Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   CERINTE din 11 octombrie 2006  specifice de sanatate a animalelor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

CERINTE din 11 octombrie 2006 specifice de sanatate a animalelor

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 926 din 15 noiembrie 2006
CERINŢE din 11 octombrie 2006
specifice de sãnãtate a animalelor
EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARÃ VETERINARA ŞI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 926 din 15 noiembrie 2006

CAP. I
Membrane naturale de animale destinate pentru consum uman

A. Comerţul
Comerţul cu membrane naturale de animale este supus prezentãrii unui document care specifica faptul ca unitatea de origine trebuie sa fie:
a) o unitate autorizata de autoritatea competenta, atunci când membranele naturale de animale sunt sarate sau uscate la punctul de origine sau când membranele naturale de animale sarate sau uscate sunt manipulate ulterior în alte scopuri;
b) în alte cazuri, o unitate autorizata în concordanta cu Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 853/2004/CE ce stabileşte reguli specifice de igiena privind igiena alimentelor, cu condiţia ca membranele naturale de animale sa fie transportate în asa fel încât sa se evite contaminarea.
B. Importul din tari terţe
Importul de membrane naturale de animale din orice ţara terta este supus prezentãrii certificatului la care se referã art. 9 alin. (1) lit. b) din norma sanitarã veterinara, emis şi semnat de un medic veterinar oficial al tarii terţe exportatoare, care indica faptul ca:
(i) membranele naturale de animale provin de la întreprinderi autorizate de autoritatea competenta a tarii exportatoare;
(ii) membranele naturale de animale au fost curatate, razuite şi apoi sarate sau inalbite (sau, ca o alternativa la sarare ori inalbire, ca acestea au fost uscate dupã razuire);
(iii) dupã tratamentul menţionat la pct. (ii), au fost luate mãsuri eficiente pentru a se preveni recontaminarea membranelor naturale de animale.

CAP. II
Oase şi produse pe baza de oase, cu excepţia fainii de oase, coarne şi produse pe baza de coarne, cu excepţia fainii de coarne, ongloane şi produse pe baza de ongloane, cu excepţia fainii de ongloane, destinate pentru consum uman

Comerţul şi importul produselor în cauza se supun urmãtoarelor condiţii:
1. În cazul comerţului, oasele, coarnele şi ongloanele sunt supuse cerinţelor de sãnãtate a animalelor, stabilite de Norma sanitarã veterinara ce stabileşte reguli de sãnãtate animala care reglementeazã producţia, procesarea, distribuţia şi introducerea produselor de origine animala destinate pentru consum uman, aprobatã prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor nr. 39/2006, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 213 din 8 martie 2006, ce transpune în legislaţia nationala Directiva Consiliului 2002/99/CE .
2. În cazul comerţului, produsele pe baza de oase, produsele pe baza de coarne şi produsele pe baza de ongloane sunt supuse cerinţelor de sãnãtate a animalelor, stabilite de Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 853/2004/CE ce stabileşte reguli specifice de igiena privind igiena alimentelor.
3. În cazul importului, oasele, produsele pe baza de oase, coarnele, produsele pe baza de coarne, ongloanele şi produsele pe baza de ongloane sunt supuse cerinţelor prevãzute de Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 854/2004/CE ce stabileşte reguli specifice pentru organizarea de controale oficiale privind produsele de origine animala destinate pentru consum uman.

CAP. III
Proteine de origine animala prelucrate destinate pentru consum uman

I. Fãrã a se prejudicia restricţiile impuse în ceea ce priveşte encefalopatia spongiforma transmisibila sau restricţiile cu privire la furajarea rumegatoarelor cu proteine provenite de la rumegatoare, comerţul şi importul de proteine de origine animala prelucrate sunt supuse:
A. În ceea ce priveşte comerţul, prezentãrii documentului sau certificatului prevãzut de Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 853/2004/CE ce stabileşte reguli specifice de igiena privind igiena alimentelor, care atesta ca cerinţele acelui regulament au fost îndeplinite;
B. În ceea ce priveşte importul:
1. prezentãrii unui certificat de sãnãtate, astfel cum se prevede la art. 9 alin. (1) lit. b) din norma sanitarã veterinara, semnat de un medic veterinar oficial din ţara de origine, şi care atesta ca:
a) produsele îndeplinesc cerinţele prevãzute de Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 853/2004/CE ce stabileşte reguli specifice de igiena privind igiena alimentelor;
b) s-au luat toate mãsurile de precautie dupã tratament, pentru a se preveni contaminarea produsului tratat;
c) au fost prelevate şi testate probe pentru a depista Salmonella, atunci când transportul a pãrãsit ţara de origine;
d) rezultatele acestor teste sunt negative;
2. în urma controlului documentelor, adicã al certificatului la care se referã pct. 1, prelevarii de probe de cãtre autoritatea competenta de la postul de inspecţie la frontiera, fãrã a se prejudicia cele stipulate la pct. II:
(i) din fiecare transport de produse expediate în vrac;
(ii) aleatoriu, din transporturile de produse ambalate în unitatea de fabricare;
3. pentru aprobarea de libera circulaţie pe teritoriul Comunitãţii Europene a transporturilor de proteine de origine animala prelucrate şi pentru a se dovedi faptul ca rezultatele prelevarii efectuate în baza prevederilor lit. B pct. 1 lit. c) au fost negative şi, dacã este necesar, dupã reprelucrare;
C. Regulile naţionale existente la data notificãrii prezentei norme sanitare veterinare şi pentru siguranta alimentelor cu privire la cerinţele aplicabile în ceea ce priveşte encefalopatia spongiforma transmisibila şi scrapia pentru proteinele de origine animala pot fi menţinute pana când se ia o decizie referitoare la tipul de tratament termic capabil sa distruga agentul responsabil.
Comerţul şi importul de fãina de carne şi fãina de oase se supun în continuare prevederilor art. 5 alin. (2) din norma sanitarã veterinara aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 21/2003 şi prevederilor normei sanitare veterinare aprobate prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor nr. 206/2006.
II. Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor poate efectua o prelevare randomizata de probe din transporturile în vrac care provin dintr-o ţara terta din care ultimele 6 teste consecutive au avut rezultate negative. Atunci când în cursul unuia dintre aceste controale un rezultat s-a dovedit a fi pozitiv, autoritatea competenta a tarii de origine trebuie informatã astfel încât sa poatã lua mãsurile corespunzãtoare pentru a remedia situaţia. Aceste mãsuri trebuie aduse la cunostinta autoritãţii competente responsabile pentru controalele la import. În cazul obţinerii unui nou rezultat pozitiv de la aceeaşi sursa, trebuie efectuate teste ulterioare pentru toate transporturile care provin de la aceeaşi sursa, pana când cerinţele stipulate în prima propozitie sunt din nou îndeplinite.
III. Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor trebuie sa ţinã evidenta rezultatelor prelevarii efectuate pentru toate transporturile care au fost supuse prelevarii.
IV. În concordanta cu art. 3 alin. (3) al normei sanitare veterinare aprobate prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 21/2003 , transbordarea transporturilor este permisã numai prin porturi care au fost autorizate în baza procedurii comunitare, cu condiţia sa existe un acord bilateral între România şi celelalte state membre ale Uniunii Europene, care sa permitã amânarea controlarii transporturilor, pana când acestea ajung la punctul de inspecţie la frontiera al statului membru al Uniunii Europene de destinaţie finala.
V. Atunci când un transport se dovedeşte a fi pozitiv la testul pentru Salmonella, acesta este:
a) reexportat din Comunitatea Europeanã:
b) utilizat pentru alte scopuri decât furajarea animalelor. În acest caz, transportul poate pãrãsi portul sau depozitul numai cu condiţia ca acesta sa nu fie incorporat în furaje pentru animale;
c) reprelucrat într-o unitate de tratare aprobatã conform Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului nr. 1.774/2002/CE sau în orice unitate aprobatã pentru decontaminare. Miscarea din port sau din depozit trebuie controlatã pe baza unui permis emis de autoritatea competenta, iar transportul nu trebuie eliberat pana când nu a fost tratat şi testat pentru Salmonella de cãtre autoritatea competenta, în concordanta cu Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 1.774/2002/CE , şi pana când nu s-a obţinut un rezultat negativ.

CAP. IV
Sânge şi produse sangvine care provin de la animale ungulate şi pãsãri (cu excepţia serului de la ecvidee)

Sânge proaspãt şi produse sangvine destinate consumului uman
A. Comerţul
1. Comerţul cu sânge proaspãt provenit de la animale ungulate şi pãsãri destinat consumului uman este supus condiţiilor de sãnãtate a animalelor aplicabile pentru comerţul cu carne proaspãta, în baza Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului nr. 853/2004/CE ce stabileşte reguli specifice de igiena privind igiena alimentelor, a normei sanitare veterinare aprobate prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor nr. 39/2006.
2. Comerţul cu produse sangvine destinate consumului uman este supus condiţiilor de sãnãtate a animalelor, stabilite în cap. VI din prezenta anexa.
B. Importul
1. Importul de sânge proaspãt provenit de la animalele domestice ungulate destinate consumului uman este interzis în baza Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului nr. 854/2004/CE ce stabileşte reguli specifice pentru organizarea de controale oficiale privind produsele de origine animala destinate pentru consum uman.
Importul de sânge proaspãt provenit de la pãsãri şi destinat consumului uman este supus cerinţelor de sãnãtate a animalelor stabilite de Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 853/2004/CE ce stabileşte reguli specifice de igiena privind igiena alimentelor.
Importul de sânge proaspãt provenit de la vanat de crescatorie şi destinat consumului uman este supus condiţiilor de sãnãtate a animalelor, stabilite în cap. VI din prezenta anexa.
2. Importul de produse sangvine pentru consum uman, inclusiv cele menţionate de norma sanitarã veterinara aprobatã prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor nr. 39/2006, este supus condiţiilor de sãnãtate a animalelor, aplicabile produselor din carne, în baza Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului nr. 854/2004/CE ce stabileşte reguli specifice pentru organizarea de controale oficiale privind produsele de origine animala destinate pentru consum uman şi a prezentei norme sanitare veterinare şi pentru siguranta alimentelor, fãrã a se prejudicia regulile cu privire la produsele obţinute din proteine de origine animala pe baza de sânge prelucrate, menţionate la cap. III din prezenta anexa.

CAP. V
Untura şi grãsimi topite destinate consumului uman

1. Statele membre autorizeaza importul în Comunitatea Europeanã de untura şi grãsimi topite din tari terţe menţionate pe lista anexatã la Decizia Comisiei 79/542/CEE , transpusa în legislaţia nationala prin Norma sanitarã veterinara privind lista cuprinzând ţãrile terţe sau pãrţi ale ţãrilor terţe şi condiţiile de certificare veterinara, sãnãtate animala şi publica pentru importul în Comunitatea Europeanã al anumitor animale vii şi al carnii proaspete provenite de la acestea şi preluarea acestor liste şi condiţii pentru importul în România, aprobatã prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor nr. 53/2005, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 848 din 20 septembrie 2005, din care este permis importul de carne proaspãta de la speciile în cauza.
2. Atunci când într-o ţara menţionatã la pct. 1 a existat, în ultimele 12 luni, un focar al unei boli transmisibile grave înainte de export, fiecare transport de untura sau de grãsimi topite trebuie sa fie însoţit de un certificat menţionat la art. 9 alin. (1) lit. b) din norma sanitarã veterinara, care atesta ca:
A. untura sau grasimile topite au fost supuse unuia dintre urmãtoarele procese de tratament termic:
(i) temperatura minima de 70°C timp de cel puţin 30 de minute; sau
(ii) temperatura minima de 90°C timp de cel puţin 15 minute; sau
(iii) temperatura minima de 80°C într-un sistem continuu de topire;
B. atunci când untura sau grasimile topite sunt ambalate, acestea au fost ambalate în ambalaje noi şi s-au luat toate mãsurile pentru a se preveni recontaminarea acestora;
C. atunci când se intenţioneazã transportul în vrac al produsului, au fost inspectate şi s-a constatat ca sunt curate înainte de folosire ţevile, pompele şi rezervorul de transport în vrac, precum şi orice alte rezervoare sau autocisterne de transport în vrac utilizate la transportul produselor de la unitatea producãtoare, fie direct pe nava, fie în rezervoarele de pe ţãrm, fie direct la întreprinderi.

CAP. VI
Carne de iepure şi carne de vanat de crescatorie destinate consumului uman

Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor se asigura ca se importa carne de iepure şi de vanat de crescatorie, numai dacã:
a) provine din tari terţe incluse:
(i) pentru vanatul de crescatorie cu blana, pe lista ţãrilor din care carnea proaspãta a speciilor corespunzãtoare poate fi importata conform Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului nr. 854/2004/CE ce stabileşte reguli specifice pentru organizarea de controale oficiale privind produsele de origine animala destinate pentru consum uman;
(ii) pentru vanatul de crescatorie cu pene, pe lista ţãrilor din care carnea proaspãta de pasare poate fi importata conform Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului nr. 854/2004/CE ce stabileşte reguli specifice pentru organizarea de controale oficiale privind produsele de origine animala destinate pentru consum uman;
(iii) pentru carnea de iepure, pe o lista ce trebuie întocmitã în baza procedurii comunitare;
b) îndeplineşte cel puţin cerinţele stabilite de Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 854/2004/CE ce stabileşte reguli specifice pentru organizarea de controale oficiale privind produsele de origine animala destinate pentru consum uman;
c) provine din întreprinderi care oferã garanţiile prevãzute la lit. b) şi recunoscute oficial în baza procedurii comunitare sau, pana la întocmirea listei menţionate la lit. a) pct. (iii), din întreprinderi aprobate de autoritãţile competente;
d) fiecare lot de carne este însoţit de certificatul de sãnãtate prevãzut la art. 9 alin. (1) lit. b) din norma sanitarã veterinara.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016