Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   CRITERII din 12 aprilie 1990  care vor fi avute in vedere in activitatea de avizare a utilizarii combustibilor si energiei    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

CRITERII din 12 aprilie 1990 care vor fi avute in vedere in activitatea de avizare a utilizarii combustibilor si energiei

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 53 din 23 aprilie 1990

1. În repartizarea resurselor de energie şi combustibil vor avea prioritate activitãţile legate de satisfacerea directã a cerintelor populaţiei; prepararea hranei în locuinţe, cantine şi unitãţi de alimentaţie publica; incalzirea locuinţelor şi obiectivelor social-culturale.
În continuare vor fi asigurate resursele necesare dezvoltarii prestarilor de servicii, turismului, industriei mici şi în general micilor consumatori de toate categoriile. Dintre ramurile industriale se va acorda prioritate industriei alimentare, industriei usoare şi în general obiectivelor producatorilor de bunuri de larg consum.
2. Obiectivele pentru care se solicitã consumuri mari de combustibili şi energie vor fi supuse unei analize detaliate pornind de la oportunitatea realizãrii şi de la premisa ca asigurarea resurselor energetice necesare implica majorarea importului acestora la preturile medii ale pietei mondiale.
3. La centralele termice existente, de zona, de cartier sau de bloc, care functioneaza pe combustibil solid şi nu au realizat niciodatã parametrii proiectaţi ai agentului termic, se vor putea realiza imbunatãţirile necesare prin lucrari de investiţii legal aprobate. În aceste cazuri Ministerul Economiei Naţionale va emite acorduri de combustibili pe baza unor documentaţii tehnico-economice care sã trateze ca varianta de baza menţinerea tipului de combustibil prevazut în proiect, eventual de calitate mai buna din tara sau din import.
Acolo unde soluţiile propuse impun dezafectarea, modificarea sau adaptarea echipamentelor sau adaptarea echipamentelor care nu au realizat parametrii proiectaţi, documentaţiile vor fi elaborate sau insusite de institutele de specialitate ale ministerelor furnizoare.
4. Gazele naturale
a) Ca urmare a reducerii resurselor de gaze naturale, avizarea acestora trebuie sã fie limitatã la situaţiile în care utilizarea altor combustibili ar conduce la dificultãţi tehnice importante sau la cheltuieli exagerate în investiţii şi exploatare.
Avizarea utilizãrii gazelor naturale va fi luatã în considerare în limita prevederilor de balanta.
Prioritate în avizare o vor avea consumurile populaţiei, ale obiectivelor social-culturale, comerciale şi de alimentaţie publica.
b) Gazele naturale vor fi acordate obiectivelor din localitãţile care dispun în prezent de retele de distributie.
Înfiinţarea distributiei de gaze naturale în noi localitãţi se va face în situaţii temeinic justificate prin hotarare de guvern.
Extinderea retelelor de distributie în localitãţile în care existã în prezent distributie de gaze naturale va putea fi luatã în considerare în cazul utilizãrii gazelor naturale la prepararea hranei în locuinţe, precum şi la alti mici consumatori (instituţii social-culturale, unitãţi prestatoare de servicii, brutarii etc.).
c) Ţinând seama de condiţiile de mai sus, gazele naturale se vor acorda în urmatoarele situaţii:
- în activitãţile de preparare a hranei;
- la procese tehnologice cu flacãrã directã şi activitãţi de laborator, în cazurile în care nu pot fi utilizaţi alti combustibili;
- ca materie primã în industria chimicã, petrochimicã, metalurgicã, petrolierã etc.;
- în activitãţile de extracţie transport şi distributie a titeiului şi gazelor naturale;
- în gospodãriile populaţiei, prin aprobarea unui foc pentru încãlzire.
d) Cu excepţia cazurilor aprobate prin acte normative nu se vor acorda gaze naturale în industrie, instituţii şi obiective social-culturale, în urmatoarele situaţii:
- la producerea de energie termicã sau energie electricã în noi centrale termice, centrale termoelectrice sau centrale electrice de termoficare, precum şi în extinderea celor existente cu noi capacitãţi;
- ca suport de flacãrã pentru centralele termoelectrice sau centrale termice care functioneaza pe alti combustibili;
- la inlocuirea combustibililor de orice fel utilizaţi în prezent de consumatori existenti.
5. Combustibil lichid greu (pacura)
Urmeazã a fi acordat de regulã marilor consumatori la care existã sau la care se pot realiza gospodãrii de combustibili cu instalaţii de fluidificare şi eventual cu linie CF de garaj, pentru urmatoarele domenii de utilizare:
- procese tehnologice cu flacãrã directã;
- suport de flacãrã la arderea cãrbunelui pulverizat;
- producerea aburului tehnologic şi apei fierbinţi în cazane mijlocii şi mari;
- inlocuirea gazelor naturale la instalaţiile care au fost trecute de pe pãcura pe gaze în baza <>decretelor nr. 304/1981 şi nr. 380/1981.
6. Combustibil lichid uşor
Va fi acordat cu precãdere la micii consumatori pentru care nu se justificã din punct de vedere tehnico-economic utilizarea combustibilului lichid greu, printre care:
- la prepararea hranei în bucãtãriile cantinelor şi unitãţilor de alimentaţie publicã;
- la procese tehnologice cu flacãrã directã în cuptoare de capacitãţi mici;
- la producerea energiei termice în cazane mici de abur sau de apã caldã.
7. Motorina
Nu va fi acordatã decât în situaţii de exceptie bine justificate, la anumite procese tehnologice cu flacãrã directã în care nu poate fi utilizat combustibilul lichid uşor.
8. Gazele petroliere lichefiate
Principala destinaţie pentru care se va aviza utilizarea lor va fi prepararea hranei în locuinţele şi obiectivele social-culturale din zonele în care nu pot fi asigurate gazele naturale.
De asemenea, se vor putea emite acorduri pentru activitãţi de laborator.
9. Cãrbuni
a) Avizarea utilizãrii lignitului va fi restrânsã treptat, urmând ca acesta sã fie destinat în special centralelor electrice sau unor centrale termice de zona cu cazane de debite mijlocii şi mari.
Avizarea utilizãrii altor sorturi de cãrbune va fi luatã în considerare în funcţie de prevederile balanţelor şi de destinaţia consumului.
b) Principalele activitãţi la care se va aviza utilizarea cãrbunilor vor fi:
- încãlziri locale cu sobe;
- producerea energiei termice pentru scopuri tehnologice şi încãlziri;
- unele procese tehnologice cu flacãrã directã (de exemplu la fabricarea cãrãmizilor).
10. Energia termicã
a) În avizare trebuie sã se ţinã seama de sursa de alimentare şi de combustibilul necesar pentru producerea cantitãţii de energie termicã acordatã.
Ca urmare, la examinarea cererilor de energie termicã vor fi avute în vedere printre altele şi criteriile stabilite pentru avizarea combustibililor. Propunerile de asigurare a energiei termice fara spor de consum de combustibil în sursa termicã trebuie sã cuprinda masurile prin care se intentioneaza incadrarea în consumurile existente, precum şi efectul lor cantitativ asupra economiei de combustibil sau energie preconizate.
b) Propunerile de asigurare a energiei termice din resurse energetice secundare trebuie sã precizeze instalaţiile de recuperare aferente şi sã cuprinda date privind capacitatea disponibila a acestora.
c) Pentru distante apreciabile de transport al agentului termic este necesar sã se prezinte o comparaţie tehnico-economicã între solutia de racordare propusa şi o solutie cu sursa termicã proprie amplasatã în apropierea obiectivului.
d) În cazul în care furnizorul de energie şi obiectivul consumator nu apartin aceluiasi minister, solicitantul acordului trebuie sã obţina în prealabil un aviz tehnic din partea furnizorului privind posibilitatea şi condiţiile în care se poate asigura energia solicitata.
e) Racordarea unor locuinţe individuale existente sau noi la retelele de alimentare centralizatã cu energia termicã va putea fi avizatã de la caz la caz în functie de capacitatea sursei termice, de combustibilul utilizat şi de lungimea racordului necesar.
11. Energia electricã
a) Avizarea soluţiilor de alimentare din sistemul energetic naţional a marilor consumatori de energie electricã se va face de regula pe baza unui studiu de solutie care va fi anexat la documentaţia justificativã impreuna cu avizul organului competent din cadrul Ministerului Energiei Electrice.
b) În cazul obiectivelor mari consumatoare de energie electricã un element obligatoriu de analiza va fi necesarul de combustibil care trebuie consumat suplimentar în centralele electrice ale sistemului energetic naţional pentru asigurarea necesarului anual de energie solicitat. Acest consum anual suplimentar va fi adaugat la celelalte consumuri de combustibil solicitate pentru obiectivul respectiv (la procese tehnologice cu flacãrã directa, la producerea energiei termice), considerandu-se ca asigurarea lor se va face din import.
c) Avizarea utilizãrii receptorilor electrotermici se poate face în cazuri bine justificate din punct de vedere tehnico-economic pe baza compararii cu soluţii prevãzând utilizarea unor utilaje similare consumatoare de combustibili cu flacãrã directã care asigura un randament mai ridicat de utilizare a energiei primare.

------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016