Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ANEXĂ din 6 aprilie 2021  privind modificarea şi completarea Ordinului ministrului transporturilor nr. 1.472/2018 pentru aprobarea cerinţelor tehnice pentru navele de navigaţie interioară    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ANEXĂ din 6 aprilie 2021 privind modificarea şi completarea Ordinului ministrului transporturilor nr. 1.472/2018 pentru aprobarea cerinţelor tehnice pentru navele de navigaţie interioară

EMITENT: Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 392 bis din 15 aprilie 2021
──────────
        Conţinută de ORDINUL nr. 245 din 6 aprilie 2021, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 392 din 15 aprilie 2021.
──────────
    Modificări şi completări la anexa nr. 2 a Ordinului ministrului transporturilor nr. 1.472/2018
    1. La anexa nr. 2 "Cerinţe tehnice minime aplicabile construcţiilor navale care navighează pe căile navigabile interioare din zonele 1, 2, 3 şi 4" partea introductivă se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Cerinţele tehnice aplicabile construcţiilor navale sunt cele stabilite în standardul ES-TRIN 2019/1, după cum urmează:"

    2. În Cuprins, titlul Capitolului 11 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "PREVEDERI SPECIALE APLICABILE PROPULSIEI ELECTRICE A NAVEI"

    3. În Cuprins la Instrucţiunile pentru aplicarea standardului tehnic, titlul instrucţiunii ESI-II-5 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "MĂSURĂRI DE ZGOMOT"

    4. În Cuprins la Instrucţiunile pentru aplicarea standardului tehnic, titlul instrucţiunii ESI-II-13 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "MODEL PENTRU UN PLAN GENERAL LIMITAT AL INSTALAŢIEI ELECTRICE PENTRU CONSTRUCŢIA NAVALĂ CARE A FOST CONSTRUITĂ LA SAU ÎNAINTE DE 1 APRILIE 1976"

    5. La articolul 1.01, alineatele 11.1 şi 11.2 se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "11.1 "sursă de energie": un purtător de energie sau un convertor de energie utilizat pentru producerea energiei utile. Pentru comenzile guvernării, alimentarea cu energie a acestei comenzi a guvernării şi a dispozitivului de conducere, realizată în mod obişnuit de către o reţea de bord sau de o baterie, în mod alternativ de un acumulator sau un motor cu combustie internă;
11.2 "sursă de energie electrică": sursa de energie din care se obţine curentul electric, de regulă un motor cu ardere internă cu un convertizor de energie, de exemplu, un generator sau o baterie sau, alternativ, un acumulator;"

    6. La articolul 3.04 alineatul 5 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "5. Scările de tambuchi şi scările ce permit accesul în încăperile de maşini, încăperile de căldări şi în buncăre trebuie să fie bine fixate şi executate din oţel sau dintr-un alt material echivalent rezistent la şocuri mecanice şi incombustibil."

    7. Capitolul 11 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "    CAP. 11
    PREVEDERI SPECIALE APLICABILE PROPULSIEI ELECTRICE A NAVEI
    ART. 11.00
    Definiţii
        În scopurile acestui capitol, se aplică următoarele definiţii:
    1. "instalaţie de propulsie" înseamnă o unitate compusă dintr-o sursă de energie electrică, inclusiv electronica de putere, motorul de propulsie electrică, transmisia, arborele, elicea etc., utilizate pentru a genera mişcarea construcţiei navale;
    2. "propulsie electrică a navei" înseamnă o instalaţie de propulsie a navei exclusiv electrică sau diesel-electrică sau gaz-electrică, care este acţionată de o sursă de alimentare proprie sau de reţeaua de la bord şi care este constituită cel puţin dintr-un motor de propulsie electrică. În cazul unei instalaţii de propulsie diesel-electrică sau gaz-electrică, această expresie se referă numai la componentele electrice ale instalaţiei de propulsie în cauză;
    3. "propulsie electrică principală" înseamnă o propulsie electrică a navei care este utilizată pentru a asigura manevrabilitatea prevăzută la cap. 5;
    4. "propulsie electrică auxiliară" înseamnă o propulsie electrică suplimentară a unei construcţii navale care nu este o propulsie electrică principală;
    5. "motor de propulsie electrică" înseamnă un motor electric care acţionează arborele elicei sau arborele unei instalaţii de propulsie comparabile, cum ar fi, de exemplu, propulsoare cu jet de apă.
    ART. 11.01
    Prevederi generale pentru propulsia electrică a navei
    1. Propulsia electrică principală a unei construcţii navale trebuie să cuprindă cel puţin:
    a) două surse de curent electric, indiferent de numărul de acţionări principale,
    b) un comutator,
    c) un motor de propulsie electrică,
    d) posturi de guvernare, precum şi
    e) în funcţie de concepţia propulsiei electrice principale, electronica de putere corespunzătoare.
    2. Dacă o propulsie principală electrică este echipată numai cu un singur motor de propulsie şi construcţia navală nu are altă propulsie a navei pentru a garanta o putere de propulsie suficientă, propulsia principală electrică trebuie să fie proiectată astfel încât construcţia navală să fie capabilă să asigure cel puţin deplasarea cu propriile mijloace cât şi manevrabilitatea necesară în următoarele cazuri:
    a) disfuncţionalitatea electronicii de putere sau
    b) disfuncţionalitatea reglării şi a comenzii instalaţiei de propulsie.
    3. Planurile generale pentru întreaga instalaţie electrică menţionate la art. 10.01 alin. 2 lit. a) includ, de asemenea, amplasarea componentelor principale şi a încăperilor electrice de serviciu ale propulsiei electrice a navei.
    4. Dacă motoarele de propulsie electrică sunt alimentate cu baterii sau acumulatori, capacitatea lor trebuie monitorizată şi indicată. Trebuie să se asigure că capacitatea bateriilor sau a acumulatorilor permite, în orice situaţie şi în orice moment, să se ajungă în deplină siguranţă în locuri de staţionare cu mijloacele proprii ale construcţiei navale. În cazul în care capacitatea bateriilor sau a acumulatorilor este redusă la capacitatea reziduală minimă, în conformitate cu a doua frază, o alarmă optică şi acustică trebuie să fie declanşată şi indicată în timonerie.
    5. Dacă propulsia electrică a navei este o propulsie gaz-electrică sau diesel-electrică, componentele electrice nu trebuie să producă efecte adverse asupra motorului care funcţionează cu gaz sau diesel.
    6. O funcţionare defectuoasă a propulsiei electrice a navei nu trebuie să împiedice funcţionarea construcţiei navale astfel încât sistemele de urgenţă prevăzute în prezentul Standard, în special deplasarea prin mijloacele proprii sau alimentarea electrică de urgenţă, să fie afectate.
    7. Două propulsii electrice ale navei pot fi considerate independente numai dacă circuitele de alimentare ale motoarelor de propulsie electrică sunt complet separate unul de celălalt sau dacă un studiu de siguranţă FMEA-S atestă că nicio defecţiune a unei propulsii electrice nu afectează funcţionarea celeilalte.
    8. Propulsia electrică a navei trebuie să poată fi oprită sau dezactivată manual în caz de urgenţă.
    ART. 11.02
    Generatoare, transformatoare şi comutatoare pentru propulsia electrică a navelor
    1. Generatoarele, transformatoarele şi comutatoarele trebuie proiectate pentru:
    a) supraîncărcări temporare şi
    b) efectele manevrelor
        în funcţie de condiţiile de utilizare şi de funcţionare.
    2. Regulatoarele de motorină sau de gaz ale motoarelor diesel sau pe gaz pentru sistemele de propulsie electrică trebuie să asigure o funcţionare sigură pe întreaga gamă de turaţii şi pentru toate condiţiile de navigaţie şi de manevră în funcţionarea individuală şi paralelă. În cazul în care o sursă de curent electric nu funcţionează în conformitate cu art. 11.01 alin. 1 lit. a), trebuie să existe o reducere automată a puterii, astfel încât propulsia electrică principală să continue cu o putere redusă, astfel încât construcţia navală să fie în continuare capabilă să se deplaseze cu propria putere.
    3. Sursele de curent electric, în conformitate cu art. 11.01 alin. 1 lit. a), ale generatoarelor trebuie să fie proiectate astfel încât să poată absorbi puterea inversă care apare în timpul manevrelor de inversare atunci când se ia în considerare conceptul de propulsie al navei.
    4. Generatoarele trebuie să poată fi pornite şi oprite fără a întrerupe propulsia electrică principală.
    ART. 11.03
    Motoare electrice de propulsie pentru propulsia electrică a navei
    1. În funcţie de condiţiile de utilizare şi de funcţionare, trebuie proiectate motoare electrice de propulsie pentru propulsia electrică a navei pentru:
    a) supraîncărcări temporare şi
    b) efectele manevrelor.
    2. Motoarele de propulsie electrică trebuie proiectate astfel încât armonicile curenţilor şi tensiunilor să nu afecteze funcţionarea lor în siguranţă.
    3. Izolarea bobinelor trebuie să fie proiectată pentru supratensiuni, care pot apărea datorită manevrelor şi operaţiunilor de comutare.
    4. Motoarele de propulsie ale sistemelor de propulsie principală, atât electrice, cât şi cu răcire externă, trebuie să fie dimensionate astfel încât, în cazul în care răcirea externă se defectează, acestea să fie încă capabile să funcţioneze cu putere redusă, astfel încât construcţia navală să fie cel puţin capabilă să se deplaseze cu propria putere.
    5. Motoarele de propulsie electrică trebuie să reziste la un scurtcircuit la bornele lor şi în instalaţia de propulsie fără a se deteriora în condiţii de funcţionare nominale, până când dispozitivul de protecţie este declanşat.
    ART. 11.04
    Electronică de putere pentru propulsia navei electrice
    1. Cerinţele privind electronica de putere în conformitate cu art. 10.18 şi 10.20 trebuie aplicate cu următoarele prevederi.
    2. Electronica de putere trebuie proiectată pentru sarcinile anticipate, inclusiv suprasarcină şi scurtcircuit, în toate condiţiile de operare şi de manevră.
    3. În cazul în care elementele electronice de putere sunt răcite forţat, acestea trebuie să poată continua să funcţioneze cu putere redusă, în cazul în care sistemele lor de răcire se defectează, astfel încât ca propulsia electrică principală să asigure, cel puţin, deplasarea construcţiei navale cu propria putere. În cazul unei defecţiuni a sistemului de răcire, se declanşează şi se afişează o alarmă în timonerie.
    4. Circuitele de excitaţie, a căror defecţiune poate periclita funcţionarea în condiţii de siguranţă, pot fi protejate numai împotriva scurtcircuitelor.
    ART. 11.05
    Postul de guvernare - Dispozitive de monitorizare
    1. Starea de funcţionare a propulsiei electrice a navei şi a componentelor sale principale trebuie să fie indicată în timonerie şi la nivelul instalaţiei de propulsie.
    2. Dacă sistemul de control din timonerie se defectează, monitorizarea şi funcţionarea propulsiei electrice principale trebuie să fie posibile la faţa locului. Comutarea de către echipaj trebuie să fie posibilă într-o perioadă de timp rezonabilă, fără modificări ale sistemului de propulsie şi vitezei şi direcţiei de rotaţie a elicei. Trebuie asigurat un sistem de comunicaţii vocale cu timoneria.
    3. Condiţiile de funcţionare şi modul de funcţionare a propulsiei electrice a navei, inclusiv răspunsul dispozitivului de protecţie, trebuie să fie documentate într-o memorie nevolatilă a computerului, astfel încât o defecţiune să poată fi analizată şi uşor de înţeles.
    ART. 11.06
    Control, reglare si limitare automată a puterii
    1. (fără conţinut)
    2. Pentru a proteja reţeaua de la bord de supraîncărcare, trebuie de asemenea să fie prevăzute:
    a) o oprire automată a aparatelor electrice care nu sunt folosite pentru a asigura siguranţa persoanelor sau navigaţia şi
    b) dacă este necesar, o limitare automată suplimentară a puterii motoarelor de propulsie electrică.
    3. Prevederile art. 8.03 alin. 4 se aplică prin analogie.
    4. În cazul opririi unităţilor de propulsie individuale cauzate de o limitare automată a puterii, asimetria de propulsie trebuie să rămână cât mai mică posibil.
    ART. 11.07
    Protecţia propulsiei electrice a navei
    1. Oprirea automată a propulsiei electrice a navei, care ar afecta manevrabilitatea construcţiei navale, ar trebui să se limiteze la defecţiuni care ar duce la deteriorarea semnificativă a instalaţiei de propulsie.
    2. Dispozitivele de protecţie trebuie reglate astfel încât să nu fie declanşate în situaţiile menţionate la art. 11.02 alin. 1 şi 11.03 alin 1.
    3. Dacă valoarea măsurată sau de referinţă este pierdută sau în cazul unei defecţiuni a alimentării cu energie a sistemului de comandă sau de reglare în conformitate cu art. 11.06:
    a) viteza de rotaţie a elicei nu trebuie să crească la niveluri inadmisibile;
    b) sistemul de propulsie nu trebuie să fie inversat de manieră automată;
    c) nu trebuie să apară nicio altă situaţie de funcţionare periculoasă.
    4. Dacă o propulsie electrică a navei poate fi blocată mecanic în mod incontrolabil, aceasta trebuie să fie echipată cu un dispozitiv de monitorizare care să protejeze propulsia electrică a navei împotriva deteriorării.
    5. Fiecare motor de propulsie electrică trebuie echipat cu:
    a) monitorizarea defectelor de împământare;
    b) protecţie diferenţială sau dispozitiv de protecţie echivalent;
    c) sistem de monitorizare a temperaturii înfăşurării cu un declanşator de alarmă la temperaturi înalte ale înfăşurării.
    6. Trebuie prevăzute următoarele dispozitive suplimentare de protecţie:
    a) protecţie împotriva supraturaţiei;
    b) protecţie împotriva supracurentului şi a scurtcircuitului;
    c) protecţia împotriva curenţilor induşi care dăunează motorului de propulsie electrică cauzată de o creştere semnificativă a tensiunii.
    7. La declanşarea dispozitivului de protecţie, trebuie să se asigure că:
    a) puterea este redusă sau subsistemele defectuoase sunt oprite selectiv;
    b) propulsia electrică a navei este oprită într-o manieră controlată;
    c) în timpul opririi, energia acumulată în părţile componente şi în circuitul de sarcină nu poate avea niciun efect dăunător.
    8. Declanşarea dispozitivelor de protecţie, de reducere şi de alarmă trebuie să fie indicată optic şi acustic în timonerie şi într-o poziţie adecvată a construcţiei navale. Ecranul trebuie resetat numai după confirmare. O condiţie de alarmă trebuie să rămână vizibilă chiar şi după oprire.
    ART. 11.08
    Încercarea propulsiei electrice a navei
    1. Conceptul de încercare prevăzut de producătorul propulsiei electrice a navei trebuie prezentat comisiei de inspecţie înainte de a fi pus în funcţiune pentru prima dată. Aceasta din urmă poate solicita încercări şi probe suplimentare care să confirme funcţionarea în siguranţă a propulsiei electrice a navei şi a funcţiilor sale. Acest lucru se aplică în special acelor cazuri în care construcţia navală trebuie să fie capabilă să se deplaseze cu propria putere în caz de disfuncţionalităţi. Conceptul de încercare acceptat de comisia de inspecţie este considerat a fi instrucţiunile producătorului în conformitate cu alin. 2.
    2. Încercarea propulsiei electrice a navei trebuie efectuată de către un expert conform instrucţiunilor producătorului:
    a) înainte de punerea în funcţiune pentru prima dată,
    b) înainte de a fi repusă în funcţiune după o modificare sau reparaţie importantă,
    c) la fiecare inspecţie periodică.
        Trebuie să se elibereze un certificat de inspecţie, semnat de expert şi care indică data inspecţiei. Certificatul de inspecţie trebuie păstrat permanent la bord.
    ART. 11.09
    Propulsie electrică auxiliară cu electronica de putere
    1. O propulsie electrică auxiliară cu electronica de putere pentru controlul vitezei este constituită din cel puţin un aparat de comutare, un motor electric de propulsie şi electronica de putere corespunzătoare.
    2. În plus faţă de prevederile art. 10.18, electronica de putere a propulsiei electrice auxiliare trebuie să îndeplinească următoarele cerinţe:
    a) Componentele electronicii de putere trebuie protejate împotriva depăşirii valorilor lor limită pentru intensitate şi tensiune.
    b) Siguranţele speciale cu semiconductori trebuie să fie monitorizate. În cazul unei defecţiuni a electronicii de putere, propulsia electrică auxiliară trebuie să fie oprită, dacă este necesar, pentru a evita deteriorarea ulterioară, luând în considerare siguranţa în funcţionare a construcţiei navale.
    c) La declanşarea dispozitivului de protecţie a electronicii de putere, prevederile art. 11.07 alin. 7 se aplică prin analogie.
    d) Declanşarea dispozitivelor de protecţie trebuie să fie indicată printr-un semnal de alarmă în timonerie şi la dispozitivele de protecţie."

    8. La articolul 13.01, alineatul 14 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "14. Se admite utilizarea de cabluri de sârmă în locul lanţurilor de ancoră. Cablurile trebuie să aibă aceeaşi rezistenţă la rupere ca şi cea prevăzută pentru lanţuri, dar trebuie să fie mai lungi cu 20%."

    9. La articolul 13.05, alineatul 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "1. Agenţi de stingere a incendiului
        Pentru protecţia încăperilor de maşini, încăperilor de căldări şi încăperilor pompelor, următorii agenţi de stingere pot fi folosiţi în instalaţiile fixe de stingere a incendiilor:
    a) CO2 (dioxid de carbon);
    b) HFC 227ea (heptafluoropropan);
    c) IG-541 (52% nitrogen, 40% argon, 8% dioxid de carbon);
    d) FK-5-1 -12 (dodecafluoro-2-metilpentan-3-on);
    e) H2O (apă);
    f) K2CO3 (carbonat de potasiu)."

    10. La articolul 13.05, alineatul 7, litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) Recipienţii sub presiune, armăturile şi tubulaturile de presiune trebuie să corespundă cerinţelor în vigoare într-unul din statele membre sau, în cazul în care nu există astfel de cerinţe, celor ale unei societăţi de clasificare recunoscute."

    11. La articolul 13.05, alineatul 14, litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) Instalaţia de stingere a incendiului trebuie să aibă o aprobare de tip în conformitate cu MSC/Circ. 116510 sau cu un alt standard recunoscut de unul dintre statele membre. Aprobarea de tip este acordată de o societate de clasificare recunoscută sau de o instituţie de inspecţie acreditată. Instituţia de inspecţie acreditată trebuie să respecte standardul european EN ISO/IEC 17025:2005."

    12. La articolul 13.05, după alineatul 14, se introduce un nou alineat, alineatul 15, cu următorul cuprins:
    "15. Instalaţii de stingere a incendiului care funcţionează cu K2CO3
        Suplimentar cerinţelor prevăzute de la alin. 1 la 7 şi 9, instalaţiile de stingere a incendiilor care utilizează K2CO3 ca agent de stingere trebuie să respecte următoarele prevederi:
    a) Instalaţia de stingere a incendiului trebuie să aibă o aprobare de tip în conformitate cu MSC/Circ. 1270101 sau cu un alt standard recunoscut de unul dintre statele membre. Aprobarea de tip este acordată de o societate de clasificare recunoscută sau de o instituţie de inspecţie acreditată. Instituţia de inspecţie acreditată trebuie să respecte standardul european EN ISO/IEC 17025:2005.
    b) Fiecare încăpere trebuie să fie prevăzută cu propriul sistem de stingere a incendiilor.
    c) Agentul de stingere a incendiilor trebuie să fie depozitat în rezervoare fără presiune special prevăzute în încăperea care trebuie protejată. Aceste rezervoare trebuie montate astfel încât agentul de stingere să fie distribuit uniform în încăpere. În mod special, agentul de stingere trebuie să acţioneze şi sub tablele punţii.
    d) Fiecare rezervor este conectat separat cu dispozitivul de declanşare.
    e) Cantitatea de agent de stingere în raport cu încăperea care trebuie protejată este de cel puţin 120 g per m3 din volumul net al acestei încăperi. Acest volum net se calculează în conformitate cu MSC/Circ. 1270, punctele 11.2 la 11.4. Trebuie să fie posibilă furnizarea agentului de stingere în 120 de secunde."

    13. La articolul 13.05, după nota de subsol 10 se introduce o nouă notă de subsol, nota de subsol 10.1 aferentă alineatului 15, cu următorul cuprins:
    "Circulara MSC/Circ. 1270 - Ghiduri revizuite pentru aprobarea instalaţiilor fixe de stingere a incendiului cu aerosoli echivalente instalaţiilor fixe de stingere cu gaz, astfel cum se menţionează în SOLAS 1974, pentru încăperile de maşini - adoptată la 4 iunie 2008, Circulara MSC/Circ. 1270/Corr. 1 - Corigenda - adoptată la 29 august 2008."

    14. Articolul 14.04 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 14.04
    Punţi din bord
    1. Lăţimea liberă a punţii din bord trebuie să fie de cel puţin 0,60 m. Această cerinţă se aplică până la o înălţime de 2 m deasupra punţii din bord. Prin derogare de la prima frază, lăţimea liberă a punţii din bord poate fi redusă la:
    a) 0,50 m în anumite locuri necesare pentru operarea navei cum ar fi prizele de apă pentru spălarea punţii;
    b) 0,40 m în dreptul babalelor şi tacheţilor.
    2. Prin derogare de la alin. 1, lăţimea liberă a punţii din bord poate fi redusă la 0,54 m, până la o înălţime de 0,90 m deasupra punţii din bord, cu condiţia ca lăţimea liberă de deasupra, între bordajului corpului şi interiorul ramei de magazie să nu fie mai mică de 0,65 m.
    3. Prin derogare de la alin. 1, lăţimea liberă a punţii din bord poate fi redusă la 0,5 m. cu condiţia ca marginea exterioară a punţii din bord să fie prevăzută cu o balustradă în conformitate cu standardul european EN 711: 2016 pentru a preveni căderea."

    15. La articolul 15.02, alineatul 5, ultima frază se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Restricţia referitoare la modul de exploatare menţionat la lit. b) trebuie să fie introdusă în certificatul navei de navigaţie interioară."

    16. La articolul 19.02, alineatul 13, litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) Dacă mai multe compartimente comunică prin tubulaturi sau prin conducte de ventilaţie, acestea trebuie să conducă, într-un loc corespunzător, la o deschidere situată deasupra liniei de plutire de avarie, corespunzătoare celei mai nefavorabile inundări."

    17. La articolul 19.08, alineatul 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "1. Toate navele de pasageri trebuie să aibă instalaţii de comunicare internă conform art. 7.08. Aceste instalaţii trebuie să fie de asemenea disponibile în încăperile de serviciu şi, acolo unde nu este comunicare directă din timonerie, în zonele de acces şi de evacuare pentru pasageri menţionate la art. 19.06, alin. 8."

    18. La articolul 19.08, după alineatul 9 se introduce un nou alineat, alineatul 10, cu următorul cuprins:
    "10. Navele de pasageri trebuie să fie echipate cu cel puţin un defibrilator extern automat. Locaţia sa este indicată de un simbol pentru "defibrilatorul extern automat" în conformitate cu Figura 12 din Anexa nr. 4 la ES-TRIN, având o lungime a laturii de cel puţin 10 cm. Defibrilatorul extern automat trebuie să fie menţinut în conformitate cu instrucţiunile producătorului."

    19. La articolul 19.10, alineatul 3, litera e) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "e) încăperile de serviciu, încăperile de maşini, încăperile în care se află echipamentul de guvernare şi ieşirile lor;"

    20. La articolul 19.10, alineatul 3, litera i) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "i) zonele în care se adună pasagerii, personalul de la bord şi membrii de echipaj în caz de pericol;"

    21. La articolul 19.10, alineatul 3, după litera i) se introduce o nouă literă, litera j) cu următorul cuprins:
    "j) locaţiile unde se găseşte un defibrilator extern automat."

    22. La articolul 19.13, alineatul 2, litera s) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "s) trusele de prim ajutor;"

    23. La articolul 19.13, alineatul 2, după litera s) se introduce o nouă literă, litera t) cu următorul cuprins:
    "t) defibrilatorul extern automat."

    24. La articolul 25.01, alineatul 2, litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "c) la Capitolul 7:
        Art. 7.01 alin. 2, Art. 7.02 alin. 1 şi 3, subparagrafele 1 şi 2, Art. 7.05 alin. 2,
    Art. 7.13 pentru navele maritime aprobate pentru navigaţia radar de către o singură persoană;"

    25. La articolul 28.04, alineatul 1, litera d) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "d) să respecte cerinţele art. 31.02."

    26. La tabelul de la articolul 32.02, alineatul 2, nota referitoare la Capitolul 9 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "

┌─────────────┬────────┬───────────────┐
│Articol şi │Conţinut│Termen final şi│
│alineat │ │observaţii │
├─────────────┴────────┼─────────────┬─┤
│ │Pentru │ │
│ │motoarele │ │
│ │deja │ │
│ │instalate la │ │
│ │bord şi │ │
│ │a) care nu │ │
│ │sunt aprobate│ │
│ │tip sau │ │
│CAPITOLUL 9 │b) pentru │ │
│ │care nu a │ │
│ │fost │ │
│ │efectuată │ │
│ │nicio │ │
│ │încercare de │ │
│ │instalare, │ │
│ │numai art. │ │
│ │9.02 se │ │
│ │aplică. │ │
├────┬─────┬───────────┼─────────────┤ │
│ │ │ │Pentru │ │
│ │alin.│ │motoare care │ │
│9.01│1 la │Prevederi │respectă │ │
│ │4 │generale │prevederile │ │
│ │ │ │privind │ │
│ │ │ │aprobarea de │ │
├────┼─────┼───────────┤tip şi de │ │
│ │ │ │instalare în │ │
│ │ │Încercările│vigoare la │ │
│9.06│ │privind │data │ │
│ │ │instalarea │instalării: │ │
│ │ │ │N.R. │ │
│ │ │ │ │ │
└────┴─────┴───────────┴─────────────┴─┘

"

    27. La tabelul de la articolul 32.02, alineatul 2, nota referitoare la Capitolul 10 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "

┌───────────┬──────────────────┬─────────────────────────┐
│Articol şi │Conţinut │Termen final şi │
│alineat │ │observaţii │
├───────────┴──────────────────┼──────────────┬──────────┤
│CAPITOLUL 10 │ │ │
├─────┬─────┬──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │ │târziu la │ │
│ │alin.│Prezentarea │reînnoirea │ │
│ │1 a │documentelor │Certificatului│01.01.2035│
│ │doua │cerute la comisia │navei de │ │
│ │frază│de inspecţie │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
│ ├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │Planuri ale │N.R.T., cel │ │
│ │ │tablourilor │târziu la │ │
│ │alin.│principale, ale │reînnoirea │ │
│ │2 │tablourilor în caz│Certificatului│ │
│ │lit. │de avarie şi ale │navei de │01.01.2010│
│ │b) │tablourilor de │navigaţie │ │
│ │ │distribuţie │interioară │ │
│ │ │trebuie să fie la │după data de │ │
│ │ │bord │ │ │
│ ├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │Planuri ale │N.R.T., cel │ │
│ │ │tablourilor │târziu la │ │
│ │alin.│electrice şi │reînnoirea │ │
│ │2 │documentele │Certificatului│01.01.2030│
│ │lit. │privind motoarele │navei de │ │
│ │e) │de propulsie │navigaţie │ │
│ │ │electrică │interioară │ │
│10.01│ │ │după data de │ │
│ ├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │ │târziu la │ │
│ │alin.│Planurile │reînnoirea │ │
│ │2 │instalaţiilor │Certificatului│01.01.2030│
│ │lit. │electronice │navei de │ │
│ │f) │ │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
│ ├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │ │târziu la │ │
│ │alin.│Planurile │reînnoirea │ │
│ │2 │circuitelor de │Certificatului│01.01.2030│
│ │lit. │curent de comandă │navei de │ │
│ │g) │ │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
│ ├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │ │târziu la │ │
│ │ │Temperaturile │reînnoirea │ │
│ │alin.│mediului ambiant │Certificatului│01.01.2010│
│ │3 │în interior şi pe │navei de │ │
│ │ │punte │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
├─────┼─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │ │târziu la │ │
│ │ │Instalaţii de │reînnoirea │ │
│10.02│ │alimentare cu │Certificatului│01.01.2010│
│ │ │energie │navei de │ │
│ │ │ │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
├─────┼─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │ │târziu la │ │
│ │ │Tipul de protecţie│reînnoirea │ │
│10.03│ │în funcţie de │Certificatului│01.01.2030│
│ │ │locaţie │navei de │ │
│ │ │ │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
├─────┼─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │ │târziu la │ │
│ │ │ │reînnoirea │ │
│10.04│ │Protecţia contra │Certificatului│01.01.2022│
│ │ │exploziei │navei de │ │
│ │ │ │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
├─────┼─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │ │târziu la │ │
│ │ │Secţiunea │reînnoirea │ │
│10.05│alin.│conductoarelor de │Certificatului│01.01.2015│
│ │4 │împământare │navei de │ │
│ │ │ │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
├─────┼─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │ │târziu la │ │
│ │alin.│ │reînnoirea │ │
│10.06│1 │Curent alternativ │Certificatului│01.01.2025│
│ │tabel│trifazat │navei de │ │
│ │ │ │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
├─────┼─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │Conformitatea cu │târziu la │ │
│ │ │standardele │reînnoirea │ │
│ │alin.│europene │Certificatului│01.01.2025│
│ │1 │EN15869-1, │navei de │ │
│ │ │EN15869-3 şi │navigaţie │ │
│ │ │EN16840 │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
│10.08├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │Conectarea sau │târziu la │ │
│ │ │deconectarea numai│reînnoirea │ │
│ │alin.│atunci când linia │Certificatului│01.01.2030│
│ │9 │nu se află sub │navei de │ │
│ │ │tensiune │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
├─────┼─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │ │târziu la │ │
│ │ │ │reînnoirea │ │
│ │alin.│Instalarea │Certificatului│01.01.2025│
│ │1 │transformatoarelor│navei de │ │
│ │ │ │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
│ ├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │Izolarea │târziu la │ │
│ │ │înfăşurărilor │reînnoirea │ │
│ │alin.│primare şi │Certificatului│01.01.2050│
│ │2 │secundare ale │navei de │ │
│ │ │transformatoarelor│navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
│ ├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │Prizele de │târziu la │ │
│ │ │alimentare ale │reînnoirea │ │
│10.10│alin.│înfăşurărilor │Certificatului│01.01.2050│
│ │3 │secundare ale │navei de │ │
│ │ │transformatoarelor│navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
│ ├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T. cu │ │
│ │ │ │excepţia │ │
│ │ │ │motoarelor, │ │
│ │ │ │care intră sub│ │
│ │ │ │incidenţa │ │
│ │ │Placa indicând │Capitolului 9 │ │
│ │ │producătorul şi │sau │ │
│ │alin.│puterea │Regulamentului│ │
│ │4 │motoarelor, │(EU) 2016/1629│ │
│ │ │generatoarelor şi │sau │ │
│ │ │transformatoarelor│Capitolului 8a│ │
│ │ │ │al │ │
│ │ │ │Regulamentului│ │
│ │ │ │pentru │ │
│ │ │ │inspecţia │ │
│ │ │ │navelor pe │ │
│ │ │ │Rin. │ │
├─────┼─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │Ventilarea spre │târziu la │ │
│ │alin.│puntea deschisă a │reînnoirea │ │
│ │3 │încăperilor de │Certificatului│ │
│ │ │serviciu şi a │navei de │ │
│ │ │dulapurilor │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ ├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │Ventilarea │N.R.T., cel │ │
│ │ │încăperilor, │târziu la │ │
│ │alin.│dulapurilor sau │reînnoirea │ │
│ │7 │casetelor închise │Certificatului│ │
│ │ │în care sunt │navei de │ │
│ │ │instalaţi │navigaţie │ │
│ │ │acumulatorii │interioară │ │
│ ├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │ │târziu la │ │
│ │ │Dimensionarea │reînnoirea │ │
│ │alin.│dispozitivului de │Certificatului│01.01.2025│
│ │12 │încărcare │navei de │ │
│ │ │ │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
│ ├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │ │târziu la │ │
│ │ │ │reînnoirea │ │
│ │alin.│Dispozitive de │Certificatului│01.01.2025│
│10.11│13 │încărcare automată│navei de │ │
│ │ │ │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
│ ├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │ │târziu la │ │
│ │ │ │reînnoirea │ │
│ │alin.│Tensiunea de │Certificatului│01.01.2025│
│ │14 │încărcare maximă │navei de │ │
│ │ │ │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
│ ├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │Standardele │târziu la │ │
│ │ │europene EN 62619 │reînnoirea │ │
│ │alin.│şi EN 62620 pentru│Certificatului│01.01.2025│
│ │15 │acumulatorii │navei de │ │
│ │ │litiu-ion │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
│ ├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │ │târziu la │ │
│ │ │Sisteme de │reînnoirea │ │
│ │alin.│gestiune a │Certificatului│01.01.2025│
│ │16 │acumulatorilor │navei de │ │
│ │ │ │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
├─────┼─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │Alimentarea │N.R.T., cel │ │
│ │ │directă a │târziu la │ │
│ │alin.│aparatelor │reînnoirea │ │
│ │2 │consumatoare │Certificatului│01.01.2015│
│ │lit. │necesare │navei de │ │
│ │d) │propulsiei şi │navigaţie │ │
│ │ │manevrei navei │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
│10.12├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │Instalaţii pentru │târziu la │ │
│ │alin.│monitorizarea │reînnoirea │ │
│ │3 │izolaţiei în │Certificatului│01.01.2010│
│ │lit. │raport cu │navei de │ │
│ │b) │împământarea │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
├─────┼─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │ │târziu la │ │
│ │ │Întrerupătoare de │reînnoirea │ │
│10.13│ │circuit în caz de │Certificatului│01.01.2010│
│ │ │avarie │navei de │ │
│ │ │ │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
├─────┼─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │Interzicerea │târziu la │ │
│ │alin.│comutatoarelor │reînnoirea │ │
│10.14│3, a │unipolare în │Certificatului│01.01.2010│
│ │doua │spălătorii, băi şi│navei de │ │
│ │frază│încăperi umede │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
├─────┼─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │ │târziu la │ │
│ │ │Secţiunea minimă a│reînnoirea │ │
│ │alin.│conductorului de │Certificatului│01.01.2010│
│ │2 │1,5 mmp │navei de │ │
│ │ │ │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
│ ├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │ │târziu la │ │
│ │ │Cabluri care leagă│reînnoirea │ │
│ │alin.│timoneriile │Certificatului│01.01.2010│
│ │10 │escamotabile │navei de │ │
│ │ │ │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
│ ├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │ │târziu la │ │
│ │ │Trecerile │reînnoirea │ │
│ │alin.│ansamblurilor de │Certificatului│01.01.2025│
│ │11 │cabluri │navei de │ │
│ │ │ │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
│10.15├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │Cabluri care │N.R.T., cel │ │
│ │ │conectează o sursă│târziu la │ │
│ │ │de energie │reînnoirea │ │
│ │alin.│electrică de │Certificatului│01.01.2025│
│ │12 │urgenţă la │navei de │ │
│ │ │echipamentele │navigaţie │ │
│ │ │consumatoare │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
│ ├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │ │târziu la │ │
│ │ │Cabluri în zone cu│reînnoirea │ │
│ │alin.│temperaturi │Certificatului│01.01.2025│
│ │13 │ambientale │navei de │ │
│ │ │ridicate │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
│ ├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │Instalarea │târziu la │ │
│ │ │cablurilor de │reînnoirea │ │
│ │alin.│alimentare │Certificatului│01.01.2025│
│ │14 │principale şi de │navei de │ │
│ │ │rezervă │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
├─────┼─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │ │târziu la │ │
│ │alin.│ │reînnoirea │ │
│10.16│3, a │Repartiţia pe două│Certificatului│01.01.2015│
│ │doua │circuite │navei de │ │
│ │frază│ │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
├─────┼─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │ │târziu la │ │
│ │ │ │reînnoirea │ │
│ │ │ │Certificatului│ │
│ │ │ │navei de │ │
│ │ │ │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
│ │alin.│Posibilitatea │Mijloacele de │ │
│ │1 │deconectării │protecţie │01.01.2025│
│ │ │reţelei │vechi pot │ │
│ │ │ │rămâne în uz │ │
│ │ │ │dacă este │ │
│ │ │ │confirmat de │ │
│ │ │ │către un │ │
│ │ │ │expert că │ │
│ │ │ │acestea permit│ │
│ │ │ │o protecţie │ │
│ │ │ │comparabilă │ │
│ ├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │ │târziu la │ │
│ │ │ │reînnoirea │ │
│ │alin.│Accesibilitate │Certificatului│01.01.2050│
│ │2 │ │navei de │ │
│ │ │ │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
│ ├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │ │târziu la │ │
│ │ │Izolarea galvanică│reînnoirea │ │
│ │alin.│a circuitelor de │Certificatului│01.01.2025│
│ │3 │control şi de │navei de │ │
│ │ │putere │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
│ ├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │ │târziu la │ │
│ │ │Funcţionarea în │reînnoirea │ │
│ │alin.│caz de fluctuaţii │Certificatului│01.01.2022│
│ │4 │de tensiune şi │navei de │ │
│ │ │frecvenţă │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
│10.18├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │Perioadă de │târziu la │ │
│ │alin.│descărcare după │reînnoirea │ │
│ │5 │deconectarea de la│Certificatului│ │
│ │ │reţea │navei de │ │
│ │ │ │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ ├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │ │târziu la │ │
│ │ │Comportament în │reînnoirea │ │
│ │alin.│caz de defectare a│Certificatului│01.01.2022│
│ │6 │semnalelor de │navei de │ │
│ │ │control externe │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
│ ├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │ │târziu la │ │
│ │ │Comportament în │reînnoirea │ │
│ │alin.│caz de defectare a│Certificatului│01.01.2022│
│ │7 │tensiunii de │navei de │ │
│ │ │comandă │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
│ ├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │Detectarea │târziu la │ │
│ │ │erorilor şi │reînnoirea │ │
│ │alin.│prevenirea │Certificatului│01.01.2022│
│ │8 │prezenţei erorilor│navei de │ │
│ │ │nedetectate │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
│ ├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │ │târziu la │ │
│ │ │ │reînnoirea │ │
│ │alin.│Monitorizarea │Certificatului│01.01.2022│
│ │9 │ │navei de │ │
│ │ │ │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
│ ├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │alin.│Examinarea de tip │N.R.T. │ │
│ │10 │ │ │ │
├─────┼─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │ │târziu la │ │
│ │ │Sisteme de alarmă │reînnoirea │ │
│10.19│ │şi de siguranţă │Certificatului│01.01.2015│
│ │ │pentru instalaţii │navei de │ │
│ │ │mecanice │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
├─────┼─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │ │târziu la │ │
│ │ │Condiţii de │reînnoirea │ │
│10.20│ │încercare pentru │Certificatului│01.01.2035│
│ │ │instalaţiile │navei de │ │
│ │ │electronice │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
├─────┼─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │ │târziu la │ │
│ │ │ │reînnoirea │ │
│10.21│ │Compatibilitatea │Certificatului│01.01.2035│
│ │ │electromagnetică │navei de │ │
│ │ │ │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
└─────┴─────┴──────────────────┴──────────────┴──────────┘

"

    28. La tabelul de la articolul 32.02, alineatul 2, după nota referitoare la Capitolul 10, se introduce o nouă notă, nota referitoare la Capitolul 11 cu următorul cuprins:
    "

┌───────────┬────────┬─────────────────┐
│Articol şi │Conţinut│Termen final şi │
│alineat │ │observaţii │
├───────────┴────────┼───────────────┬─┤
│CAPITOLUL 11 │N.R.T. │ │
└────────────────────┴───────────────┴─┘

"

    29. La tabelul de la articolul 32.02, alineatul 2, nota referitoare la articolul 13.07, se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "

┌───────────┬────────────┬─────────────────────────┐
│Articol şi │Conţinut │Termen final şi │
│alineat │ │observaţii │
├─────┬─────┼────────────┼──────────────┬──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │ │târziu la │ │
│ │ │ │reînnoirea │ │
│ │ │ │Certificatului│ │
│ │ │ │navei de │ │
│ │ │ │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
│ │ │Aplicarea │Pentru bărcile│ │
│ │ │standardului│de serviciu │ │
│13.07│alin.│european la │aflate la bord│01.01.2020│
│ │1 │bărcile de │înainte de │ │
│ │ │serviciu │01.10.2003, se│ │
│ │ │ │poate dovedi, │ │
│ │ │ │în mod │ │
│ │ │ │alternativ, că│ │
│ │ │ │acestea │ │
│ │ │ │respectă │ │
│ │ │ │cerinţele de │ │
│ │ │ │siguranţă │ │
│ │ │ │prevăzute la │ │
│ │ │ │art. 32.06 │ │
└─────┴─────┴────────────┴──────────────┴──────────┘

"

    30. La tabelul de la articolul 32.02, alineatul 2, nota de subsol cu numărul 26 se elimină.
    31. La tabelul de la articolul 32.02, alineatul 2, nota referitoare la articolul 14.04, alineatul 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "

┌───────────┬────────┬─────────────────────────┐
│Articol şi │Conţinut│Termen final şi │
│alineat │ │observaţii │
├─────┬─────┼────────┼──────────────┬──────────┤
│ │ │ │Pentru navele │ │
│ │ │ │cu B ≤ 7,30 m:│ │
│ │ │ │N.R.T.^28 │ │
│ │ │ ├──────────────┼──────────┤
│ │ │ │Pentru navele │ │
│ │ │ │cu L < 55 m în│ │
│ │ │ │lungime numai │ │
│ │ │ │cu încăperi de│ │
│ │ │ │locuit în │ │
│ │ │Lăţimea │pupa, N.R.T. │ │
│14.04│alin.│liberă a├──────────────┼──────────┤
│ │1 │punţii │Pentru toate │ │
│ │ │din bord│celelalte │ │
│ │ │ │nave: │ │
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │ │târziu la │ │
│ │ │ │reînnoirea │01.01.2035│
│ │ │ │Certificatului│ │
│ │ │ │navei de │ │
│ │ │ │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
└─────┴─────┴────────┴──────────────┴──────────┘

"

    32. La tabelul de la articolul 32.02, alineatul 2, se şterge nota referitoare la articolul 14.04, alineatul 2.
    33. La tabelul de la articolul 32.02, alineatul 2, nota referitoare la articolul 19.06, alineatul 6, litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "

┌───────────┬─────────┬────────────────────────────┐
│Articol şi │Conţinut │Termen final şi observaţii │
│alineat │ │ │
├─────┬─────┼─────────┼─────────────────┬──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │ │târziu la │ │
│ │ │ │reînnoirea │ │
│ │ │ │Certificatului │ │
│ │ │ │navei de │ │
│ │ │ │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară după │ │
│ │ │ │data de │ │
│ │ │ │În cazul în care │ │
│ │ │ │o cale de │ │
│ │ │ │evacuare │ │
│ │ │ │alternativă care │ │
│ │ │ │evită bucătăria │ │
│ │ │ │nu poate fi pusă │ │
│ │ │ │în practică din │ │
│ │ │ │punct de vedere │ │
│ │ │ │tehnic sau │ │
│ │ │ │aplicarea │ │
│ │ │ │acesteia impune │ │
│ │ │ │costuri │ │
│ │ │Nicio │disproporţionate,│ │
│ │alin.│cale de │certificatul │ │
│19.06│6 │evacuare │navei de │01.01.2020│
│ │lit. │nu trece │navigaţie │ │
│ │c) │prin │interioară poate │ │
│ │ │bucătării│fi reînnoit numai│ │
│ │ │ │dacă: │ │
│ │ │ │a) au fost │ │
│ │ │ │analizate │ │
│ │ │ │riscurile │ │
│ │ │ │asociate trecerii│ │
│ │ │ │căii de evacuare │ │
│ │ │ │prin bucătărie, │ │
│ │ │ │şi │ │
│ │ │ │b) recomandările │ │
│ │ │ │în conformitate │ │
│ │ │ │cu această │ │
│ │ │ │analiză de │ │
│ │ │ │limitare a │ │
│ │ │ │riscurilor au │ │
│ │ │ │fost puse în │ │
│ │ │ │aplicare, spre │ │
│ │ │ │satisfacţia │ │
│ │ │ │comisiei de │ │
│ │ │ │inspecţie, în │ │
│ │ │ │bucătărie. │ │
├─────┼─────┼─────────┼─────────────────┼──────────┤
│ │ │ │Această analiză │ │
│ │ │ │de limitare a │ │
│ │ │ │riscurilor │ │
│ │ │ │trebuie să vizeze│ │
│ │ │ │cel puţin │ │
│ │ │ │următoarele │ │
│ │ │ │aspecte: │ │
│ │ │ │a) │ │
│ │ │ │accesibilitatea │ │
│ │ │ │căii de evacuare;│ │
│ │ │ │b) pericolele de │ │
│ │ │ │incendiu; │ │
│ │ │ │c) riscurile de │ │
│ │ │ │la suprafeţele │ │
│ │ │ │fierbinţi; │ │
│ │ │ │d) pericolele de │ │
│ │ │ │alunecare şi de │ │
│ │ │ │deplasare pe │ │
│ │ │ │podele de │ │
│ │ │ │bucătărie; │ │
│ │ │ │e) pericolele │ │
│ │ │ │specifice pentru │ │
│ │ │ │anumite grupuri │ │
│ │ │ │ţintă, cum ar fi │ │
│ │ │ │persoanele cu │ │
│ │ │ │mobilitate │ │
│ │ │ │redusă. │ │
└─────┴─────┴─────────┴─────────────────┴──────────┘

"

    34. La tabelul de la articolul 32.02, alineatul 2, nota de subsol cu numărul 29 se elimină.
    35. La tabelul de la articolul 32.02, alineatul 2, nota referitoare la articolul 19.07, se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "

┌───────────┬───────────┬─────────────────────────┐
│Articol şi │Conţinut │Termen final şi │
│alineat │ │observaţii │
├─────┬─────┼───────────┼──────────────┬──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │ │târziu la │ │
│ │ │ │reînnoirea │ │
│ │ │ │Certificatului│ │
│ │ │ │navei de │ │
│ │ │ │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
│ │ │ │N.R.T. pentru │ │
│ │ │ │navele de │ │
│ │ │ │pasageri care │ │
│ │ │ │îndeplinesc │ │
│ │ │ │următoarele │ │
│ │ │ │cerinţe: │ │
│ │ │ │a) Instalaţia │ │
│ │ │ │de stingere a │ │
│ │ │ │incendiului │ │
│ │ │ │existentă, │ │
│ │ │ │menţionată la │ │
│ │ │ │art. 19.12 │ │
│ │ │ │alin. 9 pentru│ │
│ │ │ │a proteja │ │
│ │ │ │încăperea │ │
│ │ │ │maşinilor │ │
│ │ │ │poate fi │ │
│ │ │ │declanşată │ │
│ │ │ │imediat în │ │
│ │ │ │încăperea de │ │
│ │ │ │maşini fără │ │
│ │ │ │pericol pentru│ │
│ │ │ │oamenii aflaţi│ │
│ │ │ │în încăperea │ │
│ │ │ │de maşini. │ │
│ │ │ │În caz │ │
│ │ │ │contrar, │ │
│ │ │ │motoarele cu │ │
│ │ │ │combustie în │ │
│ │ │ │încăperea de │ │
│ │ │ │maşini sunt │ │
│ │ │ │protejate cu │ │
│ │ │ │instalaţii │ │
│ │ │ │suplimentare │ │
│ │ │ │de stingere a │ │
│ │ │ │incendiului │ │
│ │ │ │pentru │ │
│ │ │ │protecţia │ │
│ │ │ │obiectului, │ │
│ │ │ │care pot fi │ │
│ │ │ │declanşate │ │
│ │ │ │imediat în │ │
│ │ │ │încăperea de │ │
│ │ │ │maşini fără │ │
│ │ │ │pericol pentru│ │
│ │ │ │oamenii aflaţi│ │
│ │ │ │în încăperea │ │
│ │ │ │de maşini. │ │
│ │ │ │b) Prin │ │
│ │ │ │derogare de la│ │
│ │ │ │art. 13.06, o │ │
│ │ │ │instalaţia de │ │
│ │ │ │stingere a │ │
│ │ │ │incendiilor │ │
│ │ │ │pentru │ │
│ │ │ │protecţia │ │
│ │ │ │obiectului, │ │
│ │ │ │care poate fi │ │
│ │ │ │declanşată │ │
│ │ │ │imediat fără │ │
│ │ │ │pericol pentru│ │
│ │ │ │persoanele │ │
│ │ │ │aflate în │ │
│ │ │ │încăperea de │ │
│ │ │ │maşini, este │ │
│ │ │ │necesară │ │
│ │ │ │pentru: │ │
│ │ │ │- motoarele de│ │
│ │ │ │combustie │ │
│ │ │ │închise; │ │
│ │ │ │- │ │
│ │ │ │generatoarele │ │
│ │ │ │închise; │ │
│ │ │ │- tabloul │ │
│ │ │ │principal de │ │
│ │ │Al doilea │distribuţie. │ │
│ │ │sistem de │c) │ │
│ │ │propulsie │Instalaţiile │ │
│19.07│alin.│independent│de stingere a │01.01.2020│
│ │2 │într-o │incendiilor │ │
│ │ │încăpere de│pentru │ │
│ │ │maşini │protecţia │ │
│ │ │separată │obiectelor │ │
│ │ │ │menţionate la │ │
│ │ │ │lit. a) şi b) │ │
│ │ │ │trebuie │ │
│ │ │ │proiectate de │ │
│ │ │ │o firmă │ │
│ │ │ │specializată. │ │
│ │ │ │În plus, │ │
│ │ │ │cerinţele art.│ │
│ │ │ │13.05 alin. 9 │ │
│ │ │ │se aplică prin│ │
│ │ │ │analogie. │ │
│ │ │ │d) Pe lângă │ │
│ │ │ │instalaţia de │ │
│ │ │ │santină │ │
│ │ │ │menţionată la │ │
│ │ │ │art. 8.08, │ │
│ │ │ │încăperea de │ │
│ │ │ │maşini este │ │
│ │ │ │echipată cu o │ │
│ │ │ │pompă │ │
│ │ │ │suplimentară │ │
│ │ │ │de santină. │ │
│ │ │ │Capacitatea sa│ │
│ │ │ │de pompare (Q)│ │
│ │ │ │în 1/min este │ │
│ │ │ │calculată prin│ │
│ │ │ │Q = d_2^2 x │ │
│ │ │ │d_2 se │ │
│ │ │ │calculează în │ │
│ │ │ │conformitate │ │
│ │ │ │cu art. 8.08 │ │
│ │ │ │alin. 3, iar │ │
│ │ │ │lungimea │ │
│ │ │ │maximă a │ │
│ │ │ │încăperii de │ │
│ │ │ │maşini se │ │
│ │ │ │utilizează │ │
│ │ │ │pentru „I”. │ │
│ │ │ │Pompa de │ │
│ │ │ │santină │ │
│ │ │ │trebuie să fie│ │
│ │ │ │amplasată în │ │
│ │ │ │zona sigură. │ │
│ │ │ │Trebuie să fie│ │
│ │ │ │posibilă │ │
│ │ │ │pornirea │ │
│ │ │ │pompei şi │ │
│ │ │ │acţionarea │ │
│ │ │ │supapelor de │ │
│ │ │ │presiune de │ │
│ │ │ │deasupra │ │
│ │ │ │punţii │ │
│ │ │ │principale. │ │
│ │ │ │e) Capacitatea│ │
│ │ │ │totală de │ │
│ │ │ │pompare a │ │
│ │ │ │tuturor │ │
│ │ │ │pompelor │ │
│ │ │ │situate în │ │
│ │ │ │această │ │
│ │ │ │încăpere de │ │
│ │ │ │maşini şi care│ │
│ │ │ │pot fi │ │
│ │ │ │utilizate │ │
│ │ │ │pentru pompare│ │
│ │ │ │trebuie să fie│ │
│ │ │ │de cel puţin │ │
│ │ │ │3000 l/min. │ │
│ │ │ │f) Lit. d) şi │ │
│ │ │ │e) nu sunt │ │
│ │ │ │necesare în │ │
│ │ │ │cazul în care │ │
│ │ │ │motoarele │ │
│ │ │ │principale │ │
│ │ │ │sunt situate │ │
│ │ │ │deasupra │ │
│ │ │ │liniei de │ │
│ │ │ │plutire de │ │
│ │ │ │avarie în │ │
│ │ │ │cazul │ │
│ │ │ │inundării │ │
│ │ │ │încăperii de │ │
│ │ │ │maşini. │ │
└─────┴─────┴───────────┴──────────────┴──────────┘

"

    36. La tabelul de la articolul 32.02, alineatul 2, nota de subsol cu numărul 30 se elimină.
    37. La tabelul de la articolul 32.02, alineatul 2, după nota referitoare la articolul 19.08, alineatul 6, se introduce o nouă notă, nota referitoare la articolul 19.08, alineatul 10, cu următorul cuprins:
    "

┌───────────┬──────────────┬────────────────┐
│Articol şi │Conţinut │Termen final şi │
│alineat │ │observaţii │
├─────┬─────┼──────────────┼──────────────┬─┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │ │târziu la │ │
│ │alin.│Defibrilatorul│reînnoirea │ │
│19.08│10 │extern automat│Certificatului│ │
│ │ │ │navei de │ │
│ │ │ │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
└─────┴─────┴──────────────┴──────────────┴─┘

"

    38. La tabelul de la articolul 32.03, alineatul 2, nota referitoare la Capitolul 10 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "

┌────────────┬───────────────┬─────────────────────────┐
│Articol şi │Conţinut │Termen final şi │
│alineat │ │observaţii │
├────────────┴───────────────┼──────────────┬──────────┤
│CAPITOLUL 10 │ │ │
├─────┬──────┬───────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │- planuri │R.T., cel │ │
│ │ │generale │târziu la │ │
│ │ │privind │reînnoirea │ │
│ │ │întreaga │Certificatului│01.01.2020│
│ │ │instalaţie │navei de │ │
│ │alin. │electrică, │navigaţie │ │
│ │2 lit.│- indicaţii │interioară │ │
│ │a), │privind │după data de │ │
│10.01│lit. │cerinţele de ├──────────────┼──────────┤
│ │c) şi │putere pentru │R.T. pentru │ │
│ │lit. │echipamentul de│navele a căror│ │
│ │d) │serviciu │planuri sunt │ │
│ │ │electric │întocmite în │ │
│ │ │- tipurile de │conformitate ├──────────┤
│ │ │cabluri cu │cu art. 32.04 │ │
│ │ │indicarea │alin. 3 a doua│ │
│ │ │secţiunii │frază. │ │
│ │ │conductorului. │ │ │
├─────┼──────┼───────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │R.T., cel │ │
│ │ │ │târziu la │ │
│ │ │Tipul de │reînnoirea │ │
│10.03│ │protecţie în │Certificatului│01.01.2015│
│ │ │funcţie de │navei de │ │
│ │ │locaţie │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
├─────┼──────┼───────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │alin. │ │R.T., cel │ │
│ │1 │ │târziu la │ │
│ │tabel │Tensiunea │reînnoirea │ │
│10.06│fără │maximă │Certificatului│01.01.2015│
│ │nota │permisibilă │navei de │ │
│ │de │ │navigaţie │ │
│ │subsol│ │interioară │ │
│ │4 │ │după data de │ │
├─────┼──────┼───────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │R.T., cel │ │
│ │ │ │târziu la │ │
│ │ │Generatoare, │reînnoirea │ │
│10.10│ │motoare şi │Certificatului│01.01.2015│
│ │ │transformatoare│navei de │ │
│ │ │ │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
├─────┼──────┼───────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │R.T., cel │ │
│ │ │ │târziu la │ │
│ │ │ │reînnoirea │ │
│10.11│alin. │Instalarea │Certificatului│01.01.2015│
│ │3 şi 5│acumulatorilor │navei de │ │
│ │ │ │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
├─────┼──────┼───────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │R.T., cel │ │
│ │ │ │târziu la │ │
│ │ │Dispozitive de │reînnoirea │ │
│10.12│ │comutare şi de │Certificatului│01.01.2015│
│ │ │control │navei de │ │
│ │ │ │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
├─────┼──────┼───────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │R.T., cel │ │
│ │ │ │târziu la │ │
│ │ │Întrerupătorul │reînnoirea │ │
│10.13│ │de circuit în │Certificatului│01.01.2015│
│ │ │caz de avarie │navei de │ │
│ │ │ │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
├─────┼──────┼───────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │R.T., cel │ │
│ │ │ │târziu la │ │
│ │ │ │reînnoirea │ │
│10.14│ │Accesorii de │Certificatului│01.01.2015│
│ │ │instalare │navei de │ │
│ │ │ │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
├─────┼──────┼───────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │R.T., cel │ │
│ │ │ │târziu la │ │
│ │alin. │ │reînnoirea │ │
│10.15│1 la │Cabluri │Certificatului│01.01.2015│
│ │10 │ │navei de │ │
│ │ │ │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
├─────┼──────┼───────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │R.T., cel │ │
│ │ │ │târziu la │ │
│ │ │ │reînnoirea │ │
│10.17│ │Lumini de │Certificatului│01.01.2015│
│ │ │navigaţie │navei de │ │
│ │ │ │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
└─────┴──────┴───────────────┴──────────────┴──────────┘

"

    39. La tabelul de la articolul 32.03, alineatul 2, nota de subsol cu numărul 36 se elimină.
    40. La tabelul de la articolul 32.03, alineatul 2, nota referitoare la articolul 15.02, alineatul 5 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "

┌───────────┬──────────┬──────────────────────────┐
│Articol şi │Conţinut │Termen final şi observaţii│
│alineat │ │ │
├───────────┴──────────┼───────────────┬──────────┤
│CAPITOLUL 15 │ │ │
├─────┬─────┬──────────┼───────────────┼──────────┤
│ │ │ │La reînnoirea │ │
│ │ │ │Certificatului │ │
│ │ │ │navei de │ │
│ │ │ │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară după│ │
│ │ │ │data de │ │
│ │ │ │În cazul în │ │
│ │ │ │care valoarea │ │
│ │ │ │limită │ │
│ │ │ │stabilită nu │ │
│ │ │ │este respectată│ │
│ │ │ │după această │ │
│ │ │ │dată, │ │
│ │ │ │Certificatul │ │
│ │ │ │navei de │ │
│ │ │ │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │poate fi │ │
│ │ │ │reînnoit numai │ │
│ │ │ │dacă se │ │
│ │ │ │respectă una │ │
│ │ │ │dintre cele │ │
│ │ │ │două │ │
│ │ │ │alternative de │ │
│ │ │ │mai jos. │ │
│ │ │ │Alternativa 1: │ │
│ │ │ │a) Solicitantul│ │
│ │ │ │poate │ │
│ │ │ │demonstra, spre│ │
│ │ │ │satisfacţia │ │
│ │ │ │comisiei de │ │
│ │ │ │inspecţie, că a│ │
│ │ │ │făcut ceea ce │ │
│ │ │ │se poate │ │
│ │ │ │aştepta în mod │ │
│ │ │ │rezonabil din │ │
│ │ │ │partea sa │ │
│ │ │ │pentru a reduce│ │
│ │ │ │nivelul de │ │
│ │ │ │zgomot în │ │
│ │ │ │încăperile de │ │
│ │ │ │locuit în │ │
│ │ │ │cauză; │ │
│ │ │ │b) Depăşirea │ │
│ │ │Zgomot şi │rămasă a │ │
│ │alin.│vibraţii │valorii limită │ │
│15.02│5 │în │nu trebuie să │01.01.2020│
│ │ │încăperile│depăşească: │ │
│ │ │de locuit │- 5 dB (A) în │ │
│ │ │ │încăperile de │ │
│ │ │ │locuit; │ │
│ │ │ │- 10 dB (A) în │ │
│ │ │ │cabinele de │ │
│ │ │ │dormit, şi │ │
│ │ │ │c) │ │
│ │ │ │Dispozitivele │ │
│ │ │ │individuale de │ │
│ │ │ │protecţie │ │
│ │ │ │acustică │ │
│ │ │ │corespunzătoare│ │
│ │ │ │trebuie să fie │ │
│ │ │ │disponibile în │ │
│ │ │ │încăperile unde│ │
│ │ │ │valorile limită│ │
│ │ │ │sunt depăşite. │ │
│ │ │ │Dacă nu este │ │
│ │ │ │posibil să se │ │
│ │ │ │reducă nivelul │ │
│ │ │ │zgomotului în │ │
│ │ │ │cabinele de │ │
│ │ │ │dormit sub │ │
│ │ │ │valoarea │ │
│ │ │ │stabilită la │ │
│ │ │ │lit. b), este │ │
│ │ │ │permisă │ │
│ │ │ │reducerea │ │
│ │ │ │suplimentară a │ │
│ │ │ │zgomotului, cum│ │
│ │ │ │ar fi anularea │ │
│ │ │ │zgomotului. │ │
│ │ │ │Aceasta se │ │
│ │ │ │supune │ │
│ │ │ │prevederii │ │
│ │ │ │conform căreia │ │
│ │ │ │zgomotul │ │
│ │ │ │ambiental │ │
│ │ │ │trebuie să │ │
│ │ │ │scadă sub │ │
│ │ │ │valoarea-limită│ │
│ │ │ │stabilită la │ │
│ │ │ │lit. b). Lit. │ │
│ │ │ │c) se aplică │ │
│ │ │ │prin analogie. │ │
├─────┼─────┼──────────┼───────────────┼──────────┤
│ │ │ │Alternativa 2: │ │
│ │ │ │Construcţia │ │
│ │ │ │navală poate │ │
│ │ │ │continua modul │ │
│ │ │ │său de operare,│ │
│ │ │ │dacă │ │
│ │ │ │monitorizarea │ │
│ │ │ │printr-un │ │
│ │ │ │tahograf │ │
│ │ │ │asigură că │ │
│ │ │ │construcţia │ │
│ │ │ │navală, cel │ │
│ │ │ │puţin pentru │ │
│ │ │ │perioadele de │ │
│ │ │ │odihnă │ │
│ │ │ │prescrise de │ │
│ │ │ │prevederile │ │
│ │ │ │naţionale ale │ │
│ │ │ │statelor │ │
│ │ │ │membre, este │ │
│ │ │ │operată la o │ │
│ │ │ │turaţie a │ │
│ │ │ │motorului │ │
│ │ │ │principal la │ │
│ │ │ │care valorile │ │
│ │ │ │limită pentru │ │
│ │ │ │zgomotul din │ │
│ │ │ │cabinele de │ │
│ │ │ │dormit nu │ │
│ │ │ │depăşesc 60 dB │ │
│ │ │ │(A). │ │
│ │ │ │Valoarea │ │
│ │ │ │acestei turaţii│ │
│ │ │ │va fi stabilită│ │
│ │ │ │prin încercări │ │
│ │ │ │la prima │ │
│ │ │ │reînnoire a │ │
│ │ │ │certificatului │ │
│ │ │ │navei de │ │
│ │ │ │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară după│ │
│ │ │ │01.01.2020 şi │ │
│ │ │ │înscrisă în │ │
│ │ │ │certificatul │ │
│ │ │ │navei de │ │
│ │ │ │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară. │ │
└─────┴─────┴──────────┴───────────────┴──────────┘

"

    41. La tabelul de la articolul 32.03, alineatul 2, nota de subsol cu numărul 37 se elimină.
    42. La articolul 32.04, alineatul 3 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "3. Construcţiile navale, a căror chilă a fost pusă înainte de 01.07.1983, nu este necesar să corespundă prevederilor cap. 10 al acestui standard, dar ele trebuie să corespundă cel puţin cap. 6 din Regulamentul de inspecţia a navelor pe Rhin aplicabil de la 31.03.1983.
        Prin derogare de la art. 6.01 alin. 2 din Regulamentul de inspecţie a navelor de pe Rin, aplicabil la 31 martie 1983, este suficient un plan general limitat al instalaţiei electrice care conţine următoarele informaţii minime pentru construcţiile navale care au fost construite la sau înainte de 1 aprilie 1976:
    - sursele de energie;
    – conexiuni la mal sau alte reţele externe;
    – panouri principale şi de distribuţie;
    – dispozitive de protecţie ale curentului principal;
    – comutatoare;
    – secţiuni transversale ale cablurilor."

    43. La tabelul de la articolul 32.05, alineatul 5, nota referitoare la Capitolul 9 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "

┌──────────┬───────────┬─────────────┬──────────┐
│Articol şi│ │Termen final │Data │
│alineat │Conţinut │şi observaţii│intrării │
│ │ │ │în vigoare│
├──────────┴───────────┼───────────┬─┼──────────┤
│ │Pentru │ │ │
│ │motoarele │ │ │
│ │deja │ │ │
│ │instalate │ │ │
│ │la bord şi │ │ │
│ │a) care nu │ │ │
│ │sunt │ │ │
│ │aprobate de│ │ │
│ │tip sau │ │ │
│CAPITOLUL 9 │b) pentru │ │01.01.2020│
│ │care nu a │ │ │
│ │fost │ │ │
│ │efectuată │ │ │
│ │nicio │ │ │
│ │încercare │ │ │
│ │de │ │ │
│ │instalare, │ │ │
│ │numai art. │ │ │
│ │9.02 se │ │ │
│ │aplică. │ │ │
├────┬─────┬───────────┼───────────┼─┼──────────┤
│ │ │ │Pentru │ │ │
│ │ │ │motoare │ │ │
│ │alin.│Prevederi │care │ │ │
│9.01│1 la │generale │respectă │ │ │
│ │4 │ │prevederile│ │ │
│ │ │ │privind │ │ │
│ │ │ │aprobarea │ │ │
├────┼─────┼───────────┤de tip şi │ │ │
│ │ │ │de │ │ │
│ │ │ │instalare │ │ │
│ │ │Încercările│în vigoare │ │ │
│9.06│ │privind │la data │ │ │
│ │ │instalarea │instalării:│ │ │
│ │ │ │N.R. │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
└────┴─────┴───────────┴───────────┴─┴──────────┘

"

    44. La tabelul de la articolul 32.05, alineatul 5, nota referitoare la Capitolul 10 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "

┌───────────┬──────────────────┬─────────────────────────┬───────────┐
│Articol şi │ │Termen final şi │Data │
│alineat │Conţinut │observaţii │intrării în│
│ │ │ │vigoare │
├───────────┴──────────────────┼──────────────┬──────────┼───────────┤
│CAPITOLUL 10 │ │ │ │
├─────┬─────┬──────────────────┼──────────────┼──────────┼───────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │ │
│ │ │ │târziu la │ │ │
│ │alin.│Prezentarea │reînnoirea │ │ │
│ │1 a │documentelor │Certificatului│01.01.2035│07.10.2018 │
│ │doua │cerute la comisia │navei de │ │ │
│ │frază│de inspecţie │navigaţie │ │ │
│ │ │ │interioară │ │ │
│ │ │ │după data de │ │ │
│ ├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┼───────────┤
│ │ │Planuri ale │N.R.T., cel │ │ │
│ │ │tablourilor │târziu la │ │ │
│ │alin.│principale, ale │reînnoirea │ │ │
│ │2 │tablourilor în caz│Certificatului│ │ │
│ │lit. │de avarie şi ale │navei de │01.01.2010│07.10.2018 │
│ │b) │tablourilor de │navigaţie │ │ │
│ │ │distribuţie │interioară │ │ │
│ │ │trebuie să fie la │după data de │ │ │
│ │ │bord │ │ │ │
│ ├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┼───────────┤
│ │ │Planuri ale │N.R.T., cel │ │ │
│ │ │tablourilor │târziu la │ │ │
│ │alin.│electrice şi │reînnoirea │ │ │
│ │2 │documentele │Certificatului│01.01.2030│07.10.2018 │
│ │lit. │privind motoarele │navei de │ │ │
│ │e) │de propulsie │navigaţie │ │ │
│ │ │electrică │interioară │ │ │
│10.01│ │ │după data de │ │ │
│ ├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┼───────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │ │
│ │ │ │târziu la │ │ │
│ │alin.│Planurile │reînnoirea │ │ │
│ │2 │instalaţiilor │Certificatului│01.01.2030│07.10.2018 │
│ │lit. │electronice │navei de │ │ │
│ │f) │ │navigaţie │ │ │
│ │ │ │interioară │ │ │
│ │ │ │după data de │ │ │
│ ├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┼───────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │ │
│ │ │ │târziu la │ │ │
│ │alin.│Planurile │reînnoirea │ │ │
│ │2 │circuitelor de │Certificatului│01.01.2030│07.10.2018 │
│ │lit. │curent de comandă │navei de │ │ │
│ │g) │ │navigaţie │ │ │
│ │ │ │interioară │ │ │
│ │ │ │după data de │ │ │
│ ├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┼───────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │ │
│ │ │ │târziu la │ │ │
│ │ │Temperaturile │reînnoirea │ │ │
│ │alin.│mediului ambiant │Certificatului│01.01.2010│07.10.2018 │
│ │3 │în interior şi pe │navei de │ │ │
│ │ │punte │navigaţie │ │ │
│ │ │ │interioară │ │ │
│ │ │ │după data de │ │ │
├─────┼─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┼───────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │ │
│ │ │ │târziu la │ │ │
│ │ │Sisteme de │reînnoirea │ │ │
│10.02│ │alimentare │Certificatului│01.01.2010│07.10.2018 │
│ │ │electrică │navei de │ │ │
│ │ │ │navigaţie │ │ │
│ │ │ │interioară │ │ │
│ │ │ │după data de │ │ │
├─────┼─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┼───────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │ │
│ │ │ │târziu la │ │ │
│ │ │Tipul de protecţie│reînnoirea │ │ │
│10.03│ │în funcţie de │Certificatului│01.01.2030│07.10.2018 │
│ │ │locaţie │navei de │ │ │
│ │ │ │navigaţie │ │ │
│ │ │ │interioară │ │ │
│ │ │ │după data de │ │ │
├─────┼─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┼───────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │ │
│ │ │ │târziu la │ │ │
│ │ │ │reînnoirea │ │ │
│10.04│ │Protecţia contra │Certificatului│01.01.2022│07.10.2018 │
│ │ │exploziei │navei de │ │ │
│ │ │ │navigaţie │ │ │
│ │ │ │interioară │ │ │
│ │ │ │după data de │ │ │
├─────┼─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┼───────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │ │
│ │ │ │târziu la │ │ │
│ │ │Secţiunea │reînnoirea │ │ │
│10.05│alin.│conducătoarelor de│Certificatului│01.01.2015│07.10.2018 │
│ │4 │împământare │navei de │ │ │
│ │ │ │navigaţie │ │ │
│ │ │ │interioară │ │ │
│ │ │ │după data de │ │ │
├─────┼─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┼───────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │ │
│ │ │ │târziu la │ │ │
│ │alin.│ │reînnoirea │ │ │
│10.06│1 │Curent alternativ │Certificatului│01.01.2025│07.10.2018 │
│ │tabel│trifazat │navei de │ │ │
│ │ │ │navigaţie │ │ │
│ │ │ │interioară │ │ │
│ │ │ │după data de │ │ │
├─────┼─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┼───────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │ │
│ │ │Conformitatea cu │târziu la │ │ │
│ │ │standardele │reînnoirea │ │ │
│ │alin.│europene EN │Certificatului│01.01.2022│07.10.2018 │
│ │1 │15869-1, EN │navei de │ │ │
│ │ │15869-3 şi EN │navigaţie │ │ │
│ │ │16840 │interioară │ │ │
│ │ │ │după data de │ │ │
│10.08├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┼───────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │ │
│ │ │Conectarea sau │târziu la │ │ │
│ │ │deconectarea numai│reînnoirea │ │ │
│ │alin.│atunci când linia │Certificatului│01.01.2025│07.10.2018 │
│ │9 │nu se află sub │navei de │ │ │
│ │ │tensiune │navigaţie │ │ │
│ │ │ │interioară │ │ │
│ │ │ │după data de │ │ │
├─────┼─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┼───────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │ │
│ │ │ │târziu la │ │ │
│ │ │ │reînnoirea │ │ │
│ │alin.│Instalarea │Certificatului│01.01.2025│07.10.2018 │
│ │2 │transformatoarelor│navei de │ │ │
│ │ │ │navigaţie │ │ │
│ │ │ │interioară │ │ │
│ │ │ │după data de │ │ │
│ ├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┼───────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │ │
│ │ │ │târziu la │ │ │
│ │ │Înfăşurările │reînnoirea │ │ │
│ │alin.│transformatoarelor│Certificatului│01.01.2050│07.10.2018 │
│ │3 │primare şi │navei de │ │ │
│ │ │secundare separate│navigaţie │ │ │
│ │ │ │interioară │ │ │
│ │ │ │după data de │ │ │
│ ├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┼───────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │ │
│ │ │Prizele de │târziu la │ │ │
│ │ │alimentare ale │reînnoirea │ │ │
│10.10│alin.│înfăşurărilor │Certificatului│01.01.2050│07.10.2018 │
│ │4 │secundare ale │navei de │ │ │
│ │ │transformatoarelor│navigaţie │ │ │
│ │ │ │interioară │ │ │
│ │ │ │după data de │ │ │
│ ├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┼───────────┤
│ │ │ │N.R.T. cu │ │ │
│ │ │ │excepţia │ │ │
│ │ │ │motoarelor, │ │ │
│ │ │ │care intră sub│ │ │
│ │ │ │incidenţa │ │ │
│ │ │Placa indicând │Capitolului 9 │ │ │
│ │ │producătorul şi │sau │ │ │
│ │alin.│puterea │Regulamentului│ │ │
│ │5 │motoarelor, │(EU) 2016/1628│ │07.10.2018 │
│ │ │generatoarelor şi │sau │ │ │
│ │ │transformatoarelor│Capitolului 8a│ │ │
│ │ │ │al │ │ │
│ │ │ │Regulamentului│ │ │
│ │ │ │pentru │ │ │
│ │ │ │inspecţia │ │ │
│ │ │ │navelor pe │ │ │
│ │ │ │Rin. │ │ │
├─────┼─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┼───────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │ │
│ │ │Ventilarea spre │târziu la │ │ │
│ │alin.│puntea deschisă a │reînnoirea │ │ │
│ │3 │încăperilor de │certificatului│ │07.10.2018 │
│ │ │serviciu şi a │navei de │ │ │
│ │ │dulapurilor │navigaţie │ │ │
│ │ │ │interioară │ │ │
│ ├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┼───────────┤
│ │ │Ventilarea │N.R.T., cel │ │ │
│ │ │încăperilor, │târziu la │ │ │
│ │alin.│dulapurilor sau │reînnoirea │ │ │
│ │7 │casetelor închise │certificatului│ │07.10.2018 │
│ │ │în care sunt │navei de │ │ │
│ │ │instalaţi │navigaţie │ │ │
│ │ │acumulatorii0 │interioară │ │ │
│ ├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┼───────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │ │
│ │ │ │târziu la │ │ │
│ │ │Dimensionarea │reînnoirea │ │ │
│ │alin.│dispozitivului de │Certificatului│01.01.2025│07.10.2018 │
│ │12 │încărcare │navei de │ │ │
│ │ │ │navigaţie │ │ │
│ │ │ │interioară │ │ │
│ │ │ │după data de │ │ │
│ ├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┼───────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │ │
│ │ │ │târziu la │ │ │
│ │ │ │reînnoirea │ │ │
│ │alin.│Dispozitive de │Certificatului│01.01.2025│07.10.2018 │
│10.11│13 │încărcare automată│navei de │ │ │
│ │ │ │navigaţie │ │ │
│ │ │ │interioară │ │ │
│ │ │ │după data de │ │ │
│ ├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┼───────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │ │
│ │ │ │târziu la │ │ │
│ │ │ │reînnoirea │ │ │
│ │alin.│Tensiunea de │Certificatului│01.01.2025│07.10.2018 │
│ │14 │încărcare maximă │navei de │ │ │
│ │ │ │navigaţie │ │ │
│ │ │ │interioară │ │ │
│ │ │ │după data de │ │ │
│ ├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┼───────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │ │
│ │ │Standardele │târziu la │ │ │
│ │ │europene EN 62619 │reînnoirea │ │ │
│ │alin.│şi EN 62620 pentru│Certificatului│01.01.2025│07.10.2018 │
│ │15 │acumulatori │navei de │ │ │
│ │ │litiu-ion │navigaţie │ │ │
│ │ │ │interioară │ │ │
│ │ │ │după data de │ │ │
│ ├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┼───────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │ │
│ │ │ │târziu la │ │ │
│ │ │Sisteme de │reînnoirea │ │ │
│ │alin.│gestiune a │Certificatului│01.01.2025│07.10.2018 │
│ │16 │acumulatorilor │navei de │ │ │
│ │ │ │navigaţie │ │ │
│ │ │ │interioară │ │ │
│ │ │ │după data de │ │ │
├─────┼─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┼───────────┤
│ │ │Alimentarea │N.R.T., cel │ │ │
│ │ │directă a │târziu la │ │ │
│ │alin.│aparatelor │reînnoirea │ │ │
│ │2 │consumatoare │Certificatului│01.01.2015│07.10.2018 │
│ │lit. │necesare a │navei de │ │ │
│ │d) │propulsiei şi │navigaţie │ │ │
│ │ │manevrei navei │interioară │ │ │
│ │ │ │după data de │ │ │
│10.12├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┼───────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │ │
│ │ │Instalaţii pentru │târziu la │ │ │
│ │alin.│monitorizarea │reînnoirea │ │ │
│ │3 │izolaţiei în │Certificatului│01.01.2010│07.10.2018 │
│ │lit. │raport cu │navei de │ │ │
│ │b) │împământarea │navigaţie │ │ │
│ │ │ │interioară │ │ │
│ │ │ │după data de │ │ │
├─────┼─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┼───────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │ │
│ │ │ │târziu la │ │ │
│ │ │Întrerupătoare de │reînnoirea │ │ │
│10.13│ │circuit în caz de │Certificatului│01.01.2010│07.10.2018 │
│ │ │avarie │navei de │ │ │
│ │ │ │navigaţie │ │ │
│ │ │ │interioară │ │ │
│ │ │ │după data de │ │ │
├─────┼─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┼───────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │ │
│ │ │Interzicerea │târziu la │ │ │
│ │alin.│comutatoarelor │reînnoirea │ │ │
│10.14│3, a │unipolare în │Certificatului│01.01.2010│07.10.2018 │
│ │doua │spălătorii, băi şi│navei de │ │ │
│ │frază│încăperi umede │navigaţie │ │ │
│ │ │ │interioară │ │ │
│ │ │ │după data de │ │ │
├─────┼─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┼───────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │ │
│ │ │ │târziu la │ │ │
│ │ │Secţiunea minimă a│reînnoirea │ │ │
│ │alin.│conductorului de │Certificatului│01.01.2010│07.10.2018 │
│ │2 │1,5 mmp │navei de │ │ │
│ │ │ │navigaţie │ │ │
│ │ │ │interioară │ │ │
│ │ │ │după data de │ │ │
│ ├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┼───────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │ │
│ │ │ │târziu la │ │ │
│ │ │Cabluri care leagă│reînnoirea │ │ │
│ │alin.│timoneriile │Certificatului│01.01.2010│07.10.2018 │
│ │10 │escamotabile │navei de │ │ │
│ │ │ │navigaţie │ │ │
│ │ │ │interioară │ │ │
│ │ │ │după data de │ │ │
│ ├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┼───────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │ │
│ │ │ │târziu la │ │ │
│ │ │Trecerile │reînnoirea │ │ │
│ │alin.│ansamblurilor de │Certificatului│01.01.2025│07.10.2018 │
│ │11 │cabluri │navei de │ │ │
│ │ │ │navigaţie │ │ │
│ │ │ │interioară │ │ │
│ │ │ │după data de │ │ │
│10.15├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┼───────────┤
│ │ │Cabluri care │N.R.T., cel │ │ │
│ │ │conectează o sursă│târziu la │ │ │
│ │ │de energie │reînnoirea │ │ │
│ │alin.│electrică de │Certificatului│01.01.2025│07.10.2018 │
│ │12 │urgenţă la │navei de │ │ │
│ │ │echipamentele │navigaţie │ │ │
│ │ │consumatoare │interioară │ │ │
│ │ │ │după data de │ │ │
│ ├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┼───────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │ │
│ │ │ │târziu la │ │ │
│ │ │Cabluri în zone cu│reînnoirea │ │ │
│ │alin.│temperaturi │Certificatului│01.01.2025│07.10.2018 │
│ │13 │ambientale │navei de │ │ │
│ │ │ridicate │navigaţie │ │ │
│ │ │ │interioară │ │ │
│ │ │ │după data de │ │ │
│ ├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┼───────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │ │
│ │ │Instalarea │târziu la │ │ │
│ │ │cablurilor de │reînnoirea │ │ │
│ │alin.│alimentare │Certificatului│01.01.2025│07.10.2018 │
│ │14 │principale şi de │navei de │ │ │
│ │ │rezervă │navigaţie │ │ │
│ │ │ │interioară │ │ │
│ │ │ │după data de │ │ │
├─────┼─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┼───────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │ │
│ │ │ │târziu la │ │ │
│ │alin.│ │reînnoirea │ │ │
│10.06│3, a │Repartiţia pe două│Certificatului│01.01.2015│07.10.2018 │
│ │doua │circuite │navei de │ │ │
│ │frază│ │navigaţie │ │ │
│ │ │ │interioară │ │ │
│ │ │ │după data de │ │ │
├─────┼─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┼───────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │ │
│ │ │ │târziu la │ │ │
│ │ │ │reînnoirea │ │ │
│ │ │ │Certificatului│ │ │
│ │ │ │navei de │ │ │
│ │ │ │navigaţie │ │ │
│ │ │ │interioară │ │ │
│ │ │ │după data de │ │ │
│ │alin.│Posibilitatea │Mijloacele de │ │ │
│ │1 │deconectării │protecţie │01.01.2025│07.10.20118│
│ │ │reţelei │vechi pot │ │ │
│ │ │ │rămâne în uz │ │ │
│ │ │ │dacă este │ │ │
│ │ │ │confirmat de │ │ │
│ │ │ │către un │ │ │
│ │ │ │expert că │ │ │
│ │ │ │acestea permit│ │ │
│ │ │ │o protecţie │ │ │
│ │ │ │comparabilă. │ │ │
│ ├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┼───────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │ │
│ │ │ │târziu la │ │ │
│ │ │ │reînnoirea │ │ │
│ │alin.│Accesibilitate │Certificatului│01.01.2050│07.10.2018 │
│ │2 │ │navei de │ │ │
│ │ │ │navigaţie │ │ │
│ │ │ │interioară │ │ │
│ │ │ │după data de │ │ │
│ ├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┼───────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │ │
│ │ │ │târziu la │ │ │
│ │ │Izolarea galvanică│reînnoirea │ │ │
│ │alin.│a circuitelor de │Certificatului│01.01.2025│07.10.2018 │
│ │3 │control şi de │navei de │ │ │
│ │ │putere │navigaţie │ │ │
│ │ │ │interioară │ │ │
│ │ │ │după data de │ │ │
│ ├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┼───────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │ │
│ │ │ │târziu la │ │ │
│ │ │Funcţionarea în │reînnoirea │ │ │
│ │alin.│caz de fluctuaţii │Certificatului│01.01.2022│07.10.2018 │
│ │4 │de tensiune şi │navei de │ │ │
│ │ │frecvenţă │navigaţie │ │ │
│ │ │ │interioară │ │ │
│ │ │ │după data de │ │ │
│10.18├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┼───────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │ │
│ │ │ │târziu la │ │ │
│ │ │Perioadă de │reînnoirea │ │ │
│ │alin.│descărcare după │Certificatului│ │07.10.2018 │
│ │5 │deconectarea de la│navei de │ │ │
│ │ │reţea │navigaţie │ │ │
│ │ │ │interioară │ │ │
│ │ │ │după data de │ │ │
│ ├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┼───────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │ │
│ │ │ │târziu la │ │ │
│ │ │Comportament în │reînnoirea │ │ │
│ │alin.│caz de defectare a│Certificatului│01.01.2022│07.10.2018 │
│ │6 │semnalelor de │navei de │ │ │
│ │ │control externe │navigaţie │ │ │
│ │ │ │interioară │ │ │
│ │ │ │după data de │ │ │
│ ├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┼───────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │ │
│ │ │ │târziu la │ │ │
│ │ │Comportament în │reînnoirea │ │ │
│ │alin.│caz de defectare a│Certificatului│01.01.2022│07.10.2018 │
│ │7 │tensiunii de │navei de │ │ │
│ │ │comandă │navigaţie │ │ │
│ │ │ │interioară │ │ │
│ │ │ │după data de │ │ │
│ ├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┼───────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │ │
│ │ │Detectarea │târziu la │ │ │
│ │ │erorilor şi │reînnoirea │ │ │
│ │alin.│prevenirea │Certificatului│01.01.2022│07.10.2018 │
│ │8 │prezenţei erorilor│navei de │ │ │
│ │ │nedetectate │navigaţie │ │ │
│ │ │ │interioară │ │ │
│ │ │ │după data de │ │ │
│ ├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┼───────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │ │
│ │ │ │târziu la │ │ │
│ │ │ │reînnoirea │ │ │
│ │alin.│Monitorizarea │Certificatului│01.01.2022│07.10.2018 │
│ │9 │ │navei de │ │ │
│ │ │ │navigaţie │ │ │
│ │ │ │interioară │ │ │
│ │ │ │după data de │ │ │
│ ├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┼───────────┤
│ │alin.│Examinarea de tip │N.R.T. │ │ │
│ │10 │ │ │ │ │
├─────┼─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┼───────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │ │
│ │ │ │târziu la │ │ │
│ │ │Sisteme de alarmă │reînnoirea │ │ │
│10.19│ │şi de siguranţă │Certificatului│01.01.2015│07.10.2018 │
│ │ │pentru instalaţii │navei de │ │ │
│ │ │mecanice │navigaţie │ │ │
│ │ │ │interioară │ │ │
│ │ │ │după data de │ │ │
├─────┼─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┼───────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │ │
│ │ │ │târziu la │ │ │
│ │ │Condiţii de │reînnoirea │ │ │
│10.20│ │încercare pentru │Certificatului│01.01.2035│07.10.2018 │
│ │ │instalaţiile │navei de │ │ │
│ │ │electronice │navigaţie │ │ │
│ │ │ │interioară │ │ │
│ │ │ │după data de │ │ │
├─────┼─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┼───────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │ │
│ │ │ │târziu la │ │ │
│ │ │ │reînnoirea │ │ │
│10.21│ │Compatibilitatea │Certificatului│01.01.2035│07.10.2018 │
│ │ │electromagnetică │navei de │ │ │
│ │ │ │navigaţie │ │ │
│ │ │ │interioară │ │ │
│ │ │ │după data de │ │ │
└─────┴─────┴──────────────────┴──────────────┴──────────┴───────────┘

"

    45. La tabelul de la articolul 32.05, alineatul 5 după nota referitoare la Capitolul 10 se introduce o nouă notă, nota referitoare la Capitolul 11, cu următorul cuprins:
    "

┌───────┬────────┬──────────┬──────────┐
│Articol│ │Termen │Data │
│şi │Conţinut│final şi │intrării │
│alineat│ │observaţii│în vigoare│
├───────┴────────┼────────┬─┼──────────┤
│CAPITOLUL 11 │N.R.T. │ │01.01.2020│
└────────────────┴────────┴─┴──────────┘

"

    46. La tabelul de la articolul 32.05, alineatul 5, nota referitoare la articolul 13.07, se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "

┌───────────┬────────────┬─────────────────────────┬──────────┐
│Articol şi │ │Termen final şi │Data │
│alineat │Conţinut │observaţii │intrării │
│ │ │ │în vigoare│
├─────┬─────┼────────────┼──────────────┬──────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │ │
│ │ │ │târziu la │ │ │
│ │ │ │reînnoirea │ │ │
│ │ │ │Certificatului│ │ │
│ │ │ │navei de │ │ │
│ │ │ │navigaţie │ │ │
│ │ │ │interioară │ │ │
│ │ │ │după data de │ │ │
│ │ │Aplicarea │Pentru bărcile│ │ │
│ │ │standardului│de serviciu │ │ │
│13.07│alin.│european la │aflate la bord│01.01.2020│01.10.2003│
│ │1 │bărcile de │înainte de │ │ │
│ │ │serviciu │01.10.2003, se│ │ │
│ │ │ │poate dovedi, │ │ │
│ │ │ │în mod │ │ │
│ │ │ │alternativ, că│ │ │
│ │ │ │acestea │ │ │
│ │ │ │respectă │ │ │
│ │ │ │cerinţele de │ │ │
│ │ │ │siguranţă │ │ │
│ │ │ │prevăzute la │ │ │
│ │ │ │art. 32.06. │ │ │
└─────┴─────┴────────────┴──────────────┴──────────┴──────────┘

"

    47. La tabelul de la articolul 32.02, alineatul 5, nota de subsol cu numărul 39 se elimină.
    48. La tabelul de la articolul 32.05, alineatul 5, nota referitoare la articolul 14.02, alineatul 4 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "

┌───────────┬──────────┬──────────┬──────────┐
│Articol şi │ │Termen │Data │
│alineat │Conţinut │final şi │intrării │
│ │ │observaţii│în vigoare│
├─────┬─────┼──────────┼────────┬─┼──────────┤
│ │ │Dotarea │ │ │ │
│ │ │marginilor│ │ │ │
│ │ │exterioare│ │ │ │
│ │ │ale │ │ │ │
│ │alin.│punţilor, │ │ │ │
│14.02│4 │ale │N.R.T. │ │01.12.2011│
│ │ │punţilor │ │ │ │
│ │ │din bord │ │ │ │
│ │ │şi ale │ │ │ │
│ │ │posturilor│ │ │ │
│ │ │de lucru │ │ │ │
└─────┴─────┴──────────┴────────┴─┴──────────┘

"

    49. La tabelul de la articolul 32.05, alineatul 5, se şterge nota referitoare la articolul 14.04, alineatul 2.
    50. La tabelul de la articolul 32.05, alineatul 5, nota referitoare la articolul 19.06, alineatul 6, litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "

┌───────────┬─────────┬────────────────────────────┬──────────┐
│Articol şi │ │ │Data │
│alineat │Conţinut │Termen final şi observaţii │intrării │
│ │ │ │în vigoare│
├─────┬─────┼─────────┼─────────────────┬──────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │ │
│ │ │ │târziu la │ │ │
│ │ │ │reînnoirea │ │ │
│ │ │ │Certificatului │ │ │
│ │ │ │navei de │ │ │
│ │ │ │navigaţie │ │ │
│ │ │ │interioară după │ │ │
│ │ │ │data de │ │ │
│ │ │ │În cazul în care │ │ │
│ │ │ │o cale de │ │ │
│ │ │ │evacuare │ │ │
│ │ │ │alternativă care │ │ │
│ │ │ │evită bucătăria │ │ │
│ │ │ │nu poate fi pusă │ │ │
│ │ │ │în practică din │ │ │
│ │ │ │punct de vedere │ │ │
│ │ │ │tehnic sau │ │ │
│ │ │ │aplicarea │ │ │
│ │ │ │acesteia impune │ │ │
│ │ │ │costuri │ │ │
│ │ │ │disproporţionate,│ │ │
│ │ │ │certificatul │ │ │
│ │ │ │navei de │ │ │
│ │ │ │navigaţie │ │ │
│ │ │ │interioară poate │ │ │
│ │ │ │fi reînnoit numai│ │ │
│ │ │ │dacă: │ │ │
│ │ │ │a) au fost │ │ │
│ │ │ │analizate │ │ │
│ │ │ │riscurile │ │ │
│ │ │ │asociate trecerii│ │ │
│ │ │ │căii de evacuare │ │ │
│ │ │ │prin bucătărie, │ │ │
│ │ │Nicio │şi │ │ │
│ │alin.│cale de │b) recomandările │ │ │
│ │6 │evacuare │în conformitate │ │ │
│19.06│lit. │nu trece │cu această │01.01.2020│01.01.2020│
│ │c) │prin │analiză de │ │ │
│ │ │bucătării│limitare a │ │ │
│ │ │ │riscurilor au │ │ │
│ │ │ │fost puse în │ │ │
│ │ │ │aplicare, spre │ │ │
│ │ │ │satisfacţia │ │ │
│ │ │ │comisiei de │ │ │
│ │ │ │inspecţie, în │ │ │
│ │ │ │bucătărie. │ │ │
│ │ │ │Această analiză │ │ │
│ │ │ │de limitare a │ │ │
│ │ │ │riscurilor │ │ │
│ │ │ │trebuie să vizeze│ │ │
│ │ │ │cel puţin │ │ │
│ │ │ │următoarele │ │ │
│ │ │ │aspecte: │ │ │
│ │ │ │a) │ │ │
│ │ │ │accesibilitatea │ │ │
│ │ │ │căii de evacuare;│ │ │
│ │ │ │b) pericolele de │ │ │
│ │ │ │incendiu; │ │ │
│ │ │ │c) riscurile de │ │ │
│ │ │ │la suprafeţele │ │ │
│ │ │ │fierbinţi; │ │ │
│ │ │ │d) pericolele de │ │ │
│ │ │ │alunecare şi de │ │ │
│ │ │ │deplasare pe │ │ │
│ │ │ │podele de │ │ │
│ │ │ │bucătărie; │ │ │
│ │ │ │e) pericolele │ │ │
│ │ │ │specifice pentru │ │ │
│ │ │ │anumite grupuri │ │ │
│ │ │ │ţintă, cum ar fi │ │ │
│ │ │ │persoanele cu │ │ │
│ │ │ │mobilitate │ │ │
│ │ │ │redusă. │ │ │
└─────┴─────┴─────────┴─────────────────┴──────────┴──────────┘

"

    51. La tabelul de la articolul 32.02, alineatul 5, nota de subsol cu numărul 40 se elimină.
    52. La tabelul de la articolul 32.05, alineatul 5, nota referitoare la articolul 19.07 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "

┌───────────┬───────────┬─────────────────────────┬──────────┐
│Articol şi │ │Termen final şi │Data │
│alineat │Conţinut │observaţii │intrării │
│ │ │ │în vigoare│
├─────┬─────┼───────────┼──────────────┬──────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │ │
│ │ │ │târziu la │ │ │
│ │ │ │reînnoirea │ │ │
│ │ │ │Certificatului│01.01.2020│01.01.2020│
│ │ │ │navei de │ │ │
│ │ │ │navigaţie │ │ │
│ │ │ │interioară │ │ │
│ │ │ │după data de │ │ │
│ │ │ ├──────────────┼──────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T. pentru │ │ │
│ │ │ │navele de │ │ │
│ │ │ │pasageri care │ │ │
│ │ │ │îndeplinesc │ │ │
│ │ │ │următoarele │ │ │
│ │ │ │cerinţe: │ │ │
│ │ │ │a) Instalaţia │ │ │
│ │ │ │de stingere a │ │ │
│ │ │ │incendiului │ │ │
│ │ │ │existentă, │ │ │
│ │ │ │menţionată la │ │ │
│ │ │ │art. 19.12 │ │ │
│ │ │ │alin. 9 pentru│ │ │
│ │ │ │a proteja │ │ │
│ │ │ │încăperea │ │ │
│ │ │ │maşinilor │ │ │
│ │ │ │poate fi │ │ │
│ │ │ │declanşată │ │ │
│ │ │ │imediat în │ │ │
│ │ │ │încăperea de │ │ │
│ │ │ │maşini fără │ │ │
│ │ │ │pericol pentru│ │ │
│ │ │ │oamenii aflaţi│ │ │
│ │ │ │în încăperea │ │ │
│ │ │ │de maşini. │ │ │
│ │ │ │În caz │ │ │
│ │ │ │contrar, │ │ │
│ │ │ │motoarele cu │ │ │
│ │ │ │combustie în │ │ │
│ │ │ │încăperea de │ │ │
│ │ │ │maşini sunt │ │ │
│ │ │ │protejate cu │ │ │
│ │ │ │instalaţii │ │ │
│ │ │ │suplimentare │ │ │
│ │ │ │de stingere a │ │ │
│ │ │ │incendiului │ │ │
│ │ │ │pentru │ │ │
│ │ │ │protecţia │ │ │
│ │ │ │obiectului, │ │ │
│ │ │ │care pot fi │ │ │
│ │ │ │declanşate │ │ │
│ │ │ │imediat în │ │ │
│ │ │ │încăperea de │ │ │
│ │ │ │maşini fără │ │ │
│ │ │ │pericol pentru│ │ │
│ │ │ │oamenii aflaţi│ │ │
│ │ │ │în încăperea │ │ │
│ │ │ │de maşini. │ │ │
│ │ │ │b) Prin │ │ │
│ │ │ │derogare de la│ │ │
│ │ │ │art. 13.06, o │ │ │
│ │ │ │instalaţie de │ │ │
│ │ │ │stingere a │ │ │
│ │ │ │incendiilor │ │ │
│ │ │ │pentru │ │ │
│ │ │ │protecţia │ │ │
│ │ │ │obiectului, │ │ │
│ │ │ │care poate fi │ │ │
│ │ │ │declanşată │ │ │
│ │ │ │imediat fără │ │ │
│ │ │ │pericol pentru│ │ │
│ │ │ │persoanele │ │ │
│ │ │ │aflate în │ │ │
│ │ │ │încăperea de │ │ │
│ │ │ │maşini, este │ │ │
│ │ │ │necesară │ │ │
│ │ │ │pentru: │ │ │
│ │ │ │- motoarele de│ │ │
│ │ │ │combustie │ │ │
│ │ │ │închise; │ │ │
│ │ │ │- │ │ │
│ │ │ │generatoarele │ │ │
│ │ │ │închise; │ │ │
│ │ │ │- tabloul │ │ │
│ │ │Al doilea │principal de │ │ │
│ │ │sistem de │distribuţie. │ │ │
│ │ │propulsie │c) │ │ │
│ │alin.│independent│Instalaţiile │ │ │
│19.07│2 │într-o │de stingere a │ │ │
│ │ │încăpere de│incendiilor │ │ │
│ │ │maşini │pentru │ │ │
│ │ │separată │protecţia │ │ │
│ │ │ │obiectelor │ │01.01.2020│
│ │ │ │menţionate la │ │ │
│ │ │ │lit. a) şi b) │ │ │
│ │ │ │trebuie │ │ │
│ │ │ │proiectate de │ │ │
│ │ │ │o firmă │ │ │
│ │ │ │specializată. │ │ │
│ │ │ │În plus, │ │ │
│ │ │ │cerinţele art.│ │ │
│ │ │ │13.05 alin. 9 │ │ │
│ │ │ │se aplică prin│ │ │
│ │ │ │analogie. │ │ │
│ │ │ │d) Pe lângă │ │ │
│ │ │ │instalaţia de │ │ │
│ │ │ │santină │ │ │
│ │ │ │menţionată la │ │ │
│ │ │ │art. 8.08, │ │ │
│ │ │ │încăperea de │ │ │
│ │ │ │maşini este │ │ │
│ │ │ │echipată cu o │ │ │
│ │ │ │pompă │ │ │
│ │ │ │suplimentară │ │ │
│ │ │ │de santină. │ │ │
│ │ │ │Capacitatea sa│ │ │
│ │ │ │de pompare (Q)│ │ │
│ │ │ │în 1/min este │ │ │
│ │ │ │calculată prin│ │ │
│ │ │ │Q – d_2^2 x │ │ │
│ │ │ │d_2 se │ │ │
│ │ │ │calculează în │ │ │
│ │ │ │conformitate │ │ │
│ │ │ │cu art. 8.08 │ │ │
│ │ │ │alin. 3, iar │ │ │
│ │ │ │lungimea │ │ │
│ │ │ │maximă a │ │ │
│ │ │ │încăperii de │ │ │
│ │ │ │maşini se │ │ │
│ │ │ │utilizează │ │ │
│ │ │ │pentru „I” │ │ │
│ │ │ │Pompa de │ │ │
│ │ │ │santină │ │ │
│ │ │ │trebuie să fie│ │ │
│ │ │ │amplasată în │ │ │
│ │ │ │zonă sigură. │ │ │
│ │ │ │Trebuie să fie│ │ │
│ │ │ │posibilă │ │ │
│ │ │ │pornirea │ │ │
│ │ │ │pompei şi │ │ │
│ │ │ │acţionarea │ │ │
│ │ │ │supapelor de │ │ │
│ │ │ │presiune de │ │ │
│ │ │ │deasupra │ │ │
│ │ │ │punţii │ │ │
│ │ │ │principale. │ │ │
│ │ │ │e) Capacitatea│ │ │
│ │ │ │totală de │ │ │
│ │ │ │pompare a │ │ │
│ │ │ │tuturor │ │ │
│ │ │ │pompelor │ │ │
│ │ │ │situate în │ │ │
│ │ │ │această │ │ │
│ │ │ │încăpere de │ │ │
│ │ │ │maşini şi care│ │ │
│ │ │ │pot fi │ │ │
│ │ │ │utilizate │ │ │
│ │ │ │pentru pompare│ │ │
│ │ │ │trebuie să fie│ │ │
│ │ │ │de cel puţin │ │ │
│ │ │ │3000 l/min. │ │ │
│ │ │ │f) Lit. d) şi │ │ │
│ │ │ │e) nu sunt │ │ │
│ │ │ │necesare în │ │ │
│ │ │ │cazul în care │ │ │
│ │ │ │motoarele │ │ │
│ │ │ │principale │ │ │
│ │ │ │sunt situate │ │ │
│ │ │ │deasupra │ │ │
│ │ │ │liniei de │ │ │
│ │ │ │plutire de │ │ │
│ │ │ │avarie în │ │ │
│ │ │ │cazul │ │ │
│ │ │ │inundării │ │ │
│ │ │ │încăperii de │ │ │
│ │ │ │maşini. │ │ │
└─────┴─────┴───────────┴──────────────┴──────────┴──────────┘

"

    53. La tabelul de la articolul 32.02, alineatul 5, nota de subsol cu numărul 41 se elimină.
    54. La tabelul de la articolul 32.05, alineatul 5, după nota referitoare la articolul 19.08 alineatul 6 se introduce o nouă notă, nota referitoare la articolul 19.08 alineatul 10, cu următorul cuprins:
    "

┌───────────┬──────────────┬────────────────┬──────────┐
│Articol şi │ │Termen final şi │Data │
│alineat │Conţinut │observaţii │intrării │
│ │ │ │în vigoare│
├─────┬─────┼──────────────┼──────────────┬─┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │ │
│ │ │ │târziu la │ │ │
│ │alin.│Defibrilatorul│reînnoirea │ │ │
│19.08│10 │extern automat│Certificatului│ │01.01.2020│
│ │ │ │navei de │ │ │
│ │ │ │navigaţie │ │ │
│ │ │ │interioară │ │ │
└─────┴─────┴──────────────┴──────────────┴─┴──────────┘

"

    55. După articolul 32.05, se introduce un nou articol, articolul 32.06, cu următorul cuprins:
    "ART. 32.06
        Bărcile de serviciu care au fost la bordul construcţiei navale înainte de 01.10.2003
    1. Bărcile de serviciu care au fost la bord înainte de 01.10.2003 trebuie să fie:
    a) incluse în lista bărcile de serviciu pentru navigaţia interioară publicată de CESNI; sau
    b) conforme cu condiţiile specificate la alin. 2.
    2. Bărcile de serviciu în conformitate cu alin. 1 lit. b) trebuie să îndeplinească cel puţin următoarele condiţii:
    a) Barca de serviciu trebuie să fie făcută din materiale adecvate. Barca de serviciu fabricată dintr-un material sintetic nu trebuie să prezinte semne de deteriorare.
    b) Produsul L_B x B_B x H_B trebuie să fie de cel puţin 2,7 mc.
    c) Barca de serviciu trebuie să posede scaune pentru numărul maxim permis de ocupanţi şi să poată manevra în siguranţă cu acest număr de ocupanţi la bord.
    d) Bordul liber al bărcii de serviciu cu numărul maxim permis de ocupanţi la bord trebuie să fie egal sau mai mare de 25 cm.
    e) Forţa de flotabilitate reziduală în kN a bărcii de serviciu umplută cu apă şi fără nicio persoană la bord trebuie să fie cel puţin
        0,3 x L_B x B_B x H_B
        Barca de serviciu trebuie să aibă o asietă stabilă în toate situaţiile de încărcare.
    f) Barca de serviciu trebuie să fie prevăzută cu echipamentul corespunzător: două vâsle, un ispol, o saulă de ancorare şi o saulă de salvare, doi furcheţi, inel de remorcare şi inel de fixare pentru arimare.
    g) Barca de serviciu trebuie să fie prevăzută cu un dispozitiv de drenare fabricat din material rezistent la coroziune, care poate fi închis în orice moment în mod rapid şi sigur. Obturatorul trebuie ataşat permanent la barca de serviciu.
    h) Toate părţile accesibile ale navei trebuie să fie rezistente la alunecare.
    i) Atunci când bordul nu poate fi prins sau bordul bărcii de serviciu goale depăşeşte 30 cm, barca navei trebuie să fie dotată cu frânghii sau mânere, astfel încât cineva din apă să se poată prinde.
    j) Barca de serviciu trebuie să fie prevăzută pe ambele borduri cu o bandă retroreflexivă cu o lăţime de cel puţin 0,1 m şi o lungime de 1 m.
    k) O placă de semnalizare trebuie să fie aplicată pe barca de serviciu în conformitate cu Anexa nr. 4 la ES-TRIN, Figura 10;
    l) Pentru condiţiile b) şi e):
        L_B : Lungimea bărcii de serviciu, în m;
        B_B: Lăţimea bărcii de serviciu, în m;
        H_B : înălţimea bordurilor bărcii de serviciu, în m.
        Conformitatea bărcii de serviciu cu aceste condiţii trebuie să fie confirmată de un expert, iar condiţiile c) şi e) trebuie să fie verificate prin încercări practice în ape stătătoare.
    3. Bărcile de serviciu în conformitate cu alin. 1 trebuie marcate cu o placă metalică în conformitate cu următorul model: (a se vedea imaginea asociată)
    Indicaţia pe placa metalică trebuie să fie confirmată de o comisie de inspecţie a navei prin faptul că marca sa este ştampilată pe plăcuţa metalică."

    56. La tabelul de la articolul 33.02, alineatul 2, nota referitoare la Capitolul 9 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "

┌──────────┬───────────┬───────────┬────────┐
│ │ │Termen │Data │
│Articol şi│Conţinut │final şi │intrării│
│alineat │ │observaţii │în │
│ │ │ │vigoare │
├──────────┴───────────┼───────────┼────────┤
│ │Pentru │ │
│ │motoarele │ │
│ │deja │ │
│ │instalate │ │
│ │la bord şi │ │
│ │a) care nu │ │
│ │sunt │ │
│ │aprobate de│ │
│ │tip sau │ │
│CAPITOLUL 9 │b) pentru │ │
│ │care nu a │ │
│ │fost │ │
│ │efectuată │ │
│ │nicio │ │
│ │încercare │ │
│ │de │ │
│ │instalare, │ │
│ │numai art. │ │
│ │9.02 se │ │
│ │aplică. │ │
├────┬─────┬───────────┼───────────┤ │
│ │ │ │Pentru │ │
│ │ │ │motoare │ │
│ │alin.│Prevederi │care │ │
│9.01│1 la │generale │respectă │ │
│ │4 │ │prevederile│ │
│ │ │ │privind │ │
│ │ │ │aprobarea │ │
├────┼─────┼───────────┤de tip şi │ │
│ │ │ │de │ │
│ │ │ │instalare │ │
│ │ │Încercările│în vigoare │ │
│9.06│ │privind │la data │ │
│ │ │instalarea │instalării:│ │
│ │ │ │N.R. │ │
│ │ │ │ │ │
└────┴─────┴───────────┴───────────┴────────┘

"

    57. La tabelul de la articolul 33.02, alineatul 2, nota referitoare la Capitolul 10 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "

┌────────────┬──────────────────┬──────────────┬──────────┐
│Articol şi │ │Termen final │Data │
│alineat │Conţinut │şi observaţii │intrării │
│ │ │ │în vigoare│
├────────────┴──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│CAPITOLUL 10 │ │ │
├──────┬─────┬──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │ │târziu la │ │
│ │alin.│Prezentarea │reînnoirea │ │
│ │1 a │documentelor │Certificatului│30.12.2049│
│ │doua │cerute la comisia │navei de │ │
│ │frază│de inspecţie │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
│ ├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │Planuri ale │N.R.T., cel │ │
│ │ │tablourilor │târziu la │ │
│ │alin.│principale, ale │reînnoirea │ │
│ │2 │tablourilor în caz│Certificatului│ │
│ │lit. │de avarie şi ale │navei de │30.12.2024│
│ │b) │tablourilor de │navigaţie │ │
│ │ │distribuţie │interioară │ │
│ │ │trebuie să fie la │după data de │ │
│ │ │bord │ │ │
│ ├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │Planuri ale │N.R.T., cel │ │
│ │ │tablourilor │târziu la │ │
│ │alin.│electrice şi │reînnoirea │ │
│ │2 │documentele │Certificatului│01.01.2030│
│ │lit. │privind motoarele │navei de │ │
│ │e) │de propulsie │navigaţie │ │
│ │ │electrică │interioară │ │
│10.01 │ │ │după data de │ │
│ ├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │ │târziu la │ │
│ │alin.│Planurile │reînnoirea │ │
│ │2 │instalaţiilor │Certificatului│01.01.2030│
│ │lit. │electronice │navei de │ │
│ │f) │ │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
│ ├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │ │târziu la │ │
│ │alin.│Planurile │reînnoirea │ │
│ │2 │circuitelor de │Certificatului│01.01.2030│
│ │lit. │curent de comandă │navei de │ │
│ │g) │ │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
│ ├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │ │târziu la │ │
│ │ │Temperaturile │reînnoirea │ │
│ │alin.│mediului ambiant │Certificatului│30.12.2024│
│ │3 │în interior şi pe │navei de │ │
│ │ │punte │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
├──────┼─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │ │târziu la │ │
│ │ │Sisteme de │reînnoirea │ │
│10.02 │ │alimentare │Certificatului│30.12.2024│
│ │ │electrică │navei de │ │
│ │ │ │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
├──────┼─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │ │târziu la │ │
│ │ │Tipul de protecţie│reînnoirea │ │
│10.03 │ │în funcţie de │Certificatului│30.12.2029│
│ │ │locaţie │navei de │ │
│ │ │ │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
├──────┼─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │ │târziu la │ │
│ │ │ │reînnoirea │ │
│10.04 │ │Protecţia contra │Certificatului│01.01.2022│
│ │ │exploziei │navei de │ │
│ │ │ │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
├──────┼─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │ │târziu la │ │
│ │ │Secţiunea │reînnoirea │ │
│10.05 │alin.│conductoarelor de │Certificatului│30.12.2029│
│ │4 │împământare │navei de │ │
│ │ │ │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
├──────┼─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │ │târziu la │ │
│ │alin.│ │reînnoirea │ │
│10.06 │1 │Curent alternativ │Certificatului│01.01.2025│
│ │tabel│trifazat │navei de │ │
│ │ │ │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
├──────┼─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │Conformitatea cu │târziu la │ │
│ │ │standardele │reînnoirea │ │
│ │alin.│europene EN │Certificatului│01.01.2025│
│ │1 │15869-1, EN │navei de │ │
│ │ │15869-3 şi EN │navigaţie │ │
│ │ │16840 │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
│10.08 ├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │Conectarea sau │târziu la │ │
│ │ │deconectarea numai│reînnoirea │ │
│ │alin.│atunci când linia │Certificatului│01.01.2030│
│ │9 │nu se afla sub │navei de │ │
│ │ │tensiune │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
├──────┼─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │ │târziu la │ │
│ │ │ │reînnoirea │ │
│ │alin.│Instalarea │Certificatului│01.01.2025│
│ │2 │transformatoarelor│navei de │ │
│ │ │ │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
│ ├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │Izolarea │târziu la │ │
│ │ │înfăşurărilor │reînnoirea │ │
│ │alin.│primare şi │Certificatului│01.01.2050│
│ │3 │secundare ale │navei de │ │
│ │ │transformatoarelor│navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
│ ├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │Prizele de │târziu la │ │
│ │ │alimentare ale │reînnoirea │ │
│10.10 │alin.│înfăşurărilor │Certificatului│01.01.2050│
│ │4 │secundare ale │navei de │ │
│ │ │transformatoare │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
│ ├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T. cu │ │
│ │ │ │excepţia │ │
│ │ │ │motoarelor, │ │
│ │ │ │care intră sub│ │
│ │ │ │incidenţa │ │
│ │ │Placa indicând │Capitolului 9 │ │
│ │ │producătorul şi │sau │ │
│ │alin.│puterea │Regulamentului│ │
│ │5 │motoarelor, │(EU) 2016/1628│ │
│ │ │generatoarelor şi │sau │ │
│ │ │transformatoarelor│Capitolului 8a│ │
│ │ │ │al │ │
│ │ │ │Regulamentului│ │
│ │ │ │pentru │ │
│ │ │ │inspecţia │ │
│ │ │ │navelor pe │ │
│ │ │ │Rin. │ │
├──────┼─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │Ventilarea spre │târziu la │ │
│ │alin.│puntea deschisă a │reînnoirea │ │
│ │3 │încăperilor de │certificatului│ │
│ │ │serviciu şi a │navei de │ │
│ │ │dulapurilor │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ ├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │Ventilarea │N.R.T., cel │ │
│ │ │încăperilor, │târziu la │ │
│ │alin.│dulapurilor sau │reînnoirea │ │
│ │7 │casetelor închise │certificatului│ │
│ │ │în care sunt │navei de │ │
│ │ │instalaţi │navigaţie │ │
│ │ │acumulatorii │interioară │ │
│ ├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │ │târziu la │ │
│ │ │Dimensionarea │reînnoirea │ │
│ │alin.│dispozitivului de │Certificatului│01.01.2025│
│ │12 │încărcare │navei de │ │
│ │ │ │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
│ ├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │ │târziu la │ │
│ │ │ │reînnoirea │ │
│ │alin.│Dispozitive de │Certificatului│01.01.2025│
│10.11 │13 │încărcare automată│navei de │ │
│ │ │ │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
│ ├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │ │târziu la │ │
│ │ │ │reînnoirea │ │
│ │alin.│Tensiunea de │Certificatului│01.01.2025│
│ │14 │încărcare maximă │navei de │ │
│ │ │ │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
│ ├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │Standardele │târziu la │ │
│ │ │europene EN 62619 │reînnoirea │ │
│ │alin.│şi EN 62620 pentru│Certificatului│01.01.2025│
│ │15 │acumulatori │navei de │ │
│ │ │litiu-ion │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
│ ├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │ │târziu la │ │
│ │ │Sisteme de │reînnoirea │ │
│ │alin.│gestiune a │Certificatului│01.01.2025│
│ │16 │acumulatorilor │navei de │ │
│ │ │ │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
├──────┼─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │alin.│ │târziu la │ │
│ │1, 2,│Dispozitive de │reînnoirea │ │
│ │3 │comutare şi de │Certificatului│30.12.2029│
│ │lit. │control │navei de │ │
│ │a), 4│ │navigaţie │ │
│ │la 10│ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
│10.120├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │Instalaţii pentru │N.R.T., cel │ │
│ │ │monitorizarea │târziu la │ │
│ │alin.│izolaţiei în │reînnoirea │ │
│ │3 │raport cu │Certificatului│30.12.2024│
│ │lit. │împământarea cu o │navei de │ │
│ │b) │alarmă optică şi │navigaţie │ │
│ │ │acustică │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
├──────┼─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │ │târziu la │ │
│ │ │Întrerupătoare de │reînnoirea │ │
│10.13 │ │circuit în caz de │Certificatului│30.12.2029│
│ │ │avarie │navei de │ │
│ │ │ │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
├──────┼─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │Interzicerea │târziu la │ │
│ │alin.│comutatoarelor │reînnoirea │ │
│10.14 │3, a │unipolare în │Certificatului│30.12.2024│
│ │doua │spălătorii, băi şi│navei de │ │
│ │frază│încăperi umede │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
├──────┼─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │ │târziu la │ │
│ │ │Secţiunea minimă a│reînnoirea │ │
│ │alin.│conductorului de │Certificatului│30.12.2024│
│ │2 │1,5 mmp │navei de │ │
│ │ │ │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
│ ├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │ │târziu la │ │
│ │ │Cabluri care leagă│reînnoirea │ │
│ │alin.│timoneriile │Certificatului│30.12.2024│
│ │10 │escamotabile │navei de │ │
│ │ │ │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
│ ├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │ │târziu la │ │
│ │ │Trecerile │reînnoirea │ │
│ │alin.│ansamblurilor de │Certificatului│01.01.2025│
│ │11 │cabluri │navei de │ │
│ │ │ │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
│10.15 ├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │Cabluri care │N.R.T., cel │ │
│ │ │conectează o sursă│târziu la │ │
│ │ │de energie │reînnoirea │ │
│ │alin.│electrică de │Certificatului│01.01.2025│
│ │12 │urgenţă la │navei de │ │
│ │ │echipamentele │navigaţie │ │
│ │ │consumatoare │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
│ ├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │ │târziu la │ │
│ │ │Cabluri în zone cu│reînnoirea │ │
│ │alin.│temperaturi │Certificatului│01.01.2025│
│ │13 │ambientale │navei de │ │
│ │ │ridicate │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
│ ├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │Instalarea │târziu la │ │
│ │ │cablurilor de │reînnoirea │ │
│ │alin.│alimentare │Certificatului│01.01.2025│
│ │14 │principale şi de │navei de │ │
│ │ │rezervă │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
├──────┼─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │ │târziu la │ │
│ │alin.│ │reînnoirea │ │
│10.16 │3 a │Repartiţia pe două│Certificatului│30.12.2029│
│ │doua │circuite │navei de │ │
│ │frază│ │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
├──────┼─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │ │târziu la │ │
│ │ │ │reînnoirea │ │
│ │ │ │Certificatului│ │
│ │ │ │navei de │ │
│ │ │ │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
│ │alin.│Posibilitatea │Mijloacele de │ │
│ │1 │deconectării │protecţie │01.01.2025│
│ │ │reţelei │vechi pot │ │
│ │ │ │rămâne în uz │ │
│ │ │ │dacă este │ │
│ │ │ │confirmat de │ │
│ │ │ │către un │ │
│ │ │ │expert că │ │
│ │ │ │acestea permit│ │
│ │ │ │o protecţie │ │
│ │ │ │comparabilă. │ │
│ ├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │ │târziu la │ │
│ │ │ │reînnoirea │ │
│ │alin.│Accesibilitate │Certificatului│01.01.2050│
│ │2 │ │navei de │ │
│ │ │ │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
│ ├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │ │târziu la │ │
│ │ │Izolarea galvanică│reînnoirea │ │
│ │alin.│a circuitelor de │Certificatului│01.01.2025│
│ │3 │control şi de │navei de │ │
│ │ │putere │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
│ ├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │ │târziu la │ │
│ │ │Funcţionarea în │reînnoirea │ │
│ │alin.│caz de fluctuaţii │Certificatului│01.01.2022│
│ │4 │de tensiune şi │navei de │ │
│ │ │frecvenţă │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
│10.18 ├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │Perioadă de │târziu la │ │
│ │alin.│descărcare după │reînnoirea │ │
│ │5 │deconectarea de la│Certificatului│ │
│ │ │reţea │navei de │ │
│ │ │ │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ ├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │ │târziu la │ │
│ │ │Comportament în │reînnoirea │ │
│ │alin.│caz de defectare a│Certificatului│01.01.2022│
│ │6 │semnalelor de │navei de │ │
│ │ │control externe │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
│ ├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │ │târziu la │ │
│ │ │Comportament în │reînnoirea │ │
│ │alin.│caz de defectare a│Certificatului│01.01.2022│
│ │7 │tensiunii de │navei de │ │
│ │ │comandă │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
│ ├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │Detectarea │târziu la │ │
│ │ │erorilor şi │reînnoirea │ │
│ │alin.│prevenirea │Certificatului│01.01.2022│
│ │8 │prezenţei erorilor│navei de │ │
│ │ │nedetectate │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
│ ├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │ │târziu la │ │
│ │ │ │reînnoirea │ │
│ │alin.│Monitorizarea │Certificatului│01.01.2022│
│ │9 │ │navei de │ │
│ │ │ │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
│ ├─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │alin.│Examinarea de tip │N.R.T. │ │
│ │10 │ │ │ │
├──────┼─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │ │târziu la │ │
│ │ │Sisteme de alarmă │reînnoirea │ │
│10.19 │ │şi de siguranţă │Certificatului│30.12.2029│
│ │ │pentru instalaţii │navei de │ │
│ │ │mecanice │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
├──────┼─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │ │târziu la │ │
│ │ │Condiţii de │reînnoirea │ │
│10.20 │ │încercare pentru │Certificatului│30.12.2049│
│ │ │instalaţiile │navei de │ │
│ │ │electronice │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
├──────┼─────┼──────────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │ │târziu la │ │
│ │ │ │reînnoirea │ │
│10.21 │ │Compatibilitatea │Certificatului│30.12.2049│
│ │ │electromagnetică │navei de │ │
│ │ │ │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
└──────┴─────┴──────────────────┴──────────────┴──────────┘

"

    58. La tabelul de la articolul 33.02, alineatul 2, după nota referitoare la Capitolul 10, se introduce o nouă notă, nota referitoare la Capitolul 11, cu următorul cuprins:
    "

┌───────────┬────────┬─────────────────┐
│Articol şi │Conţinut│Termen final şi │
│alineat │ │observaţii │
├───────────┴────────┼───────────────┬─┤
│CAPITOLUL 11 │N.R.T. │ │
└────────────────────┴───────────────┴─┘

"

    59. La tabelul de la articolul 33.02, alineatul 2, nota referitoare la articolul 13.07 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "

┌───────────┬────────────┬─────────────────────────┐
│Articol şi │Conţinut │Termen final şi │
│alineat │ │observaţii │
├─────┬─────┼────────────┼──────────────┬──────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │ │târziu la │ │
│ │ │ │reînnoirea │ │
│ │ │ │Certificatului│ │
│ │ │ │navei de │ │
│ │ │ │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
│ │ │Aplicarea │Pentru bărcile│ │
│ │ │standardului│de serviciu │ │
│13.07│alin.│european la │aflate la bord│01.01.2029│
│ │1 │bărcile de │înainte de │ │
│ │ │serviciu │01.01.2009, se│ │
│ │ │ │poate dovedi, │ │
│ │ │ │în mod │ │
│ │ │ │alternativ, că│ │
│ │ │ │acestea │ │
│ │ │ │respectă │ │
│ │ │ │cerinţele de │ │
│ │ │ │siguranţă │ │
│ │ │ │prevăzute la │ │
│ │ │ │art. 33.04 │ │
└─────┴─────┴────────────┴──────────────┴──────────┘

"

    60. La tabelul de la articolul 33.02, alineatul 2, nota referitoare la articolul 14.04, alineatul 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "

┌───────────┬────────┬─────────────────────────┐
│Articol şi │Conţinut│Termen final şi │
│alineat │ │observaţii │
├─────┬─────┼────────┼──────────────┬──────────┤
│ │ │ │Pentru navele │ │
│ │ │ │cu B ≤ 7,30 m:│ │
│ │ │ │N.R.T.^45 │ │
│ │ │ ├──────────────┼──────────┤
│ │ │ │Pentru navele │ │
│ │ │ │cu L < 55 m în│ │
│ │ │ │lungime numai │ │
│ │ │ │cu încăperi de│ │
│ │ │ │locuit în │ │
│ │ │Lăţimea │pupa, N.R.T. │ │
│14.04│alin.│liberă a├──────────────┼──────────┤
│ │1 │punţii │Pentru toate │ │
│ │ │din bord│celelalte │ │
│ │ │ │nave: │ │
│ │ │ │N.R.T., cel │ │
│ │ │ │târziu la │ │
│ │ │ │reînnoirea │01.01.2035│
│ │ │ │Certificatului│ │
│ │ │ │navei de │ │
│ │ │ │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
└─────┴─────┴────────┴──────────────┴──────────┘

"

    61. La tabelul de la articolul 33.02, alineatul 2, se şterge nota referitoare la articolul 14.04, alineatul 2.
    62. La tabelul de la articolul 33.02, alineatul 2, după nota referitoare la articolul 19.01 se introduce o nouă notă, nota referitoare la articolul 19.08 alineatul 10 cu următorul cuprins:
    "

┌───────────┬──────────────┬──────────────┐
│Articol şi │Conţinut │Termen final │
│alineat │ │şi observaţii │
├─────┬─────┼──────────────┼──────────────┤
│ │ │ │N.R.T., cel │
│ │ │ │târziu la │
│ │ │ │reînnoirea │
│19.08│alin.│Defibrilatorul│certificatului│
│ │10) │extern automat│navei de │
│ │ │ │navigaţie │
│ │ │ │interioară │
│ │ │ │ │
└─────┴─────┴──────────────┴──────────────┘

"

    63. La tabelul de la articolul 33.03, alineatul 2, nota referitoare la Capitolul 10 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "

┌─────────────┬───────────────┬─────────────────────────┐
│Articol şi │Conţinut │Termen final şi │
│alineat │ │observaţii │
├─────────────┴───────────────┼──────────────┬──────────┤
│CAPITOLUL 10 │ │ │
├─────┬───────┬───────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │Certificate │ │ │
│ │alin. 2│pentru │N.R.T. │ │
│ │ │echipamentul │ │ │
│10.01│ │electric │ │ │
│ ├───────┼───────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │Proiectarea │N.R.T. │ │
│ │alin. 3│echipamentului │ │ │
│ │ │electric │ │ │
├─────┼───────┼───────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │R.T., cel │ │
│ │ │ │târziu la │ │
│ │ │Tipul de │reînnoirea │ │
│10.03│ │protecţie în │Certificatului│01.01.2015│
│ │ │funcţie de │navei de │ │
│ │ │locaţie │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
├─────┼───────┼───────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │Tensiunea │ │ │
│10.06│ │maximă │N.R.T. │ │
│ │ │permisibilă │ │ │
├─────┼───────┼───────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │Generatoare, │ │ │
│10.10│ │motoare şi │N.R.T. │ │
│ │ │transformatoare│ │ │
├─────┼───────┼───────────────┼──────────────┼──────────┤
│10.11│alin.3 │Instalarea │N.R.T. │ │
│ │şi 5 │acumulatorilor │ │ │
├─────┼───────┼───────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │R.T., cel │ │
│ │ │ │târziu la │ │
│ │ │Dispozitive de │reînnoirea │ │
│ │alin.1,│comutare şi de │Certificatului│01.01.2015│
│ │3 şi 4 │control │navei de │ │
│10.12│ │ │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
│ ├───────┼───────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │Întrerupătoare,│ │ │
│ │alin.2 │dispozitive de │N.R.T. │ │
│ │ │protecţie │ │ │
├─────┼───────┼───────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │R.T., cel │ │
│ │ │ │târziu la │ │
│ │ │Întrerupătoare │reînnoirea │ │
│10.13│ │de circuit în │Certificatului│01.01.2015│
│ │ │caz de avarie │navei de │ │
│ │ │ │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
├─────┼───────┼───────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │R.T., cel │ │
│ │ │ │târziu la │ │
│ │ │ │reînnoirea │ │
│ │alin.1,│Accesorii de │Certificatului│01.01.2015│
│ │2 şi 4 │instalare │navei de │ │
│10.14│ │ │navigaţie │ │
│ │ │ │interioară │ │
│ │ │ │după data de │ │
│ ├───────┼───────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │alin. 3│Întreruperea │N.R.T. │ │
│ │ │simultană │ │ │
├─────┼───────┼───────────────┼──────────────┼──────────┤
│10.15│ │Cabluri │N.R.T. │ │
├─────┼───────┼───────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │Iluminat în │ │ │
│10.16│alin. 3│încăperi de │N.R.T. │ │
│ │ │maşini │ │ │
├─────┼───────┼───────────────┼──────────────┼──────────┤
│10.17│ │Lumini de │N.R.T. │ │
│ │ │navigaţie │ │ │
└─────┴───────┴───────────────┴──────────────┴──────────┘

"

    64. După articolul 33.03 se introduce un nou articol, articolul 33.04 cu următorul cuprins:
    "ART. 33.04
        Bărcile de serviciu care au fost la bordul construcţiei navale înainte de 01.01.2009
    1. Bărcile de serviciu care au fost la bord înainte de 01.01.2009 trebuie să fie:
    a) incluse în lista bărcile de serviciu pentru navigaţia interioară publicată de CESNI; sau
    b) conforme cu condiţiile specificate la art. 32.06 alin. 2.
    2. Bărcile de serviciu în conformitate cu alin. 1 trebuie marcate cu o placă metalică în conformitate cu următorul model: (a se vedea imaginea asociată)
    Indicaţia pe placa metalică trebuie să fie confirmată de o comisie de inspecţie a navei prin faptul că marca sa este ştampilată pe plăcuţa metalică. "

    65. La anexa nr. 4 la ES-TRIN după Figura 11 se introduce o nouă figură, Figura 12 cu următorul cuprins:

┌────────────────┬─────────┬───────────┐
│Figura 12 │ │Culoarea: │
│Defibrilatorul │[IMAGINE]│alb/verde │
│extern automat │ │ │
└────────────────┴─────────┴───────────┘

 (a se vedea imaginea asociată)

    66. La Instrucţiunile pentru aplicarea standardului tehnic, instrucţiunea ESI-I-1 alineatul 5.2 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "5.2 Înlocuirea după o inspecţie periodică
    După o inspecţie periodică a unei nave care nu are încă un certificat unional de navigaţie interioară, în conformitate cu modelul din anexa nr. 3, secţiunea I, un certificat unional de navigaţie interioară trebuie să fie emis."

    67. La Instrucţiunile pentru aplicarea standardului tehnic, instrucţiunea ESI-II-5 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    " ESI-II-5
        MĂSURĂRI DE ZGOMOT
    (Articolul 3.04 alineatul (7), articolul 7.01 alineatul (2), articolul 7.03 alineatul (6),
    articolul 7.09 alineatul (3), articolul 8.08, articolul 14.09 alineatul (3),
    articolul 15.02 alineatul (5), articolul 22.02 alineatul (3) litera b), articolul 22.03 alineatul (1))1. Generalităţi
        Pentru a verifica nivelurile maxime de presiune acustică indicate în Standard, trebuie să se stabilească, conform 2 şi 3/3a valorile măsurate, procedurile de măsurare şi condiţiile pentru înregistrarea cantitativă şi reproductibilă a nivelurilor presiunii acustice.
2. Aparate de măsurare
        Aparatele de măsurare trebuie să respecte cerinţele clasei 1 conform standardului european EN 61672-1:2003.
        Înainte şi după fiecare set de măsurări, un calibrator de clasa 1 conform standardului european EN 60942: 2003 trebuie să fie poziţionat pe microfon în vederea calibrării sistemului de măsurare. Conformitatea calibratorului cu cerinţele standardului european EN 60942: 2003 trebuie să fie verificată o dată pe an. Conformitatea aparatului de măsurare cu cerinţele EN 61672-1:2003 trebuie să fie verificată la fiecare doi ani.
3. Măsurările de zgomot pentru construcţiile navele a căror chilă a fost pusă după 1 aprilie 1976
    3.1. La bordul construcţiilor navale
        Măsurările trebuie să fie efectuate în conformitate cu standardul internaţional ISO 2923: 2003 secţiunile de la (5) până la (8), măsurându-se numai nivelurile de presiune a sunetului cu ponderea A.
    3.2. Zgomotul în aer emis de construcţia navală
        Zgomotele emise de construcţia navală pe căile de navigaţie interioare şi în porturi sunt determinate prin mijloace de măsurare în conformitate cu standardul european EN ISO 2922:2013, secţiunile de la (7) până la (11). Uşile şi ferestrele încăperilor de maşini trebuie să fie închise pe durata măsurărilor.
    3a. Măsurările de zgomot pentru construcţiile navele ale căror chilă a fost pusă înainte de 1 aprilie 1976
    3a.1 La bordul construcţiilor navale
        Măsurările trebuie să fie efectuate în conformitate cu standardul internaţional ISO 2923: 2003 secţiunile de la (5) până la (8), măsurându-se numai nivelurile de presiune a sunetului cu ponderea A.
        Prin derogare de la secţiunea (7), nivelurile de presiune sonoră în timonerie, în încăperile de maşini, precum şi în încăperile de locuit şi cabinele de dormit trebuie să fie determinat ca medie ponderată a măsurărilor în patru condiţii de măsurare, după cum se arată în tabelul de mai jos:

┌────────┬───┬──────────────┬──────────┐
│Condiţii│% │% din turaţia │Coeficient│
│de │MCR│maximă a │de │
│măsurare│ │motorului │ponderare │
├────────┼───┼──────────────┼──────────┤
│A │5% │37% │W_A = 0,26│
├────────┼───┼──────────────┼──────────┤
│B │25%│63% │W_B = 0,37│
├────────┼───┼──────────────┼──────────┤
│C │55%│82% │W_C = 0,23│
├────────┼───┼──────────────┼──────────┤
│D │85%│95% │W_D = 0,14│
└────────┴───┴──────────────┴──────────┘


        Rezultatul final al măsurărilor pe încăpere este calculat folosind următoarea formulă:
        L_waSN = 10 x log(W_A x 10^(0,1 x L_A) + W_B x 10^(0,1 x L_B) + W_C x 10^(0,1 x L_C) + W_D x 10(0,1 x L_D) unde:
        L_waSN = media ponderată a nivelului presiunii acustice pentru o navă în dB(A);
        L_A = nivelul presiunii acustice a navei măsurat în dB (A) în condiţia de măsurare A;
        L_B = nivelul presiunii acustice a navei măsurat în dB (A) în condiţia de măsurare B;
        L_C = nivelul presiunii acustice a navei măsurat în dB (A) în condiţia de măsurare C;
        L_D = nivelul presiunii acustice a navei măsurat în dB (A) în condiţia de măsurare D, şi
        W_A, W_B, W_c, W_D = coeficienţi de ponderare pentru condiţiile de măsurare A, B, C şi D.
    3a.2 Zgomotul în aer emis de construcţia navală
        Zgomotele emise de construcţia navală pe căile de navigaţie interioare şi în porturi sunt determinate prin mijloace de măsurare în conformitate cu standardul european EN ISO 2922:2013, secţiunile de la (7) până la (11). Uşile şi ferestrele încăperilor de maşini trebuie să fie închise pe durata măsurărilor.
4. Înregistrare
        Măsurările trebuie înregistrate în conformitate cu "Raportul de măsurări a zgomotului":
    - apendicele nr. 1 pentru construcţiile navele ale căror chilă a fost pusă după 1 aprilie 1976,
    – apendicele nr. 2 pentru construcţiile navele ale căror chilă a fost pusă înainte de 1 aprilie 1976.
    Apendice 1
1
    la Instrucţiunea ESI-II-5 Raport de măsurări a
     zgomotului - Construcţia navală a cărei chilă a fost pusă după 1 aprilie 1976- – la bordul construcţiilor navale în conformitate cu standardul internaţional ISO 2923:2003
    – zgomotul în aer emis de construcţia navală în conformitate cu standardul european EN ISO 2922:2013*)
    A. Date despre construcţia navală
    1. Tipul şi numele construcţiei navale: ..................
        Numărul european unic de identificare al navei ....................
    2. Proprietar: ..........................
    3. Instalaţie principală de propulsie:
    3.1. Motoare principale:

┌─────┬──────────┬───┬────────────┬──────┬─────────┬─────┬───────────────┐
│ │ │ │ │ │ │Doi │ │
│ │ │ │Anul │Putere│Turaţia │timpi│Turbo-alimentat│
│Număr│Producător│Tip│construcţiei│(kW) │motorului│/ │da/nu │
│ │ │ │ │ │(min^-1) │patru│ │
│ │ │ │ │ │ │timpi│ │
├─────┼──────────┼───┼────────────┼──────┼─────────┼─────┼───────────────┤
│1 │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼──────────┼───┼────────────┼──────┼─────────┼─────┼───────────────┤
│2 │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼──────────┼───┼────────────┼──────┼─────────┼─────┼───────────────┤
│3 │ │ │ │ │ │ │ │
└─────┴──────────┴───┴────────────┴──────┴─────────┴─────┴───────────────┘


    3.2. Transmisia:
        Producător: ..................................
        Tip: ..................................
        Raportul de reducere : 1/..................................
    3.3. Elici
        Număr: ................. Număr de pale: .............. Diametrul: ............ mm
        Duză: da/nu*)
    3.4. Instalaţia de guvernare
        Tip: ..................................
    4. Maşini auxiliare:

┌─────┬─────────┬──────────┬───┬────────────┬──────┬─────────┐
│ │Pentru │ │ │Anul │Putere│Turaţia │
│Număr│propulsia│Producător│Tip│construcţiei│(kW) │motorului│
│ │ │ │ │ │ │(min^-1) │
├─────┼─────────┼──────────┼───┼────────────┼──────┼─────────┤
│1 │ │ │ │ │ │ │
├─────┼─────────┼──────────┼───┼────────────┼──────┼─────────┤
│2 │ │ │ │ │ │ │
├─────┼─────────┼──────────┼───┼────────────┼──────┼─────────┤
│3 │ │ │ │ │ │ │
├─────┼─────────┼──────────┼───┼────────────┼──────┼─────────┤
│4 │ │ │ │ │ │ │
├─────┼─────────┼──────────┼───┼────────────┼──────┼─────────┤
│5 │ │ │ │ │ │ │
└─────┴─────────┴──────────┴───┴────────────┴──────┴─────────┘


    5. Măsurile de reducere a zgomotului implementate ................
        ..................................................................
    6. Observaţii: ...................................................
        ..................................................................
    B. Instrumente de măsurare folosite:
    1. Aparatul de măsură a nivelului presiunii acustice:
        Producător: ............. Tip ................. Ultima verificare .................
    2. Analizorul de bandă octavă/treime de octavă
        Producător: ............. Tip ................. Ultima verificare .................
    3. Calibratorul
        Producător: ............. Tip ................. Ultima verificare .................
    4. Accesorii
    5. Observaţii: ..................................
        .................................................
        .................................................
    C. Condiţiile de măsurare - construcţia navală
    1. Formaţia pe durata măsurării .................................
    2. Încărcarea/Deplasamentul: ............. t/mc*) (aproximativ ......... % din valoarea maximă)
    3. Viteza de rotaţie a motoarelor principale ......... min^-1 (aproximativ ......... % din valoarea maximă)
    4. Grupurile de generatoare în serviciu nr. .....................
    5. Observaţii: ..................................................
        .................................................................
    D. Condiţiile de măsurare - mediul ambiant
    1. Zona de măsurare (amonte/aval*) ..............................
    2. Adâncimea apei: (nivelul relevant al apei ........... = ............ m)
    3. Starea vremii: ...................; Temperatura: ........... °C;
        Forţa vântului: .......... BF
    4. Interferenţe externe de zgomot: (da/nu*), dacă da, specificaţi
    *) Se şterge după caz
        .................................................................
        .................................................................
        .................................................................
    5. Observaţii: ..................................................
        .................................................................
        .................................................................
    E. Înregistrarea măsurărilor
    1. Măsurări desfăşurate de către ................................
    2. Data: .......................
    3. Observaţii: ..................................................
        .................................................................
        .................................................................
    4. Semnătura .......................
    F1. Rezultatele măsurărilor
        Zgomot măsurat la bordul construcţiei navale

┌─────┬────────┬──────────────┬──────────────┬────────┬──────────┐
│ │Punctele│Uşi │Ferestre │Valorile│ │
│Număr│de ├───────┬──────┼───────┬──────┤măsurate│Observaţii│
│ │măsurare│deschis│închis│deschis│închis│în dB(A)│ │
├─────┼────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────────┼───────┼──────┼───────┼──────┼────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
└─────┴────────┴───────┴──────┴───────┴──────┴────────┴──────────┘


    F2. Rezultatele măsurărilor
        Zgomot în aer emis de construcţia navală

┌─────┬─────────┬───────────┬──────────┐
│ │Punctele │Valorile │ │
│Număr│de │măsurate în│Observaţii│
│ │măsurare │dB(A) │ │
├─────┼─────────┼───────────┼──────────┤
│ │ │ │ │
├─────┼─────────┼───────────┼──────────┤
│ │ │ │ │
├─────┼─────────┼───────────┼──────────┤
│ │ │ │ │
└─────┴─────────┴───────────┴──────────┘


    Apendice 2
2
    la Instrucţiunea ESI-II-5 Raport de măsurări a zgomotului
    - Construcţia navală a cărei chilă a fost pusă înainte de 1 aprilie 1976- 1. Rezultatele măsurării
    1.1. Măsurării la bord:

┌───────────────────────────────────┬──┐
│Data: │ │
├───────────────────────────────────┼──┤
│Inspector: │ │
├───────────────────────────────────┼──┤
│Tipul de sonometru: │ │
└───────────────────────────────────┴──┘


┌────────────────────────────────────┬─┐
│Numele construcţiei navale: │ │
├────────────────────────────────────┼─┤
│Numărul european unic de │ │
│identificare al navei: │ │
├────────────────────────────────────┼─┤
│Anul de construcţie al construcţie │ │
│navale: │ │
└────────────────────────────────────┴─┘


┌────────────────────────────────────┬─┐
│Tonajul construcţiei navale: │ │
├────────────────────────────────────┼─┤
│Marca motorului: │ │
├────────────────────────────────────┼─┤
│Puterea motorului: │ │
├────────────────────────────────────┼─┤
│Montaj fix: │ │
├────────────────────────────────────┼─┤
│Turaţia maximă a motorului: │ │
├────────────────────────────────────┼─┤
│Tipul de elice: │ │
└────────────────────────────────────┴─┘

        Scurtă explicaţie:
    - se completează numai câmpurile galbene,
    – se începe cu 85 şi 55% şi se verifică rezultatul,
    – pentru 25% şi 5% se aplică cea mai mică valoare de 85 sau 55%
    – în caz de neconformitate: se completează 25% şi, dacă este necesar, 5%,
    – când se referă la compartimente, se utilizează "încăperea de locuit" sau "cabina de dormit nr." sau "încăperea de maşini" sau "timoneria";
    – pentru un calcul manual al L_waSN MCR -mix se poate utiliza următorul instrument de calcul:,
    – L_waSN [dB(A)] = 10 log [0,26 x 10^(L_5%/10) + 0,37 x 10^(L_25%/10) + 0,23 x 10^(L_55%/10) + 0,14 x 10^(L_85%/10)]

┌─────────┬─────────┬──────┬──────┬──────┬─────────┬─────────┬─────┬──────────┐
│ │ │Cabina│Cabina│Cabina│ │ │ │ │
│ │Încăperea│de │de │de │Timoneria│Încăperea│ │Coeficient│
│ │de locuit│dormit│dormit│dormit│ │de maşini│ │MCR │
│ │ │1 │2 │3 │ │ │ │ │
├─────────┼─────────┼──────┼──────┼──────┼─────────┼─────────┼─────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │L_Aeq│ │
│85% MCR │ │ │ │ │ │ │[dB │0,14 │
│ │ │ │ │ │ │ │(A)] │ │
├─────────┼─────────┼──────┼──────┼──────┼─────────┼─────────┼─────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │L_Aeq│ │
│55% MCR │ │ │ │ │ │ │[dB │0.23 │
│ │ │ │ │ │ │ │(A)] │ │
├─────────┼─────────┼──────┼──────┼──────┼─────────┼─────────┼─────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │L_Aeq│ │
│MCR-mix │ │ │ │ │ │ │[dB │0,37 │
│ │ │ │ │ │ │ │(A)] │ │
├─────────┼─────────┼──────┼──────┼──────┼─────────┼─────────┼─────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │L_Aeq│ │
│25% MCR │ │ │ │ │ │ │[dB │0,37 │
│ │ │ │ │ │ │ │(A)] │ │
├─────────┼─────────┼──────┼──────┼──────┼─────────┼─────────┼─────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │L_Aeq│ │
│MCR-mix │ │ │ │ │ │ │[dB │ │
│ │ │ │ │ │ │ │(A)] │ │
├─────────┼─────────┼──────┼──────┼──────┼─────────┼─────────┼─────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │L_Aeq│ │
│5% MCR │ │ │ │ │ │ │[dB │0,26 │
│ │ │ │ │ │ │ │(A)] │ │
├─────────┼─────────┼──────┼──────┼──────┼─────────┼─────────┼─────┼──────────┤
│L_waSN │ │ │ │ │ │ │L_Aeq│ │
│MCR-mix │ │ │ │ │ │ │[dB │ │
│ │ │ │ │ │ │ │(A)] │ │
├─────────┼─────────┼──────┼──────┼──────┼─────────┼─────────┼─────┼──────────┤
│Valorile │ │ │ │ │ │ │L_Aeq│ │
│standard │70,5 │60,5 │60,5 │60,5 │70,5 │110,5 │[dB │ │
│de │ │ │ │ │ │ │(A)] │ │
│referinţă│ │ │ │ │ │ │ │ │
└─────────┴─────────┴──────┴──────┴──────┴─────────┴─────────┴─────┴──────────┘


┌──────────────────────────────────────┐
│Instrument de calcul pentru măsurare │
│85 şi 55% │
├──────────┬──────────┬────────────────┤
│85% │55% │L_waSN │
├──────────┼──────────┼────────────────┤
│x dB │x-10 │x-6,5 │
├──────────┼──────────┼────────────────┤
│x dB │x-9 │x-6,1 │
├──────────┼──────────┼────────────────┤
│x dB │x-8 │x-5,6 │
├──────────┼──────────┼────────────────┤
│x dB │x-7 │x-5,1 │
├──────────┼──────────┼────────────────┤
│x dB │x-6 │x-4,5 │
├──────────┼──────────┼────────────────┤
│x dB │x-5 │x-3,9 │
├──────────┼──────────┼────────────────┤
│x dB │x-4 │x-3,2 │
├──────────┼──────────┼────────────────┤
│x dB │x-3 │x-2,4 │
├──────────┼──────────┼────────────────┤
│x dB │x-2 │x-1,7 │
├──────────┼──────────┼────────────────┤
│x dB │x-1 │x-0,8 │
├──────────┼──────────┼────────────────┤
│x dB │x │x │
├──────────┼──────────┼────────────────┤
│x dB │x+1 │x+0,3 │
├──────────┼──────────┼────────────────┤
│x dB │x+2 │x+0,5 │
├──────────┼──────────┼────────────────┤
│x dB │x+3 │x+0,9 │
├──────────┼──────────┼────────────────┤
│x dB │x+4 │x+1,3 │
├──────────┼──────────┼────────────────┤
│x dB │x+5 │x+1,8 │
└──────────┴──────────┴────────────────┘


    1.2. Măsurări de zgomot generat de construcţia navală (EN 2922:2013):

┌───┬─────────┬─────────────┬──────────┐
│Nr.│Punct de │Valoare în dB│Observaţii│
│ │măsurare │(A) măsurată │ │
├───┼─────────┼─────────────┼──────────┤
│ │ │ │ │
├───┼─────────┼─────────────┼──────────┤
│ │ │ │ │
└───┴─────────┴─────────────┴──────────┘


    2. Măsuri de reducere a zgomotului implementate:
        ................................................
    3. Observaţii:
        ................................................
    4. Condiţii de măsurare - construcţia navală
    a) Formaţia pe durata măsurării: ...............
    b) Încărcarea/Deplasamentul*): ......... t/mc (corespunzând aproximativ .........% din valoarea maximă)
    c) Auxiliare în serviciu nr. ...........
    d) Observaţii: ..................................
    5. Condiţii de măsurare - mediul ambiant
    a) Zona de măsurare: ................... amonte/aval*
    *) Se şterge după caz
    b) Adâncimea apei: .......... m (nivelul relevant al apei ......... = .......... m)
    c) Starea vremii: ........... Temperatura: ......... °C. Forţa vântului: ......... BF
    d) Interferenţe externe de zgomot: (da/nu*), dacă da, specificaţi ...................................
    e) Observaţii: ......................................................................................
"

    68. La Instrucţiunile pentru aplicarea standardului tehnic, titlul instrucţiunii ESI-II-11 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ESI-II-11
    DEPLASAREA NAVEI CU PROPRIA PUTERE (Articolul 9.09 alineatul (2) litera (a), alineatul (4) litera (a), alineatul (5) litera (a), articolul 11.1 alineatul (2), alineatul (4) şi alineatul (6), articolul 11.02 alineatul (2), articolul 11.03 alineatul (4), articolul 11.04 alineatul (3), articolul 11.08 alineatul (1), articolul 13.05 alineatul (2) litera (a), articolul 19.07 alineatul (1), articolul 28.04 alineatul (1) litera (a), articolul 30.06)"

    69. La Instrucţiunile pentru aplicarea standardului tehnic, instrucţiunea ESI-II-11, articolul 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "1. Cerinţe minime pentru deplasarea navei
        Deplasarea navei cu propria putere in conformitate cu articolele
    - 9.09 alin. 2 lit.a), alin. 4 lit.a), alin. 5 lit.a),
    – 11.01 alin. 2, alin. 4 şi alin. 6,
    – 11.02 alin. 2,
    – 11.03 alin. 4,
    – 11.04 alin. 3,
    – 11.08 alin. 1,
    – 13.05 alin. 2 lit. a),
    – 19.07 alin. 1,
    – 28.04 alin. 1 lit. a) şi
    – 30.06
    este considerată suficientă dacă, atunci când, nava sau formaţiunea propulsată de către navă, atinge o viteză de 6,5 km/h în raport cu apa şi se poate induce şi menţine o viteză de giraţie de 20°/min în timpul marşului la o viteză de 6,5 km/h în raport cu apa."

    70. La Instrucţiunile pentru aplicarea standardului tehnic, instrucţiunea ESI-II-13 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    " ESI-II-13
    MODEL PENTRU UN PLAN GENERAL LIMITAT AL INSTALAŢIEI ELECTRICE
    PENTRU CONSTRUCŢIA NAVALĂ CARE A FOST CONSTRUITA LA SAU ÎNAINTE DE 1 APRILIE 1976 (Articolul 32.04 alineatul 3) Exemplul 1
        Tablou de distribuţie 380 V
 (a se vedea imaginea asociată)

        Exemplul 2
        Tablou de distribuţie timonerie 24 V
 (a se vedea imaginea asociată)
"


    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016