Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   AMENDAMENT din 6 octombrie 2020  convenit între Guvernul României şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, prin scrisoarea semnată la Bucureşti în data de 24 august 2020 şi în data de 6 octombrie 2020, la acordurile de împrumut dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 AMENDAMENT din 6 octombrie 2020 convenit între Guvernul României şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, prin scrisoarea semnată la Bucureşti în data de 24 august 2020 şi în data de 6 octombrie 2020, la acordurile de împrumut dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare

EMITENT: Act Internaţional
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 519 din 19 mai 2021
──────────
    Aprobat prin HOTĂRÂREA nr. 516 din 5 mai 2021, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 519 din 19 mai 2021.
──────────
    Biroul Băncii Mondiale România
    BANCA INTERNAŢIONALĂ PENTRU RECONSTRUCŢIE ŞI DEZVOLTARE
    ASOCIAŢIA INTERNAŢIONALĂ DE DEZVOLTARE
    Lascăr 31 Business Center, etaj 6
    Strada Vasile Lascăr nr. 31
    Sectorul 2, 020492
    Bucureşti, România
    Tel.: (+4) 021-201-0311
    Fax: (+4) 021-201-0338
    Ştampilă
    [MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE
    NR. 135.519
    DATA: 25.08.2020]
    Excelenţei Sale
    Vasile-Florin Cîţu
    Ministrul finanţelor publice
    Bucureşti, România
    24 august 2020
    24 august 2020
    MFP
    Cod bare
    M_REG-1015123-2020
    Excelenţa Voastră:
    Referitor la: Implementarea tranziţiei ratei LIBOR a Băncii Mondiale
    Ştampilă [nr. 9.910
    Data: 25.08.2020]
    Prezenta scrisoare face referire la implementarea tranziţiei de la LIBOR („Iniţiativa Băncii Mondiale de tranziţie a ratei de referinţă“) a Băncii Internaţionale pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare („BIRD“) şi a Asociaţiei Internaţionale de Dezvoltare („AID“ şi, împreună cu BIRD, „Banca Mondială“).
    Începând cu data de 1 ianuarie 2022 nu va mai fi cotată rata LIBOR de către băncile de referinţă de pe piaţa interbancară din Londra. O eliminare etapizată similară poate fi aşteptată în viitor cu privire la EURIBOR. LIBOR şi EURIBOR sunt ratele de referinţă pentru finanţare utilizate de Banca Mondială. Dispariţia sau imposibilitatea de a se baza pe LIBOR sau EURIBOR va crea inadvertenţe în programele de finanţare şi creditare ale Băncii Mondiale, subminându-i abilitatea de a-şi continua agenda de dezvoltare şi a continua să ofere finanţare la costuri mici pentru debitorii săi.
    Iniţiativa de tranziţie a ratei de referinţă a Băncii Mondiale a fost avizată de directorii executivi ai Băncii Mondiale la data de 12 martie 2020 şi scopul său este de a păstra alinierea dintre costurile de finanţare şi creditare ale finanţării Băncii Mondiale, în beneficiul membrilor Băncii Mondiale la nivel global. Implementarea Iniţiativei de tranziţie a ratei de referinţă a Băncii Mondiale va necesita o modificare prin directivă Omnibus a contractelor de împrumut şi finanţare pentru a include prevederile de înlocuire a LIBOR sau EURIBOR, după caz, în cadrul împrumuturilor şi creditelor existente, în condiţiile în care LIBOR sau EURIBOR încetează să existe sau nu mai sunt acceptabile pentru Banca Mondială din punct de vedere comercial în scopul gestionării activelor şi pasivelor sale.
    Modificarea prin directivă Omnibus va oferi debitorilor siguranţa că înţelegerea economică pe care au făcut-o cu Banca Mondială la momentul semnării contractelor lor de împrumut şi finanţare va fi păstrată pe întreaga durată a acelor contracte. În absenţa semnării unei modificări prin directivă Omnibus, atât debitorul, cât şi Banca Mondială vor fi expuşi unor riscuri de piaţă neprevăzute. Modificările prin directivă Omnibus se bazează pe principiul corectitudinii: Banca Mondială va acţiona exclusiv pentru
    păstrarea alinierii dintre costurile de finanţare şi creditare şi nu va urmări avantaje comerciale pentru sine. În interesul corectitudinii, transparenţei şi consecvenţei, modificarea prin directivă Omnibus va fi oferită tuturor creditorilor în baza aceloraşi termeni. Modificările propuse sunt în mod substanţial similare prevederilor privind înlocuirea ratei de referinţă din Condiţiile generale pentru noile împrumuturi BIRD şi credite AID aprobate de directorii executivi ai Băncii Mondiale în decembrie 2018.
    Ştampile indescifrabile
    Excelenţei Sale Vasile-Florin Cîţu
    24 august 2020
    Pentru a facilita activităţile de verificare şi luare de măsuri am ataşat prezentei modificarea prin directivă Omnibus propusă, inclusiv lista completă a împrumuturilor României care face obiectul acestei modificări.
    Sperăm să ne putem baza pe susţinerea dumneavoastră în implementarea Iniţiativei Băncii Mondiale privind tranziţia ratei de referinţă şi vă rugăm să confirmaţi acordul dumneavoastră cu privire la abordarea de implementare descrisă mai sus în termen de 60 de zile de la data scrisorii. Puteţi semna exemplarele ataşate pentru semnare ale modificării prin directivă Omnibus şi le puteţi trimite înapoi către noi pentru contrasemnare şi, în momentul semnării lor, noi vă vom retrimite un exemplar original complet semnat pentru evidenţele dumneavoastră. Alternativ, odată ce am primit răspunsul dumneavoastră de a implementa modificarea, vom semna noi mai întâi şi vă vom transmite modificarea prin directivă Omnibus la contractele de împrumut/finanţare, pentru contrasemnare.
    Cu stimă,
    (semnătură indescifrabilă)
    Tatiana Proskuryakova,
    manager de ţară
    Banca Mondială România
    Ataşamente: Modificare prin directivă Omnibus la contractele de împrumut
    Cc: Doamna Boni Cucu, director general, Ministerul Finanţelor Publice, Bucureşti, România
    Biroul Băncii Mondiale, România
    BANCA INTERNAŢIONALĂ PENTRU RECONSTRUCŢIE ŞI DEZVOLTARE
    ASOCIAŢIA INTERNAŢIONALĂ DE DEZVOLTARE
    Lascăr 31 Business Center, etaj 6
    Strada Vasile Lascăr nr. 31
    Sectorul 2, 020492
    Bucureşti, România
    Tel.: (+4) 021-201-0311
    Fax: (+4) 021-201-0338
    Excelenţei Sale 24 august 2020
    Vasile-Florin Cîţu
    Ministrul finanţelor publice
    Bucureşti, România
    Excelenţa Voastră:
    Referitor la: Modificarea contractelor de împrumut
    Facem referire la contractele de împrumut încheiate între România („Împrumutatul“) şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare („Banca“) în legătură cu împrumuturile enumerate în Anexa 1 la prezenta scrisoare („contractele de împrumut“). De asemenea, facem referire la scrisoarea din data de 19 august 2020, care explică raţionamentul pentru modificările solicitate.
    În legătură cu planificarea tranziţiei de la LIBOR şi obiectivul Băncii de a păstra alinierea dintre costurile sale de finanţare şi creditare, confirmăm prin prezenta acordul Băncii de a modifica prevederile relevante ale fiecărui contract de împrumut pentru împrumuturile enumerate în anexa 1 la prezenta scrisoare, în scopul modificării Condiţiilor generale şi a contractelor de împrumut aplicabile împrumuturilor respective, conform prevederilor din anexa 2 la prezenta scrisoare. Mai mult, intenţia Băncii şi a Împrumutatului este de a implementa modificări echivalente în toate contractele de împrumut care pot avea LIBOR sau EURIBOR ca rată de referinţă aplicabilă dobânzii în cadrul împrumutului. În consecinţă, dacă orice astfel de împrumut nu este enumerat în anexa 1, contractul de împrumut corespunzător va fi considerat amendat în virtutea prezentei modificări.
    În interesul corectitudinii, al transparenţei şi consecvenţei, oferim aceiaşi termeni tuturor împrumutaţilor pentru toate împrumuturile Băncii. Nu toţi termenii vor fi relevanţi pentru toţi împrumutaţii. Cu toate acestea, semnarea prezentei propuneri va asigura faptul că toate împrumuturile dumneavoastră vor fi modificate pentru a vă păstra înţelegerea economică cu Banca pe întreaga durată a acelor împrumuturi.
    Vă rugăm să confirmaţi acordul dumneavoastră faţă de cele de mai sus prin semnarea, datarea şi retrimiterea către noi a exemplarului ataşat al acestei scrisori. Prezenta modificare va intra în vigoare în momentul semnării corespunzătoare de către ambele părţi.
    Cu stimă,
    (semnătură indescifrabilă)
    Tatiana Proskuryakova,
    manager de ţară
    Banca Mondială România
    DE ACORD:
    ROMÂNIA
    De către: Sebastian Ioan Burduja
    Funcţie: secretar de stat
    Data: 6.10.2020
    ANEXA 1

    Lista de împrumuturi în funcţie de numele şi numărul proiectului

┌────────────┬───────────────┬──────────────┬─────────────┬────────────┬───────┐
│Numărul │Denumirea │Valuta │Suma │Data │Tip │
│împrumutului│proiectului │angajamentului│principală │semnării │indice │
│ │ │ │iniţială │contractului│ │
├────────────┼───────────────┼──────────────┼─────────────┼────────────┼───────┤
│ │Proiect de │ │ │ │ │
│4568 │reformă în │USD │40.000.000 │7 iulie 2000│LIBOR │
│ │sectorul │ │ │ │ │
│ │sănătăţii │ │ │ │ │
├────────────┼───────────────┼──────────────┼─────────────┼────────────┼───────┤
│ │Proiect privind│ │ │ │ │
│ │reabilitarea şi│ │ │26 august │ │
│4717 │reforma │USD │80.000.000 │2003 │LIBOR │
│ │sectorului de │ │ │ │ │
│ │irigaţii │ │ │ │ │
├────────────┼───────────────┼──────────────┼─────────────┼────────────┼───────┤
│ │Proiect privind│ │ │ │ │
│ │diminuarea │ │ │ │ │
│ │riscurilor în │ │ │ │ │
│ │cazul │ │ │ │ │
│4736 │producerii │USD │150.000.000 │26 mai 2004 │LIBOR │
│ │calamităţilor │ │ │ │ │
│ │naturale şi │ │ │ │ │
│ │pregătirea │ │ │ │ │
│ │pentru situaţii│ │ │ │ │
│ │de urgenţă │ │ │ │ │
├────────────┼───────────────┼──────────────┼─────────────┼────────────┼───────┤
│ │Împrumut pentru│ │ │27 │ │
│4752 │ajustare │EUR │123.400.000 │septembrie │LIBOR │
│ │programată │ │ │2004 │ │
│ │structurală │ │ │ │ │
├────────────┼───────────────┼──────────────┼─────────────┼────────────┼───────┤
│ │Proiectul de │ │ │28 ianuarie │ │
│4757 │restructurare a│USD │225.000.000 │2005 │LIBOR │
│ │transporturilor│ │ │ │ │
├────────────┼───────────────┼──────────────┼─────────────┼────────────┼───────┤
│ │Proiect pentru │ │ │ │ │
│ │modernizarea │ │ │ │ │
│4758 │sistemului de │EUR │41.400.000 │28 ianuarie │LIBOR │
│ │informare şi │ │ │2005 │ │
│ │cunoaştere în │ │ │ │ │
│ │agricultură │ │ │ │ │
├────────────┼───────────────┼──────────────┼─────────────┼────────────┼───────┤
│ │Proiect privind│ │ │ │ │
│ │închiderea │ │ │ │ │
│ │minelor, │ │ │28 ianuarie │ │
│4759 │refacerea │USD │120.000.000 │2005 │LIBOR │
│ │mediului şi │ │ │ │ │
│ │regenerarea │ │ │ │ │
│ │socioeconomică │ │ │ │ │
├────────────┼───────────────┼──────────────┼─────────────┼────────────┼───────┤
│ │Proiect privind│ │ │ │ │
│ │reforma │ │ │28 ianuarie │ │
│4760 │sectorului │EUR │65.100.000 │2005 │LIBOR │
│ │sanitar - faza │ │ │ │ │
│ │a II-a │ │ │ │ │
├────────────┼───────────────┼──────────────┼─────────────┼────────────┼───────┤
│ │Proiect privind│ │ │8 decembrie │ │
│4809 │economia bazată│USD │60.000.000 │2005 │LIBOR │
│ │pe cunoaştere │ │ │ │ │
├────────────┼───────────────┼──────────────┼─────────────┼────────────┼───────┤
│ │Proiect privind│ │ │ │ │
│4811 │reforma │EUR │110.000.000 │27 ianuarie │LIBOR │
│ │sistemului │ │ │2006 │ │
│ │judiciar │ │ │ │ │
├────────────┼───────────────┼──────────────┼─────────────┼────────────┼───────┤
│ │Proiect privind│ │ │ │ │
│4825 │incluziunea │EUR │47.200.000 │4 iulie 2006│LIBOR │
│ │socială │ │ │ │ │
├────────────┼───────────────┼──────────────┼─────────────┼────────────┼───────┤
│ │Proiect de │ │ │24 iulie │ │
│4835 │servicii │EUR │106.200.000 │2006 │LIBOR │
│ │municipale │ │ │ │ │
├────────────┼───────────────┼──────────────┼─────────────┼────────────┼───────┤
│ │Proiect privind│ │ │ │ │
│ │controlul │ │ │ │ │
│ │gripei aviare │ │ │5 octombrie │ │
│4839 │şi pregătire şi│EUR │29.600.000 │2006 │LIBOR │
│ │răspuns în caz │ │ │ │ │
│ │de pandemie │ │ │ │ │
│ │umană │ │ │ │ │
├────────────┼───────────────┼──────────────┼─────────────┼────────────┼───────┤
│ │Proiect privind│ │ │ │ │
│4842 │sprijinirea │USD │180.000.000 │27 noiembrie│LIBOR │
│ │sectorului │ │ │2006 │ │
│ │transporturilor│ │ │ │ │
├────────────┼───────────────┼──────────────┼─────────────┼────────────┼───────┤
│ │Proiect privind│ │ │ │ │
│ │controlul │ │ │28 decembrie│ │
│4873 │integrat al │EUR │50.000.000 │2007 │LIBOR │
│ │poluării cu │ │ │ │ │
│ │nutrienţi │ │ │ │ │
├────────────┼───────────────┼──────────────┼─────────────┼────────────┼───────┤
│ │Proiect privind│ │ │ │ │
│ │completarea │ │ │ │ │
│ │sprijinului │ │ │ │ │
│4875 │financiar │EUR │47.700.000 │28 decembrie│LIBOR │
│ │acordat de UE │ │ │2007 │ │
│ │pentru │ │ │ │ │
│ │restructurarea │ │ │ │ │
│ │agriculturii │ │ │ │ │
├────────────┼───────────────┼──────────────┼─────────────┼────────────┼───────┤
│ │Primul împrumut│ │ │1 septembrie│ │
│7756 │pentru politici│EUR │300.000.000 │2009 │LIBOR │
│ │de dezvoltare │ │ │ │ │
├────────────┼───────────────┼──────────────┼─────────────┼────────────┼───────┤
│ │Al doilea │ │ │ │ │
│8006 │împrumut pentru│EUR │300.000.000 │2 februarie │EURIBOR│
│ │dezvoltarea de │ │ │2011 │ │
│ │politici │ │ │ │ │
├────────────┼───────────────┼──────────────┼─────────────┼────────────┼───────┤
│ │Proiect privind│ │ │ │ │
│ │modernizarea │ │ │ │ │
│8056 │sistemului de │EUR │500.000.000 │8 iulie 2011│EURIBOR│
│ │asistenţă │ │ │ │ │
│ │socială │ │ │ │ │
├────────────┼───────────────┼──────────────┼─────────────┼────────────┼───────┤
│ │Al treilea │ │ │ │ │
│8112 │împrumut pentru│EUR │400.000.000 │20 decembrie│EURIBOR│
│ │dezvoltarea de │ │ │2011 │ │
│ │politici │ │ │ │ │
├────────────┼───────────────┼──────────────┼─────────────┼────────────┼───────┤
│ │Împrumut pentru│ │ │ │ │
│ │politica de │ │ │11 │ │
│8176 │dezvoltare cu │EUR │1.000.000.000│septembrie │EURIBOR│
│ │opţiune de │ │ │2012 │ │
│ │amânare a │ │ │ │ │
│ │tragerii │ │ │ │ │
├────────────┼───────────────┼──────────────┼─────────────┼────────────┼───────┤
│ │Proiectul de │ │ │ │ │
│8261 │modernizare a │EUR │70.000.000 │8 mai 2013 │EURIBOR│
│ │administraţiei │ │ │ │ │
│ │fiscale │ │ │ │ │
├────────────┼───────────────┼──────────────┼─────────────┼────────────┼───────┤
│ │Proiect privind│ │ │ │ │
│ │reforma │ │ │ │ │
│ │sectorului │ │ │ │ │
│ │sanitar - │ │ │17 iunie │ │
│8362 │îmbunătăţirea │EUR │250.000.000 │2014 │EURIBOR│
│ │calităţii şi │ │ │ │ │
│ │eficienţei │ │ │ │ │
│ │sistemului │ │ │ │ │
│ │sanitar │ │ │ │ │
├────────────┼───────────────┼──────────────┼─────────────┼────────────┼───────┤
│ │Primul împrumut│ │ │ │ │
│ │pentru politici│ │ │ │ │
│ │de dezvoltare │ │ │ │ │
│ │privind │ │ │17 iunie │ │
│8382 │eficientizarea │EUR │750.000.000 │2014 │EURIBOR│
│ │finanţelor │ │ │ │ │
│ │publice şi │ │ │ │ │
│ │creşterea │ │ │ │ │
│ │economică │ │ │ │ │
├────────────┼───────────────┼──────────────┼─────────────┼────────────┼───────┤
│ │Proiect privind│ │ │17 aprilie │ │
│8481 │învăţământul │EUR │200.000.000 │2015 │EURIBOR│
│ │secundar │ │ │ │ │
├────────────┼───────────────┼──────────────┼─────────────┼────────────┼───────┤
│ │Proiect privind│ │ │ │ │
│ │controlul │ │ │14 aprilie │ │
│8597 │integrat al │EUR │48.000.000 │2016 │EURIBOR│
│ │poluării cu │ │ │ │ │
│ │nutrienţi │ │ │ │ │
├────────────┼───────────────┼──────────────┼─────────────┼────────────┼───────┤
│ │Cel de-al │ │ │ │ │
│ │doilea împrumut│ │ │ │ │
│ │pentru politici│ │ │ │ │
│ │de dezvoltare │ │ │ │ │
│8665 │privind │EUR │500.000.000 │20 decembrie│EURIBOR│
│ │eficientizarea │ │ │2016 │ │
│ │finanţelor │ │ │ │ │
│ │publice şi │ │ │ │ │
│ │creşterea │ │ │ │ │
│ │economică │ │ │ │ │
├────────────┼───────────────┼──────────────┼─────────────┼────────────┼───────┤
│ │Proiect de │ │ │ │ │
│8695 │îmbunătăţire a │EUR │60.000.000 │27 februarie│EURIBOR│
│ │serviciilor │ │ │2017 │ │
│ │judiciare │ │ │ │ │
├────────────┼───────────────┼──────────────┼─────────────┼────────────┼───────┤
│ │Împrumut pentru│ │ │ │ │
│ │politici de │ │ │ │ │
│ │dezvoltare │ │ │ │ │
│ │privind │ │ │ │ │
│ │managementul │ │ │ │ │
│8879 │riscurilor de │EUR │400.000.000 │4 iulie 2018│EURIBOR│
│ │dezastre, cu │ │ │ │ │
│ │opţiunea de │ │ │ │ │
│ │amânare a │ │ │ │ │
│ │tragerii până │ │ │ │ │
│ │la apariţia │ │ │ │ │
│ │unei catastrofe│ │ │ │ │
├────────────┼───────────────┼──────────────┼─────────────┼────────────┼───────┤
│ │Proiect privind│ │ │ │ │
│ │îmbunătăţirea │ │ │1 august │ │
│8892 │managementului │EUR │50.000.000 │2018 │EURIBOR│
│ │riscurilor de │ │ │ │ │
│ │dezastre │ │ │ │ │
├────────────┼───────────────┼──────────────┼─────────────┼────────────┼───────┤
│ │Proiect privind│ │ │ │ │
│ │îmbunătăţirea │ │ │ │ │
│8949 │rezilienţei şi │EUR │50.000.000 │10 iulie │EURIBOR│
│ │răspunsului la │ │ │2019 │ │
│ │situaţii de │ │ │ │ │
│ │urgenţă │ │ │ │ │
├────────────┼───────────────┼──────────────┼─────────────┼────────────┼───────┤
│ │Proiect privind│ │ │ │ │
│ │consolidarea │ │ │ │ │
│ │infrastructurii│ │ │10 iulie │ │
│8950 │critice şi a │EUR │40.000.000 │2019 │EURIBOR│
│ │pregătirii │ │ │ │ │
│ │pentru situaţii│ │ │ │ │
│ │de urgenţă │ │ │ │ │
└────────────┴───────────────┴──────────────┴─────────────┴────────────┴───────┘



    ANEXA 2

    Modificări ale Condiţiilor generale aplicabile împrumuturilor
    1. Alineatul (c) de la articolul III, secţiunea 3.02^1, se modifică după cum urmează:
    "(c) Dacă dobânda pentru orice sumă a împrumutului se bazează pe LIBOR sau EURIBOR, iar Banca stabileşte că (i) rata de referinţă respectivă a încetat în mod permanent să fie cotată pentru valuta relevantă sau (ii) Banca nu mai poate sau nu mai este acceptabil din punct de vedere comercial pentru Bancă să continue să folosească rata de referinţă respectivă în scopul gestionării activelor şi pasivelor sale, Banca va aplica o altă rată de referinţă pentru valuta relevantă, inclusiv orice marjă aplicabilă, pe care o poate stabili în mod rezonabil. Banca va notifica prompt părţile la împrumut cu privire la cealaltă rată şi la modificările conexe aduse prevederilor contractelor de împrumut, care vor deveni aplicabile de la data notificării respective. În exercitarea acestei autorităţi, Banca va acţiona exclusiv pentru a păstra şi menţine relaţia preexistentă dintre costurile sale de împrumut şi ratele sale de creditare şi nu va urmări niciun avantaj comercial pentru sine."

    2. ^2Secţiunea 3.02 sau 3.03, după caz, a articolului III se modifică prin adăugarea unui nou alineat, în conformitate cu secvenţa de numerotare aplicabilă, după cum urmează:
    "(-) Dacă Banca stabileşte că (i) LIBOR a încetat în mod permanent să fie cotată pentru valuta relevantă sau (ii) Banca nu mai poate sau nu mai este acceptabil din punct de vedere comercial pentru Bancă să continue să utilizeze LIBOR în scopul gestionării activelor şi pasivelor sale, Banca va aplica o altă rată de referinţă pentru valuta relevantă, inclusiv orice marjă aplicabilă, pe care o poate stabili ea în mod rezonabil. Banca va notifica prompt Împrumutatul sau Garantul cu privire la rata diferită respectivă şi la modificările conexe aduse prevederilor contractelor de împrumut, care vor intra în vigoare de la data notificării respective. În exercitarea acestei autorităţi, Banca va acţiona exclusiv pentru a păstra şi menţine relaţia preexistentă dintre costurile sale de împrumut şi ratele sale de creditare şi nu va urmări niciun avantaj comercial pentru sine."

    3. ^3Subalineatul (c) de la termenul definit „Rată de referinţă“ din anexă, după caz, este modificat după cum urmează:
    "(c) dacă Banca stabileşte că (i) LIBOR (cu privire la USD, JPY şi GBP) sau EURIBOR (cu privire la euro) a încetat în mod permanent să fie cotată pentru valuta respectivă sau (ii) Banca nu mai poate sau nu mai este acceptabil din punct de vedere comercial pentru Bancă să continue să folosească rata de referinţă respectivă pentru managementul activelor şi pasivelor sale, Banca va folosi o altă rată de referinţă comparabilă pentru valuta relevantă, inclusiv orice marjă aplicabilă, pe care o va stabili Banca în mod rezonabil şi va notifica Împrumutatul în conformitate cu secţiunea 3.02(c), cu condiţia ca, în exercitarea acestei autorităţi, Banca să acţioneze exclusiv pentru a păstra şi menţine relaţia preexistentă dintre costurile sale de împrumut şi ratele sale de creditare şi nu va urmări niciun avantaj comercial pentru sine; şi"

    Modificări la contractele de împrumut^4
    1. Prevederile relevante ale anumitor contracte de împrumut, care specifică rata de dobândă aplicabilă a împrumutului în baza LIBOR, sunt modificate prin adăugarea unui nou subalineat, în conformitate cu secvenţa de numerotare aplicabilă, după cum urmează:
    "(-) Dacă Banca stabileşte că (i) LIBOR a încetat în mod permanent să fie cotată pentru valuta relevantă sau (ii) Banca nu mai poate sau nu mai este acceptabil din punct de vedere comercial pentru Bancă să continue să folosească LIBOR în scopul gestionării activelor şi pasivelor sale, Banca va aplica o altă rată de referinţă pentru valuta relevantă, inclusiv orice marjă aplicabilă, pe care o poate stabili ea în mod rezonabil. Banca va notifica în mod prompt Împrumutatul sau pe Garant cu privire la cealaltă rată şi la modificările conexe aduse prevederilor contractelor de împrumut, care vor intra în vigoare de la data notificării respective. În exercitarea acestei autorităţi, Banca va acţiona exclusiv pentru a păstra şi menţine relaţia preexistentă dintre costurile sale de împrumut şi ratele sale de creditare şi nu va urmări niciun avantaj comercial pentru sine."

    ^1 Aplicabilă împrumuturilor guvernate de Condiţiile generale pentru contractele cu date de emitere a împrumuturilor post-2010 [Condiţii generale pentru împrumuturi din data de 23 iulie 2010; Condiţii generale pentru împrumuturi din data de 12 martie 2012; Condiţiile generale pentru finanţarea BIRD: Finanţarea proiectelor de investiţii (2017); Condiţii generale pentru finanţarea BIRD: Finanţare pentru dezvoltarea de politici (2017); Condiţii generale pentru finanţarea BIRD: Programe pentru rezultate (2017)].
    ^2 Aplicabile împrumuturilor guvernate de Condiţiile generale care conţineau termenul definit „LIBOR“ [Condiţiile generale aplicabile contractelor de împrumut şi garanţie pentru împrumuturi cu marjă fixă, din data de 1 septembrie 1999 (de asemenea, versiunea modificată la 1 mai 2004); Condiţiile generale pentru împrumuturi, din data de 1 iulie 2005 (de asemenea, versiunea modificată la 17 octombrie 2007 şi 12 februarie 2008)].
    ^3 Aplicabile împrumuturilor guvernate de Condiţiile generale care conţineau termenul definit „rată de referinţă“ [Condiţii generale pentru împrumuturi, din data de 23 iulie 2010; Condiţii generale pentru împrumuturi, din data de 12 martie 2012; Condiţii generale pentru finanţarea BIRD: Finanţarea proiectelor de investiţii (2017); Condiţii generale pentru finanţarea BIRD: Finanţarea pentru dezvoltarea de politici (2017); Condiţii generale pentru finanţarea BIRD: Program pentru rezultate (2017)].
    ^4 Aplicabilă împrumuturilor istorice cu valută unică guvernate de Condiţiile generale aplicabile contractelor de împrumut şi garanţie pentru împrumuturi cu valută unică din 30 mai 1995 (de asemenea, versiunile modificate la 6 octombrie 1999, 2 decembrie 1997 şi 1 mai 2004), care fac referire la prevederi referitoare la dobânda din contractele de împrumut.
    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016