Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   CONDITII DE CONTRACT*) din 28 decembrie 2010  pentru Constructii    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

CONDITII DE CONTRACT*) din 28 decembrie 2010 pentru Constructii

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 51 bis din 20 ianuarie 2011
_________
    *) Aprobate de <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.405 din 28 decembrie 2010, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 51 din 20 ianuarie 2011.

      PENTRU CLĂDIRI ŞI LUCRĂRI INGINEREŞTI PROIECTATE DE CĂTRE BENEFICIAR

    Condiţii Generale

    1. Prevederi Generale
    1.1. Definiţii
    În Condiţiile de Contract ("aceste Condiţii"), care includ Condiţiile Speciale şi aceste Condiţii Generale, urmãtoarele cuvinte şi expresii vor avea semnificaţiile de mai jos. Cuvintele care indicã persoane sau pãrţi includ societãţi sau alte entitãţi legale, cu excepţia cazurilor în care contextul cere altfel.
    1.1.1. Contractul
    1.1.1.1. "Contract" înseamnã Acordul Contractual, Scrisoarea de Acceptare, Scrisoarea de Ofertã, Condiţiile de Contract, Specificaţiile, Planşele, Listele şi alte documente (dacã existã) care sunt incluse în Acordul Contractual sau în Scrisoarea de Acceptare.
    1.1.1.2. "Acord Contractual" înseamnã acordul contractual (dacã existã) la care se face referire în Sub-Clauza 1.6 [Acordul Contractual]
    1.1.1.3. "Scrisoare de Acceptare" înseamnã scrisoarea de acceptare oficialã a Scrisorii de Ofertã, semnatã de cãtre Beneficiar, inclusiv orice memorandum anexat care cuprinde acordurile între Pãrţi, semnate de acestea. Dacã nu existã o astfel de scrisoare de acceptare, expresia "Scrisoare de Acceptare" înseamnã Acordul Contractual, iar data de emitere sau primire a Scrisorii de Acceptare înseamnã data semnãrii Acordului Contractual.
    1.1.1.4. "Scrisoare de Ofertã" înseamnã documentul intitulat scrisoare de ofertã, care a fost completat de cãtre Antreprenor şi include oferta pentru Lucrãri, semnatã şi adresatã Beneficiarului.
    1.1.1.5. "Specificaţii" înseamnã documentul intitulat Specificaţii, aşa cum este inclus în Contract, şi orice alte modificãri sau adãugiri ale Specificaţiilor în conformitate cu prevederile Contractului. Un astfel de document expliciteazã caracteristicile Lucrãrilor.
    1.1.1.6. "Planşe" înseamnã planşele aferente Lucrãrilor, aşa cum sunt incluse în Contract, precum şi orice alte planşe modificate sau suplimentare emise de cãtre Beneficiar (sau în numele acestuia) în conformitate cu prevederile Contractului.
    1.1.1.7. "Liste" înseamnã documentul(ele) intitulat(e) liste, completate de cãtre Antreprenor şi transmise împreunã cu Scrisoarea de Ofertã, aşa cum sunt incluse în Contract. Asemenea documente pot include Liste de Cantitãţi, date, tabele şi liste cu tarife şi/sau preţuri.
    1.1.1.8. "Ofertã" înseamnã Scrisoarea de Ofertã şi toate documentele incluse în Contract, pe care Antreprenorul lea depus împreunã cu Scrisoarea de Ofertã.
    1.1.1.9. "Anexã la Ofertã" înseamnã formularele completate, intitulate Anexa la Ofertã, care sunt anexate la Scrisoarea de Ofertã şi fac parte din aceasta.
    1.1.1.10. "Liste de Cantitãţi" şi "Liste de Lucrãri în Regie" înseamnã documentele numite astfel (dacã existã), care sunt cuprinse în Liste.
    1.1.2. Pãrţi şi Persoane
    1.1.2.1. "Parte" înseamnã Beneficiarul sau Antreprenorul, dupã cum cere contextul.
    1.1.2.2. "Beneficiar" înseamnã persoana numitã beneficiar în Anexa la Ofertã şi succesorii legali ai acestei persoane.
    1.1.2.3. "Antreprenor" înseamnã persoana(ele) numitã(e) antreprenor în Scrisoarea de Ofertã acceptatã de cãtre Beneficiar şi succesorii legali ai acestei persoane.
    1.1.2.4. "Inginer" înseamnã persoana desemnatã de cãtre Beneficiar sã acţioneze ca Inginer în scopurile Contractului şi care este nominalizatã în Anexa la Ofertã, sau altã persoanã desemnatã din când în când de cãtre Beneficiar şi notificatã Antreprenorului, potrivit prevederilor Sub-Clauzei 3.4 [Înlocuirea Inginerului].
    1.1.2.5. "Reprezentantul Antreprenorului" înseamnã persoana numitã de cãtre Antreprenor în Contract sau desemnatã din când în când de cãtre Antreprenor potrivit prevederilor Sub-Clauzei 4.3 [Reprezentantul Antreprenorului], care acţioneazã în numele Antreprenorului.
    1.1.2.6. "Personalul Beneficiarului" înseamnã Inginerul, asistenţii la care se face referire în Sub-Clauza 3.2 [Delegarea de cãtre Inginer] şi tot restul personalului, forţa de muncã şi alţi angajaţi ai Inginerului sau ai Beneficiarului şi oricare alt personal notificat Antreprenorului, de cãtre Beneficiar sau Inginer, ca Personal al Beneficiarului.
    1.1.2.7. "Personalul Antreprenorului" înseamnã Reprezentantul Antreprenorului şi întregul personal pe care Antreprenorul îl foloseşte pe Şantier, care poate include personalul, forţa de muncã, alţi angajaţi ai Antreprenorului, ai tuturor Subantreprenorilor şi orice alt personal care asistã Antreprenorul la execuţia Lucrãrilor.
    1.1.2.8. "Subantreprenor" înseamnã orice persoanã numitã în Contract Subantreprenor, sau orice persoanã desemnatã ca Subantreprenor pentru o parte de Lucrãri şi succesorii legali ai acestor persoane.
    1.1.2.9. "CAD" înseamnã o persoanã sau trei persoane numite astfel în Contract, sau altã persoanã(e) desemnatã(e) potrivit prevederilor Sub-Clauzei 20.2 [Numirea Comisiei de Adjudecare a Disputelor] sau Sub-Clauzei 20.3 [Eşecul Numirii Comisiei de Adjudecare a Disputelor].
    1.1.2.10. "FIDIC" înseamnã Federation Internationale des Ingenieurs-Conseils, federaţia internaţionalã a inginerilor consultanţi.
    1.1.3. Date, Teste, Perioade şi Terminare
    1.1.3.1. "Datã de Bazã" înseamnã data anterioarã cu 28 de zile faţã de ultima datã de depunere a Ofertei.
    1.1.3.2. "Datã de Începere a Lucrãrilor" înseamnã data notificatã, potrivit prevederilor Sub-Clauzei 8.1 [Începerea Lucrãrilor].
    1.1.3.3. "Duratã de Execuţie" înseamnã timpul necesar finalizãrii lucrãrilor sau a unui Sector de Lucrãri (dupã caz) potrivit prevederilor Sub-Clauzei 8.2 [Durata de Execuţie], dupã cum este declaratã în Anexa la Ofertã (cu orice prelungire potrivit prevederilor Sub-Clauzei 8.4 [Prelungirea Duratei de Execuţie], calculatã din momentul Datei de Începere.
    1.1.3.4. "Teste la Terminare" înseamnã testele care sunt specificate în Contract sau sunt convenite de ambele Pãrţi, sau dispuse ca Modificãri şi care sunt efectuate potrivit prevederilor Clauzei 9 [Teste la Terminare] înainte ca Lucrãrile sau un Sector de Lucrãri (dupã caz) sã fie recepţionate de cãtre Beneficiar.
    1.1.3.5. "Proces Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor" înseamnã un certificat emis potrivit prevederilor Clauzei 10 [Recepţia lucrãrilor de cãtre Beneficiar].
    1.1.3.6. "Teste dupã Terminare" înseamnã testele care sunt specificate în Contract (dacã existã) şi care sunt efectuate în conformitate cu prevederile Condiţiilor Speciale dupã ce Lucrãrile sau un Sector de Lucrãri (dupã caz) sunt recepţionate de cãtre Beneficiar.
    1.1.3.7. "Perioadã de Notificare a Defecţiunilor" înseamnã perioada de notificare a defecţiunilor apãrute la Lucrãri sau Sectoare de Lucrãri (dupã caz) potrivit prevederilor Sub-Clauzei 11.1 [Terminarea lucrãrilor Neexecutate şi Remedierea Defecţiunilor], aşa cum se menţioneazã în Anexa la Ofertã (cu toate prelungirile potrivit prevederilor Sub-Clauzei 11.3 [Prelungirea Perioadei de Notificare a Defecţiunilor]), calculatã de la data la care Lucrãrile sau Sectoarele de Lucrãri sunt terminate potrivit prevederilor Sub-Clauzei 10.1 [Recepţia lucrãrilor şi a Sectoarelor de Lucrãri].
    1.1.3.8. "Proces Verbal de Recepţie Finalã" înseamnã certificatul emis potrivit prevederilor Sub-Clauzei 11.9 [Procesul Verbal de Recepţie Finalã].
    1.1.3.9. "Zi" înseamnã o zi calendaristicã şi "An" înseamnã 365 de zile.
    1.1.4. Monedã şi Plãţi
    1.1.4.1. "Valoare de Contract Acceptatã" înseamnã valoarea acceptatã în Scrisoarea de Acceptare pentru execuţia şi terminarea lucrãrilor şi remedierea tuturor defecţiunilor.
    1.1.4.2. "Preţul Contractului" înseamnã preţul definit în Sub-Clauza 14.1 [Preţul Contractului] şi include actualizãrile efectuate în conformitate cu prevederile Contractului.
    1.1.4.3. "Cost" înseamnã toate cheltuielile fãcute (sau care urmeazã sã fie fãcute) în mod rezonabil de cãtre Antreprenor, indiferent dacã sunt fãcute pe sau în afara Şantierului, inclusiv cheltuielile indirecte sau costuri similare, exclusiv profitul.
    1.1.4.4. "Certificat Final de Platã" înseamnã certificatul de platã emis potrivit prevederilor Sub-Clauzei 14.13 [Emiterea Certificatului Final de Platã].
    1.1.4.5. "Situaţie Finalã de Lucrãri" înseamnã situaţia de lucrãri definitã potrivit prevederilor Sub-Clauzei 14.11 [Prezentarea Situaţiilor Finale de Lucrãri].
    1.1.4.6. "Monedã strãinã" înseamnã o monedã în care se plãteşte parţial (sau integral) Preţul Contractului, dar nu Moneda Localã.
    1.1.4.7. "Certificat Interimar de Platã" înseamnã certificatul de platã emis potrivit prevederilor Clauzei 14 [Preţul Contractului şi Plãţile], altul decât Certificatul Final de Platã.
    1.1.4.8. "Monedã Localã" înseamnã moneda ţãrii.
    1.1.4.9. "Certificat de Platã" înseamnã un certificat de platã emis potrivit prevederilor Clauzei 14 [Preţul Contractului şi Plãţile].
    1.1.4.10. "Sumã Provizionatã" înseamnã suma (dacã existã) care este specificatã în Contract ca provizion pentru execuţia unei pãrţi a lucrãrilor sau pentru furnizarea de Echipamente, Materiale sau Servicii, potrivit prevederilor Sub-Clauzei 13.5 [Sume Provizionate].
    1.1.4.11. "Sume Reţinute" înseamnã sumele cumulate pe care Beneficiarul le reţine potrivit prevederilor Sub-Clauzei 14.3 [Prezentarea Situaţiilor Interimare de Lucrãri] şi le plãteşte potrivit prevederilor Sub-Clauzei 14.9 [Plata Sumelor Reţinute].
    1.1.4.12. "Situaţie de Lucrãri" înseamnã situaţia de lucrãri transmisã de cãtre Antreprenor ca parte a solicitãrii potrivit prevederilor Clauzei 14 [Preţul Contractului şi Plãţile], pentru emiterea certificatului de platã.
    1.1.5. Lucrãri şi Bunuri
    1.1.5.1. "Utilajele Antreprenorului" înseamnã toate aparatele, maşinile, vehiculele şi altele asemenea necesare pentru execuţia şi terminarea lucrãrilor şi remedierea oricãror defecţiuni. Sunt excluse Lucrãrile Provizorii, Utilajele asigurate de cãtre Beneficiar (dacã existã), Echipamentele, Materialele şi altele asemenea, care vor face sau fac parte din Lucrãrile Permanente.
    1.1.5.2. "Bunuri" înseamnã Utilajele Antreprenorului, Materialele, Echipamentele şi Lucrãrile Provizorii, sau oricare din acestea, dupã caz.
    1.1.5.3. "Materiale" înseamnã produse de orice tip (altele decât Echipamentele) care vor face sau fac parte din Lucrãrile Permanente, inclusiv numai livrarea de materiale (dacã existã) furnizate de cãtre Antreprenor, potrivit prevederilor Contractului.
    1.1.5.4. "Lucrãri Permanente" înseamnã lucrãrile permanente necesar a fi executate de cãtre Antreprenor potrivit prevederilor Contractului.
    1.1.5.5. "Echipamente" înseamnã aparatele, maşinile şi vehiculele care vor face sau fac parte din Lucrãrile Permanente.
    1.1.5.6. "Sector" înseamnã o parte din Lucrãri specificatã în Anexa la Ofertã ca Sector (dacã existã).
    1.1.5.7. "Lucrãri Provizorii" înseamnã toate lucrãrile provizorii de orice tip (altele decât Utilajele Antreprenorului), necesare pe Şantier pentru execuţia şi terminarea lucrãrilor Permanente şi remedierea oricãror defecţiuni.
    1.1.5.8. "Lucrãri" înseamnã Lucrãrile Permanente şi Lucrãrile Provizorii, sau oricare dintre acestea, dupã caz.
    1.1.6. Alte Definiţii
    1.1.6.1. "Documentele Antreprenorului" înseamnã calculele, programele de computer şi alt software, planşe, manuale, modele şi alte documente tehnice (dacã existã), furnizate de cãtre Antreprenor conform prevederilor Contractului.
    1.1.6.2. "Ţarã" înseamnã ţara în care este amplasat Şantierul (sau cea mai mare parte a acestuia), unde urmeazã a fi executate Lucrãrile Permanente.
    1.1.6.3. "Utilaje Asigurate de cãtre Beneficiar" înseamnã toate aparatele, maşinile şi vehiculele (dacã existã) puse la dispoziţie de cãtre Beneficiar pentru a fi utilizate de cãtre Antreprenor la execuţia Lucrãrilor, aşa cum se menţioneazã în Specificaţii, dar nu includ Echipamentele care nu au fost recepţionate de cãtre Beneficiar.
    1.1.6.4. "Forţã Majorã" este definitã în Clauza 19 [Forţa Majorã].
    1.1.6.5. "Legi" înseamnã toate legile naţionale (sau ale ţãrii), decretele, ordonanţele şi alte legi, reglementãri şi hotãrâri ale oricãrei autoritãţi publice legal constituite.
    1.1.6.6. "Garanţie de Bunã Execuţie" înseamnã garanţia (sau garanţiile, dacã existã) asiguratã potrivit prevederilor Sub-Clauzei 4.2 [Garanţia de Bunã Execuţie].
    1.1.6.7. "Şantier" înseamnã locurile în care vor fi executate Lucrãrile Permanente şi unde se vor livra Echipamentele şi Materialele, şi oricare alte locuri prevãzute în Contract ca fiind parte componentã a Şantierului.
    1.1.6.8. "Imprevizibil" înseamnã ceea ce nu poate fi prevãzut în mod rezonabil de cãtre un Antreprenor cu experienţã, pânã la data depunerii Ofertei.
    1.1.6.9. "Modificare" înseamnã orice modificare a Lucrãrilor, care se dispune sau se aprobã ca şi modificare, potrivit prevederilor Clauzei 13 [Modificãri şi Actualizãri].
    1.2. Interpretãri
    Cu excepţia situaţiilor în care în Contract contextul cere altfel:
    (a) cuvintele care indicã un gen includ toate genurile;
    (b) cuvintele care indicã singularul includ şi pluralul şi cuvintele care indicã pluralul includ şi singularul;
    (c) prevederile care includ cuvintele "a conveni", "convenit" sau "acord" necesitã înregistrarea în scris a acordului, şi
    (d) "scris" sau "în scris" înseamnã scris de mânã, dactilografiat, tipãrit sau redactat electronic care devine înregistrare permanentã.
    Notele de pe margine sau alte titluri nu vor fi luate în considerare la interpretarea acestor Condiţii.
    1.3. Comunicarea
    În orice situaţie în care, potrivit prevederilor acestor Condiţii este necesarã emiterea de aprobãri, certificate, consimţãminte, stabiliri, înştiinţãri şi solicitãri, comunicarea se va face dupã cum urmeazã:
    (a) în scris şi livratã personal (cu confirmare de primire), trimisã prin poştã sau curier sau prin oricare din sistemele de transmitere electronicã acceptate, dupã cum se menţioneazã în Anexa la Ofertã; şi
    (b) livratã, trimisã sau transmisã la adresa de contact a destinatarului, menţionatã în Anexa la Ofertã. În situaţiile în care:
    (i) destinatarul transmite o înştiinţare de schimbare a adresei, toatã corespondenţa va fi transmisã în consecinţã; şi
    (ii) destinatarul nu a declarat o altã adresã în momentul solicitãrii unei aprobãri sau consimţãmânt, rãspunsul poate fi transmis la adresa de la care s-a expediat solicitarea.
    Aprobãrile, certificatele, consimţãmintele şi stabilirile nu vor fi reţinute sau întârziate nejustificat. Atunci când unei Pãrţi i se emite un certificat, emitentul va transmite o copie şi celeilalte Pãrţi. Când se transmite o înştiinţare unei Pãrţi, de cãtre cealaltã Parte sau de cãtre Inginer, trebuie transmisã o copie şi Inginerului sau celeilalte Pãrţi, dupã caz.
    1.4. Legea şi Limba
    Contractul va fi guvernat de legile ţãrii (sau altei jurisdicţii) menţionate în Anexa la Ofertã.
    Dacã existã versiuni ale oricãrei pãrţi din Contract, scrise în mai multe limbi, va prevala versiunea în limba de referinţã menţionatã în Anexa la Ofertã.
    Limba folositã pentru comunicare va fi menţionatã în Anexa la Ofertã. Dacã în anexã nu se menţioneazã o limbã de comunicare, se va utiliza limba în care a fost redactat Contractul (sau cea mai mare parte a acestuia).
    1.5. Prioritatea Documentelor
    Documentele care alcãtuiesc Contractul trebuie considerate ca documente care se expliciteazã reciproc. În scopul interpretãrii, prioritatea documentelor va fi aplicatã în conformitate cu ordinea de mai jos:
    (a) Acordul Contractual (dacã existã)
    (b) Scrisoarea de Acceptare
    (c) Scrisoarea de Ofertã
    (d) Condiţiile Speciale
    (e) Aceste Condiţii Generale
    (f) Specificaţiile
    (g) Planşele; şi
    (h) Listele şi orice alte documente care fac parte din Contract.
    În caz de ambiguitate sau discrepanţe ale documentelor, Inginerul va emite clarificãrile sau instrucţiunile necesare.
    1.6. Acordul Contractual
    Dacã nu s-a convenit altfel Pãrţile vor încheia un Acord Contractual în termen de 28 de zile dupã primirea Scrisorii de Acceptare de cãtre Antreprenor. Acordul Contractual va avea conţinutul din formularul anexã la Condiţiile Speciale. Costurile aferente taxelor de timbru sau altor taxe similare (dacã existã) impuse de lege în legãturã cu încheierea unui Acord Contractual vor fi suportate de cãtre Beneficiar.
    1.7. Cesionarea
    Nici o Parte nu va cesiona o parte sau întregul Contract, beneficiu sau orice alt drept în cadrul sau asupra Contractului. Prin excepţie, fiecare Parte:
    (a) poate cesiona întregul Contract sau orice parte a acestuia cu acordul prealabil al celeilalte Pãrţi şi numai la latitudinea exclusivã a acelei Pãrţi, şi
    (b) poate cesiona, sub formã de garanţie în favoarea unei bãnci sau unei alte instituţii financiare, dreptul sãu la orice sume de încasat sau care vor deveni încasabile în derularea Contractului.
    1.8. Pãstrarea şi Furnizarea Documentelor
    Specificaţiile şi Planşele se vor afla în custodia şi grija Beneficiarului. Dacã nu se specificã altfel în Contract, douã copii ale Contractului şi ale fiecãrei Planşe ulterioare vor fi transmise Antreprenorului care poate face sau solicita şi alte copii pe cheltuialã proprie.
    Fiecare din Documentele Antreprenorului se va afla în custodia şi grija Antreprenorului pânã la data preluãrii acestora de cãtre Beneficiar. Dacã nu este altfel prevãzut în Contract, Antreprenorul va furniza Inginerului şase copii ale fiecãrui Document al Antreprenorului.
    Antreprenorul va pãstra, pe Şantier, o copie a Contractului, publicaţiile menţionate în Specificaţii, Documentele Antreprenorului (dacã existã), Planşele şi Modificãrile precum şi alte comunicãri emise potrivit prevederilor Contractului. Personalul Beneficiarului va avea dreptul de acces la toate aceste documente în orice moment rezonabil.
    Dacã una dintre Pãrţi descoperã o eroare sau o deficienţã de naturã tehnicã într-un document care a fost elaborat pentru a fi folosit la execuţia Lucrãrilor, Partea va notifica cu promptitudine cealaltã Parte cu privire la acea eroare sau deficienţã.
    1.9. Întârzieri în Transmiterea Planşelor sau Instrucţiunilor
    Antreprenorul va înştiinţa Inginerul de fiecare datã când existã posibilitatea ca Lucrãrile sã fie întârziate sau întrerupte, ca urmare a neprimirii de cãtre Antreprenor într-un interval rezonabil de timp a unor planşe sau instrucţiuni necesare. Înştiinţarea va include detalii referitoare la desenele şi instrucţiunile necesare, detalii care sã specifice motivul pentru care şi termenul la care acestea ar trebui emise, precum şi detalii referitoare la natura şi durata întârzierilor sau întreruperilor care pot apare ca urmare a neprimirii la timp.
    Dacã Antreprenorul înregistreazã întârzieri şi/sau se produc costuri suplimentare ca urmare a eşecului furnizãrii de cãtre Inginer într-un interval de timp rezonabil, specificat în înştiinţare cu detalii justificative, a desenelor sau instrucţiunilor notificate, Antreprenorul va transmite Inginerului o nouã înştiinţare şi, cu condiţia respectãrii prevederilor Sub-Clauzei 20.1 [Revendicãrile Antreprenorului], va avea dreptul la:
    (a) prelungirea perioadei de execuţie pentru întârziere potrivit prevederilor Sub-Clauzei 8.4 [Prelungirea Duratei de Execuţie], dacã terminarea lucrãrilor este sau va fi întârziatã, şi
    (b) plata Costurilor suplimentare la care se adaugã un profit rezonabil, care vor fi incluse în Preţul Contractului. Dupã primirea înştiinţãrii, Inginerul va acţiona potrivit prevederilor Sub-Clauzei 3.5. [Stabilirea Modului de Soluţionare], pentru a conveni sau stabili modul de soluţionare a acestor probleme.
    Dacã şi în mãsura în care eşecul transmiterii planşelor şi instrucţiunilor de cãtre Inginer a fost cauzat de o greşealã sau întârziere a Antreprenorului, incluzând o eroare, sau o întârziere a transmiterii oricãruia dintre documente, Antreprenorul nu va mai avea dreptul la respectiva prelungire a perioadei de execuţie, la costuri suplimentare şi profit.
    1.10. Utilizarea Documentelor Antreprenorului de cãtre Beneficiar
    În relaţia dintre Pãrţi, Antreprenorul îşi va pãstra dreptul de autor şi alte drepturi de proprietate intelectualã asupra Documentelor Antreprenorului şi alte documente de proiectare elaborate de cãtre Antreprenor (sau în numele acestuia).
    Se considerã cã, Antreprenorul (prin semnarea Contractului) acordã Beneficiarului licenţã permanentã, transferabilã, neexclusivã şi scutitã de taxã de redevenţã, pentru a copia, folosi şi transmite Documentele Antreprenorului, inclusiv efectuarea şi folosirea modificãrilor acestora. Aceastã licenţã:
    (a) se va aplica pe întreaga duratã de viaţã programatã sau efectivã (cea mai lungã din cele douã) a pãrţilor relevante ale Lucrãrii;
    (b) va da dreptul oricãrei persoane care se aflã în posesia licitã a sectoarelor relevante de Lucrãri sã multiplice, sã foloseascã şi sã transmitã Documentele Antreprenorului în scopul finalizãrii, operãrii, întreţinerii, modificãrii, ajustãrii, reparãrii şi demolãrii Lucrãrilor, şi
    (c) în cazul în care Documentele Antreprenorului se gãsesc în forma unor programe de computer sau alt tip de software, va permite folosirea acestora pe orice computer de pe Şantier şi alte locuri prevãzute în Contract, inclusiv pe computerele furnizate şi înlocuite de cãtre Antreprenor.
    Documentele Antreprenorului şi alte documente de proiectare întocmite de Antreprenor (sau în numele acestuia) nu vor fi, fãrã acceptul Antreprenorului, copiate sau transmise de cãtre Beneficiar (sau în numele acestuia) unei terţe pãrţi pentru a fi utilizate în alte scopuri decât cele permise de aceastã Sub-Clauzã.
    1.11. Utilizarea Documentelor Beneficiarului de cãtre Antreprenor
    În relaţia dintre Pãrţi, Beneficiarul îşi va rezerva dreptul de autor şi alte drepturi de proprietate intelectualã asupra Specificaţiilor, Planşelor şi altor documente întocmite de cãtre Beneficiar (sau în numele acestuia). Antreprenorul va putea, pe cheltuiala sa, sã copieze, sã foloseascã şi sã obţinã dreptul de transmitere a acestor documente în scopurile Contractului. Acestea nu vor putea fi utilizate, copiate sau transmise de cãtre Antreprenor unei terţe pãrţi, fãrã acceptul Beneficiarului, cu excepţia situaţiilor de necesitate pentru scopurile Contractului.
    1.12. Informaţii Confidenţiale
    Antreprenorul va prezenta, la solicitarea rezonabilã a Inginerului, toate informaţiile confidenţiale sau alte informaţii, pentru a verifica dacã Antreprenorul respectã prevederile Contractului.
    1.13. Respectarea Legilor
    La îndeplinirea obligaţiilor Contractuale, Antreprenorul va respecta Legile în vigoare. Cu excepţia altor prevederi ale Condiţiilor Speciale:
    (a) Beneficiarul a obţinut (sau va obţine) aprobãrile pentru planurile de sistematizare, de zonare sau alte autorizaţii similare pentru Lucrãrile Permanente şi orice alte aprobãri descrise în Specificaţii ca fiind deja obţinute (sau în curs de obţinere) de cãtre Beneficiar; Beneficiarul va despãgubi Antreprenorul şi îl va proteja împotriva consecinţelor datorate eşecului obţinerii acestor aprobãri; şi
    (b) Antreprenorul va transmite toate înştiinţãrile, va plãti toate taxele, impozitele şi onorariile şi va obţine toate autorizaţiile, licenţele şi aprobãrile în conformitate cu Legile în vigoare pentru execuţia şi terminarea lucrãrilor şi remedierea oricãror defecţiuni. Antreprenorul va despãgubi Beneficiarul şi îl va proteja împotriva consecinţelor datorate neîndeplinirii acestor obligaţii.
    1.14. Obligaţii Comune şi Individuale
    Dacã Antreprenorul constituie (potrivit prevederilor Legilor în vigoare) o asociere, un consorţiu sau o altã grupare de douã sau mai multe persoane:
    (a) aceste persoane vor fi considerate ca având obligaţii comune şi individuale faţã de Beneficiar pentru executarea Contractului;
    (b) aceste persoane vor notifica Beneficiarul cu privire la liderul lor care va avea autoritatea de Antreprenor pentru toţi membrii asocierii; şi
    (c) Antreprenorul nu îşi va modifica componenţa sau statutul legal fãrã aprobarea prealabilã a Beneficiarului.

    2. Beneficiarul
    2.1. Dreptul de Acces pe Şantier
    Beneficiarul va acorda Antreprenorului dreptul de acces pe Şantier şi punerea în posesie a tuturor pãrţilor Şantierului la termenul(ele) specificat(e) în Anexa la Ofertã. Aceste drepturi şi posesii pot sã nu fie acordate în mod exclusiv Antreprenorului. Dacã, potrivit prevederilor Contractului, Beneficiarului i se va solicita sã punã Antreprenorul în posesia unor fundaţii, structuri, echipamente sau cãi de acces, Beneficiarul va acţiona în acest sens la termenul şi în condiţiile prevãzute în Specificaţii. Beneficiarul poate retrage dreptul de acces sau de posesie pânã la prezentarea Garanţiei de Bunã Execuţie.
    Dacã termenul nu este specificat în Anexa la Ofertã, Beneficiarul va acorda Antreprenorului dreptul de acces şi punerea în posesie asupra Şantierului la o datã care sã dea Antreprenorului posibilitatea sã acţioneze în conformitate cu programul transmis conform prevederilor Sub-Clauzei 8.3 [Programul de Execuţie].
    Dacã Antreprenorul înregistreazã întârzieri şi/sau se produc costuri suplimentare ca urmare a omisiunii Beneficiarului de acordare a dreptului de acces sau punere în posesie la termen, Antreprenorul va înştiinţa Inginerul şi, cu condiţia respectãrii prevederilor Sub-Clauzei 20.1 [Revendicãrile Antreprenorului] va avea dreptul la:
    (a) prelungirea perioadei de execuţie pentru orice întârziere din aceastã cauzã, potrivit prevederilor Sub-Clauzei 8 [Prelungirea Duratei de Execuţie], dacã terminarea lucrãrilor este sau va fi întârziatã şi
    (b) plata Costurilor suplimentare la care se adaugã un profit rezonabil, care vor fi incluse în Preţul Contractului.
    Dupã primirea unei asemenea înştiinţãri, Inginerul va acţiona potrivit prevederilor Sub-Clauzei 3.5 [Stabilirea Modului de Soluţionare] pentru a conveni sau a stabili modul de soluţionare a acestor probleme.
    În situaţia în care eşecul Beneficiarului a fost cauzat de o eroare sau întârziere a Antreprenorului, inclusiv erori sau întârzieri de predare a Documentelor Antreprenorului, Antreprenorul nu va mai avea dreptul la prelungirea perioadei de execuţie, la Costuri suplimentare sau profit.
    2.2. Autorizaţii, Acorduri, Aprobãri
    Beneficiarul va asigura (unde este în mãsurã), la cererea Antreprenorului, asistenţã pentru:
    (a) obţinerea de copii dupã Legile Ţãrii, necesare derulãrii Contractului şi care nu sunt uşor accesibile, şi
    (b) obţinerea de cãtre Antreprenor a oricãror autorizaţii, acorduri sau aprobãri necesare potrivit prevederilor Legilor Ţãrii:
    (i) pe care Antreprenorul trebuie sã le obţinã conform prevederilor Sub-Clauzei 1.13 [Respectarea Legilor],
    (ii) pentru livrarea Bunurilor, inclusiv taxe vamale, şi
    (iii) pentru exportul Utilajelor Antreprenorului la eliberarea Şantierului.
    2.3. Personalul Beneficiarului
    Beneficiarul va fi responsabil pentru ca Personalul Beneficiarului şi alţi eventuali antreprenori ai Beneficiarului pe Şantier:
    (a) sã colaboreze cu Antreprenorul potrivit prevederilor Sub-Clauzei 4.6 [Colaborarea] şi
    (b) sã aplice mãsuri similare cu cele pe care trebuie sã le aplice Antreprenorul potrivit prevederilor sub-paragrafelor (a), (b) şi (c) ale Sub-Clauzei 4.8 [Proceduri de Securitate] şi Sub-Clauzei 4.18 [Protecţia Mediului].
    2.4. Asigurarea Resurselor Financiare de cãtre Beneficiar
    În termen de 28 de zile de la primirea unei solicitãri din partea Antreprenorului, Beneficiarul va prezenta dovada asigurãrii resurselor financiare, necesare pentru plata Preţului Contractului (estimat la momentul respectiv) în conformitate cu prevederile Clauzei 14 [Preţul Contractului şi Plãţile]. Dacã Beneficiarul intenţioneazã sã modifice semnificativ condiţiile de finanţare, acesta trebuie sã înştiinţeze Antreprenorul şi sã prezinte detaliile necesare.
    2.5. Revendicãrile Beneficiarului
    Dacã Beneficiarul se considerã îndreptãţit la o platã potrivit prevederilor unei clauze din aceste Condiţii sau în legãturã cu Contractul şi/sau la o prelungire a Perioadei de Notificare a Defecţiunilor, Beneficiarul sau Inginerul vor înştiinţa Antreprenorul şi îi vor prezenta acestuia detaliile necesare. În situaţia unor plãţi efectuate potrivit prevederilor Sub-Clauzei 4.19 [Electricitate, Apã şi Gaz], Sub-Clauzei 4.20 [Utilajele Beneficiarului şi Materiale Asigurate Gratuit] sau pentru alte servicii solicitate de Antreprenor, aceastã înştiinţare nu este necesarã.
    Înştiinţarea va fi transmisã de îndatã ce Beneficiarul are cunoştinţã despre evenimentul sau contextul care genereazã revendicarea. Înştiinţarea cu privire la prelungirea Perioadei de Notificare a Defecţiunilor va fi transmisã înainte de expirarea acestei perioade.
    Detaliile prezentate trebuie sã specifice Clauza sau altã motivaţie a revendicãrii şi trebuie sã includã o justificare a sumei şi a prelungirii la care Beneficiarul se considerã îndreptãţit potrivit prevederilor Contractului. În continuare Inginerul va acţiona, în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 3.5 [Stabilirea Modului de Soluţionare], pentru a conveni sau a stabili (i) suma (dacã existã) pe care Beneficiarul este îndreptãţit sã o primeascã de la Antreprenor şi/sau (ii) prelungirea (dacã e cazul) Perioadei de Notificare a Defecţiunilor în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 11.3 [Prelungirea Perioadei de Notificare a Defecţiunilor].
    Aceastã sumã poate fi dedusã din Preţul Contractului şi din Certificatele de Platã. Beneficiarul va fi îndreptãţit sã compenseze sau sã opereze o deducere dintr-o sumã confirmatã într-un Certificat de Platã, sau sã o revendice Antreprenorului numai în conformitate cu prevederile acestei Sub-Clauze.

    3. Inginerul
    3.1. Responsabilitãţile şi Autoritatea Inginerului
    Beneficiarul va numi un Inginer care va îndeplini obligaţiile care îi revin potrivit prevederilor Contractului.
    Personalul Inginerului va include ingineri cu experienţã şi calificare corespunzãtoare şi alt personal de specialitate care sã aibã competenţa de a-şi îndeplini responsabilitãţile.
    Inginerul nu va avea autoritatea de a modifica Contractul.
    Inginerul poate sã exercite autoritatea atribuitã Inginerului conform prevederilor Contractului sau cea implicatã de executarea Contractului. Dacã pentru anumite atribuţii Inginerul trebuie sã obţinã aprobarea Beneficiarului înainte de a-şi exercita autoritatea, atribuţiile respective vor fi cele specificate în Condiţiile Speciale. Beneficiarul nu va impune alte constrângeri asupra autoritãţii Inginerului, cu excepţia celor stabilite cu Antreprenorul.
    În orice situaţie în care Inginerul îşi exercitã o autoritate specificã pentru care este necesarã aprobarea Beneficiarului, se va considera (în interesul Contractului) cã acordul Beneficiarului, a fost dat.
    Cu excepţia altor prevederi menţionate în aceste Condiţii:
    (a) Se va considera cã Inginerul acţioneazã în numele Beneficiarului de fiecare datã când îndeplineşte sarcini sau exercitã autoritatea atribuitã sau implicatã de Contract.
    (b) Inginerul nu are autoritatea de a absolvi nici o Parte de sarcinile, obligaţiile sau responsabilitãţile prevãzute în Contract; şi
    (c) Orice aprobare, verificare, certificat, consimţãmânt, examinare, inspecţie, instrucţie, notificare, propunere, cerere, test sau alte acţiuni similare întreprinse de Inginer (inclusiv absenţa obiecţiunilor) nu vor exonera Antreprenorul de nici o responsabilitate pe care o are potrivit prevederilor Contractului inclusiv responsabilitatea pentru erori, omisiuni, discrepanţe şi neconformitãţi.
    3.2. Delegarea de cãtre Inginer
    Inginerul poate din când în când sã atribuie sarcini şi sã delege autoritatea asistenţilor sãi şi sã revoce aceste atribuiri de sarcini sau delegãri. Aceşti asistenţi pot include un inginer rezident şi/sau inspectori independenţi numiţi pentru verificarea şi/sau testarea unor pãrţi ale Echipamentelor sau Materialelor. Numirea, delegarea sau revocarea vor fi fãcute în scris şi nu vor intra în vigoare decât dupã primirea copiilor documentului de cãtre ambele Pãrţi.
    Inginerul nu va putea face delegarea de autoritate pentru luarea deciziilor asupra oricãrei probleme în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 3.5 [Stabilirea Modului de Soluţionare], fãrã aprobarea ambelor Pãrţi.
    Asistenţii trebuie sã fie persoane cu calificare corespunzãtoare, care au competenţã pentru îndeplinirea sarcinilor şi exercitarea autoritãţii delegate, şi care vorbesc fluent limba folositã pentru comunicare stabilitã de prevederile Sub-Clauzei 1.4 [Legea şi Limba].
    Fiecare asistent cãruia i s-au atribuit sarcini sau cãruia i-a fost delegatã autoritate va fi autorizat sã emitã instrucţiuni cãtre Antreprenor numai în limita stabilitã prin delegare. Orice aprobare, verificare, certificat, consimţãmânt, examinare, inspecţie, instrucţie, notificare, propunere, cerere, test sau alte acţiuni similare efectuate de cãtre un asistent în conformitate cu delegaţia de autoritate vor avea acelaşi efect ca şi cum ar fi efectuate de cãtre Inginer. Totuşi:
    (a) omisiunea de a respinge unele lucrãri, Echipamente sau Materiale necorespunzãtoare, nu reprezintã aprobarea acestora şi nu va prejudicia dreptul Inginerului de a respinge ulterior astfel de lucrãri, Echipamente sau Materialele;
    (b) dacã Antreprenorul pune la îndoialã deciziile sau instrucţiunile unui asistent, Antreprenorul poate sã prezinte problema Inginerului, care va confirma, va retrage sau va modifica, cu promptitudine, deciziile sau instrucţiunile asistentului.
    3.3. Instrucţiunile Inginerului
    Inginerul poate emite (oricând) cãtre Antreprenor, în conformitate cu prevederile Contractului, instrucţiuni şi planşe suplimentare sau modificate care pot fi necesare pentru execuţia lucrãrilor şi remedierea oricãror defecţiuni.
    Antreprenorul va primi instrucţiuni numai de la Inginer sau de la asistenţii acestuia cãrora le-a fost delegatã autoritate potrivit prevederilor acestei Clauze. Dacã o instrucţiune reprezintã o Modificare se vor aplica prevederile Clauzei 13 [Modificãri şi Actualizãri].
    Antreprenorul va respecta instrucţiunile primite de la Inginer sau de la asistenţii delegaţi pentru orice problemã în legãturã cu Contractul. Aceste instrucţiuni vor fi date în scris. Dacã Inginerul sau un asistent delegat:
    (a) emite o instrucţiune verbalã,
    (b) primeşte o confirmare scrisã a instrucţiunii, de la (sau în numele) Antreprenor în termen de douã zile lucrãtoare de la data emiterii instrucţiunii şi
    (c) nu revocã instrucţiunea în scris şi/sau nu emite o instrucţiune scrisã în termen de douã zile lucrãtoare de la data primirii confirmãrii, atunci confirmarea Antreprenorului va constitui instrucţiunea scrisã a Inginerului sau asistentului delegat (dupã caz).
    3.4. Înlocuirea Inginerului
    Dacã Beneficiarul doreşte sã înlocuiascã Inginerul, acesta va transmite Antreprenorului, cu cel puţin 42 de zile înainte de data propusã pentru înlocuire, o înştiinţare cuprinzând numele, adresa şi experienţa relevantã a celui care este potenţialul înlocuitor al Inginerului. Beneficiarul nu îl va înlocui pe Inginer cu o persoanã împotriva cãreia Antreprenorul are obiecţiuni rezonabile, înştiinţeazã Beneficiarul şi prezintã motivaţia obiecţiunilor.
    3.5. Stabilirea Modului de Soluţionare
    Ori de câte ori aceste Condiţii stipuleazã cã Inginerul va acţiona în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 3.5 pentru a conveni sau a stabili modul de soluţionare a unei probleme, Inginerul se va consulta cu fiecare Parte în încercarea de a ajunge la un acord. Dacã nu se ajunge la un acord, Inginerul va stabili o soluţionare imparţialã în conformitate cu prevederile Contractului, luând în considerare toate circumstanţele relevante.
    Inginerul va înştiinţa ambele Pãrţi cu privire la fiecare acord sau stabilire a modului de soluţionare, prezentând motivaţia de susţinere. Fiecare Parte se va conforma oricãrui acord sau stabilire a modului de soluţionare pânã când intervine, dacã intervine, o revizuire prin aplicarea Clauzei 20 [Revendicãri, Dispute şi Arbitraj].

    4. Antreprenorul
    4.1. Obligaţiile Generale ale Antreprenorului
    Antreprenorul va proiecta (în limita prevederilor Contractului), executa şi termina toate Lucrãrile, în conformitate cu prevederile Contractului şi cu instrucţiunile Inginerului, şi va remedia orice defecţiuni ale Lucrãrilor.
    Antreprenorul va furniza Echipamentele şi Documentele Antreprenorului specificate în Contract, precum şi tot Personalul Antreprenorului, Bunurile, consumabilele şi alte produse sau servicii, provizorii sau permanente, necesare pentru proiectarea, execuţia, terminarea lucrãrilor şi remedierea defecţiunilor.
    Antreprenorul va fi responsabil pentru corectitudinea, stabilitatea şi siguranţa tuturor operaţiunilor de Şantier şi ale tuturor metodelor de construcţie. Cu excepţia altor prevederi ale Contractului, Antreprenorul (i) va fi responsabil de toate Documentele Antreprenorului, de Lucrãrile Provizorii şi de proiectarea fiecãrei pãrţi a Echipamentelor şi de Materiale astfel încât sã se conformeze cerinţelor Contractului şi (ii) nu va fi responsabil, în nici un fel, de proiectarea sau specificaţiile lucrãrilor Permanente.
    La solicitarea Inginerului Antreprenorul va transmite detalii referitoare la procedeele şi metodele pe care Antreprenorul le propune spre a fi adoptate pentru execuţia Lucrãrilor. Procedeele şi metodele nu vor fi modificate semnificativ fãrã notificarea prealabilã a Inginerului.
    Dacã în Contract se specificã faptul cã Antreprenorul va proiecta o parte a lucrãrilor Permanente, atunci, cu excepţia altor prevederi ale Condiţiilor Speciale:
    (a) Antreprenorul va transmite Inginerului Documentele Antreprenorului pentru aceastã parte, în conformitate cu procedurile specificate în Contract;
    (b) Documentele Antreprenorului pentru aceastã parte vor fi în conformitate cu Specificaţiile şi Planşele, vor fi scrise în limba pentru comunicare definitã în Sub-Clauza1.4 [Legea şi Limba], şi vor cuprinde informaţii suplimentare solicitate de cãtre Inginer pentru a fi adãugate Planşelor în scopul corelãrii proiectelor produse de cãtre Pãrţi;
    (c) Antreprenorul va fi responsabil pentru partea proiectatã de acesta şi, la terminarea Lucrãrilor, partea respectivã va trebui sã corespundã scopurilor cãrora aceasta le este destinatã, dupã cum se specificã în Contract; şi
    (d) înainte de începerea Testelor la Terminare, Antreprenorul va transmite Inginerului documentele de execuţie şi manualele de exploatare şi întreţinere, în conformitate cu Specificaţiile şi cu suficiente detalii astfel încât Beneficiarul sã poatã exploata, întreţine, demonta, reasambla, ajusta şi repara orice parte a Lucrãrilor. Acele pãrţi nu vor fi considerate a fi terminate pentru a fi recepţionate potrivit prevederilor Sub-Clauzei 10.1 [Recepţia lucrãrilor şi a Sectoarelor de Lucrãri], pânã când documentele şi manualele menţionate nu vor fi fost transmise Inginerului.
    4.2. Garanţia de Bunã Execuţie
    Antreprenorul va obţine (pe cheltuiala sa) o Garanţie de Bunã Execuţie pentru realizarea corespunzãtoare a lucrãrilor la valoarea şi în moneda stipulate în Anexa la Ofertã. Dacã în Anexa la Ofertã nu se menţioneazã suma, aceastã Sub-Clauzã nu se va aplica.
    În termen de 28 de zile dupã primirea Scrisorii de Acceptare, Antreprenorul va prezenta Beneficiarului Garanţia de Bunã Execuţie şi va transmite o copie şi Inginerului. Garanţia de Bunã Execuţie va fi emisã de o entitate şi dintr-o ţarã (sau altã jurisdicţie) aprobate de cãtre Beneficiar, şi având conţinutul formularului anexat Condiţiilor Speciale sau un alt format acceptat de Beneficiar.
    Antreprenorul se va asigura cã Garanţia de Bunã Execuţie este valabilã şi în vigoare pânã la execuţia şi terminarea lucrãrilor de cãtre Antreprenor şi remedierea oricãror defecţiuni. Dacã termenii Garanţiei de Bunã Execuţie specificã data de expirare a acesteia, iar Antreprenorul nu este îndreptãţit sã obţinã Procesul Verbal de Recepţie Finalã cu 28 de zile înainte de data de expirare a garanţiei, Antreprenorul va prelungi valabilitatea Garanţiei de Bunã Execuţie pânã când Lucrãrile vor fi terminate şi toate defecţiunile remediate.
    Beneficiarul nu va formula nici o revendicare privind executarea Garanţiei de Bunã Execuţie cu excepţia revendicãrii sumelor la care Beneficiarul este îndreptãţit potrivit prevederilor Contractului, în eventualitatea în care:
    (a) Antreprenorul nu reuşeşte sã prelungeascã valabilitatea Garanţiei de Bunã Execuţie, aşa cum este descris în paragraful anterior, situaţie în care Beneficiarul poate revendica întreaga valoare a Garanţiei de Bunã Execuţie;
    (b) Antreprenorul nu plãteşte Beneficiarului în termen de 42 de zile o sumã datoratã, convenitã de cãtre Antreprenor sau stabilitã potrivit prevederilor Sub-Clauzei 2.5 [Revendicãrile Beneficiarului] sau Clauzei 20 [Revendicãri, Dispute şi Arbitraj].
    (c) Antreprenorul nu reuşeşte sã remedieze o defecţiune în termen de 42 de zile de la primirea solicitãrii Beneficiarului privind remedierea defecţiunii, sau
    (d) se creeazã circumstanţe care sã îndreptãţeascã Beneficiarul sã rezilieze contractul potrivit prevederilor Sub-Clauzei 15.2 [Rezilierea Contractului de cãtre Beneficiar], indiferent dacã s-a trimis sau nu înştiinţare de reziliere.
    Beneficiarul va despãgubi Antreprenorul şi nu îl va considera vinovat pentru daunele, pierderile şi cheltuielile (inclusiv taxe legale şi cheltuieli) care rezultã dintr-o revendicare privind executarea Garanţiei de Bunã Execuţie, în mãsura în care Beneficiarul nu era îndreptãţit la revendicare.
    Beneficiarul va returna Antreprenorului Garanţia de Bunã Execuţie în termen de 21 de zile dupã primirea unei copii a Procesului Verbal de Recepţie Finalã.
    4.3. Reprezentantul Antreprenorului
    Antreprenorul va numi un Reprezentant al Antreprenorului şi îi va atribui acestuia toatã autoritatea necesarã pentru a acţiona în numele Antreprenorului potrivit prevederilor Contractului.
    Cu excepţia cazurilor în care Reprezentantul Antreprenorului este numit prin Contract, Antreprenorul va prezenta Inginerului pentru obţinerea consimţãmântului, înainte de Data de Începere, numele şi referinţele privind persoana pe care Antreprenorul o propune pentru a fi numitã Reprezentant al Antreprenorului. Dacã nu este dat consimţãmântul sau este revocat ulterior, sau dacã persoana numitã nu reuşeşte sã acţioneze ca Reprezentant al Antreprenorului, Antreprenorul va transmite numele şi referinţele altei persoane corespunzãtoare ocupãrii acestei funcţii.
    Antreprenorul nu va revoca numirea Reprezentantului Antreprenorului şi nu va numi un înlocuitor fãrã consimţãmântul prealabil al Inginerului.
    Timpul Reprezentantului Antreprenorului va fi alocat în totalitate coordonãrii executãrii Contractului. Dacã Reprezentantul Antreprenorului este temporar absent de pe Şantier pe parcursul execuţiei Lucrãrilor, se va numi o persoanã corespunzãtoare care sã îl înlocuiascã, cu consimţãmântul prealabil al Inginerului, Inginerul fiind notificat în consecinţã.
    Reprezentantul Antreprenorului va primi în numele acestuia instrucţiunile emise de cãtre Inginer potrivit prevederilor Sub-Clauzei 3.3 [Instrucţiunile Inginerului].
    Reprezentantul Antreprenorului va putea sã delege autoritate, funcţii sau împuterniciri oricãrei persoane competente şi va putea oricând, sã revoce aceastã delegare. Delegarea sau revocarea nu vor intra în vigoare pânã când Inginerul nu va primi o înştiinţare prealabilã semnatã de cãtre Reprezentantul Antreprenorului în care sã fie numitã persoana şi care sã specifice împuternicirile, funcţiile şi autoritatea care au fost delegate sau revocate.
    Reprezentantul Antreprenorului şi toate persoanele numite vor vorbi fluent limba de comunicare definitã în Sub-Clauza 1.4 [Legea şi Limba].
    4.4. Subantreprenorii
    Antreprenorul nu va subcontracta în totalitate Lucrãrile.
    Antreprenorul va fi responsabil pentru acţiunile sau erorile Subantreprenorilor, ale agenţilor sau angajaţilor sãi, ca şi cum acestea ar fi acţiunile sau erorile Antreprenorului. Cu excepţia altor prevederi ale Condiţiilor Speciale:
    (a) Antreprenorului nu i se va cere sã obţinã aprobarea pentru furnizorii de Materiale sau pentru subcontractare când Subantreprenorul este numit în Contract;
    (b) pentru numirea Subantreprenorilor propuşi dupã semnarea Contractului va fi obţinut consimţãmântul prealabil al Inginerului;
    (c) Antreprenorul va transmite Inginerului înştiinţãri cu cel puţin de 28 de zile înainte de termenele la care Subantreprenorul intenţioneazã sã înceapã lucrãrile, precum şi datele efective de începere a lucrãrilor pe Şantier;
    (d) fiecare contract de subantreprizã va include prevederi care sã îndreptãţeascã Beneficiarul sã solicite transferul obligaţiilor contractului cãtre Beneficiar potrivit prevederilor Sub-Clauzei 4.5 [Transferul Obligaţiilor Subantreprenorului], (dacã şi când este aplicabil) sau în eventualitatea rezilierii contractului potrivit prevederilor Sub-Clauzei 15.2 [Rezilierea Contractului de cãtre Beneficiar].
    4.5. Transferul Obligaţiilor Subantreprenorului
    Dacã obligaţiile Subantreprenorului depãşesc data de expirare a Perioadei de Notificare a Defecţiunilor, iar Inginerul, înainte de aceastã datã, dispune Antreprenorului transferul acestor obligaţii cãtre Beneficiar, atunci Antreprenorul va proceda în consecinţã. Cu excepţia altor prevederi, Antreprenorul nu va mai avea nici o responsabilitate faţã de Beneficiar pentru activitatea desfãşuratã de cãtre Subantreprenor dupã ce transferul a fost efectuat.
    4.6. Colaborarea
    Antreprenorul va crea, în conformitate cu prevederile Contractului sau cu instrucţiunile Inginerului, condiţii corespunzãtoare desfãşurãrii activitãţii pentru:
    (a) Personalul Beneficiarului
    (b) alţi antreprenori angajaţi de Beneficiar, şi
    (c) personalul autoritãţilor publice legal constituite, care pot fi angajaţi pentru execuţia, pe sau în zona Şantierului, unor lucrãri care nu sunt cuprinse în Contract.
    Orice astfel de instrucţiune va constitui o Modificare, dacã şi în mãsura în care produce Antreprenorului Costuri Imprevizibile. Serviciile pentru acest personal şi alţi antreprenori pot include folosirea Utilajelor Antreprenorului, a lucrãrilor Provizorii sau a acceselor amenajate pentru care este responsabil Antreprenorul.
    Dacã, potrivit prevederilor Contractului, Beneficiarului i se solicitã sã acorde Antreprenorului dreptul de utilizare a unor fundaţii, structuri, echipamente sau cãi de acces în conformitate cu Documentele Antreprenorului, Antreprenorul va transmite Inginerului documentele necesare, la termenele şi în condiţiile prevãzute în Specificaţii.
    4.7. Trasarea Lucrãrilor
    Antreprenorul va trasa Lucrãrile în funcţie de reperii originali, coordonatele şi cotele de referinţã specificate în Contract sau notificate de cãtre Inginer. Antreprenorul va avea responsabilitatea de a amplasa corect toate pãrţile de Lucrãri şi va rectifica orice eroare de amplasament, cotã, dimensiune sau traseu al Lucrãrilor.
    Beneficiarul va fi responsabil de orice eroare legatã de reperii şi sistemele de referinţã specificate sau notificate, dar Antreprenorul va depune toate eforturile rezonabile pentru a verifica corectitudinea acestora înainte de utilizare.
    Dacã Antreprenorul înregistreazã întârzieri şi/sau se produc Costuri suplimentare la execuţia lucrãrilor care au fost necesare ca urmare a corectãrii unor erori ale reperilor sau sistemelor de referinţã, iar un antreprenor cu experienţã nu ar fi putut identifica, în mod rezonabil, asemenea erori şi evita întârzierile şi/sau Costurile suplimentare, Antreprenorul va înştiinţa Inginerul şi, cu condiţia respectãrii prevederilor Sub-Clauzei 20.1 [Revendicãrile Antreprenorului], va avea dreptul la:
    (a) prelungirea duratei de execuţie pentru o astfel de întârziere, potrivit prevederilor Sub-Clauzei 8.4 [Prelungirea Duratei de Execuţie], dacã terminarea lucrãrilor este sau va fi întârziatã, şi
    (b) plata Costurilor suplimentare, la care se adaugã un profit rezonabil, care vor fi incluse în Preţul Contractului.
    Dupã primirea înştiinţãrii, Inginerul va proceda în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 3.5 [Stabilirea Modului de Soluţionare] pentru a conveni sau stabili (i) dacã şi (în acest caz) pânã la ce limitã, în mod rezonabil, erorile nu s-ar fi putut identifica şi (ii) dacã drepturile menţionate în sub-paragrafele (a) şi (b) de mai sus se încadreazã în aceastã limitã.
    4.8. Proceduri de Securitate
    Antreprenorul are obligaţia:
    (a) sã respecte reglementãrile în vigoare legate de securitatea muncii;
    (b) sã se preocupe de securitatea tuturor persoanelor care au dreptul de a se afla pe Şantier;
    (c) sã depunã toate eforturile rezonabile pentru a pãstra Şantierul şi Lucrãrile degajate de obstacole inutile, pentru a evita expunerea la riscuri a persoanelor respective;
    (d) sã asigure împrejmuirea, iluminatul, paza şi supravegherea lucrãrilor pânã la terminarea şi recepţia acestora potrivit prevederilor Clauzei 10 [Recepţia lucrãrilor de cãtre Beneficiar], şi
    (e) sã execute orice Lucrãri Provizorii (inclusiv drumuri, trotuare, parapeţi şi garduri) care pot fi necesare, datoritã execuţiei Lucrãrilor, pentru utilizarea de cãtre public şi protecţia publicului, a proprietarilor şi ocupanţilor terenurilor adiacente.
    4.9. Asigurarea Calitãţii
    Antreprenorul va institui un sistem de asigurare a calitãţii pentru a demonstra respectarea cerinţelor Contractului.
    Sistemul va fi în conformitate cu detaliile prevãzute în Contract. Inginerul va avea dreptul sã auditeze orice aspect al sistemului calitãţii.
    Detaliile tuturor procedurilor şi documentele de conformitate vor fi transmise Inginerului în scopul informãrii acestuia, înainte de începerea fiecãrei etape de proiectare sau execuţie. La emiterea unui document de naturã tehnicã adresat Inginerului, este necesar ca pe documentul respectiv sã fie înscris acceptul prealabil al Antreprenorului.
    Respectarea sistemului de asigurare a calitãţii nu va exonera Antreprenorul de nici una din sarcinile, obligaţiile sau responsabilitãţile sale potrivit prevederilor Contractului.
    4.10. Informaţii despre Şantier
    Beneficiarul va pune la dispoziţia Antreprenorului, pentru informarea acestuia, înainte de Data de Bazã, toate datele relevante, care se aflã în posesia Beneficiarului, referitoare la structura geologicã şi condiţiile hidrologice de pe Şantier, inclusiv aspectele legate de mediu. De asemenea, Beneficiarul va pune la dispoziţia Antreprenorului, toate datele care intrã în posesia Beneficiarului ulterior Datei de Bazã. Antreprenorul va avea responsabilitatea interpretãrii acestor date.
    În mãsura în care este posibil (ţinând cont de costuri şi timp), se va considera cã Antreprenorul a obţinut toate informaţiile necesare referitoare la riscuri, evenimente neprevãzute şi alte circumstanţe care pot influenţa sau afecta Oferta sau Lucrãrile. În aceeaşi mãsurã, se va considera cã Antreprenorul a inspectat şi examinat Şantierul, împrejurimile acestuia, datele menţionate mai sus şi alte informaţii disponibile, şi cã a fost satisfãcut, înainte de depunerea Ofertei, de toate aspectele relevante, inclusiv urmãtoarele (fãrã a se limita la acestea):
    (a) forma şi natura Şantierului, inclusiv condiţiile subterane;
    (b) condiţiile hidrologice şi climaterice;
    (c) volumul şi natura activitãţii şi Bunurilor necesare pentru execuţia şi terminarea lucrãrilor şi remedierea oricãror defecţiuni;
    (d) legislaţia, procedurile şi codul muncii aferente Ţãrii; şi
    (e) cerinţele Antreprenorului referitoare la cãi de acces, cazare, facilitãţi, personal, energie, transport, apã şi alte servicii.
    4.11. Corectitudinea Valorii de Contract Acceptate
    Se considerã cã:
    (a) Antreprenorul este satisfãcut şi considerã cã Valoarea de Contract Acceptatã este corectã şi suficientã, şi
    (b) Valoarea de Contract Acceptatã este fundamentatã cu datele, interpretãrile, informaţiile necesare, inspecţiile, examinãrile şi deplina înţelegere a tuturor problemelor relevante la care se face referire în Sub-Clauza 4.10 [Informaţii despre Şantier].
    Dacã în Contract nu se specificã altfel, Valoarea de Contract Acceptatã va acoperi toate obligaţiile Antreprenorului potrivit prevederilor Contractului (inclusiv cele care se referã la Sumele Provizionate, dacã este cazul) şi toate cele necesare pentru o execuţie corespunzãtoare, terminarea lucrãrilor şi remedierea tuturor defecţiunilor.
    4.12. Condiţii Fizice Imprevizibile
    În aceastã Sub-Clauzã, "condiţii fizice" înseamnã condiţii fizice naturale şi artificiale, precum şi alte obstacole fizice şi factori poluanţi, pe care Antreprenorul îi întâlneşte pe Şantier la execuţia Lucrãrilor, inclusiv condiţiile subterane şi hidrologice, cu excepţia condiţiilor climaterice.
    Dacã Antreprenorul întâlneşte condiţii fizice nefavorabile, pe care le considerã ca fiind Imprevizibile, Antreprenorul va înştiinţa Inginerul cât mai curând posibil.
    Înştiinţarea va descrie condiţiile fizice, astfel încât sã poatã fi verificate de cãtre Inginer, şi va menţiona motivele pentru care Antreprenorul le considerã Imprevizibile. Antreprenorul va continua sã execute Lucrãrile folosind metode corespunzãtoare şi satisfãcãtoare potrivit condiţiilor fizice existente şi va respecta toate instrucţiunile primite de la Inginer. Dacã o instrucţiune constituie o Modificare, se vor aplica prevederile Clauzei 13 [Modificãri şi Actualizãri].
    Dacã şi în mãsura în care Antreprenorul întâlneşte condiţii fizice care sunt Imprevizibile, transmite înştiinţarea menţionatã şi înregistreazã întârzieri şi/sau se produc Costuri suplimentare datoritã acestor condiţii, Antreprenorul, cu condiţia respectãrii prevederilor Sub-Clauzei 20.1 [Revendicãrile Antreprenorului], va avea dreptul la:
    (a) o prelungire a perioadei de execuţie corespunzãtoare întârzierilor înregistrate potrivit prevederilor Sub-Clauzei 8.4 [Prelungirea Duratei de Execuţie], dacã terminarea lucrãrilor este sau va fi întârziatã, şi
    (b) plata costurilor suplimentare, care vor fi incluse în Preţul Contractului.
    Dupã primirea înştiinţãrii, efectuarea inspecţiei şi/sau investigãrii condiţiilor fizice, Inginerul va acţiona în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 3.5 [Stabilirea Modului de Soluţionare] pentru a conveni sau stabili (i) dacã şi (dacã da) pânã la ce limitã condiţiile fizice au fost imprevizibile şi (ii) dacã drepturile menţionate în sub-paragrafele (a) şi (b) de mai sus se încadreazã în aceastã limitã.
    Înainte de definitivarea Costurilor suplimentare convenite sau stabilite în sub-paragraful (ii), Inginerul poate, de asemenea, verifica dacã pe sectoare similare de Lucrãri (dacã existã) au fost identificate condiţii fizice mai favorabile decât s-au putut prevedea în mod rezonabil la data la care Antreprenorul a depus Oferta. Dacã şi în mãsura în care aceste condiţii fizice mai favorabile au fost întâlnite, Inginerul poate acţiona în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 3.5 [Stabilirea Modului de Soluţionare], pentru a aproba sau stabili reducerile de Costuri datorate acestor condiţii şi care pot fi deduse din Preţul Contractului şi din Certificatele de Platã. Efectul cumulat al aplicãrii prevederilor sub-paragrafului (b) şi reducerile pentru toate condiţiile fizice favorabile identificate pe sectoare similare de Lucrãri nu pot avea ca efect o reducere a Preţului Contractului.
    Inginerul poate evalua orice dovezi ale condiţiilor fizice prevãzute de cãtre Antreprenor la fundamentarea Ofertei, care pot fi prezentate de cãtre Antreprenor, dar nu va fi obligat sã le ia în consideraţie.
    4.13. Dreptul de Trecere şi Facilitãţi
    Antreprenorul va suporta toate costurile şi taxele pentru accesele cu destinaţie specialã şi/sau temporarã care îi pot fi necesare, inclusiv cele pentru accesul pe Şantier. De asemenea, Antreprenorul va obţine, cu riscul şi pe cheltuiala sa, orice alte facilitãţi suplimentare din afara Şantierului, care îi pot fi necesare la execuţia Lucrãrilor.
    4.14. Evitarea Afectãrilor
    Antreprenorul nu va afecta inutil sau nemotivat:
    (a) libera circulaţie a publicului, sau
    (b) accesul cãtre drumuri şi trotuare, sau folosirea şi ocuparea acestora, indiferent dacã acestea sunt publice sau se aflã în posesia Beneficiarului sau a altor proprietari.
    Antreprenorul îl va despãgubi pe Beneficiar şi nu îl va considera vinovat pentru daunele, pierderile şi cheltuielile (inclusiv taxele şi cheltuielile legale) care rezultã în urma unor afectãri inutile sau nemotivate.
    4.15. Cãile de Acces
    Se considerã cã Antreprenorul este satisfãcut de compatibilitatea şi disponibilitatea cãilor de acces cãtre Şantier.
    Antreprenorul va depune eforturi rezonabile pentru a preveni degradarea drumurilor sau podurilor utilizate datoritã traficului propriu sau datoritã Personalului Antreprenorului. Aceste eforturi vor include utilizarea corespunzãtoare a vehiculelor şi a drumurilor.
    Cu excepţia altor prevederi ale acestor Condiţii:
    (a) Antreprenorul va fi responsabil (în relaţia dintre Pãrţi) de lucrãrile de întreţinere, care pot fi necesare ca urmare a folosirii de cãtre acesta a drumurilor de acces;
    (b) Antreprenorul va executa toate marcajele şi indicatoarele de-a lungul drumurilor de acces şi va obţine aprobarea autoritãţilor competente pentru marcaje şi indicatoare precum şi pentru utilizarea acestor drumuri;
    (c) Beneficiarul nu va fi rãspunzãtor pentru revendicãrile generate de utilizarea drumurilor de acces;
    (d) Beneficiarul nu va garanta compatibilitatea sau disponibilitatea drumurilor de acces private, şi
    (e) Antreprenorul va suporta toate Costurile necesare aducerii drumurilor de acces în stare de compatibilitate sau disponibilitate, pentru uzul şi necesitãţile Antreprenorului.
    4.16. Transportul Bunurilor
    Cu excepţia altor prevederi ale Condiţiilor Speciale:
    (a) Antreprenorul va transmite Inginerului o notificare, cu cel puţin 21 de zile înainte de data la care Echipamentele sau cantitãţi importante din alte Bunuri vor fi livrate pe Şantier;
    (b) Antreprenorul va fi responsabil pentru ambalarea, încãrcarea, transportul, primirea, descãrcarea, depozitarea şi protejarea tuturor Bunurilor şi a altor produse necesare execuţiei Lucrãrilor; şi
    (c) Antreprenorul nu va pretinde din partea Beneficiarului despãgubirii pentru daunele, pierderile şi cheltuielile (inclusiv taxele şi cheltuielile legale) care rezultã din transportul Bunurilor şi va negocia şi suporta toate cheltuielile generate de revendicãrile privind transportul acestora.
    4.17. Utilajele Antreprenorului
    Antreprenorul va rãspunde de propriile Utilaje. Din momentul aducerii pe Şantier, Utilajele Antreprenorului vor fi considerate ca fiind în întregime destinate executãrii Lucrãrilor. Antreprenorul nu va retrage de pe Şantier nici un Utilaj important fãrã consimţãmântul Inginerului. Nu este necesar consimţãmântul pentru vehiculele care transportã Bunuri sau Personal al Antreprenorului în afara Şantierului.
    4.18. Protecţia Mediului
    Antreprenorul va lua toate mãsurile necesare pentru protecţia mediului înconjurãtor (atât pe Şantier cât şi în afara acestuia) şi pentru limitarea daunelor sau afectãrii populaţiei şi a proprietãţilor ca urmare a poluãrii, zgomotului şi a altor consecinţe ale activitãţii sale.
    Antreprenorul se va asigura cã emisiile, deversãrile de suprafaţã şi deşeurile rezultate în urma activitãţilor proprii nu vor depãşi valorile indicate în Specificaţii şi nu vor depãşi valorile admise de Legislaţia în vigoare.
    4.19. Electricitate, Apã şi Gaz
    Cu excepţia prevederilor de mai jos, Antreprenorul va fi rãspunzãtor de furnizarea energiei electrice, apei şi altor servicii care îi sunt necesare.
    Antreprenorul va fi îndreptãţit sã utilizeze, în scopul execuţiei Lucrãrilor, energia electricã, apa, gazul şi alte servicii pe care Beneficiarul le are disponibile pe Şantier şi ale cãror detalii şi preţuri sunt menţionate în Specificaţii.
    Antreprenorul va furniza, pe riscul şi pe cheltuiala sa, aparatura necesarã utilizãrii serviciilor respective şi mãsurãrii consumurilor.
    Cantitãţile consumate şi sumele datorate (conform preţurilor menţionate) pentru aceste servicii vor fi convenite sau stabilite de cãtre Inginer în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 2.5 [Revendicãrile Beneficiarului] şi Sub-Clauzei 3.5 [Stabilirea Modului de Soluţionare]. Antreprenorul va plãti Beneficiarului toate aceste sume.
    4.20. Utilajele Beneficiarului şi Materialele Asigurate Gratuit
    Beneficiarul va pune la dispoziţie, pentru a fi utilizate de cãtre Antreprenor la execuţia Lucrãrilor, Utilajele Beneficiarului (dacã existã) în conformitate cu detaliile, modalitãţile şi preţurile menţionate în Specificaţii. Cu excepţia altor prevederi ale Specificaţiilor:
    (a) Beneficiarul va fi responsabil de Utilajele Beneficiarului, exceptând situaţia în care:
    (b) Antreprenorul va fi responsabil pentru fiecare dintre Utilajele Beneficiarului în perioada de timp în care Personalul Antreprenorului le utilizeazã, conduce, coordoneazã, se aflã în posesia acestuia sau le controleazã.
    Cantitãţile realizate şi sumele datorate (stabilite conform preţurilor menţionate) pentru utilizarea Utilajelor Beneficiarului vor fi convenite sau stabilite de cãtre Inginer în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 2.5 [Revendicãrile Beneficiarului] şi Sub-Clauzei 3.5 [Stabilirea Modului de Soluţionare]. Antreprenorul va plãti aceste sume Beneficiarului.
    Beneficiarul va furniza, fãrã a percepe vreun cost, materialele asigurate gratuit (dacã existã) în conformitate cu detaliile menţionate în Specificaţii. Beneficiarul va asigura aceste materiale, cu riscul şi pe cheltuiala sa, la termenul şi în locul specificate în Contract. Antreprenorul va face inspecţia vizualã a acestor materiale şi va transmite cu promptitudine Inginerului o înştiinţare referitoare la orice lipsuri, defecte sau deficienţe ale acestora. Dacã nu se convine altfel de cãtre cele douã Pãrţi, Beneficiarul va rectifica cu promptitudine orice lipsã, defect sau deficienţã.
    Ulterior inspecţiei vizuale, materialele asigurate gratuit vor fi trecute în grija, custodia şi sub controlul Antreprenorului. Obligaţiile Antreprenorului de a inspecta, avea grijã, pãstra în custodie şi controla aceste materiale nu vor exonera Beneficiarul de rãspunderea pentru lipsurile, defectele sau deficienţele, care nu au fost evidente la inspecţia vizualã.
    4.21. Rapoarte privind Evoluţia Execuţiei Lucrãrilor
    Cu excepţia altor prevederi ale Condiţiilor Speciale, rapoartele lunare privind evoluţia execuţiei lucrãrilor vor fi elaborate de cãtre Antreprenor şi transmise Inginerului în şase exemplare. Primul raport va acoperi perioada pânã la sfârşitul primei luni calendaristice consecutive Datei de Începere. Restul rapoartelor vor fi prezentate în fiecare lunã, în termen de 7 zile dupã ultima zi a perioadei cuprinsã în raport.
    Raportarea va continua pânã la terminarea de cãtre Antreprenor a tuturor lucrãrilor rãmase la data de terminare specificatã în Procesul Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor.
    Fiecare raport va include:
    (a) grafice şi descrieri detaliate ale evoluţiei înregistrate, incluzând fiecare etapã de proiectare (dacã e cazul), Documentele Antreprenorului, achiziţii, fabricaţie, livrãri pe Şantier, construcţie, montaj şi efectuarea testelor incluzând în raportare fiecare Subantreprenor nominalizat (dupã cum se specificã în Clauza 5 [Subantreprenori Nominalizaţi]);
    (b) fotografii care sã reprezinte stadiul fabricaţiei şi evoluţia lucrãrilor pe Şantier;
    (c) pentru producerea fiecãrui subansamblu principal al Echipamentelor şi pentru Materiale, se vor prezenta: numele producãtorului, locul de asamblare, procentul de realizare, datele planificate şi cele realizate pentru:
    (i) începerea asamblãrii;
    (ii) inspecţiile fãcute de Antreprenor;
    (iii) testele, şi
    (iv) transportul şi sosirea pe Şantier;
    (d) detaliile prezentate în Sub-Clauza 6.10 [Raportãri privind Personalul şi Utilajele Antreprenorului];
    (e) copii ale documentelor de asigurare a calitãţii, rezultatele testelor şi certificatele de calitate pentru Materiale;
    (f) lista înştiinţãrilor transmise potrivit prevederilor Sub-Clauzei 2.5 [Revendicãrile Beneficiarului] şi celor transmise potrivit prevederilor Sub-Clauzei 20.1 [Revendicãrile Antreprenorului];
    (g) statistici referitoare la securitatea muncii, inclusiv detalii asupra oricãror incidente neprevãzute şi activitãţi în legãturã cu aspectele de mediu şi relaţiile publice; şi
    (h) comparaţii între evoluţia realã a lucrãrilor şi cea planificatã, prezentând detalii referitoare la orice evenimente sau circumstanţe care pot periclita terminarea lucrãrilor conform prevederilor Contractului şi mãsurile care se adoptã (sau care trebuie adoptate) pentru evitarea întârzierilor.
    4.22. Securitatea Şantierului
    Cu excepţia altor prevederi ale Condiţiilor Speciale:
    (a) Antreprenorul va avea responsabilitatea de a nu permite accesul persoanelor neautorizate pe Şantier, şi
    (b) Persoanele autorizate se vor limita la Personalul Antreprenorului, Personalul Beneficiarului şi oricare alte persoane a cãror identitate a fost notificatã Antreprenorului de cãtre Beneficiar sau Inginer, în calitate de personal autorizat al altor antreprenori ai Beneficiarului pe Şantier.
    4.23. Activitãţile Antreprenorului pe Şantier
    Antreprenorul va restrânge aria de desfãşurare a activitãţii numai în limitele Şantierului şi în alte zone auxiliare care pot fi obţinute de cãtre Antreprenor şi acceptate de cãtre Inginer ca zone de lucrãri. Antreprenorul va lua toate mãsurile necesare pentru a pãstra Utilajele Antreprenorului şi Personalul propriu în limitele Şantierului şi ale zonelor auxiliare pentru a nu afecta terenurile adiacente.
    Pe parcursul executãrii Lucrãrilor, Antreprenorul va pãstra Şantierul degajat de obstacole inutile şi va depozita sau îndepãrta orice Utilaj propriu sau exces de materiale. Antreprenorul va curãţa şi înlãtura de pe Şantier orice moloz, resturi şi Lucrãrile Provizorii care nu mai sunt necesare.
    Dupã emiterea Procesului Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor, Antreprenorul va curãţa şi îndepãrta, de pe acea parte a Şantierului şi a lucrãrilor la care se referã Procesul Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor, toate Utilajele Antreprenorului, excesele de materiale, molozul, gunoaiele şi Lucrãrile Provizorii. Antreprenorul va lãsa partea respectivã a Şantierului şi Lucrãrile curate şi în siguranţã. Pe parcursul Perioadei de Notificare a Defecţiunilor, Antreprenorul poate pãstra pe Şantier Bunurile care îi sunt necesare pentru îndeplinirea obligaţiilor prevãzute în Contract.
    4.24. Vestigii
    Toate fosilele, monedele, articolele de valoare sau antichitãţile, împreunã cu construcţiile şi alte rãmãşiţe sau elemente de interes arheologic sau geologic descoperite pe Şantier vor fi încredinţate în grija şi sub autoritatea Beneficiarului. Antreprenorul va lua toate mãsurile necesare pentru a opri Personalul Antreprenorului sau alte persoane de la înlãturarea sau deteriorarea acestor descoperiri.
    Dupã descoperirea unor astfel de obiecte, Antreprenorul va transmite cu promptitudine o înştiinţare Inginerului, care va emite instrucţiuni pentru modul de soluţionare. Dacã Antreprenorul înregistreazã întârzieri sau se produc Costuri suplimentare ca urmare a respectãrii acestor instrucţiuni, Antreprenorul va transmite o nouã înştiinţare Inginerului şi, cu condiţia respectãrii prevederilor Sub-Clauzei 20.1 [Revendicãrile Antreprenorului], va avea dreptul la:
    (a) O prelungire a duratei de execuţie pentru fiecare întârziere, potrivit prevederilor Sub-Clauzei 8.4 [Prelungirea Duratei de Execuţie], dacã terminarea lucrãrilor este sau va fi întârziatã, şi
    (b) plata Costurilor suplimentare, care vor fi incluse în Preţul Contractului.
    Dupã primirea noii înştiinţãri, Inginerul va proceda în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 3.5 [Stabilirea Modului de Soluţionare] pentru a conveni sau stabili modul de soluţionare a acestor probleme.

    5. Subantreprenori Nominalizaţi
    5.1. Definiţia "Subantreprenorului Nominalizat"
    În Contract, "Subantreprenor nominalizat" înseamnã un Subantreprenor:
    (a) care este menţionat în Contract ca fiind un Subantreprenor nominalizat, sau
    (b) pe care Inginerul, potrivit prevederilor Clauzei 13 [Modificãri şi Actualizãri], îl desemneazã sã fie angajat ca Subantreprenor, conform unei instrucţiuni transmise Antreprenorului.
    5.2. Obiecţii la Nominalizare
    Antreprenorul nu va fi obligat sã angajeze un Subantreprenor nominalizat împotriva cãruia Antreprenorul are obiecţii rezonabile, şi înştiinţeazã Inginerul cât de repede posibil, prezentând motivaţia corespunzãtoare. Obiecţia se va considera rezonabilã dacã este rezultatul oricãreia dintre urmãtoarele situaţii (printre altele), cu excepţia cazurilor în care Beneficiarul este de acord sã ofere compensaţii Antreprenorului pentru orice consecinţe ale acestora:
    (a) existã motive sã se creadã cã Subantreprenorul nu are competenţã, resurse sau capacitate financiarã;
    (b) Contractul de subantreprizã nu specificã dacã Subantreprenorul nominalizat va despãgubi Antreprenorul pentru şi ca urmare a oricãrei neglijenţe sau folosirii necorespunzãtoare a Bunurilor de cãtre Subantreprenorul nominalizat, agenţii şi angajaţii acestuia; sau
    (c) Contractul de subantreprizã nu precizeazã cã, pentru activitatea de subantreprizã (inclusiv proiectarea, dacã existã), Subantreprenorul nominalizat:
    (i) se va angaja sã elibereze Antreprenorul de/şi sã preia obligaţiile şi responsabilitãţile Antreprenorului prevãzute în Contract, şi
    (ii) va exonera Antreprenorul de toate obligaţiile şi responsabilitãţile prevãzute în Contract sau în legãturã cu acesta şi îl va despãgubi pentru consecinţele nerespectãrii de cãtre Subantreprenor a acestor obligaţii şi a neîndeplinirii acestor responsabilitãţi.
    5.3. Plata Subantreprenorilor Nominalizaţi
    Antreprenorul va plãti Subantreprenorilor nominalizaţi sumele pe care Inginerul le certificã ca fiind datorate, în conformitate cu prevederile Contractului de subantreprizã. Aceste sume împreunã cu alte plãţi vor fi incluse în Preţul Contractului în conformitate cu prevederile sub-paragrafului (b) al Sub-Clauzei 13.5 [Sume Provizionate], cu excepţia celor menţionate în Sub-Clauza 5.4 [Confirmarea Plãţilor cãtre Subantreprenori].
    5.4. Confirmarea Plãţilor
    Înainte de emiterea Certificatului de Platã care include o sumã care poate fi plãtitã unui Subantreprenor nominalizat, Inginerul poate solicita Antreprenorului sã furnizeze o dovadã rezonabilã care sã arate cã Subantreprenorul nominalizat a primit toate sumele la care este îndreptãţit în conformitate cu Certificatele de Platã anterioare, mai puţin deducerile care se aplicã pentru sumele reţinute sau alte obligaţii. Cu excepţia cazurilor în care Antreprenorul:
    (a) transmite dovezi rezonabile Inginerului, sau
    (b) (i) transmite Inginerului în scris un rãspuns care sã menţioneze cã Antreprenorul are dreptul de a reţine sau refuzã sã plãteascã aceste sume, şi (ii) transmite Inginerului dovezi rezonabile care sã dovedeascã faptul cã
    Subantreprenorul nominalizat a fost informat cu privire la dreptul Antreprenorului,
    Beneficiarul poate (la alegerea sa) sã plãteascã, direct Subantreprenorului nominalizat, o parte sau totalitatea sumelor certificate anterior (mai puţin deducerile aplicabile) care sunt datorate Subantreprenorului nominalizat şi pentru care Antreprenorul nu a reuşit sã transmitã dovezile descrise în sub-paragrafele (a) şi (b) de mai sus.
    Antreprenorul va plãti Beneficiarului sumele plãtite de cãtre Beneficiar Subantreprenorilor.

    6. Personalul şi Forţa de Muncã
    6.1. Angajarea Personalului şi Forţei de Muncã
    Cu excepţia celor prevãzute în Specificaţii, Antreprenorul va lua toate mãsurile necesare pentru angajarea întregului personal şi forţei de muncã, nelocalnic sau din zonã, precum şi pentru plata, cazarea, masa şi transportul acestuia.
    6.2. Nivelul de Salarizare şi Condiţiile de Muncã
    Antreprenorul va asigura niveluri de salarizare şi condiţii de muncã care sã nu fie inferioare celor stabilite pentru activitãţi similare din zona în care se executã lucrarea. Dacã nivelurile de salarizare şi condiţiile de muncã nu sunt aplicabile, Antreprenorul va asigura salarii şi condiţii de muncã practicate pe plan local de cãtre angajatori cu activitãţi similare cu cele ale Antreprenorului.
    6.3. Persoane în serviciul Beneficiarului
    Antreprenorul nu va recruta sau nu va încerca sã recruteze personal sau forţã de muncã din cadrul Personalului Beneficiarului.
    6.4. Legislaţia Muncii
    Antreprenorul va respecta întreaga legislaţie a muncii care se aplicã Personalului Antreprenorului, inclusiv Legile referitoare la angajare, sãnãtate, securitatea muncii, asistenţã socialã, emigrare şi repatriere, şi îi va asigura acestuia toate drepturile legale.
    Antreprenorul le va solicita angajaţilor sãi sã se conformeze Legilor în vigoare, inclusiv legilor referitoare la securitatea muncii.
    6.5. Programul de Lucru
    Activitatea pe Şantier se va întrerupe în zilele nelucrãtoare şi în afara programului normal de lucru menţionat în Anexa la Ofertã, cu urmãtoarele excepţii:
    (a) Contractul conţine alte prevederi;
    (b) existã acordul Inginerului;
    (c) Lucrarea nu poate fi evitatã sau este necesarã pentru protejarea vieţii sau a proprietãţii sau pentru siguranţa Lucrãrilor, caz în care Antreprenorul va informa imediat Inginerul.
    6.6. Facilitãţi pentru Personal şi Forţa de Muncã
    Cu excepţia altor prevederi ale Specificaţiilor, Antreprenorul va asigura şi menţine toate facilitãţile necesare legate de cazare, masã şi transport, destinate Personalului propriu. De asemenea, Antreprenorul va asigura facilitãţi pentru Personalul Beneficiarului, conform celor menţionate în Specificaţii.
    Antreprenorul nu va permite nici unuia din angajaţii sãi sã locuiascã temporar sau permanent în construcţiile care fac parte din Lucrãrile Permanente.
    6.7. Sãnãtatea şi Securitatea Muncii
    Antreprenorul va lua toate mãsurile necesare pentru menţinerea sãnãtãţii şi securitãţii Personalului propriu.
    Antreprenorul se va asigura, în colaborare cu autoritãţile sanitare, cã personalul medical, facilitãţile de prim ajutor, infirmeria şi serviciul de ambulanţã sunt asigurate în permanenţã pe Şantier şi în taberele de cazare ale Personalului Antreprenorului sau Beneficiarului şi cã se iau toate mãsurile necesare pentru asigurarea asistenţei sociale, condiţiilor de igienã şi prevenirea epidemiilor.
    Antreprenorul va numi un responsabil cu securitatea muncii pe Şantier, care sã rãspundã de respectarea normelor de securitate pentru prevenirea accidentelor. Aceastã persoanã va fi calificatã pentru o astfel de activitate şi va avea autoritatea de a emite instrucţiuni şi a dispune mãsuri de prevenire a accidentelor. Pe parcursul execuţiei Lucrãrilor, Antreprenorul va asigura toate facilitãţile necesare acestei persoane pentru exercitarea responsabilitãţii şi autoritãţii sale.
    În situaţia producerii unui accident, Antreprenorul va transmite, urgent, Inginerului detalii referitoare la producerea accidentului. Antreprenorul va pãstra un registru şi va întocmi rapoarte referitoare la sãnãtatea, securitatea şi asistenţa socialã acordatã persoanelor, precum şi la daunele aduse proprietãţii, aşa cum poate solicita Inginerul în mod rezonabil.
    6.8. Supravegherea Asiguratã de Antreprenor
    Pe durata execuţiei lucrãrilor şi atât timp cât este necesar pentru îndeplinirea obligaţiilor Antreprenorului, acesta va asigura toatã asistenţa necesarã pentru planificarea, coordonarea, administrarea, inspectarea şi testarea lucrãrilor.
    Supravegherea va fi asiguratã de un numãr suficient de persoane care sã cunoascã limba de comunicare (definitã în Sub-Clauza 1.4 [Legea şi Limba]) şi operaţiunile care trebuie executate (inclusiv metode şi proceduri necesare, riscuri posibile şi metode de prevenire a accidentelor) pentru execuţia satisfãcãtoare şi în siguranţã a Lucrãrilor.
    6.9. Personalul Antreprenorului
    Personalul Antreprenorului va avea calificarea, pregãtirea şi experienţa necesare în domeniile de activitate ale acestuia. Inginerul poate solicita Antreprenorului sã înlãture (sau sã dispunã înlãturarea) orice persoanã angajatã pe Şantier sau la Lucrare, inclusiv Reprezentantul Antreprenorului, dacã este cazul, care:
    (a) manifestã un comportament necorespunzãtor sau lipsit de responsabilitate;
    (b) îndeplineşte sarcinile cu incompetenţã sau neglijenţã;
    (c) nu respectã prevederile Contractului; sau
    (d) persistã în a aborda un comportament care aduce prejudicii securitãţii muncii, sãnãtãţii sau protecţiei mediului.
    Dacã este cazul, Antreprenorul va numi (sau va face demersuri pentru numire) o persoanã corespunzãtoare pentru înlocuire.
    6.10. Raportãri privind Personalul şi Utilajele Antreprenorului
    Antreprenorul va transmite Inginerului informaţii care sã precizeze numãrul fiecãrei categorii a Personalului Antreprenorului şi a fiecãrui tip de Utilaj al Antreprenorului existente pe Şantier. Informaţiile vor fi transmise lunar, într-o formã aprobatã de cãtre Inginer, pânã la data terminãrii de cãtre Antreprenor a lucrãrilor rãmase de executat menţionate în Procesul Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor.
    6.11. Conduita Necorespunzãtoare
    Antreprenorul va lua, în permanenţã, mãsurile necesare pentru a preveni ilegalitãţile, dezordinea şi conduita necorespunzãtoare a Personalului Antreprenorului şi pentru pãstrarea liniştii şi protecţiei persoanelor sau a proprietãţii pe şi în vecinãtatea Şantierului.

    7. Utilajele, Materialele şi Execuţia
    7.1. Modul de Execuţie
    Antreprenorul se va ocupa de fabricarea Echipamentelor, de producerea şi aprovizionarea Materialelor şi de toate cele necesare execuţiei Lucrãrilor:
    (a) în modul (dacã existã) specificat în Contract;
    (b) cu grijã şi profesionalism, în conformitate cu practici recunoscute; şi
    (c) cu mijloace corespunzãtoare şi Materiale care nu prezintã riscuri, dacã în Contract nu este altfel prevãzut.
    7.2. Prelevarea de Probe
    Înainte de utilizarea Materialelor la Lucrãri, Antreprenorul va transmite Inginerului, pentru consimţãmânt, urmãtoarele probe de Materiale şi informaţii relevante:
    (a) probe standard prelevate de la producãtor şi probe specificate în Contract, totul pe cheltuiala Antreprenorului; şi
    (b) probe suplimentare indicate de cãtre Inginer.
    Fiecare probã va fi etichetatã, cu menţiunea originii şi locului de utilizare în Lucrare.
    7.3. Inspecţia
    Personalul Beneficiarului va avea oricând:
    (a) acces nelimitat în orice parte a Şantierului şi în toate locurile de unde se obţin Materiale naturale; şi
    (b) dreptul, pe parcursul producerii, asamblãrii şi execuţiei lucrãrilor (pe Şantier sau în altã parte), sã examineze, inspecteze, mãsoare şi sã testeze materialele şi calitatea execuţiei, şi sã verifice evoluţia proceselor de producere a Echipamentelor şi de producere şi prelucrare a Materialelor.
    Antreprenorul va crea Personalului Beneficiarului condiţiile necesare desfãşurãrii activitãţilor menţionate, inclusiv asigurarea acceselor, facilitãţilor, aprobãrilor şi echipamentului de protecţie. Aceste activitãţi nu vor exonera Antreprenorul de obligaţiile şi responsabilitãţile sale.
    Antreprenorul va înştiinţa Inginerul de fiecare datã când o lucrare este terminatã şi înainte ca aceasta sã devinã acoperitã, ascunsã sau ambalatã pentru depozitare sau transport. În continuare, Inginerul va efectua, fãrã întârzieri nejustificate examinarea, inspecţia, mãsurãtorile sau testele necesare, sau va înştiinţa Antreprenorul cã aceste activitãţi nu sunt necesare. Dacã Antreprenorul omite sã transmitã înştiinţarea, acesta, la solicitarea Inginerului, va descoperi lucrarea şi va efectua remedierile necesare pe cheltuialã proprie.
    7.4. Testarea
    Aceastã Sub-Clauzã se va aplica tuturor testelor specificate în Contract, altele decât Testele dupã Terminare (dacã existã).
    Antreprenorul va furniza toatã aparatura, asistenţa tehnicã, documentele şi alte informaţii, electricitate, utilaje, combustibil, consumabile, instrumente, forţã de muncã, materiale şi personal cu calificarea şi experienţa corespunzãtoare, necesare pentru realizarea eficientã a testelor specificate. Antreprenorul va conveni împreunã cu Inginerul data şi locul pentru desfãşurarea testelor specificate pentru Echipamente, Materiale şi alte pãrţi ale Lucrãrilor.
    Inginerul va putea, potrivit prevederilor Clauzei 13 [Modificãri şi Actualizãri], schimba locul sau detaliile testelor specificate sau instrui Antreprenorul pentru efectuarea de teste suplimentare. Dacã aceste teste modificate sau suplimentare aratã cã Echipamentele testate, Materialele sau calitatea execuţiei nu respectã prevederile Contractului, atunci costul efectuãrii acestora va fi suportat de cãtre Antreprenor, fãrã a lua în considerare alte prevederi ale Contractului.
    Inginerul va înştiinţa Antreprenorul, cu cel puţin de 24 de ore înainte, cu privire la intenţia acestuia de a participa la efectuarea testelor. Dacã Inginerul nu se prezintã la data şi locul convenite, Antreprenorul poate începe efectuarea testelor, cu excepţia cazurilor în care Inginerul dispune altceva, şi testele vor fi considerate ca fiind efectuate în prezenţa Inginerului.
    Dacã Antreprenorul înregistreazã întârzieri şi/sau se produc Costuri suplimentare ca urmare a respectãrii acestor instrucţiuni sau ca urmare a întârzierii pentru care este responsabil Inginerul, Antreprenorul va înştiinţa Inginerul şi, cu condiţia respectãrii prevederilor Sub-Clauzei 20.1 [Revendicãrile Antreprenorului], va avea dreptul la:
    (a) prelungirea duratei de execuţie pentru astfel de întârzieri potrivit prevederilor Sub-Clauzei 8.4 [Prelungirea Duratei de Execuţie], dacã terminarea lucrãrilor este sau va fi întârziatã, şi
    (b) plata Costurilor suplimentare la care se adaugã un profit rezonabil, care vor fi incluse în Preţul Contractului.
    Dupã primirea înştiinţãrii, Inginerul va proceda în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 3.5 [Stabilirea Modului de Soluţionare], pentru a conveni sau a stabili modul de soluţionare a acestor probleme.
    Antreprenorul va transmite cu promptitudine Inginerului rapoarte privind rezultatele testelor vizate pentru conformitate. Atunci când rezultatele testelor sunt corespunzãtoare, Inginerul va aproba buletinele de încercare ale Antreprenorului, sau va emite un certificat care va confirma rezultatele testelor. Dacã Inginerul nu a participat la teste, se considerã cã acesta a acceptat rezultatele ca fiind corect obţinute.
    7.5. Respingerea
    Dacã în urma examinãrii, inspecţiei, mãsurãtorii sau testãrii se identificã Echipamente, Materiale sau Lucrãri cu deficienţe sau neconforme cu prevederile Contractului, Inginerul va putea respinge Echipamentele, Materialele sau Lucrãrile prin transmiterea unei înştiinţãri cãtre Antreprenor cuprinzând motivaţia respingerii. Antreprenorul va remedia deficienţele cu promptitudine şi se va asigura cã produsul remediat este în conformitate cu prevederile Contractului.
    Dacã Inginerul solicitã refacerea testelor pentru Echipamentele, Materialele sau Lucrãrile remediate, testele se vor repeta în termenii similari cu testele şi condiţiile iniţiale. Dacã respingerea şi refacerea testelor produc Beneficiarului costuri suplimentare, Antreprenorul va suporta aceste costuri, în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 2.5 [Revendicãrile Beneficiarului].
    7.6. Lucrãri de Remediere
    Fãrã a lua în considerare testele sau certificãrile anterioare, Inginerul poate solicita Antreprenorului:
    (a) sã înlãture de pe Şantier şi sã înlocuiascã orice Echipament sau Material care nu este în conformitate cu prevederile Contractului,
    (b) sã înlãture sau sã refacã orice lucrare care nu este în conformitate cu prevederile Contractului, şi
    (c) sã execute orice lucrare care este solicitatã ca urgentã pentru siguranţa lucrãrilor datoritã unui accident, unui eveniment neprevãzut sau altui factor.
    Antreprenorul se va conforma solicitãrii într-un interval de timp rezonabil, care va fi perioada de timp (dacã existã) specificatã în solicitare, sau în regim de urgenţã dacã urgenţa este specificatã potrivit prevederilor sub-paragrafului (c).
    Dacã Antreprenorul nu se conformeazã solicitãrii, Beneficiarul va fi îndreptãţit sã angajeze şi sã plãteascã alt antreprenor care sã execute lucrarea. Cu excepţia cazului în care Antreprenorul este îndreptãţit la platã pentru lucrare, Antreprenorul va plãti Beneficiarului, în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 2.5 [Revendicãrile Beneficiarului], toate costurile rezultate din nerespectarea solicitãrii.
    7.7. Proprietatea asupra Echipamentelor şi Materialelor
    Dacã nu contravine Legilor Ţãrii şi fãrã riscul sechestrului sau a altor impuneri, Materialele şi fiecare componenta a Echipamentelor vor deveni proprietatea Beneficiarului atunci când:
    (a) sunt livrate pe Şantier; sau când
    (b) Antreprenorul este îndreptãţit la încasarea valorii Echipamentelor şi Materialelor potrivit prevederilor Sub-Clauzei 8.10 [Plata Echipamentelor şi Materialelor în Eventualitatea Suspendãrii Lucrãrilor].
    7.8. Redevenţe
    Cu excepţia altor prevederi ale Specificaţiilor, Antreprenorul va plãti toate redevenţele, chiriile şi alte cheltuieli pentru:
    (a) Materialele naturale obţinute în afara Şantierului, şi
    (b) depozitarea materialelor rezultate din demolãri şi excavãri şi a altor materiale în exces (naturale sau artificiale), cu excepţia cazurilor în care zonele de depozitare în interiorul Şantierului sunt specificate în Contract.

    8. Începerea, Întârzierea şi Suspendarea Lucrãrilor
    8.1. Începerea Lucrãrilor
    Inginerul va transmite Antreprenorului o înştiinţare privind Data de Începere a lucrãrilor cu cel puţin 7 zile înainte de aceastã datã. Cu excepţia altor prevederi ale Condiţiilor Speciale Data de Începere a lucrãrilor nu va depãşi cu mai mult de 42 de zile data primirii de cãtre Antreprenor a Scrisorii de Acceptare.
    Antreprenorul va începe execuţia lucrãrilor cât mai curând posibil dupã Data de Începere şi va continua execuţia lucrãrilor cu promptitudine şi fãrã întârzieri.
    8.2. Durata de Execuţie
    Antreprenorul va finaliza toate Lucrãrile şi fiecare Sector (dacã existã) pânã la expirarea Duratei de Execuţie a lucrãrilor sau a Sectorului (dupã caz) inclusiv:
    (a) trecerea Testelor la Terminarea Lucrãrilor, şi
    (b) terminarea tuturor lucrãrilor prevãzute în Contract astfel încât Lucrãrile sau Sectoarele sã poatã fi considerate terminate pentru a fi supuse Recepţiei, potrivit prevederilor Sub-Clauzei 10.1 [Recepţia lucrãrilor şi Sectoarelor de Lucrãri].
    8.3. Programul de Execuţie
    În termen de 28 zile dupã primirea înştiinţãrii potrivit prevederilor Sub-Clauzei 8.1 [Începerea Lucrãrilor], Antreprenorul va transmite Inginerului un program de execuţie detaliat cu planificãri calendaristice. De asemenea, Antreprenorul va transmite programe actualizate de fiecare datã când programul anterior nu mai corespunde evoluţiei lucrãrilor sau obligaţiilor Antreprenorului. Fiecare program va include:
    (a) ordinea în care Antreprenorul intenţioneazã sã execute Lucrãrile, inclusiv perioadele propuse pentru fiecare fazã de proiectare (dacã existã), Documentele Antreprenorului, producerea Echipamentelor, procurarea, livrarea pe Şantier, construcţia, montarea şi testarea,
    (b) fiecare din activitãţile de mai sus realizate de subantreprenorii nominalizaţi (definiţi în Clauza 5 [Subantreprenori nominalizaţi]);
    (c) succesiunea şi termenele aferente inspecţiilor şi testelor specificate în Contract, şi
    (d) un raport justificativ care sã includã:
    (i) o descriere generalã a metodelor pe care Antreprenorul intenţioneazã sã le aplice şi a principalelor etape de execuţie a Lucrãrilor, şi
    (ii) detalii cuprinzând estimãrile rezonabile ale Antreprenorului privind necesarul de Personal pe categorii precum şi numãrul fiecãruia din Utilajele Antreprenorului, necesare pe Şantier pentru realizarea fiecãrei etape principale de lucrãri,
    Dacã în termen de 21 de zile dupã primirea programului, Inginerul nu transmite o înştiinţare Antreprenorului, în care sã menţioneze cã programul nu corespunde prevederilor Contractului, Antreprenorul va acţiona în conformitate cu programul şi cu alte obligaţii pe care trebuie sã le îndeplineascã potrivit prevederilor Contractului. Personalul Beneficiarului va fi îndreptãţit sã-şi planifice activitatea conform programului Antreprenorului.
    Antreprenorul va informa Inginerul cu promptitudine asupra unor posibile evenimente viitoare care pot apãrea şi asupra circumstanţelor care pot afecta negativ lucrãrile, pot majora Preţul Contractului sau provoca întârzieri în execuţia Lucrãrilor. Inginerul poate solicita Antreprenorului sã transmitã o estimare a efectului anticipat al evenimentelor sau circumstanţelor menţionate şi/sau o propunere de soluţionare potrivit prevederilor Clauzei 13.3 [Procedura de Modificare].
    Dacã Inginerul transmite o înştiinţare Antreprenorului în care se menţioneazã cã programul nu corespunde (în mod necesar) prevederilor Contractului sau evoluţiei lucrãrilor şi intenţiilor declarate ale Antreprenorului, Antreprenorul va transmite Inginerului un program actualizat în conformitate cu prevederile acestei Sub-Clauze.
    8.4. Prelungirea Duratei de Execuţie
    Antreprenorul va avea dreptul, cu condiţia respectãrii prevederilor Sub-Clauzei 20.1 [Revendicãrile Antreprenorului], la o prelungire a Duratei de Execuţie dacã şi în mãsura în care terminarea lucrãrilor potrivit prevederilor Sub-Clauzei 10.1 [Recepţia lucrãrilor şi a Sectoarelor de Lucrãri], este sau va fi întârziatã de urmãtoarele cauze:
    (a) o Modificare (dacã nu s-a convenit prelungirea Duratei de Execuţie potrivit prevederilor Sub-Clauzei 13.3 [Procedura de Modificare]) sau o schimbare substanţialã a cantitãţii unui articol de lucrãri inclus în Contract, (b) un motiv de întârziere care acordã dreptul prelungirii Duratei de Execuţie potrivit prevederilor unei Sub-Clauze din aceste Condiţii de Contract,
    (c) condiţii climatice nefavorabile excepţionale,
    (d) lipsa Imprevizibilã a personalului sau a Bunurilor, datoratã unor epidemii sau acţiuni guvernamentale, sau
    (e) o întârziere, impediment sau obstacol cauzate de, sau care pot fi atribuite Beneficiarului, Personalului Beneficiarului sau altor antreprenori ai Beneficiarului care îşi desfãşoarã activitatea pe Şantier.
    Dacã Antreprenorul se considerã îndreptãţit la o prelungire a Duratei de Execuţie, Antreprenorul va înştiinţa Inginerul potrivit prevederilor Sub-Clauzei 20.1 [Revendicãrile Antreprenorului]. Atunci când va stabili o prelungire a Duratei de Execuţie conform prevederilor Sub-Clauzei 20.1, Inginerul va revedea cele stabilite anterior şi va putea majora dar, nu va putea reduce perioada cumulatã de prelungire.
    8.5. Întârzieri Cauzate de Autoritãţi
    În cazul în care se produc urmãtoarele situaţii:
    (a) Antreprenorul a urmat întocmai procedurile stabilite de autoritãţile publice legal constituite din Ţarã,
    (b) autoritãţile întârzie sau întrerup activitatea Antreprenorului, şi
    (c) întârzierile sau întreruperile au fost Imprevizibile, întârzierile sau întreruperile vor fi considerate motiv de prelungire a duratei de execuţie potrivit prevederilor sub-paragrafului
    (b) al Sub-Clauzei 8.4 [Prelungirea Duratei de Execuţie].
    8.6. Ritmul Evoluţiei Lucrãrilor
    În situaţia în care:
    (a) evoluţia lucrãrilor este nesatisfãcãtoare pentru respectarea Duratei de Execuţie, şi/sau
    (b) evoluţia lucrãrilor nu mai corespunde (sau nu va mai corespunde) programului de execuţie valabil potrivit prevederilor Sub-Clauzei 8.3 [Programul de Execuţie]
    Din cauze diferite de cele menţionate în Sub-Clauza 8.4 [Prelungirea Duratei de Execuţie], atunci Inginerul poate solicita Antreprenorului transmiterea, potrivit prevederilor Sub-Clauzei 8.3 [Programul de Execuţie], unui program actualizat şi unui raport justificativ care sã descrie metodele revizuite propuse de Antreprenor spre a fi adoptate în vederea stimulãrii evoluţiei lucrãrilor pentru încadrarea în Durata de Execuţie.
    Dacã nu este notificat altfel de cãtre Inginer, Antreprenorul va adopta metode revizuite care pot necesita majorarea numãrului orelor de lucru şi/sau a numãrului de Personal şi/sau Bunuri, cu riscul şi pe cheltuiala Antreprenorului. Dacã aceste metode revizuite produc costuri suplimentare pentru Beneficiar, Antreprenorul va plãti Beneficiarului aceste costuri, în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 2.5 [Revendicãrile Beneficiarului], precum şi penalitãţi pentru întârzieri (dacã e cazul), potrivit prevederilor Sub-Clauzei 8.7 de mai jos.
    8.7. Penalitãţi de Întârziere
    Dacã Antreprenorul nu reuşeşte sã respecte prevederile Sub-Clauzei 8.2 [Durata de Execuţie], Antreprenorul va plãti Beneficiarului penalitãţi de întârziere, în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 2.5 [Revendicãrile Beneficiarului]. Penalitãţile de întârziere vor constitui suma menţionatã în Anexa la Oferta, care va fi plãtitã pentru fiecare zi de întârziere înregistratã între Data de Terminare contractualã şi data specificatã în Procesul Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor. Suma totalã datoratã, potrivit prevederilor acestei Sub-Clauze, nu va putea depãşi suma maximã aferentã penalitãţilor de întârziere (dacã exista), prevãzutã în Anexa la Ofertã.
    Penalitãţile de întârziere vor fi singurele daune datorate de Antreprenor, în afara daunelor produse de rezilierea contractului înainte de terminarea lucrãrilor potrivit prevederilor Sub-Clauzei 15.2 [Rezilierea Contractului de cãtre Beneficiar]. Aceste penalitãţi nu vor exonera Antreprenorul de obligaţia de a termina Lucrãrile sau de alte sarcini, obligaţii sau responsabilitãţi pe care le are conform prevederilor Contractului.
    8.8. Suspendarea Lucrãrilor
    Inginerul poate oricând dispune Antreprenorului suspendarea executãrii unei pãrţi sau a tuturor Lucrãrilor. Pe perioada suspendãrii, Antreprenorul va proteja, pãstra şi asigura paza acelei pãrţi sau a tuturor lucrãrilor împotriva deteriorãrii, pierderii sau degradãrilor.
    Inginerul poate, de asemenea, notifica cauza suspendãrii. Dacã şi în mãsura în care cauza este notificatã şi se dovedeşte cã responsabilitatea este a Antreprenorului, prevederile Sub-Clauzelor 8.9, 8.10 şi 8.11 nu se vor aplica.
    8.9. Consecinţele Suspendãrii
    Dacã Antreprenorul va înregistra întârzieri şi/sau se produc Costuri suplimentare ca urmare a respectãrii instrucţiunilor Inginerului potrivit prevederilor Sub-Clauzei 8.8 [Suspendarea Lucrãrilor] şi/sau ca rezultat al reluãrii lucrãrilor, Antreprenorul va transmite Inginerului o înştiinţare şi, cu condiţia respectãrii prevederilor Sub-Clauzei 20.1 [Revendicãrile Antreprenorului], va avea dreptul la:
    (a) o prelungire a duratei de execuţie pentru astfel de întârzieri potrivit prevederilor Sub-Clauzei 8.4 [Prelungirea Duratei de Execuţie], dacã terminarea lucrãrilor este sau va fi întârziatã, şi
    (b) plata Costurilor suplimentare, care vor fi incluse în Preţul Contractului.
    Dupã primirea înştiinţãrii, Inginerul va proceda în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 3.5 [Stabilirea Modului de Soluţionare], pentru a conveni sau stabili modul de soluţionare a acestor probleme.
    Potrivit prevederilor Sub-Clauzei 8.8 [Suspendarea Lucrãrilor] Antreprenorul nu va fi îndreptãţit la o prelungire a duratei de execuţie şi/sau la plata Costurilor suplimentare necesare remedierii consecinţelor unor erori din proiectul elaborat de Antreprenor, a lucrãrilor sau materialelor necorespunzãtoare sau a consecinţelor omisiunii Antreprenorului de a proteja, depozita sau asigura paza.
    8.10. Plata Echipamentelor şi Materialelor în Eventualitatea Suspendãrii Lucrãrilor
    Antreprenorul va fi îndreptãţit la plata valorii (de la data suspendãrii) Echipamentelor şi/sau Materialelor care nu au fost livrate pe Şantier, dacã:
    (a) producerea Echipamentelor sau livrarea Echipamentelor şi/sau Materialelor a fost suspendatã pentru o perioada mai mare de 28 de zile, şi
    (b) în conformitate cu instrucţiunile Inginerului Antreprenorul a marcat Echipamentele şi/sau Materialele ca fiind proprietatea Beneficiarului.
    8.11. Suspendarea Prelungitã
    Dacã suspendarea potrivit prevederilor Sub-Clauzei 8.8 [Suspendarea Lucrãrilor] a durat mai mult de 84 de zile, Antreprenorul poate solicita Inginerului permisiunea de a relua activitatea. Dacã Inginerul nu confirmã permisiunea în termen de 28 de zile dupã solicitare, Antreprenorul poate, prin înştiinţarea Inginerului, sã trateze suspendarea ca pe o omisiune potrivit prevederilor Sub-Clauzei 13 [Modificãri şi Actualizãri] a pãrţii de Lucrãri afectate. Dacã suspendarea afecteazã totalitatea Lucrãrilor, Antreprenorul poate transmite o înştiinţare de reziliere, potrivit prevederilor Sub-Clauzei 16.2 [Rezilierea Contractului de cãtre Antreprenor].
    8.12. Reluarea Execuţiei Lucrãrilor
    Dupã confirmarea permisiunii sau dispunerii reluãrii activitãţii, Antreprenorul şi Inginerul vor examina împreunã Lucrãrile, Echipamentele şi Materialele afectate de suspendare. Antreprenorul va remedia toate deteriorãrile sau defecţiunile Lucrãrilor, Echipamentelor sau Materialelor sau orice pierdere a acestora, care s-au produs în timpul suspendãrii.

    9. Testele la Terminare
    9.1. Obligaţiile Antreprenorului
    Ulterior furnizãrii documentelor potrivit prevederilor sub-paragrafului (d) din Sub-Clauza 4.1 [Obligaţiile Generale ale Antreprenorului]. Antreprenorul va efectua Testele la Terminare conform prevederilor acestei Clauze şi Sub-Clauzei 7.4 [Testarea].
    Antreprenorul va înştiinţa Inginerul cu cel puţin 21 de zile înainte de data la care Antreprenorul va fi pregãtit sã efectueze toate Testele la Terminare. Cu excepţia cazurilor în care s-a convenit altfel, Testele la Terminare se vor efectua în termen de 14 zile dupã aceastã datã, la data sau datele stabilite de cãtre Inginer.
    La analiza rezultatelor Testelor la Terminare, Inginerul va lua în considerare efectele utilizãrii lucrãrilor de cãtre Beneficiar asupra funcţionalitãţii sau altor caracteristici ale Lucrãrilor. De îndatã ce la Lucrãri sau la un Sector de Lucrãri s-au înregistrat Teste la Terminare corespunzãtoare, Antreprenorul va transmite Inginerului un raport care certificã rezultatele Testelor.
    9.2. Întârzieri în Efectuarea Testelor
    Dacã efectuarea Testelor la Terminare este întârziatã nejustificat de cãtre Beneficiar, se vor aplica Sub-Clauza 7.4 [Testarea] (paragraful al cincilea) şi/sau Sub-Clauza 10.3 [Recepţia şi Testele la Terminarea Lucrãrilor].
    Dacã Testele la Terminare sunt întârziate nejustificat de cãtre Antreprenor, Inginerul poate solicita Antreprenorului, printr-o înştiinţare, sã efectueze Testele în interval de 21 de zile de la primirea înştiinţãrii respective. Antreprenorul va efectua Testele la termenele stabilite de cãtre Antreprenor situate în intervalul de 21 de zile, termene de care va înştiinţa Inginerul.
    Dacã Antreprenorul nu reuşeşte sã efectueze Testele la Terminare în perioada de 21 de zile, Personalul Beneficiarului poate efectua Testele cu riscul şi pe cheltuiala Antreprenorului. Testele la Terminare se vor considera ca fiind efectuate în prezenţa Antreprenorului, iar rezultatele Testelor vor fi acceptate ca fiind exacte.
    9.3. Repetarea Testelor
    Dacã Lucrãrile, sau un Sector de Lucrãri, înregistreazã Teste la Terminare necorespunzãtoare, se vor aplica prevederile Sub-Clauzei 7.5 [Respingerea], iar Inginerul sau Antreprenorul pot solicita ca Testele necorespunzãtoare şi Testele la Terminare pentru orice lucrare în legãturã cu acestea sã fie repetate în termenii şi condiţiile aplicabile testelor anterioare.
    9.4. Rezultate Necorespunzãtoare ale Testelor la Terminare
    Dacã Lucrãrile, sau un Sector de Lucrãri, înregistreazã Teste la Terminare necorespunzãtoare, repetate potrivit prevederilor Sub-Clauzei 9.3 [Repetarea Testelor], Inginerul va fi îndreptãţit:
    (a) sã dispunã repetarea Testelor la Terminare, potrivit prevederilor Sub-Clauzei 9.3;
    (b) sã respingã Lucrãrile sau Sectorul de Lucrãri (dupã caz), dacã rezultatele necorespunzãtoare nu permit Beneficiarului utilizarea lucrãrilor sau Sectorului de Lucrãri, eventualitate în care Beneficiarul va aplica mãsurile prevãzute în sub-paragraful (c) al Sub-Clauzei 11.4 [Omisiunea Remedierii Defecţiunilor]; sau
    (c) sã emitã un Proces Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor, dacã Beneficiarul solicitã acest lucru.
    În eventualitatea în care se aplicã mãsurile prevãzute în sub-paragraful (c), Antreprenorul va proceda în concordanţã cu celelalte obligaţii impuse de Contract, iar Preţul Contractului se va diminua cu suma necesarã despãgubirii Beneficiarului de consecinţele erorilor Antreprenorului. Dacã diminuarea menţionatã pentru acoperirea consecinţelor erorilor Antreprenorului nu este stabilitã (sau metoda de calcul a acesteia nu este definitã) în Contract, Beneficiarul poate solicita ca diminuarea sã fie (i) convenitã de ambele pãrţi (pentru remedierea erorii) şi plãtitã înainte de emiterea Procesului Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor, sau (ii) stabilitã şi plãtitã potrivit prevederilor Sub-Clauzei 2.5 [Revendicãrile Beneficiarului] şi Sub-Clauzei 3.5 [Stabilirea Modului de Soluţionare].

    10. Recepţia lucrãrilor de cãtre Beneficiar
    10.1. Recepţia lucrãrilor şi a Sectoarelor de Lucrãri
    Cu excepţia celor prevãzute în Sub-Clauza 9.4 [Rezultate Necorespunzãtoare ale Testelor la Terminare], Beneficiarul va recepţiona Lucrãrile în situaţia în care (i) acestea au fost terminate în conformitate cu prevederile Contractului, incluzând condiţionãrile descrise în Sub-Clauza 8.2 [Durata de Execuţie] şi cu excepţiile prevãzute în sub-paragraful (a) de mai jos, şi (ii) atunci când a fost emis un Proces Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor, sau se considerã cã a fost emis în conformitate cu prevederile acestei Sub-Clauze.
    Antreprenorul poate solicita Inginerului emiterea Procesului Verbal de Recepţie la Terminarea lucrãrilor cu cel puţin 14 zile înainte ca Lucrãrile, din punct de vedere al Antreprenorului, sã fie terminate şi pregãtite de recepţie.
    Dacã Lucrãrile sunt împãrţite pe Sectoare, Antreprenorul poate solicita emiterea Proceselor Verbale de Recepţie la Terminarea lucrãrilor pentru fiecare Sector de lucrãri în parte.
    În termen de 28 de zile de la primirea solicitãrii Antreprenorului, Inginerul:
    (a) va emite cãtre Antreprenor Procesul Verbal de Recepţie la Terminarea lucrãrilor precizând data la care Lucrãrile sau Sectoarele de lucrãri au fost terminate în conformitate cu prevederile Contractului, cu excepţia unor lucrãri minore rãmase neexecutate şi a defecţiunilor care nu vor afecta semnificativ utilizarea lucrãrilor sau a Sectoarelor de lucrãri în scopul destinat (pânã când sau în timp ce aceste lucrãri sunt finalizate şi defecţiunile sunt remediate); sau
    (b) va respinge solicitarea, prezentând motivaţia şi specificând lucrãrile pe care sã le realizeze Antreprenorul pentru a face posibilã emiterea Procesului Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor. Antreprenorul va finaliza lucrãrile, înainte de a transmite o nouã înştiinţare potrivit prevederilor acestei Sub-Clauze.
    Dacã, în termen de 28 de zile, Inginerul nu reuşeşte sã emitã Procesul Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor, sau sã respingã solicitarea Antreprenorului şi dacã Lucrãrile sau Sectoarele de lucrãri (dupã caz) sunt în mare parte conforme prevederilor Contractului, se va considera cã Procesul Verbal de Recepţie la Terminarea lucrãrilor a fost emis în ultima zi a perioadei de 28 de zile.
    10.2. Recepţia unor Pãrţi de Lucrãri
    Inginerul va putea emite un Proces Verbal de Recepţie la Terminarea lucrãrilor pentru orice parte a lucrãrilor Permanente, numai cu aprobarea exclusivã a Beneficiarului.
    Beneficiarul nu va utiliza nicio parte a lucrãrilor (altfel decât ca mãsurã temporarã specificatã în Contract, sau convenitã de cãtre ambele Pãrţi) pânã când Inginerul nu emite, dacã emite, un Proces Verbal de Recepţie la Terminarea lucrãrilor pentru aceastã parte. Dacã Beneficiarul utilizeazã o parte a lucrãrilor înainte de emiterea Procesului Verbal de Recepţie:
    (a) partea care este utilizatã va fi consideratã ca fiind recepţionatã de la data la care a început utilizarea acesteia;
    (b) Antreprenorul va înceta sã mai aibã responsabilitatea privind acea parte începând cu data la care a început utilizarea acesteia, datã la care responsabilitatea va trece în sarcina Beneficiarului, şi
    (c) la cererea Antreprenorului, Inginerul va emite un Proces Verbal de Recepţie la Terminarea lucrãrilor pentru aceastã parte.
    Dupã ce Inginerul a emis un Proces Verbal de Recepţie la Terminarea lucrãrilor pentru o parte din Lucrare, se vor lua mãsuri pentru asigurarea prioritarã pentru Antreprenor a condiţiilor necesare realizãrii Testelor la Terminare neefectuate. Antreprenorul va efectua aceste Teste la Terminarea lucrãrilor cât mai curând posibil, înainte de expirarea Perioadei de Notificare a Defecţiunilor.
    Dacã se produc Costuri suplimentare Antreprenorului ca urmare a recepţiei şi/sau utilizãrii de cãtre Beneficiar a unei pãrţi din Lucrare, altele decât utilizarea specificatã în Contract sau convenitã de cãtre Antreprenor, Antreprenorul (i) va înştiinţa Inginerul şi (ii) cu condiţia respectãrii prevederilor Sub-Clauzei 20.1 [Revendicãrile Antreprenorului], va avea dreptul la plata Costurilor suplimentare la care se adaugã un profit rezonabil, care vor fi incluse în Preţul Contractului. Dupã primirea acestei înştiinţãri, Inginerul va acţiona în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 3.5 [Stabilirea Modului de Soluţionare] pentru a conveni sau stabili Costurile Suplimentare şi profitul aferent.
    Dacã a fost emis un Proces Verbal de Recepţie la Terminarea lucrãrilor pentru o parte din Lucrãri (alta decât un Sector), penalitãţile de întârziere pentru terminarea lucrãrilor rãmase de executat vor fi diminuate. În mod similar, penalitãţile de întârziere pentru celelalte Sectoare de lucrãri (dacã existã), în care este inclusã şi partea recepţionatã, vor fi, de asemenea, diminuate. Pentru o întârziere înregistratã dupã data specificatã în Procesul Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor, reducerea proporţionalã a penalitãţilor de întârziere se va calcula ca raport între valoarea pãrţii de Lucrãri recepţionatã şi valoarea totalã a lucrãrilor sau Sectorului de lucrãri (dupã caz). Inginerul va proceda în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 3.5 [Stabilirea Modului de Soluţionare] pentru a conveni sau stabili aceste proporţii. Prevederile acestui paragraf se vor aplica numai procentului zilnic al penalizãrii de întârziere aplicat, reglementat de prevederile Sub-Clauzei 8.7 [Penalitãţi de Întârziere] şi nu vor afecta limita maximã a penalitãţilor.
    10.3. Recepţia şi Testele la Terminarea Lucrãrilor
    Dacã Antreprenorul este împiedicat cu mai mult de 14 zile sã efectueze Testele la Terminare datoritã unei cauze din responsabilitatea Beneficiarului, se va considera cã Beneficiarul a recepţionat Lucrãrile sau Sectoarele de lucrãri (dupã caz) la data la care Testele la Terminare ar fi fost necesar a fi terminate.
    Ulterior, Inginerul va emite în consecinţã un Proces Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor, iar Antreprenorul va efectua Testele la Terminare de îndatã ce acest lucru este posibil, dar înainte de data de expirare a Perioadei de Notificare a Defecţiunilor. Inginerul va transmite o înştiinţare şi va solicita ca Testele la Terminare sã fie efectuate în termen de 14 zile şi în conformitate cu prevederile Contractului.
    Dacã Antreprenorul înregistreazã întârzieri şi/sau se produc Costuri suplimentare ca urmare a unor astfel de întârzieri în efectuarea Testelor la Terminare, Antreprenorul va transmite Inginerului o înştiinţare şi, cu condiţia respectãrii prevederilor Sub-Clauzei 20.1 [Revendicãrile Antreprenorului], va avea dreptul la:
    (a) o prelungire a duratei de execuţie pentru astfel de întârzieri potrivit prevederilor Sub-Clauzei 8.4 [Prelungirea Duratei de Execuţie], dacã terminarea este sau va fi întârziatã, şi
    (b) plata Costurilor suplimentare la care se adaugã un profit rezonabil, care vor fi incluse în Preţul Contractului.
    Dupã primirea înştiinţãrii, Inginerul va proceda în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 3.5 [Stabilirea Modului de Soluţionare] pentru a conveni sau stabili modul de soluţionare a acestor probleme.
    10.4. Restabilirea Suprafeţelor de Teren
    Cu excepţia altor prevederi ale Procesului Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor, un proces verbal emis pentru un Sector sau o parte a lucrãrilor nu va certifica execuţia lucrãrilor necesare de restabilire a suprafeţelor de teren din zona lucrãrii sau a altor suprafeţe de teren, care necesitã restabiliri.

    11. Perioada de Garanţie
    11.1. Terminarea lucrãrilor Neexecutate şi Remedierea Defecţiunilor
    Pentru ca Lucrãrile şi Documentele Antreprenorului şi fiecare Sector de lucrãri sã corespundã prevederilor Contractului (cu excepţia uzurii normale) înainte de expirarea Perioadei de Notificare a Defecţiunilor sau cât mai curând posibil, Antreprenorul:
    (a) va completa orice lucrare rãmasã neterminatã la data emiterii Procesului Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor, într-o perioadã rezonabilã menţionatã de cãtre Inginer, şi
    (b) va executa toate lucrãrile necesare pentru remedierea defecţiunilor sau degradãrilor, conform solicitãrilor Beneficiarului (sau în numele acestuia), pânã la sau înainte de data de expirare a Perioadei de Notificare a Defecţiunilor pentru Lucrãri sau Sectoare de Lucrãri (dupã caz).
    Dacã se produc defecţiuni sau degradãri, Antreprenorul va fi înştiinţat în consecinţã de cãtre (sau în numele) Beneficiar.
    11.2. Costul Remedierii Defecţiunilor
    Toate lucrãrile la care s-a fãcut referire în sub-paragraful (b) al Sub-Clauzei 11.1 [Terminarea lucrãrilor Neexecutate şi Remedierea Defecţiunilor] vor fi executate cu riscul şi pe cheltuiala Antreprenorului, dacã şi în mãsura în care lucrãrile se datoreazã:
    (a) unui proiect pentru care este responsabil Antreprenorul,
    (b) Echipamentelor, Materialelor sau calitãţii execuţiei care nu sunt în conformitate cu prevederile Contractului, sau
    (c) nerespectãrii de cãtre Antreprenor a unei alte obligaţii.
    Dacã şi în mãsura în care lucrãrile de remediere sunt datorate oricãror alte cauze, Antreprenorul va fi notificat cu promptitudine de cãtre Beneficiar (sau în numele acestuia) şi se vor aplica prevederile Sub-Clauzei 13.3 [Procedura de Modificare].
    11.3. Prelungirea Perioadei de Notificare a Defecţiunilor
    Beneficiarul va fi îndreptãţit, conform prevederilor Sub-Clauzei 2.5 [Revendicãrile Beneficiarului], la o prelungire a Perioadei de Notificare a Defecţiunilor pentru Lucrãri sau Sectoare de lucrãri, dacã şi în mãsura în care Lucrãrile, Sectoarele de lucrãri sau o componentã importantã a Echipamentelor (în funcţie de caz şi ulterior recepţiei), nu pot fi utilizate în scopul pentru care acestea au fost destinate, din cauza unor defecţiuni sau unor degradãri. Perioada de Notificare a Defecţiunilor nu va putea fi prelungitã cu mai mult de doi ani.
    Dacã livrarea şi/sau montajul Echipamentelor şi/sau Materialelor au fost suspendate potrivit prevederilor Sub-Clauzei 8.8 [Suspendarea Lucrãrilor] sau a Sub-Clauzei 16.1 [Dreptul Antreprenorului de a Suspenda Execuţia Lucrãrilor], obligaţiile Antreprenorului potrivit prevederilor acestei clauze nu se vor aplica nici unei defecţiuni sau degradãri produse la mai mult de doi ani dupã expirarea Perioadei de Notificare a Defecţiunilor pentru Echipamente şi/sau Materiale.
    11.4. Omisiunea Remedierii Defecţiunilor
    Dacã Antreprenorul nu reuşeşte sã remedieze defecţiunile sau degradãrile într-un interval rezonabil de timp, Beneficiarul (sau o persoanã în numele Beneficiarului) poate stabili o datã pânã la care este necesarã remedierea defecţiunilor sau degradãrilor şi va transmite Antreprenorului o înştiinţare referitoare la aceastã datã.
    Dacã Antreprenorul nu reuşeşte sã remedieze defecţiunile sau degradãrile pânã la data stabilitã în înştiinţare şi costul lucrãrilor de remediere trebuia suportat de cãtre Antreprenor potrivit prevederilor Sub-Clauzei 11.2 [Costul Remedierii Defecţiunilor], Beneficiarul poate (la alegerea sa):
    (a) sã execute lucrarea în mod corespunzãtor, cu forţe proprii sau prin intermediari, pe cheltuiala Antreprenorului, Antreprenorul fiind exonerat de responsabilitate pentru aceastã lucrare iar Antreprenorul va plãti Beneficiarului, în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 2.5 [Revendicãrile Beneficiarului], costurile înregistrate de cãtre Beneficiar pentru remedierea defecţiunilor sau degradãrilor.
    (b) sã solicite Inginerului sã convinã sau sã decidã o reducere rezonabilã a Preţului Contractului în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 3.5 [Stabilirea Modului de Soluţionare]; sau
    (c) sã rezilieze întregul Contract sau partea de Contract care se referã la Lucrãrile care nu pot fi utilizate în scopul stabilit dacã defecţiunile sau degradãrile împiedicã Beneficiarul la utilizarea lucrãrilor sau a unei pãrţi semnificative a Lucrãrilor. Fãrã sã prejudicieze celelalte drepturi, prevãzute în Contract sau alte drepturi, Beneficiarul va avea dreptul de a recupera toate sumele plãtite pentru Lucrãri sau pentru partea de Lucrãri (dupã caz), împreunã cu costurile de finanţare şi costurile aferente demontãrilor şi demolãrilor necesare, eliberãrii Şantierului şi returnãrii Echipamentelor şi Materialelor Antreprenorului.
    11.5. Înlãturarea lucrãrilor Necorespunzãtoare
    Dacã defecţiunile sau degradãrile nu pot fi remediate cu promptitudine pe Şantier şi Beneficiarul îşi dã consimţãmântul, Antreprenorul poate înlãtura de pe Şantier, în scopul reparãrii, acele componente ale Echipamentelor care sunt defecte sau degradate. Acest consimţãmânt poate solicita Antreprenorului sã majoreze valoarea Garanţiei de Bunã Execuţie, cu valoarea de înlocuire a acestor componente, sau sã prezinte o altã garanţie corespunzãtoare.
    11.6. Repetarea Testelor
    Dacã lucrãrile de remediere a defecţiunilor sau degradãrilor pot afecta funcţionalitatea Lucrãrilor, Inginerul poate solicita repetarea oricãrora dintre Testele prevãzute în Contract. Solicitarea va fi fãcutã printr-o înştiinţare transmisã în termen de 28 de zile dupã efectuarea remedierilor.
    Aceste teste vor fi efectuate în condiţiile şi termenii aplicabili testelor anterioare, cu excepţia faptului cã ele vor fi efectuate cu riscul şi pe cheltuiala Pãrţii rãspunzãtoare pentru lucrãrile de remediere, potrivit prevederilor Sub-Clauzei 11.2 [Costul Remedierii Defecţiunilor].
    11.7. Dreptul de Acces
    Potrivit prevederilor acestei clauze, Antreprenorul va avea dreptul de acces la Lucrãri dupã cum este în mod rezonabil necesar, pânã la emiterea Procesului Verbal de Recepţie Finalã, cu excepţia situaţiilor de incompatibilitate cu mãsurile rezonabile de securitate ale Beneficiarului.
    11.8. Stabilirea Cauzelor Defecţiunilor
    La solicitarea şi indicaţiile Inginerului, Antreprenorul va cãuta sã identifice cauzele tuturor defecţiunilor. Cu excepţia situaţiei în care Antreprenorul are obligaţia remedierii defecţiunilor pe cheltuiala proprie, potrivit prevederilor Sub-Clauzei 11.2 [Costul Remedierii Defecţiunilor], Costul inspecţiilor, inclusiv un profit rezonabil, va fi convenit sau stabilit de cãtre Inginer în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 3.5 [Stabilirea Modului de Soluţionare] şi va fi inclus în Preţul Contractului.
    La solicitarea şi indicaţiile Inginerului, Antreprenorul va cãuta sã identifice cauzele tuturor defecţiunilor. Cu excepţia situaţiei în care Antreprenorul are obligaţia remedierii defecţiunilor pe cheltuiala proprie, potrivit prevederilor Sub-Clauzei 11.2 [Costul Remedierii Defecţiunilor], Costul inspecţiilor, inclusiv un profit rezonabil, va fi convenit sau stabilit de cãtre Inginer în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 3.5 [Stabilirea Modului de Soluţionare] şi va fi inclus în Preţul Contractului.
    11.9. Procesul Verbal de Recepţie Finalã
    Îndeplinirea obligaţiilor Antreprenorului nu se considerã a fi încheiatã pânã când Inginerul nu a emis Antreprenorului Procesul Verbal de Recepţie Finalã, precizând data la care Antreprenorul şi-a încheiat obligaţiile prevãzute în Contract.
    Inginerul va emite Procesul Verbal de Recepţie Finalã în termen de 28 de zile dupã ultima datã de expirare a Perioadei de Notificare a Defecţiunilor, sau cât mai curând posibil dupã ce Antreprenorul a furnizat toate Documentele Antreprenorului, a terminat toate Lucrãrile, a efectuat testele pentru toate Lucrãrile şi a remediat defecţiunile. Un exemplar al Procesului Verbal de Recepţie Finalã va fi predat Beneficiarului.
    Procesul Verbal de Recepţie Finalã va fi singurul document considerat a certifica recepţia Lucrãrilor.
    11.10. Obligaţii Neîndeplinite
    Dupã emiterea Procesului Verbal de Recepţie Finalã, fiecare Parte va avea responsabilitatea de a îndeplini orice obligaţie care rãmâne neîndeplinitã la data recepţiei. În scopul stabilirii naturii şi volumului obligaţiilor neîndeplinite, Contractul se va considera a fi în vigoare.
    11.11. Eliberarea Şantierului
    Dupã primirea Procesului Verbal de Recepţie Finalã, Antreprenorul va îndepãrta din Şantier toate Utilajele Antreprenorului, surplusul de materiale, molozul, deşeurile şi Lucrãrile Provizorii.
    Dacã acestea nu au fost evacuate în termen de 28 de zile dupã ce Beneficiarul a primit un exemplar al Procesului Verbal de Recepţie Finalã, Beneficiarul poate vinde sau dispune în alt fel de bunurile rãmase. Beneficiarul va fi îndreptãţit la plata costurilor produse pentru, sau în legãturã cu activitatea de vânzare sau pentru degajarea şi amenajarea Şantierului.
    Orice diferenţã de bani rãmasã de pe urma vânzãrii va fi plãtitã Antreprenorului. Dacã suma rezultatã din vânzãri nu acoperã costurile Beneficiarului, Antreprenorul va plãti Beneficiarului diferenţa neacoperitã.

    12. Mãsurarea şi Evaluarea
    12.1. Mãsurarea Lucrãrilor
    Lucrãrile vor fi mãsurate şi evaluate, în vederea plãţii, în conformitate cu prevederile acestei Clauze.
    De fiecare datã când Inginerul solicitã mãsurarea unei pãrţi din Lucrare, se va transmite o înştiinţare Reprezentantului Antreprenorului, care:
    (a) va participa sau va trimite cu promptitudine un reprezentant competent care sã asiste Inginerul la efectuarea mãsurãtorilor, şi
    (b) va furniza orice detalii solicitate de cãtre Inginer.
    Dacã Antreprenorul nu reuşeşte sã participe la întâlnire sau sã trimitã un reprezentant, mãsurãtorile fãcute de cãtre Inginer (sau în numele acestuia) vor fi acceptate ca fiind corecte.
    Cu excepţia altor prevederi ale Contractului, de câte ori este necesar ca Lucrãrile Permanente sã fie mãsurate pe baza înregistrãrilor din documente, documentele vor fi pregãtite de cãtre Inginer. Antreprenorul va participa împreunã cu Inginerul, la examinarea şi aprobarea documentelor, şi le vor semna dupã ce acestea vor fi acceptate de comun acord. Dacã Antreprenorul nu va participa, documentele vor fi considerate acceptate a fi corecte.
    Dacã Antreprenorul examineazã şi nu este de acord cu documentele şi/sau nu le semneazã, dupã cum a fost stabilit, Antreprenorul va transmite o înştiinţare Inginerului referitoare la documentele care sunt considerate incorecte. Dupã primirea înştiinţãrii, Inginerul va revedea documentele şi le va confirma sau le va modifica. Dacã Antreprenorul nu va transmite Inginerului nici o înştiinţare în termen de 14 zile de la data la care i s-a solicitat sã examineze documentele, acestea vor fi considerate corecte.
    12.2. Metoda de Mãsurare
    Cu excepţia altor prevederi ale Contractului şi fãrã a ţine cont de practica curentã:
    (a) mãsurãtorile se vor face pentru cantitãţile nete reale ale fiecãrui articol de Lucrãri Permanente, şi
    (b) metoda de mãsurare va fi în concordanţã cu Listele de Cantitãţi sau alte Liste aplicabile.
    12.3. Evaluarea
    Cu excepţia altor prevederi ale Contractului, Inginerul va proceda în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 3.5 [Stabilirea Modului de Soluţionare] pentru a conveni sau stabili Preţul Contractului prin evaluarea fiecãrui articol de lucrãri, aplicând metoda de mãsurare convenitã sau stabilitã în conformitate cu prevederile Sub-Clauzelor 12.1 şi 12.2 de mai sus, şi cu tariful sau preţul corespunzãtor fiecãrui articol.
    Pentru fiecare articol de lucrãri, tariful sau preţul corespunzãtor articolului va fi tariful sau preţul specificat pentru articolul respectiv în Contract sau, dacã nu existã un asemenea tip de articol, se vor lua în considerare specificaţiile referitoare la articole similare de lucrãri. Pentru un articol de lucrãri se va aplica un nou tarif sau preţ în situaţia în care:
    (a) (i) cantitatea mãsuratã a articolului este modificatã cu mai mult de 10% din cantitatea acestui articol din Lista de Cantitãţi sau alte Liste;
    (ii) modificarea de cantitate, multiplicatã cu tariful aplicat pentru articolul respectiv depãşeşte 0.01% din Valoarea de Contract Acceptatã,
    (iii) modificarea de cantitate modificã Costul unitar al articolului cu mai mult de 1%, şi
    (iv) articolul nu este specificat în Contract ca "articol cu tarif fix" sau
    (b) (i) execuţia lucrãrilor este dispusã conform prevederilor Clauzei 13 [Modificãri şi Actualizãri],
    (ii) în Contract nu se specificã nici un tarif sau preţ pentru un articol, şi
    (iii) Nici un tarif sau preţ din Contract nu sunt aplicabile deoarece articolul de lucrãri nu este similar sau nu este executat în condiţii similare cu nici un alt articol din Contract.
    Fiecare nou tarif sau preţ va fi calculat pe baza unor tarife sau preţuri similare din Contract cu modificãrile de rigoare, care sã ţinã cont de cele descrise în sub-paragrafele (a) şi/sau (b), dupã caz. Dacã nu existã tarife sau preţuri similare pentru calcularea unui tarif sau preţ nou, acestea se vor calcula potrivit Costului real de execuţie a lucrãrii luând în considerare orice aspect relevant la care se adaugã un profit rezonabil, Pânã când se va conveni sau se va stabili un tarif sau preţ corespunzãtor, Inginerul va stabili un tarif sau preţ provizionat, în scopul includerii articolului în Certificatul Interimar de Platã.
    12.4. Omisiuni
    Omisiunea unei lucrãri constituie o parte a (sau integralitatea) unei Modificãri, a cãrei valoare nu a fost convenitã, dacã:
    (a) Antreprenorul va înregistra (sau a înregistrat) costuri care, dacã lucrarea nu ar fi fost omisã, ar fi fost considerate costuri acoperite de o suma care este inclusã în Valoarea de Contract Acceptatã;
    (b) Omisiunea lucrãrii va produce (sau a produs) costuri care nu fac parte din Preţul Contractului; şi
    (c) Costurile produse nu sunt considerate a fi incluse în evaluarea nici unei lucrãri suplimentare; situaţie în care Antreprenorul va înştiinţa, în consecinţã, Inginerul, prezentând detalii justificative. Dupã primirea înştiinţãrii, Inginerul va acţiona în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 3.5 [Stabilirea Modului de Soluţionare] pentru a conveni sau stabili costul, care va fi inclus în Preţul Contractului.

    13. Modificãri şi Actualizãri
    13.1. Dreptul de a Modifica
    Modificãrile pot fi iniţiate de cãtre Inginer înainte de emiterea Procesului Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor, printr-o instrucţiune sau printr-o solicitare adresatã Antreprenorului pentru transmiterea unei propuneri.
    Antreprenorul va avea obligaţia de a executa orice Modificare, cu excepţia cazului în care Antreprenorul va înştiinţa Inginerul cu promptitudine (prezentând detalii justificative) cã Antreprenorul nu poate obţine cu uşurinţã Bunurile necesare pentru Modificare. Dupã primirea înştiinţãrii, Inginerul va anula, confirma sau modifica instrucţiunea.
    O Modificare poate include:
    (a) modificãri ale cantitãţilor pentru un articol de lucrãri din Contract (deşi, asemenea schimbãri nu vor constitui în mod necesar o Modificare),
    (b) modificãri ale calitãţii şi ale altor caracteristici ale unui articol de lucrãri,
    (c) modificãri ale cotelor, poziţiilor şi/sau dimensiunilor unei pãrţi din Lucrãri,
    (d) omiterea unor lucrãri, cu excepţia celor realizate de cãtre alţi executanţi,
    (e) orice lucrare suplimentarã, Echipament, Materiale sau servicii necesare pentru Lucrãrile Permanente, împreunã cu Testele la Terminare aferente, foraje şi alte activitãţi de testare şi investigare sau
    (f) modificarea succesiunii sau programului de execuţie a Lucrãrilor.
    Antreprenorul nu va face nici o transformare sau modificare a lucrãrilor Permanente, pânã când Inginerul nu va dispune sau nu va aproba o Modificare.
    13.2. Optimizarea Proiectului
    Antreprenorul poate transmite oricând Inginerului o propunere scrisã care (în opinia Antreprenorului), dacã va fi adoptatã, (i) va urgenta terminarea Lucrãrilor, (ii) va reduce costul execuţiei, întreţinerii şi exploatãrii Lucrãrilor, (iii) va îmbunãtãţi eficienţa sau valoarea lucrãrilor finalizate, sau (iv) din alte considerente va fi în avantajul Beneficiarului.
    Propunerea va fi elaboratã pe cheltuiala Antreprenorului şi va include elementele enumerate în Sub-Clauza 13.3 [Procedura de Modificare].
    Dacã o propunere aprobatã de Inginer, va include o modificare a proiectului unei pãrţi din Lucrãrile Permanente şi dacã nu va fi convenit altfel de cãtre Pãrţi, atunci:
    (a) Antreprenorul va proiecta aceastã parte a lucrãrilor,
    (b) se vor aplica prevederile sub-paragrafelor de la (a) la (d) ale Sub-Clauzei 4.1. [Obligaţiile Generale ale Antreprenorului] şi
    (c) dacã aceastã modificare va conduce la reducerea valorii de Contract pentru aceastã parte a lucrãrilor, Inginerul va acţiona conform prevederilor Sub-Clauzei 3.5 [Stabilirea Modului de Soluţionare] pentru a conveni sau stabili o primã care va fi inclusã în Preţul de Contract. Aceastã primã va reprezenta jumãtate (50%) din diferenţa între urmãtoarele valori:
    (i) reducerea valorii de Contract rezultatã din modificare, exclusiv actualizãrile operate conform prevederilor Sub-Clauzei 13.7 [Actualizãri Generate de Modificãri ale Legilor] şi Sub-Clauzei 13.8 [Actualizãri Generate de Modificãri ale Preţurilor], şi
    (ii) reducerea, pentru Beneficiar, (dacã este cazul) a valorii lucrãrilor modificate luând în considerare orice reducere a calitãţii, duratei de exploatare anticipatã sau eficienţei în exploatare.
    Dacã valoarea(i) va fi mai micã decât valoarea (ii), nu se va stabili nici o primã.
    13.3. Procedura de Modificare
    Dacã Inginerul va solicita o propunere, înainte de a dispune o Modificare, Antreprenorul va rãspunde în scris cât mai curând posibil, fie prin exprimarea motivaţiei pentru care nu se poate conforma (dacã este cazul), fie prin transmiterea urmãtoarelor:
    (a) descrierea lucrãrii propuse pentru a fi executatã şi programul de execuţie al acesteia,
    (b) propunerea Antreprenorului pentru modificarea necesarã a programului de execuţie potrivit prevederilor Sub-Clauzei 8.3 [Programul de Execuţie], şi a Duratei de Execuţie, şi
    (c) propunerea Antreprenorului pentru evaluarea Modificãrii.
    Dupã primirea unei asemenea propuneri, Inginerul va rãspunde cât mai curând posibil, (potrivit prevederilor Sub-Clauzei 13.2 [Optimizarea Proiectului] sau în alt fel), şi va aproba, va respinge, sau va face comentarii.
    Antreprenorul nu va întârzia execuţia lucrãrilor pânã la primirea rãspunsului.
    Fiecare instrucţiune referitoare la execuţia de Modificãri, însoţitã de solicitarea privind înregistrarea Costurilor, va fi emisã de cãtre Inginer Antreprenorului, care va confirma de primire.
    Fiecare Modificare va fi evaluatã potrivit prevederilor Clauzei 12 [Mãsurarea şi Evaluarea], cu excepţia cazurilor în care Inginerul va dispune sau aproba altceva în conformitate cu prevederile acestei clauze.
    13.4. Plata în Moneda Stabilitã
    Dacã Contractul va prevedea cã plata Preţului Contractului sã fie fãcutã în mai multe monede, atunci ori de câte ori se convine o actualizare, aprobatã sau stabilitã conform celor de mai sus, se vor specifica sumele plãtibile în fiecare din monedele stabilite. În acest scop, se va face referire la proporţia existentã sau anticipatã a monedelor din Costul Modificãrilor, şi la proporţia monedelor stabilite pentru efectuarea plãţii din Preţul Contractului.
    13.5. Sume Provizionate
    Fiecare Sumã Provizionatã va fi folositã, integral sau parţial, în conformitate cu instrucţiunile Inginerului, iar Preţul Contractului va fi modificat corespunzãtor. Suma totalã plãtitã Antreprenorului va include numai acele sume dispuse de cãtre Inginer, pentru lucrãri, bunuri furnizate sau servicii, la care se referã Suma Provizionatã. Pentru fiecare Sumã Provizionatã, Inginerul poate emite urmãtoarele instrucţiuni:
    (a) Lucrarea sã fie executatã de cãtre Antreprenor (inclusiv Echipamentele, Materialele sau serviciile necesar a fi furnizate), şi evaluatã potrivit prevederilor Sub-Clauzei 13.3 [Procedura de Modificare]; şi/sau
    (b) Echipamentele, Materialele sau serviciile sã fie achiziţionate de cãtre Antreprenor, de la un Subantreprenor nominalizat (în conformitate cu cele definite în Clauza 5 [Subantreprenori Nominalizaţi]) sau în alt fel; şi a cãror valoare care va fi inclusã în Preţul Contractului reprezintã:
    (i) sumele reale plãtite (sau care trebuie plãtite) de cãtre Antreprenor şi,
    (ii) o sumã pentru cheltuielile indirecte şi profit, calculatã ca procent din aceste sume prin aplicarea unui procent (dacã existã) specificat în Lista corespunzãtoare. Dacã nu existã un asemenea procent, se va aplica procentul specificat în Anexa la Ofertã.
    La solicitarea Inginerului, Antreprenorul va furniza documente, facturi, bonuri şi chitanţe justificative.
    13.6. Lucrãri în Regie
    Pentru lucrãri minore sau accidentale, Inginerul poate dispune ca Modificarea sã fie executatã pe baza lucrãrilor în regie. Lucrãrile vor fi evaluate în conformitate cu Listele de Lucrãri în Regie incluse în Contract, şi se va aplica procedura de mai jos. Dacã Lista de Lucrãri în Regie nu este inclusã în Contract, prevederile acestei Sub-Clauze nu se vor aplica.
    Înainte de a comanda Bunurile pentru Lucrare, Antreprenorul va transmite Inginerului preţurile aferente. La formularea cererii de platã, Antreprenorul va transmite facturi, bonuri, calculaţii sau chitanţe corespunzãtoare fiecãrui Bun.
    Cu excepţia articolelor pentru care Lista lucrãrilor în Regie menţioneazã cã nu este necesarã plata, Antreprenorul va furniza zilnic Inginerului situaţii corecte, în dublu exemplar, care vor include urmãtoarele detalii referitoare la resursele utilizate la execuţia lucrãrilor din ziua precedentã:
    (a) numele, funcţia şi orele prestate pentru Personalul Antreprenorului,
    (b) identificarea, tipul şi orele prestate pentru Utilajele Antreprenorului şi ale lucrãrilor Provizorii şi,
    (c) cantitãţile şi tipurile de Echipamente şi Materiale folosite.
    Dacã vor fi corecte, sau dupã ce au fost convenite de cãtre pãrţi, câte o copie a fiecãrei situaţii va fi semnatã de cãtre Inginer şi restituitã Antreprenorului. Ulterior, Antreprenorul va transmite Inginerului, situaţii cu preţurile pentru aceste resurse, înainte ca acestea sã fie incluse în urmãtoarea Situaţie de Lucrãri, potrivit prevederilor Sub-Clauzei 14.3 [Prezentarea Situaţiilor Interimare de Lucrãri].
    13.7. Actualizãri Generate de Modificãri ale Legilor
    Preţul Contractului va fi actualizat pentru a ţine seama de orice creştere sau diminuare a Costului rezultat din modificarea Legilor Ţãrii (inclusiv introducerea unor Legi noi şi abrogarea sau modificarea Legilor existente) sau din interpretarea juridicã sau oficialã, guvernamentalã, a unor Legi, promulgate ulterior Datei de Bazã, care îl va afecta pe Antreprenor în îndeplinirea obligaţiilor sale potrivit prevederilor Contractului.
    Dacã Antreprenorul înregistreazã (sau va înregistra) întârzieri şi/sau Costuri suplimentare ca rezultat al acestor schimbãri ale Legilor sau interpretãri, fãcute ulterior Datei de Bazã, Antreprenorul va înştiinţa Inginerul şi, cu condiţia respectãrii prevederilor Sub-Clauzei 20.1 [Revendicãrile Antreprenorului], va avea dreptul la:
    (a) o prelungire a duratei de execuţie pentru orice astfel de întârziere potrivit prevederilor Sub-Clauzei 8.4 [Prelungirea Duratei de Execuţie], dacã terminarea lucrãrilor este sau va fi întârziatã, şi
    (b) plata Costurilor suplimentare, care vor fi incluse în Preţul Contractului.
    Dupã primirea înştiinţãrii, Inginerul va acţiona potrivit prevederilor Sub-Clauzei 3.5 [Stabilirea Modului de Soluţionare] pentru a conveni sau stabili modul de soluţionare a acestor probleme.
    13.8. Actualizãri Generate de Modificãri ale Preţurilor
    În aceastã Sub-Clauzã, "tabelul datelor de actualizare" înseamnã tabelul completat, care cuprinde datele de actualizare inclus în Anexa la Ofertã. Dacã nu existã un astfel de tabel al datelor de actualizare, prevederile acestei Sub-Clauze nu se vor aplica.
    Dacã prevederile Sub-Clauzei se vor aplica, sumele plãtibile Antreprenorului vor fi actualizate pentru creşterea sau diminuarea costului forţei de muncã, al Bunurilor şi al altor elemente ale Lucrãrilor, prin adãugarea sau scãderea valorilor determinate prin aplicarea formulelor prevãzute în aceastã Sub-Clauzã. În mãsura în care, prin prevederile acestei Sub-Clauze sau a altor Clauze, nu se asigurã o compensaţie totalã pentru creştere sau diminuare, se va considera cã Valoarea de Contract Acceptatã include sumele necesare pentru a acoperi eventuala creştere sau scãdere a costurilor.
    Actualizarea care urmeazã a fi aplicatã valorii plãtibile Antreprenorului, dupã cum este evaluatã în conformitate cu Lista corespunzãtoare şi aprobatã în Certificatele de Platã, va fi determinatã, conform formulelor, pentru fiecare monedã în care se plãteşte Preţul Contractului. Nu se va aplica nici o actualizare la lucrãrile evaluate pe baza Costului sau a preţurilor curente. Formulele vor fi de urmãtorul tip:


                             Ln En Mn

                      Pn = a + b x ---- + c x ---- + d x ---- + ...

                             Lo Eo Mo



    unde:
    "Pn" este coeficientul de actualizare care urmeazã a fi aplicat valorii de contract estimate în moneda relevantã pentru lucrarea realizatã în perioada "n", aceastã perioadã fiind o lunã, în afarã de cazul în care Anexa la Ofertã este prevãzut altfel;
    "a" este un coeficient fix, explicitat în tabelul datelor de actualizare, reprezentând partea neactualizabilã din plãţile contractuale;
    "b", "c", "d" sunt coeficienţi care reprezintã ponderea estimatã a fiecãrui element relevant de cost în execuţia Lucrãrilor, aşa cum este stabilit în tabelul datelor de actualizare; astfel de elemente de cost înscrise în tabel pot reprezenta resurse cum ar fi forţa de muncã, utilaje şi materiale;
    "Ln", "En", "Mn" sunt indicii curenţi de preţ sau preţurile de referinţã pentru perioada "n", exprimaţi în moneda relevantã de platã, care se aplicã fiecãrui element relevant de cost din tabel cu 49 de zile înainte de ultima zi a perioadei (la care se referã Certificatul de Platã respectiv); şi
    "Lo", "Eo", "Mo" sunt indicii de preţ de bazã sau preţurile de referinţã, exprimaţi în moneda relevantã de platã, care corespund fiecãrui element relevant de cost, la Data de Bazã.

    Se vor utiliza indicii de preţ sau preţurile de referinţã prevãzute în tabelul cu datele de actualizare. Dacã existã îndoieli asupra provenienţei acestora, aceştia vor fi stabiliţi de cãtre Inginer. În acest scop, se va face referire la valorile indicilor la datele prezentate (înscrise în coloanele patru şi, respectiv, cinci din tabelul cu date de actualizare) în scopul clarificãrii provenienţei; deşi aceste date (şi respectiv aceste valori) pot sã nu corespundã indicilor de preţ de bazã.
    În cazurile în care "moneda indicilor" (prevãzuţi în tabel) nu este moneda relevantã pentru platã, fiecare indice va fi convertit în moneda relevantã de platã, la cursul de schimb al acestei monede, stabilit de cãtre Banca Naţionalã a Ţãrii, din data menţionatã mai sus pentru care se cere sã se aplice indicele.
    În lipsa unui indice curent de preţ disponibil, Inginerul va stabili, pentru emiterea Certificatelor Interimare de Platã, un indice provizoriu. Actualizarea va fi recalculatã corespunzãtor atunci când un indice curent de preţ este disponibil.
    Dacã Antreprenorul nu reuşeşte sã termine Lucrãrile în perioada Duratei de Execuţie, actualizarea preţurilor dupã aceastã perioadã va fi fãcutã utilizând sau (i) fiecare indice sau preţ aplicabil cu 49 de zile înainte de data de expirare a Duratei de Execuţie a Lucrãrilor, sau (ii) indicele sau preţul curent, în funcţie de care dintre aceştia este mai favorabil pentru Beneficiar.
    Ponderile (coeficienţii) pentru fiecare dintre factorii de cost stabiliţi în tabelul (tabelele) cu datele de actualizare vor fi corectate numai dacã s-au dovedit nerezonabile, neechilibrate sau inaplicabile, ca urmare a Modificãrilor.

    14. Preţul Contractului şi Plãţile
    14.1. Preţul Contractului
    Cu excepţia altor prevederi ale Condiţiilor Speciale:
    (a) Preţul Contractului va fi convenit sau stabilit potrivit prevederilor Sub-Clauzei 12.3 [Evaluarea] şi va putea fi revizuit conform prevederilor Contractului,
    (b) Antreprenorul va plãti toate taxele, impozitele şi onorariile pe care acesta trebuie sã le plãteascã potrivit prevederilor Contractului, iar Preţul Contractului nu va fi modificat în funcţie de aceste costuri, cu excepţia celor specificate în Sub-Clauza 13.7 [Actualizãri Generate de Modificãri ale Legilor];
    (c) cantitãţile care sunt incluse în Listele de Cantitãţi sau alte Liste vor fi cantitãţi estimate şi nu vor fi considerate cantitãţi reale şi corecte pentru:
    (i) Lucrãrile pe care Antreprenorul trebuie sã le execute, sau
    (ii) scopurile Clauzei 12 [Mãsurarea şi Evaluarea], şi
    (d) Antreprenorul va transmite Inginerului, în termen de 28 de zile dupã Data de Începere a Lucrãrilor, o propunere de defalcare a fiecãrui preţ din sumele forfetare prevãzute în Liste. Inginerul poate lua în considerare defalcarea la elaborarea Certificatelor de Platã, dar nu va avea nici o obligaţie în raport cu aceasta.
    14.2. Plata în Avans
    Beneficiarul va efectua o platã în avans, sub forma unui împrumut fãrã dobândã, în vederea mobilizãrii, dupã ce Antreprenorul va prezenta o garanţie în conformitate cu prevederile acestei Sub-Clauze. Valoarea totalã a plãţii în avans, numãrul şi datele achitãrii tranşelor (dacã sunt mai multe decât una), moneda şi procentul din Valoarea Contractului, vor fi cele menţionate în Anexa la Ofertã.
    Aceastã Sub-Clauzã nu va avea aplicabilitate în cazul în care garanţia nu este prezentatã Beneficiarului, sau cuantumul avansului nu este specificat în Anexa la Ofertã.
    Inginerul va emite un Certificat Interimar de Platã pentru prima tranşã a Avansului dupã primirea unei Situaţii de Lucrãri (potrivit prevederilor Sub-Clauzei 14.3 [Prezentarea Situaţiilor Interimare de Lucrãri]) şi dupã ce Beneficiarului i se vor prezenta (i) Garanţia de Bunã Execuţie potrivit prevederilor Sub-Clauzei 4.2 [Garanţia de Bunã Execuţie] şi (ii) o garanţie de valoarea şi în moneda stabilite pentru plata în avans. Aceastã garanţie va fi emisã de cãtre o entitate şi dintr-o ţarã (sau altã jurisdicţie) aprobatã de cãtre Beneficiar, şi va avea formatul anexat Condiţiilor Speciale sau alt format aprobat de cãtre Beneficiar.
    Garanţia prezentatã de cãtre Antreprenor va fi valabilã şi va rãmâne în vigoare pânã la data rambursãrii avansului, şi valoarea acesteia poate fi redusã progresiv cu sumele rambursate de cãtre Antreprenor, incluse în Certificatele de Platã. Dacã plata în avans nu a fost rambursatã cu 28 de zile înainte de data expirãrii garanţiei, Antreprenorul va prelungi valabilitatea garanţiei pânã la rambursarea plãţii în avans.
    Plata în avans va fi rambursatã prin deduceri procentuale din Certificatele de Platã. Cu excepţia cazului în care în Anexa la Ofertã se specificã alte procente:
    (a) în Certificatele de Platã deducerile vor începe sã se facã în momentul în care valoarea tuturor plãţilor interimare autorizate (cu excepţia plãţii în avans, deducerilor şi restituirii sumelor reţinute) depãşeşte 10 procente (10%) din Valoarea de Contract Acceptatã, mai puţin Sumele Provizionate şi
    (b) valoarea deducerilor va fi de 25 de procente (25%) din valoarea fiecãrui Certificat de Platã (cu excepţia plãţii în avans, deducerilor şi a restituirii sumelor reţinute) în monedele şi proporţiile acestora în plata în avans, pânã în momentul în care plata în avans va fi rambursatã.
    Dacã plata în avans nu a fost rambursatã înainte de emiterea Procesului Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor, sau înainte de reziliere potrivit prevederilor Clauzei 15 [Rezilierea Contractului de cãtre Beneficiar], Clauzei 16 [Suspendarea şi Rezilierea Contractului de cãtre Antreprenor] sau Clauzei 19 [Forţa Majorã] (dupã caz), totalul diferenţei rãmase se va plãti imediat de cãtre Antreprenor Beneficiarului.
    14.3. Prezentarea Situaţiilor Interimare de Lucrãri
    Antreprenorul va prezenta Inginerului, la sfârşitul fiecãrei luni, o situaţie de lucrãri, în şase exemplare, într-o formã aprobatã de cãtre Inginer, în care va prezenta detaliat sumele la care Antreprenorul se considerã îndreptãţit, împreunã cu documentele justificative care vor cuprinde raportul privind evoluţia lucrãrilor potrivit prevederilor Sub-Clauzei 4.21 [Rapoarte privind Evoluţia Execuţiei Lucrãrilor].
    Situaţia de lucrãri va include urmãtoarele valori, dupã caz, care vor fi exprimate în monedele în care se plãteşte Preţul Contractului, în ordinea de mai jos:
    (a) valoarea estimatã a contractului pentru Lucrãrile executate şi Documentele Antreprenorului elaborate pânã la sfârşitul lunii (inclusiv Modificãrile, dar excluzând articolele descrise în sub-paragrafele de la (b) la (g) de mai jos;
    (b) orice sumã care trebuie adãugatã sau dedusã datoritã modificãrii legilor şi preţurilor, potrivit prevederilor Sub-Clauzei 13.7 [Actualizãri Generate de Modificãri ale Legilor] şi Sub-Clauzei 13.8 [Actualizãri Generate de Modificãri ale Preţurilor];
    (c) orice sumã care este dedusã ca reţinere, calculatã prin aplicarea procentului de reţinere, prevãzut în Anexa la Ofertã, la totalul sumelor de mai sus, pânã când suma astfel reţinutã de cãtre Beneficiar va ajunge la limita Sumei Reţinute (dacã existã), prevãzutã în Anexa la Ofertã;
    (d) orice sume care trebuie adãugate sau deduse pentru plata în avans şi rambursãri, potrivit prevederilor Sub-Clauzei 14.2 [Plata în Avans];
    (e) orice sume care trebuie adãugate sau deduse pentru Echipamente şi Materiale, potrivit prevederilor Sub-Clauzei 14.5 [Echipamente şi Materiale destinate Lucrãrilor];
    (f) orice alte adãugiri sau deduceri care pot fi datorate potrivit prevederilor Contractului sau în alt fel, inclusiv cele potrivit prevederilor Clauzei 20 [Revendicãri, Dispute şi Arbitraj], şi
    (g) deducerea sumelor aprobate în Certificatele de Platã anterioare.
    14.4. Graficul de Plãţi
    Dacã în Contract este prevãzut un grafic de plãţi care sã specifice procentele în care se va plãti Preţul Contractului, atunci, cu excepţia altor prevederi ale acestui grafic:
    (a) tranşele prevãzute în acest grafic de plãţi vor fi valorile de Contract estimate în conformitate cu prevederile sub-paragrafului (a) al Sub-Clauzei 14.3 [Prezentarea Situaţiilor Interimare de Lucrãri];
    (b) prevederile Sub-Clauzei 14.5 [Echipamente şi Materiale destinate Lucrãrilor] nu se vor aplica;
    (c) dacã tranşele prevãzute în grafic nu sunt conforme cu evoluţia realã, înregistratã în execuţia Lucrãrilor, şi dacã se constatã cã evoluţia realã este mai lentã decât cea pentru care s-a fundamentat graficul de plãţi, atunci Inginerul poate acţiona în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 3.5 [Stabilirea Modului de Soluţionare] pentru a conveni sau stabili valorile tranşelor care sã ia în considerare mãsura în care evoluţia înregistratã este mai lentã decât cea pentru care s-au fundamentat tranşele de platã.
    Dacã în Contract nu este inclus un grafic de plãţi, Antreprenorul va transmite estimãri provizorii ale plãţilor estimate a fi datorate la sfârşitul fiecãrui trimestru. Prima estimare va fi transmisã în termen de 42 de zile dupã Data de Începere. Estimãrile revizuite vor fi transmise trimestrial, pânã la emiterea Procesului Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor.
    14.5. Echipamente şi Materiale destinate Lucrãrilor
    În situaţia aplicãrii acestei Sub-Clauze, la Certificatele Interimare de Platã se vor adãuga, potrivit prevederilor sub-paragrafului (e) al Sub-Clauzei 14.3, (i) sume suplimentare pentru Echipamentele şi Materialele, care au fost expediate pe Şantier pentru a fi încorporate în Lucrãrile Permanente, şi (ii) deduceri, în situaţia în care valoarea de contract a acestor Echipamente şi Materiale este inclusã ca parte a lucrãrilor Permanente potrivit prevederilor sub-paragrafului (a) al Sub-Clauzei 14.3 [Prezentarea Situaţiilor Interimare de Lucrãri].
    Dacã listele la care se face referire în sub-paragrafele (b)(i) sau (c) (i) de mai jos nu sunt incluse în Anexa la Ofertã, aceastã Sub-Clauzã nu se va aplica.
    Inginerul va stabili şi aproba adãugarea sumelor în Certificatele Interimare de Platã, dacã vor fi îndeplinite urmãtoarele condiţii:
    (a) Antreprenorul:
    (i) a pãstrat evidenţe satisfãcãtoare (inclusiv comenzi, chitanţe, înregistrãri privind Costurile şi utilizarea Echipamentelor şi Materialelor), care sunt disponibile pentru verificare, şi
    (ii) a transmis o situaţie de platã pentru Costul de procurare şi livrare a Echipamentelor şi Materialelor pe Şantier, însoţitã de documente justificative şi de asemenea:
    (b) Echipamentele şi Materialele respective:
    (i) vor fi cele cuprinse în listele Anexã la Ofertã pentru platã la expedierea pe Şantier,
    (ii) au fost îmbarcate şi sunt în drum spre Şantier, în conformitate cu prevederile Contractului; şi
    (iii) sunt descrise în avizul de expediţie sau alt document de transport, care a fost transmis Inginerului împreunã cu dovada plãţii transportului şi a asigurãrii, cu orice alte documente solicitate în mod rezonabil, precum şi cu o garanţie bancarã emisã într-o formã şi de cãtre o entitate aprobate de cãtre Beneficiar, la valoarea şi moneda echivalentã sumei datorate potrivit prevederilor acestei Sub-Clauze; aceastã garanţie poate fi prezentatã într-un format similar cu cel la care s-a fãcut referire în Sub-Clauza 14.2 [Plata în Avans], şi va fi valabilã pânã când Echipamentele şi Materialele vor fi depozitate corespunzãtor pe Şantier şi protejate împotriva pierderii, degradãrii şi deteriorãrii;
    sau
    (c) Echipamentele şi Materialele respective:
    (i) vor fi cele cuprinse în listele Anexã la Ofertã pentru plata la livrarea pe Şantier, şi
    (ii) au fost livrate şi depozitate corespunzãtor pe Şantier şi sunt protejate împotriva pierderii, degradãrii şi deteriorãrii, şi par sã corespundã prevederilor Contractului.
    Sumele suplimentare care urmeazã sã fie confirmate vor constitui echivalentul a optzeci de procente (80%) din costul stabilit de cãtre Inginer pentru Echipamente şi Materiale (inclusiv livrarea pe Şantier), ţinând cont de documentele menţionate în aceastã Sub-Clauzã şi de valoarea de contract pentru Echipamente şi Materiale.
    Moneda de platã pentru sumele suplimentare va fi aceeaşi cu cea în care se va efectua plata atunci când valoarea de contract va fi inclusã în situaţia de lucrãri potrivit prevederilor sub-paragrafului (a) al Sub-Clauzei 14.3 [Prezentarea Situaţiilor Interimare de Lucrãri]. În Certificatul de Platã se va aplica o deducere care va fi echivalentul sumei suplimentare pentru Echipamentele şi Materialele respective şi va fi în aceleaşi monede şi aceleaşi proporţii ca şi suma suplimentarã.
    14.6. Emiterea Certificatelor de Platã Interimare
    Nici o sumã nu va fi confirmatã sau plãtitã pânã când Beneficiarul nu a primit şi aprobat Garanţia de Bunã Execuţie. Apoi, în termen de 28 de zile dupã primirea Situaţiei de Lucrãri şi a documentelor justificative Inginerul va emite cãtre Beneficiar, Certificatul Interimar de Platã în care vor fi incluse suma de platã stabilitã în mod echitabil de cãtre Inginer şi detaliile justificative aferente.
    Inginerul nu va avea obligaţia de a emite, înainte de emiterea Procesului Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor, un Certificat Interimar de Platã pentru o sumã care (dupã reţineri şi alte deduceri) va fi mai micã decât valoarea minimã a Certificatelor Interimare de Platã (dacã existã) prevãzutã în Anexa la Ofertã. În aceastã eventualitate, Inginerul va transmite o înştiinţare Antreprenorului.
    Un Certificat Interimar de Platã nu va fi refuzat la platã pentru alt motiv în afarã de urmãtoarele:
    (a) dacã un bun furnizat sau o lucrare executatã de cãtre Antreprenor nu se conformeazã prevederilor Contractului, costul remedierii sau al înlocuirii poate fi reţinut pânã când remedierea sau înlocuirea au fost finalizate; şi/sau
    (b) dacã Antreprenorul nu a reuşit sau nu reuşeşte sã execute o lucrare sau sã respecte o obligaţie, fiind notificat de cãtre Inginer în acest scop, valoarea acestei lucrãri sau obligaţii poate fi reţinutã pânã la terminarea lucrãrii sau îndeplinirea obligaţiei.
    În orice Certificat de Platã Inginerul poate sã facã corecturi sau modificãri care în mod normal ar fi trebuit sã fie aplicate unui Certificat de Platã anterior. Nu se va considera cã un Certificat de Platã confirmã acceptul, aprobarea, consimţãmântul sau satisfacţia Inginerului.
    14.7. Plãţile
    Beneficiarul va plãti Antreprenorului:
    (a) prima tranşã din plata în avans, în termen de 42 de zile dupã emiterea Scrisorii de Acceptare sau în termen de 21 de zile dupã primirea documentelor, în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 4.2 [Garanţia de Bunã Execuţie] şi Sub-Clauzei 14.2 [Plata în Avans], pentru platã fiind necesarã îndeplinirea ambelor condiţii.
    (b) suma aprobatã în fiecare Certificat Interimar de Platã în termen de 56 de zile dupã primirea de cãtre Inginer a Situaţiei de Lucrãri şi documentelor justificative; şi
    (c) suma aprobatã în Certificatul Final de Platã în termen de 56 de zile dupã primirea de cãtre Beneficiar a Certificatului de Platã.
    Plata sumelor datorate în fiecare monedã va fi fãcutã în contul bancar precizat de Antreprenor şi în ţara plãţii (pentru moneda respectivã) specificate în Contract.
    14.8. Întârzieri în Efectuarea Plãţilor
    Dacã Antreprenorul nu va primi plata în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 14.7 [Plãţile], Antreprenorul va avea dreptul sã primeascã costuri de finanţare aferente perioadei de întârziere, calculate lunar pentru suma neplãtitã.
    Aceastã perioadã se va considera cã începe la data pentru platã, specificatã în Sub-Clauza 14.7 [Plãţile], fãrã a se lua în considerare (în cazul sub-paragrafului (b)) data la care se emit Certificatele Interimare de Platã.
    Cu excepţia altor prevederi ale Condiţiilor Speciale, aceste dobânzi vor fi calculate la rata de scont publicatã de banca centralã din ţara monedei în care se face plata la care se adaugã 3 puncte procentuale, şi vor fi plãtite în acea monedã.
    Antreprenorul va avea dreptul la aceastã platã fãrã o notificare sau certificare oficialã, şi fãrã prejudicierea oricãrui alt drept sau despãgubire.
    14.9. Plata Sumelor Reţinute
    Dupã emiterea Procesului Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor, Inginerul va autoriza plata cãtre Antreprenor pentru jumãtate din Suma Reţinutã. Dacã un Proces Verbal de Recepţie la Terminarea lucrãrilor va fi emis pentru un Sector sau parte de lucrãri, o parte din Suma Reţinutã va fi autorizatã şi plãtitã. Aceastã parte va reprezenta douã cincimi (40%) din valoarea rezultatã din raportul între valoarea de contract estimatã a Sectorului sau pãrţii de lucrãri şi Preţul Contractului final estimat.
    Imediat dupã expirarea ultimului termen al Perioadei de Notificare a Defecţiunilor, Inginerul va autoriza plata cãtre Antreprenor pentru restul rãmas de plãtit din Suma Reţinutã. Dacã a fost emis un Proces Verbal de Recepţie la Terminarea lucrãrilor pentru un Sector de lucrãri, o parte din a doua jumãtate din Suma Reţinutã va fi autorizatã şi plãtitã imediat dupã data de expirare a Perioadei de Notificare a Defecţiunilor. Aceastã parte va reprezenta douã cincimi (40%) din valoarea rezultatã din raportul între valoarea de contract estimatã a Sectorului de lucrãri şi Preţul Contractului final estimat.
    În situaţia în care rãmân lucrãri de executat potrivit prevederilor Clauzei 11 [Perioada de Garanţie], Inginerul va fi îndreptãţit sã reţinã costul estimat al acestor lucrãri pânã la execuţia acestora.
    La calculul pãrţilor restituite, nu se vor lua în considerare nici un fel de actualizãri la care se referã Sub-Clauza 13.7 [Actualizãri Generate de Modificãri ale Legilor] şi Sub-Clauza 13.8 [Actualizãri Generate de Modificãri ale Preţurilor].
    14.10. Situaţia de Lucrãri la Terminare
    În termen de 84 de zile dupã emiterea Procesului Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor, Antreprenorul va transmite Inginerului, în şase exemplare, Situaţia de lucrãri la terminare, însoţitã de documente justificative, potrivit prevederilor Sub-Clauzei 14.3 [Prezentarea Situaţiilor Interimare de Lucrãri], care sã conţinã:
    (a) valoarea tuturor lucrãrilor executate în conformitate cu prevederile Contractului pânã la data menţionatã în Procesul Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor,
    (b) orice alte sume la care Antreprenorul se considerã îndreptãţit, şi
    (c) o estimare a oricãror alte sume pe care Antreprenorul le considerã cã îi vor fi datorate potrivit prevederilor Contractului. Sumele estimate vor fi prezentate în Situaţia de lucrãri la terminare.
    Inginerul va emite un certificat în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 14.6 [Emiterea Certificatelor Interimare de Platã].
    14.11. Prezentarea Situaţiilor Finale de Lucrãri
    În termen de 56 de zile de la emiterea Procesului Verbal de Recepţie Finalã, Antreprenorul va transmite Inginerului, în şase exemplare, Situaţia finalã de lucrãri, însoţitã de documentele justificative, care sã prezinte în detaliu, într-un format aprobat de cãtre Inginer, urmãtoarele:
    (a) valoarea tuturor lucrãrilor executate conform prevederilor Contractului, şi
    (b) orice alte sume la care Antreprenorul se considerã îndreptãţit, potrivit prevederilor Contractului, sau în alt fel.
    Dacã Inginerul nu va fi de acord sau nu va putea verifica o parte a situaţiei finale, Antreprenorul va transmite orice informaţii suplimentare pe care Inginerul le va solicita în mod rezonabil şi va efectua toate modificãrile convenite de comun acord. Ulterior, Antreprenorul va pregãti şi va transmite Inginerului situaţia finalã, aşa dupã cum s-a convenit. Aceste Condiţii se referã la situaţia de platã asupra cãreia s-a cãzut de acord ca fiind Situaţia Finalã de Lucrãri.
    Dacã, în urma discuţiilor Inginerului cu Antreprenorul va deveni evident cã existã o disputã, în pofida modificãrilor situaţiei finale asupra cãrora s-a cãzut de acord, Inginerul va transmite Beneficiarului (cu o copie adresatã Antreprenorului) un Certificat Interimar de Platã pentru pãrţile din situaţia finalã asupra cãrora s-a cãzut de acord. Dacã disputa este soluţionatã, în final, potrivit prevederilor Sub-Clauzei 20.4 [Obţinerea Deciziei Comisiei de Adjudecare a Disputelor] sau Sub-Clauzei 20.5 [Soluţionarea pe Cale Amiabilã], Antreprenorul va pregãti şi va transmite Beneficiarului (cu o copie pentru Inginer) o Situaţie Finalã de Lucrãri.
    14.12. Scrisoarea de Descãrcare
    La prezentarea Situaţiei Finale de Lucrãri, Antreprenorul va transmite o Scrisoare de Descãrcare care va confirma faptul cã totalul Situaţiei Finale de Lucrãri reprezintã valoarea finalã şi completã a tuturor sumelor datorate Antreprenorului potrivit prevederilor Contractului sau în legãturã cu acesta. Aceastã scrisoare poate confirma faptul cã descãrcarea va intra în vigoare la data la care Antreprenorul va primi Garanţia de Bunã Execuţie şi restul de platã, datã la care descãrcarea va deveni efectivã.
    14.13. Emiterea Certificatului Final de Platã
    În termen de 28 de zile de la primirea Situaţiei Finale de Lucrãri şi a scrisorii de descãrcare în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 14.11 [Prezentarea Situaţiilor Finale de Lucrãri] şi Sub-Clauzei 14.12 [Scrisoarea de Descãrcare], Inginerul va emite Beneficiarului, Certificatul Final de Platã, care va menţiona:
    (a) suma finalã care este datoratã, şi
    (b) diferenţa (dacã existã) datoratã Antreprenorului de cãtre Beneficiar sau Beneficiarului de cãtre Antreprenor, dupã caz, luându-se în considerare toate sumele plãtite anterior de cãtre Beneficiar şi toate sumele la care Beneficiarul este îndreptãţit.
    Dacã Antreprenorul nu a depus Situaţia Finalã de Lucrãri în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 14.11 [Prezentarea Situaţiilor Finale de Lucrãri] şi Sub-Clauza 14.12 [Scrisoarea de Descãrcare], Inginerul va solicita Antreprenorului sã o depunã. În cazul în care Antreprenorul nu va depune situaţia în termen de 28 de zile, Inginerul va emite Certificatul Final de Platã pentru o sumã pe care o va stabili ca fiind în mod corect datoratã.
    14.14. Încetarea Responsabilitãţii Beneficiarului
    Beneficiarul nu va mai avea nici o obligaţie faţã de Antreprenor în nici un fel sau pentru nici o problema în legãturã cu sau potrivit prevederilor Contractului sau cu execuţia Lucrãrilor, cu excepţia cazului în care Antreprenorul a inclus în mod expres o sumã pentru aceasta:
    (a) în Situaţia Finalã de Lucrãri, şi de asemenea
    (b) în Situaţia de Lucrãri la Terminare, descrisã în Sub-Clauza 14.10 [Situaţia de Lucrãri la Terminare] (cu excepţia problemelor sau situaţiilor apãrute dupã emiterea Procesului Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor).
    Aceastã Sub-Clauzã nu va limita responsabilitãţile Beneficiarului privind obligaţiile sale de despãgubire, sau în caz de fraudã, greşealã deliberatã sau comportament necorespunzãtor.
    14.15. Moneda în care se Efectueazã Plata
    Preţul Contractului va fi plãtit în moneda sau monedele menţionate în Anexa la Ofertã. Cu excepţia altor prevederi ale Condiţiilor Speciale, dacã se menţioneazã mai mult de o monedã, plãţile se vor face dupã cum urmeazã:
    (a) dacã Valoarea de Contract Acceptatã a fost exprimatã doar în Moneda Localã:
    (i) procentele sau sumele Monedei Locale sau Strãine şi cursurile fixe de schimb stabilite pentru calcularea plãţilor vor fi cele menţionate în Anexa la Ofertã, dacã pãrţile nu au convenit altfel;
    (ii) plãţile şi deducerile în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 13.5 [Sume Provizionate] şi Sub-Clauzei 13.7 [Actualizãri Generate de Modificãri ale Legilor] vor fi fãcute în monedele şi procentele aplicabile acestora; şi
    (iii) alte plãţi şi deduceri potrivit prevederilor sub-paragrafelor de la (a) la (d) ale Sub-Clauzei 14.3 [Prezentarea Situaţiilor Interimare de Lucrãri] vor fi fãcute în monedele şi procentele specificate în sub-paragraful (a) (i) de mai sus;
    (b) plata daunelor specificate în Anexa la Ofertã se va face în monedele şi procentele specificate în Anexa la Ofertã;
    (c) plãţile efectuate de Antreprenor cãtre Beneficiar vor fi fãcute în moneda în care suma a fost cheltuitã de cãtre Beneficiar sau în moneda care este convenitã de ambele Pãrţi;
    (d) dacã o sumã plãtibilã Beneficiarului de cãtre Antreprenor într-o anumitã monedã depãşeşte suma plãtibilã Antreprenorului de cãtre Beneficiar în acea monedã, Beneficiarul poate recupera diferenţa acestei sume din sumele pe care le are de plãtit Antreprenorului în alte monede; şi
    (e) dacã în Anexa la Ofertã nu se menţioneazã nici un curs de schimb, se vor aplica cursurile de schimb din Data de Bazã stabilite de banca naţionalã a Ţãrii.

    15. Rezilierea Contractului de cãtre Beneficiar
    15.1. Înştiinţarea de Remediere
    Dacã Antreprenorul nu reuşeşte sã-şi îndeplineascã una din obligaţiile prevãzute în Contract, Inginerul poate sã solicite Antreprenorului, printr-o înştiinţare, sã corecteze eroarea şi sã o remedieze într-o perioadã specificatã şi rezonabilã de timp.
    15.2. Rezilierea Contractului de cãtre Beneficiar
    Beneficiarul va fi îndreptãţit sã rezilieze Contractul dacã Antreprenorul:
    (a) nu reuşeşte sã respecte prevederile Sub-Clauzei 4.2 [Garanţia de Bunã Execuţie] sau cerinţele unei înştiinţãri potrivit prevederilor Sub-Clauzei 15.1 [Înştiinţarea de Remediere],
    (b) abandoneazã Lucrãrile sau demonstreazã în alt fel intenţia de a nu continua îndeplinirea obligaţiilor din cadrul Contractului,
    (c) nu reuşeşte, fãrã justificãri rezonabile:
    (i) sã realizeze lucrãrile în conformitate cu prevederile Clauzei 8 [Începerea, Întârzierea şi Suspendarea Lucrãrilor], sau
    (ii) sã soluţioneze cerinţele unei înştiinţãri, emisã potrivit prevederilor Sub-Clauzei 7.5 [Respingerea] sau Sub-Clauza 7.6 [Lucrãri de Remediere], în termen de 28 de zile de la primirea acesteia.
    (d) subcontracteazã toate Lucrãrile sau cesioneazã Contractul fãrã sã obţinã aprobarea necesarã;
    (e) devine falit sau insolvabil, intrã în proces de lichidare, primeşte un ordin de punere sub sechestru împotriva sa, ajunge la un acord cu creditorii sãi, desfãşoarã în continuare o afacere sub coordonarea unui administrator judiciar, curator sau manager în beneficiul acestor creditori, sau dacã se întâmplã orice alt eveniment care (conform prevederilor Legilor în vigoare) are un efect similar cu cel al oricãrei astfel de situaţii sau evenimente, sau
    (f) dã sau se oferã sã dea (direct sau indirect) unei persoane orice fel de mitã, dar, favor, comision sau alte lucruri de valoare ca stimulent sau recompensã pentru:
    (i) a acţiona sau a înceta sã acţioneze în legãturã cu Contractul, sau
    (ii) a favoriza sau nu, a defavoriza sau nu oricare persoanã care are legãturã cu Contractul, sau dacã oricare din membrii Personalului Antreprenorului, agenţi sau Subantreprenori dau sau se oferã sã dea (direct sau indirect), unei persoane, stimulente sau recompense, în modul descris în acest sub-paragraf (f).
    Stimulentele şi recompensele legale oferite Personalului Antreprenorului nu dau dreptul la rezilierea Contractului.
    În oricare din aceste evenimente sau circumstanţe, Beneficiarul, în termen de 14 zile dupã transmiterea unei înştiinţãri cãtre Antreprenor, va putea sã rezilieze Contractul şi sã evacueze Antreprenorul de pe Şantier. În cazurile descrise în sub-paragrafele (e) sau (f), Beneficiarul va putea, prin înştiinţare, sã rezilieze imediat Contractul.
    Opţiunea Beneficiarului de a rezilia Contractul nu va prejudicia nici un alt drept al Beneficiarului prevãzut în Contract sau alt drept.
    Dupã reziliere Antreprenorul va pãrãsi Şantierul şi va preda Inginerului toate Bunurile solicitate, toate Documentele Antreprenorului şi orice alte documente de proiectare întocmite de sau pentru acesta. Antreprenorul va face toate eforturile pentru a respecta imediat orice instrucţiuni rezonabile incluse în înştiinţare (i) pentru cesionarea oricãrui contract de subantreprizã, şi (ii) pentru a proteja viaţa sau proprietatea sau pentru siguranţa Lucrãrilor.
    Dupã reziliere, Beneficiarul poate finaliza Lucrãrile prin forţe proprii şi/sau cu alte entitãţi. Beneficiarul şi aceste entitãţi vor putea folosi apoi Bunurile, Documentele Antreprenorului sau orice alte documente de proiectare întocmite de Antreprenor sau în numele acestuia.
    Beneficiarul va transmite o înştiinţare prin care Utilajele Antreprenorului şi Lucrãrile Provizorii vor fi restituite Antreprenorului pe Şantier sau în apropierea Şantierului. Antreprenorul va organiza cu promptitudine evacuarea acestora, cu riscul şi pe cheltuiala Antreprenorului. Dacã pânã la data din înştiinţare Antreprenorul nu a reuşit sã efectueze o platã datoratã Beneficiarului, aceste articole pot fi vândute de cãtre Beneficiar pentru recuperarea datoriei. Orice diferenţã rezultatã din aceastã tranzacţie va fi plãtitã apoi Antreprenorului.
    15.3. Evaluarea la Data Rezilierii
    De îndatã ce este practic posibil, dupã ce o înştiinţare de reziliere potrivit prevederilor Sub-Clauzei 15.2 [Rezilierea Contractului de cãtre Beneficiar] a intrat în vigoare, Inginerul va acţiona în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 3.5 [Stabilirea Modului de Soluţionare] pentru a conveni sau stabili valoarea Lucrãrilor, Bunurilor sau Documentelor Antreprenorului, şi alte sume datorate Antreprenorului pentru lucrãrile executate în conformitate cu prevederile Contractului.
    15.4. Plata dupã Rezilierea de cãtre Beneficiar
    Dupã ce înştiinţarea de reziliere potrivit prevederilor Sub-Clauzei 15.2 [Rezilierea Contractului de cãtre Beneficiar] a intrat în vigoare, Beneficiarul poate:
    (a) acţiona în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 2.5 [Revendicãrile Beneficiarului],
    (b) sista plãţile urmãtoare cãtre Antreprenor pânã când costurile de execuţie, terminare şi remediere a defecţiunilor, daunelor produse de întârzieri în terminarea lucrãrilor (dacã existã), şi toate celelalte costuri suportate de cãtre Beneficiar au fost stabilite şi/sau
    (c) recupera de la Antreprenor pierderile şi daunele suportate de cãtre Beneficiar şi orice alte costuri suplimentare pentru terminarea Lucrãrilor, dupã luarea în considerare a sumelor datorate Antreprenorului potrivit prevederilor Sub-Clauzei 15.3 [Evaluarea la Data Rezilierii]. Dupã acoperirea acestor pierderi, daune şi costuri suplimentare Beneficiarul va plãti Antreprenorului diferenţa.
    15.5. Dreptul Beneficiarului de a Rezilia Unilateral Contractul
    Beneficiarul va fi îndreptãţit sã rezilieze unilateral Contractul în orice moment convenabil pentru Beneficiar, printr-o înştiinţare de reziliere adresatã Antreprenorului. Rezilierea va intra în vigoare în termen de 28 de zile dupã primirea înştiinţãrii de cãtre Antreprenor şi returnarea Garanţiei de Bunã Execuţie de cãtre Beneficiar. Beneficiarul nu va rezilia Contractul potrivit prevederilor acestei Sub-Clauzei cu scopul de a executa el însuşi Lucrãrile sau pentru a aranja ca Lucrãrile sã fie executate de cãtre alt antreprenor.
    Dupã reziliere, Antreprenorul va proceda în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 16.3 [Încetarea Execuţiei lucrãrilor şi Retragerea Utilajelor Antreprenorului] şi va fi plãtit în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 19.6 [Rezilierea Opţionalã, Lichidare şi Plãţi].

    16. Suspendarea şi Rezilierea Contractului de cãtre Antreprenor
    16.1. Dreptul Antreprenorului de a Suspenda Execuţia Lucrãrilor
    Dacã Inginerul nu reuşeşte sã ia o decizie legatã de o certificare în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 14.6 [Emiterea Certificatelor Interimare de Platã] sau dacã Beneficiarul nu respectã prevederile Sub-Clauzei 2.4 [Asigurarea Resurselor Financiare de cãtre Beneficiar] sau Sub-Clauzei 14.7 [Plãţile], Antreprenorul poate, la cel puţin 21 de zile dupã înştiinţarea Beneficiarului, sã suspende execuţia lucrãrilor (sau sã reducã ritmul de execuţie) pânã la data la care Antreprenorul va primi, dacã va primi, Certificatul de Platã, dovada concretã sau plata, dupã caz şi în conformitate cu cele precizate în înştiinţare.
    Acţiunea Antreprenorului nu va prejudicia drepturile acestuia la compensãri financiare potrivit prevederilor Sub-Clauzei 14.8 [Întârzieri în Efectuarea Plãţilor] şi la rezilierea contractului potrivit prevederilor Sub-Clauzei 16.2 [Rezilierea Contractului de cãtre Antreprenor].
    Dacã Antreprenorul primeşte, ulterior, Certificatul de Platã, dovada concretã sau plata (dupã cum este prezentat în Sub-Clauza corespunzãtoare şi în înştiinţarea de mai sus) înainte de transmiterea înştiinţãrii de reziliere a Contractului, Antreprenorul va reîncepe activitatea normalã de îndatã ce acest lucru este posibil.
    Dacã Antreprenorul înregistreazã întârzieri şi/sau Costuri suplimentare ca urmare a suspendãrii lucrãrilor (sau a reducerii ritmului de execuţie) în conformitate cu prevederile acestei Sub-Clauze, Antreprenorul va transmite o înştiinţare Inginerului şi, cu condiţia respectãrii prevederilor Sub-Clauzei 20.1. [Revendicãrile Antreprenorului], va avea dreptul la:
    (a) o prelungire a duratei de execuţie pentru orice astfel de întârziere potrivit prevederilor Sub-Clauzei 8.4 [Prelungirea Duratei de Execuţie], dacã terminarea lucrãrilor este sau va fi întârziatã, şi
    (b) plata Costurilor suplimentare la care se adaugã un profit rezonabil care vor fi incluse în Preţul Contractului.
    Dupã primirea acestei înştiinţãri, Inginerul va acţiona, în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 3.5 [Stabilirea Modului de Soluţionare], pentru a conveni sau stabili modul de soluţionare a acestor probleme.
    16.2. Rezilierea Contractului de cãtre Antreprenor
    Antreprenorul va fi îndreptãţit sã rezilieze Contractul dacã:
    (a) nu primeşte, în termen de 42 de zile dupã transmiterea înştiinţãrii, potrivit prevederilor Sub-Clauzei 16.1 [Dreptul Antreprenorului de a Suspenda Execuţia Lucrãrilor] dovada rezonabilã referitoare la respectarea condiţiilor Sub-Clauzei 2.4 [Asigurarea Resurselor Financiare de cãtre Beneficiar],
    (b) Inginerul nu reuşeşte sã emitã Certificatul de Platã în termen de 56 de zile dupã primirea Situaţiei de Lucrãri şi a documentelor justificative,
    (c) nu primeşte suma datoratã potrivit Certificatului Interimar de Platã în termen de 42 de zile, dupã data de expirare a perioadei specificate în Sub-Clauza 14.7 [Plãţile], termen la care trebuie efectuatã plata (cu excepţia deducerilor prevãzute în Sub-Clauza 2.5 [Revendicãrile Beneficiarului]),
    (d) Beneficiarul nu îşi îndeplineşte în mod substanţial obligaţiile prevãzute în Contract,
    (e) Beneficiarul nu respectã prevederile Sub-Clauzei 1.6 [Acordul Contractual] sau ale Sub-Clauzei 1.7 [Cesionarea],
    (f) o suspendare îndelungatã afecteazã în totalitate Lucrãrile, potrivit prevederilor Sub-Clauzei 8.11 [Suspendarea Prelungitã], sau
    (g) Beneficiarul devine falit sau insolvabil, intrã în proces de lichidare, primeşte un ordin de punere sub sechestru împotriva lui, ajunge la un acord cu creditorii sãi, sau desfãşoarã în continuare o afacere sub coordonarea unui administrator judiciar, curator sau manager în beneficiul acestor creditori, sau dacã se întâmplã orice alt eveniment care (conform prevederilor Legilor în vigoare) are un efect similar cu cel al oricãrei astfel de situaţii sau eveniment.
    În oricare din aceste împrejurãri sau circumstanţe, Antreprenorul poate rezilia Contractul, la 14 zile dupã transmiterea unei înştiinţãri cãtre Beneficiar. În cazurile descrise în sub-paragrafele (f) sau (g), Antreprenorul poate, printr-o înştiinţare, sã rezilieze Contractul imediat.
    Opţiunea Antreprenorului de a rezilia Contractul nu va prejudicia nici un alt drept al Antreprenorului prevãzut în Contract sau alt drept.
    16.3. Încetarea Execuţiei lucrãrilor şi Retragerea Utilajelor Antreprenorului
    Dupã ce înştiinţarea de reziliere potrivit prevederilor Sub-Clauzei 15.5 [Dreptul Beneficiarului de a Rezilia Contractul], a Sub-Clauzei 16.2 [Rezilierea Contractului de cãtre Antreprenor] sau a Sub-Clauzei 19.6 [Rezilierea Opţionalã, Lichidare şi Plãţi] a intrat în vigoare, Antreprenorul cu promptitudine:
    (a) va înceta toate activitãţile, cu excepţia celor dispuse de cãtre Inginer pentru a proteja viaţa, proprietatea sau pentru siguranţa Lucrãrilor,
    (b) va preda toate Documentele Antreprenorului, Echipamentele, Materialele şi alte lucrãri pentru care Antreprenorul a fost plãtit, şi
    (c) va îndepãrta toate celelalte Bunuri de pe Şantier, cu excepţia celor necesare pentru siguranţa acestuia, şi va pãrãsi Şantierul.
    16.4. Plata dupã Rezilierea de cãtre Antreprenor
    Dupã ce înştiinţarea de reziliere potrivit prevederilor Sub-Clauzei 16.2 [Rezilierea Contractului de cãtre Antreprenor] a intrat în vigoare, Beneficiarul cu promptitudine:
    (a) va restitui Antreprenorului Garanţia de Bunã Execuţie,
    (b) va plãti Antreprenorului, potrivit prevederilor Sub-Clauzei 19.6 [Rezilierea Opţionalã, Lichidare şi Plãţi], şi
    (c) va plãti Antreprenorului valoarea pierderilor de profit şi a oricãrei pierderi sau pagube suportate de Antreprenor ca o consecinţã a acestei rezilieri.

    17. Riscuri şi Responsabilitãţi
    17.1. Despãgubiri
    Antreprenorul va despãgubi Beneficiarul şi se va asigura cã Personalul Beneficiarului şi agenţii acestuia nu sunt afectaţi de nici o reclamaţie, dauna, pierdere şi cheltuialã (inclusiv taxe legale şi cheltuieli) pentru:
    (a) vãtãmãri corporale, îmbolnãviri, maladii sau decesul oricãrei persoane, ca urmare a, pe parcursul sau din cauza lucrãrilor de proiectare (dacã existã) şi de execuţie ale Antreprenorului, a terminãrii Lucrãrilor, şi remedierii oricãror defecţiuni, cu excepţia cazurilor de neglijenţã, actelor intenţionate sau încãlcãrilor Contractului de cãtre Beneficiar, Personalul Beneficiarului, sau oricare dintre agenţii acestora, şi
    (b) daune sau pierderi asupra unor proprietãţi imobiliare sau mobiliare (alte decât Lucrãrile) în mãsura în care aceste daune sau pierderi:
    (i) se produc ca urmare a lucrãrilor de proiectare ale Antreprenorului (dacã existã) în cursul sau datoritã acestora, a activitãţii de execuţie, terminare a lucrãrilor şi de remediere a defecţiunilor, şi
    (ii) se pot atribui neglijenţei, actelor intenţionate sau încãlcãrii Contractului de cãtre Antreprenor, Personalul Antreprenorului sau de oricare din agenţii acestora, sau alte persoane angajate direct sau indirect de cãtre aceştia.
    Beneficiarul va despãgubi şi se va asigura cã Antreprenorul, Personalul Antreprenorului şi agenţii acestora nu sunt afectaţi de nici o reclamaţie, daunã, pierdere şi cheltuialã (inclusiv taxe legale şi cheltuieli) pentru: (1) rãniri, îmbolnãviri, maladii sau deces ca urmare a cazurilor de neglijenţã, actelor intenţionate sau încãlcãrilor Contractului de cãtre Beneficiar, Personalul Beneficiarului sau de cãtre oricare din agenţii acestora, şi (2) probleme pentru care responsabilitatea poate fi exclusã din poliţa de asigurare, dupã cum este descris în sub-paragrafele (d) (i), (ii) şi (iii) ale Sub-Clauzei 18.3 [Asigurare împotriva Vãtãmãrii Persoanelor şi Daunelor Aduse Proprietãţii].
    17.2. Responsabilitatea Antreprenorului faţã de Lucrãri
    Antreprenorul îşi va asuma întreaga responsabilitate pentru îngrijirea lucrãrilor şi a Bunurilor de la Data de Începere pânã la data emiterii Procesului Verbal de Recepţie la Terminarea lucrãrilor (sau considerat a fi emis potrivit prevederilor Sub-Clauzei 10.1 [Recepţia lucrãrilor şi a Sectoarelor de Lucrãri]), datã la care responsabilitatea pentru grija de Lucrãri va fi transferatã Beneficiarului. Dacã se emite un Proces Verbal de Recepţie la Terminarea lucrãrilor pentru Sectoare sau pãrţi de Lucrãri (sau se considerã a fi emis), responsabilitatea pentru grija faţã de Sectoarele sau pãrţile de Lucrãri va fi transferatã Beneficiarului.
    Dupã ce responsabilitatea a fost transferatã Beneficiarului, Antreprenorul îşi va asuma responsabilitatea pentru îngrijirea oricãrei lucrãri neexecutate la data specificatã în Procesul Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor, pânã când lucrarea va fi finalizatã.
    Dacã se produc pierderi sau sunt aduse daune Lucrãrilor, Bunurilor sau Documentelor Antreprenorului, pe parcursul perioadei în care Antreprenorul este responsabil de îngrijirea acestora, din orice cauzã care nu este enumeratã în Sub-Clauza 17.3 [Riscurile Beneficiarului], Antreprenorul va recupera pierderile sau daunele cu riscul şi pe cheltuiala Antreprenorului, astfel încât Lucrãrile, Bunurile şi Documentele Antreprenorului sã fie conforme cu prevederile Contractului.
    Antreprenorul va rãspunde de orice pierdere sau daunã cauzatã de acţiuni întreprinse de cãtre Antreprenor dupã emiterea Procesului Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor. Antreprenorul va rãspunde, de asemenea, de orice pierdere sau daunã care se produce dupã ce a fost emis Procesul Verbal de Recepţie la Terminarea lucrãrilor şi care rezultã dintr-un eveniment anterior pentru care Antreprenorul era rãspunzãtor.
    17.3. Riscurile Beneficiarului
    Riscurile la care se face referire în Sub-Clauza 17.4 de mai jos sunt:
    (a) rãzboi, ostilitãţi (indiferent dacã rãzboiul este declarat sau nu), invazii, acţiuni ale duşmanilor strãini,
    (b) rebeliune, terorism, revoluţie, insurecţie, loviturã militarã sau de stat sau rãzboi civil în interiorul Ţãrii,
    (c) revolte, tulburãri sau dezordine publicã în Ţarã, provocate de altcineva decât Personalul Antreprenorului şi alţi angajaţi ai Antreprenorului sau Subantreprenorilor,
    (d) muniţii de rãzboi, materiale explozive, iradieri şi contaminãri cu substanţe radioactive în interiorul Ţãrii, cu excepţia cazurilor când folosirea celor de mai sus poate fi pusã pe seama Antreprenorului,
    (e) unde de presiune cauzate de avioane sau alte aparate de zbor care se deplaseazã cu viteze sonice sau supersonice,
    (f) utilizarea sau ocuparea de cãtre Beneficiar a oricãrei pãrţi din Lucrãrile Permanente, cu excepţia celor menţionate în Contract,
    (g) proiectarea oricãrei pãrţi din Lucrãri de cãtre Personalul Beneficiarului sau de cãtre alte persoane faţã de care Beneficiarul este responsabil, şi
    (h) orice desfãşurare de forţe ale naturii care este Imprevizibilã sau împotriva cãreia unui antreprenor cu suficientã experienţã nu i se poate cere sã fi luat mãsuri de precauţiune corespunzãtoare.
    17.4. Consecinţele Riscurilor Beneficiarului
    Dacã şi în mãsura în care oricare din riscurile enumerate în Sub-Clauza 17.3 de mai sus, produce pierderi sau daune asupra Lucrãrilor, Bunurilor sau Documentelor Antreprenorului, Antreprenorul va transmite cu promptitudine o înştiinţare Inginerului şi va recupera pierderile sau daunele în mãsura în care acest lucru este solicitat de cãtre Inginer.
    Dacã Antreprenorul suferã întârzieri şi/sau se produc Costuri suplimentare pentru recuperarea acestor pierderi sau daune, Antreprenorul va transmite o altã înştiinţare Inginerului şi, cu condiţia respectãrii prevederilor Sub-Clauzei 20.1 [Revendicãrile Antreprenorului], va avea dreptul la:
    (a) o prelungire a duratei de execuţie pentru o astfel de întârziere potrivit prevederilor Sub-Clauzei 8.4 [Prelungirea Duratei de Execuţie], dacã terminarea lucrãrilor este sau va fi întârziatã, şi
    (b) plata Costurilor suplimentare, care vor fi incluse în Preţul Contractului. În cazurile descrise în sub-paragrafele
    (f) şi (g) ale Sub-Clauzei 17.3 [Riscurile Beneficiarului], la Costurile suplimentare se va adãuga şi un profit rezonabil.
    Dupã primirea acestei înştiinţãri, Inginerul va acţiona în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 3.5 [Stabilirea Modului de Soluţionare] pentru a conveni sau stabili modul de soluţionare a acestor probleme.
    17.5. Drepturi de Proprietate Intelectualã şi Industrialã
    În aceastã Sub-Clauzã, "încãlcare" înseamnã o încãlcare (sau pretinsã încãlcare) a unui brevet, desen sau model industrial înregistrat, drept de autor, a unei mãrci înregistrate, denumiri comerciale, a unui secret comercial sau a altui drept de proprietate intelectualã sau industrialã legat de Lucrãri; şi "revendicare" înseamnã o revendicare (sau proceduri ulterioare unei revendicãri) privind o încãlcare.
    Dacã o Parte nu transmite, în termen de 28 de zile de la primirea unei revendicãri, o înştiinţare celeilalte Pãrţi, referitoare la revendicare, se va considera cã a renunţat la orice drept de a primi despãgubirile reglementate de prevederile acestei Sub-Clauze.
    Beneficiarul va despãgubi Antreprenorul şi se va asigura cã Antreprenorul nu este vinovat sau nu este afectat de nici o revendicare privind o încãlcare care este sau a fost:
    (a) un rezultat inevitabil al respectãrii de cãtre Antreprenor a cerinţelor Contractului, sau
    (b) un rezultat al utilizãrii oricãror Lucrãri de cãtre Beneficiar:
    (i) pentru alt scop decât cel indicat prin Contract sau rezultã în mod rezonabil din Contract, sau
    (ii) în legãturã cu orice bun care nu a fost furnizat de cãtre Antreprenor, cu excepţia cazului în care o astfel de utilizare a fost adusã la cunoştinţa Antreprenorului înainte de Data de Bazã sau este specificatã în Contract.
    Antreprenorul va despãgubi Beneficiarul şi se va asigura cã Beneficiarul nu este vinovat sau nu este afectat de nici o reclamaţie generatã de sau în legãturã cu (i) fabricarea, utilizarea, vânzarea sau importul oricãror bunuri, sau (ii) cu un proiect de care este responsabil Antreprenorul.
    Dacã o Parte are dreptul sã primeascã despãgubiri potrivit prevederilor acestei Sub-Clauze, Partea care este în culpã poate (pe cheltuiala sa) organiza negocieri pentru concilierea revendicãrii sau soluţionarea litigiului ori arbitrajului care decurg din aceasta. Cealaltã Parte va participa la procesul de contestare a revendicãrii, la cererea şi pe costul Pãrţii în culpã. Cealaltã Parte (şi Personalul acesteia) nu va face nici o declaraţie care poate aduce prejudicii Pãrţii în culpã, cu excepţia cazului în care Partea în culpã nu a reuşit sã organizeze negocieri privind litigiul sau procesul de arbitraj dupã ce i s-a solicitat de cãtre prima Parte.
    17.6. Limitarea Responsabilitãţii
    Nici o Parte nu va fi rãspunzãtoare faţã de cealaltã Parte pentru incapacitatea de a utiliza oricare dintre Lucrãri, pierderea profitului, pierderea unui contract sau pentru o pierdere indirectã sau pierdere în consecinţã sau daunã care poate fi suferitã de cãtre cealaltã Parte în legãturã cu Contractul, altele decât cele prevãzute în Sub-Clauza 16.4 [Plata dupã Rezilierea de cãtre Antreprenor] şi a Sub-Clauzei 17.1 [Despãgubiri].
    Totalul obligaţiilor Antreprenorului faţã de Beneficiar, potrivit prevederilor Contractului sau în legãturã cu acesta, altele decât cele la care se referã Sub-Clauza 4.19 [Electricitate, Apã şi Gaz], Sub-Clauza 4.20 [Utilajele Beneficiarului şi Materiale Asigurate Gratuit], Sub-Clauza 17.1 [Despãgubiri] şi Sub-Clauza 17.5 [Drepturi de Proprietate Intelectualã şi Industrialã], nu va depãşi valoarea stabilitã în Condiţiile Speciale sau (dacã nu este stabilitã o valoare) Valoarea de Contract Acceptatã.
    Aceastã Sub-Clauzã nu va limita responsabilitatea în caz de fraudã, greşealã premeditatã sau comportament necorespunzãtor al Pãrţii în culpã.

    18. Asigurãri
    18.1. Cerinţe Generale pentru Asigurãri
    În aceastã Clauzã, "Partea asiguratoare" înseamnã, pentru fiecare tip de asigurare, Partea responsabilã de a face şi menţine în vigoare asigurãrile specificate în Sub-Clauzele relevante.
    Atunci când Antreprenorul se constituie în Parte asiguratoare, fiecare asigurare va fi fãcutã cu asiguratori (societãţi de asigurare) şi în termenii aprobaţi de cãtre Beneficiar. Aceşti termeni vor fi compatibili cu termenii conveniţi de ambele Pãrţi înainte de data emiterii Scrisorii de Acceptare. Acordul convenit asupra termenilor va avea întâietate asupra prevederilor acestei clauze.
    Atunci când Beneficiarul se constituie în Partea asiguratoare, fiecare asigurare va fi efectuatã cu asiguratori şi în termenii care sã respecte detaliile anexate la Condiţiile Speciale.
    Dacã este necesarã o poliţã prin care sã se despãgubeascã o asociaţie asiguratã, asigurarea se va aplica separat fiecãrui membru asociat asigurat ca şi când s-ar fi emis câte o poliţã separatã pentru fiecare membru al asociaţiei.
    Dacã poliţa despãgubeşte şi o altã asociaţie asiguratã, diferitã de cele asigurate potrivit prevederilor acestei Clauze, (i) Antreprenorul va acţiona în contextul poliţei respective în numele acestei asociaţii suplimentare asigurate, cu excepţia situaţiilor în care Beneficiarul va acţiona în numele Personalului Beneficiarului, (ii) celelalte asociaţii asigurate nu vor avea dreptul de a primi plãţi direct de la asigurator sau de a trata direct cu asiguratorul, şi (iii) Partea asiguratoare va solicita celeilalte asociaţii asigurate sã respecte condiţiile prevãzute în poliţa de asigurare.
    Fiecare poliţã care face asigurãri împotriva pierderilor sau daunelor va asigura efectuarea plãţilor în moneda cerutã pentru acoperirea pierderilor sau daunelor. Plãţile primite de la asiguratori vor fi folosite pentru acoperirea pierderilor sau daunelor.
    Partea asiguratoare relevantã va prezenta celeilalte Pãrţi, în perioadele specificate în Anexa la Ofertã (calculate de la Data de Începere) urmãtoarele:
    (a) dovada faptului cã asigurãrile descrise în aceastã Clauzã au fost încheiate, şi
    (b) copii ale poliţelor pentru asigurãrile descrise în Sub-Clauza 18.2 [Asigurarea lucrãrilor şi a Utilajelor Antreprenorului] şi Sub-Clauza 18.3. [Asigurare Împotriva Vãtãmãrii Persoanelor şi a Daunelor Aduse Proprietãţii].
    Dupã ce se face plata fiecãrei prime de asigurare, Partea asiguratoare va transmite celeilalte Pãrţi dovada plãţii. La fiecare transmitere a dovezilor sau a poliţelor, Partea asiguratoare va transmite o înştiinţare Inginerului.
    Fiecare Parte va respecta condiţiile stipulate în fiecare poliţã de asigurare. Partea asiguratoare va informa asiguratorii cu privire la orice modificãri în execuţia lucrãrilor şi va menţine asigurarea în conformitate cu prevederile acestei Clauze.
    Nici una din Pãrţi nu va face vreo modificare concretã a termenilor asigurãrilor fãrã sã obţinã acceptul prealabil al celeilalte Pãrţi. Dacã un asigurator întreprinde (sau e pe cale sã întreprindã) o modificare, Partea notificatã de cãtre asigurator va transmite, cu promptitudine, o înştiinţare celeilalte Pãrţi.
    Dacã Partea asiguratoare nu reuşeşte sã facã sau sã menţinã în vigoare una din asigurãrile necesar a fi fãcute şi menţinute potrivit prevederilor Contractului, sau nu reuşeşte sã asigure dovezi satisfãcãtoare şi copii ale poliţelor de asigurare în conformitate cu prevederile acestei Sub-Clauze, cealaltã Parte poate sã facã (la opţiunea sa, şi fãrã sã prejudicieze orice alt drept sau mãsurã de remediere) o asigurare care sã acopere cele necesare şi sã plãteascã primele de asigurare corespunzãtoare. Partea asiguratoare va plãti celeilalte Pãrţi suma corespunzãtoare acestor prime, iar Preţul de Contract va fi modificat în consecinţã.
    Nimic din cele prevãzute în aceastã clauzã nu limiteazã obligaţiile, îndatoririle sau responsabilitãţile Antreprenorului sau ale Beneficiarului în conformitate cu celelalte prevederi contractuale sau în alt fel. Orice sumã neasiguratã sau nerecuperatã de la asiguratori va fi suportatã de cãtre Antreprenor şi/sau Beneficiar în conformitate cu aceste obligaţii, îndatoriri şi responsabilitãţi. Dacã Partea asiguratoare omite sã facã şi sã menţinã în vigoare o asigurare posibilã şi care trebuie fãcutã şi menţinutã în conformitate cu prevederile Contractului, iar cealaltã parte nici nu aprobã omiterea asigurãrii şi nici nu efectueazã o asigurare care sã acopere cele necesare acestei omisiuni, orice sumã care ar fi putut fi acoperitã prin aceastã asigurare va fi plãtitã de cãtre Partea asiguratoare.
    Plãţile efectuate de o Parte cãtre cealaltã Parte vor face, dupã caz, obiectul Sub-Clauzei 2.5 [Revendicãrile Beneficiarului] sau Sub-Clauzei 20.1 [Revendicãrile Antreprenorului].
    18.2. Asigurarea lucrãrilor şi a Utilajelor Antreprenorului
    Partea asiguratoare va asigura Lucrãrile, Echipamentele, Materialele şi Documentele Antreprenorului pentru nu mai puţin decât costul total de înlocuire incluzând toate costurile demolãrii, îndepãrtãrii deşeurilor, taxele profesionale şi profitul. Aceastã asigurare trebuie sã fie în vigoare de la data la care dovada asigurãrii trebuie depusã potrivit prevederilor sub-paragrafului (a) al Sub-Clauzei 18.1 [Cerinţele Generale Pentru Asigurãri], pânã la data emiterii Procesului Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor.
    Partea asiguratoare va menţine în vigoare aceastã asigurare pentru a furniza acoperirea, pânã la data emiterii Procesului Verbal de Recepţie Finalã, pentru pierderi sau daune pentru care este rãspunzãtor Antreprenorul şi care sunt generate de un eveniment care se produce înainte de emiterea Procesului Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor, şi pentru pierderi sau daune cauzate de cãtre Antreprenor în cursul altor operaţiuni (inclusiv cele la care se referã Clauza 11 [Perioada de Garanţie].
    Partea asiguratoare va asigura Utilajele Antreprenorului pentru nu mai puţin decât valoarea totalã de înlocuire, la care se adaugã costul transportului la Şantier. Pentru fiecare din Utilajele Antreprenorului, asigurarea trebuie sã fie în vigoare pe durata transportului la Şantier şi pe perioada în care utilajul este necesar ca Utilaj al Antreprenorului.
    Cu excepţia altor prevederi ale Condiţiilor Speciale, potrivit prevederilor acestei Sub-Clauze asigurãrile:
    (a) vor fi fãcute şi menţinute de cãtre Antreprenor ca Parte asiguratoare,
    (b) se vor face în numele ambelor Pãrţi, care vor fi împreunã îndreptãţite sã primeascã plãţi de la asiguratori, plãţile fiind destinate sau alocate între Pãrţi pentru unicul scop de a recupera pierderile sau daunele,
    (c) vor acoperi toate pierderile sau daunele datorate oricãrei cauze care nu este enumeratã în Sub-Clauza 17.3 [Riscurile Beneficiarului],
    (d) vor acoperi şi pierderile sau daunele aduse unei pãrţi din Lucrãri, care se datoreazã utilizãrii sau ocupãrii, de cãtre Beneficiar, a altei pãrţi din Lucrãri, şi pierderile sau daunele rezultate din riscurile enumerate în sub-paragrafele (c), (g) şi (h) din Sub-Clauza 17.3 [Riscurile Beneficiarului], excluzând (în fiecare caz) riscurile care nu se pot asigura în termeni comercial rezonabili, cu franşize deductibile per eveniment care sã nu depãşeascã suma specificatã în Anexa la Ofertã (dacã nu este specificatã o sumã, atunci acest sub-paragraf (d) nu se va aplica), şi
    (e) pot exclude pierderi sau daune şi refacerea:
    (i) unei pãrţi din Lucrãri care prezintã deficienţe din cauza erorilor de proiectare, materialelor sau manoperei necorespunzãtoare (dar poliţa va include orice alte pãrţi care sunt pierdute sau degradate ca urmare directã a acestor deficienţe şi nu cum este descris în sub-paragraful (ii) de mai jos),
    (ii) unei pãrţi din Lucrãri care este pierdutã sau deterioratã, în scopul de a restabili orice altã parte din Lucrãri, dacã aceastã parte prezintã deficienţe ca urmare a erorilor de proiectare, materialelor sau manoperei necorespunzãtoare,
    (iii) unei pãrţi din Lucrãri care a fost recepţionatã de cãtre Beneficiar, cu excepţia situaţiei în care Antreprenorul este responsabil pentru pierderi sau daune, şi
    (iv) Bunurilor, când acestea nu sunt în Ţarã, în condiţiile Sub-Clauzei 14.5 [Echipamente şi Materiale destinate Lucrãrilor].
    Dacã, la mai mult de un an de la Data de Bazã, poliţa descrisã la sub-paragraful (d) de mai sus înceteazã de a mai fi disponibilã în termeni comercial rezonabili, Antreprenorul (ca parte asiguratoare) va înştiinţa Beneficiarul, prezentând detalii justificative. Beneficiarul (i) va fi îndreptãţit, în condiţiile Sub-Clauzei 2.5 [Revendicãrile Beneficiarului], la plata unei sume echivalente unor astfel de termeni comercial rezonabili dupã cum ar fi trebuit sã i se cearã Antreprenorului sã plãteascã pentru o astfel de poliţã, şi (ii) se va considera, în afarã de cazul în care Beneficiarul obţine poliţa în termeni comercial rezonabili, cã a aprobat omisiunea la care se referã prevederile Sub-Clauzei 18.1 [Cerinţele Generale pentru Asigurãri].
    18.3. Asigurare împotriva Vãtãmãrii Persoanelor şi a Daunelor Aduse Proprietãţii
    Partea asiguratoare va asigura ambele Pãrţi împotriva responsabilitãţii pentru orice pierderi, daune, decese sau vãtãmãri corporale care pot afecta oricare proprietate fizicã (cu excepţia celor asigurate potrivit prevederilor Sub-Clauzei 18.2 [Asigurarea lucrãrilor şi a Utilajelor Antreprenorului]) sau oricare persoanã (cu excepţia persoanelor asigurate potrivit prevederilor Sub-Clauzei 18.4 [Asigurarea Personalului Antreprenorului]), pot fi generate de execuţia Contractului de cãtre Antreprenor şi se produc înainte de emiterea Procesului Verbal de Recepţie Finalã.
    Aceastã asigurare se va face pentru o valoare minimã per eveniment cu un numãr nelimitat de evenimente, şi la o valoare care nu va fi inferioarã valorii specificate în Anexa la Ofertã. Dacã în Anexa la Ofertã nu este specificatã o valoare, prevederile acestei Sub-Clauze nu se vor aplica.
    Cu excepţia altor prevederi ale Condiţiilor Speciale, asigurãrile specificate în aceastã Sub-Clauza:
    (a) vor fi fãcute şi menţinute de cãtre Antreprenor ca Parte asiguratoare,
    (b) vor fi fãcute în numele ambelor Pãrţi
    (c) vor fi extinse pentru a acoperi responsabilitatea pentru toate pierderile sau daunele asupra proprietãţii Beneficiarului (exceptând cele asigurate potrivit prevederilor Sub-Clauzei 18.2), care apar ca urmare a executãrii Contractului de cãtre Antreprenor, şi
    (d) pot exclude responsabilitatea în mãsura în care aceasta decurge din:
    (i) dreptul Beneficiarului de a executa Lucrãri Permanente pe, peste, sub, în sau prin orice teren, şi de a ocupa acest teren pentru Lucrãrile Permanente,
    (ii) paguba care este un rezultat inevitabil al obligaţiilor Antreprenorului de a executa Lucrãrile şi de a remedia orice defecţiuni, şi
    (iii) cauza enumeratã în Sub-Clauza 17.3 [Riscurile Beneficiarului], exceptând mãsura în care poliţa este disponibilã în termeni rezonabili din punct de vedere comercial.
    18.4. Asigurarea Personalului Antreprenorului
    Antreprenorul va face şi menţine asigurarea împotriva responsabilitãţii pentru reclamaţii, daune, pierderi şi cheltuieli (incluzând taxele şi cheltuielile legale) care decurg din vãtãmãri corporale, îmbolnãviri, maladii sau decesul oricãrei persoane angajate de cãtre Antreprenor sau al oricãrui alt membru al Personalului Antreprenorului.
    Beneficiarul şi Inginerul vor primi de asemenea, despãgubiri potrivit prevederilor poliţei de asigurare cu excepţia cazului în care aceastã asigurare poate exclude pierderile şi revendicãrile în mãsura în care acestea sunt produse de un act sau o neglijenţã a Beneficiarului sau a Personalului Beneficiarului.
    Asigurarea va fi menţinutã în vigoare şi efectivitate pe toatã perioada în care acest personal va participa la execuţia Lucrãrilor. Pentru angajaţii Subantreprenorilor, asigurarea poate fi fãcutã de cãtre Subantreprenori, dar Antreprenorul va avea responsabilitatea respectãrii acestei Clauze.

    19. Forţa Majorã
    19.1. Definiţia Forţei Majore
    În aceastã clauzã "Forţa Majorã" înseamnã un eveniment sau circumstanţã excepţionalã:
    (a) care nu poate fi controlatã de cãtre una din Pãrţi
    (b) pe care aceastã Parte nu ar fi putut sã o prevadã în mod rezonabil înainte de semnarea Contractului,
    (c) care, odatã apãrut, nu a putut fi evitat sau depãşit în mod rezonabil de acea Parte, şi
    (d) care, în fond, nu poate fi atribuit celeilalte Pãrţi.
    Forţa Majorã poate include, dar nu se limiteazã, atâta timp cât sunt îndeplinite condiţiile de la (a) la (d) de mai sus, numai la evenimente excepţionale sau circumstanţe de tipul celor enumerate mai jos:
    (i) rãzboi, ostilitãţi (indiferent dacã se declara rãzboi sau nu), invazii, acţiuni ale duşmanilor strãini,
    (ii) rebeliune, terorism, revoluţie, insurecţie, loviturã militarã sau de stat, sau rãzboi civil
    (iii) revolte, tulburãri şi dezordine, greve şi lock out provocate de altcineva decât de Personalul Antreprenorului şi alţi angajaţi ai Antreprenorului sau Sub-antreprenorilor,
    (iv) muniţii de rãzboi, materiale explozive, radiaţii ionizante şi contaminãri cu substanţe radio-active, cu excepţia cazurilor când utilizarea muniţiei, explosivilor, radiaţiilor sau radioactivitatea poate fi pusã pe seama Antreprenorului.
    (v) catastrofe naturale precum cutremure, furtuni, taifunuri, sau erupţii vulcanice.
    19.2. Înştiinţarea Forţei Majore
    Dacã o Parte este sau va fi împiedicatã de a îndeplini obligaţiile sale potrivit prevederilor Contractului de un caz de Forţã Majorã, atunci aceastã Parte va înştiinţa cealaltã Parte de evenimentele sau circumstanţele care constituie Forţã Majorã şi va specifica obligaţiile de la a cãror îndeplinire este sau va fi împiedicatã. Înştiinţarea va fi transmisã în termen de 14 zile dupã ce Partea cunoaşte (sau ar trebui sã cunoascã) evenimentele sau circumstanţele care constituie Forţã Majorã.
    Partea care a transmis înştiinţarea va fi exoneratã de îndeplinirea acelor obligaţii pe care, şi în perioada în care, Forţa Majorã o împiedicã sã le îndeplineascã.
    Fãrã a lua în considerare celelalte prevederi ale acestei Clauze, Forţa Majorã nu se va aplica obligaţiilor nici uneia dintre Pãrţi de a face plãţi cãtre cealaltã Parte potrivit prevederilor Contractului.
    19.3. Obligaţia de a Reduce Întârzierile la Minim
    Fiecare Parte va depune, când este posibil, toate eforturile pentru a reduce la minim orice întârziere datoratã Forţei Majore în realizarea Contractului.
    Atunci când o Parte înceteazã sã mai fie afectatã de Forţa Majorã, va transmite o înştiinţare celeilalte Pãrţi.
    19.4. Consecinţele Forţei Majore
    Dacã Antreprenorul este împiedicat de Forţa Majorã sã îndeplineascã oricare dintre obligaţiile care îi revin prin Contract, a transmis o notificare potrivit prevederilor Sub-Clauzei 19.2 [Înştiinţarea Forţei Majore], şi se produc întârzieri şi/sau Costuri suplimentare din cauza Forţei Majore, Antreprenorul, cu condiţia respectãrii prevederilor Sub-Clauzei 20.1 [Revendicãrile Antreprenorului], va avea dreptul la:
    (a) o prelungire a duratei de execuţie pentru o astfel de întârziere potrivit prevederilor Sub-Clauzei 8.4 [Prelungirea Duratei de Execuţie], dacã terminarea lucrãrilor este sau va fi întârziatã, şi
    (b) plata Costurilor suplimentare, dacã evenimentele sau circumstanţele sunt de tipul celor enumerate în sub-paragrafele (i) la (iv) ale Sub-Clauzei 19. 1 [Definiţia Forţei Majore] şi, în cazul sub-paragrafelor (ii) la (iv) se produc în ţarã.
    Dupã primirea acestei înştiinţãri, Inginerul va proceda în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 3.5 [Stabilirea Modului de Soluţionare] pentru a conveni sau stabili modul de soluţionare a acestor probleme.
    19.5. Forţa Majorã care Afecteazã Subantreprenorii
    Dacã un Subantreprenor are dreptul, potrivit prevederilor unui contract sau acord legat de Lucrãri, de a invoca forţa majorã în termeni suplimentari sau mai extinşi decât cei specificaţi în aceastã Clauza, astfel de evenimente sau circumstanţe de forţã majorã suplimentare sau mai extinse nu vor constitui o scuzã pentru neîndeplinirea obligaţiilor Antreprenorului sau nu-l vor îndreptãţi sã fie exonerat de responsabilitãţi potrivit prevederilor acestei Clauze.
    19.6. Rezilierea Opţionalã, Lichidare şi Plãţi
    Dacã execuţia unei pãrţi importante de Lucrãri în derulare este împiedicatã pentru o perioadã continuã de 84 zile din motive de Forţã Majorã pentru care s-a transmis o înştiinţare potrivit prevederilor Sub-Clauzei 19.2 [Înştiinţarea Forţei Majore], sau pentru mai multe perioade de timp însumând peste 140 de zile datoritã aceleiaşi Forte Majore pentru care s-a transmis înştiinţare, atunci oricare Parte poate transmite celeilalte Pãrţi o înştiinţare referitoare la rezilierea Contractului. În acest caz, rezilierea va avea efect la 7 zile dupã transmiterea înştiinţãrii de reziliere, iar Antreprenorul va proceda în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 16.3 [Încetarea Execuţiei lucrãrilor şi Retragerea Utilajelor Antreprenorului].
    Dupã o astfel de reziliere, Inginerul va determina valoarea lucrãrilor executate şi va emite un Certificat de Platã care va include:
    (a) sumele datorate pentru toate lucrãrile executate care au preţuri stabilite în Contract
    (b) Costul Echipamentelor şi Materialelor comandate pentru Lucrãri şi care au fost livrate Antreprenorului sau pentru care Antreprenorul are responsabilitatea de a accepta livrarea: aceste Echipamente şi Materiale vor deveni (şi vor fi pe riscul acestuia) proprietatea Beneficiarului, dupã ce vor fi plãtite de cãtre Beneficiar şi puse la dispoziţia Beneficiarului de cãtre Antreprenor;
    (c) orice alte Costuri sau obligaţii care, în acele împrejurãri, au fost în mod rezonabil suportate de Antreprenor în vederea terminãrii Lucrãrilor;
    (d) Costul îndepãrtãrii lucrãrilor Provizorii şi a Utilajelor Antreprenorului de pe Şantier şi returnarea acestora cãtre alte lucrãri ale Antreprenorului în ţara sa de origine (sau cãtre orice altã destinaţie dar la un cost care sã nu fie mai mare decât acesta); şi
    (e) Costul repatrierii personalului şi muncitorilor Antreprenorului care la data rezilierii erau angajaţi permanenţi pentru Lucrãri.
    19.7. Exonerarea de Executare a Contractului prin Efectul Legii
    În aplicarea prevederilor acestei Clauze, dacã apar evenimente sau circumstanţe care nu pot fi controlate de cãtre Pãrţi (incluzând Forţa Majorã dar nelimitându-se la aceasta), care fac imposibilã sau ilegalã, pentru fiecare dintre Pãrţi sau pentru ambele Pãrţi, îndeplinirea obligaţiilor lor contractuale sau care, potrivit prevederilor legii care guverneazã Contractul, îndreptãţesc Pãrţile de a fi scutite de executarea ulterioarã a Contractului, atunci, dupã o înştiinţare transmisã de o Parte cãtre cealaltã Parte cu privire la acele evenimente sau circumstanţe:
    (a) Pãrţile vor fi scutite de executarea ulterioarã a contractului, fãrã a prejudicia drepturile fiecãrei Pãrţi în legãturã cu orice încãlcare anterioarã a Contractului, şi
    (b) suma plãtibilã de cãtre Beneficiar Antreprenorului va fi aceeaşi ca şi cea care ar fi putut fi plãtitã potrivit prevederilor Sub-Clauzei 19.6 [Rezilierea Opţionalã, Lichidare şi Plãţi], dacã Contractul ar fi fost reziliat potrivit prevederilor Sub-Clauzei 19.6.

    20. Revendicãri, Dispute şi Arbitraj
    20.1. Revendicãrile Antreprenorului
    Dacã Antreprenorul se considera îndreptãţit la o prelungire a Duratei de Execuţie şi/sau la plãţi suplimentare, potrivit prevederilor oricãrei Clauze din aceste Condiţii sau conform altor prevederi legate de Contract, Antreprenorul va transmite Inginerului o înştiinţare în care sã descrie evenimentele sau circumstanţele care au determinat apariţia revendicãrii. Înştiinţarea va fi trimisã cât mai curând posibil dar nu mai târziu de 28 de zile din momentul în care Antreprenorul a cunoscut sau ar fi trebuit sã cunoascã evenimentele sau circumstanţele respective.
    Dacã Antreprenorul nu reuşeşte sã transmitã înştiinţarea cu privire la o revendicare în termen de 28 de zile, Durata de Execuţie a lucrãrilor nu va fi prelungitã, Antreprenorul nu va avea dreptul la plãţi suplimentare, iar Beneficiarul va fi exonerat de orice responsabilitate legatã de revendicarea respectivã. În caz contrar se vor aplica urmãtoarele prevederi ale acestei Sub-Clauze.
    Antreprenorul va transmite, de asemenea, orice alte înştiinţãri cerute prin Contract şi va asigura documente justificative cu privire la revendicare, toate fãcând referire la evenimentele sau circumstanţele relevante.
    Antreprenorul va ţine pe Şantier sau în alt loc acceptat de cãtre Inginer acele înregistrãri din perioada de execuţie care sunt necesare pentru fundamentarea oricãrei revendicãri. Dupã primirea unei înştiinţãri potrivit prevederilor acestei Sub-Clauze, Inginerul poate monitoriza pãstrarea înregistrãrilor şi/sau dispune Antreprenorului sã continue pãstrarea înregistrãrilor din perioada de execuţie, fãrã ca aceasta sã aibã semnificaţia acceptãrii responsabilitãţii Beneficiarului. Antreprenorul va permite Inginerului sã verifice toate înregistrãrile şi va transmite Inginerului (dacã solicitã) copii ale acestora.
    În termen de 42 de zile dupã ce Antreprenorul a cunoscut (sau ar fi trebuit sã cunoascã) evenimentele sau circumstanţele care au determinat revendicarea, sau într-un interval de timp propus de cãtre Antreprenor şi aprobat de cãtre Inginer, Antreprenorul va transmite Inginerului o revendicare detaliatã corespunzãtor care sã conţinã toate detaliile referitoare la motivul revendicãrii respective şi la prelungirea duratei de execuţie şi/sau costurilor suplimentare solicitate. Dacã evenimentele sau circumstanţele care au determinat revendicarea au un efect continuu, atunci:
    (a) revendicarea detaliatã corespunzãtor va fi consideratã interimarã;
    (b) Antreprenorul va transmite lunar alte revendicãri interimare, care sã prezinte întârzierile cumulate şi/sau costurile suplimentare solicitate, împreunã cu detaliile pe care le poate solicita Inginerul în mod rezonabil, şi
    (c) Antreprenorul va transmite revendicarea finalã în termen de 28 de zile de la sfârşitul perioadei în care s-au înregistrat efecte ca urmare a evenimentelor sau circumstanţelor produse, sau într-un interval de timp propus de cãtre Antreprenor şi aprobat de cãtre Inginer.
    În termen de 42 de zile de la primirea unei revendicãri sau a detaliilor suplimentare care sã fundamenteze o revendicare anterioarã, sau într-un interval de timp propus de Inginer şi acceptat de Antreprenor, Inginerul va rãspunde printr-o aprobare sau respingere, prezentând argumente detaliate. Inginerul poate sã solicite şi alte detalii necesare, dar va transmite oricum, în acest termen, un rãspuns referitor la principiile care au fundamentat revendicarea.
    Fiecare Certificat de Platã va include acele valori ale revendicãrilor care au fost fundamentate în mod rezonabil în conformitate cu prevederile Contractului. Pânã în momentul în care detaliile furnizate se dovedesc a fi suficiente pentru fundamentarea întregii revendicãri, Antreprenorul va avea dreptul de a fi plãtit numai pentru partea revendicãrii, care a fost fundamentatã corespunzãtor.
    Inginerul va acţiona în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 3.5 [Stabilirea Modului de Soluţionare] pentru a conveni sau stabili (i) prelungirea (dacã este cazul) Duratei de Execuţie a lucrãrilor (înainte sau dupã expirarea acesteia) în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 8.4 [Prelungirea Duratei de Execuţie] şi/sau (ii) plata Costurilor suplimentare (dacã existã) la care este îndreptãţit Antreprenorul, potrivit prevederilor Contractului.
    Cerinţele acestei Sub-Clauze se adaugã la cele ale altor Sub-Clauze care se pot aplica unei revendicãri. Dacã Antreprenorul nu respectã prevederile acestei Sub-Clauze sau altor Sub-Clauze referitoare la o revendicare, la stabilirea prelungirii duratei de execuţie şi/sau plãţii costurilor suplimentare se va lua în consideraţie mãsura în care (dacã este cazul) procesul de investigare corectã a revendicãrii a fost împiedicat sau prejudiciat, şi numai dacã revendicarea nu a fost respinsã conform prevederilor celui de-al doilea paragraf al acestei Sub-Clauze.
    20.2. Numirea Comisiei de Adjudecare a Disputelor (CAD)
    Disputele se vor adjudeca de cãtre CAD (Comisia de Adjudecare a Disputelor) în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 20.4 [Obţinerea Deciziei Comisiei de Adjudecare a Disputelor]. Pânã la data prevãzutã în Anexa la Ofertã, Pãrţile vor numi de comun acord CAD.
    Conform prevederilor Anexei la Ofertã, CAD va fi formatã din una sau din trei persoane, cu experienţã corespunzãtoare ("adjudecatori"). Dacã nu se specificã numãrul persoanelor şi dacã Pãrţile nu convin altfel, CAD va fi formatã din trei persoane.
    Dacã CAD trebuie sã fie alcãtuitã din trei persoane, fiecare Parte va nominaliza un adjudecãtor, pentru care va primi aprobarea celeilalte Pãrţi. Pãrţile vor consulta adjudecatorii nominalizaţi şi vor conveni asupra celui de-al treilea adjudecãtor, care va fi numit în funcţia de preşedinte al CAD.
    Dacã în Contract este inclusã o listã cu adjudecatori potenţiali, adjudecatorii CAD vor fi selectaţi din cei nominalizaţi pe listã, prin eliminarea celor care nu doresc sau nu pot sã accepte numirea în CAD.
    Acordul dintre Pãrţi şi adjudecatori, indiferent de numãrul acestora, va cuprinde, prevederile Acordului de Adjudecare a Disputelor din Anexa la aceste Condiţii Generale, cu amendamentele convenite de comun acord de cãtre semnatari.
    Condiţiile în care se efectueazã remunerarea adjudecatorilor, împreunã cu remunerarea oricãrui expert cãruia CAD îi solicitã asistenţã, vor fi convenite de comun acord de cãtre Pãrţi la convenirea condiţiilor de numire în funcţie.
    Fiecare Parte va fi responsabilã de plata unei jumãtãţi din suma stabilitã pentru remunerare.
    Atunci când Pãrţile cad de acord, acestea pot sã supunã atenţiei CAD o problema, pentru ca aceasta sã-şi exprime o opinie. Nici una din Pãrţi nu va consulta CAD pentru soluţionarea unei probleme fãrã acordul celeilalte Pãrţi.
    De câte ori Pãrţile convin de comun acord, acestea pot numi o persoanã sau mai multe persoane cu experienţa corespunzãtoare care sã înlocuiascã (sau care sã fie disponibile în vederea înlocuirii) oricare din adjudecatorii CAD.
    Cu excepţia cazului în care Pãrţile stabilesc altfel, numirea va intra în vigoare dacã unul din adjudecatori refuzã sau nu mai este capabil sã-şi exercite funcţia ca urmare a decesului, incapacitãţii, demisiei sau încheierii perioadei de exercitare a funcţiei.
    Dacã se produce una din aceste circumstanţe şi nu este disponibilã nici o persoanã înlocuitoare, se va numi o altã persoanã prin procedura în care persoana înlocuitã a fost nominalizatã şi convenitã, descrisã în aceastã Sub-Clauzã.
    Revocarea unui adjudecator se poate face numai cu acordul comun al ambelor Pãrţi, şi niciodatã numai de cãtre Beneficiar sau de cãtre Antreprenor. Cu excepţia cazului în care Pãrţile convin altfel, numirea CAD (respectiv a fiecãrui adjudecator) va expira dupã ce descãrcarea de responsabilitãţi la care se face referire în Sub-Clauza 14.12 [Scrisoarea de Descãrcare] va intra în vigoare.
    20.3. Eşecul numirii Comisiei de Adjudecare a Disputelor
    În cazul aplicãrii uneia din urmãtoarele condiţii:
    (a) Pãrţile nu reuşesc sã convinã asupra numirii adjudecatorului unic al Comisiei de Adjudecare a Disputelor pânã la data specificatã în primul paragraf al Sub-Clauzei 20.2
    (b) una din Pãrţi nu reuşeşte sã nominalizeze un adjudecator (în vederea aprobãrii de cãtre cealaltã parte) al CAD formatã din trei persoane pânã la acea datã,
    (c) Pãrţile nu reuşesc sã cadã de acord asupra numirii celui de-al treilea adjudecator (care sã acţioneze ca preşedinte), sau
    (d) Pãrţile nu reuşesc sã cadã de acord asupra numirii unei persoane înlocuitoare în termen de 42 de zile dupã data la care adjudecatorul unic sau unul dintre cei trei adjudecatori renunţã sau este în incapacitate de a-şi exercita funcţia ca urmare a decesului, invaliditãţii, demisiei sau încheierii perioadei de exercitare a funcţiei,
    Entitatea care face numirea sau oficialitatea numitã în Anexa la Ofertã, la cererea uneia sau a ambelor Pãrţi şi dupã consultarea cu Pãrţile, va numi acel membru al CAD. Aceastã numire va fi finalã şi definitivã. Fiecare Parte va fi rãspunzãtoare pentru plata a jumãtate din remuneraţia entitãţii sau a oficialitãţii care numeşte.
    20.4. Obţinerea Deciziei Comisiei de Adjudecare a Disputelor
    Dacã între Pãrţi apare o disputã (de orice fel) în legãturã cu Contractul sau cu execuţia Lucrãrilor, sau care decurge din Contract, inclusiv o disputã referitoare la un certificat, stabilire a modului de soluţionare, instrucţiune, opinie sau evaluare a Inginerului, fiecare Parte poate supune în scris atenţiei CAD aceastã disputã pentru a obţine decizia acesteia, transmiţând copii celeilalte Pãrţi şi Inginerului. Aceastã scrisoare va specifica faptul cã este emisã potrivit prevederilor acestei Sub-Clauze.
    Pentru o CAD compusã din trei persoane, se va considera cã documentul a fost primit de CAD la data la care a fost primit de cãtre preşedintele CAD.
    Ambele Pãrţi vor permite accesul pe Şantier şi vor pune la dispoziţia CAD toate informaţiile suplimentare şi facilitãţile corespunzãtoare solicitate de CAD în scopul luãrii unei decizii asupra unei dispute. CAD nu se va considera ca acţionând în calitate de arbitru (arbitri).
    În termen de 84 de zile dupã primirea unui astfel de document, sau într-un interval de timp propus de CAD şi aprobat de ambele Pãrţi, CAD va lua o decizie, care va fi argumentatã şi va menţiona cã este emisã în conformitate cu prevederile acestei Sub-Clauze. Decizia va fi obligatorie pentru ambele Pãrţi, care o vor pune în aplicare imediat, în afarã de situaţia în care şi pânã când decizia va fi revizuitã ulterior, prin soluţionare pe cale amiabilã sau hotãrâre de arbitraj, aşa cum este descris mai jos. În afarã de cazul în care Contractul a fost abandonat, repudiat sau reziliat, Antreprenorul va continua sã execute Lucrãrile în conformitate cu prevederile Contractului.
    Dacã una dintre Pãrţi nu este mulţumitã de decizia CAD, atunci acea Parte poate, în termen de 28 de zile dupã primirea deciziei, sã transmitã o înştiinţare celeilalte Pãrţi referitoare la nemulţumirea sa. Dacã în termen de 84 de zile (sau în alt interval de timp aprobat de Pãrţi) dupã prezentarea unei dispute CAD nu ia o decizie, atunci oricare Parte poate sã transmitã celeilalte Pãrţi, în termen de 28 de zile dupã expirarea acestei perioade, o înştiinţare referitoare la nemulţumirea sa.
    Înştiinţarea de nemulţumire va menţiona cã este emisã potrivit prevederilor acestei Sub-Clauze şi va preciza obiectul disputei şi motivul (motivele) de nemulţumire. Cu excepţia celor prevãzute în Sub-Clauza 20.7 [Nerespectarea Deciziei Comisiei de Adjudecare a Disputelor] şi Sub-Clauza 20.8 [Expirarea Perioadei de Funcţionare a Comisiei de Adjudecare a Disputelor]], nici una dintre Pãrţi nu va fi îndreptãţitã sã înceapã arbitrajul în afarã de cazul în care a fost transmisã o înştiinţare de nemulţumire, în conformitate cu prevederile acestei Sub-Clauze.
    În situaţia în care CAD a luat o decizie privind soluţionarea unei probleme în disputã şi o comunicã ambelor Pãrţi şi nici una dintre Pãrţi nu transmite o înştiinţare de nemulţumire în interval de 28 de zile dupã ce a primit decizia CAD, decizia va deveni definitivã şi obligatorie pentru ambele Pãrţi.
    20.5. Soluţionarea pe Cale Amiabilã
    În cazul în care se transmite o înştiinţare de nemulţumire, potrivit prevederilor Sub-Clauzei 20.4 de mai sus, ambele Pãrţi vor încerca sã soluţioneze disputa pe cale amiabilã înainte de începerea arbitrajului. Cu excepţia cazurilor în care Pãrţile stabilesc altfel, arbitrajul poate începe la sau dupã 56 de zile de la data la care a fost trimisã înştiinţarea de nemulţumire, chiar dacã nu s-a fãcut nici un efort de soluţionare a disputelor pe cale amiabilã.
    20.6. Arbitrajul
    Exceptând cazurile în care disputele se soluţioneazã pe cale amiabilã, orice disputã pentru care decizia CAD (dacã existã) nu a devenit finalã şi obligatorie va fi soluţionatã prin arbitraj internaţional. Dacã nu se stabileşte altfel de cãtre ambele Pãrţi:
    (a) disputa va fi soluţionatã potrivit Regulamentului de Arbitrare al Camerei Internaţionale de Comerţ,
    (b) disputa va fi soluţionatã de cãtre trei arbitri numiţi în conformitate cu prevederile acestui Regulament, şi
    (c) arbitrajul va fi condus în limba de comunicare definitã în Sub-Clauza 1.4 [Legea şi Limba].
    Arbitrul (arbitrii) vor avea autoritate deplinã de a accesa, analiza şi revizui orice certificat, stabilire a modului de soluţionare, instrucţiune, opinie sau evaluare fãcutã de Inginer, şi orice decizie a CAD, relevantã pentru soluţionarea disputei. Inginerul nu va putea fi împiedicat de a fi convocat drept martor şi a oferi dovezi în faţa arbitrului (arbitrilor) referitoare la orice problemã care sã aibã relevanţã în disputã.
    Nici una dintre Pãrţi nu va fi limitatã în acţiunile sale legale în faţa arbitrului (arbitrilor) la dovezile sau argumentele prezentate anterior CAD în vederea obţinerii unei decizii, sau la motivele prezentate în nota de nemulţumire. Orice decizie luatã de CAD se va accepta ca probã în procesul de arbitraj.
    Arbitrajul poate începe înainte sau dupã terminarea Lucrãrilor. Obligaţiile Pãrţilor, ale Inginerului şi ale CAD nu vor putea fi modificate datoritã derulãrii unui proces de arbitraj în timpul execuţiei Lucrãrilor.
    20.7. Nerespectarea Deciziei Comisiei de Adjudecare a Disputelor
    În cazul în care:
    (a) nici una dintre Pãrţi nu a transmis o înştiinţare de nemulţumire în intervalul specificat în Sub-Clauza 20.4 [Obţinerea Deciziei Comisiei de Adjudecare a Disputelor],
    (b) o decizie a CAD (dacã existã) a devenit definitivã şi obligatorie, şi
    (c) o Parte refuzã sã respecte aceastã decizie, atunci cealaltã Parte, fãrã a fi prejudiciatã de orice alt drept pe care-l poate avea, poate acţiona refuzul la arbitraj potrivit prevederilor Sub-Clauzei 20.6 [Arbitrajul]. Acestei situaţii nu i se vor aplica prevederile Sub-Clauzei 20.4 [Obţinerea Deciziei Comisiei de Adjudecare a Disputelor] şi Sub-Clauzei 20.5 [Soluţionarea pe Cale Amiabilã].
    20.8. Expirarea Perioadei de Funcţionare a Comisiei de Adjudecare a Disputelor
    Dacã între Pãrţi apare o disputã referitoare la sau în legãturã cu Contractul sau cu execuţia lucrãrilor şi nu existã o CAD, din cauzã cã perioada de funcţionare a CAD a expirat, sau din alte cauze:
    (a) prevederile Sub-Clauzei 20.4 [Obţinerea Deciziei Comisiei de Adjudecare a Disputelor] şi Sub-Clauzei 20.5 [Soluţionarea pe Cale Amiabilã] nu se vor aplica, şi
    (b) disputa poate fi prezentatã direct la arbitraj potrivit prevederilor Sub-Clauzei 20.6 [Arbitrajul].
    Acest numãr al Monitorului Oficial al României a fost tipãrit în afara abonamentului.

                                    -------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016