Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ANEXA din 18 iulie 2002  la   Hotararea Guvernului nr. 752/2002 privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata a echipamentelor sub presiune    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANEXA din 18 iulie 2002 la Hotararea Guvernului nr. 752/2002 privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata a echipamentelor sub presiune

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 622 bis din 22 august 2002

ANEXA 2

CERINŢE ESENŢIALE DE SECURITATE

OBSERVAŢII PRELIMINARE
A. Cerinţele esenţiale de securitate se aplica echipamentelor sub presiune precum şi ansamblelor care prezintã un anumit pericol.
B. Cerinţele esenţiale de securitate conţinute în prezenta hotãrâre sunt obligatorii. Cerinţele esenţiale se aplica doar dacã exista anumite pericole pentru echipamentele sub presiune atunci când sunt utilizate în condiţii care sunt prevãzute, în mod rezonabil, de producãtor.
C. Producãtorul are obligaţia sa efectueze o analiza de risc în vederea identificarii acelor riscuri care corespund produselor lor din punct de vedere al presiunii, fiind obligat sa proiecteze şi sa construiascã produsele având în vedere aceasta analiza pe care a efectuat-o.
D. Cerinţele esenţiale trebuie interpretate şi aplicate astfel încât la momentul proiectãrii şi fabricaţiei sa se ţinã seama de nivelul tehnic şi de practica curenta precum şi de aspectele tehnice şi economice pentru asigurarea unui grad ridicat de protecţie privind sãnãtatea şi securitatea.

1. GENERALITATI
1.1. Echipamentele sub presiune trebuie proiectate, fabricate şi verificate, şi dupã caz echipate şi instalate astfel încât sa fie garantatã securitatea acestora atunci când sunt puse în funcţiune în conformitate cu instrucţiunile producãtorului, sau în condiţii previzibile în mod rezonabil.
1.2. La stabilirea soluţiilor cele mai adecvate producãtorul trebuie sa aplice urmãtoarele principii în ordinea indicatã:
a) sa elimine sau sa reducã pericolele, în mãsura în care este posibil;
b) sa aplice mãsuri adecvate de protecţie pentru pericolele care nu pot fi eliminate;
c) dacã este cazul, sa informeze utilizatorul cu privire la pericolele care au rãmas şi sa indice dacã este necesar, ca utilizatorul sa ia mãsuri speciale, adecvate pentru reducerea riscurilor la momentul instalãrii şi/sau utilizãrii.
1.3. Dacã se cunoaşte sau poate fi previzibila în mod clar posibilitatea unei utilizãri necorespunzãtoare, echipamentele sub presiune trebuie proiectate astfel încât sa fie prevenit un posibil pericol datorat utilizãrii necorespunzãtoare sau, dacã nu este posibil, sa existe un avertisment ca echipamentele sub presiune nu trebuie folosite în acest mod.

2. PROIECTARE
2.1. Generalitati
Echipamentele sub presiune trebuie corespunzãtor proiectate luând în considerare toţi factorii determinanţi pentru a se garanta ca echipamentele sunt sigure pe toatã durata lor de viata.
La proiectare trebuie utilizaţi coeficienţi de siguranta corespunzatori şi trebuie sa se utilizeze metode de proiectare clare, despre care se ştie ca includ marje de securitate adecvate pentru prevenirea tuturor tipurilor de avarii.
2.2. Proiectare pentru o rezistenta adecvatã
2.2.1. Echipamentele sub presiune trebuie proiectate pentru încãrcãri corespunzãtoare destinaţiei acestora şi a altor condiţii de funcţionare previzibile în mod rezonabil.
În mod special, urmãtorii factori trebuie luati în considerare:
a) presiunea interna/externa;
b) temperatura mediului ambiant şi temperatura de funcţionare;
c) presiunea statica şi masa conţinutului în condiţii de funcţionare şi încercare;
d) încãrcãri datorate condiţiilor de trafic, vant, cutremure;
e) forte şi momente de reactiune rezultate din elemente de sustinere, elemente de prindere, conducte, etc.;
f) coroziune şi eroziune, oboseala, etc.;
g) descompunerea fluidelor instabile.
Pentru diferite încãrcãri care pot sa apara trebuie luatã în considerare posibilitatea apariţiei lor simultane.
2.2.2. Pentru o rezistenta adecvatã, proiectarea trebuie sa se bazeze pe:
a) o metoda de calcul conform prevederilor de la pct. 2.2.3, ca regula generalã, şi dacã este necesar, suplimentata cu o metoda de proiectare prin experimentare conform prevederilor de la pct. 2.2.4; sau
b) o metoda de proiectare prin experimentare, fãrã calcule, conform prevederilor de la pct. 2.2.4., dacã produsul dintre presiunea maxim admisibilã PS şi volumul V este mai mic de 6000 bar x litru, sau produsul PS x DN este mai mic de 3000 bar.
2.2.3. Metoda de calcul
a) Incinta sub presiune şi alte aspecte legate de încãrcare
Pentru echipamentele sub presiune eforturile admisibile trebuie sa fie limitate luând în considerare toate posibilitãţile de avarie previzibile în mod rezonabil, în condiţii de funcţionare, în acest scop se utilizeazã factori de securitate pentru a elimina complet orice nesiguranta care rezulta din fabricaţie, din condiţii reale de funcţionare, eforturi, modele de calcul şi din proprietãţile şi comportarea materialelor.
Aceste metode de calcul trebuie sa asigure o marja de siguranta suficienta având în vedere, dupã caz, cerinţele prevãzute la pct. 7.
Cerinţele enunţate mai sus pot fi îndeplinite dacã se utilizeazã una din urmãtoarele metode, dupã caz, dacã este necesar fie ca o completare, fie în combinatie cu alta metoda:
- proiectare conform unor formule,
- proiectare pe baza analizei,
- proiectare pe baza unor metode din mecanicã ruperii.
b) Rezistenta
Pentru a stabili rezistenta echipamentului sub presiune în cauza, trebuie efectuate calcule de proiectare adecvate.
În mod special se aplica urmãtoarele reguli:
i) presiunile de calcul nu trebuie sa fie mai mici decât presiunile maxim admisibile, şi trebuie luate în considerare presiunile statice şi dinamice ale fluidului, precum şi descompunerea fluidelor instabile. Dacã un recipient este împãrţit în mai multe compartimente cu presiuni diferite, peretele despartitor trebuie proiectat luând în considerare presiunea maxim posibila dintr-un compartiment relativ la presiunea minim posibila din compartimentul invecinat.
ii) temperaturile de calcul trebuie sa ţinã seama de limitele de siguranta corespunzãtoare.
iii) proiectarea trebuie sa ţinã seama în mod corespunzãtor de toate combinatiile posibile de temperatura şi presiune care pot sa apara în condiţii previzibile de funcţionare ale echipamentului.
iv) eforturile maxime şi concentratorii de eforturi trebuie mentinuti în limite de siguranta.
v) calculul pentru incinta sub presiune trebuie sa utilizeze valori corespunzãtor cu proprietãţile materialelor, care se bazeazã pe date dovedite, având în vedere prevederile de la pct. 4, şi trebuie sa utilizeze factori de securitate adecvati. Caracteristicile materialelor de care se tine seama, dupã caz, cuprind:
- limita de curgere 0,2%, sau 1% limita de întindere corespunzãtoare temperaturii de calcul;
- rezistenta la rupere;
- rezistenta la fluaj, respectiv limita de curgere la fluaj;
- date referitoare la oboseala;
- modulul de elasticitate;
- capacitatea adecvatã de deformare plastica;
- rezilienta;
- rezistenta la rupere.
vi) trebuie aplicati coeficienţi de imbinare adecvati cu caracteristicile materialelor care, depind, de exemplu, de tipul controlului nedistructiv, de proprietãţile materialelor imbinate şi de condiţiile de funcţionare avute în vedere.
vii) proiectarea trebuie sa ia în considerare toate tipurile posibile de uzura, previzibile în mod rezonabil cum sunt coroziunea, fluajul, oboseala, în funcţie de destinaţia echipamentului. În instrucţiunile de funcţionare a echipamentului prevãzute la pct. 3.4. trebuie acordatã o atentie deosebita caracteristicilor speciale de proiectare, care sunt reprezentative pentru durata de viata a echipamentului, ca de exemplu:
- pentru fluaj: numãrul de ore de funcţionare la temperaturile specificate, stabilit prin proiect;
- pentru oboseala: numãrul de cicluri la nivelele de eforturi specificate, stabilit prin proiect;
- pentru coroziune: adaosul de coroziune stabilit prin proiect,
c) Stabilitate
Atunci când grosimea calculatã nu permite o stabilitate structuralã adecvatã, trebuie luate mãsuri necesare pentru remedierea situaţiei având în vedere pericolele din timpul transportului şi manipulãrii.
2.2.4. Metoda de proiectare prin experimentare
Proiectul unui echipament sub presiune poate fi validat, total sau parţial, utilizând un program de încercãri care se efectueazã pe un model experimental al echipamentului sub presiune sau al categoriei de echipamente.
Programul de încercãri trebuie definit în mod clar înaintea efectuãrii încercãrilor şi aprobat de un organism notificat responsabil pentru modulul de evaluare a proiectãrii, dacã exista un astfel de organism.
Programul de încercãri trebuie sa cuprindã condiţiile de încercare, precum şi criteriile de acceptare şi de respingere. Valorile actuale ale dimensiunilor esenţiale şi caracteristicile materialelor utilizate pentru echipamentul sub presiune se mãsoarã înaintea efectuãrii încercãrilor.
În timpul încercãrilor trebuie sa poatã fi observate toate zonele critice ale echipamentului sub presiune cu ajutorul unor instrumente adecvate, care sa permitã mãsurarea, cu precizia necesarã, a deformarilor şi tensiunilor.
Programul de încercãri trebuie sa cuprindã urmãtoarele:
(a) O încercare de rezistenta la presiune, prin care se verifica faptul ca la o presiune cu o limita de siguranta stabilitã funcţie de presiunea maxima admisibilã, echipamentul nu prezintã scurgeri sau deformatii semnificative care depãşesc o valoare limita stabilitã.
Presiunea de încercare trebuie stabilitã ţinând seama de diferenţa dintre valorile marimilor geometrice şi ale caracteristicilor de material mãsurate în condiţii de încercare şi valorile utilizate la proiectare; de asemenea, trebuie sa se ţinã seama de diferenţele dintre temperaturile de încercare şi temperaturile de proiectare.
(b) acolo unde exista pericol de fluaj sau de oboseala, încercãri adecvate stabilite funcţie de condiţiile de funcţionare a echipamentului, ca de exemplu, durata de menţinere la temperaturile specificate, numãrul de cicluri la nivelele de eforturi specificate.
(c) atunci când este necesar, încercãri suplimentare privind alţi factori conform prevederilor de la pct. 3.2.1, cum ar fi coroziunea, deteriorãri din exterior.
2.3. Mãsuri privind asigurarea manipulãrii şi functionarii în condiţii de securitate
Modul de funcţionare indicat pentru echipamentele sub presiune trebuie sa excludã orice risc previzibil în mod rezonabil, în funcţionarea echipamentelor. Acolo unde este cazul, trebuie acordatã o atentie deosebita urmãtoarelor:
- dispozitive de închidere şi deschidere;
- descãrcãri periculoase ale ventilelor de suprapresiune;
- dispozitive de prevenire a accesului fizic atunci când exista suprapresiune sau vid;
- temperatura suprafeţei având în vedere destinaţia echipamentului;
- descompunerea fluidelor instabile.
În mod special, echipamentele sub presiune prevãzute cu usa de acces trebuie echipate cu un dispozitiv cu actionare automatã sau manualã, prin care se garanteazã utilizatorului ca deschiderea se face fãrã pericol. Suplimentar, atunci când deschiderea se poate face rapid, echipamentul sub presiune trebuie prevãzut cu un dispozitiv care sa previnã deschiderea în orice situaţie în care presiunea şi temperatura fluidului constituie un pericol.
2.4. Mijloace de examinare
(a) Echipamentele sub presiune trebuie proiectate şi fabricate astfel încât sa poatã fi efectuate toate examinarile necesare pentru a se garanta securitatea;
(b) Atunci când este necesar sa se asigure securitatea permanenta a echipamentelor sub presiune, trebuie sa fie disponibile mijloace pentru examinarea interioarã a acestora, cum sunt gurile de vizitare care sa permitã accesul fizic în interiorul echipamentelor sub presiune, astfel încât sa se poatã efectua examinari corespunzãtoare în condiţii sigure şi ergonomice.
(c) Se pot utiliza şi alte mijloace pentru garantarea securitãţii echipamentului sub presiune în cazurile în care:
- gura de vizitare este prea mica pentru a permite accesul fizic în interior, sau
- deschiderea echipamentului sub presiune are o influenta negativa asupra interiorului, sau
- substanta continuta în interior nu s-a dovedit a fi dãunãtoare pentru materialul din care este fabricat echipamentul sub presiune şi nici nu sunt previzibile în mod rezonabil alte procese interne de degradare.
2.5. Mijloace de golire şi aerisire
Atunci când este necesar, trebuie prevãzute mijloace corespunzãtoare pentru golirea şi aerisirea echipamentelor sub presiune:
- pentru prevenirea efectelor dãunãtoare, cum ar fi lovitura de berbec, implozii datorate vidului, coroziune şi reactii chimice necontrolate; trebuie luate în considerare toate fazele de funcţionare şi încercare, în special de proba de presiune;
- pentru a permite curatarea, inspecţia şi întreţinerea fãrã pericol.
2.6. Coroziunea sau alta forma de degradare chimica
Atunci când este necesar, trebuie prevãzute adaosuri de protecţie impotriva coroziunii sau a altor forme de degradare chimica, luând în considerare destinaţia şi condiţiile de utilizare previzibile în mod rezonabil.
2.7. Uzura
Acolo unde pot sa apara condiţii severe de eroziune sau abraziune trebuie luate mãsuri adecvate pentru:
- a diminua aceste efecte printr-o proiectare adecvatã, de exemplu prin grosime suplimentarã a peretelui sau prin utilizarea de captusiri sau materiale de protecţie;
- a permite înlocuirea celor mai afectate pãrţi;
- a atrage atenţia în instrucţiunile de funcţionare prevãzute la pct. 3.4. asupra acelor mãsuri care sunt necesare unei funcţionari continue şi sigure.
2.8. Ansamble
Ansamblele trebuie proiectate astfel încât:
- componentele care se asambleaza împreunã sa fie adecvate şi sigure pentru rolul funcţional;
- toate componentele sa fie corect integrate şi asamblate într-un mod adecvat.
2.9. Prevederi pentru umplere şi golire
Echipamentele sub presiune trebuie proiectate şi prevãzute cu accesorii, sau trebuie sa existe instrucţiuni pentru montarea acestora, astfel încât sa se asigure umplerea şi golirea în condiţii de securitate; în acest sens trebuie sa se ţinã seama de urmãtoarele pericole:
a) la umplere:
- supraumplerea sau suprapresiunea având în vedere în special raportul de umplere şi presiunea vaporilor la temperatura de referinta;
- instabilitatea echipamentului sub presiune;
b) la golire: eliberarea necontrolata a fluidului sub presiune;
c) la umplere sau golire: cuplarea şi decuplarea nesigure.
2.10. Protecţie impotriva depãşirii limitelor admisibile ale echipamentului sub presiune
În cazurile în care, în condiţii previzibile în mod rezonabil limitele admisibile ar putea fi depasite, echipamentele sub presiune trebuie dotate dispozitive de securitate adecvate sau trebuie sa existe instrucţiuni pentru montarea acestora, cu accesorii de protecţie adecvate, dacã echipamentul nu este protejat de alte dispozitive de protecţie din cadrul unui ansamblu.
În funcţie de caracteristicile specifice ale echipamentului sub presiune sau ansamblului se alege dispozitivul adecvat sau combinatii de astfel de dispozitive adecvate.
Dispozitivele de protecţie, respectiv combinatii ale acestora, cuprind:
a) accesorii de securitate conform art. 2, alin. (1) lit. d);
b) dupã caz, dispozitive de monitorizare adecvate, cum ar fi indicatoare şi/sau alarme, care permit sa fie luate mãsuri fie automat, fie manual, pentru a menţine echipamentele sub presiune în limitele admisibile.
2.11. Accesorii de securitate
2.11.1. Accesoriile de securitate trebuie:
- sa fie proiectate şi construite astfel încât, sa fie adecvate şi sigure pentru rolul funcţional şi dupã caz, sa fie respectate cerinţele de întreţinere şi încercare a dispozitivelor;
- sa nu îndeplineascã alte funcţii, cu excepţia cazului în care acestea nu pot afecta funcţia de securitate;
- sa corespundã unor principii de proiectare adecvate pentru a se obţine o protecţie adecvatã şi sigura. Aceste principii cuprind în special modurile de oprire în condiţii de siguranta la avarie, redundanta, diversitate şi auto-diagnosticare.
2.11.2. Dispozitive pentru limitarea presiunii
Dispozitivele pentru limitarea presiunii trebuie proiectate astfel încât presiunea sa nu poatã depãşi în permanenta presiunea maxim admisibilã PS; totuşi este permisã o depasire de moment a presiunii, în conformitate cu prevederile de la pct. 7.3, acolo unde este cazul.
2.11.3. Dispozitive de supraveghere a temperaturii
Dispozitivele de supraveghere a temperaturii trebuie sa aibã un timp de reactie adecvat în condiţii sigure, corespunzãtor funcţiei de mãsurare.
2.12. Incendiu extern
Echipamentele sub presiune trebuie proiectate şi dupã caz echipate cu accesorii adecvate, sau trebuie sa existe instrucţiuni pentru montarea acestora, astfel încât în eventualitatea unui incendiu extern sa poatã fi limitate pagubele, având în vedere în special scopul funcţional al acestora.

3. FABRICATIA
3.1. Tehnologii de fabricaţie
Producãtorul trebuie sa asigure realizarea în mod competent a prevederilor din faza de proiectare, aplicând tehnici adecvate şi tehnologii corespunzãtoare mai ales în ceea ce priveşte urmãtoarele aspecte:
3.1.1. Pregãtirea pãrţilor componente
La pregãtirea pãrţilor componente, cum sunt prelucrarea marginilor pentru sudare şi formarea, nu este permisã apariţia defectelor, apariţia fisurilor sau modificarea caracteristicilor mecanice, care ar putea afecta securitatea echipamentelor sub presiune.
3.1.2. Imbinari nedemontabile
Imbinarile nedemontabile şi zonele adiacente acestora nu trebuie sa prezinte defecte de suprafata sau interne care ar afecta securitatea echipamentelor sub presiune.
Proprietãţile imbinarilor nedemontabile trebuie sa respecte proprietãţile minime specificate pentru materialele care se imbina, cu excepţia cazului în care alte valori ale proprietãţilor reprezentative au fost în mod special luate în considerare la calculul de proiectare.
La echipamentele sub presiune, imbinarile nedemontabile ale componentelor care contribuie la rezistenta la presiune a echipamentului şi ale componentelor care sunt direct fixate pe acestea, trebuie efectuate de personal calificat corespunzãtor în conformitate cu procedee de lucru adecvate.
Pentru echipamentele sub presiune din categoriile II, III şi IV, procedeele de lucru şi personalul trebuie aprobate, respectiv autorizat de cãtre un organism de terta parte competent, care la alegerea producãtorului poate fi:
- un organism notificat,
- o organizaţie de terta parte recunoscuta în conformitate cu prevederile art. 18.
Pentru a acorda aceste aprobãri, organizaţia de terta parte trebuie sa efectueze examinarile şi incercarile corespunzãtoare din standardele prevãzute la art. 5, alin. (2) sau altele încercãri cu efect echivalent, sau dispune efectuarea acestora.
3.1.3. Încercãri nedistructive
La echipamentele sub presiune, incercarile nedistructive pe imbinari nedemontabile se efectueazã de cãtre personal calificat corespunzãtor. Pentru echipamentele sub presiune din categoriile III şi IV, calificarea personalului trebuie autorizata de o organizaţie de terta parte recunoscuta în conformitate cu prevederile art. 18.
3.1.4. Tratament termic
În cazul în care exista riscul ca procesul de fabricaţie sa modifice caracteristicile materialelor în asemenea mãsura încât securitatea echipamentului sub presiune ar putea fi afectatã, trebuie efectuat un tratament termic corespunzãtor într-o faza de fabricaţie adecvatã.
3.1.5. Trasabilitate
Trebuie adoptate şi menţinute proceduri corespunzãtoare pentru identificarea materialelor din care au fost executate pãrţi componente ale echipamentului sub presiune care contribuie la rezistenta la presiune, prin mijloace adecvate începând cu faza de recepţie, pe durata fabricaţiei pana la încercarea finala a echipamentului sub presiune fabricat.
3.2. Evaluarea finala
Evaluarea finala a echipamentelor sub presiune se face respectând urmãtoarele etape.
3.2.1. Inspecţia finala
Echipamentele sub presiune trebuie supuse unei inspecţii finale în cadrul cãreia se evalueaza conformitatea cu cerinţele prezentei hotãrâri prin control vizual şi examinarea documentelor. În cadrul acestei inspecţii se pot lua în considerare incercarile efectuate în timpul fabricaţiei. În mãsura în care este necesar pentru securitatea echipamentelor sub presiune, inspecţia finala trebuie efectuatã atât în interior cat şi la exterior pe fiecare parte de echipament, dupã caz, în timpul fazei de fabricaţie, de exemplu când nu mai este posibila examinarea în timpul inspecţiei finale.
3.2.2. Verificarea la presiune
Evaluarea finala a echipamentelor sub presiune trebuie sa cuprindã o încercare a incintei sub presiune, care în mod normal îmbracã forma unei încercãri la presiune hidrostatica cu o presiune de încercare care este cel puţin egala, dupã caz, cu valoarea prevãzutã la pct. 7.4.
Pentru echipamente sub presiune din categoria I, produse în serie, aceasta încercare poate fi efectuatã pe baza statistica.
Dacã verificarea la presiune hidrostatica este dãunãtoare sau nu poate fi efectuatã, se pot efectua alte încercãri, care s-au dovedit a fi eficiente. Pentru alte încercãri decât încercarea la presiune hidrostatica, trebuie luate alte mãsuri suplimentare înainte de efectuarea acelor încercãri, cum sunt încercãri nedistructive sau alte metode cu efect echivalent.
3.2.3. Inspecţia dispozitivelor de securitate
Pentru ansamble, evaluarea finala trebuie sa includã şi controlul dispozitivelor de securitate pentru a se verifica conformitatea totalã cu cerinţele prevãzute la pct. 2.10.
3.3. Marcare şi etichetare
Suplimentar fata de marcajul CS prevãzut la art. 20 mai trebuie furnizate şi urmãtoarele informaţii:
a) Pentru toate echipamentele sub presiune:
- denumirea şi adresa sau alte date pentru identificarea producãtorului şi unde este cazul, a reprezentantului autorizat al acestuia, persoana juridicã cu sediul în România;
- anul de fabricaţie;
- date care sa permitã identificarea echipamentului sub presiune în funcţie de felul acestuia, cum ar fi tipul, identificarea seriei sau a lotului, seria numãrului de fabricaţie;
- cele mai importante limite maxim/minim admisibile.
b) În funcţie de tipul echipamentului sub presiune trebuie prezentate şi alte informaţii care sunt necesare pentru asigurarea securitãţii la instalare, în funcţionare sau utilizare şi dupã caz, pentru întreţinere şi cu ocazia inspectiilor periodice. Aceste informaţii cuprind:
- volumul echipamentului sub presiune V, în litri;
- diametrul nominal DN pentru conducte;
- presiunea de încercare PT în bar şi data verificãrii;
- presiunea de reglare a dispozitivelor de securitate, în bar;
- puterea echipamentului, în kW;
- tensiunea reţelei, în V - volti;
- scopul utilizãrii;
- raportul de umplere, în kg/litru;
- masa de umplere maxima, în kg;
- masa proprie, în kg;
- grupa produsului.
c) În mãsura în care este necesar, pe echipamentele sub presiune se aplica semne de avertizare prin care se atrage atenţia asupra cazurilor de utilizãri necorespunzãtoare dovedite din experienta ca pot sa apara.
Pe echipamentul sub presiune sau pe placa de timbru care se fixeazã în mod nedetasabil, se aplica marcajul CS şi se inscriptioneaza celelalte informaţii solicitate, cu urmãtoarele excepţii:
- pentru evitarea marcarii repetate a pãrţilor individuale cum sunt conductele componente destinate aceluiaşi ansamblu, dupã caz, se poate utiliza o documentaţie corespunzãtoare. Aceasta este valabil pentru marcajul CS şi pentru alte marcaje şi etichetari prevãzute în prezenta anexa;
- în cazul în care echipamentul sub presiune este prea mic, de exemplu accesorii, informaţiile prevãzute la lit. b) pot fi inscriptionate pe o eticheta fixatã pe echipamentul sub presiune;
- etichetarea sau alte mijloace adecvate se pot utiliza pentru inscriptionarea masei de umplere şi pentru însemnele de avertizare prevãzute la lit. c), cu condiţia ca acestea sa rãmânã lizibile pe o perioada de timp adecvatã.
3.4. Instrucţiuni de funcţionare
a) La introducerea pe piata a echipamentelor sub presiune, acestea trebuie sa fie însoţite, în mãsura în care se considera necesar, de instrucţiuni de funcţionare pentru utilizator, care conţin toate informaţiile necesare privind securitatea referitoare la urmãtoarele aspecte:
- montajul, inclusiv asamblarea mai multor echipamente sub presiune diferite;
- punerea în funcţiune;
- utilizarea;
- întreţinerea, inclusiv verificãrile care se efectueazã de cãtre utilizator.
b) Instrucţiunile de funcţionare trebuie sa cuprindã şi informaţiile inscriptionate pe echipamentul sub presiune conform pct. 3.3, cu excepţia seriei de identificare şi trebuie sa fie însoţite, dupã caz, de documente tehnice, desene şi diagrame necesare pentru înţelegerea completa a acestor instrucţiuni.
c) Dupã caz, în instrucţiunile de funcţionare trebuie sa se facã referire la posibilele pericole care pot apare în cazul unei utilizãri necorespunzãtoare conform prevederilor de la pct. 1.3 şi la caracteristicile particulare de proiectare conform prevederilor de la pct. 2.2.3.

4. MATERIALE
Materialele utilizate pentru fabricarea echipamentelor sub presiune trebuie sa fie corespunzãtoare pentru o astfel de utilizare pe intreaga durata de viata planificata, cu excepţia cazurilor când este prevãzutã înlocuirea lor.
Materialele de adaus pentru sudare şi alte materiale de imbinare consumabile trebuie sa satisfacã numai cerinţele relevante prevãzute la pct. 4.1, la pct. 4.2 lit. a) şi la pct. 4.3. primul paragraf, în mod adecvat, atât individual cat şi ca structura imbinata.
4.1. Materialele pentru pãrţile solicitate la presiune trebuie:
a) sa aibã caracteristici adecvate pentru toate condiţiile de funcţionare previzibile în mod rezonabil şi pentru toate condiţiile de încercare, şi în mod special trebuie sa fie suficient de ductile şi tenace. Caracteristicile materialelor trebuie sa fie în conformitate cu cerinţele prevãzute la pct. 7.5, atunci când este cazul. Suplimentar, materialele trebuie alese cu atentie deosebita pentru a se preveni ruperi fragile, dacã este necesar iar, dacã din anumite motive se impune utilizarea unui material fragil, trebuie sa fie luate mãsuri adecvate.
b) sa fie suficient de rezistente din punct de vedere chimic la acţiunea fluidului conţinut în echipamentul sub presiune astfel încât, proprietãţile chimice şi fizice ale materialelor necesare pentru o funcţionare sigura a echipamentului sub presiune sa nu se modifice esenţial pe durata de viata prevãzutã.
c) sa nu fie afectate de imbatranire în mod semnificativ;
d) sa fie adecvat alese pentru procedeele de prelucrare prevãzute;
e) sa fie alese astfel încât sa se evite apariţia efectelor nedorite atunci când sunt imbinate materiale diferite.
4.2. a) Producãtorul echipamentelor sub presiune trebuie sa defineascã în mod clar valorile necesare utilizate la calculele de proiectare conform prevederilor de la pct. 2.2.3 şi caracteristicile esenţiale ale materialelor precum şi modul de tratare al acestora conform prevederilor de la pct. 4.1;
b) În dosarul tehnic de fabricaţie producãtorul trebuie sa furnizeze date cu privire la conformitatea cu specificaţiile de materiale din prezenta hotãrâre, în unul din urmãtoarele moduri:
- prin utilizarea materialelor care sunt conform standardelor prevãzute la art. 5, alin. (2);
- prin utilizarea materialelor pentru care exista o aprobare europeanã pentru echipamente sub presiune conform prevederilor din art. 16;
- prin utilizarea materialelor care au aprobare specialã.
c) Pentru echipamentele sub presiune din categoriile III şi IV aprobãrile speciale de materiale, prevãzute la pct. b) al treilea alineat, se acorda de cãtre organismul notificat responsabil cu efectuarea procedurilor pentru evaluarea conformitatii echipamentelor sub presiune.
4.3. Producãtorul echipamentelor sub presiune trebuie sa ia mãsurile adecvate pentru a asigura ca materialul utilizat corespunde cu specificaţiile impuse acestora, în special, trebuie sa obţinã pentru toate materialele documente întocmite de producãtorul de materiale din care rezulta conformitatea cu o specificaţie impusa.
Pentru pãrţile cele mai importante solicitate la presiune ale echipamentelor sub presiune din categoriile II, III şi IV documentele întocmite de producãtorul de materiale trebuie sa fie sub forma unui certificat de control special al produsului.
În cazul în care producãtorul de materiale aplica un sistem al calitãţii corespunzãtor, certificat de un organism notificat, care a efectuat şi o evaluare specialã pentru materiale, se presupune ca certificatele emise de producãtor atesta conformitatea cu cerinţele prevãzute la acest punct.

CERINŢE PENTRU ECHIPAMENTE SUB PRESIUNE SPECIALE

Suplimentar fata de cerinţele de la pct. 1-4, echipamentele sub presiune prevãzute la pct. 5 şi la pct. 6. trebuie sa respecte şi cerinţele prevãzute pentru fiecare din acestea.

5. ECHIPAMENTE SUB PRESIUNE CU ARZATOR SAU INCALZITE ÎN ALT MOD CARE PREZINTĂ RISCUL DE SUPRAINCALZIRE CONFORM PREVEDERILOR DE LA ART. 5.
Aceste echipamente sub presiune includ:
- Instalaţii de producere a aburului şi a apei calde conform celor prevãzute la art. 8 alin. (3) cum sunt de exemplu cazane de abur şi apa calda cu arzator, supraincalzitoare şi supraincalzitoare intermediare, cazane recuperatoare, cazane pentru arderea deşeurilor, cazane incalzite electric şi oale de gãtit sub presiune împreunã cu accesoriile lor şi dupã caz, cu sistemele aferente de tratare a apei de alimentare şi de alimentare cu combustibil, şi
- Echipamentele de încãlzire de proces pentru alte medii decât abur şi apa calda conform celor prevãzute la art. 8 alin. (2) ca de exemplu incalzitoare pentru procese chimice şi alte procese similare, precum şi echipamente sub presiune pentru industria alimentara.
Aceste echipamente sub presiune trebuie calculate, proiectate şi construite, astfel încât sa reducã la minim riscul unei avarieri a incintei sub presiune ca urmare a supraincalzirii, în mod special trebuie sa se asigure, acolo unde este cazul, ca sunt respectate urmãtoarele:
a) sunt prevãzute mijloace adecvate de protecţie pentru a limita parametrii de funcţionare, cum sunt aportul de caldura, transferul de caldura şi dupã caz, nivelul fluidului, astfel încât sa se evite orice risc de supraincalzire localã sau generalã;
b) sunt prevãzute dacã este necesar, puncte de prelevare probe pentru a permite verificarea proprietãţilor fluidului astfel încât sa se evite riscurile datorate depunerilor şi/sau coroziunii;
c) exista prevederi adecvate pentru eliminarea riscului avariilor datorate depunerilor;
d) exista posibilitãţi de degajare în siguranta a caldurii suplimentare dupã oprire;
e) sunt luate mãsuri pentru prevenirea acumularilor periculoase de amestecuri inflamabile de substanţe combustibile şi aer, precum şi pentru evitarea întoarcerii flacarii.

6. CONDUCTE CONFORM PREVEDERILOR DE LA ART. 8 ALIN. (4).
Pentru conducte, prin proiectare şi construcţie trebuie sa se asigure ca:
a) riscul unei suprasolicitari a flanselor, legãturilor, compensatoarelor sau furtunelor, datorat unei miscari libere nepermise sau producerii unor forte excesiv de mari, trebuie controlat în mod adecvat prin mijloace de sprijinire, rigidizare, ancorare, aliniere sau pretensionare;
b) acolo unde exista posibilitatea producerii condensului în interiorul conductelor pentru fluide gazoase, trebuie prevãzute mijloace pentru drenarea şi îndepãrtarea lichidelor din zonele mai joase, pentru evitarea producerii avariilor datorate loviturilor de berbec sau coroziunii;
c) este acordatã o atentie deosebita posibilitatii de producere a unor avarii datorite turbulentei şi a vartejurilor, caz în care se aplica prevederile de la pct. 2.7.;
d) este acordatã o atentie deosebita riscului de producere a oboselii datoritã vibratiilor în conducte;
e) în cazul în care conductele conţin fluide din grupa 1, au fost luate mãsurile corespunzãtoare de izolare a ramificatiilor cu grad ridicat de risc;
f) riscul descãrcãrii accidentale este redus la minim, punctele de ramificatie trebuie clar marcate pe conducta de baza cu indicarea fluidului conţinut;
g) pentru facilitarea lucrãrilor de întreţinere, inspecţii sau reparaţii, poziţia şi traseul conductelor subterane trebuie indicate cel puţin în dosarul tehnic de fabricaţie.

7. CERINŢE CANTITATIVE SPECIALE PENTRU ANUMITE ECHIPAMENTE SUB PRESIUNE.
De regula se aplica prevederile enunţate mai jos. În cazul în care însã acestea nu se aplica, inclusiv cazurile în care materialele nu sunt special menţionate şi standardele prevãzute la art. 5 alin. (2). Nu se aplica, atunci producãtorul trebuie sa facã dovada ca a luat mãsuri corespunzãtoare care asigura un nivel de securitate general echivalent.
Prevederile acestui punct completeazã cerinţele esenţiale prevãzute la pct. 1.-6. pentru echipamentele sub presiune cãrora li se aplica.
7.1 Eforturi admisibile
7.1.1. Simboluri
R(e/t) limita de elasticitate, reprezintã dupã caz valoarea la temperatura de calcul pentru:
- limita de curgere superioarã pentru un material care are o limita de curgere inferioarã şi superioarã;
- 1,0% limita de întindere pentru oteluri austenitice şi aluminiu nealiat;
- 0,2% limita de întindere pentru celelalte cazuri.
R(m/20) reprezintã valoarea minima a rezistentei de rupere la 20°C
R(m/t) reprezintã rezistenta de rupere la temperatura de calcul.
7.1.2. Efortul general admisibil în membrana, în cazul unor solicitãri preponderent statice şi la temperaturi în afarã intervalului în care fenomenele de fluaj sunt semnificative, nu trebuie sa depãşeascã în funcţie de materialul utilizat, cea mai mica dintre urmãtoarele valori:
- Pentru oţel feritic, inclusiv oţel normalizat cu excepţia otelului cu granulatie fina şi a otelului cu un tratament termic special: 2/3 R(e/t) şi ...5/1 2 R(m/20);
- Pentru oţel austenitic:
● dacã alungirea dupã rupere depãşeşte 30%, 2/3 R(e/t);
● sau, ca alternativa, dacã alungirea acestuia dupã rupere depãşeşte 35%, ...5/6 R(e/t) şi 1/3 R(m/t);
- Pentru oţel turnat nealiat sau slab aliat, 1[]/1 9 R(e/t) şi 1/3 R(m/20);
- Pentru aluminiu, 2/3 R(e/t);
- Pentru aliaje de aluminiu cu excepţia aliajelor durificate prin precipitare, 2/3 R(e/t) şi ...5/1 2 R(m/20).
7.2. Coeficienţi de imbinare
Pentru imbinari sudate coeficienţii de imbinare nu pot depãşi urmãtoarele valori:
- Pentru echipamentele sub presiune care sunt supuse la încercãri distructive şi nedistructive care confirma ca intreaga serie de imbinari nu prezintã defecte importante: 1;
- Pentru echipamentele sub presiune care sunt supuse la încercãri nedistructive la intervale neregulate: 0.85;
- Pentru echipamentele sub presiune care sunt supuse numai examinãrii vizuale, fãrã a se efectua alte încercãri nedistructive: 0.7.
Dacã este necesar trebuie avute în vedere totodatã şi tipul eforturilor precum şi proprietãţile mecanice şi tehnologice ale imbinarilor.
7.3. Dispozitive de limitare a presiunii, în special pentru recipiente sub presiune
Depãşirea de moment a presiunii, conform prevederilor de la pct. 2.11.2, trebuie limitatã la 10% din presiunea maxim admisibilã.
7.4. Încercarea la presiunea hidrostatica
Pentru recipiente sub presiune, presiunea hidrostatica la care se face încercarea conform prevederilor de la pct. 3.2.2 nu trebuie sa fie mai mica decât cea mai mare dintre urmãtoarele doua valori posibile:
- valoarea corespunzãtoare solicitãrii maxime la care este supus echipamentul sub presiune în funcţionare luând în considerare presiunea maxim admisibilã şi temperatura maxim admisibilã, multiplicat cu coeficientul 1,25,
sau
- valoarea presiunii maxim admisibile multiplicat cu coeficientul 1,43.
7.5. Caracteristicile materialelor
Cu excepţia cazurilor în care sunt impuse alte valori conform altor criterii ce trebuie luate în considerare, un oţel este considerat suficient de ductil pentru a satisface cerinţele prevãzute la pct. 4.1. lit. a), dacã în cadrul incercarii de alungire la rupere efectuatã conform unei proceduri standard alungirea acestuia dupã rupere nu este mai mica decât 14% şi valoarea energiei de rupere masurata pe o epruveta tip "ISO V", nu este mai mica de 27 J, la o temperatura de maxim 20°C dar, nu mai mare decât cea mai mica temperatura de funcţionare planificata.

ANEXA 3

DECLARAŢIA DE CONFORMITATE

Declaraţia de conformitate CS trebuie sa cuprindã:
a) numele şi adresa producãtorului sau a reprezentantului autorizat persoana juridicã cu sediul în România,
b) descrierea echipamentului sub presiune sau a ansamblului,
c) procedura de evaluare a conformitatii aplicatã,
d) în cazul ansamblelor, descrierea echipamentelor sub presiune din care este format ansamblul, precum şi procedura de evaluare a conformitatii aplicatã,
e) dupã caz, numele şi adresa organismului notificat, care a efectuat inspecţia,
f) dupã caz, referire la certificatul examinãrii CS de tip, certificatul examinãrii CS a proiectului sau certificatul CS de conformitate,
g) dupã caz, numele şi adresa organismului notificat care supravegheazã sistemul de asigurare a calitãţii al producãtorului,
h) dupã caz, referire la standardele romane care adopta standardele europene armonizate aplicate,
i) dupã caz, referire la alte standarde sau specificaţii tehnice aplicate,
j) dupã caz, referire la alte reglementãri armonizate aplicate,
k) datele de identificare ale semnatarului, împuternicit legal sa semneze declaraţia de conformitate pentru producãtor sau reprezentantul autorizat al acestuia persoana juridicã cu sediul în România.

ANEXA 4

DIAGRAME DE EVALUARE A CONFORMITATII

1. Cifrele romane din diagrame corespund categoriilor de echipamente sub presiune pentru care aplica urmãtoarele module de evaluare a conformitatii:

I = modulul A
II = modulele A1, D1, E1
III = modulele B1+D, B1+F, B+E, B+C1, H
IV = modulele B+D, B+F, G, H1

2. Accesoriile de securitate prevãzute în art. 2 alin. (1) lit. d) şi menţionate în art. 8 alin. (5) sunt clasificate în categoria IV. Ca excepţie de la aceste prevederi, accesoriile de securitate fabricate pentru anumite echipamente sub presiune pot fi clasificate în aceeaşi categorie cu echipamentul pe care îl protejeaza.
3. Accesoriile pentru reglarea presiunii prevãzute în art. 2 alin. (1) lit. e) şi menţionate în art. 8 alin. (5) Sunt clasificate având în vedere:
a) presiunea maxim admisibilã PS pentru acestea,
şi
b) volumul V sau diametrul nominal DN al acestora, dupã caz,
şi
c) grupa de fluide pentru care sunt destinate iar pentru precizarea categoriei de evaluare a conformitatii trebuie folosite diagramele pentru recipiente sau pentru conducte.
Dacã atât volumul cat şi diametrul nominal, sunt considerate adecvate la pct. 3 lit. b), accesoriile pentru reglarea presiunii trebuie clasificate în categoria cea mai severã.
4. Liniile de demarcare din diagramele de evaluare a conformitatii indica valoarea limita superioarã pentru fiecare categorie.


Diagrama 1
Recipiente conform prevederilor de la art. 8 alin. (2), lit. a) paragraf i).

Prin excepţie, recipientele destinate sa conţinã gaze instabile şi care sunt din categoriile I sau II conform diagramei 1, trebuie clasificate în categoria III.

Diagrama 2
Recipiente conform prevederilor de la art. 8 alin. (2), lit. a) paragraf ii).

Prin excepţie, stingatoarele de incendiu portabile şi recipientele pentru echipamentul de respirat trebuie clasificate cel puţin în categoria III.

Diagrama 3
Recipiente conform prevederilor de la art. 8 alin. (2), lit. b) paragraf i).

Diagrama 4
Recipiente conform prevederilor de la art. 8 alin. (2), lit. b) paragraf ii).

Prin excepţie, ansamblele destinate producerii de apa calda conform prevederilor din art. 9. lit. c) trebuie sa fie supuse fie unei proceduri de examinari CS a proiectului (modulul B1) în vederea evaluãrii conformitatii cu cerinţele esenţiale din anexa nr. 2 pct. 2.10, 2.11, 3.4., 5 lit. a) şi d) sau trebuie supuse procedurii de asigurare a calitãţii (modul H).

Diagrama 5
Echipamente sub presiune conform prevederilor din art. 8 alin. (3)

Prin excepţie, proiectul pentru oalele de gãtit sub presiune trebuie supus unei proceduri de evaluare a conformitatii echivalenta cel puţin cu o procedura din modulele pentru categoria III.

Diagrama 6
Conducte conform prevederilor din art. 8 alin (4). Lit. a) paragraf i)

Prin excepţie, conductele destinate sa conţinã gaze instabile şi care se clasifica în categoriile I sau II, conform diagramei 6, trebuie clasificate în categoria III.

Diagrama 7
Conducte conform prevederilor din art. 8 alin. (4). Lit. a) paragraf ii)

Prin excepţie, toate conductele destinate sa conţinã fluide la o temperatura mai mare de 350°C şi care se clasifica în categoria II conform diagramei 7, trebuie clasificate în categoria III.

Diagrama 8
Conducte conform prevederilor din art. 8 alin (4). Lit. b) paragraf i)

Diagrama 9
Conducte conform prevederilor din art. 8 alin (4). Lit. b) paragraf ii)

ANEXA 5
PROCEDURI DE EVALUARE A CONFORMITATII

Obligaţiile care rezulta din aceasta anexa pentru echipamente sub presiune se aplica şi ansamblelor.
1. Modulul A - Controlul intern al producţiei
1.1. Controlul intern al producţiei este procedura prin care producãtorul sau reprezentantul autorizat al acestuia, persoana juridicã cu sediul în România, care îndeplineşte obligaţiile de la pct. 1.2, declara şi asigura ca echipamentele sub presiune îndeplinesc cerinţele aplicabile prevãzute de prezenta hotãrâre. Producãtorul, sau reprezentantul autorizat al acestuia trebuie sa aplice marcajul CS pe fiecare echipament sub presiune şi sa întocmeascã în scris o declaraţie de conformitate.
1.2. Producãtorul trebuie sa întocmeascã dosarul tehnic de fabricaţie prevãzut la pct. 1.3. Producãtorul sau reprezentantul autorizat al acestuia are obligaţia sa pãstreze pe o perioada de 10 ani de la data ultimei fabricatii a echipamentului sub presiune în cauza, dosarul tehnic de fabricaţie, ce va fi prezentat spre examinare, la cerere, Inspecţiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat - ISCIR - SP.
În cazul în care nici producãtorul şi nici reprezentantul autorizat al acestuia nu au sediul în România, obligaţia pãstrãrii dosarului tehnic de fabricaţie revine persoanei responsabile cu introducerea pe piata a echipamentului sub presiune.
1.3. Dosarul tehnic de fabricaţie trebuie sa permitã efectuarea evaluãrii conformitatii echipamentului sub presiune cu cerinţele aplicabile din prezenta hotãrâre, în mãsura în care este necesar pentru evaluare, dosarul tehnic de fabricaţie trebuie sa cuprindã proiectarea, fabricatia şi modul de funcţionare a echipamentului sub presiune şi trebuie sa conţinã urmãtoarele:
a) descrierea generalã a echipamentului sub presiune;
b) proiecte de execuţie, planuri de fabricaţie şi diagrame ale componentelor, subansamblelor, scheme electrice;
c) descrieri şi explicaţii necesare înţelegerii desenelor şi diagramelor precum şi a modului de funcţionare a echipamentului sub presiune;
d) lista standardelor prevãzute la art. 5 alin. (2) aplicate în totalitate sau parţial, precum şi o descriere a soluţiilor adoptate pentru îndeplinirea cerinţelor esenţiale pentru cazul în care standardele prevãzute la art. 5 alin. (2) nu au fost aplicate;
e) rezultatele calculelor de proiectare, verificãrile efectuate;
f) rapoarte de încercãri.
1.4. Producãtorul sau reprezentantul autorizat al acestuia, trebuie sa pãstreze împreunã cu dosarul tehnic de fabricaţie o copie a declaraţiei de conformitate.
1.5. Producãtorul trebuie sa ia toate mãsurile necesare ca sa asigure ca procesul de fabricaţie impune echipamentului sub presiune care este fabricat sa fie conform cu documentaţia tehnica prevãzutã la pct. 1.2 şi cu cerinţele aplicabile din prezenta hotãrâre.
2. Modulul A1 - Verificãri interne ale fabricaţiei cu supravegherea evaluãrii finale
Modulul A1 consta din modulul A, la care se adauga urmãtoarele cerinţe suplimentare:
Evaluarea finala trebuie sa fie efectuatã de producãtor şi supravegheatã prin vizite inopinate de cãtre un organism notificat ales de producãtor.
În timpul vizitelor organismul notificat trebuie:
a) sa stabileascã dacã producãtorul efectueazã evaluarea finala conform anexei nr. 2 pct. 3.2;
b) sa preleveze mostre de echipamente sub presiune din secţiile de fabricaţie sau din depozite pentru a efectua verificãri. Organismul notificat decide asupra numãrului mostrelor de echipamente sub presiune precum şi asupra faptului dacã este necesar sa efectueze, sau sa dispunã efectuarea evaluãrii finale, parţial sau în întregime.
În caz de neconformitate a unuia sau a mai multor echipamente sub presiune, organismul notificat trebuie sa adopte mãsurile necesare pentru obţinerea conformitatii.
Producãtorul trebuie sa aplice numãrul de identificare al organismului notificat pe fiecare echipament sub presiune, sub responsabilitatea organismului notificat.
3. Modulul B - Examinarea CS de tip
3.1. Examinarea CS de tip este acea parte a procedurii, prin care un organism notificat constata şi atesta ca un exemplar reprezentativ al producţiei în cauza îndeplineşte prevederile aplicabile din prezenta hotãrâre.
3.2. Cererea pentru efectuarea examinãrii CS de tip se înainteazã de cãtre producãtor sau de cãtre reprezentantul autorizat al acestuia unui singur organism notificat, ales de cãtre acesta.
Cererea trebuie sa cuprindã urmãtoarele:
a) denumirea şi adresa producãtorului, iar dacã cererea este înaintatã de cãtre reprezentantul autorizat al acestuia, denumirea şi adresa reprezentantul autorizat;
b) o declaraţie scrisã potrivit cãreia rezulta ca cererea nu a mai fost înaintatã nici unui alt organism notificat;
c) dosarul tehnic de fabricaţie prevãzut la pct. 3.3.
Solicitantul trebuie sa punã la dispoziţia organismului notificat un exemplar reprezentativ din producţia avutã în vedere, denumit în continuare "tip". Organismul notificat poate sa solicite un numãr rezonabil de exemplare, dacã considera ca sunt necesare pentru realizarea programului de încercãri.
Un tip poate sa acopere mai multe variante ale unui echipament sub presiune, cu condiţia ca diferenţele între variante sa nu afecteze nivelul de securitate.
3.3. Dosarul tehnic de fabricaţie trebuie sa permitã efectuarea evaluãrii conformitatii echipamentului sub presiune cu cerinţele aplicabile din prezenta hotãrâre. În mãsura în care este necesar evaluãrii, dosarul tehnic de fabricaţie trebuie sa acopere proiectarea, fabricatia şi modul de funcţionare a echipamentului sub presiune şi trebuie sa cuprindã urmãtoarele:
a) descrierea generalã a echipamentului sub presiune;
b) proiecte de execuţie, planuri de fabricaţie şi diagrame ale componentelor, subansamblelor, scheme electrice etc.;
c) descrieri şi explicaţii necesare înţelegerii desenelor şi diagramelor precum şi a modului de funcţionare a echipamentului sub presiune;
d) lista standardelor prevãzute la art. 5 alin. (2) aplicate în totalitate sau parţial, precum şi o descriere a soluţiilor adoptate pentru îndeplinirea cerinţelor esenţiale pentru cazul în care standardele prevãzute la art. 5 alin. (2) nu au fost aplicate;
e) rezultatele calculelor de proiectare, verificãrile efectuate, etc.;
f) rapoarte de încercãri;
g) date privind verificãrile din timpul execuţiei;
h) date privind calificarile sau aprobãrile necesare, conform anexei nr. 2 pct. 3.1.2 şi pct. 3.1.3.
3.4. Organismul notificat are urmãtoarele obligaţii:
3.4.1. sa examineze dosarul tehnic de fabricaţie, sa verifice dacã tipul a fost fabricat în conformitate cu dosarul tehnic de fabricaţie şi sa identifice componentele care au fost proiectate în conformitate cu standardele prevãzute la art. 5 alin. (2), precum şi pe cele care au fost proiectate fãrã a aplica prevederile din acele standarde.
Organismul notificat are în special urmãtoarele sarcini:
a) sa verifice dosarul tehnic de fabricaţie cu privire la proiectare şi la tehnologia de fabricaţie;
b) sa evalueze materialele utilizate, dacã acestea nu sunt în conformitate cu standardele relevante prevãzute la art. 5 alin. (2) sau cu o aprobare europeanã de material pentru echipamente sub presiune prevãzutã la art. 16 şi sa verifice certificatele de calitate emise de producãtorul de material conform anexei nr. 2 pct. 4.3;
c) sa aprobe procedurile pentru asamblarea nedemontabila a pãrţilor de echipament sub presiune sau sa verifice dacã acestea au fost aprobate anterior în conformitate cu anexa nr. 2 pct. 3.1.2;
d) sa verifice dacã personalul desemnat pentru efectuarea asamblarilor nedemontabile a pãrţilor de echipament sub presiune şi a examinarilor nedistructive este calificat sau atestat în conformitate cu anexa nr. 2 pct. 3.1.2 şi pct. 3.1.3;
3.4.2. sa efectueze sau sa impunã efectuarea examinarilor corespunzãtoare şi a încercãrilor necesare, pentru a constata dacã soluţiile adoptate de producãtor satisfac cerinţele esenţiale din prezenta hotãrâre, în cazul în care nu au fost aplicate standardele prevãzute la art. 5 alin. (2);
3.4.3. sa efectueze sau sa impunã efectuarea examinarilor corespunzãtoare şi a încercãrilor necesare, pentru a constata dacã standardele din domeniu au fost aplicate, în cazul în care producãtorul a declarat ca aplica standardele relevante prevãzute la art. 5 alin. (2);
3.4.4. sa convinã împreunã cu solicitantul asupra locului unde vor fi efectuate examinarile şi incercarile necesare.
3.5. În cazul în care tipul respecta prevederile din prezenta hotãrâre aplicabile acestuia, organismul notificat trebuie sa elibereze solicitantului un certificat de examinare CS de tip. Acest certificat, care are o valabilitate de zece ani şi poate fi prelungit, conţine denumirea şi adresa producãtorului, concluziile examinarilor şi datele necesare pentru identificarea tipului aprobat.
Lista cu cele mai importante documente din dosarul tehnic de fabricaţie se anexeazã la certificat şi o copie se pãstreazã de cãtre organismul notificat.
În cazul în care organismul notificat refuza acordarea certificatului de examinare CS de tip producãtorului sau reprezentantului autorizat al acestuia, organismul trebuie sa justifice detaliat solicitantului refuzul. În situaţia în care i se refuza unui producãtor certificarea unui tip, acesta poate face plângere la instanta judecãtoreascã competenta teritorialã, în condiţiile legii.
3.6. Producãtorul sau reprezentantul autorizat al acestuia trebuie sa informeze organismul notificat, care deţine documentaţia referitoare la certificatul de examinare CS de tip, asupra tuturor modificãrilor pe care le-a efectuat sau intenţioneazã sa le efectueze la un echipament sub presiune aprobat. Organismul notificat trebuie sa examineze modificãrile şi sa informeze solicitantul dacã certificatul de examinare CS de tip rãmâne valabil. Organismul notificat poate, dupã caz, sa emita o completare la certificatul de examinare CS de tip original, sau sa ceara transmiterea unei noi solicitãri pentru certificare, în cazul în care modificãrile aduse pot afecta conformitatea cu cerinţele esenţiale sau cu condiţiile de utilizare prescrise pentru echipamentul sub presiune.
3.7. Fiecare organism notificat comunica Ministerului Industriei şi Resurselor toate informaţiile privind certificatele de examinare CS de tip retrase şi la cerere, comunica informaţiile privind certificatele de examinare CS de tip emise.
Fiecare organism notificat trebuie, de asemenea, sa comunice celorlalte organisme notificate informaţii relevante privind certificate de examinare CS de tip pe care le-a retras sau refuzat.
3.8. Celelalte organisme notificate pot sa obţinã copii ale certificatelor de examinarea CS de tip şi/sau ale completãrilor la acestea. Anexele la certificate se pun la dispoziţia celorlalte organisme notificate.
3.9. Producãtorul sau reprezentantul autorizat al acestuia trebuie sa pãstreze împreunã cu dosarul tehnic de fabricaţie, copiile certificatelor de examinare CS de tip emise şi ale completãrilor la acestea, o perioada de 10 ani de la data fabricãrii ultimului echipament sub presiune.
În situaţia în care nici producãtorul şi nici reprezentantul autorizat al acestuia nu au sediul în România, obligaţia de a deţine şi de a pune la dispoziţia Inspecţiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat - ISCIR - SP, la cerere, documentaţia tehnica prevãzutã la art. 15, revine persoanei responsabile cu introducerea pe piata a echipamentului sub presiune.
4. Modulul B1 - Examinarea CS a proiectului
4.1. Examinarea CS a proiectului este acea parte a procedurii prin care organismul notificat verifica şi confirma faptul ca proiectul unui echipament sub presiune corespunde prevederilor aplicabile acestuia din prezenta hotãrâre.
Metoda experimentala de proiectare prevãzutã în anexa nr. 2 pct. 2.2.4 nu poate fi aplicatã în cazul acestui modul.
4.2. Cererea pentru examinarea CS a proiectului trebuie transmisã de producãtor sau de reprezentantul autorizat al acestuia numai unui singur organism notificat.
Cererea trebuie sa cuprindã urmãtoarele:
a) denumirea şi adresa producãtorului, iar dacã cererea este înaintatã de cãtre reprezentantul autorizat al acestuia, denumirea şi adresa reprezentantul autorizat;
b) o declaraţie scrisã potrivit cãreia rezulta ca cererea nu a mai fost înaintatã nici unui alt organism notificat;
c) dosarul tehnic de fabricaţie prevãzut la pct. 4.3.
Cererea poate sa cuprindã mai multe variante ale echipamentului sub presiune cu condiţia ca diferenţele între variante sa nu afecteze nivelul de securitate.
4.3. Dosarul tehnic de fabricaţie trebuie sa permitã evaluarea conformitatii echipamentului sub presiune cu cerinţele aplicabile din prezenta hotãrâre, în mãsura în care este necesar pentru evaluare, dosarul tehnic de fabricaţie trebuie sa acopere proiectarea, fabricatia şi modul de funcţionare a echipamentului sub presiune şi trebuie sa cuprindã urmãtoarele:
a) descrierea generalã a echipamentului sub presiune;
b) proiecte de execuţie, planuri de fabricaţie şi diagrame ale componentelor, subansamblelor, scheme electrice;
c) descrieri şi explicaţii necesare înţelegerii desenelor şi diagramelor precum şi a modului de funcţionare a echipamentului sub presiune;
d) lista standardelor prevãzute la art. 5 alin. (2) aplicate în totalitate sau parţial, precum şi o descriere a soluţiilor adoptate pentru îndeplinirea cerinţelor esenţiale pentru cazul în care standardele prevãzute la art. 5 alin. (2) nu au fost aplicate;
e) dovezile necesare prin care se demonstreaza ca soluţiile alese pentru proiectare sunt adecvate, în mod special atunci când standardele prevãzute la art. 5 alin. (2) nu au fost aplicate în totalitate. Aceste dovezi trebuie sa includã şi rezultatele încercãrilor care au fost efectuate în laboratoare adecvate ale producãtorului sau au fost efectuate în numele sau;
f) rezultatele calculelor de proiectare, a examinarilor efectuate;
g) informaţii privind calificarile sau aprobãrile cerute în baza prevederilor din anexa nr. 2 pct. 3.1.2 şi pct. 3.1.3.
4.4. Organismul notificat trebuie:
4.4.1. sa examineze dosarul tehnic de fabricaţie şi sa identifice componentele care au fost proiectate în conformitate cu standardele prevãzute la art. 5 alin. (2). Precum şi pe cele care au fost proiectate fãrã a aplica prevederile din acele standarde. Organismul notificat are, în special, urmãtoarele sarcini:
a) sa evalueze materialele utilizate, dacã acestea nu sunt în conformitate cu standardele relevante prevãzute la art. 5 alin. (2) sau cu o aprobare europeanã de material pentru echipamente sub presiune prevãzutã la art. 16;
b) sa aprobe procedurile pentru asamblarea nedemontabila a pãrţilor de echipament sub presiune sau sa verifice dacã acestea au fost aprobate anterior în conformitate cu anexa nr. 2 pct. 3.1.2;
c) sa verifice dacã personalul desemnat pentru efectuarea asamblarilor nedemontabile a pãrţilor de echipament sub presiune şi a examinarilor nedistructive este calificat sau atestat în conformitate cu anexa nr. 2 pct. 3.1.2 şi pct. 3.1.3;
4.4.2. sa efectueze examinarile necesare, pentru a constata dacã soluţiile adoptate de producãtor satisfac cerinţele esenţiale din prezenta hotãrâre, în cazul în care nu au fost aplicate standardele prevãzute la art. 5 alin. (2);
4.4.3. sa efectueze examinarile necesare, pentru a constata dacã standardele din domeniu au fost aplicate, în cazul în care producãtorul a declarat ca aplica standardele relevante prevãzute la art. 5 alin. (2);
4.5. În cazul în care proiectul corespunde prevederilor aplicabile din prezenta hotãrâre, organismul notificat trebuie sa elibereze solicitantului un certificat de examinare CS a proiectului. Acest certificat, trebuie sa conţinã denumirea şi adresa producãtorului, concluziile examinarilor şi condiţiile de valabilitate a certificatului şi datele necesare identificarii proiectului aprobat.
Lista cu cele mai importante documente din dosarul tehnic de fabricaţie se anexeazã la certificat şi o copie se pãstreazã de cãtre organismul notificat.
În cazul în care organismul notificat refuza acordarea certificatului de examinare CS a proiectului pentru producãtor sau reprezentantul autorizat al acestuia, organismul trebuie sa justifice detaliat solicitantului refuzul, în situaţia în care i se refuza unui producãtor certificarea unui proiect, acesta poate face plângere la instanta judecãtoreascã competenta teritorialã, în condiţiile legii.
4.6. Producãtorul sau reprezentantul autorizat al acestuia trebuie sa informeze organismul notificat, care deţine documentaţia referitoare la certificatul de examinare CS a proiectului, asupra tuturor modificãrilor pe care le-a efectuat sau intenţioneazã sa le efectueze la proiectul aprobat. Organismul notificat trebuie sa examineze modificãrile şi sa informeze solicitantul dacã certificatul de examinare CS rãmâne valabil. Organismul notificat poate, dupã caz, sa emita o completare la certificatul de examinare CS a proiectului original, sau sa ceara transmiterea unei noi solicitãri pentru certificare, în cazul în care modificãrile aduse pot afecta conformitatea cu cerinţele esenţiale sau cu condiţiile de utilizare prescrise pentru echipamentul sub presiune.
4.7. Fiecare organism notificat comunica Ministerului Industriei şi Resurselor toate informaţiile privind certificatele de examinare CS a proiectului retrase şi la cerere, comunica informaţiile privind certificatele de examinare CS a proiectului emise.
Fiecare organism notificat trebuie, de asemenea, sa comunice celorlalte organisme notificate informaţii relevante privind certificate de examinare CS a proiectului pe care le-a retras sau refuzat.
4.8. Celelalte organisme notificate pot sa obţinã informaţii relevante despre:
a) certificatele de examinare CS a proiectului şi completãrile la acestea care au fost acordate,
b) certificatele de examinare CS a proiectului şi completãrile la acestea care au fost retrase.
4.9. Producãtorul sau reprezentantul autorizat al acestuia trebuie sa pãstreze împreunã cu dosarul tehnic de fabricaţie prevãzut la pct. 4.3, copiile certificatelor de examinare CS a proiectului emise şi ale completãrilor la acestea, o perioada de 10 ani de la data fabricãrii ultimului echipament sub presiune.
În situaţia în care nici producãtorul şi nici reprezentantul autorizat al acestuia nu au sediul în România, obligaţia de a deţine şi de a pune la dispoziţia Inspecţiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat - ISCIR - SP, la cerere, documentaţia tehnica prevãzutã la art. 15 revine persoanei responsabile cu introducerea pe piata a echipamentului sub presiune.
5. Modulul C1 - Conformitatea cu tipul
5.1 Conformitatea cu tipul este aceea parte a procedurii prin care producãtorul sau reprezentantul autorizat al acestuia asigura şi declara ca echipamentul sub presiune este conform tipului descris în certificatul de examinare CS de tip şi satisface cerinţele aplicabile din prezenta hotãrâre. Producãtorul sau reprezentantul autorizat al acestuia trebuie sa aplice pe echipamentul sub presiune marcajul de conformitate CS şi sa întocmeascã în scris o declaraţie de conformitate.
5.2. Producãtorul trebuie sa ia toate mãsurile necesare pentru a garanta ca procesul de fabricaţie impune ca echipamentele sub presiune fabricate sa fie conforme cu tipul, asa cum este descris în certificatul de examinare CS de tip, şi cu cerinţele prezentei hotãrâri aplicabile acestora.
5.3. Producãtorul sau reprezentantul autorizat al acestuia trebuie sa pãstreze o copie a declaraţiei de conformitate CS pentru o perioada de 10 ani de la data fabricãrii ultimului echipament sub presiune, în situaţia în care nici producãtorul şi nici reprezentantul autorizat al acestuia nu au sediul în România, obligaţia de a deţine şi de a pune la dispoziţia Inspecţiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat - ISCIR - SP, la cerere, documentaţia tehnica prevãzutã la art. 15 revine persoanei responsabile cu introducerea pe piata a echipamentului sub presiune.
5.4. Evaluarea finala trebuie sa fie supusã unei supravegheri sub forma unor vizite inopinate efectuate de organismul notificat, ales de producãtor, în timpul vizitelor organismul notificat trebuie:
a) sa stabileascã dacã producãtorul efectueazã evaluarea finala conform anexei nr. 2 pct. 3.2;
b) sa preleveze mostre de echipamente sub presiune din secţiile de fabricaţie sau din depozite pentru a efectua verificãri. Organismul notificat decide asupra numãrului mostrelor de echipamente sub presiune precum şi asupra faptului dacã este necesar sa efectueze, sau sa dispune sa fie efectuatã, evaluarea finala parţial sau în întregime.
În caz de neconformitate a unuia sau a mai multor echipamente sub presiune, organismul notificat trebuie sa adopte mãsurile necesare pentru obţinerea conformitatii.
Producãtorul trebuie sa aplice numãrul de identificare al organismului notificat pe fiecare echipament sub presiune, sub responsabilitatea organismului notificat.
6. Modulul D - Asigurarea calitãţii producţiei
6.1. Asigurarea calitãţii producţiei este acea parte a procedurii prin care producãtorul care respecta obligaţiile care îi revin conform prevederilor de la pct. 6.2 asigura şi declara conformitatea echipamentului sub presiune în cauza cu tipul descris în certificatul de examinare CS de tip şi faptul ca acestea satisfac cerinţele prezentei hotãrâri care le sunt aplicabile. Producãtorul sau reprezentantul autorizat al acestuia trebuie sa aplice marcajul CS pe fiecare echipament sub presiune şi sa întocmeascã în scris o declaraţie de conformitate.
Marcajul CS trebuie sa fie însoţit de numãrul de identificare al organismului notificat responsabil cu supravegherea, conform prevederilor de la pct. 6.4.
6.2. Producãtorul trebuie sa aplice un sistem al calitãţii aprobat pentru producţie, inspecţie finala şi încercãri conform prevederilor de la pct. 6.3. şi care trebuie supus supravegherii conform prevederilor de la pct. 6.4.
6.3. Sistemul calitãţii
6.3.1. Producãtorul trebuie sa solicite unui organism notificat, ales de acesta, evaluarea propriului sistem al calitãţii.
Cererea pentru evaluarea sistemului calitãţii trebuie sa cuprindã:
a) toate informaţiile necesare despre echipamentul sub presiune avut în vedere;
b) documentaţia privind sistemul calitãţii;
c) dosarul tehnic de fabricaţie pentru tipul aprobat şi o copie a certificatului de examinare CS de tip sau a certificatului de examinare CS a proiectului.
6.3.2. Sistemul calitãţii trebuie sa garanteze conformitatea echipamentului sub presiune cu tipul aprobat, asa cum este descris în certificatul de examinare CS de tip sau în certificatul de examinare CS a proiectului şi cu cerinţele aplicabile din prezenta hotãrâre.
Toate elementele, cerinţele şi dispoziţiile adoptate de un producãtor trebuie sa fie reunite într-o documentaţie sistematica şi ordonatã sub forma de mãsuri, proceduri şi instrucţiuni scrise. Documentaţia privind sistemul calitãţii trebuie sa permitã o interpretare uniforma a programelor, planurilor, manualelor şi înregistrãrilor privind calitatea.
Documentaţia privind sistemul calitãţii trebuie sa conţinã în special o descriere corespunzãtoare a urmãtoarelor:
a) obiectivele legate de calitate şi structura organizatoricã, responsabilitãţile şi atribuţiile conducerii cu privire la calitatea echipamentului sub presiune;
b) procesul de fabricaţie, tehnicile de control şi de asigurare a calitãţii precum şi procesele şi mãsurile sistematice care vor fi utilizate, în special procedurile utilizate la asamblarile nedemontabile ale pãrţilor de echipament sub presiune, asa cum au fost aprobate în conformitate cu anexa nr. 2 pct. 3.1.2.;
c) examinarile şi incercarile efectuate înainte, în timpul şi dupã fabricare, cu indicarea frecvenţei la care acestea se efectueazã;
d) înregistrãrile privind calitatea, cum ar fi rapoartele de inspecţie şi rezultatele încercãrilor, rezultatele etalonarilor, rapoartele privind calificarea personalului implicat, în special cele referitoare la personalul responsabil cu efectuarea asamblarilor nedemontabile şi a încercãrilor nedistructive conform prevederilor din anexa nr. 2 pct. 3.1.3.;
e) mijloacele de supraveghere a realizãrii calitãţii cerute şi funcţionarea eficienta a sistemului calitãţii.
6.3.3. Organismul notificat trebuie sa evalueze sistemul calitãţii pentru a stabili dacã satisface cerinţele prevãzute la pct. 6.3.2. Se considera ca sunt respectate cerinţele prevãzute la pct. 6.3.2. dacã elementele sistemului calitãţii sunt conform standardelor naţionale relevante care adopta standarde europene armonizate.
Echipa de audit trebuie sa aibã cel puţin un membru cu experienta în evaluarea tehnologiei echipamentului sub presiune în cauza. Procedura de evaluare trebuie sa includã o vizita de inspectare la întreprinderea producãtorului.
Decizia motivatã a echipei de audit, care va cuprinde şi concluziile evaluãrii, trebuie adusã la cunostinta producãtorului, în situaţia în care producãtorul nu accepta decizia echipei de audit, acesta poate face plângere la instanta judecãtoreascã competenta teritorialã, în condiţiile legii.
6.3.4. Producãtorul trebuie sa se angajeze ca îndeplineşte obligaţiile care decurg din sistemul calitãţii asa cum a fost aprobat şi trebuie sa asigure ca acesta este menţinut la un nivel corespunzãtor şi eficient.
Producãtorul sau reprezentantul autorizat al acestuia trebuie sa informeze organismul notificat care a aprobat sistemul calitãţii asupra oricãrei intentii de modificare a sistemului calitãţii.
Organismul notificat trebuie sa evalueze modificãrile propuse şi sa decidã dacã sistemul calitãţii modificat va mai satisface în continuare cerinţele prevãzute la pct. 6.3.2, sau dacã este necesarã o noua procedura de evaluare.
Decizia motivatã a echipei de audit, care va cuprinde şi concluziile evaluãrii, trebuie adusã la cunostinta producãtorului.
6.4. Supravegherea sub responsabilitatea organismului notificat
6.4.1. Scopul supravegherii sistemului calitãţii este acela de a asigura ca producãtorul îndeplineşte în totalitate obligaţiile care îi revin din sistemul calitãţii aprobat.
6.4.2. Producãtorul trebuie sa permitã accesul organismului notificat pentru efectuarea de inspecţii la locurile de fabricaţie, control, încercãri şi depozitare şi trebuie sa punã la dispoziţia acestuia toate informaţiile necesare, în special:
a) documentaţia privind sistemul calitãţii;
b) înregistrãrile privind calitatea, cum ar fi rapoartele de inspecţie şi rezultatele încercãrilor, rezultatele etalonarilor, rapoartele privind calificarea personalului implicat.
6.4.3. Organismul notificat trebuie sa efectueze audituri periodice, pentru a se asigura ca producãtorul menţine şi aplica sistemul calitãţii şi trebuie sa emita producãtorului un raport de audit. Frecventa auditurilor periodice trebuie sa fie stabilitã astfel încât la fiecare trei ani sa se facã o reevaluare totalã.
6.4.4. Suplimentar fata de auditurile periodice, organismul notificat poate efectua vizite inopinate la sediul producãtorului. Necesitatea şi frecventa acestor vizite suplimentare va fi determinata pe baza unui sistem de control al vizitelor aplicat de organismul notificat. În cadrul sistemului de control al vizitelor trebuie avute în vedere în mod special urmãtoarele:
a) categoria echipamentului sub presiune;
b) rezultatele vizitelor de supraveghere anterioare;
c) necesitatea urmãririi acţiunilor corective;
d) dupã caz, condiţii speciale legate de aprobarea sistemului calitãţii;
e) modificãri esenţiale în organizarea, procedurile şi tehnologiile de fabricaţie.
În timpul unor astfel de vizite, organismul notificat poate sa efectueze sau sa solicite sa fie efectuate încercãri pentru a verifica buna funcţionare a sistemului calitãţii, dacã considera necesar.
Organismul notificat trebuie sa predea producãtorului un raport al vizitei şi, dacã s-a efectuat o încercare, un raport de încercare.
6.5. Producãtorul trebuie sa pãstreze şi sa poatã pune la dispoziţia Inspecţiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat - ISCIR - SP, pe o perioada de 10 ani de la data la care a a fost fabricat ultimul echipament sub presiune, urmãtoarele documente:
a) documentaţia menţionatã la pct. 6.3.1., lit. b);
b) informaţiile privind modificarea sistemului calitãţii prevãzute la pct. 6.3.4., al doilea paragraf;
c) deciziile şi rapoartele organismului notificat prevãzute la pct. 6.3.3, ultimul paragraf, la pct. 6.3.4, ultimul paragraf şi la pct. 6.4.3 şi pct. 6.4.4.
6.6. Fiecare organism notificat trebuie sa comunice autoritãţii competente informaţii referitoare la toate aprobãrile privind sistemul calitãţii, emise sau retrase.
Fiecare organism notificat trebuie sa comunice celorlalte organisme notificate informaţii referitoare la toate aprobãrile privind sistemul calitãţii, retrase sau refuzate.
7. Modul D1 - Asigurarea calitãţii producţiei
7.1. Asigurarea calitãţii producţiei este acea parte a procedurii prin care producãtorul, care îndeplineşte obligaţiile de la pct. 7.3, asigura şi declara ca echipamentele sub presiune respective îndeplinesc cerinţele valabile pentru ele din aceasta hotãrâre. Producãtorul sau reprezentantul autorizat al acestuia, aplica pe fiecare echipament sub presiune marcajul de conformitate CS şi întocmeşte o declaraţie scrisã de conformitate. Marcajul CS sa fie însoţit de numãrul de identificare al organismului notificat însãrcinat cu supravegherea, conform punctului 7.5.
7.2. Producãtorul trebuie sa întocmeascã dosarul tehnic de fabricaţie.
Dosarul tehnic de fabricaţie trebuie sa permitã evaluarea conformitatii echipamentului sub presiune cu cerinţele aplicabile din prezenta hotãrâre, în mãsura în care este necesar pentru evaluare, dosarul tehnic de fabricaţie trebuie sa acopere proiectarea, fabricatia şi modul de funcţionare a echipamentului sub presiune şi trebuie sa cuprindã urmãtoarele:
a) descrierea generalã a echipamentului sub presiune;
b) proiecte de execuţie, planuri de fabricaţie şi diagrame ale componentelor, subansamblelor, scheme electrice;
c) descrieri şi explicaţii necesare înţelegerii desenelor şi diagramelor precum şi a modului de funcţionare a echipamentului sub presiune;
d) lista standardelor prevãzute la art. 5 alin. (2) aplicate în totalitate sau parţial, precum şi o descriere a soluţiilor adoptate pentru îndeplinirea cerinţelor esenţiale pentru cazul în care standardele prevãzute la art. 5 alin. (2) nu au fost aplicate;
e) rezultatele calculelor de proiectare, a examinarilor efectuate;
f) rapoarte de încercãri.
7.3. Producãtorul trebuie sa aplice un sistem al calitãţii aprobat pentru producţie, inspecţie finala şi încercãri conform prevederilor de la pct. 7.4. şi care trebuie supus supravegherii conform prevederilor de la pct. 7.5.
7.4. Sistemul calitãţii
7.4.1. Producãtorul trebuie sa solicite unui organism notificat, ales de acesta, evaluarea propriului sistem al calitãţii.
Cererea pentru evaluarea sistemului calitãţii trebuie sa cuprindã:
a) toate informaţiile necesare despre echipamentul sub presiune avut în vedere;
b) documentaţia privind sistemul calitãţii;
7.4.2. Sistemul calitãţii trebuie sa garanteze conformitatea echipamentului sub presiune cu cerinţele aplicabile din prezenta hotãrâre.
Toate elementele, cerinţele şi dispoziţiile adoptate de un producãtor trebuie sa fie reunite într-o documentaţie sistematica şi ordonatã sub forma de mãsuri, proceduri şi instrucţiuni scrise.
Documentaţia privind sistemul calitãţii trebuie sa permitã o interpretare uniforma a programelor, planurilor, manualelor şi înregistrãrilor privind calitatea.
Documentaţia privind sistemul calitãţii trebuie sa conţinã în special o descriere corespunzãtoare a urmãtoarelor:
a) obiectivele legate de calitate şi structura organizatoricã, responsabilitãţile şi atribuţiile conducerii cu privire la calitatea echipamentului sub presiune;
b) procesul de fabricaţie, tehnicile de control şi de asigurare a calitãţii precum şi procesele şi mãsurile sistematice care vor fi utilizate, în special procedurile utilizate la asamblarile nedemontabile ale pãrţilor de echipament sub presiune, asa cum au fost aprobate în conformitate cu anexa nr. 2 pct. 3.1.2.;
c) examinarile şi incercarile efectuate înainte, în timpul şi dupã fabricare, cu indicarea frecvenţei la care acestea se efectueazã;
d) înregistrãrile privind calitatea, cum ar fi rapoartele de inspecţie şi rezultatele încercãrilor, rezultatele etalonarilor, rapoartele privind calificarea personalului implicat, în special cele referitoare la personalul responsabil cu efectuarea asamblarilor nedemontabile ale pãrţilor, conform prevederilor din anexa nr. 2 pct. 3.1.2.;
e) mijloacele de supraveghere a realizãrii calitãţii cerute şi funcţionarea eficienta a sistemului calitãţii.
7.4.3. Organismul notificat trebuie sa evalueze sistemul calitãţii pentru a stabili dacã satisface cerinţele prevãzute la pct. 7.4.2. Se considera ca sunt respectate cerinţele prevãzute la pct. 7.4.2. dacã elementele sistemului calitãţii sunt conform standardelor naţionale relevante care adopta standarde europene armonizate.
Echipa de audit trebuie sa aibã cel puţin un membru cu experienta în evaluarea tehnologiei echipamentului sub presiune în cauza. Procedura de evaluare trebuie sa includã o vizita de inspectare la întreprinderea producãtorului.
Decizia motivatã a echipei de audit, care va cuprinde şi concluziile evaluãrii, trebuie adusã la cunostinta producãtorului, în situaţia în care producãtorul nu accepta decizia echipei de audit, acesta poate face plângere la instanta judecãtoreascã competenta teritorialã, în condiţiile legii.
7.4.4. Producãtorul trebuie sa se angajeze ca îndeplineşte obligaţiile care decurg din sistemul calitãţii asa cum a fost aprobat şi trebuie sa asigure ca acesta este menţinut la un nivel corespunzãtor şi eficient.
Producãtorul sau reprezentantul autorizat al acestuia trebuie sa informeze organismul notificat care a aprobat sistemul calitãţii asupra oricãrei intentii de modificare a sistemului calitãţii.
Organismul notificat trebuie sa evalueze modificãrile propuse şi sa decidã dacã sistemul calitãţii modificat continua sa satisfacã cerinţele prevãzute la pct. 7.4.2, sau dacã este necesarã o noua procedura de evaluare.
Decizia motivatã a echipei de audit, care va cuprinde şi concluziile evaluãrii, trebuie adusã la cunostinta producãtorului.
7.5. Supravegherea sub responsabilitatea organismului notificat
7.5.1. Scopul supravegherii sistemului calitãţii este acela de a asigura ca producãtorul îndeplineşte în totalitate obligaţiile care îi revin din sistemul calitãţii aprobat.
7.5.2. Producãtorul trebuie sa permitã accesul organismului notificat pentru efectuarea de inspecţii la locurile de fabricaţie, control, încercãri şi depozitare şi trebuie sa punã la dispoziţia acestuia toate informaţiile necesare, în special:
a) documentaţia privind sistemul calitãţii;
b) înregistrãrile privind calitatea, cum ar fi rapoartele de inspecţie şi rezultatele încercãrilor, rezultatele etalonarilor, rapoartele privind calificarea personalului implicat.
7.5.3. Organismul notificat trebuie sa efectueze audituri periodice, pentru a se asigura ca producãtorul menţine şi aplica sistemul calitãţii şi trebuie sa emita producãtorului un raport de audit. Frecventa auditurilor periodice trebuie sa fie stabilitã astfel încât la fiecare trei ani sa se facã o reevaluare totalã.
7.5.4. Suplimentar fata de auditurile periodice, organismul notificat poate efectua vizite inopinate la sediul producãtorului. Necesitatea şi frecventa acestor vizite suplimentare va fi determinata pe baza unui sistem de control al vizitelor aplicat de organismul notificat, în cadrul sistemului de control al vizitelor trebuie avute în vedere în mod special urmãtoarele:
a) categoria echipamentului sub presiune;
b) rezultatele vizitelor de supraveghere anterioare;
c) necesitatea urmãririi acţiunilor corective;
d) dupã caz, condiţii speciale legate de aprobarea sistemului;
e) modificãri esenţiale în organizarea, procedurile şi tehnologiile de fabricaţie.
În timpul unor astfel de vizite, organismul notificat poate sa efectueze sau sa solicite sa fie efectuate încercãri pentru a verifica buna funcţionare a sistemului calitãţii, dacã considera necesar.
Organismul notificat trebuie sa predea producãtorului un raport al vizitei şi, dacã s-a efectuat o încercare, un raport de încercare.
7.6. Producãtorul trebuie sa pãstreze şi sa poatã pune la dispoziţia Inspecţiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat - ISCIR - SP, pe o perioada de 10 ani de la data la care a a fost fabricat ultimul echipament sub presiune, urmãtoarele documente:
a) dosarul tehnic de fabricaţie prevãzut la pct. 7.2.;
b) documentaţia prevãzutã la pct. 7.4.1. lit. b);
c) informaţiile privind modificarea sistemului calitãţii prevãzute la pct. 7.4.4., al doilea paragraf;
d) deciziile şi rapoartele organismului notificat prevãzute la pct. 7.4.3, ultimul paragraf, la pct. 7.4.4, ultimul paragraf şi la pct. 7.5.3 şi pct. 7.5.4.
7.7. Fiecare organism notificat trebuie sa comunice autoritãţii competente informaţii referitoare la toate aprobãrile privind sistemul calitãţii, emise sau retrase.
Fiecare organism notificat trebuie sa comunice celorlalte organisme notificate informaţii referitoare la toate aprobãrile privind sistemul calitãţii, retrase sau refuzate.
8. Modul E - Asigurarea calitãţii produsului
8.1. Asigurarea calitãţii produsului este procedura prin care producãtorul care îndeplineşte prevederile de la pct. 8.2 asigura şi declara ca echipamentul sub presiune este conform cu tipul descris în certificatul de examinare CS de tip şi satisface cerinţele aplicabile din prezenta hotãrâre. Producãtorul sau reprezentantul autorizat al acestuia trebuie sa aplice marcajul CS pe fiecare produs şi sa întocmeascã în scris o declaraţie de conformitate CS. Marcajul CS trebuie sa fie însoţit de numãrul de identificare al organismului notificat care rãspunde de supraveghere, conform prevederilor de la pct. 8.4.
8.2. Pentru inspecţia finala şi încercarea echipamentului sub presiune, producãtorul trebuie sa aplice un sistem al calitãţii aprobat conform prevederilor de la pct. 8.3, care trebuie sa fie supus supravegherii conform prevederilor de la pct. 8.4.
8.3. Sistemul calitãţii
8.3.1. Producãtorul solicita unui organism notificat ales de cãtre acesta, evaluarea propriului sistem al calitãţii pentru echipamentul sub presiune care face obiectul evaluãrii.
Cererea pentru evaluarea sistemului calitãţii trebuie sa cuprindã:
a) toate informaţiile necesare pentru echipamentul sub presiune avut în vedere;
b) documentaţia privind sistemul calitãţii;
c) dosarul tehnic de fabricaţie a tipului aprobat şi un exemplar al certificatului de examinare CS de tip.
8.3.2. În cadrul sistemului calitãţii, se efectueazã examinarea fiecãrui echipament sub presiune şi se efectueazã incercarile corespunzãtoare prevãzute în standardul sau standardele prevãzute la art. 5 alin. (2), sau încercãri cu efect echivalent, în special evaluarea finala conform prevederilor din anexa nr. 2 pct. 3.2, pentru a garanta conformitatea cu cerinţele aplicabile din prezenta hotãrâre.
Toate elementele, cerinţele şi deciziile adoptate de cãtre producãtor trebuie sa fie reunite într-o documentaţie sistematica şi ordonatã sub forma de mãsuri, proceduri şi instrucţiuni scrise.
Documentaţia privind sistemul calitãţii trebuie sa asigure o înţelegere uniforma a programelor, planurilor, manualelor şi înregistrãrilor privind calitatea.
Documentaţia privind sistemul calitãţii trebuie sa conţinã în special, o descriere adecvatã a urmãtoarelor:
a) obiectivele privind calitatea, structura organizatoricã a întreprinderii, responsabilitãţile şi atribuţiile conducerii întreprinderii în ceea ce priveşte calitatea echipamentului sub presiune;
b) examinarile şi incercarile care vor fi efectuate dupã fabricaţie;
c) mijloacele de verificare a functionarii efective a sistemului calitãţii;
d) înregistrãrile privind calitatea, cum ar fi rapoartele de inspecţie şi rezultatele încercãrilor, rezultatele etalonarilor, rapoartele privind nivelul de calificare a personalului implicat, în special cele referitoare la personalul responsabil cu efectuarea asamblarilor nedemontabile ale pãrţilor şi a încercãrilor nedistructive conform prevederilor din anexa nr. 2 pct. 3.1.2. şi pct. 3.1.3.
8.3.3. Organismul notificat trebuie sa evalueze sistemul calitãţii pentru a stabili dacã acesta îndeplineşte cerinţele menţionate la pct. 8.3.2. Se considera ca sunt respectate cerinţele prevãzute la pct. 8.3.2. dacã elementele sistemului calitãţii sunt conform standardelor naţionale relevante care adopta standarde europene armonizate.
Echipa de audit trebuie sa aibã cel puţin un membru cu experienta în evaluarea tehnologiei echipamentului sub presiune în cauza. Procedura de evaluare trebuie sa includã o vizita de inspectare la întreprinderea producãtorului.
Decizia motivatã a echipei de audit, care va cuprinde şi concluziile evaluãrii, trebuie adusã la cunostinta producãtorului.
8.3.4. Producãtorul trebuie sa se angajeze ca îndeplineşte obligaţiile care decurg din sistemul calitãţii asa cum a fost aprobat şi trebuie sa asigure ca acesta este menţinut la un nivel corespunzãtor şi eficient.
Producãtorul sau reprezentantul autorizat al acestuia trebuie sa informeze organismul notificat care a aprobat sistemul calitãţii asupra oricãrei intentii de modificare a sistemului calitãţii.
Organismul notificat trebuie sa evalueze modificãrile propuse şi sa decidã dacã sistemul calitãţii modificat continua sa satisfacã cerinţele prevãzute la pct. 8.3.2, sau dacã este necesarã o noua procedura de evaluare.
Decizia motivatã a echipei de audit, care va cuprinde şi concluziile evaluãrii, trebuie adusã la cunostinta producãtorului.
8.4. Supravegherea sub responsabilitatea organismului notificat
8.4.1. Scopul supravegherii sistemului calitãţii este acela de a asigura ca producãtorul îndeplineşte în totalitate obligaţiile care îi revin din sistemul calitãţii aprobat.
8.4.2. Producãtorul trebuie sa permitã accesul organismului notificat pentru efectuarea de inspecţii la locurile de fabricaţie, control, încercãri şi depozitare şi trebuie sa punã la dispoziţia acestuia toate informaţiile necesare, în special:
a) documentaţia privind sistemul calitãţii;
b) dosarul tehnic de fabricaţie;
c) înregistrãrile privind calitatea, cum ar fi rapoartele de inspecţie şi rezultatele încercãrilor, rezultatele etalonarilor, rapoartele privind calificarea personalului implicat.
8.4.3. Organismul notificat trebuie sa efectueze audituri periodice, pentru a se asigura ca producãtorul menţine şi aplica sistemul calitãţii şi trebuie sa emita producãtorului un raport de audit. Frecventa auditurilor periodice trebuie sa fie stabilitã astfel încât la fiecare trei ani sa se facã o reevaluare totalã.
8.4.4. Suplimentar fata de auditurile periodice, organismul notificat poate efectua vizite inopinate la sediul producãtorului. Necesitatea şi frecventa acestor vizite suplimentare va fi determinata pe baza unui sistem de control al vizitelor aplicat de organismul notificat, în cadrul sistemului de control al vizitelor trebuie avute în vedere în mod special urmãtoarele:
a) categoria echipamentului sub presiune;
b) rezultatele vizitelor de supraveghere anterioare;
c) necesitatea urmãririi acţiunilor corective;
d) dupã caz, condiţii speciale legate de aprobarea sistemului;
e) modificãri esenţiale în organizarea, procedurile şi tehnologiile de fabricaţie.
În timpul unor astfel de vizite, organismul notificat poate sa efectueze sau sa solicite sa fie efectuate încercãri pentru a verifica buna funcţionare a sistemului calitãţii, dacã considera necesar.
Organismul notificat trebuie sa predea producãtorului un raport al vizitei şi, dacã s-a efectuat o încercare, un raport de încercare.
8.5. Producãtorul trebuie sa pãstreze şi sa punã la dispoziţia Inspecţiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat - ISCIR - SP, pe o perioada de 10 ani de la data la care a a fost fabricat ultimul echipament sub presiune, urmãtoarele documente:
a) documentaţia menţionatã la pct. 8.3.1. lit. b);
b) informaţiile privind modificarea sistemului calitãţii prevãzute la pct. 8.3.4., al doilea paragraf;
c) deciziile şi rapoartele organismului notificat prevãzute la pct. 8.3.3, ultimul paragraf, la pct. 8.3.4, ultimul paragraf şi la pct. 8.4.3 şi pct. 8.4.4.
8.6. Fiecare organism notificat trebuie sa comunice autoritãţii competente informaţii referitoare la toate aprobãrile privind sistemul calitãţii, emise sau retrase.
Fiecare organism notificat trebuie sa comunice celorlalte organisme notificate informaţii referitoare la toate aprobãrile privind sistemul calitãţii, retrase sau refuzate.
9. Modul E1 - Asigurarea calitãţii produsului
9.1. Asigurarea calitãţii produsului este procedura prin care producãtorul care îndeplineşte prevederile de la pct. 9.3. asigura şi declara ca echipamentul sub presiune satisface cerinţele aplicabile din prezenta hotãrâre. Producãtorul sau reprezentantul autorizat al acestuia trebuie sa aplice marcajul CS pe fiecare echipament sub presiune şi sa întocmeascã în scris o declaraţie de conformitate CS. Marcajul CS trebuie sa fie însoţit de numãrul de identificare al organismului notificat care rãspunde de supraveghere, conform prevederilor de la pct. 9.5.
9.2. Producãtorul trebuie sa întocmeascã dosarul tehnic de fabricaţie.
Dosarul tehnic de fabricaţie trebuie sa permitã evaluarea conformitatii echipamentului sub presiune cu cerinţele aplicabile din prezenta hotãrâre, în mãsura în care este necesar pentru evaluare, dosarul tehnic de fabricaţie trebuie sa acopere proiectarea, fabricatia şi modul de funcţionare a echipamentului sub presiune şi trebuie sa cuprindã urmãtoarele:
a) descrierea generalã a echipamentului sub presiune;
b) proiecte de execuţie, planuri de fabricaţie şi diagrame ale componentelor, subansamblelor, scheme electrice;
c) descrieri şi explicaţii necesare înţelegerii desenelor şi diagramelor precum şi a modului de funcţionare a echipamentului sub presiune;
d) lista standardelor prevãzute la art. 5 alin. (2) aplicate în totalitate sau parţial, precum şi o descriere a soluţiilor adoptate pentru îndeplinirea cerinţelor esenţiale pentru cazul în care standardele prevãzute la art. 5 alin. (2) nu au fost aplicate;
e) rezultatele calculelor de proiectare, a examinarilor efectuate;
f) rapoarte de încercãri.
9.3. Producãtorul trebuie sa aplice un sistem al calitãţii aprobat pentru inspecţia finala şi încercãri conform prevederilor de la pct. 9.4. şi care trebuie supus supravegherii conform prevederilor de la pct. 9.5.
9.4. Sistemul calitãţii
9.4.1. Producãtorul trebuie sa solicite unui organism notificat, ales de acesta, evaluarea propriului sistem al calitãţii.
Cererea pentru evaluarea sistemului calitãţii trebuie sa cuprindã:
a) toate informaţiile necesare despre echipamentul sub presiune avut în vedere;
b) documentaţia privind sistemul calitãţii;
9.4.2. În cadrul sistemului calitãţii, fiecare echipament sub presiune trebuie examinat şi trebuie efectuate incercarile corespunzãtoare prevãzute în standardele relevante prevãzute la art. 5 alin. (2), sau încercãri cu efect echivalent, în special evaluarea finala prevãzutã în anexa nr. 2 pct. 3.2, pentru a se garanta conformitatea echipamentului sub presiune cu cerinţele aplicabile din prezenta hotãrâre.
Toate elementele, cerinţele şi dispoziţiile adoptate de un producãtor trebuie sa fie reunite într-o documentaţie sistematica şi ordonatã sub forma de mãsuri, proceduri şi instrucţiuni scrise.
Documentaţia privind sistemul calitãţii trebuie sa permitã o interpretare uniforma a programelor, planurilor, manualelor şi înregistrãrilor privind calitatea.
Documentaţia privind sistemul calitãţii trebuie sa conţinã în special o descriere corespunzãtoare a urmãtoarelor:
a) obiectivele legate de calitate şi structura organizatoricã, responsabilitãţile şi atribuţiile conducerii cu privire la calitatea echipamentului sub presiune;
b) procedurile utilizate la asamblarile nedemontabile ale pãrţilor de echipament sub presiune asa cum au fost aprobate în conformitate cu anexa nr. 2 pct. 3.1.2.;
c) examinarile şi incercarile care se efectueazã dupã fabricare;
d) mijloacele de supraveghere a functionarii eficiente a sistemului calitãţii;
e) înregistrãrile privind calitatea, cum ar fi rapoartele de inspecţie şi rezultatele încercãrilor, rezultatele etalonarilor, rapoartele privind calificarea personalului implicat, în special cele referitoare la personalul responsabil cu efectuarea asamblarilor nedemontabile ale pãrţilor conform prevederilor din anexa nr. 2 pct. 3.1.2.
9.4.3. Organismul notificat trebuie sa evalueze sistemul calitãţii pentru a stabili dacã satisface cerinţele prevãzute la pct. 9.4.2. Se considera ca sunt respectate cerinţele prevãzute la pct. 9.4.2. dacã elementele sistemului calitãţii sunt conform standardelor naţionale relevante care adopta standarde europene armonizate.
Echipa de audit trebuie sa aibã cel puţin un membru cu experienta în evaluarea tehnologiei echipamentului sub presiune în cauza. Procedura de evaluare trebuie sa includã o vizita de inspectare la întreprinderea producãtorului.
Decizia motivatã a echipei de audit, care va cuprinde şi concluziile evaluãrii, trebuie adusã la cunostinta producãtorului, în situaţia în care producãtorul nu accepta decizia echipei de audit, acesta poate face plângere la instanta judecãtoreascã competenta teritorialã, în condiţiile legii.
9.4.4. Producãtorul trebuie sa se angajeze ca îndeplineşte obligaţiile care decurg din sistemul calitãţii asa cum a fost aprobat şi trebuie sa asigure ca acesta este menţinut la un nivel corespunzãtor şi eficient.
Producãtorul sau reprezentantul autorizat al acestuia trebuie sa informeze organismul notificat care a aprobat sistemul calitãţii asupra oricãrei intentii de modificare a sistemului calitãţii.
Organismul notificat trebuie sa evalueze modificãrile propuse şi sa decidã dacã sistemul calitãţii modificat continua sa satisfacã cerinţele prevãzute la pct. 9.4.2. sau, dacã este necesarã o noua procedura de evaluare.
Decizia motivatã a echipei de audit, care va cuprinde şi concluziile evaluãrii, trebuie adusã la cunostinta producãtorului.
9.5. Supravegherea sub responsabilitatea organismului notificat
9.5.1. Scopul supravegherii sistemului calitãţii este acela de a asigura ca producãtorul îndeplineşte în totalitate obligaţiile care îi revin din sistemul calitãţii aprobat.
9.5.2. Producãtorul trebuie sa permitã accesul organismului notificat pentru efectuarea de inspecţii la locurile de fabricaţie, control, încercãri şi depozitare şi trebuie sa punã la dispoziţia acestuia toate informaţiile necesare, în special:
a) documentaţia privind sistemul calitãţii;
b) dosarul tehnic de fabricaţie;
c) înregistrãrile privind calitatea, cum ar fi rapoartele de inspecţie şi rezultatele încercãrilor, rezultatele etalonarilor, rapoartele privind calificarea personalului implicat.
9.5.3. Organismul notificat trebuie sa efectueze audituri periodice, pentru a se asigura ca producãtorul menţine şi aplica sistemul calitãţii şi trebuie sa emita producãtorului un raport de audit. Frecventa auditurilor periodice trebuie sa fie stabilitã astfel încât la fiecare trei ani sa se facã o reevaluare totalã.
9.5.4. Suplimentar fata de auditurile periodice, organismul notificat poate efectua vizite inopinate la sediul producãtorului. Necesitatea şi frecventa acestor vizite suplimentare va fi determinata pe baza unui sistem de control al vizitelor aplicat de organismul notificat, în cadrul sistemului de control al vizitelor trebuie avute în vedere în mod special urmãtoarele:
a) categoria echipamentului sub presiune;
b) rezultatele vizitelor de supraveghere anterioare;
c) necesitatea urmãririi acţiunilor corective;
d) dupã caz, condiţii speciale legate de aprobarea sistemului;
e) modificãri esenţiale în organizarea, procedurile şi tehnologiile de fabricaţie.
În timpul unor astfel de vizite, organismul notificat poate sa efectueze sau sa solicite sa fie efectuate încercãri pentru a verifica buna funcţionare a sistemului calitãţii, dacã considera necesar.
Organismul notificat trebuie sa predea producãtorului un raport al vizitei şi, dacã s-a efectuat o încercare, un raport de încercare.
9.6. Producãtorul trebuie sa pãstreze şi sa punã la dispoziţia Inspecţiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat - ISCIR - SP, pe o perioada de 10 ani de la data la care a a fost fabricat ultimul echipament sub presiune, urmãtoarele documente:
a) dosarul tehnic de fabricaţie prevãzut la pct. 9.2.;
b) documentaţia prevãzutã la pct. 9.4.1. lit. b);
c) informaţiile privind modificarea sistemului calitãţii prevãzute la pct. 9.4.4., al doilea paragraf;
d) deciziile şi rapoartele organismului notificat prevãzute la pct. 9.4.3, ultimul paragraf, la pct. 9.4.4, ultimul paragraf şi la pct. 9.5.3 şi pct. 9.5.4.
9.7. Fiecare organism notificat trebuie sa comunice autoritãţii competente informaţii referitoare la toate aprobãrile privind sistemul calitãţii, emise sau retrase.
Fiecare organism notificat trebuie sa comunice celorlalte organisme notificate informaţii referitoare la toate aprobãrile privind sistemul calitãţii, retrase sau refuzate.
10. Modul F - Verificarea produsului
10.1. Verificarea produsului este acea parte a procedurii prin care producãtorul sau reprezentantul autorizat al acestuia asigura şi declara faptul ca echipamentele sub presiune care se supun prevederilor de la pct. 10.3. sunt conforme cu tipul descris în:
a) certificatul de examinare CS de tip,
sau
b) certificatul de examinare CS a proiectului
şi satisfac cerinţele aplicabile din prezenta hotãrâre.
10.2. Producãtorul trebuie sa ia toate mãsurile necesare pentru a garanta ca procesul de fabricaţie impune ca echipamentele sub presiune fabricate sa fie conforme cu tipul, asa cum este descris în:
a) certificatul de examinare CS de tip,
sau
b) certificatul de examinare CS a proiectului
şi cu cerinţele prezentei hotãrâri aplicabile acestora.
Producãtorul sau reprezentantul autorizat al acestuia trebuie sa aplice marcajul CS pe fiecare echipament sub presiune şi sa întocmeascã în scris o declaraţie de conformitate CS.
10.3. Organismul notificat trebuie sa efectueze examinarile şi incercarile adecvate, pentru a verifica conformitatea echipamentului sub presiune cu cerinţele aplicabile din prezenta hotãrâre, prin examinarea şi încercarea fiecãrui echipament sub presiune conform prevederilor de la pct. 10.4.
Producãtorul sau reprezentantul autorizat al acestuia trebuie sa pãstreze o copie a declaraţiei de conformitate pe o perioada de 10 ani de la data fabricaţiei ultimului echipament sub presiune.
10.4. Verificarea prin examinarea şi încercarea fiecãrui echipament sub presiune
10.4.1. Toate echipamentele sub presiune trebuie sa fie examinate individual şi trebuie supuse unor examinari şi încercãri adecvate conform standardelor relevante prevãzute la art. 5 alin. (2), sau unor examinari şi încercãri cu efect echivalent, în scopul verificãrii conformitatii acestora cu tipul şi cu cerinţele aplicabile din prezenta hotãrâre.
Organismului notificat îi revin în special urmãtoarele sarcini:
a) sa verifice dacã personalul responsabil cu efectuarea asamblarilor nedemontabile ale pãrţilor şi cu incercarile nedistructive este calificat sau aprobat conform prevederilor din anexa nr. 2 pct. 3.1.2 şi pct. 3.1.3,
b) sa verifice certificatele emise de producãtorul de materiale conform prevederilor din anexa nr. 2 pct. 4.3,
c) sa efectueze sau sa dispunã efectuarea inspecţiei finale şi a incercarii de rezistenta prevãzute în anexa nr. 2 pct. 3.2. şi dupã caz, sa examineze dispozitivele de securitate.
10.4.2. Organismul notificat trebuie sa aplice sau sa dispunã aplicarea numãrul sau de identificare pe fiecare echipament sub presiune şi sa întocmeascã în scris un certificat de conformitate pentru incercarile efectuate.
10.4.3. Producãtorul sau reprezentantul autorizat al acestuia trebuie sa fie în mãsura sa prezinte organismului de control, la cerere, certificatele de conformitate emise de organismul notificat.
11. Modul G - Verificarea CS a unitãţii de produs
11.1. Verificarea unitãţii de produs este procedura prin care producãtorul asigura şi declara ca echipamentul sub presiune pentru care a fost eliberat certificatul prevãzut la pct. 11.4.1, satisface prevederile aplicabile din prezenta hotãrâre. Producãtorul trebuie sa aplice marcajul CS pe echipamentul sub presiune şi sa întocmeascã în scris o declaraţie de conformitate CS.
11.2. Cererea pentru efectuarea verificãrii unitãţii de produs se înainteazã de cãtre producãtor unui singur organism notificat, ales de cãtre acesta.
Cererea trebuie sa cuprindã urmãtoarele:
a) denumirea şi adresa producãtorului şi locul unde se afla echipamentul sub presiune;
b) o declaraţie scrisã potrivit cãreia rezulta ca cererea nu a mai fost înaintatã nici unui alt organism notificat;
c) dosarul tehnic de fabricaţie.
11.3. Dosarul tehnic de fabricaţie trebuie sa permitã evaluarea conformitatii echipamentului sub presiune cu cerinţele aplicabile din prezenta hotãrâre şi înţelegerea proiectului, fabricaţiei şi modului de funcţionare a echipamentului sub presiune.
Dosarul tehnic de fabricaţie trebuie sa cuprindã urmãtoarele:
a) descrierea generalã a echipamentului sub presiune;
b) proiecte de execuţie, planuri de fabricaţie şi diagrame ale componentelor, subansamblelor, scheme electrice;
c) descrieri şi explicaţii necesare înţelegerii desenelor şi diagramelor precum şi a modului de funcţionare a echipamentului sub presiune;
d) lista standardelor prevãzute la art. 5. alin. (2) aplicate în totalitate sau parţial, precum şi o descriere a soluţiilor adoptate pentru îndeplinirea cerinţelor esenţiale pentru cazul în care standardele prevãzute la art. 5. alin. (2) nu au fost aplicate;
e) rezultatele calculelor de proiectare, a examinarilor efectuate;
f) rapoarte de încercãri;
g) detalii corespunzãtoare privind aprobarea tehnologiei de fabricaţie şi a metodelor de încercare şi calificarile sau aprobãrile personalului implicat, conform anexei nr. 2 pct. 3.1.2 şi pct. 3.1.
11.4. Organismul notificat trebuie sa examineze proiectul şi construcţia fiecãrui echipament sub presiune şi în timpul procesului de fabricaţie sa efectueze incercarile corespunzãtoare în conformitate cu standardele prevãzute la art. 5 alin. (2), sau examinari şi încercãri cu efect echivalent pentru a asigura conformitatea acestuia cu cerinţele aplicabile din prezenta hotãrâre.
Organismul notificat are în special urmãtoarele sarcini:
a) sa verifice dosarul tehnic de fabricaţie cu privire la proiectare şi la tehnologia de fabricaţie;
b) sa evalueze materialele utilizate, dacã acestea nu sunt în conformitate cu standardele relevante prevãzute la art. 5 alin. (2) sau cu o aprobare europeanã de material pentru echipamente sub presiune prevãzutã la art. 16 şi sa verifice certificatele de calitate emise de producãtorul de material conform anexei nr. 2 pct. 4.3;
c) sa aprobe procedurile pentru asamblarea nedemontabila a pãrţilor de echipament sub presiune sau sa verifice dacã acestea au fost aprobate anterior în conformitate cu anexa nr. 2 pct. 3.1.2;
d) sa verifice calificarile sau atestarile cerute conform anexei nr. 2. pct. 3.1.2 şi pct. 3.1.3;
e) sa efectueze inspecţia finala prevãzutã în anexa nr. 2 pct. 3.2.1. şi sa efectueze sau sa impunã efectuarea incercarii de rezistenta prevãzutã în anexa nr. 2 pct. 3.2.2. şi dupã caz, sa examineze dispozitivele de securitate.
11.4.1. Organismul notificat trebuie sa aplice numãrul sau de identificare pe echipamentul sub presiune, sau dispune aplicarea acestuia şi întocmeşte un certificat de conformitate cu privire la incercarile efectuate. Acest certificat se pãstreazã pentru o perioada de zece ani.
11.4.2. Producãtorul sau reprezentantul autorizat al acestuia trebuie sa fie în mãsura sa prezinte organismului de control, la cerere, declaraţia de conformitate CS şi certificatul de conformitate emise de organismul notificat.
12. Modul H - Asigurarea calitãţii
12.1. Asigurarea calitãţii este procedura prin care producãtorul care îndeplineşte obligaţiile prevãzute la pct. 12.2, asigura şi declara ca echipamentele sub presiune supuse evaluãrii satisfac cerinţele aplicabile din prezenta hotãrâre. Producãtorul sau reprezentantul sau autorizat trebuie sa aplice marcajul CS pe fiecare echipament sub presiune şi întocmeşte în scris o declaraţie de conformitate CS. Marcajul CS trebuie sa fie însoţit de numãrul de identificare al organismului notificat responsabil cu supravegherea, conform prevederilor de la pct. 12.4.
12.2. Producãtorul trebuie sa aplice un sistem al calitãţii aprobat pentru fazele de proiectare, fabricaţie, inspecţie şi încercare finala, conform prevederilor de la pct. 12.3; sistemul calitãţii aprobat este supus supravegherii, conform prevederilor de la pct. 12.4.
12.3. Sistemul calitãţii
12.3.1. Producãtorul trebuie sa solicite unui organism notificat ales de acesta, evaluarea propriului sistem al calitãţii.
Cererea pentru evaluarea sistemului calitãţii trebuie sa cuprindã:
a) toate informaţiile necesare pentru echipamentul sub presiune avute în vedere;
b) documentaţia privind sistemul calitãţii.
12.3.2. Sistemul calitãţii trebuie sa asigure conformitatea echipamentelor sub presiune cu cerinţele aplicabile din prezenta hotãrâre.
Toate elementele, cerinţele şi deciziile adoptate de cãtre producãtor trebuie sa fie reunite într-o documentaţie sistematica şi ordonatã, sub forma de mãsuri, proceduri şi instrucţiuni scrise.
Documentaţia privind sistemul calitãţii trebuie sa permitã o interpretare uniforma a mãsurilor procedurale sau privind calitatea cum sunt programele, planurile, manualele şi înregistrãrile acestora.
Documentaţia privind sistemul calitãţii trebuie sa cuprindã o descriere adecvatã a urmãtoarelor:
a) obiectivele legate de calitate şi structura organizatoricã, responsabilitãţile şi atribuţiile conducerii cu privire la calitatea proiectului şi a echipamentului sub presiune;
b) specificaţii tehnice pentru proiectare, inclusiv standardele care se aplica şi atunci când standardele prevãzute la art. 5 alin. (2) nu se aplica în totalitate, metodele utilizate pentru a se asigura ca se respecta cerinţele esenţiale aplicabile din prezenta hotãrâre;
c) tehnicile de control şi verificare ale proiectului, procedurile şi mãsurile sistematice care se utilizeazã la proiectarea echipamentului sub presiune, în special cele legate de materiale conform prevederilor din anexa nr. 2 pct. 4;
d) procesul de fabricaţie, tehnicile de control şi de asigurare a calitãţii corespunzãtoare precum şi procesele şi mãsurile sistematice care vor fi utilizate, în special procedurile utilizate la asamblarile nedemontabile ale pãrţilor de echipament sub presiune asa cum au fost aprobate în conformitate cu anexa nr. 2. pct. 3.1.2.;
e) examinarile şi incercarile efectuate înainte, în timpul şi dupã fabricare, cu indicarea frecvenţei la care acestea se efectueazã;
f) înregistrãrile privind calitatea, cum ar fi rapoartele de inspecţie şi rezultatele încercãrilor, rezultatele etalonarilor, rapoartele privind calificarea personalului implicat, în special cele referitoare la personalul responsabil cu efectuarea asamblarilor nedemontabile ale pãrţilor şi a încercãrilor nedistructive conform prevederilor din anexa nr. 2 pct. 3.1.2. şi pct. 3.1.3.;
g) mijloacele de supraveghere a realizãrii calitãţii cerute pentru proiect şi pentru echipamentul sub presiune şi funcţionarea eficienta a sistemului calitãţii.
12.3.3. Organismul notificat trebuie sa evalueze sistemul calitãţii pentru a stabili dacã satisface cerinţele prevãzute la pct. 12.3.2. Se considera ca sunt respectate cerinţele prevãzute la pct. 12.3.2. dacã elementele sistemului calitãţii sunt conform standardelor naţionale relevante care adopta standarde europene armonizate.
Echipa de audit trebuie sa aibã cel puţin un membru cu experienta în evaluarea tehnologiei echipamentului sub presiune în cauza. Procedura de evaluare trebuie sa includã o vizita de inspectare la întreprinderea producãtorului.
Decizia motivatã a echipei de audit, care va cuprinde şi concluziile evaluãrii, trebuie adusã la cunostinta producãtorului, în situaţia în care producãtorul nu accepta decizia echipei de audit, acesta poate face plângere la instanta judecãtoreascã competenta teritorialã, în condiţiile legii.
12.3.4. Producãtorul trebuie sa se angajeze ca îndeplineşte obligaţiile care decurg din sistemul calitãţii asa cum a fost aprobat şi trebuie sa asigure ca acesta este menţinut la un nivel corespunzãtor şi eficient.
Producãtorul sau reprezentantul autorizat al acestuia trebuie sa informeze organismul notificat care a aprobat sistemul calitãţii asupra oricãrei intentii de modificare a sistemului calitãţii.
Organismul notificat trebuie sa evalueze modificãrile propuse şi sa decidã dacã sistemul calitãţii modificat continua sa satisfacã cerinţele prevãzute la pct. 12.3.2. sau dacã este necesarã o noua procedura de evaluare.
Decizia motivatã a echipei de audit, care va cuprinde şi concluziile evaluãrii, trebuie adusã la cunostinta producãtorului.
12.4. Supravegherea sub responsabilitatea organismului notificat
12.4.1. Scopul supravegherii sistemului calitãţii este acela de a asigura ca producãtorul îndeplineşte în totalitate obligaţiile care îi revin din sistemul calitãţii aprobat.
12.4.2. Producãtorul trebuie sa permitã accesul organismului notificat pentru efectuarea de inspecţii la locurile de proiectare, fabricaţie, control, încercãri şi depozitare şi trebuie sa punã la dispoziţia acestuia toate informaţiile necesare, în special:
a) documentaţia privind sistemul calitãţii;
b) înregistrãrile privind calitatea prevãzute în capitolul referitor la proiectare din cadrul sistemului calitãţii, cum ar fi rapoartele analizelor, calculelor şi încercãrilor;
c) înregistrãrile privind calitatea prevãzute în capitolul referitor la fabricaţie din cadrul sistemului calitãţii, cum ar fi rapoartele inspectiilor şi rezultatele încercãrilor, rezultatele etalonarilor, rapoartele privind calificarea personalului implicat.
12.4.3. Organismul notificat trebuie sa efectueze audituri periodice, pentru a se asigura ca producãtorul menţine şi aplica sistemul calitãţii şi trebuie sa emita producãtorului un raport de audit. Frecventa auditurilor periodice trebuie sa fie stabilitã astfel încât la fiecare trei ani sa se facã o reevaluare totalã.
12.4.4. Suplimentar fata de auditurile periodice, organismul notificat poate efectua vizite inopinate la sediul producãtorului. Necesitatea şi frecventa acestor vizite suplimentare va fi determinata pe baza unui sistem de control al vizitelor aplicat de organismul notificat, în cadrul sistemului de control al vizitelor trebuie avute în vedere în mod special urmãtoarele:
a) categoria echipamentului sub presiune;
b) rezultatele vizitelor de supraveghere anterioare;
c) necesitatea urmãririi acţiunilor corective;
d) dupã caz, condiţii speciale legate de aprobarea sistemului;
e) modificãri esenţiale în organizarea, procedurile şi tehnologiile de fabricaţie.
În timpul unor astfel de vizite, organismul notificat poate sa efectueze sau sa solicite sa fie efectuate încercãri pentru a verifica buna funcţionare a sistemului calitãţii, dacã considera necesar.
Organismul notificat trebuie sa predea producãtorului un raport al vizitei şi, dacã s-a efectuat o încercare, un raport de încercare.
12.5. Producãtorul trebuie sa pãstreze şi sa punã la dispoziţia Inspecţiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat - ISCIR - SP, pe o perioada de 10 ani de la data la care a fost fabricat ultimul echipament sub presiune, urmãtoarele documente:
a) documentaţia prevãzutã la pct. 12.3.1. lit. b);
b) informaţiile privind modificarea sistemului calitãţii prevãzute la pct. 12.3.4., al doilea paragraf;
c) deciziile şi rapoartele organismului notificat prevãzute la pct. 12.3.3, ultimul paragraf, la pct. 12.3.4, ultimul paragraf şi la pct. 12.4.3 şi pct. 12.4.4.
12.6. Fiecare organism notificat trebuie sa comunice autoritãţii competente informaţii referitoare la toate aprobãrile privind sistemul calitãţii, emise sau retrase.
Fiecare organism notificat trebuie sa comunice celorlalte organisme notificate informaţii referitoare la toate aprobãrile privind sistemul calitãţii, retrase sau refuzate.
13. Modul H1 - Asigurarea calitãţii suplimentat cu examinarea proiectului şi supravegherea specialã a evaluãrii finale
13.1. Modulul H1 consta din modulul H, la care se adauga urmãtoarele cerinţe suplimentare:
a) producãtorul trebuie sa înainteze organismului notificat o solicitare pentru examinarea proiectului.
b) solicitarea trebuie sa permitã înţelegerea proiectului, fabricaţiei şi functionarii echipamentului sub presiune şi sa permitã evaluarea conformitatii cu cerinţele corespunzãtoare din prezenta hotãrâre.
Solicitarea trebuie sa cuprindã:
(i) specificaţiile tehnice pentru proiectare, inclusiv cu indicarea standardelor care au fost aplicate;
(ii) dovezile necesare prin care se demonstreaza ca soluţiile alese sunt adecvate, în mod special atunci când standardele prevãzute la art. 5 alin. (2) nu au fost aplicate în totalitate. Aceste dovezi trebuie sa includã şi rezultatele încercãrilor care au fost efectuate în laboratoare adecvate ale producãtorului sau au fost efectuate în numele sau;
c) organismul notificat trebuie sa analizeze solicitarea şi în situaţia în care proiectul respecta prevederile aplicabile din prezenta hotãrâre, trebuie sa emita un certificat de examinare CS a proiectului pentru solicitant. Certificatul trebuie sa conţinã concluziile examinãrii, condiţiile de valabilitate a acestuia şi data de identificare a proiectului aprobat şi dupã caz, şi o descriere a modului de funcţionare a echipamentului sub presiune sau a accesoriilor.
d) solicitantul trebuie sa informeze organismul notificat care i-a acordat certificatul de examinare CS a proiectului cu privire la toate modificãrile sau orice intentii de modificare a proiectului aprobat. Modificãrile aduse la proiectul aprobat trebuie sa primeascã o aprobare suplimentarã care se emite de cãtre organismul notificat care a acordat certificatul de examinare CS a proiectului, în cazul în care aceste modificãri pot afecta conformitatea cu cerinţele esenţiale ale prezentei hotãrâri sau cu condiţiile prescrise pentru utilizarea echipamentului sub presiune. Aceasta aprobare suplimentarã se emite sub forma unei act adiţional la certificatul de examinare CS a proiectului original.
e) fiecare organism notificat trebuie sa comunice celorlalte organisme notificate toate informaţiile necesare cu privire la certificatele de examinare CS a proiectului retrase sau refuzate.
13.2. Evaluarea finala conform prevederilor din anexa nr. 2. pct. 3.2 este supusã unei supravegheri mai severe, care consta în vizite inopinate efectuate de organismul notificat, în timpul acestor vizite organismul notificat efectueazã controlul echipamentelor sub presiune.



ANEXA 6

PREZENTAREA SCHEMATICA A PROCEDURILOR DE EVALUARE
A CONFORMITATII
┌───────────────┬────────────────┬────────┬────────────┐
│ Tipul │ │Echi- │ │
│echipamentului │ │pament │ │
│ │ │incal- │ │
│ │ Vase │zit cu │ Ţevi │ ┌───────────────┐
│ │ Accesorii*1) │flaca- │Accesorii*2)│ │ Accesorii de │
│ │ │ra sau │ │ │ securitate │
│ │ │altfel │ │ │ Anexa II │
├───────────────┼─────────┬──────┼────────┼─────┬──────┤ └──────┬────────┘
│Fluide │ │ │Abur sau│ │ │ │
│conţinute │ │lichi-│apa │ │lichi-│ │
│ │ gaze │de │suprain-│ gaze│de │ ┌──────┴────────┐
│ │ │ │calzita │ │ │ │ │
│ ├────┬────┼──┬───┤ ├─┬───┼─┬────┤ │ │
│ │p*3)│n- │p │n-p│ │p│n-p│p│n-p │ │ În general │
│ │ │p*4)│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────┼────┼────┼──┼───┼────────┼─┼───┼─┼────┤ │ │
│Anexa II, │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ Categoria IV │
│Diagramele care│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│specifica │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│categoriile ca │ 1 │ 2 │3 │ 4 │ 5 │6│ 7 │8│ 9 │ │ │
│funcţie a PS, │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│V, sau DN │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ Pentru un │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ anumit │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ Echipament: │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└───────────────┴────┴────┴──┴───┴────────┴─┴───┴─┴────┘ │ │
┌─────────┬───────────────────────────────────┬────────┐ │ │
│ │Procedura aplicabilã pentru catego-│Marcaj │ │ │
│ │riile I-IV, producãtorul trebuie │ CS │ │ Categoria │
│Categoria│sa aplice unul dintre module sau o │ │ │ echipamentului│
│ │combinatie de module specificatã │ │ │ care trebuie │
│ │pentru categoria respectiva │ │ │ protejat │
├─────────┼───────────────────────────────────┼────────┤ │ │
│Practica │A se vedea art. 2 alin.(1), lit.o) │ NU │ │ │
│Ingine- │ │ │ │ │
│reasca │ │ │ └───────────────┘
├─────────┼───────────────────────────────────┼────────┤
│ │A; A1; D1; E1; B1+D; B1+F; B+E; │ DA │
│ I │B+C1; H; B+D; B+F; G; H1 │ │
├─────────┼───────────────────────────────────┼────────┤
│ │A1; D1; E1; B1+D; B1+F; B+F; B+C1; │ │
│ II │H; B+D; B+F; G; H1 │ │
├─────────┼───────────────────────────────────┼────────┤
│ │B1+D; B1+F; B+E; B+C1; H; B+D; B+F;│ │
│ III │G; H1 │ │
├─────────┼───────────────────────────────────┼────────┤
│ IV │B+D; B+F; G; H1 │ │
└─────────┴───────────────────────────────────┴────────┘



*1) Dacã este clasificat pe baza PS şi V. Vezi Anexa II
*2) Dacã este clasificat pe baza PS şi DN. Vezi Anexa II
*3) "p" desemneazã fluidele periculoase. Vezi articolul
*4) "n-p" desemneazã fluidele care nu sunt periculoase. Vezi articolul
În cazul ansamblelor, nu este obligatoriu ca marcajul CS sa fie aplicat pe fiecare echipament sub presiune



ANEXA 7

CRITERII MINIME PENTRU DESEMNAREA ORGANISMELOR NOTIFICATE ŞI
A ORGANIZAŢIILOR DE TERTA PARTE

1. Organismul, directorul acestuia şi personalul responsabil cu efectuarea operaţiunilor de evaluare şi verificare, trebuie sa fie alţii decât proiectantul, producãtorul, furnizorul, instalatorul sau utilizatorul echipamentului sub presiune sau a ansamblelor pe care organismul le inspecteaza şi decât reprezentantul autorizat ai acestuia. Aceştia nu pot sa se implice direct sau în calitate de reprezentanţi autorizaţi în activitãţi de proiectare, construcţie, comercializare sau întreţinere a echipamentului sub presiune sau a ansamblelor şi nici nu trebuie sa fie reprezentanţi ai pãrţilor angajate în astfel de activitãţi. Aceasta nu exclude posibilitatea schimburilor de informaţii tehnice între producãtorul de echipament sub presiune sau ansamble şi organismul notificat.
2. Organismul şi personalul acestuia trebuie sa efectueze operaţiunile de evaluare şi verificare cu un înalt grad de integritate profesionalã şi competenta tehnica şi trebuie sa fie independenţi de orice presiuni şi stimulente, îndeosebi de cele de natura financiarã, care ar putea influenta evaluarea sau rezultatele verificãrilor lor, în mod special din partea unor peroane sau grupuri de persoane care au interes în rezultatele verificãrilor.
3. Organismul trebuie sa aibã la dispoziţie personalul necesar şi sa dispunã de dotãrile necesare care sa îi permitã îndeplinirea în bune condiţii a sarcinilor sale administrative şi tehnice legate de operaţiunile de inspecţie şi supraveghere; de asemenea, trebuie sa aibã acces la echipamentul necesar pentru efectuarea verificãrilor speciale.
4. Personalul responsabil cu efectuarea inspectiilor trebuie sa aibã:
a) pregãtire tehnica şi profesionalã temeinica;
b) cunoştinţe corespunzãtoare referitoare la cerinţele încercãrilor ce trebuie efectuate şi experienta corespunzãtoare pentru astfel de încercãri;
c) abilitatea de a întocmi certificate, înregistrãri şi rapoarte de autentificare a rezultatelor inspectiilor efectuate.
5. Imparţialitatea personalului trebuie garantatã. Remunerarea personalului nu trebuie sa fie dependenta de numãrul încercãrilor efectuate şi nici de rezultatele acestora.
6. Organismul trebuie sa încheie o asigurare de rãspundere civilã, pentru incercarile efectuate, în conformitate cu legislaţia nationala în domeniu, dacã rãspunderea civilã nu revine prin legea statului.
7. Personalul organismului este obligat sa pãstreze secretul profesional cu privire la informaţiile dobândite în exercitarea sarcinilor sale ce decurg din respectarea prevederilor prezentei hotãrâri sau a altor reglementãri naţionale, cu excepţia situaţiei în care informaţiile sunt solicitate de autoritãţile competente ale statului.

ANEXA 8

CRITERII PRIVIND APROBAREA INSPECTORATELOR UTILIZATORILOR

1. Inspectoratul utilizatorilor trebuie sa poatã fi identificat din punct de vedere organizatoric şi trebuie sa dispunã de proceduri de raportare în cadrul grupului din care face parte, care sa asigure şi sa dovedeascã imparţialitatea lor. Acest organism nu trebuie sa fie responsabil cu proiectarea, fabricatia, livrarea, montarea, funcţionarea sau întreţinerea echipamentului sub presiune sau a ansamblelor şi nu poate sa efectueze nici o activitate care ar putea intra în conflict cu independenta evaluãrii şi integritatea activitãţilor sale de inspecţie.
2. Inspectoratul utilizatorilor şi personalul acestuia trebuie sa efectueze evaluarile şi verificãrile cu cel mai înalt grad de integritate profesionalã şi competenta tehnica şi trebuie sa fie independente de toate presiunile şi stimulentele, îndeosebi de cele de natura financiarã, care ar putea influenta evaluarea sau rezultatele verificãrilor lor, în mod special din partea unor peroane sau grupuri de persoane care au interes în rezultatele verificãrilor.
3. Inspectoratul utilizatorilor trebuie sa dispunã de personal şi sa posede mijloacele necesare îndeplinirii corespunzãtoare a sarcinilor tehnice şi administrative referitoare la operaţiuni de inspecţii sau supravegheri; totodatã trebuie sa aibã acces la echipamentul necesar pentru efectuarea verificãrilor speciale.
4. Personalul responsabil cu efectuarea inspectiilor trebuie sa aibã:
a) pregãtire tehnica şi profesionalã temeinica;
b) cunoştinţe corespunzãtoare referitoare la cerinţele încercãrilor ce trebuie efectuate şi experienta corespunzãtoare pentru astfel de încercãri;
c) abilitatea de a întocmi certificate, înregistrãri şi rapoarte de autentificare a rezultatelor inspectiilor efectuate.
5. Imparţialitatea personalului de inspecţie trebuie garantatã. Remunerarea personalului nu trebuie sa fie dependenta de numãrul încercãrilor efectuate şi nici de rezultatele acestora.
6. Inspectoratul utilizatorilor trebuie sa încheie o asigurare de rãspundere civilã pentru incercarile efectuate, dacã aceasta rãspundere civilã nu este asumatã de cãtre grupul de firme din care face parte.
7. Personalul inspectoratului utilizatorilor este obligat sa pãstreze secretul profesional cu privire la toate informaţiile dobândite în exercitarea sarcinilor sale ce decurg din respectarea prevederilor prezentei hotãrâri sau a altor reglementãri naţionale, cu excepţia situaţiei în care informaţiile sunt solicitate de autoritãţile competente ale statului.



────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016