinţa promptitudinii şi calitãţii în furnizarea serviciilor publice, cât şi în privinţa lipsei orientãrii cãtre cetãţean a autoritãţilor publice. Nu existã informaţii credibile despre calitatea şi eficienţa serviciilor publice, iar aceastã problemã trebuie rezolvatã pentru a îmbunãtãţi considerabil furnizarea de servicii cãtre cetãţeni. Necesitatea acestor intervenţii este prezentatã mai jos:
● abordarea complexitãţii proceselor şi reglementãrilor din perspectiva cetãţenilor şi a mediului de afaceri, în vederea simplificãrii şi reducerii barierelor administrative;
● monitorizarea şi reducerea timpului de furnizare a serviciilor (cu o reducere corespunzãtoare a costurilor);
● introducerea unui sistem de calitate care sã includã obiective mãsurabile şi standarde de comparare pentru serviciile destinate cetãţenilor.
Obiectivul specific este acela de a îmbunãtãţi furnizarea de servicii publice.
Din punctul de vedere al logicii PO DCA, acest domeniu major de intervenţie se concentreazã pe calitatea furnizãrii serviciilor publice. Consolidarea capacitãţii administrative în ceea ce priveşte managementul calitãţii, promptitudinea şi evaluarea serviciilor este consideratã un element-cheie în îmbunãtãţirea eficienţei serviciilor publice.
Indicatorii de rezultat anticipeazã introducerea standardelor de cost şi calitate şi a unui mecanism de evaluare a performanţelor în ceea ce priveşte furnizarea de servicii. Eficienţa furnizãrii de servicii va fi monitorizatã prin indicatori de eficacitate. Acest domeniu major va sprijini atât activitãţi de instruire şi asistenţã tehnicã pentru iniţiativele locale de simplificare administrativã, cât şi analize de cost şi creştere a promptitudinii în furnizarea serviciilor publice.
Serviciile publice trebuie sã fie furnizate conform unui set de principii generale (de exemplu, egalitate, imparţialitate, continuitate, regularitate, transparenţã, libertatea alegerii, amabilitate, promptitudine, consultare şi "value for money"). Furnizarea serviciilor trebuie sã se bazeze pe standarde şi obiective mãsurabile în raport cu performanţa realã. Politica îmbunãtãţirii serviciilor pentru cetãţeni se aplicã tuturor agenţiilor guvernamentale de la nivel central şi local.
II.2.2.2. Operaţiuni orientative
● dezvoltarea, testarea şi implementarea unor standarde de cost şi calitate a serviciilor publice;
● dezvoltarea de metode de mãsurare a barierelor administrative;
● elaborarea de mecanisme/instrumente/proceduri pentru îmbunãtãţirea sistemului de colectare a taxelor, inclusiv crearea unei interfeţe pentru bazele de date existente;
● implementarea iniţiativelor de reducere a duratei de livrare a serviciilor publice (de exemplu, ghişeul unic pentru cetãţeni şi în formã electronicã, planificarea serviciilor destinate cetãţenilor, managementul documentelor, folosirea regulii aprobãrii tacite etc.);
● training în domeniul evaluãrii performanţelor serviciilor publice;
● analiza problemelor specifice furnizãrii serviciilor publice în vederea simplificãrii şi reducerii barierelor administrative pentru cetãţeni;
● introducerea şi menţinerea în funcţiune a sistemelor de management, inclusiv EMAS*8);
----------
*8) Eco-Management and Audit Scheme (EMAS) este instrumentul UE adoptat în mod voluntar, pentru a certifica organizaţiile care îşi îmbunãtãţesc în mod continuu activitatea legatã de mediul înconjurãtor. Organizaţiile înregistrate EMAS sunt conforme din punct de vedere legal, introduc şi menţin în funcţiune un sistem de management de mediu şi raporteazã rezultatele impactului lor prin publicarea unei declaraţii oficiale de mediu verificatã în mod independent.

● folosirea mecanismelor electronice, de exemplu, portaluri internet şi baze de date;
● implementarea unor documente-cadru privind furnizarea de servicii publice (charters - documente care introduc un set de principii generale privind calitatea furnizãrii de servicii cãtre cetãţeni).
II.2.2.3. Activitãţi eligibile orientative
Programul operaţional "Dezvoltarea capacitãţii administrative" nu finanţeazã instruire de tip vocaţional.
● Consultanţã, studii şi instruire pentru dezvoltarea, testarea, implementarea, revizuirea şi/sau evaluarea unor standarde de cost şi calitate a serviciilor publice
● Consultanţã, studii şi instruire pentru dezvoltarea, revizuirea, implementarea şi/sau integrarea de instrumente, metode de identificare, mãsurare şi reducere a barierelor administrative
● Studii şi consultanţã pentru elaborarea, actualizarea, revizuirea, testarea şi/sau implementarea de mecanisme, instrumente, proceduri pentru îmbunãtãţirea managementului financiar al instituţiilor publice, inclusiv crearea unei interfeţe pentru bazele de date existente
● Studii, consultanţã şi instruire pentru dezvoltarea, implementarea şi/sau integrarea iniţiativelor de reducere a duratei de livrare a serviciilor publice
● Consultanţã, studii şi instruire în domeniul evaluãrii performanţelor serviciilor publice
● Studii/analize privind performanţele administraţiei publice în furnizarea serviciilor, inclusiv cercetarea satisfacţiei cetãţenilor şi benchmarking
● Studii şi consultanţã pentru analiza problemelor specifice furnizãrii serviciilor publice în vederea simplificãrii şi reducerii barierelor administrative pentru cetãţeni
● Consultanţã, studii şi instruire pentru introducerea, dezvoltarea, certificarea, implementarea şi/sau menţinerea în funcţiune a sistemelor de management
● Consultanţã, studii şi instruire pentru dezvoltarea, implementarea, integrarea şi/sau folosirea mecanismelor electronice
● Consultanţã, studii şi instruire pentru elaborarea, actualizarea, revizuirea, testarea şi/sau implementarea unor documente-cadru privind furnizarea de servicii publice
● Schimbul de bune practici şi aplicarea pe scarã largã a acestora, vizite de studiu, organizarea de seminare, conferinţe şi stagii de practicã în îmbunãtãţirea calitãţii şi eficienţei furnizãrii serviciilor
● Revizuirea, dezvoltarea, optimizarea structurilor care gestioneazã serviciile publice
II.2.2.4. Categorii de cheltuieli eligibile
● cheltuieli pentru consultanţã şi expertizã;
● cheltuieli de personal;
● cheltuieli cu deplasarea;
● cheltuieli pentru traduceri şi interpretariat;
● cheltuieli aferente tipãririi şi multiplicãrii de materiale;
● cheltuieli pentru închirieri şi leasing;
● cheltuieli cu achiziţia de materiale consumabile;
● cheltuieli generale de administraţie;
● cheltuieli pentru dotãri care pot intra în categoria mijloacelor fixe sau a obiectelor de inventar;
● cheltuieli pentru achiziţia de active fixe necorporale;
● cheltuieli pentru servicii informatice şi de comunicaţii;
● taxe;
● cheltuieli aferente procedurilor de achiziţie publicã;
● cheltuieli pentru informare, comunicare şi publicitate pentru proiect;
● cheltuieli pentru informare, comunicare şi publicitate pentru activitãţi de conştientizare;
● cheltuieli cu achiziţionarea de publicaţii în format tipãrit şi/sau electronic şi abonamente pe durata de derulare a proiectului;
● cheltuieli privind achiziţionarea serviciilor de audit;
● cheltuieli aferente garanţiilor bancare;
● cheltuieli pentru organizarea şi/sau participarea la evenimente de genul conferinţe, seminare, ateliere de lucru, reuniuni de lucru, cursuri de instruire, activitãţi transnaţionale.
II.2.2.5. Utilizarea finanţãrii încrucişate FSE/FEDR
Folosirea finanţãrii încrucişate FSE/FEDR este limitatã la 10% din fondurile comunitare alocate la nivelul axei prioritare.
II.2.2.6. Alocarea financiarã orientativã


- euro -
┌─────┬──────────┬───────────┬─────────────────────────────────────┬───────────┐
│ │ │ │ │Contribuţia│
│ An │ TOTAL │Contribuţia│ Contribuţia publicã naţionalã*) │ privatã │
│ │ │ UE ├─────────┬────────┬───────┬──────────┤ │
│ │ │ (FSE) │ Bugetul │Bugetul │ Alte │ Total │ │
│ │ │ │ de stat │ local │ surse │ │ │
│ │ │ │ │ │publice│ │ │
├─────┼──────────┼───────────┼─────────┼────────┼───────┼──────────┼───────────┤
� │ 3.226.073│ 2.742.162│ 435.520│ 48.391│ 0 │ 483.911│ 0 │
├─────┼──────────┼───────────┼─────────┼────────┼───────┼──────────┼───────────┤
� │ 4.502.918│ 3.827.480│ 607.894│ 67.544│ 0 │ 675.438│ 0 │
├─────┼──────────┼───────────┼─────────┼────────┼───────┼──────────┼───────────┤
� │ 6.536.159│ 5.555.735│ 882.381│ 98.042│ 0 │ 980.424│ 0 │
├─────┼──────────┼───────────┼─────────┼────────┼───────┼──────────┼───────────┤
� │ 6.666.881│ 5.666.849│ 900.029│ 100.003│ 0 │ 1.000.032│ 0 │
├─────┼──────────┼───────────┼─────────┼────────┼───────┼──────────┼───────────┤
� │ 4.778.533│ 4.061.753│ 645.102│ 71.678│ 0 │ 716.780│ 0 │
├─────┼──────────┼───────────┼─────────┼────────┼───────┼──────────┼───────────┤
� │ 3.936.775│ 3.346.259│ 531.465│ 59.052│ 0 │ 590.516│ 0 │
├─────┼──────────┼───────────┼─────────┼────────┼───────┼──────────┼───────────┤
� │ 3.633.081│ 3.088.119│ 490.466│ 54.496│ 0 │ 544.962│ 0 │
├─────┼──────────┼───────────┼─────────┼────────┼───────┼──────────┼───────────┤
│TOTAL󧓩.280.420│ 28.288.357𗈘.492.857│ 499.206│ 0 │ 4.992.063│ 0 │
└─────┴──────────┴───────────┴─────────┴────────┴───────┴──────────┴───────────┘



--------
*) Distribuţia sumelor între cele trei tipuri de surse publice este orientativã, putând varia în cursul implementãrii în funcţie de tipurile de proiecte şi categoriile de beneficiari.

II.2.2.7. Dimensiunea finanţãrii acordate

Pentru beneficiarii ordonatori de credite ai bugetului de stat, bugetului asigurãrilor sociale de stat şi ai bugetelor fondurilor speciale şi entitãţile aflate în subordine sau în coordonare finanţate integral din bugetele acestora:


┌──────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────────┐
│Valoarea totalã a proiectelor (lei) �.000-20.000.000│
├──────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
│Valoarea maximã a finanţãrii acordate │Nu se aplicã │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
│Valoarea eligibilã a proiectului │Nu se aplicã │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
│Valoarea maximã a finanţãrii acordate din costul total │ │
│eligibil 󧔝% │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
│Contribuţia eligibilã minimã a beneficiarului 󧓗% │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
│Contribuţia comunitarã din finanţarea acordatã �% │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
│Contribuţia publicã naţionalã din finanţarea acordatã 𗈔% │
└──────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────────┘

Pentru celelalte categorii de beneficiari:

┌──────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────────┐
│Valoarea totalã a proiectelor (lei) �.000-20.000.000│
├──────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
│Valoarea maximã a finanţãrii acordate │Nu se aplicã │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
│Valoarea eligibilã a proiectului │Nu se aplicã │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
│Valoarea maximã a finanţãrii acordate din costul total │ │
│eligibil 󧔪% │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
│Contribuţia eligibilã minimã a beneficiarului 𗈖% │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
│Contribuţia comunitarã din finanţarea acordatã 󧔞,29% │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
│Contribuţia publicã naţionalã din finanţarea acordatã 󧓕,71% │
└──────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────────┘



II.2.2.8. Categorii de beneficiari eligibili, grupuri-ţintã şi tipuri de cerere de propuneri de proiecte Operaţiuni Beneficiari Grupuri-ţintã





┌───────────────────────────┬──────────────────┬────────────────────────┬───────────────────────────┐
│Operaţiuni │ Beneficiari │ Grupuri-ţintã │ Tipuri de cerere de │
│ │ │ │ propuneri de proiecte │
├───────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────────┼───────────────────────────┤
│● Dezvoltarea, testarea şi │ ● MAI │● Administraţia publicã │- Cerere de proiecte cu │
│implementarea unor │ ● Ministere │centralã (inclusiv │depunere continuã (fãrã │
│standarde de cost şi │ ● Agenţii │serviciile deconcen- │termen-limitã de depunere) │
│calitate a serviciilor │ ● Structuri │trate) │ - Cerere de proiecte cu │
│publice │ asociative ale │(instituţii publice │termen-limitã de depunere │
│ │ autoritãţilor │şi/sau angajaţii │- Dezvoltare de proiecte │
│ │ administraţiei │acestora) │ │
│ │ publice locale │● Administraţia publicã │ │
│ │ ● Asociaţii de │localã (instituţii │ │
│ │ dezvoltare │publice şi/sau angajaţii│ │
│ │ intercomuni- │acestora) │ │
│ │ tara*9) │ │ │
│ │ ● Autoritãţi ale │ │ │
│ │ administraţiei │ │ │
│ │ publice locale**)│ │ │
│ │ ● ONG-uri*) │ │ │
├───────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────────┼───────────────────────────┤
│● Dezvoltarea de metode de │● MAI │● Administraţia publicã │ - Dezvoltarea de proiecte │
│mãsurare a barierelor │● SGG-DPP │centralã (inclusiv │ - Cerere de proiecte cu │
│administrative │● Ministere │serviciile deconcen- │ depunere continuã (fãrã │
│ │● ONG-uri*) │trate) (instituţii │ termen-limitã de depunere)│
│ │● Universitãţi │publice şi/sau │ - Cerere de proiecte cu │
│ │ │angajaţii acestora) │ termen-limitã de depunere │
│ │ │● Administraţia publicã │ │
│ │ │localã (instituţii │ │
│ │ │publice şi/sau angajaţii│ │
│ │ │acestora) │ │
├───────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────────┼───────────────────────────┤
│● Elaborarea de │● MAI │● Administraţia publicã │- Cerere de proiecte cu │
│mecanisme/instrumente/ │● MFP │centralã (inclusiv │depunere continuã (fãrã │
│proceduri pentru îmbunãtã- │● ANAF │serviciile deconcen- │termen-limitã de depunere) │
│ţirea sistemului de │● Structuri │trate)(instituţii │- Cerere de proiecte cu │
│colectare a taxelor, │asociative ale │publice şi/sau angajaţii│termen-limitã de depunere │
│inclusiv crearea unei │autoritãţilor │acestora) │- Dezvoltare de proiecte │
│interfeţe pentru bazele de │administraţiei │● Administraţia publicã │ │
│date existente │publice locale │localã (instituţii │ │
│ │● Autoritãţi ale │publice şi/sau angajaţii│ │
│ │administraţiei │acestora) │ │
│ │publice │ │ │
│ │locale**) │ │ │
├───────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────────┼───────────────────────────┤
│● Implementarea iniţiati- │● Ministere │● Administraţia publicã │- Cerere de proiecte cu │
│velor de reducere a duratei│● Autoritãţi ale │centralã şi localã │depunere continuã (fãrã │
│de livrare a serviciilor │administraţiei │(instituţii publice │termen-limitã de depunere) │
│publice (de exemplu, │publice locale**) │şi/sau angajaţii │- Cerere de proiecte cu │
│ghişeul unic pentru │● Structuri │acestora) │termen-limitã de depunere │
│cetãţeni şi în formã │asociative ale │ │- Dezvoltare de proiecte │
│electronicã, planificarea │autoritãţilor │ │ │
│serviciilor destinate │administraţiei │ │ │
│cetãţenilor, managementul │publice locale │ │ │
│documentelor, folosirea │● Asociaţii de │ │ │
│regulii aprobãrii tacite │dezvoltare │ │ │
│etc.) │inter-comunitarã │ │ │
├───────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────────┼───────────────────────────┤
│● Training în domeniul │● MAI │● Administraţia publicã │- Dezvoltarea de proiecte │
│evaluãrii performanţelor │● Ministere │centralã (inclusiv │- Cerere de proiecte cu │
│serviciilor publice │● Agenţii │serviciile deconcen- │depunere continuã (fãrã │
│ │● Structuri │trate)(instituţii │termen-limitã de depunere) │
│ │asociative ale │publice şi/sau │- Cerere de proiecte cu │
│ │autoritãţilor │angajaţii acestora) │termen-limitã de depunere │
│ │administraţiei │● Administraţia publicã │ │
│ │publice locale │localã (instituţii │ │
│ │● Asociaţii de │publice şi/sau angajaţii│ │
│ │dezvoltare │acestora) │ │
│ │intercomunitarã │ │ │
│ │● Autoritãţi ale │ │ │
│ │administraţiei │ │ │
│ │publice locale**) │ │ │
├───────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────────┼───────────────────────────┤
│● Analiza problemelor │● MAI │● Administraţia publicã │- Dezvoltarea de proiecte │
│specifice furnizãrii │● Ministere │centralã (inclusiv │- Cerere de proiecte cu │
│serviciilor publice în │● Agenţii │serviciile deconcen- │depunere continuã (fãrã │
│vederea simplificãrii şi │● Structuri │trate) (instituţii │termen-limitã de depunere) │
│reducerii barierelor │asociative ale │publice şi/sau angajaţii│- Cerere de proiecte cu │
│administrative pentru │autoritãţilor │acestora) │termen-limitã de depunere │
│cetãţeni │administraţiei │● Administraţia publicã │ │
│ │publice locale │localã (instituţii │ │
│ │● Asociaţii de │publice şi/sau angajaţii│ │
│ │dezvoltare │ acestora) │ │
│ │intercomunitarã │ │ │
│ │● Autoritãţi ale │ │ │
│ │administraţiei │ │ │
│ │publice locale**) │ │ │
├───────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────────┼───────────────────────────┤
│● Introducerea şi │● MAI │● Administraţia publicã │- Cerere de proiecte cu │
│menţinerea în funcţiune a │● Ministere │centralã (inclusiv │depunere continuã (fãrã │
│sistemelor de management, │● Agenţii │serviciile deconcen- │termen-limitã de depunere) │
│inclusiv EMAS*10) │● Autoritãţi ale │trate)(instituţii │- Cerere de proiecte cu │
│ │administraţiei │publice şi/sau │termen-limitã de depunere │
│ │publice locale**) │angajaţii acestora) │- Dezvoltare de proiecte │
│ │● Structuri │● Administraţia publicã │ │
│ │asociative ale │localã (instituţii │ │
│ │autoritãţilor │publice şi/sau angajaţii│ │
│ │administraţiei │acestora) │ │
│ │publice locale │ │ │
│ │● Asociaţii de │ │ │
│ │dezvoltare │ │ │
│ │intercomunitarã │ │ │
├───────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────────┼───────────────────────────┤
│● Folosirea mecanismelor │● MAI │● Asociaţii de │- Dezvoltarea de proiecte │
│electronice, de exemplu, │● Ministere │dezvoltare │- Cerere de proiecte cu │
│portaluri internet şi baze │● Agenţii │intercomunitarã │depunere continuã (fãrã │
│de date │● Autoritãţi ale │● Administraţia publicã │termen-limitã de depunere) │
│ │administraţiei │centralã (inclusiv │- Cerere de proiecte cu │
│ │publice locale**) │serviciile deconcen- │termen-limitã de depunere │
│ │● Structuri │trate)(instituţii │ │
│ │asociative ale │publice şi/sau │ │
│ │autoritãţilor │angajaţii acestora) │ │
│ │administraţiei │● Administraţia publicã │ │
│ │publice locale │localã (instituţii │ │
│ │ │publice şi/sau │ │
│ │ │angajaţii acestora) │ │
├───────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────────┼───────────────────────────┤
│● Implementarea unor │● MAI │ ● Administraţia publicã│- Dezvoltarea de proiecte │
│documente-cadru privind │● Ministere │ centralã şi localã │- Cerere de proiecte cu │
│furnizarea de servicii │● Agenţii │ (instituţii publice │depunere continuã (fãrã │
│publice (charters - │● Autoritãţi ale │ şi/sau angajaţii │termen-limitã de depunere) │
│documente care introduc un │administraţiei │ acestora) │- Cerere de proiecte cu │
│set de principii generale │publice locale**) │ │termen-limitã de depunere │
│privind calitatea │● Structuri │ │ │
│furnizãrii de servicii │asociative ale │ │ │
│cãtre cetãţeni) │autoritãţilor │ │ │
│ │administraţiei │ │ │
│ │publice locale │ │ │
│ │● Asociaţii de │ │ │
│ │dezvoltare │ │ │
│ │intercomunitarã │ │ │
┴───────────────────────────┴──────────────────┴────────────────────────┴───────────────────────────┘



---------
*9) Stabilite conform <>Legii nr. 215/2001 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare (de exemplu, zonele metropolitane, aglomerãrile urbane etc.).

NOTÃ:
ONG-urile şi universitãţile trebuie sã aplice în parteneriat cu cel puţin o autoritate a administraţiei publice (pentru asigurarea implementãrii proiectului).

II.2.2.9. Grupuri-ţintã
Vezi mai sus (II.2.2.8)
II.2.2.10. Perioada orientativã de depunere a proiectelor
2008-2015
II.2.2.11. Tipuri de cerere de propuneri de proiecte
Vezi mai sus (II.2.2.8)
II.2.2.12. Criterii de eligibilitate şi de evaluare/selecţie
Criterii de eligibilitate
A. Eligibilitatea beneficiarilor
● Solicitantul face parte din categoria de beneficiari menţionatã în Ghidul solicitantului.
● Solicitantul şi partenerii sãi (dacã este cazul) îndeplinesc condiţiile stabilite în Ghidul solicitantului.
● Sumele prevãzute în declaraţia solicitantului privind asigurarea cofinanţãrii şi a cheltuielilor neeligibile sunt cel puţin egale cu sumele declarate în cererea de finanţare.
● Solicitantul nu se afla în una dintre situaţiile incompatibile cu acordarea finanţãrii din fonduri publice, conform Regulamentului CE, EURATOM nr. 1.605/2002 , art. 93, cu excepţia lit. d).
B. Eligibilitatea proiectului
● Proiectul se încadreazã în operaţiunile prevãzute în Ghidul solicitantului.
● Activitãţile cuprinse în proiect corespund cel puţin unei activitãţi eligibile prezentate în Ghidul solicitantului.
● Grupul-ţintã este cel vizat de prezenta cerere de proiecte, conform Ghidului solicitantului.
● Valoarea totalã a proiectului şi contribuţia financiarã solicitatã se încadreazã în limitele stabilite în Ghidul solicitantului.
● Durata proiectului se încadreazã în termenele specificate în Ghidul solicitantului.
● Proiectul cuprinde mãsurile minime privitoare la publicitate, conform Ghidului solicitantului.
● Proiectul cuprinde mãsurile minime privitoare la dezvoltarea durabilã, conform Ghidului solicitantului.
● Proiectul cuprinde mãsurile minime privitoare la egalitatea de şanse, conform Ghidului solicitantului.
● Proiectul sau activitãţi din proiectul pentru care se solicitã finanţare nu a/au mai beneficiat de finanţare din fonduri publice, inclusiv din fonduri UE, în ultimii 5 ani.
● Proiectul respectã legislaţia naţionalã şi comunitarã.
Criterii de evaluare/selecţie
● Relevanţa proiectului: se urmãresc şi se evalueazã modul în care proiectul contribuie la atingerea obiectivelor PO DCA, a obiectivelor din strategiile naţionale/locale/regionale şi a obiectivelor instituţiei solicitante, modalitatea în care este prezentatã nevoia/problema pe care proiectul doreşte sã o rezolve şi urgenţa intervenţiei.
● Coerenţa şi sustenabilitatea: se urmãreşte coerenţa întregului proiect, din perspectiva realismului planului de activitãţi şi a rezultatelor sale, cu indicatorii aferenţi, în corelaţie cu indicatorii specificaţi în DCI, a modalitãţii în care partenerii, dacã este cazul, se implicã în proiect. De asemenea, se evalueazã modul în care iniţiativa/proiectul se coreleazã cu alte iniţiative, dacã planul de activitãţi propus conduce la atingerea rezultatelor şi scopului proiectului, modul în care rezultatele proiectului vor fi utilizate dupã finalizarea acestuia şi elementul de noutate pe care proiectul îl propune.
● Capacitatea de management: proiectul trebuie sã facã dovada existenţei unui cadru adecvat pentru implementarea proiectului (resurse alocate - materiale şi umane, roluri şi responsabilitãţi clar definite), a experienţei instituţiei solicitantului şi a partenerului în gestionarea de proiecte şi a experienţei echipei de management propuse.
● Eficienţa cheltuielilor: evaluarea va urmãri ca finanţarea solicitatã sã fie adecvatã raportat la activitãţile desfãşurate pentru realizarea obiectivelor, activitãţile sã fie reflectate în buget, estimarea lor sã fie realistã, iar raportul dintre costuri şi rezultate sã fie satisfãcãtor.
● Contribuţia la politicile UE: modalitatea în care proiectul contribuie la atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilã şi promovare a egalitãţii de şanse (tot ceea ce proiectul propune peste cerinţele minime din cererea de proiecte).
II.2.2.13. Indicatori de monitorizare şi evaluare
Indicatori de program:





┌────────────────┬───────┬─────┬───────────────────────────────────────────────────────┐
│ Indicatori │Valoare│An de│ Ţinte cumulative orientative │
│de realizare │de bazã│bazã ├────┬────┬──────┬──────┬─────┬─────┬─────┬─────┬───────┤
│ imediatã │ │ ��│ 2009 │ 2010 │ 2011│ 2012│ 2013│ 2014│ 2015 │
│ (output) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────────┼───────┼─────┼────┼────┼──────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼───────┤
│Sectoare în care│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│sunt elaborate │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ 3 sec-│
│standardele de │ 0 │ 2007│ 0 │ 0 │ 2 │ 3 │ 3 │ 3 │ 3 │ 3 │ toare │
│cost şi calitate│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ priori│
│(numãr) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ tare │
├────────────────┼───────┼─────┼────┼────┼──────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼───────┤
│Ghiduri de │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│îmbunãtãţire a │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│colectãrii │ 0 │ 2007│ 0 │ 0 │ 1 │ 1 │ 2 │ 2 │ 2 │ 2 │ 2 │
│veniturilor │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│(numãr) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────────┼───────┼─────┼────┼────┼──────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼───────┤
│Zile participant│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│la instruire │ 0 │ 2007│ 0 │ 0 󧓒.200│ 2.300𗈗.900𗈙.500𗈛.200𗈝.000│ 10.500│
│(numãr) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────────┼───────┼─────┼────┼────┼──────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼───────┤
│Analize de │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│simplificare │ 7 │ 2006│ 7 │ 7 │ 30│ 60│ 95│ 135│ 180│ 220│ 250│
│administrativã │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│(numãr) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────────────────┴───────┴─────┴────┴────┴──────┴──────┴─────┴─────┴─────┴─────┴───────┘
┌────────────────┬───────┬─────┬────┬────┬──────┬──────┬─────┬─────┬─────┬─────┬───────┐
│ Indicatori │Valoare│An de��│ 2009 │ 2010 │ 2011│ 2012│ 2013│ 2014│ 2015 │
│de rezultat │de bazã│bazã │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ (result) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────────┼───────┼─────┼────┼────┼──────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼───────┤
│Sectoare în care│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│s-au introdus │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ 3 sec-│
│standarde de │ 0 │ 2007│ 0 │ 0 │ 2 │ 3 │ 3 │ 3 │ 3 │ 3 │ toare │
│calitate şi cost│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ priori│
│(numãr) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ tare │
├────────────────┼───────┼─────┼────┼────┼──────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼───────┤
│Gradul de │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│colectare a │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│veniturilor │ 84 │ 2006│ 84│ 84│ 85│ 86│ 88│ 90│ 92│ 93│ 95│
│proprii ale │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│administraţiei │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│publice locale │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ (%) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────────────────┴───────┴─────┴────┴────┴──────┴──────┴─────┴─────┴─────┴─────┴───────┘



Indicatori suplimentari:
● Numãr de participanţi la sesiuni de instruire, din care: femei/bãrbaţi
● Numãr de sesiuni de instruire
● Studii, analize, rapoarte, strategii
● Participanţi la schimb de experienţã şi bune practici
II.2.2.14. Teme orizontale
● Dezvoltare durabilã
Pentru a respecta cerinţele legislaţiei comunitare şi pentru a contribui la realizarea unei economii europene echilibrate, durabile şi inovative, conceptul dezvoltãrii durabile trebuie abordat în cadrul tuturor proiectelor finanţate din fonduri structurale.
Prin urmare, operaţiunile finanţate în cadrul acestui domeniu major de intervenţie vor urmãri respectarea principiilor dezvoltãrii durabile pe parcursul diferitelor etape de implementare, luând în considerare aspecte privind mediul înconjurãtor (de exemplu, diminuarea impactului negativ asupra mediului).
Proiectele trebuie sã abordeze toate cele 3 dimensiuni ale conceptului dezvoltãrii durabile, şi anume dimensiunea ecologicã, economicã şi socialã.
● Egalitate de şanse
Egalitatea de şanse reprezintã un drept fundamental, o valoare comunã şi un obiectiv-cheie al UE, fiind în acelaşi timp o piesã centralã a strategiei nediscriminatorii şi o condiţie absolut necesarã pentru îndeplinirea obiectivelor de creştere, ocupare a forţei de muncã şi coeziune socialã la nivelul UE.
Astfel, solicitanţii vor respecta prevederile legislaţiei în vigoare cu privire la egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bãrbaţi în domeniul muncii, egalitãţii de şanse şi nediscriminare. În implementarea proiectelor vor fi avute în vedere toate politicile şi practicile prin care sã nu se realizeze nicio deosebire, excludere, restricţie sau preferinţã, indiferent de: rasã, naţionalitate, etnie, limbã, religie, categorie socialã, convingeri, gen, orientare sexualã, vârstã, handicap, boalã cronicã necontagioasã, infectare HIV, apartenenţã la o categorie defavorizatã, precum şi orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrângerea, înlãturarea recunoaşterii, folosinţei sau exercitãrii, în condiţii de egalitate, a drepturilor omului şi a libertãţilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul politic, economic, social şi cultural sau în orice alte domenii ale vieţii publice.
II.2.2.15. Ajutorul de stat
Nu se aplicã.
II.2.2.16. Clasificarea intervenţiilor


● Tema prioritarã
┌─────┬───────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Cod │ Tema prioritarã │
├─────┼───────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Întãrirea capacitãţii instituţionale la nivel naţional, │
│ │regional şi local │
├─────┼───────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 81 │Mecanisme pentru îmbunãtãţirea elaborãrii de politici şi │
│ │programe, a monitorizãrii şi evaluãrii la nivel naţional, │
│ │regional şi local, dezvoltarea capacitãţii de furnizare a │
│ │politicilor şi programelor │
└─────┴───────────────────────────────────────────────────────────┘

● Forma de finanţare
┌─────┬───────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Cod │ Forma de finanţare │
├─────┼───────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 01 │Asistenţã nerambursabilã │
└─────┴───────────────────────────────────────────────────────────┘

● Dimensiunea teritorialã
┌─────┬───────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Cod │ Tipul teritoriului │
├─────┼───────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 00 │Nu se aplicã. │
└─────┴───────────────────────────────────────────────────────────┘



II.2.2.17. Organisme intermediare
Nu se aplicã.
II.2.2.18. Organismul responsabil pentru efectuarea plãţilor cãtre beneficiari
AM PODCA - Unitatea de plãţi şi contabilitate din cadrul Compartimentului de management financiar
II.3. Axa prioritarã 3 - Asistenţã tehnicã
II.3.1. Domeniul major de intervenţie 3.1. - Sprijin pentru implementarea, managementul general şi evaluarea PO DCA şi pentru pregãtirea urmãtorului exerciţiu de programare
II.3.1.1. Descriere
Acest domeniu major de intervenţie îşi propune sã sprijine managementul, monitorizarea şi controlul eficient al implementãrii PO DCA şi sprijinirea AM în îndeplinirea sarcinii sale de a pregãti şi coordona regulile procedurale pentru management, monitorizare şi control în cadrul sistemelor instituţionale, legale şi financiare existente.
În acelaşi timp, procesul complex de pregãtire pentru intervenţiile din perioada urmãtoare de programare a fondurilor structurale este de asemenea prevãzut prin acest domeniu major de intervenţie. Principalele obiective sunt asigurarea implementãrii şi a managementului general al PO DCA, pregãtirea intervenţiilor viitoarelor fonduri structurale şi evaluarea activitãţilor PO DCA.
II.3.1.2. Operaţiuni orientative
● sprijinirea managementului general al PO DCA. Acesta include activitãţi, precum asigurarea de expertizã externã, contractarea unor studii pentru a îmbunãtãţi datele referitoare la administraţia publicã, asigurarea cursurilor de formare pentru personal, sprijinirea întâlnirilor Comitetului de monitorizare etc.
● sprijinirea activitãţilor de evaluare a PO pentru a asigura implementarea eficace a PO DCA.
● sprijinirea pregãtirii viitoarelor intervenţii ale fondurilor structurale. Aceasta include activitãţi precum asigurarea de expertizã externã, elaborarea de evaluãri ale nevoilor pentru viitoarea perioadã de programare etc.
II.3.1.3. Activitãţi eligibile orientative
● consultanţã pentru asigurarea unui management şi a unei implementãri eficiente a PO DCA;
● consultanţã pentru identificarea, evaluarea, selecţia şi contractarea proiectelor;
● studii şi analize pentru furnizarea de date pentru valorile de bazã ale indicatorilor, pentru îmbunãtãţirea datelor statistice din domeniul administraţiei publice şi pentru furnizarea informaţiilor necesare pentru monitorizarea PO DCA;
● instruire pentru personalul AM PO DCA şi pentru personalul direcţiilor din MAI implicate în gestionarea PO DCA în domeniile relevante pentru aceastã activitate;
● achiziţionarea de echipamente de tehnicã de calcul (altele decât cele legate de SMIS) şi de echipamente de biroticã;
● consultanţã, instruire şi studii pentru activitãţile privind funcţionarea Comitetului de monitorizare;
● consultanţã, instruire şi achiziţionarea de materiale relevante privind evaluarea PO DCA;
● consultanţã, instruire şi studii pentru elaborarea documentelor programatice necesare urmãtoarei perioade de programare
II.3.1.4. Categorii de cheltuieli eligibile
● cheltuieli de personal;
● cheltuieli pentru prestarea de servicii;
● cheltuieli cu achiziţia de active fixe, obiecte de inventar, furnituri de birou, materiale consumabile;
● cheltuieli generale de administraţie;
● cheltuieli pentru închirieri şi leasing.
II.3.1.5. Utilizarea finanţãrii încrucişate FSE/FEDR
Folosirea finanţãrii încrucişate FSE/FEDR este limitatã la 10% din fondurile comunitare alocate la nivelul axei prioritare.
II.3.1.6. Alocarea financiarã orientativã


- euro -
┌──────┬──────────┬───────────────┬───────────────────────────────────┬────────┐
│ An │ TOTAL │Contribuţia UE │ Contribuţia publicã naţionalã*) │Contri- │
│ │ │(FSE) ├─────────┬───────┬───────┬─────────┤buţia │
│ │ │ │ Bugetul │Bugetul│ Alte │ Total │privatã │
│ │ │ │ de stat │local │ surse │ │ │
│ │ │ │ │ │publice│ │ │
├──────┼──────────┼───────────────┼─────────┼───────┼───────┼─────────┼────────┤
� │ 806.517│ 604.888│ 201.629│ 0 │ 0 │ 201.629│ 0 │
├──────┼──────────┼───────────────┼─────────┼───────┼───────┼─────────┼────────┤
� │ 1.125.729│ 844.297│ 281.432│ 0 │ 0 │ 281.432│ 0 │
├──────┼──────────┼───────────────┼─────────┼───────┼───────┼─────────┼────────┤
� │ 1.634.040│ 1.225.530│ 408.510│ 0 │ 0 │ 408.510│ 0 │
├──────┼──────────┼───────────────┼─────────┼───────┼───────┼─────────┼────────┤
� │ 1.666.720│ 1.250.040│ 416.680│ 0 │ 0 │ 416.680│ 0 │
├──────┼──────────┼───────────────┼─────────┼───────┼───────┼─────────┼────────┤
� │ 1.194.633│ 895.975│ 298.658│ 0 │ 0 │ 298.658│ 0 │
├──────┼──────────┼───────────────┼─────────┼───────┼───────┼─────────┼────────┤
� │ 984.193│ 738.145│ 246.048│ 0 │ 0 │ 246.048│ 0 │
├──────┼──────────┼───────────────┼─────────┼───────┼───────┼─────────┼────────┤
� │ 908.269│ 681.202│ 227.067│ 0 │ 0 │ 227.067│ 0 │
├──────┼──────────┼───────────────┼─────────┼───────┼───────┼─────────┼────────┤
│TOTAL:│ 8.320.103│ 6.240.077𗈖.080.026│ 0 │ 0 𗈖.080.026│ 0 │
└──────┴──────────┴───────────────┴─────────┴───────┴───────┴─────────┴────────┘



---------
*) Distribuţia sumelor între cele 3 tipuri de surse publice este orientativã, putând varia în cursul implementãrii în funcţie de tipurile de proiecte şi categoriile de beneficiari.

II.3.1.7. Dimensiunea finanţãrii acordate


┌────────────────────────────────────────────────────────┬───────────────────┐
│Valoarea totalã a proiectelor (lei) �.000-20.000.000 │
├────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Valoarea maximã a finanţãrii acordate │Nu se aplicã. │
├────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Valoarea eligibilã a proiectelor │Nu se aplicã. │
├────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Valoarea maximã a finanţãrii acordate din costul │ │
│total eligibil │ 75% │
├────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Contribuţia eligibilã minimã a beneficiarului │ 25% │
├────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Contribuţia comunitarã la finanţarea acordatã �% │
├────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Contribuţia publicã naţionalã la finanţarea acordatã │ 0% │
└────────────────────────────────────────────────────────┴───────────────────┘



II.3.1.8. Categorii de beneficiari eligibili
AM PODCA
II.3.1.9. Grupuri-ţintã
- AM PO DCA
- Comitetul de monitorizare al PO DCA
- personalul din alte direcţii ale MAI implicat în gestionarea
PO DCA
II.3.1.10 Perioada orientativã de depunere a proiectelor
2008-2015
II.3.1.11. Tipuri de cerere de propuneri de proiecte
Cerere de proiecte cu depunere continuã (fãrã termen-limitã de depunere)
II.3.1.12 Criterii de eligibilitate şi de evaluare/selecţie
Având în vedere caracterul particular al acestei axe prioritare din punctul de vedere al beneficiarilor eligibili - Autoritatea de management, mecanismul de aprobare a proiectelor din cadrul acestei axe trebuie sã fie cât mai flexibil şi cât mai rapid posibil. De aceea nu este necesarã stabilirea unor criterii de selecţie.
Cu toate acestea, proiectele trebuie sã respecte unele condiţii minime: sã se încadreze în obiectivele axei prioritare/domeniului major de intervenţie/operaţiunii, conform documentului-cadru de implementare, şi sã fie conforme cu legislaţia comunitarã şi naţionalã în vigoare.
II.3.1.13. Indicatori de monitorizare şi evaluare
Indicatori de program:




┌────────────────┬───────┬─────┬───────────────────────────────────────────────────────┐
│ Indicatori │Valoare│An de│ Ţinte cumulative orientative │
│de realizare │de bazã│bazã ├────┬────┬──────┬──────┬─────┬─────┬─────┬─────┬───────┤
│ imediatã │ │ ��│ 2009 │ 2010 │ 2011│ 2012│ 2013│ 2014│ 2015 │
│ (output) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────────┼───────┼─────┼────┼────┼──────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼───────┤
│Zile participant│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│la instruire │ 0 │ 2006│ 0 │ 0 │ 250│ 300│ 350│ 400│ 450│ 550│ 700│
│(numãr) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────────┼───────┼─────┼────┼────┼──────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼───────┤
│Reuniuni ale │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│comitetelor │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│şi grupurilor │ 0 │ 2007│ 0 │ 0 │ 5│ 7│ 9│ 11│ 13│ 15│ 18│
│de lucru │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│relevante │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│(numãr) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────────────────┴───────┴─────┴────┴────┴──────┴──────┴─────┴─────┴─────┴─────┴───────┘
┌────────────────┬───────┬─────┬────┬────┬──────┬──────┬─────┬─────┬─────┬─────┬───────┐
│ Indicatori │Valoare│An de��│ 2009 │ 2010 │ 2011│ 2012│ 2013│ 2014│ 2015 │
│de rezultat │de bazã│bazã │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ (result) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────────┼───────┼─────┼────┼────┼──────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼───────┤
│Respectarea │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│procentajului de│ 0 │ 2007│ 0 │ 0 │ 50│ 60│ 70│ 80│ 85│ 90│ 100 │
│contractare │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│stabilit │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ (%) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────────────────┴───────┴─────┴────┴────┴──────┴──────┴─────┴─────┴─────┴─────┴───────┘



Indicatori suplimentari:
● Numãr de participanţi la sesiuni de instruire, din care: femei/bãrbaţi
● Numãr de sesiuni de instruire
II.3.1.14. Teme orizontale
● Dezvoltare durabilã
Pentru a respecta cerinţele legislaţiei comunitare şi pentru a contribui la realizarea unei economii europene echilibrate, durabile şi inovative, conceptul dezvoltãrii durabile trebuie abordat în cadrul tuturor proiectelor finanţate din fonduri structurale.
Prin urmare, operaţiunile finanţate în cadrul acestui domeniu major de intervenţie vor urmãri respectarea principiilor dezvoltãrii durabile pe parcursul diferitelor etape de implementare, luând în considerare aspecte privind mediul înconjurãtor (de exemplu, diminuarea impactului negativ asupra mediului).
Proiectele trebuie sã abordeze toate cele 3 dimensiuni ale conceptului dezvoltãrii durabile, şi anume dimensiunea ecologicã, economicã şi socialã.
● Egalitate de şanse
Egalitatea de şanse reprezintã un drept fundamental, o valoare comunã şi un obiectiv cheie al UE, fiind în acelaşi timp o piesã centralã a strategiei nediscriminatorii şi o condiţie absolut necesarã pentru îndeplinirea obiectivelor de creştere, ocupare a forţei de muncã şi coeziune socialã la nivelul UE.
Astfel, solicitanţii vor respecta prevederile legislaţiei în vigoare cu privire la egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bãrbaţi în domeniul muncii, egalitãţii de şanse şi nediscriminare. În implementarea proiectelor vor fi avute în vedere toate politicile şi practicile prin care sã nu se realizeze nicio deosebire, excludere, restricţie sau preferinţã, indiferent de: rasã, naţionalitate, etnie, limbã, religie, categorie socialã, convingeri, gen, orientare sexualã, vârstã, handicap, boalã cronicã necontagioasã, infectare HIV, apartenenţã la o categorie defavorizatã, precum şi orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrângerea, înlãturarea recunoaşterii, folosinţei sau exercitãrii, în condiţii de egalitate, a drepturilor omului şi a libertãţilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul politic, economic, social şi cultural sau în orice alte domenii ale vieţii publice.
II.3.1.15. Ajutorul de stat
Nu se aplicã.
II.3.1.16. Clasificarea intervenţiilor


● Tema prioritarã
┌─────┬───────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Cod │ Tema prioritarã │
├─────┼───────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Asistenţã tehnicã │
├─────┼───────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 85 │Pregãtirea, implementarea, monitorizarea şi inspecţia │
├─────┼───────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 86 │Evaluare şi studii; informare şi comunicare │
└─────┴───────────────────────────────────────────────────────────┘

● Forma de finanţare
┌─────┬───────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Cod │ Forma de finanţare │
├─────┼───────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 01 │Asistenţã nerambursabilã │
└─────┴───────────────────────────────────────────────────────────┘

● Dimensiunea teritorialã
┌─────┬───────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Cod │ Tipul teritoriului │
├─────┼───────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 00 │Nu se aplicã. │
└─────┴───────────────────────────────────────────────────────────┘



II.3.1.17. Organisme intermediare
Nu se aplicã.
II.3.1.18. Organismul responsabil pentru efectuarea plãţilor cãtre beneficiari
AM PODCA - Unitatea de plãţi şi contabilitate din cadrul Compartimentului de management financiar
II.3.2. Domeniul major de intervenţie 3.2.-Sprijin pentru activitãţile de comunicare şi de promovare ale PO DCA
II.3.2.1. Descriere
Acest domeniu major de intervenţie are ca scop dezvoltarea unui sistem eficient de promovare a PO DCA prin diseminarea informaţiilor relevante, având ca rezultat un impact pozitiv asupra absorbţiei fondurilor. Pentru atingerea acestui scop vor fi întreprinse anumite acţiuni, precum dezvoltarea unui plan de comunicare pentru PO DCA, stabilirea unui sistem de informare publicã referitor la programul operaţional, realizarea de materiale informative şi stabilirea unui sistem de schimb informaţional cu beneficiarii şi cu alte pãrţi interesate.
II.3.2.2 Operaţiuni orientative
● Sprijinirea activitãţilor de comunicare şi promovare ale PO DCA. Aceastã operaţiune include activitãţi precum dezvoltarea şi implementarea planului de comunicare al PO DCA, stabilirea unui sistem de informare publicã cu privire la PO DCA etc.
II.3.2.3. Activitãţi eligibile orientative
● instruire pentru personalul AM PODCA implicat în activitãţile de promovare şi comunicare;
● instruire şi consultanţã pentru crearea şi administrarea website-ului AM PODCA;
● elaborarea şi diseminarea de materiale promoţionale şi de informare referitoare la PO DCA;
● instruire pentru beneficiarii PO DCA în domenii specifice legate de PO DCA;
● actualizarea şi implementarea planului de comunicare al PO DCA;
● organizarea de seminare, evenimente şi campanii de informare şi publicitate privind PO DCA.
II.3.2.4. Categorii de cheltuieli eligibile
● cheltuieli de personal;
● cheltuieli pentru prestarea de servicii;
● cheltuieli cu achiziţia de active fixe, obiecte de inventar, furnituri de birou, materiale consumabile;
● cheltuieli generale de administraţie;
● cheltuieli pentru închirieri şi leasing.
II.3.2.5. Utilizarea finanţãrii încrucişate FSE/FEDR
Folosirea finanţãrii încrucişate FSE/FEDR este limitatã la 10% din fondurile comunitare alocate la nivelul axei prioritare.
II.3.2.6. Alocarea financiarã orientativã


- euro -
┌──────┬──────────┬───────────────┬───────────────────────────────────┬────────┐
│ An │ TOTAL │Contribuţia UE │ Contribuţia publicã naţionalã*) │Contri- │
│ │ │ (FSE) ├─────────┬───────┬───────┬─────────┤buţia │
│ │ │ │ Bugetul │Bugetul│ Alte │ Total │privatã │
│ │ │ │ de stat │local │ surse │ │ │
│ │ │ │ │ │publice│ │ │
├──────┼──────────┼───────────────┼─────────┼───────┼───────┼─────────┼────────┤
� │ 268.840│ 201.630│ 67.210│ 0 │ 0 │ 67.210│ 0 │
├──────┼──────────┼───────────────┼─────────┼───────┼───────┼─────────┼────────┤
� │ 375.243│ 281.432│ 93.811│ 0 │ 0 │ 93.811│ 0 │
├──────┼──────────┼───────────────┼─────────┼───────┼───────┼─────────┼────────┤
� │ 544.680│ 408.510│ 136.170│ 0 │ 0 │ 136.170│ 0 │
├──────┼──────────┼───────────────┼─────────┼───────┼───────┼─────────┼────────┤
� │ 555.573│ 416.680│ 138.893│ 0 │ 0 │ 138.893│ 0 │
├──────┼──────────┼───────────────┼─────────┼───────┼───────┼─────────┼────────┤
� │ 398.211│ 298.658│ 99.553│ 0 │ 0 │ 99.553│ 0 │
├──────┼──────────┼───────────────┼─────────┼───────┼───────┼─────────┼────────┤
� │ 328.065│ 246.049│ 82.016│ 0 │ 0 │ 82.016│ 0 │
├──────┼──────────┼───────────────┼─────────┼───────┼───────┼─────────┼────────┤
� │ 302.757│ 227.068│ 75.689│ 0 │ 0 │ 75.689│ 0 │
├──────┼──────────┼───────────────┼─────────┼───────┼───────┼─────────┼────────┤
│TOTAL:│ 2.773.369│ 2.080.027│ 693.342│ 0 │ 0 │ 693.342│ 0 │
└──────┴──────────┴───────────────┴─────────┴───────┴───────┴─────────┴────────┘


---------
*) Distribuţia sumelor între cele 3 tipuri de surse publice este orientativã, putând varia în cursul implementãrii în funcţie de tipurile de proiecte şi categoriile de beneficiari.

II.3.2.7. Dimensiunea finanţãrii acordate


┌──────────────────────────────────────────────────────────────┬───────────────┐
│Valoarea totalã a proiectelor (lei) 𗈘.000-6.000.000│
├──────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│Valoarea maximã a finanţãrii acordate │Nu se aplicã. │
├──────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│Valoarea eligibilã a proiectelor │Nu se aplicã. │
├──────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│Valoarea maximã a finanţãrii acordate din costul total │ │
│eligibil │ 75% │
├──────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│Contribuţia eligibilã minimã a beneficiarului │ 25% │
├──────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│Contribuţia comunitarã la finanţarea acordatã �% │
├──────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│Contribuţia publicã naţionalã la finanţarea acordatã │ 0% │
└──────────────────────────────────────────────────────────────┴───────────────┘



II.3.2.8. Categorii de beneficiari eligibili
AM PODCA
II.3.2.9. Grupuri-ţintã
AM PODCA, potenţialii beneficiari şi publicul larg
II.3.2.10. Perioada orientativã de depunere a proiectelor
2008-2015
II.3.2.11. Tipuri de cereri de propunere de proiecte
Cerere de proiecte cu depunere continuã (fãrã termen-limitã de depunere)
II.3.2.12. Criterii de eligibilitate şi de evaluare/selecţie
Având în vedere caracterul particular al acestei axe prioritare din punct de vedere al beneficiarilor eligibili - AM, mecanismul de aprobare a proiectelor din cadrul acestei axe trebuie sã fie cât mai flexibil şi cât mai rapid posibil. De aceea nu este necesarã stabilirea unor criterii de selecţie.
Cu toate acestea, proiectele trebuie sã respecte unele condiţii minime: sã se încadreze în obiectivele axei prioritare/domeniului major de intervenţie/operaţiunii, conform documentului-cadru de implementare, şi sã fie conforme cu legislaţia comunitarã şi naţionalã în vigoare.
II.3.2.13. Indicatori de monitorizare şi evaluare
Indicatori de program:




┌────────────────┬───────┬─────┬───────────────────────────────────────────────────────┐
│ Indicatori │Valoare│An de│ Ţinte cumulative orientative │
│de realizare │de bazã│bazã ├────┬────┬──────┬──────┬─────┬─────┬─────┬─────┬───────┤
│ imediatã │ │ ��│ 2009 │ 2010 │ 2011│ 2012│ 2013│ 2014│ 2015 │
│ (output) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────────┼───────┼─────┼────┼────┼──────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼───────┤
│Evenimente │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│de comunicare │ 0 │ - │ 0 │ 0 │ 13│ 15│ 17│ 19│ 21│ 23│ 30│
│şi promovare │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│(numãr) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────────────────┴───────┴─────┴────┴────┴──────┴──────┴─────┴─────┴─────┴─────┴───────┘
┌────────────────┬───────┬─────┬────┬────┬──────┬──────┬─────┬─────┬─────┬─────┬───────┐
│ Indicatori │Valoare│An de��│ 2009 │ 2010 │ 2011│ 2012│ 2013│ 2014│ 2015 │
│de rezultat │de bazã│bazã │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ (result) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────────┼───────┼─────┼────┼────┼──────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼───────┤
│Potenţiali │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│aplicanţi │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│care au │ 0 │ 2007│ 0 │ 0 │ 250│ 320│ 380│ 430│ 470│ 500│ 500│
│participat │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│la evenimentele │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│de comunicare │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│(numãr) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────────────────┴───────┴─────┴────┴────┴──────┴──────┴─────┴─────┴─────┴─────┴───────┘



Indicatori suplimentari:
● Materiale de informare şi publicitate
● Zile participant la instruire - beneficiari
● Zile participant la instruire - structuri de gestionare
● Zile participant la instruire - alte structuri
II.3.2.14. Teme orizontale
● Dezvoltare durabilã
Pentru a respecta cerinţele legislaţiei comunitare şi pentru a contribui la realizarea unei economii europene echilibrate, durabile şi inovative, conceptul dezvoltãrii durabile trebuie abordat în cadrul tuturor proiectelor finanţate din fonduri structurale.
Prin urmare, operaţiunile finanţate în cadrul acestui domeniu major de intervenţie vor urmãri respectarea principiilor dezvoltãrii durabile pe parcursul diferitelor etape de implementare, luând în considerare aspecte privind mediul înconjurãtor (de exemplu, diminuarea impactului negativ asupra mediului).
Proiectele trebuie sã abordeze toate cele 3 dimensiuni ale conceptului dezvoltãrii durabile, şi anume dimensiunea ecologicã, economicã şi socialã.
● Egalitate de şanse
Egalitatea de şanse reprezintã un drept fundamental, o valoare comunã şi un obiectiv cheie al UE, fiind în acelaşi timp o piesã centralã a strategiei nediscriminatorii şi o condiţie absolut necesarã pentru îndeplinirea obiectivelor de creştere, ocupare a forţei de muncã şi coeziune socialã la nivelul UE.
Astfel, solicitanţii vor respecta prevederile legislaţiei în vigoare cu privire la egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bãrbaţi în domeniul muncii, egalitãţii de şanse şi nediscriminare. În implementarea proiectelor vor fi avute în vedere toate politicile şi practicile prin care sã nu se realizeze nicio deosebire, excludere, restricţie sau preferinţã, indiferent de: rasã, naţionalitate, etnie, limbã, religie, categorie socialã, convingeri, gen, orientare sexualã, vârstã, handicap, boalã cronicã necontagioasã, infectare HIV, apartenenţã la o categorie defavorizatã, precum şi orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrângerea, înlãturarea recunoaşterii, folosinţei sau exercitãrii, în condiţii de egalitate, a drepturilor omului şi a libertãţilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul politic, economic, social şi cultural sau în orice alte domenii ale vieţii publice.
II.3.2.15. Ajutorul de stat
Nu se aplicã.
II.3.2.16. Clasificarea intervenţiilor


● Tema prioritarã
┌─────┬───────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Cod │ Tema prioritarã │
├─────┼───────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Asistenţã tehnicã │
├─────┼───────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 86 │Evaluare şi studii; informare şi comunicare │
└─────┴───────────────────────────────────────────────────────────┘

● Forma de finanţare
┌─────┬───────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Cod │ Forma de finanţare │
├─────┼───────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 01 │Asistenţã nerambursabilã │
└─────┴───────────────────────────────────────────────────────────┘

● Dimensiunea teritorialã
┌─────┬───────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Cod │ Tipul teritoriului │
├─────┼───────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 00 │Nu se aplicã. │
└─────┴───────────────────────────────────────────────────────────┘



II.3.2.17. Organisme intermediare
Nu se aplicã.
II.3.2.18. Organismul responsabil pentru efectuarea plãţilor cãtre beneficiari
AM PODCA - Unitatea de plãţi şi contabilitate din cadrul Compartimentului de management financiar.

III. PLANUL FINANCIAR
Alocarea financiarã pentru fiecare axã prioritarã şi domeniu major de intervenţie este indicatã în tabelul de mai jos. Tabelele financiare prezentate în DCI au fost elaborate pe baza alocãrilor financiare aprobate de CE, la nivel de axã prioritarã în Programul operaţional "Dezvoltarea capacitãţii administrative".





- euro -
┌──────┬───────────┬──────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────┬─────────┐
│ │ │Contribuţia UE│ Contribuţia publicã naţionalã │ Contri- │
│ An │ TOTAL │ (FSE) ├───────────────┬─────────────┬──────────────────┬──────────┤ buţia │
│ │ │ │Bugetul de stat│Bugetul local│Alte surse publice│ Total │ privatã │
├──────┴───────────┴──────────────┴───────────────┴─────────────┴──────────────────┴──────────┴─────────┤
│ TOTAL PO DCA │
├──────┬───────────┬──────────────┬───────────────┬─────────────┬──────────────────┬──────────┬─────────┤
│ 2007 │ 23.847.633│ 20.162.952 │ 3.445.040 │ 239.640 │ 0 │ 3.684.681│ 0 │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2008 │ 33.286.274│ 28.143.236 │ 4.808.551 │ 334.487 │ 0 │ 5.143.038│ 0 │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2009 │ 48.316.308│ 40.850.990 │ 6.979.797 │ 485.521 │ 0 │ 7.465.318│ 0 │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2010 │ 49.282.635│ 41.668.010 │ 7.119.393 │ 495.232 │ 0 │ 7.614.625│ 0 │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2011 │ 35.323.662│ 29.865.828 │ 5.102.873 │ 354.961 │ 0 │ 5.457.834│ 0 │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2012 │ 29.101.262│ 24.604.847 │ 4.203.982 │ 292.433 │ 0 │ 4.496.415│ 0 │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2013 │ 26.856.308│ 22.706.759 │ 3.879.675 │ 269.874 │ 0 │ 4.149.549│ 0 │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│TOTAL:�.014.081│ 208.002.622 │ 35.539.312 │ 2.472.148 │ 0 󧓮.011.459│ 0 │
└──────┴───────────┴──────────────┴───────────────┴─────────────┴──────────────────┴──────────┴─────────┘
┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ AXA PRIORITARÃ 1 ─ ÎMBUNÃTÃŢIRI DE STRUCTURÃ ŞI PROCES ALE MANAGEMENTULUI CICLULUI DE POLITICI PUBLICE│
├──────┬───────────┬──────────────┬───────────────┬─────────────┬──────────────────┬──────────┬─────────┤
│ 2007 │ 13.283.827│ 11.291.253 │ 1.876.473 │ 116.101 │ 0 │ 1.992.574│ 0 │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2008 │ 18.541.427│ 15.760.213 │ 2.619.162 │ 162.052 │ 0 │ 2.781.214│ 0 │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2009 │ 26.913.593│ 22.876.554 │ 3.801.814 │ 235.225 │ 0 │ 4.037.039│ 0 │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2010 │ 27.451.866│ 23.334.086 │ 3.877.851 │ 239.929 │ 0 │ 4.117.780│ 0 │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2011 │ 19.676.311│ 16.724.864 │ 2.779.476 │ 171.971 │ 0 │ 2.951.447│ 0 │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2012 │ 16.210.252│ 13.778.714 │ 2.289.860 │ 141.678 │ 0 │ 2.431.538│ 0 │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2013 │ 14.959.747│ 12.715.785 │ 2.113.214 │ 130.748 │ 0 │ 2.243.962│ 0 │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│TOTAL:�.037.022│ 116.481.469 │ 19.357.850 │ 1.197.704 │ 0 󧓜.555.553│ 0 │
└──────┴───────────┴──────────────┴───────────────┴─────────────┴──────────────────┴──────────┴─────────┘
┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ DMI 1.1 ─ Îmbunãtãţirea procesului de luare a deciziilor la nivel politico─administrativ │
├──────┬───────────┬──────────────┬───────────────┬─────────────┬──────────────────┬──────────┬─────────┤
│ 2007 │ 3.985.147│ 3.387.375 │ 573.861 │ 23.911 │ 0 │ 597.772│ 0 │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2008 │ 5.562.427│ 4.728.063 │ 800.989 │ 33.375 │ 0 │ 834.364│ 0 │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2009 │ 8.074.078│ 6.862.966 │ 1.162.667 │ 48.444 │ 0 │ 1.211.112│ 0 │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2010 │ 8.235.560│ 7.000.226 │ 1.185.921 │ 49.413 │ 0 │ 1.235.334│ 0 │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2011 │ 5.902.893│ 5.017.459 │ 850.017 │ 35.417 │ 0 │ 885.434│ 0 │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2012 │ 4.863.075│ 4.133.614 │ 700.283 │ 29.178 │ 0 │ 729.461│ 0 │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2013 │ 4.487.925│ 3.814.736 │ 646.261 │ 26.928 │ 0 │ 673.189│ 0 │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│TOTAL:│ 41.111.105│ 34.944.439 │ 5.919.999 │ 246.667 │ 0 │ 6.166.666│ 0 │
└──────┴───────────┴──────────────┴───────────────┴─────────────┴──────────────────┴──────────┴─────────┘
┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ DMI 1.2 ─ Creşterea responsabilizãrii administraţiei publice │
├──────┬───────────┬──────────────┬───────────────┬─────────────┬──────────────────┬──────────┬─────────┤
│ 2007 │ 2.656.766│ 2.258.251 │ 371.416 │ 27.099 │ 0 │ 398.515│ 0 │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2008 │ 3.708.286│ 3.152.043 │ 518.418 │ 37.825 │ 0 │ 556.243│ 0 │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2009 │ 5.382.719│ 4.575.311 │ 752.504 │ 54.904 │ 0 │ 807.408│ 0 │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2010 │ 5.490.373│ 4.666.817 │ 767.554 │ 56.002 │ 0 │ 823.556│ 0 │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2011 │ 3.935.262│ 3.344.973 │ 550.150 │ 40.140 │ 0 │ 590.289│ 0 │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2012 │ 3.242.051│ 2.755.743 │ 453.239 │ 33.069 │ 0 │ 486.308│ 0 │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2013 │ 2.991.948│ 2.543.156 │ 418.274 │ 30.518 │ 0 │ 448.792│ 0 │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│TOTAL:│ 27.407.405│ 23.296.294 │ 3.831.555 │ 279.556 │ 0 │ 4.111.111│ 0 │
└──────┴───────────┴──────────────┴───────────────┴─────────────┴──────────────────┴──────────┴─────────┘
┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ DMI 1.3 ─ Îmbunãtãţirea eficacitãţii organizaţionale │
├──────┬───────────┬──────────────┬───────────────┬─────────────┬──────────────────┬──────────┬─────────┤
│ 2007 │ 6.641.914│ 5.645.627 │ 931.196 │ 65.091 │ 0 │ 996.287│ 0 │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2008 │ 9.270.714│ 7.880.107 │ 1.299.754 │ 90.853 │ 0 │ 1.390.607│ 0 │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2009 │ 13.456.796│ 11.438.277 │ 1.886.643 │ 131.877 │ 0 │ 2.018.519│ 0 │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2010 │ 13.725.933│ 11.667.043 │ 1.924.376 │ 134.514 │ 0 │ 2.058.890│ 0 │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2011 │ 9.838.155│ 8.362.432 │ 1.379.309 │ 96.414 │ 0 │ 1.475.723│ 0 │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2012 │ 8.105.126│ 6.889.357 │ 1.136.339 │ 79.430 │ 0 │ 1.215.769│ 0 │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2013 │ 7.479.874│ 6.357.893 │ 1.048.678 │ 73.303 │ 0 │ 1.121.981│ 0 │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│TOTAL:│ 68.518.513│ 58.240.736 │ 9.606.296 │ 671.481 │ 0 󧓒.277.777│ 0 │
└──────┴───────────┴──────────────┴───────────────┴─────────────┴──────────────────┴──────────┴─────────┘
┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ AXA PRIORITARÃ 2 ─ ÎMBUNÃTÃŢIREA CALITÃŢII ŞI EFICIENŢEI FURNIZÃRII SERVICIILOR PUBLICE, CU ACCENTUL │
│ PUS PE PROCESUL DE DESCENTRALIZARE │
├──────┬───────────┬──────────────┬───────────────┬─────────────┬──────────────────┬──────────┬─────────┤
│ 2007 │ 9.488.448│ 8.065.181 │ 1.299.728 │ 123.540 │ 0 │ 1.423.267│ 0 │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2008 │ 13.243.875│ 11.257.294 │ 1.814.146 │ 172.435 │ 0 │ 1.986.581│ 0 │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2009 │ 19.223.995│ 16.340.396 │ 2.633.303 │ 250.296 │ 0 │ 2.883.599│ 0 │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2010 │ 19.608.475│ 16.667.204 │ 2.685.969 │ 255.302 │ 0 │ 2.941.271│ 0 │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2011 │ 14.054.507│ 11.946.331 │ 1.925.186 │ 182.990 │ 0 │ 2.108.176│ 0 │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2012 │ 11.578.752│ 9.841.939 │ 1.586.057 │ 150.755 │ 0 │ 1.736.813│ 0 │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2013 │ 10.685.534│ 9.082.704 │ 1.463.704 │ 139.126 │ 0 │ 1.602.830│ 0 │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│TOTAL:│ 97.883.587│ 83.201.049 │ 13.408.094 │ 1.274.444 │ 0 󧓖.682.538│ 0 │
└──────┴───────────┴──────────────┴───────────────┴─────────────┴──────────────────┴──────────┴─────────┘
┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ DMI 2.1 ─ Sprijin pentru procesul de descentralizare sectorialã a serviciilor │
├──────┬───────────┬──────────────┬───────────────┬─────────────┬──────────────────┬──────────┬─────────┤
│ 2007 │ 6.262.375│ 5.323.019 │ 864.208 │ 75.149 │ 0 │ 939.356│ 0 │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2008 │ 8.740.958│ 7.429.814 │ 1.206.252 │ 104.891 │ 0 │ 1.311.144│ 0 │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2009 │ 12.687.836│ 10.784.661 │ 1.750.921 │ 152.254 │ 0 │ 1.903.175│ 0 │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2010 │ 12.941.594│ 11.000.355 │ 1.785.940 │ 155.299 │ 0 │ 1.941.239│ 0 │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2011 │ 9.275.974│ 7.884.578 │ 1.280.084 │ 111.312 │ 0 │ 1.391.396│ 0 │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2012 │ 7.641.976│ 6.495.680 │ 1.054.593 │ 91.704 │ 0 │ 1.146.296│ 0 │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2013 │ 7.052.453│ 5.994.585 │ 973.239 │ 84.629 │ 0 │ 1.057.868│ 0 │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│TOTAL:│ 64.603.167│ 54.912.692 │ 8.915.237 │ 775.238 │ 0 │ 9.690.475│ 0 │
└──────┴───────────┴──────────────┴───────────────┴─────────────┴──────────────────┴──────────┴─────────┘
┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ DMI 2.2 ─ Îmbunãtãţirea calitãţii şi eficienţei furnizãrii serviciilor publice │
├──────┬───────────┬──────────────┬───────────────┬─────────────┬──────────────────┬──────────┬─────────┤
│ 2007 │ 3.226.073│ 2.742.162 │ 435.520 │ 48.391 │ 0 │ 483.911│ 0 │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2008 │ 4.502.918│ 3.827.480 │ 607.894 │ 67.544 │ 0 │ 675.438│ 0 │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2009 │ 6.536.159│ 5.555.735 │ 882.381 │ 98.042 │ 0 │ 980.424│ 0 │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2010 │ 6.666.881│ 5.666.849 │ 900.029 │ 100.003 │ 0 │ 1.000.032│ 0 │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2011 │ 4.778.533│ 4.061.753 │ 645.102 │ 71.678 │ 0 │ 716.780│ 0 │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2012 │ 3.936.775│ 3.346.259 │ 531.465 │ 59.052 │ 0 │ 590.516│ 0 │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2013 │ 3.633.081│ 3.088.119 │ 490.466 │ 54.496 │ 0 │ 544.962│ 0 │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│TOTAL:│ 33.280.420│ 28.288.357 │ 4.492.857 │ 499.206 │ 0 │ 4.992.063│ 0 │
└──────┴───────────┴──────────────┴───────────────┴─────────────┴──────────────────┴──────────┴─────────┘
┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ AXA PRIORITARÃ 3 ─ ASISTENŢÃ TEHNICÃ │
├──────┬───────────┬──────────────┬───────────────┬─────────────┬──────────────────┬──────────┬─────────┤
│ 2007 │ 1.075.357│ 806.518 │ 268.839 │ 0 │ 0 │ 268.839│ 0 │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2008 │ 1.500.972│ 1.125.729 │ 375.243 │ 0 │ 0 │ 375.243│ 0 │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2009 │ 2.178.720│ 1.634.040 │ 544.680 │ 0 │ 0 │ 544.680│ 0 │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2010 │ 2.222.293│ 1.666.720 │ 555.573 │ 0 │ 0 │ 555.573│ 0 │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2011 │ 1.592.844│ 1.194.633 │ 398.211 │ 0 │ 0 │ 398.211│ 0 │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2012 │ 1.312.259│ 984.194 │ 328.065 │ 0 │ 0 │ 328.065│ 0 │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2013 │ 1.211.027│ 908.270 │ 302.757 │ 0 │ 0 │ 302.757│ 0 │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│TOTAL:│ 11.093.472│ 8.320.104 │ 2.773.368 │ 0 │ 0 │ 2.773.368│ 0 │
└──────┴───────────┴──────────────┴───────────────┴─────────────┴──────────────────┴──────────┴─────────┘
┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ DMI 3.1 ─ Sprijin pentru implementarea, managementul general, evaluarea PO DCA şi pentru pregãtirea │
│ urmãtorului exercitiu de programare │
├──────┬───────────┬──────────────┬───────────────┬─────────────┬──────────────────┬──────────┬─────────┤
│ 2007 │ 806.517│ 604.888 │ 201.629 │ 0 │ 0 │ 201.629│ 0 │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2008 │ 1.125.729│ 844.297 │ 281.432 │ 0 │ 0 │ 281.432│ 0 │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2009 │ 1.634.040│ 1.225.530 │ 408.510 │ 0 │ 0 │ 408.510│ 0 │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2010 │ 1.666.720│ 1.250.040 │ 416.680 │ 0 │ 0 │ 416.680│ 0 │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2011 │ 1.194.633│ 895.975 │ 298.658 │ 0 │ 0 │ 298.658│ 0 │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2012 │ 984.193│ 738.145 │ 246.048 │ 0 │ 0 │ 246.048│ 0 │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2013 │ 908.269│ 681.202 │ 227.067 │ 0 │ 0 │ 227.067│ 0 │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│TOTAL:│ 8.320.103│ 6.240.077 │ 2.080.026 │ 0 │ 0 │ 2.080.026│ 0 │
└──────┴───────────┴──────────────┴───────────────┴─────────────┴──────────────────┴──────────┴─────────┘
┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ DMI 3.2 ─ Sprijin pentru activitãţile de comunicare şi promovare ale PO DCA │
├──────┬───────────┬──────────────┬───────────────┬─────────────┬──────────────────┬──────────┬─────────┤
│ 2007 │ 268.840│ 201.630 │ 67.210 │ 0 │ 0 │ 67.210│ 0 │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2008 │ 375.243│ 281.432 │ 93.811 │ 0 │ 0 │ 93.811│ 0 │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2009 │ 544.680│ 408.510 │ 136.170 │ 0 │ 0 │ 136.170│ 0 │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2010 │ 555.573│ 416.680 │ 138.893 │ 0 │ 0 │ 138.893│ 0 │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2011 │ 398.211│ 298.658 │ 99.553 │ 0 │ 0 │ 99.553│ 0 │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2012 │ 328.065│ 246.049 │ 82.016 │ 0 │ 0 │ 82.016│ 0 │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│ 2013 │ 302.757│ 227.068 │ 75.689 │ 0 │ 0 │ 75.689│ 0 │
├──────┼───────────┼──────────────┼───────────────┼─────────────┼──────────────────┼──────────┼─────────┤
│TOTAL:│ 2.773.369│ 2.080.027 │ 693.342 │ 0 │ 0 │ 693.342│ 0 │
└──────┴───────────┴──────────────┴───────────────┴─────────────┴──────────────────┴──────────┴─────────┘



IV. ASPECTE LEGATE DE IMPLEMENTARE
IV.1. Cadrul general pentru implementarea PO DCA
Guvernul României a desemnat Ministerul Administraţiei şi Internelor*11) ca Autoritate de management pentru Programul operaţional "Dezvoltarea capacitãţii administrative", prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 457/2008 privind cadrul instituţional de coordonare şi de gestionare a instrumentelor structurale.
-----------
*11) În conformitate cu <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 221/2008 pentru stabilirea unor mãsuri de reorganizare în cadrul administraţiei publice centrale, aprobatã prin <>Legea nr. 186/2009 , se înfiinţeazã Minister

AM este responsabilã pentru eficienţa şi acurateţea managementului şi pentru implementarea PO DCA în conformitate cu cerinţele art. 60 din Regulamentul (CE) nr. 1.083/2006 al Consiliului din 11 iulie 2006 de stabilire a anumitor dispoziţii generale privind Fondul European de Dezvoltare Regionalã, Fondul Social European şi Fondul de coeziune şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1.260/1999 şi ale <>Hotãrârii Guvernului nr. 457/2008 .
Beneficiarii vor juca rolul principal în managementul şi implementarea intervenţiilor aprobate în cadrul PO DCA. Ei vor fi responsabili, de asemenea, şi pentru organizarea licitaţiilor şi contractarea serviciilor şi bunurilor.
Mecanismul de finanţare şi implementare a fiecãrui proiect din cadrul PO DCA va fi reglementat de un contract de finanţare semnat de beneficiar cu MAI sau prin ordin de finanţare semnat de ministrul administraţiei şi internelor pentru proiectele la care beneficiar va fi MAI.
Comitetul de monitorizare pentru PO DCA, structurã naţionalã de tip partenerial, fãrã personalitate juridicã, cu rol decizional în implementarea PO DCA, a fost constituit prin ordin al ministrului internelor şi reformei administrative.
În data de 7 februarie 2008 a avut loc prima reuniune a Comitetului de monitorizare pentru PO DCA, reuniune în care a fost dezbãtut şi aprobat propriul regulament de organizare şi funcţionare.
Ministerul Finanţelor Publice este desemnat sã îndeplineascã rolul de autoritate de certificare pentru toate programele operaţionale, fiind responsabil pentru elaborarea şi transmiterea cãtre CE a declaraţiilor de cheltuieli şi a cererilor de platã certificate, în conformitate cu prevederile art. 61 din Regulamentul (CE) nr. 1.083/2006 . Autoritatea de certificare este un departament în cadrul Autoritãţii de certificare şi platã din cadrul Ministerului Finanţelor Publice.
Organismul desemnat sã primeascã plãţile din FEDR, FSE şi FC de la CE, pentru toate programele operaţionale, este Autoritatea de certificare şi platã din cadrul Ministerului Finanţelor Publice.
Organismul desemnat sã efectueze plãţile cãtre beneficiarii PO DCA este unitatea de platã din cadrul AM PO DCA din MAI.
Un organism asociat al Curţii de Conturi a României a fost desemnat drept autoritate de audit pentru toate programele operaţionale, în conformitate cu prevederile art. 59 din Regulamentul (CE) nr. 1.083/2006. Autoritatea de audit este independentã din punct de vedere operaţional de autoritãţile de management şi de Autoritatea de certificare şi platã.
Autoritatea pentru coordonarea instrumentelor structurale (ACIS) este instituţia responsabilã de coordonarea managementului şi implementãrii instrumentelor structurale în România. ACIS îşi desfãşoarã activitatea în cadrul Ministerului Finanţelor Publice. Responsabilitãţile sale principale sunt sã coordoneze programarea, dezvoltarea şi implementarea programelor operaţionale din cadrul CSNR şi sã asigure coordonarea şi coerenţa dintre programe şi de asemenea cu Programul naţional pentru dezvoltare ruralã şi cu Programul operaţional pentru pescuit.
IV.2. Principiile depunerii, selecţiei şi evaluãrii proiectelor
AM a stabilit douã mecanisme prin care gestioneazã solicitãrile de finanţare din PO DCA:
● cerere de idei de proiecte;
● cerere de proiecte.
Cerere de idei de proiecte (dezvoltare de proiecte)
AM, prin intermediul ghidurilor solicitantului (Reguli pentru cererile de idei de proiecte), stabileşte condiţiile/regulile de desfãşurare a cererilor de idei de proiecte. Prin urmare, AM solicitã instituţiilor vizate sã depunã idei de proiecte sub forma unei fişe de proiect, anexã la Regulile pentru cererile de idei de proiecte. Fişa sositã la AM este analizatã din punctul de vedere al încadrãrii ideii de proiect în prevederile PO DCA şi dacã respectã regulile stabilite prin ghidul solicitantului aferent. Dupã aceastã etapã, în cazul încadrãrii ideii de proiect în cerinţele din Reguli, aceasta este supusã deciziei de oportunitate a secretarului de stat coordonator al reformei administraţiei publice.
Odatã primitã aprobarea, începe procesul de dezvoltare/planificare a proiectului, AM acordând sprijin solicitantului din perspectiva managementului de proiect (planificãrii) pe o perioadã de maximum 3 luni.
În timpul perioadei de asistenţã sau dupã încheierea acesteia, solicitantul poate depune cererea de finanţare. Aceasta este supusã aceleiaşi proceduri de verificare şi evaluare ca şi cele care sosesc la AM în urma unei cereri de proiecte (vezi mai jos).
Cerere de proiecte
AM, prin intermediul Ghidului solicitantului, stabileşte termenele şi condiţiile de desfãşurare a acestor cereri. Astfel, AM solicitã potenţialilor beneficiari sã depunã cereri de finanţare. Pe parcursul pregãtirii cererilor de finanţare de cãtre solicitant, AM pune la dispoziţia acestora o linie telefonicã şi o adresã de e-mail dedicate tuturor întrebãrilor/comentariilor din aceastã etapã.
Etapele procesului de verificare, evaluare şi selecţie a cererilor de finanţare depuse ca urmare a unei cereri de proiecte sau de idei de proiecte sunt prezentate pe scurt astfel:
1. Verificarea conformitãţii administrative şi a eligibilitãţii - cererile de finanţare sunt verificate din punct de vedere administrativ pentru a determina dacã au fost furnizate toate informaţiile şi documentele, în formatul solicitat şi din punctul de vedere al eligibilitãţii solicitantului (şi partenerului) şi a proiectului.
2. Evaluarea cererilor de finanţare - cererile de finanţare care sunt eligibile şi conforme din punct de vedere administrativ sunt evaluate pentru a li se determina calitatea, pe baza criteriilor aprobate de Comitetul de monitorizare (vezi "Criterii de eligibilitate şi de evaluare/selecţie").
3. Selecţia cererilor de finanţare - este realizatã de conducerea AM, pe baza recomandãrilor din rapoartele de evaluare întocmite de evaluatori.
4. Încheierea contractului de finanţare/Semnarea ordinului de finanţare.
IV.3. Procedura de modificare a documentului-cadru de implementare a PO DCA
Documentul-cadru de implementare a PO DCA se aprobã/modificã prin ordin comun al ministrului administraţiei şi internelor şi al ministrului finanţelor publice.
Iniţierea procedurii de modificare a documentului-cadru de implementare a PO DCA revine AM pentru PO DCA. Modificãrile propuse vor fi supuse avizãrii ACIS din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, dupã care vor fi aprobate prin ordin comun al ministrului administraţiei şi internelor şi al ministrului finanţelor publice.

--------




Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016