Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ANEXE din 21 mai 2007  anexele nr. 1-5 la Ordinul ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 387/2007    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANEXE din 21 mai 2007 anexele nr. 1-5 la Ordinul ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 387/2007

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 417 bis din 22 iunie 2007

    ANEXA I

    PROTOCOL
    de testare în vederea diagnosticãrii, detectãrii şi identificãrii agentului responsabil de putregaiul inelar al cartofului, Clavibacter michiganensis (Smith) Davis et al. ssp. sepedonicus (Spieckermann şi Kotthoff) Davis et al.

    DOMENIU DE APLICARE AL PROTOCOLULUI DE TESTARE

    Protocolul prezentat în continuare descrie diferitele etape ce trebuie urmate pentru:
     (i) diagnosticarea putregaiului inelar al cartofului în tuberculi şi plante de cartof;
     (ii) detectarea bacteriei Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus pe probe de tuberculi
     şi plante de cartof;
     (iii) identificarea bacteriei Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus

    PRINCIPII GENERALE

    Protocoalele optimizate pentru diversele metode, reactivii validaţi şi modalitãţile de preparare a materialului necesar pentru teste şi pentru controale figureazã în apendicii din prezenta anexã. În apendicele 1 din prezenta anexã se furnizeazã o listã a laboratoarelor incluse pentru optimizarea şi validarea protocoalelor.
    Deoarece protocoalele implicã detectarea unui organism dãunãtor de carantinã şi includ utilizarea culturilor viabile de Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus ca materiale de control, este necesar ca procedurile sã se desfãşoare în condiţii adecvate de carantinã, cu instalaţii corespunzãtoare de eliminare a deşeurilor şi cu respectarea cerinţelor referitoare la licenţele corespunzãtoare emise de autoritãţile oficiale responsabile pentru carantinã.
    Parametrii testelor trebuie sã garanteze o detectare coerentã şi reproductibilã a nivelurilor de Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus la pragurile stabilite pentru metodele selecţionate.
    Este necesarã pregãtirea exactã a martorilor pozitivi.
    Realizarea testelor în funcţie de pragurile cerute implicã, de asemenea, stabilirea parametrilor corecţi, întreţinerea şi calibrarea echipamentelor, manevrarea şi conservarea atentã a reactivilor şi toate mãsurile care vizeazã împiedicarea contaminãrii între probe, de exemplu, separarea martorilor pozitivi de probele de testat. Trebuie aplicate norme de control al calitãţii pentru a evita apariţia oricãrei greşeli, în special de ordin administrativ, în etichetare şi în documentaţie.
    Apariţia suspectatã a unui focar, conform art. 4 alin. (2), implicã o reacţie pozitivã la testele de diagnostic sau de depistare efectuate pe o probã, dupã cum se indicã în diagrame.
    În cazul în care primul test de depistare [testul de imunofluorescenţã (IF) sau testul reacţiei de polimerizare în lanţ (PCR)/testul de hibridizare fluorescentã in situ (FISH)] este pozitiv, existã o suspiciune de contaminare cu Clavibacter michiganensis. ssp. sepedonicus şi trebuie efectuat un al doilea test de depistare. În cazul în care şi al doilea test de depistare este pozitiv, suspiciunea este confirmatã (apariţie suspectatã) şi testele trebuie continuate în conformitate cu protocolul. În cazul în care al doilea test de depistare este negativ, proba este consideratã necontaminatã cu Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus.
    Reacţia pozitivã la testul IF, prevãzutã la art. 4 alin. (2) din ordin, este aşadar definitã ca o reacţie pozitivã la testul IF, confirmatã de un al doilea test de depistare (PCR/FISH).
    Prezenţa confirmatã, prevãzutã la art. 5 alin. (1) din ordin, implicã izolarea şi identificarea unei culturi pure de Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus, cu confirmarea patogenitãţii.

    1. PREZENTAREA DIAGRAMEI FUNCŢIONALE
    1.1. Protocol de detectare în vederea diagnosticãrii putregaiului inelar al cartofului în tuberculi şi plante de cartof care prezintã simptome ale bolii (vezi diagrama 1)
    Procedura de testare vizeazã tuberculii şi plantele de cartof care prezintã simptome caracteristice veştejirii bacteriene sau care prezintã suspiciunea prezenţei bolii respective. Procedura prevede un test rapid de depistare, izolarea organismului patogen plecând de la ţesutul vascular infectat pe medii de diagnostic şi, în cazul unui rezultat pozitiv, identificarea culturii ca fiind Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus.

    DIAGRAMA 1

    NOTĂ(CTCE)
    Diagrama 1 se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 417 bis, din data de 22 iunie 2007, la pagina 3.

-----
    *1) Descrierea simptomelor figureazã la pct. 2.
    *2) Testele adecvate sunt:
    - testul IF (pct. 4);
    - testul PCR (pct. 6);
    - testul FISH (pct 5).
    *3) Deşi izolarea prin diluţie şi însãmânţare pe medii de culturã a agentului patogen provenit din materialul vegetal care prezintã simptome caracteristice este o sarcinã simplã, însãmânţarea pe mediul de culturã poate sã dea rezultate eronate în stadiile avansate de infecţie. Bacteriile saprofite care se dezvoltã pe un ţesut bolnav pot sã se multiplice mult mai repede decât agentul patogen sau sã îi inhibe creşterea pe mediul de izolare. Aşadar, se recomandã sã se utilizeze în acelaşi timp medii neselective şi selective, de preferinţã de tip MTNA (pct. 8) sau sã se recurgã la testul biologic (pct. 7).
    *4) Profilul morfologic al unei colonii caracteristice este prezentat la pct. 8.
    *5) Atunci când testul de izolare este negativ, în ciuda existenţei simptomelor caracteristice ale bolii, trebuie repetatã izolarea.
    *6) Se poate identifica în mod sigur o culturã purã de Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus, utilizând testele enumerate la pct. 9.
    *7) Testul de patogenitate este descris la pct. 10.

    1.2.1. Protocol de detectare şi de identificare a bacteriei Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus pe probe de tuberculi de cartof fãrã simptome (vezi diagrama 2)

    Principiu
    Procedura de testare vizeazã detectarea infecţiilor latente ale tuberculilor de cartof. Orice rezultat pozitiv la cel puţin douã teste de depistare, bazate pe principii biologice diferite, trebuie completat cu izolarea organismului patogen, urmatã, în caz de izolare a coloniilor caracteristice, de confirmarea unei culturi pure ca fiind Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus. Rezultatul pozitiv al unui singur test de depistare nu este suficient pentru ca proba sã fie consideratã suspectã.
    Testele de depistare şi testele de izolare trebuie sã permitã praguri de detectare cuprinse între 10^3 şi 10^4 celule/mL în depozitul resuspendat, inclusiv în martorii pozitivi din fiecare serie de teste.


    DIAGRAMA 2

    NOTĂ(CTCE)
    Diagrama 2 se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 417 bis, din data de 22 iunie 2007, la pagina 4.

-----
    *1) Dimensiunea probei standard este de 200 de tuberculi, deşi procedura poate fi aplicatã şi unor probe mai mici, în cazul în care nu se dispune de 200 de tuberculi.
    *2) Extracţia organismului patogen şi metodele de concentrare sunt descrise la pct. 3.1.
    *3) În cazul în care cel puţin douã teste bazate pe principii biologice diferite sunt pozitive, trebuie sã se efectueze izolarea şi confirmarea. Se va realiza cel puţin un test de depistare. În cazul în care testul respectiv este negativ, proba se considerã negativã. În cazul în care testul este pozitiv, trebuie sã se efectueze cel puţin un al doilea test de depistare, bazat pe principii biologice diferite, pentru a verifica primul rezultat pozitiv. În cazul în care al doilea test sau urmãtoarele sunt negative, proba este consideratã negativã. În acest caz nu este necesarã efectuarea altor teste.
    *4) Testul IF
    Se utilizeazã întotdeauna un anticorp policlonal pentru testele IF. Se poate obţine o specificitate mai mare (vezi pct. 4), asociind anticorpului menţionat anticorpi monoclonali suplimentari.
    *5) Testul PCR.
    Se utilizeazã reactivi şi protocoale PCR validate în mod corespunzãtor (vezi pct. 6).
    *6) Testul FISH.
    Se utilizeazã reactivi şi protocoale validate (vezi pct. 5).
    *7) Izolare selectivã
    Asociatã cu utilizarea unui mediu MTNA sau NCP-88 şi a unei diluãri la 1/100 din sediment resuspendat, izolarea selectivã constituie, în numeroase cazuri, o metodã bunã de izolare directã a bacteriei Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus. Coloniile caracteristice se pot obţine într-o perioadã de 3 pânã la 10 zile de la însãmânţare. Atunci este posibil sã se efectueze purificarea şi identificarea agentului patogen. Pentru a profita din plin de posibilitãţile oferite de testul în cauzã, trebuie sã se pregãteascã cu grijã conurile de cartof prelevate de la nivelul hilului pentru a evita contaminarea cu bacterii secundare legate de tubercul, care constituie organisme concurente ale bacteriei Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus pe mediul de culturã şi sunt susceptibile de a înlocui agentul patogen menţionat. În cazul obţinerii unui rezultat eronat la testul de însãmânţare, izolarea trebuie efectuatã din plantele utilizate pentru testul biologic (vezi pct. 8).
    *8) Testul biologic este utilizat pentru izolarea bacteriei Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus din extractele de cartof, prin îmbogãţire selectivã în plante de vinete (Solanum melongena). Sunt necesare condiţii optime de incubare, în conformitate cu specificaţiile procedurii în cauzã. Bacteriile care au efect inhibitor asupra bacteriei Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus în prezenţa unui mediu MTNA sau NCP-88 nu riscã sã afecteze desfãşurarea testului menţionat (vezi pct. 7).
    *9) Profilul morfologic al unei colonii caracteristice este prezentat la pct 8.
    *10) Însãmânţarea pe mediul de culturã sau testele biologice pot fi eronate din cauza concurenţei sau a efectului inhibitor al bacteriilor saprofite. În cazul în care testele de depistare dau rezultate pozitive, dar testele de izolare sunt negative, trebuie repetate testele de izolare din acelaşi sediment sau cu ajutorul unor noi ţesuturi vasculare prelevate din apropierea hilului de pe tuberculi tãiaţi provenind din aceeaşi probã şi, dupã caz, trebuie testate probe suplimentare.
    *11) Se pot identifica în mod sigur culturi pure de izolaţi presupuşi de Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus, utilizând testele enumerate la pct. 9.
    *12) Testul patogenitãţii este descris la pct. 10.

    1.3. Protocol de detectare şi de identificare a bacteriei Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus pe probe de plante de cartof fãrã simptome (vezi diagrama 3)

    DIAGRAMA 3

    NOTĂ(CTCE)
    Diagrama 3 se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 417 bis, din data de 22 iunie 2007, la pagina 6.

------
    *1) Vezi pct. 3.2 pentru dimensiunea recomandatã a probelor.
    *2) Extracţia organismului patogen şi metodele de concentrare sunt descrise la pct. 3.2.
    *3) În cazul în care cel puţin douã teste bazate pe principii biologice diferite sunt pozitive, trebuie efectuate izolarea şi confirmarea. Se realizeazã cel puţin un test de depistare. În cazul în care testul respectiv este negativ, proba se considerã negativã. În cazul în care testul este pozitiv, trebuie sã se efectueze cel puţin un al doilea test de depistare, bazat pe principii biologice diferite, pentru a verifica primul rezultat pozitiv. În cazul în care al doilea test sau urmãtoarele sunt negative, proba este consideratã negativã. În acest caz nu este necesarã efectuarea altor teste.
    *4) Testul de izolare selectivã şi profilul morfologic al unei colonii caracteristice sunt prezentate la pct. 8.
    *5) Testul IF este descris la pct 4.
    *6) Testele PCR sunt descrise la pct. 6.
    *7) Testul FISH este descris la pct. 5.
    *8) Testul biologic este descris la pct. 7.
    *9) Izolarea pe mediu de culturã sau testele biologice pot fi eronate din cauza concurenţei sau a efectului inhibitor al bacteriilor saprofite. În cazul în care testele de depistare dau rezultate pozitive, dar testele de izolare sunt negative, trebuie repetate testele de izolare şi, dacã este cazul, trebuie testate probe suplimentare.
    *10) Se pot identifica în mod sigur culturi pure de izolaţi presupuşi de Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus, utilizându-se testele enumerate la pct. 9.
    *11) Testul de patogenitate este descris la pct. 10.

    2. EXAMINAREA VIZUALĂ A SIMPTOMELOR PUTREGAIULUI INELAR AL CARTOFULUI
    2.1. Plante de cartof
    În contextul climatic european se întâmplã rareori ca simptomele sã fie observate pe teren, iar atunci când este cazul, acest lucru se întâmplã numai la sfârşitul sezonului. Adesea simptomele pot fi mascate de cele ale altor boli, de vãtãmãri mecanice sau îmbãtrânire ori pot fi confundate cu acestea. Aşadar, simptomele pot trece cu uşurinţã neobservate în momentul inspecţiei pe teren. Simptomele veştejirii sunt foarte diferite de cele ce caracterizeazã putregaiul inelar al cartofului. În general, primul simptom progreseazã într-adevãr lent şi se limiteazã iniţial la marginea frunzelor. În cazul celui de-al doilea, frunzele tinere infectate continuã sã creascã, într-o manierã mai puţin obişnuitã, ceea ce dã frunzelor un aspect neregulat. Frunzele plantelor atinse de obstrucţia ţesuturilor vasculare situate mai jos pe tulpinã prezintã adesea între nervuri pete clorotice de culoare galbenã sau portocalie. Se întâmplã ca frunzuliţele, frunzele şi chiar tulpinile infectate sã moarã. Deseori, frunzele şi tuberculii se micşoreazã. Ocazional se constatã o atrofiere a plantelor. Ilustraţii colorate ale unor simptome se pot gãsi la adresa: http://forum.europa.eu.int/Public/irc/sanco/Home/main.

    2.2. Tuberculi de cartof
    Primele simptome apar mai ales în apropierea hilului şi dau un aspect uşor sticlos sau translucid ţesutului, fãrã înmuiere în jurul sistemului vascular. Inelul vascular poate prezenta, la nivelul hilului, o culoare mai închisã decât de obicei. Primul simptom, uşor de identificat, este o îngãlbenire a inelului vascular, ceea ce conduce la eliminarea din vase a unui exudat cu aspect cremos la presarea uşoarã a tuberculului. Exudatul respectiv conţine milioane de bacterii. Poate apãrea o brunificare a ţesutului vascular şi în acest stadiu simptomele tuberculului sunt asemãnãtoare cu cele ale veştejirii bacteriene produse de bacteria Ralstonia solanacearum. Într-o primã fazã, simptomele pot sã se limiteze la o porţiune a inelului care nu este neapãrat situatã în apropierea hilului, dar ulterior aceste simptome vor cuprinde treptat întreg inelul. Pe mãsurã ce infecţia progreseazã, ţesuturile vasculare sunt distruse, iar cortexul exterior se poate separa de cortexul interior. În stadiile avansate ale infecţiei, la suprafaţa tuberculului apar fisuri cu marginile adesea colorate în roşu brun. În multe cazuri observate recent în Europa se constatã o putrezire simultanã a cortexului central şi a inelului vascular, care antreneazã o infecţie secundarã cu apariţia de cavitaţi interne şi necrozã. O infecţie fungicã sau bacterianã secundarã poate masca simptomele şi poate fi dificil şi chiar imposibil sã se distingã simptomele avansate ale putregaiului inelar al cartofului de simptomele altor putregaiuri ale tuberculilor. Nu trebuie excluse nici formele fãrã simptome. Ilustraţii colorate ale unor simptome se pot gãsi la adresa: http://forum.europa.eu.int/Public/irc/sanco/Home/main.

    3. PREPARAREA PROBEI
    3.1. Tuberculi de cartof

    NOTĂ:
    - Dimensiunea probei standard este de 200 de tuberculi per test. Prelevarea mai multor probe implicã un numãr mai mare de teste. Un numãr mai mare de tuberculi în probã va cauza inhibiţie sau o interpretare dificilã a rezultatelor. În cazul în care nu se dispune de un numãr atât de mare de tuberculi, procedura poate fi aplicatã fãrã dificultate pe probe mai mici de 200 de tuberculi.
    - Validarea tuturor metodelor de detectare descrise în continuare se bazeazã pe teste realizate pe probe de 200 de tuberculi.
    - Extractul de cartof descris în continuare mai poate fi utilizat şi pentru a detecta prezenţa bacteriei responsabile de veştejirea bacterianã a cartofului, Ralstonia solanacearum.
    Tratarea probei - etapa facultativã:
    Se spalã tuberculii. Între probe se aplicã substanţe dezinfectante (compuşi cloruraţi pentru eliminarea ADN-ului patogen, atunci când trebuie utilizat testul PCR) şi detergenţi corespunzãtori. Se usucã tuberculii cu aer. Procedura de spãlare menţionatã este utilã (dar nu este neapãrat obligatorie) în special pentru probele care conţin sol în exces şi în cazul în care trebuie efectuat un test PCR sau o procedurã de izolare directã.

    3.1.1. Cu ajutorul unui bisturiu sau al unui cuţit pentru legume, curat şi dezinfectat, se cojeşte fiecare tubercul la nivelul hilului pânã la apariţia ţesutului vascular. Se decupeazã cu atenţie un mic con de ţesut vascular la nivelul hilului, avându-se grijã sã se preleve cât mai puţin ţesut nevascular posibil (vezi site-ul web accesibil la adresa: http://forum.europa.eu.int/ Public/irc/sanco/Home/main).

    NOTĂ:
    Dacã este cazul, tuberculii care prezintã simptome suspecte de putregai inelar se testeazã separat.
    În cazul în care se observã simptome suspecte de putregai inelar în momentul prelevãrii conului de la nivelul hilului, trebuie sã se efectueze o examinare vizualã a tuberculului, dupã ce a fost tãiat în apropierea hilului. Orice tubercul tãiat care prezintã simptome suspecte trebuie suberificat timp de douã zile la temperatura mediului ambiant, apoi pãstrat în condiţii de carantinã (la o temperaturã cuprinsã între 4 şi 10°C) pânã la efectuarea tuturor testelor. Toţi tuberculii din probã (inclusiv cei care prezintã simptome suspecte) trebuie pãstraţi în conformitate cu prevederile din anexa nr. II.

    3.1.2. Se prelevã conurile în recipiente noi, de unicã folosinţã, care sã se poatã închide şi/sau sigila (în cazul recipientelor refolosite, acestea se vor curãţa şi dezinfecta integral cu ajutorul compuşilor cloruraţi). Este preferabil ca tratarea conurilor sã se efectueze imediat. În caz contrar, conurile se depoziteazã în recipient, fãrã a se adãuga tampon, şi fie se refrigereazã pentru o perioadã mai micã de 72 de ore, fie se conservã la temperatura mediului ambiant pentru o perioadã mai scurtã de 24 de ore. Uscarea şi suberificarea, precum şi dezvoltarea saprofiţilor în momentul depozitãrii conurilor pot împiedica detectarea agentului responsabil de putregaiul inelar.
    3.1.3. Conurile se trateazã în conformitate cu una dintre urmãtoarele proceduri:
    a) se acoperã conurile cu un volum suficient de tampon de extracţie (aproximativ 40 mL; vezi apendicele 3) şi se aşazã pe un agitator rotativ (50 şi 100 ture/minut) timp de 4 ore, la o temperaturã mai micã de 24°C, sau timp de 16-24 de ore, în cazul în care sunt refrigeraţi; sau
    b) se omogenizeazã conurile cu o cantitate suficientã de tampon de extracţie (aproximativ 40 mL; vezi apendicele 3) fie într-un mixer (de exemplu, Waring sau Ultra Thurax), fie zdrobindu-le cu un ciocan din cauciuc sau cu un alt dispozitiv de zdrobire potrivit (de exemplu, Homex), într-o pungã de macerare de unicã folosinţã, sigilatã (de exemplu, de tip Stomacher sau "Bioreba strong guage polythene" de 150 mm x 250 mm, sterilizatã cu radiaţii ionizante).

    NOTĂ:
    Existã un risc ridicat de contaminãri încrucişate ale probelor atunci când acestea sunt omogenizate folosindu-se un mixer. Se vor lua mãsuri de precauţie pentru a se evita orice vaporizare sau vãrsare în timpul procesului de extracţie. Se va asigura folosirea unor lame de mixer şi a unor vase proaspãt sterilizate pentru fiecare probã. În cazul folosirii testului PCR, se va evita orice transport de ADN în recipientele sau în aparatele de zdrobire. În cazul în care se recurge la testul PCR, se recomandã zdrobirea în pungi de unicã folosinţã şi utilizarea tuburilor de unicã folosinţã.

    3.1.4. Se decanteazã supernatantul. În cazul în care lichidul este prea tulbure, se limpezeşte prin centrifugare la vitezã redusã (la maximum 180 g timp de 10 minute, la o temperaturã de 4-10°C) sau prin filtrare în vid (40-100 æm), spãlându-se suplimentar filtrul cu 10 mL tampon de extracţie (vezi apendicele 3).
    3.1.5. Se concentreazã fracţiunea bacterianã prin centrifugare la viteza de 7.000 g timp de 15 minute (sau de 10.000 g timp de 10 minute), la o temperaturã cuprinsã între 4 şi 10°C, apoi se eliminã supernatantul, fãrã a agita depozitul.
    3.1.6. Se resuspendã depozitul în 1,5 mL tampon de sedimentare (vezi apendicele 3). Se utilizeazã 500 æL pentru testele de Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus, 500 æL pentru testele de Ralstonia solanacearum şi 500 æL ca alicot de referinţã. La cei 500 æL alicot de referinţã se adaugã glicerol steril 10-25% (în volum). Alicotul rãmas se agitã prin vortexare şi se depoziteazã la o temperaturã cuprinsã între -16 si -24°C (sãptãmâni) sau între -68 şi -86°C (luni). În timpul testelor, alicoţii se pãstreazã la o temperaturã cuprinsã între 4-10°C.
    Nu sunt recomandate congelãrile şi decongelãrile repetate.
    În cazul în care extractul trebuie transportat, se va pãstra într-o ladã frigorificã pentru o perioadã de 24-48 de ore.
    3.1.7. Pentru a evita contaminarea, este necesar ca toţi martorii pozitivi şi toate probele de Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus sã fie tratate separat, atât pentru testele de IF, cât şi pentru toate celelalte teste.
    3.2. Plante de cartof

    NOTĂ:
    Pentru a detecta populaţiile latente de Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus este recomandabil sã se testeze probe mixte. Procedura poate fi aplicatã cu uşurinţã pentru probele mixte care conţin pânã la 200 pãrţi de tulpini. (Atunci când se efectueazã anchete, anchetele respective trebuie sã se bazeze pe o probã reprezentativã din punct de vedere statistic a populaţiei vegetale examinate.)

    3.2.1. Cu ajutorul unui cuţit sau al unei foarfeci de grãdinã, curate şi dezinfectate, se taie un segment de unu-doi centimetri de la baza fiecãrei tulpini, chiar deasupra solului.
    Fragmentele de tulpini se dezinfecteazã rapid cu etanol 70% şi se usucã imediat cu hârtie de filtru.
    Se colecteazã fragmentele de tulpini într-un recipient steril închis, respectându-se procedura de prelevare expusã în continuare.
    3.2.2. Fragmentele de tulpini se trateazã urmându-se una dintre urmãtoarele proceduri:
    a) se acoperã fragmentele de tulpinã cu un volum suficient de tampon de extracţie (aproximativ 40 mL; vezi apendicele 3) şi se aşazã pe un agitator rotativ (între 50 şi 100 ture/minut) timp de 4 ore, la o temperaturã mai micã de 24°C, sau timp de 16-24 de ore, în cazul în care sunt refrigerate; sau
    b) fragmentele se zdrobesc imediat într-o pungã de macerare rezistentã (de exemplu, Stomacher sau Bioreba), cu o cantitate adecvatã de tampon de extracţie (vezi apendicele 3), folosindu-se un ciocan de cauciuc sau un alt dispozitiv de zdrobire corespunzãtor (de exemplu, Homex). În caz contrar, fragmentele trebuie sã fie pãstrate la frigider maximum 72 de ore sau la temperatura mediului ambiant maximum 24 de ore.
    3.2.3. Dupã o sedimentare de 15 minute, se decanteazã supernatantul.
    3.2.4. De obicei, nu este necesar sã se efectueze o nouã limpezire a extractului sau a concentraţiei fracţiunii bacteriene; cu toate acestea, limpezirea se poate efectua prin filtrare şi/sau centrifugare, în conformitate cu metoda descrisã la pct. 3.1.4-3.1.6.
    3.2.5. Se separã extractul de probã pur/concentrat în douã pãrţi egale. Una dintre pãrţi se pãstreazã pe toatã durata testului la o temperaturã de 4-10°C, iar cealaltã se depoziteazã la o temperaturã cuprinsã între -16 şi -24°C (sãptãmâni) sau între -68 şi -86°C (luni), dupã ce s-a adãugat în prealabil o cantitate de glicerol steril 10-25% (în volum), pentru cazurile în care va fi necesarã efectuarea unor testãri suplimentare.

    4. TESTUL DE IMUNOFLUORESCENŢĂ (IF)

    Principiu
    Ţinându-se seama de capacitatea sa recunoscutã de a atinge cerinţele solicitate, se recomandã utilizarea testului IF ca principal test de depistare.
    În cazul în care testul IF este utilizat ca principal test de depistare şi rezultatul sãu este unul pozitiv, trebuie sã se efectueze un test PCR sau FISH ca test secundar. În cazul în care testul IF este folosit ca test secundar, iar rezultatul sãu este pozitiv, analiza trebuie completatã cu teste suplimentare, în conformitate cu indicaţiile din diagrama funcţionalã.
    NOTĂ:
    Atunci când testul IF se utilizeazã ca principal test de depistare, se folosesc întotdeauna anticorpi policlonali. Atunci când testul IF efectuat cu anticorpi policlonali dã un rezultat pozitiv, se efectueazã un test suplimentar cu anticorpi monoclonali, test ce are o specificitate mai mare şi o sensibilitate mai micã.
    Trebuie sã se foloseascã anticorpii unei tulpini de referinţã a bacteriei Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus. Se recomandã sã se determine titrul pentru fiecare nou lot de anticorpi. Titrul se defineşte ca fiind cea mai înaltã diluţie la care se obţine o reacţie optimã, atunci când se testeazã o suspensie care conţine între 10^5 şi 10^6 celule per mL a unei tulpini omoloage de Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus, folosindu-se un conjugat adecvat de izotiocianat de fluoresceinã (FITC), în conformitate cu recomandãrile producãtorului. Soluţia brutã de anticorpi policlonali sau monoclonali trebuie sã aibã un titru IF de cel puţin 1:2.000. În momentul efectuãrii testului, diluţia/diluţiile de lucru a/ale anticorpilor trebuie sã fie aproximativ egalã/egale cu titrul. Se folosesc anticorpi validaţi (vezi site-ul web la adresa: http://forum.europa.eu.int/Public/irc/sanco/Home/main).
    Testul trebuie efectuat pe extracte de probã proaspãt preparate. Dacã este cazul, acesta poate fi efectuat cu succes şi pe extracte conservate cu glicerol, la o temperaturã cuprinsã între -68 şi -86°C. Glicerolul poate fi separat de probã prin adãugarea unui mL de tampon de sedimentare (vezi apendicele 3), urmat de recentrifugare timp de 15 minute la 7.000 g şi resuspendare în acelaşi volum de tampon de sedimentare. Acest lucru este rareori necesar, în special atunci când proba este fixatã pe lamã prin flambare (vezi pct. 2.2).
    Se pregãtesc lame-martor pozitive distincte, utilizându-se tulpini omoloage sau oricare altã tulpinã de referinţã a bacteriei Clavibacter michiganensius ssp. sepedonicus, obtinute dintr-o suspensie de extract de cartof, aşa cum se specificã în apendicele 2 şi, opţional, într-un tampon.
    Acolo unde este posibil, ar trebui sã se utilizeze pe aceeaşi lamã un martor provenit din ţesut infectat în mod natural (conservat prin liofilizare sau congelare la temperaturi cuprinse între -16°C şi -24°C).
    Ca martori negativi se folosesc alicoţi din extract de probã care au fost gãsiţi negativi la testare.
    Se utilizeazã lame de microscop cu multe godeuri, de preferinţã 10 godeuri, fiecare godeu având un diametru minim de 6 mm.
    Controalele se testeazã la fel ca probele.
    4.1. Lamele se preparã folosindu-se una dintre urmãtoarele metode:
      (i) pentru sedimentele cu conţinut relativ redus de amidon:
      se pipeteazã în primul godeu un volum standard (15 æL în godeurile de 6 mm; pentru godeurile cu un diametru mai mare se pipeteazã o cantitate mai mare) dintr-o diluţie de 1/100 de sediment de cartof resuspendat. Apoi se pipeteazã un volum similar de sediment nediluat (1/1) în godeurile rãmase de pe acel rând. Rândul urmãtor poate fi folosit ca duplicat sau poate servi pentru a doua probã, aşa cum este indicat în figura 1;
      (ii) alte sedimente:
      se preparã diluţii zecimale (1/10 şi 1/100) din sedimentul resuspendat în tampon de sedimentare. Se pipeteazã pe primul rând de godeuri un volum standard (15 æL în godeurile de 6 mm; pentru godeurile cu un diametru mai mare se pipeteazã un volum mai mare) de sediment resuspendat şi fiecare diluţie. Şirul urmãtor poate fi folosit ca duplicat sau poate servi pentru o a doua probã, aşa cum este indicat în figura 2.
    4.2. Se usucã picãturile la temperatura mediului ambiant sau prin încãlzire la temperaturi cuprinse între 40°C şi 45°C. Celulele bacteriene se fixeazã pe lamã prin încãlzire (15 minute la 60°C), prin flambare, cu ajutorul etanolului 95%, sau urmând instrucţiunile specifice ale furnizorilor de anticorpi.
    Dacã este necesar, lamele fixate pot fi pãstrate la frigider într-o cutie desicator pentru cel mult 3 luni înainte de efectuarea unui alt test.
    4.3. Procedura testului de imunofluorescenţã (IF):
     (i) în conformitate cu metoda de preparare a lamelor-test, indicatã la pct. 4.1 (i):
     se preparã o serie de diluţii de anticorpi la jumãtate, într-un tampon IF. Primul godeu trebuie sã conţinã 1/2 din titru (T/2), celelalte, 1/4 din titru (T/4), 1/2 din titru (T/2), titrul (T) şi de douã ori titrul (2T);
     (ii) în conformitate cu metoda de preparare a lamelor-test, indicatã la pct. 4.1 (ii):
     se preparã diluţia de lucru de anticorpi într-un tampon IF. Diluţia de lucru are efect asupra specificitãţii.

    Figura 1. Prepararea lamei-test în conformitate cu pct. 4.1 (i) şi 4.3 (i)


            Diluţia de sediment resuspendat
             1/100 1/1 1/1 1/1 1/1 Diluţie de sediment resuspendat

(T = titru) T/2 T/4 T/2 T 2T Diluţie pe jumãtate a
                                                antiserului/anticorpilor



    NOTĂ(CTCE)
    Figura 1 se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 417 bis, din data de 22 iunie 2007, la pagina 10.


    Figura 2. Prepararea lamei de testare în conformitate cu pct. 4.1 (ii) şi 4.3 (ii)



     Diluţia de lucru de antiser/anticorp
     1/1 1/10 1/100 gol gol Diluţie la a zecea parte de
                                              sediment resuspendat


    NOTĂ(CTCE)
    Figura 2 se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 417 bis, din data de 22 iunie 2007, la pagina 10.



    4.3.1. Se plaseazã lamele pe hârtie umedã. Se acoperã complet fiecare godeu cu una sau mai multe diluţii de anticorpi. Cantitatea de anticorpi aplicatã pe fiecare godeu trebuie sã fie cel puţin egalã cu volumul de extract aplicat.
    În absenţa instrucţiunilor specifice ale furnizorilor de anticorpi, se aplicã urmãtoarea procedurã:
    4.3.2. Se incubeazã lamele pe hârtie umedã, acoperite timp de 30 de minute, la temperatura mediului ambiant (18-25°C).
    4.3.3. Se eliminã picãturile de pe fiecare lamã şi se clãteşte cu grijã cu tampon IF. Se spalã 1prin imersie timp de 5 minute într-o soluţie tampon IF-Tween (vezi apendicele 3), apoi încã 5 minute într-o soluţie tampon IF. Se evitã orice vaporizare sau vãrsare care ar putea determina o contaminare încrucişatã. Se eliminã cu atenţie excesul de umiditate cu ajutorul hârtiei sugative.
    4.3.4. Se plaseazã lamele pe hârtie umedã. Se acoperã godeurile cu conjugat FITC la diluţia utilizatã la titrare. Cantitatea de conjugat aplicatã pe godeuri trebuie sã fie identicã cu cantitatea de anticorpi utilizatã.
    4.3.5. Se incubeazã lamele pe hârtie umedã, acoperite timp de 30 de minute, la temperatura mediului ambiant (18-25°C).
    4.3.6. Se eliminã de pe lamã picãturile de conjugat. Se clãteşte şi se spalã în conformitate cu indicaţiile anterioare (vezi pct. 4.3.3).
    Se eliminã cu grijã excesul de umiditate.
    4.3.7. În fiecare godeu se pipeteazã 5-10 æL tampon glicerol-fosfat 0,1 M (vezi apendicele 3) sau un suport antidecolorare din comerţ, apoi se acoperã cu o lamelã.
    4.4. Citirea testului IF:
    4.4.1. Se examineazã lamele-test cu ajutorul unui microscop cu epifluorescenţã prevãzut cu filtre adaptate la excitaţia FITC-ului, în imersie cu ulei sau apã şi cu o mãrire de la 500 la 1.000. Se examineazã godeurile pe douã diametre perpendiculare şi în jurul perimetrului. Pentru probele care nu prezintã celule sau care prezintã doar un numãr redus de celule se observã cel puţin 40 de câmpuri microscopice.
    Se începe prin a se controla lama martorului pozitiv. Celulele trebuie sã prezinte o fluorescenţã vie şi sã fie complet colorate la titrul de anticorp sau de diluţie de lucru determinat. În cazul unei colorãri anormale, testul IF (vezi pct. 4) trebuie repetat.
    4.4.2. Se cautã în godeurile lamelor-test prezenţa celulelor cu o fluorescenţã vie şi o morfologie caracteristicã bacteriei Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus (vezi site-ul web http://forum.europa.eu.int/Public/irc/sanco/Home/main). Intensitatea fluorescenţei trebuie sã fie echivalentã cu cea a tulpinii martor pozitiv pentru o diluţie identicã de anticorpi. Celulele a cãror colorare este incompletã sau care prezintã o fluorescenţã slabã nu trebuie luate în considerare.
    La cea mai micã suspiciune de contaminare testul trebuie repetat. Acest lucru se poate întâmpla în cazul în care toate lamele dintr-un lot prezintã celule pozitive din cauza contaminãrii tamponului sau în cazul în care celulele pozitive sunt izolate şi gãsite în exteriorul godeurilor.
    4.4.3. Existã un anumit numãr de probleme inerente specificitãţii testului de imunofluorescenţã. La nivelul conurilor de ţesut vascular şi în segmentele de tulpinã de cartof pot apãrea populaţii de celule fluorescente atipice din punct de vedere morfologic, precum şi bacterii saprofite care pot da reacţii încrucişate având mãrime şi morfologie asemãnãtoare cu Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus.
    4.4.4. Numai celulele fluorescente care au o dimensiune şi o morfologie caracteristice titrului sau diluţiei de lucru a anticorpilor menţionaţi la pct. 4.3 trebuie sã fie luate în considerare.
    4.4.5. Interpretarea testului IF:
     (i) Dacã proba conţine celule care prezintã o fluorescenţã vie şi o morfologie caracteristicã, se evalueazã numãrul mediu de celule caracteristice per câmp microscopic şi se calculeazã numãrul celulelor menţionate per mL de sediment resuspendat (vezi apendicele 4).
    Testul IF este considerat pozitiv atunci când proba conţine cel puţin 5 x 10^3 celule caracteristice per mL de sediment resuspendat. În acest caz, proba este consideratã ca fiind potenţial contaminatã şi trebuie sã se continue testele.
     (ii) Testul IF este considerat negativ atunci când proba conţine mai puţin de 5 x 10^3 celule per mL de sediment resuspendat, iar proba este consideratã necontaminatã.
    Nu este necesarã continuarea testelor.

    5. TESTUL DE HIBRIDIZARE FLUORESCENTĂ IN SITU (FISH)
    Principiu
    Dacã testul FISH este folosit ca test de depistare iniţial şi rezultatul sãu este pozitiv, trebuie sã se efectueze un test IF ca al doilea test obligatoriu de depistare. În cazul în care testul FISH este folosit ca test secundar, iar rezultatul sãu este pozitiv, diagnosticul trebuie completat de teste suplimentare, aşa cum este indicat în diagramã.

    NOTĂ:
    Se utilizeazã oligosonde validate specifice pentru bacteria Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus (vezi apendice 7). Testele preliminare efectuate prin aceastã metodã trebuie sã permitã detectarea a cel puţin 10^3-10^4 celule/mL ale bacteriei Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus adãugate extractelor de probe care au dat anterior rezultate negative.
    Este preferabil sã se aplice procedura descrisã în continuare pentru extractele de probã proaspãt preparate, dar procedura poate funcţiona, de asemenea, utilizând extracte de probã conservate cu glicerol la temperaturi cuprinse între -16°C şi -24°C sau între -68°C şi -86°C.
    Ca martori negativi se folosesc extracte de probe care au dus în prealabil la un rezultat negativ, în urma testelor de depistare a bacteriei Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus.
    Ca martori pozitivi se preparã suspensii care conţin între 10^5 şi 10^6 celule/mL de Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus (de exemplu, tulpini NCPPB 4053 sau PD 406) în tampon fosfat 0,01 M, pornindu-se de la o culturã de trei pânã la cinci zile (vezi apendicele 2 pentru preparare). Se preparã lame-martor pozitive distincte dintr-o tulpinã omoloagã sau orice altã tulpinã de referinţã a bacteriei Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus într-o suspensie de extract de cartof, aşa cum se indicã în apendicele 2.
    Controlul procesului de hibridizare se realizeazã prin utilizarea unei oligosonde eubacteriene marcate cu izotiocianat de fluoresceinã (FITC), ce coloreazã toate eubacteriile prezente în probã.
    Materialul de control se testeazã la fel ca şi probele.
    5.1. Fixarea extractului de cartof
    Protocolul prezentat în cele ce urmeazã se bazeazã pe Wullings et al. (1998).
    5.1.1. Se preparã soluţia de fixare (vezi apendicele 7).
    5.1.2. Se pipeteazã 100 æL din fiecare extract într-un tub Eppendorf şi se centrifugheazã 8 minute la 7.000 g.
    5.1.3. Se eliminã supernatantul şi se dizolvã sedimentul concentrat în 500 æL soluţie de fixare preparatã cu mai puţin de 24 de ore înainte. Se agitã şi se lasã la incubat toatã noaptea la 4°C.
    Se mai poate utiliza pentru fixare etanol 96%. În acest caz, sedimentul menţionat la punctul 5.1.2 se dizolvã într-un amestec format din 50 æL tampon fosfat 0,01 M şi din 50 æL etanol 96%. Se vortexeazã şi se incubeazã timp de 30-60 minute la 4°C.
    5.1.4. Se centrifugheazã timp de 8 minute la 7.000 g, apoi se eliminã supernatantul şi se resuspendã sedimentul în 75 æL tampon fosfat 0,01 M (vezi apendicele 3).
    5.1.5. Se pipeteazã 16 æL din fiecare suspensie pe o lamã multitest, aşa cum este indicat în figura 3. Pe fiecare lamã se aplicã douã probe nediluate diferite şi din acestea se preleveazã 10 æL pentru a face o diluţie de 1:100 (în tampon fosfat 0,01 M). Restul probei (49 æl) poate fi conservat la -20°C, dupã ce s-a adãugat o cantitate de etanol 96%. În cazul în care este necesarã repetarea testului FISH, se eliminã etanolul prin centrifugare şi se înlocuieşte cu o cantitate echivalentã de tampon fosfat 0,01 M (se omogenizeazã prin agitare).

    Figura 3. Dispunerea unei lame pentru testul FISH

    NOTĂ(CTCE)
    Figura 3 se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 417 bis, din data de 22 iunie 2007, la pagina 12.

    5.1.6. Lamele se usucã la aer (sau într-un uscãtor la 37°C) şi se fixeazã prin flambare.
    În acest stadiu procedura poate fi întreruptã, iar hibridizarea poate continua în ziua urmãtoare. Lamele trebuie depozitate la adãpost de praf, într-un loc uscat şi la temperatura mediului ambiant.
    5.2. Prehibridizare şi hibridizare
    5.2.1. Se preparã o soluţie de lizozim din 10 mg lizozim (Sigma L-6876) în 10 mL de tampon (100 mM Tri-HCl, 50 mM EDTA, pH 8,0). Soluţia menţionatã poate fi conservatã, dar nu trebuie congelatã şi dezgheţatã decât o singurã datã. Fiecare probã se acoperã integral cu aproximativ 50 æL de soluţie de lizozim şi se incubeazã timp de 10 minute la temperatura camerei, apoi lamele se scufundã o singurã datã în apã demineralizatã şi se usucã cu hârtie de filtru.
    O altã posibilitate: în fiecare godeu, în locul lizozimului, se adaugã 50 æL de 40-400 æg/mL proteinazã K (preparatã în 2mM Tri-HCl, 2mM CaCl(2), pH 7,4) şi se incubeazã la 37°C timp de 30 de minute.
    5.2.2. Se deshidrateazã celulele prin bãi succesive cu etanol 50%, 80% şi 96% câte un minut fiecare. Se plaseazã lamele pe un suport şi se lasã sã se usuce în aer liber.
    5.2.3. Se preparã o camerã de incubaţie umedã, tapiţând fundul unei cutii ermetice cu hârtie de filtru umedã sau cu hârtie de filtru impregnatã cu hibmix 1x (vezi apendicele 7). Se pune la preincubat cutia timp de cel puţin 10 minute în cuptorul de hibridizare, la o temperaturã de 55°C.
    5.2.4. Se preparã soluţia de hibridizare (vezi apendicele 7), putându-se folosi pânã la 45 æL pe lamã, apoi se preincubeazã timp de 5 minute la o temperaturã de 55°C.
    5.2.5. Se plaseazã lamele pe o placã încãlzitã la 45°C şi se pipeteazã 10 æL soluţie de hibridizare în fiecare dintre cele patru godeuri ale fiecãrei lame.
    5.2.6. Se acoperã fiecare lamã cu douã lamele (24 x 24 mm), avându-se grijã sã nu prindã aer. Apoi se plaseazã lamele în camera de hibridizare umedã preîncãlzitã şi se lasã acolo o noapte, la întuneric, la o temperaturã de 55°C, pentru a permite desfãşurarea hibridizãrii.
    5.2.7. Se preparã trei recipiente de laborator care conţin 1 L apã ultrapurã, 1 L hibmix 1x (334 mL hibmix 3x în 666 mL apã ultrapurã) şi 1 L hibmix 1/2x (167 mL hibmix 3x în 833 mL apã ultrapurã). Fiecare dintre recipiente se preincubeazã în baie de apã, la o temperaturã de 55°C.
    5.2.8. Se îndepãrteazã lamelele de pe lame şi se plaseazã lamele pe un suport.
    5.2.9. Se eliminã excesul de sondã prin incubare la 55°C timp de 15 minute în recipientul de laborator care conţine hibmixul 1x.
    5.2.10. Se transferã suportul cu lame într-o soluţie de spãlat ce conţine hibmix 1/2 şi se incubeazã timp de încã 15 minute.
    5.2.11. Se scufundã rapid lamele într-o baie de apã ultrapurã şi se usucã cu hârtie de filtru. Se eliminã excesul de umiditate, aşezând uşor hârtia de filtru peste suprafaţa care trebuie uscatã. Se pipeteazã în fiecare godeu între 5 şi 10 æL de soluţie suport antidecolorare (de exemplu, Vectashield de la Vecta Laboratories, CA, USA sau o soluţie echivalentã) şi se acoperã întreaga suprafaţã a lamei cu o lamelã mare (24 x 60 mm).
    5.3. Citirea testului FISH
    5.3.1. Lamele se observã imediat cu ajutorul unui microscop cu epifluorescenţã la o mãrire de 630 sau 1.000 x, cu ulei de imersie. Cu un filtru adaptat pentru izotiocianatul de fluoresceinã (FITC), celulele eubacteriene (inclusiv majoritatea celulelor gram-negative) prezente în probã se coloreazã în verde fluorescent. Cu un filtru adaptat pentru tetrametilrodaminã-5-izotiocianat, celulele de Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus, marcate cu Cy3, apar colorate în roşu fluorescent. Se comparã morfologia celulelor cu cea a martorilor pozitivi. Celulele trebuie sã fie complet colorate şi sã prezinte o fluorescenţã vie. În caz de colorare anormalã, testul FISH (vezi pct. 9.4) trebuie repetat. Se examineazã godeurile pe douã diametre perpendiculare şi în jurul perimetrului. Pentru probele care nu prezintã celule sau care prezintã doar un numãr redus de celule se observã cel puţin 40 de câmpuri microscopice.
    5.3.2. Se cautã în godeurile lamelor-test prezenţa celulelor care prezintã o fluorescenţã vie şi o morfologie caracteristicã bacteriei Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus (vezi site-ul web http://forum.europa.eu.int/Public/irc/sanco/Home/main). Intensitatea fluorescenţei trebuie sã fie echivalentã cu cea a tulpinilor-martor pozitiv sau superioarã acesteia. Celulele a cãror colorare este incompletã sau care prezintã o fluorescenţã slabã nu trebuie luate în considerare.
    5.3.3. La cea mai micã suspiciune de contaminare, testul trebuie repetat. Acest lucru se poate întâmpla în cazul în care toate lamele dintr-un lot prezintã celule pozitive din cauza contaminãrii tamponului sau în cazul în care celulele pozitive sunt gãsite în afara godeurilor.
    5.3.4. Existã un anumit numãr de probleme inerente specificitãţii testului FISH. La nivelul conurilor de ţesut vascular şi în segmentele de tulpini de cartof pot apãrea populaţii de celule fluorescente atipice din punct de vedere morfologic, precum şi bacterii saprofite care pot da reacţii încrucişate, având mãrimea şi morfologia asemãnãtoare cu Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus. Fenomenul menţionat este cu toate acestea mult mai puţin frecvent decât în cazul testului IF.
    5.3.5. Doar celulele fluorescente care prezintã mãrime şi morfologie caracteristice trebuie luate în considerare (vezi pct. 5.3.2).
    5.3.6. Interpretarea rezultatului testului FISH:
     (i) rezultatele testului FISH sunt valabile atunci când prin intermediul filtrului pentru FITC se observã celule care prezintã o fluorescenţã vie de culoare verde şi o mãrime şi o morfologie caracteristice bacteriei Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus. Cu ajutorul filtrului pentru rodaminã se observã celule care prezintã o fluorescenţã vie de culoare roşie la toţi martorii pozitivi şi la niciun martor negativ. Dacã proba conţine celule care prezintã o fluorescenţã vie şi o morfologie caracteristicã, se determinã numãrul mediu de celule caracteristice pe câmp microscopic şi se calculeazã numãrul celulelor respective per mL de sediment resuspendat (vezi apendicele 4). Probele care conţin cel puţin 5 x 10^3 celule caracteristice per mL de sediment resuspendat sunt considerate ca fiind potenţial contaminate. În aceastã situaţie se vor continua testele. Probele care conţin mai puţin de 5 x 10^3 celule caracteristice per mL de sediment resuspendat sunt considerate ca fiind negative;
     (ii) testul FISH este negativ în cazul în care nu se observã, cu ajutorul filtrului pentru rodaminã, celule de mãrimea şi cu morfologia caracteristice bacteriei Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus, care prezintã o fluorescenţã vie de culoare roşie. Astfel de celule caracteristice cu o fluorescenţã vie şi de culoare roşie trebuie sã fie observate cu filtrul pentru rodaminã numai în preparatele de martori pozitivi.

    6. TESTUL REACŢIEI DE POLIMERIZARE ÎN LANŢ (PCR)
    Principii
    Dacã testul PCR este folosit ca test principal de depistare şi rezultatul sãu este pozitiv, trebuie sã se efectueze un test IF ca test secundar de depistare obligatoriu. În cazul în care testul PCR este folosit ca test secundar, iar rezultatul sãu este pozitiv, diagnosticul trebuie completat de teste suplimentare, aşa cum este indicat în diagramã.
    Exploatarea completã a metodei menţionate ca test de depistare principal nu se recomandã decât în cazul în care existã o expertizã specializatã în domeniu.

    NOTĂ:
    Testele preliminarii efectuate în conformitate cu aceastã metodã trebuie sã permitã detectarea a 10^3-10^4 celule/mL de Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus, care se adãugã extractelor de probe care au dat anterior rezultate negative. Se pot dovedi necesare experienţe de optimizare pentru a obţine niveluri maxime de sensibilitate şi de specificitate în toate laboratoarele.
    Se folosesc reactivi şi protocoale PCR validate. Se alege, de preferinţã, o metodã cu control intern.
    Se iau precauţiile necesare pentru a se evita contaminarea probei cu ADN-ul ţintã. Pentru a reduce pe cât posibil riscul contaminãrii cu ADN-ul ţintã, ar trebui ca testul PCR sã fie efectuat de cãtre tehnicieni experimentaţi, în laboratoare de biologie molecularã specializate.
    Martorii negativi (în ceea ce priveşte procedurile PCR şi de extracţie a ADN-ului) trebuie trataţi întotdeauna ca probe finale în procedurã, pentru a evidenţia apariţia unui eventual transfer de ADN.
    În testul PCR trebuie incluşi urmãtorii martori negativi:
    - extract de probã care a dat anterior rezultate negative pentru bacteria Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus;
    - tampoane-martori folosite pentru extracţia bacteriei şi a ADN-ului din probã;
    - mixul pentru PCR.
    De asemenea, trebuie incluşi aici şi urmãtorii martori pozitivi:
    - alicoţi din sedimente resuspendate, dupã ce s-a adãugat bacteria C. m. ssp. sepedonicus (vezi apendicele 2 pentru preparare);
    - suspensie în mediu apos de 10^6 celule per mL dintr-un izolat virulent al bacteriei Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus (de exemplu, NCPPB 2140 sau NCPPB 4053);
    - de asemenea, în cazul în care este posibil, pentru testul PCR se utilizeazã ADN extras din probe de martori pozitivi.
    Pentru a evita riscurile de contaminare, martorii pozitivi se preparã într-un mediu diferit de cel în care se gãsesc probele care trebuie testate.
    În mãsura posibilului, extractele de probe trebuie curãţate de pãmânt. În anumite cazuri este recomandabil sã se prepare extracte din cartofi spãlaţi, dacã se prevede folosirea protocoalelor PCR.
    6.1. Metode de purificare a ADN-ului
    Se folosesc probe-martori pozitivi şi negativi, conform metodei descrise anterior.
    Materialul de control se preparã la fel ca şi probele.
    Existã o serie întreagã de metode pentru purificarea ADN-ului-ţintã, în cazul substratelor de probe complexe, pentru a elimina inhibitorii PCR şi alte reacţii enzimatice şi pentru a concentra ADN-ul-ţintã în extractul de probã.
    Urmãtoarea metodã a fost optimizatã pentru a fi utilizatã cu metoda PCR validatã, descrisã în apendicele 6.
    6.1. a) Metoda Pastrik (2000)
    1. Se pipeteazã 220 æL tampon de lizã (100 mM NaCl, 10mM Tri-HCl îpH 8,0ş, 1 mM EDTA îpH 8,0ş) într-un tub Eppendorf de 1,5 mL.
    2. Se adaugã 100 æL de extract de probã şi se aşazã într-un bloc de încãlzire sau într-o baie de apã la temperatura de 95°C timp de 10 minute.
    3. Se aşazã tubul pe gheaţã timp de 5 minute.
    4. Se adaugã 80 æL soluţie concentratã de lizozim (50 mg de lizozim/mL în 10 mM Tri HCl, pH 8,0) şi se incubeazã la temperatura de 37°C timp de 30 de minute.
    5. Se adaugã 220 æL Easy DNA(^R) soluţie A (Invitrogen), se omogenizeazã bine prin vortexare şi se incubeazã la temperatura de 65°C timp de 30 de minute.
    6. Se adaugã 100 æL Easy DNA(^R) soluţie B (Invitrogen), se omogenizeazã bine prin vortexare pânã când precipitatul circulã liber în tub, iar proba prezintã o viscozitate uniformã.
    7. Se adaugã 500 æL cloroform şi se omogenizeazã prin vortexare pânã când viscozitatea scade, iar amestecul devine omogen.
    8. Se centrifugheazã la 15.000 g timp de 20 de minute, la temperatura de 4°C, pentru a separa fazele şi a forma interfaza.
    9. Se transfera faza superioarã într-un alt tub Eppendorf.
    10. Se adaugã 1 mL etanol 100% (-20°C), se omogenizeazã rapid prin vortexare şi se incubeazã pe gheaţã timp de 10 minute.
    11. Se centrifugheazã la 15.000 g timp de 20 de minute la temperatura de 4°C, apoi se eliminã etanolul din sediment.
    12. Se adaugã 500 æL etanol 80% (-20°C) şi se amestecã rãsturnând tubul.
    13. Se centrifugheazã la 15.000 g timp de 10 minute la temperatura de 4°C, se conservã sedimentul şi se eliminã etanolul.
    14. Se lasã sã se usuce extractul în aer liber sau într-un Speed Vac de ADN.
    15. Se resuspendã sedimentul în 100 æL apã ultrapurã sterilã şi se lasã la temperatura camerei timp de cel puţin 20 de minute.
    16. Se conservã la temperatura de -20°C pânã când se va utiliza pentru PCR.
    17. Se izoleazã orice precipitat alb prin centrifugare şi se utilizeazã 5 æL din supernatantul ce conţine ADN-ul pentru PCR.
    6.1. b) Alte metode
    Se pot aplica şi alte metode de extracţie a ADN-ului (de exemplu, Qiagen DNeasy Plant Kit), cu condiţia ca metodele respective sã aibã o eficacitate recunoscutã ca fiind echivalentã, pentru purificarea ADN-ului provenit din probele-martori care conţin între 10^3 şi 10^4 celule de agent patogen per mL.
    6.2. PCR
    6.2.1. Se preparã probele-test şi controalele pentru PCR, urmând protocoale validate (vezi apendicele 6). Se preparã o diluţie zecimalã din extractul de ADN provenit din probã (1:10 în apã ultrapurã).
    6.2.2. Se preparã mix-ul pentru PCR într-un mediu lipsit de orice contaminare, în conformitate cu protocoalele publicate (vezi apendicele 6). Protocolul PCR validat este o reacţie multiplex care include şi un control PCR intern.
    6.2.3. Se adaugã 5 æL de extract de ADN la 25 æL reactiv PCR în tuburi PCR sterile.
    6.2.4. Se constituie o probã-martor negativ, care nu conţine decât mix-ul pentru PCR, şi se adaugã în locul probei apã ultrapurã provenind din aceeaşi sursã ca şi cea utilizatã în amestecul PCR.
    6.2.5. Se aşazã tuburile în acelaşi termociclor folosit la testul preliminar şi se lanseazã programul PCR optimizat în mod corespunzãtor (vezi apendicele 6).
    6.3. Analiza produsului reacţiei PCR
    6.3.1. Se vizualizeazã ampliconii prin electroforezã în gel de agarozã. O cantitate de cel puţin 12 æL de ADN amplificat, provenit de la fiecare probã, la care se adaugã 3 æL de tampon de încãrcare (vezi apendicele 6), se supune unei tensiuni de 5-8 V/cm în geluri de agarozã 2,0% într-un tampon tris-acetat EDTA (TAE) (vezi apendicele 6). Se utilizeazã un marker de ADN corespunzator, de exemplu "100 bp ladder".
    6.3.2. Pentru a pune în evidenţã benzile de ADN se foloseşte colorarea cu bromurã de etidiu (0,5 mg/L) timp de 30-45 de minute, luând precauţiile care se impun pentru manipularea agentului mutagen în cauzã.
    6.3.3. În cazul produselor PCR care au mãrimea corespunzãtoare (vezi apendicele 6), se vizualizeazã gelul colorat la transiluminator sub unde UV scurte (de exemplu, lambda = 302 nm) şi se noteazã rezultatele.
    6.3.4. Pentru toate cazurile/rezultatele noi se verificã autenticitatea ampliconului, efectuându-se o analizã de restricţie enzimaticã pe o probã din ADN-ul amplificat rãmas. În acest scop, se lasã la incubat la o temperaturã optimã şi pe o duratã optimã, folosindu-se o enzimã şi un tampon corespunzãtoare (vezi apendicele 6). Se vizualizeazã fragmentele restrictate prin electroforezã în gel de agarozã, în conformitate cu metoda indicatã anterior, şi se vizualizeazã la transiluminator sub UV dispunerea caracteristicã a fragmentelor dupã restricţia enzimaticã şi colorarea cu bromurã de etidiu. Se comparã apoi cu martorii pozitivi dinainte şi de dupã restricţie.
    Interpretarea rezultatului testului PCR:
    - testul PCR este negativ dacã se observã în mod evident ampliconul PCR specific bacteriei Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus de mãrimea corespunzãtoare, numai în martorii pozitivi, dar nu şi în proba de analizat (în cazul unui PCR multiplex cu primeri de control intern specifici plantei, un al doilea produs PCR de mãrimea corespunzãtoare trebuie amplificat cu proba în cauzã);
    - testul PCR este pozitiv dacã se observã în mod evident ampliconul PCR specific bacteriei Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus de mãrimea şi (în cazul în care este necesar) dispunerea postrestricţie preconizate, cu condiţia sã nu fie amplificat cu una dintre probele-martori negativi. De asemenea, un rezultat pozitiv se poate confirma prin repetarea testului cu o a doua serie de primeri PCR (vezi pct. 9.3).

    NOTĂ:
    Se poate suspecta o inhibiţie a PCR-ului, în cazul în care ampliconul corespunzãtor se obţine în martorul pozitiv care conţine bacteria Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus în soluţie apoasã, iar martorii pozitivi care conţin Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus în extractul de cartof dau un rezultat negativ. În protocoalele de multiplex PCR cu controale PCR interne inhibiţia reacţiei este probabilã atunci când nu se obţine niciunul dintre cei 2 ampliconi.
    Se poate suspecta o contaminare dacã ampliconul corespunzãtor este evidenţiat în cel puţin unul dintre martorii negativi.

    7. TESTUL BIOLOGIC
    NOTĂ:
    Testele preliminarii realizate în conformitate cu aceastã metodã trebuie sã permitã detectarea de 10^3-10^4 celule formatoare de colonii de Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus /mL, adãugate extractelor de probe care anterior au dat rezultate negative (pentru preparare vezi apendicele 2).
    Pentru a obţine o sensibilitate maximã a detecţiei este preferabil sã se utilizeze un extract de probã proaspãt preparat în condiţii optime de creştere. Cu toate acestea, metoda poate fi aplicatã cu succes pentru extracte conservate cu glicerol la temperaturi cuprinse între -68°C şi -86°C.
    Anumite soiuri de vinete constituie un mediu selectiv excelent de îmbogãţire pentru creşterea bacteriei Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus chiar şi în absenţa simptomelor şi permit, de asemenea, realizarea unui excelent test de confirmare.
    Pentru a reduce riscul de a obţine rezultate fals negative, condiţiile de creştere trebuie sã fie optime.
    Pentru detaliile privind cultura vezi apendicele 8.
    7.1. Se repartizeazã pe vinete, în conformitate cu una dintre metodele indicate în continuare (vezi pct. 7.3 sau 7.4), tot alicotul rãmas din sedimentul resuspendat, obţinut conform prevederilor pct. 3.1.6 sau 3.2.5. Se folosesc doar plante ajunse în stadiul celei de-a doua sau a treia frunze, pânã la dezvoltarea completã a celei de-a treia frunze adevãrate. Pentru a folosi integral sedimentul resuspendat şi pentru a asigura eficacitatea inoculãrii, pentru procedurile descrise în continuare sunt necesare între 15 şi 25 vinete per probã.
    7.2. Înainte de inoculare, vinetele nu trebuie udate timp de una sau douã zile, pentru a reduce turgescenţa.
    7.3. Inoculare prin incizie
    7.3.1. Se ţine planta între douã degete şi se pipeteazã pe tulpinã, între cotiledoane şi prima frunzã, o picãturã (în jur de 5-10 æL) de sediment resuspendat.
    7.3.2. Cu ajutorul unui bisturiu steril se realizeazã, plecând de la picãtura de sediment, o incizie diagonalã cu o lungime de 1,0 cm şi o adâncime aproximativ egalã cu douã treimi din grosimea tulpinii.
    7.3.3. Se închide incizia cu vaselinã sterilã, folosindu-se o seringã.
    7.4. Inoculare prin injecţie
    Se injecteazã sediment resuspendat în tulpini de vinete chiar deasupra cotiledoanelor, cu ajutorul unei seringi dotate cu un ac hipodermic (nu mai puţin de 23 G), repartizându-se în toate plantele de vinete utilizate pentru testare.
    7.5. Ca martori pozitivi se inoculeazã 5 plante prin aceeaşi metodã (vezi pct. 7.3 sau 7.4), cu o suspensie apoasã care conţine între 10^5 şi 10^6 celule/mL dintr-o culturã cunoscutã de Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus, şi, în cazul în care este posibil, cu extract din tubercul infectat în mod natural (vezi pct. 4).
    7.6. Ca martori negativi se inoculeazã 5 plante prin aceeaşi metodã (vezi pct. 7.3 sau 7.4), cu o soluţie tampon fosfat sterilã.
    7.7. Se lasã plantele la incubat pânã la 4 sãptãmâni la temperaturi cuprinse între 18°C şi 24°C, în condiţii de carantinã. În timpul incubaţiei se menţine o luminã suficientã şi un grad ridicat de umiditate (de la 70% la 80%), asigurându-se o udare adecvatã pentru a evita orice obturare hidricã sau veştejire din cauza lipsei apei. Celulele de Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus nu rezistã la temperaturi mai mari de 30°C; temperatura optimã de dezvoltare este de 21°C. Pentru a evita riscurile de contaminare, martorii pozitivi şi negativi se pun la incubat în serã sau fitotron pe etajere complet separate sau, în cazul în care spaţiul este limitat, se prevede o compartimentare riguroasã. În cazul în care plantele infectate provenite din probe diferite trebuie sã stea la incubat aproape unele de altele, plantele respective se vor separa cu ajutorul unor ecrane corespunzãtoare. Se va acorda o mare atenţie evitãrii contaminãrii încrucişate în timpul fertilizãrii, al udãrii, al inspecţiilor şi în orice alt caz de manipulare. Este necesar sã se evite prezenţa insectelor în sere sau fitotroane, deoarece sunt susceptibile de a rãspândi bacteria de la o proba la alta.
    7.8. Dupã o sãptãmânã se examineazã cu regularitate plantele pentru a identifica apariţia simptomelor. Se numãrã plantele care prezintã simptome. Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus provoacã la vinete o veştejire a frunzelor, care se poate manifesta în primul rând printr-o inmuiere a marginilor frunzelor sau între nervuri. La început, ţesutul veştejit poate lua o culoare verde închis sau un aspect pestriţ, dar pãleşte înainte de a se necroza. Veştejirile dintre nervuri prezintã adesea aspectul unsuros al ţesuturilor saturate cu apã. fiesutul necrozat prezintã adesea o margine de culoare galben viu. Plantele nu mor neapãrat. Cu cât simptomele întârzie sã aparã, cu atât şansele de supravieţuire sunt mai mari. Plantele pot învinge infecţia. Plantele tinere sunt mult mai sensibile la populaţiile slabe de Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus decât plantele mai în vârstã, de unde necesitatea de a utiliza plante în stadiul celei de-a treia frunze adevãrate sau chiar înaintea acestui stadiu.
    Veştejirile mai pot fi provocate şi de populaţii de alte bacterii sau de ciuperci prezente în extract. Este vorba, printre altele, de Ralstonia solanacearum, de Erwinia carotovora ssp. carotovora şi de Erwinia carotovora ssp. atroseptica, de Erwinia chrysanthemi, de Phoma exigua var. foveata, precum şi de vaste populaţii de bacterii saprofite. Erwinia chrysanthemi, în special, poate induce simptome la nivelul frunzelor şi o veştejire foarte asemãnãtoare cu simptomele produse de Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus, cu singura diferenţã cã infecţiile cu Erwinia chrysanthemi provoacã o înnegrire a tulpinilor. Alte tipuri de veştejiri se disting de cele provocate de Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus prin faptul cã frunzele sau plantele întregi se ofilesc rapid. De asemenea, se poate recurge la o colorare Gram pentru a distinge bacteria Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus de bacteria Erwinia spp.
    7.9. Odatã cu apariţia simptomelor pe vinete trebuie sã se efectueze noi operaţiuni de izolare, utilizându-se segmente de ţesut care provin din frunzele veştejite sau din tulpinile plantelor (pentru macerarea ţesuturilor vezi pct. 3.1.3). Se dezinfecteazã suprafaţa frunzelor şi a tulpinilor de vinete cu etanol 70%. Se efectueazã un test IF sau PCR pe extractul de vinete şi se trece la izolarea pe mediu adecvat (selectiv) (vezi pct. 8). De asemenea, este posibil sã se efectueze o colorare Gram (vezi apendicele 9). Se identificã culturile pure ale izolatelor presupuse a fi de Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus şi li se confirmã patogenitatea (vezi pct. 9 şi 10).
    7.10. În anumite circumstanţe şi, în special, în cazul în care condiţiile de culturã nu sunt optime, Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus poate fi prezent în vinete într-un stadiu de infecţie latentã, chiar şi dupã perioade de incubaţie care ajung pânã la 4 sãptãmâni. În cazul în care dupã 4 sãptãmâni nu se observã niciun simptom, se efectueazã un test IF sau PCR pe o probã mixtã de segmente de tulpini de 1 cm provenind de la fiecare plantã-test, prelevate de deasupra punctului de inoculare. În cazul în care testul este pozitiv, se efectueazã o nouã izolare pe un mediu adecvat (selectiv), conform procedurii de la pct. 8. Se identificã culturile pure ale izolatelor presupuse a fi de Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus şi li se confirmã patogenitatea (vezi pct. 9 şi 10).
    Interpretarea rezultatelor testului biologic
    Rezultatele testului biologic sunt valabile atunci când plantele care constituie martorul pozitiv prezintã simptome caracteristice, bacteria poate fi reizolatã din aceste plante şi când nu se observã niciun simptom pe martorii negativi.
    Testul biologic este negativ în cazul în care plantele-test nu sunt infectate cu bacteria Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus, aceasta fiind evidenţiatã numai pe martorii pozitivi.
    Testul biologic este pozitiv în cazul în care plantele-test sunt infectate cu bacteria Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus.

    8. IZOLAREA BACTERIEI CLAVIBACTER MICHIGANENSIS SSP. SEPEDONICUS

    NOTĂ:
    Diagnosticul nu poate fi confirmat decât dupã izolarea şi identificarea bacteriei Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus (vezi pct. 9), urmate de o confirmare prin testul de patogenitate (vezi pct. 10). Deşi este vorba de un organism dificil de izolat, el poate fi totuşi izolat din ţesut simptomatic.
    Cu toate acestea, organismul poate fi inhibat de bacterii saprofite cu creştere rapidã, ceea ce îl face dificil de izolat în mod direct din sedimentul de ţesut de tubercul sau de tulpinã (vezi pct. 3.1.6 sau 3.2.5). Izolarea directã a bacteriei Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus se poate realiza pe mediu selectiv, pornindu-se de la diluţii corespunzãtoare ale sedimentului resuspendat provenit din conuri sau tulpini de cartof.
    Izolãrile trebuie sã se realizeze pornindu-se de la toţi tuberculii sau fragmentele de tulpini de cartof cu simptome şi de la toate vinetele care nu prezintã simptome, dar la care testul IF sau PCR efectuat pe o probã mixtã (vezi pct. 7.10) a fost pozitiv. Dacã este cazul, tulpinile de vinete trebuie sã fie macerate conform metodei descrise la pct. 3.1.3.
    Ca martori pozitivi se preparã diluţii zecimale dintr-o suspensie de 10^6 ufc/mL de Clavibacter michiganensis. ssp. sepedonicus (de exemplu, NCPPB 4053 sau PD 406). Pentru a se evita orice posibilitate de contaminare, martorii pozitivi se vor prepara separat de probe.
    În cazul fiecãrui lot de mediu selectiv nou-preparat, trebuie sã se verifice în ce mãsurã acesta este potrivit pentru cultura agentului patogen înainte de a-l utiliza pentru testarea de rutinã a probelor.
    Materialul de control se testeazã la fel ca şi probele.
    8.1. Izolarea pe medii selective
    8.1.1. Pornindu-se de la 100 æL alicot obţinut dintr-un sediment de cartof resuspendat sau din extract de vinete, se efectueazã diluţii la a zecea parte într-un tampon de sedimentare 10mM (vezi apendicele 3).
    8.1.2. Tentativele de izolare pornindu-se de la sediment nediluat de cartof se soldeazã, în general, cu eşecuri datoritã dificultãţilor care apar la izolarea bacteriei Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus şi a concurenţei saprofiţilor. Deoarece bacteria este în general prezentã în numãr mare de populaţii în ţesuturile infectate, adesea saprofiţii pot fi înlãturaţi prin diluţie, dar pãstrându-se totodatã agentul patogen. Prin urmare, se recomandã sã se utilizeze tehnica de însãmânţare pe plãci cu ajutorul unei anse, însãmânţându-se câte 100 æl din fiecare probã şi din fiecare diluţie de 1/100 pânã la 1/10.000 pe mediu MTNA sau NCP-88 (vezi apendicele 5).

    NOTĂ:
    O altã modalitate poate consta în însãmânţarea, cu ajutorul unei anse, a 100 æL din alicotul sedimentului de cartof iniţial, la început pe o placã cu agar, apoi de pe aceasta pe o a doua placã cu agar, însãmânţându-se astfel în striuri pe cea de-a doua placã ceea ce a rãmas pe ansã; în final, procedura se repetã pe o a treia placã, ansa permiţând astfel ca pe plãci sã se obţinã un efect de diluţie.
    8.1.3. Se incubeazã plãcile la întuneric, la temperaturi cuprinse între 21°C şi 23°C.
    8.1.4. Prima examinare a plãcilor, prin comparaţie cu plãcile-martor, cu numãrarea eventualelor colonii asemãnãtoare cu cele produse de Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus, trebuie sã se realizeze dupã 3 zile. Numãrarea ulterioarã se va realiza dupã 5, 7 şi, în final, 10 zile.
    8.2. Purificarea coloniilor suspecte

    NOTĂ:
    Trebuie sã se efectueze o repicare pe mediu YGM a coloniilor asemãnãtoare cu cele produse de Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus, în scopul inoculãrii ulterioare a vinetelor şi/sau al identificãrii. Aceasta trebuie efectuatã înainte ca plãcile sã atingã o creştere excesivã, de preferinţã, dupã 3-5 zile.

    8.2.1. Se efectueazã o însãmânţare în striuri a coloniilor asemãnãtoare cu cele produse de Clavibacter michiganensis. ssp. sepedonicus pe unul dintre urmãtoarele medii (reţetele figureazã în apendicele 5):
    - nutrient dextroza agar (numai pentru repicãri);
    - drojdie peptonã glucozã agar;
    - extract de drojdie sãruri minerale agar.
    Se incubeazã 10 zile la o temperaturã cuprinsã între 21°C şi 24°C.
    Clavibacter michiganensis. ssp. sepedonicus creşte lent, producând, în general, în 10 zile colonii de dimensiunea şi de forma unui vârf de ac, sub formã de cupolã şi de culoare crem. Fotografii ale coloniilor caracteristice bacteriei Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus sunt prezentate la adresa http://forum.europa.eu.int/Public/irc/sanco/Home/main.
    8.2.2. Se însãmânţeazã din nou în striuri pentru a obţine culturi pure.
    Ratele de creştere sunt îmbunãtãţite prin subculturi. Coloniile caracteristice sunt de culoare crem-albicioasã sau de culoarea fildeşului, uneori galbene, rotunjite, netede, înãlţate sub formã de cupolã convexã, cu o consistenţã mucoid-fluidã, cu margini întregi, cu diametrul în general de 1-3 mm.
    O simplã colorare Gram (vezi apendicele 9) poate ajuta la selectarea coloniilor în vederea efectuãrii testelor suplimentare.
    8.2.3. Se identificã culturile presupuse (vezi pct. 9) şi se realizeazã un test de patogenitate (vezi pct. 10).

    9. IDENTIFICARE
    Se identificã culturile pure obţinute din izolatele presupuse a fi Clavibacter michiganensis. ssp. sepedonicus, utilizându-se cel puţin douã dintre testele prezentate în continuare, bazate pe principii biologice diferite.
    Dacã este cazul, pentru fiecare test efectuat se includ tulpini de referinţã cunoscute.
    9.1. Teste de identificare de nutriţie şi enzimatice
    Se determinã caracteristicile fenotipice menţionate în continuare, care sunt în mod sistematic prezente sau absente la Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus, în conformitate cu metodele lui Lelliott şi Stead (1987), Klement et al. (1990), Schaad (2001) şi anonim (1987).
    Toate mediile se incubeazã la temperatura de 21°C şi se examineazã dupã 6 zile. În cazul în care nu se constatã nicio creştere, se incubeazã pânã la 20 de zile.
    Fiecare test trebuie sã includã o tulpinã cunoscutã de Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus ca martor. Testele de nutriţie şi cele fiziologice trebuie sã fie efectuate utilizându-se un inocul provenit din repicãri pe agar nutritiv. Comparaţiile morfologice trebuie sã se efectueze pe culturi obţinute pe nutrient dextroza agar.



       Teste Rezultate preconizate
       ───── ──────────────────────
 Oxidare/fermentare (O/F) Inert sau slab oxidant
 Oxidazã -
 Creştere la 37°C -
 Activitatea ureazei -
 Hidroliza esculinei +
 Hidroliza amidonului - sau slab
 Creştere în soluţie de NaCl 7% -
 Producţia de indol -
 Activitatea catalazei +
 Producţie de H(2)S -
 Utilizarea citratului -
 Lichefierea gelatinei -
 Producţia de acid din glicerol -
 Producţia de acid din lactozã - sau slab
 Producţia de acid din ramnozã -
 Producţia de acid din salicin -
 Coloraţia Gram (vezi apendice 9) +



    9.2. Testul de imunofluorescenţã (IF)
    a) Se preparã o suspensie de aproximativ 10^6 celule per mL într-un tampon IF (vezi apendicele 3).
    b) Se preparã o diluţie la jumãtate dintr-un antiser corespunzãtor.
    c) Se urmeazã procedura testului IF (vezi pct. 4).
    d) Pentru ca un test IF sã fie pozitiv, titrul obţinut din culturã trebuie sã fie echivalent cu cel obţinut din martorul pozitiv.
    9.3. Testul reacţiei de polimerizare în lanţ (PCR)
    a) Se preparã o suspensie de aproximativ 10^6 celule per mL în apã ultrapurã.
    b) Într-un bloc de încãlzire sau într-o baie de apã fiartã se încãlzesc 100 æl de suspensie în tuburi închise, la temperatura de 100°C timp de 4 minute. Dacã este necesar, se adaugã NaOH proaspãt preparat, cu o concentraţie finalã de 0,05 M pentru a facilita liza celulelor. Probele pot fi depozitate la temperaturi cuprinse între -16°C şi -24°C, pânã în momentul utilizãrii.
    c) Se aplicã procedurile PCR corespunzãtoare pentru a amplifica ampliconii specifici de Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus (de exemplu: Pastrik, 2000; vezi apendicele 4; Li şi de Boer, 1995; Mills et al., 1997; Pastrik şi Rainey, 1999; Schaad et al., 1999).
    d) Identificarea bacteriei Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus este pozitivã atunci când ampliconii PCR au aceeaşi dimensiune şi prezintã aceleaşi polimorfisme de lungime ale fragmentelor de restricţie ca şi pentru tulpina-martor pozitivã.
    9.4. Testul de hibridizare fluorescentã in situ (FISH)
    a) Se preparã o suspensie de aproximativ 10^6 celule per mL în apã ultrapurã.
    b) Se urmeazã procedura testului FISH (vezi pct. 5).
    c) Testul FISH este pozitiv în cazul în care se obţin aceleaşi reacţii din culturã ca şi la martorul pozitiv.
    9.5. Testul de profil al acizilor graşi (FAP)
    a) Cultura se dezvoltã timp de 72 de ore la temperatura de 21°C (+/-1°C) pe tripticaza soia agar (Oxoid).
    b) Se aplicã o procedurã FAP corespunzatoare (Janse, 1991; Stead, 1992).
    c) Pentru ca un test FAP sã fie pozitiv, profilul culturii presupuse trebuie sã fie identic cu cel al martorului pozitiv. Prezenţa acizilor graşi caracteristici 15:1 Anteiso A, 15:0 Iso, 15:0 Anteiso, 16:0 Iso, 16:0 şi 17:0 Anteiso este puternic elocventã pentru bacteria Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus. Alte genuri de bacterii, ca de exemplu Curtobacterium, Arthrobacter şi Micrococcus, prezintã, de asemenea, unii dintre acizii menţionaţi, dar foarte rar 15:1 Anteiso A; în schimb, acidul menţionat este prezent la toate bacteriile Clavibacter spp., la niveluri cuprinse între 1% şi 5%. Pentru Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus, nivelul menţionat este de obicei în jurul valorii de 5%.
    9.6. Testul BOX-PCR
    a) Se preparã o suspensie de aproximativ 10^6 celule per mL în apã ultrapurã.
    b) Se efectueazã testul conform procedurii (Smith et al., 2001).

    10. TESTUL DE CONFIRMARE
    Testul de patogenitate se efectueazã atât pentru a aduce confirmarea finalã a unui diagnostic de Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus, cât şi pentru a evalua virulenţa culturilor identificate ca fiind Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus.
    10.1. Se preparã un inoculum de aproximativ 10^6 celule/mL dintr-o culturã de 3 zile a izolatului de testat şi dintr-o tulpinã-martor pozitivã, corespunzãtoare bacteriei Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus.
    10.2. Se inoculeazã 5-10 tulpini de plante tinere de vinete în stadiul celei de-a treia frunze adevãrate (vezi pct. 7.3 sau 7.4).
    10.3. Se incubeazã la temperaturi cuprinse între 18°C şi 24°C, la o umiditate relativ ridicatã, asigurând o stropire corespunzãtoare pentru a preveni obturarea hidricã sau stresul cauzat de secetã (vezi pct. 7.7). În cazul culturilor pure ar trebui sã aparã o veştejire tipicã în douã sãptãmâni; cu toate acestea, plantele care nu prezintã simptome (vezi pct. 7.8) la sfârşitul acestei perioade trebuie lãsate în continuare la incubat pânã la 3 sãptãmâni, la temperaturi favorabile creşterii vinetelor, nedepãşind temperatura de 25°C (vezi apendicele 8). Dacã la sfârşitul celor 3 sãptãmâni nu apar simptome, cultura nu poate fi confirmatã ca fiind o formã patogenã de Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus.
    10.4. Se izoleazã din plante cu simptome, prelevându-se o secţiune de tulpinã la o înãlţime de 2 cm deasupra punctului de inoculare. Se mãrunţesc şi se suspendã într-o cantitate micã de apã distilatã sterilã sau de tampon fosfat 50 mM (vezi apendicele 3). Se izoleazã din suspensie, diluând prin însãmânţare simplã sau în striuri pe MTNA şi YPGA (vezi apendicele 5), se incubeazã timp de 3-5 zile la o temperaturã cuprinsã între 21°C şi 23°C, apoi se observã formarea coloniilor caracteristice de C. m. ssp. sepedonicus.

    Apendice 1

    Laboratoare care practicã optimizarea şi validarea protocoalelor



───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
        Laborator*1) Localitate Ţarã
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Agentur fur Gesundheit und Ernahrungssicherheit Viena şi Linz Austria
Departement Gewasbescherming Merelbeke Belgia
Plantetdirektoratet Lyngby Danemarca
Central Science Laboratory York Anglia
Scottish Agricultural Science Agency Edinburgh Scoţia
Laboratoire National de La Protection des Vegetaux Angers Franţa
Unite de Bacteriologie
Laboratoire National de La
Protection des Vegetaux Le Rheu Franţa
Station de Quarantaine de la Pomme de Terre
Biologische Bundesanstalt Kleinmachnow Germania
Pflanzenschutzamt Hannover Hanover Germania
State Laboratory Dublin Irlanda
Plantenziektenkundige Dienst Wageningen Olanda
Norwegian Crop Research Institute, Plant Protection Aas Norvegia
Center
Direccao-Geral de Proteccao das Culturas Lisabona Portugalia
Nacionalni Institut za Biologijo Ljubljana Slovenia
Centro de diagnostico de Aldearrubia Salamanca Spania
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


-----
    *1) Pentru experţii de contact vezi site-ul web la adresa http://forum.europa.eu.int/Public/irc/sanco/Home/main.

    Apendice 2

    Prepararea martorilor pozitivi şi negativi pentru testele de depistare PCR/IF şi FISH aplicate tuberculilor de cartof

    Se însãmânţeazã pe un mediu MTNA, timp de 72 de ore, o tulpina virulentã de C. m. ssp. sepedonicus îNCPPB 4053 sau PD 406ş, apoi se suspendã în tampon fosfatat 10 mM, astfel încât sã se obţinã o densitate celularã de aproximativ 1-2 x 10^8 UFC per mL. Aceasta corespunde, în general, unei suspensii uşor tulburi, care prezintã o densitate opticã de 0,20-600 nm.
    Se preleveazã conurile de la 200 de tuberculi dintr-o recoltã de cartof alb, cunoscutã ca fiind lipsitã de Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus.
    Se trateazã conurile urmând metoda obişnuitã şi se resuspendã sedimentul în 10 mL.
    Se pipeteazã 900 æL de sediment resuspendat în 10 microtuburi sterile de 1,5 mL.
    Se însãmânţeazã primul microtub cu 100 æL din suspensia de Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus. Se omogenizeazã prin vortexare.
    Se stabilesc niveluri de contaminare la a zecea parte, urmând diluţii în urmãtoarele 5 microtuburi.
    Cele 6 microtuburi contaminate vor fi utilizate ca martori pozitivi. Cele 4 microtuburi necontaminate vor fi utilizate ca martori negativi. Microtuburile se eticheteazã corespunzãtor.
    Se preparã alicoţi de 100 æL în microtuburi sterile de 1,5 mL, astfel încât sã se obţinã 9 repetiţii ale fiecãrei probe-martor. Se depoziteazã la temperaturi cuprinse între -16 şi -24°C pânã în momentul utilizãrii.
    Prezenţa şi determinarea bacteriei Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus în probelemartor trebuie confirmate în primul rând printr-un test IF.
    Pentru testul PCR se extrage ADN pe baza probelor-martor pozitive şi negative din fiecare serie de probe.
    Pentru testele IF şi FISH, se efectueazã analize pe probele-martor pozitive şi negative ale fiecãrei serii de probe.
    În cazul testelor IF, FISH şi PCR, Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus trebuie detectat în martorii pozitivi cel puţin 10^6 şi 10^4 celule/mL şi trebuie sã lipseascã complet în martorii negativi.

    Apendice 3

    Tampoane pentru procedurile de testare
    Generalitate: tampoanele sterilizate care nu sunt deschise pot fi depozitate timp de maximum un an.

    1. TAMPOANE PENTRU PROCEDURA DE EXTRAGERE
    1.1. Tampon de extracţie (tampon fosfat 50 mM, pH 7,0)
    Tamponul menţionat este utilizat pentru extracţia, prin omogenizare sau agitare, a bacteriei prezente în ţesuturile plantei.

    Na(2)HPO(4) (anhidru) 4,26 g
    KH(2)PO(4) 2,72 g
    Apã distilatã 1,00 L

    Se dizolvã ingredientele, se verificã pH-ul şi se sterilizeazã prin autoclavare timp de 15 minute la 121°C.
    Urmãtoarele componente pot fi utile:



───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
                                            Obiect Cantitate
                                                                    (pe l)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Fulgi de Lubrol Defloculant*) 0,5 g
Antispumant cu DC silicon Agent antispumant*) 1,0 mL
Pirofosfat tetrasodic Antioxidant 1,0 g
Polivinilpirolidonã -40.000 (PVP-40) Leagã inhibitorii PCR 50 g
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


-----
    *) A se utiliza cu metoda de extracţie prin omogenizare.

    1.2. Tampon de sedimentare (tampon fosfat 10 mM, pH 7,2)
    Tamponul menţionat este utilizat pentru resuspendarea şi diluţia sedimentelor de conuri de cartof concentrate prin centrifugare.
    Na(2)HPO(4).12H(2)O 2,7 g
    NaH(2)PO(4).2H(2)O 0,4 g
    Apã distilatã 1,00 L
    Se dizolvã ingredientele, se verificã pH-ul şi se sterilizeazã prin autoclavare timp de 15 minute la 121°C.

    2. TAMPOANE PENTRU TESTUL IF
    2.1. Tampon IF (tampon fosfat salin PBS 10 mM, pH 7,2)

    Tamponul menţionat este utilizat pentru diluţia anticorpilor.
    Na(2)HPO(4).12H(2)O 2,7 g
    NaH(2)PO(4).2H(2)O 0,4 g
    NaCl 8,0 g
    Apã distilatã 1,0 l

    Se dizolvã ingredientele, se verificã pH-ul şi se sterilizeazã prin autoclavare timp de 15 minute la 121°C.

    2.2. Tampon IF-Tween
    Tamponul menţionat este utilizat pentru spãlarea lamelor.
    Se adaugã 0,1% Tween 20 la tamponul IF.

    2.3. Tampon Glicerol fosfat, pH 7,6
    Tamponul menţionat este utilizat ca lichid de montare pentru lamele IF, pentru a întãri fluorescenţa.



───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Na(2)HPO(4).12H(2)O 3,2 g
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
NaH(2)PO(4).2H(2)O 0,15 g
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Glicerol 50 mL
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Apã distilatã 100 mL
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



    Soluţii suport antidecolorare sunt disponibile în comerţ: exemplu, Vectashield(^R) (Vector Laboratories) sau Citifluor (^R) (Leica).

    Apendice 4

    Determinarea gradului de contaminare în momentul testelor IF şi FISH

    1. Se numãrã numãrul mediu de celule fluorescente caracteristice per câmp (c).
    2. Se calculeazã celulele fluorescente caracteristice per godeu (C).

    C = c x S/s,
    unde:
    S = suprafaţa (S) godeului unei lame cu multe godeuri; şi
    s = suprafaţa câmpului obiectivului



     s = unde:i = coeficientul câmpului (depinde de tipul de ocular şi
 \'f0i^2/4G^2K^2 variazã de la 8 la 24)
                     K = coeficientul tubului (1 sau 1,25)
                     G = mãrirea obiectivului(de 100 de ori, de 40 de ori etc.)



    3. Se calculeazã celulele fluorescente caracteristice per mL de sediment resuspendat (N)
    N = C x 1.000/y x F,
    unde: y = volumul de sediment resuspendat din fiecare godeu
          F = factorul de diluţie al sedimentului resuspendat; şi
          C = celule fluorescente caracteristice per godeu

    Apendice 5

    Medii de izolare şi de culturã ale bacteriei C. m. ssp. sepedonicus

    (a) Medii de culturã generale

    Nutrient agar
    Nutrient agar (Difco) 23,0 g
    Apã distilatã 1,0 L
    Se dizolvã ingredientele şi se sterilizeazã prin autoclavare timp de 15 minute la 121°C.
    Nutrient dextroza agar (NDA)
    Difco Bacto nutrient agar conţine 1% D-glucozã (monohidrat). Se sterilizeazã prinautoclavare la 115°C timp de 20 de minute.
    Drojdie peptonã glucozã agar (YPGA)
    Extract de drojdie (Difco) 5,0 g
    Bacto-peptonã (Difco) 5,0 g
    D-glucozã (monohidrat) 10,0 g
    Bacto-Agar (Difco) 15,0 g
    Apã distilatã 1,0 l
    Se dizolvã ingredientele şi se sterilizeazã prin autoclavare la 121°C timp de 15 minute.
    Mediu de extract de drojdie - sãruri minerale (YGM)
    Extract de drojdie bacto (Difco) 2,0 g
    D-glucozã (monohidrat) 2,5 g
    K(2)HPO(4) 0,25 g
    KH(2)PO(4) 0,25 g
    MgSO(4).7H(2)O 0,1 g
    MnSO(4).H(2)O 0,015 g
    NaCl 0,05 g
    FeSO(4).7H(2)O 0,005 g
    Bacto-Agar (Difco) 18 g
    Apã distilatã 1,0 L
    Se dizolvã ingredientele şi se sterilizeazã, in recipiente de jumãtate de litru, prinautoclavare timp de 20 de minute la 115°C.

    (b) Medii de creştere selective validate
    Mediu MTNA
    Cu excepţia unor menţiuni, toate ingredientele provin de la BDH.
    Extract de drojdie (Difco) 2,0 g
    Manitol 2,5 g
    K(2)HPO(4) 0,25 g
    KH(2)PO(4) 0,25 g
    NaCl 0,05 g
    MgSO(4).7H(2)O 0,1 g
    MnSO(4).H(2)O 0,015 g
    FeSO(4).7H(2)O 0,005 g
    Agar (oxoid nr. 1) 16,0 g
    Apã distilatã 1,0 L
    Se dizolvã ingredientele şi se ajusteazã pH-ul la 7,2. Dupã autoclavare (15 minute la 121°C) şi o rãcire la 50°C se adaugã antibioticele: trimetoprim 0,06 g, acid nalidixic 0,002 g, amfotericinã B 0,01 g.
    Soluţiile stoc de antibiotice sunt: trimetoprimul (Sigma) şi acidul nalidixic (Sigma) (ambele 5 mg/mL) în metanol 96%; amfotericina B (Sigma) (1 mg/mL) în dimetilsulfoxid. Soluţiile stoc sunt sterilizate prin filtrare.

    NOTĂ:
    Mediul fãrã antibiotic se conservã timp de 3 luni. Dupã adãugarea antibioticelor mediul se conservã o lunã la frigider.
    Mediu NCP-88
    Agar nutritiv (Difco) 23 g
    Extract de drojdie (Difco) 2 g
    D-manitol 5 g
    K(2)HPO(4) 2 g
    KH(2)PO(4) 0,5 g
    MgSO(4).7H(2)O 0,25 g
    Apã distilatã 1,0 L
    Se dizolvã ingredientele şi se ajusteazã pH-ul la 7,2. Se sterilizeazã prin autoclavare şi se rãceşte la 50°C, se adaugã apoi urmãtoarele antibiotice: sulfat de polimixinã B (Sigma) 0,003 g, acid nalidixic (Sigma) 0,008 g, cicloheximidã (Sigma) 0,2 g.
    Antibioticele se dizolvã în soluţiile stoc, dupã cum urmeazã: acidul nalidixic în NaOH 0,01 M; cicloheximida în etanol 50%, sulfatul de polimixinã B în apã distilatã. Soluţiile stoc sunt sterilizate prin filtrare.

    NOTĂ:
    Mediul fãrã antibiotic se conservã timp de trei luni. Dupã adãugarea antibioticelor mediul se conservã timp de o lunã la frigider.

    Apendice 6

    Protocol şi reactivi PCR validaţi

    NOTĂ:
    Testele preliminare trebuie sã permitã detectarea a cel puţin 10^3-10^4 celule de C. m. ssp. sepedonicus per mL de extract de probã.
    De asemenea, testele preliminare nu trebuie sã indice niciun rezultat fals pozitiv pentru o gamã de tulpini bacteriene selecţionate.

    1. PROTOCOL PCR MULTIPLEX CU CONTROL PCR INTERN (PASTRIK, 2000)
    1.1. Secvenţã de oligonucleotide a primerilor


 Primer direct PSA-1 5' - ctc ctt gtg ggg tgg gaa aa - 3'
 Primer indirect PSA-R 5' - tac tga gat gtt tca ctt ccc c - 3'
 Primer direct NS-7-F 5' - gag gca ata aca ggt ctg tga tgc - 3'
 Primer indirect NS-8-R 5' - tcc gca ggt tca cct acg ga - 3'



    Dimensiunea prevãzutã a ampliconului de ADN de Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus = 502 bp (în prezenţa primerului PSA).
    Dimensiunea prevãzutã a ampliconului controlului PCR intern 18S rRNA = 377 bp (în prezenţa primerului NS).

    1.2. Mixul pentru PCR


───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
          Reactiv Cantitate per reacţie Concentraţie finalã
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Apã ultrapurã sterilã 15,725 æL
10 x tampon PCR^1 (15 mM MgCl(2)) 2,5 æL 1 x (1,5 mM MgCl(2))
BSA (fracţie V) (10%) 0,25 æL 0,1%
Amestec d-nTP (20 mM) 0,125 æL 0,1 mM
Primer PSA-1 (10 æM) 0,5 æL 0,2 æM
Primer PSA-R (10 æM) 0,5 æ 0,2 æM
Primer NS-7-F (10 æM)*2) 0,1 æL 0,04 æM
Primer NS-8-R (10 æM)*2) 0,1 æL 0,04 æM
Taq Polimerazã (5U/æL)*1) 0,2 æL 1,0 U
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Volumul probei 5,0 æL
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Volum total: 25,0 æL
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


-----
    *1) Metodele au fost validate utilizând Taq polimeraza de la Perkin Elmer (AmpliTaq sau Gold) şi Gibco BRL.
    *2) Concentraţiile primerilor NS-7-F şi NS-8-R au fost optimizate pentru extracţia ADN-ului din tuberculii de cartof, utilizând metoda omogenizãrii şi a purificãrii ADN-ului dupã Pastrik (2000); vezi pct. 6.1. (a) şi 6.2ş. Va fi necesarã o nouã optimizare a concentraţiilor de reactivi dacã se utilizeazã extracţia prin agitare sau alte metode de extracţie a ADN-ului.

    1.3. Condiţii ale reacţiei PCR
    Se executã urmãtorul program:


  1 ciclu de: (i) 3 minute la 95°C: denaturarea ADN;
 10 cicluri de: (ii) 1 minut la 95°C: denaturarea ADN;
                   (iii) 1 minut la 64°C: hibridizare cu primerii;
                   (iv) 1 minut la 72°C: elongarea ADN-ului;
25 de cicluri de: (v) 30 secunde la 95°C: denaturarea ADN;
                   (vi) 30 secunde la 62°C: hibridizare cu primerii;
                   (vii) 1 minut la 72°C: elongarea ADN-ului;
1 ciclu de: (viii) 5 minute la 72°C: elongare finalã;
                   (ix) se menţine la 4°C.



    NOTĂ:
    Acest program a fost optimizat pentru termociclorul MJ Research PTC 200. Poate fi necesarã modificarea etapelor ciclurilor (ii), (iii), (iv), (v), (vi) şi (vii), în cazul utilizãrii altor modele de termociclor.

    1.4. Analiza restricţiei enzimatice a ampliconului
    Produsele PCR amplificate ale ADN-ului bacteriei Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus produc un polimorfism distinct al lungimii fragmentelor de restricţie cu enzima Bgl II, dupã incubare la 37°C timp de 30 de minute. Fragmentele de restricţie obţinute pe baza fragmentului specific de C. m. ssp. sepedonicus au o lungime de 282 bp şi 220 bp.

    2. PREPARAREA TAMPONULUI DE ÎNCĂRCARE

    2.1. Albastru de bromfenol (soluţie concentratã 10%)
    Albastru de bromofenol 5 g
    Apã distilatã (bidistilatã) 50 mL

    2.2. Tampon de încãrcare
    Glicerol (86%) 3,5 mL
    Albastru de bromofenol (5,1) 300 æL
    Apã distilatã (bidistilatã) 6,2 mL

    3. 10X TAMPON TRISACETAT EDTA (TAE), pH 8,0
    Tampon tris 48,4 g
    Acid acetic glacial 11,42 mL
    EDTA (sare disodicã) 3,72 g
    Apã distilatã 1,00 L
    Înainte de utilizare se dilueazã pânã la 1x.
    Disponibil şi în comerţ (exemplu Invitrogen sau echivalent).

    Apendice 7

    Reactivi validaţi pentru testul FISH

    1. Oligosonde
    Sonda CMS-CY3-01 specificã pentru Cms 5' - ttg cgg ggc gca cat ctc tgc acg-3'
    Sonda eubacterianã EUB-338-FITC nespecificã 5' - gct gcc tcc cgt agg agt-3'

    2. SOLUŢIE DE FIXARE
    ATENŢIE! SOLUŢIA DE FIXARE CONŢINE PARAFORMALDEHIDĂ, CARE ESTE TOXICĂ. SE MANIPULEAZĂ CU MĂNUŞI ŞI NU SE INHALEAZĂ. SE RECOMANDĂ SĂ SE LUCREZE SUB O NIŞĂ CHIMICĂ.

     (i) Se încãlzesc 9 mL de apã purã molecularã (de exemplu, apã ultrapurã) la aproximativ 60°C şi se adaugã 0,4 g de paraformaldehidã. Paraformaldehida se dizolvã dupã ce s-au adãugat 5 picãturi de 1N NaOH şi se amestecã pe un agitator magnetic.
     (ii) Se ajusteazã pH-ul la 7,0 adãugându-se 1 mL de tampon fosfatat 0,1 M (PB; pH 7,0) şi 5 picãturi de 1N HCl. Se verificã pH-ul cu hârtie indicator şi se ajusteazã, în cazul în care este necesar, cu HCl sau NaOH.

    ATENŢIE! NU SE UTILIZEAZĂ PH-METRU ÎN SOLUŢII CARE CONŢIN PARAFORMALDEHIDĂ.
     (iii) Soluţia se filtreazã printr-un filtru cu membranã de 0,22 æm, se protejeazã de praf şi se pãstreazã la 4°C pânã la utilizare.
     (iv) NOTĂ:
    Soluţie de fixare alternativã: etanol 96%.

    3. HIBMIX 3X
    NaCl 2,7 M
    Tris-HCl 60 mM (pH 7,4)
    EDTA (sterilizat prin filtrare şi autoclavare) 15 mM
    Se dilueazã pânã la 1X, dupã caz.

    4. Soluţie de hibridizare
    Hibmix 1X
    Dodecilsulfat de sodiu (SDS) 0,01%
    Sondã EUB 338 5 ng/æL
    Sondã CMSCY301 5 ng/æL

    Se preparã cantitãţile de soluţie de hibridizare, respectând calculele din tabel. Pentru fiecare lamã (care conţine douã probe diferite în duplicat) sunt necesari 90 æL de soluţie de hibridizare.

    Tabel: Cantitãţi sugerate pentru prepararea amestecului de hibridizare


───────────────────────────────────────────────────────────────
                                       2 lame 8lame
───────────────────────────────────────────────────────────────
 Apã ultrapurã sterilã 50,1 200,4
 Hibmix 3 x 30,0 120,0
 1% Dodecilsulfat de sodiu 0,9 3,6
 Sonda EUB 338 (100 ng/æL) 4,5 18,0
 Sonda CMSCY301 (100 ng/æL) 4,5 18,0
───────────────────────────────────────────────────────────────
 Volum total (æL) 90,0 360,0
───────────────────────────────────────────────────────────────



    NOTĂ:
    Toate soluţiile care conţin oligosonde sensibile la luminã se depoziteazã la întuneric şi la o temperaturã de -20°C. În timpul utilizãrii se protejeazã de lumina directã a soarelui sau de lumina electricã directã.

    5. Tampon fosfat 0,1 M, pH 7,0
    Na(2)HPO(4) 8,52 g
    KH(2)PO(4) 5,44 g
    Apã distilatã 1,00 L
    Se dizolvã ingredientele, se verificã pH-ul şi se sterilizeazã prin autoclavare timp de 15 minute la 121°C.

    Apendice 8

    Culturi de vinete

    Se seamãnã seminţe de vinete (Solanum melongena) într-un pãmânt sterilizat prin pasteurizare. Atunci când cotiledoanele sunt complet dezvoltate (10-14 zile), plantulele se repicã într-un pãmânt sterilizat prin pasteurizare.

    Vinetele trebuie cultivate în serã în urmãtoarele condiţii:


    Durata zilei 14 ore sau durata naturalã a zilei
    Temperatura: ziua 21-24°C
                    noaptea 15°C.
    Soiuri sensibile de vinete: "Black Beauty";
                                "Long Tom";
                                "Rima";
                                "Balsas".


    Furnizor: vezi site-ul web la adresa http://forum.europa.eu.int/Public/irc/sanco/Home/main.

    Apendice 9

    Procedura pentru reacţia Gram (modificarea lui Hucker) (Doetsch, 1981)

    Soluţie Cristal violet
    Se dizolvã 2 g cristal violet în 20 mL etanol 95%.
    Se dizolvã 0,8 g oxalat de amoniu în 80 mL apã distilatã.
    Se amestecã cele douã soluţii.
    Soluţia iod Lugol
    Iod 1 g
    Iodurã de potasiu 2 g
    Apã distilatã 300 mL
    Substanţele solide se zdrobesc împreunã cu ajutorul unui pistil şi al unui mojar. Se adaugã apã şi se amestecã într-un recipient închis pentru a se dizolva.
    Soluţie colorantã de safraninã
    Soluţie stoc:
    Safraninã O 2,5 g
    Etanol 95% 100 mL
    Se amestecã şi se depoziteazã.
    Se dilueazã în raport 1:10 pentru a obţine o soluţie de lucru.
    Procedura de colorare
    1. Se preparã frotiurile, se usucã la aer şi se fixeazã la cãldurã.
    2. Se scufundã lama în soluţia de cristal violet timp de un minut.
    3. Se spalã rapid cu apã currentã.
    4. Se scufundã în soluţia iod Lugol timp de un minut.
    5. Se spalã cu apã de robinet şi se usucã cu hârtia sugativã.
    6. Se decoloreazã adãugând picãturã cu picãturã etanol 95%, pânã când nu îşi mai modificã culoarea, sau scufundând în etanol timp de 30 de secunde şi agitând uşor.
    7. Se spalã cu apã de robinet şi se usucã cu hârtia sugativã.
    8. Se scufundã în soluţia de safraninã timp de 10 secunde.
    9. Se spalã cu apã de robinet şi se usucã cu hârtia sugativã.
    Bacteriile Gram pozitive au o culoare violet-albastrã; bacteriile Gram negative au o culoare roz-roşie.

    ANEXA II

    1. Pentru fiecare apariţie suspectatã pentru care s-a identificat un rezultat pozitiv prin testul/testele de depistare conform metodelor descrise în anexa nr. I şi confirmatã sau infirmatã prin aplicarea completã a metodelor menţionate trebuie sã se pãstreze şi sã se conserve adecvat:
    - toţii tuberculii prelevaţi şi, de câte ori este posibil, toate plantele prelevate;
    - orice extract rãmas şi materialul pregãtit suplimentar pentru testul/testele de depistare, de exemplu lamele de imunofluorescenţã; şi
    - toatã documentaţia relevantã, pânã la finalizarea metodei menţionate.
    Pãstrarea tuberculilor permite testarea soiului, efectuatã atunci când este cazul.
    2. În cazul confirmãrii organismului, trebuie sã se pãstreze şi sã se conserve în condiţii corespunzãtoare:
    - materialul specificat la alin. (1); şi
    - o mostrã din materialul de vânãtã infectatã, inoculatã cu un tubercul sau extract de plantã; şi
    - cultura izolatã a organismului,
    timp de minimum o lunã de la procedura de notificare conformã art. 5 alin. (2).

    ANEXA III

    1. Elementele avute în vedere pentru determinarea gradului contaminãrii probabile conform art. 5 alin. (1) lit. b) includ:
    - tuberculii sau plantele cultivate într-un loc de producţie declarate ca fiind contaminate conform art. 5 alin. (1) lit. a);
    - locul/locurile de producţie care au o anumitã legãturã cu producerea tuberculilor sau plantelor declarate ca fiind contaminate conform art. 5 alin. (1) lit. a), inclusiv acelea care utilizeazã echipamente şi utilaje de producţie în mod direct sau printr-un contractor comun;
    - tuberculii sau plantele produse în locul/locurile de producţie menţionat(e) la liniuţa anterioarã sau prezente în asemenea loc/locuri de producţie, în perioada în care tuberculii sau plantele declarate ca fiind contaminate conform art. 5 alin. (1) lit. a) au fost prezente în locurile de producţie menţionate la prima liniuţã;
    - locurile unde sunt manipulaţi cartofii care provin din locurile de producţie menţionate la liniuţele anterioare;
    - orice utilaj, vehicul, container, depozit sau pãrţi din acestea şi oricare alte obiecte, inclusiv ambalajul, care au venit în contact cu tuberculii sau plantele declarate ca fiind contaminate conform art. 5 alin. (1) lit. a);
    - orice tuberculi sau plante depozitate în sau în contact cu oricare dintre elementele ori obiectele menţionate la liniuţa anterioarã, înainte de curãţarea şi dezinfectarea acestora;
    - acei tuberculi care, ca rezultat al testelor menţionate la art. 7, au o legãturã clonalã cu tuberculii sau plantele declarate ca fiind contaminate conform art. 5 alin. (1) lit. a) şi care, deşi rezultatele testelor referitoare la prezenţa organismului au fost negative, sunt consideraţi probabil contaminaţi prin intermediul unei legãturi clonale. Testarea soiului poate fi efectuatã pentru a verifica identitatea tuberculilor sau a plantelor contaminate şi legãtura clonalã; şi
    - locul/locurile de producţie a tuberculilor sau a plantelor menţionate la liniuţa anterioarã.
    2. Elementele avute în vedere pentru determinarea unei posibile rãspândiri conform art. 5 alin. (1) lit. c) includ:
    - apropierea de alte locuri de producţie unde se cultivã cartofi sau alte plante-gazdã;
    - producţia şi utilizarea comunã a stocurilor de cartof de sãmânţã.
    3. Notificarea menţionatã la art. 5 alin. (2) lit. b) cuprinde:
    a) imediat dupã confirmarea prezenţei organismului prin teste de laborator, efectuate conform metodelor descrise în anexa nr. I, cel puţin:
    - denumirea soiului lotului de cartofi;
    - tipul (consum, sãmânţã etc.) şi, dacã este cazul, categoria de cartofi de sãmânţã;
    b) atunci când existã un risc de contaminare a cartofilor proveniţi dintr-unul sau mai multe state membre ori care au ca destinaţie unul sau mai multe state membre, statul membru în care a fost confirmatã apariţia organismului comunicã imediat statului membru sau statelor membre în cauzã informaţiile necesare conform art. 6, cum ar fi:
    - denumirea soiului lotului de cartof;
    - numele şi adresa expeditorului şi destinatarului;
    - data livrãrii lotului de cartof;
    - mãrimea lotului de cartof livrat;
    - atunci când este cazul, o copie a paşaportului fitosanitar sau cel puţin numãrul paşaportului fitosanitar, precum şi numãrul de înregistrare al producãtorului sau al comerciantului şi o copie a bonului de livrare. Comisiei i se notificã imediat aceste informaţii;
    c) dupã finalizarea tuturor investigaţiilor, pentru fiecare caz:
    - data la care s-a confirmat contaminarea;
    - o scurtã descriere a investigaţiilor realizate pentru identificarea sursei şi posibilei rãspândiri a contaminãrii, precizând intensitatea prelevãrii;
    - informaţii privind sursa/sursele identificate sau presupuse a/ale contaminãrii;
    - detalii ale întinderii contaminãrii declarate, inclusiv numãrul de locuri de producţie şi numãrul de loturi, cu indicarea soiului şi, în cazul cartofului de sãmânţã, a categoriei;
    - detalii ale zonei delimitate, inclusiv numãrul de locuri de producţie nedeclarate ca fiind contaminate, dar incluse în zonã;
    - toate celelalte informaţii pe care Comisia le solicitã, referitoare la focarul sau focarele confirmate.

    ANEXA IV

    1. Mãsurile luate sub control oficial, conform art. 8 alin. (1), sunt:
    - utilizarea în hrana animalelor dupã un tratament termic, astfel încât sã nu existe niciun risc de supravieţuire a organismului; sau
    - eliminarea într-un loc autorizat de distrugere a deşeurilor în mod oficial, în care nu existã niciun risc identificabil de propagare a organismului în mediu, de exemplu, prin infiltrare în terenuri agricole; sau
    - incinerarea; sau
    - transformarea industrialã prin livrare directã şi imediatã la o fabricã de procesare a plantelor care dispune de instalaţii de eliminare a deşeurilor, autorizate oficial, despre care s-a stabilit cã nu prezintã niciun risc identificabil de rãspândire a organismului, precum şi de un sistem care permite curãţarea şi dezinfectarea cel puţin a vehiculelor care pãrãsesc fabrica; sau
    - alte mãsuri, în situaţia în care s-a stabilit cã nu existã niciun risc identificabil de rãspândire a organismului; aceste mãsuri şi justificarea lor trebuie sa fie notificate Comisiei şi celorlalte state membre.
    Toate deşeurile asociate şi care rezultã din operaţiile menţionate anterior sunt eliminate prin metode aprobate oficial, în conformitate cu anexa nr. V la prezentul ordin.
    2. Utilizarea sau eliminarea corespunzãtoare a tuberculilor ori a plantelor declarate ca fiind probabil contaminate conform art. 5 alin. (1) lit. b) şi menţionate la art. 8 alin. (2), sub controlul organismelor oficiale responsabile ale statelor membre în cauzã, prin comunicãri corespunzãtoare între organismele oficiale responsabile pentru a asigura controlul permanent şi aprobarea de cãtre organismele oficiale responsabile ale statului membru în care cartofii urmeazã sã fie ambalaţi sau procesaţi, cu privire la instalaţiile de eliminare a deşeurilor menţionate la prima şi a doua liniuţã, includ:
    - utilizarea acestora drept cartofi destinaţi consumului, în ambalaje prevãzute pentru livrare şi utilizare directã care nu necesitã reambalare, într-un loc care dispune de instalaţii corespunzãtoare de eliminare a deşeurilor. Cartofii destinaţi plantãrii pot fi manipulaţi în acelaşi loc numai dacã sunt manipulaţi separat sau dupã curãţarea şi dezinfectarea acestuia; sau
    - utilizarea acestora drept cartofi de consum destinaţi prelucrãrii industriale dupã livrarea directã şi imediatã la o fabricã de prelucrare care dispune de instalaţii corespunzãtoare de eliminare a deşeurilor, precum şi de un sistem care permite curãţarea şi dezinfectarea cel puţin a vehiculelor care pãrãsesc fabrica; sau
    - un alt mod de utilizare sau eliminare, în mãsura în care s-a stabilit cã nu existã niciun risc identificabil de rãspândire a organismului şi a fost supus aprobãrii de cãtre organismele oficiale responsabile.
    3. Metodele corespunzãtoare de curãţare şi de dezinfectare a obiectelor menţionate la art. 8 alin. (3) sunt cele prin care s-a stabilit cã nu existã niciun risc identificabil de rãspândire a organismului şi sunt aplicate sub control oficial.
    4. Mãsurile care trebuie puse în aplicare în zona delimitatã, stabilitã conform art. 5 alin. (1) lit. c), menţionate la art. 8 alin. (4) includ:
    4.1. în locurile de producţie declarate ca fiind contaminate conform art. 5 alin. (1) lit. a):
    a) pe un teren declarat contaminat conform art. 5 alin. (1) lit. a):
     (i) pe durata a minimum 3 ani care urmeazã anului contaminãrii declarate:
    - se iau mãsuri de eliminare a plantelor de cartof spontane şi a celorlalte plantegazdã spontane ale organismului; şi
    - nu se planteazã şi nu se seamanã niciun tubercul, plantã sau sãmânţã de cartof, nicio altã plantã-gazdã spontanã a organismului sau nicio culturã pentru care existã un risc identificabil de rãspândire a organismului;
    - în primul sezon de cultivare a cartofilor, care urmeazã dupã perioada specificatã la liniuţa anterioarã şi cu condiţia ca terenul sã fi fost gãsit liber de plante spontane de cartof şi de alte plante-gazde spontane ale organismului, în timpul inspecţiilor oficiale, timp de minimum doi ani consecutivi înainte de plantare, va fi autorizatã numai producţia de cartofi de consum şi tuberculii recoltaţi trebuie sã fie testaţi conform procedurii descrise în anexa nr. I;
    - în sezonul de culturã a cartofilor, care urmeazã celui menţionat la liniuţa anterioarã şi dupã un ciclu adecvat de rotaţie, care trebuie sã fie de minimum 2 ani, se autorizeazã plantarea cartofilor de sãmânţã pentru producţia de cartofi de sãmânţã sau de consum şi se efectueazã supravegheri oficiale, conform art. 2 alin. (1); sau
     (ii) pe durata a 4 ani de culturã care urmeazã anului contaminãrii declarate:
    - se iau mãsuri de eliminare a plantelor spontane de cartof şi a celorlalte plante-gazde ale organismului prezente spontan; şi
    - terenul trebuie sã fie lãsat şi menţinut fie necultivat, fie ca pãşune permanentã şi, în acest caz, este frecvent cosit scurt sau folosit la pãşunat intensiv;
    - în primul sezon de cultivare a cartofilor, care urmeazã dupã perioada specificatã la liniuţa anterioarã şi cu condiţia ca terenul sã fi fost gãsit liber de plante spontane de cartof şi de alte plante-gazde spontane ale organismului, în timpul inspecţiilor oficiale, timp de minimum 2 ani consecutivi înainte de plantare, se va autoriza producţia de cartofi de sãmânţã sau de consum şi tuberculii recoltaţi vor fi testaţi conform procedurii descrise în anexa nr. I;
    b) în toate celelalte terenuri din locul de producţie contaminat şi cu condiţia ca organismele oficiale responsabile sã dobândeascã certitudinea cã riscul reprezentat de plantele spontane de cartof şi de alte plante-gazdã spontane ale organismului a fost eliminat:
    - în timpul anului de culturã care urmeazã anului contaminãrii declarate fie nu se planteazã şi nu se seamãnã niciun tubercul, plantã sau sãmânţã de cartof sau nicio altã plantã- gazdã spontanã a organismului; sau
    - sãmânţa de cartof certificatã poate fi plantatã numai pentru producţia de cartofi de consum;
    - în timpul celui de-al doilea an de culturã care urmeazã anului contaminãrii declarate, numai sãmânţa certificatã sau cartofii de sãmânţã testaţi oficial pentru absenţa putregaiului inelar şi cultivaţi sub control oficial în locurile de producţie, altele decât cele menţionate la pct. 4.1, vor fi plantaţi pentru producţia de cartofi de sãmânţã sau de consum;
    - cel puţin în timpul celui de-al treilea an de culturã care urmeazã anului contaminãrii declarate, numai cartofii de sãmânţã certificaţi sau cartofii de sãmânţã cultivaţi sub control oficial din cartofi de sãmânţã certificaţi vor fi plantaţi pentru producţia de cartofi de sãmânţã sau de consum;
    - în timpul fiecãruia dintre anii de culturã menţionaţi la liniuţele anterioare se iau mãsuri de eliminare a plantelor spontane de cartof, precum şi a altor plante-gazdã spontane ale organismului şi în fiecare câmp cu cartofi se efectueazã teste oficiale asupra cartofilor recoltaţi, conform procedurii descrise în anexa nr. I;
    c) imediat dupã declararea contaminãrii conform art. 5 alin. (1) lit. a) şi dupã primul an de culturã care urmeazã, toate utilajele şi toate instalaţiile de depozitare de la locul de producţie implicate în producţia de cartofi vor fi curãţate şi dezinfectate corespunzãtor, folosind metode corespunzãtoare, specificate la pct. 3;
    d) într-o unitate de producţie în culturã protejatã unde este posibilã înlocuirea completã a mediului de culturã:
    - nu se planteazã şi nu se seamãnã niciun tubercul, nicio plantã sau sãmânţã, decât în cazul în care unitatea de producţie a fost supusã sub control oficial unor mãsuri de eliminare a organismului şi de îndepãrtare a tuturor plantelor-gazdã, inclusiv, cel puţin, înlocuirea completã a mediului de culturã, precum şi curãţarea şi dezinfectarea unitãţii de producţie şi a tuturor echipamentelor, şi în cazul în care unitãţile fitosanitare au autorizat ulterior unitatea pentru producţia de cartofi; şi
    - producţia de cartofi va fi obţinutã din cartofi de sãmânţã certificaţi sau din minituberculi ori microplante provenite din surse testate;
    4.2. în interiorul zonei delimitate şi fãrã a prejudicia mãsurile enumerate la pct. 4.1 se aplicã urmãtoarele mãsuri:
    a) imediat dupã declararea contaminãrii toate maşinile şi instalaţiile de depozitare situate în astfel de locuri de producţie trebuie sã fie curãţate şi dezinfectate corespunzãtor, în conformitate cu metodele corespunzãtoare menţionate la pct. 3;
    b) imediat dupã declararea contaminãrii şi timp de cel puţin 3 sezoane de culturã:
    - se asigurã supravegherea de cãtre unitãţile fitosanitare a spaţiilor în care se cultivã, depoziteazã sau se manipuleazã tuberculi de cartofi, precum şi a spaţiilor în care, pe bazã de contract, funcţioneazã echipamente destinate producţiei de cartofi;
    - se impune ca în zona respectivã sã fie plantatã doar sãmânţã certificatã sau sãmânţã cultivatã sub control oficial, pentru toate culturile de cartofi, şi testarea cartofilor de sãmânţã recoltaţi din locurile de producţie declarate ca fiind probabil contaminate conform art. 5 alin. (1) lit. b);
    - se impune, pentru toate spaţiile din cadrul zonei, manipularea separatã a stocurilor din recolta de cartofi de sãmânţã faţã de cele destinate consumului sau punerea în aplicare a unui sistem de curãţare şi dezinfectare între manipularea stocurilor de cartofi de sãmânţã şi a celor de consum;
    - se efectueazã inspecţii oficiale, conform art. 2 alin. (1);
    c) se stabileşte, atunci când este cazul, un program de înlocuire a tuturor stocurilor de cartofi de sãmânţã în decursul unei perioade corespunzãtoare.

    ANEXA V

    Pentru a preveni orice risc identificabil de rãspândire a organismului, metodele de eliminare a deşeurilor, aprobate în mod oficial şi prevãzute în anexa nr. IV pct 1, respectã urmãtoarele dispoziţii:
     (i) deşeurile de cartof (inclusiv cartofii eliminaţi şi cojile) şi orice alt deşeu solid asociat cartofilor (inclusiv pãmânt, pietre şi alte resturi) vor fi eliminate:
    - într-un loc autorizat de distrugere a deşeurilor, în care nu existã niciun risc identificabil de propagare a organismului în mediul înconjurãtor, de exemplu, prin infiltrare în terenurile agricole. Deşeurile sunt transportate direct la locul respectiv, în condiţii de izolare care previn orice risc de pierdere; sau
    - prin incinerare; sau
    - prin alte mãsuri, în situaţia în care s-a stabilit cã mãsurile respective nu prezintã niciun risc identificabil de rãspândire a organismului. Mãsurile stabilite vor fi notificate Comisiei şi celorlalte state-membre;
     (ii) deşeurile lichide: înainte de eliminare, deşeurile lichide ce conţin particule solide în suspensie trebuie sã fie supuse unui procedeu de filtrare sau de sedimentare pentru a le îndepãrta. Aceste particule solide vor fi eliminate conform pct. (i).
    Apoi, deşeurile lichide vor fi:
    - complet încãlzite la o temperaturã de 60°C timp de cel puţin 30 de minute înainte de a fi eliminate; sau
    - eliminate într-un alt mod, cu aprobare oficialã şi sub control oficial, astfel încât sã nu existe niciun risc identificabil ca deşeurile sã intre în contact cu terenurile agricole.
    Detaliile vor fi notificate Comisiei şi celorlalte state membre.
    Diferitele proceduri descrise în prezenta anexã se aplicã în egalã mãsurã şi deşeurilor asociate cu manipularea, eliminarea şi tratarea loturilor contaminate.

                                      -----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016