Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   CARTA EUROPEANA PENTRU INTREPRINDERILE MICI din 13 iunie 2000  adoptata de Consiliul General pentru Afaceri in data de 13 iunie 2000 si acceptata de Consiliul European de la Feira, 19/20 iunie 2000    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

CARTA EUROPEANA PENTRU INTREPRINDERILE MICI din 13 iunie 2000 adoptata de Consiliul General pentru Afaceri in data de 13 iunie 2000 si acceptata de Consiliul European de la Feira, 19/20 iunie 2000

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 496 din 10 iulie 2002
Întreprinderile mici sunt coloana vertebrala a economiei europene. Ele reprezintã o sursa esenţialã de noi locuri de munca şi o pepiniera a ideilor de afaceri. Eforturile Europei de a pune bazele unei noi economii vor fi incununate de succes numai dacã micile întreprinderi vor fi considerate ca prioritate a agendei de lucru.
Aceste întreprinderi sunt cele mai sensibile la schimbãrile intervenite în mediul de afaceri. Ele sunt primele afectate de povara exceselor birocratice. De asemenea, tot ele sunt primele care infloresc în urma iniţiativelor de eliminare a birocratiei şi de recompensare a succesului.
La Lisabona am stabilit obiectivul de a face din Uniunea Europeanã economia cea mai competitivã şi mai dinamica pe plan mondial, bazatã pe acumularea de cunoştinţe, capabilã de o creştere economicã sustenabila şi care sa asigure locuri de munca mai multe şi mai bune şi o mai mare coeziune socialã.
Întreprinderile mici trebuie privite ca principale promotoare ale inovatiei şi ocupãrii forţei de munca, precum şi ale integrãrii europene sociale şi locale.
Prin urmare, este necesarã crearea unui mediu optim pentru întreprinderile mici şi initiativele antreprenoriale.
Principii
În dorinta de a infaptui acest lucru,
● recunoastem aptitudinile dinamice ale întreprinderilor mici de a rãspunde noilor necesitaţi ale pieţei şi de a oferi locuri de munca;
● subliniem importanta întreprinderilor mici în susţinerea dezvoltãrii sociale şi regionale, precum şi faptul ca sunt adevãrate exemple de initiativa şi angajament;
● recunoastem antreprenoriatul ca pe o aptitudine valoroasa şi productiva la toate nivelurile de responsabilitate;
● salutam initiativele antreprenoriale de succes, care merita sa fie recompensate pe mãsura;
● consideram ca unele greşeli sunt inerente iniţiativelor responsabile şi asumarii riscurilor şi ca trebuie privite în primul rând ca experienţe din care se poate învaţã;
● recunoastem valoarea informãrii, angajamentului şi flexibilitatii în noua economie.
Situaţia întreprinderilor mici în Uniunea Europeanã poate fi imbunatatita prin acţiuni de stimulare a spiritului antreprenorial, de evaluare a mãsurilor existente şi, la nevoie, de modificare a acestora în favoarea întreprinderilor mici şi de impulsionare a factorilor politici de decizie, pentru a lua în considerare necesitãţile întreprinderilor mici. În acest scop ne angajãm:
● sa consolidam spiritul inovator şi antreprenorial care ajuta întreprinderile europene sa facã fata provocarilor viitoare;
● sa realizam un cadru de reglementare, fiscal şi administrativ care sa stimuleze activitatea antreprenoriala şi sa imbunatatim statutul întreprinzãtorilor;
● sa asiguram accesul pe pieţe în baza unor cerinţe cat mai puţin împovãrãtoare, care pot fi impuse fãrã a intra în contradictie cu obiectivele majore ale politicii publice;
● sa facilitam accesul la cele mai bune rezultate din cercetare şi la cea mai inalta tehnologie;
● sa imbunatatim accesul la finanţare pe parcursul întregului ciclu de existenta a unei întreprinderi;
● sa ne imbunatatim permanent activitatea astfel încât Uniunea Europeanã sa ofere întreprinderilor mici cel mai favorabil mediu din lume;
● sa ascultam punctul de vedere al întreprinderilor mici;
● sa promovam un sprijin de cea mai buna calitate pentru afaceri.
Direcţii de acţiune
Prin semnarea acestei carte ne angajãm sa respectam urmãtoarele direcţii de acţiune, acordand atenţia cuvenitã necesitãţilor întreprinderilor mici.
I. Educaţia şi instruirea întreprinzãtorilor
Europa va cultiva spiritul antreprenorial şi noile aptitudini încã de la un stadiu incipient. Cunoştinţele generale de afaceri şi antreprenoriat trebuie predate la toate nivelurile de învãţãmânt. Modulele specifice ale instruirii în afaceri trebuie sa devinã o componenta esenţialã a programelor de învãţãmânt la nivel preuniversitar şi universitar.
Vom incuraja şi promova initiativele antreprenoriale ale tinerilor şi vom realiza programe corespunzãtoare de pregãtire a managerilor din întreprinderile mici.
II. Iniţierea mai puţin costisitoare şi mai rapida a afacerilor
Cheltuielile de înfiinţare a companiilor trebuie sa evolueze cãtre nivelul cel mai competitiv pe plan mondial. Ţãrile cu procedurile cele mai lente şi dificile de înregistrare a noilor companii trebuie încurajate sa ajungã din urma statele mai avansate. Trebuie sa creascã accesul la procedurile de înregistrare on-line.
III. Legislaţie şi reglementãri mai bune
Legislatiile naţionale cu privire la faliment trebuie evaluate în lumina bunelor practici. Experienta acumulatã prin exerciţiile de benchmarking trebuie sa determine îmbunãtãţirea practicilor actuale din Uniunea Europeanã.
Noile reglementãri naţionale şi comunitare trebuie analizate în vederea evaluãrii impactului lor asupra întreprinderilor mici şi întreprinzãtorilor. Pe cat posibil, reglementãrile naţionale şi cele ale CE trebuie simplificate. Guvernele trebuie sa adopte acte administrative uşor de utilizat.
Întreprinderile mici ar putea fi scutite de la anumite obligaţii prevãzute de cadrul de reglementare. În acest sens Comisia Europeanã ar putea simplifica legislaţia referitoare la concurenta pentru a reduce dificultãţile intampinate de întreprinderile mici în procesul de conformare cu aceste prevederi legale.
IV. Asigurarea calificãrii necesare
Ne vom strãdui ca atât instituţiile de instruire, cat şi programele interne de pregãtire ale companiilor sa dezvolte abilitaţi adecvate, adaptate necesitãţilor întreprinderilor mici, şi sa asigure servicii de instruire şi consultanţa permanente.
V. Îmbunãtãţirea accesului on-line
Autoritãţile publice trebuie indemnate sa sporeasca volumul de comunicaţii electronice cu sectorul întreprinderilor mici. Astfel companiile vor avea posibilitatea sa înainteze cereri, sa primeascã asistenta, sa depunã declaraţii fiscale sau sa obţinã simple informaţii on-line mult mai rapid şi la costuri mai reduse. Comisia Europeanã trebuie sa dea un exemplu în acest domeniu.
VI. Extinderea pe multiple pieţe
Întreprinderile mici resimt efectele benefice ale reformelor în curs din economia europeanã. În consecinta, Comisia Europeanã şi statele membre trebuie sa continue reformele în vederea constituirii în cadrul Uniunii Europene a unei pieţe interne unice, accesibila întreprinderilor mici. Aceste reforme trebuie îndreptate cãtre unele sectoare esenţiale pentru dezvoltarea acestora, cum ar fi: comerţul electronic, telecomunicatiile, utilitatile, achiziţiile publice şi sistemele de plati transfrontaliere.
În acelaşi timp regulile naţionale şi europene privind concurenta trebuie aplicate cu hotãrâre, astfel încât întreprinderile mici sa aibã toate sansele de a pãtrunde pe noi pieţe şi de a concura în condiţii echitabile.
VII. Sistemul fiscal şi aspectele financiare
Sistemele de impozitare trebuie adaptate pentru a recompensa performanta, a incuraja întreprinderile start-up, a favoriza extinderea întreprinderilor mici şi înfiinţarea de locuri de munca şi a facilita crearea de întreprinderi mici şi continuitatea lor. Statele membre trebuie sa aplice cele mai bune practici în sistemul fiscal şi în ceea ce priveşte instrumentele de stimulare a performantei individuale.
Întreprinzãtorii au nevoie de finanţare pentru a-şi pune ideile în practica. Pentru a îmbunãtãţi accesul întreprinderilor mici la serviciile financiare:
● vom identifica şi vom inlatura obstacolele care stau în calea formãrii unei pieţe de capital paneuropene şi a implementarii Planului de acţiune pentru serviciile financiare şi a Planului de acţiune pentru capitalul de risc;
● vom îmbunãtãţi relaţiile dintre sistemul bancar şi întreprinderile mici prin crearea unor condiţii corespunzãtoare de acces la credite şi la capitalul de risc;
● vom îmbunãtãţi accesul la fondurile structurale şi vom incuraja initiativele Bãncii Europene de Investiţii de creştere a fondurilor, inclusiv instrumentele de capital, disponibile pentru întreprinderile start-up şi pentru întreprinderile de inalta tehnologie.
VIII. Consolidarea capacitãţii tehnologice a întreprinderilor mici
Vom consolida programele existente care au ca scop promovarea diseminarii tehnologiei în întreprinderile mici, precum şi capacitatea întreprinderilor mici de a identifica, selecta şi adapta tehnologii.
Vom incuraja cooperarea şi schimbul tehnologic între întreprinderile de orice dimensiuni, mai cu seama între micile întreprinderi europene, vom dezvolta programe de cercetare mai eficiente, îndreptate cãtre aplicarea comercialã a cunoştinţelor şi tehnologiei, vom concepe şi adapta sisteme de calitate şi certificare în întreprinderile mici. Este important ca brevetele comunitare sa fie disponibile şi uşor accesibile întreprinderilor mici.
Vom stimula implicarea întreprinderilor mici în cooperarea între companii la nivel local, naţional, european şi mondial, precum şi cooperarea între întreprinderile mici şi instituţiile de învãţãmânt superior şi cercetare.
În consecinta, ar trebui încurajate acţiunile la nivel local şi regional având ca scop constituirea de asocieri şi reţele intercompanii, dezvoltarea cooperãrii paneuropene între întreprinderile mici utilizatoare de tehnologii informationale, extinderea aplicãrii celor mai bune practici în acordurile de cooperare şi sprijinirea cooperãrii întreprinderilor mici în vederea creşterii capacitãţii acestora de a pãtrunde pe pieţele paneuropene şi de a-şi extinde activitatea pe pieţele unor terţe state.
IX. Utilizarea modelelor e-business de succes şi asigurarea unei asistente de calitate pentru întreprinderile mici
Comisia Europeanã şi statele membre trebuie sa incurajeze micile întreprinderi sa aplice cele mai bune practici şi sa adopte modele de afaceri eficiente, care sa le dea posibilitatea sa se bucure de un progres real în noua economie.
Vom coordona activitatea Comisiei Europene şi a statelor membre în vederea creãrii unor sisteme, reţele şi servicii informationale şi de sprijinire a afacerilor, care sa fie uşor de accesat şi de înţeles şi care sa rãspundã necesitãţilor întreprinderilor. Vom asigura, la nivelul întregii Uniuni Europene, accesul la consiliere şi sprijin din partea mentorilor şi membrilor reţelei Business Angels, inclusiv prin intermediul paginilor de Internet, şi vom utiliza în aceste scopuri Observatorul European al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii.
X. Dezvoltarea unei reprezentari mai puternice şi mai eficiente a intereselor întreprinderilor mici pe plan naţional şi la nivelul Uniunii Europene
Vom realiza o analiza a modului în care întreprinderile mici sunt reprezentate la nivelul Uniunii Europene şi pe plan naţional, inclusiv prin dialogul social.
Ne angajãm sa avansam în direcţia acestor obiective aplicând metoda unei coordonari deschise a politicilor naţionale referitoare la întreprinderi. Programul multianual pentru întreprinderi şi antreprenoriat, Procedura de la Cardiff pentru reformele economice, Procedura de la Luxemburg referitoare la politicile privind ocuparea forţei de munca, precum şi alte programe şi iniţiative comunitare vor fi utilizate în acest scop. Vom monitoriza şi evalua anual aceasta evoluţie, printr-un raport al Comisiei Europene asupra problemelor avute în vedere în cadrul intalnirilor la nivel înalt din primavara.
Vom utiliza indicatori eficienti pentru evaluarea evoluţiei în timp şi prin raportare la nivelurile cele mai ridicate înregistrate pe plan mondial, pentru a ne îmbunãtãţi cunoştinţele, cautand sa adoptam practici mai bune în toate domeniile care influenţeazã întreprinderile mici, în scopul sporirii performantelor noastre.

--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016