Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   CONVENŢIE din 15 mai 1997  intre Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind cooperarea în domeniul carantinei şi protecţiei plantelor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 CONVENŢIE din 15 mai 1997 intre Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind cooperarea în domeniul carantinei şi protecţiei plantelor

EMITENT: ACT INTERNAŢIONAL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 196 din 15 august 1997

    Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova, denumite în continuare părţi contractante,
    conduse de dorinţa de a stimula cooperarea bilaterala în domeniul carantinei şi protecţiei plantelor,
    pentru a proteja teritoriile celor doua state în ceea ce priveşte introducerea şi răspândirea unor boli, dăunatori şi buruieni ale plantelor, denumite în continuare organisme de carantina, şi pentru a limita pierderile provocate de acestea, precum şi pentru a facilita comerţul reciproc şi schimburile de plante şi produse vegetale,
    au convenit următoarele:

    ART. 1
    În scopurile acestei convenţii, termenii utilizaţi au următorul înţeles:
    - plante: plante vii şi părţi vii ale acestora, inclusiv seminţe (anexa nr. 1);
    - produse vegetale: produse de origine vegetala, neprelucrate (inclusiv seminţele neincluse în definiţia termenului planta), precum şi produsele prelucrate, care, datorita naturii lor sau transformărilor, pot constitui un risc de răspândire a organismelor dăunătoare;
    - obiecte: materiale de alta natura decât cea vegetala, care pot adăposti sau răspândi organisme de carantina;
    - control fitosanitar: activităţile întreprinse pentru a stabili dacă plantele, produsele vegetale, obiectele şi mijloacele de transport sunt libere de organisme de carantina;
    - organisme de carantina: organisme dăunătoare, definite în normele părţilor contractante, care au importanta potenţială pentru economia naţională şi care nu sunt încă prezente sau, chiar dacă exista, nu sunt larg răspândite şi sunt combătute activ.
    ART. 2
    Cooperarea specificată în prezenta convenţie se realizează în conformitate cu regulile aplicabile care sunt în vigoare în fiecare dintre părţile contractante.
    ART. 3
    Părţile contractante se obliga să aplice toate masurile posibile legale, în vederea prevenirii transmiterii de organisme de carantina de pe teritoriul uneia dintre părţile contractante pe teritoriul celeilalte părţi contractante.
    Listele organismelor de carantina menţionate sunt cuprinse în anexele nr. 2 şi 3, care fac parte integrantă din prezenta convenţie.
    Organele competente ale părţilor contractante pot modifica sau completa lista organismelor de carantina.
    Modificările şi completările menţionate mai sus, inclusiv termenul de intrare în vigoare, vor fi transmise organelor competente ale celeilalte părţi contractante, pe cale diplomatică.
    ART. 4
    Organele competente le părţilor contractante vor supraveghea şi controla culturile agricole, pădurile, terenurile necultivate, materiile prime şi produsele vegetale, în timpul transportului şi depozitarii, pentru a depista focarele de organisme dăunătoare ale plantelor, primejdioase pentru agricultura şi silvicultura.
    ART. 5
    În scopul prevenirii introducerii sau răspândirii organismelor de carantina ale plantelor pe teritoriul statului celeilalte părţi contractante, orice export de plante sau de produse de origine vegetala trebuie să fie însoţit de un certificat fitosanitar, elaborat conform modelului prezentat în anexa nr. 4 la prezenta convenţie, eliberat de autorităţile desemnate pentru aceasta de părţile contractante.
    Certificatul fitosanitar va trebui să ateste că:
    1. transportul este considerat conform regulilor fitosanitare în vigoare în ţara importatoare;
    2. plantele şi produsele de origine vegetala exportate sunt libere de organismele de carantina menţionate în anexa la prezenta convenţie sau de alţi agenţi patogeni, dăunatori sau buruieni, specificaţi în clauze suplimentare.
    În certificatul fitosanitar se va specifica:
    1. locul de origine al acestor plante şi produse de origine vegetala;
    2. tratamentele la care a fost supus produsul;
    3. orice alte clauze suplimentare cerute de importatori.
    În cazul reexportului plantelor şi produselor vegetale, certificatul fitosanitar pentru reexport va fi însoţit în mod obligatoriu de o copie de pe certificatul fitosanitar al tarii producătoare.
    Mijloacele de transport utilizate la transportul produselor supuse inspecţiei fitosanitare pe teritoriul celeilalte părţi contractante trebuie curăţate cu atenţie şi, dacă este necesar, dezinfectate.
    ART. 6
    Plantele, produsele vegetale, obiectele, ambalajele şi mijloacele de transport în care sunt livrate fac obiectul controlului fitosanitar, în conformitate cu regulile şi reglementările specifice ale părţilor contractante.
    ART. 7
    Certificatul fitosanitar nu exclude obligativitatea legala a efectuării controlului fitosanitar de către ţara importatoare şi aplicarea masurilor considerate necesare (refuzul de intrare, distrugere, dezinfectare, dezinsectizare etc.).
    ART. 8
    În cazul în care se constata prezenta unor organisme de carantina ale plantelor şi fapte contrare regulilor fitosanitare, organul de carantina din ţara importatoare va trebui să informeze despre aceasta, cât mai curând posibil, organul competent pentru carantina fitosanitara şi protecţia plantelor al tarii exportatoare.
    ART. 9
    Pentru a preveni pătrunderea organismelor de carantina şi a organismelor dăunătoare periculoase din punct de vedere economic, părţile contractante au dreptul:
    1. să limiteze sau să pretindă condiţii speciale referitoare la importul de plante şi de produse vegetale;
    2. să interzică importul de plante sau de produse vegetale.
    ART. 10
    Părţile contractante interzic importul de pământ (cu exceptia turbei) şi folosirea ca ambalaj a fânului, plevei, muşchiului, rumeguşului, scoarţei şi a altor materiale care pot adăposti sau răspândi organisme de carantina.
    ART. 11
    Importurile de plante şi de produse de origine vegetala, destinate reprezentantelor diplomatice şi personalului acestora, ale celor doua părţi contractante, precum şi donaţiile şi schimburile ştiinţifice vor fi stabilite conform prevederilor din prezenta convenţie.
    ART. 12
    Părţile contractante vor asigura controlul fitosanitar la punctele de control pentru trecerea frontierei (rutiere, feroviare, maritime, aeriene), stabilite pentru importul, exportul sau tranzitul de plante sau de produse de origine vegetala.
    ART. 13
    Părţile contractante, recunoscând utilitatea colaborării în domeniul cercetării ştiinţifice şi necesitatea unificării, pe cât posibil, a legislaţiei interne specifice, vor stimula aceasta cooperare prin:
    - schimb de informaţii asupra stării fitosanitare a culturilor şi pădurilor, asupra masurilor folosite în combaterea bolilor, dăunătorilor şi buruienilor, precum şi asupra rezultatelor obţinute;
    - schimb de legi şi reglementari privind carantina şi protecţia plantelor şi de literatura de specialitate, asigurând astfel, pentru ambele ţări, o mai suficienta cunoaştere în acest domeniu.
    ART. 14
    Părţile contractante pot să-şi furnizeze una alteia informaţii asupra apariţiei şi răspândirii organismelor de carantina, cu menţiunea că nici una dintre părţile contractante nu poate transmite unor terţe ţări informaţiile obţinute.
    ART. 15
    Părţile contractante organizează, în caz de necesitate, consultări comune pentru rezolvarea problemelor menţionate în prezenta convenţie.
    Perioada, locul şi ordinea de zi a consultărilor vor fi stabilite, de fiecare data, de către părţile contractante.
    Cheltuielile organizate de aducerea la îndeplinire a prevederilor din prezenta convenţie vor fi suportate de fiecare parte contractantă, în conformitate cu reglementările legale proprii.
    ART. 16
    Părţile contractante decid că, pentru a îmbunătăţi comerţul cu plante şi produse vegetale, controlul fitosanitar pe teritoriul părţii contractante exportatoare poate fi efectuat în comun şi se aplica regulile părţii contractante spre teritoriul statului căreia sunt livrate plantele sau produsele vegetale.
    Locul, condiţiile şi datele controlului fitosanitar vor fi stabilite de comun acord de către părţile contractante.
    ART. 17
    În cazul în care apar probleme litigioase legate de interpretarea sau de aplicarea prezentei convenţii, cele doua părţi contractante le vor rezolva prin contracte directe sau prin alte metode acceptabile. Dacă nu se poate ajunge la consens prin aceste mijloace, divergentele vor fi soluţionate pe cale diplomatică.
    ART. 18
    Organele competente ale părţilor contractante, care coordonează şi răspund de îndeplinirea sau de aplicarea prezentei convenţii, sunt:
    - din partea României, Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei;
    - din partea Republicii Moldova, Inspectoratul principal de stat pentru carantina fitosanitara.
    În îndeplinirea prezentei convenţii, organele competente ale părţilor contractante vor comunica direct intre ele şi vor putea încheia înţelegeri de aplicare a acesteia.
    ART. 19
    Prevederile prezentei convenţii nu afectează obligaţiile părţilor contractante, care decurg din alte acorduri internaţionale bilaterale şi multilaterale.
    ART. 20
    Prezenta convenţie intra în vigoare după 30 de zile de la data ultimei notificări, în scris, pe canale diplomatice, privind îndeplinirea de către părţile contractante a procedurilor interne necesare intrării ei în vigoare.
    ART. 21
    Prezenta convenţie se încheie pe o perioada de 5 ani.
    Valabilitatea ei se va prelungi pentru următoarele perioade de 5 ani, dacă nici una dintre părţile contractante nu va notifica, în scris, pe canale diplomatice, celeilalte părţi contractante, cu cel puţin 6 luni înainte de expirarea termenului de valabilitate a acesteia, intenţia sa de a o denunţa.
    Semnată la Bucureşti la 15 mai 1997, în doua exemplare originale, ambele având aceeaşi valoare juridica.
*S*
          Pentru Guvernul României,
                 Aurel Pană

                 Pentru Guvernul Republicii
                          Moldova,
                    Nicolae Cutcoveţchi
*SS*

    ANEXA 1

    Părţi vii ale plantelor vor fi considerate că includ:
    - fructe, în sens botanic - altele decât cele conservate prin congelare puternica;
    - legume - altele decât cele conservate prin congelare puternică;
    - tuberculi, bulbi, rizomi;
    - flori tăiate;
    - ramuri cu frunze;
    - pomi tăiaţi, care reţin frunzele pe ei;
    - culturi de ţesuturi de plante.
    Seminţele vor fi considerate că inseamnă seminţe în sens botanic, altele decât cele care se folosesc la semănat.

    ANEXA 2

          LISTA
organismelor de carantină fitosanitară din România

    Lista A1 cuprinde organismele de carantina inexistente în Europa

    I. DĂUNATORI

    a) Insecte
    1. Acleris variana (Fernald)
    2. Acleris gloverana (Walsingham)
    3. Acrobasis pirivorella (Matsumura)
    4. Aculops fuchsiae Keifer
    5. Aleurocanthus spiniferus (Quaintance)
    6. Aleurocanthus woglumi Ashby
    7. Amauromyza maculosa (Malloch)
    8. Anastrepha spp.:
    8.1. Anastrepha fraterculus (Wiedemann)
    8.2. Anastrepha ludens (Loew)
    8.3. Anastrepha obliqua (Macquart)
    9. Anoplophora chinensis (Forster)
    10. Anoplophra malasiaca (Thomson)
    11. Anthonomus bisignifer Schenkling
    12. Anthonomus grandis Boheman
    13. Anthonomus quadrigibbus Say
    14. Anthonomus signatus Say
    15. Bactrocera spp. (non-European):
    15.1. Bactrocera cucurbitae (Coquillett)
    15.2. Bactrocera dorsalis (Hendel)
    15.3. Bactrocera minax (Enderlein)
    15.4. Bactrocera tryoni (Froggatt)
    15.5. Bactrocera tsuneonis (Mlyake)
    15.6. Bactrocera zonata (Saunders)
    16. Blitopertha orientalis (Waterhouse)
    17. Carposina niponensis (Walsingam)
    18. Ceratitis cosyra (Walker)
    19. Conotrachelus nenuphar (Herbst)
    20. Cydia inopinata (Heinrich)
    21. Cydia packardi (Zeller)
    22. Cydia prunivora (Walsh)
    23. Dacus ciliatus Loew
    24. Epitrix tuberis Gentner
    25. Epochra canadensis (Loew)
    26. Euphranta japonica (Ito)
    27. Helicoverpa zea (Boddie)
    28. Liriomyza sativae Blanchard
    29. Listronotus bonariensis (Kuschel)
    30. Lopholeucaspis japonica Cockerell
    31. Parasaissetia nigra (Nietner)
    32. Pissodes spp. (non-European):
    32.1. Pissodes nemorensis Germar
    32.2. Pissodes strobi (Peck)
    32.3. Pissodes terminalis Hopping
    33. Popillia Japonica Newman
    34. Premnotrypes spp. (Andean)
    35. Rhagoletis spp. (non-European):
    35.1. Rhagoletis cingulata (Loew)
    35.2. Rhagoletis completa Cresson
    35.3. Rhagoletis fausta (Osten Sacken)
    35.4. Rhagoletis indifferens Curran
    35.5. Rhagoletis mendax Curran
    35.6. Rhagoletis pomonella (Walsh)
    35.7. Rhagoletis ribicola Doane
    36. Scolytidae (non-European):
    36.1. Dendroctonus adjunctus Blandford
    36.2. Dendroctonus brevicomis Le Conte
    36.3. Dendroctonus frontalis Zimmermann
    36.4. Dendroctonus ponderosae Hopkins
    36.5. Dendroctonus pseudotsugae Hopkins
    36.6. Dendroctonus rufipennis (Kirby)
    36.7. Dryocoetes confusus Swaine
    36.8. Gnathotrichus sulcatus (Le Conte)
    36.9. IPS calligraphus (Germar)
    36.10. IPS confusus (Le Conte)
    36.11. IPS grandicollis (Eichhoff)
    36.12. IPS lecontei Swaine
    36.13. IPS pini (Say)
    36.14. IPS plastographus (Le Conte), cu doua subspecii: I.P. plastographus (Le Conte) şi I.P. Maritimus Lanier
    37. Spodoptera eridania (Cramer)
    38. Spodoptera frugiperda (J. E. Smith)
    39. Spodoptera litura (Fabricius)
    40. Thrips palmi Karny
    41. Toxoptera citricidus (Kirkaldy)

    b) Nematozi
    1. Bursaphelenchus xylophilus (Steiner & Buhrer) Nickle
    2. Heterodera glycines lchinohe
    3. Nacobbus aberrans (Thorne) Thorne & Allen
    4. Radopholus citrophilus Huettel et al.

    II. AGENŢI FITOPATOGENI
    a) Ciuperci
    1. Alternaria kikuchiana S. Tanaka
    2. Alternaria mali Roberts
    3. Apiosporina morbosa (Schweinitz) von Arx
    4. Atropellis spp.:
    4.1. Atropellis piniphila (Weir) Lohman & Cash
    4.2. Atropellis pinicola Zeller & Goodding
    5. Botryosphaeria berengeriana de Notaris f.sp.PIRICOLA (Nose) Koganezawa & Sakuma
    6. Botryosphaeria laricina (K. Sawada) Y. Zhong
    7. Ceratocystis fagacearum (Bretz) Hunt
    8. Ceratocystis virescens (Davidson) Moreau
    9. Chrysomyxa arctostaphyli Dietel
    10. Ciborinia camelliae Kohn
    11. Cronartium spp. (non-European):
    11.1. Cronartium coleosporioides J. C. Arthur
    11.2. Cronartium comandrae Peck
    11.3. Cronartium comptoniae J. C. Arthur
    11.4. Cronartium fusiforme Hedgcock & Hunt ex. Cumming
    11.5. Cronartium himalayense Bagchee
    11.6. Cronartium kamtschaticum Jorstad
    11.7. Cronartium quercuum (Berkeley) Miyabe ex. Shirai
    11.8. Endocronartium harknessii (J.P.Moore) Y. Hiratsuka
    12. Elsinoe fawcettii Bitancourt & A. E. Jenkins
    13. Gymnosporangium spp. (non-European):
    13.1. Gymnosporangium asiaticum Miyabe ex. Yamada
    13.2. Gymnosporangium clavipes (Cooke & Peck) Cooke & Peck
    13.3. Gymnosporangium globosum (Farlow) Farlow
    13.4. Gymnosporangium juniperi-virginianae Schweinitz
    13.5. Gymnosporangium shiraianum K. Hara
    13.6. Gymnosporangium yamadae Miyabe ex. Yamada
    14. Guignardia citricarpa (Kiely)
    15. Hamaspora longissima (Thumen) Kornicke
    16. Inonotus welrii (Murrill) Kotlaba & Pouzar
    17. Melampsora farlowii (J. C. Arthur) J. J. Davis
    18. Monilinia fructicola (Winter) Honey
    19. Mycosphaerella gibsonii H. C. Evans
    20. Mycosphaerella laricis-leptolepidis K. Ito K.Sato & M. Ota
    21. Mycosphaerella populorum G. E. Thomson
    22. Ophiostoma wageneri (Goheen & Cobb) Harrington
    23. Phialophora gregata (Allington & Chamberlain) W. Gams
    24. Phoma andina Turkensteen
    25. Phyllosticta solitaria Ellis & Everhart
    26. Phymatotrichopsis omnivora (Duggar) Hennebert
    27. Puccinia pittieriana P. Hennings
    28. Septoria lycopersici Spegazzini var. Malagutii Ciccarone & Boerema
    29. Thecaphora solani (Thirumulachar & O'Brien) Mordue
    30. Tilletia indica Mitra
    31. Venturia nashicola S. Tanaka & Yamamoto

    b) Bacterii
    1. Citrus greening bacterium (fara denumire stiintifica)
    2. Xanthomonas Campestris (Pammel) Dowson pv. CITRI (Hasse) Dye 1978
    3. Xanthomonas Campestris pv. DIEFFENBACHIAE (Mc. Culloch and Pirone) Dowson
    4. Xanthomonas Oryzae:
    4.1. Xanthomonas Oryzae (ex. Ishiyama) Swnigs et al. pv. ORYZAE (Ishiyama) Swings et al.
    4.2. Xanthomonas Oryzae (ex. Ishiyama) Swings pv. ORYZICOLA (Fang. et. al.) Swings et al.
    5. Xylella Fastidiosa Wells et al.

    c) Microplasme
    1. Elm Phloem Necrosis MLO
    2. Palm Lethal Yellowing MLO
    3. Peach Mlos:
    3.1. Peach Rosette MLO
    3.2. Peach X Disease MLO
    3.3. Peach Yellows MLO
    4. Potato Purple-Top Wilt MLO
    5. Strawberry Witches'broom MLO

    d) Virusuri
    1. American Plum Line Pattern Virus
    2. Cherry Little Cherry Disease
    3. Cherry Rasp Leaf Nepovirus
    4. Citrus Tatter Leaf Capillovirus
    5. Coconut Cadang-Cadang Viroid
    6. Peach Latent Mosaic Viroid
    7. Potato Viruses (non-European):
    7.1. Andean Potato Latent Tymovirus
    7.2. Andean Potato Mottle Comovirus
    7.3. Arracacha B. Virus, Oca Străin
    7.4. Potato Deforming Mosaic Disease
    7.5. Potato T. Capillovirus
    7.6. Potato Yellow Dwarf Rhabdovirus
    7.7. Potato Yellow Vein Disease
    7.8. Tobacco Ringspot Nepovirus, Potato Calico Străin
    7.9. Tobacco Streak Ilarvirus, Potato Străin
    8. Raspberry Leaf Curl Virus
    9. Strawberry Latent C Disease

    III. PLANTE PARAZITE

    1. Arceuthobium spp. (non-European):
    - în special: A. Abietinium Var. Magnificae,
                  A. Americanum,
                  A. Campylopodum,
                  A. Cyanocarpum,
                  A. Douglasii,
                  A. Laricis,
                  A. Microcarpum,
                  A. Pusillum,
                  A. Vaginatum.


    ANEXA
la lista A1

    VECTORI
    1. Ceratocystis Fagacearum şi vectorii săi:
    1.1. Pseudopityophthorus Minutissimus (Zimmermann)
    1.2. Pseudopityophthorus Pruinosus (Eichhoff)
    2. Elm Phoelm Necrosis MLO şi vectorul sau:
    2.1. Scaphoideus Luteollus van Duzee
    3. Citrus Greening Bacterium (fara denumire ştiinţifică) şi vectorii săi
    3.1. Diaphorina Citri Kuwayana
    3.2. Trioza Erytrae (Del Guercio)
    4. Bursaphelenchus Xylophilus şi vectorii săi
    4.1. Monochamus Alternatus Hope
    4.2. Monochamus Carolinensis (Oliver)


    Lista A2 cuprinde organisme de carantină existente în Europa

    I. DĂUNATORI

    a) Insecte
    1. Bemisia Tabaci (Gennadius)
    2. Bruchidius Incarnatus Boheman
    3. Cacoecimorpha Pronubana Hubner
    4. Callosobruchus Chinensis L.
    5. Callosobruchus Maculatus Fabricius
    6. Caulophilus Latinasus Say
    7. Ceratitis Capitata (Widemann)
    8. Diabrotica Virgifera Le Conte
    9. Epichoristodes Acerbella Walker
    10. Eriosoma Lanigerum**) Hausm
    11. Frankliniella Occidentalis (Pergande)
    12. Gnorimoschema Operculella Zeller
    13. Liriomyza Huidobrensis (Blanchard)
    14. Opogona Sacchari (Bojer)
    15. Parabemisia Myricae (Kuwana)
    16. Quadraspidiotus Prniciosus**) (Comstock)
    17. Spodoptera Littoralis (Boisduval)
    18. Trogoderma Granarium Everts
    19. Zabrotes Subfasciatus Boh.

---------------
    **) În pepiniera (inclusiv plantaţii-mama).

    b) Nematozi
    1. Aphelenchoides Besseyi Christie
    2. Aphelenchoides Fragariae (Ritzema-Bos) Christie
    3. Globodera Pallida (Stone) Behrens
    4. Globodera Rostochiensis (Wollenweber) Behrens
    5. Heterodera Schachtii Schmidt
    6. Meloidogyne spp.
    7. Radopholus Similis (Cobb) Thorne
    8. Xiphinema spp.

    II. AGENŢI FITOPATOGENI

    a) Ciuperci
    1. Ceratocystis Fimbriata Ellis & Halsted F. Sp. PLATANI Walter
    2. Cochliobolus Carbonum R. R. Nelson
    3. Cochliobolus Heterostrophus (Drechsi) Drechsi
    4. Cryphonectria Parasitica (Murrill) Barr
    5. Didymella Ligulicola (K. F. Baker, Dimock & L. H. Davis) Von Arx
    6. Hypoxylon Mammatum (Wahlenberg) J. Miller
    7. Melampsora Medusac Thumen
    8. Mycosphaerella Dearnessi M. E. Barr
    9. Mycosphaerella Linicola Naumov
    10. Phialophora Cinerescens (Wollenweber) Van Beyma
    11. Phytophthora Fragariae Hickman Var. FRAGARIAE Wilcox & Duncan
    12. Phytophthora Fragariae Hickman Var. Rubi Wilcox & Duncan
    13. Phytophthora Megasperma Drechsler F. Sp.GLYCINES Kuan & Erwin
    14. Puccinia Horiana P. Hennings
    15. Puccinia Pelargonii- Zonalis Doidge
    16. Stenocarpella Macrospora (Earle) Sutton
    17. Stenocarpella Maydis (Berkely) Sutton
    18. Synchytrium Endobioticum (Schilbersky) Percival
    19. Uromyces Transversalis (Thumen) Winter
    20. Verticilium*) spp.
    21. Rosellinia Necatrix (Hart) Berl
    22. Phoma Lingam (Tode) Desn
---------------
    *) Butasi de hamei

    b) Bacterii
    1. Clavibacter Michiganensis (Smith) Davis et al. subsp. INSIDIOSUS Mcculloch) Davis et al.
    2. Clavibacter Michiganensis (Smith) Davis et al. subsp. SEPEDONICUS (Spieckermann & Kotthoff) Davis et al.
    3. Curtobacterium Flaccumfaciens pv. Flaccumfaciens (Hedges) Collins & Jones
    4. Erwinia Amylovora (Burrill) Winslow et al.
    5. Erwinia Stewartii (Smith) Dye
    6. Erwinia Chrysanthemi Burkholder et al.
    7. Pseudomonas Caryophylli (Burkholder) Starr & Burkholder
    8. Pseudomonas Solanacearum (Smith) Smith
    9. Pseudomonas Syringae Van Hall pv. Persicae (Prunier et al.) Young et al.
    10. Xanthomonas Campestris (Pammel) Dowson pv. Corylina (Miller et al.) Dye
    11. Xanthomonas Campestris (Pammel) Dowson pv. Hyacinthi (Wakker) Dye
    12. Xanthomonas Capmestris (Pammel) Dowson pv. Juglandis**) (Pierce) Dye
    13. Xanthomonas Campestris pv. Translucens (Jones, Johnson Et Reddy) Dye
    14. Xanthomonas Fragariae Kennedy & King
    15. Xanthomonas Populi (Ride) Ride & Ride
    16. Xylophilus Ampelinus (Panagopoulos) Willems et al.
-----------------
    **) În pepiniera (inclusiv plantaţii-mama).

    c) Virusuri şi viroizi
    1. Arabis Mosaic Nepovirus-
    2. Barley Stripe Mosaic Hordeivirus
    3. Beet Leaf Curl Rhabdovirus
    4. Cherry Necrotic Rusty Mottle Disease
    5. Chrysanthemum Stunt Viroid
    6. Plum Pox Potyvirus
    7. Tomato Ringspot Nepovirus
    8. Tomato Spotted Wilt Virus


    ANEXA 3

            LISTA
dăunătorilor, bolilor plantelor şi buruienilor din Republica Moldova

    A. Dăunatori ai plantelor
    1. Pantomorus leucoloma Boh.
    2. Trogoderma granarium Ev.
    3. Callosobruchus chinensis L.
    4. Ceratitis capitata Wied.
    5. Phyliocnistis citrella Stainton.
    6. Caulophilus latinasus Say.
    7. Rhagoletis pomonella Walsh.
    8. Iceria purchasi Wask.
    9. Grapholitha molesta Busck.
    10. Numonia pyrivorella Mats.
    11. Quadrasipiotus perniciosus Comst.
    12. Phthorimaea operculella Zell.
    13. Carposina niponensis Wlsghm.
    14. Pseudaulacaspis pentagona Targ.
    15. Dialeurodes citri Ashm.
    16. Pseudococcus gahani Green.
    17. Pseudococcus comstocki Kuw.
    18. Callosobruchus maculatus F.
    19. Agrillus mali Mats.
    20. Popillia japonica Newm.
    21. Ceroplastes japonicus Green.
    22. Lopholeucaspis japonica Ckll.
    23. Rhizoecos Kondonis Kuw.
    24. Aoridiella aurantii Mask.
    25. Pinnaspis strachani ( Geoley.)
    26. Nipaeococcus nipae (Mask.)
    27. Aleurocanthus woglumi Ashby.
    28. Chionaspis furfure Fitch.
    29. Aleurothrixus floccosus Mask.
    30. Dysmiococcus wistarial (Green.)
    31. Trogoderma simplex Jayne.
    32. Trogoderma angustum Sol.
    33. Trogoderma builfinchus Baal.
    34. Trogoderma longisetosum Chao et Lee
    35. Trogoderma grassmani Baal.
    36. Trogoderma ornatum Say.
    37. Trogoderma sternale Jayne.
    38. Synoxylon conigerum Gerst.
    39. Dinoderus bifoveolatus Woll.
    40. Cariedon gonarga L.
    41. Zabrotes subfasciatus Boh.
    42. Bruchidius incarnatus Boh.
    43. Callosobruchus (sp. sp.)
    44. Liriomyza trifolii (Burgess.)
    45. Scrobipalpopsis solanifora Pav.
    46. Paralipsa gularis Zell.
    47. Phtorimaea lycopersicella Busch.
    48. Spodoptera litura Fabr.
    49. Ceroplastes rusci L.

    B. Boli ale plantelor
    Ciuperci
    --------
    1. Tilletia (Neovossia) indica Mitra.
    2. Phymatotrichum omnivorum (Schear) Duggs.
    3. Didymella chrysanthemi (Tassi) Gar. Et Gill.
    4. Puccinia horiana P. Henn.
    5. Synchytrium endobioticum (Schilb.) Percival.
    6. Cochliobolus heterostrophus (Drechsler) Drechsler Rasa T. Welminthosporium maydis Nisikado Mya.
    7. Phoma andina Turkensteen.
    8. Angiosorus solani Thirum.
    9. Diplodia macrospora Earle. Diplodia frumenti
    10. Cercospora kikuchii Mats, et Tom, Gerd.
    11. Phomopsis viticola Sacc.
    12. Phialophora cinerescens (Wr.) van Rryma.

    Bacterii
    --------
    1. Erwinia stewartii
    2. Pseudomonas caryophylli
    3. Xanthomonas campestris pv. Hyacinthi
    4. Erwinia amylovora
    5. Xanthomonas ampelina
    6. Corynebacterium tritici

    Nematozi
    --------
    1. Globodera pallida (Stone) Mulvey et Stone
    2. Globodera rostochiensis (Woll)
    3. Nacobbus aberrans Golden et al.

    Virusuri
    --------
    1. "Andean" potato virus
    2. Rose wilt disease
    3. Potato vein-yellowing virus
    4. Potato yellow dwarf virus
    5. Grapevine flavescense doree my
    6. Chrysanthemum stunt viroid
    7. Plum line pattern virus (American)
    8. Peach mosaic virus (American)
    9. Barley stripe mosaic virus

    C. Plante parazite
    1. Iva axillaris Pursh.
    2. Solanum elaeagnifolium Cav.
    3. Helianthus californicus D.C.
    4. Helianthus ciliaris D.C.
    5. Helianthus petiolaris Nutt.
    6. Helianthus scaberimus Benth.
    7. Striga (sp. sp.)
    8. Ambrosia artemisiifolia L.
    9. Ambrosia trifida L.
    10. Ambrosia psilostachya (D.C.)
    11. Acroptilon repens (D.C.)
    12. Solanum rostratum Dun.
    13. Solanum trimlorum L.
    14. Solanum carolinese (L.)
    15. Cuscuta sp. sp.
    16. Canchrus pauciflorus Benth.
    17. Acanthospermum hispidum D.C.
    18. Bidens bipanata L.
    19. Croton capitatus Michx.
    20. Diodia teres Walt.
    21. Emex australis Stein.
    22. Emex spinosa L.
    23. Euphorbia marginata Michx.
    24. Euphorbia dentata Michx.
    25. Ipomoea hederacea (L.) Yacg.
    26. Jacguemontia tamnifolia L.
    27. Polygonum pensilvanicum L.
    28. Reimania laciniata Hill.
    29. Sicyos angulata (L.)
    30. Sida spinosa (L.)


    ANEXA 4

    CERTIFICAT FITOSANITAR ŞI DECLARAŢIA EXPORTATORULUI

     Anexa nr. 4 se afla în Monitorul Oficial al României nr. 196 din 15 august 1997, la pag. 16-17.

                      ---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016