Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   CERINŢE MINIME OBLIGATORII din 13 august 2014  pentru certificarea personalului avigant maritim, altul decât cel prevăzut în Convenţia STCW    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 CERINŢE MINIME OBLIGATORII din 13 august 2014 pentru certificarea personalului avigant maritim, altul decât cel prevăzut în Convenţia STCW

EMITENT: MINISTERUL TRANSPORTURILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 620 din 25 august 2014
    ART. 1
    Ofiţer maritim aspirant
    (1) Persoanele aflate în curs de educare şi instruire în cadrul unei forme de pregătire aprobată, pentru a putea desfăşura activitatea de pregătire practică la bordul navelor maritime, trebuie să deţină un certificat de capacitate valabil de ofiţer maritim aspirant.
    (2) Certificatul de capacitate de ofiţer maritim aspirant se acordă din oficiu la solicitarea instituţiilor prevăzute la alin. (1) oricărui candidat care îndeplineşte următoarele cerinţe:
    2.1. are vârsta minimă de 18 ani; şi
    2.2. este absolvent al anului I al unei forme de pregătire aprobate, printr-o instituţie de învăţământ universitar, sau absolvent a două semestre printr-o formă de pregătire aprobată;
    2.3. a absolvit programul de pregătire de bază pentru siguranţă maritimă corespunzător certificatelor de capacitate pentru compartimentele punte/maşină/electric;
    2.4. a absolvit cursul de familiarizare de securitate.
    ART. 2
    Şef de echipaj maritim
    (1) Certificatul de capacitate de şef de echipaj maritim se poate obţine prin examen de către orice candidat care îndeplineşte următoarele cerinţe:
    1.1. deţine un certificat de capacitate de timonier maritim valabil şi are un stagiu de îmbarcare aprobat pe funcţie de 24 de luni, dintre care cel puţin 12 luni în ultimii 5 ani; sau
    1.2. este absolvent al şcolii de maiştri militari de marină, specializarea punte, şi are un stagiu de îmbarcare de 12 luni în ultimii 5 ani pe nave militare.
    (2) Certificatul de capacitate de şef de echipaj maritim se poate obţine din oficiu de către orice candidat care îndeplineşte următoarele cerinţe:
    2.1. deţine un certificat de capacitate de căpitan maritim-portuar valabil sau un certificat de capacitate de ofiţer punte maritim-portuar valabil ori un brevet de ofiţer punte valabil sau un brevet de pilot maritim valabil; sau
    2.2. deţine un certificat de capacitate de şef de echipaj fluvial valabil sau un certificat de capacitate de conducător de şalupă maritimă valabil ori este absolvent cu diplomă al unei forme de pregătire aprobate printr-o instituţie de învăţământ universitar, specializarea navigaţie maritimă.
    ART. 3
    Conducător de şalupă maritimă
    (1) Fiecare candidat pentru obţinerea certificatului de capacitate de conducător de şalupă maritimă trebuie să aibă vârsta minimă de 18 ani.
    (2) Certificatul de capacitate de conducător de şalupă maritimă se poate obţine prin examen de către orice candidat care îndeplineşte următoarele cerinţe:
    2.1. deţine un certificat de capacitate de şef de echipaj maritim valabil sau certificat de capacitate timonier maritim valabil;
    sau
    2.2. deţine un certificat de capacitate de şef de echipaj fluvial valabil sau brevet de timonier fluvial valabil ori un brevet de căpitan fluvial categoria B valabil şi are un stagiu de îmbarcare aprobat pe funcţie de 12 luni în ultimii 5 ani; sau
    2.3. deţine un certificat de capacitate de marinar valabil şi are un stagiu de îmbarcare aprobat pe funcţie de 24 de luni, dintre care cel puţin 12 luni în ultimi 5 ani, şi a absolvit un curs aprobat.
    (3) Certificatul de capacitate de conducător de şalupă maritimă se poate obţine prin examen de diferenţă de către orice candidat care deţine un certificat de capacitate de conducător de şalupă fluvială valabil.
    (4) Certificatul de capacitate de conducător de şalupă maritimă se poate obţine din oficiu de către orice candidat care deţine un certificat de capacitate de căpitan maritim-portuar valabil sau un brevet de căpitan fluvial categoria A valabil ori un brevet de ofiţer punte valabil sau un certificat de capacitate de ofiţer punte maritim-portuar valabil.
    ART. 4
    Fitter
    (1) Fiecare candidat pentru obţinerea certificatului de capacitate de fitter trebuie să aibă vârsta minimă de 18 ani.
    (2) Certificatul de capacitate de fitter se poate obţine prin examen de către orice candidat care îndeplineşte următoarele cerinţe:
    2.1. este absolvent de studii medii al unei şcoli profesionale, al unei şcoli de maiştri sau al unei şcoli tehnice postliceale cu specialitatea prelucrări mecanice sau tehnologia sudurii cu o vechime în muncă de 48 de luni în meseriile pentru care este calificat şi a absolvit un curs de specializare aprobat; sau
    2.2. este absolvent al învăţământului gimnazial şi calificat în meserii cu profil mecanic prin curs de calificare la locul de muncă sau prin instituţii acreditate cu o vechime în muncă de 60 de luni în meseriile pentru care este calificat şi a absolvit un curs aprobat.
    (3) Certificatul de capacitate de fitter se poate obţine din oficiu de către orice candidat care deţine un certificat de capacitate de motorist valabil sau un brevet de mecanic fluvial valabil.
    ART. 5
    Pompagiu
    (1) Fiecare candidat pentru obţinerea certificatului de capacitate de pompagiu trebuie să aibă vârsta minimă de 18 ani.
    (2) Certificatul de capacitate de pompagiu se poate obţine prin examen de către orice candidat care deţine un certificat de capacitate de fitter valabil cu un stagiu de îmbarcare aprobat pe funcţie de 48 de luni, din care de 24 de luni îmbarcare pe nave pentru transportul produselor petroliere, chimice sau gaze lichefiate, şi a absolvit un curs aprobat.
    (3) Certificatul de capacitate de pompagiu se poate obţine din oficiu de către orice candidat care îndeplineşte următoarele cerinţe:
    3.1. deţine un brevet de ofiţer mecanic valabil şi are un stagiu de îmbarcare aprobat pe funcţie de 12 luni în ultimii 5 ani pe nave pentru transportul produselor petroliere, chimice sau gaze lichefiate; sau
    3.2. deţine un certificat de capacitate de motorist valabil cu un stagiu de îmbarcare aprobat pe funcţie de 36 de luni, din care 24 de luni îmbarcare pe nave pentru transportul produselor petroliere, chimice sau gaze lichefiate.
    ART. 6
    Ofiţer electrician maritim-portuar
    (1) Fiecare candidat pentru obţinerea certificatului de capacitate de ofiţer electrician maritim-portuar trebuie să aibă vârsta minimă de 18 ani.
    (2) Certificatul de capacitate de ofiţer electrician maritim-portuar se poate obţine prin examen de către orice candidat care îndeplineşte următoarele cerinţe:
    2.1. a absolvit cu diplomă o formă de pregătire aprobată printr-o instituţie de învăţământ universitar de marină şi are un stagiu de îmbarcare aprobat pe funcţia de ofiţer electrician maritim aspirant sau electrician de bord maritim de 6 luni, program care se confirmă printr-un jurnal de practică aprobat; sau
    2.2. deţine un certificat de capacitate de şef mecanic maritim portuar valabil sau un brevet de şef mecanic fluvial valabil şi face dovada unui stagiu de îmbarcare pe funcţie de 12 luni în ultimii 5 ani şi a absolvit un curs aprobat; sau
    2.3. deţine un certificat de capacitate de electrician de bord maritim sau fluvial valabil şi are un stagiu de îmbarcare aprobat pe funcţie de 24 de luni, dintre care 12 luni în ultimii 5 ani.
    (3) Certificatul de capacitate de ofiţer electrician maritim-portuar se poate obţine din oficiu de către orice candidat care deţine un brevet de ofiţer electrician maritim valabil sau un brevet de ofiţer electrician fluvial valabil.
    ART. 7
    Marinar
    (1) Fiecare candidat pentru obţinerea certificatului de capacitate de marinar trebuie să aibă vârsta minimă de 16 ani.
    (2) Certificatul de capacitate de marinar se poate obţine din oficiu de către orice candidat care îndeplineşte una dintre următoarele cerinţe:
    2.1. este absolvent al anului I al unei forme de pregătire aprobate, printr-o instituţie de învăţământ universitar, sau absolvent a două semestre printr-o formă de pregătire aprobată, specializarea navigaţie maritimă, şi a efectuat un stagiu de îmbarcare aprobat de două luni de zile la bordul navelor maritime; sau
    2.2. deţine un brevet valabil de timonier fluvial sau un certificat de capacitate de şef de echipaj fluvial valabil ori un certificat de capacitate de marinar fluvial valabil sau un certificat de capacitate de conducător de şalupă fluvială valabil; sau
    2.3. este absolvent al şcolii de maiştri militari de marină, specialitatea punte; sau
    2.4. este absolvent al unui curs aprobat de formare profesională în meseria de marinar şi a efectuat un stagiu de îmbarcare de două luni de zile la bordul navelor maritime.
    ART. 8
    Ofiţer punte maritim-portuar
    (1) Pentru obţinerea certificatului de capacitate de ofiţer punte maritim-portuar fiecare candidat trebuie să aibă vârsta minimă de 18 ani.
    (2) Certificatul de capacitate de ofiţer punte maritim-portuar se poate obţine prin examen de către orice candidat care îndeplineşte următoarele cerinţe:
    2.1. a absolvit o formă de pregătire aprobată, specializarea navigaţie maritimă; şi
    2.2. are un stagiu de îmbarcare aprobat la bordul navelor maritime sau maritim-portuare pe o funcţie din compartimentul punte de minimum 6 luni, program care se confirmă printr-un jurnal de practică aprobat;
    sau
    2.3. deţine certificat de capacitate de timonier maritim valabil sau certificat de capacitate de şef de echipaj maritim valabil ori un certificat de capacitate de conducător de şalupă maritimă valabil şi are un stagiu de îmbarcare aprobat pe funcţie de 12 luni.
    (3) Certificatul de capacitate de ofiţer punte maritim-portuar se poate obţine prin examen de diferenţă de către orice candidat care deţine un brevet de timonier fluvial valabil sau un brevet de căpitan fluvial categoria B valabil şi are un stagiu de îmbarcare aprobat pe funcţie de minimum 12 luni.
    (4) Certificatul de capacitate de ofiţer punte maritim-portuar se poate obţine din oficiu de către orice candidat care deţine un brevet de ofiţer punte valabil sau un brevet de căpitan fluvial categoria A valabil.
    ART. 9
    Căpitan maritim-portuar
    (1) Certificatul de capacitate de căpitan maritim-portuar se poate obţine prin examen de către orice candidat care îndeplineşte următoarele cerinţe:
    1.1. deţine un brevet de ofiţer punte valabil şi are un stagiu de îmbarcare aprobat pe funcţie de 12 luni în ultimii 5 ani la bordul navelor maritime; sau
    1.2. deţine un certificat de capacitate de ofiţer punte maritim-portuar valabil şi are un stagiu de îmbarcare aprobat pe funcţie de 24 de luni şi a absolvit un curs aprobat; sau
    1.3. deţine un brevet de căpitan fluvial categoria B valabil.
    (2) Certificatul de capacitate de căpitan maritim-portuar se poate obţine din oficiu de către orice candidat care îndeplineşte următoarele cerinţe:
    2.1. deţine un brevet de comandant de navă maritimă valabil sau un brevet de ofiţer punte secund valabil; sau
    2.2. deţine un brevet de căpitan fluvial categoria A valabil şi are un stagiu de îmbarcare aprobat pe funcţie de 12 luni în ultimii 5 ani.
    ART. 10
    Ofiţer mecanic maritim-portuar
    (1) Pentru obţinerea certificatului de capacitate de ofiţer mecanic maritim-portuar fiecare candidat trebuie să aibă vârsta minimă de 18 ani.
    (2) Certificatul de capacitate de ofiţer mecanic maritim-portuar se poate obţine prin examen de către orice candidat care îndeplineşte următoarele cerinţe:
    2.1. a absolvit cu diplomă o formă de pregătire aprobată, specializarea electromecanică navală, şi are un stagiu de îmbarcare aprobat pe o funcţie în compartimentul maşini de minimum 6 luni, program care se confirmă printr-un jurnal de practică aprobat;
    sau
    2.2. deţine un certificat de capacitate de motorist valabil şi are un stagiu de îmbarcare aprobat pe funcţie de 12 luni.
    (3) Certificatul de capacitate de ofiţer mecanic maritim-portuar se poate obţine din oficiu de către orice candidat care deţine un brevet de ofiţer mecanic valabil sau un brevet de mecanic fluvial valabil.
    ART. 11
    Şef mecanic maritim-portuar
    (1) Certificatul de capacitate de şef mecanic maritim-portuar se poate obţine prin examen de către orice candidat care îndeplineşte următoarele cerinţe:
    1.1. deţine un certificat de capacitate de ofiţer mecanic maritim-portuar valabil sau brevetul de mecanic fluvial valabil şi are un stagiu de îmbarcare aprobat pe funcţie de 24 de luni şi a absolvit un curs aprobat.
    (2) Certificatul de capacitate de şef mecanic maritim-portuar se poate obţine din oficiu de către orice candidat care îndeplineşte următoarele cerinţe:
    2.1. deţine un brevet de ofiţer mecanic secund valabil sau un brevet de şef mecanic fluvial valabil;
    sau
    2.2. deţine un brevet de ofiţer mecanic valabil şi are un stagiu de îmbarcare aprobat pe funcţie de 24 de luni.

                          __________

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016