Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ATRIBUŢIILE din 20 septembrie 2016  Direcţiei juridic, legislaţie şi contencios    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ATRIBUŢIILE din 20 septembrie 2016 Direcţiei juridic, legislaţie şi contencios

EMITENT: MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 829 din 20 octombrie 2016
──────────
    Aprobate de Ordinul nr. 1.658 din 20 septembrie 2016, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 829 din 20 octombrie 2016.
──────────


    CAP. I
    Dispoziţii generale

    ART. 1
    (1) Direcţia juridic, legislaţie şi contencios, denumită în continuare DJLC, este structura de specialitate a Ministerului Afacerilor Externe, denumit în continuare minister, cu competenţe în domeniul asistenţei juridice, care este organizată şi funcţionează în conformitate cu prevederile actului normativ ce reglementează organizarea şi funcţionarea ministerului.
    (2) DJLC face parte din aparatul central al ministerului şi se află în subordonarea directă a ministrului afacerilor externe.
    (3) DJLC asigură asistenţă şi reprezentare juridică în faţa instanţelor judecătoreşti române şi a organelor administraţiei publice centrale, în condiţiile legii.
    (4) În domeniul reprezentării ministerului în justiţie, DJLC, prin directorul acesteia, are competenţa şi mandatul de a semna documentele, actele şi apărările în faţa instanţelor judecătoreşti române.
    (5) Activitatea DJLC este destinată asigurării legalităţii actelor emise/semnate de ministrul afacerilor externe, precum şi a legalităţii contractelor şi actelor care angajează răspunderea juridică a ministerului, ce se află sub incidenţa legislaţiei de drept intern, a reprezentării şi a apărării intereselor ministerului în faţa instanţelor judecătoreşti române, potrivit reglementărilor legale în vigoare.
    (6) DJLC acordă avizul de legalitate pentru actele emise de minister, în condiţiile în care acesta este expres prevăzut de lege.
    (7) DJLC desfăşoară, potrivit legii şi prezentului ordin, activităţi referitoare la avizarea proiectelor de acte normative, a ordinelor şi a instrucţiunilor ministrului afacerilor externe.
    (8) DJLC desfăşoară activităţi de asistenţă juridică, după caz, la nivelul structurilor din aparatul central al ministerului.
    ART. 2
    (1) Reprezentarea intereselor ministrului afacerilor externe şi ale ministerului în faţa instanţelor judecătoreşti române se asigură de către DJLC, prin personalul de specialitate juridică cu atribuţii de consilieri juridici, desemnaţi pe baza delegaţiei de reprezentare, semnată de directorul DJLC.
    (2) Directorul DJLC semnează/aprobă, în numele ministrului afacerilor externe şi pentru acesta, acţiuni în justiţie, căi de atac, renunţarea la acţiuni şi la căi de atac, precum şi orice mijloace legale de apărare a intereselor ministerului în faţa instanţelor judecătoreşti române.
    (3) Exercitarea unei acţiuni în justiţie de către minister, prin DJLC, se face în baza propunerilor structurilor de specialitate, aprobate de ministrul afacerilor externe.
    (4) Renunţarea la acţiune şi la exercitarea căilor de atac se face pe baza propunerilor motivate ale structurilor de specialitate, cu aprobarea ministrului afacerilor externe.
    ART. 3
    În îndeplinirea atribuţiilor, DJLC cooperează cu celelalte structuri din cadrul aparatului central şi din serviciul exterior ale ministerului şi colaborează, pe probleme de interes comun, potrivit actelor normative de drept intern în vigoare, cu instituţii publice şi organisme ale autorităţilor publice centrale, Guvernul şi Parlamentul României.
    ART. 4
    (1) Conducerea DJLC este asigurată de directorul direcţiei.
    (2) Directorul DJLC se află în subordinea directă a ministrului afacerilor externe.
    ART. 5
    (1) Directorul DJLC conduce întreaga activitate a direcţiei şi o reprezintă în relaţiile cu celelalte structuri ale aparatului central al ministerului şi ale serviciului exterior, precum şi în relaţiile cu structurile similare din cadrul instituţiilor publice şi al organismelor din afara ministerului.
    (2) Directorul DJLC sau persoana desemnată de către acesta participă în comisiile constituite la nivelul ministerului în vederea desfăşurării examenelor/concursurilor pentru ocuparea posturilor din structura proprie, precum şi a examenelor de promovare în grad/funcţie a personalului din subordine.
    (3) Directorul DJLC participă în comisiile sau grupurile de lucru constituite la nivelul ministerului sau interministeriale care gestionează o problematică relevantă faţă de atribuţiile DJLC, din dispoziţia ministrului.
    (4) Directorul DJLC poate delega, prin dispoziţie, în condiţiile legii, atribuţii din competenţa sa personalului din subordine.
    ART. 6
    Directorul DJLC răspunde în condiţiile legii, potrivit fişei postului, în faţa ministrului afacerilor externe, de întreaga activitate pe care o desfăşoară DJLC.
    ART. 7
    (1) Personalul direcţiei este subordonat direct directorului DJLC.
    (2) Personalul DJLC răspunde pentru executarea sarcinilor de serviciu încredinţate, potrivit fişelor posturilor, procedurilor de lucru şi dispoziţiilor trasate de directorul direcţiei.

    CAP. II
    Atribuţiile specifice DJLC

    A. Elaborare şi avizare acte normative
    ART. 8
    În domeniul elaborării şi avizării actelor normative, DJLC are următoarele atribuţii:
    1. Avizează în mod obligatoriu, pentru legalitate, proiectele de acte normative cu caracter intern, elaborate de structurile din aparatul central al ministerului care se supun aprobării ministrului afacerilor externe, precum şi proiectele elaborate de alte autorităţi publice centrale, în măsura în care sunt aplicabile şi ministerului, în condiţii stabilite potrivit reglementărilor legale în vigoare, din perspectiva respectării normelor de tehnică legislativă.
    2. Avizează în mod obligatoriu ordinele şi instrucţiunile ministrului afacerilor externe, din perspectiva respectării normelor de tehnică legislativă prevăzute de Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, potrivit Regulamentului privind procedurile, la nivelul Guvernului, pentru elaborarea, avizarea şi prezentarea proiectelor de documente de politici publice, a proiectelor de acte normative, precum şi a altor documente, în vederea adoptării/aprobării, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 561/2009.
    3. Colaborează, conform dispoziţiilor ministrului afacerilor externe, cu structurile similare ale altor autorităţi publice centrale la întocmirea proiectelor de acte normative care vizează competenţele ministerului.
    4. Colaborează, conform dispoziţiilor ministrului afacerilor externe, la întocmirea proiectelor de acte normative elaborate de structurile din aparatul central al ministerului.
    5. Participă, la solicitarea ministrului afacerilor externe, potrivit reglementărilor legale în vigoare, prin personalul anume desemnat, la susţinerea proiectelor de acte normative de nivel superior care vizează organizarea şi funcţionarea ministerului, la Secretariatul General al Guvernului, precum şi la lucrările comisiilor de specialitate ale Parlamentului sau la dezbaterile din plenul Senatului, respectiv al Camerei Deputaţilor care au ca obiect astfel de proiecte.
    6. Avizează punctele de vedere formulate de structurile iniţiatoare din aparatul central al ministerului, la solicitarea Guvernului, în cauze având ca obiect solicitări de anulare sau modificare a unor hotărâri ale Guvernului în cuprinsul cărora sunt prevăzute obligaţii în sarcina ministerului ori în cauzele în care se invocă excepţii de nelegalitate cu privire la acestea.
    7. Formulează propuneri şi observaţii la proiectele de acte normative care reglementează activitatea specifică direcţiei.
    8. Formulează, în condiţiile legii, răspunsuri la petiţiile repartizate spre soluţionare având ca obiect activitatea direcţiei.
    9. Avizează proiectele de hotărâri ale Guvernului privind recunoaşterea funcţionării în România a persoanelor juridice fără scop patrimonial ale căror scopuri se încadrează în domeniul de activitate al ministerului, în condiţiile legii.

    B. Contencios
    ART. 9
    În domeniul activităţii de contencios, DJLC are următoarele atribuţii:
    1. Desfăşoară activităţile necesare reprezentării şi apărării drepturilor şi intereselor legitime ale ministrului afacerilor externe şi ale ministerului în faţa instanţelor judecătoreşti române.
    2. Elaborează şi formulează acţiuni, propuneri de renunţări la acţiuni şi căi de atac, în condiţiile prevăzute la art. 2, precum şi întâmpinări, răspunsuri la interogatorii, exercită orice mijloace legale de apărare a drepturilor şi intereselor ministrului afacerilor externe şi ale ministerului în faţa instanţelor judecătoreşti române în cauzele în care ministerul este citat.
    3. Redactează, în termenele procedurale, acolo unde se impune, cererile de chemare în judecată, întâmpinările, notele de şedinţă, concluziile scrise, motivele care stau la baza exercitării căilor de atac, în dosarele în care ministrul afacerilor externe şi ministerul sunt parte.
    4. În vederea realizării activităţilor de la alin. (2) şi (3), DJLC solicită structurilor de specialitate din minister puncte de vedere, atât în format hârtie, cât şi în format electronic, cu privire la obiectul litigiului, care vor fi transmise în termenul acordat şi în care se vor cuprinde descrierea faptelor şi a cauzelor litigiului, cu indicarea dispoziţiilor legale aplicabile. În ipoteza în care este necesar ca punctul de vedere să fie susţinut de înscrisuri doveditoare, acestea vor fi transmise, în acelaşi termen, purtând menţiunea "conform cu originalul"; dacă înscrisurile sunt redactate într-o limbă străină, acestea vor fi însoţite de o traducere oficială în limba română.
    5. În exercitarea dreptului său de a asista şi de a reprezenta ministrul afacerilor externe şi ministerul în faţa tuturor instanţelor judecătoreşti române, personalul DJLC este îndrituit să folosească oricare dintre mijloacele de exercitare a dreptului de apărare, în scopul apărării intereselor legitime ale ministrului afacerilor externe şi ale ministerului.
    6. Îndeplineşte procedura legală de citare, în cauzele aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti române, pentru personalul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României, cetăţeni români trimişi ca funcţionari la organizaţii internaţionale, precum şi pentru membrii lor de familie care locuiesc cu ei, aflaţi în străinătate, în condiţiile art. 155 alin. (1) pct. 12 din Codul de procedură civilă.
    7. Îndeplineşte orice act procedural necesar obţinerii titlurilor executorii în procesele în care ministerul a figurat ca parte creditoare, pe care le transmite structurilor de specialitate în vederea analizării şi a înaintării propunerilor către DJLC pentru punerea acestora în executare, potrivit legii, de către organele competente, conform procedurii operaţionale aprobate de ministrul afacerilor externe.
    8. Acordă avizul de legalitate la propunerile structurilor de specialitate a căror activitate se circumscrie obiectului litigiului şi măsurilor dispuse de instanţă prin hotărâre judecătorească, pentru punerea în executare a acestora, în situaţiile în care ministerul are calitatea de debitor, conform procedurii operaţionale aprobate de ministrul afacerilor externe.
    9. Prezintă ministrului afacerilor externe spre aprobare propuneri de sesizare a structurilor din aparatul central şi serviciul exterior ale ministerului, cu privire la deficienţele datorate acestora, rezultate din soluţionarea litigiilor la instanţele judecătoreşti române, pentru luarea măsurilor de înlăturare a acestora, în scopul asigurării legalităţii şi a ordinii de drept.
    10. Directorul DJLC poate semna în numele ministrului afacerilor externe, la delegarea acestuia expresă, acte juridice ce angajează răspunderea patrimonială a ministerului - donaţii, contracte de vânzare-cumpărare etc., potrivit legislaţiei naţionale.

    C. Contracte
    ART. 10
    În domeniul contractelor, DJLC are următoarele atribuţii:
    1. Avizează, sub aspectul legalităţii, clauzele contractelor şi actelor adiţionale ce urmează a fi încheiate de minister, atribuite în conformitate cu legislaţia naţională.
    2. Avizează pentru legalitate proiecte de contracte care angajează răspunderea juridică a structurilor din aparatul central al ministerului, în situaţia în care acestea au derulat proceduri de achiziţie ori au elaborat proiecte de contracte şi nu dispun, din cauze întemeiate, de asistenţă juridică proprie. Nu se pronunţă asupra aspectelor economice, tehnice sau de altă natură cuprinse în documentele supuse avizării.
    3. Elaborează, de regulă, puncte de vedere, cu titlu de recomandare, la proiectele de contracte de închiriere imobile cu destinaţia de sediu, locuinţă sau reşedinţă din serviciul exterior al ministerului.

    D. Legislaţia muncii
    ART. 11
    În domeniul legislaţiei muncii DJLC are următoarele atribuţii:
    1. Avizează legalitatea încheierii, modificării, suspendării şi încetării contractului individual de muncă şi actele adiţionale la contractele individuale de muncă.
    2. Participă în calitate de membru în Consiliul de Onoare şi Comisia de Disciplină ale ministerului, prin directorul direcţiei.

    E. Asistenţă juridică
    ART. 12
    În domeniul asistenţei juridice, DJLC are următoarele atribuţii:
    1. Poate acorda consultanţă, opinia sa fiind consultativă.
    2. Împreună cu structurile competente din aparatul central al ministerului efectuează acţiuni de îndrumare şi sprijin, în vederea aplicării corecte şi unitare a dispoziţiilor prevăzute de normele legale de drept intern referitoare la organizarea şi funcţionarea ministerului.
    3. Acordă asistenţă juridică pe probleme de drept intern structurilor din aparatul central al ministerului în situaţia în care acestea nu dispun de asistenţă juridică proprie, conform dispoziţiilor ministrului afacerilor externe.
    4. Acordă şefilor de misiuni asistenţă juridică pe probleme de drept intern în cadrul "programului de pregătire", în vederea trimiterii acestora în misiuni permanente în străinătate.
    5. Poate organiza periodic întruniri profesionale cu personalul de specialitate juridică din cadrul ministerului.
    6. Asigură participarea personalului DJLC la activitatea de perfecţionare a pregătirii profesionale în problemele legate de cunoaşterea şi aplicarea unitară a actelor normative naţionale şi a celor legate de domeniul dreptului procesual civil şi contenciosului administrativ .
    7. Avizează şi elaborează, după caz, puncte de vedere cu privire la aplicarea unor dispoziţii legale şi acordă asistenţă şi consultaţii cu caracter juridic, în situaţia în care structura solicitantă nu are personal de specialitate juridică încadrat. Punctele de vedere formulate nu pot fi utilizate în cadrul unor eventuale litigii, neputând produce niciun fel de efecte juridice. Pentru actele normative elaborate de minister, interpretarea oficială a acestora este asigurată de structurile de specialitate emitente.

    F. Secretariat
    ART. 13
    În domeniul secretariatului, DJLC are următoarele atribuţii:
    1. Ţine evidenţa lucrărilor înregistrate, primite/trimise la/de către DJLC şi asigură expedierea corespondenţei DJLC.
    2. Ţine evidenţa tuturor lucrărilor cu termen.
    3. Ţine evidenţa litigiilor în curs în care ministerul este parte şi păstrează dosarele aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti române.
    4. Asigură clasarea, îndosarierea şi arhivarea lucrărilor DJLC.
    5. Urmăreşte păstrarea corespunzătoare a dosarelor de instanţă.
    6. Ţine evidenţa, inventariază şi răspunde de modul de utilizare a ştampilelor şi sigiliilor DJLC, în limita competenţelor proprii.
    7. Transmite/recepţionează infogramele, urmărind respectarea principiului "need to know".
    8. Urmăreşte aplicarea şi respectarea regulilor generale privind evidenţa, întocmirea, păstrarea, procesarea, multiplicarea, manipularea, transmiterea şi distrugerea informaţiilor clasificate din cadrul DJLC şi a interdicţiilor de reproducere în circulaţie, în conformitate cu actele normative în vigoare.
    9. Desfăşoară activitatea de inventariere şi arhivare a documentelor clasificate existente în cadrul DJLC, conform legii.
    10. Poate participa la elaborarea normelor interne şi a procedurilor operaţionale ale ministerului privind protecţia informaţiilor clasificate.
    11. Accesează sistemele interne conectate la cifrul de stat în activitatea sa.
    12. Redactează documente de corespondenţă internă şi externă, specifice activităţii DJLC, cu alte instituţii şi persoane fizice şi juridice, misiuni diplomatice şi oficii consulare acreditate în România şi misiuni diplomatice şi oficii consulare ale României în străinătate.
    13. Transmite prin cifrul de stat comunicările operative cu conţinut juridic, specifice activităţii DJLC, misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României, precum şi organelor centrale interesate.

    CAP. III
    Dispoziţii finale

    ART. 14
    (1) Personalul de specialitate juridică din DJLC are şi calitatea de consilier juridic, care se menţionează în fişa postului.
    (2) Pentru activităţile realizate în exercitarea atribuţiilor de serviciu, personalul prevăzut la alin. (1) beneficiază de drepturile şi îndatoririle stabilite de Legea nr. 514/2003 privind organizarea şi exercitarea profesiei de consilier juridic, cu completările ulterioare. În activitatea sa profesională, personalul DJLC cu atribuţii de consilier juridic se bucură de protecţia legii, în condiţiile prevăzute de legea pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat.
    (3) Activitatea desfăşurată de consilierul juridic este o activitate de mijloace, şi nu de rezultat.
    (4) DJLC beneficiază de spaţii distincte şi corespunzătoare atât pentru buna desfăşurare a activităţilor profesionale, cât mai ales pentru asigurarea confidenţialităţii şi secretului profesional stabilite de lege.
    (5) În scopul asigurării secretului profesional, actele şi lucrările cu caracter profesional aflate asupra consilierului juridic, la domiciliul acestuia sau la locul de exercitare a profesiei sunt inviolabile.
    ART. 15
    Activităţile, metodele, mijloacele, procedeele utilizate şi sarcinile concrete ce revin personalului DJLC se stabilesc prin dispoziţii, proceduri şi fişele posturilor.
    ART. 16
    Personalul DJLC este obligat să cunoască şi să aplice întocmai atribuţiile DJLC.

                                     -------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016