Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
──────────
Aprobate prin HOTĂRÂRE nr. 840 din 9 octombrie 2025, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 940 din 10 octombrie 2025.
──────────
ARTICOL UNIC
(1) Programul de studii universitare de Medicină veterinară se desfăşoară la forma de organizare cu frecvenţă, are o durată de 6 ani de studii şi totalizează 360 de credite de studii transferabile, reprezentând pregătirea teoretică şi practică.
(2) Programul de studii menţionat la alin. (1) conduce la dobândirea în mod corespunzător a rezultatelor învăţării care vizează:
a) cunoştinţe despre ştiinţele pe care se bazează activităţile de medic veterinar, precum şi despre legislaţia Uniunii Europene aplicabilă acestui domeniu;
b) cunoştinţe adecvate despre structura, funcţiile, comportamentul şi nevoile psihologice ale animalelor, precum şi abilităţile şi competenţele necesare privind creşterea, alimentaţia, bunăstarea, reproducerea şi igiena acestora în general;
c) abilităţi şi competenţe clinice, epidemiologice şi analitice necesare pentru prevenirea, diagnosticarea şi tratarea bolilor animalelor, precum şi pentru evaluarea şi gestionarea durerii, pentru efectuarea intervenţiilor chirurgicale aseptice şi a eutanasiei, considerate individual sau în grup, inclusiv cunoştinţe specifice despre bolile transmisibile la om;
d) cunoştinţe, abilităţi şi competenţe de medicină preventivă veterinară, biosecuritate, anchete epidemiologice şi activităţi de certificare;
e) cunoştinţe adecvate despre igienă şi tehnologia producerii, fabricării şi distribuirii produselor alimentare destinate animalelor, precum şi a celor de origine animală destinate consumului uman, inclusiv capacitatea de a înţelege şi a explica bunele practici în acest domeniu;
f) cunoştinţe, abilităţi şi competenţe necesare pentru utilizarea responsabilă şi judicioasă a medicamentelor de uz veterinar pentru tratarea animalelor şi pentru asigurarea siguranţei în lanţul alimentar şi a protecţiei mediului;
g) cunoştinţe şi înţelegerea adecvată a conceptului „O singură sănătate“, inclusiv capacitatea de a-l aplica şi integra în sănătatea publică veterinară;
h) cunoştinţe privind organizarea şi managementul activităţilor veterinare, inclusiv gestionarea practicii şi economia sănătăţii animale; interacţiunea interpersonală şi interprofesională, comunicarea, lucrul în echipă şi colaborarea multidisciplinară;
i) cunoştinţe adecvate privind gestionarea datelor, utilizarea tehnologiilor informaţionale şi digitale, precum şi abilităţi şi competenţe necesare pentru aplicarea lor practică în domeniul veterinar.
(3) Programul de studii menţionat la alin. (1), care conduce la obţinerea titlurilor de calificare ca doctor medic veterinar cuprinde cel puţin următoarele discipline:
A. Discipline de bază:
- Fizică
– Chimie
– Biologia animalelor şi biologie celulară
– Biologia plantelor
– Matematici aplicate ştiinţelor biologice
B. Discipline specifice:
a) Ştiinţe fundamentale:
- Anatomie (inclusiv histologie şi embriologie)
– Fiziologie
– Biochimie
– Genetică şi genetică moleculară
– Farmacie, farmacologie şi farmacoterapie (inclusiv rezistenţa antimicrobiană)
– Toxicologie
– Microbiologie
– Imunologie
– Epidemiologie
– Deontologie
b) Ştiinţe clinice:
- Obstetrică
– Patologie (inclusiv anatomie patologică)
– Parazitologie
– Medicină clinică şi chirurgie (inclusiv anestezie)
– Prelegeri clinice despre diferite animale domestice, păsări şi alte specii de animale
– Medicină preventivă
– Imagistică medicală
– Reproducţie şi tulburări de reproducţie
– Medicină veterinară şi sănătate publică
– Legislaţie în domeniul medicinei veterinare şi medicinei legale
– Terapeutică
– Propedeutică
c) Creşterea animalelor
- Producţie animalieră
– Nutriţia animalelor
– Agronomie
– Economie rurală
– Creşterea animalelor şi gestionarea sănătăţii efectivelor
– Igienă veterinară
– Bunăstarea animalelor, etologie animală şi protecţia animalelor
d) Igienă alimentară:
- Inspecţia şi controlul hranei pentru animale şi al produselor alimentare de origine animală
– Igienă alimentară, tehnologia şi microbiologia alimentară
– Lucrări practice, inclusiv în unităţi de sacrificare şi prelucrare a produselor alimentare
Predarea uneia sau mai multor discipline se poate face în cadrul celorlalte discipline sau în conexiune cu acestea.
Pregătirea practică se poate desfăşura sub forma unui stagiu, cu condiţia ca aceasta să fie pe bază de program integral şi să se afle sub controlul direct al autorităţii sau al organismului competent şi să nu depăşească şase luni din perioada totală de şase ani de studiu.
Repartizarea pregătirii teoretice şi practice între diferitele grupe de discipline se face echilibrat şi în mod coordonat, astfel încât cunoştinţele şi experienţa să poată fi dobândite în mod corespunzător pentru a permite medicilor veterinari să îşi poată îndeplini sarcinile în totalitate.
----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: