Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   CONTRACT-CADRU din 20 iulie 2001  de achizitie a gazelor naturale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

CONTRACT-CADRU din 20 iulie 2001 de achizitie a gazelor naturale

EMITENT: AUTORITATEA NAT. DE REG. IN DOM. GAZ. NATURALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 512 din 28 august 2001

nr. .... din anul ......, luna ......, ziua .........

I. Pãrţile contractante
Societatea Comercialã ......, cu sediul în ......., str. .......... nr. ........, judeţul/sectorul ..... cod poştal ......, telefon ......, fax ........, înregistratã la oficiul registrului comerţului din ......... sub nr. .........., cod SIRUES ........, cod fiscal ........., având contul nr. ......., deschis la .........., reprezentatã legal prin ............., în calitate de producãtor/furnizor, titular al licenţei de furnizare a gazelor naturale, denumita în cele ce urmeazã vânzãtor, pe de o parte,
şi
Societatea Comercialã ..........., cu sediul în ......., str. ........... nr. ......., judeţul/sectorul ....., cod poştal ......, telefon ......., fax .........., înregistratã la oficiul registrului comerţului din ......... sub nr. ......., cod SIRUES ........., cod fiscal ........., având contul nr. ......., deschis la ........., reprezentatã legal de .............., în calitate de distribuitor, titular al licenţelor de distribuţie şi furnizare a gazelor naturale, denumita în cele ce urmeazã cumpãrãtor, pe de alta parte,
au convenit încheierea prezentului contract.
II. Terminologie
ART. 1
Termenii utilizaţi în prezentul contract sunt definiţi în anexa nr. 1.
III. Obiectul contractului
ART. 2
(1) Obiectul contractului îl constituie vânzarea de cãtre vânzãtor şi achiziţia de cãtre cumpãrãtor a unor cantitãţi determinate de gaze naturale, la preţul convenit, la punctele de predare/preluare comercialã stabilite de comun acord între pãrţile contractante.
(2) Cantitatea de gaze naturale achizitionata va fi livrata la punctele de predare/preluare comercialã, conform programului de livrãri convenit de pãrţi, cu respectarea prevederilor Regulamentului de programare, funcţionare şi dispecerizare a sistemului naţional de transport de gaze naturale, aprobat prin Decizia preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale nr. 52/2001, şi ale acordului tehnic.
(3) Programul de livrãri şi acordul tehnic sunt prevãzute în anexele nr. 2 şi, respectiv, 4.
(4) Achiziţiile de gaze naturale în baza prezentului contract se vor încadra în limita de +/-10% din cantitatea prevãzutã în programul de livrãri. În acest caz pãrţile au obligaţia de a justifica variatiile în livrare/achiziţie a gazelor naturale, în limitele stipulate mai sus.
(5) Cantitãţile de gaze naturale achiziţionate prin prezentul contract se vor determina prin corelare cu necesarul de consum ce urmeazã sa fie asigurat de cãtre distribuitorul, titular al licenţei de furnizare a gazelor naturale, în baza contractelor-cadru de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii captivi, aprobate prin Decizia preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale nr. 1/2000.
IV. Durata contractului
ART. 3
(1) Prezentul contract se încheie pe o perioada convenitã de pãrţi, de ........, dar nu mai mica de 3 ani.
(2) Pãrţile contractante pot conveni prelungirea prezentului contract prin încheierea de acte adiţionale, pentru perioade de minimum un an.
V. Predarea/ preluarea gazelor naturale; mãsurarea gazelor naturale
ART. 4
Predarea/preluarea gazelor naturale contractate se face la termenul, la locul - punctele de predare/preluare comercialã, în cantitatea şi în condiţiile de calitate, debit şi presiune convenite prin prezentul contract, pe baza de proces-verbal de predare/preluare, întocmit lunar, conform prevederilor acordului tehnic.
ART. 5
Cheltuielile ocazionate de predarea/preluarea gazelor naturale în punctele de predare/preluare comercialã vor fi suportate conform prevederilor acordului tehnic.
ART. 6
(1) Mãsurarea cantitãţilor de gaze naturale se face continuu, cu ajutorul contoarelor/sistemelor şi echipamentelor de mãsurare, care îndeplinesc condiţiile prevãzute în reglementãrile metrologice şi în standardele în vigoare. Determinarea cantitãţilor de gaze naturale în punctele de predare/preluare comercialã prevãzute în anexa nr. 2 se face zilnic, conform prevederilor acordului tehnic.
(2) Mãsurarea şi determinarea cantitãţilor de gaze naturale pot fi contestate justificat de cãtre partea interesatã; în acest caz se va proceda conform prevederilor acordului tehnic.
ART. 7
Calitatea gazelor naturale livrate va fi atestata lunar, pe baza buletinelor de analiza a probelor prelevate la punctele de predare/preluare comercialã. La solicitarea justificatã a uneia dintre pãrţi se vor efectua analize ori de câte ori este necesar, conform prevederilor acordului tehnic.
VI. Preţul gazelor naturale; modalitãţi şi condiţii de plata
ART. 8
Cumpãrãtorul va plati vânzãtorului contravaloarea gazelor naturale achiziţionate, la preţul convenit conform prevederilor anexei nr. 3.
ART. 9
(1) Dacã între cantitatea de gaze naturale contractatã şi cea efectiv furnizatã apar diferenţe, pãrţile vor proceda la regularizarea cantitãţilor de gaze naturale şi a contravalorii acestora în urmãtoarele cazuri:
a) prin înţelegerea pãrţilor, acestea îşi notifica reciproc intenţia de modificare a programului de livrare a gazelor naturale, cu minimum ........ zile calendaristice înainte de data livrãrii, cu respectarea prevederilor acordului tehnic şi a Regulamentului de programare, funcţionare şi dispecerizare a sistemului naţional de transport de gaze naturale;
b) în cazul reviziilor şi/sau al reparaţiilor anunţate de operatorul de transport cu minimum ........ zile calendaristice înainte de aceasta data, corespunzãtor prevederilor Regulamentului de programare, funcţionare şi dispecerizare a sistemului naţional de transport de gaze naturale.
(2) În situaţia în care cumpãrãtorul nu notifica vânzãtorului intenţia de modificare a programului de livrare cu minimum ........ zile calendaristice înainte de aceasta data, diferenţele care apar între cantitatea de gaze contractatã şi cea efectiv furnizatã nu se regularizeazã, caz în care cumpãrãtorul este obligat la plata cantitãţii contractate conform programului de livrãri convenit.
(3) Cumpãrãtorul se obliga sa cumpere şi sa plãteascã cantitatea de gaze naturale livrata de vânzãtor în plus fata de cantitatea prevãzutã în contract, conform anexei nr. 2, dacã livrarea s-a fãcut la solicitarea sau cu acordul prealabil al cumpãrãtorului şi dacã aceasta se încadreazã în limita maxima prevãzutã la art. 2 alin. (4).
(4) Dacã vânzãtorul livreaza o cantitate de gaze naturale mai mica decât cea prevãzutã în anexa nr. 2, dar se încadreazã în limita minima prevãzutã la art. 2 alin. (4), cumpãrãtorul nu va putea pretinde vânzãtorului sa suplimenteze livrãrile pana la atingerea cantitãţii prevãzute şi nici nu va putea pretinde vânzãtorului daune-interese.
ART. 10
(1) Plata contravalorii gazelor naturale achiziţionate prin prezentul contract se va face lunar, în termen de ........ zile calendaristice de la data comunicãrii facturii de cãtre vânzãtor, cu respectarea termenelor de plata a contravalorii gazelor naturale furnizate de societatea distribuitoare consumatorilor captivi, în baza contractelor-cadru de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii captivi, aprobate prin Decizia preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale nr. 1/2000.
(2) Plata gazelor naturale achiziţionate se realizeazã prin orice instrument legal de plata convenit între pãrţi.
(3) Facturarea gazelor naturale vândute, realizatã pe baza proceselor-verbale întocmite la punctele de predare/preluare comercialã, termenele de plata, nivelul penalitatilor, precum şi desemnarea bãncilor agreate pentru derularea operaţiunilor bancare se stabilesc de comun acord.
ART. 11
Vânzãtorul poate sa înştiinţeze cumpãrãtorul în legatura cu existenta unor cantitãţi disponibile de gaze naturale, în raport cu programul de livrãri. Modalitãţile concrete de primire de cãtre cumpãrãtor a acestor cantitãţi suplimentare de gaze naturale vor fi stabilite de comun acord, în funcţie de necesarul de consum şi de posibilitãţile de plata.
VII. Drepturi şi obligaţii
ART. 12
Drepturile şi obligaţiile pãrţilor contractante se stabilesc de acestea, cu respectarea celorlalte prevederi din prezentul contract.
VIII. Garanţii reale
ART. 13
(1) La data încheierii prezentului contract pãrţile sunt obligate sa îşi prezinte reciproc un instrument financiar de garantare a propriilor obligaţii, convenit de acestea.
(2) Garanţia prevãzutã la alin. (1) este destinatã îndeplinirii obligaţiilor contractuale ale pãrţilor, la adapostul unor evenimente viitoare neprevãzute, care ar putea sa îl aducã pe vânzãtor/cumpãrãtor în incapacitatea de a livra gazele naturale contractate ori în incapacitate de plata.
ART. 14
Contractele de garanţie vor fi perfectate o data cu încheierea contractului de achiziţie a gazelor naturale.
IX. Condiţii de desfãşurare a achiziţiei
ART. 15
Mãsurarea cantitãţilor de gaze naturale contractate se face în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
ART. 16
Pãrţile convin ca încheierea contractului pentru transportul gazelor naturale de la vânzãtor la cumpãrãtor se face de cãtre ...../(vânzãtor/cumpãrãtor)..... .
X. Clauza de confidenţialitate
ART. 17
(1) Pãrţile sunt obligate ca pe perioada valabilitãţii prezentului contract sa pãstreze confidenţialitatea datelor, a documentelor şi a informaţiilor obţinute în baza acestuia.
(2) Sunt exceptate de la prevederile alin. (1) urmãtoarele date, documente şi informaţii:
a) cele pentru a cãror dezvaluire s-a primit acordul scris al celeilalte pãrţi contractante;
b) cele care la data dezvaluirii lor sunt de circulaţie publica;
c) cele solicitate de organele abilitate ale statului, în baza unei obligaţii legale de informare.
XI. Rãspunderea contractualã
ART. 18
(1) În situaţia în care vânzãtorul nu îşi îndeplineşte din culpa obligaţia de livrare conform programului convenit prin contract sau şi-o îndeplineşte în mod necorespunzãtor, cumpãrãtorul este îndrituit sa solicite şi sa primeascã daune-interese, corespunzãtor prejudiciului cauzat.
(2) În cazul în care cumpãrãtorul nu îşi îndeplineşte din culpa obligaţia de plata a contravalorii gazelor naturale cumpãrate ori şi-o îndeplineşte în mod necorespunzãtor, acesta se obliga sa plãteascã vânzãtorului penalitãţi de ...... din valoarea neachitata la scadenta - cota procentualã pentru fiecare zi de întârziere.
(3) Pentru obligaţiile contractuale, altele decât cele prevãzute la alin. (1) şi (2), partea în culpa va plati celeilalte pãrţi daune-interese, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
XII. Rezilierea contractului
ART. 19
Rezilierea totalã sau parţialã a clauzelor prezentului contract nu are nici un efect asupra obligaţiilor deja scadente între pãrţi.
ART. 20
Pãrţile sunt îndreptãţite sa procedeze la rezilierea contractului în urmãtoarele situaţii:
a) neexecutarea de cãtre una dintre pãrţi a obligaţiilor contractuale;
b) declanşarea procedurii falimentului uneia dintre pãrţi;
c) dacã în termen de 30 de zile calendaristice de la data notificãrii intentiei de amendare a contractului pãrţile nu ajung la o înţelegere comuna în legatura cu modificarea şi/sau cu completarea acestuia.
ART. 21
Intenţia de reziliere a contractului trebuie notificatã celeilalte pãrţi în termen de ... zile calendaristice de la data exigibilitatii obligaţiei neindeplinite.
XIII. Condiţii de sistare temporarã a furnizarii gazelor naturale; consecinţe
ART. 22
Sistarea temporarã a furnizarii gazelor naturale se poate efectua la solicitarea scrisã a uneia dintre pãrţi, pentru o perioada de maximum ........ zile calendaristice, cu respectarea prevederilor Regulamentului de programare, funcţionare şi dispecerizare a sistemului naţional de transport de gaze naturale.
XIV. Notificãri
ART. 23
(1) Pãrţile sunt obligate ca pe parcursul derulãrii prezentului contract sa îşi notifice reciproc orice modificare a circumstanţelor avute în vedere la data semnãrii acestuia.
(2) Termenul de notificare este de 15 zile calendaristice de la data producerii modificãrii circumstanţelor, dacã prin prezentul contract nu se prevede un alt termen.
XV. Forta majorã
ART. 24
(1) Cazul de forta majorã este acel eveniment viitor, absolut imprevizibil şi insurmontabil, care exonereaza de rãspundere partea care îl invoca.
(2) Partea care invoca un caz de forta majorã este obligatã sa îl notifice celeilalte pãrţi în termen de 48 de ore de la încetarea evenimentului, urmatã de remiterea documentelor justificative în termen de 5 zile calendaristice de la aceeaşi data; de asemenea, partea în cauza este obligatã sa ia mãsurile posibile în vederea limitãrii consecinţelor produse de un asemenea caz.
(3) Cazurile de forta majorã vor fi certificate de Camera de Comerţ şi Industrie a României şi a Municipiului Bucureşti.
(4) În cazul în care forta majorã nu înceteazã în termen de 60 de zile calendaristice, pãrţile au dreptul sa solicite încetarea de plin drept a contractului, fãrã ca vreuna dintre ele sa pretindã daune-interese.
XVI. Legislaţia aplicabilã; soluţionarea litigiilor
ART. 25
Prezentul contract, precum şi obligaţiile pãrţilor care rezulta din derularea acestuia se supun legislaţiei romane în vigoare.
ART. 26
(1) Pãrţile convin ca toate neînţelegerile privind validitatea contractului sau cele rezultate din interpretarea, executarea sau încetarea acestuia sa fie rezolvate pe cale amiabila.
(2) În caz contrar litigiile vor fi deduse spre soluţionare instanţelor judecãtoreşti competente.
XVII. Cesiune
ART. 27
(1) Nici una dintre pãrţi nu va putea ceda sau transfera în orice mod, în tot sau în parte, drepturile şi/sau obligaţiile sale corelative decurgând din contract decât cu consimţãmântul scris şi prealabil al celeilalte pãrţi.
(2) Consimţãmântul prevãzut la alin. (1) trebuie notificat celeilalte pãrţi cu minimum .......... zile calendaristice înaintea datei cedarii sau a transferului; în condiţiile în care partea solicitatã nu notifica celeilalte pãrţi rãspunsul sau în termen de maximum ....... zile calendaristice, se prezuma ca aceasta nu a consimţit la cesiunea contractului.
XVIII. Alte clauze
ART. 28.
..............................................................
..............................................................
XIX. Clauze finale
ART. 29
În cazul schimbãrii formei juridice/reorganizãrii judiciare pãrţile se obliga sa comunice, în termen de maximum ...... zile calendaristice de la aceasta data, modul de preluare a obligaţiilor contractuale reciproce.
ART. 30
Pãrţile se obliga, una fata de cealaltã, sa detina pe toatã durata contractului aprobãrile necesare pentru îndeplinirea obligaţiilor stipulate în acesta.
ART. 31
Dispoziţiile prezentului contract se completeazã cu prevederile Codului comercial şi ale Codului civil, precum şi cu celelalte reglementãri în vigoare.
ART. 32
Prezentul contract se poate modifica şi/sau completa pe baza încheierii de acte adiţionale, cu acordul ambelor pãrţi.
ART. 33
Anexa nr. 1 "Definirea unor termeni", anexa nr. 2 "Program de livrãri", anexa nr. 3 "Preţul de contractare" şi anexa nr. 4*) "Acordul tehnic" fac parte integrantã din prezentul contract.
ART. 34
Prezentul contract a fost întocmit astãzi, ........, în doua exemplare egal autentice sau cu aceeaşi valoare juridicã, câte unul pentru fiecare parte.



────────────
*) Anexa nr. 4 se comunica exclusiv agenţilor economici interesaţi.


Vânzãtor
Reprezentant legal,
....................
Vizat
Oficiul juridic

Cumpãrãtor
Reprezentant legal,
.....................
Vizat
Oficiul juridic



NOTA:
Prezentul contract-cadru se poate modifica şi/sau completa cu prevederi specifice, conform înţelegerii pãrţilor, cu condiţia ca acestea sa nu fie neconforme cu obligaţiile pãrţilor, în calitate de titulari de licenţe, contrare prevederilor legale în vigoare, precum şi prezentului contract-cadru. Pãrţile se vor referi la urmãtoarele:
a) mãsurarea cantitãţilor şi determinarea calitãţii gazelor naturale (compoziţie chimica, punct de roua, umiditate etc.);
b) predarea/preluarea gazelor naturale;
c) optiuni ale vânzãtorului/cumpãrãtorului privind primirea unor cantitãţi suplimentare/diminuate de gaze naturale etc.;
d) drepturile şi obligaţiile vânzãtorului/cumpãrãtorului;
e) alte clauze convenite între pãrţi.

ANEXA 1
────────
la contractul-cadru
────────────────────
DEFINIREA UNOR TERMENI

Acord tehnic - acordul tehnic de exploatare a punctelor de predare/preluare comercialã, aprobat de Autoritatea Nationala de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale
Autoritate competenta - Autoritatea Nationala de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN)
Cantitate anuala achizitionata - cantitatea de gaze naturale stabilitã prin contract, exprimatã în metri cubi, pentru fiecare an calendaristic cuprins în perioada din contract
Cantitate lunarã/trimestriala achizitionata - cantitatea de gaze naturale stabilitã prin contract, exprimatã în metri cubi, pentru fiecare luna/trimestru calendaristic cuprins în perioada din contract
Distribuitor (operator de distribuţie) de gaze naturale persoana juridicã, romana sau strãinã, autorizata/licentiata pentru a desfasura activitãţi de exploatare, dispecerizare, întreţinere, verificare, reparatie şi comercializare într-un sistem de distribuţie a gazelor naturale
Furnizor de gaze naturale - persoana juridicã, romana sau strãinã, titulara a licenţei de furnizare
Gaze naturale - substanţe minerale combustibile constituite din amestecuri de hidrocarburi naturale acumulate în scoarta terestra şi care, în condiţii de suprafata, se prezintã în stare gazoasa, intrunind proprietãţile fizice şi chimice prevãzute în STAS 3317
Metru cub de gaze naturale (mc) - volumul de gaze naturale care ocupa un cub cu latura de un metru, la presiunea de 101.325 Pa (1 bar) şi la temperatura de 288,15K (15°C)
Modificare de circumstanţe - schimbarea condiţiilor tehnice, comerciale, economico-financiare şi legale care au fost avute în vedere la data semnãrii contractului
Preţ de contractare - preţul unui metru cub de gaze naturale, definit şi calculat conform procedurii agreate de pãrţi
Producãtor de gaze naturale - persoana juridicã romana sau strãinã autorizata şi/sau licentiata, având ca specific activitatea de producţie a gazelor naturale în scopul vânzãrii acestora
Punct de predare/preluare comercialã a gazelor naturale punctul în care gazele naturale trec din proprietatea/custodia furnizorului/transportatorului în cea a operatorului de distribuţie/inmagazinare sau a consumatorului, pe baza de proces-verbal
Sectorul gazelor naturale - ansamblul agenţilor economici, activitãţilor şi instalaţiilor aferente privind producţia, transportul, tranzitul, dispecerizarea, inmagazinarea/stocarea, distribuţia, furnizarea şi utilizarea gazelor naturale
Sistem naţional de transport - sistemul de transport al gazelor naturale în regim de inalta presiune, compus din ansamblul de conducte, recipiente, echipamente şi instalaţii aferente, care asigura primirea gazelor naturale de la producãtori şi/sau de la furnizorii autohtoni şi/sau strãini şi transportul acestora în vederea livrãrii în sistemele de distribuţie şi/sau la consumatorii direcţi şi/sau în vederea inmagazinarii/stocãrii acestora





ANEXA 2
────────
la contractul-cadru
────────────────────

PROGRAM DE LIVRĂRI
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Puncte de Presiune Perioada de livrare Media Media
crt. predare/ (bar) (luna/trimestru/an) zilnica orara Obser-
preluarea (mii (mc/h) vatii
comercialã mc/zi)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



ANEXA 3


────────
la contractul-cadru
────────────────────

PREŢUL DE CONTRACTARE


────────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016