Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   CONTRACT DE CREDIT din 24 noiembrie 2008  în cadrul Facilităţii de cofinanţare CSNR între România şi Banca Europeană de Investiţii*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 CONTRACT DE CREDIT din 24 noiembrie 2008 în cadrul Facilităţii de cofinanţare CSNR între România şi Banca Europeană de Investiţii*)

EMITENT: Act Internaţional
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 807 din 3 decembrie 2008
──────────
    Ratificat prin ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 182 din 25 noiembrie 2008, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 807 din 3 decembrie 2008.
──────────
    *) Traducere.
    Prezentul contract se încheie între:
    România, prin Ministerul Economiei şi Finanţelor, cu sediul în str. Apolodor nr. 17, sectorul 5, cod 050741 Bucureşti, România, reprezentat de domnul Eugen Orlando Teodorovici, secretar de stat, (denumită în continuare Împrumutatul), pe de o parte, şi
    Banca Europeană de Investiţii, având sediul în 100 bd Konrad Adenauer, Luxemburg, L-2950 Luxemburg, reprezentată de domnul Matthias Kollatz-Ahnen, vicepreşedinte (denumită în continuare Banca), pe de altă parte.
    Având în vedere că:

    (1) Prezentul contract de credit (denumit în continuare Contract de credit) este conceput ca un împrumut de program structural, având drept scop cofinanţarea naţională de la bugetul de stat a unui număr de investiţii (denumite în continuare subproiecte şi, colectiv, Proiect) pe tot cuprinsul României
    (a) în cadrul priorităţilor, aşa cum sunt definite în preambul (2) (aceste subproiecte sunt denumite în continuare subproiecte A),
    precum şi
    (b) finanţarea schemelor care nu beneficiază de ajutor nerambursabil de la UE, dar care sunt totuşi eligibile să beneficieze de ajutor nerambursabil de la UE în cadrul actualelor documente de programare (aceste subproiecte sunt denumite în continuare subproiecte B)
    şi care respectă criteriile de eligibilitate sectorială ale Băncii şi procedurile de alocare descrise la art. 1.01A şi în descrierea tehnică (denumită în continuare Descrierea tehnică) prezentată în anexa A la prezentul contract.


    (2) Împrumutatul a declarat că se angajează la un program (denumit în continuare Programul) care cuprinde investiţii în subproiectele A, structurate pe priorităţi (denumite în continuare priorităţi), şi beneficiază de ajutor nerambursabil din partea UE în perioada de programare 2007-2013 (denumită în continuare perioada de programare) şi subproiectele B.

    (3) Selectarea, pregătirea, achiziţia, implementarea şi monitorizarea subproiectelor A urmează să fie stabilite în cadrul reglementărilor Comisiei Europene şi ale Consiliului Uniunii Europene, aplicabile Fondului de Coeziune şi Fondului European de Dezvoltare Regională, care acoperă perioada de programare.

    (4) Subproiectele A beneficiază de fondurile de coeziune/structurale şi se bazează pe prevederile Cadrului strategic naţional de referinţă, care, potrivit Regulamentului Uniunii Europene nr. 1.083/2006, stabileşte cadrul comunitar pentru ajutorul nerambursabil în cadrul fondurilor de coeziune/structurale în perioada 2007-2013 (fonduri nerambursabile UE).

    (5) Contractul de credit va sprijini subproiectele A în cadrul următoarelor programe operaţionale sectoriale ale UE (denumite în continuare programe UE): (i) Programul operaţional sectorial pentru transport (denumit în continuare POS Transport); (îi) Programul operaţional sectorial pentru mediu (denumit în continuare POS Mediu); şi (iii) Programul operaţional sectorial privind creşterea competitivităţii economice (denumit în continuare POS Competitivitate).

    (6) Conducerea celor 3 programe UE sus-menţionate a fost desemnată de România ca intrând în sarcina celor 3 autorităţi de management (denumite în continuare Autorităţile de management sau AM-uri), respectiv: (i) Ministerul Transporturilor pentru POS Transport; (îi) Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile (MMDD) pentru POS Mediu; şi (iii) Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF) pentru POS Competitivitate, care este, de asemenea, răspunzător pentru gestionarea financiară a fondurilor nerambursabile UE, în calitate de autoritate de certificare.

    (7) O gamă largă de entităţi publice şi private la nivel naţional şi local (denumite în continuare Beneficiarii) vor realiza în cele din urmă subproiectele.

    (8) Împrumutatul, acţionând prin Ministerul Economiei şi Finanţelor (denumit în continuare Ministerul) răspunde de coordonarea generală a utilizării întregului împrumut de program structural menţionat în preambulul (2) de mai sus. În acest sens, Împrumutatul a arătat că o structură existentă din cadrul Ministerului va fi desemnată drept unitate centrală de coordonare, care va acţiona ca interfaţă cu Banca, pentru a permite Băncii să monitorizeze evoluţia realizării Contractului de credit (denumită în continuare Unitate centrală de coordonare).

    (9) Banca a declarat că doreşte să aloce şi să disponibilizeze o sumă maximă de 1.000.000.000 euro (un miliard de euro), conform procedurilor de alocare şi de tragere descrise la art. 1 din Contract. Costul estimat al subproiectelor A este de 11.704.940.000 euro (unsprezece miliarde şapte sute patru milioane nouă sute patruzeci de mii de euro), în timp ce costul subproiectelor B nu este estimat în această fază.

    (10) Banca consideră că subproiectele A sunt eligibile dacă se încadrează în una dintre următoarele categorii: (i) POS Transport (reprezentând circa 48,7% din Program); (îi) POS Mediu (reprezentând circa 45,1% din Program); şi (iii) POS Competitivitate (reprezentând circa 6,2% din Program); în cazul subproiectelor B, acestea sunt eligibile dacă se încadrează în: (i) sectorul transport; (îi) sectorul de mediu; şi (iii) sectorul energie.

    (11) Împrumutatul şi AM-urile au afirmat că la data prezentului contract au transmis sau intenţionează să prezinte spre aprobarea Comisiei Europene varianta revizuită a rapoartelor de evaluare a conformării (denumite în continuare REC-uri), în urma consultării cu aceasta.

    (12) Împrumutatul a declarat că intenţionează să finanţeze Programul cu până la 85% din fonduri nerambursabile UE şi din cofinanţare naţională de la bugetul de stat, constând în fonduri proprii şi în împrumutul de program structural de la Bancă, până la completarea sumei totale.

    (13) Banca, considerând că cofinanţarea programelor UE este în concordanţă cu obiectivele şi rolul său şi având cunoştinţă despre declaraţiile şi faptele citate în prezentul preambul, a hotărât să dea curs cererii Împrumutatului şi să acorde Împrumutatului un împrumut de program structural în sumă echivalentă de până la 1.000.000.000 euro (un miliard de euro) pentru cofinanţarea de la bugetul de stat a programelor UE, cu condiţia ca suma împrumutului acordat de Bancă să fie, în orice situaţie, mai mică de 50% din costul total al fiecărui Program UE cofinanţat de Bancă.

    (14) Semnatarul Împrumutatului este pe deplin autorizat să semneze prezentul contract de credit.

    (15) Trebuie înţeles că referirile din prezentul contract la articole, paragrafe, subparagrafe, preambul, anexe şi documente anexate, sunt, în cazul în care nu există altă precizare expresă, referiri la articole, paragrafe, subparagrafe, preambul, anexe şi documente anexate la prezentul contract de credit, iar termenii de mai jos au înţelesul care le-a fost atribuit în preambul şi în articole.


┌──────────────────────────┬───────────┐
│Termenii definiţi în │Articol sau│
│cadrul Contractului de │preambul │
│credit │4.02C │
│Termen de acceptare │1.01A │
│Cerere de alocare │Pagina de │
│Bancă │titlu │
│Beneficiari │Preambul │
│Împrumutat │(7) │
│Zi bancară │Pagina de │
│Raport de evaluare a │titlu │
│conformării (REC) │1.02C │
│Unitate centrală de │1.04A(h) │
│coordonare │Preambul │
│Contract de credit │(8) │
│Credit │Preambul │
│Aviz de tragere │(1) │
│Cerere de tragere │1.01 │
│Rată de redistribuire a │1.02C │
│BEI │1.02B │
│Mediu │4.02B(a) │
│POS Mediu │6.05(e) │
│Legislaţie privind mediul │Preambul │
│Fonduri nerambursabile UE │(5) │
│Eveniment în finanţarea │6.05(e) │
│nerambursabilă de la UE │Preambul │
│Programe UE │(4) │
│Rată fixă │4.03A(c) │
│Tranşă cu rată fixă a │Preambul │
│dobânzii │(5) │
│Eveniment de rambursare │3.01A │
│anticipată compensabilă │1.02B(c) │
│Scrisoare de alocare │4.03C │
│Împrumut │1.01A(c) │
│Autorităţi de management │2.01 │
│Schimbare adversă majoră │Preambul │
│Data maturităţii │(6) │
│Minister │10.01A(g) │
│Tranşă notificată │4.01C │
│CSNR │Preambul │
│Dată de plată │(8) │
│UIP │1.05B │
│Suma rambursării │Preambul │
│anticipate │(4) │
│Data rambursării │5.01(a) │
│anticipate │1.04A(g) │
│Aviz de rambursare │4.02A │
│anticipată │4.02A │
│Termenii definiţi în │4.02A │
│cadrul Contractului de │Articol sau│
│credit │preambul │
│Priorităţi │Preambul │
│Program │(2) │
│Perioadă de programare │Preambul │
│Proiect │(2) │
│R1 │Preambul │
│R2 │(2) │
│Zi bancară relevantă │Preambul │
│Rată interbancară │(1) │
│relevantă │1.05B │
│Dată planificată de │1.05B │
│tragere │5.01(b) │
│POS (Transport, Mediu, │1.05B │
│Competitivitate) │1.02C(h) │
│Marjă │Preambul │
│Ajutor de stat │(5) │
│Subproiecte │3.01B │
│Descrierea tehnică │6.05(e) │
│Tranşă │Preambul │
│Rată variabilă │(1) │
│Perioada de referinţă a │Preambul │
│ratei variabile │(1) │
│Tranşa ratei variabile │1.02A │
│Termenii definiţi în anexe│3.01B │
│EURIBOR │3.01B │
│Revizuirea/conversia │1.02B (c) │
│dobânzii │Anexa │
│Data revizuirii/conversiei│B │
│dobânzii │E │
│Cerere de revizuire/ │E │
│conversie a dobânzii │E │
│LIBOR │B │
│Zi bancară la Londra │B │
│Zi bancară la New York │B │
│Bănci de referinţă │B │
│Perioada reprezentativă │B │
│Data de restabilire │B │
│Propunere de revizuire/ │E │
│conversie │ │
└──────────────────────────┴───────────┘

        Drept care se convin următoarele:
    ART. 1
    Credit şi tragere
    1.01 Suma creditului
    Prin prezentul contract de credit Banca stabileşte în favoarea Împrumutatului şi Împrumutatul acceptă un credit (denumit în continuare Credit) în sumă echivalentă de până la 1.000.000.000 euro (un miliard de euro) acordat Împrumutatului pentru cofinanţarea de la bugetul de stat a Proiectului.
    1.01A Proceduri de alocare
    (a) Cererea de alocare ex-ante
    Cu excepţia Cererii de tragere (definită în art. 1.02B de mai jos) pentru prima tranşă, care va fi supusă procedurii descrise la 1.01A (b) mai jos, Împrumutatul, înainte de a depune o cerere de tragere, va trimite Băncii o cerere de alocare (Cerere de alocare ex-ante), care va fi aprobată de Bancă în baza informaţiilor cuprinse în aceasta sau furnizate ulterior Băncii, aşa cum se arată la (i), (îi), (iii) sau (iv) de mai jos;
    (i) în cazul subproiectelor A, la care costul total este cuprins între 25.000.000 euro (douăzecişicinci milioane de euro) şi 50.000.000 euro (cincizeci milioane de euro), Banca va aloca fondurile respective pe baza:
    (x) unei fişe de proiect, conform anexei 3.3 şi opţiunii de a cere informaţii suplimentare cu privire la subproiectele A în POS Competitivitate şi POS Mediu;
    (y) unor informaţii suplimentare care urmează să fie agreate între Bancă şi Împrumutat, pentru subproiectele A din POS Transport;

    (ii) în cazul subproiectelor A la care costul total depăşeşte 50.000.000 euro (cincizeci de milioane euro), Împrumutatul va trimite suplimentar Băncii un dosar complet de aplicare la data la care acesta este trimis Comisiei Europene spre aprobare. În acest caz, Banca va aloca respectivele fonduri pe baza unei evaluări individuale ex-ante a acestor subproiecte;
    (iii) în cazul subproiectelor B, indiferent de costul acestora, Banca va efectua analiza, de la caz la caz, înainte de alocarea şi disponibilizarea împrumutului; şi
    (iv) în cazul subproiectelor A sau B care se referă la baraje şi gospodărirea deşeurilor solide specifice, Banca va efectua analiza ex-ante, de la caz la caz, înainte de alocarea şi disponibilizarea împrumutului.
    La primirea acestor informaţii, Banca poate efectua propria analiză-diagnostic. Dacă Banca va considera că analiza-diagnostic efectuată este satisfăcătoare, aceasta va emite Împrumutatului o scrisoare de alocare.

    (b) Cerere de alocare ex-post
    În cazul subproiectelor A la care valoarea totală a proiectului nu depăşeşte 25.000.000 euro (douăzecişicinci de milioane de euro), care nu se încadrează în descrierea de la art. 1.01A (a)(iv), după tragere, Împrumutatul va trimite Băncii o cerere de alocare (Cerere de alocare ex-post), care va cuprinde informaţiile necesare stabilite în Descrierea tehnică, care sunt furnizate Împrumutatului de către. Ca urmare a transmiterii Cererii de alocare ex-post, în forma prezentată în anexa A.3.2 din Descrierea tehnică, Banca va emite o scrisoare de alocare Împrumutatului, confirmând subproiectele A relevante eligibile;

    (c) Fiecare dintre scrisorile de alocare la care s-a făcut referire în subparagrafele 1.01A (a) şi 1.01A (b) de mai sus este denumită în continuare Scrisoare de alocare.

    1.01B Proceduri de realocare
    Până la 31 decembrie 2015, Împrumutatul poate propune să realoce orice parte din Credit, care a fost alocată unui subproiect, dar care nu a fost disponibilizată pentru acel subproiect, potrivit procedurilor descrise în paragraful 1.01A.


    1.02 Procedura de tragere
    1.02A Tranşe
    Banca va disponibiliza creditul Împrumutatului, până la 31 decembrie 2013, în maximum 15 (cincisprezece) tranşe. Suma fiecărei tranşe, dacă nu reprezintă suma netrasă din credit, va fi de minimum 25.000.000 euro (douăzeci şi cinci milioane de euro) sau echivalentul acesteia şi de maximum 250.000.000 euro (două sute cincizeci de milioane de euro) sau echivalentul acesteia.
    Fără a afecta prevederile art. 1.01A, prima tranşă poate fi disponibilizată pentru subproiecte A şi B care au obţinut confirmarea din partea DG REGIO de acceptare a REC-urilor respective prevăzut la preambul (11).
    O tranşă solicitată de Împrumutat, potrivit art. 1.02B, este denumită în continuare tranşă.

    1.02B Cererea de tragere
    Periodic, până la 31 august 2013, Împrumutatul poate prezenta Băncii o cerere scrisă (Cerere de tragere) în forma prezentată în anexa C, în vederea tragerii unei tranşe.
    Cererea de tragere trebuie să ajungă la Bancă cu cel puţin cincisprezece (15) zile calendaristice înaintea datei preferate de tragere.
    Cu excepţia cazului în care documentele justificative au fost deja prezentate, Cererea de tragere va fi însoţită de documentele justificative ale autorităţii semnatarului sau semnatarilor, împreună cu specimenele de semnătură certificate ale acestora.
    Cererea de tragere va include:
    (a) suma şi moneda tranşei;
    (b) data preferată a tragerii, care va fi o zi bancară relevantă (aşa cum este definită în art. 5.01), înţelegându-se că Banca poate disponibiliza tranşa în termen de până la patru (4) luni calendaristice de la data Cererii de tragere;
    (c) dacă tranşa are o rată fixă a dobânzii (adică tranşa cu rată fixă) sau o rată variabilă a dobânzii cu o marjă fixă (adică Tranşa cu rată variabilă), conform prevederilor relevante din art. 3.01;
    (d) periodicitatea preferată de plată a dobânzii aferente tranşei, selectată în conformitate cu art. 3.01;
    (e) condiţiile preferate de plată pentru rambursarea sumei principale, selectată în conformitate cu art. 4.01;
    (f) datele preferate de plată, selectate în conformitate cu art. 5.01;
    (g) propunerea Împrumutatului cu privire la Data de revizuire/conversie a dobânzii (aşa cum este definită în anexa E), dacă este cazul;
    (h) codul IBAN (sau un format corespunzător pentru valuta respectivă) şi codul Swift BIC al contului în care se va disponibiliza tranşa; şi
    (i) dacă este cazul, următoarele elemente, la discreţia Împrumutatului, aşa cum au fost indicate anterior de Bancă, şi anume:
    (i) în cazul unei tranşe cu rată fixă, rata dobânzii aplicabilă tranşei până la Data maturităţii (aşa cum este definită în art. 4.01) sau prima Dată de revizuire/conversie a dobânzii, dacă există; şi
    (ii) în cazul unei tranşe cu rată variabilă, marja (aşa cum este definită în art. 3.01) aplicabilă până la Data maturităţii sau prima Dată de revizuire/conversie a dobânzii, dacă există;


    Sub rezerva penultimului paragraf din art. 1.02C, fiecare cerere de tragere este irevocabilă.

    1.02C Aviz de tragere
    Între zece (10) şi cincisprezece (15) zile de la data tragerii unei tranşe, Banca va remite Împrumutatului, dacă Cererea de tragere este în conformitate cu art. 1.02B, un aviz (denumit în continuare Aviz de tragere), care va specifică:
    (a) suma şi moneda tragerii;
    (b) tipul ratei dobânzii;
    (c) (i) pentru o tranşă cu rată fixă: rata fixă a dobânzii; şi
    (ii) pentru o tranşă cu rată variabilă: marja care se aplică până la Data maturităţii sau prima Dată de revizuire/conversie a dobânzii, dacă există;

    (d) Data de revizuire/conversie a dobânzii, dacă există;
    (e) datele de plată aplicabile;
    (f) condiţiile de rambursare a sumei principale şi periodicitatea plăţii de dobândă;
    (g) Data maturităţii; şi
    (h) data la care este planificată tragerea tranşei (denumită în continuare Data planificată de tragere), tragerea fiind în orice caz supusă condiţiilor aplicabile din art. 1.04.

    Dacă unul sau mai multe elemente precizate în Avizul de tragere nu este/sunt în conformitate cu elementul corespunzător, dacă există, din Cererea de tragere, Împrumutatul poate, în termen de trei (3) zile bancare de la primirea Avizului de tragere, să revoce Cererea de tragere prin notificarea Băncii şi, drept urmare, Cererea de tragere şi Avizul de tragere nu vor avea niciun efect.
    Pentru scopurile prezentului contract de credit, Zi bancară înseamnă, în general, o zi în care băncile comerciale din Luxemburg sunt deschise pentru tranzacţii obişnuite.


    1.03 Moneda tragerii
    Sub rezerva existenţei la dispoziţia Băncii a fondurilor corespunzătoare şi a instrumentelor aferente de acoperire a riscurilor, în condiţii şi la costuri rezonabile, tragerea fiecărei tranşe se va efectua în EUR, USD, GBP, RON sau în orice altă valută care este tranzacţionată pe scară largă pe principalele pieţe externe valutare şi care, în cazul tranşei cu rată variabilă, este o valută disponibilă Băcii, la rate variabile ale dobânzii.
    Pentru calculul sumelor care urmează să fie disponibilizate în alte valute decât euro şi pentru a determina echivalentul acestora în euro, Banca va aplica, la acea dată, rata de schimb publicată de Banca Centrală Europeană cu sediul la Frankfurt, cu cincisprezece (15) zile înainte de Data tragerii, după cum va hotărî Banca.

    1.04 Condiţii de intrare în vigoare a cererilor de tragere şi a tragerii
    1.04A Cererea de tragere pentru prima tranşă
    Cererea de tragere pentru prima tranşă va fi considerată în vigoare sub rezerva primirii de către Bancă, la data respectivei cereri de tragere sau înainte de această dată, a următoarelor documente, dovezi şi confirmări, într-o formă şi în termeni acceptabili pentru Bancă:
    (a) opinie juridică, în forma şi conţinutul stabilite în anexa II la prezentul contract de credit, în limba engleză, cu privire la executarea corespunzătoare a acestuia de către Împrumutat şi la documentaţia aferentă;
    (b) împuternicire autentificată în limba engleză, prin care se autorizează <nume>, <funcţie> să semneze prezentul contract de credit în numele Împrumutatului;
    (c) dovada în limba engleză a autorităţii persoanei sau persoanelor autorizate să semneze cererile de tragere în numele Împrumutatului şi specimenele de semnătură autentificate ale respectivei/respectivelor persoane;
    (d) dovada adoptării de către Comisia Europeană a POS-urilor relevante (definite în Descrierea tehnică);
    (e) informaţii cu privire la utilizarea preconizată a sumei solicitate a fi trase în cadrul respectivei tranşe pentru subproiecte, definite în Descrierea tehnică;
    (f) dovada satisfăcătoare pentru Bancă că în cadrul Serviciului operaţiuni din cadrul Direcţiei generale de trezorerie şi datorie publică a fost creată Unitatea centrală de coordonare (care va funcţiona ca o unitate de implementare a Proiectului) şi va confirma că au fost stabilite procedurile corespunzătoare cu privire la alocarea, informarea, raportarea regulată şi cerinţele de monitorizare în conformitate cu Descrierea tehnică;
    (g) confirmarea DG REGIO către AM-ul relevant cu privire la obţinerea REC-ului favorabil pentru POS-ul relevant. În cazul în care numai unele AM-uri primesc un REC favorabil, în ceea ce priveşte subproiectele A, Banca va disponibiliza prima tranşă în mod exclusiv pentru subproiectele A care se încadrează în POS-ul (rile) relevant (e) care a/au obţinut REC; şi
    (h) certificat din partea Împrumutatului, în formatul prezentat în anexa D.


    1.04B Cererea de tragere pentru toate tranşele ulterioare primei tranşe
    Cererea de tragere pentru fiecare tranşă efectuată în condiţiile art. 1.02 şi care urmează primei tranşe va fi considerată ca fiind în vigoare, sub rezerva primirii de către Bancă, într-o formă şi conţinut satisfăcătoare pentru aceasta, la data sau înaintea datei din Cererea de tragere, a următoarelor:
    (a) informaţii cu privire la utilizarea preconizată a sumei solicitate a fi disponibilizată în cadrul tranşei respective, în conformitate cu Descrierea tehnică;
    (b) certificat din partea Împrumutatului în formatul prezentat în anexa D;
    (c) dovada că (i) cel puţin 80% din toate tragerile anterioare au fost alocate; sau (îi) cel puţin 50% din toate tragerile anterioare au fost efectiv alocate beneficiarilor;
    (d) dovada că la data relevantă din Cererea de tragere, Împrumutatul va fi transmis deja Băncii lista subproiectelor finanţate de Bancă din tragerile anterioare, potrivit prevederilor Contractului de credit, şi indicând pentru fiecare subproiect dacă s-a solicitat o evaluare de impact asupra mediului/EIM (în conformitate cu Directiva EIA) sau o evaluare a impactului asupra naturii (potrivit Directivei UE asupra habitatelor şi păsărilor);
    (e) în ceea ce priveşte subproiectele A care se încadrează în sfera de competenţă a POS-ului (rilor), pentru care AM relevantă nu a primit anterior un REC, confirmarea DG REGIO pentru AM relevantă privind obţinerea REC-ului favorabil pentru respectivul POS;
    (f) (i) în cazul subproiectelor la care costul total depăşeşte 25.000.000 euro (douăzecişicinci milioane de euro) şi care necesită evaluarea impactului asupra mediului (EIA), rezumatul netehnic al EIA;
    (ii) în cazul subproiectelor la care costul total nu depăşeşte 25.000.000 euro (douăzecişicinci milioane de euro) şi care necesită evaluarea impactului asupra mediului (EIA), un hiperlink către o adresă web pentru rezumatul netehnic al EIA;
    (iii) în cazul subproiectelor la care costul total nu depăşeşte 25.000.000 euro (douăzecişicinci milioane de euro) şi fără niciun efect, eventual sau probabil, asupra unei arii protejate pentru conservarea naturii, o declaraţie bazată pe formatul de la A.3.2. din Descrierea tehnică, în sensul că aceste subproiecte sunt în conformitate cu directivele UE privind habitatele şi păsările;
    (iv) în cazul subproiectelor care afectează arii protejate, formularul B (definit în Descrierea tehnică), semnat de către autoritatea competentă şi transmis Băncii pentru fiecare subproiect;
    (v) în cazul subproiectelor al căror cost total depăşeşte 25.000.000 euro (douăzecişicinci milioane de euro) şi care au efecte asupra ariilor protejate, formularele A sau B (definite în Descrierea tehnică).



    1.04C Dacă o cerere de tragere pentru o tranşă se trimite înainte ca Banca să primească dovada, într-o formă şi în termeni acceptabili Băncii, a îndeplinirii acestor condiţii, respectiva cerere de tragere va fi considerată ca fiind primită de către Bancă la data la care aceste condiţii vor fi fost îndeplinite.

    1.05 Amânarea tragerii
    1.05A Temeiurile amânării
    Banca, la cererea Împrumutatului, va amâna parţial sau integral disponibilizarea oricărei tranşe până la o dată specificată de Împrumutat, care să nu depăşească şase (6) luni de la Data planificată a tragerii. În acest caz, Împrumutatul va plăti despăgubirea pentru amânare stabilită în conformitate cu art. 1.05B de mai jos. Orice solicitare de amânare în legătură cu o tranşă va produce efecte numai dacă este făcută cu cel puţin cinci (5) zile bancare înainte de Data planificată a tragerii.
    Dacă vreuna dintre condiţiile stipulate în art. 1.04 nu este îndeplinită până la data precizată, atunci tragerea va fi amânată pentru o dată agreată între Bancă şi Împrumutat, dată care va cădea la cel puţin cinci (5) zile bancare după îndeplinirea tuturor condiţiilor de tragere.

    1.05B Despăgubire pentru amânare
    Dacă tragerea oricărei tranşe notificate (aşa cum este definită în prezentul articol) este amânată, fie la solicitarea Împrumutatului, fie din motive de neîndeplinire a condiţiilor de tragere, Împrumutatul va plăti, la solicitarea Băncii, o despăgubire pentru suma a cărei tragere se amână. Această despăgubire se va acumula de la Data planificată de tragere până la data tragerii efective sau, după caz, până la data anulării tranşei, la o rată egală cu R1 minus R2, unde:
    "R1" înseamnă rata dobânzii care s-ar fi aplicat periodic, conform art. 3.01 şi respectivului aviz de tragere, dacă tragerea ar fi fost efectuată la Data planificată de tragere; şi
    "R2" înseamnă rata interbancară relevantă, mai puţin 0,125% (12,5 puncte de bază); cu condiţia ca, în scopul determinării ratei interbancare relevante în legătură cu prezentul articol 1.05, perioadele relevante prevăzute în anexa B vor fi perioade succesive de câte o (1) lună începând cu Data planificată de tragere.

    Pentru scopul prezentului contract de credit rata interbancară relevantă înseamnă:

    (1) EURIBOR (aşa cum este definită în anexa B) în cazul unei tranşe denominate în EUR;

    (2) LIBOR (aşa cum este definită în anexa B) în cazul unei tranşe denominate în GBP sau USD; şi

    (3) rata de piaţă şi definiţia acesteia aleasă de Bancă şi comunicată separat Împrumutatului, în cazul unei tranşe denominate în orice altă valută.

    Mai mult, despăgubirea:
    a) dacă amânarea depăşeşte o durată mai mare de o (1) lună, se va acumula la sfârşitul fiecărei luni;
    b) va fi calculată folosindu-se convenţia de calcul al zilelor, aplicabilă lui R1;
    c) acolo unde R2 depăşeşte R1, va fi stabilită la zero; şi
    d) va fi plătibilă în conformitate cu art. 1.07.

    În prezentul contract de credit tranşă notificată înseamnă o tranşă pentru care Banca a emis un aviz de tragere şi o astfel de tranşă nu a fost revocată de Împrumutat potrivit art. 1.02C.

    1.05C Anularea tragerii amânate cu şase luni
    Banca poate, cu notificarea Împrumutatului, să anuleze o tragere care a fost amânată conform art. 1.05A cu mai mult de şase (6) luni în total. Suma anulată va rămâne valabilă pentru tragere conform art. 1.02.


    1.06 Anularea şi suspendarea
    1.06A Dreptul Împrumutatului de a anula
    Împrumutatul poate anula, cu notificarea Băncii, în orice moment, integral sau parţial şi cu efect imediat, partea netrasă din credit. Cu toate acestea, notificarea nu va avea niciun efect asupra unei tranşe notificate a cărei Dată planificată de tragere cade în timpul celor cinci (5) zile bancare de la data notificării.

    1.06B Dreptul Băncii de a anula şi de a suspenda
    Banca poate, prin notificarea Împrumutatului, să anuleze şi/sau să suspende, integral sau parţial, în orice moment şi cu efect imediat, partea netrasă din credit:
    (a) ca urmare a apariţiei unui eveniment menţionat în art. 10.01; sau
    (b) în cazuri excepţionale care afectează negativ accesul Băncii la piaţa de capital, mai puţin în ceea ce priveşte tranşa notificată.

    În plus, în măsura în care Banca poate anula creditul potrivit art. 4.03.A, Banca poate să îl şi suspende. Orice suspendare va continua până când Banca încetează suspendarea sau anulează suma suspendată.

    1.06C Despăgubirea pentru suspendarea şi anularea unei tranşe
    (a) Suspendarea
    Dacă Banca suspendă o tranşă notificată, fie în cazul unui eveniment de plată anticipată compensabilă (aşa cum se defineşte în art. 4.03.C), fie în cazul unui eveniment menţionat în art. 10.01, dar nu altfel, Împrumutatul va despăgubi Banca în conformitate cu art. 1.05.B.

    (b) Anulare
    Dacă, potrivit art. 1.06A, Împrumutatul anulează:
    (i) o tranşă cu rată fixă, acesta va despăgubi Banca potrivit art. 4.02B;
    (ii) o tranşă cu rată variabilă, nu se plăteşte nicio despăgubire.

    Dacă Banca anulează o tranşă notificată cu rata fixă, la producerea unui eveniment de rambursare anticipată compensabil, sau anulează tragerea unei tranşe cu rată fixă, conform art. 1.05C, Împrumutatul va despăgubi Banca în conformitate cu art. 4.02B.
    Dacă Banca anulează o tranşă notificată la producerea unui eveniment menţionat în art. 10.01 sau 10.02, Împrumutatul va despăgubi Banca potrivit art. 10.03.
    Cu excepţia acestor cazuri, nicio despăgubire nu se plăteşte la anularea de către Bancă.
    O despăgubire se va calcula în baza faptului că suma anulată este considerată a fi fost trasă şi rambursată la Data planificată de tragere sau, în măsura în care tragerea tranşei este actualmente amânată sau suspendată, la data notificării anulării.

    (c) Anularea după expirarea creditului
    După data-limită de transmitere de către Împrumutat a Cererii de tragere în conformitate cu art. 1.02.B, Banca poate, în orice moment, prin notificarea Împrumutatului şi fără să apară vreo obligaţie pentru oricare dintre părţi, să anuleze orice parte din credit, alta decât aceea a tranşei notificate.



    1.07 Sume datorate în conformitate cu art. 1 Sumele datorate în conformitate cu art. 1.05 şi 1.06 vor fi plătibile în valută tranşei respective. Acestea vor fi plătibile în termen de şapte (7) zile calendaristice de la primirea de către Împrumutat a cererii Băncii sau în orice perioadă mai lungă precizată în solicitarea Băncii.


    ART. 2
    Împrumutul
    2.01 Împrumut
    Împrumutul pus la dispoziţie în baza Contractului de credit (denumit în continuare împrumut) va cuprinde totalul sumelor disponibilizate de către Bancă în valutele tragerilor, aşa cum este notificat de Bancă cu ocazia tragerii fiecărei tranşe.

    2.02 Valuta de rambursare
    Fiecare rambursare a unei tranşe în baza art. 4 sau, după caz, a art. 10 va fi efectuată în valută tranşei respective.

    2.03 Valuta dobânzii şi a altor costuri
    Dobânda şi orice alte costuri aplicabile plătibile de împrumutat, conform art. 1, 3, 4 şi, acolo unde este aplicabil, 10, vor fi calculate şi plătibile pentru fiecare tranşă în valută tranşei respective.
    Orice altă plată se va efectua în valută precizată de Bancă, avându-se în vedere valuta în care s-au efectuat cheltuielile ce urmează să fie rambursate prin intermediul acelei plăţi.

    2.04 Confirmarea de către Bancă
    În termen de 10 (zece) până la 15 (cincisprezece) zile după fiecare tragere a unei tranşe, Banca va transmite Împrumutatului o situaţie rezumativă cuprinzând data tragerii, valuta şi suma, termenii de rambursare şi rata dobânzii aplicabilă tranşei respective. Această confirmare va cuprinde un tabel de amortizare în conformitate cu Avizul relevant de tragere.


    ART. 3
    Dobânda
    3.01 Rata dobânzii
    Rata fixă şi marjele (definite în continuare) sunt disponibile pentru perioade de cel puţin patru (4) ani, în cazul rambursării în rate conform art. 4.01 A şi de cel puţin trei (3) ani, în cazul rambursării într-o singură rată, conform art. 4.01 B.
    3.01A Tranşe cu rată fixă
    Împrumutatul va plăti dobânda asupra sumei trase şi nerambursate a fiecărei tranşe cu rată fixă, semestrial sau anual, în arierate, la datele de plată relevante, aşa cum este specificat în Avizul de tragere, conform art. 5.01, începând cu prima Dată de plată ce urmează Datei de tragere a tranşei.
    Dobânda se va calcula în baza art. 5.02(a) la rata fixă.
    În prezentul contract de credit, rată fixă înseamnă o rată anuală a dobânzii, stabilită de Bancă în conformitate cu principiile aplicabile periodic, care sunt stabilite de organele de guvernare ale Băncii, pentru împrumuturi la o rată fixă a dobânzii, denominate în valută tranşei şi având condiţii echivalente în ceea ce priveşte rambursarea capitalului şi a dobânzii.

    3.01B Tranşe cu rată variabilă
    Împrumutatul va plăti dobândă asupra soldului tras şi nerambursat al fiecărei tranşe cu rată variabilă la o rată variabilă (definită mai jos), trimestrial, semestrial sau anual în arierate la datele de plată relevante, aşa cum se specifică în Avizul de tragere, în conformitate cu art. 5.01 şi potrivit metodologiei stabilite în anexa B.
    Banca va notifica Împrumutatului rata variabilă, în termen de zece (10) zile de la începerea fiecărei perioade de referinţă a ratei variabile.
    Dobânda se va calcula pentru fiecare perioadă de referinţă a ratei variabile pe baza art. 5.02(b).
    În prezentul contract de credit:
    - rată variabilă înseamnă o rată a dobânzii variabile cu marjă fixă, adică o rată anuală a dobânzii egală cu rata interbancară relevantă plus sau minus marja, stabilită de Bancă pentru fiecare perioadă succesivă de referinţă a ratei variabile;
    – perioadă de referinţă a ratei variabile înseamnă fiecare perioadă cuprinsă între o dată de plată până la următoarea dată de plată relevantă, cu condiţia ca perioada de referinţă a ratei variabile să înceapă la data tragerii tranşei;
    – marjă înseamnă marja fixă peste rata interbancară relevantă stabilită de Bancă şi notificată Împrumutatului în Avizul de tragere relevant.


    3.01C Revizuirea/Conversia tranşelor
    În cazul în care Împrumutatul exercită o opţiune de revizuire sau conversie a tipului ratei dobânzii aplicabile unei tranşe, acesta va plăti, de la intrarea în efectivitate a Datei de revizuire/conversie, o dobânda la o rată stabilită în conformitate cu prevederile anexei relevante la prezentul contract de credit.


    3.02 Dobânda la sumele cu scadenţa depăşită
    Fără a contraveni prevederilor art. 10 şi ca o excepţie de la art. 3.01, dobânda se va acumula pentru orice sumă restantă plătibilă în condiţiile prezentului contract de credit de la data scadentă până la data plăţii, la o rată anuală egală cu rata interbancară relevantă plus 2% (200 de puncte de bază), şi va fi plătibilă în conformitate cu solicitarea Băncii. În scopul determinării ratei relevante interbancare în legătură cu prezentul articol, perioadele relevante în sensul anexei B vor fi perioade succesive de o (1) lună începând cu data scadentă.
    Cu toate acestea, dobânda asupra unei tranşe cu rată fixă se va percepe la o rată anuală, care este suma ratei dobânzii determinate în conformitate cu art. 3.01A (sau C) plus 0,25% (douăzecişicinci de puncte de bază), dacă rata anuală depăşeşte, pentru orice perioadă relevantă, rata specificată în paragraful precedent.
    Dacă suma restantă este într-o valută, alta decât valuta tranşei relevante, se va aplica următoarea rată anuală, şi anume rata interbancară relevantă, care este în mod general utilizată de Bancă pentru tranzacţii în acea valută plus 2% (douăsute de puncte de bază), calculată în conformitate cu practica pieţei pentru o astfel de rată.


    ART. 4
    Rambursarea
    4.01 Rambursare normală
    4.01A Rambursare în rate
    Împrumutatul va rambursa fiecare tranşă în rate la datele de plată specificate în Avizul de tragere relevant, potrivit condiţiilor specificate în tabelul de amortizare transmis conform art. 2.04.
    Fiecare tabel de amortizare se va întocmi pe baza faptului că:
    (a) rambursarea unei tranşe se va efectua:
    (i) în cazul unei tranşe cu rată fixă, anual sau semestrial, fie (1) în rate egale ale sumei principale, fie (2), în măsura în care Împrumutatul nu a solicitat aplicarea procedurii de revizuire/conversie în Cererea de tragere relevantă, pe bază de anuităţi constante, astfel încât totalul sumei principale şi al dobânzii plătibile aferente tranşei respective să fie pe cât posibil acelaşi la fiecare dată de rambursare; şi
    (ii) în cazul unei tranşe cu rată variabilă, în rate egale, anuale sau semestriale, ale sumei principale; şi

    (b) (i) prima dată de rambursare a fiecărei tranşe va fi o dată de plată care începe nu mai târziu de prima Dată de plată care urmează celei de-a şaptea aniversări a Datei planificate de tragere a tranşei; şi
    (ii) ultima dată de rambursare va fi o dată de plată care cade nu mai devreme de 4 (patru) ani şi nu mai târziu de douăzecişicinci (25) de ani de la Data planificată de tragere.



    4.01B Rata unică
    Ca o alternativă, Împrumutatul poate alege în Cererea de tragere relevantă să ramburseze tranşa într-o singură rată la o Dată de plată specificată, care să cadă la nu mai puţin de trei (3) ani sau nu mai mult de şaisprezece (16) ani de la Data planificată de tragere.

    4.01C Definiţia Datei maturităţii
    Ultima dată de rambursare a unei tranşe specificată în prezentul articol şi relevantă este denumită în continuare Data maturităţii.


    4.02 Rambursarea anticipată voluntară
    4.02A Opţiunea de rambursare anticipată
    Sub rezerva art. 4.02B şi 4.04, Împrumutatul poate plăti anticipat, parţial sau integral, orice tranşă, împreună cu dobânda acumulată la aceasta, în baza transmiterii unei comunicări scrise cu o (1) lună în avans (denumită în continuare notificare de rambursare anticipată), specificând suma care urmează să fie rambursată anticipat (suma rambursării anticipate) şi data la care Împrumutatul îşi propune să efectueze plata anticipată (Data rambursării anticipate), care va fi o dată de plată pentru acea tranşă.
    Notificarea de rambursare anticipată va fi angajantă şi irevocabilă.

    4.02B Despăgubirea pentru plata anticipată
    (a) Tranşa cu rată fixă
    Referitor la fiecare sumă rambursată anticipat dintr-o tranşă cu rată fixă, Împrumutatul va plăti Băncii la Data rambursării anticipate o despăgubire egală cu valoarea actualizată (la Data rambursării anticipate) a surplusului, dacă există, dintre:
    (i) dobânda, care s-ar fi acumulat ulterior, la suma rambursării anticipate în perioada cuprinsă între Data plăţii anticipate şi Data revizuirii/conversiei dobânzii, dacă este cazul, sau Data maturităţii, dacă nu ar fi fost rambursată anticipat; şi
    (ii) dobânda care s-ar fi acumulat în acea perioadă, dacă aceasta s-ar fi calculat la rata de redistribuire a BEI (aşa cum este definită mai jos), din care se scad 0,15% (15 puncte de bază).

    Respectiva valoare actualizată va fi calculată la o rată de actualizare egală cu rata de redistribuire BEI, aplicată la fiecare Dată de plată relevantă.
    În prezentul contract de credit, rata de redistribuire a BEI înseamnă rata fixă în vigoare cu o (1) lună înainte de Data rambursării anticipate şi având aceiaşi termeni pentru plata dobânzii şi acelaşi profil de rambursare la Data de revizuire/conversie, dacă există, sau Data maturităţii, ca şi suma rambursată anticipat.

    (b) Tranşa cu rată variabilă
    Împrumutatul poate rambursa anticipat o tranşă cu rată variabilă fără vreo despăgubire la oricare Dată de plată relevantă.


    4.02C Mecanismul rambursării anticipate
    Banca va comunică Împrumutatului, cu minimum 15 zile înainte de Data rambursării anticipate, suma rambursării anticipate, dobânda acumulată la aceasta, şi, în cazul rambursării anticipate a unei tranşe cu rată fixă, a despăgubirii plătibile potrivit art. 4.02B sau, după caz, faptul că nu se datorează nicio despăgubire.
    Nu mai târziu de termenul de acceptare (definit mai jos), Împrumutatul va notifica Banca fie:
    (a) că acesta confirmă notificarea de rambursare anticipată în condiţiile specificate de Bancă; fie
    (b) că retrage notificarea de rambursare anticipată.

    Dacă Împrumutatul face confirmarea conform lit. (a), acesta va efectua rambursarea anticipată. Dacă Împrumutatul îşi retrage notificarea de rambursare anticipată sau nu o confirmă în timp util, acesta nu poate efectua rambursarea anticipată. Cu excepţia celor de mai sus, notificarea rambursării anticipate va fi obligatorie şi irevocabilă.
    Împrumutatul va include în rambursarea anticipată plata dobânzii acumulate şi a despăgubirii, dacă există, datorate asupra sumei rambursate anticipat.
    Pentru scopul acestui articol termenul de acceptare a unei notificări este:
    (i) ora 16,00, ora Luxemburgului, în ziua transmiterii, dacă această notificare se transmite până la ora 14,00 într-o zi bancară; sau
    (ii) ora 11,00 din următoarea zi care este o zi bancară, dacă această notificare a fost trimisă după ora 14,00, ora Luxemburgului, din ziua respectivă sau este trimisă într-o zi care nu este zi bancară.



    4.03 Rambursarea anticipată obligatorie
    4.03A Temeiurile rambursării anticipate
    (a) Reducerea costului subproiectelor
    Dacă costul total al Proiectului se va reduce de la cifra stabilită în preambul la un nivel la care suma totală a creditului depăşeşte cu 50% un astfel de cost, Banca poate, proporţional cu reducerea costului şi cu înştiinţarea Împrumutatului, anula creditul sau cere rambursarea anticipată a împrumutului.

    (b) Pari passu faţă de un alt împrumut la termen
    Dacă Împrumutatul, în mod voluntar, rambursează anticipat, integral sau parţial, orice alt împrumut sau orice alte datorii financiare sau credite, acordate iniţial acestuia pentru un termen mai mare de cinci (5) ani (denumit în continuare împrumut la termen) din surse, altele decât din sumele unui nou împrumut, având un termen cel puţin egal cu termenul neexpirat al împrumutului rambursat anticipat, Banca poate, prin notificarea Împrumutatului, să anuleze creditul sau să ceară plata anticipată a împrumutului într-o astfel de proporţie, egală cu aceea pe care suma rambursată a împrumutului la termen o reprezintă în cadrul soldului tuturor împrumuturilor la termen.
    Banca va transmite notificarea sa către Împrumutat în termen de patru (4) săptămâni de la primirea notificării relevante, conform art. 8.02(b).

    (c) Eveniment în finanţarea nerambursabilă de la UE
    Referitor la subproiectul A, dacă Împrumutatul este informat sau are motive temeinice să creadă că orice asistenţă financiară din finanţare nerambursabilă de la UE a fost sau se intenţionează să fie anulată sau dacă Împrumutatul a rambursat sau i s-a cerut să ramburseze integral sau parţial orice asistenţă financiară nerambursabilă din partea UE (această anulare sau rambursare fiind denumită în continuare eveniment în finanţarea nerambursabilă de la UE), Împrumutatul va informa imediat Banca. La primirea acestei informaţii, Banca poate cere consultarea cu Împrumutatul. Această consultare va avea loc în termen de 30 de zile de la data solicitării Băncii. În plus, după scurgerea celor 30 de zile de la data unei astfel de solicitări, Banca poate, cu notificarea Împrumutatului, să anuleze proporţional o parte din credit sau să solicite rambursarea anticipată proporţională a unei părţi din împrumut.

    (d) Nealocarea sau nedisponibilizarea tragerilor către beneficiari prin autorităţile de management
    La notificarea scrisă a Băncii, Împrumutatul poate rambursa anticipat:
    (i) (aa) pentru prima tragere, la data care cade în 36 (treizeci şi şase) de luni de la semnarea prezentului contract de credit; şi
    (bb) pentru orice tragere care urmează primei trageri, la data care cade în 24 (douăzecişipatru) de luni de la o astfel de tragere;
    partea din împrumut care nu a fost alocată, dacă suma alocată este mai mică de 80% din această tragere, sau care a fost alocată, dar nu a fost disponibilizată unui beneficiar până la acea dată, dacă suma disponibilizată este mai mică de 70% din această alocare;

    (ii) partea din împrumut care nu a fost alocată sau care a fost alocată, dar nu a fost disponibilizată către un beneficiar (prin AM-uri, după caz) până la 31 decembrie 2015.



    4.03B Mecanismele plăţii anticipate
    Orice sumă cerută de Bancă în conformitate cu art. 4.03A, împreună cu orice dobândă acumulată şi orice despăgubire datorată conform art. 4.03C şi orice altă sumă plătibilă în baza prezentului contract de credit, aferentă sumei rambursate anticipat, va fi plătită la data indicată de Bancă, dată care va cădea nu mai devreme de treizeci (30) de zile de la data solicitării Băncii.

    4.03C Compensarea plăţii anticipate
    În cazul rambursării anticipate la apariţia unui eveniment menţionat în art. 4.03A(c) şi (d) (fiecare astfel de eveniment se va numi în continuare eveniment de rambursare anticipată compensabilă), compensarea, dacă există, va fi determinată în conformitate cu art. 4.02B.
    Dacă, în plus, conform oricărei prevederi din art. 4.03B, Împrumutatul plăteşte anticipat o tranşă la o dată, alta decât data de plată relevantă, Împrumutatul va despăgubi Banca cu o astfel de sumă, după cum Banca va certifica faptul că este necesar să o compenseze pentru primirea de fonduri la o altă dată decât data de plată relevantă.


    4.04 Aplicarea plăţilor anticipate parţiale
    Dacă Împrumutatul rambursează, anticipat, parţial o tranşă, suma rambursării anticipate va fi aplicată pro rata sau, la opţiunea sa, în ordinea inversă a scadenţei fiecărei rate restante.
    Dacă Banca cere o rambursare parţială anticipată a tranşelor, Împrumutatul, pentru a se conforma cu solicitarea, poate, prin notificarea Băncii, transmisă în termen de cinci (5) zile bancare de la primirea de către Împrumutat a cererii Băncii, să aleagă tranşele care se rambursează anticipat şi să exercite opţiunea sa pentru aplicarea sumelor plătite anticipat.
    Prevederile art. 4 nu vor afecta prevederile art. 10.


    ART. 5
    Plăţi
    5.01 Definirea datei de plată
    În prezentul contract de credit:
    (a) Data de plată înseamnă:
    (i) pentru o tranşă cu rată fixă, plăţi semestriale la data de ... şi data de .../sau anuale la data de .../ aşa cum se menţionează în Avizul de tragere; şi
    (ii) pentru o tranşă cu rată variabilă, plăţi trimestriale la data de .../..,/...,/şi ..../, plăţi semestriale la data de .../şi .../ sau plăţi anuale la data de 15 mai, până la Data maturităţii, sub rezerva că, în cazul în care această dată nu este o zi bancară relevantă, aceasta înseamnă:
    (iii) pentru o tranşă cu rată fixă, următoarea zi bancară relevantă, fără ajustarea dobânzii datorate conform art. 3.01;
    (iv) pentru o tranşă cu rată variabilă, următoarea zi, dacă există, din acea lună calendaristică, care este o zi bancară relevantă, sau cea mai apropiată zi bancară relevantă precedentă cu ajustarea corespunzătoare a dobânzii, datorate potrivit art. 3.01; şi

    (b) Zi bancară relevantă înseamnă:
    (i) pentru EURO, o zi în care funcţionează sistemul automat transeuropean de transfer rapid cu decontare pe bază brută în timp real TARGET; şi
    (ii) pentru orice altă valută, o zi în care băncile sunt deschise pentru activitate normală, în centrul financiar principal local al valutei respective.



    5.02 Convenţia de calcul al zilelor
    Orice sumă datorată de Împrumutat în baza prezentului contract de credit, sub formă de dobândă, despăgubire sau comision, şi calculată pentru o fracţiune din an va fi stabilită pe baza următoarelor convenţii:
    (a) pentru o tranşă cu rată fixă, un an de 360 de zile şi o lună de 30 de zile; şi
    (b) pentru o tranşă cu rată variabilă, un an de 360 de zile [dar 365 de zile (invariabil) pentru GBP] şi numărul efectiv de zile scurse.


    5.03 Data şi locul efectuării plăţii
    Orice sume, altele decât dobânda, despăgubirea şi suma principală, sunt plătibile în decurs de şapte (7) zile de la primirea de către Împrumutat a solicitării Băncii.
    Fiecare sumă plătibilă de către Împrumutat conform prezentului contract de credit se va plăti în contul comunicat de Bancă Împrumutatului. Banca va comunică contul cu minimum cincisprezece (15) zile înainte de data scadenţei pentru prima plată de către Împrumutat şi va notifica orice schimbare de cont cu minimum cincisprezece (15) zile înainte de data primei plăţi căreia i se aplică schimbarea. Această perioadă de înştiinţare nu se aplică în cazul plăţilor efectuate în conformitate cu art. 10.
    O sumă datorată de Împrumutat va fi considerată plătită la primirea acesteia de către Bancă.


    ART. 6
    Angajamentele Împrumutatului
    6.01 Utilizarea împrumutului şi disponibilitatea altor fonduri
    Împrumutatul va folosi sumele împrumutului exclusiv pentru cofinanţarea naţională de la bugetul de stat a subproiectelor.
    Împrumutatul se va asigura că are disponibile celelalte fonduri stabilite în preambul (4) şi că aceste fonduri sunt cheltuite, în măsura cerută, pentru finanţarea subproiectelor relevante.
    Împrumutatul nu va disponibiliza nicio sumă din împrumut către beneficiari, în legătură cu orice subproiect, înainte de a efectua, în mod satisfăcător pentru autoritatea competentă, orice evaluare necesară de impact asupra mediului.

    6.02 Finalizarea fiecărui subproiect
    Împrumutatul, prin autorităţile de management, după caz, va determina beneficiarii să execute fiecare subproiect în concordanţă cu parametrii tehnici agreaţi la data alocării şi să îl finalizeze până la data finală specificată, care se poate modifica periodic cu acordul Băncii.

    6.03 Costul majorat al Proiectului
    În cazul în care costul total al Proiectului depăşeşte cifra estimată prezentată în preambul, Împrumutatul va obţine finanţare pentru a acoperi depăşirea costului fără a apela la Bancă, astfel încât să permită finalizarea subproiectelor în concordantă cu Descrierea tehnică. Intenţiile de finanţare a depăşirii de cost vor fi comunicate cu promptitudine Băncii.

    6.04 Procedura de achiziţie
    Împrumutatul se va asigura prin AM-uri că beneficiarii vor achiziţiona echipamente, servicii şi lucrări pentru fiecare subproiect:
    (a) în măsura în care acestea se aplică subproiectului relevant, în concordanţă cu legislaţia UE în general, cu directivele UE relevante şi cu legislaţia din România; şi
    (b) în măsura în care directivele UE nu se aplică, prin proceduri de achiziţie satisfăcătoare pentru Bancă care respectă criteriile de economie şi eficienţă.


    6.05 Continuarea angajamentelor prin subproiect
    Atât timp cât împrumutul este nerambursat, Împrumutatul se va asigura că fiecare beneficiar, prin AM:
    (a) întreţine: va întreţine, va repara, va face revizia generală şi va reînnoi toată proprietatea care face parte din subproiect, în aşa fel încât să asigure menţinerea acesteia în bună stare de funcţionare;
    (b) activele subproiectului: numai dacă Banca nu şi-a dat consimţământul anterior, în scris, să reţină titlul asupra şi posesiunea tuturor sau în mod considerabil a tuturor activelor ce fac parte din subproiect sau, în mod corespunzător, să înlocuiască şi să reînnoiască aceste active şi să menţină subproiectul în stare continuă de exploatare în conformitate cu scopul său iniţial; cu condiţia că Banca poate să îşi retragă consimţământul numai în cazul în care acţiunea propusă poate prejudicia interesele Băncii în calitate de creditor al Împrumutatului sau ar considera subproiectul neeligibil la finanţare de către Bancă potrivit statului său sau în baza art. 267 din Tratatul de la Roma;
    (c) asigurări: va asigura în mod corespunzător subproiectul pentru tipul de investiţie avut în vedere;
    (d) drepturi şi autorizaţii: va menţine în vigoare toate drepturile de acces sau de folosinţă şi toate autorizaţiile necesare pentru executarea şi exploatarea subproiectului;
    (e) mediu: va implementa şi va exploata subproiectul în conformitate cu legislaţia privind mediul.
    Legislaţia privind mediul înseamnă legile aplicabile ale Uniunii Europene, cu excepţia oricăror derogări convenite între România şi Uniunea Europeană, precum şi tratatele internaţionale aplicabile, al căror principal obiectiv este conservarea, protejarea sau îmbunătăţirea mediului.
    Mediu înseamnă următoarele, în măsura în care acestea afectează starea de sănătate a omului:
    (i) fauna şi flora;
    (ii) solul, apa, aerul, clima şi peisajul;
    (iii) mediul construit şi moştenirea culturală.

    În particular, Împrumutatul va întocmi raportări în conformitate cu Descrierea tehnică, incluzând: (i) un raport privind evoluţia subproiectului (aşa cum este definit în fiecare Descriere tehnică); şi (îi) un raport privind finalizarea subproiectului (aşa cum este definit în fiecare Descriere tehnică);

    (f) ajutor de stat: să implementeze şi să asigure realizarea subproiectelor în conformitate cu legislaţia UE privind ajutorul de stat.


    6.06 Vizite
    Împrumutatul va permite persoanelor desemnate de Bancă să viziteze amplasamentele, instalaţiile şi lucrările aferente subproiectului şi să efectueze astfel de verificări, după cum consideră necesar. În acest scop, Împrumutatul le va asigura acestora sau va avea grijă ca aceştia să primească toată asistenţa necesară.
    Împrumutatul se va asigura că AM-urile vor organiza vizitele de analiză diagnostic şi/sau de monitorizare ale reprezentanţilor BEI şi îi vor însoţi pe aceştia în cadrul acestor vizite şi va furniza acestora sau se va asigura că aceştia vor primi toată asistenţa necesară.

    6.07 Implementarea Proiectului
    Împrumutatul, prin autorităţile competente, se va asigura că:
    (a) mecanismele de implementare a Proiectului şi procedurile descrise în preambul sunt menţinute până la finalizarea Proiectului;
    (b) Unitatea centrală de coordonare responsabilă cu monitorizarea şi administrarea Contractului de credit funcţionează continuu;
    (c) aprobările necesare şi autorizaţiile legale pentru implementarea Proiectului vor fi obţinute în timp util şi că Banca va fi informată în consecinţă;
    (d) în cazul în care acest lucru nu a fost deja cerut de Comisia Europeană, autoritatea/autorităţile române competente vor furniza Băncii dovezi scrise rezumative [inclusiv formularele relevante A/B anexate la prezentul contract şi, acolo unde este cazul, avizul fundamentat /rezumatul netehnic (SNT), unde este aplicabil], atestând că toate subproiectele eligibile aprobate de Bancă înainte de disponibilizarea tranşelor anterioare către Împrumutat, ca parte din cofinanţarea naţională, sunt în conformitate cu toate aspectele legislaţiei de mediu din UE.


    6.08 Comitete de monitorizare
    Împrumutatul va avea grijă că reprezentanţii Băncii au dreptul să participe la comitetele de monitorizare a programelor UE şi, la cererea Băncii, primesc periodic rapoarte privind starea de implementare a Programului în conformitate cu cerinţele de raportare către Comisia Europeană.


    ART. 7
    Garanţie şi angajament negativ
    În cazul în care Împrumutatul furnizează o garanţie sau un drept de preferinţă sau o prioritate unei terţe părţi, Împrumutatul, dacă Banca îi solicită acest lucru, va furniza Băncii o garanţie echivalentă pentru îndeplinirea obligaţiilor sale în cadrul prezentului contract sau va acorda Băncii un drept echivalent de preferinţă ori de prioritate.
    Împrumutatul declară că în prezent nu există nicio astfel de garanţie, drept de preferinţă sau prioritate.

    ART. 8
    Informaţii
    8.01 Informaţii referitoare la subproiectul alocat
    Împrumutatul:
    (a) va transmite sau se va asigura că Banca primeşte, în limba engleză:
    (i) informaţii în conţinutul, forma şi la datele specificate în Descrierea tehnică sau convenite periodic de către părţile la prezentul contract de credit; şi
    (ii) orice informaţii sau alte documente suplimentare referitoare la finanţarea, achiziţia, implementarea, funcţionarea şi evaluarea de mediu a sau în legătură cu subproiectele alocate, pe care Banca le poate cere în mod rezonabil în vederea urmăririi evoluţiei fizice şi financiare a subproiectelor alocate,
    cu condiţia că, dacă astfel de informaţii sau documente nu sunt transmise Băncii la timp şi Împrumutatul nu repară omisiunea într-o perioadă rezonabilă de timp stabilită de Bancă în scris, Banca poate remedia deficienţa, în măsura posibilă, angajând personal propriu sau un consultant ori un alt terţ, pe cheltuiala Împrumutatului, iar Împrumutatul va furniza acestor persoane toată asistenţa necesară;

    (b) se va asigura că beneficiarii vor păstra şi vor menţine actualizate documentele relevante (inclusiv evaluările de mediu EIA, rezumatele netehnice ale evaluărilor EIA şi evaluările privind natura/biodiversitatea sau documente echivalente care stau la baza conformităţii cu directivele Uniunii Europene privind habitatele şi păsările) pentru a le pune la dispoziţia Băncii, la cerere. În cazul în care Banca solicită astfel de documente, Împrumutatul va furniza toate documentele cerute, cu promptitudine (în termen de 10 zile lucrătoare, având în vedere angajamentul Băncii din politica de comunicare publică de a răspunde la solicitări externe) de la primirea solicitării din partea Băncii;
    (c) în legătură cu informaţiile prezentate Băncii la efectuarea tragerii în cadrul prezentului contract de credit, va prezenta Băncii sau se va îngriji să i se prezinte Băncii, spre aprobare, orice modificare importantă a subproiectelor B alocate, în special cu privire la preţ, proiect, planuri, grafic de timp, plan de finanţare;
    (d) va informa cu promptitudine Banca despre:
    (i) orice acţiune ori protest iniţiat sau orice obiecţie ridicată de orice terţ sau orice plângere primită de Împrumutat sau orice litigiu important început împotriva acestuia, cu privire la probleme de mediu şi la alte probleme care afectează subproiectele alocate; şi
    (ii) orice fapt sau eveniment cunoscut Împrumutatului, care poate prejudicia în mod substanţial condiţiile de execuţie sau de derulare a subproiectelor alocate;

    (e) va transmite cu promptitudine Băncii fiecare versiune a documentaţiei relevante a Programului UE, incluzând, dar fără a se limita la acestea, documentele POS şi alte documente UE specificate în Descrierea tehnică;
    (f) se va asigura că Banca este în permanenţă informată cu privire la: (i) cadrul juridic în vigoare în sectorul alimentării cu apă, incluzând toate reglementările emise de autoritatea de reglementare din sectorul respectiv la nivel intermunicipal; şi (îi) orice strategii sau planuri emise în sectorul alimentării cu apă, incluzând orice instrucţiuni sau alte documente menite să asigure îndeplinirea obligaţiilor conform Directivei-cadru a Uniunii Europene pentru sectorul alimentării cu apă.


    8.02 Informaţii referitoare la Împrumutat
    Împrumutatul va informa imediat Banca cu privire la:
    (a) orice fapt care îl obligă să plătească anticipat orice datorie financiară sau orice finanţare UE;
    (b) orice fapt, eveniment sau decizie care constituie sau poate conduce la evenimentele descrise în art. 4.03A;
    (c) orice intenţie a sa de a garanta cu oricare dintre activele sale în favoarea unui terţ sau de a obţine furnizarea oricărei garanţii cu recurs asupra Împrumutatului, aşa cum este specificat în art. 7;
    (d) orice intenţie a sa de a renunţa la proprietatea asupra oricărei componente importante a subproiectului [conform art. 6.05(b)];
    (e) orice fapt sau eveniment care în mod rezonabil ar avea probabilitatea de a împiedica realizarea substanţială a oricărei obligaţii a Împrumutatului în cadrul Contractului de credit; şi
    (f) orice eveniment enumerat la art. 10.01, care a survenit sau se anticipează ori ameninţă că va surveni.


    8.03 Informaţii referitoare la beneficiari
    Împrumutatul, prin AM-uri, se va asigura că beneficiarii vor informa imediat Banca cu privire la orice intenţie a acestora de a renunţa la proprietatea asupra oricărei componente importante a subproiectului, dacă această modificare sau alterare ar putea avea un efect major asupra subproiectului respectiv, în ceea ce priveşte informaţiile comunicate Băncii anterior tragerii tranşei relevante.


    ART. 9
    Speze şi cheltuieli
    9.01 Impozite, taxe şi comisioane
    Împrumutatul va plăti toate impozitele, taxele, comisioanele şi alte impuneri de orice natură, inclusiv taxa de timbru şi taxele de înregistrare aferente încheierii şi execuţiei prezentului contract de credit sau a oricărui document aferent şi în legătură cu crearea, perfectarea, înregistrarea sau executarea oricărei garanţii pentru împrumut în măsură aplicabilă, incluzând, dar fără a se limita la aceasta, documentaţia executată şi transmisă sau măsurile luate pentru punerea în aplicare a art. 6, 7 şi 8 din Contractul de credit.
    Împrumutatul va rambursa integral suma principală şi va plăti dobânda, despăgubirile şi alte sume datorate în baza Contractului de credit, la valoarea brută, fără deducerea vreunei impuneri naţionale sau locale de orice fel, cu condiţia că, dacă Împrumutatul este obligat să facă o astfel de deducere, acesta va majoră suma de plată către Bancă, astfel încât după deducere suma netă primită de Bancă să fie egală cu suma datorată.

    9.02 Alte speze
    Împrumutatul va suporta toate spezele şi cheltuielile, inclusiv costurile profesionale, bancare sau de schimb valutar ocazionate de pregătirea, implementarea şi monitorizarea prezentului contract de credit sau a oricărui document aferent, inclusiv a oricărui amendament la acestea, şi de crearea, gestionarea şi realizarea oricărei garanţii aferente împrumutului, dacă există.
    Banca va furniza toate documentele-suport pentru perceperea unor astfel de speze, cu paisprezece (14) zile înainte ca cererea sa de plată să devină scadentă.


    ART. 10
    Rambursarea anticipată în caz de culpă
    10.01 Dreptul de a solicita rambursarea anticipată
    Împrumutatul va rambursa Împrumutul sau orice parte a acestuia, împreună cu dobânda acumulată, pe baza cererii scrise făcute în acest sens de Bancă, potrivit prevederilor de mai jos.
    10.01A Cerere imediată
    Banca poate face această solicitare imediat:
    (a) dacă Împrumutatul nu rambursează la data scadentă orice parte din împrumut, nu rambursează dobânda aferentă sau nu efectuează la data scadentă orice altă plată către Bancă, în condiţiile prevăzute de prezentul contract de credit;
    (b) dacă vreo informaţie importantă sau vreun document transmisă/transmis Băncii de către Împrumutat sau în numele acestuia, în legătură cu negocierea prezentului Contract de credit sau pe perioada cât acesta este în vigoare, se dovedeşte a fi fost incorectă/incorect în orice aspect semnificativ;
    (c) dacă, în urma oricărei neîndepliniri a obligaţiilor decurgând din prezentul contract de credit, Împrumutatului i se cere sau i se va cere după expirarea oricărei perioade contractuale de graţie aplicabile să ramburseze anticipat sau să termine înainte de termenul scadent orice alt împrumut ori obligaţie care rezultă din orice tranzacţie financiară;
    (d) dacă Împrumutatul este în imposibilitate de a-şi plăti datoriile la scadenţă sau suspendă plăţile ori face sau caută să facă, fără înştiinţarea scrisă prealabilă a Băncii, o înţelegere cu creditorii săi;
    (e) dacă survine vreun ordin, hotărâre a unei instanţe, poprire sau sechestru ori alt procedeu este impus sau executat asupra Împrumutatului ori asupra unei părţi din proprietatea acestuia şi care nu este anulat sau contestat prin proceduri corespunzătoare şi cu bună-credinţă în termen de treizeci (30) de zile şi care, în opinia rezonabilă a Băncii, ar afecta capacitatea Împrumutatului de a-şi realiza obligaţiile conform prezentului contract de credit; sau
    (f) dacă Împrumutatul nu îndeplineşte orice obligaţie cu privire la orice alt împrumut acordat de Bancă din resursele Băncii sau ale Uniunii Europene;
    (g) în general, dacă survine o schimbare adversă majoră în relaţia cu Împrumutatul.

    Schimbare adversă majoră înseamnă pentru scopul prezentului contract de credit, în relaţia cu Împrumutatul, orice eveniment sau schimbare de stare a Împrumutatului, comparativ cu starea sa de la data încheierii prezentului contract de credit, care, în opinia rezonabilă a Băncii, afectează substanţial capacitatea Împrumutatului de a-şi îndeplini obligaţiile conform contractului de credit sau care afectează substanţial orice garanţie acordată în cadrul acestuia.

    10.01B Cerere de rambursare anticipată după notificarea de a remedia
    De asemenea, Banca poate să facă o astfel de solicitare dacă problema nu este remediată într-o perioadă rezonabilă de timp, specificată în notificarea făcută de către Bancă Împrumutatului:
    (a) dacă Împrumutatul nu respectă vreo obligaţie majoră care decurge din Contractul de credit, care nu este menţionată în art. 10.01A;
    (b) dacă orice fapt precizat în preambul se modifică substanţial şi nu este restabilit în mod substanţial şi dacă respectiva modificare fie aduce prejudicii intereselor Băncii în calitate de creditor al Împrumutatului, fie afectează negativ realizarea sau exploatarea subproiectului.



    10.02 Alte drepturi legale
    Articolul 10.01 nu va limita niciun alt drept legal al Băncii de a solicita rambursarea anticipată a împrumutului.

    10.03 Despăgubiri
    10.03A Tranşe cu rată fixă a dobânzii
    În cazul unei cereri, conform art. 10.01 referitor la o tranşă cu rată fixă a dobânzii, Împrumutatul va plăti Băncii suma cerută, împreună cu o sumă calculată în conformitate cu art. 4.02B asupra oricărei sume care a a devenit scadentă şi plătibilă. Această sumă se va acumula de la data scadenţei specificate în cererea Băncii şi se va calcula luând în considerare faptul că rambursarea anticipată se efectuează la data astfel specificată.

    10.03B Tranşe cu rată variabilă a dobânzii
    În cazul unei cereri, conform art. 10.01 referitor la o tranşă cu rată variabilă a dobânzii, Împrumutatul va plăti Băncii suma cerută împreună cu o sumă egală cu valoarea actualizată de 0,15% (cincisprezece puncte de bază) pe an, care se calculează şi se acumulează asupra sumei datorate spre a fi rambursată anticipat, în acelaşi mod în care s-ar fi calculat şi acumulat dobânda, dacă acea sumă ar fi rămas scadentă potrivit graficului iniţial de amortizare al tranşei, până la Data de revizuire/conversie, dacă există, sau Data maturităţii.
    Această valoare actualizată se va stabili folosind o rată de actualizare, aplicată la fiecare Dată de plată relevantă. Rata de actualizare va fi rata BEI de redistribuire.

    10.03C Generalităţi
    Sumele datorate de Împrumutat conform prezentului articol vor fi plătibile la data rambursării anticipate specificată în cererea Băncii.


    10.04 Nerenunţare
    Neexercitarea sau exercitarea cu întârziere de către Bancă a oricăruia dintre drepturile sale conform prezentului articol nu va fi considerată ca o renunţare la un astfel de drept.
    Drepturile şi remediile prevăzute în prezentul contract sunt cumulative şi pot fi exercitate separat sau împreună şi nu exclud niciun alt drept sau remediu prevăzut de lege.

    10.05 Aplicarea sumelor primite
    Sumele primite de Bancă ca urmare unei cereri formulate conform art. 10.01 vor fi aplicate, în primul rând, pentru plata cheltuielilor (dacă există), a dobânzii şi daunelor şi, în doilea rând, pentru reducerea ratelor nerambursate în ordinea inversă a scadenţei. Banca va aplica sumele primite între tranşe după cum va considera de cuviinţă.


    ART. 11
    Lege şi jurisdicţie
    11.01 Legea care guvernează
    Prezentul contract de credit va fi guvernat de legile din Marele Ducat al Luxemburgului.
    Locul realizării prezentului contract de credit este sediul central al Băncii.

    11.02 Jurisdicţie
    Părţile supun prezentul contract de credit jurisdicţiei instanţelor competente ale Curţii Europene de Justiţie.

    11.03 Dovada sumelor datorate
    În orice acţiune juridică care decurge din prezentul contract de credit, certificarea de către Bancă a oricărei sume datorate Băncii, potrivit Contractului de credit, va constitui dovada prima facie a unei astfel de sume, prezentarea de contradovezi fiind permisă.


    ART. 12
    Dispoziţii finale
    12.01 Notificări ale părţilor
    Notificările şi alte comunicări adresate oricăreia dintre părţile la prezentul contract de credit se vor face în scris şi se vor transmite la adresele menţionate mai jos sau la alte adrese notificate în prealabil, în scris, celeilalte părţi:

┌────────────┬─────────────────────────┐
│ │100 bd. Konrad Adenauer │
│ │L-2950 │
│Pentru Bancă│Luxembourg │
│Pentru │Str. Apolodor nr. 17, │
│Împrumutat │sectorul 5, cod │
│ │050741, Bucureşti, │
│ │România │
└────────────┴─────────────────────────┘


    12.02 Forma notificării
    Notificările şi alte comunicări, pentru care sunt menţionate perioade fixe în prezentul contract de credit sau prin care se fixează perioade obligatorii pentru destinatar, se vor face în scris şi vor fi transmise personal, prin scrisoare recomandată, fax sau orice alte mijloace de transmitere care fac posibilă dovada primirii de către destinatar. Data înregistrării sau, după caz, data declarată a primirii documentului transmis va fi considerată decisivă pentru determinarea unei perioade.
    Notificările emise de Împrumutat potrivit oricărei prevederi din prezentul contract de credit vor fi trimise Băncii, dacă Banca va solicita acest lucru, însoţite de dovada satisfăcătoare a autorităţii persoanei sau persoanelor autorizate să semneze respectiva notificare în numele Împrumutatului şi de specimenul de semnătură certificat al persoanei sau persoanelor respective.

    12.03 Preambul, anexe şi documente anexate
    Preambulul şi următoarele anexe fac parte din prezentul contract de credit:
    Anexa A Descrierea tehnică şi responsabilităţi privind informarea
    Anexa B Definiţia EURIBOR şi LIBOR
    Anexa C Formular de Cerere de tragere (art. 1.02B)
    Anexa D Formular de Certificat din partea Împrumutatului (art. 1.04)
    Anexa E Revizuirea/Conversia ratei dobânzii


    Se anexează formatul următoarelor documente:
    Anexa I Formularele A/B
    Anexa II Forma opiniei juridice


    Drept care, părţile încheie prezentul contract de credit în trei (3) exemplare originale în limba engleză şi parafează fiecare pagină a Contractului de credit de către domnul Ştefan Nanu, director al Direcţiei de trezorerie şi datorie publică, şi doamna Katerina Neonaki, consilier în numele acestora.
    Bucureşti, 24 noiembrie 2008.


                    Semnat pentru şi în numele României,
                    Eugen Teodorovici,
                    secretar de stat
                    Semnat pentru şi în numele Băncii
                    Europeane de Investiţii,
                    Kollatz Ahnen,
                    vicepreşedinte

    ANEXA A.1

    la Contractul de credit
    A.1 DESCRIEREA TEHNICĂ
    A.1.1 Scop, locaţie
    Proiectul va sprijini, facilita şi accelera implementarea schemelor de investiţii potrivit Cadrului strategic naţional de referinţă al României şi programelor operaţionale cofinanţate de la Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) şi Fondul de coeziune (FC) în cadrul obiectivului de convergenţă în perioada de programare 2007-2013. Acesta va acoperi investiţiile eligibile cofinanţate de UE şi realizate de stat şi/sau alte autorităţi/promotori eligibili, axându-se în principal pe scheme de investiţii în infrastructura de transport, inclusiv pe măsuri de siguranţă şi de mediu, apă şi gospodărirea deşeurilor, protejarea ariilor de conservare a naturii, securitatea furnizării şi eficienţa energiei.
    Proiectele de prioritate naţională care nu beneficiază de sprijin nerambursabil UE, dar care sunt identificate în cadrul Planului naţional de dezvoltare în sectoarele sus-menţionate, pot fi, de asemenea, incluse, sub rezerva evaluării ex-ante a acestora de către BEI.
    Banca va furniza asistenţă tehnică, dacă este solicitată de Împrumutat, axându-se pe probleme de administrare şi implementare a Proiectului. Schemele vor fi amplasate pe tot cuprinsul României, toate încadrându-se în obiectivul de convergenţă.

    A.1.2 Descriere
    Împrumutul acordat de BEI va sprijini CSNR prin implementarea a trei programe operaţionale sectoriale (POS) selecţionate:
    ● POS Transport (toate axele)
    ● POS Mediu (toate axele, cu excepţia axei 5 - Implementarea infrastructurii adecvate de prevenire a riscurilor naturale în zonele cele mai expuse la risc)
    ● POS Competitivitate (axa 4)

    Structura sferei de cuprindere a Proiectului BEI - axele prioritare eligibile pentru finanţare de către BEI sunt indicate în tabelul de mai jos.
    Proiect BEI - axe eligibile pentru finanţare BEI

┌──────────────────────────────────────┐
│POS Transport │
├──────────────────────────────────────┤
│Axa 1 Modernizarea şi dezvoltarea │
│axelor prioritare TEN-T │
├──────────────────────────────────────┤
│Axa 2 Modernizarea altor │
│infrastructuri naţionale în afara │
│axelor prioritare TEN-T │
├──────────────────────────────────────┤
│Axa 3 Modernizarea sectorului de │
│transport în scopul creşterii │
│protecţiei mediului şi a sănătăţii │
│publice şi siguranţei pasagerilor │
├──────────────────────────────────────┤
│Axa 4 Asistenţă tehnică │
├──────────────────────────────────────┤
│POS Mediu │
├──────────────────────────────────────┤
│Axa 1 Apă şi ape uzate │
├──────────────────────────────────────┤
│Axa 2 Gospodărirea deşeurilor şi │
│reabilitarea terenurilor poluate │
│istoric │
├──────────────────────────────────────┤
│Axa 3 Termoficare urbană şi eficienţă │
│energetică │
├──────────────────────────────────────┤
│Axa 4 Sistem de management privind │
│protejarea naturii │
├──────────────────────────────────────┤
│Axa 6 Asistenţă tehnică │
├──────────────────────────────────────┤
│POS Competitivitate (numai pentru │
│subproiecte cu o valoare peste │
│25.000.000 euro) │
├──────────────────────────────────────┤
│Axa 4 Creşterea eficienţei energetice │
│şi a securităţii furnizării, în │
│contextul combaterii schimbărilor │
│climatice │
└──────────────────────────────────────┘


    A.1.3 Calendar
    Schemele se vor realiza şi finaliza în perioada 2007-2015.

    A.1.4 Alocarea fondurilor BEI (aprobări ale schemelor)
    Procedurile-standard ale Băncii pentru creditarea în cadrul împrumuturilor-cadru/de program structural, care se aplică tuturor schemelor cofinanţate din fonduri structurale UE (FC, FEDR, FSE). Banca va aloca în general fonduri numai pentru scheme eligibile care se justifică din punct de vedere economic, tehnic şi financiar şi sunt acceptabile din punctul de vedere al protecţiei mediului.
    Pentru fiecare alocare, Împrumutatul va depune o cerere-standard de alocare (scrisoare) în forma cerută de bancă, însoţită de:
    - tabel rezumativ de alocare (tabel A.3.1), indicând cumulativ toate alocările anterioare de fonduri BEI şi cererea de alocare curentă;
    – tabel de alocare (şi monitorizare) (tabel A.3.2), indicând toate schemele individuale care urmează să fie alocate;
    – lista schemelor, precizând schemele care:
    ● se supun evaluării impactului de mediu - EIA (în acest caz se va prezenta şi o descriere netehnică a EIA efectuate);
    ● au un impact asupra unei/unor arii protejate NATURA 2000 sau care se supun evaluării naturii/biodiversităţii (formularele A şi B din anexa A.3.4).


    Pentru fiecare alocare Împrumutatul va depune în plus o descriere a schemelor, în funcţie de mărimea sau natura schemei respective. În acest scop, se disting următoarele categorii:
    a) schemele cu un cost de investiţie sub 25 milioane euro sunt selectate de Împrumutat şi se supun în mod normal confirmării ex-post de către departamentele Băncii. Împrumutatul va prezenta schemele în formă tabelară, utilizând modelul din anexa 3.2 (sau în altă formă, sub rezerva negocierii ulterioare dintre Bancă şi Împrumutat), incluzând aspectele de mediu de mai sus, dacă este cazul. Împrumutatul va trebui totuşi să poată furniza un minim de informaţii, aşa cum este cerut de Comisia Europeană [anexa III la Regulamentul Comisiei (CE) 1.828/2006];
    b) schemele cu un cost între 25 milioane euro şi 50 milioane euro se prezintă ex-ante Băncii spre informare şi analiză înainte de finanţare în cadrul Proiectului. Împrumutatul va prezenta schema sub forma unei fişe de Proiect, conform anexei A.3.3. Banca îşi rezervă dreptul de a solicita informaţii suplimentare sau chiar de a face o evaluare parţială ori de profunzime a schemei, dacă consideră necesar;
    c) schemele cu un cost de peste 50 milioane euro vor fi tratate în principiu ca împrumuturi separate şi vor fi evaluate separat pentru includerea acestora la finanţare în cadrul Proiectului de către departamentele specializate ale Băncii. Schemele vor fi prezentate Consiliului de administraţie spre aprobare, înainte de disponibilizarea fondurilor Băncii către Împrumutat. Împrumutatul va furniza documentaţia cerută de Bancă, la latitudinea acesteia, după cum Banca solicită Împrumutatului acest lucru, de la caz la caz;
    d) toate schemele care nu sunt cofinanţate din fonduri structurale UE şi schemele referitoare la baraje şi deşeuri (instalaţii de tratare mecano-biologică, deşeuri energetice, deşeuri periculoase şi compost) se trimit Băncii spre aprobare ex-ante, însoţite de documente strategice relevante şi de alte documente-suport (analize etc.);
    e) schemele din sectorul energiei (POS Competitivitate - axa prioritară 4 Energie şi POS Mediu - axa prioritară 3 Termoficare urbană şi eficienţă energetică) sunt considerate a fi eligibile pentru finanţare de către BEI, dacă sunt în conformitate cu criteriile de eligibilitate ale Băncii din anexa A.1.5;
    f) schemele finanţate în cadrul POS Mediu - axa prioritară 5 Implementarea infrastructurii adecvate de prevenire a riscurilor naturale în zonele cele mai expuse la risc sunt excluse de la finanţare BEI în cadrul acestui împrumut;
    g) criterii generale de eligibilitate a investiţiilor la finanţarea de către Bancă:
    1. schemele vor cuprinde investiţii de capital definite în mod clar şi coerent, necesare pentru realizarea unui proiect cuprinzând toate elementele cu caracter permanent (tangibile sau intangibile), care sunt necesare pentru producerea sustenabilă a bunurilor sau serviciilor pe care Proiectul urmează să le furnizeze (tranzacţiile pur financiare nu sunt eligibile);
    2. în general, achiziţiile pentru realizarea schemelor se vor efectua în conformitate cu legislaţia naţională şi a UE şi, în particular, cu directivele Uniunii Europene privind achiziţiile 2004/17/CE şi 2004/18/CE şi vor respecta cerinţele privind publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (OJEU), dacă este cazul; şi
    3. schemele trebuie să respecte legislaţia de mediu a Uniunii Europene şi, în particular:
    ● directivele 79/409/CEE (Păsări); 85/337/ CEE (Evaluarea impactului asupra mediului), cu amendamente*1); 92/43/CEE (Habitate), 96/11/CE (IPPC) şi 2001/80/CE (Instalaţii mari de ardere), unde este cazul;
    *1) Directivele 97/11/CEE şi 2003/35/CE.

    ● principiile şi standardele din Declaraţia privind politica de mediu a Băncii*2);
    *2) http://www.eib.org/Attachments/thematic/environmental_statement_en.pdf



    h) sectoarele şi activităţile excluse în general de la finanţare BEI:
    ● producerea şi distribuirea armelor şi muniţiilor şi a echipamentului militar;
    ● producerea şi distribuirea tutunului sau produselor alcoolice;
    ● jocurile de noroc şi pariurile;
    ● facilităţile de detenţie, de exemplu închisori, secţii de poliţie, şcoli de corecţie;
    ● sectoare şi activităţi cu o dimensiune etică puternică, considerate a genera un risc reputaţional considerabil.


    Toate informaţiile vor fi furnizate Băncii în format electronic, în tabele, distribuite pe foi de lucru.
    În vederea derulării Proiectului, Banca îşi rezervă dreptul de a evalua, pe termen mediu, împreună cu Împrumutatul, procedurile de alocare.
    Categorii de proiecte şi componente ale proiectelor excluse din acest împrumut cadru:
    ● locuinţe, cu excepţia locuinţelor sociale din programele de reînnoire urbană şi/sau schemele de regenerare urbană;
    ● centrale electrice mari noi;
    ● incinerarea deşeurilor [inclusiv combustibilii derivaţi din deşeuri menajere (RDF)] şi prelucrarea deşeurilor toxice;
    ● activitatea normală de întreţinere;
    ● tranzacţii pur financiare care nu au legătură directă cu investiţii fizice noi;
    ● achiziţia de terenuri.




    ANEXA A.2

    la Contractul de credit
    A.2. INFORMAŢII CU PRIVIRE LA PROIECT CARE TREBUIE TRANSMISE BĂNCII ŞI METODA DE TRANSMITERE
    1. Trimiterea informaţiilor: desemnarea persoanei responsabile pentru transmiterea informaţiilor:
    Informaţiile de mai jos trebuie trimise Băncii sub responsabilitatea:

┌─────────────┬─────────────────────────────┐
│Compania │Ministerul Economiei şi │
│ │Finanţelor │
├─────────────┼─────────────────────────────┤
│Persoana de │Eugen Teodorovici │
│contact │ │
├─────────────┼─────────────────────────────┤
│Titlu │ │
├─────────────┼─────────────────────────────┤
│Funcţia/ │Secretar de stat │
│Departamentul│ │
├─────────────┼─────────────────────────────┤
│Adresa │Str. Apolodor nr. 17, │
│ │Bucureşti, România │
├─────────────┼─────────────────────────────┤
│Telefon │+40-21.319.97.39 │
├─────────────┼─────────────────────────────┤
│Fax │+40-21.312.20.11 │
├─────────────┼─────────────────────────────┤
│E-mail │eugen.teodorovici@mfinante.ro│
└─────────────┴─────────────────────────────┘


    Persoana de contact sus-menţionată este persoana care răspunde momentan de transmiterea informaţiilor.
    Împrumutatul va informa imediat BEI în cazul unei schimbări.

    2. Informaţii cu privire la aspecte specifice
    Împrumutatul va remite Băncii următoarele informaţii, cel mai târziu până la termenul-limită indicat mai jos.

┌────────────────────────┬─────────────┐
│Document/informaţii │Termen-limită│
├────────────────────────┼─────────────┤
│Evaluarea pe termen │ │
│mediu Efectuată de │ │
│Autoritatea de │ │
│management sau de alt │31 decembrie │
│organ de evaluare pentru│2010 │
│Comitetul de │ │
│monitorizare sau Comisia│ │
│Europeană │ │
├────────────────────────┼─────────────┤
│ │Cel puţin │
│ │anual, până │
│Rapoarte de audit, │la 31 │
│rapoarte privind │decembrie a │
│neregularităţi, rapoarte│anului │
│de evaluare referitoare │calendaristic│
│la implementarea │Pentru │
│fiecăruia din programele│proiecte │
│operaţionale sectoriale │mari, imediat│
│sau/şi a proiectelor │ce │
│individuale mari │documentele │
│ │devin │
│ │disponibile │
└────────────────────────┴─────────────┘


    3. Informaţii privind implementarea proiectului
    Împrumutatul va furniza Băncii următoarele informaţii asupra stadiului de implementare a proiectului, cel mai târziu până la termenul indicat mai jos:

┌──────────────┬─────────────┬─────────┐
│Document/ │ │Frecvenţa│
│informaţii │Termen-limită│de │
│ │ │raportare│
├──────────────┼─────────────┼─────────┤
│Raport privind│ │ │
│stadiul de │ │ │
│implementare a│ │ │
│proiectului │ │ │
│Subproiecte A │ │ │
│= rapoarte │ │ │
│anuale privind│ │ │
│stadiul de │ │ │
│implementare a│ │ │
│proiectului │ │ │
│trimise │ │ │
│Comisiei │ │ │
│Europene │ │ │
│Subproiecte B:│ │ │
│- scurtă │ │ │
│actualizare a │ │ │
│Descrierii │ │ │
│tehnice, │ │ │
│explicând │ │ │
│motivele │ │ │
│schimbărilor │ │ │
│semnificative │ │ │
│în raport cu │ │ │
│obiectivul │ │ │
│iniţial; │ │ │
│- o │ │ │
│actualizare a │ │ │
│datei de │ │ │
│finalizare a │ │ │
│fiecăreia │ │ │
│dintre │ │ │
│principalele │ │ │
│componente ale│ │ │
│Proiectului, │ │ │
│explicând │ │ │
│motivele │ │ │
│eventualelor │ │ │
│întârzieri; │ │ │
│- o │ │ │
│actualizare a │ │ │
│costului │ │ │
│proiectului, │ │ │
│explicând │30 iunie │ │
│motivele │pentru anul │Anual │
│oricăror │anterior │ │
│eventuale │ │ │
│majorări de │ │ │
│cost în raport│ │ │
│cu costul │ │ │
│bugetat │ │ │
│iniţial; │ │ │
│- o descriere │ │ │
│a oricărei │ │ │
│situaţii │ │ │
│majore cu │ │ │
│impact asupra │ │ │
│mediului; │ │ │
│- o │ │ │
│actualizare a │ │ │
│procedurilor │ │ │
│de achiziţie │ │ │
│(din afara │ │ │
│UE); │ │ │
│- o │ │ │
│actualizare a │ │ │
│necesităţii │ │ │
│sau utilizări │ │ │
│proiectului şi│ │ │
│explicaţii; │ │ │
│- orice │ │ │
│situaţie │ │ │
│semnificativă │ │ │
│care a apăru │ │ │
│şi orice risc │ │ │
│semnificativ │ │ │
│care poate │ │ │
│afecta │ │ │
│funcţionarea │ │ │
│proiectului; │ │ │
│- orice │ │ │
│acţiune │ │ │
│juridică, care│ │ │
│priveşte │ │ │
│proiectul, │ │ │
│care poate fi │ │ │
│în curs de │ │ │
│desfăşurare │ │ │
├──────────────┼─────────────┼─────────┤
│Declaraţia de │ │ │
│închidere (aşa│ │ │
│cum este │ │ │
│definită în │Până la 31 │ │
│art. 62 din │decembrie │ │
│Regulamentul │pentru anul │Anual │
│Consiliului │calendaristic│ │
│(CE) 1.083/ │anterior │ │
│2006 │ │ │
│solicitată de │ │ │
│Comisie │ │ │
└──────────────┴─────────────┴─────────┘


    4. Informaţii cu privire la încheierea lucrărilor şi a primului an de activitate
    Împrumutatul va furniza Băncii următoarele informaţii cu privire la finalizarea proiectului şi activitatea iniţială, cel mai târziu până la termenul indicat mai jos.

┌───────────────────────────────┬──────┐
│Document/informaţii │Termen│
├───────────────────────────────┼──────┤
│Raport privind finalizarea │ │
│proiectului │ │
│Subproiecte A = raportul │ │
│privind finalizarea programului│ │
│transmis Comisiei Europene │ │
│Subproiecte B: │ │
│- scurtă descriere a │ │
│caracteristicilor tehnice ale │ │
│Proiectului finalizat, │ │
│explicând motivele oricăror │ │
│modificări importante; │ │
│- data finalizării fiecăreia │ │
│dintre principalele componente │ │
│ale Proiectului, explicând │ │
│motivele oricărei eventuale │ │
│întârzieri; │ │
│- costul final al Proiectului, │ │
│explicând motivele oricărei │ │
│eventuale majorări de cost în │ │
│raport cu costul iniţial │31 │
│bugetat; │martie│
│- numărul locurilor de muncă │2016 │
│nou-create pe perioada │ │
│implementării proiectului: atât│ │
│locuri de muncă în timpul │ │
│implementării, cât şi locuri de│ │
│muncă permanente nou-create; │ │
│- o descriere a oricărei │ │
│situaţii majore cu impact │ │
│asupra mediului; │ │
│- actualizarea procedurilor de │ │
│achiziţie (din afara UE); │ │
│- actualizarea necesităţii sau │ │
│a utilizării Proiectului, cu │ │
│explicaţii; │ │
│- orice chestiune importantă │ │
│apărută şi orice risc │ │
│semnificativ care poate afecta │ │
│activitatea proiectului; │ │
│- orice acţiune juridică │ │
│referitoare la proiect, care │ │
│poate fi în curs de desfăşurare│ │
└───────────────────────────────┴──────┘


┌──────────────────┬───────────────────┐
│Limba rapoartelor │Engleză sau română │
└──────────────────┴───────────────────┘




    ANEXA A.3

    la Contractul de credit
    A.3 CERINŢE PRIVIND ALOCAREA ŞI MONITORIZAREA (FORMULARE BEI)
    A.3.1 Tabel rezumativ de alocare

┌──────────────┬───────────────────────┐
│Alocarea │ │
│Data: │nr. x │
│Numele │zz/ll/aaaa │
│proiectului │Facilitate de │
│BEI │cofinanţare CSNR │
│Numărul │(România) │
│proiectului │2008-2010 │
│BEI │ │
└──────────────┴───────────────────────┘

    TABEL REZUMATIV DE ALOCARE (PENTRU TOATE SCHEMELE INCLUSE ÎN PROIECTUL BEI)
    TRAGERI (cumulativ până la zz/ll/aaaa)

┌────────┬──────┬───────────┬───────────────┐
│Data │ │Procent din│Procent din │
│Tranşei │ │Tranşa(ele)│Tranşa(ele) BEI│
│BEI │Suma │BEI alocate│disponibilizate│
├────────┤(EURO)│proiectului│Beneficiarilor │
│(zz/ll/ │ │(%) │Finali │
│aaaa) │ │ │ │
├────────┼──────┼───────────┼───────────────┤
│data x │ │ │ │
├────────┼──────┼───────────┼───────────────┤
│.... │ │ │ │
├────────┼──────┼───────────┼───────────────┤
│.... │ │ │ │
├────────┼──────┼───────────┼───────────────┤
│cererea │ │ │ │
│curentă │ │ │ │
│(cea mai│ │ │ │
│recentă)│ │ │ │
├────────┼──────┼───────────┼───────────────┤
│Total │ │ │ │
└────────┴──────┴───────────┴───────────────┘

    Alocări (cumulat până la zz/ll/aaaa)

┌───────────────┬───────────┬───────────┬───────┬─────┬─────────┬───────────┐
│ │ │ │ │ │ │Intervalul │
│ │ │ │ │ │ │Costului │
│ │ │ │ │ │ │total al │
│Programe │Costuri │Contribuţia│Bugetul│Alte │ │schemelor │
│Operaţionale şi│totale │UE │de Stat│surse│Nr. ├─────┬─────┤
│priorităţi │(eligibile)│(EURO '000)│(EURO │(EURO│Schemelor│Cel │Cel │
│ │(EURO '000)│ │'000) │'000)│ │mai │mai │
│ │ │ │ │ │ │mic │mare │
│ │ │ │ │ │ │(EURO│(EURO│
│ │ │ │ │ │ │'000)│'000)│
├───────────────┼───────────┼───────────┼───────┼─────┼─────────┼─────┼─────┤
│POS Transport │ │ │ │ │ │ │ │
│(FC + FEDR) │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────┼───────────┼───────────┼───────┼─────┼─────────┼─────┼─────┤
│Axa 1 │ │ │ │ │ │ │ │
│Modernizare şi │ │ │ │ │ │ │ │
│dezvoltarea │ │ │ │ │ │ │ │
│axelor │ │ │ │ │ │ │ │
│prioritare │ │ │ │ │ │ │ │
│TEN-T (FC) │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────┼───────────┼───────────┼───────┼─────┼─────────┼─────┼─────┤
│Axa 2 │ │ │ │ │ │ │ │
│Modernizarea │ │ │ │ │ │ │ │
│altor │ │ │ │ │ │ │ │
│infrastructuri │ │ │ │ │ │ │ │
│naţionale în │ │ │ │ │ │ │ │
│afara axelor │ │ │ │ │ │ │ │
│prioritare │ │ │ │ │ │ │ │
│TEN-T (FEDR) │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────┼───────────┼───────────┼───────┼─────┼─────────┼─────┼─────┤
│Axa 3 │ │ │ │ │ │ │ │
│Modernizarea │ │ │ │ │ │ │ │
│sectorului de │ │ │ │ │ │ │ │
│transport în │ │ │ │ │ │ │ │
│scopul │ │ │ │ │ │ │ │
│creşterii │ │ │ │ │ │ │ │
│protecţiei │ │ │ │ │ │ │ │
│mediului şi a │ │ │ │ │ │ │ │
│sănătăţii │ │ │ │ │ │ │ │
│publice şi │ │ │ │ │ │ │ │
│siguranţei │ │ │ │ │ │ │ │
│pasagerilor │ │ │ │ │ │ │ │
│(FEDR) │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────┼───────────┼───────────┼───────┼─────┼─────────┼─────┼─────┤
│Axa 4 Asistenţă│ │ │ │ │ │ │ │
│tehnică (FEDR) │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────┼───────────┼───────────┼───────┼─────┼─────────┼─────┼─────┤
│POS Mediu (FC +│ │ │ │ │ │ │ │
│FEDR) │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────┼───────────┼───────────┼───────┼─────┼─────────┼─────┼─────┤
│Axa 1 Apa şi │ │ │ │ │ │ │ │
│ape uzate (FC) │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────┼───────────┼───────────┼───────┼─────┼─────────┼─────┼─────┤
│Axa 2 │ │ │ │ │ │ │ │
│Gospodărirea │ │ │ │ │ │ │ │
│deşeurilor şi │ │ │ │ │ │ │ │
│reabilitarea │ │ │ │ │ │ │ │
│terenurilor │ │ │ │ │ │ │ │
│poluate istoric│ │ │ │ │ │ │ │
│(FEDR) │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────┼───────────┼───────────┼───────┼─────┼─────────┼─────┼─────┤
│Axa 3 │ │ │ │ │ │ │ │
│Termoficare │ │ │ │ │ │ │ │
│urbană şi │ │ │ │ │ │ │ │
│eficienţă │ │ │ │ │ │ │ │
│energetică*) │ │ │ │ │ │ │ │
│(FC) │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────┼───────────┼───────────┼───────┼─────┼─────────┼─────┼─────┤
│Axa 4 Sistem de│ │ │ │ │ │ │ │
│management │ │ │ │ │ │ │ │
│privind │ │ │ │ │ │ │ │
│protejarea │ │ │ │ │ │ │ │
│naturii (FEDR) │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────┼───────────┼───────────┼───────┼─────┼─────────┼─────┼─────┤
│Axa 6 Asistenţă│ │ │ │ │ │ │ │
│tehnică (FEDR) │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────┼───────────┼───────────┼───────┼─────┼─────────┼─────┼─────┤
│POS │ │ │ │ │ │ │ │
│Competitivitate│ │ │ │ │ │ │ │
│(FEDR în │ │ │ │ │ │ │ │
│totalitate) │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────┼───────────┼───────────┼───────┼─────┼─────────┼─────┼─────┤
│Axa 4 Creşterea│ │ │ │ │ │ │ │
│eficienţei │ │ │ │ │ │ │ │
│energetice şi a│ │ │ │ │ │ │ │
│securităţii │ │ │ │ │ │ │ │
│furnizării, în │ │ │ │ │ │ │ │
│contextul │ │ │ │ │ │ │ │
│combaterii │ │ │ │ │ │ │ │
│schimbărilor │ │ │ │ │ │ │ │
│climatice │ │ │ │ │ │ │ │
│(FEDR) │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────┼───────────┼───────────┼───────┼─────┼─────────┼─────┼─────┤
│Proiect BEI │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────┴───────────┴───────────┼───────┼─────┴─────────┴─────┴─────┤
│Din care fonduri BEI alocate (EURO │ │ │
│'000) ├───────┼───────────────────────────┤
│Total fonduri BEI disponibilizate către│ │ │
│Beneficiarii Finali (EURO '000) ├───────┼───────────────────────────┤
│ │ │ │
├───────────────────────────────────────┼───────┴───────────────────────────┤
├───────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────┤
│Persoana responsabilă │Nume şi prenume │
├───────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────┤
│ │Funcţia │
├───────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────┤
│ │Departamentul │
├───────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────┤
│ │Ministerul Economiei şi Finanţelor │
├───────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────┤
│ │. . . . . . . . . . . . . . . . . .│
│Semnătura: │. . . . . . . . . . . . . . . . . .│
│ │. . . . . . . │
├───────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────┤
│Data: │ZZ/LL/AAAA │
├───────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────┤
│Locul: │BUCUREŞTI, ROMÂNI │
└───────────────────────────────────────┴───────────────────────────────────┘


    A.3.2 Tabele de alocare şi monitorizare pentru toate schemele - furnizate Băncii în mod regulat (sau la cerere) pe sectoare
    Tabel A.3.2
    Proiect BEI: FACILITATEA DE COFINANŢARE CNSR 2007-2013 (România, nr. 2008-0170)
    Autoritatea de Management (sector)..........

┌────────────┬───────────┬─────────┬──────────┬─────────┬───────────────┬────────────┬───────────────┬────────────┬────────────┬───────────┬─────────────┐
│ │ │ │ │ │Analiza de │ │Data de: │Cost total │Fonduri BEI │ │ │
│ │Axa │Locaţie │Beneficiar│ │mediu │ │ │ │ │ │ │
│Cod de │prioritară/│(judeţ/ │final │Descriere├───┬───────────┤Faza de ├───────┬───────┼───────┬────┼───────┬────┤Alte │Rentabilitate│
│identificare│domeniu │municipiu│(nume şi │proiect │ │Conservarea│implementare│ │ │ │ │ │ │contribuţii│econ. (ERR) │
│ │major de │sau │tip) │ │EIA│naturii │ │început│sfârşit│estimat│real│estimat│real│ │ │
│ │intervenţie│comună) │ │ │ │(Natura │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │2000) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────┼───────────┼─────────┼──────────┼─────────┼───┼───────────┼────────────┼───────┼───────┼───────┼────┼───────┼────┼───────────┼─────────────┤
│(1) │(2) │(3) │(4) │(5) │(6)│(7) │(8) │(9) │(10) │(11) │(12)│(13) │(14)│(15) │(16) │
├────────────┼───────────┼─────────┼──────────┼─────────┼───┼───────────┼────────────┼───────┼───────┼───────┼────┼───────┼────┼───────────┼─────────────┤
├────────────┼───────────┼─────────┼──────────┼─────────┼───┼───────────┼────────────┼───────┼───────┼───────┼────┼───────┼────┼───────────┼─────────────┤
├────────────┼───────────┼─────────┼──────────┼─────────┼───┼───────────┼────────────┼───────┼───────┼───────┼────┼───────┼────┼───────────┼─────────────┤
├────────────┴───────────┴─────────┴──────────┴─────────┴───┴───────────┴────────────┴───────┴───────┼───────┼────┼───────┼────┼───────────┼─────────────┤
│Total │ │ │ │ │ │ │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴───────┴────┴───────┴────┴───────────┴─────────────┘

    Note explicative:

    (4) Numele şi tipul beneficiarului final: statul, municipiul, beneficiar privat, ONG etc.

    (6) Rugăm indicaţi: NU - nu este necesară analiza de mediu EIA: S-O: - Anexa II proiect; DA - Anexa I proiect sau Anexa II. Dacă DA, furnizaţi o copie de pe rezumatul netehnic la momentul alocării sau îndată ce este disponibil.

    (7) Se referă la Natura 2000 sau la alte habitate de importanţă naţională sau internaţională. Rugăm indicaţi: NU - nu este necesară evaluarea; INS - s-a efectuat evaluarea şi impactul este nesemnificativ; IS - s-a efectuat evaluarea şi impactul este semnificativ - vă rugăm anexaţi Formularul B la alocare sau atunci când este disponibil, dar înainte de alocarea oricăror fonduri BEI pentru proiect.

    (8) Rugăm indicaţi faza de implementare a proiectului la data depunerii (SF, proiect preliminar, în curs de implementare, finalizat.... etc.)

    (9) , (10) Rugăm indicaţi care sunt ultimele estimări privind data de început şi cea de sfârşit a proiectului.

    (11) Costul iniţial total estimat al proiectului (aşa cum se raportează la CE, fixat la data cererii de alocare; această sumă trebuie să rămână neschimbată până la terminarea programului).

    (12) Ultima estimare: se va actualiza la fiecare cerere de alocare.

    (13) -, (16) Similar cu 11 şi respectiv 12.

    (17) Alte contribuţii: toate celelalte contribuţii din partea statului, la nivel regional, la nivel de municipalităţi, din partea beneficiarului, etc.

    (18) Rentabilitatea economică estimată în momentul alocării ex-ante, şi în momentul aprobării de către AM în cazul alocării ex-post (acolo unde este aplicabil)


    A.3.3 Fişa de proiect pentru schemele cu un cost cuprins între 25 mil. EURO şi 50 mil. EURO

┌──────────────────────────────────────┐
│FIŞA DE PROIECT │
│(pentru schemele cu costuri totale │
│cuprinse între 25 mil. EURO - 50 mil. │
│EURO, cu excepţia proiectelor majore │
│de mediu, pentru care aplicaţia │
│trebuie furnizată conform cerinţelor │
│CE) │
└──────────────────────────────────────┘

    FACILITATEA DE COFINANŢARE ÎN CADRUL CNSR (ROMÂNIA)
    2008-2010

┌──────────────┬───────────────────────┐
│Numele │ │
│Schemei: │Promotorul schemei │
│Numărul de │(Beneficiarul) │
│referinţă al │Locaţia: │
│schemei: │Sector: │
│Instituţia │Tipul: proiect nou/ │
│care o │extindere/reabilitare │
│implementează │Data: │
│Persoană │Semnătura │
│Contact: │Promotorului: │
│Contact │(Ministerul Economiei │
│(e-mail, │şi Finanţelor) │
│telefon) │ │
└──────────────┴───────────────────────┘

    1. Schema
    1.1 Descriere
    1.2 Motivele care stau la baza angajării Proiectului şi obiectivele principale
    1.3 Descrierea tehnică a proiectului cu prezentarea elementelor importante şi a capacităţilor de realizare
    1.4 Entitatea(ile) responsabilă(e) pentru definirea proiectului, realizarea şi monitorizarea
    1.5 Costul investiţiei (total) în EURO

┌────────────────────────────────────┬─┐
│Planificarea şi monitorizarea │=│
│Teren │=│
│Lucrări construcţie │=│
│Echipament │=│
│Altele │=│
│Cheltuieli tehnice neprevăzute │=│
│Devieri neprevăzute de preţ (....% │=│
│anual de creştere), dacă este cazul │=│
│Dobânda în perioada de construcţie │=│
│Total │ │
└────────────────────────────────────┴─┘


    1.6 Suma planificată a costurilor (în EURO)

┌──────┬──────┬──────┬──────┬─┬───────┐
│Anul │2007 │.... │.... │n│Total │
├──────┼──────┼──────┼──────┼─┼───────┤
│EURO │ │ │ │ │ │
└──────┴──────┴──────┴──────┴─┴───────┘


    1.7 Durata de viaţă economică/tehnică (ani)
    1.8 Perioada de implementare (date: lună, an)
    a) Început:
    b) Sfârşit:

    1.9 Autorizaţii necesare implementării/operării proiectului
    Rugăm furnizaţi numele autorităţii(lor) care emit autorizările relevante şi dacă aceste autorizări au fost emise. În caz contrar vă rugăm indicaţi data estimativă de emitere.

    1.10 Locurile de muncă afectate de investiţie
    Numărul locurilor de muncă care vor fi create, garantate sau pierdute ca o consecinţă a proiectului

┌─────────────────────────────────────┬┐
│a) în timpul construcţiei: ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│b) după construcţie (funcţionare şi ││
│mentenanţă) - asigurate: ││
└─────────────────────────────────────┴┘


    1.11 Indicatori cantitativi
    Vă rugăm indicaţi producţia fizică/rezultatul în urma realizării proiectului

┌─────────────────┬──────┬─────────────┐
│Numele şi │Anul │Valoarea │
│definirea │de │urmărită │
│indicatorului │bază │(anul) │
├─────────────────┼──────┼─────────────┤
│a) ... │ │ │
├─────────────────┼──────┼─────────────┤
│b) │ │ │
├─────────────────┼──────┼─────────────┤
│c) │ │ │
└─────────────────┴──────┴─────────────┘


    1.12 Achiziţiile
    Metoda şi caracteristicile achiziţiei

    1.13 Impactul de mediu
    a) O scurtă descriere a efectelor proiectului asupra mediului
    b) Proiectul prezintă riscuri sau avantaje specifice de mediu?
    c) Conformitatea cu cerinţele de mediu (la nivel local, naţional şi UE) şi o descriere succintă a măsurilor adoptate de conformare cu aceste cerinţe, dacă este cazul: indicaţi dacă EIA este necesar şi dacă proiectul este situat/are impact în cuprinsul/asupra siturilor Natura 2000 - în cazuri afirmative, furnizaţi informaţii asupra deciziilor administrative şi de evaluare a unor astfel de proiecte, iar Banca poate solicita şi alte informaţii (de exemplu o copie a rezumatului netehnic al EIA, analize de impact asupra siturilor Natura 2000)

    1.14 Operarea şi mentenanţa facilităţilor:
    a) Modul de organizare a funcţionării şi mentenanţei Schemei:
    b) Costurile de operare şi mentenanţă şi bugetul disponibil pentru operare şi mentenanţă

    1.15 Aspecte economice şi financiare
    a) Populaţia care beneficiază de Schema respectivă, sau altă analiză pertinentă privind cererea Schemei (de ex. traficul)
    b) dacă este cazul, un rezumat al analizei cost-beneficiu sau de fezabilitate
    c) dacă este cazul, mecanismul de recuperare a costurilor (vor fi obligaţi utilizatorii să contribuie la costurile Schemei? Politica tarifară?)


    2. Concluzii generale şi recomandări

┌──────────────────────────────────────┐
│ │
└──────────────────────────────────────┘

    Locul:
    Data:
    Promotorul:
    Persoana responsabilă:




    ANEXA B

    la Contractul de credit
    DEFINIŢIILE EURIBOR ŞI LIBOR
    A. EURIBOR
    EURIBOR înseamnă:
    (i) cu privire la orice perioadă relevantă, incluzând o perioadă de referinţă aferentă ratei de dobândă variabilă cu marjă fixă sau orice altă perioadă de timp de cel puţin o lună , rata dobânzii pentru depozitele în euro pentru o perioadă reprezentând numărul de luni întregi cel mai apropiat, care corespunde duratei perioadei de timp;
    (ii) cu privire la orice perioadă relevantă mai mică de o lună, rata dobânzii la depozitele în euro pentru un termen de o lună; şi
    (iii) cu privire la orice perioadă relevantă, incluzând o perioadă de referinţă a ratei variabile sau orice altă perioadă de timp mai mare de o lună (dar nu un număr de luni întregi) rata (rata interpolată) care rezultă din interpolarea liniară prin referinţă la două rate pentru depozite în euro, dintre care una este aplicabilă unei perioade de luni întregi, mai scurtă decât durata perioadei relevante, iar cealaltă este aplicabilă unei perioade de luni întregi, mai lungă decât durata perioadei relevante.
    (perioada pentru care se utilizează rata fiind denumită în continuare perioada reprezentativă),
    aşa cum este publicată la ora 11,00 a.m. ora Bruxelles-ului sau la o oră mai târzie acceptabilă pentru Bancă, în ziua (data de restabilire) care cade cu două zile bancare relevante înainte de prima zi a perioadei relevante, pe pagina EURIBOR 01 sau pe paginile următoare sau, în lipsa acestor pagini, prin orice alte mijloace alese în acest scop de Bancă.

    Dacă o asemenea rată nu se publică, Banca va solicita principalelor 4 sedii ale unor bănci importante din zona euro, alese de Bancă, să coteze ratele oferite de fiecare dintre ele la depozitele în euro, cu valoare similară, la aproximativ ora 11,00 a.m., ora Bruxelles-ului, la data de restabilire, către principalele bănci de pe piaţa interbancară din zona euro pentru o perioadă egală cu perioada reprezentativă. Dacă sunt obţinute cel puţin două cotaţii, rata pentru data de restabilire va fi media aritmetică a acestor cotaţii.
    Dacă sunt furnizate mai puţin de două rate, rata pentru data de restabilire va fi media aritmetică a ratelor cotate de principalele bănci din zona euro, alese de Bancă, la aproximativ ora 11,00 a.m., ora Bruxelles-ului, în ziua care cade cu două zile bancare relevante după data de restabilire, pentru creditele euro cu o valoare similară, către băncile europene importante pentru o perioadă egală cu perioada reprezentativă.

    B. LIBOR USD
    LIBOR înseamnă, cu privire la USD:
    (i) cu privire la orice perioadă relevantă, incluzând o perioadă de referinţă aferentă ratei de dobândă variabilă cu marjă fixă sau orice altă perioadă de timp de cel puţin o lună, rata dobânzii pentru depozitele pe o perioadă reprezentând numărul de luni întregi cel mai apropiat, care corespunde duratei perioadei de timp; şi
    (ii) în ceea ce priveşte o perioadă relevantă mai mică de o lună, rata dobânzii pentru depozite în USD pentru o perioadă de o lună
    (perioadă pentru care rata este denumită în continuare perioadă reprezentativă),
    astfel cum este stabilită de Asociaţia Bancherilor Britanici şi anunţată de furnizorii de ştiri financiare la ora 11,00 a.m., ora Londrei, sau la o oră ulterioară acceptabilă pentru Bancă în ziua (data de restabilire) care cade cu două zile bancare în Londra, înainte de prima zi a perioadei relevante.

    Dacă o asemenea rată nu este astfel anunţată de oricare furnizor de ştiri financiare acceptabil pentru Bancă, Banca va solicita principalelor birouri din Londra a patru bănci mari de pe piaţa interbancară din Londra, alese de Bancă, să coteze rata la care depozitele în USD, de o valoare similară, sunt oferite de fiecare dintre ele la aproximativ ora 11,00 a.m., ora Londrei, la data de restabilire, către cele mai importante bănci de pe piaţa interbancară din Londra pentru o perioadă egală cu perioada reprezentativă. Dacă cel puţin două asemenea rate sunt obţinute, rata va fi media aritmetică a cotaţiilor obţinute.
    Dacă sunt obţinute mai puţin de două rate, Banca va cere principalelor birouri din New York a patru bănci mari de pe piaţa interbancară din New York, alese de Bancă, să coteze rata la care depozitele în USD, de valoare similară, sunt oferite de fiecare dintre ele la aproximativ ora 11,00 a.m., ora New Yorkului, în ziua care cade cu două zile bancare în New York după data de restabilire, către cele mai importante bănci de pe piaţa europeană, pentru o perioadă egală cu perioada reprezentativă. Dacă sunt obţinute cel puţin două rate, rata va fi media aritmetică a cotaţiilor obţinute.

    C. LIBOR GBP
    LIBOR înseamnă în ceea ce priveşte GBP:
    (i) în ceea ce priveşte orice perioadă relevantă, incluzând o perioadă de referinţă aferentă ratei de dobândă variabilă cu marjă fixă, sau orice altă perioadă de cel puţin o lună, rata dobânzii pentru depozite pentru o perioadă reprezentând numărul de luni întregi cel mai apropiat corespunzând duratei acelei perioade; şi
    (ii) în ceea ce priveşte o perioadă relevantă mai mică de o lună, rata dobânzii pentru depozitele în GBP pentru o perioadă de o lună
    (perioada pentru care se stabileşte rata fiind denumită în continuare perioadă reprezentativă),
    astfel cum este stabilită de Asociaţia Bancherilor Britanici şi anunţată de furnizorii de ştiri financiare la ora 11,00 a.m., ora Londrei, sau la o oră ulterioară acceptabilă pentru Bancă în ziua (data de restabilire) în care începe perioada relevantă sau dacă ziua respectivă nu este o zi bancară în Londra, în următoarea zi care este zi bancară în Londra.


    Dacă o asemenea rată nu este astfel anunţată de orice furnizor de ştiri financiare acceptabil pentru Bancă, Banca va cere principalelor birouri din Londra a patru bănci mari de pe piaţa interbancară din Londra alese de Bancă (bănci de referinţă) să coteze rata la care depozitele în GBP, cu valoare similară, sunt oferite de fiecare dintre ele la aproximativ ora 11,00 a.m., ora Londrei, la data de restabilire, către principalele bănci de pe piaţa interbancară din Londra pentru o perioadă egală cu perioada reprezentativă. Dacă sunt obţinute cel puţin două asemenea cotaţii, rata va fi media aritmetică a cotaţiilor obţinute.
    Dacă se obţin mai puţin de două rate, rata va fi media aritmetică a ratelor cotate la aproximativ ora 11,00, ora Londrei, la data de restabilire, de către principalele bănci din Londra (alese de Bancă) pentru creditele în GBP, cu o valoare similară, către principalele bănci europene pentru o perioadă egală cu perioada reprezentativă.

    D. Generalităţi
    Pentru scopurile definiţiilor de mai sus:
    (i) zi bancară în Londra înseamnă o zi în care băncile sunt deschise pentru tranzacţii obişnuite în Londra, iar zi bancară în New York înseamnă o zi în care băncile sunt deschise pentru tranzacţii obişnuite în New York;
    (ii) toate procentele care rezultă din orice calcule la care se face referire în această anexă vor fi rotunjite, dacă este cazul, către cea mai apropiată o sută de miime a unui punct procentual, cu jumătăţile rotunjite superior;
    (iii) Banca va informa Împrumutatul fără întârziere cu privire la cotaţiile primite de Bancă;
    (iv) dacă oricare dintre prevederile precedente se află în contradicţie cu prevederile adoptate sub îndrumarea EURIBOR FBE şi EURIBOR ACI, în ceea ce priveşte EURIBOR, şi a Asociaţiei Bancherilor Britanici, în ceea ce priveşte LIBOR, Banca poate amenda, prin notificare către Împrumutat, acea prevedere pentru a fi în linie cu asemenea alte prevederi.



    ANEXA C

    la Contractul de credit
              Formular de Cerere de Tragere (Articolul 1.02B) - Formular pentru Împrumutat
              România - FACILITATEA DE COFINANŢARE CSNR
    Data:

┌──────────────────────────────────────┐
│Vă rugăm să procedaţi la următoarea │
│tragere: │
├┬─────────────┬───────────────────────┤
││Nume Împrumut│ │
││(*): │FACILITATE DE │
├┼─────────────┤COFINANŢARE CSNR │
││Data semnării│ │
││(*): │ │
├┴─────────────┴───────────────────────┤
└──────────────────────────────────────┘


┌┬┬───────────────────────────────────┬┐
│││Contract de Credit ││
├┼┼───────────────────────────────────┼┤
│││Număr FI: ││
└┴┴───────────────────────────────────┴┘


┌────────────────┬┬────────────────────┐
│Valuta & suma ││ │
│cerută ││Data propusă de │
├─────────┬──────┤│tragere: │
│Valuta │Suma ││ │
├─────────┼──────┤│ │
└─────────┴──────┴┴────────────────────┘


┌───────┬───────────┬───────────┬┬─────────────────────┬┐
│ │Tipul ratei│ ││Rezervat pentru BEI ││
│ │dobânzii │ ││(valuta Contractului ││
│ │(Art. 3. │ ││de Credit) ││
│ │01) │ ││ ││
│ ├───────────┴───────────┴┼───────────┬────────┬┼┤
│ │ │Suma totală│EURO │││
│ ├───────────┬───────────┬┤a │mil. │├┤
│ │Rata (% sau│ ││creditului:│ │││
│ │Marja) │ │├───────────┴────────┴┼┤
│ ├───────────┴───────────┴┼───────────┬────────┬┼┤
│ ├───────────┬───────────┬┤ │ │├┤
│ │Frecvenţa │ ││Trasă până │ │││
│ │(Art. 3. │Anual [] ││la data: │ │││
│ │01) │ ││ │ │││
│ ├───────────┼───────────┼┼───────────┼────────┼┼┤
│ │ │Semestrial ││Sold rămas │ │││
│ │ │[] ││de tras ├────────┤├┤
│ │ │ ││ │ │││
│DOBÂNDĂ├───────────┼───────────┼┼───────────┼────────┼┼┤
│ │ │Trimestrial││înainte de │ │││
│ │ │[] ││tragere: │ │││
│ ├───────────┴───────────┴┼───────────┼────────┴┼┤
│ ├───────────┬───────────┬┼───────────┼────────┬┼┤
│ │Date de │ ││Tragere │ │││
│ │plată (Art.│ ││curentă: │ │││
│ │5) │ ││ │ │││
│ ├───────────┴───────────┴┼───────────┼────────┴┼┤
│ │ │ │ ││
│ │ │Sold rămas │ ││
│ ├───────────┬───────────┬┤de tras ├────────┬┼┤
│ │Data de │ ││după │ │││
│ │Revizuire/ │ ││tragere: │ │││
│ │conversie │ ││ │ │││
│ │(dacă este │ ││ │ │││
│ │cazul) │ │├───────────┴────────┴┼┤
│ │(dacă │ ││ ││
│ │există) │ ││ ││
├───────┴───────────┴───────────┴┼───────────┬────────┬┼┤
├───────┬───────────┬───────────┬┤Termen │ │├┤
│ │Frecvenţa │ ││limită de │</> │││
│ │de │Anual [] ││tragere: │ │││
│ │rambursare │ ││ │ │││
│ ├───────────┼───────────┼┼───────────┼────────┼┼┤
│ │ │Semestrial ││ │ │││
│ │ │[] ││ │ │││
│ ├───────────┴───────────┴┼───────────┴────────┴┼┤
│ ├───────────┬───────────┬┼───────────┬────────┬┼┤
│ │Metodologia│Rate egale ││Numărul │ │││
│ │de │[] ││maxim de │</> │││
│ │rambursare │ ││trageri: │ │││
│ ├───────────┼───────────┼┼───────────┼────────┼┼┤
│ │(Art. 4. │Anuităţi ││ │ │││
│ │01) │constante │├───────────┴────────┴┼┤
│ │ │[] ││ ││
│ ├───────────┼───────────┼┤ ├┤
│ │ │Rată unică ││ ││
│ │ │[] │├───────────┬────────┬┼┤
│ │ │ ││ │ │││
│ ├───────────┼───────────┼┤Suma minimă│</> ├┼┤
│CAPITAL│ │Grafic de ││a Tranşei: │milioane│││
│ │ │amortizare ││ │ │││
│ │ │specificat │├───────────┴────────┴┼┤
│ │ │în ││ ││
│ │ │ ││ ││
│ ├───────────┼───────────┼┼─────────────────────┼┤
│ │ │Contractul ││ ││
│ │ │de Credit │├───────────┬────────┬┼┤
│ │ │[] ││Alocările │ │││
│ │ │ ││totale la │ │││
│ ├───────────┴───────────┴┤zi: │ │├┤
│ │ │ │ │││
│ ├───────────┬───────────┬┼───────────┼────────┼┼┤
│ │Prima dată │ ││Condiţii │ │││
│ │de │ ││precedente:│Da/Nu │││
│ │rambursare:│ ││ │ │││
│ ├───────────┴───────────┴┼───────────┼────────┤├┤
│ ├───────────┬───────────┬┤ │ │├┤
│ │Data finală│ ││ │ │││
│ │de │ ││ │ │││
│ │rambusare: │ ││ │ │││
└───────┴───────────┴───────────┴┴───────────┴────────┴┴┘

        Contul Împrumutatului care trebuie creditat:
        Cont. nr.: ...............................................................
        (vă rugăm indicaţi codul IBAN în cazul tragerilor în EURO, sau codul corespunzător pentru valuta relevantă)
        Cod BIC N°...............................................................
        Numele şi adresa băncii: ................................................
        Vă rugăm transmiteţi informaţiile relevante la:
        Numele şi semnătura autorizată a Împrumutatului:

    ANEXA D

    la Contractul de credit
    FORMULAR DE CERTIFICAT DIN PARTEA ÎMPRUMUTATULUI (art. 1.04B)
    Către: Banca Europeană de Investiţii
    De la: <//>
    [Data]
    Stimaţi domni,
    Referitor: Contract de credit între Banca Europeană de Investiţii şi România, datat <//> (denumit în continuare Contract de credit) Număr FI ....... număr Serapis 2008-0170
    Termenii definiţi în Contractul de credit au aceleaşi semnificaţii atunci când sunt folosiţi în această scrisoare.
    În scopurile articolului 1.04 din Contractul de credit, vă certificăm prin prezenta următoarele:
    (i) nu a survenit nicio modificare majoră în niciunul dintre aspectele Programului şi ale subproiectelor aferente, pentru care Împrumutatul este obligat să raporteze în baza art. 8.01, cu excepţia celor comunicate anterior de Împrumutat;
    (ii) nu a fost creată şi nu există nicio garanţie, preferinţă sau prioritate de tipul menţionat la art. 7;
    (iii) nu s-a produs niciunul dintre evenimentele menţionate în art. 4.03A sau art. 10.01;
    (iv) nu există niciun litigiu, procedură de arbitraj sau procedură de reglementare ori investigaţie în prezent pentru care am fost daţi în judecată şi care, dacă decizia este împotriva noastră, ar putea avea un efect advers major asupra capacităţii noastre de a ne îndeplini obligaţiile conform Contractului de credit; şi
    (v) dispunem de suficiente fonduri pentru a asigura finalizarea şi implementarea la termen a subproiectelor, în conformitate cu anexa A.1

    Cu stimă,
    pentru şi în numele
    < // >

    ANEXA E

    la Contractul de credit
    REVIZUIREA/CONVERSIA RATEI DOBÂNZII
    Pentru orice tranşă cu rată fixă sau tranşă cu rată variabilă se vor aplica următoarele prevederi:
    A. Definiţiile din această anexă
    Propunere de revizuire/conversie înseamnă o propunere făcută de Bancă, potrivit paragrafului B din această anexă, pentru o sumă care, la data propusă de revizuire/conversie, este de cel puţin 10.000.000 euro (zece milioane de euro) sau echivalentul acesteia.
    Revizuirea/conversia dobânzii înseamnă determinarea de noi condiţii financiare referitoare la rata dobânzii. În mod specific, acelaşi tip de rată a dobânzii (revizuire) sau un tip diferit de rată a dobânzii (conversie) se poate oferi pentru perioada rămasă a unei tranşe sau până la o nouă Dată de revizuire/conversie a dobânzii, dacă există.
    Data de revizuire/conversie a dobânzii înseamnă data precizată de Bancă în art. 1.02C, aceasta fiind o dată care cade:
    (a) cu cel puţin patru (4) ani înainte de Data maturităţii tranşei respective, în cazul unei tranşe rambursabile în rate; sau
    (b) cu cel puţin trei (3) ani înainte de Data maturităţii tranşei respective, în cazul unei tranşe rambursabile într-o singură rată.

    Cererea de revizuire/conversie a dobânzii înseamnă o notificare scrisă din partea Împrumutatului, transmisă cu cel puţin şaptezecişicinci (75) de zile înainte de Data de revizuire/conversie, prin care solicită Băncii să trimită o propunere de revizuire/conversie pentru tranşa respectivă. Cererea de revizuire/conversie a dobânzii va preciza de asemenea:
    (i) dacă conversia se face într-o tranşă cu rată fixă a dobânzii sau într-o tranşă cu rată variabilă a dobânzii;
    (ii) datele de plată selectate în conformitate cu prevederile respective din art. 3.01; şi
    (iii) graficul preferat de rambursare selectat în conformitate cu art. 4.01.


    B. Mecanismul de revizuire/conversie
    La primirea unei Cereri de revizuire/conversie a dobânzii şi, dacă este cazul, după consultare cu Împrumutatul şi sub rezerva disponibilităţii, Banca va trimite Împrumutatului în fiecare zi bancară din intervalul cuprins între şaizeci (60) şi treizeci (30) de zile înaintea Datei de revizuire/conversie a dobânzii şi până la data acceptării de către Împrumutat o propunere, indicând:
    (i) rata dobânzii care se va aplica tranşei sau asupra unei părţi din aceasta, indicată în Cererea de revizuire/conversie a dobânzii, care este fie o rată fixă, fie o rată variabilă; şi
    (ii) că rata fixă sau rata variabilă se va aplica de la Data relevantă de revizuire/conversie până la Data maturităţii sau până la o nouă Dată de revizuire/conversie, dobânda fiind plătibilă trimestrial, semestrial sau anual în arierate la datele de plată stabilite.

    Împrumutatul poate accepta o propunere de revizuire/ conversie până la ora 16,00, ora Luxemburgului, în ziua transmiterii sale.
    Orice modificare la Contractul de credit solicitată de Bancă în această privinţă se va efectua printr-un act adiţional, care se va încheia cu cel puţin cincisprezece (15) zile înaintea Datei relevante de revizuire/conversie.

    C. Efectele revizuirii/conversiei
    În măsura în care Împrumutatul acceptă propunerea de revizuire/conversie, Împrumutatul va plăti dobânda acumulată la Data de revizuire/conversie şi apoi la datele de plată stabilite.
    Inclusiv până la Data de revizuire/conversie a dobânzii, prevederile Contractului de credit cu privire la tranşele cu rată fixă a dobânzii sau tranşele cu rată variabilă a dobânzii se vor aplica întregii tranşe respective. Începând cu Data de revizuire/conversie, prevederile referitoare la noul tip de rată a dobânzii se vor aplica până la noua Dată de revizuire/conversie a dobânzii sau până la Data maturităţii.

    D. Nerealizarea revizuirii/conversiei dobânzii
    În cazul în care Împrumutatul refuză propunerea de revizuire/conversie pentru tranşa respectivă sau în cazul în care părţile nu reuşesc să facă modificarea cerută de Bancă, conform paragrafului B, Împrumutatul va rambursa tranşa la Data revizuirii/conversiei, fără nicio despăgubire.



    ANEXA I

    FORMULARELE A/B
    Formular A - Pentru subproiecte fără riscuri cu efecte semnificative
    Declaraţie din partea autorităţii responsabile pentru monitorizarea siturilor importante pentru conservarea naturii*1)
    Autoritatea responsabilă ................................................
    În urma examinării*2) aplicaţiei pentru subproiectul ....................
    (numele) ................................................................
    care se va situa în .....................................................
    declarăm că (bifaţi în mod corespunzător):
    [] Subproiectul nu este probabil să aibă efecte semnificative asupra unui sit important pentru conservarea naturii*3), din următoarele motive:
    ........................................................................
    ........................................................................

    Prin urmare nu s-a considerat necesară o evaluare conform art. 6 (3) al Directivei 92/43/CEE.
    [] În urma evaluării corespunzătoare, potrivit art. 6(3) al Directivei 92/43/CEE, subproiectul nu va avea efecte negative semnificative asupra unui sit important pentru conservarea naturii*3).

    Anexăm o hartă la scala 1:100.000 (sau cea mai apropiată scală posibilă), indicând
    locaţia subproiectului, precum şi situl important pentru conservarea naturii, dacă există.
    Semnat: ........... Data ...........
    (Autoritatea responsabilă pentru monitorizarea siturilor care prezintă importanţă pentru conservarea naturii)
    Ştampila oficială:
    Formular B - Pentru subproiecte cu riscuri cu efecte semnificative
    Informaţii din partea autorităţii responsabile cu monitorizarea
    siturilor care prezintă importanţă pentru conservarea naturii*1)
    Autoritatea responsabilă: .............................................
    În urma analizei*4) aplicaţiei pentru Subproiectul ....................
    (numele) ..............................................................
    care se va situa în ...................................................
    furnizează următoarele informaţii

┌──────────────────────────────────────┐
│Ţara: │
│Autoritatea naţională competentă: │
│Adresa: │
│Persoana de contact: │
│Telefon, fax, e-mail: │
│Data: │
└──────────────────────────────────────┘

    *1) Aceasta include siturile protejate în cadrul reţelei Natura 2000 (inclusiv ariile speciale de conservare şi ariile speciale de protecţie), situri potenţiale Natura 2000, situri Ramsar, ariile internaţionale avifaunistice, siturile din reţeaua Emerald sau alte zone relevante.
    *2) Având în vedere cerinţele art. 6(3) din Directiva 92/43/CEE asupra conservării habitatelor naturale şi a faunei şi florei sălbatice.
    *3) Directivele 97/11/CE şi 2003/35/CE.
    *4) Având în vedere cerinţele art. 6(4) din Directiva 92/43/CEE asupra conservării habitatelor naturale şi a faunei şi florei sălbatice.

┌──────────────────────────────────────┐
│1. Subproiect │
└──────────────────────────────────────┘


┌──────────────────────────────────────┐
│Numele sitului afectat: │
│Acest sit este (bifaţi corespunzător):│
│Un sit identificat de autoritatea │
│naţională competentă ca încadrându-se │
│în art. 4(1) şi (2) din Directiva │
│Păsărilor (79/409/CEE) (Arie specială │
│de protecţie echivalentă cu Natura │
│2000) │
│Un sit identificat de autoritatea │
│naţională competentă ca încadrându-se │
│în art. 4 (1) din Directiva Habitate │
│(92/43/CEE) (Arie specială de │
│conservare echivalentă cu Natura 2000)│
│Numai pentru statele membre ale │
│Uniunii Europene: este această locaţie│
│o prioritate în ceea ce priveşte │
│habitatul sau speciile? │
│[] da [] nu │
│Un sit înregistrat în ultimul inventar│
│al ariilor internaţionale │
│avifaunistice (IBA 2000) sau (dacă │
│există) în alte inventare echivalente │
│mai detaliate acceptate de │
│autorităţile naţionale │
│O zonă umedă de importanţă │
│internaţională, aşa cum este stabilită│
│în Convenţia Ramsar, sau care se │
│califică pentru o astfel de protecţie │
│O locaţie care se încadrează în │
│Convenţia de la Berna asupra │
│conservării vieţii sălbatice şi a │
│habitatelor naturale europene (art. │
│4), îndeosebi un sit care întruneşte │
│criteriile reţelei Emerald │
│Zone protejate aflate sub incidenţa │
│legislaţiei naţionale privind │
│conservarea naturii │
│Un rezumat al subproiectului care are │
│efect asupra sitului: │
└──────────────────────────────────────┘


┌──────────────────────────────────────┐
│ │
└──────────────────────────────────────┘


┌──────────────────────────────────────┐
│2. Efecte negative │
└──────────────────────────────────────┘


┌──────────────────────────────────────┐
│Rezumatul evaluării efectelor negative│
│asupra sitului: │
│N.B.: acest rezumat se va axa pe │
│efectele adverse estimate asupra │
│valorii sitului pentru conservare │
│(habitate şi specii), va include │
│hărţile corespunzătoare şi va descrie │
│măsurile deja agreate pentru │
│diminuarea riscurilor. │
└──────────────────────────────────────┘


┌──────────────────────────────────────┐
│3. Soluţii alternative │
└──────────────────────────────────────┘


┌──────────────────────────────────────┐
│Rezumatul soluţiilor alternative avute│
│în vedere: │
│Motivele pentru care autorităţile │
│naţionale competente au ajuns la │
│concluzia că nu există soluţii │
│alternative: │
└──────────────────────────────────────┘


┌──────────────────────────────────────┐
│4. Motive imperative │
└──────────────────────────────────────┘


┌──────────────────────────────────────┐
│Motivul pentru realizarea acestui plan│
│sau subproiect în orice condiţii: │
│Motive imperative de interes public │
│major, inclusiv cele de natură │
│economică (în absenţa habitatelor/ │
│speciilor prioritare): │
│- sănătatea publică; │
│- siguranţă publică; │
│- consecinţe benefice de primă │
│importanţă pentru mediu; │
│- alte motive imperative de interes │
│public major*5). │
│Scurtă descriere a motivului: │
├──────────────────────────────────────┤
│*5) Dacă subproiectul este realizat în│
│Uniunea Europeană, se obţine avizul │
│Comisiei [vezi art. 6(4).2 din │
│Directiva Habitate]. │
└──────────────────────────────────────┘


┌──────────────────────────────────────┐
│5. Măsuri compensatorii │
└──────────────────────────────────────┘


┌──────────────────────────────────────┐
│Măsuri compensatorii prevăzute şi │
│grafic de realizare a acestora: │
└──────────────────────────────────────┘


    ANEXA II

    [antetul emitentului]
    BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIŢII
    bd. Konrad Adenauer
    Luxembourg - Kirchberg,
    Marele Ducat al Luxemburgului
    L-2590 Luxembourg
    În atenţia Departamentului juridic
    [data emiterii]
    OPINIE JURIDICĂ
    Ref: Contract de credit "România - Facilitatea
    de cofinanţare în cadrul CSNR"
    Domnilor,
    Emitem prezenta opinie juridică potrivit prevederilor art. 1.04 A (a) din Contractul de credit (Contract de credit) pentru Proiectul România - Facilitatea de cofinanţare în cadrul CSNR, în valoare de 1.000.000.000 euro (un miliard de euro), semnat la Bucureşti la [], între România, prin Ministerul Economiei şi Finanţelor (Împrumutatul), şi Banca Europeană de Investiţii (Banca)
    Termenii utilizaţi în continuare, dacă nu sunt definiţi în alt mod, vor avea aceleaşi înţelesuri ca în Contractul de credit.
    Am analizat originalul Contractului de credit şi orice alte legi, documente, după cum am considerat necesar sau corespunzător în scopul emiterii prezentei opinii juridice.
    1. Sub rezerva celor de mai jos, sunt de opinie că:
    (a) în conformitate cu prevederile art. 4 paragraful 1 lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publică, cu modificări şi completări ulterioare, prin Legea nr. 109/2008, cu modificările şi completările ulterioare, Guvernul, în numele României, este autorizat să contracteze datorie publică numai prin Ministerul Economiei şi Finanţelor, care are atribuţii privind contractarea directă, în numele şi în contul statului, şi de a rambursa împrumuturile de stat, inclusiv costurile aferente, în scopul finanţării deficitului bugetului de stat, finanţării temporare a deficitelor din anii precedenţi ale bugetului asigurărilor sociale de stat, până la alocarea de sume cu această destinaţie, finanţării deficitelor temporare ale bugetului de stat şi ale bugetului asigurărilor sociale de stat din exerciţiul curent, şi coroborat cu prevederile corespunzătoare ale Normelor metodologice de punere în aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publică, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.470/2007, cu modificările şi completările ulterioare, referitoare la împrumuturile acordate de instituţii financiare internaţionale a căror disponibilizare are la bază realizarea unor investiţii sectoriale (denumite în continuare Norme metodologice);
    (b) în baza prevederilor de mai sus şi în conformitate cu prevederile art. 3 paragraful (3^1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publică, modificată şi completată ulterior prin Legea nr. 109/2008, cu modificările şi completările ulterioare, şi potrivit prevederilor corespondente din normele metodologice relevante, Ministerul Economiei şi Finanţelor, reprezentând Guvernul României, a negociat şi a încheiat cu Banca Contractul de credit în sumă de 1.000.000.000 Euro (un miliard de euro) în cadrul Proiectului România - Facilitatea de cofinanţare în cadrul CSNR.
    (c) În conformitate cu prevederile art. 4, paragraful b.3 din normele metodologice, Contractul de credit a fost semnat corespunzător la Bucureşti în data de [], în numele României, de către [nume şi titlu], în calitate de reprezentant legal al României, în baza deplinelor puteri nr. [], emise în data de [] de către Ministerul Afacerilor Externe, cu aprobarea domnului Traian Băsescu, preşedintele României.

    2. Aprobarea Contractului de credit s-a realizat prin Ordonanţa de urgenţă nr. [inserează nr/data] în conformitate cu prevederile art. 115 paragraful 4 din Constituţia României, republicată, ale art. 4, paragraful 5 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publică şi ale art. 4.1 a) şi b), paragraful 3,6 din normele metodologice. În consecinţă, în conformitate cu cele mai sus-menţionate, Guvernul României a aprobat Contractul de credit prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr [] din data []. Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. [] din data [] de aprobare a Contractului de credit a fost publicată în Monitorul Oficial nr. [] din data [] şi supusă spre aprobare Parlamentului, în conformitate cu prevederile art. 115 paragraful (5) din Constituţia României.
    3. Alegerea legislaţiei din Marele Ducat de Luxemburg, ca lege aplicabilă Contractului de credit, este validă şi aplicabilă.
    4. Potrivit art. 11.02 din Contractul de credit, Curtea de Justiţie a Comunităţilor Europene va avea jurisdicţie în legătură cu orice pretenţii sau dispute între Împrumutat şi Bancă şi orice sentinţă a unei astfel de curţi în legătură cu Contractul de credit poate fi executată în România.
    5. În conformitate cu art. 9.01 din Contractul de credit, nicio taxă, comision sau alte costuri de orice natură, incluzând, dar fără a se limita la acestea, orice taxă de înregistrare sau transfer, timbru fiscal sau taxă similară, impusă de Împrumutat, sau orice subdiviziune politică sau autoritate fiscală, nu sunt plătibile în legătură cu executarea şi transmiterea Contractului de credit şi nici în legătură cu orice plată care urmează să fie efectuată de către Împrumutat către Bancă, în conformitate cu prevederile Contractului de credit.
    6. Toate autorizaţiile privind controlul operaţiunilor valutare care ar putea fi necesare pentru a primi fondurile, a rambursa creditul şi a plăti dobânda şi toate celelalte sume datorate în cadrul Contractului de credit sunt în vigoare; astfel de autorizări se extind asupra deschiderii şi menţinerii conturilor în care Împrumutatul specifică Băncii să disponibilizeze creditul.
    Pe baza celor de mai sus, sunt de opinie că există conformitatea cu toate cerinţele specificate în legi, regulamente şi acte juridice cu caracter obligatoriu care se aplică în prezent în România şi/sau care guvernează Contractul de credit în ceea ce priveşte legislaţia din România şi că Contractul de credit constituie o obligaţie a Împrumutatului şi care poate fi impus pentru executare, în baza prevederilor acestuia.
    Al dumneavoastră,
    ..................,
    [Numele semnatarului],
    director Direcţia generală juridică din
    Ministerul Economiei şi Finanţelor

    -------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016