Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECIZIE nr. 276 din 31 august 2006  privind constituirea Comisiei pentru negocierea Metodologiei privind utilizarea prin retransmitere prin cablu a operelor cinematografice si a altor opere audiovizuale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECIZIE nr. 276 din 31 august 2006 privind constituirea Comisiei pentru negocierea Metodologiei privind utilizarea prin retransmitere prin cablu a operelor cinematografice si a altor opere audiovizuale

EMITENT: OFICIUL ROMAN PENTRU DREPTURILE DE AUTOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 825 din 6 octombrie 2006

Având in vedere Cererea organismului de gestiune colectivã DACIN SARA - Drepturi de Autor in Cinematografie-Audiovizual, inregistratã la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor cu nr. 7.649 din 24 august 2006, Cererea organismului de gestiune colectivã Uniunea Producãtorilor de Film şi Audiovizual din România - Asociaţia Românã de Gestiune a Operelor din Audiovizual (UPFAR - ARGOA), inregistratã la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor cu nr. 7.863 din 31 august 2006, precum şi Referatul nr. SG/4.658 din 31 august 2006 al Direcţiei registre, gestiune colectivã şi relaţii publice,
conform prevederilor art. 121 alin. (1) şi (2) coroborat cu <>art. 131 din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi ale <>art. III din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 123/2005 pentru modificarea şi completarea <>Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 329/2006 ,
ţinând cont de dispoziţiile pct. 13 din Metodologia privind utilizarea de retransmitere prin cablu a operelor muzicale, audiovizuale, cinematografice, scrise, plastice, a fonogramelor publicate in scop comercial sau a reproducerilor acestora, preluate prin radiodifuzãri iniţiale, şi tabelul cuprinzând drepturile patrimoniale cuvenite titularilor de drepturi de autor şi titularilor de drepturi conexe dreptului de autor, pentru aplicarea prevederilor <>Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, publicatã in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 529 din 22 iunie 2005, prin Decizia directorului general al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor nr. 124/2005,
in temeiul prevederilor art. 6 alin. (1) şi <>art. 7 din Hotãrârea Guvernului nr. 401/2006 privind organizarea, funcţionarea, structura personalului şi dotãrile necesare indeplinirii atribuţiilor Oficiului Român pentru Drepturile de Autor,

directorul general al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor emite urmãtoarea decizie:

ART. 1
Se constituie, incepând cu data de 9 octombrie 2006, Comisia pentru negocierea Metodologiei privind utilizarea prin retransmitere prin cablu a operelor cinematografice şi a altor opere audiovizuale, dupã cum urmeazã:
■ un reprezentant al organismului de gestiune colectivã DACIN SARA - Drepturi de Autor in Cinematografie-Audiovizual şi un reprezentant al organismului de gestiune colectivã Uniunea Producãtorilor de Film şi Audiovizual din România - Asociaţia Românã de Gestiune a Operelor din Audiovizual (UPFAR - ARGOA), pe de o parte, şi
■ câte un reprezentant al principalelor structuri asociative ale utilizatorilor, respectiv al Asociaţiei de Comunicaţii prin Cablu (ACC) şi al Asociaţiei Naţionale de Cabloviziune şi Comunicaţii in Mediul Rural (ANCCMR), pe de altã parte.
ART. 2
Din comisia prevãzutã la art. 1 va face parte şi câte un reprezentant al primilor 3 utilizatori majori potrivit cifrei de afaceri şi cotei de piaţã din domeniu, cu condiţia ca aceştia sã declare la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, pânã la data constituirii comisiei de negociere, pe propria rãspundere, cifra de afaceri şi cota de piaţã.
ART. 3
Comisia constituitã potrivit art. 1 şi, dupã caz, art. 2 are obligaţia sã desfãşoare negocierile in conformitate cu dispoziţiile art. 131^1 şi <>art. 131^2 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pe o duratã de maximum 30 de zile calendaristice de la data constituirii.
ART. 4
Comisia işi va stabili programul intâlnirilor, pe care il va comunica Oficiului Român pentru Drepturile de Autor.
ART. 5
Propunerea de metodologie privind utilizarea prin retransmitere prin cablu a operelor cinematografice şi a altor opere audiovizuale, depusã de DACIN SARA - Drepturi de Autor in Cinematografie-Audiovizual pentru negociere in cadrul comisiei prevãzute la art. 1 şi, dupã caz, art. 2, este prevãzutã in anexa nr. 1 care face parte integrantã din prezenta decizie.
ART. 6
Propunerea de metodologie privind utilizarea prin retransmitere prin cablu a operelor cinematografice şi a altor opere audiovizuale, depusã de Uniunea Producãtorilor de Film şi Audiovizual din România - Asociaţia Românã de Gestiune a Operelor din Audiovizual (UPFAR - ARGOA) pentru negociere in cadrul comisiei prevãzute la art. 1 şi, dupã caz, art. 2, este prevãzutã in anexa nr. 2 care face parte integrantã din prezenta decizie.
ART. 7
Prezenta decizie va fi publicatã in Monitorul Oficial al României, Partea I, in conformitate cu dispoziţiile <>art. 131 alin. (2) din Legea nr. 8/1996 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

Directorul general al Oficiului Român
pentru Drepturile de Autor,
Rodica Pârvu

Bucureşti, 31 august 2006.
Nr. 276.

ANEXA 1

PROPUNERE DE METODOLOGIE
privind utilizarea prin retransmitere prin cablu a operelor cinematografice
şi a altor opere audiovizuale

Baza legalã: <>Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificãrile şi completãrile ulterioare
1. Prin retransmiterea prin cablu, in sensul legii, se inţelege retransmiterea simultanã, nealteratã şi integralã, de cãtre un operator, prin fir, prin cablu, prin fibrã opticã sau prin orice alt procedeu similar, cu excepţia reţelelor de calculatoare, ori printr-un sistem de difuzare prin unde ultrascurte, pentru recepţionarea de cãtre public, a unei transmisii iniţiale, cu sau fãrã fir, inclusiv prin satelit, de servicii de programe de radiodifuziune ori de televiziune, destinate recepţionãrii de cãtre public.
2. Distribuitorii prin cablu retransmit prin cablu opere cinematografice sau alte opere audiovizuale numai in baza unor contracte de licenţã neexclusivã. Utilizatorii au obligaţia de a obţine autorizaţii de la organismul de gestiune colectivã a drepturilor autorilor de opere cinematografice şi alte opere audiovizuale, desemnat colector al remuneraţiilor stabilite prin prezenta metodologie prin decizie a directorului general al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor.
3. Contractele de licenţã neexclusivã, incheiate intre organismul de gestiune colectivã a drepturilor autorilor de opere cinematografice şi alte opere audiovizuale şi distribuitorii prin cablu, acordã utilizatorilor autorizarea de a retransmite orice operã cinematograficã sau altã operã audiovizualã din repertoriul propriu şi din repertoriile asociate ale organismelor de gestiune colectivã, reprezentate prin contracte-acorduri.
4. In cazul utilizãrii operelor audiovizuale in spoturi publicitare, in spoturi de promovare a unui post de televiziune ori a unui distribuitor prin cablu, in generice de emisiuni sau in rubrici proprii ale distribuitorului prin cablu, acesta are obligaţia de a obţine acordul expres al titularului de drepturi, prin organismul de gestiune colectivã sau individual.
5. Utilizatorii autorizaţi potrivit prevederilor pct. 2 şi 3 au obligaţia sã plãteascã o remuneraţie unicã reprezentând drepturile cuvenite exclusiv titularilor de drepturi asupra operelor cinematografice şi altor opere audiovizuale, calculatã procentual din incasãrile brute lunare, potrivit tabelului de mai jos.



──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Anul %
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2006 şi urmãtorii 2
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



6. Pentru distribuitorii prin cablu baza de calcul o constituie totalitatea veniturilor brute lunare provenite din abonamente, din care se scade taxa pe valoarea adãugatã, dacã este cazul.
7. Utilizatorii au obligaţia sã furnizeze grila completã a serviciilor de programe retransmise. Aceastã grilã va fi comunicatã la incheierea contractului de licenţã neexclusivã şi lunar, in caz de modificare, pânã la data de 15 a lunii urmãtoare.
8. Grila serviciilor de programe, impreunã cu lista operelor cinematografice sau altor opere audiovizuale retransmise, identificate de organismele de gestiune colectivã, constituie baza de repartizare a remuneraţiilor cuvenite titularilor de drepturi.
9. Plata remuneraţiilor datorate de distribuitorii prin cablu se efectueazã lunar. Termenul limitã de platã este data de 25 a lunii urmãtoare celei pentru care se efectueazã plata.
10. Pentru intârzieri la platã utilizatorii datoreazã penalitãţi echivalente nivelului dobânzii de referinţã stabilit de Banca Naţionalã a României, aferente sumelor neachitate la termen.
11. Operatorii prin cablu care au restanţe faţã de organismul de gestiune colectivã, in baza <>Hotãrârii Guvernului nr. 144/2003 pentru aprobarea metodologiilor privind utilizarea repertoriului de opere audiovizuale al organismelor de gestiune colectivã şi a tabelelor cuprinzând drepturile patrimoniale cuvenite autorilor de opere audiovizuale, cu excepţia autorilor muzicii, sunt obligaţi sã onoreze remuneraţiile restante in termen de 30 de zile de la publicarea prezentei metodologii in Monitorul Oficial al României, Partea I.
12. Prezenta metodologie şi tabelul conţinând cifrele stabilite intrã in vigoare la 3 zile de la data publicãrii lor in formã definitivã in Monitorul Oficial al României, Partea I, şi vor putea fi renegociate numai dupã 3 ani de la data publicãrii, cu excepţia cazului in care dispoziţiile <>Legii nr. 8/1996 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, avute in vedere la elaborarea prezentei metodologii, vor fi modificate inainte de implinirea acestui termen.
13. Pânã la publicarea noilor metodologii rãmân valabile vechile metodologii.

ANEXA 2

PROPUNERE DE METODOLOGIE
privind utilizarea prin retransmitere prin cablu a operelor cinematografice şi a
altor opere audiovizuale

1. In sensul prezentei metodologii, prin utilizare se inţelege retransmiterea simultanã, nealteratã şi integralã, prin fir, prin cablu, prin fibrã opticã sau prin orice alt procedeu similar sau printr-un sistem de difuzare prin unde ultrascurte, pentru recepţionarea de cãtre public a unei transmisii iniţiale, cu sau fãrã fir, inclusiv prin satelit, a operelor audiovizuale cuprinse in servicii de programe de radiodifuziune şi de televiziune.
2. Este utilizator in sensul prezentei metodologii persoana fizicã sau juridicã autorizatã ce realizeazã activitãţi de utilizare, astfel cum este definitã la pct. 1.
3. Utilizarea reglementatã de prezenta metodologie se poate realiza numai dupã obţinerea autorizaţiei sub formã de licenţã neexclusivã de la organismul de gestiune colectivã a drepturilor autorilor de opere cinematografice şi de alte opere audiovizuale, desemnat colector unic pe domeniul audiovizual prin decizie a directorului general al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor. Licenţa acoperã drepturile de autor ale producãtorului de audiovizual şi include atât drepturile de autor pe care producãtorul de audiovizual le-a dobândit de la autorii de audiovizual prin efectul legii sau prin contract, cât şi acele drepturi de autor pentru care producãtorul este titular originar, potrivit legislaţiei naţionale.
4. Obţinerea autorizaţiei se poate realiza numai in schimbul unei remuneraţii lunare de 6%, calculatã procentual din baza de calcul, reprezentând drepturile patrimoniale ale titularilor de drepturi de autor. Prin pachetul de servicii de programe de bazã se inţelege tipul de abonament pe care utilizatorul il oferã clienţilor ca opţiune standard.
5. Baza de calcul a remuneraţiei reprezentând drepturile patrimoniale ale titularilor de drepturi de autor, datoratã de utilizator, o constituie totalitatea veniturilor lunare cuvenite utilizatorilor din activitatea de retransmitere de servicii de programe, din care se scade taxa pe valoarea adãugatã.
6. Remuneraţiile datorate de utilizatori potrivit pct. 4 şi 5 nu vor putea fi mai mici de 6.000 lei/trimestru.
7. Remuneraţia se plãteşte pânã la data de 15 a lunii urmãtoare celei pentru care este datoratã.
8. (1) Utilizatorii au obligaţia sã comunice organismului de gestiune colectivã colector unic pe domeniul audiovizual, pânã la data de 15 a fiecãrei luni, un raport privind serviciile de programe retransmise in luna precedentã. Raportul va cuprinde pentru luna de raportare: lista serviciilor de programe retransmise, baza de calcul asupra cãreia se aplicã procentul prevãzut la pct. 4, valoarea abonamentelor, numãrul total de abonaţi şi numãrul de abonaţi pentru fiecare tip de abonament in parte. Raportul va fi insoţit de o adresã de inaintare purtând numele reprezentantului legal, semnãtura şi ştampila utilizatorului, adresã prin care va fi confirmatã pe propria rãspundere veridicitatea informaţiilor ce sunt conţinute in raport sau in documentele ce il insoţesc.
(2) Listele de programe retransmise constituie baza de repartizare intre organismele de gestiune colectivã a drepturilor de autor a remuneraţiilor incasate de colectorul unic.
(3) Informaţiile ce fac obiectul raportãrii vor fi retransmise şi in format electronic.
9. Ori de câte ori organismul de gestiune colector unic solicitã in scris, utilizatorul are obligaţia de a-i comunica acestuia copii, certificate pe propria rãspundere de reprezentantul legal, de pe documentele financiar-contabile privind contractele de abonament incheiate şi sumele ce trebuiau incasate de utilizator, pe baza cãrora se determinã baza de calcul.
10. Pentru intârzieri la plata remuneraţiilor utilizatorii datoreazã penalitãţi echivalente nivelului dobânzii de referinţã stabilit de Banca Naţionalã a României, aferente sumelor neachitate la termen.
11. Prezenta metodologie intrã in vigoare dupã publicarea sa in Monitorul Oficial al României, Partea I, datã la care inceteazã şi aplicabilitatea metodologiei negociate anterior. Prezenta metodologie va putea fi modificatã numai dupã 3 ani de la data publicãrii sale in Monitorul Oficial al României, Partea I, cu excepţia cazului in care dispoziţiile <>Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, avute in vedere la elaborarea prezentei metodologii, sunt modificate inainte de implinirea acestui termen, caz in care organismul de gestiune colectivã sau utilizatorul va putea solicita iniţierea unei noi proceduri de negociere şi inainte de implinirea termenului de 3 ani.
12. Modificarea remuneraţiilor stabilite in sumã fixã se poate efectua şi periodic prin reactualizarea cu indicele inflaţiei, in conformitate cu dispoziţiile <>art. 131^4 din Legea nr. 8/1996 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
13. In cazul utilizãrii operelor in spoturi publicitare, in spoturi de promovare a unui post de televiziune ori a unui distribuitor de servicii de televiziune prin cablu, in generice de emisiuni sau in rubrici proprii ale distribuitorului de servicii de televiziune prin cablu, acesta are obligaţia de a obţine acordul expres al titularului de drepturi, prin organismul de gestiune colectivã.


----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016