Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ANEXĂ din 22 noiembrie 2023  pentru modificarea anexei la Ordinul ministrului sănătăţii nr. 2.300/2023 privind aprobarea Ghidului de finanţare pentru investiţia specifică: I3.1 - Redimensionare, standardizare şi optimizare a Platformei informatice din asigurările de sănătate (PIAS) din cadrul pilonului II: Transformare digitală - componenta 7: Transformare digitală, investiţia: I3. Realizarea sistemului de eHealth şi telemedicină    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ANEXĂ din 22 noiembrie 2023 pentru modificarea anexei la Ordinul ministrului sănătăţii nr. 2.300/2023 privind aprobarea Ghidului de finanţare pentru investiţia specifică: I3.1 - Redimensionare, standardizare şi optimizare a Platformei informatice din asigurările de sănătate (PIAS) din cadrul pilonului II: Transformare digitală - componenta 7: Transformare digitală, investiţia: I3. Realizarea sistemului de eHealth şi telemedicină

EMITENT: Ministerul Sănătăţii
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1084 bis din 29 noiembrie 2023
──────────
    Conţinută de ORDINUL nr. 3.985 din 22 noiembrie 2023, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1.084 din 29 noiembrie 2023.
──────────
 (a se vedea imaginea asociată)
                       PLANUL NAŢIONAL DE REDRESARE ŞI REZILIENŢĂ
        Ghidul de finanţare
        ÎN CADRUL APELURILOR DE PROIECTE:
    - COD APEL: MS-731 aferent I3.1, Apel necompetitiv

        Pilonul II: Transformare Digitală
        COMPONENTA: 7 - Transformare digitală
        INVESTIŢIA: I3. Realizarea sistemului de eHealth şi telemedicină
        Investiţia specifică: I3.1 - Redimensionare, standardizare şi optimizare a Platformei informatice din asigurările de sănătate (PIAS)
        Data: 06.07.2023
        Ministerul Sănătăţii - Coordonator de reforme şi investiţii pentru Componenta 12 - Sănătate
        Adresă: Str. Cristian Popişteanu, nr. 1 - 3, sector 1, Bucureşti
        Direcţia Generală Implementare şi Monitorizare Proiecte
        Adresă: Bld. Nicolae Bălcescu, nr. 17 - 19, sector 1, Bucureşti
        @: info.digitalizare@ms.ro
        f: www.facebook.com/MinisterulSanatatii

    PREAMBUL
        Acest document se aplică Componentei 7 - Transformare digitală Investiţiei I3. Realizarea sistemului de eHealth şi telemedicină, Investiţia specifică: I3.1 - Redimensionare, standardizare şi optimizare a Platformei informatice din asigurările de sănătate (PIAS) în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
        Prezentul document se adresează tuturor potenţialilor solicitanţi şi beneficiari pentru investiţiile mai sus-menţionate.
        Interpretarea informaţiilor incluse în cererea de finanţare se realizează sistematic, în conformitate cu prevederile Ghidului de finanţare privind regulile şi condiţiile aplicabile finanţării din fondurile europene aferente PNRR, aprobate şi publicate pe site-ul Ministerului Sănătăţii în calitate de Coordonator de reforme şi investiţii.
        Aspectele cuprinse în aceste documente ce derivă din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi modul său de implementare vor fi interpretate de către Ministerul Sănătăţii, cu respectarea legislaţiei în vigoare şi folosind metoda de interpretare sistematică.

    IMPORTANT
        Vă recomandăm ca înainte de a începe completarea cererii de finanţare să vă asiguraţi că aţi parcurs toate informaţiile prezentate în acest document şi să vă asiguraţi că aţi înţeles toate aspectele legate de specificul intervenţiilor finanţate din fonduri europene aferente PNRR.
        Vă recomandăm ca până la data limită de depunere a cererilor de finanţare în cadrul prezentului apel de proiecte să consultaţi periodic pagina de internet www.ms.ro, pentru a urmări eventualele modificări/interpretări ale condiţiilor specifice, precum şi alte comunicări/clarificări pentru accesarea fondurilor europene aferente PNRR.

    Cuprins
    SECŢIUNEA 1
    Planul naţional de redresare şi rezilienţă
    1.1. Planul naţional de redresare şi rezilienţă
    1.2. Provocări în digitalizarea sistemului de sănătate
    SECŢIUNEA 2
    Investiţia - Digitalizarea entităţilor din domeniul sănătăţii
    2.1. Obiectivul Investiţiei
    2.2. Indicatori - Ţinte - Jaloane ale Investiţiei
    2.3. Alocarea apelului de proiecte
    2.4. Activităţi eligibile
    2.5. Solicitanţi eligibili
    2.6. Calendar apel:
    2.7. Finanţarea în cadrul investiţiei
    SECŢIUNEA 3
    Eligibilitatea cheltuielilor
    SECŢIUNEA 4
    Etapele de derulare ale unui proiect
        Etapele pe care le va parcurge proiectul în cadrul prezentului apel:
    4.1. Dosarul de finanţare
    4.2. Verificarea şi confirmarea pentru finanţare
    4.3. Contractarea
    4.4. Modalitatea de implementare a proiectelor.

    SECŢIUNEA 5
    Principii orizontale
    SECŢIUNEA 6
    Alte informaţii
    6.1. Modificarea Ghidului de finanţare
    6.2. Informare şi publicitate
    6.3. Riscuri şi complementaritate
    6.4. Ajutor de stat
    8. Anexe
                          Componenta 7 - Transformare digitală
             Investiţia 3. Realizarea sistemului de eHealth şi telemedicină
                  I3.1 - Redimensionare, standardizare şi optimizare a
               Platformei informatice din asigurările de sănătate (PIAS)
    SECŢIUNEA 1
    Planul naţional de redresare şi rezilienţă
    1.1. Planul naţional de redresare şi rezilienţă
        Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României (PNRR) este conceput aşa încât să asigure un echilibru optim între priorităţile Uniunii Europene şi necesităţile de dezvoltare ale României, în contextul recuperării după criza COVID-19 care a afectat semnificativ ţara, aşa cum a afectat întreaga Uniune Europeană şi întreaga lume.
     Obiectivul general al PNRR al României este corelat în mod direct cu Obiectivul general al MRR, aşa cum este inclus în Regulamentul 2021/241 al Parlamentului European şi al Consiliului, din 12 februarie 2021, art. 4. Astfel, obiectivul general al PNRR al României este dezvoltarea României prin realizarea unor programe şi proiecte esenţiale, care să sprijine rezilienţa, nivelul de pregătire pentru situaţii de criză, capacitatea de adaptare şi potenţialul de creştere, prin reforme majore şi investiţii cheie cu fonduri din Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă.
     Obiectivul specific al PNRR este şi el corelat cu cel al mecanismului, detaliat în Regulament, şi anume de a atrage fondurile puse la dispoziţie de Uniunea Europeană prin NextGenerationEU în vederea atingerii jaloanelor şi a ţintelor în materie de reforme şi investiţii.

    1.2. Provocări în digitalizarea sistemului de sănătate
        Conceptul de "sănătate digitală" care include atât m-sănătatea (sănătatea mobilă), cât şi e-sănătatea, descrie utilizarea generală a TIC - Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiei (aplicaţii digitale, mobile, wireless, platformă cloud etc.) pentru furnizarea serviciilor de asistenţă medicală. De asemenea, este folosit cu accepţiunea de "domeniu al cunoaşterii şi practicii asociat cu dezvoltarea şi utilizarea tehnologiilor digitale pentru îmbunătăţirea sănătăţii. Sănătatea digitală extinde conceptul de e-sănătate pentru a include consumatorii digitali, cu o gamă mai largă de dispozitive inteligente şi conectate. De asemenea, înglobează şi alte utilizări ale tehnologiilor digitale pentru sănătate, precum internetul obiectelor, învăţarea automată, inteligenţa artificială, tehnica avansată de calcul, analiza volumelor mari de date şi robotică." (Organizaţia Mondială a Sănătăţii 2020).
        O cercetare naţională recentă realizată de UNICEF (2020) la nivelul utilizatorilor serviciilor de sănătate digitală evidenţiază situaţia actuală a sănătăţii digitale din perspectiva acestora: cetăţenii şi comunităţile preferă să vadă un medic în persoană decât prin telemedicină; nu există o structură centrală de implementare şi monitorizare a politicilor din domeniul sănătăţii digitale; actorii de decizie din domeniu sunt împiedicaţi atât de nivelurile scăzute de capacitate tehnică, cât şi de lipsa de date, de dovezi şi de consens pentru elaborarea politicilor eficiente; lipsesc competenţele în gestionarea proceselor digitale în rândul profesioniştilor - există o mulţime de proceduri pe care medicii de familie trebuie să le respecte şi în general, majoritatea folosesc doar sisteme de calcul în scopuri administrative, cu consultaţiile medicale scrise doar pe hârtie. Companiile care furnizează soluţiile digitale nu permit analiza uşoară a datelor, iar în prezent majoritatea medicilor de familie folosesc doar 20% din potenţialul sistemelor lor; o parte din sistemele informatice ale CNAS sunt depăşite din punct de vedere tehnologic; sistemul de telemedicină în zonele rurale nu este operaţional. Sectorul privat oferă niveluri de servicii "normale", dar la un preţ ridicat; nu există încredere în schimbul de date şi informaţii şi nu există tablouri de bord care să permită managerilor şi planificatorilor să ştie ce este nevoie, cine are nevoia şi unde; fluxurile majore de date sunt către CNAS în scopuri de plată.
        După cum precizează propunerea de strategie mondială pentru sănătatea digitală a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii "Pentru a-şi realiza potenţialul, iniţiativele privind sănătatea digitală trebuie să facă parte dintr-un ecosistem de sănătate şi digital mai larg şi să fie călăuzite de o strategie robustă, care integrează leadershipul şi resursele financiare, organizaţionale, umane şi tehnologice.

    SECŢIUNEA 2
    Investiţia - Digitalizarea entităţilor din domeniul sănătăţii
    2.1. Obiectivul Investiţiei
        Obiectivele investiţiei I3.1 - Redimensionare, standardizare şi optimizare a Platformei informatice din asigurările de sănătate (PIAS) sunt reprezentate de:
    - reducerea timpilor de lucru atât pentru furnizorii de servicii medicale cât şi pentru angajaţii CNAS/CAS, în interesul direct al cetăţeanului;
    – asigurarea unei funcţionări optime şi performante;
    – asigurarea securităţii cibernetice a sistemelor din cadrul PIAS cu implementarea normelor GDPR;
    – consolidarea capacităţii instituţiilor centrale, regionale şi locale din domeniul sănătăţii de a gestiona digital datele din sistemul de sănătate;
    – îmbunătăţirea integrării verticale şi orizontale a instituţiilor sanitare din România prin intermediul infrastructurii digitale;
    – accelerarea adoptării soluţiilor de telemedicină şi eficientizarea proceselor implicate;
    – creşterea gradului de accesibilitate a serviciilor digitale ale PIAS pentru utilizatorii vulnerabili, cum ar fi persoanele cu dizabilităţi sau cerinţe speciale, vârstnicii, persoanele cu un nivel limitat de competenţe digitale etc.


    2.2. Indicatori - Ţinte - Jaloane ale Investiţiei
        Indicatorii care vor fi realizaţi ca urmare a implementării investiţiei menţionate sunt:
    a) Indicatori cantitativi în conformitate cu prevederile ţintei 162:
    a.1. până în T2 2025 minim 25 000 de furnizori de servicii medicale (spitale, ambulatorii de specialitate, laboratoare, medici de familie, farmacii, furnizori de dispozitive medicale, furnizori de îngrijire la domiciliu) vor fi conectaţi la noua platformă PIAS;

    b) cursuri de formare a personalului pentru a învăţa să utilizeze aplicaţiile informatice;
    c) Utilizatori de servicii, produse şi procese publice digitale noi şi modernizate*1): Persoane.
     *1) Conform Regulamentului delegat (UE) 2021/2106.


        Prezentul apel de proiecte va contribui la realizarea următoarelor jaloane şi ţinte:
    - Jalon 160 - Noua PIAS (platforma informatică de asigurări de sănătate) este operaţională (T2 2025): Se preconizează că noua PIAS (platforma informatică de asigurări de sănătate):
        ● va asigura un mediu prietenos şi accesibil pentru utilizatori, inclusiv cei cu handicap;
        ● va îmbunătăţi interconectarea şi interoperabilitatea;
        ● va permite funcţionalităţi noi (de exemplu digitalizarea unor documente conexe actului medical);
        ● va optimiza fluxurile de date, monitorizarea electronică a obiectivelor generale, a obiectivelor specifice, a activităţilor şi a indicatorilor de performanţă asumaţi la nivelul CNAS/CAS/furnizorului de servicii medicale.
        Printre caracteristicile platformei se numără: actualizarea Sistemului informatic unic integrat (SIUI), a Sistemului naţional al cardului de asigurări sociale de sănătate (CEAS) şi a Sistemului naţional de prescriere electronică (SIPE). Actualizarea vizează înlocuirea echipamentelor hardware şi de comunicaţie, rescrierea aplicaţiilor acestora în tehnologii moderne, pregătite pentru cloud. SIUI conţine module de validare online a serviciilor furnizate pentru decontarea fiecărui tip de furnizor (ambulatoriile de specialitate, spitalele, medicii specialişti, medicii de familie, farmaciile, furnizorii de dispozitive medicale).

    – Tinta162 - Furnizorii de servicii medicale sunt conectaţi la noua platformă PIAS (T3 2025): 25 000 de furnizori de servicii medicale (spitale, ambulatorii de specialitate, laboratoare, medici de familie, farmacii, furnizori de dispozitive medicale, furnizori de îngrijire la domiciliu) vor fi conectaţi la noua platformă PIAS.


    2.3. Alocarea apelului de proiecte
        Alocarea în cadrul investiţiei specifice a prezentului Ghid este de 493.900.000,00 lei*2) (fără TVA) echivalent a 100.000.000,00 euro (fără TVA) în cadrul I3.1 - Redimensionare, standardizare şi optimizare a Platformei informatice din asigurările de sănătate (PIAS).
        *2) Cursul valutar utilizat este cursul Inforeuro aferent lunii mai 2023, conform Instrucţiunii nr. 2 rev2 nr. 93070/08.06.2023 emisă de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene în calitate de coordonator naţional respectiv: 1 euro = 4,9390 lei.

        Notă: Ministerul Sănătăţii poate decide realocări bugetare între apeluri fără a afecta îndeplinirea indicatorilor minim de rezultat.
     Notă: În conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 124/2021        Art. 24. alin. 1:
    "În cazul în care este prevăzută lansarea de apeluri de proiecte, în scopul atingerii jaloanelor şi ţintelor asumate prin PNRR, coordonatorii de reforme şi/sau investiţii sunt autorizaţi să încheie/să emită contracte/decizii/ordine de finanţare a căror valoare poate determina depăşirea cu până la 30% a sumelor alocate în euro aferente fiecărei reforme şi/sau investiţie din acordurile de finanţare, numai pentru implementarea proiectelor pentru care este prevăzută lansarea de apeluri de proiecte, cu încadrarea în creditele de angajament aprobate anual cu această destinaţie prin legile bugetare anuale"



    2.4. Activităţi eligibile
        Proiectul propus spre finanţare în cadrul apelului MS-731 aferent I3.1 - Redimensionare, standardizare şi optimizare a Platformei informatice din asigurările de sănătate (PIAS) va avea ca punct de început evaluarea sistemului PIAS funcţional în prezent, în vederea cartografierii infrastructurii disponibile (hardware, software), identificarea vulnerabilităţilor tehnice, problemelor de capacitate şi oportunităţilor de integrare cu alte sisteme din domeniul medical din România - activitatea de analiză şi planificare este eligibilă şi va reprezenta prima etapă în activitatea derulată de către furnizorul de servicii de implementare a sistemului informatic. În funcţie de nevoile identificate la acest nivel, echipamentele care susţin PIAS la nivel naţional şi judeţean vor fi adaptate la exigenţele tehnice ale prezentului, atât la nivel de performanţă, cât şi în ceea ce priveşte siguranţa informaţiilor. Acest demers va remedia problemele existente privind fiabilitatea sistemului, crescând în acelaşi timp capacitatea acestuia, în pregătirea elementelor noi la nivel de funcţionalitate.
        În detrimentul înlocuirii integrale a PIAS cu alt sistem, operaţiune asociată invariabil cu limitarea accesului la servicii medicale în perioada de tranziţie de la un sistem la altul, CNAS va lucra împreună cu Casele de Asigurări de Sănătate la nivel judeţean şi cu Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti (CASA OPSNAJ) pentru a schimba sistemul în mod incremental, fără a perturba funcţionarea acestuia.
        Pentru a atinge acest obiectiv, interfaţa modulelor PIAS (SIUI, CEAS, DES, SIPE) va suferi modificări pentru:
    - a asigura un mediu prietenos şi accesibil pentru utilizatori, inclusiv cei cu dizabilităţi;
    – a îmbunătăţi interconectarea şi interoperabilitatea acestor sisteme;
    – a permite funcţionalităţi noi (ex. digitalizarea unor documente conexe actului medical);
    – a optimiza fluxurile de date, monitorizarea electronică a obiectivelor generale, obiectivelor specifice, activităţilor şi indicatorilor de performanţă asumaţi la nivelul CNAS/CAS/furnizor de servicii medicale;
    – a permite interoperabilitatea sistemelor informatice la nivelul administraţiei publice inter instituţional, utilizarea datelor organizaţionale încrucişate şi a resurselor existente la nivel naţional (în linie cu celelalte investiţii planificate la acest nivel).

        Pentru o bună funcţionare a platformei digitale dezvoltate, furnizorul de servicii are obligaţia de a oferi cursuri de formare a personalului care va utiliza noua platformă PIAS.
        Pentru realizarea obiectivelor din cadrul apelului, activităţile eligibile sunt reprezentate de:
    1. Achiziţia echipamentelor hardware;
    2. Achiziţia de soluţii software;
    3. Activităţi de dezvoltare şi/sau configurare soluţii software pentru interconectarea şi interoperabilitatea sistemelor digitale;
    4. Retrodigitalizare arhive;
    5. Achiziţia de licenţe software;
    6. Cursuri de instruire a personalului pe sistemele digitale dezvoltate;
    7. Alte activităţi conexe necesare pentru implementarea proiectului.

        Notă: în concordanţă cu activităţile descrise anterior, sunt eligibile şi activităţile specifice de informare şi publicitate, pentru auditul financiar, servicii de consultanţă în domeniul IT, respectiv pentru auditarea sistemelor în vederea funcţionării acestora.
        Notă: Pentru noua platformă integrată de asigurări de sănătate se va asigura obligatoriu interconectarea cu DES.

    2.5. Solicitanţi eligibili
        Pentru apelul prezent, solicitant eligibil este Casa Naţională de Asigurări de Sănătate*3), care administrează şi gestionează sistemul de asigurări sociale de sănătate în vederea aplicării politicilor şi programelor Guvernului în domeniul sanitar şi are ca principal obiect de activitate asigurarea funcţionării unitare şi coordonate a sistemului de asigurări sociale de sănătate din România. CNAS organizează şi administrează Platforma informatică din asigurările de sănătate (PIAS), care cuprinde: sistemul informatic unic integrat, sistemul naţional al cardului de asigurări sociale de sănătate, sistemul naţional de prescriere electronică şi sistemul dosarului electronic de sănătate al pacientului, asigurând interoperabilitatea acestuia cu soluţiile de eSănătate la nivel naţional, în condiţiile legii, pentru utilizarea eficientă a informaţiilor în elaborarea politicilor de sănătate şi pentru managementul sistemului de sănătate.
     *3) 2 Art. 276 din Legea nr. 95/2006, republicată, cu modificările ulterioare.

        Notă: Dosarul de finanţare va fi încărcat pe platforma proiecte.pnrr.gov.ro de reprezentantul legal.
        Notă: Pe platforma proiecte.pnrr.gov.ro un Cod de identificare fiscală nu poate fi alocat către 2 persoane diferite pentru a depune proiecte în cadrul a mai multor sesiuni/apeluri.

    2.6. Calendar apel:
        Data publicării ghidului de finanţare: 07 iulie 2023.
        Data deschidere platformă pentru depunere dosare de finanţare: 07 iulie ora 10:00.
        Data închiderii:
    - 15 decembrie 2023, ora 16:00

        Data limită de implementare a proiectelor:
    - 30 aprilie 2025.

        Notă: În contractul de finanţare va fi trecută data limită de implementare în conformitate cu prevederile ghidului. În situaţia în care, ca urmare a instrucţiunilor dintre Ministerul Sănătăţii şi coordonatorul naţional se stabileşte o altă dată limită de implementare a Ţintei, Ministerul Sănătăţii va publica o instrucţiune în acest sens.
        Notă: Fiind un apel cu termen limită de depunere, încărcarea dosarului se va putea face după data deschiderii platformei pentru depunere dosare de finanţare, menţionată în cadrul prezentei secţiunii.
        Notă: având în vedere termenul limită de realizare a ţintei, în conformitate cu prevederile din CID, este necesar ca solicitantul să propună proiecte*4) în cadrul cărora să ia toate măsurile necesare pentru minimizarea riscurilor de prelungire peste termenul menţionat a activităţilor propuse.
        *4) Proiect: O acţiune sau un grup de acţiuni interconectate, în conformitate cu dosarul de finanţare, necesare pentru îndeplinirea obiectivului din cererea de finanţare.

        Notă: Apelul de proiecte MS-731 - Redimensionare, standardizare şi optimizare a Platformei informatice din asigurările de sănătate (PIAS) este necompetitiv.

    2.7. Finanţarea în cadrul investiţiei
        Rata de finanţare acordată prin PNRR este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului fără TVA. În cazul proiectelor depuse în cadrul PNRR, valoarea TVA aferentă cheltuielilor eligibile va fi suportată de la bugetul de stat, din bugetul coordonatorului de reforme şi/sau investiţii pentru Componenta 7 Transformare Digitală I.3. Realizarea sistemului de eHealth şi telemedicină în conformitate cu legislaţia în vigoare (pentru beneficiarii fără drept de deducere a TVA).

    SECŢIUNEA 3
    Eligibilitatea cheltuielilor
        Baza legală:
    - Regulamentul (UE) nr. 241/2021 al Parlamentului European şi al Consiliului din 12 februarie 2021 de instituire a Mecanismului de redresare şi rezilienţă;
    – Regulamentul (UE) nr. 651/2014 al Comisiei de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piaţa internă în aplicarea articolelor 107 şi 108 din tratat;
    – Decizia de punere în aplicare a Consiliului de aprobare a evaluării Planului de Redresare şi Rezilienţă al României din 03 noiembrie 2021;
    – Ordonanţă de urgenţă nr. 124/2021 privind stabilirea cadrului instituţional şi financiar pentru gestionarea fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului naţional de redresare şi rezilienţă necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile şi nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă cu completările şi modificările ulterioare;
    – Hotărârea Guvernului nr. 209/2022 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 124/2021 privind stabilirea cadrului instituţional şi financiar pentru gestionarea fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului naţional de redresare şi rezilienţă necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile şi nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă;
    – Acordul de finanţare Nr. 26588/08.03.2022 dintre Ministerul investiţiilor şi Proiectelor Europene şi Ministerul Sănătăţii privind implementarea reformelor şi/sau investiţiilor finanţate prin Planul naţional de redresare şi rezilienţă.

        Sunt eligibile în cadrul acestui apel de proiecte:
    - cheltuielile identificate în corelare cu activităţile eligibile descrise în prezentul Ghid de finanţare;
    – cheltuielile ce conduc la realizarea investiţiei, inclusiv cheltuielile cu elaborarea documentaţiei tehnice pentru realizarea investiţiei şi pregătirea aplicaţiei de finanţare;
    – cheltuielile pentru implementarea şi managementul proiectului şi a contractului de finanţare;
    – cheltuielile pentru achiziţionarea serviciilor de consultanţă în domeniul IT în limita a 0.5% din valoarea proiectului;
    – cheltuielile de audit al proiectului, obligatorii pentru proiectele cu o valoare nerambursabilă mai mare de 500.000 euro fără TVA;
    – cheltuielile de publicitate şi informare, ce derivă exclusiv din Manualul de identitate vizuală privind operaţiunile finanţate din Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă definite în conformitate cu prevederile art. 34 din Regulamentul (UE) nr. 2021/241 de instituire a Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă, cu modificările şi completările ulterioare.
    – Cheltuielile pentru obţinerea acordurilor, avizelor şi autorizaţiilor aferente activităţilor eligibile ale operaţiunii

        Notă: Costurile generale reprezentând plata serviciilor de audit al proiectului (obligatoriu pentru situaţia menţionată anterior), de informare şi publicate, pentru auditarea specifică a sistemelor în vederea semnării Procesului verbal de acceptanţă, pentru pregătirea şi/sau implementarea proiectului direct legate de investiţie se vor încadra în maximum 2,5% din totalul cheltuielilor eligibile. Nu este eligibilă consultanţa pentru pregătirea documentaţiei aferentă achiziţiilor publice şi în procesul de derulare a procedurii de achiziţie publică.
        Condiţii cumulative de eligibilitate a cheltuielilor:
    - să fie în conformitate cu prevederile Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă;
    – să fie în conformitate cu prevederile prezentului Ghid;
    – să fie în conformitate cu contractul de finanţare, încheiat între coordonatorul de reformă/investiţie şi beneficiar;
    – să fie rezonabilă şi necesară realizării operaţiunii şi să conducă la atingerea ţintei;
    – să respecte prevederile legislaţiei Uniunii Europene şi naţionale aplicabile în special în ceea ce priveşte regimul achiziţiilor publice, prin respectarea legislaţiei în vigoare.
    – să fie înregistrată în contabilitatea beneficiarului, cu respectarea prevederilor aplicabile;
    – să fie angajată de către beneficiar şi plătită în condiţiile legii între 01 februarie 2020 şi termenul limită de implementare menţionat în cadrul secţiunii 2.7. cu respectarea perioadei de implementare stabilite prin contractul de finanţare;
    – să fie însoţită de documente justificative.

        Cheltuielile neeligibile în cadrul acestui apel de proiecte (enumerarea nu este exhaustivă):
    - valoarea TVA aferentă cheltuielilor eligibile. Valoarea TVA aferentă cheltuielilor eligibile, în cazul în care nu sunt cheltuieli deductibile, este suportată din bugetul de stat (art. 13, alin. a din OUG nr. 24/2021);
    – sumele ce depăşesc pragurile menţionate la art. 2.4. al prezentului Ghid şi valoarea TVA aferentă;
    – alte cheltuieli care nu duc în mod direct la îndeplinirea ţintei.
    – cheltuielile privind costurile de funcţionare şi întreţinere a obiectivelor finanţate prin proiect;
    – cheltuielile privind costuri administrative;
    – cheltuielile de personal;
    – cheltuieli financiare, respectiv prime de asigurare, taxe, comisioane, rate şi dobânzi aferente creditelor;
    – contribuţia în natură;
    – amortizarea.

        Notă: Beneficiarii investiţiilor se obligă să menţină echipamentele şi dotările în stare de funcţionare cel puţin până la 30 iunie 2026 sau pe durata perioadei de garanţie dacă aceasta excedă datei de 30 iunie 2026.
        Notă: Toate echipamentele/dotările/serviciile achiziţionate este necesar să aibă o legătură directă cu obiectivul investiţiei. În procesul de evaluare, echipamentele/dotările/serviciile pentru care justificarea nu este în contextul investiţiei, vor fi declarate neeligibile.
        Notă: Achiziţia de echipamente va include şi serviciile aferente precum: garanţie extinsă, servicii de instalare, punere în funcţiune, instruirea aferentă şi mentenanţa pe perioada proiectului. Echipamentele achiziţionate în cadrul proiectului vor fi utilizate exclusiv pentru activităţile specifice ale beneficiarului şi în scopul pentru care au fost fundamentate. Nu sunt eligibile echipamentele destinate numai activităţilor administrative ale beneficiarului - aceste proiecte vor fi respinse.
        Notă: nu sunt eligibile lucrările de reparaţii şi de reabilitare a spaţiilor unde vor funcţiona noile echipamente achiziţionate prin proiect.
    SECŢIUNEA 4
    Etapele de derulare ale unui proiect
        Etapele pe care le va parcurge proiectul în cadrul prezentului apel:
    1. Depunerea Dosarului de finanţare
    2. Evaluarea şi selecţia proiectelor
    3. Contractarea
    4. Implementarea investiţiilor specifice.

    4.1. Dosarul de finanţare
     Dosarul de finanţare în cadrul acestei Investiţii se încarcă pe platforma proiecte.pnrr.gov.ro/ doar în intervalul menţionat la secţiunea 2.7 de mai sus şi pentru apelul dedicat scopului proiectului. Încărcarea Dosarului de finanţare se va realiza în conformitate cu prevederile Anexei 1.1 - Manualul de înscriere proiecte - este obligatorie disponibilitatea unei semnături electronice în acest sens.
        Dosarul de finanţare este obligatoriu compus din:
    - Anexa 1 - Cererea de finanţare
    – Anexa 2 - Declaraţia de eligibilitate
    – Anexa 3 - Declaraţie de angajament
    – Anexa 4 - Declaraţie privind eligibilitatea TVA
    – Anexa 5 - Consimţământ privind prelucrarea datelor cu caracter personal
    – Anexa 6 - Declaraţia solicitantului şi a partenerului privind evitarea conflictelor de interese, a fraudei, corupţiei şi dublei finanţări
    – Raportul de evaluare al PIAS (doar pentru apelul MS-731)
    – Documente referitoare la statutul solicitantului şi reprezentantul legal
    – Alte documente.

        Pentru prezentul apel de proiecte se vor depune (lista nu este exhaustivă ci ea prezintă orientări generale referitoare la identificarea solicitantului şi a reprezentantului legal):
    - Documentele statutare ale solicitantului;
    – Documente privind identificarea reprezentantului legal al solicitantului;

        Pentru reprezentantul legal al solicitantului se va anexa în mod obligatoriu la cererea de finanţare o copie după un document de identificare;
        Notă: Ministerul Sănătăţii, în calitate de coordonator de reforme şi investiţii, îşi rezervă dreptul de a solicita informaţii suplimentare referitoare la solicitant şi partener.
        Atât formularul cererii de finanţare cât şi anexele acestuia, vor fi încărcate în platforma informatică în format pdf şi se vor transmite sub semnătură electronică extinsă, certificate în conformitate cu prevederile legale în vigoare*5).
        *5) Semnătura digitală este bazată pe un certificat digital, valabil la momentul depunerii documentelor.

        Limba utilizată în completarea dosarului de finanţare şi în corespondenţa cu Ministerul Sănătăţii este reprezentată de limba română.
        Notă: Se elimină obligativitatea aplicării ştampilei pe documentele transmise de Aplicant, cu menţiunea că pe toate documentele trebuie înscris în clar numele, prenumele şi funcţia reprezentantului legal sau ale împuternicitului legal.

    4.2. Verificarea şi confirmarea pentru finanţare
     Dosarul de finanţare primit va intra în proces de verificare începând cu prima zi după depunerea acestuia (fiind apel cu unic solicitant). Verificarea se va realiza având în vedere criteriile din Grila verificare anexată (Anexa nr. 8) prezentului Ghid de finanţare.
        Ministerul Sănătăţii poate solicita informaţii suplimentare în situaţia în care există neclarităţi referitoare la dosarul de finanţare depus.
        Notă: Ministerul Sănătăţii poate solicita informaţii suplimentare sau clarificări referitoare la buget sau alte aspecte din documentaţia suport (notă de fundamentare/studiu de oportunitate/alt document justificativ).

    4.3. Contractarea
        În 45*6) de zile calendaristice de la transmiterea înştiinţării pentru finanţare prin intermediul platformei proiecte.pnrr.gov.ro, beneficiarul are obligaţia de a semna contractul de finanţare. Pentru semnarea contractului de finanţare, Ministerul Sănătăţii poate/va solicita documente suplimentare necesare contractării.
        *6) În situaţii justificate în cadrul prezentului apel se poate prelungi termenul de 45 de zile.

        Pentru semnarea contractului de finanţare este necesar să fie constituită unitatea de implementare şi monitorizare a proiectului (la nivelul ordonatorului principal de credite sau a unităţii sanitare beneficiare) compusă din minim 3 persoane: manager de proiect, responsabil cu achiziţiile publice şi responsabil tehnic. Pentru aceste 3 poziţii cheie, este obligatoriu ca persoanele numite să aibă studii superioare de lungă durată şi este recomandat să aibă experienţă specifică în implementarea fondurilor europene. Membrii unităţii de implementare vor completa declaraţii referitoare la incompatibilitate, antifraudă şi anticorupţie şi obligativitatea de a semnala astfel de situaţii în activităţile pe care le vor desfăşura şi vor transmite împreună cu fişa postului şi CV. Dimensionarea personalului necesar implementării şi monitorizării proiectelor se va realiza în funcţie de evoluţia şi etapele de implementare a acestora cu respectarea principiilor de gestionare eficientă a fondurilor alocate.
        Notă: Prin semnarea contractului de finanţare, beneficiarii investiţiilor se obligă să menţină echipamentele şi dotările în stare de funcţionare cel puţin până la 30 iunie 2026 sau pe durata perioadei de garanţie dacă aceasta excedă datei de 30 iunie 2026.
        Notă: în funcţie de specificul proiectului, în contractul de finanţare vor fi cuprinse prevederi referitoare la implementarea proiectului din prisma alocării financiare anuale, respectiv a monitorizării prin rapoarte intermediare/finale.

    4.4. Modalitatea de implementare a proiectelor.
        Beneficiarul finanţării va demara acţiuni specifice de implementare a proiectelor care constau în derularea de proceduri de achiziţie publică în funcţie de specificul proiectelor. În derularea proiectului se vor parcurge următoarele etape de implementare, cu respectarea prevederile legale în vigoare:
        Etapa I. elaborarea şi aprobarea documentaţiilor tehnice/tehnico-economice aferente obiectivelor/proiectelor de investiţii:
        () În cadrul apelului, instituţia solicitantă va realiza documentaţia tehnico-economică (Caiet de sarcini cu specificaţii tehnice/oferte financiare/avizate conform legislaţiei în vigoare, SF/PT/Notă de fundamentare avizate conform legislaţiei în vigoare, după caz) în conformitate cu Raportul de evaluare al PIAS;
        () Depunerea raportului intermediar de implementare, a documentaţiei tehnico-economice aprobată şi a anexelor corespunzătoare DNSH;
        () Verificarea şi aprobarea raportului de implementare;
        () Amendarea contractului de finanţare în conformitate cu documentaţia tehnico-economică.

        Etapa II. Derularea procedurilor de achiziţii specifice;
        () Lansarea procedurilor în conformitate cu prevederile documentaţiei tehnico-economice şi a eventualelor observaţii ale Ministerului Sănătăţii;
        () Depunerea raportului intermediar de implementare;
        () Verificarea şi aprobarea raportului de implementare;
        () Amendarea contractului de finanţare în conformitate cu derularea procedurii de achiziţii.

        Etapa III. Implementarea contractelor de achiziţii publice şi pornirea sistemelor finanţate;
        () Implementarea contractelor de achiziţii publice;
        () Procesul-verbal de acceptanţă care să includă inclusiv auditarea specifică a sistemelor;
        () Realizarea de activităţi de informare şi publicitate;
        () Depunerea raportului intermediar de implementare;
        () Verificarea şi aprobarea raportului de implementare.

        Etapa IV. Realizarea activităţilor specifice pentru îndeplinirea ţintelor şi descrierii:
        () Realizarea de activităţi de informare şi publicitate;
        () Monitorizarea şi derularea de activităţi specifice care să sprijine realizarea indicatorilor menţionaţi în ţintelor aferente.


        Beneficiarul răspunde de organizarea procedurilor de achiziţie publică şi de derulare a contractelor aferente activităţilor din proiect, precum şi de modul de utilizare a sumelor potrivit destinaţiei pentru care au fost alocate.
     Personalul care desfăşoară activităţi în cadrul unităţilor de implementare şi monitorizare a proiectelor, din cadrul beneficiarilor instituţii publice, beneficiază de majorarea prevăzută la art. 16 din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare.
        Raportările se vor transmite către Ministerul Sănătăţii potrivit prevederilor din contractul de finanţare.
        Notă: Ministerul Sănătăţii îşi rezervă dreptul de a realiza vizite la faţa locului prin echipe de monitorizare şi control formate din minim 2 persoane. Efectuarea vizitelor vor fi anunţate cu minim 3 zile lucrătoare înainte de efectuarea acestora, iar beneficiarul investiţiei este obligat să permită accesul nerestricţionat al echipei de monitorizare şi control respectiv să pună la dispoziţie toate documentele şi informaţiile solicitate.
        Notă: În cadrul implementării proiectului, beneficiarul trebuie să se asigure că prevede echipamente/dotări cu cele mai noi tehnologii disponibile, inovative respectiv modul în care acestea se vor încadra în fluxul existent de lucru.
        Atenţie!
        ● Pe durata implementării proiectului, beneficiarul va avea în vedere prevederile mecanismelor de verificare aferente ţintelor, respectiv:
        () #160: Un document de sinteză care să justifice în mod corespunzător modul în care jalonul (cu toate elementele constitutive) a fost atins în mod satisfăcător. Acest document trebuie să includă o anexă cu următoarele dovezi:
    a) certificat de operaţionalizare a platformei semnat de contractant şi de autoritatea competentă emis în conformitate cu legislaţia naţională care să demonstreze că platforma este operaţională şi un link către platformă.
    b) raport efectuat de un expert independent aprobat de ministerul de resort care să includă justificarea faptului că specificaţiile platformei sunt în concordanţă cu descrierea, criteriile şi condiţiile prevăzute în cadrul jalonului şi cu descrierea investiţiei din decizia de punere în aplicare a Consiliului.


        Notă: din economiile realizate ca urmare a derulării procedurilor de achiziţie publică, respectiv din valoarea rămasă necontractată (dacă e cazul) sau din bugetul propriu, Ministerul Sănătăţii, în calitate de coordonator de reforme şi investiţii, va putea contracta serviciile expertului independent care să realizeze un raport care să includă justificarea faptului că specificaţiile platformei sunt în concordanţă cu descrierea, criteriile şi condiţiile prevăzute în cadrul jalonului şi cu descrierea investiţiei din decizia de punere în aplicare a Consiliului.


    SECŢIUNEA 5
    Principii orizontale
        Respectarea cadrului legal este obligatorie pentru orice solicitant sau beneficiar de finanţare din fondurile UE. Cerinţele minime privind integrarea principiilor orizontale în cadrul proiectelor se referă la facilitarea tuturor condiţiilor care să conducă la respectarea principiilor prevăzute în Pilonul european al drepturilor sociale (disponibil la https://ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024/economy-works-people/jobsgrowth-and-investment/european-pillar-social-rights/european-pillar-social-rights-20-principles_ro).
     În conformitate cu Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului de Instituire a Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă, toate soluţiile digitale dezvoltate sau contractate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă vor fi implementate în concordanţă cu articolul 12 al acestui regulament, care indică utilizarea de soluţii cu sursă deschisă. De asemenea, programele, aplicaţiile şi platformele dezvoltate vor fi aliniate cu prevederile Cadrului European de Interoperabilitate care indică, cu precădere la nivelul administraţiei locale, utilizarea tehnologiilor şi a produselor software cu sursă deschisă ca un element esenţial pentru reducerea costurilor de dezvoltare, a timpului şi efortului de implementare, pentru standardizare şi încurajarea cooperării între instituţii, respectând principiul fundamental al EIF (European Interoperability Framework) privind reutilizabilitatea. Acestor măsuri li se adaugă şi programul ISA2 al Uniunii Europene care cuprinde Cadrul de Partajare şi Reutilizare a soluţiilor informatice dezvoltate de către şi/sau pentru administraţia publică şi care are ca obiective" reducerea costurilor, creşterea eficienţei acestora şi promovarea interoperabilităţii prin reutilizarea, partajarea sau dezvoltarea în comun a soluţiilor informatice care îndeplinesc cerinţele comune".
     Având în vedere prevederile art. 22, alin. (2), lit. d) din Regulamentul PNRR, coroborat cu art. 6 din Regulamentul financiar, Ministerul Sănătăţii are obligaţia colectării următoarelor categorii de date standardizate şi de a asigura accesul la acestea:
    - numele destinatarului final al fondurilor;
    – numele contractantului şi al subcontractantului, în cazul în care destinatarul final al fondurilor este o autoritate contractantă în conformitate cu dreptul Uniunii sau cu dreptul intern privind achiziţiile publice;
    – prenumele, numele şi data naşterii beneficiarului real al destinatarului fondurilor sau al contractantului.

        Astfel, pe parcursul implementării proiectelor, solicitantul şi partenerul acestuia, după caz, au obligaţia obţinerii datelor privind beneficiarul real al fondurilor PNRR. În acest sens, aceştia trebuie să prezinte date relevante cu privire la câştigătorii procedurilor de achiziţie realizate în cadrul proiectelor, în baza extrasului din registrul comerţului solicitat de aceştia.
     Noţiunea de beneficiar real este definită la art. 4 din Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.
        Notă: platforma informatică dedicată PNRR realizează interogările în bazele de date pentru obţinerea informaţiile referitoare la beneficiarul real în baza datelor de identificare financiară introduse de beneficiarul proiectului. Ministerul Sănătăţii îşi rezervă posibilitatea de a solicita beneficiarilor proiectelor date despre beneficiarii reali ai procedurilor de achiziţie derulate.
        Solicitantul şi partenerul acestuia, după caz, au obligaţia de a lua toate măsurile necesare pentru prevenirea neregulilor grave (conflict de interese, fraudă, corupţie), atât în faza de selecţie, evaluare şi contractare a proiectului propus spre finanţare din PNRR, cât şi în cea de implementare a acestuia, în conformitate cu prevederile legale incidente.
        Cererea de finanţare va fi exclusă în cazul în care se constată că solicitantul/ partenerul a încercat să obţină informaţii confidenţiale sau să influenţeze evaluatorii/personalul Ministerului Sănătăţii în timpul procesului de evaluare, selecţie şi contractare.
     Verificarea situaţiilor de conflictului de interese se va realiza în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă nr. 124 din 13 decembrie 2021 privind stabilirea cadrului instituţional şi financiar pentru gestionarea fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului naţional de redresare şi rezilienţă necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile şi nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă prin 2 sisteme de verificare, respectiv:
    - sistem ARACHNE - instrument informatic integrat dezvoltat de CE, conceput pentru a ajuta autorităţile naţionale în efectuarea controalelor administrative şi de gestiune în domeniul fondurilor europene;
    – sistemul PREVENT - Sistemul informatic ce are înţelesul prevăzut la art. 2 din Legea nr. 184/2016 privind instituirea unui mecanism de prevenire a conflictului de interese în procedura de atribuire a contractelor de achiziţie publică.

     Se consideră dublă finanţare situaţiile prin care se încalcă prevederile art. 9 din REGULAMENTUL (UE) 2021/241 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI din 12 februarie 2021 de instituire a Mecanismului de redresare şi rezilienţă şi ale art. 191 din REGULAMENTUL (UE, Euratom) 2018/1046 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI din 18 iulie 2018.
        Pentru realizarea analizei privind dubla finanţare, în etapa de evaluare, selecţie şi contractare se va urmări ca proiectele propuse spre finanţare din PNRR să conţină informaţii suficiente în ceea ce priveşte iniţiative complementare de care a beneficiat sau beneficiază solicitantul finanţării şi, dacă este cazul, partenerul acestuia.
        Astfel, solicitantul şi partenerul acestuia vor prezenta în cererea de finanţare informaţii cu privire la proiectele implementate de solicitant şi partenerii acestuia, după caz, în domeniul vizat de apel, în ultimii 5 ani, indiferent de sursa de finanţare şi de stadiul acestora (finalizate, nefinalizate, în curs de implementare). În acest sens, Ministerul Sănătăţii va avea în vedere proiectele în cadrul cărora au fost derulate activităţi care au legătură cu nevoile şi problemele vizate de proiectele depuse spre finanţare. Totodată, solicitantul finanţării din PNRR şi, după caz, partenerul acestuia vor preciza în secţiunea relevantă din cererea de finanţare aspectele din care să rezulte că nu există dublă finanţare cu proiectul depus spre finanţare în cadrul PNRR.
        În cazul în care se constată că există dublă finanţare, proiectul este respins total sau parţial (în ipoteza în care dubla finanţare nu acoperă întregul proiect, iar componenta/componentele neafectate de dubla finanţare sunt viabile).
        Se va completa "Declaraţia solicitantului şi a partenerului privind evitarea conflictelor de interese, a fraudei, corupţiei şi dublei finanţări".
        În cadrul proiectului se va face o descriere a modului în care proiectul respectă legislaţia (acte normative, politici publice) în domeniul egalităţii de şanse, egalităţii de gen şi dezvoltării durabile.
        Egalitatea de şanse şi de tratament are la bază participarea deplină şi efectivă a fiecărei persoane la viaţa economică şi socială, fără deosebire pe criterii de sex, origine rasială sau etnică, religie sau convingeri, dizabilităţi, vârstă sau orientare sexuală.
        Pentru a promova egalitatea de gen, nediscriminarea, precum şi asigurarea accesibilităţii, principiul egalităţii de şanse şi de tratament trebuie încorporat ca parte integrantă a diverselor stadii din ciclul de viaţă al unui proiect: definire şi planificare, implementare, monitorizare şi evaluare.
        Proiectul trebuie să descrie acţiunile specifice de promovare a egalităţii de şanse şi prevenire a discriminării de gen, pe criterii de origine rasială sau etnică, religie sau credinţă, dizabilitate, vârstă sau orientare sexuală luând în considerare nevoile diferitelor grupuri-ţintă expuse riscului acestor tipuri de discriminare şi, mai ales, cerinţele pentru asigurarea accesibilităţii pentru persoanele cu dizabilităţi.
        În linie cu principiul DNSH "do not significant harm", menţionat în anexa DNSH la PNRR pentru cadrul Investiţiei I3 - Realizarea sistemului de eHealth şi telemedicină din cadrul Componentei 7 - Transformare Digitală, proiectul va promova dezvoltarea durabilă, în primul rând, prin finanţarea unor activităţi orientate direct spre susţinerea acesteia, urmărind în principal protecţia mediului, utilizarea eficientă a resurselor, atenuarea şi adaptarea la schimbările climatice, biodiversitatea, rezistenţa în faţa dezastrelor, prevenirea şi gestionarea riscurilor.
     În conformitate cu Regulamentul PNRR, nicio măsură inclusă PNRR nu ar trebui să cauzeze un prejudiciu semnificativ obiectivelor de mediu. Astfel, solicitanţii trebuie să demonstreze că proiectele depuse în cadrul prezentului apel respectă principiul de a nu prejudicia în mod semnificativ. În acest sens, se va completa Declaraţie DNSH - Anexa 7 şi Anexa 7.1. - Autoevaluarea privind respectarea principiului DNSH în conformitate cu etapele prevăzute la cap. 4.4. Modalitatea de implementare a proiectelor.
    SECŢIUNEA 6
    Alte informaţii
    6.1. Modificarea Ghidului de finanţare
        Ministerul Sănătăţii poate emite ordine de modificare a prevederilor prezentului ghid pentru actualizarea cu eventuale modificări legislative aplicabile sau pentru îmbunătăţirea procesului de derulare. Ministerul Sănătăţii va avea în vedere, în situaţia în care modificarea ghidului se impune, prevederi tranzitorii pentru proiectele aflate în procesul de verificare pentru asigurarea principiului tratamentului nediscriminatoriu al tuturor solicitanţilor de finanţare.
        Ministerul Sănătăţii va emite instrucţiuni în aplicarea prevederilor prezentului ghid. Pentru asigurarea principiului transparenţei Ministerul Sănătăţii va publica ordinele de modificare a prezentului ghid pe pagina de internet proprie.
        Toate activităţile specifice realizate de Ministerul Sănătăţii pentru derularea Investiţiei se derulează cu asigurarea transparenţei şi imparţialităţii, prin:
    - consultarea entităţilor îndreptăţite (de ex., MIPE, CE, alte entităţi interesate) cu privire la ghidul solicitantului;
    – publicarea ghidului solicitantului spre consultare publică;
    – publicarea tuturor modificărilor/instrucţiunilor intervenite cu privire la ghidul solicitantului respectiv derularea Investiţiei;
    – publicarea criteriilor în funcţie de care se realizează evaluarea, selecţia şi contractarea proiectelor, precum şi a numărului de puncte alocate fiecărui criteriu şi a aspectelor privind modalitatea de acordare a punctajului;
    – aplicarea unitară şi obiectivă a criteriilor de evaluare, selecţie şi contractare a proiectelor;
    – comunicarea rezultatului procesului de evaluare, selecţie şi contractare;
    – stabilirea unor condiţii clare, nediscriminatorii şi obiective de contestare a rezultatului procesului de evaluare/ selecţie, precum şi de soluţionare a eventualelor contestaţii;
    – adoptarea tuturor măsurilor necesare evitării situaţiilor de conflict de interese şi de incompatibilitate în procesul de evaluare, selecţie şi contractare a proiectelor.


    6.2. Informare şi publicitate
        Beneficiarii se obligă să respecte prevederile Manualului de Identitate Vizuală al PNRR, elaborat de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.
        În cererea de finanţare, solicitantul va menţiona ce activităţi va include Planul de informare şi publicitate
        Persoanele interesate de finanţare pot trimite întrebări cu privire la acest Ghid utilizând următoarea adresă: info.digitalizare@ms.ro

    6.3. Riscuri şi complementaritate
        Ministerul Sănătăţii va evalua riscurile identificate şi menţionate de solicitant în cererea de finanţare care pot să impieteze asupra implementării proiectului în calendarul propus.
        Pentru riscurile identificate vor fi propuse măsuri de reducere a riscului de către beneficiar iar Ministerul Sănătăţii va monitoriza implementarea acestor măsuri.
        Din perspectiva digitalizării, PNRR, prin cele 4 direcţii de acţiune propuse pentru realizarea obiectivului general de transformare digitală a României, va fi complementar cu Programul Europa Digitală (Digital Europe Programme) care vizează accelerarea transformării digitale a economiei, industriei şi societăţii europene, beneficii aduse cetăţenilor, administraţiilor publice şi întreprinderilor din Uniune şi îmbunătăţirea competitivităţii Europei în cadrul economiei digitale mondiale, contribuind în acelaşi timp la reducerea decalajului digital în Uniune şi consolidând autonomia strategică a Uniunii prin sprijin holistic, transsectorial şi transfrontalier şi o contribuţie mai solidă din partea Uniunii. Investiţiile, prevăzute în cadrul Pilonului II - Transformare digitală, sunt complementare cu cele ce urmează a fi finanţate din FESI, în cadrul următoarelor programe operaţionale: Programul Operaţional Creştere Inteligentă, Digitalizare şi Instrumente Financiare (POCIDIF), Programele Operaţionale Regionale (POR-uri), Programul Operaţional Educaţie şi Ocupare (POEO), Programul Operaţional Sănătate (POS), Programul Operaţional Tranziţie Justă (POTJ).

    6.4. Ajutor de stat
        În cadrul prezentei Investiţie nu se aplică necesitatea unei scheme de ajutor de stat deoarece această investiţie este destinată Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, instituţie care fac parte din sistemul naţional de sănătate, urmărind un obiectiv social, susţinut de principiul solidarităţii, care funcţionează sub supravegherea statului, finanţat direct din contribuţii de asigurări sociale şi alte resurse de stat şi care furnizează servicii gratuite pe baza acoperirii universale. Aşadar, această Investiţie nu face obiectul reglementărilor din domeniul ajutorului de stat.

    7. Contribuţia investiţiei la obiectivele asumate pentru realizarea indicatorilor din domeniul climei şi din domeniul digital
        Suma alocată apelului, în valoare de 493.900.000,00 lei (fără TVA) echivalent a 100.000.000,00 euro (fără TVA) în cadrul I3.1 - Redimensionare, standardizare şi optimizare a Platformei informatice din asigurările de sănătate (PIAS), contribuie în proporţie de 100% la obiectivele asumate pentru realizarea indicatorilor din domeniul digital.

    8. Anexe
    Anexa 1 - Cererea de finanţare
    Anexa 2 - Manual înscriere proiecte
    Anexa 3 - Declaraţia de eligibilitate
    Anexa 3.1 - Declaraţie angajament
    Anexa 4 - Declaraţia privind eligibilitatea TVA
    Anexa 5 - Consimţământ privind prelucrarea datelor cu caracter personal
    Anexa 6 - Declaraţie privind evitarea conflictelor de interese, a fraudei, corupţiei şi dublei finanţări
    Anexa 7 - Declaraţie privind respectarea principiului DNSH
    Anexa 7.1 - Autoevaluarea privind respectarea principiului DNSH
    Anexa 8 - Grila de evaluare
    Anexa 9 - Buget şi plan de achiziţii
    Anexa 10 - Model orientativ de Hotărâre de aprobare a proiectului
    Anexa 11 - Model Contract finanţare

    ANEXA 1

                                  Cerere de finanţare

┌──────────────────────────────────────┐
│Componenta C7 - Transformare digitală │
│I3. Realizarea sistemului de eHealth │
│şi telemedicină; Investiţia specifică:│
│I3.1 - Redimensionare, standardizare │
│şi optimizare a Platformei informatice│
│din asigurările de sănătate (PIAS); │
│COD APEL MS-731 │
├───────────────────┬──────────────────┤
│Solicitant │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Modalitatea de │ │
│organizare şi │ │
│funcţionare a │ │
│instituţiei: │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Contact │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Adresă │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Cod Fiscal │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Email │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Telefon │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Persoană │ │
│responsabilă │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Telefon │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Email │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Reprezentant legal │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Funcţie │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Cererea de │[ ] Da │
│finanţare este │ │
│depusă în ├──────────────────┤
│parteneriat │[ ] Nu │
│ │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Solicitant │Descrieţi │
│parteneri │solicitantul şi │
│ │partenerii │
├───────────────────┼──────────────────┤
│ │Se vor descrie │
│Obiective │detaliat │
│ │obiectivele │
│ │proiectului │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Structura soluţiei │ │
│de digitalizare │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Descrierea │ │
│structurii de │ │
│digitalizare │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Justificarea │ │
│proiectului │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│ │Descrieţi: │
│ │- valorificarea │
│ │rezultatelor │
│ │- acordurile │
│ │instituţionale │
│ │relevante cu părţi│
│ │terţe pentru │
│ │implementarea │
│ │proiectului şi │
│ │exploatarea cu │
│ │succes a │
│Sustenabilitate │facilităţilor care│
│ │au fost │
│ │planificate şi │
│ │eventual încheiate│
│ │- modul în care va│
│ │fi gestionata │
│ │infrastructura │
│ │după încheierea │
│ │proiectului │
│ │- │
│ │transferabilitatea│
│ │rezultatelor; │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Descrieţi │ │
│respectarea │ │
│principiilor │ │
│privind dezvoltarea│ │
│durabilă, │ │
│egalitatea de │ │
│şanse, de gen, │ │
│nediscriminarea, │ │
│DNSH „do not │ │
│significant harm” │ │
│în conformitatea cu│ │
│descrierea din │ │
│Grila de evaluate │ │
│tehnico-financiară │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│ │Descrieţi gradul │
│ │de îndatorare al │
│ │solicitantului, │
│ │evoluţia acestuia │
│ │şi modul în care │
│ │se vor asigura │
│ │resursele │
│ │financiare pentru │
│ │acoperirea │
│Capacitatea │cheltuielilor │
│financiară şi │neeligibile │
│operaţională a │Descrieţi │
│solicitantului │strategia │
│ │referitoare la │
│ │monitorizarea │
│ │implementării în │
│ │conformitate cu │
│ │descrierea din │
│ │Grila de evaluare │
│ │tehnico-financiară│
│ │Buget total │
│ │eligibil din PNRR │
│ │(lei fără TVA) │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Buget total │ │
│eligibil din PNRR │ │
│(lei cu TVA) │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Contribuţie proprie│ │
│(lei fără TVA) │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│TVA la contribuţia │ │
│proprie │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Durata de │ │
│implementare (nr. │ │
│luni estimate de la│ │
│momentul depunerii │ │
│cererii de │ │
│finanţare) │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Indicatori │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Număr de │ │
│echipamente │ │
│hardware │ │
│achiziţionate şi │ │
│instalate │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Număr de soluţii │ │
│software │ │
│implementate │ │
│(dezvoltate şi/sau │ │
│configurate) │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Număr sisteme/ │ │
│aplicaţii │ │
│informatice │ │
│implementate/ │ │
│funcţionale │ │
│interconectate şi │ │
│interoperabile cu │ │
│sistemele existente│ │
│la nivelul │ │
│beneficiarului şi/ │ │
│sau altor │ │
│instituţii │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Număr persoane │ │
│instruite şi │ │
│certificate de │ │
│instruire emise │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Număr de furnizori │ │
│de servicii │ │
│conectaţi la noua │ │
│platformă │ │
│informatică │ │
└───────────────────┴──────────────────┘


    Riscuri:
        Definirea şi descrierea riscurilor în legătură cu implementarea proiectului, inclusiv o descriere a gradului de manifestare şi implicaţiilor respectiv măsuri pe care le veţi întreprinde pentru limitarea apariţiei acestora şi a eventualelor efecte. Se va menţiona experienţa în alte proiecte similare ca valoare cu posibilitatea de a fi identificate clar.

┌────┬──────────────┬──────────────────┐
│Nr. │Riscul │Măsurile de │
│crt.│identificat │atenuare a │
│ │ │riscului │
├────┼──────────────┼──────────────────┤
│ │ │Probabilitate – │
│ │ │mică/medie/mare │
│ │[descrierea │Impact – mic/mediu│
│1. │riscului │/mare │
│ │identificat] │[descrierea │
│ │ │măsurilor de │
│ │ │atenuare a │
│ │ │riscului] │
└────┴──────────────┴──────────────────┘

        Se vor completa în conformitate cu documentaţia tehnică respectiv cu prevederile din Ghidului de finanţare
        REPREZENTANT LEGAL:
        SEMNĂTURA
        DATA

    ANEXA 2

                           Instrucţiuni de utilizare privind
                 Sistemul informatic integrat de management pentru PNRR
                          Înscrierea beneficiarilor în vederea
                       depunerii de proiecte în cadrul apelurilor

    Cuprins
    1. Înscrierea utilizatorului
    1.1. Crearea contului
    1.2. Logarea în aplicaţie
    1.3. Resetare parolă
    1.4. Delogarea utilizatorului

    2. Profilul meu
    3. Identificare electronică
    4. Gestionare persoane juridice
    4.1. Înscriere persoană juridică
    4.2. Selectează persoană juridică
    4.3. Date persoană juridică

    5. Setările contului
    5. Proiectele mele
    5.1. Adaugă Proiect
    5.2. Completează proiect
    5.3. Blochează proiect
    5.4. Şterge Proiect
    5.5. Deblochează Proiect
    5.6. Transmite Proiect
    5.7. Vizualizează Proiect
    5.8. Recipisa

    6. Transparenţă
    1. Înscrierea utilizatorului
    1.1. Crearea contului
        Înregistrarea utilizatorilor se va efectua prin accesarea link-ului: proiecte.pnrr.gov.ro. (a se vedea imaginea asociată)

        Se va apăsa butonul Creează cont. Se va afişa ecranul de Înregistrare.
        Se vor completa credenţialele de autentificare de tipul: adresa de e-mail şi parola., se va bifa câmpul Nu sunt robot din secţiunea CAPTCHA. Confirmarea înregistrării în cadrul aplicaţiei se realizează prin apăsarea butonului Creează cont. (a se vedea imaginea asociată)

        Opţiunea este destinată utilizatorilor sistemului informatic care nu deţin cont. Aceştia vor accesa secţiunea Înregistrează-te, vor completa câmpurile obligatorii (marcate cu *) cu respectarea regulilor impuse:
    - E-mail*
    – Parola* - ce va conţine obligatoriu:
        ● o majusculă
        ● o minusculă
        ● o cifră
        ● un caracter special
        ● 8 caractere

    – Confirmă parola)*
 (a se vedea imaginea asociată)

        În cazul în care cele două câmpuri - Parola, respectiv Confirmă parola, nu coincid Secţiunea Confirmă parola se va evidenţia cu roşu. (a se vedea imaginea asociată)

        După completarea corectă a datelor sistemul va afişa mesajul de confirmare şi va trimite un e-mail către adresa folosită pentru crearea contului. (a se vedea imaginea asociată)

        Utilizatorul va primi e-mail de confirmare creare cont pe adresa menţionată pe care îl va accesa. Mesajul este automat şi nu necesită răspuns. Link-ul este disponibil pentru accesare 24 ore de la crearea acestuia, în caz contrar devine invalid, iar utilizatorul va relua procesul de creare cont.

    1.2. Logarea în aplicaţie
        Se vor completa credenţialele de autentificare de tipul: adresa de e-mail şi parola., se va bifa câmpul Nu sunt robot din secţiunea CAPTCHA şi se va apăsa butonul Autentificare. (a se vedea imaginea asociată)


    1.3. Resetare parolă
        În situaţia în care utilizatorul uită parola, sistemul pune la dispoziţia acestuia opţiunea "Ai uitat parola?", Linkul de recuperarea a parolei se va regăsi pe adresa de e-mail pentru care a fost creat contul. (a se vedea imaginea asociată)

        După completarea adresei de e-mail se apăsa butonul Resetează parola.
        Se va afişa un mesaj pentru proiecta de resetare a parolei şi se va trimite pe e-mailul declarat un link pentru resetarea parolei. (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)


    1.4. Delogarea utilizatorului
        Utilizatorul aplicaţiei se va deconecta prin accesarea opţiunii Delogare, sau va fi delogat automat de către sistem dacă trece perioada de inactivitate de 15 minute. (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)



    2. Profilul meu
        După înregistrare/logare în aplicaţie, utilizatorul va fi îndrumat să completeze profilul (a se vedea imaginea asociată)

        După Completarea datelor de personale este obligatorie în vederea depunerii unui proiect. După confirmarea datelor, sistemul va deschide pagina principală a aplicaţiei,
        În interfaţa de introducere a datelor utilizatorului se vor introduce:
    - date de identificare: nume, prenume, CNP, serie şi număr act de identitate, data naşterii
        Datele de identificare trebuie să fie în conformitate cu actul de identitate pentru a fi validate. În caz contrar acestea nu pot fi salvate.
 (a se vedea imaginea asociată)

    – date de corespondenta: adresă (judeţ, localitate, strada, nr, bloc, scară, apartament, cod poştal), date de contact: număr de telefon, e-mail (a se vedea imaginea asociată)

    – confidenţialitate - prin acceptarea politicilor de utilizare menţionate. (a se vedea imaginea asociată)


        Ghidarea utilizatorului în cadrul aplicaţiei se efectuează prin accesarea butoanelor:
        ● Pasul următor
        ● Pasul anterior
        ● Finalizează


    3. Identificare electronică
        Completarea datelor utilizatorului va fi urmată de identificarea electronică. La accesarea sistemului, acesta va deschide interfaţa de identificare electronică iar utilizatorul va parcurge paşii impuşi:
    - Apasă butonul Adaugă certificat;
    – descarcă formularul de înregistrare a certificatului utilizat la semnarea digitală;
    – semnează digital documentul descărcat;
    – încarcă documentul semnat.

 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
        Sistemul validează fişierul şi înregistrează certificatul, iar în cazul în care utilizatorul încarcă alt fişier decât cel descărcat -> afişează mesaj de eroare. Deopotrivă, invalidarea unui certificat digital va fi urmată de mesaj de eroare, utilizatorul fiind atenţionat în acest sens în vederea remedierii şi încărcării unui certificat valid.
        Încărcarea certificatului semnat va trebui să aparţină utilizatorului aplicaţiei, în cazul în care se identifică date contrare, sistemul nu va permite finalizarea procesului de identificare electronică.
        După încărcarea certificatului semnat, acesta va fi disponibil utilizatorului pentru:
    - previzualizare
    – descărcare
    – ştergere
 (a se vedea imaginea asociată)

        Se vor afişa informaţii de tipul:
        ● nume fişier
        ● număr certificat
        ● dată expirare certificat
        ● dată încărcare fişier

        Expirarea unui certificat presupune regenerarea acestuia, prin urmare este un alt certificat, iar Identificarea Electronică trebuie refăcută.
        De fiecare dată când un utilizator schimbă un certificat (expiră, alt provider, pierde token) trebuie refăcută Identificarea Electronică.
        Toate documentele încărcate în sistemul informatic trebuie să fie asumate prin semnarea fiecăruia cu un certificat digital calificat deţinut de utilizator.
        Certificatele calificate pentru semnătura electronică sunt cele emise de către prestatorii calificaţi de servicii de încredere.

    4. Gestionare persoane juridice
    4.1. Înscriere persoană juridică
        După crearea contului, a profilului, respectiv a identificării electronice, utilizatorului sistemul va proceda la înscrierea persoanei juridice, prin alegerea secţiunii aferente din meniul afişat prin accesarea icoanei cu numele utilizatorului. (a se vedea imaginea asociată)

    Înscrierea unei persoane juridice în cadrul sistemului informatic se va realiza prin accesarea secţiunii aferente. (a se vedea imaginea asociată)

        Utilizatorul va introduce CUI-ul aferent persoanei juridice, iar sistemul, după verificările de rigoare, va popula câmpurile: CUI/CIF şi Denumire. Câmpurile vor fi preluate ca atare, utilizatorul neavând drept de editare a acestora. (a se vedea imaginea asociată)

        Ulterior, populării câmpurilor de către sistem, utilizatorul:
    - Va descărca declaraţia de reprezentant/împuternicit
    – Va semna digital declaraţia descărcată
    – Va încărca declaraţia semnată
    – Va apăsa butonul Înscrie persoană juridică
 (a se vedea imaginea asociată)

        Dacă înscrierea persoanei juridice se va face cu succes sistemul va emite mesaj de confirmare acţiune, în partea dreaptă-jos a ecranului şi afişează interfaţa Date persoană juridică. (a se vedea imaginea asociată)

        În interfaţa Date persoană juridică, utilizatorul va modifica/adăuga Datele de contact:
        ● Număr telefon
        ● E-mail

        Acţiunea de modificare date se va finaliza prin apăsarea butonului Salvează, iar sistemul va emite mesaj de confirmare acţiune, în partea dreaptă-jos a ecranului şi va afişa informaţiile despre persoana juridică adăugată. (a se vedea imaginea asociată)


    4.2. Selectează persoana juridică
        Selectarea persoanei juridice va fi disponibilă după adăugarea acesteia. Utilizatorul va accesa Entitate juridică şi va selecta persoana juridică din listă.
        Persoana juridică este selectată, iar sistemul deschide pagina aferentă. Vizualizarea, introducerea şi modificarea datelor cu privire la entitatea juridică vor fi posibile doar după selectarea acesteia. (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)


    4.3. Date persoană juridică
        Pagina este disponibilă utilizatorului pentru vizualizare şi modificare informaţii după selectarea persoanei juridice. Informaţiile needitabile (date de identificare: denumire, cod fiscal, forma juridică, sediu social: judeţ/echivalent, localitate, cod poştal, strada). (a se vedea imaginea asociată)



    5. Setările contului
        Pentru a accesa setările contului se va apăsa butonul Setări. (a se vedea imaginea asociată)

        Se va deschide modalul Setări. (a se vedea imaginea asociată)

        Utilizatorul poate opta pentru una dintre opţiunile afişate.

    5. Proiectele mele
        Utilizatorul accesează meniul Proiectele mele pentru a vizualiza un proiect creat sau pentru a adăuga un nou proiect (a se vedea imaginea asociată)

    5.1. Adaugă Proiect
        Pentru a adăuga un proiect se apasă butonul Adauga proiect.
        După apăsarea butonului se va deschide secţiunea de adăugare proiect. (a se vedea imaginea asociată)

        Utilizatorul completează câmpul Titlu cu denumirea aleasă pentru proiectul pe care doreşte să îl depună şi apoi selectează din lista apelul pentru care doreşte să depună un proiect din lista de apeluri deschise. (a se vedea imaginea asociată)

        După completarea câmpului Titlu şi selectarea apelului apăsaţi butonul Adauga proiect. (a se vedea imaginea asociată)

        După adăugarea unui proiect, acesta se va regăsi in lista Proiectele mele. (a se vedea imaginea asociată)

        După creare un proiect poate fi Completat, Sters, Blocat. (a se vedea imaginea asociată)

        După blocarea proiectului, aceasta poate fi Vizualizata, Deblocata, Transmisa. (a se vedea imaginea asociată)


    5.2. Completează proiect
        La apăsarea butonului Completează proiectul se va deschide pagina de completare a proiectului. (a se vedea imaginea asociată)

        În secţiunea Apel se vor afişa informaţii referitoare la apel: Denumire, Tip, Instituţie, Buget.
        În secţiunea Proiect utilizatorul va completa prin apăsarea butonului Modifica detaliile proiectului: Analiza DNSH, Valoare solicitata proiect, Buget Proiect.
        Utilizatorul completează câmpurile obligatorii şi apasă butonul Salvează. (a se vedea imaginea asociată)

        După salvare informaţiile vor fi afişate în secţiunea Proiect. (a se vedea imaginea asociată)

    Secţiunea Persoana juridică
        Utilizatorul va regăsi afişate informaţiile aferente persoanei juridice completate la înregistrarea acesteia. (a se vedea imaginea asociată)


    Secţiunea Reprezentant legal
        Utilizatorul va regăsi afişat informaţiile aferente persoanei juridice completate la înregistrarea persoanei juridice.
        Utilizatorul va putea să îşi modifice datele prin apăsarea butonului Modifica. (a se vedea imaginea asociată)

        Se va deschide o caseta pentru modificare reprezentant legal. (a se vedea imaginea asociată)

        La selectarea reprezentant legal român se va deschide o casetă cu toate informaţiile reprezentantului legal declarat la înregistrare. Toate câmpurile pot fi modificate.
        După efectuarea modificărilor se apasă butonul Salvează. (a se vedea imaginea asociată)

        La selectarea reprezentant legal străin se va deschide un modal cu toate informaţiile reprezentantului legal declarant la înregistrare. Toate câmpurile pot fi modificate. Suplimentar câmpurilor afişate pentru reprezentant legal român, vor mai apărea câmpurile Numar paşaport şi ţara. (a se vedea imaginea asociată)

        După efectuarea modificărilor se apasă butonul Salvează.

    Secţiunea Documente
    Utilizatorul va putea adăuga documentele necesare proiectului prin apăsarea butonului Adauga (a se vedea imaginea asociată)

        Se va deschide un modal pentru adăugare document. (a se vedea imaginea asociată)

        Utilizatorul va alege din listă categoria documentului pe care doreşte să îl încarce şi apoi va încărca documentul.
        Categorie document Cerere de finanţare este document obligatoriu şi utilizatorul va încărca cererea de finanţare descărcată şi completată de pe site-ul responsabilului pentru apelul respectiv. Documentul va trebui semnat digital.
        Se pot încărca mai multe documente o dată sau poate fi încărcat un singur document în limita a 50mb. Pe categorie document Cerere finanţare şi Analiza DNSH se va putea adăuga un singur document.
        Dacă în secţiunea Proiect se va bifa câmpul Analiza DNSH şi această categorie de document va fi obligatoriu de încărcat.
        După încărcarea documentului se apasă butonul Adauga. (a se vedea imaginea asociată)

        După adăugare se vor afişa în secţiunea Documente toate documentele încărcate, iar acesta va fi disponibile utilizatorului pentru:
    - previzualizare
    – descărcare
    – ştergere



    5.3. Blochează proiect
        După completarea tuturor informaţiilor şi adăugarea documentelor obligatorii, utilizatorul poate bloca proiectul prin apăsarea butonului Blochează. (a se vedea imaginea asociată)

        La apăsarea butonului se va afişa un mesaj de confirmare a operaţiunii de ştergere, iar utilizatorul va confirma operaţiunea. (a se vedea imaginea asociată)

        Butonul de blocare pentru proiect este disponibil şi în pagina Proiectele mele. (a se vedea imaginea asociată)


    5.4. Şterge Proiect
        După ce a fost adăugat un proiect, acesta poate fi şters prin apăsarea butonului Şterge. (a se vedea imaginea asociată)

        La apăsarea butonului se va afişa un mesaj de confirmare a operaţiunii de ştergere, iar utilizatorul va confirma operaţiunea. (a se vedea imaginea asociată)

        Butonul de Ştergere pentru proiect este disponibil şi în pagina Proiectele mele. (a se vedea imaginea asociată)


    5.5. Deblocheaza Proiect
        După blocarea unui proiect acesta poate fi deblocat prin apăsarea butonului Deblocheaza. (a se vedea imaginea asociată)

        Butonul Deblocheaza este disponibil atât în pagina de vizualizare proiect cât şi în pagina Proiectele mele. (a se vedea imaginea asociată)

        La apăsarea butonului se va afişa un mesaj de confirmare a operaţiunii de deblocare iar utilizatorul va confirma operaţiunea. (a se vedea imaginea asociată)


    5.6. Transmite Proiect
        După blocarea unui proiect acesta poate fi transmis prin apăsarea butonului Transmite. (a se vedea imaginea asociată)

        Butonul Transmite este disponibil atât în pagina de vizualizare proiect cât şi în pagina Proiectele mele. (a se vedea imaginea asociată)

        La apăsarea butonului se va afişa modalul Transmite formular depunere. Utilizatorul va descărca formularul de depunere generat de aplicaţie, îl va semna digital şi îl va încărca. (a se vedea imaginea asociată)

        După încărcarea documentului se apasă butonul Transmite. (a se vedea imaginea asociată)

        La apăsarea butonului Transmite sistemul validează fişierul încărcat, iar în cazul în care utilizatorul încărca alt fişier decât cel descărcat -> afişează mesaj de eroare.

    5.7. Vizualizează Proiect
        După blocarea şi/sau transmiterea unui proiect, acesta va putea fi vizualizat. (a se vedea imaginea asociată)

        La apăsarea butonului vizualizează se va deschide pagina Detalii proiect iar utilizatorul poate vedea toate informaţiile respectivului proiect.

    5.8. Recipisa
        După transmiterea cu succes a proiectului şi primirea numărului de ordine (pe care îl regăsiţi în secţiune Transparenta) se va emite o recipisa care se va regăsi în pagina de vizualizare a proiectului in lista de documente ataşate proiectului. (a se vedea imaginea asociată)



    6. Transparenta
        Pentru a accesa secţiunea transparenta se alege din meniu Transparenta. (a se vedea imaginea asociată)

        Se va deschide pagina dedicată transparenţei proiectelor unde se vor regăsi după efectuarea filtrării toate proiectele depuse pe apelul selectat.
        Utilizatorul va putea efectua o filtrare în funcţie de Apel sau după Apel şi CUI/CIF al aplicantului.
        În Câmpul Apel care este de tip lista derulantă utilizatorul poate căuta un anumit apel prin tastarea denumirii respectivului apel, sau a denumirii ministerului care a lansat apelul. (a se vedea imaginea asociată)

        După completarea câmpurilor de filtrare se apasă butonul Cauta. (a se vedea imaginea asociată)

        După apăsarea butonului Cauta se vor afişa toate proiectele depuse pe apelul selectat sau pe apelul şi CUI/CIF selectate. (a se vedea imaginea asociată)



    ANEXA 3

    Declaraţie de eligibilitate
        Subsemnatul/a ......................, reprezentant legal al .................... având funcţia de ................., în cadrul ................, născut la data de ............, în localitatea .................., cu domiciliul stabil în localitatea .................... str. ................ judeţul ................... telefon .............. e-mail ............... cod poştal ............. posesor al Cărţii de Identitate seria ..... nr. ...... eliberată de ................... la data de ...................., CNP ................. certific faptul că toate informaţiile conţinute în această cerere de finanţare, sunt corecte şi sunt conştient de conţinutul anexelor dosarului de finanţare.
        Confirm faptul că entitatea pe care o reprezint are capacitatea financiară şi operaţională de a finaliza proiectul propus.
        Am luat la cunoştinţă că, în conformitate cu prevederile legale nu poate fi acordată solicitanţilor care se află în oricare dintre următoarele situaţii :
    a) sunt în faliment sau în curs de lichidare, administrare judiciară, au activitatea suspendată, sunt subiectul unor astfel de proceduri sau sunt în situaţie similară prevăzută de legislaţia sau de reglementările naţionale;
    b) au fost condamnaţi pentru un delict legat de conduita lor profesională printr-o hotărâre care are autoritate de lucru judecat;
    c) au fost găsiţi vinovaţi de grave erori profesionale dovedite prin orice mijloace pe care autorităţile competente le pot justifica;
    d) nu şi-au îndeplinit obligaţiile privind plata contribuţiilor la asigurările sociale sau plata impozitelor în conformitate cu prevederile legale;
    e) au făcut obiectul unei hotărâri care are autoritate de lucru judecat pentru fraudă, corupţie, participare la o organizaţie criminală sau la orice alte activităţi ilegale în detrimentul intereselor financiare ale statului.

    Confirm faptul că nici eu şi nici instituţia pentru care am calitatea de reprezentant legal nu se află în niciuna dintre situaţiile descrise mai sus, şi sunt conştient de sancţiunile care pot fi aplicate în cazul unor declaraţii false.
        Nume:
        Funcţie:
        Data:
        Semnătură:

    ANEXA 3.1

        Declaraţie de angajament
        DECLARAŢIE DE ANGAJAMENT*1)
        se completează de solicitant
        *1) Se completează de către reprezentantul legal al solicitantului sau de către împuternicit
        Subsemnatul (numele şi prenumele reprezentantului legală/împuternicit al instituţiei solicitante) ......................, posesor al CI seria ..., nr. ........., eliberată de ......................, CNP ....................../ paşaport nr. ........, eliberat de ......................, în calitate de funcţia reprezentantului legal/împuternicit al instituţiei solicitantei, cunoscând că falsul în declaraţii este pedepsit de legea penală, mă angajez ca eu şi instituţia pe care o reprezint:
    1. să asigurăm condiţiile de desfăşurare optimă a activităţilor proiectului;
    2. să asigurăm contribuţia proprie din costurile eligibile şi să finanţeze costurile neeligibile care îi revin, aferente proiectului;
    3. să finanţăm cheltuielile care îi revin până la rambursarea sumelor aprobate, astfel încât să se asigure implementarea optimă a proiectului;
    4. să nu încercăm să obţinem informaţii confidenţiale legate de stadiul evaluării proiectului sau să influenţeze personalul MS/comisia de evaluare/experţii evaluatori în timpul procesului de evaluare şi selecţie.
    5. sa asigurăm funcţionalitatea echipamentelor şi soluţiilor hardware şi software achiziţionate pentru cel puţin durata minimă normată de viaţă a acestora în stare de funcţionare, cel puţin până la 30 iunie 2026 sau pe durata perioadei de garanţie dacă aceasta excedă datei de 30 iunie 2026;
    6. să asigurăm folosinţa echipamentelor şi aplicaţiilor pentru scopul declarat în proiect;
    7. să asigurăm capacitatea operaţională şi administrativă necesare implementării proiectului (resurse umane suficiente şi resurse materiale necesare);
    8. să asigurăm obligatoriu garanţia şi mentenanţa rezultatului proiectului prin contractul/contractele încheiate pe perioada implementării cu diverşi furnizori sau prin surse proprii;
    9. să notificăm coordonatorul de reforma/MS asupra oricărei situaţii intervenite de natură a afecta cele angajate, în termen de maximum 10 zile lucrătoare de la apariţia acesteia.
    10. să nu furnizăm informaţii false.

    Reprezentant legal/împuternicit
    <denumire oficială solicitant>
        <funcţie reprezentant legal/împuternicit>
        <nume, prenume reprezentant legal/împuternicit *>
        *) Se va completa cu majuscule şi fără abrevieri.

        <semnătură reprezentant legal/împuternicit >
        Data: <zz/ll/aa>

    ANEXA 4

        Declaraţie privind eligibilitatea TVA
    Declaraţie privind eligibilitatea TVA aferentă cheltuielilor
    ce vor fi efectuate în cadrul proiectului propus spre finanţare
        Acest model se va completa de către reprezentantul legal al solicitantului.
    A. Datele de identificare a persoanei juridice
        Codul de identificare:
        Denumirea:
        Domiciliul fiscal:

    B. Datele de identificare a proiectului
    Titlul proiectului:
        Data depunerii proiectului:

    C. [Denumirea şi statutul juridic al solicitantului], solicitant de finanţare
     pentru proiectul menţionat mai sus, în conformitate cu prevederile Codului fiscal, declar că sunt:
        [] persoană neînregistrată în scopuri de TVA, conform Codului fiscal
        [] persoană înregistrată în scopuri de TVA, conform Codului fiscal


    D. [Denumirea şi statutul juridic al solicitantului], solicitant de finanţare
    pentru proiectul menţionat mai sus, declar că pentru achiziţiile din cadrul proiectului cuprinse în tabelul de mai jos TVA este nedeductibilă potrivit .........

┌────┬──────────┬──────────────────────┐
│ │ │Scopul achiziţiei/ │
│Nr. │Obiectul │Activitatea prevăzută │
│crt.│achiziţiei│în cadrul │
│ │ │proiectului*1) │
├────┼──────────┼──────────────────────┤
│1. │ │ │
├────┼──────────┼──────────────────────┤
│2. │ │ │
└────┴──────────┴──────────────────────┘

        *1) Atenţie! Se va completa cu aceleaşi informaţii corespunzătoare din cererea de finanţare.


        Semnătura:
        Nume, prenume
        Semnătura reprezentantului legal al solicitantului

        Data:
        zz/ll/aaaa


    ANEXA 5

    Declaraţie de consimţământ privind
    prelucrarea datelor cu caracter personal
    Subsemnatul/Subsemnata ................... CNP .................. posesor/posesoare a CI seria ..... nr. ......, domiciliat/ă în ................. e-mail ..................., telefon .............. în calitate de reprezentant legal al (se vor completa denumirea, CUI/CIF şi adresa sediului social al solicitantului)
    Declar prin prezenta că sunt de acord ca Ministerul Sănătăţii să fie autorizat, prin compartimentele de specialitate responsabile cu evaluarea, selecţia şi contractarea cererii de finanţare cu titlul ........., să proceseze datele mele personale/ale instituţiei pe care o reprezint, în cadrul activităţii de evaluare, selecţie şi contractare, în baza Regulamentului (UE) nr. 679/2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor), precum şi prelucrarea, stocarea/arhivarea datelor conform normelor legale incidente.
        De asemenea, prin prezenta sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal în scopul mai sus menţionat, cu furnizarea datelor personale, precum şi cu accesarea şi prelucrarea acestora în bazele de date publice cu scopul realizării verificărilor presupuse de ghidul specific aplicabil, acordând inclusiv dreptul MS/MIPE/AA/DNA/DLAF şi a altor instituţii implicate în sistemul de control şi/sau audit al fondurilor aferente PNRR de a utiliza datele disponibile în baze de date externe în scopul identificării şi calculării indicatorilor de risc în procesul de verificare şi contractare a cererii de finanţare cu titlul <denumire proiect>.
     Declar că am luat cunoştinţă de drepturile mele conferite de Regulamentul (UE) nr. 679/2016, inclusiv despre drepturile pe care subiecţii datelor cu caracter personal le deţin, dreptul la acces la date, dreptul la ştergerea datelor ("dreptul de a fi uitat"), dreptul la restricţionare, dreptul la portabilitatea datelor, dreptul la opoziţie, dreptul la rectificare în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
        Modalitatea prin care solicit să fiu contactat în scopul furnizării de informaţii este telefon ................. şi/sau adresa de email .............. şi/sau fax.................
        Declar că am înţeles această declaraţie de consimţământ, că sunt de acord cu procesarea datelor mele personale prin canalele de mai sus în scopurile descrise în această declaraţie de consimţământ.
        Nume, prenume
        Data
        Semnătura

    ANEXA 6

    DECLARAŢIE PRIVIND EVITAREA CONFLICTELOR DE INTERESE,
    A FRAUDEI, CORUPŢIEI ŞI DUBLEI FINANŢĂRI
     Subsemnatul/subsemnata, <prenume, nume>, în calitate de reprezentant legal/împuternicit al <denumire solicitant/partener>, în cadrul proiectului <titlul proiectului>, pentru a putea participa în proiectul sus menţionat, pentru care se solicită finanţare din PNRR, declar pe proprie răspundere, cunoscând prevederile art. 326 din Codul Penal cu privire la falsul în declaraţii, că:
        ● Voi lua toate măsurile necesare pentru prevenirea neregulilor grave (conflict de interese, fraudă, corupţie), atât în faza de selecţie, evaluare şi contractare a proiectului propus spre finanţare din PNRR, cât şi în cea de implementare a acestuia, în conformitate cu prevederile legale incidente;
        ● Proiectul propus spre finanţare (în întregime sau parţial) nu face obiectul unei alte solicitări de sprijin financiar care să acopere aceleaşi costuri;
        ● Proiectul propus spre finanţare (în întregime sau parţial) nu a mai beneficiat, în ultimii 5 ani, de sprijin financiar care să fi acoperit aceleaşi costuri.

        Am luat la cunoştinţă că declaraţia în fals atrage după sine încetarea acordului de finanţare, precum şi obligarea organizaţiei pe care o reprezint la rambursarea banilor care fac obiectul dublei finanţări şi la plata de despăgubiri pentru perioada scursă de la încasarea finanţării nerambursabile, până la data descoperirii falsului.
        Nume şi prenume: ................
        Data:.................
        Semnătura:............

    ANEXA 7

    Declaraţie privind respectarea principiului DNSH
        Subsemnatul/a ................, posesor al CI seria ...., nr. ....., eliberată de ................, CNP ................, în calitate de reprezentant legal al ................, cunoscând că declararea necorespunzătoare a adevărului, inclusiv prin omisiune, constituie infracţiune şi este pedepsită de legea penală, declar pe propria răspundere că:
    1. Cererea de finanţare pentru proiectul ................, aferentă Investiţiei specifică: I3.1 - Redimensionare, standardizare şi optimizare a Platformei informatice din asigurările de sănătate (PIAS), respectă în integralitate principiul de "a nu prejudicia în mod semnificativ" (DNSH - "Do No Significant Harm"), în conformitate cu Comunicarea Comisiei - Orientări tehnice privind aplicarea principiului de "a nu prejudicia în mod semnificativ" în temeiul Regulamentului privind Mecanismul de redresare şi rezilienţă (2021/C 58/01) şi cu Regulamentul delegat (UE) al Comisiei 2021/2139 ,în temeiul Regulamentului privind taxonomia (UE) (2020/852), pe durata întregului ciclu de viaţă a investiţiei.
    2. Astfel, proiectul ......................... nu prejudiciază în mod semnificativ pe durata întregului ciclu de viaţă a investiţiei niciunul dintre cele 6 obiective de mediu, prin raportare la prevederile art. 17 din Regulamentului (UE) 2020/852, respectiv:
    (a) atenuarea schimbărilor climatice;
    (b) adaptarea la schimbările climatice;
    (c) utilizarea durabilă şi protecţia resurselor de apă şi a celor marine;
    (d) tranziţia către o economie circulară;
    (e) prevenirea şi controlul poluării;
    (f) protecţia şi refacerea biodiversităţii şi a ecosistemelor.

    3. Autoevaluarea cererii de finanţare din punct de vedere al respectării principiului DNSH pentru proiectul .................. din Anexa la prezenta declaraţie este realizată în conformitate cu Comunicarea Comisiei - Orientări tehnice privind aplicarea principiului de "a nu prejudicia în mod semnificativ" în temeiul Regulamentului privind Mecanismul de redresare şi rezilienţă (2021/C 58/01) şi cu Regulamentul delegat (UE) al Comisiei 2021/2139, în temeiul Regulamentului privind taxonomia (UE) (2020/852).
    4. Autoevaluarea cererii de finanţare pentru proiectul ........................ din anexa la prezenta declaraţie cuprinde date şi informaţii corecte, reale şi conforme cu documentaţia ofertei pentru realizarea renovării.
    5. Pe perioada de operare şi la finalul ciclului de viaţă a investiţiei se asigură în mod corespunzător conformitatea investiţiei cu principiul de "a nu prejudicia în mod semnificativ" (DNSH - "Do No Significant Harm"), în conformitate cu autoevaluarea din anexa la prezenta declaraţie.
    6. Raportarea privind asigurarea conformităţii investiţiei cu principiul de "a nu prejudicia în mod semnificativ" (DNSH - "Do No Significant Harm") se va realiza inclusiv pe perioada de implementare şi de valabilitate a contractului de finanţare corespunzător cererii de finanţare, potrivit termenelor şi condiţiilor stabilite de Ministerul Sănătăţii.

        Ataşez la prezenta declaraţie autoevaluarea cererii de finanţare din punct de vedere al respectării principiului DNSH pentru proiectul ....................... din Anexa la prezenta declaraţie.
        Confirm, de asemenea, că afirmaţiile din această declaraţie (inclusiv din anexa la aceasta) sunt adevărate şi că informaţiile incluse în aceasta sunt corecte.
        Reprezentant legal
        Nume şi prenume ..................
        Dată ....................

    ANEXA 7.1

        Autoevaluarea privind respectarea principiului DNSH
        Autoevaluarea privind respectarea principiului DNSH
        Titlu proiect:
        Descrierea pe scurt a proiectului
        [Se vor prezenta pe scurt: locaţia proiectului, descrierea investiţiei propuse, menţionarea celor trei indicatori estimaţi ]

    - Partea 1 a listei de verificare -
        [În cadrul părţii 1 a listei, se vor filtra cele şase obiective de mediu pentru a le identifica pe cele care necesită o evaluare de fond (prevăzută în partea a doua a listei). In cazul în care se răspunde cu DA pentru un obiectiv de mediu în Partea 1 a listei, respectivul obiectiv de mediu va parcurge evaluarea de fond din Partea 2 a listei. In cazul în care se răspunde cu NU pentru un obiectiv de mediu în Partea 1 a listei, acel obiectiv de mediu nu va mai parcurge evaluarea din Partea 2 a listei de verificare.
        Observaţie: În prezenta anexă, încadrarea în prima parte sau în cea de-a doua parte a listei de verificare s-a realizat având în vedere analiza DNSH anexată la Componenta C7 - Transformare digitală, Investiţia 13. Realizarea sistemului de eHealth şi telemedicină, 13.1 - Redimensionare, standardizare şi optimizare a Platformei informatice din asigurările de sănătate (PIAS), iar solicitanţii de finanţare au posibilitatea de a reîncadra, doar în mod justificat, obiectivele de mediu în cadrul celor 2 liste.]

┌───────────────┬──┬──┬────────────────┐
│Vă rugăm să │ │ │ │
│indicaţi care │ │ │ │
│dintre │ │ │ │
│obiectivele de │ │ │Justificare în │
│mediu de mai │Da│Nu│cazul selectării│
│jos necesită o │ │ │răspunsului „Nu"│
│evaluare │ │ │ │
│aprofundată │ │ │ │
│DNSH │ │ │ │
├───────────────┼──┼──┼────────────────┤
│ │ │ │Activităţile │
│ │ │ │propuse în │
│ │ │ │cadrul acestei │
│ │ │ │intervenţii nu │
│ │ │ │au un impact │
│ │ │ │asupra acestui │
│ │ │ │obiectiv de │
│ │ │ │mediu, având în │
│ │ │ │vedere că │
│ │ │ │aplicaţiile SaaS│
│ │ │ │vor fi produse │
│ │ │ │şi oferite │
│ │ │ │pentru │
│ │ │ │activitatea │
│ │ │ │instituţiilor │
│ │ │ │publice cu un │
│ │ │ │grad ridicat de │
│ │ │ │procedură, de │
│ │ │ │exemplu │
│ │ │ │arhivarea │
│ │ │ │electronică, │
│ │ │ │documentele de │
│ │ │ │gestiune, │
│ │ │ │resursele umane │
│ │ │ │şi salariile │
│ │ │ │etc. │
│ │ │ │În cadrul │
│Atenuarea │ │ │acestei │
│schimbărilor │ │X │investiţii, │
│climatice │ │ │echipamentele │
│ │ │ │utilizate │
│ │ │ │trebuie să │
│ │ │ │îndeplinească │
│ │ │ │cerinţele │
│ │ │ │energetice │
│ │ │ │stabilite în │
│ │ │ │conformitate cu │
│ │ │ │Directiva 2009/ │
│ │ │ │125/CE pentru │
│ │ │ │servere şi │
│ │ │ │stocarea datelor│
│ │ │ │sau computere şi│
│ │ │ │servere │
│ │ │ │informatice sau │
│ │ │ │afişaje │
│ │ │ │electronice. │
│ │ │ │Investiţia va fi│
│ │ │ │realizată în │
│ │ │ │lumina celor mai│
│ │ │ │bune practici │
│ │ │ │privind │
│ │ │ │eficienţa │
│ │ │ │energetică a │
│ │ │ │echipamentelor │
│ │ │ │utilizate şi │
│ │ │ │gestionarea │
│ │ │ │energiei. │
├───────────────┼──┼──┼────────────────┤
│ │ │ │Activităţile │
│ │ │ │propuse în │
│ │ │ │cadrul acestei │
│ │ │ │intervenţii au │
│ │ │ │un impact │
│ │ │ │estimat │
│Adaptarea la │ │ │nesemnificativ │
│schimbările │ │X │asupra acestui │
│climatice │ │ │obiectiv de │
│ │ │ │mediu, având în │
│ │ │ │vedere impactul │
│ │ │ │direct şi │
│ │ │ │indirect pe │
│ │ │ │parcursul │
│ │ │ │ciclului de │
│ │ │ │viaţă. │
├───────────────┼──┼──┼────────────────┤
│ │ │ │Activităţile │
│ │ │ │propuse în │
│ │ │ │cadrul acestei │
│ │ │ │intervenţii au │
│ │ │ │un impact │
│Utilizarea │ │ │estimat │
│durabilă şi │ │ │nesemnificativ │
│protejarea │ │X │asupra acestui │
│resurselor de │ │ │obiectiv de │
│apă şi a celor │ │ │mediu, având în │
│marine │ │ │vedere impactul │
│ │ │ │direct şi │
│ │ │ │indirect pe │
│ │ │ │parcursul │
│ │ │ │ciclului de │
│ │ │ │viaţă. │
├───────────────┼──┼──┼────────────────┤
│ │ │ │Activităţile │
│ │ │ │propuse în │
│ │ │ │cadrul acestei │
│ │ │ │intervenţii au │
│ │ │ │un impact │
│ │ │ │estimat │
│ │ │ │nesemnificativ │
│ │ │ │asupra acestui │
│ │ │ │obiectiv de │
│ │ │ │mediu, având în │
│ │ │ │vedere impactul │
│ │ │ │direct şi │
│ │ │ │indirect pe │
│ │ │ │parcursul │
│ │ │ │ciclului de │
│ │ │ │viaţă. │
│ │ │ │în timp ce se │
│ │ │ │fac investiţii, │
│ │ │ │se va asigura că│
│ │ │ │nivelul │
│ │ │ │deşeurilor │
│ │ │ │generate este │
│ │ │ │scăzut, că │
│ │ │ │echipamentele │
│ │ │ │existente sunt │
│ │ │ │reciclate, acolo│
│ │ │ │unde este │
│ │ │ │posibil, şi că │
│ │ │ │echipamentele │
│ │ │ │nou │
│ │ │ │achiziţionate │
│ │ │ │respectă │
│ │ │ │dispoziţiile │
│ │ │ │legale în │
│ │ │ │vigoare, │
│ │ │ │inclusiv │
│ │ │ │standardele │
│ │ │ │europene, în │
│ │ │ │ceea ce priveşte│
│ │ │ │producerea lor │
│ │ │ │(inclusiv cele │
│ │ │ │de mediu), │
│ │ │ │cerinţele │
│ │ │ │privind │
│ │ │ │eficienţa │
│ │ │ │materialelor │
│ │ │ │stabilite în │
│ │ │ │conformitate cu │
│ │ │ │Directiva 2009/ │
│ │ │ │125/CE. │
│ │ │ │De asemenea, │
│ │ │ │echipamentele │
│ │ │ │utilizate nu │
│ │ │ │conţin │
│ │ │ │substanţele │
│Economia │ │ │restricţionate │
│circulară, │ │ │enumerate în │
│inclusiv │ │X │anexa II la │
│prevenirea şi │ │ │Directiva 2011/ │
│reciclarea │ │ │65/UE, cu │
│deşeurilor │ │ │excepţia cazului│
│ │ │ │în care valorile│
│ │ │ │concentraţiilor │
│ │ │ │în greutate în │
│ │ │ │materialele │
│ │ │ │omogene nu le │
│ │ │ │depăşesc pe cele│
│ │ │ │enumerate în │
│ │ │ │anexa │
│ │ │ │respectivă. │
│ │ │ │Trebuie să │
│ │ │ │existe un plan │
│ │ │ │de gestionare a │
│ │ │ │deşeurilor care │
│ │ │ │să asigure │
│ │ │ │reciclarea │
│ │ │ │maximă la │
│ │ │ │sfârşitul │
│ │ │ │ciclului de │
│ │ │ │viaţă a │
│ │ │ │echipamentelor │
│ │ │ │electrice şi │
│ │ │ │electronice, │
│ │ │ │inclusiv prin │
│ │ │ │acorduri │
│ │ │ │contractuale cu │
│ │ │ │partenerii de │
│ │ │ │reciclare, │
│ │ │ │reflectarea în │
│ │ │ │proiecţii │
│ │ │ │financiare sau │
│ │ │ │în documentaţia │
│ │ │ │oficială a │
│ │ │ │proiectului. │
│ │ │ │La sfârşitul │
│ │ │ │ciclului lor de │
│ │ │ │viaţă, │
│ │ │ │echipamentele │
│ │ │ │sunt supuse unor│
│ │ │ │operaţiuni de │
│ │ │ │pregătire pentru│
│ │ │ │reutilizare, │
│ │ │ │valorificare sau│
│ │ │ │reciclare sau │
│ │ │ │unei tratări │
│ │ │ │corespunzătoare,│
│ │ │ │inclusiv │
│ │ │ │îndepărtarea │
│ │ │ │tuturor │
│ │ │ │fluidelor şi un │
│ │ │ │tratament │
│ │ │ │selectiv în │
│ │ │ │conformitate cu │
│ │ │ │anexa VII la │
│ │ │ │Directiva 2012/ │
│ │ │ │19/UE. │
├───────────────┼──┼──┼────────────────┤
│ │ │ │Activitatea │
│ │ │ │sprijinită în │
│ │ │ │cadrul măsurii │
│ │ │ │are un impact │
│ │ │ │previzibil │
│ │ │ │nesemnificativ │
│ │ │ │asupra acestui │
│ │ │ │obiectiv de │
│ │ │ │mediu, ţinând │
│ │ │ │seama atât de │
│Prevenirea şi │ │ │efectele primare│
│controlul │ │ │directe, cât şi │
│poluării în │ │X │de cele │
│aer, apă sau │ │ │indirecte pe │
│sol │ │ │parcursul │
│ │ │ │întregului ciclu│
│ │ │ │de viaţă. Nu au │
│ │ │ │fost │
│ │ │ │identificate │
│ │ │ │riscuri de │
│ │ │ │degradare a │
│ │ │ │mediului legate │
│ │ │ │de protecţia │
│ │ │ │calităţii apei │
│ │ │ │şi a stresului │
│ │ │ │hidric. │
├───────────────┼──┼──┼────────────────┤
│ │ │ │Activităţile │
│ │ │ │propuse în │
│ │ │ │cadrul acestei │
│ │ │ │intervenţii au │
│ │ │ │un impact │
│Protecţia şi │ │ │estimat │
│refacerea │ │ │nesemnificativ │
│biodiversităţii│ │X │asupra acestui │
│şi a │ │ │obiectiv de │
│ecosistemelor │ │ │mediu, având în │
│ │ │ │vedere impactul │
│ │ │ │direct şi │
│ │ │ │indirect pe │
│ │ │ │parcursul │
│ │ │ │ciclului de │
│ │ │ │viaţă. │
└───────────────┴──┴──┴────────────────┘


    - Partea 2 a listei de verificare -
        [Solicitantul de finanţare trebuie să furnizeze o evaluare de fond a proiectului/ofertei conform principiului DNSH, în cazul obiectivelor de mediu care necesită efectuarea acestei evaluări.
        Astfel, solicitantul va răspunde la întrebările de mai jos, pentru acele obiective de mediu identificate în partea 1 ca necesitând o evaluare de fond, ţinând seama de cerinţele de examinare prevăzute în coloana privind evaluarea de fond, de mai jos, făcând totodată referire la documentaţia tehnico-economică, avizele şi acordurile obţinute/care vor fi obţinute pentru proiectul/oferta depusă.]

┌─────────────────────────┬──┬─────────┐
│Întrebări │Nu│Evaluarea│
│ │ │de fond │
├─────────────────────────┼──┼─────────┤
│Atenuarea schimbărilor │ │ │
│climatice: Se aşteaptă ca│ │ │
│măsura să conducă la │ │ │
│emisii semnificative de │ │ │
│GES? │ │ │
├─────────────────────────┼──┼─────────┤
│Adaptarea la schimbările │ │ │
│climatice. Se │ │ │
│preconizează că măsura va│ │ │
│duce la creşterea │ │ │
│efectului negativ al │ │ │
│climatului actual şi al │ │ │
│climatului viitor │ │ │
│preconizat asupra măsurii│ │ │
│în sine sau asupra │ │ │
│persoanelor, asupra │ │ │
│naturii sau asupra │ │ │
│activelor? │ │ │
├─────────────────────────┼──┼─────────┤
│Tranziţia către o │ │ │
│economie circulară, │ │ │
│inclusiv prevenirea │ │ │
│generării de deşeuri şi │ │ │
│reciclarea acestora: │ │ │
│Se preconizează că │ │ │
│măsura: │ │ │
│(i) va duce la o creştere│ │ │
│semnificativă a │ │ │
│generării, a incinerării │ │ │
│sau a eliminării │ │ │
│deşeurilor, cu excepţia │ │ │
│incinerării deşeurilor │ │ │
│periculoase nereciclabile│ │ │
│sau │ │ │
│(ii) va duce la │ │ │
│ineficienţe semnificative│ │ │
│în utilizarea directă sau│ │ │
│indirectă a oricăror │ │ │
│resurse naturale în orice│ │ │
│etapă a ciclului său de │ │ │
│viaţă, care nu sunt │ │ │
│reduse la minimum prin │ │ │
│măsuri adecvate sau │ │ │
│(iii) va cauza prejudicii│ │ │
│semnificative şi pe │ │ │
│termen lung mediului în │ │ │
│ceea ce priveşte economia│ │ │
│circulară? │ │ │
├─────────────────────────┼──┼─────────┤
│Prevenirea şi controlul │ │ │
│poluării: Se preconizează│ │ │
│că măsura va duce la o │ │ │
│creştere semnificativă a │ │ │
│emisiilor de poluanţi în │ │ │
│aer, apă sau sol? │ │ │
├─────────────────────────┼──┼─────────┤
│Protecţia şi refacerea │ │ │
│biodiversităţii şi a │ │ │
│ecosistemelor: Se │ │ │
│preconizează că măsura va│ │ │
│fi: │ │ │
│(i) nocivă în mod │ │ │
│semnificativ pentru │ │ │
│condiţia bună şi │ │ │
│rezilienţa ecosistemelor │ │ │
│sau │ │ │
│(ii) nocivă pentru │ │ │
│stadiul de conservare a │ │ │
│habitatelor şi a │ │ │
│speciilor, inclusiv a │ │ │
│celor de interes pentru │ │ │
│Uniune? │ │ │
└─────────────────────────┴──┴─────────┘


        Reprezentant legal
        Nume şi prenume .......................
        Dată ..................

    ANEXA 8

        Grilă de evaluare
    Grilă de evaluare
    în cadrul apelului de proiecte COD APEL MS-731 pentru Redimensionare,
    standardizare şi optimizare a Platformei informatice din asigurările de sănătate (PIAS)
    Titlul Proiectului:
        Solicitant:
        Locaţia de Implementare a Proiectului:
        Durata totală Proiectului:

┌──┬────────────────┬┬┬┬───────────────┐
│ │Criteriu ││││ │
├──┼────────────────┼┼┼┼───────────────┤
│ │ ││││identificare │
│ │Aplicaţia de ││││reprezentant │
│ │finanţare depusă││││legal sau │
│ │este semnată ││││reprezentantul │
│ │corect de către ││││a fost │
│1 │reprezentantul ││││împuternicit, │
│ │legal al ││││în cazul în │
│ │solicitantului/ ││││care cererea de│
│ │împuternicit? ││││finanţare nu │
│ │ ││││este completată│
│ │ ││││/ transmisă de │
├──┼────────────────┼┼┼┼───────────────┤
│2 │ ││││ │
├──┼────────────────┼┼┼┼───────────────┤
│3 │ ││││ │
├──┼────────────────┼┼┼┼───────────────┤
│ │documente suport││││Anexele 1, 3, │
│ │în conformitate ││││3.1, 4, 5, 6, │
│4 │cu specificul ││││7, 7.1, 9 şi │
│ │proiectului şi ││││10, semnate, │
│ │al Ghidului ││││datate │
│ │beneficiarului? ││││ │
├──┼────────────────┼┼┼┼───────────────┤
│ │Activităţile ││││ │
│ │proiectului se ││││ │
│ │încadrează în ││││ │
│5 │acţiunile ││││ │
│ │specifice ││││ │
│ │sprijinite în ││││ │
│ │cadrul ││││ │
│ │investiţiei? ││││ │
├──┼────────────────┼┼┼┼───────────────┤
│ │ani şi nu sunt ││││ │
│6 │finanţate în ││││ │
│ │prezent din alte││││ │
│ │fonduri ││││ │
├──┼────────────────┼┼┼┼───────────────┤
│7 │respectarea ││││ │
├──┼────────────────┼┼┼┼───────────────┤
│ │respectarea ││││ │
│ │dezvoltării ││││ │
│ │durabilă şi ││││ │
│8 │principiul DNSH ││││ │
│ │„do not ││││ │
│ │significant ││││ │
│ │harm”? ││││ │
├──┼────────────────┼┼┼┼───────────────┤
│9 │ ││││ │
├──┼────────────────┼┼┼┼───────────────┤
│10│ ││││ │
├──┼────────────────┼┼┼┼───────────────┤
│11│ ││││ │
├──┼────────────────┼┼┼┼───────────────┤
│ │Decizie ││││Aprobat/Respins│
└──┴────────────────┴┴┴┴───────────────┘


    ANEXA 9

        PLANUL NAŢIONAL DE REDRESARE ŞI REZILIENŢă
        Pilonul II: Transformare Digitală
        COMPONENTA: 7 - Transformare digitală
        INVESTIŢIA: 13. Realizarea sistemului de eHealth şi telemedicină
        Investiţia specifică: 13.1 - Redimensionare, standardizare şi optimizare a Platformei informatice din asigurările de sănătate (PIAS)

┌─────────────────────────────────────┬┐
│Titlu proiect: ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Solicitant: ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│CIF/CUI: ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Localitatea: ││
├─────────────────────────────────────┼┤
│Judeţ: ││
└─────────────────────────────────────┴┘

        * data publicare: se va considera data semnare contracte de finanţare:

┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Buget │Plan de achiziţii │
├────┬──────────────┬──┬─────────┬──────┬─────┬─────────────┬───────────┬───────────┼────────────┬───┬────────┬─────────┬─────────┬─────────┬───────────────┬─────────┤
│ │ │ │ │ │ │Eligibilitate│Oferta 1 │Oferta 2 │Tipul şi │ │ │ │ │ │D - Data │D - Data │
│ │Denumirea │ │ │ │ │ │ │ │obiectul │ │ │ │ │C - Data │estimată │estimată │
│ │echipamentelor│ │ │Preţ ├─────┼──────┬──────┼────┬──────┼────┬──────┤contractului│ │Valoare │A - │B - Data │estimată │semnare │livrare /│
│Nr. │/ dotărilor/ │UM│Cantitate│Unitar│ │ │ │ │Preţ │ │Preţ │de achiziţie│COD│estimata│Procedura│estimată │publicare│contract de │recepţie │
│crt.│lucrărilor/ │ │ │fără │ │ │ │ │unitar│ │unitar│publică / │CPV│contract│aplicata │publicare│rezultat │achiziţie │/ punere │
│ │serviciilor │ │ │TVA │Total│Da │Nu │Data│fără │Data│fără │acordului - │ │fără TVA│ │procedura│evaluare │publică/ │în │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │tva │ │tva │cadru │ │ │ │ │ │acordului-cadru│funcţiune│
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┴──────────────┴──┴─────────┴──────┴─────┴──────┴──────┴────┴──────┴────┴──────┼────────────┴───┴────────┴─────────┴─────────┴─────────┴───────────────┴─────────┤
│Dotări/Echipamente IT │ │
├────┬──────────────┬──┬─────────┬──────┬─────┬──────┬──────┬────┬──────┬────┬──────┼────────────┬───┬────────┬─────────┬─────────┬─────────┬───────────────┬─────────┤
│1 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼──┼─────────┼──────┼─────┼──────┼──────┼────┼──────┼────┼──────┼────────────┼───┼────────┼─────────┼─────────┼─────────┼───────────────┼─────────┤
│2 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼──┼─────────┼──────┼─────┼──────┼──────┼────┼──────┼────┼──────┼────────────┼───┼────────┼─────────┼─────────┼─────────┼───────────────┼─────────┤
│3 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼──┼─────────┼──────┼─────┼──────┼──────┼────┼──────┼────┼──────┼────────────┼───┼────────┼─────────┼─────────┼─────────┼───────────────┼─────────┤
│4 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼──┼─────────┼──────┼─────┼──────┼──────┼────┼──────┼────┼──────┼────────────┼───┼────────┼─────────┼─────────┼─────────┼───────────────┼─────────┤
│5 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼──┼─────────┼──────┼─────┼──────┼──────┼────┼──────┼────┼──────┼────────────┼───┼────────┼─────────┼─────────┼─────────┼───────────────┼─────────┤
│6 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼──┼─────────┼──────┼─────┼──────┼──────┼────┼──────┼────┼──────┼────────────┼───┼────────┼─────────┼─────────┼─────────┼───────────────┼─────────┤
│7 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼──┼─────────┼──────┼─────┼──────┼──────┼────┼──────┼────┼──────┼────────────┼───┼────────┼─────────┼─────────┼─────────┼───────────────┼─────────┤
│8 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼──┼─────────┼──────┼─────┼──────┼──────┼────┼──────┼────┼──────┼────────────┼───┼────────┼─────────┼─────────┼─────────┼───────────────┼─────────┤
│9 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┴──────────────┴──┴─────────┴──────┼─────┼──────┴──────┴────┴──────┴────┴──────┴────────────┴───┴────────┴─────────┴─────────┴─────────┴───────────────┴─────────┤
│Total dotări/echipamente IT: │0 │ │
├───────────────────────────────────────┴─────┴─────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Servicii achiziţionare/dezvoltare soft │ │
├────┬──────────────┬──┬─────────┬──────┬─────┬──────┬──────┬────┬──────┬────┬──────┼────────────┬───┬────────┬─────────┬─────────┬─────────┬───────────────┬─────────┤
│1 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼──┼─────────┼──────┼─────┼──────┼──────┼────┼──────┼────┼──────┼────────────┼───┼────────┼─────────┼─────────┼─────────┼───────────────┼─────────┤
│2 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼──┼─────────┼──────┼─────┼──────┼──────┼────┼──────┼────┼──────┼────────────┼───┼────────┼─────────┼─────────┼─────────┼───────────────┼─────────┤
│3 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼──┼─────────┼──────┼─────┼──────┼──────┼────┼──────┼────┼──────┼────────────┼───┼────────┼─────────┼─────────┼─────────┼───────────────┼─────────┤
│4 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼──┼─────────┼──────┼─────┼──────┼──────┼────┼──────┼────┼──────┼────────────┼───┼────────┼─────────┼─────────┼─────────┼───────────────┼─────────┤
│5 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼──┼─────────┼──────┼─────┼──────┼──────┼────┼──────┼────┼──────┼────────────┼───┼────────┼─────────┼─────────┼─────────┼───────────────┼─────────┤
│6 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼──┼─────────┼──────┼─────┼──────┼──────┼────┼──────┼────┼──────┼────────────┼───┼────────┼─────────┼─────────┼─────────┼───────────────┼─────────┤
│7 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼──┼─────────┼──────┼─────┼──────┼──────┼────┼──────┼────┼──────┼────────────┼───┼────────┼─────────┼─────────┼─────────┼───────────────┼─────────┤
│8 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼──┼─────────┼──────┼─────┼──────┼──────┼────┼──────┼────┼──────┼────────────┼───┼────────┼─────────┼─────────┼─────────┼───────────────┼─────────┤
│9 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┴──────────────┴──┴─────────┴──────┼─────┼──────┴──────┴────┴──────┴────┴──────┴────────────┴───┴────────┴─────────┴─────────┴─────────┴───────────────┴─────────┤
│Total servicii achiziţionare/dezvoltare│0 │ │
│soft │ │ │
├───────────────────────────────────────┴─────┴─────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Alte Servicii │ │
├────┬──────────────┬──┬─────────┬──────┬─────┬──────┬──────┬────┬──────┬────┬──────┼────────────┬───┬────────┬─────────┬─────────┬─────────┬───────────────┬─────────┤
│1 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼──┼─────────┼──────┼─────┼──────┼──────┼────┼──────┼────┼──────┼────────────┼───┼────────┼─────────┼─────────┼─────────┼───────────────┼─────────┤
│2 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼──┼─────────┼──────┼─────┼──────┼──────┼────┼──────┼────┼──────┼────────────┼───┼────────┼─────────┼─────────┼─────────┼───────────────┼─────────┤
│3 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼──┼─────────┼──────┼─────┼──────┼──────┼────┼──────┼────┼──────┼────────────┼───┼────────┼─────────┼─────────┼─────────┼───────────────┼─────────┤
│4 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼──┼─────────┼──────┼─────┼──────┼──────┼────┼──────┼────┼──────┼────────────┼───┼────────┼─────────┼─────────┼─────────┼───────────────┼─────────┤
│5 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼──┼─────────┼──────┼─────┼──────┼──────┼────┼──────┼────┼──────┼────────────┼───┼────────┼─────────┼─────────┼─────────┼───────────────┼─────────┤
│6 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼──┼─────────┼──────┼─────┼──────┼──────┼────┼──────┼────┼──────┼────────────┼───┼────────┼─────────┼─────────┼─────────┼───────────────┼─────────┤
│7 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼──┼─────────┼──────┼─────┼──────┼──────┼────┼──────┼────┼──────┼────────────┼───┼────────┼─────────┼─────────┼─────────┼───────────────┼─────────┤
│8 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼──┼─────────┼──────┼─────┼──────┼──────┼────┼──────┼────┼──────┼────────────┼───┼────────┼─────────┼─────────┼─────────┼───────────────┼─────────┤
│9 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┴──────────────┴──┴─────────┴──────┼─────┼──────┼──────┼────┼──────┼────┼──────┼────────────┼───┼────────┼─────────┼─────────┼─────────┼───────────────┼─────────┤
│Total servicii │0 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┬──────────────────────────────────┼─────┼──────┴──────┼────┴──────┼────┴──────┼────────────┼───┼────────┴─────────┴─────────┼─────────┼───────────────┼─────────┤
│ │Total eligibil fără TVA │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────┼─────┼─────────────┼───────────┼───────────┼────────────┼───┼────────────────────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┤
│2 │TVA pentru valoare eligibilă │0 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │(1x19%) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────┼─────┼─────────────┼───────────┼───────────┼────────────┼───┼────────────────────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┤
│3 │Total eligibil cu TVA (1+2) │0 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────┼─────┼─────────────┼───────────┼───────────┼────────────┼───┼────────────────────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┤
│4 │Total neeligibil fără TVA │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────┼─────┼─────────────┼───────────┼───────────┼────────────┼───┼────────────────────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┤
│5 │TVA pentru valoare neeligibilă │0 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │(4x19%) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────┼─────┼─────────────┼───────────┼───────────┼────────────┼───┼────────────────────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┤
│6 │Total neeligibil cu TVA (4+5) │0 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────┼─────┼─────────────┼───────────┼───────────┼────────────┼───┼────────────────────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┤
│7 │Total proiect fără TVA (1+4) │0 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────┼─────┼─────────────┼───────────┼───────────┼────────────┼───┼────────────────────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┤
│8 │Total TVA proiect (2+5) │0 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────┼─────┼─────────────┼───────────┼───────────┼────────────┼───┼────────────────────────────┼─────────┼───────────────┼─────────┤
│9 │Total proiect cu TVA (7+8) │0 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴──────────────────────────────────┴─────┴─────────────┴───────────┴───────────┴────────────┴───┴────────────────────────────┴─────────┴───────────────┴─────────┘


    ANEXA 10

        Model orientativ de Hotărâre de aprobare a proiectului
        HOTĂRÂRE DE APROBARE A PROIECTULUI SI A CHELTUIELILOR LEGATE DE PROIECT
    - model orientativ -
        PROIECT <Titlu proiect>
        PLANUL NAŢIONAL DE REDRESARE ŞI REZILIENŢĂ
        Pilonul II: Transformare Digitală
        COMPONENTA: 7 - Transformare digitală
        INVESTIŢIA: I3. Realizarea sistemului de eHealth şi telemedicină
        Investiţia specifică: I3.1 - Redimensionare, standardizare şi optimizare a Platformei informatice din asigurările de sănătate (PIAS)
        HOTĂRÂREA NR. <...>/<DATA>
        PREAMBUL
        HOTĂRĂŞTE
    Articolul 1
        Se aprobă proiectul < Titlu proiect > în vederea finanţării acestuia în cadrul Planul Naţional De Redresare Si Rezilienţă - Componenta C7 - Transformare digitală - Investiţia 3. Realizarea sistemului de eHealth şi telemedicină - I3.1 Redimensionare, standardizare şi optimizare a Platformei informatice din asigurările de sănătate (PIAS), apelul de proiecte MS-731.

    ART. 2
        Se aprobă valoarea totală a proiectului <Titlu proiect>, în cuantum de <suma în cifre> lei (inclusiv TVA).

    ART. 3
        Se aprobă contribuţia proprie în proiect a <................>, reprezentând achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului.

    ART. 4
        Sumele reprezentând cheltuieli conexe ce pot apărea pe durata implementării proiectului <Titlu proiect>, pentru implementarea proiectului în condiţii optime, se vor asigura din ...................

    ART. 5
        Se vor asigura toate resursele financiare necesare implementării.

    ART. 6
     Se certifică valoarea de ............ prevăzută în Anexa 1 - cererea de finanţare ca reprezentând numărul de prezentări în ambulatoriu în anul ....., valoarea pentru care se va depune următorul document ...................

    ART. 7
        Se împuterniceşte ......<Nume şi prenume>..... să semeneze toate actele necesare şi contractul de finanţare în numele <..................> şi al Partenerului, dacă este cazul.

    ART. 8
        (dacă este cazul) Prezenta hotărâre se va comunica de către secretarul <Municipiul/Judeţ/ Oraş> în vederea ducerii sale la îndeplinire:
    - Primarul/Preşedintele <Nume şi prenume> <Municipiul/Judeţ/ Oraş/..>
    – ...


    ART. 9
        (dacă este cazul) Prezenta hotărâre va fi adusă la cunoştinţa publică prin afişare la sediul CL/CJ <Municipiul/Judeţ/ Oraş/ ...> şi publicare pe site-ul propriu Primăriei/ Consiliului Judeţean al <Municipiului/Judeţ/ Oraş/...>.

    ART. 10
        (dacă este cazul) Se aprobă Acordul de parteneriat nr. ..../data de...., anexa nr... la prezenta hotărâre.

        Prezenta hotărâre a fost adoptată astăzi, <DATA>, cu un număr de ... voturi pentru, voturi abţineri..., voturi împotrivă ..., din totalul de ... consilieri / membri prezenţi.
        PREŞEDINTE DE ŞEDINŢĂ
        .................

        SECRETAR
        ................


    ANEXA 11

    MODEL
    CONTRACT DE FINANŢARE
    pentru proiectul ...................
    finanţat prin
    Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă

    CUPRINS
    1. Părţile
    2. Precizări prealabile
        Capitolul I - Obiectul Contractului de finanţare
        Capitolul II - Durata Contractului de finanţare
        Capitolul III - Acordarea finanţării
        Capitolul IV - Drepturile şi obligaţiile părţilor
    - Drepturile şi obligaţiile ............., în calitate de coordonator de reformă
    – Drepturile şi obligaţiile Beneficiar

        Capitolul V - Angajamente comune ale părţilor
        Capitolul VI - Modificări şi completări ale Contractului de finanţare
        Capitolul VII - Conflict de interese
        Capitolul VIII - Protecţia intereselor financiare ale Uniunii
        Capitolul IX - Monitorizarea şi raportarea
    - Monitorizarea implementării contractului de finanţare
    – Raportarea în cadrul contractului de finanţare

    Capitolul X - Recuperarea finanţării
        Capitolul XI - Răspunderea părţilor, forţa majoră
        Capitolul XII - Încetarea contractului de finanţare
    Capitolul XIII - Soluţionarea litigiilor
        Capitolul XIV - Corespondenţă între părţi
    Capitolul XV - Legea incidentă
    Capitolul XVI - Transparenţa
        Capitolul XVII - Publicarea datelor
        Capitolul XVIII - Confidenţialitate
    Capitolul XIX - Prelucrarea datelor cu caracter personal
        Capitolul XX - Măsuri de informare şi publicitate
        Capitolul XXI - Dispoziţii finale
        Având în vedere prevederile:
    - Regulamentului (UE) 2021/241 al Parlamentului European şi al Consiliului din 12 februarie 2021 de instituire a Mecanismului de redresare şi rezilienţă
    – Regulamentului (UE, Euratom) 2018/1046 al Parlamentului European şi al Consiliului din 18 iulie 2018 privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii, de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1296/2013, (UE) nr. 1301/2013, (UE) nr. 1303/2013, (UE) nr. 1304/2013, (UE) nr. 1309/2013, (UE) nr. 1316/2013, (UE) nr. 223/2014, (UE) nr. 283/2014 şi a Deciziei nr. 541/2014/UE şi de abrogare a Regulamentului (UE, Euratom) nr. 966/2012
    – Deciziei de punere în aplicare a Consiliului de aprobare a evaluării planului de redresare şi rezilienţă al României din data de 03 noiembrie 2021 (CID)
    – Regulamentului (UE) 2020/2094 al Consiliului din 14 decembrie 2020 de instituire a unui instrument de redresare al Uniunii Europene pentru a sprijini redresarea în urma crizei provocate de COVID-19;
    – Regulamentului (UE) 2021/240 al Parlamentului European şi al Consiliului din 10 februarie 2021 de instituire a unui Instrument de sprijin tehnic;
    – Memorandumului nr. 38215/15.04.2021, aprobat în şedinţa Guvernului din data de 20 ianuarie 2021, cu tema: mandatarea Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) pentru a desfăşura procedurile de negociere cu Comisia Europeană, în vederea aprobării PNRR şi a cererii de împrumut prevăzute la art. 14 din Regulamentul (UE) nr. 2021/241 al Parlamentului European şi al Consiliului;
    – Memorandumului nr. 2655/THG/10.11.2021 cu tema: mandatarea Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene pentru semnarea Acordului privind contribuţia financiară în conformitate cu art. 23 din regulamentul (UE) 2021/241 al Parlamentului European şi al Consiliului de instituire a Mecanismului de redresare şi rezilienţă, pentru finanţarea Planului naţional de redresare şi rezilienţă a României;
    – Memorandumului nr. 728117/10.11.2021 cu tema: aprobarea negocierii şi a semnării Acordului de împrumut (Mecanismul de redresare şi rezilienţă) dintre Comisia Europeană şi România, în valoare de 14.942.153.000 EUR; şi semnarea acestuia de către ministrul finanţelor
    – Acordului privind contribuţia financiară şi Acordul de împrumut, încheiate în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă pentru finanţarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR);
    – Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului naţional de redresare şi rezilienţă necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile şi nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă aprobată prin Legea nr. 230/2021, cu modificările şi completările ulterioare;
    – Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 134/2021 pentru aprobarea Acordului de împrumut (Mecanismul de redresare şi rezilienţă) dintre Comisia Europeană şi România, semnat la Bucureşti la 26 noiembrie 2021 şi la Bruxelles la 15 decembrie 2021;
    – Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 124/2021 privind stabilirea cadrului instituţional şi financiar pentru gestionarea fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului naţional de redresare şi rezilienţă necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile şi nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă, cu modificările şi completările ulterioare;
    – Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 70/2022 privind prevenirea, verificarea şi constatarea neregulilor/dublei finanţări, a neregulilor grave apărute în obţinerea şi utilizarea fondurilor externe nerambursabile/rambursabile alocate României prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă şi/sau a fondurilor publice naţionale aferente acestora şi recuperarea creanţelor rezultate
    – Hotărârii Guvernului nr. 209/2022 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 124/2021 privind stabilirea cadrului instituţional şi financiar pentru gestionarea fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului naţional de redresare şi rezilienţă necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile şi nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă.

    1. Părţile
        Ministerul ................... denumit în continuare ..................., în calitate de coordonator de reforme şi investiţii pentru Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Componenta ................... Investiţia ................... având sediul principal înregistrat în municipiul Bucureşti, str. ..................., sector ...., cod poştal .............., România, telefon ..................., fax ................... -, poştă electronică: ..................., cod de înregistrare fiscală ..................., reprezentat legal de dl ..................., în calitate de ministru, pe de o parte
        şi
        ................... denumit în continuare ..................., în calitate de Beneficiar, având sediul principal înregistrat în ..................., cod poştal ........, telefon ..................., fax ..................., poştă electronică ..................., cod de înregistrare fiscală .........., reprezentat legal prin ..................., în calitate de ..................., pe de altă parte
        au convenit de comun acord să încheie prezentul contract de finanţare în termenii şi condiţiile de mai jos:

    2. Precizări prealabile

    (1) În prezentul contract de finanţare, cu excepţia situaţiilor când contextul prevede altfel sau a unei prevederi contrare:
    (a) cuvintele care indică singularul includ şi pluralul, iar cuvintele care indică pluralul includ şi singularul;
    (b) cuvintele care indică un gen includ toate genurile;
    (c) termenul "zi" reprezintă zi calendaristică, dacă nu se specifică altfel;
    (d) referirea la persoane include atât persoane fizice, cât şi persoane juridice.


    (2) Contractul de finanţare stabileşte cadrul juridic general în care se desfăşoară relaţia contractuală dintre Ministerul ...................(...................), în calitate de coordonator de reformă şi investiţii, respectiv finanţator şi ..................., în calitate de Beneficiar. Raporturile juridice dintre părţi vor fi guvernate de prezentul Contract de finanţare care, împreună cu dispoziţiile prevăzute în fiecare dintre anexele Contractului de finanţare, vor reprezenta legea părţilor.

    (3) Trimiterile la actele normative includ şi modificările şi completările ulterioare ale acestora, precum şi orice alte acte normative subsecvente.

    (4) În cazul în care oricare dintre prevederile prezentului Contract de finanţare este sau devine nulă, invalidă sau neexecutabilă conform legii, legalitatea, valabilitatea şi posibilitatea de executare a celorlalte prevederi din prezentul contract de finanţare vor rămâne neafectate, iar Părţile vor depune eforturile necesare pentru a realiza acele acte şi/sau modificări care ar conduce la acelaşi rezultat legal şi/sau economic care s-a avut în vedere la data încheierii contractului de finanţare.

    (5) Nicio prevedere a prezentului contract de finanţare nu poate fi interpretată ca reprezentând o permisiune pentru neîndeplinirea altor obligaţii legale ce revin părţilor ca urmare a prevederilor legislaţiei naţionale şi comunitare în vigoare.

    (6) În cazul în care există contradicţii sau diferenţe între prevederile prezentului Contract de finanţare, pe de o parte şi cele ale legislaţiei naţionale sau europene în vigoare, pe de altă parte, acestea din urmă prevalează.

    (7) Termenii, expresiile şi acronimele utilizate în prezentul Contract de finanţare sunt în conformitate cu prevederile legislaţiei naţionale şi europene incidente, în vigoare.

    (8) Finanţarea din fonduri externe nerambursabile este stabilită în termenii şi condiţiile prezentului Contract de finanţare.

    CAP. I
    Obiectul Contractului de finanţare
    ART. 1
    (1) Prezentul contract stabileşte drepturile şi obligaţiile părţilor, precum şi termenii şi condiţiile aplicabile pentru accesarea fondurilor europene în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă, furnizate Beneficiarului, în vederea îndeplinirii satisfăcătoare a proiectului ..............., respectiv
    - ....................


    ART. 2
        Anexele Contractului de finanţare fac parte integrantă din acesta şi sunt următoarele:
    a) Anexa nr. 1 - cererea de finanţare cu anexele aferente;
    b) Anexa nr. 2 - Model de Raport privind implementarea măsurilor/investiţiilor.


    CAP. II
    Durata Contractului de finanţare
    ART. 3
    (1) Prezentul Contract de finanţare intră în vigoare şi produce efecte de la data semnării acestuia de către ultima parte.
    (2) Durata prezentului Contract de finanţare este de ...... de luni şi poate fi extinsă prin acordul părţilor pe întreaga perioadă de implementare a PNRR, conform prevederilor art. 24 alin. (1) din Regulamentul (UE) 2021/241 al Parlamentului European şi al Consiliului din 12 februarie 2021 de instituire a Mecanismului de redresare şi rezilienţă, inclusiv perioada de păstrare a evidenţelor menţionată la art. 132 din Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 al Parlamentului European şi al Consiliului din 18 iulie 2018 privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii, de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1296/2013, (UE) nr. 1301/2013, (UE) nr. 1303/2013, (UE) nr. 1304/2013, (UE) nr. 1309/2013, (UE) nr. 1316/2013, (UE) nr. 223/2014, (UE) nr. 283/2014 şi a Deciziei nr. 541/2014/UE şi de abrogare a Regulamentului (UE, Euratom) nr. 966/2012.
    (3) Implementarea măsurilor/investiţiilor se va finaliza până la:
        Măsura ....................- termen: trimestrul....................
        Măsura ....................- termen: trimestrul....................

    (4) Prevederile prezentului contract de finanţare sunt valabile inclusiv în perioada de păstrare a evidenţelor menţionată la art. 132 din Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 al Parlamentului European şi al Consiliului din 18 iulie 2018 privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii, de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1296/2013, (UE) nr. 1301/2013, (UE) nr. 1303/2013, (UE) nr. 1304/2013, (UE) nr. 1309/2013, (UE) nr. 1316/2013, (UE) nr. 223/2014, (UE) nr. 283/2014 şi a Deciziei nr. 541/2014/UE şi de abrogare a Regulamentului (UE, Euratom) nr. 966/2012.

    CAP. III
    Acordarea finanţării
    ART. 4.1
    Valoarea Contractului de finanţare
    (1) Valoarea totală nerambursabilă a Contractului de finanţare este de lei fără TVA.
    (2) Valoarea totală angajată a Contractului de finanţare este de lei fără TVA, la care se adaugă TVA în sumă de lei, devenind lei credit de angajament.
    (3) Cuantumul finanţării nerambursabile prevăzută la alin. (1) nu se majorează.

    ART. 4.2
    Eligibilitatea cheltuielilor
    (1) Cheltuielile sunt considerate eligibile dacă sunt efectuate în conformitate cu ghidul solicitantului, legislaţia europeană şi naţională aplicabilă.
    (2) Cheltuielile aferente investiţiilor prevăzute de art. 1 sunt eligibile cu condiţia ca acestea să fie efectuate în termenii şi condiţiile prezentului Contract de finanţare şi ale prevederilor legale in vigoare.
    (3) Cheltuielile aferente investiţiilor efectuate după expirarea perioadei de implementare a Contractului de finanţare vor fi suportate exclusiv de Beneficiar din bugetul propriu.
    (4) Nedetectarea de către ............... a neconformităţilor privind cheltuielile nu afectează dreptul acestuia de a declara ulterior, oricând pe parcursul executării Contractului, ca fiind neeligibile cheltuielile efectuate cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare si/sau de a aplica măsurile ce se impun ca urmare a verificării/monitorizării/ controlului/auditului.

    ART. 4.3
    Transferul sumelor în baza solicitărilor de fonduri
    (1) Beneficiarul depune la M.S. cereri de transfer pentru plăţile care urmează a fi efectuate.
    (2) Beneficiarul depune trimestrial la M.S., situaţia plăţilor efectuate în trimestrul anterior, în primele 3 zile lucrătoare de la finele trimestrului.
    (3) Eligibilitatea cheltuielilor efectuate de către Beneficiar se stabileşte în urma verificărilor de către M.S., Beneficiarul fiind răspunzător de corectitudinea tuturor informaţiilor şi documentelor prezentate.
    (4) Transferul sumelor aferente contractului de finanţare se va face in baza cererilor de transfer însoţite de următoarele documente justificative principale:
    a) declaraţia beneficiarului privind legalitatea, conformitatea şi eligibilitatea cheltuielilor cuprinse în cererea de transfer, semnată de reprezentantul legal al beneficiarului/persoana împuternicită de acesta şi ştampilată;
    b) declaraţie pe propria răspundere a beneficiarului în care se va menţiona faptul că nu au fost incluse cheltuieli aferente activităţilor realizate de operatori economici (în calitate de titulari ai contractelor încheiate cu beneficiarul, membrii într-o asociere titulară de contract încheiat beneficiarul sau subcontractanţii) la care beneficiarul deţine acţiuni/părţi sociale. În cazul în care, astfel de cheltuieli au fost incluse în cererile anterioare, beneficiarul are obligaţia de a prezenta o situaţie în care să fie reflectate distinct;
    c) copiile conform cu originalul a facturilor incluse în cererea de transfer. Facturile poartă titlul proiectului şi al contractului de finanţare în cadrul căruia au fost emise (facturile vor conţine menţiunea bun de plată şi certificat în privinţa realităţii, regularităţii şi legalităţii semnată de reprezentantul legal al beneficiarului/persoana împuternicită de acesta);
    d) ofertă lucrări însoţită de devizul pentru bunuri şi servicii;
    e) contract prestări servicii încheiat între Beneficiar şi Prestator;
    f) procese verbale ( PV de recepţie cantitativă şi calitativă, PV de punere în funcţiune a bunurilor în cazul contractelor de achiziţie bunuri, PV de recepţie la terminarea lucrărilor)
    g) documentele care atestă înregistrarea în contabilitate a operaţiunilor cuprinse în cererile de transfer, respectiv fişe de cont şi note contabile;
    h) documentele justificative reprezentate prin certificate intermediare de plată, situaţii de lucrări, documente de livrare şi recepţie a mărfii, după caz;
    i) documente suport/justificative pentru verificarea de către M.S. a conflictului de interese, conform legislaţiei în domeniu aplicabilă, numai in cazul modificărilor;
    j) documente, liste de verificare care atestă efectuarea verificărilor interne la nivelul beneficiarului, conform procedurilor sale interne şi a prevederilor contractului de finanţare, după caz;
    k) declaraţie de management prin care se oferă asigurări că fondurile au fost utilizate pentru scopul propus, că informaţiile trimise împreună cu cererea de transfer sunt complete şi precise şi că sistemele de control aplicate asigură garanţiile necesare că fondurile au fost gestionate în conformitate cu toate regulile aplicabile, în special normele privind prevenirea conflictelor de interese, frauda, corupţie şi dubla finanţare din cadrul mecanismului şi din cadrul altor programe ale Uniunii Europene în conformitate cu principiului bunei gestiuni financiare;

    (5) În termen de 10 zile lucrătoare de la data depunerii de către Beneficiar la M.S. a cererii de transfer însoţită de documentele justificative, M.S. autorizează cheltuielile cuprinse în cererea de transfer şi efectuează plata sumelor autorizate în termen de 5 zile lucrătoare de la aprobarea documentelor de către ordonatorul principal de credite. După efectuarea plăţii, M.S. notifică plata aferentă cheltuielilor autorizate din cererea de transfer.
    (6) Pentru depunerea de către Beneficiari a unor documente suplimentare sau a unor răspunsuri la clarificări solicitate de M.S., termenul de 10 (zece) zile lucrătoare prevăzut la alin. (4) poate fi întrerupt fără ca perioadele de întrerupere cumulate să depăşească 10 (zece) zile lucrătoare.
    (7) În cazul ultimei cereri de transfer depuse de beneficiar în cadrul proiectului, termenul prevăzut la alin. (4) poate fi prelungit cu durata necesară efectuării tuturor verificărilor procedurale, fără a depăşi 45 de zile.
    (8) Autorizarea cheltuielile cuprinse în cererea de transfer şi efectuarea plăţii sumelor autorizate inclusiv notificarea Beneficiarilor prin lider privind plata aferentă cheltuielilor autorizate din cererea de transfer se realizează în conformitate cu prevederile legale.
    (9) Transferul de fonduri se va efectua în lei în contul beneficiarului deschis la orice instituţie bancară din România.
    (10) În termen de 3 zile lucrătoare de la notificare, Beneficiarul are obligaţia de a efectua plăţile ce au făcut obiectul cererii de transfer.
    (11) În vederea închiderii fluxului financiar, în termen de 3 zile lucrătoare de la data plăţii, Beneficiarul are obligaţia de transmite la M.S. documentele justificative ce atestă stingerea obligaţiilor fiscale către debitori (ordin de plată şi extras de cont).
    (12) Cererile de transfer însoţite de documentele justificative se transmit în format electronic semnate digital de către reprezentantul legal al beneficiarului/persoana împuternicită de acesta.

    CAP. IV
    Drepturile şi obligaţiile părţilor
    ART. 5
        Drepturile şi obligaţiile M.S. sunt prevăzute în sau derivă din legislaţia naţională sau europeană incidentă, în vigoare, fără a se limita la acestea, după cum urmează:
    a) M.S. are dreptul să solicite Beneficiarului rapoarte de progres, precum şi documente privind realizarea investiţie de la art. 1, în termenele şi formatul specificat de acesta;
    b) M.S. are obligaţia de a informa în cel mai scurt timp Beneficiarul cu privire la orice decizie luată, precum şi cu privire la rapoartele, concluziile şi recomandările formulate de către Comisia Europeană şi serviciile acesteia, precum şi asupra oricăror informaţii cu caracter orizontal legate de implementarea PNRR cu impact asupra măsurilor/investiţiilor de la art. 1;
    c) M.S. are obligaţia de a acorda asistenţă Beneficiarului prin furnizarea informaţiilor sau clarificărilor necesare pentru implementarea măsurilor/investiţiilor de la art. 1;
    d) M.S. are dreptul de a realiza vizite de monitorizare la faţa locului, în procesul de implementare al măsurilor/investiţiilor prevăzute la art. 1, precum şi verificări de management (administrative şi la faţa locului), pe toată durata Contractului de finanţare prevăzută la art. 3;
    e) M.S. are obligaţia de a verifica legalitatea şi regularitatea cheltuielilor, bazându-se pe sistemul de control financiar preventiv propriu, sistem instituit la nivel naţional prin Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare.
    f) M.S. are obligaţia să ia măsuri adecvate pentru prevenirea, depistarea, constatarea şi corectarea fraudei, a corupţiei şi a conflictelor de interese, astfel cum sunt definite la art. 61 alin. (2) şi (3) din Regulamentul financiar 2018/1046 al Parlamentului European şi al Consiliului, care afectează interesele financiare ale Uniunii Europene şi să întreprindă acţiuni în justiţie pentru recuperarea fondurilor care au fost deturnate, inclusiv în legătură cu orice măsură de punere în aplicare a reformelor şi a proiectelor incluse în cadrul PNRR;
    g) M.S. are obligaţia de a desfăşura activitatea de constatare a neregulilor şi activitatea de constatare a dublei finanţări, respectiv, activitatea de stabilire a creanţelor bugetare, în relaţia cu Beneficiarul. Activitatea de constatare a neregulilor şi de stabilire a creanţelor bugetare se finalizează prin întocmirea unui proces-verbal de constatare şi de stabilire a creanţelor bugetare ori proces-verbal de stabilire a creanţelor bugetare, după caz, act administrativ în sensul Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare, şi care constituie titlu de creanţă emis în vederea stingerii respectivei creanţe susceptibil de executare silită, conform dispoziţiilor art. 32 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 124/2021, cu modificările şi completările ulterioare;
    h) M.S. are obligaţia cuprinderii în buget a sumelor necesare pentru plata cheltuielilor solicitate de Beneficiar, pentru care a fost formulată o sesizare de neregulă gravă. Aceste sume se pot achita până la punerea în mişcare a acţiunii penale. În cazul în care se dispune trimiterea în judecată şi sesizează instanţa, până la rămânerea definitivă a hotărârii instanţei de judecată, coordonatorul de reformă este obligat să suspende plata tuturor sumelor solicitate de Beneficiar aferente contractului economic pentru care a fost formulată sesizarea. Aceste prevederi nu aduc atingere dreptului coordonatorului de reformă de a lua măsuri privind suspendarea plăţilor către Beneficiar în baza prevederilor cuprinse în prezentul contract. În cazul în care creanţele bugetare rezultate din nereguli şi creanţele fiscale rezultate în urma rezilierii contractului de finanţare nu pot fi recuperate prin încasare, coordonatorul de reformă şi/sau investiţii transmite titlurile executorii, împreună cu dovada comunicării acestora, organelor fiscale competente;
    i) în cazul identificării unei situaţii de dublă finanţare, M.S. demarează procesul de constatare şi emite un proces verbal de constatare a neregulilor şi de stabilire a creanţelor bugetare, în baza căruia creanţa poate fi recuperată;
    j) M.S. are obligaţia de a recupera de la Beneficiar sumele aferente investiţiilor ai căror indicatori nu au fost îndepliniţi, cu aplicarea prevederilor contractului de finanţare şi în conformitate cu dispoziţiile legale incidente;
    k) M.S. are obligaţia de a recupera creanţele rezultate în urma constatării unui conflict de interese/ dublă finanţare la Beneficiar sau de altă natură, stabilite prin titlurile de creanţă emise în acest sens, respectiv procese-verbale de constatare şi individualizare a creanţelor rezultate din nereguli sau decizii de reziliere a contractelor de finanţare;
    l) M.S. are obligaţia de a emite pe numele Beneficiarului o decizie de reziliere a contractului de finanţare conform prevederilor acestuia şi de a individualiza sumele de restituit exprimate în moneda naţională. În acest sens, decizia de reziliere reprezintă titlu de creanţă;
    m) M.S. are obligaţia de a verifica îndeplinirea condiţiilor pentru efectuarea transferurilor, respectiv de a verifica ex-post procedurile de achiziţie realizate de Beneficiar, de a autoriza cererile de transfer şi de a efectua plăţile către beneficiari, în cadrul contractului de finanţare cu respectarea prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 209/2022 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 124/2021 privind stabilirea cadrului instituţional şi financiar pentru gestionarea fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului naţional de redresare şi rezilienţă necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile şi nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă;
    n) M.S. are obligaţia de a monitoriza îndeplinirea planului de acţiune şi a indicatorilor de progres ce se regăsesc în Anexa la prezentul Contract de finanţare şi care fac parte integrantă din acesta, pe baza datelor furnizate de Beneficiar, analizând rapoartele de progres, fără însă a se limita la acestea;
    o) M.S. poate evalua şi controla capacitatea administrativă a Beneficiarului privind îndeplinirea cerinţelor determinate de asigurarea realităţii, legalităţii şi regularităţii cheltuielilor decontate şi respectării instrucţiunilor, procedurilor, reglementărilor şi regulamentelor europene, precum şi a altor prevederi legale în domeniul implementării proiectelor finanţate din fonduri europene aferente Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă;
    p) M.S. are dreptul de a verifica orice situaţie care poate fi asociată depistării, constatării şi corectării fraudei, corupţiei şi a conflictelor de interese, astfel cum sunt definite la art. 61 alin. (2) şi (3) din Regulamentul financiar 2018/1046 al Parlamentului European şi al Consiliului, şi de a lua măsurile necesare, conform legislaţiei naţionale şi comunitare incidente, dacă este cazul;
    q) M.S. are obligaţia de a monitoriza Beneficiarul cu privire la îndeplinirea măsurilor legate de vizibilitatea fondurilor din partea Uniunii Europene, astfel cum sunt stabilite prin Manualul de identitate vizuală a PNRR elaborat de către MIPE.


    ART. 6
        Drepturile şi obligaţiile Beneficiarului sunt prevăzute în sau derivă din legislaţia naţională şi europeană incidentă, în vigoare, fără a se limita la acestea, după cum urmează:
    a) Beneficiarul are obligaţia să utilizeze eficient, eficace şi transparent fondurile prevăzute în cadrul prezentului Contract de finanţare. Beneficiarul declară şi se angajează, irevocabil şi necondiţionat, să utilizeze finanţarea exclusiv cu respectarea termenilor şi condiţiilor Contractului de finanţare. Beneficiarul are obligaţia să furnizeze M.S. documente, date şi informaţii solicitate în legătură cu implementarea investiţiilor prevăzute la art. 1, în termenul şi condiţiile specificate;
    b) Beneficiarul are obligaţia de a respecta toate instrucţiunile emise de M.S. şi de către MIPE, în calitate de coordonator naţional şi de a utiliza formularele elaborate de aceştia în scopul implementării proiectului;
    c) Beneficiarul are obligaţia să asigure un management eficient al investiţiilor, inclusiv prin asigurarea resurselor umane, materiale şi financiare necesare realizării, în termenele asumate prin prezentul Contract de finanţare;
    d) Cererile de transfer, rapoartele de progres, precum şi orice alt document oficial transmis către M.S. pentru implementarea investiţiilor vor fi semnate de către reprezentantul legal al Beneficiarului sau de către persoanele împuternicite în acest sens de către acesta, în conformitate cu prevederile legale în vigoare;
    e) Beneficiarul are obligaţia de a întocmi şi a transmite rapoartele de progres şi documentele justificative aferente, în termenele şi formatul specificat de M.S. şi de coordonatorul naţional;
    f) Beneficiarul are obligaţia să realizeze diligenţele necesare remedierii oricăror neconcordanţe şi/sau a modificării planului de acţiune prevăzut de Anexă, anterior constatării de către M.S. a oricăror aspecte care pot afecta şi/sau întârzia implementarea măsurilor/investiţiilor şi nerespectarea angajamentelor cuprinse în planul de acţiune, cu încadrarea în termenele asumate prin PNRR;
    g) Beneficiarul are obligaţia să respecte manualul de identitate vizuală PNRR şi dispoziţiile Comisiei Europene în materie şi să realizeze informarea, comunicarea şi publicitatea cu privire la investiţiile finanţate prin PNRR;
    h) Beneficiarul are obligaţia să informeze M.S. despre orice situaţie care poate determina rezilierea şi/sau întârzierea executării Contractului de finanţare, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data luării la cunoştinţă. în urma analizei, coordonatorul de reformă poate decide suspendarea şi/sau rezilierea Contractului de finanţare, cu aplicarea corespunzătoare a prevederilor legale incidente;
    i) Beneficiarul are obligaţia de a restitui M.S. orice plată nedatorată/sume necuvenite plătite în cadrul prezentului Contract de finanţare. Recuperarea sumelor se realizează conform prevederilor legale specifice;
    j) Beneficiarul are obligaţia să informeze M.S. în scris şi fără întârziere, asupra oricăror modificări apărute în legătură cu datele lor de identificare sau ale reprezentanţilor lor, precum şi asupra oricărei informaţii ce poate fi relevantă în relaţia cu coordonatorul de reformă şi investiţii. Orice astfel de modificare/informaţie este opozabilă M.S. doar de la data primirii. Aceste informaţii se pot referi, dar fără a se limita, la orice împrejurare de natură economică sau juridică, act sau fapt care ar modifica starea de drept sau de fapt existentă la momentul încheierii Contractului de finanţare;
    k) Beneficiarul are obligaţia să informeze M.S. asupra fondurilor rămase neutilizate, ca urmare a atribuirii şi/sau finalizării contractelor de achiziţie publică aferente investiţiei menţionate la art. 1;
    l) Beneficiarul are obligaţia de a permite accesul neîngrădit, inclusiv la sediul său, autorităţilor naţionale şi europene cu atribuţii de verificare, control şi audit, inclusiv coordonatorului naţional, în limitele competenţelor ce le revin, în baza notificării transmise de către aceştia, cu respectarea termenelor şi condiţiilor stabilite în conformitate cu prevederile legale în vigoare şi ale prezentului contract. În acest sens, pune la dispoziţia acestora toate documentele şi informaţiile solicitate privind investiţiile prevăzute la art. 1 şi întreprinde toate măsurile necesare pentru a asigura buna desfăşurare a activităţilor de verificare derulate de autorităţile cu atribuţii de verificare, control şi audit;
    m) Beneficiarul are obligaţia de a întreprinde toate măsurile necesare pentru a asigura buna desfăşurare a activităţilor de verificare derulate de coordonatorul naţional/ autorităţile de audit sau de control şi de a elabora împreună cu coordonatorul de reformă şi investiţii un plan de acţiune în scopul remedierii deficienţelor constatate de către coordonatorul naţional, pentru care s-au formulat inclusiv recomandări;
    n) Beneficiarul are obligaţia de a realiza, la termenele specificate, toate măsurile necesare implementării recomandărilor/constatărilor formulate de către entităţile de audit europene şi naţionale care au un impact asupra propriilor activităţi şi a implementării PNRR şi de a raporta coordonatorului de reformă modul de îndeplinire a obligaţiilor/ deciziilor/recomandărilor în cauza, în termenele solicitate si/sau prevăzute;
    o) Beneficiarul are obligaţia de a păstra evidenţe şi documentele justificative, inclusiv datele statistice şi alte înregistrări referitoare la investiţii, cu precădere în format electronic. Evidenţele şi documentele referitoare la audituri, căi de atac, litigii sau reclamaţii referitoare la angajamente juridice sau referitoare la investigaţii ale EPPO/OLAF/DLAF/DNA, se păstrează până în momentul încheierii acestor audituri, căi de atac, litigii, reclamaţii sau investigaţii, cu respectarea obligaţiilor legale privind arhivarea acestora. În cazul evidenţelor şi al documentelor referitoare la investigaţiile EPPO/OLAF/DLAF/DNA, obligaţia de păstrare se aplică de îndată ce respectivele investigaţii au fost notificate destinatarului. În acest sens, evidenţele şi documentele se păstrează fie sub formă de originale sau copii certificate conforme cu originalul, fie pe suporturi de date acceptate în mod uzual, inclusiv sub formă de versiuni electronice ale documentelor originale sau documente existente numai în versiune electronică, prin aplicarea semnăturii electronice. Acolo unde există versiuni electronice, dacă astfel de documente îndeplinesc cerinţele legale aplicabile pentru a fi considerate echivalente cu originalul şi pentru a fi utilizate în cadrul unui audit, documentele originale pe suport hârtie nu sunt necesare;
    p) Beneficiarul are obligaţia de a asigura şi a menţine o pistă de audit adecvată până la nivelul beneficiarilor săi şi beneficiarilor săi reali, precum şi securitatea datelor utilizate în exercitarea obligaţiilor asumate prin prezentul Contract de finanţare;
    q) în scopul atribuirii contractelor de achiziţii publice necesare pentru implementarea investiţiilor care fac obiectul prezentului Contract de finanţare, Beneficiarul are obligaţia de a respecta prevederile legislaţiei naţionale şi comunitare aplicabile în domeniul achiziţiilor publice;
    r) Beneficiarul are obligaţia să prevadă, în contractele încheiate, obligaţia operatorului economic de a prezenta toate documentele/informaţiile solicitate de către persoanele autorizate si/sau organismele de control/audit existente la nivel european şi naţional;
    s) Beneficiarul are obligaţia să ţină evidenţă contabilă folosind conturi analitice distincte pentru măsurile/investiţiile menţionate la art. 1. Sistemul contabil utilizat va fi în conformitate cu legislaţia naţională şi comunitară în vigoare. Beneficiarul are obligaţia să solicite reconcilierea contabilă;
    t) Beneficiarul are obligaţia de a păstra, în bune condiţii, pe întreaga perioadă de valabilitate a contractului, toate documentele aferente realizării investiţiilor de la art. 1, în original, inclusiv documentele contabile privind activităţile şi cheltuielile efectuate, în conformitate cu regulamentele comunitare şi legislaţia naţională, sub sancţiunea restituirii tuturor sumelor rambursate, aferente documentelor lipsă;
    u) Beneficiarul are obligaţia de a arhiva în mod corespunzător toate datele/documentele aferente procesului de implementare a contractului de finanţare şi în format electronic, inclusiv în scopul permiterii accesului neîngrădit la aceste documente entităţilor naţionale/europene cu atribuţii în verificarea, controlul şi auditarea fondurilor;
    v) Beneficiarul are obligaţia de a păstra investiţiile ce reprezintă obiectul prezentului Contract de finanţare timp de 5 ani de la efectuarea plăţilor finale aferente măsurilor/investiţiilor prevăzute la art. 1, şi nu va înregistra modificări substanţiale asupra acestora;
    w) Beneficiarul are obligaţia de încheia act adiţional cu M.S. în situaţia intrării în vigoare a unor prevederi legale care produc efecte asupra conţinutului prezentului Contract de finanţare, conform prevederilor art. 8 alin. (1) lit. a);
    x) Beneficiarul are obligaţia de a respecta prevederile Ghidului beneficiarului pentru investiţia specifică I1.1 Cabinete ale medicilor de familie sau asocieri de cabinete de asistenţă medicală primară din cadrul pilonului V: Sănătate şi rezilienţă instituţională - componenta 12: Sănătate - investiţia I1. Dezvoltarea infrastructurii medicale prespitaliceşti, aprobat prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 2182/2022 şi instrucţiunile aferente Ghidului beneficiarului.


    CAP. V
    Angajamente comune ale părţilor
    ART. 7
    (1) Părţile se angajează:
    a) să îndeplinească în mod corespunzător obligaţiile, atribuţiile şi responsabilităţile ce le revin în baza prezentului Contract de finanţare, cu respectarea principiilor transparenţei, parteneriatului, a unui management adecvat şi a bunei gestiuni financiare, în conformitate cu prevederile legislaţiei europene şi naţionale şi cu procedurile interne;
    b) să nu utilizeze informaţiile şi documentele ce rezultă din activitatea de executare a prezentului contract sau la care au acces în vederea implementării prezentului contract, în alt scop decât acela de a-şi îndeplini obligaţiile ce le revin cu respectarea prevederilor legale privind transparenţa, accesul la informaţii, precum şi protecţia datelor cu caracter personal;
    c) să întreprindă toate diligenţele necesare pentru prevenirea, depistarea, constatarea şi corectarea fraudei, a corupţiei şi a conflictelor de interese, astfel cum sunt definite la art. 61, alin. (2) şi (3) din Regulamentul financiar 2018/1046/ al Parlamentului European şi al Consiliului, care afectează interesele financiare ale Uniunii Europene, şi să se informeze reciproc, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la luarea la cunoştinţă, în legătură cu orice situaţie care poate afecta buna implementare a măsurilor/investiţiilor prevăzute la art.1;
    d) să ţină o evidenţă strictă şi să păstreze toate datele, rapoartele, corespondenţa şi documentele legate de fiecare etapă a implementării proiectului, inclusiv, dar fără a se limita la acestea, documentele referitoare la cheltuielile efectuate în cadrul proiectului, aşa cum este reglementat de legislaţia naţională şi europeană incidentă, asigurând arhivarea corespunzătoare a acestora, pe întreaga perioadă de valabilitate a contractului, definită în conformitate cu art. 3.

    (2) Părţile acţionează în îndeplinirea prezentului Contract de finanţare, cu respectarea următoarelor principii:
    a) o bună gestiune financiară bazată pe aplicarea principiilor economicităţii, eficacităţii şi eficienţei;
    b) respectarea principiilor de liberă concurenţă şi de tratament egal şi nediscriminatoriu;
    c) transparenţa - punerea la dispoziţia tuturor celor interesaţi a informaţiilor referitoare la aplicarea procedurii pentru acordarea fondurilor externe nerambursabile/rambursabile alocate României prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă;
    d) prevenirea apariţiei fraudei şi corupţiei prin identificarea şi analiza factorilor de risc şi vulnerabilităţilor;
    e) prevenirea apariţiei situaţiilor de conflict de interese în cursul întregii proceduri de selecţie a proiectelor de finanţat, precum şi ulterior procedurii;
    f) evitarea dublei finanţări - reformele şi proiectele de investiţii finanţate în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă pot beneficia de finanţare din partea altor programe şi instrumente ale Uniunii Europene, cu condiţia ca acest sprijin sa nu acopere aceleaşi costuri.


    CAP. VI
    Modificări şi completări ale contractului de finanţare
    ART. 8
    (1) Prezentul contract poate fi modificat şi/sau completat prin act adiţional, astfel:
    a) ca urmare a intrării în vigoare a unor prevederi legale care produc efecte asupra conţinutului prezentului contract, situaţie în care, încheierea unui act adiţional este obligatorie pentru părţi;
    b) în baza acordului de voinţă al părţilor, realizat pe întreaga durată de valabilitate a contractului de finanţare, pentru modificarea/completarea clauzelor şi/sau a Anexei acestuia.

    (2) Actele adiţionale prevăzute la alin. (1) intră în vigoare la data semnării acestora de către ambele părţi.

    CAP. VII
    Conflict de interese
    ART. 9
        Părţile se obligă să ia toate măsurile pentru respectarea regulilor pentru evitarea conflictului de interese, în conformitate cu prevederile legislaţiei naţionale şi/sau europene incidente în vigoare, fără a se limita la acestea, precum şi să se informeze reciproc, de îndată ce au luat la cunoştinţă, în legătură cu orice situaţie care dă naştere sau este posibil să dea naştere unui astfel de conflict.

    CAP. VIII
    Protecţia intereselor financiare ale Uniunii
    ART. 10
    (1) M.S. verifică dacă finanţarea a fost utilizată în mod corespunzător în conformitate cu toate normele aplicabile, în special în ceea ce priveşte prevenirea, detectarea şi corectarea fraudei, a corupţiei şi a conflictelor de interese.
    (2) M.S. colectează şi asigură, cu respectarea legii, accesul la următoarele categorii standardizate de date în scopul auditului şi controlului şi pentru a furniza informaţii comparabile privind utilizarea fondurilor în legătură cu măsurile de punere în aplicare a reformelor şi a investiţiilor în cadrul PNRR:
    a) numele destinatarului final al fondurilor;
    b) numele contractantului şi al subcontractantului, în cazul în care destinatarul final al fondurilor este o autoritate contractantă în conformitate cu dreptul Uniunii sau cu dreptul intern privind achiziţiile publice;
    c) o listă a tuturor măsurilor de punere în aplicare a reformelor şi a proiectelor de investiţii în cadrul PNRR, aşa cum acestea rezultă din CID şi textul Aranjamentelor Operaţionale.

    (3) În sensul prevederilor de la alin. (1), Comisia Europeană poate solicita informaţii suplimentare şi poate efectua audituri ale sistemelor la faţa locului. Aceste audituri de sistem pot fi efectuate în funcţie de riscuri, iar părţile se angajează să sprijine şi să faciliteze acţiunile Comisiei în acest sens. Dacă este necesar, Comisia poate fi asistată de experţi externi independenţi sau de societăţi de audit externe.
    (4) În baza art. 22 alin. (5) al doilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 2021/241, precum şi a Acordului privind contribuţia financiară şi a Acordului de împrumut, MIPE poate reduce în mod proporţional sprijinul nerambursabil acordat coordonatorului de reforme şi/sau investiţii în cadrul PNRR şi, după caz, poate recupera orice sumă datorată bugetului Uniunii şi/sau bugetului naţional în cazuri de fraudă, corupţie şi conflict de interese care afectează interesele financiare ale Uniunii.
    (5) În situaţia în care Comisia Europeană dezangajează fondurile asociate jaloanelor şi ţintelor pentru care au fost suspendate plăţile/acordul privind contribuţia financiară şi/sau acordul de împrumut, prevederile prezentului contract se suspendă, până la identificarea de noi surse de finanţare;
    (6) În situaţia în care Comisia Europeană dezangajează fondurile asociate jaloanelor şi ţintelor, coordonatorul de reforme şi/sau investiţii suspendă activităţile aferente ţintelor şi jaloanelor respective din cadrul contractelor/deciziilor/ordinelor aflate în derulare, până la identificarea de noi surse de finanţare.


    Verificări şi controale efectuate de Comisie, de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), de Curtea de Conturi Europeană (CCE) şi de Parchetul European (EPPO), DLAF, DNA, Autoritatea de Audit
    ART. 11
    (1) Pe lângă controalele prevăzute în Acordul privind contribuţia financiară şi Acordul de împrumut între Comisie şi România, Comisia îşi poate exercita drepturile prevăzute la art. 129 alin. (1) din Regulamentul financiar şi poate efectua verificări, analize, controale şi audituri pentru punerea în aplicare a PNRR în ceea ce priveşte:
    a) prevenirea, detectarea şi corectarea fraudei, a corupţiei şi a conflictelor de interese care afectează interesele financiare ale Uniunii, inclusiv aplicarea art. 11 din Acordul privind contribuţia financiară;
    b) aplicarea art. 4 alin. (2) din Acordul privind contribuţia financiară;
    c) informaţiile şi justificarea privind îndeplinirea satisfăcătoare a obiectivelor de etapă şi a ţintelor într-o cerere de plată.
        Astfel de verificări, analize, controale şi audituri pot fi efectuate în cursul punerii în aplicare a PNRR şi timp de cinci ani de la data plăţii finale şi pot acoperi sistemul informatic utilizat pentru a colecta şi furniza date care sunt utilizate pentru a justifica îndeplinirea jaloanelor şi ţintelor. Aceste proceduri sunt notificate în mod oficial de către Comisie. Dacă se consideră necesar, Comisia poate fi asistată de experţi externi independenţi sau de societăţi de audit externe.

    (2) Raportat prerogativelor de control enunţate la alin (1), părţile au obligaţia păstrării şi furnizării documentelor justificative adecvate.
    (3) Următoarele organisme îşi pot exercita drepturile prevăzute la art. 129 alin. (1) din Regulamentul financiar şi pot efectua analize, verificări, audituri şi investigaţii:
    - Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) în temeiul Regulamentelor nr. 883/2013*1) şi nr. 2185/96*2);
     *1) Regulamentul (UE, Euratom) nr. 883/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 11 septembrie 2013 privind investigaţiile efectuate de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) şi de abrogare a Regulamentul (CE) nr. 1073/1999 al Parlamentului European şi al Consiliului şi a Regulamentul (Euratom) nr. 1074/1999 al Consiliului (JO L 248, 18/09/2013, p. 1).
     *2) Regulamentul (Euratom, CE) nr. 2185/1996 al Consiliului din 11 noiembrie 1996 privind controalele şi inspecţiile la faţa locului efectuate de Comisie în scopul protejării intereselor financiare ale Comunităţilor Europene împotriva fraudei şi a altor abateri (JO L 292, 15/11/1996, p. 2).

    – Parchetul European (EPPO) în temeiul Regulamentului 2017/1939, în măsura în care EPPO este competent;
    – Curtea de Conturi Europeană (CCE), în temeiul articolul 287 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE) şi al articolul 257 din Regulamentul financiar;
    – Autorităţi naţionale precum: DLAF, DNA, Autoritatea de Audit.

    (4) Părţile convin şi cooperează în vederea verificărilor, analizelor, auditurilor şi investigaţiilor realizate de organismele evidenţiate la alineatul (3) şi furnizează toate informaţiile şi documentele solicitate în scopul lor.
    (5) Părţile se angajează să asigure funcţionarilor Comisiei, OLAF, CCE, DLAF, DNA, AA si, în măsura în care este competent, EPPO şi reprezentanţilor autorizaţi ai acestora, acces la amplasamentele şi sediile în care se implementează proiectul, precum şi la orice documente şi date informatice privind implementarea proiectului şi să ia toate măsurile corespunzătoare pentru a facilita activitatea acestora. Accesul agenţilor autorizaţi ai Comisiei, OLAF, CCE, DLAF, DNA, AA şi EPPO se acordă în condiţii de strictă confidenţialitate faţă de terţi, fără a aduce atingere obligaţiilor de drept public care le revin, cu notificarea prealabilă sau prin solicitare directă.

    CAP. IX
    Monitorizarea şi raportare
    Monitorizarea implementării contractului de finanţare
    ART. 12
        M.S. urmăreşte stadiul implementării contractului de finanţare prin:
    a) verificarea documentelor: verifică toate documentele aferente implementării măsurilor/investiţiilor prevăzute la art. 1 şi corectitudinea datelor şi informaţiilor din rapoartele de progres elaborate şi transmise de către Beneficiari (inclusiv progresul fizic al măsurilor/investiţiilor). În procesul de monitorizare verifică dacă datele raportului de progres al Beneficiarului sunt reale, dacă măsurile/investiţiile se implementează în conformitate cu prevederile contractuale şi respectă prevederile legislaţiei naţionale şi comunitare. De asemenea, verifică rezultatele raportate şi urmăreşte evoluţia în timp a indicatorilor stabiliţi prin contractul de finanţare;
    b) vizite la faţa locului: efectuează vizite la faţa locului. Scopul vizitei este de a verifica la faţa locului progresul fizic al măsurilor/ investiţiilor şi acurateţea/corelarea datelor înscrise în rapoartele de progres, culegerea de date suplimentare vizând stadiul implementării (probleme întâmpinate), precum şi de a asigura o comunicare adecvată cu Beneficiarul. De asemenea, vizitele la faţa locului se vor efectua ori de câte ori situaţia o impune (sesizări, interpelări, articole în presă, la solicitarea coordonatorului naţional), inclusiv în vederea aprobării/respingerii propunerilor de modificare a contractelor de finanţare transmise de beneficiari;
    c) M.S. are dreptul să efectueze monitorizarea, verificarea, controlul şi evaluarea realizării măsurilor/investiţiilor prevăzute la art. 1 şi a indicatorilor cuprinşi în Anexa la prezentul Contract de finanţare, pe toată durata acestuia;
    d) monitorizarea îndeplinirii indicatorilor post implementare: în vederea verificării obligaţiilor Beneficiarului de a păstra investiţiile ce reprezintă obiectul prezentului Contract de finanţare timp de 5 ani de la efectuarea plăţilor finale aferente măsurilor/investiţiilor prevăzute la art. 1, M.S. monitorizează investiţia realizată de către Beneficiar, respectiv se asigură că nu s-au înregistrat modificări substanţiale asupra acestora.



    Raportarea în cadrul contractului de finanţare
    ART. 13
    (1) În vederea realizării raportării din cadrul contractului de finanţare, M.S. realizează următoarele activităţi:
    a) transmite către MIPE rapoarte de progres la termenele şi cu frecvenţa stabilite, potrivit prevederilor legislaţiei naţionale şi/sau europene incidente şi/sau procedurilor interne aplicabile, trimestrial sau ori de câte ori se vor solicita în scris de către coordonatorul naţional. Aceste rapoarte de progres au scopul de a prezenta în mod regulat informaţii tehnice şi financiare referitoare la stadiul implementării/derulării reformelor şi investiţiilor, precum şi probleme întâmpinate pe parcursul implementării/derulării.
    b) asigură introducerea, în sistemul informatic de management al PNRR a datelor privind stadiul îndeplinirii ţintelor şi jaloanelor, datelor privind indicatorii, a datelor privind cheltuielile efectuate, inclusiv a datelor prevăzute la art. 22 alin. (2) lit. d) din Regulamentul (UE) 2021/241 al Parlamentului European şi al Consiliului din 12 februarie 2021 de instituire a Mecanismului de redresare şi rezilienţă.

    (2) În vederea realizării raportării din cadrul contractului de finanţare, Beneficiarul are obligaţia să raporteze/transmită M.S. următoarele documentaţii:
    a) până la data de 5 decembrie a fiecărui an, lista achiziţiilor publice planificate a fi realizate în anul următor. Aceste informaţii stau la baza planificării fluxurilor financiare şi a resurselor umane şi de timp, de către coordonatorul naţional;
    b) până la data de 15 martie, respectiv 1 septembrie ale fiecărui an, datele necesare elaborării de către coordonatorul naţional a cererii de plată şi declaraţiei de gestiune. Aceste date sunt însoţite de documente justificative actualizate, după caz, la solicitarea coordonatorului de reformă şi/sau investiţie, până la data transmiterii cererii de plată şi declaraţiei de gestiune către CE;
    c) trimestrial sau la termenele şi cu frecvenţa stabilite potrivit prevederilor legislaţiei naţionale şi/sau europene incidente şi/sau procedurilor interne relevante, precum şi ori de câte ori se vor solicita în scris de coordonatorul de reformă rapoarte privind progresul tehnic şi financiar al reformelor şi/sau investiţiilor stabilite prin contractul de finanţare încheiat, pe formatul standard stabilit prin procedura operaţională de monitorizare a coordonatorului de reformă şi/sau investiţie
    d) Aceste rapoarte de progres au scopul de a prezenta în mod regulat informaţii tehnice financiare referitoare la stadiul implementării/realizării reformei şi investiţiei, precum şi problemele întâmpinate pe parcursul implementării/derulării;
    e) Depunerea rapoartelor de progres ale Beneficiarului se va face la coordonatorul de reformă, în format electronic, potrivit prevederilor legislaţiei naţionale şi/sau europene incidente şi/sau procedurilor interne relevante şi/sau solicitărilor formulate de acesta.
    f) până la data de 15 ianuarie, respectiv 15 iulie a anului de raportare datele privind indicatorii comuni conform art. 29 alin. (4) lit. a) din Regulamentul (UE) 2021/241 al Parlamentului European şi al Consiliului din 12 februarie 2021. Perioada de raportare acoperă întreaga perioadă de implementare a planului, începând cu 1 februarie 2020, după caz, până la datele-limită, şi anume 31 decembrie şi 30 iunie în fiecare an.


    CAP. X
    Recuperarea finanţării
    ART. 14
    (1) În cazul în care, în urma derulării activităţilor de constatare menţionate la art.31 din OUG nr. 124/2021, MIPE şi M.S. stabilesc, prin acte administrative, creanţe bugetare/fiscale, MIPE/coordonatorul de reforme şi/sau investiţii, după caz, efectuează demersuri pentru recuperarea creanţelor în cauză.
    (2) MIPE şi M.S. efectuează demersuri pentru recuperarea sumelor reprezentând dobânzi rezultate din stabilirea creanţelor bugetare/fiscale.
    (3) Prezentul Contract de finanţare şi procesele verbale de constateare şi individualizare a creanţelor rezultate din nereguli constitituie drept tilu executoriu, conform prevederilor art. 632 din Codul de Procedură Civilă, nemaifiind necesară intervenţia instanţelor judecătoreşti.

    CAP. XI
    Răspunderea părţilor, forţa majoră şi cazul fortuit
    ART. 15
    (1) Niciuna dintre părţi nu este şi nu poate fi ţinută răspunzătoare pentru daunele / prejudiciile cauzate unui terţ din vina celeilalte părţi sau cauzate celeilalte părţi de către un terţ în îndeplinirea prezentului contract şi/sau scopul implementării proiectului sau în legătură cu aceasta.
    (2) Fiecare parte este răspunzătoare pentru orice daune sau prejudicii cauzate celeilalte părţi prin neîndeplinirea sau îndeplinirea cu întârziere şi/sau defectuoasă a obligaţiilor ce îi revin, conform prevederilor prezentului contract.
    (3) În cazul constatării de către instituţiile îndreptăţite, a nerealizării investiţiei, sau a neexecutării culpabile a unei obligaţii, dintr-o vină imputabilă uneia dintre părţile semnatare ale acestui contract, aceasta atrage răspunderea civilă a părţii aflate în culpă, în condiţiile legii.

    ART. 16
    (1) Prin forţă majoră se înţelege orice eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil şi inevitabil intervenit după data intrării în vigoare prezentului contract, care împiedică executarea în tot sau în parte a contractului şi care exonerează de răspundere partea care o invocă. Forţa majoră exonerează de răspundere părţile în cazul neexecutării parţiale sau totale a obligaţiilor asumate prin prezentul contract, pe toată perioada în care aceasta acţionează şi numai dacă a fost notificată corespunzător celeilalte părţi. Nu este considerat forţă majoră un eveniment asemenea celor de mai sus care, fără a crea o imposibilitate de executare, face extrem de costisitoare executarea obligaţiilor uneia din părţi.
    (2) Pot constitui cauze de forţă majoră evenimente cum ar fi: calamităţile naturale (cutremure, inundaţii, alunecări de teren), război, revoluţie, embargo. Enumerarea nu este exhaustivă.
    (3) Partea care invocă forţa majoră are obligaţia de a notifica celeilalte părţi cazul de forţă majoră, în termen de 5 zile calendaristice de la data apariţiei, de a dovedi existenţa situaţiei de forţă majoră în baza unui document eliberat sau emis de către autoritatea competentă, în termen de cel mult 15 zile calendaristice de la data comunicării acestuia. De asemenea, are obligaţia de a comunica data încetării situaţiei de forţă majoră, în termen de 5 zile calendaristice de la încetare.
    (4) Părţile au obligaţia de a lua orice măsuri care le stau la dispoziţie în vederea limitării consecinţelor acţiunii forţei majore.
    (5) Dacă partea care invocă forţa majoră nu procedează la notificarea începerii şi încetării cazului de forţa majoră, în condiţiile şi termenele prevăzute, nu va fi exonerată de răspundere şi va suporta toate daunele provocate celeilalte părţi prin lipsa de notificare.
    (6) Executarea contractului este suspendată de la data apariţiei cazului de forţă majoră pe toată perioada de acţiune al acestuia, fără a prejudicia drepturile ce se cuvin părţilor.
    (7) În cazul în care forţa majoră şi/sau efectele acesteia obligă la suspendarea executării prezentului contract pe o perioada mai mare de 3 luni, părţile se vor întâlni într-un termen de cel mult 10 zile calendaristice de la expirarea acestei perioade, pentru a conveni asupra modului de continuare, modificare sau încetarea contractului de finanţare.
    (8) Cazul fortuit*3) aşa cum este acesta definit la art. 1351 alin. (3) din Legea nr. 287/2009 Codul civil, nu este exonerator de răspundere contractuală a părţilor semnatare ale prezentului contract.
     *3) În conformitate cu prevederile art. 1351, alin (3) din Legea nr. 287/2009 Codul civil "cazul fortuit este un eveniment care nu poate fi prevăzut şi nici împiedicat de către cel care ar fi fost chemat să răspundă dacă evenimentul nu s-ar fi produs".


    CAP. XII
    Încetarea contractului de finanţare
    ART. 17
        Prezentul contract de finanţare încetează:
    a) la data prevăzută la art. 3 din prezentul Contract de finanţare, cu menţinerea obligaţiilor privind păstrarea evidenţelor/ sustenabilitatea investiţiei pentru o perioadă de 5 ani;
    b) prin acordul de voinţă al părţilor în acest sens, confirmat în scris, cu recuperarea proporţională a finanţării acordate, dacă este cazul;
    c) prin reziliere pentru neexecutarea sau executarea defectuoasă a obligaţiilor asumate prin prezentul Contract de finanţare. Încălcarea prevederilor prezentului Contract de finanţare dă dreptul M.S. la aplicarea pactului comisoriu, reglementat de art. 1553 alin. (2) teza finală din Legea nr. 287/2009 privind Codul Civil, contractul desfiinţându-se de plin drept, fără punere în întârziere, fără acţiune în justiţie şi fără nicio altă formalitate prealabilă.


    CAP. XIII
    Soluţionarea litigiilor
    ART. 18
    (1) Părţile trebuie să acţioneze cu bună credinţă şi să depună toate diligenţele necesare în vederea soluţionării pe cale amiabilă a oricărei dispute, controverse sau neînţelegeri care pot apărea între ele în cadrul sau în legătură cu îndeplinirea prezentului contract de finanţare.
    (2) În cazul în care părţile nu ajung la soluţionarea litigiului pe cale amiabilă, atunci părţile se pot adresa instanţelor judecătoreşti competente.

    CAP. XIV
    Corespondenţa între părţi
    ART. 19
        Întreaga corespondenţă legată de prezentul contract de finanţare, inclusiv orice notificare, avizare, acord, aprobare, certificare sau decizie în legătură cu prezentul contract se va face în scris, inclusiv prin mijloace electronice, conform legislaţiei naţionale si/sau europene incidente şi/sau procedurilor interne relevante. În cazul în care legislaţia sau procedurile nu prevăd în mod expres un termen, comunicarea se va realiza în termen de 5 zile lucrătoare de la momentul care face obiectul notificării, respectiv de la momentul înregistrării comunicării.

    ART. 20
        M.S. poate comunica inclusiv prin instrucţiuni, modele şi formate de formulare pentru aplicarea prevederilor prezentului contract.

    CAP. XV
    Legea incidentă
    ART. 21
        Prezentul contract şi orice obligaţii care decurg din sau în legătură cu acesta sunt reglementate de şi se interpretează în conformitate cu legislaţia naţională.

    CAP. XVI
    Transparenţa
    ART. 22
        Părţile sunt de acord ca următoarele date să fie publicate, fără a se limita la acestea: denumirea coordonatorului naţional, denumirea M.S., denumirea proiectului, valoarea totală a finanţării acordate, datele de începere şi de finalizare ale contractului, principalii indicatori, beneficiarii finali/grupul ţintă, precum plăţile efectuate în cadrul prezentului contract de finanţare.

    CAP. XVII
    Publicarea datelor
    ART. 23
        Părţile se obligă ca, pe întreaga perioadă de implementare a prezentului Contract de finanţare, să asigure vizibilitatea rezultatelor.

    CAP. XVIII
    Confidenţialitate
    ART. 24
    (1) Fără a aduce atingere obligaţiilor prevăzute în prezentul contract privind furnizarea informaţiilor documentelor necesare desfăşurării activităţilor de audit/control de către instituţiile/departamentele abilitate, părţile se angajează să depună toate diligenţele pentru păstrarea confidenţialităţii informaţiilor/documentelor a căror furnizare/dezvăluire ar putea aduce atingere normelor care reglementează proprietatea intelectuală, precum şi oricăror informaţii suspuse unor astfel de rigori de conduită .
    (2) Părţile vor fi exonerate de răspunderea pentru dezvăluirea informaţiilor prevăzute la alin. (1) dacă
    a) informaţia a fost dezvăluită după ce a fost obţinut acordul scris al celeilalte părţi în acest sens,
    b) oricare dintre părţi este obligată în mod legal să dezvăluie informaţia.


    CAP. XIX
    Prelucrarea datelor cu caracter personal
    ART. 25
     Prelucrarea, stocarea colectarea datelor cu caracter personal se va realiza în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE, în scopul implementării/monitorizării prezentului Contract de finanţare, implementării proiectului, precum şi în scop statistic.

    CAP. XX
    Măsuri de informare şi publicitate
    ART. 26
    (1) M.S. este responsabil de monitorizarea îndeplinirii măsurilor legate de vizibilitatea fondurilor din partea Uniunii Europene, inclusiv, atunci când este cazul, prin afişarea emblemei Uniunii Europene şi a unei declaraţii de finanţare corespunzătoare cu următorul conţinut: "finanţat de Uniunea Europeană - NextGenerationEU", precum şi prin oferirea de informaţii specifice coerente, concrete şi proporţionale unor categorii de public diverse, care includ mass-media şi publicul larg, cu respectarea prevederilor Manualului de identitate vizuală a PNRR elaborat de către coordonatorul naţional. Această monitorizare se va efectua cu respectarea prevederilor legislaţiei naţionale şi europene incidente, în vigoare.
    (2) Beneficiarul este responsabil pentru implementarea activităţilor de informare şi comunicare în legătură cu finanţarea obţinută prin PNRR, în conformitate cu prevederile prezentului contract.

    CAP. XXI
    Dispoziţii finale
    ART. 27
        Prezentul Contract se poate modifica la cererea părţilor ca urmare a necesităţii de armonizare a observaţiilor Comisiei Europene.

    ART. 28
        Prezentul Contract de finanţare se încheie într-un singur exemplar, în format electronic, având valoare juridică, şi este semnat electronic de către ambele părţi.


┌──────────────────┬───────────────────┐
│Ministerul │ │
│Sănătăţii, │Beneficiar, │
│Prin reprezentant │Prin reprezentant │
│legal │legal │
│Ministrul │ │
│sănătăţii │ │
└──────────────────┴───────────────────┘


                                         ------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016