Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIE nr. 298 din 6 septembrie 2006  privind constituirea Comisiei pentru negocierea Metodologiei privind utilizarea prin radiodifuzare a operelor muzicale de catre organismele de radiodifuziune    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECIZIE nr. 298 din 6 septembrie 2006 privind constituirea Comisiei pentru negocierea Metodologiei privind utilizarea prin radiodifuzare a operelor muzicale de catre organismele de radiodifuziune

EMITENT: OFICIUL ROMAN PENTRU DREPTURILE DE AUTOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 825 din 6 octombrie 2006

Având in vedere cererea Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România - Asociaţia pentru Drepturi de Autor (UCMR-ADA), inregistratã la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor cu nr. 7.766 din 30 august 2006, cererea principalei structuri asociative mandatate de utilizatorii din domeniu, respectiv Asociaţia Românã de Comunicaţii Audiovizuale (ARCA), inregistratã la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor cu nr. 7.809 din 30 august 2006, precum şi Referatul nr. SG/4.665 din 6 septembrie 2006 al Direcţiei registre, gestiune colectivã şi relaţii cu publicul,
conform prevederilor art. 123^1 alin. (1) lit. d), art. 130 alin. (1) lit. a) şi ale <>art. 131 din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi ale <>art. III din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 123/2005 pentru modificarea şi completarea <>Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 329/2006 ,
in temeiul prevederilor art. 6 alin. (1) şi ale <>art. 7 din Hotãrârea Guvernului nr. 401/2006 privind organizarea, funcţionarea, structura personalului şi dotãrile necesare indeplinirii atribuţiilor Oficiului Român pentru Drepturile de Autor,

directorul general al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor emite urmãtoarea decizie:

ART. 1
Se constituie, incepând cu data de 9 octombrie 2006, Comisia pentru negocierea Metodologiei privind utilizarea prin radiodifuzare a operelor muzicale de cãtre organismele de radiodifuziune, dupã cum urmeazã:
■ un reprezentant al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România - Asociaţia pentru Drepturi de Autor (UCMR-ADA), pe de o parte; şi
■ un reprezentant al principalei structuri asociative din domeniu, respectiv Asociaţia Românã de Comunicaţii Audiovizuale (ARCA), un reprezentant al Societãţii Comerciale EUROPE DEVELOPPMENT INTERNATIONAL - S.R.L. (EUROPA FM), precum şi un reprezentant al Societãţii Române de Radiodifuziune (SRR), pe de altã parte.
ART. 2
Din comisia prevãzutã la art. 1 va face parte şi câte un reprezentant al altor 2 utilizatori majori, potrivit cifrei de afaceri şi cotei de piaţã din domeniu, cu condiţia ca aceştia sã declare la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, pânã la data constituirii comisiei de negociere, pe propria rãspundere, cifra de afaceri şi cota de piaţã.
ART. 3
Comisia constituitã potrivit art. 1, şi respectiv, art. 2, dupã caz, are obligaţia sã desfãşoare negocierile in conformitate cu dispoziţiile art. 131^1 şi <>art. 131^2 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pe o duratã de maximum 30 de zile calendaristice de la data constituirii.
ART. 4
Comisia işi va stabili programul intâlnirilor, pe care il va comunica Oficiului Român pentru Drepturile de Autor.
ART. 5
Propunerea de metodologie privind utilizarea prin radiodifuzare a operelor muzicale de cãtre organismele de radiodifuziune, depusã de organismul de gestiune colectivã Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România - Asociaţia pentru Drepturi de Autor (UCMR-ADA), pentru negociere in cadrul comisiei prevãzute la art. 1, şi, respectiv, la art. 2, este prevãzutã in anexa nr. 1, care face parte integrantã din prezenta decizie.
ART. 6
Propunerea de metodologie privind utilizarea prin radiodifuzare a operelor muzicale de cãtre organismele de radiodifuziune, depusã de principala structurã asociativã mandatatã de utilizatorii din domeniu, respectiv Asociaţia Românã de Comunicaţii Audiovizuale (ARCA), pentru negociere in cadrul comisiei prevãzute la art. 1, şi, respectiv, la art. 2, este prevãzutã in anexa nr. 2, care face parte integrantã din prezenta decizie.
ART. 7
Prezenta decizie va fi publicatã in Monitorul Oficial al României, Partea I, in conformitate cu dispoziţiile <>art. 131 alin. (2) din Legea nr. 8/1996 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

Directorul general al
Oficiului Român pentru Drepturile de Autor,
Rodica Pârvu

Bucureşti, 6 septembrie 2006.
Nr. 298.

ANEXA 1

PROPUNERE DE METODOLOGIE
privind utilizarea prin radiodifuzare a operelor muzicale de cãtre organismele de radiodifuziune

1. Organismele de radiodifuziune vor putea reproduce şi radiodifuza opere muzicale numai in baza unei autorizaţii sub formã de licenţã neexclusivã, eliberatã de organismul de gestiune colectivã a drepturilor de autor din domeniul muzical, desemnat de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor colector pe domeniul muzical.
2. Organismele de radiodifuziune au obligaţia sã plãteascã organismului de gestiune colectivã a drepturilor de autor din domeniul muzical prevãzut la pct. 1 o remuneraţie procentualã trimestrialã, reprezentând drepturi patrimoniale de autor pentru reproducerea şi radiodifuzarea operelor muzicale, dupã cum urmeazã:



──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Anul 2006 şi urmãtorii Radiodifuzare Reproducere
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Organisme de radiodifuziune care difuzeazã
opere muzicale ce reprezintã
mai mult de 70% din programele totale 7,00% 2,00%
2. Organisme de radiodifuziune care difuzeazã
programe mixte ("radio generalist")
in care operele muzicale reprezintã mai mult
de 25% din programele totale 5,00% 1,50%
3. Organisme de radiodifuziune care difuzeazã
programe specializate de ştiri
şi operele muzicale reprezintã mai puţin
de 20% din durata de emisie 2,50% 1,00%
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



3. Prin contractele de autorizaţie sub formã de licenţã neexclusivã organismele de gestiune colectivã a drepturilor de autor din domeniul muzical şi posturile comerciale de radio pot stabili o remuneraţie forfetarã constând:
a) fie intr-o sumã brutã anualã plãtibilã in rate trimestriale;
b) fie in cuantum de 10 lei/minut de emisie operã muzicalã.
4. Pentru radiodifuzarea operelor muzicale in cadrul posturilor publice de radio: Radio România Actualitãţi, Radio România Cultural, Radio România Tineret, Radio România Muzical şi al posturilor teritoriale de radio ale Societãţii Române de Radiodifuziune, acestea din urmã vor plãti o remuneraţie anualã forfetarã, in 4 rate trimestriale egale, pânã la data de 25 a fiecãrei luni urmãtoare trimestrului pentru care este datoratã, dupã cum urmeazã:



──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Anul 2006 şi urmãtorii Radiodifuzare Reproducere
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8.000.000 lei 2.500.000 lei
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



5. Baza de calcul asupra cãreia se aplicã procentul prevãzut la pct. 2 este reprezentatã de veniturile obţinute de utilizator din activitatea de radiodifuzare, cum ar fi cele rezultate din: abonamente, publicitate, anunţuri şi informaţii, barter, sponsorizãri, teleshopping, numere suprataxate, concursuri şi jocuri televizate, inchirieri de spaţiu de emisie, venituri din asocieri şi participaţiuni etc. Pentru utilizatorii care nu obţin venituri baza de calcul o constituie bugetul de cheltuieli privind activitatea de radiodifuzare.
6. In cazul in care, prin aplicarea procentului prevãzut la pct. 2 asupra bazei de calcul a utilizatorului, remuneraţia trimestrialã este mai micã de 3.000 lei, utilizatorul datoreazã trimestrial o remuneraţie forfetarã de 3.000 lei.
7. Remuneraţia se plãteşte pânã la data de 25 a lunii urmãtoare expirãrii trimestrului pentru care este datoratã, datã la care se transmite şi un raport cuprinzând: baza de calcul a remuneraţiei, durata zilnicã de emisie a fiecãrei opere muzicale, lista operelor muzicale utilizate zilnic, autorul/autorii fiecãrei opere muzicale şi interpretul/interpreţii, numãrul de difuzãri zilnice ale unei opere muzicale. Raportul va menţiona şi numele reprezentantului legal, semnãtura acestuia şi ştampila utilizatorului. Raportul va fi transmis in format scris şi electronic şi va fi insoţit de o adresã de inaintare purtând numele reprezentantului legal, semnãtura acestuia şi ştampila utilizatorului. Informaţiile cuprinse in raport vor constitui baza de repartizare cãtre titularii de drepturi de autor de opere muzicale a remuneraţiilor incasate de organismul de gestiune colectivã a drepturilor de autor din domeniul muzical.
8. Utilizatorii vor transmite organismului de gestiune colectivã a drepturilor de autor din domeniul muzical pânã la data de 25 a fiecãrei luni, pentru luna precedentã, un raport cuprinzând lista operelor muzicale utilizate, cu menţionarea denumirii fiecãrei opere muzicale utilizate zilnic, a autorului acesteia, numãrului de difuzãri zilnice, orei de difuzare şi a duratei de utilizare a fiecãrei opere muzicale.
9. Utilizatorii au obligaţia de a realiza, de a pãstra şi de a pune la dispoziţie organismului de gestiune colectivã a drepturilor de autor din domeniul muzical, in termen de 5 zile de la solicitarea acestuia, inregistrãrile emisiunilor radiodifuzate.
10. La solicitarea scrisã a organismului de gestiune colectivã a drepturilor de autor din domeniul muzical, in termen de 15 zile de la primirea acesteia, utilizatorul are obligaţia de a-i comunica acestuia copii de pe documentele financiar-contabile, certificate de reprezentantul legal, ce au stat la baza determinãrii bazei de calcul sau a celorlalte informaţii furnizate prin raport.
11. In situaţia in care utilizatorul utilizeazã operele muzicale prin asociere in participaţiune sau altã formã de asociere legalã, la determinarea bazei de calcul se ţine seama de veniturile obţinute de toţi asociaţii.
12. Pentru determinarea bazei de calcul se vor avea in vedere şi veniturile obţinute de societãţile de intermediere a serviciilor de publicitate afiliate utilizatorului.
13. Prin afiliat, in sensul prezentei metodologii, se inţelege orice persoanã juridicã la care, direct sau prin persoane interpuse, sunt acţionari/asociaţi utilizatorul şi/sau acţionarii/asociaţii sãi.
14. Pentru intârzieri la plata remuneraţiilor utilizatorii vor plãti organismului de gestiune colectivã a drepturilor de autor din domeniul muzical penalitãţi de 0,15% pe zi de intârziere.
15. Pentru verificarea exactitãţii datelor cuprinse in raportul transmis de utilizator, referitor la baza de calcul a remuneraţiei şi la operele muzicale utilizate, in perioada de raportare, organismul de gestiune colectivã a drepturilor de autor din domeniul muzical este indreptãţit sã realizeze sau sã comande terţilor monitorizãri ale activitãţii de radiodifuzare a utilizatorilor.
16. Pentru utilizarea operelor muzicale prin radiodifuzare, inainte de incheierea cu organismul de gestiune colectivã a drepturilor de autor din domeniul muzical, in condiţiile prezentei metodologii, a contractului de autorizaţie sub formã de licenţã neexclusivã privind autorizarea utilizãrii operelor muzicale, utilizatorii datoreazã organismului de gestiune colectivã a drepturilor de autor din domeniul muzical despãgubiri, reprezentând triplul remuneraţiilor prevãzute de prezenta metodologie.
17. Prezenta metodologie va putea fi modificatã numai dupã 3 ani de la data publicãrii in Monitorul Oficial al României, Partea I, cu excepţia cazului in care dispoziţiile <>Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, avute in vedere la elaborarea prezentei metodologii, sunt modificate inainte de implinirea acestui termen, caz in care organismul de gestiune colectivã a drepturilor de autor din domeniul muzical sau utilizatorul va putea solicita iniţierea unei noi proceduri de negociere şi inainte de implinirea termenului de 3 ani.
18. Modificarea remuneraţiilor stabilite in sumã forfetarã se poate efectua anual de cãtre organismul de gestiune colectivã a drepturilor de autor din domeniul muzical prin reactualizarea cu indicele de inflaţie in conformitate cu dispoziţiile <>art. 131^4 din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

ANEXA 2

PROPUNERE DE METODOLOGIE
privind utilizarea prin radiodifuzare a operelor muzicale de cãtre organismele de radiodifuziune

1. Utilizarea prin radiodifuzare a operelor muzicale aduse anterior la cunoştinţã publicã, aparţinând repertoriului protejat şi determinat conform legii (ale cãror drepturi de autor se aflã in termenele de protecţie prevãzute de lege), de cãtre organisme de radiodifuziune se poate face numai in baza unei autorizaţii sub formã de licenţã neexclusivã eliberatã de organismul de gestiune colectivã desemnat de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor drept colector in domeniul titularilor de drepturi in cauzã.
2. Utilizatorii autorizaţi potrivit prevederilor pct. 1 au obligaţia sã plãteascã organismului de gestiune colectivã prevãzut la pct. 1 o remuneraţie trimestrialã, reprezentând drepturile patrimoniale ale autorilor operelor muzicale utilizate, stabilitã prin aplicarea la baza de calcul determinatã conform pct. 5 a unor procente diferenţiate direct proporţional cu ponderea utilizãrii repertoriului de opere muzicale gestionat colectiv in raport cu timpul total de radiodifuzare.
3. Procentul aplicabil corespunzãtor unei ponderi de 100% a utilizãrii repertoriului de opere muzicale gestionat colectiv in raport cu timpul total de radiodifuzare va fi de 1,5%.
4. Pentru ponderi ale utilizãrii inferioare, procentul de 1,5%, corespunzãtor ponderii de 100%, se va diminua direct proporţional cu diminuarea ponderii.
De exemplu: pentru o pondere de 33%, procentul diminuat va avea valoarea de 0,5%, iar pentru o pondere de 10%, procentul diminuat va avea valoarea de 0,15%.
5. Baza de calcul se constituie astfel:
a) din veniturile obţinute de utilizatori din activitatea care utilizeazã repertoriul muzical protejat se scad: taxa pe valoarea adãugatã, taxa pentru publicitatea la bãuturi alcoolice, contribuţia la Fondul cinematografic naţional şi orice alte taxe similare cãtre bugetul de stat sau local ce ar putea fi introduse ulterior;
b) in cazul societãţii publice de radiodifuziune, din totalul veniturilor se scad şi alocaţiile bugetare.
6. In condiţiile in care utilizatorul nu inregistreazã venituri, baza de calcul va fi cea constituitã de cheltuielile ocazionate de utilizare a repertoriului de opere muzicale.
7. Organismul de gestiune colectivã va pune la dispoziţie utilizatorilor (prin intermediul Oficiului Român pentru Drepturile de Autor) repertoriul de opere muzicale care genereazã drepturi de autor aflate in termenele de protecţie, operele aflate in afara acestui repertoriu nefiind luate in calcul la stabilirea ponderii utilizãrii repertoriului protejat şi utilizarea lor neimplicând autorizarea in ceea ce priveşte drepturile de autor.
9. Remuneraţia se plãteşte pânã la data de 25 a primei luni urmãtoare trimestrului pentru care este datoratã, datã la care se va transmite şi baza de calcul a sumelor virate.
10. Utilizatorii de opere muzicale prin radiodifuzare au obligaţia sã comunice organismului de gestiune colectivã, pânã la data menţionatã la pct. 9, un raport privind utilizarea operelor muzicale in trimestrul precedent. Pentru trimestrul de raportare, raportul va cuprinde lista operelor muzicale utilizate, cu menţionarea denumirii operei, a autorului acesteia şi a duratei utilizãrii fiecãrei opere muzicale. Raportul va fi insoţit de o adresã de inaintare purtând numele reprezentantului legal, semnãtura şi ştampila utilizatorului, adresã prin care va fi confirmatã pe propria rãspundere veridicitatea informaţiilor ce sunt conţinute in raport. Aceste liste constituie baza de repartizare a remuneraţiilor incasate de organismul de gestiune colectivã a drepturilor de autor de opere muzicale respectiv. Raportul va fi transmis şi in format electronic.
11. Pentru intârzieri la platã utilizatorii datoreazã, de la data scadenţei, dobânda legalã.
12. Prezenta metodologie va putea fi modificatã numai dupã 3 ani de la data publicãrii sale in Monitorul Oficial al României, Partea I, cu excepţia cazului in care dispoziţiile <>Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, avute in vedere la elaborarea prezentei metodologii, sunt modificate inainte de implinirea acestui termen, caz in care organismul de gestiune colectivã sau utilizatorul va putea solicita iniţierea unei noi proceduri de negociere.
13. In relaţiile contractuale cu utilizatorii, organismul de gestiune colectivã a drepturilor autorilor de opere muzicale poate negocia tarife procentuale reduse faţã de cele prevãzute la pct. 3 şi 4, in condiţiile legale şi statutare care reglementeazã activitatea acestuia.

----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016