Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   CRITERII din 21 martie 2025  pentru evaluarea riscului fiscal în vederea determinării operatorilor economici care prezintă risc fiscal ridicat, prevăzuţi la art. 375 alin. (1^1) şi la art. 435 alin. (3^1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 CRITERII din 21 martie 2025 pentru evaluarea riscului fiscal în vederea determinării operatorilor economici care prezintă risc fiscal ridicat, prevăzuţi la art. 375 alin. (1^1) şi la art. 435 alin. (3^1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal

EMITENT: Agenţia Naţională de Administrare Fiscală
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 262 din 26 martie 2025
──────────
    Aprobate prin ORDINUL nr. 417/1.204/2025, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 262 din 26 martie 2025.
──────────
    CAP. I
    Criterii pentru evaluarea riscului fiscal ridicat
    ART. 1
    În aplicarea prevederilor art. 375 alin. (1^1) şi (1^3) şi ale art. 435 alin. (3^1) şi (3^4) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Codul fiscal, criteriile pentru evaluarea riscului fiscal ridicat al operatorilor economici persoane juridice sunt următoarele:
    1. operatorii economici nou-înfiinţaţi sau la care au fost preluate părţile sociale în ultimele 12 luni;
    2. operatorii economici care nu au desfăşurat activităţi economice în ultimele 12 luni;
    3. operatorii economici care au fost declaraţi inactivi şi care au fost reactivaţi în ultimele 12 luni;
    4. operatorii economici care îndeplinesc cel puţin două dintre următoarele criterii:
    - nu au sedii secundare;
    – nu au active patrimoniale;
    – nu au fonduri financiare necesare achiziţiilor de produse accizabile;

    5. operatorii economici care au fost autorizaţi în domeniul produselor accizabile în ultimele 12 luni;
    6. operatorii economici care nu au desfăşurat activităţi economice în domeniul produselor accizabile în ultimele 36 de luni;
    7. operatorii economici cu un istoric fiscal inadecvat care se încadrează în una dintre situaţiile de mai jos:
    - care în ultimii 5 ani au înregistrat obligaţii fiscale restante la bugetul general consolidat, de natura celor administrate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, în sensul art. 157 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, pentru care s-a dispus executarea garanţiei şi a fost începută procedura de executare silită;
    – care în ultimele 12 luni nu au depus la termen declaraţiile fiscale;
    – care în ultimii 5 ani au beneficiat de eşalonări şi/sau restructurări şi care nu au respectat graficul de eşalonare/ graficul de plată, chiar dacă au respectat termenul suplimentar stabilit de lege pentru menţinerea valabilităţii eşalonării şi/sau restructurării;
    – care au asociaţi sau administratori care au mai fost asociaţi sau administratori în alte societăţi în trecut, care au fost inactive fiscal, radiate, înstrăinate sau care au intrat în insolvenţă, respectiv perioada de observaţie, reorganizare judiciară sau faliment.



    CAP. II
    Evaluarea riscului fiscal pentru destinatarii înregistraţi prevăzuţi la art. 375 alin. (1^1) din Codul fiscal
    ART. 2
    În maximum 5 zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, a prezentelor criterii, autoritatea vamală teritorială competentă pentru autorizare transmite lista destinatarilor înregistraţi către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală - Direcţia generală antifraudă fiscală - structura centrală în vederea analizării după criteriile de risc ridicat prevăzute la art. 1.

    ART. 3
    Agenţia Naţională de Administrare Fiscală - Direcţia generală antifraudă fiscală - structura centrală comunică autorităţii vamale teritoriale competente pentru autorizare încadrarea/neîncadrarea destinatarilor înregistraţi în categoria de risc fiscal ridicat, în maximum 30 de zile lucrătoare de la data primirii listei.

    ART. 4
    (1) În cazul operatorilor economici care solicită autorizarea ca destinatar înregistrat, autoritatea vamală teritorială, în termen de 2 zile de la data depunerii documentaţiei complete de autorizare de către operatorul economic, informează autoritatea vamală teritorială competentă pentru autorizare.
    (2) Autoritatea vamală teritorială competentă pentru autorizare, în termen de 3 zile de la primirea informaţiei prevăzute la alin. (1), solicită Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală - Direcţia generală antifraudă fiscală - structura centrală analizarea criteriilor de risc fiscal pentru operatorul economic.
    (3) Agenţia Naţională de Administrare Fiscală - Direcţia generală antifraudă fiscală - structura centrală comunică autorităţii vamale teritoriale competente pentru autorizare încadrarea/neîncadrarea operatorului economic care solicită autorizarea ca destinatar înregistrat în categoria de risc fiscal ridicat, în maximum 30 de zile lucrătoare de la primirea solicitării.

    CAP. III
    Evaluarea riscului fiscal pentru operatorii economici prevăzuţi la art. 435 alin. (3^1) din Codul fiscal
    ART. 5
    (1) În vederea analizării riscului fiscal, în cazul operatorilor economici prevăzuţi la art. 435 alin. (3^1) din Codul fiscal, autoritatea vamală teritorială competentă pentru autorizare, în termen de maximum 5 zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, a prezentelor criterii, solicită, în conformitate cu prevederile art. 58 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, antrepozitarului autorizat din raza teritorială de competenţă o situaţie a operatorilor economici prevăzuţi la art. 435 alin. (3^1) din Codul fiscal, care îşi desfăşoară activitatea în incinta antrepozitului fiscal.
    (2) Situaţia menţionată la alin. (1) se transmite de către antrepozitarii autorizaţi la autoritatea vamală competentă pentru autorizare în termen de maximum 30 de zile de la primirea solicitării.
    (3) În cazul în care, după publicarea prezentelor criterii, sunt operatori economici care intenţionează să desfăşoare activitate comercială cu produse accizabile în cadrul unui antrepozit fiscal aparţinând unei terţe persoane, antrepozitarul respectiv informează autoritatea vamală teritorială competentă pentru autorizare cu minimum 30 de zile lucrătoare înaintea primirii în incinta antrepozitului fiscal a produselor accizabile ale operatorului economic în cauză.
    (4) În termen de maximum 5 zile lucrătoare de la primirea informaţiilor, autoritatea vamală teritorială competentă pentru autorizare transmite situaţia operatorilor economici Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală - Direcţia generală antifraudă fiscală - structura centrală, în vederea analizării după criteriile de risc fiscal ridicat prevăzute la art. 1.

    CAP. IV
    Dispoziţii comune pentru evaluarea riscului fiscal pentru operatorii economici prevăzuţi la art. 375 alin. (1^1) şi la art. 435 alin. (3^1) din Codul fiscal
    ART. 6
    În situaţia în care în procesul de evaluare a criteriilor de risc sunt necesare informaţii suplimentare, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală - Direcţia generală antifraudă fiscală - structura centrală poate solicita punctual organului fiscal competent informaţii care să contribuie la evaluarea riscului fiscal.

    ART. 7
    Agenţia Naţională de Administrare Fiscală - Direcţia generală antifraudă fiscală - structura centrală, în maximum 30 de zile lucrătoare de la primirea solicitării, analizează operatorii economici după criteriile de risc fiscal prevăzute la art. 1 şi comunică autorităţii vamale teritoriale competente pentru autorizare încadrarea/neîncadrarea în categoria de risc fiscal ridicat, menţionând totodată adresa unde îşi au domiciliul fiscal operatorii economici.

    ART. 8
    (1) Operatorii economici prevăzuţi la art. 375 alin. (1^1) din Codul fiscal care în urma evaluării au fost încadraţi în categoria de risc fiscal ridicat se notifică de către autoritatea vamală teritorială competentă pentru autorizare, în vederea respectării prevederilor art. 348 alin. (1^1) şi art. 375 alin. (1^1) şi (1^2) din Codul fiscal.
    (2) În ziua următoare primirii încadrării operatorului economic în categoria de risc fiscal ridicat, autoritatea vamală teritorială competentă pentru autorizare transmite notificarea prevăzută la alin. (1) autorităţii vamale teritoriale în raza căreia este situat domiciliul fiscal al operatorului economic, în vederea comunicării.
    (3) Autoritatea vamală teritorială în raza căreia este situat domiciliul fiscal al operatorului economic comunică notificarea în termen de 2 zile lucrătoare de la primirea acesteia, conform procedurii prevăzute la art. 10.

    ART. 9
    (1) Autoritatea vamală competentă pentru autorizare transmite autorităţii vamale teritoriale în raza căreia îşi au sediul social operatorii economici prevăzuţi la art. 435 alin. (3^1) din Codul fiscal situaţia operatorilor economici încadraţi în categoria de risc fiscal ridicat, în termen de 2 zile lucrătoare de la data primirii de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală - Direcţia generală antifraudă fiscală - structura centrală a comunicării prevăzute la art. 7.
    (2) Operatorii economici prevăzuţi la art. 435 alin. (3^1) din Codul fiscal care în urma evaluării au fost încadraţi în categoria de risc fiscal ridicat se notifică de către autoritatea vamală teritorială, în vederea respectării prevederilor art. 435 alin. (3^1) - (3^3) din Codul fiscal.
    (3) În ziua următoare primirii încadrării operatorului economic în categoria de risc fiscal ridicat, autoritatea vamală teritorială transmite notificarea prevăzută la alin. (4) autorităţii vamale teritoriale în raza căreia este situat domiciliul fiscal al operatorului economic, în vederea comunicării.
    (4) Autoritatea vamală teritorială în raza căreia este situat domiciliul fiscal al operatorului economic comunică notificarea în termen de 2 zile lucrătoare de la primirea acesteia, conform procedurii prevăzute la art. 10.

    ART. 10
    (1) În toate cazurile comunicarea se realizează prin remitere la domiciliul fiscal al operatorul economic potrivit dispoziţiilor art. 47 alin. (8) - (10) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) În situaţia în care operatorii economici prevăzuţi la art. 375 alin. (1^1) şi la art. 435 alin. (3^1) din Codul fiscal nu sunt găsiţi la domiciliul fiscal sunt aplicabile prevederile art. 47 alin. (11) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 11
    Lista operatorilor economici care au fost notificaţi asupra faptului că se încadrează în categoria de risc fiscal ridicat se comunică Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală - Direcţia generală antifraudă fiscală - structura centrală şi se afişează pe site-ul Autorităţii Vamale Române.


    ------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016