Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DISPOZITII din 30 august 2006  referitoare la utilizarea echipamentelor de munca prevazute la art. 4 alin. (3) din hotarare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DISPOZITII din 30 august 2006 referitoare la utilizarea echipamentelor de munca prevazute la art. 4 alin. (3) din hotarare

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 815 din 3 octombrie 2006
DISPOZIŢII din 30 august 2006
referitoare la utilizarea echipamentelor de munca prevãzute la art. 4 alin. (3) din hotãrâre
EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 815 din 3 octombrie 2006


1. Dispoziţii generale aplicabile tuturor echipamentelor de munca
1.1. Dispoziţiile din prezenta anexa se aplica în conformitate cu dispoziţiile din hotãrâre şi atunci când exista riscul corespunzãtor pentru echipamentul de munca respectiv. Echipamentele de munca trebuie sa fie instalate, dispuse şi utilizate de asa maniera încât sa permitã reducerea riscurilor pentru utilizatorii acestora şi pentru ceilalţi lucrãtori, de exemplu fãcând astfel încât sa existe spaţiu suficient între elementele mobile ale echipamentelor de munca şi elementele fixe sau mobile din spaţiul de munca şi ca toatã energia ori substanta utilizata sau produsã sa poatã sa fie furnizatã şi/sau evacuata de maniera sigura.
1.2. Montarea şi demontarea echipamentelor de munca trebuie sa fie realizate de maniera sigura, în special prin respectarea instrucţiunilor furnizate de fabricant.
1.3. Echipamentele de munca care, în timpul utilizãrii, pot sa fie expuse descarcarilor electrice trebuie sa fie protejate prin dispozitive sau cu mãsuri adecvate impotriva efectelor trasnetului.
2. Dispoziţii de utilizare a echipamentelor de munca mobile, cu sau fãrã autopropulsie
2.1. Conducerea echipamentelor de munca autopropulsate este rezervatã numai lucrãtorilor care au fost instruiti adecvat pentru conducerea sigura a acestora.
2.2. Dacã un echipament de munca este manevrat într-o zona de munca, trebuie sa fie stabilite şi respectate reguli de circulaţie adecvate.
2.3. Trebuie sa fie luate mãsuri organizatorice pentru a evita ca lucrãtorii care se deplaseaza pe jos sa nu se gãseascã în zona de operare a echipamentelor de munca autopropulsate. Dacã prezenta lucrãtorilor care se deplaseaza pe jos este necesarã pentru buna executare a lucrãrilor, trebuie sa fie luate mãsuri adecvate pentru a evita ca aceştia sa fie accidentati de cãtre echipamente.
2.4. Transportul lucrãtorilor pe echipamentele de munca mobile acţionate mecanic nu este autorizat decât dacã au fost prevãzute amplasamente sigure în acest scop. Dacã lucrãrile trebuie sa fie efectuate în timpul deplasarii, viteza trebuie sa fie adaptatã, în funcţie de cat este necesar.
2.5. Echipamentele de munca mobile prevãzute cu un motor cu ardere interna nu trebuie sa fie utilizate în zonele de munca dacã nu este garantatã o cantitate suficienta de aer, astfel încât sa nu existe riscuri pentru securitatea şi sãnãtatea lucrãtorilor.
3. Dispoziţii de utilizare a echipamentelor de munca folosite pentru ridicarea sarcinilor
3.1. Observaţii generale
3.1.1. Echipamentele de munca demontabile sau mobile folosite la ridicarea sarcinilor trebuie sa fie utilizate de asa maniera încât sa garanteze stabilitatea echipamentului de munca pe durata utilizãrii în toate condiţiile previzibile, luându-se în considerare natura solului.
3.1.2.
3.1.2.1. Ridicarea lucrãtorilor nu este permisã decât cu echipamente de munca şi dispozitive prevãzute în acest scop.
3.1.2.2. Fãrã a se aduce atingere prevederilor <>art. 6 din Legea securitãţii şi sãnãtãţii în munca nr. 319/2006 , în mod excepţional, echipamentele neprevãzute pentru ridicarea lucrãtorilor pot sa fie utilizate în acest scop, cu condiţia sa fie luate mãsuri adecvate pentru a se asigura securitatea, în conformitate cu legislaţia şi/sau cu practicile naţionale care prevãd o supraveghere corespunzãtoare.
3.1.2.3. În timpul prezentei lucrãtorilor pe echipamentul de munca folosit pentru ridicarea sarcinilor, la postul de conducere trebuie sa fie asigurata prezenta permanenta. Lucrãtorii care sunt ridicati trebuie sa dispunã de un mijloc de comunicare sigur. Trebuie sa fie prevãzutã evacuarea acestora în caz de pericol.
3.1.3. Doar dacã acest lucru nu este necesar pentru buna desfãşurare a lucrãrilor, trebuie sa fie luate mãsuri pentru ca lucrãtorii sa nu fie prezenţi sub sarcinile suspendate. Este interzisã deplasarea sarcinilor suspendate deasupra locurilor de munca neprotejate în care lucrãtorii sunt prezenţi în mod curent. În aceasta eventualitate, dacã buna desfãşurare a lucrãrilor nu poate fi asigurata în alt mod, trebuie sa fie elaborate şi aplicate proceduri adecvate.
3.1.4. Dispozitivele de prindere pentru ridicarea sarcinilor trebuie sa fie alese în funcţie de sarcinile care se manipuleaza, distanţele dintre punctele de prindere ale acestora, dispozitivele de prindere şi condiţiile atmosferice, ţinându-se seama de modul şi de configuraţia de legare. Ansamblurile dispozitivelor de prindere pentru ridicarea sarcinilor trebuie sa fie marcate vizibil pentru a permite utilizatorului sa le cunoascã caracteristicile, atunci când acestea nu sunt demontate dupã utilizare.
3.1.5. Dispozitivele de prindere pentru ridicarea sarcinilor trebuie sa fie depozitate de asa maniera încât sa se garanteze ca acestea nu se vor deteriora sau degrada.
3.2. Echipamente de munca folosite la ridicarea sarcinilor neghidate
3.2.1. Dacã doua sau mai multe echipamente de munca folosite pentru ridicarea sarcinilor neghidate sunt instalate sau montate la un loc de munca astfel încât câmpul lor de acţiune se intersecteazã, trebuie sa fie luate mãsuri adecvate pentru a se preveni ciocnirea între sarcini şi/sau între elemente ale echipamentelor de munca.
3.2.2. În timpul utilizãrii unui echipament de munca mobil folosit pentru ridicarea sarcinilor neghidate trebuie sa fie luate mãsuri adecvate pentru a se preveni bascularea, rãsturnarea şi, dacã este cazul, deplasarea şi alunecarea acestuia. Trebuie sa fie verificata executarea corespunzãtoare a acestor mãsuri.
3.2.3. Dacã operatorul unui echipament de munca folosit la ridicarea sarcinilor neghidate nu poate observa întregul traseu al sarcinii nici direct, nici prin intermediul unor dispozitive auxiliare care furnizeazã informaţiile necesare, atunci o persoana competenta trebuie sa fie desemnatã sa comunice cu operatorul pentru a-l ghida şi trebuie sa fie luate mãsuri organizatorice pentru a se evita ciocnirile sarcinilor susceptibile sa punã în pericol lucrãtorii.
3.2.4. Lucrãrile trebuie sa fie organizate de asa maniera încât atunci când lucrãtorul agata sau desprinde o sarcina cu mana, aceste operaţii sa poatã fi efectuate în condiţii de securitate deplina, în special prin pãstrarea de cãtre acest lucrator a comenzilor directe sau indirecte ale echipamentului.
3.2.5. Toate operaţiunile de ridicare trebuie sa fie planificate corect, supravegheate de o maniera adecvatã şi efectuate astfel încât sa protejeze securitatea lucrãtorilor. În special, dacã o sarcina trebuie sa fie ridicatã simultan de doua sau mai multe echipamente de munca folosite la ridicarea sarcinilor neghidate, trebuie sa fie stabilitã şi aplicatã o procedura pentru a se asigura buna coordonare a operatorilor.
3.2.6. Dacã echipamentele de munca folosite pentru ridicarea sarcinilor neghidate nu pot retine sarcinile în cazul unei defectari parţiale sau totale a sistemului de alimentare cu energie, trebuie sa fie luate mãsuri adecvate pentru a se evita expunerea lucrãtorilor la riscurile corespunzãtoare. Sarcinile suspendate nu trebuie lãsate fãrã supraveghere, cu excepţia cazului în care accesul în zona periculoasa este împiedicat şi dacã sarcina a fost agatata şi este menţinutã în condiţii de securitate deplina.
3.2.7. Utilizarea în aer liber a echipamentelor de munca folosite pentru ridicarea sarcinilor neghidate trebuie interzisã atunci când condiţiile meteorologice se deterioreazã pana la punctul în care se pericliteazã utilizarea în condiţii de securitate a acestora, expunand astfel lucrãtorii la riscuri. Pentru a se evita riscurile pentru lucrãtori trebuie sa fie luate mãsuri adecvate de protecţie, destinate în special împiedicãrii rasturnarii echipamentului de munca.
4. Dispoziţii de utilizare a echipamentelor de munca puse la dispoziţie pentru lucrãri temporare la înãlţime
4.1. Dispoziţii generale
4.1.1.
4.1.1.1. Dacã, în aplicarea prevederilor <>art. 7 din Legea securitãţii şi sãnãtãţii în munca nr. 319/2006 şi ale art. 3 din hotãrâre, lucrãrile temporare la înãlţime nu pot sa fie executate de o maniera sigura şi în condiţii ergonomice adecvate de pe o suprafata adecvatã, trebuie sa fie alese cele mai potrivite echipamente de munca pentru a se asigura şi a se menţine condiţii de munca sigure. Trebuie sa se acorde prioritate mãsurilor de protecţie colectivã în raport cu mãsurile de protecţie individualã. Dimensionarea echipamentului de munca trebuie sa fie adaptatã la natura lucrãrilor care urmeazã sa fie executate şi a constrangerilor previzibile şi sa permitã circulaţia fãrã pericol.
4.1.1.2. Cel mai potrivit mijloc de acces la posturile de lucru temporare la înãlţime trebuie sa fie ales în funcţie de frecventa de circulaţie, de înãlţimea la care trebuie sa se ajungã şi de durata de utilizare. Alegerea facuta trebuie sa permitã evacuarea în caz de pericol iminent. Trecerea, într-un sens sau în altul, între mijlocul de acces şi platforme, planşee sau pasarele nu trebuie sa creeze riscuri suplimentare de cadere.
4.1.2. Scarile nu pot sa fie utilizate ca posturi de lucru la înãlţime decât în condiţiile în care sau ţinând cont de pct. 4.1.1 utilizarea altor echipamente de munca mai sigure nu se justifica din cauza nivelului redus de risc şi din cauza fie a duratei scurte de utilizare, fie a caracteristicilor existente ale locului de munca respectiv, care nu se pot modifica de cãtre angajator.
4.1.3. Tehnicile de acces şi de pozitionare cu ajutorul franghiilor nu pot sa fie utilizate decât în condiţiile în care, ţinând seama de evaluarea riscului, lucrarea în cauza poate sa fie executatã de o maniera sigura şi în care utilizarea unui alt echipament de munca mai sigur nu este justificatã. Ţinându-se cont de evaluarea riscului şi în special în funcţie de durata lucrãrilor şi de constrangerile de natura ergonomica, trebuie sa fie prevãzut un scaun dotat cu accesoriile corespunzãtoare.
4.1.4. În funcţie de tipul de echipament de munca selectat pe baza dispoziţiilor punctelor precedente, trebuie sa fie luate mãsurile adecvate de reducere a riscurilor pentru lucrãtori, inerente respectivului tip de echipament. Dacã este necesar trebuie sa fie prevãzutã instalarea dispozitivelor de protecţie impotriva caderilor. Aceste dispozitive trebuie sa aibã o structura corespunzãtoare şi sa fie suficient de solide pentru a impiedica sau opri caderile de la înãlţime şi a preveni, în mãsura în care este posibil, ranirea corporalã a lucrãtorilor. Dispozitivele de protecţie colectivã pentru evitarea caderilor nu pot sa fie întrerupte decât în punctele de acces ale unei schele sau ale unei scãri.
4.1.5. Când executarea unei anumite lucrãri necesita îndepãrtarea temporarã a unui dispozitiv de protecţie colectivã impotriva caderilor, trebuie sa se ia mãsuri de securitate compensatorii eficiente. Lucrarea nu poate sa fie efectuatã fãrã adoptarea prealabilã a acestor mãsuri. Odatã ce lucrarea respectiva este terminatã, definitiv sau temporar, dispozitivele de protecţie colectivã trebuie sa fie remontate pentru a se evita caderile.
4.1.6. Lucrãrile temporare la înãlţime pot sa fie efectuate numai atunci când condiţiile meteorologice nu pericliteazã securitatea şi sãnãtatea lucrãtorilor.
4.2. Dispoziţii specifice de utilizare a scarilor
4.2.1. Scarile trebuie sa fie amplasate de asa maniera încât sa se asigure stabilitatea lor în timpul utilizãrii. Scarile portabile se sprijinã pe un suport stabil, rezistent, de dimensiuni adecvate şi imobil, astfel încât treptele sa rãmânã în poziţie orizontala. Scarile suspendate sunt fixate de o maniera sigura şi, cu excepţia scarilor din franghie, în asa fel încât sa nu poatã fi deplasate şi sa fie evitate orice miscari de balans.
4.2.2. Alunecarea picioarelor scarilor portabile trebuie sa fie împiedicatã în timpul utilizãrii fie prin fixarea partii superioare sau inferioare a lonjeroanelor, fie prin dispozitive antiderapante sau prin orice alte soluţii cu eficacitate echivalenta. Scarile de acces trebuie sa fie de o lungime suficienta, astfel încât acestea sa se prelungeascã dincolo de nivelul de acces, cu excepţia cazului în care au fost luate alte mãsuri pentru a se garanta o fixare sigura. Scarile compuse din mai multe elemente asamblate, cum ar fi scarile articulate sau scarile culisante, trebuie sa fie utilizate de asa maniera încât imobilizarea diferitelor elemente unele în raport de altele sa fie asigurata. Scarile mobile trebuie sa fie imobilizate înainte de urcarea pe acestea.
4.2.3. Scarile trebuie sa fie utilizate de asa maniera încât sa permitã lucrãtorilor sa dispunã, în orice moment, de o prindere cu mana şi de un sprijin sigur. În special, dacã o greutate trebuie transportatã manual pe scara, aceasta nu trebuie sa împiedice menţinerea unei prinderi cu mana sigure.
4.3. Dispoziţii specifice de utilizare a schelelor
4.3.1. Atunci când breviarul de calcul al schelei alese nu este disponibil sau când configuratiile structurale avute în vedere nu sunt prevãzute de acesta, trebuie sa fie realizat un calcul de rezistenta şi de stabilitate, cu excepţia cazului în care schela este asamblata în conformitate cu o configuratie standard general recunoscuta.
4.3.2. În funcţie de complexitatea schelei alese, un plan de montare, de utilizare şi de demontare trebuie sa fie întocmit de cãtre o persoana competenta. Acest plan poate avea forma unui plan general, completat cu elemente referitoare la detaliile specifice ale schelei în cauza.
4.3.3. Elementele de sprijin ale unei schele trebuie sa fie protejate impotriva pericolului de alunecare fie prin fixare pe suprafata de sprijin, fie printr-un dispozitiv antiderapant sau alt mijloc cu eficacitate echivalenta, iar suprafata de sprijin trebuie sa aibã o capacitate portanta suficienta. Stabilitatea schelei trebuie sa fie asigurata. Deplasarea inopinata a schelelor mobile în timpul lucrului la înãlţime trebuie sa fie prevenita prin intermediul dispozitivelor adecvate.
4.3.4. Dimensiunile, forma şi dispunerea planseelor unei schele trebuie sa fie adecvate naturii lucrãrii care urmeazã sa fie executatã şi adaptate la sarcinile ce urmeazã a fi suportate şi sa permitã lucrul şi circulaţia de o maniera sigura. Planşeele unei schele trebuie sa fie montate de asa maniera încât componentele sa nu poatã sa se deplaseze în cazul unei utilizãri normale. Niciun gol periculos nu trebuie sa existe între componentele planseelor şi dispozitivele verticale de protecţie colectivã impotriva caderii.
4.3.5. Atunci când anumite pãrţi ale unei schele nu sunt gata de întrebuinţare, ca de exemplu în timpul montarii, demontarii sau modificãrilor, aceste pãrţi trebuie semnalizate cu ajutorul unor semnale de avertizare a pericolului general, în conformitate cu dispoziţiile naţionale care transpun Directiva 92/58/CEE , şi trebuie delimitate în mod corespunzãtor prin obstacole fizice care sa împiedice accesul în zona periculoasa.
4.3.6.
4.3.6.1. Schelele nu pot sa fie montate, demontate sau modificate substanţial decât sub supravegherea unei persoane competente şi de cãtre lucrãtori care au fost instruiti adecvat şi conform operaţiilor avute în vedere, care se referã la riscurile specifice în conformitate cu art. 10 din hotãrâre, şi vizând în special:
a) înţelegerea planului de montare, de demontare şi de modificare a schelei în cauza;
b) securitatea în timpul montajului, al demontajului şi al modificãrii schelei în cauza;
c) mãsurile de prevenire a riscurilor de cadere a persoanelor sau a obiectelor;
d) mãsurile de securitate în cazul schimbãrii condiţiilor meteorologice care ar putea afecta negativ securitatea schelei în cauza;
e) condiţiile în materie de sarcini admise;
f) orice alt risc pe care operaţiile de montare, de demontare şi de modificare îl pot cuprinde.
4.3.6.2. Persoana care supravegheazã şi lucrãtorii implicaţi trebuie sa aibã la dispoziţie planul de montare, de utilizare şi de demontare menţionat la pct. 4.3.2, în special orice instrucţiuni pe care le-ar putea cuprinde.
4.4. Dispoziţii specifice de utilizare a tehnicilor de acces şi de pozitionare cu ajutorul franghiilor
4.4.1. La utilizarea tehnicilor de acces şi de pozitionare cu ajutorul franghiilor trebuie respectate urmãtoarele condiţii:
a) sistemul trebuie sa cuprindã cel puţin doua franghii ancorate separat, una constituind mijlocul de acces, de coborare şi de sprijin (franghia de lucru), iar cealaltã, mijlocul de asigurare (franghia de securitate);
b) lucrãtorii trebuie sa fie dotati cu o centura complexa adecvatã, sa o utilizeze şi sa fie legaţi prin intermediul acesteia de franghia de securitate;
c) franghia de lucru trebuie sa fie prevãzutã cu un mecanism de coborare sau de urcare sigur şi sa cuprindã un sistem autoblocant care sa împiedice cãderea utilizatorului în cazul în care acesta pierde controlul miscarilor. Franghia de securitate trebuie sa fie echipata cu un dispozitiv mobil de oprire a caderii, care însoţeşte lucrãtorul în timpul deplasarii;
d) uneltele şi celelalte accesorii pe care le utilizeazã un lucrator trebuie sa fie legate de centura complexa sau de scaunul lucrãtorului ori sa fie ataşate printr-un alt mijloc adecvat;
e) lucrul trebuie sa fie corect organizat şi supravegheat, astfel încât lucrãtorul sa poatã sa primeascã imediat primul ajutor în caz de accident;
f) lucrãtorii în cauza trebuie, în conformitate cu art. 10 din hotãrâre, sa beneficieze de o instruire adecvatã şi specifica operaţiilor avute în vedere, în special în privinta procedurilor de salvare.
4.4.2. În condiţii excepţionale în care, ţinând cont de evaluarea riscurilor, utilizarea unei a doua franghii ar conduce la un lucru mai periculos, poate fi permisã utilizarea unei singure franghii în condiţiile în care au fost luate mãsurile adecvate pentru asigurarea securitãţii, în conformitate cu legislaţia şi/sau cu practicile naţionale.

---------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016