Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ANEXE din 13 mai 2009  privind aprobarea Regulamentului de organizare si functionare al Administratiei Sistemului national antigrindina si de crestere a precipitatiilor, a Structurii organizatorice a Administratiei Sistemului national antigrindina si de crestere a precipitatiilor si a unitatilor din subordine, precum si a Normelor metodologice de aplicare a   Legii nr. 173/2008 privind interventiile active in atmosfera*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANEXE din 13 mai 2009 privind aprobarea Regulamentului de organizare si functionare al Administratiei Sistemului national antigrindina si de crestere a precipitatiilor, a Structurii organizatorice a Administratiei Sistemului national antigrindina si de crestere a precipitatiilor si a unitatilor din subordine, precum si a Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 173/2008 privind interventiile active in atmosfera*)

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 382 bis din 5 iunie 2009
ANEXE din 13 mai 2009
privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare al Administraţiei Sistemului naţional antigrindinã şi de creştere a precipitaţiilor, a Structurii organizatorice a Administraţiei Sistemului naţional antigrindinã şi de creştere a precipitaţiilor şi a unitãţilor din subordine, precum şi a Normelor metodologice de aplicare a <>Legii nr. 173/2008 privind intervenţiile active în atmosferã*)
EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 382 bis din 5 iunie 2009


____________
*) Aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 601 din 13 mai 2009 pubicata în Monitorul Oficial al României Partea I, nr. 382 din 5 iunie 2009.



ANEXA 1


REGULAMENTUL
DE ORGANIZARE ŞI FUNCŢIONARE AL ADMINISTRAŢIEI SISTEMULUI NAŢIONAL
ANTIGRINDINÃ ŞI DE CREŞTERE A PRECIPITAŢIILOR


PARTEA I
ORGANIZARE

A. DISPOZIŢII GENERALE

ART. 1
Administraţia Sistemului Naţional Antigrindinã şi de creştere a precipitaţiilor, denumitã în continuare Administraţia, este înfiinţatã potrivit prevederilor <>Legii nr. 173/2008 privind intervenţiile active în atmosferã şi se organizeazã şi funcţioneazã potrivit prezentului Regulament.
ART. 2
Administraţia este instituţie publicã de interes naţional cu personalitate juridicã, finanţatã integral de la bugetul de stat, în subordinea Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, având în structura sa Centre zonale de coordonare cu statut de sucursale, unitãţi de combatere a cãderilor de grindinã şi Unitãţi de creştere a precipitaţiilor fãrã personalitate juridicã, unitãţi ce se vor constitui ca urmare a progresului tehnico ştiinţific, precum şi grupuri de combatere independente.
ART. 3
Administraţia asigurã dezvoltarea şi funcţionarea Sistemului naţional antigrindinã şi de creştere a precipitaţiilor, denumit în continuare Sistem, controlul în domeniul intervenţiilor active în atmosferã, precum şi organizarea colaborãrii internaţionale în domeniu.
ART. 4
Preşedintele Administraţiei este ordonator secundar de credite şi rãspunde de realizarea bugetului de venituri şi cheltuieli şi de folosirea creditelor bugetare, conform prevederilor <>Legii nr. 500/2002 privind finanţele publice cu modificãrile ulterioare.
ART. 5
Administraţia Sistemului naţional antigrindinã şi de creştere a precipitaţiilor întocmeşte anual propuneri privind bugetul, potrivit prevederilor <>Legii nr. 173/2008 privind intervenţiile active în atmosferã, structurat conform clasificaţiei bugetare, pe care le transmite Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale.
ART. 6
Pentru realizarea obiectivelor din domeniul sãu de activitate, Administraţia exercitã urmãtoarele funcţii:
a) de strategie, prin care se elaboreazã strategia de dezvoltare a Sistemului, potrivit Programului de realizare a Sistemului naţional antigrindinã şi de creştere a precipitaţiilor şi cu tendinţele de dezvoltare pe plan internaţional al domeniului intervenţiilor active în atmosferã,
b) de reglementare, prin care se asigurã potrivit strategiei adoptate, realizarea cadrului juridic şi elaborarea reglementãrilor specifice din domeniu;
c) de reprezentare, pe plan intern şi extern în domeniul intervenţiilor active în atmosferã;
d) de autoritate de stat, prin care se asigurã implementarea, inspecţia, licenţierea, monitorizarea şi controlul aplicãrii şi respectãrii reglementãrilor în domeniul intervenţiilor active în atmosferã.

B. STRUCTURA ORGANIZATORICÃ

ART. 7
(1) Structura de organizare a Administraţiei este prezentatã în anexa nr. 2, la prezenta hotãrâre.
(2) Administraţia are în structura sa centre zonale de coordonare cu statut de sucursale, unitãţi de combatere a cãderilor de grindinã, Unitãţi de creştere a precipitaţiilor fãrã personalitate juridicã, unitãţi ce se vor constitui ca urmare a progresului tehnico ştiinţific, precum şi grupuri de combatere independente.
(3) Administraţia are în compunerea aparatului propriu urmãtoarele:
a) Direcţia tehnicã şi management operaţional
b) Direcţia economicã
c) Serviciul management resurse umane
d) Compartiment juridic
e) Compartiment audit
(4) Pe lângã Administraţie şi Centre zonale funcţioneazã Consiliul consultativ, potrivit legii.
ART. 8
Prin Ordin al ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale se constituie Comitetul director, ca organ colectiv de analizã şi evaluare cu caracter consultativ.
ART. 9
Preşedintele Administraţiei este preşedintele comitetului director, care se reuneşte prin decizia acestuia sau, când este cazul, a înlocuitorului de drept al acestuia, conform calendarului de lucru stabilit şi ori de câte ori este necesar.
ART. 10
(1) Şefii centrelor zonale de coordonare se subordoneazã preşedintelui Administraţiei.
(2) Şefii unitãţilor din structura centrelor zonale de coordonare se subordoneazã şefilor centrelor zonale de care aparţin şi/sau preşedintelui Administraţiei, dupã caz.
ART. 11
(1) Personalul din aparatul propriu al Administraţiei, personalul de conducere din centrele zonale de coordonare şi a unitãţilor din structura acestora se numesc şi se elibereazã din funcţie de cãtre preşedintele Administraţiei, potrivit legislaţiei în vigoare.
(2) Personalul de execuţie din centrele zonale de coordonare şi unitãţile din structura acestora se numesc şi se elibereazã din funcţie potrivit legislaţiei în vigoare.


PARTEA A II-A
ATRIBUŢII

CAP. I
ATRIBUŢII GENERALE ALE ADMINISTRAŢIEI SISTEMULUI NAŢIONAL ANTIGRINDINÃ ŞI DE CREŞTERE A PRECIPITAŢIILOR

ART. 12
(1) În domeniul implementãrii Programului de realizare a Sistemului naţional antigrindinã şi de creştere a precipitaţiilor, Administraţia exercitã urmãtoarele atribuţii:
a) Elaboreazã Programul de realizare a Sistemului naţional antigrindinã şi de creştere a precipitaţiilor şi îl supune aprobãrii Guvernului potrivit prevederilor <>Legii nr. 173/2008 privind intervenţiile active în atmosferã.
b) Elaboreazã strategia de dezvoltare în domeniul intervenţiilor active în atmosferã.
c) Coordoneazã activitatea de implementare a Programului.
d) Elaboreazã strategia de reducere a factorilor de risc la fenomenele meteorologice periculoase sau dãunãtoare colaborând în acest sens cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţã din Ministerul Administraţiei şi Internelor şi cu Ministerul Mediului, organizând activitatea de centralizare şi diseminare a datelor din teritoriu privind activitãţile de intervenţii active.
e) Elaboreazã actele normative necesare implementãrii Programului.
f) Organizeazã activitatea de cooperare cu instituţiile implicate în Program, precum şi cu alte instituţii publice potrivit legii.
g) Planificã resursele financiare anuale şi elaboreazã strategia financiarã pe termen lung.
h) Încheie protocoale de colaborare în domeniul siguranţei spaţiului aerian, potrivit legii.
i) Organizeazã analize periodice ale implementãrii Programului, cu toate instituţiile implicate şi întocmeşte rapoarte conducerii Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale şi altor autoritãţi publice.
j) Organizeazã în limitele de competenţã stabilite de legislaţia în vigoare, Comisia Tehnico Economicã proprie pentru avizarea internã a:
1. obiectivelor de investiţii şi ai indicatorilor tehnico-economici ai acestora;
2. programelor de experimentare şi a temelor de cercetare ştiinţificã în domeniu;
3. programelor de omologare ale unitãţilor din structurã;
4. listei echipamentelor de comunicaţie şi fondurile necesare prevãzute la alin. 4 al <>art. 19 din Legea nr. 173/2008 privind intervenţiile active în atmosferã;
5. programului experimental ca obiectiv funcţional.
6. soluţiilor tehnico - ştiinţifice pentru concepţia de sistem, unitate, tehnologii şi tehnicã de intervenţie
k) Componenţa Comisiei Tehnico - Economice este numitã de preşedintele Administraţiei.
l) Activitatea în domeniul intervenţiilor active în atmosferã se va desfãşura cu respectarea prevederilor Protocoalelor de colaborare prevãzute la <>art. 19 din Legea nr. 173/2008 .
m) Urmãreşte aplicarea protocoalelor încheiate între Administraţie şi Administraţia Naţionalã de Meteorologie, conform prevederilor <>art. 19 din Legea nr. 173/2008 .
(2) În domeniul managementului Sistemului naţional antigrindinã şi de creştere a precipitaţiilor, Administraţia exercitã urmãtoarele atribuţii:
a) Elaboreazã temele de cercetare - dezvoltare, caietele de sarcini pentru concepţia de sistem şi de unitãţi şi pentru obiectele de investiţii.
b) Detalierea activitãţilor de cercetare - dezvoltare, investiţii, programe experimentale şi de omologare pentru fiecare etapã anualã de dezvoltare a Programului.
c) Aprobã şi/sau încheie, dupã caz, contractele pentru toate activitãţile din Program.
d) Coordoneazã, urmãreşte şi controleazã activitatea de investiţii în toate fazele sale, potrivit legii;
e) Organizeazã activitatea privind documentele clasificate, potrivit legii.
f) Stabileşte fondurile necesare pentru realizarea activitãţilor de investiţii, cercetare - dezvoltare, programe experimentale, activitãţi adiacente Programului şi colaborãrile externe în domeniu.
g) Planificã şi solicitã introducerea în propunerea proiectului de buget al Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale a fondurilor anuale necesare pentru fiecare etapã a Programului, pe categorii de cheltuieli, potrivit legii.
h) Organizeazã, inspecteazã şi controleazã activitatea de exploatare operaţionalã în domeniul intervenţiilor active în atmosferã desfãşurate de unitãţile din Sistem.
i) Planificã, coordoneazã, organizeazã şi controleazã activitãţile operaţionale ale Centrelor zonale şi unitãţilor din structurã.
j) Coordoneazã şi controleazã activitatea de mentenanţã a tehnicii şi echipamentelor din dotare.
k) Coordoneazã şi/sau organizeazã activitatea privind cãrţile tehnice ale instalaţiilor şi mijloacelor tehnice.
l) Planificã resursele pentru mijloacele auto de uz general şi special.
m) Coordoneazã şi/sau organizeazã, dupã caz, activitatea de recepţie a tuturor lucrãrilor efectuate în cadrul etapelor anuale ale Programului.
n) Elaboreazã şi/sau avizeazã, controleazã, dupã caz, documentaţiile, documentele şi mijloacele electronice de evidenţã operaţionalã a activitãţii din Centrele zonale şi unitãţi.
o) Organizeazã, împreunã cu Centrele zonale şi unitãţile gestionarea patrimoniului realizat în cadrul Programului;
p) Coordoneazã, organizeazã şi desfãşoarã activitatea de atestare a calitãţii activitãţii, potrivit legii.
q) Analizeazã şi avizeazã documentaţiile privind mijloacele tehnice, agenţii de însãmânţare utilizaţi în intervenţii active, precum şi tehnologia de utilizare, din ţarã sau din import.
r) Coordoneazã şi/sau organizeazã, elaborarea studiilor care sã cuantifice impactul asupra mediului al activitãţilor specifice;
s) Elaboreazã planul anual de inspecţie, privind stabilirea obiectivelor, sarcinilor şi modalitãţilor concrete de acţiune.
t) Executã activitãţile de inspecţii, controale, a activitãţilor de exploatare operaţionalã, potrivit legii.
u) Coordoneazã şi/sau organizeazã, dupã caz, activitatea de monitorizare a eficienţei economice a activitãţii.
v) Organizeazã activitatea de monitorizare a eficienţei fizice, stabilind mãsuri pentru creşterea acesteia la valorile prevãzute în proiectele de sistem şi realizãrilor tehnico - ştiinţifice mondiale.
w) Organizeazã activitatea de selecţie şi licenţiere a operatorilor şi emite licenţe de operare.
x) Organizeazã activitatea de atestare - reatestare şi emite atestate în acest scop, potrivit normelor metodologice de aplicare a <>Legii nr. 173/2008 .
y) Planificã şi organizeazã asigurarea resursei umane pentru unitãţile din structurã.
z) Stabileşte profesiile necesare intervenţiilor active în atmosferã împreunã cu Proiectantul general al Sistemului şi ministerele implicate, şi le include în nomenclatorul general de profesii, potrivit legii.
) Coordoneazã şi/sau organizeazã dupã caz, activitatea în zonele de comparaţie, potrivit legii.
bb) Avizeazã exporturile pentru tehnicã şi tehnologiile realizate ca urmare a activitãţilor de cercetare-dezvoltare, din domeniu, potrivit legii.
cc) Constatã faptele ce constituie contravenţii în domeniul intervenţiilor active, aplicã sancţiunile contravenţionale, sesizeazã organele de cercetare penalã şi colaboreazã cu acestea la constatarea faptelor care, potrivit <>Legii nr. 173/2008 , constituie infracţiuni.
dd) Organizeazã activitatea Consiliilor consultative. ee) Selecteazã Proiectantul general al sistemului pe baza criteriilor stabilite.
ff) Verificã şi analizeazã documentele necesare solicitãrii şi obţinerii actelor de reglementare din domeniul protecţiei mediului, conform legislaţiei specifice pentru activitãţile din Program.
gg) Coordoneazã activitatea de colaborare cu Administraţia Naţionalã de Meteorologie potrivit legii, coordoneazã activitatea de mentenanţã a depozitelor din patrimoniul Administraţiei.
hh) Coordoneazã şi organizeazã activitãţile de rezolvare a litigiilor apãrute, pentru unitãţile din structurã.
ii) Coordoneazã activitatea de constituire şi administrare a bazei de date a Administraţiei
jj) Coordoneazã şi organizeazã activitatea de gestionare a riscurilor pentru situaţiile de urgenţã în domeniul combaterii grindinei şi secetelor severe în cadrul aparatului propriu al Administraţiei şi unitãţilor din structurã.
kk) Coordoneazã şi organizeazã împreunã cu centrele zonale omologarea unitãţilor din structurã, potrivit legii.
ll) Coordoneazã activitatea de implementare a noilor mijloace tehnice şi tehnologii din domeniu.
mm) Coordoneazã, organizeazã şi planificã cofinanţarea cheltuielilor de funcţionare ale unitãţilor din structurã cu societãţile de asigurãri din agriculturã şi cu principalii beneficiari ai activitãţii.
nn) Coordoneazã activitatea de cooperare tehnicã în domeniul comunicaţiilor şi informaticii cu instituţii şi operatori, precum şi integrarea sistemului propriu de comunicaţii în sistemul naţional.
oo) Coordoneazã activitatea de pazã şi protecţie a patrimoniului şi activitãţilor unitãţilor din structurã.
pp) Coordoneazã activitatea privind protecţia muncii la unitãţile din structurã şi organizeazã aceastã activitate în cadrul aparatului propriu.
qq) Coordoneazã şi organizeazã, dupã caz, activitatea de obţinere şi de utilizare a terenurilor necesare desfãşurãrii activitãţii.
rr) Coordoneazã şi/sau organizeazã activitatea de proprietate intelectualã.
ss) Elaboreazã proceduri de evaluare a pagubelor culturilor agricole şi bunurilor populaţiei.
(3) În domeniul colaborãrii internaţionale, Administraţia exercitã urmãtoarele atribuţii:
a) Propune programe de colaborare internaţionalã în domeniu.
b) Colaboreazã, participã şi reprezintã ţara la activitatea Organizaţiei Meteorologice Mondiale şi a altor organisme internaţionale din domeniu.
c) Elaboreazã proiecte de convenţii şi memorandumuri privind colaborarea transfrontierã în domeniul intervenţiilor active în atmosferã şi le supune spre aprobare ministerului coordonator, ministerului de externe ministerului administraţiei şi internelor şi ministerului mediului.
d) Elaboreazã caiete de sarcini şi contracteazã activitãţi de modernizare a tehnologiilor de intervenţii active cu parteneri externi.
e) Organizeazã transmiterea informaţiilor privind combaterea grindinei dintre unitãţile Administraţiei amplasate în zona de frontierã şi unitãţile similare din ţãrile vecine.
f) Avizeazã contractele de colaborare internaţionalã în domeniul intervenţiilor active, ale Proiectantului general sau altor unitãţi implicate.
g) Organizeazã activitatea de avizare de mediu privind exploatarea unitãţilor, programele experimentale şi mijloacele tehnice de combatere, în situaţia implicãrii unor instituţii internaţionale.
(4) În domeniul activitãţilor adiacente, Administraţia exercitã urmãtoarele atribuţii:
a) Elaboreazã strategia de extindere a utilizãrii infrastructurii create pentru alte domenii de aplicaţii.
b) Coordoneazã şi/sau organizeazã, dupã caz, activitãţile unitãţilor din structurã pentru implicarea şi contractarea lucrãrilor de agriculturã avansatã cu terţi din zonele de amplasare ale acestora.
c) Coordoneazã activitatea de know - casting a unitãţilor din structurã.

CAP. II
ATRIBUŢIILE CONDUCERII ADMINISTRAŢIEI

A. ATRIBUŢIILE PREŞEDINTELUI
ART. 13
(1) Conducerea Administraţiei este asiguratã de cãtre un Preşedinte, cu rang de director general. Funcţia de director general este funcţie militarã, potrivit <>art. 51 din Legea nr. 173/2008 .
(2) Preşedintele reprezintã Administraţia în relaţia cu terţii.
(3) Preşedintele coordoneazã în mod direct urmãtoarele structuri organizatorice:
a) Serviciul management resurse umane;
b) Compartimentul juridic;
c) Compartimentul audit
(4) Preşedintele rãspunde pentru întreaga activitate a Administraţiei, având urmãtoarele atribuţii principale:
a) Asigurã organizarea şi conducerea Administraţiei, pe toate palierele ierarhice;
b) Asigurã implementarea secvenţialã a sistemului la toate nivelele sale;
c) Asigurã aplicarea şi respectarea prevederilor cuprinse în <>Legea nr. 173/2008 privind intervenţiile active în atmosferã;
d) Asigurã punerea în aplicare a prevederilor cuprinse în Hotãrârea de Guvern privind organizarea şi funcţionarea Administraţiei în ce priveşte structura organizatoricã şi numirea, conform legii, a persoanelor care ocupã funcţiile publice/contractuale, dupã caz, avizate;
e) Aprobã, prin Decizie, Regulamentul intern valabil pentru aparatul central şi unitãţile teritoriale din subordine;
f) Dispune mãsuri, potrivit legii, privind organizarea şi buna funcţionare a structurilor organizatorice din compunerea Administraţiei, respectiv, direcţiile, serviciile, birourile şi compartimentele acesteia, precum şi respectarea de cãtre personalul care ocupã posturile avizate a sarcinilor, atribuţiilor prevãzute în prezentul Regulament de organizare şi funcţionare şi în fişa postului, precum şi a disciplinei în cadrul instituţiei;
g) Coordoneazã activitatea Administraţiei şi a centrelor zonale de coordonare, precum şi a unitãţilor din structurã Administraţiei şi îndeplineşte atribuţiile prevãzute în <>Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice fiind ordonator secundar de credite şi gestioneazã fondurile publice alocate.
h) Numeşte şi elibereazã din funcţie personalul de conducere şi execuţie din aparatul propriu, şi a unitãţilor din subordine, dupã caz, potrivit legii.
i) Coordoneazã direct activitatea de resurse umane, relaţii publice şi documente clasificate, iar prin personalul de conducere al Administraţiei toate activitãţile acesteia.
j) Reprezintã Administraţia în raporturile cu celelalte ministere, cu alte autoritãţi publice şi organizaţii, cu persoane juridice şi fizice din ţarã sau din strãinãtate, precum şi în justiţie.
k) Prezintã şi susţine documentaţiile tehnico - economice pentru obiectivele de investiţii din competenţa de aprobare a Guvernului şi participã la şedinţele Consiliului interministerial.
l) Numeşte Comisia de recepţie a lucrãrilor efectuate în cadrul Programului.
m) Conduce lucrãrile Comitetului Director al Administraţiei
n) Conduce lucrãrile Consiliului Consultativ al Administraţiei.
o) Organizeazã şi numeşte comisia de omologare a unitãţilor.
p) Aprobã dosarele de omologare ale unitãţilor, potrivit legii.
q) Aprobã fişa postului pentru personalul Administraţiei şi al unitãţilor din subordine, dupã caz.
r) Numeşte comisia Administraţiei de atestare - reatestare a personalului operatorului.
s) Numeşte comisia de analizã a documentelor pentru licenţierea operatorului unitãţilor.
t) Aprobã raportul de evaluare al personalului Administraţiei şi al unitãţilor din structurã, dupã caz.
u) Propune membrii comisiei de inventariere a patrimoniului instituţiei, conform prevederilor legale, coordoneazã şi rãspunde de gestionarea bunurilor din patrimoniu;
v) Încheie sau participã, dupã caz la elaborarea şi semnarea tratatelor, memorandumurilor, protocoalelor şi contractelor de colaborare internaţionalã, în domeniul intervenţiilor active în atmosferã.
x) Avizeazã indicatorii tehnico - economici ai investiţiilor, urmare aprobãrii în CTE - Administraţie.
y) Aprobã defalcarea activitãţilor şi fondurile necesare acestora pentru fiecare obiectiv din cadrul etapelor anuale ale Programului.
z) Aprobã ştatul de personal al personalului Administraţiei şi al unitãţilor din subordine.
) Participã la activitãţile privind domeniul intervenţiilor active ale Organizaţiei Meteorologice Mondiale, cu statut de observator.
bb) Aprobã documentele privind alte activitãţi prevãzute de legislaţia în vigoare
cc) În exercitarea atribuţiilor sale preşedintele emite decizii în condiţiile legii.
dd) Analizeazã cu autoritãţile publice locale contribuţia cu fonduri a acestora la implementarea Sistemului.
ee) Asigurã managementul tuturor activitãţilor ce revin Administraţiei, potrivit legii.
ff) Conduce consiliul consultativ, convoacã membrii acestuia periodic, sau ori de câte ori este necesar, în scopul analizãrii problemelor de organizare, tehnico - economice, funcţionale şi sociale ale Administraţiei;
gg) Asigurã aplicarea şi respectarea prevederilor cuprinse în Statutul funcţionarilor publici şi Codul de conduitã al funcţionarilor publici, dispunând mãsurile prevãzute de lege în cazul încãlcãrii acestora;
hh) Rãspunde, împreunã cu personalul din domeniul de specialitate, de realizarea bugetului de venituri şi cheltuieli şi de folosirea creditelor bugetare, conform prevederilor <>Legii nr. 500/2002 privind finanţele publice cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
ii) Asigurã îndrumarea permanentã, inspecţia şi controlul operativ, tematic şi inopinat, la toate nivelele ierarhice;
jj) Adoptã mãsurile necesare în vederea asigurãrii cadrului şi condiţiilor de muncã optime pentru salariaţi, dispune efectuarea de anchete de cercetare şi inspecţii speciale, în legãturã cu prezumţia încãlcãrii de cãtre personalul din subordine a îndatoririlor corespunzãtoare funcţiei deţinute, sau a normelor de conduitã profesionalã şi civicã; aprobã concluziile anchetei, care se constituie dupã caz, în sesizãri ale comisiei de disciplinã;
kk) Aprobã programul anual de pregãtire al personalului instituţiei;
ll) În cazul în care, din diverse motive preşedintele nu poate exercita atribuţiile curente, acesta deleagã vicepreşedintele sã exercite aceste atribuţii.
mm) Aprobã caietele de sarcini privind achiziţiile publice.
B. ATRIBUŢIILE VICEPREŞEDINTELUI
ART. 14
(1) Vicepreşedintele asigurã conducerea curentã a structurilor Administraţiei şi are rang de director general adjunct, potrivit <>art. 51 din Legea nr. 173/2008 privind intervenţiile active în atmosferã.
(2) Vicepreşedintele îndeplineşte atribuţiile delegate de preşedintele Administraţiei.
(3) Structurile aflate în coordonarea directã a vicepreşedintelui sunt:
a) Direcţia tehnicã şi management operaţional
b) Direcţia economicã
c) Centrele zonale de coordonare
(4) Vicepreşedintele are urmãtoarele atribuţii principale:
a) Coordoneazã direct activitatea structurilor din subordine, urmãrind şi rãspunzând de realizarea sarcinilor ce revin acestora, avizeazã actele, documentele, lucrãrile, situaţiile întocmite de salariaţii din cadrul acestor structuri, înaintându-le în vederea aprobãrii Preşedintelui;
b) Asigurã cadrul instituţional şi rãspunde de implementarea Programului de realizare a Sistemului naţional antigrindinã şi de creştere a precipitaţiilor;
c) Elaboreazã şi înainteazã spre aprobare Preşedintelui, programul de activitate anual, trimestrial propus, pentru domeniile de responsabilitate coordonate;
d) Coordoneazã, urmãreşte şi controleazã activitatea de investiţii în toate fazele sale şi stabileşte fondurile necesare pentru realizarea activitãţilor de investiţii, cercetare-dezvoltare, programe experimentale, activitãţi adiacente Programului;
e) Aplicã şi ia mãsuri pentru respectarea actelor normative corespunzãtor fiecãrui domeniu de activitate coordonat, de cãtre personalul aflat în subordinea sa;
f) Coordoneazã activitatea financiar contabilã, de investiţii şi achiziţii publice, asigurând buna gestionare a fondurilor publice alocate prin bugetul aprobat instituţiei de cãtre Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale;
g) Avizeazã defalcarea activitãţilor şi fondurile necesare acestora pentru fiecare obiectiv din cadrul etapelor anuale ale Programului.
h) Analizeazã şi aprobã propunerile de îmbunãtãţire a fluxului informaţional, a sistemului de informare şi documentare a personalului, a activitãţii de perfecţionare, atestare profesionalã şi specializare al acestuia;
i) Propune şi organizeazã simpozioane, consfãtuiri, schimburi de experienţã, şedinţe, întâlniri de lucru, în ţarã şi strãinãtate;
j) Organizeazã activitatea de avizare de mediu privind exploatarea unitãţilor, programele experimentale şi mijloacele tehnice de combatere; l) participã în Consiliul consultativ al Administraţiei şi coordoneazã activitatea secretariatului acesteia;
k) participã la activitatea Comitetului Director al Administraţiei ca adjunct al Comitetului;
l) elaboreazã fişa postului şi raportul de evaluare pentru personalul din subordine conform structurii Administraţiei şi al unitãţilor din subordine, dupã caz.
m) colaboreazã cu instituţii implicate în Program, precum şi cu alte instituţii publice.
n) coordoneazã activitatea de organizare a simpozioanelor din ţarã şi participã la simpozioane internaţionale din domeniu.
o) Coordoneazã activitatea de informare a populaţiei privind activitatea de intervenţii active în atmosferã.
p) Coordoneazã elaborarea proiectelor de convenţii şi memorandumuri privind colaborarea transfrontierã în domeniul intervenţiilor active în atmosferã şi le supune spre aprobare ministerului coordonator şi ministerelor implicate.
ART. 15
(1) Pe lângã Administraţie funcţioneazã ca organ consultativ, Consiliul consultativ.
(2) Componenţa şi regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului consultativ sunt prevãzute în normele de aplicare a <>Legii nr. 173/2008 privind intervenţiile active în atmosferã.
(3) Consiliul consultativ are urmãtoarele atribuţii principale:
a) acordã aviz consultativ pentru promovarea strategiei de dezvoltare a domeniului intervenţiilor active.
b) avizeazã programele experimentale, obiectiv funcţional, potrivit legii.
c) participã cu drept de vot la luarea deciziilor strategice în domeniul implementãrii Sistemului naţional antigrindinã şi de creştere a precipitaţiilor.
d) propune elaborarea de studii privind strategia de dezvoltare a domeniului.

CAP. III
ATRIBUŢIILE COMPARTIMENTELOR DIN STRUCTURA ADMINISTRAŢIEI

ART. 16
(1) Serviciul management resurse umane îndeplineşte urmãtoarele atribuţii principale:
a) Iniţiazã, elaboreazã, fundamenteazã şi avizeazã dupã caz, proiecte de acte normative privind activitatea de resurse umane, drepturile salariale, formarea şi perfecţionarea profesionalã a personalului din domeniul de activitate al Administraţiei.
b) Elaboreazã lucrãrile privind managementul funcţiilor publice şi contractuale, recrutarea, angajarea, promovarea, transferul, suspendarea şi încetarea raportului de serviciu şi respectiv a contractului de muncã, detaşarea, delegarea, pensionarea şi sancţionarea disciplinarã pentru personalul Administraţiei şi al unitãţilor din structurã, dupã caz.
c) Elibereazã şi ţine evidenţa legitimaţiilor de serviciu şi de control al personalului Administraţiei şi al unitãţilor din structurã, dupã caz.
d) Asigurã gestionarea unitarã şi eficientã a resurselor umane pentru urmãrirea carierei funcţionarului public şi a personalului contractual, prin intermediul carnetelor de muncã, dosarelor profesionale ale funcţionarilor publici, registrului de evidenţã a muncii şi a dosarului personal al angajatului, în cazul personalului contractual şi în baza ştatului de funcţiuni şi de personal elaborat în sistem informatizat.
e) Asigurã organizarea şi desfãşurarea tuturor concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante, inclusiv la structurile Administraţiei, dupã caz, precum şi pentru promovarea într-o funcţie superioarã.
f) Asigurã evidenţa, completarea şi gestionarea carnetelor de muncã, a contractelor individuale şi a documentelor personale ale salariaţilor din cadrul aparatului central al Administraţiei şi salariaţilor unitãţilor din subordine, dupã caz;
g) Asigurã cadrul managerial propriu de desfãşurare a activitãţii Administraţiei (structuri organizatorice, regulamentul de ordine interioarã, evidenţa fişelor postului, etc); coordoneazã şi îndrumã aceastã activitate la nivelul structurilor din subordine;
h) Rãspunde de încadrarea şi stabilirea drepturilor salariale ale personalului Administraţiei şi al unitãţilor din structurã, dupã caz.
i) Elaboreazã proiectul 4Planului anual de pregãtire continuã a personalului Administraţiei şi al unitãţilor din structurã, dupã caz, şi-l supune spre aprobare preşedintelui (pregãtirea de specialitate, pregãtirea generalã).
j) Asigurã formalitãţile necesare pentru obţinerea paşapoartelor de serviciu ale salariaţilor Administraţiei, al unitãţilor din subordine, dupã caz, şi a aprobãrilor de la Ministerul Afacerilor Externe, potrivit legii.
k) Asigurã legãtura, pe problemele de specialitate cu Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Agenţia Naţionalã a Funcţionarilor Publici pentru obţinerea avizelor necesare prevãzute în actele normative în vigoare şi în vederea consilierii în domeniile de legislaţia muncii, drepturi, obligaţii, sancţiuni şi alte drepturi prevãzute în literatura de profil, atât pentru personalul încadrat în funcţii publice, cât şi pentru cel contractual.
l) Certificã în privinţa realitãţii, oportunitãţii şi legalitãţii proiectele de operaţiuni în domeniul resurselor umane, pe care le prezintã Serviciului financiar economic în vederea acordãrii vizei de control financiar preventiv propriu.
m) Actualizeazã situaţia statelor de funcţiuni şi a statelor de personal al personalului Administraţiei şi al unitãţilor din structurã, dupã caz.
n) Actualizeazã situaţia posturilor vacante din statul de funcţiuni care trebuie scoase la concurs, în vederea organizãrii şi desfãşurãrii procedurilor legale aferente, pentru personalul Administraţiei şi al unitãţilor din structurã, dupã caz, dupã obţinerea avizului preşedintelui Administraţiei.
o) Participã în comisiile de concurs pentru ocuparea posturilor vacante şi respectiv, din comisiile de soluţionare a contestaţiilor.
p) Avizeazã împreunã cu direcţiile de specialitate ale Administraţiei proiectul Regulamentului de organizare şi funcţionare şi al regulamentului de ordine interioarã ale structurilor din subordinea Administraţiei.
q) Participã la întocmirea Regulamentului de ordine interioarã al Administraţiei.
r) Îndeplinişte alte atribuţii conform legislaţiei în vigoare.
(2) Compartimentul de Relaţii Publice, Internaţionale, Comunicare şi Documente clasificate îndeplineşte urmãtoarele atribuţii principale:
a) Deruleazã activitãţi sistematice de comunicare cu mass-media prin purtãtorul de cuvânt desemnat de preşedinte.
b) Coordoneazã primirea, înregistrarea şi soluţionarea sesizãrilor solicitanţilor (petenţilor) şi a solicitãrilor de informaţii de interes public.
c) Dispune înregistrarea documentelor la zi, într-un registru prevãzut pentru acest scop.
d) Evalueazã impactul activitãţii de comunicare a Administraţiei, aşa cum se reflectã în mass - media şi în alte categorii de feed - back
e) Prezintã zilnic conducerii Administraţiei revista presei şi sinteza ştirilor radio şi TV referitoare la domeniul de activitate şi de competenţa ale Administraţiei.
f) Asigurã în calitatea de registraturã, primirea, înregistrarea şi distribuirea corespondenţei de la/şi la structurile interne ale Administraţiei, unitãţilor din structurã, autoritãţilor publice centrale, locale, instituţii publice, persoane juridice sau persoane fizice.
g) Francheazã şi expediazã corespondenţa elaboratã în cadrul Administraţiei.
h) Organizeazã activitatea de asigurare a transparenţei potrivit legislaţiei în vigoare.
i) Elaboreazã propuneri de colaborãri externe ale Administraţiei şi coordoneazã baza de date privind experienţa internaţionalã în domeniul intervenţiilor active în atmosferã.
j) Elaboreazã proiectele de acorduri, convenţii, protocoale şi alte înţelegeri privind cooperarea transfrontalierã în domeniu şi urmãreşte implementarea acordurilor şi protocoalelor încheiate şi sprijinã organizarea de simpozioane, colocvii, schimburi de experienţã şi documentaţii cu partenerii externi.
k) Elaboreazã programele vizitelor externe ale personalului Administraţiei şi unitãţilor din structurã, dupã caz, asigurã procurarea documentelor de transport necesare ale acestuia şi întocmeşte formele de deplasare în strãinãtate şi asigurã obţinerea aprobãrilor respective pentru personalul Administraţiei şi al unitãţilor din structurã, dupã caz.
l) Asigurã interfaţa Administraţiei în orice activitate internaţionalã pe care o realizeazã aceastã instituţie.
m) Întocmeşte documentele necesare pentru obţinerea paşapoartelor de serviciu şi a vizelor, necesare pentru personalul Administraţiei, conform reglementãrilor în vigoare.
n) Monitorizeazã rapoartele de activitate ale personalului Administraţiei care efectueazã deplasãri externe.
o) Organizeazã avizarea proiectelor de colaborare tehnico - ştiinţificã potrivit legii.
p) Organizeazã transferul în strãinãtate de know - how din domeniu.
q) Organizeazã activitatea de furnizare a produselor meteo speciale de la parteneri externi.
r) Asigurã bilete de transport (avion, tren) pentru personalul Administraţiei, care efectueazã deplasãri externe.
s) Asigurã evidenţa, pãstrarea, procesarea, multiplicarea, manipularea, transportul, transmiterea şi distrugerea documentelor care conţin informaţii clasificate.
t) Aprobã accesul la documentele clasificate secrete de serviciu numai personalului autorizat şi asigurã un delegat împuternicit pentru transportul şi executarea operaţiunilor de predare - primire a corespondenţei clasificate.
ART. 17
Compartimentul juridic îndeplineşte urmãtoarele atribuţii principale:
a) Colaboreazã cu personalul Administraţiei pentru definitivarea proiectelor de acte normative, pentru ca acestea sã respecte normele de tehnicã legislativã prevãzute de <>Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnicã legislativã pentru elaborarea actelor normative, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare şi <>Hotãrârea Guvernului nr. 561/2009 pentru aprobarea <>Regulamentului privind procedurile, la nivelul Guvernului, pentru elaborarea, avizarea şi prezentarea proiectelor de documente de politici publice, a proiectelor de acte normative, precum şi a altor documente, în vederea adoptãrii/aprobãrii.
b) Avizeazã împreunã cu direcţiile de profil proiectele de acte normative elaborate.
c) Definitiveazã cu compartimentul de profil din Administraţie toate proiectele de colaborare internaţionalã din domeniul intervenţiilor active în atmosferã.
d) Avizeazã dispoziţiile emise de preşedintele Administraţiei.
e) Analizeazã şi avizeazã, dupã caz, ordinele de deplasare în strãinãtate potrivit prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 518/1995 privind unele drepturi şi obligaţii ale personalului român trimis în strãinãtate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
f) Participã la activitatea unor comisii de specialitate stabilite de preşedintele Administraţiei.
g) Îndeplineşte alte alte sarcini care privesc legislaţia în domeniu.
h) Reprezintã Administraţia ca parte procesualã în faţa instanţelor judecãtoreşti, a organelor de cercetare penalã şi a altor organe de jurisdicţie, în baza delegaţiei de împuternicire.
i) Întocmirea acţiunilor, întâmpinãrilor, apelurilor şi recursurilor în care Administraţia este parte.
j) Întocmeşte orice alte acte de procedurã în care este implicatã Administraţia.
k) Duce la îndeplinire orice alte sarcini care privesc activitatea de contencios din domeniu.
ART. 18
Compartimentul audit îndeplineşte urmãtoarele atribuţii principale:
a) Elaboreazã norme metodologice specifice activitãţii, cu avizul structurii de audit intern din cadrul Ministerului, Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale;
b) Elaboreazã proiectul planului anual de audit intern;
c) Efectueazã activitãţi de audit public intern pentru a evalua dacã sistemele de management financiar şi control sunt transparente şi sunt conforme cu normele de legalitate, regularitate, economicitate, eficienţa şi eficacitate;
d) Efectueazã activitãţi de audit ad-hoc, respectiv misiuni de audit public cu caracter excepţional, necuprinse în planul anual de audit public intern;
e) Informeazã structura de audit intern din cadrul Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale asupra recomandãrilor neînsuşite de cãtre conducãtorul Administraţiei, precum şi despre consecinţele acestora;
f) Raporteazã periodic asupra constatãrilor, concluziilor şi recomandãrilor rezultate din activitãţile sale de audit;
g) Elaboreazã raportul anual al activitãţii de audit public intern;
h) În cazul identificãrii unor iregularitãţi sau posibile prejudicii, raporteazã imediat conducãtorului Administraţiei;
i) Compartimentul de audit intern auditeazã cel o data la 3 ani, farã a se limita la acestea, urmãtoarele:
- angajamentele bugetare şi legale din care derivã direct sau indirect obligaţii de platã, inclusiv din fondurile comunitare;
- plãţile asumate prin angajamente bugetare şi legale, inclusiv din fondurile comunitare;
- vânzarea, gajarea, concensionarea sau închirierea de bunuri din domeniul privat al statului ori al unitãţilor din structurã;
- concesionarea sau închirierea de bunuri din domeniul public al statului ori al unitãţilor din structurã;
- constituirea veniturilor publice, respectiv modul de autorizare şi stabilire a titlurilor de creanţã, precum şi a facilitãţilor acordate la încasarea acestora;
- alocarea creditelor bugetare;
- sistemul de luare a deciziilor;
- sistemele de conducere şi control, precum şi riscurile asociate unor astfel de sisteme;
- sistemele informatice.
j) Respectã întocmai procedurile de audit stabilite de legislaţia în vigoare pentru fiecare misiune în parte pe baza Programului misiunii de audit şi a Programului de intervenţie la faţa locului;
k) Aplicã şi respectã normele de comportament stabilite prin Codul privind conduita eticã a auditorului intern şi Cartei auditorilor interni;
l) Pãstreazã confidenţialitatea în legãturã cu faptele, documentele despre care a luat la cunostinţã;
m) Asigurã arhivarea documentelor repartizate, produse şi gestionate, conform actelor normative în vigoare.
ART. 19
(1) Direcţia Tehnicã şi Management operaţional, îndeplineşte urmãtoarele atribuţii principale:
a) Elaboreazã strategia Programului de realizare a Sistemului naţional antigrindinã şi de stimulare a precipitaţiilor.
b) Stabileşte obiectivele de cercetare-dezvoltare pentru Sistem şi elaboreazã concepţia de realizare a Programului în vederea aprobãrii acesteia potrivit legii.
c) Participã la constatarea eficienţei fizice a activitãţii de combatere efectuatã de operatori.
d) Elaboreazã programul de omologare a unitãţilor şi participã la omologarea acestora.
e) Asigurã evidenţa şi starea utilajelor şi mijloacelor tehnice prin cãrţile tehnice şi participã în Comisiile de constatare a prejudiciilor aduse patrimoniului de cãtre operatori.
f) Participã la elaborarea caietului de sarcini pentru realizarea unitãţilor din structura în cadrul investiţiilor noi şi concepţia de dezvoltare a Sistemului.
g) Analizeazã şi supune spre avizare studiile şi documentaţiile privind concepţia de sistem de dezvoltare a tehnicii şi tehnologiilor şi a concepţiilor pentru fiecare unitate în parte.
h) Coordoneazã şi/sau organizeazã activitatea de recepţie a lucrãrilor efectuate în cadrul investiţiilor.
i) Colaboreazã cu Proiectantul general al Sistemului în toate fazele de elaborare a documentaţiilor.
j) Analizeazã şi supune spre avizare proiectele mijloacelor tehnice de transport pirotehnic.
k) Coordoneazã gestionarea tehnicã a patrimoniului şi organizeazã activitatea de mentenanţã, depozitare, reparaţii, conservare a mijloacelor tehnice şi echipamentelor.
l) Coordoneazã şi/sau organizeazã activitatea pentru baza de date.
m) Elaboreazã teme de cercetare ştiinţificã pentru activitãţile experimentale, organizeazã avizarea programelor experimentale şi elaboreazã programe de verificare în exploatare a mijloacelor tehnice importate.
n) Organizeazã avizarea documentaţiilor de omologare a tehnologiilor din domeniu.
o) Elaboreazã strategia şi programe punctuale pentru implicarea în domeniul agriculturii avansate şi coordoneazã activitãţile de implicare a unitãţilor în programele naţionale de cercetare - dezvoltare şi de agriculturã avansatã.
p) Elaboreazã proiecte de colaborare tehnico - ştiinţificã în domeniu, organizeazã avizarea proiectelor de colaborare internaţionalã în domeniu şi coordoneazã activitatea de colaborare transfrontalierã la exploatarea unitãţilor implicate.
q) Organizeazã activitatea de proprietate intelectualã.
r) Participã la elaborarea actelor normative din domeniu.
s) Coordoneazã şi/sau organizeazã activitatea operaţionalã a unitãţilor din structurã şi/sau participã, dupã caz, la activitatea de planificare şi contractare a activitãţii de operare pentru unitãţile din structurã.
t) Stabileşte intrarea în activitatea de exploatare operaţionalã a unitãţilor coordoneazã, organizeazã şi/sau participã, dupã caz, la monitorizarea permanentã a activitãţii operatorilor.
u) Coordoneazã şi/sau organizeazã dupã caz activitatea de atestare a calitãţii activitãţii şi elaboreazã documentaţiile care atestã calitatea activitãţii.
v) Organizeazã şi controleazã permanent activitatea de evidenţã operaţionalã a unitãţilor din structurã şi coordoneazã activitatea în zonele de comparaţie.
w) Participã la elaborarea protocoalelor de colaborare cu instituţiile implicate în program.
x) Coordoneazã activitatea de elaborare a manualelor de exploatare operaţionalã pentru unitãţile din structurã, organizeazã şi elaboreazã sinteze operaţionale, rapoarte şi note privind exploatarea operaţionalã a unitãţii.
y) Coordoneazã şi organizeazã activitãţile ce revin Administraţiei şi unitãţilor din structurã în domeniul gestionãrii riscurilor la cãderile de grindinã şi la seceta severã potrivit legislaţiei în vigoare.
z) Coordoneazã activitatea de predare - primire patrimoniu necesar în vederea exploatãrii operaţionale de cãtre operatori şi participã în Comisiile de constatare a prejudiciilor aduse patrimoniului de cãtre operator.
) Elaboreazã programul de omologare al unitãţilor în colaborare cu Proiectantul general şi/sau cu partenerul extern şi participã la omologarea unitãţilor.
bb) Elaboreazã caietul de sarcini pentru monitorizare eficienţei fizice şi a eficienţei economice a activitãţii de intervenţii active, verificã şi certificã concordanţa cu criteriile de selecţie a instituţiilor care asigurã monitorizarea eficienţei fizice a activitãţii.
cc) Coordoneazã şi/sau organizeazã furnizarea produselor meteo specializate necesare activitãţii, potrivit protocoalelor în vigoare.
dd) Coordoneazã activitatea de asigurare a siguranţei spaţiului aerian potrivit protocoalelor în vigoare.
ee) Coordoneazã activitatea privind predare - preluarea transportului mijloacelor pirotehnice utilizate în activitate.
ff) Coordoneazã activitatea de colaborare cu operatorii serviciilor de comunicaţie şi informaticã utilizatã în exploatarea Sistemului şi coordoneazã activitatea de monitorizare a transportului mijloacelor pirotehnice utilizate în exploatarea Sistemului.
gg) Coordoneazã şi/sau organizeazã activitatea de atestare - reatestare a personalului operatorului şi organizeazã avizarea procedurii de atestare a personalului implicat în manipularea mijloacelor pirotehnice.
hh) Organizeazã activitatea de obţinere şi acordare a atestatelor pentru profesiile din domeniul intervenţiilor active.
ii) Coordoneazã şi/sau organizeazã activitatea proprie de solicitare şi obţinere a actelor de reglementare din domeniul protecţiei mediului.
jj) Participã la stabilirea mãrimii redevenţei pentru mijloacele tehnice şi infrastructura închiriatã terţilor.
kk) Organizeazã participarea beneficiarilor organizaţiilor neguvernamentale, autoritãţilor publice centrale şi locale la luarea deciziilor strategice potrivit legii.
ll) Participã la elaborarea documentaţiilor necesare înregistrãrii în patrimoniul public a unitãţilor dupã omologarea acestora potrivit legislaţiei în vigoare.
mm) Elaboreazã raportul de ţarã cãtre Organizaţia Meteorologicã Mondialã privind intervenţiile active în atmosferã.
(2) Compartimentul Tehnologia informaţiei, îndeplineşte urmãtoarele atribuţii principale:
a) Administreazã reţeaua informaticã a Administraţiei.
b) Coordoneazã şi verificã reţelele informatice ale unitãţilor din structurã.
c) Elaboreazã caiete de sarcini pentru realizarea sistemului unic informatizat al Administraţiei şi al unitãţilor din structurã.
d) Participã la avizarea şi recepţia lucrãrilor din domeniul informaticii.
e) Organizeazã şi urmãreşte aplicarea strategiei şi politicii de informatizare a Administraţiei cu sistemele informatice ale Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale.
f) Elaboreazã reglementãri şi norme privind standardizarea dezvoltãrii sistemului informatic al Administraţiei.
g) Elaboreazã studii, analize strategii şi politici de dezvoltare a sistemului informatic al Administraţiei.
h) Administreazã echipamentele specifice reţelei proprii ale Administraţiei şi unitãţilor din structurã, dupã caz, şi asigurã menţinerea la parametrii optimi de funcţionare a acestora în sistem.
i) Asigurã instalarea şi configurarea echipamentelor pentru buna funcţionare a acestora în sistem.
j) Asigurã asistenţã tehnicã utilizatorilor din cadrul Administraţiei.
k) Monitorizeazã derularea contractelor încheiate între Administraţie şi companiile IT.
l) Iniţiazã acţiuni pentru pregãtirea IT a personalului instituţiei, pe baza unor programe de specializare.
(3) Compartimentul Inspecţii Tehnice şi Control îndeplineşte urmãtoarele atribuţii principale:
a) Elaboreazã tematica de inspecţii tehnice şi control şi o supune spre aprobare Preşedintelui Administraţiei.
b) Verificã sesizãrile şi petiţiile repartizate de preşedintele Administraţiei privind nerespectarea prevederilor legale din domeniul de activitate.
c) Verificã modul de aplicare a prevederilor legale privind tehnologiile utilizate şi face propuneri pentru înlãturarea deficienţelor din sistem.
d) Verificã în conformitate cu tematica de inspecţii, activitãţile desfãşurate de cãtre structurile aflate în subordine.
e) Întocmeşte rapoarte, note şi informãri cu privire la aspectele constatate în urma inspecţiilor tehnice şi a controalelor efectuate.
f) Ţine evidenţa documentelor elaborate în urma activitãţilor de inspecţii tehnice, control şi monitorizare, şi asigurã confidenţialitatea acestora.
g) Monitorizeazã şi evalueazã modul de aplicare a mãsurilor dispuse de cãtre preşedintele Administraţiei în urma inspecţiilor efectuate.
h) Coordoneazã tehnic şi metodologic compartimentele de inspecţie din cadrul Centrelor zonale de coordonare.
i) Îndeplineşte şi alte atribuţii stabilite de actele normative în vigoare şi de conducerea Administraţiei.
j) Inspecteazã activitatea operatorilor Sistemului o data pe sezon sau ori de câte ori este cazul.
k) Participã în comisiile de constatare a incidentelor tehnice sau a cazurilor de nerespectare a tehnologiilor de operare.
l) Coordoneazã, organizeazã şi participã dupã caz la activitatea de monitorizare efectuatã de organizaţiile neguvernamentale în zonele de comparaţie.
m) Participã la activitatea de verificare a gestiunii tehnice şi de evidenţã valoricã a patrimoniului.
n) Participã la verificarea documentelor operaţionale şi de evidenţã a patrimoniului.
o) Organizeazã şi participã la verificarea mijloacelor tehnice finanţate şi/sau puse la dispoziţie de cãtre Administraţie, instituţiilor implicate în operarea Sistemului.
p) Coordoneazã şi/sau organizeazã şi participã dupã caz la verificarea pazei patrimoniului unitãţilor din structurã.
q) Participã la activitatea de verificare a modului de gestionare a bazei de date şi a documentelor clasificate.
r) Organizeazã şi participã la activitatea de protecţia muncii.
s) Participã la constatarea eficienţei fizice şi economice a activitãţii şi elaboreazã raportul de control a eficienţei fizice a acţiunii de combatere efectuatã de operatori.
t) Participã în comisii de cercetare - constatare a unor evenimente ivite în timpul intervenţiilor active, inclusiv al dezastrelor naturale meteorologice de proporţii cauzate de intervenţiile active în atmosferã.
u) Participã la recepţii de lucrãri, atestãri de tehnicã şi persoane;
v) Coordoneazã activitatea de constatare a prejudiciilor aduse patrimoniului tehnic de cãtre operatori.
w) Verificã modul de realizare şi starea fizicã a echipamentelor puse la dispoziţia unitãţii colaboratoare la exploatarea Sistemului şi a fiecãrei unitãţi în parte.
x) Participã la activitãţile de constatare a pagubelor cauzate de cãderile de grindinã pe teritoriul protejat.
y) Participã la activitãţi de arbitraj.
(4) Compartimentul licenţe, atestare profesionalã, atestarea calitãţii activitãţii, monitorizare, protecţia mediului şi protecţia muncii, îndeplineşte urmãtoarele atribuţii principale:
a) Organizeazã activitatea de acordare a licenţelor de operare şi activitatea de avizare anualã a licenţelor.
b) Elaboreazã documentaţiile prin care Administraţia ridicã sau suspendã licenţa de operare.
c) Organizeazã avizarea de cãtre Administraţie a procedurilor stabilite de Proiectantul general pentru atestarea şi reatestarea personalului angrenat în manipularea rachetelor antigrindinã sau altor mijloace pirotehnice.
d) Organizeazã activitatea comisiei Administraţiei de atestare - reatestarea personalului operatorului.
e) Organizeazã activitatea de emitere a atestatelor profesionale pentru personalul de specialitate al operatorului.
f) Elaboreazã documentaţiile necesare includerii de noi profesii din domeniul intervenţiilor active în atmosferã potrivit legislaţiei în vigoare.
g) Elaboreazã procedurile de atestare a calitãţii pentru eficienţa fizicã şi economicã a activitãţii şi organizeazã în caz de necesitate certificarea atestãrii calitãţii activitãţii.
h) Analizeazã documentele, rapoartele şi actele încheiate de organizaţiile neguvernamentale şi/sau beneficiari privind atestarea calitãţii, în vederea acceptãrii sau contestãrii, dupã caz.
i) Urmãreşte încadrarea în parametrii tehnici menţionaţi de Proiectantul general pentru fiecare unitate în parte la încheierea contractelor de operare şi/sau în actele de contestaţie.
j) Participã la stabilirea mijloacelor tehnice specifice necesare activitãţii de atestare a calitãţii.
k) Participã la elaborarea studiilor de dezvoltare a Sistemului, a mijloacelor tehnice şi a tehnologiilor utilizate în vederea asigurãrii atestãrii calitãţii.
l) Participã la elaborarea studiilor de atestare a calitãţii eficienţei economice pentru opozabilitate faţã de asiguratori, beneficiari sau autoritãţi publice centrale şi locale.
m) Participã la informarea ştiinţificã a populaţiei privind activitatea de intervenţii active în atmosferã în zonele de interes.
n) Analizeazã evaluãrile independente efectuate de cãtre organisme internaţionale privind contestarea calitãţii activitãţii.
o) Participã la întocmirea caietului de sarcini privind activitatea de monitorizare.
p) Participã la recepţia lucrãrilor de monitorizare la sfârşitul activitãţii de intervenţii active.
q) Analizeazã rapoartele de monitorizare şi le supune spre aprobare şi elaboreazã proceduri de evaluare a pagubelor culturilor agricole şi bunurilor populaţiei.
r) Participã la organizarea asigurãrii mijloacelor şi echipamentelor tehnice necesare activitãţii de monitorizare.
s) Participã la predarea - primirea spre folosinţã a mijloacelor şi echipamentelor tehnice necesare activitãţii de monitorizare.
t) Coordoneazã şi/sau organizeazã activitatea proprie de obţinere a avizelor şi autorizaţiilor de mediu pentru unitãţile din structurã.
u) Verificã şi analizeazã documentele elaborate necesare solicitãrii şi obţinerii actelor de reglementare din domeniul protecţiei mediului.
v) Propune elaborarea de studii privind impactul activitãţilor desfãşurate de cãtre unitãţile din structura asupra mediului.
w) Asigurã aplicarea şi respectarea prevederilor actelor în vigoare privind protecţia muncii, prevenirea şi stingerea incendiilor în cadrul Administraţiei şi unitãţilor din structurã, dupã caz.
ART. 20
Direcţia economicã, îndeplineşte urmãtoarele atribuţii principale:
a) Participã la elaborarea componentei economice a Programului de realizare a Sistemului naţional antigrindinã şi de creştere a precipitaţiilor şi a strategiei financiare a Programului.
b) Elaboreazã proiectul anual al bugetului Administraţiei, participã la stabilirea fondurilor necesare realizãrii obiectivelor etapelor anuale ale Programului şi organizeazã evidenţa angajamentelor bugetare şi legale pentru activitatea proprie.
c) Întocmeşte ştatele de platã a salariaţilor Administraţiei şi unitãţilor din subordine, dupã caz, rãspunde de corectitudinea datelor înscrise în acestea, executã deciziile de reţinere sau imputare, urmãreşte recuperarea pagubelor şi organizeazã controlul financiar preventiv.
d) Întocmeşte situaţia privind monitorizarea cheltuielilor de personal, pentru personalul din aparatul propriu şi a unitãţilor din structurã, dupã caz.
e) Verificã şi rãspunde de corectitudinea întocmirii actelor justificative de încasãri şi plãţi ce se efectueazã prin conturile curente sau prin casieria proprie.
f) Verificã deconturile de cheltuieli prezentate de titulari şi urmãreşte încadrarea în prevederile bugetare ale cheltuielilor privind deplasãrile interne şi externe.
g) Efectueazã plãţile generate de cheltuielile curente ale Administraţiei şi de cheltuielile ocazionate de derularea unor programe cu finanţare externã; încaseazã veniturile obţinute conform legii, pe care le vireazã la bugetul statului.
h) Gestioneazã fondurile destinate salariilor, deplasãrilor în ţarã şi strãinãtate, precum şi cheltuielile de protocol ale Administraţiei
i) Întocmeşte, verificã şi avizeazã documentaţia privind plãţile efectuate.
j) Organizeazã casieria Administraţiei.
k) Organizeazã şi asigurã desfãşurarea în condiţiile legii a evidenţei contabile a Administraţiei.
l) Organizeazã, potrivit prevederilor legale, efectuarea inventarierii valorilor materiale şi bãneşti.
m) Efectueazã controlul gestionar pentru gestiunile proprii Administraţiei şi propune scoaterea din uz şi casarea unor bunuri din gestiune.
n) Ţine evidenţa analiticã şi întocmeşte balanţele analitice în conformitate cu planul de conturi; întocmeşte balanţe de verificare lunare şi situaţiile financiare trimestriale şi anuale, conform prevederilor legale.
o) Rãspunde de corectitudinea datelor înscrise în documentele şi situaţiile contabile.
p) Gestioneazã valoric patrimoniul Administraţiei potrivit legislaţiei în vigoare şi înregistreazã bunurile Administraţiei în patrimoniul public al statului, potrivit legii.
q) Coordoneazã şi/sau organizeazã aplicarea legislaţiei în vigoare privind evidenţa şi gestiunea contabilã, inventarierea, amortizarea, declasarea, bunurilor din patrimoniul Administraţiei şi a unitãţilor din structurã, dupã caz.
r) Participã la activitatea de recepţie a lucrãrilor contractate de Administraţie.
s) Coordoneazã şi/sau organizeazã activitatea financiarã de derulare a fondurilor pe categorii de cheltuieli ale Administraţiei şi unitãţilor din subordine şi încadrarea în plafoanele acordate.
t) Organizeazã activitatea de finanţare a Programului din alte surse decât bugetul de stat şi stabileşte cuantumul participãrii beneficiarilor şi societãţilor de asigurãri la finanţarea exploatãrii Sistemului pentru fiecare unitate din structurã.
u) Coordoneazã şi/sau organizeazã participarea pe bazã de contracte a beneficiarilor şi/sau societãţilor de asigurãri la activitatea de exploatare a unitãţilor.
v) Coordoneazã şi/sau organizeazã activitatea referitoare la credite şi contracte de colaborare externe.
w) Elaboreazã documentaţiile din domeniul economic potrivit legislaţiei în domeniu.
x) Organizeazã evidenţa valoricã a proprietãţii intelectuale sau a drepturilor care rezultã din aceasta ce se acordã potrivit legii.
y) Participã la stabilirea mãrimii redevenţei cuvenite Administraţiei pentru închirierea infrastructurii şi la activitatea de predare - primire cãtre terţi în folosinţa a patrimoniul Administraţiei.
z) Stabileşte cuantumul cheltuielilor pe categorii şi defalcarea lunarã, trimestrialã şi semestrialã a acestora, gestioneazã fondurile alocate şi asigurã derularea acestora potrivit defalcãrii aprobate.
) Urmãreşte modul de respectare a contractelor de prestãri servicii necesare desfãşurãrii activitãţii.
bb) Gestioneazã şi rãspunde de buna desfãşurare a parcului auto ce deserveşte Administraţia şi urmãreşte încadrarea în cotele de carburanţi a autoturismelor din parcul auto propriu sau al unitãţilor din structurã, dupã caz, şi urmãreşte starea tehnicã a acestora.
cc) Coordoneazã activitatea de curãţenie şi întreţinere şi de pazã la sediul Administraţiei şi al unitãţilor din structurã, dupã caz.
dd) Primeşte, verificã şi certificã în privinţa legalitãţii, realitãţii şi regularitãţii facturilor sosite de la furnizori.
ee) Rãspunde de aplicarea prevederilor legale referitoare la confecţionarea, folosirea şi evidenţa ştampilelor.
ff) Întocmeşte fişe de calcul a chiriilor şi cheltuielilor de întreţinere (notele de debitare) pentru fiecare chiriaş şi le transmite acestora.
gg) Gestioneazã materiale de consum, activele fixe, materialele de natura obiectelor de inventar din cadrul Administraţiei şi a unitãţilor din structurã, dupã caz.
hh) Realizeazã evidenţa fizicã, administrarea, întreţinerea şi repararea bunurilor din patrimoniul Administraţiei şi al unitãţilor din structurã, dupã caz.
ii) Coordoneazã activitatea de patrimoniu a unitãţilor din structurã şi reactualizeazã anual inventarul bunurilor din domeniul public al statului aflate în administrarea acestora.
jj) Monitorizeazã activitatea de patrimoniu şi de inventariere a bunurilor din domeniul public al statului a unitãţilor din structurã.
kk) Asigurã fondurile necesare investiţiilor conform eşalonãrii realizãrii acestora prevãzute de studiile de fezabilitate aprobate în CTE, în limita fondurilor bugetare alocate.
ART. 21
Compartimentul investiţii şi achiziţii publice îndeplineşte urmãtoarele atribuţii:
a) Coordoneazã activitatea de investiţii pentru dezvoltarea sistemului.
b) Analizeazã şi fundamenteazã pe baza propunerilor transmise de cãtre unitãţile din structurã şi Administraţie, Programul anual de investiţii şi volumul cheltuielilor pentru reparaţii capitale la obiectivele de investiţie ale Administraţiei.
c) Analizeazã şi susţine fundamentarea propunerilor de finanţare pentru lucrãrile de execuţie, achiziţii de echipamente, instalaţii, utilaje şi dotãri incluse în volumul cheltuielilor de capital repartizate pentru unitãţile din structurã.
d) Organizeazã şedinţele de lucru ale Consiliului Tehnico-Economic al Administraţiei, asigurã secretariatul CTE, desfãşoarã activitãţile stabilite prin decizia preşedintelui Administraţiei privind organizarea, componenţa şi funcţionarea acestuia, de analizã şi avizare a documentaţiilor tehnico-economice pentru lucrãri de execuţie nou propuse, funcţie de necesitatea şi oportunitatea acestora; elaboreazã proiecte de decizii privind avizarea indicatorilor tehnico-economici.
e) Participã la prezentarea şi susţinerea documentaţiilor tehnico - economice pentru obiectivele de investiţii din competenţa de aprobare a Guvernului şi la şedinţele Consiliului interministerial.
f) Participã în comisiile de atribuire a contractelor pentru execuţia lucrãrilor de investiţii şi de furnizare de produse de natura cheltuielilor de capital; de asemenea participã cu membrii în comisiile de recepţie a lucrãrilor şi a dotãrilor, realizate pe baza listei de investiţii.
g) Alãturi de titulari, participã la elaborarea programelor şi avizarea studiilor pentru proiecte de investiţii finanţaţe de organisme internaţionale.
h) Participã la stabilirea fondurilor necesare investiţiilor conform eşalonãrii realizãrii acestora prevãzute de studiile de fezabilitate aprobate în CTE, în limita fondurilor bugetare alocate şi efectueazã raportarea trimestrialã a realizãrii programului de investiţii.
i) Întocmeşte planul anual al achiziţiilor publice şi participã la elaborarea documentaţiei privind achiziţiile de active fixe, materiale şi materiale de natura obiectelor de inventar.
j) Participã în comisiile de evaluare a ofertelor de achiziţii publice, fundamenteazã şi susţine propunerile pentru achiziţiile publice.
k) Întocmeşte contractele de achiziţii publice şi le supune aprobãrii conducerii Administraţiei şi urmãreşte nemijlocit realizarea tuturor contractelor şi avizeazã situaţiile de lucrãri prezentate de constructor şi documentele justificative prezentate de prestator sau furnizor.
l) Asigurã participarea la analiza şi avizarea ofertelor de lucrãri, prestãri servicii şi achiziţii de bunuri, în cadrul comisiilor de licitaţii la nivelul Administraţiei şi al unitãţilor din subordine, dupã caz.
m) Elaboreazã documentaţiile privind organizarea şi derularea procedurilor de achiziţii publice de produse, servicii sau lucrãri pentru Administraţie sau unitãţile din structurã, dupã caz.
n) Monitorizeazã şi efectueazã raportarea cãtre Autoritatea Naţionalã pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice a contractelor atribuite, în condiţiile prevãzute de legislaţia în vigoare.
o) Notificã, conform legii, Ministerului Finanţelor Publice (UCVAP), în vederea transmiterii de observatori la procedurile de achiziţii publice care se supun verificãrilor procedurale.
p) Transmite spre publicare anunţurile privind achiziţiile publice cãtre Sistemul electronic de achiziţii publice şi Monitorul Oficial.
q) Indicã respectarea aplicãrii normelor metodologice în contractarea şi achiziţionarea lucrãrilor de proiectare şi execuţie conform derulãrii fondurilor de la buget, menţinând o colaborare optimã cu unitãţile din structurã.
ART. 22
Atribuţiile consilierului preşedintelui Administraţiei sunt:
a) analizeazã, verificã şi îl informeazã pe preşedinte în legãturã cu caracterul legal, eficienţa şi oportunitãţile activitãţii Administraţiei;
b) asigurã o colaborare sistematicã cu direcţiile, serviciile, birourile şi compartimentele din componenţa Administraţiei;
c) efectueazã şi/sau participã în limitele mandatului dat de preşedinte, împreunã cu factorii autorizaţi din Administraţie, la efectuarea unor analize complexe a activitãţii;
d) executã şi alte sarcini, stabilite de preşedinte.
ART. 23
Prevederile Regulamentului de organizare şi funcţionare vor fi transmise prin grija Serviciului management resurse umane spre luare la cunoştinţa şi conformare în pãrţile ce le privesc direcţiilor, serviciilor, birourilor şi compartimentelor din structura Administraţiei şi unitãţilor din subordine, dupã caz.


ANEXA 2


STRUCTURA ORGANIZATORICÃ A ADMINISTRAŢIEI
SISTEMULUI NAŢIONAL ANTIGRINDINÃ ŞI DE CREŞTERE A
PRECIPITAŢIILOR ŞI A UNITÃŢILOR DIN SUBORDINE


ART. 1
Administraţia are în subordinea sa centrele zonale de coordonare cu statut de sucursale, unitãţi de combatere a cãderilor de grindinã, unitãţi de creştere a precipitaţiilor, grupuri de combatere independente, alte unitãţi din domeniu, precum şi unitãţi ce se vor constitui ca urmare a progresului tehnico-ştiinţific.
ART. 2
(1) Statul de funcţii al aparatului propriu al Administraţiei se aprobã prin ordin al ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale.
(2) Ştatul de funcţii al unitãţilor din subordine şi regulamentul de organizare şi funcţionare al acestora se aprobã de preşedintele Administraţiei.
ART. 3
(1) Numãrul maxim de posturi al Administraţiei Sistemului naţional antigrindinã şi de creştere a precipitaţiilor şi a unitãţilor din structura acesteia este de 67 posturi.
(2) Personalul Administraţiei Sistemului naţional antigrindinã şi de creştere a precipitaţiilor şi a unitãţilor din subordinea acesteia se constituie prin preluarea unui numãr de 4 persoane din aparatul propriu al Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, 7 persoane din cadrul Direcţiei pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã a judeţului Prahova, 1 persoanã din cadrul Direcţiei pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã a judeţului Vrancea, 1 persoanã din cadrul Direcţiei pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã a judeţului Mureş, 1 persoanã din cadrul Direcţiei pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã a judeţului Iaşi, direct implicate în Programul de realizare a Sistemului Naţional Antigrindinã şi de Creştere a Precipitaţiilor şi prin redistribuirea unui numãr de 53 posturi vacante din numãrul total de posturi aprobat Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale.
(3) Personalul aferent posturilor prevãzute la alin. (2) se considerã transferat în interesul serviciului, respectiv preluat la Administraţie, în condiţiile legii.
(4) Personalul Administraţiei este constituit din funcţionari publici şi personal contractual, angajat pe bazã de contract de muncã.
ART. 4
(1) Patrimoniul Administraţiei se constituie din patrimoniul preluat la înfiinţare şi cel realizat prin implementarea şi dezvoltarea Sistemului.
(2) Aparţin domeniului privat al statului bunurile Administraţiei reprezentând clãdiri, utilaje, instalaţii şi mijloace de transport de uz general.
(3) Aparţin domeniului public al statului acele bunuri asupra cãrora Administraţia exercitã dreptul de administrare, bunuri care constã din infrastructura de intervenţii active în atmosferã.
(4) Bunurile aflate în domeniul public al statului care constituie infrastructura de intervenţii active în atmosferã sunt prevãzute în anexa nr. 4 la Legea nr. 173/2008 privind intervenţiile active în atmosferã.
(5) Bunurile din domeniul public al statului ce se preiau de cãtre Administraţie, de la Direcţia pentru Agriculturã şi Dezvoltare Ruralã Prahova - Unitatea Pilot de Combatere a Cãderilor de Grindinã Prahova sunt prevãzute în anexa la Hotãrârea Guvernului nr. 993/2008 privind includerea în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului a unor imobile aflate în administrarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale - Direcţia pentru Agriculturã şi Dezvoltare Ruralã a judeţului Prahova, pentru Unitatea Pilot de Combatere a Cãderilor de Grindinã, având numerele de inventar MF: 153760, 153761, 153762, 153763, 153764, 153765, 153766, 153767, 153768, 153769, 153770, 153771, 153772, 153773.
(6) Predarea - preluarea patrimoniului se face pe bazã de protocol între pãrţile interesate la valoarea de inventar a bunurilor, de cãtre o Comisie de preluare numitã de preşedintele Administraţiei.
(7) Administraţia Sistemului naţional antigrindinã şi de creştere a precipitaţiilor şi unitãţile din structura acestuia se doteazã cu 7 autoturisme, din care un microbuz transport persoane, cu urmãtorul consum lunar de carburanţi: 1 autoturism şi 1 microbuz cu un consum lunar de 350 litri şi 5 autoturisme cu un consum lunar de 300 litri.
(8) Unitãţile din structura sistemului se doteazã cu mijloace tehnice specializate de transport materiale pirotehnice şi pentru intervenţii, amenajate şi autorizate potrivit legislaţiei în vigoare.
(9) Mijloacele tehnice specializate menţionate la alin. (8) sunt prevãzute în proiectele tehnice ale investiţiilor prevãzute pentru unitãţile din structurã şi se preiau odatã cu preluarea patrimoniului de la direcţiile pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene implicate în Program; consumul lunar de carburanţi al acestor mijloace se excepteazã de la prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 80/2001 privind stabilirea unor normative de cheltuieli pentru autoritãţile administraţiei publice şi instituţiile publice, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 247/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(10) Autoturismele de intervenţie se asigurã prin redistribuirea unui numãr de 1 autoturism şi 1 microbuz preluate de la Direcţia pentru Agriculturã şi Dezvoltare Ruralã Prahova şi achiziţionarea unui numãr de 5 autoturisme noi.
ART. 5
(1) Salarizarea personalului Administraţiei este similarã salarizãrii personalului din aparatul propriu al Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, conform prevederilor legale în vigoare aplicabile funcţionarilor publici şi personalului contractual.
(2) Sporurile speciale se acordã potrivit alin. (5) al <>art. 52, din Legea nr. 173/2008 , respectiv sporurile prevãzute la <>art 26, alin. (1) din Legea nr. 138/1999 privind salarizarea şi alte drepturi ale personalului militar din instituţiile publice de apãrare naţionalã, ordine publicã şi siguranţã naţionalã, precum şi acordarea unor drepturi salariale personalului civil din aceste instituţii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(3) Locurile de muncã sau operaţiunile periculoase, diferenţiate în funcţie de gradul de pericol pe care îl reprezintã, procentul corespunzator fiecãrui loc de muncã sau operaţiune se stabilesc prin ordin al ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale.
ART. 6
Grupurile de combatere independente potrivit anexei nr. 3 a Legii nr. 173/2008 intrã în structura Centrelor zonale de coordonare şi sunt coordonate tehnic şi operativ prin acestea.
ART. 7
Structura sistemului se dezvoltã treptat, conform prevederilor cuprinse în program şi în concordanţã cu evoluţia tehnico - ştiinţificã mondialã şi cu legislaţia în domeniu.
ART. 8
Structura organizatoricã a Administraţiei şi a unitãţilor din subordine este prezentatã în anexele nr. 2a, 2b şi 2c.


ANEXA 2a


STRUCTURA ORGANIZATORICÃ A ADMINISTRAŢIEI SISTEMULUI
NAŢIONAL ANTIGRINDINÃ ŞI DE CREŞTERE A PRECIPITAŢIILOR

Nr. posturi: 67, din care:
- funcţii publice: 59
- funcţii publice de conducere: 7
- funcţii publice de execuţie: 52
- personal contractual: 8





┌────────────────────┐ ┌────────────┐ ┌ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ┐
┌─┤Serviciul management├────────────────────┤ PREŞEDINTE ├ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─|Consiliul Consultativ|
│ │ resurse umane │ └──────┬──┬──┘ └ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ┘
│ └────────────────────┘ │ │
│ │ └────────────┬────────────┬─────────────────┐
│ ┌──────────────────────────────────────┐ ┌──────┴───────┐ │ ┌─────────┴────────┐ ┌──────┴──────┐
└─┤Comp. relaţii publice, internaţionale,│ │VICEPREŞEDINTE│ │ │Compartiment audit│ │Comp. juridic│
│ comunicare şi documente clasificate │ └──────┬───────┘ │ └──────────────────┘ └─────────────┘
└──────────────────────────────────────┘ │ ┌────┴────┐
│ │Consilier│
│ └─────────┘
┌──────────────────────────────────┴────────────────┬─────────────┐
┌─────────────┴────────────────┐ │ │
┌─┤Direcţia tehnicã şi management├─┐ │ ┌───────────┴───────────┐
│ │ operaţional │ │ │ │ Direcţia economicã ├─┐
│ └──────────────────────────────┘ │ │ └───────────────────────┘ │
│ ┌──────────────────────────────┐ │ │ ┌───────────────────────┐ │
│ │Comp. programe de dezvoltare, │ │ │ │ Compartimentul buget -├─┤
├─┤ cercetare-dezvoltare tehnicã │ │ ┌────────────────────────────┐ │ │ contabilitate │ │
│ │ şi tehnologicã │ │ │ Comp. licenţe, atestare │ │ └───────────────────────┘ │
│ └──────────────────────────────┘ │ │ profesionalã, atestarea │ │ ┌───────────────────────┐ │
│ ┌──────────────────────────────┐ ├─┤ calitãţii activitãţii, │ │ │ Comp. financiar ├─┤
├─┤ Comp. mecano- energetic │ │ │ monitorizare, protecţia │ │ └───────────────────────┘ │
│ └──────────────────────────────┘ │ │mediului şi protecţia muncii│ │ │
│ ┌──────────────────────────────┐ │ └────────────────────────────┘ │ ┌───────────────────────┐ │
├─┤ Comp. extindere aplicaţii în │ │ ┌────────────────────────────┐ │ │ Comp. administrativ ├─┤
│ │ agricultura avansatã │ ├─┤ Comp. inspecţii şi control │ │ └───────────────────────┘ │
│ └──────────────────────────────┘ │ └────────────────────────────┘ │ ┌───────────────────────┐ │
│ ┌──────────────────────────────┐ │ ┌────────────────────────────┐ │ │Compartiment Investiţii├─┘
│ │ Comp. gestionare fenomene │ └─┤Comp. tehnologia informaţiei│ │ │ şi Achiziţii Publice │
├─┤ meteo periculoase. Situaţii │ └────────────────────────────┘ │ └───────────────────────┘
│ │ de urgenţã şi know-casting │ │
│ └──────────────────────────────┘ │
│ ┌──────────────────────────────┐ │
├─┤ Comp. combatere grindinã │ │
│ └──────────────────────────────┘ │
│ ┌──────────────────────────────┐ │
└─┤ Comp. creştere/uniformizare │ │
│ precipitaţii │ │
└──────────────────────────────┘ │
┌─────────────────────────┬───────────────┴────────────┐
┌────────┴──────────┐ ┌────────────┴──────────────┐ ┌───────────┴───────────┐
│ Centrul zonal de │ │Centrul zonal de coordonare│ │ Centrul zonal de │
│coordonare MUNTENIA│ │ MOLDOVA │ │coordonare TRANSILVANIA│
└───────────────────┘ └───────────────────────────┘ └───────────────────────┘

Structura ASNAP




ANEXA 2b


UNITATE DE COMBATERE A CĂ?DERILOR DE GRINDINĂ? (U.C.C.G.)



┌────────┐
│DIRECTOR│
└────┬───┘
┌─────────────────┬───────────────┴──┬───────────────────────┐
▼ ▼ ▼ ▼
┌────────────┐ ┌────────────┐ ┌────────────┐ ┌────────────────────────┐
│Compartiment│ │Compartiment│ │Compartiment│ │Compartiment informatic,│
│ economic │ │ tehnic │ │operaţional │ │ administrare reţea │
└────────────┘ └────────────┘ └────────────┘ └────────────────────────┘





UNITATE DE CREŞTERE A PRECIPITAŢIILOR (U.C.P)



┌───────────┐
│Şef unitate│
└─────┬─────┘
┌─────────────────┬──────────────┴───┬──────────────────────┐
▼ ▼ ▼ ▼
┌────────────────┐ ┌─────────────┐ ┌───────────────────┐ ┌─────────────────────┐
│ Compartiment │ │Compartiment │ │Compartiment tehnic│ │Compartiment informa-│
│relaţii publice,│ │ economic şi │ │ şi operaţional │ │tic, administrare │
│ registraturã │ │administrativ│ │ │ │ reţea │
└────────────────┘ └─────────────┘ └───────────────────┘ └─────────────────────┘





NOTĂ?: - U.C.C.G: Prahova, Oltenia, Moldova 1 Iaşi, Moldova 2 Vrancea, Mureş, Timiş, Maramureş
- U.C.P: Muntenia, Moldova
- U.C.C.G. şi U.C.P funcţioneazã în structura centrelor zonale
- Se vor prevedea posturi pe mãsura implementãrii activitãţilor


ANEXA 2c


CENTRU ZONAL DE COORDONARE





┌────────────────┐ ┌ ─ ─ ─ ─ ─ ┐
│Şef centru zonal├ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─|Consiliu |
│ │ |consultativ|
└───────┬────────┘ └ ─ ─ ─ ─ ─ ┘
┌ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─┼─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ┐
| ┌────────────┬───────────┬─────────────────┬──────┴────────────────┬─────────────────────┬─────────────────────────┐ |
| │ │ │ │ │ │ │ |
|┌───┴────┐┌──────┴─────┐┌────┴───┐ ┌──────────┴───────────┐ ┌─────────┴─────────┐┌──────────┴─────────┐┌──────────────┴──────────────┐|
|│Compart.││ Compart. ││Compart.│ ┌┤ Compartiment │┌┤ Compartiment ││Compart. agriculturã││ Compart. Resurse umane, │|
|│juridic ││radio-sondaj││ radar │ ││management operaţional│││financiar-contabil ││ avansatã ││relaţii publice, registraturã│|
|└────────┘└────────────┘└────────┘ │└──────────────────────┘│└───────────────────┘└────────────────────┘└─────────────────────────────┘|
| │ ┌─────────────────────┐│┌───────────────────┐ |
| ├─┤Compart. monitorizare│├┤ Compart. │ |
| │ │ operaţionalã UCCG │││administrator reţea│ |
| │ └─────────────────────┘│└───────────────────┘ |
| │ ┌─────────────────────┐│┌───────────────────┐ |
| ├─┤Compart. monitorizare│││ Compartiment │ |
| │ │ operaţionalã UCP │└┤ administrativ │ |
| │ └─────────────────────┘ └───────────────────┘ |
| │ ┌─────────────────────┐ |
| ├─┤ Monitorizare │ |
| │ │ informaţionalã şi │ |
| │ │ know-casting │ |
| │ └─────────────────────┘ |
| │ ┌─────────────────────┐ |
| ├─┤Programe operaţionale│ |
| │ │şi exploatare tehnicã│ |
| │ └─────────────────────┘ |
| │ ┌─────────────────────┐ |
| │ │ Comp. inspecţii, │ |
| └─┤situaţii de urgenţã, │ |
| │ protecţia muncii, │ |
| │documente clasificate│ |
| └─────────────────────┘ |
| ┌──────────┐ |
└ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ │UCCG, UCP,│ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─ ─┘
│GCI, UN │
└──────────┘



Abrevieri: UCCG - unitãţi de combatere a cãderilor de grindinã
UCP - unitãţi de creştere a precipitaţiilor
UN - unitãţi noi
GCI - grupuri de combatere independente

NOTÃ - Centre zonale: MUNTENIA, MOLDOVA, TRANSILVANIA
- În anul 2009, centrele zonale vor funcţiona cu un numãr de personal dupã cum urmeazã: MUNTENIA - 0 persoane, MOLDOVA - 12 persoane, TRANSILVANIA - 3 persoane, Unitatea Pilot de combatere a cãderilor de grindinã Prahova - 7 posturi; - Se vor prevedea posturipe mãsura implementãrii activitãţii de intervenţii active în atmosferã.




ANEXA 3


NORMELE METODOLOGICE DE APLICARE A LEGII NR.
<>173/2008 PRIVIND INTERVENŢIILE ACTIVE ÎN ATMOSFERÃ


Articol unic. - Normele metodologice de aplicare a <>Legii nr. 173/2008 privind intervenţiile active în atmosferã sunt prezentate în Anexele nr. 3.A-3.O.


ANEXA 3.A

CRITERIILE DE SELECŢIE, DOCUMENTELE NECESARE ACORDÃRII LICENŢEI DE
OPERARE, RIDICAREA SAU SUSPENDAREA ŞI MODELUL LICENŢEI DE OPERARE A
OPERATORILOR AUTORIZAŢI SÃ OPEREZE UNITÃŢILE DIN CADRUL SISTEMULUI
NAŢIONAL ANTIGRINDINÃ ŞI DE CREŞTERE A PRECIPITAŢIILOR


1. SCOPUL ŞI DOMENIUL DE APLICARE
1.1. SCOP
1.1.1. Scopul normei este acela de a stabili criteriile de selecţie şi documentele necesare acordãrii licenţei de operare pentru operatorii autorizaţi sã opereze unitãţile din cadrul Sistemului naţional antigrindinã şi de creştere a precipitaţiilor. De asemenea, norma stabileşte condiţiile în care se ridicã sau suspendã licenţa de operare şi prezintã modelul licenţei de operare.
1.2. Domeniul de aplicare
1.2.1. Norma se aplicã atât operatorilor care desfãşoarã activitãţi operaţionale, cât şi operatorilor care desfãşoarã activitãţi de cercetare în domeniul intervenţiilor active în atmosferã.
2. BAZA LEGALÃ
2.1. Norma se elaboreazã în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 173/2008 .
3. DEFINIŢII ŞI PRESCURTÃRI
3.1. DEFINIŢII
3.1.1. În prezenta normã se aplicã definiţiile prevãzute în Anexa nr. 1 la Legea nr. 173/2008 .
3.2. PRESCURTÃRI
- Sistem - Sistemul naţional antigrindinã şi de creştere a precipitaţiilor
- operatori - operatori autorizaţi sã opereze unitãţile din cadrul Sistemului naţional antigrindinã şi de creştere a precipitaţiilor
- Comisia - Comisia pentru acordarea licenţei de operare
4. NORMA
4.1. Criteriile de selecţie a operatorilor pentru acordarea Licenţei de operare
4.1.1. Licenţa de operare are drept scop autorizarea operatorilor sã opereze unitãţile din cadrul Sistemului.
4.1.2. Prin decizie a preşedintelui Administraţiei se constituie Comisia pentru acordarea licenţei de operare, formatã din specialişti ai Administraţiei. Comisia îşi elaboreazã regulamentul de funcţionare pe care îl prezintã spre aprobare preşedintelui Administraţiei în cel mult 30 de zile de la data constituirii.
4.1.3. La analiza documentelor depuse de solicitanţi pentru obţinerea licenţei de operare, Comisia va avea în vedere urmãtoarele criterii de selecţie:
- capacitatea solicitantului de a îndeplini prevederile <>Legii nr. 173/2008 referitoare la operatori;
- capacitatea financiarã a solicitantului de a-şi asigura resurse, din surse proprii, pentru funcţionarea ca operator minimum 3 luni;
- capacitatea de autorizare a solicitantului, în conformitate cu prevederile legilor privind paza bunurilor, posesia de armament, lucru şi transport muniţie şi explozivi etc.
- capacitatea solicitantului de a îndeplini cerinţele legislaţiei referitoare la achiziţii publice, privind eligibilitatea, garanţiile etc;
- capacitatea solicitantului de a îndeplini cerinţele contractuale cu Administraţia şi/sau unitãţile din subordine, privind garanţia de operare sigurã, în volumul de 25% din valoarea contractului, care se restituie de cãtre Administraţie în cel mult 3 luni de la terminarea activitãţii care face obiectul operãrii;
- capabilitatea tehnicã a solicitantului (nivelul de pregãtire a personalului de operare, experienţã în domeniul intervenţiilor active în atmosferã etc);
- capacitatea solicitantului de a asigura integritatea patrimoniului pus la dispoziţie de Administraţie pentru exploatare operaţionalã;
- solicitantul sã fie persoanã juridicã românã.
4.2. Documentele necesare acordãrii licenţei de operare
4.2.1. Solicitantul poate sã depunã dosarul pentru obţinerea licenţei de operare, oricând în cursul anului.
Dosarul se înregistreazã la Administraţie şi trebuie sã conţinã urmãtoarele documente (în copie):
- cerere (în care sã se precizeze tipul intervenţiei active în atmosferã şi denumirile unitãţilor pentru care se solicitã licenţa de operare);
- informaţii generale despre solicitant, potrivit legislaţiei în vigoare;
- extras din actul constitutiv al societãţii prin care se dovedeşte cã are în obiectul de activitate prestãri servicii în domeniul intervenţiilor active în atmosferã;
- codul unic de înregistrare al operatorului;
- lista specialiştilor angajaţi în operare, cu precizarea specialitãţilor;
- declaraţie pe proprie rãspundere cã are capacitatea de a îndeplini criteriile de selecţie a operatorului pentru unitatea sau experimentul pentru care solicitã licenţa;
- dosarele individuale ale specialiştilor angajaţi în operare, care vor cuprinde:
- documentele de atestare profesionalã;
- atestat de specializare în domeniul intervenţiilor active în atmosferã;
- documente care sã ateste autorizarea de lucru cu dispozitive şi materiale explozibile şi pirotehnice;
- fişele medicale şi psihologice;
- autorizaţiile de port - armã (unde este cazul);
- contractele de muncã.
4.3. Condiţiile în care se ridicã sau suspendã licenţa de operare
4.3.1. Preşedintele Administraţiei dispune ridicarea licenţei de operare în situaţia în care, din cauze imputabile operatorului, s-au produs dezastre naturale meteorologice de proporţii (definite de Anexa nr. 1 la Legea 173/2008).
4.3.2. Suspendarea licenţei de operare se dispune de preşedintele Administraţiei în urmãtoarele situaţii:
- operatorul nu aplicã corespunzãtor tehnologia omologatã;
- apariţia, în cursul operãrii, a unor incidente tehnice majore din vina operatorului;
- raportul de monitorizare aratã ineficienţa activitãţii prestate de operator.
4.3.3. Propunerea de ridicare sau suspendare a licenţei de operare este fãcutã de cãtre personalul Administraţiei cu atribuţii de control şi inspecţii. Propunerea este analizatã de Comisia care a propus acordarea licenţei de operare, iar concluzia este prezentatã preşedintelui Administraţiei, conform procedurii stabilite prin regulamentul Comisiei.
4.4. Prevederile prezentei norme se detaliazã prin caietele de sarcini destinate selectãrii operatorilor autorizaţi sã opereze unitãţile din Sistem. În caietele de sarcini, care constituie baza tehnicã pentru contractarea operãrii fiecãrei unitãţi din Sistem, se vor prevedea, obligatoriu şi faptul cã operatorul trebuie sã deţinã Licenţa de operare.
4.5. Modelul licenţei de operare este prezentat in anexa nr. 3.A.1.


ANEXA 3.A.1


MINISTERUL AGRICULTURII, PÃDURILOR ŞI DEZVOLTÃRII RURALE
Administraţia Sistemului naţional antigrindinã
şi de creştere a precipitaţiilor


Preşedintele Administraţiei Sistemului naţional antigrindinã şi de creştere a precipitaţiilor,
în baza <>Legii nr. 173/2008 ,
având în vedere Dosarul de autorizare nr. ........... din ........
emite urmãtoarea


LICENŢÃ DE OPERARE
Seria ........ nr. .............


pentru (se înscrie denumirea operatorului) ...... cu sediul central în localitatea .... nr. ... judeţul/sectorul ..... înregistratã la ..... sub nr. ...., cod unic de înregistrare nr. .... din ...., în scopul operãrii ...... (se înscriu denumirile unitãţilor sau experimentelor pentru care se acordã licenţa, ex.: "Unitãţii de combatere a cãderilor de grindinã Vrancea, Unitãţii de creştere a precipitaţiilor Feteşti, Cercetãrilor experimentale privind contribuţia agentului ....... la stimularea precipitaţiilor").

Valabilã pânã la data de ............


Preşedintele
Administraţiei Sistemului naţional antigrindinã
şi de creştere a precipitaţiilor


VIZE ANUALE


┌────────────┬────────────┬────────────┬────────────┬────────────┐
│VIZAT │VIZAT │VIZAT │VIZAT │VIZAT │
│ │ │ │ │ │
│Anul │Anul │Anul │Anul │Anul │
│........... │........... │........... │........... │........... │
│AVIZAT │AVIZAT │AVIZAT │AVIZAT │AVIZAT │
│ │ │ │ │ │
│Preşedinte │Preşedinte │Preşedinte │Preşedinte │Preşedinte │
│ │ │ │ │ │
│(semnãturã, │(semnãturã, │(semnãturã, │(semnãturã, │(semnãturã, │
│ştampilã) │ştampilã) │ştampilã) │ştampilã) │ştampilã) │
├────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│VIZAT │VIZAT │VIZAT │VIZAT │VIZAT │
│ │ │ │ │ │
│Anul │Anul │Anul │Anul │Anul │
│........... │........... │........... │........... │........... │
│AVIZAT │AVIZAT │AVIZAT │AVIZAT │AVIZAT │
│ │ │ │ │ │
│Preşedinte │Preşedinte │Preşedinte │Preşedinte │Preşedinte │
│ │ │ │ │ │
│(semnãturã, │(semnãturã, │(semnãturã, │(semnãturã, │(semnãturã, │
│ştampilã) │ştampilã) │ştampilã) │ştampilã) │ştampilã) │
└────────────┴────────────┴────────────┴────────────┴────────────┘



ANEXA 3.B


NORMĂ? PRIVIND OMOLOGAREA UNITĂ?ŢILOR DIN
STRUCTURA SISTEMULUI NAŢIONAL ANTIGRINDINÃ ŞI DE
CREŞTERE A PRECIPITAŢIILOR


1. SCOP ŞI DOMENIU DE APLICARE
1.1. SCOP
1.1.1. Scopul normei este acela de a prezenta etapele şi responsabilitãţile instituţiilor implicate în vederea omologãrii unitãţilor din structura Sistemului naţional antigrindinã şi de creştere a precipitaţiilor.
1.2. DOMENIUL DE APLICARE
1.2.1. Norma se aplicã pentru toate unitãţile din structura Sistemului naţional antigrindinã şi de creştere a precipitaţiilor.
1.2.2. Omologarea se referã la verificarea capabilitãţii unitãţilor de a îndeplini activitãţile de intervenţii active în atmosferã pentru care au fost realizate.
2. BAZA LEGALÃ
2.1. Norma se elaboreazã în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 173/2008 .
3. DEFINIŢII ŞI PRESCURTÃRII
3.1. Definiţii
3.1.1. În prezenta normã se aplica definiţiile prevãzute in Anexa nr. 1 la Legea nr. 173/2008 .
3.2. Prescurtãri:
PT&E - Plan testare evaluare
PC - Punct comandã
PL - Punct lansare
SIC - Sistem Informatic şi de Comunicaţii
SAL - Sistem Administrativ Logistic
UCCG - Unitate de combatere a cãderilor de grindinã
4. Norma
4.1. Modelul Programului de omologare
4.1.1. Începerea şi parcurgerea etapelor de omologare se face în urmãtoarele condiţii:
- obiectele investiţiei prin care se realizeazã unitatea sunt recepţionate;
- concepţia pentru realizarea unitãţii, elaboratã de Proiectantul general, este definitã;
- tehnologia de intervenţie activã utilizatã în cadrul unitãţii este definitã;
- modificãrile care apar în urma omologãrii vor face obiectul investiţiilor de dezvoltare.
4.2. Etapele activitãţii de omologare
4.2.1. Elaborarea Programului de omologare
4.2.1.1. Administraţia, în colaborare cu Proiectantul general al Sistemului, elaboreazã Programul de omologare al unitãţii. Ca model, Programul de omologare trebuie sã cuprindã urmãtoarele capitole:
Cap. 1. Prezentarea Sistemului
1.1. Descrierea Sistemului
1.2. Structura unitãţii
1.3. Funcţionarea unitãţii
1.4. Caracteristicile de performanţã şi eficienţã
Cap. 2. Concepţia de testare şi omologare a unitãţi
2.1. Principii generale
2.2. Principii de omologare
Cap. 3. Planul de testare şi evaluare al UCCG
3.1. Concepţia generalã privind testarea şi evaluarea unitãţii
3.2. Principalele obiective
3.3. Elemente operaţionale decisive
Cap. 4. Programul de testare şi evaluare operaţionalã etapa I
4.1. Concepţia generalã privind testarea şi evaluarea operaţionalã, etapa I
4.2. Principalele obiective ale etapei
4.3. Elemente operaţionale decisive
Cap. 5. Programul de testare şi evaluare operaţionalã etapa II
5.1. Concepţia generalã privind testarea şi evaluarea operaţionalã, etapa II
5.2. Principalele obiective ale etapei
5.3. Elemente operaţionale decisive
Cap. 6. Managementul activitãţilor
6.1. Managementul activitãţilor de realizare a Sistemului
6.2. Managementul activitãţilor de testare şi evaluare a unitãţii
6.3. Evaluarea riscurilor
Cap. 7. Cerinţe privind finanţarea testãrii şi evaluãrii
Programul de Testare, Evaluare şi Omologare va cuprinde anexe privind:
- configuraţia unitãţii;
- concepţia de testare şi omologare;
- graficul de activitãţi;
- PT&E - PC/Etapa I;
- PT&E - PL/Etapa I;
- PT&E - SIC/Etapa I;
- PT&E - SAL/Etapa I;
- PT&E - PC/Etapa II;
- PT&E - PL/Etapa II;
- PT&E - SIC/Etapa II;
- PT&E - SAL/Etapa II;
- PT&E - Tehnologia de combatere;
4.2.1.2. Aprobarea Programului de omologare
Programul de omologare va fi înaintat spre avizare şi aprobare la instituţiile prevãzute la alin. (2) al <>art. 16. Legea nr. 173/2008 , prin grija Administraţiei.
Avizarea Programului de omologare a unitãţilor din structura Sistemului se face la nivel de secretar de stat.
4.3. Numirea Comisiei de omologare
4.3.1. Comisia de omologare se numeşte în conformitate cu prevederile alin. 4, al <>art. 16 din Legea nr. 173/2008 . Administraţia, în baza propunerilor fãcute de instituţiile implicate în omologare, supune spre aprobare ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale, Comisia de omologare.
4.3.2. Pe parcursul desfãşurãrii etapelor de omologare a unitãţilor, membrii Comisiei de omologare pot împuternici reprezentanţi.
4.4. Efectuarea probelor din Programul de omologare
4.4.1. Probele din Programul de omologare se desfãşoarã în succesiunea şi în condiţiile stabilite în program.
4.4.2. Efectuarea probelor se face în prezenţa reprezentanţilor instituţiilor implicate, care avizeazã conformitatea rezultatelor fiecãrei probe cu cerinţele impuse.
4.4.3. În cazul în care la execuţia uneia din probele prevãzute în Programul de omologare se înregistreazã rezultate necorespunzãtoare, Comisia de omologare hotãrãşte modul de continuare a execuţiei celorlalte probe.
4.4.4. Dacã membrii comisiei nu ajung la un acord asupra întreruperii sau continuãrii testãrii de omologare, preşedintele comisiei hotãrãşte mãsuri.
4.5. Şedinţele Comisiei de omologare
4.5.1. Convocarea membrilor Comisiei de omologare la şedinţe se face în timp util, prin grija secretarului Comisiei de omologare.
4.5.2. Lucrãrile şedinţei Comisiei de omologare se desfãşoarã pe baza consultãrii, analizãrii şi discutãrii documentaţiei din dosarul de omologare, precum şi a prezentãrii activitãţii supuse omologãrii. Aceasta se prezintã Comisiei de omologare în condiţii de funcţionare, la parametrii şi caracteristicile specificate în documentaţie, însoţit de toate elementele necesare exploatãrii.
4.5.3. Fiecare şedinţã a comisiei de omologare se finalizeazã prin întocmirea şi semnarea unui proces - verbal care se va introduce în dosarul de omologare.
4.6. Întocmirea dosarului de omologare
4.6.1. Secretarul Comisiei de omologare întocmeşte Dosarul de omologare, care trebuie sã conţinã:
- Programul de realizare a Sistemului naţional antigrindinã şi de creştere a precipitaţiilor privind unitatea de omologat;
- caietul de sarcini/specificaţie pentru unitate;
- Programul de omologare, aprobat;
- documentaţia privind tehnologia utilizatã;
- documentaţia privind concepţia de unitate;
- procesul-verbal de recepţie finalã a obiectelor de investiţie;
- buletinele de încercãri (mãsurãtori), elaborate de instituţia de specialitate
- lista derogãrilor, echivalãrilor de materiale şi modificãrilor faţã de documentaţia pentru unitate
- certificatele de calitate a mijloacelor utilizate şi buletinele de analize fizice şi chimice, fişele de încercãri şi de mãsurãtori (numai pentru cele care Comisia de omologare va aprecia cã sunt necesare);
- avizele pe linie de metrologie şi de supraveghere tehnicã a instalaţiilor sub presiune şi de ridicat, dacã este cazul;
- documentele privind modul cum se respectã prevederile normative în vigoare, referitoare la protecţia muncii, prevenirea şi stingerea incendiilor;
- fişele de verificare metrologicã a aparaturii de mãsurã şi control folositã pentru omologare.
4.6.2. Pânã la omologare (întocmirea Actului de omologare), Dosarul de omologare se pãstreazã sub forma completã la secretarul Comisiei de omologare.
4.6.3. Dosarul de omologare se înregistreazã şi se pãstreazã la Administraţie.
4.7. Întocmirea actului de omologare
4.7.1. Dupã executarea tuturor probelor din Programul de omologare a unitãţii, pe baza rezultatelor obţinute şi a documentelor din Dosarul de omologare, comisia întocmeşte actul de omologare, care va conţine, în principal, urmãtoarele elemente:
- componenţa Comisiei de omologare şi ordinul de numire a acesteia;
- perioada în care s-a executat omologarea;
- documentele de lucru ale Comisiei de omologare;
- modul în care s-au executat probele şi rezultatele obţinute în raport cu specificaţia de cercetare - dezvoltare pentru unitate şi programul de omologare;
- propuneri de omologare sau respingere;
- propuneri de punere în funcţiune a unitãţii;
- concluzii.
Modelul primei file a Actului de omologare este prezentat în Anexa nr. 3.B.1.
4.7.2. La semnarea Actului de omologare se verificã existenţa urmãtoarelor:
- listele cu modificãrile care s-au aplicat pe timpul execuţiei/omologãrii şi eventualele modificãri ale indicatorilor tehnico - economici faţã de documentaţia iniţialã;
- lista materialelor consumate pe parcursul omologãrii, propuse la declasare (scãdere);
- dosarul cu buletine de analize şi încercãri, precum şi fişele de mãsurãtori, întocmite pe timpul omologãrii.
4.7.3. Dacã unul sau mai mulţi membrii din comisia de omologare sunt în dezacord cu pãrerea majoritãţii, aceştia vor semna actul de omologare "cu obiecţii" care vor fi formulate în scris, urmând ca documentul cu obiecţii sã facã parte integrantã din Dosarul de omologare.
4.7.4. Obiecţiile se considerã acceptate sau respinse prin hotãrârea organului care aprobã actul de omologare a unitãţii.
4.7.5. Actul de omologare se avizeazã şi se aprobã de cãtre instituţiile prevãzute la <>art. 16. din Legea nr. 173/2008 . Propunerile aprobate prin Actului de omologare, constituie date de intrare pentru dezvoltarea Unitãţii.


ANEXA 3.B.1


┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Aprob │
│ ──────────────────────── │
│ Secretar de Stat │
│ Ministerul Agriculturi, │
│ Pãdurilor şi Dezvoltãrii │
│ Rurale │
│ ──────────────────────── │
│ │
│ Avizeazã │
│ ──────────────────────── │
│Secretar de Stat Secretar de Stat Secretar de Stat Secretar de Stat│
│ │
│ Ministerul Ministerul Mediului Ministerul Ministerul │
│ Economiei Transporturilor şi Administraţiei │
│ Infrastructurii şi Internelor │
│ │
│ De acord, rog a aproba │
│ ┌──────────────────────────┬─────────────────────┐ │
│ │Administraţia Sistemului │ │ │
│ │naţional antigrindinã şi │ Proiectant general │ │
│ │de creştere a │ Director General │ │
│ │precipitaţiilor │ │ │
│ │ Preşedinte │ │ │
│ └──────────────────────────┴─────────────────────┘ │
│ │
│ ACT DE OMOLOGARE │
│ AL UNITÃŢII ................................... │
│ din structura ........... │
│ │
│ - Luna-Anul - │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



ANEXA 3.C


NORMĂ? PRIVIND SELECŢIA PROIECTANTULUI GENERAL AL SISTEMULUI NAŢIONAL
ANTIGRINDINÃ ŞI DE CREŞTERE A PRECIPITAŢIILOR


1. SCOPUL ŞI DOMENIUL DE APLICARE
1.1. Scop
1.1.1. Norma stabileşte condiţiile de selecţie a Proiectantului general al Sistemului naţional antigrindinã şi de creştere a precipitaţiilor - denumit în continuare Sistem, cerinţele pe care acesta trebuie sã le îndeplineascã pentru selecţie şi rolul Proiectantului general în cadrul Sistemului în conformitate cu prevederile legii.
1.1.2. Proiectantul general al Sistemului, conform pct. 18 din anexa nr. 1 la Legea nr. 173/2008 , este persoanã juridicã românã care elaboreazã concepţia pentru Sistem şi asigurã activitãţile, conform legii.
1.2. Domeniul de aplicare
1.2.1. Norma se aplicã la activitatea de selecţie a Proiectantului general al Sistemului, de cãtre Administraţie, în condiţiile legii.
2. BAZA LEGALÃ
2.1. Norma se elaboreazã în conformitate cu prevederile:
- <>Legii nr. 173/2008 ;
- <>Ordonanţa Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea ştiinţificã şi dezvoltarea tehnologicã, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 324/2003 cu modificãrile şi completãrile ulterioare
3. DEFINIŢII ŞI PRESCURTÃRI
3.1. Definiţii
3.1.1. În prezenta procedurã se aplicã definiţiile prevãzute în Anexa nr. 1 la <>Legea nr. 173/2008 .
3.2. Prescurtãri
PT&E - Plan testare evaluare
PC - Punct comandã
PL - Punct lansare
SIC - Sistem Informatic şi de Comunicaţii
UCCG - unitate de combatere a cãderilor de grindinã
4. NORMA
4.1. Rolul Proiectantului general în cadrul Sistemului
4.1.1. Proiectantul general al sistemului este autoritatea tehnico - ştiinţificã care, în conformitate cu prevederile legii, aplicã şi fundamenteazã tehnico - ştiinţific, programul de dezvoltare/implementare a Sistemului elaborat de cãtre Administraţie.
4.1.2. În conformitate cu prevederile legii, Proiectantul general îndeplineşte urmãtoarele atribuţii principale:
a) colaboreazã cu Administraţia pentru elaborarea concepţiei de sistem în concordanţã cu strategia de dezvoltare a Sistemului şi principiile tehnologiei de realizare a intervenţiilor active;
b) asigurã avizele şi activitãţile adiacente legate de acestea pentru asigurarea caracterului unitar şi coerent al dezvoltãrii/implementãrii Sistemului;
c) colaboreazã cu Administraţia pentru realizarea strategiei de cercetare şi dezvoltare tehnologicã privind intervenţiile active;
d) participã la elaborarea programului de implementare a Sistemului pe termen lung (strategia de dezvoltare a Sistemului);
e) colaboreazã cu Administraţia pentru elaborarea programului de omologare a unitãţilor din structura Sistemului şi îl avizeazã alãturi de celelalte autoritãţi stabilite prin lege;
f) stabileşte cerinţele tehnice generale pentru canalele de comunicaţii necesare funcţionãrii Sistemului;
g) asigurã atestarea/reatestarea personalului implicat în manipularea rachetelor antigrindinã şi/sau a mijloacelor pirotehnice utilizate în intervenţiile active;
h) stabileşte procedurile de atestare/reatestare a personalului implicat în manipularea mijloacelor tehnice pirotehnice utilizate în intervenţiile active;
i) participã la atestarea/reatestarea personalului operatorilor Sistemului;
j) stabileşte documentele operaţionale ale fiecãrei unitãţi din structura Sistemului;
k) avizeazã programele experimentale promovate de cãtre Administraţie în scopul dezvoltãrii tehnologiilor;
l) participã în cadrul Consiliului consultativ la luarea/ fundamentarea deciziilor strategice privind dezvoltarea Sistemului;
m) participã la analiza şi avizarea achiziţiei de mijloace tehnice sau tehnologii de cãtre operatorii Sistemului sau de cãtre alte persoane juridice;
n) elaboreazã documentaţii tehnice, studii, cercetãri teoretice şi experimentale solicitate de administraţie sau adjudecate prin licitaţii;
o) elaboreazã documentaţia de dezvoltare a Sistemului şi elementelor din structurã, în conformitate cu cerinţele de dezvoltare a Sistemului elaborate de Administraţie.
4.2. Cerinţele pe care trebuie sã le îndeplineascã Proiectantul general
4.2.1. Proiectantul general trebuie sã deţinã competenţã în domeniul concepţiei/aplicãrii mijloacelor tehnice şi tehnologiei de realizare a intervenţiei active în atmosferã, astfel:
a) cunoaşterea/aplicarea principiilor de modificare a vremii;
b) cunoaşterea/aplicarea/elaborarea unor tehnologii de realizare a intervenţiilor active;
c) utilizarea rachetelor pentru realizarea intervenţiilor active;
d) utilizarea aviaţiei pentru realizarea intervenţiilor active.
4.2.2. Proiectantul general trebuie sã deţinã competenţã în domeniul concepţiei/realizãrii mijloacelor tehnice utilizate în intervenţiile active:
a) reagenţi/compoziţii/substanţe utilizate pentru intervenţiile active;
b) vectori purtãtori/echipamente de însãmânţare;
c) echipamente meteo de detecţie/punere în evidenţã a formaţiunilor noroase asupra cãrora se pot executa intervenţii active.
4.2.3. Proiectantul general trebuie sã deţinã competenţã în domeniul interpretãrii fenomenelor meteorologice periculoase sau care pot fi procesate în scopul modificãrii vremii.
4.2.4. Proiectantul general trebuie sã deţinã competenţã în domeniul evaluãrii efectului fizic al intervenţiei şi economico - social al realizãrii intervenţiilor active.
4.2.5. Proiectantul general trebuie sã deţinã competenţã în domeniul utilizãrii/realizãrii mijloacelor pirotehnice în conformitate cu legislaţia specificã.
4.2.6. Proiectantul general trebuie sã deţinã competenţã în domeniul cercetãrii/dezvoltãrii/experimentãrii/calificãrii sistemelor tehnice complexe pluridisciplinare.
4.2.7. Proiectantul general trebuie sã deţinã competenţã în domeniul evaluãrii/evitãrii riscurilor în domeniul pirotehnic, tehnicii de rachete, siguranţei zborurilor aeronavelor, delimitãrii zonelor de risc.
4.2.8. Proiectantul general trebuie sã deţinã competenţã managerialã şi organizatoricã, experienţã în gestionarea sistemelor complexe.
4.3. Condiţii de selecţie a Proiectantului general
4.3.1. Proiectantul general este selectat pentru o perioadã de 5 ani dupã care se va efectua o nouã activitate de selecţie a Proiectantului general.
4.3.1.1. La selecţia care se desfãşoarã dupã 5 ani poate participa din nou proiectantul care şi-a încheiat activitatea, pentru încã o perioadã de 5 ani.
4.3.1.2. În cel de-al treilea an de dupã selecţie, Administraţia va efectua un audit de urmãrire pentru a verifica menţinerea condiţiilor de funcţionare impuse Proiectantului general selectat.
4.3.2. Proiectantul general se stabileşte prin evaluarea de cãtre o comisie de selecţie numitã de Administraţie.
4.3.2.1. Comisia de selecţie va avea în compunere un preşedinte, 5 membri şi un secretar, specialişti în domeniul intervenţiilor active sau domenii conexe, în investiţii şi cercetare - dezvoltare.
4.3.2.2. Din comisia de selecţie pot face parte persoane aparţinând altor instituţii pe care Administraţia le considerã necesare pentru a creşte gradul de competenţã a comisiei.
4.3.3. Selecţia se executã prin analiza dosarelor depuse de solicitanţi şi evaluarea gradului de îndeplinire a criteriilor/condiţiilor impuse la articolul 4.2 din prezenta normã.
4.3.3.1. Dosarul solicitantului trebuie sã cuprindã:
a) Cerere;
b) Documente de identificare:
- denumire completã;
- adresã, telefon, fax, e-mail;
- copie dupã actul de înfiinţare;
- copie dupã actul de înscriere la Registrul Comerţului;
- copie dupã actul privind domeniile de activitate, conform codurilor CAEN.
c) Documente care sã ateste capacitatea tehnico-ştiinţificã:
- copie/extras privind înscrierea în Registrul Societãţilor Eligibile de cercetare - proiectare;
- lista cu specialiştii cu studii superioare cuprinzând specialitatea, gradul ştiinţific, experienţa în proiectare - dezvoltare, titluri ştiinţifice şi lucrãri reprezentative;
- lista cu principalele lucrãri/studii tehnico - ştiinţifice ale societãţii, în mod deosebit în domeniile: intervenţii active, meteorologie, mediu, fuzee reactive, pirotehnie, management, electronicã;
- lista cu principalele proiecte de cercetare-dezvoltare realizate, coordonate sau la care a participat, evidenţiind contribuţia proprie la acestea;
- lista cu capacitãţile tehnice de cercetare/proiectare/fabricaţie de care dispune şi pe care le va utiliza pe perioada desemnatã.
d) Documente care sã ateste capacitatea managerialã/organizatoricã:
- documente privind sistemul de calitate adoptat;
- autorizarea lucrului cu documente clasificate;
- documente care sã ateste capacitatea de management al proiectelor/lucrãrilor complexe.
e) Documente care sã ateste bonitatea economicã a societãţii:
- situaţia financiarã;
- nu are datorii sau nu este în stare de faliment.
f) Alte documente relevante care sã susţinã competenţa şi capacitatea societãţii în calitate de candidat la selecţie.
4.3.3.2. Pentru domeniile în care se solicitã demonstrarea competenţei şi capabilitãţii tehnico-manageriale conform pct. 4.2, solicitantul poate sã depunã documente care sã ateste posibilitatea/capacitatea de colaborare cu parteneri, persoane fizice sau juridice, dar acestea nu trebuie sã depãşeascã 35% din volumul activitãţilor şi 25% din domeniile de bazã: intervenţii active în atmosferã, fuzee reactive/aeronave, pirotehnice şi management.
4.3.3.2.1. Pentru a demonstra capacitatea de colaborare în sensul pct. 4.3.3.2., solicitantul va prezenta acordul de principiu în scris al acestora de a colabora pe perioada autorizãrii.
4.4. Organizarea activitãţii de selecţie
4.4.1. Concursul de selecţie va fi fãcut public de Administraţie, cu cel puţin 30 zile înaintea desfãşurãrii acestuia prin publicarea intenţiei pe internet pe site-ul Administraţiei şi/sau Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale
4.4.1.1. Anunţul va cuprinde: condiţiile de participare, cerinţele pe care trebuie sã le îndeplineascã solicitantul, persoana de contact, mijloace de informare (telefon, fax, e-mail), adresa la care se vor depune dosarele.
4.4.1.2. Dosarul va fi depus în plic sigilat, pe care va fi trecut numai destinatarul.
4.4.2. Secretarul comisiei de selecţie va înregistra dosarele solicitanţilor într-un registru special şi va pãstra plicurile sigilate pânã în ziua stabilitã pentru deschidere.
4.4.2.1. Dupã înregistrare, se va comunica solicitantului numãrul de înregistrare primit pentru plicul depus.
4.4.2.2. Plicurile sigilate se vor primi pentru înregistrare pânã în data limitã stabilitã pentru depunere, dar cu cel puţin 12 ore înainte de deschiderea acestora.
4.4.3. Plicurile se deschid în prezenţa tuturor membrilor comisiei, dupã verificarea sigilãrii şi existenţei numãrului de înregistrare şi se înscriu în ordinea depunerii într-o fişã de înregistrare.
4.3.3.1. Comisia va verifica şi consemna în fişã starea de integritate a sigiliilor, existenţa numãrului de înregistrare, datele de identificare ale solicitantului, data depunerii dosarului şi va semna fiecare paginã din dosar.
4.3.3.2. Plicurile neînregistrate sau depuse dupã data limitã nu se iau în considerare la activitatea de selecţie. Pentru acestea se va întocmi un proces verbal separat al comisiei în care se va motiva respingerea dosarelor.
4.4.4. Comisia va verifica conţinutul dosarului şi corespondenţa cu cuprinsul prezentat în cerere, consemnând concluzia verificãrii şi va trece la analiza pieselor/documentelor dosarului.
4.4.4.1. În fişa de evaluare se vor consemna existenţa/inexistenţa datelor/documentelor solicitate conform pct. 4.3.3.1.
4.4.5. Criterii de selecţie
4.4.5.1. Se stabilesc urmãtoarele categorii de criterii de selecţie:
a) existenţa datelor de identificare ale solicitantului;
b) capacitatea tehnico-ştiinţificã în domeniul de bazã;
c) capacitatea tehnico-ştiinţificã generalã;
d) capacitate managerialã;
e) bonitate economico-financiarã.
4.4.5.2. Criteriile de la lit. a) şi e) ale punctului 4.4.5.1. sunt eliminatorii. Sunt excluşi solicitanţii care prezintã date de identificare şi înregistrare incomplete precum şi cei care nu prezintã bonitate economicã.
4.4.5.3. Ponderea criteriilor de la pct. 4.4.5.1, literele b), c), d) trebuie sã se considere în urmãtoarea ordine:
- criteriul "capacitatea tehnico-ştiinţificã în domeniul de bazã", 52%;
- criteriul "capacitate managerialã", 28%;
- criteriul "capacitatea tehnico-ştiinţificã generalã", 20%.
4.4.5.4. Pentru evaluarea dosarelor conform criteriilor de la pct. 4.4.5.3. se constituie o scarã de la 1 la 10 puncte, atribuindu-se fiecãrui solicitant un numãr de puncte între 1 şi 10, pentru fiecare criteriu, în funcţie de piesele prezentate la dosar.
Punctajul obţinut se va trece în fişa de evaluare pentru fiecare criteriu.
4.4.5.5. Pentru evaluarea dosarelor conform criteriului "capacitatea tehnico-ştiinţificã în domeniul de bazã" se va avea în vedere: numãrul de specialişti, nivelul de atestare a specialiştilor, experienţa în domeniu, proiectare, invenţii, comunicãri ştiinţifice, experimentãri, omologãri, cu activitate în domeniul de bazã (intervenţii active, meteorologie, fuzee reactive, aviaţie, pirotehnie).
4.4.5.6. Pentru evaluarea dosarelor conform criteriului "capacitatea tehnico-ştiinţificã generalã" se va avea în vedere: numãrul de specialişti, nivelul de atestare a specialiştilor, experienţã, invenţii, comunicãri ştiinţifice, experimentãri, omologãri, cu activitate în domenii generale: mecanicã, electronicã, informaticã, mediu, investiţii, etc (altele decât cele de la pct. 4.4.5.5).
4.4.5.7. Pentru evaluarea dosarelor conform criteriului "capacitate managerialã", se va avea în vedere: pregãtirea specialiştilor în management şi în mod deosebit în managementul de proiect, existenţa în societate a unei organigrame bine structurate, a compartimentelor tehnico-ştiinţifice şi a celor funcţionale şi a unei reţele informatice, participarea la competiţii în cadrul programelor de cercetare - dezvoltare, capacitãţi economice şi administrativ - logistice.
4.4.5.8. Evaluarea dosarelor conform pct. 4.4.5.5. şi 4.4.5.6. se va efectua având în vedere prevederile de la pct. 4.3.3.2.


ANEXA 3.D


NORMÃ PRIVIND CRITERIILE DE SELECŢIE A ORGANIZAŢIEI CARE
MONITORIZEAZÃ ACTIVITATEA UNITÃŢILOR DIN STRUCTURÃ


1. SCOPUL ŞI DOMENIUL DE APLICARE
1.1. SCOPUL
1.1.1. Norma stabileşte criteriile de selecţie a organizaţiei care monitorizeazã activitatea unitãţilor din structurã.
1.2. Domeniul de aplicare
1.2.1. Norma se aplicã în cadrul Administraţiei Sistemului naţional antigrindinã şi de creştere a precipitaţiilor pentru stabilirea organizaţiilor care realizeazã monitorizarea activitãţii unitãţilor din structurã.
2. BAZA LEGALÃ
2.1. Norma se elaboreazã în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 173/2008
3. DEFINIŢII ŞI PRESCURTÃRI
3.1. DEFINIŢII
3.1.1. În prezenta normã se aplicã definiţiile prevãzute în Anexa nr. 1 la Legea nr. 173/2008
3.2. PRESCURTÃRI
4. NORMA
4.1. Organizaţiile ofertante pentru serviciile de monitorizare a activitãţii unei unitãţi din structurã trebuie sã îndeplineascã urmãtoarele criterii tehnice:
a) sã aibã specialişti în domeniul agricol;
b) sã aibã specialişti cunoscãtori ai echipamentelor de monitorizare şi a procedurilor de evaluare a pagubelor;
c) sã asigure deplasarea cu mijloace de transport proprii, a specialiştilor implicaţi în activitatea de monitorizare;
d) sã aibã specialişti cunoscãtori ai mãsurãtorilor GPS;
e) specialiştii organizaţiei neguvernamentale sã nu deţinã în exploatare suprafeţe agricole în zona protejatã (se concretizeazã prin declaraţii pe proprie rãspundere).
f) sã îndeplineascã condiţiile stabilite prin caietul de sarcini.
4.2. Criteriile menţionate la lit. a), b) şi c) ale pct. 4.1. sunt criterii de excludere.


ANEXA 3.E


NORMÃ PRIVIND COMPUNEREA, ORGANIZAREA ŞI
FUNCŢIONAREA CONSILIILOR CONSULTATIVE


1. SCOPUL ŞI DOMENIUL DE APLICARE
1.1. SCOP
1.1.1. Scopul normei este acela de a stabili compunerea, modul de organizare şi funcţionare pentru consiliile consultative prevãzute de <>Legea nr. 173/2008 .
1.2. DOMENIUL DE APLICARE
1.2.1. Norma se aplicã atât consiliului consultativ organizat pe lângã Administraţie, cât şi consiliilor consultative organizate pe lângã centrele zonale.
2. BAZA LEGALÃ
2.1. Norma se elaboreazã în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 173/2008
3. DEFINIŢII ŞI PRESCURTÃRI
3.1. DEFINIŢII
3.1.1. În prezenta normã se aplicã definiţiile prevãzute în Anexa nr. 1 la Legea nr. 173/2008 .
3.2. PRESCURTÃRI
4. NORMA
4.1. COMPUNEREA CONSILIILOR CONSULTATIVE
4.1.1. Consiliul consultativ organizat pe lângã Administraţie are urmãtoarea componenţã:
Preşedinte: - preşedintele Administraţiei
Membrii:
- reprezentantul Academiei Române;
- reprezentantul Universitãţii Bucureşti, Facultatea de Geografie, Catedra de Meteorologie şi Hidrologie;
- reprezentantul Universitãţii Ecologice Bucureşti;
- reprezentantul Administraţiei Naţionale de Meteorologie;
- reprezentantul Ministerului Mediului
- reprezentantul Institutului de Cercetãri pentru Pedologie şi Agrochimie Bucureşti;
- reprezentantul Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice;
- reprezentantul Proiectantului general;
- reprezentantul fabricantului de mijloace tehnice;
- reprezentantul Academiei Tehnice Militare;
- reprezentantul Organizaţiei Naţionale Interprofesionale Viti-Vinicole - O.N.I.V;
- reprezentantul Federaţiei Naţionale a Producãtorilor Agricoli din România - FNPAR;
- reprezentanţii instituţiilor care desfãşoarã activitãţi în domeniul intervenţiilor active în atmosferã din statele limitrofe României - fãrã drept de vot;
- reprezentantul organizaţiilor neguvernamentale de monitorizare a activitãţii;
4.1.2. Consiliile consultative organizate pe lângã centrele zonale au urmãtoarea componenţã:
Preşedinte: - şeful Centrului zonal
Membrii:
- reprezentantul Proiectantului general;
- reprezentantul teritorial al Administraţiei Naţionale de Meteorologie;
- directorii executivi ai direcţiilor pentru agricultura şi dezvoltare ruralã din zona protejatã de Centrul zonal;
- reprezentantul autoritãţilor publice locale;
- reprezentantul beneficiarilor;
- reprezentantul statului cu care România are protocol de cooperare pentru combaterea grindinei în zona comunã de graniţã
- fãrã drept de vot;
- reprezentantul organizaţiilor neguvernamentale de monitorizare a activitãţii
4.1.3. Desemnarea reprezentanţilor entitãţilor prevãzute la art. 4.1.1 şi 4.1.2 se face la solicitarea scrisã a preşedintelui Administraţiei, în termen de 60 de zile de la aprobarea prezentei norme, respectiv la 60 de zile de la înfiinţarea Centrului zonal pe lîngã care se organizeazã şi funcţioneazã respectivul consiliu consultativ.
4.2. ORGANIZAREA ŞI FUNCŢIONAREA CONSILIILOR CONSULTATIVE
4.2.1. Consiliile consultative se întâlnesc odatã pe an, în şedinţã ordinarã. În caz de necesitate, la propunerea Preşedintelui sau a o treime din membrii, pot avea loc şi şedinţe extraordinare, ori de câte ori este nevoie.
4.2.2. Convocarea consiliilor consultative se face cu cel puţin 30 zile înainte de data şedinţei, ocazie cu care se transmit şi proiectele documentelor care vor fi luate în discuţie.
4.2.3. Hotãrârile consiliilor consultative se adoptã prin vot deschis, cu majoritatea simplã a celor prezenţi, cu condiţia ca la şedinţã sã participe minimum 2/3 din membri.
4.2.4. Hotãrârile adoptate de consiliile consultative au caracter consultativ şi pot fi puse în practicã prin decizii ale preşedinţilor.
4.2.5. Pentru probleme punctuale aflate pe ordinea de zi, cu aprobarea preşedinţilor, pot participa şi alte personalitãţi, specialişti în domeniu.
4.2.6. Prin decizii ale preşedinţilor se înfiinţeazã secretariatele consiliilor consultative care au urmãtoarele atribuţii:
a) comunicã membrilor consiliilor consultative data, locul şi ordinea de zi a şedinţelor;
b) transmit membrilor consiliilor consultative şi invitaţilor documentele care vor fi luate în discuţie;
c) pãstreazã registrele de procese - verbale întocmite la şedinţele consiliilor consultative;
d) întocmesc, dupã fiecare şedinţã, procesele-verbale care trebuie sã cuprindã temele discutate şi propunerile fãcute, care vor fi prezentate preşedinţilor consiliilor consultative;
e) urmãresc modul de îndeplinire a hotãrârilor luate în şedinţele consiliilor consultative şi îi informeazã în timp util pe preşedinţi despre apariţia unor eventuale disfuncţii în derularea activitãţilor privind implementarea hotãrârilor.


ANEXA 3.F


NORMÃ PRIVIND NOMENCLATORUL ŞI MODELUL
DOCUMENTELOR DE ACTIVITATE OPERAŢIONALÃ

1. SCOPUL ŞI DOMENIUL DE APLICARE
1.1. SCOP
1.1.1. Norma stabileşte nomenclatorul şi modelul documentelor de activitate operaţionalã utilizate în cadrul unitãţilor de combatere a cãderilor de grindinã din subordinea Administraţiei.
1.2. DOMENIUL DE APLICARE
1.2.1. Documentele de activitate operaţionalã se utilizeazã în cadrul activitãţii Punctelor de comandã şi a punctelor de lansare din structura unitãţilor.
2. BAZA LEGALÃ
2.1. Norma se elaboreazã în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 173/2008 .
3. DEFINIŢII ŞI PRESCURTÃRI
3.1. În prezenta normã se aplicã definiţiile prevãzute în Anexa nr. 1 la Legea nr. 173/2008 .
4. NORMA
4.1. Nomenclatorul şi modelul documentelor de activitate operaţionalã sunt urmãtoarele:
- Registrul Centralizator al Activitãţilor din Punctul de Comandã. Modelul registrului este prevãzut în Anexa 3.F.1;
- Registrul de Legãturi pentru Asigurarea Siguranţei Zborurilor. Modelul registrului este prevãzut în Anexa nr. 3.F.2;
- Jurnalul de activitãţi (toate activitãţile zilnice din Punctul de comandã). Modelul jurnalului este prevãzut în Anexa nr. 3.F.3.
4.1.2. Documentele operaţionale din Punctul de lansare:
- Registrul de activitãţi zilnice. Modelul registrului este prevãzut în Anexa nr. 3.F.4;
- Registrul de tragere. Modelul registrului este prevãzut în Anexa nr. 3.F.5;
- Registrul de control. Modelul registrului este prevãzut în Anexa nr. 3.F.6;
- Registrul de evidenţa muniţiei. Modelul registrului este prevãzut în Anexa nr. 3.F.7.
4.2. Documentele operaţionale completate, atât din Punctul de comandã cât şi din punctele de lansare, sunt proprietatea Administraţiei şi au un regim special care impune numerotarea fiecãrei file, şnuruirea, sigilarea, parafarea şi înregistrarea la registratura unitãţii de combatere a cãderilor de grindinã din subordinea Administraţiei, care le utilizeazã.
4.3. Ridicarea documentelor operaţionale din Punctele de comandã şi Punctele de lansare se face, potrivit legii, numai cu aprobarea Administraţiei.
4.4. Documentele operaţionale se completeazã numai de cãtre persoanele abilitate ale operatorului, conform procedurilor interne ale acestuia.
4.5. Documentele operaţionale vor fi arhivate şi pãstrate timp de 20 de ani, prin grija Administraţiei.
4.6. Multiplicarea documentele operaţionale se face numai cu aprobarea Administraţiei.
5. DISPOZIŢII FINALE
5.1. Pentru unitãţile de creştere a precipitaţiilor, norma se completeazã dupã elaborarea documentaţiilor şi proiectelor de execuţie.


ANEXA 3.F.1


PREŞEDINTELE ADMINISTRAŢIEI SISTEMULUI NAŢIONAL
ANTIGRINDINÃ ŞI DE CREŞTERE A PRECIPITAŢIILOR





ŞEFUL UCCG .........
(nume, prenume, semnãturã, ştampilã)

OPERATOR
(nume, prenume, semnãturã, ştampilã)


CENTRALIZATOR ACTIVITÃŢI din data de ....................

Şef grupã operativã ................
┌────┬──────────┬─────────┬─────────┬─────────┬───────────┬─────────────┬────────────┬──────┬──────────────┬──────────────┬────┐
│ │ │Transport│ │ │ │Activitãţi de│ Activitãţi │ │ Semnãtura de │ Semnãtura de │ │
│Nr. │Activitãţi│personal │Transport│Transport│Intervenţii│ control şi │ de │ Ora/ │conformitate a│conformitate a│Obs.│
│crt.│operative │Operativ │ muniţie │materiale│+ reparaţii│ Comisie │monitorizare│durata│conducãtorului│beneficiarului│ │
│ │ │ PL+PC │ │ PL+PC │ │ mãsurãtori │ │ │ operaţional │ │ │
├────┼──────────┼─────────┼─────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼────────────┼──────┼──────────────┼──────────────┼────┤
├────┼──────────┼─────────┼─────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼────────────┼──────┼──────────────┼──────────────┼────┤
├────┼──────────┼─────────┼─────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼────────────┼──────┼──────────────┼──────────────┼────┤
├────┼──────────┼─────────┼─────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼────────────┼──────┼──────────────┼──────────────┼────┤
├────┼──────────┼─────────┼─────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼────────────┼──────┼──────────────┼──────────────┼────┤
├────┼──────────┼─────────┼─────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼────────────┼──────┼──────────────┼──────────────┼────┤
├────┼──────────┼─────────┼─────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼────────────┼──────┼──────────────┼──────────────┼────┤
├────┼──────────┼─────────┼─────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼────────────┼──────┼──────────────┼──────────────┼────┤
├────┼──────────┼─────────┼─────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼────────────┼──────┼──────────────┼──────────────┼────┤
└────┴──────────┴─────────┴─────────┴─────────┴───────────┴─────────────┴────────────┴──────┴──────────────┴──────────────┴────┘

DETALIERE ACTIVITÃŢI
1. Activitãţi serviciu operativ 2. Activitãţi operative de intervenţie
- operativitate personal ________________________ - raport operativ ________________________
_______________________________________________ __________________________________________
_______________________________________________ __________________________________________
_______________________________________________ __________________________________________
_______________________________________________ __________________________________________
- operativitate comunicaţii _____________________ __________________________________________
_______________________________________________ __________________________________________
_______________________________________________ __________________________________________
_______________________________________________ __________________________________________
_______________________________________________ - probleme deosebite _____________________
_______________________________________________ __________________________________________
- operativitate linie ANM ______________________ __________________________________________
_______________________________________________ __________________________________________
_______________________________________________ __________________________________________
_______________________________________________ __________________________________________
_______________________________________________ __________________________________________
_______________________________________________ - concluzii sumare _______________________
_______________________________________________ __________________________________________
- operativitate linie AVIAŢIE _________________ __________________________________________
_______________________________________________ __________________________________________
_______________________________________________ __________________________________________
_______________________________________________ __________________________________________
_______________________________________________ __________________________________________
_______________________________________________ __________________________________________
3. Comunicãri, rapoarte PL privind 7. Activitãţi de monitorizare ______________
serviciul operativ ________________________ __________________________________________
_______________________________________________ __________________________________________
__________________________________________

4. Transport
4.1 personal operativ _________________________
_______________________________________________
_______________________________________________
_______________________________________________
4.2 Muniţii ___________________________________
_______________________________________________
_______________________________________________
_______________________________________________
4.3 Materiale ________________________________
_______________________________________________
_______________________________________________
_______________________________________________
5. Intervenţii, reparaţii, verificãri la
PC şi PL ___________________________________
_______________________________________________
_______________________________________________
_______________________________________________
_______________________________________________
6. Activitãţi de control, comisie mãsurãtori
_______________________________________________
_______________________________________________
_______________________________________________

Responsabil monitorizare Şef grupã operativã
(Nume, prenume, semnãturã) (Nume, prenume, semnãturã)





ANEXA 3.F.2

REGISTRU DE LEGĂ?TURI





U.C.C.G ..........
PAGINA ...........
DATA .............
AVIZ
Şeful intervenţiilor active din Punctul de comandã
┌────┬───────────────────────────────┬──────────────────────────┬──────────────────────────┬──────────────────────┬────────┐
│Nr. │ │TRANSMITERE DIN PC │ PRIMIRI ÎN PC │ ARHIVARE │MENŢIUNI│
│crt.│ MESAJE ├────┬────┬───┬─────┬──────┼────┬────┬───┬─────┬──────┼────┬────┬─────┬──────┤SPECIALE│
│ │ │Nume│Data│Ora│Docu-│Semnã-│Nume│Data│Ora│Docu-│Semnã-│Nume│Data│Docu-│Semnã-│ │
│ │ │ │ │ │ment │tura │ │ │ │ment │tura │ │ │ment │tura │ │
├────┼─────────────────────┬─────────┼────┼────┼───┼─────┼──────┼────┼────┼───┼─────┼──────┼────┼────┼─────┼──────┼────────┤
│ 1 │AVERTIZARE │SMFA │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ ├─────────┼────┼────┼───┼─────┼──────┼────┼────┼───┼─────┼──────┼────┼────┼─────┼──────┼────────┤
│ │ │ROMATSA │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ ├─────────┼────┼────┼───┼─────┼──────┼────┼────┼───┼─────┼──────┼────┼────┼─────┼──────┼────────┤
│ │ │AACR │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────┼─────────┼────┼────┼───┼─────┼──────┼────┼────┼───┼─────┼──────┼────┼────┼─────┼──────┼────────┤
│ 2 │COMUNICARE │SMFA │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ ├─────────┼────┼────┼───┼─────┼──────┼────┼────┼───┼─────┼──────┼────┼────┼─────┼──────┼────────┤
│ │ │ROMATSA │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ ├─────────┼────┼────┼───┼─────┼──────┼────┼────┼───┼─────┼──────┼────┼────┼─────┼──────┼────────┤
│ │ │AACR │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────┼─┬───────┼────┼────┼───┼─────┼──────┼────┼────┼───┼─────┼──────┼────┼────┼─────┼──────┼────────┤
│ 3 │SOLICITARE 𗈕│SMFA │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │PERMISIUNE DE │ ├───────┼────┼────┼───┼─────┼──────┼────┼────┼───┼─────┼──────┼────┼────┼─────┼──────┼────────┤
│ │ACŢIUNE │ │ROMATSA│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ ├───────┼────┼────┼───┼─────┼──────┼────┼────┼───┼─────┼──────┼────┼────┼─────┼──────┼────────┤
│ │ │ │AACR │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ ├─┼───────┼────┼────┼───┼─────┼──────┼────┼────┼───┼─────┼──────┼────┼────┼─────┼──────┼────────┤
│ │ 𗈖│SMFA │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ ├───────┼────┼────┼───┼─────┼──────┼────┼────┼───┼─────┼──────┼────┼────┼─────┼──────┼────────┤
│ │ │ │ROMATSA│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ ├───────┼────┼────┼───┼─────┼──────┼────┼────┼───┼─────┼──────┼────┼────┼─────┼──────┼────────┤
│ │ │ │AACR │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ ├─┼───────┼────┼────┼───┼─────┼──────┼────┼────┼───┼─────┼──────┼────┼────┼─────┼──────┼────────┤
│ │ 𗈗│SMFA │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ ├───────┼────┼────┼───┼─────┼──────┼────┼────┼───┼─────┼──────┼────┼────┼─────┼──────┼────────┤
│ │ │ │ROMATSA│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ ├───────┼────┼────┼───┼─────┼──────┼────┼────┼───┼─────┼──────┼────┼────┼─────┼──────┼────────┤
│ │ │ │AACR │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────┼─┼───────┼────┼────┼───┼─────┼──────┼────┼────┼───┼─────┼──────┼────┼────┼─────┼──────┼────────┤
│ 4 │ . 𗈕│SMFA │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ . │ ├───────┼────┼────┼───┼─────┼──────┼────┼────┼───┼─────┼──────┼────┼────┼─────┼──────┼────────┤
│ │ . │ │ROMATSA│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ACORDARE . │ ├───────┼────┼────┼───┼─────┼──────┼────┼────┼───┼─────┼──────┼────┼────┼─────┼──────┼────────┤
│ │PERMISIUNE . │ │AACR │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │DE ACŢIUNE . ├─┼───────┼────┼────┼───┼─────┼──────┼────┼────┼───┼─────┼──────┼────┼────┼─────┼──────┼────────┤
│ │ . 𗈖│SMFA │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ . │ ├───────┼────┼────┼───┼─────┼──────┼────┼────┼───┼─────┼──────┼────┼────┼─────┼──────┼────────┤
│ │ . │ │ROMATSA│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ . INTERDICŢIE│ ├───────┼────┼────┼───┼─────┼──────┼────┼────┼───┼─────┼──────┼────┼────┼─────┼──────┼────────┤
│ │ . PERMISIUNE │ │AACR │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ . DE ACŢIUNE ├─┼───────┼────┼────┼───┼─────┼──────┼────┼────┼───┼─────┼──────┼────┼────┼─────┼──────┼────────┤
│ │ . 𗈗│SMFA │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ . │ ├───────┼────┼────┼───┼─────┼──────┼────┼────┼───┼─────┼──────┼────┼────┼─────┼──────┼────────┤
│ │ . │ │ROMATSA│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ . │ ├───────┼────┼────┼───┼─────┼──────┼────┼────┼───┼─────┼──────┼────┼────┼─────┼──────┼────────┤
│ │ . │ │AACR │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────┼─┴───────┼────┼────┼───┼─────┼──────┼────┼────┼───┼─────┼──────┼────┼────┼─────┼──────┼────────┤
│ 5 │ÎNCETARE ACŢIUNE │SMFA │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ ├─────────┼────┼────┼───┼─────┼──────┼────┼────┼───┼─────┼──────┼────┼────┼─────┼──────┼────────┤
│ │ │ROMATSA │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ ├─────────┼────┼────┼───┼─────┼──────┼────┼────┼───┼─────┼──────┼────┼────┼─────┼──────┼────────┤
│ │ │AACR │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴─────────────────────┴─────────┴────┴────┴───┴─────┴──────┴────┴────┴───┴─────┴──────┴────┴────┴─────┴──────┴────────┘




ANEXA 3.F.3


REGISTRUL DE ACTIVITĂ?ŢI ZILNICE DIN PUNCTUL DE COMANDÃ



...........................
(nr. paginã/nr. total file)
┌────┬────┬─────────────┬──────────┬──────────────────────┬────────────┬────┐
│Nr. │Data│ DENUMIREA │INTERVALUL│PERSONALUL PARTICIPANT│SEMNÃTURILE │OBS.│
│crt.│ │ACTIVITÃŢILOR│ ORAR │ │PERSONALULUI│ │
├────┼────┼─────────────┼──────────┼──────────────────────┼────────────┼────┤
│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │
├────┼────┼─────────────┼──────────┼──────────────────────┼────────────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │
└────┴────┴─────────────┴──────────┴──────────────────────┴────────────┴────┘




ANEXA 3.F.4


REGISTRU DE ACTIVITĂ?TI ZILNICE DIN PUNCTUL DE LANSARE



...........................
(nr. pagina/nr. total file)
┌────┬────┬─────────────┬──────────┬──────────────────────┬────────────┬────┐
│Nr. │DATA│DENUMIREA │INTERVALUL│PERSONALUL PARTICIPANT│SEMNÃTURILE │OBS.│
│crt.│ │ACTIVITÃŢILOR│ ORAR │ │PERSONALULUI│ │
├────┼────┼─────────────┼──────────┼──────────────────────┼────────────┼────┤
│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │
├────┼────┼─────────────┼──────────┼──────────────────────┼────────────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │
└────┴────┴─────────────┴──────────┴──────────────────────┴────────────┴────┘




ANEXA 3.F.5


REGISTRU DE TRAGERE


...........................
(nr. paginã/nr. total file)
┌────┬────────┬────────┬────────────────┬───────────┬─────────┬───────────┬────┐
│Nr. │ Data │Ora │ Numãrul şi │Elemente de│ Ghidaje │Semnãtura │Obs.│
│crt.│tragerii│tragerii│seria rachetelor│ lansare │utilizate│şefului de │ │
│ │ │ │ │ │ │ turã │ │
├────┼────────┼────────┼────────────────┼───────────┼─────────┼───────────┼────┤
│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │
├────┼────────┼────────┼────────────────┼───────────┼─────────┼───────────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴────────┴────────┴────────────────┴───────────┴─────────┴───────────┴────┘





ANEXA 3.F.6


REGISTRU DE CONTROL


...........................
(nr. pagina/nr. total file)
┌────┬──────┬───────────┬────────┬───────┬────────────┬─────────────────┬──────┐
│Nr. │Data │Obiectivul │Actul de│Organul│Constatãri │Reprezentant UCCG│Mãsuri│
│crt.│şi ora│controlului│control │ de │şi semnãtura│ şi şef turã PL │ Obs. │
│ │ │ │ │control│organelor │ │ │
│ │ │ │ │ │de control │ │ │
├────┼──────┼───────────┼────────┼───────┼────────────┼─────────────────┼──────┤
│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │
├────┼──────┼───────────┼────────┼───────┼────────────┼─────────────────┼──────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴──────┴───────────┴────────┴───────┴────────────┴─────────────────┴──────┘





ANEXA 3.F.7


REGISTRU DE EVIDENŢA MUNIŢIEI





.........................
(nr. filã/nr. total file)
┌────┬────────┬───────────┬───────────┬──────┬───────┬───────┬─────────────┬──────────┬────┐
│ │ │ │ │ │ │ │Stoc existent│ Total │ │
│Nr. │ Data │ Denumirea │Documente │Date │Primiri│Scãderi│ la data │ produse │Obs.│
│crt.│înregis-│operaţiilor│(tip/nr./ │produs│(buc.) │(buc.) │primirii/ │in depozit│ │
│ │trãrii │ │serie/data)│(lot, │ │ │scãderii │ (buc.) │ │
│ │ │ │ │serie │ │ │ (buc.) │ │ │
│ │ │ │ │an) │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼───────────┼───────────┼──────┼───────┼───────┼─────────────┼──────────┼────┤
│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │
├────┼────────┼───────────┼───────────┼──────┼───────┼───────┼─────────────┼──────────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴────────┴───────────┴───────────┴──────┴───────┴───────┴─────────────┴──────────┴────┘




ANEXA 3.G


NORMĂ? PRIVIND PREDAREA - PRELUAREA MIJLOACELOR PIROTEHNICE ŞI/SAU A
RACHETELOR ANTIGRINDINÃ DIN DEPOZITE, PE BAZÃ DE PROCES-VERBAL


1. SCOPUL ŞI DOMENIUL DE APLICARE
1.1. SCOP
1.1.1. Norma stabileşte modalitãţile de predare - preluare a mijloacelor pirotehnice şi/sau a rachetelor antigrindinã între Administraţie şi depozitarul lor.
1.2. DOMENIUL DE APLICARE
1.2.1. Norma se aplicã în toate cazurile în care Administraţia, în calitate de proprietar, preia sau predã mijloace explozive sau pe bazã de amestecuri pirotehnice şi/sau rachete antigrindinã de la diverse categorii de depozite autorizate şi clasificate conform legislaţiei (art. 31 din Hotãrârea Guvernului 536/2002), respectiv între:
a) Administraţie şi depozitul societãţii producãtoare;
b) Administraţie şi depozitele centrale permanente de bazã de rachete sau depozitele zonale de consum;
c) Administraţie şi depozitele de consum temporare (din cadrul Punctelor de lansare).
2. BAZA LEGALÃ
Norma se elaboreazã în conformitate cu urmãtoarele prevederi:
- <>Legea nr. 173/2008 ;
- <>Hotãrârea Guvernului nr. 536/2002 pentru aprobarea <>Normelor tehnice privind deţinerea, prepararea, experimentarea, distrugerea, transportul, depozitarea, mânuirea şi folosirea materiilor explozive utilizate în orice alte operaţiuni specifice în activitãţile deţinãtorilor, precum şi autorizarea artificierilor şi a pirotehniştilor cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
3. DEFINIŢII ŞI PRESCURTÃRI
3.1. În prezenta normã se aplica definiţiile prevãzute in Anexa nr. 1 la Legea nr. 173/2008 .
4. NORMA
4.1. Administraţia va transmite, pânã la 15 februarie a fiecãrui an calendaristic, o adresã semnatã de preşedintele sau vicepreşedintele Administraţiei, cãtre societãţile sau instituţiile care deţin categoriile de depozite precizate la pct. 1.2, indicând reprezentaţii sãi autorizaţi (numele, prenume, nr. şi serie CI/BI, CNP şi locul de muncã) pentru a prelua - preda mijloace pirotehnice şi/sau rachete antigrindinã.
4.2. Predarea - preluarea mijloacelor pirotehnice şi/sau rachetelor antigrindinã se realizeazã între gestionarul depozitului şi reprezentantul Administraţiei desemnat conform pct. 4.1.
4.3. Eliberarea mijloacelor pirotehnice şi/sau rachetelor antigrindinã din depozite se face numai pe baza unei adrese, semnatã de preşedintele sau vicepreşedintele Administraţiei, în care se precizeazã numãrul de produse şi destinaţia lor. Adresa se transmite, dupã caz, atât reprezentantului zonal al Administraţiei, cât şi societãţii, sau instituţiei care administreazã categoriile de depozite precizate la pct. 1.2 a) şi b). O copie a adresei se va transmite şi gestionarului depozitului de la care se preiau produsele.
4.4. Mijloacele pirotehnice şi/sau rachetele antigrindinã din depozite se livreazã numai în ambalaj original, cu sigiliul fabricii producãtoare şi cu buletinul (certificatul) de calitate de lot.
4.5. Reprezentantul Administraţiei verificã, la primirea de la depozitul precizat la pct. 1.2 a), numãrul de produse din ambalajele originale, apoi, în prezenţa sa, se sigileazã de cãtre fabricant ambalajele încãrcate cu produse.
În cazul depozitelor precizate la pct. 1.2 b) şi c) se verificã numai existenţa sigiliilor originale ale fabricantului.
4.6. În cazul predãrii-preluãrii mijloacelor pirotehnice şi/sau rachetelor antigrindinã la/de la depozitele precizate la pct. 1.2.c) acestea se vor realiza între reprezentantul Administraţiei şi şeful de tura, desemnat pentru recepţia produselor care existã în acel moment în Punctele de lansare.
4.7. Predarea - preluarea mijloacelor pirotehnice şi/sau a rachetelor antigrindinã din depozite se face pe bazã de proces-verbal, încheiat în 2 (douã) exemplare, câte unul pentru fiecare parte semnatarã.
4.8. Modelele de procese-verbal în cazul predãrii - preluãrii produselor sunt prezentate astfel:
a) în Anexa nr. 3.G.1 - predare -preluare între depozitul societãţii producãtoare (conform pct. 1.2a) şi reprezentantul Administraţiei;
b) în Anexa nr. 3.G.2 - predare - preluare între reprezentantul Administraţiei şi depozitul societãţii producãtoare (conform pct. 1.2);
c) în Anexa nr. 3.G.3 - predare - preluare între reprezentantul Administraţiei şi depozitele centrale de rachete permanente de bazã sau consum zonale (conform pct. 1.2b);
d) în Anexa nr. 3.G.4 - predare-preluare între depozitele centrale de rachete permanente de bazã sau consum zonale (conform pct. 1.2b) şi reprezentantul Administraţiei;
e) în Anexa nr. 3.G.5 - predare-preluare între reprezentantul Administraţiei şi depozitele de consum temporare (din cadrul Punctelor de lansare, conform pct. 1.2c);
f) în Anexa nr. 3.G.6 - predare-preluare între depozitele de consum temporare (din cadrul Punctelor de lansare, conform pct. 1.2c) şi reprezentantul Administraţiei.
4.9. În situaţia în care operatorul şi depozitarul mijloacelor pirotehnice şi/sau a rachetelor antigrindinã este una şi aceeaşi persoanã juridicã, predarea - preluarea acestor mijloace se va face conform procedurilor interne ale operatorului economic, în baza solicitãrilor Administraţiei, conform pct. 4.1 din prezenta normã.
5. DISPOZIŢII FINALE
Prezenta norma completeazã şi nu înlocuieşte prevederile procedurilor legale, financiar- contabile de predare - preluare bunuri sau ale prevederilor legale precizate la punctul 2 din prezenta normã.


ANEXA 3.G.1


PROCES-VERBAL DE PREDARE-PRELUARE


Încheiat astãzi la sediul ............... (societãţii producãtoare) cu ocazia predãrii-preluãrii urmãtoarelor materiale pirotehnice şi/sau rachete antigrindinã:
1. Rachete antigrindinã, cod ........., în numãr de ............ (cifre şi litere) buc. Rachetele sunt ambalate câte 4 (patru) buc. într-o ladã de ambalaj şi transport.
2. Lãzi de ambalaj şi transport pentru rachete antigrindinã, în numãr de .................................... (cifre şi litere) buc.
3. .................. alte tipuri de materiale (denumire, cod şi nr. de bucãţi).
Produsele livrate au fost identificate, numãrate şi montate în lãzile de ambalaj sigilate în prezenţa pãrţilor, cu sigiliul numãrul ................... al producãtorului.
Prezentul proces-verbal s-a încheiat între .......... (nume, prenume), act identitate ................... (CI/BI serie, nr) şi CNP ............., în calitate de reprezentant/gestionar al .................... (societatea producãtoare) şi ........................ (nume, prenume), act identitate ........... (CI/BI serie, nr) şi CNP ......................, în calitate de primitor al produselor, ca reprezentant autorizat al Administraţiei.
Predarea - preluarea produselor s-a realizat în baza comenzii Administraţiei, transmisã prin ........... (tipul, nr. şi data documentului). Rachetele antigrindinã şi .............. (denumirea altor produse livrate) au fost livrate cu certificatul (buletinul) de calitate nr. .......... emis de ............................................ (denumirea societãţii producãtoare).
Prezentul proces - verbal a fost încheiat în 2 (douã) exemplare originale, câte unul pentru fiecare parte.
Alte precizãri


Am predat, Am preluat,
................... reprezentantul Administraţiei
(nume şi prenume) (nume şi prenume)

(semnãtura şi ştampila) (semnãtura)





ANEXA 3.G.2


PROCES-VERBAL DE PREDARE-PRELUARE


Încheiat astãzi la sediul ......... (societãţii producãtoare) cu ocazia predãrii - preluãrii urmãtoarelor materiale pirotehnice şi/sau rachete antigrindinã:
1. Rachete antigrindinã, cod ......, în nr. de ....... (cifre şi litere) buc. Rachetele sunt ambalate în ..... buc. lãzi de ambalaj şi transport sigilate.
2. ...... (alte tipuri de materiale; denumire, cod şi nr. de buc.)
Lãzile de ambalaj şi transport au fost sigilate cu sigiliul nr. ...... al ...... (fabricantului sau, dupã caz, al reprezentantului Administraţiei).
Prezentul proces-verbal s-a încheiat între ...... (nume, prenume), act identitate .... CI/BI serie, nr) şi CNP ........, în calitate de reprezentant autorizat al Administraţiei şi ...... (nume, prenume), act identitate ..................................... (CI/BI serie, nr) şi ..... (nume, prenume) CNP ....., în calitate de primitor al produselor, ca reprezentant al ....... (societatea producãtoare).
Produsele livrate au fost identificate şi numãrate în prezenţa pãrţilor.
Predarea-preluarea produselor s-a realizat în baza comenzii Administraţiei, transmisã prin ........ (tipul, nr. şi data documentului).
Rachetele antigrindinã şi ......... (denumirea altor produse livrate) au fost livrate cu certificatul (buletinul) de calitate nr. ..... emis de ..... (denumirea societãţii producãtoare).
Prezentul proces-verbal a fost încheiat în 2 (douã) exemplare originale, câte unul pentru fiecare parte.
Alte precizãri


Am predat, Am preluat,
reprezentantul Administraţiei (nume şi prenume)
............................ ....................
(nume şi prenume) (semnãtura)
...........................
(semnãtura şi ştampila)





ANEXA 3.G.3


PROCES-VERBAL DE PREDARE-PRELUARE


Încheiat astãzi .... la sediul ........ (instituţiei sau societãţii care administreazã depozitul), cu ocazia predãrii-preluãrii urmãtoarelor materiale pirotehnice şi/sau rachete antigrindinã:
1. Rachete antigrindinã, cod ........., în nr. de ....... (cifre şi litere) buc. Rachetele sunt ambalate în ...... buc. lãzi de ambalaj şi transport sigilate
2. ........ (alte tipuri de materiale: denumire, cod şi nr. de buc). Lãzile de ambalaj şi transport sunt sigilate cu sigiliul producãtorului, nr. ......
Prezentul proces-verbal s-a încheiat între ......... (nume, prenume), act identitate ........ (CI/BI serie, nr) şi CNP ....... în calitate de reprezentant autorizat al Administraţiei şi ....... reprezentant/gestionar (nume, prenume), act identitate ..... (CI/BI serie, nr.) şi CNP ...., în calitate de primitor al produselor, ca reprezentant al ..... (instituţia care administreazã depozitul)
Predarea-preluarea produselor s-a realizat în baza comenzii Administraţiei, transmisã prin ...... (tipul, nr. şi data documentului).
Rachetele antigrindinã şi ....... (denumirea altor produse livrate) au fost livrate cu certificatul (buletinul) de calitate nr. ...... emis de ........ (denumirea societãţii producãtoare).
Prezentul proces-verbal a fost încheiat în 2 (douã) exemplare originale, câte unul pentru fiecare parte.
Alte precizãri



Am predat, Am preluat,
reprezentantul Administraţiei
............................ ............................
(nume şi prenume) (nume şi prenume)
............................ ............................
(semnãtura şi ştampila) (semnãtura)





ANEXA 3.G.4

PROCES-VERBAL DE PREDARE-PRELUARE

Încheiat astãzi la sediul ........ (instituţia sau societatea care administreazã depozitul), cu ocazia predãrii - preluãrii urmãtoarelor materiale pirotehnice şi/sau rachete antigrindinã:
1. Rachete antigrindinã, cod ......, în nr. de ........ (cifre şi litere) buc. Rachetele sunt ambalate în ...... buc. lãzi de ambalaj şi transport sigilate.
2. ......... (alte tipuri de materiale: denumire, cod şi nr. de buc.) Lãzile de ambalaj şi transport sunt sigilate cu sigiliul nr. ........
Prezentul proces-verbal s-a încheiat între ......... (nume, prenume), act identitate ........ CI/BI (serie, nr) şi CNP ......, în calitate de reprezentant autorizat al Administraţiei şi ...... (nume, prenume), act identitate ......... (CI/BI serie, nr) şi CNP ................................, în calitate de primitor al produselor, ca reprezentant al .... (instituţia sau societatea care administreazã depozitul).
Predarea-preluarea produselor s-a realizat în baza comenzii Administraţiei, transmisã prin ...... (tipul, nr. şi data documentului).
Rachetele antigrindinã şi .................. (denumirea altor produse livrate) au fost livrate cu certificatul (buletinul) de calitate nr. ...... emis de ...... (denumirea societãţii producãtoare).
Prezentul proces - verbal a fost încheiat în 2 (douã) exemplare originale, câte unul pentru fiecare parte.
Alte precizãri



Am predat, Am preluat,
reprezentantul Administraţiei
................... ..............................
(nume şi prenume) (nume şi prenume)
.................... ..............................
(semnãtura şi ştampila) (semnãtura)





ANEXA 3.G.5


PROCES-VERBAL DE PREDARE-PRELUARE

Încheiat astãzi ....... la sediul Punctului de lansare ......... (denumirea), cu ocazia predãrii - preluãrii urmãtoarelor materiale pirotehnice şi/sau rachete antigrindinã:
1. Rachete antigrindinã, cod ......., în nr. de .... (cifre şi litere) buc.
Rachetele sunt ambalate în ...... buc. lãzi de ambalaj şi transport sigilate.
2. ......... (alte tipuri de materiale; denumire, cod şi nr. de buc). Lãzile de ambalaj şi transport sunt sigilate cu sigiliul producãtorului, nr. ......
Prezentul proces-verbal s-a încheiat între ........ (nume, prenume), act identitate ........ (CI/BI serie, nr) şi CNP .........., în calitate de reprezentant autorizat al Administraţiei şi ................. (nume, prenume), act identitate ..... (CI/BI serie, nr) şi CNP ......, în calitate de primitor al produselor, ca reprezentant al ..... (societatea de exploatare sau pazã a Punctului de lansare).
Predarea-preluarea produselor s-a realizat în baza comenzii Administraţiei, transmisã prin ........ (tipul, nr. şi data documentului). Rachetele antigrindinã şi ....................... (denumirea altor produse livrate) au fost livrate cu certificatul (buletinul) de calitate nr. ..... emis de ...... (denumirea societãţii producãtoare).
Prezentul proces-verbal a fost încheiat în 2 (douã) exemplare originale, câte unul pentru fiecare parte.
Alte precizãri


Am predat, Am preluat,
reprezentantul Administraţiei
............................. ..........................
(nume şi prenume) (nume şi prenume)
............................. (semnãtura)
(semnãtura şi ştampila)




ANEXA 3.G.6


PROCES-VERBAL DE PREDARE-PRELUARE

Încheiat astãzi ....... la sediul Punctului de lansare ...... (denumirea), cu ocazia predãrii - preluãrii urmãtoarelor materiale pirotehnice şi/sau rachete antigrindinã:
1. Rachete antigrindinã, cod ......, în nr. de ....... (cifre şi litere) buc. Rachetele sunt ambalate în ........ buc. lãzi de ambalaj şi transport sigilate.
2. ......... (alte tipuri de materiale: denumire, cod şi nr. de buc). Lãzile de ambalaj şi transport sunt sigilate cu sigiliul producãtorului nr. ......... Produsele aflate in ambalaje (lãzi) de ambalaj şi transport desigilate ca urmare a utilizãrii unora dintre ele au fost identificate, numãrate în prezenţa pãrţilor şi ambalajele au fost apoi sigilate de reprezentantului Agenţiei, cu sigiliul nr. ......
Prezentul proces-verbal s-a încheiat între ....... (nume, prenume), act identitate ....... (CI/BI serie, nr.) şi CNP ........ în calitate de reprezentant al .............. (societatea de exploatare sau pazã a Punctului de lansare) şi ......................... (nume, prenume), act identitate ....... (CI/BI serie, nr) şi CNP ......., în calitate de primitor al produselor, ca reprezentant autorizat al Administraţiei.
Predarea-preluarea produselor s-a realizat în baza comenzii Administraţiei, transmisã prin ....... (tipul, nr. şi data documentului).
Rachetele antigrindinã şi ........ (denumirea altor produse livrate) au fost livrate cu certificatul (buletinul) de calitate nr. ................. de ........... (denumirea societãţii producãtoare).
Prezentul proces-verbal a fost încheiat în 2 (douã) exemplare originale, câte unul pentru fiecare parte.
Alte precizãri



Am predat, Am preluat,
reprezentantul Administraţiei
.................. .............................
(nume şi prenume) (nume şi prenume)
.................. .........................
(semnãtura şi ştampila) (semnãtura)





ANEXA 3.H


MODELUL DE ÎMPUTERNICIRE PENTRU ACCES ÎN ZONA PROTEJATĂ? ŞI
ÎN ZONA DE COMPARAŢIE A INSPECTORILOR ŞI PERSONALULUI
IMPLICAT ÎN ACTIVITÃŢI DE MONITORIZARE


1. SCOPUL ŞI DOMENIUL DE APLICARE
1.1. Scopul
1.1.1. Scopul normei este de a stabili modelul de împuternicire pentru acces în zona protejatã şi în zona de comparaţie a inspectorilor şi personalului implicat în activitãţi de monitorizare
1.2. Domeniul de aplicare
Norma se aplicã în cadrul Administraţiei Sistemului naţional antigrindinã şi de creştere a precipitaţiilor.
2. BAZA LEGALÃ
2.1. Norma se elaboreazã în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 173/2008
3. DEFINIŢII ŞI PRESCURTÃRI
3.1. Definiţii
3.1.1. În prezenta normã se aplicã definiţiile prevãzute în Anexa nr. 1 la Legea nr. 173/2008 .
3.2. Prescurtãri
4. NORMA
4.1. Accesul în zona protejatã şi în zona de comparaţie a inspectorilor şi personalului implicat în activitãţi de monitorizare se face pe baza unei împuterniciri emise de Administraţia Sistemului naţional antigrindinã şi de creştere a precipitaţiilor.
4.2. Împuternicirea se aprobã de Preşedintele Administraţiei Sistemului naţional antigrindinã şi de creştere a precipitaţiilor.
4.3. Modelul de împuternicire este prezentat în Anexa nr. 3.H.1


ANEXA 3.H.1


ÎMPUTERNICIRE PENTRU ACCES ÎN ZONA PROTEJATÃ ŞI
ÎN ZONA DE COMPARAŢIE A INSPECTORILOR ŞI PERSONALULUI
IMPLICAT ÎN ACTIVITÃŢI DE MONITORIZARE
(MODEL)


A. Model de împuternicire pentru personalul Administraţiei




┌────────────────────────────────────────────────────────┬───────────────┬───────────────┐
│ ROMÂNIA │ VIZAT PE ANUL │ VIZAT PE ANUL │
│ MINISTERUL AGRICULTURII, PÃDURILOR │ │ │
│ ŞI DEZVOLTÃRII RURALE │ │ │
│ Administraţia Sistemului naţional antigrindinã │ │ │
│ şi de creştere a precipitaţiilor │ │ │
│ │ │ │
│ ÎMPUTRENICIREA NR. ............... │ │ │
│Dl./D-na .................................... │ │ │
│Funcţia ..................................... ├───────────────┼───────────────┤
│Este împuternicit(ã) sã monitorizeze activitãţile de │ VIZAT PE ANUL │ VIZAT PE ANUL │
│intervenţii active în atmosferã, conform Legii 173/2008.│ │ │
│Autoritãţile publice centrale şi locale, persoanele │ │ │
│fizice şi juridice sunt rugate sã asigure sprijin pentru│ │ │
│acces în zonele de interes. │ │ │
│ │ │ │
│┌────────┐ │ │ │
││ LOC │ PREŞEDINTE │ │ │
││ FOTO │ │ │ │
│└────────┘ │ │ │
│ │ │ │
└────────────────────────────────────────────────────────┴───────────────┴───────────────┘



B. Model de împuternicire pentru personalul societãţii care executã monitorizarea


┌──────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ ÎMPUTERNICIRE │
│ │
│Administraţia sistemului naţional antigrindinã şi de creştere │
│a precipitaţiilor, împuterniceşte pe dnul/dna │
│........................, reprezentant al SC. ............., │
│legitimat cu CI seria ..., nr. ..., sã aibã acces în zona de │
│comparaţie a Unitãţii .........., pentru a efectua acţiuni de │
│monitorizare, conform prevederilor <>Legii nr. 173/2008 . │
│Termen de valabilitate .................... │
│Autoritãţile publice locale sunt rugate sã asigure sprijin │
│pentru acces în zonele de interes. │
└──────────────────────────────────────────────────────────────┘



ANEXA 3.I


NORMA PRIVIND CONDIŢIILE DE DEPOZITARE ÎN DEPOZITELE PROPRII
SAU ALE UNITÃŢILOR DIN CADRUL MINISTERULUI APÃRÃRII NAŢIONALE
ORI ALE MINISTERULUI ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR, PRECUM ŞI
PENTRU OBŢINEREA AVIZULUI DE FUNCŢIONARE PENTRU DEPOZITELE PROPRII


1. SCOPUL ŞI DOMENIUL DE APLICARE
1.1. SCOP
1.1. Norma stabileşte condiţiile, cerinţele şi criteriile pentru:
- depozitarea în condiţii de siguranţã a rachetelor antigrindinã şi a altor mijloace pirotehnice;
- realizarea şi amplasarea depozitelor de rachete antigrindinã;
- obţinerea autorizaţiei de funcţionare pentru depozitele proprii ale Administraţiei.
1.2. DOMENIUL DE APLICARE
1.2.1. Norma se aplicã în cazurile în care are loc depozitarea rachetelor antigrindinã şi a altor mijloace pirotehnice în depozite proprii ale Administraţiei, în calitate de proprietar, sau în depozite existente din cadrul unitãţilor aparţinând Ministerului Apãrãrii Naţionale sau Ministerului Administraţiei şi Internelor.
Din punct de vedere al <>Hotãrârii Guvernului nr. 536/2002 , art. 31, prezenta norma se aplicã pentru urmãtoarele categorii de depozite:
- depozitele centrale de rachete permanente de baza sau consum zonale, aparţinând Administraţiei sau Ministerului Apãrãrii sau Ministerului Administraţiei şi Internelor.
- depozitele de consum temporare (din cadrul Punctelor de lansare), aparţinând Administraţiei.
2. BAZA LEGALÃ
2.1. Norma se elaboreazã în conformitate cu urmãtoarele prevederi:
- <>Legea nr. 173/2008 ;
- <>Legea nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
- <>Hotãrârea Guvernului nr. 536/2002 , completatã şi modificatã prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1207/2005 ;
- Specificaţia tehnicã pentru depozitele centrale de rachete aparţinând unitãţilor de combatere a cãderilor de grindinã din cadrul Administraţiei.
- Specificaţia tehnicã şi documentaţie de execuţie pentru Punctele de lansare din cadrul unitãţilor de combatere a cãderilor de grindinã din cadrul Administraţiei.
3. DEFINIŢII ŞI PRESCURTÃRI
3.1. În prezenta normã se aplica definiţiile prevãzute în Anexa nr. 1 la Legea nr. 173/2008 .
4. NORMA
4.1. Depozitarea în depozitele proprii ale Administraţiei
4.1.1. Condiţiile de depozitare, de amplasare, de siguranţã şi protecţie, operaţionale, de performanţã, de realizare a depozitelor proprii ale Administraţiei trebuie sã respecte prevederile cerinţelor specificaţiilor tehnice pentru depozitele centrale de rachete şi pentru Punctele de lansare din cadrul unitãţilor de combatere a cãderilor de grindinã din cadrul Administraţiei, elaborate de Proiectantul general al Sistemului şi transmise beneficiarilor în cadrul activitãţilor contactate.
4.1.2. Cantitatea maximã de rachete antigrindinã depozitate în depozitele proprii ale Administraţiei, în concordanţã cu echivalentul în trotil, este cea prevãzutã în specificaţiile enumerate la pct. 2 şi în prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 536/2002 , art. 42.
4.1.3. Realizarea constructivã a depozitelor proprii ale Administraţiei trebuie sã respecte cerinţele specificaţiilor tehnice precizate la pct. 2 şi prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 536/2002 , art. 43 - 63.
4.1.4. Rachetele antigrindinã şi alte mijloace pirotehnice antigrindinã se pãstreazã în depozitele proprii ale Administraţiei numai în ambalajele originale ale producãtorului.
4.2. Depozitarea în depozitele unitãţilor din cadrul Ministerului Apãrãrii Naţionale sau Ministerului Administraţiei şi Internelor
4.2.1. Depozitele autorizate existente în cadrul unitãţilor din cadrul Ministerului Apãrãrii Naţionale sau Ministerului Administraţiei şi Internelor trebuie sã asigure condiţiile generale de depozitare, acces, de amplasare şi poziţionare a lãzilor de ambalaj ce conţin rachete antigrindinã sau alte mijloace pirotehnice în interiorul depozitelor, de siguranţã, protecţie şi pazã, de încãrcare-descãrcãre, de asigurare a cantitãţii maxime de rachete antigrindinã admisã, în concordanţã cu echivalentul în trotil, prevãzute atât în specificaţia tehnicã pentru depozitele centrale de rachete din cadrul unitãţilor de combatere a cãderilor de grindinã din cadrul Administraţiei, elaborate de Proiectantul general al Sistemului, cât şi prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 536/2002 .
4.2.2. Rachetele antigrindinã şi alte mijloace pirotehnice antigrindinã se pãstreazã în depozite numai în lãzile de ambalaj originale ale producãtorului.
4.2.3. Constatarea îndeplinirii condiţiilor de depozitare, prevãzutã la pct. 4.2.1., se precizeazã într-un proces-verbal de conformitate semnat de o comisie mixtã a Administraţiei şi reprezentanţilor ministerelor de resort, care deţin în cadrul unitãţilor din subordine respectivele depozite în care se vor pãstra rachete antigrindinã şi alte mijloace pirotehnice.
4.3. Obţinerea avizului (autorizaţiei) de funcţionare pentru depozitele Administraţiei.
4.3.1. Depozitele proprii ale Administraţiei pot funcţiona numai dupã obţinerea autorizaţiei de funcţionare eliberatã de Inspectoratul teritorial de muncã judeţean, cu avizul Inspectoratului de poliţie al judeţului pe raza cãruia se aflã depozitele.
4.3.2. Eliberarea autorizaţiei se face în baza cerinţelor prevãzute de <>art. 12 din Hotãrârea Guvernului nr. 536/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, conform <>art. 9 din Legea nr. 126/1995 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, dupã depunerea documentaţiei necesare de cãtre Administraţie.
5. DISPOZIŢII FINALE
Prezenta norma se va completa şi actualiza, prin grija Administraţiei, în urma modificãrilor legislative ce pot apãrea.


ANEXA 3.J


MODELUL DE PROCES VERBAL DE PREDARE-PRIMIRE A BUNURILOR DE
PATRIMONIU NECESARE OPERÃRII, APARŢINÂND UNITÃŢILOR DIN
STRUCTURA ADMINISTRAŢIEI SISTEMULUI NAŢIONAL ANTIGRINDINÃ
ŞI DE CREŞTERE A PRECIPITAŢIILOR


1. SCOPUL ŞI DOMENIUL DE APLICARE
1.1. SCOPUL
1.1.1. Scopul normei este de a stabili modelul de proces verbal de predare - primire a bunurilor de patrimoniu aparţinând unitãţilor din structura Administraţiei Sistemului naţional antigrindinã şi de creştere a precipitaţiilor, necesare operãrii acestora de cãtre operatorii Sistemului.
1.2. DOMENIUL DE APLICARE
1.2.1. Norma se aplicã în cadrul Administraţiei Sistemului naţional antigrindinã şi de creştere a precipitaţiilor în relaţiile cu operatorii Sistemului.
2. BAZA LEGALÃ
2.1. Norma se elaboreazã în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 173/2008 .
3. DEFINIŢII ŞI PRESCURTÃRI
3.1. DEFINIŢII
3.1.1. În prezenta normã se aplicã definiţiile prevãzute în Anexa nr. 1 la Legea nr. 173/2008 .
3.2. PRESCURTÃRI
3.2.1. Sistem-Sistemul naţional antigrindinã şi de creştere a precipitaţiilor
4. NORMA
4.1. Modelul de proces verbal de predare - primire a bunurilor de patrimoniu necesare operãrii unitãţilor din structura Administraţiei Sistemului naţional antigrindinã şi de creştere a precipitaţiilor cãtre operatorii Sistemului este prezentat în Anexa 3.J.1
4.2. Constatarea incidentelor sau deteriorãrilor tehnice ale mijloacelor tehnice puse la dispoziţia operatorului se face de cãtre o comisie mixtã din care fac parte reprezentanţii Administraţiei şi ai operatorului numitã de preşedintele Administraţiei.
4.3. Modelul actului de constatare privind buna utilizare, incidentele sau deteriorãrile tehnice ale mijloacelor tehnice, echipamentelor şi logisticii aferente puse la dispoziţia operatorului este prezentat in Anexa nr. 3.J.2.


ANEXA 3.J.1



Unitatea .......... Operatorul de Sistem pentru
exploatarea operaţionalã a Unitãţii
Şef Unitate, Director,



PROCES VERBAL DE PREDARE-PRIMIRE A BUNURILOR DE PATRIMONIU NECESARE
OPERĂ?RII UNITĂ?ŢILOR DIN STRUCTURA ADMINISTRAŢIEI SISTEMULUI NAŢIONAL
ANTIGRINDINÃ ŞI DE CREŞTERE A PRECIPITAŢIILOR CÃTRE OPERATORII SISTEMULUI


Încheiat astãzi ____, ora ____, între Unitatea ________, din cadrul Administraţiei Sistemului naţional antigrindinã şi de creştere a precipitaţiilor şi S.C _______________, în calitate de operator, pentru predarea respectiv primirea urmãtoarelor bunuri care vor fi folosite pentru exploatarea operaţionalã a Unitãţii:


┌────┬────────────────────┬─────────────────────────┬────────────┬─────────────┐
│Nr. │ Denumirea │ Codul/numãrul │ U.M. │ Cantitate │
│crt.│ bunurilor │ de inventar │ │ │
├────┼────────────────────┼─────────────────────────┼────────────┼─────────────┤
├────┼────────────────────┼─────────────────────────┼────────────┼─────────────┤
└────┴────────────────────┴─────────────────────────┴────────────┴─────────────┘



Materialele predate/primite sunt complete şi în perfectã stare de funcţionare.



Unitatea __________ Operatorul de Sistem pentru
exploatarea operaţionalã a Unitãţii
Reprezentant operator
Gestionar (nume şi prenume)
(nume şi prenume)




ANEXA 3.J.2



Administraţia Operatorul de Sistem pentru
exploatarea operaţionalã a Unitãţii
Preşedinte, Director,





ACT DE CONSTATARE
privind incidentele sau deteriorãrile tehnice ale mijloacelor tehnice,
echipamentelor şi logisticii aferente puse la dispoziţia
operatorului de cãtre Administraţie


Încheiat astãzi ____, ora ____, între Administraţie şi S.C. _______________, în calitate de operator, pentru constatarea incidentelor sau deteriorãrile tehnice ale mijloacelor tehnice, echipamentelor şi logisticii aferente pentru exploatarea operaţionalã a Unitãţii .................., prin Comisia de constatare numitã de preşedintele Administraţiei prin decizia nr. ..... a analizat şi a constat urmãtoarele:
a) natura incidentului ..............................................;
b) mijlocul tehnic la care s-a produs deteriorarea ..................;
c) descrierea incidentului, deteriorãrii, etc. ......................;
d) cauzele ..........................................................;
e) evaluarea pagubelor ..............................................;
f) propuneri ........................................................



Comisia
Preşedintele Comisiei Semnãturi
Membri




ANEXA 3.K


NORMĂ? PRIVIND METODOLOGIA DE CALCUL A COMPONENTEI ECONOMICE A
PROGRAMULUI DE REALIZARE A SISTEMULUI NAŢIONAL ANTIGRINDINÃ
ŞI DE CREŞTERE A PRECIPITAŢIILOR


1. SCOP ŞI DOMENIUL DE APLICARE
1.1. SCOP
1.1.1. Norma stabileşte metodologia prin care se calculeazã valoarea procentualã a cheltuielilor pe care le efectueazã o unitate din structura Sistemului naţional antigrindinã şi de creştere a precipitaţiilor pentru asigurarea protecţiei culturilor agricole la fenomene periculoase sau dãunãtoare.
1.2. DOMENIUL DE APLICARE
1.2.1. Norma se aplicã la calculul ponderii componentei economice din totalul cheltuielilor de exploatare a unitãţii din structura Sistemului.
2. NORMA
2.1. Componenta economicã C(E), exprimatã în procente, reprezintã ponderea pe care aceasta o are în totalul cheltuielilor unitãţii privind:
- cheltuielile cu operatorul;
- cheltuielile cu mijloacele tehnice consumate.
2.2. Calculul C(E) se face în baza formulei:



i=5
f2Σ C(Ei)
i=1
C(E) = ──────────────── (%); unde C(Ei) = p(i) x n(i) x S(i echivalent)
S(terenurilor
protejate, cu
destinaţie
agricolã)



în care:
- p1 - p5 = ponderile acordate grupurilor de ferme cãrora li se asigurã protecţia (foarte mici, mici, mijlocii, mari şi foarte mari), în acceptul studiilor de economie agrarã;
p1 = 0,03, ponderea acordatã pentru fermele foarte mici;
p2 = 0,05, ponderea acordatã pentru fermele mici;
p3 = 0,20, ponderea acordatã pentru fermele mijlocii;
p4 = 0,30, ponderea acordatã pentru fermele mari;
p4 = 0,30, ponderea acordatã pentru fermele foarte mari;
n1 = numãrul fermelor foarte mici;
n2 = numãrul fermelor mici;
n3 = numãrul fermelor mijlocii;
n4 = numãrul fermelor mari;
n5 = numãrul fermelor foarte mari;

S(i echivalent) = p(v) x S(v) + p(pp) x S(pp) + p(L) x S(L) + p(c) x S(c);

unde:
p(v) = 24%, ponderea valoricã acordatã plantaţiilor viticole;
p(pp) = 24%, ponderea valoricã acordatã plantaţiilor de pomi şi pepiniere;
p(L) = 51% ponderea valoricã acordatã culturilor de legume;
p(c) = 1% ponderea valoricã acordatã culturilor de cereale, plante tehnice şi medicinale;
S(v) = suprafaţa plantaţiilor viticole
S(pp) = suprafaţa plantaţiilor de pomi şi pepiniere;
S(L) = suprafaţa culturilor de legume;
S(c) = suprafaţa culturilor de cereale, plante tehnice şi medicinale.
2.3. Valoarea procentualã a componentei economice se aplicã la expirarea celor 5 ani de la omologarea finalã a fiecãrei unitãţi.
2.4. Cheltuielile corespunzãtoare componentei economice dupã parcurgerea perioadei de 5 ani de la omologarea finalã a unitãţii se asigurã, prin grija Administraţiei, de la societãţile de asigurãri şi/sau de la beneficiari, dupã caz.
2.5. Stabilirea valorii corespunzãtoare componentei economice luate în calcul la alocarea fondurilor de funcţionare se face pentru fiecare unitate din structurã, pe baza unui studiu de economie agrarã dedicat acesteia.


ANEXA 3.L


NORMÃ PRIVIND METODOLOGIA DE CALCUL A COMPONENTEI SOCIALE A
PROGRAMULUI DE REALIZARE A SISTEMULUI NAŢIONAL ANTIGRINDINÃ
ŞI DE CREŞTERE A PRECIPITAŢIILOR


1. SCOPUL ŞI DOMENIUL DE APLICARE
1.1. SCOP
1.1.1. Norma stabileşte metodologia prin care se calculeazã valoarea procentualã a cheltuielilor pe care le efectueazã o unitate din structura Sistemului naţional antigrindinã şi de creştere a precipitaţiilor, denumit mai departe - Sistem, pentru asigurarea protecţiei generale a populaţiei la acţiunea fenomenelor meteorologice periculoase sau dãunãtoare.
1.2. DOMENIUL DE APLICARE
1.2.1. Norma se aplicã la calculul ponderii componentei sociale din totalul cheltuielilor de exploatare a unitãţii din structura Sistemului.
2. NORMA
2.1. Componenta socialã [C(S)], exprimatã în procente, reprezintã ponderea pe care aceasta o are în totalul cheltuielilor de exploatare a unitãţii.
2.2. Valoarea procentualã a componentei sociale [C(S)] se calculeazã cu formula:
C(S) (%) = 100% - C(E) (%)
unde - C(E) (%) este valoarea componentei economice, care se stabileşte prin Norma privind metodologia de calcul a componentei economice a Programului de realizare a Sistemului naţional antigrindinã şi de creştere a precipitaţiilor;
- 100% reprezintã totalul cheltuielilor prevãzute la art. 2, alin. (1), punctul b), din anexa nr. 3.N a Normelor metodologice de aplicare a <>Legii nr. 173/2008 .
2.3. Fondurile necesare acoperirii cheltuielilor pentru componenta socialã a protecţiei se asigurã de la bugetul de stat conform <>Legii nr. 173/2008 .
2.4. Prevederea fondurilor necesare se face de cãtre Administraţia Sistemului naţional antigrindinã şi de creştere a precipitaţiilor.


ANEXA 3.M


ORGANIZAREA ACTIVITÃŢII DE INSPECŢIE MODEL DE PROCES VERBAL DE
CONSTATARE A CONTRAVENŢIILOR ŞI SANCŢIONAREA CONTRAVENŢIONALA, MODEL
DE LEGITIMAŢIE ŞI ŞTAMPILÃ PENTRU INSPECTORII AUTORIZAŢI SÃ
EFECTUEZE CONTROLUL PENTRU RESPECTAREA PREVEDERILOR <>LEGII NR. 173/2008


1. SCOP ŞI DOMENIUL DE APLICARE
1.1. SCOP
1.1.1. Norma stabileşte organizarea activitãţii de inspecţie efectuatã de inspectorii Administraţiei, conform <>Legii nr. 173/2008 , precum şi modelul de proces verbal de constatare a contravenţiilor şi sancţionarea contravenţionalã, modelul de legitimaţie şi ştampilã pentru inspectorii autorizaţi sã efectueze activitatea de inspecţie şi control.
1.2. DOMENIUL DE APLICARE
1.2.1. Norma se aplicã în vederea constatãrii faptelor contravenţionale prevãzute in <>Legea nr. 173/2008 , cu ocazia efectuãrii inspecţiilor.
2. NORMA
2.1. Inspecţia activitãţii de intervenţii active în atmosferã se executã de personalul din aparatul propriu al Administraţiei şi de personalul din subordinea acesteia.
2.2. Inspectorii împuterniciţi pentru aceastã activitate sunt nominalizaţi prin decizia preşedintelui Administraţiei.
2.3. Inspecţia se efectueazã în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 173/2008 .
2.4. Modelul de proces verbal de constatare a contravenţiilor şi sancţionarea contravenţionalã este prezentat în anexa nr. 3.M.1.
2.5. Modelele de legitimaţie şi ştampilã pentru inspectorii autorizaţi sã efectueze controlul pentru respectarea prevederilor <>Legii nr. 173/2008 sunt prezentate în anexa nr. 3.M.2


ANEXA 3.M.1


PROCES VERBAL NR. .....................
DE CONSTATARE ŞI SANCŢIONARE CONTRAVENŢIONALA
Încheiat astãzi .........., la ..................


Subsemnatul ....., în calitate de inspector al Administraţiei sistemului naţional antigrindinã şi de creştere a precipitaţiilor, împuternicit cu legitimaţia specialã de control nr. ..... din anul ..........., am constatat urmãtoarele:
Persoana fizicã (dl/dna) ...... fiul/fiica lui ..... şi al ....., nãscut la data de ...., în localitatea ....., domiciliat în str. ..... nr. .... bl. ...., ap. .... judeţ ...... CNP ..........
Persoana juridicã ....., cu sediul în localitatea ...., str. ...., nr. ...., judeţ (sector) .... nr. de înregistrare în registrul comerţului J ...../...../...... CUI ....., profil de activitate ....... cod CAEN ........., reprezentatã de ...... act de identitate seria ....., nr. .... CNP ............ în calitate de ...................
A sãvârşit în data de ....., ora ...., în localitatea ......., urmãtoarele fapte ................,
. ....................................................................
. ....................................................................
. ....................................................................
Fapta(ele) descrise mai sus încalcã prevederile art. ..... din actul normativ nr. ..........
şi constituie contravenţie sancţionatã de art. ....., alin. ....... cu amendã de la ...... la, pentru care se aplicã amenda de .............
Se aplicã sancţiunea amenzii în valoare totalã de .......... lei
Conform prevederilor legale contravenientul va achita în contul ........, deschis la Trezoreria ......, iar copia dovezii efectuãrii plãţii se va înainta în termen de 15 zile la Administraţie.
În temeiul <>art. 5, alin. (3) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare şi art. ........ din ......., contravenientului i se aplicã urmãtoarele sancţiuni contravenţionale complementare ......................


Am luat cunoştinţã
Semnãtura ................

Alte menţiuni
În legãturã cu faptele arãtate contravenientul ........ reprezentat prin ....... în calitate de ...... face urmãtoarele obiecţiuni .....................
Contravenientul nu se aflã de faţã, refuzã sau nu poate sã semneze, împrejurare care se confirmã de martorul ...., fiul/fiica lui .... şi al ....., nãscut la data de ..... în localitatea ....., domiciliat in ..... str. ......., nr. ..., bl. ..., ap. ...., judeţ .... CNP .............
Prezentul proces verbal nu a fost încheiat în prezenţa unui martor deoarece .......................................
Contravenientul poate face plângere împotriva procesului verbal de constatare şi sancţionare contravenţionalã în termen de 15 zile de la data înmânãrii/comunicãrii şi care se depune la judecãtoria în a cãrei circumscripţie s-a sãvârşit fapta.



Semnãtura Semnãtura Semnãtura
Agent constatator Martor Am primit un exemplar
Contravenient



ANEXA 3.M.2


MODEL
DE LEGITIMAŢIE ŞI ŞTAMPILÃ PENTRU INSPECTORII
AUTORIZAŢI SÃ EFECTUEZE CONTROLUL PENTRU
RESPECTAREA PREVEDERILOR <>LEGII NR. 173/2008


1. Modelul legitimaţiei personalului cu drept de inspecţie şi control





┌────────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────────┐
│ MINISTERUL AGRICULTURII, PÃDURILOR ŞI DEZVOLTÃRII RURALE │ Posesorul prezentei legitimaţii este │
│ Administraţia Sistemului Naţional Antigrindinã şi de │ autorizat sã controleze aplicarea şi │
│ Creştere a Precipitaţiilor │ respectarea legislaţiei în domeniul │
│ │intervenţiilor active în atmosferã conform│
│ Legitimaţie de control │ prevederilor <>Legii nr. 173/2008 │
│ nr. .............. ├─────────────────────┬────────────────────┤
│ │ VIZAT 2009 │ VIZAT 2010 │
│ ┌──────┐ Numele ..................................... │ │ │
│ │ FOTO │ Prenumele .................................. │ │ │
│ │ │ Legitimat cu B.I. seria ..... nr. .......... │ │ │
│ └──────┘ având funcţia de ........................... ├─────────────────────┼────────────────────┤
│ │ VIZAT 2011 │ VIZAT 2012 │
│ Preşedinte │ │ │
│ │ │ │
│ Data emiterii ....................... │ │ │
└────────────────────────────────────────────────────────────┴─────────────────────┴────────────────────┘



2. Modelul ştampilei personalului cu drept de inspecţie şi control



┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ MAPDR │
│ ADMINISTRAŢIA SISTEMULUI NAŢIONAL ANTIGRINDINÃ ŞI │
│ DE CREŞTERE A PRECIPITAŢIILOR │
│ DREPT DE INSPECŢIE ŞI CONTROL │
│ MARCA NR. ................... │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



ANEXA 3.N


Normã privind alocarea fondurilor de la bugetul de stat pentru
activitatea Administraţiei Sistemului naţional antigrindinã şi de
creştere a precipitaţiilor


ART. 1
(1) Administraţia Sistemului Naţional Antigrindinã şi de Creştere a Precipitaţiilor este autoritate publicã centralã finanţatã integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale.
(2) Administraţia planificã resursele financiare necesare implementãrii Programului de realizare a Sistemului naţional antigrindinã şi de creştere a precipitaţiilor, pe termen lung, mediu şi scurt, potrivit legii.
(3) Resursele financiare necesare implementãrii Programului pe termen lung se prevãd în Programul aprobat de Guvern, potrivit legii.
(4) Resursele financiare necesare implementãrii pe termen mediu se prevãd în strategia financiarã de dezvoltare a Programului.
(5) Resursele financiare necesare implementãrii Programului pe termen scurt se prevãd odatã cu obiectivele etapelor anuale ale Programului, care se aprobã prin hotãrâre a Guvernului, potrivit legii.
ART. 2
(1) Finanţarea cheltuielilor curente ale Administraţiei şi unitãţilor din structurã se asigurã de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, pe baza bugetului Administraţiei, aprobat de ministrul agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale astfel:
a) Cheltuielile proprii Administraţiei şi unitãţilor din subordine cuprind:
1. cheltuieli de personal
2. bunuri şi servicii
3. cheltuieli de atestare, reatestare, cheltuieli de şcolarizare
4. cheltuieli pentru operaţii de branding
5. cheltuieli cu activitãţile de inspecţii, controale, verificãri, constatãri.
6. cheltuieli pentru activitatea Consiliilor consultative.
b) cheltuieli anuale de exploatare a Sistemului, cuprind:
1. cheltuielile de exploatare operaţionalã a centrelor zonale şi a unitãţilor din structurã, cuprind: cheltuieli de funcţionare (cheltuieli de operare, cheltuielile cu achiziţia rachetelor antigrindinã, componentelor pirotehnice, materialelor de dispersie); cheltuieli cu mijloace tehnice consumate, cu piese de schimb şi accesorii pentru instalaţii de lansare sau de dispersie; subsisteme de comunicaţii şi informaticã; cheltuieli pentru radar, baterii şi acumulatori; cheltuielile de transport şi instalare a mijloacelor tehnice de combatere a grindinei- cheltuieli de transport a instalaţiilor de lansare a rachetelor antigrindinã, rachetelor, containerelor, altor echipamente din dotarea punctelor de lansare; cheltuieli de instalare a tehnicii în punctele de lansare a rachetelor antigrindinã; cheltuielile de verificare a mijloacelor tehnice în punctele de lansare a rachetelor antigrindinã; cheltuieli de transport personal în punctele de lansare pentru operare şi intervenţie, la amplasamente, radare şi depozite; cheltuielile de reabilitare a punctelor de lansare şi a amplasamentelor radarelor - cheltuieli reabilitare incinte, platforme, împrejmuiri, sisteme de iluminare, paratrãznete, biute; cheltuieli de conservare, deconservare, reparaţii curente şi întreţinere a mijloacelor tehnice; cheltuieli de conservare pe timpul depozitãrii, de deconservare pe timpul instalãrii şi reparaţii curente; cheltuieli de monitorizare a activitãţii de combatere a cãderilor de grindinã - cheltuielile cu monitorizarea combaterii grindinei finalizate prin întocmirea raportului privind eficienţa economicã a combaterii de cãtre o instituţie abilitatã şi selectatã potrivit legii, precum şi monitorizarea eficienţei fizice şi economice a activitãţii; cheltuieli pentru furnizarea produselor meteorologice specializate şi pentru realizarea radio-sondajelor
2. cheltuieli ocazionate de transmiterea informaţiilor privind siguranţa spaţiului aerian.
3. cheltuieli pentru atestarea calitãţii activitãţii.
4. cheltuieli de cercetare-dezvoltare tehnologicã pentru mijloacele şi tehnologiile realizate în România, pentru activitãţile experimentale în domeniul activitãţii, precum şi studii din domeniul intervenţiilor active în atmosferã.
5. cheltuielile de exploatare pentru unitãţile de creştere a precipitaţiilor se detaliazã la înfiinţarea acestora.
(2) Cheltuielile prevãzute la alin. (1) se includ în clasificaţia indicatorilor privind finanţele publice în Cheltuieli curente Titlul I - Cheltuieli de personal şi Titlul II - Bunuri şi servicii.
În anul 2009 cheltuielile prevãzute la alin. (1) se vor suporta din Capitolul 83.01 "Agriculturã, Silviculturã şi Vânãtoare", Titlul - Cheltuieli de personal şi Titlul - Bunuri şi servicii.
(3) Cheltuielile prevãzute la alin. (1) se prevãd în bugetul Administraţiei, care se aprobã anual potrivit legii.
(4) Cheltuielile de funcţionare a sistemului cuprind: cheltuieli de operare, cheltuielile cu achiziţia rachetelor antigrindinã, componentelor pirotehnice, materialelor de dispersie şi se asigurã integral de la bugetul de stat timp de 5 ani de la omologarea finalã a fiecãrei unitãţi sau grupului de combatere din structura acesteia.
(5) Cheltuielile prevãzute la alin. (4), dupã parcurgerea perioadei de 5 ani de la omologarea finalã a fiecãrei unitãţi sau grupului de combatere din structura acesteia, se asigurã de la bugetul de stat pentru protecţia generalã a populaţiei la nivelul valorii procentuale a componentei sociale stabilite potrivit <>art. 13 din Legea nr. 173/2008 , iar diferenţa se asigurã de la instituţiile prevãzute la <>art 14, alin. (1), pct. 3 , din aceeaşi lege, la nivelul valorii procentuale a componentei economice stabilite conform <>art. 12 al Legii nr. 173/2008 .
ART. 3
(1) Finanţarea cheltuielilor de capital ale Administraţiei şi unitãţilor din structurã se asigurã de la bugetul de stat - Titlul 70, prin bugetul Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, pe baza bugetului Administraţiei, astfel:
a) cheltuieli cu investiţiile pentru Administraţie şi pentru unitãţile din structurã în vederea realizãrii obiectivelor etapelor anuale ale Programului.
b) cheltuieli cu investiţiile realizate de cãtre Administraţie la instituţiile implicate în exploatarea Sistemului, prevãzute la <>alin. 4 al art. 19 , al alin. 2 al <>art. 60 ale Legii nr. 173/2008 privind intervenţiile active în atmosferã.
(2) Cheltuielile prevãzute la alin. 1 se aprobã prin hotãrâre a Guvernului.
(3) Pentru anul 2009 cheltuielile prevãzute la alin. (1), litera a, se asigurã din bugetul Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, Titlul VII - Alte transferuri.
ART. 4
Bugetul se propune de Administraţie şi se aprobã de ordonatorul principal de credite.
ART. 5
(1) Alocarea fondurilor pentru cheltuielile prevãzute la punctul 4, al literei b, alin. (1) al art. 2, se face astfel:
a) în limita a max. 25% din totalul cheltuielilor furnizorului unui lot de 1000 de rachete antigrindinã pentru elaborare şi execuţie documentaţie şi model experimental, documentaţie şi lot prototip.
b) în limita a max. 25% din totalul cheltuielilor furnizorului unui lot de 20 instalaţii de lansare pentru elaborare şi execuţie documentaţie şi model experimental, documentaţie şi lot prototip.
c) în limita a max. 20% din din totalul cheltuielilor furnizorului pentru loturile livrabile pentru celelalte categorii de mijloace tehnice.
d) în limita a max. 5% din valoarea investiţiei pentru fiecare unitate din structurã pentru elaborarea studiilor şi documentaţiilor privind concepţia de sistem şi unitate.
e) în limita a max. 20% din costul de achiziţie internaţionalã pe baza de know - now pentru activitãţile experimentale şi de evaluare a efectelor şi riscurilor în domeniul intervenţiilor active în atmosferã.
ART. 6
(1) Alocarea fondurilor necesare realizãrii obiectivelor în cadrul etapelor anuale ale Programului se stabileşte prin hotãrâre a Guvernului.
(2) Defalcarea activitãţilor şi fondurile necesare acestora pentru fiecare obiectiv din cadrul etapelor anuale ale Programului aprobate prin hotãrâre a Guvernului, se aprobã de cãtre preşedintele Administraţiei.
ART. 7
Alocarea fondurilor necesare investiţiilor se face conform eşalonãrii realizãrii acestora prevãzute de studiile de fezabilitate.
ART. 8
(1) Indemnizaţia pentru participarea membrilor Consiliului Consultativ de pe lângã Administraţie la şedinţele acestuia se stabileşte la nivelul indemnizaţiei membrilor consiliilor de administraţie ale societãţilor comerciale cu capital majoritar de stat.
(2) Fac excepţie de la prevederile alin. (1), reprezentanţii instituţiilor care desfãşoarã activitãţi în domeniul intervenţiilor active în atmosferã din statele limitrofe României şi sunt membri ai Consiliului consultativ.
ART. 9
Administraţia suportã cheltuielile de deplasare şi de cazare a reprezentanţilor instituţiilor care desfãşoarã activitãţi în domeniul intervenţiilor active în atmosferã din statele limitrofe României şi sunt membri ai Consiliului consultativ.


ANEXA 3.O


Modele de documente de atestare a calitãţii activitãţii de
intervenţii active în atmosferã


A. Modelul raportului de monitorizare a activitãţii de intervenţii active în atmosferã
Organizaţia emitentã
. ................................
Raport de Monitorizare a Activitãţii de Intervenţii Active în Atmosferã efectuatã de cãtre Unitatea ..........................
Capitolele raportului:
1. Perioada de monitorizare
2. Activitatea de intervenţii active în atmosferã
3. Zonele şi punctele de lucru ale activitãţii de monitorizare din zona protejatã şi din zona de comparaţie
4. Culturile protejate
5. Suprafaţa protejatã
6. Mijloace tehnice utilizate în activitatea de monitorizare
7. Opinia autoritãţilor publice locale, beneficiarilor şi persoanelor fizice din zona protejatã privind activitatea de intervenţii active în atmosferã efectuatã
8. Constatãrile privind efectul intervenţiilor active în atmosferã din zona protejatã şi de comparaţie
9. Eficienţa economicã a activitãţii de intervenţii active în atmosferã
10. Concluzii

Conducãtorul organizaţiei .........
Semnãturã şi ştampilã .............

B. Modelul actului de atestare a calitãţii activitãţii de intervenţii active în atmosferã

Emitent ...................


Actul de atestare a calitãţii activitãţii de intervenţii active
în atmosferã


Se atestã calitatea activitãţii de intervenţii active în atmosferã ......, efectuatã de Centrul zonal de coordonare (Unitatea .....), în perioada ...... pe o suprafaţã de .... ha, având urmãtoarea structura de culturi agricole ..........
Concluzia ..............................................
. ......................................................


Manager
Semnãtura şi ştampila
.......................

____________


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016