Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   CODUL DEONTOLOGIC din 22 iunie 2007  al profesiei de geodez    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

CODUL DEONTOLOGIC din 22 iunie 2007 al profesiei de geodez

EMITENT: ORDINUL GEODEZILOR DIN ROMANIA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 601 din 31 august 2007

CAP. I
Introducere

ART. 1
(1) Prezentul cod deontologic al profesiei de geodez, denumit în continuare Cod, stabileşte normele de conduitã ce revin membrilor Ordinului Geodezilor din România, denumit în continuare Ordin. Codul are ca scop adoptarea şi aplicarea unor principii şi reguli de comportament al membrilor Ordinului pentru a evita apariţia unor situaţii care ar putea afecta reputaţia membrilor sãi, dezvoltarea şi consolidarea Ordinului, precum şi imaginea acestuia.
(2) Prezentul cod este întocmit în temeiul prevederilor <>art. 17 din Legea nr. 16/2007 privind organizarea şi exercitarea profesiei de geodez, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 43 din 19 ianuarie 2007, denumitã în continuare Lege.

CAP. II
Principii generale

ART. 2
Codul cuprinde principiile şi regulile obligatorii în legãturã cu exercitarea drepturilor şi îndatoririle geodezului cu drept de semnãturã, membru al Ordinului, denumit în continuare geodez.
ART. 3
Respectarea întrutotul a prevederilor prezentului cod constituie obligaţie profesionalã şi moralã fermã pentru fiecare geodez.
ART. 4
Geodezul are obligaţia de a-şi exercita profesia conform tuturor prevederilor legale în vigoare, precum şi ale normelor şi instrucţiunilor de specialitate din domeniul geodeziei, topografiei, fotogrammetriei, teledetecţiei, cadastrului, cartografiei şi sistemelor informaţionale geografice şi ale altor norme care au legãturã cu profesia de geodez.
ART. 5
Geodezul are obligaţia sã promoveze şi sã menţinã valorile Ordinului, asigurând realizarea calitãţii actului profesional de liberã practicã în relaţiile cu instituţiile publice, cu beneficiarii şi cu partenerii persoane fizice sau juridice.
ART. 6
Geodezul recunoaşte şi îşi asumã prevederile Legii, Regulamentului de organizare şi funcţionare a Ordinului Geodezilor din România şi de exercitare a profesiei de geodez, prezentului cod şi ale hotãrârilor emise de Ordin, aprobate de organismele şi de comisiile acestuia.
ART. 7
Geodezul are obligaţia sã îşi îmbogãţeascã permanent cunoştinţele profesionale, sã caute în mod consecvent sã îşi ridice standardele practicii, cercetãrii şi promovarea noilor tehnologii în domeniul de activitate.

CAP. III
Obligaţii generale şi norme de comportament în activitatea profesionalã

ART. 8
(1) Geodezul se bucurã de libertate şi independenţã în exercitarea profesiei, în condiţiile legilor în vigoare, neputând fi supus niciunei presiuni din partea autoritãţilor publice.
(2) Geodezul este responsabil pentru fiecare dintre actele sale profesionale.
ART. 9
Geodezul, în orice situaţie, poartã întreaga rãspundere tehnicã a lucrãrilor executate şi semnate în condiţiile Legii, a actelor normative în vigoare şi are angajatã întreaga sa reputaţie.
ART. 10
Geodezul este obligat sã îşi exercite profesiunea fãrã discriminare în conformitate cu gradul de pregãtire atestatã, având îndatorirea de a trata cu maximã responsabilitate obligaţiile asumate prin contracte.
ART. 11
(1) Geodezul are obligaţia ca pe proiectele sau documentaţiile de specialitate întocmite sã îşi menţioneze explicit titlul, numele şi calitatea în care le-a întocmit, sã le semneze şi sã le ştampileze.
(2) Sunt interzise:
a) atribuirea de calitãţi nereale sau neconforme cu gradul de pregãtire atestat profesional;
b) semnãtura de complezenţã;
c) semnarea lucrãrilor de o complexitate pentru care nu este autorizat de Ordin sã le execute.
(3) Geodezul are aceleaşi obligaţii şi în cazul lucrãrilor teoretice.
ART. 12
Pentru aceeaşi lucrare, geodezul nu poate îndeplini o activitate profesionalã de concepţie, execuţie sau coordonare şi pe cea de verificare decât în condiţiile în care deţine gradul profesional cel mai înalt acordat de Ordin.
ART. 13
Orice prestaţie remuneratã a geodezului, indiferent de modul de exercitare a profesiei, se va realiza pe baza unui contract, în conformitate cu legislaţia românã, orice faptã contrarã putând atrage consecinţele rãspunderii disciplinare, administrative sau penale, dupã caz.
ART. 14
Geodezul va angaja prin contract numai categorii de lucrãri corespunzãtoare cunoştinţelor şi gradului de autorizare.
ART. 15
(1) Pentru serviciile prestate în relaţiile contractuale stabilite cu beneficiarul, geodezul poate beneficia de un onorariu negociat în mod liber cu acesta.
(2) Geodezului, în orice situaţie, îi este interzisã concurenţa neloialã, putând atrage suspendarea de cãtre Ordin a exercitãrii dreptului de semnãturã, ca sancţiune disciplinarã.
ART. 16
Geodezul are obligaţia sã se asigure de competenţa profesionalã a angajaţilor şi colaboratorilor sãi, sã le solicite şi sã urmãreascã realizarea de cãtre aceştia a unor prestaţii la nivel ridicat de profesionalism, sã le asigure participarea directã şi accesul deplin la datele necesare îndeplinirii obligaţiei lor de care rãspunde nemijlocit.
ART. 17
Geodezul poate menţiona în contractul încheiat cu angajatorul clauze specifice privind dreptul de autor, morale şi patrimoniale, precum şi compatibilitatea prestaţiilor solicitate cu prevederile prezentului cod.
ART. 18
Geodezul care schimbã locul de muncã poate prelua documenţatii sau pãrţi din acestea în copii, numai cu acordul scris al conducerii.
ART. 19
Geodezul cu drept de semnãturã, care pãrãseşte firma, este obligat sã reglementeze în scris transferul de obligaţii şi probleme dintre el şi firmã cu privire la continuarea lucrãrilor neterminate, drepturile bãneşti care îi revin, precum şi drepturile de autor.
ART. 20
Geodezul îşi poate face publicitate profesionalã numai pe baza propriilor realizãri, evitând promovarea unui palmares profesional într-o manierã falsã, înşelãtoare sau exageratã.
ART. 21
Orice geodez trebuie sã se abţinã, chiar în afara vieţii profesionale, de la acte de naturã sã ducã la desconsiderarea sa. Condamnarea penalã survenitã ca urmare a exercitãrii profesiei de geodez este de naturã sã ducã la reevaluarea situaţiei sale în cadrul Ordinului, în conformitate cu prevederile Legii.
ART. 22
Geodezul va sprijini organele competente pentru restabilirea legalitãţii în domeniul exercitãrii profesiei şi va apãra interesele beneficiarului sãu ca pe cele proprii.
ART. 23
(1) Relaţiile geodezului cu clienţii sãi se bazeazã pe onestitate, corectitudine şi confidenţialitate, având obligaţia de a-i informa înainte de angajarea prestaţiilor asupra problemelor speciale şi cheltuielilor probabile pe care acestea le implicã.
(2) Geodezul are obligaţia de a-şi informa beneficiarul, în timp util, cu privire la orice modificare intervenitã în legãturã cu prestaţia sa, care ar putea influenţa calitatea, costurile sau termenele de execuţie a lucrãrii.
ART. 24
Geodezul va refuza executarea de activitãţi profesionale care conduc la nerespectarea legalitãţii sau care contravin prevederilor prezentului cod. El va lua mãsurile de precauţie contractuale care sã îi permitã întreruperea, la nevoie, a relaţiilor contractuale cu acei beneficiari sau cu acei angajatori care, prin cerinţele sau atitudinea lor pe parcursul desfãşurãrii activitãţilor contractate, genereazã situaţii incompatibile cu cele enunţate la art. 23.
ART. 25
Geodezul care desfãşoarã o activitate profesionalã contractualã în nume propriu are obligaţia sã pãstreze şi sã arhiveze originalele documentaţiilor elaborate în format digital şi sã predea beneficiarului copii de pe acestea în format analogic, conform contractului.

CAP. IV
Obligaţii faţã de profesia de geodez

ART. 26
Geodezul, membru al Ordinului, trebuie sã acorde din timpul sãu şi sã contribuie cu pregãtirea şi priceperea sa la promovarea meseriei de geodez şi a specialitãţilor legate de aceasta, precum şi la întreţinerea spiritului de breaslã.
ART. 27
În spiritul promovãrii demnitãţii profesiei, geodezul se va îngriji ca partenerii, asociaţii şi angajaţii sãi sã se comporte în aşa fel încât sã nu lezeze drepturile persoanelor cu care sau pentru care lucreazã şi sã nu diminueze încrederea publicã în profesionalismul, onestitatea şi responsabilitatea cu care membrii Ordinului s-au angajat sã îşi exercite profesia.

CAP. V
Obligaţii faţã de colegii de profesie

ART. 28
(1) Relaţiile dintre geodezi se bazeazã pe respect şi pe respectarea dreptului de autor.
(2) Geodezul îşi va construi reputaţia profesionalã pe baza meritelor, performanţelor şi efortului propriu, fãrã a pune în cauzã activitatea altui geodez.
ART. 29
(1) Concurenţa între geodezi se bazeazã pe competenţa şi calitatea serviciilor profesionale oferite beneficiarilor.
(2) Sunt interzise şi se considerã concurenţã neloialã urmãtoarele acţiuni:
a) tentativa sau acţiunea de atragere sau deturnare de beneficiari, prin denigrarea sau discreditarea altui geodez;
b) practicarea de subevaluãri ale prestaţiilor profesionale sau onorariilor;
c) folosirea unei funcţii publice pe care o deţine în scopul atragerii de comenzi în interes personal, familial sau de grup;
d) utilizarea oricãror informaţii de specialitate nepublicate, la care geodezul a avut acces pe cãi nelegale în scopul avantajãrii sale în competiţia cu alţi colegi.
ART. 30
Geodezul nu va încerca sã înlocuiascã un alt geodez din calitatea şi atribuţiile deţinute de acesta decât pe calea participãrii la o selecţie legal organizatã.
ART. 31
Geodezul nu îşi va însuşi proprietatea intelectualã şi nici nu va încerca sã obţinã avantaje pe nedrept din munca altui geodez sau colaborator. În acest sens, va preciza în mod explicit aportul fiecãrui geodez la realizarea unei lucrãri.
ART. 32
Geodezul va aduce la cunoştinţã Ordinului, prin orice mijloace şi în timpul cel mai scurt, abuzurile pe care le constatã sau despre care a luat cunoştinţã cu privire la activitatea altui geodez sau a instituţiilor cu care are raporturi profesionale.
ART. 33
(1) Calomnierea unui alt geodez sau rãspândirea de comentarii care ar putea sã îi prejudicieze reputaţia profesionalã sunt condamnabile, potrivit legii.
(2) Este principial ca geodezii sã ia apãrarea unui geodez atacat pe nedrept.
ART. 34
Orice litigiu între geodezi cu privire la exercitarea profesiunii trebuie supus imediat spre conciliere, împreunã cu toate documentele necesare cercetãrii, Comisiei de disciplinã a Ordinului, înainte de sesizarea altor instanţe.

CAP. VI
Obligaţiile geodezului faţã de Ordin

ART. 35
Obligaţiile geodezului faţã de Ordin sunt stabilite prin Lege, Regulamentul de organizare şi funcţionare a Ordinului Geodezilor din România şi de exercitare a profesiei de geodez şi prin hotãrârile Ordinului.

CAP. VII
Obligaţiile geodezului în relaţiile cu instituţiile publice

ART. 36
Geodezul, membru al unor comisii sau organisme tehnice ale unor instituţii publice, nu va divulga şi nu va folosi în scopul obţinerii de avantaje materiale personale, familiale sau de grup informaţii de specialitate care nu au fost fãcute publice.
ART. 37
Geodezul, membru al unor comisii sau organisme publice sau tehnice de analizã ori decizie, nu se poate pronunţa asupra unor proiecte sau documentaţii la a cãror realizare este implicat personal.
ART. 38
Geodezul nu va oferi avantaje materiale sau de orice naturã unui funcţionar public cu intenţia de a influenţa o decizie de care este interesat.
ART. 39
Geodezul care îşi desfãşoarã activitatea în cadrul unei instituţii a administraţiei publice, în învãţãmânt sau participã în diverse foruri decizionale şi de jurizare, nu va accepta avantaje materiale sau de orice naturã oferite pentru a influenţa decizia sa.

CAP. VIII
Dispoziţii finale

ART. 40
Nerespectarea prevederilor prezentului cod atrage rãspunderea disciplinarã a geodezului în condiţiile legii şi regulamentelor în vigoare.
ART. 41
Comisia de disciplinã a Ordinului, sesizatã în prealabil, are competenţa de a cerceta nerespectarea prevederilor prezentului cod şi de a aplica sancţiuni disciplinare, în condiţiile Legii şi a Regulamentului de organizare şi funcţionare a Ordinului Geodezilor din România şi de exercitare a profesiei de geodez.
ART. 42
Geodezul rãspunde, potrivit legii, în cazurile în care prin faptele sãvârşite cu încãlcarea normelor de conduitã profesionalã creeazã prejudicii persoanelor fizice şi juridice.
ART. 43
Orice interpretãri sau modificãri ale prezentului cod sunt exclusiv de competenţa Ordinului, care are obligaţia de a informa membrii sãi în cel mai scurt timp despre acestea.
ART. 44
Prezentul cod deontologic a fost aprobat de Conferinţa Naţionalã a Ordinului Geodezilor din România la data de 22 iunie 2007 şi intrã în vigoare de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.

p. Preşedintele Ordinului
Geodezilor din România
Cornel Pãunescu

------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016