Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   CRITERII din 31 iulie 2002  de acordare a etichetei ecologice pentru grupul de produse aparate frigorifice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

CRITERII din 31 iulie 2002 de acordare a etichetei ecologice pentru grupul de produse aparate frigorifice

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 638 din 29 august 2002

Criteriile prevazute in prezenta anexa au ca scop:
a) reducerea efectelor cu impact negativ sau a riscurilor datorate folosirii energiei (incalzirea globala, acidificarea, epuizarea resurselor neregenerabile de energie), prin reducerea consumului de energie;
b) reducerea efectelor cu impact negativ sau a riscurilor datorate folosirii substantelor care au efect de distrugere a stratului de ozon si a altor substante periculoase, prin limitarea folosirii acestora;
c) reducerea efectelor cu impact negativ sau a riscurilor datorate folosirii substantelor care pot avea un efect de incalzire globala;
d) incurajarea aplicarii celor mai bune practici in scopul protectiei mediului si dezvoltarea gradului de constientizare a aspectelor de mediu de catre consumatori.
Criterii esentiale
1. Eficienta energetica
Aparatul frigorific trebuie sa aiba un indice de eficienta energetica mai mic de 42%, calculat conform prevederilor Standardului national SR 13339:1996 "Eficienta energetica si etichetarea", utilizandu-se clasificarea aparatului frigorific prevazuta in acelasi standard.
Metoda de masurare a consumului de energie al aparatelor frigorifice este prevazuta in Standardul national SR EN 153:1997 "Metode de masurare a consumului de energie electrica si a caracteristicilor asociate ale racitoarelor, conservatoarelor si congelatoarelor de uz casnic si ale combinatiilor lor", care adopta Standardul european EN 153 al carui numar de referinta a fost publicat in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene.
2. Reducerea potentialului de distrugere a stratului de ozon al agentilor de racire si al agentilor de expandare
Substantele chimice utilizate ca agenti de racire in circuitul de racire al aparatelor frigorifice si cele utilizate ca agenti de expandare pentru materialele termoizolante, ce intra in componenta aparatului frigorific, trebuie sa aiba un potential de distrugere a ozonului egal cu zero.
Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice are obligatia sa declare in scris ca produsul este in conformitate cu aceasta cerinta si sa indice autoritatii competente tipul de agent de racire si agentul de expandare pentru materialele termoizolante utilizate, precum si potentialul lor de distrugere a ozonului.
3. Reducerea potentialului de incalzire globala al substantelor chimice utilizate ca agenti de racire sau ca agenti de expandare
Substantele chimice utilizate ca agenti de racire in circuitul de racire al aparatului frigorific si cele utilizate ca agenti de expandare pentru materialele termoizolante, ce intra in componenta aparatului frigorific, trebuie sa aiba un potential de incalzire globala egal cu sau mai mic de 15 (raportat la CO(2) echivalent pe o perioada de 100 de ani).
Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice are obligatia sa declare in scris ca produsul este in conformitate cu aceasta cerinta si sa indice autoritatii competente tipul de agent de racire si tipul de agent de expandare utilizat, precum si potentialele lor de incalzire globala.
Criterii suplimentare
4. Durata de utilizare
Producatorul are obligatia sa ofere un termen de garantie pentru functionarea aparatului frigorific de cel putin 3 ani. Aceasta garantie este valabila incepand cu data livrarii produsului catre consumator.
Piesele de schimb si asistenta service se asigura de catre producator, reprezentantul sau autorizat sau de importator cel putin 12 ani de la data incetarii fabricatiei acestui tip de produs.
Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice are obligatia sa declare in scris autoritatii competente care evalueaza cererea de acordare a etichetei ecologice ca produsul este in conformitate cu cerintele mentionate anterior.
5. Reciclarea produsului la sfarsitul perioadei de utilizare
Marcarea componentelor din material plastic contribuie la reciclarea produsului.
Producatorul are obligatia sa preia gratuit pentru reciclare aparatul frigorific si componentele acestuia care au fost inlocuite, cu exceptia celor contaminate de utilizator (de exemplu, aparate frigorifice provenind din institutii medicale sau unitati nucleare).
5.1. Producatorul asigura solutii tehnice ce permit demontarea usoara a aparatului frigorific si furnizeaza un prospect cuprinzand informatii referitoare la demontarea acestuia. Din acest prospect rezulta urmatoarele:
a) balamalele sunt usor de identificat si accesibile;
b) ansamblurile electronice sunt usor de identificat si de demontat;
c) aparatul se demonteaza usor cu ajutorul uneltelor obisnuite;
d) materialele incompatibile si periculoase sunt separabile.
5.2. Componentele din material plastic care au o masa mai mare de 50 g trebuie sa fie prevazute cu un marcaj permanent care identifica materialul din care sunt facute, conform Standardului SR ISO 11469:1998 privind materialele plastice, identificarea generica si marcarea produselor din material plastic. Acest criteriu nu se aplica pieselor din material plastic extrudat.
5.3. Componentele din material plastic care au o masa mai mare de 25 g nu trebuie sa contina urmatoarele substante chimice ignifuge:



──────────────────────────────────────────────────
Denumirea Numar CAS
──────────────────────────────────────────────────
Decabromobifenil 13654-09-6
Oxid de 4-bromofenil si de fenil 101-55-3
Oxid de bis (4-bromofenil) 2050-47-7
Oxid de tribromodifenil 49690-94-0
Oxid de tetrabromodifenil 40088-47-9
Oxid de pentabromodifenil 32534-81-9
Oxid de hexabromodifenil 36483-60-0
Oxid de heptabromodifenil 68928-80-3
Oxid de octabromodifenil 32536-52-0
Oxid de nonabromodifenil 63936-56-1
Oxid de bis (pentabromofenil) 1163-19-5
Cloroparafine cu catena compusa
din 10-13 atomi de carbon, care
contin clor in proportie mai mica
de 50% din greutate 85535-84-8
──────────────────────────────────────────────────



5.4. Componentele din material plastic cu masa mai mare de 25 g nu trebuie sa contina substante chimice ignifuge sau preparate ale acestor substante, carora li se poate atribui una dintre urmatoarele fraze de risc: R45 (poate cauza cancer), R46 (poate determina modificari genetice ereditare), R50 (foarte toxic pentru organismele acvatice), R51 (toxic pentru organismele acvatice), R52 (nociv pentru organismele acvatice), R53 (poate cauza efecte daunatoare pe termen lung pentru mediul acvatic), R60 (poate afecta fertilitatea) sau R61 (risc in timpul sarcinii pentru fat) sau orice combinatii ale acestor fraze de risc, asa cum sunt definite in anexa nr. 5 la <>Hotararea Guvernului nr. 490/2002 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a <>Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 200/2000 privind clasificarea, etichetarea si ambalarea substantelor si preparatelor chimice periculoase.
Aceasta cerinta nu se aplica atunci cand substantele chimice ignifuge isi schimba natura chimica in momentul tratarii suprafetei pieselor si nu mai necesita atribuirea prin frazele de risc mentionate anterior si nici atunci cand mai putin de 0,1% din substanta chimica ignifuga cu care a fost tratata piesa isi pastreaza natura initiala.
5.5. Tipul de agent de racire si tipul de agent de expandare sunt indicate pe aparatul frigorific in apropierea placutei pe care se scrie seria produsului, pentru a facilita eventuala recuperare a acestora.
Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice are obligatia sa declare in scris ca produsul este in conformitate cu cerintele prevazute la pct. 5 si sa furnizeze autoritatii competente care evalueaza cererea de acordare a etichetei ecologice o copie de pe prospectul cuprinzand informatii referitoare la demontare. Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice are obligatia sa indice autoritatii competente care sunt agentii de racire si agentii de expandare utilizati si, daca este cazul, ce substante chimice ignifuge s-au utilizat in/sau pe componentele din material plastic cu masa mai mare de 25 g.
6. Manualul de utilizare
Aparatul frigorific se comercializeaza pe piata insotit de manualul de utilizare care furnizeaza si indicatii privind utilizarea corecta din punct de vedere al protectiei mediului.
6.1. Manualul de utilizare trebuie sa contina pe coperta urmatorul text: "Acest manual contine indicatii privind modalitatile de reducere a impactului asupra mediului".
6.2. Manualul de utilizare trebuie sa contina, de asemenea, urmatoarele:
a) recomandari pentru utilizarea optima a aparatului frigorific din punct de vedere al consumului de energie;
b) instructiuni privind amplasarea sau instalarea aparatului frigorific, indicand, printre altele, dimensiunile minime de spatiu liber in jurul acestuia care trebuie respectate pentru a asigura circulatia aerului, precizand ca instalarea aparatului intr-un loc neincalzit sau putin incalzit permite realizarea economiei de energie;
c) indicatii privind evitarea instalarii aparatului frigorific in apropierea unei surse de caldura (cuptor, radiator etc.) sau a expunerii sale direct la lumina solara si, daca este cazul, indicatii privind izolarea aparatului de sursele de incalzire murale sau prin pardoseala;
d) indicatii privind reglajul termostatului in functie de temperatura ambientala si necesitatea de a verifica reglajul temperaturii folosindu-se un termometru adecvat, furnizand in acelasi timp explicatii asupra modului in care trebuie sa se verifice acest reglaj;
e) indicatii privind faptul ca usa sau capacul aparatului frigorific trebuie deschis doar atat cat este necesar, mai ales in cazul unui congelator vertical;
f) indicatii privind lasarea alimentelor calde sa se raceasca inainte de a le introduce in aparatul frigorific, deoarece vaporii calzi care se degaja contribuie la jivrajul evaporatorului, cu precizarea ca perioada de racire a alimentelor calde trebuie sa fie cat mai scurta din motive de securitate alimentara;
g) indicatii privind evitarea acumularii unui strat gros de gheata pe evaporator, mentionand ca decongelarea frecventa faciliteaza eliminarea acestuia;
h) indicatii privind inlocuirea elementelor utilizate pentru etansarea usii, atunci cand acestea nu mai asigura etanseitate perfecta;
i) indicatii privind timpul de aclimatizare inainte de a pune aparatul frigorific in functiune dupa schimbarea locului de amplasare;
j) indicatii privind evitarea acumularii prafului sau a grasimii pe condensatorul din spatele aparatului frigorific si pe suprafata situata sub acesta;
k) mentiune referitoare la respectarea indicatiilor enumerate anterior pentru evitarea consumului ridicat de energie electrica.
6.2.1. Indicatii referitoare la evitarea deteriorarii condensatorului din spatele aparatului frigorific sau la evitarea pierderii agentului de racire in mediu, avandu-se in vedere riscurile pentru sanatate si mediu determinate de astfel de incidente. Manualul trebuie sa precizeze ca este interzisa folosirea obiectelor ascutite (cutit, surubelnita etc.) pentru a curata gheata, deoarece acestea pot contribui la defectarea evaporatorului.
6.2.2. Indicatii asupra faptului ca aparatul frigorific contine fluide, piese si materiale reutilizabile si/sau reciclabile.
6.2.3. Indicatii pentru consumator privind procedura prin care fabricantul preia de la consumator aparatul frigorific scos din uz.
Agenul economic care solicita acordarea etichetei ecologice are obligatia sa furnizeze autoritatii competente care evalueaza cererea de acordare a etichetei ecologice un exemplar din manualul de utilizare.
7. Limitarea emisiilor de zgomot
Nivelul de zgomot transmis prin aer de aparatele frigorifice nu trebuie sa depaseasca 42 dB(A), acesta fiind nivelul de putere acustica calculat, exprimat in dB, raportat la o putere acustica de 1 picowatt (pW).
Informatiile despre nivelul de zgomot al aparatului frigorific trebuie sa fie inscrise in mod vizibil, lizibil si durabil pe eticheta care indica consumul de energie si clasa de eficienta energetica.
Metodele de determinare a nivelului de zgomot al aparatului frigorific si informatiile despre acesta sunt indicate conform <>Hotararii Guvernului nr. 672/2001 privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata a aparatelor electrocasnice in functie de nivelul zgomotului transmis prin aer, utilizand Standardul EN 28960. Standardul urmeaza sa fie adoptat ca standard national pana la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari.
Cerintele prevazute la prezentul punct nu sunt aplicabile congelatoarelor orizontale.
Agentul economic care solicita acordarea etichetei ecologice are obligatia sa declare in scris autoritatii competente care evalueaza cererea de acordare a etichetei ecologice ca produsul este in conformitate cu cerintele mentionate anterior.
8. Informarea consumatorilor
Pentru informarea consumatorilor se va scrie urmatorul text vizibil pentru consumator (daca este posibil, langa eticheta): "Acest produs raspunde criteriilor de acordare a etichetei ecologice in Romania, deoarece are un consum de energie redus, protejeaza stratul de ozon si contribuie intr-o masura minima la efectul de sera".

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016