Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ANEXE din 1 septembrie 2010  la Hotararea Guvernului nr. 937/2010 privind clasificarea, ambalarea si etichetarea la introducerea pe piata a preparatelor periculoase (Anexele 1-5)*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANEXE din 1 septembrie 2010 la Hotararea Guvernului nr. 937/2010 privind clasificarea, ambalarea si etichetarea la introducerea pe piata a preparatelor periculoase (Anexele 1-5)*)

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 690 bis din 14 octombrie 2010

    ANEXA 1

                 DISPOZIŢII SPECIALE PENTRU RECIPIENTELE CARE
             CONŢIN PREPARATE OFERITE SAU VÂNDUTE PUBLICULUI LARG

    SECŢIUNEA A
    Recipiente care trebuie sã fie prevãzute cu sistem de închidere de siguranţã pentru copii

    Indiferent de capacitate, recipientele care conţin preparate oferite sau vândute publicului larg şi etichetate ca foarte toxice, toxice sau corosive, potrivit prevederilor art. 14-22 şi în condiţiile prevãzute la art. 6-9, trebuie prevãzute cu un sistem de închidere de siguranţã pentru copii.
    Indiferent de capacitate, recipientele care conţin preparate ce prezintã un pericol la inspirare (Xn, R65), clasificate şi etichetate potrivit prevederilor pct. 3.2.3 din anexa nr. 1 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 1408/2008, cu excepţia preparatelor introduse pe piaţã sub formã de aerosoli sau într-un recipient prevãzut cu un sistem de pulverizare sigilat, trebuie prevãzute cu un sistem de închidere de siguranţã pentru copii.
    Indiferent de capacitate, recipientele care conţin cel puţin una dintre substanţele din tabelul nr. 1, prezente într-o concentraţie egalã sau mai mare decât concentraţia maximã individualã stabilitã, care sunt oferite sau vândute publicului larg trebuie prevãzute cu un sistem de închidere de siguranţã pentru copii.

    Tabelul nr. 1


┌───────┬────────────────────────────────────────────┬───────────────┐
│ │ Identificarea substanţei │ Limita de │
│ Nr. │ │ concentraţie │
│ ├────────────┬───────────────┬───────────────┼───────────────┤
│ │ Nr. CAS │ Denumire │ Nr. EINECS │ │
├───────┼────────────┼───────────────┼───────────────┼───────────────┤
│ 1 │ 67-56-1 │Metanol │ 2006596 │ ≥ 3 % │
├───────┼────────────┼───────────────┼───────────────┼───────────────┤
│ 2 │ 75-09-2 │Diclormetan │ 2008389 │ ≥ 1 % │
└───────┴────────────┴───────────────┴───────────────┴───────────────┘



    SECŢIUNEA B
    Recipiente care trebuie sã fie prevãzute cu indicaţie tactilã de pericol

    Indiferent de capacitate, recipientele care conţin preparate oferite sau vândute publicului larg şi etichetate ca foarte toxice, toxice, corosive, nocive, extrem de inflamabile sau foarte inflamabile, potrivit prevederilor art. 14-22 şi în condiţiile prevãzute la art. 5-9, trebuie prevãzute cu indicaţie tactilã de pericol.
    Aceastã dispoziţie nu se aplicã pentru aerosolii clasificaţi şi etichetaţi ca extrem de inflamabili sau foarte inflamabili.


    ANEXA 2

           DISPOZIŢII SPECIALE PRIVIND ETICHETAREA ANUMITOR PREPARATE

    A. Pentru preparate clasificate ca periculoase potrivit prevederilor art. 5-11
    Preparate vândute publicului larg
    1.1. Eticheta de pe ambalajul care conţine astfel de preparate trebuie sã cuprindã, pe lângã recomandãrile de prudenţã specifice, şi recomandãrile de prudenţã corespunzãtoare S1, S2, S45 sau S46, potrivit criteriilor stabilite în anexa nr. 1 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 1408/2008.
    1.2. Atunci când astfel de preparate sunt clasificate ca foarte toxice (T^+), toxice (T) sau corosive (C) şi când este fizic imposibil ca o astfel de informaţie sã fie menţionatã pe ambalaj, ambalajul care conţine astfel de preparate trebuie sã fie însoţit de instrucţiuni de folosire clare şi pe înţelesul tuturor şi care sã includã, dacã este necesar, informaţii referitoare la distrugerea ambalajului dupã golire.
    2. Preparate destinate utilizãrii prin pulverizare
    Eticheta de pe ambalajul care conţine astfel de preparate va cuprinde în mod obligatoriu recomandarea de prudenţã S23 însoţitã de una dintre recomandãrile de prudenţã S38 sau S51, atribuite potrivit criteriilor de aplicare definite în anexa nr. 1 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 1408/2008.
    3. Preparatele care conţin o substanţã cãreia i se atribuie fraza R33: "Pericol de efecte cumulative"
    Atunci când un preparat conţine cel puţin o substanţã cãruia i se atribuie fraza R33, eticheta de pe ambalajul preparatului trebuie sã cuprindã formularea frazei R33, astfel cum apare în anexa nr. 5 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 1408/2008, dacã substanţa respectivã este prezentã într-o concentraţie egalã sau mai mare decât 1%, cu excepţia cazului în care se stabilesc alte valori în partea 3 a anexei VI la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008.
    4. Preparate care conţin o substanţã cãreia i se atribuie fraza R64: "Risc posibil pentru sugarii hrãniţi cu lapte matern"
    Atunci când un preparat conţine cel puţin o substanţã cãreia i se atribuie fraza R64, eticheta de pe ambalajul preparatului trebuie sã cuprindã formularea frazei R64 aşa cum apare în anexa nr. 5 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 1408/2008, dacã substanţa respectivã este prezentã în preparat la o concentraţie egalã sau mai mare decât 1 %, cu excepţia cazului în care se stabilesc alte valori în partea 3 a anexei VI la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008.

    B. Pentru toate preparatele indiferent de clasificarea lor în sensul art. 5-11
    1. Preparate care conţin plumb
    1.1. Lacuri şi vopsele
    Eticheta de pe ambalajul lacurilor şi vopselelor al cãror conţinut de plumb determinat conform standardului ISO 6503-1984 este mai mare decât 0,15 % (exprimat în greutate de metal) din greutatea totalã a preparatului trebuie sã prezinte urmãtoarele indicaţii:
    "Conţine plumb. A nu se utiliza pe suprafeţele ce pot fi mestecate sau supte de cãtre copii."
    Pentru ambalajele al cãror conţinut este mai mic de 125 mililitri, indicaţia va fi urmãtoarea:
    "Atenţie! Conţine plumb."
    2. Preparate care conţin cianoacrilaţi
    2.1. Adezivi
    Eticheta de pe ambalajul care este în contact direct cu adezivi pe bazã de cianoacrilat trebuie sã cuprindã urmãtoarele indicaţii:
    "Cianoacrilat
    Pericol
    Se lipeşte de piele şi de ochi în câteva secunde.
    A nu se lãsa la îndemâna copiilor."
    Ambalajul va fi însoţit de recomandãrile de prudenţã corespunzãtoare.
    3. Preparate care conţin izocianaţi
    Eticheta de pe ambalajul preparatelor care conţin izocianaţi (precum monomeri, oligomeri, prepolimeri etc., ca atare sau în amestec) trebuie sã cuprindã urmãtoarele indicaţii:
    "Conţine izocianaţi".
    A se vedea informaţiile furnzate de cãtre producãtor."
    4. Preparate care conţin componenţi epoxidici cu greutate molecularã medie ≤ 700
    Eticheta de pe ambalajul preparatelor care conţin componenţi epoxidici cu greutate molecularã medie ≤ 700 trebuie sã cuprindã urmãtoarele indicaţii:
    "Conţine componenţi epoxidici.
    A se vedea informaţiile furnizate de cãtre producãtor."
    5. Preparate vândute publicului larg care conţin clor activ
    Eticheta de pe ambalajul preparatelor care conţin clor activ în proporţie de peste 1 % trebuie sã cuprindã urmãtoarele indicaţii:
    "Atenţie! A nu se utiliza în combinaţie cu alţi produşi, se pot degaja gaze periculoase (clor)."
    6. Preparate care conţin cadmiu (aliaje) şi sunt destinate utilizãrii pentru lipire şi sudare
    Eticheta de pe ambalajul acestor preparate trebuie sã cuprindã, în mod lizibil şi de neşters, urmãtoarele indicaţii:
    "Atenţie! Conţine cadmiu.
    În timpul utilizãrii se degajã vapori periculoşi.
    A se vedea informaţiile furnizate de cãtre producãtor.
    A se respecta instrucţiunile de siguranţã."
    7. Preparate disponibile sub formã de aerosoli
    Fãrã a aduce atingere dispoziţiilor prezentei hotãrâri, preparatele prezentate sub formã de aerosoli fac, de asemenea, obiectul dispoziţiilor de etichetare potrivit prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 1094/2009, cu modificãrile ulterioare.
    8. Preparate care conţin substanţe incomplet testate
    Atunci când preparatul care conţine cel puţin o substanţã care poartã indicaţia "Atenţie - Substanţã incomplet testatã", eticheta preparatului trebuie sã cuprindã indicaţia "Atenţie - Acest preparat conţine o substanţã incomplet testatã", dacã aceastã substanţã este prezentã într-o concentraţie egalã sau mai mare decât 1 %.
    9. Preparate neclasificate ca sensibilizante, dar care conţin cel puţin o substanţã sensibilizantã
    Eticheta de pe ambalajul preparatelor care conţin cel puţin o substanţã clasificatã ca sensibilizantã şi prezentã într-o concentraţie egalã sau mai mare cu 0,1 % sau într-o concentraţie egalã sau mai mare cu aceea specificatã într-o notã aparte pentru substanţã din partea 3 a anexei VI la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008 trebuie sã cuprindã urmãtoarea indicaţie:
    "Conţine (denumirea substanţei sensibilizante). Poate declanşa o reacţie alergicã."
    10. Preparate lichide care conţin hidrocarburi halogenate
    Eticheta de pe ambalajul preparatelor lichide care nu prezintã punct de aprindere sau al cãror punctul de aprindere se situeazã peste 55°C şi care conţin o hidrocarburã halogenatã şi substanţe inflamabile sau foarte inflamabile în proporţie de peste 5 % trebuie sã cuprindã, una dintre urmãtoarele indicaţii, dupã caz:
    "Poate deveni foarte inflamabil în timpul utilizãrii" sau "Poate deveni inflamabil în timpul utilizãrii."
    11. Preparate care conţin o substanţã cãreia i se atribuie fraza R67:Inhalarea vaporilor poate provoca somnolenţã şi ameţealã
    Dacã un preparat conţine una sau mai multe substanţe cãrora le-a fost atribuitã fraza R67, eticheta preparatului trebuie sã cuprindã textul acestei fraze, astfel cum este prevãzutã în anexa nr. 5 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 1408/2008, atunci când concentraţia totalã a acestor substanţe prezente în preparat este egalã sau mai mare de 15% cu excepţia cazului în care:
    a)- preparatul este deja clasificat cu frazele R20, R23, R26, R68/20, R 39/23 sau R 39/26
    sau
    b)- preparatul este într-un ambalaj care nu depãşeşte 125 ml.
    12. Cimenturi şi preparate din ciment
    Eticheta de pe ambalajul cimenturilor şi preparatelor din ciment care conţin peste 0,0002% crom solubil (VI) din greutatea totalã în stare uscatã a cimentului trebuie sã poarte indicaţia "Conţine crom (VI). Poate provoca o reacţie alergicã" cu excepţia cazului când preparatul este deja clasificat şi etichetat ca sensibilizant cu fraza R43.

    C. Pentru preparatele neclasificate în sensul articolelor 5-11, dar care conţin cel puţin o substanţã periculoasã
    1. Preparate care nu sunt destinate publicului larg
    Eticheta de pe ambalajul preparatelor trebuie sã cuprindã urmãtoarea indicaţie:
    "Fişa cu date de securitate este disponibilã la cerere pentru utilizatori profesionali."


    ANEXA 3

                METODE DE EVALUARE A PERICOLELOR PENTRU SĂNĂTATE
           PREZENTATE DE UN PREPARAT, POTRIVIT PREVEDERILOR ART. 6-9

    Introducere
    Trebuie evaluate toate efectele asupra sãnãtãţii ale substanţelor conţinute într-un preparat. Metoda convenţionalã descrisã în pãrţile A şi B este o metodã de calcul care se aplicã pentru toate preparatele şi care ia în considerare toate proprietãţile periculoase pentru sãnãtate ale substanţelor care intrã în compoziţia preparatului. În acest scop, efectele periculoase pentru sãnãtate au fost subdivizate în:
    a) efecte letale acute;
    b) efecte ireversibile neletale, în urma unei singure expuneri;
    c) efecte grave în urma expunerii repetate sau prelungite;
    d) efecte corosive, efecte iritante;
    e) efecte sensibilizante;
    f) efecte cancerigene, efecte mutagene, efecte toxice pentru reproducere.
    Efectele unui preparat asupra sãnãtãţii se evalueazã potrivit prevederilor art. 6 alin. (1) prin metoda convenţionalã descrisã în secţiunile A şi B, folosindu-se limite de concentraţie individuale.
    (a) În cazul în care sunt prevãzute limite de concentraţie necesare pentru substanţele periculoase incluse în partea 3 a anexei VI la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008, acestea trebuie utilizate în scopul aplicãrii metodei de evaluare descrise în secţiunea A.
    (b) În cazul în care substanţele periculoase nu sunt prevãzute în partea 3 a anexei VI la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008, sau sunt prevãzute fãrã indicarea limitelor de concentraţie necesare în vederea aplicãrii metodei de evaluare descrise în secţiunea A, limitele de concentraţie se prevãd potrivit prevederilor din secţiunea B.
    Procedura pentru clasificare este stabilitã în secţiunea A.
    Clasificarea substanţei sau substanţelor şi clasificarea care rezultã pentru preparat se exprimã:
    a) fie printr-un simbol şi una sau mai multe fraze de risc,
    b) fie prin categorii (categoria 1, categoria 2 sau categoria 3) cãrora li se atribuie, de asemenea, fraze de risc în cazul substanţelor şi preparatelor care prezintã efecte cancerigene, mutagene sau toxice pentru reproducere. Prin urmare, este necesar sã se ţinã seama, în afarã de simbol, de toate frazele care semnaleazã riscuri specifice şi care sunt atribuite fiecãreia dintre substanţele respective.
    Rezultatul evaluãrii sistematice a tuturor efectelor periculoase pentru sãnãtate se exprimã prin limite de concentraţie exprimate în procente greutate/greutate, cu excepţia preparatelor gazoase, pentru care acestea se exprimã în procente volum/volum, în funcţie de clasificarea substanţelor.
    În cazul în care limitele de concentraţie luate în considerare în vederea aplicãrii acestei metode convenţionale nu sunt prevãzute în partea 3 a anexei VI la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008, limitele de concentraţie sunt prevãzute în secţiunea B.

    SECŢIUNEA A
    Procedura de evaluare a pericolelor pentru sãnãtate

    Evaluarea se realizeaza treptat, astfel:
    1. Urmãtoarele preparate sunt clasificate ca foarte toxice:
    1.1. preparate periculoase care prezintã efecte letale acute şi cãrora li se atribuie simbolul "T+", indicaţia de pericol "foarte toxic" şi frazele de risc R26, R27 sau R28:
    1.1.1. preparate care conţin una sau mai multe substanţe clasificate ca foarte toxice care produc astfel de efecte la concentraţii individuale egale sau mai mari decât:
    (a) cea stabilitã în partea 3 a anexei VI la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008, pentru substanţa sau substanţele avute în vedere; sau
    (b) cea stabilitã în secţiunea B pct. 1 din (tabelul I sau I A) atunci când substanţa sau substanţele nu sunt prevãzute în partea 3 a anexei VI la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008, sau sunt prevãzute fãrã limite de concentraţie;
    1.1.2. preparatele care conţin una sau mai multe substanţe clasificate ca foarte toxice cu concentraţii individuale inferioare limitelor specificate la pct. 1.1.1 lit. (a) sau (b) dacã:



        P(T+)
    Σ [ ----- ] ≥ 1
        L(T+)



    unde:
    P(T+) = este procentul în greutate sau în volum al fiecãrei substanţe foarte toxice conţinute în preparat,
    L(T+) = este limita de concentraţie pentru încadrarea în categoria foarte toxic stabilitã pentru fiecare substanţã foarte toxicã, exprimatã în procente în greutate sau în volum;

    1.2 preparate care prezintã efecte ireversibile neletale în urma unei singure expuneri şi cãrora li se atribuie simbolul "T^+", indicaţia de pericol "foarte toxic" şi fraza de risc R39/cale de expunere .
    Preparatele care conţin cel puţin o substanţã periculoasã ce produce astfel de efecte la concentraţii individuale egale sau mai mari decât:
    a) cea stabilitã în partea 3 a anexei VI la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008, pentru substanţa sau substanţele avute în vedere; sau
    b) cea stabilitã în secţiunea B pct. 2 (tabelul II sau II A) atunci când substanţa sau substanţele nu sunt prevãzute în partea 3 a anexei VI la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008, sau sunt prevãzute fãrã limite de concentraţie.
    2. Urmãtoarele preparate sunt clasificate ca toxice:
    2.1. preparate care prezintã efecte letale acute şi cãrora li se atribuie simbolul "T", indicaţia de pericol "toxic" şi fraza de risc R23, R24 sau R25:
    2.1.1. preparate care conţin una sau mai multe substanţe clasificate ca foarte toxice sau toxice ce produc astfel de efecte la concentraţii individuale egale sau mai mari decât:
    a) cea stabilitã în partea 3 a anexei VI la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008, pentru substanţa sau substanţele avute în vedere, sau
    b) cea stabilitã în secţiunea B pct. 1 (tabelul I sau I A) atunci când substanţa sau substanţele nu sunt prevãzute în partea 3 a anexei VI la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008, sau sunt prevãzute fãrã limite de concentraţie;
    2.1.2. preparate care conţin mai multe substanţe clasificate ca foarte toxice sau toxice la concentraţii individuale inferioare limitelor specificate la pct. 2.1.1 lit. (a) sau (b) dacã:



      ┌ P(T+) P(T) ┐
    Σ │ ----- + ---- │ ≥ 1
      └ L(T) L(T) ┘



    unde:
    P(T+) = este procentul în greutate sau în volum al fiecãrei substanţe foarte toxice conţinute în preparat,
    P(T) = este procentul în greutate sau în volum al fiecãrei substanţe toxice conţinute în preparat,
    L(T) = este limita de concentraţie pentru încadrarea în categoria toxic stabilitã pentru fiecare substanţã foarte toxicã sau toxicã exprimatã prin procente în greutate sau în volum;
    2.2. preparate periculoase care prezintã efecte ireversibile neletale în urma unei singure expuneri şi cãrora li se atribuie simbolul "T", indicaţia de pericol "toxic" şi fraza de risc R39/cale de expunere.
    Preparatele care conţin una sau mai multe substanţe periculoase clasificate ca foarte toxice sau toxice ce produc astfel de efecte la concentraţii individuale egale sau mai mari decât:
    (a) cea stabilitã în partea 3 a anexei VI la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008, pentru substanţa sau substanţele avute în vedere, sau
    (b) cea stabilitã în sectiunea B pct. 2 (tabelul II sau II A) atunci când substanţa sau substanţele nu sunt prevãzute în partea 3 a anexei VI la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008, sau sunt prevãzute fãrã limite de concentraţie;
    2.3. preparate periculoase care prezintã efecte pe termen lung şi cãrora li se atribuie simbolul "T", indicaţia de pericol "toxic" şi fraza de risc R48/cale de expunere.
    Preparatele care conţin una sau mai multe substanţe periculoase ce produc astfel de efecte la concentraţii individuale egale sau mai mari decât:
    (a) cea stabilitã în partea 3 a anexei VI la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008, pentru substanţa sau substanţele avute în vedere, sau
    (b) cea stabilitã în sectiunea B pct. 3 (tabelul III sau III A) atunci când substanţa sau substanţele nu sunt prevãzute în partea 3 a anexei VI la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008, sau sunt prevãzute fãrã limite de concentraţie.
    3. Urmãtoarele preparate sunt clasificate ca nocive:
    3.1. preparate periculoase care prezintã efecte letale acute şi cãrora li se atribuie simbolul "Xn", indicaţia de pericol "nociv" şi fraza de risc R20, R21 sau R22:
    3.1.1. preparatele care conţin una sau mai multe substanţe clasificate ca foarte toxice, toxice sau nocive şi care produc astfel de efecte la concentraţii individuale egale sau mai mari decât:
    (a) cea stabilitã în partea 3 a anexei VI la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008, pentru substanţa sau substanţele avute în vedere, sau
     (b) cea stabilitã în sectiunea B pct. 1 (tabelul I sau I A) atunci când substanţa sau substanţele nu sunt prevãzute în partea 3 a anexei VI la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008, sau sunt prevãzute fãrã limite de concentraţie;
    3.1.2. preparate care conţin mai multe substanţe clasificate ca foarte toxice, toxice sau nocive, la concentraţii individuale inferioare limitelor specificate la pct. 3.1.1 lit. (a) sau (b) dacã:


      ┌ P(T+) P(T) P(Xn) ┐
    Σ │ ----- + ---- + ----- │ ≥ 1
      └ L(Xn) L(Xn) L(Xn) ┘



    unde:
    P(T+) = este procentul în greutate sau în volum al fiecãrei substanţe foarte toxice conţinute în preparat,
    P(T) = este procentul în greutate sau în volum al fiecãrei substanţe toxice conţinute în preparat,
    P(Xn) = este procentul în greutate sau în volum al fiecãrei substanţe nocive conţinute în preparat,
    L(Xn) = este limita de concentraţie pentru încadrarea în categoria nociv stabilitã pentru fiecare substanţã foarte toxicã, toxicã sau nocivã, exprimatã în procente în greutate sau în volum;

    3.2. preparate periculoase care produc efecte acute asupra plãmânilor, în caz de înghiţire, şi cãrora li se atribuie simbolul "Xn", indicaţia de pericol "nociv" şi fraza de risc R65.
    Preparatele clasificate ca nocive potrivit criteriilor specificate la pct. 3.2.3 din anexa nr. 1 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 1408/2008. La aplicarea metodei convenţionale potrivit prevederilor pct. 3.1 de mai sus, nu se va ţine seama de clasificarea unei substanţe care are atribuitã fraza R65;
    3.3. preparate periculoase care produc efecte ireversibile neletale în urma unei singure expuneri şi cãrora li se atribuie simbolul "Xn", indicaţia de pericol "nociv" şi fraza de risc R68/cale de expunere.
    Preparatele care conţin cel puţin o substanţã periculoasã clasificatã ca foarte toxicã, toxicã sau nocivã ce produce astfel de efecte la concentraţii individuale egale sau mai mari decât:
    (a) cea stabilitã în partea 3 a anexei VI la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008, pentru substanţa sau substanţele avute în vedere, sau
    (b) cea stabilitã la secţiunea B pct. 2 (tabelul II sau II A) atunci când substanţa sau substanţele nu sunt prevãzute în partea 3 a anexei VI la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008, sau sunt prevãzute fãrã limite de concentraţie;
    3.4. preparate periculoase care produc efecte pe termen lung şi cãrora li se atribuie simbolul "Xn", indicaţia de pericol "nociv" şi fraza de risc R48/cale de expunere.
    Preparatele care conţin cel puţin o substanţã periculoasã clasificatã ca toxicã sau nocivã ce produce astfel de efecte la concentraţii individuale egale sau mai mari decât:
    (a) cea stabilitã în partea 3 a anexei VI la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008, pentru substanţa sau substanţele avute în vedere; sau
    (b) cea stabilitã în secţiunea B pct. 3 din (tabelul III sau III A) atunci când substanţa sau substanţele nu sunt prevãzute în partea 3 a anexei VI la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008, sau sunt prevãzute fãrã limite de concentraţie.
    4. Urmãtoarele preparate sunt clasificate drept corosive:
    4.1. şi li se atribuie simbolul "C", indicaţia de pericol "corosiv" şi fraza de risc R35:
    4.1.1. preparate care conţin una sau mai multe substanţe clasificate drept corosive şi cãrora li se atribuie fraza R35 la concentraţii individuale egale sau mai mari decât:
    (a) cea stabilitã în partea 3 a anexei VI la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008, pentru substanţa sau substanţele avute în vedere, sau
    (b) cea stabilitã în secţiunea B pct. 4 (tabelul IV sau IV A), atunci când substanţa sau substanţele nu sunt prevãzute în partea 3 a anexei VI la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008, sau sunt prevãzute fãrã limite de concentraţie;
    4.1.2. preparate care conţin mai multe substanţe clasificate drept corosive şi cãrora li se atribuie fraza de risc R35 cu concentraţii individuale inferioare limitei stabilite la pct. 4.1.1 lit. (a) sau (b) dacã:


      ┌ P(C, R 35) ┐
    Σ │ ---------- │ ≥ 1
      └ L(C, R 35) ┘



    unde:
    P(C, R 35) = este procentul în greutate sau în volum al fiecãrei substanţe corosive conţinute în preparat cãreia i se atribuie fraza de risc R35,
    L(C, R 35) = este limita de concentraţie pentru încadrarea în categoria coroziv R35 stabilitã pentru fiecare substanţã corosivã cãreia i se atribuie fraza de risc R35, exprimatã prin procente în greutate sau în volum;

    4.2. şi li se atribuie simbolul "C", indicaţia de pericol "corosiv" şi fraza de risc R34:
    4.2.1. preparate care conţin una sau mai multe substanţe clasificate drept corosive şi cãrora li se atribuie frazele de risc R35 sau R34 la concentraţii individuale egale sau mai mari decât:
    (a) cea stabilitã în partea 3 a anexei VI la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008, pentru substanţa sau substanţele avute în vedere, sau
    (b) cea stabilitã în secţiunea B pct. 4 (tabelul IV şi IV A) atunci când substanţa sau substanţele nu sunt prevãzute în partea 3 a anexei VI la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008, sau sunt prevãzute fãrã limite de concentraţie;
    4.2.2. preparate care conţin mai multe substanţe clasificate drept corosive şi cãrora li se atribuie fraza de risc R35 sau R34 cu concentraţii individuale care nu depãşesc limitele stabilite la pct. 4.2.1 lit. (a) sau (b) dacã:


      ┌ P(C, R 35) P(C, R 34) ┐
    Σ │ ---------- + ---------- │ ≥ 1
      └ L(C, R 34) L(C, R 34) ┘



    unde:
    P(C, R 35) = este procentul în greutate sau în volum al fiecãrei substanţe corosive conţinute în preparat cãreia i se atribuie fraza de risc R35,
    P(C, R 34) = este procentul în greutate sau în volum al fiecãrei substanţe corosive conţinute în preparat cãreia i se atribuie fraza de risc R34,
    L(C, R 34) = este limita de concentraţie pentru încadrarea în categoria coroziv R34 stabilitã pentru fiecare substanţã corosivã cãreia i se atribuie fraza de risc R35 sau R34 şi exprimatã în procente în greutate sau în volum.

    5. Urmãtoarele preparate sunt clasificate ca iritante:
    5.1. preparate periculoase care pot provoca leziuni oculare grave şi cãrora li se atribuie simbolul "Xi", indicaţia de pericol "iritant" şi fraza de risc R41:
    5.1.1. preparate care conţin una sau mai multe substanţe clasificate ca iritante şi cãrora li se atribuie fraza R41 la concentraţii individuale egale sau mai mari decât:
    (a) cea stabilitã în partea 3 a anexei VI la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008, pentru substanţa sau substanţele avute în vedere; sau
    (b) cea stabilitã în secţiunea B pct. 4 (tabelul IV şi IV A) atunci când substanţa sau substanţele nu sunt prevãzute în partea 3 a anexei VI la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008, sau sunt prevãzute fãrã limite de concentraţie;
    5.1.2. preparate care conţin mai multe substanţe clasificate ca iritante şi cãrora li se atribuie fraza de risc R41 sau clasificate drept corosive şi cãrora li se atribuie fraza de risc R35 sau R34 la concentraţii individuale ce nu depãşesc limitele prevãzute la pct. 5.1.1 lit. (a) sau (b) dacã:


      ┌ P(C, R 35) P(C, R 34) P(Xi, R 41) ┐
    Σ │ ----------- + ---------- + ----------- │ ≥ 1
      └ L(Xi, R 41) L(Xi, R 41) L(Xi, R 41) ┘



    unde:
    P(C, R 35) = este procentul în greutate sau în volum al fiecãrei substanţe corosive conţinute în preparat cãreia i se atribuie fraza de risc R35,
    P(C, R 34) = este procentul în greutate sau în volum al fiecãrei substanţe corosive conţinute în preparat cãreia i se atribuie fraza de risc R34,
    P(Xi, R 41) = este procentul în greutate sau în volum al fiecãrei substanţe iritante conţinute în preparat cãreia i se atribuie fraza R41,
    L(Xi, R 41) = este limita de concentraţie pentru încadrarea în categoria iritant R41 stabilitã pentru fiecare substanţã corosivã cãreia i se atribuie fraza de risc R35 sau R34 sau pentru fiecare substanţã iritantã cãreia i se atribuie fraza R41, exprimatã în procente în greutate sau în volum;

    5.2. preparate periculoase iritante pentru ochi şi cãrora li se atribuie simbolul "Xi", indicaţia de pericol "iritant" şi fraza de risc R 36:
    5.2.1 preparate care conţin una sau mai multe substanţe clasificate drept corosive şi cãrora li se atribuie fraza R35 sau R34 sau clasificate ca iritante şi cãrora li se atribuie fraza R41 sau R36 cu concentraţii individuale egale sau mai mari decât:
    (a) cea stabilitã în partea 3 a anexei VI la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008, pentru substanţa sau substanţele avute în vedere, sau
    (b) cea stabilitã în secţiunea B pct. 4 (tabelul IV sau IV A) atunci când substanţa sau substanţele nu sunt prevãzute în partea 3 a anexei VI la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008, sau sunt prevãzute fãrã limite de concentraţie;
    5.2.2. preparate care conţin mai multe substanţe clasificate fie ca iritante şi cãrora li se atribuie fraza de risc R41 sau R36, fie drept corosive şi cãrora li se atribuie fraza R35 sau R34 la concentraţii individuale ce nu depãşesc limitele stabilite la pct. 5.2.1 lit. (a) sau (b), dacã:


      ┌ P(C, R 35) P(C, R 34) P(Xi, R 41) P(Xi, R 36) ┐
    Σ │ ----------- + ---------- + ----------- + ----------- │ ≥ 1
      └ L(Xi, R 36) L(Xi, R 36) L(Xi, R 36) L(Xi, R 36) ┘



    unde:
    P(C, R 35) = este procentul în greutate sau în volum al fiecãrei substanţe corosive conţinute în preparat cãreia i se atribuie fraza de risc R35,
    P(C, R 34) = este procentul în greutate sau în volum al fiecãrei substanţe corosive conţinute în preparat cãreia i se atribuie fraza de risc R34,
    P(Xi, R 41) = este procentul în greutate sau în volum al fiecãrei substanţe iritante conţinute în preparat cãreia i se atribuie fraza R41,
    P(Xi, R 36) = este procentul în greutate sau în volum al fiecãrei substanţe iritante conţinute în preparat cãreia i se atribuie fraza R34,
    L(Xi, R 36) = este limita de concentraţie pentru încadrarea în categoria iritant R36 stabilitã pentru fiecare substanţã corosivã cãreia i se atribuie fraza R35 sau R34 sau pentru fiecare substanţã iritantã cãreia i se atribuie fraza R41 sau R36, exprimatã în procente în greutate sau în volum;

    5.3. preparate periculoase iritante pentru piele şi cãrora li se atribuie simbolul "Xi", indicaţia de pericol "iritant" şi fraza de risc R38:
    5.3.1. preparate care conţin una sau mai multe substanţe clasificate ca iritante şi cãrora li se atribuie fraza de risc R38 sau drept corosive şi cãrora li se atribuie fraza R35 sau R34 la concentraţii individuale egale sau mai mari decât:
    (a) cea stabilitã în partea 3 a anexei VI la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008, pentru substanţa sau substanţele avute în vedere, sau
    (b) cea stabilitã în secţiunea B pct. 4 (tabelul IV sau IV A) atunci când substanţa sau substanţele nu sunt prevãzute în partea 3 a anexei VI la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008, sau sunt prevãzute fãrã limite de concentraţie;
    5.3.2. preparate care conţin mai multe substanţe clasificate fie ca iritante şi cãrora li se atribuie fraza de risc R38, fie drept corosive şi cãrora li se atribuie fraza R35 sau R34 la concentraţii individuale inferioare limitelor stabilite la punctul 5.3.l. litera (a) sau (b) dacã:


      ┌ P(C, R 35) P(C, R 34) P(Xi, R 38) ┐
    Σ │ ----------- + ----------- + ------------ │ ≥ 1
      └ L(Xi, R 38) L(Xi, R 38) L(Xi, R 38) ┘



    unde:
    P(C, R 35) = este procentul în greutate sau în volum al fiecãrei substanţe corosive conţinute în preparat cãreia i se atribuie fraza de risc R35,
    P(C, R 34) = este procentul în greutate sau în volum al fiecãrei substanţe corosive conţinute în preparat cãreia i se atribuie fraza de risc R34,
    P(Xi, R 38) = este procentul în greutate sau în volum al fiecãrei substanţe iritante conţinute în preparat cãreia i se atribuie fraza R38,
    L(Xi, R 38) = este limita de concentraţie pentru încadrarea în categoria iritant R38 stabilitã pentru fiecare substanţã corosivã cãreia i se atribuie fraza de risc R35 sau R34 sau pentru fiecare substanţã iritantã cãreia i se atribuie fraza R38 şi exprimatã în procente în greutate sau în volum;
    5.4. preparate periculoase iritante pentru cãile respiratorii şi li se atribuie simbolul "Xi", indicaţia de pericol "iritant" şi fraza R37:
    5.4.1. preparate care conţin una sau mai multe substanţe clasificate ca iritante şi cãrora li se atribuie fraza de risc R37 la concentraţii individuale egale sau mai mari decât:
    (a) cea stabilitã în partea 3 a anexei VI la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008 pentru substanţa sau substanţele avute în vedere;
    (b) cea stabilitã în secţiunea B pct 4 (tabelul IV sau IV A) atunci când substanţa sau substanţele nu sunt prevãzute în partea 3 a anexei VI la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008, sau sunt prevãzute fãrã limite de concentraţie;
    5.4.2. preparate care conţin mai multe substanţe clasificate ca iritante şi cãrora li se atribuie fraza de risc R37 la concentraţii individuale inferioare limitelor stabilite la pct. 5.4.1 lit. (a) sau (b) dacã:


     ┌ P(Xi, R 37) ┐
   Σ │ ------------ │ ≥ 1
     └ L(Xi, R 37) ┘



    unde:
    P(Xi, R 37) = este procentul în greutate sau în volum al fiecãrei substanţe iritante conţinute în preparat cãreia i se atribuie fraza R37,
    L(Xi, R 37) = este limita de concentraţie pentru încadrarea în categoria iritant R37 stabilitã pentru fiecare substanţã iritantã cãreia i se atribuie fraza R37 şi exprimatã prin procente în greutate sau în volum;

    5.4.3. preparate gazoase care conţin mai multe substanţe clasificate ca iritante şi cãrora li se atribuie fraza de risc R37 sau drept corosive cãrora li se atribuie fraza de risc R34 sau R35 la concentraţii individuale inferioare limitei stabilite la pct. 5.4.1 lit. (a) sau (b) dacã:


      ┌ P(C, R 35) P(C, R 34) P(Xi, R 37) ┐
    Σ │ ----------- + ----------- + ----------- │ ≥ 1
      └ L(Xi, R 37) L(Xi, R 37) L(Xi, R 37) ┘



    unde:
    P(C, R 35) = este procentul în volum al fiecãrei substanţe corosive conţinute în preparat cãreia i se atribuie fraza de risc R35,
    P(C, R 34) = este procentul în volum al fiecãrei substanţe conţinute în preparat cãreia i se atribuie fraza de risc R34,
    P(Xi, R 37) = este procentul în volum al fiecãrei substanţe iritante conţinute în preparat cãreia i se atribuie fraza R37,
    L(Xi, R 37) = este limita de concentraţie pentru încadrarea în categoria iritant stabilitã pentru fiecare substanţã corosivã gazoasã cãreia i se atribuie frazele de risc R35 sau R34 sau pentru fiecare substanţã iritantã gazoasã cãreia i se atribuie fraza R37, exprimatã în procente în greutate sau în volum.

    6. Urmãtoarele preparate sunt clasificate ca sensibilizante:
    6.1. în contact cu pielea şi li se atribuie simbolul "Xi", indicaţia de pericol "iritant" şi fraza R 43.
    Preparate care conţin cel puţin o substanţã clasificatã ca sensibilizantã şi cãreia i se atribuie fraza R43, ce produce astfel de efecte la concentraţii individuale egale sau mai mari decât:
    (a) cea stabilitã în partea 3 a anexei VI la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008 pentru substanţa sau substanţele avute în vedere, sau
    (b) cea stabilitã în secţiunea B pct. 5 (tabelul V sau VA) atunci când substanţa sau substanţele nu sunt prevãzute în partea 3 a anexei VI la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008, sau sunt prevãzute fãrã limite de concentraţie;
    6.2. preparate periculoase la inhalare şi cãrora li se atribuie simbolul "Xn", indicaţia de pericol "nociv" şi fraza de risc R42.
    Preparatele care conţin cel puţin o substanţã clasificatã ca sensibilizantã şi cãreia i se atribuie fraza R42, ce produce astfel de efecte la concentraţii individuale egale sau mai mare decât:
    (a) cea stabilitã în partea 3 a anexei VI la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008, pentru substanţa sau substanţele avute în vedere, sau
    (b) cea stabilitã în secţiunea B pct. 5 (tabelul V sau V A) atunci când substanţa sau substanţele nu sunt prevãzute în partea 3 a anexei VI la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008, sau sunt prevãzute fãrã limite de concentraţie.
    7. Urmãtoarele preparate sunt clasificate drept cancerigene:
    7.1. preparate din categoria 1 sau 2, cãrora li se atribuie simbolul "T" şi fraza R45 sau R49.
    Preparatele care conţin cel puţin o substanţã ce produce astfel de efecte, clasificatã drept cancerigenã şi cãreia i se atribuie fraza R45 sau R49 care caracterizeazã substanţele cancerigene din categoria 1 şi categoria 2, la concentraţii individuale egale sau mai mari decât:
    (a) cea stabilitã în partea 3 a anexei VI la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008 pentru substanţa sau substanţele avute în vedere, sau
    (b) cea stabilitã în secţiunea B pct. 6 (tabelul VI sau VI A) atunci când substanţa sau substanţele nu sunt prevãzute în partea 3 a anexei VI la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008, sau sunt prevãzute fãrã limite de concentraţie;
    7.2. preparate din categoria 3, cãrora li se atribuie simbolul "Xn" şi fraza R40.
    Preparatele care conţin cel puţin o substanţã ce produce astfel de efecte, clasificatã drept cancerigenã cãreia i se atribuie fraza R40 care caracterizeazã substanţele cancerigene din categoria 3, la concentraţii individuale egale sau mai mari decât:
    (a) cea stabilitã în partea 3 a anexei VI la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008, pentru substanţa sau substanţele avute în vedere;
    (b) cea stabilitã în secţiunea B pct. 6 (tabelul VI sau VI A) atunci când substanţa sau substanţele nu sunt prevãzute în partea 3 a anexei VI la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008, sau sunt prevãzute fãrã limite de concentraţie;
    8. Urmãtoarele preparate sunt clasificate ca mutagene:
    8.1. preparate din categoria 1 sau 2 şi cãrora li se atribuie simbolul "T" şi fraza R 46.
    Preparatele care conţin cel puţin o substanţã ce produce astfel de efecte, clasificatã ca mutagenã şi cãreia i se atribuie fraza R46 care caracterizeazã substanţele mutagene din categoria 1 şi categoria 2, la concentraţii individuale egale sau mai mari decât:
    (a) cea stabilitã în partea 3 a anexei VI la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008, pentru substanţa sau substanţele avute în vedere, sau
    (b) cea stabilitã în secţiunea B pct. 6 (tabelul VI sau VI A) atunci când substanţa sau substanţele nu sunt prevãzute în partea 3 a anexei VI la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008, sau sunt prevãzute fãrã limite de concentraţie;
    8.2. preparate din categoria 3, cãrora li se atribuie simbolul "Xn" şi fraza R68.
    Preparatele care conţin cel puţin o substanţã ce produce astfel de efecte, clasificatã ca mutagenã şi cãreia i se atribuie fraza R68 care caracterizeazã substanţele mutagene din categoria 3, la concentraţii individuale egale sau mai mari decât:
    (a) cea stabilitã în partea 3 a anexei VI la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008 pentru substanţa sau substanţele avute în vedere, sau
    (b) cea stabilitã în secţiunea B pct. 6 (tabelul VI sau VI A) atunci când substanţa sau substanţele nu sunt prevãzute în partea 3 a anexei VI la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008, sau sunt prevãzute fãrã limite de concentraţie;
    9. Urmãtoarele preparate sunt clasificate ca toxice pentru reproducere:
    9.1. preparate din categoria 1 sau 2 şi cãrora li se atribuie simbolul "T" şi fraza R60 (fertilitate).
    Preparatele care conţin cel puţin o substanţã ce produce astfel de efecte, clasificatã ca toxicã pentru reproducere şi cãreia i se atribuie fraza R60 care caracterizeazã substanţele toxice pentru reproducere din categoria 1 şi categoria 2, la concentraţii individuale egale sau mai mari decât:
    (a) cea stabilitã partea 3 din anexa VI la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008, pentru substanţa sau substanţele avute în vedere, sau
    (b) cea stabilitã în secţiunea B pct. 6 (tabelul VI sau VI A) atunci când substanţa sau substanţele nu sunt prevãzute în partea 3 a anexei VI la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008, sau sunt prevãzute fãrã limite de concentraţie;
    9.2. preparate din categoria 3 cãrora li se atribuie simbolul "Xn" şi fraza R62 (fertilitate).
    Preparatele care conţin cel puţin o substanţã ce produce astfel de efecte, clasificatã ca toxicã pentru reproducere şi cãreia i se atribuie fraza R62 care caracterizeazã substanţele toxice pentru reproducere din categoria 3 la concentraţii individuale egale sau mai mari decât:
    (a) cea stabilitã în partea 3 a anexei VI la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008 pentru substanţa sau substanţele avute în vedere, sau
    (b) cea stabilitã în secţiunea B pct. 6 (tabelul VI sau VI A) atunci când substanţa sau substanţele nu sunt prevãzute în partea 3 a anexei VI la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008, sau sunt prevãzute fãrã limite de concentraţie;
    9.3. preparate din categoria 1 sau 2 cãrora li se atribuie simbolul "T" şi fraza R61 (dezvoltare).
    Preparatele care conţin cel puţin o substanţã ce produce astfel de efecte, clasificatã ca toxicã pentru reproducere şi cãreia i se atribuie fraza R61 care caracterizeazã substanţele toxice pentru reproducere din categoria 1 şi categoria 2, la concentraţii individuale egale sau mai mari decât:
    (a) cea stabilitã în partea 3 a anexei VI la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008 pentru substanţa sau substanţele avute în vedere, sau
    (b) cea stabilitã în secţiunea B pct. 6 (tabelul VI sau VI A) atunci când substanţa sau substanţele nu sunt prevãzute în partea 3 a anexei VI la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008, sau sunt prevãzute fãrã limite de concentraţie;
    9.4. preparate din categoria 3 şi cãrora li se atribuie simbolul "Xn" şi fraza R63 (dezvoltare).
    Preparatele care conţin cel puţin o substanţã ce produce astfel de efecte, clasificatã ca toxicã pentru reproducere şi cãreia i se atribuie fraza R63 care caracterizeazã substanţele toxice pentru reproducere din categoria 3, la concentraţii individuale egale sau mai mari decât:
    (a) cea stabilitã în partea 3 a anexei VI la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008 pentru substanţa sau substanţele avute în vedere, sau
    (b) cea stabilitã în secţiunea B pct. 6 (tabelul VI sau VI A) atunci când substanţa sau substanţele nu sunt prevãzute în partea 3 a anexei VI la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008, sau sunt prevãzute fãrã limite de concentraţie;

    SECŢIUNEA B
    Limite de concentraţie utilizabile la evaluarea pericolelor pentru sãnãtate

    Pentru fiecare dintre efectele periculoase pentru sãnãtate, în tabelele I-VI sunt prevãzute limitele de concentraţie (exprimate în procente greutate/greutate) utilizate pentru preparatele negazoase, iar în tabelele I A-VI A sunt prevãzute limitele de concentraţie (exprimate în procente volum/volum) utilizate pentru preparatele gazoase.
    Aceste limite de concentraţie sunt folosite în lipsa limitelor de concentraţie specifice pentru substanţa luatã în consideraţie în partea 3 a anexei Vl la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008.
    1. Efecte letale acute
    1.1. Preparate negazoase
    Limitele de concentraţie prevãzute în tabelul I, exprimate în procente greutate/greutate, determinã clasificarea preparatului în funcţie de concentraţia individualã a substanţei sau substanţelor prezente, a cãror clasificare este, de asemenea, indicatã.

    Tabelul I


┌────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────┐
│Clasificarea │ Clasificarea preparatului │
│substanţei ├────────────────┬───────────────────┬────────────────────┤
│ │ T^+ │ T │ Xn │
├────────────────────┼────────────────┼───────────────────┼────────────────────┤
│T^+ cu R26, R27, R28│concentraţie ≥ 7│ 1 % │ 0,1 % │
│ │ % │≤ concentraţie < 7%│≤ concentraţie < 1% │
├────────────────────┼────────────────┼───────────────────┼────────────────────┤
│T cu R23, R24, R25 │ │concentraţie ≥ 25 %│ 3 % │
│ │ │ │≤ concentraţie < 25%│
├────────────────────┼────────────────┼───────────────────┼────────────────────┤
│Xn cu R20, R21, R22 │ │ │concentraţie ≥ 25 % │
└────────────────────┴────────────────┴───────────────────┴────────────────────┘



    Frazele de risc R se atribuie preparatelor în funcţie de urmãtoarele criterii:
    - eticheta conţine în mod obligatoriu, potrivit clasificãrii stabilite, una sau mai multe dintre frazele R prevãzute mai sus,
    - în general, frazele R selectate trebuie sã fie cele aplicabile pentru substanţa sau substanţele a cãror concentraţie determinã cea mai severã clasificare.
    1.2. Preparate gazoase
    Limitele de concentraţie exprimate ca procente volum/volum care sunt prevãzute în tabelul I A determinã clasificarea preparatelor gazoase în funcţie de concentraţia individualã a gazului sau gazelor prezente, a cãror clasificare este, de asemenea, indicatã.

    Tabelul I A


┌────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────┐
│Clasificarea │ Clasificarea preparatului gazos │
│substanţei ├──────────────┬───────────────────┬──────────────────────┤
│(gaz) │ T^+ │ T │ Xn │
├────────────────────┼──────────────┼───────────────────┼──────────────────────┤
│T^+ cu R26, R27, R28│concentraţie ≥│ 0,2 % │ 0,02 % │
│ │ 1% │≤ concentraţie < 1%│≤ concentraţie < 0,2% │
├────────────────────┼──────────────┼───────────────────┼──────────────────────┤
│T cu R23, R24, R25 │ │concentraţie ≥ 5 % │ 0,5 % │
│ │ │ │≤ concentraţie < 5 % │
├────────────────────┼──────────────┼───────────────────┼──────────────────────┤
│Xn cu R20, R21, R22 │ │ │concentraţie ≥ 5 % │
└────────────────────┴──────────────┴───────────────────┴──────────────────────┘



    Frazele de risc R se atribuie preparatelor în funcţie de urmãtoarele criterii:
    - eticheta conţine în mod obligatoriu, potrivit clasificãrii stabilite, una sau mai multe dintre frazele R prevãzute mai sus,
    - în general, frazele R selectate trebuie sã fie cele aplicabile pentru substanţa sau substanţele a cãror concentraţie determinã cea mai severã clasificare.

    2. Efecte ireversibile neletale în urma unei singure expuneri
    2.1. Preparate negazoase
    Pentru substanţele care produc efecte ireversibile neletale în urma unei singure expuneri (R39/cale de expunere - R68/cale de expunere), limitele de concentraţie individualã prevãzute în tabelul II, exprimate în procente greutate/greutate, determinã, dupã caz, clasificarea preparatului.

    Tabelul II


*Font 9
┌─────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Clasificarea │ Clasificarea preparatului │
│substanţei ├───────────────────┬─────────────────────────┬──────────────────────────┤
│ │ T^+ │ T │ Xn │
├─────────────────┼───────────────────┼─────────────────────────┼──────────────────────────┤
│T^+ cu R39/cale │concentraţie ≥ 10 %│1 % ≤ concentraţie < 10 %│0,1 % ≤ concentraţie < 1 %│
│de expunere │R39 (*) obligatorie│R39 (*) obligatorie │R68 (*) obligatorie │
├─────────────────┼───────────────────┼─────────────────────────┼──────────────────────────┤
│T cu R39/cale de │ │concentraţie ≥ 10 % │1 % ≤ concentraţie < 10 % │
│expunere │ │R39 (*) obligatorie │R68 (*) obligatorie │
├─────────────────┼───────────────────┼─────────────────────────┼──────────────────────────┤
│Xn cu R68/cale de│ │ │concentraţie ≥ 10 % │
│expunere │ │ │R68 (*) obligatorie │
├─────────────────┴───────────────────┴─────────────────────────┴──────────────────────────┤
│ (*) Pentru indicarea cãii de administrare/expunere (cale de expunere), se vor utiliza │
│frazele R combinate prevãzute la pct. 3.2.1, 3.2.2 şi 3.2.3 din anexa nr. 1 la Hotãrârea │
│Guvernului nr. 1408/2008. │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



    2.2. Preparate gazoase
    Pentru gazele care produc efecte ireversibile neletale în urma unei singure expuneri (R39/cale de expunere, R68/cale de expunere), limitele de concentraţie individuale prevãzute în tabelul II A, exprimate în procente volum/volum determinã, dupã caz, clasificarea preparatului.

    Tabelul II A


*Font 9
┌─────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Clasificarea │ Clasificarea preparatului │
│substanţei ├───────────────────┬─────────────────────────┬──────────────────────────┤
│(gaz) │ T^+ │ T │ Xn │
├─────────────────┼───────────────────┼─────────────────────────┼──────────────────────────┤
│T^+ cu R39/cale │concentraţie ≥ 1 % │0,2 % ≤ concentraţie < 1%│0,02% ≤ concentraţie< 0,2%│
│de expunere │R39 (*) obligatorie│R39 (*) obligatorie │R68 (*) obligatorie │
├─────────────────┼───────────────────┼─────────────────────────┼──────────────────────────┤
│T cu R39/cale de │ │concentraţie ≥ 5 % │0,5 % ≤ concentraţie < 5 %│
│expunere │ │R39 (*) obligatorie │R68 (*) obligatorie │
├─────────────────┼───────────────────┼─────────────────────────┼──────────────────────────┤
│Xn cu R68/cale de│ │ │concentraţie ≥ 5 % │
│expunere │ │ │R68 (*) obligatorie │
├─────────────────┴───────────────────┴─────────────────────────┴──────────────────────────┤
│ (*) Pentru indicarea cãii de administrare/expunere (cale de expunere), se vor utiliza │
│frazele R combinate prevãzute la pct. 3.2.1, 3.2.2 şi 3.2.3 din anexa nr. 1 la Hotãrârea │
│Guvernului nr. 1408/2008. │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



    3. Efecte grave în urma expunerii repetate sau prelungite

    3.1. Preparate negazoase
    Pentru substanţele care produc efecte grave în urma expunerii repetate sau prelungite (R48/cale de expunere), limitele de concentraţie individualã prevãzute în tabelul III, exprimate în procente greutate/greutate, determinã, dupã caz, clasificarea preparatului.

    Tabelul III


┌──────────────────────────┬───────────────────────────────────────────────────┐
│Clasificarea substanţei │ Clasificarea preparatului │
│ ├─────────────────────┬─────────────────────────────┤
│ │ T │ Xn │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────────────────────────────┤
│T cu R48/cale de expunere │ concentraţie ≥ 10 % │1 % ≤ concentraţie < 10 % │
│ │R48 (*) obligatorie │R48 (*) obligatorie │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────────────────────────────┤
│Xn cu R48/cale de expunere│ │concentraţie ≥ 10 % │
│ │ │R48 (*) obligatorie │
├──────────────────────────┴─────────────────────┴─────────────────────────────┤
│ (*) Pentru indicarea cãii de administrare/expunere (cale de expunere), se │
│vor utiliza frazele R combinate care sunt prevãzute la pct. 3.2.1, 3.2.2 şi │
│3.2.3 din anexa nr. 1 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 1408/2008. │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



    3.2. Preparate gazoase
    Pentru gazele care produc efecte grave în urma expunerii repetate sau prelungite (R48/cale de expunere), limitele de concentraţie individualã exprimate în procente volum/volum, prevãzute în tabelul III A, determinã, dupã caz, clasificarea preparatului.

    Tabelul III A


┌──────────────────────────┬───────────────────────────────────────────────────┐
│Clasificarea substanţei │ Clasificarea preparatului gazos │
│(gaz) ├─────────────────────┬─────────────────────────────┤
│ │ T │ Xn │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────────────────────────────┤
│T cu R48/cale de expunere │concentraţie ≥ 5 % │0,5 % ≤ concentraţie < 5 % │
│ │R48 (*) obligatorie │R48 (*) obligatorie │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────────────────────────────┤
│Xn cu R48/cale de expunere│ │concentraţie ≥ 5 % │
│ │ │R48 (*) obligatorie │
├──────────────────────────┴─────────────────────┴─────────────────────────────┤
│ (*) Pentru indicarea cãii de administrare/expunere (cale de expunere), se │
│vor utiliza frazele R combinate stabilite la pct. 3.2.1, 3.2.2 şi 3.2.3 din │
│anexa nr. 1 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 1408/2008. │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



    4. Efecte corosive şi iritante, inclusiv leziuni oculare grave

    4.1. Preparate negazoase
    Pentru substanţele care produc efecte corosive (R34, R35) sau efecte iritante (R36, R37, R38, R41), limitele de concentraţie individuale prevãzute în tabelul IV, exprimate în procente greutate/greutate, determinã, dupã caz, clasificarea preparatului.

    Tabelul IV



┌────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Clasificarea│ Clasificarea preparatului │
│substanţei ├───────────────────┬─────────────────────────┬───────────────────┬────────────────────────┤
│ │ C cu R35 │C cu R34 │Xi cu R41 │Xi cu R36, R37, R38 │
├────────────┼───────────────────┼─────────────────────────┼───────────────────┼────────────────────────┤
│C cu R35 │concentraţie ≥ 10 %│5 % ≤ concentraţie < 10 %│5 % (*) │1 % ≤ concentraţie < 5 %│
│ │R35 obligatorie │R34 obligatorie │ │R36/38 obligatorii │
├────────────┼───────────────────┼─────────────────────────┼───────────────────┼────────────────────────┤
│C cu R34 │ │concentraţie ≥ 10 % │10 % (*) │5 % ≤ concentraţie < 10%│
│ │ │R34 obligatorie │ │R36/38 obligatorii │
├────────────┼───────────────────┼─────────────────────────┼───────────────────┼────────────────────────┤
│Xi cu R41 │ │ │concentraţie ≥ 10 %│5 % ≤ concentraţie < 10%│
│ │ │ │R41 obligatorie │R36 obligatorie │
├────────────┼───────────────────┼─────────────────────────┼───────────────────┼────────────────────────┤
│Xi cu R36, │ │ │ │concentraţie ≥ 20 % │
│R37, R38 │ │ │ │R36, R37, R38 utilizarea│
│ │ │ │ │obligatorie în funcţie │
│ │ │ │ │de concentraţia prezentã│
│ │ │ │ │dacã se aplicã substan- │
│ │ │ │ │ţelor avute în vedere │
├────────────┴───────────────────┴─────────────────────────┴───────────────────┴────────────────────────┤
│ (*) Potrivit prevederilor Anexei nr. 1 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 1408/2008, substanţele corosive │
│cãrora li s-a atribuit fraza R35 sau R34 vor fi considerate având atribuitã şi fraza R41. Prin urmare, │
│dacã preparatul conţine substanţe corosive cu R35 sau R34 la concentraţii inferioare limitelor de │
│concentraţie necesare pentru o clasificare a preparatului drept corosiv, astfel de substanţe pot │
│contribui la clasificarea preparatului ca iritant cu R41 sau iritant cu R36. │
│ NB: simpla aplicare a metodei convenţionale pentru preparatele care conţin substanţe clasificate │
│drept corosive sau iritante poate avea ca rezultat o subclasificare sau supraclasificare a pericolului,│
│dacã nu se iau în considerare alţi factori semnificativi (de exeplu pH-ul preparatului). Aşadar, pentru│
│clasificarea corosivitãţii trebuie sã se aibã în vedere recomandãrile prevãzute la pct. 3.2.5 din anexa│
│nr. 1 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 1408/2008 şi la art. 8 alin. (2) şi (3). │
└───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



    4.2. Preparate gazoase
    Pentru gazele care produc astfel de efecte (R34, R35 sau R36, R37, R38, R41), limitele de concentraţie individuale exprimate în procente volum/volum prevãzute în tabelul IVA determinã, dupã caz, clasificarea preparatului.

    Tabelul IV A



┌────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Clasificarea│ Clasificarea preparatului gazos │
│substanţei ├───────────────────┬─────────────────────────┬───────────────────┬────────────────────────┤
│ (gaz) │ C cu R35 │C cu R34 │Xi cu R41 │Xi cu R36, R37, R38 │
├────────────┼───────────────────┼─────────────────────────┼───────────────────┼────────────────────────┤
│C cu R35 │concentraţie ≥ 1 % │0,2 % ≤ concentraţie < 1%│0,2 % (*) │0,02 % ≤ concentraţie │
│ │R35 obligatorie │R34 obligatorie │ │ < 0,2 % │
│ │ │ │ │R 36/37/38 obligatorii │
├────────────┼───────────────────┼─────────────────────────┼───────────────────┼────────────────────────┤
│C cu R34 │ │concentraţie ≥ 5 % │ 5 % (*) │0,5 % ≤ concentraţie <5%│
│ │ │R34 obligatorie │ │R36/37/38 obligatorii │
├────────────┼───────────────────┼─────────────────────────┼───────────────────┼────────────────────────┤
│Xi cu R41 │ │ │concentraţie ≥ 5 % │0,5 % ≤ concentraţie <5%│
│ │ │ │R41 obligatorie │R36 obligatorie │
├────────────┼───────────────────┼─────────────────────────┼───────────────────┼────────────────────────┤
│Xi cu R36, │ │ │ │concentraţie ≥ 5 % │
│R37, R38 │ │ │ │R36, R37, R38 │
│ │ │ │ │obligatorii dupã caz │
├────────────┴───────────────────┴─────────────────────────┴───────────────────┴────────────────────────┤
│ (*) Potrivit prevederilor Anexei nr. 1 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 1408/2008, substanţele corosive │
│cãrora li s-a atribuit fraza R35 şi R34 trebuie considerate ca având atribuitã şi fraza R41. Prin │
│urmare, dacã preparatul conţine substanţe corosive cu R35 sau R34 la concentraţii inferioare limitelor │
│de concentraţie necesare pentru o clasificare a preparatului drept corosiv, astfel de substanţe pot │
│contribui la clasificarea preparatului ca iritant cu R41 sau iritant cu R36. │
│ NB: simpla aplicare a metodei convenţionale pentru preparatele care conţin substanţe clasificate │
│drept corosive sau iritante poate avea ca rezultat o subclasificare sau supraclasificare a pericolului,│
│dacã nu se iau în considerare alţi factori semnificativi (de exeplu pH-ul preparatului). Aşadar, pentru│
│clasificarea corosivitãţii trebuie sã se aibã în vedere recomandãrile prevãzute la pct. 3.2.5 din anexa│
│nr. 1 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 1408/2008 şi la art. 8 alin. (2) şi (3). │
└───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



    5. Efecte sensibilizante
    5.1. Preparate negazoase
    Preparatele care produc astfel de efecte sunt clasificate ca sensibilizante şi li se atribuie:
    - simbolul Xn şi fraza R42 dacã acest efect se produce în urma inhalãrii,
    - simbolul Xi şi fraza R43 dacã acest efect se produce în urma contactului cu pielea.
    Limitele de concentraţie individuale prevãzute în tabelul V, exprimate în procente greutate/greutate, determinã, dupã caz, clasificarea preparatului.

    Tabelul V


┌──────────────────────────┬───────────────────────────────────────────────────┐
│Clasificarea substanţei │ Clasificarea preparatului │
│ ├─────────────────────┬─────────────────────────────┤
│ │Sensibilizant cu R42 │ Sensibilizant cu R43 │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────────────────────────────┤
│Sensibilizant cu R42 │concentraţie ≥ 1 % │ │
│ │R42 obligatorie │ │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────────────────────────────┤
│Sensibilizant cu R43 │ │concentraţie ≥ 1 % │
│ │ │R43 obligatorie │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



    5.2. Preparate gazoase
    Preparatele gazoase care produc astfel de efecte sunt clasificate ca sensibilizante şi li se atribuie:
    - simbolul Xn şi fraza R42 dacã acest efect se poate produce în urma inhalãrii,
    - simbolul Xi şi fraza R43 dacã acest efect se poate produce în urma contactului cu pielea.
    Limitele de concentraţie individualã prevãzute în tabelul V A, exprimate în procente volum/volum, determinã, dupã caz, clasificarea preparatului.

    Tabelul V A


┌──────────────────────────┬───────────────────────────────────────────────────┐
│Clasificarea substanţei │ Clasificarea preparatului gazos │
│(gaz) ├─────────────────────┬─────────────────────────────┤
│ │Sensibilizant cu R42 │ Sensibilizant cu R43 │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────────────────────────────┤
│Sensibilizant cu R42 │concentraţie ≥ 0,2 % │ │
│ │R42 obligatorie │ │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────────────────────────────┤
│Sensibilizant cu R43 │ │concentraţie ≥ 0,2 % │
│ │ │R43 obligatorie │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



    6. Efecte cancerigene/mutagene/toxice pentru reproducere
    6.1. Preparate negazoase
    Pentru substanţele care produc astfel de efecte, limitele de concentraţie prevãzute în tabelul VI, exprimate în procente greutate/greutate, determinã, dupã caz, clasificarea preparatului. Acestor preparate li se atribuie simbolurile şi frazele de mai jos:
    Cancerigen din categoriile 1 şi 2: T; R45 sau R49
    Cancerigen categoria 3: Xn; R40
    Mutagen categoriile 1 şi 2: T; R46
    Mutagen categoria 3: Xn; R68
    Toxic pentru reproducere (fertilitate) categoriile 1 şi 2: T; R60
    Toxic pentru reproducere (dezvoltare) categoriile 1 şi 2: T; R61
    Toxic pentru reproducere (fertilitate) categoria 3: Xn; R62
    Toxic pentru reproducere (dezvoltare) categoria 3: Xn; R63

    Tabelul VI


┌──────────────────────────┬───────────────────────────────────────────────────┐
│Clasificarea substanţei │ Clasificarea preparatului │
│ ├─────────────────────┬─────────────────────────────┤
│ │Categoriile 1 şi 2 │Categoria 3 │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────────────────────────────┤
│Substanţe cancerigene din │concentraţie ≥ 0,1 % │ │
│categoria 1 sau 2 cu R45 │cancerigen │ │
│sau R49 │R45, R49 obligatorii │ │
│ │dupã caz │ │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────────────────────────────┤
│Substanţe cancerigene din │ │concentraţie ≥ 1 % │
│categoria 3 cu R40 │ │cancerigen │
│ │ │R40 obligatorie │
│ │ │(dacã nu este atribuitã deja │
│ │ │fraza R45(*)) │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────────────────────────────┤
│Substanţe mutagene din │concentraţie ≥ 0,1 % │ │
│categoria 1 sau 2 cu R46 │mutagen │ │
│ │R46 obligatorie │ │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────────────────────────────┤
│Substanţe mutagene din │ │concentraţie ≥ 1 % mutagen │
│categoria 3 cu R68 │ │R68 obligatorie │
│ │ │(dacã nu este atribuitã deja │
│ │ │fraza R46) │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────────────────────────────┤
│Substanţe "toxice pentru │concentraţie ≥ 0,5 % │ │
│reproducere" din categoria│toxic pentru repro- │ │
│1 sau 2 cu R60 │ducere (fertilitate) │ │
│(fertilitate) │R60 obligatorie │ │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────────────────────────────┤
│Substanţe "toxice pentru │ │concentraţie ≥ 5 % toxic │
│reproducere" din categoria│ │pentru reproducere │
│3 cu R62 (fertilitate) │ │(fertilitate) │
│ │ │R62 obligatorie │
│ │ │(dacã nu este atribuitã deja │
│ │ │fraza R60) │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────────────────────────────┤
│Substanţe "toxice pentru │concentraţie ≥ 0,5 % │ │
│reproducere" din categoria│toxic pentru │ │
│1 sau 2 cu R61(dezvoltare)│reproducere │ │
│ │(dezvoltare) │ │
│ │R61 obligatorie │ │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────────────────────────────┤
│Substanţe "toxice pentru │ │concentraţie ≥ 5 % toxic │
│reproducere" din categoria│ │pentru reproducere │
│3 cu R63 (dezvoltare) │ │(dezvoltare) │
│ │ │R63 obligatorie │
│ │ │(dacã nu este atribuitã deja │
│ │ │fraza R61) │
├──────────────────────────┴─────────────────────┴─────────────────────────────┤
│ (*) În cazurile în care preparatului îi sunt atribuite frazele R49 şi R40,│
│trebuie pãstrate ambele fraze R deoarece fraza R40 nu face distincţie între │
│cãile de expunere, în timp ce fraza R49 se atribuie numai pentru calea prin │
│inhalare. │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



    6.2. Preparate gazoase
    Pentru gazele care produc astfel de efecte, limitele de concentraţie exprimate în procente volum/volum prevãzute în tabelul VI A determinã, dupã caz, clasificarea preparatului. Acestor preparate li se atribuie simbolurile şi frazele de risc de mai jos:
    Cancerigen categoriile 1 şi 2: T; R45 sau R49
    Cancerigen categoria 3: Xn; R40
    Mutagen categoriile 1 şi 2: T; R46
    Mutagen categoria 3: Xn; R68
    Toxic pentru reproducere (fertilitate) categoriile 1 şi 2: T; R60
    Toxic pentru reproducere (dezvoltare) categoriile 1 şi 2: T; R61
    Toxic pentru reproducere (fertilitate) categoria 3: Xn; R62
    Toxic pentru reproducere (dezvoltare) categoria 3: Xn; R63

    Tabelul VI A


┌──────────────────────────┬───────────────────────────────────────────────────┐
│Clasificarea substanţei │ Clasificarea preparatului │
│ ├─────────────────────┬─────────────────────────────┤
│ │Categoriile 1 şi 2 │Categoria 3 │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────────────────────────────┤
│Substanţe cancerigene din │concentraţie ≥ 0,1 % │ │
│categoria 1 sau 2 cu R45 │cancerigen │ │
│sau R49 │R45, R49 obligatorii │ │
│ │dupã caz │ │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────────────────────────────┤
│Substanţe cancerigene din │ │concentraţie ≥ 1 % cancerigen│
│categoria 3 cu R40 │ │R40 obligatorie │
│ │ │(dacã nu este atribuitã deja │
│ │ │fraza R45(*)) │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────────────────────────────┤
│Substanţe mutagene din │concentraţie ≥ 0,1 % │ │
│categoria 1 sau 2 cu R46 │mutagen │ │
│ │R46 obligatorie │ │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────────────────────────────┤
│Substanţe mutagene din │ │concentraţie ≥ 1 % mutagen │
│categoria 3 cu R68 │ │R68 obligatorie │
│ │ │(dacã nu este atribuitã deja │
│ │ │fraza R46) │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────────────────────────────┤
│Substanţe "toxice pentru │concentraţie ≥ 0,2 % │ │
│reproducere" din categoria│toxic pentru │ │
│1 sau 2 cu R60 │reproducere │ │
│(fertilitate) │(fertilitate) │ │
│ │R60 obligatorie │ │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────────────────────────────┤
│Substanţe "toxice pentru │ │concentraţie ≥ 1 % toxic pen-│
│reproducere" din categoria│ │tru reproducere (fertilitate)│
│3 cu R 62 (fertilitate) │ │R 62 obligatorie │
│ │ │(dacã nu este atribuitã deja │
│ │ │fraza R60) │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────────────────────────────┤
│Substanţe "toxice pentru │concentraţie ≥ 0,2 % │ │
│reproducere" din categoria│toxic pentru │ │
│1 sau 2 cu R61(dezvoltare)│reproducere │ │
│ │(dezvoltare) │ │
│ │R61 obligatorie │ │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────────────────────────────┤
│Substanţe "toxice pentru │ │concentraţie ≥ 1 % toxic pen-│
│reproducere" din categoria│ │tru reproducere (dezvoltare) │
│3 cu R63 (dezvoltare) │ │R63 obligatorie │
│ │ │(dacã nu este atribuitã deja │
│ │ │fraza R61) │
├──────────────────────────┴─────────────────────┴─────────────────────────────┤
│ (*) În cazurile în care preparatului îi sunt atribuite frazele R49 şi R40, │
│trebuie pãstrate ambele fraze R deoarece fraza R40 nu face distincţie între │
│cãile de expunere, în timp ce fraza R49 se atribuie numai pentru calea prin │
│inhalare. │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘




    ANEXA 4

            METODE DE EVALUARE A PERICOLELOR PENTRU MEDIU PREZENTATE
                DE UN PREPARAT, POTRIVIT PREVEDERILOR ART. 10-11

    Introducere
    Rezultatul evaluãrii sistematice a tuturor proprietãţilor periculoase pentru mediu se exprimã prin limite de concentraţie exprimate în procente greutate/greutate, cu excepţia preparatelor gazoase, unde acestea sunt exprimate în procente volum/volum, în funcţie de clasificarea substanţei.
    Secţiunea A prezintã procedura de calcul potrivit prevederilor art. 10 alin. (1) lit. (a), precum şi frazele R utilizate pentru clasificarea preparatului.
    Secţiunea B prezintã limitele de concentraţie utilizate în cazul aplicãrii metodei convenţionale, precum şi simbolurile şi frazele R relevante utilizate la clasificare.
    Potrivit prevederilor art. 10 alin. (1) lit. (a), pericolele relevante pentru mediu prezentate de un preparat sunt evaluate prin metoda convenţionalã descrisã în secţiunile A şi B din, cu ajutorul limitelor de concentraţie individuale.
    (a) Atunci când substanţelor periculoase enumerate în partea 3 a anexei Vl la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008 le sunt atribuite anumite limite de concentraţie necesare pentru aplicarea metodei de evaluare descrise în secţiunea A, se utilizeazã aceste limite de concentraţie.
    (b) Atunci când substanţele periculoase nu sunt menţionate în partea 3 a anexei Vl la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008, sau sunt menţionate fãrã limitele de concentraţie necesare pentru aplicarea metodei de evaluare descrise în secţiunea A, limitele de concentraţie se atribuie conform specificaţiei menţionate în secţiunea B.
    Secţiunea C prezintã metodele de testare care permit evaluarea pericolelor pentru mediul acvatic.

    SECŢIUNEA A
    Metoda de evaluare a pericolelor pentru mediu

    (a) Mediul acvatic

    I. Metoda convenţionalã de evaluare a pericolelor pentru mediul acvatic
    Metoda convenţionalã de evaluare a pericolelor pentru mediul acvatic ţine seama de toate pericolele pe care un preparat le poate reprezenta pentru acest mediu, potrivit urmãtoarelor specificaţii.
    Urmãtoarele preparate sunt clasificate ca periculoase pentru mediu:
    1. şi li se atribuie simbolul "N", indicaţia de pericol "periculos pentru mediu" şi frazele de risc R50 şi R53 (R50-53):
    1.1. preparate care conţin una sau mai multe substanţe clasificate ca periculoase pentru mediu şi cãrora li se atribuie frazele de risc R50-53, cu concentraţii individuale egale sau mai mari decât:
    (a) cea stabilitã în partea 3 a anexei VI la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008, pentru substanţa sau substanţele avute în vedere, sau
    (b) cea stabilitã în secţiunea B (tabelul 1) atunci când substanţa sau substanţele nu sunt menţionate în partea 3 a anexei VI la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008, sau sunt menţionate fãrã limite de concentraţie;
    1.2. preparate care conţin mai multe substanţe clasificate ca periculoase pentru mediu, şi cãrora li se atribuie frazele R50-53, cu concentraţii individuale inferioare limitelor menţionate la pct. I.1.1 lit. (a) sau (b), dacã:


      ┌ ┐
      │ P(N, R 50 - 53) │
    Σ │ ─────────────── │ ≥ 1
      │ L(N, R 50 - 53) │
      └ ┘



    unde:
    P(N, R 50-53) = este procentul de greutate al fiecãrei substanţe periculoase pentru mediu conţinute în preparat cãreia i se atribuie frazele R50-53,
    L(N, R 50-53) = este limita de concentraţie R50-53 stabilitã pentru fiecare substanţã periculoasã pentru mediu cãreia i se atribuie frazele R50-53 şi exprimatã prin procente de greutate;
    2. şi li se atribuie simbolul "N", indicaţia de pericol "periculos pentru mediu" şi frazele R51 şi R53 (R51-53), cu excepţia cazului în care preparatul a fost deja clasificat potrivit prevederilor pct. I.1:
    2.1. preparate care conţin una sau mai multe substanţe clasificate ca periculoase pentru mediu şi cãrora li se atribuie frazele R50-53 sau R51-53 cu concentraţii individuali egale sau mai mari decât:
    (a) cea stabilitã în partea 3 a anexei VI la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008 pentru substanţa sau substanţele avute în vedere, sau
    (b) cea stabilitã în partea B (tabelul 1) atunci când substanţa sau substanţele nu sunt menţionate în partea 3 a anexei VI la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008, sau sunt menţionate fãrã limite de concentraţie;
    2.2. preparate care conţin mai multe substanţe clasificate ca periculoase pentru mediu şi cãrora li se atribuie frazele R50-53 sau R51-53 cu concentraţii individuale mai mici decât limitelor menţionate la pct. I.2.1 lit. (a) sau (b), însã pentru care:


      ┌ ┐
      │ P(N, R 50 - 53) P(N, R 51 - 53) │
    Σ │ ─────────────── + ─────────────── │ ≥ 1
      │ L(N, R 51 - 53) L(N, R 51 - 53) │
      └ ┘



    unde:
    P(N, R 50-53) = este procentul de greutate al fiecãrei substanţe periculoase pentru mediu conţinute în preparat, cãreia i se atribuie frazele R50-53,
    P(N, R 51-53) = este procentul de greutate al fiecãrei substanţe periculoase pentru mediu conţinute în preparat, cãreia i se atribuie frazele R51-53,
    L(N, R 51-53) = este limita de concentraţie R51-53 stabilitã pentru fiecare substanţã periculoasã pentru mediu, cãreia i se atribuie frazele R50-53 sau R51-53 şi exprimatã prin procente de greutate;
    3. şi cãrora li se atribuie frazele R52 şi R53 (R52-53), cu excepţia cazului în care preparatul este deja clasificat potrivit prevederilor cu pct. I.1 sau pct. I.2:
    3.1. preparate care conţin una sau mai multe substanţe clasificate ca periculoase pentru mediu, cãrora li se atribuie frazele R50-53, R51-53 sau R52-53, cu concentraţii individuale egale sau mai mari decât:
    (a) cea stabilitã în partea 3 a anexei Vl la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008 pentru substanţa sau substanţele avute în vedere, sau
    (b) cea stabilitã în secţiunea B (tabelul 1) atunci când substanţa sau substanţele nu sunt menţionate în partea 3 a anexei VI la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008, sau sunt menţionate fãrã limite de concentraţie;
    3.2. preparate care conţin mai multe substanţe clasificate ca periculoase pentru mediu, cãrora li se atribuie frazele R50-53, R51-53 sau R52-53 cu concentraţii individuale inferioare limitelor menţionate la pct. I.3.1 lit. (a) sau (b), dacã:


      ┌ ┐
      │ P(N, R 50 - 53) P(N, R 51 - 53) P(R 52 - 53) │
    Σ │ ─────────────── + ─────────────── + ───────────── │ ≥ 1
      │ L(R 52 - 53) L(R 52 - 53) L(R 52 - 53) │
      └ ┘



    unde:
    P(N, R50-53) = este procentul de greutate al fiecãrei substanţe periculoase pentru mediu conţinute în preparat cãreia i se atribuie frazele R50-53,
    P(N, R51-53) = este procentul de greutate al fiecãrei substanţe periculoase pentru mediu conţinute în preparat cãreia i se atribuie frazele R51-53,
    P(R, R52-53) = este procentul de greutate al fiecãrei substanţe periculoase pentru mediu conţinute în preparat cãreia i se atribuie frazele R52-53,
    L(N, R52-53) = este limita de concentraţie R52-53 stabilitã pentru fiecare substanţã periculoasã pentru mediu, cãreia i se atribuie frazele R50-53 sau R51-53 sau R52-53 şi exprimatã prin procente de greutate;
    4. şi cãrora li se atribuie simbolul "N", indicaţia de pericol "periculos pentru mediu " şi fraza R50, cu excepţia cazului în care preparatul nu este deja clasificat potrivit prevederilor pct. I.1:
    4.1. preparate care conţin una sau mai multe substanţe clasificate ca periculoase pentru mediu, cãrora li se atribuie fraza R50, pentru concentraţii individuale egale sau mai mari decât:
    (a) cea stabilitã în partea 3 a anexei Vl la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008 pentru substanţa sau substanţele avute în vedere, sau
    (b) cea stabilitã în secţiunea B (tabelul 2) atunci când substanţa sau substanţele nu sunt menţionate în partea 3 a anexei Vl la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008, sau sunt menţionate fãrã limite de concentraţie;
    4.2. preparate care conţin mai multe substanţe clasificate ca periculoase pentru mediu, cãrora li se atribuie fraza R50, pentru concentraţii individuale inferioare limitelor menţionate la pct. 1.4.1 lit. (a) sau (b), dacã:


      ┌ ┐
      │ P(N, R 50) │
    Σ │ ────────── │ ≥ 1
      │ L(N, R 50) │
      └ ┘



    unde:
    P(N, R50) = este procentul de greutate al fiecãrei substanţe periculoase pentru mediu conţinute în preparat cãreia i se atribuie fraza R50,
    L(N, R50) = este limita de concentraţie R50 stabilitã pentru fiecare substanţã periculoasã pentru mediu cãreia i se atribuie fraza R50, şi exprimatã prin procente de greutate;
    4.3. preparate care conţin una sau mai multe substanţe clasificate ca periculoase pentru mediu, cãrora li se atribuie fraza R50, care nu corespund criteriilor menţionate la pct. I.4.1 sau I.4.2 şi care conţin una sau mai multe substanţe clasificate ca periculoase pentru mediu, cãrora li se atribuie frazele R50-53, pentru care:


      ┌ ┐
      │ P(N, R 50) P(N, R 50-53) │
    Σ │ ────────── + ───────────── │ ≥ 1
      │ L(N, R 50) L(N, R 50) │
      └ ┘



    unde:
    P(N, R50) = este procentul de greutate al fiecãrei substanţe periculoase pentru mediu conţinute în preparat cãreia i se atribuie fraza R50,
    P(N, R50-53) = este procentul de greutate al fiecãrei substanţe periculoase pentru mediu conţinute în preparat cãreia i se atribuie frazele R50-53,
    L(N, R50) = este limita de concentraţie R50 stabilitã pentru fiecare substanţã periculoasã pentru mediu cãreia i se atribuie fraza R50 sau frazele R50-53 şi exprimatã în procente de greutate;

    5. şi cãrora li se atribuie fraza R52, cu excepţia cazului în care preparatul este deja clasificat potrivit prevederilor pct. I.1, I.2, I.3 sau I.4:
    5.1. preparate care conţin una sau mai multe substanţe clasificate ca periculoase pentru mediu, cãrora li se atribuie fraza R52, cu concentraţii individuale egale sau mai mari decât:
    (a) cea stabilitã în partea 3 a anexei Vl la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008 pentru substanţa sau substanţele avute în vedere, sau
    (b) cea stabilitã în secţiunea B (tabelul 3) atunci când substanţa sau substanţele nu sunt menţionate în tabelul 3.2 din partea 3 a anexei VI la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008, sau sunt menţionate fãrã limite de concentraţie;
    5.2. preparate care conţin mai multe substanţe clasificate ca periculoase pentru mediu şi cãrora li se atribuie fraza R52, cu concentraţii individuale inferioare limitelor menţionate la pct. I.5.1 lit. (a) sau (b), dacã:


      ┌ ┐
      │ P(R 52) │
    Σ │ ─────── │ ≥ 1
      │ L(R 52) │
      └ ┘



    unde:
    P(R52) = este procentul de greutate al fiecãrei substanţe periculoase pentru mediu conţinute în preparat cãreia i se atribuie fraza R52,
    L(R52) = este limita de concentraţie R52 stabilitã pentru fiecare substanţã periculoasã pentru mediu cãreia i se atribuie fraza R52 şi exprimatã prin procente de greutate;

    6. şi cãrora li se atribuie fraza R53, cu excepţia cazului în care preparatul este deja clasificat potrivit prevederilor pct. I.1, I.2 sau I.3:
    6.1. preparate care conţin una sau mai multe substanţe clasificate ca periculoase pentru mediu, cãrora li se atribuie fraza R53, cu concentraţii individuale egale sau mai mari decât:
    (a) cea stabilitã în partea 3 a anexei VI la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008 pentru substanţa sau substanţele avute în vedere, sau
    (b) cea stabilitã în secţiunea B (tabelul 4) atunci când substanţa sau substanţele nu sunt menţionate în partea 3 a anexei VI la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008, sau sunt menţionate fãrã limite de concentraţie;
     6.2. preparate care conţin mai multe substanţe clasificate ca periculoase pentru mediu şi cãrora li se atribuie fraza R53, cu concentraţii individuale inferioare limitelor menţionate la pct. I.6.1 lit. (a) sau (b), dacã:


      ┌ ┐
      │ P(R 53) │
    Σ │ ─────── │ ≥ 1
      │ L(R 53) │
      └ ┘



    unde:
    P(R53) = este procentul de greutate al fiecãrei substanţe periculoase pentru mediu conţinute în preparat cãreia i se atribuie fraza R53,
    L(R53) = este limita R53 stabilitã pentru fiecare substanţã periculoasã pentru mediu şi cãreia i se atribuie fraza R53 exprimatã prin procente de greutate;
    6.3. preparate care conţin una sau mai multe substanţe clasificate ca periculoase pentru mediu şi cãrora li se atribuie fraza R53, care nu rãspund criteriilor menţionate la pct. I.6.2 şi preparate care conţin una sau mai multe substanţe clasificate ca periculoase pentru mediu şi cãrora li se atribuie frazele R50-53, R51-53 sau R52-53 dacã:


      ┌ ┐
      │ P(R 53) P(N, R 50 - 53) P(N, R 51 - 53) P(R 52 - 53) │
    Σ │ ─────── + ─────────────── + ─────────────── + ───────────── │ ≥ 1
      │ L(R 53) L(R 53) L(R 53) L(R 53) │
      └ ┘



    unde:
    P(R53) = este procentul de greutate al fiecãrei substanţe periculoase pentru mediu conţinute în preparat cãreia i se atribuie fraza R53,
    P(N, R50-53) = este procentul de greutate al fiecãrei substanţe periculoase pentru mediu conţinute în preparat cãreia i se atribuie frazele R50-53,
    P(N, R51-53) = este procenteul de greutate al fiecãrei substanţe periculoase pentru mediu conţiunte în preparat, cãreia i se atribuie frazele R51-53,
    P(R52-53) = este procenteul de greutate al fiecãrei substanţe periculoase pentru mediu conţinute în prearat, cãreia i se atribuie frazele R52-,
    L(R53) = este limita de concentraţie R53 stabilitã pentru fiecare substanţã periculoasã pentru mediu cãreia i se atribuie frazele R53 sau R50-53 sau R51-53 sau R52-53, exprimatã prin procente de greutate.

    (b) Mediul neacvatic

    (1) STRATUL DE OZON
    I. Metoda convenţionalã de evaluare a preparatelor periculoase pentru stratul de ozon

    Urmãtoarele preparate sunt clasificate ca periculoase pentru mediu:
    1. şi li se atribuie simbolul "N", indicaţia de pericol "periculos pentru mediu " şi fraza R59:
    1.1. preparate care conţin una sau mai multe substanţe clasificate ca periculoase pentru mediu, cãrora li se atribuie simbolul "N" şi fraza R59, cu concentraţii individuale egale sau mai mari decât:
    (a) cea stabilitã în partea 3 a anexei Vl la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008 pentru substanţa sau substanţele avute în vedere, sau
    (b) cea stabilitã în secţiunea B (tabelul 5) atunci când substanţa sau substanţele nu sunt menţionate în partea 3 a anexei Vl la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008, sau sunt menţionate fãrã limite de concentraţie;

    (2) MEDIUL TERESTRU
    I. Evaluarea preparatelor periculoase pentru mediul terestru
    Clasificarea preparatelor prin utilizarea frazelor de risc de mai jos se realizeazã în funcţie de criteriile detaliate pentru utilizarea frazelor care au fost prezentate în partea 3 a anexei Vl la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008.
    R54 Toxic pentru florã
    R55 Toxic pentru faunã
    R56 Toxic pentru organismele din sol
    R57 Toxic pentru albine
    R58 Poate provoca efecte adverse pe termen lung asupra mediul înconjurãtor.

    SECŢIUNEA B
    Limitele de concentraţie utilizate la evaluarea pericolelor pentru mediu

    I. Pentru mediul acvatic
    Limitele de concentraţie stabilite în tabelele de mai jos şi exprimate în procente greutate/greutate, determinã clasificarea preparatelor în funcţie de concentraţia individualã a substanţei sau substanţelor prezente, a cãror clasificare este, de asemenea, indicatã.

    Tabelul 1a
    Toxicitatea acvaticã acutã şi efectele adverse pe termen lung


┌────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Clasificarea│ Clasificarea preparatului │
│substantei ├─────────────────────┬─────────────────────┬──────────────────────┤
│ │N, R 50-53 │N, R 51-53 │R 52-53 │
├────────────┼─────────────────────┼─────────────────────┼──────────────────────┤
│N, R 50-53 │a se vedea tabelul 1b│a se vedea tabelul 1b│ a se vedea tabelul 1b│
├────────────┼─────────────────────┼─────────────────────┼──────────────────────┤
│N, R 51-53 │ │Cn ≥ 25% │2,5 % ≤ Cn < 25 % │
├────────────┼─────────────────────┼─────────────────────┼──────────────────────┤
│R 52-53 │ │ │Cn ≥ 25% │
├────────────┴─────────────────────┴─────────────────────┴──────────────────────┤
│ Pentru preparatele care conţin o substanţã clasificatã cu N, R 50-53, se pot │
│aplica limitele de concentraţie şi clasificarea rezultatã prezentate în │
│tabelul 1b. │
└───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



    Tabelul 1b
    Toxicitatea acvaticã acutã şi efectele adverse pe termen lung ale substanţelor foarte toxice pentru mediu acvatic



┌──────────────────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Valoarea CL(50) sau CE(50) │ Clasificarea preparatului │
│[«CL(E)50»] pentru substanţa ├──────────────┬─────────────────────────┬───────────────────────────┤
│clasificatã ca N, R 50-53 │N, R50-53 │ N, R51-53 │ R52-53 │
│ (mg/l) │ │ │ │
├──────────────────────────────┼──────────────┼─────────────────────────┼───────────────────────────┤
│ 0,1 < C(E)L(50) ≤ 1 │C(n) ≥ 25% │ 2,5% ≤ C(n) < 25% │ 0,25% ≤ C(n) < 2,5% │
├──────────────────────────────┼──────────────┼─────────────────────────┼───────────────────────────┤
│ 0,01 < C(E)L(50) ≤ 0,1 │C(n) ≥ 2,5% │ 0,25% ≤ C(n) < 2,5% │ 0,025% ≤ C(n) < 0,25% │
├──────────────────────────────┼──────────────┼─────────────────────────┼───────────────────────────┤
│ 0,001 < C(E)L(50) ≤ 0,01 │C(n) ≥ 0,25% │ 0,025% ≤ C(n) < 0,25% │ 0,0025% ≤ C(n) < 0,025% │
├──────────────────────────────┼──────────────┼─────────────────────────┼───────────────────────────┤
│ 0,0001 < C(E)L(50) ≤ 0,001 │C(n) ≥ 0,025% │ 0,0025% ≤ C(n) < 0,025% │ 0,00025% ≤ C(n) < 0,0025% │
├──────────────────────────────┼──────────────┼─────────────────────────┼───────────────────────────┤
│0,00001 < C(E)L(50) ≤ 0,0001 │C(n) ≥ 0,0025%│0,00025% ≤ C(n) < 0,0025%│0,000025% ≤ C(n) < 0,00025%│
├──────────────────────────────┴──────────────┴─────────────────────────┴───────────────────────────┤
│ Pentru preparatele care conţin substanţe cu o valoare a CL(50) sau CE(50) mai micã decât 0,00001│
│mg/l, limitele corespunzãtoare ale concentraţiei se calculeazã în consecinţã (la intervale de o │
│zecime). │
└───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



    Tabelul 2
    Toxicitatea acvaticã acutã


┌────────────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────┐
│ Valoarea CL(50) sau CE(50) («[CL(E)](50)»)│ Clasificarea preparatului │
│ pentru substanţa clasificatã, fie N, R50, │ N, R 50 │
│ fie N, R 50-53(mg/l) │ │
├────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ 0,1<[C(E)L](50)≤ 1 │ C(n) ≥ 25% │
├────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ 0,01<[C(E)L](50)≤ 0,1 │ C(n) ≥ 2,5% │
├────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ 0,001<[C(E)L](50)≤ 0,01 │ C(n) ≥ 0,25% │
├────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ 0,0001<[C(E)L](50)≤ 0,001 │ C(n) ≥ 0,025% │
├────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ 0,00001<[C(E)L](50)≤ 0,0001 │ C(n) ≥ 0,0025% │
├────────────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────┤
│Pentru preparatele ce conţin substanţe cu o valoare aCL(50) sau CE(50) mai │
│micã decât 0,00001 mg/l, limitele corespunzãtoare ale concentraţiei se │
│calculeazã în consecinţã (la intervale de o zecime) │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



    Tabelul 3
    Toxicitatea acvaticã


──────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────
        Clasificarea substanţei │ Clasificarea preparatului R52
                                      │ R52
──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────
                 R52 │ C(n) ≥ 25 %
──────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────



    Tabelul 4
    Efectele adverse pe termen lung


──────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────
        Clasificarea substanţei │ Clasificarea preparatului R53
                                      │ R53
──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────
                 R53 │ C(n) ≥ 25 %
──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────
             N, R 50-53 │ C(n) ≥ 25 %
──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────
             N, R 51-53 │ C(n) ≥ 25 %
──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────
               R 52-53 │ C(n) ≥ 25 %
──────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────



    II. Pentru mediul neacvatic
    Limitele de concentraţie stabilite în tabelele de mai jos şi exprimate în procente greutate/greutate sau, pentru preparatele gazoase, în procente volum/volum, determinã clasificarea preparatului în funcţie de concentraţia individualã a substanţei sau substanţelor prezente, a cãror clasificare este, de asemenea, indicatã.


    Tabelul 5
    Pericolul pentru stratul de ozon


──────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────
        Clasificarea substanţei │ Clasificarea preparatului
                                      │ N, R59
──────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────
             N cu R59 │ C(n) ≥ 0,1 %
──────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────



    SECŢIUNEA C
    Metodele de testare pentru evaluarea pericolelor pentru mediul acvatic

    Clasificarea unui preparat se realizeazã, în general, dupã metoda convenţionalã.
    Cu toate acestea, pentru determinarea toxicitãţii acvatice acute, se poate considera mai adecvat, în anumite cazuri, sã se efectueze teste asupra preparatului.
    Rezultatul acestor teste asupra preparatului poate modifica numai clasificarea privind toxicitatea acvaticã acutã, obţinutã prin aplicarea metodei convenţionale.
    În cazul în care persoana care rãspunde de introducerea pe piaţã stabileşte efectuarea unor astfel de teste, acestea se vor realiza cu respectarea criteriilor de calitate potrivit metodelor de testare prevãzute în partea C a anexei la Regulamentului (CE) nr. 440/2008, cu modificãrile ulterioare.
    Mai mult, testele se vor efectua pe fiecare dintre cele trei specii prevãzute potrivit prevederilor din anexa 1 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 1408/2008, (alge, dafnii şi peşti), cu excepţia cazului în care preparatul este clasificat la cel mai înalt nivel de pericol în ceea ce priveşte toxicitatea acvaticã acutã în urma testelor efectuate pe una dintre specii sau un rezultat al testelor este deja disponibil înainte de intrarea în vigoare a prezentei hotãrâri.


    ANEXA 5

          CEREREA DE CONFIDENŢIALITATE A IDENTITĂŢII CHIMICE A UNEI
                                SUBSTANŢE

    SECŢIUNEA A
    Informaţiile care trebuie sã fie menţionate în cererea de confidenţialitate

    Note introductive

    A. Art. 31 şi 32 precizeazã în ce condiţii persoana care rãspunde de introducerea pe piaţã a unui preparat se poate prevala de confidenţialitate.

    B. Pentru a evita apariţia unor cereri de confidenţialitate multiple legate de una şi aceeaşi substanţã utilizatã în preparate diferite, este suficientã o singurã cerere de confidenţialitate, dacã un anumit numãr de preparate au:

    - aceiaşi componenţi periculoşi prezenţi în acelaşi domeniu de concentraţie,
    - aceeaşi clasificare şi etichetare,
    - aceleaşi întrebuinţãri preconizate.

    Pentru a proteja identitatea chimicã a aceleiaşi substanţe în preparatele în cauzã, trebuie sã se utilizeze o singurã denumire alternativã. De asemenea, cererea de confidenţialitate trebuie sã conţinã toate informaţiile prevãzute în cererea de mai jos, fãrã a se omite numele sau denumirea comercialã a fiecããrui preparat.
    C. Denumirea alternativã utilizatã pe etichetã trebuie sã fie aceeaşi cu cea menţionatã la Secţiunea 3 "Compoziţie/Informaţii privind componenţii (ingredientele)" din Anexa II a Regulamentului (CE) nr. 1907/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    Aceasta implicã utilizarea unei denumiri alternative care sã furnizeze suficiente informaţii în legãturã cu substanţa astfel încât sã garanteze o manipulare fãrã pericol.
    D. La prezentarea cererii de utilizare a unei denumiri alternative persoana care rãspunde de introducerea pe piaţã trebuie sã ţinã seama de obligaţia de a furniza suficiente informaţii pentru a fi luate la locul de muncã mãsurile de precauţie care se impun cu privire la sãnãtate şi securitate şi pentru ca riscurile legate de manipularea preparatului sã fie diminuate.

    Cererea de confidenţialitate a identitãţii chimice a unei substanţe

    Potrivit prevederilor art. 31 şi 32, cererea de confidenţialitate trebuie sã cuprindã în mod obligatoriu urmãtoarele informaţii:
    1. Numele şi adresa completã (inclusiv numãrul de telefon) ale persoanei, stabilitã în Comunitate, care rãspunde de introducerea pe piaţã a preparatului, fie cã este producãtor, importator sau distribuitor.
    2. Identificarea exactã a substanţei sau substanţelor pentru care se propune confidenţialitatea şi denumirea alternativã.


┌──────────┬───────────────┬────────────────────────────────────┬──────────────┐
│ │ │ Denumirea chimicã dupã │ │
│ │ │ nomenclatorul internaţional şi │ Denumirea │
│ Nr. CAS │ Nr. EINECS │ clasificare (partea 3 din anexa VI │ alternativã │
│ │ │ la Regulamentul (CE) nr. │ │
│ │ │ 1272/2008, sau clasificarea │ │
│ │ │ provizorie) │ │
├──────────┼───────────────┼────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ (a) │ │ │ │
│ (b) │ │ │ │
│ (c) │ │ │ │
├──────────┴───────────────┴────────────────────────────────────┴──────────────┤
│NB: Pentru substanţele clasificate provizoriu, este necesar sã se adauge │
│informaţiile (referinţele bibliografice) care aratã cã clasificarea provizorie│
│s-a efectuat ţinându-se seama de toate datele relevante şi disponibile cu │
│privire la proprietãţile substanţei. │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



    3. Motivarea confidenţialitãţii (probabilitate - plauzibilitate).
    4. Denumirea (denumirile) sau denumirea comercialã (denumirile comerciale) ale preparatului.
    5. Denumirea sau denumirea comercialã este aceeaşi în întreaga Comunitate?

                   DA [] NU []

    În caz de rãspuns negativ, precizaţi denumirea (denumirile) sau denumirea (denumirile) comercialã utilizatã sau utilizate în celelalte state membre:

    Austria:
    Belgia:
    Bulgaria:
    Cipru:
    Danemarca:
    Estonia:
    Finlanda:
    Franţa:
    Germania:
    Grecia:
    Irlanda:
    Italia:
    Letonia:
    Lituania:
    Luxemburg:
    Malta:
    Marea Britanie
    Olanda:
    Polonia:
    Portugalia:
    Republica Cehã:
    Slovacia:
    Slovenia:
    Spania:
    Suedia:
    Ungaria:

    6. Compoziţia preparatului sau preparatelor definitã la Secţiunea 3 din Anexa II a Regulamentul (CE) nr. 1907/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare
    7. Clasificarea preparatului sau preparatelor potrivit prevederilor art. 6-9.
    8. Etichetarea preparatului sau preparatelor îpotrivit prevederilor art. 14-22.
    9. Utilizãrile identificate pentru preparatul sau preparatele respective.
    10. Fişa sau fişele cu date de securitate potrivit prevederilor Titlului IV şi Anexa II din Regulamentul (CE) nr. 1907/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

    SECŢIUNEA B
    Ghid lexical pentru stabilirea denumirilor alternative (nume generice)

    1. Notã introductivã
    Acest ghid lexical este bazat pe procedura de clasificare (împãrţirea substanţelor în familii) a substanţelor periculoase aşa cum sunt prevãzute în partea 3 a anexei VI la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008.
    Se pot utiliza denumiri alternative faţã de cele bazate pe prezentul ghid. Cu toate acestea, în toate cazurile, numele alese trebuie sã furnizeze suficiente informaţii pentru a garanta cã preparatul este manipulat fãrã nici un risc şi cã se pot lua mãsurile de precauţie care se impun pentru protecţia sãnãtãţii şi securitatea la locul de muncã.
    Familiile sunt definite în felul urmãtor:
    - substanţe anorganice sau organice ale cãror proprietãţi sunt identificate prin faptul cã au ca principalã caracteristicã un element comun. Numele familiei se deduce din numele elementului chimic. Aceste familii sunt numerotate ca în partea 3 a anexei VI la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008 prin numãrul atomic al elementului chimic (de la 001 la 103),
    - substanţe organice ale cãror proprietãţi sunt identificate prin faptul cã au ca principalã caracteristicã o grupã funcţionalã comunã..
    Numele familiei se deduce din numele grupei funcţionale.
    Aceste familii sunt numerotate printr-un numãr convenţional ca în partea 3 din anexa VI la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008 (de la 601 la 650).
    În unele cazuri s-au adãugat subfamilii care grupeazã substanţe cu caractere specifice comune.

    2. Stabilirea numelui generic

    Principii generale
    În vederea stabilirii denumirii alternative se parcurg urmãtoarele douã etape succesive:
    i) identificarea grupelor funcţionale şi a elementelor chimice prezente în molecula substanţei periculoase respective;
    ii) determinarea mãsurii în care trebuie luate în considerare cele mai importante grupe funcţionale şi elemente chimice.
    Grupele funcţionale şi elementele chimice identificate luate în considerare sunt numele grupei şi subgrupei prevãzute la pct. 3 din prezenta anexã, a cãror listã nu este însã limitativã.

    3. Împarţirea substanţelor în familii şi subfamilii


───────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────
  Numãrul familiei │Familii .
  partea 3 a anexei │ .
  VI la Regulamentul │ .
  (CE) nr. 1272/2008 │ . Subfamilii
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          001 │Compuşi ai hidrogenului
                       │ Hidruri
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          002 │Compuşi ai heliului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          003 │Compuşi ai litiului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          004 │Compuşi ai beriliului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          005 │Compuşi ai borului
                       │ Borani
                       │ Boraţi
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          006 │Compuşi ai carbonului
                       │ Carbamaţi
                       │ Compuşi anorganici ai carbonului
                       │ Sãruri ale acidului cianhidric
                       │ Uree şi derivaţi
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          007 │Compuşi ai azotului
                       │ Compuşi cu amoniu cuaternar
                       │ Compuşi acizi ai azotului
                       │ Nitraţi
                       │ Nitriţi
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          008 │Compuşi ai oxigenului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          009 │Compuşi ai fluorului
                       │ Fluoruri anorganice
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          010 │Compuşi ai neonului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          011 │Compuşi ai sodiului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          012 │Compuşi ai magneziului
                       │ Derivaţi organometalici ai magneziului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          013 │Compuşi ai aluminiului
                       │ Derivaţi organometalici ai aluminiului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          014 │Compuşi ai siliciului
                       │ Siliconi
                       │ Silicaţi
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          015 │Compuşi ai fosforului
                       │ Compuşi acizi ai fosforului
                       │ Compuşi ai fosfoniului
                       │ Esteri fosforici
                       │ Fosfaţi
                       │ Fosfiţi
                       │ Fosforamide şi derivaţi
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          016 │Compuşi ai sulfului
                       │ Compuşi acizi ai sulfului
                       │ Mercaptani
                       │ Sulfaţi
                       │ Sulfiţi
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          017 │Compuşi ai clorului
                       │ Cloraţi
                       │ Percloraţi
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          018 │Compuşi ai argonului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          019 │Compuşi ai potasiului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          020 │Compuşi ai calciului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          021 │Compuşi ai scandiului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          022 │Compuşi ai titanului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          023 │Compuşi ai vanadiului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          024 │Compuşi ai cromului
                       │ Compuşi ai cromului VI (cromaţi)
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          025 │Compuşi ai manganului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          026 │Compuşi ai fierului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          027 │Compuşi ai cobaltului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          028 │Compuşi ai nichelului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          029 │Compuşi ai cuprului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          030 │Compuşi ai zincului
                       │ Derivaţi organometalici ai zincului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          031 │Compuşi ai galiului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          032 │Compuşi ai germaniului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          033 │Compuşi ai arsenului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          034 │Compuşi ai seleniului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          035 │Compuşi ai bromului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          036 │Compuşi ai kriptonului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          037 │Compuşi ai rubidiului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          038 │Compuşi ai stronţiului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          039 │Compuşi ai ytriului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          040 │Compuşi ai zirconiului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          041 │Compuşi ai niobiului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          042 │Compuşi ai molibdenului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          043 │Compuşi ai tehneţiului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          044 │Compuşi ai ruteniului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          045 │Compuşi ai rodiului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          046 │Compuşi ai paladiului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          047 │Compuşi ai argintului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          048 │Compuşi ai cadmiului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          049 │Compuşi al indiului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          050 │Compuşi ai staniului
                       │ Derivaţi organometalici ai staniului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          051 │Compuşi ai antimoniului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          052 │Compuşi ai telurului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          053 │Compuşi ai iodului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          054 │Compuşi ai xenonului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          055 │Compuşi ai cesiului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          056 │Compuşi ai bariului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          057 │Compuşi ai lantanului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          058 │Compuşi ai ceriului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          059 │Compuşi ai praseodimului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          060 │Compuşi ai neodimului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          061 │Compuşi ai promeţiului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          062 │Compuşi ai samariului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          063 │Compuşi ai europiului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          064 │Compuşi ai gadoliniului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          065 │Compuşi ai terbiului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          066 │Compuşi ai disprosiului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          067 │Compuşi ai holmiului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          068 │Compuşi ai erbiului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          069 │Compuşi ai tuliului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          070 │Compuşi de yterbiului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          071 │Compuşi ai luteţiului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          072 │Compuşi ai hafniului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          073 │Compuşi ai tantalului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          074 │Compuşi ai wolframuluii
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          075 │Compuşi ai reniului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          076 │Compuşi ai osmiului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          077 │Compuşi ai iridiului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          078 │Compuşi ai platinei
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          079 │Compuşi ai aurului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          080 │Compuşi ai mercurului
                       │ Derivaţi organometalici ai mercurului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          081 │Compuşi ai taliului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          082 │Compuşi ai plumbului
                       │ Derivaţi organometalici ai plumbului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          083 │Compuşi ai bismutului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          084 │Compuşi ai poloniului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          085 │Compuşi ai astatiniului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          086 │Compuşi ai radonului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          087 │Compuşi ai franciului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          088 │Compuşi ai radiului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          089 │Compuşi ai actiniului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          090 │Compuşi ai toriului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          091 │Compuşi ai protactiniului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          092 │Compuşi ai uraniului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          093 │Compuşi ai neptuniului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          094 │Compuşi ai plutoniului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          095 │Compuşi de americiului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          096 │Compuşi ai curiului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          097 │Compuşi ai berkeliului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          098 │Compuşi ai californiului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          099 │Compuşi ai einsteiniului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          100 │Compuşi ai fermiului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          101 │Compuşi ai mendeleeviului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          102 │Compuşi ai nobeliului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          103 │Compuşi ai lawrenciului
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          601 │Hidrocarburi
                       │ Hidrocarburi alifatice
                       │ Hidrocarburi aromatice
                       │ Hidrocarburi aliciclice
                       │ Hidrocarburi aromatice policiclice (HAP)
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          602 │Hidrocarburi halogenate (*)
                       │ Hidrocarburi alifatice halogenate (*)
                       │ Hidrocarburi aromatice halogenate (*)
                       │ Hidrocarburi aliciclice halogenate (*)
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          603 │Alcooli şi derivaţi
                       │ Alcooli alifatici
                       │ Alcooli aromatici
                       │ Alcooli aliciclici
                       │ Alcanolamine
                       │ Derivaţi epoxidici
                       │ Eteri
                       │ Eteri de glicoli
                       │ Glicoli şi polioli
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          604 │Fenoli şi derivaţi
                       │ Derivaţi halogenaţi(*) ai fenolilor
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          605 │Aldehide şi derivaţi
                       │ Aldehide alifatice
                       │ Aldehide aromatice
                       │ Aldehide aliciclice
                       │ Acetali alifatici
                       │ Acetali aromatici
                       │ Acetali aliciclici
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          606 │Cetone şi derivaţi
                       │ Cetone alifatice
                       │ Cetone aromatice (**)
                       │ Cetone aliciclice
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          607 │Acizi organici şi derivaţi
                       │ Acizi alifatici
                       │ Acizi alifatici halogenaţi (*)
                       │ Acizi aromatici
                       │ Acizi aromatici halogenaţi (*)
                       │ Acizi aliciclici
                       │ Acizi aliciclici halogenaţi (*)
                       │ Anhidride ale acizilor alifatici
                       │ Anhidride ale acizilor alifatici halogenaţi (*)
                       │ Anhidride ale acizilor aromatici
                       │ Anhidride ale acizilor aromatici halogenaţi (*)
                       │ Anhidride ale acizilor aliciclici
                       │ Anhidride ale acizilor aliciclici halogenaţi (*)
                       │ Sãruri ale acizilor alifatici
                       │ Sãruri de acizi alifatici halogenaţi (*)
                       │ Sãruri ale acizilor aromatici
                       │ Sãruri ale acizilor aromatici halogenaţi (*)
                       │ Sãruri ale acizilor aliciclici
                       │ Sãruri ale acizilor aliciclici halogenaţi (*)
                       │ Esteri ai acizilor alifatici
                       │ Esteri ai acizilor alifatici halogenaţi (*)
                       │ Esteri ai acizilor aromatici
                       │ Esteri ai acizilor aromatici halogenaţi (*)
                       │ Esteri ai acizilor i aliciclici
                       │ Esteri ai acizilor aliciclici halogenaţi (*)
                       │ Esteri ai eterilor de glicol
                       │ Acrilaţi
                       │ Metacrilaţi
                       │ Lactone
                       │ Halogenuri de acil
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          608 │Nitrili şi derivaţi
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          609 │Nitroderivaţi
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          610 │Compuşi nitrocloruraţi
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          611 │Derivaţi azoxici şi azoici
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          612 │Compuşi aminici
                       │ Amine alifatice şi derivaţi
                       │ Amine aliciclice şi derivaţi
                       │ Amine aromatice şi derivaţi
                       │ Anilinã şi derivaţi
                       │ Benzidinã şi derivaţi
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          613 │Baze heterociclice şi derivaţi
                       │ Benzimidazol şi derivaţi
                       │ Imidazol şi derivaţi
                       │ Piretrinoide
                       │ Chinoleinã şi derivaţi
                       │ Triazinã şi derivaţi
                       │ Triazol şi derivaţi
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          614 │Glucozide şi alcaloizi
                       │ Alcaloizi şi derivaţi
                       │ Glucozide şi derivaţi
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          615 │Cianaţi şi izocianaţi
                       │ Cianaţi
                       │ Izocianaţi
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          616 │Amide şi derivaţi
                       │ Acetamide şi derivaţi
                       │ Anilide
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          617 │Peroxizi organici
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          647 │Enzime
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          648 │Derivaţi complecşi ai cãrbunelui
                       │ Extract acid
                       │ Extract bazic
                       │ Ulei antracenic
                       │ Reziduu de extracţie din ulei antracenic
                       │ Fracţiune ulei antracenic
                       │ Ulei fenolic
                       │ Reziduuri de extracţie din ulei fenolic
                       │ Cãrbune lichid, extracţie cu solvent lichid
                       │ Cãrbune lichid, soluţie de extracţie cu solvent
                       │ lichid
                       │ Ulei de huilã
                       │ Gudron de huilã
                       │ Extracte de gudron de huilã
                       │ Reziduuri solide din gudron de huilã
                       │ Cocs (gudron de huilã) de temperaturã joasã, smoalã
                       │ de temperaturã înaltã
                       │ Cocs (gudron de huilã), smoalã de temperaturã înaltã
                       │ Cocs (gudron de huilã), amestecat cu smoalã de huilã
                       │ de temperaturã înaltã
                       │ Benzen brut
                       │ Fenoli bruţi
                       │ Baze brute de gudron
                       │ Baze distilate
                       │ Fenoli distilaţi
                       │ Distilate
                       │ Distilate primare (cãrbune), extracţie cu solvent
                       │ lichid
                       │ Distilate de la hidrocracare (cãrbune), extracţie
                       │ cu solvent
                       │ Distilate intermediare de hidrocracare (cãrbune),
                       │ extracţie cu solvenţi, hidrogenate
                       │ Distilate intermediare de hidrocracare (cãrbune),
                       │ extracţie cu solvent
                       │ Reziduuri de extracţie alcaline (cãrbune), gudron
                       │ de huilã la temperaturã joasã
                       │ Ulei proaspãt
                       │ Combustibili disel, extracţie cu solvent în cãrbuni,
                       │ hidrocracare, hidrogenare
                       │ Carburanţi pentru aeronave cu jet, extracţie cu
                       │ solvent în cãrbuni, hidrocracare, hidrogenare
                       │ Benzinã, extracţie de cãrbune cu solvent, nafta de
                       │ hidrocracare,
                       │ Produse tratate termic
                       │ Ulei antracenic greu
                       │ Distilat de ulei antracenic greu
                       │ Ulei uşor
                       │ Reziduu de extracţie din ulei uşor cu punct de
                       │ fierbere ridicat
                       │ Reziduu de extracţie din ulei uşor cu punct de
                       │ fierbere intermediar
                       │ Reziduu de extracţie din ulei uşor cu punct de
                       │ fierbere scãzut
                       │ Distilat de ulei uşor cu punct de fierbere ridicat
                       │ Distilat de ulei uşor cu punct de fierbere
                       │ intermediar
                       │ Distilat de ulei uşor cu punct de fierbere scãzut
                       │ Ulei metilnaftalenic
                       │ Reziduu de extracţie de ulei metilnaftalenic
                       │ Nafta de hidrocracare (cãrbune), extracţie cu
                       │ solvent
                       │ Ulei naftalenic
                       │ Reziduu de extracţie de ulei naftalenic
                       │ Distilat de ulei naftalenic
                       │ Smoalã
                       │ Distilat de smoalã
                       │ Reziduu de smoalã
                       │ Reziduu de smoalã, tratat termic
                       │ Reziduu de smoalã, oxidat
                       │ Produse de pirolizã
                       │ Fracţii secundare
                       │ Reziduuri (cãrbune), extracţie cu solvent lichid
                       │ Gudron de lignit, distilat
                       │ Gudron de lignit la temperaturã joasã
                       │ Ulei de gudron cu punct de fierbere înalt
                       │ Ulei de gudron cu punct de fierbere intermediar
                       │ Ulei de spãlare
                       │ Reziduu de extracţie din ulei de spãlare
                       │ Distilat de ulei de spãlare
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          649 │Derivaţi complecşi ai ţiţeiului
                       │ Petrol brut
                       │ Gaz de sondã
                       │ Nafta cu punct de fierbere scãzut
                       │ Nafta modificatã cu punct de fierbere scãzut
                       │ Nafta de cracare cataliticã cu punct de fierbere
                       │ scãzut
                       │ Nafta de reformare cataliticã cu punct de fierbere
                       │ scãzut
                       │ Nafta de cracare termicã cu punct de fierbere scãzut
                       │ Nafta hidrotratatã cu punct de fierbere scãzut
                       │ Nafta cu punct de fierbere scãzut - fãrã specifcaţii
                       │ Kerosen de distilare primã
                       │ Kerosen - fãrã specificaţii
                       │ Motorinã de cracare
                       │ Motorinã - fãrã specificaţii
                       │ Pãcurã grea
                       │ Unsori
                       │ Ulei de bazã nerafinat sau puţin rafinat
                       │ Ulei de bazã - fãrã specificaţii
                       │ Extract aromatic din distilat
                       │ Extract aromatic din distilat (tratat)
                       │ Ulei rezidual
                       │ Gaci de parafinã
                       │ Petrolatum
───────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────
          650 │Substanţe diverse
                       │ A nu se utiliza aceastã familie, ci familiile
                       │ sau subfamiliile menţionate mai sus.
───────────────────────┴───────────────────────────────────────────────────────



----------
    (*) A se specifica în funcţie de familia de halogeni.
    (**) Sunt incluse chinone.

    4. Aplicare practicã
    Dupã ce s-a cercetat dacã substanţa aparţine uneia sau mai multor familii sau subfamilii din listã, numele generic se poate stabili astfel:
    4.1. Dacã numele unei familii sau subfamilii este suficient pentru a caracteriza elementele chimice sau grupele, funcţionale importante, acesta va fi ales ca nume generic.

    Exemple:

    - 1,4-dihidroxibenzen
      familia 604: fenoli şi derivaţi
      nume generic: derivat al fenolului
    - butanol
      familia 603: alcooli şi derivaţi
      subfamilia: alcooli alifatici
      nume generic: alcool alifatic
    - 2 -izopropoxietanol
      familia 603: alcooli şi derivaţi
      subfamilia: eteri de glicol
      nume generic: eter de glicol
    - acrilat de metil
      familia 607: acizi organici şi derivaţi
      subfamilia: acrilaţi
      nume generic: acrilat

    4.2. Dacã numele unei familii sau subfamilii nu este suficient pentru a caracteriza elementele chimice sau grupele funcţionale importante, numele generic va fi o combinaţie de nume corespunzãtoare ale mai multor familii sau subfamilii.

    Exemple:

    - clorobenzen
      familia 602: hidrocarburi halogenate
      subfamilia: hidrocarburi aromatice halogenate
      familia 017: compuşi ai clorului
      nume generic: hidrocarburã aromaticã cloruratã

    - acid 2,3,6-triclorofenilacetic
      familia 607: acizi organici
      subfamilia: acizi aromatici halogenaţi
      familia 017: compuşi ai clorului
      nume generic: acid aromatic clorurat

    - 1-cloro-1-nitropropan
      familia 610: compuşi nitrocloruraţi
      familia 601: hidrocarburi
      subfamilia: hidrocarburi alifatice
      nume generic: hidrocarburã alifaticã nitrocloruratã

    - ditiopirofosfat de tetrapropil
      familia 015: compuşi ai fosforului
      subfamilia: esteri fosforici
      familia 016: compuşi ai sulfului
      nume generic: ester tiofosforic

    Notã: În cazul anumitor elemente, în special metale, numele familiei sau al subfamiliei, poate fi precizat prin termenii "anorganic" sau "organic".

    Exemple:

    - clorurã de dimercur
      familia 080: compuşi ai mercurului
      nume generic: compus anorganic al mercurului

    - acetat de bariu
      familia 056: compus al bariului
      nume generic: compus organic al bariului

    - nitrit de etil
      familia 007: compuş i ai azotului
      subfamilia: nitriţi
      nume generic: nitrit organic

    - hidrosulfit de sodiu
      familia 016: compuşi ai sulfului
      nume generic: compus anorganic al sulfului

    (Exemplele de mai sus sunt ale unor substanţe extrase din partea 3 a anexei VI la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008 care pot face obiectul unei cereri de confidenţialitate).

                               -------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016