Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   CONDITII CONTRACTUALE SPECIALE din 27 decembrie 2011  privind contractele pentru echipamente si constructii, inclusiv proiectare si cele privind contractele pentru constructii cladiri si lucrari ingineresti*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

CONDITII CONTRACTUALE SPECIALE din 27 decembrie 2011 privind contractele pentru echipamente si constructii, inclusiv proiectare si cele privind contractele pentru constructii cladiri si lucrari ingineresti*)

EMITENT: MINISTERUL TRANSPORTURILOR SI INFRASTRUCTURII
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 28 bis din 13 ianuarie 2012


───────
    *) Aprobate de Ordinul nr. 1.033/2011, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 28 din 13 ianuarie 2012


    ANEXA 1

    Aceste Condiţii Speciale completeazã, clarificã, amendeazã sau instituie excepţii de aplicabilitate de la Condiţiile Generale de Contract. Prevederile clauzelor neschimbate de prezentele Condiţii Speciale sunt valabile în forma datã de Condiţiile Generale. în cazul unor neconcordante între Condiţiile Speciale si Condiţiile Generale, primeazã prevederile Condiţiilor Speciale. Numerotarea clauzelor Condiţiilor Speciale nu este consecutivã, corespunde sau completeazã numerotarea clauzelor Condiţiilor Generale.

    Clauza 1 - Prevederi generale
    Sub-clauza 1.1 - Definiţii
    Sub-clauza 1.1.1.1 - Contract
    se şterge şi se înlocuieşte cu urmãtoarele:
    "Contract" înseamnã toate documentele enumerate la articolul 2 din Acordul Contractual, prevãzut în anexa nr. 2 la prezentele condiţii speciale.

    Sub-clauza 1.1.1.3 - Scrisoarea de acceptare
    se şterge şi se înlocuieşte cu urmãtoarele:
    "Scrisoarea de acceptare" reprezintã scrisoarea emisã şi semnatã de cãtre Beneficiar, în calitatea sa de autoritate contractantã prin care se comunicã decizia referitoare la rezultatul procedurii de atribuire a contractului de achiziţie publicã, respectiv acceptarea ofertei prezentate de antreprenor în calitatea sa de ofertant, inclusiv orice convenţii/note anexate, respectiv angajamente/ acorduri semnate de cãtre si între cele douã pãrţi.

    Sub-clauza 1.1.1.4 - Scrisoarea de ofertã
    se şterge şi se înlocuieşte cu urmãtoarele:
    "Scrisoarea de ofertã" reprezintã documentul intitulat Scrisoare (Formular) de ofertã, care a fost completat de Antreprenor în calitatea acestuia de ofertant In cadrul procedurii de atribuire a contractului de achiziţie publicã şi include oferta pentru Lucrãri, semnatã şi adresatã Beneficiarului.

    Sub-clauza 1.1.1.5 - Cerinţele Beneficiarului
    se şterge şi se înlocuieşte cu urmãtoarele:
    "Cerinţele Beneficiarului" înseamnã Caietul de Sarcini, secţiune a documentaţiei de atribuire a contractului de achiziţie publicã, şi orice alte modificãri sau adãugiri la acest document. Acest document specificã destinaţia şi scopul lucrãrilor şi / sau ale proiectului şi / sau orice alte cerinţe şi criterii tehnice legate de acestea.

    Sub-clauza 1.1.3.1 - Data de bazã
    se completeazã definiţia cu urmãtoarele:
    "Datã de bazã este data de............................"

    Sub-clauza 1.1.3.5 - Procesul Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor
    se şterge şi se înlocuieşte cu urmãtoarele:
    "Procesul Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor" înseamnã procesul verbal întocmit si semnat în conformitate cu Legile în vigoare de cãtre comisia de recepţie numitã de cãtre Beneficiar, recomandând admiterea, cu sau fãrã obiecţii, amânarea sau respingerea recepţiei Lucrãrilor, a Sectorului sau a unei pãrţi de Lucrare (dupã caz) de cãtre Beneficiar, potrivit prevederilor Clauzei 10, în baza raportului emis de Inginer.

    Sub-clauza 1.1.3.7 - Perioadã de Notificare a Defecţiunilor
    se şterge şi se înlocuieşte cu urmãtoarele:
    "Perioadã de Notificare a Defecţiunilor" înseamnã perioada de garanţie acordatã de antreprenor lucrãrilor executate, în cadrul cãreia acesta are obligaţia de remediere a defecţiunilor apãrute la Lucrãri sau Sectoare de Lucrãri (dupã caz) potrivit prevederilor Sub-Clauzei 11.1 [Terminarea lucrãrilor Neexecutate şi Remedierea Defecţiunilor], aşa cum se menţioneazã în Anexa nr. 1 la prezentele condiţii intitulatã "Anexa la Ofertã" (cu toate prelungirile potrivit prevederilor Sub-Clauzei 11.3 [Prelungirea Perioadei de Notificare a defecţiunilor], calculatã de la data la care Lucrãrile sau Sectoarele de Lucrãri sunt terminate potrivit prevederilor Sub-Clauzei 10.1 [Recepţia lucrãrilor şi a Sectoarelor de Lucrãri].

    Sub-clauza 1.1.3.8 - Procesul Verbal de Recepţie Finalã
    se şterge şi se înlocuieşte cu urmãtoarele:
    "Procesul Verbal de Recepţie Finalã" înseamnã procesul verbal întocmit si semnat conform Legilor în vigoare de cãtre comisia de recepţie numitã de cãtre Beneficiar pentru efectuarea recepţiei finale, recomandând admiterea, cu sau farã obiecţii, amânarea sau respingerea recepţiei finale a Lucrãrilor, a Sectorului sau a unei pãrţi de Lucrare (dupã caz) de cãtre Beneficiar, potrivit prevederilor Sub-Clauzei 11.9, în baza raportului emis de Inginer.

    Sub-clauza 1.1.3.10 - Certificatul de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor
    se adaugã o noua sub-clauzã 1.1.3.10:
    "Certificatul de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor" înseamnã certificatul emis de Inginer precizând data la care Lucrãrile sau Sectoarele au fost terminate în conformitate cu prevederile contractului, cu excepţia unor lucrãri minore rãmase neexecutate si a defectelor care nu vor afecta semnificativ utilizarea lucrãrilor sau a Sectoarelor în scopul destinat (pânã când sau în timp ce aceste Lucrãri sunt finalizate si defectele sunt remediate), potrivit prevederilor Clauzei 10.

    Sub-clauza 1.1.3.11 - Certificatul de Recepţie Finalã
    se adaugã o nouã sub-clauzã 1.1.3.11:
    "Certificatul de Recepţie Finalã" înseamnã certificatul emis de Inginer care precizeazã data la care Antreprenorul şi-a încheiat obligaţiile prevãzute în contract, potrivit prevederilor Sub-Clauzei 11.9.

    Sub-clauza 1.1.4.8 - Moneda Localã
    se şterge şi se înlocuieşte cu urmãtoarele:
    "Moneda Localã" înseamnã LEU.

    Sub-clauza 1.1.4.13 - Preţul Unitar
    Se adaugã o nouã sub-clauzã 1.1.4.13:
    "Preţul Unitar" este preţul unei unitãţi cantitative din Lista de Cantitãţi excluzând TVA-ul.

    Sub-clauza 1.1.5.6 - Sector
    Se şterge sub-clauza 1.1.5.6 şi se înlocuieşte cu urmãtoarele:
    "Sector" înseamnã o parte de lucrãri pe care Beneficiarul le poate determina la Data de Începere a Lucrãrilor.

    Sub-clauza 1.1.5.9- Utilitãţi
    se adaugã o nouã sub-clauzã 1.1.5.9:
    "Utilitãţi" se referã la instalaţii de suprafaţã, de subteran sau aeriene ce permit distribuţia de produse/servicii cum ar fi produse petroliere, gaze, apã, electricitate, canalizare, telefon etc. care pot fi în proprietate publicã sau privatã.

    Sub-clauza 1.1.6.2 - Ţarã
    se şterge şi se înlocuieşte cu urmãtoarele:
    "Ţarã" înseamnã România.

    Sub-clauza 1.1.6.7 - Şantier
    se şterge şi se înlocuieşte cu urmãtoarele:
    "Şantier" înseamnã locurile în care vor fi executate Lucrãrile Permanente şi unde se vor livra Echipamentele şi Materialele, şi oricare alte locuri prevãzute în Contract ca fiind parte componentã a Şantierului.
    Suprafeţele de teren necesare pentru Lucrãri Provizorii şi pentru organizarea de şantier a Antreprenorului vor fi considerate ca parte a Şantierului", însã obligaţia asigurârii dreptului" de acces la acestea şi plata oricãror costuri generate de utilizarea temporarã a acestor suprafeţe va fi responsabilitatea exclusivã a Antreprenorului.

    Sub-clauza 1.1.6.10 - Autorizaţia de Construcţie
    se adaugã o nouã sub-clauzã 1.1.6.10:
    "Autorizaţia de Construcţie" se referã la autorizaţia legalã pentru demararea şi execuţia lucrãrilor Permanente pe teren/şantier în conformitate cu legislaţia românã în vigoare şi desemnatã, în România, sub numele de "Autorizaţia de Construcţie", care se va obţine de cãtre Antreprenor în interesul şi în numele Beneficiarului".

    Sub-clauza 1.1.6.11 - Graficul de proiectare
    se adaugã o noua sub-clauzã 1.1.6.11:
    "Graficul de proiectare" înseamnã graficul pregãtit de Antreprenor care trebuie actualizat sãptãmânal/lunar în vederea monitorizãrii şi evaluãrii ritmului evoluţiei proiectãrii în conformitate cu Sub-Clauza 8.6 [Ritmul Evoluţiei Lucrãrilor]"

    Sub-clauza 1.1.6.12 - Graficul de Lucrãri
    se adaugã o nouã sub-clauzã 1.1.6.12:
    "Graficul de Lucrãri" înseamnã graficul pregãtit de Antreprenor care trebuie actualizat sãptãmânal/lunar şi trebuie sã se raporteze la listele de cantitãţi care trebuie executate in perioada de referinţã în vederea monitorizãrii şi evaluãrii ritmului evoluţiei lucrãrilor în conformitate cu Sub-Clauza 8.6 [Ritmul Evoluţiei Lucrãrilor]"

    Sub-clauza 1.1.6.13 Jurnalul de Şantier
    Se adaugã o noua sub-clauzã 1.1.6.13, având urmãtoarea formulare:
    "Jurnalul de Şantier" înseamnã jurnalul definit in Sub-Clauza 4.25 [Jurnalul de Şantier] şi pe care Antreprenorul îl întocmeşte în conformitate cu prevederile acelei Sub-Clauze.

    Sub-clauza 1.5 Prioritatea Documentelor
    Sub-clauza se va completa/modifica, urmând a avea urmãtoarea formulare
    "Documentele care alcãtuiesc Contractul trebuie considerate ca documente care se expliciteazã reciproc. În scopul interpretãrii, prioritatea documentelor va fi aplicatã în conformitate cu ordinea de mai jos:
    (a) Acordul Contractual,
    (b) Scrisoarea de ofertã,
    (c) Anexa la Oferta,
    (d) Condiţiile Speciale
    (e) Condiţiile Generale
    (f) Cerinţele Beneficiarului,
    (g) Listele şi
    (h) Propunerea Antreprenorului şi orice alte documente ce reprezintã o parte integrantã a Contractului.
    În cazul în care, pe parcursul îndeplinirii contractului se constatã faptul cã anumite elemente ale propunerii tehnice sunt inferioare cerinţelor prevãzute în Caietul de sarcini, prevaleazã Caietul de sarcini.
    Actele adiţionale vor avea prioritatea documentelor pe care le modificã.
    În caz de ambiguitate, erori sau discrepanţe ale documentelor, Inginerul are autoritatea de a emite dispoziţiile pe care le considerã necesare pentru rezolvarea ambiguitãţii, erorii sau discrepanţelor. Antreprenorul nu va fi îndreptãţit la nicio extensie de timp sau platã, cost sau altã pretenţie atunci când Inginerul emite o dispoziţie pentru rezolvarea ambiguitãţii."

    Sub-clauza 1.6 Acordul Contractual
    Sub-clauza se va completa/modifica, urmând a avea urmãtoarea formulare
    "Pãrţile vor încheia un Acord Contractual ce va avea conţinutul din formularul cuprins în documentaţia de atribuire."

    Sub-clauza 1.7 Cesionarea
    Se şterge sub-clauza 1.7 şi se înlocuieşte cu urmãtoarele:
    "Pãrţile au dreptul de a cesiona doar creanţele nãscute din contract, fiind interzisã cesionarea obligaţiilor nãscute în baza contractului."

    Sub-clauza 1.12 Informaţii Confidenţiale
    Sub-clauza se va completa/modifica, urmând a avea urmãtoarea formulare:
    "Antreprenorul va trata detaliile Contractului ca fiind private şi confidenţiale, exceptând situaţiile necesare pentru îndeplinirea obligaţiilor prevãzute de Legile în vigoare.
    Antreprenorul nu va publica, nu va permite publicarea şi nu va dezvãlui orice informaţii confidenţiale despre Lucrãri în nicio publicaţie comercialã sau tehnicã sau în altã parte, farã acordul prealabil în scris al Beneficiarului."

    Sub-clauza 1.13 Respectarea Legilor
    Sub-clauza se va completa/modifica, urmând a avea urmãtoarea formulare
    "La executarea Contractului, Antreprenorul va respecta Legile în vigoare. Cu excepţia altor prevederi ale Condiţiilor Speciale:
    (a) Beneficiarul a obţinut (sau va obţine) aprobãrile pentru planurile de sistematizare, de zonare sau alte autorizaţii similare pentru Lucrãrile Permanente şi orice alte aprobãri descrise în Cerinţele Beneficiarului ca fiind deja obţinute (sau în curs de obţinere) de cãtre Beneficiar; Beneficiarul va despãgubi Antreprenorul şi îl va proteja împotriva consecinţelor datorate eşecului obţinerii acestor aprobãri; şi
    (b) Antreprenorul va transmite toate înştiinţãrile, va plãti toate taxele, impozitele şi onorariile şi va obţine toate autorizaţiile, licenţele şi aprobãrile în conformitate cu Legile în vigoare pentru proiectarea, execuţia şi terminarea lucrãrilor şi remedierea oricãror defecţiuni, inclusiv autorizaţiile şi/sau permisele cerute de autoritãţile naţionale/locale competente pentru echipamentele a cãror livrare şi instalare face obiectul prezentului contract, autorizaţii pentru organizarea de şantier, devierile de trafic, permise rutiere, permise de rezidenţã şi de lucru, permise pentru comunicaţii radio, permise pentru relocarea utilitãţilor publice, etc. Antreprenorul va despãgubi Beneficiarul şi îl va proteja împotriva consecinţelor datorate neîndeplinirii acestor obligaţii.
    În termen de 28 de zile de la primirea înştiinţãrii potrivit prevederilor Sub-Clauzei 8.1 [începerea lucrãrilor], Antreprenorul va transmite Inginerului o planificare detaliatã a Lucrãrilor, împreunã cu o listã a tuturor permiselor necesare şi a termenelor pentru obţinerea acestora, în scopul executãrii în bune condiţii a lucrãrilor conform programului pregãtit şi actualizat potrivit prevederilor Sub-Clauzei 8.3 [Programul de execuţie].
    (c) Antreprenorul se va angaja în/va iniţia toate activitãţile şi va pregãti toatã documentaţia necesarã care sã îi permitã Beneficiarului obţinerea Autorizaţiei de Construire cât şi toate aprobãrile şi avizele conexe necesare pentru a iniţia şi executa Lucrãrile."

    Sub-clauza 1.14 Obligaţii Comune şi Individuale
    Sub-clauza se va completa cu urmãtoarele:
    "Liderul va fi autorizat de cãtre aceste persoane sã primeascã instrucţiuni şi sã recepţioneze plata pentru şi în numele fiecãreia şi tuturor persoanelor menţionate."

    Clauza 2. Beneficiarul
    Sub-clauza 2.1 Dreptul de Acces pe Şantier
    Se şterge sub-clauza 2.1 şi se înlocuieşte cu urmãtoarele:
    "În termen de 28 zile de la Data de începere a Lucrãrilor, Beneficiarul va acorda Antreprenorului dreptul de acces pe Şantier şi punerea în posesia acestuia.
    Beneficiarul poate acorda Antreprenorului dreptul de acces în Şantier şi punerea în posesia acestuia şi etapizat, pe Sectoare, Antreprenorul având obligaţia sã execute Lucrãrile în conformitate cu aceastã etapizare şi cu respectarea termenelor contractuale stabilite.
    Beneficiarul va acorda Antreprenorului dreptul de acces pe Şantier şi punerea în posesia acestuia astfel încât sã se realizeze lucrãrile ce fac obiectul prezentului Contract cu respectarea Duratei de Execuţie a Lucrãrilor.
    Antreprenorul nu va formula nicio revendicare în legãturã cu împrejurarea cã punerea in posesie a Şantierului se va realiza etapizat, pe Sectoare, şi îşi va revizui corespunzãtor programul de execuţie astfel încât sã asigure finalizarea execuţiei fiecãrui Sector pânã la expirarea Duratei de Execuţie a Lucrãrilor.
    Antreprenorul va fi singurul responsabil pentru a-si asigura orice drept de acces si posesia pentru orice suprafaţã de teren suplimentarã fatã de locurile în care vor fi executate Lucrãrile Permanente. Aceste suprafeţe suplimentare cuprind locuri necesare pentru Lucrãrile Provizorii, drumuri de acces si organizarea de şantier a Antreprenorului.
    Suprafeţele pentru Lucrãri Provizorii a cãror poziţionare este în afara zonei afectate de lucrãrile Contractului trebuie asigurate de cãtre Antreprenor pe cheltuiala acestuia, dar trebuie considerate ca parte a Şantierului.
    Antreprenorul va permite desfãşurarea unui trafic fluent de vehicule şi persoane, in toate condiţiile climatice pentru public, pe toate drumurile asociate cu sau afectate de Contract şi de asemenea pentru proprietari sau locatari ai proprietãţilor învecinate, cât şi pentru proprietari de utilitãţi şi operatori/furnizori de servicii utilitare pe durata executãrii Lucrãrilor.
    Antreprenorul nu va putea dobândi niciun teren şi nici drepturi asupra unui teren pe care se vor efectua Lucrãrile Permanente în absenţa unui acord, obţinut în prealabil, în scris, din partea Beneficiarului.
    Dreptul de proprietate asupra unui teren, împreunã cu orice alte drepturi privind un teren, teren dobândit de cãtre Antreprenor la alegerea sa şi care a fost inclus ulterior în Lucrãrile Permanente, se vor transfera Beneficiarului, la solicitarea acestuia, în mod gratuit şi degrevat de orice sarcini. Transferul unui astfel de teren se va efectua în conformitate cu legislaţia românã în vigoare. La finalizarea unui astfel de transfer, Beneficiarul îi va acorda Antreprenorului dreptul de acces la acest teren în conformitate cu dispoziţiile prezentei SubClauze."

    Sub-clauza 2.5 Revendicãrile Beneficiarului
    Se şterge sub-clauza 2.5 şi se înlocuieşte cu urmãtoarele:
    "Dacã Beneficiarul se considerã îndreptãţit la o platã potrivit prevederilor unei clauze din aceste Condiţii sau în legãturã cu Contractul şi/sau la o prelungire a Perioadei de notificare a defecţiunilor, Beneficiarul sau Inginerul vor înştiinţa Antreprenorul şi îi vor prezenta acestuia detaliile necesare. în situaţia unor plãţi efectuate potrivit prevederilor Sub-Clauzei 4.19 [Electricitate, Apã şi Gaz], SubClauzei 4.20 [Utilajele Beneficiarului şi Materiale Asigurate Gratuit] sau pentru alte servicii solicitate de Antreprenor, aceastã înştiinţare nu este necesarã.
    Înştiinţarea va fi transmisã de îndatã ce Beneficiarul are cunoştinţã despre evenimentul sau contextul care genereazã revendicarea. Înştiinţarea cu privire la prelungirea Perioadei de notificare a defecţiunilor va fi transmisã înainte de expirarea acestei perioade.
    Detaliile prezentate trebuie sã specifice Clauza sau altã motivaţie a revendicãrii şi trebuie sã includã o justificare a sumei şi/sau prelungirii la care Beneficiarul se considerã îndreptãţit potrivit prevederilor Contractului. în continuare Inginerul va acţiona, în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 3.5 [Stabilirea Modului de Soluţionare], pentru a conveni sau a stabili (i) suma (dacã existã) pe care Beneficiarul este îndreptãţit sã o primeascã de la Antreprenor şi/sau (ii) prelungirea (dacã e cazul) Perioadei de notificare a defecţiunilor în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 11.3 [Prelungirea Perioadei de notificare a defecţiunilor].
    Aceastã sumã poate fi dedusã din Preţul Contractului şi din Certificatele de Platã. Beneficiarul va fi îndreptãţit sã compenseze sau sã opereze o deducere dintr-o suma confirmatã într-un Certificat de Platã, sau sã o revendice Antreprenorului numai în conformitate cu prevederile acestei Sub-Clauze.
    Sumele prevãzute in contract si in Anexa la oferta, cu titlul de penalitãţi, datorate de Antreprenor Beneficiarului, vor fi calculate de Inginer si aprobate de Beneficiar si vor fi facturate separat Antreprenorului.
    În cazul în care Antreprenorul nu achita sumele astfel facturate in termen de 28 de zile de la data comunicãrii facturii de cãtre Beneficiar Antreprenorului, Beneficiarul va fi îndreptãţit, fara nicio notificare prealabila si fara alta formalitate, sa suspende plata sumelor datorate Antreprenorului pentru lucrãrile executate, pana la momentul achitãrii integrale a sumelor facturate ca penalitãţi, in conformitate cu prevederile prezentei Sub-Clauze."

    Sub-clauza 3.1 Responsabilitãţile si Autoritatea Inginerului
    Sub-clauza se va completa/modifica, urmând a avea urmãtoarea formulare:
    "Beneficiarul va numi un Inginer care va îndeplini sarcinile care îi revin potrivit prevederilor Contractului. Personalul Inginerului va include ingineri cu experienţã şi calificare corespunzãtoare şi alt personal de specialitate care sã aibã competenţa de a-şi îndeplini responsabilitãţile.
    Inginerul nu va avea autoritatea de a modifica Contractul.
    Inginerul poate sã exercite autoritatea atribuitã Inginerului conform prevederilor Contractului sau cea implicatã de executarea Contractului. Dacã pentru anumite atribuţii Inginerul trebuie sã obţinã aprobarea Beneficiarului înainte de a-şi exercita autoritatea, atribuţiile respective vor fi cele specificate în Condiţiile Speciale. Beneficiarul nu va impune alte constrângeri asupra autoritãţii Inginerului, cu excepţia celor stabilite cu Antreprenorul.
    În orice situaţie în care Inginerul îşi exercitã o autoritate specificã pentru care este necesarã aprobarea Beneficiarului, se va considera (in interesul Contractului) cã acordul Beneficiarului a fost dat.
    Cu excepţia altor prevederi menţionate în aceste Condiţii:
    (a) se va considera cã Inginerul acţioneazã în numele Beneficiarului de fiecare datã când îndeplineşte sarcini sau exercitã autoritatea atribuitã sau implicatã de Contract.
    (b) Inginerul nu are autoritatea de a absolvi nicio Parte de sarcinile, obligaţiile sau responsabilitãţile prevãzute în Contract; şi
    (c) orice aprobare, verificare, certificat, consimţãmânt, examinare, inspecţie, instrucţie, notificare, propunere, cerere, test sau alte acţiuni similare întreprinse de Inginer (inclusiv absenţa obiecţiunilor) nu vor absolvi Antreprenorul de nicio responsabilitate pe care o are potrivit prevederilor Contractului inclusiv responsabilitatea pentru erori, omisiuni, discrepanţe şi neconformitãţi.
    Înainte de a acţiona potrivit prevederilor urmãtoarelor Sub-Clauze ale prezentului Contract, Inginerul va obţine de la Beneficiar aprobãrile specifice:
    a) Sub-Clauza 4.4: aprobarea expresã a Beneficiarului este necesarã înainte de confirmarea consimţãmântului prealabil al Inginerului pentru numirea oricãror Subantreprenori propuşi;
    b) Sub-Clauza 8.4: aprobarea expresã a Beneficiarului este necesarã înainte de stabilirea oricãrei prelungiri a Duratei de Execuţie;
    c) Sub-Clauza 8.8 [Suspendarea Lucrãrilor]: aprobarea expresã a Beneficiarului este necesarã înainte de suspendarea, parţialã sau integralã a executãrii Lucrãrilor;
    d) Sub-Clauza 10.1: aprobarea expresã a Beneficiarului este necesarã înainte de emiterea Certificatului de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor;
    e) Sub-Clauza 11.9: aprobarea expresã a Beneficiarului este necesarã înainte de emiterea Certificatului de Recepţie Finalã;
    f) Sub-Clauza 13.1: aprobarea expresã a Beneficiarului este necesarã înainte de dispunerea sau aprobarea oricãrei Modificãri care ar face ca Preţul Contractului sã depãşeascã Valoarea de Contract Acceptatã sau orice valoare de contract convenitã ulterior de Beneficiar si Antreprenor în cadrul unor Acte Adiţionale la Contract;
    g) Sub-Clauza 13.1: aprobarea expresã a Beneficiarului este necesarã înainte de dispunerea sau aprobarea oricãrei omiteri a unor lucrãri.
    Prin excepţie de la obligaţiile specificate mai sus privind obţinerea autorizãrii/acordului Beneficiarului, dacã, în opinia Inginerului, apare o situaţie de urgenţã ce afecteazã siguranţa vieţii, a lucrãrilor sau a unor proprietãţi învecinate, acesta va dispune Antreprenorului sã execute acele lucrãri sau sã facã toate cele necesare, în opinia Inginerului, pentru a anula sau reduce riscul, fãrã a-1 descãrca pe Antreprenor de îndatoririle şi responsabilitãţile ce îi revin conform Contractului. Antreprenorul se va conforma imediat dispoziţiilor primite de la Inginer. în ceea ce priveşte aceste dispoziţii, Inginerul va determina modificarea determinatã asupra Preţului Contractului, potrivit prevederilor Clauzei 13.1, şi în consecinţã va înştiinţa Antreprenorul, cu o copie Beneficiarului."

    Sub-clauza 3.4 Înlocuirea Inginerului
    Sub-clauza se va completa/modifica, urmând a avea urmãtoarea formulare:
    "Dacã Beneficiarul doreşte sã înlocuiascã Inginerul, acesta va. transmite Antreprenorului, cu cel puţin 42 de zile înainte de data propusã pentru. înlocuire, o înştiinţare cuprinzând numele, adresa şi experienţa relevantã a celui care este potenţialul înlocuitor al Inginerului."

    Sub-clauza 3.6 Întâlnirile de Management
    "Beneficiarul Inginerul sau Reprezentantul Antreprenorului pot conveni sau pot solicita reciproc sã participe la o întâlnire de management în scopul revizuirii pregãtirilor pentru lucrãrile viitoare. Asemenea întâlniri vor avea loc lunar sau ori de câte ori este nevoie. Inginerul are obligaţia de a notifica partenerilor (Beneficiar şi Antreprenor) cu 5 zile anterior, privind organizarea întâlnirilor menţionate. Inginerul va furniza participanţilor la întâlnire copii ale agendei şi ale documentelor relevante pentru subiectele ce urineazã a fi discutate. Inginerul va redacta procesul-verbal pentru fiecare întâlnire şi îl va transmite în copie fiecãrui participant în douã zile lucrãtoare dupã întâlnire, precum şi la Beneficiar, la adresa şi datele de contact comunicate de cãtre acesta. Menţiunile din procesul-verbal cu privire la responsabilitãţile pentru orice activitãţi ce vor fi întreprinse vor fi conforme cu prevederile Contractului.
    Prin aceste procese-verbale, chiar dacã sunt semnate de cãtre Pãrţi, nu pot fi modificate prevederile Contractului.
    În înregistrãrile fãcute, responsabilitãţile pentru orice acţiuni ce vor fi întreprinse vor fi conforme cu prevederile Contractului, Se precizeazã faptul cã prin aceste înregistrãri, chiar dacã sunt semnate de cãtre Pãrţi, nu poate fi modificat Contractul.
    Ordinea de zi a acestor întâlniri va cuprinde revizuirea progresului obţinut, revizuirea planurilor şi echipamentelor pentru activitãţile viitoare, situaţia personalului, tehnologia, siguranţa, echipamentele, aprovizionarea cu materiale, plãţile, dificultãţile curente şi anticipate, coordonarea cu alţi Antreprenori, reclamaţii pentru cheltuieli suplimentare, şi alte probleme obiective. Data şi locul de desfãşurare a acestor întâlniri vor fi stabilite de comun acord, luând în considerare subiectele puse în discuţie.

    Clauza 4. Antreprenorul
    Sub-Clauza 4.1 Obligaţiile generale ale Antreprenorului
    La sfârşitul Sub-Clauzei 4.1 se adaugã urmãtoarele:
    "Referitor la obligaţia antreprenorului privind proiectarea, constând în elaborarea proiectului tehnic şi a detaliilor de execuţie, acesta are urmãtoarele obligaţii:
    a. de a solicita şi obţine aprobarea Inginerului pentru verificatori de proiect (nume şi calificãri);
    b. de a elabora proiectul tehnic şi proiectul de detalii de execuţie în perioada prevãzutã prin graficul de îndeplinire a contractului şi de a-1 transmite spre verificare şi avizare Inginerului;
    c. Orice aprobare sau consimţãmânt precum şi orice verificare, potrivit prevederilor acestei Sub-Clauze sau altfel, nu va elibera Antreprenorul de nici o obligaţie sau responsabilitate.
    d. Orice proiect (proiectul de detalii de execuţie) realizat de cãtre Antreprenor va fi coordonat cu proiectele existente puse la dispoziţia antreprenorului de cãtre Beneficiar.
    Proiectarea executatã de cãtre Antreprenor va forma un proiect tehnic coerent împreunã cu Cerinţele Beneficiarului. în cazul în care proiectul Antreprenorului propune modificãri substanţiale proiectului Beneficiarului (incluzând dar nefiind limitat la schimbarea soluţiilor tehnice, cu respectarea strictã a condiţiilor prevãzute prin legislaţia în domeniul achiziţiilor publice), se considerã cã aceste propuneri au fost fãcute de cãtre Antreprenor potrivit prevederilor Sub-Clauzei 13.2 [Optimizarea proiectului].
    e. Antreprenorul va transmite Inginerului toate documentele necesare pentru întocmirea cãrţii tehnice, conform legislaţiei în vigoare, pânã la efectuarea recepţiei finale şi înainte de emiterea certificatului de recepţie finalã."

    Sub-clauza 4.2 Garanţia de Bunã Execuţie
    Sub-clauza se va completa/modifica, urmând a avea urmãtoarea formulare:
    4.2.1. (1) Antreprenorul se obligã sã constituie garanţia bancarã de bunã execuţie a contractului în cuantum de ....................., reprezentând maxim 10 % din valoarea contractului farã TVA, în termen de maximum 15 (cincisprezece) zile de la semnarea contractului.
    (2) (i) Garanţia de bunã execuţie a contractului se constituie printr-un instrument de garantare, emis în condiţiile legii de o societate bancarã sau de o societate de asigurãri.
    (ii) Dacã pãrţile convin, garanţia de bunã execeuţie se poate constitui şi prin reţineri succesive din sumele datorate pentru facturi parţiale. în acest caz. Antreprenorul are obligaţia de a deschide la unitatea Trezoreriei Statului din cadrul organului fiscal competent în administrarea acestuia, un cont de disponibil distinct la dispoziţia Beneficiarului. Suma iniţialã care se depune de cãtre Antreprenor în contul de disponibil astfel deschis nu trebuie sã fie mai micã de 0,5% din preţul contractului. Pe parcursul îndeplinirii contractului, Beneficiarul urmeazã sã alimenteze acest cont la disponibil prin reţineri succesive din sumele datorate şi cuvenite Antreprenorului, pânã la concurenţa sumei stabilite drept garanţie de bunã execuţie. Beneficiarul va înştiinţa Antreprenorul despre vãrsãmântul efectuat, precum şi despre destinaţia acestuia. Din contul de disponibil deschis la Trezoreria Statului pe numele Antreprenorului pot fi fãcute plãţi atât de cãtre antreprenor, cu avizul scris al beneficiarului care se prezintã unitãţii Trezoreriei Statului, cât şi de cãtre unitatea Trezoreriei Statului la solicitarea scrisã a Beneficiarului în favoarea cãruia este constituitã garanţia de bunã execuţie, în situaţia prevãzutã la art. 4.2.3.(1).
    (3) Instrumentul de garantare bancarã va cuprinde în mod obligatoriu urmãtoarele:
    ● pãrţile contractante;
    ● garanţia de bunã execuţie a asocierilor va specifica numele Antreprenorului (asocierea).
    ● obligaţia bãncii/societãţii de asigurãri de a plãti în favoarea beneficiarului; orice sumã cerutã de acesta, la prima sa cerere, însoţitã de o declaraţie cu privire ia neîndeplinîrea obligaţiilor ce-i revin antreprenorului, eventualele plãţi urmând a se face în termenul menţionat în cerere, farã îndeplinirea nici unei aîte formalitãţi suplimentare din partea beneficiarului sau a antreprenorului;
    ● perioada de valabilitate a instrumentului de garantare va fi pânã la data de ----------
    (4) Perioada pentru care se constituie garanţia de bunã execuţie trebuie sã acopere întreaga duratã de valabilitate a contractului cuprinzând obligatoriu perioada de execuţie şi finalizare a lucrãrilor de cãtre antreprenor şi perioada de notificare a defecţiunilor, respectiv perioada de garanţie acordatã de antreprenor lucrãrilor executate.
    (5) Dacã termenii Garanţiei de Bunã Execuţie specificã data de expirare a acesteia, iar Antreprenorul nu este îndreptãţit sã obţinã Certificatul de Recepţie Finalã cu 28 de zile înainte de data de expirare a garanţiei, Antreprenorul va prelungi valabilitatea Garanţiei de Bunã Execuţie pânã când Lucrãrile vor fi terminate şi toate defecţiunile remediate.
    (6) Orice modificare convenita de pãrţile contractante privind preţul si /sau durata contractului atrage dupa sine obligaţia antreprenorului de actualizare a garanţiei bancare de buna execuţie, în termen de maxim 15 zile de la data producerii modificãrii.
    4.2.2 Beneficiarul se obligã sã elibereze garanţia pentru participare şi sã emitã ordinul de începere a contractului numai dupã ce antreprenorul a fãcut dovada constituirii garanţiei de bunã execuţie.
    4.2.3.(1) Beneficiarul are dreptul de a emite pretenţii asupra garanţiei de bunã execuţie, oricând pe parcursul îndeplinirii contractului, în limita prejudiciului creat, dacã antreprenorul nu îşi executã, executã cu întârziere sau executã necorespunzãtor obligaţiile asumate prin prezentul contract. Anterior emiterii unei pretenţii asupra garanţiei de bunã execuţie, beneficiarul are obligaţia de a notifica acest lucru antreprenorului, precizând totodatã obligaţiile care nu au fost respectate.
    Beneficiarul are dreptul de a emite pretenţii asupra garanţiei de bunã execuţie, în limita prejudiciului creat, în eventualitatea în care:
    (a) Antreprenorul nu reuşeşte sã prelungeascã valabilitatea Garanţiei de Bunã Execuţie, aşa cum este descris în paragraful 4.2.1. (5), situaţie în care Beneficiarul poate revendica întreaga valoare a Garanţiei de Bunã Execuţie;
    (b) Antreprenorul nu plãteşte Beneficiarului, în termen de 42 de zile, o sumã datoratã, convenitã de cãtre Antreprenor sau stabilitã potrivit prevederilor Sub-Clauzei 2.5 [Revendicãrile Beneficiarului] sau Clauzei 20 [Revendicãri, Dispute şi Arbitraj];
    (c) Antreprenorul nu reuşeşte sã remedieze o defecţiune în termen de 40 de zile de la primirea solicitãrii Beneficiarului privind remedierea defecţiunii, sau
    (d) se creeazã circumstanţe care sã îndreptãţeascã Beneficiarul sã rezilieze contractul potrivit prevederilor Sub-Clauzei 15.2 [Rezilierea Contractului de cãtre Beneficiar], indiferent dacã s-a trimis sau nu înştiinţare de reziliere.
    Beneficiarul va despãgubi Antreprenorul şi nu îl va considera vinovat pentru daunele, pierderile şi cheltuielile (inclusiv taxe legale şi cheltuieli) care rezultã diotr-o revendicare privind executarea Garanţiei de Buna Execuţie, în mãsura în care Beneficiarul nu era îndreptãţit la revendicare.
    4.2.4 (.1) Beneficiarul are obligaţia de a elibera/restitui garanţia de bunã execuţie, dacã nu a ridicat pânã la acea datã pretenţii asupra ei, astfel:
    ● 70% din valoarea garanţiei, în termen de 14 zile de la data admiterii de cãtre Beneficiar a recepţiei la terminarea lucrãrilor, dacã nu sunt înscrise remedieri şi completãri de efectuat în sarcina Antreprenorului, iar riscul pentru vicii ascunse este minim; eliberarea/restituirea garanţiei se face pe baza notificãrii beneficiarului câtre agentul bancar la care s-a constituit garanţia.
    ● restul de 30% din valoarea garanţiei, în termen de 14 zile de la expirarea duratei de garantare a lucrãrilor executate, pe baza data admiterii de cãtre Beneficiar a recepţiei finale."

    Sub-clauza 4.3 Reprezentantul Antreprenorului
    La sfârşitul Sub-Clauzei 4.3 se adaugã urmãtoarele:
    "În cazul în care Reprezentantul Antreprenorului, sau aceste persoane, nu cunosc bine limba de comunicare definitã în Sub-Clauza 1.4. [Legea şi Limba], atunci Antreprenorul va pune la dispoziţie un interpret competent pe toatã durata programului de lucru, fãrã ca aceasta sã presupunã obligaţii materiale suplimentare din partea Beneficiarului.
    Reprezentantul Antreprenorului va participa, alãturi de Inginer, la întâlnirile de management având drept subiect analizarea stadiului lucrãrilor şi aranjamentele pentru activitãţi viitoare.
    Reprezentantul Antreprenorului va prezenta un raport periodic privind stadiul lucrãrilor, raport elaborat în conformitate cu Sub-Clauza 4.21 [Rapoarte privind Evoluţia Execuţiei Lucrãrilor] în cursul întâlnirii periodice având drept subiect stadiul lucrãrilor."

    Sub-clauza 4.4 Subantreprenorii
    Sub-clauza se va completa/modifica, urmând a avea urmãtoarea formulare:
    "Antreprenorul nu va subcontracta în totalitate Lucrãrile.
    În cazul în care pãrţi din Lucrãri urmeazã sã se îndeplineascã de unul sau mai mulţi Subantreprenori, la semnarea Acordului Contractual, Antreprenorul va furniza Beneficiarului contractele încheiate de Antreprenor cu Subantreprenorii numiţi în Ofertã.
    Antreprenorul nu va avea dreptul de a înlocui pe niciunul din Subantreprenorii numiţi în Ofertã, sau pe cei numiţi ulterior pentru care a fost obţinut consimţãmântul Inginerului, fãrã acceptul prealabil al Inginerului.
    Antreprenorul va fi responsabil pentru acţiunile sau erorile Subantreprenorilor, ale agenţilor sau angajaţilor sãi, ca şi cum acestea ar fi acţiunile sau erorile Antreprenorului. Cu excepţia altor prevederi ale Condiţiilor Speciale:
    (a) Antreprenorului nu i se va cere sã obţinã aprobarea pentru furnizorii de Materiale sau pentru subcontractare când Subantreprenorul este numit în Contract;
    (b) Pentru numirea Subantreprenorilor propuşi dupã semnarea Contractului va fi obţinut consimţãmântul prealabil al Inginerului; acest consimţãmânt se va baza pe evaluarea Subantreprenorului propus si anume a experienţei sale generale, a capacitãţii tehnice si financiare. Numirea Subantreprenorului va fi efectivã şi îşi va produce efectele numai dupã aprobarea de cãtre Beneficiar şi dupã transmiterea cãtre acesta de cãtre Antreprenor a unei copii a contractului de subantreprizã. Contractul de subantrepriza trebuie sa conţinã obligatoriu o clauza prin care Antreprenorul se obliga sa plãteascã Subantreprenorului un avans cu respectarea condiţiilor aferente avansului plãtit de cãtre Beneficiar Antreprenorului. Subantreprenorii propuşi si aprobaţi vor fi notificaţi de cãtre Beneficiar cu privire la prevederile Sub-Clauzei 14.3.
    (c) Antreprenorul va transmite Inginerului înştiinţãri cu cel puţin 28 de zile înainte de termenele la care Subantreprenorul intenţioneazã sã înceapã lucrãrile, precum şi datele efective de începere a lucrãrilor pe Şantier;"

    Sub-clauza 4.6 Colaborarea
    Se şterge sub-clauza 4.6 şi se înlocuieşte cu urmãtoarele:
    "4.6.1. Antreprenorul va crea, în conformitate cu prevederile Contractului sau cu instrucţiunile Inginerului, pe propria sa cheltuiala, condiţii corespunzãtoare desfãşurãrii activitãţii pentru:
    (a) Personalul Beneficiarului
    (b) alţi antreprenori angajaţi de Beneficiar, şi
    (c) personalul autoritãţilor publice legal constituite,
    care pot fi angajaţi pentru execuţia, pe sau în zona Şantierului, unor lucrãri care nu sunt cuprinse în Contract.
    4.6.2. Serviciile pentru acest personal şi alţi antreprenori pot include folosirea Utilajelor Antreprenorului, a lucrãrilor Provizorii sau a acceselor amenajate pentru care este responsabil Antreprenorul.
    4.6.3. Antreprenorul va fi responsabil pentru propriile activitãţi de execuţie pe Şantier şi va coordona propriile sale activitãţi cu cele ale altor antreprenori în condiţiile (dacã existã) specificate în Cerinţele Beneficiarului sau, dacã este cazul cu personalul precizat la sub-clauza 4.6.1 (a), (b), (c).
    4.6.4. Dacã, potrivit prevederilor Contractului, Beneficiarului i se solicitã sã acorde Antreprenorului dreptul de utilizare a unor fundaţii, structuri, echipamente sau cãi de acces în conformitate cu Documentele Antreprenorului, Antreprenorul va transmite Inginerului documentele necesare, la termenele şi în condiţiile prevãzute în Cerinţele Beneficiarului."

    Sub-clauza 4.7 Trasarea Lucrãrilor
    Se şterge sub-clauza 4.7 şi se înlocuieşte cu urmãtoarele:
    "Antreprenorul va trasa Lucrãrile în funcţie de reperii originali, coordonatele şi cotele de referinţã specificate în Contract sau notificate de cãtre Inginer. Antreprenorul va avea responsabilitatea de a amplasa corect toate pãrţile de Lucrãri şi de a rectifica orice eroare de amplasament, cotã, dimensiune sau traseu ale Lucrãrilor."

    Sub-clauza 4.12 Condiţii Fizice imprevizibile
    Punctul (b) se completeazã şi va avea urmãtorea formulare:
    "plata costurilor suplimentare, care vor fi incluse în preţul contractului în baza unui angajament, legal suplimentar care se va încheia urmare organizãrii şi finalizãrii unei proceduri de achiziţie cu respectarea prevederilor legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice."

    Sub-clauza 4.17 Utilajele Antreprenorului.
    Sub-clauza se completeazã cu un nou alineat având urmãtoarea formulare:
    "Pentru executarea lucrãrilor Antreprenorul are obligaţia de a utiliza Utilaje conform angajamentului asumat în Ofertã şi listate în Contract."

    Sub-clauza 4.18 Protecţia mediului
    La sfârşitul acestei Sub-Clauze se adaugi urmãtoarele:
    "În cazul în care Antreprenorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile ce îi revin potrivit prevederilor prezentei Sub-Clauze, Beneficiarul este îndreptãţit sã primeascã din partea Antreprenorului, cu condiţia respectãrii prevederilor Sub-Clauzei 2.5, plata costului mãsurilor de remediere şi acoperirii pagubelor."

    Sub-clauza 4.21 Rapoarte privind Evoluţia Execuţiei Lucrãrilor.
    Sub-clauza se va completa/modifica urmând a avea urmãtoarea formulare:
    "Cu excepţia altor prevederi ale Condiţiilor Speciale, rapoartele lunare privind evoluţia execuţiei lucrãrilor vor fi elaborate de cãtre Antreprenor şi transmise Inginerului în douã exemplare. Primul raport va acoperi perioada pânã la sfârşitul primei luni calendaristice consecutive Datei de începere. Restul rapoartelor vor fi prezentate în fiecare lunã, în termen de 7 zile dupã ultima zi a perioadei cuprinsã în raport.
    Raportarea va continua pânã la terminarea de cãtre Antreprenor a tuturor lucrãrilor rãmase la data de terminare specificatã în Certificatul de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor.
    Fiecare raport va include:
    (a) grafice şi descrieri detaliate ale evoluţiei înregistrate, incluzând fiecare etapã de proiectare, Documentele Antreprenorului, achiziţie, fabricaţie, livrãri pe Şantier, construcţie, montaj, testare, punerea în funcţiune şi efectuarea probelor;
    (b) fotografii care sã reprezinte stadiul fabricaţiei şi evoluţia lucrãrilor pe Şantier;
    (c) pentru producerea fiecãrui subansamblu principal al Echipamentelor şi pentru Materiale, se vor prezenta: numele producãtorului, locul de asamblare, procentul de realizare, datele planificate şi cele realizate pentru:
    (i) începerea asamblãrii;
    (ii) inspecţiile fãcute de Antreprenor;
    (iii) testele şi
    (iv) transportul şi sosirea pe Şantier;
    (d) detaliile prezentate în Sub-Clauza 6.10 [Raportãri privind Personalul şi Utilajele Antreprenorului];
    (e) copii ale documentelor de asigurare a calitãţii, rezultatele testelor şi certificatele de calitate pentru Materiale;
    (f) lista Modificãrilor, a înştiinţãrilor transmise potrivit prevederilor SubClauzei 2.5 [Revendicãrile Beneficiarului] şi a celor transmise potrivit prevederilor Sub-Clauzei 20/1 [Revendicãrile Antreprenorului];
    (g) statistici referitoare la securitatea muncii, inclusiv detalii asupra oricãror incidente neprevãzute şi activitãţi în legãturã cu aspectele de mediu şi relaţiile publice;
    (h) comparaţii între evoluţia realã a lucrãrilor şi cea planificatã, prezentând detalii referitoare la orice evenimente sau circumstanţe care pot periclita terminarea lucrãrilor conform prevederilor Contractului şi mãsurile care se adoptã (sau care trebuie adoptate) pentru evitarea întârzierilor şi
    (i) o previziune a fluxului de numerar pe baza programului lucrãrilor remis în conformitate cu Sub-Clauza 8.3 [Programul de Execuţie], specificând estimarea, de cãtre Antreprenor, a tuturor solicitãrilor de platã ulterioare.
    În condiţiile în care Antreprenorul nu va remite rapoartele privind stadiul lucrãrilor la termenul stabilit în Contract, nu le va remite în forma indicatã, sau nu va remite Inginerului un raport complet şi corespunzãtor privind stadiul lucrãrilor, se va aplica o sancţiune echivalentã cu cea specificatã în "Anexa la Oferta" începând cu data la care documentele respective ar fi trebuit remise şi pânã la data la care este remis un raport satisfãcãtor/corespunzãtor privind stadiul lucrãrilor. "

    Sub-clauza 4.22 Securitatea Şantierului
    La sfârşitul acestei Sub-Clauze se adaugã urmãtoarele:
    Pentru aceastã Sub-Clauzã, utilizatorii drumului şi proprietarii riverani nu vor fi consideraţi ca fiind persoane neautorizate atunci când folosesc drumul sau când vor sã treacã pe proprietãţile riverane. Astfel de folosinţã şi acces trebuie reglementate ca parte din sistemul Antreprenorului de management al traficului.
    În 21 de zile de la Data de începere a Lucrãrilor, Antreprenorul va transmite Inginerului planul de management al traficului spre aprobare.
    Planul de management al traficului va indica mãsurile care vor fi implementate pentru gestionarea în condiţii de siguranţã a traficului în timpul execuţiei Lucrãrilor. Un astfel de plan trebuie sã descrie, sub forma unor schite însoţite de detalii descriptive, înşiruirea elementelor de semnalizare, devierile, iluminarea, împrejmuirea, etc, care trebuie aplicate pe fiecare secţiune, pentru asigurarea tuturor condiţiilor de siguranţã potrivit reglementãrilor în vigoare.
    Planul de Management al Traficului va fi aprobat de Inginer înaintea începerii lucrãrilor efective. Aprobarea va fi acordatã doar dupã obţinerea aprobãrii de la Politia Rutiera şi de la serviciile specializate ale Beneficiarului.
    În cazul nerespectãrii de cãtre Antreprenor a obligaţiei de a asigura implementarea şi menţinerea unui astfel de Sistem de Management al Traficului, asa cum a fost aprobat de Inginer, pe orice secţiune a Lucrãrilor, Beneficiarul are dreptul, în baza Sub-Clauzei 2.5, sã solicite despãgubiri din partea Antreprenorului, în valoare de 10.000 Euro, echivalent în LEI, pentru fiecare caz sau orice sumã mai mare, în funcţie de pagube."

    Sub-clauza 4.23 Activitãţile Antreprenorului pe Şantier
    Sub-clauza se va completa/modifica, urmând a avea urmãtoarea formulare:
    Antreprenorul va restrânge aria de desfãşurare a activitãţii numai în limitele Şantierului şi în alte zone auxiliare care pot fi obţinute de cãtre Antreprenor şi acceptate de cãtre Inginer ca zone de lucrãri. Antreprenorul va lua toate mãsurile necesare pentru a pãstra Utilajele Antreprenorului şi Personalul propriu în limitele Şantierului şi ale zonelor auxiliare pentru a nu afecta terenurile adiacente.
    Pe parcursul executãrii Lucrãrilor, Antreprenorul va pãstra Şantierul degajat de obstacole inutile şi va depozita sau îndepãrta orice Utilaj propriu sau exces de materiale. Antreprenorul va curãţa şi înlãtura de pe Şantier orice moloz, resturi şi Lucrãrile Provizorii care nu mai sunt necesare.
    Dupã emiterea Certificatului de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor, Antreprenorul va curãţa şi îndepãrta, de pe acea parte a Şantierului şi a lucrãrilor la care se referã Certificatul de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor, toate Utilajele Antreprenorului, excesele de materiale, molozul, gunoaiele şi Lucrãrile Provizorii. Antreprenorul va lãsa partea respectivã a Şantierului şi Lucrãrile curate şi în siguranţã. Pe parcursul Perioadei de Notificare a defecţiunilor, Antreprenorul poate pãstra pe Şantier Bunurile care îi sunt necesare pentru îndeplinirea obligaţiilor prevãzute în Contract.
    În condiţiile în care Antreprenorul nu va respecta dispoziţiile prezentei SubClauze sau pe cele privind curãţenia pe şantier, specificate în Solicitãrile Beneficiarului, se va aplica o sancţiune echivalentã cu cea indicatã în "Anexa la Oferta" începând cu şapte zile dupã data la care Inginerul a transmis notificarea solicitând luarea de mãsuri de asigurare a curãţeniei pe şantier şi pânã la data la care respectivele obligaţii sunt îndeplinite de cãtre Antreprenor."

    Sub-clauza 4.24 Vestigii/Muniţii
    Sub-clauza se va completa, urmând a avea urmãtoarea formulare:
    Înainte de începerea oricãror Lucrãri, Antreprenorul pe propria cheltuiala si propriul risc, va efectua o inspectare completa a Şantierului si a oricãror suprafeţe pe care se vor executa Lucrãri sau se intenţioneazã sa se execute, cu scopul de a identifica orice suprafeţe in care este posibil sa fie gãsite fosile, monede, articole de valoare sau antichitãţi, structuri, muniţii sau alte rãmãşiţe sau articole de interes geologic sau arheologic. O copie a rezultatului acestei inspecţii va fi transmisa Inginerului înainte de începerea oricãror lucrãri.
    Toate fosilele, monedele, articolele de valoare sau antichitãţile, împreunã cu construcţiile şi alte rãmãşiţe sau elemente de interes arheologic sau geologic descoperite pe Şantier vor fi încredinţate în grija şi sub autoritatea Beneficiarului. în conformitate cu legislaţia românã în vigoare, orice obiecte gãsite devin automat proprietatea statului român. Antreprenorul va preda orice astfel de obiecte autoritãţilor române. Antreprenorul va lua toate mãsurile necesare pentru a opri Personalul Antreprenorului sau alte persoane de la înlãturarea sau deteriorarea acestor descoperiri.
    Dupã descoperirea unor astfel de obiecte, Antreprenorul va transmite cu promptitudine o înştiinţare Inginerului, care va emite instrucţiuni pentru, modul, de soluţionare.
    Antreprenorul va face toate demersurile legale pentru a asigura efectuarea urmãtoarelor operaţiuni: toate investigaţiile necesare privind situri arheologice; elaborarea de rapoarte speciale; obţinerea licenţelor, autorizaţiilor, certificatelor de proiectare etc: supravegherea lucrãrilor de construcţii efectuate în interiorul siturilor arheologice."

    Sub-clauza 4.25 Jurnalul de Şantier
    Se introduce o nouã sub-clauzã 4.25 Jurnalul de Şantier, având urmãtoarea formulare:
    Antreprenorul trebuie sã menţinã un jurnal al lucrãrilor la zi, numit Jurnal de Şantier, în formatul agreat de Inginer. Jurnalul de Şantier trebuie ţinut pe Şantier şi Antrepenorul trebuie sã înregistreze zilnic cel puţin urmãtoarele informaţii:
    1. Condiţiile atmosferice, pauzele de muncã din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, numãrul de ore lucrate, numãrul si calificarea personalului muncitor de pe şantier, materialele achiziţionate, materialele încorporate în lucrãri, echipamentele defecte sau ieşite din uz, testele complete, mostrele trimise, evenimentele neprevãzute, precum si instrucţiunile verbale date Antreprenorului;
    2. Anexele cu informaţii detaliate privind toate elementele care sunt verificate pe Şantier si utilizate pentru calcularea plãţilor cãtre Antreprenor, cum ar fi Lucrãrile finalizate, cantitãţile reale, materialele acceptate pentru încorporarea în Lucrãri. Aceste anexe sunt parte a Jurnalului de Şantier, dar pot fi semnate, dacã e necesar, ca documente separate;
    3. Lista diferitelor obstacole sau alte dificultãţi întâmpinate de Antreprenor în timpul execuţiei lucrãrilor din ziua respectiva.
    Înregistrãrile în Jurnalul de Şantier sunt semnate de cãtre Antreprenor la momentul înregistrãrii şi contrasemnate de Inginer in maxim 3 zile de la data inregistrarii. Antreprenorul este responsabil de asigurarea unui back-up adecvat al acestor informaţii.
    În cazul în care Inginerul noteazã in Jurnalul de Şantier dezacordul sau asupra unei înregistrãri în Jurnalul de Şantier, Antreprenorul trebuie sã comunice în scris Inginerului comentariile sale în termen de 14 zile de la data la care Inginerul a notat dezacordul sau în Jurnalul de Şantier.
    O copie a Jurnalului de Şantier pentru fiecare luna in cauza va fi inclusa in Raportul privind Evoluţia Execuţiei lucrãrilor intocmit conform Sub-Clauzei 4.21. Antreprenorul va semna şi va ştampila în conformitate cu originalul flecare paginã a acestei copii."

    Clauza 5 Proiectarea
    Sub-clauza 5.1 Obligaţiile Generale de Proiectare
    Sub-clauza se va completa cu urmãtoarele:
    "Orice date sau informaţii primite de cãtre Antreprenor de la Beneficiar sau altfel, nu vor degreva Antreprenorul de responsabilitãţile sale in privinţa proiectãrii si execuţiei Lucrãrilor.
    Antreprenorul va acţiona ca si va îndeplini obligaţiile in calitate de proiectant in conformitate cu prevederile Legii Româneşti.
    Antreprenorul va avea obligaţia angajãrii unui verificator de proiect atestat."

    Sub-clauza 5.2 Documentele Antreprenorului
    Sub-clauza se va completa cu urmãtoarele:
    "Antreprenorul va asigura actualizarea Indicatorilor Tehnico Economici ai obiectivului de investiţii în conformitate cu prevederile legale în vigoare şi va obţine toate aprobãrile necesare pânã la emiterea Hotãrârilor de Guvern de aprobare a indicatorilor tehnico economici actualizaţi.
    Documentaţia de proiectare elaboratã de cãtre Antreprenor ca urmare a obligaţiilor ce îi revin potrivit prezentului Contract vor deveni proprietatea exclusivã a Beneficiarului. Antreprenorul va remite toate aceste documente şi date Beneficiarului. Antreprenorul nu va utiliza aceste documente în alte scopuri care nu au legãturã cu prezentul Contract.
    Orice rezultate ori drepturi, inclusiv drepturi de autor sau alte drepturi de proprietate intelectualã ori industrialã, dobândite în executarea prezentului Contract vor fi proprietatea exclusivã a Beneficiarului, care le va putea utiliza, publica, cesiona ori transfera aşa cum va considera de cuviinţã, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, fãrã limitare geograficã ori de altã naturã, cu excepţia situaţiilor în care existã deja asemenea drepturi de proprietate intelectualã ori industrialã."

    Clauza 6 Personalul şi Forţa de Muncã
    Sub-clauza 6.1 Angajarea Personalului şi Forţei de Muncã
    La sfârşitul Sub-clauzei 6.1 se adaugã urmãtoarele:
    Antreprenorul va angaja personal cheie conform propunerii din Oferta inclusã în Contract si îl va menţine pe toatã durata contractului. Orice înlocuire a personalului cheie se va face cu personal cu calificare si experienţã cel puţin echivalente cu cele ale personalului înlocuit.
    Reprezentantul Antreprenorului si toate persoanele pe care Antreprenorul le împuterniceşte, confirmate pe astfel de poziţii la semnarea Contractului ca şi personal cheie, vor fi menţinute pe toatã durata executãrii Lucrãrilor, cu excepţia situaţiei în care Inginerul cere înlocuirea din motive întemeiate sau atunci când este necesara înlocuirea din alte motive independente de Antreprenor (ex. demisie, boalã, deces etc).
    În cazul în care Antreprenorul nu îndeplineşte aceastã obligaţie, Beneficiarul va fi îndreptãţit sã aplice penalitãţi în valoarea inscrisa in "Anexa la Oferta", pentru fiecare persoanã înlocuitã."

    Sub-clauza 6.5 - Programul de lucru
    La sfârşitul Sub-clauzei 6.5 se adaugã urmãtoarele:
    Personalului Antreprenorului nu îi este permisã executarea lucrãrilor în afara programului normal de lucru prevãzut în anexa la ofertã şi convenit, cu excepţia acelor activitãţi care necesitã prezenţa continuã pe Şantier şi pentru care se va conveni cu Inginerul modificarea corespunzãtoare a programului anterior stabilit.
    Acele activitãţi care necesitã prezenta permanentã pe şantier, cum ar fi paza si supravegherea şantierului, managementul traficului si altele asemenea, se vor desfãşura atât timp cât este necesar, farã restricţii legate de programul de lucru, cu respectarea prevederilor legislaţiei muncii.
    În baza dispoziţiilor Sub-Clauzei 8.3 [Programul de Execuţie], Antreprenorul îl va informa pe Inginer în privinţa programului sãu de lucru planificat pentru fiecare sãptãmânã şi fiecare lunã de executare a Contractului astfel încât Inginerul sã aibã posibilitatea de a planifica şi asigura continuitatea supravegherii lucrãrilor pe parcursul fiecãrei etape a executãrii Contractului. Inginerul va furniza copii ale programului de lucru planificat pentru personalul de supraveghere atât Antreprenorului cât si Beneficiarului."

    Sub-clauza 6.7 Sãnãtatea şi Securitatea Muncii
    La sfârşitul Sub-clauzei 6.7 se adaugã urmãtoarele:
    Antreprenorul poartã întreaga rãspundere în cazul producerii accidentelor de muncã, evenimentelor şi incidentelor periculoase, îmbolnãvirilor profesionale generate sau produse de echipamentele tehnice (utilaje, instalaţii etc.) şi de muncã, de procedeele tehnologice utilizate, sau de cãtre lucrãtorii sãi şi cei aparţinând societãţilor care desfãşoarã activitãţi pentru antreprenorul general (subantreprenori), în conformitate cu prevederile Legii securitãţii şi sãnãtãţii în muncã nr. 319/2006 şi ale Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 319/2006, aprobate prin Hotãrârea Guvernului nr. 1425/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare si cu prevederile Hotãrârii Guvernului nr. 300/2006 privind cerinţele minime de securitate şi sãnãtate pentru şantierele temporare sau mobile, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi orice modificare legislativã apãrutã pe timpul desfãşurãrii contractului.
    În cazul producerii unor accidente de muncã, evenimente sau incidente periculoase în activitatea desfãşuratã de Antreprenor, acesta va comunica şi cerceta accidentul de muncã, evenimentul, conform prevederilor legale şi se va înregistra cu acesta la Inspectoratul Teritorial de Muncã pe raza cãruia s-a produs evenimentul."

    Sub-clauza 6.8 Supravegherea Asiguratã de Antreprenor
    La sfârşitul acestei Sub-clauze se adaugã urmãtoarele:
    În situaţia în care nu se asigurã ca o proporţie rezonabila a personalului supreveghetor al Antreprenorului sã deţinã cunoştinţe de limba romana, Antreprenorul va avea un numãr suficient de translatori competenţi disponibili pe Şantier pe durata întregului program de lucru."

    Sub-clauza 6.10 Raportãri privind Personalul şi Utilajele Antreprenorului
    Sub-clauza se va modifica, dupã cum urmeazã:
    Antreprenorul va transmite Inginerului informaţii care sã precizeze numãrul fiecãrei categorii a Personalului Antreprenorului şi a fiecãrui tip de Utilaj al Antreprenorului existente pe Şantier. Informaţiile vor fi transmise sãptãmânal, într-o formã aprobatã de cãtre Inginer, pânã la data terminãrii de cãtre Antreprenor a lucrãrilor rãmase de executat menţionate în Certificatul de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor."

    Clauza 7. Utilajele, Materialele şi Execuţia
    Sub-clauza 7.2 Prelevarea de Probe.
    Sub-clauza se va modifica/completa astfel:
    "Antreprenorul va transmite Inginerului, urmãtoarele probe de Materiale şi informaţii relevante pentru a fi revizuite în conformitate cu procedurile de elaborare a Documentelor Antreprenorului descrise în Sub-Clauza 5.2 [Documentele Antreprenorului]:
    (a) probe standard prelevate de la producãtor şi probe specificate în Contract, totul pe cheltuiala Antreprenorului;
    (b) probe suplimentare indicate de cãtre Inginer şi
    (c) toate certificãrile autoritãţilor competente, cum ar fi, de exemplu, certificat de aprobare/autorizare etc.
    Fiecare probã va fi etichetatã, cu menţiunea originii şi locului de utilizare în Lucrare."

    Sub-clauza 7.4 Testarea
    Punctul (b) se completeazã şi va avea urmãtoarea formulare:
    "plata costurilor suplimentare, care vor fi incluse în preţul contractului în baza unui angajament legal suplimentar care se va încheia urmare organizãrii şi finalizãrii unei proceduri de achiziţie cu respectarea prevederilor legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice".

    Sub-clauza 7.7 Proprietatea asupra Utilajelor, Materialelor
    La sfârşitul sub-clauzei se adaugã urmãtoarele:
    Beneficiarul va asigura accesul în Depourile sale, în vederea manipulãrii şi introducerii echipamentelor de interior în staţiile de metrou.

    Clauza 8 Începerea, Întârzierea şi Suspendarea Lucrãrilor
    Sub-clauza 8.1 Începerea Lucrãrilor
    Sub-clauza se va modifica astfel:
    "Inginerul va trimite Antreprenorului o înştiinţare privind Data de începere a lucrãrilor cu cel puţin 7 zile înainte de aceastã datã şi Data de începere a lucrãrilor nu va depãşi cu mai mult de 42 de zile data semnãrii Acordului Contractual.
    Antreprenorul va începe proiectarea şi execuţia lucrãrilor cât mai curând posibil dupã Data de începere şi va continua execuţia lucrãrilor cu promptitudine şi fãrã întârzieri."

    Sub-clauza 8.3. Programul de execuţie
    La sfârşitul sub-clauzei se va adãuga:
    "Programul de execuţie va fi furnizat si în format electronic editabil astfel încât sã poatã fi accesat si urmãrit cu un software specializat utilizat pe scarã largã în domeniul construcţiilor."

    Sub-clauza 8.7 Penalitãţi de Întârziere
    În primul alineat al sub-clauzei se şterge sintagma "Procesul Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor" şi se înlocuieşte cu sintagma "Certificatul de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor".

    Sub-clauza 8.9 Consecinţele suspendãrii
    Punctul (b) se completeazã şi va avea urmãtoarea formulare:
    "plata costurilor suplimentare, care vor fi incluse în preţul contractului în baza unui angajament legal suplimentar care se va încheia urmare organizãrii şi finalizãrii unei proceduri de achiziţie cu respectarea prevederilor legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice".

    Sub-clauza 8.11 Suspendarea Prelungitã
    Se modificã urmând a avea urmãtoarea formulare:
    "Dacã suspendarea potrivit prevederilor Sub-Clauzei 8.8 [Suspendarea Lucrãrilor] a durat mai mult de 180 de zile, Antreprenorul poate solicita Inginerului permisiunea de a relua activitatea. Dacã Inginerul nu confirmã permisiunea în termen de 28 de zile dupã solicitare, Antreprenorul poate, prin înştiinţarea Inginerului, sã trateze suspendarea ca pe o omisiune potrivit prevederilor Sub-Clauzei 13 [Modificãri şi Actualizãri] a pãrţii de Lucrãri afectate. Dacã suspendarea afecteazã totalitatea Lucrãrilor, Antreprenorul poate transmite o înştiinţare de reziliere, potrivit prevederilor Sub-Clauzei 16.2 [Rezilierea Contractului de cãtre Antreprenor]."

    Clauza 9 Testele la terminare
    Sub-clauza 9.4. Rezultate necorespunzãtoare ale testelor la terminare
    În subparagraful (c) ai acestei subclauze 9.4. se şterge sintagma "Procesul Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor" şi se înlocuieşte cu sintagma "Certificatul de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor".
    În al doilea paragraf al acestei subclauze 9.4. se şterge sintagma "Procesului Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor" şi se înlocuieşte cu sintagma "Certificatului de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor".

    Clauza 10. Recepţia lucrãrilor de cãtre Beneficiar
    Sub-clauza 10.1 Recepţia lucrãrilor şi a Sectoarelor de Lucrãri
    Se şterge sub-clauza 10.1, şi se înlocuieşte cu urmãtoarele:
    "Cu excepţia celor prevãzute în Sub-Clauza 9.4 [Rezultate Necorespunzãtoare ale Testelor la Terminare], Beneficiarul va recepţiona Lucrãrile în situaţia în care (i) acestea au fost terminate în conformitate cu prevederile Contractului, incluzând condiţionãrile descrise în Sub-Clauza 8.2 [Durata de Execuţie], (ii) atunci când a fost emis un Proces Verbal de Recepţie la Terminarea lucrãrilor prin care se recomandã admiterea recepţiei şi (iii) Inginerul a emis un Certificat de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor.
    Antreprenorul poate solicita Inginerului emiterea Certificatului de Recepţie la Terminarea lucrãrilor cu cel puţin 14 zile înainte ca Lucrãrile, din punct de vedere al Antreprenorului, sã fie terminate şi pregãtite de recepţie. Dacã Lucrãrile sunt împãrţite pe Sectoare, Pãrţile pot agrea emiterea Certificatelor de Recepţie la Terminare pentru fiecare Sector în parte. Inginerul va solicita Beneficiarului nominalizarea unei comisii de recepţie a lucrãrilor care, la terminarea Lucrãrilor, va întocmi şi semna Procesul Verbal de Recepţie la Terminarea lucrãrilor în conformitate cu Legile în vigoare.
    Sub rezerva primirii deciziei Beneficiarului bazatã pe recomandãrile cuprinse în Procesul Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor, în termen de 56 de zile de la data primirii solicitãrii din partea Antreprenorului, Inginerul:
    (a) Va emite cãtre Antreprenor Certificatul de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor; sau
    (b) Va respinge solicitarea, prezentând motivaţia şi specificând lucrãrile pe care sã le realizeze Antreprenorul pentru a face posibilã admiterea recepţiei. Antreprenorul va finaliza lucrãrile, înainte de a transmite o nouã înştiinţare potrivit prevederilor acestei Sub-Clauze."

    Sub-clauza 10.2 Recepţia unor Pãrţi de Lucrãri
    Se şterge primul paragraf al sub-clauzei 10.2 şi se înlocuieşte cu:
    "Inginerul poate, la latitudinea exclusivã a Beneficiarului, emite un Certificat de Recepţie la Terminarea lucrãrilor pentru orice parte a lucrãrilor Permanente cu condiţia ca acea parte sã fie independentã din punct de vedere fizic şi funcţional."
    Se şterge paragraful secund al sub-clauzei 10.2 şi se înlocuieşte cu:
    "Beneficiarul nu va putea folosi nicio parte a lucrãrilor (altfel decât ca mãsurã temporarã care fie este specificatã în Contract, fie este convenitã de ambele Pãrţi), pânã când Inginerul emite un Certificat de Recepţie la Terminarea lucrãrilor pentru aceastã parte. Dacã Beneficiarul foloseşte totuşi orice parte a lucrãrilor înainte de emiterea Certificatului de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor, Antreprenorul va înceta sã mai aibã responsabilitatea îngrijirii acelei pãrţi începând cu aceastã datã, moment în care rãspunderea va trece în sarcina Beneficiarului."
    În cuprinsul sub-paragrafului 5 al acestei sub-clauze se şterge sintagma "Procesul Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor" şi se înlocuieşte cu sintagma "Certificatul de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor".
    Restul sub-clauzei rãmâne neschimbat.

    Sub-clauza 10.3 Recepţia si Testele la Terminarea Lucrãrilor
    Se şterge primul paragraf al sub-clauzei 10.3 şi se înlocuieşte cu:
    Dacã Antreprenorul este împiedicat cu mai mult de 14 zile sã efectueze Testele la Terminare datoritã unei cauze din responsabilitatea Beneficiarului, Antreprenorul va notifica Inginerul cu privire la acest aspect. înştiinţarea va include detalii care sã specifice motivul pentru care Testele la Terminare nu au putut fi efectuate, precum si detalii referitoare la natura si durata întârzierilor sau întreruperilor care pot apãrea din aceastã cauzã. "

    Se şterge paragraful al doilea al sub-clauzei 10.3.
    Punctul (b) se completeazã şi va avea urmãtoarea formulare:
    "plata costurilor suplimentare, care vor fi incluse în preţul contractului în baza unui angajament legal suplimentar care se va încheia urmare organizãrii şi finalizãrii unei proceduri de achiziţie cu respectarea prevederilor legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice".
    Restul sub-clauzei rãmâne neschimbat.

    Sub-clauza 10.4 Restabilirea Suprafeţelor de Teren
    În sub-clauza 10.4. se şterge sintagma "Procesului Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor" şi sintagma "Procesul Verbal" şi se înlocuieşte cu sintagma "Certificatului de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor" şi respectiv cu sintagma "Certificat de Recepţie."
    Restul sub-clauzei rãmâne neschimbat.

    Clauza 11. Perioada de garanţie
    Sub-clauza 11.1 Terminarea lucrãrilor Neexecutate şi Remedierea Defecţiunilor
    In sub-paragraful (a) al acestei sub-clauze se şterge sintagma "Procesului Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor" şi se înlocuieşte cu sintagma "Certificatului de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor".

    Sub-paragraful (b) se şterge şi se înlocuieşte cu urmãtoarele:
    (b) va executa toate lucrãrile necesare pentru remedierea defectelor, fie ele aparente sau ascunse, sau degradãrilor, conform solicitãrilor Beneficiarului (sau fãcute în numele acestuia), pânã la sau înainte de data de expirare a Perioadei de Notificare a Defecţiunilor pentru Lucrãri sau Sectoare de Lucrãri (dupã caz)."

    Sub-clauza 11.3 Prelungirea Perioadei de Notificare a Defecţiunilor
    Sub-clauza 11.3. se şterge şi se înlocuieşte cu urmãtoarele:
    Beneficiarul va fi îndreptãţit, conform prevederilor Sub-Clauzei 2.5 [Revendicãrile Beneficiarului], la o prelungire a Perioadei de Notificare a Defecţiunilor pentru Lucrãri sau Sectoare de lucrãri, dacã şi în mãsura în care o mare parte din Lucrãri, Sectoare de lucrãri sau o componentã importantã a Echipamentelor (în funcţie de caz şi ulterior recepţiei), nu pot fi utilizate în scopul pentru care acestea au fost destinate, din cauza unor defecţiuni sau unor degradãri.
    În condiţiile în care Antreprenorul nu va remedia deficienţele sau prejudiciile cauzate la termenul indicat în Sub-Clauza 11.4 [Omisiunea Remedierii Defecţiunilor], Perioada de Notificare a Defecţiunilor se va extinde de la data la care s-a emis notificarea solicitând remedierea în conformitate cu Sub-Clauza 11.4 [Omisiunea Remedierii Defecţiunilor] pânã la data la care deficienţele au fost remediate de cãtre Beneficiar. În condiţiile în care se impun rectificãri sau actualizãri în conformitate cu Sub-Clauza 12.4 [Rezultate Necorespunzãtoare ale Testelor dupã Terminare], Perioada de Notificare a Defecţiunilor se va extinde de la data la care a fost constatatã necesitatea rectificãrii sau actualizãrii pânã la data finalizãrii lucrãrilor privind rectificarea sau actualizarea, sau, în cazul în care rectificarea sau actualizarea privesc o mare parte a Lucrãrilor, la o datã agreatã de cãtre Beneficiar. În condiţiile în care Antreprenorul nu acceptã o extindere a Perioadei de Notificare a Defecţiunilor, se va apela la stabilirea extinderii acesteia prin intermediul Sub-Clauzei 3.5 [Stabilirea Modului de Soluţionare]."

    Sub-clauza 11.7 Dreptul de Acces
    În sub-clauza 11.7. se şterge sintagma "Procesului Verbal de Recepţie Finalã" şi se înlocuieşte cu sintagma "Certificatului de Recepţie Finalã"

    Sub-clauza 11.8 Stabilirea Cauzelor Defecţiunilor
    "La solicitarea şi indicaţiile Inginerului, Antreprenorul va cãuta sã identifice cauzele tuturor defecţiunilor.
    Dacã este necesar a se remedia o defecţiune apãrutã la Lucrãri pe costul Antreprenorului cum prevede Sub-Clauza 11.2 [Costul Remedierii Defecţiunilor], Inginerul poate solicita Antreprenorului sa efectueze o inspecţie pentru identificarea eventualelor defecţiuni similare, iar costurile inspecţiilor respectiv costurile remedierii vor fi suportate de cãtre Antreprenor în cadrul valorii de contract acceptate."

    Sub-clauza 11.9 Procesul Verbal de Recepţie Finalã
    Sub-clauza 11.9 se ştergeşi se înlocuieşte cu urmãtoarele:
    "Îndeplinirea obligaţiilor Antreprenorului nu se considerã a fi încheiatã pânã când Inginerul nu a emis Antreprenorului Certificatul de Recepţie Finalã, precizând data la care Antreprenorul şi-a încheiat obligaţiile prevãzute în Contract.
    Sub rezerva primirii deciziei Beneficiarului bazatã pe recomandãrile fãcute în Procesul Verbal de Recepţie Finalã, Inginerul va emite Certificatul de Recepţie Finalã în termen de 28 zile de la expirarea celei din urmã Perioade de Notificare a defecţiunilor, sau cât mai repede dupã acest termen cu condiţia ca Antreprenorul sã fi furnizat toate Documentele Antreprenorului şi sã fi terminat şi testat toate Lucrãrile, inclusiv remedierea oricãror defecte. O copie a Certificatului de Recepţie Finalã va fi trimisã Beneficiarului.
Certificatul de Recepţie Finalã va fi singurul document considerat a certifica recepţia Lucrãrilor."

     Sub-clauza 11.10 Obligaţii Neîndeplinite
     Sub-clauza 11.10 se şterge şi se înlocuişte cu urmãtoarele:
    "Dupã emiterea Certificatului de Recepţie Finalã, fiecare Parte va avea responsabilitatea de a îndeplini orice obligaţie care rãmâne neîndeplinitã la data recepţiei. În scopul stabilirii naturii şi volumului obligaţiilor neîndeplinite, Contractul se va considera a fi în vigoare.
    Emiterea Certificatului de Recepţipţie finalã nu aduce atingere obligaţiilor Antreprenorului în ceea ce priveşte viciile ascunse, astfel cum sunt acestea plevãzute de legile în vigoare."

    Sub-clauza 11.11 Eliberarea Şantierului
    În cuprinsul acestei sub-clauze se şterge sintagma "Procesului verbal de Recepţie Finalã" şi se înlocuieşte cu sintagma "Certificatului de Recepţie Finalã".

    Clauza 13. Modificãri şi Actualizãri
    Sub-clauza 13.1 Dreptul de a Modifica
    În cuprinsul acestei sub-clauze 13.1. se şterge sintagma "Procesului verbal de Recepţie Finalã" şi se înlocuieşte cu sintagma "Certificatului de Recepţie Finalã".
    La sfârşitul Sub-clauzei 13.1. se va adãuga:
    "Antreprenorul are deasemenea dreptul de a iniţia modificãri, printr-o solicitare adresatã Inginerului şi/sau Beneficiarului împreunã cu motivele pentru care o astfel de modificare este solicitatã. Inginerul este obligat sã rãspundã imediat unei astfel de solicitãri de modificare prin instrucţiuni scrise motivate de acceptare, modificare sau respingere a acestei solicitãri. În cazul acceptãrii sau modificãrii Antreprenorul va putea trece la executarea Modificãrii astfel aprobate, iar în cazul respingerii acesteia Antreprenorul nu poate fi ţinut responsabil pentru consecinţele legate de executarea lucrãrilor ce fac obiectul solicitãrii."

    Sub-clauza 13.2 Optimizarea Proiectului
    La sfârşitul Sub-clauzei 13.2 sa adaugã urmãtoarele:
    "Antreprenorul va fi pe deplin responsabil pentru orice propunere fãcutã potrivit prezentei Sub-Clauze, inclusiv pentru perioada necesarã pentru revizuirea şi aprobarea acesteia. Antreprenorul nu va fi îndreptãţit la nici o prelungire a Duratei de Execuţie, Cost sau profit aferente unei asemenea perioade de revizuire şi aprobare."

    Sub-clauza 13.5 Sume Provizionate
    Sub-clauza 13.5. se şterge şi se înlocuieşte cu urmãtoarele:
    "Fiecare Sumã Provizionatã va fi folositã, integral sau parţial, în conformitate cu instrucţiunile Inginerului, iar Preţul Contractului va fi modificat corespunzãtor. Suma totalã plãtitã Antreprenorului va include numai acele sume dispuse de cãtre Inginer, pentru lucrãri, bunuri furnizate sau servicii, la care se referã Suma Provizionatã. Pentru fiecare Sumã Provizionatã, Inginerul poate emite urmãtoarele instrucţiuni:
    (a) Lucrarea sã fie executatã de cãtre Antreprenor (inclusiv Echipamentele, Materialele sau serviciile necesar a fi furnizate), şi evaluatã potrivit prevederilor Sub-Clauzei 13.3 [Procedura de Modificare]; şi/sau
    (b) Echipamentele, Materialele, Lucrãrile sau Serviciile sã fie achiziţionate de cãtre Antreprenor, de la un Subantreprenor sau în alt fel si a cãror valoare care va fi inclusã în Preţul Contractului reprezintã:
      (i) sumele reale plãtite (sau care trebuie plãtite) de cãtre Antreprenor şi
      (ii) o sumã pentru cheltuielile indirecte şi profit, calculatã ca procent din aceste sume prin aplicarea unui procent specificat în "Anexa la Ofertã".
    La solicitarea Inginerului, Antreprenorul va furniza documente, facturi, bonuri şi chitanţe justificative.
    Atunci când achiziţioneazã Echipamente, Materiale, Lucrãri sau Servicii conform prevederilor paragrafului (b), în alt mod decât de la un Subantreprenor nominalizat, Antreprenorul va acţiona ca şi autoritate contractantã în sensul legislaţiei de achiziţii publice şi va respecta regulile de achiziţii publice potrivit prevederilor Legilor în vigoare."

    Sub-clauza 13.7 Actualizãri Generate de Modificãri ale Legilor
    Sub-clauza 13.7. se şterge şi se înlocuieşte cu urmãtoarele:
    "Preţul Contractului va fi actualizat, pentru restul rãmas de executat, în situaţia în care au avut loc modificãri legislative, modificãri ale normelor tehnice sau au fost emise de cãtre autoritãţile locale acte administrative care au ca obiect instituirea, modificarea sau renunţarea la anumite taxe/impozite locale, al cãror efect se reflectã în creşterea/diminuarea costurilor pe baza cãrora s-a fundamentat preţul contractului.
    Dacã Antreprenorul înregistreazã (sau va înregistra) întârzieri şi/sau Costuri suplimentare ca rezultat al uneia dintre situaţiile prevãzute la alineatul anterior. Antreprenorul va înştiinţa Inginerul şi, cu condiţia respectãrii prevederilor Sub-Clauzei 20.1 [Revendicãrile Antreprenorului], va avea dreptul la:
    (a) o prelungire a duratei de execuţie pentru orice astfel ele întârziere potrivit prevederilor Sub-Clauzei 8.4 [Prelungirea Duratei de Execuţie], dacã terminarea lucrãrilor este sau va fi întârziatã, şi
    (b) plata Costurilor suplimentare, care vor fi incluse în Preţul Contractului.
    Dupã primirea înştiinţãrii, Inginerul va acţiona potrivit prevederilor Sub-Clauzei 3.5 [Stabilirea Modului de Soluţionare] pentru a conveni sau stabili modul de soluţionare a acestor probleme.
    Fãrã a aduce atingere celor de mai sus aceste actualizãri vor fi plãtite separat dacã acestea au fost deja luate în considerare la indexarea oricãror date de intrare la formula de actualizare a preţurilor, în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 13.8.
    În orice situaţie, preţul contractului nu poate fi majorat decât în mãsura strict necesarã pentru acoperirea creşterii costurilor pe baza cãrora s-a fundamentat preţul contractului."

    Sub-clauza 13.8 Actualizãri Generate de Modificãri ale Preţurilor
    Sub-clauza 13.8. se şterge şi se înlocuieşte cu urmãtoarele:
    "Preţul Contractului va putea fi actualizat, pentru restul rãmas de executat, în situaţia în care pe piaţã au apãrut anumite condiţii, în urma cãrora s-a constatat creşterea/diminuarea indicilor de preţ pentru elemente constitutive ale ofertei, al cãror efect se reflectã în creşterea/diminuarea costurilor pe baza cãrora s-a fundamentat preţul contractului.
    În aceastã Sub-Clauzã, "tabelul datelor de actualizare" înseamnã tabelul completat care cuprinde datele de actualizare inclus în "Anexa la Ofertã". Dacã nu existã un astfel de tabel al datelor de actualizare, prevederile acestei Sub-Clauze nu se vor aplica.
    Dacã prevederile Sub-Clauzei se vor aplica, sumele plãtibile Antreprenorului vor fi actualizate pentru creşterea sau diminuarea costului forţei de muncã, al Bunurilor şi al altor elemente ale Lucrãrilor, prin adãugarea sau scãderea valorilor determinate prin aplicarea formulelor prevãzute în aceastã Sub- Clauzã. În mãsura în care, prin prevederile acestei Sub-Clauze sau a altor Clauze, nu se asigurã o compensaţie totalã pentru creştere sau diminuare, se va considera ca Valoarea de Contract Acceptatã include sumele necesare pentru a acoperi eventuala creştere sau scãdere a costurilor.
    Actualizarea care urmeazã a fi aplicatã valorii plãtibile Antreprenorului, dupã cum este evaluatã în conformitate cu Lista corespunzãtoare şi aprobatã în Certificatele de Platã, va fi determinatã, conform formulelor, pentru fiecare monedã în care se plãteşte Preţul Contractului. Nu se va aplica nici o actualizare la lucrãrile evaluate pe baza Costului sau a preţurilor curente.
    Formulele vor fi de urmãtorul tip:

    Pn = a + b Ln/Lo + c En/Eo + d Mn/Mo + ...

    unde:
    "Pn" este coeficientul de actualizare care urmeazã a fi aplicat valorii de contract estimate în moneda relevantã pentru lucrarea realizatã în perioada "n", aceastã perioadã fiind o lunã, în afarã de cazul în care "Anexa la Ofertã" este prevãzut altfel;
    "a" este un coeficient fix, explicitat în tabelul datelor de actualizare, reprezentând partea neactualizabilã din plãţile contractuale;
    "b", "c", "d" simt coeficienţi care reprezintã ponderea estimatã, a fiecãrui element relevant de cost în execuţia Lucrãrilor, aşa cum este stabilit în tabelul datelor de actualizare; astfel de elemente de cost înscrise în tabel pot reprezenta resurse cum ar fi forţa de muncã, utilaje şi materiale;
    "Ln", "En", "Mn" sunt indicii curenţi de preţ sau preţurile de referinţã pentru perioada "n", exprimaţi în moneda relevantã de platã, care se aplicã fiecãrui element relevant de cost din tabel cu 49 de zile înainte de ultima zi a perioadei (la care se referã Certificatul de Platã respectiv); şi
    "Lo", "Eo", "Mo" sunt indicii de preţ de bazã sau preţurile de referinţã, exprimaţi în moneda relevantã de platã, care corespund fiecãrui element relevant de cost, la Data de Bazã.
    Se vor utiliza indicii de preţ sau preţurile de referinţã prevãzute în tabelul cu datele de actualizare. Dacã existã îndoieli asupra provenienţei acestora, aceştia vor fi stabiliţi de cãtre Inginer în conformitate cu prevederile legislaţiei aplicabile.
    În lipsa unui indice curent de preţ disponibil, Inginerul va stabili, pentru emiterea Certificatelor Interimare de Platã, un indice provizoriu. Actualizarea va fi recalculatã corespunzãtor atunci când un indice curent de preţ este disponibil.
    Dacã Antreprenorul nu reuşeşte sã termine Lucrãrile în perioada Duratei de Execuţie, actualizarea preţurilor dupã aceastã perioadã va fi fãcutã utilizând sau (i) fiecare indice sau preţ aplicabil, cu 49 de zile înainte de data de expirare a Duratei de Execuţie a Lucrãrilor, sau (ii) indicele sau preţul curent, în funcţie de care dintre aceştia este mai favorabil pentru Beneficiar.
    Ponderile (coeficienţii) pentru fiecare dintre factorii de cost stabiliţi în tabelul (tabelele) cu datele de actualizare vor fi corectate numai dacã s-au dovedit nerezonabile, neechilibrate sau inaplicabile, ca urmare a Modificãrilor.
    Formulele de actualizare nu se vor aplica în cazul Sumelor Previzionate."

    Clauza 14. Preţul Contractului şi Plãţile
    Sub-clauza 14.1 Preţul Contractului
    Sub-clauza 14.1. se şterge şi se înlocuieşte cu urmãtoarele:
    "(a) Preţul Contractului va fi Valoarea de Contract Acceptatã ca sumã forfetarã şi va face obiectul unor actualizãri în conformitate cu prevederile Contractului;
    (b) Antreprenorul va plãti toate taxele, impozitele şi onorariile pe care acesta trebuie sã le plãteascã potrivit prevederilor Contractului, iar Preţul Contractului nu va fi modificat în funcţie de aceste costuri, cu excepţia celor specificate în Sub-Clauza 13.7 [Actualizãri Generate de Modificãri ale Legilor];
    (c) Antreprenorul va transmite Inginerului, în termen de 14 zile de la data aprobãrii în Comitetul Tehnico-Economic de cãtre Beneficiar a proiectului tehnic (elaborat în conformitate cu Cerinţele Beneficiarului), listele de cantitãţi pe categorii de Lucrãri care vor conţine pentru fiecare articol menţionat preţul unitar. Valoarea însumatã a articolelor (cantitate * preţ unitar) din listele de cantitãţi pentru fiecare categorie de Lucrãri trebuie sã fie cel mult egalã cu valoarea prevãzutã în Graficul de Plãţi pentru acea categorie de Lucrãri.
    (d) De asemenea, Antreprenorul va furniza o defalcare detaliatã a fiecãrui preţ unitar din listele de cantitãţi pentru Lucrãri. Defalcarea va conţine costul prevãzut pentru manoperã, materiale, utilaje, transport, precum şi procentele prevãzute pentru cheltuieli indirecte, profit. Inginerul va putea folosi aceastã defalcare la evaluarea oricãror modificãri ale preţurilor unitare sau a oricãrui preţ unitar nou, în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 13.3 [Procedura de modificare], dar nu va fi limitat de aceasta.
    Inginerul va înştiinţa Beneficiarul şi Antreprenorul ori de câte ori ia cunoştinţã de faptul cã Preţul Contractului poate depãşi Valoarea de Contract Acceptatã sau orice valoare de contract convenitã ulterior de Beneficiar şi Antreprenor în cadrul unor Acte Adiţionale la Contract, cu evaluarea diferenţei respective."

    Sub-clauzal4.2 Plata în Avans
    Sub-clauza 14.2. se şterge şi se înlocuieşte cu urmãtoarele:
    "Plãţile în avans şi returnãrile avansului trebuie efectuate in conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare.
    Beneficiarul va efectua plãţi în avans, fãrã dobândã, în vederea mobilizãrii, proiectãrii şi executãrii Lucrãrilor, în conformitate cu legislaţia în vigoare, dupã ce Antreprenorul va transmite garanţii în conformitate cu prevederile prezentei Sub-Clauze. Valoarea fiecãrei plãţi în avans, numãrul şi data tranşelor (dacã sunt mai multe decât una) şi monedele de platã vor fi cele specificate în "Anexa la Ofertã".
    Aceastã Sub-Clauzã nu va avea aplicabilitate în cazul în care garanţia nu este prezentatã Beneficiarului, sau cuantumul avansului nu este specificat în "Anexa la Ofertã".
    Inginerul va emite un Certificat Interimar de Platã pentru fiecare tranşã a plãţilor în avans dupã primirea unei Situaţii de Lucrãri, (potrivit prevederilor Sub-Clauzei 14.3 [Prezentarea Situaţiilor Interimare de Lucrãri]) şi dupã primirea de cãtre Beneficiar (i) a Garanţiei de Buna Execuţie în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 4.2 [Garanţia de Bunã Execuţie] şi (ii) a unei garanţii în cuantumul şi în moneda stabilite pentru plata în avans. Aceastã garanţie va fi emisã de o bancã din România agreatã de cãtre Beneficiar, şi va avea forma prevãzutã în Contract sau altã formã aprobatã de cãtre Beneficiar.
    Antreprenorul se va asigura cã fiecare garanţie va rãmâne valabilã şi în vigoare pânã la returnarea avansului, dar valoarea garanţiei poate fi redusã în mod progresiv cu sumele rambursate de cãtre Antreprenor, aşa cum acestea sunt indicate în Certificatele de Platã. Dacã termenii unei garanţii specificã data de expirare a acesteia, data de expirare va fi cel puţin 90 de zile dupã data estimatã pentru emiterea Certificatului de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor.
    Dacã plata în avans nu a fost rambursatã cu 28 de zile înainte de data expirãrii garanţiei, Antreprenorul va prelungi valabilitatea garanţiei pânã la rambursarea plãţii în avans.
    Fiecare platã în avans va fi justificatã şi rambursatã prin deduceri din Certificatele de Platã pânã la data emiterii Certificatului de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor.
    La încheierea fiecãrui an bugetar, Antreprenorul are obligaţia de a transmite Inginerului un deviz justificativ al cheltuielilor efectuate, prin care sã confirme gradul de utilizare a avansului corespunzãtor destinaţiilor stabilite prin Contract.
    Plata în avans va fi rambursatã prin deduceri procentuale din Certificatele de Platã, în cuantumul indicat în "Anexa la Ofertã". Deducerile vor începe sã se facã din primul Certificat Interimar de Platã emis dupã acordarea avansului.
    Dacã plata în avans nu a fost rambursatã înainte de emiterea Certificatului de Recepţie la Terminarea lucrãrilor sau înainte de reziliere potrivit prevederilor Clauzei 15 [Rezilierea Contractului de cãtre Beneficiar], Clauzei 16 [Suspendarea sau rezilierea Contractului de cãtre Antreprenor] sau Clauzei 19 [Forţa Majorã] (dupã caz), diferenţa rãmasã nerambursatã va deveni imediat datoratã şi plãtibilã de cãtre Antreprenor Beneficiarului.
    Plãţile în avans şi returnãrile avansului trebuie efectuate conform Hotãrârii Guvernului nr. 264/2003 privind stabilirea acţiunilor şi categoriilor de cheltuieli, criteriilor, procedurilor şi limitelor pentru efectuarea de plãţi în avans din fonduri publice, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi Legii nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    Pentru nerecuperarea avansului, Beneficiarul va calcula şi va factura Antreprenorului penalitãţi în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare, Antreprenorul având obligaţia achitãrii acestora în termen de 30 de zile de la primirea facturilor.
    Pentru a recupera sumele reprezentând diferenţa rãmasã nerambursatã şi penalitãţile aferente acesteia, în situaţia neachitãrii de cãtre Antreprenor a facturilor de penalitãţi emise de cãtre Beneficiar, Beneficiarul va executa garanţia pentru plata avansului.
    Valoarea scrisorii de garanţie pentru plata avansului va fi acoperitoare pentru:
    - valoarea avansului acordat;
    - TVA-ul aferent avansului;
    - prejudiciile ce ar putea fi aduse prin imobilizarea fondurilor publice în cazul neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzãtoare a obligaţiilor contractuale ce derivã din acordarea avansului.

    Valoarea scrisorii de garanţie pentru plata avansului = valoare avans + TVA + valoare avans * k * 90 de zile,
    unde k = rata dobânzii acordate de banca prin care se gestioneazã fondurile publice respective.

    Dacã în termen de 90 zile dupã acordarea avansului nu va fi emis cel puţin un certificat interimar de platã prin care Beneficiarul sã poatã recupera din avansul acordat, în procentul specificat în anexa la ofertã, Antreprenorul este obligat sã majoreze valoarea scrisorii de garanţie pentru plata avansului cu valoarea corespunzãtoare penalitãţilor pentru o perioadã de încã 90 de zile.
    De asemenea, în situaţia în care, timp de 90 de zile consecutive, pe parcursul execuţiei lucrãrilor, nu va fi emis cel puţin un certificat interimar de platã prin care Beneficiarul sã poatã recupera în procentul specificat în anexa la ofertã un procent din avansul acordat, Antreprenorul este obligat sã majoreze valoarea scrisorii de garanţie pentru plata avansului cu valoarea corespunzãtoare penalitãţilor pentru o perioadã de încã 90 de zile.
    Ori de câte ori, timp de 90 de zile consecutive, pe parcursul execuţiei lucrãrilor nu va fi emis cel puţin un certificat interimar de platã, Antreprenorul este obligat sã majoreze valoarea scrisorii de garanţie pentru plata avansului cu valoarea corespunzãtoare penalitãţilor pentru încã o perioadã de 90 de zile, astfel încât valoarea garanţiei pentru plata avansului sã fie acoperitoare în orice moment atât pentru recuperarea avansului acordat, cât şi pentru repararea prejudiciilor ce ar putea fi aduse prin imobilizarea fondurilor publice, în cazul neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzãtoare a obligaţiilor contractuale ce derivã din acordarea avansului.
    În cazul nerespectãrii prevederilor de mai sus, în termen de 10 zile de la notificarea Beneficiarului cãtre Antreprenor, Beneficiarul este îndreptãţit sã execute garanţia pentru plata avansului şi sã recupereze avansul acordat şi prejudiciile aduse prin imobilizarea fondurilor publice."

    Sub-clauza 14.3 Prezentarea Situaţiilor Interimare de Lucrãri
    La sfârşitul Sub-Clauzei 14.3 se adaugã urmãtoarele paragrafe:
    "Situaţia de lucrãri transmisã de Antreprenor va fi însoţitã de un document emis de fiecare Subantreprenor care sã ateste cã acesta a primit toate sumele la care este îndreptãţit în conformitate cu lucrãrile executate si certificate anterior.
    Orice Situaţie de Lucrãri, potrivit prevederilor prezentei Sub-Clauze, va fi semnatã de cãtre Reprezentantul Antreprenorului, numit în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 4.3. În cazul în care Situaţia de Lucrãri nu este semnatã de cãtre Reprezentantul Antreprenorului, acea Situaţie de Lucrãri va fi nulã şi farã efect."

    Sub-clauza 14.4 Graficul de Plãţi
    Se şterge ultimul paragraf al sub-clauzei.

    Sub-clauza 14.5. Echipamente si materiale destinate Lucrãrilor
    Se şterge al treilea paragraf al Sub-clauzei 14.5 şi se înlocuieşte cu urmãtoarele:
    "Inginerul va stabili şi va aproba adãugarea sumelor în Certificatele Interimare de Platã dacã sunt îndeplinite urmãtoarele condiţii:
    (a) Antreprenorul:
      (i) a pãstrat înregistrãri satisfãcãtoare (inclusiv notele de comandã, chitanţele, Costurile şi folosirea Echipamentelor şi Materialelor) iar aceste înregistrãri sunt disponibile pentru verificare, şi
      (ii) a transmis o situaţie pentru Costurile de achiziţionare şi livrare a Echipamentelor şi Materialelor pe Şantier, însoţitã de documente justificative;
     şi, de asemenea:
    (b) Echipamentele şi Materialele respective:
      (i) sunt cele cuprinse în lista din Anexa la Ofertã pentru plata la expedierea spre Şantier, şi
      (ii) au fost livrate şi depozitate corespunzãtor pe şantier, sunt protejate împotriva oricãror pierderi, daune sau deteriorãri şi par a fi în conformitate cu prevederile Contractului."

    Sub-clauza 14.6 Emiterea Certificatelor de Platã Interimare
    Se şterge sub-clauza 14.6 şi se înlocuieşte cu urmãtoarele:
    "Lucrãrile vor fi mãsurate de cãtre Inginer, în vederea plãţii.
    De fiecare data când Inginerul solicitã mãsurarea unei pãrţi din Lucrare, se va transmite o înştiinţare Reprezentantului Antreprenorului, care:
    (a) va participa sau va trimite cu promptitudine un reprezentant competent care sa asiste Inginerul la efectuarea mãsurãtorilor, şi
    (b) va furniza orice detalii solicitate de cãtre Inginer.
    Dacã Antreprenorul nu reuşeşte sã participe la întâlnire sau sã trimitã un reprezentant, mãsurãtorile fãcute de cãtre Inginer (sau în numele acestuia) vor fi acceptate ca fiind corecte.
    Cu excepţia altor prevederi ale Contractului, de câte ori este necesar ca Lucrãrile Permanente sa fie mãsurate pe baza înregistrãrilor din documente, documentele vor fi pregãtite de cãtre Inginer. Antreprenorul va participa împreunã cu Inginerul la examinarea şi aprobarea documentelor şi le vor semna dupã ce acestea vor fi acceptate de comun acord. Dacã Antreprenorul nu va participa, documentele vor fi considerate acceptate a fi corecte.
    Inginerul nu poate certifica pentru platã nici o sumã pentru care Antreprenorul nu a furnizat integral şi în forma finalã documentele justificative necesare.
    Certificatele de platã vor conţine în mod obligatoriu mãsurãtorile Inginerului, precum şi documentele privind recepţia calitativã pentru Lucrãrile certificate.
    Totodatã, certificatele de platã vor trebui sã fie însoţite obligatoriu de o situaţie întocmitã de cãtre Inginer din care sã reiasã care sunt Subantreprenorii care au executat lucrãrile cuprinse în cadrul certificatului de platã.
    Fãrã a prejudicia niciun alt drept al Antreprenorului ce decurge din Contract sau în alt mod, Inginerul nu poate emite un Certificat Interimar de Platã ce ar face ca valoarea cumulatã aprobatã pentru platã sã depãşeascã Valoarea de Contract Acceptatã sau orice valoare de contract convenitã ulterior de Beneficiar si Antreprenor în cadrul unor Acte Adiţionale la Contract valabil încheiate.
    În termen de 28 de zile dupã primirea Situaţiei de Lucrãri şi a documentelor justificative, Inginerul va emite cãtre Beneficiar, Certificatul Interimar de Platã în care vor fi incluse suma de platã stabilitã în mod echitabil de cãtre Inginer şi detaliile justificative aferente. Data primirii de cãtre Inginer a Situaţiei de Lucrãri se va considera data la care Situaţia de Lucrãri însoţitã de toate documentele justificative necesare, asa cum au fost stabilite în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 14.3 [Prezentarea Situaţiilor Interimare de Lucrãri] va fi înregistratã la sediul Inginerului.
    Un Certificat Interimar de Platã nu va fi refuzat la platã pentru alt motiv în afarã de urmãtoarele:
    (a) dacã un bun furnizat sau o lucrare executatã de cãtre Antreprenor nu se conformeazã prevederilor Contractului, costul remedierii sau al înlocuirii va fi reţinut pânã când remedierea sau înlocuirea au fost finalizate; şi/sau
    (b) dacã Antreprenorul nu a reuşit sau nu reuşeşte sã execute o lucrare sau sã respecte o obligaţie, fiind notificat de cãtre Inginer în acest scop, valoarea acestei lucrãri sau obligaţii va fi reţinutã pânã la terminarea lucrãrii sau îndeplinirea obligaţiei.
    Nicio sumã nu va fi confirmatã sau plãtitã pânã când Beneficiarul nu a primit şi aprobat Garanţia de Bunã Execuţie.
    La emiterea unui Certificat de Platã, Inginerul va trimite o copie a Certificatului Antreprenorului.
    Fãrã a lua în considerare prevederile Sub-Clauzei 2.5 [Revendicãrile Beneficiarului], Beneficiarul este îndreptãţit sã corecteze erorile aritmetice din orice Certificat de Platã sau sã returneze orice Certificat de Platã pentru care Antreprenorul nu a furnizat integral şi în forma finalã documentele justificative necesare. În consecinţã, Beneficiarul va notifica Antreprenorului, cu o copie cãtre Inginer, acceptarea totalã, parţialã sau returnarea fiecãrui Certificat de Platã.
    În orice Certificat de Platã Inginerul poate sã facã corecturi sau modificãri care în mod normal ar fi trebuit sã fie aplicate unui Certificat de Platã anterior. Nu se va considera cã un Certificat de Platã confirmã acceptul, aprobarea, consimţãmântul sau satisfacţia Inginerului."

    Sub-clauza 14.7 Plãţile
    Se şterge sub-clauza 14.7 şi se înlocuieşte cu urmãtoarele:
    "Beneficiarul va notifica Antreprenorului acceptarea Certificatului de Platã în termen de 28 de zile de la primirea acestuia de la Inginer.
    În termen de 7 zile de la data notificãrii acceptãrii Certificatului de Platã de cãtre Beneficiar, Antreprenorul trebuie sa emitã cãtre Beneficiar o facturã în valoarea specificatã în Certificatul de Platã corespunzãtor. Factura furnizatã de cãtre Antreprenor va fi emisã şi completatã în conformitate cu legislaţia românã în vigoare.
    Beneficiarul va plãti antreprenorului:
    a) prima tranşã din plata în avans, în termen de 28 de zile de la data primirii documentelor, în conformitate cu prevederile sub-clauzei 4.2. [Garanţia de bunã execuţie] şi sub-clauzei 14.2. [ Plata în avans], pentru platã fiind necesarã îndeplinirea ambelor condiţii.
    b) valoarea specificatã în fiecare facturã aferentã fiecãrui Certificat interimar de platã, în termen de 28 de zile de la data primirii facturii emise de antreprenor;
    c) valoarea specificatã în fiecare facturã aferentã fiecãrui Certificat final de platã, în termen de 56 de zile de la data primirii facturii emise de antreprenor;
    Data plãţii va fi datã la care contul Beneficiarului este debitat.
    Plata sumelor datorate în fiecare monedã, în confomitate cu prevederile art. 14.15, va fi fãcutã în contul bancar şi în ţara plãţii (pentru moneda respectivã) specificate în contract.
    Antreprenorul va fi obligat sa plãteascã sumele datorate fiecãrui Subantreprenor în termenul prevãzut in contractul de subantreprizã. În caz contrar, Beneficiarul va fi îndreptãţit sã aplice o penalitate echivalentã cu cea prevãzutã în "Anexa la Ofertã"."

    Sub-clauza 14.8 întârzieri în Efectuarea Plãţilor
    Se şterge sub-clauza 14.8 şi se înlocuieşte cu urmãtoarele:
    "Antreprenorul îi va acorda Beneficiarului, în vederea efectuãrii plãţii, o perioadã de graţie de 45 de zile pentru suma care nu a fost plãtitã la data scadentã.
    Dacã Antreprenorul nu va primi plata în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 14.7 [Plãţile], Antreprenorul va avea dreptul sã pretindã costuri de finanţare aferente perioadei de întârziere, calculate lunar pentru suma neplãtitã.
    Aceste costuri se vor calcula prin aplicarea dobânzii Bãncii Centrale din ţara Beneficiarului, la principalele operaţiuni de refinanţare, asa cum este prevãzut în seria C a Jurnalului Oficial al UE, în vigoare în prima zi calendaristicã a lunii în care suma datoratã a devenit scadentã.
    Antreprenorul va fi îndreptãţit la aceastã platã pe baza emiterii unei facturi, fãrã nici o altã înştiinţare sau aprobare formalã şi fãrã a afecta un alt drept sau despãgubire. Orice facturã pentru costurile de finanţare aferente plãţilor întârziate poate fi emisã de Antreprenor în termen de maxim douã luni de la data scadenţei plãţilor întârziate. În cazul în care nici o facturã nu a fost emisã în aceastã perioadã de douã luni, Antreprenorul nu va mai fi îndreptãţit sã primeascã costurile de finanţare pentru suma aferentã neplãtitã.
    Beneficiarul nu va fi responsabil pentru plata oricãror costuri de finanţare sau altele asemenea ce ar putea sã rezulte ca urmare a întârzierilor în efectuarea plãţilor, cauzate de nerespectarea de cãtre Antreprenor a Programului de Lucrãri acceptat de cãtre Inginer sau a oricãrei revizuiri a acestuia furnizate ulterior de cãtre Antreprenor potrivit Sub-Clauzei 8.3 [Programul de Execuţie].
    Toate plãţile se vor face doar într-un cont bancar al Antreprenorului deschis în România.
    Antreprenorul va fi obligat sã plãteascã sumele datorate fiecãrui Subantreprenor în termenul prevãzut în contractul de subantreprizã. În caz contrar, Beneficiarul va fi îndreptãţit sã aplice o penalitate echivalentã cu cea prevãzutã în "Anexa la Ofertã"."

    Sub-clauza 14.9 Plata Sumelor Reţinute
    Se şterge sub-clauza 14.9 şi se înlocuieşte cu urmãtoarele:
    "Dupã ce Certificatul de Recepţie la Terminarea lucrãrilor a fost emis şi Lucrãrile au trecut toate testele specificate (inclusiv Testele dupã Terminare, dacã existã), Inginerul va autoriza plata cãtre Antreprenor pentru prima jumãtate din Sumele Reţinute. Dacã pentru un Sector de lucrãri a fost emis Certificatul de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor, procentul corespunzãtor al primei jumãtãţi din Sumele Reţinute va fi autorizat la platã, dupã ce Sectorul de lucrãri a trecut toate testele.
    Imediat dupã expirarea ultimului termen al Perioadei de Garanţie a Lucrãrilor, restul rãmas de plãtit din Sumele Reţinute va fi autorizat la platã de cãtre Inginer pentru a fi plãtit Antreprenorului. Dacã a fost emis un Certificat de Recepţie la Terminarea lucrãrilor pentru un Sector de lucrãri, procentul corespunzãtor din a doua jumãtate din Sumele Reţinute va fi autorizat şi plãtit imediat dupã emiterea Certificatului de Recepţie la Terminarea lucrãrilor pentru Sectorul de lucrãri.
    Dacã rãmân lucrãri de executat potrivit prevederilor Clauzei 11 [Perioada de Garanţie] sau Clauzei 12 [Testele dupã Terminare], Inginerul va fi îndreptãţit sã reţinã costul estimat al acestor lucrãri pânã la executarea acestora.
    Procentul corespunzãtor pentru fiecare Sector de lucrãri va fi valoarea procentualã a Sectorului de lucrãri menţionatã în "Anexa la Ofertã". Dacã valoarea procentualã a unui Sector de lucrãri nu este inclusã în "Anexa la Ofertã", sumele reprezentând procentul corespunzãtor pentru niciuna din jumãtãţile Sumelor Reţinute pentru Sectorul respectiv nu vor fi autorizate la platã conform prevederilor acestei Sub-Clauzei.
    Antreprenorul poate cere plata Sumelor Reţinute în schimbul transmiterii Beneficiarului a unei garanţii bancare. În astfel de cazuri, Inginerul va aproba şi Beneficiarul va efectua plata cãtre Antreprenor a sumelor asociate Sumelor Reţinute, dupã obţinerea garanţiei ce va fi în formatul şi emisã de o entitate aprobate de cãtre Beneficiar, în valoarea şi în moneda egale cu cele ale plãţii ce trebuie efectuate. Antreprenorul poate creşte gradual valoarea garanţiei bancare în conformitate cu estimãrile transmise potrivit prevederilor Sub-Clauzei 14.4 [Graficul de plãţi]. Valoarea garanţiei bancare va fi totuşi egalã cu limita Sumelor Reţinute specificatã în "Anexa la Ofertã" atunci când totalul tuturor plãţilor interimare aprobate (exclusiv plata în avans, deducerile şi restituirile sumelor reţinute) depãşeşte şaptezeci de procente (70%) din Valoarea de Contract Acceptatã mai puţin Sumele Provizionate.
    Antreprenorul va asigura cã garanţia este validã şi în vigoare pânã când Antreprenorul a executat şi terminat Lucrãrile şi a remediat orice defecte, aşa cum este specificat pentru Garanţia de Bunã Execuţie în Sub-Clauza 4.2. Returnarea garanţiei se va face în locul eliberãrii celei de-a doua jumãtãţi a Sumelor Reţinute potrivit prevederilor paragrafului secund al Sub-Clauzei 14.9, în timp ce Antreprenorul va fi îndreptãţit, dupã emiterea Certificatului de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor, la o reducere a valorii garanţiei bancare corespunzãtor primei jumãtãţi a Sumelor Reţinute.
    Diminuarea valorii garanţiei sau returnarea acesteia se va face corespunzãtor prevederilor privind plata sumelor reţinute din prezenta Sub-Clauzã."

    Sub-clauza 14.10 Situaţia de Lucrãri la Terminare
    În cuprinsul acestei sub-clauze se şterge sintagma "Procesului verbal de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor" şi se înlocuieşte cu sintagma "Certificatului de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor".

    Sub-clauza 14.11 Prezentarea Situaţiilor Finale de Lucrãri
    Se şterge sub-clauza 14.11 şi se înlocuieşte cu urmãtoarele:
    "În termen de 56 de zile de la emiterea Certificatului de Recepţie Finalã, Antreprenorul va transmite Inginerului, în patru exemplare, Situaţia finalã de lucrãri, însoţitã de documentele justificative, care sã prezinte în detaliu, într-un format aprobat de cãtre Inginer, urmãtoarele:
    (a) valoarea tuturor lucrãrilor executate conform prevederilor Contractului, şi
    (b) orice alte sume la care Antreprenorul se considerã îndreptãţit, potrivit prevederilor Contractului, sau în alt fel.
    Antreprenorul va furniza toate documentele justificative necesare pentru oricare dintre sumele solicitate la platã în cadrul Situaţiei Finale de Lucrãri, asa cum au fost acestea stabilite de cãtre Beneficiar.
    Situaţia Finalã de Lucrãri, potrivit prevederilor prezentei Sub-Clauze, va fi semnatã de cãtre Reprezentantul Antreprenorului, numit în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 4.3. În cazul în care Situaţia de Lucrãri nu este semnatã de cãtre Reprezentantul Antreprenorului, acea Situaţie de Lucrãri va fi nulã si farã efect.
    Dacã Inginerul nu va fi de acord sau nu va putea verifica o parte a situaţiei finale, Antreprenorul va transmite orice informaţii suplimentare pe care Inginerul le va solicita în mod rezonabil şi va efectua toate modificãrile convenite de comun acord. Ulterior, Antreprenorul va pregãti şi va transmite Inginerului situaţia finalã, aşa dupã cum s-a convenit. Aceste Condiţii se referã la situaţia de platã asupra cãreia s-a cãzut de acord ca fiind Situaţia Finalã de Lucrãri.
    Dacã, în urma discuţiilor Inginerului cu Antreprenorul va deveni evident cã existã o disputã, în pofida modificãrilor situaţiei finale asupra cãrora s-a cãzut de acord, Inginerul va transmite Beneficiarului (cu o copie adresatã Antreprenorului) un Certificat Interimar de Platã pentru pãrţile din situaţia finalã asupra cãrora s-a cãzut de acord. Dacã disputa este soluţionatã, în final, potrivit prevederilor Sub-Clauzei 20.4 [Obţinerea Deciziei Comisiei de Adjudecare a Disputelor] sau Sub-Clauzei 20.5 [Soluţionarea pe Cale Amiabilã], Antreprenorul va pregãti şi va transmite Beneficiarului (cu o copie pentru Inginer) o Situaţie Finalã de Lucrãri."

    Sub-clauza 14.13 Emiterea Certificatului Final de Platã
    "În termen de 28 de zile de la primirea Situaţiei Finale de Lucrãri şi a scrisorii de descãrcare în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 14.11 [Prezentarea Situaţiilor Finale de Lucrãri] şi Sub-Clauzei 14.12 [Scrisoarea de Descãrcare], Inginerul va emite Beneficiarului Certificatul Final de Platã, care va menţiona:
    (a) suma finalã carele datoratã, şi
    (b) diferenţa (dacã existã) datoratã Antreprenorului de cãtre Beneficiar sau Beneficiarului de cãtre Antreprenor, dupã caz, luându-se în considerare toate sumele plãtite anterior de cãtre Beneficiar şi toate sumele la care Beneficiarul este îndreptãţit.
    Dacã Antreprenorul nu a depus Situaţia Finalã de Lucrãri în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 14.11 [Prezentarea Situaţiilor Finale de Lucrãri] şi Sub-Clauza 14.12 [Scrisoarea de Descãrcãre], Inginerul va solicita Antreprenorului sã o depunã. În cazul în care Antreprenorul nu va depune situaţia în termen de 28 de zile, Inginerul va emite Certificatul Final de Platã pentru o sumã pe care o va stabili ca fiind în mod corect datoratã.
    Data primirii de cãtre Inginer a Situaţiei Finale de Lucrãri se va considera data la care Situaţia Finala de Lucrãri, însoţitã de toate documentele justificative necesare, va fi înregistratã la sediul Inginerului. În cazul în care vor fi necesare documente de naturã a completa Situaţia de Lucrãri, data primirii de cãtre Inginer a acestora se va considera Data ultimei înregistrãri.
    Inginerul nu poate certifica pentru platã nici o sumã pentru care Antreprenorul nu a furnizat integral şi în formã finalã documentele justificative necesare, aşa cum au fost acestea stabilite de cãtre Beneficiar.
    Fãrã a prejudicia niciun alt drept al Antreprenorului ce decurge din Contract sau în alt mod, Inginerul nu poate emite un Certificat Final de Platã dacã valoarea cumulatã aprobatã pentru platã depãşeşte Valoarea de Contract Acceptatã sau altã valoare de contract convenitã ulterior de Beneficiar şi Antreprenor în cadrul unor Acte Adiţionale la Contract.
    La emiterea Certificatului Final de Platã, Inginerul va transmite o copie a acestuia Antreprenorului.
    Fãrã a lua în considerare prevederile Sub-Clauzei 2.5 [Revendicãrile Beneficiarului], Beneficiarul este îndreptãţit sã corecteze erorile aritmetice din Certificatul Final de Platã sau sã returneze Certificatul Final de Platã pentru care Antreprenorul nu a furnizat integral şi în formã finalã documentele justificative necesare. În consecinţã, Beneficiarul va notifica Antreprenorului, cu o copie cãtre Inginer, acceptarea totalã, parţialã sau returnarea Certificatului Final de Platã."

    Sub-clauza 14.14 Încetarea Responsabilitãţii Beneficiarului
    În cuprinsul acestei sub-clauze se şterge sintagma "Procesului verbal de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor" şi se înlocuieşte cu sintagma "Certificatului de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor".

    Sub-clauza 14.16 Restituirea
    Se adaugã o nouã Sub-clauzã 14.16:
    "Antreprenorul se obligã sã ramburseze cãtre Beneficiar orice sume plãtite în exces din valoarea finalã datoratã, în termen de 28 de zile de la primirea solicitãrii în acest sens. În cazul în care Antreprenorul nu va efectua rambursarea pânã la data limitã stabilitã de Beneficiar, Beneficiarul poate majora sumele datorate prin adãugarea de dobânzi: la rata de scont aplicatã de Banca Centralã din ţara Beneficiarului, la principalele operaţiuni de refinanţare, asa cum este prevãzut în seria C a Jurnalului Oficial al UE, în vigoare în prima zi a lunii în care termenul limitã expirã, plus 3 puncte procentuale. Dobânda se percepe pe durata de timp scursã între termenul de platã stabilit de Beneficiar (exclusiv) si data la care plata este realizatã în mod real (inclusiv). Orice plãţi parţiale vor acoperi în primul rând dobânda astfel stabilitã."

    Clauza 15 Rezilierea Contractului de cãtre Beneficiar
    Sub-clauza l5.2 - Rezilierea Contractului de cãtre Beneficiar
    Punctul (f) se va completa cu urmãtoarele:
    "Toate situaţiile de reziliere prevãzute la punctul (f) vor fi aplicabile cu condiţia ca acestea sã fie confirmate printr-o hotãrâre definitivã şi irevocabilã a instanţelor competente"
    Se şterge al doilea paragraf şi se înlocuieşte cu urmãtorul:
    "În oricare din aceste evenimente sau circumstanţe, Beneficiarul, în termen de 14 zile de la transmiterea unei înştiinţãri cãtre Antreprenor, va putea sã rezilieze contractul şi sã evacueze Antreprenorul de pe Şantier. Contractul va fi reziliat de drept, fãrã o citaţie oficialã, acţiune în instanţa sau oricãrei alte formalitãţi la expirarea notificãrii de 14 zile, anterior menţionatã. Totuşi, în cazurile descrise de sub-paragrafele (e) sau (f), Beneficiarul va putea, printr-o înştiinţare, sã rezilieze Contractul imediat, acesta încetând de drept, fãrã o citaţie oficialã, acţiune în instanţã sau oricãrei alte formalitãţi, dupã primirea de cãtre Antreprenor a notificãrii de reziliere."
    Se introduc urmãtoarele propoziţii la sfârşitul celui de-al patrulea paragraf:
    "În sensul prezentei Clauze, Şantierul va cuprinde numai acele locuri în care vor fi executate Lucrãrile Permanente şi unde se vor livra Echipamentele şi Materialele. Orice Materiale sau Echipamente sub proprietatea Beneficiarului în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 7.7 şi care, la data rezilierii nu s-ar afla pe Şantier conform definiţiei de mai sus, vor fi transportate cu promptitudine de cãtre Antreprenor şi depozitate pe Şantier, într-un loc definit de cãtre Inginer şi care va fi amenajat şi împrejmuit de cãtre Antreprenor; toate acestea se vor realiza pe cheltuiala Antreprenorului."
    Se înlocuieşte ultimul paragraf cu urmãtorul paragraf:
    "Beneficiarul va transmite o înştiinţare prin care Utilajele Antreprenorului şi Lucrãrile Provizorii vor fi restituite Antreprenorului pe Şantier sau în apropierea Şantierului. Dacã Antreprenorul nu va reuşi sã îşi retragã Utilajele şi Lucrãrile Provizorii în termen de 21 de zile de la primirea înştiinţãrii, Beneficiarul va fi îndreptãţit sã utilizeze acea parte din Utilajele şi Lucrãrile Provizorii ale Antreprenorului care se considerã cã a fost rezervatã exclusiv executãrii Lucrãrilor, potrivit prevederilor Contractului, dupã cum crede de cuviinţã, pânã la terminarea lucrãrilor respective."

    Clauza 16 Suspendarea şi Rezilierea Contractului de cãtre Antreprenor
    Sub-clauza 16.1 Dreptul Antreprenorului de a Suspenda Execuţia Lucrãrilor
    Sub-clauza se modificã şi va avea urmãtoarea formulare:
    "Dacã Inginerul nu reuşeşte sã ia o decizie legatã de o certificare în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 14.6 [Emiterea Certificatelor de Platã Interimare] sau dacã Beneficiarul nu respectã prevederile Sub-Clauzei 14.7 [Plãţile], Antreprenorul poate, nu mai devreme de 180 de zile dupã înştiinţarea Beneficiarului, sã suspende execuţia lucrãrilor (sau sã reducã ritmul de execuţie) pânã la data la care Antreprenorul va primi, dacã va primi, Certificatul de Platã, o dovadã concretã sau platã, dupã caz şi în conformitate cu cele precizate în înştiinţare.
    Dacã Antreprenorul primeşte, ulterior, Certificatul de Platã, o dovadã concretã sau plata (dupã cum este prezentat în Sub-Clauza corespunzãtoare şi în înştiinţarea de mai sus) înainte de transmiterea înştiinţãrii de reziliere a Contractului, Antreprenorul va fi obligat sã reînceapã activitatea normalã de îndatã ce acest lucru este posibil.
    Dacã Antreprenorul înregistreazã întârzieri şi/sau Costuri suplimentare ca urmare a suspendãrii lucrãrilor (sau a reducerii ritmului de execuţie) în conformitate cu prevederile acestei Sub-Clauze, Antreprenorul va transmite o înştiinţare Inginerului şi, cu condiţia respectãrii prevederilor Sub-Clauzei 20.1 [Revendicãrile Antreprenorului] va avea dreptul la:
    (a) o prelungire a duratei de execuţie pentru orice astfel de întârziere potrivit prevederilor Sub-Clauzei 8.4 [Prelungirea Duratei de Execuţie], dacã terminarea lucrãrilor este sau va fi întârziatã, şi
    (b) plata Costurilor suplimentare la care se adaugã un profit rezonabil care vor fi incluse în Preţul Contractului.
    Dupã primirea acestei înştiinţãri, Inginerul va acţiona, în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 3.5 [Stabilirea Modului de Soluţionare], pentru a conveni sau stabili modul de soluţionare a acestor probleme."

    Sub-clauza 16.2 Rezilierea Contractului de cãtre Antreprenor
    Sub-clauza se modoficã şi va avea urmãtoare formulare:
    "Antreprenorul va fi îndreptãţit sã rezilieze Contractul dacã:
    (a) Inginerul nu reuşeşte sã emitã Certificatul de Platã în termen de 59 de zile dupã primirea Situaţiei de Lucrãri şi a documentelor justificative,
    (b) nu primeşte suma datoratã potrivit Certificatului Interimar de Platã în termen de 42 de zile, dupã data de expirare a perioadei specificate în Sub-Clauza 14.7 [Plãţile], termen la care trebuie efectuatã plata (cu excepţia deducerilor prevãzute în Sub-Clauza 2.5 [Revendicãrile Beneficiarului]),
    (c) Beneficiarul nu îşi îndeplineşte în mod substanţial obligaţiile prevãzute în Contract,
    (d) Beneficiarul nu respectã prevederile Sub-Clauzei 1.6 [Acordul Contractual] sau ale Sub-Clauzei 1.7 [Cesionarea],
    sau
    (e) Beneficiarul devine falit sau insolvabil, intrã în proces de lichidare, primeşte un ordin de punere sub sechestru împotriva lui, ajunge la un acord cu creditorii sãi, sau desfãşoarã în continuare o afacere sub coordonarea unui administrator judiciar, curator sau manager în beneficiul acestor creditori, sau dacã se întâmplã orice alt eveniment care (conform prevederilor Legilor în vigoare) are un efect similar cu cel al oricãrei astfel de situaţii sau eveniment.
    În oricare din aceste împrejurãri sau circumstanţe, Antreprenorul poate rezilia Contractul, la 14 zile dupã transmiterea unei înştiinţãri cãtre Beneficiar. În cazurile descrise în sub-paragraful (e), Antreprenorul poate, printr-o înştiinţare, sã rezilieze Contractul imediat.
    Dacã, înainte de expirarea perioadei de 14 zile de notificare solicitate de paragraful precedent, Beneficiarul remediazã cauzele pentru care Antreprenorul a notificat, notificarea nu va mai produce nici un efect şi Antreprenorul nu va mai fi îndreptãţit sã rezilieze Contractul.
    Opţiunea Antreprenorului de a rezilia contractul nu va prejudicia nici un alt drept al Antreprenorului prevãzut în Contract sau alt drept.
    În condiţiile în care Beneficiarul contestã rezilierea notificatã în conformitate cu Sub-Clauza 16.2 (a), acesta are dreptul, într-un termen de 14 zile de la data primirii notificãrii de reziliere din partea Antreprenorului, sã îi comunice acest fapt, în scris, Antreprenorului, şi va aduce, în scris, în acelaşi termen de 14 zile, litigiul la cunoştinţa Comisiei de Adjudecare a Disputelor în conformitate cu Sub-Clauza 20.4 [Obţinerea Deciziei Comisiei de Adjudecare a Disputelor]. Daca Beneficiarul transmite o notificare pentru o astfel de intenţie, rezilierea Contractului va intra in vigoare numai dupã ce expirarea validitãţii notificãrii de reziliere a fost confirmata prin prevederile Sub-Clauzei 20.4 [Obţinerea Deciziei Comisiei de Adjudecare a Disputelor] sau daca acea decizie nu devine finalã şi obligatorie, aşa cum prevede Sub-Clauza 20.6 [Soluţionarea litigiilor] sau dacã Beneficiarul nu urmãreşte adresarea unei instanţe superioare."

    Sub-clauza 16.3 Încetarea Execuţiei lucrãrilor şi Retragerea Utilajelor Antreprenorului
    Sub-clauza se modificã şi va avea urmãtoarea formulare:
    "Dupã ce înştiinţarea de reziliere potrivit prevederilor Sub-Clauzei 15.5 [Dreptul Beneficiarului de a Rezilia Unilateral Contractul], a Sub-Clauzei 16.2 [Rezilierea Contractului de cãtre Antreprenor] sau a Sub-Clauzei 19.6 [Reziliere Opţionalã, Lichidare şi Plãţi] a intrat în vigoare, Antreprenorul cu promptitudine:
    (a) va înceta toate activitãţile, cu excepţia celor dispuse de cãtre Inginer pentru conservarea şi punerea în siguranţã a lucrãrilor şi pentru protejarea vieţii sau proprietãţii;
    (b) va depozita corespunzãtor în locurile indicate de cãtre Inginer şi amenajate de cãtre Antreprenor toate Documentele Antreprenorului, Echipamentele, Materialele şi alte lucrãri pentru care Antreprenorul a fost plãtit şi le va preda Beneficiarului
    şi
    (c) va îndepãrta toate celelalte Bunuri de pe Şantier, cu excepţia celor necesare pentru siguranţa acestuia, şi va pãrãsi Şantierul."

    Sub-clauza 16.4 Plata dupã Rezilierea de cãtre Antreprenor
    Sub-clauza se modificã şi va avea urmãtoarea formulare:
    Dupã ce înştiinţarea de reziliere potrivit prevederilor Sub-Clauzei 16.2 [Rezilierea Contractului de cãtre Antreprenor] a intrat în vigoare, Beneficiarul cu promptitudine:
    (a) va restitui Antreprenorului Garanţia de Bunã Execuţie, dupã efectuarea tuturor testelor privind conformitatea lucrãrilor executate şi recepţionarea de cãtre Beneficiar a tuturor Lucrãrilor, Documentelor Antreprenorului, Echipamentelor şi Materialelor pentru care Antreprenorul a fost plãtit, cu posibilitatea de recuperare de cãtre Beneficiar a eventualelor costuri derivate din executarea neconformã a lucrãrilor sau a celor instructate de cãtre Inginer potrivit Sub-Clauzei 16.3. În cazul în care Beneficiarul contestã decizia de reziliere a Antreprenorului, Beneficiarul nu va restitui Garanţia de Bunã Execuţie pânã când rezilierea nu va intra în vigoare, în conformitate cu ultimul paragraf al clauzei 16.2.
    (b) va plãti Antreprenorului, potrivit prevederilor Sub-Clauzei 19.6 [Rezilierea Opţionalã, Lichidare şi Plãţi],
    (c) va plãti Antreprenorului valoarea pierderilor de profit şi a oricãrei pierderi sau pagube suportate de Antreprenor ca o consecinţã a acestei rezilieri."

    Clauza 17. Riscuri şi Responsabilitãţi
    Sub-clauza 17.1 Despãgubiri
    Se şterge ultimul paragraf al sub-clauzei şi se înlocuieşte cu urmãtoarele:
    "Beneficiarul va despãgubi şi se va asigura cã Antreprenorul, Personalul Antreprenorului şi agenţii acestora nu sunt afectaţi de nici o reclamaţie, daunã, pierdere şi cheltuialã (inclusiv taxe legale şi cheltuieli) pentru:
    (1) rãniri, îmbolnãviri, maladii sau deces ca urmare a cazurilor de neglijenţã, actelor intenţionate sau încãlcãrilor Contractului de cãtre Beneficiar, Personalul Beneficiarului sau de cãtre oricare din agenţii acestora, şi
    (2) probleme pentru care responsabilitatea poate fi exclusã din poliţa de asigurare, dupã cum este descris în sub-paragrafele (d) (i), (ii) şi (iii) ale Sub-Clauzei 18.3 [Asigurare împotriva Vãtãmãrii Persoanelor şi Daunelor Aduse Proprietãţii], cu excepţia cazului în care orice acţiune a Antreprenorului, Personalului Antreprenorului şi respectiv agenţii sãi sau oricare altã persoanã a cauzat sau a contribuit la evenimentele sau circumstanţele în privinţa cãrora Antreprenorul pretinde a fi despãgubit sau gãsit nevinovat."

    Sub-clauza l7.2 Responsabilitatea Antreprenoriatului faţã de Lucrãri
    Sub-clauza se modificã şi va avea urmãtoarea formulare:
    "Antreprenorul îsi va asuma întreaga responsabilitate pentru îngrijirea lucrãrilor şi a Bunurilor de la Data de începere pânã la data emiterii Certificatului de Recepţie la Terminarea lucrãrilor sau pânã când recepţia se considerã admisã de Beneficiar în condiţiile legii, datã la care responsabilitatea pentru grija faţã de Lucrãri va fi transferatã Beneficiarului. Dacã se emite un Certificat de Recepţie la Terminarea lucrãrilor pentru Sectoare sau pãrţi de Lucrãri (sau se considerã a fi emis), responsabilitatea pentru grija faţã de Sectoarele sau pãrţile de Lucrãri va fi transferatã Beneficiarului.
    Dupã ce responsabilitatea a fost transferatã Beneficiarului, Antreprenorul îşi va asuma responsabilitatea pentru îngrijirea oricãrei lucrãri neexecutate la data specificatã în Certificatul de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor, pânã când lucrarea va fi finalizatã.
    Dacã se produc pierderi sau sunt aduse daune Lucrãrilor, Bunurilor sau Documentelor Antreprenorului, pe parcursul perioadei în care Antreprenorul este responsabil de îngrijirea acestora, din orice cauzã care nu este enumeratã în Sub-Clauza 17.3 [Riscurile Beneficiarului], Antreprenorul va recupera pierderile sau daunele cu riscul şi pe cheltuiala Antreprenorului, astfel încât Lucrãrile, Bunurile şi Documentele Antreprenorului sã fie conforme cu prevederile Contractului.
    Antreprenorul va rãspunde de orice pierdere sau daunã cauzatã de acţiuni intreprinse de cãtre Antreprenor dupã emiterea Certificatului de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor. Antreprenorul va rãspunde, de asemenea, de orice pierdere sau daunã care se produce dupã ce a fost emis Certificatul de Recepţie la Terminarea lucrãrilor şi care rezultã dintr-un eveniment anterior pentru care Antreprenorul era rãspunzãtor."

    Sub-clauza 17.6 Limitarea Responsabilitãţii
    Sub-clauza se modificã şi va avea urmãtoarea formulare:
    "Beneficiarul nu va fi rãspunzãtor faţã de Antreprenor pentru incapacitatea de a utiliza oricare dintre Lucrãri, pierderea profitului, pierderea unui contract sau pentru o pierdere indirectã sau pierdere în consecinţã sau daunã care poate fi suferitã de cãtre cealaltã Parte în legãturã cu Contractul, altele decât cele prevãzute în Sub-Clauza 16.4 [Plata dupã Rezilierea de cãtre Antreprenor] şi a Sub-Clauzei 17.1 [Despãgubiri].
    Totalul obligaţiilor Antreprenorului faţã de Beneficiar, potrivit prevederilor Contractului sau în legãturã cu acesta, altele decât cele la care se referã Sub-Clauza 4.19 [Electricitate, Apã şi Gaz], Sub-Clauza 4.20 [Utilajele Beneficiarului şi Materiale Asigurate Gratuit], Sub-Clauza 17.1 [Despãgubiri] şi Sub-Clauza 17.5 [Drepturi de Proprietate Intelectualã şi Industrialã], nu va depãşi Valoarea de Contract Acceptatã.
    Aceastã Sub-Clauzã nu va limita responsabilitatea în caz de fraudã, greşealã premeditatã sau comportament necorespunzãtor al Pãrţii în culpã."

    Clauza 18. Asigurãri
    Sub-clauza 18.1 Cerinţe Generale pentru Asigurãri
    În paragraful al doilea al sub-clauzei se şterge sintagma "Scrisoare de acceptare" şi se înlocuieşte cu "Acord contractual".

    Sub-clauza 18.2 Asigurarea lucrãrilor şi a Utilajelor Antreprenorului
    În sub-clauza 18.2. se şterge sintagma "Procesului Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor" şi se înlocuieşte cu sintagma "Certificatului de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor".

    La sfârşitul sub-clauzei 18.2 se adaugã urmãtoarele:
    "Va fi responsabilitatea Antreprenorului sã informeze compania de asigurãri despre orice schimbare privind natura, durata, volumul sau Programul de Execuţie a lucrãrilor şi sã asigure nivelul adecvat al acoperirii asigurãrii pe toatã durata Contractului."

    Sub-clauza 18.3 Asigurare împotriva Vãtãmãrii Persoanelor şi a Daunelor Aduse Proprietãţii
    În primul paragraf al sub-clauzei se şterge sintagma "Procesului Verbal de Recepţie Finalã" şi se înlocuieşte cu sintagma "Certificatului de Recepţie Finalã".
    Restul clauzei rãmâne neschimbat.

    Sub-clauza 18.5 Asigurarea pentru Proiectare
    Se adaugã o nouã sub-clauzã 18.5,având urmãtoarea formulare:
    "Antreprenorul va încheia o poliţã de asigurare profesionalã, care sã acopere riscul neglijenţei profesionale în proiectarea Lucrãrilor. Asigurarea va fi încheiatã pentru o valoare care nu poate fi mai micã decât 10% din Valoarea Acceptatã a Contractului.
    Antreprenorul va prelungi valabilitatea respectivei asigurãri pentru riscuri profesionale pânã la primirea Certificatului de Recepţie Finalã."

    Clauza 19. Forţa Majorã
    Sub-clauza 19.1 Definiţia Forţei Majore
    Sub-clauza se completeazã cu urmãtoarea formulare:
    "Forţa majorã va fi constatatã şi recunoscutã ca atare de Camera de Comerţ sau altã autoritate statalã competentã."

    Sub-clauza 19.2 Înştiinţarea Forţei Majore
    Sub-clauza se modificã şi va avea urmãtoarea formulare:
    "Dacã o Parte este sau va fi împiedicatã de a îndeplini obligaţiile sale potrivit prevederilor Contractului de un caz de Forţã Majorã, atunci aceastã Parte va înştiinţa cealaltã Parte de evenimentele sau circumstanţele care constituie Forţã Majorã şi va specifica obligaţiile de la a cãror îndeplinire este sau va fi împiedicatã. Înştiinţarea va fi transmisã în termen de 14 zile dupã ce Partea cunoaşte (sau ar trebui sã cunoascã) evenimentele sau circumstanţele care constituie Forţã Majorã şi va fi însoţitã de documentaţia adecvatã în care se vor evidenţia circumstanţele evenimentului de Forţã Majorã.
    Partea care a transmis înştiinţarea va fi exoneratã de îndeplinirea acelor obligaţii pe care, şi în perioada în care, Forţa Majorã o împiedicã sã le îndeplineascã.
    Fãrã a lua în considerare celelalte prevederi ale acestei Clauze, Forţa Majorã nu se va aplica obligaţiilor niciuneia dintre Pãrţi de a face plãţi cãtre cealaltã Parte potrivit prevederilor Contractului."

    Clauza 20 Revendicãri, dispute şi arbitraj
    Sub-clauza 20.2 Numirea Comisiei de Adjudecare a Disputelor
    Sub-clauza se modificã şi va avea urmãtoarea formulare:
    "Disputele se vor adjudeca de cãtre CAD (Comisia de Adjudecare a Disputelor) în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 20.4 [Obţinerea Deciziei Comisiei de Adjudecare a Disputelor]. În termen de 28 de zile dupã ce o Parte a transmis o înştiinţare celeilalte Pãrţi privind intenţia de a înainta o revendicare cãtre CAD în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 20.4, Pãrţile vor numi de comun acord CAD.
    Conform prevederilor Anexei la Ofertã, CAD va fi formatã din o persoana, cu experienţã corespunzãtoare.
    Dacã în Contract este inclusã o listã cu membri potenţiali, membrul CAD va li selectat din cei nominalizaţi pe listã, prin eliminarea celor care nu doresc sau nu pot sã accepte numirea în CAD.
    Acordul dintre Pãrţi şi adjudecãtor va cuprinde, prevederile Acordului de Adjudecare a Disputelor din Anexa la Condiţiile Generale, cu amendamentele convenite de comun acord de cãtre semnatari.
    Condiţiile în care se efectueazã remunerarea adjudecãtorului vor fi convenite de comun acord de cãtre Pãrţi la convenirea condiţiilor de numire în funcţie. Fiecare Parte va fi responsabilã de plata unei jumãtãţi din suma stabilitã pentru remunerare.
    De câte ori Pãrţile convin de comun acord, acestea pot numi o persoanã cu experienţa corespunzãtoare care sã înlocuiascã persoana desemnata drept CAD. Cu excepţia cazului în care Pãrţile stabilesc altfel, numirea va intra în vigoare dacã persoana desemnata drept CAD refuzã sau nu mai este capabil sã-şi exercite funcţia ca urmare a decesului, incapacitãţii, demisiei sau încheierii perioadei de exercitare a funcţiei. Înlocuirea se va face prin aceeaşi procedurã cu care persoana înlocuitã a fost nominalizatã sau convenitã, descrisã în aceastã Sub-Clauzã.
    Revocarea persoanei desemnate drept CAD se poate face numai cu acordul comun al ambelor Pãrţi, şi niciodatã numai de cãtre Beneficiar sau de cãtre Antreprenor. Cu excepţia cazului în care Pãrţile convin altfel, numirea CAD va expira la data la care CAD a decis asupra unei dispute care i s-a prezentat în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 20.4 [Obţinerea Deciziei Comisiei de Adjudecare a Disputelor], în afara cazurilor în care alte dispute au fost prezentate CAD pânã la acea datã, în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 20.4, situaţie în care data de expirare luatã în considerare va fi cea la care CAD va decide asupra acelor dispute."

    Sub-clauza 20.3 Eşecul Numirii Comisiei de Adjudecare a Disputelor
    "În cazul aplicãrii uneia din urmãtoarele condiţii:
    (a) Pãrţile nu reuşesc sã convinã asupra numirii adjudecãtorului unic al Comisiei de Adjudecare a Disputelor pânã la data specificatã în primul paragraf al Sub-Clauzei 20.2 [Numirea Comisiei de Adjudecare a Disputelor]
    (b) Pãrţile nu reuşesc sã cadã de acord asupra numirii unei persoane înlocuitoare în termen de 42 de zile dupã data la care adjudecãtorul unic renunţã sau este în incapacitate de a-şi exercita funcţia ca urmare a decesului, invaliditãţii, demisionãrii sau încheierii perioadei de exercitare a funcţiei, entitatea care face numirea sau oficialitatea numitã în Anexa la Ofertã, la cererea uneia sau a ambelor Pãrţi şi dupã consultarea cu Pãrţile, va numi acel adjudecãtor al CAD.
    Aceastã numire va fi finalã şi definitivã. Fiecare Parte va fi rãspunzãtoare pentru plata a jumãtate din remuneraţia entitãţii sau a oficialitãţii care numeşte."

    Sub-clauza 20.4 Obţinerea Deciziei Comisiei de Adjudecare a Disputelor
    Sub-clauza se modificã şi va avea urmãtoarea formulare:
    "Dacã între Pãrţi apare o disputã (de orice fel) în legãtura cu Contractul sau cu executarea Lucrãrilor, sau care decurge din Contract, inclusiv o disputã referitoare la un certificat, stabilire, instrucţiune, opinie sau evaluare a Inginerului, dupã numirea CAD, în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 20.2 [Numirea Comisiei de Adjudecare a Disputelor] şi Sub-Clauzei 20.3 [Eşecul Numirii Comisiei de Adjudecare a Disputelor], fiecare Parte poate supune în scris atenţiei CAD aceastã disputã pentru a obţine decizia acesteia, transmiţând copii celeilalte Pãrţi şi Inginerului. Aceastã scrisoare va specifica faptul ca este emisã potrivit prevederilor acestei Sub-Clauze.
    Ambele Pãrţi vor permite accesul pe Şantier şi vor pune la dispoziţia CAD toate informaţiile suplimentare şi facilitãţile corespunzãtoare solicitate de CAD în scopul luãrii unei decizii asupra unei dispute. Nu se va considera CAD ca acţionând în calitate de arbitru.
    În termen de 84 de zile dupã primirea unui astfel de document, sau dupã ce plata în avans la care se face referire în Clauza 6 a Anexei - Condiţii Generale ale Acordului de Adjudecare a Disputelor a fost achitatã, ambele condiţii fiind obligatorii, sau într-un interval de timp propus de CAD şi aprobat de ambele Pãrţi, CAD va lua o decizie, care va fi argumentatã şi va menţiona cã este emisã potrivit prevederilor acestei Sub-Clauze.
    Dacã niciuna din Pãrţi nu a plãtit în întregime facturile transmise de adjudecãtor în conformitate cu Clauza 6 a Anexei, CAD nu va fi obligatã sã emitã decizia sa pânã când aceste facturi nu vor fi plãtite în întregime. Decizia va fi obligatorie pentru ambele Pãrţi, care o vor pune în aplicare imediat, în afarã de cazul în care şi pânã când decizia va fi revizuitã ulterior prin soluţionare pe cale amiabilã sau hotãrâre de arbitraj, aşa cum este descris mai jos. În afarã de cazul în care Contractul a fost abandonat, repudiat sau reziliat, Antreprenorul va continua sã execute Lucrãrile în conformitate cu prevederile Contractului.
    Dacã una dintre Pãrţi nu este mulţumitã de decizia CAD, atunci acea Parte poate, în termen de 28 de zile dupã primirea deciziei, sã transmitã o înştiinţare celeilalte Pãrţi referitoare la nemulţumirea sa. Dacã, în termen de 84 de zile (sau în alt interval de timp aprobat de Pãrţi) dupã primirea unei înştiinţãri sau a plãţii în avans, CAD nu ia o decizie, atunci acea Parte poate sã transmitã celeilalte Pãrţi, în termen de 28 de zile dupã expirarea acestei perioade, o înştiinţare referitoare la nemulţumirea sa.
    Înştiinţarea de nemulţumire va menţiona cã este emisã potrivit prevederilor acestei Sub-Clauze şi va preciza obiectul disputei şi motivul (motivele) de nemulţumire. Cu excepţia celor prevãzute în Sub-Clauza 20.7 [Nerespectarea Deciziei Comisiei de Adjudecare a Disputelor] şi Sub-Clauza 20.8 [Expirarea Perioadei de Funcţionare a Comisiei de Adjudecare a Disputelor], niciuna dintre Pãrţi nu va fi îndreptãţitã sã înceapã arbitrajul în afara de cazul în care a fost transmisã o înştiinţare de nemulţumire, în conformitate cu prevederile acestei Sub-Clauze.
    În situaţia în care, CAD a luat o decizie asupra unei probleme în disputã şi o va comunica ambelor Pãrţi şi niciuna dintre Pãrţi nu a transmis o înştiinţare de nemulţumire în interval de 28 de zile dupã ce a primit decizia CAD, decizia va deveni definitivã şi obligatorie pentru ambele Pãrţi."

    Sub-clauza 20.6 Soluţionarea litigiilor
    Se şterge sub-clauza 20.6 şi se înlocuieşte cu urmãtoarele:
    "Cu excepţia disputelor soluţionate pe cale amiabilã sau printr-o decizie a CAD care a devenit definitivã şi obligatorie, orice disputã decurgând din sau în legãturã cu Contractul care va apãrea, incluzând fãrã rezerve orice disputã privind încãlcãri ale angajamentului, reziliere sau invaliditate, va fi soluţionatã în final printr-o hotãrâre emisã de o instanţã competentã."

    Sub-clauza 21. Controale si misiuni de audit efectuate de cãtre organismele comunitare
    Se introduce o nouã sub-clauzã având urmãtoarea formulare:
    "Antreprenorul va permite Comisiei Europene, Oficiului European Antifraudã şi Curţii Europene de Conturi sã verifice, prin examinarea documentelor sau prin mijloace de verificare pe teren, implementarea proiectului şi sã întreprindã o auditare completã, dacã este necesar, pe baza documentaţiei doveditoare de contabilitate, documentelor contabile şi orice alt document relevant privind finanţarea proiectului. Aceste inspecţii pot avea loc pânã la şapte ani de la plata finalã."
    În plus, Antreprenorul va permite Oficiului European Antifraudã sã desfãşoare controale şi verificãri pe teren în conformitate cu procedurile prevãzute de legislaţia Comunitãţii Europene privind protejarea intereselor financiare ale Comunitãţilor Europene împotriva fraudelor şi altor nereguli.
    În acest scop, Antreprenorul se obligã sã permitã accesul necesar agenţilor sau personalului Comisiei Europene, Oficiului European Antifraudã şi Curţii Europene de Conturi pe Şantierele sau în locurile în care Antreprenorul îşi desfãşoarã activitatea, incluzând sistemele sale informatice, precum şi toate documentele şi baza de date privind managementul tehnic şi financiar al proiectului şi se vor lua toate mãsurile necesare pentru a le uşura activitatea.
    Accesul dat agenţilor Comisiei Europene, Oficiului European Antifraudã şi Curţii Europene de Conturi se va face pe baza confidenţialitãţii cu respectarea terţilor, farã prejudicierea obligaţiilor legilor publice al cãrui subiect de drept sunt. Documentele trebuie sã fie accesibile şi îndosariate pentru a facilita examinarea lor, iar Antreprenorul trebuie sã informeze Beneficiarul privind locaţia lor exactã.
    Antreprenorul garanteazã cã drepturile Comisiei Europene, Oficiului European Antifraudã şi Curţii Europene de Conturi sã execute auditãri, controale şi verificãri vor fi aplicabile în aceeaşi mãsurã, având aceleaşi condiţii şi în conformitate cu aceleaşi reguli, cum ar fi cele prevãzute în aceastã Clauzã, tuturor subantreprenorilor sau oricãror pãrţi ce beneficiazã de fondurile Comisiei Europene."

    Sub-clauza 22 - Alte prevederi
    Se introduce o nouã sub-clauza având urmãtoarea formulare:
    "În cadrul prezentului contract orice aspecte care presupun:
    (a) modificarea preţului contractului ca urmare a unor modificãri intervenite faţã de condiţiile iniţial stabilite prin contract
    (b) propunerile formulate de cãtre Antreprenor care vizeazã modificarea soluţiilor tehnice impuse prin caietul de sarcini,
    vor fi tratate cu respectarea strictã a prevederilor legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice."


    Anexa 1
    la Condiţiile Speciale ale contractului pentru echipamente şi construcţii, inclusiv proiectare


                                ANEXA LA OFERTA





                              Sub-clauze ale Informaţii
                           Condiţiilor Generale
                              sau Condiţiilor
                                  Speciale
    Numele şi adresa S.C METROREX S.A.,Bd.
    Autoritãţii 1.1.2.2 si 1.3 Dinicu Golescu nr. 38,
    Contractante Bucureşti, Sector 1
    (Beneficiarului) România

    Numele şi adresa 1.1.2.2 si 1.3 Director General
    reprezentantului S.C. METROREX S.A.
    Autoritãţii Contractante Bd. Dinicu Golescu nr. 38,
                                                     etajul 9, Bucureşti,
                                                     Sector 1, România

    Numele şi adresa 1.1.2.3 si 1.3 (se va completa de cãtre
    ofertantului*) ofertant)
    (Antreprenorului)
    Numele şi adresa 1.1.2.4 si 1.3 Se va preciza anterior
    Inginerului semnãrii contractului

    Durata de Execuţie 1.1.3.3 Se va completa pentru
    a lucrãrilor fiecare contract în parte

    Durata de Execuţie a 1.1.3.3 (se va completa de cãtre
    Lucrãrilor propusã de ofertant)
    Ofertant

    Perioada de Notificare 1.1.3.7 Se va completa pentru
    a Defecţiunilor fiecare contract în parte

    Perioada de Notificare 1.1.3.7 (se va completa de cãtre
    a Defecţiunilor propusã ofertant)
    de Ofertant

    Definirea Sectoarelor/ 1.1.5.6 Se va completa pentru
    Loturilor fiecare contract în parte,
                                                     dacã este cazul

    Sisteme de transmitere 1.3 Fax
    electronicã

    Legea contractului 1.4 Românã

    Limba contractului 1.4 Românã

    Limba pentru comunicãri 1.4 Românã

    Data accesului pe şantier 2.1 În ... zile de la Data de
                                                     Începere a Lucrãrilor

    Valoarea garanţiei de bunã 4.2 Se va completa pentru
    execuţie fiecare contract în parte

    Penalitãţi de întârziere 4.21 Se va completa pentru
                                                     fiecare contract în parte
    Penalitãţi de întârziere 4.23 Se va completa pentru

    Penalitãţi pentru fiecare 6.1 Se va completa pentru
    persoanã înlocuitã fiecare contract în parte

    Orele de lucru normale 6.5 Se va completa pentru
                                                     fiecare contract în parte

    Termenul limitã pentru 8.3 ... zile dupã primirea
    înaintarea programului de înştiinţãrii privind Data
    execuţie de Începere

    Programul de Execuţie 8.3 Se va completa pentru
    Penalitãţi de întârziere fiecare contract în parte

    Penalitãţi de întârziere 8.7 Se va completa pentru
                                                     fiecare contract în parte

    Limita penalitãţilor de 8.7 Se va completa pentru
    întârziere fiecare contract în parte

    Penalitãţi de întârziere 8.7 şi 14.15(b) Se va completa pentru
                                                     fiecare contract în parte

    Procentul pentru ajustarea 13.5(b) Se va completa pentru
    Sumelor provizionate fiecare contract în parte

    Procent pentru ajustare 13.8 Se va completa pentru
    costuri fiecare contract în parte

    Plata totalã în avans 14.2 Se va completa pentru
                                                     fiecare contract în parte

    Numãrul şi calendarul 14.2 Se va completa pentru
    tranşelor de platã în fiecare contract în parte
    avans

    Moneda de platã şi 14.2 Se va completa pentru
    proporţia transelor de fiecare contract în parte
    platã în avans

    Procentul Sumelor Reţinute 14.3 Se va completa pentru
                                                     fiecare contract în parte

    Limita Sumelor Reţinute 14.3 Se va completa pentru
                                                     fiecare contract în parte

    Echipamente şi Materiale 14.5 Se va completa pentru
    la platã dupã ce au fost fiecare contract în parte
    aduse pe Şantier

    Valoarea minimã a 14.6 Se va completa pentru
    Certificatului Interimar fiecare contract în parte
    de Platã

    Penalitãţi pentru neplata 14.7 Se va completa pentru
    subantreprenorilor fiecare contract în parte

    Moneda în care se 14.15 Se va completa pentru
    efectueazã plata fiecare contract în parte

    Perioadele pentru 18.1 Se va completa pentru
    prezentarea asigurãrii fiecare contract în parte

    Valoarea asigurãrii 18.3 Se va completa pentru
    terţei pãrţi fiecare contract în parte

    Valoarea asigurãrii 18.5 Se va completa pentru
    profesionale pentru fiecare contract în parte
    proiectare

    Numãrul de membrii ai 20.2 1
    Comisiei de Adjudecare
    a Disputelor

    Locul de soluţionare 20.6 Bucureşti
    litigii

    Instituţia de 20.6 Instanţele competente
    soluţionare litigii




    Anexa 2
    la Condiţiile Speciale ale contractului pentru echipamente şi construcţii, inclusiv proiectare


                               ACORD CONTRACTUAL

    Prezentul Acord se încheie între:
    S.C. METROREX S.A cu sediul în Bucureşti, cod poştal 010873, B-dul Dinicu Golescu nr. 38, sector 1, tel. (+4021)319.36.00, fax. (+4021)312.51.49, e-mail contact@metrorex.ro, nr. de ordine în Registrul Comerţului J40/6880/1999, Cod unic de înregistrare 13863739, atribut fiscal RO, cont IBAN nr. ROI5 TREZ 700507017X001247, deschis la Trezoreria Municipiului Bucureşti, legal reprezentatã prin.....................(denumita in continuare "Beneficiar"), pe de o parte şi
    (Nume oficial complet)....................................................
    (Statut legal /titlu)*1)....................................................
--------
    *1) În cazul în care partea contractantã este o persoanã fizicã.

    (Numãr Oficial de înregistrare)*2)...........................................
--------
    *2) Aplicabil în cazul persoanelor fizice, se menţioneazã cartea de identitate sau paşaportul sau numãrul de document echivalent.

    (Adresã oficialã completã)..................................................
    (Numãr TVA)*3)..........................................................
--------
    *3) Cu excepţia pãrţii contractante care nu e înregistratã ca plãtitoare de TVA.

    (denumit în continuare "Antreprenor") de partea cealaltã.
    Având în vedere cã Beneficiarul a convenit ca, contractul ...........,................. sã fie proiectat si executat de cãtre Antreprenor şi a acceptat oferta Antreprenorului în vederea executãrii şi finalizãrii prezentului contract de Lucrãri şi remedierea defecţiunilor aferente.
    Pãrţile convin dupã cum urmeazã:
    1. în prezentul Acord Contractual, termenii şi expresiile vor avea acelaşi înţeles ca şi în Condiţiile de Contract la care se face referire în continuare.
    2. Urmãtoarele documente sunt considerate a forma, a fi citite şi interpretate ca parte a Contractului, în aceastã ordine de prioritate:
    a) Acordul contractual,
    b) Scrisoarea de ofertã,
    c) Anexa la ofertã,
    d) Condiţiile Speciale ale contractului,
    e) Condiţii Generale ale contractului,
    f) Cerinţele Beneficiarului,
    g) Listele, şi
    h) Propunerea Antreprenorului şi orice alte documente ce reprezintã o parte integrantã a Contractului.

    Actele adiţionale şi protocoalele au ordinea de prioritate a documentului pe care îl modificã.
    3. Ţinând seama de plãţile pe care Beneficiarul le va efectua Antreprenorului dupã cum este menţionat în continuare, Antreprenorul convine cu Beneficiarul sã execute şi sã finalizeze Lucrãrile şi sã remedieze orice defecte ale lucrãrilor in Perioada de Notificare a Defecţiunilor, potrivit prevederilor Contractului.
    4. Beneficiarul convine sa plãteascã Antreprenorului, pentru proiectarea, execuţia si finalizarea lucrãrilor si remedierea oricãror defecţiuni, în timpul şi modalitatea descrise în Contract, suma acceptatã de:
    Valoarea de contract acceptatã ...................................(fãrã TVA) sau alte sume care ar putea deveni plãtibile potrivit prevederilor Acordului Contractual la termenele şi conform modalitãţilor stipulate în Contract.
    5. În prezenţa pãrţilor semnatare s-a semnat prezentul Acord Contractual Acest Acord Contractual îşi produce efectele începând cu data semnãrii de cãtre ultima parte, şi anume Antreprenorul.
    6. Limba care guverneazã contractul este limba românã.
    7. Contractul va fi interpretat conform legilor din România.

    Redactat în limba românã în douã exemplare originale: un exemplar original pentru Beneficiar si un exemplar original pentru Antreprenor.


          Pentru Beneficiar: Pentru Antreprenor:
          Nume: Nume:
          Titlu: Titlu:
          Semnat şi ştampilat: Semnat şi ştampilat:
          Data: Data:



    ANEXA 2

           Condiţiile Speciale privind Contractul pentru construcţii
         clãdiri şi lucrãri inginereşti proiectate de cãtre beneficiar.

    Aceste Condiţii Speciale completeazã, clarificã, amendeazã sau instituie excepţii de aplicabilitate de la Condiţiile Generale de Contract. Prevederile clauzelor neschimbate de prezentele Condiţii Speciale sunt valabile în forma datã de Condiţiile Generale. În cazul unor neconcordanţe între Condiţiile Speciale şi Condiţiile Generale, primeazã prevederile Condiţiilor Speciale. Numerotarea clauzelor Condiţiilor Speciale nu este consecutivã, corespunde sau completeazã numerotarea clauzelor Condiţiilor Generale.

    Clauza 1 Prevederi generale
    Sub-clauza 1.1 Definiţii
    Sub-clauza 1.1.1.1 Contract
    Se şterge şi se înlocuieşte cu urmãtoarele:
    "Contract" înseamnã toate documentele enumerate la articolul 2 din Acordul Contractual, prevãzut în anexa nr. 2 la prezentele condiţii speciale.

    Sub-clauza 1.1.1.3 Scrisoarea de acceptare
    Se şterge şi se înlocuieşte cu urmãtoarele:
    "Scrisoarea de acceptare" reprezintã scrisoarea emisã şi semnatã de cãtre Beneficiar, în calitatea sa de autoritate contractantã prin care se comunicã decizia referitoare la rezultatul procedurii de atribuire a contractului de achiziţie publicã, respectiv acceptarea ofertei prezentate de antreprenor în calitatea sa de ofertant, inclusiv orice convenţii/note anexate, respectiv angajamente/acorduri semnate de cãtre şi între cele douã pãrţi.

    Sub-clauza 1.1.1.4 Scrisoarea de ofertã
    Se şterge şi se înlocuieşte cu urmãtoarele:
    "Scrisoarea de ofertã" reprezintã documentul intitulat Scrisoare (Formular) de ofertã, care a tost completat de Antreprenor în calitatea acestuia de ofertant în cadrul procedurii de atribuire a contractului de achiziţie publicã şi include oferta pentru Lucrãri, semnatã şi adresatã Beneficiarului.

    Sub-clauza 1.1.1.5 Specificaţii
    Se şterge şi se înlocuieşte cu urmãtoarele:
    "Specificaţi" înseamnã documentul intitulat Caietul de Sarcini, secţiune a documentaţiei de atribuire a contractului de achiziţie publicã, şi orice alte modificãri sau adãugiri la acest document. Acest document specificã destinaţia şi scopul lucrãrilor şi/sau ale proiectului şi/sau orice alte cerinţe şi criterii tehnice legate de acestea.

    Sub-clauza 1.1.3.1 Data de bazã
    Se completeazã definiţia cu urmãtoarele:
    "Datã de bazã este data de ................."

    Sub-clauza 1.1.3.5 Procesul Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor
    Se şterge sub-clauza 1.1.3.5 şi se înlocuieşte cu urmãtoarele:
    "Procesul Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor" înseamnã procesul verbal întocmit şi semnat în conformitate cu Legile în vigoare de cãtre comisia de recepţie numitã de cãtre Beneficiar, recomandând admiterea, cu sau fãrã obiecţii, amânarea sau respingerea recepţiei lucrãrilor a Sectorului sau a unei pãrţi de Lucrare (dupã caz) de cãtre Beneficiar, potrivit prevederilor Clauzei 10, în baza raportului emis de Inginer."

    Sub-clauza 1.1.3.7 - Perioadã de Notificare a Defecţiunilor
    Se şterge şi se înlocuieşte cu urmãtoarele:
    "Perioada de Notificare a Defecţiunilor" înseamnã perioada de garanţie acordatã de antreprenor lucrãrilor executate, în cadrul cãreia acesta are obligaţia de remediere a defecţiunilor apãrute la Lucrãri sau Sectoare de Lucrãri (dupã caz) potrivit prevederilor Sub-Clauzei 11.1 [Terminarea lucrãrilor Neexecutate şi Remedierea Defecţiunilor], aşa cum se menţioneazã în Anexa nr. 1 la prezentele condiţii intitulatã "Anexa la Ofertã" (cu toate prelungirile potrivit prevederilor Sub-Clauzei 11.3 [Prelungirea Perioadei de Notificare a defecţiunilor], calculatã de la data la care Lucrãrile sau Sectoarele de Lucrãri sunt terminate potrivit prevederilor Sub-Clauzei 10.1 [Recepţia lucrãrilor şi a Sectoarelor de Lucrãri].

    Sub-clauza 1.1.3.8 Procesul Verbal de Recepţie Finalã
    Se şterge sub-clauza 1.1.3.8 şi se înlocuieşte cu urmãtoarele:
    "Procesul Verbal de Recepţie Finalã" înseamnã procesul verbal întocmit şi semnat conform Legilor în vigoare de cãtre comisia de recepţie numitã de cãtre Beneficiar pentru efectuarea recepţiei finale, recomandând admiterea, cu sau farã obiecţii, amânarea sau respingerea recepţiei finale a Lucrãrilor, a Sectorului sau a unei pãrţi de Lucrare (dupã caz) de cãtre Beneficiar, potrivit prevederilor Sub-Clauzei 11.9, în baza raportului emis de Inginer.

    Sub-clauza 1.1.3.10 Certificatul de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor
    Se adaugã o nouã sub-clauzã 1.1.3.10:
    "Certificatul de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor" înseamnã certificatul emis de Inginer precizând data la care Lucrãrile sau Sectoarele au fost terminate în conformitate cu prevederile contractului, cu excepţia unor lucrãri minore rãmase neexecutate şi a defectelor care nu vor afecta semnificativ utilizarea lucrãrilor sau a Sectoarelor în scopul destinat (pânã când sau în timp ce aceste Lucrãri sunt finalizate şi defectele sunt remediate), potrivit prevederilor Clauzei 10.

    Sub-clauza 1.1.3.11 Certificatul de Recepţie Finalã
    Se adaugã o nouã sub-clauzã 1.1.3.11:
    "Certificatul de Recepţie Finalã" înseamnã certificatul emis de Inginer care precizeazã data la care Antreprenorul şi-a încheiat obligaţiile prevãzute în contract, potrivit prevederilor Sub-Clauzei 11.9.

    Sub-clauza 1.1.4.8 - Moneda localã
    Se şterge şi se înlocuieşte cu urmãtoarele:
    "Moneda Localã" înseamnã LEU.

    Sub-clauza 1.1.4.13 Preţul Unitar
    Se adaugã o nouã sub-clauzã 1.1.4.13:
    "Preţul Unitar" este preţul unei unitãţi cantitative din Lista de Cantitãţi excluzând TVA-ul.

    Sub-clauza 1.1.5.6 Sector
    Se şterge sub-clauza 1.1.5.6 şi se înlocuieşte cu urmãtoarele:
    "Sector" înseamnã o parte de lucrãri pe care Beneficiarul le poate determina la Data de începere a Lucrãrilor.

    Sub-clauza 1.1.5.9 Utilitãţi
    Se adaugã o nouã sub-clauzã 1.1.5.9, având urmãtoarea formulare:
    "Utilitãţi" se referã la instalaţii de suprafaţã, de subteran sau aeriene ce permit distribuţia de produse/servicii cum ar fi produse petroliere, gaze, apã, electricitate, canalizare, telefon etc. care pot fi în proprietate publicã sau privatã.

    Sub-clauza 1.1.6.2 - Ţara
    Se şterge sub-clauza 1.1.6.2 şi se înlocuieşte cu urmãtoarele:
    "Ţarã" înseamnã România.

    Sub-clauza 1.1.6.7 Şantier
    Se şterge sub-clauza 1.1.6.7 şi se înlocuieşte cu urmãtoarele:
    "Şantier" înseamnã locurile în care vor fi executate Lucrãrile Permanente şi unde se vor livra Echipamentele şi Materialele, şi oricare alte locuri prevãzute în Contract ca fiind parte componentã a Şantierului.
    Suprafeţele de teren necesare pentru Lucrãri Provizorii şi pentru organizarea de şantier a Antreprenorului vor fi considerate ca parte a Şantierului, însã obligaţia asigurãrii dreptului de acces la acestea şi plata oricãror costuri generate de utilizarea temporarã a acestor suprafeţe va fi responsabilitatea exclusivã a Antreprenorului.

    Sub-clauza 1.1.6.10 Jurnalul de Şantier
    Se adaugã o nouã sub-clauzã 1.1.6.10, având urmãtoarea formulare:
    "Jurnalul de Şantier" înseamnã jurnalul definit în Sub-Clauza 4.25 [Jurnalul de Şantier] şi pe care Antreprenorul îl întocmeşte în conformitate cu prevederile acelei Sub-Clauze.

    Sub-clauza 1.5 Prioritatea Documentelor
    Se şterge sub-clauza 1.5 şi se înlocuieşte cu urmãtoarele:
    "Documentele care alcãtuiesc Contractul trebuie considerate ca documente care se expliciteazã reciproc. În scopul interpretãrii, prioritatea documentelor va fi în conformitate cu ordinea de mai jos:
    a) Acordul Contractual;
    b) Scrisoarea de ofertã;
    c) Anexa la ofertã;
    d) Condiţiile speciale ale contractului;
    e) Condiţiile generale ale contractului;
    f) Specificaţiile;
    g) Planşele;
    h) Listele, şi
    i) orice alte documente care fac parte din Contract.
    În cazul în care, pe parcursul îndeplinirii contractului se constatã faptul cã anumite elemente ale propunerii tehnice sunt inferioare cerinţelor prevãzute în Caietul de sarcini, prevaleazã Caietul de sarcini.
    Actele adiţionale vor avea prioritatea documentelor pe care le modificã. În caz de ambiguitate, erori sau discrepanţe ale documentelor, Inginerul are autoritatea de a emite dispoziţiile pe care le considerã necesare pentru rezolvarea ambiguitãţii, erorii sau discrepanţelor. Antreprenorul nu va fi îndreptãţit la nicio extensie de timp sau platã, cost sau altã pretenţie atunci când Inginerul emite o clarificare."

    Sub-clauza 1.6 Acordul Contractual
    Se şterge sub-clauza 1.6 şi se înlocuieşte cu urmãtoarele:
    "Pãrţile vor încheia un Acord Contractual ce va avea conţinutul din formularul cuprins în documentaţia de atribuire."

    Sub-clauza. 1.7 Cesionarea.
    Se şterge sub-clauza 1.7 şi se înlocuieşte cu urmãtoarele:
    "Pãrţile au dreptul de a cesiona doar creanţele nãscute din contract, fiind interzisã cesionarea obligaţiilor nãscute în baza contractului."

    Sub-clauza 1.12 Informaţii Confidenţiale
    Se va completa cu urmãtoarele:
    "Antreprenorul va trata detaliile Contractului ca fiind private şi confidenţiale, exceptând situaţiile necesare pentru îndeplinirea obligaţiilor prevãzute de Legile în vigoare.
    Antreprenorul nu va publica, nu va permite publicarea şi nu va dezvãlui orice informaţii confidenţiale despre Lucrãri în nicio publicaţie comercialã sau tehnicã sau în altã parte, farã acordul prealabil în scris al Beneficiarului."

    Sub-clauza 1.13 Respectarea legilor
    Sub-clauza 1.13. b) se va completa cu urmãtoarele:
    "Cu excepţia autorizaţiei de construire ce va fi obţinutã de cãtre Beneficiar, autorizaţiile şi/sau permisele cerute de autoritãţile naţionale/locale competente vor fi obţinute de cãtre Antreprenor, pe cheltuialã proprie. Aceste permise includ, printre altele, autorizaţii pentru organizarea de şantier, devierile de trafic, permise rutiere, permise de rezidenţã şi de lucru, permise pentru comunicaţii radio, permise pentru relocarea utilitãţilor publice etc.
    În termen de 28 de zile de la primirea înştiinţãrii potrivit prevederilor Sub-Clauzei 8.1 [Începerea lucrãrilor], Antreprenorul va transmite Inginerului o planificare detaliatã a Lucrãrilor, împreunã cu o listã a tuturor permiselor necesare şi a termenelor pentru obţinerea acestora, în scopul executãrii în bune condiţii a lucrãrilor conform programului pregãtit şi actualizat potrivit prevederilor Sub-Clauzei 8.3 [Programul de execuţie]."

    Sub-clauza 1.14 Obligaţii Comune şi Individuale
    Sub-clauza se va completa cu urmãtoarele:
    "Liderul va fi autorizat de cãtre aceste persoane sã primeascã instrucţiuni şi sã recepţioneze plata pentru şi în numele fiecãreia şi tuturor persoanelor menţionate."

    Clauza 2. Beneficiarul
    Sub-clauza 2.1 Dreptul de Acces pe Şantier
    Se şterge sub-clauza 2.1 şi se înlocuieşte cu urmãtoarele:
    "În termen de 28 zile de la Data de începere a Lucrãrilor, Beneficiarul va acorda Antreprenorului dreptul de acces pe Şantier şi punerea în posesia acestuia. Beneficiarul are posibilitatea de a acorda Antreprenorului dreptul de acces în Şantier şi punerea în posesia acestuia şi etapizat, pe Sectoare, acesta având obligaţia sã execute Lucrãrile în conformitate cu aceastã etapizare şi cu respectarea termenelor contractuale stabilite.
    Dacã, potrivit prevederilor Contractului, Beneficiarului i se va solicita sã punã Antreprenorul în posesia unor fundaţii, structuri, echipamente sau cãi de acces, Beneficiarul va acţiona în acest sens la termenul şi în condiţiile prevãzute în Specificaţii. Beneficiarul poate retrage dreptul de acces sau de posesie pânã la prezentarea Garanţiei de Bunã Execuţie.
    Beneficiarul va acorda Antreprenorului dreptul de acces pe Şantier şi punerea în posesia acestuia astfel încât sã se realizeze lucrãrile ce fac obiectul prezentului Contract.
    Antreprenorul nu va formula nicio revendicare în legãturã cu împrejurarea cã punerea în posesie a Şantierului se va realiza etapizat, pe Sectoare, şi îşi va revizui corespunzãtor programul de execuţie astfel încât sã asigure finalizarea execuţiei fiecãrui Sector pânã la expirarea Duratei de Execuţie a Lucrãrilor.
    Antreprenorul va fi singurul responsabil pentru a-şi asigura orice drept de acces şi posesia pentru orice suprafaţã de teren suplimentarã faţã de locurile în care vor fi executate Lucrãrile Permanente. Aceste suprafeţe suplimentare cuprind locuri necesare pentru Lucrãrile Provizorii, drumuri de acces şi organizarea de şantier a Antreprenorului.
    Suprafeţele pentru Lucrãri Provizorii a cãror poziţionare este în afara zonei afectate de lucrãrile prezentului Acord Contractual trebuie asigurate de cãtre Antreprenor pe cheltuiala acestuia, dar trebuie considerate ca parte a Şantierului.
    Antreprenorul va permite desfãşurarea unui trafic fluent de vehicule şi persoane, în toate condiţiile climatice pentru public, pe toate drumurile asociate cu sau afectate de Contract şi de asemenea pentru proprietari sau locatari ai proprietãţilor învecinate, cât şi pentru proprietari de utilitãţi şi operatori/furnizori de servicii utilitare pe durata executãrii Lucrãrilor.
    Antreprenorul nu va putea dobândi niciun teren şi nici drepturi asupra unui teren pe care se vor efectua Lucrãrile Permanente în absenţa unui acord, obţinut în prealabil în scris, din partea Beneficiarului.
    Dreptul de proprietate asupra unui teren, împreunã cu orice alte drepturi privind un teren, teren dobândit de cãtre Antreprenor la alegerea sa şi care a fost inclus ulterior în Lucrãrile Permanente, se vor transfera Beneficiarului, la solicitarea acestuia, în mod gratuit şi degrevat de orice sarcini. Transferul unui astfel de teren se va efectua în conformitate cu legislaţia românã în vigoare. La finalizarea unui astfel de transfer, Beneficiarul îi va acorda Antreprenorului dreptul de acces la acest teren în conformitate cu dispoziţiile prezentei Sub-Clauze 2.1."

    Sub-clauza 2.5. Revendicãrile Beneficiarului
    Se şterge sub-clauza 2.5 şi se înlocuieşte cu urmãtoarele:
    "Dacã Beneficiarul se considerã îndreptãţit la o platã potrivit prevederilor unei clauze din aceste Condiţii sau în legãturã cu Contractul şi/sau la o prelungire a Perioadei de Notificare a Defecţiunilor, Beneficiarul sau Inginerul vor înştiinţa Antreprenorul şi îi vor prezenta acestuia detaliile necesare. În situaţia unor plãţi efectuate potrivit prevederilor Sub-Clauzei 4.19 [Electricitate, Apã şi Gaz], Sub-Clauzei 4.20 [Utilajele Beneficiarului şi Materiale Asigurate Gratuit] sau pentru alte servicii solicitate de Antreprenor, aceastã înştiinţare nu este necesarã.
    Înştiinţarea va fi transmisã de îndatã ce Beneficiarul are cunoştinţã despre evenimentul sau contextul care genereazã revendicarea, înştiinţarea cu privire la prelungirea Perioadei de Notificare a Defecţiunilor va fi transmisã înainte de expirarea acestei perioade.
    Detaliile prezentate trebuie sã specifice Clauza sau altã motivaţie a revendicãrii şi trebuie sã includã o justificare a sumei şi a prelungirii la care Beneficiarul se considerã îndreptãţit potrivit prevederilor Contractului. În continuare Inginerul va acţiona, în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 3.5 [Stabilirea Modului de Soluţionare], pentru a conveni sau a stabili (i) suma (dacã existã) pe care Beneficiarul este îndreptãţit sã o primeascã de la Antreprenor şi/sau (ii) prelungirea, (dacã e cazul) Perioadei de Notificare a Defecţiunilor în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 11.3 [Prelungirea Perioadei de Notificare a Defecţiunilor].
    Aceastã sumã poate fi dedusã din Preţul Contractului de Platã. Beneficiarul va fi îndreptãţit sã compenseze sau sã opereze o deducere dintr-o sumã confirmatã într-un Certificat de Platã, sau sã o revendice Antreprenorului numai în conformitate cu prevederile acestei Sub-Clauze.
    Sumele prevãzute în contract şi în "Anexa la ofertã", cu titlul de penalitãţi, datorate de Antreprenor Beneficiarului, vor fi calculate de Inginer şi aprobate de Beneficiar şi vor fi facturate separat Antreprenorului.
    În cazul în care Antreprenorul nu achitã sumele astfel facturate în termen de 28 de zile de la data comunicãrii facturii de cãtre Beneficiar Antreprenorului, Beneficiarul va fi îndreptãţit, fãrã nicio notificare prealabilã şi fãrã altã formalitate, sã suspende plata sumelor datorate Antreprenorului pentru lucrãrile executate, pânã la momentul achitãrii integrale a sumelor facturate, în conformitate cu prevederile prezentei clauze."

    Clauza 3. Inginerul
    Sub-clauza 3.1 Responsabilitãţile şi Autoritatea Inginerului
    Se şterge sub-clauza 3.1 şi se înlocuieşte cu urmãtoarele:
    "Beneficiarul va numi un Inginer care va îndeplini obligaţiile care îi revin potrivit prevederilor Contractului. Personalul Inginerului va include ingineri cu experienţã şi calificare corespunzãtoare şi alt personal de specialitate care sã aibã competenţa de a-şi îndeplini responsabilitãţile.
    Inginerul nu va avea autoritatea de a modifica Contractul.
    Inginerul poate sã exercite autoritatea atribuitã Inginerului conform prevederilor Contractului sau cea implicatã de executarea Contractului. Dacã pentru anumite atribuţii Inginerul trebuie sã obţinã aprobarea Beneficiarului înainte de a-şi exercita autoritatea, atribuţiile respective vor fi cele specificate în Condiţiile Speciale. Beneficiarul nu va impune alte constrângeri asupra autoritãţii Inginerului, cu excepţia celor stabilite cu Antreprenorul.
    În orice situaţie în care Inginerul îşi exercitã o autoritate specificã pentru care este necesarã aprobarea Beneficiarului, se va considera (în interesul Contractului) cã acordul Beneficiarului, a fost dat.
    Cu excepţia altor prevederi menţionate în aceste Condiţii:
    (a) Se va considera cã Inginerul acţioneazã în numele Beneficiarului de fiecare datã când îndeplineşte sarcini sau exercitã autoritatea atribuitã sau implicatã de Contract.
    (b) Inginerul nu are autoritatea de a absolvi nicio Parte de sarcinile, obligaţiile sau responsabilitãţile prevãzute în Contract; şi
    (c) Orice aprobare, verificare, certificat, consimţãmânt, examinare, inspecţie, instrucţie, notificare, propunere, cerere, test sau alte acţiuni similare întreprinse de Inginer (inclusiv absenţa obiecţiunilor) nu vor exonera Antreprenorul de nicio responsabilitate pe care o are potrivit prevederilor Contractului inclusiv responsabilitatea pentru erori, omisiuni, discrepanţe şi neconformitãţi.
    Înainte de a acţiona potrivit prevederilor urmãtoarelor Sub-Clauze ale prezentelor Condiţii, Inginerul va obţine de la Beneficiar aprobãrile specifice:
    a) Sub-Clauza 4.4: aprobarea expresã a Beneficiarului este necesarã înainte de confirmarea consimţãmântului prealabil al Inginerului pentru numirea oricãror Subantreprenori propuşi;
    b) Sub-Clauza 8.4: aprobarea expresã a Beneficiarului este necesarã înainte de stabilirea oricãrei prelungiri a Duratei de Execuţie;
    c) Sub-Clauza 8.8 [Suspendarea Lucrãrilor]: aprobarea expresã a Beneficiarului este necesarã înainte de suspendarea, parţialã sau integralã a executãrii Lucrãrilor;
    d) Sub-Clauza 10.1: aprobarea expresã a Beneficiarului este necesarã înainte de emiterea Certificatului de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor;
    e) Sub-Clauza 11.9: aprobarea expresã a Beneficiarului este necesarã înainte de emiterea Certificatului de Recepţie Finalã;
    f) Sub-Clauza 13.1: aprobarea expresã a Beneficiarului este necesarã înainte de dispunerea sau aprobarea oricãrei Modificãri care ar face ca Preţul Contractului sã depãşeascã Valoarea de Contract Acceptatã sau orice valoare de contract convenitã ulterior de Beneficiar şi Antreprenor în cadrul unor acte adiţionale la Contract;
    g) Sub-Clauza 13.1: aprobarea expresã a Beneficiarului este necesarã înainte de dispunerea sau aprobarea oricãrei omiteri a unor lucrãri.
    În pofida obligaţiilor specificate mai sus şi necesare pentru a obţine autorizarea/acordul, în condiţiile în care Inginerul considerã cã a survenit o situaţie de urgenţã care pune în pericol siguranţa/viaţa unei/unor persoane sau siguranţa lucrãrilor sau a proprietãţilor învecinate, acesta poate, fãrã a-l exonera pe Antreprenor de rãspunderea şi obligaţiile asumate prin Contract, sã îi solicite acestuia executarea oricãror lucrãri sau acţiuni considerate necesare, în opinia Inginerului, pentru a elimina sau reduce riscul respectiv. Inginerul va estima o suplimentare a Preţului Contractului, aferentã acestor instrucţiuni şi va înştiinţa imediat Beneficiarul despre aceasta."

    Sub-clauza 3.4 Înlocuirea Inginerului
    Se şterge sub-clauza 3.4 şi se înlocuieşte cu urmãtoarele:
    "Dacã Beneficiarul doreşte sã înlocuiascã Inginerul, acesta va transmite Antreprenorului, cu cel puţin 42 de zile înainte de data propusã pentru înlocuire, o înştiinţare cuprinzând numele, adresa şi experienţa relevantã a celui care este potenţialul înlocuitor al Inginerului."

    Sub-clauza 3.6 Întâlnirile de Management
    Se adaugã o nouã sub-clauzã 3.6. având urmãtoarea formulare:
    "Beneficiarul, Inginerul sau Reprezentantul Antreprenorului pot conveni sau pot solicita reciproc sã participe la o întâlnire de management în scopul revizuirii pregãtirilor pentru lucrãrile viitoare. Asemenea întâlniri vor avea loc lunar sau ori de câte ori este nevoie. Inginerul are obligaţia de a notifica partenerilor (Beneficiar şi Antreprenor) cu 5 zile anterior, privind organizarea întâlnirilor menţionate. Inginerul va furniza participanţilor la întâlnire copii ale agendei şi ale documentelor relevante pentru subiectele ce urmeazã a fi discutate. Inginerul va redacta procesul-verbal pentru fiecare întâlnire şi îl va transmite în copie fiecãrui participant în douã zile lucrãtoare dupã întâlnire, precum şi la Beneficiar, la adresa şi datele de contact comunicate de cãtre acesta. Menţiunile din procesul-verbal cu privire la responsabilitãţile pentru orice activitãţi ce vor fi întreprinse vor fi conforme cu prevederile Contractului.
    Prin aceste procese-verbale, chiar dacã sunt semnate de cãtre Pãrţi, nu pot fi modificate prevederile Contractului.
    În înregistrãrile fãcute, responsabilitãţile pentru orice acţiuni ce vor fi întreprinse vor fi conforme cu prevederile Contractului. Se precizeazã faptul cã prin aceste înregistrãri, chiar dacã sunt semnate de cãtre Pãrţi, nu poate fi modificat Contractul.
    Ordinea de zi a acestor întâlniri va cuprinde revizuirea progresului obţinut, revizuirea planurilor şi echipamentelor pentru activitãţile viitoare, situaţia personalului, tehnologia, siguranţa, echipamentele, aprovizionarea cu materiale, plãţile, dificultãţile curente şi anticipate, coordonarea cu alţi Antreprenori, reclamaţii pentru cheltuieli suplimentare, şi alte probleme obiective. Data şi locul de desfãşurare a acestor întâlniri vor fi stabilite de comun acord, luând în considerare subiectele puse în discuţie."

    Clauza 4 - Antreprenorul
    Sub-clauza 4.1 Obligaţiile generale ale Antreprenorului
    La sfârşitul Sub-Clauzei 4.1 se adaugã urmãtoarele:
    "(e) Antreprenorul va transmite Inginerului toate documentele necesare pentru întocmirea cãrţii tehnice, conform legislaţiei în vigoare, pânã la efectuarea recepţiei finale şi înainte de emiterea certificatului de recepţie finalã.
    Orice proiect (proiectul de detalii de execuţie) realizat de cãtre Antreprenor va fi coordonat cu proiectele existente puse la dispoziţia antreprenorului de cãtre Beneficiar.
    Proiectarea executatã de cãtre Antreprenor va forma un proiect tehnic coerent împreunã cu Specificaţiile şi Planşele furnizate în Contract de cãtre Beneficiar. În cazul în care proiectul Antreprenorului propune modificãri substanţiale proiectului Beneficiarului (incluzând dar nefiind limitat la schimbarea soluţiilor tehnice, cu respectarea strictã a condiţiilor prevãzute prin legislaţia în domeniul achiziţiilor publice), se considerã cã aceste propuneri au fost fãcute de cãtre Antreprenor potrivit prevederilor Sub-Clauzei 13.2 [Optimizarea proiectului].
    Referitor la elaborarea de cãtre antreprenor a detaliilor de execuţie, acesta are urmãtoarele obligaţii:
    ● de a solicita şi obţine aprobarea Inginerului pentru verificatori de proiect (nume şi calificãri);
    ● de a elabora proiectul de detalii de execuţie în perioada prevãzutã prin graficul de îndeplinire a contractului şi de a-l transmite spre verificare şi avizare Inginerului;
    Orice aprobare sau consimţãmânt precum şi orice verificare, potrivit prevederilor acestei Sub-Clauze sau altfel, nu va elibera Antreprenorul de nici o obligaţie sau responsabilitate."

    Sub-clauza 4.2 Garanţia de Bunã Execuţie
    Se şterge sub-clauza 4.2 şi se înlocuieşte cu urmãtoarele:
    "4.2.1. (1) Antreprenorul se obligã sã constituie garanţia bancarã de bunã execuţie a contractului în cuantum de ..............., reprezentând maxim 10 % din valoarea contractului fãrã TVA, în termen de maximum 15 (cincisprezece zile de la semnarea contractulu).
    (2) (i) Garanţia de bunã execuţie a contractului se constituie printr-un instrument de garantare, emis în condiţiile legii de o societate bancarã sau de o societate de asigurãri.
    (ii) Dacã pãrţile convin, garanţia de bunã execuţie se poate constitui şi prin reţineri succesive din sumele datorate pentru facturi parţiale. În acest caz, Antreprenorul are obligaţia de a deschide la unitatea Trezoreriei Statului din cadrul organului fiscal competent în administrarea acestuia, un cont de disponibil distinct la dispoziţia Beneficiarului. Suma iniţialã care se depune de cãtre Antreprenor în contul de disponibil astfel deschis nu trebuie sã fie mai micã de 0,5% din preţul contractului. Pe parcursul îndeplinirii contractului, Beneficiarul urmeazã sã alimenteze acest cont la disponibil prin reţineri succesive din sumele datorate şi cuvenite Antreprenorului, pânã la concurenţa sumei stabilite drept garanţie de bunã execuţie. Beneficiarul va înştiinţa Antreprenorul despre vãrsãmântul efectuat, precum şi despre destinaţia acestuia. Din contul de disponibil deschis la Trezoreria Statului pe numele Antreprenorului pot fi fãcute plãţi atât de cãtre antreprenor, cu avizul scris al beneficiarului care se prezintã unitãţii Trezoreriei Statului, cât şi de cãtre unitatea Trezoreriei Statului la solicitarea scrisã a Beneficiarului în favoarea cãruia este constituitã garanţia de bunã execuţie, în situaţia prevãzutã la art. 4.2.3.(1).
    (3) Instrumentul de garantare bancarã va cuprinde în mod obligatoriu urmãtoarele:
    ● pãrţile contractante;
    ● garanţia de bunã execuţie a asocierilor va specifica numele Antreprenorului (asocierea).
    ● obligaţia bãncii/societãţii de asigurãri de a plãti în favoarea beneficiarului, orice sumã cerutã de acesta, la prima sa cerere, însoţitã de o declaraţie cu privire la neîndeplinirea obligaţiilor ce-i revin antreprenorului, eventualele plãţi urmând a se face în termenul menţionat în cerere, fãrã îndeplinirea nici unei alte formalitãţi suplimentare din partea beneficiarului sau a antreprenorului;
    ● perioada de valabilitate a instrumentului de garantare va fi pânã la data de ..........
    (4) Perioada pentru care se constituie garanţia de bunã execuţie trebuie sã acopere întreaga duratã de valabilitate a contractului, cuprinzând obligatoriu perioada de execuţie şi finalizare a lucrãrilor de cãtre antreprenor şi perioada de notificare a defecţiunilor, respectiv perioada de garanţie acordatã de antreprenor lucrãrilor executate.
    (5) Dacã termenii Garanţiei de Bunã Execuţie specificã data de expirare a acesteia, iar Antreprenorul nu este îndreptãţit sã obţinã Certificatul de Recepţie Finalã cu 28 de zile înainte de data de expirare a garanţiei, Antreprenorul va prelungi valabilitatea Garanţiei de Bunã Execuţie pânã când Lucrãrile vor fi terminate şi toate defecţiunile remediate.
    (6) Orice modificare convenitã de pãrţile contractante privind preţul şi/sau durata contractului atrage dupã sine obligaţia antreprenorului de actualizare a garanţiei bancare de bunã execuţie, în termen de maxim 15 zile de la data producerii modificãrii.
    4.2.2 Beneficiarul se obligã sã elibereze garanţia pentru participare şi sã emitã ordinul de începere a contractului numai dupã ce antreprenorul a fãcut dovada constituirii garanţiei de bunã execuţie.
    4.2.3.(1) Beneficiarul are dreptul de a emite pretenţii asupra garanţiei de bunã execuţie, în limita prejudiciului creat, dacã antreprenorul nu îşi executã, executã cu întârziere sau executã necorespunzãtor obligaţiile asumate prin prezentul contract. Anterior emiterii unei pretenţii asupra garanţiei de bunã execuţie, beneficiarul are obligaţia de a notifica acest lucru antreprenorului, precizând totodatã obligaţiile care nu au fost respectate.
    Beneficiarul are dreptul de a emite pretenţii asupra garanţiei de bunã execuţie, în limita prejudiciului creat, în eventualitatea în care:
    (a) Antreprenorul nu reuşeşte sã prelungeascã valabilitatea Garanţiei de Bunã Execuţie, aşa cum este descris în paragraful 4.2.1. (5), situaţie în care Beneficiarul poate revendica întreaga valoare a Garanţiei de Bunã Execuţie;
    (b) Antreprenorul nu plãteşte Beneficiarului, în termen de 42 de zile, o sumã datoratã, convenitã de cãtre Antreprenor sau stabilitã potrivit prevederilor Sub-Clauzei 2.5 [Revendicãrile Beneficiarului] sau Clauzei 20 [Revendicãri, Dispute şi Arbitraj];
    (c) Antreprenorul nu reuşeşte sã remedieze o defecţiune în termen de 40 de zile de la primirea solicitãrii Beneficiarului privind remedierea defecţiunii, sau
    (d) se creeazã circumstanţe care sã îndreptãţeascã Beneficiarul sã rezilieze contractul potrivit prevederilor Sub-Clauzei 15.2 [Rezilierea Contractului de cãtre Beneficiar], indiferent dacã s-a trimis sau nu înştiinţarea de reziliere.
    Beneficiarul va despãgubi Antreprenorul şi nu îl va considera vinovat pentru daunele, pierderile şi cheltuielile (inclusiv taxe legale şi cheltuieli) care rezultã dintr-o revendicare privind executarea Garanţiei de Bunã Execuţie, în mãsura în care Beneficiarul nu era îndreptãţit la revendicare.
    4.2.4 (1) Beneficiarul are obligaţia de a elibera/restitui garanţia de bunã execuţie, dacã nu a ridicat pânã la acea datã pretenţii asupra ei, astfel:
    ● - 70% din valoarea garanţiei, în termen de 14 zile de la data admiterii de cãtre Beneficiar a recepţiei la terminarea lucrãrilor, dacã nu sunt înscrise remedieri şi completãri de efectuat în sarcina Antreprenorului, iar riscul pentru vicii ascunse este minim; eliberarea/restituirea garanţiei se face pe baza notificãrii beneficiarului cãtre agentul bancar la care s-a constituit garanţia.
    ● - restul de 30% din valoarea garanţiei, în termen de 14 zile de la expirarea duratei de garantare a lucrãrilor executate, pe baza data admiterii de cãtre Beneficiar a recepţiei finale."

    Sub-clauza 4.3 Reprezentantul Antreprenorului
    La sfârşitul Sub-Clauzei 4.3 se adaugã urmãtoarele:
    "În cazul în care Reprezentantul Antreprenorului, sau aceste persoane, nu cunosc bine limba de comunicare definitã în Sub-Clauza 1.4. [Legea şi Limba], atunci Antreprenorul va pune la dispoziţie un interpret competent pe toatã durata programului de lucru, fãrã ca aceasta sã presupunã obligaţii materiale suplimentare din partea Beneficiarului.
    Reprezentantul Antreprenorului va participa, alãturi de Inginer, la întâlnirile de management având drept subiect analizarea stadiului lucrãrilor şi aranjamentele pentru activitãţi viitoare.
    Reprezentantul Antreprenorului va prezenta un raport periodic privind stadiul lucrãrilor, raport elaborat în conformitate cu Sub-Clauza 4.21 [Rapoarte privind Evoluţia Execuţiei Lucrãrilor] în cursul întâlnirii periodice având drept subiect stadiul lucrãrilor."

    Sub-clauza 4.4 Subantreprenorii
    Se şterge sub-clauza 4.4 şi se înlocuieşte cu urmãtoarele:
    "Antreprenorul nu va subcontracta în totalitate Lucrãrile.
    În cazul în care pãrţi din Lucrãri urmeazã sã se îndeplineascã de unul sau mai mulţi Subantreprenori, la semnarea Acordului Contractual, Antreprenorul va furniza Beneficiarului contractele încheiate de Antreprenor cu Subantreprenorii numiţi în Ofertã.
    Antreprenorul nu va avea dreptul de a înlocui pe niciunul din Subantreprenorii numiţi în Ofertã, sau pe cei numiţi ulterior pentru care a fost obţinut consimţãmântul Inginerului, fãrã acceptul prealabil al Inginerului.
    Antreprenorul va fi responsabil pentru acţiunile sau erorile Subantreprenorilor, ale agenţilor sau angajaţilor sãi, ca şi cum acestea ar fi acţiunile sau erorile Antreprenorului.
    Cu excepţia altor prevederi ale Condiţiilor Speciale:
    (a) Antreprenorului nu i se va cere sã obţinã aprobarea pentru furnizorii de Materiale sau pentru subcontractare când Subantreprenorul este numit în Contract;
    (b) pentru numirea Subantreprenorilor propuşi dupã semnarea Contractului va fi obţinut consimţãmântul prealabil al Inginerului; acest consimţãmânt se va baza pe evaluarea Subantreprenorului propus şi anume a experienţei sale generale, a capacitãţii tehnice şi financiare. Numirea Subantreprenorului va fi efectivã şi îşi va produce efectele numai dupã transmiterea cãtre Beneficiar de cãtre Antreprenor a unei copii a contractului de subantreprizã. Contractul de subantreprizã trebuie sa conţinã obligatoriu o clauzã prin care Antreprenorul se obligã sã plãteascã Subantreprenorului un avans cu respectarea condiţiilor aferente avansului plãtit de cãtre Beneficiar Antreprenorului. Subantreprenorii propuşi şi aprobaţi vor fi notificaţi de cãtre Beneficiar cu privire la prevederile Sub-Clauzei 14.3.
    (c) Antreprenorul va transmite Inginerului înştiinţãri cu cel puţin de 28 de zile înainte de termenele la care Subantreprenorul intenţioneazã sã înceapã lucrãrile, precum şi datele efective de începere a lucrãrilor pe Şantier;

    Sub-clauza 4.5 Transferul Obligaţiilor Subantreprenorului
    Se şterge sub-clauza 4.5.

    Sub-clauza 4.6 Colaborarea
    Se şterge sub-clauza 4.6 şi se înlocuieşte cu urmãtoarele:
    "4.6.1. Antreprenorul va crea, în conformitate cu prevederile Contractului sau cu instrucţiunile Inginerului, pe propria sa cheltuialã, condiţii corespunzãtoare desfãşurãrii activitãţii pentru:
    (a) Personalul Beneficiarului
    (b) alţi antreprenori angajaţi de Beneficiar, şi
    (c) personalul autoritãţilor publice legal constituite,
    care pot fi angajaţi pentru execuţia, pe sau în zona Şantierului, unor lucrãri care nu sunt cuprinse în Contract.
    4.6.2. Serviciile pentru acest personal şi alţi antreprenori pot include folosirea Utilajelor Antreprenorului, a lucrãrilor Provizorii sau a acceselor amenajate pentru care este responsabil Antreprenorul.
    4.6.3. Antreprenorul va fi responsabil pentru propriile activitãţi de execuţie pe Şantier şi va coordona propriile sale activitãţi cu cele ale altor antreprenori în condiţiile (dacã existã) prevãzute în Specificaţii sau, dacã este cazul cu personalul precizat la sub-clauza 4.6.1 (a), (b), (c).
    4.6.4. Dacã, potrivit prevederilor Contractului, Beneficiarului i se solicitã sã acorde Antreprenorului dreptul de utilizare a unor fundaţii, structuri, echipamente sau cãi de acces în conformitate cu Documentele Antreprenorului, Antreprenorul va transmite Inginerului documentele necesare, la termenele şi în condiţiile prevãzute în Specificaţii."

    Sub-clauza 4.7 Trasarea Lucrãrilor
    Se şterge Sub-cluza 4.7 şi se înlocuieşte cu urmãtoarele:
    "Antreprenorul va trasa Lucrãrile în funcţie de reperii originali, coordonatele şi cotele de referinţã specificate în Contract sau notificate de cãtre Inginer. Antreprenorul va avea responsabilitatea de a amplasa corect toate pãrţile de Lucrãri şi de a rectifica orice eroare de amplasament, cotã, dimensiune sau traseu ale Lucrãrilor."

    Sub-clauza 4.12 Condiţii Fizice imprevizibile
    Punctul (b) se completeazã şi avea urmãtoarea formulare:
    "plata costurilor suplimentare, care vor fi incluse în preţul contractului în baza unui angajament legal suplimentar care se va încheia urmare organizãrii şi finalizãrii unei proceduri de achiziţie cu respectarea prevederilor legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice".

    Sub-clauza 4.17 Utilajele Antreprenorului
    La sfârşitul Sub-clauzei 4.17 se adaugã urmãtoarele:
    "Pentru executarea lucrãrilor Antreprenorul va folosi Utilaje cel puţin de aceeaşi calitate şi capacitate cu Utilajele propuse în Ofertã şi listate în Contract."

    Sub-clauza 4.18 Protecţia mediului
    La sfârşitul Sub-clauzei 4.18 se adaugã urmãtoarele:
    "În cazul în care Antreprenorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile ce îi revin potrivit prevederilor prezentei Sub-Clauze, Beneficiarul este îndreptãţit sã primeascã din partea Antreprenorului, cu condiţia respectãrii prevederilor Sub-Clauzei 2.5, plata costului mãsurilor de remediere şi acoperirii pagubelor"

    Sub-clauza 4.21 Rapoarte privind Evoluţia Execuţiei Lucrãrilor
    Sub-clauza se va completa/modifica, urmând a avea urmãtoarea formulare:
    "Cu excepţia altor prevederi ale Condiţiilor Speciale, rapoartele lunare privind evoluţia execuţiei lucrãrilor vor fi elaborate de cãtre Antreprenor şi transmise Inginerului în douã exemplare. Primul raport va acoperi perioada pânã la sfârşitul primei luni calendaristice consecutive Datei de începere. Restul rapoartelor vor fi prezentate în fiecare lunã, în termen de 7 zile dupã ultima zi a perioadei cuprinsã în raport.
    Raportarea va continua pânã la terminarea de cãtre Antreprenor a tuturor lucrãrilor rãmase la data de terminare specificatã în Certificatul de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor.
    Fiecare raport va include:
    (a) grafice şi descrieri detaliate ale evoluţiei înregistrate, incluzând fiecare etapã de proiectare (dacã e cazul), Documentele Antreprenorului, achiziţii, fabricaţie, livrãri pe Şantier, construcţie, montaj şi efectuarea testelor incluzând în raportare fiecare Subantreprenor nominalizat (dupã cum se specificã în Clauza 5 [Subantreprenori Nominalizaţi]);
    (b) fotografii care sã reprezinte stadiul fabricaţiei şi evoluţia lucrãrilor pe Şantier;
    (c) pentru producerea fiecãrui subansamblu principal al Echipamentelor şi pentru Materiale, se vor prezenta: numele producãtorului, locul de asamblare, procentul de realizare, datele planificate şi cele realizate pentru:
    (i) începerea asamblãrii;
    (ii) inspecţiile fãcute de Antreprenor;
    (iii) testele, şi
    (iv) transportul şi sosirea pe Şantier;
    (d) detaliile prezentate în Sub-Clauza 6.10 [Raportãri privind Personalul şi Utilajele Antreprenorului];
    (e) copii ale documentelor de asigurare a calitãţii, rezultatele testelor şi certificatele de calitate pentru Materiale;
    (f) lista înştiinţãrilor transmise potrivit prevederilor Sub-Clauzei 2.5 [Revendicãrile Beneficiarului] şi celor transmise potrivit prevederilor Sub-Clauzei 20.1 [Revendicãrile Antreprenorului];
    (g) statistici referitoare la securitatea muncii, inclusiv detalii asupra oricãror incidente neprevãzute şi activitãţi în legãturã cu aspectele de mediu şi relaţiile publice; şi
    (h) comparaţii între evoluţia realã a lucrãrilor şi cea planificatã, prezentând detalii referitoare la orice evenimente sau circumstanţe care pot periclita terminarea lucrãrilor conform prevederilor Contractului şi mãsurile care se adoptã (sau care trebuie adoptate) pentru evitarea întârzierilor.
    (i) o previziune a fluxului de numerar pe baza programului lucrãrilor remis în conformitate cu Sub-Clauza 8.3 [Programul de Execuţie], specificând estimarea, de cãtre Antreprenor, a tuturor solicitãrilor de platã ulterioare.
    În condiţiile în care Antreprenorul nu va remite rapoartele privind stadiul lucrãrilor la termenul stabilit în Contract, nu le va remite în forma indicatã, sau nu va remite Inginerului un raport complet şi corespunzãtor privind stadiul lucrãrilor, se va aplica o sancţiune echivalentã cu cea specificatã în "Anexa la Ofertã" începând cu data la care documentele respective ar fi trebuit remise şi pânã la data la care este remis un raport satisfãcãtor/corespunzãtor privind stadiul lucrãrilor."

    Sub-clauza 4.22 Securitatea Şantierului
    La sfârşitul acestei Sub-clauze se adaugã urmãtoarele:
    "Pentru aceastã Sub-Clauzã, utilizatorii drumului şi proprietarii riverani nu vor fi consideraţi ca fiind persoane neautorizate atunci când folosesc drumul sau când vor sã treacã pe proprietãţile riverane. Astfel de folosinţã şi acces trebuie reglementate ca parte din sistemul Antreprenorului de management al traficului.
    În 21 de zile de la Data de începere a Lucrãrilor, Antreprenorul va transmite Inginerului planul de management al traficului spre aprobare.
    Planul de management al traficului va indica mãsurile care vor fi implementate pentru gestionarea în condiţii de siguranţã a traficului în timpul execuţiei Lucrãrilor. Un astfel de plan trebuie sã descrie, sub forma unor schite însoţite de detalii descriptive, înşiruirea elementelor de semnalizare, devierile, iluminarea, împrejmuirea, etc., care trebuie aplicate pe fiecare secţiune, pentru asigurarea tuturor condiţiilor de siguranţã potrivit reglementãrilor în vigoare.
    Planul de Management al Traficului va fi aprobat de Inginer înaintea începerii lucrãrilor efective. Aprobarea va fi acordatã doar dupã obţinerea aprobãrii de la Poliţia Rutierã şi de la serviciile specializate ale Beneficiarului.
    În cazul nerespectãrii de cãtre Antreprenor a obligaţiei de a asigura implementarea şi menţinerea unui astfel de Sistem de Management al Traficului, aşa cum a fost aprobat de Inginer, pe orice secţiune a Lucrãrilor, Beneficiarul are dreptul, în baza Sub-Clauzei 2.5, sã solicite despãgubiri din partea Antreprenorului, în valoare de 10.000 Euro, echivalent în LEI, pentru fiecare caz sau orice sumã mai mare, în funcţie de pagube."

    Sub-clauza 4.23 Activitãţile Antreprenorului pe Şantier
    Sub-clauza se va completa/modifica, urmând a avea urmãtoarea formulare:
    "Antreprenorul va restrânge aria de desfãşurare a activitãţii numai în limitele Şantierului şi în alte zone auxiliare care pot fi obţinute de cãtre Antreprenor şi acceptate de cãtre Inginer ca zone de lucrãri. Antreprenorul va lua toate mãsurile necesare pentru a pãstra Utilajele Antreprenorului şi Personalul propriu în limitele Şantierului şi ale zonelor auxiliare pentru a nu afecta terenurile adiacente.
    Pe parcursul executãrii Lucrãrilor, Antreprenorul va pãstra Şantierul degajat de obstacole inutile şi va depozita sau îndepãrta orice Utilaj propriu sau exces de materiale. Antreprenorul va curãţa şi înlãtura de pe Şantier orice moloz, resturi şi Lucrãrile Provizorii care nu mai sunt necesare.
    Dupã emiterea Certificatului de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor, Antreprenorul va curãţa şi îndepãrta, de pe acea parte a Şantierului şi a lucrãrilor la care se referã Certificatul de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor, toate Utilajele Antreprenorului, excesele de materiale, molozul, gunoaiele şi Lucrãrile Provizorii. Antreprenorul va lãsa partea respectivã a Şantierului şi Lucrãrile curate şi în siguranţã. Pe parcursul Perioadei de Notificare a Defecţiunilor, Antreprenorul poate pãstra pe Şantier Bunurile care îi sunt necesare pentru îndeplinirea obligaţiilor prevãzute în Contract.
    În condiţiile în care Antreprenorul nu va respecta dispoziţiile prezentei Sub-Clauze sau pe cele privind curãţenia pe şantier, specificate în Solicitãrile Beneficiarului, se va aplica o sancţiune echivalentã cu cea indicatã în "Anexa la Ofertã" începând cu şapte zile dupã data la care Inginerul a transmis notificarea solicitând luarea de mãsuri de asigurare a curãţeniei pe şantier şi pânã la data la care respectivele obligaţii sunt îndeplinite de cãtre Antreprenor."

    Sub-clauza 4.24 Vestigii/Muniţii
    Sub-clauza se va completa/modifica, urmând a avea urmãtoarea formulare:
    "Înainte de începerea oricãror Lucrãri, Antreprenorul, pe propria cheltuialã şi propriul risc, va efectua o inspecţie completã a şantierului şi a oricãror suprafeţe pe care se vor executa Lucrãri sau se intenţioneazã sã se execute, cu scopul de a identifica orice suprafeţe în care este posibil sã fie gãsite fosile, monede, muniţii, articole de valoare sau antichitãţi, structuri sau alte rãmãşiţe sau articole de interes geologic sau arheologic. O copie a rezultatului acestei inspecţii va fi transmisã Inginerului înainte de începerea oricãror lucrãri.
    Toate fosilele, monedele, muniţiile, articolele de valoare sau antichitãţile, împreunã cu construcţiile şi alte rãmãşiţe sau elemente de interes arheologic sau geologic descoperite pe Şantier vor fi încredinţate în grija şi sub autoritatea Beneficiarului. Antreprenorul va lua toate mãsurile necesare pentru a opri Personalul Antreprenorului sau alte persoane de la înlãturarea sau deteriorarea acestor descoperiri.
    În conformitate cu legislaţia românã în vigoare, orice obiecte gãsite devin automat proprietatea Statului Român. Antreprenorul va preda orice astfel de obiecte autoritãţilor române.
    Dupã descoperirea unor astfel de obiecte, Antreprenorul va transmite cu promptitudine o înştiinţare Inginerului, care va emite instrucţiuni pentru modul de soluţionare.
    Antreprenorul va face toate demersurile legale pentru a asigura efectuarea urmãtoarelor operaţiuni: toate investigaţiile necesare privind situri arheologice; elaborarea de rapoarte speciale; obţinerea licenţelor, autorizaţiilor, certificatelor de proiectare etc; supravegherea lucrãrilor de construcţii efectuate în interiorul siturilor arheologice."

    Sub-clauza 4.25 Jurnalul de Şantier
    Se adaugã o nouã sub-clauzã 4.25 având urmãtoarea formulare:
    "Antreprenorul trebuie sã menţinã un jurnal al lucrãrilor la zi, numit Jurnal de Şantier, în formatul agreat de Inginer. Jurnalul de Şantier trebuie ţinut pe Şantier şi Antreprenorul trebuie sã înregistreze zilnic cel puţin urmãtoarele informaţii:
    1. Condiţiile atmosferice, pauzele de muncã din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, numãrul de ore lucrate, numãrul şi calificarea personalului muncitor de pe şantier, materialele achiziţionate, materialele încorporate în lucrãri, echipamentele defecte sau ieşite din uz, testele complete, mostrele trimise, evenimentele neprevãzute, precum şi instrucţiunile verbale date Antreprenorului;
    2. Anexele cu informaţii detaliate privind toate elementele care sunt verificate pe Şantier şi utilizate pentru calcularea plãţilor cãtre Antreprenor, cum ar fi Lucrãrile finalizate, cantitãţile reale, materialele acceptate pentru încorporarea în Lucrãri. Aceste anexe sunt parte a Jurnalului de Şantier, dar pot fi semnate, dacã e necesar, ca documente separate;
    3. Lista diferitelor obstacole sau alte dificultãţi întâmpinate de Antreprenor în timpul execuţiei lucrãrilor din ziua respectivã.
    Înregistrãrile în Jurnalul de Şantier sunt semnate de cãtre Antreprenor la momentul înregistrãrii şi contrasemnate de Inginer în maxim 3 zile de la data înregistrãrii. Antreprenorul este responsabil de asigurarea unui back-up adecvat al acestor informaţii.
    În cazul în care Inginerul noteazã în Jurnalul de Şantier dezacordul sãu asupra unei înregistrãri în Jurnalul de Şantier, Antreprenorul trebuie sã comunice în scris Inginerului comentariile sale în termen de 14 zile de la data la care Inginerul a notat dezacordul sau în Jurnalul de Şantier.
    O copie a Jurnalului de Şantier pentru fiecare lunã în cauzã va fi inclusã în Raportul privind Evoluţia Execuţiei lucrãrilor întocmit conform Sub-Clauzei 4.21. Antreprenorul va semna şi va ştampila în conformitate cu originalul fiecare paginã a acestei copii.

    Sub-clauza 4.26 Proiectarea de cãtre Antreprenor
    Se adaugã o nouã sub-clauzã 4.26 având urmãtoarea formulare:
    "Planşele, Specificaţiile şi documentele de proiectare existente sunt considerate a fi suficiente pentru execuţia lucrãrilor de cãtre Antreprenor.
    În cazul în care pe durata execuţiei lucrãrilor este necesarã revizuirea Planşelor, Specificaţiilor şi documentelor de proiectare existente sau elaborarea unor elemente de proiectare, incluzând efectuarea de investigaţii, studii şi altele asemenea, precum şi elaborarea de planşe sau furnizarea de detalii suplimentare, inclusiv proiectarea lucrãrilor de relocare/protejare a utilitãţilor, Antreprenorul va realiza suprapunerea tuturor proiectelor de utilitãţi peste proiectul de Execuţie şi va identifica eventualele conflicte sau eventualele suprafeţe de teren suplimentare necesare pentru lucrãrile de relocare/protecţie a utilitãţilor. Antreprenorul va fi responsabil pentru elaborarea acestora astfel încât sã poatã finaliza corespunzãtor execuţia lucrãrilor (inclusiv cele care devin necesare ca urmare a emiterii unei Modificãri dispuse sau aprobate în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 13.1), în conformitate cu legislaţia, standardele şi reglementãrile tehnice în vigoare.
    Proiectarea şi planşele elaborate de cãtre Antreprenor vor alcãtui o documentaţie de execuţie coerentã împreunã cu proiectul furnizat de cãtre Beneficiar.
    Cu excepţia proiectãrii elaborate de cãtre Antreprenor ca urmare a unei modificãri dispuse sau aprobate în conformitate cu prevederile sub-clauzei 13.1, orice proiect elaborat de cãtre antreprenor care ar aduce modificãri substanţiale la proiectul existent, inclusiv modificãri ale soluţiilor tehnice, va fi considerat ca o propunere a antreprenorului transmisã în conformitate cu prevederile sub-clauzei 13.2.
    Pe durata implementãrii Contractului, Antreprenorul va îndeplini obligaţiile de proiectare la timp astfel încât sã finalizeze execuţia lucrãrilor corespunzãtor programului de execuţie ţinând cont de orice perioadã de timp necesarã pentru analiza de cãtre Inginer şi obţinerea oricãror aprobãri, avize, autorizaţii şi alte asemenea. Antreprenorul va obţine, pe cheltuiala sa, toate aprobãrile necesare şi va asigura inclusiv verificarea tehnicã de specialitate pentru planşele şi documentele de proiectare elaborate, conform legislaţiei în vigoare.
    În scopul analizãrii, Antreprenorul va transmite Inginerului documentele de proiectare întocmite în conformitate cu prezenta sub-clauzã însoţite de avizele necesare, verificate şi vizate de cãtre verificatorii autorizaţi.
    Fiecare perioadã de analizã de cãtre Inginer nu va depãşi 28 de zile calculate de la data primirii documentelor de proiectare de la Antreprenor.
    Inginerul va putea în perioada de analizã sã înştiinţeze Antreprenorul dacã un document prezentat de acesta nu corespunde prevederilor contractului. Dacã un document al Antreprenorului este necorespunzãtor, acesta va fi corectat de cãtre acesta pe cheltuiala sa, revizuit şi retransmis în conformitate cu prevederile prezentei sub-clauze.
În cazul în care Inginerul va constata cã pentru realizarea lucrãrilor aferente documentelor de proiectare este necesarã obţinerea avizului comitetului tehnico-economic al Beneficiarului şi/sau modificarea/completarea/extinderea sau obţinerea unei noi autorizaţii de construire acesta va înştiinţa Antreprenorul cât şi Beneficiarul şi va instructa Antreprenorul în vederea obţinerii avizului şi/sau autorizaţiei necesare.
    În acest caz Antreprenorul va face toate demersurile necesare în vederea obţinerii avizului comitetului tehnico-economic al Beneficiarului şi/sau va înştiinţa emitentul Autorizaţiei de Construire, va completa documentaţia tehnicã de autorizare cu elementele necesare şi va obţine în numele Beneficiarului orice modificare/completare/extindere sau nouã Autorizaţie de Construire, astfel încât execuţia lucrãrilor sã se poatã desfãşura în conformitate cu prevederile legale.
    Dupã obţinerea acestor avize şi/sau autorizaţii, Antreprenorul va înainta documentele de proiectare Inginerului spre analizã.
    Inginerul va analiza documentele de proiectare şi îşi va exprima consimţãmântul prin aplicarea menţiunii "bun de execuţie" iar Antreprenorul va putea începe execuţia lucrãrilor aferente.
    Antreprenorul va pregãti şi transmite Beneficiarului, planul cu coordonatele proiectului, aşa cum sunt definite de Legea românã, şi caracteristicile speciale ale proiectului, pentru a fi utilizate de cãtre Beneficiar în scopul asigurãrii oricãror suprafeţe de teren suplimentare afectate de realizarea lucrãrilor şi a punerii acestora în posesia Antreprenorului.
    Orice aprobare sau consimţãmânt ale Inginerului potrivit prevederilor prezentei clauze sau altor prevederi nu va exonera Antreprenorul de nicio responsabilitate pe care o are potrivit prevederilor Contractului inclusiv responsabilitatea pentru erori, omisiuni, discrepanţe şi neconformitãţi.
Antreprenorul va asigura actualizarea Indicatorilor Tehnico Economici ai obiectivului de investiţii în conformitate prevederile legale în vigoare şi va obţine toate aprobãrile necesare pânã la emiterea Hotãrârilor de Guvern de aprobare a indicatorilor tehnico economici actualizaţi.
    Documentaţia de proiectare elaboratã de cãtre Antreprenor ca urmare a obligaţiilor ce îi revin potrivit prezentului Contract vor deveni proprietatea exclusivã a Beneficiarului. Antreprenorul va remite toate aceste documente şi date Beneficiarului. Antreprenorul nu va utiliza aceste documente în alte scopuri care nu au legãturã cu prezentul Contract.
    Orice rezultate ori drepturi, inclusiv drepturi de autor sau alte drepturi de proprietate intelectualã ori industrialã, dobândite în executarea prezentului Contract vor fi proprietatea exclusivã a Beneficiarului, care le va putea utiliza, publica, cesiona ori transfera aşa cum va considera de cuviinţã, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, farã limitare geograficã ori de altã naturã, cu excepţia situaţiilor în care existã deja asemenea drepturi de proprietate intelectualã ori industrialã."

    Clauza 6 Personalul şi Forţa de Muncã
    Sub-clauza 6.1 Angajarea Personalului şi Forţei de Muncã
    La sfârşitul acestei Sub-Clauze se adaugã urmãtoarele:
    "Antreprenorul va angaja personal cheie conform propunerii din Oferta inclusã în Contract şi îl va menţine pe toatã durata contractului. Orice înlocuire a personalului cheie se va face cu personal cu calificare şi experienţã cel puţin echivalente cu cele ale personalului înlocuit.
    Reprezentantul Antreprenorului şi toate persoanele pe care Antreprenorul le împuterniceşte, confirmate pe astfel de poziţii la semnarea Contractului ca şi personal cheie, vor fi menţinute pe toatã durata executãrii Lucrãrilor, cu excepţia situaţiei în care Inginerul cere înlocuirea din motive întemeiate sau atunci când este necesarã înlocuirea din alte motive independente de Antreprenor (ex. demisie, boalã, deces, etc).
    În cazul în care Antreprenorul nu îndeplineşte aceastã obligaţie, Beneficiarul va fi îndreptãţit sã aplice penalitãţi în valoarea înscrisa în "Anexa la Ofertã", pentru fiecare persoanã înlocuitã."

    Sub-clauza 6.5 Programul de Lucru
    La sfârşitul Sub-clauzei 6.5 se adaugã urmãtoarele:
    "Personalului Antreprenorului nu îi este permisã executarea lucrãrilor în afara programului normal de lucru prevãzut în anexa la ofertã şi convenit, cu excepţia acelor activitãţi care necesitã prezenţa continuã pe Şantier şi pentru care se va conveni cu Inginerul modificarea corespunzãtoare a programului anterior stabilit.
    Acele activitãţi care necesitã prezenta permanentã pe şantier, cum ar fi paza şi supravegherea şantierului, managementul traficului şi altele asemenea, se vor desfãşura atât timp cât este necesar, fãrã restricţii legate de programul de lucru, cu respectarea prevederilor legislaţiei muncii.
    În baza dispoziţiilor Sub-Clauzei 8.3 [Programul de Execuţie], Antreprenorul îl va informa pe Inginer în privinţa programului sãu de lucru planificat pentru flecare sãptãmânã şi fiecare lunã de executare a Contractului astfel încât Inginerul sã aibã posibilitatea de a planifica şi asigura continuitatea supravegherii lucrãrilor pe parcursul fiecãrei etape a executãrii Contractului. Inginerul va furniza copii ale programului de lucru planificat pentru personalul de supraveghere atât Antreprenorului cât şi Beneficiarului."

    Sub-clauza 6.7 Sãnãtatea şi Securitatea Muncii
    La sfârşitul acestei Sub-Clauze se adaugã urmãtoarele:
    "Antreprenorul poartã întreaga rãspundere în cazul producerii accidentelor de muncã, evenimentelor şi incidentelor periculoase, îmbolnãvirilor profesionale generate sau produse de echipamentele tehnice (utilaje, instalaţii etc.) şi de muncã, procedeelor tehnologice utilizate, sau de cãtre lucrãtorii sãi şi cei aparţinând societãţilor care desfãşoarã activitãţi pentru antreprenorul general (subantreprenori), în conformitate cu prevederile Legii securitãţii şi sãnãtãţii în muncã nr. 319/2006 şi ale Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 319/2006, aprobate prin Hotãrârea Guvernului nr. 1425/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare şi cu prevederile Hotãrârii Guvernului nr. 300/2006 privind cerinţele minime de securitate şi sãnãtate pentru şantierele temporare sau mobile, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi orice modificare legislativã apãrutã pe timpul desfãşurãrii contractului.
    În cazul producerii unor accidente de muncã, evenimente sau incidente periculoase în activitatea desfãşuratã de Antreprenor, acesta va comunica şi cerceta accidentul de muncã, evenimentul, conform prevederilor legale şi se va înregistra cu acesta la Inspectoratul Teritorial de Muncã pe raza cãruia s~a produs evenimentul."

    Sub-clauza 6.8 Supravegherea Asiguratã de Antreprenor
    La sfârşitul acestei Sub-Clauze se adaugã urmãtoarele:
    "În situaţia în care nu se asigurã ca o proporţie rezonabilã a personalului supreveghetor al Antreprenorului sã deţinã cunoştinţe de limba românã, Antreprenorul va avea un numãr suficient de translatori competenţi disponibili pe Şantier pe durata întregului program de lucru."

    Sub-clauza 6.10 Raportãri privind Personalul şi Utilajele Antreprenorului
    Sub-clauza se va modifica, dupã cum urmeazã:
    "Antreprenorul va transmite Inginerului informaţii care sã precizeze numãrul fiecãrei categorii a Personalului Antreprenorului şi a fiecãrui tip de Utilaj al Antreprenorului existente pe Şantier. Informaţiile vor fi transmise lunar, într-o formã aprobatã de cãtre Inginer, pânã la data terminãrii de cãtre Antreprenor a lucrãrilor rãmase de executat menţionate în Certificatul de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor."

    Clauza 7. Utilajele, Materialele şi Execuţia
    Sub-clauza 7.2 Prelevarea de Probe
    Sub-clauza se va completa/modifica, astfel:
    "Înainte de utilizarea Materialelor la Lucrãri, Antreprenorul va transmite Inginerului, pentru consimţãmânt, urmãtoarele probe de Materiale şi informaţii relevante:
    (a) probe standard prelevate de la producãtor şi probe specificate în Contract, totul pe cheltuiala Antreprenorului; şi
    (b) probe suplimentare indicate de cãtre Inginer.
    (c) toate certificãrile materialelor şi proceselor în conformitate cu cerinţele autoritãţilor competente, cum ar fi acord de certificare etc.
    Fiecare probã va fi etichetatã, cu menţiunea originii şi locului de utilizare în Lucrare."

    Sub-clauza 7.4 Testarea
    Punctul (b) se completeazã şi va avea urmãtoarea formulare:
    "Plata costurilor suplimentare, care vor fi incluse în preţul contractului în baza unui angajament legal suplimentar care se va încheia urmare organizãrii şi finalizãrii unei proceduri de achiziţie cu respectarea prevederilor legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice".

    Sub-clauza 7.7 Proprietatea asupra Utilajelor, Materialelor
    La sfârşitul sub-clauzei se adaugã urmãtoarele:
    "Beneficiarul va asigura accesul în Depourile sale, în vederea manipulãrii şi introducerii echipamentelor de interior în staţiile de metrou."

    Sub-clauza 7.9 Standarde Tehnice şi Reglementãri
    Se introduce o nouã Sub-clauzã 7.9, având urmãtoarea formulare:
    "Proiectul, documentele Antreprenorului, execuţia şi Lucrãrile finalizate vor îndeplini standardele tehnice ale ţãrii, legislaţia în domeniul clãdirilor, construcţiilor şi mediului, legea aplicabilã produsului ce rezultã din execuţia lucrãrilor şi alte standarde specificate în Specificaţii, aplicabile lucrãrilor sau definite de cãtre legile în vigoare. Trimiterile fãcute în Contract la standardele publicate vor fi înţelese ca fiind trimiteri la ediţiile aplicabile Datei de Bazã, dacã nu este specificat altfel.
    Dacã, dupã Data de Bazã, în Ţarã au intrat în vigoare standarde modificate sau noi, Antreprenorul va înştiinţa Inginerul şi (dacã este cazul) va înainta propuneri pentru conformitate. În cazul in care:
    a) Inginerul stabileşte cã este necesarã conformitatea şi
    b) propunerile pentru conformitate constituie o modificare,
    atunci Inginerul va iniţia o Modificare potrivit prevederilor Clauzei 13 [Modificãri şi Actualizãri]."

    Clauza 8 Începerea, Întârzierea şi Suspendarea Lucrãrilor
    Sub-clauza 8.1 începerea Lucrãrilor
    Sub-clauza se va modifica astfel:
    "Inginerul va trimite Antreprenorului o înştiinţare privind Data de Începere a lucrãrilor cu cel puţin 7 zile înainte de aceastã datã şi Data de începere a lucrãrilor nu va depãşi cu mai mult de 42 de zile data semnãrii Acordului Contractual.
    Antreprenorul va începe execuţia lucrãrilor cât mai curând posibil dupã Data de Începere şi va continua execuţia lucrãrilor cu promptitudine şi fãrã întârzieri."

    Sub-clauza 8.3. Programul de execuţie
    La sfârşitul sub-clauzei se va adãuga:
    "Programul de execuţie va fi furnizat şi în format electronic editabil astfel încât sã poatã fi accesat şi urmãrit cu un software specializat utilizat pe scarã largã în domeniul construcţiilor."

    Sub-clauza 8.7 Penalitãţi de Întârziere
    În primul alineat al sub-clauzei se şterge sintagma "Procesul Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor" şi se înlocuieşte cu sintagma "Certificatul de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor".

    Sub-clauza 8.9 Consecinţele suspendãrii
    Punctul (b) se completeazã şi va avea urmãtoarea formulare:
    "Plata costurilor suplimentare, care vor fi incluse în preţul contractului în baza unui angajament legal suplimentar care se va încheia urmare organizãrii şi finalizãrii unei proceduri de achiziţie cu respectarea prevederilor legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice".

    Sub-clauza 8.11 Suspendarea Prelungitã
    Se modificã urmând a avea urmãtoarea formulare:
    "Dacã suspendarea potrivit prevederilor Sub-Clauzei 8.8 [Suspendarea Lucrãrilor] a durat mai mult de 180 de zile, Antreprenorul poate solicita Inginerului permisiunea de a relua activitatea. Dacã Inginerul nu confirmã permisiunea în termen de 28 de zile dupã solicitare, Antreprenorul poate, prin înştiinţarea Inginerului, sã trateze suspendarea ca pe o omisiune potrivit prevederilor Sub-Clauzei 13 [Modificãri şi Actualizãri] a pãrţii de Lucrãri afectate. Dacã suspendarea afecteazã totalitatea Lucrãrilor, Antreprenorul poate transmite o înştiinţare de reziliere, potrivit prevederilor Sub-Clauzei 16.2 [Rezilierea Contractului de cãtre Antreprenor]."

    Clauza 9 Testele la terminare
    Sub-clauza 9.4. Rezultate necorespunzãtoare ale testelor la terminare
    În subparagraful (c) al acestei subclauze 9.4. se şterge sintagma "Procesul Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor" şi se înlocuieşte cu sintagma "Certificatul de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor".
    În al doilea paragraf al acestei subclauze 9.4. se şterge sintagma "Procesului Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor" şi se înlocuieşte cu sintagma "Certificatului de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor".

    Clauza 10 Recepţia lucrãrilor de cãtre beneficiar
    Sub-clauza 10.1 Recepţia lucrãrilor şi a Sectoarelor de Lucrãri
    Se şterge sub-clauza 10.1. şi se înlocuieşte cu urmãtoarele:
    "Cu excepţia celor prevãzute în Sub-Clauza 9.4 [Rezultate Necorespunzãtoare ale Testelor la Terminare], Beneficiarul va recepţiona Lucrãrile în situaţia în care (i) acestea au fost terminate în conformitate cu prevederile Contractului, incluzând condiţionãrile descrise în Sub-Clauza 8.2 [Durata de Execuţie], (ii) a fost emis un Proces Verbal de Recepţie la Terminarea lucrãrilor prin care se recomandã admiterea recepţiei şi (iii) Inginerul a emis un Certificat de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor.
    Antreprenorul poate solicita Inginerului emiterea Certificatului de Recepţie la Terminarea lucrãrilor cu cel puţin 14 zile înainte ca Lucrãrile, din punct de vedere al Antreprenorului, sã fie terminate şi pregãtite de recepţie. Dacã Lucrãrile sunt împãrţite pe Sectoare, Pãrţile pot agrea emiterea Certificatelor de Recepţie la Terminare pentru fiecare Sector în parte. Inginerul va solicita Beneficiarului nominalizarea unei comisii de recepţie a lucrãrilor care, la terminarea Lucrãrilor, va întocmi şi semna Procesul Verbal de Recepţie la Terminarea lucrãrilor în conformitate cu Legile în vigoare.
    Sub rezerva primirii deciziei Beneficiarului bazatã pe recomandãrile cuprinse în Procesul Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor, în termen de 56 de zile de la data primirii solicitãrii din partea Antreprenorului, Inginerul:
    (a) Va emite cãtre Antreprenor Certificatul de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor; sau
    (b) Va respinge solicitarea, prezentând motivaţia şi specificând lucrãrile pe care sã le realizeze Antreprenorul pentru a face posibilã admiterea recepţiei. Antreprenorul va finaliza lucrãrile, înainte de a transmite o nouã înştiinţare potrivit prevederilor acestei Sub-Clauze."

    Sub-clauza 10.2 Recepţia unor Pãrţi de Lucrãri
    Se şterge primul paragraf al sub-clauzei 10.2 şi se înlocuieşte cu:
    "Inginerul poate, la latitudinea exclusivã a Beneficiarului, emite un Certificat de Recepţie la Terminarea lucrãrilor pentru orice parte a lucrãrilor Permanente cu condiţia ca acea parte sã fie independentã din punct de vedere fizic şi funcţional.
    Se şterge paragraful secund al sub-clauzei 10.2 şi se înlocuieşte cu:
    "Beneficiarul nu va putea folosi nicio parte a lucrãrilor (altfel decât ca mãsurã temporarã care fie este specificatã în Contract, fie este convenitã de ambele Pãrţi), pânã când Inginerul emite un Certificat de Recepţie la Terminarea lucrãrilor pentru aceastã parte. Dacã Beneficiarul foloseşte totuşi orice parte a lucrãrilor înainte de emiterea Certificatului de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor, Antreprenorul va înceta sã mai aibã responsabilitatea îngrijirii acelei pãrţi începând cu aceastã datã, moment în care rãspunderea va trece în sarcina Beneficiarului."
    În cuprinsul sub-paragrafului 5 al acestei sub-clauze se şterge sintagma "Procesul Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor" şi se înlocuieşte cu sintagma "Certificatul de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor".
    Restul sub-clauzei rãmâne neschimbat.

    Sub-clauza 10.3 Recepţia şi Testele la Terminarea Lucrãrilor
    Se şterge primul paragraf al sub-clauzei 10.3 şi se înlocuieşte cu;
    "Dacã Antreprenorul este împiedicat cu mai mult de 14 zile sã efectueze Testele la Terminare datoritã unei cauze din responsabilitatea Beneficiarului, Antreprenorul va notifica Inginerul cu privire la acest aspect. Înştiinţarea va include detalii care sã specifice motivul pentru care Testele la Terminare nu au putut fi efectuate, precum şi detalii referitoare la natura şi durata întârzierilor sau întreruperilor care pot apãrea din aceastã cauzã."
    Se şterge paragraful al doilea al sub-clauzei 10.3.
    Punctul (b) se completeazã şi va avea urmãtoarea formulare:
    "Plata costurilor suplimentare, care vor fi incluse în preţul contractului în baza unui angajament legal suplimentar care se va încheia urmare organizãrii şi finalizãrii unei proceduri de achiziţie cu respectarea prevederilor legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice".
    Restul sub-clauzei rãmâne neschimbat.

    Sub-clauza 10.4 Restabilirea Suprafeţelor de Teren
    În sub-clauza 10.4. se şterge sintagma "Procesului Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor" şi sintagma "Procesul Verbal" şi se înlocuieşte cu sintagma "Certificatului de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor" şi respectiv cu sintagma "Certificat de Recepţie."
    Restul sub-clauzei rãmâne neschimbat.

    Clauza 11 Perioada de garanţie
    Sub-clauza 11.1 Terminarea lucrãrilor Neexecutate şi Remedierea Defecţiunilor
    În sub-paragraful (a) al acestei sub-clauze se şterge sintagma "Procesului Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor" şi se înlocuieşte cu sintagma "Certificatului de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor".
    Sub-paragraful (b) se şterge şi se înlocuieşte cu urmãtoarele:
    "(b) va executa toate lucrãrile necesare pentru remedierea defectelor, fie ele aparente sau ascunse, sau degradãrilor, conform solicitãrilor Beneficiarului (sau fãcute în numele acestuia), pânã la sau înainte de data de expirare a Perioadei de Notificare a Defecţiunilor pentru Lucrãri sau Sectoare de Lucrãri (dupã caz)."

    Sub-clauza 11.7 Dreptul de Acces
    În sub-clauza 11.7. se şterge sintagma "Procesului Verbal de Recepţie Finalã" şi se înlocuieşte cu sintagma "Certificatului de Recepţie Finalã"

    Sub-clauza 11.8 Stabilirea Cauzelor Defecţiunilor
    Sub-clauza 11.8. se şterge şi se înlocuieşte cu urmãtoarele:
    "La solicitarea şi indicaţiile Inginerului, Antreprenorul va cãuta sã identifice cauzele tuturor defecţiunilor.
    Dacã este necesar a se remedia o defecţiune apãrutã la Lucrãri pe costul Antreprenorului cum prevede Sub-Clauza 11.2 [Costul Remedierii Defecţiunilor], Inginerul poate solicita Antreprenorului sã efectueze o inspecţie pentru identificarea eventualelor defecţiuni similare, iar costurile inspecţiilor respectiv costurile remedierii vor fi suportate de cãtre Antreprenor în cadrul valorii de contract acceptate."

    Sub-clauza 11.9 Procesul Verbal de Recepţie Finalã
    Sub-clauza 11.9, se şterge şi se înlocuieşte cu urmãtoarele:
    "Îndeplinirea obligaţiilor Antreprenorului nu se considerã a fi încheiatã pânã când Inginerul nu a emis Antreprenorului Certificatul de Recepţie Finalã, precizând data la care Antreprenorul şi-a încheiat obligaţiile prevãzute în Contract.
    Sub rezerva primirii deciziei Beneficiarului bazatã pe recomandãrile fãcute în Procesul Verbal de Recepţie Finalã, Inginerul va emite Certificatul de Recepţie Finalã în termen de 28 zile de la expirarea celei din urmã Perioade de Notificare a defecţiunilor, sau cât mai repede dupã acest termen cu condiţia ca Antreprenorul sã fi furnizat toate Documentele Antreprenorului şi sã fi terminat şi testat toate Lucrãrile, inclusiv remedierea oricãror defecte. O copie a Certificatului de Recepţie Finalã va fi trimisã Beneficiarului.
    Certificatul de Recepţie Finalã va fi singurul document considerat a certifica recepţia Lucrãrilor."

    Sub-clauza 11.10 Obligaţii Neîndeplinite
    Sub-clauza 11.10. se şterge şi se înlocuieşte cu urmãtoarele:
    "Dupã emiterea Certificatului de Recepţie Finalã, fiecare Parte va avea responsabilitatea de a îndeplini orice obligaţie care rãmâne neîndeplinitã la data recepţiei. În scopul stabilirii naturii şi volumului obligaţiilor neîndeplinite, Contractul se va considera a fi în vigoare.
    Emiterea Certificatului de Recepţie Finalã nu aduce atingere obligaţiilor Antreprenorului în ceea ce priveşte viciile ascunse, astfel cum sunt acestea prevãzute de legile în vigoare."

    Sub-clauza 11.11 Eliberarea Şantierului
    În cuprinsul acestei sub-clauze se şterge sintagma "Procesului verbal de Recepţie Finalã" şi se înlocuieşte cu sintagma "Certificatului de Recepţie Finalã".

    Clauza 12. Mãsurarea şi Evaluarea
    Sub-clauza 12.3 Evaluarea
    Sub-clauza 12.3. se şterge şi se înlocuieşte cu urmãtoarele;
    "Cu excepţia altor prevederi ale Contractului, Inginerul va proceda în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 3.5 [Stabilirea Modului de Soluţionare] pentru a conveni sau stabili Preţul Contractului prin evaluarea fiecãrui articol de lucrãri, aplicând metoda de mãsurare convenitã sau stabilitã în conformitate cu prevederile Sub-Clauzelor 12.1 şi 12.2 de mai sus, şi cu tariful sau preţul corespunzãtor fiecãrui articol.
    Pentru fiecare articol de lucrãri, tariful sau preţul corespunzãtor articolului va fi tariful sau preţul specificat pentru articolul respectiv în Contract sau, dacã nu existã un asemenea tip de articol, se vor lua în considerare specificaţiile referitoare la articole similare de lucrãri. Pentru un articol de lucrãri se va aplica un nou tarif sau preţ în situaţia în care:
    (a) (i) cantitatea mãsuratã a articolului este modificatã cu mai mult de 15% din cantitatea acestui articol din Lista de Cantitãţi sau alte Liste;
    (ii) modificarea de cantitate, multiplicatã cu tariful aplicat pentru articolul respectiv depãşeşte 0.5% din Valoarea de Contract Acceptatã,
    (iii) modificarea de cantitate modificã Costul unitar al articolului cu mai mult de 2%, şi
    (iv) articolul nu este specificat în Contract ca "articol cu tarif fix"
    sau
    (b) (i) execuţia lucrãrilor este dispusã conform prevederilor Clauzei 13 [Modificãri şi Actualizãri],
    (ii) în Contract nu se specificã niciun tarif sau preţ pentru un articol, şi
    (iii) Niciun tarif sau preţ din Contract nu sunt aplicabile deoarece articolul de lucrãri nu este similar sau nu este executat în condiţii similare cu niciun alt articol din Contract
    Fiecare nou tarif sau preţ va fi calculat, pe baza unor tarife sau preţuri similare din Contract cu modificãrile de rigoare, care sã ţinã cont de cele descrise în subparagrafele (a) şi/sau (b), dupã caz. Dacã nu existã tarife sau preţuri similare pentru calcularea unui tarif sau preţ nou, acestea se vor calcula potrivit Costului real de execuţie a lucrãrii luând în considerare orice aspect relevant la care se adaugã un profit rezonabil,
    Pânã când se va conveni sau se va stabili un tarif sau preţ corespunzãtor, rezultat urmare aplicãrii unei proceduri de achiziţie cu respectarea prevederilor legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice, Inginerul poate stabili un tarif sau preţ provizionat, în scopul includerii articolului în Certificatul Interimar de Platã."

    Clauza 13. Modificãri şi Actualizãri
    Sub-clauza 13.1 Dreptul de a Modifica
    În cuprinsul acestei sub-clauze 13.1. se şterge sintagma "Procesului verbal de Recepţie Finalã" şi se înlocuieşte cu sintagma "Certificatului de Recepţie Finalã".
    La sfârşitul sub-clauzei 13.1. se va adãuga:
    "Antreprenorul are deasemenea dreptul de a iniţia modificãri, printr-o solicitare adresatã Inginerului şi/sau Beneficiarului împreunã cu motivele pentru care o astfel de modificare este solicitatã. Inginerul este obligat sã rãspundã imediat unei astfel de solicitãri de modificare prin instrucţiuni scrise motivate de acceptare, modificare sau respingere a acestei solicitãri. În cazul acceptãrii sau modificãrii Antreprenorul va putea trece la executarea Modificãrii astfel aprobate, iar în cazul respingerii acesteia Antreprenorul nu poate fi ţinut responsabil pentru consecinţele legate de executarea lucrãrilor ce fac obiectul solicitãrii.
    Plata costurilor suplimentare determinate de o Modificare, care vor fi incluse în preţul contractului se va realiza în baza unui angajament legal suplimentar care se va încheia urmare organizãrii şi finalizãrii unei proceduri de achiziţie cu respectarea prevederilor legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice".

    Sub-clauza 13.2 Optimizarea Proiectului
    La sfârşitul Sub-clauzei 13.2 se adaugã urmãtoarele:
    "Antreprenorul va fi pe deplin responsabil pentru orice propunere fãcutã potrivit prezentei Sub-Clauze, inclusiv pentru perioada necesarã pentru revizuirea şi aprobarea acesteia. Antreprenorul nu va fi îndreptãţit la nici o prelungire a Duratei de Execuţie, Cost sau profit aferente unei asemenea perioade de revizuire şi aprobare."

    Sub-clauza 13.5 Sume Provizionate
    Sub-clauza 13.5. se şterge şi se înlocuieşte cu urmãtoarele:
    "Fiecare Sumã Provizionatã va fi folositã, integral sau parţial, în conformitate cu instrucţiunile Inginerului, iar Preţul Contractului va fi modificat corespunzãtor. Suma totalã plãtitã Antreprenorului va include numai acele sume dispuse de cãtre Inginer, pentru lucrãri, bunuri furnizate sau servicii, la care se referã Suma Provizionatã. Pentru fiecare Sumã Provizionatã, Inginerul poate emite minatoarele instrucţiuni:
    (a) Lucrarea sã fie executatã de cãtre Antreprenor (inclusiv Echipamentele, Materialele sau serviciile necesar a fi furnizate), şi evaluatã potrivit prevederilor Sub-Clauzei 13.3 [Procedura de Modificare]; şi/sau
    (b) Echipamentele, Materialele, Lucrãrile sau Serviciile sã fie achiziţionate de cãtre Antreprenor, de la un Subantreprenor nominalizat (în conformitate cu cele definite în Clauza 5 [Subantreprenori Nominalizaţi]) sau în alt fel şi a cãror valoare care va fi inclusã în Preţul Contractului reprezintã:
    (i) sumele reale plãtite (sau care trebuie plãtite) de cãtre Antreprenor şi
    (ii) o sumã pentru cheltuielile indirecte şi profit, calculatã ca procent din aceste sume prin aplicarea unui procent specificat în "Anexa la Ofertã".
    La solicitarea Inginerului, Antreprenorul va furniza documente, facturi, bonuri şi chitanţe justificative.
    Atunci când achiziţioneazã Echipamente, Materiale, Lucrãri sau Servicii conform prevederilor paragrafului (b), în alt mod decât de la un Subantreprenor nominalizat, Antreprenorul va acţiona ca autoritate contractantã în sensul legislaţiei de achiziţii publice şi va respecta regulile de achiziţii publice potrivit prevederilor Legilor în vigoare."

    Sub-clauza 13.7 Actualizãri Generate de Modificãri ale Legilor
    Sub-clauza 13.7. se şterge şi se înlocuieşte cu urmãtoarele:
    "Preţul Contractului va fi actualizat, pentru restul rãmas de executat, în situaţia în care au avut loc modificãri legislative, modificãri ale normelor tehnice sau au fost emise de cãtre autoritãţile locale acte administrative care au ca obiect instituirea, modificarea sau renunţarea la anumite taxe/impozite locale, al cãror efect se reflectã în creşterea/diminuarea costurilor pe baza cãrora s-a fundamentat preţul contractului.
    Dacã Antreprenorul înregistreazã (sau va înregistra) întârzieri şi/sau Costuri suplimentare ca rezultat al uneia dintre situaţiile prevãzute la alineatul anterior, Antreprenorul va înştiinţa Inginerul şi, cu condiţia respectãrii prevederilor Sub-Clauzei 20.1 [Revendicãrile Antreprenorului], va avea dreptul la:
    (a) o prelungire a duratei de execuţie pentru orice astfel de întârziere potrivit prevederilor Sub-Clauzei 8.4 [Prelungirea Duratei de Execuţie], dacã terminarea lucrãrilor este sau va fi întârziatã, şi
    (b) plata Costurilor suplimentare, care vor fi incluse în Preţul Contractului.
    Dupã primirea înştiinţãrii, Inginerul va acţiona potrivit prevederilor Sub-Clauzei 3.5 [Stabilirea Modului de Soluţionare] pentru a conveni sau stabili modul de soluţionare a acestor probleme.
    Fãrã a aduce atingere celor de mai sus, aceste actualizãri nu vor fi plãtite separat dacã acestea au fost deja luate în considerare la indexarea oricãror date de intrare la formula de actualizare a preţurilor, în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 13.8.
    În orice situaţie, preţul contractului nu poate fi majorat decât în mãsura strict necesarã pentru acoperirea creşterii costurilor pe baza cãrora s-a fundamentat preţul contractului."

    Sub-clauza 13.8 Actualizãri Generate de Modificãri ale Preţurilor
    Sub-clauza 13.8. se şterge şi se înlocuieşte cu urmãtoarele:
    "Preţul Contractului va putea fi actualizat, pentru restul rãmas de executat, în situaţia în care pe piaţã au apãrut anumite condiţii, în urma cãrora s-a constatat creşterea/diminuarea indicilor de preţ pentru elemente constitutive ale ofertei, al cãror efect se reflectã în creşterea/diminuarea costurilor pe baza cãrora s-a fundamentat preţul contractului.
    În aceastã Sub-Clauzã, "tabelul datelor de actualizare" înseamnã tabelul completat care cuprinde datele de actualizare inclus în "Anexa la Ofertã". Dacã nu existã un astfel de tabel al datelor de actualizare, prevederile acestei Sub-Clauze nu se vor aplica.
    Dacã prevederile Sub-Clauzei se vor aplica, sumele plãtibile Antreprenorului vor fi actualizate pentru creşterea sau diminuarea costului forţei de muncã, al Bunurilor şi al altor elemente ale Lucrãrilor, prin adãugarea sau scãderea valorilor determinate prin aplicarea formulelor prevãzute în aceastã Sub-Clauzã. În mãsura în care, prin prevederile acestei Sub-Clauze sau a altor Clauze, nu se asigurã o compensaţie totalã pentru creştere sau diminuare, se va considera cã Valoarea de Contract Acceptatã include sumele necesare pentru a acoperi eventuala creştere sau scãdere a costurilor.
    Actualizarea care urmeazã a fi aplicatã valorii plãtibile Antreprenorului, dupã cum este evaluatã în conformitate cu Lista corespunzãtoare şi aprobatã în Certificatele de Platã, va fi determinatã, conform formulelor, pentru fiecare monedã în care se plãteşte Preţul Contractului. Nu se va aplica nicio actualizare la lucrãrile evaluate pe baza Costului sau a preţurilor curente.
    Formulele vor fi de urmãtorul tip:


    Pn = a + b Ln/Lo + c En/Eo + d Mn/Mo + ...



    unde:
    "Pn" este coeficientul de actualizare care urmeazã a fi aplicat valorii de contract estimate în moneda relevantã pentru lucrarea realizatã în perioada "n", aceastã perioadã fiind o lunã, în afarã de cazul în care "Anexa la Ofertã" este prevãzut altfel;
    "a" este un coeficient fix, explicitat în tabelul datelor de actualizare, reprezentând partea neactualizabilã din plãţile contractuale;
    "b", c, "d" sunt coeficienţi care reprezintã ponderea estimatã a fiecãrui element relevant de cost în execuţia Lucrãrilor, aşa cum este stabilit în tabelul datelor de actualizare; astfel de elemente de cost înscrise în tabel pot reprezenta resurse cum ar fi forţa de muncã, utilaje şi materiale;
    "Ln", "En", "Mn" sunt indicii curenţi de preţ sau preţurile de referinţã pentru perioada "n", exprimaţi în moneda relevantã de platã, care se aplicã fiecãrui element relevant de cost din tabel cu 49 de zile înainte de ultima zi a perioadei (la care se referã Certificatul de Platã respectiv); şi
    "Lo", "Eo", "Mo" sunt indicii de preţ de bazã sau preţurile de referinţã, exprimaţi în moneda relevantã de platã, care corespund fiecãrui element relevant de cost, la Data de Bazã.
    Se vor utiliza indicii de preţ sau preţurile de referinţã prevãzute în tabelul cu datele de actualizare. Dacã existã îndoieli asupra provenienţei acestora, aceştia vor fi stabiliţi de cãtre Inginer în conformitate cu prevederile legislaţiei aplicabile.
    În lipsa unui indice curent de preţ disponibil, Inginerul va stabili, pentru emiterea Certificatelor Interimare de Platã, un indice provizoriu. Actualizarea va fi recalculatã corespunzãtor atunci când un indice curent de preţ este disponibil.
    Dacã Antreprenorul nu reuşeşte sã termine Lucrãrile în perioada Duratei de Execuţie, actualizarea preţurilor dupã aceastã perioadã va fi fãcutã utilizând sau (i) fiecare indice sau preţ aplicabil cu 49 de zile înainte de data de expirare a Duratei de Execuţie a Lucrãrilor, sau (ii) indicele sau preţul curent, în funcţie de care dintre aceştia este mai favorabil pentru Beneficiar.
    Ponderile (coeficienţii) pentru fiecare dintre factorii de cost stabiliţi în tabelul (tabelele) cu datele de actualizare vor fi corectate numai dacã s-au dovedit nerezonabile, neechilibrate sau inaplicabile, ca urmare a Modificãrilor.
    Formulele de actualizare nu se vor aplica în cazul Sumelor Previzionate."

    Clauza 14. Preţul contractului şi plãţile
    Sub-clauza 14.1 Preţul Contractului
    Sub-clauza 14.1 se şterge şi se înlocuieşte cu urmãtoarele:
    "(a) Preţul Contractului va fi convenit sau stabilit potrivit prevederilor Sub-Clauzei 12.3 [Evaluarea] şi va putea fi revizuit conform prevederilor Contractului,
    (b) Antreprenorul va plãti toate taxele, impozitele şi onorariile pe care acesta trebuie sã le plãteascã potrivit prevederilor Contractului, iar Preţul Contractului nu va fi modificat în funcţie de aceste costuri, cu excepţia celor specificate în Sub-Clauza 13.7 [Actualizãri Generate de Modificãri ale Legilor];
    (c) cantitãţile care sunt incluse în Listele de Cantitãţi sau alte Liste vor fi cantitãţi estimate şi nu vor fi considerate cantitãţi reale şi corecte pentru:
    (i) Lucrãrile pe care Antreprenorul trebuie sã le execute, sau
    (ii) scopurile Clauzei 12 [Mãsurarea şi Evaluarea], şi
    (d) Antreprenorul va transmite Inginerului, în termen de 28 de zile de la Data de începere a Lucrãrilor, o defalcare detaliatã a fiecãrui preţ unitar din listele de cantitãţi pentru Lucrãri. Defalcarea va conţine costul prevãzut pentru manoperã, materiale, utilaje, transport, precum şi procentele prevãzute pentru cheltuieli indirecte, profit.
    Inginerul va putea folosi aceastã defalcare la evaluarea oricãror modificãri ale preţurilor unitare sau a oricãrui preţ unitar nou, în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 12.3 [Evaluarea], dar nu va fi limitat de aceasta. Inginerul va înştiinţa Beneficiarul şi Antreprenorul ori de câte ori ia cunoştinţã de faptul cã Preţul Contractului poate depãşi Valoarea de Contract Acceptatã sau orice valoare de contract convenitã ulterior de Beneficiar şi Antreprenor în cadrul unor Acte Adiţionale la Contract, cu evaluarea diferenţei respective."

    Sub-clauza 14.2 Plata în Avans
    Sub-clauza 14.2 se şterge şi se înlocuieşte cu urmãtoarele:
    "Plãţile în avans şi returnãrile avansului trebuie efectuate în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare.
    Beneficiarul va efectua plãţi în avans, fãrã dobândã, în vederea mobilizãrii şi executãrii Lucrãrilor, în conformitate cu legislaţia în vigoare, dupã ce Antreprenorul va transmite garanţii în conformitate cu prevederile prezentei Sub-Clauze. Procentul fiecãrei plãţi în avans, numãrul şi data tranşelor (dacã sunt mai multe decât una) şi monedele de platã vor fi cele specificate în "Anexa la Ofertã".
    Aceastã Sub-Clauzã nu va avea aplicabilitate în cazul în care garanţia nu este prezentatã Beneficiarului, sau cuantumul avansului nu este specificat în "Anexa la Ofertã".
    Inginerul va emite un Certificat Interimar de Platã pentru fiecare tranşã a plãţilor în avans dupã primirea unei Situaţii de Lucrãri (potrivit prevederilor Sub-Clauzei 14.3 [Prezentarea Situaţiilor Interimare de Lucrãri]) şi dupã primirea de cãtre Beneficiar (i) a Garanţiei de Bunã Execuţie în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 4.2 [Garanţia de Bunã Execuţie] şi (ii) a unei garanţii în cuantumul şi în moneda stabilite pentru plata în avans. Aceastã garanţie va fi emisã de o bancã din România agreatã de cãtre Beneficiar, şi va avea forma prevãzutã în Contract sau altã formã aprobatã de cãtre Beneficiar.
    Antreprenorul se va asigura cã fiecare garanţie va rãmâne valabilã şi în vigoare pânã la returnarea avansului, dar valoarea garanţiei poate fi redusã în mod progresiv cu sumele rambursate de cãtre Antreprenor, aşa cum acestea sunt indicate în Certificatele de Platã. Dacã termenii unei garanţii specificã data de expirare a acesteia, data de expirare va fi cel puţin 90 de zile dupã data estimatã pentru emiterea Certificatului de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor.
    Dacã plata în avans nu a fost rambursatã cu 28 de zile înainte de data expirãrii garanţiei, Antreprenorul va prelungi valabilitatea garanţiei pânã la rambursarea plãţii în avans.
    Fiecare platã în avans va fi justificatã şi rambursatã prin deduceri din Certificatele de Platã pânã la data emiterii Certificatului de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor.
    La încheierea fiecãrui an bugetar, Antreprenorul are obligaţia de a transmite Inginerului un deviz justificativ al cheltuielilor efectuate, prin care sã confirme gradul de utilizare a avansului corespunzãtor destinaţiilor stabilite prin Contract.
    Plata în avans va fi rambursatã prin deduceri procentuale din Certificatele de Platã, în cuantumul indicat în "Anexa la Ofertã". Deducerile vor începe sã se facã din primul Certificat Interimar de Platã emis dupã acordarea avansului.
    Dacã plata în avans nu a fost rambursatã înainte de emiterea Certificatului de Recepţie la Terminarea lucrãrilor sau înainte de reziliere potrivit prevederilor Clauzei 15 [Rezilierea Contractului de cãtre Beneficiar], Clauzei 16 [Suspendarea şi rezilierea Contractului de cãtre Antreprenor] sau Clauzei 19 [Forţa Majorã] (dupã caz), diferenţa rãmasã nerambursatã va deveni imediat datoratã şi plãtibilã de cãtre Antreprenor Beneficiarului.
    Plãţile în avans şi returnãrile avansului trebuie efectuate conform Hotãrârii Guvernului nr. 264/2003 privind stabilirea acţiunilor şi categoriilor de cheltuieli, criteriilor, procedurilor şi limitelor pentru efectuarea de plãţi în avans din fonduri publice, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi Legii nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    Pentru nerecuperarea avansului, Beneficiarul va calcula şi va factura Antreprenorului penalitãţi în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare, Antreprenorul având obligaţia achitãrii acestora în termen de 30 de zile de la primirea facturilor.
    Pentru a recupera sumele reprezentând diferenţa rãmasã nerambursatã şi penalitãţile aferente acesteia, în situaţia neachitãrii de cãtre Antreprenor a facturilor de penalitãţi emise de cãtre Beneficiar, Beneficiarul va executa garanţia pentru plata avansului.
    Valoarea scrisorii de garanţie pentru plata avansului va fi acoperitoare pentru:
    - valoarea avansului acordat;
    - TVA-ul aferent avansului;
    - prejudiciile ce ar putea fi aduse prin imobilizarea fondurilor publice în cazul neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzãtoare a obligaţiilor contractuale ce derivã din acordarea avansului.
    Valoarea scrisorii de garanţie pentru plata avansului = valoare avans + TVA + valoare avans * k * 90 de zile,
    unde k = rata dobânzii acordate de banca prin care se gestioneazã fondurile publice respective.
    Dacã în termen de 90 de zile dupã acordarea avansului nu va fi emis cel puţin un certificat interimar de platã prin care Beneficiarul sã poatã recupera din avansul acordat, în procentul specificat în anexa la ofertã, Antreprenorul este obligat sã majoreze valoarea scrisorii de garanţie pentru plata avansului cu valoarea corespunzãtoare penalitãţilor pentru o perioadã de încã 90 de zile.
    De asemenea, în situaţia în care, timp de 90 de zile consecutive, pe parcursul execuţiei lucrãrilor, nu va fi emis cel puţin un certificat interimar de platã prin care Beneficiarul sã poatã recupera în procentul specificat în anexa la ofertã un procent din avansul acordat, Antreprenorul este obligat sã majoreze valoarea scrisorii de garanţie pentru plata avansului cu valoarea corespunzãtoare penalitãţilor pentru o perioadã de încã 90 de zile.
    Ori de câte ori, timp de 90 de zile consecutive, pe parcursul execuţiei lucrãrilor nu va fi emis cel puţin un certificat interimar de platã, Antreprenorul este obligat sã majoreze valoarea scrisorii de garanţie pentru plata avansului cu valoarea corespunzãtoare penalitãţilor pentru încã o perioadã de 90 de zile, astfel încât valoarea garanţiei pentru plata avansului sã fie acoperitoare în orice moment atât pentru recuperarea avansului acordat, cât şi pentru repararea prejudiciilor ce ar putea fi aduse prin imobilizarea fondurilor publice, în cazul neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzãtoare a obligaţiilor contractuale ce derivã din acordarea avansului.
    În cazul nerespectãrii prevederilor de mai sus, în termen de 10 zile de la notificarea Beneficiarului cãtre Antreprenor, Beneficiarul este îndreptãţit sã execute garanţia pentru plata avansului şi sã recupereze avansul acordat şi prejudiciile aduse prin imobilizarea fondurilor publice."

    Sub-clauza 14.3 Prezentarea Situaţiilor Interimare de Lucrãri
    La sfârşitul Sub-Clauzei 14.3 se adaugã urmãtoarele paragrafe:
    "Situaţia de lucrãri transmisã de Antreprenor va fi însoţitã de un document emis de fiecare Subantreprenor care sã ateste cã acesta a primit toate sumele la care este îndreptãţit în conformitate cu lucrãrile executate şi certificate anterior.
    Orice Situaţie de Lucrãri, potrivit prevederilor prezentei Sub-Clauze, va fi semnatã de cãtre Reprezentantul Antreprenorului, numit în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 4.3. În cazul în care Situaţia de Lucrãri nu este semnatã de cãtre Reprezentantul Antreprenorului, acea Situaţie de Lucrãri va fi nulã şi fãrã efect."

    Sub-clauza 14.4 Graficul de Plãţi
    Se şterge ultimul paragraf al sub-clauzei.

    Sub-clauza 14.5. Echipamente şi materiale destinate lucrãrilor
    Se şterge al treilea paragraf al Sub-clauzei 14.5 şi se înlocuieşte cu urmãtoarele:
    "Inginerul va stabili şi va aproba adãugarea sumelor în Certificatele Interimare de Platã dacã sunt îndeplinite urmãtoarele condiţii:
    (a) Antreprenorul:
    (i) a pãstrat înregistrãri satisfãcãtoare (inclusiv notele de comandã, chitanţele, Costurile şi folosirea Echipamentelor şi Materialelor) iar aceste înregistrãri sunt disponibile pentru verificare, şi
    (ii) a transmis o situaţie pentru Costurile de achiziţionare şi livrare a Echipamentelor şi Materialelor pe Şantier, însoţitã de documente justificative;
    şi, de asemenea:
    (b) Echipamentele şi Materialele respective:
    (i) sunt cele cuprinse în lista din Anexa la Ofertã pentru plata la expedierea spre Şantier, şi
    (ii) au fost livrate şi depozitate corespunzãtor pe şantier, sunt protejate împotriva oricãror pierderi, daune sau deteriorãri şi par a fi în conformitate cu prevederile Contractului."

    Sub-clauza 14.6 Emiterea Certificatelor de Platã Interimare
    Se şterge sub-clauza 14.6 şi se înlocuieşte cu urmãtoarele:
    "Lucrãrile vor fi mãsurate de cãtre Inginer, în vederea plãţii.
    De fiecare datã când Inginerul solicitã mãsurarea unei pãrţi din Lucrare, se va transmite o înştiinţare Reprezentantului Antreprenorului, care:
    (a) va participa sau va trimite cu promptitudine un reprezentant competent care sã asiste Inginerul la efectuarea mãsurãtorilor, şi
    (b) va furniza orice detalii solicitate de cãtre Inginer.
    Daca Antreprenorul nu reuşeşte sã participe la întâlnire sau sã trimitã un reprezentant, mãsurãtorile fãcute de cãtre Inginer (sau în numele acestuia) vor fi acceptate ca fiind corecte.
    Cu excepţia altor prevederi ale Contractului, de câte ori este necesar ca Lucrãrile Permanente sa fie mãsurate pe baza înregistrãrilor din documente, documentele vor fi pregãtite de cãtre Inginer. Antreprenorul va participa împreunã cu Inginerul la examinarea şi aprobarea documentelor şi le vor semna dupa ce acestea vor fi acceptate de comun acord. Dacã Antreprenorul nu va participa, documentele vor fi considerate acceptate a fi corecte.
    Inginerul nu poate certifica pentru platã nicio sumã pentru care Antreprenorul nu a furnizat integral şi în forma finalã documentele justificative necesare.
    Certificatele de platã vor conţine în mod obligatoriu mãsurãtorile Inginerului, precum şi documentele privind recepţia calitativã pentru Lucrãrile certificate.
    Totodatã, certificatele de platã vor trebui sã fie însoţite obligatoriu de o situaţie întocmitã de cãtre Inginer din care sã reiasã care sunt Subantreprenorii care au executat lucrãrile cuprinse în cadrul certificatului de platã.
    Fãrã a prejudicia niciun alt drept al Antreprenorului ce decurge din Contract sau în alt mod, Inginerul nu poate emite un Certificat Interimar de Platã ce ar face ca valoarea cumulatã aprobatã pentru platã sã depãşeascã Valoarea de Contract Acceptatã sau orice valoare de contract convenitã ulterior de Beneficiar şi Antreprenor în cadrul unor Acte Adiţionale la Contract valabil încheiate.
    În termen de 28 de zile dupã primirea Situaţiei de Lucrãri şi a documentelor justificative Inginerul va emite cãtre Beneficiar, Certificatul Interimar de Platã în care vor fi incluse suma de platã stabilitã în mod echitabil de cãtre Inginer şi detaliile justificative aferente. Data primirii de cãtre Inginer a Situaţiei de Lucrãri se va considera data la care Situaţia de Lucrãri însoţitã de toate documentele justificative necesare, aşa cum au fost stabilite în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 14.3 [Prezentarea Situaţiilor Interimare de Lucrãri] va fi înregistratã la sediul Inginerului.
    Un Certificat Interimar de Platã nu va fi refuzat la platã pentru alt motiv în afarã de urmãtoarele:
    (a) dacã un bun furnizat sau o lucrare executatã de cãtre Antreprenor nu se conformeazã prevederilor Contractului, costul remedierii sau al înlocuirii va fi reţinut pânã când remedierea sau înlocuirea au fost finalizate; şi/sau
    (b) dacã Antreprenorul nu a reuşit sau nu reuşeşte sã execute o lucrare sau sã respecte o obligaţie, fiind notificat de cãtre Inginer în acest scop, valoarea acestei lucrãri sau obligaţii va fi reţinutã pânã la terminarea lucrãrii sau îndeplinirea obligaţiei.
    Nicio sumã nu va fi confirmatã sau plãtitã pânã când Beneficiarul nu a primit şi aprobat Garanţia de Bunã Execuţie.
    La emiterea unui Certificat de Platã, Inginerul va trimite o copie a Certificatului Antreprenorului.
Fãrã a lua în considerare prevederile Sub-Clauzei 2.5 [Revendicãrile Beneficiarului], Beneficiarul este îndreptãţit sã corecteze erorile aritmetice din orice Certificat de Platã sau sã returneze orice Certificat de Platã pentru care Antreprenorul nu a furnizat integral şi în forma finalã documentele justificative necesare. În consecinţã, Beneficiarul va notifica Antreprenorului, cu o copie cãtre Inginer, acceptarea totalã, parţialã sau returnarea fiecãrui Certificat de Platã.
    În orice Certificat de Platã Inginerul poate sã facã corecturi sau modificãri care în mod normal ar fi trebuit sã fie aplicate unui Certificat de Platã anterior. Nu se va considera cã un Certificat de Platã confirmã acceptul, aprobarea, consimţãmântul sau satisfacţia Inginerului."

    Sub-clauza 14.7 Plãţile
    Se şterge sub-clauza 14.7 şi se înlocuieşte cu urmãtoarele:
    "Beneficiarul va notifica Antreprenorului acceptarea Certificatului de Platã în termen de 28 de zile de la primirea acestuia de la Inginer.
    În termen de 7 zile de la data notificãrii acceptãrii Certificatului de Platã de cãtre Beneficiar, Antreprenorul trebuie sã emitã cãtre Beneficiar o facturã în valoarea specificatã în Certificatul de Platã corespunzãtor. Factura furnizatã de cãtre Antreprenor va fi emisã şi completatã în conformitate cu legislaţia românã în vigoare.
    Beneficiarul va plãti antreprenorului:
    a) prima tranşã din plata în avans, în termen de 28 de zile de la data primirii documentelor, în conformitate cu prevederile sub-clauzei 4.2. [Garanţia de bunã execuţie] şi sub-clauzei 14.2. [Plata în avans], pentru platã fiind necesarã îndeplinirea ambelor condiţii.
    b) valoarea specificatã în fiecare facturã aferentã fiecãrui Certificat interimar de platã, în termen de 28 de zile de la data primirii facturii emise de antreprenor;
    c) valoarea specificatã în fiecare facturã aferentã fiecãrui Certificat final de platã, în termen de 56 de zile de la data primirii facturii emise de antreprenor;
    Data plãţii va fi data la care contul Beneficiarului este debitat.
    Plata sumelor datorate în fiecare monedã, în conformitate cu prevederile art. 14.15, va fi fãcutã în contul bancar şi în ţara plãţii (pentru moneda respectivã) specificate în contract.
    Toate plãţile se vor face doar într-un cont bancar al antreprenorului deschis în România.
    Antreprenorul va fi obligat sã plãteascã sumele datorate fiecãrui Subantreprenor în termenul prevãzut în contractul de subantreprizã. În caz contrar, Beneficiarul va fi îndreptãţit sã aplice o penalitate echivalentã cu cea prevãzutã în "Anexa la Ofertã"."

    Sub-clauza 14.8 Întârzieri în Efectuarea Plãţilor
    Se şterge sub-clauza 14.8 şi se înlocuieşte cu urmãtoarele:
    "Antreprenorul îi va acorda Beneficiarului, în vederea efectuãrii plãţii, o perioadã de graţie de 45 de zile pentru suma care nu a fost plãtitã la data scadentã.
    Dacã Antreprenorul nu va primi plata în conformitate cu prevederile Sub Clauzei 14.7[Plãţile], Antreprenorul va avea dreptul sã pretindã costuri de finanţare aferente perioadei de întârziere, calculate lunar pentru suma neplãtitã.
    Aceste costuri se vor calcula prin aplicarea dobânzii Bãncii Centrale din ţara Beneficiarului, la principalele operaţiuni de refinanţare, aşa cum este prevãzut în seria C a Jurnalului Oficial al UE, în vigoare în prima zi calendaristicã a lunii în care suma datoratã a devenit scadentã.
    Antreprenorul va fi îndreptãţit la aceastã platã pe baza emiterii unei facturi, fãrã nicio altã înştiinţare sau aprobare formalã şi fãrã a afecta un alt drept sau despãgubire. Orice facturã pentru costurile de finanţare aferente plaţilor întârziate poate fi emisã de Antreprenor în termen de maxim douã luni de la data scadenţei plãţilor întârziate. În cazul în care nicio facturã nu a fost emisã în aceastã perioadã de doua luni, Antreprenorul nu va mai fi îndreptãţit sã primeascã costurile de finanţare pentru suma aferentã neplãtitã.
    Beneficiarul nu va fi responsabil pentru plata oricãror costuri de finanţare sau altele asemenea ce ar putea sã rezulte ca urmare a întârzierilor în efectuarea plãţilor, cauzate de nerespectarea de cãtre Antreprenor a Programului de Lucrãri acceptat de cãtre Inginer sau a oricãrei revizuiri a acestuia furnizate ulterior de cãtre Antreprenor potrivit Sub-Clauzei 83 [Programul de Execuţie]."

    Sub-clauza 14.9 Plata Sumelor Reţinute
    Se şterge sub-clauza 14.9 şi se înlocuieşte cu urmãtoarele:
    "Dupã emiterea Certificatului de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor, Inginerul va autoriza plata cãtre Antreprenor pentru jumãtate din Suma Reţinutã. Dacã un Proces Verbal de Recepţie la Terminarea lucrãrilor va fi emis pentru un Sector sau parte de lucrãri, o parte din Suma Reţinutã va fi autorizatã şi plãtitã. Aceastã parte va reprezenta douã cincimi (40%) din valoarea rezultatã din raportul între valoarea de contract estimatã a Sectorului sau pãrţii de lucrãri şi Preţul Contractului final estimat.
    Imediat dupã expirarea ultimului termen al Perioadei de Notificare a Defecţiunilor, Inginerul va autoriza plata cãtre Antreprenor pentru restul rãmas de plãtit din Suma Reţinutã. Dacã a fost emis un Certificat de Recepţie la Terminarea lucrãrilor pentru un Sector de lucrãri, o parte din a doua jumãtate din Suma Reţinutã va fi autorizatã şi plãtitã imediat dupã data de expirare a Perioadei de Notificare a Defecţiunilor. Aceastã parte va reprezenta douã cincimi (40%) din valoarea rezultatã din raportul între valoarea de contract estimatã a Sectorului de lucrãri şi Preţul Contractului final estimat.
    În situaţia în care rãmân lucrãri de executat potrivit prevederilor Clauzei 11 [Perioada de Garanţie], Inginerul va fi îndreptãţit sã reţinã costul estimat al acestor lucrãri pânã la execuţia acestora.
    La calculul pãrţilor restituite, nu se vor lua în considerare niciun fel de actualizãri la care se referã Sub-Clauza 13.7 [Actualizãri Generate de Modificãri ale Legilor] şi Sub-Clauza 13.8 [Actualizãri Generate de Modificãri ale Preţurilor].
    Antreprenorul poate cere plata Sumelor Reţinute în schimbul transmiterii Beneficiarului a unei garanţii bancare. În astfel de cazuri, Inginerul va aproba şi Beneficiarul va efectua plata cãtre Antreprenor a sumelor asociate Sumelor Reţinute, dupã obţinerea garanţiei ce va fi în formatul şi emisã de o entitate aprobate de cãtre Beneficiar, în valoarea şi în moneda egale cu cele ale plãţii ce trebuie efectuate. Antreprenorul poate creşte gradual valoarea garanţiei bancare în conformitate cu estimãrile transmise potrivit prevederilor Sub-Clauzei 14.4 [Graficul de plãţi]. Valoarea garanţiei bancare va fi totuşi egalã cu limita Sumelor Reţinute specificatã în Anexa la Ofertã atunci când totalul tuturor plãţilor interimare aprobate (exclusiv plata în avans, deducerile şi restituirile sumelor reţinute) depãşeşte şaptezeci de procente (70%) din Valoarea de Contract Acceptatã mai puţin Sumele Provizionate.
    Antreprenorul va asigura cã garanţia este validã şi în vigoare pânã când Antreprenorul a executat şi terminat Lucrãrile şi a remediat orice defecte, aşa cum este specificat pentru Garanţia de Bunã Execuţie în Sub-Clauza 4.2. Returnarea garanţiei se va face în locul eliberãrii celei de-a doua jumãtãţi a Sumelor Reţinute potrivit prevederilor paragrafului secund al Sub-Clauzei 14.9, în timp ce Antreprenorul va fi îndreptãţit, dupã emiterea Certificatului de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor, la o reducere a valorii garanţiei bancare corespunzãtor primei jumãtãţi a Sumelor Reţinute.
    Diminuarea valorii garanţiei sau returnarea acesteia se va face corespunzãtor prevederilor privind plata sumelor reţinute din prezenta Sub-Clauzã."

    Sub-clauza 14.10 Situaţia de Lucrãri la Terminare
    În cuprinsul acestei sub-clauze se şterge sintagma "Procesului verbal de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor" şi se înlocuieşte cu sintagma "Certificatului de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor".

    Sub-clauza 14.11 Prezentarea Situaţiilor Finale de Lucrãri
    Se şterge sub-clauza 14.11 şi se înlocuieşte cu urmãtoarele:
    "În termen de 56 de zile de la emiterea Certificatului de Recepţie Finalã, Antreprenorul va transmite Inginerului, în patru exemplare, Situaţia finalã de lucrãri, însoţitã de documentele justificative, care sã prezinte în detaliu, într-un format aprobat de cãtre Inginer, urmãtoarele:
    (a) valoarea tuturor lucrãrilor executate conform prevederilor Contractului, şi
    (b) orice alte sume la care Antreprenorul se considerã îndreptãţit, potrivit prevederilor Contractului, sau în alt fel.
    Antreprenorul va furniza toate documentele justificative necesare pentru oricare dintre sumele solicitate la platã în cadrul Situaţiei Finale de Lucrãri, asa cum au fost acestea stabilite de cãtre Beneficiar.
    Situaţia Finalã de Lucrãri, potrivit prevederilor prezentei Sub-Clauze, va fi semnatã de cãtre Reprezentantul Antreprenorului, numit în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 4.3. În cazul în care Situaţia de Lucrãri nu este semnatã de cãtre Reprezentantul Antreprenorului, acea Situaţie de Lucrãri va fi nulã şi farã efect.
    Dacã Inginerul nu va fi de acord sau nu va putea verifica o parte a situaţiei finale, Antreprenorul va transmite orice informaţii suplimentare pe care Inginerul le va solicita în mod rezonabil şi va efectua toate modificãrile convenite de comun acord. Ulterior, Antreprenorul va pregãti şi va transmite Inginerului situaţia finalã, aşa dupã cum s-a convenit. Aceste Condiţii se referã la situaţia de platã asupra cãreia s-a cãzut de acord ca fiind Situaţia Finalã de Lucrãri.
    Dacã, în urma discuţiilor Inginerului cu Antreprenorul va deveni evident cã existã o disputã, în pofida modificãrilor situaţiei finale asupra cãrora s-a cãzut de acord, Inginerul va transmite Beneficiarului (cu o copie adresatã Antreprenorului) un Certificat Interimar de Platã pentru pãrţile din situaţia finalã asupra cãrora s-a cãzut de acord. Dacã disputa este soluţionatã, în final, potrivit prevederilor Sub-Clauzei 20.4 [Obţinerea Deciziei Comisiei de Adjudecare a Disputelor] sau Sub-Clauzei 20.5 [Soluţionarea pe Cale Amiabilã], Antreprenorul va pregãti şi va transmite Beneficiarului (cu o copie pentru Inginer) o Situaţie Finalã de Lucrãri."

    Sub-clauza 14.13 Emiterea Certificatului Final de Platã
    Se şterge sub-clauza 14.13 şi se înlocuieşte cu urmãtoarele:
    "În termen de 28 de zile de la primirea Situaţiei Finale de Lucrãri şi a scrisorii de descãrcare în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 14.11 [Prezentarea Situaţiilor Finale de Lucrãri] şi Sub-Clauzei 14.12 [Scrisoarea de Descãrcare], Inginerul va emite Beneficiarului Certificatul Final de Platã, care va menţiona:
    (a) suma finalã care este datoratã, şi
    (b) diferenţa (dacã existã) datoratã Antreprenorului de cãtre Beneficiar sau Beneficiarului de cãtre Antreprenor, dupã caz, luându-se în considerare toate sumele plãtite anterior de cãtre Beneficiar şi toate sumele la care Beneficiarul este îndreptãţit.
    Dacã Antreprenorul nu a depus Situaţia Finalã de Lucrãri în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 14.11 [Prezentarea Situaţiilor Finale de Lucrãri] şi Sub-Clauza 14.12 [Scrisoarea de Descãrcare], Inginerul va solicita Antreprenorului sã o depunã. În cazul în care Antreprenorul nu va depune situaţia în termen de 28 de zile, Inginerul va emite Certificatul Final de Platã pentru o sumã pe care o va stabili ca fiind în mod corect datoratã.
    Data primirii de cãtre Inginer a Situaţiei Finale de Lucrãri se va considera data la care Situaţia Finalã de Lucrãri, însoţitã de toate documentele justificative necesare, va fi înregistratã la sediul Inginerului. În cazul în care vor fi necesare documente de naturã a completa Situaţia de Lucrãri, data primirii de cãtre Inginer a acestora se va considera Data ultimei înregistrãri.
    Inginerul nu poate certifica pentru platã nicio suma pentru care Antreprenorul nu a furnizat integral şi in forma finalã documentele justificative necesare, aşa cum au fost acestea stabilite de cãtre Beneficiar.
    Fãrã a prejudicia niciun alt drept al Antreprenorului ce decurge din Contract sau în alt mod, Inginerul nu poate emite un Certificat Final de Platã dacã valoarea cumulatã aprobatã pentru platã depãşeşte Valoarea de Contract Acceptatã sau altã valoare de contract convenitã ulterior de Beneficiar şi Antreprenor în cadrul unor Acte Adiţionale la Contract.
    La emiterea Certificatului Final de Platã, Inginerul va transmite o copie a acestuia Antreprenorului.
    Fãrã a lua în considerare prevederile Sub-Clauzei 2.5 [Revendicãrile Beneficiarului], Beneficiarul este îndreptãţit sã corecteze erorile aritmetice din Certificatul Final de Platã sau sã returneze Certificatul Final de Platã pentru care Antreprenorul nu a furnizat integral şi in forma finalã documentele justificative necesare. În consecinţã, Beneficiarul va notifica Antreprenorului, cu o copie cãtre Inginer, acceptarea totalã, parţialã sau returnarea Certificatului Final de Platã."

    Sub-clauza 14.14 Încetarea Responsabilitãţii Beneficiarului
    În cuprinsul acestei sub-clauze se şterge sintagma "Procesului verbal de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor" şi se înlocuieşte cu sintagma "Certificatului de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor"

    Sub-clauza 14.16 Restituirea
    Se adaugã o nouã Sub-Clauzã 14.16, având urmãtoarea formulare:
    "Antreprenorul se obligã sã ramburseze cãtre Beneficiar orice sume plãtite în exces din valoarea finalã datoratã, în termen de 28 de zile de la primirea solicitãrii în acest sens. În cazul în care Antreprenorul nu va efectua rambursarea pânã la data limitã stabilitã de Beneficiar, Beneficiarul poate majora sumele datorate prin adãugarea de dobânzi: la rata de scont aplicatã de Banca Centralã din ţara Beneficiarului, la principalele operaţiuni de refinanţare, aşa cum este prevãzut în seria C a Jurnalului Oficial al UE, în vigoare în prima zi a lunii în care termenul limitã expirã, plus 3 puncte procentuale. Dobânda se percepe pe durata de timp scursã între termenul de platã stabilit de Beneficiar (exclusiv) şi data la care plata este realizatã în mod real (inclusiv). Orice plãţi parţiale vor acoperi în primul rând dobânda astfel stabilitã."

    Clauza 15 Rezilierea Contractului de cãtre Beneficiar
    Sub-clauza 15.2 - Rezilierea Contractului de cãtre Beneficiar
    "Toate situaţiile de reziliere prevãzute la punctul (f) vor fi aplicabile cu condiţia ca acestea sã fie confirmate printr-o hotãrâre definitivã şi irevocabilã a instanţelor competente"
    Se şterge al doilea paragraf şi se înlocuieşte cu urmãtorul:
    "În oricare din aceste evenimente sau circumstanţe, Beneficiarul, în termen de 14 zile de la transmiterea unei înştiinţãri cãtre Antreprenor, va putea sã rezilieze contractul şi sã evacueze Antreprenorul de pe Şantier. Contractul va fi reziliat de drept, farã o citaţie oficialã, acţiune în instanţã sau oricãrei alte formalitãţi la expirarea notificãrii de 14 zile, anterior menţionatã. Totuşi, în cazurile descrise de sub-paragrafele (e) sau (f), Beneficiarul va putea, printr-o înştiinţare, sã rezilieze Contractul imediat, acesta încetând de drept, fãrã o citaţie oficialã, acţiune în instanţã sau oricãrei alte formalitãţi, dupã primirea de cãtre Antreprenor a notificãrii de reziliere."
    Se introduc urmãtoarele propoziţii la sfârşitul celui de-al patrulea paragraf:
    "În sensul prezentei Clauze, Şantierul va cuprinde numai acele locuri în care vor fi executate Lucrãrile Permanente şi unde se vor livra Echipamentele şi Materialele. Orice Materiale sau Echipamente sub proprietatea Beneficiarului în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 7.7 şi care, la data rezilierii, nu s-ar afla pe Şantier conform definiţiei de mai sus, vor fi transportate cu promptitudine de cãtre Antreprenor şi depozitate pe Şantier, într-un loc definit de cãtre Inginer şi care va fi amenajat şi împrejmuit de cãtre Antreprenor; toate acestea se vor realiza pe cheltuiala Antreprenorului."

    Se înlocuieşte ultimul paragraf cu urmãtorul paragraf:
    "Beneficiarul va transmite o înştiinţare prin care Utilajele Antreprenorului şi Lucrãrile Provizorii vor fi restituite Antreprenorului pe Şantier sau în apropierea Şantierului. Dacã Antreprenorul nu va reuşi sã îşi retragã Utilajele şi Lucrãrile Provizorii în termen de 21 de zile de la primirea înştiinţãrii, Beneficiarul va fi îndreptãţit sã utilizeze acea parte din Utilajele şi Lucrãrile Provizorii ale Antreprenorului care se considerã cã a fost rezervatã exclusiv executãrii Lucrãrilor, potrivit prevederilor Contractului, dupã cum crede de cuviinţã, pânã la terminarea lucrãrilor respective."

    Clauza 16 Suspendarea şi Rezilierea Contractului de cãtre Antreprenor
    Sub-clauza 16.1 Dreptul Antreprenorului de a Suspenda Execuţia Lucrãrilor
    Sub-clauza se modificã şi va avea urmãtoarea formulare:
    "Dacã Inginerul nu reuşeşte sã ia o decizie legatã de o certificare în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 14.6 [Emiterea Certificatelor de Platã Interimare] sau dacã Beneficiarul nu respectã prevederile Sub-Clauzei 14.7 [Plãţile], Antreprenorul poate, nu mai devreme de 180 de zile dupã înştiinţarea Beneficiarului, sã suspende execuţia lucrãrilor (sau sã reducã ritmul de execuţie) pânã la data la care Antreprenorul va primi, dacã va primi, Certificatul de Platã, o dovadã concretã sau plata, dupã caz şi în confomiitate cu cele precizate în înştiinţare.
    Dacã Antreprenorul primeşte, ulterior, Certificatul de Platã, o dovadã concretã sau plata (dupã cum este prezentat în Sub-Clauza corespunzãtoare şi în înştiinţarea de mai sus) înainte de transmiterea înştiinţãrii de reziliere a Contractului, Antreprenorul va fi obligat sã reînceapã activitatea normalã de îndatã ce acest lucru este posibil.
    Dacã Antreprenorul înregistreazã întârzieri şi/sau Costuri suplimentare ca urmare a suspendãrii lucrãrilor (sau a reducerii ritmului de execuţie) în conformitate cu prevederile acestei Sub-Clauze, Antreprenorul va transmite o înştiinţare Inginerului şi, cu condiţia respectãrii prevederilor Sub-Clauzei 20.1 [Revendicãrile Antreprenorului] va avea dreptul la:
    (a) o prelungire a duratei de execuţie pentru orice astfel de întârziere potrivit prevederilor Sub-Clauzei 8.4 [Prelungirea Duratei de Execuţie], dacã terminarea lucrãrilor este sau va fi întârziatã, şi
    (b) plata Costurilor suplimentare la care se adaugã un profit rezonabil care vor fi incluse în Preţul Contractului.
    Dupã primirea acestei înştiinţãri, Inginerul va acţiona, în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 3.5 [Stabilirea Modului de Soluţionare], pentru a conveni sau stabili modul de soluţionare a acestor probleme."

    Sub-clauza 16.2 Rezilierea Contractului de cãtre Antreprenor
    Sub-clauza se modificã şi va avea urmãtoarea formulare:
    "Antreprenorul va fi îndreptãţit sã rezilieze Contractul dacã:
    (a) Inginerul nu reuşeşte sã emitã Certificatul de Platã în termen de 59 de zile dupã primirea Situaţiei de Lucrãri şi a documentelor justificative,
    (b) nu primeşte suma datoratã potrivit Certificatului Interimar de Platã în termen de 42 de zile, dupã data de expirare a perioadei specificate în Sub-Clauza 14.7 [Plãţile], termen la care trebuie efectuatã plata (cu excepţia deducerilor prevãzute în Sub-Clauza 2.5 [Revendicãrile Beneficiarului],
    (c) Beneficiarul nu îşi îndeplineşte în mod substanţial obligaţiile prevãzute în Contract,
    (d) Beneficiarul nu respectã prevederile Sub-Clauzei 1.6 [Acordul Contractual] sau ale Sub-Clauzei 1.7 [Cesionarea],
    sau
    (e) Beneficiarul devine falit sau insolvabil, intrã în proces de lichidare, primeşte un ordin de punere sub sechestru împotriva lui, ajunge la un acord cu creditorii sãi, sau desfãşoarã în continuare o afacere sub coordonarea unui administrator judiciar, curator sau manager în beneficiul acestor creditori, sau dacã se întâmplã orice alt eveniment care (conform prevederilor Legilor în vigoare) are un efect similar cu cel al oricãrei astfel de situaţii sau eveniment.
    În oricare din aceste împrejurãri sau circumstanţe, Antreprenorul poate rezilia Contractul, la 14 zile dupã transmiterea unei înştiinţãri cãtre Beneficiar. În cazurile descrise în sub-paragraful (e), Antreprenorul poate, printr-o înştiinţare, sã rezilieze Contractul imediat.
    Dacã, înainte de expirarea perioadei de 14 zile de notificare solicitate de paragraful precedent, Beneficiarul remediazã cauzele pentru care Antreprenorul a notificat, notificarea nu va mai produce niciun efect şi Antreprenorul nu va mai fi îndreptãţit sã rezilieze Contractul.
    Opţiunea Antreprenorului de a rezilia Contractul nu va prejudicia niciun alt drept al Antreprenorului prevãzut în Contract sau alt drept.
    În condiţiile în care Beneficiarul contestã rezilierea notificatã în conformitate cu Sub-Clauza 16.2 (a), acesta are dreptul, într-un termen de 14 zile de la data primirii notificãrii de reziliere din partea Antreprenorului, sã îi comunice acest fapt, în scris, Antreprenorului, şi va aduce, în scris, în acelaşi termen de 14 zile, litigiul la cunoştinţa Comisiei de Adjudecare a Disputelor în conformitate cu Sub-Clauza 20.4 [Obţinerea Deciziei Comisiei de Adjudecare a Disputelor]. Dacã Beneficiarul transmite o notificare pentru o astfel de intenţie, rezilierea Contractului va intra în vigoare numai dupã ce expirarea validitãţii notificãrii de reziliere a fost confirmatã prin prevederile Sub-Clauzei 20.4 [Obţinerea Deciziei Comisiei de Adjudecare a Disputelor] sau dacã acea decizie nu devine finalã şi obligatorie, aşa cum prevede Sub-Clauza 20.6 [Soluţionarea litigiilor] sau dacã Beneficiarul nu urmãreşte adresarea unei instanţe superioare."

    Sub-clauza 16.3 Încetarea Execuţiei lucrãrilor şi Retragerea Utilajelor Antreprenorului
    Sub-clauza se modificã şi va avea urmãtoarea formulare:
    "Dupã ce înştiinţarea de reziliere potrivit prevederilor Sub-Clauzei 15.5 [Dreptul Beneficiarului de a Rezilia Unilateral Contractul], a Sub-Clauzei 16.2 [Rezilierea Contractului de cãtre Antreprenor] sau a Sub-Clauzei 19.6 [Reziliere Opţionalã, Lichidare şi Plãţi] a intrat în vigoare, Antreprenorul cu promptitudine:
    (a) va înceta toate activitãţile, cu excepţia celor dispuse de cãtre Inginer pentru conservarea şi punerea în siguranţã a lucrãrilor şi pentru protejarea vieţii sau proprietãţii;
    (b) va depozita corespunzãtor în locurile indicate de cãtre Inginer şi amenajate de cãtre Antreprenor toate Documentele Antreprenorului, Echipamentele, Materialele şi alte lucrãri pentru care Antreprenorul a fost plãtit şi le va preda Beneficiarului
    şi
    (c) va îndepãrta toate celelalte Bunuri de pe Şantier, cu excepţia celor necesare pentru siguranţa acestuia, şi va pãrãsi Şantierul."

    Sub-clauza 16.4 Plata dupã Rezilierea de cãtre Antreprenor
    Sub-clauza se modificã şi va avea urmãtoarea formulare:
    "Dupã ce înştiinţarea de reziliere potrivit prevederilor Sub-Clauzei 16.2 [Rezilierea Contractului de cãtre Antreprenor] a intrat în vigoare, Beneficiarul cu promptitudine:
    (a) va restitui Antreprenorului Garanţia de Bunã Execuţie, dupã efectuarea tuturor testelor privind conformitatea lucrãrilor executate si receptionarea de cãtre Beneficiar a tuturor Lucrãrilor, Documentelor Antreprenorului, Echipamentelor si Materialelor pentru care Antreprenorul a fost plãtit, cu posibilitatea de recuperare de cãtre Beneficiar a eventualelor costuri derivate din executarea neconforma a lucrãrilor sau a celor instructate de cãtre Inginer potrivit Sub-Clauzei 16.3. în cazul în care Beneficiarul contestã decizia de reziliere a Antreprenorului, Beneficiarul nu va restitui Garanţia de Bunã Execuţie pânã când rezilierea nu va intra în vigoare, în conformitate cu ultimul paragraf al clauzei 16.2.
    (b) va plãti Antreprenorului, potrivit prevederilor Sub-Clauzei 19.6 [Rezilierea Opţionalã, Lichidare şi Plãţi],
    şi
    (c) va plãti Antreprenorului valoarea pierderilor de profit şi a oricãrei pierderi sau pagube suportate de Antreprenor ca o consecinţã a acestei rezilieri."

    Clauza 17. Riscuri şi Responsabilitãţi
    Sub-clauza 17.1 Despãgubiri
    Se şterge ultimul paragraf al sub-clauzei şi se înlocuieşte cu urmãtoarele:
    "Beneficiarul va despãgubi şi se va asigura cã Antreprenorul, Personalul Antreprenorului şi agenţii acestora nu sunt afectaţi de nicio reclamaţie, daunã, pierdere şi cheltuialã (inclusiv taxe legale şi cheltuieli) pentru: (1) rãniri, îmbolnãviri, maladii sau deces ca urmare a cazurilor de neglijenţã, actelor intenţionate sau încãlcãrilor Contractului de cãtre Beneficiar, Personalul Beneficiarului sau de cãtre oricare din agenţii acestora, şi (2) probleme pentru care responsabilitatea poate fi exclusã din poliţa de asigurare, dupã cum este descris în sub-paragrafele (d) (i), (ii) şi (iii) ale Sub-Clauzei 18.3 [Asigurare împotriva Vãtãmãrii Persoanelor şi Daunelor Aduse Proprietãţii], cu excepţia cazului în care orice acţiune a Antreprenorului, Personalului Antreprenorului şi respectiv agenţii sãi sau oricare altã persoanã a cauzat sau a contribuit la evenimentele sau circumstanţele în privinţa cãrora Antreprenorul pretinde a fi despãgubit sau gãsit nevinovat."

    Sub-clauza 17.2 Responsabilitatea Antreprenorului faţã de Lucrãri
    Sub-clauza se modificã şi va avea urmãtoarea formulare:
    "Antreprenorul îşi va asuma întreaga responsabilitate pentru îngrijirea lucrãrilor şi a Bunurilor de la Data de Începere pânã la data emiterii Certificatului de Recepţie la Terminarea lucrãrilor sau pânã când recepţia se considerã admisã de Beneficiar în condiţiile legii, datã la care responsabilitatea pentru grija faţã de Lucrãri va fi transferatã Beneficiarului. Dacã se emite un Certificat de Recepţie la Terminarea lucrãrilor pentru Sectoare sau pãrţi de Lucrãri (sau se considerã a fi emis), responsabilitatea pentru grija faţã de Sectoarele sau pãrţile de Lucrãri va fi transferatã Beneficiarului.
    Dupã ce responsabilitatea a fost transferatã Beneficiarului, Antreprenorul îşi va asuma responsabilitatea pentru îngrijirea oricãrei lucrãri neexecutate la data specificatã în Certificatul de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor, pânã când lucrarea va fi finalizatã.
    Dacã se produc pierderi sau sunt aduse daune Lucrãrilor, Bunurilor sau Documentelor Antreprenorului, pe parcursul perioadei în care Antreprenorul este responsabil de îngrijirea acestora, din orice cauzã care nu este enumeratã în Sub-Clauza 17.3 [Riscurile Beneficiarului], Antreprenorul va recupera pierderile sau daunele cu riscul şi pe cheltuiala Antreprenorului, astfel încât Lucrãrile, Bunurile şi Documentele Antreprenorului sã fie conforme cu prevederile Contractului.
    Antreprenorul va rãspunde de orice pierdere sau daunã cauzatã de acţiuni întreprinse de cãtre Antreprenor dupã emiterea Certificatului de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor. Antreprenorul va rãspunde, de asemenea, de orice pierdere sau daunã care se produce dupã ce a fost emis Certificatul de Recepţie la Terminarea lucrãrilor şi care rezultã dintr-un eveniment anterior pentru care Antreprenorul era rãspunzãtor."

    Sub-clauza 17.6 Limitarea Responsabilitãţii
    Sub-clauza se modificã şi va avea urmãtoarea formulare:
    "Beneficiarul nu va fi rãspunzãtor faţã de Antreprenor pentru incapacitatea de a utiliza oricare dintre Lucrãri, pierderea profitului, pierderea unui contract sau pentru o pierdere indirectã sau pierdere în consecinţã sau daunã care poate fi suferitã de cãtre cealaltã Parte în legãturã cu Contractul, altele decât cele prevãzute în Sub-Clauza 16.4 [Plata dupã Rezilierea de cãtre Antreprenor] şi a Sub-Clauzei 17.1 [Despãgubiri].
    Totalul obligaţiilor Antreprenorului faţã de Beneficiar, potrivit prevederilor Contractului sau în legãturã cu acesta, altele decât cele la care se referã Sub-Clauza 4.19 [Electricitate, Apã şi Gaz], Sub-Clauza 4.20 [Utilajele Beneficiarului şi Materiale Asigurate Gratuit], Sub-Clauza 17.1 [Despãgubiri] şi Sub-Clauza 17.5 [Drepturi de Proprietate Intelectualã şi Industrialã], nu va depãşi Valoarea de Contract Acceptatã.
    Aceastã Sub-Clauzã nu va limita responsabilitatea în caz de fraudã, greşealã premeditatã sau comportament necorespunzãtor al Pãrţii în culpã."

    Clauza 18. Asigurãri
    Sub-clauza 18.1 Cerinţe Generale pentru Asigurãri
    În paragraful al doilea al sub-clauzei se şterge sintagma "Scrisoare de acceptare" şi se înlocuieşte cu "Acord contractual".

    Sub-clauza 18.2 Asigurarea lucrãrilor şi a Utilajelor Antreprenorului
    În sub-clauza 18.2. se şterge sintagma "Procesului Verbal de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor" şi se înlocuieşte cu sintagma "Certificatului de Recepţie la Terminarea Lucrãrilor"
    La sfârşitul sub-clauzei 18.2 se adaugã urmãtoarele:
    "Va fi responsabilitatea Antreprenorului sã informeze compania de asigurãri despre orice schimbare privind natura, durata, volumul sau Programul de Execuţie a lucrãrilor şi sã asigure nivelul adecvat al acoperirii asigurãrii pe toatã durata Contractului."

    Sub-clauza 18.3 Asigurare împotriva Vãtãmãrii Persoanelor şi a Daunelor Aduse Proprietãţii
    În primul paragraf al al sub-clauzei se şterge sintagma "Procesului Verbal de Recepţie Finalã" şi se înlocuieşte cu smtagma "Certificatului de Recepţie Finalã".
    Restul clauzei rãmâne neschimbat.

    Clauza 19. Forţa Majorã
    Sub-clauza 19.1 Definiţia Forţei Majore
    Sub-clauza se completeazã cu urmãtoarea formulare:
    "Forţa majorã va fi constatatã şi recunoscutã ca atare de Camera de Comerţ sau altã autoritate statalã competentã."

    Sub-clauza 19.2 Înştiinţarea Forţei Majore
    Sub-clauza se modificã şi va avea urmãtoarea formulare:
    "Dacã o Parte este sau va fi împiedicatã de a îndeplini obligaţiile sale potrivit prevederilor Contractului de un caz de Forţã Majorã, atunci aceastã Parte va înştiinţa cealaltã Parte de evenimentele sau circumstanţele care constituie Forţã Majorã şi va specifica obligaţiile de la a cãror îndeplinire este sau va fi împiedicatã. Înştiinţarea va fi transmisã în termen de 14 zile dupã ce Partea cunoaşte (sau ar trebui sã cunoascã) evenimentele sau circumstanţele care constituie Forţã Majorã şi va fi însoţitã de documentaţia adecvatã în care se vor evidenţia circumstanţele evenimentului de Forţã Majorã.
    Partea care a transmis înştiinţarea va fi exoneratã de îndeplinirea acelor obligaţii pe care, şi în perioada în care, Forţa Majorã o împiedicã sã le îndeplineascã.
    Fãrã a lua în considerare celelalte prevederi ale acestei Clauze, Forţa Majorã nu se va aplica obligaţiilor niciuneia dintre Pãrţi de a face plãţi cãtre cealaltã Parte potrivit prevederilor Contractului."

    Clauza 20 Revendicãri, dispute şi arbitraj
    Sub-clauza 20.2 Numirea Comisiei de Adjudecare a Disputelor
    Sub-clauza se modificã şi va avea urmãtoarea formulare:
    "Disputele se vor adjudeca de cãtre CAD (Comisia de Adjudecare a Disputelor) în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 20.4 [Obţinerea Deciziei Comisiei de Adjudecare a Disputelor]. În termen de 28 de zile dupã ce o Parte a transmis o înştiinţare celeilalte Pãrţi privind intenţia de a înainta o revendicare cãtre CAD în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 20.4, Pãrţile vor numi de comun acord CAD.
    Conform prevederilor Anexei la Ofertã, CAD va fi formatã din o persoana, cu experienţã corespunzãtoare.
    Dacã în Contract este inclusã o listã cu membri potenţiali, membrul CAD va fi selectat din cei nominalizaţi pe listã, prin eliminarea celor care nu doresc sau nu pot sã accepte numirea în CAD.
    Acordul dintre Pãrţi şi adjudecãtor va cuprinde, prevederile Acordului de Adjudecare a Disputelor din Anexa la Condiţiile Generale, cu amendamentele convenite de comun acord de cãtre semnatari.
    Condiţiile în care se efectueazã remunerarea adjudecãtorului vor fi convenite de comun acord de cãtre Pãrţi la convenirea condiţiilor de numire în funcţie. Fiecare Parte va fi responsabilã de plata unei jumãtãţi din suma stabilitã pentru remunerare.
    De câte ori Pãrţile convin de comun acord, acestea pot numi o persoanã cu experienţa corespunzãtoare care sã înlocuiascã persoana desemnatã drept CAD. Cu excepţia cazului în care Pãrţile stabilesc altfel, numirea va intra în vigoare dacã persoana desemnatã drept CAD refuzã sau nu mai este capabil sã-şi exercite funcţia ca urmare a decesului, incapacitãţii, demisiei sau încheierii perioadei de exercitare a funcţiei. Înlocuirea se va face prin aceeaşi procedurã cu care persoana înlocuitã a fost nominalizatã sau convenitã, descrisã în aceastã Sub-Clauzã.
    Revocarea persoanei desemnate drept CAD se poate face numai cu acordul comun al ambelor Pãrţi, şi niciodatã numai de cãtre Beneficiar sau de cãtre Antreprenor. Cu excepţia cazului în care Pãrţile convin altfel, numirea CAD va expira la data la care CAD a decis asupra unei dispute care i s-a prezentat în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 20.4 [Obţinerea Deciziei Comisiei de Adjudecare a Disputelor], în afara cazurilor în care alte dispute au fost prezentate CAD pânã la acea datã, în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 20.4, situaţie în care data de expirare luatã în considerare va fi cea la care CAD va decide asupra acelor dispute."

    Sub-clauza 20.3 Eşecul Numirii Comisiei de Adjudecare a Disputelor
    Sub-clauza se modificã şi va avea urmãtoarea formulare:
    "În cazul aplicãrii uneia din urmãtoarele condiţii:
    (a) Pãrţile nu reuşesc sã convinã asupra numirii adjudecãtorului unic al Comisiei de Adjudecare a Disputelor pânã la data specificatã în primul paragraf al Sub-Clauzei 20.2 [Numirea Comisiei de Adjudecare a Disputelor]
    (b) Pãrţile nu reuşesc sã cadã de acord asupra numirii unei persoane înlocuitoare în termen de 42 de zile dupã data la care adjudecãtorul unic renunţã sau este în incapacitate de a-şi exercita funcţia ca urmare a decesului, invaliditãţii, demisionãrii sau încheierii perioadei de exercitare a funcţiei, entitatea care face numirea sau oficialitatea numitã în Anexa la Ofertã, la cererea uneia sau a ambelor Pãrţi şi dupã consultarea cu Pãrţile, va numi acel adjudecãtor al CAD.
    Aceastã numire va fi finalã şi definitivã. Fiecare Parte va fi rãspunzãtoare pentru plata a jumãtate din remuneraţia entitãţii sau a oficialitãţii care numeşte."

    Sub-clauza 20.4 Obţinerea Deciziei Comisiei de Adjudecare a Disputelor
    Sub-clauza se modificã şi va avea urmãtoarea formulare:
    "Dacã între Pãrţi apare o disputã (de orice fel) în legãturã cu Contractul sau cu executarea Lucrãrilor, sau care decurge din Contract, inclusiv o disputã referitoare la un certificat, stabilire, instrucţiune, opinie sau evaluare a Inginerului, dupã numirea CAD, în conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 20.2 [Numirea Comisiei de Adjudecare a Disputelor] şi Sub-Clauzei 20.3 [Eşecul Numirii Comisiei de Adjudecare a Disputelor], fiecare Parte poate supune în scris atenţiei CAD aceastã disputã pentru a obţine decizia acesteia, transmiţând copii celeilalte Pãrţi şi Inginerului. Aceastã scrisoare va specifica faptul ca este emisã potrivit prevederilor acestei Sub-Clauze.
    Ambele Pãrţi vor permite accesul pe Şantier şi vor pune la dispoziţia CAD toate informaţiile suplimentare şi facilitãţile corespunzãtoare solicitate de CAD în scopul luãrii unei decizii asupra unei dispute. Nu se va considera CAD ca acţionând în calitate de arbitru.
    În termen de 84 de zile dupã primirea unui astfel de document, sau dupã ce plata în avans la care se face referire în Clauza 6 a Anexei - Condiţii Generale ale Acordului de Adjudecare a Disputelor a fost achitatã, ambele condiţii fiind obligatorii, sau într-un interval de timp propus de CAD şi aprobat de ambele Pãrţi, CAD va lua o decizie, care va fi argumentatã şi va menţiona cã este emisã potrivit prevederilor acestei Sub-Clauze.
    Dacã niciuna din Pãrţi nu a plãtit în întregime facturile transmise de adjudecãtor în conformitate cu Clauza 6 a Anexei, CAD nu va fi obligatã sã emitã decizia sa pânã când aceste facturi nu vor fi plãtite în întregime. Decizia va fi obligatorie pentru ambele Pãrţi, care o vor pune în aplicare imediat, în afarã de cazul în care şi pânã când decizia va fi revizuitã ulterior prin soluţionare pe cale amiabilã sau hotãrâre de arbitraj, aşa cum este descris mai jos. În afarã de cazul în care Contractul a fost abandonat, repudiat sau reziliat, Antreprenorul va continua sã execute Lucrãrile în conformitate cu prevederile Contractului.
    Dacã una dintre Pãrţi nu este mulţumitã de decizia CAD, atunci acea Parte poate, în termen de 28 de zile dupã primirea deciziei, sã transmitã o înştiinţare celeilalte Pãrţi referitoare la nemulţumirea sa. Dacã, în termen de 84 de zile (sau în alt interval de timp aprobat de Pãrţi) dupã primirea unei înştiinţãri sau a plãţii în avans, CAD nu ia o decizie, atunci acea Parte poate sã transmitã celeilalte Pãrţi, în termen de 28 de zile dupã expirarea acestei perioade, o înştiinţare referitoare la nemulţumirea sa.
    Înştiinţarea de nemulţumire va menţiona cã este emisã potrivit prevederilor acestei Sub-Clauze şi va preciza obiectul disputei şi motivul (motivele) de nemulţumire. Cu excepţia celor prevãzute în Sub-Clauza 20.7 [Nerespectarea Deciziei Comisiei de Adjudecare a Disputelor] şi Sub-Clauza 20.8 [Expirarea Perioadei de Funcţionare a Comisiei de Adjudecare a Disputelor], niciuna dintre Pãrţi nu va fi îndreptãţitã sã înceapã arbitrajul în afarã de cazul în care a fost transmisã o înştiinţare de nemulţumire, în conformitate cu prevederile acestei Sub-Clauze.
    În situaţia în care, CAD a luat o decizie asupra unei probleme în disputã şi o va comunica ambelor Pãrţi şi niciuna dintre Pãrţi nu a transmis o înştiinţare de nemulţumire în interval de 28 de zile dupã ce a primit decizia CAD, decizia va deveni definitivã şi obligatorie pentru ambele Pãrţi."

    Sub-clauza 20.6 Soluţionarea litigiilor
    Se şterge sub-clauza 20.6 şi se înlocuieşte cu urmãtoarele:
    "Cu excepţia disputelor soluţionate pe cale amiabilã sau printr-o decizie a CAD care a devenit definitivã şi obligatorie, orice disputã decurgând din sau în legãturã cu Contractul care va apãrea, incluzând fãrã rezerve orice disputã privind încãlcãri ale angajamentului, reziliere sau invaliditate, va fi soluţionatã în final printr-o hotãrâre emisã de o instanţã competentã."

    Sub-clauza 21. Controale şi misiuni de audit efectuate de cãtre organismele comunitare
    Se introduce o nouã sub-clauzã având urmãtoarea formulare:
    "Antreprenorul va permite Comisiei Europene, Oficiului European Antifraudã şi Curţii Europene de Conturi sã verifice, prin examinarea documentelor sau prin mijloace de verificare pe teren, implementarea proiectului şi sã întreprindã o auditare completã, dacã este necesar, pe baza documentaţiei doveditoare de contabilitate, documentelor contabile şi orice alt document relevant privind finanţarea proiectului. Aceste inspecţii pot avea loc pânã la şapte ani de la plata finalã.
    În plus, Antreprenorul va permite Oficiului European Antifraudã sã desfãşoare controale şi verificãri pe teren în conformitate cu procedurile prevãzute de legislaţia Comunitãţii Europene privind protejarea intereselor financiare ale Comunitãţilor Europene împotriva fraudelor şi altor nereguli.
    În acest scop, Antreprenorul se obligã sã permitã accesul necesar agenţilor sau personalului Comisiei Europene, Oficiului European Antifraudã şi Curţii Europene de Conturi pe Şantierele sau în locurile în care Antreprenorul îşi desfãşoarã activitatea, incluzând sistemele sale informatice, precum şi toate documentele şi baza de date privind managementul tehnic şi financiar al proiectului şi se vor lua toate mãsurile necesare pentru a le uşura activitatea. Accesul dat agenţilor Comisiei Europene, Oficiului European Antifraudã şi Curţii Europene de Conturi se va face pe baza confidenţialitãţii cu respectarea terţilor, farã prejudicierea obligaţiilor legilor publice al cãrui subiect de drept sunt. Documentele trebuie sã fie accesibile şi îndosariate pentru a facilita examinarea lor, iar Antreprenorul trebuie sã informeze Beneficiarul privind locaţia lor exactã.
    Antreprenorul garanteazã cã drepturile Comisiei Europene, Oficiului European Antifraudã şi Curţii Europene de Conturi sã execute auditãri, controale şi verificãri vor fi aplicabile în aceeaşi mãsurã, având aceleaşi condiţii şi în conformitate cu aceleaşi reguli, cum ar fi cele prevãzute în aceastã Clauzã, tuturor subantreprenorilor sau oricãror pãrţi ce beneficiazã de fondurile Comisiei Europene."

    Sub-clauza 22 - Alte prevederi
    Se introduce o nouã sub-clauzâ având urmãtoarea formulare:
    "În cadrul prezentului contract orice aspecte care presupun:
    (a) modificarea preţului contractului ca urmare a unor modificãri intervenite faţã de condiţiile iniţial stabilite prin contract
    (b) propunerile formulate de cãtre Antreprenor care vizeazã modificarea soluţiilor tehnice impuse prin caietul de sarcini,
    vor fi tratate cu respectarea strictã a prevederilor legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice."


    Anexa 1
    la Condiţiile Speciale ale contractului pentru construcţii clãdiri şi lucrãri inginereşti proiectate de cãtre beneficiar

    ANEXA LA OFERTĂ



                                   Sub-clauze ale
                                   Condiţiilor
                                   Generale Informaţii
                                   sau
                                   Condiţiilor
                                   Speciale
 Numele şi adresa Autoritãţii 1.1.2.2 şi S.C. METROREX S.A., Bd. Dinicu Golescu nr. 38,
 Contractante (Beneficiarului) 1.3 Bucureşti, Sector 1, România

 Numele şi adresa reprezentantului 1.1.2.2 şi Director General S.C. METROREX S.A. Bd. Dinicu Golescu
 Autoritãţii Contractante 1.3 nr. 38, etajul 9, Bucureşti, Sector 1, România
 (Beneficiarului)

 Numele şi adresa ofertantului* 1.1.2.3 şi (se va completa de cãtre ofertant)
 (Antreprenorului) 1.3

 Numele si adresa Inginerului 1.1.2.4 şi Se va preciza anterior semnãrii contractului
                                   1.3

 Durata de Execuţie a lucrãrilor 1.1.3.3 Se va completa pentru fiecare contract în parte

 Perioada de Notificare a 1.1.3.7 Se va completa pentru fiecare contract în parte
 Defecţiunilor

 Sisteme de transmitere 1.3 Fax
 electronicã

 Legea contractului 1.4 Românã

 Limba contractului 1.4 Românã

 Limba pentru comunicare 1.4 Românã

 Perioada de acces la şantier 2.1 În ...... zile de la Data de Începere a Lucrãrilor

 Valoarea Garanţiei de Bunã 4.2 Se va completa pentru fiecare contract în parte
 Execuţie

 Penalitãţi pentru fiecare 6.1 Se va completa pentru fiecare contract în parte
 persoanã înlocuitã

 Orele de lucru normale 6.5 Se va completa pentru fiecare contract în parte

 Începerea lucrãrilor 8.1 Data de Începere a lucrãrilor nu poate depãşi cu mai
                                                  mult de .... zile data semnãrii Acordului Contractual

 Programul de Execuţie Penalitãţi 8.3 Se va completa pentru fiecare contract în parte
 de întârziere

 Limita penalitãţilor de 8.7 Valoarea obligaţiei neîndeplinite contract în parte
 întârziere

 Penalitãţi de întârziere 8.7 Se va completa pentru fiecare contract în parte

 Procentul pentru ajustarea 13.5 Se va completa pentru fiecare contract în parte
 sumelor provizionate

 Actualizãri generate de 13.8 Se va completa pentru fiecare contract în parte
 modificãri ale preturilor

 Plata totalã în avans 14.2 Se va completa pentru fiecare contract în parte

 Numãrul şi calendarul tranşelor 14.2 Se va completa pentru fiecare contract în parte
 de platã în avans

 Moneda de platã şi proporţia 14.2 Se va completa pentru fiecare contract în parte
 tranşelor de platã în avans

 Momentul rambursãrii plãţilor în 14.2 Se va completa pentru fiecare contract în parte
 avans şi procentul

 Procentul Sumelor Reţinute 14.3 Se va completa pentru fiecare contract în parte

 Limita Sumelor Reţinute 14.3 Se va completa pentru fiecare contract în parte

 Echipamente şi Materiale la 14.5(b) Se va completa pentru fiecare contract în parte
 plata dupã ce au fost aduse pe
 şantier

 Valoarea minimã a Certificatului 14.6 Se va completa pentru fiecare contract în parte
 Interimar de Platã

 Moneda în care se efectueazã 14.15 Se va completa pentru fiecare contract în parte
 plata

 Perioadele pentru prezentarea 18.1 Se va completa pentru fiecare contract în parte
 poliţelor de asigurare

 Penalitãţi de întârziere 18.1 Se va completa pentru fiecare contract în parte

 Valoarea asigurãrii terţei pãrţi 18.3 Se va completa pentru fiecare contract în parte

 Numãrul de membrii ai Comisiei 20.2 1
 de Adjudecare a Disputelor

 Instanţa Competenta sã judece 20.6 Instanţe competente
 litigiile intervenite între pãrţi

 Locul de soluţionare litigii 20.6 Bucureşti




    Anexa 2
    la Condiţiile Speciale ale contractului pentru construcţii clãdiri şi lucrãri inginereşti proiectate de cãtre beneficiar

                              ACORDUL CONTRACTUAL

    Prezentul Acord Contractual se încheie între:
    S.C. METROREX S.A cu sediul în Bucureşti, cod poştal 010873, B-dul Dinicu Golescu nr. 38, sector 1, tel. (+4021).319.36.00, fax. (+4021)312.51.49, e-mail contact@metrorex.ro, nr. de ordine în Registrul Comerţului J40/6880/1999, Cod unic de înregistrare 13863739, atribut fiscal RO, cont IBAN nr. R015 TREZ 700507017X001247, deschis la Trezoreria Municipiului Bucureşti, legal reprezentatã prin .....................(denumitã în continuare "Beneficiar"), pe de o parte,
    şi
    (Denumire contractor)
    (Adresa)
    (reprezentant)
    (denumit în continuare "Antreprenor"), de cealaltã parte.
    (denumite în continuare "Pãrţile"),
    Având în vedere cã Beneficiarul a convenit, conform Raportului Procedurii de Atribuire a contractului de achiziţie publicã nr. ................, ca Lucrãrile cunoscute sub numele de:
    (denumite în continuare "Lucrãrile")
    sã fie executate de Antreprenor şi a acceptat oferta Antreprenorului în vederea executãrii şi finalizãrii Contractului de Lucrãri şi remedierii oricãror eventuale defecte ale Lucrãrilor,
    Pãrţile convin dupã cum urmeazã:
    1. În prezentul Acord Contractual, termenii şi expresiile vor avea acelaşi înţeles ca şi în Condiţiile de Contract la care se face referire în continuare.
    2. Urmãtoarele documente sunt considerate a forma, a fi citite şi interpretate ca parte a contractului, în aceastã ordine de prioritate:
    a) Acordul Contractual,
    b) Scrisoarea de ofertã;
    c) Condiţiile speciale ale contractului;
    d) Condiţiile generale ale contractului;
    e) Specificaţiile;
    f) Planşele;
    g) Listele, şi
    h) orice alte documente care fac parte din Contract.
    În cazul oricãrei contradicţii între documentele de mai sus, se acordã ordinea de preferinţã în succesiunea enunţatã mai sus.
    Toate modificãrile şi completãrile efectuate la Documentaţia de atribuire pânã la depunerea ofertelor sunt cuprinse în Anexa XIV Formulare şi alte documente relevante, fac parte din Contractul de Lucrãri şi au ordinea de precedenţã a documentelor pe care le modificã şi completeazã.
    Ţinând seama de plãţile ce urmeazã a fi efectuate de Beneficiar cãtre Antreprenor dupã cum este menţionat în continuare, Antreprenorul convine cu Beneficiarul sã execute şi sã finalizeze Lucrãrile cunoscute sub numele contractului de lucrãri .................. şi sã remedieze orice eventuale defecte ale acestor Lucrãri în Perioada de Notificare a Defectelor, în conformitate cu prevederile Contractului de Lucrãri.
    3. Beneficiarul convine cu Antreprenorul sã plãteascã pentru execuţia şi finalizarea lucrãrilor şi remedierea oricãror eventuale defecte ale lucrãrilor suma de: ................. Lei, exclusiv TVA (în litere: ....................................), reprezentând Valoarea de Contract Acceptatã, la termenele şi conform modalitãţilor stipulate în Contractul de Lucrãri.
    Modificarea valorii contractului se va realiza în conformitate cu prevederile legale.
    La aceastã sumã se va adãuga Taxa pe Valoarea Adãugatã în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
    4. Prezentul Acord Contractual îşi produce efectele începând cu data semnãrii sale de cãtre ultima parte.
    5. Limba care guverneazã Contractul de lucrãri este limba românã.
    6. Contractul de lucrãri va fi interpretat conform legilor din România.
    Redactat în limba românã în 2 (douã) exemplare originale, din care 1 (un) exemplar original pentru Beneficiar şi 1 (un) exemplar original pentru Antreprenor.

   Pentru Beneficiar Pentru Antreprenor

   S.C. METROREX S.A.

   Nume: Nume:
   Semnãtura: Semnãtura:
   Data: Data:

                        --------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016