Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ANEXE din 30 aprilie 2020  pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul calităţii seminţelor şi a materialului săditor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ANEXE din 30 aprilie 2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul calităţii seminţelor şi a materialului săditor

EMITENT: Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 389 bis din 14 mai 2020
──────────
     Conţinute de ORDINUL nr. 119 din 30 aprilie 2020, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 389 din 14 mai 2020.
──────────
    ANEXA 1

        (Anexa nr. 1 la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 1267/2005)
                         CONDIŢII REFERITOARE LA CULTURĂ
    SECŢIUNEA 1
    Identitate, puritate şi condiţii culturale
    1. Cultura deţine identitatea şi puritatea în ceea ce priveşte soiurile şi, după caz, clonele.
    2. Starea culturii şi starea de dezvoltare a culturii sunt de natură să permită controale suficiente ale identităţii şi purităţii culturii din punctul de vedere al soiurilor şi, dacă este necesar, al clonelor, precum şi ale stării sale de sănătate.
    SECŢIUNEA 2
    Cerinţe fitosanitare aplicabile plantaţiilor mamă de viţă-de-vie destinate producerii tuturor categoriilor de material de înmulţire şi pepinierelor viticole din toate categoriile
    1. Prezenta secţiune se aplică plantaţiilor mamă de viţă-de-vie destinate producerii tuturor categoriilor de material de înmulţire, precum şi pepinierelor viticole din toate categoriile.
    2. În urma unei inspecţii vizuale, plantaţiile mamă de viţă-de-vie şi pepinierele viticole sunt declarate indemne de organismele dăunătoare reglementate care nu sunt de carantină (ORNC) enumerate în secţiunile 6 şi 7, în ceea ce priveşte genul sau specia în cauză.
     Plantaţiile mamă de viţă-de-vie şi pepinierele viticole sunt supuse eşantionării şi testării pentru identificarea ORNC-urilor enumerate în secţiunea 7, în ceea ce priveşte genul sau specia în cauză. În cazul în care există îndoieli cu privire la prezenţa ORNC-urilor enumerate în secţiunile 6 şi 7, în ceea ce priveşte genul sau specia în cauză, plantaţiile mamă de viţă-de-vie şi pepinierele viticole sunt eşantionate şi testate.

    3. Inspecţia vizuală şi, dacă este cazul, eşantionarea şi testarea plantaţiilor mamă de viţă-de-vie şi a pepinierelor viticole în cauză se efectuează în conformitate cu secţiunea 8.
    4. Conform prevederilor de la punctul 2, eşantionarea şi testarea se efectuează în perioada cea mai potrivită a anului, ţinându-se cont de condiţiile climatice şi de condiţiile de cultivare a viţei-de-vie, dar şi de biologia ORNC-urilor relevante pentru viţa-de-vie respectivă.
        În ceea ce priveşte eşantionarea şi testarea, statele membre aplică protocoalele Organizaţiei Europene şi Mediteraneene pentru Protecţia Plantelor (OEPP) sau alte protocoale recunoscute la nivel internaţional. În cazul în care nu există astfel de protocoale, se aplică protocoalele relevante stabilite la nivel naţional. În acest caz, statele membre pun la dispoziţie respectivele protocoale atât celorlalte state membre, cât şi Comisiei, la cererea acestora.
        În ceea ce priveşte eşantionarea şi testarea viţelor din plantaţiile mamă de viţă-de-vie destinate producţiei de material de înmulţire iniţial, statele membre aplică indexarea biologică a plantelor-indicator pentru a evalua prezenţa virusurilor, a viroizilor, a bolilor asemănătoare virozelor şi a fitoplasmelor, sau alte protocoale echivalente recunoscute la nivel internaţional.

    SECŢIUNEA 3
    Cerinţe privind solul şi condiţii de producţie aplicabile plantaţiilor mamă de viţă-de-vie destinate producerii tuturor categoriilor de material de înmulţire, precum şi pepinierelor viticole din toate categoriile de material de înmulţire
    1. Viţele din plantaţiile mamă de viţă-de-vie şi din pepinierele viticole pot fi plantate numai în sol sau, după caz, în ghivece cu substraturi de cultură indemne de orice organisme dăunătoare care pot găzdui virusurile enumerate în secţiunea 7. Statutul de indemn de astfel de organisme dăunătoare se stabileşte prin eşantionare şi testare.
     Eşantionarea şi testarea se efectuează ţinându-se seama de condiţiile climatice şi de biologia organismelor dăunătoare care pot găzdui virusurile enumerate în secţiunea 7.

    2. Eşantionarea şi testarea nu se efectuează atunci când autoritatea de control oficială concluzionează, pe baza unei inspecţii oficiale, că solul este indemn de organisme dăunătoare care pot găzdui virusurile enumerate în secţiunea 7.
     Eşantionarea şi testarea nu se efectuează în cazul în care viţele nu au fost cultivate în solul de producţie timp de cel puţin cinci ani şi în cazul în care nu există nicio îndoială cu privire la absenţa din sol a organismelor dăunătoare care pot găzdui virusurile enumerate în secţiunea 7.

    3. În ceea ce priveşte eşantionarea şi testarea, statele membre aplică protocoalele OEPP sau alte protocoale recunoscute la nivel internaţional. Dacă nu există astfel de protocoale, statele membre aplică protocoalele relevante stabilite la nivel naţional. În acest caz, statele membre pun la dispoziţie respectivele protocoale atât celorlalte state membre, cât şi Comisiei, la cererea acestora.
    SECŢIUNEA 4
    Cerinţe privind arealul de producţie, locul de producţie sau zona
    1. Plantaţiile mamă de viţă-de-vie şi pepinierele viticole se stabilesc în condiţii corespunzătoare pentru a preveni orice risc de contaminare cu organisme dăunătoare care ar putea găzdui virusurile enumerate în secţiunea 7.
    2. Pepinierele viticole nu se amplasează într-o plantaţie viticolă sau într-o plantaţie mamă de viţă-de-vie. Distanţa minimă faţă de o plantaţie viticolă sau faţă de o plantaţie mamă de viţă-de-vie trebuie să fie de trei metri.
    3. Pe lângă cerinţele fitosanitare, cerinţele privind solul şi condiţiile de producţie din secţiunile 2 şi 3, materialul de înmulţire este produs în conformitate cu cerinţele referitoare la arealul de producţie, la locul de producţie sau la zonă, astfel cum se prevede în secţiunea 8, pentru a limita prezenţa organismelor dăunătoare enumerate în secţiunea respectivă.
    SECŢIUNEA 5
    Inspecţii oficiale
    1. Inspecţiile oficiale anuale în câmp atestă că materialul de înmulţire produs în plantaţiile mamă de viţă-de-vie şi în pepinierele viticole sunt conforme cu cerinţele de la secţiunile 2-4.
    2. Aceste inspecţii oficiale se efectuează de către autoritatea oficială de control în conformitate cu secţiunea 8.
    3. În cazul apariţiei unor litigii care pot fi soluţionate fără a se aduce prejudicii calităţii materialului de înmulţire, se efectuează inspecţii oficiale suplimentare în câmp.
    SECŢIUNEA 6
    Lista ORNC-urilor a căror prezenţă trebuie stabilită printr-o inspecţie vizuală şi, în caz de îndoieli, prin eşantionare şi testare, în conformitate cu secţiunea 2 punctul 2

┌────────────────┬─────────────────────┐
│Genul sau specia│ │
│materiarelor de │ │
│înmultirea a │ORNC-uri │
│viţei de vie, │ │
│altele decât │ │
│seminţele │ │
├────────────────┼─────────────────────┤
│Vitis vinifera │Insecte şi acarieni │
│L. nealtoită │Viteus vitifoliae │
│ │Fitch [VITEVI] │
├────────────────┼─────────────────────┤
│Vitis L., alta │Insecte şi acarieni │
│decât Vitis │Viteus vitifoliae │
│vinifera L. │Fitch [VITEVI] │
│nealtoită │ │
├────────────────┼─────────────────────┤
│ │Bacterii Xylophilus │
│Vitis L. │ampelinus Willems et │
│ │al. [XANTAM] │
├────────────────┼─────────────────────┤
│ │Virusuri, viroizi, │
│ │boli asemănătoare │
│ │virozelor şi │
│Vitis L. │fitoplasme Candidatus│
│ │Phytoplasma solani │
│ │Quaglino et al. │
│ │[PHYPSO] │
└────────────────┴─────────────────────┘

    SECŢIUNEA 7
    Lista ORNC-urilor a căror prezenţă trebuie stabilită printr-o inspecţie vizuală şi, în cazuri speciale, prin eşantionare şi testare, în conformitate cu secţiunea 2 punctul 2 şi cu secţiunea 8

┌────────────┬─────────────────────────┐
│Genul sau │ORNC-uri │
│specia │ │
├────────────┼─────────────────────────┤
│ │Virusuri, viroizi, boli │
│ │asemănătoare virozelor şi│
│Materiale de│fitoplasme Arabis mosaic │
│înmulţire a │virus [ARMVOO] Grapevine │
│Vitis L., │fanleaf virus [GFLVOO] │
│altele decât│Grapevine leafroll │
│seminţele │associated virus 1 │
│ │[GLRAV1] Grapevine │
│ │leafroll associated virus│
│ │3 [GLRAV3] │
├────────────┼─────────────────────────┤
│ │Virusuri, viroizi, boli │
│Portaltoaie │asemănătoare virozelor şi│
│de Vitis │fitoplasme Arabis mosaic │
│spp. şi │virus [ARMVOO] Grapevine │
│hibrizii │fanleaf virus [GFLVOO] │
│acestora, cu│Grapevine leafroll │
│excepţia │associated virus 1 │
│Vitis │[GLRAV1] Grapevine │
│vinifera L. │leafroll associated virus│
│ │3 [GLRAV3] Grapevine │
│ │fleck virus [GFKVOO] │
└────────────┴─────────────────────────┘

    SECŢIUNEA 8
    Cerinţe privind măsurile pentru plantaţiile mamă de Vitis L. şi, după caz, pepinierele viticole în funcţie de categorie, în conformitate cu secţiunea 2 punctul 2
    Vitis L.
    1. Material de înmulţire iniţial, material de înmulţire bază şi material certificat
        Inspecţii vizuale
     Autoritatea oficială de control efectuează inspecţii vizuale asupra plantaţiilor mamă de viţă-de- vie şi asupra pepinierelor viticole cel puţin o dată pentru fiecare perioadă de vegetaţie pentru toate ORNC-urile enumerate în secţiunile 6 şi 7.


    2. Material de înmulţire iniţial
        Eşantionare şi testare
        Toate viţele din plantaţiile mamă de viţă-de-vie destinate producţiei de material de înmulţire iniţial sunt eşantionate şi testate în ceea ce priveşte prezenţa Arabis mosaic virus, Grapevine fanleaf virus, Grapevine Leafroll-associated Virus 1 şi Grapevine Leafroll-associated Virus 3. Eşantionarea şi testarea respective se repetă ulterior la intervale de cinci ani.
        Pe lângă eşantionarea şi testarea virusurilor menţionate anterior, plantaţiile mamă de viţă-de-vie destinate producţiei de portaltoi sunt eşantionate şi testate o singură dată în ceea ce priveşte prezenţa Grapevine fleck virus.
        Rezultatele eşantionării şi ale testării sunt disponibile înainte de acceptarea plantaţiilor mamă de viţă-de-vie în cauză.


    3. Material de înmulţire bază
        Eşantionare şi testare
        Toate viţele din plantaţiile mamă de viţă-de-vie destinate producţiei de material de înmulţire bază sunt eşantionate şi testate în ceea ce priveşte prezenţa Arabis mosaic virus, Grapevine fanleaf virus, Grapevine Leafroll-associated Virus 1 şi Grapevine Leafroll-associated Virus 3.
        Plantaţiile mamă de viţă-de-vie sunt eşantionate şi testate pentru prima dată la vârsta de şase ani şi, ulterior, la intervale de şase ani.
        Rezultatele eşantionării şi testării sunt disponibile înainte de acceptarea plantaţiilor mamă de viţă-de-vie în cauză.


    4. Material certificat
        Eşantionare şi testare
        O parte reprezentativă a viţelor dintr-o plantaţie mamă de viţă-de-vie destinată producţiei de material certificat este eşantionată şi testată în ceea ce priveşte prezenţa Arabis mosaic virus, Grapevine fanleaf virus, Grapevine Leafroll-associated Virus 1 şi Grapevine Leafroll-associated Virus 3.
        Plantaţiile mamă de viţă-de-vie sunt eşantionate şi testate pentru prima dată la vârsta de zece ani şi, ulterior, la intervale de zece ani.
        Rezultatele eşantionării şi testării sunt disponibile înainte de acceptarea pepinierelor viticole în cauză.


    5. Material de înmulţire iniţial, material de înmulţire bază şi material certificat
        Cerinţe privind arealul de producţie, locul de producţie sau zona, în funcţie de ORNC-urile în cauză
    (a) Candidatus Phytoplasma solani Quaglino et al.
    (i) Viţele sunt produse în zone cunoscute ca fiind indemne de Candidatus Phytoplasma solani Quaglino et al.; sau
    (ii) nu s-au observat simptome de Candidatus Phytoplasma solani Quaglino et al. pe viţele din arealul de producţie în cursul ultimei perioade complete de vegetaţie; sau
    (iii) următoarele condiţii sunt îndeplinite în ceea ce priveşte prezenţa Candidatus Phytoplasma solani Quaglino et al.:
    - toate viţele din plantaţiile mamă de viţă-de-vie destinate producţiei de material de înmulţire iniţial şi de material de înmulţire bază care au prezentat simptome de Candidatus Phytoplasma solani Quaglino et al. au fost scoase; şi
    – toate viţele din plantaţiile mamă de viţă-de-vie destinate producţiei de material certificat care prezintă simptome de Candidatus Phytoplasma solani Quaglino et al. au fost cel puţin excluse de la înmulţire; şi
    – în cazul în care materialul de înmulţire destinat comercializării prezintă simptome de Candidatus Phytoplasma solani Quaglino et al., întregul lot din materialul respectiv face obiectul unui tratament cu apă fierbinte sau al unui alt tratament adecvat în conformitate cu protocoalele OEPP sau cu alte protocoale recunoscute la nivel internaţional pentru a se asigura absenţa Candidatus Phytoplasma solani Quaglino et al..


    (b) Xylophilus ampelinus Willems et al.
    (i) Viţele sunt produse în zone cunoscute ca fiind indemne de Xylophilus ampelinus Willems et al.; sau
    (ii) nu s-au observat simptome de Xylophilus ampelinus Willems et al. pe viţele din situl de producţie în cursul ultimei perioade complete de vegetaţie; sau
    (iii) următoarele condiţii sunt îndeplinite în ceea ce priveşte prezenţa Xylophilus ampelinus Willems et al.:
    - toate viţele din plantaţiile mamă de viţă-de-vie destinate producţiei de material de înmulţire iniţial, de material de înmulţire bază şi de material certificat care prezintă simptome de Xylophilus ampelinus Willems et al. au fost scoase şi se iau măsuri de igienă adecvate, şi
    – viţele din arealul de producţie care prezintă simptome de Xylophilus ampelinus Willems et al. sunt tratate cu un bactericid după tăiere pentru a se asigura absenţa Xylophilus ampelinus Willems et al.; şi
    – în cazul în care materialul de înmulţire destinat comercializării prezintă simptome de Xylophilus ampelinus Willems et al., întregul lot din materialul respectiv face obiectul unui tratament cu apă fierbinte sau al unui alt tratament adecvat în conformitate cu protocoalele OEPP sau cu alte protocoale recunoscute la nivel internaţional pentru a se asigura absenţa Xylophilus ampelinus Willems et al.


    (c) Arabis mosaic virus, Grapevine fanleaf virus, Grapevine Leafroll-associated Virus 1 şi Grapevine Leafroll-associated Virus 3
    (i) Următoarele condiţii sunt îndeplinite în ceea ce priveşte prezenţa Arabis mosaic virus, Grapevine fanleaf virus, Grapevine Leafroll-associated Virus 1 şi a Grapevine Leafroll- associated Virus 3:
    - nu s-au observat simptome cauzate de virusurile respective pe viţele din plantaţiile mamă de viţă-de-vie destinate producţiei de material de înmulţire iniţial şi de material de înmulţire bază; şi
    – s-au observat simptome cauzate de virusurile respective pe cel mult 5% din viţele din plantaţiile mamă de viţă-de-vie destinate producţiei de material certificat, iar aceste viţe au fost scoase şi distruse; sau

    (ii) toate viţele din plantaţiile mamă de viţă-de-vie destinate producţiei de material de înmulţire iniţial, precum şi materialul de înmulţire iniţial sunt întreţinute în spaţii cu protecţie contra insectelor pentru a se asigura absenţa Grapevine Leafroll-associated Virus 1 şi a Grapevine Leafroll-associated Virus 3.

    (d) Viteus vitifoliae Fitch
    (i) Viţele sunt produse în zone cunoscute ca fiind de Viteus vitifoliae Fitch, sau
    (ii) viţele sunt altoite pe portaltoi rezistenţi la Viteus vitifoliae Fitch, sau
    - toate viţele din plantaţiile mamă de viţă-de-vie destinate producţiei de material de înmulţire iniţial, precum şi toate materialele de înmulţire iniţiale sunt întreţinute în spaţii cu protecţie contra insectelor şi nu s-au observat simptome de Viteus vitifoliae Fitch pe viţele respective în cursul ultimei perioade complete de vegetaţie; şi
    – în cazul în care materialul de înmulţire destinat comercializării prezintă simptome de Viteus vitifoliae Fitch, întregul lot din materialul respectiv face obiectul fumigaţiei, al unui tratament cu apă fierbinte sau al unui alt tratament adecvat în conformitate cu protocoalele OEPP sau cu alte protocoale recunoscute la nivel internaţional pentru a se asigura absenţa Viteus vitifoliae Fitch.




    6. Material standard
        Inspecţii vizuale
     Autoritatea oficială de control efectuează inspecţii vizuale asupra plantaţiilor mamă de viţă-de- vie şi asupra pepinierelor viticole cel puţin o dată pentru fiecare perioadă de vegetaţie pentru toate ORNC-urile enumerate în secţiunile 6 şi 7.

        Cerinţe privind arealul de producţie, locul de producţie sau zona, în funcţie de ORNC-ul (-urile) în cauză
    (a) Candidatus Phytoplasma solani Quaglino et al.
    (i) Viţele sunt produse în zone cunoscute ca fiind indemne de Candidatus Phytoplasma solani Quaglino et al.; sau
    (ii) nu s-au observat simptome de Candidatus Phytoplasma solani Quaglino et al. pe viţele din arealul de producţie în cursul ultimei perioade complete de vegetaţie; sau
    (iii) – toate viţele din plantaţiile mamă de viţă-de-vie destinate producţiei de material standard care prezintă simptome de Candidatus Phytoplasma solani Quaglino et al. au fost cel puţin excluse de la înmulţire; şi
    – în cazul în care materialul de înmulţire destinat comercializării prezintă simptome de Candidatus Phytoplasma solani Quaglino et al., întregul lot din materialul respectiv face obiectul unui tratament cu apă fierbinte sau al unui alt tratament adecvat în conformitate cu protocoalele OEPP sau cu alte protocoale recunoscute la nivel internaţional pentru a se asigura absenţa Candidatus Phytoplasma solani Quaglino et al.


    (b) Xylophilus ampelinus Willems et al.
    (i) Viţele sunt produse în zone cunoscute ca fiind indemne de Xylophilus ampelinus Willems et al.; sau
    (ii) nu s-au observat simptome de Xylophilus ampelinus Willems et al. pe viţele din situl de producţie în cursul ultimei perioade complete de vegetaţie; sau
    (iii) următoarele condiţii sunt îndeplinite în ceea ce priveşte prezenţa Xylophilus ampelinus Willems et al.:
    - toate viţele din plantaţiile mamă de viţă-de-vie destinate producţiei de material standard care prezintă simptome de Xylophilus ampelinus Willems et al. au fost scoase şi se iau măsuri de igienă adecvate; şi viţele din arealul de producţie care prezintă simptome de Xylophilus ampelinus Willems et al. sunt tratate cu un bactericid după tăiere pentru a se asigura absenţa Xylophilus ampelinus Willems et al.; şi
    – viţele din arealul de producţie care prezintă simptome de Xylophilus ampelinus Willems et al. sunt tratate cu un bactericid după tăiere pentru a se asigura absenţa Xylophilus ampelinus Willems et al.; şi
    – în cazul în care materialul de înmulţire destinat comercializării prezintă simptome de Xylophilus ampelinus Willems et al., întregul lot din materialul respectiv face obiectul unui tratament cu apă fierbinte sau al unui alt tratament adecvat în conformitate cu protocoalele OEPP sau cu alte protocoale recunoscute la nivel internaţional pentru a se asigura absenţa Xylophilus ampelinus Willems et al.


    (c) Arabis mosaic virus, Grapevine fanleaf virus, Grapevine Leafroll-associated Virus 1 şi Grapevine Leafroll-associated Virus 3
        S-au observat simptome cauzate de toate virusurile (Arabis mosaic virus, Grapevine fanleaf virus, Grapevine Leafroll-associated Virus 1 şi Grapevine Leafroll-associated Virus 3) pe cel mult 10% din viţele din plantaţiile mamă de viţă-de-vie destinate producţiei de material standard, iar viţele respective au fost eliminate de la înmulţire.

    (d) Viteus vitifoliae Fitch
    (i) Viţele sunt produse în zone cunoscute ca fiind indemne de Viteus vitifoliae Fitch, sau
    (ii) viţele sunt altoite pe portaltoi rezistenţi la Viteus vitifoliae Fitch, sau:
        în cazul în care materialul de înmulţire destinat comercializării prezintă semne sau simptome de Viteus vitifoliae Fitch, întregul lot din materialul respectiv face obiectul fumigaţiei, al unui tratament cu apă fierbinte sau al unui alt tratament adecvat în conformitate cu protocoalele OEPP sau cu alte protocoale recunoscute la nivel internaţional pentru a se asigura absenţa Viteus vitifoliae Fitch.";





    ANEXA 2

        (Anexa nr. 1 a Ordinului ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale nr. 1268/2005)

┌───────────────────────────────────────┐
│Bacterii │
├─────────────┬─────────────┬───────────┤
│ │ │Pragul de │
│ │Genul sau │prezenţă a │
│ORNC-uri sau │specia │ORNC-urilor│
│simptome │materialului │pe │
│cauzate de │de înmulţire │materialul │
│ORNC-uri │a plantelor │de │
│ │ornamentale │înmulţire a│
│ │ │plantelor │
│ │ │ornamentale│
├─────────────┼─────────────┼───────────┤
│ │Material de │ │
│ │înmulţire a │ │
│ │plantelor │ │
│ │ornamentale, │ │
│ │altul decât │ │
│ │seminţele │ │
│ │Amelanchier │ │
│ │Medik., │ │
│ │Chaenomeles │ │
│ │Lindl., │ │
│ │Cotoneaster │ │
│Erwinia │Medik., │ │
│amylovora │Crataegus │ │
│(Burrill) │Tourn. ex L.,│0% │
│Winslow et │Cydonia │ │
│al. [ERWIAM] │Mill., │ │
│ │Eriobtrya │ │
│ │Lindl., Malus│ │
│ │Mill., │ │
│ │Mespilus Bosc│ │
│ │ex Spach, │ │
│ │Photinia │ │
│ │davidiana │ │
│ │Decne., │ │
│ │Pyracantha M.│ │
│ │Roem., Pyrus │ │
│ │L., Sorbus L.│ │
├─────────────┼─────────────┼───────────┤
│Pseudomonas │Material de │ │
│syringae pv. │înmulţire a │ │
│persicae │plantelor │0% │
│(Prunier, │ornamentale, │ │
│Luisetti &. │altul decât │ │
│Gardan) │seminţele │ │
├─────────────┼─────────────┼───────────┤
│ │Prunus │ │
│Young, Dye & │persica (L.) │ │
│Wilkie │Batsch, │ │
│[PSDMPE] │Prunus │ │
│ │salicina │ │
│ │Lindl. │ │
├─────────────┼─────────────┼───────────┤
│ │Material de │ │
│ │înmulţire a │ │
│ │plantelor │ │
│ │ornamentale, │ │
│ │altul decât │ │
│ │seminţele │ │
│ │Citrus L., │ │
│Spiroplasma │hibrizi de │ │
│citri Saglio │Citrus L., │0% │
│et al. │Fortunella │ │
│[SPIRCI] │Swingle., │ │
│ │hibrizi de │ │
│ │Fortunella │ │
│ │Swingle., │ │
│ │Poncirus │ │
│ │Raf., hibrizi│ │
│ │de Poncirus │ │
│ │Raf. │ │
├─────────────┼─────────────┼───────────┤
│Xanthomonas │Material de │ │
│arboricola │înmulţire a │ │
│pv. pruni │plantelor │ │
│(Smith) │ornamentale, │0% │
│Vauterin et │altul decât │ │
│al. [XANTPR] │seminţele │ │
│ │Prunus L. │ │
├─────────────┼─────────────┼───────────┤
│Xanthomonas │ │ │
│euvesicatoria│Capsicum │0% │
│Jones et al. │annuum L. │ │
│[XANTEU] │ │ │
├─────────────┼─────────────┼───────────┤
│Xanthomonas │ │ │
│gardneri (ex │Capsicum │ │
│Sutic) Jones │annuum L. │0% │
│et al. │ │ │
│[XANTGA] │ │ │
├─────────────┼─────────────┼───────────┤
│Xanthomonas │ │ │
│perforans │Capsicum │0% │
│Jones et al. │annuum L. │ │
│[XANTPF] │ │ │
├─────────────┼─────────────┼───────────┤
│Xanthomonas │Capsicum │ │
│vesicatoria │annuum L. │0% │
│(ex │ │ │
├─────────────┼─────────────┼───────────┤
│Doidge) │ │ │
│Vauterin et │ │ │
│al. [XANTVE] │ │ │
├─────────────┴─────────────┴───────────┤
│Ciuperci şi oomicete │
├─────────────┬─────────────┬───────────┤
│ │ │Pragul de │
│ │Genul sau │prezenţă a │
│ORNC-uri sau │specia │ORNC-urilor│
│simptome │materialului │pe │
│cauzate de │de înmulţire │materialul │
│ORNC-uri │a plantelor │de │
│ │ornamentale │înmulţire a│
│ │ │plantelor │
│ │ │ornamentale│
├─────────────┼─────────────┼───────────┤
│ │Material de │ │
│Cryphonectria│înmulţire a │ │
│parasitica │plantelor │ │
│(Murrill) │ornamentale, │0% │
│Barr [ENDOPA]│altul decât │ │
│ │seminţele │ │
│ │Castanea L. │ │
├─────────────┼─────────────┼───────────┤
│ │Material de │ │
│ │înmulţire a │ │
│Dothistroma │plantelor │ │
│pini Hulbary │ornamentale, │0% │
│[DOTSPI] │altul decât │ │
│ │seminţele │ │
│ │Pinus L. │ │
├─────────────┼─────────────┼───────────┤
│ │Material de │ │
│Dothistroma │înmulţire a │ │
│septosporum │plantelor │ │
│(Dorogin) │ornamentale, │0% │
│Morelet │altul decât │ │
│[SCIRPI] │seminţele │ │
│ │Pinus L. │ │
├─────────────┼─────────────┼───────────┤
│ │Material de │ │
│Lecanosticta │înmulţire a │ │
│acicola (von │plantelor │ │
│Thiimen) │ornamentale, │0% │
│Sydow │altul decât │ │
│[SCIRAC] │seminţele │ │
│ │Pinus L. │ │
├─────────────┼─────────────┼───────────┤
│Plasmopara │ │ │
│halstedii │Seminţe │ │
│(Farlow) │Helianthus │0% │
│Berlese & de │annuus L. │ │
│Toni [PLASHA]│ │ │
├─────────────┼─────────────┼───────────┤
│ │Material de │ │
│ │înmulţire a │ │
│ │plantelor │ │
│ │ornamentale, │ │
│ │altul decât │ │
│Plenodomus │seminţele │ │
│tracheiphilus│Citrus L., │ │
│(Petri) │hibrizi de │ │
│Gruyter, │Citrus L., │0% │
│Aveskamp & │Fortunella │ │
│Verkley │Swingle, │ │
│[DEUTTR] │hibrizi de │ │
│ │Fortunella │ │
│ │Swingle, │ │
│ │Poncirus │ │
│ │Raf., hibrizi│ │
│ │de Poncirus │ │
│ │Raf. │ │
├─────────────┼─────────────┼───────────┤
│ │Material de │ │
│ │înmulţire a │ │
│Puccinia │plantelor │ │
│horiana P. │ornamentale, │0% │
│Hennings │altul decât │ │
│[PUCCHN] │seminţele │ │
│ │Chrysanthemum│ │
│ │L. │ │
├─────────────┴─────────────┴───────────┤
│Insecte şi acarieni │
├─────────────┬─────────────┬───────────┤
│ │ │Pragul de │
│ │Genul sau │prezenţă a │
│ORNC-uri sau │specia │ORNC-urilor│
│simptome │materialului │pe │
│cauzate de │de înmulţire │materialul │
│ORNC-uri │a plantelor │de │
│ │ornamentale │înmulţire a│
│ │ │plantelor │
│ │ │ornamentale│
├─────────────┼─────────────┼───────────┤
│ │Material de │ │
│Aculops │înmulţire a │ │
│fuchsiae │plantelor │ │
│Keifer │ornamentale, │0% │
│[ACUPFU] │altul decât │ │
│ │seminţele │ │
│ │Fuchsia L. │ │
├─────────────┼─────────────┼───────────┤
│ │Material de │ │
│ │înmulţire a │ │
│ │plantelor │ │
│ │ornamentale, │ │
│ │altul decât │ │
│ │seminţele │ │
│ │Beaucarnea │ │
│ │Lem., │ │
│ │Bougainvillea│ │
│Opogona │Comm. ex │ │
│sacchari │Juss., │ │
│Bojer │Crassula L., │0% │
│[OPOGSC] │Crinum L., │ │
│ │Dracaena │ │
│ │Vand. ex L., │ │
│ │Ficus L., │ │
│ │Musa L., │ │
│ │Pachira │ │
│ │Aubl., │ │
│ │Palmae, │ │
│ │Sansevieria │ │
│ │Thunb., Yucca│ │
│ │L. │ │
├─────────────┼─────────────┼───────────┤
│ │Material de │ │
│ │înmulţire a │ │
│ │plantelor │ │
│ │ornamentale, │ │
│ │altul decât │ │
│ │seminţele de │ │
│ │Palmae, în │ │
│ │ceea ce │ │
│ │priveşte │ │
│ │genurile şi │ │
│ │speciile │ │
│ │următoare │ │
│ │Areca catechu│ │
│ │L., Arenga │ │
│ │pinnata │ │
│ │(Wurmb) │ │
│ │Merr., │ │
│ │Bismarckia │ │
│ │Hildebr. & H.│ │
│ │Wendl., │ │
│ │Borassus │ │
│ │flabellifer │ │
│ │L., Brahea │ │
│ │armata S. │ │
│ │Watson, │ │
│ │Brahea edulis│ │
│ │H.Wendl., │ │
│ │Butia │ │
│ │capitata │ │
│ │(Mart.) │ │
│ │Becc., │ │
│ │Calamus │ │
│ │merrillii │ │
│ │Becc., │ │
│ │Caryota │ │
│ │maxima Blume,│ │
│ │Caryota │ │
│ │cumingii │ │
│ │Lodd. ex │ │
│ │Mart., │ │
│ │Chamaerops │ │
│ │humilis L., │ │
│ │Cocos │ │
│ │nucifera L., │ │
│ │Corypha utan │ │
│ │Lam., │ │
│ │Copernicia │ │
│ │Mart., Elaeis│ │
│ │guineensis │ │
│ │Jacq., Howea │ │
│ │forsteriana │ │
│ │Becc., Jubaea│ │
│Rhynchophorus│chilensis │ │
│ferrugineus │(Molina) │ │
│(Olivier) │Baill., │0% │
│[RHYCFE] │Livistona │ │
│ │australis C. │ │
│ │Martius, │ │
│ │Livistona │ │
│ │decora (W. │ │
│ │Bull) Dowe, │ │
│ │Livistona │ │
│ │rotundifolia │ │
│ │(Lam.) Mart.,│ │
│ │Metroxylon │ │
│ │sagu Rottb., │ │
│ │Phoenix │ │
│ │canariensis │ │
│ │Chabaud, │ │
│ │Phoenix │ │
│ │dactylifera │ │
│ │L., Phoenix │ │
│ │reclinata │ │
│ │Jacq., │ │
│ │Phoenix │ │
│ │roebelenii │ │
│ │O'Brien, │ │
│ │Phoenix │ │
│ │sylvestris │ │
│ │(L.) Roxb., │ │
│ │Phoenix │ │
│ │theophrasti │ │
│ │Greuter, │ │
│ │Pritchardia │ │
│ │Seem. & H. │ │
│ │Wendl., │ │
│ │Ravenea │ │
│ │rivularis │ │
│ │Jum. & H. │ │
│ │Perrier, │ │
│ │Roystonea │ │
│ │regia (Kunth)│ │
│ │O.F. Cook, │ │
│ │Sabal │ │
│ │palmetto │ │
│ │(Walter) │ │
│ │Lodd. ex │ │
│ │Schult. & │ │
│ │Schult.f., │ │
│ │Syagrus │ │
│ │romanzoffiana│ │
│ │(Cham.) │ │
│ │Glassman, │ │
│ │Trachycarpus │ │
│ │fortunei │ │
│ │(Hook.) H. │ │
│ │Wendl., │ │
│ │Washingtonia │ │
│ │H. Wendl. │ │
├─────────────┴─────────────┴───────────┤
│Nematozi │
├─────────────┬─────────────┬───────────┤
│ │ │Pragul de │
│ │Genul sau │prezenţă a │
│ORNC-uri sau │specia │ORNC-urilor│
│simptome │materialului │pe │
│cauzate de │de înmulţire │materialul │
│ORNC-uri │a plantelor │de │
│ │ornamentale │înmulţire a│
│ │ │plantelor │
│ │ │ornamentale│
├─────────────┼─────────────┼───────────┤
│Ditylenchus │ │ │
│dipsaci │ │ │
│(Kuehn) │Allium L. │0% │
│Filipjev │ │ │
│[DITYDI] │ │ │
├─────────────┼─────────────┼───────────┤
│ │Material de │ │
│ │înmulţire a │ │
│ │plantelor │ │
│ │ornamentale, │ │
│ │altul decât │ │
│ │seminţele │ │
│ │Camassia │ │
│ │Lindl., │ │
│ │Chionodoxa │ │
│ │Boiss., │ │
│ │Crocus flavus│ │
│ │Weston, │ │
│Ditylenchus │Galanthus L.,│ │
│dipsaci │Hyacinthus │ │
│(Kuehn) │Tourn. ex L, │0% │
│Filipjev │Hymenocallis │ │
│[DITYDI] │Salisb., │ │
│ │Muscari │ │
│ │Mill., │ │
│ │Narcissus L.,│ │
│ │Ornithogalum │ │
│ │L., │ │
│ │Puschkinia │ │
│ │Adams, Scilla│ │
│ │L., │ │
│ │Sternbergia │ │
│ │Waldst. & │ │
│ │Kit., Tulipa │ │
│ │L. │ │
├─────────────┴─────────────┴───────────┤
│Virusuri, viroizi, boli asemănătoare │
│virozelor şi fitoplasme │
├─────────────┬─────────────┬───────────┤
│ │ │Pragul de │
│ │Genul sau │prezenţă a │
│ORNC-uri sau │specia │ORNC-urilor│
│simptome │materialului │pe │
│cauzate de │de înmulţire │materialul │
│ORNC-uri │a plantelor │de │
│ │ornamentale │înmulţire a│
│ │ │plantelor │
│ │ │ornamentale│
├─────────────┼─────────────┼───────────┤
│Candidatus │Material de │ │
│Phytoplasma │înmulţire a │ │
│mali │plantelor │ │
│Seemuller & │ornamentale, │0% │
│Schneider │altul decât │ │
│[PHYPMA] │seminţele │ │
│ │Malus Mill. │ │
├─────────────┼─────────────┼───────────┤
│Candidatus │Material de │ │
│Phytoplasma │înmulţire a │ │
│prunorum │plantelor │ │
│Seemuller & │ornamentale, │0% │
│Schneider │altul decât │ │
│[PHYPPR] │seminţele │ │
│ │Prunus L. │ │
├─────────────┼─────────────┼───────────┤
│Candidatus │Material de │ │
│Phytoplasma │înmulţire a │ │
│pyri │plantelor │ │
│Seemuller & │ornamentale, │0% │
│Schneider │altul decât │ │
│[PHYPPY] │seminţele │ │
│ │Pyrus L. │ │
├─────────────┼─────────────┼───────────┤
│ │Material de │ │
│Candidatus │înmulţire a │ │
│Phytoplasma │plantelor │ │
│solani │ornamentale, │0% │
│Quaglino et │altul decât │ │
│al. [PHYPSO] │seminţele │ │
│ │Lavandula L. │ │
├─────────────┼─────────────┼───────────┤
│ │Material de │ │
│ │înmulţire a │ │
│ │plantelor │ │
│ │ornamentale, │ │
│Chrysanthemum│altul decât │ │
│stunt viroid │seminţele │0% │
│[CSVDOO] │Argyranthemum│ │
│ │Webb ex │ │
│ │Sch.Bip., │ │
│ │Chrysanthemum│ │
│ │L. │ │
├─────────────┼─────────────┼───────────┤
│ │Material de │ │
│Citrus │înmulţire a │ │
│exocortis │plantelor │ │
│viroid │ornamentale, │0% │
│[CEVDOO] │altul decât │ │
│ │seminţele │ │
│ │Citrus L. │ │
├─────────────┼─────────────┼───────────┤
│ │Material de │ │
│ │înmulţire a │ │
│ │plantelor │ │
│ │ornamentale, │ │
│ │altul decât │ │
│ │seminţele │ │
│Citrus │Citrus L., │ │
│tristeza │hibrizi de │ │
│virus │Citrus L., │0% │
│[CTVOOO] │Fortunella │ │
│(izolate UE) │Swingle., │ │
│ │hibrizi de │ │
│ │Fortunella │ │
│ │Swingle., │ │
│ │Poncirus │ │
│ │Raf., hibrizi│ │
│ │de Poncirus │ │
│ │Raf. Hibrizi,│ │
├─────────────┼─────────────┼───────────┤
│ │Material de │ │
│ │înmulţire a │ │
│ │plantelor │ │
│ │ornamentale, │ │
│Impatiens │altul decât │ │
│necrotic spot│seminţele │ │
│tospovirus │Begonia x │0% │
│[INSVOO] │hiemalis │ │
│ │Fotsch, │ │
│ │hibrizi de │ │
│ │Impatiens L. │ │
│ │de Noua │ │
│ │Guinee │ │
├─────────────┼─────────────┼───────────┤
│Potato │ │ │
│spindle tuber│Capsicum │0% │
│viroid │annuum L., │ │
│[PSTVDO] │ │ │
├─────────────┼─────────────┼───────────┤
│ │Material de │ │
│ │înmulţire a │ │
│ │plantelor │ │
│ │ornamentale, │ │
│ │altul decât │ │
│ │seminţele │ │
│ │Prunus │ │
│ │armeniaca L.,│ │
│ │Prunus │ │
│ │blireiana │ │
│ │Andre, Prunus│ │
│ │brigantina │ │
│ │Vill., Prunus│ │
│ │cerasifera │ │
│ │Ehrh., Prunus│ │
│ │cistena │ │
│ │Hansen, │ │
│ │Prunus │ │
│ │curdica Fenzl│ │
│ │şi Fritsch., │ │
│ │Prunus │ │
│ │domestica L.,│ │
│ │Prunus │ │
│ │domestica │ │
│ │ssp. │ │
│ │insititia │ │
│ │(L.) C.K. │ │
│ │Schneid, │ │
│ │Prunus │ │
│ │domestica │ │
│ │ssp. italica │ │
│ │(Borkh.) │ │
│ │Hegi., Prunus│ │
│ │dulcis │ │
│ │(Miller) │ │
│ │Webb, Prunus │ │
│ │glandulosa │ │
│ │Thunb., │ │
│Plum pox │Prunus │ │
│virus │holosericea │0% │
│[PPVOOO] │Batal., │ │
│ │Prunus │ │
│ │hortulana │ │
│ │Bailey, │ │
│ │Prunus │ │
│ │japonica │ │
│ │Thunb., │ │
│ │Prunus │ │
│ │mandshurica │ │
│ │(Maxim.) │ │
│ │Koehne, │ │
│ │Prunus │ │
│ │maritima │ │
│ │Marsh., │ │
│ │Prunus mume │ │
│ │Sieb. şi │ │
│ │Zucc., Prunus│ │
│ │nigra Ait., │ │
│ │Prunus │ │
│ │persica (L.) │ │
│ │Batsch, │ │
│ │Prunus │ │
│ │salicina L., │ │
│ │Prunus │ │
│ │sibirica L., │ │
│ │Prunus │ │
│ │simonii │ │
│ │Carr., Prunus│ │
│ │spinosa L., │ │
│ │Prunus │ │
│ │tomentosa │ │
│ │Thunb., │ │
│ │Prunus │ │
│ │triloba │ │
│ │Lindl. - alte│ │
│ │specii de │ │
│ │Prunus L. │ │
│ │susceptibile │ │
│ │la Plum pox │ │
│ │virus │ │
├─────────────┼─────────────┼───────────┤
│ │Material de │ │
│ │înmulţire a │ │
│ │plantelor │ │
│ │ornamentale, │ │
│ │altul decât │ │
│ │seminţele │ │
│ │Begonia x │ │
│Tomato │hiemalis │ │
│spotted wilt │Fotsch, │ │
│tospovirus │Capsicum │0% │
│[TSWVOO] │annuum L., │ │
│ │Chrysanthemum│ │
│ │L., Gerbera │ │
│ │L., hibrizi │ │
│ │de Impatiens │ │
│ │L. de Noua │ │
│ │Guinee, │ │
│ │Pelargonium │ │
│ │L. │ │
└─────────────┴─────────────┴───────────┘


    ANEXA 3

        (Anexa nr. 3 la Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale nr. 1269/2005)
        ORNC-uri în ceea ce priveşte materialul de înmulţire şi plantare legumicol

┌───────────────────────────────────────┐
│Bacterii │
├──────────────┬────────────┬───────────┤
│ │ │Pragul de │
│ │Materialul │prezenţă a │
│ORNC-uri sau │de înmulţire│ORNC-urilor│
│simptome │şi plantare │pe │
│cauzate de │legumicol │materialul │
│ORNC-uri │(gen sau │de │
│ │specie) │înmulţire │
│ │ │şi plantare│
│ │ │legumicol │
├──────────────┼────────────┼───────────┤
│Clavibacter │ │ │
│michiganensis │ │ │
│ssp. │Solanum │ │
│michiganensis │lycopersicum│0% │
│(Smith) Davis │L. │ │
│et al. │ │ │
│[CORBMI] │ │ │
├──────────────┼────────────┼───────────┤
│Xanthomonas │Capsicum │ │
│euvesicatoria │annuum L., │ │
│Jones et al. │Solanum │0% │
│[XANTEU] │lycopersicum│ │
│ │L. │ │
├──────────────┼────────────┼───────────┤
│Xanthomonas │Capsicum │ │
│gardneri (ex │annuum L., │ │
│Sutic 1957) │Solanum │0% │
│Jones et al. │lycopersicum│ │
│[XANTGA] │L. │ │
├──────────────┼────────────┼───────────┤
│Xanthomonas │Capsicum │ │
│perforans │annuum L., │ │
│Jones et al. │Solanum │0% │
│[XANTPF] │lycopersicum│ │
│ │L. │ │
├──────────────┼────────────┼───────────┤
│Xanthomonas │Capsicum │ │
│vesicatoria │annuum L., │ │
│(ex Doidge) │Solanum │0% │
│Vauterin et │lycopersicum│ │
│al. [XANTVE] │L. │ │
├──────────────┴────────────┴───────────┤
│Ciuperci şi oomicete │
├──────────────┬────────────┬───────────┤
│ │ │Pragul de │
│ │Materialul │prezenţă a │
│ORNC-uri sau │de înmulţire│ORNC-urilor│
│simptome │şi plantare │pe │
│cauzate de │legumicol │materialul │
│ORNC-uri │(gen sau │de │
│ │specie) │înmulţire │
│ │ │şi plantare│
│ │ │legumicol │
├──────────────┼────────────┼───────────┤
│Fusarium Link │ │ │
│(genul │ │ │
│anamorfic) │ │ │
│[1FUSAG] altul│ │ │
│decât Fusarium│ │ │
│oxysporum f. │ │ │
│sp. albedinis │Asparagus │ │
│(Kill. & │officinalis │0% │
│Maire) W.L. │L. │ │
│Gordon │ │ │
│[FUSAAL] şi │ │ │
│Fusarium │ │ │
│circinatum │ │ │
│Nirenberg & │ │ │
│O'Donnell │ │ │
│[GIBBCI] │ │ │
├──────────────┼────────────┼───────────┤
│Helicobasidium│Asparagus │ │
│brebissonii │officinalis │0% │
│(Desm.) Donk │L. │ │
│[HLCBBR] │ │ │
├──────────────┼────────────┼───────────┤
│ │Allium cepa │ │
│ │L., Allium │ │
│Stromatinia │fistulosum │ │
│cepivora Berk.│L., Allium │0% │
│[SCLOCE] │porrum L., │ │
│ │Allium │ │
│ │sativum L. │ │
├──────────────┼────────────┼───────────┤
│Verticillium │Cynara │ │
│dahliae Kleb. │cardunculus │0% │
│[VERTDA] │L. │ │
├──────────────┴────────────┴───────────┤
│Nematozi │
├──────────────┬────────────┬───────────┤
│ │ │Pragul de │
│ │Materialul │prezenţă a │
│ORNC-uri sau │de înmulţire│ORNC-urilor│
│simptome │şi plantare │pe │
│cauzate de │legumicol │materialul │
│ORNC-uri │(gen sau │de │
│ │specie) │înmulţire │
│ │ │şi plantare│
│ │ │legumicol │
├──────────────┼────────────┼───────────┤
│Ditylenchus │ │ │
│dipsaci │Allium cepa │ │
│(Kuehn) │L., Allium │0% │
│Filipjev │sativum L. │ │
│[DITYDI] │ │ │
├──────────────┴────────────┴───────────┤
│Virusuri, viroizi, boli asemănătoare │
│virozelor şi fitoplasme │
├──────────────┬────────────┬───────────┤
│ │ │Pragul de │
│ │Materialul │prezenţă a │
│ORNC-uri sau │de înmulţire│ORNC-urilor│
│simptome │şi plantare │pe │
│cauzate de │legumicol │materialul │
│ORNC-uri │(gen sau │de │
│ │specie) │înmulţire │
│ │ │şi plantare│
│ │ │legumicol │
├──────────────┼────────────┼───────────┤
│Leek yellow │Allium │ │
│stripe virus │sativum L. │1% │
│[LYSVOO] │ │ │
├──────────────┼────────────┼───────────┤
│Onion yellow │Allium cepa │ │
│dwarf virus │L., Allium │1% │
│[OYDVOO] │sativum L. │ │
├──────────────┼────────────┼───────────┤
│ │Capsicum │ │
│Potato spindle│annuum L., │ │
│tuber viroid │Solanum │0% │
│[PSTVDO] │lycopersicum│ │
│ │L. │ │
├──────────────┼────────────┼───────────┤
│ │Capsicum │ │
│ │annuum L., │ │
│Tomato spotted│Lactuca │ │
│wilt │sativa L., │0% │
│tospovirus │Solanum │ │
│[TSWVOO] │lycopersicum│ │
│ │L., Solanum │ │
│ │melongena L.│ │
├──────────────┼────────────┼───────────┤
│Tomato yellow │Solanum │ │
│leaf curl │lycopersicum│0% │
│virus [TYLCVO]│L. │ │
└──────────────┴────────────┴───────────┘


    ANEXA 4

        (Anexa nr. 1 la Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale nr. 1266/2005)
        Condiţii minime pe care trebuie să le îndeplinească cartofii de sămânţă
    1. În cazul cartofilor de sămânţă bază, procentul de plante în creştere care nu sunt conforme cu soiul în cauză şi procentul de plante din soiuri diferite nu depăşesc, în total, 0,1%, iar cel în descendenţa directă nu depăşeşte, în total, 0,25%.
    2. În cazul cartofilor de sămânţă certificaţi, procentul de plante care nu sunt conforme cu soiul în cauză şi procentul de plante din soiuri diferite nu depăşesc, în total, 0,5%, iar cel în descendenţa directă nu depăşeşte, în total, 0,5%.
    3. Cartofii de sămânţă respectă următoarele cerinţe privind prezenţa organismelor dăunătoare reglementate care nu sunt de carantină (ORNC-uri) sau a bolilor cauzate de ORNC-uri, precum şi categoriile respective, astfel cum se prevede în tabelul următor:

┌──────────────┬───────────┬───────────┐
│ │Prag în │Prag în │
│ORNC-uri sau │cazul │cazul │
│simptome │plantelor │plantelor │
│cauzate de │pentru │pentru │
│ORNC-uri │cartofii de│cartofii de│
│ │sămânţă │sămânţă │
│ │bază │certificaţi│
├──────────────┼───────────┼───────────┤
│Blackleg │ │ │
│(Dickeya │ │ │
│Samson et al. │ │ │
│spp. [1DICKG];│1,0% │4,0% │
│Pectobacterium│ │ │
│Waldee emend. │ │ │
│Hauben et al. │ │ │
│spp. [1PECBG])│ │ │
├──────────────┼───────────┼───────────┤
│Candidatus │ │ │
│Liberibacter │ │ │
│solanacearum │0% │0% │
│Liefting et │ │ │
│al. [LIBEPS] │ │ │
├──────────────┼───────────┼───────────┤
│Candidatus │ │ │
│Phytoplasma │ │ │
│solani │0% │0% │
│Quaglino et │ │ │
│al. [PHYPSO] │ │ │
├──────────────┼───────────┼───────────┤
│Simptome de │ │ │
│mozaic cauzate│ │ │
│de virusuri şi│ │ │
│simptome │0,8% │6,0% │
│cauzate de │ │ │
│Potato leaf │ │ │
│roll virus │ │ │
│[PLRVOO] │ │ │
├──────────────┼───────────┼───────────┤
│Potato spindle│ │ │
│tuber viroid │0% │0% │
│[PSTVDO] │ │ │
├──────────────┼───────────┼───────────┤
│ │Prag în │Prag în │
│ORNC-uri sau │descendenţa│descendenţa│
│simptome │directă a │directă a │
│cauzate de │cartofilor │cartofilor │
│ORNC-uri │de sămânţă │de sămânţă │
│ │bază │certificaţi│
├──────────────┼───────────┼───────────┤
│Simptome de │ │ │
│infecţie │4,0% │10,0% │
│virală │ │ │
└──────────────┴───────────┴───────────┘


    4. Numărul maxim de generaţii de cartofi de sămânţă bază este de patru, iar cel al generaţiilor combinate de cartofi de sămânţă prebază în câmp şi de cartofi de sămânţă bază este de şapte.
        Numărul maxim de generaţii de cartofi de sămânţă certificaţi este de două.
        Dacă generaţia nu este indicată pe eticheta oficială, cartofii de sămânţă în cauză se consideră ca aparţinând generaţiei maxime permise în categoria respectivă.

    5. Condiţii suplimentare sau mai severe pentru producţia de cartof pentru sămânţă din România sunt stabilite în Anexa nr. 6.

    ANEXA 5

        (Anexa nr. 2 la Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale nr. 1266/2005)
        Condiţii minime privind calitatea loturilor de cartofi de sămânţă
        Următoarele toleranţe pentru impurităţi, pete şi ORNC-uri sau simptome cauzate de ORNC-uri sunt permise pentru cartofii de sămânţă:

    (1) prezenţa pământului şi a corpurilor străine: 1,0% din greutate pentru cartofii de sămânţă bază şi 2,0% din greutate pentru cartofii de sămânţă certificaţi;

    (2) putregai uscat şi putregai umed, în măsura în care nu sunt cauzate de Synchytrium endobioticum, Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus sau Ralstonia solanacearum: 0,5% din greutate, din care putregaiul umed reprezintă 0,2% din greutate;

    (3) defecte exterioare (de exemplu tuberculi diformi sau loviţi): 3,0% din greutate;

    (4) mana cartofului, care afectează tuberculii pe mai mult de o treime din suprafaţa lor: 5,0% din greutate;

    (5) tuberculi zbârciţi din cauza deshidratării excesive sau a deshidratării cauzate de râia argintie: 1,0% din greutate;

    (6) ORNC-uri, sau simptome cauzate de ORNC-uri, pe loturile de cartofi de sămânţă:

┌─────────────┬───────────┬────────────┐
│ │Pragul de │Pragul de │
│ │prezenţă a │prezenţă a │
│ORNC-uri sau │ORNC-urilor│ORNC-urilor │
│simptome │pe cartofii│pe cartofii │
│cauzate de │de sămânţă │de sămânţă │
│ORNC-uri │bază, în │certificaţi,│
│ │procente │în procente │
│ │din │din greutate│
│ │greutate │ │
├─────────────┼───────────┼────────────┤
│Candidatus │ │ │
│Liberibacter │ │ │
│solanacearum │0% │0% │
│Liefting et │ │ │
│al. │ │ │
├─────────────┼───────────┼────────────┤
│Ditylenchus │ │ │
│destructor │0% │0% │
│Thorne │ │ │
│[DITYDE] │ │ │
├─────────────┼───────────┼────────────┤
│Rizoctonioză,│ │ │
│care │ │ │
│afectează │ │ │
│tuberculii pe│ │ │
│mai mult de │ │ │
│10% din │ │ │
│suprafaţa │5,0% │5,0% │
│lor, cauzată │ │ │
│de │ │ │
│Thanatephorus│ │ │
│cucumeris │ │ │
│(A.B. Frank) │ │ │
│Donk [RHIZSO]│ │ │
├─────────────┼───────────┼────────────┤
│Râie │ │ │
│făinoasă, │ │ │
│care │ │ │
│afectează │ │ │
│tuberculii pe│ │ │
│mai mult de │ │ │
│10% din │ │ │
│suprafaţa │3,0% │3,0% │
│lor, cauzată │ │ │
│de │ │ │
│Spongospora │ │ │
│subterranea │ │ │
│(Wallr.) │ │ │
│Lagerh. │ │ │
│[SPONSU] │ │ │
└─────────────┴───────────┴────────────┘



    (7) toleranţă totală pentru punctele 2-6: 6,0% din greutate pentru cartofii de sămânţă categoria Bază şi 8,0% din greutate pentru cartofii de sămânţă categoria Certificată."


    ANEXA 6

        (Anexa nr. 1 la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 784/2016)
    Lista ORNC-urilor a căror prezenţă trebuie stabilită prin inspecţie vizuală şi,
    în caz de îndoieli, prin eşantionare şi testare în temeiul art. 9 alin. (1),
    al art. 10 alin. (1), al art. 16 alin. (1), al art. 21 alin. (1) şi al art. 26 alin. (1) din ordin

┌───────────┬──────────────────────────┐
│Genul sau │ORNC-uri │
│specia │ │
├───────────┼──────────────────────────┤
│ │Ciuperci şi oomicete │
│ │Cryphonectria parasitica │
│ │(Murrill) Barr [ENDOPA] │
│ │Mycosphaerella │
│ │punctiformis Verkley & U. │
│Castanea │Braun [RAMUEN] │
│sativa │Phytophthora cambivora │
│Mill. │(Petri) Buisman [PHYTCM] │
│ │Phytophthora cinnamomi │
│ │Rands [PHYTCN] Virusuri, │
│ │viroizi, boli asemănătoare│
│ │virozelor şi fitoplasme │
│ │Chestnut mosaic agent │
├───────────┼──────────────────────────┤
│ │Ciuperci şi oomicete │
│ │Phytophthora citrophthora │
│ │(R.E.Smith & E.H.Smith) │
│ │Leonian [PHYTCO ] │
│ │Phytophthora nicotianae │
│ │var. parasitica (Dastur) │
│Citrus L., │Waterhouse [PHYTNP] │
│Fortunella │Insecte şi acarieni │
│Swingle, │Aleurothrixus floccosus │
│Poncirus │Maskell [ALTHFL] │
│Raf. │Parabemisia myricae Kuwana│
│ │[PRABMY] │
│ │Nematozi │
│ │Pratylenchus vulnus Allen │
│ │& Jensen [PRATVU] │
│ │Tylenchulus semipenetrans │
│ │Cobb [TYLESE] │
├───────────┼──────────────────────────┤
│ │Bacterii │
│ │Pseudomonas avellanae │
│ │Janse et al. [PSDMAL] │
│ │Xanthomonas arboricola pv.│
│ │Corylina (Miller, Bollen, │
│ │Simmons, Gross & Barss) │
│ │Vauterin, Hoste, Kersters │
│ │& Swings [XANTCY] │
│Corylus │Ciuperci şi oomicete │
│avellana L.│Armillariella mellea │
│ │(Vahl) Kummer [ARMIME] │
│ │Verticillium albo-atrum │
│ │Reinke & Berthold [VERTAA]│
│ │Verticillium dahliae Kleb │
│ │[VERTDA] │
│ │Insecte şi acarieni │
│ │Phytoptus avellanae Nalepa│
│ │[ERPHAV] │
├───────────┼──────────────────────────┤
│ │Bacterii │
│ │Agrobacterium tumefaciens │
│ │(Smith & Townsend) Conn │
│ │[AGRBTU] │
│ │Erwinia amylovora │
│ │(Burrill) Winslow et al. │
│ │[ERWIAM] │
│ │Pseudomonas syringae pv. │
│ │Syringae van Hall [PSDMSY]│
│ │Ciuperci şi oomicete │
│ │Armillariella mellea │
│ │(Vahl) Kummer [ARMIME] │
│ │Chondrostereum purpureum │
│ │Pouzar [STERPU] │
│ │Glomerella cingulata │
│ │(Stoneman) Spaulding & von│
│ │Schrenk [GLOMCI] │
│ │Neofabraea alba │
│ │Desmazieres [PEZIAL] │
│ │Neofabraea malicorticis │
│ │Jackson [PEZIMA] │
│ │Neonectria ditissima │
│Cydonia │(Tulasne & C. Tulasne) │
│oblonga │Samuels & Rossman [NECTGA]│
│Mill. şi │Phytophthora cactorum │
│Pyrus L. │(Lebert & Cohn) J.Schroter│
│ │[PHYTCC] │
│ │Sclerophora pallida Yao & │
│ │Spooner [SKLPPA] │
│ │Verticillium albo-atrum │
│ │Reinke & Berthold [VERTAA]│
│ │Verticillium dahliae Kleb │
│ │[VERTDA] │
│ │Insecte şi acarieni │
│ │Eriosoma lanigerum │
│ │Hausmann [ERISLA] │
│ │Psylla spp. Geoffroy │
│ │[1PSYLG] │
│ │Nematozi │
│ │Meloidogyne hapla Chitwood│
│ │[MELGHA] │
│ │Meloidogyne javanica │
│ │Chitwood [MELGJA] │
│ │Pratylenchus penetrans │
│ │(Cobb) Filipjev & │
│ │Schuurmans-Stekhoven │
│ │[PRATPE] │
│ │Pratylenchus vulnus Allen │
│ │& Jensen [PRATVU] │
├───────────┼──────────────────────────┤
│ │Bacterii │
│ │Xanthomonas campestris pv.│
│ │fici (Cavara) Dye [XANTFI]│
│ │Ciuperci şi oomicete │
│ │Armillariella mellea │
│ │(Vahl) Kummer [ARMIME] │
│ │Insecte şi acarieni │
│ │Ceroplastes rusci Linnaeus│
│ │[CERPRU] │
│ │Nematozi │
│ │Heterodera fici Kirjanova │
│ │[HETDFI] │
│ │Meloidogyne arenaria │
│ │Chitwood [MELGAR] │
│ │Meloidogyne incognita │
│ │(Kofold & White) Chitwood │
│ │[MELGIN] │
│ │Meloidogyne javanica │
│ │Chitwood [MELGJA] │
│ │Pratylenchus penetrans │
│ │(Cobb) Filipjev & │
│ │Schuurmans-Stekhoven │
│ │[PRATPE] │
│ │Pratylenchus vulnus Allen │
│ │& Jensen [PRATVU] │
│ │Virusuri, viroizi, boli │
│ │asemănătoare virozelor şi │
│ │fitoplasme │
│ │Fig mosaic agent [FGMOOO] │
│ │Fragaria L. │
│ │Bacterii │
│ │Candidatus Phlomobacter │
│ │fragariae Zreik, Bove & │
│ │Garnier [PHMBFR] │
│ │Ciuperci şi oomicete │
│ │Podosphaera aphanis │
│ │(Wallroth) Braun & │
│ │Takamatsu [PODOAP] │
│Ficus │Rhizoctonia fragariae │
│carica L. │Hussain & W.E.McKeen │
│ │[RHIZFR] │
│ │Verticillium albo-atrum │
│ │Reinke & Berthold [VERTAA]│
│ │Verticillium dahliae Kleb │
│ │[VERTDA] │
│ │Insecte şi acarieni │
│ │Chaetosiphon fragaefolii │
│ │Cockerell [CHTSFR] │
│ │Phytonemus pallidus Banks │
│ │[TARSPA] │
│ │Nematozi │
│ │Ditylenchus dipsaci │
│ │(Kuehn) Filipjev [DITYDI] │
│ │Meloidogyne hapla Chitwood│
│ │[MELGHA] │
│ │Pratylenchus vulnus Allen │
│ │& Jensen [PRATVU] │
│ │Virusuri, viroizi, boli │
│ │asemănătoare virozelor şi │
│ │fitoplasme │
│ │Candidatus Phytoplasma │
│ │asteris Lee et al. │
│ │[PHYPAS] │
│ │Candidatus Phytoplasma │
│ │australiense Davis et al. │
│ │[PHYPAU] │
│ │Candidatus Phytoplasma │
│ │fragariae │
│ │Valiunas, Staniulis & │
│ │Davis [PHYPFG] │
│ │Candidatus Phytoplasma │
│ │pruni [PHYPPN] Candidatus │
│ │Phytoplasma solani │
│ │Quaglino et al. [PHYPSO] │
│ │over phyllody phytoplasma │
│ │[PHYPO3] │
│ │Strawberry multiplier │
│ │disease phytoplasma │
│ │[PHYP75] │
├───────────┼──────────────────────────┤
│ │Bacterii │
│ │Agrobacterium tumefaciens │
│ │(Smith & Townsend) Conn │
│ │[AGRBTU] │
│ │Xanthomonas arboricola pv.│
│ │Juglandi (Pierce) Vauterin│
│ │et al. [XANTJU] │
│ │Ciuperci şi oomicete │
│ │Armillariella mellea │
│ │(Vahl) Kummer [ARMIME] │
│ │Chondrostereum purpureum │
│ │Pouzar [STERPU] │
│Juglans │Neonectria ditissima │
│regia L. │(Tulasne & C. Tulasne) │
│ │Samuels & Rossman [NECTGA]│
│ │Phytophthora cactorum │
│ │(Lebert & Cohn) J.Schroter│
│ │[PHYTCC] │
│ │Insecte şi acarieni │
│ │Epidiaspis leperii │
│ │Signoret [EPIDBE] │
│ │Pseudaulacaspis pentagona │
│ │Targioni-Tozzetti [PSEAPE]│
│ │Quadraspidiotus │
│ │perniciosus Comstock │
│ │[QUADPE] │
├───────────┼──────────────────────────┤
│ │Bacterii │
│ │Agrobacterium tumefaciens │
│ │(Smith & Townsend) Conn │
│ │[AGRBTU] │
│ │Erwinia amylovora │
│ │(Burrill) Winslow et al. │
│ │[ERWIAM] │
│ │Pseudomonas syringae pv. │
│ │Syringae van Hall [PSDMSY]│
│ │Ciuperci şi oomicete │
│ │Armillariella mellea │
│ │(Vahl) Kummer [ARMIME] │
│ │Chondrostereum purpureum │
│ │Pouzar [STERPU] │
│ │Glomerella cingulata │
│ │(Stoneman) Spaulding & von│
│ │Schrenk [GLOMCI] │
│ │Neofabraea alba │
│ │Desmazieres [PEZIAL] │
│ │Neofabraea malicorticis │
│ │Jackson [PEZIMA] │
│ │Neonectria ditissima │
│ │(Tulasne & C. Tulasne) │
│Malus Mill.│Samuels & Rossman [NECTGA]│
│ │Phytophthora cactorum │
│ │(Lebert & Cohn) J.Schroter│
│ │[PHYTCC] │
│ │Sclerophora pallida Yao & │
│ │Spooner [SKLPPA] │
│ │Verticillium albo-atrum │
│ │Reinke & Berthold [VERTAA]│
│ │Verticillium dahliae Kleb │
│ │[VERTDA] │
│ │Insecte şi acarieni │
│ │Eriosoma lanigerum │
│ │Hausmann [ERISLA] Psylla │
│ │spp. Geoffroy [1PSYLG] │
│ │Nematozi │
│ │Meloidogyne hapla Chitwood│
│ │[MELGHA] │
│ │Meloidogyne javanica │
│ │Chitwood [MELGJA] │
│ │Pratylenchus penetrans │
│ │(Cobb) Filipjev & │
│ │Schuurmans-Stekhoven │
│ │[PRATPE] │
│ │Pratylenchus vulnus Allen │
│ │& Jensen [PRATVU] │
├───────────┼──────────────────────────┤
│ │Bacterii │
│ │Pseudomonas savastanoi pv.│
│ │Savastanoi (Smith) Gardan │
│ │et al. [PSDMSA] │
│ │Nematozi │
│ │Meloidogyne arenaria │
│ │Chitwood [MELGAR] │
│ │Meloidogyne incognita │
│ │(Kofold & White) Chitwood │
│ │[MELGIN] │
│ │Meloidogyne javanica │
│ │Chitwood [MELGJA] │
│Olea │Pratylenchus vulnus Allen │
│europaea L.│& Jensen [PRATVU] │
│ │Virusuri, viroizi, boli │
│ │asemănătoare virozelor şi │
│ │fitoplasme │
│ │Olive leaf │
│ │yellowing-associated virus│
│ │[OLYAVO] │
│ │Olive vein │
│ │yellowing-associated virus│
│ │[OVYAVO] │
│ │Olive yellow mottling and │
│ │decline associated virus │
│ │[OYMDAV] │
├───────────┼──────────────────────────┤
│ │Ciuperci şi oomicete │
│ │Phytophthora cambivora │
│ │(Petri) Buisman [PHYTCM] │
│ │Phytophthora cryptogea │
│ │Pethybridge & Lafferty │
│ │[PHYTCR] │
│ │Rosellinia necatrix │
│Pistacia │Prillieux [ROSLNE] │
│vera L. │Verticillium dahliae Kleb │
│ │[VERTDA] │
│ │Nematozi │
│ │Pratylenchus penetrans │
│ │(Cobb) Filipjev & │
│ │Schuurmans-Stekhoven │
│ │[PRATPE] │
│ │Pratylenchus vulnus Allen │
│ │& Jensen [PRATVU] │
├───────────┼──────────────────────────┤
│ │Bacterii │
│ │Agrobacterium tumefaciens │
│ │(Smith & Townsend) Conn │
│ │[AGRBTU] │
│ │Pseudomonas syringae pv. │
│ │morsprunorum (Wormald) │
│ │Young, Dye & Wilkie │
│ │[PSDMMP] │
│ │Ciuperci şi oomicete │
│ │Phytophthora cactorum │
│ │(Lebert & Cohn) │
│ │J.Schroter [PHYTCC] │
│ │Verticillium dahliae Kleb │
│ │[VERTDA] │
│Prunus │Insecte şi acarieni │
│domestica │Pseudaulacaspis pentagona │
│L., şi │Targioni- Tozzetti │
│Prunus │[PSEAPE] │
│dulcis │Quadraspidiotus │
│(Miller) │perniciosus Comstock │
│Webb │[QUADPE] │
│ │Nematozi │
│ │Meloidogyne arenaria │
│ │Chitwood [MELGAR] │
│ │Meloidogyne incognita │
│ │(Kofold & White) │
│ │Chitwood [MELGIN] │
│ │Meloidogyne javanica │
│ │Chitwood [MELGJA] │
│ │Pratylenchus penetrans │
│ │(Cobb) Filipjev & │
│ │Schuurmans-Stekhoven │
│ │[PRATPE] │
│ │Pratylenchus vulnus Allen │
│ │& Jensen [PRATVU] │
├───────────┼──────────────────────────┤
│ │Bacterii │
│ │Agrobacterium tumefaciens │
│ │(Smith & Townsend) Conn │
│ │[AGRBTU] │
│ │Pseudomonas syringae pv. │
│ │morsprunorum (Wormald) │
│ │Young, Dye & Wilkie │
│ │[PSDMMP] │
│ │Pseudomonas syringae pv. │
│ │Syringae van Hall [PSDMSY]│
│ │Pseudomonas viridiflava │
│ │(Burkholder) │
│ │Dowson [PSDMVF] │
│ │Ciuperci şi oomicete │
│ │Phytophthora cactorum │
│ │(Lebert & Cohn) │
│ │J.Schroter [PHYTCC] │
│ │Verticillium dahliae Kleb │
│Prunus │[VERTDA] │
│armeniaca │Insecte şi acarieni │
│L. │Pseudaulacaspis pentagona │
│ │Targioni- Tozzetti │
│ │[PSEAPE] │
│ │Quadraspidiotus │
│ │perniciosus Comstock │
│ │[QUADPE] │
│ │Nematozi │
│ │Meloidogyne arenaria │
│ │Chitwood [MELGAR] │
│ │Meloidogyne incognita │
│ │(Kofold & White) │
│ │Chitwood [MELGIN] │
│ │Meloidogyne javanica │
│ │Chitwood [MELGJA] │
│ │Pratylenchus penetrans │
│ │(Cobb) Filipjev & │
│ │Schuurmans-Stekhoven │
│ │[PRATPE] │
│ │Pratylenchus vulnus Allen │
│ │& Jensen [PRATVU] │
├───────────┼──────────────────────────┤
│ │Bacterii │
│ │Agrobacterium tumefaciens │
│ │(Smith & Townsend) Conn │
│ │[AGRBTU] │
│ │Pseudomonas syringae pv. │
│ │morsprunorum (Wormald) │
│ │Young, Dye & Wilkie │
│ │[PSDMMP] │
│ │Ciuperci şi oomicete │
│ │Phytophthora cactorum │
│ │(Lebert & Cohn) J.Schroter│
│ │[PHYTCC] │
│ │Insecte şi acarieni │
│Prunus │Quadraspidiotus │
│avium L. şi│perniciosus Comstock │
│Prunus │[QUADPE] │
│cerasus L. │Nematozi │
│ │Meloidogyne arenaria │
│ │Chitwood [MELGAR] │
│ │Meloidogyne incognita │
│ │(Kofold & White) │
│ │Chitwood [MELGIN] │
│ │Meloidogyne javanica │
│ │Chitwood [MELGJA] │
│ │Pratylenchus penetrans │
│ │(Cobb) Filipjev & │
│ │Schuurmans-Stekhoven │
│ │[PRATPE] │
│ │Pratylenchus vulnus Allen │
│ │& Jensen [PRATVU] │
├───────────┼──────────────────────────┤
│ │Bacterii │
│ │Agrobacterium tumefaciens │
│ │(Smith & Townsend) Conn │
│ │[AGRBTU] │
│ │Pseudomonas syringae pv. │
│ │morsprunorum (Wormald) │
│ │Young, Dye & Wilkie │
│ │[PSDMMP] │
│ │Pseudomonas syringae pv. │
│ │persicae (Prunier, │
│ │Luisetti &. Gardan) Young,│
│ │Dye & Wilkie [PSDMPE] │
│ │Ciuperci şi oomicete │
│ │Phytophthora cactorum │
│ │(Lebert & Cohn) J.Schroter│
│ │[PHYTCC] │
│Prunus │Verticillium dahliae Kleb │
│persica │[VERTDA] │
│(L.) Batsch│Insecte şi acarieni │
│şi Prunus │Pseudaulacaspis pentagona │
│salicina │Targioni- Tozzetti │
│Lindley │[PSEAPE] │
│ │Quadraspidiotus │
│ │perniciosus Comstock │
│ │[QUADPE] │
│ │Nematozi │
│ │Meloidogyne arenaria │
│ │Chitwood [MELGAR] │
│ │Meloidogyne incognita │
│ │(Kofold & White) Chitwood │
│ │[MELGIN] │
│ │Meloidogyne javanica │
│ │Chitwood [MELGJA] │
│ │Pratylenchus penetrans │
│ │(Cobb) Filipjev & │
│ │Schuurmans-Stekhoven │
│ │[PRATPE] │
│ │Pratylenchus vulnus Allen │
│ │& Jensen [PRATVU] │
├───────────┼──────────────────────────┤
│ │Ciuperci şi oomicete │
│ │Diaporthe strumella │
│ │(Fries) Fuckel [DIAPST] │
│ │Microsphaera grossulariae │
│ │(Wallroth) Leveille │
│ │[MCRSGR] │
│ │Podosphaera mors-uvae │
│ │(Schweinitz) Braun & │
│ │Takamatsu [SPHRMU] │
│ │Insecte şi acarieni │
│ │Cecidophyopsis ribis │
│ │Westwood [ERPHRI] │
│ │Dasineura tetensi │
│ │Riibsaamen [DASYTE] │
│ │Pseudaulacaspis pentagona │
│ │Targioni-Tozzetti [PSEAPE]│
│Ribes L. │Quadraspidiotus │
│ │perniciosus Comstock │
│ │[QUADPE] │
│ │Tetranychus urticae Koch │
│ │[TETRUR] │
│ │Nematozi │
│ │Aphelenchoides ritzemabosi│
│ │(Schwartz) Steiner & │
│ │Buhrer [APLORI] │
│ │Ditylenchus dipsaci │
│ │(Kuehn) Filipjev [DITYDI] │
│ │Virusuri, viroizi, boli │
│ │asemănătoare virozelor şi │
│ │fitoplasme │
│ │Aucuba mosaic agent şi │
│ │blackcurrant yellows │
│ │agent, combinate │
├───────────┼──────────────────────────┤
│ │Bacterii │
│ │Agrobacterium spp. Conn │
│ │[1AGRBG] │
│ │Rhodococcus fascians │
│ │Tilford [CORBFA] │
│Rubus L. │Ciuperci şi oomicete │
│ │Peronospora rubi │
│ │Rabenhorst [PERORU] │
│ │Insecte şi acarieni │
│ │Resseliella theobaldi │
│ │Barnes [THOMTE] │
├───────────┼──────────────────────────┤
│ │Bacterii │
│ │Agrobacterium tumefaciens │
│ │(Smith & Townsend) Conn │
│ │[AGRBTU] │
│ │Ciuperci şi oomicete │
│Vaccinium │Diaporthe vaccinii Shear │
│L. │[DIAPVA] │
│ │Exobasidium vaccinii │
│ │(Fuckel) Woronin [EXOBVA] │
│ │Godronia cassandrae (formă│
│ │anamorfă │
│ │Topospora myrtilli) Peck │
│ │[GODRCA] │
└───────────┴──────────────────────────┘


    ANEXA 7

        (Anexa nr. 2 la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 784/2016)
    Lista ONRC-urilor a căror prezenţă trebuie stabilită prin inspecţie vizuală şi,
    în anumite cazuri, prin eşantionare şi testare în temeiul art. 9 alin. (2) şi (4),
    al art. 10 alin. (1), al art. 16 alin. (1), al art. 21 alin. (1) şi al art. 26 alin. (1) şi (4) din ordin

┌───────────────┬──────────────────────┐
│Genul sau │ORNC-uri │
│specia │ │
├───────────────┼──────────────────────┤
│ │Bacterii │
│ │Spiroplasma citri │
│ │Saglio et al. [SPIRCI]│
│ │Ciuperci şi oomicete │
│ │Plenodomus │
│ │tracheiphilus (Petri) │
│ │Gruyter, Aveskamp & │
│ │Verkley [DEUTTR] │
│ │Virusuri, viroizi, │
│ │boli asemănătoare │
│ │virozelor şi │
│ │fitoplasme │
│Citrus L., │Citrus cristacortis │
│Fortunella │agent [CSCCOO] │
│Swingle şi │Citrus exocortis │
│Poncirus Raf. │viroid [CEVDOO] │
│ │Citrus impietratura │
│ │agent [CSIOOO] │
│ │Citrus leaf blotch │
│ │virus [CLBVOO] │
│ │Citrus psorosis virus │
│ │[CPSVOO] │
│ │Citrus tristeza virus │
│ │(izolate UE) [CTVOOO] │
│ │Citrus variegation │
│ │virus [CVVOOO] │
│ │Hop stunt viroid │
│ │[HSVDOO] │
├───────────────┼──────────────────────┤
│ │Virusuri, viroizi, │
│ │boli asemănătoare │
│Corylus │virozelor şi │
│avellana L. │fitoplasme │
│ │Apple mosaic virus │
│ │[APMVOO] │
├───────────────┼──────────────────────┤
│ │Virusuri, viroizi, │
│ │boli asemănătoare │
│ │virozelor şi │
│ │fitoplasme │
│ │Apple chlorotic leaf │
│ │spot virus [ACLSVO] │
│ │Apple rubbery wood │
│ │agent [ARWOOO] │
│ │Apple stem grooving │
│ │virus [ASGVOO] │
│Cydonia oblonga│Apple stem-pitting │
│Mill. │virus [ASPVOO] │
│ │Pear bark necrosis │
│ │agent [PRBNOO] │
│ │Pear bark split agent │
│ │[PRBSOO] │
│ │Pear blister canker │
│ │viroid [PBCVDO] │
│ │Pear rough bark agent │
│ │[PRRBOO] │
│ │Quince yellow blotch │
│ │agent [ARWOOO] │
├───────────────┼──────────────────────┤
│ │Bacterii │
│ │Xanthomonas fragariae │
│ │Kennedy & King │
│ │[XANTFR] │
│ │Ciuperci şi oomicete │
│ │Colletotrichum │
│ │acutatum Simmonds │
│ │[COLLAC] │
│ │Phytophthora cactorum │
│ │(Lebert & Cohn) │
│ │J.Schroter [PHYTCC] │
│ │Phytophthora fragariae│
│ │C.J. Hickman [PHYTFR] │
│ │Nematozi │
│ │Aphelenchoides besseyi│
│ │Christie [APLOBE] │
│ │Aphelenchoides │
│ │blastophthorus │
│ │Franklin [APLOBL] │
│ │Aphelenchoides │
│ │fragariae (Ritzema │
│ │Bos) Christie [APLOFR]│
│ │Aphelenchoides │
│Fragaria L. │ritzemabosi (Schwartz)│
│ │Steiner & Buhrer │
│ │[APLORI] │
│ │Virusuri, viroizi, │
│ │boli asemănătoare │
│ │virozelor şi │
│ │fitoplasme │
│ │Arabis mosaic virus │
│ │[ARMVOO] │
│ │Raspberry ringspot │
│ │virus [RPRSVO] │
│ │Strawberry crinkle │
│ │virus [SCRVOO] │
│ │Strawberry latent │
│ │ringspot virus │
│ │[SLRSVO] │
│ │Strawberry mild yellow│
│ │edge virus [SMYEVO] │
│ │Strawberry mottle │
│ │virus [SMOVOO] │
│ │Strawberry vein │
│ │banding virus [SVBVOO]│
│ │Tomato black ring │
│ │virus [TBRVOO] │
├───────────────┼──────────────────────┤
│ │Virusuri, viroizi, │
│ │boli asemănătoare │
│Juglans regia L│virozelor şi │
│ │fitoplasme │
│ │Cherry leaf roll virus│
│ │[CLRVOO] │
├───────────────┼──────────────────────┤
│ │Virusuri, viroizi, │
│ │boli asemănătoare │
│ │virozelor şi │
│ │fitoplasme │
│ │Apple chlorotic leaf │
│ │spot virus [ACLSVO] │
│ │Apple dimple fruit │
│ │viroid [ADFVDO] │
│ │Apple flat limb agent │
│ │[AFLOOO] │
│ │Apple mosaic virus │
│ │[APMVOO] │
│ │Apple rubbery wood │
│ │agent [ARWOOO] Apple │
│ │scar skin viroid │
│ │[ASSVDO] │
│ │Apple star crack agent│
│ │[APHWOO] │
│ │Apple stem grooving │
│Malus Mill. │virus [ASGVOO] │
│ │Apple stem-pitting │
│ │virus [ASPVOO] │
│ │Candidatus Phytoplasma│
│ │mali Seeler & │
│ │Schneider [PHYPMA] │
│ │Deficienţe ale │
│ │fructelor: mere mici │
│ │[APCFOO], deformarea │
│ │verde a merelor │
│ │[APGCOO], fructele cu │
│ │proeminenţe ale lui │
│ │Ben Davis, pătarea │
│ │rugoasă a mărului │
│ │[APRSKO], crăparea │
│ │stelată a merelor, │
│ │pătarea inelară │
│ │ruginie a merelor │
│ │[APLPOO], │
│ │verucozitatea ruginie │
│ │a merelor │
├───────────────┼──────────────────────┤
│ │Ciuperci şi oomicete │
│ │Verticillium dahliae │
│ │Kleb [VERTDA] │
│ │Virusuri, viroizi, │
│ │boli asemănătoare │
│ │virozelor şi │
│Olea europaea │fitoplasme │
│L. │Arabis mosaic virus │
│ │[ARMVOO] │
│ │Cherry leaf roll virus│
│ │[CLRVOO] │
│ │Strawberry latent │
│ │ringspot virus │
│ │[SLRSVO] │
├───────────────┼──────────────────────┤
│ │Bacterii │
│ │Xanthomonas arboricola│
│ │pv. pruni (Smith) │
│ │Vauterin et al. │
│ │[XANTPR] │
│ │Virusuri, viroizi, │
│ │boli asemănătoare │
│ │virozelor şi │
│ │fitoplasme │
│ │Apple chlorotic leaf │
│ │spot virus [ACLSVO] │
│Prunus dulcis │Apple mosaic virus │
│(Miller) Webb │[APMVOO] │
│ │Candidatus Phytoplasma│
│ │prunorum │
│ │Seemuller & Schneider │
│ │[PHYPPR] │
│ │Plum pox virus │
│ │[PPVOOO] │
│ │Prune dwarf virus │
│ │[PDVOOO] │
│ │Prunus necrotic │
│ │ringspot virus │
│ │[PNRSVO] │
├───────────────┼──────────────────────┤
│ │Bacterii │
│ │Xanthomonas arboricola│
│ │pv. pruni (Smith) │
│ │Vauterin et al. │
│ │[XANTPR] │
│ │Virusuri, viroizi, │
│ │boli asemănătoare │
│ │virozelor şi │
│ │fitoplasme │
│ │Apple chlorotic leaf │
│ │spot virus [ACLSVO] │
│ │Apple mosaic virus │
│Prunus │[APMVOO] │
│armeniaca L. │Apricot latent virus │
│ │[ALVOOO] │
│ │Candidatus Phytoplasma│
│ │prunorum │
│ │Seemuller & Schneider │
│ │[PHYPPR] │
│ │Plum pox virus │
│ │[PPVOOO] │
│ │Prune dwarf virus │
│ │[PDVOOO] │
│ │Prunus necrotic │
│ │ringspot virus │
│ │[PNRSVO] │
├───────────────┼──────────────────────┤
│ │Bacterii │
│ │Xanthomonas arboricola│
│ │pv. pruni (Smith) │
│ │Vauterin et al. │
│ │[XANTPR] │
│ │Virusuri, viroizi, │
│ │boli asemănătoare │
│ │virozelor şi │
│ │fitoplasme │
│ │Apple chlorotic leaf │
│ │spot virus [ACLSVO] │
│ │Apple mosaic virus │
│ │[APMVOO] │
│ │Arabis mosaic virus │
│ │[ARMVOO] │
│ │Candidatus Phytoplasma│
│ │prunorum │
│ │Seemuller & Schneider │
│ │[PHYPPR] │
│ │Cherry green ring │
│Prunus avium L.│mottle virus [CGRMVO] │
│şi Prunus │Cherry leaf roll virus│
│cerasus L. │[CLRVOO] │
│ │Cherry mottle leaf │
│ │virus [CMLVOO] │
│ │Cherry necrotic rusty │
│ │mottle virus [CRNRMO] │
│ │Little cherry virus 1 │
│ │şi little cherry virus│
│ │2 [LCHV10], [LCHV20] │
│ │Plum pox virus │
│ │[PPVOOO] │
│ │Prune dwarf virus │
│ │[PDVOOO] │
│ │Prunus necrotic │
│ │ringspot virus │
│ │[PNRSVO] │
│ │Raspberry ringspot │
│ │virus [RPRSVO] │
│ │Strawberry latent │
│ │ringspot virus │
│ │[SLRSVO] │
│ │Tomato black ring │
│ │virus [TBRVOO] │
├───────────────┼──────────────────────┤
│ │Bacterii │
│ │Xanthomonas arboricola│
│ │pv. pruni (Smith) │
│ │Vauterin et al. │
│ │[XANTPR] │
│ │Virusuri, viroizi, │
│ │boli asemănătoare │
│ │virozelor şi │
│Prunus │fitoplasme │
│domestica L., │Apple chlorotic leaf │
│Prunus salicina│spot virus [ACLSVO] │
│Lindley şi alte│Apple mosaic virus │
│specii de │[APMVOO] │
│Prunus L. │Candidatus Phytoplasma│
│susceptibile la│prunorum │
│Plum pox virus │Seemuller & Schneider │
│în cazul │[PHYPPR] │
│hibrizilor de │Myrobalan latent │
│Prunus L. │ringspot virus │
│ │[MLRSVO] │
│ │Plum pox virus │
│ │[PPVOOO] │
│ │Prune dwarf virus │
│ │[PDVOOO] │
│ │Prunus necrotic │
│ │ringspot virus │
│ │[PNRSVO] │
├───────────────┼──────────────────────┤
│ │Bacterii │
│ │Xanthomonas arboricola│
│ │pv. pruni (Smith) │
│ │Vauterin et al. │
│ │[XANTPR] │
│ │Virusuri, viroizi, │
│ │boli asemănătoare │
│ │virozelor şi │
│ │fitoplasme │
│ │Apple chlorotic leaf │
│ │spot virus [ACLSVO] │
│ │Apple mosaic virus │
│ │[APMVOO] │
│ │Apricot latent virus │
│Prunus persica │[ALVOOO] │
│(L.) Batsch │Candidatus Phytoplasma│
│ │prunorum │
│ │Seemuller & Schneider │
│ │[PHYPPR] │
│ │Peach latent mosaic │
│ │viroid [PLMVDO] │
│ │Plum pox virus │
│ │[PPVOOO] │
│ │Prune dwarf virus │
│ │[PDVOOO] │
│ │Prunus necrotic │
│ │ringspot virus │
│ │[PNRSVO] │
│ │Strawberry latent │
│ │ringspot virus │
│ │[SLRSVO] │
├───────────────┼──────────────────────┤
│ │Virusuri, viroizi, │
│ │boli asemănătoare │
│ │virozelor şi │
│ │fitoplasme │
│ │Apple chlorotic leaf │
│ │spot virus [ACLSVO] │
│ │Apple rubbery wood │
│ │agent [ARWOOO] │
│ │Apple stem grooving │
│ │virus [ASGVOO] │
│ │Apple stem-pitting │
│ │virus [ASPVOO] │
│Pyrus L. │Candidatus Phytoplasma│
│ │pyri Seemuller & │
│ │Schneider [PHYPPY] │
│ │Pear bark necrosis │
│ │agent [PRBNOO] │
│ │Pear bark split agent │
│ │[PRBSOO] │
│ │Pear blister canker │
│ │viroid [PBCVDO] │
│ │Pear rough bark agent │
│ │[PRRBOO] │
│ │Quince yellow blotch │
│ │agent [ARWOOO] │
├───────────────┼──────────────────────┤
│ │Virusuri, viroizi, │
│ │boli asemănătoare │
│ │virozelor şi │
│ │fitoplasme │
│ │Arabis mosaic virus │
│ │[ARMVOO] │
│ │Blackcurrant reversion│
│ │virus [BRAVOO] │
│Ribes L. │Cucumber mosaic virus │
│ │[CMVOOO] │
│ │Gooseberry vein │
│ │banding associated │
│ │virus [GOVBOO] │
│ │Raspberry ringspot │
│ │virus [RPRSVO] │
│ │Strawberry latent │
│ │ringspot virus │
│ │[SLRSVO] │
├───────────────┼──────────────────────┤
│ │Ciuperci şi oomicete │
│ │Phytophthora spp. de │
│ │Bary [1PHYTG] │
│ │Virusuri, viroizi, │
│ │boli asemănătoare │
│ │virozelor şi │
│ │fitoplasme │
│ │Apple mosaic virus │
│ │[APMVOO] │
│ │Arabis mosaic virus │
│ │[ARMVOO] │
│ │Black raspberry │
│ │necrosis virus │
│ │[BRNVOO] │
│ │Candidatus Phytoplasma│
│ │rubi Malembic-Maher et│
│ │al. [PHYPRU] │
│ │Cucumber mosaic virus │
│Rubus L. │[CMVOOO] │
│ │Raspberry bushy dwarf │
│ │virus [RBDVOO] │
│ │Raspberry leaf mottle │
│ │virus [RLMVOO] │
│ │Raspberry ringspot │
│ │virus [RPRSVO] │
│ │Raspberry vein │
│ │chlorosis virus │
│ │[RVCVOO] │
│ │Raspberry yellow spot │
│ │[RYSOOO] │
│ │Rubus yellow net virus│
│ │[RYNVOO] │
│ │Strawberry latent │
│ │ringspot virus │
│ │[SLRSVO] │
│ │Tomato black ring │
│ │virus [TBRVOO] │
├───────────────┼──────────────────────┤
│ │Virusuri, viroizi, │
│ │boli asemănătoare │
│ │virozelor şi │
│ │fitoplasme │
│ │Blueberry mosaic │
│ │associated ophiovirus │
│ │[BLMAVO] │
│ │Blueberry red ringspot│
│ │virus [BRRVOO] │
│ │Blueberry scorch virus│
│ │[BLSCVO] │
│ │Blueberry shock virus │
│Vaccinium L. │[BLSHVO] │
│ │Blueberry shoestring │
│ │virus [BSSVOO] │
│ │Candidatus Phytoplasma│
│ │asteris Lee et al. │
│ │[PHYPAS] │
│ │Candidatus Phytoplasma│
│ │pruni [PHYPPN] │
│ │Candidatus Phytoplasma│
│ │solani Quaglino et al.│
│ │[PHYPSO] │
│ │Cranberry false │
│ │blossom phytoplasma │
│ │[PHYPFB] │
└───────────────┴──────────────────────┘


    ANEXA 8

        (Anexa nr. 3 la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 784/2016)
    Lista ORNC-urilor a căror prezenţă în sol este prevăzută de
    art. 11 alin. (1) şi (2), art. 17 alin. (1) şi (2) şi art. 22 alin. (1) şi (2) din ordin

┌─────────────────────┬────────────────┐
│Genul sau specia │ORNC-uri │
├─────────────────────┼────────────────┤
│ │Nematozi │
│ │Longidorus │
│ │attenuatus │
│ │Hooper [LONGAT] │
│ │Longidorus │
│ │elongatus (de │
│ │Man) Thorne & │
│Fragaria L. │Swanger [LONGEL]│
│ │Longidorus │
│ │macrosoma Hooper│
│ │[LONGMA] │
│ │Xiphinema │
│ │diversicaudatum │
│ │(Mikoletzky) │
│ │Thorne [XIPHDI] │
├─────────────────────┼────────────────┤
│ │Nematozi │
│ │Xiphinema │
│Juglans regia L. │diversicaudatum │
│ │(Mikoletzky) │
│ │Thorne [XIPHDI] │
├─────────────────────┼────────────────┤
│ │Nematozi │
│ │Xiphinema │
│Olea europaea L. │diversicaudatum │
│ │(Mikoletzky) │
│ │Thorne [XIPHDI] │
├─────────────────────┼────────────────┤
│ │Nematozi │
│Pistacia vera L. │Xiphinema index │
│ │Thorne & Allen │
│ │[XIPHIN] │
├─────────────────────┼────────────────┤
│ │Nematozi │
│ │Longidorus │
│ │attenuatus │
│ │Hooper [LONGAT] │
│ │Longidorus │
│ │elongatus (de │
│Prunus avium L. şi │Man) Thorne & │
│Prunus cerasus L. │Swanger [LONGEL]│
│ │Longidorus │
│ │macrosoma Hooper│
│ │[LONGMA] │
│ │Xiphinema │
│ │diversicaudatum │
│ │(Mikoletzky) │
│ │Thorne [XIPHDI] │
├─────────────────────┼────────────────┤
│ │Nematozi │
│ │Longidorus │
│ │attenuatus │
│ │Hooper [LONGAT] │
│Prunus domestica L., │Longidorus │
│Prunus persica (L.) │elongatus (de │
│Batsch şi Prunus │Man) Thorne & │
│salicina Lindley │Swanger [LONGEL]│
│ │Xiphinema │
│ │diversicaudatum │
│ │(Mikoletzky) │
│ │Thorne [XIPHDI] │
├─────────────────────┼────────────────┤
│ │Nematozi │
│ │Longidorus │
│ │elongatus (de │
│ │Man) Thorne & │
│ │Swanger [LONGEL]│
│Ribes L. │Longidorus │
│ │macrosoma Hooper│
│ │[LONGMA] │
│ │Xiphinema │
│ │diversicaudatum │
│ │(Mikoletzky) │
│ │Thorne [XIPHDI] │
├─────────────────────┼────────────────┤
│ │Nematozi │
│ │Longidorus │
│ │attenuatus │
│ │Hooper [LONGAT] │
│ │Longidorus │
│ │elongatus (de │
│ │Man) Thorne & │
│Rubus L. │Swanger [LONGEL]│
│ │Longidorus │
│ │macrosoma Hooper│
│ │[LONGMA] │
│ │Xiphinema │
│ │diversicaudatum │
│ │(Mikoletzky) │
│ │Thorne [XIPHDI] │
└─────────────────────┴────────────────┘


    ANEXA 9

        (Anexa nr. 4 la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 784/2016)
    Cerinţe privind măsurile în funcţie de gen sau specie şi în funcţie de categorie
    în temeiul art. 10 alin. (2), al art. 16 alin. (2), al art. 21 alin. (2) şi al art. 26 alin. (2) din ordin
        Materialul de înmulţire respectă cerinţele privind organismele dăunătoare de carantină pentru Uniune şi organismele dăunătoare de carantină pentru zone protejate prevăzute în actele de punere în aplicare adoptate în temeiul Regulamentului (UE) nr. 2016/2031, precum şi măsurile adoptate în temeiul art. 30 alin. (1) din regulamentul respectiv.
        În plus, acesta respectă următoarele cerinţe în funcţie de gen sau specie şi în funcţie de categoria în cauză:
    1. Castanea sativa Mill.
    (a) Toate categoriile
    Inspecţie vizuală
        Inspecţiile vizuale se efectuează o dată pe an.

    Eşantionare şi testare
     Eşantionarea şi testarea se efectuează în caz de îndoieli în ceea ce priveşte prezenţa ORNC-urilor enumerate în anexa I.

    (b) Categoria prebază
    Cerinţe privind arealul de producţie, locul de producţie sau zona
        În cazul în care o derogare permite producerea de material prebază într-un câmp fără protecţie contra insectelor, în temeiul Deciziei de punere în aplicare (UE) 2017/925 a Comisiei de autorizare temporară a anumitor state membre să certifice materialul prebază de la anumite specii de plante fructifere produse în câmp fără protecţie contra insectelor şi de abrogare a Deciziei de punere în aplicare (UE) 2017/167, se aplică următoarele cerinţe în ceea ce priveşte Cryphonectria parasitica (Murrill) Barr:
    (i) materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoria prebază este produs în zone cunoscute ca fiind indemne de Cryphonectria parasitica (Murrill) Barr; sau
    (ii) nu s-au observat simptome de Cryphonectria parasitica (Murrill) Barr în situl de producţie pe materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoria prebază de la începutul ultimului ciclu complet de vegetaţie.


    (c) Categoria bază
    Cerinţe privind arealul de producţie, locul de producţie sau zona
    (i) materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoria bază este produs în zone cunoscute ca fiind indemne de Cryphonectria parasitica (Murrill) Barr; sau
    (ii) nu s-au observat simptome de Cryphonectria parasitica (Murrill) Barr în arealul de producţie pe materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoria bază de la începutul ultimului ciclu complet de vegetaţie.

    (d) Categoriile certificată şi CAC
    Cerinţe privind arealul de producţie, locul de producţie sau zona
    (i) materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoriile certificată şi CAC este produs în zone cunoscute ca fiind indemne de Cryphonectria parasitica (Murrill) Barr; sau
    (ii) nu s-au observat simptome de Cryphonectria parasitica (Murrill) Barr în arealul de producţie pe materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoriile certificată şi CAC de la începutul ultimului ciclu complet de vegetaţie; sau
    (iii) materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoriile certificată şi CAC care prezintă simptome de Cryphonectria parasitica (Murrill) Barr a fost scos, materialul de înmulţire şi plantare fructifer rămas este inspectat la intervale săptămânale şi nu se observă niciun simptom în arealul de producţie timp de cel puţin trei săptămâni înainte de expediere.


    2. Citrus L., Fortunella Swingle şi Poncirus Raf.
    (a) Categoria prebază
    Inspecţie vizuală
        Inspecţiile vizuale se efectuează de două ori pe an.

    Eşantionare şi testare
        Fiecare plantă mamă prebază este eşantionată şi testată în fiecare an în ceea ce priveşte prezenţa Spiroplasma citri Saglio et al. Fiecare plantă mamă prebază este eşantionată şi testată la trei ani de la acceptarea acesteia ca plantă mamă prebază şi, ulterior, la intervale de trei ani, în ceea ce priveşte prezenţa Citrus tristeza virus (izolate UE).
     Fiecare plantă mamă prebază este eşantionată şi testată la şase ani de la acceptarea acesteia ca plantă mamă prebază şi, ulterior, la intervale de şase ani în ceea ce priveşte prezenţa ORNC-urilor enumerate în anexa II, altele decât Citrus tristeza virus (izolate UE) şi Spiroplasma citri Saglio et al., precum şi în caz de îndoieli în ceea ce priveşte prezenţa ORNC-urilor enumerate în anexa I.

    (b) Categoria bază
    Inspecţie vizuală
     Inspecţiile vizuale se efectuează de două ori pe an în ceea ce priveşte Citrus tristeza virus (izolate UE), Spiroplasma citri Saglio et al. şi Plenodomus tracheiphilus (Petri) Gruyter, Aveskamp & Verkley. Inspecţiile vizuale se efectuează o dată pe an pentru toate ORNC-urile enumerate în anexele I şi II, altele decât Spiroplasma citri Saglio et al. şi Plenodomus tracheiphilus (Petri) Gruyter, Aveskamp & Verkley.

    Eşantionare şi testare
        În cazul plantelor mamă bază care au fost întreţinute în spaţii cu protecţie contra insectelor, fiecare plantă mamă bază este eşantionată şi testată la fiecare trei ani în ceea ce priveşte prezenţa Citrus tristeza virus (izolate UE). O parte reprezentativă a plantelor mamă bază este eşantionată şi testată în fiecare an în ceea ce priveşte prezenţa Spiroplasma citri Saglio et al.
     În cazul plantelor mamă bază care nu au fost întreţinute în spaţii cu protecţie contra insectelor, o parte reprezentativă a plantelor mamă bază este eşantionată şi testată în fiecare an în ceea ce priveşte prezenţa Citrus tristeza virus (izolate UE) şi Spiroplasma citri Saglio et al., pentru a permite testarea tuturor plantelor mamă într-un interval de 2 ani. În cazul unui rezultat pozitiv al testului pentru Citrus tristeza virus (izolate UE), toate plantele mamă bază din situl de producţie sunt eşantionate şi testate. O parte reprezentativă a plantelor mamă bază care nu au fost întreţinute în spaţii cu protecţie contra insectelor este eşantionată şi testată la fiecare şase ani pe baza unei evaluări a riscului de infectare a plantelor respective în ceea ce priveşte prezenţa ORNC-urilor enumerate în anexele I şi II, altele decât Citrus tristeza virus (izolate UE) şi Spiroplasma citri Saglio et al..

    (c) Categoria certificată
    Inspecţie vizuală
     Inspecţiile vizuale se efectuează de două ori pe an în ceea ce priveşte Citrus tristeza virus (izolate UE), Spiroplasma citri Saglio et al. şi Plenodomus tracheiphilus (Petri) Gruyter, Aveskamp & Verkley. Inspecţiile vizuale se efectuează o dată pe an pentru toate ORNC-urile enumerate în anexele I şi II, altele decât Citrus tristeza virus (izolate UE), Spiroplasma citri Saglio et al. şi Plenodomus tracheiphilus (Petri) Gruyter, Aveskamp & Verkley.

    Eşantionare şi testare
        În cazul plantelor mamă certificate care au fost întreţinute în spaţii cu protecţie contra insectelor, o parte reprezentativă a plantelor mamă certificate este eşantionată şi testată la fiecare patru ani în ceea ce priveşte prezenţa Citrus tristeza virus (izolate UE), pentru a permite testarea tuturor plantelor mamă într-un interval de 8 ani.
     În cazul plantelor mamă certificate care nu au fost întreţinute în spaţii cu protecţie contra insectelor, o parte reprezentativă a plantelor mamă bază este eşantionată şi testată în fiecare an în ceea ce priveşte prezenţa Citrus tristeza virus (izolate), pentru a permite testarea tuturor plantelor mamă într-un interval de 3 ani. O parte reprezentativă a plantelor mamă certificate care nu au fost întreţinute în spaţii cu protecţie contra insectelor este eşantionată şi testată în caz de îndoieli în ceea ce priveşte prezenţa unor organisme dăunătoare enumerate în anexele I şi II, altele decât Citrus tristeza virus (izolate UE).
        În cazul unui rezultat pozitiv al testului pentru Citrus tristeza virus (izolate UE), toate plantele mamă certificate din arealul de producţie sunt eşantionate şi testate.

    (d) Categoriile bază şi certificată
    Cerinţe privind arealul de producţie, locul de producţie sau zona
    (i) materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoriile bază şi certificată este produs în zone cunoscute ca fiind indemne de Citrus tristeza virus (izolate UE), Spiroplasma citri Saglio et al. şi Plenodomus tracheiphilus (Petri) Gruyter, Aveskamp & Verkley; sau
    (ii) în cazul materialului de înmulţire şi plantare fructifer din categoriile bază şi certificată care a fost cultivat în spaţii cu protecţie contra insectelor, nu se observă simptome de Spiroplasma citri Saglio et al. sau de Plenodomus tracheiphilus (Petri) Gruyter, Aveskamp & Verkley pe materialul de înmulţire şi plantare fructifer respectiv în cursul ultimei perioade complete de vegetaţie, iar materialul a făcut obiectul unei eşantionări şi testări aleatorii, înainte de comercializare, în ceea ce priveşte prezenţa Citrus tristeza virus (izolate UE); sau
    (iii) în cazul materialului de înmulţire şi plantare fructifer din categoria certificată care nu a fost cultivat în spaţii cu protecţie contra insectelor, nu se observă simptome de Spiroplasma citri Saglio et al. sau de Plenodomus tracheiphilus (Petri) Gruyter, Aveskamp & Verkley pe materialul de înmulţire şi plantare fructifer respectiv în cursul ultimei perioade complete de vegetaţie, iar o parte reprezentativă a materialului a fost eşantionat şi testat, înainte de comercializare, în ceea ce priveşte prezenţa Citrus tristeza virus (izolate UE); sau
    (iv) în cazul materialului de înmulţire şi plantare fructifer din categoria certificată care nu a fost cultivat în spaţii cu protecţie contra insectelor:
    - se observă simptome de Plenodomus tracheiphilus (Petri) Gruyter, Aveskamp & Verkley sau de Spiroplasma citri Saglio et al. pe cel mult 2% din materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoria certificată din arealul de producţie în cursul ultimei perioade complete de vegetaţie, iar materialul de înmulţire şi plantare fructifer respectiv, precum şi toate plantele simptomatice din imediata vecinătate au fost scoase şi distruse imediat; şi
    – o parte reprezentativă a materialului de înmulţire şi plantare fructifer din categoria certificată a fost eşantionat şi testat, înainte de comercializare, în ceea ce priveşte prezenţa Citrus tristeza virus (izolate UE) şi cel mult 2% din materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoria certificată din arealul de producţie a fost declarat pozitiv în cursul ultimei perioade complete de vegetaţie. Materialul de înmulţire şi plantare fructifer respectiv a fost scos şi distrus imediat. Materialul de înmulţire şi plantare fructifer din imediata vecinătate a făcut obiectul unei eşantionări şi testări aleatorii, iar toate materialele de înmulţire şi plantare fructifere care au fost declarate pozitive au fost scoase şi distruse imediat.


    (e) Categoria CAC
    Inspecţie vizuală
        Inspecţiile vizuale se efectuează o dată pe an.

    Eşantionare şi testare
     Materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoria CAC provine dintr-o sursă identificată de material care s-a dovedit, pe baza unei inspecţii vizuale, a unei eşantionări şi a unei testări, a fi indemn de ORNC-urile enumerate în anexa II.
        În cazul în care sursa identificată de material a fost întreţinută în spaţii cu protecţie contra insectelor, o parte reprezentativă a materialului respectiv este eşantionată şi testată la fiecare opt ani în ceea ce priveşte prezenţa Citrus tristeza virus (izolate UE).
        În cazul în care sursa identificată de material nu a fost întreţinută în spaţii cu protecţie contra insectelor, o parte reprezentativă a materialului respectiv este eşantionată şi testată la fiecare trei ani în ceea ce priveşte prezenţa Citrus tristeza virus (izolate UE).
        Cerinţe privind arealul de producţie, locul de producţie sau zona
    (i) materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoria CAC este produs în zone cunoscute ca fiind indemne de Citrus tristeza virus (izolate UE), Spiroplasma citri Saglio et al. şi Plenodomus tracheiphilus (Petri) Gruyter, Aveskamp & Verkley; sau
    (ii) în cazul materialului de înmulţire şi plantare fructifer din categoria CAC care a fost cultivat în spaţii cu protecţie contra insectelor, nu se observă simptome de Spiroplasma citri Saglio et al. sau de Plenodomus tracheiphilus (Petri) Gruyter, Aveskamp & Verkley pe materialul de înmulţire şi plantare fructifer respectiv în cursul ultimei perioade complete de vegetaţie, iar materialul a făcut obiectul unei eşantionări şi testări aleatorii, înainte de comercializare, în ceea ce priveşte prezenţa Citrus tristeza virus (izolate UE); sau
    (iii) în cazul materialului de înmulţire şi plantare fructifer din categoria CAC care nu a fost cultivat în spaţii cu protecţie contra insectelor, nu se observă simptome de Spiroplasma citri Saglio et al. sau de Plenodomus tracheiphilus (Petri) Gruyter, Aveskamp & Verkley pe materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoria CAC din arealul de producţie în cursul ultimei perioade complete de vegetaţie, toate plantele simptomatice din imediata vecinătate au fost scoase şi distruse imediat, iar o parte reprezentativă a materialului a fost eşantionat şi testat, înainte de comercializare, în ceea ce priveşte prezenţa Citrus tristeza virus (izolate UE); sau
    (iv) în cazul materialului de înmulţire şi plantare fructifer din categoria CAC care nu a fost cultivat în spaţii cu protecţie contra insectelor:
    - se observă simptome de Spiroplasma citri Saglio et al. sau de Plenodomus tracheiphilus (Petri) Gruyter, Aveskamp & Verkley pe cel mult 2% din materialul de înmulţire şi plantare fructifer CAC din arealul de producţie în cursul ultimei perioade complete de vegetaţie, iar materialul de înmulţire şi plantare fructifer respectiv, precum şi toate plantele simptomatice din imediata vecinătate au fost scoase şi distruse imediat; şi
    – o parte reprezentativă a materialului de înmulţire şi plantare fructifer din categoria CAC a fost eşantionat şi testat, înainte de comercializare, în ceea ce priveşte prezenţa Citrus tristeza virus (izolate UE) şi cel mult 2% din materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoria CAC din arealul de producţie a fost găsit pozitiv în cursul ultimei perioade complete de vegetaţie. Materialul de înmulţire şi plantare fructifer respectiv a fost scos şi distrus imediat. Materialul de înmulţire şi plantare fructifer din imediata vecinătate a făcut obiectul unei eşantionări şi testări aleatorii, iar toate materialele de înmulţire şi plantare fructifere care au fost găsite pozitive au fost scoase şi distruse imediat.




    3. Corylus avellana L.
    Toate categoriile
    Inspecţie vizuală
        Inspecţiile vizuale se efectuează o dată pe an.

    Eşantionare şi testare
     Eşantionarea şi testarea se efectuează în caz de îndoieli în ceea ce priveşte prezenţa ORNC-urilor enumerate în anexele I şi II.

    4. Cydonia oblonga Mill.
    (a) Toate categoriile
    Inspecţie vizuală
        Se efectuează inspecţii vizuale în cursul ultimei perioade complete de vegetaţie în ceea ce priveşte prezenţa Erwinia amylovora (Burrill) Winslow et al. În ceea ce priveşte toate ORNC-urile, altele decât Erwinia amylovora (Burrill) Winslow et al., inspecţiile vizuale se efectuează o dată pe an.

    (b) Categoria prebază
    Eşantionare şi testare
     Fiecare plantă mamă prebază este eşantionată şi testată după cincisprezece ani de la acceptarea acesteia ca plantă mamă prebază şi, ulterior, la intervale de cincisprezece ani, în ceea ce priveşte prezenţa ORNC-urilor enumerate în anexa II, altele decât bolile asemănătoare virozelor şi viroizii, precum şi în caz de îndoieli în ceea ce priveşte prezenţa ORNC-urilor enumerate în anexa I.

    Cerinţe privind arealul de producţie, locul de producţie sau zona
    În cazul în care o derogare permite producerea de material prebază într-un câmp fără protecţie contra insectelor, în temeiul Deciziei de punere în aplicare (UE) 2017/925 a Comisiei^1, se aplică următoarele cerinţe în ceea ce priveşte Erwinia amylovora (Burrill) Winslow et al.:
    (i) materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoria prebază este produs în zone cunoscute ca fiind indemne de Erwinia amylovora (Burrill) Winslow et al.; sau
    (ii) materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoria prebază din arealul de producţie a fost inspectat în cursul ultimei perioade complete de vegetaţie, iar toate materialele de înmulţire şi plantare fructifere care au prezentat simptome de Erwinia amylovora (Burrill) Winslow et al. şi toate plantele-gazdă din vecinătate au fost scoase şi distruse imediat.


    (c) Categoria bază
    Eşantionare şi testare
     O parte reprezentativă a plantelor mamă bază este eşantionată şi testată la fiecare cincisprezece ani, pe baza unei evaluări a riscului de infectare a plantelor respective, în ceea ce priveşte prezenţa ORNC-urilor enumerate în anexa II, altele decât bolile asemănătoare virozelor şi viroizii, precum şi în caz de îndoieli în ceea ce priveşte prezenţa ORNC-urilor enumerate în anexa I.

    (d) Categoria certificată
    Eşantionare şi testare
     O parte reprezentativă a plantelor mamă certificate este eşantionată şi testată la fiecare cincisprezece ani, pe baza unei evaluări a riscului de infectare a plantelor respective, în ceea ce priveşte prezenţa ORNC-urilor enumerate în anexa II, altele decât bolile asemănătoare virozelor şi viroidozelor, precum şi în caz de îndoieli în ceea ce priveşte prezenţa ORNC-urilor enumerate în anexa I.
     Materialul de plantare fructifer certificat este eşantionat şi testat în caz de îndoieli în ceea ce priveşte prezenţa ORNC-urilor enumerate în anexele I şi II.

    (e) Categoriile bază şi certificată
    Cerinţe privind arealul de producţie, locul de producţie sau zona
    (i) materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoriile bază şi certificată este produs în zone cunoscute ca fiind indemne de Erwinia amylovora (Burrill) Winslow et al.; sau
    (ii) materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoriile bază şi certificată din arealul de producţie a fost inspectat în cursul ultimei perioade complete de vegetaţie, iar toate materialele de înmulţire şi plantare fructifere care au prezentat simptome de Erwinia amylovora (Burrill) Winslow et al. şi toate plantele-gazdă din vecinătate au fost scoase şi distruse imediat.

    (f) Categoria CAC
    Eşantionare şi testare
     Eşantionarea şi testarea se efectuează în caz de îndoieli în ceea ce priveşte prezenţa ORNC-urilor enumerate în anexele I şi II.

    Cerinţe privind arealul de producţie, locul de producţie sau zona
    (i) materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoria CAC este produs în zone cunoscute ca fiind indemne de Erwinia amylovora (Burrill) Winslow et al.; sau
    (ii) materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoria CAC din arealul de producţie a fost inspectat în cursul ultimei perioade complete de vegetaţie, iar toate materialele de înmulţire şi plantare fructifere care au prezentat simptome de Erwinia amylovora (Burrill) Winslow et al. şi toate plantele-gazdă din vecinătate au fost scoase şi distruse imediat.


    5. Ficus carica L.
    Toate categoriile
    Inspecţie vizuală
        Inspecţiile vizuale se efectuează o dată pe an.

    Eşantionare şi testare
     Eşantionarea şi testarea se efectuează în caz de îndoieli în ceea ce priveşte prezenţa ORNC-urilor enumerate în anexa I.

    6. Fragaria L.
    (a) Toate categoriile
    Inspecţie vizuală
        Inspecţiile vizuale se efectuează de două ori pe an în timpul perioadei de vegetaţie. Foliajul plantelor de Fragaria L. face obiectul unei inspecţii vizuale în ceea ce priveşte prezenţa Phytophthora fragariae C.J. Hickman.
        Pentru materialul de înmulţire şi plantare fructifer produs prin micropropagare, care este păstrat pentru o perioadă mai scurtă de trei luni, este necesară o singură inspecţie vizuală în cursul acestei perioade.

    (b) Categoria prebază
    Eşantionare şi testare
     Fiecare plantă mamă prebază este eşantionată şi testată la un an de la acceptarea acesteia ca plantă mamă prebază şi, ulterior, o dată per perioadă de vegetaţie în ceea ce priveşte prezenţa ORNC-urilor enumerate în anexa II, precum şi în caz de îndoieli în ceea ce priveşte prezenţa ORNC-urilor enumerate în anexa I.

    (c) Categoria bază
    Eşantionare şi testare
     Un eşantion reprezentativ de rădăcini este eşantionat şi testat în cazul unor simptome de Phytophthora fragariae C.J. Hickman pe frunze. Eşantionarea şi testarea se efectuează dacă simptomele de Arabis mosaic virus, Raspberry ringspot virus, Strawberry crinkle virus, Strawberry latent ringspot virus, Strawberry mild yellow edge virus, Strawberry vein banding virus şi de Tomato black ring virus sunt neclare la o inspecţie vizuală. Eşantionarea şi testarea se efectuează în caz de îndoieli în ceea ce priveşte prezenţa ORNC-urilor enumerate în anexele I şi II, altele decât Arabis mosaic virus, Phytophthora fragariae C.J. Hickman, Raspberry ringspot virus, Strawberry crinkle virus, Strawberry latent ringspot virus, Strawberry mild yellow edge virus, Strawberry vein banding virus şi Tomato black ring virus.

    Cerinţe privind arealul de producţie, locul de producţie sau zona
    (i) – Phytophthora fragariae C.J. Hickman
    - materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoria bază este produs în zone cunoscute ca fiind indemne de Phytophthora fragariae C.J. Hickman; sau
    – nu se observă simptome de Phytophthora fragariae C.J. Hickman pe foliajul materialului de înmulţire şi plantare fructifer din categoria bază din arealul de producţie în cursul ultimei perioade complete de vegetaţie, iar toate materialele de înmulţire şi plantare fructifere şi toate plantele infectate de pe o rază de cel puţin 5 m au fost marcate, excluse de la utilizare şi comercializare şi distruse după ce materialul de înmulţire şi plantare fructifer neinfectat a fost îndepărtat;

    – Xanthomonas fragariae Kennedy & King
    - materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoria bază este produs în zone cunoscute ca fiind indemne de Xanthomonas fragariae Kennedy & King; sau
    – nu se observă simptome de Xanthomonas fragariae Kennedy & King pe materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoria bază din arealul de producţie în cursul ultimei perioade complete de vegetaţie, iar toate plantele simptomatice din imediata vecinătate au fost scoase şi distruse imediat.


    (ii) – Phytophthora fragariae C.J. Hickman
    - este prevăzută o perioadă de repaus în timpul căreia materialul de înmulţire şi plantare fructifer în cauză nu se cultivă, care trebuie să fie de cel puţin zece ani între depistările de Phytophthora fragariae C.J. Hickman şi următoarea plantare; sau
    – istoricul culturii şi al bolilor transmise prin sol al arealului de producţie se înregistrează;

    – Xanthomonas fragariae Kennedy & King
    - este prevăzută o perioadă de repaus în timpul căreia materialul de înmulţire şi plantare fructifer în cauză nu se cultivă, care trebuie să fie de cel puţin un an între depistările de Xanthomonas fragariae Kennedy & King şi următoarea plantare;


    (iii) Cerinţe pentru ORNC-uri, altele decât Xanthomonas fragariae Kennedy & King şi Phytophthora fragariae C.J. Hickman, şi altele decât virusurile:
    - Procentajul de material de înmulţire şi plantare fructifer din categoria bază din arealul de producţie în cursul ultimei perioade complete de vegetaţie, care prezintă simptome de fiecare din următoarele ORNC-uri, nu depăşeşte:
    - 0,05% în cazul Aphelenchoides besseyi;
    – 0,1% în cazul Strawberry multiplier disease phytoplasma;
    – 0,2% în cazul:
        Candidatus Phytoplasma asteris Lee et al.;
        Candidatus Phytoplasma pruni;
        Candidatus Phytoplasma solani Quaglino et al.;
        Verticillium albo-atrum Reinke & Berthold;
        Verticillium dahliae Kleb;

    – 0,5% în cazul:
        Chaetosiphon fragaefolii Cockerell;
        Ditylenchus dipsaci (Kuehn) Filipjev;
        Meloidogyne hapla Chitwood;
        Podosphaera aphanis (Wallroth) Braun & Takamatsu;

    – 1% în cazul Pratylenchus vulnus Allen & Jensen; şi materialul de înmulţire şi plantare fructifer respectiv, precum şi toate plantele-gazdă din vecinătate au fost scoase şi distruse; şi
        În cazul unui rezultat pozitiv la testul pentru materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoria bază care prezintă simptome de Arabis mosaic virus, Raspberry ringspot virus, Strawberry crinkle virus, Strawberry latent ringspot virus, Strawberry mild yellow edge virus, Strawberry vein banding virus şi de Tomato black ring virus, materialul de înmulţire şi plantare fructifer în cauză este scos şi distrus imediat.


    (iv) Cerinţe pentru toate virusurile:
     s-au observat simptome cauzate de toate virusurile enumerate în anexele I şi II pe cel mult 1% din materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoria bază din arealul de producţie în cursul ultimei perioade complete de vegetaţie, iar materialul de înmulţire şi plantare fructifer respectiv şi toate plantele simptomatice din imediata vecinătate au fost scoase şi distruse imediat.


    (d) Categoria certificată
    Eşantionare şi testare
        Un eşantion reprezentativ de rădăcini este eşantionat şi testat în cazul unor simptome de Phytophthora fragariae C.J. Hickman pe frunziş. Eşantionarea şi testarea se efectuează dacă simptomele de Arabis mosaic virus, Raspberry ringspot virus, Strawberry crinkle virus, Strawberry latent ringspot virus, Strawberry mild yellow edge virus, Strawberry vein banding virus şi de Tomato black ring virus sunt neclare la o inspecţie vizuală. Eşantionarea şi testarea se efectuează în caz de îndoieli în ceea ce priveşte prezenţa ORNC-urilor, altele decât Arabis mosaic virus, Phytophthora fragariae C.J. Hickman, Raspberry ringspot virus, Strawberry crinkle virus, Strawberry latent ringspot virus, Strawberry mild yellow edge virus, Strawberry vein banding virus şi Tomato black ring virus.

    Cerinţe privind arealul de producţie, locul de producţie sau zona
    (i) – Phytophthora fragariae C.J. Hickman
    – materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoria certificată este produs în zone cunoscute ca fiind indemne de Phytophthora fragariae C.J. Hickman; sau
    – nu se observă simptome de Phytophthora fragariae C.J. Hickman pe foliajul materialului de înmulţire şi plantare fructifer din categoria certificată din arealul de producţie în cursul ultimei perioade complete de vegetaţie, iar toate materialele de înmulţire şi plantare fructifere şi toate plantele infectate de pe o rază de cel puţin 5 m au fost marcate, excluse de la utilizare şi comercializare şi distruse după ce plantele neinfectate au fost îndepărtate;
    – Xanthomonas fragariae Kennedy & King
    - materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoria certificată este produs în zone cunoscute ca fiind indemne de Xanthomonas fragariae Kennedy & King; sau
    – s-au observat simptome de Xanthomonas fragariae Kennedy & King pe cel mult 2% din materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoria certificată din arealul de producţie în cursul ultimei perioade complete de vegetaţie, iar materialul de înmulţire şi plantare fructifer respectiv, precum şi toate plantele simptomatice din imediata vecinătate au fost scoase şi distruse imediat.


    (ii) – Phytophthora fragariae C.J. Hickman
    - este prevăzută o perioadă de repaus în timpul căreia materialul de înmulţire şi plantare fructifer în cauză nu se cultivă, care trebuie să fie de cel puţin zece ani între depistările de Phytophthora fragariae C.J. Hickman şi următoarea plantare; sau
    – istoricul culturii şi al bolilor transmise prin solul arealului de producţie se înregistrează;

    – Xanthomonas fragariae Kennedy & King
    - este prevăzută o perioadă de repaus în timpul căreia materialul de înmulţire şi plantare fructifer în cauză nu se cultivă, care trebuie să fie de cel puţin un an între depistările de Xanthomonas fragariae Kennedy & King şi următoarea plantare;


    (iii) Cerinţe pentru ORNC-uri, altele decât Xanthomonas fragariae Kennedy & King şi Phytophthora fragariae C.J. Hickman, şi altele decât virusurile:
    - procentul de material de înmulţire şi plantare fructifer din categoria certificată din arealul de producţie în cursul ultimei perioade complete de vegetaţie, care prezintă simptome de fiecare din următoarele ORNC-uri, nu depăşeşte:
    - 0,1% în cazul Phytonemus pallidus Banks;
    – 0,5% în cazul:
        Aphelenchoides besseyi Christie;
        Strawberry multiplier disease phytoplasma;

    – 1% în cazul:
        Aphelenchoides fragariae (Ritzema Bos) Christie;
        Candidatus Phlomobacter fragariae Zreik, Bove & Garnier;
        Candidatus Phytoplasma asteris Lee et al.;
        Candidatus Phytoplasma australiense Davis et al.;
        Candidatus Phytoplasma fragariae Valiunas, Staniulis & Davis;
        Candidatus Phytoplasma pruni;
        Candidatus Phytoplasma solani Quaglino et al.;
        Chaetosiphon fragaefolii Cockerell;
        Clover phyllody phytoplasma;
        Ditylenchus dipsaci (Kuehn) Filipjev;
        Meloidogyne hapla Chitwood Chitwood;
        Podosphaera aphanis (Wallroth) Braun & Takamatsu;
        Pratylenchus vulnus Allen & Jensen;
        Rhizoctonia fragariae Hussain & W.E.McKeen;

    – 2% în cazul:
        Verticillium albo-atrum Reinke & Berthold;
        Verticillium dahliae Kleb; şi materialul de înmulţire şi plantare fructifer respectiv, precum şi toate plantele-gazdă din vecinătate au fost scoase şi distruse; şi
    – În cazul unui rezultat pozitiv la testul pentru materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoria bază care prezintă simptome de Arabis mosaic virus, Raspberry ringspot virus, Strawberry crinkle virus, Strawberry latent ringspot virus, Strawberry mild yellow edge virus, Strawberry vein banding virus şi de Tomato black ring virus, materialul de înmulţire şi plantare fructifer în cauză este scos şi distrus imediat.



    (iv) Cerinţe pentru toate virusurile
     S-au observat simptome cauzate de toate virusurile enumerate în anexele I şi II pe cel mult 2% din materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoria certificată din arealul de producţie în cursul ultimei perioade complete de vegetaţie, iar materialul de înmulţire şi plantare fructifer respectiv şi toate plantele simptomatice din imediata vecinătate au fost scoase şi distruse imediat.


    (e) Categoria CAC
    Eşantionare şi testare
        Un eşantion reprezentativ de rădăcini este eşantionat şi testat în cazul unor simptome de Phytophthora fragariae C.J. Hickman pe frunze. Eşantionarea şi testarea se efectuează dacă simptomele de Arabis mosaic virus, Raspberry ringspot virus, Strawberry crinkle virus, Strawberry latent ringspot virus, Strawberry mild yellow edge virus, Strawberry vein banding virus şi de Tomato black ring virus sunt neclare la o inspecţie vizuală. Eşantionarea şi testarea se efectuează în caz de îndoieli în ceea ce priveşte prezenţa ORNC-urilor enumerate în anexele I şi II, altele decât Arabis mosaic virus, Phytophthora fragariae C.J. Hickman, Raspberry ringspot virus, Strawberry crinkle virus, Strawberry latent ringspot virus, Strawberry mild yellow edge virus, Strawberry vein banding virus şi Tomato black ring virus.

    Cerinţe privind arealul de producţie, locul de producţie sau zona
    (i) – Phytophthora fragariae C.J. Hickman
    - materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoria CAC este produs în zone cunoscute ca fiind indemne de Phytophthora fragariae C.J. Hickman; sau
    – nu se observă simptome de Phytophthora fragariae C.J. Hickman pe foliajul materialului de înmulţire şi plantare fructifer din categoria CAC din arealul de producţie în cursul ultimei perioade complete de vegetaţie, iar toate materialele de înmulţire şi plantare fructifere şi toate plantele infectate de pe o rază de cel puţin 5 m au fost marcate, excluse de la utilizare şi comercializare şi distruse după ce materialul de înmulţire şi plantare fructifer neinfectat a fost îndepărtat;
    – Xanthomonas fragariae Kennedy & King
    – materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoria CAC este produs în zone cunoscute ca fiind indemne de Xanthomonas fragariae Kennedy & King; sau
    – nu se observă simptome de Xanthomonas fragariae Kennedy & King pe materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoria CAC din arealul de producţie în cursul ultimei perioade complete de vegetaţie, iar toate plantele simptomatice din imediata vecinătate au fost scoase; sau
    – s-au observat simptome de Xanthomonas fragariae Kennedy & King pe cel mult 5% din materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoria CAC din arealul de producţie în cursul ultimei perioade complete de vegetaţie, iar materialul de înmulţire şi plantare fructifer respectiv, precum şi toate plantele simptomatice din imediata vecinătate au fost scoase şi distruse imediat.


    (ii) Cerinţe pentru virusuri:
        În cazul unui rezultat pozitiv la testul pentru materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoria CAC care prezintă simptome de Arabis mosaic virus, Raspberry ringspot virus, Strawberry crinkle virus, Strawberry latent ringspot virus, Strawberry mild yellow edge virus, Strawberry vein banding virus şi de Tomato black ring virus, materialul de înmulţire şi plantare fructifer în cauză este scos şi distrus imediat.



    7. Juglans regia L.
    (a) Toate categoriile
    Inspecţie vizuală
        Inspecţiile vizuale se efectuează o dată pe an.

    (b) Categoria prebază
    Eşantionare şi testare
     Fiecare plantă mamă prebază înflorită este eşantionată şi testată la un an de la acceptarea acesteia ca plantă mamă prebază şi, ulterior, la intervale de un an, în ceea ce priveşte prezenţa ORNC-urilor enumerate în anexa II, precum şi în caz de îndoieli în ceea ce priveşte prezenţa ORNC-urilor enumerate în anexa I.

    (c) Categoria bază
    Eşantionare şi testare
     O parte reprezentativă a plantelor mamă bază este eşantionată şi testată în fiecare an, pe baza unei evaluări a riscului de infectare a plantelor respective, în ceea ce priveşte prezenţa ORNC-urilor enumerate în anexele I şi II.

    (d) Categoria certificată
    Eşantionare şi testare
     O parte reprezentativă a plantelor mamă certificate este eşantionată şi testată la fiecare trei ani, pe baza unei evaluări a riscului de infectare a plantelor respective, în ceea ce priveşte prezenţa ORNC-urilor enumerate în anexele I şi II.
     Materialul de plantare fructifer certificat este eşantionat şi testat în caz de îndoieli în ceea ce priveşte prezenţa ORNC-urilor enumerate în anexele I şi II.

    (e) Categoria CAC
    Eşantionare şi testare
     Eşantionarea şi testarea se efectuează în caz de îndoieli în ceea ce priveşte prezenţa ORNC-urilor enumerate în anexele I şi II.


    8. Malus Mill.
    (a) Toate categoriile
    Inspecţie vizuală
        Inspecţiile vizuale se efectuează o dată pe an.

    (b) Categoria prebază
    Eşantionare şi testare
     Fiecare plantă mamă prebază este eşantionată şi testată după cincisprezece ani de la acceptarea acesteia ca plantă mamă prebază şi, ulterior, la intervale de cincisprezece ani, în ceea ce priveşte prezenţa ORNC-urilor enumerate în anexa II, altele decât bolile asemănătoare virozelor şi viroidozelor, precum şi în caz de îndoieli în ceea ce priveşte prezenţa ORNC-urilor enumerate în anexa I.

    Cerinţe privind arealul de producţie, locul de producţie sau zona
    În cazul în care o derogare permite producerea de material prebază într-un câmp fără protecţie contra insectelor, în temeiul Deciziei de punere în aplicare (UE) 2017/925 a Comisiei^1, se aplică următoarele cerinţe în ceea ce priveşte Candidatus Phytoplasma mali Seemuller & Schneider şi Erwinia amylovora (Burrill) Winslow et al.:
    (i) Candidatus Phytoplasma mali Seemuller & Schneider
    - materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoria prebază este produs în zone cunoscute ca fiind indemne de Candidatus Phytoplasma mali Seemuller & Schneider; sau
    – nu se observă simptome de Candidatus Phytoplasma mali Seemuller & Schneider pe materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoria prebază din arealul de producţie în cursul ultimei perioade complete de vegetaţie, iar toate plantele simptomatice din imediata vecinătate au fost scoase şi distruse imediat;

    (ii) Erwinia amylovora (Burrill) Winslow et al.
    - materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoria prebază este produs în zone cunoscute ca fiind indemne de Erwinia amylovora (Burrill) Winslow et al.; sau
    – materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoria prebază din arealul de producţie a fost inspectat în cursul ultimei perioade complete de vegetaţie, iar toate materialele de înmulţire şi plantare fructifere care au prezentat simptome de Erwinia amylovora (Burrill) Winslow et al. şi toate plantele-gazdă din vecinătate au fost scoase şi distruse imediat.



    (c) Categoria bază
    Eşantionare şi testare
        În cazul plantelor mamă bază care au fost întreţinute în spaţii cu protecţie contra insectelor, o parte reprezentativă a plantelor mamă bază este eşantionată şi testată la fiecare cincisprezece ani în ceea ce priveşte prezenţa Candidatus Phytoplasma mali Seemuller & Schneider.
     În cazul plantelor mamă bază care au fost întreţinute în spaţii cu protecţie contra insectelor, o parte reprezentativă a plantelor mamă bază este eşantionată şi testată la fiecare trei ani în ceea ce priveşte prezenţa Candidatus Phytoplasma mali Seemuller & Schneider; o parte reprezentativă a plantelor mamă bază este eşantionată şi testată la fiecare cincisprezece ani, pe baza unei evaluări a riscului de infectare a plantelor respective, în ceea ce priveşte prezenţa ORNC-urilor enumerate în anexa II, altele decât Candidatus Phytoplasma mali Seemuller & Schneider şi altele decât bolile asemănătoare virozelor şi viroidozelor, precum şi în caz de îndoieli în ceea ce priveşte prezenţa ORNC-urilor enumerate în anexa I.

    (d) Categoria certificată
    Eşantionare şi testare
        În cazul plantelor mamă certificate care au fost întreţinute în spaţii cu protecţie contra insectelor, o parte reprezentativă a plantelor mamă certificate este eşantionată şi testată la fiecare cincisprezece ani în ceea ce priveşte prezenţa Candidatus Phytoplasma mali Seemuller & Schneider.
     În cazul plantelor mamă certificate care nu au fost întreţinute în spaţii cu protecţie contra insectelor, o parte reprezentativă a plantelor mamă certificate este eşantionată şi testată la fiecare cinci ani în ceea ce priveşte prezenţa Candidatus Phytoplasma mali Seemuller & Schneider; o parte reprezentativă a plantelor mamă certificate este eşantionată şi testată la fiecare cincisprezece ani, pe baza unei evaluări a riscului de infectare a plantelor respective, în ceea ce priveşte prezenţa ORNC-urilor enumerate în anexa II, altele decât Candidatus Phytoplasma mali Seemuller & Schneider şi altele decât bolile asemănătoare virozelor şi viroidozelor, precum şi în caz de îndoieli în ceea ce priveşte prezenţa ORNC-urilor enumerate în anexa I.
     Materialul de plantare fructifer certificat este eşantionat şi testat în caz de îndoieli în ceea ce priveşte prezenţa ORNC-urilor enumerate în anexele I şi II.

    (e) Categoriile bază şi certificată
    Cerinţe privind situl de producţie, locul de producţie sau zona
    (i) Candidatus Phytoplasma mali Seemuller & Schneider
    - materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoriile bază şi certificată este produs în zone cunoscute ca fiind indemne de Candidatus Phytoplasma mali Seemuller & Schneider; sau
    – nu se observă simptome de Candidatus Phytoplasma mali Seemuller & Schneider pe materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoriile bază şi certificată din situl de producţie în cursul ultimei perioade complete de vegetaţie, iar toate plantele simptomatice din imediata vecinătate au fost scoase şi distruse imediat; sau
    – s-au observat simptome de Candidatus Phytoplasma mali Seemuller & Schneider pe cel mult 2% din materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoria certificată din situl de producţie în cursul ultimei perioade complete de vegetaţie, iar materialul de înmulţire şi plantare fructifer respectiv, precum şi toate plantele simptomatice din imediata vecinătate au fost scoase şi distruse imediat şi un eşantion reprezentativ din restul de material de înmulţire şi plantare fructifer asimptomatic din loturile în care a fost depistat material de înmulţire şi plantare fructifer simptomatic a fost testat şi declarat indemn de Candidatus Phytoplasma mali Seemuller & Schneider;

    (ii) Erwinia amylovora (Burrill) Winslow et al.
    - materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoriile bază şi certificată este produs în zone cunoscute ca fiind indemne de Erwinia amylovora (Burrill) Winslow et al.; sau
    – materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoriile bază şi certificată din arealul de producţie a fost inspectat în cursul ultimei perioade complete de vegetaţie, iar toate materialele de înmulţire şi plantare fructifere care au prezentat simptome de Erwinia amylovora (Burrill) Winslow et al. şi toate plantele-gazdă din vecinătate au fost scoase şi distruse imediat.


    (f) Categoria CAC
    Eşantionare şi testare
     Eşantionarea şi testarea se efectuează în caz de îndoieli în ceea ce priveşte prezenţa ORNC-urilor enumerate în anexele I şi II.

    Cerinţe privind arealul de producţie, locul de producţie sau zona
    (i) Candidatus Phytoplasma mali Seemuller & Schneider
    - materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoria CAC este produs în zone cunoscute ca fiind indemne de Candidatus Phytoplasma mali Seemuller & Schneider sau
    – nu se observă simptome de Candidatus Phytoplasma mali Seemuller & Schneider pe materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoria CAC din arealul de producţie în cursul ultimei perioade complete de vegetaţie, iar toate plantele simptomatice din imediata vecinătate au fost scoase şi distruse imediat; sau
    – s-au observat simptome de Candidatus Phytoplasma mali Seemuller & Schneider pe cel mult 2% din materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoria CAC din situl de producţie în cursul ultimei perioade complete de vegetaţie, iar toate plantele simptomatice din imediata vecinătate au fost scoase şi distruse imediat şi un eşantion reprezentativ din restul de material de înmulţire şi plantare fructifer asimptomatic din loturile în care a fost depistat material de înmulţire şi plantare fructifer simptomatic a fost testat şi declarat indemn de Candidatus Phytoplasma mali Seemuller & Schneider;

    (ii) Erwinia amylovora (Burrill) Winslow et al.
    - materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoria CAC este produs în zone cunoscute ca fiind indemne de Erwinia amylovora (Burrill) Winslow et al.; sau
    – materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoria CAC din arealul de producţie a fost inspectat în cursul ultimei perioade complete de vegetaţie, iar toate materialele de înmulţire şi plantare fructifere care au prezentat simptome de Erwinia amylovora (Burrill) Winslow et al. şi toate plantele-gazdă din vecinătate au fost scoase şi distruse imediat.



    9. Olea europaea L.
    (a) Toate categoriile:
    Inspecţie vizuală
        Inspecţiile vizuale se efectuează o dată pe an.

    (b) Categoria prebază
    Eşantionare şi testare
     Fiecare plantă mamă prebază înflorită este eşantionată şi testată la zece ani de la acceptarea acesteia ca plantă mamă prebază şi, ulterior, la intervale de zece ani, în ceea ce priveşte prezenţa ORNC-urilor enumerate în anexa II, precum şi în caz de îndoieli în ceea ce priveşte prezenţa ORNC-urilor enumerate în anexa I.

    (c) Categoria bază
    Eşantionare şi testare
     O parte reprezentativă a plantelor mamă bază este eşantionată astfel încât toate plantele să fie testate într-un interval de treizeci de ani, pe baza unei evaluări a riscului de infectare a plantelor respective, în ceea ce priveşte prezenţa ORNC-urilor enumerate în anexele I şi II.

    (d) Categoria certificată
    Eşantionare şi testare
     În cazul plantelor mamă utilizate pentru producerea de seminţe (denumite în continuare "plante mamă semincere"), o parte reprezentativă a plantelor mamă semincere respective este eşantionată astfel încât toate plantele să fie testate într-un interval de patruzeci de ani, pe baza unei evaluări a riscului de infectare a plantelor respective, în ceea ce priveşte prezenţa ONRC-urilor enumerate în anexele I şi II. În cazul plantelor mamă, altele decât plantele mamă semincere, o parte reprezentativă a plantelor respective este eşantionată astfel încât toate plantele să fie testate într-un interval de treizeci de ani, pe baza unei evaluări a riscului de infectare a plantelor respective, în ceea ce priveşte prezenţa ORNC-urilor enumerate în anexele I şi II.

    (e) Categoria CAC
    Eşantionare şi testare
     Eşantionarea şi testarea se efectuează în caz de îndoieli în ceea ce priveşte prezenţa ORNC-urilor enumerate în anexele I şi II.


    10. Pistacia vera L.
    Toate categoriile
    Inspecţie vizuală
        Inspecţiile vizuale se efectuează o dată pe an.

    Eşantionare şi testare
     Eşantionarea şi testarea se efectuează în caz de îndoieli în ceea ce priveşte prezenţa ORNC-urilor enumerate în anexa I.

    11. Prunus armeniaca L., Prunus avium L., Prunus cerasifera Ehrh., Prunus cerasus L., Prunus domestica L., Prunus dulcis (Miller) Webb, Prunus persica (L.) Batsch şi Prunus salicina Lindley
    (a) Categoria prebază
    Inspecţie vizuală
     Se efectuează inspecţii vizuale de două ori pe an în ceea ce priveşte Candidatus Phytoplasma prunorum Seemuller & Schneider, Plum pox virus, Xanthomonas arboricola pv. pruni (Smith) Vauterin et al. şi Pseudomonas syringae pv. persicae (Prunier, Luisetti & Gardan) Young, Dye & Wilkie (Prunus persica (L.) Batsch şi Prunus salicina Lindley). Se efectuează inspecţii vizuale o dată pe an pentru toate ORNC-urile enumerate în anexele I şi II, altele decât Candidatus Phytoplasma prunorum Seemuller & Schneider, Plum pox virus, Xanthomonas arboricola pv. pruni (Smith) Vauterin et al. şi Pseudomonas syringae pv. persicae (Prunier, Luisetti &. Gardan) Young, Dye & Wilkie .

    Eşantionare şi testare
        Materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoria prebază de Prunus armeniaca L., Prunus avium L., Prunus cerasus L., Prunus domestica L., şi Prunus dulcis (Miller) Webb provine din plante mamă, care au fost testate în cursul perioadei anterioare de vegetaţie şi care au fost declarate indemne de Plum pox virus.
        Portaltoii prebază de Prunus cerasifera Ehrh. şi Prunus domestica L. provin din plante mamă, care au fost testate în cursul perioadei anterioare de vegetaţie şi care au fost declarate indemne de Plum pox virus. Portaltoii prebază de Prunus cerasifera Ehrh. şi de Prunus domestica L. provin de la plantele mamă, care au fost testate în cadrul celor cinci perioade anterioare de vegetaţie şi care au fost declarate indemne de Candidatus Phytoplasma prunorum Seemuller & Schneider.
        Fiecare plantă mamă prebază înflorită este eşantionată şi testată la un an de la acceptarea ei ca plantă mamă prebază şi, ulterior, la intervale de un an, în ceea ce priveşte prezenţa Prune dwarf virus şi a Prunus necrotic ringspot virus. În cazul Prunus persica, fiecare plantă mamă prebază înflorită este eşantionată la un an după acceptarea acesteia ca plantă mamă prebază şi testată în ceea ce priveşte prezenţa Peach latent mosaic viroid. Fiecare pom plantat în mod intenţionat pentru polenizare şi, după caz, principalii pomi polenizatori din mediu sunt eşantionaţi şi testaţi în ceea ce priveşte prezenţa Prune dwarf virus şi a Prunus necrotic ringspot virus.
     Fiecare plantă mamă prebază este eşantionată la cinci ani de la acceptarea acesteia ca plantă mamă prebază şi, ulterior, la intervale de cinci ani, şi testată în ceea ce priveşte prezenţa Candidatus Phytoplasma prunorum Seemuller & Schneider şi a Plum pox virus. Fiecare plantă mamă prebază este eşantionată şi testată la zece ani de la acceptarea acesteia ca plantă mamă prebază şi, ulterior, la intervale de zece ani, în ceea ce priveşte prezenţa ORNC-urilor, astfel cum sunt enumerate în anexa II, altele decât Prune dwarf virus, Plum pox virus şi Prunus necrotic ringspot virus, care afectează specia, precum şi testată în caz de îndoieli în ceea ce priveşte prezenţa ORNC-urilor enumerate în anexa I. O parte reprezentativă a plantelor mamă prebază este eşantionată şi testată în caz de îndoieli în ceea ce priveşte prezenţa Xanthomonas arboricola pv. pruni (Smith) Vauterin et al.

    Cerinţe privind arealul de producţie, locul de producţie sau zona
    În cazul în care, printr-o derogare, se permite producerea de material prebază într-un câmp fără protecţie contra insectelor, în temeiul Deciziei de punere în aplicare (UE) 2017/925 a Comisiei^1, se aplică următoarele cerinţe în ceea ce priveşte Candidatus Phytoplasma prunorum Seemuller & Schneider, Plum pox virus, Xanthomonas arboricola pv. pruni (Smith) Vauterin et al. şi Pseudomonas syringae pv. persicae (Prunier, Luisetti &. Gardan) Young, Dye & Wilkie:
    (i) Candidatus Phytoplasma prunorum Seemuller & Schneider
    - materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoria prebază este produs în zone cunoscute ca fiind indemne de Candidatus Phytoplasma prunorum Seemuller & Schneider; sau
    – nu se observă simptome de Candidatus Phytoplasma mali Seemuller & Schneider pe materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoria prebază din arealul de producţie în cursul ultimei perioade complete de vegetaţie, iar toate plantele simptomatice din imediata vecinătate au fost scoase şi distruse imediat; sau
    – materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoria prebază din arealul de producţie este izolat de alte plante-gazdă. Distanţa de izolare a arealului de producţie depinde de circumstanţele regionale, de tipul de material de înmulţire, de prezenţa Candidatus Phytoplasma prunorum Seemuller & Schneider în zona în cauză, precum şi de riscurile relevante, astfel cum sunt stabilite de autorităţile competente pe baza inspecţiei;

    (ii) Plum pox virus
    - materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoria prebază este produs în zone cunoscute ca fiind indemne de Plum pox virus; sau
    – nu se observă simptome de Plum pox virus pe materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoria prebază din arealul de producţie în cursul ultimei perioade complete de vegetaţie, iar toate plantele simptomatice din imediata vecinătate au fost scoase şi distruse imediat; sau
    – materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoria prebază din arealul de producţie este izolat de alte plante-gazdă. Distanţa de izolare a arealului de producţie depinde de circumstanţele regionale, de tipul de material de înmulţire, de prezenţa Plum pox virus în zona în cauză, precum şi de riscurile relevante, astfel cum sunt stabilite de autorităţile competente pe baza inspecţiei;

    (iii) Pseudomonas syringae pv. persicae (Prunier, Luisetti &. Gardan) Young, Dye & Wilkie
    - materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoria prebază este produs în zone cunoscute ca fiind indemne de Pseudomonas syringae pv. persicae (Prunier, Luisetti &. Gardan) Young, Dye & Wilkie; sau
    – nu se observă simptome de Pseudomonas syringae pv. persicae (Prunier, Luisetti &. Gardan) Young, Dye & Wilkie pe materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoria prebază din arealul de producţie în cursul ultimei perioade complete de vegetaţie, iar toate plantele simptomatice din imediata vecinătate au fost scoase şi distruse imediat;

    (iv) Xanthomonas arboricola pv. pruni (Smith) Vauterin et al.
    - materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoria prebază este produs în zone cunoscute ca fiind indemne de Xanthomonas arboricola pv. pruni (Smith) Vauterin et al.; sau
    – nu se observă simptome de Xanthomonas arboricola pv. pruni (Smith) Vauterin et al. pe materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoria prebază din arealul de producţie în cursul ultimei perioade complete de vegetaţie, iar toate plantele simptomatice din imediata vecinătate au fost scoase şi distruse imediat.



    (b) Categoriile bază, certificată şi CAC
    Inspecţie vizuală
        Inspecţiile vizuale se efectuează o dată pe an.

    (c) Categoria bază
    Eşantionare şi testare
    (i) Plantele mamă care au fost întreţinute în spaţii cu protecţie contra insectelor
        O parte reprezentativă a plantelor mamă bază este eşantionată la fiecare trei ani şi testată în ceea ce priveşte prezenţa Prune dwarf virus, Prunus necrotic ringspot virus şi Plum pox virus. O parte reprezentativă a plantelor mamă bază este eşantionată la fiecare zece ani şi testată în ceea ce priveşte prezenţa Candidatus Phytoplasma prunorum Seemuller & Schneider.

    (ii) Plante mamă care nu au fost întreţinute în spaţii cu protecţie contra insectelor
        O parte reprezentativă a plantelor mamă bază, altele decât cele destinate producţiei de portaltoi, este eşantionată în fiecare an şi testată în ceea ce priveşte prezenţa Plum pox virus, astfel încât toate plantele să fie testate într-un interval de zece ani.
        O parte reprezentativă a plantelor mamă bază destinate producţiei de portaltoi este eşantionată în fiecare an şi testată în ceea ce priveşte prezenţa Plum pox virus şi declarată indemnă de ORNC-ul respectiv. O parte reprezentativă a plantelor mamă bază de Prunus domestica L., destinată producţiei de portaltoi, trebuie eşantionată şi testată în cursul celor cinci perioade anterioare de vegetaţie, în ceea ce priveşte prezenţa Candidatus Phytoplasma prunorum Seemuller & Schneider şi trebuie să fie declarată indemnă de ORNC-ul respectiv.
     O parte reprezentativă a plantelor mamă bază este eşantionată şi testată în caz de îndoieli în ceea ce priveşte prezenţa Xanthomonas arboricola pv. pruni (Smith) Vauterin et al. O parte reprezentativă a plantelor mamă bază este eşantionată şi testată la fiecare zece ani, pe baza unei evaluări a riscului de infectare a plantelor respective, în ceea ce priveşte prezenţa ORNC-urilor enumerate în anexa II, altele decât Candidatus Phytoplasma prunorum Seemuller & Schneider, Prune dwarf virus, Prunus necrotic ringspot virus şi Plum pox virus, precum şi în caz de îndoieli în ceea ce priveşte prezenţa ORNC-urilor enumerate în anexa I.
    – Plante mamă înflorite
        O parte reprezentativă a plantelor mamă bază înflorite este eşantionată în fiecare an şi testată în ceea ce priveşte prezenţa Candidatus Phytoplasma prunorum Seemuller & Schneider, Prune dwarf virus şi a Prunus necrotic ringspot virus, pe baza unei evaluări a riscului de infectare a plantelor respective.
        În cazul Prunus persica (L.) Batsch, o parte reprezentativă a plantelor mamă bază înflorite este eşantionată o dată pe an şi testată în ceea ce priveşte prezenţa Peach latent mosaic viroid, pe baza unei evaluări a riscului de infectare a plantelor respective. O parte reprezentativă a pomilor plantaţi în mod intenţionat pentru polenizare şi, după caz, a principalilor pomi polenizatori din mediu este eşantionată şi testată în ceea ce priveşte prezenţa Prune dwarf virus şi a Prunus necrotic ringspot virus, pe baza unei evaluări a riscului de infectare a plantelor respective.

    – Plante mamă neînflorite
        O parte reprezentativă a plantelor mamă bază neînflorite care nu au fost întreţinute în spaţii cu protecţie contra insectelor este eşantionată şi testată la fiecare trei ani în ceea ce priveşte prezenţa Prune dwarf virus, Prunus necrotic ringspot virus şi a Candidatus Phytoplasma prunorum Seemuller & Schneider, pe baza unei evaluări a riscului de infectare a plantelor respective.



    (d) Categoria certificată
    Eşantionare şi testare
    (i) Plante mamă care au fost întreţinute în spaţii cu protecţie contra insectelor
        O parte reprezentativă a plantelor mamă certificate este eşantionată la fiecare cinci ani şi testată în ceea ce priveşte prezenţa Prune dwarf virus, Prunus necrotic ringspot virus şi a Plum pox virus, astfel încât toate plantele să fie testate într-un interval de cincisprezece ani. O parte reprezentativă a plantelor mamă certificate este eşantionată la fiecare cincisprezece ani şi testată în ceea ce priveşte prezenţa Candidatus Phytoplasma prunorum Seemuller & Schneider.

    (ii) Plante mamă care nu au fost întreţinute în spaţii cu protecţie contra insectelor
        O parte reprezentativă a plantelor mamă certificate este eşantionată la fiecare trei ani şi testată în ceea ce priveşte prezenţa Plum pox virus, astfel încât toate plantele să fie testate într-un interval de cincisprezece ani.
        O parte reprezentativă a plantelor mamă certificate destinate producţiei de portaltoi este eşantionată în fiecare an şi testată în ceea ce priveşte prezenţa Plum pox virus şi declarată indemnă de ORNC-ul respectiv. O parte reprezentativă a plantelor mamă certificate de Prunus cerasifera Ehrh. şi de Prunus domestica L., destinată producţiei de portaltoi, a fost eşantionată şi testată în cursul celor cinci perioade anterioare de vegetaţie în ceea ce priveşte prezenţa Candidatus Phytoplasma prunorum Seemuller & Schneider şi a fost declarată indemnă de ORNC-ul respectiv.
     O parte reprezentativă a plantelor mamă certificate este eşantionată şi testată în caz de îndoieli în ceea ce priveşte prezenţa Xanthomonas arboricola pv. pruni (Smith) Vauterin et al. O parte reprezentativă a plantelor mamă certificate este eşantionată şi testată la fiecare cincisprezece ani, pe baza unei evaluări a riscului de infectare a plantelor respective, în ceea ce priveşte prezenţa ORNC-urilor enumerate în anexa II, altele decât Candidatus Phytoplasma prunorum Seemuller & Schneider, Prune dwarf virus, Prunus necrotic ringspot virus şi Plum pox virus, precum şi în caz de îndoieli în ceea ce priveşte prezenţa ORNC-urilor enumerate în anexa I.
    – Plante mamă înflorite
        O parte reprezentativă a plantelor mamă certificate înflorite este eşantionată în fiecare an şi testată în ceea ce priveşte prezenţa Candidatus Phytoplasma prunorum Seemuller & Schneider, Prune dwarf virus şi a Prunus necrotic ringspot virus, pe baza unei evaluări a riscului de infectare a plantelor respective. În cazul Prunus persica (L.) Batsch, o parte reprezentativă a plantelor mamă certificate înflorite este eşantionată o dată pe an şi testată în ceea ce priveşte prezenţa Peach latent mosaic viroid, pe baza unei evaluări a riscului de infectare a plantelor respective. O parte reprezentativă a pomilor plantaţi în mod intenţionat pentru polenizare şi, după caz, a principalilor pomi polenizatori din mediu este eşantionată şi testată în ceea ce priveşte prezenţa Prune dwarf virus şi Prunus necrotic ringspot virus, pe baza unei evaluări a riscului de infectare a plantelor respective.

    – Plante mamă neînflorite
        O parte reprezentativă a plantelor mamă certificate neînflorite, care nu au fost întreţinute în spaţii cu protecţie contra insectelor, este eşantionată la fiecare trei ani şi testată în ceea ce priveşte prezenţa Candidatus Phytoplasma prunorum Seemuller & Schneider, Prune dwarf virus şi Prunus necrotic ringspot virus, pe baza unei evaluări a riscului de infectare a plantelor respective.



    (e) Categoriile bază şi certificată
    Cerinţe privind arealul de producţie, locul de producţie sau zona
    (i) Candidatus Phytoplasma prunorum Seemuller & Schneider
    - materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoriile bază şi certificată este produs în zone cunoscute ca fiind indemne de Candidatus Phytoplasma prunorum Seemuller & Schneider; sau
    – nu se observă simptome de Candidatus Phytoplasma prunorum Seemuller & Schneider pe materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoriile bază şi certificată din arealul de producţie în cursul ultimei perioade complete de vegetaţie, iar toate plantele simptomatice din imediata vecinătate au fost scoase şi distruse imediat; sau
    – s-au observat simptome de Candidatus Phytoplasma prunorum Seemuller & Schneider pe cel mult 1% din materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoria certificată din arealul de producţie în cursul ultimei perioade complete de vegetaţie, iar materialul de înmulţire şi plantare fructifer respectiv, precum şi toate plantele simptomatice din imediata vecinătate au fost scoase şi distruse imediat şi un eşantion reprezentativ din restul de material de înmulţire şi plantare fructifer asimptomatic din loturile în care au fost depistate plante simptomatice a fost testat şi declarat indemn de Candidatus Phytoplasma prunorum Seemuller & Schneider;

    (ii) Plum pox virus
    - materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoriile bază şi certificată este produs în zone cunoscute ca fiind indemne de Plum pox virus; sau
    – nu se observă simptome de Plum pox virus pe materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoriile bază şi certificată din arealul de producţie în cursul ultimei perioade complete de vegetaţie, iar toate plantele simptomatice din imediata vecinătate au fost scoase şi distruse imediat; sau
    – s-au observat simptome de Plum pox virus pe cel mult 1% din materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoria certificată din arealul de producţie în cursul ultimei perioade complete de vegetaţie, iar materialul de înmulţire şi plantare fructifer respectiv, precum şi toate plantele simptomatice din imediata vecinătate au fost scoase şi distruse imediat şi un eşantion reprezentativ din restul de material de înmulţire şi plantare fructifer asimptomatic din loturile în care au fost depistate plante simptomatice a fost testat şi declarat indemn de Plum pox virus;

    (iii) Pseudomonas syringae pv. persicae (Prunier, Luisetti &. Gardan) Young, Dye & Wilkie
    - materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoriile bază şi certificată este produs în zone cunoscute ca fiind indemne de Pseudomonas syringae pv. persicae (Prunier, Luisetti &. Gardan) Young, Dye & Wilkie; sau
    – nu se observă simptome de Pseudomonas syringae pv. persicae (Prunier, Luisetti &. Gardan) Young, Dye & Wilkie pe materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoria bază şi certificată din arealul de producţie în cursul ultimei perioade complete de vegetaţie, iar toate plantele simptomatice din imediata vecinătate au fost scoase şi distruse imediat; sau
    – s-au observat simptome de Pseudomonas syringae pv. persicae (Prunier, Luisetti &. Gardan) Young, Dye & Wilkie pe cel mult 2% din materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoria certificată din arealul de producţie în cursul ultimei perioade complete de vegetaţie, iar materialul de înmulţire şi plantare fructifer respectiv, precum şi toate plantele simptomatice din imediata vecinătate au fost scoase şi distruse imediat;

    (iv) Xanthomonas arboricola pv. pruni (Smith) Vauterin et al.
    - materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoria bază şi certificată este produs în zone cunoscute ca fiind indemne de Xanthomonas arboricola pv. pruni (Smith) Vauterin et al.; sau
    – nu se observă simptome de Xanthomonas arboricola pv. pruni (Smith) Vauterin et al. pe materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoriile bază şi certificată din arealul de producţie în cursul ultimei perioade complete de vegetaţie, iar toate plantele simptomatice din imediata vecinătate au fost scoase şi distruse imediat; sau
    – s-au observat simptome de Xanthomonas arboricola pv. pruni (Smith) Vauterin et al. pe cel mult 2% din materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoria certificată din arealul de producţie în cursul ultimei perioade complete de vegetaţie, iar materialul de înmulţire şi plantare fructifer respectiv, precum şi toate plantele simptomatice din imediata vecinătate au fost scoase şi distruse imediat.


    (f) Categoria CAC
    Eşantionare şi testare
        Materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoria CAC provine dintr-o sursă identificată de material, din care o parte reprezentativă a fost eşantionată şi testată în cursul celor trei perioade anterioare de vegetaţie şi a fost declarată indemnă de Plum pox virus.
        Portaltoii CAC de Prunus cerasifera Ehrh. şi de Prunus domestica L. provin dintr-o sursă identificată de material, din care o parte reprezentativă a fost eşantionată şi testată în ultimii 5 ani şi a fost declarată indemnă de Candidatus Phytoplasma prunorum Seemuller & Schneider şi Plum pox virus.
        O parte reprezentativă a materialului de înmulţire şi plantare fructifer din categoria CAC este eşantionată şi testată în caz de îndoieli în ceea ce priveşte prezenţa Xanthomonas arboricola pv. pruni (Smith) Vauterin et al.
        O parte reprezentativă a materialului de plantare fructifer CAC care nu prezintă niciun simptom de Plum pox virus la inspecţia vizuală este eşantionată şi testată pe baza unei evaluări a riscului de infectare a plantelor respective în ceea ce priveşte prezenţa ORNC-ului respectiv, precum şi în cazul prezenţei unor plante simptomatice în imediata vecinătate.
        Ca urmare a detectării, în urma unei inspecţii vizuale, de material de înmulţire şi plantare fructifer din categoria CAC din arealul de producţie care prezintă simptome de Candidatus Phytoplasma prunorum Seemuller & Schneider, o parte reprezentativă a restului de material de înmulţire şi plantare fructifer asimptomatic din categoria CAC din loturile în care s-a găsit material de înmulţire şi plantare fructifer simptomatic este eşantionată şi testată în ceea ce priveşte prezenţa Candidatus Phytoplasma prunorum Seemuller & Schneider.
     Eşantionarea şi testarea se efectuează în caz de îndoieli în ceea ce priveşte prezenţa ORNC-urilor, altele decât Candidatus Phytoplasma prunorum Seemuller & Schneider şi Plum pox virus, enumerate în anexele I şi II.

    Cerinţe privind arealul de producţie, locul de producţie sau zona
    (i) Candidatus Phytoplasma prunorum Seemuller & Schneider
    - materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoria CAC este produs în zone cunoscute ca fiind indemne de Candidatus Phytoplasma prunorum Seemuller & Schneider; sau
    – nu se observă simptome de Candidatus Phytoplasma prunorum Seemuller & Schneider pe materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoria CAC din situl de producţie în cursul ultimei perioade complete de vegetaţie, iar toate plantele simptomatice din imediata vecinătate au fost scoase şi distruse imediat; sau
    – s-au observat simptome de Candidatus Phytoplasma prunorum Seemuller & Schneider pe cel mult 1% din materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoria CAC din arealul de producţie în cursul ultimei perioade complete de vegetaţie, iar materialul de înmulţire şi plantare fructifer respectiv, precum şi toate plantele simptomatice din imediata vecinătate au fost scoase şi distruse imediat şi un eşantion reprezentativ din restul de material de înmulţire şi plantare fructifer asimptomatic din loturile în care a fost depistat material de înmulţire şi plantare fructifer simptomatic a fost testat şi declarat indemn de Candidatus Phytoplasma prunorum Seemuller & Schneider; sau
    – s-au observat simptome de Pseudomonas syringae pv. persicae (Prunier, Luisetti &. Gardan) Young, Dye & Wilkie şi Xanthomonas arboricola pv. pruni (Smith) Vauterin et al. pe cel mult 2% din materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoria CAC din arealul de producţie în cursul ultimei perioade complete de vegetaţie, iar materialul de înmulţire şi plantare fructifer respectiv, precum şi toate plantele simptomatice din imediata vecinătate au fost scoase şi distruse imediat;

    (ii) Plum pox virus
    - materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoria CAC este produs în zone cunoscute ca fiind indemne de Plum pox virus; sau
    – nu se observă simptome de Plum pox virus pe materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoria CAC din arealul de producţie în cursul ultimei perioade complete de vegetaţie, iar toate plantele simptomatice din imediata vecinătate au fost scoase şi distruse imediat; sau
    – s-au observat simptome de Plum pox virus pe cel mult 1% din materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoria CAC din arealul de producţie în cursul ultimei perioade complete de vegetaţie, iar materialul de înmulţire şi plantare fructifer respectiv, precum şi toate plantele simptomatice din imediata vecinătate au fost scoase şi distruse imediat şi un eşantion reprezentativ din restul de material de înmulţire şi plantare fructifer asimptomatic din loturile în care a fost depistat material de înmulţire şi plantare fructifer simptomatic a fost testat şi declarat indemn de Plum pox virus;

    (iii) Pseudomonas syringae pv. persicae (Prunier, Luisetti &. Gardan) Young, Dye & Wilkie
    - materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoria CAC este produs în zone cunoscute ca fiind indemne de Pseudomonas syringae pv. persicae (Prunier, Luisetti &. Gardan) Young, Dye & Wilkie; sau
    – nu se observă simptome de Pseudomonas syringae pv. persicae (Prunier, Luisetti &. Gardan) Young, Dye & Wilkie pe materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoria CAC din situl de producţie în cursul ultimei perioade complete de vegetaţie, iar toate plantele simptomatice din imediata vecinătate au fost scoase şi distruse imediat; sau
    – s-au observat simptome de Pseudomonas syringae pv. persicae (Prunier, Luisetti &. Gardan) Young, Dye & Wilkie pe cel mult 2% din materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoria CAC din situl de producţie în cursul ultimei perioade complete de vegetaţie, iar materialul de înmulţire şi plantare fructifer respectiv, precum şi toate plantele simptomatice din imediata vecinătate au fost scoase şi distruse imediat;

    (iv) Xanthomonas arboricola pv. pruni (Smith) Vauterin et al.
    - materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoria CAC este produs în zone cunoscute ca fiind indemne de Xanthomonas arboricola pv. pruni (Smith) Vauterin et al.; sau
    – nu se observă simptome de Xanthomonas arboricola pv. pruni (Smith) Vauterin et al. pe materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoria CAC din arealul de
    – producţie în cursul ultimei perioade complete de vegetaţie, iar toate plantele simptomatice din imediata vecinătate au fost scoase şi distruse imediat; sau
    – s-au observat simptome de Xanthomonas arboricola pv. pruni (Smith) Vauterin et al. pe cel mult 2% din materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoria CAC din arealul de producţie în cursul ultimei perioade complete de vegetaţie, iar materialul de înmulţire şi plantare fructifer respectiv, precum şi toate plantele simptomatice din imediata vecinătate au fost scoase şi distruse imediat.



    12. Pyrus L.
    (a) Toate categoriile
    Inspecţie vizuală
        Inspecţiile vizuale se efectuează o dată pe an.

    (b) Categoria prebază
    Eşantionare şi testare
     Fiecare plantă mamă prebază este eşantionată şi testată după cincisprezece ani de la acceptarea acesteia ca plantă mamă prebază şi, ulterior, la intervale de cincisprezece ani, în ceea ce priveşte prezenţa ORNC-urilor enumerate în anexa II, altele decât bolile asemănătoare virozelor şi viroidozelor, precum şi în caz de îndoieli în ceea ce priveşte prezenţa ORNC-urilor enumerate în anexa I.

    Cerinţe privind arealul de producţie, locul de producţie sau zona
    În cazul în care o derogare permite producerea de material prebază într-un câmp fără protecţie contra insectelor, în temeiul Deciziei de punere în aplicare (UE) 2017/925 a Comisiei^1, se aplică următoarele cerinţe în ceea ce priveşte Candidatus Phytoplasma pyri Seemuller & Schneider şi Erwinia amylovora (Burrill) Winslow et al.:
    (i) Candidatus Phytoplasma pyri Seemuller & Schneider
    - materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoria prebază este produs în zone cunoscute ca fiind indemne de Candidatus Phytoplasma pyri Seemuller & Schneider; sau
    – nu se observă simptome de Candidatus Phytoplasma pyri Seemuller & Schneider în situl de producţie în cursul ultimei perioade complete de vegetaţie, iar toate plantele simptomatice din imediata vecinătate au fost scoase şi distruse imediat;

    (ii) Erwinia amylovora (Burrill) Winslow et al.
    - materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoria prebază este produs în zone cunoscute ca fiind indemne de Erwinia amylovora (Burrill) Winslow et al.; sau
    – materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoria prebază din arealul de producţie a fost inspectat în cursul ultimei perioade complete de vegetaţie, iar toate materialele de înmulţire şi plantare fructifere care au prezentat simptome de Erwinia amylovora (Burrill) Winslow et al. şi toate plantele-gazdă din vecinătate au fost scoase şi distruse imediat.



    (c) Categoria bază
    Eşantionare şi testare
        În cazul plantelor mamă bază care au fost întreţinute în spaţii cu protecţie contra insectelor, o parte reprezentativă a plantelor mamă bază este eşantionată şi testată la fiecare cincisprezece ani în ceea ce priveşte prezenţa Candidatus Phytoplasma pyri Seemuller & Schneider.
     În cazul plantelor mamă bază care au fost întreţinute în spaţii cu protecţie contra insectelor, o parte reprezentativă a plantelor mamă bază este eşantionată şi testată la fiecare trei ani în ceea ce priveşte prezenţa Candidatus Phytoplasma pyri Seemuller & Schneider; o parte reprezentativă a plantelor mamă bază este eşantionată şi testată la fiecare cincisprezece ani, pe baza unei evaluări a riscului de infectare a plantelor respective, în ceea ce priveşte prezenţa ORNC-urilor enumerate în anexa II, altele decât Candidatus Phytoplasma pyri Seemuller & Schneider şi altele decât bolile asemănătoare virozelor şi viroidozelor, precum şi în caz de îndoieli în ceea ce priveşte prezenţa ORNC-urilor enumerate în anexa I.

    (d) Categoria certificată
    Eşantionare şi testare
        În cazul plantelor mamă certificate care au fost întreţinute în spaţii cu protecţie contra insectelor, o parte reprezentativă a plantelor mamă certificate este eşantionată şi testată la fiecare cincisprezece ani în ceea ce priveşte prezenţa Candidatus Phytoplasma pyri Seemuller & Schneider.
     În cazul plantelor mamă certificate care au fost întreţinute în spaţii cu protecţie contra insectelor, o parte reprezentativă a plantelor mamă certificate este eşantionată şi testată la fiecare cinci ani în ceea ce priveşte prezenţa Candidatus Phytoplasma pyri Seemuller & Schneider; o parte reprezentativă a plantelor mamă certificate este eşantionată şi testată la fiecare cincisprezece ani, pe baza unei evaluări a riscului de infectare a plantelor respective, în ceea ce priveşte prezenţa ORNC-urilor enumerate în anexa II, altele decât Candidatus Phytoplasma pyri Seemuller & Schneider şi altele decât bolile asemănătoare virozelor şi viroizii, precum şi în caz de îndoieli în ceea ce priveşte prezenţa ORNC-urilor enumerate în anexa I.
     Materialul de plantare fructifer din categoria certificat este eşantionat şi testat în caz de îndoieli în ceea ce priveşte prezenţa ORNC-urilor enumerate în anexele I şi II.

    (e) Categoriile bază şi certificată
    Cerinţe privind arealul de producţie, locul de producţie sau zona
    (i) Candidatus Phytoplasma pyri Seemuller & Schneider
    - materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoriile bază şi certificată este produs în zone cunoscute ca fiind indemne de Candidatus Phytoplasma pyri Seemuller & Schneider; sau
    – nu se observă simptome de Candidatus Phytoplasma pyri Seemuller & Schneider în arealul de producţie în cursul ultimei perioade complete de vegetaţie, iar toate plantele simptomatice din imediata vecinătate au fost scoase şi distruse imediat; sau
    – s-au observat simptome de Candidatus Phytoplasma pyri Seemuller & Schneider pe cel mult 2% din materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoria certificată din arealul de producţie în cursul ultimei perioade complete de vegetaţie, iar materialul de înmulţire şi plantare fructifer respectiv, precum şi toate plantele simptomatice din imediata vecinătate au fost scoase şi distruse imediat şi un eşantion reprezentativ din restul de material de înmulţire şi plantare fructifer asimptomatic din loturile în care a fost depistat material de înmulţire şi plantare fructifer simptomatic a fost testat şi declarat indemn de Candidatus Phytoplasma pyri Seemuller & Schneider;

    (ii) Erwinia amylovora (Burrill) Winslow et al.
    - materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoriile bază şi certificată este produs în zone cunoscute ca fiind indemne de Erwinia amylovora (Burrill) Winslow et al.; sau
    – materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoriile bază şi certificată din arealul de producţie a fost inspectat în cursul ultimei perioade complete de vegetaţie, iar toate materialele de înmulţire şi plantare fructifere care au prezentat simptome de Erwinia amylovora (Burrill) Winslow et al. şi toate plantele-gazdă din vecinătate au fost scoase şi distruse imediat.


    (f) Categoria CAC
    Eşantionare şi testare
     Eşantionarea şi testarea se efectuează în caz de îndoieli în ceea ce priveşte prezenţa ORNC-urilor enumerate în anexele I şi II.

    Cerinţe privind arealul de producţie, locul de producţie sau zona
    (i) Candidatus Phytoplasma pyri Seemuller & Schneider
    - materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoria CAC este produs în zone cunoscute ca fiind indemne de Candidatus Phytoplasma pyri Seemuller & Schneider; sau
    – nu se observă simptome de Candidatus Phytoplasma pyri Seemuller & Schneider în arealul de producţie în cursul ultimei perioade complete de vegetaţie, iar toate plantele simptomatice din imediata vecinătate au fost scoase şi distruse imediat; sau
    – s-au observat simptome de Candidatus Phytoplasma pyri Seemuller & Schneider pe cel mult 2% din materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoria CAC din arealul de producţie în cursul ultimei perioade complete de vegetaţie, iar materialul de înmulţire şi plantare fructifer respectiv, precum şi toate plantele simptomatice din imediata vecinătate au fost scoase şi distruse imediat şi un eşantion reprezentativ din restul de material de înmulţire şi plantare fructifer asimptomatic din loturile în care a fost depistat material de înmulţire şi plantare fructifer simptomatic a fost testat şi declarat indemn de Candidatus Phytoplasma pyri Seemuller & Schneider;

    (ii) Erwinia amylovora (Burrill) Winslow et al.
    - materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoria CAC este produs în zone cunoscute ca fiind indemne de Erwinia amylovora (Burrill) Winslow et al.; sau
    – materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoria CAC din arealul de producţie a fost inspectat în cursul ultimei perioade complete de vegetaţie, iar toate materialele de înmulţire şi plantare fructifere care au prezentat simptome de Erwinia amylovora (Burrill) Winslow et al. şi toate plantele-gazdă din vecinătate au fost scoase şi distruse imediat.



    13. Ribes L.
    (a) Categoria prebază
    Inspecţie vizuală
        Inspecţiile vizuale se efectuează de două ori pe an.

    Eşantionare şi testare
     Fiecare plantă mamă prebază este eşantionată şi testată la patru ani de la acceptarea acesteia ca plantă mamă prebază şi, ulterior, la intervale de patru ani, în ceea ce priveşte prezenţa ORNC-urilor enumerate în anexa II, precum şi în caz de îndoieli în ceea ce priveşte prezenţa ORNC-urilor enumerate în anexa I.

    (b) Categoriile bază, certificată şi CAC
    Inspecţie vizuală
        Inspecţiile vizuale se efectuează o dată pe an.

    Eşantionare şi testare
     Eşantionarea şi testarea se efectuează în caz de îndoieli în ceea ce priveşte prezenţa ORNC-urilor enumerate în anexele I şi II.

    (c) Categoria bază
    Cerinţe privind arealul de producţie, locul de producţie sau zona
        Procentul de material de înmulţire şi plantare fructifer din categoria bază din arealul de producţie în cursul ultimei perioade complete de vegetaţie, care prezintă simptome de Aphelenchoides ritzemabosi (Schwartz) Steiner & Buhrer nu depăşeşte 0,05%, iar materialul de înmulţire şi plantare respectiv, precum şi plantele-gazdă din vecinătate au fost eliminate şi distruse.

    (d) Categoria certificată
    Cerinţe privind arealul de producţie, locul de producţie sau zona
        Procentul de material de înmulţire şi plantare fructifer din categoria certificată din arealul de producţie în cursul ultimei perioade complete de vegetaţie, care prezintă simptome de Aphelenchoides ritzemabosi (Schwartz) Steiner & Buhrer nu depăşeşte 0,5%, iar materialul de înmulţire şi plantare respectiv, precum şi plantele-gazdă din vecinătate au fost eliminate şi distruse.


    14. Rubus L.
    (a) Categoria prebază
    Inspecţie vizuală
        Inspecţiile vizuale se efectuează de două ori pe an.

    Eşantionare şi testare
     Fiecare plantă mamă prebază este eşantionată şi testată la doi ani de la acceptarea acesteia ca plantă mamă prebază şi, ulterior, la intervale de doi ani, în ceea ce priveşte prezenţa ORNC-urilor enumerate în anexa II, precum şi în caz de îndoieli în ceea ce priveşte prezenţa ORNC-urilor enumerate în anexa I.

    (b) Categoria bază
    Inspecţie vizuală
        În cazul în care materialul de înmulţire şi plantare fructifer este cultivat în câmp sau în ghivece, inspecţiile vizuale se efectuează de două ori pe an.
        Pentru materialul de înmulţire şi plantare fructifer produs prin micropropagare şi care este întreţinut pentru o perioadă mai scurtă de trei luni, este necesară o singură inspecţie vizuală în cursul acestei perioade.

    Eşantionare şi testare
     Eşantionarea şi testarea se efectuează dacă simptomele de Arabis mosaic virus, Raspberry ringspot virus, Strawberry latent ringspot virus şi Tomato black ring virus sunt neclare la o inspecţie vizuală. Eşantionarea şi testarea se efectuează în caz de îndoieli în ceea ce priveşte prezenţa ORNC-urilor enumerate în anexele I şi II, altele decât Arabis mosaic virus, Raspberry ringspot virus, Strawberry latent ringspot virus şi Tomato black ring virus.

    Cerinţe privind arealul de producţie, locul de producţie sau zona
    (i) În cazul unui rezultat pozitiv la testul pentru materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoria bază care prezintă simptome de Arabis mosaic virus, Raspberry ringspot virus, Strawberry latent ringspot virus sau de Tomato black ring virus, materialul de înmulţire şi plantare fructifer în cauză este scos şi distrus imediat.
    (ii) Cerinţe aplicabile în cazul ORNC-urilor, altele decât Arabis mosaic virus, Raspberry ringspot virus, Strawberry latent ringspot virus şi Tomato black ring virus:
        Procentajul de material de înmulţire şi plantare fructifer din categoria bază din arealul de producţie în cursul ultimei perioade complete de vegetaţie, care prezintă simptome de fiecare din următoarele ORNC-uri, nu depăşeşte:
    - 0,1% în cazul:
        Agrobacterium spp. Conn.;
        Rhodococcus fascians Tilford; şi materialul de înmulţire şi plantare fructifer respectiv, precum şi toate plantele-gazdă din vecinătate au fost scoase şi distruse; şi



    (iii) Cerinţe pentru toate virusurile:
     S-au observat simptome cauzate de toate virusurile enumerate în anexele I şi II pe cel mult 0,25% din materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoria bază din arealul de producţie în cursul ultimei perioade complete de vegetaţie, iar materialul de înmulţire şi plantare fructifer respectiv şi toate plantele simptomatice din imediata vecinătate au fost scoase şi distruse imediat.


    (c) Categoria certificată
    Inspecţie vizuală
        Inspecţiile vizuale se efectuează o dată pe an.

    Eşantionare şi testare
     Eşantionarea şi testarea se efectuează dacă simptomele de Arabis mosaic virus, Raspberry ringspot virus, Strawberry latent ringspot virus şi Tomato black ring virus sunt neclare la o inspecţie vizuală. Eşantionarea şi testarea se efectuează în caz de îndoieli în ceea ce priveşte prezenţa ORNC-urilor enumerate în anexele I şi II, altele decât Arabis mosaic virus, Raspberry ringspot virus, Strawberry latent ringspot virus şi Tomato black ring virus.

    Cerinţe privind arealul de producţie, locul de producţie sau zona
    (i) În cazul unui rezultat pozitiv la testul pentru materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoria certificată care prezintă simptome de Arabis mosaic virus, Raspberry ringspot virus, Strawberry latent ringspot virus sau de Tomato black ring virus, materialul de înmulţire şi plantare fructifer în cauză este scos şi distrus imediat;
    (ii) Cerinţe aplicabile în cazul ORNC-urilor, altele decât Arabis mosaic virus, Raspberry ringspot virus, Strawberry latent ringspot virus şi Tomato black ring virus:
        procentajul de material de înmulţire şi plantare fructifer din categoria certificată din arealul de producţie în cursul ultimei perioade complete de vegetaţie, care prezintă simptome de fiecare din următoarele ORNC-uri, nu depăşeşte:
    - 0,5% în cazul Resseliella theobaldi Barnes;
    – 1% în cazul:
        Agrobacterium spp. Conn.;
        Rhodococcus fascians Tilford; şi materialul de înmulţire şi plantare fructifer respectiv, precum şi toate plantele-gazdă din vecinătate au fost scoase şi distruse;



    (iii) Cerinţe pentru toate virusurile
     S-au observat simptome cauzate de toate virusurile enumerate în anexele I şi II pe cel mult 0,5% din materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoria certificată din arealul de producţie în cursul ultimei perioade complete de vegetaţie, iar materialul de înmulţire şi plantare fructifer respectiv şi toate plantele simptomatice din imediata vecinătate au fost scoase şi distruse imediat.


    (d) Categoria CAC
    Inspecţie vizuală
        Inspecţiile vizuale se efectuează o dată pe an.

    Eşantionare şi testare
     Eşantionarea şi testarea se efectuează dacă simptomele de Arabis mosaic virus, Raspberry ringspot virus, Strawberry latent ringspot virus şi Tomato black ring virus sunt neclare la o inspecţie vizuală. Eşantionarea şi testarea se efectuează în caz de îndoieli în ceea ce priveşte prezenţa ORNC-urilor enumerate în anexele I şi II, altele decât Arabis mosaic virus, Raspberry ringspot virus, Strawberry latent ringspot virus şi Tomato black ring virus.

    Cerinţe privind arealul de producţie, locul de producţie sau zona
        În cazul unui rezultat pozitiv la testul pentru materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoria CAC care prezintă simptome de Arabis mosaic virus, Raspberry ringspot virus, Strawberry latent ringspot virus sau de Tomato black ring virus, materialul de înmulţire şi plantare fructifer în cauză este scos şi distrus imediat.


    15. Vaccinium L.
    (a) Categoria prebază
    Inspecţie vizuală
        Inspecţiile vizuale se efectuează de două ori pe an.

    Eşantionare şi testare
     Fiecare plantă mamă prebază este eşantionată şi testată la cinci ani de la acceptarea acesteia ca plantă mamă prebază şi, ulterior, la intervale de cinci ani, în ceea ce priveşte prezenţa ORNC-urilor enumerate în anexa II, precum şi în caz de îndoieli în ceea ce priveşte prezenţa ORNC-urilor enumerate în anexa I.

    (b) Categoria bază:
    Inspecţie vizuală
        Inspecţiile vizuale se efectuează de două ori pe an.

    Eşantionare şi testare
     Eşantionarea şi testarea se efectuează în caz de îndoieli în ceea ce priveşte prezenţa ORNC-urilor enumerate în anexele I şi II.

    Cerinţe privind arealul de producţie, locul de producţie sau zona
    (i) Agrobacterium tumefaciens (Smith & Townsend) Conn
    - nu se observă simptome de Agrobacterium tumefaciens (Smith & Townsend) Conn în arealul de producţie în cursul ultimei perioade complete de vegetaţie.

    (ii) Diaporthe vaccinii Shear
    - materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoria bază este produs în zone cunoscute ca fiind indemne de Diaporthe vaccinii Shear; sau
    – nu se observă simptome de Diaporthe vaccinii Shear în arealul de producţie în cursul ultimei perioade complete de vegetaţie;

    (iii) Exobasidium vaccinii (Fuckel) Woronin şi Godronia cassandrae (formă anamorfă Topospora myrtilli) Peck
    - procentajul de material de înmulţire şi plantare fructifer din categoria bază din arealul de producţie în cursul ultimei perioade complete de vegetaţie, care prezintă simptome de fiecare din următoarele ORNC-uri, nu depăşeşte:
    - 0,1% în cazul Godronia cassandrae (formă anamorfă Topospora myrtilli) Peck;
    – 0,5% în cazul Exobasidium vaccinii (Fuckel) Woronin; şi materialul de înmulţire şi plantare fructifer respectiv, precum şi toate plantele-gazdă din vecinătate au fost scoase şi distruse.



    (c) Categoriile certificată şi CAC
    Inspecţie vizuală
        Inspecţiile vizuale se efectuează o dată pe an.

    Eşantionare şi testare
     Eşantionarea şi testarea se efectuează în caz de îndoieli în ceea ce priveşte prezenţa ORNC-urilor enumerate în anexele I şi II.

    (d) Categoria certificată
    Cerinţe privind arealul de producţie, locul de producţie sau zona
    (i) Diaporthe vaccinii Shear
    - materialul de înmulţire şi plantare fructifer din categoria certificată este produs în zone cunoscute ca fiind indemne de Diaporthe vaccinii Shear; sau
    – nu se observă simptome de Diaporthe vaccinii Shear în arealul de producţie în cursul ultimei perioade complete de vegetaţie.

    (ii) Agrobacterium tumefaciens (Smith & Townsend) Conn, Exobasidium vaccinii (Fuckel) Woronin şi Godronia cassandrae (formă anamorfă Topospora myrtilli) Peck
    - procentajul de material de înmulţire şi plantare fructifer din categoria certificată din arealul de producţie în cursul ultimei perioade complete de vegetaţie, care prezintă simptome de fiecare din următoarele ORNC-uri, nu depăşeşte:
    - 0,5% în cazul:
        Agrobacterium tumefaciens (Smith & Townsend) Conn;
        Godronia cassandrae (formă anamorfă Topospora myrtilli) Peck;

    – 1% în cazul Exobasidium vaccinii (Fuckel) Woronin; şi materialul de înmulţire şi plantare fructifer respectiv, precum şi toate plantele-gazdă din vecinătate au fost scoase şi distruse.






                                        -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016